ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 липня 2017 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

15:58:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, час, відведений для перерви Регламентом, вичерпаний. Я прошу заходити в зал, приготуватись до продовження нашої роботи. Хочу наголосити: наступним питанням у порядку денному є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 17-й рік".

Хочу підтвердити: я мав ще одну розмову з Генеральним прокурором, він підтвердив, що о 17:00 він прибуде в зал Верховної Ради для розгляду питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Добкіна. Я, як і наголошував, що ми о 5-й годині до цього питання перейдемо. Але нам буде вкрай важливо, щоб ми змогли ефективно пройти бюджет, щоб о 5-й годині ми змогли перейти до питання…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А якщо не встигнемо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, якщо 10 хвилин не встигнемо, то будемо на 10 хвилин пізніше. Я буду пропонувати продовжити роботу крім того, колеги. Встигнемо! Все добре буде!

Отже, зараз я прошу всіх приготуватись до реєстрації для участі у вечірньому засіданні. Я прошу приготуватись до реєстрації.

Отже, прошу народних депутатів провести реєстрацію. Прошу зареєструватися для участі у вечірньому засіданні.

 

 16:00:47

Зареєстровано 371 депутат. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Наголошую ще раз, в 5-й ми  переходимо до питання зняття  недоторканності.

Зараз ми переходимо до наступного питання порядку денного –  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№ 6600). І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету  з питань бюджету Горбунова Олександра Володимировича. Це друге читання, прошу приготуватись  до обговорення.

Горбунов Олександр Володимирович. Хто від бюджетного комітету буде доповідати?

 

16:01:32

ГОРБУНОВ О.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати, шановні запрошені, шановні колеги, друзі!  Верховна Рада 22 червня прийняла за основу законопроект 6600. Відповідно до статті 116 Регламенту  в установлені  строки до комітету надійшло 355 пропозицій народних депутатів до цього законопроекту, що узагальнені в порівняльній таблиці. В Комітеті з  питань бюджету за участі керівництва Мінфіну і інших уповноважених представників уряду розглядалися всі пропозиції, за наслідками чого комітет підготував  порівняльну таблицю з висновками щодо них з остаточною редакцією тексту законопроекту. Водночас через особливу структуру  і значний обсяг додатків в порівняльній таблиці технічно неможливо відобразити остаточну редакцію додатків до законопроекту за формами, затвердженими законом. Тому на даному етапі для забезпечення цілісного відображення всіх підтриманих комітетом пропозицій щодо змін бюджету, бюджетних показників, такі пропозиції окремо зґрунтовані у розданому листі-висновку комітету. Загалом комітетом пропонується врахувати повністю або частково 121 пропозицію  та відхили 234 пропозиції народних депутатів.

Одним з ключових питань, які були врегульовані при доопрацюванні законопроекту до другого читання, є. По-перше, збільшення за спеціальним фондом конфіскованих коштів майже на 11 мільярдів гривень, з розподілом на програми оборони і безпеки – майже 6 мільярдів гривень, на дороги –1 мільярд гривень, розвиток системи охорони здоров'я  у сільській місцевості – 4 мільярди гривень. По-друге, зменшення на 24,5 мільярда гривень  збільшеного урядом  прогнозу імпортного ПДВ, що дасть можливість продовжити позитивну тенденцію реалізації митного експерименту на розвиток доріг у регіонах. По-третє, збільшення видатків, насамперед, на національну оборону і безпеку з урахуванням останнього рішення РНБО, соціально-економічний розвиток територій – на 1 мільярд гривень, створення житла для дитячих будинків сімейного типу – на 200 мільйонів, видатків Міносвіти – на 186,1 мільйон, лікування у науково-дослідних установах Академії медичних наук – на 80,1 мільйон гривень, лікування громадян за кордоном – на 16 мільйонів гривень.

За результатами розгляду, комітет ухвалив рішення, рекомендувати Верховній Раді законопроект 6600 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції щодо тексту, викладеного у порівняльній таблиці, а також з урахуванням підтриманих пропозицій, змін бюджетних показників, які згрунтовані у висновку комітету. А також доручити комітету, разом з Мінфіном, за участю Головного юридичного управління, забезпечити оформлення і візування додатків до відповідного закону з урахуванням рішення Верховної Ради. Слід наголосити, що у разі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки? Одну хвилину завершити.

 

ГОРБУНОВ О.В. Слід наголосити, що у разі непідтримки врахованих комітетом пропозицій або підтримки відхилених поправок бюджетні показники у законопроекті будуть розбалансовані, що завадить прийняттю законопроекту в цілому. Тому прошу підтримати прийняття законопроекту 6600 у другому читанні та в цілому як закон відповідно до рішення комітету, і прошу вас підтримати, шановні колеги. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, на засідання Верховної Ради України прибув Кабінет Міністрів України, представники Кабінету Міністрів України на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Я думаю, це буде правильним, коли в обговоренні буде брати участь Прем'єр-міністр. Я зараз…

Будь ласка, Прем'єр-міністр України надаю слово, а потім прошу авторів поправок приготуватися до обговорення.

 

16:05:42

ГРОЙСМАН В.Б.

Доброго дня, вельмишановний пане Голово Верховної Ради України! Доброго дня, вельмишановні колеги народні депутати України! Хочу зараз зазначити, що ми починаємо розгляд найважливіших питань для нашої країни.

З одного боку, це розгляд питання про зміни до бюджету на 2017 рік, які були подані Верховній Раді України урядом, які передбачають фінансування ряду важливих програм, починаючи від пільг і субсидій, закінчуючи розширенням програм безкоштовних ліків, а також лікування важкохворих за кордоном, багато інших різних соціальних програм, в тому числі і підтримка нашої  безпеки і оборони. Дуже важливо, щоб сьогодні в останній день цієї сесії пленарний ми змогли прийняти всі необхідні рішення, які сьогодні очікують мільйони українців.

Наступне питання – це розгляд надважливішої реформи, яку ми направили в український парламент,   це пенсійна реформа країни. Реформа, яку чекають 9 мільйонів українських пенсіонерів з 12, яка дасть можливість підвищити пенсії вже з 1 жовтня. Але мова йде про те, щоб сьогодні  її розглянути в першому читанні, і два місяці, щоб ми з вами ретельно працювали над підготовкою до другого читання.

Наскільки я розумію, далі  третім питанням має бути розглянута до 18-ї години,  це зняття недоторканності з одного з народних депутатів. Я вважаю, що цих три питання є надзвичайно важливими, і я би дуже просив вас розглянути їх саме в такому порядку.

Дякую за ваше розуміння. Ми будемо знаходитись тут, будемо відповідати на ваші питання і будемо розраховувати на вашу підтримку. Я прошу шановних колег взяти участь в обговоренні цих важливих трьох питань. Перше – це бюджет. Друге – це пенсійна реформа. І третє – це знаття недоторканності. Зняття недоторканності, ми розуміємо, що треба розпочати розгляд за певний час до 18-ї години в межах Регламенту.

Дякую за ваше розуміння і підтримку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Переходимо до авторів правок, і я хочу наголосити, в чому є важливість тут обговорення? Збалансований документ, де працював бюджетний комітет кілька днів, і тому одна другу правки вони можуть розбалансувати загальний стан, тому прошу дуже відповідально брати участь в обговоренні.

Отже, з відхилених: 3-я, 4-а. Тимошенко, Крулько. Не наполягає.

5-а, Левченко. Наполягає.  5 правка, будь ласка.

 

16:08:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ місто Київ. 

"Свобода"  подавала десятки  поправок до  цього закону, тому що цей закон є абсолютно несправедливим. Він пропонує збільшувати фінансування, наприклад, Національної поліції більше  ніж Збройних Сил України. Так, в час  війни, що є тотальною маячнею. Цей законопроект пропонує відправляти  сотні мільйонів на державний апарат, наприклад, на Державну фіскальну службу, а потім  на медицину, на  освіту взагалі ніякого збільшення не  відбувається, ну суттєвого.     

Наприклад, Національна Академія медичних наук отримає якісь взагалі мізерні кошти, за які  вона  не зможе  закінчити цей рік, вижити. Але  при цьому всьому, я ще раз повторюю, ми  не можемо просто тут  сидіти і працювати над поправками, ніби нічого не відбулося. Цей парламент позавчора зґвалтував всю країну, не можна просто так зараз сидіти і обговорювати поправки до цього бюджету,  змін до бюджету. Зараз потрібно говорити про зняття недоторканності, щоб нарешті позбавити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування  поправку  номер 3 народного депутата Левченка. Хто підтримує цю поправку, прошу проголосувати.

5-у, 5 поправку Левченка.

 

16:09:57

За-35

Рішення не прийнято.

6 поправка. Не наполягають.

7-а. Не наполягають.

14-а, Острікова. Не наполягає.

15-а, Семенуха. Не наполягає.

16-а, Герасимов. Не наполягає.

19-а, Унгурян. Яка?

14-а, Острікова. Це Острікової поправка. Ні.

Отже, наполягає. Будь ласка, 14-а Острікова.

 

16:10:32

ОСТРІКОВА Т.Г.

Змінами до статті 25 Закону  про Державний бюджет на 2017 рік пропонується надати право Кабінету Міністрів  здійснити списання простроченої заборгованості перед державою  за кредитами, бюджетними позичками  та  фінансовою допомогою наданими на поворотній  основі відповідно до  рішень уряду протягом  1994-1999 років та нарахованої пені на прострочену заборгованість повернення  таких кредитів, бюджетних позичок та фінансової допомоги, а також прострочену заборгованість за відсотками за користування бюджетними коштами і пеню, нараховану за прострочену заборгованість за такими відсотками.

Варто при цьому врахувати, що подані до проекту обґрунтування не містять інформації щодо обсягу, виду та причин виникнення такої заборгованості, що не сприяє  дотриманню фінансової дисципліни при виконанні фінансових зобов'язань перед державою.

У зв'язку з наведеним прошу мою поправку  поставити на підтвердження і підтримати, щоб це положення законопроекту виключити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ставлю  на голосування  14 поправку  народного депутата Острікової. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:11:45

За-60

Рішення не прийнято.

22 поправка, Пинзеник Віктор, будь ласка.

 

16:11:54

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, я прошу поставити цю  поправку на підтвердження. Справа в тому, що цією правкою передбачається замість повернення ПДВ  з живими грошима повернутися до славнозвісної практики повернення ПДВ облігаціями. Українські підприємства зарахували свої доходи в бюджет грошима, замість цього їм хочуть видати папірці.

Сьогодні казначейський рахунок має достатньо коштів, щоб наші українські підприємства отримували відшкодування ПДВ живими грошима. Тому я прошу поставити цю правку на голосування і не підтримувати її.

Прошу поставити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Хто прокоментує з комітету? Южаніна. Будь ласка, одна хвилина, Южаніна, прокоментуйте.

 

16:12:42

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я хочу внести ясність щодо того, що зараз прозвучала абсолютно неправильна інформація. Ви прочитайте, будь ласка, в цій поправці. Це – невідшкодований ПДВ по тимчасовому реєстру, ПДВ, який сформований до 1 січня 2016 року, ще тоді, коли не було  системи електронного адміністрування, ПДВ, який не підтверджений грошима, ПДВ, який розірве нам можливість автоматичного відшкодування зараз, це 4,6 мільярди гривень, які знаходяться в  більшості своїй в судових спорах. Після виграння судових спорів вони всі прийдуть і будуть вимагати відшкодування ПДВ грошима. Ми допустити не можемо, щоб зараз чесні платники, які  забезпечують свій ПДВ грошима в системі електронного адміністрування, не змогли через декілька місяців отримувати. Ми втратимо той темп, який зараз набрали, ми втратимо можливість автоматичного відшкодування. Тому дана поправка є абсолютно правильною. Вона...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд – завершити.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Вона не дасть можливості  отримати злодіям ПДВ із бюджету. Будь ласка, прочитайте уважно і не піднімайте ніякого кіпішу, це абсолютно державницька позиція.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, комітет просить підтримати 22 поправки, Пинзеник поставив її на підтвердження. Комітет говорить, що буде розбалансований закон і просить підтвердити поправку номер 22. І тому я прошу, колеги, проголосувати за підтвердження поправки 22. Комітет просить підтримати її. Комітет просить підтримати. Отже, я ставлю... Прошу зайняти робочі місця. Прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Комітет остерігається, що розбалансування може призвести до розбалансованого закону повністю і тому просить підтримати. Я прошу усіх зайняти робочі місця і я ставлю на підтвердження 22 поправку. Хто підтримує рішення комітету, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, прошу проголосувати. Прошу проголосувати.

 

16:15:10

За-198

Рішення не прийнято.

20-а, Павлов. 20-а, Павлов. Включіть мікрофон. 20-а.

 

16:15:23

ПАВЛОВ К.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемый народ Украины! Мы прекрасно с вами помним, как очень сложно мы проходили предыдущий отопительный сезон – на регионах отключались котельные, люди оставались сутками без отопления даже при больших морозах. Данная поправка, внесенная мною в проект закона 6600, дает дополнительный источник финансирования так называемой  компенсации разницы в тарифах.

Хочу напомнить, что еще по состоянию на 1 января 2016 года у нас не погашена сумма предприятиям теплокомунэнергетики и другим предприятиям энергоносителей на сумму 5 миллиардов 200 миллионов гривен. У нас впереди новый отопительный сезон. Предприятия не подготовятся к новому отопительному сезону и не получат возможность нормально пройти отопительный сезон.

Прошу поддержать поправку номер 20, поставить ее на голосование. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 20, народного депутата Павлова. Комітет її не підтримав. Хто підтримує дану правку, прошу голосувати. Комітет не підтримав. Прошу голосувати.

 

16:16:34

За-58

Рішення не прийнято.

Наступна, 25 правка. Журжій, 25 правка.

 

16:16:49

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, 25 правка пропонує нам змінами до Закону до Державного бюджету внести зміни до Податкового кодексу. Шановний Голова Верховної Ради звертаю вашу увагу, що це заборонено Податковим кодексом. Зміни до Податкового кодексу вносять виключно змінами до Податкового кодексу, тобто не можна так робити.

Друге. Ця правка нам пропонує, що Міністерство фінансів буде погоджувати з профільним комітетом Южаніної ПДВ, яке має відшкодовуватись облігаціями внутрішньої державної позики. Пробачте, тобто це просто неприпустимо. Ми ледве побороли корупцію пана Насірова в ДФС і зробили так, щоб ПДВ відшкодовувалось міністерством незалежно – і тут же ставимо в залежність від комітету і від його голови відшкодування ПДВ підприємствам. Тобто, якщо такий борг є, він має бути сплачений грошовими коштами, і це не має залежати від ручного управління тих чи інших депутатів. Ще раз, немає жодного, цією правкою немає жодного розбалансування.

Тому я ставлю на підтвердження. І прошу колег не підтримувати цю правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто буде коментувати від комітету? Южаніна Ніна Петрівна. Включіть мікрофон.

 

16:17:59

ЮЖАНІНА Н.П.

Скажіть, будь ласка, ви в черговий раз чуєте від фракції таку неправду – і не можете відреагувати. Абсолютна брехня, яка в черговий раз поширюється цією людиною, яка тільки що виступала, моїм колегою, говорячи про те, що абсолютно не розбалансує можливості відшкодування в автоматичному режимі ПДВ, це неправда, і всі це знають.

Комітет Верховної Ради з питань податкової політики – це колегіальний орган, в якому, який складається із 32 народних депутатів. Для того, щоби погоджувати перелік платників, це треба набрати голосуванням 17 голосів, тобто 17 народних депутатів мають підтримати таку позицію. Це не комітет Южаніної, поважайте, будь ласка, своїх колег, – це комітет Верховної Ради, де 32 народних депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за позицію.

Отже, комітет просить підтримати дану поправку, і комітет просить всі поправки підтримати, і просить проголосувати за підтвердження 25 поправки. Тобто зараз, голосуючи "за", ми фактично підтримуємо комітет і підтримуємо позицію комітету. Тому зараз я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Я прошу всіх зайняти робочі місця, приготуватись до голосування. Зараз буде стояти на підтвердження 25 поправка. Прошу підготуватись.

Я ставлю на підтвердження 25 поправку, комітет просить її підтримати. Комітет просить її підтримати. Хто підтримує позицію комітету, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги, підтверджуємо 25 поправку, голосуємо. Прошу підтримати комітет.

 

16:20:04

За-211

Я поставлю ще раз. Колеги, увага! Прошу зайняти робочі місця. Я поставлю ще раз. Я ще раз ставлю на підтвердження 25 поправку. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

16:20:34

За-224

Не підтвердили.

Наступні. Поправка 26-а, Корчинська. Не наполягає.

Наступна – 30-а. Не наполягають.

31-а. Не наполягають.

32-а, Маркевич. Не наполягають.

35-а. Не наполягають.

37-а. Не наполягають.

39-а. Не наполягають.

Колеги! Яка?

34-а. Хто? Острікова, 34-а.

 

16:21:12

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, 34 поправкою пропонується Кабінету Міністрів здійснити заходи, які відповідно до цього закону мають бути виконані за рахунок коштів державного бюджету щодо надання адресної фінансової допомоги мешканцям Балаклії, які постраждали від наслідків надзвичайної ситуації: вибуху 23 березня 2017 року в місті Балаклія Харківської області. А також надати… забезпечити житлом 93 родини, які втратили житло у місті Балаклія. У той час, коли мільярди ідуть на матеріально-технічне облаштування силовиків, уряд не хоче подбати про мешканців Балаклії. Цим законом взагалі нічого не передбачається для надання постраждалим мешканцям будь-якої підтримки і відшкодування шкоди.

У зв'язку з цим я прошу підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 34 народного депутата Острікової. Комітет її відхилив. Прошу проголосувати, хто підтримує 34 поправку. Прошу голосувати.

 

16:22:24

За-133

Рішення не прийнято.

Колеги, я нагадую, зранку на нараді з головами фракцій ми домовилися, що будемо дуже динамічно йти, щоб об п'ятій вийти на недоторканність; щоб наполягати тільки на тих поправках, які є вкрай принциповими. Тому я прошу не затягувати розгляд. Це була наша загальна домовленість. Я говорю про домовленість, якщо голови фракцій є свідомі і розуміють загальну позицію.

Отже, 39-а. Не наполягають.

51-а. Не наполягають.

49-а, Войціцька. 49-а.

 

16:23:03

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Вікторія Войціцька, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Я хочу, щоби люди усвідомили, що даною правкою нам пропонується в черговий раз дерибан грошей, які будуть направлені на зміцнення поліцейської саме держави, в той час, як наприклад, у нас глобальне недофінансування медичної галузі, де медики отримують мізерні заробітні плати, а ми направляємо гроші, мільярди  на Національну поліцію, ми направляємо сотні мільйонів гривень на будівництво так званої "стіни". Тому я прошу зал не підтримувати цей дерибан і відхилити дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Це 49-а поправка, так? Це ваша поправка, так, 49-а? На підтвердження.

Отже, зараз…

Южаніна, будь ласка. Южаніна Ніна Петрівна.

 

16:23:57

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, дві найбільші фракції парламенту, об'єднавшись, надали пропозиції щодо розподілу коштів спеціального фонду за рахунок конфіскованих коштів Януковича так званих. Подивіться, будь ласка, які там видатки запропоновані: 4 мільярди – на підтримку сільської медицини, 4 мільярди – на оборону, про що неодноразово нами говорилося. Про які ви зараз говорите там розподіли, які не відповідають інтересам суспільства? Саме такі видатки мають бути із спеціального фонду. Тому дуже прошу підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, зараз буде на підтвердження, я прошу всіх зайти і зайняти місця в залі, щоб не вимагати потім повернення. Я прошу усіх зайти і зайняти місця в залі. Це на підтвердження. Це означає, що комітет просить, щоб ми підтримали і не розбалансували бюджет, це означає, що маємо діяти злагоджено. Бо якщо буде нерозбалансоване рішення, ми завалимо загальну концепцію прийняття бюджету. Тому прошу всіх побути півгодини в залі і відповідально попрацювати, колеги. Добре?

Я ставлю на підтвердження 49-у поправку, і комітет просить її підтримати, щоб не розбалансувати загальний документ. Прошу підтримати позицію комітету. Прошу проголосувати за 49-у поправку. Голосуємо. 49-а поправка, підтвердження.

 

16:25:34

За-239

Рішення прийнято.

Наступна, я вже йшов… 75-а. Не наполягає.

Яка? 60-а. 60-а? Зараз дам. 60-а, Левченко. Мікрофон Левченка.

 

16:25:57

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Перепрошую, а що?

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу. Є інформація про неперсональне голосування, що депутата, яка нема. Я прошу, колеги, не допускати. Інформація…  Колеги, прошу зібратись, прошу всіх зібратись. Увага, увага! Прошу всіх зайняти свої робочі місця.

Зараз, я прошу. Увага! Будь ласка. (Шум у залі) Будь ласка, увага! Я зараз, колеги, прошу всіх приготуватись до голосування. Прошу всіх приготуватись до голосування. Колеги, увага.

Отже, колеги, я ставлю ще раз на підтвердження 49-у. Прошу організуватись, прошу зайняти робочі місця, прошу зайняти, на робочі місця. Отже, прошу всіх приготуватись. Я ставлю ще раз на підтвердження поправку 49 і прошу персонально голосувати. Прошу всіх зайняти робочі місця. Прошу всіх зайняти робочі місця, зайти в зал.

Я ставлю ще раз на підтвердження поправку 49 і прошу всіх підтримати комітет. Це важливо, щоб збалансувати бюджет. Прошу підтримати 49 поправку, колеги. Прошу разом, згуртовано проголосувати. Голосуємо, колеги! 49 поправка. Прошу проголосувати, прошу проголосувати.

 

16:27:57

За-245

Рішення прийнято.

Колеги, я вас тільки попрошу всіх гуртом, особливо людей з мегафоном. Колеги людей з мегафоном.

Колеги, зараз у мене є тверде переконання, що ця людина намагається зірвати розгляд питання про недоторканність Добкіна. (Шум у залі) З мегафоном біля трибуни він намагається штучно затягнути і зірвати розгляд. Це справжнє обличчя і справжній мотив і бажання тих людей з мегафоном біля людини. Не дозволи зірвати розгляд недоторканності! Не дозволимо провокаторам зірвати розгляд недоторканності! Це недопустимо і неприйнятно, колеги. Я прошу працювати конструктивно і працювати злагоджено.

Будь ласка, Левченко включіть мікрофон.

 

16:28:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Шановний пане Голово, якщо ви щиро говорите про зірвання Добкіна розгляду, то чому ви не поставили розгляд цього питання на початку, скажіть, будь ласка? Що це за відверта маніпуляція! Ви розказуєте, що люди блокують, щоб зірвати Добкіна, то поставили б першим питанням.

А я скажу українцям, чому так все зроблено. Для того, щоб зараз "Опоблок" дав голоси спочатку за Конституційний Суд, потім регіонали дадуть голоси за ці злочинні зміни до бюджету там, де, до речі, армії дають менше ніж Нацполіції. Пані Южаніна відверту неправду казала. Армії дають 300 мільйонів додаткових, а Нацполіції – мільярд. Так от саме для цього ви поставили Добкіна вкінці. І за Добкіна потім проголосують виключно про дозвіл на притягнення до відповідальності, а жодного дозволу на арешт не буде, жодного дозволу на затримання не буде. От у чому правда! Тому, якщо ви хочете правду казати і робити, поставте Добкіна зараз, зараз і за арешт, і за затримання. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, наступна правка 54. Роман Семенуха.

 

16:30:00

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, дана правка стосується того, щоб скасувати додаткові витрати, які передбачені на Апарат Верховної Ради. Чесно кажучи, такі пропозиції, якщо не виглядають дивними, то просто сказати, можна сказать цинічними. Я нагадаю, як можна про це говорити, якщо Верховна Рада не виконала своїх три домашніх завдання: новий Закон про вибори, Закон про Антикорупційний суд і Закон про обмеження депутатської недоторканності.

Я хочу звернути увагу, що наші колеги, які стоять біля трибуни, вони стоять не тільки через те, що негайно розглянути питання Добкіна, розглянути питання Добкіна. Вони стоять через те, що треба негайно зняти депутатську недоторканність загаром як олігархічний рудимент кругової поруки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування поправку 54 народного депутата Семенухи. Хто підтримує дану правку, прошу голосувати.

 

16:31:01

За-74

Рішення не прийнято.

53-я, Войціцька,  будь ласка.

  

16:31:11

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Вікторія Войціцька, "Об'єднання  "Самопоміч".

В продовження мого колеги Романа Семенухи хочу звернути вашу увагу, що в 53 поправці пропонується  виділити додаткові кошти  на Апарат Верховної Ради  більше 50 мільйонів  гривень. Це в той час, коли у нас катастрофічно недофінансована та ж сама  медицина, це в той самий час,  коли ми не бачимо ні аудиту, ні звіту витрат Верховної Ради , про що ми вже кажемо неодноразово і котрий рік поспіль. І я закликаю зал не підтримувати дану поправку номер 53.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, від комітетів. Южаніна Ніна Петрівна – одна хвилина.

 

16:31:50

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, всі голови комітетів на нараді у Голови Верховної Ради Парубія прийняли рішення про підвищення заробітної плати до рівня заробітних плат Кабінету Міністрів  і інших органів виконавчої влади саме для працівників Апарату Верховної Ради.

Андрій Володимирович, будь ласка, прокоментуйте шановній колезі, що це не є забаганка  Южаніної, це необхідність для того, щоб наш Апарат працював  якісно і щоб секретаріати комітетів працювали якісно. При  зарплаті в 6 тисяч гривень ті працівники, які становлять кістяк нашої законотворчої роботи, не можуть надалі продовжувати  працювати  і покидають роботу в комітетах, ідуть в інші органи. Саме для цього, для збалансування заробітної плати і вирівнювання зарплати була внесена  ця поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця.

До мене справді звернулись голови усіх комітетів з тим, що професійний рівень наших апаратів  може впасти, що люди з неадекватною  заробітною платою,  ті, які працюють  в комітетах, які готують рішення усіх комітетів, можуть просто піти в комерційні структури, оскільки там набагато вищі заробітні плати, це загальна позиція усіх голів комітетів. І тому комітет пропонує, і тому комітет просить підтримати зал цю поправку. І тому, колеги, я прошу, звертаюся до вас із проханням підтвердити її і підтримати. Я прошу зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. Я прошу зараз зайти в зал і зайняти робочі місця. І, колеги, я прошу підтримати поправку, щоб не був розбалансований бюджет.

Я ставлю на голосування поправку 53 на підтвердження. Комітет її підтримує, її підтримують всі голови комітетів, її підтримує весь апарат, професіонали Верховної Ради. Прошу проголосувати, прошу підтримати, підтримати наших працівників, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

16:34:04

За-284

Рішення прийнято.

Це велика підтримка для наших працівників. Вітаю їх і вітаю зал з прийняття рішення. Колеги, яка наступна?

58-а, Семенуха.

 

16:34:20

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, Андрій Володимирович, для об'єктивності, заробітні плати завжди в цивілізованих країнах в державному секторі управління нижче ніж в приватному секторі, так завжди є і нічого в цьому поганого насправді немає.

Моя ж правка пропонує скасувати додаткові витрати на Адміністрацію Президента, зокрема, на Державне управління справами. Ми глибоко переконані, якщо сьогодні ми взялися перерозподіляти додаткові кошти, то кошти мають бути спрямовані в економіку, в інфраструктуру або віддати їх людям, насамперед, які сьогодні того потребують, лікарям, освітянам і спрямувати кошти на ліквідацію наслідків трагедії в Балаклеї. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування поправку 58 народного депутата Семенухи, комітет її не підтримав.

Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, комітет її не підтримав, голосуємо.

 

16:35:18

За-97

Рішення не прийнято.

Далі. 61-а, Острікова.

 

16:35:31

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, 61 правкою пропонується зменшити повністю додаткові видатки за кодом "на обслуговування та організаційне матеріально-технічне забезпечення діяльності Президента України  та Адміністрації Президента України" у розмірі 41 мільйон 156 тисяч гривень.

Наша позиція полягає в тому, що, якщо у нас є додаткові гроші, можна спрямувати їх на покращення життя українців, на інфраструктурні проекти, а не на чиновницько-поліцейську державу. Подивіться, що відбувається з розподілом цих коштів. Роздається на заробітні плати і на матеріально-технічне забезпечення чиновницько-силовому апарату. При цьому про лікарів і освітян, на жаль,  так дбайливо не дбають в цих змінах до бюджету. Прошу підтримати і зняти з усіх державних  органів додаткове фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування, поправку 61 народного депутата Острікової, комітет її відхилив. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

16:36:49

За-78

Рішення не прийнято.

Колеги, зараз я дам, щоб я орієнтувався просто по часу, хто наполягає на правках, підніміть руку зараз. Войціцька, Яценко, Семенуха, Крулько, Острікова, Каплін.

Колеги, увага, я просто дуже вас прошу, в одному виступі називати кілька правок, які є, ми інакше не встигнемо до п'ятої години, колеги. Тому що, зараз я дам… у мене є дуже прохання велике, в одному виступі надавати кілька правок не затягувати час.

Зараз я даю, Войціцька, будь ласка. Войціцька, включіть мікрофон.

 

16:37:35

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

63 поправкою пропонується виділити додаткові кошти на… 62 поправкою  27,8 мільйонів гривень на Адміністрацію Президента України. Хочу продовжити ту дискусію, яку розпочали мій колега Семенуха та Острікова, з приводу того, що нам необхідно фінансувати не адміністративні витрати, не збільшення витрат на апарати, а на підтримку людей. Чому ми можемо знайти для Адміністрації Президента  гроші, а для пострадавших у Балаклії ми ні копійки не готові виділити? Це цинізм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ніна Петрівна Южаніна, включіть мікрофон. Южаніна, мікрофон включіть, будь ласка.

 

16:38:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, все  те ж саме питання ми говоримо про вирівнювання заробітних плат тих… однакового рівня спеціалістів і саме це підняття стосується середнього рівня спеціалістів Адміністрації Президента. Якщо ви починаєте займатися  популізмом і говорите про те, що ми не виділили  на інші статті видатків, це неправда. Мільярди виділені і на освіту, і на здоров'я, і на інші питання, які піднімалися народними депутатами. Тому, будь ласка, не зловживайте і не говоріть неправду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, йдеться про держслужбовців, які працюють в органах державної влади, про вирівнювання даних. І зараз комітет просить  підтримати  63 поправку. Вона ставиться… 62-у, так.  62-у, так? 62-у.

Я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватись до голосування, щоб підтримати комітет. Я прошу всіх зайняти робочі місця. Комітет  просить її підтримати, щоб не розбалансувати документ. Я  прошу всіх зараз  зайняти робочі місця. Я не буду п'ять раз повторювати. Колеги, я прошу приготуватись до  голосування, комітет просить її підтримати, і я прошу всіх проголосувати "за". Прошу всіх, є всі.

Я ставлю на підтвердження 62 поправку і прошу підтримати 62 поправку, прошу всіх колег її підтримати. Голосуємо. Голосуємо, будь ласка. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

16:40:15

За-236

Рішення  прийнято.

Наступне, Олег Валерійович Ляшко. І в мене є прохання, не кожну  поправку, колеги, ми просто не  встигнемо. Будь ласка, озвучте кілька поправок. 

Дам, Іване, це моє прохання, щоб ми нормально встигли до п'ятої.

Будь ласка, пане Олег.

 

16:40:31

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, я хочу, щоб ви мене почули. Поправкою номер 80 майже до мільярда гривень – 810 мільйонів гривень збільшуються видатки на Генеральну прокуратуру України. Ми категорично проти цього заперечуємо, ми вимагаємо поставити цю поправку на голосування, 80-у, і провалити.

Якщо в нас є зайвий мільярд гривень, ми маємо спрямувати його не на прокуратуру, а на підвищення зарплат, пенсій, на дорожнє будівництво тощо.

І поправкою  номер 305 знімаються видатки з Академії медичних наук. Ми проти цього так само заперечуємо. До речі, з медицини забирають, на прокуратуру збільшують. Тому 80-у і 305-у поправки на підтвердження, не підтримувати їх, щоб кошти пішли не на прокуратуру, а на медицину, на освіту, на інші нагальні потреби українців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дам автору поправки, тому що це є поправка Герасимова. Я даю автору поправки слово. Будь ласка, Герасимов. Дві поправки, так? Будь ласка, Герасимов.

 

16:41:43

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, перш за все, ви знаєте, наскільки цинічно сьогодні слухати такі виступи після того, як завдяки Генеральній прокуратурі і прокурору Луценко ми повернули півтора мільярда вкрадених грошей Януковича разом з парламентом. (Шум у залі) Ганьба! І після того…(Шум у залі)(Оплески)  До півтора мільярди доларів.

І після того, коли ми говоримо про те, що ми маємо підняти заробітні плати тим прокурорам, які сьогодні ведуть десятками, сотнями справ кожен… І ми ще про це говоримо?

Тому я вважаю це  цинічним, і прошу всіх колег підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, зараз буде ставитися на підтвердження. Тому треба змобілізуватись і проголосувати. Комітет просить підтримати.

Я прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. Готові, так?

Я ставлю… Так, комітет … (Шум у залі) Ну, треба слухати! Ну!.. (Шум у залі) Колеги, зараз 80 правка, комітет просить підтримати, колеги.

І я ставлю зараз на підтвердження  80 поправку. Комітет просить її підтримати.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, щоб не розбалансувати документ. Голосуємо, прошу підтримати.

 

16:43:09

За-223

Я бачу сигнали, що не встигли. (Шум  в залі) Ні, я поставлю ще раз. Я бачу сигнали, що не встигли на моїх очах.

До речі, мені говорили, в попередньому голосуванні три  картки  не спрацювали, люди мають право. Якщо не спрацювали картки, люди мають право проголосувати. Тому  прошу зайняти робочі  місця і зайти в зал, не  мандрувати по залу.

Я ставлю на підтвердження 80 поправку народного депутата Герасимова. Прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. І прошу підтвердити 80 поправку народного депутата Герасимова. Комітет просить її підтримати. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо.

 

16:44:03

За-225

Колеги, я ставлю третій і останній раз. Якщо не буде, ідемо далі. Я бачу, зараз...

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.  ...після того, як поправка відхилена, не можна до неї  повертатися,  це голосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В депутата Паламарчука...

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Це порушення закону...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В депутата  Паламарчука не спрацювала картка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Не можна повертатися  до  голосування за поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він зараз знаходиться тут. Я маю підтвердження, що не проголосовано. Тому я ставлю ще раз 80 поправку на підтвердження. На підтвердження 80 поправку.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати. В Паламарчука не спрацювала картка, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо.

 

16:45:08

За-230

Рішення прийнято.  

Наступне, Іван Крулько, будь ласка.

А, 305-а. Стоп.  305-а ще. (Шум  в залі) Яка?

305 поправка. Будь ласка, Ляшко, 305-а.

 

16:45:29

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Я хочу, звертаюсь зараз до колег від "Батьківщини". Я хочу, щоб всі українці знали, що зараз вашими голосами виділено додатково на Генеральну прокуратуру 1 мільярд гривень. Ви розказуєте про підтримку пенсіонерів, про підтримку людей – і ви голосуєте, 15 депутатів від "Батьківщини", проголосували 1 мільярд гривень додаткові видатки на прокуратуру. На онкологію немає, на дітей-сиріт немає, на пенсії немає – на прокуратуру завдяки "Батьківщині" виділили додатково 1 мільярд гривень. Ви вчинили зараз злочин перед українцями, ви підтримуєте режим Порошенка і Генеральну прокуратуру, яка вчиняє політичні замовлення. Ганьба вам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже… Репліка кому? Сергій Соболєв, репліка.

 

16:46:33

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Саме завдяки зусиллям прокуратури тут опинились подання на тих корупціонерів, яких покриває цілий ряд фракцій, які сидять в цій залі. Саме завдяки Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі ми зробимо все можливе, що вижжети цю корупцію і в цій сесійній залі, і в інших залах. Саме тому до утворення ДБР, яке, я переконаний, почне працювати з 1 січня наступного року, ми зробимо все, щоб це фінансування далі перейшло до ДБР. І зараз ми за це будемо голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, по 305 поправці просить ще комітет. Будь ласка, я даю слово для виступу від комітету Горбунову. Вибачте, Іване, просто я поправку… ми зараз завершимо, я дам вам. 305 поправка, по ній прокоментує бюджетний комітет. Ні, так? Комітет…

Будь ласка, Горбунов. Включіть мікрофон.

 

16:47:36

ГОРБУНОВ О.В.

Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович, я хотів запропонувати залу поставити на голосування нову поправку від бюджетного комітету з наступним текстом: "За бюджетною програмою номер 2301350, а це програма "Програмно-інформаційне забезпечення Міністерства охорони здоров'я України", зменшити видатки на суму 70 мільйонів гривень, і збільшити за бюджетною програмою номер 2301360 на суму 70 мільйонів програму лікування онкохворих за кордоном. І прошу цю поправку поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви взяли слово за 305 правку. 305 правку ви просите підтримати? Так.

Зараз 305 правку я ставлю на голосування. Комітет просить її підтримати, так? Комітет пропонує свою редакцію. Я вас дуже прошу, я дуже прошу, перш за все… Я прошу всіх заспокоїтись. Я ще раз прошу представника комітету пояснити позицію по 305 правці. Зараз ми її обговорюємо.

Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович. Включіть мікрофон.

 

16:48:54

ГОРБУНОВ О.В.

305 правку я прошу, шановні колеги, і залу підтримати, а потім поставити на голосування нову правку, за яку я сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, комітет просить її підтримати, 305 правку. Я зараз поставлю на голосування. Отже, всі, хто підтримує…

Колеги, увага! Щоб не було емоцій, по 305 правці є певна узгодженість.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні-ні-ні, я наполягаю на голосуванні, я особисто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, зараз. Тому я поставлю спочатку на підтвердження 305 правку, а потім доповнення, яке озвучив Горбунов. Отак, колеги. Перше, я прошу всіх змобілізуватися. Зараз я ставлю на підтвердження 305 правку. Комітет її підтримав і просить весь сесійний зал її підтримати. Отже, колеги, прошу приготуватись до голосування і зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування на підтвердження 305 правку, а потім поставлю пропозицію Горбунова. Отже, прошу підтримати пропозицію комітету, прошу проголосувати. Прошу підтримати 305 правку. Голосуємо.

Прошу підтримати.

 

16:50:30

За-245

Рішення прийнято.

А тепер поправка Горбунова, яку озвучить… Горбунов вже озвучив, вибачте, будь ласка. Горбунов озвучив.

Іван Крулько, будь ласка. Іван Крулько.

 

16:50:44

КРУЛЬКО І.І.

Шановні колеги, я абсолютно підтримую мого колегу Олександра Горбунова, який від імені комітету озвучив поправку. Це є нова поправка, яка стала наслідком роботи Комітету з питань бюджету з онкохворими, з тими, кому треба терміново їхати за кордон, щоб робити операції. У них недофінансування, їм залишилося по кілька тижнів життя.

Тому я дуже прошу, щоби зараз ця поправка, яка була озвучена моїм колегою Горбуновим, була… проголосований бюджет в цілому, поставлений, з поправкою, озвученою Горбуновим з приводу Міністерства охорони здоров'я, а саме: з коду 2301350 зняти 70 мільйонів і добавити на код 2301360 – це лікування громадян України за кордоном.

Прошу підтримати з цією поправкою бюджет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Володимирович, це є узгоджена позиція? Горбунов? Узгоджена. Колеги, це загально узгоджена позиція.

І тому я ставлю на голосування, щоби ми долучили за пропозицією, яку озвучив Горбунов під стенограму, під стенограму. Прошу проголосувати за підтримку пропозиції Горбунова Олександра Володимировича, яку він озвучив під стенограму. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

16:52:13

За-309

Рішення прийнято.

Наступне. Острікова. Пані Тетяно, назвіть кілька поправок, будь ласка.  Острікова.

 

16:52:25

ОСТРІКОВА Т.Г.

Я хочу почати з 66 поправки, якою пропонується зменшити повністю додаткові видатки за кодом "виконання невідкладних заходів у Маріїнському палаці". Шановні колеги, хіба зараз час думати про палаци? Цей Маріїнський палац – це бездонна бочка, його скільки не ремонтуй, скільки тут реконструкції не проходять, 2,5 роки ми в Раді, цей палац в лісах стоїть. В той час, коли в нас пенсіонери обирають між хлібом і ліками, коли в нас недофінансована медицина, да краще цих 200 мільйонів зняти з Маріїнського палацу і віддати на необхідне лікування за кордоном українських громадян, які можуть померти в будь-який момент, а цей палац стоїть і ще буде 100 років стояти.

Я прошу підтримати зняти з Маріїнського палацу 200 мільйонів гривень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Скільки, яка поправка? Поправка 66, зараз я її знайду. Вона є ваша поправка, так?

Хто підтримує 66 поправку Острікової, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Комітет каже: не голосувати, 66-у. Хто підтримує, прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

16:53:47

За-95

Рішення не прийнято.

Тепер Яценко. Включіть мікрофон Яценко Антон. Але назвіть всі поправки в одному виступі, пане Антон, переконливо вас прошу. 

 

16:53:53

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні колеги! І шановний пан Прем'єр-міністр! Чи відомо всім нам, що Україна – єдина країна в Європі та навіть на території колишнього СНД, де ми вже зараз, немає нас, де діти, не повністю фінансується їх лікування. 

Я подав безпосередньо чотири поправки.  Одна поправка більш-менш врахована, це 173-я, і ми зараз добавили ще 70 мільйонів. Але не врахована повністю поправка 177 ендопротези суглобів. Не врахована, точніше, врахована частково, там мова іде лише про 11 мільйонів гривень, а дали 5. Діти ДЦП, хворі. І така сама ситуація, дали лише, добавили 10 мільйонів гривень замість 70 по кохлеарной імплантації.

Я просив би зараз, щоб ми просто відпрацювали… Да, і "Партія "Відродження" наполягає на цьому. Ми наполягаємо, що ми будемо підтримувати бюджет, але давайте врахуємо те, що зараз ми сказали і підтримаємо дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

30 секунд завершити, будь ласка.

 

16:55:08

ЯЦЕНКО А.В.

Ще раз кажу, це ганьба, коли європейська країна в центрі Європи не може полікувати дітей, і батьки збирають гроші по волонтерах, в борги влазять. А хто не може знайти, то там діти чи вмирають, чи стають інвалідами. Я прошу Прем'єр-міністра пана Гройсмана в ту ситуацію втрутитись і зараз вирішити питання, щоб ми заклали це фінансування. І підтвердити правки 177, 183 і 307. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, я поставлю їх всі.

І хочу вас повідомити, що у Верховну Раду України вже прибув Генеральний прокурор України Юрій Луценко і керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький. Є готовність до розгляду. І тому я прошу максимально скоротити зараз кількість виступів.

Я ставлю кожну поправку. Отже, перше. 172 правка. Комітет прийняв її частково. Пан Антон наполягає, щоб вона була прийнята в цілому.

Хто підтримує пропозицію Яценка прийняти її в цілому, прошу проголосувати. Хто підтримує пропозицію Яценка, проголосуйте. Комітет проти. Прошу голосувати.

 

16:56:31

За-212

Рішення не прийнято.

177 поправка була відхилена Яценком. Хто підтримує 177 поправку, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Прошу проголосувати.

 

16:57:02

За-169

Рішення не прийнято.

І 183-я. Комітет врахував частково. Яценко хоче, щоб вона була врахована повністю. Хто підтримує пропозицію Яценка, прошу голосувати.

 

16:57:28

За-157

Рішення не прийнято.

І наступна остання поправка, яку називав пан Антон, це є 307 поправка. Вона була комітетом прийнята частково. Яценко наполягає, щоб ми її прийняли в цілому.

Хто підтримує пропозицію Яценка, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

16:57:58

За-139

Рішення не прийнято.

Тепер Литвин – один виступ, Гусак – один виступ.

Будь ласка, Литвин.

 

16:58:08

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановний Прем'єр-міністр України! Поправка 146. Йдеться про виділення коштів для фінансового забезпечення Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Поправка врахована частково: із 43 мільйонів виділено 10. Я прошу, шановні народні депутати, підтримати пропозицію, щоб ці кошти були виділені в повному обсязі, враховуючи ситуацію критичну, яка склалася із оплатою комунальних послуг у всьому університеті. Обслуговує 100 корпусів.

І поправка наступна 344, це виділення коштів на будівництво хірургічного корпусу в місті Новоград-Волинський, де хірургічний корпус находиться у пристосованому приміщенні дореволюційного часу. Там мова йде про невелику суму: 20 мільйонів.

Тому я прошу спочатку поставити 146 поправку. І звертаюся до всіх народних депутатів: прошу під…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, на 146 поправці, була врахована частково. Пан Володимир просить, щоб вона була врахована повністю. Хто підтримує пропозицію пана Литвина, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

16:59:43

За-166

Рішення не прийнято.

344 поправка була відхилена комітетом. Хто підтримує 344 поправку, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

17:00:06

За-127

Рішення не прийнято.

Зараз народний депутат Каплін.

Будь ласка, намагайтесь кілька поправок в одному виступі,  будь ласка.

 

17:00:12

КАПЛІН С.М.

Доповідаю, шановні колеги, що Соціалістичною і Соціал-демократичною партією напрацьовано ряд принципових поправок, які стосуються  оплати праці вчителів, лікарів, соціального захисту населення, перерахунку  пенсій ветеранам Міністерства внутрішніх справ. Першу з них я б хотів назвати.

87 поправка  надає можливість надати дітям війни, пенсіонерам 200 мільйонів гривень, якщо зупинити ганебне корупційне фінансування  псевдостіни  Яценюка до проведення  повного аудиту. У засобах масової  інформації була маса різноманітних повідомлень про корупційну складову у цьому  будівництві. Соціалістична і Соціал-демократична партія вважають, що ці кошти треба дати дітям, яких немає чим годувати в школах, дітям, яких нема чим годувати в дитсадках, нашим пенсіонерам, нашим вчителям, нашим лікарям. Припинимо цю корупційну…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:01:29

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 87 зараз поправка. Дивіться, ми  сьогодні зранку тут всі вимагаємо приходу Генпрокурора, чий приход був заплановано заздалегідь на 17 годину. Він є зараз в сесійній залі, тобто вже  в приміщення Верховної Ради.

Тому є пропозиція, щоби ви зараз, шановний колега, назвали ті поправки, які ми поставимо на голосування, і ми перейдемо… Зараз ми голосуємо 87-у. "Краткость –  сестра таланта и мачеха гонорара". Я вам потім даю одну хвилину, ви талановитий, назвете всі ваші поправки.

Будь ласка, 87-а. Прошу вас, прошу колеги, голосуємо. Комітет  проти,  Каплін – за.  Прошу голосувати.

 

17:02:19

За-51

Одна  хвилина народному депутату Капліну. Назвіть всі ваші поправки, ми їх занотуємо і будемо голосувати. Дякую.

 

17:02:24

КАПЛІН С.М.

Три хвилини. Шановна головуюча, я маю право  доповідати всі поправки. Я вас запевняю, вони всі стосуються інтересів простих пересічних громадян. Зокрема, пан Голова Андрій Парубій говорив про те, що багато співробітників Апарату Верховної Ради України підуть працювати в комерційну структуру. Неправда. Більше, ніж корупційна структура Верховна Рада, український парламент, немає. Доказом цього є 91 поправка, яка дає нам можливість змінити і заборонити партії "скотиняк" дерибанити гроші на пожежних машинах раз і назавжди. Влада завжди купувала її голоси для того, щоб протягти всі корупційні правки, всі корупційні норми в тому чи іншому бюджеті. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви назвали одну поправку, 91 поправка. У нас всі мають права, у нас ніхто обов'язків немає. 91 поправка, будь ласка, голосуємо. Голосуємо, 91 поправка.

 

17:03:50

За-48

Будь ласка, тепер слово народному депутату Левченко. Народному депутату Левченко, прошу, шановний колега, ваші поправки.

 

17:03:59

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода" 223-й округ місто Київ.

Знаєте, після того, як Верховна Рада буквально кілька хвилин тому підтвердила злочинну поправку 305, по якій зменшуються видатки на Національну академію медичних наук на 52 мільйони. Я не знаю, про що тут можна ще говорити, власне кажучи. Це вчергове підтверджує той факт, що цю Верховну Раду треба розпускати.  Ми можемо перед тим, треба примусити, щоб люди примусили, щоб скасувати недоторканність народних депутатів, а потім можна, власне кажучи, йти на покой.

Знаєте, є ще одна поправка 315, ще одна поправка, яка теж пропонує зменшувати видатки на Національну академію медичних наук, ця поправка хоче зменшити її на 60 мільйонів. Тому я зараз наполягаю на те, щоб поставити цю поправку на підтвердження, 315-у, і закликаю всіх притомних народних депутатів за неї не голосувати, не зменшуйте фінансування медицини. А одночасно і пані головуюча…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Вибачте, пане Юрію зараз я додам, ви поки що озвучили, просто мене відволікли, ви тільки озвучили 315-у на підтвердження, правильно? Тепер, 30 секунд ваші, озвучуйте, які на голосування. Зараз, зараз, я запишу потім будемо оголошувати.

 

17:05:22

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Я прошу поставити 315-у на підтвердження як таку, яка забирає 60 мільйонів з Національної академії медичних наук. По іншим своїм поправкам, які у нас десятки, як я вже говорив, "Свобода" не вважає зараз за можливе просто сидіти і працювати  наполягати на поправках якихось своїх, тому що ця Верховна Рада позавчора  розписалася в своїй нелегітимності. Ми вже зібрали 157 підписів під законопроектом про скасування депутатської недоторканності, зараз будемо його реєструвати, вимагаємо Голову Верховної Ради зареєструвати. І вимагаємо, щоб ці питання розглядалися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розуміємо, дякуємо вам за конструктивну позицію.

Шановні колеги, зараз ми голосуємо 315 поправку на підтвердження. Комітет просить не розбалансовувати бюджет і голосувати за неї.  Народний депутат Левченко ставить її на підтвердження. Комітет просить проголосувати за. Прошу голосувати.

 

 

17:06:31

За-203

203 поправка… 203 голоси.

195 поправка, я прошу бюджетний комітет і Прем'єра фіксувати все, щоб ми не розбалансували бюджет.

Колеги, народний депутат Каплін наполягає поставити на голосування його поправку 203.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  315-а  – 203 голоси. Не перебивай мене, я сказала, 315 поправка. Тепер… 203, 203.

195 поправка Капліна ставиться на голосування, це Капліна стосується пенсії. Прошу, ставлю її на голосування.

 

17:07:25

За-75

Тепер народний депутат Гусак, будь ласка,  озвучуйте ті ваші поправки, які ви просити ставити на голосування. Ми вас уважно слухаємо.

 

17:07:33

ГУСАК В.Г.

Шановні колеги, правка 97 і правка 100, які стосуються ситуації в українській вугільній  промисловості. На превеликий жаль, Міністерство енергетики і  вугільної промисловості не в змозі нормально керувати державними шахтами, що призводить до відвертого знущання над  шахтарями, які місяцями не отримують заробітну  плану. 

У запропонованих змінах до бюджету пропонується збільшити підтримку на собівартість  державних шахт  на 280 мільйонів гривень. У той  час, як тільки зараз заборгованість по заробітній платі складає 300  мільйонів гривень, і заборгованість буде зростати, бо на державних шахтах падає видобуток вугілля. За  п'ять місяців він упав на  20 відсотків. І це не дивно, бо  для видобутку потрібні обладнання, потрібні  матеріали, потрібна технологія. Можна 30 секунд.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Озвучте, будь ласка, поправки. Ми почули позицію.

 

ГУСАК В.Г.  Правка  97 і правка номер 100 я прошу...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правки 97 і правка 100 стосується  вугільної галузі і шахтарів, всі почули.  Ставимо попорядку, це поправки народного депутата   Гусака. Хто за 97 поправку, яка стосується вугільної галузі і там збільшення виплат.

 

17:09:10

За-121

121 депутат.

Тепер 100  правка. Народний депутат Гусак, ваша поправка номер 100 тепер ставиться на голосування. Прошу голосувати, також вугільної галузі стосується.

 

17:09:31

За-115

115 голосів. От закликають голосувати, ну це  не ми, не президія, до речі,  відволікала сьогодні цілий день від голосування.

Шановні колеги, уже, дійсно, ми підходимо майже до голосування. Я прошу  підготуватися  голові бюджетного комітету до  підсумку дня… цього обговорення, до підсумку обговорення. 30 секунд, народний депутат Корчинська,  30 хвилин… 30 секунд, Остріковав.

І ми переходимо до потім народного депутата Павелка, який представить позицію комітету. Будь ласка, 30 секунд.

 

17:10:10

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня! Шановні народні депутати, прошу підтримати статтю 179, передбачити додаткові видатки на закупівлю медикаментів для хворих на онкологічні захворювання. Нам не вистачає мільярд, ми просимо 179 мільйонів тільки для того, щоб хоча би половину ліків закупити для дорослих онкохворих людей.

В кожній родині є онкохворі люди, всі змушені купувати за свій рахунок. Так не можливо! У нас є гроші з будівництва і реставрації Маріїнського палацу. В такій ситуації палац ще постоїть один рік, але ми врятуємо з вами 200 тисяч онкохворих дорослих людей. Це принципово для країни.

Прошу підтримати цю правку.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:11:45

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування поправку 179. Комітет її не підтримав. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Прошу голосувати.

 

17:11:20

За-192

(Шум у залі)

Рішення не прийнято, колеги.

Увага! Зараз 17.11, я більше не можу цього питання відтягувати. Зараз я дам виступ Сисоєнко – 30 секунд, 30 секунд – Острікова, і Горбунов заключне слово, і переходимо до голосування. Все, більше не буде… (Шум у залі) А, ну, дам і Горбунову, і Павелку. Добре!

І зараз хочу привітати депутатів німецького Бундестагу, які завітали до нас у зал. Привітаймо наших колег. (Оплески)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Пані Марі-Луїза Бек, великий друг України. Ми вітаємо вас в стінах українського парламенту (Оплески), ми вітаємо всіх наших друзів. Дякуємо за підтримку України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Отже, через 5 хвилин відбудеться голосування. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Ірина Сисоєнко, включіть  мікрофон, 30 секунд.

 

17:12:21

СИСОЄНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, в нашій державі, на жаль, як завжди, видатки на систему охорони здоров'я фінансуються за остаточним  принципом. Так і зараз в цих змінах до бюджету майже не передбачені видатки на те, що безпосередньо рятує життя наших людей.

Тому від Комітету охорони здоров'я я наполягаю на поправці, яка стосується збільшення фінансування по лікуванню за кордоном, збільшити її до 420 мільйонів гривень. Також я наполягаю  на тому, що ми маємо  дати 500 мільйонів, як це було передбачено...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд.

 

СИСОЄНКО І.В. 500 мільйонів на інститути Національної академії медичних наук України.

Також фракції "Об'єднання "Самопоміч" стосується фінансування Національного інститут раку. В тому числі я наполягаю на поправці, яка стосується екстреної медичної допомоги, на закупівлю обладнання, на створення єдиних диспетчерських, це все має бути профінансовано в обов'язковому порядку. Тому що саме від цього залежить життя і здоров'я наших громадян, а це немає більш цінного для кожного з нас. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останній заключний виступ в обговоренні, будь ласка, Острікова.

 

17:13:36

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги,  я хочу постави... запропонувати вам проголосувати за 95 поправку, якою пропонується зменшити на 953 мільйони додаткові витрати на матеріально-технічне забезпечення Національної поліції. Чому? Мінфін не надав жодного обґрунтування цієї суми. Парламент має право знати на що піде мільярд гривень коштів платників податків.

Що нам пише Мінфін? Паливно-мастильні матеріли, боєприпаси, спецзасоби та автотранспорт. Це йдеться про спецзасоби – кийки і димові шашки, які будуть застосовуватися до селян в Бережинці при захисті від рейдерів? Ми абсолютно не знаємо, шановні платники податків, на що піде мільярд гривень матеріально-технічного забезпечення поліції. Можливо, там є і потрібні речі, але потрібно парламенту надавати детальні підрахунки і калькуляцію цих витрат, які парламенту не надані. Тому ми за це  проголосувати не можемо. Пропоную цю поправку врахувати і підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер? Тетяна, номер?

 

ОСТРІКОВА Т.Г. 95.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, прошу приготуватися. Отже, колеги, прошу приготуватися. 95 правка, комітет її відхилив. Хто її підтримує, прошу голосувати, комітет її відхилив. Прошу голосувати.

 

17:15:13

За-131

Рішення не прийнято.

І, колеги, заключне слово для виступу – голова бюджетного комітету Верховної Ради України Андрій Павелко. Будь ласка.

 

17:15:24

ПАВЕЛКО А.В.

Шановні колеги, я дуже вас попрошу зараз чотири поправки поставити на підтвердження. Зараз дуже важливо, щоб в цілому бюджет був збалансований. Без цих поправок, без трьох, вони касаются балансу, а одна поправка – вона… дуже важливо змінити назву в програмі, вона касается… це 117 поправка, її надо доповнити наступним текстом: "На організацію та проведення архітектурного конкурсу, проектування та будівництво Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, Музею Революції Гідності". Це дуже важливо, щоб виконана була ця програма, саме в такому тексті її проголосувати. Я прошу чотири поправки проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які номери? Номера скажіть.

 

ПАВЕЛКО А.В. 117, зараз 117, там тільки назва програми, її надо доповнити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Назвіть номери, будь ласка, дисципліновано назвіть номери.

 

ПАВЕЛКО А.В. 117.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є. Далі?

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, далі 22-а, 25-а та 315. І потім в цілому, можна в цілому голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прем'єр-міністр України, будь ласка. Пане Прем'єр-міністр України, будь ласка, вам хвилина. І переходимо до голосування.

 

17:16:42

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановні колеги народні депутати, я хочу попросити вас підтримати бюджет. Я це говорив з трибуни, коли ми вносили його в першому читанні. Всі далі доопрацювання, які ви зараз дискутуєте, - це ті доопрацювання, які робились в Комітеті бюджетному депутатами. Тому в тій частині, за яку відповідає уряд, ми знаємо точно, що все абсолютно збалансовано. І я, розуміючи відповідальність в тому, що сьогодні люди на місцях очікують ці кошти, прошу вас підтримати в цілому проект Закону про зміни до Державного бюджету на 2017 рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, отже, я переходжу до голосування. Я прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

І я ставлю на голосування проект Закону про… Правки, так. Колеги, правки. Голова комітету, говорячи, що буде розбалансований бюджет, запропонував 4 правки, кожну з них я поставлю на голосування, щоб бюджет не був розбалансований. Я довіряю комітету, комітет працював майже дві доби з цього приводу. І я з поваги до комітету, до всіх його працівників поставлю всі 4 поправки, які запропонував голова комітету.

Перше, 117 поправка. Хто її підтримує, прошу проголосувати. Комітет просить підтримати. Голосуємо.

 

17:18:29

За-304

Рішення прийнято.

Наступна 22-а. Хто підтримує, я прошу голосувати. Комітет її підтримує, голова комітету просить її підтримати.

 

17:18:49

За-218

Наступна 25-а. Комітет просить її підтримати. Прошу підтримати, комітет просить її підтримати.

 

17:19:08

За-224

Наступна 315-а. Комітет просить її підтримати. Прошу підтримати 315-у.

 

17:19:26

За-230

Підтримана.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України…

Колеги, Володя, Прем'єр-міністр… Голосувати?

 

17:19:58

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановні колеги нраодні депутати, виходячи з того, що ми проголосували зараз всі поправки, і Верховна Рада України визначилась, і є застереження народного депутата Віктора Михайловича Пинзеника про те, що ці облігації є поки що незрозумілим інструментом, я пропоную відкласти їх в сторону і зараз в цілому проголосувати Закон про державний бюджет і… Послухайте мене дуже уважно! Зараз працює електронний реєстр ПДВ, і я вважаю, що зараз впроваджувати на старі заборгованості якісь невідомі облігації, це дуже сумнівна операція. Тому я й казав, що я не хочу за це голосувати. От і все. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз мені бюджетний комітет говорить, що просто буде завалений бюджет. (Шум у залі)

 Колеги, Прем'єр-міністр, ставити?

 

17:20:44

ГРОЙСМАН В.Б.

Я прошу зараз всіх колег народних депутатів зайняти свої місця і прошу підтримати проект Закону: зміни до державного бюджету без врахування (6600), без врахування… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (номер 6600) в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо. І переходимо до недоторканності. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:21:27

За-226

Рішення прийнято.

І ми переходимо до наступного питання: про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного  депутата України Михайла Добкіна. І я запрошую в зал Верховної Ради України… (Шум у залі)

Стоп! Продовження роботи, колеги! Я прошу продовжити роботу. Увага, на місцях лишайтесь, у нас ще є пенсійна реформа. Я прошу продовжити роботу, щоб ми прийняли ще пенсійну реформу, колеги. Я прошу всіх приготуватися до голосування. Я прошу продовжити роботу до 9-ї години вечора.

Я прошу Прем'єр-міністра одну хвилину. Увага, Прем'єр-міністр!

Я прошу підтримати продовження роботи Верховної Ради України…   

Прошу, говоріть, я ж даю вам слово.

 

17:22:27

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановні народні депутати, я прошу заспокоїтись. Вельмишановні колеги народні депутати, я прошу заспокоїтись і прошу дати мені одну хвилину звернутись до вас.

Вельмишановні народні депутати України! Шановний пане Голово Верховної Ради України! Я хочу подякувати вам, що ви схвалили бюджетні зміни на 17-й рік. Я хочу попросити вас зараз прийняти рішення про продовження роботи Верховної Ради України до 21-ї години для того, щоб ми розглянули питання  після розгляду питання про недоторканність, щоб ми розглянули надважливу пенсійну реформу для нашої країни. (Шум у залі)  

Дайте закінчу.  Пенсійну реформу і медичну реформу, яка дасть можливість нам змінювати систему. Я дуже хочу вас попросити, що стосується цього, пенсійної реформи, ви визначитесь. Але проголосуйте зараз про продовження роботи парламенту до 21-ї години. Я дуже вас прошу. І розглянути ці питання.

Я розумію так, що ніякого повернення і бути не може до виборів аудитора НАБУ. Тому вичерпний перелік – це недоторканність і реформи. Крапка. Дуже прошу вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу підтримати пропозицію, яку я казав ще зранку, продовжити роботу до 9-ї години вечора. Прошу проголосувати, прошу підтримати продовження роботи до 9-ї години.

Зараз буде недоторканність.

Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

17:24:15

За-225

Ще раз. Ще раз ставлю. Прошу підтримати продовження роботи до 9-ї години. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

17:24:38

За-205

Я переходжу… (Шум у залі) Колеги! Давайте до 7-ї години. Колеги, до 7-ї. (Шум у залі)

Я прошу ще раз проголосувати. (Шум у залі) Я прошу, колеги, ще раз проголосувати. Давайте, до восьмої години? Хто за це, щоб до восьмої години підтримати?

Прошу проголосувати до восьмої години продовжити роботу. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

17:25:19

За-231

Рішення прийнято.

І ми переходимо до питання надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Михайла Добкіна.

Шановні народні депутати! Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, статті 27 Закону України "Про статус народного депутата України" Верховної Ради України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата.

До Верховної Ради України надійшли подання Генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Добкіна Михайла Марковича.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 8.11.2014 року за фактом вчинення посадовими особами Харківської міської ради кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 190, частиною п'ятою статті 191 і частиною першою статті 255, і частиною другою статті 364 Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням, як вбачається з подання Генерального прокурора України, встановлено, що народний депутат України Добкін Михайло Маркович у 2008 році, перебуваючи на посаді харківського міського голови, вчинив низку тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності.

Відповідно до вимог Закону про Регламент Верховної Ради України Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 12 липня за участю Генпрокурора розглянув подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Добкіна Михайла Марковича.

Висновок комітету та зазначені подання Генерального прокурора України вам було надіслано на електронну пошту, а також роздано на столах реєстрації у паперовик копіях.

Шановні колеги, зараз прошу записатись на запитання до Генерального прокурора представників фракцій і груп. І прошу Генерального прокурора до трибуни. Прошу провести запис на запитання.

І я ставлю перше питання Генеральному прокуророві про те, щоб він коротко виложив суть справи, яка стосується даного подання. А потім дам відповіді… можливість відповісти всім членам і представникам груп.

Будь ласка, Юрій Віталійович, 3 хвилини на моє питання.

 

17:28:08

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Я хотів би використати можливість і висловити слова подяки депутатам Верховної Ради. Знаю, що сьогодні в суспільстві є багато негативних заяв щодо процесу, який відбувається у Верховній Раді. Багато людей незадоволені прийняттям того чи іншого рішення щодо того чи іншого мого подання. І тим не менше, хочу відповідально сказати – процес пішов. Можливо, цей процес скасування касти недоторканних іде не так швидко, як хотілось би радикалам, навіть не так швидко, як хотілось би мені як Генпрокурору по відношенню до шести депутатів, на котрі я вніс подання. І тим не менше, ще рік тому уявити, що правляча коаліція голосує за позбавлення депутатського імунітету своїх депутатів було неможливим. Тому спільними зусиллями я впевнений, що ми відновимо закон і справедливість у цій країні і в цьому розраховую на більшість чесних і принципових депутатів Верховної Ради.

У зв'язку з цим сьогодні я прошу вас підтримати три подання про скасування депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності, про затримання та арешт народного депутата Добкіна, який, діючи умисно, за попередньою змовою із групою осіб, зловживаючи своїм посадовим становищем голови Харківської міської ради в інтересах  третіх осіб, що сприщило тяжкі наслідки, вчинив кримінальне  правопорушення, передбачене частиною  другою статті 28, частиною другою статті 364 Кримінального кодексу  України в редакції діючого на той момент 2001 року.

Крім того, Добкін Михайло Маркович, діючи умисно в інтересах третіх осіб, сприяв зазначеним особам, забудовникам міста Харкова, в реалізації злочинного умислу щодо заволодіння земельними ділянками на території  міста Харкова шляхом  шахрайства, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною п'ятою  статті 27, частиною    четвертою статті  190 Кримінального кодексу  України.

Слідство встановило, що в результаті дій Михайла Добкіна заяви забудовників, які незаконно, в порушення законодавства оформили себе як житлово-будівельні кооперативи, було  припинено плату  за оренду земельних ділянок, і  в день надходження заявок  на ім'я міського голови сесія без розгляду на відповідній земельній  комісії проголосувала за виділення шахраям земельних ділянок загальною площею понад 77 гектарів.  Оціночна сума…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одну хвилину, завершити, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Зараз триває експертиза для точного встановлення суми збитків, але за нормативною оцінкою землі вона складає не менше 227 мільйонів гривень.

Шановні депутати, це справа, на якій ми маємо припинити так званий земельний дерибан через схему земельних кооперативів. Ваша принциповість  дозволить покласти край цій схемі по всій країні. Прошу проголосувати за всі три моїх подання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам

І слово для запитання надається від  "Батьківщини"  Луценку  Ігорю  Вікторовичу,  будь ласка.  Мікрофон включений, можете говорити,  будь ласка.

    

17:32:09

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановний пане Генеральний прокурор! 

По-перше, дякую за таке довгождане подання. Хочу сказати всім виборцям, що у нас позиція фракції абсолютно монолітна, ми будемо голосувати "за" таке подання. Хотів би задати питання, яке стосується Києва. Омельченко, будучи на аналогічній посаді, діяв аналогічно. Чернівецький, будучи на аналогічній посаді в Києві, діяв аналогічно. Чи можна очікувати в найближчому майбутньому аналогічних подань у Верховну Раду, на соратників цих людей? Чи взагалі пред'явлення звинувачень, згаданим мною особам? Дякую.

 

17:32:57

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. Насправді в цій залі ми вже розглядали питання аналогічних дій в Київській міській раді. І я вдячний Верховній Раді за дачу дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності секретаря Київської міської ради пана Довгого. Досудове слідство в найближчий час пред'явить йому підозру і буде працювати над обвинувальним актом. Щодо інших фігурантів, будемо говорити тоді, коли питання будуть підготовлені слідчими та прокурорами.

Крім того, як ви знаєте, абсолютна більшість тих, хто вчиняло такі дії, не є народними депутатами України і не завжди мені прийдеться приходити на цю велику трибуну. Але слідство об'єктивне, неупереджене і достатньо широкомасштабне з цих питань перевірки земельних афер продовжується.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:33:59

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступне запитання від "Блоку Петра Порошенка" пан Новак її буде озвучувати.

 

17:34:03

НОВАК Н.В.

Шановний пане прокуроре, була дуже здивована вашим поясненням на регламентному комітеті. Чому по Довгому ви вимагали тільки притягнення до кримінальної відповідальності, а по Добкіну також затримання і арешт? Справа в тому, що якщо порівняти кількість гектарів, то, скажімо, Добкін виглядає як дрібний шахрай в порівнянні з Довгим. Там, ви кажете, у вас було тільки зловживання, а тут шахрайство, але я впевнена, що у вас політика подвійних стандартів. Поясніть, будь ласка, чому саме так ви вирішили просити Верховну Раду?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  відповідь, шановний пане Генпрокуроре.

 

17:34:49

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановна пані Новак, я не думаю, що тут хтось виглядає тут дитиною, бо зараз йдеться, наприклад, про епізод в 77 гектарів, а в цілому у місті Харкові було таки методом виведено з власності громади у приватну власність забудовників декілька сот гектарів.

Так, звичайно в Києві це набуло ще більших масштабів, воно досягло півтори тисячі гектарів. Проте, слідчі і процесуальні керівники оцінили по-різному кваліфікацію дій міського голови і секретаря міської ради, у зв'язку з тим є і різна кваліфікація. Одночасно хотів би звернути увагу всіх шановних народних депутатів, в разі підтримання сьогодні мого подання про затримання та арешт цей арешт може відбутися виключно за рішенням суду.

Генеральна прокуратура України на відміну від Національного антикорупційного бюро позбавлена права негайного затримання після рішення про арешт і може виконувати виключно рішення судової інстанції. Майте це на увазі, коли сьогодні будете голосувати за друге і третє моє подання, яке я прошу задовольнити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякуємо.

Будь ласка,  від "Опозиційного блоку" народний депутат  Балицький, ваше запитання.

 

17:36:07

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Балицкий, Мелитополь, Мелитопольский район. Юрий Витальевич, пожалуйста хотелось бы, чтобы была объективность в ваших словах, вы обещали с этой трибуны, что вы будете максимально честны и прозрачны для общества. В городе Мелитополе такая ситуация, за которую Олеся Долгого привлекают к уголовной ответственности, когда мэр нарушает систематически регламент, проводит сессии без кворума. Когда не выполняются решения суда, и неоднократные обращения граждан, тысячи подписей были направлены в ваш адрес, я писал неоднократно депутатский звернення. Покажите свою принципиальность, пожалуйста, это без всякого сарказма, разберитесь в ситуации, что мы могли верить в то, что вы говорите с трибуны, чтобы мы могли ощущать, что в этой стране есть Генеральный прокурор абсолютно не зангажированый политически. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Юрію.

 

17:37:06

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. Хочу ще раз звернути увагу шановних народних депутатів і вас, пане Євгене, зокрема. Кримінальна відповідальність  за зловживання  посадовими обов'язками  наступає тоді, коли такими  діями завдані особливо тяжкі наслідки. В разі, якщо  головуючий на  сесії або  інша посадова особа сесії не тільки порушує регламент,  а приводить до  особливо тяжких наслідків, які  виражаються у  певних збитках для держави, громади або  особи, тільки тоді може бути порушена кримінальна справа. Якщо ви у своєму  депутатському запиті до мене уточните, про що ви маєте… і які саме  дії керівництва Мелітополя ви маєте на увазі, ми однозначно  об'єктивно вивчимо цю ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякуємо.

Будь ласка, від "Самопомочі" Підлісецький. Семенусі передає слово.

 

17:38:01

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановний Юрій Віталійович! По-перше, я  хочу подякувати вам  і всім слідчим Генеральної прокуратури, обласної Харківської прокуратури за справді  зроблену величезну роботу, і це великий крок вперед.

Ви знаєте, що ця схема діяла  з 2008 року, але, на превеликий жаль,  навіть сесіями Харківської міської ради цієї весни Кернес продовжує це робити, я думаю, що ви  про це  проінформовані. Я хочу від вас, я думаю, харків'яни хочуть почути чи вживаються заходи Генеральною прокуратурою, щоб припинити дерибан землі вже цією сесію, вірніше, цією каденцією Харківської міської ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрію, будь ласка.

 

17:38:40

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. З вашого  дозволу я хотів би, взагалі, пояснити,  звідки взялася ця  схема. В 2008 році Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко прийняв революційне рішення: припинити роздачу землі наближеним фірмам в оренду за бросовими цінами і постановив  почати аукціони по землі для  забудови, для власних потреб тощо. Це налякало наближених  до певних міських начальників забудовників, і вони вирішили підстрахуватися, не платити оренду, не  брати участь у аукціонах, а  просто оформити на себе землю безкоштовно в приватну власність, підкреслюю, не в оренду, не в користування – в приватну власність десятки, сотні, а потім і  тисячі гектар землі. Це основна причина  цієї афери. Але потім  вона була настільки цікавою для багатьох посадових осіб, адже квартири за цією схемою отримували не просто громадяни, які платили за них, а вся політична верхівка Харкова: прокурори, міліціонери, депутати, судді –  всі високопосадовці. Їм ця схема так сподобалася, що й сьогодні вона продовжується.

Доповідаю вам. Зараз по окремому кримінальному провадженню оцінюються дії пана Кернеса, який, використовуючи  цю схему, уже цього і минулого року проводить аналогічні, з дозволу сказати, рішення по відчуженню міської харківської землі, і їм буде  також дана законна оцінка прокуратури, а потім судом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

І останнє запитання від фракції, від Радикальної партії. Хто задає? Пан Мосійчук? Три руки піднялося. Хто задає запитання? Народний депутат Чижмарь. Прошу колег спереді сісти, щоб ми його бачили. (Шум у залі)

 

17:40:35

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Юрій Віталійович, однозначно, підтримати подання про притягнення до кримінальної відповідальності треба, і наша фракція підтримає його.

Але в мене питання. Не дивлячись на те, що Президент  прозвітував, що суди в нас змінені і є незалежні і є захищені, ви прозвітували, що реформували прокуратуру, поліція реформувала свої підрозділи, але тим не менше, я бачу, у вашому поданні говориться про те, що Добкін може впливати, опозиціонер Добкін може впливати на органи слідства і суду і тим самим уникнути відповідальності.

То в мене питання: або реформа не пройшла, або ми всі посади прокурорів, суддів продали опозиціонерам, або що це називається? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Юрію, будь ласка.

 

17:41:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. І просив би поважати суддів, прокурорів та поліцейських, які роблять свою роботу без гучних аплодисментів, і тим більше, без фарсу на своїх робочих місцях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Юрію, дуже дякую вам.

Наполягає ще на запитанні до вас, я перепрошую, група "Воля народу", народний депутат Шахов. Будь ласка, мікрофон пану Шахову.

 

17:41:50

ШАХОВ С.В.

Шановні колеги, шановний Юрію Віталійовичу, щиро вдячний за те, що хоча б почали "рухатися брила" в напрямку земельного ринку, в напрямку грабування і так далі.

Хочу звернутися від всієї Луганщини.

Місто Сєвєродонецьк є обласним містом, і я прошу вас, я давав вам звернення на комітеті, звернути особисту увагу, бо там не було мера, там був секретар ради, який приймав рішення по 195 пакетами рішень по землі – грабували.

Будь ласка, прийміть до уваги і прошу вас розслідувати саме в Северодонецьку ці злочини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідь, будь ласка. Пане Юрію, ваша відповідь.

 

17:42:36

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Я думаю, що я вже стільки разів чув це запитання і стільки разів давав на нього відповідь, що вона очевидна. Наступного тижня проведу нараду з цих питань і обов'язково займемося порушеними вами проблемами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Пане Юрію, я прошу залишатися вас, тому що зараз, згідно Регламенту, в нас ідуть депутатські запитання від депутатів вже тепер, не від фракцій, а від депутатів. Я прошу записатися, десять хвилин маємо на запитання від народних депутатів України. Тільки що у нас прозвучали всі запитання від фракцій, тепер – від депутатів.

Шановна пані Тетяна Донець, будь ласка, вам запитання.

 

17:43:23

ДОНЕЦЬ Т.А.

Передаю слово Максиму Полякову.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Пану Полякову запитання передає Донець. Прошу включити мікрофон.

 

17:43:29

ПОЛЯКОВ М.А.

Доброго дня! Пане Генеральний прокурор, позавчора ви виходили і розповідали, і знімали з мене недоторканність. Ми почули на всю країну про  бурштинову мафію. І от вчора ця справа почала розвалюватися. А почала розхвалюватися з того фейку, що не існує ніякої бурштинової мафії. І почалося з того, що викликали будівельника з міста Умані, як начебто свідка по справі по бурштиновій мафії, який займався ремонтом школи, лікарні.

Це про те, що я казав, що це є переслідування особисто мене паном Ситником. Пане Генеральний прокурор, ви зареєстрували статтю 370 ЄДР щодо Ситника. Я прошу зареєструвати також, що не зареєстровано, щодо прослуховування незаконного і мого переслідування, і взяти під особистий контроль. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь.

 

17:44:29

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую за запитання. Але, на жаль, моя відповідь буде, можливо, для вас не такою.

Після рішення Верховної Ради про дозвіл на притягнення вас до кримінальної відповідальності, пане Поляков, вам треба звикати виконувати вимоги правоохоронних органів. Сьогодні на 14.30 ви були запрошені для вручення підозри. Розумію, що у Верховній Раді сьогодні було багато роботи в складних умовах, тому прошу і вас, і принагідно пана Розенблата після завершення голосування за дане питання зайти до кабінету керівника Апарату Верховної Ради, щоб я як Генеральний прокурор міг вручити вам підозру, після чого у вас буде набагато більше можливостей захищати себе в цьому процесі. Я ж буду гарантувати реагування на всі ваші законні, або ваші, або вашого захисту, законні звернення щодо ймовірних порушень під час цього слідства. Але дуже прошу і вас, і пана Розенблата виконати в спокійній умові з вашими адвокатами, які запрошені до цього ж приміщення, певну процесуальну дію, з якої і почнеться цей процес. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане Юрію.

У нас збився годинник. Я прошу 8 хвилин додати, тому що зараз йдуть запитання депутатів, на які вимагають депутати згідно Регламенту 10 хвилин, а вичерпано 2 хвилини.

Наступне запитання – від народного депутата Ляшка. Будь ласка, прошу.

 

17:45:59

ЛЯШКО О.В.

Шановний пане Генеральний прокурор, у мене до вас дуже просте питання. Яка різниця між народними депутатами Довгим і Добкіним? І Довгого, і Добкіна ви звинувачуєте в тому, що вони дерибанили землю, коли займали посади в органах місцевого самоврядування відповідно в Києві і в Харкові. На Довгого ви подали подання про притягнення до відповідальності без арешту і без затримання, на Добкіна ви подали подання про притягнення до відповідальності, арешт і затримання.

Я згоден із пані Новак про те, що в таких ваших діях вбачається упередженість і вибірковість. Адже, якщо вони звинувачуються в однакових злочинах, при однакових обставинах, то відповідно однаково і повинні б відповідати були. Прошу пояснити, чому Довгого ви не просите затримати і арештувати, а Добкіна просите затримати і арештувати. Чи є небезпека втечі Добкіна чи Довгого, чи які інші обставини вимусили вас прийняти таке рішення? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ваша відповідь, шановний пан Генпрокурор.

 

17:47:07

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане народний депутат, звертаю вашу увагу на неоднаковість кваліфікації злочинів у згаданих вами народних депутатів і неоднакові обставини дій, які мають ознаки кримінального правопорушення. Якщо йдеться про пана Довгого, то він був секретарем міськради, а не головою і, наприклад, не мав можливості не підписати рішення сесії. Голова може не підписати, а секретар такої можливості позбавлений.

Також пан Довгий, не встановлені факти його знайомства із тими, хто організував фейкові кооперативи, а щодо пана Добкіна такі факти є встановленими. Тому слідчий, а потім процесуальний керівник кваліфікував дії різних посадових осіб, підкреслюю: різних за статусом посадових осіб, відповідно Київської та Харківської міськради за різними статтями різних злочинів від… на підставі здобутих фактів. Ми керуємося не бажаннями тих чи інших політиків, а виключно здобутими в законному порядку фактами. І вони сьогодні дають нам можливість пред'являти пану Добкіну статтю "Сприяння шахрайству", а в пана Довгого такої можливості, в силу різних обставин, немає.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:48:32

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Бабенко Валерій Борисович.

 

17:48:35

БАБЕНКО В.Б.

Прошу передати слово Полякову Максиму.

 

17:48:40

ПОЛЯКОВ М.А.

Пане Генеральний прокурор, я звертаюсь до вас. Ви казали, що не прийшли на 14:30. Я вчора був в НАБУ і вимагав, щоб мені дали підозру, хоча її повинні були дати в залі ще в день голосування. Я вчора, сьогодні зранку, ви знаєте, оббивав ваші пороги. Я – законослухняний громадянин, буду виконувати, і куди ви запрошуєте, завжди прийду.

Але я вимагаю від вас по 370 статті викликати мене в Генеральну прокуратуру і допитати як постраждалу особу, яку намагалися провокувати. Тому що в ЄРДР зареєстрований з початку тижня, але жодних слідчих дій не надходить. І підготував до вас звернення і прошу дати мені інформацію, які проходять слідчі дії по незаконним діям НАБУ і антикорупційної прокуратури. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

17:49:31

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Дякую, шановний народний депутат. Дозвольте вам ще раз повідомити. Національне антикорупційне бюро України не має жодної процесуальної можливості включати комусь підозру, це виключно прерогатива не детективів, а прокурорів, які працюють в САПі та ГПУ. Наразі, враховуючи, що я вніс подання щодо вас, шановний пане депутат, то я і оголошу вам підозру, після чого підпишу постанову про склад групи прокурорів і функції керівника цієї групи перейде до пана Холодницького. Це перша відповідь. Тому, будь ласка, після завершення цього питання підійдіть і ми оформимо вручення вам підозри разом з вашим адвокатом.

Друге питання. Ви як народний депутат не маєте права вимагати від мене інформацію про слідчі дії, це суперечить рішенню Конституційного суду. Але як людина відкрита я вам гарантую, що ці слідчі дії будуть активізовані буквально з наступного тижня, все буде відбуватися згідно чинного законодавства.

І хочу тут без жодної іронії сказати, що мене особливо тривожить факт імовірного, підкреслюю, імовірного насилля детективами над вашою дружиною. Якщо це буде встановлено то звичайно буде відповідальність.

Тому не сумнівайтеся в моїй і людській, і прокурорській позиції.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І це вже, напевно, буде завершальне запитання. Євтушок Сергій Миколайович. А потім всі фракції будуть мати слово. Зараз завершальне. Будь ласка, Євтушок Сергій.

 

17:51:03

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина", Рівненщина. 

Шановний Юрій Віталійович, я пам'ятаю минуле скликання дуже добре, оскільки працював міським головою у місті Сарни на Рівненщині. Я пам'ятаю як складно було умовити будь-яких суб'єктів підприємницької діяльності вийти на аукціон. І місто Сарни тоді, за що я хочу подякувати депутатам минулого скликання, провели такий, напевно, єдиний аукціон в місті Сарни чим виконали постанову уряду якою заборонялось будь-яке виділення земельних ділянок. Сьогодні наша фракція підтримала зміни до бюджету яким направили на фінансування хлопців, працівників прокуратури, саме для того, щоб ви посили сьогодні боротьбу з такими явищами як зараз відбувається, скажімо, в місцевих радах. Тому у нас до вас прохання, посильте цю роботу, не дайте можливості, промоніторте, як на сьогоднішній день в міських радах виділяються ці землі, чи не проходить те саме, про що ми зараз говоримо в поданні за Добкіна.

Фракція буде голосувати всі три подання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

17:52:11

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Напевно, найкращою відповіддю буде те, що мені приємно, що я агітував за ваше обрання міським головою міста Сарни. А по-друге, я можу сказати лише одне, ми працюємо, працюємо в усіх можливих напрямках і, сподіваюся, що Верховна Рада це оцінює. Я дуже вдячний усій Верховній Раді і вашій фракції зокрема, і всім іншим, хто підтримав підвищення заробітних плат прокурорів, які зараз, після вашого рішення, майже досягають рівня, передбаченого відповідним законом. Впевнений, що вони це оцінять як знак довіри і відповідальності. Це правда, що не всі прокурори є ефективними і навіть не всі є чесними, ми це усвідомлюємо і стараємось змінити ситуацію. Але найкращим доказом цього є не слова, а кримінальні провадження. Ми будемо робити все, щоб вони дійшли до суду і отримали відповідне судове рішення. Дуже дякую всім. Сподіваюся, що зможемо разом очистити і країну, і парламент. Я в даному випадку хочу ще раз підкреслити, в мене не йдеться про полювання за депутатами, повірте. Але йдеться про те, що країна стане сильнішою лише тоді, коли відбудуться скасування рудиментів феодалізму і закон стане однаковим для всіх. Саме тому я прошу вас прийняти відповідне рішення, яке посилить Верховну Раду, посилить парламентаризм і поведе Україну правильною дорогою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Дякую за запитання і за відповіді.

Зараз слово для надання пояснень надається народному депутату України Добкіну Михайлу Марковичу. З трибуни, так? Будь ласка.

 

17:54:19

ДОБКІН М.М.

Уважаемые соотечественники, все, кто смотрит сегодня заседание Верховной Рады, вчера, благодаря прямой трансляции заседания регламентного комитета миллионы наших сограждан могли убедиться в предвзятости и некомпетентности предъявленных мне обвинений со стороны Генеральной прокуратуры. Вчера на каждое их обвинения я предоставил свое объяснение, подкрепленное документально.

Генеральный прокурор, поддерживая претензии следователя, обвинял меня только словами, не предоставив ни одного документа, ни одного доказательства того, что был нарушен закон. Он даже сегодня, понимая всю абсурдность предъявленных мне обвинений, пытается уже более осторожно говорить о якобы совершенных мной преступлениях. Он говорит уже о сприянні какому-то преступлению, о помощи, там, или договоре, или действиях моих в интересах третьих лиц, не называя этих лиц и не называя пострадавшего от моих якобы преступных действий. Я абсолютно уверен, что Харьковский городской совет, который работал во времена, когда я был харьковским городским головой, не принял ни одного противозаконного решения. Сегодня ни одно решение, о котором говорит Генеральный прокурор, не отменено судом, ни одно действие, ни один документ, который я подписывал, не оспаривался прокурорами и до сих пор действующий. Я понимаю, что политическая конъюнктура сегодня такая, что нужно кого-то принести в жертву. Это не очень приятно, когда ты думаешь, что это может коснуться тебя, но это абсолютно почетно, когда это касается таких действий, которые исходят от той власти, которая пытается зубами и когтями держаться сегодня за власть, пытаясь строить из себя борцов с коррупцией, занимаясь делами девятилетней давности.

Уважаемые коллеги, я абсолютно при всем при этом не хочу, чтобы вы подумали, что я прячусь за депутатской неприкосновенностью. Невзирая на всю абсурдность обвинений, предъявленных мне, невзирая на то, что я понимаю истинную цель прокуратуры, они не доведут это дело  до суда.

Это дело рассыплется в ходе досудебного следствия. Главная их задача – спрятать меня в СИЗО и говорить, что у них есть очередная победа, и поставить галочку.

Если мне это суждено, я свой путь пройду, я этого не боюсь. Там живут люди, которые ничем не хуже иногда, которые сидят по неправильным обвинениям, ничем не хуже, а, может быть, даже в десять раз лучше тех, кто их пытается судить за то, что они не делали.

Я прошу депутатский корпус, если это позволяет процедура, прекратить это позорное действие, прекратить все обсуждения. Я призываю депутатский корпус проголосовать за снятие с меня депутатской неприкосновенности. Я сам буду за это голосовать.

Сегодня много дел в стране. А вот эти все "вилами по воде" слова и переливание из пустого в порожнее никому не нужны. Все уже знают цену и прокуратуре, и ее действиям, и ее обвинениям. Готов отвечать за свои поступки и готов защищать себя и перед законом, и против всей репрессивной машины, которую сегодня представляет один из бывших членов провластной коалиции. У меня все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Наступне слово для виступу надається першому заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павлу Васильовичу Пинзенику.

І нагадую, ми ані на йоту не можемо порушити процедуру розгляду даного питання. Будь ласка, пане Павло.

 

17:58:50

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України! Комітет 12 липня за участю Генерального прокурора України і народного депутата Добкіна розглянув подання три: про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата, про надання згоди на затримання народного депутата Добкіна та про надання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо народного депутата України Добкіна Михайла Марковича, які були підтримані та внесені 29 червня 2017 року до Верховної Ради України Генеральним прокурором України та як ініційовані прокурором Першого відділу процесуального керівництва Управління Генеральної прокуратури Миропольцем, який просить розглянути і підтримати вказані подання.

У поданні зазначено, що Добкін, діючи умисно за попередньою змовою з групою осіб, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки, винив кримінальне правопорушення, передбачене частиною другою статті 28, частиною другої статті 364 Кримінального кодексу України в редакції закону від 05 квітня 2011 року.

Крім того, Добкін Михайло, діючи умисно, повторно, в інтересах голови ЖБК "Житлобуд-1" Харченко, сприяв зазначеній особі в реалізації злочинного умислу щодо заволодіння земельними ділянками міста Харкова шляхом обману, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною п'ятою статті 27, частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу України.

Комітет ухвалив висновки, в яких вважаю, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Добкіна Михайла Марковича є достатнім з точки зору поданих матеріалів, законним і мотивованим, оскільки ініційовано і подано належним суб'єктом подання. Певні недоліки подання в частині обґрунтування викладені в мотивувальній частині висновку у свою чергу і ви одержали ці матеріали на столах реєстрації.

Подання про надання згоди на затримання народного депутата України Добкіна Михайла Марковича є законним, оскільки ініційовано і подано належним суб'єктом подання, але недостатньо мотивованим і обґрунтованим. І подання про надання згоди на обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) щодо народного депутата Добкіна є законним, оскільки ініційовано і подано належним суб'єктом подання, але недостатньо мотивованим і обґрунтованим.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз слово надається для виступів від фракцій і груп. Прошу всіх представників фракція і груп, які хочуть взяти участь в обговоренні, записатись на виступ. Будь ласка. Прошу провести запис від фракцій і груп.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

18:02:01

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово народному депутату Німченку. Він передає від  "Опозиційного блоку"  виступ своєму  колезі народному депутату Вілкулу, який буде з трибуни представляти позицію  фракції.  Будь ласка.

 

18:02:12

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины! Сегодня в обществе есть очень много резонансных вопросов,, которые его беспокоят, есть очень много вопросов, которые действительно необходимо  расследовать  (шум у залі) и решать для того, чтобы успокоить общество, для того, чтобы уменьшить радикализацию  и для того, чтобы все знали, что любое преступление будет иметь свое наказание.

Вопрсоы: кто убил Шеремета, кто убил Бузину, трагедия 2 мая в Одессе – эти вопросы не расследуются, мы не знаем ответы на эти резонансные преступления и убийства.

Что мы видим? Власть для того, чтобы надавить на оппозиционного политика  Михаила Добкина, достало закон от 1981 года, подписанный Леонидом Ильичом Брежневым, полным ссылок на достижения Октябрьской революции 1917 года, и по нему  судит Добкина. То есть та власть, которая три года отчаянно занималась  декоммунизацией,  сегодня  законы Советского Союза используют  для расправы над оппозиционным  политиком.

Уважаемые коллеги, Добкин уже 7 лет не мэр. Вопросу этому уже 9 лет. Никаких отмен его нету, никаких  решений суда, никаких протестов прокуратуры. Создается опаснейший прецедент, когда  любого мэра, любого депутата местного совета можно подвесить с целью манипуляций  на десятилетия вперед и задавать такого типа вопросы, это полностью противоречит местному самоуправлению.

Значит, уважаемые коллеги, обращаемся к вам подходить к голосованию по данному вопросу с  точки зрения логики, с точки зрения здравого смысла. Мы понимаем, что  "Оппозиционный блок" неудобен, мы за многие  вещи не хотим голосовать, так это и есть, но преследования по политическим  мотивам – это точно не то, что объединит страну. Страну объединит мир, страну объединит рост заработных плат  и пенсий, страну объединят  общие цели и задачи. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я хочу доєднатися до вимоги колег, що виступати з трибуни потрібно державною мовою, але це має стосуватися всіх фракцій.

Будь ласка,  від "Блоку Петра Порошенка" передають слово народному депутату Капліну, прошу.

 

18:04:54

КАПЛІН С.М.

Очевидним і беззаперечним є необхідність позбавити недоторканності всіх без винятку народних депутатів України. Так само, очевидно, і беззаперечним є необхідність спростити процедуру імпічменту. Очевидним і беззаперечним є необхідність зняти такі самі особливі статуси із суддів і прокурорів, всі мають бути рівними перед законом: проста людина, доярка, Президент, Прем'єр, народний депутат.

Але  користуючись нагодою, що сьогодні мільйони українців дивляться цей ефір, в цей історичний день, справді історичний, користуючись нагодою і присутністю тут керівника САП, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ, всіх народних депутатів, я хочу, за дорученням політради Соціалістичної партії України, членом і керівником, одним з керівником я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, ви виступаєте від фракції "Блок Петра Порошенка", шановний колега,  я вас прошу вас виступати від позиції фракції.

 

КАПЛІН С.М. Я заявляю і прошу Генерального прокурора, керівника НАБУ, керівника САП, порушити кримінальну справу за фактом спроби рейдерства найстаршої партії в Україні Соціалістичної партії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я прошу виключити мікрофон, будь ласка,  і надати слово від "Блоку Петра Порошенка". Хто буде виступати від "Блоку Петра Порошенка"?

Шановні колеги! На нас дивляться зараз наші європейські партнери, давайте покажемо, все-таки, що у нас парламент не зовсім такий як є сьогодні, а європейський парламент.

Шановний колега, зараз… я хочу запитати фракцію "Блок Петра Порошенка" хто представить позицію фракції? Будь ласка,  народний депутат Мельничук і потім народний депутат Гузь. І я дуже прошу, щоб ми дотримувалися  регламенту і під час виступів від фракцій представляли позицію фракцій, а не позапарламентських партій. Дуже дякую.

Будь ласка, народний депутат Мельничук, фракція "Блоку Петра Порошенка".

 

18:07:14

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги!  Шановна головуюча! Звичайно, фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати всі подання. Ми будемо підтримувати  Генерального прокурора України, надіємося   на підтримку залу в цьому питанні. Якщо ми вже обрали шлях  до справедливості, ми мусимо цей  шлях пройти. Тому є Генеральний прокурор, вносить подання, ми всі його підтримуємо, тому  всім бажаю зробити правильний вибір. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за дотримання Регламенту і представлення позиції фракції. Позицію  фракції "Народний фронт" представляє шановний колега Ігор Гузь, будь ласка.

 

18:07:52

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні!  Шановні друзі! Я скажу свою особисту точку зору стосовно цього подонка. Значить,  я не знаю, чи крав він землю, чи ні, чи роздавав її, я буду  голосувати "за"   і  за решт,  і  за притягнення –  це однозначно. Але  мені дуже прикро, Юрій Віталійович, керівництво НАБУ і всім, хто  тут стояв на  Майдані, що ми цього мудака, подонка не притягнули…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу парламент парламентську  лексику…

 

ГУЗЬ І.В. Не перебивайте, будь ласка, рота не закривайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу вас, будь ласка, парламентську лексику…

 

ГУЗЬ І.В. Мені дуже прикро, що ми цього урода за три роки не притягнули за те, що під час Майдану він стояв під російським триколором у Харкові, що під час Майдану він давав завдання вбивати учасників харківського майдану. Тут є присутній Андрій  Білецький, цей   подонок давав завдання вбивати членів організації "Патріот України", які відстрілювалися і стояли за Україну. Він з Кернесом хотів знищити країну, нашу країну в Харкові. І ми за три роки всі от тут, які були на Майдані, разом з Петром  Олексійовичем, який до цього часу прикриває "Опозиційний блок",  не притягнули  їх за це. І вони стоять тут  перед нами, ухмиляються. І зараз побачите,  згадаєте мої слова, що ми не дамо згоди на арешт, бо тут є договорняки. 

Тому мені прикро, мені сумно, мені соромно за себе як учасника Майдану і за кожного з нас, що ми за три роки навіть не підняли пальця, щоб оцю сволоту притягнути до відповідальності. А вона жде, як їхній шеф Янукович, згадайте, який переждав і прийшов до влади. Так от, я хочу сказати, що люди цього нам не простять!

Тому я закликаю кожного громадянина України сьогодні подивитися голосування, хто буде голосувати за арешт Добкіна.

Добкіна – під арешт! Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, дякую.

Я дуже прошу, давайте дотримуватися жорсткої критики, але парламентської лексики. Я вас дуже прошу!

Будь ласка, позицію фракції "Самопомочі" представляє народний депутат Данченко. Він передає слово народному депутаті Семенусі. (Шум у залі)

Будь ласка, пане Романе, я вас прошу, покажіть нам приклад парламентаризму. Дякую.

 

18:10:39

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги, шановні представники Генеральної прокуратури! Закон, справедливість і невідворотність покарання. Це кримінальне угрупування з  2008 року по 2017-й вкрала в громади Харкова тисячу гектарів, зокрема, елітної землі –  "Саду Шевченка", лісопарку. Харків'яни знають. Ці люди нанесли збитки, за оцінкою Харківського антикорупційного центру, шкоду громаді Харкова приблизно на 10 мільярдів гривень, що становить приблизно річний бюджет міста Харкова.

Проте давайте сьогодні говорити відверто: пан Добкін є лише виконавцем цієї афери. Справжнім ідеологом і головною  людиною, яка це організувала, є Геннадій Кернес. Давайте про це будемо говорити чесно. 

Наступне, у мене запитання до Генерального прокурора. Геннадій Адольфович Кернес, слава Богу, не має депутатської недоторканності. Для цього не треба подавати подання до регламентного комітету. Що заважає, якщо сьогодні готові документи по пану Добкіну, що заважає Кернесу вручити підозру? 

Але я хотів би говорити також і про інше. Весь Харків знає, хто приніс війну в наше місто в 2014 році. Я хотів би вам нагадати, показати, зокрема, фото, де Геннадій Кернес з Добкіним під російськими триколорами гукали  "руський мир" в моє мирне місто.  І я хочу спитати: як же так сталося, що через три роки, бо коли ті люди організовували ешелони тітушок з Харкова, з Дніпра, які їхали сюди, в мирний Київ, били, вбивали людей, ці люди досі не притягнуті до відповідальності. Чому ці люди закликали до створень юго-восточних республік, напряму закликали до повалення конституційного ладу? Де ж справедливість, Юрій Віталійович? Де відповідальність? І це не риторичні питання, я переконаний, що харків'яни хочуть бачити правду, ці люди мають притягнути до відповідальності, непокаране зло має властивість повертатися.

Сьогодні фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде голосувати за всі три подання. Але це лише перший крок, справжнім вирішенням цієї проблеми кругової поруку – зняти з нас усіх раз і назавжди депутатську недоторканність.  Тільки так ми станемо рівними перед законом і перед людьми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Мосійчук представить позицію... Позицію фракції Радикальної партії представляє голова фракції народний депутат Ляшко.

 

18:13:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Щойно було голосування за бюджет, мільярди гривень майже коштів, виділено на Генеральну прокуратуру, це більше, ніж на медицину, на освіту, на спорт, на культуру разом узяті. Яку державу ми будуємо,  в мене просте питання. В мене питання до тих, хто голосував за цей мільярд на прокуратуру, до "Батьківщини", до трьох депутатів від "Опоблоку", до олігархічних груп.

Ви голосуєте для чого цей мільярд до 5 мільярдів, які вже є? Для того, щоб… це ваш хабар за те, щоб вас не трогали, за те, щоб на вас не подавали? Чи це плата за те, що Генеральний прокурор Луценко виконує політичні замовлення Президента Порошенка?

Ви всі розказуєте про підвищення пенсій, про підвищення зарплат. У вас зараз йтиме пенсійна реформа, яка забирає в пенсіонерів право на отримання пенсії. Ви замість того, щоб дати пенсіонерам по 100 гривень, ви даєте мільярд Луценку на прокуратуру. Це я до того, що в цьому залі постійне фарисейство, і, справді, як сказав мій колега з "Народного фронту" Ігор Гузь, договірняки. Тому що давати в цих умовах мільярди на прокуратуру, замість того щоб дати на дороги, на школи, на лікарні, на пенсії, на зарплати, ви будуєте державу деспотії, державу, яка використовує правоохоронні органи, органи прокуратури для зведення політичних рахунків.

Я хочу звернутися до Генерального прокурора шановного Юрія Луценка. Позавчора, коли ви були в парламенті, ви вийшли з парламенту з двома кримінальними провадженнями, які були порушені - дякую Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, - за моїми зверненнями. Одне кримінальне провадження – за фактом незаконного вашого призначення на посаду Генерального прокурора, друге кримінальне провадження – за фактом недостовірної вашої декларації, невнесення майна і несплати податків.

Керівник САП – ваш безпосередній підлеглий. У мене питання: про яке об'єктивне розслідування кримінальних проваджень проти Генерального прокурора може йти мова, коли ці кримінальні провадження проти Генпрокурора будуть розслідувати його підлеглі?

Я звертаюся до вас, пане Генеральний прокурор. На час проведення розслідування антикорупційного за вказаними кримінальними провадженнями ви повинні написати заяву до Президента – і бути відсторонені від посади, для того щоб забезпечити об'єктивність, прозорість і незалежність антикорупційного розслідування відносно вас, для того щоб ви не зловживали посадою Генерального прокурора, для того щоб не дати можливості проводити проти вас антикорупційні розслідування.

Що стосується Добкіна, у мене просте питання до вашої команди, регіонали: а де ваш лідер Бойко? Чому він не захищає чому він сховавсь? Не тому, що домовився з прокуратурою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Не тому він сховався, і нема його зараз, що домовився з прокуратурою, щоб на нього подань не було? В мене питання до Юрія Луценка, а чому нема подання на Бойка? Вся країна знає: півмільярда доларів на вишках Бойка вкрали. Для чого ви Бакуліна крайнім робите?

А чому Льовочкіна подання немає? Вся країна знає, чому нема цих подань, – тому що це договорняки з владою. Не дуріть людей.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

18:17:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Партії "Відродження" слово для виступу надається Писаренкові Валерію Володимировичу, будь ласка.

 

18:17:26

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, ви знаєте, я за освітою юрист, довго працював адвокатом. І коли я зараз дивлюсь на те, що відбувається в залі, мені дійсно сумно.

Кожен з вас може любити або не любити Добкіна, кожному може подобатися те, що він робив як мер, як він робив як губернатор, що він робить як політик і які в нього думки з приводу всього, що відбувається в країні. Але я хочу звернути увагу, що ніхто з вас не вийшов і не сказав про те, що Генеральний прокурор написав подання. Ніхто не хоче сказати, а винен Добкін в тому, що йому приписують, чи ні.

Комусь він не подобається через свої погляди. Я хочу сказати, що я знаю Михайла Марковича як одно з найкращих мерів України тих часів. Ті, хто знають Харків, ті, хто був у Харкові, бачать, як змінилося це місто за останні десять років. Я хочу сказати, не зважаючи на важкий стан у країні, на сьогодні це залишається містом і регіоном номер один за соціально-економічним розвитком. І я хочу вам сказати, це велика заслуга в тому числі Михайла Марковича Добкіна.

Сьогодні, якщо ви хочете його судити за його погляди або інші справи, будь ласка, судіть, але підіть у той спосіб, який передбачений Конституцією, зверніться до Генерального прокурора, він внесе подання. Якщо ви хочете говорити про те, що сьогодні у нас є тут, в сесійній залі, будь ласка, почитайте і скажіть, хто потерпілий? Їх немає. Де вся ця земля, яку нібито було привласнено? Вона сьогодні вже знову в комунальній власності.

Що відбувається на тих землях, про які ми тут слухали? А відбувається те, що там живуть тисячі харків'ян, які отримали житло в тих умовах, коли по всій країні це було зробити дуже важко. І простих харків'ян, не тільки тих, про яких розказують.

Тому, шановні колеги, ми з вами багато говоримо про демократію, про погляди і про все інше. Якщо ми з вами не навчимося судити або говорити про людей по тих фактах, які ми маємо, то, звичайно, ми з вами отримаємо дуже поганий результат.

І, Михайло Маркович, ми не можемо піти вам на зустріч на ваше прохання, ми не будемо підтримувати ці подання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції "Батьківщина" запрошується до слова Соболєв Сергій Владиславович. Будь ласка.

 

18:20:19

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, колись зал повинен був відверто почати розмову. Бо я от попередніх послухав виступаючих, які тут нам розказували про все: і біографію Юрія Віталійовича, і як прокуратура фінансується – а я так і не почув, а будуть вони голосувати за позбавлення Добкіна недоторканності, за затримання і за арешт. Чи знову тінь Ахметова в цій залі?

Друге питання. Юрій Віталійович, із 27 голів обласних адміністрацій і голів обласних рад в Україні засуджений лише один – запорізький голова обласної ради, який організовував вивід тітушок, які били людей на запорізькому Майдані, які організовували приїзд в Київ тих нелюдів, які в Маріїнському парку добивали живих, які ледь дихали. Хтось про це забув? Я ніколи  цього не забуду, бо я на відміну від багатьох, хто протирав штани у Януковича в уряді, я був на Майдані, і я цього ніколи не забуду.

Друге. Юрій Віталійович, ніяких договорняків не може бути. Зверніться до своєї фракції. Конституційний Суд вже пройшов,  а тепер треба голосувати три подання, не вийде знову сховатися, позбавити недоторканності, а по арешту і затриманню сховаються із цієї зали, бо гарантували на переговорах цього не робити.

Я вдячний "Народному фронту", бо там багато представників Харківщини, вони пам'ятають і пам'ятають не зеленку, це детский лепет. А пам'ятають "Оплот", який і до цього часу є бойовим підрозділом спецслужб Російської Федерації, які сьогодні і далі знущаються над нашими військовополоненими, яких не передають. Тому зараз це не питання просто землі, це питання нашого відношення до минулого. І так само, як фашизм і російський фашизм, який ми ніколи не забудемо, буде і повинен бути покараний, повинен бути покараний будь-хто, хто дозволив собі перейти межу людськості, людяності.

Саме тому наша фракція над відміну від тієї, яка тут розпиналася, скільки грошей пішло на прокуратуру, я вдячний, що на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру пішли кошти, коли, накінець-то, зможуть вони підняти всю нечисть в Україні, чого не робилося ніколи –  ні після Помаранчевої революції, ні зараз. Саме тому наша фракція буде голосувати за позбавлення депутатської недоторканності, за затримання і за арешт. І подивимось, хто за це не проголосує. Вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили, так?

Отже, колеги, виступи від фракцій і груп завершені. Зараз я прошу провести запис від народних депутатів України. Прошу записатись, хто має бажання взяти участь в обговоренні. Будь ласка.

Ленський Олексій передає слово для виступу Олегу Ляшку.

 

18:24:12

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги депутати! Ті, хто голосував за бюджет і не розібрали, за що голосували. Майже мільярд гривень, які були виділені на прокуратуру, вони не йдуть на САП. Он сидить спеціалізований антикорупційний прокурор Назар Холодницький, попитайте в нього.

Тому що Спеціалізована антикорупційна прокуратура іде іншим бюджетним рядком. І той мільярд, який ви, шановні колеги, забрали в українців для того, щоб допомогти Порошенку і Луценку, ви не на боротьбу з корупцією даєте. Ви даєте на те, щоб Генеральна прокуратура встановила собі зарплати "космічні" замість того, щоб встановлювати "космічні" зарплати вчителям, лікарям, військовослужбовцям, шахтарям, металургам, селянам. У вас є мільярд гривень у бюджеті, щоб підняти і встановити "космічні" зарплати працівникам прокуратури.

Тому давайте не обманювали людей. Ви не на боротьбу з корупцією дали, а ви розплатились за ваші договорняки з прокуратурою за рахунок платників податків, віддавши мільярд гривень, який, я ще раз кажу, почуйте, на прокуратуру виділили більше, ніж на освіту, на медицину, на культуру, на спорт разом узяті.

Коли в сороковому році міністр фінансів Британії прийшов до британського Прем'єра Черчіля з бюджетом воюючої країни і в цьому бюджеті були зменшені видатки на культуру, британський Прем'єр Вінстон Черчіль задав просте питання: "А за що ми тоді воюємо?" Воююча Британія, яка потерпала від нальотів гітлерівського Люфтваффе, ні на копійку не зменшила видатку на культуру і на освіту!

А ми, замість того, щоб фінансувати культуру, освіту, медицину, бібліотечну справу, замість того, щоб розвинути націю майбутнього, замість того, щоб дати українцям знання, дати нашим людям здоров'я, дати їм конкурентний капітал, який дасть можливість бути сучасним і в цьому глобальному світі, ми фінансуємо Президента, ми фінансуємо прокуратуру, і ми фінансуємо суддів. Ми будуємо… Ви, парламентська коаліція, при підтримці тих, хто голосує за ці закони, ви будуєте державу без майбутнього. Не має держава майбутнього, де на першому плані фінансування судів і прокуратури. Німецький канцлер Бісмарк казав: хто не фінансує школи, буде фінансувати будівництво тюрем. Я закликаю вас фінансувати не прокуратуру і тюрми, а фінансувати школи, освіту, медицину, майбутнє української нації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується Барна Олег Степанович. Пане Олегу, будь ласка.

 

18:27:29

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Христу! Дивні речі творяться серед деяких членів демократичної так званої опозиції. Ми вимагаємо в країні наведення порядку, щоб був він на вулицях, боролися із олігархами, корупціонерами, але при цьому зменшили фінансування тих, які нас захищають і мають підставляти свої груди з бандитами. Ми домагаємося і вимагаємо від Генпрокурора, слідчих і інших професійності в судах по захисту інтересів країни проти корупціонерів міліонерів-олігархів, але не фінансуємо і не даємо їм зарплату. Досить згадати те, що адвокат кожного такого олігарха отримує за годину більше ніж рядовий прокурор за місяць. І ми проголосували Закон про ……. прокуратури, оновлення  прокуратури, оголосили конкурс, дали надію гарним слідчим і юристам, що вони будуть мати підвищену зарплату, і ми самі ж їх обманули – не даємо таку зарплату. То ким ви хочете наводити порядок у країні, коли всі професіонали юридичної справи втікають на зарплату і на роботу до олігархів.

І коли ми зараз говоримо про зміни Конституційного Суду, так звана демократична опозиція блокує трибуну. Нарад вимагає пенсійної реформи – блокують трибуну. То це ваша робота замість того, щоб приймати законодавство і замість того, щоб приймати закони, йдете, берете перерву замість того, щоби обговорювати  деякі спірні питання, то ви біжите на вулицю і підбурюєте скликаний вами народ. Більше того, навіть ті, які деякі підбігають напідпитку чи взагалі в дуже сумнівному стані, починають накидатися, обзивати, оббріхувати, погрожувати і з-за спини штовхати, то підло. То ви представляєте цю нову демократичну опозицію? Шановні, схаменіться! Або будуємо державу, або руйнуємо і якщо будуємо, то разом, а якщо руйнуємо, не подобається –  мандати склали  і на вулицю або в АТО, і наводьте порядок! Слава Україні!     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Купрієнко Олег Васильович.

 

18:30:10

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко,   фракція  Радикальної партії Олега Ляшка.

Шановні народні депутати, сьогодні ми, зараз. будемо приймати серйозне і важливе рішення щодо зняття  недоторканності, затримання і  арешт народного депутата Добкіна. Я член регламентного комітету, крім того фаховий юрист і дуже досконально вивчив це подання, в мене виникає дуже великий сумнів, а чи не є це великим договорняком між владою і  тими, хто їй підспівує з того кутка. І сьогодні ми це підспівування бачили за голосування за Закон про  Конституційний Суд, за ряд інших законів, які зараз, мабуть, будуть голосуватися, за ту ганебну пенсійну реформу, за медичну реформу. І виникає питання: так ми боремося із тими залишками злодійської влади, які сидять у Верховній Раді, чи домовляємося про те, щоб під видимістю цієї боротьби на виході нічого не було.  Я вам точно  кажу, що з такою професійною підготовкою кримінальних проваджень, які маємо зараз, справа закінчиться  в Європейському суді штрафом на  Україну. Так ми цього добиваємося, чи держава має бути сильна і в тому  числі садити в тюрми злодіїв і бандитів так, щоб вони звідти не виходили. Я не захищаю Добкіна. Всі ми знаємо, що робилося в Харкові і що там було, і скільки там крали тієї землі. Але сила держави не в тому, що скільки бандитів і злодіїв ходить по вулицях, а в тому, як ця держава вміє їх заховати туди, де вони мають сидіти, в даному випадку це дуже велике питання.

І, знову ж таки, повертаючись до великих захисників прокурорської держави, які з цієї високої трибуни розказують як нам треба ще майже мільярд віддати в прокуратуру? Мабуть для того, щоб найняти професорів і викладачів юридичного факультету, щоб вони їх навчили хоча б подання грамотно писати і розібралися в юридичних термінах, щоб не дурити людей тим, що ми от зробили подання, великих злодіїв похапали, а на виході не буде нічого. Чому ж тоді із 20 членів фракцій тільки 10 приходять та голосують? Де ж лідер заховався великої фракції і не керує своїми, вибачте, воїнами, які сидять у залі, як їм голосувати? Чи це не є знову політичними договорняками?

Тому, шановні громадяни України, не слухайте гасел, а дивіться, як казав Козьма Прутков, зри в корень, що вийде з того, що за великими гаслами може вмерти, не народившись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І заключний виступ Парасюк Володимир Зіновійович.

 

18:33:16

ПАРАСЮК В.З.

Ви знаєте, я попрошу хвилинку увагу. Юрій Віталійович, пані Ніна, я одну хвилинку. Роман Семенуха показав нам всім цю фотографію і це дуже доречно. От за цю подію мало бути подання у Верховній Раді, от за це він мав відповідати.

Юрій Віталійович, я вас прошу послухати одну хвилину, я не так часто тут виступаю. Ваш син був в АТО, він з'їв свою ложку війни і, ви знаєте, ви напевно сиділи вдома і кожен день думали, а чи вернеться син додому чи не вернеться? А цю війну в нашу Україну привів він і всі його поплічники, які разом там сидять.

Я хочу звернутись до депутатів, які мають відношення до Донецької, Луганської області, яка є їхньою рідною землею. Оце він привів на ваші землі війну, він все зробив для того, щоб ваші діти не ходили в рідні школи, щоб вони не відвідували бабусь в рідних селах, він все для того зробив. І він все робить для того і надалі. Я розумію, у вас зараз є якась між собою домовленість, але побійтесь Бога, ви подивіться, що робиться з дітьми колишніх регіоналів, з дітьми Герман, з дітьми Януковича.

Завжди пам'ятайте, влада є і влади потім може і не бути, ніхто ще не обманув завтра, ніхто ще не обманув справедливість, завжди добре про це пам'ятайте. Якщо завтра станеться щось не так у вашій сім'ї, чи у ваших долях не звинувачуйте себе, не шукайте і не оправдовуйте себе, ви будете знати за що ви відповідаєте. Бо ви вже думаєте як зробити так, щоб він сьогодні пішов додому, він має, вибачте, за слово, не сидіти в тюрмі, він має бути відправлений, я не знаю навіть куди і ізольований від суспільства. Тому що такі люди тільки сіють зло.

Пам'ять за всіма людьми, які загинули на Майдані, які загинули в АТО, їх вже тисячі. Побійтесь, будь ласка,  те, що вони дивляться на вас з небес, і опам'ятайтеся. І давайте його відправимо туди, де йому місце. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Виступи від народних депутатів України завершені. Зараз надаю ще хвилину для репліки Бойку, його прізвище було згадане в образливій формі. Будь ласка,  включіть мікрофон, одна хвилина, Юрій Бойко.

Включіть мікрофон. Мікрофон неввімкнений, ви можете вийти до трибуни, пане Юрій? Будь ласка, до трибуни, одну хвилину.

 

18:36:32

БОЙКО Ю.А.

Шановні народні депутати! Наша  фракція не підтримує подання  на зняття депутатської недоторканності з нашого колеги депутата Добкіна, тому що  ми вважаємо, що це  справа політично вмотивована  і  не має жодної перспективи, він правий.

Але хочу сказати інше. Я думаю, що  за всіма дискусіями, які  точаться в залі з боку  народних депутатів, які намагаються привернути до себе увагу, я думаю, що вам шановні народні депутати, які входили в правлячу коаліцію, треба готуватись до  іншого. Треба готуватися до  відповіді перед власними виборцями, чому так  сталося, що через три роки  після того, як ви прийшли до  влади, сформували коаліцію, ви  самі згідно електронних декларацій стали заможними людьми, а люди, які  вас привели до влади, в тому числі  і на цьому Майдані, значно ззубожіли. І на це питання  готуйтесь відповідати, а всі  ці дискусії зали – це байдуже, готуйтесь  відповідати перед людьми яких ви обманули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І,колеги, ми переходимо до заключної частини обговорення, це є заключні слова. І першому я надаю  заключне слово Генеральному прокурору України  Юрію Віталійовичу Луценку. 

Юрій Віталійович, прошу до трибуни.

 

18:38:05

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, підсумовуючи обговорення, я вважаю за необхідне  все ж таки звернути вашу увагу  на неприпустимість поливання бруду тих, хто робить  свою роботу.

Сьогодні в  цьому залі при голосуванні за бюджет   були  використані кошти, які принципові, і прокурори повернули в державу 1,5 мільярда доларів, вкрадених мафією Януковича. І саме з них сьогодні ви, шановні народні депутати, в тому числі фракція, яка  найбільше тут роздирає горло за трудовий народ, віддала  армії 4 мільярда. Це з  цього спецконфіскату. Сільській медицині, в фельдшерсько-акушерські пункти і швидкій допомозі – 4 мільярда. Це з цього  покурорського спецкофіскату.

Поліції, Нацгвардії – ще 1,2 мільярда. Це з цього, конфіскованого  у мафії… коштів. На дороги – ще один мільярд. Тому добавлених 600 мільйонів на прокуратуру – це виконання вами встановленого розміру зарплати.

Припиніть займатися популізмом! Хочете чистити країну – платіть тим, хто виконує свою роботу достойно і сьогодні приходить з результатом!

Друге. Генеральна прокуратура за минулий рік повернула державі  94 тисячі гектар землі – 94 тисяч гектарів землі! Генеральна прокуратура за минулий рік повернула 12 мільярдів гривень по представництву в судах, а цього року ми вже повернули 1,2  мільярди … 1,3 мільярди доларів, і до Дня незалежності ще дамо.

Прокуратура працює. Покажіть, як працюють народні депутати. Три рази натиснути кнопку "за"  за притягнення до відповідальності, затримання і арешт. І це буде така сама "ударна" робота, яку демонструють чесні прокурори.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Хочу сказати, що через три хвилини вже відбудеться голосування. Тому я прошу Секретаріат Верховної Ради  України запросити депутатів у зал і голів фракцій запросити депутатів у зал.

Зараз до заключного слова  запрошується народний депутат України Добкін Михайло Маркович. Будь ласка, до трибуни.

Прошу запросити депутатів у зал, і прошу всіх  зайти в зал і підготуватися до прийняття рішення.

 

18:40:53

ДОБКІН М.М.

Уважаемые соотечественники! Я благодарен всем, выступившим с этой трибуны депутатам, потому что именно благодаря их выступлениям уже ни у кого не осталось сомнений, что претензии ко мне сугубо политические и к экономике не имеют никакого отношения.

Я имел честь работать харьковским городским головой. Для меня это – большая честь. Свою честь на свободу я не променяю. Голосуйте, принимайте любое решение, а там посмотрим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І до заключного слова запрошується перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Васильович Пинзеник, будь ласка. З місця, включіть мікрофон з місця, будь ласка.

 

18:41:51

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет постановив три висновки з приводу всіх трьох подань, ви ознайомилися з ними, володієте всією повнотою інформації, маєте можливість прийняти зважене і правильне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Таким чином, ми переходимо до прийняття рішення. І я кожне з подань буду ставити окремо на голосування. І я прошу усіх приготуватися до прийняття рішення, зайти в зал і приготуватися до голосування.

Отже, першим я ставлю, відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ставлю на голосування питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Добкіна Михайла Марковича. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, прошу голосувати.

 

18:43:16

За-288

Рішення прийнято.

Наступне, відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ставлю на голосування питання про надання згоди на затримання народного депутата України Добкіна Михайла Марковича. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, прошу голосувати.

 

18:43:59

За-250

Рішення прийнято.

Відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ставлю на голосування питання про надання згоди на обрання стосовно народного депутата України Добкіна Михайла Марковича запобіжного заходу у виді тримання під вартою (арешту). Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

18:44:41

За-242

Рішення прийнято.

Я інформую Генерального прокурора України, що, згідно частини дев'ятої статті 221 Регламенту, всі три подання, які були подані у Верховну Раду України, були прийняті.

Будь ласка, 3 хвилини, Генеральний прокурор України. Я вас проінформував.

 

18:45:16

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати, хочу ще раз подякувати вам за прийняті рішення. Одночасно прошу зайти до кімнати Керівника Апарату Верховної Ради народному депутату Полякову та Розенблату, народному депутату Добкіну Михайлу Марковичу оголошую виклик до Генеральної прокуратури України завтра на 14:00. Сподіваюся, до цього часу суд прийме всі необхідні рішення, які дадуть нам можливість реалізувати рішення Верховної Ради України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Розгляд питань про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Добкіна завершене всіма позитивними рішеннями.

Шановні колеги, я даю слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко. Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

18:46:20

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу звернутися зараз до сесійної зали від імені фракції "Блок Петра Порошенка". Порядок денний сьогоднішнього дня було заздалегідь сформовано, і всі знали, що рівно о 17-й годині буде стояти важливе питання – зняття депутатської недоторканності. Я хочу сказати, що сьогодні наш парламент міг проголосувати десятки важливих законів. Ми бачили ганебний зрив сьогодні роботи парламенту. Ми бачили, коли в людей руки були зайняті мегафоном, а не картками, для того, щоб не голосувати за пенсійну, за медичну реформу, за ключові інші реформи. Чому це робилося? Тільки для того, щоби прагматизм було в цій залі замінено популізмом.

Я хочу звернутися до виборців і назвати тих, хто намагався сьогодні під популістськими гаслами зірвати роботу парламенту. Це була фракція "Самопоміч", яка другий день підряд намагалася зірвати нашу роботу. І хочу подякувати всім колегам, які насправді сьогодні, так само сьогодні працювали дуже коректно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Колеги, увага, увага! Зараз дам репліку. Одна хвилина репліки, і ми переходимо до пенсійної реформи. Не зривайте пенсійної реформи. Хвилина репліки, Олег Березюк. Одна хвилина.

Хто? Соболєв, будь ласка.

 

18:47:49

СОБОЛЄВ Є.В.

Я хочу ще раз нагадати, що "Самопоміч" пропонувала вчора і сьогодні. Наше перше рішення, яке ми пропонували… (Шум у залі) Наше перше рішення, яке ми пропонували, - зняти недоторканність з Добкіна. Наше друге рішення, яке ми пропонували, - прийняти Закон про обмеження недоторканності усіх народних депутатів. І наше третє рішення, яке ми пропонували, - прийняти Закон про Антикорупційний суд. Тому що який суд зараз буде судити Добкіна, який суд буде судити Розенблата чи який суд буде судити Полякова? Це рішення, які ми пропонували. І одразу голосувати за зміну правил в охороні здоров'я і виплаті пенсій. А ви весь день ділили бюджет, бо те, що вас цікавить,  це гроші платників податків!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я, коли оголошував перерву, я говорив, що після перерви переходимо до пенсійної реформи, яка стоїть. І ми переходимо до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (6614) і всі альтернативні.

Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати і підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

18:49:20

За-144

Колеги, 144. Я прошу колеги, – увага! увага! увага! – ми продовжили засідання до 8-ї години. Я прошу вас підтримати розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати. Підтримуємо реформу, колеги! Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

18:49:58

За-190

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді міністра соціальної політики Реву Андрія Олексійовича. Будь ласка.

Колеги, я запрошую всіх авторів альтернативних законів, всі автори будуть виступати. Будь ласка.

 

18:50:16

РЕВА А.О.

Шановні народні депутати, цього рішення і цього розгляду сьогодні цілий день чекають 12 мільйонів наших пенсіонерів. І напевно це питання, яке зараз розглядається, воно є ключовим і найважливішим за сьогоднішній день. І тому я прошу послухати те, що я скажу.

Пенсійна реформа, яку сьогодні я презентую, законопроект 6614, напрацьований урядом протягом року разом з експертним середовищем, соціальними партнерами, міжнародними експертами. Він пройшов розгляд в Національній раді реформ. Передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року для більш як 5,6 мільйонів пенсіонерів. Передбачає наближення підвищення соціальних стандартів з 1 грудня до 1 жовтня ще для майже 3,5 мільйонів наших пенсіонерів. Передбачає скасування оподаткування пенсій. Передбачає ряд інших позицій, які дозволять підвищити рівень пенсійного забезпечення, зокрема припинити зрівнялівку, запустити механізм автоматичного перерахунку пенсій щорічно, що дозволить подолати бідність, подолати негативні процеси, які є в пенсійній системі. І саме головне, це наш перший крок на шляху реформування пенсійної системи.

Наступним – це реформування системи пенсійного забезпечення військовослужбовців. І саме головне, перехід до другого рівня пенсійного забезпечення, розгляд питання щодо введення накопичувальної системи.

Цей законопроект є універсальним, він включає в себе всі положення, які є в альтернативних законопроектах. Ми відкриті для…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

18:52:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину звершити, будь ласка.

 

РЕВА А.О.  Ми відкриті до того, щоби під час другого читання, до другого читання, врахувати всі ті позитивні моменти, всі пропозиції народних депутатів, які будуть висловлені, для того, щоб підготувати такий проект закону, який об'єднає зал, тому що не може окремого закону для більшості і для меншості. Пенсійна реформа – це наша спільна справа. Я прошу вас підтримати законопроект у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми переходимо до альтернативних законопроектів, шановні колеги. І, будь ласка, зараз слово народному депутату Капліну. Народний депутат Каплін, ваш законопроект, дві хвилини, по пенсійній реформі.

 

18:53:14

КАПЛІН С.М.

Профспілки, Соціал-демократична і Соціалістична партія підготували свій варіант справжньої реальної пенсійної реформи.

Я б хотів перед цим звернутися до українських громадян, ті, хто вже у віці. У 1990-91 році ви могли купити один батон за 22 копійки, пенсія тоді складала 132 карбованця. У 2017, в цьому році, ви можете купити одну хлібину за 9-8 гривень. 

Пенсія сьогодні середня реальна – 1300-1400 гривень. В 1991 році ви могли купити 600 хлібин, в цьому у 6 раз менше! Кожного місяця всі ці 27 років олігархи, прем'єри і президенти обкрадали вас в середньому в місяць на 9-8 тисяч гривень.

Наша політична сила, Соціал-демократична партія, Соціалістична партія України, яку хотів вкрасти Аваков, але не зміг, пропонує свій варіант реформи. Перший крок. Індексація пенсій до рівня, коли людина може вижити! Це мінімум 9 тисяч гривень і це стандарти Організації Об'єднаних Націй.

Друге. Визнати Пенсійний фонд банкрутом і почати процес його санації. Повернути у ренатів ахметових, коломойських і іншого олігархату все, що вони вкрали за ці 27 років! Наповнити Пенсійний фонд. Примусити їх збільшити частку фонду оплати праці у собівартості до рівня європейського. І ви через ці кроки підвищення ставок податків для олігархів зможете отримати гідну зарплату і після виходу на пенсію – гідну пенсію.

Все, що пропонує сьогодні уряд, профанація і подачка. Вона не змінить життя пенсіонерів, які дали цю країну нам з вами і доручили нам дбайливо ставитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний колега! Будь ласка, зараз слово для альтернативного законопроекту надається народному депутату Юрію Павленку, який є співавтором цього законопроекту разом з пані Королевською і вона делегувала йому право презентувати законопроект. Прошу.

 

18:55:41

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні народні депутати України! Шановні члени уряду! Необхідність модернізації пенсійної системи, очевидно, не викликає  ні в кого сумніву. Разом з тим, можуть бути різні шляхи такої модернізації. Один із них запропонований урядом. Це шокова, так звана, нібито пенсійна реформа.

І інший варіант пропонуємо ми, представники "Опозиційного блоку". Детально ознайомившись з так званою пенсійною реформою від Кабінету Міністрів, ми бачимо, що фактично рішенням уряду, уряд пропонує збільшити мінімально необхідний страховий стаж з 15 до 35 років, а це приховане підвищення пенсійного віку. І це не політична заява, це вам підтвердять будь-які експерти з соціальних питань. Тому, якщо ми сьогодні підтримаємо урядову пенсійну так звану реформу і підемо по шоковому шляху, що призведе до того, що на пенсію люди зможуть виходити в кращому випадку в 65 років; пенсії не будуть індексуватись та підвищуватись; лікарі, вчителі, соціальні працівники не зможуть достроково виходити на пенсію; врешті-решт кількість пенсіонерів скоротиться до мінімуму.

Хочу звернути увагу, що пропонована урядом так звана реформа не здатна вирішити існуючої проблеми в системі пенсійного забезпечення України. Вирішити її можливо лише одним шляхом – відновити економіку, створити робочі місця та легалізувати заробітні плати.

"Опозиційний блок" пропонує своїм законопроектом, зокрема: встановити мораторій на підвищення страхового стажу і пенсійного віку; вже сьогодні скасувати обмеження у виплаті пенсій для працюючих пенсіонерів; запровадити щорічну індексацію пенсій; осучаснити всі раніше призначені пенсії; визначити механізм виплати пенсій особам, які проживають на неконтрольованій території; наблизити розмір мінімальної пенсії до фактичного розміру прожиткового…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний колего. 30 секунд.

 

18:58:00

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Ми вважаємо, що сьогодні надважливо повернути довіру людей до пенсійної системи. Закликаю зал сьогодні об'єднати свої зусилля, аби провести такі зміни у пенсійній системі, що дозволять українським пенсіонерам мати вже сьогодні пристойну пенсію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже.

Зараз, будь ласка, альтернативний законопроект народного депутата Семенухи. Я просто, підняли руку там.

 

18:58:31

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

На превеликий жаль, уряд так і не впорався з поставленим, справді, амбітним завданням – провести повноцінну пенсійну реформу. Адже те, що нам запропоновано, навряд чи можна  називати глибокою пенсійною реформою. Так, треба негайно підняти людям  пенсії і скасувати  ганебний дискримінаційний коефіцієнт для працюючих пенсіонерів. Але  на цьому добрі новини закінчуються, бо фактично уряд  завуальовано, через збільшення  страхового стажу збільшує пенсійний вік і давайте про це чесно говорити.

Далі. Зменшується пенсія майбутнім пенсіонерам, бо коефіцієнт оцінки страхового стажу з 2018 року змінюється з 1,35 до одиниці.  Ми виправляємо помилки уряду  і депутатами  фракції "Самопомочі" напрацьовано альтернативний  законопроект, який покликаний зробити перший крок, провести аудит Пенсійного фонду  України публічною компанією  і в кінці цього процесу створити єдиний реєстр усіх отримувачів соціальних виплат.  Ми забороняємо підвищувати пенсійний вік, ми забороняємо і не впроваджуємо підвищення єдиного соціального внеску для підприємство, для шкідливих умов  праці, ми залишаємо  коефіцієнт 1,35 для того, щоби люди, які вийдуть на пенсію в 2018 році, отримували більші пенсії, ніж це  передбачено цією ініціативою, ми скасовуємо спец. пенсії, цей рудимент радянської системи всі мають бути  рівні серед рівних і найостаннє, ми прибираємо з Пенсійного фонду, з його видатків усі невластиві виплати,   окрім виплат за страховим стажем.      

Шановні колеги, ми закликаємо парламент,  Кабінет Міністрів разом напрацювати на осінь   справжній законопроект  пенсійної  реформи, який запровадить другий обов'язковий державний накопичувальний рівень, який буде стимулювати повноцінний розвиток  третього недержавного рівня, тільки трирівнева система дасть надію, шанс на  гідну пенсію людям, майбутнім пенсіонерам генерації, кому сьогодні 45-35. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступний законопроект презентуватиме не Юрій Шухевич, а народний депутат Ляшко.

Шановний колега, зараз виступають автори законопроектів, і ще  в нас  два законопроекти, потім комітет, потім ми запишемось на обговорення, в нас ще іде процедура і Регламент.

Народний депутат Ляшко, наступний законопроект,  будь ласка.

 

19:01:03

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Шановні українці, шановні колеги, чи звернули ви увагу, якщо ні, я вам скажу. 

Усі урядові законопроекти про так звану пенсійну реформу зареєстровані у Верховній Раді України 22 червня 2017 року. І це не випадковий збіг, це справді неоголошена війна проти українських пенсіонерів, проти українських людей. Тому що те, що пропонується, це фактично економія коштів державного бюджету за рахунок мільйонів українців. Влада пропонує з 1 січня на 10 років, до 25 років, підняти страховий стаж, який дає право на отримання пенсії. Одномоментно, в одну ніч з 31 грудня на 1 січня 2018 року мільйони людей втратять право виходу на пенсію. Мільйони людей позбудуться своєї, чесно заробленої, пенсії. Коли влада пропонує встановити страховий стаж 35 років на отримання пенсії, а якщо в тебе немає 35 років, то ти можеш вийти на пенсію тільки в 65 років. Це вирішує це ключову проблему мізерних, копійчаних пенсій, коли люди все життя працювали і не отримують нормальної пенсії? Ні, це тільки економія і зменшення числа людей, які мають право на отримання пенсії.

Тому фракція Радикальної партії, наша команда, ми зареєстрували свій альтернативний доурядово законопроект, який відновлює соціальну справедливість, коли пенсія буде виплачуватися залежно від умов роботи, від стажу роботи, а не суцільна урівнялівка, як сьогодні. Наш законопроект дає можливість радикально підняти пенсії.

І ключове. Для того, щоб люди отримували нормальні пенсії, треба радикально підвищувати зарплати, бо коли мільйони людей отримують копійчані зарплати, такі  самі будуть пенсії. Я закликаю зал проголосувати за наш законопроект.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

19:03:16

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До доповіді запрошуються, це останній співдоповідач, останній співдоповідач, народний депутат України Папієв Михайло Миколайович, будь ласка.

 

19:03:30

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні громадяни України! Перш за все в мене запитання до Голови Верховної Ради України і щоб зрозуміли люди. Найважливіший закон, який стосується всіх громадян України, і тих, які є сьогодні, 12 мільйонів 300 тисяч пенсіонерами, і ті, хто є працюючи громадянами України, бо у нас солідарна система.

Подивіться, в який спосіб розглядається закон, який за своїм статусом має більше 100 статей. Регламент чітко і ясно встановлює, що не мають право депутати розглядати за скороченою процедурою законопроекти, які мають більше 100 статей, навіть якщо би він не мав ста статей. Але,  якщо уряд і Голова Верховної Ради України зводить цей закон як до законів, ті, які ми приймаємо за скороченою процедурою, які там змінюють кому на дві крапки, так не можна робити,  шановні колеги.

Я у 2003 році з цієї трибуни доповідав Закон України (базовий) "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Я пригадую, як відбувалося це при підготовці законопроекту, які у нас діалоги були з соціальними партнерами, з профспілками, з роботодавцями, з організаціями ветеранів, з інвалідними організаціями, з організаціями чорнобильців. Тільки після того, як у нас було порозуміння і консенсус, ми вийшли з таким законом.

Цей закон, який сьогодні хочуть, щоб так поспіхом проголосувала Верховна Рада, він є абсолютно антинародним. Він в грубий спосіб порушує 22 статтю Конституцію України, яка чітко і ясно каже, що при прийнятті нових законів або при внесенні змін до існуючих не можуть порушуватись конституційні права та свободи громадян.

Шановні колеги, нам не дали жодного актуального розрахунку, щоб люди бачили, яка пенсія у них буде через п'ять, через десять, через двадцять років. І нехай уряд дасть відповідь на одне питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд, завершити.

 

ПАПІЄВ М.М.  Вони зараз пояснюють людям, що ми хочемо зробити на вимогу Міжнародного валютного фонду бездефіцитний Пенсійний фонд. Проста задачка для всіх пересічних наших українців, на яких отак зухвало дивиться уряд. У нас на одного працюючого припадає один пенсіонер. Внески, єдиний соціальний внесок, його частину до Пенсійного фонду від заробітної плати складає 20 відсотків. Скажіть мені, будь ласка,   в наступному погіршуватися  буде  співвідношення, в який спосіб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, запрошую до співдоповіді голову Комітету з  питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісову Людмилу Леонтіївну.

 

19:06:28

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане  Голово! Шановний пане Прем'єр-міністре! Шановні колеги! Зараз ми розглядаємо дуже важливий законопроект, про що ми майже рік, а може  два, а може  три обговорюємо. Ми хочемо збільшити  пенсії нашим  громадянам. Дійсно, так, тому що сьогодні  середня пенсія –  1 тисяча 879 гривень. Ми  хочемо осучаснити пенсії, які вже не переглядалися з 2012 року. А коли переглянули в 2012 році, то  пенсії відрізняються зараз від цих, які були призначені,   які зараз призначаються, майже в два-три рази.

Ми хочемо з вами справедливості. Ще ми хочемо, щоб Пенсійний фонд був збалансований, щоб в нього не був  дефіцит майже в понад 140 мільярдів  гривень. Ми розуміємо, що запропонований урядом законопроект і інші проекти – це не пенсійна реформа, ні в цьому вигляді пенсійна  реформа. Але це урядовий  законопроект, це важливий  шлях, це важливі шаги на шляху до  пенсійної реформи.

Тому, безперечно, комітет підтримав ці пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи, спрямовані на осучаснення розмірів раніше призначених пенсій, і 5 мільйонів  600 тисяч громадян  отримають майже в середньому 700 гривень доплати до своєї сьогоднішньої виплати. Ми відновлюємо пенсії працюючим  пенсіонерам, ми наближуємо перерахунок пенсій з застосуванням з   1 жовтня показни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  одну хвилину дайте можливість завершити доповідь.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. З 1 грудня. 

Водночас потрібно виважено підходити до зміни гарантій пенсійного забезпечення. І тому ми пропонуємо прийняти урядовий законопроект за основу з деякими застереженнями. І я зараз їх наголошу, і прошу дати мені можливість  це зробити: передбачення можливості поступового зниження величини оцінки одного року страхового стажу для пенсій, які призначатимуться протягом п'яти років, починаючи з 1 січня 2018 року; вивчити можливість зміни формули обчислення розміру пенсій за віком у порядку, запропонованому проектом Закону (реєстраційний номер 6614-4); прийняття на законодавчому рівні рішення щодо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, дайте можливість завершити.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. …в 20-му роках показника середньої заробітної плати, який враховується для перерахунку раніше призначених пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"; визначення на законодавчому рівні умов призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату до встановлення її розміру на рівні, не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; збереження пільгових умов пенсійного забезпечення для жінок, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховала п'ятеро і більше дітей; передбачення в окремому законодавчому акті порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв'язку з перебуванням на тимчасово неконтрольованій державною владою України території.

Тому ми пропонуємо прийняти урядовий законопроект за номером 6614 за основу з урахуванням озвучених мною пропозицій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, я хочу підтвердити, буде ставитися за основу із пропозиціями.

А зараз прошу провести запис: два – за, два – проти.

Будь ласка.

"Блок Петра Порошенка", Сугоняко Олександр Леонідович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Від фракції...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А це є, це є від фракцій.

 

19:11:31

СУГОНЯКО О.Л.

Прошу передати слово Сергію Капліну.

 

19:11:43

КАПЛІН С.М.

Шановний Прем'єр-міністр, шановні колеги, міністр соціальної політики, я хочу ще раз наголосити, нам не вдасться через незначні  косметичні зміни, навіть проведення аудиту в усіх інститутах пенсійної системи України, провести модернізації соціальної політики і підняти людям пенсії.

Наші пенсіонери, їх мільйони, заслужили, щоб ми відкрили нову надзвичайно фахову дискусію, результатом якої має стати: перше, підвищення заробітної платні через перемогу над олігархією. Друге, підвищення відповідно рівня пенсій до рівня, який дозволить вперше за ці 27 років мільйонам наших дорогих пенсіонерів жити, а не існувати, відчувати себе людиною, а не істотою, лікуватися, купити вперше з часів Брежнєва  собі хустинку або якийсь теплий одяг. Пенсіонери живуть в надзвичайних у мовах, вони не заслуговують такого зверхнього ставлення з боку держави. Вони народили нашу країну, вони стояли і на Майдані, вони просилися на фронт. Ці люди – кращі люди в усьому світі, ці люди – основа нашої демократії, нашої державності, це терплячі відповідальні люди, які заслуговують на велику, серйозну національну дискусію щодо рівня пенсійного забезпечення.

Соціал-демократична партія, Соціалістична партія України, їх союз зробить все, щоб добитися позачергових виборів, прийти в парламент і дати вам, дорогі пенсіонери, гідну пенсію, вам, українці, гідну зарплату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Народного фронту" Тимошенко Юрій Володимирович, будь ласка. Передає Ігорю Лапіну. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

19:13:51

ЛАПІН І.О.

Лапін Ігор, 22 виборчий округ, фракція "Народний фронт".

Шановні колеги, я зараз хочу відволікти вашу увагу від ваших, напевно, дуже важливих занять і розповісти трішки вам історію своєї сім'ї.

У мене є мама, якій 68 років, яка пропрацювала, має стажу 50 років. Мені 48 років - і я вже маю стажу 30 років робочого. Ви знаєте, а в мене сім'ї ще є тітка, яка все життя "пробухала", от вона просто пила. Сьогодні у моєї мами пенсія близько півтори тисячі гривень, а в тітки пенсія – 1 тисяча 370 гривень. Ви вважаєте, що це справедливо? Ви вважаєте, що в нас пенсійна система справедлива?

Так от, я вам скажу, я повністю підтримую пенсійну реформу. Я хочу, щоб ті люди, які мають більше стажу, мали більшу пенсію, і щоб вони гордилися тим, що вони мають цю пенсію, заробивши її.

І я дуже… мені прикро слухати, як тут сьогодні займаються деякі лозунгами, замість того щоб підтримати ту реформу, яка принесе і позбавить нас тієї "уравніловки", яка діє до сьогодні.

Тому, шановні колеги, давайте ми перейдемо від гасел до роботи, давайте ми зробимо достойне життя. Тому що сьогодні, якщо ця пенсійна система буде працювати далі, така, яка вона є, то діри в бюджеті будуть тільки рости. А ті, кому сьогодні 20 років, ніколи в житті не отримають достойної пенсії. І ми получимо лише тих людей, які сидять і чекають від держави субсидію, і ми не будемо мати ніякого прогресу для наших пенсіонерів. Подивіться на європейських пенсіонерів. Ну, в них же ж нема такої "уравніловки": хто більше працює – більше має. Тому давайте накінець поставимо крапку в цих "уравніловках" і підтримаємо пенсійну реформу.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Підлісецький Лев Теофілович, будь ласка.

 

19:15:44

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Прошу передати слово Тетяні Остріковій.

 

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, просте питання до вас: що влада сьогодні робить для людини, яка все життя віддала, працюючи на її благо. Що сьогодні отримує пенсіонер від держави? В мене мама пенсіонерка, 75 років. Вона отримує мізерну пенсію, яка не індексувалася з 2012 року і яка постійно знецінюється. Тому наші пенсіонери сьогодні не живуть, а виживають. І так далі тривати не може.

І тому ми сподівалися, що уряд дійсно подасть якийсь реформаторський закон, який призначений на докорінні зміни існуючої пенсійної системи. Але на жаль, уряд обмежився ремонтом солідарної системи пенсійного забезпечення.

Враховуючи всі демографічні прогнози, в нас на сьогоднішній день на одного працюючого є один пенсіонер. Це означає, що люди мого покоління, якщо ми нічого не змінимо, не будуть мати за солідарною системою права на пенсію. Тому ми підтримуємо, що негайно потрібно підвищувати пенсії. І пропоноване урядом осучаснення потрібно робити, але давайте розберемося, що в цьому осучасненні заховано.

Якщо у вас пенсія тисячу 600 гривень, ви отримаєте підвищення 200-300 гривень внаслідок осучаснення. Якщо у вас пенсія 3 400 тисячі гривень, ви нічого не отримаєте. А якщо ви новий пенсіонер, який вийде на пенсію після набуття законом чинності, ваша пенсія буде на 30 відсотків меншою.

Щоб усунути недоліки поданого урядом законопроекту, "Самопоміч" подала свій законопроект. І ми можемо підтримати за основу урядовий законопроект тільки в тому разі, якщо будуть прийняті наші пропозиції. Будь-яка реформа повинна починатися з аудиту Пенсійного фонду, який виявить всі недосконалі неефективні витрати, які не властиві Пенсійному фонду, і масштабні зловживання, які на сьогоднішній день там існують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, але завершіть швидше.

 

19:15:57

ОСТРІКОВА Т.Г.

Друга позиція. "Самопоміч" готова підтримати тільки за умови створення до 1 січня 2018 року реєстру отримувачів всіх соціальних виплат, і в тому числі отримувачів пенсії. Це наша вимога, це наше доручення уряду, яке ми вимагаємо включити в перше читання.

І третя позиція. Ми категорично проти будь-яких прецедентів щодо підвищення ставки єдиного соціального внеску.

За умови, що ці три речі будуть підтримані, ми можемо підтримати урядовий законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Опозиційного блоку" – Папієв Михайло.

 

19:18:50

ПАПІЄВ М.М.

Шановні народні депутати України, шановні громадяни України! Подивіться, що відбувається зараз в залі, ну це абсолютний сором. Такий важливий законопроект: авторам законів дають по 2 хвилини для доповіді, обговорення – взагалі-то, за півгодини хочуть прийняти важливий закон, який стосується кожного громадянина України, і не дають можливості донести позицію, думку.

Друге. Людям кажуть неправду. Не можна називати реформою те, що реформою не є. Реформа вона змінює принципи. У цьому законопроекті ніякі принципи не змінюються, це абсолютно регуляторний акт, який обмежує і зменшує пенсії для пенсіонерів України. Реформа – це коли переходили з пенсійного забезпечення на пенсійне страхування, змінювалися принципи. Коли сьогодні не дає уряд відповідь, а коли ж у нас прожитковий мінімум, який є базовим соціальним стандартом, і подивіться на сайті Міністерства соціальної політики, ви побачите, що в цінах травня поточного року він складає сьогодні 2 тисячі 493 гривні. А пенсіонерів України обдурюють, і встановили в Законі про державний бюджет тисячу 312 гривень. Є такий базовий показник як коефіцієнт заміщення – це співвідношення  середньої пенсії до середньої заробітної плати. Цей закон, урядовий, він встановлює, що ніколи у громадян України не буде середня пенсія більше ніж 20 відсотків від середньої заробітної плати. Цей закон підвищує опосередковано пенсійний вік. Цей закон не дає відповіді на запитання молодих людей, він фактично людей, які молодше 45 років, залишає взагалі без пенсій.

Той, хто сьогодні голосує цей закон за основу, шановні, вам буде соромно за це голосування. Ви не будете знати, що сказати людям, коли зараз приїдете на місця, тому що це абсолютно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ПАПІЄВ М.М.  Це абсолютно геноцидний закон по відношенню до українського народу, тому що цей закон абсолютно перекреслює перспективу взагалі-то і для молоді, і для наших пенсіонерів. За цим законом ніколи український пенсіонер не зможе скористатися безвізовим режимом і поїхати на відпочинок десь.

Тому я дуже просив би і я звертаюся до Комітету з питань соціальної політики. Шановні, зробіть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Зараз ще від фракцій. Юрій Шухевич від Радикальної партії і Рибчинський від "Волі народу". І це будуть заключні два виступи.

Будь ласка, Юрій Шухевич.

 

19:21:48

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановні народні депутати! Запропонована вам урядова пенсійна реформа в дійсності не є пенсійною реформою. Ви розумієте, що кожен з вас, працюючи після 2000 року, кожен місяць праці дає вам зменшення пенсії. Ми підходили з іншим принципом до цього. У нас є зовсім інший принцип, коли кожна гривня сплачена в Пенсійний фонд, йде на збільшення пенсій.

Друге. Так зване осучаснення не є осучасненням. 6 мільйонів пенсіонерів не дістануть ніякого підвищення пенсій. 6 мільйонів! А багато пенсіонерів дістануть копійчані збільшення пенсії фактично.

Ми підходим з іншими формулами і хочемо, дійсно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити, пане Юрій. 

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. Бо, ви розумієте, з нового року, з 1 січня 18-го року, той розрив. який ніби ми тепер хочемо подолати осучасненням, ще збільшиться. Тому я закликаю вас уважними бути і проголосувати за закон 6614-4, наш законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І зараз від "Волі народу" Рибчинський, одна хвилина. Від трибуни, будь ласка.

 

19:23:35

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.

Український народе, шановний Голово, шановні депутати! Я хочу почати насамперед з того, що ми не знаємо, якої кількості пенсіонери є в Україні. Тому що різні дані є у різних організацій.

На разі ми маємо нібито дванадцять мільйонів пенсіонерів, яким видається мінімальна пенсія – тисяча триста дванадцять гривень. Різні організації, такі як USAID, проводили свої моніторинги і є деякі нюанси, скажімо так.

Останній перепис був в 2001 році. Наступний буде в 2020-му. До цього часу, до 2020-го, реформа має запрацювати. Якщо зараз, на жаль, якщо зараз не прийняти в першому читанні, вона не запрацює ні восени, ні з нового року.

Я позавчора критикував цей закон. Я сказав, що не можна вижити за тисячу триста дванадцять, що треба підвищити в обов'язковому порядку пенсію до 3 тисяч 200 гривень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю. Я сказав, що треба в обов'язковому порядку скасувати цей ганебний податок на пенсію працюючим пенсіонерам в 15 відсотків. І ви знаєте, що? За два дні ми з урядом відпрацювали 12 сторінок змін. І дійсно, майже все врахували.

Я би закликав приймати цей закон в першому читанні, а дальше підключатись до розробки інших пунктів для того, щоб з нового року пенсійна реформа…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, голова комітету запропонувала правки. Я хотів би головного доповідача, щоб сказав свою позицію міністр соціальної політики Рева Андрій Олексійович. Будь ласка, пане Рева. 

А потім я ще дам Прем'єр-міністру України.

 

19:25:37

РЕВА А.О.

Шановні колеги! Я прошу одну хвилину увагу. Зараз дуже відповідальний момент. Якщо ми зараз не проголосуємо в першому читанні, відкладемо на вересень, це значить, що з 1 жовтня підвищити пенсії ми не зможемо. Я вам обіцяю всім, що всі ті пропозиції, які зараз лунали, зокрема, щодо реєстру отримувачів соціальної допомоги, щодо скасування підвищеної ставки ЄСВ, щодо аудиту Пенсійного фонду, знайдуть своє відображення в законі до другого читання. Я обіцяю всім депутатам, що ми уважно вивчимо і врахуємо всі конструктивні пропозиції, які будуть. Це буде наш спільний закон.

Я вам дуже прошу, цього чекає вся України, проголосуйте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз відбудеться голосування. Я прошу всіх… А в чому річ? А, ви не виступали ще, так? Ой, ну друзі, ну… Будь ласка, Сергій Соболєв, 1 хвилина. І я прошу заходити всіх у зал, через 2 хвилини відбудеться прийняття рішення кінцеве. Колеги, якщо фракція не мала слова, я дам, звичайно, слово.

Будь ласка, Сергій Соболєв від трибуни, 1 хвилина. Після того Володимир Борисович Гройсман, 1 хвилина, і голосування. Заходимо в зал.

 

19:27:04

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я думаю, це одне з найважливіших голосувань, яке повинно ухвалити це скликання парламенту. Наша фракція дуже довго обговорювала це питання. Ми побачили всі варіанти, які вносились і раніше робочими групами, і останній варіант, який зараз є. П'ять застережень, які є ключовими. І ми б хотіли це почути з уст Прем'єра і голови профільного комітету пані Денісової почути.

Перше застереження. Найважливіша річ – це, щоб жоден пенсіонер у результаті цієї реформи не втратив від цієї реформи. Тому коефіцієнт 1,35, який зараз існує, повинен збережений бути на період, поки реформа не запрацює по повній програмі.

Друге. Ми розуміємо, що не може бути ніякого оподаткування пенсій, але в той же час…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Хвилину я прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Але в той же час не може бути ніяких спеціальних пенсій. Якщо це під стенограму буде заявлено Прем'єром і головою комітету, я вважаю, це буде перемога цього парламенту.

Третє. Для нас дуже принципово, щоб підвищення пенсій відбувалося  з коефіцієнтом не нинішнім мінімальної заробітної плати, а як мінімум потрійним коефіцієнтом, бо ми це право…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Ще 30 секунд, але завершуйте вже, пане  Сергію.  Добре?  30 секунд.   

 

СОБОЛЄВ С.В. Бо ми це право передаємо уряду, і ми хочемо почути, щоб уряд вніс  цю пропозицію.

І останнє, п'яте. Для нас є принциповим, щоб диференціація пенсій відбулась не завтра  і післязавтра, а виходячи із трудового стажу, пенсійного страхового стажу, і тоді це  буде справедливо і відкрито.

Якщо ці п’ять пропозицій враховуються у  відповідній постанові, ми готові розглянути  це питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Одна хвилина від "Відродження" Віктор Бондар.  І це вже будуть всі групи і фракції, які виступили.  Будь ласка, Бондар, одна хвилина.        

 

19:29:38

БОНДАР В.В.

Дякую. Шановні колеги, ви знаєте позицію "Партії "Відродження", ми завжди говоримо про те, що зміна пенсійної системи і  підняття пенсій  можливо через зростання  економіки, через надання можливості відродження промисловості, відродження реального сектору економіки. Сьогодні ми розуміємо,  що заради пенсій, заради підняття пенсій треба робити перший крок, треба голосувати перший початок пенсійної реформи. Далі ми говоримо з урядом і вже  проговорили, що ми сідаємо, дивимось, як  підняти зарплати вчителям, лікарям,  як врахувати це в бюджеті восени на наступний рік і через підняття заробітних плат бюджетникам, через  підняття заробітних плат  на виробництвах, на підприємствах  України, наповнити  Пенсійний фонд і вийти на нормальну формулу, коли люди отримують реальне зростання пенсій і будуть задоволені пенсійною реформою. Тільки  ця модель має право на існування. Тому ми в першому читанні підтримуємо і далі з урядом  відпрацьовуємо механізм,  як підняти зарплати, виробництво і дати реальні пенсії пенсіонерам, щоб вони були задоволені. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Виявилось, не виступала ще найбільша фракція парламенту –  "Блок Петра Порошенка".     

Тому, будь ласка, пані Ірина Луценко, одна хвилина.

 

19:30:54

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, це, мабуть, одна з найсерйозніших реформ, яку започатковує уряд в цьому році. Вона буде стосуватися підвищення пенсій, осучаснення пенсій для 5,6 мільйонів пенсіонерів. Вона дасть можливість підняти пенсії для 11 мільйонів пенсіонерів. Вона передбачає після ради реформ, на якій Президент України підтримав в цілому цю реформу, задав деякі зауваження для того, щоб зрівноважити і справедливо використати, і придумати, започаткувати механізми компенсаторні, які дозволять тим громадянам, в яких буде недостатньо стажу, за рахунок державного бюджету, не з Пенсійного фонду, допомогти для того, щоб підтягнути їхні пенсії в той момент, коли вони будуть виходити на пенсію. За пропозицією Президента, буде зніматися обмеження для працюючих пенсіонерів, буде зніматися оподаткування з пенсій, які перевищують певний розмір. Всі ці доопрацювання зроблені завдяки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину завершити.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Всі ці напрацювання зроблені завдяки загальній роботі парламенту, робочим групам, Президенту і, в першу чергу, уряду, міністру Реві. Я вас дуже прошу дати можливість почати осучаснення і зміну в пенсійній системі України. Я закликаю всі фракції підтримати і розпочати цей процес. Нас чекають пенсіонери, думайте про тих громадян, які в найближчому часі також будуть виходити на пенсію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Було звернення до Прем'єр-міністра України з приводу закону. І я надаю слово для виступу Прем'єр-міністру України Володимиру Борисовичу Гройсману дві хвилини, будь ласка.

 

19:32:56

ГРОЙСМАН В.Б.

Вельмишановний Голово Верховної Ради, шановні колеги народні депутати! Перш за все, я хочу вам подякувати за те, що ви включили цей закон в порядок денний сесії. Ми розпочали підготовку цього закону для розгляду в першому читанні, і настав той  момент, коли ми маємо з вами приймати рішення, рішення в інтересах українських пенсіонерів, рішення, які захищають людей праці.

Я глибоко переконаний в тому, що всі ми обираємося для того, щоб нам несоромно було дивитись людям в очі. І все це саме те рішення, яке дозволить нам вже з 1 жовтня 2017 року зробити те, що ніхто до нас ніколи не робив, змінити пенсійну систему в інтересах українських пенсіонерів, знищити дефіцит Пенсійного фонду, який працює сьогодні проти підняття пенсій, тому що у нас є величезний дефіцит. Ми все зробили для того, щоб залишити стійким пенсійний загальний вік у 60 років, а у жінок менше. Ми все зробили для того, щоб розпочати процес підвищення пенсій в нашій країні. Так само, як я стояв на цій трибуні, і ми говорили, що пропозиції про підвищення вдвічі мінімальної заробітної плати буде абсолютно позитивним і для економіки, а в першу чергу для людей, те ж саме сьогодні офіційно я заявляю з цієї трибуни: жодного пониження пенсій для жодного українського пенсіонера не буде.

Мета цієї реформи –  зробити все для того, щоб відкрити можливості для підвищення пенсій із системною індексацією пенсій для кожного пенсіонера в Україні, зробити це системним і щорічним. Да не можуть люди жити на  пенсію, яка розрахована з тисяча 197 гривень середньої заробітної плати в країні. Ми підвищуємо середню заробітну плату в розрахунок на пенсії майже до 3 тисяч 800 гривень, це майже втричі. Дев'ять мільйонів українських пенсіонерів отримають підвищення пенсій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати, хвилину.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Ми скасовуємо оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Друзі, це момент істини. Я дуже дякую вам за підтримку з цієї трибуни, але знаю, що кожен з нас несе персональну відповідальність за голосування. Українські пенсіонери чекають цього рішення, і ми маємо його приймати. Будемо працювати разом над всіма пропозиціями і "Самопомочі", і "Батьківщини", і інших груп і  фракцій. Я хочу подякувати сьогодні нашій фракції "Блоку Петра Порошенка", "Народному фронту", всім тим, хто працював над цим, позафракційним депутатам і комітетам, групам, яким сказали сьогодні, що вони підтримують. Я вважаю, що це  рішення в ім'я України, це наше надбання: парламенту, Президенту і уряду, це те, що ми  маємо повернути українським пенсіонерам –  гідну пенсію і повагу. Я закликаю всіх проголосувати за це рішення і доопрацювати все те, що необхідно, і те, що  сказав міністр Рева з цієї трибуни. Включити сьогодні  в постанову пропозиції, які пролунали, і він їх озвучив, і  ми зможемо з вами два  місяці працювати над тим, щоб  прийняти необхідні рішення в інтересах українських пенсіонерів. Закликаю всіх підтримати цю важливу необхідну реформу. Люди чекають, давайте будемо чесно дивитися їм в очі. Дякую за вашу  підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні колеги, прошу всіх заходити в зал, зараз ми переходимо до голосування. Я під час голосування зазначу, щоб закон голосувався за основу з пропозиціями, які були озвучені з трибуни головою комітету Денісовою, а також міністром соціальної політики Ревою Андрієм Олексійовичем. З тими пропозиціями я і поставлю на голосування за основу. Обговорення завершене, ми переходимо до прийняття рішення.

Рева, підтвердіть, включіть мікрофон. Підтвердіть.

Заходьте в зал і займайте свої місця.

 

19:37:20

РЕВА А.О.

Я сказав про те, що  пропозиції, які висунула  фракція "Самопоміч", перше,  про створення реєстру отримувачів соціальної допомоги, про проведення аудиту Пенсійного фонду, про відмову від збільшення ставки ЄСВ по шкідливим професіям і залишення старого механізму відшкодування пенсій пільгових ми підтримуємо і просимо включити до постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, міністр дуже чітко сказав. І  я, колеги… я  поставлю, колеги, з поправками і Денісової, і  Реви, сказаними під  стенограму.

Отже… Це  перше читання, я скажу… Я скажу, з  поправками Денісової і поправками Реви, і це є рішення Верховної Ради  України.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо підвищення пенсій) за пропозицією комітету (6614) з пропозиціями, які озвучила Людмила Денісова під стенограму з трибуни Верховної Ради  України, а також з пропозиціями, які озвучив міністр соціальної політики Рева Андрій Олексійович під стенограму у залі Верховної Ради  України, 6614 – за основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати за основу з пропозиціями. Прошу проголосувати, прошу підтримати… (Шум у залі) 6614 за основу з поправками, як я сказав.

Голосуємо, колеги. Все чесно, це все – стенограма. Голосуємо, колеги! Прошу підтримати.

 

19:39:21

За-282

Рішення прийнято.

Колеги, в нас наступний зараз є, колеги, наступний дуже короткий законопроект у порядку денному – 6382. Я переходжу до нього, він наступний у порядку денному. І запрошую до доповіді  Луценко Ірину Степанівну. Будь ласка, це дуже короткий, це пропозиції Президента, 2 хвилини. Він наступний у порядку денному. Будь ласка, Ірина Луценко. (Шум у залі)

Добре, перед тим як Ірині Луценко, ще хвилину, будь ласка, Прем'єр-міністр. Одна хвилина, Прем'єр-міністр.

 

19:40:12

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановний пане Голово Верховної Ради  України, шановні колеги народні депутати! Я хочу щиро подякувати вам за підтримку цього  надважливого законопроекту. Це насправді, без політичних оцінок, це – заради чого ми обираємося: робити рішення, які будуть слугувати безпосередньо українським громадянам, які будуть підвищувати їхні соціальні стандарти. І за це рішення я готовий нести повноту відповідальності.

Я дякую вам, народні депутати, фракції "Блоку Петра Порошенка", "Народному фронту", групі "Відродження", групі "Воля народу". Дякую фракції "Батьківщина" і фракції "Самопоміч". Я дякую мажоритарникам, я дякую мажоритарним депутатам, які підтримали це  рішення. Я дякую і групам, і фракціям, і парламенту, і Президенту нашої країни за підтримку цього рішення. Дуже дякую, шановні колеги. Дякую щиро. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Борисович. Дякую.

Будь ласка, Ірина Луценко. Колеги, після цього закону я поставлю пропозицію продовжити ще роботу сесії. Тому будьте в залі, будьте готові. Будь ласка, Ірина Луценко, пропозиції Президента, 6382.

 

19:41:23

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, прийнятий Верховною Радою України 8 червня 2017 року Закон України "Про внесення зміни до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" (реєстраційний номер 6382) не може бути підписаний Президентом, виходячи з такого.

Законом України про внесення змін до деяких законів України щодо  зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку від 12 липня 2016 року (номер 1455-8) як тимчасовий захист строком на один  календарний рік було збільшено ставку вивізного експортного мита на відповідні товари з 10 до 30 євро за одну тонну. В той же час законом, що надійшов на підпис глави держави, пропонується продовжити застосування ставки вивізного експортного мита на відходи та брух чорних металів у розмірі 30 євро за одну тонну, встановивши, що відповідна ставка  буде діяти протягом трьох років з дня набрання чинності вище зазначеним законом, тобто 19 вересня 2016 року.

Таким чином продовження застосування підвищеної ставки вивізного експортного мита на відходи та брухт чорних металів перетворюється з оперативного тимчасового заходу на захід тривалої дії. І як наслідок, повинне враховуватися в середньостроковому державному прогнозуванні соціально-економічного розвитку.

Разом з тим, варто зазначити, що відповідно до міжнародних зобов'язань України як члена Світової організації торгівлі ставка на відходи та брухт чорних металів у роках, що наступають за сьомим роком після вступу України до СОТ, 2008 рік, повинна становити 10 євро за одну тонну.

З огляду на зазначене, застосування ставки вивізного експортного мита на відходи та брухт чорних металів в розмірі 30 євро за одну тонну фактично протягом трьох календарних років є невиправданим.

Беручи до уваги вищевказане, а також враховуючи безпекову ситуацію в Україні, стан внутрішнього ринку та положення Генеральної угоди про тарифи і торгівлю 1984 року щодо можливих винятків, Президент України пропонує у пункті 1 закону, що надійшов на підпис, слова "три календарних роки" замінити словами "два календарних роки".

Прошу підтримати пропозиції Президента України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, це є поправки Президента. Йдеться лише, щоб ми проголосували з поправками Президента. Тут нема обговорення, тут є тільки голосування.

Я прошу всіх зайняти робочі місця. Прем'єр-міністр України, я прошу запросити депутатів в зал. Я прошу попросити депутатів в зал. Я прошу зайняти робочі місця. Після цього я поставлю пропозицію продовжити роботу. Отже, колеги, я прошу усіх зайняти свої місця. Ми переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх зайняти робочі місця. Це спеціальний розгляд, тут немає "два – за, два – проти", тут нема спеціального розгляду. Я прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування Закон України "Про внесення зміни до розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" з пропозиціями Президента України від 27.06.2017 року (6382). Пропозиція комітету: прийняти в цілому з урахуванням пропозицій Президента України. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

Це узгоджений закон всіма. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

19:45:51

За-247

Рішення прийнято.

Колеги, тепер щойно вам хочу повідомити. Щойно мені принесли… Закон прийнято, все, пані Ірина. Щойно мені принесли таблиці медичної реформи, щойно. І тому я…

Що я хочу сказати, послухайте уважно. Ви сьогодні цілий день шумите і не даєте просто працювати. Послухайте уважно. У нас, крім того, стоїть надзвичайно важливе питання кібербезпеки, яке наступне в порядку денному. Це два закони. Тут 50 правок, і на них майже ніхто не наполягає. Увага, другий 6674. Це два закони, які по захисту кібербезпеки. І медична реформа.

Тому… Так, тому, колеги, зараз я поставлю на голосування продовження на дві години. Так, а чого?

Добре, хай Южаніна пояснить. Будь ласка, Южаніній. Колеги, увага, Южаніній 1 хвилину.

 

19:47:21

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, ми не можемо залишити платників податків на всі послідуючі місяці до осені з проблемою, з якою вони зіткнулися після кібератаки. Ми маємо сьогодні позбавити, відмінити штрафні санкції для тих платників, які не можуть зареєструвати податкові накладні, яким треба дати час для відновлення бухгалтерського обліку. Дайте, будь ласка, це 5 хвилин, ми розглянемо зараз за основу і в цілому, і зробимо добре діло. До кожного з вас уже подзвонили сотні платників з тим, щоб ми обов'язково сьогодні прийняли цей закон.

Якщо ваша ласка, давайте розглянемо його зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я… Увага зараз, увага! Зараз я ставлю на голосування пропозицію продовжити роботу Верховної Ради України ще на дві години. Колеги, увага! Я, колеги… Добре – увага! – тоді я поставлю першим питанням: хто за те…

Колеги, по-перше, давайте, увага зараз, так? Ніна Южаніна доповіла законопроект, по ньому хтось має заперечення? (Шум у залі)

 Добре, увага! Колеги, я ставлю пропозицію на дві години продовжити роботу Верховної Ради України. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати.

 

19:49:06

За-181

Рішення не прийнято.

Колеги, я продовжую на 15 хвилин ранкове засідання і зараз я перехожу до розгляду того законопроекту, який доповідала Южаніна Ніна Петрівна, це 6684. Я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою, 6684. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

19:49:47

За-222

Я, колеги, зараз я запрошу… Я ще раз поставлю, колеги. Ви дивіться, ви собі порадьтеся, я ще раз поставлю продовження. Давайте, колеги, після цього закону давайте ще раз порадимося… (Шум у залі)…порадимось і потім. Зараз вже йде розгляд закону.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

19:50:11

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, для убезпечення платників податків від негативних наслідків кібератаки був розроблений цей законопроект. Законопроектом передбачається звільнити платників податків від штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, розрахунків коригувань, складених у період з 01.06 по 30.06 у єдиному державному реєстрі податкових накладних, акцизних накладних, розрахунків коригувань. Надати можливість зареєструвати такі податкові і акцизні накладні до 31 липня цього року. Не застосовувати до узгоджених сум грошових зобов'язань із граничним строком сплати 30 червня штрафні санкції у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу. Надати можливість відновлення платниками податків баз даних обліку, що були пошкоджені унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платника податків за умови повідомлення про це контролюючий орган. Тимчасово, до 31 грудня 2017 року, у разі неможливості проведення перевірки платника податків у зв'язку з втратою або пошкодженням інформації унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платника податків терміни проведення таких перевірок переносяться до дати відновлення такої інформації, але не пізніше 31 грудня 2017 року.

Враховуючи нагальну актуальність проекту, комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Дякую за увагу. Прошу вашої підтримки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу записатись: два – за, два – проти. Можем без обговорення ставити? Ставимо.

Колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних у наслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платників податків (№ 6684) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги! Прошу підтримати.

 

19:52:44

За-257

Рішення прийнято.

Колеги, тепер прошу уваги. Уваги! Або ви будете кричати або я буду говорити. Всі уважно мене чують, так? Колеги, зараз  я зроблю наступне. Я протягом цілого дня намагаюсь перенести сесію. У мене дуже важко це виходить. Мені з однієї сторони говорять, що надо, вкрай важлива медична. Другі говорять, фракція, освітня. Треті говорять, кібербезпека.

Зараз я кожне з цих питань поставлю на рейтингове голосування. Колеги, не розгляд їхній, а розгляд рівня підтримки трьох реформ, які зараз є. Зараз у мене, продовження, але ще питання з яким питанням продовження.

Тому я зараз, Сергій, я, з вашого дозволу, пораджусь з залом. Я маю право порадитись з залом? Маю. От, я зараз пораджусь з залом. От, зараз я, от, я пораджусь з залом. Я ставлю рейтингове для того, щоб порадитись з залом, як мені діяти. Отже, перше я ставлю.

Хто за те, що ми підтримали розгляд освітньої реформи? Лілія Гриневич є тут, Лілія Гриневич чекає. Попереджаю, там тисяча правок. Я прошу колег, колеги, увага! Я прошу уваги. Я просто остерігаюсь, що потім, коли ми завершимо, у нас зал буде пустий. І тому я прошу голосувати.

Тому, колеги, я прошу, я прошу, всі приймали відповідальне рішення, щоб всі приймали відповідальне рішення. Хто за те, щоб продовжили для освітньої реформи, прошу проголосувати. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Це рейтингове голосування, це сигнальне голосування. Рейтингове лишень для того, щоб ми визначились. Прошу голосувати.

 

19:54:58

За-176

Наступне. Медична реформа, 1000 правок. (Шум у залі) Медична реформа, 700 правок.

Сигнальне рейтингове голосування по медичній реформі, 700 правок. Прошу голосувати.

 

19:55:34

За-173

І, колеги, наступний, який є в порядку денному… Колеги, я проводжу рейтингове, щоб не поставити під ризик жодну реформу, яка є у нас в залі.

Наступна – кібербезпеки. По кібербезпеці 50 правок і фактично на них ніхто не наполягає. Хто за те, щоб ми кібербезпеку підтримали, на них ніхто не наполягає. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Кібербезпека, друге читання, Данченко. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

19:56:16

За-180

Давайте обміняємося думками. По хвилині.

Від "Блоку Петра Порошенка" хто буде? Володимир Ар'єр, будь ласка. 1 хвилина. Ар'єв, Володимир Ар'єв, 1 хвилина, "Блок Петра Порошенка".

 

19:56:34

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, а що це взагалі відбувається? Що це питання, кого ти більше любиш папу или маму, да? Ми маємо взагалі розглянути всі речі. І медична реформа на сьогоднішній день – це є головним питанням. Я взагалі вважаю… (Шум у залі) Але питання ставити на рейтингове голосування, яку реформу ми розглядаємо, перепрошую, це перебор. Я вимагаю медичну реформу і негайно зараз,  і моя фракція мене підтримає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Максим Бурбак.

 

19:57:07

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, давайте всі заспокоїмось і нарешті почнемо плідно працювати. Ми бачимо, що цілий  день  нас тут збуджували, розказували, популісти намагалися зірвати всі голосування. А врешті-решт  позиція фракції  "Народного фронту", ми готові сьогодні розглядати всі реформи, які треба розпочинати в цій державі і медичну, і освітню, і кібербезпеку. А оті красавці, які тут торгують сміттям по всій країні, най тепер голосують, тому що це  законопроект по кібербезпеці їхнього   колеги  Данченка, натомість голосів за нього вони не дають.  Тому спаси сьогодні не буде лягати  ніхто, поки не будуть розглянуті всі реформи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шурма, одна хвилина.

 

19:58:02

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма,  "Опозиційний блок".

Я звертаюся  до Володимира Борисовича Гройсмана і до Голови Парубія, значить, дивіться, ви хочете сьогодні розглядати медичну реформу, ви всі закликаєте до Регламенту. Генеральний прокурор  сказав: "Порушення Регламенту  встановленої процедури – це є 364 стаття Кримінального кодексу, якщо наноситься шкода". А я вам скажу,  що якщо ви проголосуєте за цю  реформу медичну, ви нанесете шкоду  тисячам, десяткам тисяч людей. 

Андрій Володимирович, на сьогоднішній день я закликаю  під протокол це записати, немає Порівняльної таблиці на друге читання, ми не маємо  за що голосувати. Більше того, порушена  116 стаття Регламенту. Зміни, внесені в текст, за які не голосували в першому читанні, поміняна навіть назва. Ми за те, щоб голосувати за медреформу, ну не таким шляхом.

Володимир Борисович, ви собі такого не дозволяли, будучи Головою Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз послідовно, якщо я не помиляюся, "Самопоміч" зараз одна хвилина.

 

19:59:24

БЕРЕЗЮК О.Р.

Єдина реформа, яка є сьогодні актуальною для голосування у всіх термінах: у термінах бюджету, у термінах … працювання є медична реформа, яка є готовою для обговорення і голосування. Зі всією повагою до освітньої реформи, якщо вона буде проголосована у вересні, нічого не станеться поганого, те саме і кібербезпеку.

Ще одне, шановні хлопці, отримали бюджет, а тепер можна робити що завгодно? Ні, тепер треба віддати людям те, щоб вберегти їхнє здоров'я і підтримати медичну реформу Кабінету Міністрів, яка розпрацьовувалася протягом року, в тому числі і в цьому залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, одна хвилина.

 

20:00:24

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги, я прошу вашої уваги, йдеться про вашу долю і чи будете ви в тюрмі? Закон про Регламент Верховної Ради України стаття 19 пункт 5. Пане Парубій, стосується в першу чергу вас. Стаття 19 пункт 5 Закон України про Регламент Верховної Ради. Рішення про продовження пленарного засідання після 18-ї години приймається Верховною Радою України на ранковому пленарному засіданні того ж дня. Згадайте, позавчора на цій трибуні стояв Генеральний прокурор Луценко і попросив зняття недоторканності з Довгого за те, що він в порушення регламенту приймав рішення. Не робіть те, за що вас завтра прокурор саджатиме, проситиме в тюрму. Дотримуйтесь закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Соболєв, одна хвилина.

 

20:01:27

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Хто вирішив улітати – улітайте, дайте нам працювати. Перше.

Друге. Шановні колеги, якщо ми зараз будемо протиставляти вчителів і лікарів –  це найгірше, що може зробити цей парламент. Наша фракція наполягає на тому, щоб дві ключові речі, а саме освітня реформа, якщо інші наполягають на медичній, будь ласка, сьогодні були розглянуті. Ми на фракції ретельно вивчили  освітню реформу, і ми вважаємо, що це прорив. Якщо він почнеться цього року ми зможемо запустити ключові тези, які дають можливість перейти на європейську освіту. Тому ми просимо включити два ключові питання в порядок денний, голосувати, поки ми їх не завершимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, колеги, увага, зараз… Я хочу вам повідомити одну важливу річ, мені цілий день, вже другий день, говорять про дотримання Регламенту. Справді є така норма, треба на ранковому переносити, але я ставлю на перенесення, але немає голосів. Я не Господь Бог тут.    

Я… це лишень зал може  прийняти рішення про перенесення і то до обіду. Я зараз прошу  обмінятися ще раз… не ще раз ,думками зараз, будь ласка, Соловей –  одна  хвилина, Березенко і все. І все, і я приймаю рішення. Вже  виступали  ви. Вже виступали.

Соловей.

 

20:03:10

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій  Соловей, 89 виборчий округ. Шановні колеги, я скажу знаєте про що, про подвійні стандарти і  про брехню.   Півроку ці дві фракції, я показую на конкретні фракції, розказували цілому  суспільству і парламенту, щоб ми проголосували  Закон України "Про бюджет". Правда чи ні? Правда. Що ви зараз просите? В ніч голосувати дві структурні реформи, які будуть визначати  життєдіяльність  суспільства. Так де ви праві? Де ви праві? Про що ви говорите? З правди почнеться робота в цьому парламенті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Березенко, одна  хвилина, член комітету. Будь ласка.

 

20:03:49

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Шановні колеги, для всіх неймовірно важливо сьогодні було би розглянути медичну реформу, але не треба лукавити, її треба було ставити на розгляд до попередніх голосувань і до попередніх  реформ, щоб ми півдня слухали 886 поправок, які ми ледве провели через медичний комітет. Якщо ми зараз не  поставимо ще раз рейтингово, пане Голово, і не запитаємо зал, проголосуйте ті, хто  підтримує реформу, побачимо на табло 230-240 голосів, і тільки тоді зайдемо в  процедуру. Бо  фракція "Батьківщини" і інша фракція не буде  голосувати за цю реформу, вони визначили свою позицію, і вони заводять нас в те, що вбити цю реформу, відправити її назад у  комітет, який  буде не підйомний або  ще гірше – відхилити. І вся наша робота, яку  ми робили рік, буде на смарку. Тому спочатку рейтингово хто за медичну реформу, нехай вся держава побачить. А тільки після того ставте її до розгляду, тому що це  смерть медицині буде. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я дякую.

Від "Волі народу" Литвин, будь ласка.

 

20:04:57

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, ну, очевидно, є потреба розглядати цей закон, я маю на увазі медичну реформу. Але щойно тільки принесли і дали цей документ. Давайте тоді зробимо перерву, ознайомимося з цим документом і потім продовжимо засідання.

Більш готовий законопроект про освіту. Але я хочу відповісти одному тут колезі, який гучно гукав, що хтось уже улітає – хай летить! В мене складається враження, шановні колеги, що у вас квитки на завтра, і ви хочете доробити всю роботу, яку ви сьогодні не зробили. 

Давайте завтра, зібрати треба всю  Верховну Раду і приймати рішення. І не треба демонструвати, що похапцем можна прийняти будь-яке рішення. То візьміть просто зараз в залі й підпишіть його – та й усе! Але це структурні, правильно сказано, реформи, які зачіпають інтереси всього суспільства. Давайте нормально попрацюємо над цими документами. Сьогодні – так сьогодні, завтра – так завтра! А дайте можливість почитати хоча б, чи які поправки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, я вам скажу, я продовжу на 15 хвилин, більше не маю змоги продовжити, колеги. Тому я більше не буду давати ніяких слів для виступів.

Ми завершили зараз обговорення. Більш того, я навіть не маю зараз права ставити продовжувати. Але я спробую поставити рейтингове на продовження засідання до 10-ї години.

Хто підтримує, прошу проголосувати. Прошу проголосувати, хто підтримує.

 

20:06:49

За-163

За продовження  роботи сесії проголосувало лишень 163 депутати. Я як  Голова Верховної Ради України не маю права продовжувати засідання, окрім того часу, який був встановлений Верховною Радою України. Зараз на табло 20:07. Депутати згодились продовжити тільки до 8-ї години, хоча пропонував до 9-ї. 

І, тому, шановні колеги, це був неймовірно важкий і напружений день. І я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую за роботу. Це був надзвичайно важкий і виснажливий день.

Завтра о 10-й ранку я прошу усіх прибути у зал Верховної Ради України для продовження нашої роботи. Дякую. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку