ЗАСІДАННЯ СОРОКОВЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

08 грудня 2016 року, 10 година 03 хвилини

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги. Я прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації. Будь ласка, прошу секретаріат Верховної Ради запросити депутатів у зал. 

Будь ласка, прошу запросити депутатів в зал. Колеги, прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації.

Колеги, всі зайшли в зал, можемо переходити до реєстрації?

Шановні колеги! Прошу приготуватись до реєстрації. Колеги, будь ласка, заходимо в зал, готуємося до реєстрації. І прошу зареєструватись, будь ласка, колеги.

 

10:10:43

В залі зареєструвалось 338 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Хочу у двох словах нагадати логіку сьогоднішнього дня.

Першим питанням ми маємо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського Вадима Владиславовича. Потім ми маємо блок питань, пов'язаний з затвердженням державного бюджету України (перше читання). На жаль, не усі з тих питань ми змогли розглянути у вівторок, і тому блок питань перейшов на сьогоднішній день, і тільки після того ми зможемо перейти до питань блоку транспорту. І якщо ми не дійдемо до блоку аграрних питань, ми проговорили з головою комітету, що ми їх перенесемо на перший же наступний пленарний день. На жаль, сьогодні додаткові питання по бюджету зміщують наш план, але ми не можемо відкладати питання, які стосуються формування бюджету.

Отже, колеги ми переходимо до першого питання порядку денного: надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського Вадима Владиславовича.

Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, статті 27 Закону України "Про статус народного депутата України" Верховна Рада України надає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності  народного депутата.

4 листопада до Верховної Ради України надійшло подання  Генерального прокурора Юрія Віталійовича Луценка про надання згоди на  притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Владиславовича Новинського.

Відповідно до вимог Закону України "Про Регламент Верховної Ради  України" Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні 16 листопада за участю Генерального  прокурора розглянув подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності  народного депутата Вадима Новинського.

За результатами розгляду комітет прийняв рішення звернутись до Генерального прокурора щодо надання додаткових матеріалів та пояснень стосовно його подання. Відповідні додаткові матеріали надійшли до Верховної Ради України. Комітет повторно розглянув подання про надання  згоди на притягнення  до кримінальної відповідальності з урахуванням додаткового  обґрунтування подання Генерального прокурора.

Висновок комітету вам роздано, я не буду його зачитувати, він є, всім… на руках у вас, ви можете з ним ознайомитись.

Хочу теж повідомити, що зараз на нашому засіданні присутній Генеральний прокурор України Юрій Віталійович Луценко. Привітаємо Юрія Віталійовича. (Оплески)

Процедура розгляду даного питання є чітко прописана законом, ми не можемо її порушувати. І згідно цієї процедури першим слово надається Генеральному прокурору. Разом 15 хвилин: 5 хвилин – на виступ і 10 хвилин – на питання і відповіді. Так? 15 хвилин надається слово для виступу та відповідей на запитання Генеральному прокурору України Юрію Віталійовичу Луценко. Будь ласка, Юрій Віталійович. Включіть мікрофон. Будь ласка.

 

10:14:48

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Прокурор другого відділу процесуального керівництва управління у кримінальних  провадженнях слідчих з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генеральної прокуратури України Нагірняк 21.05.2014 року встановив про початок кримінального провадження номер 4201400000000416.

19 листопада 2014 року по цій справі було оголошено підозру Коряку та Захарченку, а 20 листопада 2014 року оголошено про підозру працівників "Грифону".

Частиною п'ятою статті 27, яка звучить… означає співучасництво (пособництво), Кримінального кодексу України, по цій справі проходить і народний депутат Новинський.

Слайд один, прошу. Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Генпрокуратурою України здійснюється провадження, кримінальне провадження від 14-го року 21 травня за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 146, частиною першою статті 365 Кримінального кодексу України за фактом перевищення службових повноважень колишніми високопосадовцями: Януковичем, Захареченком та Коряком, а також іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва при незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного  предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і  всієї України Блаженнійшого Володимира Сабодана, а саме архієпископа Переслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка.

При цьому досудовим розслідуванням встановлено, що в період з вересня по грудень 13-го року Новинський Вадим Владиславович, маючи статус народного депутата України, був співучасником при вчиненні Януковичем, Захарченком і Коряком та іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва кримінального правопорушення проти волі, честі та гідності особи, а також у сфері  службової діяльності.

Слайд два. У ході здійснення досудового слідства у кримінальному провадженні від 21.05.2014 встановлено, що Янукович в період з червня 13-го року по лютий 14-го року замість забезпечення виконання імперативних вимог статті 102 Конституції України – здійснення функцій гаранта прав і свобод людини і громадянина – діяв у власних інтересах, намагався створити умови для узурпації влади, в тому числі через призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей, зокрема шляхом здійснення тиску на Митрополита Київського і всієї України Володимира Сабодана у спосіб незаконного позбавлення його найближчого помічника Драбинка  Олександра. Для досягнення цієї мети Януковичем були визначні особи з числа найближчого оточення, які призначалися неофіційними керівниками за діяльністю органів державної влади, правоохоронними, судовими органами, а також церквою в  зв'язку із тим, що вона була досить впливом інструментом на настрої українського суспільства. 

За вказаних обставин, враховуючи, що Новинський мав вагомий вплив на діяльність та функціонування Української Православної Церкви, а також з огляду на його значну благодійну діяльність та різноманітні зв'язки у Російській православній церкві, через два дня після присяги народного депутата України він був призначений Януковичем відповідальним за діяльність Української Православної Церкви.

Водночас, не маючи реальної можливості законно усунути митрополита Володимира із займаної посади, оскільки згідно Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а відповідно до Статуту про управління Української Православної Церкви предстоятель її обирається пожиттєво єпископатом, Янукович вирішив забезпечити зречення митрополита Володимира від займаної ним посади з метою обрання у подальшому лояльного до майбутніх протиправних вимог влади предстоятеля Української Православної Церкви. При цьому у не встановленому з об'єктивних причин місті та часі, але не раніше 07.11.2011 – час призначення Захарченка на посаду міністра внутрішніх справ, колишній Президент Янукович, маючи на меті забезпечити позитивний для себе результат президентських виборів, які мали відбутися в 2015 році, зокрема шляхом усунення від посади предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Володимира та призначення на цю посаду Митрополита Бориспільського і Броварського Антонія (Паканича), який би своїм авторитетом та адміністративною владою впливав через підпорядкованих йому церковнослужителів на електоральні настрої прихожан, доручив міністру внутрішніх справ України Захарченку зібрати через підпорядковане йому відомство компрометуючі відомості на осіб, які були наближені до предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Окрім того, у не встановленому з об'єктивних причин місті та часі аналогічне завдання колишній Президент України Янукович дав Новинському як особі, з якою він мав досить стійкі, дружні стосунки та яка була вхожа до Української Православної Церкви і її керівництва. При цьому роль Новинського полягала у доведенні до кінця задуманого злочинного плану Януковича щодо усунення з посади Митрополита Київського та всієї України Володимира з метою обрання на цю посаду угодної Януковичу особи.

Досудовим слідством встановлено, що на виконання завдань …. керівництва Служби безпеки України працівники Третього відділу Управління "Н" ДЗНД СБУ у серпні 2013 року вивчали міжконфесійну ситуацію в Україні, зокрема їх цікавило питання можливості виборів єпископатом на посаду предстоятеля Української Православної Церкви визначеного Януковичем митрополита Антонія (Паканича). Встановлено, що архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко був найближчою людиною до Митрополита Київського і всієї України Володимира. Оскільки розпорядженням останнього від 1.08.2006-го священик Драбинко призначений особистим секретарем предстоятеля і був довіреною особою Сабодана під час його лікування, у зв'язку з цим тільки він мав право підписувати договори про надання медичних послуг від 10-го 2011-го. А з серпня 13-го року Сабодан видав Драбинку довіреність на прийняття рішень щодо його лікування, які потребують підпису хворого, що свідчить про їхні тісні стосунки.

Саме по цій особі, яка єдина могла допомогти в лікуванні тяжко хворого Блаженнійшого Митрополита Володимира, нанесли удар за наказом Януковича силовики. Міністр внутрішніх справ України Захарченко в невстановленому з об'єктивних причин місті та часі, але не раніше сьомого 11-го року доручив начальнику ГУМВС у місті Києві Коряку збирати через підпорядковане йому відомство дані про можливі протиправні дії осіб, які були наближені до Митрополита Володимира, в тому числі на Драбинка.

Виконуючи цю вказівку Захарченка, Коряк надав аналогічне доручення своїм підлеглим. Таким чином, на виконання незаконної вказівки Януковича щодо протиправного усунення з посади Митрополита Київського і всієї України Володимира колишній міністр внутрішніх справ Захарченко, достовірно знаючи, що слідчим відділом Печерського райуправління в місті Києві проводиться досудове розслідування за фактом викрадення з території Києво-Печерської лаври настоятельниць Свято-Покровського жіночого монастиря, свідком у якому є особистий секретар, найбільш довірена особа і єдиний відповідальний за лікування Митрополита Київського громадянин Драбинко, виконав наказ Януковича і прийняв рішення шляхом перевищення службових повноважень незаконно позбавити Драбинка волі.

Слайд третій. Оскільки досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснювалось Печерським районним управлінням, яке прямо підпорядковувалось Коряку, колишній міністр внутрішніх справ Захарченко для організації раніше розробленого злочинного плану 17.06.2013 року, перебуваючи у приміщенні ГУМВС у місті Києві, розташованому за адресою: місто Київ, вулиця Володимирська, 15, залучив його до участі в указаному протиправному діянні – незаконному позбавленні волі Драбинка.

В цей день, в першій половині дня, Захарченко, будучи обізнаним про те, що Драбинко у цей момент перебував у Печерському райуправлінні, дав усну вказівку Коряку доставити Драбинка у свій кабінет, розташований в адмінбудівлі на вулиці Володимирській. Виконуючи цю вказівку, Коряк у першій половині дня забезпечив у своєму службовому кабінеті зустріч міністра внутрішніх справ з Драбинком, під час якої Захарченко, діючи у попередньою змовою з Януковичем, маючи на меті незаконно позбавити волі Драбинка для того, щоб в умовах ізоляції від суспільства змусити його переконати Сабодана відректися від посади Митрополита Київського і всієї України, а отже діяти за злочинним планом Януковича, явно виходячи за межі наданих йому повноважень, перевищуючи їх шляхом погрози безпідставного притягнення до кримінальної відповідальності громадянина Драбинка та погрожуючи йому подальшим арештом, достовірно розуміючи, що Драбинко є публічною особою і найбільш наближеним до Митрополита Володимира особою, а його позбавлення волі буде висвітлене засобами масової інформації і викличе значний суспільний резонанс з метою приховування незаконних дій, змусив Драбинка написати заяву про застосування до нього заходів безпеки у вище вказаному кримінальному проваджені.

Хочу підкреслити: ні тоді (слідство велось у 14-му році), ні зараз немає жодних об'єктивних підстав, які давали би можливість притягнути до відповідальності Драбинка у цій справі так званого викрадення монашек. Він там був і залишається свідком.

ГПУ зараз допитало процесуальних керівників та слідчих у цій справі, які одноголосно дали покази, що пан Драбинко… не має фактів проти нього і він є лише свідком у цій справі.

Міністр внутрішніх справ, залякуючи Драбинка арештом, змусив його підписати прохання про охорону, яка в подальшому стала конвоєм Драбинка, позбавивши його, охороняєму особу, волі пересування.

Того ж дня в кримінальному провадженні слідчий у цій справі майор міліції Вижга, не будучи обізнаний про злочинний план Януковича, який виконував Захарченко та Коряк, підписав постанову про надання охорони Драбинку. У подальшому старший слідчий Вижга цього ж дня вказану постанову надав Драбинку для ознайомлення, який підписав її. Начальник ГУ МВС в Києві Коряк, перевищуючи свої службові повноваження та усвідомлюючи, що виконує злочинний наказ Захарченка шляхом надання відповідних вказівок своїм підлеглим, забезпечив надходження незаконної постанови про застосування заходів безпеки для виконання співробітниками спеціального батальйону судової міліції "Грифон", які не були обізнані з його планом.

Також Коряк, усвідомлюючи, що вказаний захід безпеки не передбачає зміни місця проживання та звичайного укладу життя особи, яка охороняється, перевищуючи свої службові повноваження, порушуючи вимоги статті 8 Закону "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь в кримінальному судочинстві", за попередньою змовою та на виконання вказівки Захарченка, явно виходячи за межі наданих йому повноважень, організував ізоляцію Драбинка від суспільства шляхом зміни його місця проживання, позбавлення телефонного та інших видів зв'язку, а також можливості спілкування з особами, які могли б надати останньому належну юридичну допомогу.

Для цього Коряк, діючи умисно за попередньою змовою з Захарченком, визначив своїм усним розпорядженням відповідального за пересування та спілкування Дробинка із оточуючими заступника командира "Грифон" Олішевича та наказав йому щоденно погоджувати з ним дії співробітників "Грифон" щодо спілкування та пересування Драбинка за межами визначеного Коряком наказів не відпускати його з місця утримання та не надавати йому телефонний зв'язок.

Слайд четвертий. В подальшому Коряк 17.06.2013 року, виходячи за межі наданих йому повноважень, діючи всупереч вимогам Закону про забезпечення безпеки осіб, без жодних реальних загроз протиправного посягання на життя та здоров'я Дробинка, реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на позбавлення волі останнього, та, усвідомлюючи, що виконує злочинний наказ Захарченка, надав вказівку співробітникам "Грифон" утримувати Драбинка у суміжному номері готелю "Опера" з 17 по 20 червня 2013 року, а також забезпечував фінансування цього протиправного утримання.

Продовжуючи ці дії Коряк, виконуючи незаконну вказівку Захарченка, усвідомлюючи, що тривале проживання Драбинка у суміжному номері з озброєними співробітниками "Грифон" привертає увагу сторонніх осіб і може призвести до викриття іх протиправних дій, з метою приховання вчинення кримінального правопорушення і, одночасно намагаючись змусити Драбинка переконати Блаженнішого Митрополита Володимира відректися від посади митрополита, змінив місце утримання Драбинка.

В подальшому, він утримувався у заміському комплексі "Гранд Адмірал Клуб" в місті Ірпінь, а ще пізніше в іншому місці –  "Банному дворі  Вишгород", що розташований у Вишгородському районі Київської області. Все це незаконне утримання громадянина Драбинка, його так званою охороною, підтверджується: показами кліриків Сергієвського, Жигуліна, Димитрова, працівників "Грифону" та персоналу  вказаних готелів та баз відпочинку.

П'ятий слайд. Поряд з цим, начальник ГУМВС в місті Києві Коряк, діючи за попередньою змовою із Захарченком, виконуючи накази останнього, впродовж 01.07.13-го по 13.12.13-го року чотири рази організовував доставку Драбинка силами співробітників "Грифон" до ГУМВС в місті Києві та  Міністерства внутрішніх справ України, де відбувалися зустрічі потерпілого із Захарченком, під час яких останній, діючи умисно, перевищуючи свої службові повноваження, виконуючи злочинний план Януковича, вимагав від Драбинка переконати предстоятеля УПЦ написати заяву про відречення від займаної посади, на що останній  не погоджувався. Це підтверджується показами самого Драбинка та  Димитрова.

Слайд шостий. Водночас, досудовим слідством встановлено, що 5.09.2013 за ініціативою предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї  України Володимира  Сабодана у приміщенні Адміністрації Президента  України відбулася зустріч між ним та Януковичем з приводу звільнення   Драбинка, на якій також був присутній і Новинський. Це підтверджується показами Жигуліна, Драбинка, Сергієвського, Яковчука та самого Новинського.

Слайд сьомий. У результаті, цього ж дня увечорі відбулася зустріч у загородній резиденції Митрополита Київського і всієї України Володимира в  місті Києві за участі Януковича, Новинського,  Сабодана та Драбинка, на якій  Янукович поклав відповідальність за подальшу долю Драбинка на Новинського, з чим останній погодився. Це підтверджується показами Драбинка,  Сергієвського, Жигуліна.

Слайд восьмий. Досудовим слідством встановлено, що на виконання злочинної вказівки Януковича наступного дня 6.09.2013 року на території Києво-Печерської лаври відбулася зустріч у форматі п'ятьох, а саме: Драбинка, Жигуліна, Деркача, Новинського, Антонія (Паканича), на якій два останні повідомили, цитую дослівно із матеріалів кримінальної справи: "Є лише один шлях розв'язання ситуації, а саме: Блаженіший Володимир відходить на спокій та йому надають певні титули та привілеї, собор обирає новим предстоятелем УПЦ Митрополита Антонія (Паканича), Драбинко від'їжджає з країни на півроку, а після повернення його службова доля буде вирішена новим церковним керівництвом". Таким чином ці слова явно доводять обізнаність Новинського із злочинним планом Януковича про відсторонення Митрополита Володимира від зайнятої в церкві посади та очевидне намагання депутата Новинського нав'язати цей план Митрополиту Володимиру шляхом погроз подальшого продовження позбавлення волі його секретаря і найближчого помічника Драбинка. Ці слова, ці події підтверджуються не тільки показами потерпілого, але і свідка Жигуліна, який був присутній на цій зустрічі і повністю підтверджує виконання Новинським своєї функції пособника у реалізації злочинного плану Януковича.

Водночас слідством встановлено, що починаючи з вересня по грудень 2013 року Новинський, маючи на меті виконати завдання Януковича щодо здійснення будь-якими засобами тиску на Метрополіта Київського і всієї України Володимира з метою відходу його на спокій та обрання на його посаду, угодною Януковичу, Паканича, а також виконуючи не законне доручення Януковича, який він поклав на нього відповідальність за подальше не законне утримання Драбинка, надавав у телефонному режимі неодноразові вказівки Коряку щодо можливості або не можливості переміщення потерпілого Драбинка з території, де він утримувався.

Слідство має інформацію про 40 телефонних з'єднань з мобільного на мобільний телефон між Коряком та Новинським у період 6.09 по 14.12.2013 року і ми, звичайно, не знаємо текст цих розмов, але відразу після цих телефонних з'єднань Коряк дзвонив "Грифону" і надавав вказівку відпустити чи не відпустити Новинського на богослужіння або інші зустрічі. Вказані факти підтверджуються показаннями потерпілого, свідків, фактами телефонних зв'язків, а також  самим Новинським, який намагається їх  тлумачити на власний розсуд.

Слайд дев'ятий. Окрім того, факт обізнаності Януковича та Захарченка про незаконне утримання Драбинка доводиться, зокрема, листами Митрополита Київського та всієї України Володимира до Президента України Януковича від 29.08-, до Генерального прокурора Пшонки від 04.12, міністра внутрішніх справ Захарченка від 02.12, 06.12, 10.12, де він звертається з проханнями відпустити з фактичної неволі його помічника та секретаря Драбинка. Про це у нас є наявна інформації з канцелярії УПЦ, покази клірика Сергієвського, покази заступника міністра внутрішніх справ Лекаря і ми можемо продемонструвати також (слайд "9+") особистий лист за підписом Митрополита Володимира, на якому є вхідні штампи і резолюція самого міністра внутрішніх справ Захарченка.

У листі Митрополит Володимир одночасно намагався протистояти злочинному плану Януковича захопити посаду Митрополита Київського і всієї України Української Православної Церкви особою, визначеною екс-президентом Януковичем. В листі від 06.08.2013 року до Єпископату Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Блажейніший Володимир висловив недовіру Митрополиту Бориспільському і Броварському Антонію та своїм указом від 06.08 звільнив останнього з посади першого вікарія Київської метрополії з тих мотивів, що він, цитую: "має передчасні амбіції щодо займаємого нами престолу Київських митрополитів".

Тобто, не дивлячись на ув'язнення найближчої особи Митрополит Володимир всіляко намагався не допустити узурпації Януковичем посади Митрополита Київського і всієї України УПЦ.

Можливість вільно пересуватись Драбинко отримав лише після 13.12.2013 року. Після того, коли, перебуваючи в кабінеті колишнього міністра Захарченка, подав йому відповідну заяву про припинення заходів безпеки, яка ним була прочитана, проте повернута. І лише революція остаточно звільнила Драбинка з неволі.

Шановні колеги! Протиправні умисні дії Януковича, Новинського, Захарченка, Коряка, слідчих Вижги, Козлюка, працівників спецпідрозділу "Грифон" Шматька, Олішевича призвели до порушення охоронюваних Конституцією України прав та свобод, а саме свободу… право на свободу та особисту недоторканність громадянина України Драбинка Олександра, що виразилось у незаконному позбавленні його волі строком  на 179 діб, тобто протягом тривалого часу. 

Подія даного злочину об'єктивно і переконливо підтверджується доказами, зібраними з дотриманням принципів і законності верховенства  права у суворій відповідності до процедури, встановленої Кримінально-процесуальним кодексом, а саме вона підтверджується показами: свідка Деркача, Паканича, потерпілого Драбинка, свідка Сергієвського, свідка Волинець, свідка  Димитрова, свідка Грибенник, свідка Шукліна, свідка Грибенюка, свідка Хмельницького, свідка Таліманченка, свідка Христевич, свідка Колісниченко, свідка Гандзюка, свідка Кияненка, свідка Бебеха, свідка Авраменка, свідка Когутенка, свідка Варшавського, свідка Сальченка, свідка Куцуби, свідка Савицького, свідка Ткачука, свідка Ковальчука, свідка Боянчука, свідка Шугайло, свідка Рудого, свідка Остапенко, свідка Кулі, свідка Боярина, свідка Білого, свідка Миланича, свідка Боляка, свідка Кіндраця, свідка Савчука, свідка Савчука, свідка Горобця, свідка Шафаренко, свідка Кучми, свідка Ющенка, свідка Кравчука, протоколами допиту свідка Новинського в статусі якого  він перебуває по сьогоднішній день.

Також протоколом допиту свідка Засухи, свідка Олішевича, свідка Радзивіла, заявою Драбинка, постановою про застосування заходів безпеки щодо Драбинка, постановою про продовження застосування  заходів безпеки,  листами Митрополита Володимира, листом Служби безпеки, протоколами й допитами свідка Козлюка, свідка Шпичка, свідка Копия, свідка Мельника, свідка Кравченка. Листами Митрополита Володимира до Януковича, Пшонки і Захарченка і іншими доказами.

У зв'язку з цим 21 листопада 2016 року у моєму робочому кабінеті Януковичу як організатору незаконного позбавлення волі громадянина України Драбинка повідомлено про підозру частиною третьою статті 27, частиною другою статті 146 та частиною третьою статті 27, частиною другою статті 365, і після підписання цих документів, в установленому законом порядку повідомлення підозри на  Януковича.

Слайд 11. Таким чином, Новинський Вадим Владиславович своїми умисними діями, що виразились у пособництві Януковичу, Захарченку, Коряку, Шматьку, Олішевичу у незаконному позбавленні волі за попередньою змовою групою осіб, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 27 "Пособництво", частиною другою статті 146 "Незаконне позбавлення волі" Кримінального кодексу України.

Крім того, Новинський Вадим Владиславович своїми умисними діями, що виразились у пособництві Януковичу, Захарченку, Коряку, Шматьку, Олішевичу, які, діючи умисно, перевищили свої службові повноваження, тобто умисно вчиняли дії, які явно виходять за межі наданих їм прав чи  повноважень, що завдало істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам громадян, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене статтею 27 "Пособництво" частини один статті 365 "Перевищення службових повноважень" відповідної статті Кримінального кодексу України.

Шановні колеги, на цей момент народний депутат України Новинський проходить у справі як свідок. Без рішення Верховної Ради  про притягнення до кримінальної відповідальності ми не можемо вписати його в іншому статусі – у підозру Януковича, Коряку або Захарченку. Від вашого рішення залежить, чи пан Новинський і далі буде, на відміну від всіх інших учасників реалізації злочинного плану екс-президента Януковича свідком, чи буде пособником у злочинному плані і йому буде оголошена підозра, а потім, після виконання відповідних слідчих дій, і обвинувальний акт, який буде передано до суду, де є єдине місце для встановлення об'єктивних даних про  наявність чи відсутність вини народного депутата України Новинського.

Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України, частини  першої статті 27 Закону України "Про статус народного депутата України", частини  другої статті 482 КПК України, статті 218 Регламенту Верховної Ради  України, затвердженою Законом України "Про Регламент Верховної Ради України" від 10.02.2010 року, прошу розглянути це подання і дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського Вадима Владиславовича 3 червня 1963 року народження громадянина України, обраного народним депутатом України по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу від політичної партії "Опозиційний блок" на позачергових виборах народних депутатів та який набув повноважень народного депутат України Верховної Ради України восьмого скликання 27 листопада 2014 року.

Прошу визначитися в залі можливістю слідству діяти об'єктивного і неупереджено до нині народного депутата України Вадима Новинського.

Доповідь закінчено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович.

Зараз до слова запрошується народний депутат України Вадим Владиславович Новинський.

 Шановні колеги, дається по Регламенту 15 хвилин. Генеральний прокурор використав 25 хвилин, і більшого часу ми не можемо наводити. (Шум  в залі)

Отже, Вадим Владиславович, будь ласка.

 

10:42:19

НОВИНСЬКИЙ В.В.

Уважаемые коллеги, вопрос, который рассматривает сегодня Верховная Рада, и мы рассматриваем сегодня – представление Генерального прокурора. Если только к этому представлению подойти не предвзято с юридическим образованием и его внимательно прочитать, то сразу видно, что это просто политическая… детектив, основанный на доносе, лжесвидетельствах, допущениях и фантазиях Генеральной прокуратуры. И я благодарен регламентному комитету, который, внимательно изучив, профессионально подошел к рассмотрению этого вопроса и принял смелое решение и объективное решение, и в этом решении значится, что это представление не отвечает критериям объективности, достаточности и обоснованности.

Коротко о том, в чем меня обвиняют, о чем так долго рассказывал Юрий Витальевич, меня обвиняют в том, что я был пособником у организаторов и у исполнителей якобы незаконного лишения свободы гражданина Драбинко. Но организаторам предъявлены підозри, в которых ничего не сказано о том, что у них были пособники. Моей фамилии в этих підозрах нет. Это свидетельство о том, что я не виновен, что я не был пособником в каких-то, может быть, даже и в неправомерных действиях бывшего руководства МВД.

Что касается исполнителей, то есть сотрудников "Грифона", которые осуществляли охрану на основании закона и на основании собственноручно подписанного заявления гражданина Драбинко. От первой и до последней буквы это заявление подписано им собственноручно на предоставление ему охраны.

Так вот, дело по грифоновцам ведется с 2014 года. Уже четыре раза это дело отправлялось в Вышгородский районный суд. И четырежды суд отправлял это в Генеральную прокуратуру за отсутствием состава преступления. И на данный момент статус грифоновцев не определен: они не обвиняемые и не подозреваемые, - то есть они не совершали никаких преступлений. Так в чем меня обвиняют? Кому я был пособником?

Далее. По инициативе Генеральной прокуроры МВД проводило проверку в 2014 году, служебную проверку деятельности сотрудников "Грифона" при осуществлении охраны гражданина Драбинко. И никаких уголовных нарушений там не обнаружено. На этом есть заключение этой комиссии, есть подпись министра Авакова. Но в заключении сказано, что следователями Генеральной прокуратуры оказывалось давление на тех, кто проводил это расследование, с тем, чтобы обвинить грифоновцев в нарушении каких-то статей Уголовного кодекса. Это есть, Генеральная прокуратура давила и на следователей МВД в этом вопросе.

Что касается звонков Коряку. Да, они были, я подтверждаю это. Но они были после того, как ко мне обращался Драбинко, он мне звонил, просил о помощи. Я перезванивал после этого и передавал просьбы Драбинко, передавал эти просьбы Коряку. Драбинко звонил не только мне, он звонил другим народным депутатам, он звонил другим высокопоставленным особам в нашем государстве, и они тоже звонили Коряку. Почему же их тогда ни в чем не обвиняют, тех людей, которые тоже вместе со мной звонили Коряку и просили о помощи Драбинко?

И еще хочу сказать. Ни по указанию Януковича, а по благословению Блаженнейшего, как сказано в представлении, в неизвестное время в неизвестном месте бывший Президент дал мне указание. Это что юридический термин, скажите мне, пожалуйста? Но известное время, известное место, где бывший, ныне покойный митрополит, Блаженнейший Митрополит Владимир попросил меня помогать Драбинко. И не только попросил, а и благословил меня на это. И я как человек церковный, верующий, для меня благословение Блаженнейшего – это приказ, это закон. Я честно выполнял его благословение, его просьбу. И всем чем мог, на основании закона, помогал Драбинко в тот момент. Он перемещался везде, где хотел. Он был на богослужениях, на различных празднествах, на встречах с политиками, был в "Феофании", в резиденции у Блаженнейшего, был в клинике "Оберіг", разве только в ночных клубах не бывал, туда его не пускали, наверное. А так он свободно перемещался по городу на своем автомобиле, охрана ездила за ним на другом автомобиле, он мог в любой момент уехать, куда он хочет. Если его лишали свободы, он мог заявить об этом везде, но никому он об этом не говорил, никому из членов Синода он об этом не говорил, и другим архиереям. И жалоб от Блаженнейшего о том, что на него оказывалось какое-то давление, тоже не было. И в материалах дела это есть, они допрашивали других членов священного Синода УПЦ и они это подтвердили, но следствие на это закрывает глаза.

Соединение с Коряком, еще, уважаемые господа…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Господа – в России!

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Уважаемые коллеги, соединение с Коряком и доступ к моей телефонии был получен Генеральной прокуратурой в обход решения Верховной Рады. Ведь, согласно закону, доступ к телефонии имеется только после того (народного депутата), когда Верховная Рада даст на это согласие. То есть эти доказательства, даже эти доказательства, являются незаконными, они не имеют право быть в этом представлении.

Все это позволяет мне сказать о том, что это дело сфабриковано от начало и до конца Генеральной прокуратурой. И цель фабрикования этого дела одна – политическое давление, политическое преследование. Генеральная прокуратура превратилась в НКВД образца 1937 года, превратилось в политическую инквизицию. Оно преследует всех несогласных с этой властью политиков.

Власть грабит людей через грабительские тарифы, через цены, через поборы различные. И все, кто борется с этой властью, те, кто говорит правду об этом, тут же подвергаются гонениям и политическим преследованиям. И Генеральная прокуратура является инструментом в этих незаконных действиях.

Под этим еще есть экономическая подоплека. И основанием для этого мне утверждать, говорю то, что накануне заседания комитета силами военной прокуратуры, у одного из руководителей  "Смарт-Холдинга" с 7 утра до 11 вечера проводились обыски по представлению суда, в котором значилась совершенно другая фамилия. Когда им об этом сказали, этот человек живет вон там, он говорит: "Нет, нам надо здесь обыскивать". Перевернули дом верх дном. И кто будет отвечать за эти незаконные действия?

Я подготовил запрос Генеральному прокурору. И, пользуясь случаем, хочу передать этот запрос передать Генеральному прокурору, чтобы Генеральная прокуратура разобралась в этом инциденте, в этом беззаконии объективно,  и наказала всех виновных.

То, что касается неприкосновенности. Во всех странах мира, цивилизованных, неприкосновенность – это не средство защиты от уголовного преследования, это способ не допустить преследования политического оппонентов. Преследования тех, кто не согласен с властью. И вы сейчас голосуете за снятие неприкосновенности с депутата Новинского. Я за нее не прятался никогда. Вы голосуете за то, позволит Верховная Рада или нет далее Генеральной прокуратуре заниматься этим беспределом, этим беззаконием, фабриковать дела без видимых на то причин, законных, упаковывать людей в камеры, выбивать у них показания на других политиков, заниматься политическим преследованием и экономическим рэкетом.

Я приму любое ваше решение сегодня спокойно. Потому, что я знаю, что правда на моей стороне. А правда всегда победит.

И еще хотел сказать одно. В представлении Генерального прокурора написано, что Янукович задумал свой преступный план – предоставил мне гражданство. Так я хочу сказать Генеральному прокурору, чтобы он это знал. Основанием для предоставления мне гражданства бывшим Президентом Украины была просьба министра экономики в правительстве Азарова Петра Алексеевича Порошенко.  Вот это письмо, и вот его подпись, где сказано, что за особые заслуги перед Украиной прошу надать гражданство гражданину Новинскому. Так тогда получается, что членом этой преступной группы, которая задумал этот преступный план по свержению Митрополита Владимира, является и Президент Порошенко. (Шум у залі) Вот это письмо. Я его предоставляю спикеру.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз надається 5 хвилин голові Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Павлу Васильовичу Пинзенику. Будь ласка, максимально лаконічно, Павло Васильович.

 

10:52:11

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України, комітет на своїх засіданнях 16 листопада та 6 грудня за участю Генерального прокурора України, за участю народного депутата Новинського розглянув подання, підтримане, внесене Генеральним прокурором України до Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського Вадима Владиславовича. Зазначене подання ініційоване прокурором Генеральної прокуратури Нагірняком Богданом Миколайовичем.

Комітет ухвалив висновок, у якому зазначив щодо законності подання. Подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Новинського ініційовано та подано належним суб'єктом подання.

Щодо вмотивованості, обґрунтованості подання, достатності наданих доказів. Для того, щоб зробити обґрунтований висновок про наявність чи відсутність достатніх доказів причетності народного депутата Новинського до скоєння інкримінованих йому злочинів, народними депутатами і членами комітету під час розгляду подання 16 листопада було постановлено низку запитань Генеральному прокурору України.

У відповідях на запитання народних депутатів членів комітету  Генпрокурор не підтвердив наявність достатніх доказів причетності народного депутата Новинського до вчинення кримінальних правопорушень, які йому інкримінувалися. Натомість, Генеральна прокуратура  повідомила членів комітету про намір зібрати докази його причетності, або непричетності, після надання згоди Верховною Радою на притягнення його до кримінальної відповідальності. Таким чином, Генеральний прокурор України не навів аргументів та доводів, які б обґрунтовували наявність зі сторони обвинувачення доказів, достатніх для притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, але повідомив про намір їх зібрати після надання згоди Верховною Радою України на притягнення до кримінальної відповідальності депутата Новинського.

Комітет надав можливість  прокуратурі навести такі докази і аргументи і звернувся з листом до прокурора. У відповідь Генеральна прокуратура не погодилася надати в повному обсязі додаткові документи та відповіді на значну частину питань, мотивуючи це відсутністю дозволу слідчого на розголошення таємниці слідства.

За  таких обставин комітет не має  достатніх підстав для надання висновку про вмотивованість та обґрунтованість подання про надання  згоди про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата. Отже, комітет не одержав  достатніх відомостей, які б підтверджували причетність Новинського Вадима Владиславовича до скоєння правопорушень, зазначених в поданні, підтриманому та внесеному Генеральним прокурором України. Відсутність в поданні достатньої інформації про докази, які дають підстави підозрювати Новинського та зроблені Генеральним прокурором  України під час засідання  комітету заяви про необхідність збирання  таких доказів  після надання Верховною Радою  України згоди на притягнення  депутата до кримінальної відповідальності, не дають можливості визначити достатність, законність, обґрунтованість подання.

Єдиний висновок, який комітет вважає обґрунтованим, до якого він мав можливість дійти на основі наданих матеріалів, є висновок про те, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата ініційовано та подано належним суб'єктом подання відповідно до вимог частини другої статті 218 Регламенту, статті 482 Кримінально-процесуального кодексу України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Зараз в нас виступи від представників фракцій і депутатських груп – 24 хвилини, а потім – виступи від народних депутатів. Колеги, ви зможете у виступах, хто хотів задати питання – задати питання. І в заключному слові Генпрокурор  зможе на них відповісти.

Отже, пояснюю ще раз структуру: зараз виступи від  фракцій, а потім,  15 хвилин, – від депутатів.

Я сподіваюся, всі бажаючі будуть мати змогу виступити.

Отже, колеги, прошу провести запис на виступи від депутатських фракцій і груп. Будь ласка, прошу провести запис.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:56:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, від "Опозиційного блоку" запрошується лідер фракції пан Юрій Бойко. Будь ласка, пане Юрію. Йому передає слово його колега Мартовицький.

 

10:56:33

БОЙКО Ю.А.

Шановні народні депутати! Позиція нашої фракції є незмінною:  сьогоднішня… розгляд сьогоднішнього питання це типове політичне переслідування нашого колеги, яке має на меті дві речі. Чому сьогодні саме розглядається це питання?

Перше завдання, яке ставить перед собою влада, – відволікти увагу суспільства від повної провальної зовнішньої і внутрішньої політики, яка сталася на протязі останніх двох років. Не дочекалися безвізу, немає повноцінної асоціації з Європейським Союзом, не дають кредити МВФ, на внутрішньому ринку повне зубожіння населення, безробіття, шалені тарифи. Давайте відволікаємо увагу суспільства, давайте зробимо інформповод, і з'являється ця карна справа.

Друга мета – це запугати опозицію, заткнути рот опозиційним депутатам перед прийняттям бюджету, який вноситься урядом і який практично викреслює життя 10 мільйонів пенсіонерів країни. Влада розуміє, що ми не будемо голосувати за цей бюджет, і за рахунок цієї карної справи намагається дати сигнал іншим депутатам, щоб вони були більш зговорчиві і голосували за це ганебне явище, яким є бюджет на 2017 рік у вигляді уряду.

Ми вважаємо, що позиція керівництва парламенту в цій ситуації при розгляді цього питання є вкрай негативною. Спікер парламенту без розгляду комітету зайняв позицію тиску на комітет регламентний, тиску на депутатів, вимагаючи його проголосувати в залі. Ми розуміємо, чому така позиція з боку спікера. Тому що він давно представляє інтереси не цього парламенту, а тільки її частини, а сьогодні ще і піддався ультиматуму окремої фракції, яка поставила умови цього голосування. Так само, як колись вони поставили умови голосування по Кривому Рогу, і це закінчилось повним провалом політичної сили.

Тому ми будемо захищати свого колегу Вадима Новинського. Так само як ми будемо захищати будь-якого депутата, незважаючи на політичну окраску, якщо він буде об'єктом політичних переслідувань сьогоднішньої влади. Дякую за увагу.

 

10:59:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, пане Юрію.

Будь ласка, від "Народного фронту"  народний депутат Гузь передає слово своєму колезі Юрію Березі. Просимо вас до слова.

 

10:59:48

БЕРЕЗА Ю.М.

Тільки що ми прослухали спіч двох представників п'ятої колони. Не просто п'ятої колони – це ті люди, які відповідальні безпосередньо за події 2013 року. От зараз вони закликають нас до толерантності, до опозиційності, поваги до опозиційності, а де ви були, коли розстрілювали Майдан? Де ви були, коли вивозили активістів у ліс і забирали життя? Де ви були, коли забирали Крим? Де ви були, коли вбивали в Криму перших військовослужбовців? Де ви були, коли почали вбивати українців у Донбасі? Де?

Ви знаєте, коли кримінальники починають переводити в площину   опозиційності, коли та ж сама партія, будемо називати прямо, Партія регіонів, говорить про зняття депутатської недоторканості – так продемонструйте, ідіть в суд, захищайтесь. Навіщо ви парламент втягуєте в незрозуміло що? Ви ж говорили про те, що ви знімете з себе депутатську недоторканість. Де? Де? Послухайте, а вам нема чого сказати, тому що ви – п'ята колона. П'ята колона, яка працювала і працює на Росію!

І зараз я звертаюсь до всього парламенту. Ви знаєте, я не хочу слухати оце блеяння ягнят. Как сказал этот "господин", звертаючись не до колег, а до господ, от знаєте, до холери їдьте до Росії, там господа і будуть.

Я знаю чітко, зараз, під час цього голосування питання парламенту на зрілість, питання до парламенту, наскільки ми зрілі, наскільки ми українці, наскільки ми очікуємо і чекаємо від держави так само, як очікують сотні вбитих на Майдані, рідні сотні вбитих на Майдані, рідні вбитих на сході України під час розв'язання війни. Я не хочу, ви знаєте, далі лізти в ті питання церковні, про які тут намагається цей панок розповідати. Я знаю чітко, якщо він вважає, що він невинний – іди в суд. І не маніпулюйте Верховною Радою, не маніпулюйте, тому що це в вас не вийде.

Я звертаюсь не до  них, з ними все зрозуміло, п'ята колона , вони були і будуть рупором Москви, це хочемо ми, не хочемо, на сьогоднішній день це реальність. Я звертаюсь до тверезої, здорової проукраїнської частини залу. Я ще раз...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. П'ятнадцять секунд, завершити, будь ласка.

 

БЕРЕЗА Ю.М. Це наш тест на зрілість, на зрілість бути депутати українського парламенту, на зрілість виконувати накази українського народу.

Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, колего.

Народний депутат Семенуха від фракції "Самопоміч" передає слово Єгору Соболєву. Будь ласка.

 

11:03:30

СОБОЛЄВ Є.В.

Ви знаєте, що "Самопоміч" вийшла з зали голосувань для того, щоб це голосування відбулося. Сьогодні 35-ий день, як парламент розглядає це рішення. І ми просимо всіх колег по парламенту проголосувати за позбавлення Новинського депутатської недоторканності. Але на цьому одному рішенні зупинятися не можна. І в нас величезне прохання до Генерального прокурора: ми хочемо зрозуміти, чому всі інші справи, в тому числі і справи про терор Євромайдану, перебувають в тому самому стані, в якому вони були за Віктора Шокіна, за Віталія Яреми, за першого прокурора після Євромайдану Махніцького.

Навіть Конституційний Суд, який давав Януковичу диктаторські повноваження і чиї підписи є під цими рішеннями, спокійно сидить в Конституційному Суді на чолі з головою суду. Дуже важливо, щоб не тільки Вадим Новинський, але і всі, в тому числі ті, хто не перебуває у фракції "Опозиційний блок" чи інших уламках Партії регіонів, але реально робив з Януковичем обкрадання країни, допомагав йому в репресіях, продовжує ці схеми зараз, дуже важливо, щоб вони теж відповіли.

Вадим Новинський сьогодні, очевидно, передав вітання Петру Порошенку. Я думаю, що в цьому залі дуже багато людей розуміють, як важливо розірвати кругову поруку. Як тільки вона буде розірвана в одному місці, вона посиплеться вся.

Безумовно, нам треба бути дуже обережними. Ми справді парламентарі держави, яка воює. Але в інтересах цієї держави, в інтересах всіх її громадян, в інтересах її солдатів крок за кроком, знімаючи недоторканність з народних депутатів, розслідуючи злочини інших високопосадовців, не зупиняючись тільки на одній політичній силі, а розриваючи клептократів в усіх силах, крок за кроком очистити цю державу. Ми закликаємо парламент йти по цьому шляху, ми закликаємо Генерального прокурора йти по цьому шляху і ми закликаємо Президента зробити цей шлях можливим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Радикальної партії Олега Ляшка йде виступати, наскільки я розумію, лідер фракції Олег Ляшко, йому передає слово його колега Артеменко. Будь ласка.

 

11:06:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я особисто не вірю жодному слову Генерального прокурора Луценка. Я хочу нагадати пану Луценку справу Бориса Колеснікова, коли він з цієї трибуни переконував усю країну про те, що Колесніков вчинив злочин, ув'язнили, Борис Колесніков більше ніж півроку просидів в тюрмі, потім Колеснікова з тюрми звільнили, справу закрили, Луценко перед Колесніковим, по-моєму, навіть вибачався, якщо не на колінах.

Я хочу нагадати Генеральному прокурору другу справу, справу нашого колишнього колеги регіонала депутата, мого політичного опонента, але, тим не менше, громадянина України, який має всі права передбачені Конституцією Сергія Медяника.

Сергія Медяника затримали в серпні місяці за звинувачення в сепаратизмі. 3 місяці Сергій Медяник відсидів у тюрмі, після цього Луценко звільнив Сергія Медяника, закрив справу за відсутністю складу злочину.

У мене питання, а хто відповість за те, що люди по тюрмах сидять незаконно заради піару Генерального прокурора, якому в Facebook треба зранку настрочити кого він черговий раз затримав. Хотілось би бачити, крім повідомлень про затримання, вироки, які набули законно сили, лише після цього людина вважається винною і злочинцем. А, коли ви їх затримуєте на підставі сфальшованих звинувачень заради власного політичного піару, потім тишком-нишком випускаєте і навіть не вибачаєтесь, то це називається кримінальний злочин.

До речі, коли ви тут розказували історію про організоване злочинне угрупування Януковича, я вам розкажу іншу історію,  яка буде розслідувана при новій владі і називатиметься ця історія "Про організоване злочинне угрупування на чолі з Президентом Порошенком", який, зловживаючи владою, для  призначення Генерального прокурора Луценка в незаконний спосіб змінив закон, через Онищенка підкупив депутатів і призначив свого кума Луценка Генеральним прокурором, щоб виконувати політичні замовлення. От яка буде  справа при новій владі.

Що стосується Новинського. Ми вважаємо, що Новинського справа має піти до суду, і Новинський має там доводити свою  позицію.

Тому фракція Радикальної партії голосуватиме за надання згоди про притягнення Вадима  Новинського до кримінальної відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Блоку Петра Порошенка" народний депутат Барна передає слово Олексію Гончаренку. Будь ласка, пане Олексію.

 

11:09:07

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні колеги! Перше, фракція "Блоку Петра  Порошенка" підтримує рішення про зняття депутатської недоторканності з пана Вадима Новинського. Чому? А тому що фракція "Блоку Петра Порошенка" має принципову позицію, що ми не маємо права ділити країну на панів та хлопів, бо саме про це зараз йдеться, бо саме про це зараз ми розглядаємо питання.

Чи має Верховна Рада вирішити винний Новинський чи ні? Ні, ми не є суд, ми не є слідчі. А на яке ж питання має зараз відповісти  Верховна Рада? Верховна Рада  має відповісти на  питання: чи  український парламент має бути чесний перед українським суспільством, чи він може тримати українців за дурнів. А як же інакше це назвати, якщо всі політичні сили, всі кожний з вас, хто йшов у парламент, коли йшли на вибори казали виборцям, "ми за зняття депутатської недоторканності", всі це казали. А чого ж ми зараз обговорюємо? Які питання? Є подання по Новинському. Зняли недоторканність – Новинський пішов у суд – одна з найбагатших людей Східної Європи. Він має можливість найняти найкращих у світі адвокатів, і хай захищається, і в суді доведе свою правоту, якщо вона є. А нас зараз намагаються втягнути в якісь розборки. Ви почуйте, про що нам розповідають? Про бюджет, про фейсбукові ревнощі, про ревнощі піару. До чого дійшло? Нам кажуть про Онищенка. Про Онищенка, який єдиний,  яке прізвище він на сьогоднішній день назвав, це прізвище пана, який виступав переді мною, він сказав, що запропонував йому 10 мільйонів доларів, нашій самій Радикальній фракції – 10 мільйонів доларів! Це було прямо у прямому ефірі  українського телеканалу (я жодного прізвища не називаю, щоб не було тут у нас ще "одних-одних реплік"). 10 мільйонів доларів! І пан, якому він це сказав, підтвердив це у прямому ефірі.

Тому, шановні колеги, я звертаю вашу увагу: зараз є тест на те, український парламент – це український парламент, це народні  обранці від українців чи це люди, які обдурюють своїх виборців, які казали їм одне, але пройшовши у парламент, наплювали на свої обіцянки і зараз кажуть "дивіться, ми хочемо розглядати питання!"

Я хочу вас проінформувати, що це сумне рішення регламентного комітету – там було 6 - "за", а три були "проти". Три – це три представника фракції  "Блоку Петра Порошенка", бо саме Президент Петро Порошенко в перший місяць роботи цієї Верховної Ради  вніс проект Закону про ліквідацію феодального інституту депутатської недоторканості. Саме голосами фракції "Блоку Петра Порошенка" це біло підтримано в першому читанні, направлено у Конституційний Суд, саме нашими голосами було знято депутатську недоторканість з Мосійчука, Клюєва і сьогодні, я впевнений, буде знято з Новинського. Бо це – наше обличчя, це наша відповідь людям на питання, ви є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. …народні депутати України чи бариги, які обдурюють український народ? Всі голосуємо, всі голосуємо за зняття депутатської недоторканості!

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, пане Олексію.

Є прохання на репліку, але виступили ще не всі колеги. Будь ласка, зараз виступають всі, потім – репліки.

Будь ласка, від "Відродження", від групи, Андрій Шипко.

І в мене запитання до групи "Воля народу": чи від вас будуть виступаючі? Шановна група "Воля народу," від вас будуть виступати? Не будуть.

Потім будуть репліки, потім – запис народних депутатів. А, ще… О'кей.

 

11:12:57

ШИПКО А.Ф.

Добрый день, уважаемые коллеги, уважаемый украинский народ! Внимательно изучил материалы, представленные в Верховный Совет, и посмотрел два раза заседание регламентного комитета наша группа пришла к выводу: голосовать за притягнення до кримінальної відповідальності і зняття депутатської недоторканності з Вадима Новинського не будет. Почему. Потому что, знаете, можно говорить здесь пафосные слова, можно говорить здесь пафосные слова, можно говорить о том, одни другие, одни такие, одни красные, а другие зеленые. Но давайте вернемся к фактам. А факты простые.

Вот рішення, висновок комитета, в котором четко написано: "Таким чином, комітет не одержав достатніх відомостей, які підтверджують причетність народного депутата Новинського до скоєння правопорушень, зазначених в поданні". Мається відсутність в поданні достатньої інформації про докази. Що ще треба нам сказати? Чи ми будемо переворачивать цю колоду?

І далі наша група считает, что в глазах всего украинского народа, когда мы будем принимать такие решения, мы вмешиваемся в церковные дела. Это не наше право и не право Генеральной прокуратуры вмешиваться в церковные дела. Все знают, какой человек Вадим Владиславович. Сколько здесь народных депутатов в зале, которым он лично помог! У кого-то какая-то беда или кого-то это, кто подходит? Что, у этого человека "двойное дно"?! Скажите, есть у него "двойное дно"?! Нет!

Почему выступая здесь, на трибуне, он сказал, что правда одна? И я верю, что правда восторжествует. Поэтому я за то, чтобы мы выполняли наши, если есть подання, правильно, есть доказательства, - пусть люди отвечают. Но в этом случае это напоминает политические разборки. В этом случае это напоминает вмешательство в церковные дела. И поэтому наша группа будет против этого. Потому что мы против того, чтобы Генеральная прокуратура вмешивалась в дела Церкви. Мы против того, чтобы Генеральная прокуратура влазила в душу украинца! Я хочу в эту Церковь, - я буду ходить! Я хочу помогать этой Церкви, - я буду помогать этой церкви!

Я видел и знаю многих владык, и сам я православный верующий человек. Скажите мне, пожалуйста, что наше государство выиграет от того, что в нашем государстве будут появляться люди, которые помогают церквям, развивают духовность и культуру нашего народа?! Так в этом вся сила.

Поэтому, давайте, если мы – народные депутаты и мы по-честному хотим поступать, давайте доказательства! И давайте тогда будем голосовать. А когда нет доказательств, не вмешивайтесь ни в дела политические, ни в церковные!

Вот позиция нашей группы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Не встигла записатися ще фракція "Батьківщина", це останній виступаючий, потім репліка і потім виступи народних депутатів. Від "Батьківщини" – Іван Крулько. Будь ласка, пане Іване.

 

11:15:52

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Фракція "Батьківщина" буде голосувати за надання згоди до притягнення до кримінальної відповідальності пана Новинського відповідно до подання Генерального прокурора. Чому ми будемо підтримувати це рішення? Ми виходимо з того, що усі громадяни України є рівні перед законом. І саме тому, якщо є підозра у правоохоронних органів стосовно будь-якого громадянина, він має захищатися в суді. Не може бути касти недоторканних. Каста недоторканних створює нерівність. Саме тому я вважаю, що парламентський зал повинен голосувати позитивно стосовно усіх тих подань, які стосуються відповідальності народних депутатів.

Але у той же час абсолютно цинічно, коли в цьому зали звучить вимога від найбільшої фракції парламенту БПП про те, щоб, виявляється, ми мали проголосувати у другому читанні питання недоторканності. Так ставте його у сесійний зал! Чому це питання тут зараз не голосується? Чому ми знову кожного разу чуємо готовність це робити, але реальних справ немає? Чому ми в цьому залі не голосуємо Закон про імпічмент Президента? Чому ми робимо ще одну касту недоторканних? Чому ми в цьому залі не голосуємо Закон про скасування недоторканності суддів? Чому у нас вся каста недоторканних, які виносять рішення у противагу інтересам людей? Я хочу запитати: а де Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради? Чому кожен Президент його ветує? Чому Президент не хоче, щоб парламент мав свою Рахункову палату і блокує питання Рахункової палати в цьому залі? А зараз ми намагаємося сказати: давайте будемо вирішувати конкретне питання. Не в цьому справа, справа в системі, і тому "Батьківщина" системно буде завжди підтримувати те, щоб ніхто не мав жодних привілеїв перед законом.

І останнє. Ви знаєте, мене мало цікавлять церковні справи. Церквою має займатися сама собою церква, вона є відділена від держави. Але я хочу сказати одне, щоб у нас не було таких ситуації, Україні потрібна Помісна Українська Православна Церква, яка буде захищати інтереси українського народу, українську  державу і молитися за українське військо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Під час обговорення згадувалися  три фракції, які вимагають репліки.

Будь ласка, перша  – "Опозиційний блок", Нестор Шуфрич.

 

11:18:23

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановна пані головуюча! Шановні колеги!  Під час виступу наших колег народних депутатів  України згадувався Майдан і його наслідки. Об'єктивності ради хочу нагадати багатьом присутнім тут народним депутатам  України, 20 люте 2014 року – це був дуже складний для всіх нас день.  Ви пам'ятаєте, для прийняття історичної постанови щодо   відведення військ з центру міста Києва, тодішній опозиції не вистачало  голосів. Хочу вам  нагадати, що якраз в тому числі і голосом Новинського Вадима Владиславовича, ця постанова була прийнята, питання відповідальності, воно завжди і виникає в таких критичних ситуаціях.   

І сьогодні є теж критична ситуація: вперше в історії незалежного парламенту  України,  ми виносимо на розгляд подання Генерального прокурора, після негативного висновку профільного регламентного комітету.  Такого, ще не було ніколи. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане Несторе!

Буде можливість у депутатів виступити за дві хвилини.

А від  Радикальної ще партії – Андрій. І потім, і потім від БПП ще.

 

11:19:46

ЛОЗОВОЙ А.С.

Мені приємно, що ви моє ім'я знаєте.

Андрій Лозовий, Радикальна партія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я обмовилася, вибачте, будь ласка. Пане Ляшко і пане Андрій Лозивой. Вибачте,  будь ласка, я прошу вас.

Пане Андрій Лозовий, вас до слова запрошую. 

 

11:19:57

ЛОЗОВОЙ А.С.

Дякую.

Фракція  Радикальної партії Ляшка єдина, наголошую, єдина фракція, яка півтора роки в цьому залі викривала корупцію газового олігарха Онищенка (Кадирова), називала прізвища його менеджерів делегованих. В той час, найбільша фракція  парламенту його кришувала, тому що всі знають, кому він  носив бабки. 

Тут виступає колишній керівник фракції Регіонів Януковича в Одеській міській раді  і щось там розказує за Онищенка. Всі в цьому залі  знають, за чиїм дорученням Онищенко роздавав гроші. І ми вимагаємо, щоб були оприлюднені прізвища усіх 70 депутатів, які від Онищенка отримували від 20 до 100 тисяч доларів щомісяця за певні голосування, тому що… і коли. А тепер оцініть цинізм. Палкий прихильник "русского мира" з найбільшої фракції парламенту, проти якого Служба безпеки України влітку порушила справу, оскільки він кликав у 2012 році в Одесу "русский мир", оскільки це людина, яка плекала… Дайте 30 секунд, будь ласка, ще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не можу дати, Нестору не дала 30 секунд і вам не можу дати.

Будь ласка, до слова Вадим Денисенко від "БПП". Я дуже прошу не згадувати один одного, бо в нас будуть репліки до 12 години. Дякую вам.

Пане Андрій Лозовий, будь ласка.

Пан Денисенко, Денис Денисенко від "БПП", Вадим, вибачте, вибачте.

 

11:21:23

ДЕНИСЕНКО В.І.

Шановні колеги, найгірше, що може статися зараз з усіма нами, це якщо ми зараз почнемо розповідати про Онищенка і ще про когось, про Кадирова, про те, хто кому скільки мільйонів заніс. Є конкретна справа, ми всі, коли йшли сюди в парламент, ми говорили про те, що ми виступаємо за зняття депутатської недоторканості. Прокуратура не просить арешту, прокуратура не просить затримання, прокуратура просить дати можливість нормально працювати. Всі ми, коли йшли сюди, в цей парламент, ми говорили, що ми будемо за це голосувати, давайте зараз покажемо, що ми за це голосуємо.

І ще я хотів би наголосити про те, що 38 депутатів зареєструвало закон 5038, який ускладнює і не дає можливості тому депутату, який збирається, проти якого подано подання Генеральної прокуратури виїхати за кордон. Давайте на наступному тижні цей закон проголосуємо і взагалі половину всіх цих питань ми знімемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам за позицію фракції.

Шановні колеги, зараз 15 хвилин для виступів народних депутатів України і ми оголошуємо від президії запис на ці виступи.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:22:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу провести запис, будь ласка.

Река Андрій Олександрович, включіть мікрофон, будь ласка.

 

11:22:58

РЕКА А.О.

Прошу передати слово Гузю Ігорю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, виступайте  пане Ігорю.

 

11:23:13

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Ігор Гузь, Волинь. Шановні друзі, в цьому залі сьогодні хочуть розіграти ганебну гру, коли частина депутатів ніби "за", але вийде з зали, частина депутатів ніби "за", але забуде проголосувати. Сьогодні те, що назвав Юрій Луценко це тільки частина справи, яку можна пришити будь-кому з "Опозиційного блоку". Три четвертих в цьому залі були на Майдані і підтримували Майдан, скажіть, будь ласка, за три роки ми несемо відповідальність всі ми, що жодна скотина не посаджена? Так чи ні? Ми всі несемо відповідальність, не тільки Луценко, всі ті, що були в коаліції, ті, що вийшли з коаліції і так далі. Не треба розказувати, що це не наша відповідальність. Конкретно Новинський фінансував "антимайдан", і ми це знаємо. Конкретно Новинський в цьому році фінансував церкву, яка виходила і ходила ходами проти української держави, ми це знаємо чи ні? Якщо сьогодні нам не вистачить голосів зняти недоторканність з Новинського – це останній кілок в ідею Майдану.

Тому що завтра ми не дамо голосів за жодного з тих, хто там фінансував "антимайдан", хто причетний до вбивства Небесної Сотні і хто починав всю ту бурю на Донбасі. Ми це знаємо.

Тому я звертаюсь до не присутніх в цьому залі, а до українського народу, у кожного із вас є Інтернет, зайдіть на сторінку Верховної Ради після цього голосування, знайдіть свого депутата. І коли буде перерва в засіданні візьміть за горло того, хто не проголосує за зняття недоторканності з людини, яка причетна до вбивств Небесної Сотні, до війни на Донбасі, до інших причин – це  депутат Новинський.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шпенов Дмитро Юрійович передає слово Папієву.

 

11:25:39

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати! Шановні громадяни України, які спостерігають за діяльністю Верховної Ради України і бачать розгляд цього питання. Перш за все, хотів би звернути увагу і головуючого, і народних депутатів України на той документ, основний, який сьогодні є у Верховної Ради   України. Це Регламент, який затверджений законом України і я просив би дотримуватися його, тому що навіть, якщо подивитися процедуру розгляду цього питання, то під час процедури цієї порушена стаття 221 Регламенту. Тому що вона передбачає півгодини надати можливість народним  депутатам України задати запитання  Генеральному прокурору України. А я думаю, що запитань у нас багато, на які ми хотіли би отримати відповідь.

Наступне питання. Ми сьогодні побачили, що, перше,  і це до  честі пана Новинського, що він є присутній  в залі.

Крім того, Генеральний прокурор наголосив на тому, що він  свідомо ходить на слідство, співпрацює з слідством. Тобто сьогодні немає підстав вважати, що Новинський Вадим Владиславович уникає слідства і в цьому питанні дуже важливому нам треба, щоб неупереджено Генеральна прокуратура розібралася. Але шановні народні депутати України Регламентний комітет працює з документами. І якщо взяти  подання, які подані Генеральним прокурором України і  проаналізувати документи, які подані,  то абсолютно йде неспівпадіння, тому що я от взяв навіть підозру пану Захарченко і пану Коряку, це документ-підозра. Тобто сьогодні Генеральний прокурор сказав, що Вадим  Владиславович має статус свідка. Але в цій підозрі немає жодного слова про Новинського. Тобто в цьому документі підозри пану Захарченку немає Новинського, немає пособника.

У підозрі Коряку немає, якщо взяти навіть листи ті, які подані і я читаю вам текст, текст з листа, який Блаженніший Митрополит Володимир, царствіє йому небесне, так. Хоча є  сумніви щодо підпису. Але тим не менш там є  текст: "Тем более на встрече с Виктором Федоровичем  звучало обоюдная мысль, о том что препятствий к тому, дабы митрополит Александр постоянно находился в пределах монастыря "Феофания" или Лавры нет".

Тобто ті документи, які Генеральна прокуратура надала профільному комітету, вони підтверджують більше невинуватість пана Новинського, аніж ту вину, яка йде у поданні, там, де наводяться слова, що невідомі особи у невстановленому місці у невстановлений час прийняли рішення.

Шановні народні депутати України, я просив би кожного, перш ніж голосувати, проаналізувати документи.

І друге, я дуже просив би, щоб голосування в нас відбулося з цього питання дуже серйозно стосовно нашого колеги особисто.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Величкович Микола Романович передає Ігорю Лапіну. Будь ласка, пане Ігор.

 

11:28:57

ЛАПІН І.О.

Слава Україні!

Шановні колеги, кожен з нас, хто йшов у цей парламент, а особливо це стосується мажоритарщиків, ми всі так файно говорили, що обіцяємо українському народу, що будемо боротися за зняття депутатської недоторканості з кожного депутата.

Я зараз звертаюся до пана  Генерального прокурора – ми підтримали вашу кандидатуру, і я особисто також. Але я вам хочу сказати, що сьогодні – сьогодні – на кону не лише честь наша як народних депутатів дотримати свого слова, але сьогодні на кону і ваша честь – дотримати свого слова, що саме цей епізод пройде по суду і буде доведений до логічного завершення. Тому що я знаю, що по тому негіднику є ще й економічні  злочини, і є розкрадання державних коштів. Тому я вважаю, що вам необхідно було би все-таки всі епізоди нести.

Але, тим не менше, "Народний фронт", як і обіцяв, систематично бореться за зняття  недоторканості з усіх депутатів, у тому числі, і таких, як я, і таких, як ми, і таких, як всі. Ми мусимо бути всі рівні перед законом.

Тому я закликаю, колеги, давайте не будемо займатися тут самопіаром або "самобічеванієм". Не наше діло сьогодні проводити слідство, для цього в нас є прокуратура, є слідчі органи, і вони мають розбиратися з усіма тонкощами наявності чи ненаявності вини. Наше діло сьогодні вирішити одне глобальне питання: чи дозволяємо ми прокуратурі робити те, чим вона має безпосередньо займатися.

І тому я закликаю всіх дати цей дозвіл, перестати спекулювати на наявності чи ненаявності доказів, це справа прокуратури і слідства. Всіх закликаю підтримати цим своїм позитивним голосуванням зняття депутатської недоторканності. Я знаю, що на цьому місці може бути кожний громадянин України, який рано чи пізно, можливо, прийде в парламент після нас. Але сьогодні ми маємо робити те, що ми можемо тим, чим маємо там, де ми є.

Слава Україні! Голосуємо за знаття!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хочу наголосити, що якщо є питання, ви під час виступів можете задавати питання Генпрокурору, а він відповість під час заключного слова.

Данілін Владислав Юрійович передає слово Максиму Бурбаку. Будь ласка, пане Максим.

 

11:31:18

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, сьогодні в цьому залі зараз настає час істини. Я представляю ту частину цього парламенту і цього скликання, які були в минулому сьомому скликанні. Я пам'ятаю, як ми тут сиділи, я пам'ятаю  цих 170 депутатів об'єднаної опозиції, які робили все для того, щоб повалити режим Януковича. І ніхто тоді не говори і не апелював до опозиційності, до політкоректності, ніхто не захищався цим. Я пам'ятаю, як знімали депутатські повноваження з депутатів наших опозиційних, яким навіть не надавали права говорити з трибуни, ніхто тоді не питав. Ви не питали тоді: "Ваші аргументи?" Спокійно, ціленаправлено вбивали опозицію.

Тому я впевнений, що сьогодні цей момент істини для нашого парламенту. Для того, щоб ми надали згоду на притягнення до відповідальності. Це не арешт, це просто надати можливість правоохоронним органам в судовому розслідуванні розслідувати цю справу. Я впевнений, що там і випливуть і економічні також злочини. Але це вже честі Генеральної прокуратури, яка повинна захищати інтереси держави.

Я звертаюся до всіх колег в парламенті, особливо до тих, з якими ми пліч-опліч стояли на Майдані. Ми зараз повинні проголосувати і надати можливість розслідувати цю справу. Тому що ми всі йшли і говорили, що справи по Майдану повинні бути доведені до суду, і навіть тоді суд хай приймає рішення.

Тому я ще раз закликаю, проголосувати за те, щоби ми надали дозвіл Генеральній прокуратурі врешті-решт розпочати судове розслідування даних справ.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Вознюк Юрій Володимирович передає слово Володимиру Парасюку. Будь ласка.

 

11:33:10

ПАРАСЮК В.З.

Колеги-депутати, я би хотів, щоб ви хвилинку послухали і зрозуміли, що зараз відбувається. Я не вірю в те, що над Новинським запанує справедливість, бо він має задуже багато грошей. І в цій країні задуже багато людей, які люблять ці гроші. Але це голосування є лакмусовим папірцем для нас всіх. Після цього голосування ми зрозуміємо, хто має право ходити по вулиці Героїв Небесної Сотні, хто має право говорити гасло "Слава Україні!"

Юрій Віталійович, не заігруйтесь з ними. Бо коли вони були при владі, вони з вами не заігрувались. Вони не питали вашої думки, і вашої думки вони на Майдані не питали, вони проти вас висунули озброєних охоронців, своїх псів, і привели в нашу країну війну. Добре про це пам'ятайте, що вони вас би ніколи в житті не пожаліли, вони би вас розірвали, вони би над вами познущались, а тоді закопали в землю, і потоптали, і заспівали свою русскую песню. Запам'ятайте, хто це є. Це є п'ята колона Кремля. І ми маємо це кожен Божий день пам'ятати.

Так, в нас вдома не все добре: в нас панує корупція. Ми будемо з нею боротися, але ми будемо спілкуватись між собою на українській мові. І ми всі за єдину державу, а вони тільки чекають, щоб прийти до влади – і здати нас Росії. Тому це голосування – це є лакмусовий папірець. Хто не проголосує "за" – це є зрадник,  це ніхто не має право вийти на Майдан і сказати, що він там був. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, до слова запрошується Барна Олег Степанович.

 

11:35:34

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Христу! Знаєте, коли пан Новинський згадав, що Генеральна прокуратура перетворюється в орган НКВД, то я би порадив йому запросити до нас на Західну Україну, щоб він побував у музеї і згадав спогади, як енкаведисти катували наших патріотів, громадян України, як вирізали груди молодих дівчат, як катували юнаків, які ще не знали навіть поцілунку, як облили вапном і закопали посеред подвір'я тюрми, бо не могли їх вивезти, депортувати перед наступом фашистів на схід.

А я бачу, ви хольоно виглядаєте, волосок не впав, всі пальці цілі, то ж не згадуйте і не порівнюйте про енкаведистів. Бо самі ті нащадки енкаведистів режиму Януковича вбивали хлопців на Майдані, коли мізки унітаза в "Жовтневому" було, і ми це спостерігали і бачили. Ми бачимо, як ті самі донецькі недороблені чи луганські виблядки катують наших воїнів-патріотів, і що вони з ними витворяли, і роблять інвалідами. Це з порушення будь-яких міжнародного гуманітарного права. І ми знаємо, до чого це далі доводить.

Тому ми повинні говорити зараз про нову Україну, про Україну, де всі повинні бути рівні перед законом, про Україну, де депутат Верховної Ради і простий громадянин мають однакові права і однакові зобов'язання перед країною, коли ніхто не має права ховатися за спини своїх дітей і українського народу, прикриваючись недоторканністю, особливо за свої кримінальні злочини. І в першу чергу ті, хто крав раніше і продовжує деребанити, хто замішаний у злочинах на Майдані і хто перетворив московську церкву в ідеологічну машину феесбешного троля з Кремля.

Український народ єдиний своїм православ'ям. Український народ буде об'єднаний.

І не допустимо, щоб якісь політики вносили розбрат як і в нашу українську віру, так і в політику, так і в нашу єдність. А тому фракція БПП закликає всіх виконати свою обіцянку перед народом зняття недоторканності і бути рівними перед законом. Виконати свій обов'язок перед світлою пам'яттю загиблих воїнів на Майдані і в АТО. І виконати свій обов'язок перед нашим майбутнім і перед нашими дітьми, яким ми маємо залишити після себе добротну, справедливу, чесну і законну Україну! Прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка. 30 секунд.

 

БАРНА О.С. Закликаю всіх депутатів відкинути політичні амбіції і проголосувати закон, надавши нашій правоохоронній системі встановити законність, справедливість і порядок. І в подальшому Генеральний прокурор не повинен ходити і просити звернення по депутатах щодо надання права щодо розслідування злочинів.

Тому, депутати, давайте залишимося людьми і обранцями украї…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Час для виступу від народних депутатів завершений. Я хочу повідомити, зараз буде заключне слово народного депутата Новинського, Генерального прокурора потім Луценка. І ми через 5 хвилин переходимо до голосування.

Я тому прошу секретаріат Верховної Ради України запросити депутатів в зал. Я прошу голів фракцій через свої секретаріати запросити депутатів в зал. Я переконаний, суспільство буде подетально вивчати наявність депутатів і хто як голосував. І тому я наперед попереджаю, що за 5 хвилин буде голосування. І всі зможуть запросити депутатів в зал для прийняття рішення.

Шановні колеги! Я надаю слово для заключного виступу народному депутату України Вадиму Владиславовичу Новинському. Будь ласка.

 

11:40:18

НОВИНСЬКИЙ В.В.

Уважаемые коллеги! Все выступления депутатов…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Хай українською говорить!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас прошу говорити державною мовою, пан Новинський.

 

НОВИНСЬКИЙ В.В. Все выступления депутатов и руководителей фракций как раз-таки и говорят о том, что в этом деле нет ничего связанного с уголовным производством и нет ничего общего с юриспруденцией. (Шум у залі) Это дело исключительно политическое. Обвинение в финансирование "антимайдана", обвинение в финансировании Крестного хода, обвинение во всем в чем угодно абсолютно бездоказательные и безосновательные.

Еще раз, господа… (Шум у залі) это решение ваше будет сегодня абсолютно политическое. Я приму любое ваше решение, любое ваше голосование. Но учтите, не думайте, о ком звонит колокол, он звонит по вам.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз звертаюсь до народних депутатів, нагадуючи, що всі виступи мають відбуватись державною мовою з цієї трибуни, і я попереджаю ще раз, щоб дотримувались закону України.

Шановні колеги, я прошу зараз до заключного слова Генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка. І я прошу одночасно відповісти на запитання, які звучали під час виступів і голів фракцій, і народних депутатів. Будь ласка, Юрій Віталійович.

 

11:41:39

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Я відповім на запитання, які звучали у виступах і готовий також виконати процедурний момент і отримати запитання з місця, якщо головуючий прийме відповідне рішення.

Отже, я би почав із репліки, яку озвучив представник групи "Відродження". Він казав, що ГПУ не повинна влазити в душу, в церкву і закликав мене не лізти в справі церковні.

Тому я собі дозволю нагадати клініку "Оберіг", в якій я робив операцію відразу вийшовши із в'язниці. На одному поверсі лежав митрополит, Блаженніший Митрополит Володимир, якого я добре знав, в келії якого бував не один раз. Я з величезним пієтетом ставився і сьогодні ставлюся до цього великого пастиря, до українця на посаді предстоятеля Української православної церкви, який, наприклад, своїм рішенням про визнання Голодомору геноцидом українського народу багатьом в Москві, багатьом чортам у Москві показав, що таке справжній український пастир.

І я на другий день після операції, я відвідував Митрополита Володимира і це були вже останні дні його життя – земного життя. Ми говорили з ним багато про що (це не публічна розмова для Верховної Ради). Але можу вам сказати, що його доводили не тільки його хвороби, але й та атмосфера, яку Янукович зі своїми сатрапами створили  навколо нього. Вдумайтеся: тяжко хвору людину, яка перебувала на грані між життям і смертю,  забрали єдиного помічника, який право мав підпису на проведення лікування. Це була єдина людина Драбинко, якого спеціально в нього забрали і посадили під замок з  тим, щоб Володимир мучився, не маючи можливості отримувати належне лікування.

І ви мені говорите, щоб я не ліз в справи церкви? Я поважаю церкву і Українську православну церкву також. Але я вважаю, що це не церковна  справа, а це кримінальна справа тих, хто предстоятеля УПЦ нищив кримінальними методами за вказівкою  кримінального пахана  Януковича. 

Вибачте, на другий день після присяги народного депутата України, пан Новинський вже сидів на нараді в Януковича, і про це говорять     матеріали слідства, і обговорювали з ним план, як добитися відставки Митрополита Блаженнішого Володимира. Вдумайтеся в це перед тим, як звинувачувати нас, ГПУ, в тому, що    ми нібито впливаємо на церкву.  Ні!

Колишні регіонали, які зараз називаються по-іншому, тоді лізли в церкву і хотіли поставити свого, ручного, для Януковича вигідного предстоятеля,   розтоптавши Устав  Української Православної Церкви, яку ви зараз так нібито захищаєте.

У моєму виступі і в моєму поданні нема ні слова про громадянство…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити,  будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Я перепрошую, згідно Регламенту, у мене відповіді на запитання – півгодини.    

У цьому моєму поданні немає жодного згадування про громадянство. Але пан Новинський захотів показати підпис Порошенка. Так, це правда. Міністр економіки не один і не два рази підписував відповідні папери. Так,  Новинський прийняв громадянство України, але не вийшов з ординського руського миру. І тому нагадаю йому на доступній мові: там, в далекій Расєї так і кажуть: "В людях – ангел, дома – чорт". І там же, в Расєї, теж є ще одна дуже гарна приказка: "Миром, собором и чёрта поборем".

Але тепер давайте говорити юридично. Кажуть сьогодні Партія регіонів про те, що… Партія регіонів каже, що це спеціальне відволікання уваги, що це справа порушення, щоб якось партія влади відволікла увагу людей. Колеги, ця справа була порушена за заявою народного депутата Андрія Деркача у далекому 2014 році, коли Порошенко навіть Президентом не був. Тому, пане керівник фракції, залиште ці видумки для того часу, коли я прийду наступного разу.

Друге питання. Шановані мною, радикали говорять, нагадують старі справи, в тому числі і справа Медяника. Да, Генеральна прокуратура має функцію висувати підозру, але ми не НКВС, і якщо одного показу, який є на Медяника, більше нічим не підкріплюється, я маю обов'язок перед законом і своєю совістю цю підозру відкликати. Тому що ми не будемо саджати не виновних людей, я знаю що це означає, і саме тому ми не НКВС.

Шановне, питають, а де інші справи по Новинському? Якщо, шанований мною, депутат "Народного фронту" має такі докази, будь ласка, завітайте із заявою, я готовий її прийняти. На цей момент щодо народного депутата Новинського є лише одна підозра, для вручення якої мені немає можливості без голосування у Верховній Раді. Тому зверніть увагу на що педелює сам Новинський і захист, він каже, що в підозрах "грифонівцям", Захарченку, про яку немає згаданої його ролі. Колеги, я і не можу цього зробити поки ви не дасте мені дозвіл притягнути його до відповідальності. Закон забороняє мені згадувати в підозрі, висувати підозру будь-яку іншу, крім свідка, діючого народного депутата. Саме тому ми зібралися сьогодні тут, щоб нарешті в підозрі Януковичу, Захарченку, Коряці було згадано про їхнього пособника народного депутата Новинського.

І, шановні, я не можу вам гарантувати рішення суду, я прокурор, я гарантую обвинувачення, а суд і тільки суд, не Верховна Рада, не прокурор, ніхто інший має визначиться, винен чи не винен. І, якщо винен, то скільки має за це понести покарання. Нам знову говорять про те, що Драбинко добровільно написав заяву про охорону. Тут багато в залі людей, які мали або мають охорону, скажіть ваша охорона закриває перед вами двері і каже перед тим як вийти на вулицю: узгодьте це з начальником МВС Києва. Є такі факти? А начальник МВС має узгодити це з народним депутатом від правлячої на той момент партії. Це охорона? Сто сімдесят днів, коли "Грифон" замість охорони, попередження про небезпеки, відпрацювання місця, куди пересувається охороняєма особа, зачинає йому двері і тільки по дзвінку народного депутата випускає або не випускає – це не охорона. Це називається конвой.

Говорять про те, що Новинський щойно сам визнає цей факт. Так, він дзвонив, і каже, що ми незаконно, мовляв, отримали інформацію про його дзвінки. Пане Владислав, ми діємо виключно в законний спосіб, у нас є моніторинг дзвінків Коряка, до якого 40 разів дзвонив народний депутат Новинський. Ми по закону вилучили всі дзвінки, і це нам дозволено судом, Коряки і, виявилося, саме тоді виявилось, що ви з ним співпрацювали весь цей період. І це для мене як для Генпрокурора стало підставою запитати у слідчих, чому з 2014 року ви саджаєте "Грифон"  і їхнього керівника, але зовсім не звертаємо увагу на роль того, хто постійно узгоджував можливість відпустити чи не відпустити затриманого громадянина? І саме ці дзвінки, вилучені у Коряка, стали для нас основою подальших слідчих дій і свідки підтвердили, так, саме Новинський на зустрічі у Лаврі в числі п'яти осіб, два з яких дають ці покази, потерпілий і свідок, озвучив злочинний план Януковича. Іншого виходу Блажейніший, який важко хворів, щоб випустити вашого помічника і секретаря немає, ви маєте піти у відставку і призначити ще при цьому угодного Януковичу митрополитом. А сам Драбинко має виїхати з країни. Це означає, ці покази свідків і потерпілого означають, злочинний план був і він реалізовувався за пособництвом народного депутата Новинського.

Наостанок, я готовий до будь-яких запитань, я лише Генеральний прокурор. Слідчий і процесуальний керівник у цій справі подали мені документи, на яких наполягають, що згідно діючого закону в цьому злочині має відповідати Янукович, Захарченко, Коряк, керівник і працівники "Грифону". І ми будемо це робити когось заочно, а когось тут в Україні. Але є ще їхній пособник, якого слідчий прокурор притягнути не може, бо він має імунітет. Вони його не можуть, ні виняти телелефонію, ні провести обшуки, ні провести інші дозволений судом, якщо так буде оперативно-розшукові дії, бо він має особливий імунітет. Сам Новинський говорить про те, що він впевнений, що це справа політична і немає жодних доказів. Добре. То чому боятися? Чому так чіплятися за цей імунітет? Ідіть в суд! Ідіть у суд і нехай   у нас буде чесний об'єктивний і справедливий суд. І ніякий імунітет нікого не прикриє. Вас, який дзвонили Коряку, і Коряк і ви маєте відповісти. "Грифон", якому дзвонив Коряк також має відповісти.

І ще одне. Має відповісти, зрештою, Янукович, який хотів узурпувати не тільки владу в Кабміні, не тільки владу тут у Верховній Раді, не тільки владу по всій Україні через адміністративні посади, але ще й церковне життя.

Я впевнений, що це дуже важливо – довести всьому світу, в тому числі і світовому православ'ю, що Янукович хотів узурпувати українську церкву. Це недопустимо ні для кого. І якщо ми це зробимо, а я вірю, що  ми заочно принаймні засудимо за це Януковича і його посібників тоді більше ні один  Президент в церкву, крім молитви ні за чим ходити не буде.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую за виступ.

Шановні колеги, ми згідно Регламенту, нагадую, на початку мали час  для виступі, були  виступи від всіх фракцій, від  депутатів. Повністю те, що передбачено Регламентом, було виконано і ми зараз звершили наше обговорення, колеги. І переходимо до  прийняття рішення.

Я ще раз прошу запросити усіх депутатів у зал, я прошу всіх, хто знаходиться в кулуарах, зайти в зал, зараз ми перейдемо до прийняття рішення.

І, шановні колеги, я хочу наголосити: Верховна Рада України – це не прокуратура і не суд. Якщо ми поважаємо  нашу прокуратуру і суд, ми повинні дати можливість і право їм провести слідство, а суду прийняти рішення.

Тому я не сприймаю дискусії з приводу того, що ми повинні тут подумати, винен чи не винен. Є одна інстанція – суд і прокуратура, які це вирішують. А ми, всі ті, які виходити на сцену Майдану і на Майдані говорили про те, що  має бути знята недоторканість, сьогодні маємо своїм голосуванням продемонструвати здатність і можливість правоохоронним органам проводити чесне незалежне слідство. Я переконаний, це обов'язок кожного депутата.

І тому, шановні колеги, я дуже прошу усіх зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. Я прошу зайти в зал тих депутатів, які знаходяться в кулуарах. Я переконаний, це знакове і принципове питання. Ще жодного разу Верховна Рада України не провалювала подібні питання, і я вірю і переконаний, не провалить і зараз.

Прошу підготуватися до голосування. І я, колеги, відповідно до статті 80 Конституції України, частини сьомої статті 221 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ставлю на голосування питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Владиславовича Новинського.

Прошу голосувати. Голосуємо, колеги. Прошу голосувати.

 

11:54:54

За-228

Рішення прийнято.

Повідомляю Генерального прокурора України, що Верховна Рада України прийняла рішення і дала вам можливість формувати документи в суд.

Дякуємо за участь у засіданні Верховної Ради України, Юрій Віталійович Луценко.

Шановні колеги, згідно Регламенту оголошується перерва на 30 хвилин в засіданні Верховної Ради України.

Вітаю, шановні колеги, з прийняттям рішення! І дуже прошу всіх о 12.30 дисципліновано прибути в зал Верховної Ради, ми перейдемо до питань бюджетних, розгляду бюджету. Я дуже прошу всіх дисципліновано о 12.30 прибути до залу. Дякую.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал. Час, відведений для перерви, вичерпаний. У нас стоять надзвичайно важливі бюджетні законопроекти. Тому я прошу усіх народних депутатів заходити в зал, приготуватись до продовження нашої роботи.

Отже, колеги…

Шановні колеги! Переходимо до наступного питання порядку денного. Це є проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (№ 5114).

Хочу нагадати, не так давно ми це рішення прийняли в першому читанні, яке стосується захисту української книжки і української продукції. Я впевнений, це питання для усіх народних депутатів є принциповим. І ще раз звертаюсь до представників фракцій запросити своїх колеги в зал. Тому що правок є не багато. І ми буквально за недовгий час перейдемо до прийняття рішення. Отже, запрошую всіх в зал.

І також оголошую про перехід до питання 5114. І запрошую до доповіді голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар Вікторію Петрівну. Будь ласка.

 

12:36:20

СЮМАР В.П.

Дякую, шановний пане Голово! Доброго дня, шановні колеги! Вже понад 40 хвилин триває наша перерва і я дуже прошу всіх повернутися до парламентської зали. Тому що законопроект, який ми зараз будемо розглядати у другому читанні, підкреслюю, у другому читанні, є надзвичайно важливим у сфері інформаційної безпеки.

Ви знаєте, що ми ухвалили досить багато законопроектів, які обмежують доступ інформаційної продукції держави-агресора на територію України. В першу чергу, звісно, це стосувалось телебачення, це стосувалось і серіалів, і фільмів, потім і загалом продукції такої як різні комедійні програми, які вилучили із частки європейської продукції.

І зараз мова йде про друковану продукцію. Оскільки ви можете спостерігати надзвичайно багато сьогодні книжок на різних ринках, в яких просто прославляється російська імперія, в яких різні там орли на обложках. Все це жодним чином не обмежується. І навіть у Львові ви можете знайти ці книги, які, відверто кажучи, не просто пропагують державу-агресора, а нав'язують нам ідеологію держави-агресора. Відтак я вважаю, що це дуже важливо. Я би дуже просила зараз не виходити із залу, а насправді тих, хто є патріотами України, все-таки заходити до зали для того, щоб все-таки ми могли проголосувати у другому читанні законопроект, який, як на мене, у сфері інформбезпеки є одним із найважливіших.

Отже, нам надійшло 17 поправок до законопроекту, який має назву про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту.

Мова іде про те, що при Міністерстві культури буде створена Експертна рада, до якої увійдуть визнані фахівці і автори, які будуть аналізувати всі тиражі, які заходять із держави-агресора друкованої продукції. І якщо там буде міститися популяризація держави-агресора, її органів влади, якщо там автори або хтось, хто виробляв ці книжки, є тими людьми, які підтримували окупацію України, то звісно такі тиражі не будуть допускатися на територію України.

Як показує наш досвід, пов'язаний із телевізійним ринком, це дуже суттєво стимулює українське виробництво в першу чергу. Ми побачили, як почали зніматися українські фільми і серіали. У даному випадку ми очікуємо, що це дуже серйозно стимулюватиме український ринок друкованої продукції, стане більше на порядок українських книг. І, звісно, цей законопроект суттєво підтримує українська видавнича індустрія. Ми розмовляли із видавцями, всі вони підтримують даний законопроект.

Я вже сказала все, що можна було сказати. Дуже прошу депутатів повертатися до зали і готова говорити по поправкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, шановні колеги, переходимо до правок. І я ще раз прошу запросити депутатів у зал.

Відхилена 2 правка народного депутата Левченка. Чи наполягає? Так, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:39:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Ну, по-перше, я хотів би не щодо своєї поправки, я хотів би поставити на підтвердження 1 поправку, яка, на превеликий жаль, була врахована комітетом і вона значно звужує дію норми закону щодо питань популізації або пропаганди органів держави-агресора та їх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, які, виправдовуючи, визнають правомірну окупацію території України. А в оригінальному варіанті це вона була дуже широка, дуже правильна, включала в себе багато норм, які мають, справді, бути заборонені в друкованій продукції на території України. Чомусь ця поправка була врахована комітетом і вона значно звужує. Наприклад, зникла згадка працівників радянських органів державної безпеки чомусь після відповідної поправки. Також інші моменти зникли.

Тому я хотів би поставити на підтвердження поправку номер 1, тому що я переконаний, що оригінальний варіант законопроекту в цьому моменті був значно кращий. Дякую.

 

12:40:52

СЮМАР В.П.

Це моя поправка і я маю право ставити її на підтвердження, наскільки я розумію Регламент.

У даному випадку, що стосується працівників радянських органів державної безпеки. Там мова йде… в Законі про декомунізацію все це заборонено і все це описано. Такий…

В даному випадку комітет вважав такий формат більш чіткішим. Це моя поправка. Я можу її ставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь-хто може, Вікторія, ставити на підтвердження. Будь-хто насправді може правку ставити на підтвердження в залі.

 

СЮМАР В.П. Ну, ставте на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І це одна…

 

СЮМАР В.П. Я не заперечую. Ставте на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це одна з форм роботи. І. шановні колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування.

Шановні колеги, поправка номер 1 народного депутата Сюмар, комітет її підтримав, її підтримує комітет, але народний депутат Левченко вимагає поставити на підтвердження. Тому…

 

СЮМАР В.П. Це не принципово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …прошу приготуватись. І нагадую, комітет її підтримує. І я прошу підтримати поправку номер 1, підтримати. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

12:42:18

За-99

99 – "за". Рішення не прийняте.

Так, наступна з відхилених 2 поправка Левченка відхилена. Включіть мікрофон Левченку.

 

12:42:31

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Я дуже шкодую, що зараз так мало депутатів в сесійній залі, десь там хто відпочиває на обіді, хтось деінде. Тому що моя поправка, яка стосується того, щоб оцей закон забороняв не якось точено так би мовити, частково не забороняв  лише частково деякі  книги російські. А взагалі, щоб у нас в Україні не продавалися жодні  друковані носії інформації з держави-агресора, жодні або такі, які  надруковані в окупованих територіях. Оце логічно, оце логічно. Тому що я не розумію, для чого робити такі точечні моменти і намагатися якось щось десь вихопити тим більше, що потім відповідна  виконавча  влада  буде трактувати: а що підпадає  під закон, а що  не підпадає.  Наслідком того буде, що і далі у нас в Україні будуть продаватися абсолютно антиукраїнські  книги в час війни з Росією.

Тому закликаю  все ж таки підтримати мою поправку,  яка стосується  того,  щоби вся друкована продукція з території  держави-агресора та окупованих територій була заборонена. Будь ласка, підтримайте цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пані Вікторія,  прокоментуйте.

 

12:43:43

СЮМАР В.П.

Колеги, комітет відхилив  дану поправку винятково через регламентну норму, оскільки вона була подана із пізніше визначеного терміну. Але я не заперечую, я готова підтримати тому ставте на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, поправка номер 2-а. Комітет її відхилив по регламентних нормах, але комітет підтримує дану поправку, якщо вона буде проголосована.  І тому прошу взяти участь в голосуванні і я ставлю на голосування поправку номер 2 народного депутата Левченка. Прошу проголосувати і прошу підтримати.  Будь ласка, голосуємо.

 

12:44:27

За-135

Рішення не прийняте. 

6 поправка.  Народний депутат Семенуха. Відхилена. Наполягає.

Включіть мікрофон,   будь ласка.

 

12:44:37

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман,  фракція  "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги!  Моя правка 6 як і наступні 7 і 8, говорить про те, що правка пропонує виключити   з законопроекту норму, яка  передає Державному комітету телебачення і радіомовлення повноваження щодо затвердження критеріїв оцінки російської видавничої продукції. Чому цю поправку  варто підтримати?

Колеги, на мою точку зору, критерії за наявності яких буде заборонено ввезення тієї, чи іншої продукції, мають бути чітко виписані саме   в законі, а не визначатися органами виконавчої центральної влади. Тому я думаю, що правильно це вписати саме в тілі закону, тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

удь ласка, пані Вікторія, прокоментуйте.

 

12:45:21

СЮМАР В.П.

Я хочу наголосити, що в нас ці критерії є в тілі закону, ми розглядали ваші поправки і ваш юрист був, і якщо ви подивитеся на них, і він погодився з висновками комітету під час розгляду цього. Тому що те, що ви пишете, як критерії, є в тілі закону від початку глави. Тобто тут просто не дочитана в даному випадку ця історія, це не якісь... А центральний орган, що стосується "Держкомтелерадіо", очевидно, це функція має бути уповноваженого органу, визначати такі речі. Але ми передбачили там експертну раду, яка має складатися із видавців, із  українських видавців і експертів, медіаекспертів для того, щоб унеможливити якісь тут корупційні моменти, пов'язані із державними структурами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви наполягаєте на голосуванні? Наполягає.

Отже, шановні колеги, ставиться на голосування поправка номер 6 народного депутата Семенухи. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, будь ласка.

 

12:46:33

За-107

Рішення не прийняте.

Відхилена 7 поправка Семенухи. Не наполягає на 7 поправці.

Також відхилена 8 поправка Семенухи. Не наполягає. Наполягає. На 8-й не наполягає, наполягає на 9-й. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

12:46:57

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги, я хочу привернути вашу увагу до проблеми, якої, на жаль, законопроект, який підготовлений комітетом до другого читання, не врегульовує. Ця критика також звучала під час розгляду законопроекту в першому читанні. Мова йде про те, що сьогодні закон зовсім не врегульовує ті питання, коли книга відверто антиукраїнського, проросійського змісту, може бути виготовлена, наприклад, в Білорусії чи в будь-якій іншій країні, не державі-агресора і безперешкодно імпортована в Україну, і розповсюджена на території України. Тому, на жаль, закон має лише половинчастий характер і він не буде діяти в повній мірі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Пані Вікторія.

 

12:47:42

СЮМАР В.П.

Це не відповідає дійсності, тому що в тілі закону чітко вказано, що центральний орган виконавчої влади, що забезпечує та формує, реалізує державну політику, анулює дозвіл з таких підстав. І не має значення звідки ввезена ця книга, тому… А ваша поправка "виявлення обставин, передбачених частиною 9 цієї статті", тобто тими критеріями про які ви говорите, тут взагалі про це не йдеться в даному випадку.

Пропоную утриматися при голосування за цю правку. Ї

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ви наполягаєте на голосуванні:? Не наполягає на голосуванні дев'ятої поправки.

11-а, врахована.

13-а, народний депутат Левченко, відхилена. Будь ласка, включіть мікрофон Левченку.

 

12:48:18

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Насправді ця моя поправка стосується тої самої поправки минулої яку я говорив. На превеликий жаль, я шкодую, що доповідач вдається до таких маніпуляцій, я сподіваюсь, що це не з її вини, може це з вини апарату комітету. Мої поправки були подані вчасно, у мене є підтвердження відповідно, підтвердження з реєстраційними номерами і з реєстраційною датою від експедиції Верховної Ради, що вони були подані згідно Регламенту. Тому дуже дивно, в лапках, що відповідний комітет скористався вигаданим, абсолютно, процедурним моментом, щоб якось так випадково не прийняти поправки, які стосуються тотальної заборони друкованих засобів масової інформації країни агресора. Такі дивні збіги обставин, скажімо так.

Я ще раз наполягаю на відповідній поправці, я вважаю, що в час війни у нас мають бути заборонені будь-які книги, або інша друкована продукція з держави агресора, або з окупованих територій. Тільки так ми зможемо, справді,  в цій війні перемогти, тому що війна не тільки на фронті, а також в головах у людей. Прошу підтримати мою поправку.

 

12:49:31

СЮМАР В.П.

Я розберуся з комітетом, ми перевіримо з вами всі ці нюанси процедурні, звісно, немає питань. До речі, у нас і по Семенусі були нюанси, які виявили, що все-таки вчасно були подані поправки. Я підтримую позицію депутата Юрія Левченка, і в даному випадку пропоную підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, шановні колеги, поправка номер 13 народного депутата Левченка, комітет її підтримує і закликає народних депутатів підтримати дану поправку. Тому прошу приготуватись до голосування і я ставлю на голосування поправку номер 13 народного депутата Левченка, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

СЮМАР В.В. Я пропоную голосувати "за". Оскільки відхилена вона була  за процедурних причина, а не за ідеологічних.

 

12:50:17

За-160

Рішення не прийнято.

Наступна – 16-а , народний депутат Семинуха. 16-а, не наполягає.

Колеги, у нас лишилося дві поправки. Я тому дуже  прошу ще раз запросити всіх народних депутатів у зал через кілька хвилин ми перейдемо до  прийняття рішення. І я прошу  голів фракцій змобілізувати депутатів для участі в засіданні.

Отже, 17  поправка, Семенуха наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:50:56

СЕМЕНУХА Р.С.

Дякую. Семенуха Роман, фракція "Об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги! Хочу привернути вашу увагу до ще однієї потенційної проблеми, яку, прийнявши в такому вигляді, новий закон може створити. Мова йде про те, що в "Перехідних положеннях" так чітко і не врегульовано, а що саме буде відбуватися сьогодні вже з завезеними книгами, розповсюдженими на  територію України.

Безумовно, сьогодні на книжних полицях ми можемо побачити неймовірну кількість книг відверто антиукраїнського змісту проросійського характеру. І беззаперечно цей  закон частково вирішує цю проблему, але є книги зовсім іншого характеру. Наприклад, дитяча література, художня література, наукова, технічна, література світових авторів, яка  перекладена російською  мовою, виготовлена і завезена в Україну. Банально, книга Гоголя, яка виготовлена в Росії і імпортована до України, щодо таких от  видань, зовсім, не передбачено чітко порядок. А це може створити тиск на бізнес, це може, взагалі, привести до  колапсу на певний період в індустрії. Тому прошу Кабінет Міністрів почути це і врегулювати, щоб, боронь Боже,    це призвело до тиску на бізнес. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, пані Вікторія.

 

12:52:07

СЮМАР В.П.

Абсолютно правий тут депутат Семенуха і саме тому ми, до речі, відхилили вашу поправку. Даруйте, щоб у місячний термін були  підготовлені відповідні акти, а залишили термін три місяці, тому що, дійсно, багато видавців вже завезли ці книжки і займатися або вони будуть їх палити, або що вони з ними  будуть робити чи як їх забирати в них. Це теж незрозуміло. Це можна тільки актами Кабміну, тому ми їм  лишили три місяці, відхиливши вашу поправку. Правильно. Але для того, щоб ці процедури впровадити, все-таки термін – місяць, ми розуміємо, що при  наявності свят новорічних він достатньо малий. Тому ми залишили три місяці.

Фактично, колеги, ми  прийшли… пройшли всі поправки, і ми ідеологічно, я думаю, з авторами усіх поправок ми згодні, як і з Юрієм Левченком, так і з паном Семенухою. Я тільки  дуже прошу зараз лідерів фракцій, щоб ми за політичними пристрастями  і оцими, оцими…  що ми тут обговорювали в першій половині дня – "чертами, колоколами, церквями" – не пропустили надзвичайно важливий закон, який буде мати дуже практичне застосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

СЮМАР В.П. … який буде стосуватися кожного з нас і який, в першу чергу, буде стосуватися наших дітей.

Давайте сьогодні подбаємо про  українську книжку, тому що це не тільки заборона продукції з держави-агресора, це, насправді, підтримка і української книжки, в першу чергу. Дуже прошу повернутися до залу зараз і не провалити цей закон. Це друге читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте, 17-а поправка, на голосуванні? Пане Семенухо! Пане Семенухо, поговоріть зі мною.

Дякую, на 17-й  не наполягаєте.

На 18-й поправці?  Не наполягають.

Дякую.

Ми обговорили всі поправки, обговорення завершено.

Шановні колеги, я вам даю ще хвилину. Віце-прем'єр-міністра України, автора законопроекту В'ячеслава Анатолійовича Кириленкові. Будь ласка, одна хвилина. Включіть мікрофон.

І, перепрошую, і за хвилину ми переходимо до голосування. Я прошу усіх зайти в зал і приготуватися до прийняття рішення. І прошу усіх запросити в зал.

Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович.

 

12:54:28

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Це – урядовий законопроект, ми його вносили декілька місяців тому, ви його ухвалили у першому читанні, ми дуже плідно попрацювали із профільним комітетом на чолі із Вікторією Сюмар. Всі конструктивні пропозиції враховані, ну, в межах тих дискусій, які мали місце на профільному комітеті. І тому від імені уряду я звертаюся до вас із проханням підтримати цей законопроект, бо він важливий з декількох причин. По-перше, він захищає український книжковий ринок. По-друге, він відсікає всю путінську пропагандистську літературу, яка дотепер вільно заходить на наш український книжковий ринок. По-третє, закон стосується тільки країни-агресора, тобто Російської Федерації. По-четверте, він має тимчасову дію, будуть нормалізовані колись стосунки, відновлена територіальна цілісність, тоді і необхідність у такому законі, можливо, відпаде. По-п'яте, надання дозволів буде відбуватися швидко і демократично. Експертна комісія буде...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Експертна комісія, яка буде створена при відповідному центральному органі виконавчої влади, буде мати лише 10 днів на надання дозволу. Дозвіл цей суб'єктам підприємницької діяльності буде надаватися безоплатно. Ну, і, безумовно, для путінських пропагандистів і їхніх прихильників в Україні наперед скажу, цей закон не має жодного стосунку до російськомовної книги, яка видається  в Україні. Він стосується лише книг...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, хочу наголосити, що цей закон сфери безпеки, сфери інформаційної безпеки, яка, на моє глибоке переконання, є для України в час агресії російської не менш важлива, як безпека мілітарна. Я тому прошу всіх народних депутатів з великою відповідальністю підійти до цього голосування. Це не просто підтримка української книги, це спосіб унеможливити інформаційні атаки агресора на українців, на наших громадян. Тому це питання є надвисокої ваги. Я закликаю усіх, хто знаходиться за межами залу, зараз зайти в зал і приготуватися до голосування.

Наголошую, я буду  ставити на повернення, сподіваючись, що голосів будуть достатньо для прийняття рішення. Тому я прошу зайти всіх в зал, зайняти робочі місця. Одна хвилина, Вікторія Сюмар, і переходимо до прийняття рішення. Включіть мікрофон. Одна хвилина, Вікторія Сюмар.

 

12:57:22

СЮМАР В.П.

От я щойно побачила, що навіть деякі лідери фракції не всі є тут. Це, дійсно, важливий законопроект. Колеги, Сергій Рудик щойно вийшов, людина зі "Свободи", з зали. Ну, не можна виходити в такий момент з зали, коли треба заходити. Андрій Іванчук, я дуже прошу, щоб і фракція "Народного фронту" так само була змобілізована. Олександр Шевченко, ви ж люди з Надвірної, з Коломиї! Ну, я прошу вас, ну, підтримайте українську книжку зрештою! Колеги, дуже прошу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, переходимо до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту (№ 5114) за пропозицією комітету в другому читанні та в цілому. Я прошу усіх зайняти робочі місця. Я прошу проголосувати. І я прошу підтримати цей закон як захист інформаційної безпеки нашої країни. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Підтримаємо українську мову і українську безпеку.

 

12:59:25

За-217

217 –"за".

Будемо дочікуватись. Будь ласка. Будь ласка, заходимо в зал. Було згадане прізвище Рудик. Одна хвилина репліка. І я прошу запрошувати депутатів в зал, зараз я поставлю пропозицію повернутись до розгляду даного питання.

Будь ласка, Рудик, одна хвилина.

 

12:59:43

РУДИК С.Я.

Шановні колеги! Сергій Рудик, народний депутат, смілянський виборчий округ, "Блок Петра Порошенка". Я "за" всіма руками і щойно за це голосував. Тому прошу коректніше ставитися до народних депутатів. Я завжди був за такі речі – за стимулювання українського книговидання, завжди був проти засилення нашого простору російськомовними і іншоіноземними речами, які підривають безпеку нашої держави. Прошу уважніше ставитись до виконання функцій спікера. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я нагадаю вам, що ваше ім'я було згадано в ході дискусії. І було згадано з закликом зайти в зал, з закликом зайти в зал, як і інших народних депутатів. І зараз зачитаю вам по фракціях: "Блок Петра Порошенка" – 91, "Народний фронт" – 61, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 19, "Батьківщина" – 11, Радикальна партія – 11, "Партія "Відродження" – 1, "Воля народу" – 1, позафракційні – 22.

Колеги, я сподіваюсь, всі розуміють важливість даного питання. Запросили депутатів в зал. Зараз я поставлю на голосування на повернення. І я дуже прошу зайти в зал усіх народних депутатів. Зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Я розраховую, що більше голосів кожна фракція дасть, аніж зараз ми бачимо на табло. Колеги, прошу приготуватись до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту № 5114 на повернення. Прошу уважно, колеги, проголосувати. Прошу підтримати питання інформаційної безпеки. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

Будь ласка, уважно! Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

13:01:55

За-221

Бракує п'ять голосів. А я буду чекати п'ять голосів.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дайте репліку!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз дам репліку, дам репліку, добре. Колеги, увага! По-перше, запрошую всіх зайти в зал, голів фракцій змобілізувати. Зараз у зв'язку з тим, що ми ще хвилину-дві почекаємо, є дві вимоги репліки. І я надам Савченко, Кривенко по одній хвилині. Спочатку Савченко хвилина. Потім Кривенко одна хвилина. І Лозовой одна хвилина. Так, і Ляшко. Три репліки по хвилині, поки збирають депутатів. А я в той час звертаюсь до голів фракцій подзвонити, запросити депутатів в зал і, будь ласка, Надія Савченко, 1 хвилина.

 

13:02:36

САВЧЕНКО Н.В.

Крім заклику до народних депутатів, зайдіть в зал, потрібно проголосувати, почуйте врешті-решт!

Я хочу звернутися до "Опоблоку". Зрозумійте: не йдеться мова про класичну російську літературу, яку з України ніхто не витіснить, так як і з усього світу. Ми читали і будемо читати Булгакова, Тургенєва, Толстого, вони залишаються на полицях бібліотеках. Йдеться мова про пропаганду. Це не книжки, це не література. Це сміття в голові людей. Вони забивають цим сміттям голови росіянам і забивають їх зараз українцям в Криму, на Донбасі і хочуть забивати їх в Києві, в Тернополі, у Львові.

Давайте проголосуємо за цей закон, тому що він не забороняє видавництво російською мовою, це не приниження російської мови, у нас можуть видаватися російськомовні книжки в Україні, хороші, толкові, розумного змісту. Він забороняє загажувати наші книжкові ринки лайном те, яке зараз везеться з Росії. Закон виписаний толково, він захищає як виробника, так і нашу українську гідність. Проголосуйте, будь ласка, за цей закон, "Опоблок".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кривенко, 1 хвилина. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:03:47

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, заступник голови "Народного руху" України. Шановні колеги, в Росії книговидання стимулюється, стимулюється через правильні механізми, які нам теж треба використовувати в нашій країні. Росія обмежує десятки наших товарних позицій, обмежує наш транзит, ми не можемо навіть проїхати, наші ринки на Казахстан і далі на схід.

Тому, я вважаю, що дуже вірною була поправка колеги Левченка, 2 поправка. Я прошу до неї повернутися, щоб взагалі заборонити ввезення друкованої літератури з Російської Федерації. Це позиція Народного Руху України.

І нам вкрай важливо, щоб наші книговидання, наші друкарні розвивалися. це робочі місця в Україні. Ці книги будуть друкуватися, навіть можуть бути видавництва походженням і реєстрації з Російської Федерації. Але, щоб друкувалися вони на українських типографіях, на українських друкарнях, сплачували податки в український бюджет.

Тому, колеги, закликаю всіх, у нас зараз уже фактично є явка. Проголосувати законопроект з урахуванням поправки номер 2…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остання репліка, 1 хвилина Ляшко і переходимо до голосування. Будь ласка, лаконічно Лозовий. Лозовий, 1 хвилина і прошу всіх зайняти робочі місця. Будь ласка, лаконічно.

 

13:05:07

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія ляшка. Держава, яка не дбає про вітчизняне книговидавництво, про захист свого інформаційного простору книг, зокрема від інформаційної агресії, потім ця держава платить дуже дорогою ціною. Я абсолютно певен, що для будь-якої думаючої людини у цьому залі не треба пояснювати, що цей закон потрібен. І, шановні колеги, витягуйте з кулуарів, з буфетів, ще Бог зна звідки, щоб люди проголосували за цей закон.

Але зараз ми є свідками певної медійної маніпуляції: нібито одна людина з фракції Радикальної партії не голосує за цей закон. Тому що якимось чином Апарат Верховної Ради фіксує ніби як членом нашої фракції куплену Онощенко біглим "тушку" Артема Вітка, який сидить у секторі БПП, який писав заяву про вихід з фракції Радикальної партії, і ганьбиться ім'я нашої команди тим, що згадують цю політичну проститутку. Андрій Володимирович, будь ласка, дайте команду, щоб це прибрали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу уважно зайти в зал, зайняти робочі місця, нам не вистачало 5 голосів. Приготувались, так, я можу ставити? Будь ласка, колеги, уважно. Я бачу зайшла достатня кількість депутатів. Я ставлю… Будь ласка, займіть робочі місця.

Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за проект Закону 5114 про обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

13:07:09

За-234

Рішення прийнято.

І ми переходимо до прийняття рішення, ми повернулись. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної продукції антиукраїнського змісту (№5114) в другому читанні та в цілому, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати,   будь ласка, голосуємо колеги. Прошу зайняти робочі  місця.

 

13:07:50

За-237

Закон прийнятий.

Вітаю  комітет, вітаю уряд. Це важливий закон з питань інформаційної безпеки і дуже важливо, що Верховна Рада змогла його  прийняти.

Колеги, переходимо до питань бюджету. Важливі питання, без яких  буде неможливо сформувати повноцінно бюджет до другого читання – це законопроекти 5368 і 5369.

Переходимо до першого законопроекту 5368. І я прошу  підтримати пропозицію  розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати.  Будь ласка, розгляд за скороченою процедурою,  будь ласка, голосуємо.

 

13:08:47

За-161

І я запрошую до доповіді міністра фінансів…

Я запрошую спочатку голову Комітету з питань податкової та  митної політики. 

Прийшов міністр, запрошую до доповіді міністра фінансів Данилюка Олександра Олександровича.  Будь ласка, у вас 3 хвилини для доповіді. 

 

13:09:39

ДАНИЛЮК О.О.

Вітаю всіх! Шановний пане Голово, шановні  народні  депутати! Багато хто у цій залі заявляв про готовність сприяти розвитку бізнесу.

Абсолютна більшість декларувала намір зменшити корупцію. У переддень Міжнародного дня боротьби з корупцією у вас є нагода підтвердити ці заяви вашим виборцям та всьому бізнесу, який працює в Україні. Антикорупційний законопроект 5368 – це не косметична реформа, це вирішення основних проблем бізнесу і це є твердження самого бізнесу. Всі основні бізнес-асоціації, бізнес-обмудсмен та громадські експерти неодноразово публічно висловлювали підтримку законопроекту, це безпрецедентний випадок. Антикорупційний законопроект – це фундамент реформи ДФС. Законопроект позбавляє ДФС основних інструментів для системної корупції та зменшує тиск на бізнес, він значно спрощує адміністрування податків та робить його більш прозорим, тепер вести бізнес та платити податки стане легше. Це результат місяців спільної роботи бізнесу, громадських експертів, профільного комітету Верховної Ради та Міністерства фінансів, цей законопроект підтриманий урядом та Нацрадою реформ. Зараз питання за вами – питання за парламентом. Бізнес повірив, що влада готова змінюватися і бути відкритою, не втратити шанс підтримати цю довіру.

Коротко про зміни. В частині адміністрування. Перше – це бази даних, це один із головних інструментів для корупції. Наразі не існує зовнішнього контролю чи моніторингу за базами даних, ми пропонуємо контроль з боку третьої сторони, Мінфін адмініструватиме бази даних ДФС, маніпуляції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину. Скільки треба часу? Давайте дві хвилини завершити міністру.

 

ДАНИЛЮК О.О. Ми вводимо повноцінний кабінет платника податків, платник зменшить походи до податкової, зменшиться людський фактор, тим самим скоротяться можливості для корупції. Буде запроваджено єдиний реєстр податкових консультацій на сайті ДФС.

Податок на прибуток. Ми запроваджуємо податкові канікули для малого бізнесу, малим підприємствам не треба буде сплачувати податки впродовж 5 років. Податок на додану вартість. Велика проблема, яку ми зараз маємо, це відшкодування ПДВ. Тому законопроект 5368 передбачає запровадження єдиного публічного реєстру замість двох. Ми удосконалюємо систему електронного адміністрування ПДВ, ми даємо можливість розморозити кошти платників  податку на рахунках в цій системі. Тепер відшкодування ПДВ буде справді повністю автоматичним.

Ми спрощуємо ведення бізнесу для приватних підприємців на загальній системі з річним обсягом доходів до 4 тисяч розмірів МЗП – це зміна в частині ПДФО.

Чи достатніми є ці зміни, щоб зробити Україну новим Сінгапуром? Навряд. Але цього достатньо для того, щоб навести суттєвий удар в системній корупції в системі адміністрування податків та створити нормальні умови для розвитку бізнесу. З цим погоджуються всі основні 15 асоціацій, бізнес асоціацій, це є Американська торгівельна палата, Європейська бізнес асоціація і так далі, національні також. Весь бізнес чекає на цей закон та підтримує його, прошу і вас підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександр Олександрович, за доповідь ґрунтовну, змістовну. А зараз запрошую до співдоповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну, будь ласка.

 

13:13:48

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги, проведення вдалої податкової реформи є одним із основних завдань парламенту нашого скликання та уряду. Ми повинні зробити податкову систему простою, нейтральною, не упередженою, справедливою, комплексною, ефективною, передбачуваною. Спільно з вами, шановні колеги,  ми внесли наприкінці 2015 року на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Податкового кодексу Україні (реєстраційний номер 3357) метою якого є побудова в Україні ліберальної, сучасної податкової реформи. Наразі перед нами стоїть практичне завдання щодо прийняття поданого урядом проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні (реєстраційний номер 5368). В цей проект при його опрацюванні, в тому числі за участю народних депутатів України, частково увійшли і пропозиції  законопроекту про податкову лібералізацію. Не маючи наміру повторити все, що говорив доповідач хочу наголосити, що загалом в цьому законопроекті  велика кількість передбачається норм щодо спрощення податкового адміністрування.

Прийняття та реалізація законопроекту сприятиме спрощенню умов ведення бізнесу, зменшенню корупційних схем та проявів при адмініструванні податків і зборів, усунення неузгодженостей, створенню сприятливого податкового  середовища.

За наслідками проведених у комітеті робочих груп напрацьовані пропозиції, які направлені на комплексне вирішення питань узгодження запропонованих законодавчих новацій. Був проведений величезний обсяг роботи та за наслідками достатньо складних і бурхливих дискусій ми вийшли на компромісний та узгоджений варіант додаткових пропозицій. Ці  пропозиції потребують  включення  до редакцій законопроекту та врахування. Пропозиції, а також таблиця вами вам, шановні колеги, роздані розміщені на офіційному сайті парламенту. Пропозиції стосуються широкого кола податкових норм, при необхідності я можу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви знаєте це важливе питання, тому з вашого дозволу я додам голові комітету ще 2 хвилини для доповіді. Немає заперечень? Немає.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Пропозиції стосуються широкого кола податкових норм при необхідності я можу надати пояснення.

Крім того, прошу з голосу для стенограми додати ще деякі  уточнення, які треба врахувати  у редакції проекту.

Пропозиція перша. Для унеможливлення необґрунтованого росту штрафів у зв'язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати в пункті 15  пропозицій комітету щодо змін до статті 120 слова "мінімальної заробітної плати, встановленої" замінити словами "прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого".

Для взаємоузгодження норм підпунктів 167.5.1. і 167.5.2. пункт 20 пропозицій комітету щодо змін статті 165 доповнити новим підпунктом у пункті 167.5.1. слова "у вигляді дивідендів по акціях та/або" замінити слово "по".

Третє. Для технічного уточнення норми в абзаці третьому  підпункту три пункту 27 пропозицій комітету щодо змін до пункту 201.16. слова "реєстрація податкової накладної/розрахунку корегування в Єдиному реєстрі податкових накладних у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, може бути  зупинена у разі відсутності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків" замінити словами "реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/ розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків".

Четверте. З метою комплексного врегулювання державної  підтримки дитячих та спортивних закладів в частині звільнення від податку на майно та земельного податку у підпункті 29 пропозицій комітету перше речення абзацу третього викласти в такій редакції: "Об'єкти нежитлової нерухомості  державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Дайте можливість завершити голові комітету.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  У пункті 30 пропозицій комітету щодо внесення змін до статті 282, абзац третій, викласти в такій редакції: "Державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій".

П'яте. Задля технічного уточнення в абзаці шостому пункту 31 пропозицій комітету щодо змін до підпункту 288.5.4, слова "що набули відповідного статусу на підставі рішення Кабінету Міністрів України" замінити словами "перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України".

Шосте. В абзаці тридцять другому підпункту 5 пункту 32 пропозицій комітету щодо змін до підрозділу 10 розділу 20 "Перехідні положення" слова "провадять або… " виключити.

Сьоме. В пункті 38.1 підрозділу 10 "Інші перехідні положення" провести техніко-юридичне опрацювання визначення територій, щодо яких стосуються, по суті, дані пропозиції комітету.

Доповнити пункт 38.11 реченням наступного змісту: "У податкових періодах, зазначених у повідомленні, не може бути переглянуто у бік збільшення суми податкових зобов'язань з податків і зборів, задекларованих у податкових деклараціях за вказані податкові звітні періоди, у бік збільшення суми від'ємного значення об'єкту оподаткування податком на прибуток, задекларованих у податкових деклараціях розрахунках за вказані податкові звітні періоди, у бік збільшення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість, заявленої у податкових деклараціях за вказані звітні періоди.

Комітет на своєму засіданні прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестклимату в Україні) (реєстраційний номер 5368) прийняти за основу та у цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету. Прошу це рішення підтримати з урахуванням висловлених мною з голосу додаткових уточнень. У разі прийняття прошу надати доручення комітету та Головному юридичному управлінню провести техніко-юридичне опрацювання прийнятого тексту закону.

Шановні колеги, я дуже прошу прийняти участь в голосуванні. І які ваші будуть пропозиції, все буде добре – сьогодні треба проголосувати цей законопроект, бо він надважливий для нашої країни. Це, мабуть, ми вперше  зробимо такий податкові зміни, які зрушать з місця взагалі податкові відносини між платником і контролюючим органом. Зверніть увагу, там  є деякі пункти, які, можливо, не зовсім влаштовують, поняття там "блокування податкових накладних". Але всі широкі дискусії в податковому комітеті привели до того, що ми найшли компромісне рішення. І я думаю, що це єдиний шанс зберегти всі надходження в бюджет, не дати можливості створювати фіктивний ПДВ, не дати можливості і далі мордувати підприємства за те, що у них в ланцюгу є фіктивний так званий податковий кредит.

Тому, шановні колеги, з великою відповідальністю перед вами, з великою відповідальністю весь наш податковий комітет просимо вас проголосувати і прийняти таке відповідальне рішення. Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Купрієнко Олег Васильович, будь ласка. Передає Олегові Ляшкові. Передаю.

 

13:22:29

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, я думаю, для кожного з вас має бути очевидна одна проста істина: економічний ріст, нові робочі місця, подолання безробіття – це те завдання і мета, до якої має прагнути кожен, хто сидить в цьому парламенті. Це політика і програма Радикальної партії. Кожен українець повинен мати роботу, достойну зарплату, достойну пенсію і можливість годувати своїх дітей. Лише політика економічного націоналізму, політика підтримки національного виробника, незалежно від галузей: чи це славні шахтарі, чи славні металурги, чи працелюбні фермери, чи лікарні, чи вчителі, чи будівельники, чи будь-яка інша категорія працівників, - кожен з них має вранці з упевненістю йти, знаючи, що в нього є робота, можливість заробити собі, і вечором з радісним настроєм і обличчям повертатися додому. І коли цей чоловік, мужній, роботящий, чи жінка, повертається додому, щоб у них у кишені були гроші, гроші, щоб вони могли піти в магазин, купити дітям конфети, купити все необхідне, а щоб пенсіонери могли піти в аптеку і купити собі ліки від тиску і від головної болі, коли вони бачать, що відбувається в нашій рідній країні.

Тому мета Радикальної партії – економічне зростання, створення нових робочих місць, подолання безробіття українців. І ми зробимо все для того, щоб реалізувати цю мету, для того, щоб кожен українець мав роботу, зарплату і світле майбутнє, пов'язане з Радикальною партією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Блоку Петра Порошенка" Кишкар передає слово Анатолію Матвієнкові. Будь ласка.

 

13:24:52

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги! Життя вимагає від нас суттєво думати не тільки за тим, як тратити гроші, а як нам в бюджет їх якомога більше збирати. Бо потратити  можна тільки те, що ми заробляємо.

Тому наша фракція палко підтримує прийняття цього законопроекту за основу і в першому читанні з поправками Южаніної Ніни Петрівни, яка їх задекларувала. Більше того, ми розуміємо, що це лише перший крок до лібералізації податкового законодавства, яке зніме й податкове навантаження. Яке встановить прозорі правила адміністрування податків. І нам потрібно розуміти, чи нам потрібна не доля податку, а сума податків і збільшити надходження в бюджет.

Тому ми пропонуємо підтримати цей законопроект. Але у мене до вас є, Андрій Володимирович, ще одне запитання. Пане спікеру, оскільки це стосується питання бюджету, ми голосували позавчора законопроект 5131. Голосували за поданням комітету з узгодженням позицій комітету, які були узгоджені з урядом. На превеликий жаль, в стенограмі, коли ви ставили, ви, ну, нечітко сформулювали.

Тому ми хотіли, щоб і під стенограму ви сформулювали, що ми прийняли законопроект 5131 в редакції комітету, який узгоджений був, в першому читанні, який був узгоджений з урядом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Анатолій, голова комітету, доповідаючи, зазначив, що пропонується поставити в редакції комітету. І я для стенограми можу повторити. Що 6 грудня за наслідками розгляду законопроекту 5131 на голосування ставилась пропозиція про прийняття його за основу, з урахуванням висновку комітету та підготовкою такого законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.

Так було проголосовано. І так було сказано, з пропозиціями комітету. Так було озвучено головою комітету.

Соболєв Єгор від фракції "Самопоміч", будь ласка.

 

13:27:11

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Ми голосуємо зараз за зміни в Податковий кодекс, над якими ми справді дуже довго працювали. І більшість положень законопроекту депутатського, якого ви є співавторами, 3357, увійшла саме в цей урядовий законопроект. 

Сьогодні колеги мене питають, що хорошого є для бізнесу в цьому законопроекті. Я хочу, щоб ви зараз всі уважно послухали. Це і запровадження повноцінного електронного кабінету платника податків, коли весь контакт підприємця з податковою буде обмежений електронним спілкуванням і можливістю будь-які довідки отримати із свого комп'ютера, а не стояти в чергах до податкових інспекцій. Це і відкритий реєстр заяв про розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу. Це є, дійсно, крок до прозорості, коли кожен з нас зможе побачити, чому "Укрнафті" чи підприємствам Онищенка надано відстрочка податкового боргу, а звичайне підприємство вже все в боргах і в податковій заставі.

Це і інші речі. Наприклад, це перенесення контрольно-перевірочного рівня з районних інспекцій на рівень обласних. Тобто районні податківці перестануть ходити і тероризувати бізнес своїми перевірками. Якщо фіскальна служба – це служба, вона займеться служінням людям і сервісним обслуговуванням. Підприємцям на загальній системі, дійсно, надано право відображати пов'язані з господарською діяльністю витрати: це і податки, це ЄСВ, це і ліцензії.

По ПДВ. Це нарешті запровадження Єдиного реєстру публічного заявок відшкодування ПДВ з єдиним принципом – хронологія відшкодування. Це і інші речі, які там закладені.

Але з урахуванням браку часу я хочу зазначити позицію нашої фракції. Ми готові підтримати цей законопроект, але ми вимагаємо, щоб в розділі, в пункті 38 там, де йдеться про регулювання питання оподаткування в зоні АТО, було правильно юридично сформульовано визначення "окупованих територій", а саме, щоб була прив'язка до Постанови Верховної Ради України про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями. З урахуванням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Саме з урахуванням того, що під стенограму зафіксувати, що формулювання "окупованих територій" буде прив'язане з посиланням на постанову Верховної Ради, за яку ми з вами свого часу проголосували, ми готові підтримати цей законопроект. Тому що це, дійсно, перший крок до реформи, він без зниження ставок, але принаймні це обмеження повноважень фіскальної служби і перші кроки до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Опозиційного блоку" Нечаєв Олександр Ігорович передає Долженкову.

 

13:29:59

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, без перебільшення можу сказати, що вказаний законопроект є дійсно достатньо кардинальним кроком в напрямку реформування податкової галузі нашої країни. Мабуть, після прийняття Податкового кодексу України це другий крок, який ми тут… долучаємося до цього кроку, приймаючи зазначений законопроект.

Фракція "Опозиційний блок" приймала активну участь в розробці як законопроекту 3357, так і 5368, який зараз буде голосуватися.

Фракція "Опозиційний блок" також підтримує ідею створення Сервісної податкової служби, яка на нижчих щаблях буде позбавлена функцій проведення податкових перевірок.

Фракція "Опозиційний блок" підтримує ідею ліквідації Податкової міліції.

Фракція "Опозиційний блок" підтримує ідею неможливості дострокового розірвання договору про визнання податкової звітності в електронній формі, тим самим, звужуючи зловживання та повноважень з боку контролюючих органів.

Фракція "Опозиційний блок", звичайно, буде підтримувати ідею захисту податкового кредиту, який підтверджений податковою накладною і зареєстрований в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Ми за ідею створення електронного кабінету платників податків. Ми за створення звуженої сфери здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням. І, звичайно, ми за врегулювання питань, які виникають в зоні проведення антитерористичної операції щодо підтримки тих підприємств, які змінили свою юридичну адресу на іншу територію України.

Звичайно, ми підтримуємо ідею створення Єдиного казначейського рахунку. Це обов'язок Кабінету Міністрів України спростити процедуру сплати податкових зобов'язань щодо податків-зборів. А також підтримуємо ідею виведеного капіталу, тим самим, зменшуючи податкове навантаження на платників податків.

Шановні колеги, без перебільшення можу сказати, що там дуже багато прогресивних ідей, які необхідно підтримувати зараз і голосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ще не всі фракції виступили, багато є бажаючих виступити. Я дам, але максимально обмежте. Зараз від "Батьківщини" Соболєв Сергій, будь ласка.

 

13:32:19

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Я зараз назву  п'ять причин по яких за цей закон неможна голосувати. Дуже красива назва закону, міністр фінансів, я прихиляю голову і голова комітету. Але давайте почнемо з першого. Скажіть, будь ласка, а по якій  ставці у  нас наймані працівники оподатковуються? Якщо все разом беремо – майже  40 відсотків. А по якій ставці у нас  оподатковуються далі дивіденди? Ви вирішили подарунок зробити:  половина ПДФО – 9 відсотків. Так для кого ви   робите цей подарунок, для мільйонерів і мільярдерів? Не вийде.

Друге. Скажіть, будь ласка,  яким чином ви врегульовуєте питання тих, хто спекулює на зовнішньому ринку облігаціями внутрішньої позички, ті, хто їх скуповує на вторинному ринку, вони будуть мати право без податків їх пред'явити державі  Україна. Ви це хочете робити?

Третє. Скажіть,  будь ласка, навіщо ви робите в цьому законі, під дуже красивою назвою, фактично ситуацію, коли ви збільшуєте для села, по-перше, ПДВ, яке тепер вони будуть в  повному об'ємі, протягнутою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. Відшкодовувати. І по-друге, збільшуєте земельну плату ще вдвічі? Тому я вважаю,  не там ви шукаєте доходи.

Коли міністром фінансів був Пизеник, він одразу пропонував  ситуацію як знаходити доходи не у тих, хто не може  сплачувати, а у тих, хто реально ховає ці доходи.

Тому наша фракція за це не буде голосувати. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Бачу, так.  Будь ласка, Віктор Пинзеник, 1 хвилина.

Колеги, давайте відразу домовимося: Пинзеник, від позафракційних Левченко, Журжій, Кобцев. Колеги, це достатньо буде. Ні?  Ні. Добре. І вам дам слово. П’ять виступів і все, колеги. Це вичерпний перелік: по одній хвилині – отих п’ять чоловік. Я дуже вас прошу. Добре? Більше, ми не надаємо.

Будь ласка, пане Віктор.

 

13:34:21

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! А що ми зараз  розглядаємо? Уряд вніс проект Закону  5368, нам роздали інші матеріали,        нам роздали документ з порівняльною таблицею на 75 сторінок. А хіба перше читання цього закону відбулось?  

Хто позбавив, хто порушив закон, хто позбавив депутатів права внести правки? На якій підставі комітет вніс порівняльну таблицю на 75 сторінок? Це формальна сторона справи, яку я хочу підняти.

Але що мене найбільше обурює і насторожує? В цьому законі з'явилася норма, яка дозволяє на Україні декому відкривати магазини, які працюють без ПДВ, всі продають з ПДВ, а є обрані, які в режимі, так званих, митних зон дозволено продавати продукцію фізичним особам без ПДВ. Невже ми не розуміємо про що йде мова? Мова йде, я не можу зрозуміти, як на цьому фоні одним скасовується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Одним скасовують податки і пільги, зокрема, у села, а тут вводиться можливість для монопольного збагачення.

Група народних депутатів підписала листа до Голови Верховної Ради, ми вимагаємо, щоб ставився за основу проект закону уряду без правок, який вніс на 75 сторінок комітет, тільки за основу в редакції уряду, а не комітету. Я наполягаю на дотриманні норм Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одна хвилина, Левченко, потім – Журжій, Левченко, одна хвилина.

 

13:36:04

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я хотів би повністю підтримати те, що було сказано паном Сергієм Соболєвим і паном Пинзеником, абсолютно правильні були речі сказані щодо цього законопроекту. І я звертаюся зараз офіційно до головуючого, щоб він поставив на голосування виключно той проект, який був офіційно розданий і знаходиться на сайті Верховної Ради, як це передбачено Регламентом, без будь-яких таблиць величезних.

А по-друге, я звертаю увагу всього залу, що під дуже гарними словами, які є в цьому законопроекті, там справді є багато прогресивних норм, я з цим погоджуюся, але якимось чином вчергове закралася дуже маленька проблемка, а саме полегшення механізмів транспортного ціноутворення, де піднімається рівень контрольованих операцій і ви робите ще легшим процес виведення грошей з України  в офшорні зони, ще легше ніж воно є зараз. Воно зараз не контролюється, а ви ще більше полегшуєте, от якось це дивно закралося в цей дуже прогресивний законопроект. З такими речами за нього голосувати не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Журжій одна хвилина, будь ласка. Приготуватися Кобцев, приготуватися Кобцев, потім – Курячий.

Будь ласка, одна хвилина Журжій.

 

13:37:18

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, доброго дня. Багато сказано добрих слів про цей законопроект – це дійсно важлива інституційна реформа фіскальної служби. Але скажіть, будь ласка,  хто її буде впроваджувати? Насіров? Білан? Які зловживають зі відшкодуванням ПДВ, які вимивають гроші з бізнесу, які десятками людей в масках заходять до міжнародних інвесторів, а потім виходять і кажуть, вибачте, ми просто так зайшли взяти трошки документів. Ці люди не зможуть впровадити реформу.

Два місяці тому фракції "Самопоміч" звернулася до Прем'єр-міністра з вимогою відставки Насірова і його заступників. Через два місяці жодної реакції. Міністерство фінансів, за моєю інформацією, надало уряду пропозиції щодо… звинувачення є неспростовними, просимо службове розслідування. Уряд не спромігся цього зробити.

Тому, у мене є до вас прохання, якщо ви дійсно захищаєте український бізнес, ми підготували постанову Верховної Ради про визнання роботи голови Фіскальної служби та його заступників незадовільною та звільнення з займаних посад. Прохання, хто дійсно захищає бізнес, підписати її і щоб ми висловили позицію Верховної Ради з цього питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд завершити, по закону.

 

ЖУРЖІЙ А.В. Тому що люди, які не мають права, не мають совісті, не мають цінностей для того, щоб захищати український бізнес, мають піти з цієї посади.

Ми запустили платформу "Stop-bastards.com", на яку кожен  підприємець може звернутися і подати свої докази стосовно зловживань податкової і ми готові на них реагувати. За нашими зверненнями на сьогоднішній день порушено чотири кримінальні провадження щодо пана Насірова. Будь ласка, ми маємо звільнити бізнес від цього ярма і, дійсно, провести інституційну реформу. Тому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кобцев Михайло Валентинович, з місця, включіть мікрофон.

 

13:39:10

КОБЦЕВ М.В.

Уважаемые коллеги, я призываю вас голосовать за этот закон, комитет совместно с представителями Министерства финансов две недели очень активно над ним работал. И проголосовать за  него за основу и так как мы обсуждали и в целом, стоит хотя бы только из-за того, что базы данных передаются от всеми не любимой ДФС к Министерству финансов. Только из-за того, что вводятся серьезные прогрессивные нормы, с которыми можем бороться с этим вкрай обнаглевшим  "обналом". В конце концов, мы должны, с одной стороны, освободить бизнес, с другой стороны, дать нормальную конкуренцию, и дать нормально платить налогам в наш бюджет и поднимать и  обороноспособность, и зарплату учителям, пенсионерам  и прочее. Прошу вас голосовать за него. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Курячий Максим Павлович, будь ласка.

 

13:40:07

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Я розумію, що в цій залі знаходяться такі депутати, для яких чим гірше становище в країні, тим краще для їх  рейтингів. Ганьба таким горе-політиканам!

Шановні друзі! Я хочу з великою відповідальністю сказати, що  даний законопроект – це передумова  рецепта  українського економічного чуда. Даний законопроект покликаний для того, щоб вивести 50 відсотків економіки, яка сьогодні перебуває в тіні, на чисту воду. Цей закон чекає бізнес: середній,  малий. Цей закон чекає українське суспільство. Даним законопроектом надаються можливості скасувати можливі зловживання і  розхищення державних податків, таких як податок на додану вартість. І я розумію, що ті народні депутати, які зараз піклуються нібито про якийсь податковий тиск, вони просто-на-просто виступають за збереження цих важливих  розкрадань.

Друзі, майте совість! Хватить грабувати державу!

Шановні колеги! Той, хто  не голосує за цей законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

13:40:13

КУРЯЧИЙ М.П.

Хто не голосує за  цей законопроект, той продовжує мріяти наживатися на народному майні.

Досить! Майте совість! Голосуємо "за" з пропозиціями комітету. Цього проекту чекають бізнес, суспільство, від  цього залежить економічне українське чудово. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, через хвилинку ми  перейдемо до прийняття рішення. Тому я прошу  запросити в зал усіх народних депутатів і  Апарат Верховної Ради і також голів фракцій  запросити усіх депутатів у залі.

Зараз одна хвилина  голові Комітету з питань податкової та митної політики Южаніній Ніні Петрівні і переходимо   до прийняття рішення.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:42:17

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! Шановні члени фракції "Батьківщина",    з великою повагою до вас. Але багато ваших норм і ініціатив, які були подані в окремих законопроектах, враховані в цьому законопроекті. Це по-перше. Це стосується всіх фракцій. Я вперше зробила зведені наші думки в один законопроект.

Щодо питання щодо зниженої ставки по  дивідендам, я знаю, що ви опікувалися завжди цим питанням. Поясню вам. Протягом  2015-2016 року в бюджет України надійшло ПДФО від сплати дивідендів  80 мільйонів. В попередньому році, навіть 2014-у, було  10 мільярдів. Давайте навчимося відступати крок назад, тому що ми втратили 10 мільярдів надходжень. Зрозумійте! Саме це є основною причиною. І ми не зробили  5 відсотків. 9 – це є прийнятною ставкою, бо це кошти, які вже раз оподатковані податком на прибуток 18 відсотків. Тільки в такому разі  становиться ставка 9. Це додатково – 18 плюс 9.

Ще хочу сказати, чому  ви вважаєте, що пропозиції комітету, на якому, я хочу вам повідомити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, ще скільки?.. Ще 30 секунд, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  … відповідно до Регламенту роботи Верховної Ради  вся робота над законопроектами має відбуватися в комітетах. Ми, як ніколи, два місяці по 12 годин щодня працювали над цими нормами. Їх дуже багато спірних. Жодна податкова реформа не може містити тільки для всіх задовольняючі норми. Справді, є, наприклад, я вам уже говорила, по блокуванню податкових накладних побоювання. Ми знаходили якомога більший компроміс, щоби…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще… Скільки треба, Ніно Петрівно? 30 секунд. Будь ласка, остання репліка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Останнє хочу сказати: подивіться, кого в залі немає. Це ті, хто працюють і наживаються на фіктивному податковому кредиті. Невже ви не хочете зупинити цю навалу? Ви подивіться, кого нема! Вони демонстративно вийшли із зали.

Мені здається, якщо ми внесемо такі зміни, то і Насірову там не буде чого робити. Через механізми можна заставити його вийти з ДФС, шановні колеги, і ви це розумієте.

Тому давайте підтримувати те, що ми напрацювали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Колеги, я прошу зайти в зал. Я прошу колег зайти в зал, зайняти робочі місця. Я поставлю тільки за основу. Але я дуже прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця, приготуватися до прийняття рішення, колеги. Будь ласка, заходимо в зал.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні) (номер 5368) за основу, колеги, лишень за основу. Я прошу проголосувати, прошу підтримати. (Шум в залі) За основу прошу проголосувати.

 

13:45:49

За-241

Рішення прийнято, колеги.

Тепер, колеги, дуже важливо: скорочена процедура до другого читання. Колеги, скорочена процедура розгляду до другого читання. Я прошу сконцентруватися, не розходитися, колеги. Я ставлю на голосування пропозицію... Не виходьте, колеги, ну я ж прошу вас. Що ж ви робите? (Шум  в залі) Зараз буде, але ми повинні кожен закон. Не збивайте мене, займайтесь своєю роботою, будь ласка.

Отже, скорочена процедура розгляду до другого читання 5368, прошу  проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. прошу підтримати.

 

13:46:40

За-233

Рішення прийнято.

І, колеги, ще один бюджетний закон – 5369.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. В целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ж за основу? За основу було.

 

ЮЖАНІНА Н.П. (Із залу) За основу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо… 5368… (Шум у залі) Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України. І, колеги, я прошу проголосувати за розгляд за скороченою процедурою. 

5369 за скороченою процедурою прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:47:27

За-169

169 – "за".

Я запрошую до доповіді міністра фінансів Данилюка Олександра Олександровича. Будь ласка, доповідайте. Данилюк Олександр Олександрович. Будь ласка, до доповіді. Дайте міністрові можливість виступати, будь ласка. Олександр Олександрович! Будь ласка, Левченко, прошу дати можливість міністру виступати.

Будь ласка, Данилюк Олександр Олександрович. Будь ласка, доповідайте.

 

13:48:27

ДАНИЛЮК О.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, дякую за підтримку Закону 5368. Це дуже важливий крок у напрямку системної реформи ДФС. Пов'язаний з цим законопроект 5369 – це зміни до Митного кодексу, - є частиною антикорупційного пакету та податкових змін, є складовою системної реформи ДФС. Він пропонує створити незалежні умови для розвитку ІТ-систем у сфері митниці, впроваджує нові ІТ-сервіси, унеможливлює несанкціоновані зміни в системах і упереджує розповсюдження конфіденційної інформації.

Законопроект передбачає передачу ІТ-систем від Державної фіскальної служби до сфери управління Міністерства фінансів таким чином, що подальше супроводження та адміністрування здійснюються міністерством, а використання баз даних – Державною фіскальною службою. Це усуває корупційні ризики в роботі з ІТ-системами такі, як зміна, додання чи видалення митної інформації або ж несанкціоноване розповсюдження цієї інформації.

Крім того, централізована передача митних баз до Міністерства фінансів разом з податковими створить належні умови для розвитку інфраструктури та технології ІТ-систем. Співзвучно з іншими проектами законів, які розглядатимуться сьогодні, цей законопроект вносить дуже важливу правку. Він дозволить на період проведення АТО звільнити від сплати ввізного мита кевларову нитку для виготовлення касок, що спростить виготовлення касок для наших військових. Прошу підтримати. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:50:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний колего!

Зараз слово для співдоповіді по законопроекту 5369 надається голові Комітету з питань податкової та митної політики Ніні Южаніній.

І також я хочу наголосити, шановні колеги, що законопроект 5368, який ми проголосували тільки-но в першому читанні, за основу голосувався з правками комітету. І це було озвучено Головою Верховної Ради. Зараз він повернеться і це підтвердить за 5 хвилин, що законопроект 5368 голосувався за основу з правками комітету.

Будь ласка, пані Ніна, 5369. Будь ласка, виступайте, пані Ніна. Пані Ніна, 5369, будь ласка. Можна, зараз я оголошу? 5369 пані Южаніна зараз співдоповідає.

 

13:51:20

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! Давайте закінчимо з розглядом законопроекту 5369, а потім повернемося до 5368. Для того, щоб ми з'ясували між собою, що відбулося. Проголосували ми за основу з пропозиціями комітету чи без пропозицій комітету.

Тому зараз закінчимо давайте з 5369. Основною метою законопроекту є передання інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем та засобів їх забезпечення, розроблених, виготовлених або придбаних органами доходів і зборів до сфери управління Міністерства фінансів України.

Для досягнення цієї мети проектом передбачено викласти частину четверту статті 31 Митного кодексу України в новій редакції.

Проектом також передбачається уточнити у пункті 4 розділу ХХІ Митного кодексу України згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності шляхом зміни описової частини товарів за кодом УКТ ЗЕД 5407100000 нитки для виготовлення бронежилетів та тканини, що використовуються для виготовлення бронежилетів та шоломів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень та пропозицій до проекту. Але вважаю, що за умови їх урахування, проект може бути прийнятий за основу.

В процесі опрацювання законопроекту в комітеті від народних депутатів, членів комітету надійшло кілька пропозицій і стосуються: уточнення порядку адміністрування інформаційних, телекомунікаційних систем; удосконалення порядку відкриття та функціонування магазинів безмитної торгівлі; продовження до 1 січня 23-го року звільнення від оподаткування ввізним митом призначених, привезених на митну територію України товарів, призначених для створення космічної техніки і так далі.

Розглянувши даний законопроект на своєму засіданні, 5 грудня Комітет з питань податкової та митної політики вирішив: рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому як закон з врахуванням пропозицій комітету.

Шановні колеги, прошу доручити Комітету з питань податкової та митної політики спільно з Головним юридичним управлінням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П …здійснити техніко-юридичне доопрацювання даного законопроекту після його прийняття.

Дякую за увагу і прошу вас проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановна пані голова комітету.

Будь ласка, запишіться на виступи: два – "за", два – "проти" від фракцій.

Олег Романович Березюк, ви виступаєте? Пані Острікова, пані Тетяна, з місця, будь ласка.

 

13:54:23

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, дійсно, основною метою цього законопроекту є саме закріплення за Міністерством фінансів як основним органом, який повинен відповідати за формування митної політики, закріплення баз даних інформаційних і інформаційно-телекомунікаційних систем, які були придбані або, які були виготовлені, вироблені за завданням контролюючих органів, тобто за завданням митниці або податкової.

І тут дійсно в цьому питанні в нас є повний консенсус, ми розуміємо, що це для того, щоб забезпечити невтручання в бази митниці, роботу систему "АСАУР", системи ризиків, в роботу системи "Інспектор-2006". Дійсно потрібно, щоб був контроль Міністерства фінансів за тим, хто втручається в ці системи або, хто входить, чими електронними ключами, яка інформація звідти вилучається або, яка інформація туди кладеться. І в цьому ми повністю цей законопроект підтримуємо.

А, що стосується іншої частини, яка була за поправками комітету сюди запропонована щодо магазинів безмитної торгівлі в зоні прибуття. Тут є, безумовно, дискусії.

Тому за основу ми цей законопроект готові підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за позицію вашої фракції, пані Тетяна.

І зараз від "Блоку Петра Порошенка" Максим Курячий. Шановні колеги, інші фракції не встигли записатися. З трибуни, будь ласка,

 

13:55:57

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, даний законопроект дуже тісно пов'язаний з попереднім 5368. Головною метою, головною ідеєю даних законопроектів, двох законопроектів є те, що ми маємо поновити довіру платників податків до тих державних органів, які ці податки стягують. Не можна жити в тій країні, коли громадяни бізнес не довіряють державним органам. І цей законопроект покликаний цю довіру забезпечити.

Про що мається на увазі найголовніше. Найголовніше заключається в тому, щоб дати можливість Міністерству фінансів України здійснювати контроль над базами даними української митниці, яка сьогодні поки що. на жаль, перебуває в складі Державної фіскальної служби, хоча, на мою думку мою і моїх колег, вона має бути, існувати як самостійна одиниця. Це буде справедливо. Але ми всі знаємо скільки нарікань відходять і щодо визначення митної вартості, яким чином сьогодні український кордон –  просто-напросто величезна діра, через яку ми не можемо дозволити пенсіонерам  збільшувати пенсії на належні і справедливі розміри, не зможемо збільшувати на належні і справедливі розміри заробітні плати і багато чого  соціально важливого для нашої країни.

Шановні колеги! Безумовно, треба голосувати, я закликаю до послідовності. Ця ініціатива була розроблена і утверджена  на Національній раді реформ при Президентові України, було розпорядження Кабінету Міністрів України щодо пріоритетних напрямків реформування  і детінізації української економіки. Є консолідоване  рішення профільного податкового комітету, де майже всі фракції підтримали його. І саме тому,  шановні колеги,  шановні пані головуючий, я пропоную проголосувати зараз за цей законопроект за  основу і в цілому, в редакції  і з правками комітету.

Дякую за увагу! Розбудовуймо українську економіку!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колега!

Шановні колеги! Записалися тільки дві фракції і виступили – це  "Самопоміч" і  "Блок Петра Порошенка". Чи є бажаючі від інших фракцій?  Немає бажаючих, але від інших фракцій, Соболєв, я бачу. Зараз, Віктор Михайлович, від "БПП" виступили, але ми  знайдемо можливість.

Будь ласка,  "Батьківщина", пан Соболєв.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:58:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, перед виступом, Сергія. Я продовжую    засідання на 15 хвилин до 14.15-и.  Будь ласка, пане Сергій.

 

13:58:40

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Цей законопроект є набагато краще виписаний, ніж попередній, але в ньому, на жаль, закралися знову норми, які не подавалися урядом України. І тому мене дивує позиція міністра фінансів, який тут  представляє уряд України. І звідки ці норми з'явилися, тут треба провести  вже службове розслідування.

Саме тому наша  фракція готова проголосувати  в першому читанні за цей законопроект, якщо він буде іти в редакції  уряду тому що там вводиться абсолютно  правильна норма  передачі контролю за діяльністю ДФС пана Насірова, раз ви його не хочете знімати, то хоча б контролюйте цю особу. І ми вважаємо, що в цій частині – це абсолютно правильно. В частині норм, які з'явились після засідання комітету, на жаль, там знову є корупційна складова.

Тому я звертаю увагу головуючого, антикорупційного комітету, який зобов'язаний доповісти з цього питання, і після цього ставити на голосування в редакції уряду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я хочу вам в цілому сказати, ми дуже багато часу витрачаємо, я давав попередньому, від "БПП" був вже виступ. Колеги, я хочу вам сказати, що ми дуже багато часу втратили зранку, ми не встигаємо прийняти всі бюджетні законопроекти. Я прошу всіх змобілізуватися, щоб ми змогли зараз ще пройти блок включення в порядок денний сесії. Це дуже короткий блок, але ми маємо його пройти до обіду. Колеги, будь ласка, займіть робочі місця. Будь ласка, приготуйтеся до голосування.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України 5369 за основу, колеги, за основу. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

14:00:49

За-202

Колеги, зараз я поставлю на повернення. Я дуже прошу всіх депутатів зайти в зал, я поставлю на повернення. Колеги, я дуже прошу всіх зайти в залі і зайняти робочі місця. Колеги, я ставлю зараз пропозицію повернутися до голосування. Колеги, будь ласка, заходимо в зал і займаємо робочі місця. Це важливі законопроекти, без яких ми не зможемо формувати бюджет. Я тому дуже прошу всіх до відповідальності, до уваги. Я ставлю…

Отже, колеги, я ставлю на голосування пропозицію, повернутися до розгляду 5369. Я прошу проголосувати за повернення до розгляду 5369.

Прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка,  голосуємо.

 

14:02:20

За-215

Колеги, бракує десять голосів. Я ставлю… Колеги, за основу, за основу це і є в тій редакції, які було подано. Я ще раз говорю, колеги, це і є … У мене є тільки одна форма, за основу, правки вносяться між першим і другим читанням, колеги! Це прості, зрозумілі, елементарні речі. Я прошу вас підтримати повернутись до розгляду 5369. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  прошу підтримати, повернення до 5369, будь ласка.

 

14:03:20

За-222

Чотири голоси, колеги. Я ще раз зараз поставлю. Ні, я слово не дам, обговорення завершене, обговорення завершене. Отже, колеги, я ще раз поставлю зараз на голосування і закликаю всіх до великої відповідальності. Я зараз поставлю перше читання – це читання, яке є… Наголошую, яке було подане в парламент, це в редакції уряду. Я прошу всіх і, власне, так і ставимо на голосування. Я прошу всіх підтримати повернення до 5369. Колеги, будь ласка,  я ще раз наголошую, я поставлю в редакції як ви називаєте уряду? Але це не є уряду, це є перше читання, це те, що зайшло в парламент, колеги.

Я прошу підтримати повернення до 5369. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка,  прошу за повернення проголосувати. Потім я сформулюю вам, прошу повернутись, прошу підтримати, будь ласка. Голосуємо колеги.

 

14:04:30

За-230

230 – повернулись.

Колеги, я наголошую, моя форма є:  за основу. Це автоматично означає в тому форматі, який був поданий у парламент. Правки вносяться між першим і другим читанням. Готові так голосувати?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу  приготуватись, прошу приготуватись, прошу приготуватись до голосування. Прошу підтримати  проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (5369) за основу. Прошу підтримати, прошу  проголосувати. Будь ласка, прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

14:05:16

За-216

Колеги, в чому річ? Поясніть.

Колеги, я прошу всіх не розходитись нам треба вияснити в чому є наша розбіжність, щоб ми змогли вийти на прийняття рішення.

Я прошу всіх залишатись в залі, одна хвилина, міністр фінансів Данилюк. Будь ласка.

 

14:05:40

ДАНИЛЮК О.О.

Шановні народні депутати! Дякую вам за підтримку попереднього закону 5368. Але треба розуміти, що системна реформа складається з двох  законопроектів, якщо зараз цей  законопроект не буде прийнятий він просто прибирає сенс в попередньому законопроекті. І ми просто, як мінімум, відтерміновуємо реформу ДФС, в якій ви зацікавлені, я впевнений, бо це в інтересах людей, бізнесу в інтересах розвитку нашої економіки. Прохання підтримати 5369. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я зараз прошу формулювати пропозиції,  не заклики, а пропозиції, тому що ми бачимо, що  в залі є голоси, нам треба правильне  формулювання, щоб ми змогли вийти на рішення. Будь ласка, одна хвилина Ніна Петрівна.

Будь ласка.

 

14:06:32

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! У 5369 якраз є ключові зміни щодо адміністрування баз даних, які знаходять на митниці, перенести на рівень Мінфіну, і тут додатково з'являється група людей, яка також не хоче підтримувати ці зміни, ті, які також якось пов'язані із митницею.

Я прошу вас сконсолідуватися, ніякої шкоди перенесення адміністрування не принесе митниці, ніколи не принесе. Проголосуйте, будь ласка, це пов'язаний законопроект з 5368. Не видумуйте нічого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу сконцентруватися. Я ще раз поставлю на голосування повернення до 5369. Колеги, будь ласка, сконцентруйтесь. Колеги, я ставлю на голосування пропозицію повернутися до 5369. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати. 

Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

14:07:57

За-229

І, колеги, я ще раз формулюю: за основу, 5369 – за основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати. За основу, колеги.

Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

14:08:24

За-223

Три голоси, колеги! Ну, це… (Шум у залі) Колеги!

Колеги, я прошу зайняти робочі місця, я ще раз поставлю. Колеги, я прошу ще раз. Я ставлю… (Шум у залі)

Зараз я скажу голосно в редакції Кабінету Міністрів, щоб було зрозуміліше, добре? Я поставлю в редакції Кабінету Міністрів.

Я прошу, колеги, проголосувати… повернутися… за повернення 5369… (Шум у залі) Я прошу вас проголосувати за повернення, і я поставлю в редакції комітету, як ви говорите. Це і є "за основу".  Ой, в редакції уряду. Це і є "за основу", колеги. Будьте просто уважніші, це пояснював п'ять раз сьогодні під час голосування.

Прошу підтримати повернення до 5369. Прошу проголосувати. Будь ласка. Прошу проголосувати.

 

14:09:44

За-222

Чотири голоси. Я ще раз попрошу, колеги, сконцентруватися. Я пояснюю і я причину, яку ви називаєте, вже 5 раз називав. Я прошу вас просто зайняти робочі місця. Я прошу зайняти робочі місця. Колеги, я прошу...

Колеги, давайте так, я поставлю обидві пропозиції, які є, зараз ще раз поставлю обидві, які є. Від мене частина депутатів говорить, що не голосує, тому що вимагають редакцію комітету, інші вимагають редакцію уряду. Я поставлю і одну, і другу пропозицію, колеги. Я поставлю і одну, і другу пропозицію. (Шум в залі) Колеги, зараз я прошу проголосувати за повернення до 5369. Прошу проголосувати за повернення до 5369. Прошу проголосувати. Не виходьте із залу, колеги. Прошу підтримати.

 

14:11:15

За-211

Колеги, добре, я ще раз вам пояснюю. Колеги, увага! Я прошу не  розходитися, колеги.

Ми не можемо його завалити. Я зараз пояснюю для тих, хто не голосує. Прошу підтримати і я поставлю тільки в редакції уряду першого читання. Добре, колеги? Давайте швидко це зробимо. Ви підтримуєте такий варіант, колеги?

Колеги, прошу сконцентруватися. Я ставлю на голосування пропозицію повернутися до 5369. І прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати повернення до 5369. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Колеги, прошу підтримати.

 

14:12:22

За-223

Три голоси. Прошу зайняти місця, я ще раз поставлю зараз. Колеги, я знаю ваше хвилювання, але я вам говорю: без цього закону ми не ввійдемо в бюджет. Я дуже прошу всіх… Колеги, я прошу ще раз всіх зайняти робочі місця. Запросіть депутатів в зал, колеги. Вибачте за мою настійливість, але Регламентом не обмежена кількість разів, що я можу ставити на повернення.

Я ще раз прошу вас сконцентруватись, зайти в зал. Я ставлю пропозицію повернутись до розгляду 5369, колеги.

Нам бракує голосів однієї з фракцій. Я даю, будь ласка, 30 секунд. Не розходьтесь, друзі! 30 секунд, Олег Валерійович, будь ласка, поясніть позицію.

 

14:13:28

ЛЯШКО О.В.

Колеги, надзвичайно важливе питання: фактично великої податкової реформи. Але ми бачимо величезні лобіські сили в цьому залі, для того щоб їх завалить. Тому у мене є ділова, конструктивна пропозиція: давайте ми зараз законопроект 5368 проголосуємо в цілому – і після цього 5369 голосуємо так само в цілому. І наша фракція голосує в редакції комітету. Інакше закінчиться тим… (Шум у залі) Не подобається в редакції комітету – голосуйте як завгодно, без нас. Але ми не дамо лобіським групам проводити свої корупційні питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, знаєте, є, нема безмежних можливостей. Колеги, зараз я ще раз поставлю пропозицію повернутись. Я бачу шанс повернутись лишень за умови, коли я вношу ясність, що ми проголосуємо тільки за основу. Я в цьому бачу шанс. Якщо ми цей шанс не скористаємося, законопроект 5369 буде відхилений. І я просив би вас з того приводу не входити в ризик. Я думаю, це буде набагато гірша перспектива, якщо він буде відхилений.

В залі є голоси. Я дуже прошу зайняти робочі місця. Я кажу, я зараз ще поставлю раз, другий. І мені доведеться просто відхилити. У мене нема іншого варіанту, у мене нема іншого шансу, колеги. І тому я зараз прошу, щоб врятувати закон, я прошу проголосувати раз повернутись і другий раз за основу, за основу, колеги. Це єдиний шанс зараз вийти на рішення. Я дуже прошу припинити інтриги в залі. Щоб ми зберегли закон, це зараз є єдиний шанс, з яким можемо вийти.

Я дуже прошу всіх зайняти робочі і приготуватись до голосування. Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду 5369. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

14:16:30

За-226

Повернулись, колеги. Повернулись. Я дуже прошу сконцентруватися. Колеги, послухайте мене уважно. Я бачу, є шанс прийняти за основу, колеги, за основу. Я бачу по залу, в цілому зараз ми не наберемо голосів знову і знову вернемося в ту саму історію.

Але, якщо ми ще раз підемо на повернення, ми вже голосів не зберемо. Тому я прошу усіх для збереження закону, підтримайте за основу, колеги, просто за основу. Я прошу, колеги, цю пропозицію підтримати. (Шум у залі)

Колеги, добре, але я вас попереджаю… Колеги, увага! Я прошу всіх уваги. Я зараз прошу всіх уваги. Я прошу всіх уваги. Я бачу вимогу із залу і я бачу, який є великий ризик. Зараз, щоб не втратити законопроект, я поставлю пропозицію комітету прийняти в цілому. Якщо вона не пройде, закон буде відхилений, просто буде відхилений закон. (Шум у залі)

 Отже, колеги, увага! Я поставлю за основу, за основу. І я обіцяю вам, що якщо зал підтримає за основу, я поставлю в цілому. Увага! Чесно так буде, так? Я прошу всіх підтримати за основу спочатку. Колеги, прошу урядовий за основу, прошу підтримати за основу в першому читанні. Прошу всіх підтримати. За основу, колеги, прошу всіх підтримати. За основу. Якщо ви хочете урядовий, назву вам. Урядовий за основу закон, це і є урядовий. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Будь ласка.

 

14:18:48

За-228

Колеги, як я і обіцяв, я поставлю в цілому, як обіцяв. (Шум у залі) Я поставлю в цілому, як і обіцяв. (Шум у залі) Отже, колеги, вибачте.

Я ставлю законопроект 5369 за основу з врахуванням пропозицій комітету. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. (Шум у залі) Прошу відмінити. Колеги, увага! Колеги, прошу відмінити.

Колеги, я не поставлю без позиції комітету в цілому. Будь ласка, ще 1 хвилина Ніна Петрівна, 1 хвилина. Ми за основу прийняли? За основу прийняли. Ніна Петрівна, 1 хвилина. Пропозиція Ніни Петрівни.

 

14:19:37

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, в нас була така практика і є практика, в нас дуже мало часу, ми напрацьовували 2 місяці відкрито, всіх депутатів поправки врахували. Я вас прошу, проголосуйте з пропозиціями комітету. Про що ви говорите? Що ви розводите руками? Ви всі могли працювати і більшість працювало. І я впевнена, що по 5368 ми теж проголосували з пропозицією комітету. Без пропозиції комітету – це не голосування. Це позиція комітету, фахівців, які працювали над цим. Прошу підтримати з пропозиціями…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, перед голосуванням для того, щоб об'єднати зал обіцяв це поставити на голосування. Я зараз ставлю на голосування 5369 пропозицію комітету за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу проголосувати і прошу підтримати. За основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

 

14:20:51

За-126

126 – "за". Рішення не прийняте.

За основу прийняте, так. За основу прийнятий. Я поставив пропозицію комітету, вона не пройшла, шановні колеги. Дякую за прийняття рішення за основу.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Прошу всіх о 16 годині прибути в зал.


Повернутись до публікацій

Версія для друку