ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 жовтня 2017 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:09:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я перепрошую, що ми затримались на 10 хвилин, у нас продовжувались консультації. І я прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації для участі у вечірньому засіданні.

 Поки депутати заходять, я одну хвилину Ірині Геращенко для оголошення дам.

 

16:10:22

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, дозвольте зробити оголошення. У кулуарах Верховної Ради на третьому поверсі ці дні проходить виставка відомого львівського художника, майстра Лева Скопа, ікони, присвячені Покровам. І гроші від цих творів ідуть на потреби української армії. Просимо подивитися, підтримати і побувати на цій прекрасній виставці. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, готові провести реєстрацію? Будь ласка, займайте робочі місця. Я прошу провести реєстрацію для участі у вечірньому засіданні. Будь ласка.

 

16:11:13

Зареєстровано 336 народних депутатів. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Отже, колеги, ще раз хочу зробити повідомлення, що зважаючи на результати Погоджувальної ради, зараз ми переходимо до розгляду медичної реформи. Таким було рішення Погоджувальної ради. Я хочу вам повідомити, що згідно результатів Погоджувальної ради зараз включається у порядок денний на четвер два закони про зняття недоторканності: один законопроект, який був внесений Президентом як невідкладний; один законопроект, який був зібраний і ініційований народними депутатами України.

Тобто, після завершення розгляду питань медичної реформи, ми переходимо до двох питань недоторканності. Я зранку вже давав доручення і ще раз підтверджую, що даю доручення комітету завтра розглянути ці обидва законопроекти, бо станом на сьогодні вони не мають рішення комітетів. А після розгляду двох законопроектів про зняття недоторканності, і я переконаний, що ми приймемо позитивне рішення, ми перейдемо до законопроектів по виборчій реформі. Їх є п'ять: три законопроекти і два кодекси.

В четвер, після двох питань недоторканності, ми перейдемо до питань виборчої реформи. Я сподіваюся, що 900 правок, які є в медичній реформі, ми зможемо розглянути до четверга ранку, щоб в четвер ми могли повноцінно попрацювати і над питаннями недоторканності, і над питаннями виборчого законодавства. Я вважаю, це компроміс, я вважаю, це результат наших переговорів і, вважаю, що це важливий ще один історичний крок українського парламенту, який проявляє здатність працювати конструктивно і гармонійно.

І хочу ще раз наголосити, що Верховна Рада України була, є і буде тим майданчиком, який будує майбутнє України. І ніхто не має права ні атакувати Верховну Раду України, ні навіть такі плани виношувати. Це є антиукраїнські заходи і антиукраїнські сценарії.

А зараз згідно Регламенту ми переходимо до проекту Закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів (номер 6327). І я запрошую до доповіді заступника голови Комітету з питань охорони здоров'я Сисоєнко Ірину Володимирівну. Пані Ірина, будь ласка.

Авторів правок прошу приготуватись до роботи. Будь ласка, оскільки важливе питання і закон, я прошу доповідачу дати до 10 хвилин до виступу. Будь ласка, пані Ірина.

 

16:14:21

СИСОЄНКО І.В.

Добрий день, шановні колеги! Я знаю, що зараз, за тим, що відбувається в цій парламентській залі, спостерігає вся Україна, тому що парламент, нарешті, переходить до розгляду та голосування законопроекту промедичну реформу. Багато людей, які звертаються до районних, міських, обласних лікарень, вже не думають про те, що хоч щось може змінитися в цій державі, і що держава  має, нарешті, оплачувати медичну допомогу, оплачувати за лікарські засоби, за все те, що гарантується в нормах Конституції України і нормами законодавства України. Так само і парламент України майже не має довіри в людей, що в цій парламентській залі можуть ухвалюватись не лише законопроекти про судову реформу з порушенням прав громадян, законопроекти, які будуть поліцейську державу, законопроекти, за якими держава постійно збільшує податки, і що в цій парламентській залі можуть ухвалюватись законопроекти, які є важливими для кожної людини про саме цінне, про життя та здоров'я людей.

Законодавство за яким Україна живе вже багато років саме система охорони здоров'я  було  сформоване ще за часів Радянського Союзу. І за всі ці 26 років незалежності нашої держави ми не зробили самого головного, ми не побудували механізм реалізації 49 статті Конституції України, яка чітко визначає, що медична допомога має бути безоплатною для всіх громадян  нашої держави. Тож законопроект 6327, який зараз поданий до Верховної Ради України, який підготовлений комітетом до другого читання, якраз в першу чергу змінює принципи фінансування медичної допомоги, запроваджує те, що безпосередньо держава має оплачувати в ту чи іншу лікарню, до якої  приходе пацієнт, і не декларувати, а реально оплачувати за договірними відносинами коштами Державного бюджету України.

Питання медицини є дуже чутливим, адже це стосується самого  цінного, це стосується життя та здоров'я кожного з нас. Тому, на жаль, цими питаннями саме медичного обслуговування, системи охорони здоров'я, дуже легко маніпулювати. І як результат, ми сьогодні бачимо, що все суспільство останній час обговорює саме цей надзвичайно важливий законопроект.

Я хочу зазначити те, що, нарешті, змінивши принципи фінансування системи охорони здоров'я і запроваджуючи  їх оплату  і саме за медичні послуги, ми, нарешті, маємо зробити той важливий крок, який зробили вже давно  пострадянські країни світу. Ми не запроваджуємо якийсь "український велосипед", ми  імплементуємо те законодавство, яке давно вже працює в європейських розвинених державах. То  ж  дуже важливим є, щоб саме зараз, хоча б парламент восьмого скликання, але прийняв, нарешті, зміни до системи охорони здоров'я.

Я хочу зазначити про те, що сьогодні відбуваються величезні дискусії, маніпуляції, створюються міфи навколо цього законопроекту тими людьми, яким невигідно прийняття змін і покращення системи охорони здоров'я в державних медичних закладах. А кому це невигідно? Змінювати медицину невигідно тим людям, які багато років контролюють тіньові фінансові потоки за кошти пацієнтів  України в державних медичних закладах. Зміни в системі охорони здоров'я не потрібні тим людям, які і далі хочуть, щоб  Україна виживала в тих умовах Радянського Союзу в радянських лікарнях, які сьогодні існують по всій  Україні.  І також зміни в охорони здоров'я не потрібні тим політикам, які з цих парламентських трибун багато часу лише обіцяли, розповідали про те, якою має бути медицина, але, на жаль, нічого не робили.

А тепер, що стосується суті цього законопроекту. Я хочу подякувати представникам всіх політичних сил, які є в залі   Верховної Ради, адже саме правками народних депутатів  України, які були подані до Комітету з охорони здоров'я, законопроект 6327, який був поданий урядом до першого читання, він значно змінився та його норми є тими нормами, які гарантують оплату медичної допомоги пацієнтам в медичні заклади. Саме представниками всіма політичних сил, які представлені в парламенті, було подано 893 поправки, з них враховано 413, що є новим змістом і суттю законопроекту 6327, який зараз виноситься  на розгляд і я розраховую на те, що він буде прийнятий і проголосований цим залом.           

Перше, ми повністю скасували співоплату за медичну допомогу сторони громадян нашої держави. Тобто за весь перелік медичних послуг, за весь обсяг медичної допомоги має стовідсотково оплачувати держави. Я наголошую на тому, що це було вимогою багатьох політичних сил в парламенті. Майже всі політичні сили, народні депутати своїми поправками подали ті поправки, які стосуються скасування питання співоплати, і це є в новому тексті цього законопроекту.

Той обсяг коштів на реалізацію державної програми гарантій має визначатися щороку в Державному бюджеті України і має складати не менше ніж 5 відсотків валового внутрішнього продукту України, а також визначати, що видатки на програму медичних гарантій є захищеними статтями видатків бюджету України. Тобто прямою нормою ми зобов'язуємо як уряд так і Верховну Раду України, яка безпосередньо тепер буде приймати участь у формуванні видатків на ту державну програму гарантій для громадян держави на оплату медичної допомоги, щоб кошти державного бюджету виділялися не менше ніж 5 відсотків від ВВП. Якщо ця норма законопроекту буде реалізовуватися, відповідно коштів державного бюджету буде достатньо для того, щоб люди, які переступають поріг медичного закладу, безпосередньо відчули те, що держава нарешті почала оплачувати медичну допомогу та лікарські засоби.

Також поправками і змінами в Комітеті з охорони здоров'я, окрім тих видів медичної допомоги, які запропонував уряд, держава буде оплачувати не лише первинну медичну допомогу, екстрену медичну допомогу та паліативну медичну допомогу, ми додали, що обов'язковим для оплати сторони держави буде надання медичної допомоги другого рівня, оплата високоспеціалізованої медичної допомоги, також оплата надання медичної допомоги дітям до 16 років, ведення вагітності і оплата пологів, саме все це є новими поправками і нормами поданого законопроекту.

Програми громадського здоров'я, заходи боротьби з епідеміями, проведення медико-соціальної експертизи, діяльність, пов'язана з проведенням судово-медичної та судово-психіатричної експертизи, та інші  програми в галузі охорони здоров'я, що забезпечуються виконанням загальнодержавних програм, чітко затверджуються Кабінетом Міністрів України і збережені в повному обсязі.

Зберігаються всі визначені пільги в сфері охорони здоров'я для ветеранів війни, учасників бойових дій, інвалідів, чорнобильців, військовослужбовців різних силових відомств ті інших категорій населення, визначених чинним законодавством України. Тобто цей законопроект не позбавляє раніше встановлених пільг в охороні здоров'я для окремих категорій населення, які мають право на це відповідно до діючих норм законодавства.

Також цим законопроектом, надзвичайно важливим, є питання формування подальшої оплати праці медичних працівників. Ми всі бачимо, як те, що саме постановами уряду постійно порушуються права медичних працівників, і фонд оплати праці формується на підставі тарифної сітки, яка визначається щороку Кабінетом Міністрів України. То ж для того, щоб нарешті це припинити і щоб медичні працівники не були в заручниках у рішень Міністерства охорони здоров'я чи Прем'єр-міністра України, чи міністра фінансів, ми зобов'язані саме законом збільшити коефіцієнт корегування ставки оплати праці для того, щоб підзаконними актами неможливо було його зменшити.

То ж законопроектом встановлено, що при розрахунку вартості тарифів медичних послуг та корегувальних коефіцієнтів на послуги з медичного обслуговування має бути врахована заробітна плата медичного працівника, розмір якої має бути не менше ніж 250 відсотків середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому застосовуються такі тарифи та корегувальні коефіцієнти. То ж питання оплати праці для медичних працівників також змінюється і покращується  саме  нормами цього законопроекту.

В тому числі надзвичайно важливим є те, що цим законопроектом передбачається оплата за медичні послуги  безпосередньо напряму в  медичні заклади...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину, завершити.

 

СИСОЄНКО І.В. Цим законопроект визначається, що уповноважений орган центральної виконавчої влади, який безпосередньо буде  оплачувати медичну допомогу за договірними відносинами у медичні заклади, зобов'язаний буде укласти договори, і по суті це  гарантія оплат за медичне обслуговування з кожним медичним закладом державної та комунальної форми власності. В тому числі я хочу наголосити на тому, що в цьому законопроекті жодним чином не йде мова  про закриття  лікарень про їх приватизацію чи будь-які інші речі,  які не мають жодного  відношення до цього  законопроекту.

То ж, шановні народні депутати України, особливо ті, які вже  багато скликань в цьому залі, нарешті, потрібно не лише розповідати, якою мати бути медицина  в нашій  державі, а, нарешті,   почати приймати ті закони і робити  ті зміни безпосередньо в лікарнях  державної та комунальної форми власності по всій  Україні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, переходимо до обговорення. Це одна з фундаментальних реформ, яка викликала багато  дискусій, але я вірю, що в ході обговорення ми зможемо знайти пропозиції, які об'єднають зал, і вийти на позитивне рішення.  І ми переходимо до авторів правок.

Отже, як завжди, я буду  називати правку, яка відхилена, а якщо хтось захоче поставити на підтвердження,  буде це  робити шляхом підняття руки. Так?

Отже відхилена 3 правка народного депутата Тимошенко.

Євтушок Сергій,  включіть мікрофон.

 

16:26:17

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція  "Батьківщина". Я одразу хочу сказати, що є певне здивування, що доповідає даний законопроект  заступник, а не  голова комітету. Але, напевно, це рішення комітету.

Хочу сказати, що  ми чітко розуміємо, що  мова має йти  саме  про медичну допомогу. Але, насправді, в законопроекті  мова  йде про платне бюро послуг. Чи можуть платити наші громадяни України? Звичайно, що ні.

Хотів би, щоб  в законопроекті чітко було… в назві проекту слова "медична  послуга" та "медичні послуги" у всіх  відмінках замінені словами "медична допомога" у відмінному… у відповідному відмінку. Звертаю вашу увагу, що це різні речі.

Прошу поставити правку на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Ірино, будь ласка.

 

16:27:12

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що якраз саме цим законопроектом формуються умови, при яких оплачувати будуть не громадяни нашої держави, а оплачувати, нарешті, буде саме держава за медичні послуги, за медичне обслуговування в ті медичні заклади, в які вони звертаються, чи то в районну лікарню, чи в міську, чи в обласну. Все це саме є метою цього законопроекту.

Те, що ви зазначили  про медичну допомогу, вона є складовою медичного  обслуговування, і саме тому така назва визначена в цьому законопроекті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні, пане Сергій?

Я ставлю на голосування поправку 3 від групи народних депутатів. Комітет її відхилив. Хто підтримує дану правку, прошу визначатися. Голосуємо.

 

16:28:07

За-44

Рішення не прийнято.

І перепрошую, перша правка була теж відхилена.

Мусій, включіть мікрофон Мусію по першій правці.

 

16:28:15

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, я прошу звернути вашу увагу, що це, насправді, на відміну від позиції, яка була озвучена з трибуни доповідачем, цей законопроект не має жодного відношення до реальної реформи системи охорони здоров'я. Реальна реформа системи охорони здоров'я запропонована у комітетському законопроекті, який має назву… який мав спочатку реєстраційний номер 4456, а зараз він перереєстрований під номером 7065.

І якщо ми дійсно дбаємо про українців, ми дійсно дбаємо про систему охорони здоров'я, ми дійсно дбаємо про наших медичних працівників, ми повинні робити системні комплексні реформи, а не псевдореформи імені  невідомо кого взагалі.

Тому перша правка звучить так, що законопроект, який був раніше мав номер 4456, а зараз має номер 7065, замінити всі статті вказаного законопроекту. І це буде тоді свідченням того, що ми дійсно хочемо зробити медичну реформу. Дякую.

І попрошу 2 правку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірина, прокоментуйте.

 

16:29:29

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу сказати виступаючому, що ми нарешті маємо об'єднуватися не навколо прізвищ, а навколо суті і змісту законодавчих ініціатив. То, що ваша спроба замінити текст цього законопроекту, який вже є по суті парламентським, а не урядовим, є порушенням Регламенту роботи Верховної Ради України, тому що він не передбачає заміну тексту законопроекту вашого авторства на текст законопроекту, який зараз розглядається в парламенті.

Тому прошу за цю правку не голосувати. Рішення комітету – її відхилити.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:30:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановні колеги. Ставимо на голосування поправку номер 4 депутата Мусія. Ми спочатку вашу цю проголосуємо, а потім далі.

Будь ласка, голосуємо, визначаємося.

 

16:30:26

За-38

Не підтримано. Ми рухаємося…

Пане Мусій, у нас… Пане Мусій, у нас зараз, ми рухаємося по поправкам. То ми вже 2-у пройшли. Зараз поправка номер 5, Остапчук.

Шановний колега, ми не можемо повертатися до того, що ми вже пройшли, бо ми так будемо розглядати цей законопроект до кінця року.

Будь ласка, Остапчук. Зараз 5 поправка. Не наполягає.

6 поправка, Кошелєва. Будь ласка, Кошелєва. Я не бачу Кошелєвої, я перепрошую. Ви наполягаєте?

 

16:31:01

КОШЕЛЄВА А.В.

А, ні, я не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте.

Королевська, 7 поправка. Не наполягає.

Зараз, ви 4-у ж озвучили вашу, ми її… Шановний пане Мусій, ми якраз йшли по вашій 4 поправці, ви її озвучили вже.

Шановна голова комітету, от що відбувається зараз? У нас була 1 поправка, потім 4-а, ми ж ішли по 4-ій. 1-а, 3-я? Все, я перепрошую, я зрозуміла. Зараз 1-а, 3-я, хвилиночку… 4-а.

Будь ласка, пане Мусій, прошу.

 

16:31:49

МУСІЙ О.С.

Шановна пані головуюча, я прошу на підтвердження. Я прошу не відволікати ведучого на засіданні, пане Пинзеник, будь ласка! Я прошу послідовно другу правку, яка врахована, поставити на підтверджена, а потім перейти до моєї четвертої правки, яка відхилена. Тому по другій правці зміна назви законопроекту змінила суть цього законопроекту, тому я вважаю, абсолютно недоцільним змінювати цю назву. Тому я вас прошу поставити на підтвердження другу правку, а потім надати мені  слово по четвертій правці, яка відхилена, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поправка номер два, яка була врахована комітетом, це поправка народного депутата Березенка. Пане Березенко як автор поправки не наполягає на слові. Я прошу ставити її на підтвердження, другу поправку. Комітет просить її підтримати. Просимо голосувати  за другу поправку. Підтримати просимо.

 

16:33:05

За-71

71 голос, не підтверджена поправка.

Далі: четверта поправка, Мусій. Будь ласка, мікрофон.

 

16:33:10

МУСІЙ О.С.

Шановна пані головуюча, я буду ставити на підтвердження всі мої відхилені і частково враховані правки, тому прошу це врахувати в подальшому, коли ми будемо розглядати законопроект.

Щодо четвертої правки, насправді додаток системи громадського здоров'я, яка передбачає профілактику і яка не є медичним обслуговуванням, а саме здоровий спосіб життя, наприклад, це не є медичним обслуговуванням. Для того, щоби законопроект був системніший і комплексніший, було би абсолютно логічно врахувати саме четверту правку і розширити її крім медичної допомоги і лікарських засобів ще і системою громадського здоров'я. Тому я наполягаю на голосуванні, щоби врахувати цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Комітет хоче прокоментувати. Будь ласка, пані Сисоєнко.

 

16:34:01

СИСОЄНКО І.В.

Програми громадського здоров'я, в тому числі як і заходи боротьби з епідеміями, проведення медико-соціальних експертиз все це затверджується відповідним переліком програм Кабінетом Міністрів України. Жодним чином цей законопроект не змінює чи не скасовує наявність цих державних програм. То ж відповідно, що ваша поправка була відхилена Комітетом з охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, визнаємося по поправці номер 4, народного депутата Мусія. Комітет її відхилив. Прошу визначитися залу.

 

16:34:53

За-37

Поправка не прийнята.

Наступна, 9-та, Мусій. Будь ласка, мікрофон.  9-та.

 

16:34:58

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, 9-а правка стосується якраз преамбули щодо того, що ж цей закон визначає щодо порядку дотримання державних фінансових гарантій щодо забезпечення населення необхідною медичною допомогою, лікарськими засобами та послугами системи громадського здоров'я. Насправді, згідно нашої Конституції громадяни мають право на охорону здоров'я, що включає як медичну допомогу, так і послуги з громадського здоров'я. Якщо ми залишимо в редакції, яку пропонує комітет, ми звузимо гарантії, які передбачені 22 статтею Конституції. Тому моя правка якраз розширює до розуміння Конституції ці гарантії. Тому прошу поставити її на голосування цю 9-у правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, визначаємося по 9-й поправці. Комітет проти.

 

16:36:04

За-36

Не прийнята ваша поправка.

Шановний депутате Лозовой, ми вже 6-у пройшли. В наступну візьмете слово. Ну, ми її пройшли вже. Я ж оголошувала її.

Наступна поправка номер 11, Остапчук. Остапчук. Не наполягає.

Кошелєва, 12-а. Будь ласка, Лозовой, 12-та поправка. Прошу вам слово.

 

16:36:29

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой.  Радикальна партія не готова підтримувати геноцид, який чомусь називається в нашій країні реформою. Зверніть увагу, фактично всі фахові професійні лікарі, всі світила професії, всі наші великі ескулапи, вони не підтримуються. Просто знущання над українцями, позбавлення їх конституційного права на медичне забезпечення. Зверніть увагу, доповідає не голова профільного комітету доктор медичних наук Ольга Богомолець.

Я хотів попередити всіх депутатів, які готові підтримати так звану медичну реформу, особливо мажоритарників. Ви голосуєте за закриття численних районних лікарень, численних ФАПів в селах, закриття відділень і тих лікарнях, які залишаться ще. Ви голосуєте за те, що будуть звільнені тисячі вузькопрофільних фахівців по всій країні. Ви голосуєте за те, щоб старші люди, особливо в селах, не мали можливості доїхати в інший район, в лікарню, бо в їхньому районі лікарні не буде. Це знущання над людьми.

Наша позиція – дати людям доступну медицину і дати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я єдине, все-таки закликаю авторів поправок говорити про поправки, а не про політичну позицію. Я вас дуже прошу. Бо поправка інакшого стосувалась. Поправка стосувалась інакшого. Коментар, будь ласка, глави, представника комітету. Прошу, пані Ірино.

 

16:37:53

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що політичний спіч, який тільки що був, не має жодного відношення до тексту і суті законопроекту, який ми зараз обговорюємо. Жодним чином цей законопроект не передбачає закриття жодної лікарні. Навпаки він зберігає всі комунальні і державні медичні заклади України.

В тому числі, я хочу зазначити про те, що саме цей законопроект створює гарантії для людей, що потрібно, нарешті, оплачувати обсяг і якість медичних послуг в районних, міських і обласних лікарнях. Тож, ваша поправка, яку ви так і не озвучили, не підтримана Комітетом з охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую представнику комітету, яка ще раз закцентувала увагу, що все-таки орієнтуйте залу по темі поправок, щоб зала знала, за що голосувати.

А зараз ми голосуємо за поправку 12. Андрію, ми почули. Шановний, вельмишановний пане Андрію, ми все почули. Дискусію, у нас немає обговорення поправок, ми визначаємось по поправці номер 12.

Будь ласка, визначаємось. У нас немає обговорення поправок.

 

16:39:09

За-23

Не підтримано.

Бахтеєва, 13-а. Не наполягає.

Мусій, 15-а.

Шановні колеги, я даю вам слово, бо цього вимагає Регламент. Але я хочу звернути також увагу всіх, хто слідкує зараз за прийняттям реформи медичної, що у нас іде розбалансування законопроекту, і валять всі поправки, які комітет прийняв.

Будь ласка, пану Мусію слово по поправці номер 14, це народного депутата Березенка, Сисоєнка, Корчинської. Комітет її прийняв. Просимо, пане Мусій, вам слово.

 

16:39:16

МУСІЙ О.С.

 

 

16:39:42

МУСІЙ О.С.

Щодо 14 поправки, насправді, за пропозицією шановних членів комітету намагається змінити цим законопроектом, а це є висновок, якщо ви уважно подивитесь, Головного юридичного управління, який додається до другого читання. Так ось в цьому висновку сім статей Конституції порушуються. Тому не може базуватися ця стаття і бути прописано, що базується законодавство про державні фінансові гарантії на Конституції України, коли сім статей Конституції за висновками юристів Верховної Ради не враховані. Тому, насправді, ствердження, що законодавство про державні фінансові гарантії медичного обслуговування базується на Конституції – не відповідає дійсності – і складається з Основ законодавства про охорону здоров'я і цього закону, які регулюють суспільні відносини у сфері охорони здоров'я. Тому ця поправка є антиконституційною як і сам законопроект. Тому прошу поставити на підтвердження вказану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, коментар від комітету, який підтримав цю поправку.

 

16:40:53

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу сказати, що ця поправка – це є поправка не лише конкретних народних депутатів, а всіх представників Комітету з охорони здоров'я, які прийняли і затвердили цей законопроект у другому читанні. Я хочу зазначити, що законодавство про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення базується на основі Конституції України та Основ законодавство з охорони здоров'я. І хочу ще раз звернути увагу вашу, що перестаньте маніпулювати, і цей законопроект є якраз механізмом реалізації 49 статті Конституції України. То ж я наполягаю на тому, що зал має підтвердити цю поправку, яка створена і сформована Комітетом з охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, визначаємося, будь ласка, по поправці 14. Наголошую, що комітет її підтримав і просить зал підтримати цю поправку. Прошу голосувати.

 

16:41:54

За-83

83 голоси.

Наступна поправка 15, Мусій. Будь ласка, слово.

 

16:42:02

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, я прошу звернути вашу увагу, що законодавство про державні фінансові гарантії, надання медичної допомоги, лікарських засобів також включає і мало би включати і послуги системи громадського здоров'я. Насправді, вказаний текст підготовлений не медиками, не фахівцями, які ніколи не працювали в системі охорони здоров'я, які не мають жодного відношення до організації і управління охорони здоров'я, а виконують виключно політичні замовлення, хтось політичні замовлення керівництва держави, хтось політичні замовлення Міжнародного валютного фонду, хтось політичні замовлення гарантодавців. Тому до реальної реформи це не має відношення, бо громадське здоров'я і профілактика входить і мала би входити в реформу системи охорони здоров'я. І якраз розбалансування закону йде тим, що ми не включаємо…

Тому я пропоную все-таки підтвердити і врахувати мою правку, де є система громадського здоров'я і передбачена. Тому прошу поставити на голосування цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, визначаємося по правці номер 15, яку комітет не підтримав, не підтримав.

 

16:43:30

За-38

Рішення не прийняте.

 

                                                  Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:43:33

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз 15 поправку, так, я розумію? 15-у. Будь ласка, Мусій, 15 поправка.

А! 16-а. Так. Відхилено. Не наполягає.

17-а, Денісова. Не наполягає.

18-а. Не наполягає.

19-а. Не наполягає.

20-а. Не наполягає.

21-а. Не наполягає.

22-а. Віктор Пинзеник, будь ласка. 22-а.

 

16:44:09

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я прошу поставити на підтвердження чотири правки: 22-у, 23-ю, 24-у і 26-у.

Справа в тому, що до другого читання, на жаль, проект  закону не став кращим. В другому читанні він виходить з ілюзій того, що в бюджеті немірна кількість грошей, і завтра ті гроші рікою поллються в медицину. Звідки вони мають взятись? Бюджет, звичайно, не повинен зменшувати фінансування, але жити ілюзіями, що завтра там з'явиться величезна кількість грошей в бюджеті, який має багатомільярдну дірку, це несерйозно. А цим самим, не забезпечуючи повну оплату послуг, ми підриваємо саму ідею  реформи. Хто буде виконувати послуг, якщо  не забезпечена повна її оплата?

Тому прошу поставити всі чотири правки на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина, будь ласка, прокоментуйте.

 

16:45:05

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити, що якраз цими поправками дуже чітко сформовано, що програма державних гарантій медичного обслуговування населення, тобто по суті все, що держава має оплачувати за бюджетні кошти, має оплачуватись на 100 відсотків без співоплат. І питання виключення співоплати сторони громадян держави були подані поправками багатьма народними депутатами, майже всіма представниками фракцій, які є в цій  залі.

То ж комітет наполягає на тому, щоб поправка номер 22, яка визначає якраз оцю програму гарантій медичного обслуговування, була включена в текст законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні? Чотири поправки. Добре, я поставлю кожну з них окремо.

Я ставлю 22 поправку на підтвердження. Комітет її підтримав, і  комітет просить зал підтримати 22 правку. Прошу проголосувати, комітет просить підтримати. Голосуємо, визначаємось.

 

16:46:13

За-71

Рішення не прийнято.

23 правка. Комітет її підтримав, і комітет просить зал підтримати цю поправку. Прошу визначатись. Голосуємо. 23 правка.

 

16:46:37

За-77

Рішення не прийнято. 

24-а. Так? 24-а. Теж комітет її підтримав і комітет просить зал підтримати дану правку. Отже, 24 правка, прошу визначатись. Голосуємо.

 

16:47:02

За-71

Рішення не прийнято. 

А з 26 правкою, вона врахована  частково, яка є вимога? Тобто, щоб врахувати повністю чи щоб… Вона редакційно врахована, тобто, в даному випадку я ставлю пропозицію Пинзеника, щоб її не враховувати. На підтвердження вона… Добре, на підтвердження, 26 правку на підтвердження. Прошу голосувати, прошу визначатись. Комітет просить її  підтримати. Прошу голосувати.

 

16:47:46

За-72

Рішення не прийнято.

Далі. 35-а. Не наполягає.     

29-а. Це Мусій, врахована редакційно.  Будь ласка, включіть мікрофон Мусію.

 

16:48:04

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати! Якраз в формулюванні "врахована редакційно" звужується поняття через дроблення на "перелік" і "обсяг медичних послуг".  По моїй правці, яка практично не відрізняється, крім цих двох слів "перелік" і "послуг", і  "обсяг медичних послуг", записано, що Програма медичного обслуговування населення, яка фінансується в повному обсязі з  державного бюджету і затверджується разом  з бюджетом, саме "повний обсяг" передбачає  не дроблення на "перелік" і "обсяг медичних послуг". Тому що, якщо ми подробимо на "перелік" окремо і на "обсяг", це дасть змогу потім  Кабінету Міністрів  при підготовці державного бюджету на "перелік" дати, наприклад, 80  відсотків, а на "обсяг" дати 90 відсотків, і це розбалансує систему охорони здоров'я. Тому врахування "повний обсяг" було би логічне абсолютно і прошу на підтвердження поставити саме мою редакцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, правка врахована редакційно. Пан Мусій наголошує і хоче, щоб вона була врахована повністю. Так?

Хто підтримує пропозицію Мусія, щоб правка 29 була врахована повністю, прошу голосувати.

 

16:49:32

За-38

Рішення не прийнято.

35-а. Не наполягає.

36-а. Не наполягає.

33-я. Пинзеник, будь ласка, 33-я.

 

16:49:45

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, всі ми знаємо, що реальне фінансування медицини далеке від реальних потреб медицини. І завтра не з'явиться чудо, що ми завтра будемо повністю фінансувати потреби медицини. А ми передбачаємо і покладаємо на бюджет повну оплату послуг, те, без чого не може працювати нова система фінансування медицини. Ми що завтра замість таблетки будемо видавати пів таблетки чи чверть, чи операція буде закінчуватися тим, що пацієнта розріжуть, а зашивати вже буде нічим? Тому я прошу поставити на підтвердження цю правку і не підтримувати її, 33 правка.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я ставлю на підтвердження 33 правку, комітет її врахував, прошу визначатися, 33 правка на підтвердження, голосуємо.

 

16:50:47

За-54

53 – за. Рішення не прийняте.

35-а. Не наполягає.

36-а. Не наполягає.

38-а.

37-а. Соболєв. Будь ласка, 37 правка.

 

16:51:01

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Соболєв "Батьківщина". От фактично зараз це визначальне, дивіться, ми фактично не вводимо жодного елементу страхової медицини. Тобто ні копійка не буде додана з боку приватного партнерства, з боку бізнесу, який зобов'язаний, хоча б частково, прийняти участь в медичному страхуванні, ні копійки не додасть людина. Ми залишаємо фактично ті самі умовні 82 мільярда гривень, які просто будемо перерозподіляти в інший спосіб. Єдине, чим ми можемо хоча б захистити медицину, це моєю поправкою, де я пропоную збільшити фінансування до 7 відсотків ВВП. Оце тоді є наповнення, яке, з'являється ресурс, раз ми нічого іншого не знайшли, який дозволяє серйозно підняти рівень медицини. Якщо і на це не йдуть, а пішли на варіант якийсь там проміжний, п'ять відсотків, нащо ще державний бюджет повинен витрачатися як не на освіту і медицину, це його святий обов'язок. Прошу проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прокоментуйте, будь ласка,  пані Ірина.

 

16:52:14

СИСОЄНКО І.В.

Хочу зазначити про те, що цей законопроект формує саме державні гарантії. Якщо ми говоримо про гарантії держави, то відповідно ми не маємо дивитись чи на приватну медицину, чи на роботодавців, а ми маємо нарешті започаткувати, щоб держава гарантувала, а паралельно оплачувала той обсяг медичної допомоги, який вона має робити. І кошти державного бюджету, які витрачаються щороку на систему охорони здоров'я, йшли на фінансування, на оплату медичних послуг безпосередньо в медичні заклади України.

Те, що стосується обсягу, то в поправці номер 122 визначено, що саме видатки на цю державну програму фінансових гарантій мають бути не менше п'яти відсотків. Якщо буде можливість держави виділяти сім, як ви пропонуєте, то я впевнена в тому, що це буде лише користю для громадян нашої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Сергій, щоб я правильно поставив на голосування, вона врахована частково, ви хочете, щоб вона повністю була врахована, це правильно буде, так?

Отже, я ставлю пропозицію Сергія Соболєва на голосування, щоб 37 поправка була врахована повністю в текст закону. Прошу визначатись голосуванням.

 

16:53:39

За-69

Рішення не прийнято.

38-а. Не наполягає.

43-а. Не наполягає.

47-а. Не наполягає.

50-а. Не наполягає.

52-а. Не наполягає.

53-я. Не наполягає.

55-а. Не наполягає.

59-а. Не наполягає.

61-а. Не наполягає.

62-а…

61-а. Я не бачу… Матківський, 61-а, будь ласка.

 

16:54:10

МАТКІВСЬКИЙ Б.М.

Шановні народні депутати, своєю правкою я хотів більш глибше дати поняття визначенню "постачальники медичних послуг". А тому прошу поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я ставлю на голосування поправку 61 народного депутата Матківського. Комітет її відхилив. Хто  підтримує дану поправку, прошу  голосувати.

 

16:54:47

За-31

Рішення не прийнято.

62-а. Не наполягає.

63-я. Не наполягає.

64-а. Не наполягає.

65-а. Не наполягає.

67-а. Не  наполягає.

68-а. Не наполягає. Наполягає 68-а, Левченко. Включіть мікрофон.

Добре я надам вам після Левченка.

Будь ласка.

 

16:55:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Зараз під Верховною Радою стоять тисячі людей з конкретними вимогами. З конкретними вимогами, які обіцяв виконати Президент Порошенко і його фракція: Антикорупційний суд, нові виборчі правила за відкритими списками і скасування депутатської недоторканності. Ця олігархічна Верховна Рада відмовилась розглядати вимоги народу і продовжує працювати, нібито нічого не відбулося, взагалі ніби все по плану, ніби все нормально.

Ми не будемо брати участь в цьому  фарсі. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вимагає, щоб Верховна Рада розглянула вимоги людей терміново, не відкладала. А цей фарс вважає просто  взірцем  того, як більшість плює на український  народ. Ганьба вам всім!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На голосуванні наполягаєте? Ні. Дякую.

70-а, Сергій Соболєв, будь ласка.

70-а.

 

16:56:24

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".  Шановні колеги, це дуже визначальна правка.

Я перш за все звертаюсь до міністра охорони здоров'я. В чому суть моєї пропозиції. Нам не треба створювати ніякі додаткові органи, які будуть на себе тягнути як мінімум 10 відсотків від всього фінансування, яке йде на охорону здоров'я. Моя пропозиція полягає в тому, щоб ці функції виконувало Міністерство охорони здоров'я і міністр безпосередньо був відповідальний за проведення цих ключових речей.

Тут пропонується створити новий центральний орган. Ви уявляєте, у що це обійдеться? Це паралельні приміщення, це паралельний апарат, це паралельне фінансування – от  на що підуть ті кроки, які, можливо, ми в кінці кінців добавимо на охорону здоров'я.

Тому моя пропозиція: в цій поправці врахувати не якийсь новий центральний орган, а це  пряма функція міністерства.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пані Ірино.

 

16:57:36

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що справді, між першим і другим читанням Комітет з охорони здоров'я вніс зміни з приводу  цього органу, який має створюватися, і в законопроекті визначено, що це є просто уповноважений орган центральної  виконавчої влади, тобто по суті ці повноваження можуть бути надані і Міністерству охорони здоров'я, і Міністерству фінансів, і Міністерству економіки, і виключно Кабінет Міністрів має визначити, який орган це має бути.

То ж в тексті цього законопроекту із врахуванням також Постанови Верховної Ради ми скасували особливий статус цього центрального органу виконавчої влади.

То ж ваша поправка не врахована комітетом, але комітет сформував цю суть в поправці, яка є в тексті цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні?

Я ставлю на голосування поправку 70 групи депутатів Кужель і Соболєва. Комітет  її відхилив.  Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати.

 

16:58:46

За-43

Рішення не прийнято.

72-а. Не наполягає.

74-а. Не наполягає.

75. Не наполягає.

76. Не наполягає.

81-а. Не наполягає.

82-а. Не наполягає.

79-а, так? Будь ласка, 79-а, так, Мусій. Включіть мікрофон.

 

16:59:09

МУСІЙ О.С.

Я попрошу, вона була відхилена. Дивно, що ви її пропустили, але 79 правка говорить, якраз стосується тарифів на медичне обслуговування та послуги в системі громадського здоров'я, що це є єдиними розмірами оплати одиниць розрахунку, покладених в основу методів фінансування договорів про медичне обслуговування населення та надання послуг в системі громадського здоров'я.

Таке формулювання дозволяє застосувати різні методи визначення тарифів, а не один уніфікований. Насправді зараз Світовим банком проваджується проект по діагностично-споріднених групах, де в пілотних регіонах визначено саме, що за методикою такою, як є в Австралії, запозичена, діагностично-споріднені групи розраховуються тарифи на медичні послуги. Але, на превеликий жаль, я вкрай здивований, що ці тарифи, які профінансував Світовий банк, не можна буде застосувати, якщо ми таке формулювання застосуємо, яке пропонує комітет.

Тому я прошу проголосувати мою правку в такому формулюванні, як я озвучив. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірина.

 

17:00:18

СИСОЄНКО І.В.

Ваша поправка відхилена комітетом. І хочу зазначити, що цей законопроект не поширюється на регулювання надання послуг в системі громадського здоров'я. Я черговий раз вам наголошую, що всі ваші поправки, які стосуються саме громадського здоров'я, відхилені комітетом у зв'язку з тим, що жодного відношення до державної програми, яка є і зберігається по громадському здоров'ю, цей законопроект не має.

Тому прошу відхилити цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ставлю на голосування поправку 79. Комітет її відхилив. Хто її підтримує, я прошу голосувати. Прошу визначатись. Комітет відхилив.

 

17:01:03

За-37

Рішення не прийнято.

80-а. 81-а. 82-а. 83-я. 84-а. 85-а. 86-а. 87-а. 88-а. 91-а. 92-а.

92-а, Мусій. Включіть мікрофон.

 

17:01:22

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, в моїй правці передбачено, що саме в такому формулюванні вона передбачає, що програма повинна забезпечувати усі справедливі потреби громадян. Натомість формулювання остаточної редакції законопроекту, що передбачені тільки програмою державних медичних гарантій, звужує гарантії для людей. Це суперечить 22 статті Конституції України і це, до речі, вказано у висновках Юридичного управління. Невже ви не читаєте висновки Юридичного управління, яке прямо вказує, що це є звуження гарантій для людей, тому… і передбачає задоволення цих потреб лише, що передані програмою державних гарантій. Тому воно є антиконституційне твердження те, яке запропонував комітет на відміну від мого, яке передбачає повністю врахування 22 і 49 статті Конституції. Тому прошу проголосувати за 92 правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірино.

 

17:02:23

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити, що та стаття в першій редакції законопроекту, яка, як ви кажете, звужує права людей, під час підготовки до другого читання законопроекту повністю виключена з редакції законопроекту другого читання. Саме тому ваша поправка відхилена комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 92 народного депутата Мусія. Комітет її відхилив. Прошу визначатися.

 

17:02:59

За-28

Рішення не прийнято.

93-я.

94-а.

90… яка? Четверта. Будь ласка, Євтушок, 94 правка.

 

17:03:11

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Я хочу ще раз привернути увагу до слів мого колеги Сергія Соболєва, який зафіксував, що немає в даному законопроекті найменшого натяку на страхову медицину, а лише створюється центральний орган, який буде розподіляти гроші. І тому людей обурює несправедливий розподіл витрат на медобслуговування між пересічними громадянами, зокрема у районних і міських лікарнях, і високопосадовцями та багатіями, які незрівнянно більше мають можливостей для лікування, в тому числі за кордоном. Метою встановлення державних фінансових гарантій надання медичної допомоги, лікарських засобів та послуг системи громадського здоров'я має стати забезпечення справедливих потреб громадян України у необхідній медичній допомозі, лікарських засобів, збереженні та відновленні здоров'я населення України шляхом справедливого розподілу тягаря витрат на медичне обслуговування та послуги громадського здоров'я та за рахунок створення умов для прозорого багатоканального фінансування системи медичного обслуговування в Україні.

Прошу поставити на голосування поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, ставлю на голосування поправку 94 групи депутатів, серед яких Сергій Євтушок. Комітет її відхилив. Хто підтримує, прошу голосувати.

 

17:04:40

За-34

Рішення не прийнято.

Отже, 95-а.

96-а.

97-а, Мусій. Будь ласка.

 

17:04:52

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати! Насправді формулювання, яке запропоновано комітетом, що державні гарантії надаються тільки по державних програмах, воно протирічить 49 статті Конституції України.

Адже всі, уявіть собі, що всі послуги, які не увійшли в державні гарантії, вони не гарантуються для людей. Це значить, що насправді, так, як сталось з бюджетом вісімнадцятого року, коли ми бачимо скорочення видатків на охорону здоров'я на 0,5 відсотка ВВП. А для того, щоб вона існувала, необхідно 7 відсотків.

Тому люди вимушені будуть тепер ще, крім того, що вони платили раніше, ще додатково оплачувати за вхід в лікарню. Ну, люди добрі, що ви робите? Невже в затуманені очі Міжнародним валютним фондом по скороченню населення України люди не будуть мати гарантованого доступу до медичного обслуговування, доступу навіть.

Тому цю поправку я прошу поставити на підтвердження. До речі, наступну правку теж.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте, пані Ірино.

 

17:06:06

СИСОЄНКО І.В.

Я розумію, що питаннями медицини і охорони здоров'я дуже легко маніпулювати. Але, я хотіла би, щоб зараз, обговорюючи цей законопроект, все ж таки народні депутати, які наполягають на поправках, читали текст тих поправок, які сформовані Комітетом з охорони здоров'я. Ця поправка є надзвичайно важливою, тому що якраз вона і формує державні фінансові гарантії для оплати медичних послуг. І все, що ви зазначили, не має жодного змісту і суті до того, що є уданому законопроекті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже я ставлю на голосування 97 правку. Комітет її підтримує і комітет просить проголосувати за її підтвердження. Вона ставиться на підтвердження. Прошу голосувати, колеги. Прошу визначатись. Комітет просить підтримати.

 

17:07:05

За-65

Рішення не прийнято.

98-а. Поставити її на голосування… 98-а, вона врахована частково. А яка ваша вимога? Ну, включіть, коротко скажіть. Мусію включіть мікрофон.

 

17:07:24

МУСІЙ О.С.

Моя вимога, що другий пункт моєї правки якраз не врахований. А цей другий пункт дуже суттєвий. Перший врахований, Богу дякувати. А другий пункт передбачає, що законами України можуть встановлюватися додаткові державні фінансові гарантії. Якщо ми цей пункт знімемо, то, наприклад, закупівля, яка здійснюється за централізованими державними програмами, може бути завтра скасована. Тому є великий ризик скасування всіх інших державних гарантій. Теж абсолютно мені не зрозуміло, чому комітет її відхилив. Ви ж знаєте, що існує на сьогодні 6 мільярдів закупівель медикаментів. А завтра уряд побачить, що грошей не вистачає до пропонованих вами 5 відсотків ВВП і скасує закупівлю медикаментів за іншими програмами. Тому бажано було б залишити в такій редакції, як я запропонував у повному обсязі. Саме тому я прошу поставити у повному обсязі на підтвердження мою правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію Мусія підтримати правку 98 в повному обсязі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

17:08:44

За-50

Рішення не прийнято.

Колеги, година – ми пройшли тільки сто поправок.

99-а. Будь ласка, Дубіль.

Мікрофон включений. Говоріть.

 

17:09:00

ДУБІЛЬ В.О.

Да. Акцентую увагу, що закон 6327 був проголосований в антиконституційний спосіб. Потім була створена робоча група, яка змінила по суті назву повністю закону, навіть нумерацію поправок і суть цих поправок.

Також хочу сказати, що Закон 6327 не являється ніякою медичною реформою. Цей закон, насправді, в рамках децентралізації забирає у громад кошти, субвенцію, створюється центральний орган, на яких зосереджується більше 8 мільярдів коштів, а в подальшому це більше 100 мільярдів коштів, який буде розподіляти ці гроші і ставити на коліна сімейних лікарів, районні лікарні, ФАПи, амбулаторії, всі лікарні, фактично які будуть стояти з протягнутою рукою, який знищує медицину, первинку на селі, амбулаторії і ФАПи і будуть закриватися районі лікарні. І ніхто не говорить про те, що сьогодні 66 тисяч лікарів виїхали за кордон.

По суті поправки держава не може гарантувати сьогодні громадянам, держава гарантує медичним закладам оплату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані, будь ласка, прокоментуйте.

 

17:10:12

СИСОЄНКО І.В.

В тому стані, в якому медицина є зараз і ФАПи, і районні лікарні, і сільські амбулаторії, про які ви сказали це зараз вони є на колінах і на колінах є ті люди, які приходять в ці медичні заклади і вимушені за все платити самостійно. І суттю цього законопроекту якраз є нарешті це змінювати, щоб не лише розповідати з парламентських трибун, якою має бути медицина в Україні і як воно добре все працює в розвинутих державах, а нарешті робити і запроваджувати це в нашій державі. Ваша поправка відхилена рішенням комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваша пропозиція по голосуванню, щоб врахувати повністю?

Отже, народний депутат Дубіль пропонує поправку 99 врахувати в повному обсязі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

17:11:07

За-36

Рішення не орийняте.

Так, 106-а. 

Не кричіть, зараз дам. Це буде 102-а, 104-а, 105-а, в такій послідовності.

Перша 102-а, Шурма,  будь ласка.  А потім – Івченко.

Будь ласка, одна хвилина, Шурма.

 

17:11:27

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма. Я хочу припинити оці кривотолки, що ми тут великі реформатори і змінюємо закон. Я вам хочу нагадати, що є 49 стаття  Конституції, і багато чого, що тут вноситься, це є ваше трактування. І, якщо  Президент написав, що це є порушення, значить буде від нього залежати, чи підпише.

А тепер по суті. Відповідно до цього закону держава гарантує повну оплату згідно з тарифом покриття за рахунок коштів Державного бюджету України наданих пацієнтам необхідних медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені державним гарантованим пакетом. Наполягаю на введенні терміну "повна оплата" або "стовідсоткова оплата", щоб  не було інших трактувань, бо це не буде давати поля для  маніпуляцій, а так незрозуміло, "повна оплата", це часткова, чи яка не будь інша. Час розставить над тим, що ви на сьогоднішній день запропонували цей фінансовий документ і проводите його як медичну реформу, тут реформи немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пані Ірина.

 

17:12:34

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що питання  скасування співоплати і те, що повністю держава оплачує коштами державними бюджету  України, чітко визначено вже в нормі цього законопроекту. Ваша поправка врахована редакційно, тобто зміст і все те, про що зараз ви сказали, включено рішенням комітету як норма законопроекту, який зараз розглядається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви мені скажіть, пане Ігор, як мені ставити, вона врахована редакційно, ви вимагаєте, щоб вона була врахована повністю, чи щоб вона була відхилена?  Будь ласка, включіть мікрофон, 10 секунд, пане Ігор.

 

17:13:10

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма.

Вона врахована редакційно, але ще раз наголошую на тому, що тут ідуть подвійні трактування при обговоренні тих та це, я просто наголосив на даній проблемі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На голосуванні не наполягаєте, так? Не наполягаєте. Добре.

104-а. Івченко,  будь ласка.  

  

17:13:40

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція  "Батьківщина". Дякую.

Знаєте, не може називатися    реформа або законопроект, який повністю суперечить Конституції. Є стаття 49, і всі ми чітко з вами розуміємо, що закони не можуть сьогодні заходити безпосередньо в контроверсійність зі статтями Конституції. Я хочу також сказати, що не може називатися реформа, яка просто передбачає перерозподіл бюджетних коштів. Ми забираємо всі кошти в певний орган, а потім монопольно будемо ними розпоряджатися. Це, звичайно, говорить про наступне, це говорить про наступне, що я хочу також нагадати і позицію профспілок. Профспілки не розуміють, знаєте, цього експерименту над медиками і взагалі над медичною  сферою в цій країні.

Хочу відразу сказати, а це звичайно буде відбуватися на всіх пацієнтах України. Тому ця правка говорить про повне, безпосередньо держава гарантує повну оплату за рахунок державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

ІВЧЕНКО В.Є. І я не хочу, дякую, щоб нами давали кота в мішку, де нам дають гарантований пакет послуг, не показуючи нам сьогодні, що таке гарантований пакет послуг і для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Надалі намагайтеся ввійти в хвилину, система дає 6 секунд додаткових, бо ми інакше виб'ємося з будь-яких розумних меж.

Пані Ірино, будь ласка, прокоментуйте.

 

17:15:14

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити виступаючому про те, що ваша поправка і її зміст враховано частково. Я хочу наголосити на тому, що якраз метою законопроекту є безпосередньо реалізація норми 49 статті Конституції України, про яку ви тільки що зазначили. І в основі державного фінансування має нарешті стати людина і пацієнт, які звертаються до медичних закладів, щоб саме держава почала оплачувати лікарські засоби, медичну допомогу і в тому числі це безпосередньо відобразиться на якості медичної допомоги і, збільшить заробітну плату медичних працівників.

Те, що ви зазначили з приводу профспілок, я хочу вам зазначити про те, що багато лікарів середнього, молодшого персоналу підтримують цей законопроект і ті суттєві зміни, які мають нарешті відбутися в системі охорони здоров'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію Івченка, поправку 104 врахувати в повному обсязі.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати.

 

17:16:29

За-48

Рішення не прийнято.

По 105-й і Мусій, і Пинзеник, можна нам Пинзенику. Чому, це 105 правка Кириченка, давайте Віктор Пинзеник. Ви ж виступаєте по іншим.  Не може розбиватись виступ на два. Буде ще ж багато правок, ваших є. Пане Віктор, будь ласка. 

 

17:16:49

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я по 105-й і 107-й поправці відразу.

У первинному задумі реформи закладена здорова ідея, перейти від фінансування утримання установ процесу до фінансування результату кінцевого, кінцевого результату наданої послуги. Але при цьому дуже важливо, щоб послуга була повністю оплачена, я б дуже хотів, щоб це зробив бюджет, але всі в цьому залі прекрасно розуміють, що це неможливо, а не забезпечуючи повну оплату послуги ми ставимо під удар саму ідею реформи. Тому я прошу вас поставити на підтвердження 105-у і 107 правку і не підтримувати їх.

 

                                      Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

                                                                          ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:17:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина, ви будете коментувати? Не будете.

Шановні колеги, комітет підтримав 105-у і 107 правку, і ми ставимо їх по порядку, будь ласка,  спочатку 105 поправка, прошу підтримати, комітет просить проголосувати "за".

 

17:18:03

За-71

71 голос, не набирає кількості необхідної.

107 поправка, прошу підтримати. Комітет проголосував за.

 

17:18:24

За-70

70, не підтримана.

Наступна, 114-а, Шипко. Не наполягає.

Наступна, Левченко, 118-а, Левченко, не наполягає.

Королевська, я не бачу, Королевська я не бачу, 120-а, не наполягає.

Бахтеєва, 121-а. Не наполягає.

122-а. Зараз хвилиночку я просто…

122 поправка. Це поправка Березенка, яка була врахована комітетом. Будь ласка, мікрофон Пинзенику, який наполягає на підтвердженні цієї поправки. Прошу.

 

17:18:57

ПИНЗЕНИК В.М.

Я прошу поставити на підтвердження   не всю правку, а тільки  пункт 5 цієї правки. Тому що цей пункт стосується  фінансування медицини, а це не є норми даного закону, це норми Бюджетного кодексу і  Закону про державний бюджет. У четвер ми будемо розглядати  Закон про державний бюджет,  і дискусії з приводу  того, скільки ми виділяємо коштів на медицину, треба  вести, коли схвалюється  той документ, який  реально виділяє кошти на медицину.

Тому я прошу пункт 5 правки 122, це єдиний пункт, поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментар, будь ласка,  від представника комітету. Будь ласка, пані Ірино.

 

17:19:36

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити, що  ця правка не лише депутата  Березенка, а народних депутатів всього комітету. І я наполягаю на тому, щоб зберегти цю правку в повній редакції разом з пунктом 5. Я його зачитаю, пункт 5. "Програма медичних гарантій затверджується Верховною Радою України у складі Закону про Державний бюджет України на відповідний рік". Тож суттю і змістом є те, щоб не лише уряд вирішував, які медичні послуги оплачувати і лікарські засоби, а  в тому числі щоб і парламент   України брав на себе відповідальність і  в додатку до державного бюджету щороку формував перелік і обсяг медичної допомоги, який мають оплачуватись державою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Пинзенику, ви наполягаєте все одно на… роз'яснення вас  не задовільнило.

Будь ласка, ми  ставимо на голосування, на підтвердження тільки  один п'ятий пункт поправки 122, яка  стосується  статті 5 щодо  програми медичних гарантій.  Комітет просить проголосувати "за"… за те, щоб ця 5 поправка… 5  пункт був в такій редакції, як  в поправці членів комітету. Прошу  голосувати, "за" комітет просить голосувати.

 

17:21:07

За-64

64 народних депутати тільки підтримали цю поправку. Вона, на жаль, скасовується.

135-а, Кужель,  не наполягає. (Шум у залі)

Зараз-зараз, я просто йду по тим, які відхилені. Зараз-зараз повертаємося.

124-а Мусій, врахована частково.

Будь ласка, мікрофон Мусію.

 

17:21:28

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, комітет, на превеликий жаль, не врахував повний спектр медичної допомоги, яка сьогодні основами законодавства поділяється на шість видів насправді. Треба вивчити спочатку матчастину і розуміти, що в Україні існують основи законодавства, ми не робимо "чисте поле". Тому в моєму переліку є вичерпно абсолютно все, що повинно покриватися за програмою державних гарантій.

Наприклад, дитяча чи педіатрична допомога. Ви пишете "допомога дітям". Але ж допомога дітям може надаватися на первинному рівні, на вторинному рівні, на третинному, високоспеціалізована допомога. І швидка теж дітям, екстрена медична допомога.

Тому штучне неврахування основ законодавства призведе до того, що велика кількість людей, в тому числі, і дітей, і навіть тих породіль, які будуть мати ускладнення, не зможуть отримати медичну допомогу. Хіба це будуть державні гарантії? Напевно, ні.

Тому прошу виключний перелік, який в моїй правці, проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ірина Сисоєнко від комітету хоче прокоментувати, чому частково була врахована ваша поправка.

 

17:22:43

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що Комітет з охорони здоров'я дуже чітко визначив всі види медичної допомоги, за які має оплачувати держава з Державного бюджету, а саме екстрена медична допомога, первинна медична допомога, вторинна медична допомога, третинна високоспеціалізована медична допомога, паліативна медична допомога, медична реабілітація, медична допомога дітям до 16 років. А це означає, що тут і первинна ланка, і екстрена медична допомога, і високоспеціалізована, в тому числі, медична допомога у зв'язку із вагітністю та пологами. Це було принциповим рішенням для народних депутатів комітету.

Тож прошу, не маніпулюйте і уважно читайте законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу голосувати за цю поправку. Комітет частково її врахував. Мусій наполягає, депутат Мусій наполягає, щоби зал повністю підтримав.

Прошу визначатися. Ми йдемо по поправкам.

Уже озвучив автор, пані Оля.

Ще раз, я не почула, щось було…

 

17:23:52

За-36

Наступна поправка 126, Євтушок. Я перепрошую, Євтушок. Вона врахована частково, але вам мікрофон, будь ласка.

 

17:24:04

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Я хочу нагадати, можливо, хтось не знає. Ті народні депутати, які мають у своїх округах приймальні, вони частенько стикаються з тим, що до них заходять люди на прийом, батьки хворих дітей на муковісцидоз, на орфанні захворювання. І насправді, якщо є нормальний голова районної ради і голова адміністрації в цих населених пунктах, то з місцевого бюджету додатково виділяються гроші, а якщо немає, вибачте, за рік дитина може згоріти.

Так от я хочу сказати, що ми зараз кота в мішку намагаємося обговорювати, тому що ми не бачимо цього переліку. А правка стосується стосовно програми державних гарантій у сфері охорони здоров'я. Я би хотів просто, щоби комітет не частково, а повністю врахував дану правку. І поставне, будь ласка, на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставлю на вимогу автора на голосування поправку, яку комітет частково врахував, 126-у. Прошу залу визначитися.

 

17:25:18

За-48

Не підтримана.

Наступна поправка народного депутата Лозового 136. Наполягаєте? Будь ласка. Я вже оголосила, а потім дам слово вам. Так.

 

17:25:30

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія.

Задача парламенту має бути, і наша команда на цьому наполягає, дві принципові державницькі філософії. Перша, це доступна медицина для українців. Не треба вигадувати нічого нового, є світовий досвід страхової медицини. Друге, це нормальна заслужена оплата праці медичного працівника. Знаєте, скільки сьогодні отримує лікар-інтерн після 6 років медичного університету і після 2 років інтернатури? Людина вивчилась, людина пройшла неймовірну практику, приходить в лікарню, наприклад, районну чи навіть обласну і отримує – вдумайтесь! – 2 тисячі 600 гривень на місяць чистими за свою роботу, за те, що рятує життя і здоров'я людей. Це просто знущання, це зневага до праці лікаря. Ми сьогодні повинні – це задача кожного українського патріота – захистити право лікаря, право медичної сестри, право санітарки на роботу, на нормальну зарплату і на гідне життя, а не на те, що ви пропонуєте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, будь ласка, за поправку. Чи ви не наполягаєте на голосуванні, Андрій? Андрій! Наполягає. 136 поправка, будь ласка,  голосуємо.

Я не чую, там "Іра", це до пані Сисоєнко чи до мене звертаються? До Сисоєнко. Ну, вона коли хоче коментувати, пані Сисоєнко піднімає руку, не хвилюйтеся, пані Оксано.

 

17:26:55

За-41

135 поправка, це Кужель і Соболєв, я тому не помітила, що ви, пане Сергію, хочете наполягати.

Будь ласка, мікрофон Соболєву. 

 

17:27:08

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв,  "Батьківщина". Шановні колеги, на жаль, не врахована моя поправка 7 відсотків ВВП, залишили 5 відсотків. Не врахована моя поправка не створювати черговий бюрократичний орган, який тільки на наступний рік 200 мільйонів з'їсть. Ну врахуйте хоча б цю поправку. Про що вона йде? Що повинно бути фінансування не менше, ніж встановлено законом. В редакції – просто норма закону. А якщо перевиконання бюджету, вам треба буде вносити зміни в закон знову. Навіщо? Якщо є перевиконання бюджету, ви автоматично маєте можливість, якщо запис "не менше ніж" фактично додатково виділяти кошти на фінансування медицини, а так у нас ця бюрократична процедура з'їсть все, навіть ті крохи, які можуть додатково додані бути.

Тому прохання: врахуйте цю поправку "не менше ніж", і тоді це буде відповідати самій логіці: є перевиконання бюджету – ви маєте можливість додаткові кошти виділяти на медицину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, голосуємо за поправку 135 Кужель-Соболєва. Прошу визначатися.

 

17:28:30

За-43

Не підтримана поправка, 143 голоси.

142 поправка, Литвин, народний депутат. Будь ласка, мікрофон Володимира Михайловича.

 

17:28:39

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати! Я спостерігаю за тим, як іде обговорення і приходжу до висновку, що все робиться для того, щоб залишити первісний текст. Мотивація – немає грошей. У мене питання, якщо немає грошей, чого ви пропонуєте революцію, так, як ви її розумієте у медицині?

Ми ж тут виступаємо в ролі статистів. Тому що депутатам сказали, щоб вони розбіглися. Завтра вони збіжаться, натиснуть на кнопки. А перед цим доповідач скаже про ті поправки, які треба з голосу врахувати для того, щоб не зіпсувати загальну картину щодо законопроекту. Ну, це ж не робота! Яку ми роль тут виконуємо з вами?

І ще одне. Мабуть, треба було почати ініціаторам цієї акції із зміни Конституції України, а потім приймати інші рішення.

Щодо поправки. Я пропоную доповнити частину першу статті 5 пунктом 6 такого змісту: "Заходи з проведення імунопрофілактики населення". І хотів би почути аргументацію, чому цього не зроблено замість того, щоб розказувати, що депутати займаються політикою?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є коментар від Ірини Сисоєнко. Будь ласка, пані Ірино.

 

17:29:51

СИСОЄНКО І.В.

Законопроектом передбачено безоплатне надання медичної допомоги за рахунок коштів державного бюджету України на всіх рівнях, включаючи і імунопрофілактику, про яку тільки що ви зазначили.

Але в тому вигляді, в якому ви подали поправку, вона відхилена комітетом. Але суть її збережена в нормі законопроекту, який є в законопроекті 6327 до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, голосуємо за поправку 142 Володимира Литвина. Комітет її відхилив. Прошу визначитись, прошу визначитись.

 

17:30:39

За-36

Не підтримана поправка. 36 голосів.

Наступна поправка народного депутата Левченка, 155-а. Не наполягає.

156-а, теж не наполягає.

Литвин, 158-а. Володимир Михайлович, 158-а, ви наполягаєте? Пане Литвин, 158-а, ваша поправка. Не наполягаєте.

Наступна,  Дмитренка, 151-а. Не наполягає.

Так, шановні колеги, зараз. Левченко не наполягає.

Соболєв Сергій, 171-а. Зараз, зараз, 171-а, ви не наполягаєте. Зараз, я повертаюсь до 168-ї.

168 поправка народного депутата Шурми врахована частково. Будь ласка, мікрофон пану Шурмі.

 

17:31:31

ШУРМА І.М.

Шановні колеги, у деталізовано описі визначається перелік конкретних видів медичних послуг та лікарських засобів, повна оплата яких гарантується за рахунок коштів державного бюджету України. В деталізованому описі також може визначатися перелік видів медичних послуг та лікарських засобів, які не входять до державного гарантованого пакету та надання яких не підлягає оплаті за рахунок коштів державного бюджету України.

Наполягаю на введені терміну "повна плата" або "стовідсоткова оплата", що не дає поля для маніпуляцій. А так не зрозуміло, як трактувати, повна це оплата, часткова чи яка-небудь інша. І хочу наголосити, що даний законопроект супроводжується грубим порушенням 22, 49, 64 статей Конституції, 116 статті Закону України про Регламент. Цей закон і так не буде підписаний Президентом, він і застерігав проти цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, будь ласка, на вимога автора за 168 поправку, яка врахована частково була комітетом. Залу прошу визначатися.

 

17:32:54

За-26

26 голосів. Не підтримана.

Пане Шурма, 174-а, ви будете наполягати, вона частково врахована? Не будете. Дякую.

Наступна поправка 178-а, це народного депутата… (Шум у залі)

Хорошо, зараз я повернуся. 174-а, Шурма. Була врахована частково.

Будь ласка, мікрофон  Шурмі.

 

17:33:11

ШУРМА І.М.

Шановні колеги, деталізований опис розробляється з урахуванням положень клінічних настанов центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я, схвалюється Кабінетом Міністрів та затверджується Верховною Радою України у складі проекту Закону про державний бюджет на відповідний рік.

Усунення корупційних ризиків замість новоствореного органу виконує Міністерство охорони здоров'я. Я настоюю на повному підтвердженні моєї правки, а не тільки редакційно. І хотів би ще раз наголосити, що даний законопроект це є грубе порушення 22-ї, 49-ї, 64 статті Конституції. Даний законопроект несе в собі порушення 116 статті Закону України "Про Регламент". Ми повинні давати собі відсіч, що ви цим голосуванням підставляєте Президента України, який в щорічному зверненні застеріг до порушень законодавства в частині Конституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, голосуємо на вимогу автора за 168 поправку, вона редакційно була врахована. Ні, частково. Частково. А, стоп! Це… Вибачте, 174 поправка. Колеги, я обмовилася. 174-а.

 

17:34:33

За-26

26 голосів, не підтримана.

Наступна поправка народного депутата Литвина, 178-а. Мікрофон, будь ласка.

 

17:34:40

ЛИТВИН В.М.

178 поправка. Пропоную пункт 3 статті 5 після слів "деталізований опис розробляється з урахуванням положень клінічних настанов центральних органів виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації і фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів" доповнити словами "оприлюднюється для громадського обговорення на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації і фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів". І прошу пояснити, чому це нарахували.

І останнє. Оскільки ми дуже плідно працюємо, то я пропоную, щоб ми сьогодні завершили розгляд всіх поправок і поставили закон для прийняття його в цілому. А ви оголосіть, щоб депутати збігалися… Да. І тільки не говоріть, що Регламент цього не дозволяє, у нас все дозволяє. Будь ласка, дайте пояснення по цій статті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановний пане авторе поправки. Єдине я хочу зазначити, що ми можемо працювати ще, як мінімум, 40 хвилин, і в нас залишається ще більше 600 поправок. Якщо ми йдемо по Регламенту, то ми маємо рухатися саме по Регламенту.

Ми ставимо на голосування поправку 178 народного депутата… А, я перепрошую, пані Сисоєнко дайте коментар від комітету.

 

17:35:58

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що комітет відхилив дану поправку, тому що частина третя статті 5 цього законопроекту вже викладена в іншій редакції. Тож по суті зміст того, про що є  в вашій  поправці,  воно збережено в інших нормах законопроекту, а те, що стосується саме врахування вашої поправки в тому вигляді, воно відхилено рішенням комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо поправку 178,  відхилену комітетом.

 

17:36:38

За-34

Не підтримана.

Наступна поправка 180, Євтушок.  Будь ласка, пане Євтушок.

 

17:36:45

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція  "Батьківщина".

Ми вже говорили про те, що створюється центральний  орган виконавчої влади, який буде фінансувати ці всі речі. Тому в даній поправці я пропоную у тексті, 180 правка… Я прошу включити мікрофон Юлії Тимошенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна,  ваш колега просто по фракції підняв руку, і тому, я думаю, що він хоче озвучувати. Це поправка Тимошенко, Соболєва, Євтушка, Івченка. 

Будь ласка, пані Тимошенко мікрофон. Це не моє було недопрацювання.

 

17:37:15

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Юлія Тимошенко,  "Батьківщина". Шановні друзі, всі розуміють, що не можна залишати медичну систему такою, як вона є сьогодні. Але те, що пропонується, це не просто не реформа, я би сказала, це антиреформа. Тому що цією реформою передбачається приховане, тонке знищення двох третин мережі медичних закладів, пропонується по суті знищення всієї сільської мережі медичних закладів. Тут передбачено, що всі гроші з місцевих бюджетів  забираються на центральний орган виконавчої влади,  і вже вони будуть регулювати, кому платити, кому ні. Ті заробітні плати, що оголошені були під цю медичну реформу, передбачають, що приблизно180 мільярдів гривень для неї потрібно, в бюджеті заклали 64. Це означає, що дві третини працівників  системи охорони здоров'я просто буде звільнено. Це  прихована…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний пане Олеже, я дуже вас прошу дати можливість, щоб ми коректно озвучували поправки. Я прошу вас, у нас мітинг під Верховною Радою, а тут обговорення поправок.

Будь ласка, додати 15 секунд пані Тимошенко.

Я прошу вас, я прошу вас, ваша поправка, я вам дам слово.

Пані Тимошенко мікрофон, прошу.

 

17:38:43

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Тому я хочу зараз дуже чітко сказати, що той, хто проголосує за цю медичну реформу, буде нести персональну відповідальність за тотальне скорочення медичного персоналу і тотальне скорочення лікарень. Прошу поставити правку на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, ставимо на голосування поправку 180.

Я перепрошую, представник комітету хоче дати коментар. Я прошу пані Сисоєнко мікрофон включити.

 

17:39:16

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що суттю законопроекту 6327 немає жодним чином закриття будь-якої лікарні – чи комунальної, чи державної форми власності. Центральним органом виконавчої влади, який має бути уповноваженим на оплату за медичні послуги за кожним пацієнтом України, передбачено його зобов'язання укладення договірних відносин з кожним медичним закладом району, села, міста та області. Це є суттю законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за пояснення.

І я прошу проголосувати за поправку 180, яку комітет відхилив.

 

17:40:11

За-39

Не підтримана поправка. 39 голосів, тільки проголосували за неї.

Донець. Зараз, вона врахована редакційно, але автор поправки Соболєв наполягає на повному її озвученні. Будь ласка.

 

17:40:28

СОБОЛЄВ С.В.

От дивіться, це приклад того, як вже кошти починають тікати і всі нормативи затвердження на цей, щойно ще не створений, центральний орган. Моя пропозиція, ну навіщо спільними наказами міністерства, яке відповідає за все, затверджувати цей порядок разом з новоствореним колись центральним органом? Ну якщо у нас є єдиний орган – міністерство, навіщо ви перекладаєте цю відповідальність ще на когось?

У мене пропозиція, чітко записати, що ці нормативи затверджуються міністерством і ніякими іншими спільними наказами. Бо поки ви будете погоджувати це з іншим центральним органом, якого ще не створили, пацієнт не витримає, і лікар не витримає.

Тому прохання в повному вигляді проголосувати, міністерство затвердило, це і є норматив, який далі діє. Оце ключове. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка,  комітет, пані Сисоєнко, вам слово.

 

17:41:32

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу сказати, шановному виступаючому про те, що ваша поправка врахована редакційно. І також ще раз наголошую на тому, що в цьому законопроекті уповноважений орган центральної виконавчої влади, який має створитись на підставі рішення Кабінету Міністрів  України, тобто це може бути будь-яке міністерство та відомство, яке вже існує. Тобто цим законопроектом визначається лише уповноважений орган центральної виконавчої влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я прошу зараз залу визначатись по поправці 185. Наголошую, комітет її врахував редакційно, але автори наполягають на повному… будь ласка,  прошу голосуємо. Голосуємо, колеги.

185 поправка, ви, будь ласка,  дивіться, де ваша буде поправка…  Добре, зараз.

 

17:42:28

За-39

39 голосів, не врахована.

Народний депутат Шурма, 188 поправка. Мікрофон, будь ласка.

Колеги, я продляю засідання ще на 15 хвилин для того, щоб ми сьогодні розглянули максимум поправок.

188-а, прошу, пан Шурма.

 

17:42:36

ШУРМА І.М.

Шановні колеги, я хотів би, і всі, хто слухає засідання Верховної Ради, акцентувати увагу, хочете, візьміть репліку. Пані Ірина Геращенко, подивіться скільки в залі людей. Сьогодні приймається доленосний для України законопроект. Я би попросив поставити на голосування про присутність депутатів в залі. Це є перше.

Друге – я хотів би наголосити, що даний законопроект йде всупереч статтям Конституції: 22-ї, 49-ї, 64-ї. Сьогодні ті люди, які будуть голосувати за даний законопроект, в цілому несуть повну відповідальність перед українським народом за те, що грубо порушується Конституція. І мотивація  того, що на сьогоднішній день і так треба змінювати, це  не мотивація  цивілізованої держави. Тому я прошу поставити  дану поправку на  голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, будь ласка… Голосуємо, будь ласка, поправку номер 188 народного депутата Шурми. Комітет проти цієї поправки.

 

17:44:00

За-27

Не  підтримано.

Наступна поправка,  Соболєв, будь ласка. 196 поправка.

 

17:44:09

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".

Це приблизно та сама поправка, яку я наполягаю, щоб це було зафіксовано в законі, нам не треба ніякі додаткові  органи. Цим повинно займатися Міністерство  охорони здоров'я. І тому все, що  стосується фінансування бюджетного і державного гарантованого пакету, це повинно бути зафіксовано для  єдиного органу. Подивіться, в попередній поправці ми проголосували  якусь абракадабру: "центральним органам управління і   новоствореним  центральним органом управління", ми будемо затверджувати цей порядок. Тут знову навіщо  втягуємо ще додаткові  органи.

Якщо ви хочете це  затверджувати  Міністерством фінансів, так і запишіть тоді, це існуючий орган. Навіщо  його створювати? Тому в мене  пропозиція і далі по тексту, щоб я десять раз не брав слово, залишити виключно Міністерство  охорони здоров'я як  орган, який  за це відповідає, за  саму політику в сфері охорони здоров'я. Хочете додаткові органи, запишіть назву цього органу  існуючого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колего.

Будь ласка, голосуємо за цю поправку народного депутата Соболєва, яку… 196-у, яку комітет відхилив.

 

17:45:41

За-41

41 голос, не підтримано.

Наступна 198-а. Пані Тимошенко мікрофон, будь ласка.

 

17:45:47

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Зараз я хочу  звернутися до всіх, хто слухає засідання Верховної Ради. Проти цієї так званої, в лапках, "медичної реформи" виступили медичні профспілки України, виступили, по суті, більшість людей, які працюють в системі охорони здоров'я. І більше того, голова профільного Комітету Верховної  Ради пані Оля  Богомолець була відсторонена від доповіді по цьому закону, тому що вона разом з фахівцями в нашій країні з  питань охорони здоров'я, по суті, називала речі в цій реформі  своїми іменами.

Зараз з цієї реформи роблять одне-єдине: забирають з усіх бюджетів – сільського, селищного, міського, районного, обласного – всі гроші, які виділялися на охорону здоров'я і зводять в один корупційний котел в центрі, а потім будуть видавати тільки тому, кому хочуть.

Грошей на всіх, безумовно, не вистачить, тому це  знищення і мережі охорони здоров'я, і звільнення великої кількості…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякуємо.

Будь ласка, від комітету коментар пані Сисоєнко. Прошу, пані Сисоєнеко.

 

17:47:02

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу зазначити про те, що голова комітету не прийняла участі в останньому засіданні комітету, на якому розглядалася повна остаточна редакція другого читання законопроекту 6327. Саме тому комітет проголосував за те, що зараз я доповідаю цей законопроект у другому читанні.

Те, що стосується закриття лікарень і будь-яких змін, про які ви зазначили, це не передбачає редакція цього законопроекту. І хочу наголосити: не дивлячись на те, що керівництво профспілок проти  цього законопроекту, в той же час багато лікарів, медсестер, фельдшерів по всій Україні чекають змін, чекають нових законів, за якими їм побудують  належні умови для їх праці, а не будуть вони знаходитися під впливом керівництва профспілок, яких кожен раз використовують в політичних маніпуляціях ті чи інші політичні сили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, голосуємо за поправку 198 пані Тимошенко.

Прошу залу визначатися. Комітет проти.

 

17:48:16

За-27

27 голосів, не набирає поправка необхідної кількості голосів.

Наступна 199-а народного депутата Ляшка поправка. Я прошу мікрофон пану Ляшку увімкнути.

 

17:48:24

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Вимога нашої команди до медичної реформи одна: доступність послуг, якість послуг, і щоб українці не були позбавлені медичної допомоги. Те, що сьогодні відбувається в медичній галузі, не влаштовує абсолютно нікого. 97 відсотків українців платять за медицину, немає безплатної медицини, яка задекларована в Конституції.

Але водночас той варіант так званої медичної реформи, який пропонується, він не вирішує цієї проблеми, якщо надзвичайно суттєво його не доопрацювати. Де взяти гроші? Менше треба красти. Наприклад, вернути з офшорів гроші. Коли Тимошенко, Лазаренко, Порошенко усі свої гроші, виведені в офшори, вернуть в Україну, будуть гроші не тільки на медицину, на освіту, на дитячі садки, на робочі місця, буде на все.

Коли шановна колега Тимошенко каже, що немає ніяких рішень судів по вкрадених нею разом з Лазаренком коштів, читайте рішення американських судів, Юля Володимирівна. Верніть гроші із…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу під час виступів все-таки говорити по поправкам, а не по прізвищам. Ми зараз, по-перше, проголосуємо, по-друге…

Шановні колеги, зараз ми голосуємо за поправку номер 199-у. Ми ж маємо проголосувати спочатку. Сто дев'яносто… Ми спочатку… Ні, спочатку йде голосування, а потім іде репліка. 199 поправка. Лазаренка тут немає, тому, звичайно, репліка буде Тимошенко.

Будь ласка, 199 поправка, голосуємо.

 

17:50:19

За-21

Не підтримано.

Колеги, якщо будуть згадуватися прізвища в негативному контексті колег… зараз. Я прошу, я буду просто переривати виступи, якщо в нас будуть виступи в негативному контексті до колег.

Тепер репліка пані Тимошенко. Будь ласка, не кричіть, прошу.

 

17:50:35

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, я хочу просто чітко сказати, що влада використовує так звану кишенькову, таку карманну опозицію для того, щоби виступати проти тих, хто бореться сьогодні з корупцією у владі. Це  абсолютно, абсолютно нічого дивного в цьому немає, знаєте, такі запроданці завжди були, які готові за гроші, за преференції, за будь-які інші речі готові виконувати будь-яке замовлення влади. Саме тому це не дивує.

Хочу декілька слів сказати все ж таки стосовно цієї медичної реформи. Дорогі друзі, партія "Батьківщина" внесла разом з іншими депутатами альтернативний законопроект 7065, в якому передбачена страхова медицина, гарантована оплата державою послуг, збереження мережі медичних закладів. Ми наполягаємо на голосуванні альтернативи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз у нас іде поправка наступна номер… Шановні колеги, ми працюємо по поправках. Обмінятися люб'язностями можна буде в кулуарах, в кулуарах можна буде це зробити. Олег, від вашого басу не чутно авторів поправок. (Шум у залі) Будь ласка.

Народний депутат наступний… Зараз я передам пану спікеру уже ведення.

209 поправка, народний депутат Соболєв. Прошу.  

 

17:52:17

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". От дивіться, ми підійшли до ще дуже важливої статті. Я думаю те, що там попередні оратори пробують зривати засідання, це не допоможе, бо ніякі роттердами плюс не профінансують ті апетити, які у них є.

По суті поправки. Я пропоную ні в якому разі ні за яких умов не може бути скорочення того фінансування, яке ми заклали. Ми вже не робимо 7 відсотків, робимо 5. Подивіться, в чому суть моєї поправки: після слів "зменшення обсягу видатків за рахунок державного бюджету не допускається". А в варіанті комітету пройшло "крім випадків, встановлених законом". Ну, ребята, ну я вам цих випадків приведу десятки: комусь хочеться їсти на енергетиці, комусь ще на чомусь. І фактично ми на цьому потім будемо платити за Ахметова і інших. Тому, вибачте, повинно бути все дуже чітко, ніяких випадків не може бути. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:53:28

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірино.

 

17:53:32

СИСОЄНКО І.В.

Ваша поправка відхилена комітетом тому, що вона не узгоджується з нормою 64 Конституції України, відповідно до якої чітко визначено, що відповідно в умовах військового або надзвичайного стану можуть встановлюватись окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку цих обмежень. Тобто це є нормою Конституції України.

Тож, відповідно у зв'язку з тим, що ваша поправка порушує цю норму, ваша поправка була відхилена комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування 209 поправку. Вона відхилена комітетом. Хто її підтримує, прошу визначатись.

 

17:54:18

За-42

Рішення не прийнято.

Зараз дам 210-у. Зараз дам і 10-у, і 14-у.

Тільки вам скажу одну важливу річ, колеги. Ми сьогодні мали дуже важливі дебати. І ми зійшлись на тому, щоб в четвер ми дійшли до питань недоторканності. Але нам дуже важливо, щоб ми не "перетягнули" з правками, які ми розглядаємо. І вибори, так. Просто важко передбачити. Але поки що ми йдемо темпом не достатньо високим. 210 правка, дві години ми працюємо.

Знаючи досвід по судовій, по пенсійній, по інших реформах, колеги, я дуже переконливо звертаюсь і до авторів правок, і до представника комітету, лишень по найбільш болючих і найбільш важливих моментах наполягати на обговоренні. Щоб ми змогли план, який ми накреслили сьогодні, пройти вчасно і пройти гідно.

210-а. (Шум у залі) Почекайте, 4-а. Я окуляри, не бачу… Помазанов, так? Я нічого не бачу. (Шум у залі)

 201-а, Литвин. 204-а, Помазанов. 210-а, Мусій. Так?

Будь ласка, пане Литвин.

 

17:55:36

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, зрозуміло, що цей закон чекає все суспільство, прикута до нього увага. Саме через те поправки, які я пропонував і вимушений озвучувати, були обговорені і запропоновані медичною громадськістю, з якою я неодноразово зустрічався у кожному районі. Тому я просив би пояснити, чому 201 поправка не врахована. Це перше.

І друге. Я просив би, коли доповідач посилається на Конституцію, цитувати всі статті, які стосуються системи охорони здоров'я.

А поправка 201 такого змісту: статтю 5 доповнити пунктом такого змісту: "Умови і порядок фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів Державного бюджету України у межах державного гарантованого пакету визначаються законом", а не як комусь захочеться. Цілком зрозуміла пропозиція, це пропозиція знову ж таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 201. Комітет її відхилив. Хто підтримує поправку 201, прошу голосувати.

 

17:57:07

За-42

Рішення не прийнято.

204-а, Помазанов. Включіть мікрофон.

 

17:57:12

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт".

Шановні колеги, ви знаєте, я не ставив раніше цю поправку на голосування, оскільки я сподівався, що попередні автори поправок, які мають такого самого змісту поправки все ж таки, поставлячи їх на голосування, наберуть необхідну кількість голосів. І я підтверджую, що дійсно неможливо в даному контексті, як прописав комітет, писати, що, крім випадків встановлених законом.

Правка 204 прибирає, за моїм авторством, прибирає це словосполучення, крім випадків встановлених законом, оскільки ми даємо можливість в даному випадку законодавцю будь-яким законодавчим актом обмежити кількість тих послуг лікарських, які гарантовані державою. І коли автор, виступаючи зараз на трибуні, говорить про те, що ця правка суперечить нормам Конституції, це є відвертою неправдою, оскільки норми Конституції є нормами прямої дії і можуть бути застосовані в будь-який час, і не треба для цього робити окремий закон. Якщо є необхідність для держави обмежити певного роду фінансування, це може бути зроблено в будь-якій галузі. І в даному випадку треба ухвалити цю правку і підтримати її. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування правку 204 народного депутата Помазанов, комітет її відхилив. Хто підтримує дану правку, прошу голосувати.

 

17:58:40

За-47

Рішення не прийнято.

210-а, Мусій, будь ласка.

 

17:58:45

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати! Шановний пане Голово! І 211-а, яка там частково врахована потім після неї теж. Прошу дати мені можливість виступити.

Насправді, шановний український народе, я хочу звернутися до вас, щоб ви подивилися, отут була присутня з самого початку нашого закону так звана т.в.о. міністра, яка розказує з телеекранів про велику глобальну медичну реформу, зустрічається з депутатами. Зараз годину практично оцього реформатора, псевдореформатора, в залі немає. Про  яку медичну реформу ми говоримо, коли головний керівник і апологет цієї реформи відсутній в залі, як ми можемо  це обговорювати? Мало того, вона просиділа в своєму телефоні.

Тепер щодо суті цієї правки, прошу звернути увагу. Запропонована комітетом  редакція назви цієї статті звужує гарантії, які передбачалися набагато ширші, бо там були включені лікарські засоби в першій частині  і в першому читанні. Тому я наполягаю відповідно до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Мусій, я вас закличу до питання етики. Ображати людину, яка є відсутня зараз в залі, на моє переконання, є неетичним, яка не може дати відповіді. Окрім законодавчої роботи, ми маємо дотримуватись елементарних питань етики у всьому. І була присутня Уляна Супрун, зараз присутній  заступник міністра. Причому вони готові в будь-який момент давати коментар з будь-якого приводу, ми ведемо професійну дискусію.  І я вас прошу, щоб ми вилучили зі свого лексикону слова, які принижують і ображають людей, які є нашими колегами, попри все.

І я ставлю на підтвердження, так, 210-а? Я ставлю на підтвердження 210 правку. Комітет її підтримав і просить її підтримати. Прошу голосувати.

 

18:00:49

За-45

Рішення не прийнято. 

211-а. Мусій.

 

18:00:54

МУСІЙ О.С.

Я не буду зловживати часом, звісно, я розумію, пане Голово, що ображати відсутніх людей –  це не дуже етично і не дуже коректно, але при розгляді медичної реформи ці відсутні люди мали б бути присутні в залі. І ви, напевно, мали б забезпечити присутність перших осіб, якщо ця фундаментальна, з їх точки зору, реформа так звана. Тому це теж запитання і до організації роботи Верховної Ради, чому тут немає міністра зараз.

Прошу мою правку поставити на підтвердження, тому що вона ширше враховує права громадян України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Ірино.

 

18:01:39

СИСОЄНКО І.В.

Я хочу ще раз в черговий раз наголосити і народним депутатам, які зараз є в залі, і всіх, хто нас дивиться та слухає. Та редакція, яку ми обговорюємо, законопроекту в другому читанні, є комітетською редакцією законопроекту. Тобто саме народні депутати України своїми правками сформували новий текст, який має бути проголосований в цій верховній залі. Тому відповідно присутність чи в.о.міністра чи ще інших представників виконавчої влади не є необхідною підставою для того, щоб ефективно розглядати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я ставлю на голосування пропозицію Мусія, щоб 211 правка була врахована в повному обсязі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

18:02:36

За-16

Рішення не прийнято.

Так в мене наступна відхилена 217-а.

220-а.

216-а. Дубіль, будь ласка.

 

18:02:50

ДУБІЛЬ В.О.

Шановна доповідач, якраз у зв'язку з тим, що робоча група в розріз регламенту змінила повністю назву законопроекту, суть законопроекту.

Якраз ця поправка не може бути повністю імплементована і врахована.

Ще раз наголошую  на тому, що 6327 не є ніякою медичної реформою, що це закон єдиної фінансової програми. Профспілки, медичні всі працівники, громадськість не підтримує цей закон, тому що цей закон забирає останнє, забирає  субвенцію у громади, ставить на коліна всю медичну галузь.

Але ж навпаки сьогодні є законопроект 7065, який підтриманий повністю профспілками, медичними працівниками, громадськістю, пройшов всі обговорення і знаходиться в комітеті, який провладна більшість блокує. Це якраз команда "Батьківщини" разом з Богомолець, головою комітету, з іншими депутатами інших фракцій подала цей законопроект. Фракція "Батьківщина" вимагає внести цей законопроект терміново в зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, я ставлю на голосування… Ви наполягаєте на голосуванні? Щоб 216 правка, Дубіля була врахована повністю, комітет її врахував тільки частково. Хто підтримує пропозицію Дубіля, прошу голосувати.

 

18:04:21

За-32

Рішення не прийнято.

Отже, 217-а. Не наполягає.

220-а. Не наполягає.

221-а. Не наполягає.

222-а. Не наполягає.

223-а. 225-а.

223-я, Мусій, будь ласка.

 

18:04:37

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, я тут абсолютно повністю погоджуюсь із попереднім виступаючим, що системний комплексний законопроект, який є справді реформою, знаходиться в комітеті. І сьогодні, на превеликий жаль, провладна більшість і псевдоопозиція, яка зараз за трибуною, заблокували розгляд цього законопроекту, на превеликий жаль.

Але, щодо   цієї поправки конкретно.

Стаття 7 передбачає суб'єкти і об'єкти програми державних гарантій у сфері охорони  здоров'я. І звідси якраз  всупереч, і там є рішення  також,  до речі, юридичного управління Верховної Ради про те, що усунуті органи місцевого  самоврядування, а відповідальність  вони відповідно до  цієї статті,  запропонованої комітетом, нести будуть за державні гарантії у сфері охорони здоров'я. Якщо забирають медичну субвенцію повністю з  органів місцевого  самоврядування, то як вони можуть нести  за це відповідальність, поясність мені, будь ласка. Субвенцію ви забрали, центральний орган новостворений, а на них покладаєте тепер ще й відповідальність. Це афера…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірино, будь ласка.

 

18:05:51

СИСОЄНКО І.В.

Ваша поправка відхилена комітетом, тому що відповідно до теорії права суб'єктами правовідносин є їх учасники, в тому в числі і пацієнти, а об'єктами є блага та  матеріальні цінності, а не люди, як це визначено у вашій  поправці. Тож, будь ласка, не путайте  матеріальні цінності і людей та пацієнтів. Тому ваша поправка відхилена комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування  поправку 223 народного депутата Мусія, комітет її відхилив. Прошу визначатись.

 

18:06:32

За-24

Рішення не прийнято.

226, 227.

226-а, Соловей, будь ласка.

 

18:06:43

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей,  89 виборчий округ.

Шановні колеги, я хочу сказати, що в Україні висока смертність не тільки тому, що у нас недостатнє фінансування медичної галузі. Висока смертність також пов'язана з  тим, що  люди, які приходять в заклади, в лікарняні заклади, приходять вже з такими запущеними стадіями хвороб, що вилікувати таких людей, практично,  неможливо.

Чому це відбувається? А відбувається тому, що в нас хронічно в державі протягом багатьох останніх років первинна ланка медицини, де можна було би провести якісну і нормальну діагностику, фельдшерсько-акушерські пункти, амбулаторії, поліклініки, вона хронічно недофінансовувалося. І саме це, на моє глибоке переконання, є однією з причин того стану, в якому сьогодні знаходиться медицина.

Чи цей закон дозволяє нам перерозподілити? Ні! Навпаки, ми знову робимо акцент з первинної ланки на вторинну, третинну ланку медицини.

Тому моя якраз правка стосується того, щоби …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 10 секунд. але я нагадую, ми не додаємо часу.

 

СОЛОВЕЙ Ю.І.  Дякую.

Моя якраз поправка і стосується, щоби закріпити належним чином фінансування первинної ланки через чіткий розподіл повноважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, я ставлю на голосування поправку 296 народного депутата Солов'я. Комітет її відхилив.

Прошу визначатися.

 

18:08:29

За-29

Рішення не прийнято.

229-а. Не наполягає.

230-а. Не наполягає.

231-а. Не наполягає.

238-а. Не наполягає. (Шум у залі)

233-я… Так, вона врахована редакційно. Будь ласка, Шурма, включіть мікрофон.

 

18:08:49

ШУРМА І.М.

Шановні колеги, тут необхідно зауважити одну річ: даний законопроект порушує 22 статтю Конституції України, 49-у, 64-у. Окрім того, йде грубе порушення 116 статті Закону України "Про Регламент". Мова йде про те, що цей законопроект від свого первинного вигляду є на 80 відсотків абсолютно новим, більше того, є поміняна назва. Ви за інших обставин пізніше будете бігати і шукати правди, а її не буде, тому що вона є закладена в самій своїй сутності.

А тепер я мушу вам ще сказати одну таку річ. Коли ми говоримо про те, що повна відповідальність на виконавчій гілці влади, то при всій повазі, де є т. в. о. міністра? Якщо законопроект буде мати продовження, хтось має його виконувати. Де воно є? Якщо він буде завалений, хтось має відповідати. Де воно є? Я прошу забезпечити в залі наявність тимчасово виконуючого міністра обов'язки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте, щоб ваша правка була врахована в повному обсязі, так?

Я ставлю на голосування поправку 223. Автор Шурма наполягає, щоб вона була врахована в повному обсязі. Комітет її врахував тільки частково. Прошу голосувати, прошу визначатись.

 

18:10:25

За-30

Рішення не прийнято.

238-а. Не наполягає.

244-а. Не наполягає.

Двісті… Яка?

239-а. Є така. Шурма, врахована частково. Будь ласка.

 

18:10:41

ШУРМА І.М.

Хочу нагадати і прошу викласти в такій редакції: отримання медичних послуг та лікарських засобів належної якості, які підлягають повній оплаті за рахунок коштів державного бюджету України. Обґрунтування. Наполягає на введенні терміну "повна оплата або 100-відсоткова оплата", це не дає поле для маніпуляцій. А так не зрозуміло, як трактувати, оплата це є повна, часткова чи якась інша.

І хочу наголосити, що даний законопроект є грубим порушенням 22 статті Конституції, 49 статті Конституції, 64 статті Конституції, 116 статті Закону України про Регламент. Я ще раз наголошую: персональна відповідальність за даний законопроект лежить на т.в.о. міністра, де є т.в.о. міністра. Ми цей законопроект  розглядали за скороченою процедурою під час першого читання, тепер, подивіться, її взагалі немає, а потім вона зробить тю-тю. Прошу забезпечити її в залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Тю-тю" – вираз,  непарламентський вислів. Прошу користуватися парламентською лексикою.

Отже, я ставлю на голосування поправку 239. Автор правки наполягає, щоб вона була врахована в повному обсязі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

18:12:12

За-18

18, рішення не прийняте.

Колеги, тепер ми вже доходимо до того, щоб знали, де ми зупиняємося.

244-а. Не наполягають.

245-а. Не наполягають.

246-а. Не наполягають.

248-а. Не наполягають…(Шум у залі)

247-а. Розглянемо її ще зараз чи на ній зупинимося? Давайте це остання – 247-а.

Будь ласка, Семенуха.

 

18:12:34

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги, правка стосується провадження електронної системи охорони здоров'я, законопроект яку запускає. І  впровадження – це справді певна перемога над бюрократичною тяганиною, яка десятиліттями обтяжувала життя як пацієнтів, так і лікарів. Однак, надаючи свої персональні дані системі "e-Health"  пацієнт має бути впевнений у збереженні та захищеності своїх конфіденційних даних. Текст законопроекту, на жаль, не повністю гарантує таку захищеність.

Зокрема, зазначається, що право доступу до персональних даних, а разом з ним і обов'язки щодо забезпечення їх захисту мають треті особи, не медичні працівники. Однак, не визначено, які саме особи входять в цей перелік і хто ж матиме право доступу до персональних даних пацієнта у разі втрати дієздатності.

Така прогалина в законодавстві не може, не просто порушує права повнолітніх і недієздатних пацієнтів, але загалом може підірвати довіру до електронної системи охорони здоров'я.

Моя правка пропонує усунути цю юридичну невизначеність. Прошу підтримати. Персональні дані мають бути захищеними. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваша пропозиція, щоб вона була в повному обсязі підтримана? Отже, я ставлю на голосування пропозицію, щоб була в повному обсязі підтримана правка 247. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

18:13:59

За-56

Рішення не прийнято.

Отже, наступна, на якій ми зупинимось, 249-а, 250-а. Добре, ми на ній зупинимось, з неї ми розпочнемо роботу далі.

Але, колеги, надійшло в президію від двох фракцій прохання на перерву. Ми не готові замінити її на виступ. У нас залишилось дві хвилини до завершення. І я даю слово для…

Пані Ірина, дуже вам дякую. Ми розпочнемо розгляд з 250 правки завтра. І я прошу вас бути у залі і авторів правок. І приготуватись до продовження нашої роботи.

А зараз виступ від фракції… Хто буде виступати? Хто виступати буде? Соболєв. Будь ласка, Соболєв до трибуни.

 

18:14:45

СОБОЛЄВ Є.В.

Люди під парламентом не розходяться, вони розбивають наметовий табір. Вони вимагають від нас ухвалення тих рішень, заради яких ми прийшли. У нас прохання до спікера парламенту і до всіх колег: ухвалити рішення згідно з Регламентом про необхідність роботи без перерви, поки ми не зробимо всі нові правила в охороні здоров'я. Завтрашній день ми маємо завершити це важливе рішення, прийняти його і перейти до того, що від нас вимагають люди – скасування депутатської недоторканності, нові правила виборів наступного парламенту і творення Антикорупційного суду.

Якщо у людей вистачає сил і часу, і розуміння, що треба залишатися під Радою, у нас, які сюди обрані, має бути на багато більше мотивації показати людям, що ми працюємо на них, не на свої особисті інтереси, а на них.

Прохання до спікера поставити, згідно Регламенту, це рішення на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Колеги, ми… в нас час для проведення сесії є завершений. (Шум у залі) Ні, завершений час. Я далі не маю права продовжувати. Я кожного четверга ставлю питання про продовження роботи сесії, кожного четверга. І, на жаль, тільки раз чи два нам вдалося цього добитись.

Час вичерпаний. Час вичерпаний. Я не можу продовжити сесію, 18:15… Ні, поки був час проведення сесії. Завтра зранку подавайте заяву, і біде надано згідно закону слово.

А зараз я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Це був важкий день, але я впевнений, що ми пройшли його гідно. Я переконаний, що ми зможемо і прийняти медичну реформу, і перейти до питання скасування недоторканності, і проголосувати його позитивно.

Колеги, завтра о 10-й ранку запрошую всіх в зал для продовження нашої роботи. Завтра о 10-й ранку. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку