ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

05 вересня 2017 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:01:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, час, відведений для перерви, звершений. Я прошу заходити в зал, приготуватись до  реєстрації для участі в вечірньому засіданні. Прошу заходити в зал, займати робочі місця і приготуватись до реєстрації.

Поки депутати заходять, колеги, хочу вас проінформувати. Майже дві години тривала робоча група з приводу поправок, які  стосуються мови навчання, викладання, і нам вдалося вийти на компромісну позицію, яка буде передбачати певну поетапність ведення мови навчання. Зараз цю позицію компромісну працівники Апарату виробляють поправку, і  ми сподіваємося, що  протягом півгодини – сорока хвилин ми зможемо роздати її в залі. Відповідно провести прямо тут під час розгляду консультації, і я сподіваюся, що ця позиція буде підтримана спільно всіма в залі Верховної Ради України.

Ще одне хочу сказати, ми пройшли 750 поправок до обіду. Це навіть не  половина, колеги. Тому я просив би авторів правок, особливо в тих ситуаціях, коли і так зрозуміло, що правка  не має перспективи, не наполягати кожний раз ставити. Бо, якщо ми вийдемо за межі шостої години, ми просто можемо втрати шанс для того, щоб зберегти голоси в залі, для  того, щоб ми змогли прийняти рішення  по базовій на сьогодні реформі.

І тому я прошу до взаєморозуміння, більш ефективної роботи, і прошу усіх приготуватись до реєстрації. Прошу народних депутатів України зареєструватися. Прошу включити реєстрацію. Будь ласка.

 

16:04:11

Зареєстровано 369 народних депутатів. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

І ми продовжуємо розгляд правок. Я нагадаю, що напередодні перерви ми дійшли до 757 правки, автор Королевська. І я прошу включити мікрофон Королевській для озвучення своєї пропозиції. Будь ласка.

 

16:04:34

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Мова цієї поправки йде за безоплатне користування житлом і опаленням, і освітленням у межах встановлених норм для осіб, які працюють у сільській місцевості і селищах. Але вже зараз у вчителів у сільській місцевості скорочені соціальні нормативи по споживанню газу. Тому  щоб норми були адекватні, ми наполягаємо на тому, щоб законом були встановлені ці норми і не було потім маніпуляцій з нормами.

А взагалі по суті цієї реформи від Кабінету Міністрів. Це не реформа, це закриття шкіл, скорочення вчителів та зменшення предметів, які викладатимуть дітям. І ми не будемо підтримувати в такому вигляді цю реформу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування  пропозицію  народного депутата Королевської, щоб прийняти її поправку в повному обсязі. Вона врахована по суті. В чому є пропозиція? Я розумію, що вона була врахована в повному обсязі. Так? Якщо ця пропозиція не пройде, буде залишатись  редакція комітету по суті.

Отже, я ставлю на голосування. Хто за те, щоб поправку Королевської прийняти в повному обсязі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.  

 

16:06:22

За-23

Рішення не прийняте.

766-а. Не наполягає автор.

772-а. Не наполягає.

774-а. Не наполягає.

786-а. Не наполягає.

803-я. Не наполягає.

804-а. Не наполягає.

807-а. Наполягає. Будь ласка, Рябчин.

 

16:06:54

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина.

Мені взагалі цікаво, чому ця правка не була включена, тому що це дуже відомі випадки, особливо на Донеччині, на Луганщині. Ця правка стосується педагогічних працівників, які проявляють зневажливе ставлення до конституційного устрою, територіальної цілісності, державних символів України, їх захисників, підтримують незаконні збройні формування на території України. Так ось такі працівники освіти повинні бути звільнені на підставі пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю України.

Відомі випадки, які просто роздмухали ситуацію на Донеччині, на Луганщині, коли вчителі-сепаратисти, які були засуджені, отримали термін, і вони ще працювали вчителями. Громада просто повставала, дуже багато було розголосу. Тільки після таких заворушень ці працівники освіти були звільнені. Я вважаю, що такі люди, які приймали участь і роздмухували ситуацію на Донеччині, не мають права бути вчителями і торкатися до наших дітей, які ще не окріплені… Тому я пропоную поставити цю правку і проголосувати за неї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете коментувати, чи ставлю на голосування?

 

16:08:04

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний колего, це просто, ну, дійсно, скажімо, предмет іншого закону. Це кримінальний злочин. Ну, просто спеціальний Закон про освіту не може враховувати всі контексти, тому ми просто подивились. Кримінальний кодекс вирішує питання щодо не просто звільнення, а взагалі того, що далі буде відповідний судовий позов і так далі.

Тому просто, ну, всі врахувати контексти, які існують, в спеціальному законі ми просто не бачили сенсу, от і все. А те, що взагалі така людина не може працювати, ну абсолютно так повинно бути.

Це врегульовується іншим законом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми почули позицію і комітету і автора, але все одно на голосування треба ставити. І я ставлю на голосування поправку 807-у народного депутата Рябчина, комітет її відхилив. Хто підтримує поправку 807, прошу проголосувати.

 

16:09:07

За-49

Рішення не прийняте.

809 поправка. Наполягає автор Левченко. Включіть мікрофон.

 

16:09:16

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Дуже важливо, щоб вчителі, які навчають наших дітей, не тільки вчили правильно, давали правильні знання щодо предметів відповідних, а також щоби прививали любов до Батьківщини. Любов до символів Батьківщини: до гербу, по прапору, до української мови. І хоча переважна більшість вчителів це і роблять, але, як ми побачили особливо під час війни, особливо на сьогоднішніх окупованих територіях, в Криму, на превеликий жал, ми побачили, що дуже багато вчителів цього не роблять, а роблять навпаки зворотні речі.

Тому і моя поправка стосується того, щоб додати наступний текст до закону: "Педагогічні і науково-педагогічні та наукові працівники, які виявляють неповагу до Конституції та законів України, державного устрою, територіальної цілісності України, державної мови, державного прапору, державного гербу, державного гімну, захисників України, підлягають звільненню та отримують заборону в подальшому викладати в освітніх закладах України".

Дуже проста, дуже пряма…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

16:10:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершуйте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дуже проста, дуже пряма поправка, яка направлена на те, щоби ті педагогічні працівники, яких безперечно меншість, але щоби ця меншість, яка працює, на жаль, на своїх посадах на руйнацію держави, на виховання зрадників, а не патріотів країни, щоби такі люди не були у наших школах і не тільки в школах, а і в інших закладах освіти.

Прошу підтримати поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні, так?

Прошу голосувати.

 

16:11:12

За-62

Рішення не прийнято.

Наступна поправка номер 810. Народний депутат Добродомов не наполягає.

Поправка номер 811. Народний депутат Сергій Соболєв.

Поправка номер 812. Народний депутат Семенуха. Прошу.

 

16:11:34

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, будь-яка освіта має забезпечувати дітям цінності, знання та навички. Я дякую колегам, що також підняли це питання, оскільки сьогодні ми маємо чимало випадків, коли вчителя або директора проявляють відверто антиукраїнські проросійські позиції. І сьогодні саме через певну лояльність, через незабезпечення відповідно на законодавчому рівні ми маємо сьогодні проблеми фактично зі звільненням, вилученням цих людей з системи освіти. Тому моя правка якраз і пропонує врегулювати цей процес, щоб описати певні процедури. Я прошу комітет прокоментувати її. Я не бачу причин, чому ми це не має вирішити саме на рівні цього закону, оскільки те, що сьогодні говорили колега Рябченко, колега Левченко, це проблема є дуже поширеною. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу.

 

16:12:27

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Ще раз. Я хочу наголосити от на чому. У нас спеціальний Закон про освіту. Що стосується неповаги до державного устрою і так далі, до Державного прапору, до інших атрибутів, які визначають життя України, це питання, які врегульовуються іншими законами, в тому числі Кримінальним кодексом України. Людина не те, що не має права там працювати, вона повинна іти по суду і сідати в тюрму. От про що іде мова. Тому просто всі контексти не можна врахувати в одному спеціальному законі про освіту. Ось весь сенс того, про що іде мова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте, так? Ні.

Наступна поправка номер 813. Народний депутат Кривенко не наполягає.

Поправка номер 814. Народний депутат Мусій. Прошу.

 

16:13:14

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, це, можливо, один із варіантів, які щойно ми голосували і не знайшли підтримки в залі через відсутність просто фізичну народних депутатів,  але абсолютно слушні пропозиції, що якийсь варіант ми мусимо передбачити і в Законі про освіту, і моя правка саме цього стосується, що ми даємо відсилку до Адміністративного кодексу і Кодексу законів про працю. Якщо ми залишимо в моєму формулюванні, то тоді ми вимушені будемо виконати рішення цього закону і внести відповідні пропозиції до законів про працю і про адміністративні правопорушення. Якщо цієї норми не буде, то скажуть, та нічим не передбачено, і взагалі хай собі далі вчителі сепаратисти викладають "русский мир" в наших школах. Мало того, навіть не можна їх оштрафувати за будь-які порушення. А саме наявність такого формулювання, попри те, що комітет її відхилив, спонукає нас внести зміни до відповідних законодавчих актів, просто як спонукальна дія. Тому я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу від комітету, пане Володимире.

 

16:14:22

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Тоді пропозиція наступна. Шановні колеги, для того, щоб врегулювати це питання, є пропозиція: коли перед головним голосуванням, яке буде відбуватися і коли буде необхідна кількість народних депутатів України, я прошу тоді поставити цю як узагальнюючу по тих питаннях, які казали наші колеги, поставити це питання, правку народного депутата Мусія і проголосувати перед самим голосуванням. Я думаю, що вона знайде необхідну кількість голосів у залі. Отака пропозиція. Добре? Підходить так? Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді прошу… Від комітету, тоді прошу тоді позначити собі цей номер поправки. Це є поправка номер 814, щоб ми її не забули повернутись до неї і її проголосувати. Прошу.

Поправка номер 815, народний депутат Соловей. Не наполягає.

Поправка номер  816, народний депутат Марченко. Не наполягає.

817, народний депутат Литвин.

Прошу, народний депутат Литвин. Включіть мікрофон.

 

16:15:21

ЛИТВИН В.М.

Я не по суті поправки. У мене зауваження до пропозиції головуючого. В такий спосіб депутати не будуть приходити на засідання Верховної Ради, будуть збігатися перед 18-ю годиною, і ми будемо ставити всі поправки на голосування. Якщо вони хочуть обґрунтувати, переконати в необхідності їх поправок, їх потрібно обговорювати і приймати рішення.

Тому я пропоную не погоджуватися на такі пропозиції, що ми потім, мовляв, будем голосувати за якісь невідомі поправки. Якщо ми ідемо по регламенту, давайте будем його дотримуватись. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я погоджуюся з вами, що, на жаль, ми маємо невелику дисципліну під час розгляду законопроектів у другому читанні. Але я не думаю, що механічне ставлення поправок на підтвердження може вирішити цю проблему. Треба просто шукати і трошки інші рішення. Але дякую за ваші зауваження.

Поправка номер 836, народний депутат Кремінь. Не наполягає.

Поправка номер 837, народний депутат Семенуха, прошу.

 

16:16:34

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги! Я глибоко переконаний, що без найширшого, найглибшого залучення батьків до управлінського процесу в середній школі не буде якісного розвитку середньої освіти. Зокрема ми часто чуємо, як батьки зі своїми дітьми потерпають від того чи іншого свавілля чи директора, чи іншого викладача школи.

Моя правка саме несе на меті дати можливість вносити засновнику закладу освіти подання про відкликання керівника такого закладу освіти або іншого працівника в рамках чинного законодавства.

Я вважаю, що це буде потужний інструмент, якщо батьки будуть мати можливість впливати на відкликання директора чи іншого працівника середньої школи. І я прошу комітет прокоментувати, чому така правка важлива відхилена?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, пане Олександре.

 

16:17:28

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дякую за запитання. Ця правка відхилена комітетом після розгляду її на робочій групі в зв'язку з тим, що це відноситься до повноважень органів громадського самоврядування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні? Прошу поставити на голосування правку номер 837 народного депутата Семенухи. Прошу.

 

16:17:57

За-59

Рішення не прийнято.

Поправка номер 876, народний депутат Євтушок. Прошу, включіть мікрофон.

 

16:18:07

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина". Я зараз хочу сказати, що дійсно титанічну роботу провів комітет, однозначно. Але мені незрозуміло, чому не враховано безліч і моїх інших поправок в законопроекті. Таку поправку, яка стосується здоров'я учнів, вихованців, студентів і інших. Я пропоную своєю поправкою в статтю 57 включити такі слова: "Учні (вихованці) навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності забезпечуються медичним обслуговуванням, що включає безоплатний медичний огляд учнів (вихованців), моніторинг і корекцію стану здоров'я, проведення лікувально-профілактичних заходів. Медичне обслуговування здійснюється медичними працівниками, які входять до штату цих закладів або відповідних закладів охорони здоров'я, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів".

Олександре Володимировичу, дуже цікава думка комітету, чому була поправка відхилена?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, пане Олександре.

 

16:19:14

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Я просто по пам'яті можу сказати, ця поправка, на жаль, була відхилена з питань, з фінансових міркувань, тому що коштів на такі речі просто було недостатньо. Тому я вважаю, що необхідно поставити на підтвердження, як ви це робите. І я думаю, кожний буде мати можливість висловити свою думку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, ставлю на голосування поправка номер 876. Прошу голосувати.

 

16:19:48

За-61

Рішення не прийнято.

Наступна поправка номер 878, народний депутат Одарченко. Прошу.

 

16:19:57

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, уряд оголосив ряд реформ, які начебто направлені на покращення життя людей. І дивіться, яким чином все рухається. Все рухається на те, що ці реформи мусять вирішуватись за рахунок людей. Пенсійна реформа вона буде вирішуватись за рахунок самих пенсіонерів шляхом підвищення їх пенсійного віку. Медична реформа вона вирішується за рахунок того, що дві третини вартості лікування люди будуть змушені самі виплачувати в лікарнях. Зараз освітня реформа вони вирішується за рахунок того, що частину велику витрат по утриманню шкіл перекладається на місцеві бюджети, в яких немає коштів. Вважаємо, що це закриття шкіл, це пряме скорочення мережі шкіл в селах.

Тому ми пропонуємо в цій поправці чітко зафіксувати, що делеговані повноваження фінансуються стовідсотково державою, повноваження на освіту.

Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Ставлю на голосування… Ви наполягаєте на голосуванні, так? Прошу. Ставлю на голосування поправку номер 878 народного депутата Одарченка. 

 

16:21:25

За-56

Рішення не прийнято.

Повертаємося до поправки номер 857, народний депутат Королевська. Прошу.

 

16:21:35

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ця пропозиція була внесена на прохання освітянських профспілок. У поправці пропонується встановити чіткі правила, за якими приймаються на роботу педагогічні та науково-педагогічні працівники. Головним комітетом записано, що поправка врахована по суті, з посиланням на інші закони та трудове законодавство. Але  ми пропонуємо записати саме в цьому законі правила прийняття на роботу. Ця пропозиція, я ще раз хочу  зауважити, була внесена на прохання освітянських профспілок.

Тому сьогодні, зараз, я вважаю, головне не допустити тотального скорочення фахових вчителів і не проводити зараз там додаткову  люстрацію. Тому ми пропонуємо, щоб педагогічні працівники приймалися на роботу шляхом укладення трудового договору, а науково-педагогічні працівники приймалися на роботу шляхом укладення трудового договору згідно за результатами конкурсного відбору.

Прошу поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу голосувати поправку номер 857.

 

16:22:56

За-39

Рішення не прийняте.

Наступна поправка номер 879, народний депутат Крулько. Не наполягає.

881, народний депутат Попов. Не наполягає.

882, народний  депутат Ільюк. Не наполягає.

862-а. Прошу. Народний депутат Кужель.

 

16:23:25

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Олександр Володимирович! Моя поправка 862-а торкається, що педагогічні працівники, які приймаються на роботу шляхом трудового договору, вони повинні укладати договір. Ви пишете, що це є врахована по суті. Але, коли я починаю читати цю правку і 875-у, яку ви теж пишете врахована по суті, де, якщо діти мають їхати до школи, ви пишете, що  воно враховане в частині другій статті, ви пишете враховано по суті. А там написано, що міська влада повинна передбачити, але вона не передбачає, бо нема коштів і відповідних бюджетів. І ми маємо сьогодні велику кількість скарг, що діти не можуть доїхати до тої центральної школи.

Тобто я прошу в цій редакції написати "зобов'язані", що держава через місцеві, обласні –  як захочете. Але, якщо дитина 7, 8, 10 кілометрів повинна добиратись до школи і назад, вона не може…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте 862-а, правильно? 875-у. Прошу, прошу голосувати.

875-а, народний депутат Кужель. Прошу голосувати.

 

16:25:07

За-43

Просто голова комітету… Добре, прошу прокоментуйте від комітету.

 

16:25:22

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Я ще раз хочу сказати, що от такі статті, вони приймались в рамках дискусій, які відбувались з Міністерством фінансів України. На жаль, по деяких статтях для того, щоб знайти компроміс для фінансування, ці речі, вони не підтримувались. Тому така, скажімо, і форма тут відбувалась. Хоча я там підтримую ідеологію того, що ми повинні законом би визначити, наприклад, що це  15-20 кілометрів і все, для того, щоб ми зрозуміли, що дитина повинна вставати о 7-й годині, а не о 6-й і так далі. Але, просто враховуючи ті моменти, які зараз ми маємо, для того, щоб взагалі прийняти закон, ми йшли на відповідні компроміси з Міністерством фінансів України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Переходимо до наступної поправки. Було проголосовано за цю поправку 43 голоси, рішення не прийняте.

Поправка номер 883, Лабазюк, народний депутат.

871-а  чи 5-а? Перша, прошу.

Прошу, народний депутат Королевська. Включіть, будь ласка,  мікрофон.

 

16:26:40

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Сьогодні в "сірій зоні" у низці населених пунктів батьки вимушені віддавати дітей в інтернати, оскільки школи закриті, шкільного автобуса немає, а дітям ходити до школи по мінних полях, це дуже небезпечно. Тому ми закликаємо вас про необхідність прийняття заходів задля отримання освіти дітей, що проживають у "сірій зоні". А також врахування нашої поправки щодо підвезення до місця навчання і до дому в порядку, не тільки визначеному Кабінетом Міністрів, а ще і цим законопроектом. Прошу підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, поправка номер 871 ставлю на голосування.

 

16:27:43

За-36

Поправка номер 884, народний депутат Королевська. 884, будете коментувати? Прошу.

 

16:27:47

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Поправкою пропонується забезпечити безкоштовним гарячим харчуванням всіх дітей у дитячих садках. Комітетом визначено категорії дітей, які будуть харчуватися безкоштовно, які навчаються у закладах дошкільної загальної, середньої, професійної чи фахової передвищої освіти. Як ви собі уявляєте, у дитячому садку частину дітей будуть годувати, а частину не будуть, якщо їх батьки сьогодні не в змозі оплатити харчування.

Тому наша пропозиція – це забезпечувати всіх дітей в садочках харчуванням. Це буде хоч якоюсь підтримкою сімей з дітьми, у яких протягом останніх трьох років відібрали більше соціальних гарантій. І ми наполягаємо на голосуванні за цю поправку. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І прошу, ставлю на голосування поправка номер 884.

 

16:29:01

За-62

Рішення не прийнято.

Наступна 885-а, народний депутат Мацола.

Наступна поправка 886, народний депутат Павленко. Немає.

Наступна поправка  номер 887, народний  депутат Констанкевич. Не наполягає.

Наступна поправка номер 888, народний депутат Кужель. Прошу включити мікрофон.

 

16:29:27

КУЖЕЛЬ О.В.

Я хочу звернутись до  колег депутатів. Ви читаєте новини, які дають даже іноземні ЗМІ щодо оцінки ситуації в Україні? Якщо ООН оцінює, що  у нас рівень бідності більше як 60 відсотків сімей, скажіть, будь ласка, в кого  підніметься зараз рука, щоб ліквідувати дітей, які навчаються в дошкільних навчальних закладах, їх харчування? Скажіть, будь ласка, в кого  підніметься рука, щоб дітей,  які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, ліквідувати їх харчування, а писати, що за окремою державною соціальною допомогою? Я хочу сказати, що це є  перевірка на людяність і відповідальність, якщо ви  малечу, державну людину, малечу, яка не може себе  захистити, вийти на Майдан, зараз поставити на питання  голодної смерті, то і є ваша політична відповідальність. Прошу поставити на голосування цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, правка  номер  888, прошу визначатися голосуванням.

 

16:30:44

За-89

Наступна поправка номер 889, народний депутат Семенуха. Не наполягає.

Прошу, наступна поправка 890, Крулько. Не наполягає.

891-а,  народний депутат Ільюк. Не наполягає.

892-а, народний депутат Попов. Не наполягає.

Наступна, народний депутат Лабазюк, 893-я. Не наполягає.

Наступна, 894, народний депутат Ківалов. Не наполягає.

Наступна, 895, народний депутат Королевська. Наполягає. Прошу включіть мікрофон.

 

16:31:18

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, мета цієї поправки – це повернути безкоштовне харчування всіх учнів з першого по четвертий клас. Нагадаю, що таке право було скасоване чинною владою, яка протягом останніх трьох років намагається економити державні кошти за рахунок найбільш соціально вразливих категорій громадян, поступово відбираючи, гарантовані Конституцією, соціальні гарантії і пільги. І ми можемо констатувати, що, на жаль, останні три роки уряд замість проведення ґрунтовних і якісних реформ іде шляхом виключно політичного піару, який не має нічого спільного з глобальними корисними змінами в країні. І розглядаючи зараз цю реформу, ми можемо констатувати, що це стосується і освітньої реформи, тому ми за неї не будемо голосувати в такому вигляді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу від комітету коментар.

 

16:32:20

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги, от давайте домовимося про наступні речі. Ми приймаємо Закон про освіту, ми не приймаємо Закон про харчування. Ми давно повинні розділити чітко  речі, пов'язані з якістю освіти, яку ми повинні дати нашим дітям, забезпечити їх гарними вчителями, відповідною технологічною базою, доступом до відповідної інфраструктури і соціальною допомогою. Речі, пов'язані із соціальними речами – це проблема відповідної соціальної політики нашої держави.

Шановні колеги, це ж стосується і вищої освіти. Ми до цих пір відносимо вищу освіту до соціальної сфери, тому що ми її датуємо. Так далі ми працювати не можемо. Цей закон, в першу чергу, відповідає на питання: яка освіта чекає наших дітей, який рівень капіталізації ми надамо нашим дітям? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте?

895-а, прошу голосувати.

895-а, так.

 

16:33:32

За-64

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:33:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийняте.

Колеги, наголошую на тому і звертаюся з проханням великим до всіх народних депутатів не кожну правку ставити, бо ми просто можемо  не увійти в час.

Отже, наступна 896-а – не наполягає. 897-а – наполягає.

Будь ласка, Кужель.

 

16:33:57

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Олександре Володимировичу, я хочу звернути увагу, що в першому читанні було передбачено харчування дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, та учнів 1-4 класів. Яким чином, скажіть, будь ласка, правляча коаліція через правки пана Кременя і вас прибрала ці правки до другого читання?

Відверто, я звертаюсь до залу: у мене таке відчуття, що правляча партія хоче завалити цю реформу, яка, мабуть, буде найуспішнішою, щоб зробити такі свої стосунки і поставити уряд в іншу позу. Це є ваша реформа, ви будете звітувати про неї. Це не є безвізовий режим. Це є майбутнє країни. Я вимагаю поставити правку про харчування дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування і учнів 1-4 класів на підтвердження, на голосування.

 

16:35:03

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Будь ласка, ставиться на голосування поправка  пані Кужель. Просимо голосувати.

 

16:35:20

За-75

 

16:35:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка не пройшла, 897.

Наступна, 898-а. Не наполягає.

899-а, не наполягає.

909-а, не наполягає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На підтвердження!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку? 908-у. Будь ласка.  908-а, Івченко. Включіть мікрофон Івченку.

 

16:35:45

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ця правка стосується статті 57: державні гарантії педагогічним і науково-педагогічним працівникам. А що саме? Пропонується замінити їм медичне обслуговування, педагогічних працівників на профілактичні медичні огляди. На наше велике переконання, це є погіршенням умов соціального захисту і суперечить статті 22 Конституції, яка не допускає звуження змісту і обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів.

І хочу нагадати пану міністру, я хотів, щоб вона так же палко реагувала і на цю правку. Оскільки правку про мову, ви сказали, що, якщо вона не буде відповідати Конституції, можуть безпосередньо накласти вето. Це теж правка, яка не відповідає Конституції, бо вона прямо звужує сьогодні права безпосередньо педагогічних і науково-педагогічних працівників і їх державних гарантій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хтось прокоментує? Це не підтвердження.

Будь ласка, пане Співаковський.

 

16:36:50

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Я перепрошую, але послухайте. Я сам працював там 38 років в системі освіти, і я знаю, що таке профілактичний медичний огляд. Я кожний рік, як і всі мої колеги, ходимо до лікарні і проходимо… Та послухайте. Так, так ми уточнили, якраз… Ні, послухайте. Це було уточнення, це ніяке не звуження прав педагогічних працівників. Я вам чесно скажу, це абсолютно нормально. Є визначення, що таке профілактичний медичний огляд. Більш того, багато позицій є обов'язковими, наприклад, огляд там легенів і так далі. Тобто ми якраз записуємо цю норму, яка забезпечує обов'язковість щодо того, щоб люди, які працюють зі студентами і з дітьми, проходили такий профілактичний огляд. А вже далі вирішується питання, чи буде вона лікуватись і таке інше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію, автор наполягає? Ви наполягаєте, так, на голосуванні? Так. Наполягаєте, так? Так.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Це на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, 908 правка. Наполягає Івченко на підтвердженні. Комітет підтримує дану правку і просить колег депутатів її підтримати. Я прошу зайняти робочі місця і взяти участь у голосуванні.

Отже, я ставлю на голосування підтвердження правки 908 народного депутата Співаковського. Комітет просить усіх її підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

16:38:31

За-125

Рішення  не прийняте.

Наступне, 212-а, не наполягає автор.

214-а, не наполягає.

915-а, не наполягає.

916-а, не наполягає.

917-а, не наполягає.

918-а, не наполягає.

919-а, не наполягає.

922-а, не наполягає.

923-а, не наполягає.

Я ж називаю, треба реагувати швидше.

915-а правка, народний депутат Кужель, будь ласка, 915-а.

 

16:39:04

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, цією правкою я пропоную залишити безоплатне підвищення кваліфікації. На жаль, практично всі міністерства почали займатися заробітчанством створюючи обов'язковість платного підвищення кваліфікації. Скажіть, будь ласка, з якої такої заробітної плати ви бачите, що наші вчителі повинні будуть сплачувати за навчання на підвищення кваліфікації? Дайте собі відповідь! Бо ви поїдете в свої округи в будете дивитися в очі цим людям, які сьогодні  працюють в таких тяжких умовах.

Дуже прошу підтримати "безоплатне підвищення кваліфікації".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування поправку 915 народного депутата Кужель. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Прошу голосувати.

 

16:40:05

За-80

Рішення не прийняте.

922-а, не наполягає.

923-а, не наполягає.

925-а, не наполягає.

929-а, не наполягає.

933-а, не наполягає. Наполягає, 933-я, Королевська, включіть мікрофон будь ласка.

 

16:40:24

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, це, на жаль, не нова освіта, а знущання над вчителями і батьками. І тому ми не підтримуємо цю реформу.

Яке обґрунтування? Наприклад, в чому поправка 933? Згідно з проектом педагогічних працівників, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали під гаїшними працівниками у цих населених пунктах, держава відповідно до законодавства забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах, встановлених норм. На жаль, ця норма і зараз майже не працює. Але зараз у нас за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї у розрахунках на одну особу не перевищує 6 місяців певну величину.

Шановні колеги, у нас зараз не вистачає вчителів, тому ми пропонуємо скоротити це обмеження і всім сільським вчителям надати можливість використовувати цю пільгу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, ставлю на голосування 933-ю поправку народного депутата Королевської.

Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Прошу визначатися.

 

16:41:54

За-64

Рішення прийняте.

931-а. Кужель.

Включіть мікрофон.

 

16:42:03

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, пане Голово. Я пропоную в цій поправці педагогічним працівникам, які працюють в сільській місцевості і селищах міського типу, бо не говоримо тільки про село, а також пенсіонерам, які відпрацювали все життя в цих сільських школах, залишити проживання безоплатне і безоплатне опалення і освітлення. Бо на ту заробітну плату, яку вони сьогодні отримують, а це 3500. Ми проїхали по селах Дніпропетровщини, Запоріжжя, Івано-Франківська – вони не мають 5, 6, вони мають копійки. І хочу сказати, це є норма, яка забачить, щоб і молодь поїхала, вчила, якщо ми говоримо, що ми хочемо, щоб населення залишилось в селах, якщо ми хочемо, щоб вони розвивались, і бачимо можливість ефективно використовувати українську землю. І тому я дуже прошу підтримати пільги для тих, хто поїде працювати в село.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування 931 поправку народного депутата Кужель. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет її відхилив.

Будь ласка, голосуємо.

 

16:43:25

За-58

Рішення не прийняте.

936-а. Не наполягає.

945-а. Не наполягає.

947-а. Не наполягає.

951-а. Не наполягає.

956-а. Наполягає.

Кужель включіть мікрофон.

 

16:43:46

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, я знов до вас звертаюсь. Ви знаєте, що ми з вами прийняли вже норму, що всі вчителі повинні будуть проходити підвищення кваліфікації. Ми пропонували, фракція "Батьківщина", що це не може бути на платній основі, і зробити заробітчанство і так на дуже соціально небезпечних працівниках, як вчителі. Я ці правки… пропонувала порядок матеріального забезпечення підвищення кваліфікації педагогічних працівників дати через Кабінет Міністрів, щоб вони бачили, хто це проводе, може грант буде, але не брати з людей гроші.

Ви послухайте, що написав комітет. Для підвищення кваліфікації потрібна її оплата, а не матеріальне забезпечення. Розумієте, який цинізм відношення до вчителів? Якщо у них нема оплати, знайдеться хай без освіти, хай без любові до дітей, хай не хоче працювати, але вони будуть мати кваліфікацію, якщо за це сплатять. Це вже ринок, а не буде освіта.

Прошу підтримати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування поправку 956 народного депутата Кужель. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет відхилив. Будь ласка.

 

16:45:15

За-67

Рішення не прийняте.

Колеги, я ще раз звертаюсь до усіх авторів правок, лишилася година п'ятнадцять до завершення робочого дня, це не так багато. Я прошу вас стриматись по тих поправках, по яких немає шансу проходження в залі. Я думаю, тут немає противників цієї реформи. Я закликаю до більш ефективної роботи.

978-а, не наполягає.

986-а, не наполягає.

1016-а, не наполягає.

1026-а, наполягає. Будь ласка, Євтушок.

 

16:46:02

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Ви знаєте, шановні колеги, насправді мені дуже приємно, що в процес реформування освітньої галузі дуже потужно, я скажу, включились всі профспілки цієї галузі, не зважаючи на те, з якої вони області, з якого вони району.

Але основна філософія, яка закладалась і мала би закладатись в цю реформу, мала би бути, аби вчитель був мотивований так чи інакше.

Давайте подивимось на правки, які були відхилені комітетом. Я запропонував, аби посадовий оклад педагогічного працівника, що пройшов сертифікацію кожної наступної кваліфікаційної категорії, підвищувався на 20 відсотків. Натомість бачимо, комітет відхиляє цю правку.

Скажіть, будь ласка, на дітей у нас медичний супровід не передбачається, тому що фінансів немає. Заробітна плата у нас педагогічним працівникам не передбачається. А де мотивація? Скажіть, будь ласка, яка ж та буде освіта? Тому я скажу, що це абсолютно не реформа.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:47:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставиться на голосування поправка 1026 народного депутата Євтушка. Прошу підтримати. Хто – за?

 

16:47:24

За-64

Не пройшла. Наступна 1033. Народний депутат Кужель не наполягає.

1034, народний депутат Ільюк не наполягає.

1035, Попов не наполягає.

1036, Лабазюк не наполягає.

Семенуха, 1037, не наполягає.

Яка? На підтвердження? 1003. Зараз ми повернемось. Ми ж це вже пройшли. Пані Тимошенко просить на підтвердження 1003. Зараз, одну секунду, щоб я потім не заплуталась, де ми знаходимось. Одну хвилиночку.

Будь ласка, 1003 на підтвердження. Мікрофон пані Тимошенко.

 

16:48:04

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я прошу буквально одну хвилину уваги. Я хочу звернути увагу на те, що ми зможемо змінити середню, вищу, середньотехнічну освіту, якість цієї освіти в Україні тільки в одному випадку: якщо ми залучимо найкращі кадри країни в систему освіти. Але до тих пір, поки ми вчителю будемо платити 2-4 тисячі гривень в місяць, ми не зможемо цього зробити. І от що дивно, що правка, наприклад, 1003 вона міняє (від народного депутата від "Народного фронту" пана Креміня), міняє те, що передбачив уряд, три мінімальні заробітні плати поміняли на "чотири мінімальних прожиткових рівня, що менше ніж три мінімальні заробітні плати. Ну де совість взагалі у народних депутатів!

Ви собі подумайте 10 тисяч поліцейських, вірніше, 140 тисяч поліцейських…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Шановні колеги, отже…

10 секунд. 10 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. 140 тисяч поліцейських отримують близько 10 тисяч гривень в місяць заробітну плату, а вчителям ставлять втричі менше ніж поліцейським. У нас або поліцейська держава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні колеги, Юлія Тимошенко вимагає поставити на підтвердження поправку 1003 народного депутата Креміня, яку врахував комітет профільний. Прошу… Комітет просить її підтримати цю поправку. Прошу голосувати. (Шум у залі)

Ви зрозуміло, що просите на підтвердження.

 

16:50:04

За-62

Поправка не підтверджена.

Народний депутат Королевська просить поставити на підтвердження поправку номер 1009. Пані Королевська, це ваша поправка, вона врахована по суті. Ви наполягаєте. Будь ласка, мікрофон пані Королевській.

 

16:50:22

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ця поправка була внесена за пропозицією освітянських профспілок. Визначення умов оплати праці, яку ми пропонуємо, буде стимулювати молодих сьогодні людей для роботи у сфері освіти. І те, що комітет написав, що поправка врахована по суті, не відповідає дійсності. Оскільки в проекті оклади педагогічних працівників визначаються на основі прожиткового мінімуму, а не мінімальної заробітної плати. І ми всі знаємо, що ці величини відрізняються між собою в два рази. Також значно менші  оклади передбачені для науково-педагогічних працівників.

Тому ми наполягаємо на поправці і просимо підтримати профспілок освітян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 1009 Королевської. Прошу.

 

16:51:29

За-61

Не підтримана ваша поправка, 61 голос.

1036, Лабазюк. Не наполягає.

1037, Семенуха. Не наполягає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз. Я вже оголосила 1037, не наполягає.

1033. Зараз я подивлюся, про що йдеться. 1033.

Включіть мікрофон, будь ласка, пані Кужель.

 

16:51:56

КУЖЕЛЬ О.В.

Я хочу продовжити тему дискримінації сьогодні по заробітним платам. Бо, наприклад, ми знаємо, що голови річних портів і морських портів отримають заробітну плату більш як 250-400 тисяч гривень. Ми знаємо, які гроші отримують керівники державних підприємств. Але в моїй поправці ми пропонуємо встановити надбавки за наукові ступені, щоб вчителі і наукові працівники в інститутах і в різних інших навчальних закладах мали стимул захищати дисертацію, навчатися. Але, на жаль, пан Кремінь з "Народного фронту" знову вставив, і пройшла тільки врахована його поправка, що  відповідно до законодавства надбавки всі убрали.

Я прошу 1031 поправку пана Креміня поставити на підтвердження, а 1033 мою пропозицію, де ми передбачаємо, де 15-25 відсотків в посадові оклади педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників закладів освіти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосується 1033. Прошу. Всі репліки дамо вже після закінчення голосування. 1033,  це поправка Кужель. Прошу голосувати, хто – за.

Я почула, я почула.

 

16:53:26

За-51

Не підтримана поправка.

Наступна вимога депутата Кужель поставити на підтвердження поправку народного депутата Креміня. Я прошу фіксувати голову комітету, про що йдеться, 1031.

Ми вже проголосували за вашу, що вона… Пані Кужель, ви взяли слово по поправці 1033, вона скасована. Тепер ставиться на підтвердження 1031 на вашу вимогу. Прошу, комітет просить проголосувати її.

 

16:54:10

За-86

Рухаємося далі.

Поправка номер 1038 Королевської. Не наполягає. Чи наполягає?  Будь ласка, мікрофон народному депутату Королевській.

Я просто вас не бачу  за спинами ваших…

 

16:54:23

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ця поправка була внесена за пропозицією освітянських профспілок, і ми пропонуємо встановити диференційовані надбавки за наукові ступені,  вчені, почесні і педагогічні звання, за роботу з дітьми з особливими потребами. В обґрунтуванні щодо відхилення поправки комітетом визначено, що вона суперечить  законам про вищу освіту і про наукові і науково-технічну діяльність. Ми не погоджуємося з такими висновками, оскільки поправка лише доповнює і розширює ті можливості, які визначені у цих законах. І ми наполягаємо на тому, щоб був диференційований підхід, щоб люди, які додатково сьогодні отримали знання, додатково сьогодні навчають дітей, також отримували за це і даткові гроші. Прошу підтримати поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На голосування ставиться поправка 1038 Королевської. Прошу визначитися залу.

 

16:55:38

За-48

48 депутатів.

Далі рухаємося, 1039, Констанкевич, не наполягає.

Мацола, 1040, не наполягає.

Крулько, 1041, не наполягає.

Павленко, 1042, не наполягає.

Кремінь, 1043, не наполягає.

Співаковський, 1044, не наполягає.

Кремінь, 1045, не наполягає.

Далі рухаємося: Чорновол, не наполягає.

Мельник, 1056, не наполягає.

Зараз, зараз, зараз, Констанкевич, 1094, не наполягає.

Одарченко, 1096. Будь ласка, мікрофон народному депутату Одарченко.

 

16:56:27

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, "Батьківщина".

Шановні колеги, дана поправка пропонує заблокувати можливість ліквідувати заклади освіти, вилучивши відповідне повноваження органів місцевого самоврядування. Цей захід конче необхідний саме зараз, коли після об'єднання громад уряд ставить об'єднаним громадам… об'єднані громади в надзвичайно складне становище, обмежуючи субвенцію на заклади освіти та рахуючи всю об'єднану громаду як єдиний населений пункт. В результаті новостворені ради змушені починати свою роботу з ліквідації шкіл, на які держава більше не виділяє кошти, а їх сусіди, які не об'єдналися, продовжують отримувати ці необхідні субвенції. Ви самі дискредитуєте новостворені об'єднані громади, бо вже по селам люди чітко розуміють об'єднання громад, це ліквідація шкіл. Прошу поставити мою поправку на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1096 голосуємо, будь ласка.

 

16:57:49

За-54

Не підтримана.

Наступна, 1100, Рябчин, наполягає? Будь ласка,  мікрофон Рябчину.

 

16:57:55

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. 

В умовах реформи децентралізації передача повноважень на місця важливо передбачити участь територіальних громад брати участь у питаннях утворення і ліквідації навчальних закладів. І це, дійсно, допоможе запобігти безпідставній  ліквідації шкіл у сільських місцевостях, селах, звідки добиратися  у школу до сусіднього села не завжди зручно і можливо.

Саме тому моя правка каже про те, що  обласні ради мають право за згодою територіальної громади засновувати, реорганізовувати та ліквідовувати заклади освіти, в тому числі для  осіб з особливими освітніми потребами. Це правка 1100, правка 1126 та правка 1150. Я прошу відразу зразу з ними, щоб я їх не доповідав декілька разів, щоб скоротити час прийняття законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку голосуємо 1100, прошу визначитися.

 

16:58:59

За-68

68 голосів.

1126, прошу визначитися.

 

16:59:16

За-57

57 голосів.

І  1153… 1150, прошу визначитися.

 

16:59:40

За-59

59, не набирає.

Народний депутат Лабазюк, 1099.

Будь ласка, мікрофон Лабазюку.  Зараз, зараз, зараз… Лабазюку, 1099. Просто ми пропустили.

 

16:59:47

ЛАБАЗЮК С.П.

Шановні колеги, хочу привернути вашу увагу до наболілої теми, яка сьогодні вже багато раз звучала, це закриття шкіл. Два роки тому безпідставно була скасована моя постанова, яка не дозволяла закривати  школи в сільській місцевості. Сьогодні по всій  країні закриті сотні шкіл, і далі продовжується  ця тенденція.

Питання, для чого  нам потрібна децентралізація, реформа, яку ми не враховуємо сьогодні бажання і думки територіальних громад щодо закриття шкіл. Тому я пропоную врахувати мою правку і надати можливість тергромадам приймати рішення щодо  реорганізації  чи ліквідації навчальних закладів. І прошу поставити  також поправки 1125, вона аналогічна, і 1149. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колего.

Будь ласка, 1099  Лабазюка, прошу визначитися по поправці.

 

17:00:57

За-69

Наступна поправка 1125 Лабазюка. Прошу визначитися.

 

17:01:14

За-66

Рухаємося далі. Вона не підтримана, ваша поправка.

1149 Лабазюка. Прошу визначитися.

 

17:01:34

За-65

На  жаль, не підтримана, 65 голосів.

А наступна поправка 1101, Кужель, народний депутат. Прошу увімкнути мікрофон.

 

17:01:42

КУЖЕЛЬ О.В.

Одинадцять. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1101.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Дякую. 1101 правка, я хочу продовжити і виступи і пана Рябчина, і Лабазюка. І підтримати їх в тому, що, на жаль, і наш колега Одарченко про це говорив, на жаль, іде страшенна ситуація по закриттю шкіл в селах. Я можу вам сказати, якщо закривають ФАП і закривають школу – села нема, з села  їдуть. Я розумію, якщо вам треба звільнити землі, то ви приймаєте такі норми. Ще раз говорю, в редакції ви прийняли, убрали повністю вплив громади. Ви ж всі розповідаєте як важливо передати владу на громаду. Ми запропонували, що ліквідувати можна тільки за згодою територіальної громади або місцевого самоврядування.

Скажіть, будь ласка, якщо ви це не підтримуєте, про яку  децентралізацію, яку передачу влади на місця ви говорите? Прошу підтримати правку за участь громади в рішенні закриття освітніх шкіл, в тому числі для дітей з особливими вадами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо за запропоновану поправку Кужель, прошу.

 

17:03:01

За-72

Не підтримано, 72 голоси.

Будь ласка, 1114. Королевська, ваша поправка. Наполягаєте?

Будь ласка, мікрофон.

 

17:03:10

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Цією поправкою пропонується покласти на районні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад забезпечення доступності в тому числі повної загальної середньої освіти, а не лише дошкільної, початкової та  базової середньої освіти і позашкільної освіти. Тому ми просимо підтримати цю поправку та проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1114,  Королевської поправка. Прошу  визначитися.

 

17:03:53

За-45

Не підтримано.

Наступна – Кужель, 1116. Наполягаєте? Ні. Дякую.

Наступна – 1122  Одарченка.

Будь ласка, мікрофон Одарченку.

 

17:04:03

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, "Батьківщина".

Шановні колеги! Зараз іде процес утворення об'єднаних територіальних громад. І коли в одну громаду об'єднується 5-6-7 сільських рад, виникає питання про неможливість фінансування всієї освітньої мережі, тому що, на жаль, при вашій версії цього об'єднання не вистачає фінансового ресурсу для того, щоб  утримувати цю освітню мережу закладів освіти. І громади постають перед питанням закриття половини чи частини шкіл. Це катастрофа, яка веде до знищення сільської поселенської мережі в Україні.

Ми вимагаємо і пропонуємо, щоб видатки на освіту йшли виключно  за рахунок субвенції з державного бюджету, щоб заклади освіти не скорочувалися, щоб вони були в необхідній кількості і органи місцевого самоврядування не ставали перед вибором закривати їх чи ні.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка народного депутата Одарченка ставиться на голосування. Прошу визначитися. 1122 поправка.  

 

17:05:29

За-68

Це 1122. Не прийнята поправка, 68 голосів.

Кужель, 1127. Наполягаєте? Будь ласка, мікрофон пані Кужель.

 

17:05:35

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, я ще раз хочу, щоб ви почули. Комітет пише, що погоджувати з територіальною громадою, це буде суперечити децентралізації системи управління. Шановні громадяни України, яких сьогодні зганяють в ці територіальні громади, ви почуйте, як уже сьогодні відносяться до вас. То є як колонія. Ви не можете прийняти рішення: чи залишаєте ви школу, чи ні.

І фракція "Батьківщина", і вся партія "Батьківщина" приймає зараз вибори в територіальні громади тільки з одною метою. Нам, ми повинні з вами всі разом зберегти кожну школу в селі. Бо якщо нема школи, нема сім'ї, дітей в селі, то нема села, і це є страшне. Я прошу вас підтримати погоджувати з територіальною громадою закриття шкіл. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставимо на голосування поправку Кужель, 1127.

 

17:06:49

За-61

Не підтримано.

Наступна 1146, Одарченко. Наполягає. Будь ласка, мікрофон.

 

17:06:55

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, на жаль, Закон про освіту, він не тільки не підвищує саму якість освіти, а він створює всі механізми для того, щоб руйнувати освітню мережу в селах.

Шановні друзі, ніхто не займається не тільки кількістю, фінансуванням цих шкіл, а й якістю того, що там відбувається. От я хочу зараз привести дуже прикрий приклад. В Херсоні по результатам ЗНО перемогли ті школи, в яких, увага, іде викладання на російській мові. Там школи, в яких викладається, іде викладання на українській мові, пасуть задніх. Це свідчення того, що міністерство взагалі не контролює процес освіти, а зайнялося цими псевдореформами.

А ця поправка пропонує, щоб закриття школи погоджувалося на референдумі, який мусить проводити громада на загальних зборах громади, і громада приймала рішення: чи є в цьому сенс, чи ні.? Прошу підтримати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1146, прошу визначитися.

 

17:08:17

За-55

Не підтримана ваша поправка.

1151, Кужель, наполягаєте чи ні? Не наполягає.

Далі. Зараз, шановні колеги, ми рухаємося з вами, щоби встигнути все-таки прийняти сьогодні  цей важливий законопроект.

Народний депутат Скрипник, 1200, наполягаєте? Я бачу, що не наполягає.

Ідемо далі. Народний депутат Мусій, 1219. Мікрофон, будь ласка, народному депутату Мусію.

Зараз повернемося. Я вже оголосила 1219 Мусія, і зараз повернемося.

 

17:08:55

МУСІЙ О.С.

Моя правка 1219. Шановний голово комітету, скажіть, будь ласка, а яке в підсумку рішення було взагалі по цій інституції омбудсмена мовного? Що далі? Тому що я так розумію, ця стаття взагалі виключена і написано, що враховані правки народного депутата Литвина і Констанкевич, які виключають цю статтю.

А він взагалі має право на існування? Він буде десь в інших законодавчих актах, чи як? Це як більше запитання навіть, ніж голосування за правку. Пане голово комітету, скажіть, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка, голові комітету.

 

17:09:40

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Ще раз, ми домовились таким чином, зараз, одну хвилиночку. Там були відповідні правки щодо освітнього омбудсмена. Зараз, хвилинку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це 1219 поправка, народний депутат Мусій.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. По 1219. Ні, так ця поправка відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставимо на голосування Мусія поправку 1219, щоби визначитися. Прошу визначитися 1219.

 

17:10:33

За-32

Не підтримана ваша поправка, народний депутат Мусій.

Далі на підтвердження вимагає 1216 і 1217, народний депутат Івченко.

Будь ласка, озвучуйте.

 

17:10:43

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, законопроектом пропонується створити центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальні органи, Державна служба якості освіти. Хочу нагадати, що Головне науково-експертне управління Верховної Ради звертає увагу, що Конституція України відносить питання утворення, реорганізації та ліквідації міністерств та інших центральних органів виконавчої влади до компетенції Кабінету Міністрів. Намагання вирішити на рівні закону питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, пане Івченко. Я перепрошую, щоб зала розуміла, про що зараз ідеться. Я поставила зараз на вимогу вашої фракції на підтвердження поправки 1216, 1217. Ви зараз що озвучуєте? Ви ж те не говорите абсолютно. Ви що озвучуєте зараз? От, ви про що виступаєте?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Я хочу сказати, пане Ірино, я ставлю на підтвердження саме правки 1156 і 1168. Це раніше є, ніж 1216 і так далі. Чому? Тому що фактично запроваджується створення певного монстра в системі освіти на базі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу виключити мікрофон.

Шановні колеги, я дуже вас прошу. Дивіться, ми зараз на вимогу вашої фракції ставимо поправки 1217, 1216. А виявляється, що ви зараз говорите про 1156, 1168 і вимагаєте їх поставити. Ми так ніколи не розглянемо законопроект. Так ви ж хоч оголошуйте! Ні, ми йдемо по порядку, але треба тоді оголошувати, про що йдеться!

На вимогу депутата Івченка ставиться на підтвердження поправка 1156. Комітет дуже просить її підтримати. Комітет її підтримав. Прошу визначитися, колеги.

 

17:12:49

За-90

1156 на підтвердження. Вона набрала 90 голосів. Я прошу голову комітету фіксувати все. І з зали не кричати, не чутно, що ви говорите, а потім ми заплутуємо залу.

1168. На вимогу депутата Івченка ставиться на підтвердження поправка яку комітет проголосував, 1168. Просимо залу підтримати поправку, яку голосував комітет.

 

17:13:26

За-93

93 голоси. Я прошу зафіксувати голову комітету, щоб не розбалансувати законопроект.

Далі. На вимогу народного депутата Одарченка. Мікрофон йому, будь ласка, увімкніть.

 

17:13:37

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Юрій Одарченко, "Батьківщина".

Шановні колеги, законопроектом пропонується, пропонувалося, вірніше, передбачити заснування нової посадової особи освітнього омбудсмена, який має розглядати скарги на порушення права на освіту. Це дуже прогресивна норма. До народних депутатів часто звертаються батьки дітей, чиї права грубо порушується несправедливим оцінюванням, несправедливим ставленням до їх дітей  тощо. І як з'ясувалося, в багатьох випадках немає механізму захисту порушених прав. Наприклад, якщо вчитель явно неправильно перевірив контрольну роботу і дитина втратила золоту медаль, реального механізму скасування оцінки взагалі немає. Тому… Але чомусь цей інститут із закону вилучили.

Я пропоную поставити правки 1216, 1217 на підтвердження відхилити їх, і тоді освітній омбудсмен буде запроваджений. Прошу не голосувати за ці правки, не підтверджувати їх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Зараз ставиться на вимогу депутата Одарченка на підтвердження поправка 1216 і потім 1217, які стосуються інституту освітнього омбудсмена. Прошу, будь ласка, голосувати. Комітет підтримав цю поправку. А зараз вона ставиться на підтвердження. 1216. Прошу.

 

17:15:17

За-54

Прошу фіксувати голову комітету.

І тепер 1217 на підтвердження. Комітет проголосував цю поправку.

 

17:15:39

За-71

Рухаємось далі. Поправка 1221 Левченка, будь ласка мікрофон.

 

17:15:48

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Враховуючи те, що тільки що було повернуто до законопроекту інститут освітнього омбудсмена, я наполягаю на своїй поправці. Тому що вона запроваджує хоч якісь критерії того, а хто має бути, власне кажучи, цим освітнім омбудсменом.

Тому що зараз в законопроекті таких критеріїв зовсім немає. Тому поправка стосується того, щоб додати абзац наступного змісту: "Освітнім омбудсменом може бути призначено громадянина України, який володіє державною мовою, має високі моральні якості та протягом останніх п'яти років безперервно проживає в Україні". Це тоді дасть можливість обрати хоча би більш-менш нормальну людину або дати можливість, щоб омбудсменом була нормальна людина, а не так, як зараз прописано.

Окремо я хотів би звернутись до головуючого, на даний момент це пані Ірина Геращенко, до всіх головуючих. Я звертаю вашу увагу на те, що згідно Регламенту, якщо певні поправки були відхилені залою, то повертатись до них неможна. Це не голосування до законопроекту, це майбутнє. Поки що такого не було в цьому законопроекті. Але, враховуючи, що багато поправок відхиляються, я сподіваюсь, що не буде порушено Регламент і не буде до них повернення. Тому що це буде грубе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Але, ми ж говоримо, щоб не розбалансували законопроект зараз. Ми ставимо на голосування 1221 поправку народного депутата Левченка і його колег. Прошу підтримати. Хто – за? Це 1221, це на голосування, це не підтвердження.

 

17:17:21

За-69

Не пройшла ваша поправка.

Наступна. Єгор Соболєв, 1222. Наполягаєте? Не наполягає.

Марченко, 1223. Не наполягає. Дякую.

Соловей, 1224. Не наполягає.

1227, Семенуха. Не наполягає.

Левченко, 1228. Наполягаєте?

Да, будь ласка, мікрофон Левченку.

 

17:17:47

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Це та ж сама поправка, що і 1221 щодо критеріїв освітнього омбудсмена, вона продубльована. Тому немає сенсу ставити її знову на голосування, враховуючи, що була попередня остання провалена. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пояснення.

1238, Скрипник. Не наполягає.

Одарченко, 1239. Будь ласка, мікрофон.

 

17:18:10

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, "Батьківщина".

Шановні колеги, в освіті здобувач освіти абсолютно безправний в ситуаціях, коли викладачі навмисно неправильно оцінюють рівень його знань. По суті, якщо викладач чіпляється до учня або студента, останній не має ніякої реальної можливості оскаржити свою оцінку. Пропонуємо прибрати це безправ'я та запровадити механізм освітніх апеляцій. Міністерство освіти повинно буде зробити порядок оскарження результатів оцінювання та створити апеляційні підрозділи, які будуть розглядати скарги учнів або студентів саме на несправедливі оцінки. Вважаємо, що це буде значним кроком до запровадження рівності у сфері освіти та сприятиме викоріненню освітньої корупції. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставимо на голосування цю поправку. Прошу визначитися.

 

17:19:21

За-64

64 голоси тільки підтримали.

1256, Скрипник. Не наполягає.

Наскільки я зрозуміла, Лабазюк і Євтушок не наполягають на своїх поправках.

Соловей, 1263. Не наполягає.

Рухаємося далі.

Королевська, 1270. Королевська не наполягає 1270? Не наполягає.

Білозір, 2171. Не наполягає.

1272, Семенуха. Не наполягає.

Святаш не наполягає.

Так, так, так, Кужель, 1277. Не наполягає. Дякую. (Шум у залі)

 Іще раз. (Шум у залі) Я ж оголошувала вас, пані Наталія, слухайте уважно. 1271 – ваша поправка.

Добре, я оголошую вашу поправку 1270. Але, будь ласка, будьте уважніше.

1270, Королевська. Мікрофон.

 

17:20:19

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ми по телебаченню бачимо, як відкриваються красиві та  сучасні школи, і це чудово. Але таких шкіл одиниці. Але на противагу за три роки по Україні закрилося понад 746 шкіл, 244 призупинили свою роботу. Протягом цього року уряд планує закрити ще 162 школи. А тисячу українських студентів прагнуть виїхати з України на навчання за кордоном. Крім того, за три роки по країні закрилося сотні професійно-технічних училищ.

Тому ми пропонуємо збільшити фінансування освіти до 10 відсотків, щоб стимулювати належне фінансування освіти в Україні. Тому що без належного фінансування освіти не треба і починати руйнувати те, що ми сьогодні маємо.

Прошу проголосувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1270, будь ласка, ставимо на голосування. Це поправка депутата Королевської.

 

17:21:39

За-43

Не підтримана поправка.

Наступна. 1277, Кужель. Не наполягає.

Левченко, 1279. Мікрофон, будь ласка.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Шановні колеги, я прошу…

 

17:21:49

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, "Свобода",  223-й округ, місто Київ.

Ви знаєте, товариство, я, от коли зараз сьогодні ми повернулися в пленарні засідання в сесійну залу Верховної Ради, я помітив дуже таку цікаву річ. У нас у Верховній Раді чомусь поклали сотні, а може, навіть тисячі  квадратних метрів нових килимів. Так. Я до чого це говорю. От кажуть, немає ні на що грошей, немає грошей на освіту, немає грошей на медицину, закривають  сільські  школи,  забирають  харчування у дітей в  школах, так,   1-4 класи, але при цьому Верховна Рада кладе нові килими. От на мою думку, це квінтесенція, власне кажучи, сьогоднішньою владною реальністю, чим займається сьогоднішня влада, власне кажучи.

Моя поправка стосується того, щоби не  зменшувати  діючу норму про 10 відсотків ВВП на освіту. Ну, це маячня, ну що ви пропонуєте, зменшити з 10 до  7. Насправді треба було б піднімати цей відсоток, тому що наш,  освіта наша – людський капітал,  чи не єдиний стратегічний ресурс, який ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ . 1279 голосуємо, хто –  за, будь ласка. Це поправка Левченка.

 

17:23:15

За-48

Не підтримана.

Рухаємося далі. Поправка  номер 1293, Королевська.  Будь ласка, мікрофон.

 

17:23:25

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! У поправці я пропоную більш категорично визначити обов’язок держави сприяти розвитку дошкільної та позашкільної освіти шляхом надання субвенцій замість  формулювання такого собі "може сприяти". Так ось таке "може сприяти" ми вже бачимо за ці 3 роки, коли вже закрито 746 шкіл, а 244 призупинили свою роботу. І в цьому році завдяки цьому "сприянню"  вони планують закрити 162 школи. Тому ми наполягаємо на тому, щоб обсяг фінансування освіти  був збільшений, наполягаємо на тому, щоб заборонити зараз закривати школи. Ми наполягаємо на тому, щоб  був обов’язок держави і був закладений вже в бюджет на 2018 рік повне фінансування освіти до 10 відсотків. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу визначитися  залу по цій поправці.

 

17:24:44

За-45

Не підтримана.

Наступна поправка – 1296, Кужель. Наполягає?   Не наполягає. 

Так, далі. На підтвердження… Зараз. На підтвердження пані Тимошенко,  "Батьківщина", попросила   поставити поправки 1327, 1328,     1329, 1330, 1331. Юлії Володимирівні… Зараз, я вже оголосила це, я даю Тимошенко пані слово, і потім до вас пан Семенуха повертаємося 1326.

Будь ласка,  1327, 28, 29, 30, 31. Прошу дати дві хвилини пані Тимошенко, вона оголосить свою позицію, будемо потім підряд голосувати. Дякую.

 

17:25:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я прошу звернути вашу увагу на статтю 79 цього закону. Це не просто корупція, це мегакорупція. Якщо тільки ми це підтримаємо, цей закон перетворюється із Закону про освіту на закон про пограбування закладів освіти, а особливо професійно-технічних закладів.

Я хочу сказати, що тут передбачається. Тут передбачається, що можна створювати спільні підприємства на базі освітніх закладів, які із-за нефінансування практично втратили право на життя, і передавати у власність без будь якого контролю землі, гуртожитки, майно, і все це буде через внесення у спільну діяльність. Такої корупції навіть при Януковичу не було.

І тому я вимагаю, щоб зараз поставили на підтвердження правки, які назвала Ірина Геращенко, і я закликаю парламент проголосувати червоними кнопками проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за ваш виступ.

Будь ласка… Зараз, зараз три паралельно. Юлія Володимирівна просить поставити на підтвердження ці п'ять поправок. Да, да, у вас ще одна хвилина, у вас вимкнули мікрофон.

Прошу ще хвилину пані Тимошенко дати слово.

 

17:26:53

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я хочу звернути вашу увагу, що весь цей кримінальний корупційний маразм в цей законопроект вніс пан Кремінь з "Народного фронту". Дивіться, що тут написано: "Передачу в управління приватним партнерам в оренду, концесію, оперативне управління рухомого,  нерухомого майна, земельних ділянок, комунальної та державної власності", все це можна передавати безконтрольно в спільні підприємства. Я хочу нагадати вам, що всі найкращі земельні ділянки знаходяться в центрах міст, там, де були колись нормально працюючі освітні заклади. А зараз вони вже це око поклали на землі, на майно, на приміщення в центрі міст. Я думаю, що тут і для комітету по корупції треба звернути увагу. Це не підтримка освіти, а це остаточне поглинання освіти через корупційні кримінальні  схеми. Прошу проголосувати проти цих поправок, негайно поставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, коментар голови комітету, і коментар вимагає автор поправок Кремінь, бо його  прізвище було згадано…

 

17:28:08

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановна Юлія Володимирівна! Шановні колеги, послухайте… Шановні колеги, ви ж будете питати. Оскільки  ви не дали  мені можливість це зачитати, це під стенограму піде, буде звучати так: "З метою посилення норм, які вже є у проекті закону, спрямовані на недопущення втрати рухомого та нерухомого майна державних комунальних закладів освіти в рамках державне приватне партнерство,  пропонуємо статтю 80 доповнити новою частиною шостою такого змісту: "Рухоме та/або нерухоме державне та/або комунальне майно, в тому числі земельні ділянки, передані приватним партнерам в управління, не можуть бути предметом застави, стягнення, джерелом погашення боргу, і щодо такого  майна не можуть вчинятись будь-які дії, наслідком яких може бути припинення державної комунальної власності на відповідні об'єкти". Також пропонується врахувати багатьох народних депутатів шляхом  виключення слів "крім випадків, встановлених законами України частини четвертої статті 79, а також виключення змін до частини сім". Тобто ми захищаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас немає в Регламенті  обговорення поправок, голова комітету дав роз'яснення, немає такого, Юлія Володимирівна.

Кремінь народний депутат, будь ласка,  вам мікрофон.

Я зараз буду ставити на голосування на вашу  вимогу, але у нас  немає обговорення поправок.

 

17:29:28

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт".

Коли ми розмовляємо і говоримо про комплексний Закон про освіту, ми повинні розуміти, що  це комплекс основних і додаткових законодавчих актів, якими ми повинні забезпечити освітній процес, починаючи від села і закінчуючи до  міста, починаючи від учня і продовжуючи  вчителями.

Тому, коли ми говоримо про майнові права, ми повинні говорити про  те, що вони належать засновникам, власне, таких навчальних закладів.

І, по-друге, я хочу подякувати пані Ірині Геращенко за те, що дозволила зачитати текстівку запобіжників, що стосується ефективності використання комунального майна закладів освіти, це принципово важливо, щоб на тому не спекулювали окремі політики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Тепер ми вислухали позицію голови комітету, ми вислухали автора поправок. І є вимога Юлії Володимирівни голосувати на підтвердження. Я ставлю по порядку.

1327, комітет підтримав цю правку, прошу визначитися зал, це поправка, яку комітет підтримав.

 

17:30:53

За-103

Я бачу, зараз... Ваш лідер оголосила три поправки, шановний пане Івченко, от ви  перебиваєте лідера вашої фракції зараз. Ну, шануйте ж хоча би Юлію Тимошенко, лідера вашої  фракції.

13 наступна 28 поправка, яку оголосила Юлія Володимирівна Тимошенко, ставиться на підтвердження. Чи ви будете суперечити  лідеру вашої фракції? Що відбувається? 1328, будь ласка, визначиться, шановні колеги. Комітет проголосував цю поправку і просить її підтримати.

 

17:31:30

За-83

1329 – наступна поправка, яку комітет підтримав, а її просять поставити зараз на підтвердження. Прошу визначитися. Комітет просить  підтримати позицію комітету. Юлія Володимирівна просить на підтвердження.

 

17:31:54

За-98

1330 поправка наступна, яку комітет підтримав, а Тимошенко Юлія Володимирівна просить поставити на підтвердження. Просимо підтримати позицію комітету. Зараз задасте...

 

17:32:19

За-94

І остання поправка, яку вимагають поставити на підтвердження, 1331. Комітет її підтримав і я потім прошу дати слово голові комітету, який наголошує, що ми розбалансовуємо законопроект зараз.

Прошу, 1331.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановна Юліє Володимирівно, послухайте. Це не теоретично мова про це йде, послухайте. Ми даємо можливість створювати кластерну модель взаємодії. Ми самі кажемо про якість освіти.

Скажіть, будь ласка, яка може бути якість освіти, коли університети живуть самі по собі і все інше само по собі. Послухайте, IT-кластери. Наприклад, компанія IT приходить в університет, розгортає відповідний майданчик, дає обладнання і так далі. Наприклад, наша Херсонська морська академія, де прийшов інвестор "Марвелл Навігейшн", який розгорнув обладнання на 29 мільйонів доларів. Навпаки, ми повинні вимагати, щоб вищі навчальні заклади мали такі спільні майданчики, тоді ми можемо говорити про те, що ці фахівці будуть "востребованы" ринком праці. Тобто тут закладаються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Давайте динамічніше, тому що ми не дійдемо до прийняття законопроекту.

1326, Семенуха, ваша поправка. В кінці обговорення голова комітету і міністр профільний підсумують.

Будь ласка, 1326.

 

17:33:43

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги! Одна з найбільших проблем, з якою стикаються батьки і в школах, і дитячих садках, це шкільні побори і неконтрольованість і безсистемність благодійних внесків. І причина цього криється в абсолютній відсутності чіткого механізму надходження, витрачання і контролю за цими коштами. Через те чимало батьків з підозрою ставляться до  необхідності сплати благодійних внесків. А реалії сьогодні такі, що, за різними оцінками, сьогодні  батьки приблизно до 30 відсотків своїми коштами в той чи інший спосіб фактично утримують школи і дитячі садочки.

Тому моя правка пропонує чіткий алгоритм отримання, обліку, витрачання та найголовніше – контролю з боку батьків за використанням благодійної допомоги в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

1326, просимо визначитися. Поправка Семенухи.

 

17:34:51

За-113

113 голосів.

1382, Одарченко. Наполягає?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Послухайте, намного раньше Семенухи была правка, шановний колего, наприклад, ніж вимагала Юлія Володимирівна поставити. І ми все ставимо, ми йдемо по Регламенту. Не кричіть з зали, я ж не чую, тут лемент іде.

Зараз ми оголосили вже поправку Одарченка, 1382, потім – ви, потім – ви. 1382, я оголосила вже. Так. Ми оголосили зараз поправку Одарченка 1382, будь ласка.

 

17:35:29

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, ті аргументи, які висував голова комітету стосовно неможливості захоплення ресурсів учбових закладів шляхом отих пропозицій, вони просто виглядають непереконливі. Якщо забудовник заходить і будує на землі учбового закладу споруду, йому не потрібна ця земля. Він потім загально згідно Земельного кодексу оформить під своєю спорудою землю. Йому потрібна тільки можливість зайти і почати там будувати, захопивши території цих учбових закладів.

Тому аргументи Юлії Тимошенко абсолютно доречні, що не можна допускати такої спільної діяльності. Вона, по суті, направлена на пограбування учбових закладів шляхом отаких красивих гасел, які проголошені тут у Верховній Раді. Я не наполягаю на голосуванні за свою правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте. Дякую.

Поправка 1352. На підтвердження її оголосили поставити Левченко, Тимошенко і Івченко. Будь ласка, Левченку слово, він перший підняв руку. 1352, на підтвердження. Будь ласка, Левченко.

 

17:36:47

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Дуже добре, що кілька хвилин тому були завалені низка поправок, абсолютно неправильних, таких як 1327, які пропонували, по суті, передавати в де-факто, створити де-факто приватизацію навчальних закладів.

Поправка 1352 теж працює в той самий напрямок. Ця поправка пропонує майно закладу освіти, яке не використовується в його освітній, науковій чи іншій відсутній діяльності, за рішенням засновника, що воно може бути вкладом у спільну діяльність на умовах спільного володіння та/або користування. Тобто пропонується, по суті, створити механізм, за яким можна буде безоплатно передавати майно навчальних закладів приватним суб'єктам господарювання. Це така сама буде історія, як з "Київенерго" в місті Києві, де "Київенерго" отримала всі тепломережі безкоштовно, безкоштовно роками ними користується. Ахметов отримує мільярди, а місто від цього отримує суцільні збитки.

Тому таку поправку безперечно треба прибрати, її не можна підтвердити, її треба завалити. Прошу голосувати проти поправки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На вимогу народних депутатів Івченка, Левченка і пані Тимошенко на підтвердження ставиться поправка 1352. Прошу, будь ласка, визначитися. Комітет проголосував "за".

 

17:38:22

За-106

106 голосів.

І у нас в цьому томі залишилося 1387, Королевська, будь ласка.

 

17:38:34

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги, ви зараз чули голову комітету щодо ІТ-кластерів і як вони будуть працювати. То я вас прошу, давайте будемо реалістами і може досить вже фантазувати на тему реального стану освіти в Україні.

От я минулого тижня була в одній із шкіл "сірої зони" Мар'їнського району. Яка там ситуація? Не вистачає підручників, вікна закладені мішками з піском, діти навчаються на війні! І при цьому у дітей та вчителів немає жодної соціальної підтримки! І в цьому законопроекті також ми цього не пропонуємо.

В даній поправці ми пропонуємо перенести 12-річне навчання для початкової освіти до 2020 року. І зараз не знущатися над дітьми, коли ми до 12 років будемо навчати зі скороченою кількістю предметів, шкіл та вчителів. Тому прошу підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1387, Королевської поправка, прошу визначитися.

 

17:39:54

За-66

Семенуха, наступна непідтримана ваша поправка.

Семенуха не наполягає. На підтвердження, і ми закінчуємо цей другий том. І переходимо до останнього.

1305, Народний депутат Івченко. Прошу, мікрофон.

 

17:40:07

ІВЧЕНКО В.Є.

Нарешті, пані Ірино. Дякую. І прошу вас не робити зауважень, оскільки я не ваш учень, і ви не мій вчитель.

А правка стосується наступного. Народний депутат з "Народного фронту" пропонує виключити з розрахунку освітньої субвенції витрати на підвезення здобувачів освіти закладу освіти з та до нього. По суті пропонується, що витрати, зокрема на перевезення учнів шкільними автобусами мають відшкодовуватися самими учнями або місцевими громадами. Іншими словами, якщо дитина захоче приїхати до школи, і вона не має можливості заплати за вартість квитка. Немає квитка – немає перевезень, немає перевезень – немає доступу до освіти. Що це за реформаторський підхід? Я пропоную цю правку голосувати червоними і ставлю на підтвердження правку 1305 щодо підвезення учнів у освітні навчальні заклади. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:41:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на підтвердження поправку 1305. Хто підтримує дану поправку, комітет її підтримує, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу голосувати.

 

17:41:30

За-67.

Рішення не прийняте.

Колеги, я прошу уваги. У нас залишилося 20 хвилин. Я маю право продовжувати сесію лише на 15 хвилин. І разом з тим лишилася значна кількість правок. Я хотів би зараз запитати для того, щоб зорієнтуватися в залі, на якій кількості правок ще будуть наполягати.

По тій інформації, що подали народні депутати: Левченко – 2, Мосійчук, Червакова – 3 поправки,  Рябчин – 1.  Крім тих, кого я назвав, Івченко – 3. Все, колеги?

Колеги, дивіться, я ще раз перерахую. Скільки? Покажіть скільки. Дві, три? Я не бачу. Три правки.

Колеги, разом… Увага! Будь ласка. Разом, якщо я не помиляюсь, це виходить сім правок, це не є багато. Окрім того, вже доопрацьовують компромісний варіант по мові навчання. Як тільки завершиться нарада… Я, до речі, порадив би підійти, просто подивитись, можливо, це буде варіант, який всіма буде підтриманий. І тому, колеги, давайте наберемся сил, сім правок, це десять хвилин, давайте пройдемо ці правки, щоб ми вийшли на прийняття рішення.

І я прошу, щоб усі голови фракцій запросили депутатів в зал. В 18.05 ми будем переходити до прийняття рішення.

І я вже оголошую, що я продовжую засідання на 15 хвилин як це передбачено Регламентом.

Отже, я буду називати зараз по авторах.

Спочатку. Левченко, будь ласка, дві правки назвіть і ми по них проголосуємо. Дві правки, якщо можна, по двох виступіть.

 

17:43:36

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Я дві хвилини прошу тоді дати, я не можу… Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

По-перше, шановний пане головуючий, зараз мова іде про правки, які не стосуються 7 статті, так званої мовної статті, по ним будуть окремі правки, як ми домовлялися раніше.

Ці поправки, про які я зараз буду говорити, це поправка 1408 і 1567. Поправка 1408 стосується того, щоби прибрати з законопроекту новацію, яка вставляє таке слово "крім випадків, встановлених законом", які дозволяє робити таку приховану приватизацію відповідних закладів освіти. Тому що пропонують викласти закон в такому вигляді, щоб було прописано: не може бути вкладом у спільну діяльність майно, яке належить до основних фондів підприємств державної власності, що не підлягають приватизації, крім випадків, встановлених законом. Оцього "крім випадків" зараз немає в законодавстві. Тому я попрошу, щоб мою поправку якраз проголосувати, щоб прибрати це "крім випадків, встановлених законом".

Поправка 1567 стосується питання в тому, що пропозиція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хвилину дайте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Пропозиція змін до частини дев'ятої статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності", вона є  недоцільна, оскільки нова редакція передбачає, що нерухоме майно об'єктів державної власності, що не підлягає приватизації, не може бути відчужено, вилучено, передано до статутного капіталу  господарських організації і щодо також не можуть початися дії, наслідком яких може бути відчуження, так само, крім випадків, встановлених законом.

Тобто ці дві поправки стосуються двох таких прогалин, які пропонується вставити в законодавство, через які можна буде приватизовувати майно закладів освіти.

Окремо звертаю увагу, будь ласка, головуючого. Тільки що просто ви теж до мене звертались щодо того, що підійдіть, мовляв, послухайте, що там обговорюють на нараді. Ну, вибачте, будь ласка, я би хотів клонуватись і бути присутнім одночасно в багатьох місцях. Але я не можу одночасно працювати над своїми цими поправками і слухати, що відбувається на тій нараді. Для того і є комітети, для того, щоб в комітетах це опрацьовувати. І щоб це робилось не під час пленарного засідання, а в комітетах.

А тут вже по поправкам працювати згідно регламенту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хоча, зауважу, наука клонування пішла дуже вперед.

Отже, я ставлю на голосування першу правку 1408 народного депутата Левчека. Хто її підтримує, я прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Голосуємо, колеги.

 

17:46:09

За-102

Рішення не прийнято.

Поправка 1567, комітет її відхилив. Хто підтримує поправку 1567, прошу голосувати, будь ласка.

 

17:46:31

За-79

Рішення не прийнято.

Тепер, будь ласка, Королевська, дві поправки. Якщо можна, в одну хвилину озвучте їх, пані Наталія. Дві хвилини. Так? Будь ласка, Королевська. Дві хвилини, дві поправки.

 

17:46:40

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Шановні колеги! Чи можна вважати якісними зміни у системі освіти, за яких у нас буде скорочення кількості предметів, які викладатимуть дітям в школі. Відбудеться значне скорочення шкіл у сільській місцевості, значно зменшиться кількість закладів професійно-технічної освіти, близько 75 відсотків студентів можуть бути позбавлені стипендій, скоротиться кількість бюджетних місць у закладах вищої освіти. В школах буде скасоване безкоштовне харчування. Внаслідок пенсійної реформи вчителя будуть позбавлені права на достроковий вихід на пенсію. І при всьому цьому дітей будуть тримати 12 років у школі.

Тому за своєю суттю реформа від Кабінету Міністрів – це закриття шкіл, скорочення вчителів та зменшення предметів, які викладатимуть дітям. І це, на жаль, не нова освіта, а знущання над вчителями, знущання над батьками. І тому "Опозиційний блок" ніколи не буде підтримувати таку реформу. Ми впевнені, що освітня реформа нам сьогодні необхідна, но шлях, який запропонував уряд, він неприйнятний сьогодні для нашої країни. І тому закликаємо всіх парламентаріїв не голосувати за цю реформу, а об'єднати зусилля для того, щоб дійсно надати нашим дітям якісну, конкурентоспроможну освіту, ту, яку вони заслуговують.

Дякую за увагу. Прошу підтримати наші поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви назвали поправки, які ви хочете поставити на голосування?

 

17:48:35

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Поправки 1443, 1522 та 1688.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запам'ятала?

Отже, я ставлю послідовно на голосування 1688.

Хто підтримує поправку 1688, прошу проголосувати.

 

17:49:06

За-55

Рішення не прийнято.

1522. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати.

 

17:49:26

За-42

Рішення не прийнято.

І 1443. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:49:46

За-47

Рішення не прийнято.

Колеги, час вже іде на секунди. Будь ласка, зараз Рябчин, 1788. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

17:49:55

РЯБЧИН О.М.

Шановні колеги, 1578 та ще 13 правок моїх разом з моїм колегою Ярославом Маркевичем з "Самопомочі" були спрямовані на підвищення якості освіти стосовно впровадження терміну "академічна доброчесність" та посилення відповідальності за академічний плагіат. І, на жаль, тільки декілька з цих поправок були враховані по суті, інші були відхилені.

Ми вважаємо, що треба боротися з таким ганебним явищем, як плагіат. Ми бачимо розголоски цього явища, навіть і в міністерських колах є скандали, пов'язані з цим явищем. І закликаю всіх освітян навіть при тому, що в цьому законі послабшані правила і не посилені, як ми пропонували.

Я закликаю освітян впроваджувати і антиплагіатні програми і запроваджувати принципи академічної доброчесності для того, щоб запобігати в цих речах вже зараз, тому що це підвищить конкурентоспроможність ваших освітян і ваших студентів. До речі, дуже багато аспірантів навіть не знають і про правила цитування, і тому в роботах дуже багато плагіату. Я закликаю наш комітет розробити окремий законопроект для того, щоб боротися з цим ганебним…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Рябчин виступив.

Зараз Івченко,  дві правки. В нас по секундах йде час. Добре, три правки –  дві хвилини. 

Будь ласка, включіть мікрофон Івченку.

 

17:51:22

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Я хочу звернутися до народу України, до педагогів, які зараз слідкують. І сказати, що саме завдяки  "Батьківщині" сьогодні були провалені правки, і ми залишили безоплатне забезпечення учнів навчальними  посібниками – раз. Поправка, яка залишила забезпечення доступності транспорту для осіб, які здобувають повну середню освіту, з порушенням зору, слуху і опорно-рухового апарату. Я хочу сказати, що ми залишили медичне обслуговування, а хотіли замінити на профілактичні медичні огляди. І головне, що Тимошенко запропонувала все ж таки залишити в редакції першого читання три мінімальні заробітні плати. І змогли захистити майно від концесії, від оперативного управління і землю, і зміни до Земельного кодексу, тепер не будуть стосуватися безпосередньо тих вузів і дошкільних, і позанавчальних  закладів, які не мають відповідної ліцензії.

А правка моя стосується Національного агентства з забезпечення якості вищої освіти. Воно сьогодні не працює. Десять членів з 25 не обрані, для кворуму потрібно дві третіх. Тому я пропоную, щоб ми зважили на ці обставини, і хочу поставити, і залишили в тексті закону запропонований та схвалений в першому читанні Закону про вищу освіту, які регламентують процедуру виборів до цього агентства.

Тому я прошу поставити на підтвердження три правки: 1396, правка 1397 і правка 1615. Я дуже дякую за плідну роботу всім депутатам, які попрацювали з цим законом і виявили ті факти, які порушують сьогодні безпосередньо  гарантії для педагогічних працівників і взагалі для державної освіти в України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Це ті ж самі правки, які просили Червакова і Мосійчук. Давайте я вам надам ще хвилину, але хто з вас виступить? Я їх всі поставлю. Оля Червакова, добре?

Оля Червакова, одна хвилина, дуже коротко, Оля.

 

17:53:31

ЧЕРВАКОВА О.В.

Шановні колеги, цими поправками фактично вибивається з тіла закону ті норми, які гарантували незалежне функціонування Агентства з оцінювання якості вищої освіти. Про що йдеться? Якщо ми не провалимо ці поправки і вони залишаться в тілі закону, то у нас всі члени агентства будуть обиратися не на прозорому конкурсі,  а в якийсь непрозорий спосіб призначатися незрозуміло ким. Фактично, ми матимемо не незалежну інституцію, а якусь президію ЦК КПРС, яка буде оцінювати якість вищої освіти в постмайданній країні. Це категорично неприпустимо. Я вимагаю провалити поправки, проголосувати проти: 1396, 1397, 1615, голосуйте проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

Ставлю на голосування, на підтвердження поправку 1396, яка комітетом врахована. Її ставлять група народних депутатів на підтвердження. Комітет її підтримує, прошу голосувати. Хто підтримує комітет, голосуйте "за". Голосуємо.

 

17:55:00

За-111

Рішення не прийнято.

1397 комітет її підтримав, група депутатів ставить на  підтвердження. Хто підтримує комітет, голосуйте за дану правку.

 

17:55:25

За-84

Рішення не прийнято.

І 1615 комітет підтримав, група депутатів ставить  на підтвердження. Хто підтримує комітет, голосуйте за, прошу голосувати.

 

17:55:50

За-88

Рішення не прийнято.

І, колеги, остання вже  правка, як я розумію, пане Володимире Литвин, ви ще, так. Одна хвилина, це буде  остання правка. Потім надаємо слово голові комітету і міністру.

Так, остання переддискусія про мову навчання, так буде  коректніше.

Будь ласка, Володимир Литвин, одна хвилина.

 

17:56:11

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! У мене  поправка до поправки, це 1702, такого змісту, я прошу послухати. Я зачитаю цю пропозицію… я читаю цю  пропозицію: "Закон набуває чинності за умови його  повного фінансового забезпечення державним бюджетом, починаючи з  2018 року". Це перша поправка до поправки 1702.

І друга поправка. Діти осіб, які посідають особливо відповідальне становище, здобувають середню освіту виключно в Україні, щоб не робили реформи для сірих. Оці дві поправки – тоді можна приймати цей закон з урахуванням усіх проблем, які він містить. Будь ласка, поставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, оскільки це поправка до поправки, то я поставлю таким чином, хто підтримує пропозиції, озвучені Володимиром Литвином, прошу проголосувати.

 

17:57:25

За-163

Рішення не прийнято.

Отже, колеги, зараз вже роздруковують правки і я прошу зараз давайте ми за такою логікою, колеги, зараз попрошу всіх уваги. Робоча група працювала дві години. Ми знайшли пропозицію, яку зараз озвучить міністр освіти, і я прошу вас всіх уважно послухати, на думку більшості фракцій, ця пропозиція буде об'єднуюча для більшості депутатів. Тому я зараз попрошу...

 

СПІВАКОВСЬКИЙ  О.В. Це по 7 статті?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, по 7 статті.

Зараз ми остаточний текст зачитаємо. Давайте. Зараз голові комітету надається слово для підсумку нашого обговорення і пояснення логіки.

Будь ласка, слово надається Співаковському Олександру Володимировичу.

 

17:59:05

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги! Давайте домовимося наступним чином. Я зараз прочитаю під стенограму те, про що ми домовились, щоб почули всі ті зауваження, які є, щоб зняли ці питання. Після цього ми заслухаємо те, що ми домовились  по 7 статті на засіданні у Андрія Володимировича. Всі були політичні сили, знайшли формулу, яка враховує ту ситуацію, яка є. Після цього ми повернемось, незважаючи на деякі порушення, до деяких речей, які ми обговорили, що вони знімуть, якщо я оголошу ці компроміси, і після цього голосуємо в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається. Прошу оголосити текст узгодженого, не по мові зараз, а по тому, про що ви домовились, по профтехучилищах.

Будь ласка, прошу всіх заходити в зал і займати робочі місця. 

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Для врахування зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України та фракцій парламенту, висловлених під час консультацій з ними, дозвольте під стенограму озвучити декілька пропозицій до тексту законопроекту.

Перше речення абзацу третього частини першої статті 7 викласти в такій редакції... Зараз, як тільки ми 7 статтю зробимо, вона сюди піде.

Друге. Частину першу статті 12 викласти в такій редакції:

Метою повної загальної середньої освіти є всебічний розвиток, виховання, соціалізація особистості, яка здатна до життя в суспільстві і цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, відповідальності трудової діяльності та громадянської активності. Досягнення цієї мети забезпечується через формування ключових компетентностей, необхідних кожній сучасній людині для її успішної життєдіяльності. Вільне володіння державною мовою, здатність спілкуватися рідною у разі відмінності від державної, та іноземними мовами. Математична компетентність, компетентність у галузі природничих наук, техніки і технологій, інноваційність, екологічна компетентність, інформаційна комунікаційна компетентність. Навчання впродовж життя, громадянські та соціальні компетентності, пов'язані з ідеями демократії, справедливості, рівності прав людини, добробутом та здоровим способом життя, усвідомленням рівних прав і можливостей, культурна компетентність, підприємливість та фінансова грамотність, інші компетентності, передбачені стандартом освіти.

Спільними для всіх компетентностей є такі вміння: читання з розумінням, уміння висловлювати свою думку усно і письмово, критичне та системне мислення, здатність логічно обґрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики і приймати рішення, вирішувати проблеми, здатність співпрацювати з іншими.

Третє. У частині другій статті 25 слова "трудовий договір" замінити словами "строковий трудовий договір", в скобках – контракт.

Четверте. Частину третю статті 38 викласти в такій редакції. "Національне агентство кваліфікацій є юридичною особою публічного права, що утворюється Кабінетом Міністрів України та діє на основі статуту, що затверджується Кабінетом Міністрів України".

П'яте. В абзаці 13 частини першої статті 54 слова "загального і спеціального трудового стажу" замінити словами "стажу роботи".

Шосте. З метою посилення норм, які вже є у проекті закону та спрямовані на недопущення втрати рухомого та нерухомого майна державних комунальних закладів освіти в рамках державно?приватного партнерства пропонуємо статтю 80 доповнити новою частиною шостою такого змісту: "Заборонити передачу в управління приватним партнерам в оренду, в концесію, в оперативне управління, тощо рухомого та(або) нерухомого державного та(або) комунального майна земельних ділянок, рухоме та(або) нерухоме державне та(або) комунальне майно, у тому числі земельні ділянки передані приватному партнерові в управління не можуть бути предметом застави, стягнення, джерелом погашення боргу, і щодо такого майна не можуть бути вчинятись будь-які дії, наслідком яких може бути припинення державної комунальної власності на відповідні об'єкти".

Також пропонується врахувати поправки багатьох народних депутатів шляхом виключення слів "крім випадків, встановлених законами України", щоб і це питання зняти, з частини четвертої статті 76. А також виключення змін до частини сьомої статті 141 Господарського кодексу України і частини першої статті 11 Закону України про управління об'єктами державної власності.

Сьоме. Підпункт 4 пункту 3 Розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" доповнити другим реченням такого змісту: "З цього терміну ліцеї функціонують як самостійно-юридичні особи, крім закладів спеціалізованої освіти".  У зв'язку з цим друге речення вважати третім реченням.

Восьме. У змінах до частини другої статті 26 Закону України  про загальну і середню освіту, перше, абзац другий після слів "6 років" доповнити словами в дужках "строком на два роки для особи, що призначається на посаду керівника закладу загальної та середньої освіти вперше". Друге, абзац четвертий після слів "два строки підряд" доповнити такими словами в дужках "до першого періоду включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, що  призначений вперше".

Дев'яте.  Уточнити редакцію змін до пункту "г" частини другої статті 92 Земельного кодексу України, виклавши цей пункт в такій редакції: "Заклади освіти не залежно від форм власності…" Це для того, щоб зняти питання по позашкільній освіті і так далі.

Десяте. За результатами консультацій з Головним юридичним управлінням Верховної Ради України пропонуємо зміни до пункту 1 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" щодо дати набрання чинності окремих норм законопроекту. Зокрема, статті 38 та абзацу третього частини другої статті 59, які набирають чинності з 1 січня 2018 року, пояснюють ці норми, регулюють питання діяльності Національного агентства кваліфікацій та питання щодо визнання результату підвищення кваліфікацій. Частини п'ятої статті 61, частини десятої статті 77, а також частини третьої статті 43 Закону України "Про загальну середню освіту", зміни до якої передбачені у пункті 3, 4 розділу ХІІ, який набирає чинності з 1 січня 2019 року. Пояснення: ці норми регулюють питання щодо виплати надбавок вчителям, які пройшли сертифікацію, а також фінансування навчанні дітей у приватних закладах загальної середньої освіти.

Одинадцяте. Підпункт 1 пункту 6 "Прикінцевих та перехідних положень" законопроекту викласти в наступній редакції.

Перше. Забезпечити до 2023 року, як домовлялися, поетапну реалізацію положень частини 2 статті 61 – це редакція закону, ніяких здвижок… Передбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Державного бюджету України у порівнянні з попереднім роком, і затвердити відповідні схеми посадових окладів, ставок заробітної плати.

Дванадцяте. Насамкінець, деякі технічні правки. У частині п'ятій статті 7 слово "професійної" замінити словами "професійної (професійно-технічної), фаховий передвищої.

У пункті "Б" частини першої статті 21 слово "професійної" замінити словами "фахової передвищої".

У частині третій статті 40 слово "професійну" замінити словами "професійну (професійно-технічну), фахову передвищу.

У частині десятій статті 18 слово "та" замінити словами "та/або".

У пункті 7 частини третій статті 26 слова "у закладах освіти" виключити.

Прошу прийняти законопроект в такому урахуванні в цілому.

Тепер, шановні колеги, оскільки ми знайшли спільну мову щодо статті 7, я прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я скажу вам. Її зачитає депутат Усов Костянтин. Костянтин Усов! Де знаходиться Усов?

Усов, будь ласка, я прошу вас з місця зачитайте текст 7 статті, які узгоджені між усіма фракціями.

Я прошу зараз дуже уважно, дуже уважно послухати виступ Костянтина Усова.

Костянтин, у нас часу кілька хвилин всього. Прошу оголосити текст. Включіть мікрофон Костянтину Усову.

 

18:07:44

УСОВ К.Г.

Шановні колеги! Всіма фракціями, які виявили бажання взяти участь в обговоренні цієї складної статті, яка регулює мову навчання, досягнуто наступний компроміс. Дозвольте, я під стенограму зачитаю, як виглядає компромісний варіант статті 7 "Мова освіти" в законі, що розглядається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага!

 

УСОВ К.Г. Перша частина. Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.  Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загально-середньої, професійної (професійно-технічної), фахової, передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах.

Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах для здобуття дошкільної початкової освіти поряд з державною мовою мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд з державною мовою, що створюються відповідно до законодавства, і не поширюється на класи (групи) з навчанням української мови.

Особам, які належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти поряд з державною мовою мовою відповідного корінного народу. Це право реалізується через окремі класи (групи) з навчанням мовою відповідного корінного народу України поряд з державною мовою, що створюються відповідно до законодавства, і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин України, гарантується право на вивчення мови відповідного корінного народу чи відповідної національної меншини в комунальних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства.

Особам з порушенням слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою та на вивчення української жестової мови.

Друга частина нашої статті. Закладами освіти забезпечується обов'язкове вивчення державної мови, зокрема у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин, іноземцям та особам без громадянства, створюються належні умови для вивчення державної мови. 

Третя частина. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти.

Четверта частина. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими  офіційними мовами Європейського Союзу. 

П'ята частина. За бажанням здобувачів професійної та вищої освіти заклади освіти створюють можливості для вивчення ними мови корінного народу, національної меншини як окремої  дисципліни.

Шоста частина.  Держава сприяє створенню та функціонуванню закладів освіти за кордоном, у яких здійснюється навчання українською мовою або вивчається українська мова.

Сьома частина. Особливості використання мов в окремих видах та рівнях освіти визначається спеціальними законами.

Це редакція частини сьомої, яка пропонується в результаті роботи  робочої групи за участю всіх фракції, які виявили відповідне бажання. Це фракція "Народного фронту", фракція "Блоку Петра Порошенка", це фракція партії "Самопоміч", фракція партії "Батьківщина" і декілька позафракційних депутатів. Ця версія 7 статті підтримана міністерством і підтримана профільним комітетом Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, зараз вам роздають текст, ви можете ще його вивчити.

Усову мікрофон включіть.

 

18:13:39

УСОВ К.Г.

Андрій Володимирович, ще дозвольте зачитати запропонований варіант "Прикінцевих положень".

Окремим пунктом до "Прикінцевих положень"  пропонуємо ввести наступні строки. "Встановити, що особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою."

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, ще будь ласка,  голова комітету.

 

18:14:38

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги! Шановні колеги, редакція статті 7 обговорена, прийнята всіма. Тому я зараз, коли ми ще раз повернемось до деяких законів, які ми на підтвердження провалили і які…

І так, Андрій Володимирович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я тоді у зв'язку з тим, що час закінчується, я зроблю так. Я ставлю прошу зал підтримати тільки одну поправку, яку ми провалили, це поправка стосується три мінімальні оклади, або чотири прожиткових мінімуми. 1003, поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, колеги, будь ласка,  одна хвилина, Тимошенко.

І переходимо до  прийняття рішення, прошу всіх зайти в зал.

 

18:15:24

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, я прошу зверніть увагу, три мінімальних заробітних плати –  це 9 з копійками тисяч гривень. І  ми на цьому наполягаємо. Чотири мінімальних прожиткових рівня – це  6 тисяч гривень. Так чому ми  поліції платимо 10 тисяч гривень, а вчителям не можемо заплатити 9? Ми наполягаємо на тому, щоб залишилось три мінімальних заробітних плати. Це означає, що поправку, яку зараз ставлять на підтвердження, голосувати категорично не можна.

І друге. "Перехідні положення", вони хочуть запровадити  6 тисяч гривень протягом  до  2023 року. Так що ми робимо, скажіть, будь ласка? Тому наша пропозиція: не ставити, не підтверджувати правку. Раз.

І, друге, виключити з Перехідних положень до 2023 року. Інакше ми залишимо вчителів за межею бідності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я прошу зараз, колеги, голова комітету попросив повернутись до поправки 1003.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.  І так я прошу 1003, і те, що ми обіцяли, 814. Голосуємо 1003 зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми  це практикували по всім реформах.

Коли голова комітету вкінці говорить, що не збалансований законопроект, ми зараз швидко повернемося до одної поправки. Якщо є воля залу, ми її проголосуємо.

Отже, голова комітету просить повернутися до поправки 1003, це позиція комітету і це підтримує також і профільне міністерство. Я прошу... (Шум в залі) Колеги, я прошу повернутися до поправки 1003. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати повернення до 1003.  Комітет вважає, без цього буде законопроект розбалансований.

 

18:17:26

За-185

Рішення не прийнято.

Отже, колеги... Ще одну? Яку ще одну?

 

18:17:36

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Як ми обіцяли, 814-а, там, де ми узагальнююче кажемо, що педагогічні працівники, які паплюжать Україну, паплюжать атрибути її, Державний Гімн і таке інше, ці люди не можуть працювати в системі освіти і можуть звільнятися. Я прошу ще раз підтримати 814-у.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто за те, щоб  повернутися до 814  поправки, прошу проголосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ми її не голосували...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ага, ми її не голосували. (Шум в залі) Колеги, зупиніть  голосування, ми її не голосували.

Голова комітету, сформулюй те пропозицію: підтримати 800...

 

18:18:12

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Підтримати пропозицію народного депутата Мусія, яка узагальнююча, яка є узагальнююча.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Я скажу це під час самого голосування.

Так, одна хвилина ще Левченку. І переходимо до голосування.

Будь ласка, Левченко. Одна хвилина. І голосуємо, колеги.

Будь ласка.

 

18:18:26

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

На превеликий жаль, попри обіцянки повернутися до поправок по 7-й статті,  нам не дають цю можливість. Тому я зараз спробую в одну хвилину вкластися по основній суті цього питання. Зараз те, що роздали нам, це відверте шулерство. Ви прописали для дошкільної і початкової освіти, ви прописали гарантовану можливість здобувати мовами меншин, але ви ніде не написали, що для вищих класів – лише державною мовою. Цього немає. Ви просто зараз відверто брешете всьому парламенту, всій країні. Відповідно так: гарантії для меншин лишаються, є гарантії для дошкільної освіти, є гарантії для початкової освіти, але ніде не написано, що у вищих класах виключно державною мовою. Тобто ви лишаєте ту ж саму ситуацію.

Більше того, у вас прописано "мови Європейського Союзу". А ви не знаєте, які мови Європейського Союзу розвалюють сьогодні країну? У нас що, лише проблеми тільки на Сході країни? У нас немає проблем в інших регіонах? Тому якщо ви таке пишете, то має бути тільки англійська мова, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, ми завершили дуже важливе і важке обговорення.

І ми переходимо до прийняття рішення.  

Я скажу. Зараз я сформулюю, як ми будемо голосувати.

Отже, я ставлю на голосування Закон про освіту з поправками, які були оголошені головою комітету Олександром Володимировичем Співаковським з трибуни під стенограму, а також в редакції частини сьомої, які були озвучені, які були озвучені Костянтином Юсовим з трибуни Верховної Ради України, а також доповнюючи поправку 814, яку підтримують усі в залі і яка всіх об'єднує, і з техніко-юридичними правками. З тими всіма заувагами я прошу підтримати проект Закону про освіту, номер 3491-д, депутатський, в другому читанні та в цілому.

Колеги, прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

18:20:56

За-255

Рішення прийняте. Колеги, це добрий старт, це добрий сигнал для початку реформ.

Колеги, увага, увага! Я знаю, що час вичерпаний, але є просто від Міністерства фінансів неймовірне прохання лишень включити в порядок денний 7052, щоб комітет міг розглянути. Тільки включити.

Прошу підтримати і прошу проголосувати включення в порядок денний сесії 7052.  Прошу голосувати, прошу підтримати лишень включення в порядок денний сесії.

 

18:21:45

За-215

Рішення… Ще раз. Давайте ще раз, колеги, лишень включення. Я ще раз ставлю 7052, важливий фінансовий закон, включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо.

 

18:22:18

За-253

Рішення прийняте. Бажаємо успішної роботи комітету.

Колеги, добрий день, добрий початок першої сесії нашої осені реформ! Я бажаю всім успіху і наступних наших перемог.

Завтра, я нагадую, у нас буде робота в комітетах, завтра будуть дуже важливі законопроекти по комітетах, зокрема буде розгляд пенсійної реформи в комітеті Денісової. Я бажаю дуже плідної роботи по комітетах. І ми зберемся в четвер  о 10-й ранку. І розпочнем нашу роботу в четвер з Щорічного послання Президента України Петра Порошенка.

На цьому вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую. До зустрічі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку