ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21 березня 2017 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:01:47

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, час, відведений для перерви, вичерпаний. Я хочу нагадати, що до обіду ми проголосували за те, щоб після обіду перейти до проекту Закону про соціальні послуги. І у мене буде звичне прохання розглянути його за скороченою процедурою.

І хочу вам наголосити, що у нас йде потім блок питань транспорту. Є ряд питань включення до порядку денного сесії. Хочу наголосити, не до розгляду, а лишень включень до порядку денного сесії. А потім питання транспорту.

Для того, щоб ми змогли максимально розглянути питання транспорту, щоб ми змогли ефективно працювати, колеги, нам необхідно зібратися в залі і приймати рішення. Тому я прошу всіх зайти в зал і приготуватись до реєстрації на вечірньому засіданні Верховної Ради України.

Прошу голів фракцій і Секретаріат Верховної Ради запросити депутатів в зал, будь ласка.

Колеги, я хочу звернутися зараз особливо до членів комітетів з транспорту. Що, якщо зараз ми увійдемо в повну процедуру в годину, нам буде важко пройти питання транспорту. Я звертаюсь до комітету максимально змобілізувати депутатів колег.

І у мене є питання до залу. Чи є згода, щоб ми проект Закону про соціальні послуги за скороченою проходили? Є згода, колеги? Є, так. Нам фактично важливо, щоб проголосували.

Прошу зайняти робочі місця і приготуватись до реєстрації у вечірньому засіданні. Колеги, готові до реєстрації? Прошу народних депутатів зареєструватись. Будь ласка.

 

16:05:35

Зареєстровано 370 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

І, шановні колеги, нагадую, що ми до обіду проголосували за розгляд після обіду проекту Закону про соціальні послуги.

Сьогодні, 21 березня, відзначається Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Відзначається і щорічно відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН і даним законопроектом ми зможемо віддати шану людям із синдромом Дауна. І тому я дуже прошу всіх підтримати пропозицію комітету і розглянути даний законопроект за скороченою процедурою. Прошу зайняти робочі місця, приготуватись до голосування. І прошу всіх підтримати дану пропозицію, колеги.

І я ставлю на голосування пропозицію і розгляд за скороченою процедурою проекту Закону про соціальні послуги (4607). Колеги, прошу проголосувати і прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо за скорочену процедуру. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

16:07:11

За-125

Не встигли.

Я ще раз поставлю. Але, будь ласка, запросіть депутатів в зал. Я ще раз поставлю, але прошу депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця.

Колеги, я ще раз поставлю пропозицію. Будь ласка, займіть робочі місця. Колеги, готові до голосування? Будь ласка, займіть робочі місця. І я прошу усіх підтримати, це питання соціальне і воно є поза політичними дискусіями, і по ньому є загальна згода залу.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію і розгляд за скороченою процедурою проект Закону про соціальні послуги (номер 4607). Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, колеги.

 

16:09:01

За-133

Отже, колеги, ще раз поставлю, якщо немає голосів, то йдемо по повному розгляду. І я звертаюсь в даному випадку і до Комітету з питань транспорту, що фактично ми розуміємо, якщо ми входимо в годинний розгляд, ми відтягуємо розгляд. І потім на Погоджувальній раді, коли ви ставите  великий час,  де перелік питань, маєте розуміти: якщо в залі нема забезпечення депутатів, будемо входити в розгляд за повною процедурою.

Отже, я ще раз, востаннє ставлю пропозицію розгляду за скороченою  процедурою проекту Закону  про соціальні послуги. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги, голосуємо.

      

16:10:07

За-142

Рішення нема.

Переходимо до розгляду за повною процедурою. І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Федорович Наталію Володимирівну.

 

16:10:25

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На сьогодні в  Україні діє розгалужена мережа установ та закладів, яка налічує близько двох тисяч суб'єктів, що надають соціальні послуги, близько трьом мільйонам осіб, як перебувають у складних життєвих обставинах. Водночас існують законодавчі та технологічні проблеми в наданні соціальних послуг. Зокрема,  недосконала система адміністрування соціальних послуг, неузгоджене законодавство в чотирьох умовних соціальних сферах, а саме проблематика осіб похилого віку, соціального захисту дітей, осіб з інвалідністю та інших мало захищених осіб, недосконале бюджетне планування, недостатні ресурсні надання соціальних послуг, в тому числі з    недержавного сектору.

Проектом Закону про соціальні послуги передбачається прийняти нову редакцію  Закону про соціальні послуги, а також внести зміни до восьми законодавчих актів України. Законопроектом пропонується визначити єдину термінологію та підходи в організації  роботи для будь-яких цільових груп, основні напрямки державної політики в сфері надання соціальних послуг, права та обов'язки утримувачів, завдання надавачів соціальних послуг, механізм забезпечення принципу добровільності вибору та прозорості в наданні соціальних послуг, здійснення моніторингу дотримання надавачами встановлених критеріїв щодо їх діяльності, підстави для визначення осіб, сімей такими, що потребують соціальних послуг, повноваження органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій, єдиний порядок надання соціальних послуг, нову класифікацію соціальних послуг, нові підходи щодо оплати соціальних послуг, виходячи з доходу особи, а не з наявності осіб, які можуть допомогти.

Законопроектом пропонується залучити недержавних надавачів до надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення через визначення потреби у послугах, проведенням конкурсу серед надавачів, укладення договору з переможцями конкурсів та компенсації вартості соціальних послуг їх надавачам.

Прийняття законопроекту забезпечить розширення кола надавачів соціальних послуг за рахунок залучення недержавних організацій, адресність, доступність та відкритість в наданні соціальних послуг і задоволення потреб кожного громадянина, децентралізація сфери соціальних послуг, що сприятиме реформуванню місцевого самоврядування.

Шановні народні депутати, просимо підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Залишайтесь на трибуні, 3 хвилини – запитання до доповідача. Прошу провести запис на запитання до доповідача.

Будь ласка,  Ірина Сисоєнко.

 

16:13:10

СИСОЄНКО І.В.

У мене запитання до представника Міністерства соціальної політики. Скажіть, будь ласка, в діючій редакції Закону України "Про соціальні послуги" серед видів соціальних послуг є соціально-побутові послуги, психологічні послуги, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні, інформаційні послуги, чому у вашому законопроекті всі ці послуги виключені з норми діючого Закону України? Це перше питання.

І друге питанняю. Також виключені норми щодо умов і порядку влаштування громадян похилого віку в стаціонарні умови та встановлення інших умов влаштування до закладів соціального захисту. Чому ви виключаєте ці важливі норми  з діючого законодавства? Дякую.

 

 

16:14:05

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Можна відповідати на запитання? Можна відповідати?

Умови влаштування осіб до  закладів соціальної сфери ми пропонуємо передбачити підзаконними актами. В принципі це  механізм влаштування, це не норми законодавства. Тому ми пропонуємо їх визначати в положеннях, які  регламентуватимуть функціонування тих чи інших установ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Королевська Наталія Юріївна.

 

16:14:38

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Добрый день! Безусловно, нужно рассматривать  сегодня законопроект о  социальных услугах. И так же мы знаем, что сегодня день деток  с особыми потребностями, и представитель Ассоциации "Даун Синдром" обратились за поддержкой данного законопроекта. Но хочется спросить у  представителя министерства, вот вы считаете, что  если среднемесячный доход члена семьи 2,5 тысячи гривен, то этого уже достаточно для того, чтобы не обращаться за бесплатной социальной  услугой? То есть за 2,5 тысяч гривен человек  может сам в нынешних условиях с нынешними ценами себя обеспечить?  

Поэтому мы предлагаем все-таки рассмотреть данный законопроект. Но сразу  же закладывать в него реальные цены и реальные цифры, дабы не ухудшить положение тех людей,  которые сегодня и так страдают. Спасибо.

 

16:15:42

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Безперечно, ми абсолютно не зацікавлені в тому, щоб жодним чином погіршувати соціальний захист будь-яких соціальних груп мешканців України, які  потребують цієї соціальної допомоги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останнє запитання, Спориш Іван Дмитрович, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

16:15:58

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15  округ, Вінниччина. Я думаю, що також ми всі разом підтримаємо  даний законопроект, бо він надзвичайно важливий, особливо в  сьогоднішій день. Але разом  з тим  запитання, невже, дійсно,  не було здійснення  моніторингу дотримання встановлення цих критеріїв дітей, не вже не було визначення осіб  і таке інше? Мабуть, це все було. Але  саме головне, от скажіть, будь ласка, який відсоток збільшення соціальних  послуг буде згідно нового законопроекту. Дякую.

 

 

16:16:39

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Звичайно, що кількість  наданих  соціальних послуг завжди буде залежати від можливостей конкретного бюджету. Але ми передбачаємо встановлення певних мінімальних гарантій, певного набору гарантованого обов'язкового соціальних послуг.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, Наталія Володимирівна.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету  у справах ветеранів, учасників бойових дій Бурбак Максим Юрійович. Будь ласка.

 

16:17:17

БУРБАК М.Ю.

Шановні народні депутати, Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю розглянув законопроект  за реєстраційним номером 4607 на своєму засіданні 1 червня 2016 року.

Як уже було сказано, законопроектом пропонується прийняття нової  редакції Закону "Про соціальні послуги" та внести зміни до восьми Законів України з метою вдосконалення діючого законодавства в частині надання  соціальних послуг. Йдеться, зокрема, про вдосконалення адміністрування соціальних послуг, розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань організації надання соціальних послуг, створення відкритого реєстру надавачів та  отримувачів соціальних послуг, встановлення нових підходів щодо оплати соціальних послуг, враховуючи доходи особи, а не наявність рідних та близьких.

Комітет погоджується із висновком Головного науково-експертного управління  щодо необхідності доопрацювання законопроекту і вважає, що всі висловлені зауваження можуть бути враховані при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

Рішення комітету: за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Залишайтесь на трибуні. 3 хвилини – запитання.

Прошу провести запис на запитання до співдоповідача.

Лозовой Андрій Сергійович.

 

16:18:53

ЛОЗОВОЙ А.С.

Передаю слово Віктору Валерійовичу Галасюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання. Слово для виступу буде пізніше.

 

16:19:16

ГАЛАСЮК В.В.

Фракція Радикальної партії наполягає на тому, що питання мінімальних соціальних стандартів в країні сьогодні є одним з найгостріших питань для розвитку нашої економіки. Ми пропонуємо ініціативу з підвищення мінімальної заробітної платні до 5 тисяч гривень з 1 жовтня 2017 року. Ми пропонуємо механізм, за рахунок якого це можна забезпечити без додаткових запозичень від Міжнародного валютного фонду: за рахунок резервів внутрішньої економіки. Ми пропонуємо, як це зробити за рахунок подолання контрабанди на митниці, деофшоризації економіки, посилення контролю за трансфертним ціноутворенням, що дозволить додатково залучити до державного бюджету понад 50 мільярдів гривень, які мають бути спрямовані першочергово на підвищення мінімальних заробітних плат і пенсій в Україні. Як ви ставитесь до цієї пропозиції?

 

16:20:19

БУРБАК М.Ю.

Дякую за таке змістовне запитання. Можу сказати, що фракція "Народного фронту", працюючи в профільному комітеті, завжди підтримувала всі ініціативи щодо підвищення соціальних стандартів в нашій країні. Вдячний вашим представникам у нашому комітеті. Ми готові доопрацювати між першим і другим читанням. Якщо будуть ваші пропозиції, готові врахувати при доопрацюванні цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу задавати запитання по суті законопроекту. Виступи, буде потім змога від фракції.

Зараз Кіраль Сергій Іванович.

 

16:20:57

КІРАЛЬ С.І.

Дякую. В мене просте запитання, яке… я загалом і фракція схвалює рух до людиноцентричності, до покращання якості соціальних послуг. І у мене запитання наступного характеру, як член Парламентської асамблеї Ради Європи. Чи враховувалися в підготовці цього законопроекту також резолюції Ради Європи,  особливо в частині забезпечення соціальних послуг особливо в частині дотримання прав дітей. Дякую.

 

16:21:32

БУРБАК М.Ю.

Я дякую за запитання. При розробці цього законопроекту (хочу нагадати, він урядовий) у нас були численні зауваження під час  проходжень через наш комітет, тому ми прийняли рішення щодо прийняття його лише в першому читанні для того, щоб між першим і другим ми могли гармонізувати з європейським законодавством. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час для запитань вичерпаний.

Зараз будуть ще виступи від фракцій, від депутатів. І зараз прошу провести запис на виступи від фракцій. Будь ласка,  прошу провести запис.

Шверк Григорій Аронович від "Блок Петра Порошенка".

 

16:22:32

ШВЕРК Г.А.

Прошу передати слово Івану Споришу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає слово Споришу. Будь ласка.

 

16:22:41

СПОРИШ І.Д.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Я думаю, законопроект 4607 чекає  вся Україна. Насамперед чекають ці дітки, яких ми сьогодні  бачили там на балконі,  зі всіх областей нашої країни. І я думаю, що він, дійсно, полегшить їм життя.   

Ми знаєм прекрасно, що  серед  420 народжених із синдромом Дауна… із нових народжених одна дитина народжується  із синдромом Дауна, і  ми прекрасно розуміємо, що ці дітки – це наші сонячні дітки, вони також повинні бути такими самими повноцінними, як  і всі інші. Тому сьогодні символічний день  для прийняття цього документу, адже Україна разом з усім світом, світовим товариством відзначає  Міжнародний день людини  із синдромом  Дауна.

Я думаю, що під дію потрапляють не тільки ця категорія суспільства, фактично всі незахищені верстви суспільства та ті, хто потребує допомоги, отримають полегшений доступ до якісних соціальних послуг. Зокрема,   цьому передбачено підвищення кваліфікації соціальних працівників, збільшується престижність такої роботи, дозволяється залучення волонтерів, що не було до цього введено. Реформується питання фінансування і роботи соціальних центрів, більш чітко прописуються повноваження та обов'язки у сфері соціального захисту населення. Тому ми бачимо тут комплексний підхід, грунтовий такий. І це буде документ, який дійсно необхідно підтримати, щоб допомогти оцим найменш захищеним верствам, нашим діткам з синдромом Дауна і іншим незахищеним.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" закликає всіх в сьогоднішній день отаких незахищених діток проголосувати за даний законопроект. Тому, я думаю, що ми повинні його одноголосно, одностайно прийняти за основу і в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:24:49

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, пане Іване.

Будь ласка, від фракції "Самопоміч" Роман Семенуха передає слово Ірині Сисоєнко.

 

16:24:58

СИСОЄНКО І.В.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде підтримувати даний законопроект, але лише в першому читанні.

В нормах цього законопроекту є нові редакції Закону України "Про соціальні послуги", які покращують даний закон України. А саме соціальна послуга догляду громадян, які частково або повністю втратили здатність до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, надається безпосередньо вдома або у відповідній установі: в будинку інтернаті, територіальному центрі соціального обслуговування, в будинку ветеранів, в пансіонаті для громадян похилого віку або в іншій установі, що надають соціальні послуги, де вони проживають, перебувають тимчасово або постійно. Це є новелою даного законопроекту.

Також даним законопроектом надаються додаткові повноваження державним місцевим адміністраціям, а саме їх зобов'язують дотримуватись державної політики у сфері надання соціальних послуг особам, їх сім'ям, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги відповідно до законодавства.

Також даним законопроектом визначається термін "мінімальний базовий комплекс соціальних послуг". Але в тексті  проекту не написано, які саме соціальні послуги будуть входити до обов'язкового мінімального базового комплексу соціальних послуг. Тож, фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде наполягати на поправках і доопрацьовувати цей законопроект в другому читанні для того, щоб ми дуже чітко на рівні закону визначили мінімальний базовий комплекс соціальних послуг і перелік вимог до соціальних закладів, які надають такі послуги.

Тому що даним законопроектом пропонується це передати все на рівень підзаконних актів. Тобто, по суті ми можемо дати можливість Міністерству соціальної політики в ручному режимі регулювати обсяг та якість соціальних послуг. Тож, я думаю, що це буде важливими поправками до доопрацювання цього законопроекту до другого читання.

Також я звертаю увагу, що в цей законопроект мають бути повернуті норми, які стосуються умов і порядку влаштування громадян похилого віку в стаціонарні установи та встановлення інших умов працевлаштування до закладів соціального захисту.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде голосувати за даний законопроект. Але наполягаємо на його суттєвому доопрацюванні до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Наталія Королевська від "Опозиційного блоку".

 

16:27:55

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Безусловно, нужен новый Закон о социальных услугах. Но мы должны прекрасно понимать, что новый закон ни в коем случае не должен быть хуже предыдущего. Он должен быть более качественный и соответствовать тем новым потребностям, которые возникают у людей.

Мы должны также все в этом зале понимать, что данный законопроект касается социальной защиты более трех миллионов людей в нашей стране. И в первую очередь он касается одиноких пенсионеров, ветеранов, людей, которые нуждаются в наибольшем внимании и защите со стороны государства.

Данный законопроект, к сожалению, далеко несовершенен. И в него необходимо вносить большое количество изменений и поправок. И фракция "Оппозиционный блок" готова его поддержать только в первом чтении за основу. Я хочу сразу же обратиться к залу, что его ни в коем случае нельзя принимать сегодня в целом, потому что он не будет работать, и он не даст той качественной защиты людям. Подготовить его в сокращенном режиме мы призываем зал и призываем его как можно быстрее доработать, чтобы учесть реальные потребности сегодня людей, потому что данный законопроект предлагает новый подход к определению "потребности человека". И если раньше, и сегодня учитываются условия, в которых находится человек, наличие у человека родных и близких, теперь предлагается за основу брать материальное состояние. С одной стороны, это, возможно, и правильный подход. Но в данном законопроекте считают, что если у человека доход будет около 2,5 тысяч гривен, то он уже абсолютно самодостаточен и он абсолютно может сам решить свои проблемы. Ну, вдумайтесь, пенсионер, человек с особыми потребностями, в основном это лежачие люди, которые не в состоянии сами себя обслужить, если у него доход 2,5 тысячи гривен, государство будет вынуждено ему отказать на основе данного законопроекта. Мы считаем, что это крайне несправедливо.

И поэтому данный законопроект, приняв в первом чтении, нужно будет серьезно доработать. Мы также считаем, что, к сожалению, в данном законопроекте не предусмотрены сегодня критерии, какие подходы будут к принятию решений, не сбалансирован сегодня механизм оценки социальных услуг. Поэтому давайте проголосуем за первое чтение и поймем, что наш долг и обязанность сегодня предложить и предоставить людям самые качественные услуги, потому что выжить сегодня на пенсию, которую получают пенсионеры, в принципе невозможно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мова іде саме про голосування у першому читанні. Але я принагідно хочу звернутися до виступаючих, з цієї високої трибуни просити виступати державною мовою.

Дякую. І, будь ласка, від Радикальної партії народний депутат Галасюк. Прошу.

 

16:31:23

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний український народе! Шановні колеги! Одним з найбільших викликів сьогодні для нашої держави є не тільки військова агресія, є надзвичайно низький рівень доходів громадян України.

Через шокове знецінення гривні і негативні тенденції в економіці середній наявний дохід людини в валютному еквіваленті сьогодні 120 доларів на місяць. Скажіть, як можна подолати корупцію в країні, в якій середній наявний дохід після податків 120 доларів на місяць, і як людина може прожити на ці кошти? Сьогодні рівень заощаджень в Україні становить 3 відсотки, тоді як в Чехії вдвічі більше, в Німеччині втричі більше, у Швеції в п'ять разів більше. Тобто люди не мають жодної копійки відкласти на "чорний" день і витрачають все до останньої копійки. Більш того, майже 40 відсотків своїх доходів українці витрачають на їжу, тоді як європейці лише 13 відсотків витрачають на їжу.

Фактично через таку ситуацію ми репресуємо власну економіку і накладаємо на неї санкції. Бо, коли людина здатна заплатити тільки трошечки за свої базові потреби, то всі інші галузі економіки і виробництва, які виробляють будь-які товари, одяг, ліки і все інше, вони занепадають. Це штучна редукція української економіки, яка збільшує залежність від Міжнародного валютного фонду інших закордонних кредиторів.

70 відсотків економіки формується за рахунок споживчого кошику… споживчого попиту домогосподарств. Тобто, коли люди заробляють, вони витрачають ці кошти, економіка зростає, коли не заробляють, економіка падає так, як це відбувається сьогодні.

Більше того, шановні колеги, зверніть увагу, ціни на енергоносії в Україні європейські, ціни на матеріали в Україні європейські, ціни на обладнання європейські, а що ж в нас не європейське? Заробітна платня, яка не індексувалась, не підвищувалась, і, якщо би фракція Радикальної партії з однодумцями і при підтримці уряду не виборола 3200, то взагалі нічого б не було. Так це треба розвивати і треба  зробити висновки,  що якщо сьогодні 3,5 мільйони українців отримали додаткову заробітну платню, економіка починає зростати, понад мільйон бюджетників. 

Фракція  Радикальної партії  щойно внесла  в парламент законопроект про підвищення мінімальної заробітної платні в  Україні з жовтня місяця до 5 тисяч гривень,  і ми запропонували конкретний антикризовий план розвитку  економіки,  за рахунок  якого це буде забезпечено.  Не за рахунок коштів МВФ, а за рахунок подолання контрабанди на митниці, за рахунок перекриття офшорних схем, за рахунок посилення контролю за трансфертним ціноутворенням,  тобто брати кошти  там, де їх ховають, і там, де їх відмивають, а не з простих людей, і платити людям заробітну платню, Тоді економіка буде працювати,  і у нас буде справжня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Дякую.

Шановні колеги, ми дякуємо за ваш виступ, але в той же час, я маю як головуюча привернути увагу всіх присутніх до наступного, що під час обговорення  бажано все-таки давати  позицію відносно обговорюваного законопроекту. І я в цьому питанні хочу подякувати фракціям  "Самопоміч", БПП і іншим, які виступали саме з законопроекту, а не про все і загалом.

Колеги, є  таке бачення, є таке бачення, я як головуюча… (Шум у залі) Шановний колего, зарплата – це дуже велика тема, коли ми будемо обговорювати законопроект про 5 тисяч гривень, ми будемо обговорювання питання зарплати. Як головуюча я маю право привернути увагу всіх колег до Регламенту.

Зараз згідно Регламенту є витупи від народних депутатів  України. Чи є бажання обговорити це, чи в мене є зараз звернення до однієї фракції, яка хоче обговорити. Дивіться, в нас  ще на порядку денному великий блок питань по транспорту. Можливо, варто зараз голосувати за цей законопроект без обговорення? Добре. Є бажання обговорити. Від депутатів,  будь ласка, в нас зараз 15 хвилин, від депутатів я прошу записатися і дотримуватись Регламенту, виступати державною мовою і з обговорюваного питання. Законопроект номер 4607, це Закон про соціальні послуги. Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Вовк. Шість хвилин, Вовк і Купрієнко, а буде виступати Ляшко. Про соціальні послуги, будь ласка,  пан Ляшко.

 

16:36:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Мене взагалі дивує реакція головуючої в парламенті Ірини Геращенко, коли мій         шановний колега Віктор Галасюк виходить на цю високу парламентську трибуну, інформує українських громадян про те, що ми боремося за підвищення зарплати, за подолання бідності, щоб не було потреби українським сім'ям отримувати соціальні послуги, головуюча нас критикує за це. А за якими ми маємо в парламенті розглядати… тут, в парламенті, які  ми маємо розглядати закони? Хіба не ті, які чекають люди? Хіба не ті закони, які дадуть можливість подолати бідність? Тому я просив би не вчити нас уму-разуму, ми самі знаємо, що нам робить, і ми знаємо нашу місію, нашу програму команди Радикальної партії. Це подолання бідності, це створення робочих місць для українців, це підтримка національного виробника, це захист нашої рідної країни.

Он діти стоять там зверху з Ніжина, з Бородянки, попитайте є у їх батьків робота і скільки вони заробляють на тій роботі. Прирекли людей на бідність виплачують копійчані зарплати, потім саджають народ на голку соціальних послуг, на голку субсидій, на голку дотацій і житлово-комунальних субвенцій. Не треба нам ваші наркоманські дози, субсидії і дотації! Дайте людям нормальну роботу і гідну зарплату, і підтримуйте національного виробника!

Саме тому фракція Радикальної партії запропонувала антикризовий план дій, спрямований на підтримку і розвиток національного виробництва. Ви ходите побираєтесь по всьому світу за кредитами, принижуючи українську націю. В обмін на ці кредити ви піднімаєте пенсійний вік, ви продаєте землю, ви вносите сюди іноземців наглядачами над Україною. А знаєте, що треба робить? Треба не кредити побиратися, а треба заробляти, а для того, щоб заробляти, треба змінити грошово-кредитну політику Національного банку, дати національному виробнику дешеві довгі кредитні ресурси і створювати умови українцям для  роботи. Що робить уряд – беруть на себе зобов'язання вивозити ліс-кругляк. Себе б вивезли в необробленому вигляді чи в обробленому –  байдуже, а ліс-кругляк не трогайте.

До речі, хочу поінформувати, сьогодні Всесвітній день лісів. І наше завдання, щоб в Україні був і ліс, і земля, і вода, і корова, і люди і все живе, щоб було в Україні. А ви хочете Україну перетворити на колонію, де селяни будуть без роботи, де всі люди сидітимуть  на ваших послугах і дотаціях замість того, щоб нормально заробляти.

Тому я вимагаю, наша команда вимагає радикальної зміни економічної політики. Ми маємо бути державою самодостатньою, ми повинні змінити  економічну і грошово-кредитну політику, дати дешеві кредитні ресурси і можливість продавати свою продукцію. Президент Порошенко має лобіювати по закордонах не конфети "Рошен", не продавати "Турбоатом" і українську землю, а має лобіювати по закордонах інтереси національного виробника, щоб кожен, кожен, наголошую, хто працює в Україні, міг продати свою  продукцію. З цією метою ми пробили в парламенті прийняття Закону про державне експортно-імпортне агентство, щоб кожний  національний виробник, який  хоче вийти із своєю продукцією за кордон, щоб він отримав підтримку держави, щоб більше валюти прийшло в Україну, щоб більше було робочих місць в Україні, щоб більша зарплата була в українців, щоб більші можливості були в українських селян і  фермерів, щоб більші пенсії були в  українських пенсіонерів, і щоб мирне  небо було над нашою головою! От такою має бути політика!

А ви натомість що хочете? Ви хочете розколоти країну, ви хочете  продати землю, ви хочете обезземелити наших рідних українських селян і хочете, щоб Україна все життя ходила з простягнутою рукою, як жебрачка і як побирачка. Ви можете тут виступати, ви можете нам відключати мікрофон, ви можете нас позбавляти слова, але ви не вирвете у нас українське серце, ви не вирвете у нас любов до  України, ви не вирвете            наше  прагнення боротьби за український народ, за українську долю. Українська доля в наших руках, а не в руках іноземців, українська доля у тому, щоб українські люди мали роботу і зарплату, щоб наші діти, які стоять на тому балконі, закінчивши школу, мали можливість вивчитись у вузі і отримати роботу, а не поїхати по закордонах горшки за європейцями вивозити і не бачити рідної сім'ї і рідних батьків.

Тому я вимагаю від вас, компрадорської влади, влади компрадорів – обкрадачів України і влади, яка прирікає Україну на бідність: не стійте поперед нас, бо знесемо і підемо далі! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На вимогу колег від фракції "Блок Петра Порошенка", зокрема Ірини Луценко, Владислава Голуба і інших, я змушена як головуюча зачитати статтю 36 Регламенту Верховної Ради України   "Вимоги до виступів на планерному засіданні Верховної Ради".

Перше. Пункт перший. Шановні колеги, знавці Регламенту з однієї дуже радикальної фракції. Стаття 36, сторінка 35, пункт 1: "Промовець повинен виступати тільки з того питання, з якого йому надано слово, та дотримуватися тривалості часу".

Ну і звертаючись до наших шановних гостей дітей з Ніжина. На уроці з географії говоріть про географію, а не математику, не беріть приклад з деяких виступаючих у парламенті. Дякую.

Пані Ірина Луценко.

 

16:42:47

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, власне, Ірина Геращенко озвучила те, про що я хотіла сконцентрувати вашу увагу.

Шановні друзі, зверху знаходяться "діти сонця", які чекають від нас сьогодні не загальних фраз, не шапкозакидання, не використання їхнього діагнозу для "оскорбления" і для приниження інших членів парламенту, а реальних дій. Таких дітей 15 тисяч. Батьки сьогодні, даючи разом з нами брифінг, попросили нас: дітки, які дивляться на нас сьогодні, робили свій … свою Верховну Раду, робили свої закони; одним із цих законів було просте твердження: "Всі повинні працювати".

Тому давайте не бла-бла-бла, давайте не популізм, а давайте для "дітей сонця" зробимо конкретні, прості речі: жити нормальним життям, отримувати нормальні послуги і відчувати себе справжніми громадянами, восстребованными, і достойними, і люблячими. Дякую. Голосуймо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Кривошея від "Народного фронту", прошу. З місця, з місця. Народний депутат Кривошея з місця.

 

16:43:58

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую. Доброго дня, шановні колеги. Ну, по-перше, я хочу сказати ще раз: фракція "Народного фронту" буде голосувати за цей законопроект в першому читанні. Друге: я хотів би, в принципі, щоб всі звернули увагу на ті речі, про які на сьогоднішній день говорив представник міністерства, заступник міністра, зокрема питання, які стосуються децентралізації і взагалі повноважень, які будуть передані на місцеві органи влади.

Чому я на цьому акцентую увагу? На сьогоднішній день, в принципі, дуже багато повноважень в даній сфері: по догляду, по утриманню і по забезпеченню відповідних дітей – лежать на органах місцевої влади, зокрема на районних адміністраціях. Тому, разом з тим, я хотів би звернути увагу: під час підготовки законопроекту до другого читання нам потрібно виписати чітко повноваження по органах місцевої влади і акумулювати їх в поєднанні того, яким чином це буде регламентуватися саме Кабінетом Міністрів. Не повинні пересікатися ці повноваження, це по-перше. По-друге, ми повинні розуміти, яке фінансове забезпечення буде йти з державного бюджету, але, разом з тим, ми повинні розуміти, яке забезпечення йти буде з місцевого бюджету.

На сьогоднішній день, всі ми прекрасно розуміємо, місцеві органи влади дотримують в середньому на 35-40 відсотків більше доходів. І тому ми повинні розуміти, що їхнє завдання не лише, вибачте на слові, красти гроші, а їхнє завдання – вкладати ці гроші в таких в тому числі дітей, забезпечувати їхній соціальний захист. Це не лише повноваження Верховної Ради чи Кабінету Міністрів, це завдання, яке стоїть перед кожним державним службовцем, перед кожним працівником соціальної сфери. І тому це наше спільне завдання.

Я вважаю, що дана ініціатива однозначно має бути підтримана в парламенті, і просив би дану ініціативу і мої зауваження звернути під час розгляду законопроекту до другого читання. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:45:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я вас дуже прошу зараз лаконічніше виступати, щоб ми змогли швидше перейти до прийняття рішення. І я зараз надаю слово. Рибалка Сергій передає Галасюку Віктору.

Будь ласка, пане Віктор. І дуже вас прошу по темі даного законопроекту.

 

16:46:08

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановні колеги! Пані Ірино, ви нам рота не закривайте. Ви краще відстоюйте державницькі ініціативи, спрямовані на захист мораторію на експорт ліса-кругляка з України перед Європою. Краще відстоюйте захист інтересів українських промисловців, роботодавців і платників податків, бо в будь-якій країні, яка себе поважає, влада живе за рахунок тих податків, які сплачує  промисловість і підприємства, а не за рахунок  кредитів МВФ. Тому нам треба цього повчитися у цивілізованих країн. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Віктор, я прошу по темі законопроекту.

 

ГАЛАСЮК В.В. По-друге… по-друге, ми закликаємо сьогодні владу зняти економічні санкції зі своєї власної країни. Бо коли сьогодні частка заробітної платні у промисловості становить менше 9 відсотків,  а частка заробітної платні за кордоном, в Європі у собівартості становить 30…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Вікторе, я вас прошу  з повагою великою… з великою повагою, пане Вікторе – по темі даного законопроекту. Будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Це означає… Будь ласка,  не перебивайте, бо це стосується теми цього законопроекту! (Шум у залі)

Частка оплати праці в собівартості в Україні менше 10 відсотків. В Європі це понад  30 відсотків. Тому якщо сьогодні хтось збирається розглядати другорядні питання, які не вирішують цієї проблеми, щоб "замилити" комусь очі, то ми цього зробити не дамо. Бо ми пропонуємо  реальні радикальні зміни в країні, які дозволять підняти добробут громадян, які дозволять поставити в центрі громадянина України  українського підприємця і промисловця для того, щоб ми мали в країні суверенну демократію. Так як ви кажете лозунги, давайте це робити на практиці.

Тому фракція Радикальної партії пропонує  підвищити мінімальну заробітну платню до 5 тисяч гривень. Зокрема за рахунок  яких джерел, я наголошую: це жорсткіший контроль за трансфертним ціноутворенням.  Наші експерти порахували, що це більше 10 мільярдів гривень щороку. Розширення переліку країн,які підлягають під трансфертне ціноутворення і розширення переліку контрольованих операцій.  Це питання реструктуризації внутрішнього держборгу.

Сьогодні Нацбанк тримає цінних паперів ОВДП уряду, за якими сплачується майже 40 мільярдів гривень щороку видатків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Віктор, я ще раз прошу по даному закону виступати. Пане Віктор!

 

ГАЛАСЮК В.В. Ми пропонуємо провести реструктуризацію, це вивільнить в бюджеті 20 мільярдів гривень для підвищення заробітних плат, соціальних стандартів в Україні.

І, нарешті, контрабанда. Хто не знає, як ліс-кругляк їде через кордон контрабандою? Хто не знає, як Україна втрачає? Подивіться, яка різниця в торгівельному балансі в нас з нашими партнерами. Зовсім різний облік, шалена контрабанда. Понад 20-30 мільярдів гривень щороку там можна дістати через запровадження нових сканерів, через нову систему аналізу ризиків, через подолання ручного фактору, який сьогодні є. Тоді не треба буде обирати власних громадян і запозичати в МВФ. Тоді українці будуть жити в Європі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу звернутися до всього залу. Ми розглядаємо питання, яке стосується Міжнародного дня людини з синдромом Дауна. Я вважаю неповагою, коли ці питання ми називаємо незначними. Я намагаюсь з максимальною повагою ставитись до всіх виступаючих. Я намагаюся не перебивати під час виступу. Але це чітка і пряма норма Регламенту. Наголошую, пряма і чітка норма Регламенту. Під час обговорення законопроекту в обговоренні виступати лишень по темі даного законопроекту. Я прошу не провокувати конфліктність в залі. Я хочу зараз попередити, виключати будемо мікрофон, коли буде не по темі виступи, колеги. Це треба колись починати, і ми повинні один до одного з повагою відноситись. Наголошую, один до одного з повагою. Я прошу, колеги, і закликаю усіх дотримуватись цієї норми.

Окрім того, ми маємо величезні блоки питань, важливі блоки питань. Давайте завершимо швидше там, де є загальна підтримка, і перейдемо до питань транспорту.

Зараз останній виступ, який буде в обговорені, і після того переходимо до голосування. Тому я прошу запросити усіх депутатів в зал. Я прошу голів фракцій і секретаріати фракцій запросити депутатів в зал.

І до останнього виступу Спориш Іван Дмитрович, будь ласка.

 

16:50:50

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15 округ, Вінниччина.

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Шановний народ України! На жаль, сьогоднішній соціальний законопроект 4607 перевівся у піар-акцію. Дуже обидно, що ми сьогодні повинні саме розглядати питання полегшення життя дітей з синдромом Дауна. А ми сьогодні говоримо, Бог зна, за що, щоб сподобатися народу України! Ну, не повинно це бути.

Саме в цьому законопроекті ми не говоримо за енергозабезпечення, ми не говоримо за сільське господарство. Ми повинні говорити все, щоб зробити і полегшити життя оцих діток. Тому я дуже прошу, шановні народні депутати, давайте дійсно будемо говорити по суті, давайте будемо говорити по законопроекту! Давайте будемо говорити про те, щоб покращити життя оцих дітей, а не піаритися. Це дуже важливо.

І я думаю, що сьогодні весь зал ми об'єднаємо і даний законопроект соціальний 4607 приймемо за основу. Тому що досить це важливий законопроект і його чекають усі дітки із синдромом Дауна в Україні, і не тільки ці, і інші діти, які потребують дійсно соціального захисту. Тому я прошу всіх об'єднатися і проголосувати одноголосно за даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, колеги, обговорення завершено. Прошу заходити в зал. Хвилину, будь ласка, зайти в зал. Чи не заперечує ніхто, щоб виступив представник від МДО "Рівні можливості", одна хвилина, які готували цей законопроект? Нема заперечень. Будь ласка, Альона Бабак, одна хвилина. Через хвилину буде голосування. Прошу зайти депутатів в зал. Будь ласка, Альона Бабак.

 

16:52:33

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати! Дуже дякую за можливість від міжфракційного депутатського об'єднання "Рівні можливості" зараз зробити невеличку, невеличкий виступ. Сьогодні ви знаєте, що за підтримки МФО відбулися заходи з відзначення Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна.

І на цих заходах до нас звернулись представники громадських об'єднань з таким великим проханням. Я дуже прошу у всіх уваги. Вони сказали: "Будь ласка, знайдіть в тих законах, які ви приймаєте, як Закон про соціальні послуги чи іншому, місце для спортивно-реабілітаційних закладів, які би підтримувала держава". Щоб діти з синдромом Дауна, щоб діти з особливими можливостями і потребами мали можливість займатись спортом і проходити реабілітацію.

Навели приклад, що приводять дитинку із синдромом Дауна займатись гімнастикою, а відмовляють їй, бо кажуть: а хто ж буде займатись з вашою дитиною, вона потребує особливого догляду. Ми як держава, як народні депутати мусимо знайти місце для таких спортивних реабілітаційних закладів і забезпечити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд. Завершуйте.

 

БАБАК А.В. …стали частиною, повноцінною частиною нашого суспільства. І просимо наших колег не забирати час від цих дітей на обговорення якихось сварок і інших питань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх народних депутатів зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Будь ласка.

Я ставлю на голосування проект Закону про соціальні послуги (№4607) за пропозицією комітету за основу. Всі поправки, які звучали, ми можемо доопрацювати до другого читання. Отже, 4607 за основу прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги! Прошу проголосувати. Голосуємо!

 

16:54:55

За-296

Рішення прийнято.

І, колеги, тепер просять скорочену процедуру розгляду до другого читання. Отже, ставлю на голосування пропозицію про скорочення строку подання пропозицій і поправок до другого читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги!

 

16:55:27

За-272

Рішення прийнято.

Колеги, тепер згідно порядку денного у нас є 7, якщо я не помиляюсь, питань включення до порядку денного сесії, лишень включення. Це не до розгляду, по хвилині по кожному законопроекту. Я прошу всіх залишатись на робочих місцях, вони всі є в порядку денному, кожен мав змогу ознайомитись. П'ять хвилин давайте пройдемо по тих питаннях, які ми не включили в загальний розгляд, а зараз є пропозиції її включити в порядок денний сесії.

Перша з них – 6161. Це проект Закону про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (щодо запровадження середньострокового бюджетного планування). Це пропозиція від бюджетного комітету. Переконливо просять, щоб ми включили в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати. 6161 голосуємо. Прошу підтримати.

 

16:56:39

За-238

Рішення прийняте.

Наступне –  6192. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (щодо уточнення деяких положень). Проекту народного депутата Кривенка, теж пропозиції від бюджетного комітету. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Ми всі законопроекти включали в порядок денний. 6192, прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

16:57:19

За-225

Я ще раз поставлю, автор законопроекту не був присутній.

Колеги, і прошу сконцентруватись, і я ставлю 6192 включення до порядку денного сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

16:57:52

За-214

Немає голосів.

6099… Пройдемо всі, потім будемо говорити. 6099: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника. Проект народного депутата Кришина, пропозиція включити в порядок денний, Комітет з питань податкової та митної політики. 6099. Прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Нагадаю, ми всі законопроекти включали. Прошу підтримати, прошу проголосувати включення в порядок  денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати 6099.

 

16:58:41

За-278

Рішення прийняте.

Наступне: 6210, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні". Теж пропозиція від  Комітету з питань податкової та митної політики Южаніної Ніни Петрівни. 6210. Прошу проголосувати, прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати.

 

16:59:26

За-233

Рішення прийняте. 

Наступний:  6116, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України. Проект народного депутата Співаковського і пропозиція від Комітету з питань науки і освіти Співаковського Олександра Володимировича. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. 6116. Прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

17:00:12

За-248

Рішення прийняте. 

І 6117: проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів" щодо збільшення розміру іменних стипендій Верховної Ради України. Це теж проект народного депутата Співаковського  і за пропозицією  Комітету з питань науки і освіти.

Колеги, прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка,  голосуємо, прошу підтримати включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати. 

 

17:00:59

За-256

Рішення прийняте.

І 6111: проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій. Пропозиція від Комітету закордонних справ Гопко Ганни Миколаївни. Прошу проголосувати, прошу підтримати. 6111, прошу підтримати.

 

 

17:01:33

За-242

Рішення прийняте.

І, колеги, єдиний законопроект, який ми не підтримали, забракло одного голосу 6192, це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (щодо уточнення деяких положень). Проект народного депутата Кривенка, його, власне, не було в залі, я прошу сконцентруватись і проголосувати, колеги.

Будь ласка,  займіть місця, колеги і я прошу проголосувати, прошу підтримати включення в порядок денний сесії… просто в порядок денний сесії, колеги, я нагадаю ми всі законопроекти включали, всі, які звучали в залі. Прошу проголосувати, прошу підтримати, включення в порядок денний сесії 6192. Прошу проголосувати це останнє голосування в цьому розділі, прошу підтримати, голосуємо, колеги. Прошу підтримати, прошу голосувати.

 

17:02:39

За-202

202, що відбувається? Кривенко, одну хвилину.

 

17:02:47

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги! Шановні колеги! Доброго дня всім! Шановні колеги, це законопроект, який виправляє ситуацію, страшну ситуацію, яка сталася у нас на сьогодні в забезпеченні армії технікою. В Законі про державний бюджет на цей рік не передбачено погашення тіла по тим державним гарантіям, по тим кредитам, які були видані минулого року для закупівлі військової техніки для потреб нашої армії. І на сьогодні без зміни цих положень Міністерство оборони не може  техніку прийняти цю  собі на баланс. Відповідно, та техніка, яка відремонтована на ремонтних заводах, та техніка, яка відремонтована на наших оборонних підприємствах, не може надійти в  армію. Це погоджено із казначейством, і це погоджено з Міністерством оборони, з Міністерством фінансів. Тобто це технічна правка, яка не буде працювати, ця норма по гарантіях тим паче, минулого року ми не дали нічого по спецконфіскації. Це не буде працювати, і ми не передамо техніку на баланс армії без цього без цієї технічної правки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, це питання безпеки, я прошу всіх сконцентруватись, я ще раз поставлю. Хочу наголосити вам, ставити  включення в порядок денної сесії я можу стільки, скільки вважаю за необхідне, не обмежене таке право Регламентом. Я ще раз поставлю, я прошу всіх сконцентруватись і приготуватись до голосування.

І я ставлю пропозицію включити у порядок денний  сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на  2017 рік" (щодо уточнення деяких положень) народного депутата Кривенка, 6192. Прошу проголосувати, прошу підтримати включення у порядок денний сесії.

Прошу проголосувати, прошу  підтримати.

 

17:04:46

За-214

Голосів недостатньо,  в інший раз поставимо для  включення.

І колеги, переходимо до… У мене заяви на перерву  яких фракції? Є заява про перерву від двох фракцій: "Народний фронт" і фракція Радикальна партія. Але готові  замінити перерву на виступ. Хто виступає?

Будь ласка, Сергій Пашинський, 3 хвилини.

 

17:05:19

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я перш за все звертаюсь навіть не до народних  депутатів, я звертаюсь до всіх патріотів, до всіх людей, які нас зараз дивляться.

Друзі, в минулому році ми не виконали державне оборонне замовлення. Не виконали його  тому, що гроші на це державне оборонне замовлення повинні були  надходити з грошей, конфіскованих у Януковича. В цьому залі негідники і корупціонери, які  більше всіх кричать про свій патріотизм, провалили цей закон.

В цьому році, у першому кварталі для того, щоб виконати все-таки ДОЗ і поставити в армію військову техніку, а мова йде про сотні танків, артилерійських систем, БМП та БТРів, ми  пішли по шляху  державних гарантій і кредитування підприємств державними банками. На сьогоднішній день ця програма працює, і перша техніка вже готова для передачі в армію. Але у зв'язку з неузгодженістю в чинному законодавстві процедури передачі цієї техніки, треба внести маленькі корективи, погоджені між Мінфіном і казначейством. І що ми бачимо в цьому залі? Справжні патріоти не голосують! Звичайно ж, а навіщо нам танки? Ми же ж перемогли, ми ж блокаду зробили! Війна ж закінчилась! Вчора ніхто не загинув.

Люди добрі, та невже ви думаєте, що якщо ми не будемо озброювати нашу армію, то Путін про нас забуде? Люди добрі,  та не думайте про свої проплачені корупційні перемоги, а думайте про свою державу. Я прошу всіх ще раз поставити цей закон на голосування і підтримати.

Дякую за увагу. І слава України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, на вимогу двох фракцій я ще раз поставлю. І наголошую: в мене нема обмежень, скільки раз ставити включення у порядок денний сесії. Але прошу зараз зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. На вимогу двох фракцій я поставлю, але я прошу приготуватися до голосування.

Отже, колеги, я ставлю включення у порядок денний сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (щодо уточнення деяких положень), проект народного депутата Кривенка від бюджетного комітету (6192), лишень включення у порядок денний сесії. Якби включали всі законопроекти.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

17:08:08

За-183

Рішення не прийнято.

І переходимо до блоку питань транспорту. Я прошу приготуватись до розгляду: транспортний блок.

І, отже, першим питанням у нас стоять питання другого читання. І ми переходимо до питань блоку транспорту. І першим оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні). Це друге читання, воно не потребує інакшої процедури.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань транспорту Дубневича Ярослава Васильовича. Будь ласка, Ярослав Васильович.

 

17:08:59

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати. Комітет розглянув 8 лютого 2017 року на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні) (реєстраційний номер 2712) від 23.04.2015 року та пропозиції народних депутатів України до нього.

До законопроекту надійшло 5 зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, з яких на засіданні комітету дві поправки відхилено, а три враховано. Комітетом підготовлено порівняльну таблицю до другого читання, що надана народним депутатам.

Враховуючи викладене та результати обговорення на засіданні, комітет рекомендує Верховній Рада України проект Закону України про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні) (реєстраційний номер 2712) від 23.04.2015 року прийняти в другому читанні та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, поправок є всього кілька, і тому прошу народних депутатів не розходитись, зараз приготуватися авторів поправок.

3-я, Євтушок. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

17:10:20

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Я, пане головуючий, хочу звернутися до вас, аби не ставити дану поправку мою на підтвердження, тому що вона врахована. Але зараз хочу подякувати всім членам транспортного комітету за те, що врахували ці дві дуже важливі поправки, оскільки в залі  застосовували риторику про те, що можуть скористатися громадяни інших держав, а саме держави-агресора, і ввести в наші річки, наші морські води ввести  свої кораблі.

Тому я хочу сказати, дякую, і частину 3 статті 32 викласти в  такій редакції: "право плавання під Державним прапором України має судно, яке є державною чи комунальною власністю або перебуває у власності фізичної особи громадянина України, фізичної особи - підприємця, юридичної особи,  зареєстрованих на території України  або судно, яке знаходиться в зазначених осіб на умовах договору бербоут-чартеру, крім суден, власниками яких є громадяни держави-агресора". На підтвердження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не наполягаєте на голосуванні? Добре.

4-а. Вадатурський. Включіть мікрофон –  Вадатурський.

 

17:11:35

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О.

Шановні колеги та головуючий! Я прошу зрозуміти різницю між запуском іноземних інвестицій та вільним доступом офшорного прапору. Для інвестицій в будь-яку галузь нам  потрібно: перше – очікувані прибутки; друге – захист галузі від офшорів і третє – стабільність.

Цим законопроектом ми дозволяємо іноземцям інвестувати, але прибираємо захист у виді дозволу. Зараз судна під іноземним прапором звертаються за цим дозволом до міністерства. Воно дає три дні, щоб українське судно могло перехопити цю заявку. Якщо не знайшлося судна під українським прапором, груз отримає судно під іноземним. Вся процедура триває 10 днів. За три останні роки жодної відмови в наданні дозволу. Сьогодні дозвіл не забороняє іноземний флот, а дає українському перевізнику всього три переваги. Хіба це багато?

Якщо міністерство хоче бути ефективнішим, хай подивиться на Швецію, там, де процедура триває 48…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  прокоментуйте, пане Ярославе. 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте Вадатурському закінчити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Закінчуйте, будь ласка.

 

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О. В  Швеції там процедура триває 48 годин, а не 7 днів. Це питання  підзаконних актів. Дозвіл не є перепоною, його скасування проблему не вирішить. Підтримайте мою правку №4 щодо залишення статті 131 в чинній редакції або підтримайте Головне юридичне управління щодо направлення проекту на повторне друге читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прокоментуйте, пане Ярослав.

 

17:13:30

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Ми на комітеті розглядали поправку народного депутата Вадатурського і ця поправка була відхилена. Щодо пропозиції народного депутата Вадатурського, пропонується, щоби залишилася норма, яка про погодження в міністерстві, щоб надавати дозволи щодо перевезення вантажів. Але зрештою решт ми завжди говоримо про дерегуляцію, ми говоримо про відкритість і попри те пропонується залишити ручне управління у вигляді видання дозволу.

Будь ласка, якщо автор наполягає, ми можемо поставити на підтвердження даної поправки, яка була відхилена комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В.  Вадатурський, ви наполягаєте на голосуванні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на голосуванні?  Так?

Отже, я ставлю на голосування четверту поправку народного депутата Вадатурського, яка була відхилена комітетом. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

17:14:53

За-113

Рішення не прийняте.

5-а, Сольвар. Не наполягає.

І остання поправка, колеги. Через хвилину відбудеться голосування, тому я прошу усіх народних депутатів запросити в зал, приготуватись для прийняття рішення.

Зараз остання перша поправка, Логвинський. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

17:15:15

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Шановні друзі, я хотів би сказати, що це дуже важлива поправка. Але я хотів все ж таки підредагувати її в контексті того, що зазначено, що зазначена норма не розповсюджується на перевезення  на суднах, що плавають під іноземним прапором, крім суден, власниками яких є громадяни держави-агресора.

Правильно додати: "громадяни або власниками є юридичні особи". Тобто додати слова "юридична особа", це перше.

І по-друге, я пропоную додатково. Що зазначена норма не розповсюджується на порти, які знаходяться на окупованій території. Це важливо підкреслити!

Тому під стенограму прошу. Пропоную доповнити статті 131 (друге читання) наступним змістом: "Положення частини першої цієї статті не застосовуються до перевезень між портами України, які знаходяться на тимчасово окупованій території України". Це дасть можливість все ж таки обмеження зазначеної можливості на тимчасово…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Ярослав.

 

17:16:29

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Від імені комітету я підтримую озвучені поправки Георгієм Логвинським.

І прошу народних депутатів також при голосуванні законопроекту в другому читанні та в цілому з врахуванням озвучених поправок Георгієм Логвинським.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, обговорення завершено. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця, і приготуватись до голосування. Я прошу запросити колег депутатів в зал.

Включіть мікрофон ще Дубневичу.

 

17:17:29

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні колеги народні депутати! Основне, основне, основна пропозиція, яка озвучена в даному законопроекті, щоб дати можливість інвестувати в морську галузь, дати можливість, щоб будувались нові кораблі. І щоб кораблі ходили під українським прапором.

Основна зміна, яка запропонована даним законопроектом, щоб не тільки фізична особа України чи компанія, де власниками є українські громадяни, але щоб фізична особа – підприємець-нерезидент, а особливо власники українських компаній, нерезиденти мали можливість будувати кораблі в Україні і ходити під українським прапором. Оце основна, основна норма цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні) з поправкою, яку озвучив під стенограму депутат Логвинський, в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

17:18:56

За-209

Я можу або повернутись, або ставити відразу на повторне друге. Давайте я ще раз поставлю повернутись. Колеги, запросіть в зал, запросіть депутатів у зал.

Будь ласка, покажіть по фракціях. Покажіть по фракціях голосування. (Шум у залі)

Колеги, я почекаю 30 секунд. Прошу депутатів запросити в зал. Поки депутати заходять, є міністр інфраструктури Володимир Омелян. Включіть мікрофон, будь ласка. І запрошуйте депутатів у зал.

Будь ласка.

 

17:19:54

ОМЕЛЯН В.В.

Дякую, пане Голово. Вельмишановні народні депутати, величезне прохання підтримати цей один із трьох ключових законів, які дозволять лібералізувати річку, створити конкуренцію, збільшити вантажопрохідність українськими водними шляхами з 7 мільйонів тон щорічно, як є зараз, до 30-35 мільйонів тон. Нам потрібно лише  три закони для того, щоб ми мали абсолютно іншу річкову транспортну галузь. Все залежить від ваших голосів. Величезне прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення вже завершено. Зараз до голосування переходимо, колеги. Готові до голосування?

Я поставлю пропозицію спочатку повернутись до голосування. І я прошу максимально сконцентруватись.

І я ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за пропозицією комітету проекту Закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (2712). Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

17:21:10

За-218

218 – за, 8 голосів.

Колеги, пропозиція на повторне друге буде підтримана? Ще раз. Добре. Ще раз поставлю, бачу, зайшли депутати.

Колеги, прошу сконцентруватись. Закон є зовсім короткий, на повторне друге читання, тут немає навіть що робити з тим законопроектом. Йдеться про те, щоб просто сконцентруватись в залі. Будь ласка, прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Отже, я ще раз ставлю на голосування пропозицію повернутись… Отже, колеги, приготувались. Наголошую, згідно Регламенту я можу ставити повернення до голосування і це необмежено, це передбачено. Я ще раз поставлю. Прошу усіх сконцентруватись і я ставлю пропозицію повернутись до розгляду проекту Закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (номер 2712). Прошу проголосувати за повернення. Прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Голосуємо! Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. І міністр, і комітет підтримують.

 

17:22:55

За-230

Повернулись.

Колеги, тепер я ставлю проект Закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства  України (2712) в другому читанні та в цілому  з поправкою, яку озвучив Логвинський… (Шум у залі)

Колеги, нехай завершаться  консультації  політичні.

Отже, я ставлю в послідовності. Спочатку ставлю пропозицію комітету 2712 в другому читанні. Колеги, прошу приготуватись, прошу приготуватись. Спочатку ставлю з поправкою, яку озвучив  депутат Логвинський під стенограму, з цією  поправкою 2712  в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги,  в другому читанні та в цілому з поправкою Логвинського. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

    

17:24:20

За-222

І, колеги, тепер ставлю на повторне  друге читання проект Закону 2712, на повторне друге читання. Прошу підтримати, прошу проголосувати повторне друге читання  2712. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги, повторне друге читання. Прошу сконцентруватись, щоб ми не втратили законопроект.

 

17:24:48

За-263

Рішення прийняте. 

Наступний –  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів  (4644).

І запрошую до  доповіді голову Комітету з питань транспорту Дубневича Ярослава Васильовича.

 

17:25:17

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект  про внесення змін до деяких законодавчих актів   України щодо приведення їх  у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів (реєстраційний номер 4644), поданий від 11.05.2016 року, прийнято 17.01.2017 року Верховною Радою України, підготовлений комітетом до другого читання.

Законопроект спрямований на приведення у відповідність із законодавством у сфері перевезення небезпечних вантажів із нормами Європейського Союзу. Імплементація в національне законодавство положень Директиви 2008 ЄС і вимог міжнародних договорів України.

При підготовці законопроекту до другого читання було подано 38 пропозицій і поправок, які внесені до порівняльної таблиці. За результатами розгляду отриманих пропозицій на засіданні Комітету з питань транспорту від 08.02.2017 року враховано 27 пропозицій, враховано частково одну пропозицію, відхилено 10 пропозицій.

Враховуючи вище викладене терміни та визначення, а також права і обов'язки суб'єктів перевезення небезпечних вантажів, які зазначаються у законопроекті відповідають вказаним угодам. Рішенням Комітету з питань транспорту від 08.02.2017 року рекомендовано Верховній Раді України прийняти проект Закону (реєстраційний номер 4644) в другому читанні та в цілому. Порівняльну таблицю погоджено в редакційному відділ Головного управління документального забезпечення і Головному юридичному управлінні. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:27:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, ми переходимо до поправок.

Будь ласка,  2 поправка народного депутата Шпенова. Наполягає. Будь ласка,  мікрофон пану Шпенову увімкніть.

 

17:27:10

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемы коллеги! Я настаиваю на данной поправке, она носит только технико-юридический характер. Направлена на устранения оценочных суждений, возможных злоупотреблений, вводит четкую квалификацию для характеристики опасных грузов первой и третьего класса опасности. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  я ставлю на голосування поправку номер два, на якій наполягає народний депутат Шпенов. Прошу голосувати.

 

17:27:51

За-138

138 депутатів, не пройшла ваша поправка.

3-я, народний депутат Шпенов. Наполягаєте?

Будь ласка, мікрофон пану Шпенову.

 

17:27:59

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, опять же я буду настаивать  на данной поправке. Эта поправка направлена устранить  оценочные понятия, которые   могут привести к злоупотреблению. А какие другие действия могут еще осуществляться  с грузом, кроме как  перевозка, отправка, получение. Не надо превращать закон в абсурд, пожалуйста, я настаиваю на данной поправке и  прошу его поддержать, данную поправку. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 3 поправка на  наполяганням народного депутата Шпенова  ставиться на голосування, прошу голосувати.

 

17:28:43

За-115

115 депутатів її підтримали, не пройшла ваша поправка.

Наступна 4-а народного депутата Остапчука. Наполягає. Будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

17:28:53

ОСТАПЧУК В.М.

Прошу передати  слово моєму колезі Кулінічу, он соавтор  поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кулінічу, який є співавтором цієї поправки.

 

17:29:03

КУЛІНІЧ О.І.

Дякую. Я наполягаю на даній правці. В чому суть правки.  Проектом пропонується включити у визначення "перевезення небезпечних вантажів", що ця діяльність пов'язана в тому числі з відправленням і  отриманням небезпечного вантажу.  В такій редакції це означатиме, що ліцензії на перевезення небезпечних вантажів повинні будуть отримувати  звичайні покупці і продавці, які не займаються перевезеннями. В усьому світі ліцензія  отримується для  перевезення та  включає дії із завантаженням та  розвантаженням вантажів. І це жодним чином  не стосується  відправників або  одержувачів вантажів. Якщо правка не буде підтверджена, я закликаю аграріїв ні в якому випадку не голосувати за  цей законопроект. Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 4 народних депутатів Кулініча і Остапчука за їхнім наполяганням ставиться на голосування.

 

17:30:06

За-138

Наступна поправка народного депутата Шпенова номер 5. Наполягаєте. Будь ласка, мікрофон.

 

17:30:13

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, любой груз при желании можно использовать в террористических целях. Поэтому следует исключить из проекта размытые формулировки. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  голосуємо  за наполяганням народного депутата Шпенова за цю поправку номер 5.

 

17:30:47

За-111

Будь ласка, народні депутати… Тільки 111 підтримали цю поправку. Вона не підтримана залом.

6-а, Дмитре, чи наполягаєте ви, народний депутат Шпенов, на 6 поправці? Наполягаєте. Будь ласка, мікрофон.

 

17:31:08

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, я хочу  снять все свои поправки в дальнейшем, потому что зал их не поддерживает.

Все данные поправки были направлены исключительно на исключение коррупционной  составляющей. К сожалению, "не на часі" данный вопрос. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Почули вашу позицію. Значить, ви  не наполягаєте на 6-й, ви її скасовуєте.

На 8-й ви  не наполягаєте, шановний колега Шпенов.

Йдемо далі. 12-а, не наполягаєте.

13-а, Шпенов.  Не наполягає.

15-а, зняв свою поправку народний депутат Шпенов.

16-а, зняв свою поправку народний депутат Шпенов.

Йдемо далі. Шановні колеги, поправки на цьому завершилися.

Ми зараз переходимо до голосування. Прошу всіх народних депутатів повертатися до сесійної зали для того, щоби зараз ми голосували за законопроект, який ми розглядаємо. Я прошу народних депутатів повертатися до сесійної зали.

Я одну хвилину даю підсумувати народному депутату Дубневичу, який представляє від комітету цей законопроект. Прошу, пане Дубневич.

 

17:32:26

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні народні депутати, на комітеті розглядалися всі поправки, і згідно норм, які прописані в Європейській директиві, ми максимально старалися, щоб законопроект відповідав директиві 208.

І прошу підтримати даний законопроект, його дуже чекають українські перевізники, які не можуть виконувати  перевезення небезпечних вантажів. Все інше, яке озвучується, що там щось враховано чи не враховано, це вже право кожного народного депутата обговорювати.

Я прошу вас підтримати, тому що ми, підтримавши цей законопроект, дамо можливість працювати Європейській директиві і наблизимо наше законодавство до законодавства Європейського Союзу. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:33:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, прошу зайти в зал і приготуватись до голосування. Ми завершили обговорення і переходимо до прийняття рішення. Я прошу, колеги, зайти в зал і зайняти робочі місця.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів (№ 4644) за пропозицією комітету в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати 4644. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

17:34:43

За-194

Ставлю наступну пропозицію: повернути в комітет на доопрацювання. Будь ласка, прошу запросити дів в зал. Скажіть, будь ласка, буде підтримана…

Отже, я зараз ставлю на голосування пропозицію: на повторне друге читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність із законодавством Європейського Союзу у сфері перевезення небезпечних вантажів (4644) на повторне друге читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, сконцентруйтесь, щоб ми  не втратили законопроект. На повторне друге читання.  Прошу підтримати, колеги.  Прошу проголосувати. Повторне друге читання. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

17:35:49

За-202

Нема більше ніяких опцій для голосування. Проект Закону 4644 відхилено.

Наступний. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" щодо автомобільних доріг оборонного значення, № 4647. Дуже мало правок і тому прошу залишатися усіх на робочих місцях.

До доповіді запрошується голова Комітету з питань транспорту Дубневич Ярослав Васильович. Будь ласка.

 

17:36:32

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний Андрій Володимирович!  Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" щодо автомобільних доріг оборонного значення (реєстраційний номер 4647) від 11.05.2016 року, внесений  Кабінетом Міністрів України, який 14.01.2017 року прийнято Верховною Радою України  в першому читанні за основу.

При підготовці законопроекту  до другого читання Комітету з питань транспорту утримав  шість пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи, які внесені до сформованої Порівняльної таблиці і розглянуті комітетом на своєму засіданні. Так комітетом враховано п'ять пропозицій, відхилено  пропозицію № 6.

Стаття 5-1 законопроекту було запропоновано доповнити нормою, що вимоги до технічного та транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг оборонного значення затверджується Кабінетом Міністрів  України за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил  України у зв'язку з наступним.

Причина відхилення. Прийняту у першому читанні частиною 4 статті 5/1 законопроекту передбачається, що порядок використання автомобільних доріг оборонного значення, проведення заходів щодо її технічного  прикриття, а також перелік автомобільних доріг оборонного значення затверджується Кабінетом Міністрів України. Тому при затвердженні  вказаного порядку Кабінетом Міністрів України участь у його розробці та погодженні прийматимуть Міністерство оборони України та Генеральний штаб України, який входить в систему Збройних Сил України відповідно до Закону України "Про Збройні Сили України".

Рішенням комітету з питань транспорту від 08.02.18 року рекомендовано Верховній Раді України прийняти проект закону (реєстраційний номер 4647) в другому читанні та в цілому.

Прошу підтримати прийняття законопроекту № 4647 в другому читанні та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, у нас тільки одна правка відхилена. Тому у нас дуже швидко відбудеться голосування. І я прошу запросити депутатів в зал.

І я переходжу до правок. Відхилена тільки одна правка народного депутата Вінника. Народний депутат Вінник, чи налягає на даній правці? Ні, не наполягає.

Фактично всі інші правки враховані. І ми можемо переходити до прийняття рішення. І я прошу усіх зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення.

Так, це закон Кабміну. Поки депутати заходять в зал. Будь ласка, пане міністр. Включіть мікрофон, одна хвилина.

І прошу запросити депутатів в зал.

Одна хвилина, Володимир Омелян. Включіть мікрофон.

 

17:39:18

ОМЕЛЯН В.В.

Дякую, пане Голово. Вельмишановні народні депутати, велике прохання підтримати цей проект закону, проголосувати його, оскільки він має дійсно ключове значення для доріг оборонного призначення. І цим спростимо всі процедури для підвищення обороноздатності держави і потреб нашої армії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" щодо автомобільних доріг оборонного значення (номер 4647) за пропозицією комітету, в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати 4647 в другому читані та в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

17:40:28

За-214

Я поставлю на повернення, колеги. Будь ласка, запросіть депутатів в зал. Зараз я поставлю на повернення. Я прошу запросити депутатів в зал і зайняти робочі місця. Будь ласка.

Отже, можу поставити на повернення? Колеги, всі зайняли робочі місця? Будь ласка, прошу приготуватись. І я ставлю пропозицію повернутись до голосування за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" щодо автомобільних доріг оборонного значення № 4647.

Прошу підтримати повернення до голосування. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:41:56

За-227

Повернулись, колеги. Тепер прошу всіх зайняти робочі місця. Будь ласка, прошу зайти в зал. Прошу приготуватись. Запросіть в зал, хто є в кулуарах.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільні дороги" щодо автомобільних доріг оборонного значення  (номер 4647) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Колеги, прошу всіх проголосувати. Кожен голос має вагу. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:42:49

За-224

Колеги, я поставлю ще раз, тільки я дуже прошу, уважніше будьте під час голосування. Я бачу, як деякі депутати просто говорять по телефону і відходять під час голосування. Будь ласка, займіть робочі місця. Я ще раз ставлю 4647 на повернення. Прошу підтримати повернення 4647. Прошу проголосувати щодо автомобільних доріг оборонного значення. Прошу підтримати. Голосуємо 4647, повернутись. Прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

17:43:40

За-229

І тепер ставлю проект Закону 4647 в другому читанні та в цілому. Прошу всіх зайняти робочі місця. Це ж дороги оборонного значення, колеги, друзі! Прошу підтримати 4647 у другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати 4647 в другому читанні та в цілому. Голосуємо, колеги! Голосуємо!

 

17:44:23

За-231

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

Наступний проект Закону про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації (4046а). І це теж закон в другому читанні, законопроект. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань транспорту Дубневича Ярослава Васильовича. Будь ласка.

 

17:44:50

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, насамперед я хочу подякувати за підтримку попереднього законопроекту щодо доріг оборони. Дякую усім, хто підтримав даний законопроект.

А зараз ми переходимо до ще одного важливого законопроекту, який 17 січня цього року проект Закону був поданий про Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації (реєстраційний номер 4046а), внесений Кабінетом Міністрів України. За наслідками розгляду в першому читанні було прийнято Верховною Радою за основу 17 січня цього року.

Під час підготовки його до другого читання до комітету надійшло 53 поправки від 7 суб'єктів права законодавчої ініціативи, які були внесені до сформованої і порівняльної таблиці і розглянуті на засіданні 22 лютого 2017 року.

Комітетом підтримано, враховано 37 поправок, враховано частково 2 поправки і відхилено 14 поправок. Порівняльна таблиця до законопроекту погоджена у редакційному відділі Головного управління документального забезпечення і в Головному юридичному управлінні Апарату Верховної Ради України без зауважень і роздана вам, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги…

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Крім того, до тексту законопроекту були внесені низка уточнень техніко-юридичного характеру. Відповідно до частини сьомої статті 120 Регламенту пропоную внести наступну поправку. Доповнити абзац 2 пункту 58 розділ VII після слів "авіаперевізник зобов'язаний надавати органу охорони державного кордону та органам доходів і зборів" словами "та головному органу у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю". Прошу підтримати.

А також за наслідками обговорення комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України законопроект 4046а прийняти в другому читанні та в цілому з урахуванням запропонованої поправки. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, переходимо до обговорення поправок.

Отже, 1-а, Сольвар. Чи наполягає? Ні,  не наполягає.

4-а, Голубов. Чи наполягає?  Ні.

6-а, Гусак. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:47:28

ГУСАК В.Г.

Шановні українці, шановні колеги! "Опозиційний блок" буде підтримувати цей законопроект у другому читанні, бо безпека людей для нас понад усе, а попередня програма з безпеки в цивільній  авіації була прийнята  в 2003 році. За ці 14 років дуже багато змінилося і в цивільній авіації, і в вимогах до безпеки, і в засобах забезпечення цієї безпеки і тому є потреба в новій програмі.

Що стосується цієї  правки, то вона дозволяє сконцентрувати відповідальність за дотримання правил безпеки тому прошу  поставити її на голосування і підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Будете коментувати, пане Ярослав?

Отже, хто… Ставлю на голосування поправку номер 6 народного депутата Гусака, її комітет відхилив. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати,  будь ласка, голосуємо.

 

17:48:48

За-140

Рішення не прийняте. 

7-а, Голубов. Чи наполягає?  Ні, не наполягає. 

8-а, Голубов.  Не наполягає. 

9-а, Голубов.  Не наполягає. 

13-а, Голубов.  Не наполягає. 

14-а, Розенблат. Чи наполягає? Розенблат не наполягає.   

Наступна поправка, яка була відхилена, бо фактично майже всі поправки комітет підтримав і вони ввійшли в тіло таблиці. Наступна, яка є відхилена це 33 поправка, народний депутат Гусак, 33 поправка, наполягаєте? Ні, не наполягає, добре.

Далі поправки враховані і не врахована ще тільки одна поправка 44, знову ж таки Гусак, наполягає? Ні, не наполягає.

І таким чином, колеги, у нас всі поправки враховані, обговорення завершене, і ми можемо переходити до прийняття рішення. Я прошу народних депутатів зайти в зал і приготуватись до голосування. І зараз одна хвилина міністр Володимир Омелян, будь ласка,  включіть мікрофон.

 

17:50:25

ОМЕЛЯН В.В.

Дякую, пане Голово! Насправді цей закон має важливе значення не тільки в контексті, що він посилює авіаційну безпеку, цей закон має значення в контексті тому, що ми будемо проходити аудит ІКАО. І це буде один з тих параметрів, який визначатиме придатність України і її компаній для здійснення польотів як всередині держави, так і на міжнародних рейсах. Тому велике прохання його підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Будь ласка,  прошу всіх зайняти робочі місця, щоб ми не повертались. Будь ласка,  займіть робочі місця. І я ставлю на голосування проект Закону про державну програму авіаційної безпеки, цивільної авіації номер 4046а за пропозицією комітету в другому читанні  та в цілому. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати

Голосуємо.  Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

17:51:37

За-243

Рішення прийнято. Закон прийнятий.

Колеги, наступний у нас є розділ "Перше читання", і я думаю, ми один закон ще  встигнемо розглянути з першого  читання, якщо ми швидко і  ефективно будемо працювати. Це проект Закону про внутрішній водний  транспорт (2475а).

І я прошу підтримати розгляд даного законопроекту за  скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, прошу підтримати, щоб ми швидко і ефективно змогли до кінця робочого дня  розглянути.

 

17:52:16

За-178

Я зразу наголошую наперед, я продовжив  на 15 хвилин засідання. І я запрошую до доповіді народного депутата України Козиря Бориса Юрійовича. Будь ласка.

 

17:52:34

КОЗИР Б.Ю.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Громадяни України! У нас сьогодні без перебільшення  є шанс розпочати  стратегічну реформу на внутрішніх водних шляхах України.

Відсутність законодавчої бази ведення бізнесу на  внутрішніх водних шляхах призвела до того, що ріка стала дорогою, а умови інвестування непрозорими та  незрозумілими.

У 90-х роках річками України  перевозили  60 мільйонів тонн вантажів, а в 2016 році всього 6. Для прикладу,  в 2016 році США перевезли 630 мільйонів тонн, Нідерланди – 360, а наша сусідка Румунія 30 мільйонів тонн. Тому необхідність розробки та прийняття документів, який регламентує роботу на ріках України, продиктовано часом.

Законопроект 2475а покликаний покінчити з беззаконням, яке 25 років твориться на внутрішніх водних шляхах. Правила, які встановлює закон, поверне українським річкам колишню славу транспортних артерій держави.

Закон є революційним у своїй сфері, він містить більше 30 інновацій, які націлені на суттєве спрощення умов ведення бізнесу на річці, а також зменшення витрат судновласників. Закон скасовує низку платежів, зборів та дозвільних документів, скасовується плата з шлюзування, скасовується плата за проходження розвідних мостів, передбачена можливість приватного інвестування у стратегічні об'єкти річкової інфраструктури, використовуючи механізм компенсацій. А саме головне – ми відкриваємо річку для суден під іноземними прапорами, по прикладу, як сьогодні українське небо відкрито для авіакомпаній світу чи дороги для іноземного автотранспорту. Все це зробить  внутрішні шляхи конкурентними на  ринку вантажоперевезень.

Закон  2475а пройшов ряд обговорень у  Міністерстві інфраструктури, в Європейській бізнес-асоціації, в Американській торгівельній палаті, в асоціації "Річки України" та в інших профільних інституціях, де отримав позитивні відгуки і підтримку законопроекту у першому читанні.

Законопроект підтримав і бізнес, про що свідчать листи, які надійшли до комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

КОЗИР Б.Ю.  Також маю зауважити, що 2 листопада 2016 року Комітет з питань транспорту у порядку частини п'ятої статті 44 Закону України "Про Комітети Верховної Ради" на своєму засіданні розглянув та підтримав подані  до комітету пропозиції стосовно обмеження розміру річкового збору та терміни його  дії. Це була одна з ключових вимог бізнесу.

Пропоную цю пропозицію обговорити при підготовці законопроекту до другого читання. Колеги, ефект від наведення порядку відчують усі громадяни України, адже закон стосується не тільки встановлення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

17:55:57

КОЗИР Б.Ю.

Ріки України мають стати джерелом наповнення бюджету. Чи може Україна мати з цього зиск? Це буде залежати від нашого з вами рішення.

Колеги, прошу підтримати законопроект 2475а в редакції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка! Колеги, 10 секунд. Скажіть резолюючу частину.

 

КОЗИР Б.Ю. Звертаюсь до фракції "Самопомочі". При обговоренні законопроекту вами було висунуто вимогу, щоб кошти з річкового збору надходили не на рахунок адміністрації, а до центрального бюджету. Я пропоную…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну… 10 секунд, будь ласка.

 

КОЗИР Б.Ю. Я пропоную записати так: "Розмір та порядок сплати річкового збору встановлюється законом. Адміністрації річкових водних шляхів України фінансуються за рахунок Державного бюджету України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Я дуже прошу лаконічно, тому що прихильники закону, затягуючи час, ми просто зменшуємо шанси на його прийняття.

Будь ласка, голова Комітету з питань транспорту Дубневич Ярослав Васильович. Дуже коротко, будь ласка.

 

17:56:49

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, головною метою законопроекту є розвиток перевезень внутрішніми водними шляхами. Плаванням такими шляхами стане вільним для невійськових суден і під будь-яким прапором відповідно до міжнародних багатосторонніх або двосторонніх договорів України в галузі судноплавства.

Законопроект спрямований на системне врегулювання правовідносин у галузі судноплавства  на річкових внутрішніх водних шляхах, зокрема у законопроекті визначається: джерела фінансування інфраструктури внутрішнього водного транспорту; правовий режим судноплавних гідротехнічних споруд та водних підходів до них. Містить норми з безпеки судноплавства та регулювання руху суден.

Прийняття законопроекту сприятиме приведенню українського законодавства у галузі водного транспорту до європейських норм і правил.

Комітетом спільно з Міністерством інфраструктури доопрацьовано законопроект шляхом врахування наданих зауважень та  пропозицій.

Комітет з питань транспорту на своєму засіданні 02.11.2016 року  розглянув законопроект та прийняв рішення пропонувати Верховній Раді України у першому читанні прийняти його за основу з урахуванням пропозицій народного депутата України Козира Бориса Юрійовича.

Прошу підтримати даний законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу записатися два – "за", два – "проти", але дуже лаконічно, дуже вас прошу. Дуже лаконічно.  Прошу провести запис.

Войціцька, будь ласка.

 

17:58:31

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Семенухі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Семенуха, будь ласка.

 

17:58:46

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція  "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги! Шановний пане Голово! Безумовно, галузь річкового транспорту потребує розвитку. Маючи унікальний потенціал, Україна сьогодні обіймає найменший показник серед країн  Європейського Союзу. На сьогодні це дві десятих відсотка в ринку загальних вантажних перевезень. Для прикладу, сьогодні в Румунії ця частка складає 20 відсотків, в Болгарії – 15 відсотків. Після повноцінного запуску річкового транспорту споживач отримає очевидну вигоду, бо користуватися річковим транспортом, річковими перевезеннями значно суттєво дешевше, аніж аналогічним залізничним або автотранспортом.

Проте галузь є в критичному стані. Я наведу лише декілька прикладів. В країні залишилось лише 22 відсотка малотоннажних суден. А частина окремих шлюзів Дніпра, скоро їм виповниться 70 років. Фактично це означає, що ми закінчуємо використовувати інфраструктуру яка дісталась в спадок від Радянського Союзу.

Проте законопроект суперечить законодавству про приватизацію і про оренду державного та комунального майна. У законопроектів не встановлений розмір річкового збору та механізм його сплати. Законопроектом пропонується створення державної монополії адміністрації водних шляхів. Проте жодним чином не виписаний ані функціонал, ані повноважень такої агенції. Ключовим моментом в реформування може стати відкриття річкових акваторій для суден під іноземним прапором. Треба запровадити систему цільового пільгового державного кредитування та можливо інших ринкових преференцій, це дасть можливим українським компаніям інвестувати в галузь.

Фракція "Самопоміч" готова підтримувати в першому читанні лише за умови, коли річковий збір буде встановлений саме законом, а адміністрація водних шляхів буде фінансуватись винятково з державного бюджету України. Передача права новоствореній адміністрації визначати самій річковий збір та фінансуватися за рахунок галузі на сьогодні є неприпустимою.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від "Батьківщини" Євтушок Сергій Миколайович.

 

18:00:53

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, ми, напевно, або більшість з нас пам'ятаємо, наскільки було добре, коли в минулому недалекому використовувались річки. Це було менше навантаження на дороги, так би мовити.

Але я одразу скажу, що фракція "Батьківщина" не буде підтримувати даний законопроект. Але ми маємо певні пропозиції. Ну, насправді ми хочемо, щоб на базі комітету, а, можливо, навіть на базі Міністерства інфраструктури було створено комісію або робочу групу, в якій чітко проінвентаризували, що ж є насправді у нас в річному флоті, які судна.

Я говорю про те, що зараз переді мною сказав колега із "Самопомочі" Роман Семенуха. Ми не бачимо, які об'єкти інфраструктури ще залишились з тих далеких радянських часів, але які вже були вкрадені. Тому ми хочемо, щоб це все було інвентаризовано, а потім лише говорити про інфраструктуру, про використання водних шляхів річок. Також ми категорично проти, щоб при новій створеній агенції річкових водних шляхів було зосереджено в одних руках дві функції, як управлінську, так і господарську, тобто вони будуть і збирати кошти, і вони будуть їх також і використовувати.

І насамкінець хочу сказати, що це величезний ризик, коли агенція може мати право використовувати берегову смугу, забудовувати її. Це теж ми вбачаємо певні корупційні ризики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Народного фронту" максим Бурбак.

 

18:02:41

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, тут ми бачимо двох виступаючих, які дуже добре розбираються і в сільському господарстві, і в річках, і податках – у всьому, в інфраструктурі. То можу вам зауважити, що цей законопроект ще подавався мною як міністром інфраструктури в 2014 році. За три роки ви жодним чином не зробили крок для того, щоб провести інвентаризацію, подивитися, що треба зробити, який плюс було від того, що створила адміністрація морських портів і акумулюють кошти для того, щоб робити днопоглиблення. Ви про це говорите? А тут відстоюють інтереси приватних зернотрейдерів. Про це треба говорити. Ви говорите, що не може бути державного монополіста, але говорите про здешевлення державних кредитів для перевізників. Чуєте, це ж нонсенс. Дайте повернути грузопотік на річки, тому що ви тут відстоюєте лише зернотрейдерів – раз і перевізників вантажно-габаритним транспортом, які руйнують наші дороги. Ми не зможемо їх зробити, поки не відкриємо річку, поки не зробимо адміністрацію річкових портів, які будуть акумулювати гроші для днопоглиблення цієї річки. Ось, про що треба говорити, а не займатися популізмом і заболтувати ці питання.

Тому прошу всіх підтримати даний законопроект. Давайте відновимо річкоплавство в Україні для того, щоб грузи перейшли з доріг України на річку, бо по Дніпру це найдешевший спосіб їх перевести до портів на експортів. Не гальмуйте цю справу. Даємо зелений колір цій реформі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, і останній виступ від "Блоку Петра Порошенка" Урбанський, будь ласка.  Урбанський, будь ласка.

 

18:04:24

УРБАНСЬКИЙ О.І.

Шановні колеги! Я дуже прошу підтримати цей законопроект. Вся  фракція  "Блоку Петра Порошенка" його буде підтримувати. Я дуже вдячний попереднім спікером, який теж підтримують цей законопроект. 

Я хочу навести декілька цифр.  Вдумайтесь, тільки  1 мільйон тонн, який ми перевозимо по нашим наземним шляхам, якщо ми переведемо це на річку, зекономить 1 мільярд  гривень  на утримання автомобільних доріг. Я вважаю, що це дуже велика сума і великі кошти для нашої держави на разі в нашому економічному стані. І ще витрати судновласників і  грузовласників скоротяться майже  в три рази, якщо цей законопроект буде підтриманий. Тому  ми показуємо, що це якраз і є підтримка бізнесу, діючому бізнесу в нашій державі.

Пропоную підтримати  цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, завершилось обговорення, я прошу займати  робочі місця, ми переходимо до  прийняття рішення, колеги.   Будь ласка, прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. Хочу наголосити, хоча даний проект закону і ставиться в першому читанні тим не менше, я його поставлю з цією правкою, які під стенограму озвучив Козир  Борис Юрійович.

І я ставлю на голосування проект Закону про внутрішній водний транспорт (номер 2475а) з поправкою, яку озвучив під стенограму Козар Борис Юрійович за пропозицією комітету за основу. За основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати,  за  основу. Голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

18:06:29

За-212

Колеги, я раз  поставлю на повернення, будьте на місцях, потім на повторне в комітет на доопрацювання. Колеги, я ставлю пропозицію повернутись 2475а, прошу повернутись, 2475а до голосування. Хто підтримує, прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

18:07:02

За-219

Колеги на повторне перше читання, я прошу підтримати, сконсолідуватись колеги. Я прошу проголосувати 2475а на повторне перше читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати 2475а на повторне перше читання. Прошу підтримати, голосуємо колеги, щоб не втратили законопроект, голосуємо.

 

18:07:34

За-224

Я, колеги, суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Колеги, прошу сконцентруватись. Прошу зібратися зараз у залі всіх, хто є  агітаторами цього  законопроекту. Я поставлю суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу  2475а суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, прошу проголосувати, прошу  підтримати. Голосуємо колеги, прошу підтримати. Прошу проголосувати. Сконцентруємось, колеги, щоб  ми не втратили законопроект, прошу  підтримати всіх.

 

18:08:18

За-231

Рішення прийнято.

На цій  позитивній ноті… шановні друзі, я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Ми пройшли два тематичних  блоки. Важко, не просто, але ми змогли прийняти дуже багато важливих рішень. І завтра о 10-й годині прошу всіх прибути в зал для продовження нашої не простої, але такої потрібної для Батьківщини роботи. Дякую. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку