ЗАСІДАННЯ СОРОК П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 грудня 2017 року, 10 година  

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:04:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Доброго ранку! Прошу всіх заходити в зал, приготуватись до реєстрації. Я прошу запросити депутатів в зал. Не всі. Депутати заходять і заходять. Скоро доведеться Апарату дати доручення доставляти крісла в залі, всі не влазять. 

Отже, займіть робочі місця. Через 30 секунд буде проведена реєстрація. Прошу народних депутатів зареєструватись, будь ласка.

 

10:05:59

Зареєстровано 330 народних депутатів.

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження у нашого колеги Дениса Дзензерського. Привітаємо нашого колегу. (Оплески)

А також сьогодні, колеги, виповнюється 100 років з дня утворення Генерального секретарства міжнародних справ Української Народної Республіки, що стало початком створення сучасної української дипломатичної служби. І я щиро вітаю із святом усіх працівників дипломатичної служби, захисників України на міжнародному фронті. У ці хвилини наші дипломати зміцнюють світову антипутінську коаліцію, надійно тримають дипломатичний фронт. Щиро вдячні вам друзі. Пишаємось вами і вітаємо вас із святом. Вітаємо наших дипломатів.

Ми також вітаємо енергетиків з професійним святом, які дають нам тепло у такий важливий для країни час.

І, колеги, перед тим, як перейти до "години запитань до Уряду", я хочу зачитати заяву, яка надійшла у президію від двох фракцій "Батьківщини" і "Самопомочі", вони готові замінити перерву на виступ від трибуни. І я запрошую до виступу Єгора Соболєва. Будь ласка, 3 хвилини.

 

10:07:43

СОБОЛЄВ Є.В.

"Я хочу облить кислотой их детей. Думаю, это будет больнее всего. Пусть меня после этого посадят, но мне все равно. Но у меня есть дети и внуки, и я не хочу, чтобы они жили снова в совдепии, а именно этого добьется ваш зять". Це частинка листа, яку отримали вчора батьки моєї дружини, мій тесть і теща. Лист дуже великий, я передам його правоохоронним органам. Сенс листа полягає у тому, що я дестабілізую ситуацію в країні, я проводжу марші, я – агент Кремля. І тому людина, яка знає дуже багато подробиць про моє життя і викладає їх в цьому листі, погрожує розправитися з моїми дітьми.

Я хочу сказати людям, всім людям в цьому парламенті, і не тільки в цьому парламенті, в цій країні: залякуванням з українцями нічого не зробиш. Залякати Україну не вдасться, в тому числі і мене.

Друге. Я хочу сказати всім, хто поширює атмосферу терору, хто повторює, вигадує, винахідливо провокує маніпуляції – це велика і страшна дорога. Велика і страшна дорога, яка, не дай Боже, буде кимось в цій країні пройдена.

І трете, мабуть, найважливіше. Я думаю, що в інтересах всіх нас тут, хто має протилежні погляди і висловлює їх, людей, які живуть в цій країні і теж можуть мати різні думки і висловлювати, і відстоювати їх в інтересах всіх нас, не переходити межу. Я хочу побажати здоров'я всім родинам, всім дітям в нашій країні, в тому числі людині, яка це написала, її дітям і внукам, якщо це реальна людина, як вона це описує. І хочу, щоб ми з вами забезпечили, щоб з усіма родинами в Україні все було добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до "години запитань до Уряду". І я хочу повідомити, що на засіданні Верховної Ради України присутні Кабінет Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Прошу привітати. (Оплески)

І, колеги, хочу вас повідомити, сьогодні ми будемо проводити експериментально новий формат: буде виступів від Кабінету Міністрів два не по 15 хвилин, а по 10, потім буде 20 хвилин  запитання від фракцій, а потім – 20 хвилин запитання від народних депутатів. І, таким чином, ми сьогодні побачимо, як це буде працювати. І я  попереджаю представників від уряду, що виступи не по 15 хвилин, а по 10. Це ця домовленість, якої ми досягли під час наших дискусій з європейськими парламентаріями по Програмі  "Діалоги Жана Моне".

І, таким чином, я запрошую до виступу першим міністра культури України Євгена Миколайовича Нищука, 10 хвилин. І приготуватись – Нефьодов. Будь ласка, пане Євген.

 

10:12:09

НИЩУК Є.М.

Доброго ранку, вельмишановний пане Голово Верховної Ради, шановний  Прем'єр-міністре, шановні члени уряду, колеги  народні депутати! Доброго ранку, громадяни України, усі, хто зараз бачать нас у прямому ефірі телеканалу "Рада" або слухає по радіо. Щасливий бути в цей час, перед Різдвом та перед Новим роком, коли ми усі перебуваємо в очікуванні чуда. Власне, чудо сталося і сьогодні, в  "годину запитань до Уряду":  на порядку денному два виступи і перший присвячений культурі, як вірно зазначили.

Символічно також,  що наступна тема "Дерегуляція та економіка", а значить, культура первинна, тому що є сферою вироблення суспільних компетенцій і є простором широкої суспільної комунікації, є  м'якою силою і способом збільшення присутності України, і зрештою, є важливим чинником економічного розвитку України. Тому сьогодні я уособлюю голос усього уряду. Ми єдині у цьому стремлінні розбудовувати культуру, збільшувати її мотиваційну базу, реформувати систему управління. У задекларованих пріоритетах дій уряду до 2020 року питання культури розглядається в контексті сталого економічного розвитку, а він неможливий без розвитку людського капіталу,  на примноження  якого культура має безпосередній вплив. Мій виступ не має на меті деталізований звіт, він буде опублікований та донесений до кожного культурного українця найближчим часом. Я тезово позначу пріоритетні напрямки нашої діяльності, і щоб шановним народним депутатам було легше сприймати, я пропоную паралельно, якщо є технічна можливість, запустити відео наших культурних здобутків, і тим самим це буде представлення як від Міністерства культури, по-мистецькі.

Отже, я хотів би зазначити, тему, яку сьогодні обрано, - це культура у час випробувань, культура як фундамент капітальних перетворень у державі. Управління у сфері культури і підвищення інституційної спроможності є вкрай важливими. Власне, ми почали рік самі з себе, ми виступили ініціатором у проведенні функціонального аудиту Міністерства культури, у цьому нам допомогла Європейська комісія в рамках реалізації проекту технічної допомоги ЄС "Культура і креативність". Ми стали пілотним проектом, а тепер у реформуванні державної служби беруть участь 10 міністерств. Головні тенденції нашої діяльності це використання нових технологій в реалізації культурної політики, активізація та впровадження креативних індустрій, як складової економіки країни, впровадження нових культурних практик у рамках децентралізації.

Цього року запрацювало два директората, наступного планується ще чотири, реформовано наукові інституції, підпорядковані Мінкультури. Керівники закладів культури призначаються за конкурсом, але досвід, який ми здобули, підказує, що процедуру обрання треба удосконалювати. І тут ми дуже просимо, користуючись можливістю, шановних парламентаріїв невідкладно внести і прийняти зміни до відповідних законів під номером 6768. Громадянське суспільство та експертне середовище залучено до вироблення державної культурної політики. Вже ніхто не звинувачує Міністерство культури у закритості та непрозорості прийняття рішень, таких експертних рад є 12, я не буду зачитувати. Але хотів би подякувати всім учасникам, громадським активістам, які знаходять час і потужно допомагають нашому міністерству, знаходять час, а отже, допомагають культурному процесу. Оце і є виконання найважливішої конституційної засади: джерелом влади є народ.

Чого вимагає від нас час, окрім широкого залучення громадськості та експертного середовища до прийняття державних рішень? Правильно, впровадження системи рівних можливостей для учасників культурного процесу. І для цього ми почали створювати інституції нового типу. Український інститут книги, який активно формується та на який з надією дивляться наші бібліотеки, видавництва і уся наша читаюча нація.

2017 року Державним бюджетом України було передбачено асигнування у сумі 48,7 мільйонів гривень для придбання україномовних книг та поповнення фондів публічних бібліотек України.

До Мінкультури надійшли пропозиції від 117 видавництв, перелік пропонованих видань склав понад дві тисячі назв. Громадська експертна рада з відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек обрала 138 назв видань з загальним тиражем понад 522 примірники.

Український культурний фонд починає працювати з 1 січня 2018 року. Дякую українському парламенту за нашу спільну перемогу у 2017 році, який увійде в історію як рік прийняття вікопомних законів про державну підтримку кінематографії в Україні та про Український культурний фонд.

Тут ми можемо сказати, що вперше, вперше було проведено процедуру рейтингового Інтернет-голосування з обрання кандидатів від закладів культури та громадський об'єднань. Креативні індустрії – новий напрямок культурної політики. Креативні індустрії – це новий напрямок діяльності Міністерства культури України, який набув активної фази розвитку у 2017 році.

За ініціативи Міністерства культури України у жовтні 2017 року у жовтні відбувся Міжнародний форум "Креативна Україна", який став майданчиком для загальнодержавного обговорення щодо формування публічної політики у сфері культурних і креативних індустрій на політичному, міжнародному та експертних рівнях.

Децентралізація у сфері культури: виклик і нові можливості. В рамках програми оглядів культурних політик в Європі на запрошення Міністерства культури України 13-14 березня 2017 року в Україні перебувала експертна місія Ради Європи, до складу якої увійшли представники міністерств культури Австрії, Франції, Італії, Іспанії, директор найавторитетнішої консалтингової європейської компанії у сфері культури та креативності. Завданням місії була оцінка реалізації культурної політики в Україні на національному та регіональному рівнях та вироблення рекомендацій щодо вирішення проблемних питань у контексті децентралізації.

Неможливо переоцінити значення культури для економічного та соціального розвитку громад і регіонів. Ми знаємо, як реалізовувати культурні права громадян, як досягти рівного доступу до  ресурсів та інфраструктури, як стимулювати творчість, досягти високого культурного виробництва у середовищах.

А умови, дорогі народні обранці, нам доведеться створювати разом. Розроблені нами моделі закладів культури будемо впроваджувати на всіх рівнях, тоді і звітуємо перед суспільством про успіхи децентралізації. Культурний кошик народу будемо наповнювати разом, і тоді менше будемо чути від блогерів "зрада! все пропало… населення!" І люди повернуться в села і стануть села веселими.

Ще одна  ініціатива Міністерства культури – це проект "Малі міста – великі враження". Конкурс на участь у цьому проекті закінчився 30 листопада 2017 року, до організаційного комітету надійшло 158 заявок на участь у  проекті. Сподіваюсь, що з цієї трибуни рівно через рік я зможу оголосити про перші успіхи в реалізації цього конкурсу.

Культурна спадщина: від  збереження до розвитку. Ми розблокували наповнення Державного реєстру нерухомих пам'яток, що є єдиним механізмом для надання захисту об'єктам, що донесли до нашого часу цінність археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду і зберегли свою автентичність.

Мінкультури постійно інформує ЮНЕСКО щодо загрозливої ситуації, яка склалася на тимчасово окупованій території України в Автономній Республіці Крим.

Почалося реальне  відродження національного кіновиробництва. У році, що минає, ви, дорогі народні депутати, заклали підвалини бурхливого розвитку українського кіно. Закон України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" увібрав у себе найкраще та найефективніші механізми та інструменти підтримки кінематографії, успішно випробувані в європейських країнах. Кількість фільмів за державної підтримки, що прийняті у 2017 році – 33, два з них – анімаційні. Кількість підписаних контрактів та договорів на виробництво фільмів за державної підтримки на наступний рік – 32. Буквально кожного дня підписується по 5-6 контрактів на нові фільми. Хотів и також відзначити, що у масовому прокаті очікується більше 30 фільмів. Фільм "Кіборги", який за останніми даними, уже зібрав 15 мільйонів і який відвідало понад 220 тисяч чоловік, вказує на те, що українське кіно може бути конкурентним. І тепер уявіть, яка прогресія успіху на нас чекає наступного року і в подальшому при такій динаміці і при збільшенні фінансування, адже ми передбачаємо на наступний рік мільярд на розвиток української кінематографії.

Нова мистецька освіта, вперше в історії незалежної України до  освітнього...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я дам 2 хвилини, оскільки не був попереджений міністр про зміну нашого плану. Ще дві хвилини, будь ласка.

 

НИЩУК Є.М.  Справді, дуже важливо, тому що я хотів би торкнутися мистецької освіти, і маю прохання до вас, і буду завершувати.

Отже, вперше в історії незалежної до освітнього законодавства включено норми, що стосуються мистецької освіти, закуплено музичні інструменти та навчальне обладнання, яке не купувалося понад 30 років. Мінкультури вперше за останні роки проведено закупівлю музичних інструментів та навчального обладнання на суму біля 10 мільйонів гривень.

Також хотів би сказати два слова про міжнародну діяльність. Мінкультури провело Рік Японії в Україні. Україна успішно взяла участь у Венеційському бієнале, книжковий ринок України представлено на Франкфурті. Працює Національне бюро програми "Креативна Європа".

Окремо  хотів би сказати, що продовжується програма "Культура проти окупації", програма "Український схід", і нещодавно відбувся проект  "Пісні війни". Це пісні, які народжені на передовій і  підтримані нашими топовими музикантами - це проект  "Пісні війни".

Корейські мудреці порівнюють культуру з повітрям та водою. Яка чудова метафора, адже кількість повітря, її води ми відчуваємо на собі постійно. Ми спільні у захисті екології, культури, культурного середовища,  нашого національного повітря і наших народних джерел. Підкреслюю те, про що ми зараз говорили, це лише пріоритетні напрямки нашої діяльності. Насправді ж коло завдань, що стоять перед Мінкультури, набагато ширше. Йдеться про підвищення  інституційної спроможності і самого Мінкультури, і підпорядкованих йому організацій, сприяння тому, щоб вони ефективно користалися наявними  ресурсами та можливостями,  швидко адаптувалися до соціально-економічних викликів, а ще про забезпечення  рівного доступу до ресурсів, що їх має Мінкультури, зокрема фінансових, про розвиток культурних індустрій, про підвищення інтересу у світі до української культури. Найголовніше, чого ми намагалися досягти у 2017 році і заради чого працюватимемо  далі, – це утвердити виняткову роль  культури і мистецтва у формуванні  порядку….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Завершіть.  Вже завершуйте. 

 

НИЩУК Є.М. …їхню значущість для економічних і соціальних перетворень, потужність у протистоянні зовнішнім та внутрішнім  загрозам і  викликам, адже культура – це, поза всяким сумнівом,  фундамент капітальних перетворень у державі. Впевнений, що нам вистачить сил, уміння і досвіду. 

З прийдешнім вас Різдвом  Господнім  та Новим роком! Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане Євген.  Дякуємо  за доповідь.

І зараз я запрошую до доповіді першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Євгеновича  Нефьодова. І нагадую, до 10 хвилин.

Будь ласка,  пане Максим.

 

10:25:35

НЕФЬОДОВ М.Є.

Шановні колеги, панове депутати! Одне із пріоритетних завдань як Мінекономрозвитку, так і уряду  загалом, –  це  підтримка  українського бізнесу і покращання бізнес-клімату. Ці два напрямки чудово поєднуються. І для цього нам необхідні дві речі: зрозумілі правила для бізнесу і якісний контроль за виконанням цих правил.

Уряд і парламент успішно разом працюють над обома напрямками. Підтвердженнями цьому є банальні цифри статистики. За дев'ять місяців 2017 року на 25 відсотків зріс обсяг реалізованої промислової продукції порівняно з аналогічним періодом місцевого… минулого року, на 26 відсотків зросли металургія і машинобудування, на 24 відсотки зросло виробництво металообробних машин і верстатів, на 34 – виробництво машин і устаткування спеціального призначення.

Уряд зі свого боку робить все можливе, аби український бізнес почував себе комфортно. У 2017 році ми провели три дерегуляційні Кабміни, на яких прийняли більше сорока рішень, скасували більше чотириста п'ятдесяти застарілих регуляторних актів, які створювали перешкоди для розвитку підприємства і збільшували витрати на ведення бізнесу. Тільки в понеділок ми провели окремий промислово-дерегуляційний Кабмін, результати якого мають стимулювати українських виробників, розвивати виробництво. Він включав в себе, наприклад, постанову, яка дозволяє забезпечити українські підприємства хімічної промисловості сировиною, лібералізація умови використання касових апаратів, удосконалення механізму розмитнення в портах, скасування необхідності проведення переоцінки запасів корисних копалин кожні п'ять років.

Але, як зазначив Прем’єр, на тому ж засіданні Кабміну, дуже важливо ухвалювати не одноденні рішення, а змінювати цілі системи. Тому уряд разом з Офісом ефективного регулювання та Державною регуляторною службою розпочали реформу інспекційної системи. Українські виробники повинні бути захищені від рекету контролюючих органів і вимагання чиновниками грошей під час перевірок повинно бути винищено як явище.

Водночас система контролю і нагляду має бути побудована таким чином, аби вона забезпечувала безпеку для українських споживачів, безпеку навколишнього середовища. Наразі ця система, вона є абсолютно сюрреалістичною. Більше дев'яносто дев'яти перевірок бізнесу сьогодні фіксують порушення. Де-факто це означає, що ми можемо взагалі відмовитися від перевірок і просто поштою розсилати штрафи абсолютно кожному підприємцю України. Це свідчить, що і правила абсолютно неадекватні, і система перевірок абсолютно не відповідає вимогам.

Також не існує жодної кореляції між ефективністю роботи поточної системи і, власне, кількістю порушень, ризиків травмованих людей тощо. Ми можемо перевіряти більше, і при цьому мати менше травмованих, ми можемо перевіряти менше і мати їх більше. Ці цифри взагалі ніяк між собою не пов'язані. Це умовний руль, який не під'єднаний до коліс. Причина цього досить банальна: ще з радянських часів діяльність контролюючих органів спрямована на застосування санкцій, а не запобігання правопорушень чи мінімізацію ризиків.

Дуже показовий приклад може побачити кожен з нас на дорозі. У нас прийнято підсвічувати дорожні знаки, наприклад, пішохідний перехід, але не прийнято підсвічувати самі пішохідні переходи. Важливо, аби довести, що ми виконали всі інструкції, а, на жаль, значно менш важливо забезпечити реальну безпеку і здоров'я людей.

Отже, наша мета – це перетворення радянської системи нагляду і контролю на систему управління ризиків. Інспектори мають перевіряти не формальні вимоги, прописані в якихось застарілих інструкціях, а реальні ризики. Це надасть неабияку перевагу добросовісному бізнесу над нечесними конкурентами. Що для цього треба зробити і що ми вже робимо. Це декілька досить простих кроків.

По-перше, це індивідуальний перелік вимог для кожного виду бізнесу, з яких визначено найважливіші і який ми будемо стимулювати бізнес, дотримуватися. Ідея знову-таки дуже проста. Не казати, що бізнес має відповідати законодавству. Законодавство – це дуже широке поняття. Воно починається від Конституції України, закінчується підвідомчими наказами кожного органу. Для нормального підприємця, особливо для малого і середнього бізнесу, розібратися, що є в цих десятках сторінок документів, в десятках тисяч сторінок документів, досить важко.

Паралельно ми маємо впроваджувати систему ризик-менеджменту, відповідно до якої здійснюються інспекції. Це друга частина. Інспектори мають ходити не туди, куди їм заманеться, не туди, куди їм просто здається, за алфавітним переліком треба пройти або, на жаль, туди, де вони інколи можуть брати хабарі. А вони мають ходити туди, де є справді дуже високі ризики. Класичний приклад – це "БРСМ-Нафта". Хіба її не перевіряли? Перевіряли. Хіба це призвело до того, що це зменшило ризики і запобігло трагедії? На жаль, ні.

Перший крок, який вже зробив уряд і який може побачити кожен з вас зі свого телефону чи планшету, це запущений пілотний модуль планування заходів державного нагляду. За перші 10 днів роботи модуля його відвідали більше 50 тисяч користувачів. Це демонструє з одного боку потребу бізнесу в такому інструменті, з іншого боку, що цей інструмент буде популярним і реально корисним. Ще раз кажу, це 50 тисяч бізнесменів, які хочуть дізнатися, які їх права, коли до них прийде перевірка, хто прийде, щоб вони перевірили, що ім'я на посвідченні співпадає з тим, що є у дозволі на перевірку, і що, власне, будуть перевіряти, а не просто як би… а чи є у вас вогнегасник, а чи гарно працевлаштовані у вас люди, а чи почищений у вас вхід у приміщення.

Ми переконані, що втілення цієї реформи у життя дозволить зменшити рівень корупції, скоротити витрати з бюджету на роботу інспекційної системи та покращити безпеку на підприємствах. Бізнес отримує дуже прості речі, він отримує конкретний чек-лист, по якому він може проводити самоперевірки. Кожен підприємець може взяти цей чек-лист і зрозуміти, чи відповідає його робота всім вимогам законодавства, і бути переконаним, що якщо до нього прийдуть з перевіркою, то він не отримає ніяких покарань і порушень. З іншого боку, держава також отримує більшу безпеку, тому що ми кажемо не просто про полегшення для бізнесу. а ми кажемо про те, що ми будемо перевіряти справді необхідні вимоги. Зараз інспектор може перевіряти те, що він хоче, він може закрити на щось очі, а може не закрити на щось очі. Ми хочемо, аби система автоматично генерувала перелік речей, які ми будемо перевіряти. Інспектор не може перевірити більше, але він не менше перевірити і менше того, що згенерувала йому система.

У нас є чіткий план досягнення цієї мети. Реформа розрахована, основна її частина буде точно втілена у 2018 році, але ми розраховуємо на те, що подальша робота буде продовжуватися і в 2019-му, і в 2020-му відповідно до стратегії, яка була затверджена урядом у цей же понеділок. У чому вона буде полягати? Коли ми знаємо, які у нас ризики, коли ми знаємо, розподілили бізнес по ризик-критеріям і створили чек-листи під кожну перевірку, ми далі можемо циклічно це покращувати. Якщо ми бачимо, наприклад, що наші перевірки не призводять до зменшення пожеж, не призводять до зменшення ДТП і так далі, значить у нас щось не так з ризиками, значить ми маємо підкручувати критерії і відповідно дивитися знову і знову, і знову, аби прийти до диверсифікованої системи управління ризиками.

Ми вдячні Верховній Раді за продовження мораторію на перевірки. І ми очікуємо, що цього разу цей мораторій буде більш розумний. Ми будемо допускати до перевірок лише ті органи, які реформують свою діяльність, а саме зробили те, про що я вже сказав: затвердили нові критерії для своїх перевірок і затвердили чек-листи. Це має мотивувати кожен орган, не розповідати, що робити це дуже важко, довго, неможливо і так далі. Підхід дуже простий:  якщо ви не виконали своє домашнє завдання, ви не виходите на перевірку і не кошмарите бізнес. Крапка.

Уряд також дуже вдячний Верховній Раді за сприяння у зменшення тиску на бізнес, зокрема, за ухвалення законопроекту 7275, який відомий під назвою "маски-шоу стоп!". В ньому мова іде про системний захист бізнесу, підвищення відповідальності правоохоронних структур. Це хороший приклад того, як і уряд, і всі фракції парламенту дослухаються до українського бізнесу і створюють законодавче поле, яке є однозначним поштовхом для розвитку компаній.

Я переконаний, що, співпрацюючи разом, ми зможемо вивести українське виробництво на належний рівень, створити лояльні умови для розвитку саме українських компаній, і залучати інвестиції, як в середині країни ті гроші, які лежать у бізнесу під матрацом, так і ззовні країни, залучаючи сюди іноземні інвестиції. Дуже дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, зараз  блок запитань від фракцій.

І я прошу представників груп і фракцій взяти участь в записі. Це буде гарантоване слово для кожної фракції, просто послідовність визначить система.

Прошу провести запис на запитання від фракцій, потім буде від депутатів. Будь ласка. (Шум в залі)

Хочу наголосити тим, хто питає. В Регламенті зазначено, що мають бути запитання від фракцій і депутатів, тому дається окремий блок від фракцій і окремий блок від депутатів.   

І я запрошую до запитання Сергія Євтушка від фракції  "Батьківщина", будь ласка.

 

10:35:24

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція  "Батьківщина". У мене запитання до Степана Тимофійовича Полторака. В місті Сарни на Рівненщині розміщена 732-а військова база. Скажіть, будь ласка - перше, - чи плануєте ви по оснащенню бази якісь додаткові заходи розвитку?

І друге питання. Степан Тимофійович, скажіть, будь ласка, чи є по інших містах в нашій країні ситуація, яка є в Сарнах, коли міська влада в особі міського голови і більшості тих депутатів, які блокують  питання будівництва для військових-атошників, їм житла,  бо держава має виконати зобов'язання по наданню житла   цим хлопцям, які захищають свою державу? Чи є інші такі ситуації по інших містах і областях України? І які механізми і способи боротьби з такими міськими головами, які абсолютно не розуміють, що вони мають робити для цих солдатів, які їхні ж життя захищають і боронять кордони на сході нашої держави? Дякую.

 

10:36:34

ПОЛТОРАК С.Т.

Дякую за запитання.

Перше - те що стосується бази збереження артилерійських снарядів в Сарнах. Я хоті в би сказати, що є рішення  щодо посилення стану збереження озброєння і ракет. Ми йдемо, виходячи із тих проблем, які у нас з'являлися в минулому році,  по   шляху будівництва підземних сховищ залізобетонних для того, щоби не допускати підривів і диверсій з боку терористичних угрупувань. Робота спланована на  2018 рік, дякуючи бюджету, який був прийнятий, у нас передбачено майже півмільярда гривень для того, щоби побудувати сховища для збереження ракет і боєприпасів.

Те, що стосується другого питання, я хотів би сказати, що ця проблема існує, на жаль. І існує особливо в окремих містах, таких як  Одеса, де ми стикаємося з величезною проблемою при оформленні ділянок, земель. На жаль, ця проблема іде дуже  погано. Що  можемо зробити? Я як міністр можу відправити повістку меру, щоб він подумав, що робити: йти назустріч воїнам, які воюють на сході чи ні. Але тут системної підтримки потребують, Збройні Сили потребують системної підтримки для того, щоб це питання було вирішено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Радикальної партії слово для запитання надається Олегу Валерійовичу Ляшку. Так, звичайно.

 

10:38:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. В нас від нашої фракції запитання до Прем'єр-міністра. Щойно виступав представник Міністерства економіки, розказував про дерегуляцію, про систему нагляду і контролю. Важливі питання. Але українці хочуть чути, яка економічна політика уряду, що уряд робить для того, щоб подолати бідність масову в Україні? Що уряд робить для того, щоб підняти доходи українцям, забезпечити робочими місцями, нові зовнішні ринки, збільшення експертного потенціалу, захист національного виробника. Ми не бачимо цієї політики в економічному блоці уряду. Ми бачимо відстоювання інтересів імпортерів, ми бачимо сировинні придатки, які хочуть перетворити країну. Ми просимо позиції Прем'єр-міністра щодо майбутньої економічної політики уряду, щодо збільшення доходів українців, щодо захисту національних інтересів України, національних експортерів. Досить торгувати сировиною, треба купувати українське і…

 

10:39:19

ГРОЙСМАН В.Б.

Вельмишановний пане Голово Верховної Ради України, шановний Олег Валерійович, шановні колеги народні депутати! Дуже обширне питання, але ви не тільки, я думаю, що і почуєте позицію Прем'єр-міністра, а ви і бачите кроки, які робить уряд, який я маю честь очолювати, за підтримки українського парламенту. Наголошую на тому, що для мене особисто як для Прем'єр-міністра України стоїть надзвичайно важливе питання економічного зростання.

У 2016 році на цій трибуні я говорив, що головним завданням для нас є зупинити падіння національної економіки і перейти до економічного зростання. Спільними зусиллями ми змогли відновлювати національну економіку, ми маємо ріст приблизно біля двох відсотків, але й цього є недостатньо. В бюджеті на 2018 рік ми визначили зростання більше трьох відсотків. Що таке три відсотки? Три відсотки – це більше ніж 400 мільярдів додатково виробленої продукції українськими руками в Україні, у них 176 мільярдів заробітних плат для українців. Наш уряд абсолютно чітко відстоює позиції підвищення соціальних стандартів. Але ми чітко розуміємо, що це має залежати не від друкарського верстату, який друкує кошти, а від розвитку національної економіки.

Ми вперше прийшли в цей зал  з ініціативою - дякую вам за підтримку, - підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати: до 3 тисяч 200. Ми на 2018 рік передбачаємо збільшення мінімальної заробітної плати ще на 523 гривні, у 2018 році, від 3 тисяч 723 гривні.

Ми провели з вами підвищення пенсії українським пенсіонерам і відкрили можливості для системного підвищення пенсій в Україні. Ми працюємо зараз, і РНБО розглядає нашу пропозицію, щодо підвищення пенсій військовим пенсіонерам.

У нас є надзвичайно багато завдань, але драйвером цього є національна економіка, і тому ми заклали ряд важливих програм підтримки національного виробника. Агропромисловий комплекс:  відновлення тваринництва, молочнотоварних комплексів і відновлення поголів'я в Україні. У нас аграрний комплекс формує 17 відсотків внутрішнього валового продукту.

Ми почали працювати над тим, щоб підтримувати сільгоспмашинобудування, і на ці цілі ми вже визначаємо один мільярд гривень в наступному році. Це означає, що українськими руками буде більше зроблено якісної техніки сільськогосподарського призначення.

Ми зменшуємо імпорт енергоресурсів, ми нарощуємо добичу українського газу, що покращує наш торгівельний баланс. В наших завданнях сьогодні є модернізація вугледобувної галузі, збільшення добування українського вугілля, а не імпортованого із-за кордону.

Вчора, буквально, я провів робочу народу за участю і Першого віце-прем'єр-міністра, і Міністерства економіки, до речі, і голови комітету Галасюка про створення Експортно-кредитної агенції для підтримки українського експорту. Я назвав лише декілька тих конкретних речей, які наш уряд робить, в тому числі дерегуляція. В тому числі ми вважаємо, що треба формувати спільно з Національним банком політику відновлення кредитування, але для цього потрібні в тому числі і зміни в законодавстві.

Нам треба відкривати конкурентну, широку приватизацію. Я наголошую  на тому, що більш ніж три відсотки економічне зростання, а це значить, сотні тисяч і мільйони робочих місць для українців, абсолютно нам з вами під силу.

І тому я закликаю український парламент спільно наприймати довгоочікувані рішення і забезпечити цей довгоочікуваний ріст: ріст економіки в інтересах українських громадян і в інтересах  нашої держави. Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Бачите, діалог між владою і опозицією відбувається цивілізовано в Україні.

Від "Опозиційного блоку", будь ласка,  Ігор Шурма, запитання.

 

10:43:16

ШУРМА І.М.

"Опозиційний блок". Володимир Борисович, запитання до вас. Україна буквально стурбована, її здетонувала новина про арешт людини, яка працювала з вами, як шпигуна, як працівника спецслужб інших держав. Логічним було б запитання, хто там ще коло вас такий працює? Чи вам щось відомо? Але ми про це питати не будемо.

На сьогоднішній день від міністерства особливої загрози – ой! перепрошую – Міністерства охорони здоров'я виходять ініціативи по скороченню професій, по ліквідації ліжок, які ведуть до скорочення людей на роботі, відсутність вакцинації, ріст інфекційних хвороб проводить до того, що те, заради чого ви працюєте, буде  скоро ні до кого: людей скоро не буде – повимирають. Тільки 4 числа оголошений конкурс на тендерну закупівлю агенцією  "Crown", міжнародні закупівлі. Тобто ніхто нічого не закуповував.

Але питання до вас наступне. Ви з квітня місяця говорите, що коаліція веде консультації щодо посади міністра охорони здоров'я. Або нема  коаліції, або нема кандидатури. Запитання: коли ви внесете кандидатуру в зал? Дякую.

 

10:44:27

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваші запитання. Я відповім на два запитання. З точки… (Шум у залі) Ні – два! Ви задали два запитання, я відповідаю на два запитання.

Що стосується співробітника Секретаріату Кабінету Міністрів протоколу Прем'єр-міністра. Значить, цей співробітник, кадровий співробітник Міністерства закордонних справ, він пройшов достатньо серйозний шлях службовий: він працював у МЗС, він працював у відрядженні за кордоном у дипломатичному представництві, він працював у Адміністрації Президента, у Верховній Раді  і в уряді. Насправді хочу підкреслити, що не один місяць... не один місяць, не хочу відкривати таємниці слідства, не один місяць ми знали про те, що є підозра, що він працює на іноземні спецслужби. Дякуючи Службі безпеки України, він весь цей довгий час був під повним моніторингом, звісно, при сприянні Прем'єр-міністра і мого апарату. Як тільки було зібрано необхідна кількість матеріалів, він одразу був затриманий, і відповідно зараз буде відбуватися слідство з точки зору того, що саме відбувалося, які дані, і так далі. Насправді, ну, ви знаєте, що таке Служба протоколу: вона займається організацією офіційних подій, зустрічей, в тому числі і він займався перекладом. Але наголошую на тому, що в нього не було жодного доступу до державної таємниці. І тому жодних, так би мовити, якихось серйозних втрат  ми не отримали.

Хочу підкреслити, що нам треба зважати на те, що в Україні іде війна. І гібридна війна  має багато своїх проявів. Тому дуже чітко потрібно сьогодні  дивитися за тим, щоби в багатьох інших структурах так же ефективно могли виявляти тих, хто може працювати на відповідно спецслужби інших країн.

Ну і, напевно, на завершення. Ви знаєте, можливо, хтось і хотів би використати цю ситуацію проти мене, так я хочу всім передати палкий привіт і сказати одну річ. Скільки б ви не намагалися мене дискредитувати, я завжди  буду виявляти і буду абсолютно публічно на це реагувати. Тому, колеги, боремося за Україну і проти її ворогів. І ми маємо висловити абсолютно рішучу підтримку всім спеціальним службам, які ведуть контррозвідувальну боротьбу, які досягають успіху. Ще раз хочу подякувати Службі безпеки України. Я наголошую на тому, що місяцями йшла операція, але жодного витоку, навіть натяку на виток інформації не було. Це говорить, що є багато чесних працівників в Службі безпеки і в наших контррозвідувальних органах.

І що стосується першого запитання: охорони здоров'я. Ви знаєте, якби питання проблем в охороні здоров'я виникло сьогодні, ви би були би абсолютно праві. Абсолютно законсервована модель охорони здоров'я призвела до того, що, на превеликий жаль, сьогодні система охорони здоров'я знаходиться в жахливому  стані. І тому я дякую українському парламенту за рішучий крок підтримки нового  законодавства, зміни самої системи. І ця система дасть можливість змінити систему фінансування, змінити систему підходів щодо лікування українських громадян. І я глибоко переконаний, що за  декілька років ми зможемо це зробити.

Що стосується кадрового забезпечення в уряді, то приставка в.о. сьогодні ніяк не обмежує виконуючого обов'язки  міністра охорони здоров'я  повноцінно виконувати свої обов'язки.

А, окрім того, хочу підкреслити, що ми реалізуємо  і ряд важливих проектів. Ми добудовуємо сьогодні  всі перинатальні центри в країні, всі лікарні, які були  "заморожені" і  не відбудовані. Ми будуємо кардіоцентри нові. Ми забезпечуємо для  майже 15 мільйонів українських громадян вже безкоштовні ліки в  2018 році.  Ці кроки і системні кроки по зміні самої системи охорони здоров'я дадуть можливість  вирішити дві проблеми: зменшити смертність і продовжити довголітття для  українців. Це не робиться словами, це робиться справами.  Долучайтесь до  цих справ.

Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від  "Партії "Відродження" Яценко Антон Володимирович. Будь ласка.

 

10:48:56

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Прем’єр-міністр, я хотів підняти питання щодо лікування дітей.

У цьому році завдяки і ваші позиції, і спільній нашій  роботі вдалося вирішити питання по глухонімим дітям – кохлеарна імплантація, а також вдалося вирішити питання лікування за кордоном майже на 100 відсотків. Але  залишається багато проблем, тому я дуже вас хотів попросити, щоб ми продовжили роботу цієї групи, що ми утворили влітку, щоб в першому кварталі наступного року ми  все ж таки вийшли на повне 100-відсоткове фінансування  лікування  дітей.

І питання друге. Є така організація "Черкасобленерго", яка сьогодні забезпечує електричеством всю Черкаську область. Сьогодні, на жаль, вони вже декілька місяців, працівники не отримують заробітної платні. І з січня може стати ситуація, що зупиниться повністю все електричество в області, буде колапс. Тому я б дуже вас просив втрутитися в ситуацію і щоб не допустити цього.

Дякую.  На ці два питання   просив би дати відповідь. Дякую.

 

10:50:00

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. І хочу підкреслити, що ви дуже системно  опікуєтесь питанням здоров'я дітей. І дякую вам за це. Ми, насправді, сьогодні працюємо над  формуванням більш якісної програми лікування дітей, особливо, що стосується важких хвороб. Тому ми будемо продовжувати цю роботу для пошуку самих ефективних механізмів підтримки таких родин і таких дітей.

Що стосується обленерго, насправді тут потрібно рішення не уряду. Якби потрібно було рішення уряду, повірте мені, я б його прийняв ще, ми б його прийняли ще декілька місяців назад. Потребується рішення Національної комісії регулювання ринку електроенергії. І ця комісія є незалежний орган від уряду.

Зараз парламент прийняв зміни до законодавства, які вступили в силу і підписані Президентом буквально от нещодавно. І зараз Президент отримав право доукомплектувати одноосібно цю комісію, а комісія має прийняти рішення і врегулювати питання, в тому числі які дозволять врегулювати питання заборгованості по заробітній платі. Тому ми це питання тримаємо в полі зору, розуміємо проблематику. Шкода, що вона взагалі виникла, і такі випадки є по Україні. Але наголошую, якщо б це було в можливостях уряду, ми би це вирішили ще позавчора. Ми думали, яким чином знайти нестандартний вихід. Немає законного виходу, коли би уряд прийняв рішення і вирішив цю проблему.

Тому будемо чекати рішення Національної комісії і, звісно, будемо пришвидшувати це рішення. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" запитання. Кодола, будь ласка, 1 хвилина.

 

10:51:40

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209 виборчий округ, фракція "Народний фронт". Шановний Володимир Борисович, у Чернігові четвертий рік поспіль працює Державний науково-випробувальний центр України. Це дуже серйозна експертна державна установа, яка проводить повний комплекс випробувань нових і модернізованих зразків озброєння, військової техніки, виробів подвійного призначення. Цей центр був у 2014 році передислокований з Криму, і при цьому зберігши весь науковий і кадровий експертний, науковий потенціал.

В той же час, на Чернігівщині спільними зусиллями місцевої влади, народних депутатів була підготовлена відповідна матеріальна база для його існування. І я вже звертався до вас, хотів би, щоби ви на наступний рік підтримали військовослужбовців цього науково-випробувального центру житлом і передбачили відповідні кошти для закупівлі квартир саме для цих героїв, які сьогодні працюють на Чернігівщині і є унікальними для всієї країни. Дякую.

 

10:52:52

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Щойно, як ви задавали питання, ми провели коротку робочу нараду з міністром оборони. І він сказав про те, що почув ваше запитання і все зробить для того, щоб передбачити вирішення коштів для вирішення цієї проблеми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Мамчур. Будь ласка, Юлій Валерійович.

 

10:53:13

МАМЧУР Ю.В.

Юлій Мамчур, "Блок Петра Порошенка". У мене два запитання.

Перше - до Прем'єр-міністра. Шановний Володимир Борисович, останнім часом до мене звертається велика кількість військових пенсіонерів, ветеранів Збройних Сил, ветеранів силових структур щодо неперерахунку пенсій протягом близько 10 років. Проясніть, будь ласка, ситуацію, як буде вирішуватись це питання нагальне? Тому що люди все своє, найкращі роки віддалі для служіння Україні, а пенсії у них доволі мінімальні.

І друге питання - до міністра оборони України. Намітилась тенденція до відтоку льотних, підготовлених льотних кадрів зі Збройних Сил України. Як, шановний Степан Тимофійович, ви плануєте усувати цю проблему? Яких матеріальних і, можливо, яких соціальних моментів треба покращити, щоб підготовлені льотчики не залишали Збройні Сили? Дякую за увагу.

 

10:54:12

ГРОЙСМАН В.Б

Дякую за ваше запитання.

Що стосується пенсій для військовослужбовців. Як уряд, як я і обіцяв, ми одразу після проведення реформи загальної системи пенсійного забезпечення перейшли до формування нової системи пенсій для військовослужбовців. Те, що ви сказали, що 10 років не проводився перерахунок, отак от, візьміть будь-яку сферу нашого життя: по 10 і більше років "палець о палець" не робили нічого для того, щоб змінити ситуацію в країні. В багатьох, друзі, сферах, в багатьох, починаючи від інфраструктури, завершуючи соціальними питаннями, чи починаючи соціальними питаннями і завершуючи інфраструктурними питаннями.

Ми зробили рамку цього закону, цієї системи, яка передбачає підвищення пенсій, осучаснення пенсій для більше ніж 550 тисяч військових пенсіонерів. Ми бачимо, що є можливість у середньому підняти пенсії у наступному році не менше ніж на півтори тисячі гривень. Зрозуміло, у кого є бойова вислуга, це бойові пенсії, вони будуть значно більше підвищені ніж півтори тисячі, тобто має бути забезпечений справедливий, диференційований підхід. Ми підготували цю рамку, направили до Ради національної безпеки і оборони, тому що всі військові питання, у тому числі і бюджетування оборонного сектору, все це відбувається за погодженням з РНБО. Більше того, членами РНБО є всі представники силових структур, і це може бути гарним майданчиком для того, щоб ми обговорили остаточні рішення.

Я наполягаю на тому, щоб коли не був прийнятий цей закон6 або у січні, або у лютому, - щоб перерахування пенсій відбулось з 1 січня 2018 року і військові пенсіонери, так як і було обіцяно, отримали своє підвищення. Тому зараз ведеться ця дискусійна робота і фахова робота, і ми будемо далі спільно виходити на пропозиції, можливо, я думаю, що вони будуть внесені Президентом України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключне питання від фракцій: Сидорович Руслан від "Самопомочі". І у нас залишиться для запитань від депутатів тільки 15 хвилин. Будь ласка, пане Руслан.

 

10:56:31

СИДОРОВИЧ Р.М.

Руслан Сидорович, "Об'єднання "Самопоміч". У мене запитання до всього уряду, але не лише від фракція "Самопоміч", я думаю, що це є запитання від всього українського народу.

У бюджеті на 2018 рік є передбачено десятки мільярдів гривень на утримання таких структур як Служба безпеки України, прокуратура України, поліція. Але чим ці органи займаються?

Для прикладу. Позавчора був затриманий представник нашої фракції у Запоріжжі і вчора була пред'явлена абсолютно надумана підозра, яка є ні про що. Це черговий приклад використання правоохоронної системи, яка направлена на боротьбу з політичними опонентами або з якимись міфічними ворогами. Разом з тим, що ми бачимо на сьогоднішній день? Ми не бачимо ані притягнутих топ-корупціонерів до відповідальності. Ми не бачимо притягнутих до відповідальності відповідальних за злочини на Майдані. Ми не бачимо масу інших випадків, які були розпіарені у різних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Завершуйте.

 

 СИДОРОВИЧ Р.М. Ми не бачимо завершення інших відомих речей, які дуже піарилися у засобах масової інформації, і в тому числі як сумнозвісний ректор, який завершився... Як ми думаємо контролювати використання десятків мільярдів гривень на нашу правоохоронну систему?

 

10:58:06

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. І, напевно, розпочну з того, що десятки мільярдів, ви праві, витрачаються на оборонний сектор і сектор безпеки. І, в принципі, функціонування Національної поліції, Національної гвардії, інших  правоохоронних структур є абсолютно державними механізмами, які присутні в кожній демократичній країні.

І тому я щиро підтримаю, і неодноразово говорив з цієї трибуни,  нацгвардійців, які воюють сьогодні чи захищають наш кордон на сході, наших військових, які сьогодні обороняють територіальну цілісність нашої країни і відновлюють територіальну цілісність на тій території, які тимчасово нам непідконтрольні. Я підтримаю карний розшук, хлопців які ночами не сплять, щоб цих злодіїв які ґвалтують, грабують, затримують. Я підтримаю оперативні підрозділи, які рейдерів ложать підлогою… обличчям до підлоги і не дають захоплювати окремі підприємства. Я підтримаю контррозвідку, яка вчора затримала не тільки вашого партійного функціонера, а і співробітника Служби безпеки України, який теж працював на спецслужби інших країн. Я підтримаю всіх тих, хто захищає українських громадян. І я засуджую і зневажаю тих правоохоронців, які вдягли пагони і тиснуть на бізнес або створюють якісь корупційні оборудки.

Так от, хочу сказати, що в тій системі їх абсолютна меншість, їх треба знаходити і вичищати систему, а от всіх інших треба підтримувати, щоб людям було безпечно на вулицях, щоб той, хто одів пагони українського поліцейського відчував  повагу від суспільства і  підтримку від влади, в тому  числі і парламенту. Тому що саме він сьогодні вночі іде по вулицям, іде  по вулицям патрулює, затримує, не шкодує ні свого здоров'я, ні свого життя. Я вважаю, що ці хлопці теж мають, і дівчата, характер і мають волю до того,  щоби зробити цей світ кращим. Тому давайте відрізняти зерно від шелухи, з шелухою будемо боротися разом,  а зерно маємо садити в…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте 30 секунд завершити.

 

11:00:22

ГРОЙСМАН В.Б.

А зерно будемо садити, сіяти в нормальний ґрунт, щоб проростала демократична  і якісна українська держава. Не мастіть всіх однією чорною фарбою! В нашій країн і є герої і є негідники, і негідникам – ганьба. Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, на питання Мамчура, як я  розумію, ще міністр оборони не відповів. Так? Будь ласка,  одну хвилину.

 

11:00:45

ПОЛТОРАК С.Т.

Дякую за запитання, по-перше.

А по-друге, я хотів би сказати, що, дійсно, військові льотчики сьогодні є високопрофесійними і дуже добре підготовленими. Сьогодні рівень підготовки в вищих навчальних закладах, які готують військових льотчиків, рівень підготовки перевищує навіть нормативи, які були при Радянському Союзі, нальот годин курсантів, яких ми випускаємо, вже більше, чим було при Радянському Союзі.

Те, що стосується бажаючих переманити, перебрати наших льотчиків до себе, запропонувати зарплату в 10 тисяч доларів тоді, коли він отримує  тисячу, звичайно, що така спокуса є. Але тільки за рахунок вирішення системних проблем, пов'язаних з соціальним захистом і грошовим утриманням військових льотчиків, ми цю проблему вирішимо. На наступний рік сплановано і будівництво житла для військових і гуртожитки, а також в новій постанові, яка нормалізує і упорядковує порядок виплати грошового забезпечення, буде передбачена надбавка за ризики  і за рівень готовності до виконання бойових завдань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, колеги, зараз запитання від народних депутатів, оскільки ми сьогодні вперше, власне, зазначили, що запитання будуть в два блоки: і від фракцій, і від депутатів – написано до 30 хвилин. До 30 хвилин, наголошую. Зараз 15 хвилин для запитань від народних депутатів. Хто хоче поставити запитання до уряду, прошу провести запис, будь ласка.  

Будь ласка, Кацер-Бучковська, запитання.

 

11:02:42

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Доброго дня, шановні колеги, доброго дня, шановний уряд! У мене запитання до Прем'єр-міністра.

Володимир Борисович, вчора Верховна Рада прийняла Закон про комерційний облік газу, що є, в принципі, великим кроком на шляху до енергоефективності, енергонезалежності, а також дасть можливість викоренити одну з найбільших корупційних схем в енергетиці. Але це рішення потребує імплементації, а також до завершення реформи енергоефективності потрібно все ще монетизувати субсидії, і це дасть можливість до персоніфікації отримання цих субсидій, а також завести абонентську базу споживачів природнього газу і вирішити питання з газорозподільними мережами. Будь ласка, розкажіть депутатам, на якій стадії прийняття цих важливих для держави рішень і чи зможете ви до кінця року прийняти вольове рішення, щоб завершити реформу енергоефективності, позбутися корупційних схем і зробити великий крок до енергонезалежності. Дякую.

 

11:03:45

ГРОЙСМАН В.Б.

Хочу одразу сказати, дякую українському парламенту за прийняття дуже важливих рішень, зокрема і у сфері енергетичної безпеки. Хочу запевнити вас, що все, що залежить від імплементації, від уряду, ми будемо приймати максимально швидко для реалізації законів, які ухвалює парламент.

Хотів би сказати декілька слів системності підходу щодо забезпечення нашої енергетичної безпеки. Те, що ми перейшли до зростання добичі українського газу є дуже позитивним сигналом. Але дякую українському парламенту за те, що прийнято в першому читанні закон 3096, який абсолютно дерегулює цю сферу, і я переконаний в тому, що найближчим часом він буде ухвалений остаточно. Вважаю, що наша ініціатива спільна про зменшення ренти на добичу нового газу: 12 відсотків  і 6 відсотків - це ще один системний крок вперед. Уряд готує сьогодні цілу низку нормативно-правових актів, які дерегулюють питання в газодобуванні. Крім того, ми з вами збільшили, і це підтримано вже парламентом, Фонд енергоефективності фінансування з 400 мільйонів, з 800 мільйонів до 2 мільярдів у 2018 році. Ми також з 1 січня запускаємо вперше за всю історію нашої незалежності монетизацію субсидій для виробників. Це ще один крок. Ми також затвердили новий склад, тільки 15 грудня почав працювати новий склад Наглядової ради НАК "Нафтогаз України", який забезпечить більш ефективну роботу щодо створення прозорого ринку газу в країні.

У нас є амбітні плани, і нам треба модернізувати вугледобувну галузь, нам треба зменшувати імпорт вугілля з інших країн і нарощувати добування свого вугілля марки "Г". Для цього  ми робимо абсолютно системні кроки для модернізації ТЕЦ для спалювання енергетичного вугілля.

Тобто весь комплекс заходів, які ми сьогодні проводимо, буде зміцнювати нашу енергонезалежність, а все, що стосується імплементації, то ми будемо це робити вчасно і максимально швидко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Сергій Соболєв передає слово для запитання Сергію Міщенку.

 

11:05:55

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко. Володимир Борисович, мене попрохали задати це питання інші мажоритарні депутати. Так трапилося, що за два останні місяці на всі наші прийоми приходить велика кількість людей. Ви теж тисячами отримуєте листи, я впевнений, тільки з одним питанням: "Чим ми провинили? За що з нами так обійшлися?" Після так званої пенсійної реформи, а саме ніжне слово в цьому болі це "падлюки", люди, які мають величезні стажі, але совдепівські зарплати, особливо в сільській місцевості, колгоспники працювали на трудодні, жителі маленьких міст отримали подачки, а деякі взагалі нічого, і це мільйони пенсіонерів. А ви знаєте, що тільки 9 відсотків людей задоволені пенсійною реформою? А я вже знаю, де ці 9 відсотків живуть. Після остаточного аналізу по країні я представлю цю інформацію, у українців буде шок.

Так як ви будете виправляти це знущання?  Але словами "Азірова" "у нас  стало краще жити", чи "беріть лопату …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд, завершити.

 

МІЩЕНКО С.Г. … чи "беріть лопату і копайте", чи "да пошли ви", не пройде зараз.

 

11:07:15

ГРОЙСМАН В.Б.

Вельмишановний пане народний депутат! Чесно кажучи, не близько спілкувався, а, можливо, навіть майже і не спілкувався з Прем'єр-міністром Азаровим. Може, вам видніше, як він там висловлював висловлювання, але людей треба поважати. Це перше. Я вважаю, навіть приведення таких прикладів по відношенню до українців є абсолютно нетактичним  і неетичним. Можливо, люди і когось називати падлюкою, і по праву, але вважаю, достойним завжди, яку б ти посаду не займав, мати право дивитися людям в вічі і не відвертати їх. Я все, що роблю, намагаюсь робити по совісті і ніколи не даю пустих обіцянок, яких не можу виконати. І тому завжди пам'ятаю про те, що маю дивитися людям в очі. Раджу всім про це пам'ятати.

Що стосується пенсійної системи, або її зміни, і не так званої, а пенсійної справедливої системи, яка тільки розпочала і дала нам можливість підвищувати пенсії українцям. Оці подачки, які були десятиріччями українцям: по 50 гривень, по 100 гривень – ото і було приниження, пригнічення. Зараз система нова дала можливість розпочати відновлення справедливості. І тут є тільки два критерії:  робочій стаж і яку людина отримувала  заробітну плату, і з якої заробітної плати робила відрахування. І тому майже 9 мільйонів українських пенсіонерів з 12 отримали перерахунок. Так, ви абсолютно праві, і я про це говорив з першого дня, хтось отримав 100 гривень, хтось – 200, хтось – 500, хтось – 2 тисячі, а хтось – вдвічі збільшення пенсії. І я би не дивився на географію, оскільки українці, вони всі є єдині. І якщо шахтар український все життя в підземеллі працював і отримав вдвічі підвищення сьогодні своєї пенсії...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще хвилину, будь ласка, додайте.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Він просто її заробив, і ми мали  йому її віддати.

І ви абсолютно праві, що треба підвищувати пенсії для тих, хто мав несправедливу систему оплати праці: наші колгоспники, які працювали за трудодні, ті люди, які отримали мізерну заробітну плату, особливо на селі. Ви праві. Але не треба говорити про те, що ми щось зробили неправильно, ми зробили перший фундаментальний крок вперед. І далі наступний наш крок, який ми маємо зробити – це підвищити пенсії для людей, які мають великий стаж і невеликі заробітні плати. І от зараз ми над цим працюємо, і зробимо все для того, щоб і цих людей підтримати і віддати належне в їхніх доходах.

А хочу підкреслити, що майже 5 мільйонів людей отримали підвищення більш ніж на 400  гривень, але і це є тільки початок. Черговий перерахунок пенсій для українських громадян відбудеться у 2019 році, а не так, як це робили колись  політики: давали з рук подачки, захотіли – дали, захотіли – не давали. І особливо давали  під вибори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Я ініціював пенсійну реформу не під вибори, а для того, щоб віддати належне українським громадянам. І дякую всім тих, хто її підтримав. Я вважаю, що ті, хто підтримали, вони завжди будуть вільно дивитися людям в очі, а всі інші отримають теж підвищення.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Наступне запитання - Заліщук Світлана Петрівна.

 

11:10:59

ЗАЛІЩУК С.П.

Доброго дня, шановний пане Прем'єр-міністр. Маю кілька питань.

Перше питання. Ви як голова уряду підписували меморандум з міжнародним валютним фондом, який передбачає створення Антикорупційного суду. В нас уже кінець 2017 року, і на жаль, цього закону навіть не зареєстровано.

Ми розмовляли з Міжнародним валютним фондом, представниками в Україні, які критикують Україну і говорять про те, що фінансової допомоги не буде без цього інструменту. Яка ваша реакція на це?

І друге питання: вчора представник уряду, міністр фінансів, зробив заяву про те, що Генеральний прокурор нібито веде "підкилимні розмови" з колишнім власником "ПриватБанку" щодо можливого уникненні відповідальності власника "ПриватБанку" щодо виведення грошей з націоналізованого банку, за яке розрахувалися дуже багато людей. Яка ваша реакція щодо цього питання? Дякую.

 

11:12:01

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше питання.

Перше, що я хотів би прокоментувати, - це меморандум з МВФ. З першого дня як Прем'єр-міністр країни, і як Голова Верховної Ради, в тому числі з вами, я підтримував і підтримую створення всієї антикорупційної інфраструктури. Сьогодні ми маємо законодавство, яке достатньо суворе з точки зору корупції і відповідальності за корупцію, ми маємо всю інфраструктуру антикорупційну. Мова йде про  НАБУ, САП,  ДБР, НАЗК і так далі.

Ми не маємо ще одного ефективного  елементу – справедливого суду. І я говорив, що треба було не дискусії проводити: створювати палату чи суд, я це підтверджую ще раз, а треба було створювати незалежну антикорупційну інституцію. Чи це була би палата незалежна, яку б незалежно призначали з незалежним бюджетом, не підпорядкована нікому, або це би була… це буде суд, це треба приймати, і негайно, і не дивитися на те: отримаємо міжнародну підтримку чи ні. Корупція – це зло. Не тому, що це популярно сказать, а  тому що це   забирає у нас можливості  до нормального  життя в країні. І крапка в цьому.

І моє завдання не створювати антикорупційний суд - це поза межами моєї компетенції, - але я все зроблю залежне від себе, щоби ми забезпечили належне фінансування, належні  приміщення і швидко облаштували роботу цього суду.

А все, що стосується внесення ініціатив, то ви чули ініціативу Президента, що він внесе відповідно до Конституції і його конституційних повноважень цей законопроект. Ви його підтримаєте, я його підтримаю, і я глибоко переконаний в тому, що треба швидко створювати. І ставити крапку в питанні корупції в країні. Не буде вироків – буде корупція, і це всі знають. І іноді соромно просто зустрічатись з людьми, зустрічатися з нашими міжнародними партнерами, коли вони говорять про те, що мало би бути вже  залишено  в такому гіркому минулому.

Що стосується нашої позиції, то моя позиція наступна. Що треба зробити для боротьби з корупцією? Треба забрати основи корупції. Треба приватизація державних компаній, їхня корпоратизація…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину. Будь ласка, хвилину.

 

ГРОЙСМАН  В.Б. І це важливо зробити, і тут потрібно, щоб український парламент нас підтримав. Нам потрібно робити інші речі дерегуляції: забрати втручання  держави в  реальну господарську діяльність. Треба приймати такі закони, як ми з вами приймали "маски-шоу стоп!", і багато інших речей, які не дозволять корупціонерам тиснути на економіку і громадян. Тому моя підтримка є стовідсотковою, і я все зроблю для того, щоби закон був імплементований швидко. Запишіть це і потім з  мене запитаєте.

І друга позиція. Друга позиція - по "Приватбанку". "Приватбанк", як ви знаєте, в минулому році був націоналізований. Я виходив з інтересів  декількох десятків мільйонів українських вкладників, і сьогодні є добра новина, що "ПриватБанку" нічого не загрожує, він працює абсолютно ритмічно. Ми створили абсолютно незалежну наглядову раду "ПриватБанку", яка формує в тому числі юридичну позицію щодо відстоювання державних інтересів, і в тому числі претензій до юридичних, до колишніх власників щодо питання капіталізації самого банку.

Я схильний до думки, і це передбачає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Скільки..?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вибачте, я готовий ще на 10 хвилин залишитись на запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, давайте. Це цікаво всім?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да-да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, я дам можливість завершити по цьому питанню. Не 10 хвилин, колеги, не… я скажу, скільки. Будь ласка, завершіть.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую, пане Голово. Вибачте, що… але важливі питання, їх два.

Я дотримуюсь тієї думки і того принципу, які сповідують міжнародні юристи: коли юристи працюють, політики мовчать. Тому що кожне слово, яке буде сказано не так або не під тим соусом, потім в Лондонському суді буде використано проти держави Україна. Це що стосується… якщо я помилився, хай юристи це заперечать.

І друга позиція. Я глибоко переконаний у тому, що державні інституції мають перестати, мають перестати "блистать интеллектом" в ефірах телебачення. Війни між державними інституціями треба припинити, і я переконаний в цьому. Кожен має свої повноваження, працюйте! Працюйте на державу, працюйте на її успіх, будьте об'єднані. Порушив – іди до в'язниці, маєш якісь там кулуарні речі – відповідай за це перед законом.

Тому я всіх просто сьогодні закликаю: да перестаньте хизуватися на телебаченні, і не треба один одного ні в чому звинувачувати. Буде Антикорупційний суд, він кожному дасть свою, дасть свою оцінку. Хто й винний, хай сидить у в'язниці, і це буде абсолютно справедливо.

Тому, колеги, я всіх закликаю кожному займатися своєю роботою і не заважати юристам відстоювати інтереси української держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, ще два запитання. Одне - Гузь Ігор, будь ласка, зараз буде. І заключне буде - Бакуменку приготуватись.

Будь ласка, Ігор Гузь.

 

11:17:11

ГУЗЬ І.В.

Ігор Гузь, 19 виборчий округ. Колеги, повідходьте від Прем’єра. Задаються питання, обступили...

Володимир Борисович, я перед прийняттям бюджету вам задавав питання, що будемо робити з волинськими шахтарями? Ви мені дали незрозумілу відповідь, що будемо розбиратися у 2018 році. Я говорив вам, що ваш міністр, ваш Насалик за півтора роки ні разу не приїхав на Волинь. Я хочу вам сказати, нічого не робиться зі сторони уряду, на жаль, ні фінансування десятої шахти, ні стратегія, нічого!

Я знаю, коли ви почнете крутитися. Ви почнете крутитися, коли волинські шахтарі почнуть мирний похід на Київ! Це готується. Тому, щоб цього не було, я прошу, вимагаю терміново відправити горе-Насалика на Волинь розбиратися із ситуацією. Дякую.

 

11:18:19

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання. Уряд, я думаю, що систематично українська вугледобувна галузь була в стагнації, і тут треба бути абсолютно справедливим. Я розумію, що це ваш округ, я розумію, що ви боретесь за своїх виборців, тому що хочете переобратись на наступний термін. У мене немає тут ніяких, я це поважаю, це нормально абсолютно. І тому ви так різко про це говорите. Я розумію, що це вам і болить, теж і мені це болить.

Але, що робити тоді, коли ринкова ціна вугілля, умовно кажучи, 2 тисячі гривень, чи 2 з половиною, а вони добувають його за 5, при тому, коли приватні шахти добувають його ще й з рентабельністю? Це означає, що в цій сфері є неефективність, відсутність інвестицій. І саме головне, що шахтарі ні в чому не винні. Вони заручники оцієї безгосподарності. І фактично в минулому році ми з державного бюджету прямими коштами сотні мільйонів, мільярди направляли на різницю компенсації вартості чи заробітної плати і погашали заборгованість, яка виникає внаслідок виробництва нерентабельної продукції.

Так от, ви праві в тому, що треба модернізувати галузь. Ми передбачили два механізми: мільярд триста мільйонів на підтримку і модернізацію шахт і ще мільярд гривень державних гарантій на модернізацію. І треба зараз ці кошти не проїдати, як це робили завжди, а треба ці кошти направити в модернізацію. Я підтримую те, що Нововолинську десяту шахту треба добудувати, вона може бути ефективною. Тому з цього мільярда 300 треба виділити серйозний ресурс, і ми можемо це зробити, для того, щоб розпочати процес завершення її будівництва. Мені говорять, що це 500-600 мільйонів гривень. Якщо це так, це стає абсолютно реальністю. І я направлю делегацію на чолі з міністром Насаликом до вас, на Волинь, для абсолютно реальної професійної розмови про те, що конкретно маємо зробити у 2018 році. Якщо цих дій не буде зроблено…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину, будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Якщо цих змін не буде зроблено, то ми далі виплатимо просто різницю у заробітній платі, і так вона залишиться, вибачте, недобудована і багато шахт не модернізовані. Тому я розумію біль, розумію проблематику, і я все зроблю від себе залежне, щоб змінити хід розвитку ситуації у вугледобувній галузі. Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І заключне запитання Бакуменко Олександр Борисович. Будь ласка.

 

11:20:58

БАКУМЕНКО О.Б.

Шановний пане Голово, я прошу передати слово пану Мельниченку, народному депутату, "Блок Петра Порошенка".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Веселова, якщо буде необхідність, продовжите. А, ні, Пташник, так, якщо буде необхідність продовжити, я додам час.

Будь ласка, пані Вікторія.

 

11:21:07

МЕЛЬНИЧЕНКО В.В.

Шановний Володимире Борисовичу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А що відбулось?

 

11:21:15

МЕЛЬНИЧЕНКО В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, ми, група народних депутатів більше 20, протягом року спілкувалися з вами по поводу виділення коштів на дорогу Житомир – Хмельницький, Хмельницький – Кам'янець-Подільський, Кам'янець-Подільський – Чернівці. Ви сказали: я не даю обіцянок, які не можу виконати, але я зроблю все. Ви це зробили: сьогодні мільярд коштів виділено. І ми довели цю інформацію до наших виборців. Вони просили передати вам, щоб ви взяли це під особистий контроль, і привітати вас з Новим роком наступаючим, Різдвом Христовим, і побажати здоров'я, сил працювати на благо нашої держави. Працюємо і багато гарних справ зробимо разом. І все буде добре. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, запитання Пташник. Я думав, що це передали Пташник. І це вже буде заключне. І, Володимир Борисович, якщо буде необхідність для заключного слова, я продовжу час під час відповіді.

Будь ласка, пані Вікторія. Пташник включіть мікрофон. Веселова передала запитання Пташник.  (Шум у залі) Переключіть мікрофон від депутата Веселової до Пташник. (Шум у залі)

Може, у вас карточка не стоїть?  Подивіться на карточку.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ  Да, у вас карточки навпаки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви помінялися карточками, дівчата.

Будьте уважними! Ну, так не можна, ну, чесне слово.  Будь ласка.

 

11:22:52

ПТАШНИК В.Ю.

Шановний Володимире Борисовичу, цього тижня Комітет з економічної політики завершив підготовку розгляду опрацювання до другого читання законопроекту про приватизацію. Ми боролися за поправки, які зроблять процес приватизації більш прозорим та ефективним. Брали участь багато представників і Кабінету Міністрів, і Фонду держмайна. Більш того, я вам скажу, що представники Фонду держмайна занадто активну участь подекуди брали і не завжди відстоювали прозорі поправки народних депутатів. Тим не менш, враховуючи те, що наразі готується приватизація ОПЗ, потім Центренерго, а ми з вами наразі не маємо очільника Фонду держамайна, я хочу вас запитати: як ви ставитися до цієї ситуації, що ми готуємося до глобальної приватизації, не маючи голови Фонду держмайна? І коли ви плануєте внести нам кандидатуру на призначення на цю посаду? Дякую.

 

11:23:53

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання. Шановні колеги, хочу підкреслити, що уряд вніс законопроект про приватизацію, про продаж не стратегічно важливих, але продаж конкурентний, прозорий і ефективний, державних компаній. Давайте поставимо крапку в цій корупції державних компаній. От давайте просто візьмемо 226 отут проголосуємо в січні, і зможемо це відкрито зробити.

Більше того, я запрошую всіх депутатів створити наглядову раду, я готовий її затвердити, яку завгодно, над процесом приватизації, щоб всі це відслідковували, щоб все було публічно, і ви це бачили, буквально 10, 20 чоловік. Будь ласка, я це зроблю і буду зацікавлений, тільки щоб ви це бачили і під вашим пильним оком це все відбувалося, і ми могли громадськості дивитися в очі.

Тому я дуже просив би прийняти цей законопроект з максимально прозорими поправками депутатів, які напрацьовані комітетом.

І Андрію Володимировичу Іванчуку особливо дякую за те, що він завершив  цю роботу максимально швидко, і всім членам комітету, які дуже самовіддано працювали над цим законом, спільно з нашою урядовою командою. Тому надіюсь, що один із перших законів буде прийнятий – це саме цей закон.

А що стосується очільника, знаєте, я вважаю, що приставка в.о. ніяким чином не впливає на швидкість, а, можливо,  навіть і навпаки, тому що людина відчуває відповідальність: крок вліво,  вправо - і він зразу буде звільнений. Але, тим не менше, дискусії  сьогодні ведуться, і як тільки  буде готовність внесення і більшість голосів за кандидатуру, я обов'язково це зроблю. А зараз є виконуючий обов'язки, який виконує свої обов'язки. І якщо він щось буде робити не в інтересах держави, він одразу піде на іншу роботу, навіть в той же день, а, можливо, в найближчому уряді, це не є величезною проблемою.

Дякую. І буду просити всіх за підтримку Закону про приватизацію –  дуже важливий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Заключне слово?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. 

 

11:25:45

ГРОЙСМАН В.Б.

І дозвольте тоді, якщо заключне слово.

Шановний пане Голово Верховної Ради України, шановний Андрію Володимировичу, Ірино Володимирівно, Оксано Іванівно, шановні колеги народні депутати, шановні колеги урядовці! Сьогодні останній пленарний день в цьому році, і я хочу сьогодні просто подякувати вам за 2017 рік, за вашу справедливу критику. Іноді, коли вона була несправедлива,  я теж її сприймаю, тому що все те, що ви говорите, я аналізую і сприймаю дуже завжди самокритично для того, щоби не робити помилок і робити щось краще.

Ми насправді з вами прожили достатньо непростий  рік, але, по великому рахунку, нам вдалось реалізувати багато планів. І коли ми говорили про "осінь реформ", можливо, мало хто в цьому був переконаний, що нам вдасться і освітню реформу провести, і реформу пенсійної системи, і прийняти рішення про  реформу охорони здоров'я, і державні закупівлі, і дерегуляції, і довірчі послуги, що розвивають ІD-сектор повністю, ID, я маю на увазі ідентифікацію,  і це абсолютно новий крок вперед, і багато інших рішень, які були надзвичайно важливими.

Що зараз важливо? 2018 рік теж буде непростим, але насправді, ми можемо з вами отримати значне економічне зростання, яке відчують українські громадяни. І я думаю, що саме заради цього ми в принципі, по суті, дуже  часто намагаємося кудись обратись. Можливо, іноді хтось і забуває, коли обирається, про те, що він по суті має робити. Але пам'ятаємо всі, що наші посади - вони не довговічні, а тільки наші справи мають бути довговічними. Ми уходимо, і дуже важливо, щоб нам ніхто в спину ніколи не проклинав нас, справедливо я маю на увазі. Бо, знаєте, ті, хто завжди щось буде говорити, що чорне, їх достатньо, але важливо, щоб ми людям дивилися в очі.

І тому я хочу сьогодні закликати всіх нас, що з настанням нового пленарного тижня давайте далі будемо об'єднані, давайте далі будемо приймати державницькі рішення, давайте далі відставимо в сторону, до початку виборчої кампанії, політичні прапори, і прапор буде у нас єдиний - тільки державний, український прапор, і зробимо Україну економічно сильною, людей заможними, щоб людям стало легше жити. Це дуже важливе для нас завдання.

І в цьому контексті я хочу подякувати, колеги, "Блоку Петра Порошенка" і Артуру Герасимову, керівнику фракції. Дуже дякую тобі, Артур, за співпрацю. "Народний фронт", шановні колеги, дуже дякую вам за співпрацю, і Максиму Бурбаку, керівнику фракції. Максим, дуже тобі дякую. Олег Валерійович Ляшко, я хочу вам подякувати за вашу критику, за пропозиції, які лунають на адресу уряду, зауваження, але хочу подякувати вам за вашу державницьку позицію. Я думаю, при всьому тому напорі і накалі ви завжди приймаєте державну позицію, що робить Україну кращою, тому дуже дякую вам і вашій фракції за непрості дискусії, але за підтримку важливих рішень. Дякую, Олег Валерійович. Колеги, я хочу подякувати вам, колегам з "Батьківщини", і всім тим, хто конструктивно ставиться до прийняття необхідних рішень, і колегам "Самопомочі". На жаль, немає колег в "Опозиційному блоці", не пам'ятаю, щоб вони щось добре допомагали підтримувати. Але хочу сказати, друзі, що у вас є шанс у 2018 році стати кращими і привносити благополуччя в українську економіку, і в українську державу. Групі "Відродження" і Віктору Бондарю, керівнику, дякуємо вам, колеги, за підтримку. Група "Воля народу", Ярослав Москаленко, теж дуже дякую, і надіюся на те, що в наступному році давайте всім покажемо, що ми справжні патріоти, що ми нормальні люди, що ми не небожителі, а люди, які ходять по землі, розуміють, чим живуть люди, які у них є проблеми і як їх потрібно вирішувати. Команда урядова, я теж вам дякую, шановні колеги, за те, що терпите мене, і за те, що намагаєтесь робити добре свою справу.

І ще раз, пане Голово Верховної Ради, дякую вам за … дякую вам, пане Голово Верховної Ради, і позафракційним народним депутатам, от кому я маю теж сказати дякую. Назвав би всіх по прізвищах, але боюсь когось забути, тому всім, колеги…

І саме головне: дякую українському народу, це правда, прекрасним українським людям. (Оплески) Дякую, що ви нас і сварите, і дякую за те, що ви критикуєте, і дякую за те, що ви нас підтримуєте, і дякую за те, що ви в будь-яку хвилину висловлюєте вдячність. Саме головне, не ми з вами створюємо національний продукт, а створюють українські громадяни, звичайні працівники, підприємці, робітники, залізничники, металурги, шахтарі, представники авіаційної галузі, вчителі, лікарі, селяни. Шановні українці, я думаю, що всі усвідомлюють сьогодні в цій залі, що ми маємо перед вами величезні борги. Я бажаю всім, і собі теж, давайте віддамо сповна людям борги, хай люди живуть краще у 2018 році.

Ще раз дуже дякую і бажаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, Володимир Борисович…

 

ГРОЙСМАН В.Б. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це була не проста осінь, осінь складна, але ми змогли прийняти надзвичайно важливі рішення. Володимир Борисович, я хочу, щоб ми парламентом подякували і Прем'єр-міністру України, і міністрам, які кожен на своїй галузі і в своїй ланці працювали і проводили реформи. Дякуємо вам і бажаємо вам успіху в наступному році.

Хочу нагадати, що ми ще не закінчуємо сесію, у нас ще буде в січні пленарний тиждень. Тоді ми будемо підводити підсумки, але бажаю уряду, усім, колеги, нам активної і плідної роботи в новому році. Дякую вам, успіху. (Оплески)

 І зараз ми переходимо до зачитування депутатських запитів, їх багато за ці два тижні назбиралося, і ми спробуємо сьогодні, щоб всі депутатські запити були зачитані. І я передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:32:24

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановний пане Голово!

Шановні колеги, дійсно, не можна залишати борги у новий рік. Тому зараз ми оприлюднимо всі запити, їх 302. Тому виступів невдоволених відповідями на запити не буде сьогодні, вже буде потім тільки рубрика "Різне".

Ми маємо кілька запитів до Президента України. Як ви знаєте, спочатку тоді потрібно поіменно голосувати, підтримка запиту. І я прошу зараз колег не розходитися і підтримати запит Вікторії Пташник до Президента України щодо зволікання  з підписанням проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів (реєстраційний номер 4470), прийнятий 23 березня 2017 року та направленого на підпис Президента України 3 квітня 2017 року.

Прошу визначитися.

 

11:33:29

За-42

Сьогодні з потенціалом зовсім важко. Так що не проходить, на жаль, ваш запит.

Юрія Павленка до Президента України про накопичення негативних тенденцій в сфері усиновлення та розвитку сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; ініціювання Всеукраїнської наради з питань захисту прав дитини в умовах збройного конфлікту та складних соціально економічних перетворень.

Я прошу підтримати цей запит, колеги.

 

11:34:09

За-44

Не набирає необхідної кількості.

Юрія-Богдана Шухевича до Президента України щодо реєстрації у парламенті невідкладного президентського законопроекту про скасування жахливої пенсійної несправедливості, внаслідок якої для більшості звичайних, "чорних" українських громадян кожен місяць їхньої офіційної роботи після 2000 року впливає на зменшення розміру пенсії.

Прошу підтримати.

 

11:34:45

За-50

 

11:34:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. На жаль, не набирає необхідної кількості.

Я переходжу до запитів, шановні колеги, до інших інституцій влади і  інстанцій від всіх наших колег.

Сергія Шахова до Генерального прокурора України щодо незаконного закриття кримінального провадження СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області, що призвело до уникнення від відповідальності директора ТОВ "Енергомашвін".

Сергія Шахова до міністра освіти і науки України щодо негайного звільнення з посади директора Державного навчального закладу "Сєвєродонецьке ВПУ" Кузьмінова Юрія Кіндратовича за порушення фінансово-господарської діяльності, сепаратизм та проросійські настрої.

 Віктора Развадовського до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської облдержадміністрації щодо виділення коштів на оперативне лікування по заміні кульшового суглобу учаснику бойових дій в зоні АТО, інваліду ІІ групи Катюсі Петру Анатолійовичу мешканцю міста Чуднова Житомирської області.

 Віктора Развадовського до заступника Генпрокурора – Головного військового прокурора щодо перевірки дій посадових осіб Житомирського управління лісового та мисливського господарства через обставини, які відбулися біля військової частини Вакуленчуківського гарнізону Чуднівського району, Житомирської області.

  Андрія Лозового до Прем'єр-міністра щодо упорядкування оплати праці колективу Харківського національного театру опери та балету імені Лисенка, відповідно наданому статусу.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової, Фріз) до Голови Верховної Ради України стосовно вжиття заходів з унеможливлення порушень Регламенту Верховної Ради України особами, присутніми на пленарних засіданнях Верховної Ради.

  Олександра Марченка до Генпрокурора України щодо бездіяльності органів поліції та прокуратури під час досудового слідства.

  Сергія Євтушка до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби геології та надр України щодо порушення вимог користування надрами з боку ПрАТ «Трускавецькурорт», зокрема при розробленні родовища мінеральної води «Нафтуся».

  Анатолія Денисенка до міністра соцполітики України щодо необхідності удосконалення Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України (№ 866) 2008 року.

  Анатолія Денисенка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо необхідності забезпечення дитячих лікарень України медичною апаратурою для своєчасного проведення скринінгу слуху у новонароджених та дітей раннього віку.

Володимира Мисика до директора публічного акціонерного товариства «Укртелеком» щодо відновлення телефонного зв'язку та мережі Internet, які відсутні з 20 жовтня 2015 року, та з інших питань обслуговування мешканців будинків № 58 Б та № 46 по вулиці Валентинівська міста Харкова.

Віталія Курила до голови правління Пенсійного фонду щодо питання нарахування пенсійного забезпечення особам, які перемістилися з тимчасово непідконтрольних українській владі територій, проте не отримували статусу внутрішньо переміщеної особи.

Валентина Ничипоренка до Прем'єр-міністра щодо надання роз'яснень пенсіонерам відносно позитивних та негативних сторін діючої пенсійної реформи.

Валентина Ничипоренка до Прем'єр-міністра щодо перегляду проекту Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.

Михайла Бондаря до Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк" щодо передачі нежитлового приміщення, яке використовувалось "ПриватБанком" як адміністративне, у спільну власність громаді міста Буськ Львівської області.

Михайла Бондаря до Радехівського міського голови, голови Радехівської районної державної адміністрації Львівської області щодо відкриття гемодіалізного відділення при Радехівській центральній лікарні у місті Радехів Львівської області.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо державної допомоги сім'ям загиблих.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів щодо компенсації сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра щодо фінансування за рахунок "митного експерименту" ремонту відрізку автошляху територіального значення Т 0302 (Волинська область).

Ігоря Гузя до глави Адміністрації Президента щодо питання присвоєння звання "Герой України" (посмертно) колишньому військовослужбовцю військової частини польова пошта В2950 Філіпчуку Ігорю.  

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра щодо підтвердження, що смт Гольмівське знаходиться на окупованій території України.

Івана Крулька до Прем'єр-міністра щодо необхідності збільшення обсягу медичної субвенції та додаткової дотації державного бюджету для виплати заробітної плати працівникам медичних установ Житомира та Іваничівського району Волинської області та забезпечення коштами на оплату теплоенергоносіїв.

Борислава Берези до Прем'єр-міністра щодо відновлення будівництва житлового комплексу "Дніпровські вежі".

Борислава Берези до голови Київської міської держадміністрації щодо відновлення будівництва притулку для тварин в Деснянському районі Києва.

Владислава Бухарєва до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра щодо необхідності забезпечення фінансування з Державного бюджету України у 2018 році вищих навчальних закладів освіти І, ІІ рівнів акредитації в Сумській області, а також інших вищих навчальних закладів І, ІІ рівнів акредитації в усій державі.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра щодо необхідності публічного перегляду шляхом широкого громадського обговорення Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 22 року.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра щодо запиту документів та інформації для підготовки звернення до суду з питань невиконання вимог Закону України "Про охорону дитинства" в частині захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій, та дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра, міністра освіти і науки, виконуючого обов'язки Державного університету інфраструктури та технологій щодо вирішення питання переведення на навчання за кошти держбюджету доньку учасника АТО, згідно норм чинного законодавства.

Романа Мацоли до заступника Генпрокурора, Головного військового прокурора щодо вжиття заходів з метою ефективного проведення досудового розслідування кримінального провадження за фактом смерті військовослужбовця.

Едуарда Матвійчука до міністерства фінансів, Міністерства соцполітики України, Міністерства юстиції України щодо необхідності розгляду звернення Громадської організації "Спілка дітей окупації німецько-фашистськими загарбниками міста Одеси та Одеської області" щодо необхідності вирішення ситуації, що склалася у зв'язку із складним матеріальним становищем людей похилого віку, які мають статус дітей війни.

Дмитра Шпенова та Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо термінових заходів для повернення жінкам права виходити на пенсію по досягненню 55 років без зменшення розміру пенсії.

Василя Яніцького до голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Прем'єр-міністра, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Рівненської обласної держадміністрації щодо вирішення проблеми з виплатою заробітної плати медичним працівникам комунального закладу охорони здоров'я "Дубровицька центральна районна лікарня" Дубровицької районної ради Рівненської області.

Василя Яніцького до тимчасово виконуючого обов'язки голови Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру, начальника Головного управління Держгеокадастру в Одеській області щодо дотримання вимог законодавства під час погодження документації із землеустрою, вчинення безперешкодної державної реєстрації земельних ділянок громадян в Одеській області.

Ігоря Васюника до Прем'єр-міністра щодо необхідності розроблення та затвердження Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад.

Валерія Давиденка до Віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка щодо справедливої оплати праці працівникам Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця".

Валерія Давиденка до міністра екології та природних ресурсів щодо забезпечення екологічної безпеки у місті Борзна Чернігівської області.

Сергія Льовочкіна до Прем'єр-міністра щодо низького рівня соціального захисту осіб з інвалідністю.

Сергія Мельника до директора регіональної філії "Південно-Західна залізниця", голови Хмельницької міської ради щодо будівництва пішохідного переходу в районі вулиці Качинського міста Хмельницького на 1227 км пк 7 дільниці Жмеринка-Підволочиськ по станції Гречани.

Сергія Мельника до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Голови Служби безпеки, міністра закордонних справ, Голови Державної прикордонної служби щодо звільнення затриманих військовослужбовців Державної прикордонної служби України.

Володимира Арешонкова до голови Державного агентства водних ресурсів щодо роботи магістральних каналів осушувальних систем в Овруцькому районі Житомирської області.

Юрія-Богдана Шухевича до Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, Першого заступника Голови Верховної Ради, заступника Голови Верховної Ради, голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин щодо невідкладного розгляду у другому читанні законопроекту № 1170, котрий скасовує неконституційні положення чинного законодавства про призначення компенсації не за весь період, а лише за 75 місяців незаконного позбавлення волі та виплати цієї часткової компенсації у жалюгідно принизливому розмірі 25 копійок за один день незаконного ув'язнення.

Максима Полякова до Прем'єр-міністра, Генерального прокурора щодо забезпечення енергетичної стабільності в Черкаській області.

Сергія Лабазюка до Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Прокуратури Хмельницької області, Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області щодо незаконної приватизації гуртожитку у місті Хмельницькому.

Сергія Лабазюка до Міністерства оборони щодо повернення земель Міністерства оборони України у власність держави.

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра щодо застосування до працівників Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка коефіцієнту при оплаті праці відповідно до присвоєного статусу "Національний".

Валерія Писаренка до Прем'єр-міністра щодо недопущення вилучення коштів з місцевих бюджетів у вигляді реверсної дотації.

Олександра Гереги і Андрія Шиньковича до міністра внутрішніх справ щодо фактів підроблення офіційних документів при розпаюванні землі і майна КСП "Балинське" Хмельницької області.

Олександра Гереги і Андрія Шиньковича до міністра аграрної політики щодо державної підтримки аграрного виробництва.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Державної фіскальної служби України стосовно порушення законодавства у сфері страхування.

Ярослава Дубневича до міністра культури України щодо надання статусу національний Галицькому академічному камерному хору.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра щодо перерахунку пенсій колишнім державним службовцям.

Олександра Дехтярчука та Василя Яніцького до Прем'єр-міністра, міністра фінансів, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, президента Академії медичних наук, голови Рівненської обласної держадміністрації щодо забезпечення заходів з імплантаційного слухопротезування дітей з незворотними вадами слуху за рахунок бюджетних коштів.

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра, міністра фінансів щодо неналежної організації роботи Київської міської дерадміністрації з реалізації субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку міста Києва.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра щодо законності масових звільнень працівників закладів охорони здоров'я, які мали місце внаслідок прийняття, з порушенням Регламенту, Кабінетом Міністрів Постанови "Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення" (№1024 від 25 листопада 15-го року).

Ігоря Шурми до міністра молоді та спорту щодо нецільового використання бюджетних коштів членами офіційної делегації збірної команди України з шахів та необхідності затвердження комплексу заходів, спрямованих на підвищення рівня розвитку шахів.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Чернівецької обласної держадміністрації, голови Вижницької районної держадміністрації Чернівецької області щодо надання допомоги на лікування онкохворому мешканцю селища міського типу Берегомет Вижницького району Чернівецької області.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Чернівецької облдержадміністрації щодо надання допомоги на лікування онкохворій мешканці села Шепинці Кіцманського району Чернівецької області.

Едуарда Матвійчука до Міністерства охорони здоров'я, Міністерства соцполітики, Одеської облдержадміністрації, Одеської міськради щодо необхідності всебічного реагування на звернення мешканки села Струмок Татарбунарського району Одеської області ветерана праці Валентини Олексіївни Єфремович щодо надання матеріальної допомоги на продовження комплексного лікування після оперативного втручання та надання всебічної соціальної допомоги.

Роберта Горвата до віце-прем’єр міністра – міністра регіонального розвитку щодо підготовки та реалізації проектів, які відповідають пріоритетам стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Групи народних депутатів (Горвата, Лунченка, Петьовки) до міністра інфраструктури щодо забезпечення Прозорого механізму розподілу, обліку та використання дозволів на міжнародні автомобільні перевезення.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової, Фріз) до голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення щодо реагування на висловлювання народного депутата України Мураєва, спрямовані на публічне заперечення Революції Гідності 2013 2014 років в Україні.

Сергія Ларіна до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо відключення від газопостачання ТОВ "ЦНТІ "УНГА" та КП "Теплоенергетик".

Дмитра Добродомова до Прем'єр-міністра, голови Правління Відкритого акціонерного товариства "Кіровоградгаз", Кропивницького міського голови щодо відновлення газопостачання підприємством ВАТ "Кіровоградгаз" котельням ДП "Кіровоградтепло" у місті Кропивницькому.

Я продовжую засідання на 15 хвилин до перерви.

Ігоря Луценка до Першого-віце прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі щодо проведення конкурсу та призначення на посаду гендиректора державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності".

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо відсутності урядових програм сприяння розвитку державно-приватного партнерства.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра щодо державного боргу України.

Олега Кулініча до голови правління Пенсійного фонду України щодо надання роз'яснення механізму осучаснення пенсій.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра щодо недопущення припинення дії урядової програми "Доступні ліки".

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра щодо необхідності збільшення соціального нормативу споживання природного газу для нарахування субсидій.

Сергія Лещенка до міністра аграрної політики щодо врегулювання електронних аукціонів з продажу необробленої деревини.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра щодо проекту Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства на період до 2022 року.

Михайла Головка до директора Національного антикорупційного бюро України, Голови СБУ, Генпрокурора щодо втрати ДП "Украерорух" грошових коштів.

Андрія Іллєнка до Генпрокурора України, міністра екології, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо будівництва теплоенергоцентралі (ТЕЦ) в місті Переяслав-Хмельницький Київської області.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської держадміністрації, виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві держадміністрації, Генерального директора комунальної корпорації "Київавтодор" щодо передбачення видатків у Програмі соціально економічного розвитку  Києва на 2018 рік стосовно капітального ремонту асфальтного покриття дороги по вулиці Курчатова в Деснянському районі.

Олександра Нечаєва до голови Сумської облдержадміністрації про грубі порушення під час проведення конкурсного добору на посаду директора  Шаповалівського сільського будинку культури у Конотопському районі Сумської області.

Бориса Козиря до Генпрокурора щодо взяття під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства, грабежу та умисного пошкодження майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, та вжиття заходів щодо усунення перешкод у розслідуванні кримінального провадження.

Бориса Козиря  до Генпрокурора щодо затягування досудового розслідування вбивства Володимира Стасюка.

Групи нардепів (Романової, Сисоєнко, інших) до міністра внутрішніх справ України щодо неприпустимості розташування об'єктів реклами з неетичним змістом на трасі від Міжнародного аеропорту "Бориспіль" до м. Київ, які паплюжать імідж України.

Анни Романової до Прем'єр-міністра щодо покращення дорожнього сполучення між Черніговом та Харковом.

Руслана Сольвара  до голови Державної судової адміністрації про захист права на доступ до правосуддя щодо необхідності розміщення окружного суду у місті Сквира Київської області.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра, тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, голови Київської облдержадміністрації щодо вжиття заходів для забезпечення земельними ділянками воїнів АТО, які проживають у селі Ходосівка Києво-Святошинського району Київської області.

Групи нардепів (Павленка, Сюмар – всього 32 депутатів) до Прем'єр-міністра щодо вшанування пам'яті видатних представників української творчої інтелігенції 30-х років ХХ століття, які мешкали у харківському Будинку "Слово".

Оксани Корчинської  до міністра оборони  щодо термінового ремонту та усунення технічних недоліків в санітарних автомобілях Богдан 2251.

Олександра Бригинця  до прокурора Одеської області щодо можливих фактів порушення інтересів держави внаслідок можливо незаконного придбання земельної ділянки водного фонду.

Групи нардепів (Спориша, Бакуменка, інших) до тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо передачі у власність територіальної громади села Липівка Томашпільського району Вінницької області земельної ділянки.

Олега Осуховського до Генпрокурора України, Голови СБУ, директора Нацантикорупційного бюро, міністра внутрішніх справ, заступника Генпрокурора,   керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо вжиття заходів по відновленню законності.

Олега Осуховського до Генпрокурора, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, прокурора Вінницької області щодо якісного проведення досудового слідства.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра, першого заступника голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо задоволення бюджетних потреб органів місцевого самоврядування України.

Ярослава Маркевича до виконуючого обов'язки начальника Дніпропетровської митниці ДФС щодо порушення прав громадянина посадовими особами Дніпропетровської митниці ДФС.

Ярослава Маркевича до прокурора Харківської області щодо активізації досудового слідства в кримінальному провадженні №420132204300000013.

Юрія Тимошенка до начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області щодо забезпечення всебічного, повного та об'єктивного розслідування кримінального провадження.

Юрія Тимошенка до міністра освіти щодо недопущення здійснення тиску на директора школи. Так, продовжимо далі.

Володимира Парасюка до міністра екології, голови СБУ, голови Нацполіції, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної екологічної інспекції щодо незаконного збору та переробки кислих гудронів на Грибовицькому полігоні ТПВ (Жовківський район Львівська область).

Володимира Парасюка до секретаря Ради нацбезпеки і оборони, міністра енергетики, міністра інфраструктури, голови СБУ щодо вжиття заходів відносно припинення транспортування вугілля, яке видобувається в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей та транспортується з Росії до Польщі, та інших європейських країн транзитом через Україну.

Андрія Шиньковича та Олександра Гереги до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, міністра фінансів щодо передбачення коштів в державному бюджеті України на 2018 рік на кохлеарну імплантацію для дітей із вадам слуху.

Андрія Шиньковича та Олександра Гереги до міністра внутрішніх справ щодо погашення заборгованості сільськогосподарським виробничим кооперативом "Перший національно виробничий кооператив".

Юрія Левченка до Прем'єр-міністра щодо порушення законних прав та інтересів територіальної громади міста Кременчука Полтавської області виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради.

Юрія Левченка до директора Департаменту земельних ресурсів Київської міської держадміністрації щодо вжиття заходів для розірвання договору оренди земельної ділянки, на якій був розташований кінотеатр «Нивки» в місті Києві.

Олександра Домбровського до міністра внутрішніх справ, Генпрокурора, заступника Генпрокурора Головного військового прокурора, начальника Головного управління Національної поліції в Донецькій області щодо розслідування обставин загибелі Олександра Басюка.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра щодо оподаткування нерухомого майна фізичними особами.

Групи нардепутатів (Петьовки, Горвата та інших) до Прем'єр-міністра и щодо критичної ситуації з виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ Закарпатської області.

Руслана Демчака до голови Вінницької облдержадміністрації, виконуючого обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг України, начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області щодо переліку об’єктів ремонту автомобільних доріг Вінницької області у 2018 році.

Руслана Демчака до голови Вінницької облдержадміністрації щодо зміни меж Липовецького та Оратівського районів Вінницької області.

Володимира Зубика до Прем'єр-міністра України щодо перегляду Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.

Ірини Суслової до Голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення щодо надання інформації про кількість виявлених фактів поширення сцен насилля в ефірі телебачення та радіомовлення та вжиті заходи реагування.

Ольги Червакової до Генпрокурора щодо захисту інтересів держави стосовно заповідних земель урочища "Бичок", яке є частиною НПП "Голосіївський" в місті Києві.

Юрія Бублика до голови Полтавської облдержадміністрації, Полтавського міського голови щодо вивільнення приміщень дошкільних навчальних закладів, що використовуються не за призначенням, з метою розвантаження функціонуючих.

Юрія Бублика до Голови Верховної Ради про порушення антимонопольного законодавства ПАТ "Полтавагаз" щодо споживачів, які відмовилися від встановлення загально-будинкових лічильників, шляхом застосування граничних норм споживання.

Групи нардепів (Вілкула, Павлова та інших) до Прем'єр-міністра, міністра соцполітики, голови правління Пенсійного фонду  щодо перерахунку пенсій військовим пенсіонерам та пенсіонерам МВС та у зв'язку з незадовільною відповіддю та реагуванням на депутатський запит "Щодо дискримінаційної ситуації, яка склалася стосовно неналежного пенсійного забезпечення військовослужбовців та ветеранів, а також необхідності забезпечення в Державному бюджеті України на 2018 рік коштів на підвищення пенсій для військовослужбовців та ветеранів" оголошений на засіданні Верховної Ради України 20 жовтня 2017 року.

Надії Савченко до міністра оборони щодо незаконного використання земель Міністерства оборони загальною кількістю 26 господарських договорів, предметом яких є фактична передача земель оборони загальною площею більше 27 тисяч гектар приватним суб'єктам господарювання для вирощування сільськогосподарської та іншої продукції.

Олександра Вілкула до Державної фіскальної служби, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної екологічної інспекції, заступника голови Державного агентства лісових ресурсів, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції, голови правління публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк", ТОВ "Українська будівельно-технічна експертиза" щодо ознак незаконного будівництва та порушення екологічного законодавства при будівництві електростанції на біомасі потужністю 5000 кВт, 5 тисяч кіловат в місті Переяслав-Хмельницький Київської області.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів  щодо необхідності виділення з Державного бюджету України коштів на здійснення реконструкції ЗОШ І-ІІІ ступенів з будівництвом корпусу на 14 класів, котельні та адмінприміщення в селі Чорний Потік Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів щодо необхідності виділення коштів на будівництво спортивного плавального басейну у місті Надвірна Івано-Франківської області за рахунок субвенції з Державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально економічного розвитку окремих територій.

Сергія Дунаєва до Прем'єр-міністра, голови Наглядової ради "Національна суспільна телерадіокомпанія" щодо впровадження політичної цензури та можливого нецільового використання бюджетних коштів правління ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України".

Олексія Рябячина до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо підтримки переміщених Донецького національного медичного університету та Луганського державного медичного університету та вжиття заходів, спрямованих на недопущення відтоку абітурієнтів.

  Костянтина Яриніча до прем'єр-міністрів України... Вибачте, до Прем'єр-міністра України, Генпрокурора України, голови Національної поліції України, Голови СБУ щодо перевірки фактів можливих незаконних дій посадових осіб ВАТ "Кіровоградгаз", недопущення зриву опалювального сезону у місті Кропивницькому, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

  Олега Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора щодо критичної ситуації на ринку мінеральних добрив України та сприяння захисту національних суб'єктів господарювання.

  Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра щодо проведення дитині операції на серці.

  Віталія Гудзенка до голови Київської облдерадміністрації щодо дієвого фінансування на проведення робіт з реконструкції та добудови приміщень дитячо-юнацької спортивної школи в місті Тетіїв Київської області.

  Марії Іонової та Ірини Геращенко до Прем'єр-міністра України  щодо відновлення пенсійних виплат мешканцям селищ Травневе Бахмутського району та Гладосове Горлівського району Донецької області.

  Віталія Гудзенка до голови Київської облдержадміністрації  щодо виділення коштів з обласного бюджету для реконструкції центральної частини міста Узин Білоцерківського району Київської області та капітального ремонту асфальтового покриття вулиць міста.

  Світлани Заліщук до першого заступника голови Державної фіскальної служби України щодо невиконання Головним управлінням ДФС у Донецькій області постанови Донецького апеляційного адміністративного суду у справі № 805/1281/16а  про скасування податкової вимоги.

  Сергія Євтушка до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, міністра екології щодо забруднення довкілля технологічними відходами цеху гарячого цинкування металевих виробів ТОВ "Завод металевих виробів" міста Сарни Рівненської області.

  Андрія Кісельова до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів місцевому бюджету Добропільського району Донецької області.

  Юрія Бойка та Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра, голови правління Пенсійного фонду, Генерального прокурора щодо перерахунку пенсій військовим пенсіонерам, пенсіонерам органів внутрішніх справ, Національної поліції, пожежної охорони, податкової міліції, Державної кримінально виконавчої служби у зв'язку із збільшенням рівня грошового забезпечення.

  Народних депутатів (Петьовки, Лунченка, Горвата) до Прем'єр-міністра, міністра інфраструктури, виконуючого обов'язки голови правління Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо включення до маршруту поїзда Харків-Рахів станції села Кваси.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра, міністра оборони, Секретаря Ради нацбезпеки і оборони щодо недопущення передислокації Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України з міста Чернігова до Житомира.

Олександра Дехтярчука та Василя Яніцького до голови правління публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго", начальника Рокитнівського РЕМ ПАТ "Рівнеобленерго", виконуючого обов'язки голови Рокитнівської селищної ради Рівненської області, голови Рокитнівської районної держадміністрації Рівненської області про вжиття заходів щодо приєднання до електромережі масиву "Зайці" в селищі міського типу Рокитне Рівненської області.

Оксани Корчинської до Генпрокурора щодо надання відомостей щодо роботи правоохоронних органів України, яка спрямована на боротьбу з тероризмом та сепаратизмом в країні.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра, голови Центральної виборчої комісії, голови Житомирської облдержадміністрації щодо сприяння в реалізації державної політики у сфері територіальної організації влади.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів для продовження робіт із будівництва хірургічного корпусу Новоград-Волинського міськрайонного ТМО.

Андрія Лопушанського до голови Державної судової адміністрації щодо питань вільного доступу громадян до правосуддя у гірських районах Львівської області.

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра щодо законності розпорядження Донецької облдержадміністрації, військово-цивільної адміністрації.

Сергія Льовочкіна до Прем'єр-міністра щодо поглиблення кризи у науковій сфері.

Юрія Одарченка до виконуючого обов'язки голови Фонду держмайна щодо надання інформації, необхідної для перевірки законності приватизації ВАТ "Херсонобленерго".

Олени Сотник до голови Нацагентства з питань запобігання корупції щодо надання інформації про дотримання НАЗК вимог законодавства, що регламентують порядок проведення повної перевірки електронних декларацій.

Сергія Ківалова до міністра закордонних справ щодо вжиття заходів стосовно захисту прав та законних інтересів українських моряків членів екіпажу судна "Free Neptune".

Ігоря Лапіна до голови СБУ щодо надання інформації про кількість громадян, які скористались програмою "Повернись додому".

Ігоря Лапіна до Генпрокурора, заступника Генпрокурора Головного військового прокурора щодо надання інформації про притягнутих військовослужбовців та добровольців до відповідальності.

Юрія Македона до голови Комісії з проведення конкурсу на зайняття посад директора Державного бюро розслідувань, його заступників, директорів територіальних органів та керівників підрозділів центрального апарату Державного бюро розслідувань щодо надання інформації.

Анатолія Кузьменка до голови Держслужби з питань праці щодо перевірки відповідності дій до чинного законодавства Міністерства енергетики у питанні дотримання законодавства про працю, забезпечення соціально-правових гарантій працівників під час надання в оренду та повернення з оренди структурних підрозділів цілісного майнового комплексу державної холдингової компанії "Олександріявугілля".

Сергія Ларіна до міністра внутрішніх справ щодо погроз підпалу членів регіональної організації Політичної партії "Опозиційний блок" в Рівненській області.

Олени Сотник до Генпрокурора щодо проведення спеціального досудового розслідування проти колишніх високопосадовців у вчиненні корупційних та інших злочинів.

Тетяни Острікової до Прем'єр-міністра, міністра інфраструктури, виконуючого обов'язки голови правління Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо вжиття невідкладних заходів.

Владислава Голуба до Прем'єр-міністра, директора Національного… НАБУ, міністра внутрішніх справ, Генпрокурора щодо можливого системного розкрадання державних коштів та створення злочинного угрупування в місті Золотоноша Черкаської області.

Ірини Констанкевич до віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку щодо продовження терміну подання проектів для відбору комісією за бюджетною програмою "Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України".

Ірини Констанкевич до міністра внутрішніх справ щодо запобіганню у соцмережах небезпечної гри "Червона сова".

Андрія Вадатурського до Прем'єр-міністра щодо збільшення ціни на придбання твердого палива при нарахуванні пільг та житлових субсидій.

Сергія Лещенка до Генпрокурора щодо озброєного нападу на громадянина України Миколу Поперека та його скарги на дії співробітників Генпрокуратури.

Павла Різаненка до міністра аграрної політики… Павла Різаненка до міністра аграрної політики щодо припинення порушень вимог земельного законодавства в частині неналежного розгляду Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області клопотань учасників АТО про надання дозволів на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства.

Павла Різаненка до виконуючого обов'язки начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області щодо надання інформації про розмір сплаченої ТОВ "Укрбудтрестсервіс" рентної плати за користування надрами.

Ігоря Попова до міністра соцполітики щодо забезпечення права на справедливу пенсію для пенсіонерів МВС України.

Олега Кулініча до Генпрокурора щодо невиплати коштів дочірнім підприємством ТОВ "Гадячсир" за придбане у сільського населення молоко.

Юлія Іоффе до Прем'єр-міністра щодо необхідності коригування графіку роботи пасажирських поїздів, з метою оптимізації залізничного сполучення між населеними пунктами Луганської області та міста Київ і міста Харків, встановлення більш зручного для громадян часу відправлення/прибуття поїздів.

Юлія Іоффе до Прем'єр-міністра щодо необхідності захисту прав трудового колективу Інституту хімічних технологій Східноукраїнського національного університету імені Даля на розширення провадження освітньої діяльності.

Олександра Нечаєва до міністра внутрішніх справ щодо порушення прав громадян під час отримання посвідчення водія певних категорій та допуску до керування транспортними засобами у місті Суми.

Тетяни Чорновол до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я щодо вжиття заходів для припинення корупції і зловживань з боку ректора Національного медичного університету імені Богомольця.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра щодо Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.

Вадима Кривохатька до Директора Національного антикорупційного бюро щодо розслідування обставин неподання, шляхом заповнення на офіційному веб-сайті НАЗК, головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Вадима Кривохатька до Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора щодо можливого вчинення кримінальних правопорушень та корупційних діянь головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем.

Романа Семенухи до голови Харківської облдержадміністрації, голови Андріївської селищної ради Балаклійського району Харківської області, голови Балаклійської районної держадміністрації, начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області щодо заходів з профілактики захворюваності гепатитом А у селі Андріївка Балаклійського району Харківської області.

Групи нардепів (Батенка, Дубініна та інших) до Прем'єр-міністра, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики щодо правомірності встановлення загальнобудинкових вузлів обліку газу у багатоквартирних будинках та надання інформації про структуру тарифу на послуги розподілу природного газу за весь період дії Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", а саме: з 11-го по 17-й роки, а також структуру ціноутворення на встановлення індивідуальних лічильників газу для побутових споживачів.

Максима Бурбака до міністра екології щодо перевірки діяльності директора Національного природного парку "Вижницький".

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра щодо виділення коштів для завершення будівництва та відкриття перинатального центру в Чернівецькій області у 18-му році.

Віталія Купрія та Ігоря Луценка до Генпрокурора щодо виконання вимог статті 481 Кримінального процесуального кодексу України.

Ігоря Луценка до виконуючого обов’язки голови Нацбанку України щодо оплати праці та інших питань голови Нацбанку України Гонтаревої Валерії під час перебування у довгостроковій відпустці.

Павла Дзюблика до тимчасово виконуючого обов'язки голови Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, виконуючого обов'язки голови Державної фіскальної служби, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби геології та надр щодо порушень під час видобування піску на території Житомирської області.

Олександра Бригинця до тимчасово виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, голови Київської міської держадміністрації щодо можливих фактів тиску на директора школи I-III ступенів №29 Оболонського району міста Києва, які перешкоджають ефективній роботі закладу.

Дмитра Добродомова до начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, начальника Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області щодо порушень вимог Закону України "Про публічні закупівлі", допущених Департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради за лотом "Будівництво комплексу по знешкодженню побутових відходів на території Людавської сільської ради Жмеринського району Вінницької області.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра щодо захисту прав дітей шляхом вдосконалення норм Цивільного процесуального законодавства.

Віктора Кривенка до голови Антимонопольного комітету, заступника міністра економічного розвитку, голови Миколаївської облдержадміністрації, гендиректора Міського комунального підприємства «Миколаївводоканал» щодо завдання збитків МКП "Миколаївводоканал" під час процедури адміністративного оскарження в Антимонопольному комітеті України.

Сергія Власенка до глави Адміністрації Президента, голови Національного агентства України з питань запобігання корупції, директора Національного антикорупційного бюро, Генерального прокурора щодо необхідності вжиття заходів реагування правоохоронними органами на можливе порушення законодавства під час продажу "Українського Медіа Холдингу" Президентом України Петром Порошенком.

Сергія Власенка до директора НАБУ, Генерального прокурора щодо необхідності перевірки інформації про причетність Президента України Петра Порошенка до організованого злочинного угрупування Віктора Януковича, встановлення ролі та функцій Петра Порошенка в цьому злочинному угрупуванні та наданні правової оцінки його діянням в період перебування на посаді міністра економічного розвитку та торгівлі в Уряді Віктора Януковича.

Ірини Суслової до міністра освіти і науки, Міністра оборони щодо надання інформації про кількість навчальних закладів військово-професійного спрямування з метою забезпечення гендерної рівності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Ірини Сисоєнко до тимчасово виконуючої обов'язки Міністра охорони здоров'я щодо пропозицій до проекту Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров'я".

Ірини Луценко до міністра закордонних справ щодо захисту прав та законних інтересів громадянина України Новічкова Андрія, який безпідставно перебуває під слідством в Ісламській Республіці Іран.

Сергія Рудика до Голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики, Голови Центральної виборчої комісії щодо критичної ситуації із забезпечення життєдіяльності міста Сміла Черкаської області.

Юрія Берези до Голови Державної аудиторської служби України щодо отримання погодження Східного офісу Державної аудиторської служби України в рамках реалізації Програми підтримки агропромислового комплексу Дніпропетровської області 17-го 21-го роках.

Юрія Берези до Гендиректора Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго" щодо необхідності невідкладної заміни електроопір, а також кріплень електропроводів у селі Нерусталь, П'ятихатського району Дніпропетровської області, які знаходяться у вкрай незадовільному стані.

І останній запит з цих 302 запитів.

Сергія Рибалки до міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності працівників Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Шановні колеги, я оголошую перерву на 30 хвилин. О 12:45 розпочнеться наше засідання, ми відновимо наше засідання. І відбудуться виступи депутатів у рубриці "Різне". Тому я прошу не запізнюватися тих наших колег, які бажають сьогодні долучитися до дебатів. Також я дякую всім за цей рік, який ми провели разом. О 12:45 сесію продовжить моя  колежанка, шановна пані Оксана Сироїд.

Будь ласка, колеги, зустрічаємося о 12:45. Дякую.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

12:46:47

ГОЛОВУЮЧИЙ Шановні колеги, продовжуємо нашу роботу. Ми зараз переходимо до виступів у "Різному". І я прошу підготуватись народних депутатів для того, щоби провести запис. Прошу провести запис.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Яніцького, "Блок Петра Порошенка". Ні-ні-ні…

Шановні депутати, я наголошую, особливо тим, хто не знають, кнопкодавство не працює, тобто, якщо ми хочемо передати слово, то мусить хтось, хто записався реально, може передати слово – такі правила, інакше тоді кожен може "натиснути на рояль".  Я не керую системою "Рада", система "Рада" керується автономно.

Прошу, народний депутат  Дехтярчук. Нема.

Народний депутат  Ігор Луценко, будь ласка. Прошу.

 

12:48:51

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні колеги! Шановний український  народе! Сьогодні, в ці дні, ми спостерігаємо незвичну ситуацію в нашій фінансово-банківській системі. Зазвичай перед Новим роком  курс гривні  традиційно укріплюється, але що ми зараз бачимо? Якісь незрозумілі коливання: практично за останній місяць гривня втратила десь приблизно 4 відсотки своєї вартості, може, трішки менше. Що це означає? Це означає, що аномальні процеси у кадровій політиці Національним банком є причиною, цими проблемами з нашою грошовою одиницею. Бо, що таке Національний банк за Конституцією? Це та інституція, котра оберігає гривню від інфляційних проблем і від курсових проблем. А якщо пані Гонтарева 10 квітня заявила на всю країну, що вона не хоче вже працювати банкіром, і до сих пір головного банкіра у Нацбанку немає, то що ж тут дивного, що курс таким чином аномально стрибає.

Хто відповідальний за все це лихо, хто винуватий? За Конституцією, нагадаю, подання про зміщення і заміну голови Національного банку України це повноваження Президента України. Але не потрібно парламенту усуватися від цієї проблеми, ми всі тут, котрі сидимо в цій залі, ми всі також відповідальні за це лихо. Якщо ми всі з вами, всі 420 з чимось депутатів, будемо мовчати і нічого не говорити, що Президент не виконує свої конституційні повноваження, не замінює голови Національного банку України, то ми з вами також співучасники цього злочину і також співавтори цієї фінансової кризи, яка весь час відбувається з нашою грошовою одиницею. Не будемо говорити багато про те, наскільки великі звинувачення проти Гонтаревої, наскільки велика кількість кримінальних справ зараз проти неї порушено. Зокрема, за моєю заявою двічі відкривали кримінальне провадження проти Гонтаревої, проти Гонтаревої Генеральна прокуратура не хоче нічого розслідувати, доводиться мені особисто ходити в суд з адвокатами і примушувати слідчих працювати, розслідувати всі ці колосальні звинувачення, ці колосальні афери, котрі за останніх три роки відбуваються в нашій фінансовій системі, коли нищаться десятки абсолютно здорових банківських інституцій. Звідки тоді гривня буде здоровою, якщо у нас немає здорової фінансової системи?

Тому одним з найперших завдань, які, на жаль, до речі, в цьому році було провалено парламентом, це кадрові питання і одне з найголовніших це заміна голови Національного банку України. Тому ще раз повторюю, нам усім потрібно вимагати від Президента негайно поставити фахову, відповідальну, чесну людину на голову Національного банку України, яка допоможе розслідувати злочини попередників Гонтаревої та Рожкової, та інших і допоможе вивести гривню на стабільну траєкторію курсу.

Дякую за увагу всім. З Новим роком всіх. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я запрошую до слова народного депутата Юрія Березу.

 

12:52:06

БЕРЕЗА Ю.М.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановний український народе! Мій виступ, я хочу, щоб відразу був занесений як офіційне звернення до Голови Верховної Ради та до голови регламентного комітету.

Позавчора у соціальній мережі з'явилася об'ява про початок роботи церкви Свято-Володимирський храм Московського патріархату на 7 поверсі в приміщенні Садова, 3а, де знаходяться парламентські комітети.

Я не знаю, що треба нам зробити для того, щоб зрозуміти декілька речей. Я нагадую не так давні події, коли в цій залі український парламент, представники всіх конфесій відзначали мужність, честь і загиблих українських воїнів. Представники тільки однієї конфесії не встали. Кому треба нагадувати, скільки українських церков працює в окупованому Криму, чи в окупованому Донбасі з Луганськом? Ні одної, ні одної. Чому церква, яка є гніздом, терористичним гніздом, гніздом, де знаходиться практично вся агентура ФСБ, церква, яка не покаялась в тому, що знищила сама себе в 30-х роках і на посади всіх архієреїв в цій церкві були призначені працівники КДБ, НКВД, церква, яка є і передає всі помисли агресії, яка не говорить про мир, яка  говорить про війну?

Я закликаю Голову Верховної Ради, голову регламентного комітету дати свою оцінку. У свою чергу я говорю про те, що московської церкви в державних установах держави… моєї держави - Україна - не повинно бути! Це нонсенс!

Шановні колеги, шановні друзі! Я пропоную це питання винести якраз на найближчий день, коли ми почнемо працювати - це 16 січня, - обговорити і не допускати до таких ганебних, я говорю, це ганебний вчинок, на який ми не зреагували, на жаль. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Віктора Галасюка.

 

12:55:18

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні українці, шановні колеги народні депутати! Влада не хоче цього робити, але ми змусимо її це робити: рахуватися передусім з українцями, відстоювати національні економічні інтереси України. Нам треба навчитися жити власним розумом, а не закордонними порадами від якихось іноземних фахівців. Нам треба навчитися спиратися на довіру українців і на наші власні національні ресурси, а не на закордонні позички Міжнародного валютного фонду і інших кредиторів, які потім треба віддавати з відсотками нам та ще й нашим дітям. Нам треба навчитися використовувати нашу найбільш потужну силу, яку ми тільки маємо – український народ, а не чекати, що хтось з якоїсь іншої країни прилетить до нас і все зробить так, як треба. Не зробить! Сьогодні влада живе в світі  ілюзій: вони пропагують неіснуючі успіхи реформ і при тому здають національні економічні інтереси на кожному кроці. Результатом цього є втрата робочих місць українців, є те, що доходи  зростають значно повільніше, ніж зростають ціни. Це неприпустимо.

Команда Радикальної партії пропонує, як це зробити. Ми запропонували антикризовий план розвитку економіки і промисловий пакет реформ, який ми за підтримки однодумців у цьому парламенті і з інших фракцій і груп, в тому числі, хто розуміє, що добробут українців і перспектива країни понад усе, понад політикою, ми сьогодні його втілюємо в життя. Прийняли на 10 років мораторій на експорт лісу-кругляка, через нього мільярди залучаються інвестицій сьогодні в країну, створюються десятки нових виробничих підприємств, в тому числі з європейськими інвестиціями, люди отримують роботу і зарплату. Чиновники Євросоюзу і Президент України хотіли відмінити цей мораторій, ми не дали їм цього зробити і не дамо – український ліс має працювати  на українців.

 Ми прийняли в цьому залі вже другий металургійний закон, яким обмежили експорт металобрухту за кордон, ми забезпечили гірничо-металургійний комплекс України, в якому працюють понад 300 тисяч українців, роботою, зарплатою, заводи – безперебійною роботою, українську армію – технікою, зброєю з українського металу.

Ми запровадили розстрочку на імпортне ПДВ на все виробниче обладнання на два роки, це безпрецедентне рішення, яке введено в дію нашою з Олегом Ляшком поправкою до бюджетного пакету, це  безкоштовний кредит на два роки в гривні від держави всім інвесторам, хто модернізує, створює нові виробництва.

Ми вимагаємо невідкладного прийняття в цілому законодавства про індустріальні парки, щоб Україна вигравала конкуренцію за робочі місця і інвестиції. Мінімальна зарплата в індустріальних парках буде 11 тисяч гривень, згідно закону.

І нарешті, якомога швидше прийняти "Купуй українське, плати українцям", щоб влада перестали дарувати наші з вами робочі місця українців закордонним країнам. Тут має бути добробут і розвиток, в нашій рідній Україні. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зарошую до слова народного депутата Борислава Березу.

 

12:58:37

БЕРЕЗА Б.Ю.

Доброго дня! Шановні колеги, котрі залишилися в залі, вас чуть більше 20 людей, так сталося. Але я звертаюсь не до вас, я звертаюсь до українців і до вас теж. Про що я хочу сказати? В наступному році... В наступному році Україна може або отримати визнання в Європі на культурному рівні, або отримати наступну, як завжди, ганьбу та зраду. Пояснюю, в чому річ.

У наступному році в Парижі буде проходити одна з  найвеличніших європейських книжкових ярмарок "Salon Paris de Lіvre". На цьому салоні буде головним гостем, як ви думаєте, яка країна?  Так, Росія. Її запросили як головну культурну  країну цього року. Але України  може там не бути взагалі. Чому так сталося? Тому що  міністерство "футболюють" одне іншому, і ніхто не розуміє, хто повинен фінансувати.

Я дуже вдячний сьогодні за те, що пан Олександр Данилюк, Павло Розенко та пан Євген Нищук погодилися взяти під контроль це питання і вирішити його для того, щоби Україна не отримувала таку ганьбу. Саме тому, що якщо Україна не прийме участь у  цій  ярмарці, це буде означати, що  України взагалі  немає на культурній мапі Європи. Раз нас немає, раз ми не присутні, то з нами можна і не рахуватися. Ми є виключно в призмі проблем війни, корупції та конфліктів. Але культурна складова – це той самий момент, у якому Україна може отримати преференції в Європі і повинна.

Саме тому я хотів би наголосити, що якщо ми будемо програвати на рівні культурної дипломатії, то на рівні міжнародної дипломатії ми нічого не отримаємо взагалі.  Тому я й далі буду слідкувати, чи всі обіцяні гроші, які обіцяли ці міністерства, а також Пало Клімкін, який теж обіцяв, але сьогодні не був присутній в залі, тому я не зможу отримати від нього відповіді, чи будуть вони надіслані для того, щоб Україна могла приймати участь у Паризькому книжковому салоні.

А зараз  ще одне дуже цікаве питання. Я би з задоволенням звернувся  зараз  до фракції "Батьківщина", але цієї фракції немає, є виключно Ігор Луценко, щоб вони пояснили мені, що відбувалося в Київраді, коли разом з БПП та "Солідарністю" голосує "Батьківщина", приймаючи  взагалі без яких документів, таємно   документи, які вирішують майбутнє Києва. Що це відбувається, коли вирішують питання кулуарно і не в інтересах киян. Хто вас на це умовив? І як же так ви можете казати, що ви в …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. …що ви в опозиції, але ви допомагаєте владі грабувати Київ? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І я запрошую до слова народного депутата Віктора Вовка.

 

13:02:02

ВОВК В.І.

Віктор Вовк, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні громадяни, протягом трьох років Радикальна партія намагалася належного законодавчого врегулювання міжнародно-правових та внутрішніх питань, пов'язаних із збройною агресією Росії та окупацією частини території України. Ми навіть добилися ухвалення низки постанов парламенту, зокрема щодо визнання Росії державою-агресором, але принципово не вистачає відповідних норм законів.

Так, тривалий час Україна домагається від світової спільноти чітких міжнародно-правових оцінок агресії Росії та відповідного застосування норм міжнародного права і жорстких санкцій. Однак наші партнери справедливо зазначали відсутність відповідних оцінок та положень у наших власних законах. Тож нарешті після трьох змарнованих років так званої антитерористичної операції Президент Порошенко наважився на внесення проекту закону з сильною правовою позицією України щодо відсічі агресії Росії та деокупації Донбасу. Завдяки тиску депутатів та експертів проект закону враховує позиції, зафіксовані в постановах парламенту, у тому числі ініційованих Радикальною партією. Вперше на рівні закону Росія буде визнана агресором і окупантом, влада "ДНР", "ЛНР" – окупаційною адміністрацією, а бойовики – нерегулярними збройними формуваннями Росії. Після вилучення у першому читанні згадки про ганебні Мінські угоди та доопрацювання до другого читання мали невідкладно приймати закон в цілому. Він радикально посилить позиції держави на дипломатичному фронті, в тому числі щодо міжнародних санкцій та мандату миротворчої місії ООН, зокрема унеможливить включення до неї росіян.

Однак ми знову бачимо зволікання влади з прийняттям цього надважливого закону. Президент Порошенко вчергове боїться розгнівати когось за межами країни та знову проявляє слабкість і меншовартісність своєї зовнішньої політики. Радикальна партія наполягає на невідкладному прийнятті Закону про деокупацію Донбасу.

І кілька слів про чесність і послідовність в політиці. Радикальна партія Олега Ляшка завжди була проти антиукраїнських Мінських угод і надання особливого статусу Донбасу. Чотири роки тому, коли інші вагалися, ми заявили про їх антиконституційність і юридичну нікчемність. Ми відкрито відстоювали цю позицію як в Україні, так і на міжнародній арені. Ми не голосували за жоден законопроект для імплементації Мінських угод. Зокрема голосували проти Закону про особливий статус Донбасу, коли за нього була переважна більшість демократичної коаліції.

Наша незмінна позиція – зупинка російської агресії, – не може відбуватися за рахунок здачі національних інтересів. Бажаємо українцям здобуття справжнього миру у наступному році. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата… Так, народного депутата Буглака немає. Значить, тоді народний депутат Купрієнко, прошу, наступний.

 

13:05:42

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Сьогодні останній день пленарних засідань Верховної Ради в цьому році. І з найвищої державної трибуни ми підводимо підсумки нашої роботи. І я з честю і гордістю від імені всієї команди Радикальної партії доповідаю українцям, що ми тут рік просиділи не задарма.

Ми всією командою, "залізною" командою Радикальної партії відстоювали ваші інтереси, дорогі наші українці! І навіть зараз, в цьому залі, якщо б на нього подивитись, крім "залізної" команди Радикальної партії сидять поодинокі народні депутати. І дякую їм за те, що вони на роботі. Але погано, що вони не в нашій команді, але це все тимчасове. Тому підводячи підсумки року, що минув, я радий вітати всіх деревообробників, які завдяки нашому радикальному Закону про заборону експорту лісу-кругляка отримали робочі місця, отримали гідні заробітні плати, отримали право жити на своїй рідній землі.

Я вітаю всіх металургів, жителів Маріуполя, які завдяки нашому радикальному Закону про заборону вивозу металобрухту отримали сировину на підприємство, знову ж таки отримали робочі місця, заробітні плати і гідне життя.

Я вітаю лікарів, медсестер, медичний персонал, зокрема інститутів імені Амосова, імені Шалімова, Стражеска, грандів нашої медицини, завдяки нашим зусиллям вони отримують пілотний проект. І докладемо, докладали і докладемо всіх зусиль, щоб все-таки воно запрацювало, щоб наші люди отримали гідну медичну допомогу, захист від хвороб і від болячок. Щасти вам у новому році! Ми з вами і ми вас ніколи не покинемо.

Я вітаю з цієї високої трибуни всіх тих, хто зараз в окопах дивиться на нашу українську окуповану землю і захищає нас від російської навали. Я бажаю вам, щоб кулі від вас відлітали як від броні, щоб жодна вас не зачепила, щоб ніхто з вас не був поранений і, не дай Бог, не загинув. Щасти вашим родинам, щасти вам. Бажаю миру сім'ям, добра в оселях і чесного погляду в очі своїм дітям. З Новим роком! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Шверка. Прошу народний депутат Ольга Богомолець.

 

13:09:00

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, підводячи підсумки 2017 року, хочу зазначити,  що, з точки зору порятунку і захисту здоров'я наших дітей, цей рік був незадовільним. Тому що ми заходимо в наступний рік з недовакцинованими дітьми: понад 52 відсотки по поліомієліту, щодо правця – понад 52 відсотки. І це на тлі того, що в 70 разів у нас збільшилось захворюваність на кір, в три рази виросла смертність від ботулізму. І в цей самий час вже в третій рік поспіль у нас немає міністра охорони здоров'я. Немає тієї людини, яка несе відповідальність за розвиток системи охорони здоров'я і безпосередньо особисто відповідальність за здоров'я громадян.

В цей самий час, коли в Україні немає ліків, немає сироваток, немає вакцин, 23 мільйона доларів, який виділив парламент. Це гроші 2015 року, 2016 року, 6 мільярдів гривень 2017 року –  вони знаходяться на закордонних депозитних рахунках. І з цим  перед Новим роком я звертаюся до Генерального  прокурора, з проханням під новорічну ялинку перевірити, чому наш Кабінет Міністрів виводить надзвичайно важливі кошти, які сьогодні потрібні кожному українцю, щоб врятувати життя своїх близьких людей, хто дозволяє виводити ці кошти за кордон, коли вони там лежать, і хтось на них заробляє. За 6 мільярдів, виділених парламентом в цьому році, Міністерство охорони здоров'я не спромоглося закупити ніяких медикаментів. Використано нуль  гривень.

І з цієї великої, високої трибуни хочу звернутися в канун Нового року не до Прем'єр-міністра, не до Президента, я зверталася до них неодноразово письмово, усно, а звернутися до Діда Мороза. Дід Мороз, поможи, будь ласка, Прем'єр-міністру погасити заборгованість п'ятдесятимільйонну перед медиками всієї країни, щоб люди перед Новим роком мали гроші, на що накрити свій святковий стіл. Дід Мороз, поможи, будь ласка, Прем'єру України призначити, нарешті, міністра охорони здоров'я, щоб в державі була людина, яка відповідає за здоров'я наших громадян.

І я хочу побажати всім українцям, враховуючи, що в державі немає міністра охорони здоров'я, немає вакцин, сироваток і медикаментів, бути здоровими, а головне – не опускати руки. Тому що я абсолютно впевнена і вірю, що ми збудуємо гідну, справедливу країну, хай корупціонери пакують свої валізки і виїжджають з нашої держави, хай олігархи пакують свої валізки і виїжджають на свої острови, нам  будувати нашу державу для всіх тих людей, які хочуть тут жити і виховувати своїх дітей і своїх онуків.

Бажаю всім міцного здоров'я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І прошу всіх вас в новорічну ніч згадати всіх тих, хто віддав свої життя за те, щоб ми мали можливість святкувати Новий  рік, за тих матерів, як поховали своїх…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова  народного депутата Сергія Рудика.

 

13:12:44

РУДИК С.Я.

Шановний український народе! Шановні виборці 198 виборчого округу, які більш ніж  3 роки тому довірили мені право представляти ваші інтереси в парламенті! Традиційно наприкінці року звітую про свою роботу. Буквально за днів 3-4 ви в своїх скриньках побачите мій письмовий звіт, сподіваюсь, що мої помічники рознесуть в кожну хату, як я це роблю вже  3 роки поспіль. Але, користуючись нагодою, закінченням сьогодні парламентської частини нашої роботи в пленарному режимі, хочу коротко проінформувати вас про загальні показники, що вдалося, а що, можливо, не вдалося. 

За цей рік я зареєстрував 28 законопроектів і на сьогоднішній день мій законотворчий доробок складає  в парламенті 119 законопроектів.  Інша форма законотворчої, и законодавчої діяльності – це запити. Повірте мені, що я сповна скористався своїм правом, по п'ятницям, ви знаєте, головуючий зачитує запити до керівників  центральних та місцевих  органів влади з злободенних питань, з якими до мене ви звертаєтесь на своїх прийомах. 67 запитів я зробив в цьому році і сподіваюся, що це наблизило вирішення ваших наболілих питань. Хоча, безперечно, я віддаю собі належне, що далеко не кожен запит від народного депутата має логічне завершення і вирішення вашої проблеми, але під лежачий камінь вода не тече. Тому тільки активна, послідовна, проактивна позиція дає шанс на вирішення багатьох питань, з якими ви приходите до мене на своїх прийомах.

Для того, щоб прийняти якомога більше своїх виборців, крім традиційних приймалень, які працюють в мене постійно, щодня, з понеділка по п'ятницю весь робочий час у Кам'янці, у Смілі, в Черкасах, я регулярно їжджу до вас, по селам і ті самі місця, але частіше ніж раз в місяць. Станом на сьогоднішній день можу вже сказати, що я відвідав з особистими прийомами громадян 38 населених пунктів Черкаського, Смілянського і Кам'янського районів. Це села: Вербівка, Грушківка, Жаботин, селище Лісне, Лебедівка, Михайлівка, Флярківка, Юрчиха, Тимошівка Кам'янського району, це Білозір'я, Вергуни, Дубіївка, Думанці, Леськи, Сагунівка, Степанки, Нечаївка, Хацьки хутори і Червона Слобода Черкаського району, це Балаклея, Буда-Макіївка, Голов'ятине, Залевки, Малосмілянка, Куцівка, Макіївка, Носачів, Плоске, Попівка, Ротмистрівка, Самгородок, Сунки, Ташлик, Теклине та Тернівка Смілянського району. Час мій закінчується, чекайте мого звіту і пам'ятайте, що ми не закінчуємо роботу сьогоднішнім днем. У вихідні багато наших колег поїдуть на передову вітати наших воїнів, бо вони там роблять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

РУДИК С.Я. Слава нашим воїнам, які боронять наші кордони на східних рубежах, слава всім, хто, незважаючи на важку хвилину, продовжує вірити і боротися за Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Заружко.

 

13:16:31

ЗАРУЖКО В.Л.

Валерія Заружко, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Це мій перший виступ з цієї парламентської трибуни… (Оплески)

І я хочу присвятити його своїй малій родині – Донбасу. Донбас – це потужний промисловий регіон України. Більшість людей Донбасу - це люди важкої та почесної праці:  це шахтарі, це металурги, це машинобудівники. Мої земляки, громадяни України, мешканці Донецької і Луганської області, вже три роки перебувають у дуже важкому стані. Я особисто була серед тих, хто виїжджав з окупованого Донецьку, залишивши там усе своє минуле життя, за лічені години виїжджаючи і не бачачи свого майбутнього. Я як ніхто знаю, як важко починати життя на новому місці з самого початку.

Саме тому я вважаю, що моя головна мета перебування в цьому парламенті – це допомога переселенцям. Це допомога тим, хто залишив свій дім під обстрілами, хто виїхав у пошуках нової долі. А також тим, хто не мав можливості виїхати і вимушений був залишитися на тимчасово окупованій території.

Команда Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшком ми підтримуємо цілісність нашої держави. Ми наголошуємо: Донбас – це Україна. (Оплески)

 Але, що набагато найважливіше, ми доводимо нашу позицію не на словах, а на ділі. Ми робимо усе можливе для того, щоб повернути Донбас в Україну. Нам є чим пишатися, саме за нашою пропозицію уряд затвердив масштабний проект реконструкції залізничного переїзду Комиш-Зоря–Волноваха. Це не тільки посилить транспортний зв'язок з Донбасом, але і економічний, бо завдяки цьому двічі збільшаться обсяги вивезення готової промислової продукції. Що у свою чергу забезпечить стабільну роботу українських підприємств, гарантовану зарплату для українців, збільшення експортного потенціалу України та валютної виручки. (Оплески)

Команда Радикальної партії виборола запуск нового потягу з Києва до Маріуполя, що нарешті надасть можливість мешканцям міста вільно та комфортно подорожувати своєю країною.

Завдяки наполегливій праці команди Радикальної партії також було виділено кошти на будівництво дитячих садочків та реконструкцію шкіл на Донеччині, зокрема у мікрорайоні Волонтерівка міста Маріуполя, та на реконструкцію Маріупольського технічного ліцею.

Напередодні різдвяних та новорічних свят я бажаю всім достатку, миру…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, дайте 30 секунд завершити.

 

ЗАРУЖКО В.Л. … та злагоди у душі. Дякую вам! З Новим роком! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І я запрошу до слова народного депутата Чижмаря.

 

13:20:09

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Шановні українці, шановні колеги! Радикальна партія послідовно відстоює питання державного суверенітету і захисту її національних інтересів. І питання громадянства у цьому  плані має не останнє місце, адже ми знаємо про часті факти, коли сьогодні громадянство використовується або в певних політичних цілях, або воно використовується як для подвійного громадянства іноземцями, які потім, відповідно, порушують права та свободи 
України, і ми багато таких фактів маємо.

На жаль, Президент на сьогоднішній день, який є гарантом існування інституту громадянства, неналежним чином, як на мою думку, виконує свої повноваження, і ми маємо дуже багато випадків, коли інститут громадянства, Закон про громадянство, який має бути одним з елементів державотворення, одним із елементів державного суверенітету і захисту національних інтересів, використовується виключно або у піар-технологіях, як ми пам'ятаємо узаконення громадянства іноземців, які не мали заслуг перед Україною і в результаті провели ті чи інші дії, які тільки шкодили Україні: я говорю сьогодні і про Яресько, і про Квіташвілі, і про Згуладзе, і про інших таких реформаторів, яких  ніхто не знав до того в Україні, і вони не можуть сказати, що в себе дома вони зробили.

Ми пам'ятаємо випадки, коли застосування громадянства… вибіркове застосування законодавства про припинення громадянства. Ми пам'ятаємо позбавлення громадянства політичних опонентів  - Боровика і Саакашвілі, -але при тім всім ніколи не позбавили громадянства осіб, я вже не говорю про Яресько, яка сьогодні є в уряді Пуерто-Ріко, а закон забороняє українським громадянам працювати в іноземних державних і правоохоронних органах, але я говорю про сотні і тисячі сьогодні тих українців, які на окупованій території зрадили країну, працюють сьогодні в правоохоронних органах, в судах і притягують до відповідальності українських активістів. Згадайте лише такі прізвища, як Рубик, Козирєв, Павловський. Це судді, які до багатьох років ув'язнення засудили наших українських активістів, які залишилися в Криму і борються за український суверенітет і незалежність. Ми повинні їх позбавляти таких людей громадянства і вводити міжнародно-правові санкції, тому що іншим способом ми не можемо до них сьогодні добратися.

Так само хотів би зауважити про те, що є вибірковість перевірок щодо подвійного громадянства у чиновників і у осіб, які несуть політичні і публічні державні функції. Ми знаємо, дуже багато в пресі є повідомлень про те, що депутати різних рівнів, а так само і чиновники являють... мають подвійне громадянство. На жаль, перевірки проводяться вибірково, а я вважаю, це  питання  державного суверенітету. Можливості в Президента для цього є. І ми знаємо, що було позбавлено особу з подвійним громадянством, який був в нашій залі, - це Андрій Артеменко. І, я вважаю, це питання національної безпеки. Але перед тим всім є багато інформації, скажімо, про того ж Вадима Рабіновича, щодо якого не проводяться жодні слідчі дії і щоб вияснити чи є в нього громадянство, чи ні, а я повторюсь, це питання національної безпеки.

Питання громадянства  сьогодні вразливе для корупції. Ми знаємо, що дуже багато нелегальних мігрантів сьогодні перебувають в Україні і бажають скористатися громадянством України для нелегального переходу в Європу, користуючись нашим безвізовим статусом. І ми знаємо, знову ж таки, що вже Європа, не пройшло і року, але заявила Україні про те, що є проблеми з нелегальними...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ЧИЖМАРЬ Ю.В. ... які отримують сьогодні громадянство України і перебувають у Європі. Таким чином, це є загроза і нашому іміджу в світі.

Тому ще раз наголошую: ми послідовно відстоюємо те, що закон не може використовуватися... (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Виступ народного депутата Чижмаря - це прошу врахувати як звернення народного депутата.

Запрошую до слова народного депутата Ірину Подоляк.

 

13:23:54

ПОДОЛЯК І.І.

Добрий день, шановні колеги! Добрий день, шановні українці! І можу звернутися,  добрий день, дорогі однопартійці!

Дуже б не хотілося, щоб 2017 рік залишився в історії України "роком реваншу" олігархату і роком початку політичних переслідувань  після Майдану. За спротив  особливому статусу Донбасу в Конституції України за те, що "Самопоміч" називає Мінські угоди капітуляцією, за те, що ми вимагаємо визнати російську агресію,  за те, що захищаємо добровольців у судах, за те, що зупиняємо усіма можливими способами торгівлю на крові, за те, що послідовно і систематично називаємо так зване АТО війною, за те, що  захищаємо НАБУ, за те, що вимагаємо створити Антикорупційний суд, за боротьбу з репресивною машиною, за захист прав людей,  за те, що захищаємо підприємців від податківців, за те, що боремося до останнього за гроші для громад.

За усе це молода політична сила – партія "Самопоміч" –  наші однопартійці опинилися під репресивним політичним тиском і катком.  Станом на сьогоднішній день понад 50 кримінальних справ проти наших однопартійців, наших прихильників, членів громадської організації "Самопоміч", керівників органів місцевого самоврядування. Це неприпустимо.   

Весь 2017 рік став для нашої політичної сили, для усіх наших прихильників, для усіх наших симпатиків, для частини наших однодумців у парламенті роком не розвитку,  а розвитком опору системі, яка, на превеликий жаль, не була змінена. Вона була закамуфльована, і зараз ми бачимо, як відбувається реванш і піднімається гідра корупції і політичних переслідувань.

Я не бажаю нікому, жодній новій політичній силі, яка з чистими намірами йшла до цього парламенту, опинитися в такій ситуації. Я хочу сказати, що ми підтримаємо і будемо підтримувати всіх наших однодумців, всіх громадян України, які хочуть чесної процвітаючої України.

Вітаю всіх з Різдвом, з Новим роком! Тримаймося, будьмо разом, тому що тільки в єдності сила, і разом ми переможемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Рибалку.

 

13:27:16

РИБАЛКА С.В.

Шановні українці, сім місяців керівник Національного банку знаходиться у відпустці. Влада сьогодні не може ні звільнити голову Національного банку, ні призначити нового голову Національного банку. Багато хто з наших колег критикує цю ситуацію, але ми вважаємо, що повинна працювати система.

Саме тому ми з Олегом Ляшком, з депутатами майже з усіх фракцій зареєстрували законопроект 7101, де ми пропонуємо, не порушуючи права Президента, тому що по Конституції тільки він може призначати і звільняти голову Національного банку, а саме вносити подання, якщо людина втомилася, знайшла іншу роботу чи не бажає працювати на протязі 30 днів, 30 днів звільнити голову Національного банку. (Оплески)

Ми вважаємо, що повинна, повинна працювати система. Владі сьогодні, на жаль, не потрібні системні реформи, але наша фракція наполягає на звіті голови Національного банку. Я впевнений, що суспільство повинно знати, що вона зробила за ці роки. А також ми наполягаємо на тому, що новий претендент чи, краще, претенденти повинні прийти на профільний комітет в стіни Верховної Ради і розповісти, як вони будуть оновлювати довіру до банківської системи, як вони будуть робити доступне кредитування для реального сектору економіки, для людей, для малого і середнього бізнесу, як припини сьогодні "банкопад", який вже продовжується не один рік.

Я хочу привести декілька прикладів. На цьому тижні всі чули чутки, що буде призначення та звільнення голови Національного банку, але ми бачимо, що на виході бачимо нуль. Але я вважаю, що це ще будуть два важливих законопроекти. Законопроект про кредитний реєстр, для того щоб банки, які дають кредити, мали можливість мати інформацію, чи віддає юридична особа чи фізична особа кредити в інших банках. Про державні банки, який ми провели у себе в комітеті. До речі, 60 відсотків в банківській системі – це сьогодні державні банки. І 70 відсотків – це погані, як я кажу, "токсичні" кредити. На жаль, Верховна Рада не змогла в цьому році проголосувати за ці закони.

На жаль, Верховна Рада не змогла почути звіт голови Національного банку, а також призначити голову Національного банку. Але ми кажемо, не будемо вішати ніс. Ми вважаємо, що в наступному році наша фракція зробить все, щоб новий претендент, який має чіткий план, був призначений на цю відповідальну посаду.

Ще, користуючись нагодою, я хочу привітати всіх українців з новорічними святами, побажати їм, по-перше, миру, здоров'я, натхнення. І щоб вони почули покращення свого життя не тільки з телебачення, з екранів телебачення, а на собственных кишенях. З наступаючим вас святом!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова народного депутата Дерев'янка.

 

13:30:28

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановні українці, дорогі колеги! Юрій Дерев'янко, "Рух нових сил". Закінчується 2017 рік, і ми бачимо, що на четвертий рік після Революції Гідності Президент, олігархія і всі посіпаки, які оточують сьогодні Президента, почали здійснювати олігархічний реванш, антикорупційний реванш, антидемократичний реванш. І це все пов'язано з тим, що вони дуже захопилися власним збагаченням, вони дуже захопилися круговою порукою, вони дуже захопилися в підтримці один одного. І взагалі забули про Україну, про український народ, про ті всі зобов'язання, які всі вони брали, коли йшли до влади.

І ми бачимо, що цей рік, 2017 рік, стає переломним в розумінні цього реваншу. Захопившись корупцією і власним збагаченням, вони не помітили, як правоохоронні новостворені органи НАБУ дуже близько підібралися до них безпосередньо, до їх кримінальних злочинних схем, почавши порушувати кримінальні справи і вручати підозри фігурантам близького оточення Петра Порошенка. Тут послідувала різка реакція: нищення антикорупційних органів новостворених, зокрема НАБУ, атака на всіх активістів і атака на всіх політичних сил опозиційних, які стоять на базі демократії, свободи слова. Ми бачимо, як вони вирішили знищувати всіх своїх політичних опонентів, чинити репресії політичні. І це найбільший удар по іміджу України, найбільший удар по нашому взагалі іміджу як країни демократичної після Революції Гідності, який Порошенко наніс за останні 4 роки.

Хочу вам сказати про те, що більшого удару і більшої шкоди Україні Порошенко не наніс, як те, що він зробив за останніх півтора-два місяці, коли він незаконно викидає громадян інших країн з України, коли він незаконно арештовує і кидає у в'язницю політичних своїх опонентів, і у тому числі чинить тиск на суди, на правоохоронні органи, чітко демонструючи, що він є новим Януковичем.

Хочу сказати про те, що сьогодні перенесли суд пана Михайла Саакашвілі на 3 січня. Мабуть, вони думають, що їм буде вигідніше і зручніше саме 3 січня, коли вся країна відпочиває і коли вся міжнародна спільнота також відпочиває, вчинити свої замовлення, які вони сьогодні хотіли зробити в апеляційному суді.

Також хочу застерегти пана Порошенка, щоб він не йшов по шляху Януковича, коли йому не вдається зупинити протести мирних громадян, чинити так зване громадянське протистояння. На цю неділю ми не закликаємо своїх прихильників виходити на марші ніякі, ніякі зустрічі ми не влаштовуємо у неділю. Ми закликаємо не виходити людей і не провокуватися і не йти на ті провокації…

Дайте, будь ласка, 10 секунд, це важливо. Не йти на ті провокації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ДЕРЕВ'ЯНКО Ю.Б. … які зараз хоче влаштувати Порошенко, який не зміг подавити мирні протести, а зараз хоче влаштувати начебто громадянське протистояння в Україні. Українці розумні, це величезна європейська нація…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Іллєнка.

 

13:34:08

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні українці, закінчується рік, і одне з таких питань, яке стоїть на порядку денному нашого життя вже 4 роки, досі не може отримати вирішення в залі Верховної Ради. Мова іде про найбільше питання сьогодні існування нашої держави, питання життя і смерті – це питання тої війни, яку розв'язала проти нашої держави Росія, Московія. І ми бачимо, що на сьогоднішній день ні Верховна Рада України, ні Президент України як Верховний головнокомандувач не готові приймати кардинальних рішень, які власне, дозволили би Україні перемогти і забезпечити мир на своїй землі. Зокрема,  і так гучно розпіарений владою Закон про реінтеграцію, попри те, що я не вважаю цей закон панацеєю, і  свободівці, ми в першому читанні не голосували за цей закон, оскільки він містить дуже багато суперечливих моментів. Але навіть цей закон, який так влада гучно розпіарила, розповідаючи, що ми визнаємо Росію агресором, ми визнаємо окуповані території окупованими територіями, він сьогодні відкладений в далеку шухляду. І ми переконані, що насправді, це була з самого початку гра. Тому що владі треба було одне, їм треба було проштовхнути за будь-яку ціну пролонгацію Закону про особливий статус, так званий, Донбасу. І вони це зробили, два місяці тому в стінах парламенту абсолютно в порушення Конституції і в порушення національний інтересів України. А Закон про реінтеграцію, так званий, він був потрібен лише як повний шумовий ефект, як певне відволічення уваги суспільства для того, щоб легше проштовхнути пролонгацію Закону про особливий статус. Цю функцію Закон про реінтеграцію виконав, і тепер він просто владі вже не  потрібен, плюс під тиском патріотичного суспільства, зокрема і під нашим активною протидією свободівців і інших депутатів патріотичних, було вилучено з цього закону згадку про ганебні антиукраїнські Мінські угоди. І після цього взагалі, я так розумію, владі цей закон був не потрібен абсолютно і навіть вони, більше того, вважають, що тепер він взагалі не має бути прийнятий.

Тому от, власне, така гра, вона сьогодні відбувається в стінах парламенту, вона  сьогодні відбувається в коридорах влади, замість того, щоби сьогодні називати речі своїми іменами, замість того, щоб сьогодні приймати необхідні рішення. А я нагадаю, що свободівці ще з 2014 року пропонують ці рішення, ми пропонуємо розірвати дипломатичні стосунки з країною-агресором, ми пропонуємо  назвати війну війною, ми пропонуємо назвати окуповані території окупованими, ми пропонуємо ввести нарешті візовий режим з Московією, припинити  торгові стосунки. Але  ми розуміємо, що нинішній владі олігархічній це не цікаво, це   їм непотрібно і тому вони продовжують "сидіти на двох стільцях", але вічно так бути не може, в Україні таки буде патріотична, націоналістична влада, яка зробить ці речі, яка захистить Україну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую  до слова народного депутата Корчика.

 

13:37:26

КОРЧИК В.А.

Доброго дня, шановні колеги, шановні друзі! Наразі у Верховій Раді зареєстрований законопроект  номер 4638 про внесення змін до статті 4 Закону України про використання земель оборони. Я сподіваюся, що ми розглянемо та приймемо цей важливий закон, оскільки він необхідний для правового врегулювання процесу використання земель оборони, для розміщення засобів зв'язку, навігації, спостереження, що належить до Украероруху. 

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України "Украерорух" - стратегічне підприємство, основа об'єднаної цивільно-військової системи  організації повітряного руху. Наряду з комерційними завданнями, воно виконує ряд дуже важливих завдань в інтересах оборони та безпеки нашої держави. Різке падіння інтенсивності повітряного руху більш як на 55 відсотків і як наслідок, стрімке падіння доходів цього підприємства до 70 відсотків – це показники, які отримав в спадок  Дмитро Бабійчук, коли він очолив це відомство у 2014 році. За майже 3 роки керівництво підприємства зробило неможливе.

На сьогодні – перше - відновлено усі пільги, передбачені колективним договором і які за обопільною згодою і з профспілками довелося заморозити ще у 2014 році. З року в рік зростає заробітна плата, загалом за 3 роки вона зросла на 52 відсотки. Тільки в цьому році цей показник склав 37 відсотків, прийнято рішення про збільшення на 5 відсотків посадових окладів та винагороди за вислугу років, збільшено на 15 відсотків виплати за володіння іноземною мовою та використання її в роботі, підвищено на півтора відсотки доплату диспетчерам за складність операційного середовища, збільшено до 300 тисяч разову грошову виплату працівників у разі скорочення, зняті обмеження щодо здійснення капітальних інвестицій, які ми були вимушені впровадити у 2014 році в рамках антикризової програми. У фінансовому плані Украероруху на 2017 рік було передбачено здійснення капітальних інвестицій на загальну суму 643 мільйони гривень. У проекті фінансового плану на 2018 рік сума передбачена вже 680, поступово авіакомпанії відновлюють польоти у нашому небі.

Так за 11 місяців 2017 року було зафіксовано зростання кількості виконаних польотів на 18,7 відсотка у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Підприємство рухається вперед, зростають його прибутки, за оцінками європейських організацій з безпеки аеронавігації та міжнародної організації цивільних підприємств, аеронавігаційного обслуговування системи управління безпекою польотів аероруху є п’ятою серед 48 країн з європейського регіону. Скажіть, якщо це державне підприємство такого рівня демонструє такі результати, зарплати, які в середньому становлять 23 тисячі гривень, хто має…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

КОРЧИК В.А. Хто має ще такі результати?

Крім того, давайте поставимо інше питання, хто виграє від знищення Украероруху і послаблення обороноздатності держави? Відповідь очевидна. Хочу наголосити, що будь-яке…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас дуже прошу, 20 секунд,  я вас прошу завершити, тому що всі хочуть сьогодні виступити.

 

КОРЧИК В.А. Колеги, хочу наголосити, що будь-які викривлення або поширення заздалегідь неправдивої інформації щодо роботи підприємства та його директора, негативним чином впливає в першу чергу на обороноздатність країни. Саме тому розхитування ситуації навколо "Украероруху" є неприпустимим. Наслідки таких подій можуть бути катастрофічними для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова народного депутата Спориша. Прошу.

 

13:41:37

СПОРИШ І.Д.

Шановна президія, шановні народні депутати, які залишилися в залі! Насамперед я хотів звернути увагу нашої Оксани Сироїд, тому що Євтушка немає, але вона передала слово одному із народних депутатів, і його не було, і він реєструвався, і він не нажимав кнопку. Повинно бути чесно – значить, чесно завжди.

Я насамперед хочу привітати всіх, знову ж таки, приєднатись до всіх привітань, які були в нашому залі, всіх наших виборців із Новим роком, всіх українців! Насамперед згадати те, що римо-католики 25 числа будуть відзначати також Різдво. І ми в цьому залі дали можливість зробити все, щоб цей день був вихідним. Це перший раз римо-католики будуть у вихідний, в понеділок відзначати це свято. Привітати також з Різдвом всіх-всіх українців, адже насамперед хотілось би побажати всім миру, здоров'я і привітати наших вояків, які сьогодні захищають нас, щоб ми ось тут могли виступати від цієї трибуни.

Що хотілось би мені звернутися до народу України, до залу нашого, це насамперед, що ми у 2017 році залишили оцей популізм, який, на жаль, є серед всіх наших депутатів, можливо, і у мене. Але, разом з тим, якби ми його залишили, ми багато чого могли б і зробити, ще більше і прийняти законів, прийняти законопроекти в цьому році.

Але я хочу звернути увагу на те, що можна було багато чого зробити, але більшість, знову ж таки, шість фракцій у нас сьогодні знаходяться в опозиції, багато ще депутатів позафракційних. І тому доля сьогоднішніх законів, на жаль, тільки на дві фракції, це "Народний фронт"  і "Блок Петра Порошенка". Але я думаю, що ми зробимо все можливе, щоб наші закони, наші законопроекти дійсно слугували нашим   людям.

Я хотів би ще по деяких законопроектах звернутися. Це, наприклад, про те, як дерибаниться наша земля державними органами. І, ви знаєте, якщо  сьогодні… ми два дні назад не могли прийняти закон, не могли даже ввести у порядок денний те, що земля повинна розпоряджатися поза межами населених пунктів сільськими головами і сесіями, то це все деталі. Я знаю, що державні органи дерибанять, а сільські голови, сесії – вони знають, кому і як надавати ці землі. Останні садочки, які біля села – це… вони видаються Бог знає ким державними органами і Бог знає, хто їх отримує.

Тому я считаю, що у новому 2018 році ми повинні все зробити, щоб все-таки ми змогли от даний законопроект прийняти.

І на заключення я хотів би, щоби ми всі у 2018 році, всі народні депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд.

 

СПОРИШ І.Д. …ми відкрили все-таки і прийняли закон, щоб ми могли всі пройти через детектор брехні, через поліграфи, і щоб говорити тільки правду українському народу. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І я запрошую до слова народного депутата  Олега Ляшка і його команду.

 

13:45:20

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу, щоб українці подивилися на нашу команду, команду Радикальної партії, яка у повному складі сьогодні працює у парламенті. І подивіться на зал, і ви побачити майже пустий зал.

Чому я починаю з цього виступу? Присутність на робочих місцях "залізної" команди Радикальної партії – це демонстрація відповідальності перед людьми, перед Україною, перед своїм обов'язком.

Люди обирають депутатів для того, щоб вони працювали. Платники податки платять Президенту, Прем'єру, депутатам чималі зарплати для того, щоб вони міняли життя людей на краще. Коли депутат не здатен прийти до залу для того, щоб в м'якому, теплому, затишному приміщенні попрацювати, на що він  тоді здатен і чи є в нього совість?

Дорогі українці, я хочу, щоб ви побачили, що і в Ляшка, і в його "залізної" команди є і совість, і відповідальність, і знання, і план дій. Весь 2017 рік кожен з вас чув як ми боролися за вас, люди добрі, за ваше життя, за ваших дітей, за нашу рідну країну, за те, щоб достойно кожен українець жив в Україні. Чи вдалося нам це зробити? Ні, бо, на жаль, нас 20 депутатів в парламенті. В наступному парламенті, коли буде більшість Ляшка, всі закони, які пропонує команда Радикальної партії, ми приймемо  за три місяці. За три місяці в країні можна навести порядок, щоб кожен українець мав роботу, достойну зарплату, перспективу і гідне майбутнє в своїй рідній країні. Щоб українці, я бажаю, в 2018 році возз'єднання українських сімей, щоб люди із закордонів вернулися назад до дому, в Україну. Коли вони повернуться? Коли  вони бачитимуть, що в рідній країні вони можуть жити, заробляти і ставити на ноги своїх дітей.

Політика Радикальної партії, наша нова економічна політика, наша альтернатива тій політиці, яку проводить влада – сильна країна, розвинута економіка, достойна зарплата, достойні пенсії, стабільні ціни, тарифи, стабільна гривня, мир, об'єднання країни, відновлення територіальної цілісності, оце план мій і моєї "залізної" команди.

Я хочу кожному українцю і в Україні, і поза межами у новому 2018 році побажати здоров'я, віри, сімейного затишку, успіхів для їхніх дітей, миру для нашої рідної країни, стабільності, розвитку, вірити в Україну, вірити в себе. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Героям Слава! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І я запрошую до слова народного депутата Леоніда Ємця.

 

13:48:47

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, місто Київ, фракція "Народний фронт". Шановні українські громадяни! Я вас хочу привітати з Новим… наступаючим Новим роком і побажати, звичайно, мирного неба над головою. Хочу побажати, щоб  піднімаючи свої келихи з шампанським, святкуючи Новий рік і бажаючи здоров'я  собі і своїм рідним, ви згадали тих хлопців, тих солдатів, які сьогодні в окопах дають нам можливість святкувати  Новий рік і  працювати  на тих завданнях, які визначила нам держава.

Власне, зараз я б хотів би згадати, що нам вдалося зробити цього року, чим ми могли б пишатися в цьому  українському парламенті. І, однозначно, той закон, яким ми можем похвалитись, - це є Закон про конституційну скаргу, яким ми дали можливість кожному українському громадянину напряму захистити свої права в Конституційному Суді. Нагадаю, як це працювало раніше всі 20 років.

Була когорта  таких собі топ-чиновників, небожителів, які і виключно вони могли  звертатися до Конституційного Суду: це Президент України, це Верховний Суд України і це 45 народних депутатів (навіть  ні один, ні два, ні десять народних депутатів). Треба було громадянину  заручитись  підтримкою 45 народних обранців, щоб лише захистити своє право зверненням до Конституційного Суду. Ну це категорично неправильна ситуація, бо, зрозуміло, жодного такого громадянина, який міг би бути впевненим, що його право буде захищеним, у країні не знайти за всі 20 років. Тому той законопроект, і я пишаюся, що я є автором цього Закону про  конституційну скаргу, який було прийнято цим парламентом цього року, надав право кожному українському громадянину, якщо він вважає, що закон, який прийняла Верховна Рада, що указ, який прийняв Президент України, що рішення, яке випустив Кабінет Міністрів України, суперечить правам цього громадянина, він має право в суді захистити своє право. І якщо суд   вирішить, що  право цього громадянина  залишиться незахищеним,  громадянин іде до Конституційного Суду і напряму там захищає своє, Конституцією передбачене, святе право на здоров'я, на життя, на гідну освіту, інші права, які визначені нашим основним законом.

І що не було зроблено в цьому парламенті, бо говорити про здобутки однозначно сьогодні не варто лише. Не було прийнято Закон про відкриті виборчі списки. Зараз ми дивимося на хворий парламент, парламент, в якому відсутні народні депутати, на безвідповідальний парламент. На парламент, який…  ми можемо придумати штрафи за те, що вони мають ходити на роботу, і це будуть милиці, на яких…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. …парламент-інвалід доковиляє, звичайно, але нам потрібен здоровий працьовитий відповідальний парламент. І лише через Закон про відкриті виборчі списки ми можемо цього досягнути.

І бажаю нам в наступному році…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Тетяну Острікову.

 

13:52:20

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні українці. Тетяна Острікова, фракція "Самопоміч".

Підсумовуючи 2017 рік, підбиваючи підсумки, в основному говоримо про те, що не відбулося, бо з позитивного, того, що справді є добрим для людей, відбулося лише надання безвізового режиму для українців, що не є заслугою влади, а є радше визнанням Європейським Союзом українців дійсно членами європейської сім'ї і визнанням нашого права на вільне пересування територією Європейського Союзу.

Не вирішено проблеми сходу, не спромоглася влада ухвалити Закон про окуповані території, назвати Росію державою-окупантом, державою-агресором, покласти на неї відповідальність за все, що Росія робила і робить на окупованому Донбасі. Не знайшла влада часу і для розгляду Закону про визнання "ЛНР" і "ДНР" терористичними організаціями, – немає на це часу у влади. Не відбувалася справжня справедлива судова реформа. Навіть ті люди, які потрапили до Верховного Суду, ми бачимо, серед них є люди скомпрометовані, до яких громадськість має претензії щодо їх доброчесності. А ті судді, які сьогодні сидять в місцевих і апеляційних судах, до них взагалі ще не починався, не починалися жодні дії. І ці люди сидять там вже багато років.

Не позбавлено функцій слідства Генеральну прокуратуру. Не почало працювати Державне бюро розслідувань, не внесений Закон про антикорупційний суд, не створено фінансової поліції. Не зроблено ще багато чого, не вирішено багато кадрових питань. Не знайшлося часу у коаліції розглянути питання і призначити людей на посаду керівника Національного банку, на посаду голови Фонду державного майна. Не знайшлося часу призначити і розглянути питання про голову і членів Рахункової палати. У нас нелегітимні на сьогоднішній день голова і члени Центральної виборчої комісії. На призначення людей на ці ключові посади в державних органах держави не знайшлося ані бажання, ані часу, ані політичної волі.

Зате у влади знайшовся час звільнити Єгора Соболєва з посади голови антикорупційного комітету. Очевидно, це було основне завдання влади на 2017 рік. Тому, підсумовуючи, хочеться сказати, що немає великих радощів і в економіці. Попри закладене зростання економіки на 2-3 відсотки, яким сьогодні тут хвалився з трибуни Прем'єр-міністр, хочеться говорити зовсім про інше. Про те, що цей рік у підприємців ознаменувався і запам'ятається блокуванням масовим податкових накладних по абсолютно несправедливих, нерозумних і недоцільних критеріях, визначених Міністерством фінансів. Тільки парламент вчора зміг кінцево вирішити це питання і припинити цю ганебну практику, розблокувавши ті накладні, які були заблоковані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Розблокувати ті накладні, які були заблоковані станом на 1 грудня. Тому ці всі завдання, які я озвучила, очевидно, є завданнями парламенту на 2018 рік. І хочеться побажати всім нам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Міщенка. А ви наступна.

 

13:56:00

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина. Шановні громадяни України! А відчули ви покращення в цьому році для себе, для своїх сімей? Ну, напевно, всі скажуть, що ні. Може, одиниці, які при владі.

Чи одна із реформ, які анонсувалися владою, запрацювала? Напевно, не те що не запрацювала, ми бачимо ганебні явища після цих реформ. Ми ще не дійшли, у наступному році, до медичної реформи. А сьогодні на моє запитання до Прем'єр-міністра: чи знають вони, як була побудована пенсійна реформа і скільки людей отримали подачки, він сказав: все добре, ми все зробили правильно. Але вони не розуміють одне, вони не їздять до людей, вони не чують їх біль – оце їх величезна помилка. Тому що, коли люди повстануть, коли вони розкажуть про результати цих реформ, коли ми донесемо, зараз результат, а куди ж ці гроші від пенсійної реформи пішли, от тоді здригнуться всі. Прем'єр-міністр про це знає, тому що фахівці, які це готували, вони недолугі.

Я хочу сказати про те, що, на жаль, зараз дуже багато запитань і з передової, у тому числі до мене моїх виборців, які говорять, ви знаєте… Пряма мова: "Гидко дивитися на Верховну Раду, хочеться плюнути у неї. Але ми не знаємо, кого ми захищаємо, ми знаємо, захищаємо тільки країну і людей, але і вас теж захищаємо. Але рано чи пізно прийде той час, коли ми прийдемо і викинемо вас звідси. Ви скажіть (це пряма мова), скажіть своєму Голові Верховної Ради Парубію, щоб він по 15-20 раз не ставив лобістські закони і не запрошував народних депутатів, яких немає, до сесійної зали, щоб він не закривав очі на кнопкодавство, яке існує, під якими гаслами, що позбавимо кнопкодавства він прийшов  до цієї посади. Він не чує тих депутатів, не дає їм слово, які говорять проти влади і проти нього особисто, але іншим, які гладять цю владу, дає це слово".

Тому я хочу зробити висновок і вам всім люди сказати про цей висновок, що ви у першу чергу дивіться не на вишиванки, не на патріотичні речі, не як співають гімни, а дивіться на те, що він до цієї високої посади говорив і що він зараз робить цей керівник. А тому я зараз буду звертатися не до Діда Мороза, а до Господь Бога. Господь Бог, дай цим керівникам розуму!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я запрошую до слова народного депутата Ольгу Бєлькову.

 

13:59:05

БЄЛЬКОВА О.В.

Дякую, пане Голово.

Шановні громадяни України, Сьогодні в Україні відзначається кілька професійних свят. Перш за все, це День енергетики. Від імені своїх колег, від комітету я хочу привітати і подякувати тим, хто своєю важкою працею доставляє у кожну українську домівку енергію в усіх її виглядах. Я думаю, що це дуже важливо для кожного із нас.

Мені також приємно відзначити, що саме цей рік, 2017-ий, нарешті, створив потужні передумови для стрімкого розвитку вітчизняної газовидобувної промисловості. Дякую колегам, які підтримали мою ініціативу щодо запровадження стимулюючого оподаткування нових газових проектів. Ця ініціатива стала результатом багатьох зусиль із пошуку підтримки в уряді та в різних парламентських фракціях, які нарешті, після майже дворічних перемовин, переконалися у її важливості та підтримали її під час  голосування в парламенті поправок до Податкового кодексу.

Впевнена, що наша колективна робота щодо стимулюючого оподаткування залучить в галузь міжнародних інвесторів з сучасними технологіями. Також важливою перемогою стала підтримка Верховної Ради України у першому читанні ініційованого нами ще три роки тому законопроекту 3096, що суттєво спрощує дозвільну систему для газовидобувної  галузі.  Вже з 1 січня 2018 року  регіони, де видобувається газ, отримують суттєве поповнення їх місцевих бюджетів за рахунок  ініціативи, яка була прийнята, знову ж таки, з моєї ініціативи. Це суттєво конкретні кроки на непростому шляху до збільшення видобутку українського газу та зменшення залежності України від імпортного газу. Це конкретний план щодо енергетичної незалежності України.

Окрема подяка кожному громадянину, який сьогодні дуже ощадливо використовує газ, електроенергію як в своїй домівці, так і на підприємстві. Все це дає мені впевненість в тому, що у майбутньому ми дуже скоро станемо енергетично самодостатньою державою і будемо суттєвим гравцем на європейському ринку.

Також символічно, що саме сьогодні є також свято української дипломатії, а дипломатія в енергетиці як ніколи  набуває особливого значення. Тільки що представники "Нафтогазу" оголосили про деталі Стокгольмського арбітражу, який сьогодні було  оголошено там на вимогу нашого позову, першого позову  НАК "Нафтогазу"  до "Газпрому". Більше не буде "бери і плати", більше не буде зависоких цін і політичних знижок, за які торгувалися українські інтереси, більше не будуть лягати зайві кубометри  газу на плечі платників податків  в Україні.

Наступний рік  має стати для нас знаковим, ми повинні залучити нових інвесторів у газовидобуток і я думаю,  що спільно, ми цього досягнемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Парламент, уряд, Президент, всі мої колеги по всім фракціям, незалежно від назв цих фракцій, я прошу вас завжди підтримувати український інтерес…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Я наостанок, у переддень свят, я хотіла би побажати світла, тепла, українського газу  і миру в кожну українську оселю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я продовжую засідання на 15 хвилин для… Колеги, лишилося троє наших колег, які записалися  на виступ. І я думаю, це буде справедливо, якщо вони зможуть виступити. Це Кишкар, це  Сташук і Арешонков. Два виступи? Два виступи? Два виступи.

Прошу, народний депутат Кишкар.

 

14:03:10

КИШКАР П.М.

Дякую, шановні колеги,  за можливість, надану можливість виступити.

Декілька заяв від Народного руху України в рік 80-річчя В'ячеслава Максимовича.  Дякую за те, що підтримали відзначення на державному рівні дня  народження В'ячеслава Максимовича. І святкування це відбувається в усіх регіонах України. 24-го буде завершальний етап цього в Українському Домі, на урочистому  з'їзді спочатку Народного Руху, а потім на святкових заходах, присвячених його діяльності, його життєвому шляху.

Втішений, що вчора Конституційний Суд своїм рішенням зняв партійну диктатуру, скасувавши 3700, яким передбачалося, що після волевиявлення людей можна було за тих чи інших обставин, маніпулюючи волевиявленням, змінювати свої списки політичним партіям і проводити до парламенту не тих людей, за яких голосували власне люди.

Друга заява чи не найголовніша, це вихід з фракції "Блоку Петра Порошенка" двох членів Народного Руху України Віктора Кривенка та Павла Кишкаря. Безумовно, що посилання на ті проблеми, які є в державі, державні проблеми і щодо підтримки антикорупційних наших органів, і Генеральної прокуратури, бо вона так само залишається органом, який впливає на боротьбу з корупцією, і на підтримку Національного антикорупційного бюро, і безсумнівно основною реформою, яка мусить бути імплементована цим скликанням Верховної Ради це виборча система. Безумовно Народний Рух буде наполягати на тому, щоб була запроваджена пропорційна система виборів з відкритими списками. Згадувані Віктором Галасюком інституції розвитку української економіки і кредитне експертне агентство, і підтримка створення індустріальних парків є надважливими для формування економічної незалежної України.

Звичайно залишається ціла низка особистих питань, і в особисте я відношу не розслідування тих гучних вбивств, як Серьожі Лихмана і колишнього мера Миргорода В'ячеслава Третецького. Це ті звернення, які ми накопичуємо і відправляємо у відповідні органи, які залишаються без розгляду. Це є підтримка, дивна підтримка владою людей з Партії регіонів, які зараз є чи то мерами, чи то залишилися на посадах голів райдержадміністрацій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд.

 

КИШКАР П.М. Я думаю, що ми вміємо  в той чи інший час зупинитися і не підтримати дивні походи на жовтневі палаци чи прориви, не підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Арешонкова.

 

14:06:48

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановні колеги! Шановні українці! Завершується рік, і ми підводимо підсумки. І, безперечно, в грудні найважливішою подією було прийняття державного бюджету на наступний рік.

Сьогодні багато звучало різних висловлювань, переважно критичних, тому що, дійсно, маючи, на жаль, невеликі фінансові резерви забезпечити потреби всіх практично неможливо. Я хочу сказати, що, на жаль, в цьому бюджеті не було враховано до кінця інтереси і потреби великої соціальної категорії громадян – це ті хто постраждав внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції. І ми говорили про те, що вже третій рік поспіль 1,9 мільярди, одна і та сама цифра закладається на реалізацію всіх державних соціальних програм. Йде катастрофічне недовиконання цих програм і я сьогодні дякую всім політичним фракціям, які в наступному році виявили бажання продовжити спільну роботу над тим, щоб відстояти інтереси цієї категорії громадян.

Я хочу звернутись до Прем'єр-міністра і сказати, що він обіцяв разом з міністром соціальної політики Ревою попрацювати над постановою 1210, змінити її в частині регулювання фінансового забезпечення чорнобильців. І особлива увага на надання медичних послуг цій категорії громадян.

Але я хотів би підкреслити ще одну річ, якось в цьому нашому запалі прийняття бюджету, не звернули особливу увагу на прийнятий, надзвичайно важливий документ Кабінету Міністрів – це стратегія розвитку лісової галузі.

І я хочу сказати, що після цього прийняття документу по всім областям України відбулися масові протести громадян, державні лісгоспи, лісгоспи АПК, працюючі громадяни вийшли з тим, що вони не розуміють, що пропонує Кабінет Міністрів.

Особливо мені "сподобалась" (в лапках) фраза, яка була в цьому документі, що "він не потребує громадського і суспільного обговорення". Скажіть, доля майбутня українських лісів не потребує обговорення широкої категорії громадян?

Тому я закликаю сьогодні  всіх: в наступному році щоб ми з самого початку поставили конкретне питання перед урядом: розкажіть, якою буде майбутня державна стратегія розвитку лісового господарства? (Оплески)

Я дякую вам, шановні колеги, за успішну роботу в цьому році. Були промахи, були й досягнення. Я бажаю всім здоров'я, енергії, натхнення, толерантності у стосунках між депутатами, між політичними фракціями і групами, і тоді обов'язково досягнемо успіху. Всім українцям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд для Сташука.

 

14:10:06

СТАШУК В.Ф.

Я відмовлявся від слова, тому що думаю, що всі вже втомилися слухати, хай щирі, але традиційні привітання. Але коли я почув, що зараз на балконі школярі з Дарницького району міста Києва, з мого виборчого округу… (Оплески) Я вийшов для того, щоб привітати саме них, і… їх привітати, привітати всіх українців і сказати, що, мабуть, саме для майбутнього ми повинні працювати так, щоб нам не було соромно і щоб нами пишалися всі молоді люди, які поки що не голосують, але настане момент, коли вони будуть відповідальними виборцями і будуть обирати, можливо, кращих, ніж ми, до цієї зали. (Шум у залі, оплески)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все? Дякую.

Шановні колеги, дозвольте нагадати вам, що з 25 грудня до 5 січня народні депутати будуть працювати з виборцями, у тиждень з 9 до 12 січня народні депутати будуть працювати у комітетах. А чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 16 січня 2018 року о 10 годині.

У зв'язку із цим, шановні колеги, шановні громадяни України, вітаю вас з усіма прийдешніми святами, зичу нам сили, розуму і любові. Сили, щоб встояти у тривалій попереду ще боротьбі, розуму, який не дасть нам  втратити те, що ми здобули, і любові, бо це те, що залишає нас людьми.

Гарних всіх свят! І зустрінемося в новому році. (Оплески)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку