ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

07 грудня 2017 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Заодно повідомляю колег, що розміщення плакатів в залі Верховної Ради України є грубим і цинічним порушенням Регламенту.

Прошу заходити, займати місця і приготуватись до реєстрації.

Отже, прошу підготуватись до реєстрації і прошу зареєструватись, колеги. Будь ласка, реєструємося.

 

10:04:14

Зареєструвалось 333 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні в Україні відзначається День місцевого самоврядування. Це державне свято доби незалежності, яке є знаковим у становленні української держави. Завдяки ухваленій українським парламентом реформі децентралізації громади тепер можуть планувати і реалізовувати проекти, які стимулюють місцевих розвиток, покращують якість життя людей і є надійною інвестицією у майбутнє країни, у розвиток всієї національної економіки. Сильна громада – це сильна держава. Щиро вітаю усіх з святом, з Днем місцевого самоврядування, колеги! Привітаємо і наших колеги.

І, шановні колеги, зараз я попрошу уваги, я спробую розповісти логіку сьогоднішнього дня. Отже, можуть уважно слухати всі фракція, першим питанням ми завершуємо розгляд цього законопроекту, який ми не завершили вчора, 5294. Там лишилась невелика кількість правок. І я думаю, на це піде приблизно 10-15 хвилин.

Наступний – це закон важливий у День місцевого самоврядування, це є Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад" (6466). Там всього 7 правок. Ви пригадуєте, яка була підтримка його під час розгляду у першому читанні. І я думаю, воно займе небагато часу і це буде дуже важливий знак для місцевих громад.

Потім буду рекомендувати проект Закону про дипломатичну службу, як ми і домовлялися, тільки за основу, тільки за основу Закон "Про дипломатичну службу".

Колеги, потім у нас буде включення у порядок денний сесії. Першим включення у порядок денний сесії є закони, які стосуються на мораторій… продовження мораторію на продаж землі. Вони будуть включені, і першим питанням вони будуть стояти включення в порядок денний сесії. Після четвертого закону, коли буде концентрація достатня депутатів. Це буде орієнтовно 11 година. Орієнтовно 11 година. Згідно Регламенту має бути включення до обіду, розгляд - після обіду. Але коли будемо включати, порадимось з вами. Буде близько 10 законів включення в порядок денний сесії, а потім ми перейдемо до розгляду спочатку Бюджетного кодексу…

Ще одне. Закон про мораторій на продовження… продовження мораторію на продаж землі буде розглянутий сьогодні і буде сьогодні прийнятий. Оце головне повідомлення. Потім порадимось технологічно.

Наступне. Ми почнемо спочатку з Бюджетного кодексу. Потім ми перейдемо до Податкового кодексу і після того до бюджету. Бюджетний кодекс уже є готовий, Податковий ще готується комітетом. І ми зможемо під час проміжку, які в нас будуть між законопроектами, переносити законопроекти соціального характеру для голосувань.

Колеги, мені здається, я достатньо подетально пояснив. Для технологічних більше консультацій ви зможете підійдете, хай підійде ваш представник - і я вам скажу.

Зараз ми переходимо до продовження нашої роботи. Ми не завершили законопроект 5294. І я прошу представника комітету, доповідача зайти в зал і зайняти… приготуватись до доповіді, і авторів правок я прошу приготуватись до обговорення. Отже, колеги, логіка загальна зрозуміла. Так? В цій логіці… ця логіка передбачає, що під час розгляду на сесії: а) питання мораторію буде включено; б) хочу теж повідомити, я буду пропонувати перенести питання "Купуй українське", щоб ми його розглянули швидше. І я просив би, просто щоб в залі було загальне порозуміння, ми сьогодні маємо унікальний шанс прийняти бюджет у визначений законом час, не серед ночі, а в наш звичайний робочий день. Але, тим не менше, колеги, я буду просити, щоб ми проголосували, що сьогодні Верховна Рада України буде працювати до прийняття бюджету. Це буде підтримано, колеги? Я звертаюсь до всіх фракцій. До прийняття бюджету. Можливо, ми не встигнемо  до шостої, можливо, ми трішки затягнемо, і я буду просити усіх колег, щоб це було підтримано.

А також я сьогодні буду просити підтримати Закон про реформу парламенту: 20 комітетів. Ми його скоригували під час "Діалогів Моне", ми лишили лишень кількість, ми виключили питання співвідношення комітетів і міністерств. І я теж буду просити депутатів, щоб ми сьогодні цей закон підтримали.

А зараз ми продовжуємо розгляд проекту Закону 5294. І я запрошую на трибуну доповідача – першого заступника голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Величковича Миколу Романовича. Будь ласка, пане Миколо.

Нагадаю: вчора ми завершили розгляд на поправці 349-й. І я зараз буду продовжувати називати правки, і прошу авторів правок зголошуватись і називати номер своєї поправки. Працюємо колеги, прошу, будь ласка.

Отже, 349. Не наполягає. 

377-а. Ірина Луценко. Не наполягає. 416-а. Не наполягає.

Будь ласка, Суслова, включіть мікрофон. Будь ласка, колеги! Я прошу зараз, Ірині Геращенко надаю слово для озвучення поправки. Будь ласка, Іра.

І, колеги, ми через кілька хвилин переходимо до голосування. Я прошу всіх заходити в зал займати робочі місця. Я прошу всіх голів фракцій запросити депутатів в зал і прошу секретаріат Верховної Ради запросити депутатів.

Отже, 332 поправка. Світлана Заліщук. Прошу включити мікрофон для виступу з місця.

 

10:15:01

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановні колеги, я хочу зараз скористатися цією хвилиною аби виступити не по поправці 332, але загалом по всьому закону, який ми зараз будемо ухвалювати.

Сто років тому жінки не могли голосувати на виборах, у них не було виборчого права, і тоді церкви по всьому світу насправді підтримувати чоловіків у їхньому відстоюванні інтересів щодо того, що жінки справді є неповноцінною частиною людства. Через це дуже багатьох жінок насправді, які боролися за своє виборче право, деяких саджали у в'язницю. Зараз нам здається це абсурдом, здається, що це "сюрр", але тоді, сто років тому, це була абсолютна реальність. Я бачу, як зараз, абсолютно так само, елементарний страх і стереотипи народних депутатів в цій залі, не суспільства, а саме деяких народних депутатів, не дозволяють нам повноцінно ухвалити законодавство і ратифікувати Стамбульську конвенцію з тендером, і сексуальною орієнтацією, як того вимагає наші зобов'язання перед Радою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Додайте 30 секунд, будь ласка.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Ухвалення цього закону з виключеними термінами про гендер і сексуальну орієнтацію буде не прийнятою Радою Європи і буде засуджено з боку міжнародної спільноти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Ірина Геращенко.

 

10:16:32

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги! Я би дуже хотіла, щоб зараз апелювати до шановних лідерів фракцій, до всіх. Будь ласка,  шановний Олег Валерійович, я б хотіла, щоб ви в цю хвилинку ви мене послухали. Я хочу… ми обговорюємо цей законопроект і я хочу, по-перше, подякувати всьому залу за те, що ми дійсно з вами дуже багато зробили для боротьби з гендерними стереотипами і сексизмом. І навіть ті політичні сили, які ще вчора займали ретроградну позицію вони сьогодні змінюються, це дуже правильно.

Зараз ми приймаємо дуже важливий закон, який направлений на боротьбу з домашнім насильством. Це, ви самі знаєте, що тема серйозна, дуже вона проблематична і важка, і що намагаються вилучити з цього закону? От я хочу звернутись тут до всіх фракцій – колеги, почуйте! – дві фрази хочуть вилучити "гендерне зумовлене насильство" і "гендерні стереотипи". Друзі, якщо ми правильно не поставимо діагноз, що це існує, ми не дамо механізму вирішення цієї проблеми.

Підніміть, будь ласка, руку в цій сесійній залі, хто не погодиться зі мною, що у нас існують гендерні стереотипи? Наприклад, якщо зґвалтована, жертва зґвалтування була в джинсах, то до неї буде менше запитань у суспільства, ніж, якщо вона була в короткій спідниці або з не таким декольте – це і є гендерний стереотип. Він стосується не тільки жінок, він стосується і  чоловіків.

От знаєте, в цій залі, дуже багато чоловіків зараз пишуть у Фейсбуці, привітайте мене, у мене народилася дитина – це супер. Але  підніміть руку, хто з вас був в декретній відпустці по декретній відпустці по дитині? Один підняв, молодець…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дві хвилини…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я по всім поправкам пройдуся. Але почитайте, той самий Марк Цукерберг, він зараз йде на весь місяць у декретну відпустку по вихованню маленької дитини, і це нормально, щоб ми з вами подолали ці гендерні стереотипи.

Друзі, гендерне зумовлене насильство стосується дітей, тому що саме дитина часто в родині найбільше страждає від насильства, тому що вважають, що її можна принижувати, вона маленька.

І тому, без цих дефініцій, які є в інших законах, вони ж у нас є в Законі "Про освіту", який ми нещодавно прийняли, є ця дефініція. Гендерні стереотипи, гендерно зумовлене насильство – саме про це йдеться в цьому законі. Ні про що інше не йдеться. Йдеться про те - це закон про права людини, - що не можна принижувати жінку за гендерні стереотипи, що вам не подобається, як вона виглядає. Чи не можна принижувати дитину по цим гендерним стереотипам, чи чоловіка не можна принижувати.

Тому, колеги, наше прохання від МФО "Рівні можливості" наступне: давайте ми повернемося до кількох принципових поправок, які просто залишають ці дефініції в законі, і з ними його підтримаємо. А якщо на це немає згоди залу, то ми пропонуємо на повторне друге читання провести консультації  і за тиждень проголосувати. Але це дуже правильний закон. Дорогі, він дуже правильний! Ми просимо вас, дивіться, мова йде про шість поправок, в які ми вносимо просто ці…

Ми хочемо подякувати Ірині Луценко, яка сьогодні веде дуже серйозну боротьбу проти гендерного насильства, проти домашнього  насильства. Давайте повернемо просто ці дефініції. Будь ласка, мова йде про поправки номер 4, 6, 8, 10, 17 і інші поправки по тексту, де просто зафіксовуються ці позиції: гендерні стереотипи і боротьба з гендерним насильством, це боротьба з насильством проти жінок, дітей і чоловіків, там немає ніяких "разрушения устоев".

Почуйте, будь ласка! Давайте разом з вами не повертати наше законодавство на 10 років назад в термінології.

Я прошу, будь ласка, і шановного Олега Ляшка, і шановного Олега Березюка, і шановного Юрія Бойка, і шановного Максима Бурбака, і шановного Артура Герасимова і ваші фракції: давайте проголосуємо за закон із сучасними нормальними дефініціями, які відповідають тому, що існує. Самі будемо боротися зі стереотипами, і тоді це зробить суспільство.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, зараз я дам слово ініціатору – Ірині Луценко, представнику комітету, і після того ми  переходимо  до голосування. Дві хвилини.

Заключне буде представника комітету. Зараз я даю Ірині Луценко можливість виступити. З місця, з місця, пані Ірина. Потім – представник комітету, а потім голосуємо. Я прошу всіх заходити в зал і займати робочі місця. Мікрофон Ірині Луценко включіть, будь ласка.

Давайте, карточки нема, давайте з трибуни. Пане Микола Романович, дайте можливість хвилину Ірині виступити з трибуни, почекайте, потім дам вам слово. Будь ласка, пані Ірина.

 

10:22:17

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, під час першого голосування, після... під час голосування за цей закон в першому читанні, на вимогу залу, були вилучені всі правки, які стосувалися ґендеру, ґендерних стереотипів і так далі. Це була вимога всіх фракцій для того, щоб цей закон як інструмент, який дозволяє реалізувати кожній жінці, кожній дитині, кожному чоловіку, кожному старшому поколінню, яке піддається домашньому насильству, реалізувати свій момент захисту – це і створення притулків, це і створення гарячої лінії, це і юридична вторинна допомога, це і приписні приписи, які вимагає поліція для того, щоб захистити жертв домашнього насильства, все це було створено. Для того, щоб консолідувати зал, ми вилучили ці тези, замінивши це слово "насильством стосовно статі", поняттям "рівних можливостей і прав чоловіка і жінки" для того, щоб  збалансувати зал...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину дайте, хвилину.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Народними депутатами були внесені відповідні правки. Вчора ці правки не були підтримані, тому цей закон залишився в тому вигляді, в якому його вніс в зал комітет. Прошу зал зрозуміти, яка це серйозна проблема. Я вчора  з цієї трибуни говорила про  3 мільйони дітей, які  є свідками і  жертвами насильства. Я говорила про  165 тисяч жінок, які щороку попадають в травматологічні пункти. Я говорила про 1,5 тисяч жінок, які вмирають від рук своїх чоловіків. Я говорила про дітей-інвалідів. Я говорила про старше покоління, яке піддається домашньому насильству. Проблема, яка є не тільки українською, яка є світовою  проблемою. Щодня кожні 106 секунд від насильства в сім'ї страждає одна людина на планеті.

Шановні колеги, прошу сконсолідуватися і підтримати цей законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. І підтримати цей законопроект в редакції комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Микола Величкович, одна хвилина. І переходимо до голосування. Я прошу всіх зайняти свої місця.

 

10:24:55

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги! Комітет не пропонував вилучати термін "гендер", це було рішення  сесійного залу, і ми змушені були відреагувати на рішення наших колег. Проте ми вважаємо, що держава має зупинити домашнє насильство, від якого, насамперед, страждають жінки та діти. Якщо ми відкладемо цей  законопроект або за нього не проголосуємо, виникає  питання: скільки ще жінок і дітей мають померти через дискусію щодо терміну "гендер"?

Я звертаюся до вас не від імені  лише комітету, а від тих жінок і дітей, які страждають  від домашнього насильства. Прошу підтримати цей законопроект і проголосувати проти домашнього насильства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, займаємо робочі місця. Поки заходять депутати, ще  Суслова, одна хвилина.

Будь ласка,  займайте робочі місця, заходіть в зал.

 

10:26:06

СУСЛОВА І.М.

Шановні колеги, у 2011 році Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбою з цим явищем – домашнє насильство. Це означає, що на міжнародному рівні ми взяли на себе зобов'язання по її ратифікації, а також зобов'язалися імплементувати положення конвенції до національного законодавства. Передумовою ратифікації Стамбульської конвенції є ухвала законопроекту 5294 про запобігання та протидію домашньому насильству.

Хочу наголосити, що я хочу підтримати шановну пані головуючу Ірину Геращенко, попросити ще раз поставити на підтвердження поправки, які дають визначення таким термінам як гендерна рівність, сексуальна орієнтація, які вже містяться на сьогоднішній день у текстах законопроектів, які є проголосовані цією Верховною Радою. Без цих дефініцій, без дефініцій гендерні стереотипи, це ми не зможемо ратифікувати потім Стамбульську конвенцію, вірніше, це не буде вважатися її імплементацією.

Будь ласка, зважте на це і поставте, давайте проголосуємо із цими поправками текст законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, обговорення завершене, ми і так його ведемо дуже сумбурно. Я прошу всіх уваги. Ні, зараз немає виступів від фракцій, це автори правок виступали. Пояснюю вам логіку, колеги.

Коли ми приймали закон у першому читанні, в залі була вимога вилучити певні положення. І так працював комітет. Ми пройшли усі правки, по завершенні Ірина Луценко, спочатку Ірина Геращенко запропонувала повернутись до правок 4, 6, 8, 10, 17, а Ірина Луценко і комітет просять проголосувати так, як підготував комітет. Ми це питання маємо вирішити шляхом голосування.

Тому я першим поставлю: хто за те, щоб ми повернулись до правок, які перерахувала Ірина Геращенко. Якщо буде достатньо голосів, щоб до них повернутись і підтвердити, тоді я поставлю законопроект з тими правками. Якщо не буде достатньо голосів на повернення і підтвердження, я поставлю законопроект без цих правок. Зрозуміла логіка?

Отже, я ставлю на голосування пропозицію Ірини Геращенко повернутись до правки 4, 6, 8, 10, 17, які були відхилені комітетом. Прошу голосувати.

 

10:28:44

За-169

Не повернулись.

І тепер я ставлю проект Закону про запобігання та протидію домашньому насильству (5294) в тому, як ми провели обговорення, в другому читанні та в цілому в тому варіанті, який був поданий комітетом. 5294 в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо колеги, прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:29:21

За-237

Закон прийнято.

Колеги, наступний закон неймовірно короткий: сім правок. Тому я прошу нікому нікуди не йти з залу. Ми переходимо до розгляду наступного питання порядку денного. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення (6466).

Колеги, це День місцевого самоврядування. Добрий знак і добрий сигнал. І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Федорука Миколу Трохимовича. Будь ласка, пане Микола. Всього сім правок, не розходьтесь, будь ласка.

 

10:30:11

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович! Перш за все, дозвольте привітати всіх вас з Днем місцевого самоврядування і продемонструвати, що ми є прихильниками місцевого самоврядування прийняттям цього надзвичайно важливого закону, не складного, але на який чекають сотні, тисячі громад в нашій державі, сотні громад в нашій державі.

За дорученням Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні 6 грудня зауваження і пропозиції, що надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи, до проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення (реєстраційний номер 6466), поданого народними депутатами Дехтярчуком та іншими і прийнятого Верховною Радою України за наслідками розгляду у першому читанні за основу 16 листопада цього року.

До розгляду законопроекту в другому читанні від 8 народних депутатів України подано 9 пропозицій, з яких 3 пропонується врахувати, 2 врахувати частково і 1 відхилити.

За результатами всебічного обговорення ухвалено висновок: рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради проект Закону України про внесення змін до Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення (реєстраційний номер 6466) за результати розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

У разі прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому пропонуємо доручити Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування при підготовці його на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання. Остаточна редакція законопроекту завізована із зауваженням Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Всього кілька поправок. Я їх зачитаю. Я зачитаю їх всі. І я прошу всіх заходити у зал, бо обговорення буде дуже коротким.

Отже, 3-я, Нестеренко.

1-а. Олена Шкрум, будь ласка.

 

10:32:56

ШКРУМ А.І.

Шкрум Альона, фракція "Батьківщина". Колеги, сьогодні дійсно у нас свято місцевого самоврядування – День місцевого самоврядування. При цьому я хочу скористатися нагодою і сказати, що у нас є законопроект про службу в органах місцевого самоврядування, який лежить у цій Раді більше року, який заветований паном Президентом з двох поправок, і ми не можемо його проголосувати. Колеги, найкращим подарунком для місцевого самоврядування, для розвитку регіонів, для мерів, для малих і невеличких міст, для селищ, для нових об'єднаних територіальних громад було б прийняття нового європейського Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування", який підтриманий Асоціацією міст, підтриманий європейськими партнерами, який продовжує реформу державного управління. Замість цього, на жаль, ми сьогодні розглядаємо маленький законопроект, тому що нам немає що дати місцевому самоврядуванню. Ми і так згадуємо про місцеве самоврядування один раз на рік в цей день. Колеги, будь ласка, я закликаю поставити в порядок денний службу в органах місцевого самоврядування і закликаю Президента зупинити блокувати цей важливий законопроект.

Дякую. Не наполягаю на поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хочу тільки нагадати, ми згадуємо не раз в рік, ми цього року прийняли кілька принципово важливих питань для розвитку самоврядування. Не у всіх питаннях є погодження, але ми цього року прийняли дуже важливі закони, і за це мені особисто дякували дуже багато представників громад.

Отже, 3-я. Не наполягає.

6-а. Івченко. Включіть мікрофон. 6 правка.

 

10:34:26

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Ну, хочеться, по-перше, привітати всіх з Днем місцевого самоврядування. А, по-друге, сказати, ви однією рукою проводите закони про добровільне об'єднання, а, з іншої сторони, ви повністю знищуєте місцеве самоврядування. Ви сьогодні фактично проводите закон про приєднання до обласних… до міст з обласним значенням, до приєднання. А це означає, що скасовується сільська, селищна рада, вона не буде мати свого представника в місцевій раді. Якщо їх буде 5, 6, 7, то вони не будуть проводити вибори, які будуть безпосередньо давати своїх представників в місцеві ради.

Друге. Я хочу сказати, що ми запропонували, що, якщо приєднується населення, якщо воно більше 30 відсотків підходить до міст безпосередньо обласного значення, то проводяться вибори і в місцеві ради, і перевибори голів. І це вірно. Це є добровільно і це безпосередньо відповідає місцевому самоврядуванню. А фактично ви його нищите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Микола.

 

10:35:40

ФЕДОРУК М.Т.

Шановний пане Вадиме, шановні колеги, цей закон є не про об'єднання, а про приєднання, і тут нічого не нищиться. Якщо та чи інша громада не хоче приєднуватись до міста обласного значення, ніхто її насильно не заставить. І тому… Не примусить це зробити. Це є все добровільно. Це перше.

Друге. Дуже легко обійти вашу поправку. Якщо, наприклад, до обласного міста хочуть приєднатися декілька сіл, які є навколо, п'ять,  наприклад, то можна це робити не за один раз, а робити поступово, протягом кожного місяця робити приєднання, і цю вашу правку легко обійти. Тому це нічого не знищує, не знищує місцеве самоврядування, принцип добровільності не порушується. А якщо треба провести перевибори голови чи ради, це приймає рішення рада і ті громади, які хочуть приєднатися. Це буде об'єднання, а не приєднання, і це не предмет регулювання цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Наполягаєте на голосуванні?  Ні, ні, ми не обговорюємо. Наполягаєте, так?

Я ставлю на голосування поправку номер 6 народного депутата Івченка. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

10:37:10

За-69

69-за. Рішення не прийняте.

І, колеги, остання поправка заключна. Через, після цієї поправки буде голосування. Тому прошу, 7 поправка Євтушок.

 

10:37:23

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина. Я також хочу сьогодні  привітати всіх тих, хто є службовцями органів місцевого самоврядування, всіх тих, хто дотичний до цієї тяжкої справи. Хочу привітати Асоціацію міст України, яка також супроводжує роботу органів місцевого самоврядування, з цим прекрасним святом.

У той же момент хочу сказати, що як би там не було, закон мав би добровільно приєднувати громади. І тому я вніс таку поправку, що приєднання територіальних громад, сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення виключно добровільним та відбувається за рішенням усіх відповідних місцевих рад. Чому комітет відхилив цю поправку – не зрозуміло. Адже закон чітко свідчить, що це добровільне об'єднання, а не приєднання за небажанням міських голів обласних міст іти на вибори.

Поправку прошу не голосувати, позицію я і так розумію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає на голосуванні. Але, пан Микола, ви будете коментувати? Давайте краще швидше проходити. Добре.

Будь ласка.  Включіть мікрофон.

 

10:38:35

ФЕДОРУК М.Т.

Я поясню чому відхилив. Справа в тому, що ви правильно кажете, це все прописано в основному законі – принцип добровільності. І ваша є просто констатація факту, це просто політична позиція викладена, а не юридичний термін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, колеги, зараз 8 поправка. Гусак. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

10:38:54

ГУСАК В.Г.

Шановні українці, шановні колеги! По-перше, вітаю зі святом усіх працівників місцевого самоврядування в  Україні.

Що стосується цього законопроекту, то він дає можливість не проводити нові вибори у разі приєднання селищ та сіл до обласних центрів та міст обласного підпорядкування – це корисна річ,  і ми будемо це підтримувати. Моя правка дає можливість і більш  чітко визначає, що у разі приєднання не проводяться нові вибори міського голови. Правка частково врахована, але я прошу врахувати її повністю і поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пане Миколо, прокоментуйте.

 

10:39:48

ФЕДОРУК М.Т.

Комітет прийняв рішення врахувати частково, там і наступна правка, депутата Шпенова, також вона повторюється. Вона врахована, це і передбачений, цей закон, я просив би вас не наполягати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ви наполягаєте на голосуванні? Не наполягаєте. Добре.

І на підтвердження, Івченко, назвіть номер поправки.

 

10:40:13

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги! Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Я ще раз хочу сказати, закон називається "про добровільне об'єднання", ніякого приєднання  тут немає – це раз.

Друге. Ми говоримо про те, що якщо приєднуються сільські, селищні ради і населення міст обласного значення, чи міст обласного підпорядкування збільшується на третину, мають проводитись вибори. Це чесно, чесно до тих територіальних громад, які приєднуються, бо вони мають мати своїх представників у відповідних місцевих радах і вони мають давати голоси за відповідного міського, сільського голову і це вірно.

Ви сьогодні не даєте можливість тому місцевому самоврядуванню яке… приєднатися, мати представників, не даєте селу, селищу. А якщо їх буде п'ять-шість, ви на 2 роки заморожуєте вибори в цих територіальних громадах – це невірний підхід, це безпосередньо лобізм міст обласного значення, які будуть приєднувати десятки тисяч гектарів сільськогосподарської землі і не будуть мати, сільські ради, представників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Миколо.

 

10:41:33

ФЕДОРУК М.Т.

Шановний колего, ще раз повторюю: це не предмет регулювання цього закону. Якщо та чи інша громада не захоче приєднуватися до міста обласного значення, то для того, щоб отримати представників у цій міській раді, вона буде проводити процес об'єднання, який регулюється основним законом, а цей закон, зміни, пропонують приєднання. Якщо не хоче, будуть проводити вибори і депутатів, і міського голови в разі об'єднання. Тому це ви не зовсім праві, пане Вадим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження 7 поправку? Але ж 7 поправка, якщо я не помиляюся, вона відхилена, вона не може бути підтверджена, 7 правка. Дев'яту.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію, щоб поставити на підтвердження 9 правку, депутата Шпенова, комітет її врахував частково. Вадим Івченко наполягає, щоб вона була не врахована взагалі. Ні, щоб була не врахована. Отже, хто підтримує пропозицію Івченка, прошу проголосувати. Дев'яту на підтвердження, я це назвав вже двічі, якби ви були уважні. Прошу голосувати.

 

10:43:11

За-102

Отже, ми переходимо до голосування в цілому, обговорення завершене. Я прошу займати місця, приготуватися до голосування. Будь ласка, заходьте в зал займайте робочі місця.

Отже, ми знайшли компромісне рішення, яке об'єднує весь зал, і зараз ми маємо шанс зробити важливий крок для розвитку місцевого самоврядування.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання  громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення (6466) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, підтримаємо місцеве самоврядування, колеги,  голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

10:44:33

За-194

Не встигли всі колеги, я прошу зайти в зал, це важливий момент для самоврядування. Я бачу: не встигли. Ми зараз повернемося, колеги. Я прошу всіх зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення, і прошу показати по фракціям, будь ласка.

"Блок Петра Порошенка" – 72, "Народний фронт" – 56, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 16, Радикальна партія – 15, "Батьківщина" – 0, "Воля народу" – 6, "Партія "Відродження" – 5.

Колеги, я думаю, що питання мобілізації, ми врахували всі пропозиції, які були озвучені, але обговорення вже завершене, я дуже прошу, колеги, максимально змобілізуватись. Зараз я поставлю на повернення.

Пане Миколо, я прошу вас дати роз'яснення для депутатів, які не зрозуміли про 9 правку. І, будь ласка, і запрошуйте депутатів в зал. Ми не можемо в день місцевого самоврядування підвести місцеве самоврядування.

 

10:46:00

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати!  Цей законопроект чекають десятки, сотні громад нашої держави. І він нічого не забирає з точки зору добровільності. Якщо хто бажає приєднатися, той буде приєднуватися, хто бажає об'єднатися, він буде об'єднуватися по іншому закону. І будуть проводитись вибори і міського, об'єднаної громади голови, і депутатів. А це ті, лише ті, хто бажає приєднатися без виборів. Це членом виконкому стає староста або сільський голова, який виконує обов'язки старости.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, у кого є уточнення, підійдіть до мене. Підійдіть до мене! Так, якщо можете, підійдіть до мене. Прошу запрошувати депутатів у зал.

Можемо голосувати? Ви можете  голосувати?

Колеги, якщо зараз я дам слово одній групі або фракції, мені доведеться всім давати. Це займе 15-20 хвилин, колеги.

Ви можете між собою, з комітетом  узгодити? Ви знаходитесь один від одного кілька метрів. Якщо я даю слово одним, я мушу дати всім фракціям і групам. У нас обговорення завершене.

Тому у мене є просте питання: чи ви уточнили всі позиції? Уточнили,  так?

Добре, колеги! Я прошу всіх зайняти робочі місця, приготуватися до голосування.

Я ставлю на голосування пропозицію повернутися до голосування за проект Закону про добровільне об'єднання громад (64…) (Шум у залі)

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутися до 6466. І я прошу проголосувати і прошу підтримати повернення до 6466.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги.

 

10:48:55

За-209

Я дуже прошу автора поправки і Миколу Федорука між собою вияснити цю ситуацію. Я прошу заходити в зал, я поставлю ще раз на повернення, прошу максимально змобілізуватися.

Прошу, від комітету Федорук.

 

10:50:01

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, я пропоную проголосувати в цілому в редакції комітету те, що було.

Прошу поставити, Андрій Володимирович, на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, немає, пане Миколо.

 

ФЕДОРУК М.Т. Повернутися і проголосувати в редакції комітету.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Микола! (Шум у залі)

 Отже, пропозиція комітету полягає в тому, щоб ми повернулися до 9 правки і її підтвердили. Я прошу представника комітету підійти до трибуни і бути тут.

Микола Федорук, Микола Федорук, я прошу повернутися і бути тут. В нас немає такого голосування, як "в редакції комітету". Я розумію, ви запропонували повернутися до 9 поправки.

Зараз я надаю ще раз слово Івченкові для обгрунтування своєї позиції по  9 правці. Будь ласка.

 

10:51:13

ІВЧЕНКО В.Є.

Колеги! Колеги! Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Щоб ви зрозуміли, в чому сьогодні стоїть питання. Це йде боротьба за землю тих громад, які розташовані безпосередньо біля міст обласного значення. Приєднують 3 тисячі гектарів землі, приєднують територіальну громаду. Вони не мають ні депутата, вони не впливають ні на сільського голову, вони на два роки… правкою колегії на  два роки  відтерміновують вибори в ці громади. Де ж добровільність об'єднання? Спочатку забрали гроші, потім… тепер забираєте землю, а тепер забираєте представництво! Ви що робите? (Оплески)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, давайте… (Шум у залі)  Я  дам всім фракціям по хвилині, колеги. Всім фракціям дам.

"Батьківщина" вже виступила. 

"Відродження". Будь ласка,  називайте хто.

 

10:52:16

ГУЛЯЄВ В.О.

Василь Гуляєв, група "Партія "Відродження". Це ми кажем, що цей закон буде подарком для місцевого самоврядування? Якщо це  може бути подарком, то тільки в лапках  це може бути "подарок".

Сьогодні, коли будуть приєднання громад, це не буде жодних виборів. Виборів не буде, і не  залишиться жодного депутата в  громаді. А саме головне, що не залишиться представницького мандату. І мій колега сказав вірно, що ця земля, яка є в тих селах, вона  до 2020 року уся роздерибаниться. І ви должни це розуміть, що  добровільне об'єднання громад осталося тільки в названії закону "добровільне об'єднання", но це не  добровільне об'єднання.

Якщо ми хочемо зробити подарок до місцевого самоврядування нашим депутатам і нашим сільським головам, і всім, ми сьогодні не повинні проголосувати за  цей законопроект і не зробити його  законом. Дякую.  І прошу підтримати… не підтримуйте цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Народний фронт". Хто від "Народного фронту"? Бурбак, так? Голова фракції.  Будь ласка.

 

10:53:23

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! давайте говорити не емоціями, а фактами. Я – народний депутат з 204 мажоритарного  виборчого округу. Місто обласного значення – Новодністровськ, всі села навколо вже два роки, як винесли рішення про дооб'єднання і створення Новодністровської об'єднаної територіальної громади. І лише цей законопроект стоїть на перепоні проведення перших виборів у цій громаді.

Давайте не роздавати подарунки, а давайте виконаємо свою роботу і дамо шанс громадам добровільно об'єднатися, провести вибори і створити потужні громади. І не заводьте в оману землями, мандати, будь-що. Голосуйте, і зараз вони побачать ваше відношення до нових добровільно об'єднаних громад. Голосуйте "за". дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Самопомочі" – Зубач, 1 хвилина.

 

10:54:14

ЗУБАЧ Л.Л.

Любомир Зубач, фракція "Самопоміч". Шановні колеги, давайте не видумувати, не фантазувати і не бачити в законопроекті того, чого там нема. Там нема, не йде мова ні про землю, ні про вибори, ні все інше. Там іде мова виключно про можливість вибору для громад сіл, селищ приміської зони або об'єднуватися з іншими селами, або об'єднуватися з містом. Єдине, що врегульовується цим законом, це є касація безглуздої норми, яка говорить про те, що коли одне село чи два невеликих приєднуються до міста-мільйонника, чи в принципі до міста обласного значення, то треба проводити вибори, все.

Тому давайте не говорити про землю, яка в ваших головах. Давайте думати про послуги якісні для мешканців сіл, селищ, міст, і для цього потрібно прийняти цей закон. І не фантазуйте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Блоку Петра Порошенка" Дехтярчук, він вже повідомив. Включіть мікрофон.

 

10:55:15

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановне товариство, шановне товариство, хочу звернути вашу увагу на те, що метою цього законопроекту було розблокування процесу утворення об'єднаних громад навколо міст обласного значення. На сьогоднішній день перспективними планами рай- і облдержадміністраціями, обласними радами гальмується процес формування об'єднаних громад саме навколо міст обласного значення. Міста обласного значення мають неабиякий потенціал фінансовий. Вони можуть цей потенціал використати, поділившись ним з навколишніми сільськими територіями.

Тому не бачте тут землі чи якісь власні політичні інтереси. Підтримайте місцеве самоврядування не на словах, а на практиці. Підтримайте цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, фракції обмінялись думками.

Я ще раз прошу голову комітету дати пропозицію, як нам вийти з цієї ситуації і після того ми перейдемо до голосування. Будь ласка.

 

10:56:18

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати! Прошу повернутися до розгляду 9 поправки. І повернутися до закону з тим, щоб проголосувати дев'яту поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, увага! Давайте, ну, треба завершувати. У нас сьогодні неймовірно важкий день. Мені доповідали, що цей закон має повну підтримку. А це надто багато займає часу. Отже, колеги, зараз я прошу всіх уважно, я поставлю ще раз на повернення, на повернення до розгляду законопроекту.

Потім я поставлю на голосування пропозицію комітету повернутись до 9 правки. Якщо не буде голосів, я буду пропонувати в комітет на повторне друге читання, колеги. Отже, уважно! Всі мене чують, так? Я пропоную повернутись. Потім поставлю на голосування пропозицію комітету повернутись до дев'ятої правки. Якщо ми не повернемось, тоді я буду пропонувати в комітет на повторне друге читання. Якщо повернемось, тоді будемо голосувати.

Отже, я тому ставлю ще раз на голосування пропозицію повернутись до розгляду закону. Повернутись до розгляду закону. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Колеги, кожен голос має вагу. Прошу підтримати повернення до Закону 6466. Я прошу всіх брати участь в голосуванні і голосувати дуже уважно. Голосуємо за повернення. За повернення голосуємо.

 

10:58:02

За-233

Отже, повернулись. 233, повернулись.

Тепер я ставлю на голосування пропозицію комітету повернутись до голосування за поправку номер 9. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Прошу підтримати повернутись до поправки номер 9. Голосуємо. Прошу підтримати повернення до поправки дев'ять. Прошу голосувати.

 

10:58:34

За-225

Не встигли, так, колеги? Не встигли. Є чоловік, який тут є, який не встиг. Колеги, уважно голосуйте і будьте на місцях.

Я ще раз ставлю пропозицію повернутись до правки номер 9. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу голосувати і прошу всіх уважно брати участь у голосуванні. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

10:59:06

За-230

230. Повернулись.

Тепер ставлю на підтвердження поправку 9, щоб її врахувати у текст закону і тільки після того я поставлю закон.

Хто за те, щоб 9 поправка була у редакції комітету в законі, прошу проголосувати, прошу підтримати. І після того – закон. Прошу підтримати. 9 правку прошу проголосувати у редакції комітету. Прошу підтримати у редакції комітету.

 

10:59:39

За-218

Колеги, я не розумію того. (Шум у залі) По фракціям.

Отже, колеги, до 9… Ми не можемо безкінечно це проговорювати. (Шум у залі)

Колеги, не зорієнтувалась ціла фракція. Вони не зрозуміли, ціла фракція не зорієнтувалась. Колеги, я ще раз поставлю, якщо нема голосів, тоді нема голосів.

Отже, я ще раз ставлю на підтвердження правку номер 9, яка викликала базову дискусію. (Шум у залі)

Отже, колеги, останнє голосування. Якщо немає голосів, повертаємо в комітет. Так.

Отже, ще раз, хто за те, щоб повернутись до правки 9, хто за те, щоб повернутися ще раз до правки 9, прошу проголосувати. Прошу проголосувати, прошу проголосувати. Колеги, прошу взяти участь в голосуванні і зайняти робочі місця. Хто за те, щоб повернутись до правки 9, прошу проголосувати. Прошу голосувати.

 

11:01:57

За-194

Немає голосів, колеги.

І я ставлю зараз пропозицію повернути в комітет на доопрацювання, як і обіцяв. Тому, колеги, ми до закону повернулись, він у нас є в розрізі, нам не треба ще раз до нього повертатись. Я ставлю пропозицію, яка є по Регламенту наступною: направити в комітет на повторне друге читання. Я прошу змобілізуватись весь зал і я прошу підтримати, колеги, щоб ми не втратили законопроект. Я прошу всіх максимально об'єднатись і підтримати пропозицію, щоб проект Закону 6466 направити в комітет на повторне друге читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

11:02:49

За-235

235 – за.

Рішення прийняте.

Ми повернули в комітет на повторне друге читання. Мені дуже прикро, що ми не змогли сьогодні зробити важливого сигналу для органів місцевого самоврядування.

Зараз в нас наступний є проект Закону про дипломатичну службу (номер 7322). І я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

11:03:29

За-150

150 – за.  Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді державного секретаря Міністерства закордонних справ - Андрій Іванович Заяць. Є в залі? Є.

Будь ласка, Андрій Іванович, до мікрофону.

 

11:03:48

ЗАЯЦЬ А.І.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати. Маю честь представити внесений Президентом України як невідкладний законопроект (№ 7322) про дипломатичну службу. Потреба прийняття нового закону давно назріла, оскільки дозволить вирішити проблему правового регулювання дипломатичної служби з урахуванням нових викликів та загроз. Реформування дипслужби стало нагальним в умовах нових зовнішньополітичних реалій, пов'язаних як з російською агресією проти України, так і з реалізацією чіткого зовнішньополітичного курсу на інтеграцію до Європейського Союзу та НАТО.

Нині дипломатична служба перебуває на передовому фронті боротьби за українську незалежність, територіальну цілісність та суверенітет. Сучасні виклики вимагають дипломатичної служби нової якості, забезпеченої високопрофесійними кадрами та гнучкою системою управління. Першим кроком на цьому шляху стало прийняття вами рівно 2 роки тому Закону України "Про державну службу". Зараза маємо іти далі: модернізувати діяльність дипломатичної служби як державної служби особливого характеру.

Законопроект встановлює високі професійні вимоги до українських дипломатів, прозору і чітко регламентовану процедуру добору нових кваліфікованих кадрів, більш гнучку систему заохочень і дисциплінарних стягнень, а також створення необхідних гарантій.

Законопроект розроблено з урахуванням передового іноземного досвіду з його адаптацією до українських умов. Внесений Президентом України законопроект 7322 практично повністю перегукується з текстом, розробленим  у стінах Верховної Ради робочою групою профільного комітету на чолі з беззаперечним авторитетом у світі дипломатії Борисом Івановичем Тарасюком.

Хотів би подякувати йому, голові комітету пані Гопко, всім членам робочої групи, які брали участь у роботі.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вам додати?

Будь ласка, ще хвилину додайте. Я залу прошу уважно слухати, важливий законопроект розглядається. Просимо.

 

ЗАЯЦЬ А.І. Розгляд законопроекту на засіданні профільного комітету      5 грудня засвідчив його підтримку. Водночас, учасники вносили пропозиції,  спрямовані на вдосконалення окремих положень. Впевнений, що при підготовці  до другого читання, ці пропозиції  будуть фахово проаналізовані і враховані.

Прошу підтримати пропозицію Президента України та комітету і прийняти проект закону в цілому, доручивши  Комітету у закордонних справах доопрацювати  з урахуванням  зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи. Позитивний розгляд цього законопроекту, напередодні 100-річчя української дипломатії, яку відзначаємо 22 грудня, буде надзвичайно важливим для всієї української держави.

Дякую вам за увагу.   

 

11:06:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колега.

Зараз слово для співдоповіді  надається голові Комітету в закордонних справах Ганні Гопко. Запрошуємо до слова.

 

11:07:06

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги! Комітет у закордонних справах  розглянув цей важливий законопроект про дипломатичну  службу, поданий Президентом, і підтримав доцільність прийняття такого  закону України та, враховуючи висловлені зауваження, зокрема щодо необхідності закріплення обов'язковості проведення консультацій рекомендаційного характеру із профільним комітетом Верховної Ради України, до предмету відання якого віднесено питання дипломатичної служби, щодо кандидатур осіб, які претендують на зайняття керівних посад в дипломатичних установах України за кордоном, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України про дипломатичну службу за основу. Тому прошу вас  підтримати в першому читанні.

Напередодні відзначення 100-річчя створення дипломатичної служби України, який ми відзначатимемо 22 грудня, ми розглядаємо цей  важливий законопроект для того, щоб наша дипслужба відповідала світовим  стандартам. Нам дуже важливо гармонізуватись з Законом про держслужбу для того, щоб озброїти Україну сучасними інструментами зовнішньої політики.

Але дуже я хотіла б сказати, що ми збільшили фінансування для наших дипломатів, ми забезпечили їм можливості краще і ефективніше відстоювати національні інтереси. Нам дуже важливо також, щоби  ті призначення послів, які затягуються, зокрема, в  Казахстані, в Швейцарії, в Данії, де в наступному році буде конференція з підтримки реформ, вони були нарешті призначені. Для того, щоб перший заступник в МЗС, якого немає в умовах агресії, теж є певним безвідповідальним ставленням. І найголовніше –  зовнішня політика є продовженням внутрішньої політики. І дуже важлива командна робота Президента, парламенту, уряду, і дуже важливо, щоб таких спроб дискредитації антикорупційних інституцій, які ставлять під загрозу нашу міжнародну підтримку, що ми бачили вчора, і ми побачили різкі заяви наших партнерів, і ми були за крок до прірви, дуже важливо чітко усвідомлювати, що в умовах агресії без міжнародної підтримки нам буде складно, і тому треба брати відповідальність за ті здобутки і їх захищати, а не наражатися на нову критику. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Колеги, зараз я прошу записатися на обговорення цього важливого законопроекту.

Будь ласка, Світлана Заліщук, прошу. Ви з місця будете чи з трибуни?

 

ЗАЛІЩУК С.П. З місця можу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, будь ласка.

 

11:09:35

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановні колеги! Справді, ми понад рік працювали в Комітеті у закордонних справах над новим Законом про дипломатичну службу під керівництвом Бориса Івановича Тарасюка, за що йому велика подяка, разом з Міністерством закордонних справ, разом з Міністерством фінансів, разом з державною службою, разом з Міністерством соціальної політики та іншими службами. Це була зразкова робота і дуже хороший документ, який ми напрацювали, який дозволить нам реформувати зрештою дипломатичну службу, привести дуже багато норм у відповідність до тих нових законів, які ця Рада проголосувала за останні роки, модернізувати підходи роботи наших дипломатів, вирішити численні їхні проблеми, які не дозволяють їм боротися на дипломатичному фронті проти російської агресії в тому числі.

Водночас хочу зауважити, що комітет, напрацьовуючи цей законопроект, вніс одну важливу норму, яка передбачала б попередню консультацію в Комітеті закордонних справ, що випливає насправді з логіки парламентсько-президентської республіки. Перед призначенням послів у різних країнах світу ці консультації повинні проводитися саме в Комітеті у закордонних справах. Це дасть можливість більшої підзвітності, прозорості, можливості депутатів впливати на якість наших дипломатів.

Так само хочу звернути увагу, що наше Головне наукове управління, а також на експертний висновок, які роздані народним депутатам, там є частина зауважень, які показують, що є певні норми, що суперечать, в тому числі Конституції України. Зокрема, Президента України наділяють повноваженнями, які виходять за рамки його повноважень ті, що визначені Конституцією України. Це стосується кількох статей, зокрема, п'ятої, де Президенту дозволяється цим законом визначати повноваження та завдання деяких міжнародних місій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не чую. П'ятнадцять секунд, завершуйте.

 

ЗАЛІЩУК С.П. У зв'язку з цим, я прошу підтримати в першому читанні, але водночас між першим і другим читанням маємо попрацювати над поправками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Зараз, будь ласка, від Радикальної партії Олег Ляшко. Будь ласка,  пане Олеже.

 

11:12:11

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги! Шановні українці!  В парламенті зараз обговорюється важливий Закон про дипломатичну службу, але всі ці закони, які приймаються, насправді не виконуються. Тому що реальна ситуація із суб'єктністю України, із її здатністю проводити свою внутрішню і зовнішню політику демонструється, наприклад, нинішньою ніччю. Уночі Голова МВФ Лагард подзвонила Президенту Порошенку, сказала, що не дадуть кредиту Міжнародного валютного фонду, і Президент Порошенко, і лідери фракцій коаліції вже відмовилися від ідеї встановлення парламентського контролю над правоохоронними органами.

У мене питання: якщо керівниками держави – Президентом, урядом –    керують ззовні, може б, ви, хлопці, їхали вахтерами до Міжнародного валютного фонду? Державою мають керувати люди, які здатні відстоювати національні інтереси України. Якщо ви кажете про необхідність парламентського контролю, встановлюйте цей контроль. Якщо ви стверджуєте, що ви захищаєте національні інтереси, так захищайте їх, а не торгуйте ними в обмін на чергові кредити чи подачки.

Тому я вважаю, що сьогоднішня політика зовнішня, яку проводить Президент, Міністерство закордонних справ, вона не націлена на захист національних інтересів України. Ця політика демонструє несамостійність, недієздатність, неспроможність нинішньої влади відстоювати інтереси українців. Вони діють  за вказівками чи з Міжнародного валютного фонду, чи з посольства, замість того щоб діяти за вказівками виключно українських громадян.

Крім того, я хотів би сказати, що в законі, який запропонований, немає жодного слова про повноваження парламенту, який встановлює, проводить і приймає основи зовнішньої політики України. Нагадаю ініціаторам законопроекту про дипломатичну службу, що саме живемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

ЛЯШКО О.В. …що живемо у парламентсько-президентській республіці, і ні Президент, ні уряд не мають права усувати парламент від прийняття важливих зовнішньополітичних рішень.

Тому наша команда не голосуватиме за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний виступаючий – народний депутат пані Шкрум. Передає слово Борису Івановичу Тарасюку.

Шановний Борис Іванович, щасливі почути вашу думку з профільного закону.

 

11:14:51

ТАРАСЮК Б.І.

Борис Тарасюк, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, перед нами дуже важливий законопроект. Цей законопроект стосується такої важливої функції держави, як зовнішня політика.

Будь-яка держава має дві основоположні політики: внутрішня і зовнішня політика. У зовнішній політиці особливий наголос робиться на виконанні зовнішньої політики, і це завдання виконується дипломатичною службою.

Декілька слів хочу сказати про те, що відбувалося з цим законопроектом. За ініціативи Комітету із закордонних справ разом з Міністерством закордонних справ ми приступили до розробки проекту закону рік назад. До літа… влітку цього року ми завершили роботу. Робоча група, честь яку очолювати мав я, завершила роботу і підготувала законопроект до внесення у Верховну Раду.

На жаль, сталося те, що, за ініціативи міністра закордонних справ цей законопроект, за погодженням комітету, було передано Адміністрації Президента, там він перебував цілих півроку.

І що ж сталося із цим законопроектом, основу  якого  було зроблено  робочою групою? А з цим законопроектом сталося те, що Адміністрація Президента прибирає дуже важливу функцію парламентського контролю з тексту законопроекту і вилучає статтю, яка стосується консультацій перед призначенням глав дипломатичних представництв Президентом України. Ми виступили в комітеті категорично проти цієї поправки. Крім того, із законопроекту зникла така функція дипломатичної служби, як служіння українському народу, можете здогадуватися, кому має тоді служити дипломатична служба.

На завершення я хочу сказати, що не зважаючи на ці недоліки, фракція "Батьківщина" підтримує прийняття цього законопроекту в першому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. П'ятнадцять секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

ТАРАСЮК Б.І. ... з необхідністю внесення дуже важливих правок і повернення функцій парламентського контролю Верховній Раді. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, долучилися до обговорення три фракції: "Батьківщина", Радикальна партія, "БПП "Солідарність". Бажаючі ще є долучитися до обговорення законопроекту?

Я прошу колег повертатися до сесійної зали, тому що зараз буде голосування буквально за кілька хвилин, прошу повертатися до сесійної зали.

Колеги, я хочу тільки єдине ще запити від імені президії наступне запитання. Чи ми ставимо голосування зараз за основу, але потім ставимо голосування за прискореною процедурою підготовку до другого читання для того, щоб ми встигли до 100-річчя української дипломатії прийняти законопроект в цілому, ставимо? Немає заперечень від профільного комітету?

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:18:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, прошу займатися робочі місця і приготуватися до голосування. Я прошу зайти в зал і приготуватися до голосування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За основу і скорочена процедура. Ні, не в цілому, не в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, можемо переходити до голосування? Я прошу голів фракцій попросити депутатів зайняти робочі місця, щоб ми не ставили на повернення. Наголошую ще раз, я поставлю відразу після як за основу скорочену процедуру розгляду до другого читання, щоб ми встигли до 100-ліття української дипломатії, яке відбудеться в кінці грудня. І тому прошу… тому перше голосування – це за основу.

Прошу зайняти робочі місця і прошу проголосувати. Я ставлю на голосування проект Закону про дипломатичну службу (7322) за висновком комітету за основу. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Підтримаєм, колеги. Голосуємо.

 

11:19:45

За-230

Рішення прийняте.

Тепер увага, колеги. Увага! Скорочена процедура  розгляду до другого читання. Я прошу всіх так само  уважно взяти участь у голосуванні.  І я ставлю на голосування пропозицію про скорочення строку подання пропозицій і поправок до другого читання проекту Закону про дипломатичну службу (7322). Прошу проголосувати і прошу підтримати. 

Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

11:20:22

За-210

Колеги, а в чому є задум? Я прошу всіх підтримати, колеги. Я думаю, що просто не всі зорієнтувалися. Колеги, я прошу усіх  підтримати, щоб ми до 22 грудня змогли прийняти рішення. Це буде 100 років від… новітньої української дипломатичної служби. Якщо ми не проголосуємо це рішення,  ми не встигнемо до важливої дати  української дипломатії його проголосувати. Я прошу усіх підтримати.

І я ще раз ставлю на голосування пропозицію про скорочення строку подання пропозицій і поправок до другого читання проекту Закону про дипломатичну службу (7322). Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Я прошу всіх патріотів підтримати. Прошу проголосувати, голосуємо.

 

11:21:26

За-199

Не зрозуміла мені позиція, між нами говорячи. Закон прийнятий за основу, і я прошу комітет чимшвидше підготувати його до розгляду в другому читанні.

Переходимо до наступного проекту закону, а після нього буде вже включення в порядок денний сесії, нагадую. Наступний: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури) (номер 7160). Прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги.

 

11:22:14

За-179

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Алєксєєва Сергія Олеговича, будь ласка.

 

11:22:25

АЛЄКСЄЄВ С.О.

Доброго дня, доброго дня! Шановний головуючий, шановні колеги, до вашого розгляду пропонується законопроект про внесення змін до Закону "Про прокуратуру" (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури) (номер 7160). Законопроектом пропонується виключити із частини першої статті 14 Закону України "Про прокуратуру" положення, де йдеться про зменшення кількості прокурорів з 1 січня 2008 року до 10 тисяч осіб. При цьому зберігається існуюча кількість співробітників прокуратури на рівні 15 тисяч осіб.

Такі зміни дозволять у межах законодавчого затвердження загальної чисельності працівників корегувати необхідну кількість прокурорів, слідчих, державних службовців та інших працівників органів прокуратури в залежності від обсягу навантаження та напрямку їх діяльності. В Україні щорічно реєструється близько одного мільйона кримінальних проваджень. І відповідно до статті 37 Кримінального процесуального кодексу України за кожним таким кримінальним провадженням повинен бути закріплений процесуальний керівник.

Зменшення кількості прокурорів до 10 тисяч осіб неминуче призведе до збільшення і до того невиправданого навантаження на них. На сьогодні навантаження на одного процесуального керівника досягає до 600 справ на рік. Коли встановлювалось обмеження кількості прокурорів в 2015 році до 10 тисяч, неможливо було спрогнозувати, що в 2017 році коло органів досудового розслідування значно розшириться.

Крім того, при встановленні такої кількості до уваги бралась виключно необхідність приведення середньої чисельності прокурорів на душу населення у відповідність до показників європейських країн, не враховуючи при цьому реального стану злочинності, економічної ситуації та інших процесів, що відбуваються в Україні.

Не можна механічно скорочувати кількість прокурорів в Україні, базуючись лише на порівнянні і співвідношенні кількості прокурорів на душу населення в Україні та країнах Європи. З тієї причини, що в Україні у рази більше повноважень та обов'язків кримінального судочинства і поза його межами. І також в Україні, на відміну від європейських країн, існує функція процесуального керівництва.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:24:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Будь ласка, хвилина.

 

АЛЄКСЄЄВ С.О. Шановні колеги! Прошу підтримати законопроект за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово для співдоповіді надається представнику профільного Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Миколі Паламарчуку. Будь ласка, пане Миколо.

 

11:25:09

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановна головуюча, шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури) номер 7160.

Проектом пропонується внести зміни до статті 14  Закону України "Про прокуратуру", виключити норму про зменшення кількості прокурорів до 10 тисяч з 2018 року, а встановити, що загальна чисельність працівників органів прокуратури становить не більше 15 тисяч осіб. Це обумовлено тим, що, перше, зменшення кількості прокуратури до 10 тисяч осіб неминуче приведе до збільшення навантаження на інших працівників, що може суттєво зашкодити реалізації завдань кримінального провадження.

Друге. Створення нових органів досудового розслідування, які вже утворено у складі Державної кримінально-виконавчої служби України, запуск Державного бюро розслідувань, а також залишення за органами прокуратури розслідування справ, підслідних НАБУ та зареєстрованих до грудня ……….. року, вимагає від прокуратури додаткового кадрового ресурсу, що забезпечить здійснення належного нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування.

Тому комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

11:26:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я прошу записатися на обговорення цього законопроекту. Будь ласка.

Будь ласка, Юрій Мірошниченко.

 

11:27:14

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги, Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок". Я хотів би просто всім присутнім у залі і нашим громадянам роз'яснити, про що йдеться у цьому законі. Справа у тому, що сьогодні загальна чисельність прокурорів є порядку 15 тисяч. Але у нашому законі, який ми вже ухвалили до цього, ми визначили, що саме прокурорів має бути не більше 10 тисяч. З чим звернулась до нас прокуратура? Вони пропонують у межах загальної чисельності дати можливість Генеральному прокурору самостійно визначати, скільки буде прокурорів, скільки буде слідчих, скільки буде інших працівників.

По великому рахунку ані навантаження на бюджет, ані, скажімо… На якість роботи це звичайно вплине, бо вони вважають, що якщо якісніше буде формуватися кадровий склад, то тоді і якісніше прокуратура буде виконувати свої, покладені на неї законами і Конституцією обов'язки. Я вважаю, що це логічно і, ну, на розсуд, звичайно, депутатів, але я би підтримав це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від "Самопомочі" народний депутат Семенуха. Будь ласка, пане Романе.

 

11:28:43

СИДОРОВИЧ Р.М.

Руслан Сидорович, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Я зараз хочу звернутися спочатку до тих своїх колег народних депутатів, які працювали в конституційній комісії і напрацьовували конституційні зміни в частині блоку правосуддя.

Шановні колеги, коли ми пропрацьовували зміни до прокуратури, коли ми готували Коаліційну угоду, ми говорили про зміну філософії роботи правоохоронної системи; ми говорили про зменшення функцій прокуратури; ми говорили про те, що прокуратура повинна припинити займатися не властивими їй функціями; ми говорили про те, що прокуратура повинна займатися лише двома речами: це представлення обвинувачення… підтримка державного обвинувачення в суді і процесуальне керівництво. Але спроби, які ми бачимо в процесуальних кодексах, де прокуратура має представляти невідомого кого у незрозумілих позовах, інші речі говорять про те, що є ризик відкочування тих прогресивних змін, які вже були прийняті у цих стінах парламенту.

В пояснювальній записці написано, що це не вплине на показники бюджету. Друзі мої, а скажіть, будь ласка, 15 тисяч прокурорів чи 10 тисяч прокурорів це впливає на бюджет? Очевидно, що впливає. 

Давайте ми будемо рухатися послідовно так, як ми це визначили півроку назад, будемо зменшувати не лише кількість прокурорів, а і їхній функціонал, і будувати ту правову систему, яка буде слугувати для інтересів людини, а не для інтересів прокуратури. Прошу відхилити цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступний виступаючий - народний депутат Алексєєв від "Народного фронту". Прошу. Вибачте, народний депутат Помазанов, я обмовилася. Я перепрошую, шановний колего, вибачте мене.

 

11:30:49

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт". Фракція "Народний фронт" одноголосно вирішила підтримувати цей закон, оскільки він дійсно є абсолютно технічним. Ми повинні зараз не перешкоджати Генеральній прокуратурі збільшувати чи зменшувати чисельність прокурорів чи технічних співробітників в межах 15 тисяч. Оскільки ми сьогодні можемо, якщо не ухвалимо цей закон, фактично обмежити прокуратуру, фактично вести процесуальне керівництво і власне здійснювати їх професійну діяльність.

Тому "Народний фронт" підтримуватиме цей законопроект.

Але я б хотів додати ще інше. Сьогодні ми ухвалили важливі законопроекти, і вчора, і сьогодні, ухвалили законопроекти стосовно насильства над жінками, над… стосовно заборони насильства над жінками в сім'ї. І сьогодні стоїть в порядку денному законопроект 7277 щодо посилення відповідальності за несплату аліментів. Я просив би президію все ж таки цей законопроект посунути вже і розглянути його зразу за цим законопроектом, оскільки сьогодні в залі, в кулуарах є ті жінки, які зараз лишилися сам на сам з проблемою, коли чоловік кидає дружину, своїх дітей і не сплачує аліменти. І вони сьогодні чекають від парламенту цього зваженого, правильного рішення.

Сьогодні є вже таблиця до другого читання, є висновки Головного юридичного управління, є всі висновки необхідні. Давайте сьогодні ці нещасні 199 правок пройдемо ще перед бюджетом і надамо змогу ще до свята Святого Миколая, власне, дітям отримати те, на що вони заслужили за законом, І дамо всім дітям право рівно розвиватися, щоб у них були гроші і на іграшки, і на їжу, і щоб вони нормально могли зібратися до школи, до садочка, щоб батько, який їх кинув, був змушений платити, інакше він буде позбавлений тих благ, які існують в суспільстві.

Дякую. Прошу поставити цей закон зразу після цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Для того, щоб ми підняли вищий закон, так само потрібно 226 голосів. Тому зараз ми рухаємося по нашому порядку денному.

Колеги, всі бажаючі від фракції виступили щодо цього законопроекту, який ми зараз обговорюємо, а це законопроект № 7160: про внесення змін до Закону України про прокуратуру? Всі фракції  висловилися?

Я прошу повертатися до сесійної зали, за хвилину буде голосування.

Шановні колеги, я прошу повертатись до сесійної зали, зараз відбудеться голосування. Я нагадаю, що мова йде тільки про перше читання законопроекту 7160 про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури). Наскільки я розумію, всі  бажаючі від фракцій висловили свою позицію щодо цього законопроекту і тому зараз ми будемо визначатися голосуванням. Колеги, я прошу повертатися до сесійної зали, буквально за кілька хвилин буде голосування.

Під час обговорення народний депутат Помазанов висловив пропозицію змінити дещо порядок денний по розгляду законопроектів. Але для цього, так само, потрібно воля зали і  потім просто зала має визначатися, що далі   ми розглядаємо, але у нас стоїть по графіку "включення до порядку денного" потім. 

Прошу займати місця, колеги, зараз будемо голосувати за цей  законопроект.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:35:20

ГОЛОВУЮЧИЙ Колеги, прошу заходити в зал і займати робочі місця. У нас сьогодні важкий, напружений день і я прошу усіх народних депутатів максимальної уваги і концентрації, щоб не доводилось ставити на повернення.

Я прошу усіх голів фракцій зараз запросити депутатів в зал. Я прошу зайти і зайняти робочі місця, і прошу секретаріат  Верховної Ради, і голів фракцій повідомити, що ми завершили обговорення і переходимо до прийняття рішення. Нагадаю, після цього законопроекту буде блок питань включення в порядок денний сесії.

Отже, можемо переходити до голосування? Я почекаю ще 30 секунд. Колеги, я хочу наголосити, в даному законі відбуваються зміни в чисельності, яка не змінюється, а в межах чисельності і це надзвичайно важливий законопроект для Генеральної прокуратури. І тому я прошу приготуватися зараз до голосування, зайняти робочі місця, через 30 секунд ми переходимо до прийняття рішення.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону "Про прокуратуру" (щодо оптимізації чисельності працівників органів прокуратури) (№ 7160) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Уважно голосуємо кожен голос, прошу проголосувати, голосуємо, колеги. Прошу підтримати, прошу підтримати, колеги.

 

11:38:22

За-217

Колеги, я поставлю на повернення, хто не встиг, запросіть в зал. Запросіть в зал, будь ласка,  запросіть депутатів в зал. І під час голосування,  і під час розгляду, я кілька разів наголошую депутатам, щоб вони зайшли в зал, зайняли робочі місця. Я просто не розумію, чому потім доводиться ще чекати по дві-три хвилини. Голови фракцій, я вас прошу, запросіть депутатів в зал.

Прошу запросити депутатів в зал. Готові до голосування? Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за проект Закону 7160. І я прошу всіх уважно взяти участь в голосуванні, кожен голос має значення,  не ходити по залу, а голосувати. Я прошу проголосувати, підтримати повернення до 7160. Прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Голосуємо, уважно, кожен голос. Прошу підтримати, голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

 

11:39:57

За-226

Повернулись, колеги.

І я ставлю на голосування 7160 за основу, в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Не виходіть з залу, у нас кожен голос. Прошу проголосувати, колеги, прошу підтримати. Голосуємо, прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу підтримати, прошу проголосувати, кожен голос.

 

11:40:29

За-229

229 – за. Рішення прийняте.

Колеги, як я і повідомляв, зараз буде включення в порядок денний сесії і першим стоїть питання – питання мораторію… продовження мораторію на продаж земель. І я прошу, колеги, зараз в порядку денному всі ці законопроекти є, включення, всі фракції мали  можливість з ним ознайомитися. Зараз ми просто будемо один по одному з тих законопроектів голосувати. Без обговорення, просто голосувати. І я буду їх по одному озвучувати.

Перший – проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин (7363).

Прошу проголосувати за включення у порядок денний сесії. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

11:41:47

За-272

Рішення прийнято.

Наступні законопроекти: 7350, 7350-1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель.

Я ставлю пропозицію включити у порядок денний для розгляду сьогодні. Включити у порядок денний сесії для розгляду сьогодні.

Прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуймо, колеги! Це те питання, яке ми обговорювали на Погоджувальній раді.

 

11:42:36

За-260

Рішення прийнято.

Наступне, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" щодо надання повноважень Президенту України для забезпечення сталої діяльності Національної комісії (7342-1).

І теж є пропозиція, щоб ми  включили його у порядок денний сесії для розгляду сьогодні. Як мені повідомили, там є критична ситуація, в Національній комісії, і воно потребує негайного вирішення.

Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

11:43:25

За-251

Рішення прийнято.

Наступний... (Шум  в залі) 7345 – наступний законопроект, це про кримськотатарське телебачення, 7345 – це фінансування з бюджету кримськотатарських каналів. Я прошу підтримати включення в порядок денний сесії для розгляду сьогодні.

Колеги, вчора ми відзначали 100-у річницю кримськотатарського Курултаю, і я прошу підтримати 7345 включення в порядок денний сесії для розгляду сьогодні. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати. Підтримаємо кримських татар. Прошу голосувати, голосуємо.

 

11:44:37

За-241

Рішення прийнято.

І зараз, вибачте, я мушу ще уточнити, які ще законопроекти є.

Колеги, увага! Ми проводимо консультації. І якраз по вашому питанню, пане Сергій. (Шум у залі) Якраз по вашому питанню проводимо консультації.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка,  народний депутат Помазанов, підійдіть, будь ласка,  до президії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, у нас є вимога ще одного законопроекту від "Народного фронту".

Помазанов, будь ласка. Помазанов, будь ласка, озвучте свою пропозицію у мікрофон. Ні-ні, скажіть…

Колеги, я хочу озвучити ще одну пропозицію ще від  двох фракцій для того, щоб у нас було загальне порозуміння. Увага!

Є позиція "Народного фронту", щоб зараз ми проголосували за те, що закон про аліменти... щоб ми його перенесли. Не розглядали зараз, а просто щоб ми перенесли на розгляд сьогодні, це є 7277. Це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення (7277). І, колеги, є прохання "Народного фронту", щоб ми його перенесли і розглянули швидше. Питання по аліментам було підтримане в залі в першому читанні, в цілому. Комітет вже є.

Прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати. Аліменти, щоб ми перенесли.

 

11:49:03

За-226

Перенесли.

Наступне, увага, колеги. Щоб ми перенесли закон – це вимога Радикальної партії – "Купуй українське", щоб ми розглянули його сьогодні. Я прошу всіх змобілізуватись, щоб ми розглянули його сьогодні. І я прошу… Я всі пропозиції всіх фракцій ставлю на голосування. Щоб Закон "Купуй українське" ми розглянули сьогодні.

Прошу підтримати цю пропозицію, прошу проголосувати. Прошу проголосувати, прошу підтримати, щоб ми сьогодні розглянули Закон "Купуй українське". Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

11:49:54

За-234

І остання пропозиція, яку ми маємо сьогодні, колеги, - це є пропозиція від Комітету з питань Регламенту. Проект Постанови Верховної Ради України про відкликання Соболєва Єгора з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Згідно закону і згідно Регламенту з моменту цього подання я маю поставити на голосування включення його в порядок денний і визначити, коли ми будемо голосувати. Комітет пропонує включити його в порядок денний і розглянути сьогодні.

І я ставлю на голосування включення в порядок денний і голосування сьогодні Постанову Верховної Ради, мною щойно зачитану. Прошу проголосувати, прошу голосувати, колеги.

 

11:50:53

За-225

Колеги, я ще раз поставлю. Я ще раз поставлю.

Хто за включення у порядок денний сесії, щоб розглянути сьогодні, прошу проголосувати і прошу… Уважно! (Шум у залі) 7368. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги! Прошу голосувати.

 

11:51:27

За-241

Рішення прийнято.

Отже, колеги, ми пройшли блок "включення у порядок денний сесії". Вимоги усіх фракцій були озвучені, вимоги усіх фракцій були поставлені на голосування. Ми сьогодні, колеги, я нагадую вам нашу загальну логіку роботи, загальну логіку роботи. Я прошу до мене підійти зараз голову фракції БПП.

Зараз згідно порядку денного ми мали б перейти до питання Бюджетного кодексу, але у нас залишається надто мало часу до перерви.

Колеги, послухайте уважно мою пропозицію. Ми за 7 хвилин не встигнемо жодного законопроекту розглянути. У мене є пропозиція, щоб ми почали перерву швидше і швидше завершили тих самих півгодини. Приймається? 11:50-12:20 – це тих самих півгодини, ми не порушуємо Регламенту. Ну, 53. Ми не порушуємо Регламенту, але в той період ми зможемо вияснити стан і Податкового, і Бюджетного кодексу, і провести консультації в той період. Приймається всіма, так?

Отже, 11:55. Я оголошую згідно Регламенту перерву на півгодини, на півгодини до 12:25.

І о 12:25 я прошу всіх повернутись в зал для продовження нашої роботи. Дякую вам.

 

(Після перерви)

 

12:22:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я прошу всіх заходити в зал для продовження нашої роботи.

Отже, колеги, я хочу пояснити зараз уважно для всіх логіку зараз  наших дій. Ми включили в порядок  денний ряд питань. Хочу вам нагадати, що згідно Регламенту питання, які включені в порядок денний до обіду, можуть розглядатися тільки після обіду – це пряма норма Регламенту. І тому це питання, яке стосується енергозбереження, воно буде після обіду четвертої до п'ятої. Питання мораторію на землю буде після обіду з четвертої до п'ятої. Всі питання, які ми включили, вони будуть з четвертої до п'ятої. Потім буде бюджет. Потім буде бюджет після них.

Колеги, питання, спитайте у Домбровського, яке стосується НКРЕКП, це питання великої ваги, яке ми не можемо не вирішити сьогодні.

Зараз згідно порядку денного у нас стоїть зміни до Бюджетного кодексу. Там близько 200 правок. На мій попередній розрахунок, це якраз буде до другої години. Тобто ми до другої години пройдемо Бюджетний кодекс, потім… (Шум у залі) Так, роздали, є на руках. Ви мене питалися.

Після того я запропоную, колеги, після того я запропоную, щоб ми проголосували за продовження роботи Верховної Ради України до прийняття питань бюджету. Ми усвідомлюємо, що ми до шостої години можемо не встигнути, це може бути і сьома година, і восьма, але для того має бути окреме рішення Верховної Ради України, яке прийняте ще до обіду.

Отже, після завершення розгляду питань Бюджетного кодексу я запропоную колегам проголосувати і підтримати пропозицію, щоб ми сьогодні працювали на вечірньому засіданні до завершення розгляду питань бюджету. Зрозуміла така логіка?

Я прошу Іщейкіна, який має доповідати зараз, зайти в зал і приготуватися до розгляду питань. Прошу представника бюджетного комітету приготуватися. Я прошу представників бюджетного комітету зайти  в зал і прошу колег-депутатів заходити в зал. Час, відведений для перерви, вже є вичерпаний.

Колеги, ми чекаємо, поки прийдуть народні депутати. Я прошу усіх заходити  в зал. Колеги, я хочу перепитатися: таблицю роздають по залу Бюджетного кодексу? Є вже по фракціям таблиця?

Прошу заходити в зал, приготуватися до роботи.

Хочу вам наголосити, що в Бюджетному кодексі є загалом 335 поправок, з них не відхилені є близько 200. І я розраховую, що ми за півтори години зможемо розглянути. І тому я прошу авторів правок приготуватися до роботи по розгляду законопроекту.

І зараз переходимо до розгляду наступного питання порядку денного –  це питання 7116: проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (друге читання). І запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету  з питань бюджету Іщейкіна Костянтина.

Пане Костянтин, будь ласка. Авторів правок прошу приготуватись.

 

12:34:17

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! Комітет з питань бюджету підготував до розгляду в другому читанні законопроект номер 7116: про внесення змін до Бюджетного кодексу, опрацювавши 337 пропозицій народних депутатів, з яких враховано 168.

Зважаючи, що запропоновані зміни до Бюджетного кодексу безпосередньо пов'язані з проектом Закону про Державний бюджет на 2018 рік, їх положення мають бути узгодженими. Відповідно до другого читання законопроекту 7116 врегульовано, насамперед, найбільш дискусійні питання.

По-перше, виключене положення щодо передачі на місцеві бюджети пільг на оплату житлово-комунальних послуг та відновлено їх надання з державного бюджету за рахунок відповідної субсидії.

По-друге, виключено положення про зміну розміру вилучення коштів з місцевих бюджетів до державного, а реверсна дотація обрахована в доопрацьованому проекті державного бюджету на чинній основі із застосуванням 50 відсотків, а не 80 відсотків вилучення.

По-третє, унормовано питання проведення видатків на оплату праці педагогів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації в частині надання загальної середньої освіти, а також передбачено можливість за рахунок додаткової дотації здійснювати видатки на іншу діяльність таких закладів.

По-четверте, закладено основи видаткових повноважень на охорону здоров'я в рамках реалізації програми медичних гарантій. Її перший етап –  надання первинної медичної допомоги має започаткуватися із 1 липня 2018 року. Поряд з тим, враховано пропозицію урядових законопроектів: 4773, 6604, 6668, 6670, 7288, 7345, які спрямовані на узгодження норм законодавства.

За наслідками розгляду комітет ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 7116 прийняти в другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій в остаточній редакції, викладеній в підготовленій комітетом порівняльній таблиці до законопроекту.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу авторів правок приготуватися до роботи в залі. Я буду називати лишень ті правки,  які відхилені, колеги. І я прошу, коли в кого буде необхідність поставити на підтвердження – шляхом піднімання руки.

5-а.  Не наполягає.

7-а, Одарченко.  Не наполягає.

11-а, Недава.  Не наполягає.

12-а , Матвієнко.  Не наполягає.

14-а, Левченко. Наполягає. Включіть мікрофон Левченку, будь ласка.

 

12:37:15

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Я разом з іншими депутатами Всеукраїнського об'єднання "Свобода" подавав десятки поправок до цього законопроекту, проте брати участь у цій незаконній антиконституційній профанації ми не збираємося.

Голова Верховної Ради  України Андрій Парубій, ви зараз порушуєте Регламент Верховної Ради України, який чітко говорить, що законопроект, підготовлений до другого читання, має бути розданий за 10 днів до його розгляду –  так? Таблиця тільки що роздана, тільки що! Ви самі у прямому ефірі казали, що всім роздана таблиця. Буквально 5 хвилин тому! А електронний варіант з'явився так само на сайті тільки що!

Ви позбавляєте можливості народних депутатів – нормальних, які справді цікавляться законодавчим процесом – працювати над відповідними документами. Ви порушуєте Регламент, ви порушуєте Конституцію України, позбавляючи депутата права законодавчої ініціативи. І брати участь у цій профанації незаконній ми не збираємося!

Я не наполягатиму на жодній своїй поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на голосуванні? Ні.

Дякую. Я прошу надалі продовжити роботу по поправкам Ірину Геращенко, і авторів поправок прошу бути уважними.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

12:38:37

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми працюємо далі.

На поправці  не наполягають.

Наступна –  18-а, Співаковський.  Не наполягає.

Якщо я когось, колеги, не назвала, піднімайте руку – добре? 

Горбунов, я так розумію,  не наполягає на поправках.

Куліченко, 24-а.  Не наполягає.

Спориш, 25-а.  Не наполягає.

Пресман, 26-а.  Не наполягає.

Білоцерковець. Не наполягає.

Продан. Не наполягає.

Мельник. Не наполягає.

Дерев'янко. Не наполягає.

Ляшко. Не наполягає... (Шум у залі)

Вибачте, да, вашої поки що не було.

32-а, Іщейкін. Не наполягає.

На підтвердження 33-я зараз поправка. 33-я, вона, дивіться, вона відхилена, 33-я відхилена. 33-я – це поправка Жеваго і вона відхилена. (Шум у залі)

33 поправка відхилена, це поправка Жеваго. Подивіться, підійдете до мене, то я вам покажу.

Рухаємося далі.

36-а, Кривенка. Не наполягає.

39-а, Немировський. Не наполягає.

40-а, Ляшко. Не наполягає. (Шум у залі)

Я попрошу до мене підійти представників ложі Верховної Ради, ложі Секретаріату. Я прошу, я прошу підійти до мене.

Хвилинку, зараз ми проводимо маленьку нараду. Прошу підійти з таблицею.

Шановні колеги, вибачте, в нас була маленька виробнича нарада з авторами поправок. Зараз вони з'ясують там позицію, на якій ми стоїм.

Я наголошую і нагадую, що ми з вами вже на 42 поправці  Одарченка. Не наполягає. Наполягає.

Будь ласка,  Одарченко, 42 поправка. 

 

12:41:48

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Пані  Ірино, дякую. Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина".

Я також хочу наголосити на тому, що зараз правляча більшість  безпосередньо перед розглядом до бюджету незаконно в порушення Закону   про Регламент роздала нам правки, які уважно за декілька  хвилин неможливо розглянути.

Сьогодні наші правки "Батьківщини" направлені на те, щоб бюджетні кошти розподілялися рівномірно між всіма сільськими радами, а не тільки між тими, хто об'єднується по перспективному плану. Ми наполягаємо на тому, що зараз це все робиться поспіхом для того, щоб депутати не могли розібратися, закон про бюджет був сформований тільки за рахунок того, що були збільшені додаткові податки  на людей, були збільшені побори з людей, і таким чином уряд мав можливість  "зліпити" цей бюджет.

Пані головуюча, я ще раз наголошую на тому, що ви як президія порушуєте закон і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановний колего, я не погоджуюся з вами. Було до мене звернення, дозволю репліку собі. По-перше, поправки роздає не правляча більшість, а секретаріат  Верховної Ради.  По-друге,  поправки роздають після того, як їх розглянув комітет  і надрукували відповідну таблицю. По-третє, сьогодні вони стоять, цей закон, у нас в порядку денному. І зала, у тому числі і ваша фракція, дала 226 голосів, щоб ми його підняли вище в розгляді порядку денного. Тому я би попросила вас взяти ваші слова відносно головуючої назад, я нічого не порушую, а, навпаки, йду по Регламенту. І ми зараз розглядаємо  не поправки до бюджету, а поправки до законопроекту щодо аліментів.

Будь ласка, пану Одарченку дайте оцю важку  таблицю, щоб він  мав дві таблиці і був щасливий іти… (Шум у залі)  А, у вас є… (Шум у залі)

Вибачте. Колеги, ви мене вибачте, заради Бога. Да, це Бюджетний кодекс. Це Бюджетний кодекс. Я прийшла пізніше на розгляд законопроекту. І, sorry, це я іду зараз… в оману ви мене ввели. Ми голосуємо за поправку номер 42. Я вибачаюся і приношу свої щирі вибачення шановному колегі Одарченку за те, що я неправильно поставила запитання.

Ми голосуємо вашу поправку 42. Вибачте мене, будь ласка. Ми підняли вище законопроект про аліменти, і я думала, що ми йдемо по ньому. Я перепрошую, вибачте мене.

Голосуємо 42 поправку, будь ласка. (Повний тираж якого законопроекту?)

Колеги, будь ласка, зараз в залі є якраз тираж Бюджетного кодексу. Я прошу взяти його.

 

12:44:46

За-64

64 голоси. Не підтримали поправку Одарченка.

Візьміть, будь ласка, новий… нову таблицю до Бюджетного кодексу, яка зараз надрукована після розгляду комітету, для того, щоби ми рухались… Я дуже дякую. От із-за цього і перейшла, відбулась ця плутанина. І я перепрошую, ми рухаємося далі.

Колега Недава і колега Крулько вимагають зараз поставити на підтвердження поправку номер 34 Денісової.

Я прошу дати слово Недаві, він перший піднімав руку. Будь ласка.

 

12:45:23

НЕДАВА О.А.

Дякую, пані Ірино. Цією поправкою ми робимо крок назад від децентралізації. Сьогодні цією поправкою ми намагаємося забрати з екологічного фонду обласних бюджетів органів місцевого самоврядування до державного бюджету. Тому я прошу цю поправку не підтримувати, бо це шаг назад від децентралізації. Цей екологічний фонд ми віддаємо в державний бюджет з місць, з області, з наших регіонів, з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької областей. Будь ласка, цю поправку не потрібно підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, комітет цю поправку підтримав, пані Денісової. І зараз я дам слово пані Денісовій, щоб вона…

34 поправка, колеги. Денисенка, Денисенка поправка. Поправка Денисенка. Комітет її підтримав. Я прошу голосувати "за", будь ласка, голосуємо за цю поправку.

 

12:46:42

За-81

Поправка не підтримана. Рухаємось далі.

39-а, Немировський. Не наполягає.

40-а, Ляшко. Не наполягає, я бачу.

Далі. Одарченка ми вже пройшли.

43-я, Остапчук. Не наполягає.

Денисенко, 45-а. Не наполягає.

Остапчук, 48-а. Не наполягає.

Денисенко, 49-а. Не наполягає.

Семенуха, 50-а. Будь ласка, Семенуха.

 

12:47:14

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Я хочу підтримати свого колегу Одарченка, оскільки в такому вигляді розглядати цей проект закону не є прийнятним. Навіть нумерація не збігається в таблиці, яка мені видана, з тим, що ви називаєте.

Щодо, власне, змісту правки. На превеликий жаль, цей бюджетний процес супроводжений тотальним наступом центральної влади на бюджети громад. Моя правка стосується того, щоб не допустити перекладання уряду на місцеві бюджети окремої статті не властивих для них видатків, не збільшуючи жодним чином джерел надходжень, не збільшуючи базу для оподаткування місцевих бюджетів.

Одна з пропозицій по розподілу податку на доходи фізичних осіб до бюджету міста обласного значення та об'єднаних територіальних громад збільшити з 60 до 70 відсотків. А також змінити принцип, закріпити саме в законі розміри відрахувань, які надходять від місцевих бюджетів за видачу ліцензій на провадження господарської діяльності. Гроші треба віддати громадам. Давайте це підтримаємо, не бійтесь цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановний депутат Семенуха, зараз ми ставимо 50 поправку, на вашу вимогу, на голосування. Єдине, я хочу зазначити, що роздали тільки ті поправки, надруковано новий тираж, після розгляду комітету, де є співпадіння повне. Я прошу вас тоді взяти нову таблицю і працювати по ній. Через це у нас була, насправді, і така дискусія на початку.

Голосуємо, будь ласка, за 50 поправку. Потім рухаємось до вашої, я бачу.

 

12:48:58

За-96

Не підтримано.

Наступна 55-а. Недава, мікрофон, будь ласка.

 

12:49:04

НЕДАВА О.А.

Я прошу, пані Ірина, ще поставити на поправку на підтвердження 35 поправку, бо вона така ж сама, як і 34-а, вона… Цією поправкою ми фінансуємо за рахунок екологічних коштів інші видатки державного бюджету, екологічні кошти, які сьогодні знаходяться на місцях. І місцеві органи вже знають і запропонували дуже багато проектів, екологічних проектів, котрі будуть реалізовуватися в екологічно навантажених областях. Тому всіх прошу не підтримувати цю поправку, екологічні кошти повинні залишатися на місці там, де вони були.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо за 35 поправку. Комітет її підтримав. Просимо підтримати. Це вимога Недави поставити на підтвердження. Будь ласка.

 

12:50:09

За-55

55 голосів. Не набирає необхідної кількості.

Наступна 60 поправка, фракції "Батьківщина". Хто буде презентувати? Пані Кужель мікрофон.

 

12:50:19

КУЖЕЛЬ О.В.

Фракція "Батьківщина", Олександра Кужель. По-перше, хочу звернути до народу України і до політиків. Ви пам'ятаєте, коли ви розпочинали децентралізацію, ви обіцяли, що вновь створеним громадам, крім передачі повноважень, будуть передаватися гроші. От ми отримали листа від новоствореної громади. Та громада, яка не має ні шахт, ні кар'єрів, у неї забирають 8 мільйонів гривень. А рядом село, яке не має, і не працює, і не хоче працювати, їм віддають 8 мільйонів гривень.

Ми пропонуємо відмовитись від горизонтального вирівнювання для об'єднаних територіальних громад, які створені згідно перспективного плану, і включити у "Перехідні положення" хоча б 3 роки не чіпати їх, щоб вони стали заможними і почали працювати.

По-друге, у поправці 60 ми вимагаємо , що 80 відсотків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Будь ласка, голосуємо. Голосуємо, щоб ми встигли сьогодні весь порядок денний. Голосуємо 60 поправку фракції "Батьківщина". Прошу.

 

12:51:47

За-86

86 голосів. Не підтримана.

Наступна 67-а, Дерев'янка. Не наполягає.

Потім – Недава, 70-а. Не наполягає.

Семенуха, 71-а. Будь ласка, Семенуха.

 

12:51:58

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Дана правка також стосується посилення підтримки органів місцевого самоврядування і об'єднаних територіальних громад.

Даним законопроектом пропонується Кабміну розраховувати за певною формулою нефіксовану частину плати за видачу ліцензій і запровадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. Таким чином, пропонується на "ручник" Кабміну визначатися, як саме будуть розподілятися ці доходи.

Моя ж правка пропонує конкретизувати, саме на законодавчому рівні забрати "ручник" Кабінету Міністрів - розміри відрахувань, які надходитимуть до бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів від випусків лотерей. І закріпити це на рівні 70 відсотків, гроші мають залишатися в громадах. Я прошу уряд виконувати свої обіцянки, які ви давали, коли ми вас обирали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо за поправку 71, Семенуха.

 

12:53:03

За-94

94 голоси. Не підтримана.

Наступна - 72-а, "Батьківщина". Кужель, будь ласка.

 

12:53:08

КУЖЕЛЬ О.В.

72-я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 72-а, я сказала, Кужель, "Батьківщина".

 

КУЖЕЛЬ О.В. Дякую. Продовжуючи те, що казав колега Семенуха, хочу знову вам всім наголосити, місцеве самоврядування передбачає не тільки передачу повноважень, а, в першу чергу, забезпечення на ці повноваження грошима. І тому ми підтримуємо те, щоб 70 пропонує "Самопоміч", "Батьківщина" пропонує 80 відсотків від ліцензії на лотереї залишати на місцях. Перепрошую, грабуєте ви на місцях населення, ставите там свої пункти, берете продаєте свої лотереї, а не залишаєте на розвиток тієї території, де заробляєте гроші. Будь ласка, бюджет, виконуйте свої зобов'язання щодо децентралізації місцевого самоврядування.

Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо за 72 поправку. Це вся фракція "Батьківщина" її подала.  Прошу.

 

12:54:21

За-75

75 голосів. Не набирає.

83-а, Одарченко. Будь ласка, мікрофон.

 

12:54:27

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, пані Ірина. Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги,  ну, на сьогодні роль парламенту в розподілі бюджетних коштів і в контролі над використанням бюджетних коштів фактично зведена нанівець.

Сьогодні те, що кажуть про те, що парламент ні на що не впливає – це щира правда. І цими зараз змінами до Бюджетного кодексу ви доводите це все. Ви кажете про те, що будь-які зміни до бюджету, якщо не прийнятий бюджет місцевими радами, мусить проводити Кабінет Міністрів. Шановні друзі, це не правильно.

Тому ми пропонуємо для того, щоб зберігати якесь місцеве самоврядування, зберігати владні повноваження місцевих громад, поправку 14 взагалі виключити, вірніше, пункт 14 взагалі виключити з цього Бюджетного кодексу.

Прошу не зводити нанівець повноваження місцевого самоврядування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо ми 83 поправку. Прошу. 83 поправка.

 

12:55:51

За-77

Не набирає голосів, 77.

Народний депутат Співаковський. Наполягаєте на 89-й? Дякую. Рухаємося далі.

Семенуха, 95-а. Мікрофон.

 

12:56:03

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Правка стосується розподілу субвенції між вищими навчальними закладами. В Україні загальна освітня субвенція сьогодні складає 62 мільярди гривень. Обсяг видатків держбюджету саме на вищу освіту буде розщеплюватися між вищими навчальними закладами за формулою, параметри якої будуть враховуватися Міністерством освіти при розробці цієї формули, і вони на сьогодні потребують уточнення змісту. Наразі в законопроект запропонований параметр, що визначає показники освітньої та наукової діяльності  вищого навчального  закладу, але це сьогодні не відповідає положенням статті 16 Закону України "Про вищу освіту".

Моя правка якраз вносить більш коректні показники у визначення параметру для розрахунку якості освітнього закладу за відповідною формулою. Займатися саме оцінкою якості вищих навчальних закладів має Національне агентство із забезпечення якості  з вищої освіти або акредитовані ним установи. Прошу  підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 95 поправку голосуємо. Будь ласка.

 

12:57:15

За-87

Не набирає вона необхідної кількості.

90 поправка, Рябчина. Прошу.

 

12:57:20

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина.

Прошу підтримати мою поправку, яка вносить зміни до Бюджетного кодексу, дозволяючи вирішити проблему переміщених вищих навчальних закладів та тих технікумів, на яких не вистачає грошей зараз у місцевої влади. Я в нас дуже велика кількість переміщених вищих навчальних закладів з Криму, Донецька та Луганська, наприклад, Донецька національна академія будівництва і архітектури, яка переїхала з Макіївки окупованої до Краматорська. У них є все, в них є повна угода і взаємодія з будівельним училищем, однак Бюджетний кодекс не дозволяє їм об'єднатися в єдиний такий структурний підрозділ для того, щоб залучати гранти та навчати студентів в такій комплексній ситуації. Мені взагалі незрозуміло, чому бюджетний комітет не підтримав абсолютно технічну правку, яка дозволить врятувати не тільки переміщені вищі навчальні заклади, забрати наших студентів і дати, навантажити, завантажити робітничими  професіями наші університети та технікуми. Тому прошу підтримати українську освіту і профтехосвіту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 90 поправка. Голосуємо.

 

12:58:37

За-98

Не проходить вона.

99-а. Одарченко. Не наполягає. 

101-а. Семенуха.

99-а. Одарченко. Будь ласка, мікрофон, наполягає.

 

12:58:47

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, пані Ірино. Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина". 

Шановні колеги! Зараз на місцеві бюджети покладено дуже великий обсяг витрат, які раніше лежали на державному бюджеті. І сьогодні змінами до Бюджетного кодексу ви хочете, і зараз, я думаю, на меті у правлячої більшості проголосувати за те, щоб навіть частина витрат по первинній медицині, вона була покладена на місцеве самоврядування. Ви пропонуєте, щоб на неї були покладені видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Сьогодні місцеві бюджети не витримують цих видатків, які ви на них поклали.

Наша правка, вона стосується того, щоб первинна медицина повністю фінансувалася за рахунок державного бюджету. Шановні колеги, я прошу вас вдумливо поставитися до цього питання і проголосувати запропоновану нами правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 99 поправка. Голосуємо.

 

13:00:07

За-97

Не пройшла ваша поправка. 97 голосів.

Наступна, будь ласка, фракція "Батьківщина", 102 поправка. Зараз, я вже оголосила, потім повернуся, вибачте.

102 поправка. Івченко, будь ласка.

 

13:00:23

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ось дивіться, сьогодні є бюджет на первинну медицину. От у мене питання до бюджетного комітету і до вас, пане доповідач, яким чином ви розділили, по півроку ви даєте тільки 5 мільярдів на первинку, на органи місцевого самоврядування, фактично зменшуючи вдвічі норматив, а через інші півроку ви на агенцію, яку самі ж створили і буде курувати ваш представник, ви даєте 8 мільярдів? Це справедливо чи це базар? Як ви дивитесь в очі мерам, міським головам, яким ви сьогодні скажете, що ви знаєте, що ви маєте доплачувати зі свого бюджету, а ми вам цей норматив вдвічі зменшимо, а з нового року ми збільшимо нормативи і віддамо на агенцію, яка буде по актам виконаних робіт віддавати ці кошти? Слухайте, це несправедливо, це базар, ми формуємо з вами державу. Прокоментуйте, яким чином ви поділили цю медичну субвенцію на первинну медицину. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:01:33

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування поправку 102. Костянтину, ви хочете коментувати? Будь ласка,  одну хвилину.

 

13:01:50

ІЩЕЙКІН К.Є.

Дякую. Шановний колега, по-перше, я хотів би, щоб при розгляді бюджетного процесу ми менше казали, подивитися у вічі і про популізм, тому що мені особисто не соромно це робити, як депутат-мажоритарник я роблю максимально можливе для округу.

В ситуації тієї правки, про яку ви кажете. У медицині в першу чергу має бути лобіст у вигляді Міністерства охорони здоров'я.  І  за пропозицією, яке засвідчило, що з початку 2018 року воно не готове запустити  відповідну агенцію, і, до речі, я не володію даними так, як ви, хто саме буде її очолювати, якщо у вас є ці дані можете оголошувати. І попросило, відповідні кошти, які в повному обсязі на агенцію були виділені – це понад 12 мільйонів перерахувати з 1 липня. Відповідно тому певна цифра була зменшена, тому що півроку йде по субвенції, а з 1 липня буде запускатись…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  10 секунд. А, зрозуміло.

Колеги, я хочу звернутись і до представника комітету, і до всіх депутатів авторів правок, у нас сьогодні день напружений, але разом з тим в порядку денному є пропозиції від всіх фракцій. Тому я прошу і авторів правок використовувати лишень ті правки, які є неймовірно принциповими. І прошу представника комітету максимально лаконічно коментувати, бо ми просто не зможемо втримати той план, який ми сьогодні побудували. Це дуже просто і у таке прохання у мене до вас всіх. Ви наполягаєте на голосуванні, пане Вадим? На голосуванні наполягаєте? Не наполягає. Не наполягає.

100 правка, Зубач, включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:03:41

ЗУБАЧ Л.Л.

Нещодавно Верховна Рада… вже цієї осені було прийнято медичну реформу, і одним із основоположних засад цієї реформи було те, що Кабінет Міністрів України в особі уповноваженого органу - спеціально створеного агентства - бере на себе відповідальність за фінансування первинної медицини. Тобто вже не буде фінансуватися через субвенцію, а буде здійснюватися напряму.

Тому виникає питання, закладене у цій правці: чому, якщо держава бере на себе відповідальність, чому вона у змінах до Бюджетного кодексу вже цю відповідальність із себе знімає в частині  оплати житлово-комунальних послуг та енергоносіїв? Я розумію, що центральна влада, маючи вже певний досвід, відчуває свою нездатність і неспроможність, але це вже переходить всякі рамки. Взялися – рубіть! Тому пропоную підтримати цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Я ставлю на голосування правку 100 народного депутата Зубача. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Комітет її відхилив.

Голосуймо, колеги.

 

13:04:55

За-73

Рішення не прийнято.

Наступна, 106. Не наполягає.

105-а… 105-а, Івченко, будь ласка.

 

13:05:06

ІВЧЕНКО В.Є.

Я так зрозумів… Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Я так зрозумів з вашої відповіді, що ви як бюджетний комітет підтримали  пропозицію МОЗу щодо зменшення фінансування первинної медицини через органи місцевого самоврядування на перші півроку. І фактично ви не змогли пролобіювати і  підняти норматив для міських голів щодо того рівня, який буде діяти з 1 липня 2017 року, який піде через агенцію. Це… Ну, це на вашій совісті.

Друге. Фракція "Батьківщина" котрий раз наполягає: вже три роки міста районного значення знаходяться в ситуації, коли вони не отримують відповідних податків, в них не залишаються  податки на доходи фізичних осіб на території.

Я ще раз прошу, ви голосуєте за Закони по децентралізації, але при цьому ви знищуєте децентралізацію саме Бюджетним кодексом. Поверніть податок на доходи фізичних осіб у тій кількості, які мають об'єднані територіальні громади, до міст районного значення – це майже 200 міст, більше 200 міст районного …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні? На цій наполягаєте.

Я ставлю на голосування 105 правку. Хто підтримує, прошу голосувати. Комітет відхилив. Голосуймо.

 

13:06:35

За-76

Рішення не прийнято.

Наступна, 107-а. Не наполягає.

108-а. Не наполягає.

110-а. Не наполягає.

113-а. Не наполягає.

118-а... 118-а. Наполягає. 118-а, Івченко.

 

13:06:49

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Я, знаєте, хочу підтримати колег і сказати, що ви передали повноваження, але не підкріпили фінансами органи місцевого самоврядування, зокрема, це стосується оплати адміністративно-технічного персоналу освітніх і медичних закладів, зокрема, це  стосується  оплати за житлово-комунальні послуги. І підняли їх до відповідних розмірів, і сьогодні ви їм передаєте також ту заборгованість по перевезенням. Я ще раз прошу дайте їм можливість, щоб у них була спроможність – фінанси. І, на моє велике переконання, ми маємо сьогодні відверто спасати міста районного значення. І ще раз прошу, це було звернення міських голів районного  значення і міських рад, поверніть їм податок на доходи фізичних осіб.

І ще раз прошу, покажіть свою позицію по медикам, давайте ми на органи місцевого  самоврядування на ці півроку дамо кошти, відповідно до нормативу, який буде...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на  голосуванні? Так.

Я ставлю на голосування поправку 118. Комітет її відхилив. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:08:17

За-77

Рішення не прийнято.

120-а. Не наполягає. Наполягає. 120-а, будь ласка, Семенуха. Яка?

 

СЕМЕНУХА Р.С. 119-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 119-а. Будь ласка.

 

13:08:23

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, сьогодні в системі охорони здоров'я спостерігається катастрофічне недофінансування субвенцій, виділених на потреби медичної галузі, це сьогодні близько семи мільярдів гривень. В своїй презентації держбюджету уряд обіцяв підвищити медичну субвенцію, мова іде про 5,9 мільярдів гривень. І поки що незрозуміло, бо в додатку номер 6 доопрацьованого законопроекту про держбюджет така цифра є. Але водночас у пункту 19 порівняльної таблиці міститься інформація, що пропозиція Верховної Ради не врахована. Я просив би не на словах любити медицину, а грошима, і просив би доповідача прокоментувати.

Моя правка  якраз пропонує  уточнення, а саме, що видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальними закладами охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу, здійснюються виключно за кошти Державного бюджету і,  боронь Боже, не залазити в кишені  місцевих бюджетів.

Прокоментуйте, будь ласка.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд.

 

13:09:27

ІЩЕЙКІН К.Є. Я хочу відразу зазначити, що представники  бюджетного комітету, які відпрацьовували і на підкомітеті, і на комітеті ще з першого читання, були за те, щоб держава компенсувала енергоносії лікарняним закладам. І, відповідно, дало доручення МОЗу, який підтримує цю ініціативу, для того щоб вони відпрацювали формулювання з Міністерством фінансів. Але формулювання, як підійти до питання і відпрацювати державні із приватними…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити, 30 секунд.

 

13:10:16

ІЩЕЙКІН К.Є. Має бути відпрацьована на рівні спілкування МОЗу із Мінфіном. Комітет цю історію підтримав би, якщо б воно було підготовано. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ставлю на голосування поправку 119. Хто підтримує, прошу голосувати. Комітет її відхилив. Будь ласка.

 

13:10:41

За-72

Рішення не прийняте.

Наступна поправка. 133. Не наполягає.

134. Не наполягає.

136. Не наполягає.

141. Не наполягає.

145. Не наполягає.

149. Не наполягає.

Тут багато правок враховані в цьому розділі.

175-а. Яка? Будь ласка,  Іван Крулько. Включіть мікрофон.

 

13:11:13

КРУЛЬКО І.І.

Ван Крулько, фракція "Батьківщина". Я хотів би… Безумовно, що в цьому кодексі є багато речей, які відверто "Батьківщина" не може підтримати. Але я хотів би сказати, що нарешті - і за це, до речі, треба відмітити голову підкомітету, - ми змогли підтримати молодіжні центри. І вперше молодіжні центри по всій країні, місця, де повинна працювати молодь, де молодь має збиратися, де є справжньою децентралізацією в молодіжній роботі, підтримано в бюджетному кодексі. І органи місцевого самоврядування отримали право з своїх власних коштів підтримувати діяльність таких молодіжних центрів.

Я вважаю, що це крок до того, щоб ми почали формувати відповідальну проукраїнську і дуже сильну молодіжну політику. Тому я дякую за цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

192-а. Не наполягає.

193-я. Не наполягає.

196-а. Не наполягає.

197-а. Не наполягає. Багато далі, цілий блок правок, які були враховані комітетом.

213-а. Не наполягає.

211-а, Зубач. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:12:28

ЗУБАЧ Л.Л.

Шановні колеги, знов іде мова про місцеве самоврядування і про децентралізацію. Своєю правкою я пропоную, щоб держава у бюджеті виділяла субвенцію на компенсацію проїзду пільгових категорій громадян. Кожного року місцевим бюджетам це кошту мільярд гривень, хоча з точки зору Конституції України, чинного законодавства це мала би фінансувати держава. Оскільки соціальний захист, надання пільг – це є функція держави, то передбачено: надаючи певні пільги, вони мають прикріплятися певними грошима. Натомість, повторюю ще раз, держава перекладає це на місцеве самоврядування, і це коштує мільярд гривень.

Тому своєю правкою я пропоную відновити справедливість і передбачити у державному бюджеті відповідну субвенцію, щоб компенсувати ці витрати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні, так?

211 правка, ставлю на голосування. Хто підтримує, я прошу голосувати. Комітет її відхилив. Будь ласка.

 

13:13:45

За-68

Рішення не прийняте.

Наступна – 214-а. Не наполягає.

218-а. Не наполягає…

217-а, так? 217-а, Семенуха. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:13:55

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Моя правка також про неприпустимість згортання фінансової децентралізації. На сьогодні недофінансування освітньої субвенції вже складає близько чотирьох з половиною мільярдів гривень. Дніпро вже сьогодні потребує на 59 мільйонів гривень, Львів 118 мільйонів. За розрахунками Харкова, це складуть додаткові видатки з місцевого бюджету 750 мільйонів гривень. І це без врахування того, що другий рік поспіль галузь професійно-технічної освіти фактично кинута напризволяще, на утримання місцевих бюджетів, які не в змозі цього потягнути.

Моя правка передбачає фінансування оплати праці за рахунок державної субвенції всім працівникам закладів освіти, а не лише педагогічним працівникам. Мова йде про те, що має фінансувати державний бюджет і лаборантів, і бібліотекарів, і технічний персонал тощо. Любіть освіту по-справжньому. Не перекладайте на місцеві бюджети. Вони цього не витримають. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні? Так, я ставлю на голосування поправку 217 народного депутата Семенухи. Хто підтримує, прошу голосувати. Комітет відхилив. Голосуємо, колеги.

І я ще раз прошу, колеги, не наполягати на кожній поправці, бо інакше зіб'ємо порядок денний.

 

13:15:13

За-88

Рішення не прийнято.

219. Не наполягає.

221. Не наполягає.

224. Не наполягає.

227. Не наполягає.

233. Не наполягає.

240. Не наполягає.

243. 245, включіть мікрофон. Семенуха.

 

13:15:39

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Моя правка передбачає зміну до порядку розподілу додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з отримання закладів освіти та охорони здоров'я. Зазначена дотація передбачена лише для обласних бюджетів, що не є прийнятним. Подальший розподіл додаткової дотації здійснюватиметься між місцевими бюджетами у порядку, визначеному обласними державними адміністраціями та затверджуються рішеннями обласної ради. Такий порядок розподілу ставить об'єднані територіальні громади в значну залежність від обласної влади, що не є нормальним. Треба дати владу справді об'єднаним територіальним громадам.

Тому в моїй правці передбачено, що в Законі про Державний бюджет затверджуватимуться обсяги додаткової дотації окремо для обласних бюджетів, міських бюджетів та бюджетів об'єднаних територіальних громад.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу припинити оці ваші ігри у президії, Андрій Володимирович, це найвищий орган Верховної Ради України. І я переконливо прошу перестати гойдатись на хвіртці.

Отже, я ставлю на голосування поправку 245. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

13:17:02

За-75

Рішення не прийнято.

Тепер 244-а, Зубач. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

13:17:06

ЗУБАЧ Л.Л.

У продовження слів попереднього виступаючого, дякую Роману Семенусі, хотів би додати. У цій статті йде мова про додаткову дотацію на утримання закладів освіти і медицини. Але я вважаю, що пропонована урядом конструкція цієї статті є чи не найбільш небезпечною ознакою тієї повзучої централізації, яка відбувається у нашій країні. Чому? Давним-давно Верховна Рада вирішила про те, що органи місцевого самоврядування повинні мати прямі міжбюджетні відносини для того, щоб не залежати від різного роду посередників. У даній статті передбачено, що ця додаткова дотація передається на обласні бюджети і відповідно розпорядниками будуть обласні державні адміністрації. А що це означає? А це означає, що ті, хто угодні, хто слухняні, тим будуть давати додаткову дотацію, а хто неслухняний, тому не будуть давати. Оце справжня політика децентралізації, яка відбувається у нашій країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я ставлю на голосування поправку 244. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу голосувати.

 

13:18:29

За-75

Рішення не прийнято.

247. Не наполягає.

252. Не наполягає.

256. Не наполягає.

270. Не наполягає.

277. Не наполягає.

287. Кулініч наполягає. 287-а, Кулініч наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:18:53

КУЛІНІЧ О.І.

Шановні колеги, це дуже принципова правка, на якій я наполягаю і яку підтримав профільний аграрний комітет.

Суть правки дуже проста. Вона стосується норми, згідно якої вся "підзаконка" щодо розподілу державної підтримки АПК повинна погоджуватися з профільним аграрним комітетом Верховної Ради. Це принципова позиція, яку підтримав аграрний комітет на своєму засіданні. Саме профільний комітет повинен відігравати координуючу роль у визначенні напрямків державної підтримки АПК. Тільки на тваринництво на наступний рік ми маємо 4 мільярда гривень, а ми не знаємо механізму їх розподілу, хто отримає ці кошти, за якими напрямками, які обмеження. То ми повинні обов'язково ці всі норми погоджувати з профільним комітетом Верховної Ради. Я прошу поставити цю правку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на підтвердження… Ні, вона відхилена. Вона відхилена. Я ставлю її на, щоб підтримали її. Я ставлю на голосування правку 287, комітет її відхилив. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

13:20:13

За-119

Рішення не прийняте.

291.

293.

295.

301-а. Народний… Який? 298-а це, написано, Продан. 300-а, 300-а є ваша! Будь ласка, Роман Семенуха 300 правка. 301-а, Мацола, підготуватись. Будь ласка.

 

13:20:38

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги! Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Дана правка також спрямована на підвищення дохідної частини місцевих бюджетів.

В наступному році уряд піднімає акциз на 9 відсотків, це при тому, що ПДВ з товарів і послуг вироблених в Україні підвищиться лише на 3,3 відсотка, що менше не тільки реального рівня інфляції, а навіть менше запланованого. В наступному році або в Україні буде вироблятися менше товарів і послуг, або коштувати вони будуть менше.

Моя ж правка пропонує підвищити частку відрахування акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування з 13,44 відсотків до 17,66 відсотків у зв'язку з недоотриманням значної суми коштів місцевими бюджетами в поточному році. Ця правка дозволить хоча б частково компенсувати місцевим бюджетам те, що вони справедливо мали б отримати, але не отримали в наслідок згубної політики уряду в цьому році. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І я ставлю на голосування поправку 300, народного депутата Семенухи. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу голосувати. Голосуємо.

Під час голосування, колеги, хочу вам повідомити, що лишилося 10 правок, за хвилин 7-8 ми перейдемо до прийняття рішення. І я прошу всіх запрошувати депутатів в зал.

 

13:21:58

За-82

82. Рішення не прийняте.

301-а. Мацола. Включіть мікрофон. 301 правка. Мацола.

 

13:22:05

МАЦОЛА Р.М.

Доброго дня. Пропонується підтримати, щоб підвищити з 2018 року частку відрахувань акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування з 13,44 проценти до 17,66. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І я ставлю на голосування поправку 301. Комітет її відхилив. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка.

Колеги, і запрошуємо депутатів в зал. Я прошу всіх голів фракцій запрошувати депутатів в зал.

 

13:22:46

За-92

92. Рішення не прийняте.

Наступна –  322-а. Мацола. 

322-а. Будь ласка, включіть мікрофон. Мацола.

 

13:22:57

МАЦОЛА Р.М.

Пропонується все-таки ті борги, які були зроблені з 2009 року до 2014-го не по вині місцевих бюджетів, списати за рахунок держави.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування поправку 322. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу голосувати.

 

13:23:31

За-90

90. Рішення не прийняте.

Я, колеги, переконливо прошу всіх запросити в зал, через кілька хвилин відбудеться прийняття рішення. Лишилося буквально кілька правок. 

324-а. Не наполягає.

330-а. Не наполягає.

335-а. Не наполягає.

226-а….

326-а. Рябчин. Включіть  мікрофон, будь ласка.

 

13:23:57

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина. Пропоную у розділ "Прикінцеві положення" змінити  діюче законодавство, яке передбачає, що для тимчасово переміщених ВНЗ, центральний органи виконавчої влади у сфері освіти і науки, встановлює фіксований обсяг і державне замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою.

Разом з тим, на сьогоднішній день є ряд переміщених ВНЗ, які підпорядковані не Міністерству освіти, а іншим міністерствам, наприклад Міністерству охорони здоров'я, чи Міністерству внутрішніх справ. Так Луганський державний медичний університет, Донецький юридичний інститут МВС України, Луганський державний університет внутрішніх справ, Луганська державна академія культури і мистецтв, яка підпорядкована Міністерству культури, не може отримати це держзамовлення. Пропоную допомогти переміщеним вищим  навчальним  закладам і технічними правками, які зовсім не витрачають жодних коштів з бюджету, дозволити  цим університетам за тим переліком законодавства, яке для всіх університетів, які підпорядковані Міністерству освіти та науки України, отримати  державне замовлення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні?

Я ставлю на голосування поправку 326, комітетом вона відхилена. Хто підтримує, я прошу голосувати, будь ласка.

 

13:25:18

За-95

Рішення не прийняте.

335-а і 336 поправка. Не наполягає. 

Таким чином, колеги, ми завершили обговорення,  що нам дає шанс ще до обіду розглянути наступний законопроект - про аліменти,  і тому ми можемо переходити до прийняття рішення.

Я прошу у сіх народних депутатів  зайти в зал і зайняти  робочі місця, ми переходимо  до прийняття рішення. Я прошу і членів комітету, і голів фракцій, максимально змобілізувати  депутатів для прийняття рішення.  Колеги, це питання бюджетного процесу і я собі не допускаю, щоб в той період депутати були не на робочих місцях, не допускаю. І я просто наполягаю,  щоб всі депутати повернулись на робочі місця. Просто наполягаю.  Кожне повернення – це є сором для парламенту, це неповага до парламенту. Я хотів би, щоб ми голосували відразу, а не повертаючись до законопроекту.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Прошу всіх зайняти місця. Будь ласка, займіть робочі місця, зайдіть в зал, я звертаюся особливо до голів фракцій, повідомте депутатів, що йде прийняття рішення, через свої секретаріати фракцій. Це один із найважливіших на сьогодні законопроектів, без якого ми не зможемо прийняти бюджет.

Отже, я ставлю на голосування проект закону. Добре, просять почекати ще 30 секунд, я почекаю. Готові, так? Отже, колеги, повідомляю вас, що в результаті обговорення, представник комітету сказав, що законопроект буде розбалансований, якщо ми не повернемося до 35 правки. Тому я поставлю на голосування повернення до правки, підтвердження правки і тільки потім закон в цілому. Зрозуміло, так? Це позиція бюджетного комітету, до якої маємо ставитися з повагою, щоб не був закон розбалансований. І тому я зроблю так, як сказав представник комітету, але для того треба бути всім на робочих місцях.

Отже, першою я ставлю пропозицію, яка була засвідчена представником бюджетного комітету, щоб законопроект не був розбалансований, бюджетний комітет, за результатами обговорення, просить, щоб ми повернулися до правки 35 і її підтримали. І я ставлю цю пропозицію на голосування.

Отже, хто підтримує пропозицію бюджетного комітету, повернутися до 35 правки, прошу проголосувати і прошу підтримати бюджетний комітет, щоб ми не отримали розбалансований закон. Прошу голосувати і прошу підтримати, колеги. Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

 

13:28:40

За-212

212, колеги. Я можу ще раз поставити, але я не бачу голосів.

Отже, наступна, 34 правка. Наступну я ставлю повернення 34 правки. І, колеги, я дуже  остерігаюсь, щоб ми не розбалансували документ, бо потім ми не зможемо отримати цілісного документу. Я прошу вас підтримати позицію комітету повернутись до правки 34. Колеги, я переконливо прошу всіх, по-перше, зайти в зал і брати участь в голосуванні. І, по-друге, проголосувати за повернення до правки 34. Це дуже важливо, це прохання бюджетного комітету.

Прошу, проголосувати і прошу підтримати повернення. Треба пояснити чи ні? Треба, так? Костянтин! Костянтин! Костя, поясніть, бо щоб люди знали за що голосують, швидко і лаконічно, будь ласка, що таке 34 правка.

 

13:30:05

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановні колеги, заміна нормативу згідно цієї правки - це зарахування екологічного податку, яке збільшується до державного бюджету на 25 відсотків і зменшується для обласних та міста Києва на 25 відсотків. Але це єдина можливість унормувати заходи з проведення лабораторно-діагностичних лікувально-профілактичних робіт, і утримання ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій, тому що… тому що по цих закладах, дійсно, були на місцях великі проблеми. Тому, я дуже прошу підтримати або 34, або 35, вони є однаковими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, представник комітету детально пояснив, я прошу всіх зайняти робочі місця, колеги. Я прошу всіх проголосувати і підтримати. Колеги, я прошу всіх підтримати повернення до правки 34 і прошу всіх підтримати бюджетний комітет.

Отже, колеги, це позиція бюджетного комітету. Я прошу усіх підтримати повернення до правки 34 і прошу всіх взяти участь у голосуванні і проголосувати.

Отже, колеги, прошу проголосувати і підтримати повернення до  34 правки, щоб ми не розбалансували бюджет.

Прошу голосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги! Прошу підтримати. Голосуймо! Прошу підтримати.

 

13:31:56

За-208

Нема голосів на повернення.

Ми обговорення завершили, переходимо до прийняття. Отже, колеги… Комітет, я можу переходити до голосування? Можу.

Я ставлю на голосування…

Добре! Одну хвилину - Данилюк. Данилюк!

Будучи у Верховній Раді України, будьте уважними. Я вам надаю слово. Будь ласка, пане міністре, одна хвилина.

 

13:32:21

ДАНИЛЮК О.О.

Шановні депутати, стосовно 34 і 35 правки. Мова йде про 800 мільйонів небалансу для бюджету. Тому це дуже серйозна сума. І прохання все ж таки повернутися і підтримати, інакше в нас є незбалансований бюджет. Це перше.

Друге. Ми попрацювали по І-ІІ рівню акредитації з паном Співаковським, і ми вийшли на спільну позицію, яку ми пропонуємо… Ви озвучите чи я? Озвучує зараз пан Співаковський, це погоджена позиція з урядом, зміни до статті 24: "Забезпечити як виняток з положень пункту "б"… "в" пункту 7 частини першої статті 87 Бюджетного кодексу України: "З 1 січня 2018 року здійснення видатків на оплати послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації державної власності без  статусу окремих юридичних осіб за рахунок та в межах коштів, передбачених у кошторисах вищих навчальних закладів ІІІ та ІV  рівнів акредитації.

Забезпечити з 1 вересня 2018 року прийом на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації державної власності без статусу окремих юридичних осіб виключно за професіями загальнодержавного значення за рахунок та в межах загальних обсягів державного замовлення на підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями "молодий спеціаліст" та..." Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр.

 

ДАНИЛЮК О.О. ... та "бакалавр". Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я поставлю ще раз.

У  Верховну Раду України прибув Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман. Привітаємо Прем'єр-міністра. (Оплески)

І я ще одну хвилинку дам для Прем'єр-міністра. Будь ласка.

 

13:34:31

ГРОЙСМАН В.Б.

Доброго, доброго дня, вельмишановний пане Голово, шановні колеги народні депутати! Дуже відповідальний день, я розумію, що є різні намагання там поправки врахувати чи не враховувати. Що таке 800 мільйонів? Це 800 мільйонів, які залишаться в обласних бюджетах, а нам з вами ветеринарну медицину, клініки і все інше, не буде як просто фінансувати, ми маємо це зрозуміти. І от задля того, щоб був цей баланс, тому що цей податок закріплений був за місцевими бюджетами, для того щоб вони виконували цю функцію. Вони її не виконують, в тому є проблема: частину забрати і утримувати. Я наголошую, це 800 мільйонів, це програма. Якщо ми не врахуємо її зараз, кошти залишаться в областях, а програми не буде. І я  думаю, що питання епізоотичних заходів, в тому числі і тих явищ, які ми  мали, з точку зору африканської чуми і так далі, потребують від нас рішень. Тому це перебалансування і відбулося тільки для того, тут немає жодних інших питань і ніхто не ображає місцеві бюджети. Ми дали 10 відсотків на податок з прибутку підприємств, ми дали 15 відсотків ПДФО. Але є і функції держави, які ми маємо з вами виконувати. Тому я би просив все ж таки врахувати позицію бюджетного комітету, який детально це розглянув. І я не бачу жодної шкоди для того, що ми будемо це питання утримувати в рамках держави.

Те, що сказав Олександр Данилюк, і те, що зараз підтверджує пан Співаковський, ми це підтримуємо. Прошу вас підтримати, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я чув від комітету тільки одну позицію: 34 поправка і 35-а. Якщо комітет озвучить ще якісь позиції, я їх озвучу.

Отже, я ще раз на прохання Прем’єр-міністра і міністра фінансів поставлю пропозицію на повернення до поправки 34, 35. І я прошу зараз змобілізуватися.

І якщо міністр фінансів і Прем’єр-міністр зацікавлені в тому, щоб ми вернулися до поправки, вони мають попросити депутатів вернутися на місце.

Я ще раз говорю, якщо зараз не пройде, це буде ваша персональна відповідальність. Бо кілька депутатів знаходять тут, а не на робочих місцях. Я попереджаю, я вже ставлю. Якщо вони не повернуться, воно просто буде завалене.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію, яку просять підтримати міністр фінансів і Прем’єр-міністр: повернутися до правки  34-ї… (Шум у залі) Отже, прошу підтримати повернення до поправки 34-ї, 35-ї. І я прошу підтримати дану пропозицію. Прошу голосувати і прошу підтримати Прем’єр-міністра і міністра фінансів.  Будь ласка,  голосуємо. Прошу підтримати.  Голосуємо.

 

13:37:50

За-240

Повернулись.

Тепер я прошу підтримати поправку 34, 35. Прошу проголосувати і прошу підтримати.  Кожен голос має вагу.

Леонід, я вам звернусь: кожен голос я рахую, на робоче місце і голосувати.

Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо, поправку 34, 35. Голосуємо. Підтримаємо пропозицію Прем’єр-міністра і міністра фінансів.

 

13:38:23

За-246

Рішення прийняте.

Тепер сформулюйте поправку Співаковського. Хто сформулює? Співаковський. Одну хвилину. Сформулюйте поправку, Співаковський.

 

13:38:32

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дякую. Шановні колеги, для того ми і знайшли компроміс, при якому  371 коледж, який зараз є в структурах університету, залишається на державному бюджеті.

Ітак, читаю. Перше: "У статті 24 законопроекту  абзац 5 викласти в наступній редакції: "Міністерству освіти і науки України, Міністерству охорони здоров'я України, Міністерству культури України разом з вищими навчальними закладами І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації…" Абзац шість викласти в наступній редакції: "До 1 червня 2018 року прийняти рішення щодо входження вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації зі статусом окремих юридичних осіб до складу вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, як і їхніх структурних підрозділів. Зазначене входження здійснюється за рішенням трудових колективів таких закладів та їх засновників з подальшим затвердженням Кабінетом Міністрів України не пізніше місячного терміну з дня отримання таких рішень.

Абзац восьмий: "виключити. 2, 3… з Додатку 10 до проекту закону, а саме…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. …а саме перелік закладів освіти, які передаються на фінансування з місцевих бюджетів, виключити вищі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації без статусу окремих юридичних осіб, які входять до складу вищих навчальних закладів ІІІ- ІV рівня акредитації". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Уряд підтримує. Я прошу всіх змобілізуватись, я прошу всіх зайняти робочі місця.

Я ставлю на голосування пропозицію, озвучену щойно Співаковським під стенограму. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, прошу підтримати, кожен голос. Прошу проголосувати, прошу підтримати, прошу підтримати. Уряд підтримує, комітет підтримує.

 

13:40:32

За-297

297, друзі, на хвилиночку!

І остання поправка - депутат Урбанський, 1 хвилину. І після того переходимо до прийняття рішення.

 

13:40:43

УРБАНСЬКИЙ О.І.

Шановні колеги народні депутати, я би хотів звернути вашу увагу на ці поправки до Бюджетного кодексу і поправку 285 народного депутата Денисенка. Я хотів зауважити, що митний експеримент, який в нас працював і дуже успішно працював усі ці роки, він з тією редакцію, яка запропонована нам урядом, він буде зупинений. Тобто я хочу повернутись до розгляду поправки Денисенка, 285-ї, в його… і прийняти, і проголосувати в редакції Денисенка цю поправку. Ми всі вважаємо і бажаємо, щоб наші дороги, українські, розвивались. Тому я вважаю, що ця поправка, вони об'єднуюча. І я прошу наших колег з опозиції, з демократичної опозиції, ще і коаліції проголосувати і підтримати цю поправку. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Отже, була озвучена пропозиція повернутись до поправки 285. Уряд і Прем'єр-міністр не підтримують цю пропозицію, не підтримують. Вважають, що вона розбалансує бюджет. Хто підтримує пропозицію Урбанського вернутись до поправки… Отже, уряд підтримує цю пропозицію. Колеги, уряд підтримує цю пропозицію. Отже, уряд теж рекомендує повернутись до правки 285. І щоб не було різночитань, я надаю слово Прем'єр-міністру, одну хвилину. Будь ласка, Прем'єр-мінстр, одна хвилина.

 

13:42:22

ГРОЙСМАН В.Б.

Можна я одне слово? Шановні колеги народні депутати! Хочу сказати, що я шаную і поважаю вашу думку. З цієї трибуни півтора року назад я говорив про те, що ми розпочнемо масштабне будівництво доріг. Ви знаєте, що і експеримент є частиною цієї системи. Загальний бюджет фінансування – 46 мільярдів на наступний рік. Ця поправка якраз збалансовує виділення  дорожнього експерименту, який був започаткований в п'ятнадцятому році, не менше 6 мільярдів. Якщо ви зараз цю правку заберете, я думаю, що буде величезна проблема. Я хочу наголосити, що ми її підтримуємо, цю поправку. Ми узагальнимо весь Бюджетний кодекс. І тоді ми продовжимо будувати дороги. І я запевняю в тому, що в кожній області буде відбуватись будівництво таких доріг.

Я думаю, або це неправильне трактування, або щось інше. Але я прошу, давайте залишимо цю правку. Ми над нею працювали не один місяць. Ми знаємо, що це важливо. Це важливо і для коаліції, це важливо і для Президента. Тому, будь ласка, давайте загально ми це зробимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, зрозуміло: Прем'єр-міністр, уряд підтримують поправку 285. Тому я прошу повернутись до неї і її підтримати. Колеги, прошу всіх зараз змобілізуватись. Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до правки 285. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Кожен голос має вагу. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:44:04

За-260

Повернулися. 260.

І прошу підтримати поправку 285. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати уряд. Прошу підтримати автора поправки.

 

13:44:24

За-248

248. Рішення прийнято.

І, колеги, остання, технічна правка, справді технічна. Після того перейдемо до прийняття рішення.

Рябчин, 1 хвилина. Прошу коротко.

 

13:44:36

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина". Пане Прем'єр-міністре, пане Прем'єр-міністре, прошу вас технічна правка про переміщені вищі навчальні заклади. Є 6 вишів: Донецький, Луганський МВД, Донецька, Луганська академія культури та Донецький, Луганський МОЗ, які просто із-за технічних речей, вони відносяться до різних міністерств, а не підпорядковані напряму Міністерству освіти та науки, і вони не можуть отримати державне фіксоване замовлення.

Прошу вас змінити (це 326 правка) слова "центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки встановлює" на "центральні органи виконавчої влади, у підпорядкуванні яких знаходяться такі заклади, встановлюють". Все. Там нічого, технічна правка, щоб вони могли приймати студентів з Донеччини, з Луганщини та з Криму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Олексій, всі підтримують. Ніхто не заперечує.

І я, ставлячи закон на голосування, скажу "з правкою, яку озвучив Рябчин під голосування".

І, колеги, переходимо нарешті до прийняття рішення. У нас ще Закон про аліменти наступний, щоб ми змогли його пройти. Прошу всіх зайняти робочі місця і змобілізуватись. І я прошу всіх зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (з поправками 34, 35, які ми проголосували; з поправкою Співаковського, яка була озвучена під стенограми; з поправкою 285 Урбанського; з поправкою, яку озвучив Рябчин під стенограму) у другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати.

Прошу підтримати в другому читанні та в цілому 7116. Прошу підтримати, колеги. Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:46:32

За-265

265. Закон прийнятий. Це важливий крок.

І, колеги, дуже важливо зараз… Увага! На місцях всі! Щоб ми продовжили вечірнє засідання до прийняття питань бюджету. Це дуже важливо, колеги. Я дуже прошу… Я дуже прошу всіх зайняти робочі місця. І я формулюю пропозицію.

Відповідно до частини п'ятої статті 19 Регламенту Верховної Ради України вношу пропозицію про продовження вечірнього пленарного засідання Верховної Ради України до завершення розгляду питань Державного бюджету на 2018 рік. В тому всі зацікавлені, всі фракції мають свої питання в порядку денному. Прошу проголосувати… Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, до розгляду питань бюджету. Прошу підтримати.

 

13:47:33

За-246

246. Рішення прийняте.

Колеги, увага всім, я дуже вас прошу. У нас наступний є дуже важливий закон, ми за нього вже голосували сьогодні. Це є законопроект, як ми називаємо його, про аліменти, про належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів.

Перед тим, як ми перейдемо до розгляду цього законопроекту, я прошу, одну хвилину Прем'єр-міністр. Будь ласка.

 

13:48:05

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Вельмишановні народні депутати, хоча подякувати за перший закон в бюджетному пакеті. Я глибоко переконаний в тому, що сьогодні ми ухвалимо відповідальне рішення. Тому ще раз дуже вам дякую за розуміння і підтримку. І не переживайте, і по клінікам розберемося, і почуємо думку депутатів.

Ще одна позиція, яка є важлива, - це ліси, заліснення. Там порядка 500 мільйонів, але ми зараз напрацюємо рішення, а потім вийдемо в зал, я думаю, воно всіх об'єднає, щоб зараз просто не розбалансовувати бюджет, щоб південні області, можливо, було заліснювати. Ми з цим питанням розберемося.

І ще одна річ, дуже важлива. Те, що сказав Олександр Володимирович Співаковський, ця поправка насправді була до бюджету. Тому я просив би її врахувати в самому бюджеті при голосуванні бюджету. Це не в Бюджетному, а в бюджеті. Але ми її признаємо, вона дуже коректна.

Ще раз дуже дякую. І о 16-ій почнемо працювати, чи продовжимо працювати над цим важливим питанням.

Ну, і обов'язково треба підтримувати дітей в Україні. Немає чужих дітей. Тому ця ініціатива: щодо посилення відповідальності за несплату аліментів, - ми хочемо дуже попросити, щоб знайшла свою підтримку в залі українського парламенту.

Ще раз дуже дякую, з великою шаною і повагою. Спасибі.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до розгляду 7277 - це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати (№ 7277).

 Колеги, тут близько 50 правок. Я дуже прошу всіх авторів правок розуміти, що у нас з часом дуже погано. І намагатися максимально ефективно пройти цей законопроект.

І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Алексєєва Ігоря Сергійовича. Будь ласка.

 

13:49:55

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Доброго дня, шановні колеги. Розглядаємо дуже важливий законопроект щодо сплати аліментів. Нагадаю, що цей законопроект підписало більше 40 народних депутатів з усіх фракцій. До цього законопроекту і підготовці до другого читання надійшло 200 поправок, яких комітет пропонує підтримати 91 поправку, врахувати редакційно дві, відхилено 105 поправок.

За результатами розгляду цього законопроекту на засіданні комітету  комітет рекомендує прийняти цей законопроект в другому читанні та в цілому з одним невеличким уточненням. Необхідно вилучити із запропонованої до другого читання редакції частини п'ятої статті 157 Сімейного кодексу України перший абзац, який звучить таким чином: "Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо місця проживання, перебування дитини, місця і форми навчання, отримання дитиною медичної допомоги, оздоровлення". Тобто цей абзац з другого читання  пропонується вилучити в кінцевому вигляді під час голосування.

Готовий доповідати по поправкам.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:51:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Колеги, починаємо рухатися по поправкам.

1-а. Князевич. Мікрофон, будь ласка.

 

13:51:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я просто ще від імені комітету доповню як голова комітету про те, що ми ще пропонували частину  першу статті 367 КПК доповнити новим абзацом  другим такого змісту, що за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, Верховний Суд може також скасовувати  судове рішення, судові рішення повністю або частково і передавати справи на новий розгляд до суду першої або апеляційної інстанції, щоби уніфікувати цю норму в цих кодексах. Прошу  просто, я не наполягаю на своїй поправці, але прошу, коли буде голосуватися в цілому, обов'язково врахувати від імені комітету цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, будь ласка, поправку номер 1 голови профільного комітету, який просить тут  посилити по суті відповідальність. Прошу підтримати.

 

13:52:11

За-140

Не набирає необхідної кількості.

Колеги, я продовжую  ранкове засідання на 15 хвилин, щоб ми встигли розглянути цей законопроект до закінчення ранкового засідання.

Пане Князевич, ви  не наполягаєте на інших поправках?

Сидорович. 13-а. Будь ласка, мікрофон.

  

13:52:31

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги народні депутати! Зараз насправді розглядається, дійсно, дуже важливий закон тому що потрібно посилювати відповідальність  тих, хто не сплачує аліменти. Але поряд з тим, є дуже важлива якість цього законопроекту  для того,  щоби він, дійсно, зміг зреалізувати ті задачі, про які говорилося і у доповідача, і саме з цих мотивів, які підписували  колеги.

Саме тому я прошу  врахувати мою 13  поправку, в якій у розділі I підпункти 4 та 5 пункту 1 виключити, пункт 6 і вважати пунктом 4. Мова йде про обмеження користування транспортними засобами. Передбачається, що не буде обмеження, якщо  особа безпосередньо здійснює підприємницьку діяльність на  транспортному засобі. Але, колеги, уявіть собі ситуацію, що людина здійснює, наприклад, вирощує городину і возить її на базар і це є єдине джерело доходу для такого громадянина. Якщо ми його позбавимо можливості…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15 секунд завершити.

 

СИДОРОВИЧ Р.М. Позбавлення в такий спосіб права користування, ми можемо позбавити його можливості зрештою і сплачувати ці аліменти, тобто це є до певної міри абсурдом. Тому, колеги, я прошу підтримати мою 13 поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за роз'яснення.

Колеги, прошу голосувати, визначатися по поправці номер 13.

 

13:54:14

За-126

Не набирає поправка ваша голосів.

14-а. Левченко. Не наполягає. Наполягає, будь ласка, мікрофон.

 

13:54:22

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко "Свобода" 223 округ місто Київ. Моя поправка стосується, власне кажучи, того, про що тільки що говорив Руслан Сидорович, абсолютно слушні аргументи були висловлені. Дуже часто ця Верховна Рада, намагаючись зробити якісь нібито популярні кроки для суспільства, напрацьовує абсурдні норми під гарними назвами законопроектів. Законопроект загалом хороший, хороша назва законопроекту, хороші норми. Але для чого прописувати в ньому таку норму, яка працює проти мети самого законопроекту? Якщо ви забороняєте неплатнику аліментів використовувати транспортний засіб, який він може використовувати для заробітку, з якого він має сплачувати ці аліменти, то, вибачте будь ласка, ну що це за маячня? Тобто норма в законопроекті пропонує перекреслити решту законопроекту і самозаперечення. Тому я також пропоную, як і Руслан Сидорович, прибрати цю абсурдну норму щодо заборони керування транспортним засобом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, прошу визначитися по поправці номер 14. І, по суті, два наших колеги подали однакові норми, які, вони вважають, покращать можливість для дітей отримувати аліменти і родин. Прошу підтримати.

 

13:55:54

За-113

Не набирає необхідної кількості.

Оксана Продан не наполягає.

Юрій Павленко, не наполягаєте?

Зараз ми знаходимося… Ваших ще не було пропущених поправок. Я ваші відслідковую.

Семенуха, 46-а, будь ласка. Я 46-у оголосила, прошу, зараз подивлюся, що у нас з 22-ю…

46-а, будь ласка.

 

13:56:23

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, у законопроекті до другого читання залишена, на мою точку зору, врай спірні норми, які за своєю суттю можуть бути дискримінаційними по відношенню до тих батьків, з якими діти після розлучення на проживають, але при цьому батьки сумлінно виконують свої обов'язки. Давайте скажемо відверто, сьогодні в країні є чимало батьків, насамперед це чоловіки, які в силу тих чи інших причин, складних сімейних стосунків не мають доступу до дитини, але водночас сумлінно виконують свої обов'язки і хочуть бути порядними батьками. І в такий спосіб відлучати  їх від повноцінного впливу на виховання дитини не є справедливим.

Тому моя поправка передбачає, що той з батьків, з яким проживає дитина має право самостійно вирішувати питання пов'язані з її освітою, лікуванням, проживанням виключно, якщо другий із батьків систематично ухиляється від сплати аліментів та не бере участі у вихованні дитини. Цей законопроект не може дискредитовувати  тих чоловіків, які сумлінно виконують свої обов'язки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за роз'яснення.

Колеги, дійсно, буває і інша у нас в суспільства історія, коли намагаються шантажувати дитиною другу свою половину. Прошу визначитися зараз по поправці 46, щоб унеможливити і шантаж дитиною. Прошу визначатися.

Це 46 поправка, потім буде 22.

 

13:57:55

За-120

120 голосів, не вистачає для прийняття.

Тепер 22 поправка. Будь ласка,  пане Романе, вам слово.

 

13:58:01

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги! Законопроект передбачає можливість застосування виконавцем, злісного не платника аліментів таких заходів впливу, як обмеження його в керуванні транспортним засобом, праві користування зброєю, полюванням. Слід погодитися, що ці заходи, напевно, треба впроваджувати, щоб вони ставали додатковим стимулом для виконання своїх батьківських обов'язків.

Але цілком очевидним є, що застосування зазначених обмежень ухилятимуться від здачі посвідчення водія, чи посвідчення мисливця. Тому моя поправка встановлює відповідальність за такі дії, ця поправка вбачається абсолютно логічною, адже наразі Кодекс України про адміністративні правопорушення вже встановлює відповідальність за невиконання інших законних вимог виконавця.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Визначаємося по 22 поправці. Прошу визначатися.

 

13:59:05

За-116

Не вистачає голосів. Рухаємося далі.

47-а, Сидорович.

43-я, Павленко. Не почув. Юра Павленко не почув. Будь ласка, Юрію Павленку мікрофон, 43 поправка.

 

13:59:16

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги, дана поправка пропонує внесення змін з метою усунення протиріччя з нормами статті 41… 141 Сімейного кодексу. Статтю 157 викласти в дещо зміненій редакції, яка пропонується. Вона певним чином так само посилює захист дітей, а також захищає, відповідно, і можливості того з батьків, який виховує дитину, в якого дитина перебуває. І просив би підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Голосуємо за 43 поправку.

 

14:00:18

За-126

Не набирає.

46-а, Семенуха.  Не наполягає.

47-а, Сидорович. Наполягає. Будь ласка.

Давайте 47-а і 50-а відразу, да?

 

14:00:31

СИДОРОВИЧ Р.М.

Ну, вони різні по своїй суті, тому я не зможу їх фізично доповісти разом.

Шановні колеги, ну дивіться, давайте ми не будемо плодити якихось нових довідок:  довідки на довідки і довідки на довідки. Пропонується доповнити… Я ж пропоную вилучити цю частину. Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.

Для чого ця довідка? Тобто насправді, коли виконавець зобов'язаний вчинити якісь конкретні дії, він і так їх буде вчиняти: чи звертатися до суду з необхідністю вчинення відповідних обмежувальних заходів щодо боржника або вчиняти самостійно ці обмежувальні заходи, якщо він такими повноваженнями наділений. Я не вбачаю жодної необхідності видавати якісь довідки. Ми, приймаючи комплексне законодавство по реформі виконавчого провадження, намагалися максимально декорупціонізувати її, тобто зменшити можливості корупції. Тому прошу вилучити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 47 поправка, голосуємо.

 

14:01:58

За-114

Голосів не набирає відповідно.

50 поправка, Сидорович. Будь ласка, мікрофон.

 

14:02:04

СИДОРОВИЧ Р.М.

Руслан Сидорович, "Об'єднання "Самопоміч". Дана поправка стосується дуже важливого і дуже сенситивного питання, пов'язаного з виїздом дитини за кордон з тим з батьків, з яким проживає дана дитина. Мною пропонується наступний механізм – розділити. Ми передбачаємо на рівні законодавчої ініціативи, що до місяця часу інший з батьків не повинен давати дозволу для того, щоби не шантажувати батьків. Однак, разом з тим, коли ми говоримо про виїзд більше, ніж на один місяць, нам потрібно розділяти: виїзд на лікування і на навчання. Питання виїзду на навчання, воно не може бути терміновим і раптовим, тобто, очевидно, що той з батьків, який хоче вивезти дитину на навчання, він до цього готується і він може повідомити іншого з батьків, який не позбавлений батьківських прав, для того, щоби він розумів куди дитина його їде, в які умови, в який спосіб вона буде забезпечуватися належними засобами.

В той же час та дитина, яка вивозиться на термінове ургентне лікування, потрібно передбачити ефективний механізм виїзду такої дитини, але інформуванням  теж по...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Голосуємо поправку номер 50.

 

14:03:29

За-117

Колеги, зараз 49 поправка, народного депутата Юзькової.

Прохання все-таки, щоб ми на ключових зосереджувалися поправках, бо ще у нас попереду дуже важкий парламентський день.

Будь ласка,  пані Юзькова. 49-а.

 

14:03:40

ЮЗЬКОВА Т.Л.

Тетяна Юзькова, фракція…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я хочу до всіх звернутися. Зараз хто виступає?

Юзькова. Будь ласка.

 

14:03:53

ЮЗЬКОВА Т.Л. Тетяна Юзькова, фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

Наскільки я зрозуміла, комітет виключив частину… абзац перший  частини п'ятої статті 157 Сімейного кодексу України. Але все ж таки я наполягаю на тому, щоби проголосували мою правку, оскільки вона встановлює запобіжний щодо зловживання правами отримувача  аліментів такими, як запобігання другому з батьків участі в вихованні і спілкуванні з дитиною. Прошу депутатський корпус підтримати мою  правку.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Голосуємо за 49 поправку депутата Юзькової.  Прошу.

 

14:04:54

За-128

 

14:04:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийняте.

Колеги, автори правок! У мене до вас є дуже переконливе прохання. Мені повідомили і комітет, і міністр, що всі позиції узгоджені, що даний законопроект є узгоджений. Нам лишається 10 хвилин на його розгляд, і у мене просто величезне прохання до  авторів правок, щоб ми змогли вийти на голосування в 14.15, не ставте всі правки на голосування. У мене просто дуже велике прохання, бо ми можем завалити важливий соціальний законопроект, якого чекає величезна кількість  людей. Я прошу, друзі. Добре?

Отже, 56-а. Наполягаєте? Ні, не наполягає.

73-а. Не наполягає.

78-а. Не наполягає.

Сидорович, будь ласка. Сидорович включіть мікрофон.

 

14:05:39

СИДОРОВИЧ Р.М.

Руслан Сидорович, об'єднання "Самопоміч". Правка 56. Вона говорить про право виїзду дитини за кордон. Якщо ми говоримо про можливі  негативні наслідки для того, хто не платить аліменти, для неплатника аліментів. Поясніть, для чого? Я впевнений, що тут просто помилка в розробників заклалася, бо я не можу повірити, що вони хотіли таке закладати.

Написано: фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків, усиновлювачів, піклувальників та в їхньому супроводженні або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Але пропонується це доповнити: крім випадків, передбачених законом.

Якщо ми обмежуємо виїзд, виїзд дитини, вірніше, того, хто має платити аліменти, для чого ми передбачаємо можливість обмеження виїзду дитини? Це нонсенс. У тому випадку, якщо буде якийсь судовий сбір щодо порядку перетину, ну, це є одне питання…

 

14:06:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставлю на голосування 56 правку. Хто її підтримує, я прошу голосувати. Комітет її відхилив.

 

14:07:08

За-122

Рішення не прийняте.

Знову Сидорович. Будь ласка, 1 хвилину.

 

14:07:15

СИДОРОВИЧ Р.М.

Я зараз в цілях економії часу просто зачитаю кілька поправок, які я прошу поставити на підтвердження. Це є поправка номер 60, 61, 63 та 68. Потім в наступному ще деякі я теж буду ставити на підтвердження.

Шановні колеги, ми, приймаючи закон щодо внесення змін до законодавства в частині аліментів, не повинні залазити в ті сфери, які не стосуються цього законопроекту, для того, щоб ми за результатами розгляду поправок теоретично могли вийти на прийняття цього законопроекту. Зміни до Господарського процесуального кодексу питань… питань аліментів не стосуються абсолютно ніяким жодним чином.

Тому я пропоную, ще раз наголошую, 60, 61, 63 та 68 поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я ставлю на підтвердження поправки, щойно перераховані. Це всі на підтвердження, так?

60-а – на підтвердження. Комітет просить їх підтримати, комітет просить за них проголосувати. 60 правка на підтвердження. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати комітет.

 

14:08:39

За-144

Рішення не прийнято.

61-а. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Комітет на підтвердження, прошу підтримати комітет.

 

14:08:57

За-136

63-я. Тут рішення не прийнято. Прошу підтримати комітет. Прошу проголосувати.

 

14:09:15

За-134

Рішення не прийнято.

68-а. Прошу проголосувати, підтримати комітет, прошу проголосувати "за".

 

14:09:34

За-134

Рішення не прийнято.

Наступне. Семенуха Роман, дві правки. Колеги, лишилось 4 хвилини, я вас дуже прошу, я вас дуже прошу. То ми завалимо просто закон.

 

14:09:45

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч". Прошу дати мені 2 хвилини, я озвучу зміст моїх двох правок.

Перша: 191-а. Колеги, законопроектом пропонуються нові види примусового виконання рішень, які можуть застосовуватись до боржників, зокрема, тимчасово до погашення боргу. Обмеження управління транспортним засобом.

В проекті зазначається, що дана норма не застосовується у випадках, коли таке обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування. Вважаю, що перелік професій, які дозволяють уникнути покарання у вигляді обмеження в управління транспортними засобами має бути деталізований для запобігання можливих зловживань. Тому пропоную правку підтримати, яка передбачає, що саме Кабмін буде затверджувати перелік таких професій.

І друга правка: 193. Полягає суть її в тому, що законопроект передбачає, що одним із заходів, який застосовується до особи, яка ухиляється від обов'язку до сплати аліментів, є його обмеження у праві виїзду за кордон. Водночас законопроект жодним чином не враховує можливості настання вкрай несприятливих ситуацій, навіть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування озвучені поправки. Це поправки, якщо я не помиляюсь, 191, так? Ще раз? 192-у і 193-ю. 192-у…

Отже, хто підтримує правку 192, прошу голосувати, комітет її відхилив. Будь ласка.

 

14:11:33

За-109

Рішення не прийняте.

191-у хто підтримує, я прошу голосувати. Комітет її відхилив.

 

14:11:58

За-111

Рішення не прийняте.

І 193-я, так, Роман? Роман! І 193-ю ще, так? І 193-ю, комітет відхилив. Хто підтримує, я прошу голосувати. Ой! Я думав, що ви озвучили. Зараз дам вам хвилину.

 

14:12:21

За-113

Рішення не прийняте.

Будь ласка, Семенуха, включіть мікрофон.

 

14:12:26

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, я все-таки скажу текст своєї правки, оскільки він дуже важливий, має захищати сумлінних батьків.

Законопроект передбачає, що одним з заходів, який застосовується до особи, яка ухиляється від обов'язків при сплаті аліментів є обмеження його в праві виїзду за кордон.

Водночас законопроектом жодним чином не враховує можливості настання вкрай несприятливих ситуацій навіть в житті таких боржників.

Тому я пропоную своєю правкою встановити лише два чітких виключення, коли тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон не може бути застосовано, а саме: для лікування у зв'язку з тяжкою хворобою боржника за наявності документального підтвердження, і друге - у зв'язку зі смертю або тяжкою хворобою близької особи боржника, яка постійно або тимчасово проживає за кордоном за наявності також документального підтвердження.

В інших випадках застосовувати тимчасове обмеження на виїзд за кордон до погашення заборгованості. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ми проголосували всі правки, на яких ви наполягали. В нас одна хвилина лишилась. Це дійсно так важливо, щоб ми зірвали законопроект? Будь ласка, Юрій Павленко. Включіть мікрофон.

Колеги! Колеги, увага! Я звертаюсь до всього залу, чи зал згодний, щоб ми звершили розгляд цього законопроекту? Нема жодного заперечення? Нема жодного. Тому я без голосування приймаю рішення, що ми ранкове засідання працюємо, поки не розглянемо даний законопроект. Так? Так. Нема жодного  заперечення в залі.

Прошу, Юрій Павленко.   

 

14:13:57

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги! Власне, розуміючи, що це надзвичайно важливий закон і  "Опозиційний блок" буде його підтримувати в другому читанні і в цілому. І я готовий, з метою економії часу,   погодитись з комітетом щодо цілої низки внесених мною поправок, хоча вони, на мій погляд,  значно покращують роботу даного закону.

Але є одна важлива, яку я просив би поставити на голосування -  це поправка 143, яка стосується змін  до Закону України "Про Національну поліцію". Я хочу звернути увагу, що цей Закон називається "Посилення захисту прав дитини".  Разом з тим в цій поправці до повноважень поліції і покладених на неї завдань, зокрема, вноситься "вживати заходів для забезпечення публічної безпеки, усуненню загроз життю та здоров'ю державних виконавців і інших посадових осіб". Я наполягаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Я наполягаю доповнити: "спрямованих на усунення загроз життю та здоров'ю, в повноваження поліції, дитини в першу чергу, а потім – посадових осіб". На жаль, в завданнях поліції при виконанні  цих рішень не передбачені заходи по захисту дитини.  Я знаю багато випадків, коли   державні виконавці і  поліція перевищують свої повноваження, наносячи шкоду дитині.  Тому я просив би підтримати  і права дитини…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я ставлю на голосування поправку 143 і прошу всіх заходити в зал і займати робочі місця. Колеги, прошу всіх  зайти в зал. Прошу голів фракцій запросити депутатів  в зал.  Хто підтримує поправку 143 (комітет її відхилив), прошу проголосувати.

 

14:16:15

За-148

Рішення не прийняте.

Наступне. Помазанов, так? Дроздик, Дроздик, одна хвилина Дроздик.

Колеги, увага! Увага, колеги! Я прошу уваги. Ми всі згодні, щоб продовжити до завершення? Давайте ми це голосуванням зробимо, колеги. Увага, я прошу всіх зайняти робочі місця. Я поставлю на голосування пропозицію - до завершення питання. Я прошу всіх зайняти робочі місця і проголосувати. Якщо ні, я буду змушений зараз зупинити розгляд. Я прошу всіх зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування пропозицію, щоб ми зараз працювали до завершення розгляду надзвичайного питання соціального про аліменти. Прошу проголосувати і прошу підтримати, прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу проголосувати і прошу підтримати, прошу підтримати, підтримуємо наших друзів, підтримуємо наших колег.

 

14:17:17

За-207

Колеги, не всі збагнули. Нам ще 5-7 хвилин, колеги. Я прошу ще раз підтримати соціальний закон, я прошу проголосувати. Я ще раз ставлю, щоб ми працювали до завершення цього питання, це ще 5 хвилин. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги, прошу підтримати. Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо. Всі були згодні, всі підтримували, прошу підтримати, колеги.

 

14:17:47

За-235

Дякую. Рішення прийняте.

Я даю Дроздику одну хвилину, будь ласка.

 

14:17:53

ДРОЗДИК О.В.

Я прошу підтримати в цілому цей закон з урахуванням двох технічних правок. Перше, це стаття 325 із значком 1, яка нова вводиться, третій абзац викласти в редакції, в новій редакції: "За виконання суспільно корисних робіт, порушнику нараховується заробітна плата за фактично відпрацьований час та перераховується на відповідний рахунок органу Державної виконавчої служби".

І друга зміна - це в статтю 157-у: частину п'яту вилучити, перший абзац. І з урахуванням цих зауважень в цілому проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Ігор Алексєєв.

 

14:18:40

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Шановний депутат, зміни до статі 157 я зачитав, щодо вилучення першого абзацу спочатку до першої вашої пропозиції, і комітет підтримує.

Також комітет підтримує пропозиції, які озвучені головою комітету Князевичем Русланом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Хто ж є з авторів правок, чи може переходимо до прийняття рішення? Переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця. Я прошу приготуватись до прийняття рішення, я прошу всіх зайти в зал. Князевич – одна хвилина, Левченко – одна хвилина. Будь ласка,  заходимо в зал. Дві хвилини, через дві хвилини прийняття рішення. І міністр, добре. Перший, Князевич.

 

14:19:19

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Оскільки я як голова комітету виступаю як автор поправок, які були поставлені на підтвердження і не підтримані, я просив би повернутися до цих поправок і обов'язково перед прийняттям в цілому проголосувати ці поправки і з врахуванням цих поправок проголосувати закон  в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Назвіть номери.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Це номер 60, 61, 63 і 68. Що стосується мого першого виступу абзац щойно доповідач ще раз підвередив, що і з врахуванням, відповідно, того абзацу, який був висловлений в моєму першому виступі … (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Дякую.

Левченко.

 

14:19:57

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. На превеликий жаль, сьогодні Верховна Рада продовжує свою антизаконну діяльність з порушенням Регламенту Верховної Ради України. Спочатку Бюджетний кодекс прийняли незаконно, колосальні зміни, не дали попрацювати нормально, тишком-нишком, як це відбувається. А зараз, в принципі, нормальний законопроект, до нього є… він на 90 відсотків нормальний законопроект, але є очевидні абсурдні речі в ньому, очевидні абсурдні. Наприклад, заборонити керувати транспортним засобом не платнику, навпаки, заважає йому сплачувати аліменти. То замість  того, щоб це питання нормально обговорити, вирішити це питання, намагаються швиденько, швидко, швидко, швидко все прийняти. Чому? А для того, щоб після обіду можна було Соболєва звільнити, бюджетні потоки розподіляти і що ще, і ще якісь зробити антизаконні, антинародні речі.

Прошу, будь ласка,  працюйте по Регламенту. Не було, до речі, потреби продовження роботи до кінця розгляду, можна було б продовжити розгляд після обіду, як це робиться завжди з будь-якими іншими законопроектами у другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

І останній виступ - міністра Петренка. І після того переходимо до голосування. Прошу заходити в зал і прошу займати робочі місця.

Будь ласка, Петренко.

 

14:21:11

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні народні депутати, я хочу вам подякувати за те, що ви напрацювали цей законопроект. Цей законопроект є співавторство всіх лідерів фракцій: лідерів фракцій "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", Радикальної партії. Незалежно від того, що ви в опозиції чи у владі, ви підтримали законопроект, який стосується 600 тисяч дітей. Всі контраверсійні речі ми зняли. Цей законопроект дає можливість, фактично, добросовісним батькам виховувати своїх дітей. (Шум у залі)

Тому прошу, щоб ми зараз не завалили  важливу ініціативу, яку очікують діти, проголосувати його в цілому з урахуванням виступу Руслана Князевича, доповідаючого Ігоря Алексєєва з техніко-юридичними правками, які були озвучені нашими колегами-депутатами, в тому числі, і з Радикальної партії, і підписати цей закон, дати можливість дітям належне утримання.

Прошу проголосувати. Дякую. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, увага! Першим я поставлю пропозицію Князевича: повернутися до правок, підтримати, - а потім в цілому, колеги.

Прошу всіх змобілізуватися, зайняти робочі місця.

Перша пропозиція комітету: повернутися до правок 60, 61, 63, 68. Без того, комітет вважає, закон буде розбалансований.

Прошу проголосувати, прошу підтримати пропозицію комітету. Голосуємо, колеги! Підтримаємо! Прошу голосувати, прошу підтримати! Голосуємо!

 

14:22:40

За-250

Повернулися. 250.

Прошу підтримати правки 60, 61, 63, 68. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо.

 

14:23:02

За-237

Рішення прийнято.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів (номер 7277) з правками, які були озвучені під стенограму Дзюбликом, народним депутатом, а також з урахуванням тих правок, які щойно були підтверджені: Дроздика, Алексєєва. Князевича ми вже проголосували правки. І з техніко-юридичними правками.

Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги. Підтримаємо дітей, підтримаємо, колеги, голосуємо. Прошу підтримати. І Юзькової, і з правкою Юзькової, і з правкою Юзькової, так.

 

14:24:00

За-294

Рішення прийнято. (Оплески)

Вітаю, колеги! Це було важке емоційне обговорення, але ми змогли вийти на прийняття рішення. (Оплески)

Будь ласка, Ірина Луценко, одна хвилина. Петренко, одна хвилина. Геращенко, одна хвилина. Говоріть, говоріть.

Ірина Луценко. Включіть мікрофон на трибуні.

 

14:24:29

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, від імені жінок, які зібралися сьогодні на балконі, які не побоялися сказати про те, що вони є жертвами домашнього насильства, які виховують самі своїх дітей, я викликаю від вас... від них велику повагу і величезну вдячність за те, що ви підтримали такі серйозні закони сьогодні. Дівчата, я вам надзвичайно вдячна за вашу активну позицію.

Шановні колеги-чоловіки, шановні колежанки-жінки, ми надзвичайно вам вдячні. Ми зробили сьогодні величезну справу, наші діти будуть мати можливість розвиватися в спокійній повноцінній і безпечній сім'ї. Всім  неймовірно дякую! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина, Петренко, будь ласка.

 

14:25:25

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні народні депутати, шановні жінки, які тут присутні, я хочу подякувати всім фракціям, які є авторами цього закону. Це і фракції коаліції, це і фракції опозиції, "Опозиційний блок". Всі групи, всі сьогодні об'єдналися для того, щоб підтримати дітей. Я хочу подякувати безпосередньо лідеру Радикальної партії, який був одним з найбільш активних просувачів цього  закону. (Оплески) Друзі, ви великі молодці. Ірина Луценко взагалі за ці два дні зробила величезну роботу. І хочу подякувати  Голові Верховної Ради Андрію Парубію, який сьогодні провів цей закон, і профільному комітету.

Друзі, зараз саме основне – об'єднатися, щоб вони були підписані. І я звертаюся до всіх  батьків, які забули про своїх дітей. Згадайте про дітей! Не порушуйте їхні права! Виконуйте свій обов'язок перед кожною дитиною, чужих дітей не буває! Дякую.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І для оголошення слово надається Ірині Геращенко. Будь ласка.

 

14:26:23

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Колеги, у нас зараз буде дві надзвичайно важливі міжнародні зустрічі, а зараз є можливість у 833 кабінеті на Садовій, 3а зустрітися з претендентом на посаду Комісара з прав людини Ради Європи, ці вибори будуть відбуватися  в січні, Ів Лє Борном.   Я прошу всіх бажаючих доєднатися до зустрічі.

І так само зараз відбувається Мінська платформа, де ми зустрічаємося з  нашими хорватськими колегами, по розмінуванню. Я прошу доєднатися всіх, хто відслідковує цю проблематику. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, це було дуже емоційне, але дуже продуктивне ранкове засідання Верховної Ради України. 

Я оголошую ранкове засідання Верховної Ради України закритим. І прошу всіх  в 16:00   прибути в зал для продовження нашої роботи. Дякую вам.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку