ЗАСІДАННЯ ШІСТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

16 березня 2017 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації. 

Колеги, готові до реєстрації? Будь ласка, займіть робочі місця, зараз відбудеться реєстрація.

Отже, колеги, прошу провести реєстрацію.

 

10:06:10

351 – за, зареєструвались. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, перш за все я хотів би сказати кілька слів з приводу останніх подій, які відбулись в державі. Колеги, увага, будь ласка! Розпочинається засідання,  ранкове засідання.

Колеги, я хотів би сказати, що в останній період в українській державі відбулися події, які можуть  призвести до розхитування  української держави всередині. І це в той час, коли Україна веде воєнні дії проти російського  агресора. Багато випадків тих, які ми бачимо, це   руйнування інститутів влади в Україні, в  якій триває війна. Завтра у нас в цій залі буде  урочисте засідання з нагоди сторіччя початку української революції.  І я хотів би нагадати усім, що, власне, руйнування інститутів влади, взаємопоборювання українських політиків тогочасних призвело до втрати української державності, а потім воно призвело до  Голодомору, потім вони призвело до масових репресій. В час війни як ніколи має бути єдність і має бути розуміння тих викликів, які стоять перед нами.

Тому я вважаю неприйнятим, коли люди, які мають  мандат народного депутата, здійснюють напад на працівників українських правоохоронних органів і на українську поліцію, користуючись цією недоторканністю. Ми разом тут створювали цю поліцію, ми разом тут гордилися створенням нашої нової поліції, і,  коли вони  стоять на блокпостах в зоні АТО і виконують свій обов'язок, ніхто немає права здійснювати на них напад.

 Я  вам скажу,  що я провів дуже багато часу в зоні АТО і як народний депутат, і як секретар Ради національної безпеки і оборони, але завжди на блокпостах я давав змогу правоохоронним органам перевіряти мій автомобіль і весь час  гордився тим, що для наших правоохоронців закон один для всіх.

Тому  вважаю неприйнятним той факт, що народний депутат України, користуючись мандатом, може здійснювати  напад на наших поліцейських, може  їх ображати, забирати в них табельну зброю, вважаю, такі факти вони принижують не тільки  український парламент і не тільки  кожного з нас народних депутатів, вони принижують всю українську державу.  

В результаті  тих подій вчора відбулися інциденти в парламенті, коли я перебував на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Хочу сказати, що усі інциденти будуть вивчені, і я дам доручення провести розслідування, і з приводу того розслідування я обов'язково проінформую і голів фракцій, і депутатів.

Я провів дві наради з головами фракцій і провів нараду з головами комітетів, і ми домовилися, що сьогодні український парламент має продемонструвати суспільству якісну і системну роботу. В нас сьогодні першим законопроектом стоїть законопроект, який передбачає 75 відсотків української мови на телебаченні. Тому я закликаю усіх до консолідованої системної роботи. Я говорив і наголошую, я не дозволю зробити  протистояння в парламенті, парламент має працювати, парламент має приймати рішення і я впевнений, що ми сьогодні всі разом покажемо здатність парламенту працювати системно, працювати в користь української держави і в користь України. Дякую.

Отже, колеги, сьогодні день народження народних депутатів: Валерія Миколайовича Давиденка і Олексія Миколайовича Кириченка. Давайте привітаємо наших колег. (Оплески)

Хочу ще раз наголосити, сьогодні першим питанням стоїть проект закону 5313, потім – блок питань національної безпеки та оброни, це ті питання, які подав комітет. До речі, порядок денний був не змінений від минулого четверга. Другим блоком стоїть питання житлово-комунального господарства. Тому закликаю всіх до системної, якісної і швидкої роботи.

На початку засідання, хоча ми з головами фракцій домовилися, що ми виступів не проводимо, але дві фракції подали заяву на перерву. Вони згодні її замінити виступом. Тому... Це фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", дві групи. Три хвилини для виступу від трибуни і потім переходимо до розгляду першого проекту закону.

Бондар. Група має право таке саме як фракція, Олег Валерійович, таке саме має відношення.

Будь ласка, Юрій Бойко, три хвилини.

 

10:11:30

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, я думаю, що кожен народний депутат, присутній в залі, може запитати себе, чому за два з половиною роки існування парламент втратив довіру суспільства; чому, при початку маючи довіру, сьогодні парламент є чемпіоном по рівню недовіри з боку громадян України. Відповідь очевидна: тому що з самого початку парламент почав жити окремим від країни життям, парламент почав втілювати власні політичні амбіції, незважаючи на те, що потрібно було людям. А останні півроку внаслідок позиції спікера парламенту він взагалі перетворився в чемпіона по недовірі, обігнавши навіть уряд України, який до цього мав найбільш негативний рейтинг.

Як приклад, вчора був, з нашої точки зору, дуже важливий порядок денний. Було пропоновано для розгляду 5 законопроектів, які чекають 1 мільйон 700 тисяч переселенців, які внаслідок військового конфлікту залишились без всього в житті і починають життя з нуля. Вчора це не було розглянуто, і ми очікували, що сьогодні ці закони, які чекають люди, будуть розглянуті в парламенті. На жаль, ми бачимо знову політичні ігрища і політичні законі, які не мають нічого спільно з тим, що дійсно потрібно людям, що вони чекають від парламенту України.

Тому наша фракція прийняла рішення: доки не будуть розглянути закони авторства не тільки нашої фракції, а і інших, які стосуються переселенців, які стосуються реальної підтримки населення, ми не будемо голосувати і приймати участь в голосуваннях за політичні речі, які, можливо, цікаві політичним силам, але не мають нічого спільного з реальними нуждами громадян України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки було до мене звернення, хочу відповісти, що трішки дивно про недовіру чути від оточення Януковича, які знищували і вбивали людей на Майдані. (Шум у залі)

І тому я дуже прошу, щоб ви в своїх політичних оцінках стримувались, і не вам давати оцінку в роботі у Верховній Раді України.

Колеги, переходимо до питання, яке, очевидно, дуже лякає декого в залі, але тим не менше це питання має велику вагу. Бо, я нагадаю, коли ми в результаті дискусій прийняли питання квот на телебаченні, ми почули багато українських пісень, багато українських виконавців, ми побачили просто відродження і ренесанс української пісні. Сьогодні ми маємо таку само змогу зробити і по українському телебаченню.

І тому я оголошую до розгляду перший проект Закону порядку денного   про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (номер 5313).

І я прошу колег підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою, колеги. Прошу проголосувати і прошу підтримати, голосуємо.

 

10:15:25

За-155

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар Вікторію Петрівну. Будь ласка.

 

10:15:40

СЮМАР В.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги.

"Нації вмирають не від інфаркту. Нації вмирають тоді, коли їм відбирає мову", і ця проблема актуальна навіть на початку ХХІ століття, сказала наша видатна сучасниця Ліна Костенко.

Я скажу більше. На жаль, і після трьох років після Революції гідності і європейського курсу України, і через 25 років української незалежності українське телебачення, на жаль, залишається російськомовним. Ми в цьому залі зробили досить багато для того, щоб українське телебачення було українським. Ми вивели російський інформаційний продукт з квоти європейського і ви сьогодні можете побачити дуже багато програм, які нічим не поступаються у якості російським програмам. 

Ви сьогодні не бачите на українському телебаченні дуже багатьох раніше вже знайомих російських акторів. Але наступний крок, який ми можемо сьогодні зробити для того, щоб українське телебачення було би ще більш українським по суті, це прийняти закон про 75 відсотків української мови як мінімальна кількість української мови на телебаченні.

Насправді я поставила питання так. Це принизливо говорити, що українська мова має бути присутня по мінімум 75 відсотків. Українське телебачення має бути і українським, і україномовним. Ми можемо говорити про граничну кількість мови інших національних меншин, які проживають на території України. І це 25 відсотків.

Цей законопроект, цей закон, якщо ми його з вами приймемо, я дуже сподіваюсь, що ми цей крок зробимо, він носить перехідний характер насправді. Тому що ви знаєте, що у нас на розгляді є багато законів про мови, державні мови в Україні. І це важливо сьогодні прийняти і затвердити те, що в Україні головною є українська мова. І це стосуватиметься і сфери культури, і інформаційної сфери.

Але, як перехідний етап для того, щоб телевиробництво…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, доповідач має дві хвилини, від автора і від комітету. Тобто ще дві хвилини прошу дати відразу.

 

10:18:03

СЮМАР В.П.

Відповідно сьогодні цей перехідний етап може передбачати цілу низку технологічних кроків, які дозволять нашим виробникам українського медіапродукту насправді не постраждати, а отримати преференції. Ми з вами, коли вводили квоти на українську пісню, всі казали, що це не буде працювати.

Сьогодні це не просто працює в інтересах споживача, це розвиває українську культуру. Співаки, виконавці, студії звукозапису, всі говорять в один голос, ніколи не було такого попиту, ніколи не було таких черг, ніколи не було таких можливостей для розвитку української культури як сьогодні. Цей закон створить ще більше відповідних умов.

Ви знаєте, на завершення я скажу одне. По-перше, коли ми святкували річницю від дня народження Шевченка, всі говорили дуже багато патріотичних фраз. Я дуже вдячна за підтримку і Президенту України, який наголосив на необхідності, власне, затвердження прав української мови в телеефірі. Тому що я вам хочу сказати одну цифру: деякі телеканали сьогодні на 90 відсотків мовлять російською мовою, хоча називаються українськими телеканалами. Тому відповідно цей крок, який ми можемо сьогодні зробити, це, справді, буде історичний крок, який буде надзвичайно помітний.

Завтра ми будемо тут у цьому залі мати урочисте засідання, урочисте засідання до століття Центральної Ради. Напевно, варто пригадати історію, історію України ХХ століття і не повторювати помилок, користуватись можливостями і будувати українську державу. Сподіваюся, ми цей крок сьогодні зробимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – за, два – проти. Будь ласка.

Березюк Олег Романович.

 

10:20:12

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати слово Ірині Подоляк.

 

10:20:24

ПОДОЛЯК І.І.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Фракція "Самопоміч", безсумнівно, буде підтримувати і підтримує всі ініціативи, які поширюють використання і застосування державної мови у різних сферах суспільно-політичного життя. І цей проект закону наша фракція, фракція "Самопоміч", теж буде підтримувати.

Мушу погодитися із своєю колегою, яка сказала про те, що цей проект закону і цей закон, якщо він буде прийнятий після другого читання, може застосовуватися тільки на перехідний період, до того часу, поки у Верховній Раді буде розглядати громадський проект закону, який підтримали і підписали представники практично усіх демократичних фракцій парламенту, проект Закону 5670 про державну мову в Україні.

Тепер щодо зауважень до цього проекту закону, який ми зараз обговорюємо. У проекті закладена модель: ведучий говорить українською, гості і музика – будь-якою іншою мовою. І найцікавіше, що така передача вважатиметься виконаною державною мовою.

Пропонуємо зараховувати до квоти тільки фактичне використання державною мовою передачі, особливо це стосується новинних програм, які є найбільш рейтинговими, які найбільше дивляться, слухають громадяни України.

Щодо повноважень Ради національної безпеки і оборони, які в цьому законі пропонується розширити. Це не відповідає правовій природі цього органу, тому цю норму варто вилучити.

Щодо змін про в Закон про систему іномовлення. Очевидно, що в Законі про систему іномовлення цей закон поширюється на інформування українців за кордоном, а також аудиторію, що перебуває на тимчасово окупованих територіях і на територіях, яких запроваджено надзвичайний воєнний стан.

Тому мусить бути визначена частка державною мовою. Цю частку можна дискутувати скільки це відсотків має бути, але внесення змін до Закону про систему іномовлення з використанням частки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ПОДОЛЯК І.І. І рівень цієї частки має бути предметом дискусії.

Ще одне дуже важливе зауваження. Неприпустимим, на нашу думку, є внесення змін до закону Ківалова-Колесніченка. Тому що, вносячи зміни до цього закону, ми фактично його легітимізуємо.

Щодо колізії між Законом про телебачення і законом Ківалова-Колесніченка, то в разі неузгодженості між нормами, виданими Верховною Радою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, давайте, 10 секунд, завершіть.

 

ПОДОЛЯК І.І. …застосовується акт прийнятий пізніше, навіть якщо раніше прийнятий акт не втратив своєї чинності.

Таким чином, ми підтримуємо цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Радикальної партії Ігор Мосійчук, будь ласка.

 

10:23:31

МОСІЙЧУК І.В.

Шановний український народе! Шановні колеги! Без сумніву, фракція Радикальної партії Олега Ляшка буде підтримувати в першому читанні цей законопроект, який, на нашу думку, не просто захистить, але і утвердить українську мову на українському телебаченні. Але хотів би звернути увагу на декілька речей, які відбуваються  у нас  у цій сфері.

Що саме? Ну, давайте скажемо, якщо ми говоримо про мову, що відбувається навіть у нас тут, в цьому залі, коли відвертий агент Кремля, представник кремлівсько-злодійського блоку виходить на цю трибуну, чудово володіючи українською мовою, спеціально провокує і говорить мовою окупанта. Він провокує, щоб його били, щоб на цьому робити свої рейтинги, і ця людина була віце-прем'єром, вона чудово володіє українською мовою, але  провокує, зумисно  провокує, протистояння. 

Те саме відбувається і в засобах  масової  інформації: Львочкін – "Інтер", "Страна.юа" і тому подібне – розповсюджують фейки,  розповсюджують  антиукраїнські провокації. Тому  фракція  Радикальної партії вимагає  підняти питання на найвищому рівні про націоналізацію телеканалу "Інтер", про закриття сайтів, які розповсюджують ворожу інформацію, для того щоб не дати "московським зозулям" і "кремлівським коням" знищити українську державу.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від  "Блоку Петра Порошенка"  Соловей Юрій Ігорович.

 

10:25:31

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і  Покуття.

Шановні колеги, я думаю, що кожен українець сьогодні відчуває той позитивний ефект, який  ми отримали в результаті  прийняття закону, який запровадив українську мову на радіочастотному просторі, і ми бачимо, наскільки збільшилася присутність українських пісень, і наскільки збільшилась мотивація    українців, власне, до слухання українських пісень на українському радіо.

Але, якщо стосується цього закону, то я хочу сказати,  що ми не можемо приймати половинчастих рішень, бо норма цього закону  стосується того, що на національному рівні ми залишаємо ще квоту в 25 відсотків для того, щоб здійснювати мовлення іншою, ніж українською мовою. Я вважаю, це абсолютно половинчасте рішення.

У нас в Конституції України записана єдина державна мова –  українська. Якщо ми говоримо про національний рівень, то на національному рівні ми повинні забезпечити стопроцентне мовлення українською мовою. А це рішення, воно, на жаль, не має повноти.

І тому я звертаюся з пропозицією все ж таки прийняти про те, щоб 100 процентів на національному рівні забезпечити мовлення на телеканалах українською мовою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Батьківщини" Соболєв Сергій Владиславович.

Кондратюк, будь ласка.

 

10:27:09

КОНДРАТЮК О.К.

Шановні колеги, фракція "Батьківщина" обов'язково буде підтримувати зазначений проект, оскільки ми переконані, що тільки обов'язковим законодавчим квотуванням ми повернемо українську мову на телебачення.

Більше того, ми повинні не тільки вводити прямі квоти, але мусимо прямо подбати про фінансування українського кіно і серіалів, яке передбачалося, зокрема, і Законом про кіно, про підтримку кінематографії, який був проголосований нашим парламентом, але, на жаль, був заветований Президентом. Ми повинні незабаром повернутися до його розгляду і прямо підтримати виробництво україномовного, українського телевізійного продукту.

Тим часом ми виступаємо за підтримку законопроекту 5313 про збільшення української мови на телебаченні. І, як одна з авторів Закону про квотування мови на радіо, можу впевнено сказати, що це призведе до відчутних позитивних змін в ефірі. Так пропонується квота 75 відсотків української мови для загальнонаціональних та 50 відсотків для регіональних каналів, але обов'язковою є квота є квотами для всіх і для ефірного мовлення, і для супутникового, і для кабелю. Така квота 75 процентів стосується всіх, без виключення, інформаційних передач та новин. Автори цього закону прямо передбачили, що допускається використання без дублювання або озвучення будь-яких творів, виступів виконавців кримськотатарської мови. Натомість всі іноземні передачі, серіали і кіно мають бути, безумовно, дубльовані та озвучені українською. Ця норма прямо стосується російського продукту.

Законом пропонується внести зрозумілі проміжки часу, де пропонована квота, безумовно, буде виконуватися в раковому і вечірньому праймі.

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати даний законопроект в першому читанні, за основу як базу для напрацювання виваженої ініціативи, яка після доопрацювання в другому читанні поверне українську мову на телебачення. Дякую, прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, зараз, спочатку закінчать виступати фракції, а потім я дам депутатам. Я потім дам, спочатку по фракціях.

Від "Опозиційного блоку"  Шуфрич Нестор. Потім дам депутатам.

 

10:29:34

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановні колеги, законопроект, який сьогодні внесено до порядку денного, я вважаю, і наша фракція переконана в тому, що він є дуже невчасним і недоречним.  Три роки тому в цій залі було проголосовано закон, що стосується мов. Ми всі знаємо, які наслідки мало це голосування, хоча цей закон діє і сьогодні. Що ми сьогодні робимо… пробуємо зробити? Ми сьогодні втручаємося в господарську діяльність суб'єктів господарювання і провокуємо нове протистояння.

І зараз стосовно того, що тут говорили про Януковича, півзали було у Арбузова в кабінеті, і ви зараз говорите нам, хто тут, в Україні, про Януковича? Зробіть так, щоб люди жили так, як в часи Януковича, а не стали біднішими, як при вас, в шість разів! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тепер від депутатів дам слово. Чубаров, Кривенко, Іллєнко.

Колеги, і давайте тільки не перетягувати.

Будь ласка, Чубаров, так само дві хвилини. 

 

10:30:59

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Нам, кримським татарам, не були потрібні спеціальні закони, коли ми, зорганізувавши своє телебачення в 2007 році, ми самі за своєю ініціативою ввели спеціальні квоти для української державної мови. Ми були першими, які в Криму мовили трьома мовами, своєю рідною і також державною українською. 

Щодо цього  закону. У наших цілком виправданих зусиллях щодо укріплення, розширення української державної мови ми можемо завдати руйнівного удару по кримськотатарській мові,  мові корінного народу Криму. І, оскільки сьогодні проект, що розглядається, буде  проголосований в першому читанні, я закликаю  комітет буквально  сьогодні створити робочу групу відповідно з депутатів Верховної Ради, аби нам виписати  норми, які б унеможливили знищення, скорочення кримськотатарської мови в електронних засобах масової інформації. Ця робоча група також має напрацювати зміни щодо схваленого нами 16 червня минулого року закону, який  регулював мовлення радіо, радіомовлення.

Отже,  укріплюємо українську державну мову і надаємо можливість  щодо збереження і розвитку мови корінного народу України  кримськотатарського.

І, до речі,  цей термін, що  "мовами корінних народів" він також має бути включений до тексту  цього закону. В першому читанні можна  проголосувати. Але працюємо до другого читання і балансуємо… балансуємо норми, які будуть відповідати  інтересам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Чітко виписуємо норми, які надають можливість укріплення  української мови як державної  мови і які зберігають мови корінних народів України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кривенко.

 

10:33:32

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, "Народний  Рух України".  Шановні колеги! Шановні наші телеглядачі! Я знову хочу використати цю високу трибуну для того, щоб пояснити людям про прагматичну роль мови і  про те, яким чином треба  доносити важливість української мови до нашого суспільства. Я  українізував десятки, якщо не сотні людей, просто пояснивши їм, що після народження будь-яка людина стає чи французом, чи японцем, чи росіянином, чи українцем на базі чотирьох факторів: батьківське виховання, культура, кров, генетика і енергія землі, в якій суміші – ніхто не  знає. Базові два – це батьківське виховання і культура, середовище, яке оточує. Будь-яка мова, мова є основою національної культури. Національна культура є основою бажання мати  свою державу, яка цю культуру розвиває, просуває і робить комфортним проживання носію цієї культури.

Коли зноситься мова, людина стає носієм і замовником іншої культури і як наслідок – замовником іншої держави. Або стає космополітом і для неї однаково де жити, головний критерій вибору місця проживання – це екологія, доходи, безпека, вона стає позаспоживачем. Тому вкрай важливо зрозуміти, чому наш північний ворог вкладає десятки і сотні мільйонів доларів в розвиток своєї мови. І чому ці люди, багато хто  потім стали замовниками іншої держави, замовником іншої державної машини на нашій території і покликали сюда руській мир. Багато людей старшого покоління є російськомовними, і я знаю сотні і тисячі патріотів російськомовних і українських націоналістів, які є носіями  російської мови, вони з інших джерел взяли українство. Але вкрай важливо пояснити, чому Ізраїль, чому Польща, чому Франція, чому Німеччина захищають свою мову? Тому що вони розуміють, що мова – це основа замовлення відповідно їхньої держави і їхньої самоідентифікації. І багато на сьогодні навіть тих рухівців, хто прийшли зараз на Одещині, вони переходять поступово на українську мову. Два рухівця у Верховній Раді були авторами Закону про мову на...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, завершити.

 

КРИВЕНКО В.М.  Як нас лякали, ви знаєте, пам'ятаєте, скільки я розмахував, 700 виконавців, дякував музбату, дякував всім, все нормально працює. І подивіться всі звернення пана Малковича на  врученні Шевченківської  премії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, дуже багато є рук, давайте я скажу вичерпний список: Іллєнко, Скорик, ще не виступав "Народний фронт",  Віктор Сюмар. Ні, ні, я послідовність, не зараз. І все, на тому завершимо обговорення і перейдемо до прийняття рішення.

Будь ласка, Андрій Іллєнко.

 

10:36:15

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, ми, безумовно, маємо голосувати зараз за цей закон. І ми маємо розуміти, що це вже навіть не питання культури чи гуманітарне питання – це питання національної безпеки. Але, ви знаєте, я хотів би нагадати одну просту річ: у нас сьогодні досі формально чинним є ганебний закон "КК" часів Януковича, який був антиконституційно протягнутий у Верховній Раді ще у 2012 році. Був мовний майдан проти цього закону. Одразу після перемоги Революції Гідності цей ганебний закон був скасований Верховною Радою, і, на превеликий жаль, не було підписано скасування цього закону, і виникла абсолютно ненормальна правова колізія. Декілька років Конституційний Суд не захотів розглядати подання народних депутатів про те, щоб визнати цей ганебний закон, русифікаторський, антиукраїнський закон, неконституційним. Тільки нещодавно Конституційний Суд почав, за нашим наполяганням, це робити, але все одно ця справа затягується.

Я звертаюся до керівництва Верховної Ради: давайте ми нарешті скасуємо цей ганебний закон, ухвалимо тут, у Верховній Раді, той закон, який сьогодні буде захищати українську мову, і зробимо так, щоб нарешті це питання в Україні було врегульовано. Тому що ми розуміємо, що там, де була найбільша русифікація, там, де майже не було української мови, там сьогодні війна і окупація. Там, де є українська мова, там Путін не пройде. Там, де є українська мова, там російські танки безсилі. Там, де українська мова, там буде український світ і наша перемога. Це наше завдання – зробити так, щоб в Україні панувала наша рідна українська мова. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Скорик. А потім – Сюмар. Скорик, а потім – Сюмар.

 

10:38:19

СКОРИК М.Л.

Народний депутат Скорик, фракція "Опозиційного блоку". Шановні депутати, шановні українські громадяни, розгляд цього законопроекту, 5313, в черговий раз доводить, що розглядом цього законопроекту влада черговий раз намагається відволікти увагу суспільства від повного розвалу країни, від того, що вона не займається питанням миру, встановлення миру на Донбасі, від того, що вона не займається питаннями соціального захисту населення, відновлення економіки.

Я вважаю, що розгляд цього законопроекту призведе до додаткової напруги в суспільстві, я вважаю, що ми як українські народні депутати повинні дбати про те, щоб об'єднати суспільство.

В парламенті я представляю фракцію "Опозиційний блок" і рідну Одеську область. Так от я можу сказати, що в Одеській області присутні 133 нації і національності. Я можу сказати, що розгляд цього законопроекту порушує Європейську мовну хартію, яку, до речі, ратифікувала Україна. Я можу сказати про те, що ми повинні розуміти, що українські громадяни, це носії всіх мов, які є на сьогоднішній день в Україні, і якщо людина розмовляє чи думає не українською мовою, це не означає, що вона менше любить Україну, що вона менший патріот власної держави.

Тому я закликаю ні в якому разі не підтримувати даний законопроект і взагалі зняти його з розгляду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз останній виступ. Після того ми перейдемо до голосування, до прийняття рішення. Тому я прошу і секретаріат Верховної Ради повідомити народних депутатів, що за дві хвилини буде прийняття рішення, і голів фракцій прошу запросити депутатів в зал.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

10:40:00

СЮМАР В.П.

Рішення комітету. Пропонувати Верховній Раді схвалити цей законопроект за основу в першому читанні. Далі ми створимо робочу групу, як тут було запропоновано, і, впевнена, зробимо цей законопроект ще сильнішим, повірте, і ще відчутнішим.

Кримськотатарська мова вже в законопроекті зараховується до квоти української мови, і ми подумаємо над ще механізмами, яким чином ми можемо кримськотатарську мову захищати сьогодні в Україні.

Але сказати я тут хочу про "невчасно" і "недоречно", як на цій трибуні виступав один із наших колег. Так от я вам хочу сказати, що чомусь за часів Януковича вчасно і доречно було призначати на посаду міністра оборони росіянина, який знищував українську армію і підривав обороноздатність українців, відкриваючи двері російському агресору в своїй країні. Невчасно і недоречно вам було 25 років будувати сильну українську державу. Сьогодні, я вам хочу сказати, дуже вчасно і доречно бачити Україну сьогодні трошки більше, ніж інтереси своїх партійних босів і фінансистів, і інтереси держави, яка розв'язала проти України війну.

Сьогодні невчасно з цієї високої трибуни лобіювати російський інтерес. Бо російська мова на телебаченні – це інтереси Росії!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. І я дуже прошу всіх зайти в зал. Це питання великої ваги, бо інформаційна безпека і захист української мови на телебаченні, я переконаний, це питання і національної безпеки, і оборони.

Десятки років і через мову в тому числі російський окупант намагався впливати на українську державу. Наш обов'язок і наше завдання – захистити українську мову, захистити український простір. Я прошу всіх підтримати цей законопроект. Тим, хто має зауваження, хочу наголосити, він голосується тільки в першому читанні. І тому ті поправки, які є, вони зможуть бути внесені в розгляді питання між першим і другим читанням.

І тому я прошу всі фракції і всіх колег підтримати даний законопроект. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця. І, колеги, переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови, аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (номер 5313) за основу.

Колеги, підтримаємо українську мову, підтримаємо даний законопроект 5313 за основу. Голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:43:23

За-244

Рішення прийнято.

Пропоную скорочену процедуру другого читання. Є необхідність. Скорочена процедура в підготовці до другого читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Скорочена процедура розгляду до другого читання.

Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

10:43:57

За-224

Два голоси, не встигли. Колеги, займіть місця. Будь ласка, прошу дисципліновано голосувати, колеги.

Я ще раз ставлю пропозицію – скорочену процедуру розгляду до другого читання, про скорочення строку подання пропозицій і поправок до другого читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

10:44:35

За-209

Є бажання йти повною процедурою розгляду. Добре, я впевнений, що ми зможемо чим швидше підготувати і поставити на розгляд Верховної Ради України.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання, це питання блоку "національної безпеки та оборони". Проект Закону 3728, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" (щодо документального оформлення каліцтва, поранення, контузії учасникам АТО).

І я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

10:45:26

За-176

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Безбаха Якова Яковича.

 

10:45:49

БЕЗБАХ Я.Я.

Добрий день. Шановні народні депутати, даний законопроект вноситься народними депутатами України Сольваром, Матвійчуком, Ванатом і Романовським. Даний законопроект спрямований на удосконалення процедури оформлення медичних довідок та інших документів про отримання травм, контузій, поранення, каліцтва військовослужбовцями.

З цією метою пропонується внести до статті 260 статуту внутрішньої служби Збройних Сил України затвердженого Законом України 24 березня 1999 року зміни, які зобов'язують обов'язковому порядку надавати військовослужбовцям у разі їх направлення на лікування поза розташування частини довідку про травму, яка у чинні нормі видається лише за необхідності і дає можливість лікарю військової частини трактувати необхідність видачі довідки про травму на свій розсуд.

Водночас, саме відсутність даної довідки в подальшому створить для військовослужбовців, які отримали травми, поранення чи контузії певні юридичні проблеми, зокрема, щодо отримання передбачених чинним законодавством пільг та компенсацій.

Я прошу прийняти цей законопроект, всі необхідні підписи на це мається… на цей рахунок мається. Спасибо.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:47:29

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний доповідачу.

Будь ласка, для співдоповіді слово надається представнику Комітету з питань національної безпеки і оборони Івану Віннику. Будь ласка, пане Іване.

 

10:47:40

ВІННИК І.Ю.

Доброго ранку, шановні колеги! Дійсно, сьогодні важливий день національної безпеки та оборони, це перший проект, який ми розглядаємо поданий народним депутатом Безбахом і ще іншими. Він доволі простий, але надзвичайно потрібний.

Суть полягає в тому, що в разі отримання каліцтва, травми, інвалідності, поранення, контузії для того, щоб військовослужбовець отримав відповідні пільги передбачені Законом про соціальний статус військовослужбовців, він має отримати медичну довідку від військового лікаря, який працює в розташуванні його військової частини. В чинному законодавстві, в статуті така довідка видається за необхідністю.

 Тобто ми пропонуємо з комітетом спільно, з авторами цю норми встановити імперативною. Тобто вона буде обов'язково видаватися військовим лікарем військової частини, а у разі ,якщо обстановка не дозволяє це зробити, наприклад, у разі проведення військових дій в місцях дислокації військової  частини така довідка буде надсилатися  за місцем лікування до найближчого  військового комісаріату і вже передаватися. Це набагато серйозніше спростить процес отримання пільги військовослужбовцями в разі інвалідності, контузії, каліцтва, травми.

Тому прошу підтримати цей доволі простий, але надзвичайно важливий  законопроект для нашої армії. Він помітністю  підтриманий Міністерством  оборони. Комітет  пропонує його  голосувати в першому читанні, для того,  щоб в процедурі підготовки до другого читання врахувати зауваження  незначні Головного науково-експертного управління, ну, і відповідно  долучити зал  Верховної Ради до доопрацювання   його з метою прийняття вже його як закону в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Колеги, ми почули з вами позицію профільного комітету відносно обговорюваного законопроекту, і зараз ми проводимо запис на обговорення від фракцій. Я прошу записатися.

Народний депутат  Ленський.

Я бачу, що записалися дві фракції і хто не встиг, матиме можливість…

Вибачте, пан Ленський передає слово народному депутату Ліньку.  Будь ласка.

 

10:50:11

ЛІНЬКО Д.В.

Доброго дня,  шановні колеги,  шановний головуючий! Цей закон ми будемо підтримувати, Радикальна партія підтримує  всі закони, які посилюють нашу обороноздатність, які поліпшують умови наших військовослужбовців. Сьогодні наші військовослужбовці переобтяжені бюрократією  і зокрема в таких питаннях, як отримання довідок, дуже багато військовослужбовців, які   в період, в перший період війни   отримували  поранення, а потім через те, що не отримували довідки або невчасно їх  подали в воєнкомати, військові частини  мали через це  проблеми, якісь розслідування. І тому цей  закон якраз спрямований на те, щоби поліпшити і спростити  службу нашим військовослужбовцям. Тому, безумовно, ми будемо підтримувати цей законопроект. Там є деякі поправки, які  ми зможемо доопрацювати в другому читанні, і ми наголошуємо на тому, що потрібно підтримати всі законопроекти з оборонних, частину  яких будемо сьогодні розглядати 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Рябчин народний депутат.

 

10:51:14

РЯБЧИН О.М.

Рябчин Олексій, фракція "Батьківщина", Донеччина.

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей закон і ми підтверджуємо його актуальність. Дуже багато наших партійців захищають зараз нашу Батьківщину, ми приїжджали на фронт, спілкувалися, допомагали нашим воїнам і вони підтвердили актуальність цієї проблематики. Тому дійсно ми можемо виразити подяку авторам за те, що вони вирішують це питання.

На нашій експертній раді фракції "Батьківщина" до нас завітали представники юридичної сотні, організація, громадські організації, які допомагають бійцям АТО і вони підтвердили, що без цього законопроекту військовослужбовці не зможуть оформити статус інваліда війни та отримати, передбачені законом, виплати, тобто є ще більш актуальність. Однак, ми повинні звернути увагу на висновки ГНЕУ, і є деякі зауваження, які повинні бути доопрацьовані до другого читання. Наприклад, назва законопроекту не зовсім узгоджується з його змістом, оскільки його норми поширюються не лише на учасників АТО, а на всіх військовослужбовців, у разі отримання останніми травм, каліцтва, поранення, контузії. І в назві ми бачимо, що учасникам АТО, ми всі прекрасно розуміємо, що у нас не АТО, а війна, треба це узгодити.

ГНЕУ наголошує також, що варто передбачити законопроектом обов'язковість видачі не лише довідки про травму, але і медичної характеристики, оскільки в ній зазначається інформація про захворювання військовослужбовця, результати медичних оглядів, втрата працездатності за станом здоров'я за останні три роки та думку начальника медичної служби військової частини щодо можливості подальшого проходження військовослужбовців військової служби на займаній посаді за станом здоров'я. Тому доопрацьовуємо цей законопроект до другого читання і голосуємо, допомагаємо нашій армії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, ще не встигли записатися, Ігор Мельничук. Сергій Мельничук. Я перепрошую, пане Сергію, обмовилася.

 

10:53:03

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Як завжди. Сергій Мельничук, "Воля народу". Дійсно, у статуті внутрішньої служби потрібно зробити ці зміни, але це стосується тільки військовослужбовців Збройних сил України. Чому ми тільки вузькопрофільно дивимося на це? Потрібно розглянути питання також для міліціонерів, тобто поліції, і ми забули про добровольчі батальйони, які все-таки зараз на фронті є, це "ДУК" і інші формування, які зараз воюють. Їм потрібно також подумати, як вони будуть отримувати ці довідки. Тому до другого читання, все-таки це стосується вузького направлення, може все-таки розглянути комплексний законопроект і не забути ні про кого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане, Сергію, дуже дякую вам.

Колеги, а чи є бажаючі від інших фракцій доєднатися до обговорення законопроекту? Законопроект такий є, що вже обговорений, немає більше бажаючих виступити. В принципі ми маємо підтримку сесійної зали. Я прошу колег повернутися на робочі місця, зараз відбудеться голосування за законопроект 3728. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" (щодо документального оформлення травм (каліцтва, поранення, контузії) учасникам АТО). Ми чули позицію тих фракцій, які долучилися до обговорення, що його підтримують цей законопроект, ми його голосуємо в першому читанні.

Шановні колеги, я ставлю на голосування 3728. Прошу голосувати. 3728, прошу підтримати.

 

10:55:05

За-223

От  хто не встиг – той, хто найбільше критикує депутатів за відсутність на робочому місці. (Оплески)

 Я прошу, шановні колеги, всіх сісти на ваші робочі місця, ми повертаємося зараз до голосування. Я прошу проголосувати за повернення до голосування про проект Закону про внесення змін до Закону України про Статут внутрішньої служби ( 3728), будь ласка. Так, так ми зараз голосуємо за повернення.

 

10:55:52

За-254

Дякуємо, що всі встигли, бачимо. І тепер, будь ласка,  голосуємо, шановні колеги, це перше читання, законопроект 3728. Прошу підтримати в першому  читанні. За основу, за основу, звичайно, за основу.

 

10:56:21

За-262

І за скорочену процедуру  розгляду, будь ласка, підтримаємо скорочену процедуру розгляду, підготовку в скороченій  процедурі поправок, прошу проголосувати.

 

10:56:46

За-236

Дякую, шановні колеги.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:56:59

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, рішення прийнято. Закон прийнято.

І, колеги, у мене є до  вас зараз прохання, щоб ми звернулися в комітет, щоб ми зараз розглянули проект, який  стоїть через один: проект Закону про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (2504а).

І, колеги, я прошу підтримати мене  з цією пропозицією, щоб зараз ми  розглянули  2504а-д. Він є  через один, комітет просить зараз його поставити.

Я дуже прошу всіх зараз зайняти робочі місця і  підтримати цю пропозицію, колеги. Готові? Це питання нацбезпеки і оборони, просто він стоїть через один. Прошу поставити його зараз, колеги, він дуже короткий там всього  кілька поправок.

І я ставлю на голосування пропозицію, щоб зараз перейшли до розгляду 2504а. Прошу проголосувати, колеги, прошу підтримати 2504а. Прошу підтримати, перейти до його розгляду. Прошу проголосувати.

 

10:58:14

За-206

Колеги, комітет має свої законопроекти. Він попросив, щоб законопроект, який через два стоїть, поставити зараз. Це елементарна технічна зміна. Домовились? (Шум  в залі)

Отже, я ще раз пояснюю, бачу, в залі виникло нерозуміння. В нас... Андрій Анатолійович, по наступному законопроекту тільки несуть роздавати таблицю. Тому нам треба зараз перейти до інших питань, які стоять через один.

Я можу розраховувати на підтримку? Колеги, я поставлю ще раз цю пропозицію на голосування. Колеги, зараз я поставлю це на голосування, прошу сконцентруватися і прошу підтримати, щоб ми зараз перейшли до 2504а. Питання: проект Закону про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, вони є всі на руках. Цей законопроект підготовлений комітетом. Комітет національної безпеки і оброни просить його поставити на розгляд. Я не розумію, які можуть стояти політичні дискусії, коли йдеться  про питання національної безпеки і оборони. Я прошу підтримати, щоб ми зараз перейшли до його розгляду. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. З мотивів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чекайте, з мотивів. Добре. Давайте дамо – з мотивів. Вінник, одна хвилина.

 

11:00:03

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, шановні колеги, я прошу зараз підтримати, щоб ми зараз розглянули 2504а-д, це законопроект про створення електронного реєстр військовозобов'язаних. Тому що це зараз все зберігається на паперових носіях, незрозуміло в якому стані знаходиться, незрозуміло кому доступне, це має бути захищена інформація належним чином через системи... комплексну систему захисту і збереження інформації. Ми цей проект вже опрацьовуємо понад рік. Він погоджений і з всіма фракціями, до нього  подавали відповідні поправки. Це процедура повторного другого читання, до якої не надійшло жодної поправки, тут нема нічого складного, в нас це займе три хвилини, давайте проголосуємо і будемо рухатися далі. Ну, в чому проблема? Будь ласка, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Березюк, одна  хвилина.

Мікрофон включений.

 

11:01:10

БЕРЕЗЮК О.Р.

Дякую. Вельмишановний пане Голово, беззастережно Закон 2504а-д є добрий законопроект, потрібний, і він буде нами проголосований. Але Регламент є Регламент, який рятує державу.

Тому Закон 5610, який зараз має розглядатися, на превеликий жаль, не готовий до розгляду, тому що у нього немає таблиці, яка має за три дні, за три доби бути роздана в залі. Тому ми пропонуємо дотримуватися Регламенту: або знімати Закон 5610, або розглядати його з порушенням Регламенту, закон, який буде регулювати правоохоронну діяльність і переслідувати людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тому я пропоную перейти до наступних питань. І прошу вас підтримати.

Будь ласка, Сергій Мельничук. Одна хвилина. З цього приводу, будь ласка. Так, з цього приводу: чи цей закон, чи ви за те, щоб перенести цей закон. Будь ласка.

 

11:02:14

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, "Воля народу". Пане Голово, із-за того, що ви порушуєте систематично Регламент, ви зробили з парламенту чебуречну і той бардак, який вчора був. Тому не порушуйте Регламент. Це перше.

По-друге, я не можу далі знаходитись в коаліції, яка веде до такого бардака. Я виходжу з коаліції, ось моя заява.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу проінформувати, що, власне, зараз рішенням парламенту визначається послідовність. І то цілковито є пряма норма, яка є передбачена Регламентом. Зал визначає послідовність розгляду питань. Хочу ще раз наголосити: питання 2504а, питання 5112, які стоять наступними, вони є зараз готові до розгляду, питання національної безпеки і оборони. Я прошу, щоб ми зараз просто перейшли до їхнього розгляду.

Колеги, увага! Я прошу підтримати цю пропозицію, колеги.  Готові підтримати, готові голосувати?

Отже, колеги, я ставлю на голосування, щоб питання блоку національної безпеки і оборони, які стоять через один законопроект, ми зараз поставили на розгляд. Підтримали Комітет національної безпеки і оборони, це є питання – проект Закону про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. І я прошу підтримати, прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати колеги, прошу підтримати.

 

11:04:22

За-185

Рішення не прийняте.

Я, колеги, не розумію, чому питання національної безпеки і оборони не підтримується в залі. І я зараз прийму рішення як діяти далі.

Я у зв'язку з цим, користуючись своїм правом, оголошую перерву на 15 хвилин і запрошую голів фракцій до мене на політичні консультації. На 15 хвилин згідно Регламенту оголошую перерву. Об 11:20 ми продовжимо нашу роботу, об 11:20 прошу зайти в зал.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хочу повідомити, у нас відбулись консультації з головами фракцій. Було гостро підняте питання про Закон про подвійне громадянство, який Президент визначив як невідкладний. На жаль, цього тижня комітет його не розглянув.

Тому я дам і письмове доручення і зараз даю доручення, щоб комітет розглянув і дав висновок про законопроект про подвійне громадянство, який визначений Президентом як невідкладний. Щоб комітет дав чим швидше рішення у Верховну Раду України. Щоб Верховна Рада України змогла перейти до прийняття рішення згідно цього законопроекту.

Зараз час для перерви вичерпаний. І ми переходимо до наступного питання порядку денного. Це є проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) 5610. Це є законопроект другого читання. І я від комітету запрошую до доповіді, Паламарчук, так, ви будете доповідати? Так?

Так, будь ласка, пане Паламарчук. Це друге читання. Авторів правок прошу приготуватись до роботи. Будь ласка, пане Паламарчук.

 

11:34:52

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується розглянути порівняльну таблицю, підготовлену до другого читання до проекту Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження).

До законопроекту надійшло 88 пропозицій та поправок від народних депутатів України. 36 із них комітетом пропонується врахувати,  52 відхилити. В процесі підготовки ми насамперед врахували пропозиції Генерального прокурора України, що прозвучали на пленарному засіданні 23 лютого 2017 року та виключили з тексту законопроекту такі спорті положення, які визивали непорозуміння в залі.

Можливість вручення повісток через повідомлення в офіційних друкованих виданнях "Голосу України", "Урядовий кур'єр" та офіційного веб-сайту органу, що здійснює виклик. Збільшення граничного строку тримання особи під вартою  до  18 місяців, збільшення строку досудового розслідування до  18 місяців, можливість продовження Генеральним прокурором України строку досудового  розслідування до  18 місяців. Крім  того,  з тексту проекту  ми виключаємо зміни до пункту 1 розділу ХІ КПК "Перехідні положення", якими передбачалось робота слідчих підрозділів прокуратури без обмежень.  І пропонуємо залишити правила початку роботи ДБР та передання  кримінальних  проваджень, передбачених у чинній редакції пункту  1  розділу ХІ.

Таким чином,  ми отримали узгоджений текст  законопроекту, прийняття  якого дозволить  виправити існуючі  недоліки  кримінального процесу у питанні здійснення  спеціального судового розслідування та спеціального судового провадження,  а також унеможливить  уникнення від  відповідальності осіб, які вчинили  тяжкі та особливо тяжкі злочини.  Тому комітет прийняв  рішення рекомендувати  Верховній Раді України   прийняти проект  закону  у другому читанні та в цілому як закон.  Порівняльну таблицю вам роздано.  По кожній пропозиції та поправці є обґрунтування  і врахування або відхилення.

З огляду на зазначене пропоную  Верховній Раді   України  визначитись  з даного питання, а з Головним  юридичним управлінням Апарату Верховної Ради за необхідності зробимо його техніко-юридичне доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Залишайтеся на трибуні.

Авторів правок я прошу приготуватись до роботи. Отже, я буду  зачитувати ті правки, які було  відхилено.

10-а, Помазанов.  Чи наполягає? (Шум у залі)

 Яка?  А, так,  1-а відхилена.  Будь ласка,  народний депутат  Сотник. Включіть мікрофон.

 

11:37:36

СОТНИК О.С.

Дякую. Колеги, у  мене загальна спочатку заява. Цей   законопроект  жодним чином не стосується удосконалення заочного засудження і можливості, дійсно, винесення законних  вироків відносно  тих осіб, які переховуються від слідства. Тут майже нічого немає, крім продовження самого інституту  заочного засудження до початку роботи ДБР. Все інше, що  є в цьому законі, це обмеження прав людини  і можливість  прокуратурою і слідством зловживати цими правами. Тому  я вас дуже прошу дуже уважно зараз  слідкуйте за обговоренням цього законопроекту. Тому що ці норми будуть стосуватися кожного українця. І той, хто зараз буде за ці норми голосувати, ви маєте розуміти, які наслідки ви несете кожному українцю, що ви фактично вводите додаткові формули тиску і поліцейську державу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте. Пане Миколо, ви будете коментувати?

 

11:38:41

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Ну, ставте якось, будь ласка, на підтвердження поправку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. То, що я можу сказати. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає на голосуванні? Не наполягає автор на голосуванні.

10 поправка, Помазанов. Чи наполягає? Не наполягає.

20-а, Тимошенко Юрій. Чи наполягає? Не наполягає.

21-а, Тимошенко Юрій. Не наполягає.

Ми ще не дійшли. Ми ще не дійшли до неї.

24-а, Добродомов. Не наполягає.

25-а, Міщенко. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:39:34

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, дуже уважно зверніть, будь ласка, на кінцевий текст цього закону. Я дякую комітету про те, що багато моїх правок було враховано, але є концептуальні, які неможливо не прийняти.

Так на сьогоднішній день існує норма, що обвинувачений і адвокат може знайомитись з кримінальною справою в той строк, який вони вважають. Якщо вони затягують це ознайомлення, то суд по клопотанню слідчого чи прокурора може зробити графік цього ознайомлення. І це баланс між адвокатурою і слідством. Що пропонується, пропонується не включати в строк слідства. А де строк арешту? А де зупинення цього слідства? Як ви будете процесуально це робити?

Тому я наполягаю на тому, щоб цей баланс був сьогодні, який діє в Кримінально-процесуальному кодексі збережений, і права обвинувачених не були порушені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Семенуха, одна хвилина, а потім прокоментуєте.

 

11:40:45

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенухах Роман,  фракція  "Самопоміч".

Шановні колеги, чим загрожує запропонована законопроектом зміна. Виникнення стадії ознайомлення з матеріалами досудового розслідування із загального строку кримінального провадження створює ризик зловживання та здійснення тиску на обвинуваченого. Фактично така стадія, як ознайомлення  з матеріалами  досудового розслідування, у разі  прийняття законопроекту зможе тривати роками, при цьому статус обвинувачуваного не може бути змінений, і він фактично буде позбавлений можливості відстоювати свою честь і гідність.  Насправді, дуже небезпечна норма, яка може створити передумови для зловживання, коли людина буде перебувати в статусі  звинувачуваного безкінечно довго, це суто НКВДістська  норма, яка  дає можливість тримати на гачку людину безкінечно. Тому категорично  це неприйнятно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І ще одна хвилина – Сотник.  І потім попрошу прокоментувати комітет.   Будь ласка.

 

11:41:41

СОТНИК О.С.

Колеги, я буду говорити з власного  досвіду. Даною нормою закону, дійсно, виводиться строк ознайомлення  з матеріалами справи з загального строку досудового слідства. Це означає, що   прокурори і слідчі будуть не зацікавлені в тому, щоб адвокатура ознайомлювалася оперативно з матеріалами справи, а навпаки, будуть зацікавлені в тому, щоб ці строки   були максимально затягнуті для того, щоб особа, яка знаходиться під різними обмежувальними заходами, в тому числі під арештом, продовжувала знаходитися там для того, щоб тиснути  на цю особу. Це є в першу чергу  тиск і можливість фактично впливати на особу, яка  ще винною не визнана, це є можливість  зловживати правами захисту.      

Спеціально було тільки що, інший депутат вам пояснив, що це була спеціальна норма  придумана для балансу  між захистом і обвинуваченням, а ви знову зсуваєте цей баланс в бік обвинувачення, знову ж таки поширюючи повноваження  прокуратури і обмежуючи повноваження захисту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на голосуванні?

Так, колеги, я ставлю на голосування поправку 25, яка об'єднала пропозиції і Міщенка, і Семенухи, і Сотник. Хто підтримує дану поправку,  прошу проголосувати. Комітет відхилив її. Прошу голосувати, колеги.

 

11:43:16

За-133

Рішення не прийняте.

Наступна 26-а, Мосійчук. Не наполягає.

27-а, Добродомов. Не наполягає.

Яка? 27-а. 27-а, будь ласка, одна хвилина Сотник.

 

11:43:32

СОТНИК О.С.

27 поправка, я пропоную положення щодо нової формули розрахунку тривалості кримінальних проваджень. Тобто фактично правил об'єднання, виділення, роз'єднання, які прописані зараз цілком в інтересах прокуратури для того, щоб вони могли в ручному режимі кримінальні провадження ввести по п'ять, шість, сім, вісім років. Їм не потрібно дійсно ваше продовження слідства до 18 місяців, бо за цією формулою, вони можуть кримінальні провадження робити безкінечними і люди будуть знаходитися весь цей час на гачку у правоохоронних органів і не зможуть піти до суду, і захистити своє право, довести, що вони є не винуватими. Я прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я ставлю 27 поправку на голосування. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Комітет проголосував за її відхилення. Прошу голосувати, колеги.

 

11:44:42

За-140

Рішення не прийняте.

Наступна 29-а, Сироїд. Не наполягає.

31-а, Добродомов.

30-а. Міщенко, будь ласка, одна хвилина.

 

11:45:09

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, зверніть, будь ласка, увагу, цією нормою пропонується практично прибрати таке поняття як "міжнародний" і "міждержавний розшук". Чому? І в поясненні комітету говориться про те, що це прибирається тому, що через блокування "Інтерполом". Ви розумієте, що ви пишете? Що міжнародна організація "Інтерпол" може блокувати наші міжнародні розшуки і міждержавні розшуки.

Ну, ми договорилися вже до того, що Європа, це самий корумпований орган в Європі – Інтерпол. І, фактично, фактично, зараз тільки по одному розшуку залишається, який можна призупиняти слідство і робити заочне засудження. Тому не робіть такі речі, коли ви просто нівелюєте поняття міжнародного і міждержавного розшуку. Тому що оперативні служби взагалі не будуть нікого розшукувати, їм легше буде об'явити розшук, призупинити чи зробити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на голосуванні? Хто підтримує 30 поправку народного депутата Міщенка, комітет її відхилив, прошу її проголосувати, будь ласка.

 

11:46:39

За-146

Рішення не прийняте.

35-а, Мосійчук, не наполягає.

Яценко, 37-а… Який номер? А, 37-а, тут кілька авторів.

Будь ласка,  Семенуха, одна хвилина.

 

11:46:58

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, із законопроекту, підготовленого до другого читання, були виключені зміни, які стосувалися зміни порядку вручення особі повістки та її повідомлення про виклик до слідчого.

Тому очевидно, що немає жодних підстав зберігати в законопроекті зміни до статті 281 Кримінально-процесуального кодексу України, які передбачають розширення підстав оголошення особи в розшук, адже ці зміни є виключно похідними від змін до порядку виклику особи до слідчого, тобто вони є нерозривно пов'язаними з вже виключеними із проекту нормами. Тому пункт 7 розділу І необхідно також виключити із законопроекту, адже передбачені в ньому нововведення лише створюватимуть поле для зловживань з боку правоохоронних органів. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Це тут дві поправки йдуть підряд, наступна Сироїд, вони фактично ідентичні.

Будь ласка,  Сироїд.

 

11:47:54

СИРОЇД О.І.

Дякую. Я хочу колег народних депутатів, щоб вони задумалися взагалі над змістом тої поправки. Річ в тім, що тепер фактично органи правопорядку на власний розсуд будуть визначати, чи знаходитеся ви за кордоном, перебуваєте ви за кордоном з поважних причин чи без поважних причин. І, якщо орган правопорядку вирішить, що ви є за кордоном без поважних причин, це буде  підставою для здійснення до  вас всіх функцій кримінального  провадження заочно. Тому треба розуміти, що ви відкриваєте черговий шлях до свавілля органів правопорядку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги,  ви наполягаєте на голосуванні?

Сотник, одна хвилина. Будь ласка.

 

11:48:32

СОТНИК О.С.

Дякую. Колеги, по-перше, в таблиці відбулося маніпулювання, тому що було враховано частково 39 поправку пані Пташник, яка пропонувала доповнити словами: "без поважних причин" після "за межами України". А в правій колонці з'явилося після "не з'являється без поважних причин на виклик слідчого".  Тобто фактично комітет на власний розсуд визначив цю поправку. Але  це не змінює суті поправки. Тому що з'явлення  без поважних причин залишається на розгляд слідчого. Один слідчий вирішить, що якщо людина знаходиться на лікарняному, це поважна причина, а інший слідчий визначить, що  якщо він знаходиться, наприклад, удома і в нього грип або ангіна, то це не  поважна причина, бо він же може дійти до слідчого. І це буде великим широким  колом зловживань, тому що  фактично слідчому не треба нікого повідомляти про ці поважні причини. Йому лише треба визначити, що  це неповажна причина і  оголосити людину в розшук. Це є тотальна, тотальна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

Колеги, 37 поправка, хто підтримує  дану поправку,  комітет її відхилив, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

11:50:05

За-159

Рішення не прийнято.

42-а, Левченко. Наполягає, будь ласка.

 

11:50:15

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто  Київ. 

По-перше,  звісно, дуже добре, що  принаймні між першим і другим  читанням найбільш драконівські норми з цього законопроекту прибрали. Зокрема, була врахована низка наших поправок щодо оголошення людей в  розшук через Інтернет і через  газети щодо збільшення  часу тримання під вартою. Добре, що такі речі прибрали.

Але лишається все одно момент, от тільки що було сказано про те, що слідчий сам на свій власний розшук, на свій власний розсуд може вирішувати, коли людину оголошувати в розшук на підставі його перебування за кордоном. Для цього моя поправка якраз пропонувала запровадити комплексно новий підхід, щоби це робив не слідчий, а це робив слідчий суддя за поданням прокурора чи слідчого. Це логічно, що саме слідчий суддя має приймати рішення про оголошення ту чи іншу особу у розшук. Оце питання, насправді, знівелювали би будь-які дискусії, включно з діючим законодавством, бо ці норми є і в діючому законодавстві абсолютно неправильні. Давайте запровадимо цей інститут, щоб слідчі судді вирішували, чи оголошувати когось у розшук, якщо його не можемо знайти.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягають на голосуванні? Отже, 42 поправка народний депутата Левченко, комітет відхилив. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

11:51:44

За-135

Рішення не прийнято.

48-а, Сотник. Не наполягає.

Враховано. Враховано. Враховано. Враховано.

58-а. Не наполягають.

59-а. Не наполягають.

60-а. Не наполягають.

63-я. Не наполягають.

60... Яка? На якій наполягають?

63-я, Добродомов. Одна хвилина.

 

11:52:18

ДОБРОДОМОВ Д.Є.

Дмитро Добродомов, Політична партія "Народний контроль".

Теж вітається те, що низка правок моїх була врахована і про  продовження строків тримання під вартою 18 місяців, і строку розслідування – до 18, що це забрали, і оголошення повісток, і відтермінування початку діяльності ДБР, я маю на увазі те, що познімали.

Але в цій правці треба частину четверту статті 469 залишити в чинній редакції. Чому? Не можна допустити, щоб у справах по особливо тяжких злочинах чи тероризму підозрюваний міг іти на угоду з прокурором і уникати відповідальності. Взагалі в Європі не допускається укладення таких угод в таких справах. Також укладення таких угод, я зауважую на цьому, буде порушувати права потерпілих, зокрема, на відшкодування збитків. Тому я прошу поставити цю правку на підтвердження і підтримати її. Такого робити не можна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Також тут є фактично ідентична правка. Сироїд, одна хвилина. Семенуха, одна хвилина. І, колеги, ну не може бути четверо. Будь ласка, Сироїд.

 

11:53:25

СИРОЇД О.І.

Дякую. Оксана Сироїд. Я хотіла звернути увагу на те, що пропонується в цій правці. Пропонується фактично укладення… пропонується укладення угод з терористами. Шановні колеги, з терористами не домовляються, терористів карають. Я не знаю іншої країни в світі, яка би собі дозволила в принципі про таке подумати, не кажучи вже про те, щоб узаконювати це на рівні національного законодавства. Укладення угод з терористами є неприпустимим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Семенуха, хвилина. Сотник, хвилина.

 

11:54:10

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, чинна редакція КПК і зараз передбачає застосування інституту угоди про визнання винуватості тільки в разі вчинення особою кримінальних проступків та злочинів невеликої чи середньої тяжкості. Запропоновані ж законопроектом зміни можуть призвести до ситуації, коли органи досудового розслідування задля прискорення завершення кримінального провадження будуть умисно тиснути на потерпілу особу.

Окрім цього, норма запропонована особливо критично може відобразитися на провадженнях щодо злочинів, вчинених на території Донецької і Луганської областей, зокрема на окупованій території. Я ще раз хочу, щоб почули всі, хто слухає сьогодні трансляцію Верховної Ради, всі народні депутати: фактично ця норма пропонує приховану амністію для бойовиків, які вчиняли тяжкі злочини проти України.

Тому я закликаю народних депутатів не голосувати, бо ми фактично відкриємо скриньку Пандори, амністувавши бойовиків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одна хвилина, Сотник.

 

11:55:11

СОТНИК О.С.

Я зараз звертаюся не до депутатів, я звертаюся до українців. Абсолютно правильно сказала Оксана Сироїд – це прецедент, в жодній іншій країні світу немає такого, щоб домовлялася країна з терористами. Тероризм визнається у всіх країнах світу найбільш небезпечним злочином. Кожен терорист має нести відповідальність. Які можуть бути угоди з терористами – жодних!

Я прошу, я наполягаю на тому. Ви тут згадуєте військових, апелюєте до військових, я хочу побачити, коли ви за це проголосуєте, як ви будете пояснювати військовим, які зараз стоять в конфліктній зоні, що вони фактично, що ви фактично ідете на угоди з терористами. Це неприпустимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягають на голосуванні?

Отже, я ставлю на голосування поправку 63, яка має сконцентровані всі пропозиції, комітет її відхилив. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

11:56:22

За-143

Рішення не прийняте.

Колеги, це була остання дискусійна поправка і я прошу усіх заходити в зал, ми переходимо до прийняття рішення.

Яка? 69-а, Міщенко. Виступіть зразу по обох поправках, будь ласка.

 

11:56:39

МІЩЕНКО С.Г.

Я вибачаюся, я виступлю по двох окремо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

МІЩЕНКО С.Г. Що говорить ця поправка і що ми залишаємо в "Перехідних положеннях" Кримінально-процесуального кодексу.

Ну, можливо, ми говоримо про те, що у нас Державного бюро розслідування не буде, ми знову не встановлюємо коли ж ми будемо, цей орган буде розслідувати кримінальні справи, які непритаманні сьогодні розслідуванням іншим органам. І ми бачили з трибуни, коли Генеральний прокурор України сказав, що: "Я впевнений, що до кінця цього року буде створено ДБР". Так чому ви боїтеся поставити термін 31 грудня 17-го року, термін створення ДБР, як це сказав Генеральний прокурор. Тобто Генеральний прокурор впевнений, що буде, стверджує, що буде створений цей орган, а влада боїться його стверджувати в цьому році.

Тому, будь ласка, поставте і підтвердіть, що ви будете його створювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування 69 поправку Міщенка, комітет її відхилив. Прошу проголосувати, хто підтримує дану поправку. Комітет проти. Голосуємо, колеги, хто підтримує дану поправку.

 

11:58:11

За-163

Рішення не прийнято.

І, колеги, лишилось дві, лишилось дві поправки. Через дві хвилини ми виходимо на прийняття рішення. Я прошу Апарат Верховної Ради і всіх голів фракцій запросити депутатів в зал.

Будь ласка, наступна 75-та. Міщенко, одна хвилина. І потім.

 

11:58:29

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, це продовження тієї розмови про створення ДБР. Зараз Верховна Рада встановила в "Перехідних положеннях", що ДБР повинна бути створена до 15 квітня 2017 року. Тобто всі справи повинні бути передані до 15 квітня 2017 року. Зрозуміло, що до 15 квітня ніхто його не створить.

Але зараз іншими правками повністю прибирають цей термін. Тобто взагалі ніякого терміну немає. Верховна Рада встановлювала для держави, для Верховної Ради, коли його створити. А тепер Верховна Рада його прибирає.

Тому в контексті того, що я пропонував створення і це говорив Генеральний прокурор з трибуни, про те, що створення ДБР буде до 31 грудня 2017 року, то й хай розслідують справу до 15 квітня 2018 року! Це ж логічно. Чого знову боїться влада створювати ДБР? Напевно, питання дуже політичне і риторичне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, наполягають на голосуванні. 75 поправка Міщенка, хто підтримує? Комітет її не підтримав. Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:59:56

За-134

Рішення не прийнято.

Колеги, поставлю 77-у, колеги, вже вичерпується час.

Є вимога? Я ставлю на підтвердження 77-у. Колеги, зараз я поставлю. Колеги, я спитався, які є пропозиції.

Є ще правка Сотник номер 84. Будь ласка, одну хвилину, але дуже лаконічно. Бо час вичерпується. Будь ласка.

 

12:00:28

СОТНИК О.С.

У мене є хвилина, нагадаю головуючому.

Колеги, у мене звернення зараз до народних депутатів. У цьому законі є єдине хороше, це продовження строку по заочному засудженню, це можливість відправити, дійсно, ті справи, про які говорив пан Луценко минулого разу, відправити у суди. І це важливо прийняти. Всі інші речі, про які я говорила, вони є загрозливими для прав людини. Ви не маєте права за це голосувати. Я прошу подумати 10 разів і в цьому законопроекті залишити лише те, що, дійсно, стосується заочного засудження, все інше виключити, і тільки за таких обставин голосувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні? Ні.

Отже, колеги, остання 77-а на підтвердження зараз. І, колеги, я хочу вам сказати по 63 поправці, по якій ми мали стільки дискусій, дійшли до порозуміння. І якщо не будуть заперечувати, я дам позицію Генпрокурора, і я думаю, що буде врахована ця поправка і ми вийдемо на консолідоване рішення. Отже, через хвилину голосування.

Будь ласка, остання поправка Міщенка, 77-а. Коротко, будь ласка, це остання поправка.

 

12:01:38

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, я хочу, щоб от Юрій Віталійович… Юрій Віталійович, Юрій Віталійович, Юрій Віталійович, я до вас звертаюсь. Юрій Віталійович, Юрій Віталійович! Юрій Віталійович, я хочу, щоб ви підтвердили свої слова, які ви говорили, коли приймався закон у першому читанні, що ви впевнені, що ДБР буде створено до кінця цього року. Правда. Тому я хочу поставити це на підтвердження і повернутись до цих поправок, коли ДБР буде створене до 31 грудня 17-го року, а строк розслідування прокуратурою всіх справ буде до 15 квітня 18-го року. Тому я прошу 77-у поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, ми зараз ставимо на підтвердження 77-у, яку комітет підтримав, а потім переходимо до прийняття рішення по цілому закону. Прошу приготуватися, 77 поправка – це на підтвердження. Комітет її підтримує і комітет закликає всіх народних депутатів голосувати. Тому я прошу зараз 77 поправку, комітет просить підтримати, після того переходимо до голосування за закон у цілому.

Отже, ставлю на підтвердження 77 поправку народного депутата Алєксєєва. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо.

 

12:03:15

За-248

248 – за, і переходимо до голосування за закон безпосередньо.

Юрій Віталійович, одну хвилину, так? Будь ласка, одну хвилину включіть мікрофон Генеральному прокурору, який присутній в залі Верховної Ради України, і переходимо до голосування.

 

12:03:35

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Я слухаю дискусію, яка розгорнулася щодо поправок, і хочу ще раз підтвердити, мій виступ з трибуни Верховної Ради, з високої трибуни Верховної Ради в першому читанні, всі обіцянки виконані, ми зняли найбільш дражливі  норми, які говорили і народні депутати, і правозахисники, і наші європейські колеги.

Проте, сьогодні в залі і вчора на комітеті виникло ще одне питання, яке, з моєї точки зору, має різні підходи. Чи можна заключати угоди у випадках розслідування діяльності терористичних організацій? З одного боку, жінка-наводчиця може здати керівників терористичної організації, які їй відомі, і суд може закріпити цю угоду. З іншого боку, суспільство ще не провело дискусію з цього приводу. Я мушу з цим погодитись.

Тому я би пропонував проголосувати за цей закон, який вже завтра в разі його підписання дасть можливість почати судовий процес по 190 справах, що знаходяться в суді, в заочному порядку, включаючи екс-президента Януковича, включаючи десятки, а буде сотні, зрадників Криму, включаючи 20 генералів Російської Федерації та міністра оборони Російської Федерації.

Але, голосуючи в цілому, я би пропонував залу зняти слова "терористичні організації". Виключити їх з норми цього закону для подальшої суспільної дискусії і врегулювання іншим законом. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Я поставлю в такому формулюванні, як запропонував Генеральний прокурор Юрій Віталійович Луценко.

Отже, колеги, я ставлю на голосування проект Закону… Я ставлю на голосування  проект Закону про внесення  змін до Кримінального процесуального кодексу  України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) (номер 5610) з вилученням слів "терористичні організації" з тексту закону у всьому тілі закону. А щоб це було зроблено професійно, відповідно з техніко-юридичними правками, яке має забезпечити Апарат Верховної Ради, щоб це було вилучено, під стенограму, в такому формулюванні, в другому читані та в цілому, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуєм.

 

12:06:28

За-252

Рішення прийняте. Закон прийнятий.

Вітаю, Юрій  Віталійович! І дякую комітету за професійну роботу в підготовці закону.

Зараз згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин. О 12:35  прошу прибути в зал для продовження роботи Верховної Ради  України. Нагадую: блок національної безпеки і оборони стоїть у нас в  порядку денному.      

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час, відведений для перерви, вичерпаний, я прошу всіх заходити в зал для продовження нашої роботи. Нагадую, у нас на порядку денному питання національної безпеки і оборони. Прошу запросити депутатів в зал, прошу оголосити, що продовжується робота Верховної Ради України.

Отже, колеги, у нас наступний проект закону у порядку денному це Закон про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. Це є друге читання,  тому не треба голосування за зміну процедури. І я запрошую до доповіді по проекту Закону 2504а  доповідача –  секретаря Комітету з питань національної політики і оборони Вінника Івана Юлійовича. Будь ласка,  пане Іван.

 

12:41:31

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги! Я, власне, сьогодні вже виступав з приводу цього закону, закликаючи його швиденько проголосувати, але ми не знайшли голоси в сесійній залі. І у мене є зараз стійке відчуття, що може трапитися прикра ситуація, що до проекту Закону, який  вже проходить повторне друге читання в цій сесійній залі, коли до повторного другого читання в комітет не було подано жодної поправки. Тобто я так розумію, що всі погоджуються зі змістом, який вперше був підготовлений до другого читання. Водночас  ми не назбираємо голосів у зв'язку з банальною фізичною відсутністю депутатів в сесійній залі.

Менше з тим, регулюючись регламентом, можу доповісти, що цим проектом визначаються базові засади створення Єдиного електронного державного реєстру військовозобов'язаних. Це фактично дублювання тих даних, які зараз зберігаються на паперових носіях у військкоматах. Хочу нагадати, що по багатьох військкоматах ці дані були просто фізично відсутні у 2014 році, коли почалася російська агресія, можливо, були кимось свідомо знищені, між іншим, для того, щоб ми не могли належним чином мобілізувати українську армію для відсічі російській агресії.

Менше з тим же сьогодні ми маємо понад 280 тисяч учасників бойових дій, це, фактично, резерв нашої першої черги. Інформація зберігається у військкоматах, знову ж таки, на паперових носіях, у незахищених спосіб. На жаль, це та форма збереження інформації, яка не є сучасною і яка, на жаль, є набагато більш доступною для будь-яких диверсійних дій, ніж збереження на електронних носіях, якщо вона буде захищена належним чином через комплексну систему захисту інформації та протидії будь-яким загрозам, яка реалізується на рівні Державної служби захисту інформації та спеціального  зв'язку,  уповноваженим державним органом, на вчинення цих  дій.

Тому давайте все ж таки сконцентруємось і сьогодні в повторне друге читання без розгляду жодної поправки, адже жодної не було подано, проголосуємо в другому читанні та в цілому законопроект 2504а-д і створимо, нарешті, Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних в  Україні і захистимо належним чином, і будемо  використовувати.

Прошу сесійну залу максимально це підтримати зараз. Прошу президію, якщо не буде  голосів, перенести саме  голосування по цьому проекту, наприклад,  на після обіду, якщо не буде ніякого обговорення. Я так розумію, в даному випадку Регламент не передбачає ніякого  обговорення.

Доповідь закінчив. Дякую, прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Іване. Лишайтесь на трибуні, ми зараз підемо по правках. Немає механізму…

 

ВІННИК І.Ю. Немає поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Як немає? У мене є табличка.

 

ВІННИК І.Ю. Це поправки до першого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Іване, у мене є  на руках таблиця…

 

ВІННИК І.Ю. Для доопрацювання законопроекту до повторного другого читання не було подано жодної поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У мене є  таблиця, яка  подана Апаратом… Можливо, але  це є юридично, очевидно, правильно.

Ми переходимо до обговорення  поправок. Колеги…

 

ВІННИК І.Ю. Ми їх обговорювали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І, колеги, я хочу наголосити, що поправок є небагато. Тому я прошу зараз запросити  депутатів у зал і секретаріат Верховної Ради, і голів фракцій максимально змобілізувати  зал, поправок є небагато.

Отже, 1-а, Гуляєв. Відхилена. Не наполягає.

12-а, Гуляєв. Не наполягає.

4 поправка, Одарченко, включіть мікрофон.

 

12:45:30

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, давайте не перетворювати реєстр військовозобов'язаних   на картотеку спецслужб.

По першому читанню до статті 7 був конкретний  і повний перелік даних, які мають включатися до реєстру. А в другому читанні цей перелік зник, замість нього там є позначення, що в реєстрі знаходяться дані, за якими можна ідентифікувати  особу. Що буде туди входити – партійність, політичні погляди, відомості про громадську діяльність? Ми  вже бачили, як при попередньому другому читанні пропонували до реєстру вносити відомості про виїзд за кордон, а також про родичів призовника. Якщо ми  зараз не конкретизуємо цей перелік – ми матимемо перелік даних, подібний тому, як це було при КДБ. Я прошу не підтримувати цю поправку. Пане Андрію, прошу ставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу прокоментуйте, пане Іван.

 

12:46:31

ВІННИК І.Ю.

 Тут, власне, нема що коментувати. Треба читати законодавство. Шановні колеги, є Закон України про  захист...

 

КУЖЕЛЬ О.В. (Не чути)

 

ВІННИК І.Ю. Шановні колеги, треба читати законодавство перед тим, як кричати з місця. Є Закон України про захист персональних даних, абзац 10 стаття 2: персональні дані... Це я читаю визначення по закону, шановна пані  Кужель. Персональні дані – відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, якою ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Ми включаємо це визначення... Ми включаємо це визначення в проект.

 

КУЖЕЛЬ О.В. (Не чути)

 

ВІННИК І.Ю. Шановні колеги, ми пишемо правку: до персональних даних військовозобов'язаного призовника належать відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, а далі ми цитуємо визначення в законі: за якими вона може бути конкретно ідентифікована. Як нам написати ще? Тут нема партійної приналежності.

Шановний колего, вас можна ідентифікувати без партійної приналежності. Тому тут нема партійної приналежності, немає, все, заспокойтеся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, Кужель. Одна хвилина.

 

12:47:46

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги! Олександра Кужель, партія "Батьківщина".

Особисто декілька разів я ставила наголос при тому, що дуже небезпечно прийняти в такому вигляді, в якому протягує пан Вінник, який має достатньо серйозно питання сьогодні, чи, на мій погляд, може він бути допущений до військової тайни по деяким питанням, але хочу сказати як жінка, як мама, в такому вигляді я категорично проти, щоб цей реєстр через місяць був на ринку. Всі реєстри України можна купити на книжном рынке.

По-друге, цей реєстр базується на російській платформі. Все реестры в Украине, платформа, на якій пишеться програма, належить Росії. Я вважаю, недоречно, не провівши консультації, не зробивши європейський спосіб проведення, приймати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, 4 поправка на підтвердження, так?

Будь ласка, ще по цій поправці. 4 поправка, Ляшко, одна хвилина.

 

12:49:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Фракція Радикальна партії підтримає Закон про Єдиний реєстр зобов'язаних, військовозобов'язаних. Мене дивує чути заяви про те, що в Україні не треба Єдиного реєстру військовозобов'язаних. В Україні, яка перебуває фактично в стані відбиття російської агресії, в Україні, де має бути, замість бардаку і анархії, яку ми сьогодні спостерігаємо, має бути залізна дисципліна, облік, відповідальність. Щоб долати ворога, треба бути сильними, має бути контроль, має бути відповідальність, має бути суворий порядок. У нас анархія, бардак, влади немає, закон не працює – і ви мені розказуєте, що не треба і реєстрів, не треба того і сього. Як перемагати ворога? Тільки залізна дисципліна, відповідальність і порядок. Люди сьогодні на вулицю бояться вийти через той бардак, який ви розвели в нашій рідній країні. Ми залізною рукою наведемо порядок в Україні, щоб кожен не боявся жити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я дам виступити авторам поправок, а потім дам прокоментувати пану Івану.

Отже, зараз я даю: Тетерук Андрій, хвилина. Я поставлю вам, я ж кажу, що поставлю. Поставлю! Будь ласка, Тетерук, одна хвилина.

 

12:50:34

ТЕТЕРУК А.А.

Я пропоную прибрати політичну складову оцінки цього закону. Він є конче необхідним для того, щоб ми формували потужні Збройні Сили. І всі емоції, які зараз складаються, вони тільки вносять розбрат.

Є важливим зосередитись на головній меті – боронити нашу країну від російської агресії. Всі кремлівську консерви, які послаблюють українську армію, повинні бути проігноровані, ми повинні робити все можливе для того, щоб побудувати потужні українські Збройні Сили, наш силовий блок і приймати цей закон негайно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прокоментуйте, пане Іване, і після того я ставлю на голосування поправку на підтвердження, 4 поправку. Прошу, пане Іван.

 

12:51:24

ВІННИК І.Ю.

Ну от дивіться на чому наполягають мої колеги з "Батьківщини".

Був проект Закону підготовлений урядом до першого читання. Одна зі складових персональних даних військовозобов'язаного, яка в першому читанні містилася в цьому проекті законодавчого акту, звучала наступний чином: "Відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України", це те, на чому наполягає "Батьківщина", що треба такі відомості зберігати.

Ми на комітеті вважаємо, що це непотрібні відомості. Тому ми пропонуємо цей пункт відредагувати у відповідності до Закону України "Про захист персональних даних" та пишемо: "Достатньо відомості чи сукупності відомості про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована". Міністерству оборони не потрібно знати коли військовозобов'язаний їздить закордон, а "Батьківщина" наполягає, що треба ввести це. Так ви наполягаєте на підтвердження правки комітету. Ну ви наполягаєте, подивіться таблицю до другого читання, пані Кужель, 4 поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, кому?

Репліка, Тимошенко. Одна хвилина, Юлія Тимошенко.

 

12:52:42

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, сьогодні всі необхідні реєстри існують, вони зберігаються в тій формі, яка найбільше унеможливлює потрапляння цих важливих документів до окупанта.

Саме тому ми абсолютно не підтримуємо створення такого реєстру, який буде мати консолідовану інформацію електрону, яка буде доступна для окупанта елементарно, і ми своїх хлопців, в тому числі молодих хлопців, практично здамо в руки агресору.

Не потрібно цього робити категорично! Не потрібно. Тому наша партія, наша фракція проти цього. І ми за це голосувати не будемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, увага! Я прошу трошки спокою в залі. Я всім, хто по поправці хоче виступити, дам слово. Називайте поправку, по якій. І тоді я вам дам слово. Зараз ми ставимо на голосування на підтвердження поправку № 4. Отже, комітет пропонує підтримати. Почекаємо, пан Іван візьме свою карточку, секундочку.

Комітет просить підтримати дану поправку 4-у. І я ставлю пропозицію комітету підтримати дану поправку, поправку номер 4. Отже, прошу проголосувати, прошу підтримати поправку номер 4, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати 4 поправку. Голосуємо.

 

12:54:35

За-177

Рішення не прийняте.

Колеги, зараз я дам слово, називайте поправку, я буду давати слово в тій послідовності, в якій було. Скрипник, будь ласка.

 

12:54:50

СКРИПНИК О.О.

Шановні колеги! Так сталося, що я причетний до реалізації цієї системи. Ми безплатно її робимо для Міністерства оборони. Тому хотів би сказати просто про деталі, які я трошки знаю, як паровоз, влаштований всередині. 

Перше. Ворог давно вже має нашу базу жителів України по виборцям, тому питання вкрадення, невкрадення, вибачте, колеги, не стоїть. Це перше.

Друге. Система розробляється ні на яких московських реєстрах, нічого там і близько того нема.

Третє.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

СКРИПНИК О.О. Пані Кужель, вибачте, будь ласка. Дозвольте закінчити, да? Платформа робиться на нашій платформі компанії ELEKS. Ніякого відношення до московських не має, зроблено самостійно, з виконанням всіх вимог систем захисту інформації, з шифруванням каналів.

І що ще важливо, хочу сказати. Важливе хочу сказати, важливе, саме важливе, у тому числі із захистом від використання того, що є у міністерстві. Тобто ні один…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Ви назвіть, по якій поправці ви виступаєте. Ні один працівник міністерства не зможе скопіювати дані повністю з реєстру, це заборонено. Тому там є захист і від користувачів у тому числі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я розумію, Скрипник не наполягає ні на якій поправці. Я прошу колег, я прошу називати, по якій поправці. (Шум у залі)

 7-а,7-а… 5-а, так? По 5 поправці Івченко, по 7-й Ляшко. По 5-й, так, по 5-й Ляшко перший підняв руку, потім – Івченко.

 

12:56:33

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, включіть Івченко хвилину, потім Ляшко хвилина. Будь ласка.

 

12:56:43

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я хочу, щоб ми збавили градус. Я розумію, що у деяких депутатів є конфлікт інтересів з приводу голосування, бо їхні компанії розробляють законодавче забезпечення або інформаційне для Міністерства оборони. Але відверто хочу сказати, от дивіться, у нас керівник військової розвідки, хто ця людина? Ця людина робила безпосередньо план захвату Будинку профспілок, де загинули майданівці, план "Бумеранг". Хто у нас працює в Національній поліції? Досить багато людей, які стояли в "Беркуті" і розганяли майданівців. І вчорашнє нагородження людини, яка безпосередньо була в одній із терористичних організацій. потім перейшла на службу в органи Національної поліції. Ви зрозумійте одне єдине: у нас питання в колосальній корупції в країні. І якщо ми в одному реєстрі сформуємо цю базу даних, це завтра наш ворог буде знати по прізвищам кожного младенця і кожну дитину по статі, по партійності і так далі. Тому ми проти сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Тому, колеги, ми наполягаємо, це сьогодні не на часі прийняття даного законопроекту, оскільки це може бути здобутком нашого ворога. І тому ми пропонуємо не голосувати всіх здравомислячих, оскільки ми розуміємо, що будь-який реєстр сьогодні по всім каналам Міністерства юстиції і так далі ми можемо з вами купити на Петровці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По 5 поправці Олег Ляшко. Включіть мікрофон, одна хвилина.

 

12:58:19

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я прошу українських громадян звернути увагу на те, хто не голосує за закони, які зміцнюють обороноздатність країни – "троянські і кремлівські коні", і "московські зозулі". Які під будь-яким приводом не голосують за фінансування армії, за те, щоб був порядок в армії, за те, щоб дисципліна в нашій країні, тому що вони хочуть анархії, вони хочуть бардаку, вони хочуть розвалу країни. Як можна казати, що в умовах війни, в умовах відбиття російської агресії нам не треба реєстр військовозобов'язаних.

А щодо ворога. Так ці вороги сидять тут в парламенті, і вони так усе знають ці вороги, тому що замість того, щоб притягнути їх до відповідальності, вони:  "московська колона", "троянські коні" і "московські зозулі" – злигалися з владою, служать владі, служать Кремлю і закликають не провокувати Путіна і не захищати країну. От, що вони роблять, зраджуючи нашу країну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозицій щодо голосування по цій поправці немає. Будь ласка, Сергій Пашинський, потім – Мельничук. Але називайте поправки, по яких ви хочете висловитись.

Сергій Пашинський.

 

12:59:37

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, я… Ми рік працювали над цим законопроектом, рік. Ми врахували абсолютно всі моменти, законопроект передбачає повний захист інформації. Я просто хочу два слова сказати чому він потрібен. У нас військкомати ще працюють по стандартам 50-х років минулого століття. У нас, коли почалась мобілізація, повістки розсилали людям, яких просто вже немає, які переїхали. Зараз дуже важливий момент, у нас йде підготовка, у нас в минулому році десятки тисяч людей були призвані на навчальні збори. Міністерству оборони і Генштабу треба чітко розуміти, чим він оперує, і без новітніх технологій це неможливо. Давайте заспокоїмося, немає тут ніякої зради, інформація повністю захищена. Зрада є в парламенті, це правда.

Давайте проголосуємо за цей законопроект. Не смішіть людей, ви нічого не розбираєтеся і ліпите повну єресь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу називати правки, які ви просите чи голосувати, чи підтримати.

Зараз Сергій Мельничук, одна хвилина. 

 

13:00:55

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Шановні колеги, дійсно, закон, повірте, він потрібен  тому що я просто наведу живий приклад, який був на фронті. Приходили добровольці, і щоб вони  перейшли з рангу добровольця в ранг військовослужбовця, мені потрібно було перевірити, дати відповідні запити по військкоматам. І от я не міг отримати відповідей. Потрібно, щоб  була загальна система, і по цій системі ми отримали відповідні дані. Оскільки ця система наша українська, на нашій  платформі, так, у нас одне зосталося – це зробити реформу в Збройних Силах, вигнати звідти муженків, які регіонали, до цих пір вбивають наших хлопців в котлах, от тут треба  робити, дійсно.   А все інше треба примати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, Кишкар, одна  хвилина.

І, колеги, через кілька хвилин, це вже останні поправки, переходимо до  прийняття рішення. По 14-й? Я дам по  14-й. Прошу запрошувати депутатів в зал і прошу голів фракцій депутатів запросити в зал.

Будь ласка, Кишкар.

 

13:01:58

КИШКАР П.М.

Шановні колеги! Я нагадую, що цей закон, уже, здається, четвертий раз у нас проходить розгляд і, безумовно,  всі недоліки, які були  в цьому законопроекті, вони усунені.

Дякую Олексію Скрипнику за таку деталізацію процесу всередині.  Дякую  керівнику комітету за те, що він підтримує  перехід від паперової форми обліку військовозобов’язаних до комп'ютерних систем. І запевняю вас,  що такі системи будуть захищені якнайкраще тими системами, які  розроблені і працюють насправді в усьому світі.  Дякую.

Цей закон необхідно підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, 14 правка, Острікова.  15-а, Одарченко.   Будь ласка, 14-а – Острікова,  15-а – Одарченко.

 

13:02:57

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Я хочу  звернути вашу увагу на визначення реєстру, яке наводиться в першій статті закону – це "автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система призначена для збирання  і зберігання обробки   та використання даних про військовозобов’язаних". На  сьогоднішній день дійсно в Україні інформаційно-телекомунікаційні системи пишуться приватними фірмами, і належать потім майнові права приватним фірмам. Але в даному випадку розробка відбувається на підставі договору, і безкоштовно права майнові інтелектуальної власності будуть передані Міністерству оборони. Це саме приклад, коли, дійсно, волонтерська робота української софтової фірми на програмному забезпеченні "Microsoft", "SQL", там немає російського програмного забезпечення. Пишеться інформаційна система українською фірмою, і майнові права безкоштовно будуть передані на підставі договору про розробку Міністерству оборони і будуть в державній власності. Це якраз якісний приклад оформлення майнових прав інтелектуальної власності, тому цей закон треба підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15 поправка, Одарченко.

 

13:04:06

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в міськвоєнкоматах ведеться облік на паперових носіях. Інше питання, що він можливо недостатньо досконалий чи не дуже добросовісно ведеться. Але кожний, хто працював з документацією, з людьми, він розуміє, що найбільш надійний спосіб зберегти людей, зберегти інформацію чи це є фіксація на паперових носіях. Ви спитайте будь-які спецслужби, Служба безпеки України, як ведеться облік по людям? Тільки в паперових носіях. Сьогодні ваше бажання перенести їх в електронний облік, це намагання відкрити цю інформацію саме для тих агентів, проти яких ви тут, для тих агентів, для Росії, про яких ви тут кричите. Тому ми наполягаємо…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, по Регламенту на це має зараз відреагувати представник комітету. Немає по Регламенту можливості обговорювати поправку. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 15 поправка на підтвердження. Я прошу, щоб комітет з того приводу дав коментар. Будь ласка, пане Іван.

 

13:05:25

ВІННИК І.Ю.

Фракція "Батьківщини" пропонує перейти на  найбільш надійні засоби збереження інформації, можливо, на наскальні малюнки скоро перейдемо, це зберігається тисячоліттями. Але сучасний світ базується все ж таки на електронних носіях. Тому хочеться "Батьківщині",  не хочеться завалити цей закон, але цей реєстр буде існувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ні, зараз я ставлю на голосування… Я потім дам по іншій поправці. Немає у мене такого права… зараз ми поставимо на голосування, а потім по наступній поправці, колеги.

Зараз ставиться на голосування поправка 15 на підтвердження, прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця. Я прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця, комітет просить підтримати поправку номер 15, я прошу підтримати комітет. І, колеги, прошу депутатів зайняти місця робочі.

Отже, я ставлю на підтвердження поправку номер 15, прошу проголосувати, прошу підтримати 15 поправку, комітет пропонує підтримати. Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:06:55

За-205

Рішення не прийняте.

Колеги, яка правка, Олег Ляшко?

Колеги, я зараз загалом вам два слова скажу. Давайте ми зараз визначимо виключний перелік ще поправок, які є. Ляшко, Івченко, 16-а, більше немає? Кишкар –  яка? Кишкар, я перепрошую. 17-а. І все, на тому завершуємо, більше не буде питань.

Отже, три поправки зараз, після того ми переходимо до голосування. Відповідно голосування відбудеться через три хвилини. Я прошу запросити в зал і  народних депутатів, і голів фракцій,  три останні поправки, по яких зараз я надаю слово.

16-а, Івченко, будь ласка,  одна хвилина.

 

13:07:49

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я ще раз хочу звернути увагу, що найбільше, наприклад, рейдерство в землі відбувається, коли в реєстри, фактично, автоматично в реєстри вносяться фіктивні дані і люди, наприклад, можуть лишитися  своєї приватної власності.

Це перше.

Друге. Ми з вами, наприклад, півтора роки тому брали реєстр  форми  6-зем. І  сьогодні, наприклад, Держгеокадастр заходить в архіви і дивиться, в яких випадках ці землі були  переведені  там у землі сільхозпризначення і так далі. Ми все одно повертаємося  до того, що наші сьогодні реєстри вони не захищені. І зрозумійте, в ситуації, коли у нас така кадрова політика, така провальна державна політика і повне розбалансування разом з колосальною корупцією, про яку говорять всі міжнародні організації, давати одним  скопом наш реєстр наших дітей по різних статях, по різній приналежності ворогу неприпустимо. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я вже назвав вичерпний перелік товариство.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку?

16 поправку на підтвердження. По ній теж… Олег Ляшко, а потім, пан Іван, ви прокоментуєте.

16 правка, Ляшко. А потім буде коментар голови комітету, будь ласка.

Будь ласка.

 

13:09:05

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний колега Одарченко каже, що не можна  переходити на електронні носії, тому що надійніше паперові. Шановний колего Одарченко, а  чому б не запропонувати за аналогією вашій лідерці пересісти з "мерседесів" на волів. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, Одарченко, одна хвилина.

Одарченко, репліка, включіть мікрофон.

 

13:09:42

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дивіться, я хочу виступаючому порадити повернутися в недалеке минуле. Ви пам'ятаєте, як  показували дуже цікавий фільм про те, що хтось комусь робив послуги, і це було  на електронних носіях, і люди всі дивилися. І ви можете по своєму досвіду згадати, як ці електронні носії виходять в  засоби масової інформації. Мабуть, там є  і паперові  носії, які більш надійно лежать в  цих сейфах, і ви зараз змушені, розуміючи, що  ці паперові носії лежать, виступати таким  чином, кричати, критикувати саме по завданню влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже,  колеги, я ставлю на  голосування 16 поправку. І, колеги, я хочу звернутись до колег, ми починаємо виходити за межі обговорення законопроекту.

Я тому дуже прошу всіх стриматися. Я назвав виключний перелік. Колеги, зараз я прошу зайти всіх в зал, зараз я поставлю на підтвердження 16-у, потім дам по 17-й  Кишкарю, поправку. Колеги, я вам тільки скажу, це безконечно буде тривати, і ми не приймемо рішення. Я звертаюся до залу з проханням. Зараз зал є змобілізований, ми зараз можемо прийняти закон. Ми просто завалимо, якщо ми введемо в безконечне обговорення цей закон. Тому я прошу на тому зупинитися. Добре. Категоричні вимоги – Розенблат, Тетерук, Ляшко, Мельничук, все. Все, товариство, домовились? Є згода? Чотири поправки і все, і більше я не приймаю ніяких пропозицій. І ще одне прошу, не називайте прізвищ і фракцій. бо в нас будуть  безкінечні репліки на репліку. Домовились, так, всі згодні? Значить, вже завершили.

Отже, колеги, Кишкар, 17-а... Ні, голосування за 16 правку, так? 16 поправка на підтвердження. Я правильно розумію? Отже, я ставлю на голосування поправку номер 16, комітет її підтримав. Ні, комітет її відхилив, комітет її відхилив. Хто підтримує поправку 16? Комітет її відхилив, комітет каже: не голосувати. Прошу проголосувати, будь ласка. Комітет її відхилив, комітет проти неї. Хто підтримує дану поправку, комітет її не підтримує, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:12:38

За-75

16-а  відхилена. Рішення не прийнято.

Отже, наголошую, ми назвали вичерпний перелік. 17-а, Кишкар, потім – Розенблат, потім – Ляшко, потім – Тетерук. І переходимо до голосування.

Будь ласка, Кишкар.

 

13:12:54

КИШКАР П.М.

Шановні колеги, насправді, сумно чути прохання від народних депутатів, повернутися в якесь недалеке майбутнє. Прохання подумати  про наше майбутнє все-таки, а не в минуле заглядати.

І нагадаю, що в Генпрокуратурі лежить кримінальна справа по моєму, звичайно, зверненню, яке розслідує недопрацювання чотирьох систем аналогічних, які в тому числі розроблялися за часів керівництва і прем'єрства певних керівників теперішніх фракцій, які знаходяться тут. Чотири таких ІТ-системи непрацюючих на момент початку війни. Тому Генеральна прокуратура має притягнути людей, відповідальних за те, що ці системи не працювали в 2014-му. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенблат, одна хвилина, включіть мікрофон.

 

13:13:46

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Андрій Володимирович, я хотів перш за все звернутися до вас. Дійсно, сьогодні наш колега запропонував: не перетворюйте наш парламент в чебуречну. Це по-перше.

Друге питання. Я хотів би звернутися до керівництва Міністерства оборони і сказати про єдине, що кращі спеціалісти країни ІТ-технологій повинні працювати на Міністерство оборони, вони повинні бути в штаті. Тому що наша національна безпека без сучасної технології, вищої технології вона не може існувати.

Тому дуже велике прохання. Реєстр дуже потрібний, але потрібно ще створити окремий підрозділ, який буде займатися цими питаннями і буде все робити для того, щоб українська армія була найсучаснішою. І тоді не стане питання захисту там якихось серверів, секретності і всього іншого, тому що ви самі зможете забезпечити найкращі умови зберігання інформації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, хвилина.

 

13:14:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українці, в парламенті є дві політичні сили: кремлівські троянські коні і московські зозулі, - які три роки поспіль не голосують за фінансування армії, вигадуючи будь-які приводи для того, щоб догодити Кремлю, ослабити обороноздатність нашої країни.

Ну і нарешті, колеги-ретрогради, які віддають перевагу рукописам, які, як відомо, не горять, я вам хочу нагадати один такий рукопис – це засідання РНБО від лютого 2014 року, де московська зозуля закликала не воювати за Крим, не захищати Крим, бути акі голуби миру, щоб не провокувати Путіна. Сьогодні ця московська зозуля нам розказує, що треба захищати країну. Треба було не змовляться з Путіним, не здавати Крим, а захищати країну.   

"Рукописи не горять", і всі українці знають, що "московські зозулі" і "троянські коні" служать на агресора і на ворога.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній, поправка Андрій Тетерук, одна хвилина і переходимо до голосування. Все, я назвав вичерпний перелік, колеги. Все, будь ласка, Тетерук, одна хвилина.

 

13:15:52

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні колеги народні депутати, я прошу вгамувати емоції і серйозно підійти до важливого питання посилення обороноздатності нашої країни. Це програмне забезпечення буде найсучаснішим криптозахистом бази обліку наших військовослужбовців, це все те, чим ми не зустріли ворога в 14-му році. Ми повинні вдосконалювати систему захисту, в тому числі в силовому секторі, найсучаснішими розробками, які безкоштовно передаються Міністерству оборони і Генеральному штабу.

Та брехня, яка зараз лунає від посіпак Кремля, вона не повинна зупинити нас від намагання посилювати Україну найсучаснішими розробками, які робляться українськими інтелектуалами на користь нашої держави. Не слухайте кремлівських обезьян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця. Я прошу, колеги, зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (2504а-депутатський) в повторному другому читанні та в цілому.

 Колеги, прошу підтримати наших військовослужбовців, прошу підтримати військовий реєстр, не будьте байдужими, сядьте на місця і голосуйте. Я прошу підтримати Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Голосуємо, прошу підтримати, голосуємо, колеги, прошу проголосувати, підтримаємо військовослужбовців.

 

13:18:00

За-236

Закон прийнято. Вітаю комітет.

По фракціях, будь ласка, включіть. "Блок Петра Порошенка" – 105, "Народний фронт" – 71, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 17, Радикальна партія Ляшка – 18, "Батьківщина" – 0, "Воля народу" – 4, "Партія "Відродження" – 4.

Ми переходимо до наступного питання порядку денного, блоку національної безпеки і оборони. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб 5112.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань національної безпеки і оборони Пашинського Сергія Володимировича.

Вінник. Буде доповідати секретар комітету Іван Вінник. Будь ласка, пане Іван.

 

13:18:58

ВІННИК І.Ю.

Дякую, Андрій Володимирович! Дякую сесійній залі. Законопроект 5112 був розроблений для покращення дисципліни в українських військах, для більш дієвого накладання дисциплінарних стягнень в українських військах по відношенню до військовослужбовців, в тому числі їхніми командирами.

Ми маємо велику проблему зараз в державі. Вона пов'язана з порушенням статутів, з порушенням дисципліни, на жаль, з таким явищем, як пияцтво. У зв'язку з чим, на жаль, є дуже сумна, надзвичайно трагічна статистика за 2016 рік, що, в Міністерстві оборони, в Збройних Силах України не бойові втрати перевищили бойові.

Дійсно, чинний Адміністративний кодекс, який відноситься до накладання стягнень по відношенню до військовослужбовців, він є доволі громіздким, особливо щодо застосування в зоні проведення антитерористичної операції. Тому що треба всі рішення приймати в суді, в тому числі щодо штрафів, щодо тимчасового позбавлення волі.

Тому цим законопроектом було розроблено більш дієві механізми, яким чином командири можуть забезпечити дисципліну у військах. До цього законопроекту, який був прийнятий в першому читанні, було подано 19 пропозиції. 6 з них було враховано повністю, 3 – редакційно, 10 відхилено.

Головне юридичне управління, законопроект завізовано з зауваженнями. Міністерство оборони проект повністю підтримує. Ну, власне, комітет більше півтора року над ним працює, тому що він раніше мав інший номер, але не був включений у порядок денний, був перереєстрований, узгоджений і в тому числі іншими фракціями і членами нашого комітету. І тому давайте сьогодні його розглядати у другому читанні. Давайте йти по поправках. І я, власне, пропоную його прийняти в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:20:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний доповідачу. Шановні колеги, я прошу не розходитися із зали, бо тут не так багато правок. Рухаємося по ним і скоро буде голосування. Комітет врахував тут майже всі поправки до цього законопроекту.

Поправка номер 10 народного депутата Левченка. Немає його зараз у залі. Він не наполягає, я так розумію.

Поправка номер 12, народний депутат Пташник. Вона сьогодні у Страсбурзі в нашій делегації.

13-а, Пташник.

14-а, Пташник.

15-а, Пташник.

16-а, Пташник.

17-а, Пташник.

18-а, Пташник.

19-а, Пташник.

На цьому, колеги, закінчені поправки до цього законопроекту. Мало їх було подано і всі враховані комітетом. І ми переходимо до голосування. Тому я дуже прошу, щоб колеги зайшли до сесійного залу, ми зараз будемо переходити до голосування. Будь ласка, пане Іване, ви можете на місце пройти. Колеги, я прошу ще й секретаріату дати оголошення, що зараз буде голосування за законопроект 5112. Я прошу повертатися до сесійного залу.

Шановні колеги, за 30 секунд відбудеться голосування за законопроект 5112, проект Закону про внесення до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб. Ми будемо голосувати за основу тільки цей законопроект. Я прошу колег повертатися до сесійної зали. Ми будемо в цілому.

Ні, це ж було… Це друге читання, ми в цілому зараз будемо голосувати за цей законопроект.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:23:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу зайняти робочі місця, колеги, приготуватись до голосування.

Отже, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб (номер 5112) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо 5112 в другому читанні та в цілому. Голосуємо, колеги! Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

13:24:23

За-217

Я поставлю на повернення зараз. Я бачу, як депутати заходять в зал під час голосування. Будь ласка, прошу усіх зайняти свої робочі місця. Зараз я поставлю на повернення до голосування. Прошу зайняти робочі місця.

Колеги, отже, зараз я поставлю повернення до голосування. Прошу всіх сконцентруватись і підтримати. Готові, колеги? Будь ласка, займайте робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб,  запропонований Комітетом національної безпеки і оборони 5112, це блок національної безпеки. Прошу підтримати, колеги. І прошу проголосувати за повернення до розгляду 5112, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати повернення до розгляду 5112. Голосуємо. Колеги, прошу проголосувати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:26:10

За-227

Колеги, повернулись, тепер я прошу сконцентруватись, голос до голосу має значення, будь ласка, займіть робочі місця, голос до голосу має значення.  І  я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  посилення відповідальності військовослужбовців (номер 5112) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:26:55

За-229

Рішення прийняте. Закон прийнятий.

Наступний у нас в порядку денному закон – це блок теж національної безпеки і оборони для повторного розгляду законів з пропозиціями Президента України (номер 2289а). Хочу наголосити, що цей законопроект має свою процедуру. Вона виглядає так. Спочатку виступає  доповідач, потім три хвилини –  питання до доповідача. Виступає співдоповідач, три хвилини –   запитання до співдоповідача і потім – голосування. Отже, це є спеціальна процедура, і прошу усіх, хто хоче дати  питання доповідачу і до співдоповідачів, записуватись в запитання.

І я запрошую до доповіді Представника Президента  України у Верховній Раді  Герасимова Артура Володимировича, до доповіді. Будь ласка.

 

13:28:01

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, прийнятий Верховною Радою України 18 жовтня 2016 року Закон про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" (номер 2289а) не може бути підписаний Президентом, виходячи з такого.

Законом, що надійшов на підпис, пропонується розширити перелік посадових осіб іноземних держав, міжнародних організацій, які прибувають в Україну чи перебувають на її території у складі офіційних делегацій або відвідують Україну на запрошення органів державної влади. При цьому встановлено, що перелік посадових осіб міжнародних організацій щодо яких здійснюється державна охорона, визначатиметься Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. З цього приводу слід зазначити наступне.

Відповідно до своїх конституційних повноважень, Президент України є главою держави і виступає від її імені, а у сфері зовнішньої політики Президент України представляє державу у міжнародних відносинах та здійснює керівництво зовнішньополітичної діяльності держави. На цьому наголошували Конституційний Суд України у своєму рішенні від 15 січня 2009 року. Щодо повноважень Кабінету Міністрів України у зазначеній сфері, то, згідно положень основного закону, він повинен забезпечувати здійснення зовнішньої політики держави. Це свідчить про те, що Президент України, Кабінет Міністрів України мають окремі конституційні повноваження у сфері зовнішньополітичної діяльності.

Беручи до уваги вище викладене, а також з огляду на те, що норми Конституції України є нормами прямої дії, вирішення Президентом України питання, стосовно переліку посадових осіб міжнародних організацій щодо яких здійснюється державна охорона, не потребує внесення подання Кабінету Міністрів України. Таким чином Президент України пропонує друге речення абзацу другого пункту 1 Закону України про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" викласти в такій редакції: "Перелік посадових осіб міжнародних організацій, щодо яких здійснюється державна охорона, визначає Президент України". Прошу підтримати пропозиції Президента України. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:30:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний пане Артуре.

Колеги, зараз маємо три хвилини на запитання до доповідача. Я прошу записатися на запитання.

Будь ласка,  Олексій Рябчин.

 

13:30:35

РЯБЧИН О.М.

Передає, прохання передати пану Немирі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Немирі пану мікрофон. Ваша картка є в пульті? Є. Якісь проблеми технічні виникли. Проблема з карткою в пана Немирі, він вмикає її і не працює мікрофон.

Все, будь ласка. 

 

13:31:17

НЕМИРЯ Г.М.

У мене запитання. Законом пропонується, щоб Президент визначав коло представників посадових осіб міжнародних організацій щодо надання їм охорони. А як буде у випадку, що міжнародна організація, бо їх представники не хочуть, щоб була така охорона, тому що це їх право визначати, який порядок і кого їм потрібно мати в якості охорони своєї або не мати.

 

13:31:54

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Дякую за запитання. Ви знаєте, існує спеціальна процедура для цього, якщо міжнародна організація вважає, що їй не потрібна охорона, то вона і не буде надана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  пані Кужель, наступне ваше запитання, Олександра Володимирівна.

Немиря, знову запитання, будь ласка. Мікрофон пану Немирі увімкніть.

 

13:32:10

НЕМИРЯ Г.М.

Я знову ж повторюсь. Має бути певна логіка, що логіка була в тому, що якщо представнику міжнародної організації, так протокол завжди, потрібна якась додаткова охорона, яку не може забезпечити сама міжнародна організація, тоді до приймаючої сторони звертаються з таким проханням, але це ініціатива саме цієї представника міжнародної організації. Тут виглядає так, що українська сторона просто визначає так, як це хоче Президента або хто інший, що вам потрібна охорона. Я не бачу тут логіки, абсолютно.

 

13:32:53

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Дякую за запитання, за продовження  запитання. Норми цього закону не стосується того питання, про яке ми з вами говоримо. Ми єдине що, ми вилучає за поданням  Кабінету Міністрів, все. Все інше не змінюється. Як і зараз  є процедура, що  державна охорона… йде запит від міжнародної організації, що прохання надати нам охорону чи для нашої делегації, чи для візиту нашого там керівника чи Президента, і тоді вона надається. Якщо цього  запиту немає, звичайно, ви розумієте, вона   надається, як сьогодні і існує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, наступне запитання пан Одарченко буде задавати. Прошу йому мікрофон увімкнути.

 

13:33:27

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Взагалі виглядає дивним, що Президент наклав вето на цей закон, бо закон цей взагалі не стосується процедури визначення переліку осіб, які  мають охоронятися. Але Президент вето  наклав і  пропонує, зміна, яка взагалі  не стосується  суті законопроекту, яка не розглядалась ні в першому, ні в другому читанні, він хоче згідно його вето одноособово визначати переліки  осіб, яким надається охорона. Мені здається, неправильно, якщо  Президент,  гарант Конституції, порушує Регламент Верховної Ради. Хоче він одноособово визначати, вносьте закон і  приймайте це рішення голосуванням  у Верховній Раді. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:34:16

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Дякую за запитання. Значить, я  вам хочу сказати, що частина друга статті 7 цього закону, про яку ми зараз з  вами говоримо, вона була нада… той закон, який був наданий  на підпис Президенту, викладав цю статтю в новій редакції, і саме через це було застосовано  вето до  цього закону, і були подані пропозиції Президента. Тому будь-якого порушення  Конституції тут  немає. Навпаки, дуже  чітко, згідно з Конституцією внесені пропозиції Президента. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останнє запитання, будь ласка, від Мельничука, народного депутата Сергія Мельничука.

 

13:34:45

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, "Воля народу". Так як даний законопроект стосується органів державної влади, прохання,  конечно було б, щоб і  Президент звернув увагу на ту подію, яка  сталася вчора у парламенті. І все-таки  органи державної влади, а саме  парламент охоронявся... надати  іншу охорону, тому що  те, що  трапилося вчора, ми бачимо, що фактично охорона, яка є  в парламенті, вона  узурпована однією силою, і той бардак, який вчора був, це фактично попирає всі устої нашого парламентаризму. І це все бачили не тільки ми, українці, а це бачив весь світ, от.

Всі знають мою позицію проти радикально налаштованого Парасюка, проти сина донського козака, главного люстратора, проти чувака, який служив в Донецьких республіках, який захвачував обласні адміністрації. Але я за те, щоб...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Все, ваше запитання почуто. Будь ласка, пан Артур, ваша відповідь.

 

13:36:01

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Дякую за запитання. І хоча це не відноситься до суті закону, я б хотів сказати, що ви знаєте, що, згідно з розпорядженням голови Верховної Ради, зараз проводиться розслідування і про результати буде докладено, буде доповідь депутатам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, шановний доповідачу.

Зараз слово для співдоповіді надається голові профільного комітету пану Пашинському Сергію.

Передає, передає можливість виступити із співдоповіддю секретарю Комітету з питань нацбезпеки і оборони Івану Віннику. Будь ласка.

 

13:36:32

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, ну, ми в цьому залі чомусь намагаємося все заполітизувати і вивести якусь політичну дискусію, іноді, між іншим, вона недоцільна.

Все прекрасно знають і розуміють, що Україну зараз, під час війни відвідують дуже багато іноземних делегацій і вони перебувають не тільки в Києві, а, в тому числі, відвідують Широкино, відвідують інші міста в зоні проведення антитерористичної операції, відвідують лінію зіткнення, це не  тільки ОБСЄ, це інші і багато інших організацій включно із сенаторами, лордами англійськими. І ці люди, безумовно, потребують охорони, охорони – державної охорони. Цих всіх людей приймає Президент, адже він  є уповноваженою особою на реалізацію зовнішньої політики України.

Тому, за пропозицією Президента, в законодавчому акті, який був проголосований Верховною Радою в цілому як закон, вноситься одна єдина зміна: за поданням Президента встановлюється відповідна охорона, а не за пропозицією  Кабінету Міністрів. Тому нічого тут дивного, страшного чи якогось обурюючого чи резонансного немає. Тому давайте це проголосуємо і будемо рухатися далі. В нас ще багато питань, які нам треба опрацьовувати в цій сесійній залі сьогодні в четвер. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:37:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз 3 хвилини для запитань. Лишайтесь, пане Іване, на трибуні, будь ласка. 3 хвилини, і переходимо до голосування. Отже, через 3 хвилини буде голосування. Я прошу запросити депутатів в зал. І зараз прошу провести запис, хто хоче поставити запитання співдоповідачу. Будь ласка.

Черненко, будь ласка.

 

13:38:24

ЧЕРНЕНКО О.М.

У мене запитання. Власне, фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати даний законопроект, тому що ми не приймаємо зайві бюрократичні перестороги. особливо коли приїжджають незаплановані, термінові делегації, а в них зараз дуже багато є таких делегацій. І, власне, цим законопроектом ми виконуємо загальноприйняті міжнародні конвенції і вимоги до охорони і представників іноземних урядів, і міжнародних організацій. Тому жодної політики, давайте всі підтримаємо законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кривенко Віктор Миколайович.

 

13:39:03

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України. Колеги, я пропоную підтримати цей законопроект, він, справді, просто дасть більш оперативно можливість працювати.

А моє звернення до шановного Голови Верховної Ради. Ми вчора на комітеті, як я вас інформував на Погоджувальній раді, прийняли одноголосно нашим бюджетним комітетом законопроект 5693 – це по заборгованості по зарплаті нашим ракетобудівникам. І у мене величезне прохання поставити його і взяти на особистий контроль, поставити його на вівторок, і поставити Закон 5113, який зареєстрували представники "Батьківщини" і Радикальної партії, щоб ми ці два закони вирішили – і вирішили проблему наших ракетобудівників.

Дуже вас прошу, пане Голово. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Барна Олег Степанович, одна хвилина.

 

13:39:52

БАРНА О.С.

Друзі, відповідно до Конституції України виключно компетенцією Президента України є питання зовнішньої політики ведення держави. Тому, очевидно, питання діяльності і співпраці із міжнародними дипломатичними представництвами і відповідно забезпечення їх діяльності, а, отже, і захисту, повинно покладатися на державу Україна в особі Президента України, який повинен забезпечити всі належні умови належної діяльності дипломатів на території України.

Тому цей законопроект структуризує відповідно обов'язки у міжнародних відносинах нашої країни і захисту дипломатичних представництв.

Прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

13:40:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію, це не запитання, а виступ.

І останнє, Шверк Григорій Аронович, після того переходимо до голосування. Прошу зайти в зал.

Будь ласка, Григорій Аронович.

 

13:40:49

ШВЕРК Г.А.

Дякую. Шановні колеги, я теж прошу підтримати цей законопроект. З моєї точки зору, це питання, яке не є контроверсійним, це питання, яке не має жодної політичної забарвленості.

Тому прошу, до всіх фракцій звертаюсь, парламенту підтримати цей законопроект. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу доповідача зайняти робоче місце і ми переходимо до прийняття рішення, колеги. Прошу усіх зайняти робочі місця, ми завершили обговорення, ми переходимо до прийняття рішення. Запросіть депутатів в зал.

Я поставлю на голосування пропозицію комітету.

І  я ставлю на голосування Закон України "Про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" з пропозиціями Президента України від 09.11.2016 року за пропозицією комітету прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Такою є пропозиція комітету і я таку ставлю на голосування.

Отже, Закон України 2289а прийняти в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Колеги, Президента, з урахуванням пропозицій Президента України. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

13:42:38

За-227

Рішення прийнято. Закон прийнятий.

Колеги, у нас наступних два закони, увага, взагалі без правок. Ми їх пройдемо за 2 хвилини. І у мене до вас є таке звернення. Ви, звичайно, потім приймете рішення голосуванням. До мене підійшли ряд депутатів з різних фракцій і з комітету освіти, щоб проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст" 5240, щоб ми поставили в порядок денний і проголосували.

Тому у мене є пропозиція, колеги. Зараз два закони в другому читанні фактично без правок, це 5 хвилин. А потім я запропоную 5240, він є в порядок денному, просто його перенести ближче і проголосувати. Підтримується?

Тоді переходимо до голосування, колеги. Тільки прошу не розходитись, залишатись в залі. Зараз два законопроекти. Останній з блоку національної безпеки і оборони, де взагалі нема правок. Перший з них 4915-д, депутатський.

Це проект Закону про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість продукції оборонного призначення. Запрошую до доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну. Будь ласка, Ніна Петрівна. І не розходьтесь. Тут взагалі нема правок, в цьому законі. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:44:08

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги! У нас до другого читання два коротенькі законопроекти. Вони, законопроектами пропонується доповнити перелік продукції оборонного призначення, яка при ввезенні на митну територію України та постачанні на митній території України звільнена від оподаткування податком на додану вартість додатковими видами продукції оборонного призначення.

А саме: до такої продукції входять наступні товари: шини та покришки гумові для військової техніки, що використовуються в оборонних цілях, (ми додали код необхідний); засоби радіоелектронної боротьби, радіоподавлення, транкінгового зв'язку, апаратура прослуховування направленої дії, радіостанції ультракороткого хвильового і короткохвильового діапазону військового призначення, розвідувально-сигнальна апаратура.

Прошу перейти до поправок. Поправка лише одна і ми її повністю врахували. Тому можемо голосувати. Комітет на своєму засіданні 22 лютого розглянув порівняльну таблицю і рекомендує Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, поправка єдина врахована і ми можемо переходити до голосування. Я прошу зайняти робочі місця і прошу приготуватись. Колеги, будь ласка, зайдіть в зал, займіть робочі місця. Це питання звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення. Це питання безпеки і оборони, колеги. І я прошу дисципліновано взяти участь в голосуванні.

І я ставлю на голосування проект Закону 4915 (депутатський) в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, підтримаємо наших бійців. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

13:46:13

За-212

Якщо, колеги, я зараз поставлю на повернення… Будь ласка. Добре, я дам, дам, колеги.

Будь ласка, 1 хвилина Южаніна.

 

13:46:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, у нас було попередній раз побоювання щодо шин. Ми уточнили код, крім того, це шини, які використовуються виключно для військової техніки. Ми доповнили словами "у разі постачання таких товарів здійснюються для державних замовників з оборонного призначення". Ми виключили навіть можливість розмитнення любим другим суб'єктом господарської діяльності. Саме це було у нас завжди зупинкою при голосування і прийнятті даних норм. Все решта це виключно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз я дам по хвилині фракціям і потім поставлю на повернення. Отже, Журжій хвилина, потім Пашинський, потім Сершій Соболєв, потім Мельничук і потім переходимо до голосування. Будь ласка, по хвилині. Журжій.

 

13:47:21

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, я вкотре хочу звернути вашу увагу на хибний шлях, яким ми йдемо. У даному випадку гроші на оборонне замовлення виділяються з державного бюджету. Податок на додану вартість сплачується до державного бюджету.

З точки зору бюджету. Жодної логіки в звільненні від оподаткування ПДВ немає. Єдина логіка є в тому, що той, хто сплачує це не гроші бюджету і тоді це, пробачте, схема, яку ми зараз намагаємось узаконити в залі.

Наголошую ще раз. Гроші ПДВ сплатяться з бюджету в бюджет. І немає ніякої логіки звільняти дану продукцію від оподаткування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, хвилина.

 

13:48:11

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги,ю ми ще раз проаналізували ті коди, які тут зазначені. Наприклад, 8517 побутові стаціонарні телефони, стільникові телефони, смартфони тощо. Код 8525. Побутові телевізори, відео та цифрові камери. 

Я абсолютно згоден з колегою Журжієм. Для того, щоб ми не пішли на питання зловживань, коли закуповується фактично побутова техніка нам треба або коди розширити до десятизначних, як це встановлено і унеможливлює зловживання тут. І тоді є варіант проголосувати на повторне друге читання. В такому варіанті зловживання будуть очевидні і під виглядом продукції, яка закуповується, я вам назвав лише два коди. Я можу далі продовжувати називати коди, де пряме застереження того, що це є побутова звичайна техніка, як вона піде або на використання, наприклад, Збройних Сил, або на інші потреби –  незрозуміло. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

13:49:24

СОБОЛЄВ С.В.

Уточнюємо коди або діємо по схемі, яка завжди діяла. Державний бюджет сплачує це, сплачуються податки в державний бюджет, і ніяких питань тут не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Мельничук хвилина. Потім Пашинський, потім Курячий і переходимо до голосування. Будь ласка, одна хвилина.

 

13:49:41

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Дійсно хочу підтримати ідею ту, що сплачувати саме мито, воно перекладеться з одного карману в інший в державному бюджеті. От. І нічого страшного. І це буде безпека того, що, наприклад, автомобільні шини на автомобілі МАЗ, з однієї сторони, будуть військово призначені, а, з іншої сторони, будуть цивільного призначення. Так само на всю іншу техніку, яка була перерахована. Краще воно хай перекладається, хай зробить в електронному вигляді перекладено з одного місця в інше, але тільки державне військове замовлення, щоб не виходили з цієї рамки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пашинський, одна хвилина.

 

13:50:24

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги! Я вдячний попереднім виступаючим,  питання слушні, і на них треба дати відповідь. 

Пункт перший. Це розповсюджується виключно на те, що  вписано в державне оборонне  замовлення. Процедура державного оборонного замовлення  чітка, прозора, члени Комітету  з оборони і безпеки його контролюють, члени Комітету бюджетного теж його контролюють.   

Пункт другий, щодо сплати ПДВ. Ще раз хочу звернути увагу, не є секретом, що летальної зброї нам ніколи не поставляли ще ніхто. Але ті, що сказала пані Южаніна, ті норми – це РЕБ, це зв'язок зараз, ідуть підписання контрактів на те, що за рахунок не коштів державного бюджета, не коштів державного бюджета,  ці групи товарів будуть поставлені в  Україну. В державному оборонному замовленні немає цих коштів на цю сплату, ми просто не отримаєм цю техніку, це міжурядові угоди.  Я не хочу називати країни, це секрет, це міжурядові угоди, це фінансується  не нашим урядом і в нас    нема грошей це розмитнити.

До довідки: всі, хто служив в армії, розуміють, що  саме одна з самих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Що одна з самих великих проблем – це зв'язок.  Так щоб   було зрозуміло, нам, щоб забезпечити  новітнім зв’язком  нашу армію, треба мільярд доларів, а в нас доз на це рік –  300 мільйонів доларів.

Шановні друзі, я ще раз звертаюсь до залу. Підтримайте цей законопроект, він виключно розповсюджується на те, що стоїть в державному оборонному замовленні, і мова йде про конкретні групи, про які я говорив. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже,  останнє – Курячий, включіть мікрофон. І через хвилину я поставлю на голосування повернення. Прошу заходити в зал. 

Будь ласка, Максим  Курячий.

 

13:52:04

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, ні про які телефони мобільні там не йдеться, оскільки за державне оборонне замовлення  мобільні телефони не покупаються, це перекручування фактів зі слів попередніх виступаючих. Це по-перше.

По-друге, про що йдеться мова в цьому законопроекті. Це специфічна апаратура: засоби радіоелектронної боротьби, апаратура  прослуховування, транкнгового госзв'язку, розвідувальні  сигнальні апарати і радіоелектронна апаратура для військових потреб, яка не виробляється в Україні. Більше того, звільнення від податку на додану вартість при розмитненні буде означати, що ми можемо зекономити кошти з Державного оборонного замовлення, і більше купити для наших військових оборудованія для того, щоб скоріше перемогти ворога.

Друзі, не спекулюйте, не перекручуйте факти, голосуємо "за" одностайно задля перемоги України над ворогом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, ми обмінялися думками по фракціях. Зараз я поставлю пропозицію повернутися до голосування за пропозицією комітету і прошу підтримати. Всі висловили свої пропозиції.

Отже, я ставлю пропозицію повернутися до голосування за пропозицією комітету 4915 депутатський проект Закону про звільнення від оподаткування податком на додану вартість продукції оборонного призначення. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги, голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:53:47

За-179

Колеги, якщо я поставлю на повторне друге читання, це буде підтримано? Повторне друге читання, колеги, прошу приготуватися. Я прошу приготуватися до голосування.

Я ставлю наступну пропозицію по Регламенту, проект Закону 4915 депутатський. Пропозиція на повторне друге читання, прошу проголосувати, прошу підтримати, щоб не втратити законопроект, колеги, прошу підтримати. Комітет швидко доопрацює. На повторне друге читання 4915 депутатський, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо на повторне друге.

 

13:54:42

За-196

Колеги, ну в чому річ, ми ж домовилися, що повторне друге підтримаєте? Колеги, колеги, я ще раз попрошу, зараз повторне друге читання, я прошу підтримати. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги.

Я прошу підтримати повторне друге читання, щоб ми не втратили законопроект. Я прошу не виходити із залу, а навпаки заходити, колеги.

Я прошу зараз, колеги, підтримати дану пропозицію, це питання оборони і безпеки. Зараз, коли депутати заходять в зал, я даю одну хвилину керівнику Комітету з питань безпеки і оборони. Одна хвилина, Пашинський, за хвилину я ще раз поставлю. Будь ласка,  заходьте в зал.

Пашинський, одна хвилина.

 

13:55:34

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, я дуже вас прошу не відхиляти цей закон. Я почув позицію фракції "Самопомочі". Всі вичерпні коментарі уповноваженим особам будуть надані, тільки після цього я прошу вас прийняти рішення.

Ще раз хочу сказати, мова йде про те, що іноземні уряди пішли нам назустріч, виділяють нам фінансові ресурси під поставки своєї техніки, розумієте? І у нас немає грошей цих в бюджеті в дозі, на сплату цього ПДВ. У нас є ресурси, які нас фінансують. Не відхиляйте цей закон, ми не зможемо реалізувати контракт на сотні мільйонів доларів на дуже вигідних умовах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, одна хвилина. Я кажу, репліку, одну хвилину.

 

13:56:28

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, я хочу звернути вашу увагу, якщо у нас є важливі контракти, по яким нам пропонують поставити зброю, і там не було передбачено в тому числі зараз навіть в бюджеті сплата податку на додану вартість, і ви кажете, що у вас в кошторисі немає цього податку, немає жодної проблеми внести зміни, тому що це не потребує додаткових видатків державного бюджету. Це та ситуація, коли державний бюджет несе видатки з одного свого рахунку на інший свій рахунок, це не потребує коштів. Якщо технічно потрібно в розписі передбачити додатково, Верховна Рада може це  спокійно прийняти і передбачити додатково ці кошти, тому що вони не впливають на видатки бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, колеги, зараз я надаю слово голові комітету, ми вже обмінялись, фракції, думками, зараз голова комітету скаже підсумовуючі слова. І я дуже прошу, коли я ставлю пропозицію на повторне друге, це є змога всі поправки внести, це є конструктивна пропозиція. Прошу всіх підтримати.

Будь ласка,  Южаніна Ніна Петрівна, включіть мікрофон.

 

13:57:30

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, ці законопроекти доопрацьовані  в комітеті. І колега, який тільки що проголошував свою промову, був… міг приєднатися  до цієї роботи. Чому ми не написали більше цифр у коді? Тому що є застереження, що в разі, якщо… поставка товарів здійснюється для державних замовників з оборонного замовлення. Це означає, що жодна  ГТД не буде, вантажно-митна декларація , не буде оформлена без  пакету документів про підтвердження, що  це замовлення Міністерства оборони. Це означає, що  вільний обіг або інші використання ці товари жодним  чином не поступлять.

Крім того, якщо в бюджеті  не запланована така стаття витрат на оплату цього ПДВ, те, що тільки що було  проговорено, що це з одного карману в  інший, такого не  відбувається відразу. Це можна зробити за наслідками корегування при надходженні цих платежів в інших і в інших  податкових періодах. Тобто відразу ця система  не запрацює, це взагалі в  ідеальному варіанті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. У нас такого не робиться. Тому, вибачайте, якщо  є чіткі запобіжники зловживанню, то таку норму, яка дуже просвічується добре, якщо тільки є  достатній  пакет документів, тільки тоді оформлюється  цей товар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я ставлю  на голосування компромісну пропозицію повернути на повторне друге  читання. Прошу всіх її підняти, підтримати –  питання безпеки й оборони.

Отже, є, перше, повернення до голосування. Я  прошу колеги підтримати. Повернемося, потім – на повторне друге.

Я прошу проголосувати за повернення до  4915-д і прошу підтримати. Прошу проголосувати, колеги, повернення  до 4915-д. Прошу підтримати. Прошу проголосувати, голосуємо колеги.

 

13:59:47

За-199

Немає голосів. Отже, колеги, проект Закону 4915-д відхилено. І ранкове вже... (Шум у залі)

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. О 16 годині ми продовжимо нашу роботу. Прошу  всіх о 16 годині прибути в зал для голосування. Будь ласка.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку