ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

09 лютого 2018 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Отже, готові до реєстрації? Шановні колеги, прошу зареєструватись, прошу взяти участь в реєстрації.

 

10:04:10

Зареєстровано 310 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження нашого колеги Сергія Олеговича Алєксєєва. Привітаємо з днем народження колегу. (Оплески)

Також хочу повідомити, що сьогодні відкривається XXIII Зимова Олімпіада в Кореї. Це сьома за рахунком зимова олімпіада, в якій бере участь українська збірна після проголошення незалежності України. 33 наші атлети будуть змагатись в дев'яти видах спорту.

Від імені Верховної Ради України бажаю нашим спортсменам перемоги та щоб частіше звучав гімн України під час вручення медалей. Дякуємо вам. Успіху. Україна означає перемога! Слава вам!

Перед тим, як перейти до "години запитань до Уряду", я зачитаю заяву від двох фракцій: "Опозиційний блок" і "Воля народу", - які готові замінити перерву на виступ від трибуни.

3 хвилина, Наталія Королевська. І після того ми розпочинаємо "годину запитань до Уряду". Будь ласка.

 

10:05:26

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Колеги, тисячі військових пенсіонерів виходять на вулицю, намагаючись вибороти справедливість і відстояти свої права. Для держави принизливо, що тим людям, які захищали і чесно відслужили Батьківщині, не перераховують заслужені пенсії. Особливо цинічно, коли уряд, здавалось би, погодився та пообіцяв людям зробити перерахунок пенсій з 1 січня 2018 року. Але ж це дикість, коли вони під Новий рік відмінили своє рішення і відклали перерахунок на рік. Адже ті, хто сьогодні призвані до лав армії і сидять в окопах при мінус 10, дивляться на це все і розуміють, що з ними свого часу ця влада вчинить так само. Все це принижує звання захисника України. Я сподіваюсь, ви мене чуєте. Тому що люди у погонах, які виконували свій обов'язок, служили, захищали країну, захищали закон і правопорядок, рятували світ від страшної ядерної аварії, сьогодні повинні захищати свої права на вулицях та в судах. Це неприпустима та ганебна ситуація. І ми сьогодні повинні об'єднати всі свої зусилля та примусити уряд виконати їх постанови – Постанову 704 та 988.

Зі свого боку ми зареєстрували проект Постанови парламенту 7492. І я дякую всім депутатам, а це понад 170 депутатів парламенту, які підписали та підтримали цю постанову. І звертаюсь до спікера з тим, щоб негайно розглянути та прийняти цю постанову, та примусити цей уряд виконати закони України, виконати і перерахувати сьогодні пенсії військовим пенсіонерам. І ми всі дуже добре знаємо, що для перерахунку пенсій військовослужбовців не потрібно сьогодні приймати жодних законів, не потрібно розробляти якісь нові механізми, а потрібно просто виконати діючий закон та виконати діючу постанову уряду.

Свого часу ці люди, люди в погонах, захищали нас, сьогодні прийшов час нам з вами підтримати цих людей та підтримати перерахунок пенсій та віддати борги.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до "години запитань до Уряду". У пленарному засіданні Верховної Ради України беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Привітаємо Прем'єр-міністра і уряд, колеги. (Оплески)

Хочу нагадати, що після виступів 20 хвилин для запитань від фракцій і 15 хвилин – запитання від депутатів, а від уряду сьогодні матиме виступ Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман. Запрошую вас на трибуну.

Колеги, будь ласка, займайте робочі місця і заходіть в зал. Займіть місця, колеги. Виступає Прем'єр-міністр.

 

10:09:22

ГРОЙСМАН В.Б.

Доброго дня, шановні колеги народні депутати України! Шановний пане Голово Верховної Ради! На цьому тижні розпочала роботу нова сесія парламенту і, я вважаю, що ця сесія – це не тільки формальні засідання Верховної Ради України, а це наша спільна робота і можливість зробити багато правильних кроків для того, щоби змінювати життя українців. Ми з Головою Верховної Ради презентували в понеділок 35 важливих економічних законів, які напрацьовані урядом, які напрацьовані парламентом, Президентом, фракціями, групами, окремими 112 народними депутатами України. Я хочу подякувати за те, що на цьому пленарному тижні 2 закони з 35 були прийняті. Думаю, що це є дуже важливим з точки зору розвитку національної економіки. Але вважаю, що цього є недостатньо для того, щоб кардинально змінити життя в країні і дати людям відчуття майбутнього, і зробити в країні таку систему, яка би відновила справедливість, почуття гідності і гордості за нашу  країну.

Напевно, коли ми подивимося на 4 роки, які ми прожили, ми можемо сказати, що ми водночас робили багато, але точно знаю, що ми зробили мало. Ми не пройшли точку неповернення, і сьогодні будь-що може змінитися. Нам потрібно змінювати країну і зробити країну по-справжньому демократичною, по-справжньому розвинутою. Я глибоко переконаний в тому, що люди сьогодні чекають від нас не те, щоби політики за півтора-два роки  до виборів сьогодні починали мірятись своїми рейтингами, а ми маємо розуміти, що до виборів у нас є шанс прийняти надважливі рішення – рішення, які насправді очікують люди.

Я би хотів сказати про те, що для нас з вами дуже важливо розвивати національну економіку, і водночас хочу задати питання. Чи можливо збудувати сильну, прозору економіку, якщо в Україні ми маємо величезний виклик – корупцію? Чи прийдуть до нас інвестиції? Чи зможемо ми відкрити потенціал для створення нових робочих місць, збільшення заробітних плат в країні? Ні. Нам треба ефективно побороти корупцію, і тому нам потрібно в цьому скликанні на цій сесії створити новий прозорий Антикорупційний суд. І не просто його створити, а зробити так, щоб цей суд виніс перші вироки тим корупціонерам, які сплутали власну кишеню з національними інтересами.

Врешті-решт ми маємо завершити реформу децентралізації. Для цього нам потрібно провести конституційні зміни, закріпити місцеве самоврядування на всіх рівнях, починаючи від громади, там, де воно вже сьогодні є, і закінчуючи областями. Нам треб врешті-решт прийняти рішення, ми  все ж таки парламентсько-президентська країна або президентсько-парламентська. (Оплески)  Ми маємо визначити, і це є дуже важливим, сфери відповідальності і компетенції усіх рівнів влад, чітко вказати, хто за що  відповідає, тоді ми  отримаємо зовсім іншу якість державного управління.

Чи  не погоджуємося ми  з тим, чи не погоджуємося ми з тим, що діюча виборча система є неприйнятною? Діюча виборча система корумпує сьогодні виборчий процес. Стало нормою в нашій країні, коли люди  купують голоси. Ми маємо шанс це змінити. Ми маємо створити нормальну прозору систему, де кожен зможе реалізувати себе. І коли буде побудований якісний  і відкритий діалог з українському суспільством і ми будемо людей поважати, приходячи на вибори, і обіцяти тільки те, що ми можемо зробити, а не купувати за гроші,  за часто крадені гроші, голоси українців.

Я вважаю, що ці всі питання потребують вирішення. Так, ми можемо думати про те, що нам ще 2 роки і треба вже починати змагатись в політичній боротьбі. Я думаю, що сьогодні не має значення, хто в якій боротьбі переможе, сьогодні має значення, в якій Україні ми будемо жити. І змінити ситуацію ми можемо тільки разом з вами, ніхто окремо не зможе змінити це. Тільки український парламент має бути об'єднаний, Президент, уряд,  Голова парламенту. Ми всі маємо  шанс, який для на, напевно, є  найвищою цінністю ввійти в історію тими, хто не просто реформував Україну,  а ввійти в історію тими, хто збудував нову, сильну, демократичну, економічно розвинуту державу.

Я закликаю нас всіх разом об'єднатися, я готовий служити цим цілям і готовий спільно з вами добитися цього результату. Давайте разом повернемо відчуття гідності кожному українцю, справедливості. І коли ми говоримо про те, що люди сьогодні їдуть на заробітки за кордон, вони їдуть не від того, що їм тільки потрібні гроші, а від того, що вони хочуть відчувати зовсім іншу якість життя, вони хочуть відчувати повагу до себе, і ми маємо цю повагу повернути в рідному українському домі, тому  Слава Україні! І давайте разом на цій сесії змінимо Україну раз і набагато віків.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, ми маємо змогу провести повноцінний діалог. Я нагадую, спочатку ми маємо запитання від фракцій, і прошу представників фракцій провести запис, а потім – від народних депутатів.

Отже, прошу провести запис на запитання від фракцій і груп парламенту. Будь ласка, прошу провести запис. Після того будуть депутати.

Отже, від "Блоку Петра Порошенка" буде задавати питання Побер Ігор Миколайович.

 

10:16:40

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Алєксєєву. Вибачаюся, Євлахову.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Алєксєєву мікрофон увімкніть.

 

10:17:03

АЛЄКСЄЄВ С.О.

Прошу передати слово Євлахову. Анатолію Євлахову прошу передати слово.

 

10:17:12

ЄВЛАХОВ А.С.

В мене питання до міністра фінансів, на жаль, я не бачу його зараз у ложі уряду. Тому, Володимир Борисович, Володимир Борисович, у мене питання до міністра фінансів, але… Добре.

Це стосується рішення Мінфіну про монетизацію субсидій, яке, на жаль, є сьогодні абсолютно провальним. Постачальники послуг не можуть заповнити реєстр на компенсацію субсидій, так як вони не призначають ці субсидії. Їх призначають управління соцзахисту. Обмінятись реєстрами постачальники послуг і управління соцзахисту не можуть через захист персональних даних. І на сьогоднішній день є реальна загроза зупинки постачання тепла, води, газу та надання послуг з утримання будинків.

Коли буде вирішено це питання? Дякую.

 

10:18:19

МАРЧЕНКО С.М.

Шановний народний депутат!  Хочу зазначити, що вже з початку цього року ми перерахували заборгованість за минулий рік 9 мільярдів гривень. Призначення січня-лютого – 18 мільярдів гривень. Всі питання, що стосуються неврегульованих по реєстрах і так далі, ми готові оперативно вирішити. Вже  на сайті Мінфіну є постанова внесення змін до монетизації. Якщо є питання, ми готові їх оперативно врегулювати.

Що стосується ОСББ, 600 мільйонів гривень вже перераховано на рахунки ОСББ. І тому ми вважаємо, що і оперативно ми готові відрегулювати всі питання, не потрібно зупиняти ці процеси. Дякую. 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Самопомочі" – Олена Бабак, будь ласка.

 

10:19:09

БАБАК А.В.

Шановний пане Прем'єр-міністр! Доводжу до вашого відома, що ваш перший заступник, пан Кубів, якого ми надзвичайно поважаємо, ваш міністр фінансів забули про те, що уряд є підзвітним Верховній Раді України. Незважаючи на всі обіцянки з боку Степана Івановича про те, що буде повага до комітетів парламенту по вирішенню питання монетизації субсидій, не було представника Міністерства фінансів вкотре на засіданні комітету.

І ми висловили недовіру і визнання незадовільною роботу міністра фінансів, його заступника Марченка по монетизації субсидій. Вся Україна в колапсі. Підприємства водо теплопостачання  не знають, як  вони в січні будуть отримувати субсидії. ОСББ і ЖБК взагалі залишилися поза увагою. Ви не чуєте людей, ОСББ не хочуть адмініструвати субсидії. Вони хочуть, щоб домогосподарства отримували ці кошти напряму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

БАБАК А. В. Тому запитання, якщо  ви не ходите на  засідання комітетів. Коли  саме,  назвіть дату, буде прийнята постанова і зміни до наказу Мінфіну. Назвіть цю дату.

 

10:20:39

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Дякую за ваше запитання.

Я хочу підкреслити, шановні колеги, що уряд і я як  Прем'єр-міністр підзвітний Верховній Раді України і завжди готовий з вами зустрічатися і звітувати про виконану роботу:  і про те, що зроблено, і про те, можливо, що нам не вдалось зробити.  Але за 26 років незалежності саме  наш уряд прийняв надзвичайно відповідальне рішення – вперше розпочати монетизацію субсидій. І ми розуміємо, що не все йде гладко і не все йде просто, тому що це ми робимо вперше, ми взагалі багато речей робимо вперше. Я сказав у своєму виступі, ми будуємо абсолютно нову систему і можемо помилятись хоч в чомусь. Але ми завжди критично ставимося… самокритично ставимося до  наших кроків і бачимо, як їх можливо виправити. Так от, що стосується ОСББ, що стосується виробників енергії і комунальних послуг. Все, гривня в гривню, буде їм заплачено коштами. Ми в середу наступну приймемо зміни, які є необхідні, і я вважаю, що  система запрацює абсолютно нормально. Я прошу  вибачення за такі технічні збої, але наголошую на тому, що саме ми робимо це вперше і ми робимо це відповідально, і ми не залишимо жодне ОСББ без уваги і з будь-якими  боргами. Просто це собі запишіть, а потім з нас спитаєте.

Дякую вам за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Батьківщини" слово для запитання  має Сергій Євтушок. Будь ласка.

 

10:22:14

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". У мене запитання до міністра соціальної політики пана Реви. Пане міністр, ви написали законопроект по військовим пенсіонерам. І уже на сьогоднішній день ми разом з експертами, разом з експертами при Міністерстві оброни опрацювали ваш документ. Ми вимагаємо відкликати цей недолугий документ. Даний законопроект скасовує діючий механізм обчислення військових пенсій, який базується на використанні показників середньої заробітної плати. Якщо ми говоримо про стимули, про те, що у військових має бути належна заробітна плата, її не можна прирівнювати при обчисленні пенсій до середньої заробітної плати, це ж абсурд який. Де, де візьмуться люди, які будуть хотіти йти служити у військо?

І тому ми пропонуємо вам відкликати даний законопроект, а лише постановами уряду попередніх років відрегулювати соціальну справедливість і нарахувати справедливі пенсії військовим пенсіонерам, і дати можливість тим, які уже виходять або планують виходити на пенсії, прозоро розуміти, що у них буде нараховане.

 

10:23:27

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую. Дуже дякую за ваше запитання.

Це дуже важлива і чутлива тема, дуже важлива і чутлива тема – перерахунок пенсій для військовослужбовців. Повірте, що для мене це є теж важливим пріоритетом. І я пам'ятаю, що ми говорили про те, що з 1 січня ми це зробимо, я це пам'ятаю. Чому нам важко це... Чому ми не зробили це з 1 січня чи до 1 січня не внесли закон? Я вам поясню і це абсолютно відверта позиція.

Перше. Ми внесли нову пенсійну систему, яка відкривала можливість до зміни системи військовослужбовців пенсій в травні місяці, прийняли остаточний закон в жовтні місяці, поки він був підписаний, вступив в силу, ми не встигли до 1 листопада внести закон в парламент. Далі, це стосується військовослужбовців, я хочу вас запевнити, всі, хто... всіх сьогодні бойових, хто воює, хто захищає нашу країну, ми не залишимо без підвищення пенсій. Але ви маєте зрозуміти, що в цій системі є ті, хто жодного разу не бачив що таке війна, жодного разу не бачив що таке реальні бойові дії – це гаїшники, обехаесесники, - і ми не має ставити їх в одну планку. Я в цьому глибоко переконаний. Але навіть, навіть, оскільки це питання дуже є чутливим, я, перше, що хочу сказати.

Перше. Ми, якщо ми приймемо цей закон в лютому місяці або в березні, ми всім перерахуємо пенсії з 1 січня, кошти у нас на це будуть. Те, що сьогодні вимагають військові пенсіонери, - це плюс 43 мільярди гривень. У нас дефіцит Пенсійного фонду 140 мільярдів вже сьогодні. Ви хочете, щоб у нас був не 140, а 184 мільярди? Ми хочемо що, погубити весь Пенсійний фонд країни?

Тому нам треба запровадити таку диференціацію і справедливість. Ми запропонували це зробити з урахуванням опрацювання в Раді національної безпеки і оборони. В минулому році ми направили цей законопроект, ми ніколи його не направляли ні вам, в парламент, нікуди. Нам треба буде узгодити позиції всіх військовослужбовців, я маю на увазі армію і так далі, і далі внести цей законопроект у зал. Звісно, ми можемо там. От Наталя Королевська виступала зі своїми популістичними промовами, але вона ж точно знає, що це зробити неможливо, принаймні коли була міністром, вона цього не робила. І я розумію причини, чому, але я не дозволяю собі популістичних виступів, тому що я вважаю, що це питання долі сотні тисяч людей, і ми маємо по совісті приймати рішення.

Тому моє повідомлення військовим пенсіонерам: ми внесемо законопроект, і всім тим, хто справедливо заслужив, вони отримають підвищені пенсії, вищі пенсії. Ті, хто сьогодні воюють в окопах, за яких так тут з трибуни говорили, я хочу сказати, що ми цих людей поважаємо і цінуємо. І ми тому почали підвищувати заробітну плату військовим, ми обов'язково… Вони будуть мати найвищу пенсію в країні, найвищу повагу і найвищий, найвищі привілеї, тому що вони це вибороли, вони це заслужили. І ми це зробимо, я на цьому наголошую, шановні колеги. І прошу всіх, щоб ми спільно не…

Давайте в суть просто вникнемо. Я знаю, що деякі народні депутати, в залі зараз їх не бачу, деякі народні депутати просто ходять, вони думають що така позиція їм дасть плюс піввідсотка на виборах. Друзі, на виборах, я думаю, що пройдуть вибори через два роки, тоді будемо змагатись. Давайте змагатись за благополуччя людей і думати про те, що це питання не популізму і гарної риторики, а відповідальності між тими пенсіонерами, які є сьогодні, і тими, які будуть в майбутньому, і тими, хто захищає нашу державу. Ми все з вами зробимо, трошки, будь ласка, терпіння. Я розумію, що це важко, але я прошу трошки терпіння, і ми знайдемо правильне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Народного фронту" Максим Бурбак, будь ласка

 

10:27:13

БУРБАК М.Ю.

Пане Прем'єр-міністр, я уважно слухав ваш виступ. І хотів би від фракції "Народного фронту" подякувати вам за те, що ви продовжуєте той курс, який було розпочато в такому важкому 2014 році, коли Прем'єр Арсеній Яценюк розпочав ті реформи, які більшість сидячих в цій залі не робили за 25 років незалежності. Дякуємо за те, що ви підтримуєте курс на підвищення національної безпеки і оборони, курс на створення антикорупційного суду, курс на внесення таких потрібних змін в Конституції і курс на децентралізацію. Підтримка є і в рішенні і Кабінету Міністрів щодо передачі меж за межами населених пунктів до ОТГ.

Звертаюсь до вас, щоб ви розглянули можливість для учасників бойових дій в зоні АТО, які вже подали свої пропозиції на виділення земельних ділянок. Тому що цією постановою знову ж таки треба буде по-новому починати цю процедуру. Будь ласка, передбачте захист цих прав і завершення цієї процедури для тих, які вже розпочали.

Дякую.

 

10:28:21

ГРОЙСМАН В.Б.

Максим Юрійович, дуже дякую вам за підтримку. Дуже дякую, шановні колеги. Я хотів би сказати, що ми також прийняли нещодавно постанову, яка спрощує можливості отримання земельних ділянок учасниками АТО. І, звісно, якщо буде юрисдикція змінюватись, тобто юрисдикція буде переходити до місцевих громад, ми особливо будемо це акцентувати. Вже є перші громади, які отримують можливість, вже в лютому отримають нові землі у свою власність.

Тому процес передачі земельних ділянок у власність об'єднаних територіальних громад розпочався і буде продовжений, і завершений.

Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Партії "Відродження" Яценко. Включіть мікрофон.

 

10:29:00

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Прем'єр-міністр, у мене два питання. Перше стосується, ви знаєте, оце кохлеарна імплантація, тобто глухонімі діти. І ми багато зробили в цьому напрямку за останні два роки. Але зараз отримав листа від академії наук, і там чітко вказано, що сьогодні 120 мільйонів на цей рік є, але дефіцит, не вистачає 150 мільйонів, щоб повністю цю проблему вирішити в плані, щоб не було черги. Тому велике прохання все ж таки, ну, я розумію, що дуже важко знайти кошти, але знайти їх.

І друге питання до пана Кубіва. Минулого разу ми піднімали питання по дівчині, її фамилия… прізвище Мовчанюк, ви знаєте це питання, бо це єдина дитина в Україні, яка потребує лікування, і намагаємося найти фінансування. І отримав листа від Мінздраву, що треба зареєструвати закон. Добре, я його зареєстрував, його № 8016 від 8 лютого. І прохання або його підтримати, цей закон, або знайти інші шляхи.

Дякую. На ці два питання просив би дати відповідь.

 

10:30:08

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Дякую, шановний колега.

Візьмемо до уваги це питання, опрацюємо і дамо відповідь з точки зору в тому числі і фінансування. Але хочу віддати належне вам особисто за те, що ви абсолютно послідовно відстоюєте позицію здоров'я дітей. Я дякую вам. І ми це відчуваємо, що не тільки між сесіями і на "годинах запитань до Уряду", але ви постійно ставите це питання. Я вважаю, що ця позиція заслуговує поваги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І від "Опозиційного блоку" Вілкул. Включіть мікрофон.

 

10:30:37

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый Владимир Борисович…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас розмовляти державною мовою, ви ж добре нею володієте. І я від цього залу і від себе особисто хочу вас попросити перейти на державну мову. Дуже прошу. Будь ласка.

 

10:30:55

ВІЛКУЛ О.Ю.

Будь ласка, не… Шановний Володимире Борисовичу, в нашій країні проходить соціальний експеримент під назвою "медична реформа". Я інформую вас, що сьогодні ми здаємо в Конституційний Суд подання на скасування цієї антилюдської реформи.

І хочу вам задати таке питання: скільки ще буде в статусі і.о. головувати в Міністерстві охорони здоров'я Уляну Супрун, яка вже довела свою непрофесійність, за правління якої українці платять життям і своїм, і своїх дітей. Скільки вона ще буде працювати? Перше хотів запитати: скільки вона буде працювати? І хотів би наголосити, що поки ви її покриваєте, частина відповідальності за смерті українців лежить і на вас.

Дякую.

 

10:31:56

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, шановний Олександре Юрійовичу. Я відповім трошки ширше.

Ви знаєте, насправді ми намагаємося зупинити той експеримент, який розпочали ви, будучи головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації і віце-прем'єр-міністром, який має назву "знищення охорони здоров'я України". Саме через рішення вашого уряду, на превеликий жаль, була знищена, на межі знищення педіатрія, був введений експеримент щодо впровадження сімейних лікарів і ми не змогли об'єднати їх в єдину роботу і почали втрачати, в тому числі і дітей, на превеликий жаль. І те, що розвалена система охорони здоров'я, ви маєте до цього безпосередньо відношення як представник влади.

Тому наше завдання сьогодні – зупинити той експеримент, який привів, в тому числі і до розвалу медицини. Ми з вами прийняли рішення, український парламент – точніше, без вас – ми прийняли рішення змінити систему фінансування. Вот, вчора я був у Львові, Львів, на Львівщині місто є таке, так там 5 років був недобудований неонатальний центр, перинатальний, який ви розпочали будувати, зупинили, лікарі, 150 людей були абсолютно повністю вигнані з робочих місць, а ми його завершимо і будемо лікувати людей.

Тому я прошу вас долучитись до того, щоб створити нову і якісну систему охорони здоров'я, і зупинити ті… і виправити ті помилки, які в тому числі були допущені, коли ви перебували у владі. Дякую вам.

А все, що стосується Уляни Супрун, визначиться коаліція з точки зору голосування за міністра охорони здоров'я, і я внесу її кандидатуру в зал.

Але хочу підкреслити ще одну річ. Колеги, ще одну річ хочу підкреслити. Коли мова йде про охорону здоров'я, то, в принципі, нам треба боротись за створення нової системи і за здоров'я українців, і довготривалість життя. Але я знаю, що дуже багато років боролись не за охорону здоров'я, а за потоки в Міністерстві охорони здоров'я. І хочу вам сказати, до чеснот Уляни Супрун треба віддати належне в тому, що сьогодні там все відбувається прозоро і абсолютно відкрито. Це означає, що вона не дає можливості красти гроші, які належать українському народу.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я дам репліки пізніше. Зараз від  Радикальної партії Галасюк Віктор. Будь ласка.

 

10:34:52

ГАЛАСЮК В.В.

Пане Прем'єр-міністр, Віктор Галасюк, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Ви знаєте і всі українці знають, наскільки сьогодні низький рівень доходів в країні, наскільки сьогодні високе безробіття. Ви самі сьогодні казали про величезну трудову еміграцію.

Команда Радикальної партії наполягає на піднятті мінімальної заробітної платні до 5 тисяч 500 гривень, на перерахунку пенсій для військових пенсіонерів, для тих пенсіонерів, які працювали в сільській місцевості. Принципово важливо поставити завдання створення мільйон робочих місць в Україні. Це дуже амбітна мета, але альтернативи немає, якщо ми хочемо мати державу і хочемо мати суверенітет. Ця амбітна мета має бути підкріплена реальними інструментами економічного розвитку, такими як індустріальні парки, які ви включили в пріоритети законодавчої діяльності уряду, такі як створення не на папері, а реально Експортно-кредитного агентства для здешевлення кредитів експортерів, прийняття в цілому "Купуй українське, плати українцям" в інтересах розвитку української економіки.

Пане Прем'єр-міністр, що ви, які…

 

10:36:05

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання.

Питання підвищення соціальних стандартів для нас є надважливим пріоритетом і я дякую, що ми тут об'єднані. Насправді дуже важливо, щоб соціальні стандарти зростали коли зростає соціальна економіка. Коли ми брали в борг і підвищували соціальні стандарти, це призводило до багатьох негативних явищ і зупинки економічного зростання.

Так от, хочу сказати, що з 2007-го по 2014 рік Україна запозичила 46 мільярдів доларів, які ми сьогодні з вами обслуговуємо, які ми сьогодні… по яким ми робимо повернення і платимо 130 мільярдів гривень щороку на обслуговування. Нам треба швидке економічне зростання. Той пакет законів, який ми внесли, там є і ваше авторство, в 35 законах, вони значно покращать ситуацію щодо залучень інвестицій. Але без системних змін, про які я говорив в своєму виступі, навряд чи вдасться зробити цей зріст незворотній.

Що стосується нашої підтримки. Ми, дійсно, підтримуємо вітчизняного  виробника. Я приведу тільки один приклад нашої програми, яку ми прийняли цієї середи і яка була підтримана, в тому числі і вашою політичною силою, і тими, хто голосував, колегами БПП, "Народний фронт", всім, хто голосував за  бюджет. Це питання  підтримки агропромислового комплексу, який формує майже п'яту частину ВВП країни. Ітак: купуйте українську техніку - і отримайте 25 відсотків назад вартості цієї техніки; купуйте український посадковий матеріал - і висаджуйте нові сади, і отримайте 80 відсотків  компенсації вартості всього матеріалу; отримуйте сьогодні 25-30 відсотків вартості основних фондів, коли вибудуєте ферми, молочнотоварні комплекси, – це означає, що буде зростати агропромисловий комплекс. По всій країні мають зараз розпочати будівництво нових ферм, нових комплексів, реконструкцію тих ферм, які були зруйновані. Якщо ви фермер, отримайте кредити під 1 відсоток на 5 років у національній валюті і розвивайте  своє фермерство. Якщо ви невеликий фермер, отримайте 40 відсотків повернення за те, що ви купуєте українську сільгосптехніку.

Я звертаюсь сьогодні до  всіх українців, які живуть в селі і вирощують худобу. На кожну голову ВРХ, до 12 місяців, уряд  передбачив адресну підтримку в дві  з половиною тисячі гривень. Будь ласка, вирощуйте в своїх домових господарствах худобу, нарощуйте поголів'я і це буде дуже важливо для України.

Ми також підтримали тих, хто займається  виробництвом молока в Україні. Створюйте  ферми, робіть поголів'я молочне і ми на кожну голову будемо компенсовувати вже в цьому році, рішення прийнято, 1500 гривень. Ми робимо все для того, щоби розвивати національну економіку. І ми будемо раді тому, щоби ми разом, спільно з вами, шановні колеги народні депутати, швидше приймали закони, які нам сьогодні потрібні, які входять в економічний пакет уже 33 законів найближчим часом.

І також, ми дійсно прийняли, який ухвалив закон парламент і вами напрацьований, про Експортно-кредитне агентство. Ми хочемо створити реальні механізми підтримки  українського експорту і зараз ми над цим працюємо.

Дякую. Давайте працювати далі - і ми отримаємо швидкий економічний ріст. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз запитання від народних депутатів. Усі репліки я дам по завершенню, усі репліки дам після всіх виступів.

Отже, зараз 20 хвилин, я прошу провести запис 20 хвилин запитань від народних депутатів.

"Блок Петра Порошенка", Лубінець Дмитро Валерійович. Будь ласка.

 

10:40:15

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Доброго дня! Прошу передати слово Максиму Курячому.

 

10:40:34

КУРЯЧИЙ М.П.

Доброго дня, Володимир Борисович! Я змушений зараз до вас звернутися не з питанням, а з проханням. Ви особисто піклуєтесь про добудову метрополітену в місті Дніпрі, і дякую вам за вашу підтримку, і за вашу турботу. Але стало нагальним питання щодо сплати податку на додану вартість. Ми не можемо досягти компромісу і діалогу з міністром фінансів Олександром Данилюком. І зараз я хочу попросити вас, щоб ви дали доручення, щоб він особисто з представниками міста Дніпра зустрівся з нами, з народними депутатами з міста Дніпра і провів конструктивну нараду для того, щоб врешті-решт питання було вирішено. Володимир Борисович, тільки на вас надія.

Дякую.

 

10:41:21

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, вельмишановний народний депутат за запитання. Я знаю, що ви цією темою опікуєтеся дуже професійно.

Ми, дійсно, підтримуємо будівництво, як і домовлялися під час робочої поїздки до Дніпра, ми підтримуємо будівництво метрополітену так, як, до речі, ми підтримуємо будівництво метрополітену у Харкові, я теж обіцяв, що ми будемо підтримувати і ця робота ведеться. Я зараз даю офіційне доручення міністру фінансів України знайти варіант врегулювання цієї проблеми і внести на найближче засідання уряду, якщо це буде потрібно, а якщо ні, то внести ініціативи до українського парламенту.

Дякую. Я прошу зафіксувати офіційне доручення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Мусій Олег Степанович.

 

10:41:58

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні члени України! Пане Прем'єр-міністр, в мене до вас запитання стосовно кричущої ситуації з виконанням рішення Стокгольмського арбітражу по готелю "Козацький". Ви знаєте, що Ізраїль не підписує з нами Угоду про вільну торгівлю із-за того, що уряд не виконує рішення Стокгольмського арбітражу. Уряд отримав величезний позитив із-за виграшу арбітражу в Стокгольмі у "Газпрому". Ми хіба хочемо погані стосунки з Ізраїлем будувати?

І друге питання у мене до міністра вугільної промисловості. Невже третій рік підряд треба наступати на ті самі граблі по зарплаті шахтарям? У мене шахтарський округ. Станом на сьогодні за грудень місяць шахтарі знову не отримали заробітної плати. Уже лютий, люди добрі, щороку те саме. Наведіть порядок, будь ласка,  з своїми міністрами, щоб вони виконали обов'язок перед шахтарями і рішеннями Стокгольмського арбітражу. Скільки можна одне і те саме знову виступати тут?

Дякую за відповідь.

 

10:43:06

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую.

Я щиро поважаю інвестора з Ізраїлю, але виходити в цьому питанні треба з інтересів України і українців, які живуть сьогодні в готельному комплексі "Козацький" – це колишні військовослужбовці. І тому ми розуміємо рішення суду і поважаємо, але нам потрібно провести узгодження всіх дій для того, щоб не постраждали звичайні українські громадяни. І я стою на цій позиції.

Депутати піднімали це питання, порушували і минулого разу. Я дав доручення міністру оборони, попросив взяти в цьому участь і народних депутатів і знайти правильне, правове рішення, яке би не позбавляло прав на житло українських громадян. Тому я переконаний, що тільки такий шлях може бути рішенням цього питання, ніякого іншого.

Що стосується виплати, то виплати будуть здійснюватись, але ж ми маємо розуміти, що ми виплачуємо різницю в заробітній платі, різницю між собівартістю вугілля, яке є дуже дорогим, на превеликий жаль, і тим, що воно коштує. Тобто вугілля, яке добувається на державних шахтах коштує більше,  ніж його купують на ринку. Тому тут важливо не тільки компенсувати заробітну плати, люди не повинні від цього страждати, я з вами згоден, а треба модернізувати вугільну галузь для того, щоб не було проблем. Начебто,   наскільки я розумію, і питання продажу, і купівлі вугілля теж вже врегульовано буквально останніми днями.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НАСАЛИК І.С.

Якщо дозволите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Головко Михайло. Включіть мікрофон.

 

НАСАЛИК І.С. Пане, Андрій! Пане, Андрій!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я перепрошую, ще Насалик договорить – добре? - а  потім я вам дам слово.

Будь ласка, Насалику.

 

10:44:38

НАСАЛИК І.С.

Дякую за запитання, пане Мусій. Дуже шаную вас, але повинен сказати, що ви, напевно, як мінімум, останні  вісім місяців не  цікавилися  вугільною промисловістю у своєму окрузі. ДП "Львіввугілля" стало абсолютно  іншим за цей період, і воно на сьогоднішній день не тільки не потребує дотацій, а  отримує прибуток, як мінімум 30 мільйонів гривень по місяцю. Фонд заробітної плати по "Львіввугіллю" за останні півроку зріс  з 70 мільйонів до  120-и – практично у два  рази більше. І на сьогоднішній день  львівські шахтарі отримують заробітну плату вищу,  чим у ДТЕК, приватному підприємстві. Це є перше.

Друге. Буквально вчора, в середу, і за допомогою депутата пана  Михайла Бондаря з "Народного фронту" Кабінет Міністрів України прийняв у середу  рішення про використання… порядок використання коштів по вугільній  галузі. Думаю, що до понеділка Міністерство фінансів випустить заборговану заробітну плату в межах 450 мільйонів і ще 400 мільйонів, які підуть на модернізацію.

Крім того, у нас була  довга дискусія між міністром фінансів і міністром енергетики і цю дискусію завершив Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман, який дав доручення Міненерго і Мінфіну влаштувати питання гарантій  уряд на мільярд на модернізацію шахт. Саме ці кошти – це  кошти модернізації і кошти безпеки роботи наших шахтарів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, Михайло Головко.

 

10:46:16

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Володимире Борисовичу, у мене до вас таке питання. Чи ви робили висновки і притягували до  відповідальності чиновників? Зокрема, заступника міністра  економіки Нефьодова за провальний тендер з поляками, які виграли на закупівлю трамваїв для міста Києва, де 2 мільярда українських гривень. 2 мільярда вийшло з українського бюджету – це  кошти платників податків, всього-на-всього на  1 тисячу гривень. Чи враховані були ці помилки? І  чи дійсно будуть якісь кадрові рішення з цього приводу? І притягнуті ті чиновники до  відповідальності? Адже це більше ніж 70 мільйонів доларів вийшло з українського бюджету замість того, щоб створювати робочі місця, замість того, щоб дати цей замовлення на  львівське підприємство, це замовлення пішло на закупівлю трамваїв, до речі, яке було спільно зроблено з Росією, і ті кошти пішли якраз на створення робочих місць у Польщі, яка, до речі, сьогодні є агресивно ставиться до України, в тому числі вказує нам на наших героїв, на нашу історію, замість того, щоб створювати робочі місця і давати замовлення державним підприємствам України.

 

10:47:28

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, пане Михайло.

Я хочу для справедливості заради сказати про те, що тут не було жодної ролі заступника міністра економіки Нефьодова, він взагалі тут не причому, і це не питання його компетенції, і він не проводив цей тендер. Тендер проводило місто – місто Київ. Я знаю, що в місті Києві, звертає увагу міський голова Віталій Кличко на локалізацію виробництва трамваїв всередині міста. І зараз дійсно такий контракт був підписаний, оскільки вони дали іншу ціну. І трамваї вже, наскільки я розумію, постачаються. Тобто це була компетенція тільки органу місцевого самоврядування. Але треба віддати належне міському голові в тому, що він поставив питання про локалізацію виробництва в Києві. І зараз цей процес як тільки відбудеться, це буде означати, що більше робочих місць в створенні нового рухомого складу буде створено в Україні.

Я абсолютно тут з вами згоден, що треба більше і більше створювати робочих місць в Україні. Для цього нам потрібно стимулювати в тому числі і машинобудування. У нас сьогодні в місцевих бюджетах є колосальні ресурси, мільярди, десятки мільярдів гривень, які потрібно сьогодні направляти на модернізацію техніки комунальної, на модернізацію комунального транспорту. Це все має вироблятися в Україні українськими руками і розвивати українську економіку, тут немає жодних заперечень. До речі, ми найближчим часом теж підпишемо таку угоду щодо локалізації іншого сегменту машинобудування в країні.

 Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Батенко передає слово для запитання Констанкевич. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

10:49:11

КОНСТАНКЕВИЧ І.М.

Моє питання буде адресоване міністру соціальної політики Андрію Івановичу Реві. Шановний Андрію Івановичу, скажіть, будь ласка, чи відомо вам, що на Волині ми маємо зараз складну у соціальному плані, напружену ситуацію із харчуванням так званих чорнобильських дітей, тобто ті, які проживають на радіоактивно забрудненій території? Зокрема, в минулому році календарному, 2017-му, у Маневицькому районі харчували цих дітей із законом затверджених 9 місяців всього-на-всього півтора місяця. Нинішній, 2018-й, почався із того, що тендери на організацію і проведення харчування також не відбулися. І подібну ситуацію ми маємо в Любешівському, Камінь-Каширському і Маневицькому районі.

Моє питання полягає у тому: скажіть, будь ласка, скільки триватиме ще подібна ситуація? Адже вона повторюється з року в рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

КОНСТАНКЕВИЧ І.М. Чи будуть покарані ті чиновники, зокрема голови райдержадміністрацій, які вчасно не організували і провели ці тендери? Дякую.

 

10:50:39

РЕВА А.О.

Шановна пані Ірина, я знаю, що цим питанням ви опікуєтесь достатньо давно і серйозно переживаєте за ту ситуацію, яка пов'язані з харчуванням дітей-чорнобильців. Ви абсолютно праві в тому, що це унікальна ситуація, яка склалась у Волинській області, адже дітей харчують не тільки там, а й в інших регіонах. І чомусь в Житомирській, в ряді інших областей таких проблем не виникає, а виникає саме на Волині.

Я з вами абсолютно згоден, що ці особи, які відповідальні за харчування дітей, мають бути притягнуті до відповідальності. І хоча голови районних державних адміністрацій не підпорядковані міністру і Міністерству соціальної політики, але я вважаю, що там є підстави для втручання правоохоронних органів. Я готовий разом з вами підготувати таке звернення до тих наших правоохоронців, які повинні перевірити, чому у нас із року в рік тендери зриваються, і хто в цьому винен.

Вихід із ситуації повний бачу все-таки в запровадженні повної монетизації за принцом "гроші ходять за дитиною". Допоки наші чиновники будуть вирішувати, хто буде харчувати дітей, до того часу там, де і складається отака унікальна ситуація, можуть бути проблеми. В цілому я готовий разом з вами працювати над вирішенням цієї проблеми.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ревега Олександр Васильович, будь ласка.

 

10:52:10

РЕВЕГА О.В.

Доброго дня, шановний Володимир Борисович, Степан Іванович. Насамперед я хочу вам подякувати за те, що в тому році, коли було стихійне лихо в місті Бердичеві та в Бердичівському районі, ви допомогли і виділили кошти. Але, в зв'язку з тим, з погодними умовами, які склались в минулому році, частина коштів повернулась в державний бюджет. І я знову зробив звернення до вас, щоб ви в цьому році направили кошти і ми закінчили роботи по соціальних об'єктах. Це перше запитання.

І інше запитання. Володимир Борисович, Володимир Борисович, я хочу звернутись до вас. Зверніть увагу, будь ласка, на ту ситуацію, яка склалась в Державній фіскальній службі в Житомирській області. До мене звернулись різні організації. Там за 2017 рік затримано три, один керівник і два співробітники, на взятках. І, Володимир Борисович, будь ласка, і слідуюче запитання. Що…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:53:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Просто дуже багато бажаючих задати запитання.

Прошу вас, пане Прем'єр-міністр, ваша відповідь.  Пане Прем'єр-міністр, ваша відповідь, будь ласка.

 

10:53:30

ГРОЙСМАН В.Б.

Я зафіксую цю проблему по ДФС і вам дам відповідь, її відпрацюють так, як потрібно. Домовились?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Наступне запитання від народного депутата Острікової.

 

10:53:47

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Сьогодні в уряді панує колективна безвідповідальність. Уряд зайняв тактику, що всі тимчасові керівники – в.о. Немає аграрного міністра. У нас на аграрному віче запитують: з кого спитати за відсутність дотацій за два останні місяці 17-го року? З кого спитати за скасування шкідливих норм про неповернення ПДВ по сої і ріпаку? Мінфін допускає злочинну бездіяльність. Борг по житлових субсидіях – 22 мільярди. Мінфін їх не перераховує.

Ми в світле майбутнє йдемо з боргами? Володимире Борисовичу, хто буде покараний та коли цей борг буде погашений? Немає керівника ДФС. Сьогодні нема з кого спитати за безпідставне блокування податкових накладних? Немає керівника митниці. Всі – в.о. Нема з кого спитати за безлад у митній справі, нема з кого спитати за потоки контрабанди. Така ж ситуація з багатьма державними підприємствами. Наприклад, немає керівника "Електроважмаш" у Харкові. Ми вимагаємо призначення відповідальних керівників, щоб люди знали, до кого їм звертатися і хто нестиме персональну відповідальність за всі дії і рішення уряду.

 

10:54:56

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую вам за ваше змістовне зауваження. Я хочу вам сказати, що національне законодавство дозволяє виконувати обов'язки керівників, це не є якесь ноу-хау. Навіть, навіть у розвинутих демократіях у той самий час, коли ви задаєте мені питання, у найміцніших країнах є теж в.о. І нічого страшного не відбувається.

Міністр аграрної політики є, тому що заява міністра аграрної політики ще не розглянута українським парламентом. Заява в парламенті. Як тільки ви приймете рішення про звільнення міністра аграрної політики, буде дискусія про того, хто буде наступним.

А що стосується ДФС. Виконуючий обов'язки керівника ДФС – Мирослав Продан. Ви можете з ним контактувати і він несе відповідальність за всі справи в ДФС. І він дуже відповідальний керівник, і я це знаю. Що стосується… І, до речі, дуже прогресивний, і, до речі, абсолютно нетерпимий до будь-якої корупції, і, до речі, бореться  з контрабандою, і, до речі, дає гарні показники. Я вам тільки скажу по січню місяцю: українська митниця за січень до січня дала плюс 9 мільярдів. Але це ще не все, нам треба системно знищити корупцію по контрабанді і "сірому" імпорту. І ми це знаємо, цим займаємося. Я думаю, більше, ніж ми зробили за цей рік, навряд чи хтось більше зробив до нас. Але ми будемо йти і далі. Тому питання в.о. ніяким чином не знімає відповідальності від тих, хто приймає рішення. Тому, будь ласка, по кожному конкретному випадку звертайтесь.

Що стосується боргів. То ж борги народилися не вчора, не позавчора по пільгам і субсидіям. Ці борги нам треба буде погасити, я це розумію. І ми зараз працюємо над тим. Я вважаю, що у 18-му році ми зможемо вивести всі борги в нуль. Але це борги не вчора, не позавчора, не 5 років назад, ці борги ідуть хронічно. Так от щоб мені погасити ці борги, треба заробити ці гроші. Над чим я сьогодні зранку до смерканку і займаюсь – поповнити український бюджет. І бюджет зростає. Тому дякую вам за підтримку. І хочу підкреслити, що дуже важливо приймати важливі рішення в українському парламенті, які дають можливість збільшувати надходження до бюджету, розвивати національну економіку, підтримувати бізнес, закривати тіньові схеми. І саме Мирослав Продан, будучи керівником ДФС, впроваджував систему, яка була прийнята українським парламентом щодо ліквідації тіньових схем по відкату ПДВ в країні. До 17-го року ПДВ в країні відмивали мільярдами. Сьогодні можливо сказати, що це  вже стало неможливим. Тому давайте далі спільно працювати над результатом. І цей  результат, я переконаний, буде дуже позитивним.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо пане Прем'єр-міністр.

Будь ласка, наступне запитання від пана Долженкова. Прошу.

 

10:57:41

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, пані головуюча.

Шановний пане Прем'єр-міністр, на жаль, політика і чинної попередньою влади полягає в тому, щоб виконувати беззаперечно рекомендації Міжнародного валютного фонду. І свідченням тому є поступове та суттєве збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги. Як ви знаєте, в 2014 році за 1 тисячу метрів кубічних природний газ коштував… не коштував навіть 800 гривень. Зараз він  коштує десь приблизно 7 тисяч гривень, як і для промислових споживачів.

Питання наступне полягає ось чому. Черговий транш Міжнародного валютного фонду обумовлений прийняттям деяких низки законодавчих актів, зокрема, підвищенням тарифів на природний газ. І питання, яке турбує мільйони українців, пересічних українців, споживачів житлово-комунальних послуг, чи буде в цьому році уряд піднімати тарифи на природний газ, а якщо буде, то наскільки?

Дякую за відповідь.

 

10:58:41

ГРОЙСМАН В.Б.

Я дякую за ваше запитання.

Тут дуже складне питання, тому що в принципі українську добичу газу знищували, це був факт. Збільшували нашу залежність від російського газу. Фактично от кожен рік починався з того, що Президент, Прем'єр-міністр їздив в Москву домовлятися, яка буде ціна газу на наступний рік. І в той же час, коли в українських надрах покладів було дуже достатньо для того, щоб забезпечити себе ще і продати на експорт. Це була така, я вважаю, спланована диверсія проти нашої незалежності, на превеликий жаль.

Який ми взяли курс? Ми взяли курс на відновлення добичі, і це нам вдається вже в цьому році. Дякую парламенту за прийняття важливих рішень. Якщо ви приймете ще 3096 – дерегуляційний пакет законів, - це ще збільшить добичу в Україні і ми зможемо відійти взагалі від імпорту. Якщо у нас не буде імпортного паритету, тоді ми зможемо встановлювати внутрішні ціни, ви знаєте, я думаю, не гірше ніж я, в країні. А зараз, от, уявіть собі чому газ промисловості коштує більше, ніж газ теплокомуненерго? Тому що його справжня ціна така, по якій купують його господарюючі суб'єкти. Ви знаєте, що багато компаній в Україні, які працюють, самі імпортують, газ привозять і він теж є дорожчим ніж газ для ТКЕ (теплокомуненерго), тому що його справжня ціна дійсно дорожча. І це одвічна проблема.

Більше того, коли він коштував, як ви говорите, 800 гривень, то для промисловості він коштував не 800 гривень, а, напевно, 5-6 тисяч гривень. Так от, всі ті, хто сидів на газі, вони по 800 списували на населення і 4-5 тисяч клали собі в кишеню. І таким чином з'являлись у людей нові офшори, мільярди і таке інше. Ми це зупинили, і цього сьогодні немає. Але я наголошую на тому, що в цьому опалювальному сезоні я тримаю позицію, тримаю слово, не буде підвищення цін на газ для населення.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, наступне запитання від народного депутата Матвієнкова.

 

11:00:51

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57-й округ, Мариуполь. Уважаемый Владимир Борисович, я хочу обратиться еще раз к очень больной теме субсидий. Наказом Министерства финансов № 1 от 04.01.2018 года введен порядок проведения расчетов

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Матвієнков, українською, я вас дуже прошу, державною мовою, вона у вас дуже гарна.

Дуже дякую.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. Ну, какаяПодождите, извините. Я представитель города Мариуполь, а если мы говорим о реинтеграции Донбасса, если вы таким образом относителсь к русскому языку(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Матвієнков, будь ласка, ваше запитання. Ваше запитання. Я прошу не перебивати питання пана Матвієнкова від міста Маріуполя. Прошу вас, будь ласка.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. Давайте мы подискутируем с вами отдельно на эту тему.

Владимир Борисович, так, вот, 4 числа был принят(Шум у залі)  Хорошо, давайте. Я еще раз говорю, я…

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Не меняйте язык. Не меняйте язык.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. Значит, я еще раз повторяю, Владимир Борисович! Владимир Борисович! 4 числа было принято решение о том, что расчет(Шум у залі)

Значит, я попрошу, дайте минуту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вашу відповідь.

Питання зрозуміле. Дякую.

Пане  Прем'єр-міністр, ваша відповідь відносно субсидій. Я перекладу на державну мову: Маріуполь і "Опозиційний блок" цікавитьЮ і  всіх громадян України, питання субсидій. Питання задавав пан Матвієнков.

Дуже дякую. Прошу, відповідь.

        

11:02:21

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Дякую, шановні колеги! Я хочу надати відповідь наступну, що всі проплати, які ми монетизуємо через пільги   і субсидії, будуть здійснені, ми тільки з 1 січня розпочали вперше за 26  років незалежності монетизацію пільг для виробників. І ця ситуація буде врегульована – це стосується суті.

А тепер, друзі, я хочу сказати одну річ. Ні в кого немає сумніву, що я розмовляю українською мовою? Колеги, ну давайте не разделять  Украину на стороны, кто как говорит, кто-то говорит так, кто-то иначе. Наша рідна мова  – українська. Наша мова, за яку ми маємо боротись, відстоювати і зміцнювати. Але ми маємо показати, що ми абсолютно цивілізована країна, мультикультурна. І ми маємо радянський спадок, і нічого з цим ми не зробимо. Але нове молоде покоління, воно говорить українською мовою, за яку ми боремось і будемо боротись далі.

Дякую, шановні колеги! І не піддавайтесь, друзі, на провокації, я вас прошу, колег всіх: говоримо нашою рідною українською мовою.

Дякую. Дякую щиро. І вибачте, якщо щось не так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дякуємо.

Шановний пане  Прем'єр-міністр, ми повністю поділяємо вашу позицію об'єднання сесійної зали і суспільства. І точно,  українська мова  не може бути  питанням розколу, вона тільки об'єднує і залу, і суспільство.  І ми просимо в цій залі всіх займати однакову позицію, і уряд, і присутніх тут народних депутатів.  

Була репліка, від  "Опозиційного блоку" згадував Прем'єр-міністр пані Королевську. Вона вимагає репліку тому, будь ласка, їй хвилина на репліку. І більше   ніхто не згадувався.

Шановний пане Олександре, ми уважно слухали.

Пані Наталя, прошу вас.

 

11:03:56

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Пане  Прем'єр-міністре! Досить говорити тут неправду. Ви дуже добре знаєте і всі депутати  дуже добре знають, для того, щоб сьогодні перерахувати пенсії військовим пенсіонерам, людям в погонах, не потрібно приймати ніяких законів. Сьогодні треба виконати постанову уряду. І, вибачте, наскільки цинічно було з боку уряду, коли ви за три дні до вступу в дію постанови по перерахунку пенсій її скасували. Це такий подарунок був військовим пенсіонерам під новорічну ялинку. Тому не треба сьогодні вводити в оману зал, це повністю залежить від уряду, виконайте постанову, перерахуйте пенсію військовим пенсіонерам. А розповідати про гідність, розповідати про те, скільки ви зараз платите за одну худобу, то, вибачте, але це повна брехня. Тому що ви дитині-інваліду сьогодні платите 1 тисячу 200, а за худобу ви платите 2,5. Тому…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Борисович.

 

11:05:17

ГРОЙСМАН В.Б.

Наталія Юріївна! Наталія Юріївна шановна! Я вас прошу, будь ласка, не підривайте мою довіру до вас, не довіру, а повагу, вибачте. Ви ж були міністром, ви ж знаєте, про що ви говорите, ви знаєте, як працюють механізми. Уряд не приймав жодного рішення щодо відстрочення нарахування пенсій. Навіщо ви зараз, от навіщо? Де ваша совість, ви ж мати, навіщо ви ВРХ порівнюєте з дітьми? Що ви робите? Схаменіться, будь ласка, тому що так робити не можна, це цинічно і це неправильно. Треба дітей підтримувати, треба надавати їм підтримку, але треба пам'ятати, що діти – це найвища цінність нашої держави. Не треба перекручувати, я на цьому наголошую. Я хочу вам сказати: лукавство ніколи не приводило до добра,  і вас не приведе, якщо не будете лукавити. Дякую.

 

11:06:08

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я хочу сказати ще слово. Дякую. Почекай ще хвилинку, Володимир Борисович.

Колеги, я хочу звернутися до всіх в залі з приводу того, що використання державної мови у найвищому законодавчому органі української держави, де є українська державна мова державною, це є повага до усієї держави і до всіх громадян України. Сотнями років українська мова знищувалася і на сьогодні ми маємо змогу, і шанс відроджувати українську мову. В усіх парламентах Європи, в парламенті Сполучених Штатів Америки, де також є дуже багато потужних, сильних національних меншин, розмовляють, виступають державною мовою і в тому є повага до всіх.

І я звертаюся до всіх народних депутатів. Кожні подібні ситуації розколюють парламент і створюють конфліктні ситуації. Тому у мене є прохання, велике прохання до всіх, надалі використовувати лише державну мову під час наших дискусій, під час дискусій в парламенті. Дякую вам.

Колеги, на цьому "година запитань до Уряду" завершена. Подякуємо Прем'єр-міністру, подякуємо членам Кабінету Міністрів.

І ми переходимо до наступного питання порядку денного – це зачитання депутатських запитів від народних депутатів України.

Дякую вам.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:07:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, шановний пане Голово.

Я також хочу принагідно зазначити, що на сьогодні надійшло на цей час 270 запитів. Я їх всі зачитаю, бачу я невдоволення від народного депутата Вілкула, ми потім дамо йому можливість на репліку.

Отже, зараз я буду оприлюднювати запити. До Президента України запитів не надходило, тому голосування у нас не буде зараз. І тепер запити до інших інституцій і структур.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової, Фріз) до міністра внутрішніх справ України, Голови СБУ щодо надання інформації про кількість громадян Російської Федерації, загиблих у період з початку військової агресії Російської Федерації проти України дотепер, у тому числі ідентифікованих за результатами судово-медичної експертизи та визнаних військовослужбовцями.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів з державного бюджету Житомирському обласному онкологічному диспансеру для придбання нового гамма-терапевтичного апарату та на реконструкцію стаціонару і поліклініки.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра  щодо виділення земельної ділянки учаснику АТО Артуру Нечипоруку, мешканцю села Липне Любарського району Житомирської області.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра щодо необхідності перевірки електронних декларацій при кадрових призначеннях.

Олександра Опанасенка до Президента Національної академії наук про надання довідкових матеріалів та інформації, щодо роботи Національної академії наук України.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра, Першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо необхідності виділення коштів на добудову підвідного газопроводу до сіл: Бережниця, Берестя, Кураш, Орв'яниця, Соломіївка Дубровицького району Рівненської області.

Василя Яніцького  до Прем'єр-міністра, голови Державної казначейської служби, міністра фінансів України щодо вирішення питання погашення заборгованості за рішеннями судів, виконання яких гарантується державою.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів щодо пенсій за вислугу років для освітян.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів щодо пенсій за вислугу років для залізничників.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра щодо необхідності затвердження нової редакції Морської доктрини України.

Павла Різаненка до міністра освіти і науки щодо врегулювання порядку проведення конкурсу та призначення на посади керівників закладів загальної середньої освіти.

Андрія Лозового до Прем'єр-міністра, Першого віце-прем'єра – міністра економічного розвитку… голови Державної служби України з питань праці Романа Чернеги… щодо бездіяльності голови Державної служби України з  питань праці Романа Чернеги на численні звернення депутата Рівненської міської ради Романа Стасюка стосовно зловживань своїм посадовим становищем директором ДП "РЕТЦ" Романом Карпюком.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра щодо недопущення функціонування грального бізнесу в Україні.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо виділення з Державного бюджету  на 2018 рік коштів для будівництва самопливного каналізаційного колектора в місті Лебедин Сумської області.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо виділення з Державного бюджету  на 2018 рік коштів для будівництва водогону по вулицях Щорса та Пограничній в місті Лебедин Сумської області.

Оксани Корчинського до міністра оборони  щодо надання повної та достовірної інформації щодо гарантійного ремонту та усунення технічних недоліків в санітарних автомобілях "Богдан 2251" заводом-виробником ПАТ "Автомобільна Компанія "Богдан Моторс" (Україна).

Дмитра Шенцева до Прем'єр-міністра  щодо виділення коштів з Державного бюджету  на ремонт доріг державного значення у Дворічанському районі Харківської області, які знаходяться у критично-аварійному стані.

Едуарда Матвійчука до міністра соцполітики, Міністерства охорони здоров'я, Одеської обласної держадміністрації, Одеської міськради щодо необхідності об'єктивного розгляду звернень багатодітних матерів  Світлани Блошенко, Ганни Таран, Ірини Піскунової, які мешкають в Київському районі міста Одеса, щодо комплексного надання необхідної соціальної, медичної та можливої матеріальної допомоги з боку держави та органів місцевої влади за місцем проживання, планування поліпшення житлових умов цих багатодітних родин та забезпечення своєчасного отримання житлово-комунальних та інших послуг за пільговими умовами, а також надання необхідної правової допомоги заявницям задля недопущення зниження рівня життя їх дітей та всебічного соціального захисту багатодітних родин.

 Сергія Дунаєва до міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України щодо зволікання відновлення газопостачання та теплозабезпечення мешканцям населених пунктів Луганської області Тошківка-1, Тошківка, Нижнє, Світличне, Кримське.

 Едуарда Матвійчука до Міністерства соцполітики, Міністерства регіонального розвитку та ЖКХ, Одеської облдержадміністрації, Одеської міської ради щодо необхідності об'єктивного розгляду звернення мешканця Приморського району міста Одеса, інваліда з дитинства ІІ групи Олексіїнка В'ячеслава Васильовича щодо надання соціальної допомоги та супроводження вирішення порушених питань по суті звернення органами соціального захисту за місцем проживання, а також повноцінної перевірки дотримання містобудівного законодавства, будівельних норм, стандартів і правил за вказаною заявником адресою.

 Михайла Бондаря до виконуючого обов'язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області щодо оформлення державного акту на землю.

 Михайла Бондаря до міністра фінансів, голови Державної казначейської служби України щодо врегулювання питання узгодження заборгованості з різниці тарифів КП "Кам'янкаводоканал" міста Кам'янка-Бузька Львівської області.

 Дмитра Шпенова до Прем'єр-міністра щодо підвищення дієвості та ефективності системи призначення житлових субсидій.

Олексія Ленського до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора України щодо проведення перевірки на предмет бездіяльності слідчих УМВС в Житомирській області та затягування розгляду справи №700... Вибачте, №278/1-158/12, порушеної за фактом вбивства групою осіб жителя Житомирської області Валерія Кучинського, взяття справи під особистий контроль та негайного вжиття заходів реагування для повного та всебічного розгляду справи й ухвалення справедливого рішення відповідно до законодавства України.

 Олексія Ленського до голови правління Пенсійного фонду України щодо вирішення питання погашення заборгованості за пенсійними виплатами жительці міста Коростишів Житомирської області, круглій сироті Вікторії Красновій, 95-го року народження, вжиття відповідних заходів реагування.

 Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо бездіяльності Міністерства охорони здоров'я та втрати контролю над розповсюдженням ВІЛ-інфекції на території України, що спричинило ситуацію у зв'язку з поширенням вірусу імунодефіциту людини.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо бездіяльності генерального директора комунального закладу Львівської облради "Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" по впровадженню Закону України "Про екстрену медичну допомогу".

Артура Мартовицького і Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо бездіяльності Міністерства охорони здоров'я у питанні проведення превентивних заходів, не контрольованості динаміки розповсюдження інфекційних хвороб, ігнорування пов'язаних з ними загроз, що призводить до трудовтрат населення України.

Артура Мартовицького і Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо незаконного функціонування грального бізнесу та відсутності належного контролю за діяльністю гральних закладів в Житомирській області.

Анатолія Денисенка до віце-прем’єр-міністра – міністра регіонального розвитку щодо процесу створення Фонду енергоефективності в Україні.

Анатолія Денисенка до міністра юстиції щодо запровадження в Україні єдиного нотаріального архіву.

Анатолія Кузьменка до міністра юстиції щодо звернення колишніх працівників ЗАТ "Енерговугілля" відносно надання правової оцінки правочину стосовно відчуження майна, яке перебуває під арештом.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра щодо відновлення конституційних прав на соціальний захист співробітників Держспоживстандарту України.

Володимира Арешонкова до міністра культури України щодо визнання "Алеї героїв Чорнобиля" у Святошинському районі міста Києва пам'яткою національного значення.

Дмитра Добродомова до віце-прем’єра – міністра регіонального розвитку, міністра екології, голови Вінницької облдержадміністрації, прокурора Вінницької області, начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області щодо порушень вимог екологічного законодавства під час будівництва комплексу по знешкодженню побутових відходів на території Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області.

Володимира Гусака до міністра інфраструктури, виконуючого обов'язки голови Держагентства автомобільних доріг щодо відновлення автомобільних доріг, які забезпечують транспортне сполучення з Донбасом.

Олега Мусія до Прем'єр-міністра щодо критичної ситуації в Україні із протидії туберкульозу та безвідповідальності високопосадовців, яка призводить до зростання захворюваності.

Ігоря Гузя до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, заступника міністра юстиції щодо проведення перевірки роботи Луцького слідчого ізолятора у зв'язку зі смертю двох узятих під варту громадян.

Ігоря Гузя до міністра соцполітики щодо необхідності запровадження диференційованого підходу до оцінки діяльності різних категорій працівників дошкільних навчальних закладів.

Дмитра Лубінця до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо розслідування злочинів, вчинених посадовими особами ГО "Федерація футболу міста Києва".

Артема Ільюка до Генпрокурора щодо стану досудового розслідування за зверненням відносно ПП "Клаксон" та ТОВ "Універсал-Юг" за самовільне зайняття земельних ділянок (стаття 197 Кримінального кодексу України) за депутатським запитом щодо підробки рішення міської ради "Про міський бюджет міста Миколаєва на 2017 рік" (стаття 366 Кримінального кодексу України), а також щодо прийняття рішення щодо заяви про вчинення кримінального правопорушення при прийняті 27.07.2017 року рішення Миколаївською міською радою №23/64 за статями 254, 364, 366 Кримінального кодексу України.

Ірини Констанкевич до Вінницької облдержадміністрації, Київської міськдержадміністрації, Дніпропетровської облдержадміністрації, Донецької облвійськово-цивільної адміністрації, Житомирської облдержадміністрації, Закарпатської облдержадміністрації, Запорізької облдержадміністрації, Івано-Франківської облдержадміністрації, Київської облдержадміністрації, Кіровоградської облдержадміністрації, Луганської облдержадміністрації, Львівської облдержадміністрації, Миколаївської облдержадміністрації, Одеської облдержадміністрації, Полтавської облдержадміністрації, Рівненської облдержадміністрації, Сумської облдержадміністрації, Тернопільської облдержадміністрації, Харківської облдержадміністрації, Херсонської облдержадміністрації, Хмельницької облдержадміністрації, Черкаської облдержадміністрації, Чернівецької облдержадміністрації, Чернігівської облдержадміністрації, Волинської облдержадміністрації щодо забезпечення закладів професійної освіти та надання інформації про перспективні плани їх фінансування, функціонування та розвитку.

Ірини Констанкевич до голови Камінь-Каширської районної держадміністрації, голови Ківерцівської райдержадміністрації, голови Маневицької райдержадміністрації, першого заступника голови Любешівської райдержадміністрації, голови Колківської об'єднаної територіальної громади, голови Прилісненської об'єднаної територіальної громади, голови Цуманської об'єднаної територіальна громади, голови Жидичинскої об'єднаної територіальної громади, голови Любешівськіої об'єднаної територіальної громади щодо використання коштів субвенції на соціально-економічний розвиток території.

Сергія Лабазюка до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки щодо проблеми із фінансуванням ПТУ, професійно-технічних навчальних закладів.

Сергія Лабазюка до Кабінету Міністрів, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо вирішення питання із відшкодуванням хворим вартості лікарських засобів.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра щодо недопущення ліквідації Болградського міжрайонного управління водного господарства Одеської області.

Андрія Лопушанського до Прем'єр-міністра, віце-прем’єр-міністра - міністра регіонального розвитку, міністра екології, голови Львівської облдержадміністрації щодо термінового берегоукріплення русла річки Дністер та будівництва протипаводкових споруд у місті Самборі Львівської області.

Андрія Лопушанського до Прем'єр-міністра, голови правління публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" щодо скорочення мережі банківських установ у гірських районах Львівської області.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра щодо виконання пункту 11 статті 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення безоплатного харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів, розташованих на території радіоактивного забруднення.

Володимира Парасюка до Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра щодо підтримки та пришвидшення розгляду проекту Закону України про внесення змін до підпунктів 191.2.3 та 196.1.18 Податкового кодексу (щодо включення часових обмежень) для забезпечення конституційного права законослухняних осіб повертатися в Україну без встановлення часового обмеження їх перебування за межами України у межах 24 годин.

Володимира Парасюка до міністра інфраструктури України, голови Львівської облдержадміністрації щодо забезпечення проведення комплексних заходів з ремонту доріг в Жовківському та Яворівському районах Львівської області.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сергія Соболєва до Прем'єр-міністра, Голови СБУ, Генпрокурора, директора Нацантикорупційного бюро щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили диверсію проти ЗСУ та вивели з ладу близька 20 одиниць бронетанкової техніки.

Олександра Нечаєва до Прем'єр-міністра щодо невідкладного вирішення питання очищення і впорядкування Лебединського озера та недопущення екологічної катастрофи у Сумській області.

Олександра Нечаєва до голови Сумської облдержадміністрації, голови Сумської облради щодо невідкладного вирішення питання про закупівлю медичного обладнання для Шосткинського міжрайонного протитуберкульозного диспансеру.

Якова Безбаха до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Нацполіції, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ щодо захисту прав інвалідів.

Сергія Льовочкіна до Прем'єр-міністра щодо негативних наслідків падіння промислового виробництва.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо зростання рівня безробіття в Україні.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо критичного недофінансування Державного фонду сприяння молодіжного житлового будівництва.

Андрія Гальченка до Прем'єр-міністра щодо недофінансування освітньої галузі міста Кривого Рогу.

Андрія Гальченка до Прем'єр-міністра щодо негайного припинення системних порушень прав та основоположних свобод людини в Україні та відновлення конституційних прав на належне пенсійне забезпечення.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра щодо удосконалення критеріїв розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку між регіонами.

Олександра Кодоли до міністра внутрішніх справ щодо порушення прав співробітників Менського відділу поліції ГУНП України в Чернігівській області, які брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення.

Андрія Кота до Прем'єр-міністра щодо набуття чинності Постанови Кабінету Міністрів України № 704 стосовно підвищення грошового забезпечення військовослужбовців.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра щодо недопущення руйнування системи екстреної (швидкої) медичної допомоги в Україні.

Ігоря Котвіцького до Голови Нацполіції щодо заходів із розшуку безвісно зниклих людей.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра, міністра соцполітики щодо неналежного пенсійного забезпечення військовослужбовців та ветеранів, невідкладного набрання чинності Постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704, а також необхідності забезпечення в Державному бюджеті України на 2018 рік коштів на підвищення пенсій для військовослужбовців та ветеранів.

Анни Романової та Олега Петренка до Прем'єр-міністра щодо відновлення діяльності в Україні кримських навчальних вищих закладів.

Анни Романової до Прем'єр-міністра щодо компенсації дефіциту освітньої субвенції педагогам міста Чернігова.

Юрія Бойка до Генпрокурора щодо невиконання вимог чинного законодавства України по перерахунку раніше призначених пенсій військовим пенсіонерам та пенсіонерам силових структур, встановлення і притягнення до відповідальності винних у порушенні конституційного права громадян на гідне пенсійне забезпечення.

Олександра Кірша до Прем'єр-міністра щодо зменшення податкового навантаження на Державне науково-виробниче підприємство "Об'єднання Комунар".

Олександра Кірша до Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо недопущення закриття "Спеціалізованої медико-санітарної частини № 13", що знаходиться в місті Харкові на території селища П'ятихатки.

Романа Мацоли та Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра, міністра соцполітики, міністра внутрішніх справ щодо захисту конституційних прав колишніх працівників органів внутрішніх справ та вирішення питання здійснення перерахунку пенсії відповідно до законодавства.

Романа Мацоли,  Андрія Шиньковича  до Віце-прем'єр-міністра  Павла Розенка, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, міністра оборони, голови Хмельницької облдержадміністрації щодо вирішення питання проведення безкоштовного ендопротезування кульшових суглобів забезпечення необхідними медичними препаратами на лікування, та подальшого направлення на санаторно-курортне лікування учасника бойових дій, інваліда війни - громадянина Назара Борищука.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров'я України щодо забезпечення реалізації конституційного права на безкоштовну медичну допомогу.

Валерія Карпунцова до Директора Національного антикорупційного бюро, заступника Генпрокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо можливого вчинення кримінальних правопорушень та корупційних діянь ректором Державного закладу "Дніпропетровська медична академія Міністерства охорони здоров'я України" Тетяною Перцевою.

Віталія Купрія до міністра закордонних справ України щодо фактів протиправного втручання політиків США в державні справи України.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра щодо надання можливості учасникам АТО, які вже розпочали виготовлення документації для отримання земельних ділянок, завершити її оформлення без нових додаткових погоджень прийнятих Постановою Кабінету Міністрів України № 60-р.

Віталія Гудзенка до Генпрокурора щодо повного, неупередженого та швидкого розслідування кримінального провадження за фактом порушення правил екологічної безпеки та фактом забруднення атмосферного повітря посадовими особами ТДВ "Узинський цукровий комбінат".

Віталія Гудзенка до тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо проведення перевірки законності дій Головного Управління Держгеокадастру у Київській області з надання дозволу на розроблення проектів землеустрою з відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства окремим громадянам із земель сумісного використання, які знаходяться в межах Шаліївської сільської ради Сквирського району Київської області.

Юрія Вознюка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо захисту порушених трудових прав працівників стоматологічного відділення Острозької центральної районної лікарні Острозької районної ради Рівненської області.

Олександра Гереги і Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра, міністра фінансів щодо реалізації проекту сучасної системи очистки зворотних вод у селищі міського типу Віньківці Хмельницької області.

Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до міністра внутрішніх справ щодо недопущення функціонування грального бізнесу в закладах розповсюдження державних лотерей.

Олега Кулініча до голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо фітосанітарної ситуації.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів щодо необхідності підвищення заробітної плати окремим категоріям працівників "Укрзалізниці".

Костянтина Яриніча до віце-прем'єра Павла Розенка щодо захисту конституційних прав державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування на соціальні гарантії та пенсійне забезпечення.

Костянтина Яриніча до Прем'єр-міністра щодо вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення порушень законності у системі держрезерву України та забезпечення стабільного функціонування стратегічно важливих для національної економіки державних підприємств.

Сергія Мельника до міністра соціальної політики щодо першочергового створення та забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру в форматі "Прозорий офіс" в обласних центрах.

Сергія Мельника до віце-прем'єра Павла Розенка щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Дмитра Добродомова до голови Львівської обласної держадміністрації щодо необхідності проведення ремонту доріг у Львівській області.

Руслана Демчака  до голови Нацполіції України, начальника Головного управління Нацполіції у Вінницькій області щодо виділення службового автомобіля для Оратівського відділення поліції Гайсинського відділу поліції Головного управління Нацполіції у Вінницькій області.

Руслана Демчака до голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, начальника Головного управління держслужби з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області щодо забезпечення Оратівського району Вінницької області пожежним автомобілем.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської держадміністрації, генерального директора комунальної корпорації "Київавтодор" щодо передбачення у програмі соціально-економічного розвитку міста Києва проведення ремонтних робіт асфальтного покриття міжквартального проїзду по вулиці Жукова, 45, 45-а, 45-б і 45-в у Деснянському районі Києва.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської держадміністрації щодо внесення змін до спеціального фонду бюджету міста Києва шляхом передбачення видатків для закупівлі та встановлення охоронного обладнання для ліфтового господарства Деснянського району міста Києва.

Ярослава Москаленка до міністра соцполітики щодо виділення бюджетних коштів на фінансову підтримку громадських об'єднань інвалідів та ветеранів у 18-му році.

Олександра Бригинця до Прем'єр-міністра щодо погіршення екологічної ситуації в Україні.

Василя Німченка до Генпрокурора щодо перевірки дотримання законності слідчими Прилуцького відділу поліції Головного управління Нацполіції в Чернігівській області при проведенні досудового розслідування злочину, вчиненого проти громадянина Євгена Позіна.

Сергія Рибалки та Олександри Кужель до Голови правління Публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк" щодо вирішення проблеми подвійної оплати комісійної винагороди банкам споживачами житлово-комунальних послуг.

Ярослава Дубневича до міністра оборони щодо виділення коштів у 2018 році на реконструкцію будівлі №7 - гуртожитку військового містечка № 17, міста Самбір, по вулиці Івана Франка, 31-Б під житловий будинок.

Ярослава Дубневича до виконуючого обов'язки Голови правління Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо надання якісних послуг при перевезенні пасажирів у приміських поїздах Львів-Сянки-Львів.

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра щодо неналежного розгляду депутатського звернення та депутатського запиту окремими посадовими особами виконавчого органу Київради (Київської міської держадміністрації) щодо ремонту та укріплення підпірної стіни на території, прилеглій до огорожі дошкільного навчального закладу № 700 по вулиці Рогозівській, 4 у Дніпровському районі міста Києва.

Віктора Кривенка до Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо стану розгляду депутатського запиту.

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра міністра фінансів щодо необхідності внесення змін до Порядку проведення органами Казначейства розрахунків для фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з Державного бюджету.

Миколи Паламарчука до Генпрокурора щодо систематичного, постійного беззмістовного виклику на допит у якості свідка керівника ТОВ "ГАЗТРОН-УКРАЇНА".

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра, Голови Центральної виборчої комісії щодо порушень Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" представниками влади та органів місцевого самоврядування.

Юрія Бублика до Голови Верховної Ради, Голови Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій щодо забезпечення прав та гарантій добровольців, які брали участь у бойових діях в зоні проведення АТО у складі добровольчих формувань, що не увійшли до силових структур, та надання їм статусу "учасник бойових дій".

Ірини Сисоєнко до міністра фінансів щодо надання роз'яснення стосовно фінансування закладів охорони здоров'я – комунальних некомерційних підприємств за рахунок коштів державного бюджету.

Ірини Сисоєнко до Прем'єр-міністра щодо забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет міста Олександрії Кіровоградської області за рахунок коштів державного бюджету.

Олександра Домбровського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення лікування онкологічно-хворої дитини.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра, глави Адміністрації Президента України, Генпрокурора, прокурора Кіровоградської області, голови Кіровоградської облдержадміністрації, голови Кіровоградської облдержради  щодо вжиття вичерпних заходів стосовно утворення ОТГ з урахуванням вільного волевиявлення громадян.

Групи нардепів (Шиньковича, Гереги, Мацоли) до міністра молоді та спорту щодо державної підтримки розвитку спортивної молоді в регіонах та фінансування будівництва футбольного поля із штучним покриттям на базі дитячо-юнацької спортивної школи селища міського типу Теофіполь Хмельницької області.

Групи нардепів (Шиньковича, Гереги, Мацоли) до міністра соцполітики щодо необхідність доопрацювання пенсійної реформи з метою суттєвого збільшення рівня пенсії для сільського населення.

Ігоря Молотка до міністра екології, голови Київської міської держадміністрації щодо будівництва нових сміттєпереробних заводів для потреб міста Києва.

Ярослава Маркевича до директора регіональної філії "Південна залізниця" ПАТ "Укрзалізниця" щодо можливості внесення змін до розкладу руху приморського поїзду, приміського, вибачте, приміського поїзду № 7022.

Ярослава Маркевича до Прем'єр-міністра щодо отримання копій документів, які стосуються бюджетного процесу.

Григорія Тіміша до заступника голови Держагентства лісових ресурсів України щодо вжиття заходів з недопущення суцільної рубки лісового масиву площею 5 гектарів навколо села Червона Діброва Глибоцького району Чернівецької області.

Андрія Білецького та Олега Петренка до Генпрокурора щодо стану розслідування резонансного кримінального провадження за фактом розкрадання грошових коштів ДАТ "Чорноморнафтогаз" при купівлі самопідіймальних бурових установок В312 і В319.

Групи нардепів (Величковича, Бондаря та інших) до Голови СБУ, Генпрокурора щодо вжиття заходів на публічні заяви народного депутата України 5-го, 6-го та 7-го скликань від Партії Регіонів Олени Бондаренко.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра, міністра фінансів, тимчасово  виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо збільшення видатків на сферу охорони здоров'я в Тернопільській області.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки, міністра фінансів  щодо вирішення соціально - економічних проблем працівників освітньої галузі Скалатської територіальної громади Тернопільської області.

Юрія Левченка до Директора Інституту археології НАН України щодо незаконних будівельних робіт на земельних ділянках біля будинку № 1 на вулиці Макарівській у Шевченківському районі міста Києва.

Юрія Левченка до Директора Інституту археології НАН України щодо незаконних будівельних робіт на земельних ділянках 9, 11, 26 Г на вулиці Отто Шмідта у Шевченківському районі міста Києва.

Борислава Берези до Прем'єр-міністра щодо бездіяльності Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра України щодо спрощення механізму призначення субсидій.

Юрія Павленка до голови Нацполіції  щодо неналежної боротьби із незаконними гральними закладами в місті Житомир.

Юрія Павленка до міністра освіти  про відсутність співпраці освітян з батьківською громадськістю в процесі запровадження інклюзивної освіти.

Тетяни Чорновол до Генпрокурора  щодо проведення розслідування побиття студентів на Євромайдані.

Павла Кишкаря до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора, міністра юстиції  щодо незаконної забудови на території Національного музею історії України.

Павла Кишкаря до Генпрокурора  щодо неналежного розслідування під час досудового слідства.

Віктора Кривенка Генпрокурора  щодо належного підтримання державного обвинувачення у кримінальній справі.

Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра щодо зриву процесу приватизації ДП "Україна" посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області.

Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра щодо спрямування коштів на ремонт автомобільної дороги М - 21 "Житомир - Виступовичі".

Романа Семенухи до гендиректора Державного концерну «Укроборонпром», голови Харківської облдержадміністрації щодо вирішення питання відновлення належного функціонування та погашення заборгованості по заробітних платах на ДП "ХЗТУ".

Романа Семенухи до прокурора Харківської області щодо перевірки обставин, що можуть свідчити про наявність ознак кримінальних правопорушень, пов'язаних з діяльністю ДП "Завод "Електроважмаш".

Юлія Іоффе до міністра внутрішніх справ  щодо захисту прав громадянина Віктора Ховякова, надання сприяння в одержанні довідки про заробітну плату за період роботи (служби) з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з врахуванням перерахунку грошового забезпечення.

 Тетяни Острікової до виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби щодо надання інформації щодо податкових накладних.

 Тетяни Острікової до виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби щодо надання інформації.

 Олександра Ревеги до Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки про вжиття заходів щодо недопущення зменшення престижності праці вчителів.

 Олександра Ревеги та Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра, виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби України про вжиття заходів щодо ліквідації фактів корупції та хабарництва у Головному управлінні ДФС у Житомирській області.

 Віктора Вовка до міністра внутрішніх справ, Генерального прокурора щодо розслідування фактів захоплення зали засідань Черкаської міської ради, насильництва щодо її депутатів, перешкоджання їх діяльності та бездіяльності правоохоронних органів під час пленарного засідання Черкаської міської ради 29 січня 18-го року.

 Юрія Дерев'янка до Голови Верховної Ради щодо звернення до коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді восьмого скликання про призначення на посади міністра охорони здоров'я України, міністра аграрної політики і продовольства України та міністра інформаційної політики України.

 Сергія Рудика до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", голови правління Публічного акціонерного товариства "Черкасигаз" щодо вирішення проблемного питання погашення заборгованості за спожитий газ оператором теплопостачання в місті Сміла Черкаської області.

 Сергія Рудика до Прем'єр-міністра, міністра фінансів, міністра культури  щодо невідкладного врегулювання питання підвищення заробітної плати працівників бібліотек Кам'янського, Смілянського та Черкаського районів, міст Кам'янка та Сміла, а також інших районів та міст Черкаської області й в цілому по Україні.

 Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра, міністра фінансів, міністра соціальної політики, голови Київської обласної держадміністрації щодо надання допомоги жителям селища міського типу Макарів та села Новосілки Макарівського району, що постраждали у наслідок вибуху природного газу.

 Сергія Лещенка до голови Київської міської державної адміністрації щодо недобудованої станції метро "Львівська брама" в місті Києві.

 Оксани Білозір до Прем'єр-міністра щодо вирішення соціальних та психологічних проблем заручників, які були незаконно позбавлені волі та утримувались на окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей.

 Бориса Козиря до голови Київської облдержадміністрації щодо капітального ремонту у 18 році дороги "О", тире, 100805 на відрізку довжиною  два, кома, і один кілометр від розгалуження на МСТ "Дружба" до СТ "Вишневий".

Юрія Тимошенка до міністра екології щодо можливого будівництва в парковій зоні в місті Коломия.

Юрія Тимошенка до голови правління Пенсійного фонду України щодо забезпечення проведення перерахунку пенсії.

Надії Савченко до міністра оборони щодо незадовільного розгляду депутатського звернення та відсутності належних заходів реагування Міністерства оборони України на ситуацію у гуртожитку ГП номер 59 військового містечка номер 36, що знаходиться за адресою: місто Харків, вулиця Семінарська, 46, відносно незадовільного стану для проживання, найвищого ступеню пожежної небезпеки та відсутності жодних правових підстав для проживання мешканців у цьому гуртожитку.

Антона Яценка до Прем'єр-міністра щодо передбачення додаткового фінансування на забезпечення дітей з вадами слуху системами імплантаційного слухопротезування у 2018 році.

Івана Рибака до голови Сторожинецької районної ради Чернівецької області щодо відновлення роботи аптечного пункту в селі Комарівці Сторожинецького району, Чернівецької області.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Чернівецької обласної державної адміністрації, голови Вижницької районної держадміністрації щодо надання допомоги на лікування мешканців села Бережонка Вижницького району Чернівецької області.

Дмитра Шенцева до Прем'єр-міністра щодо пенсійного забезпечення пенсіонерів органів внутрішніх справ та військових пенсіонерів.

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра щодо необхідності фінансування об'єктів та заходів у місті Харкові за рахунок субвенції з державного бюджету.

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра щодо включення до Національного переліку основних лікарських засобів препаратів, необхідних для пільгових категорій населення та осіб похилого віку.

Вікторії Войціцької до глави Адміністрації Президента України щодо невиконання ТОВ "ДТЕК Дніпроенерго" заходів з обмеження викидів забруднюючих речовин.

Колеги, на цьому оприлюднення 270 запитів завершено. Ми маємо також, мені подали кілька звернень від народних депутатів, які висловили невдоволення від відповідей, які надійшли на їх адресу. Це народний депутат Лещенко.

Будь ласка, пане Лещенко, вас до слова запрошується.

 

11:41:44

ЛЕЩЕНКО С.А.

Шановні громадяни України! Звичайно, будо б добре, якби показав оператор трансляцію нашого засідання – це порожня зала. Сьогодні робочий день в парламенті. Перебуває, ну, від сили один, два, 15, думаю, 20 депутатів, від сили, зараз перебуває в сесійній залі. Ви знаєте, оце ціна корупції в політиці, коли ідуть до парламенту люди, які займаються бізнесом замість того, щоб займатись професійно політичною діяльністю. Але це маленька ремарка, яка нас вкотре підводить до необхідності міняти робоче законодавство, щоб у нас не було більше мажоритарної системи, за якою в політику потрапляють люди, які хочуть потім ці гроші собі заробляти і потім ставати черговими українськими олігархами. Маленька ремарка просто, щоб ви бачили, що відбувається в сесійній залі.

Я на іншу тему хочу свій виступ присвятити. Постійно і регулярно отримую скарги на українську спецслужбу, Службу безпеки України. Ви знаєте, що українська спецслужба – це фактично вже дві установи. Перша – це справжні українські борці за українську незалежність, які борються з диверсантами, які борються з тим, щоб в Україні не було підриву національної безпеки, щоб у нас було все, як в цивілізованих країнах.

Але ще одна спецслужба, яка діє в тилу. І це спецслужба, яка займається просто рекетом бізнесу, яка займається тим, що намагається віджати останню копійку в українських підприємців, в малого і середнього бізнесу. І для того, щоб завадити цій ганебній практиці, в сесійній залі ми вже дозбирали підписи і будемо реєструвати законопроект, який позбавить СБУ непритаманних функцій, функцій фактично рекету бізнесу, функцій заробляння. Ви знаєте, що останні роки скандали спалахують. То це імпортери скрапленого газу, які, зрештою, були під тиском СБУ і ціни зросли на це пальне, і ви бачили, як влітку ціни зростали через відсутність конкуренції. Експортери меду, експортери горіхів, імпортери коньячних спиртів, імпортери гербіцидів, захисту, для захисту рослин і так далі. Всі ці були клієнтами СБУ.

Причому тут спецслужба, я не розумію. Іншого резону, як заробляти гроші, тут немає. І це абсурд. Що взагалі відбувається? Ви, напевно, цього тижня, українські громадяни, бачили, в Америці яка технологія – в космос летить космічний корабель Falcon Heavy, він виводить в космос спеціальне обладнання, автомобілі, електромобілі і так далі. А в Україні ми взагалі деградували до того, що ми перетворюємо всі ініціативи людей, бізнесу, замість того, щоб давати їм підтримку, просто на засіб для заробляння. Це є абсолютно ненормально. І, звичайно, з цим треба боротися, ми повинні будувати в Україні європейські  стандарти спецслуж, особливо враховуючи той факт, що це вимога на шляху до НАТО. Офіс НАТО підтримує реформу СБУ, яка вже більше ніж 2 роки пилиться в Адміністрації Президента, бо не хочуть віддавати цей засіб заробляння грошей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, ще є виступ від народного депутата якраз теж Володимира Михайловича Литвина, який подав відповідну заяву, що він не задоволений відповіддю, яка надійшла на його депутатський запит.

Я запрошую вас до слова, шановний Володимире Михайловичу.

 

11:45:17

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, я сьогодні слухав "годину запитань до Уряду", як завжди уважно, і мені спала на думку така історія. 1957 рік. З'їзд письменників України. Приїхав представник з Російської Федерації. Він повчав письменників, як треба писати, критикував їх за ідеологічні збочення. А коли закінчилась офіційна частина, підводили підсумки, він показує: а де у вас тут можна помити руки? Максим Тадейович Рильський йому на це відповів: "Вам можна везде".

Так от я повинен сказали, я коли слухав уряд, так виходить, що у нас везде і скрізь реформи, але разом з тим ситуація на місцях залишається доволі складною. Всім очевидним є факт, що український народ вимирає, що потрібно звернути на це особливо увагу, не прикриваючись прийнятими законами, які тільки погіршили ситуацію.

Приклад демонструю. У 2012 році почалось будівництво хірургічного комплексу у місті Новоград-Волинському, яке, до речі, є військовим містечком, яке об'єднує разом з районом більше 110 тисяч людей, а як госпітальний округ втричі більший буде. На превеликий жаль, з початком відомих подій на сході України будівництво припинилося. Я звернувся з трьома запитами. Було обіцяно тут, у тому числі  в сесійній залі, що буде продовжене будівництво. В 2016 році - депутатський запит, на початку 2017 року - депутатський запит, наприкінці 2017 року - депутатський запит. Відповідь стандартна: "Доручено Мінрегіонбуду, Житомирській обласній адміністрації додатково вивчити це питання". А після того, коли я ще покритикував, що не виконується це рішення, то розподіли державних, наголошую, субвенцій на соціально економічний розвиток окремих територій всі населені пункти і райони виборчого округу номер 65 були викинуті. А це означає, що народ покарали за ту критику, яка є об'єктивною з точки зору того, що реально відбувається на місцях.

В мене пропозиція, шановна пані головуюча, доручити Апарату, щоб вони проаналізували, яка реакція, скажімо, на всі депутатські запити, я наголошую, була протягом року. Я переконаний і апріорі стверджую, що це, як правило, відписки, відфутболювання і невирішення проблеми по суті. Але, я думаю, що народний депутат, я впевнений, який працює на окрузі, він знає, відчуває ті больові точки і проблеми, якими живуть люди.

І, нарешті, на завершення. Я вам скажу, шановні колеги, я ніколи ще не чув такого зверхнього спілкування, яке у нас відбувається під час "години запитань до Уряду". Замість того, щоб по суті, за змістом говорити проблему, починають кидати докори, звинувачення і таке інше. Я думаю, що право таке було б, якби ситуація у нас була набагато краща порівняно із…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний Володимире Михайловичу.

Я хочу тільки погодитись з тим, що нам всім потрібно, ну, більше з повагою ставитися одне до одного в цій залі під час обговорення і виступів.

Колеги, я перед тим, як оголошу перерву, зачитаю два оголошення, які надійшли до президії, з вашого дозволу.

Оголошення. "Відповідно до статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Сила закону". Співголовами цього об'єднання обрано народних депутатів України Антонищака Андрія Федоровича, Кривошея Геннадія Григоровича, Матківського Богдана Мироновича, Головка Михайла Йосиповича і Заставного Романа Йосиповича". Бажаємо плідної праці в міжфракційному об'єднані, в тому числі і по об'єднанню сесійної зали.

І друге оголошення. Відповідно до статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Збірна народних депутатів України".

Повідомлення та заяву про створення цього об'єднання підписали народні депутати України: Кривошея Геннадій Григорович, Береза Юрій Миколайович і ще 13 народних депутатів України.

Шановні колеги, я оголошую перерву до 12 години 30 хвилин. І після перерви відбудеться традиційно щоп'ятниці рубрика виступів народних депутатів в "Різному", рубрика "Різне". Продовжить засідання моя колежанка шановна пані Оксана Сироїд. І я прошу всіх, хто бажає взяти участь в… (Шум у залі)

 О 12:30. О 12:30. І тому я прошу всіх вас прийти і повернутися до сесійної зали, ті, хто бажає взяти участь, ті, хто бажає взяти участь в рубриці "Різне" у виступах, о 12:30. Записів не було. Запису на цей лист не було, це відбудеться відразу після перерви.

Дякую.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

12:33:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, повертаємося до роботи. Прошу підготуватись для того, щоб взяти участь у записі.

Прошу провести запис для виступів у "Різному". (Шум у залі)

Шановні колеги!  Я прошу вас всіх спокійно реагувати. Кого немає в залі, а я бачу, кого немає в залі, значить вони просто, їхні карточки не працювали і значить вони не отримають слово. Тільки ті, хто фізично були присутні під час запису, отримують слово.

Прошу до слова народного депутата… Прошу до слова народного депутата Михайла Головка,  а потім – Мустафа Найєм.

 

12:35:44

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги народні депутати, дуже важливе питання хотів би зачепити. Те, що відбувається в нашій державі згідно фінансової політики і монетарної політики нашої держави і Національного банку України. На сьогоднішній день ми так і не почули звіт Голови Національного банку Гонтаревої, до речі, щодо якої неодноразово зверталися і народні депутати, і звернення направляли в правоохоронні органи, так і не порушено було жодної кримінальної справи, за ті 400 мільярдів,  я хочу наголосити, 400 мільярдів гривень, які були виведені з фінансової системи української держави. Україна втратила, звісно, в тому числі щодо стабільності курсу, який втричі впав, національна гривня, і це потягнуло за собою колосальну інфляцію більше 125 відсотків, ріст цін на комунальні послуги, на ліки, товарів і продуктів першої необхідності. Кожен українець збіднів в рази, не в три рази, а порядку в 10 разів. І звісно, що в таких умовах, коли Україна є не найбіднішою державою в центрі Європи і простий українець сьогодні не може собі дати раду, і в більшості працездатне населення масово покидають і виїжджають з української держави, це оголошена практично війна українській нації, це геноцид, який має за мету знищити індустріальну нашу державу, перетворити її на сировинний придаток, і за це відповідають звісно керівництво нашої країни, Президент і Голова Національного банку.

Враховуючи те, що проти Гонтаревої не порушено жодної справи, ми не почули її звіту. А саме основне, що вони зробили? На жаль, але в Конституції і, згідно законів, парламент є кастрований і не має права звільнити голову Національного банку.

І я б хотів звернутися до керівництва країни і звернутися до керівників інших фракцій, всіх фракцій в парламенті, до народних депутатів, потрібно зареєструвати зміни в Конституцію, дати право парламенту, дати право народним депутатам звільняти керівника Національного банку і притягати його до відповідальності. Сьогодні ми цих можливостей не маємо і це несправедливо, в тому числі, коли згідно Конституції сьогодні Україна – це є парламентсько-президентська держава. Але парламент не має на це право. Заблокована можливість створювати тимчасові слідчі комісії, а це є ключовим пріоритетом для того, щоб ми могли розслідувати злочини топ-посадовців, і сьогодні парламентом завдання є це якраз поставити ці закони на голосування.

"Свобода" вимагає і підтримує, щоб був прийнятий Закон про тимчасові слідчі комісії, а також дати право парламенту відкликати Голову Національного банку, і, звісно, вимагаємо до правоохоронних органів, до Генеральної прокуратури, до НАБУ, до всіх відкрити кримінальні справи проти Гонтаревої за ті злочини, які нанесла українській економіці, притягнути її до кримінальної відповідальності.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Найєма.

 

12:38:45

НАЙЄМ М. .

Шановні колеги! Я б хотів звернутися зараз до тих наших слухачів, які, можливо, не знають про події, які відбуваються в нашій країні щодо правоохоронних органів. У цьому році в країні почне працювати дуже потужний слідчий орган – Державне бюро розслідувань. Це орган, який перебере на себе всі функції слідства від Генеральної прокуратури. На даний момент в цьому органі працює лише три людини: голова органу, пан Труба, і двоє його заступників.

На жаль, сьогодні ми бачимо, що створення цього органу гальмується. Зовнішня комісія, яка обрала голову і його заступників, вона зараз нелегітимна, не працює, повністю зупинила свою роботу, бо немає кваліфікаційних вимог до керівників територіальних органів. Немає повноважень робити обрання тих органів, які їм доручили, і, головне, це орган був сам по собі створений незаконним шляхом. Бо деякі члени цієї комісії не мають… не відповідають тим критеріям, які визначені в законі.

Друге. Внутрішні комісії, які будуть зараз набирати слідчих в цей орган, зараз можуть обиратися без представників Громадської ради доброчесності, без представників громадськості взагалі. Ми зараз бачимо ситуацію, коли громадськість повністю усунена від цього процесу.  

І останнє, що я хотів би сказати: про Державне бюро розслідувань. На жаль, цей орган  став зараз політичним, наскільки мені відомо пан Труба зараз дуже активно консультується з представниками "Народного фронту", а саме з паном Пашинським. Інший наш колега, пан Вінник, постійно консультує пана Трубу по юридичних питаннях. З іншого боку працює наш колега пан Грановський.

На жаль, орган ще не створений, а в ньому вже виникли проблеми і щодо виконання всіх повноважень, і щодо того, що він буде об'єктивний. Я дуже хочу, щоб ми звернули на це увагу.

І друге питання, яке б хотів підняти сьогодні. Через 10 днів буде річниця розстрілів на Майдані. Цими днями йде слідство по одному із фігурантів цієї справи пану Юрію Крисіну. Це людина, яка 18 числа зібрала тітушок, прийшла на вулицю Володимирську і там разом із своїми подільниками вони вбили журналіста Веремія. Один вдарив його по голові, він впав, потім його розстріляли, і добили потім  вже в лікарні.

Зараз ми знаємо, що пан  Крисін не просто був  учасником цих подій, він був  організатором цих подій. У своїх виступах він  завжди казав, що саме він зібрав тітушок. Ми знаємо, що він знав про розстріли 18 числа. І ми вже дізнались про те, що  під час допитів він сказав, що він передав інформацію про розстріл 18 числа нашому колезі, який є губернатором Миколаївській  області, пану Савченку. Пан Савченко знав про розстріли на Майдані ще до того, як вони  відбулися, 17  числа. Що він з цією інформацією зробив, ми не знаємо. Але пану Крисіну, який зараз… обвинувачувався у вбивстві, зараз  відпущений по статті за хуліганство.

1 березня буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Я більше не буду нікому давати часу, для того щоб всі мали можливість виступити. Прошу.

 

НАЙЄМ М. 1 березня по цій справі буде апеляція. І ми сподіваємося, що  суд вибере правильне рішення і пан Крисін сяде у в'язницю за вбивство  журналіста Веремія.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Заліщук.

 

12:42:19

ЗАЛІЩУК С.П.

Пані головуюча, шановні колеги, шановні українці, доброго дня! Я хочу підняти важливу тему гуманітарного розмінування в Україні. На жаль,  трагічні цифри, але на сьогоднішній день Україна займає, входить в десятку найбільш забруднених  мінами територій у світі.  Це означає насправді, що поряд з тим, що щодня вмирають наші  солдати, щодня вмирають наші люди. Наші цивільні так само щодня розвиваються від снарядів, якими забруднена українська територія.

За  даними правозахисників у цій війні постраждало принаймні тисячу українських людей саме від розриву тих мін, які залишені на українській землі. Це означає, що навіть після  завершення конфлікту, після того як ми виграємо війну, після того як ми деокупуємо наші території, ми близько 30 років змушені будемо шукати, розміновувати і знешкоджувати  всі ці снаряди і міни, які лежать на нашій землі.

Водночас задля того, щоб вже  сьогодні почати розміновувати територію нам потрібно ухвалити законодавство, яке призведе... покращить наше законодавство і призведе його до міжнародних стандартів. Це дозволить нам залучити в тому числі міжнародну допомогу. Жодних сумнівів в тому, що український бюджет абсолютно не зможе подужати ті обсяги ресурсів, які нам потрібно залучити.

Минулого тижня наша урядова парламентська делегація була в Хорватії, де ми вивчали досвід наших колег щодо того, яким чином робили це наші сусіди після того, як виграли війну в 95-му році. Ми були там разом з колегою депутатом Андрієм Тетеруком, зокрема, в тому числі.

Який досвід ми привезли в Україну і що потрібно робити сьогодні нам тут в парламенті? Ми провинні якнайшвидше ухвалити Закон про гуманітарне розмінування, забрати цей привілей винятково з рук військових. Це дозволить нам залучити гроші, я говорю про мільярди доларів від міжнародних донорів. Це дозволить нам залучити приватні компанії, які зможуть займатися гуманітарним розмінуванням. Водночас в цьому законі мають бути дуже потужно прописані інструменти контролю, зокрема, парламентський контроль. Ми повинні не допустити, щоби, ідеться про мільярди грошей, аби ті гроші були якимось чином мали можливості приватні структури чи державні структури зловживати своїми повноваженнями. Тому інструменти контролю будуть ключовими в цьому законодавстві. Таким чином ми закликаємо зараз Комітет з оброни якнайшвидше внести на розгляд парламенту Закон про гуманітарне розмінування.

Дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Тетяну Острікову. Їй передав слово Семенуха.

 

12:45:27

ОСТРІКОВА Т.Г.

Тетяна Острікова, фракція "Самопоміч". Доброго дня, шановні колеги, шановні українці! Здається, що українська влада винайшла спосіб, як не допустити погіршення позицій України у світових рейтингах, адже падіння неможливе, якщо ти вже на дні. Heritage Foundation – провідний вашингтонський аналітичний центр опублікував рейтинг дослідження економічної свободи країн світу і Україна посіла в ньому останнє місце з країн Західної Європи. Незалежний погляд на реалії нашої країни каже про те, що тепер ми маємо наздоганяти Молдову і Білорусь, не говорячи вже про Польщу нашу сусідню або абсолютно недосяжну Західну Європу.

Тому нам треба негайно впроваджувати зміни, які дадуть поштовх в економіці, а це значить, забезпечать нашим підприємцям умови для роботи і для розвитку. Чому зараз ані внутрішній, ані зовнішній інвестор не поспішають вкладати кошти в економіку України? Бо в будь-який момент на підприємство прийдуть силовики і завадять роботі: будуть шукати біткоїни на ІТ-заводі, будуть сорок офіцерів залучати до проведення обшуку, щоб три договори старих вилучити, будуть шукати державну зраду при імпорті тканин на митниці, – а не будуть займатися своєю прямою роботою по боротьбі з державною зрадою, шпигунством і фінансуванням тероризму.

У влади чомусь забракло політичної волі ліквідувати економічні підрозділи СБУ, поліції, Генеральної прокуратури, військова прокуратура у нас економікою чомусь займається. Немає на це політичної волі, і зараз, на жаль, не створений єдиний орган, який би займався розслідуванням всіх фінансових злочинів у сфері публічних фінансів держави і щодо надходження бюджету в частині несплати податків, і щодо витрачання коштів платників податків з державного бюджету.

Також в рейтингу американського аналітичного центру Heritage Foundation ми отримали погані оцінки за критерієм верховенство права і чесність уряду. Тому нам конче потрібен Антикорупційний суд, адже суди в Україні приймають дискримінаційні рішення. Вони непрозорі, вони шкодять розвитку ринкової економіки в Україні. Суди нищать індивідуальну мотивацію підприємницької діяльності, оскільки будь-які плоди діяльності у будь-який час можуть забрати через судове рішення особи, наближені до влади.

Економічна свобода – це в першу чергу вільний рух капіталу, це вільне валютне регулювання, але цьому має передувати автоматичний обмін інформацією з банками і з відповідними органами інших країн. Має бути запроваджена звітність міжнародних груп компаній в Податковий кодекс України, має працювати трансфертне ціноутворення. В Україні мають оподатковуватися іноземні компанії, які належать або контролюються громадянами України.

І це наше завдання номер один на цей рік. Якщо ми хочемо інвестицій, нам потрібно скасувати податок на прибуток, запровадити податок на виведений капітал, ухвалити новий Виборчий кодекс, який змінить правлячі еліти, ухвалити Закон про Антикорупційний суд і створити єдиний орган фінансових розслідувань. Саме це забезпечить нам економічну свободу і високі місця в цьому рейтингу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Семенуху. Йому передав слово народний депутат…

 

12:48:45

СЕМЕНУХА Р.С.

Всім доброго дня! Шановні колеги, шановні українці, шановні пані головуюча! Нещодавно Верховна Рада прийняла дуже важливий закон про спрощення приватизації. Але, на превеликий жаль, держава й далі залишається найбільш неефективним власником. І сьогодні з цієї високоповажної трибуни я вам хочу розповісти кричущі факти, які носять ознаку не лише неефективності, але фактично й ознаки злочину, який відбувається на харківських державних підприємствах.

"Електроважмаш" – підприємство, яке відоме на весь світ. Підприємство як відомий бренд у проектуванні і виробництві турбогенераторів, гідрогенераторів, комплектуючих для міського та залізничного електротранспортів і має партнерство з понад 50-ма країнами світу.

Водночас, не дивлячись на очевидний високий попит продукції, яку виробляє підприємство, абсолютно відсутнє інвестування в підприємство. Підприємство фактично переведено в 4-денний режим тижневої роботи. Бо сьогодні внаслідок такої кампанії управління підприємство доводиться до зубожіння.

Більше того, сьогодні аналіз того, що відбувається на заводі, говорить про наступне. Сьогодні напряму купити часто готову продукцію в "Електроважмаші" неможливо. Це відбувається за рахунок компаній-посередників, які виводять гроші з України, які мали б сплачуватися в державний бюджет.

Більше того, те саме стосується і державних закупівель. Бо сьогодні більша частина закупівель, які здійснює державне підприємство "Електроважмаш", так само відбувається через компанії-посередники, через те, що здорожчує внаслідок цього, здорожчує продукція "Електроважмашу", через це "Електроважмаш" втрачає ринки, бо його продукція втрачає конкурентоспроможність.

Більше того, через декілька років уряд, Фонд державного майна так і не спромоглися провести публічний конкурс, який завершився підписанням контракту з новим керівництвом. Сьогодні завод і досі має статус керівника в статусі виконуючого обов'язки. Тому я звернувся з тими фактами, які мені стали відомі, до правоохоронних органів, до обласної прокуратури з негайною вимогою провести перевірку, а також до уряду провести конкурс і призначити легітимного директора.

Наступний приклад. "Харківський завод транспортного устаткування" – всесвітньо відомий велетень. За часів Радянського Союзу, і не тільки, і в Україні працювало ще на підприємстві близько 7 тисяч людей. Завод, який реалізовував БТР-3Е, БТР-4Е та інші продукти оборонної галузі. Але вдумайтесь, сьогодні під час війни підприємство, яке входить до складу "Оборонпрому", має заборгованість по заробітній платі. Мало того, що це фактично пряме порушення закону, підприємство, яке сьогодні мало б забезпечувати фронт, армію усім необхідним, не має замовлень і має заборгованість по заробітній платі.

Я так само вчора звернувся з депутатським зверненням з вимогою негайно повернути людям кількамісячну заборгованість і до керівництва "Оборонпрому" забезпечити замовленнями власне підприємство, бо сьогодні через непрозорість діяльності "Оборонпрому" ми маємо таку халепу в армії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Іщенко. Немає.

Запрошую до слова народного депутата Мусія. Так, разом з… Йому передав слово народний депутат Дідич, і разом зі своїм часом регламент 6 хвилин. Прошу.

 

12:52:12

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати, ще раз. Доброго дня, шановний український народе. Дякую перш за все представнику партії УКРОП за те, що передав слово. Буде можливість трошки більше сказати, тому що питання, яке я збираюсь підняти, є надзвичайної ваги. Це є питання іміджу України в світі і взагалі ставлення української теперішньої влади до українців і до української історії в середині нашої держави.

Спонукала мене до цього виступу безхребетна, абсолютно незрозуміла позиція Президента України Петра Порошенка, який відповідає у нас за зовнішньоекономічну політику, нашого уряду, Міністерства закордонних справ, яке мало би відреагувати не тільки стурбованістю, а інші – занепокоєністю, і все, позиція українського парламенту нашого. І та заява, знаючи про те, що польський президент підписав антиукраїнський закон, який упосліджує українців і українську націю, ми голосуємо абсолютно безхребетно, ганбливо для українців, для тих… для українського парламенту звернення. І далі ми, знаючи, що він підписав, польський президент, цей закон, реакції до сьогодні нуль. Чому це сталося? Насправді у всьому є причина. І найкраще лікування хвороби, я, як лікар, можу з повною відповідальністю сказати, є профілактика.

Так от, півтора роки тому з метою якраз отакої профілактики від шовіністичної позиції теперішнього керівництва держави Польща, яке продовжує це послідовно і ганьбить дружні стосунки з Україною. Була зареєстрована народними депутатами постанови Верховної Ради України, яка відновлює історичну справедливість тут в середині в Україні. І ми маємо не реагувати на чиїсь закиди в бік України, а робити упереджувальні кроки і встановити історичну справедливість у себе вдома. Хіба нам невідомо, чи хтось буде заперечувати, що від українсько-польських стосунків під час панування польської держави на території споконвічних автохтонних землях, де проживали українці відбувався геноцид польської держави, держави, я наголошую, проти українців. Та, я думаю, жодна тверезо мисляча людина це заперечувати не буде. Відомо, що з 1919 року, коли постала польська держава, і той самий Юзеф Пілсудський, який є героєм в Польщі, і хай собі буде там героєм, але він є терористом і є зрадником Української Народної Республіки, який віддав Росії Західноукраїнську Народну Республіку, по суті. Створений концтабір Польщею, польською державою концтабір, і вони відповідальні так само, як і фашистська чи нацистська Німеччина, за концтабір польський в Березі-Картузькій, де загинуло, знищено було за національною ознакою тисячі українців.

Наступний акт геноциду відбувся – операція "Вісла". Скільки українців було спалено, загинуло.

Наступний акт геноциду - відомий всім концтабір "Явожно". Хіба не було його? Як це можна заперечувати? Але ми чомусь дивимось на реакцію Польщі, на реакцію ще когось, а не на реакцію українців і українського суспільства. Доки ми будемо терпіти знущання наших сусідів і не віддати честь і належне тим українцям, які полягли, безневинно були вбиті, в тому числі і польською державою в українсько-польських непростих стосунках?

Безумовно, ми маємо тут поставити в цій постанові, і прийняти її обов'язково, крапку на цих стосунках, віддавши пам'ять і честь українцям, які були безневинно убієнні: і українські діти, і українські жінки, і українські пенсіонери, і українські старші люди, і українські бійці. Це ж історично наша правда. Чому ми ховаємо голову в пісок і не кажемо про це відверто і відкрито, незалежно від реакції сусідів?

Таке враження, що українська Верховна Рада є частиною Сейму, частиною Сенату, частиною Конгресу США, частиною Кнесету ізраїльського, частиною Думи російської дуже великою. Ми – українська Верховна Рада України, ми маємо дбати за український народ.

Саме тому я вимагаю - і прошу вважати це моїм депутатським зверненням до Голови Верховної Ради, - я вимагаю півторарічної давнини зареєстровану Постанову за № 5012 внести в порядок денний, і хай визначиться українська Верховна Рада, що вона думає з цього питання.

Наступне.  Ганьбливе питання, яке… де є підписи 41 народного депутата, - це є законопроект 4979. Теж прошу внести його в порядок денний. На Погоджувальній раді я неодноразово просив Голову Верховної Ради: внесіть, визнайте тих дітей, які народилися в засланні і в висланні, як це зробили майже всі країни світу, репресованими.

Величезною ганьбою виглядає, що Російська Федерація, наш ворог, видає отакі документи, де за підписом з двоголовим російським орлом прописано, що Росія визнає народжених від пособників банд ОУН репресованими, а Україна не визнає до сьогодні цих дітей репресованими. Хіба це не ганьба для українського парламенту? Ворог визнає ОУН-УПА репресованими, а Україна – ні.

Підпис Голови Верховної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Бондаря.

 

12:58:33

БОНДАР М.Л.

Дякую.

Добрий день! Бондар Михайло, 119 виборчий округ. Я вже з цієї трибуни неодноразово звертався по таких питаннях, і сьогодні знову ж такий день.

Шановні народні депутати, звертаюсь до вас за допомогою. В невеличкому містечку Кам'янка-Бузька Львівської області проживає 8-річна дитина Роксолана Лазар з рідкісним захворюванням судин головного мозку – моямоя. Це захворювання призводить до інсультів, втрати зору і епілепсії.  Півроку батьки борються з бюрократією, подали  необхідні документи в МОЗ на лікування за кордон, поки що безрезультатно. По останній інформації, чекають підпису ще одного  фахівця з-за кордону і виноситься це питання  на комісію.  Дівчинка потребує коштовної операції, яку погодились зробити  лише в Швейцарії, клініка надіслала Роксолані запрошення з датою поступлення 4 травня 2018 року. Операція має два етапи, і кожен з них коштує 130 тисяч доларів США. Ця сума є непідйомною для батьків дівчинки, сім'я у безвихідному становищі, адже своїми силами зібрати  таку суму коштів дуже  важко.

Тому звертаються до кожного з нас за допомогою. Ми з вами одна з їхніх надій, ми повинні показати, що вміємо допомагати в будь-якій ситуації. "Діти – це наше майбутнє" – це не пуста фраза. Чужих дітей не буває.   Необхідно дати шанс  на здоров'я і життя цій дитині, давайте разом допоможемо цій дівчинці.

Реквізити рахунку для допомоги Роксолані Лазар: 4149499104250624 –  Лазар Вікторія Олександрівна, мама дівчинки; 4149437848493944 – Лазар  Олександр Анатолійович, батько дівчинки; контактний телефон батьків – 0672823201.

Від себе також зобов'язуюся, так,  як і попереднім діткам, яким треба була допомога, перерахувати 10 тисяч гривень. Тому прошу вас долучитися до збору тих коштів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Спориша, йому передав слово Кривенко.

 

13:01:04

СПОРИШ І.Д.

Замість Кривенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так-так, помінялися місцями. Дякую.

 

СПОРИШ І.Д.

Дякую, пані ведуча.

Шановні народні депутати, я думаю, що все-таки розпочалася восьма сесія восьмого скликання. Як ми спрацювали, ми всі бачили. Ну, на жаль, можливо, не дала можливість нам спрацювати ця поїздка на сніданок в Америку до Трампа. Ми це прекрасно розуміємо, хтось хоче попіаритися, хтось хоче лишні кошти виділити, але дуже б хотілося, щоб ці кошти, які попали туди для підтримки Америки, краще б віддали на схід нашим бійцям, і це було б значно краще.

Але, разом з тим, не дивлячись на те, що в залі було мало людей, багато чого вдалося нам прийняти. Насамперед це 6536 – це безперешкодний доступ до будівель і споруд для осіб з інвалідністю. Разом з тим, хочу нагадати, що ми захистили частково поки що в першому… в другому читанні вже житлові права дітей-сиріт та позбавлених батьківських прав.

Також насамперед 7429, який ми з вами прийняли, це дострокові пенсії членам сімей, померлих на Революції Гідності, це, я думаю, що дуже вагомо, що все-таки якийсь захист цих людей і якась повага до них, які залишилися, рідні яких загинули на Майдані під час Революції Гідності, буде. Але я хотів би, насамперед, сказати інше, ми зараз ідемо працювати на виборчі округи і тому перше, що дуже хотілося, щоб уряд дотримав свого слова. Я думаю, що Андрій Рева, наш міністр, якщо сказав, що в селах підвищать і перерахують пенсії людям, працівникам, які отримували маленькі, невеличкі пенсії, це буде дуже великий плюс. Але, разом з тим, сьогодні я б хотів, щоб все-таки у нас на місцях звернутися до фермерів і до осіб, які тримають корівок окремих. Це, насамперед, є така, от у мене в руках, державна підтримка сільського господарства це програма на 2018 рік.

Дуже б хотілося, щоб ми правильно могли нею скористуватися, особливо в селах. Тому що люди думають, що прийде, раз-два - і вже їм дали ці 2,5 тисячі на утримання корівки. Ні, це потрібно, це потрібно вам насамперед зареєструвати, зареєструвати і проіндентифікувати, щоб корова була ідентифікована, щоб корова була перевірена, щоб все-таки в сільських радах ви стояли на обліку і інше.

А друге – те, що стосується наших фермерів, шановні, отут питання номер один: ми повинні ці кошти використати правильно, тому що особливо, особливо повернення на тваринницькі ферми будівлі і реконструкції. І обов'язково хотілось би, щоб уряд дотримав слово і спростив, спростив  повністю, наскільки це можна, щоб все-таки можна було легше оформляти документи.

І щоб не повернулися ті відкати, коли ми отримували 5-8…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Кривошею, йому передали слово два депутати з "Народного фронту"  Сташук і Ємець, тому регламент 6 хвилин. Прошу.

 

13:04:32

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Геннадій Кривошея, фракція "Народного фронту". Дякую моїм колегам Віталію Сташуку та Леоніду Ємцю за передане слово. 

Шановні колеги! Всі вже знають, що я в даному парламенті представляю інтереси не лише України, але, в першу чергу, мабуть, жителів Богуславського району, Миронівського, Кагарлицького та Рокитнянського району.  Всі ми знаємо, що в даному окрузі вже певний, не один рік не працює відповідний, обраний цими мешканцями і жителями даних районів, депутат. Тому моя відповідальність і особистість як уродженця Богуславського району, міста Богуслав, допомагати населенню.

Всі ми знаємо, а якщо хтось не знає, то я хотів би  ще раз звернути увагу, що на минулому тижні Прем'єр-міністр України з робочим візитом був у нашому рідному місті Богуславі, де провів цілий ряд робочих зустрічей, проїхав відповідні підприємства. Зокрема, це так зване ПП "Ярослав" - одне із найбільш виробників текстилю у нас в Україні.

Побував у нашому професійно-технічному училищі №16, де провів відповідну нараду з питань легкої промисловості. Під час цієї наради піднімалося досить важливі, досить серйозні питання, які стосуються виробників у сфері легкої промисловості.

Мені дуже приємно, я хотів би подякувати Прем'єр-міністру України, який дав відповідні доручення після цієї робочої наради, який звернув увагу на ті проблеми, які  стосуються наших виробників, а там були  присутні виробники не лише міста Богуслава  чи Київського області, а взагалі всієї України. Це вже друга  така робоча. І я хотів би, щоб ті обіцянки і ті безпосередньо доручення, які були надані Прем'єр-міністру  в даному профілі, в даній галузі, я хотів би, щоб були виконані як найшвидше.

У свою чергу, я як  народний депутат України хотів би звернути увагу цього уряду, щоб там стояв цілий ряд  зауважень, які  стосуються змін відповідних законодавчих документів. Я готовий підтримувати будь-яку ініціативу… будь-яку ініціативу уряду, яка буде допомагати  розвивати бізнес, яка буде допомагати і робити всім тим, хто зможе сплачувати більше податків на  місцях.

Разом з тим, я хотів би звернути увагу, що під час  даного візиту у місті Богуславі представниками  місцевої влади було піднято питання стосовно створення  Богуславської громади, Прем'єр-міністр підтримав цю ініціативу. І на сьогоднішній день в  принципі Київська обласна адміністрація вже сказала своє  слово. І ми наразі чекаємо від ЦВК відповідного рішення. Богуславська громада буде, разом з тим, мають бути й інші громади в Київській області.  Це дасть можливість з більшою ефективністю використовувати  кошти виробників саме на місцях, податки яких будуть надходити до територіальних громад відповідних об'єднаних громад в кожному районі, в кожній громаді.

Разом з тим, мені   хотілося б звернути увагу,  особливо Прем'єр-міністра України. На одному  із засідань в уряді мною було  піднято питання стосовно  внесення відповідних змін до однієї із  постанов, яку координує і яку профільно… яке  відноситься і завдання, які виконуються саме Міністерством охорони здоров'я, стосовно  забезпечення ліками відповідних  категорій населення, де держава взяла себе зобов'язання допомагати їм у придбанні тих чи інших ліків. Це  стосується таких препаратів, які, наприклад,  сприяють гормону росту маленьких діток. Батьки не в змозі купувати даним  дітям за кошти… за свої власні кошти дорогоцінні ліки. Але є невелика проблема, і про яку я закцентував увагу, і є відповідне доручення виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я пані Супрун, яка, я надіюсь, зможе виконати обіцянку і внести відповідні зміни до Постанови про закупівлю відповідних лікарських засобів. Є невелика проблема, відповідні ліки закуповуються, але той чи інший препарат не завжди підходить і не завжди засвоюється в тому чи нашому організмі, і він не є, не діє так позитивно, як має діяти.

І тому я в своєму зверненні відповідно виклав цю інформацію. І я прошу ще раз взяти Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана це питання на контроль, щоб внести зміни до відповідної Постанови про закупівлю відповідних лікарських засобів і не лише стосовно гормону росту, а інших ліків, по зверненням яких надходять постійні звернення від звичайних простих громадян до міністерства, внести зміни до цієї постанови. Це здоров'я наших дітей, ми не повинні думати про те, яка компанія постачає з-за кордону дані ліки і скільки нам потрібно за неї заплатити кошти. Ми повинні думати кому і які потрібні ліки і це буде говорити про ефективність використання бюджетних коштів. І таким чином ми будемо закуповувати саме ті медичні препарати для населення, які їм потрібні.

На сьогоднішній день досить важливим є пріоритет співпраці уряду і парламенту. На сьогоднішній день є досить важливим пріоритетом співпраця парламенту і органів місцевого самоврядування. І я хочу сказати кожному, що якщо на місцях місцеві органи влади не будуть виконувати законні норми і не будуть виконувати ті закони, які ми тут приймаємо, то це проблема вже не парламентарів, це проблема уряду, це проблема кожного міністра, проблема кожного структурного підрозділу, який не може слідкувати за цим.

І ми бачимо, що це є проблема, тому ми створили міжфракційне депутатське об'єднання "Сила закону". Мене запросили до цього об'єднання. І я запрошую всіх парламентарів звернути і акцентувати увагу на те, що кожна законодавча норма, яка...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У вас 6 було хвилин.

Запрошую до слова народного депутата Мушака, йому передав слово народний депутат Паламарчук. Паламарчук.

 

13:11:02

МУШАК О.П.

Передав. Доброго дня, громадо України, доброго дня, шановні колеги.

Насправді сьогодні ця рубрика, яка називається "Різне", але вона насправді не різне, вона про головне. Тому що тут люди кажуть те, що дійсно їх хвилює, вони кажуть це не під якісь великі камери і коли багато людей, і хтось їх слухає. А зараз коли як би то така вибрана група народних депутатів.

Я би хотів поговорити насправді про можливості і про свободу, яка є основою ХХІ сторіччя. В цьому плані Україна не те, що відстає, ми просто цементуємо свою відсталість. Коли у Верховній Раді, коли на Кабінеті Міністрів, коли Президент навіть каже про те, що як держава повинна тільки дбати про пенсії, – я вважаю, що це неправильно. Тому що в першу чергу ми повинні дбати про можливості для бізнесу, який би генерував ці гроші на пенсію, а насправді як би люди самі собі вже зароблять. І не треба казати, що щастя українського народу тільки в тому буде, що мінімальну пенсію комусь або зарплату піднімуть. Щастя українського народу буде тоді, коли насправді він буде мати можливості заробляти нормально, якісно, без допомоги держави.

В цьому плані, мені здається надзвичайно критичною, неправильною, не знаю навіть, ще як сказати, просто кричущою ситуація, яка є з криптовалютним майнінгом. (Оплески) От в Україні є грамотні люди, їх досить-таки велика кількість. Чому держава, яка не створила, наприклад, ніяких умов для того, щоб цим людям допомогти, а вони побудували бізнес, купили "майнінг-ферми",  там, заплатили податки, споживають електрику. Електрику насправді в таких об'ємах, яка є для майнінгу, її неможливо споживати незаконно, тому що це видно, вони за неї платять. Так чому цих людей СБУ, МВД, кіберполіція і всі інші вважають злочинцем? Тому що, що, вони заробляють гроші і вони зараз багаті? Ну, так це неправильно. Як би якщо ми будуємо комунізм, що всі повинні бути рівними в бідності, так це одна історія, але ж ми вроде бы будуємо трошки іншу модель держави. Мені здається, більш за те, що ми потихеньку переходимо до поліцейської держави.

Я б хотів сказати наступну річ, СБУ наразі стала стопором технологічного розвитку в Україні. От задайте собі питання: чому в Україні немає Google Glass? Ну, це така є штучка, окуляри від Google. Тому що насправді для ввезення цієї, ну, справді, новітньої технології в Україну, треба дозвіл від СБУ. Вона не дає на це дозвіл. Чому в Україні немає інших речей? Чому в Україні насправді для того, щоб завезти 3D-принтер, треба отримати дозвіл від СБУ? Бо це, виявляється, товар подвійного призначення. Ну, і багато-багато інших речей. Як би ми насправді повинні пропагувати свободу, а не генерувати якісь обмеження для бізнесу і для громадян України. Бо ми по суті будемо відрізані від технологічного розвитку і перетворимось дуже швидко на племен Амазонії, які, в принципі, нікого не хвилюють, інколи до них прилітають літаки подивитися, чи все у них добре. Так і у нас буде. Тому, шановні, більше свободи, менше обмежень.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Віктора Кривенка.

 

13:14:17

КРИВЕНКО В.М.

Доброго дня. Віктор Кривенко, Народний Рух України. Новий тиждень розпочався, нова сесія розпочалася. І для неї ключовим випробуванням буде – це прийняття Закону про відкриті списки. Ми справді повинні позбутися цього рудименту, особливо у наших умовах мажоритарної системи виборів. Так, є декілька десятків порядних мажоритарників, але в основному ми бачимо, у що це перетворюється, це тотальний підкуп виборців і фактична безвідповідальність у парламенті, які змінюють свою позицію тут дуже часто. Хоча знову-таки я не мажу всіх одним миром і закликаю всі ті політичні сили, які підписували Коаліційну угоду, всіх депутатів, які балотувалися, свої прочитати програми передвиборчі, що вони людям обіцяли і недоторканність, і відкриті списки. Сьогодні Прем'єр-міністр почав говорити про відкриті списки. Сподіваємось, що він включить всю свою потужність для того, щоб цього добитися, бо це вкрай необхідно для України.

Також ми побачимо за ці півтора місяця, побачимо, як триває робота по поправках, як працює комітет. І Народний Рух готовий виводити не сотні, а тисячі своїх однопартійців під парламент. Ми нещодавно навіть, от тут Юрій Дерев'янко є, ми були на одному з ефірів і домовлялися, що там 7 політичних сил, якщо кожен виведе по тисячі своїх однопартійців під Верховну Раду, я думаю, що ми на багато швидше приймемо цей законопроект. Народний Рух України готовий до цього.

Також вкрай необхідно зрозуміти, що треба прибирати рекламу політичну з телеканалів. Тому це основа нерівності, це основа корупції яка є в парламенті, це основа того, що відбувається коли просто нормальні люди їм дуже важко зайти в парламент, тому що необхідно мільйони доларів для того, щоб пробитися через телеканали. Багато ще питань будуть на цій сесії, економічні питання. Зараз не про це. Я хотів би зупинитися на важливій події.

Вчора була  прем'єра фільму "Міф" про Василя Сліпака. І я закликаю всіх українців обов'язково на цей фільм сходити. В ньому життя таке, яке воно є, і Василь такий, який він був, і веселий, і юмор, і, безумовно, трагедія українського народу із цією війною, з загибеллю.

Я хотів звернутися до українців, щоб вони обов'язково дітей своїх повели. Обов'язково зводіть своїх дітей на цей фільм. Це вкрай важливо для нас. І величезна дяка авторському колективу яке це зробили. Хотів звернутися до нашого МЗС, щоб вони перейменували культурно- інформаційний центр при нашому посольстві  в Парижі і надали йому ім'я Василя Сліпака. І звернулися до паризької влади, тобто найменувати вулицю на якій знаходиться українське посольство. Не думаю, що у Парижа єсть стільки сили, скільки було у Вашингтона. Ви знаєте, що Вашингтон назвав вулицю, де знаходиться російське посольство бульвар назвав іменем Бориса Немцова. Було б звичайно, дуже приємно якби Паризька влада, французька влада, назвала вулицю, де знаходиться посольство країни агресора вулицею ім'ям Василя Сліпака.

І в понеділок буде 5 років як немає з нами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

 КРИВЕНКО В.М. В понеділок буде 5 років як немає з нами четвертого голови Народного Руху України пана Вдовенка. Теж, хто має можливість, згадайте його. Це була видатна особа…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата… Я так розумію, Мельника немає? Так. Лещенка. Прошу.

Є. А, вибачте, я вас не зауважила. Перепрошую.

Народний депутат Мельник.

 

13:17:59

МЕЛЬНИК С.І.

Доброго дня, шановні колеги, Сергій Мельник, 187 виборчий округ, місто Хмельницький. Я в черговий раз хочу привернути увагу до тієї несправедливості щодо перерахунку пенсій. Коли ми кожний раз, особливо депутати-мажоритарники вислуховуємо, працюючи в наших округах. В першу чергу це стосується педагогічних працівників, медичних працівників, працівників сільського господарства, які довгий час пропрацювали і в результаті відміни коефіцієнта сьогодні отримали цю несправедливість. Тому ми мусимо це питання врегулювати.

Ще однією категорією ветеранів, які отримали новорічний подарунок – це ветерани Збройних Сил України, яким Постановою від 27 грудня минулого року 1052 Про внесення змін до пункту 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня № 704 відтерміновано проведення перерахунку.

Тому я хочу довести до відома звернення Хмельницької обласної ради організації ветеранів України. Тому що ви знаєте, що Хмельниччина була однією з найбільш мілітаризованих областей України і проживає сьогодні багато якраз військових пенсіонерів. Що хочуть, просять люди. Ми в цьому році у державному бюджеті підвищили асигнування на грошове утримання всім категоріям: і військовослужбовцям, і особовому складу всіх силових структур. Тому на сьогоднішній день грошове утримання там в десятки разів більше від тієї пенсії, яку отримують ці люди, не проводячи перерахунку з 2008 року.

Я вважаю, що, ну, не може полковник-афганець, який має 28 років вислуги, отримувати сьогодні 2 тисячі 800 гривень. Тому, ви знаєте, якраз і проходять ці мітинги, демонстрації на вимогу, щоб все-таки провести і зробити ці перерахунки. Тому якраз ветерани Збройних Сил України і вимагають, перше – не допустити прийняття неузгодженого від ветеранської спільноти та діючого особового складу силових структур нового проекту Закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб. Невідкладно скасувати Постанову 1052. Перерахувати раніше призначені пенсії пенсіонерам військової служби. Зупинити протиправний, на їх погляд, з боку Мінсоцполітики України та Верховний Суд блокування можливостей та звернень до суду. А ми знаємо, що сьогодні Європейський суд об'єднав всі позови наших пенсіонерів і в березні буде розгляд. Тому, крім того, що ми вимушені будемо провести перерахунок пенсій ще й і потрібно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. У разу ігнорування вимог, вони залишають за собою право на більш жорсткі і протестні акції проти обмеження конституційних прав пенсіонерів військової служби.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Лещенка.

 

13:21:29

ЛЕЩЕНКО С.А.

Шановні українці, ви знаєте, корупція, вона не лише краде гроші з бюджету, вона краде гроші в кожного з нас, тому що ми ці гроші споживаємо через бюджет, через різноманітні програми. Але вона ще краде майбутнє в усіх українців, тому що саме через корупцію до парламенту потрапляють лобісти, які потім перерозподіляють всі гроші, всі суспільні блага в своїх інтересах. І ви знаєте, що українські аграрні олігархи, вони за рахунок корупції купують яхти, яким заздрять всі міжнародні спеціалізовані видання, і десь на Лазурному узбережжі Франції про них пишуть; вони купують приватні літаки і ми за рахунок цієї корупції продовжуємо субсидіювати економіку минулого. Так само у нас є інші олігархи, які за рахунок теплової енергетики, через "Роттердам плюс" збагачуються, купують собі приватні літаки, купують собі найдорожчі квартири в Лондоні. А далі наша економіка деградує. Тобто корупція, вона не лише робить нас біднішими, вона робить нас неконкурентоздатними. І ми, замість того щоб ставати провідною країною, перетворюємося на сировинний придаток, на країну, в якій лише вирощують, в якій лише видобувають і вивозять це за кордони, нічого не переробляють, нічого не виготовляють свого. І, звичайно, це дуже прикро, тому що українці є геніальними, українці є дуже талановитими і останнім часом дедалі більше про українців говорять в світі і українські стартапи, вони завойовують всі міжнародні спеціалізовані виставки. В нас є декілька компаній, про які вже цього року заявили на спеціалізованій виставці CES, це Cardiomo спеціальний прилад для того, щоб робити кардіограму в режимі реального часу. Це відомий український вже Kickstarter електробайк Delfast, який встановив і потрапив, і зараз він є в світовій Книзі рекордів Гіннесса, як аналог "Тесла" серед автомобілів, тобто який проїжджає на одному заряді 367 кілометрів. Українські стартапи, вони потрапляють в магазини Apple Store і всьому світу і продаються там з поміткою "designed in Ukraine", але набагато краще, щоб це було ще і зроблено в Україні.

Наша "зелена енергетика", вона повинна бути пріоритетом, а не енергоблоки, які збудовані в 60-х роках і за рахунок яких один олігарх наживається на всіх нас, я кажу про пана Ахметова і про його партнера Президента Порошенка, який дозволив цій злочинній схемі "Роттердам плюс" діяти в Україні і так далі, і тому подібне.

І, звичайно, українські креативні індустрії, українські дизайнери – це те, чим ми можемо гордитися. І це повинно бути нашою економікою майбутнього, яку має підтримати держава. І ви знаєте, що, наприклад, наша легка промисловість, вона була б здатна це обслуговувати, але зараз вона відшиває міжнародні  бренди. І навіть цей піджак, в якому я сьогодні прийшов до парламенту, він зроблений в Україні – це українці виробили його. Але, на жаль, замість того, щоб працювати на нашу економіку, вони працюють на іноземні економіки тому що український уряд, український парламент, він сфокусований на олігархах, а не на підтримці вітчизняних компаній, які б виробляли це для українців, щоб це стало частиною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Лубінця.

 

13:24:55

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Доброго дня, шановні громадяни України! Доброго дня, двадцять народних депутатів України!

Зараз дуже, знаєте, так позитивно сприймається, коли виходять на трибуну і починають казати "нам потрібно змінити виборче законодавство". Подивіться: 20 народних депутатів - 10 мажоритарників, 10 списочників. Так, може, потрібно, врешті-решт, людям казати не змінювати виборче законодавство, а змінювати своє ставлення до виборів і до кандидатів? Врешті-решт, зрозумійте, що не виборча система обирає народних депутатів, а ви, люди, голосуйте, моніторте  діяльність народних депутатів і приймайте зважене рішення на виборах.

Я хотів би як представник Донецької області згадати. Дякуючи нашому українському парламенту, ми 9 листопада 2017 року проголосували зміни до Державного бюджету України і виділили 1,8 мільярда гривень на підтримку комунального підприємства "Вода Донбасу". Нам казали, що це піде на закриття заборгованості по заробітних платах людям, що це піде на оновлення водопостачання. Але куди ж пішли ці кошти? Я, як мажоритарник, який представляє Волноваський район, не розумію, чому знову залишаються борги за заробітні плати 2 мільйона гривень? Чому не оновлюються водопостачання інфраструктури водо мережі? Куди, врешті-решт, виділилися ці кошти? Я, звертаючись до Кабінету Міністрів, які виходили з цією пропозицією, хочу почути відповідь, чому борги залишаються, чому не оновлюються магістралі і, саме головне, чому знову зростають тарифи? Нам розказують, що тарифи зростають тому, що водовтрата, вдумайтеся, до 70 відсотків. Наприклад, Слов'янський район Донецької області 70 відсотків ми втрачаємо води, авжеж будуть високі тарифи. Але замість того, щоб направити ці кошти на оновлення і на те, щоб було хоча б 20, 10 відсотків втрати води, автоматично це призведе до зменшення тарифу, зменшення навантаження на наших людей, ці кошти невідомо куди пішли.

Тому, користуючись нагодою, хочу звернутися до керівництва комунального підприємства "Вода Донбасу", дайте, будь ласка, відповідь, а буде надіслане депутатське звернення, куди ви виділили ці кошти, куди ви ще хочете виділяти кошти і, врешті-решт, чим ми можемо, народні депутати, допомогти, щоб, врешті-решт, тарифи на водопостачання і водо-забезпечення були знижені в нашій країні? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Рудика.

 

13:28:06

РУДИК С.Я.

Шановний український народе! Звертаюся до тебе, а не до своїх колег, бо їх просто немає в залі, традиційно весь тиждень, за винятком найвідповідальніших, які вже виступили і зараз ще виступлять. І будуть говорити не про  різне, тут я повністю підтримую колегу Олексія Мушака, а про головне – головне для нас, народних депутатів, які думають про свої зобов'язання і їх виконання перед виборцями.

Питанням номер один для мене, на цю хвилину, є доступні ліки. Які, на жаль, не доступні стали через чинуш, які не підписали договори, які не заклали свої інтереси, на жаль. Заклали би, але не в корупційну складову, а в те, щоб в січні місяці всі 83 мільйони гривень, яке Держказначейство перерахувало в області на доступні ліки, пішли кожній людині, яка стоїть сьогодні в черзі і чекає: компенсацію ліків на серцево-судинні захворювання, на діабет 2 типу і на інші хвороби, які, на жаль, забирають життя тисяч українців.

Нагадаю, що з квітня 2017 року уряд задіяв безаналогову, якої не було ніколи в нашій історії, програму "Доступні ліки". В минулому році вона коштувала бюджету 700 мільйонів гривень, в цьому році мільярд.

За даними Держказначейства, я як член бюджетного комітету маю доступ до деяких документів, станом на 6 лютого цього року області використали, в гіршому випадку,  на 10 відсотків цю суму, в кращому на 23-37 відсотків. Не називаю хороших областей, в лапках, тільки через те, щоб не загордились. На носі лютий, а люди стоять в чергах в аптеках: сміляни, камінчани, черкащани, будь-хто, хто на сьогоднішній день намагається боротися з тими недугами, які, на жаль, у них є.

Друга проблема, яка у мене болить, і болить кожного, на жаль, смілянина. Сміла стала, вибачте мені, сьогодні відома всій країні і спецмитчастиною №14 і періодичним відрізанням тепла, невивезеним, вчасно, сміттям. І, не дай Бог з дня на день, може ще накотитися нова проблема – проблема відключення електроенергії.

На превеликий жаль, є низка посадових осіб, керівників державних підприємств та і приватних, які вважають, що вони мають підстави в мінусову температуру за борги приватних організацій відключати 70-мільйонне місто від тепла. Не маєте права. Пане Коболєв,  звертаюсь до  вас,  ви отримуєте  2 мільйона гривень зарплати і за результатами року, кажуть в пресі, 19 мільйонів  гривень премію. Не  забагато?

Пане Буян Сергій Іванович, ви – голова  ПАТ "Черкасиобленерго". У вас теж не маленька  зарплата. Не достатньо вам  ставити в залежність смілян

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

РУДИК С.Я. … стара компанія 7 років грабувала смілян. Є кримінальна справа, 38 мільйонів інкримінують за грабіж, а страждають сміляни. Не допустимо цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Юрика. Не бачу.

Тоді запрошую до слова народного  Міщенка.

 

13:31:45

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ Київщина. Шановна влада, шановні депутати! На якій планеті ви живете?  Чесно кажучи, я очікував все почути, але почути  про те,  що  на сьогодні щось важливіше, чим топ-тема номер один – це пенсійна реформа, це медичні заклади, ліки, корупція, робочі місця і все інше, ну, чесно сказати, дивно, тому що одна людина тільки згадала про  пенсійну реформу, яка стоїть  на першому місці за соціологічним дослідженням для… проблем сьогодні в країні. А відкриті списки, знаєте  на якому місці? На  18-му. Нікого не цікавить це… ці відкриті списки, головне, щоб    депутати працювали, а як вони обрані? По якому? Це не має значення, треба думати перед тим як сюди   відправляти цих депутатів.

Ви пам'ятаєте, в минулі роки, я пам'ятаю це дуже  добре, тому що я був у цій  сесійні залі коли ділили  нас на три сорти. Пам'ятаєте, перший сорт, другий і третій. Україну зараз   поділили на два сорти: той, хто  отримав великі підвищення  пенсій (від 1 тисячі до  2,5, до 6 тисяч), і всі інші, які подачки отримали, а ці нуль взагалі отримали. Мені дає Пенсійний фонд статистику – а хто ж отримав? А отримав окуповані території, так звані "ЛНР" і "ДНР". Тому що, якщо взяти Донецьке управління Пенсійного фонду, майже 300 тисяч, із них 250 тисяч цих пенсіонерів знаходяться на окупованих територіях, а Волинська... Тернопільська область – 12 тисяч, яка більше тисячі отримала, 300 і 12 тисяч. Розумієте, про що треба говорити? А ті пенсіонери-туристи, які приїжджають в Маріуполь, в Маріуполі зараз не можна зняти квартиру, коли пенсію отримують. Вони отримують тут величезні пенсії, їдуть в "ЛНР", "ДНР" до себе і там отримують ще пенсію від сепаратюг.

Я вам одне... листа жінки з Бориспільського району. "Я передаю питання від старенької жінки... Чому мені і мільйонам таких як я, які зібрали на війну своїх онуків і дітей і за свій кошти одягли їх в перші дні війни, держава дала подачку, а тим, хто кликав Путіна на Україну, пенсії підняли на 3-6 тисяч гривень?" Оце питання від людей, які відправляють туди воювати. Оці мільярди пішли туди і йдуть кожен раз, про це треба говорити. Про що ви тут варнякаєте? Отих людей, яких сюди обрали, треба скорочувати цей корпус до 150 людей, депутатів, які будуть працювати, не залежно від того. Ви дивіться, люди, кого ви обираєте і куди сюди відправляєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Галасюка.

 

13:35:07

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні українці, шановна пані головуюча, шановні колеги народні депутати! Нещодавно Посол Євросоюзу Хьюг Мінгареллі дозволив собі розкритикувати законопроект "Купуй українське, плати українцям". Він зробив це на публічному заході. Ми вважаємо, це абсолютно не припустимим ні з дипломатичної точки зору, ні з точки зору здорового глузду і національних економічних інтересів України.

Ви згадайте, як євробюрократи критикували ініціативу команди Радикальної партії і парламенту, який прийняв мораторій на 10 років на експорт лісу-кругляка з України. Скільки було критики.

Я хочу сьогодні вам доповісти про перші наслідки роботи мораторію на експорт лісу-кругляка. Податкові надходження до бюджету зросли на півмільярда гривень – це зарплати, пенсії, соціальна допомога українцям. Капітальні інвестиції в галузі зросли більш ніж вдвічі, додатково понад 2 мільярди гривень прийшло в деревообробну галузь. Це означає створення десятків тисяч нових робочих місць для українців в Україні, щоб вони не були змушені тікати в Польщу чи в інші країни поневірятися за кордонам, руйнувати свої родини, щоб заробити собі кілька сотень євро на виживання.

Несировинний експорт зріс на 5 мільярдів гривень в галузі, чим повністю перекрив скорочення сировинного експорту. Це є приклад проукраїнської, промислової, економічної політики через яку потрібно відроджувати нашу економіку і злазити з ганебної голки залежності, від кредитів МВФ, Європейського Союзу і інших зовнішніх суб'єктів.

Чи інша законодавча ініціатива також внесена в парламент нами з Олегом Ляшком, з однодумцями, підтримана всіма практично фракціями і групами парламенту, про підвищення втричі вивізного мита на металобрухт. Завдяки цьому металургійному закону кілька десятків тисяч українців, металургів зберегли роботу. Ми не дали вкрасти їх робочі місця за кордон. Зберегли 1,5 мільярда доларів США валютної виручки, бо без цього гривня би катастрофічно пала, а ціни суттєво зросли. На 27 відсотків зросла заробітна платня на металургійних заводах. А якщо б вони не мали б цієї сировини, вони би скорочували людей, а не те що підвищувало заробітну платню.

Сьогодні третя магістральна ініціатива, яку ми просуваємо в парламенті "купуй українське плати українцям". Це надання переваг на державних закупівлях українській продукції. Нам треба вчитися у Сполучених Штатів Америки, робити так як вони роблять з 1933 року, коли був прийнятий Закон "купуй американське". Створимо сотні тисяч робочих місць в Україні, підвищимо заробітну платню, пенсію українцям, щоб вони зростали доходи швидше ніж зростає  інфляція, тоді ніхто з-за кордону нам не буде вказувати, як жити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова народного депутата Яриніча, якому передав слово народний депутат Мушак. Яриніч, так, так, прошу.

 

13:38:24

ЯРИНІЧ К.В.

Яриніч Костянтин, 99 виборчий округ. Шановна пані головуюча! Шановні колеги! Як представник громади міста Кропивницького у парламенті за дорученням наших ветеранських організацій з цієї трибуни я хотів би звернутись до нашого уряду та Міністерства соціальної політики, зокрема з проханням терміново вирішити питання перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям та працівникам правоохоронних органів.

Звертаю вашу увагу, що статтею 63 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" чітко встановлено, що перерахунок пенсій службовцям органів внутрішніх справ здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, встановлених законодавством для поліцейських. Це те, як сьогодні встановлено законом. Усі призначені за цим законом пенсії підлягають перерахунку. Останній такий перерахунок був здійснений ще в далекому 2012 році. Нарешті Постановою Кабінету Міністрів № 704 від 30 серпня 17-го року було затверджено нові посадові оклади військовослужбовців з числа рядового, сержантського і офіцерського складу, які передбачалось ввести в дію ще з 1 січня 2018 року. Однак, буквально під кінець минулого року уряд прийняв рішення про перенесення набрання чинності даної постанови, що на один рік фактично зупинило абсолютно процес перерахунку пенсій.

Крім того, звертаю увагу, що Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій від 3 жовтня 17-го року № 2148 Кабінету Міністрів було доручено, що до 1 листопада, вдумайтесь, минулого року підготувати та подати на розгляд Верховної Ради законопроект щодо перерахунку пенсій військовослужбовців. Сьогодні вже 10 лютого. А ми й досі тільки чуємо, що законопроект на погодженні та на доопрацюванні. Тому закликаю уряд нарешті-таки внести даний законопроект на розгляд народних депутатів, забезпечити невідкладне набрання чинності Постанови Кабінету Міністрів № 704 та провести перерахунок пенсій.

І окремо звертаюсь до Прем’єр-міністра також від імені десятка тисяч молодих лікарів. Прошу голову уряду взяти під особистий контроль неприпустиму ситуацію, пов'язану з грубим порушенням їх конституційних прав. 6 грудня, 6 жовтня 2016 року Верховна Рада прийняла Закон 1662-8, згідно якого випускники вищих медичних навчальних закладів вільні у виборі місця роботи. Однак МОЗ до цього часу не привів свої підзаконні акти у відповідність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ЯРИНІЧ К.В. …у відповідність до закону на урядової постанови. Внаслідок цього молоді лікарі вимушені захищати свої права в судах.

Я прошу Прем’єр-міністра…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У нас залишилося два виступи. Я запрошую до слова народного депутата Юрія Дерев'янка. Йому передав слово народний депутат Парасюк. Прошу.

 

13:42:01

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил". Дорогі українці, шановні депутати, я хочу сказати сьогодні для тих депутатів, представників від влади, які тут є, а також до пана Порошенка певні неприємні речі. Але прошу потерпіти, вислухати і не вдавати, що ви не чуєте людей, тих багатотисячних акцій протесту проти режиму Порошенка, який відбувається уже понад чотири місяці.

Я би хотів з високої трибуни сказати, щоб ви почули, власне, вимоги людей, що минулу неділю багатотисячне віче прийняло резолюцію. І хочу, щоб ви почули саме те, що сказали люди на віче, на мітингу.

Перше. Петро мальдівський та Юрко сейшельський крадуть насправді не тільки гроші чи організовують цей процес, чи "дахують" цей процес, але вони крадуть найголовніше у нас – це нашу віру у можливість жити гідно у власній Україні.

Друге. Ми повинні визнати, що всіх нас обдурили, що ніхто не покараний за злочини проти Майдану, що корупційні схеми за правління Порошенка розрослись до тих небачених масштабів, яких ми ще не бачили навіть при режимі Януковича. І українці, найголовніше, поставлені уже на межу або за межею виживання.

Третє. Президент Порошенко повністю узурпував владу, контролює парламент, Кабмін, суди, місцеві адміністрації, СБУ, Національний банк і що гірше, ще всі майже телеканали. Він став не гарантом Конституції, а гарантом примноження статків для себе і для свого оточення, і для своїх друзів-олігархів.

Четверте. Порошенко сьогодні лежить такою своєрідною колодою на шляху до справжніх змін. Він вчепився у крісло Президента і збирається в ньому ще просидіти щонайменше 6 років, в тому числі плануючи фальшувати наступні президентські вибори. Тому сьогодні відправити його у відставку – це вже не є просто, знаєте, якась ідея чи думка. Це, насправді, є прямий громадянський обов'язок більшості українців, це є прямий обов'язок перед майбутнім нашим поколінням України, а також перед тими, хто загинув за неї і на Майдані, і також на сході.

Якщо не змінити режим Порошенка, то ми ризикуємо втратити не тільки державність, а провалитися в руїну, в хаос, провалитися в стрімке падіння економіки і провалитися, і отримати, що найгірше, поразку перед агресором. Чинна Конституція сьогодні дозволяє пану Порошенку подати добровільно у відставку і добровільно звільнити шлях до дострокових виборів Президента, із-за повного оновлення влади.

Тому наша головна вимога сьогодні – це добровільна відставка Президента з посади Президента… Порошенка з посади Президента України. І 18 лютого разом з українцями, тисячами українців ми вийдемо на "Марш за майбутнє" по всіх обласних центрах України, в місті Києві. Зустрічаємось у парку Тараса Григоровича Шевченка. І чітко скажемо цій владі схаменитись, зупинитись і дати шанс припинити це насильство над українським народом.

Дякую вам за увагу. І слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І я запрошую до слова народного депутата Єгора Соболєва. Йому передав слово народний депутат Дерев'янко. Прошу.

 

13:45:26

СОБОЛЄВ Є.В.

Я би хотів звернути увагу людей на тих, хто зараз за ґратами. А я замислився, що цього тижня кожного дня був суд над добровольцями. Прямо зараз кілька народних депутатів повернулися з Шевченківського суду, де був черговий суд над добровольцями. Ми з вами не знаємо про суди над топ-корупціонерами, ми з вами не знаємо про суди над тими, хто здавав Україну Путіну, ми з вами не знаємо про суди над тими, хто розстрілював Євромайдан. Ті суди, про які ми знаємо, вони не відбуваються, вони не відбуваються не тільки місяць, не тільки рік, вони не відбуваються постійно. Останнє, що ми з вами знаємо це те, що Роман Насіров попросив читати йому повністю обвинувальний акт і, як думає Антикорупційна прокуратура, це може тривати багато-багато місяців. А добровольців, тих, хто врятував нашу з вами незалежність в 2014 році, судять щодня.

Цього тижня в Маріуполі суддя Жовтневого суду Маріуполя Олексій Томілін вчергове відмовився випускати на свободу Леоніда Литвиненка добровольця батальйону ОУН, позивний "Бек", який разом з нами вийшов 17 жовтня минулого року під парламент з дуже простою, доброю конституційною вимогою ухвалення антикорупційних законів, в тому числі і Закону про Антикорупційний суд.

Сьогодні про підтримку цього рішення сказав Прем'єр-міністр, а раніше сказали представники фракції "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" –  правлячої коаліції. Я не розумію, а чому тоді "Бек" далі за ґратами? 

Я би радив всім, не тільки народним депутатам, всім побувати на таких судах, це дуже важливо для того, щоб ми розуміли, що відбувається поруч з нами в нашій країні з найважливішими людьми. Якщо завтра Путін знову розпочне широкомасштабне вторгнення до України, дуже мало людей, насправді, окрім них, будуть готові боротися. Це титани, це гордість нації, це їх головний захист, і ми маємо берегти кожного.

Я би хотів закликати наших міжнародних партнерів. Не бійтеся захищати цих людей. Бійтеся захищати тих, хто розкрадає Україну,  хто викликає обурення у їх громадян і хто кидає за грати тих, хто виходить за майбутнє цієї держави. Я впевнений, рано, чи пізно, всі добровольці будуть звільнені, а учасники і організатори репресій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

Дякую.

Шановні колеги, я мушу з вами порадитися. У нас формально до завершення засідання ми маємо  12 хвилин, і є один депутат, який не записався, але бажає виступити. Чи можемо ми надати слово?

Прошу, пане Шурма.

 

13:49:10

ШУРМА І.М.

Дякую, шановних колеги депутатів. Тут лишилося дуже  мало людей, і я є серед тих, який не встиг записатися, оскільки був присутній серед інших колег-депутатів, які здавали в Конституційний Суд  подання і просто на період запису нас нема. Враховуючи, що ще є час, я дякую вам, що ви дали можливість мені, не записаному, виступити. Дякую.

Ви знаєте, якщо зараз проаналізувати, які є у нас професії в Україні. Професії докторів філософії, історики, економісти, юристи, вони ніби всі різні. А знаєте, в один момент, що їх всіх об'єднує?  Що є  з тими професіями певна категорія людей, які хочуть займатися не своєю професією, а всі вони хочуть керувати Міністерством охорони здоров'я на посаді міністра, на посаді заступників. От медициною сьогодні займаються всі, хто не має профільної освіти. Я не проти того, щоб були економісти і юристи в  команді міністерства, тому що приймати необхідно всякі речі. Но потрібно, щоби, якщо ми хочемо розраховувати на те,  щоби наше міністерство зробило прорив у змінах, ми повинні це довірити фахівцям. Ну невже у нас в Україні з числа людей з вищою медичною освітою не знайдеться професіоналів, які душею будуть переживати за те, щоб провести зміни? Я переконаний, що будуть.

Що ми маємо натомість за останні чотири роки? Характерологічно до жодної людини, яка очолює міністерство, питань нема, вони всі патріоти, я не сумніваюся. І Квіташвілі, який став українцем і став патріотом, тепер він знову не став патріотом, бо він вже в Україні не живе, і пані Супрун, яка, судячи по її виступах, вона є патріот України, але ніяк не може відмовитися від другого паспорту, тому що з Міграційної служби прийшла офіційна відповідь про те, що вона скористалася нормою і не здала, не відмовилася від громадянства. На сайті Президента України відсутній Указ Президента про те, що її надано громадянство, не дивлячись на те, що під камери їм було вручено паспорти.

 Більше того, люди без освіти, припустимо, та ж сама пані Супрун, яка після закінчення коледжу у 1989 році, має відповідний диплом, керує міністерством. Яка мотивація у наших молодих людей, які сьогодні вчаться, хочуть жити в Україні, хочуть її будувати і хочуть її будувати за зразками світового європейського стандарту життя? Для того, щоб така мотивація була, питання кадрової політики повинно бути направлено на те, щоб громадяни України, які народилися на тій землі, живуть і хочуть жити, мали шанс на роботу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили сьогодні нашу роботу. Наше наступне засідання пленарне відбудеться 27 лютого о 10 годині ранку.

Сьогодні ранкове засідання я оголошую закритим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку