ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 листопада 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу приготуватись до реєстрації, будь ласка.  Привітаємо уряд і Прем'єр-міністра, які завітали до нас у Верховну Раду.

Колеги, готові до реєстрації? Шановні колеги, народні депутати, прошу зареєструватись.

 

10:03:41

Зареєстровано 302 народні депутати. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, сьогодні день народження наших колег Юрія Юрійовича Бабія. Привітаємо його. А також день народження у Миколи Романовича Величковича. Привітаємо Миколу Романовича. З днем народження, друже! Вітаємо. (Оплески)

 У пленарному засіданні Верховної Ради України  беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Привітаємо. (Оплески)

 Колеги, у нас сьогодні "годин запитань до Уряду", і я нагадаю структуру цієї години. Це є 30 хвилин виступи і відповіді на письмові запитання від депутатських фракцій, а потім 30 хвилин – запитання народних депутатів до уряду.

І першим у нас сьогодні має слово Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку  і торгівлі Кубів Степан Іванович. Він просить трошки більше часу, ми продовжимо, скільки буде необхідно, щоб розповісти народним депутатам правду про роботу уряду.

Будь ласка, Степан Іванович, запрошую до слова.

 

10:05:16

КУБІВ С.І.

Шановний пане спікере, шановна пані Оксана Іванівна! Шановний пане Прем'єр-міністр, колеги урядовці! Шановні народні депутати, представники засобів масової інформації! Я радий сьогодні виступати перед вами. Ми пройшли з вами непростий шлях. Ті, хто за Україну, боролися з тими, хто про ти неї. Як сказав Блаженніший Любомир Гузар: між Сходом і Заходом України немає поділу. Є поділ між тими, хто любить Україну і хто не любить Україну.

На превеликий жаль, сьогодні мені, як і вам, зрозуміло, що деякі політичні сили хотіли би стабілізувати суспільство, але українські громадяни проявили мудрість і за що їм дякую.

Зрозуміло, що напередодні річниці Революції Гідності громада прагне зрозуміти стан та перспективи розвитку країни, зокрема економічну ситуацію. Тому я сьогодні на цифрах продемонструю, що економіка країни не лише стабілізувалася, але і поступово відновлюється та переходить до зростання.

Попри непрості умови роботи уряд, Президент, парламент України проявляють єдність у роботі над важливими реформами, адже тільки спільними зусиллями ми можемо зламати хребет корупції, подолати бідність та побудувати гідне майбутнє. Так, ці темпи повільніші, аніж хотілося. Але війна на сході та популісти всередині країни, корупція не сприяють нашій роботі над реформами.

Реформи сьогодні мають відповідати важливому критерію – змінювати на краще життя людей, закладати основу для процвітання та добробуту. Звісно, щоб кожна людина відчула реальні зміни, потрібен час. Але цей час наближується, і з кожним пунктом зростання ВВП, поверненням довіри людей до влади чи рейтингу збільшення бізнесу і ведення його легко, прагматично, у правовому полі.

Буду відвертим, такі реформи робити не просто, адже зміни мають бути системними і рідко дають миттєвий ефект. Нам не потрібен  ефект маятника,  нам не потрібен ефект, який буде відчувати людина, коли після піку усе скочується вниз. Ми працюємо на постійний сталий ефект зростання на роки і десятиліття. Тільки так реформи потрібні Україні. Переконаний, що ми здолаємо і терористів, і популістів, якщо  об'єднаємо наші зусилля у боротьбі за краще майбутнє для України людей.

Саме тому я хочу подякувати Андрію. Парубію, депутатам Верховної Ради, які за кілька попередніх тижнів прийняли цілу низку важливих реформаторських законопроектів. Це 18 законопроектів з переліку пріоритетів Мінекономрозвитку, з них сім прийняті в цілому. Цьому сприяли чотири економічні дні у парламенті, які ми оцінювали, ініціювали, ефективно провели, і запровадження такої практики підвищило ефективність голосування за важливі реформи.

Також зустрічі із фракціями, керівниками фракцій міністрів, заступників міністрів, профільних департаментів покращили… і покращили площадку обговорення на рівні комітетів щодо прийняття даних законопроектів. Я говорю про законопроекти для бізнесу: 4496 – експорт послуг, 2763 – скасування обов'язкової реєстрації інвестицій, 4484 – дерегуляція ринку ліків, 3062 – реформа корпоративного управління, реформа державного нагляду контролю, яка прибере зайвий тиск на бізнес – 2418а, 2531а, 3153. Ці законопроекти покращують бізнес-клімат у країні. І це привабить інвестиції та прискорить економічне зростання.

Окремо хочу згадати про інше, одну важливу перемогу, яку ніхто не міг добитися багато років, а конкретно – 25 років. Учора НКРЕКП застосувало зміни до методики розрахунку плати за приєднання до електромереж по стандартам підключення. Це плюс 13 в рейтингу легкості ведення бізнесу. Але саме головне – це дуже якісна, ефективна процедура прискорення ведення бізнесу, звичайно, за умови коректної імплементації  з боку обленерго, які мають знизити строк підключення з нинішніх більше 260 днів  до 45. Тепер маємо пильно стежити за їхньою роботою. Тому, коли вам будуть говорити, що реформи не відбуваються, треба бачити факти, бачити цифри і бачити реалії сьогоднішнього життя.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило суверенний рейтинг України. Міжнародні партнери підтвердили, що Україна вийшла з переддефолтного стану. Підвищення рейтингу відображає зниження ризиків та збільшення довіри інвесторів до України. Важливий акцент, що в Україні сектор малого і середнього підприємництва складає 99 відсотків від загальної кількості, 1,97 мільйона підприємств та фізичних осіб підприємців, зареєстрованих у 2015 році. Однак ці компанії обіймають порівняно незначну частку економіки, не більше 15 відсотків ВВП, тоді як у  розвинених країнах цей показник може складати 70 відсотків ВВП. Іншими словами розвиток малого і середнього бізнесу стане потужним стимулом для розвитку економіки. У Мінекономрозвитку розробили і презентували стратегію розвитку, підтримки МСБ разом з іншими міжнародними партнерами  Європейського Союзу, за що я їм хочу подякувати.

Третя важлива новина, за підрахунками Мінекономрозвитку, у першому півріччі 2016 року рівень тіньової економіки склав 38 відсотків від ВПП. Це означає, що зниження на 4 відсотки порівняно з аналогічним періодом 2015 року.

Детінізація є результатом дій кількох факторів. Перше: закріплення відносної макроекономічної стабільності. Інфляція на перше півріччя склала 4,9 проти 40,7 у відповідному періоді 2015 року. Девальвація обмінного курсу гривні при цьому становила 6,5 порівняно із зростанням в 1,4 рази у січні-червні 2015 року.

Поліпшення бізнес-клімату внаслідок дотримання політики дерегуляції та оптимізації функціонування державного сектору економіки з метою підвищення його ефективності. Відповідно до легкості ведення бізнесу-2017 Україна посіла 80 місце серед 190 країн в рейтингу. Уточнюємо, що змінена була методологія, застосована інша, але ми все одно помаленьку зростаємо. Це другий фактор, який є дуже важливий.

Третій фактор – це поступове відновлення та формування нових міжгалузевих зв'язків в економіці.

І четвертий фактор – започаткування процесів детінізації на ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

Завдяки діям уряду нам вдалося досягти макроекономічної стабільності, і єдність уряду, Президента, Національного банку України та отримання вже на початку року прогнозованого відновлення, зростання економіки України. Так, якщо у першому кварталі 2016 року з розрахунку до відповідного кварталу попереднього року зростання ВВП мало на рівні 0,1 відсотка, в другому кварталі 2016-го – 1,4, то в третьому кварталі цього року це зростання становить 1,8 відсотка.

Зростання відбувається у всіх видах економічної діяльності реального сектору економіки. За підсумками січня-жовтня, позитивну динаміку демонструє: сільське господарство – плюс 2,8; промислове виробництво – плюс 2; капітальні інвестиції – плюс 9,6 відсотка. Триває уповільнення інфляційних процесів. Якщо ріст споживчих цін за 2015 рік становив 43,3 відсотка, то за 10 місяців 2016 року – лише 9,4.

Стабільна цінова ситуація на споживчому ринку обумовлена насиченням внутрішнього ринку товарами. Це сезонне збільшення виробництва продукції та зростання  пропозицій імпорту помірним внутрішнім попитом антиінфляційною монетарною політикою.

Внаслідок зростання виробництва, сповільнення інфляційної хвилі, підвищення мінімальної заробітної плати з 1 травня 2016 року на 5,2 відсотка –   до 1450, також зменшення ставки ЄСВ, починаючи  з травня  2016 року вперше за 2 роки  спостерігається зростання реальної заробітної плати, і за підсумками січня-вересня складає 9,1.

Поряд  з тим, номінальна середньомісячна зарплата штатних працівників у січні-вересні 2016 року збільшилася на  24,3 відсотки до  4989 гривень.

Невпинно зростає двостороння торгівля з Європейським Союзом. ЄС є основним торгівельним  партнером України з питомою вагою торгівлі 41,4 відсотка та єдиним торгівельним партнером, з яким спостерігається зростання. Це чітка політика  уряду, Президента, Верховної Ради по диверсифікації відповідних ризиків експорту.

За результатами 9 місяців 2016 року експорт українських товарів до ЄС склав 37,7 відсотка, починаючи з 33 за аналогічний період 2015 року, це п'ять пунктів вверх. Це правильна тенденція, це  правильний інструмент диверсифікації  ризиків. Тому, враховуючи поточні позитивні тенденції  у 2016 році, ми очікуємо  за підсумками року вийдемо на зростання ВВП на рівні не менше 1 відсотка.  2017 року ми  прогнозуємо і представили це у бюджеті – на рівні плюс 3 відсотка. Ми очікуємо, що за підсумками  цього року інфляція становитиме 14,1 відсоток, а, можливо, навіть  менше. У 2017 році ми прогнозуємо інфляцію на рівні 8,1.

Хочу зауважити, панове, що нам доведеться докладати спільних зусиль, щоб вийти на ці показники у 2017 році. Маємо  забезпечити зростання притоку іноземного капіталу, довготермінових інвестицій і вести виважену тарифну політику, яка  повинна бути зрозумілою, прозорою і  підтриманою відповідними середовищами. Ми змінюємо модель розвитку економіки. Якщо попередня модель базувалася на розширені споживчого попиту, який переважно задовольнявся імпортом через відставання вітчизняного виробництва, то наразі стійке економічне зростання формуватиметься на інвестиційно-інноваційній основі, покращення умов ведення бізнесу, вдосконалення конкуренції, приватизація в умовах збереження макростабільності стимулює зростання інвестицій як внутрішніх, так і зовнішніх.

Реалізація інвестиційних проектів з переоснащення більшості основних фондів підвищить якісний рівень вітчизняного виробництва і сприятиме наближенню його параметрів до рівня розвинутих економік. Якщо в момент здобуття незалежності частка промисловості ВВП становила 44 відсотки, сьогодні –  14, що відповідає рівню початку форсованої індустріалізації економіки Південно-Східної Азії. Потенціал виробничої потужності вичерпується. Додана вартість промисловості на душу населення в Україні впала втричі за часи незалежності, 632 долари – у 1992 до 242 долари – у 2015. До прикладу, у Євросоюзі цей показник – 4 тисячі… 416 доларів. У світі –  1650. В Європі розуміють, що промисловість має визначальну роль у структурних перетвореннях, саме тому для країн ЄС рекомендовано збільшити частку промисловості ВВП на 20 відсотків до 2020 року.

Водночас Україна зберігає і навіть нарощує потенціал для виробництва високотехнологічних товарів на базі вітчизняних розробок. АН-225, "Мрія" – найбільший і найпотужніший в світі транспортний літак, створений Київським КБ імені Антонова. "Зеніт" – українська ракета космічного призначення для виводу на орбіту корисного вантажу до 12 тонн, КБ "Південний". Газотурбінні двигуни для цивільно-військової авіації створені АТ "Мотор-Січ". Бронетанкова техніка розроблена ГП "Харківське конструктурне бюро з машинобудування імені Морозова". Підшипники для машинобудування підприємств ПАТ "Харківський підшипниковий завод". Дизель-поїзди, вантажні та пасажирські вагони, розробки АТЕК,  "Крюківський вагонобудівний завод". Зернозбиральні комбайн, "Херсонський машинобудівний завод". Газотурбінні двигуни і силові установки, "Зоря"–"Машпроект".

Сьогодні в парламенті є ціла низка важливих проектів, з яких, нагадаю, 4666, 4194, 4470, 4958, 4591, 4493, 40… 5105 і ряд інших. Підтримка парламенту, єдність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину ще.

 

КУБІВ С.І. Підтримка парламенту, єдність парламенту, дискусія в комітетах парламенту Верховної Ради дозволить ефективно прийняти і в першому, і в другому читанні дані законопроекти. Ми повинні бути відповідальними і сумлінними разом – парламент, Президент і уряд. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, Степан Іванович.

Наступний у нас до слова запрошується міністр закордонних справ України Павло Анатолійович Клімкін. Теж регламент до 15 хвилин, а потім будуть питання до уряду. Будь ласка, Павло Анатолійович.

 

10:21:33

КЛІМКІН П.А.

Шановний пане голово, шановні пані та панове народні депутати! Перед тим, як я матиму честь сказати декілька слів про прийняту Третім комітетом ООН резолюцію щодо стану справ людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, хотів би зробити окремий акцент на вчорашні рішення постійних представників країн-членів Європейського Союзу.

Оскільки я вчора ввечері отримав багато запитань, що це за мандат на переговори, з чим його їсти, чи не розпочнеться наступна хвиля переговорів. На сьогодні Європейська комісія прийняла політичне рішення щодо відповідності України всім критеріям безвізового режиму. Це саме зробив Європейський парламент шляхом прийняття рішення в Комітеті з внутрішніх справ.

Вчора третя і остання інституція Європейського Союзу також прийняла відповідне рішення. Сьогодні всі три ключові інституції Європейського Союзу чітко сказали: "Україна відповідає цим критеріям". Таким чином, зараз розпочнуться консультації щодо законодавчої, я підкреслюю, формальної законодавчої пропозиції, яким чином Україна отримає безвізовий режим.

І ми маємо на сьогодні ще також триваючі консультації між Європарламентом, країнами – членами Європейського Союзу щодо того, як буде виглядати механізм реагування на міграційні ризики. Як тільки цей механізм буде схвалено, а є ознаки, що дискусії з цього приводу просуваються, у нас буде шлях вперед по безвізовому режиму.

Іншою дуже важливою, в тому числі і для мене емоційно, особисто звісткою і подією стало прийняття в третьому комітеті резолюції про стан з правами людини, яку я вже згадав.

По-перше, ми мали 41 співавтора цієї резолюції. І це достатньо серйозна кількість. Ми з самого початку прагнули до максимально сильного тексту цієї резолюції. В цій резолюції два акценти, два наголоси. Один, це ще раз підтверджено суверенітет та територіальну цілісність України, також визнано  Автономну Республіку Крим та  Севастополь тимчасово окупованими територіями. Це дуже чітко підтверджено, це є  політична позиція, на цю позицію ми можемо посилатися як політично, так і юридично.

Але другом наголосом було засудження прав людини країною-окупантом на території окупованого Криму: це і позасудові страти, викрадення, політичне мотивоване переслідування, порушення права на свободу висловлювань і зібрань, інформації, релігійних прав, насильницьке впровадження  громадянства Російської  Федерації на окупованій території, визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстреміською організацією. Третій комітет ООН дуже  чітко засудив і, звичайно, переслідування тих, хто мешкає в Криму, за національною ознакою.

До речі, хочу окремо наголосити, оскільки це не пройшло якось по наших  ЗМІ, що резолюція наголошує на забороні  призову до лав Збройних Сил  країни-окупанта на окупованій території. Там також міститься заклик до країни-окупанта  у відповідності до  міжнародного права, і вважаю це одним з реальних  результатів резолюції, гарантувати, я підкреслюю, саме  гарантувати безперешкодний доступ до окупованого Криму  міжнародним правозахисним механізмам, ну  і звичайно звернення до Офісу Верховного  комісару  ООН з прав людини підготувати відповідний звіт щодо ситуації з правами  людини на території тимчасово окупованого Криму. Все це дуже важливо, оскільки це буде здійснюватись відповідно до  мандату Спостережної місії ООН в Україні.

Зараз будемо працювати над тим, щоб ця резолюція була схвалена на засідання  Генеральної Асамблеї ООН. Але реально  у нас є  дуже чіткий політичний меседж, дуже чітке політичне послання щодо того, що Росія зробила і робить на території окупованого Криму.

І останнє. Хотів би звернути на це також окремо увагу. Саме в той же день, коли третій комітет прийняв цю резолюцію, прокурор Міжнародного кримінального суду видав звіт, звіт, в якому містяться дуже важливі речі, а саме міжнародна кваліфікація того, що Росія вчинила і продовжує вчиняти в окупованому Криму і на Донбасі, підкреслює, що це на додаток до політичної рамки, яку встановлює резолюція, створює юридичну рамку. Таким чином і в політичній, і в юридичній сфері ми отримали чіткий меседж, чіткий меседж від міжнародного співтовариства на адресу Росії. І ця рамка буде діяти до будь-яких інших консультацій цих переговорів стосовно окупованого Криму.

Хочу також наголосити, що в доповіді прокурору МКС ситуація кваліфікується саме як міжнародний збройний конфлікт між Україною та Російською Федерацією. Ви, напевно, бачили миттєву реакцію Росії з виходом з Міжнародного кримінального суду, начебто за одну ніч це рішення було погоджено. Я впевнений, що встановлення і політичної, і юридичної рамки дуже нам допоможе в наших зусиллях з деокупацією Криму. 

І хочу подякувати всім, всім в цьому залі, хто працював разом з нами над тим, щоб отримати рішення щодо безвізового режиму, над тим, щоб ми мали саме таку надзвичайно сильну резолюцію. Окрема подяка Мустафі Джемілєву і Еміне Джапаровій, які з нами працювали весь цей час в Нью-Йорку. Дуже дякую.

Слава Україні!

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

10:29:33

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Дякую, пане міністре.

Прошу  народних депутатів підготуватись для  запису і  запитань до уряду.  Прошу провести  запис,  будь ласка. 

Запрошую  до слова народного депутата Антона Яценка.

 

10:30:25

ЯЦЕНКО А.В.

Прошу передати слово депутату  Кулінічу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Кулініч.

  

10:30:30

КУЛІНІЧ О.І.

В мене питання до  Прем'єр-міністра.

Володимир Борисович, в мене до вас питання. Хотів би до вас звернутися із прикрою  ситуацією, яка сталася з демаркацією державного кордону. Справа в тому, що персональний склад делегації  України, яка бере участь в засіданні спільних міждержавних комісій з питань демаркації  державного кордону, був затверджений ще в 2011 році. На сьогодні переважна більшість членів цієї делегації не працює, тому що вони звільнились із займаних посад і участі в роботі  комісії не беруть. І відповідно в результаті ситуація така, що  працює в цій  комісії лише  дві особи. Наразі роботи зі встановленням  державного кордону, наприклад, з Молдовою і Білоруссю фактично зупинені. Це питання вже неодноразово піднімалося перед Міністерством  закордонних  справ, але воно до цього часу не вирішується. 

Я просив би вас особисто  розібратися з цією  ситуацією,  дати доручення, і  щоб нарешті це питання було вирішене. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу, пане Гройсман.

 

10:31:33

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Доброго дня, шановна пані віце-спікер,  шановні колеги народні депутати! Я просив би, дайте мені офіційне звернення, я по суті зроблю доручення, щоб ми розібрались по всім пунктам. Добре?  Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Корчика Віталія.

 

10:31:50

КОРЧИК В.А.

Прошу передати слово Андрію Тетеруку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Андрій Тетерук, народний депутат.

 

10:31:56

ТЕТЕРУК А.А.

Дякую моєму колезі Віталію Корчику.

Шановний пане  Прем'єр-міністр!  

Мені дуже приємно, що ви знаходите час і вивчаєте ситуацію, яка існує в нашій космічній галузі. І, як ви бачите, після наради, яку ви провели, що особливо на сьогодні пишатися немає чим. І рівень керівників, які приймають рішення і валять проекти, забираючи гроші платників податків, залишається той самий, який нам дістався в нащадок від минулої влади. Тому я хотів би спитати, за яких підстав Кабінет Міністрів скасував законно проводимий конкурс на посаду генерального директора КБ "Південне"? І яким чином ви намагаєтеся призначати керівників на таку відповідальну галузь, як космічна? Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу.

 

10:33:13

КУБІВ С.І.

Шановний пане Андрію, ви знаєте, що всі конкурси, які проводить Міністерство економіки, вони проводяться, перше, по процедурі і положення, друге, вони проводяться прозоро і публічно.

Відносно конкурсів, які зараз проходять, п'ять. Я б хотів сказати, що конкурси йдуть згідно закону і згідно Регламенту. На превеликий жаль, враховуючи, що йде процес визначення серед п'ятірок ті, які пройшли, ми озвучувати не можемо і ми дамо номінаційному комітету.

Відносно космічної галузі, про яку ви говорите, на це засідання були допущені депутати Верховної Ради України і могли бути всі, і відповідно прийняте рішення одноголосно комісією. На сьогоднішній день правова позиція, розроблена юридичним департаментом Міністерства економіки, запропонувала рішення щодо проведення відповідного засідання через п'ять робочих днів, це по-моєму на слідуючий понеділок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Федора Негоя.

 

10:33:00

ГРОЙСМАН В.Б.

Оксана Іванівна, можна я одне слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу, пане Прем'єр-міністр.

 

10:34:15

ГРОЙСМАН В.Б.

Я тільки хотів би додати. Дякую за ваше запитання. Я вважаю, що космічна галузь нашої країни має отримати серйозну підтримку. Але я б не хотів, щоб ця підтримка була такою, як вона була багато років, коли кошти виділяли, нас заводили в "три сосни", вибачте на слові, потім ні коштів, ні нормального стану справ в космічній галузі.

Я хочу подякувати Голові Верховної Ради і вам, шановні колеги  народні депутати, вчора підтримали закон, який дозволить розшити борги, 400 мільйонів для "Південмашу", я це обіцяв в цьому залі.

І наступна позиція, що насправді я на минулому тижні, на цьому робочому, провів нараду, закриту нараду, з усіма представниками космічної галузі. Я зараз утворюю невелику робочу групу, я хочу детально розібратись, що відбувається в космічній галузі, які розпочаті проекти, ефективно чи вони розпочаті, чи є там величезні проблеми. А я думаю, проблеми там є. Скільки нам потрібно ресурсу, які джерела фінансування, як має працювати система управління космічною галуззю. Це все потребує сьогодні відповіді, тому що там сьогодні немає, я би сказав, ефективної системи навіть управління  цією галуззю.

І наступна позиція, ми домовились, що Національне космічне агентство знаходить ресурси і направить ці ресурси на  "Південмаш" для того, щоб закрити заборгованість по заробітній платі. Це буде від 50 до 60 мільйонів гривень. Я чекаю цього рішення для того, щоб ми розшили борги і по послугам комунальним і відповідно по заробітній платі. Треба виводити ці підприємства з кризи, вони мають величезні можливості і потенціал. І це гріх заводити їх в те місце, де вони сьогодні знаходяться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Наступне запитання, народний депутат Федір Негой.

 

10:36:04

НЕГОЙ Ф.Ф.

Прошу передати слово Юрію Солов'ю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Юрій Соловей.

 

10:36:09

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Шановний Володимир Борисович! Шановний Володимир Борисович!

Шановний Володимир Борисович, дозвольте задати вам запитання! Я знаю, що ще працюючи спікером і сьогодні працюючи Прем'єр-міністром України, ви були одним з тих, хто лобіював і виступав за те, щоб на посади керівників стратегічних державних підприємств призначались незалежні менеджери. Проте  я хочу привернути вашу увагу до конкурсу, який відбувся ще півроку тому,  це конкурс на призначення керівника стратегічної компанії "Укренерго", в якому переміг не грузинський, не польський, а один з кращих українських менеджерів Сергій Зуєв, який вже понад півроку не призначається на посаду спочатку урядом, а сьогодні судами. Два тижні тому Комітет з питань економічної політики розглянув це питання і рекомендував…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

СОЛОВЕЙ Ю.І. Два тижні тому Комітет з питань економічної політики розглянув це питання і рекомендував уряду призначити переможця конкурсу тимчасово виконуючим обов'язки, оскільки діючий керівник, який виконує обов'язки, вже давним-давно в нього витік строк. Проте, до цього часу жодної реакції, жодної відповіді не надано. Прошу вашої відповіді.  Дякую.

 

10:37:44

КУБІВ С.І.

Я хочу сказати, що форма номінаційного комітету  це є нова форма, публічна, перспективна, і вона приживеться в Україні.

Для того, щоб змінити корупційні призначення публічними, на превеликий жаль, сьогодні нормативна база не повністю дозволяє. Подання одного із заявників до суду зобов'язало Міністерство економіки призупинити призначення. Я зустрівся із усіма кандидатами, і на сьогодні дана правова оцінка. Засідання номінаційного комітету щодо конкурсу  на дану галузь і на дане підприємство буде визначене до кінця місяця. Це ми знаємо, яким кроком йти.

Тим більше, коли я зустрівся по вашому запиту, за який я дякую, відповідно, це дало поштовх для прискорення даного процесу. Дякую.

 

                                 Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:38:44

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Блок Петра Порошенка" Шинькович Андрій Васильович, будь ласка.

 

10:38:47

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Дякую.  Шановний Володимир Борисович, висловлюю вам щиру підтримку усім тим справам, які ви робите. І дуже прошу вас з такою самою наполегливістю навести порядок в Міністерстві охорони здоров'я.

Питання конкретно до міністра охорони здоров'я. Шановна пані Уляно-Надію, реформи, які ви ініціюєте, вони правильні, але лише на папері, їх не відчуваємо ні ми… Ми не знаємо детально, ви не ведете роз'яснювальну  роботу серед депутатів, а тим більше, серед людей своєї структури. Їх не відчувають люди.

Два дні тому загинула дитина через те, що ви ліквідовуєте цілодобові стаціонари в великих селищах, які є центрами або планують стати центрами об'єднаних територіальних громад. Я прошу вас конкретно, пані Уляна, дайте право ПСМД організовувати цілодобовий стаціонар, дайте методологію як це зробити, з яких саме хвороб за кошти місцевої громади. Я не можу до вас попасти, ви мене не приймаєте, я тривалий час прошу вас відреагувати, два тижні прошусь до вас на прийом, прийміть мене. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:39:59

СУПРУН  У.Н.

Дякую за запитання. Щойно вчора ми мали великий захід, де запросили від комітету Верховної Ради депутатів, щоби з нами розмовляли про ті реформи, які відбуваються зараз в системі. Ну, одна з тих реформ є на первинній ланці, ми підсилюємо первинну ланку і будемо допомагати, щоби були і такі на 24 години доступні і центри первинної ланки, і також у лікарнях щоби були відділення невідкладних станів саме для тих людей, які хворіють вечорами або на вихідних днях.

Я готова вас приймати, вибачте, що як би у моїй приймальні була якась проблема із прийомом, але я завжди готова приймати народних депутатів і про це поговорити. І закликаю вас зараз, можете підійти до мене, передати ваш номер телефону. Я  можу навіть сьогодні з вами зустрітися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Мельниченко Володимир Володимирович, "Блок Петра Порошенка".

А так, ще попереднє питання – відповідь, Гройсман.

 

10:41:20

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую, пане Андрій народний депутат. Дуже дякую, Андрій Володимирович, і Андрію Шиньковичу за запитання.

На реформу системи охорони здоров'я немає простої відповіді. Вже було багато підходів для того, щоб змінити цю систему, одначе це все призвело до того, що сама система руйнувалася, а нічого нового не створювалося.

І те, що зараз робить виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я з новою командою Міністерства охорони здоров'я спільно з комітетом, з міжнародними нашими партнерами і експертами – це знаходження спільного рішення, яке дасть можливість нам всім спільно розпочати глобальну реформу. Уряд України до цього абсолютно готовий. Ми, більше того, вважаємо, що в цей процес нам потрібно включити і місцеві органи влади, як об'єднані територіальні громади, міські, районні ради і адміністрації, і обласні. Це має бути наша спільна реформа.

Що би я хотів в цьому питанні досягти? Я би хотів досягти правильної системи організації, доступності закладів охорони здоров'я. Я би дуже хотів, щоб кошти, які ми фінансуємо на охорону здоров'я, ми витрачали не на стіни, а на конкретні послуги медичні, що отримує український громадянин. Нам, очевидно, потрібно запроваджувати систему медичного страхування, що є теж дуже важливим. Нам потрібно все зробити для того, щоб ситуація зрушила з місця. І ми плануємо розпочати саме з первинної ланки, і будемо робити це спільно з вами. Тому що вважаємо, що ця реформа є надзвичайно важлива.

Ми з вами вже ввели, уряд прийняв рішення про реінбурсацію. Це означає, що ми будемо компенсувати хворим на захворювання серцево-судинні: гіпертонія, діабет другого типу і астма, - кошти на ліки. Це вже покращить ситуацію зі станом здоров'я наших, українських громадян. Референтне ціноутворення дасть реальне зниження ціни на ліки в Україні. Ми продовжили міжнародні закупівлі, що буде ефективно, відзначиться на кількості закуповуваних ліків, в тому числі для онкохворих. Як ви знаєте, ми буквально нещодавно розблокували роботу, і ми будуємо, і побудуємо, хочу вас запевнити, дитячу лікарню "Охматдит", яка чотири роки не будувалась взагалі. Зараз вона вже будується, і там повноцінно ведуться роботи.

Я закликаю до єдиного. Колеги, це надважлива система. Уряд готовий до її реформування. Давайте не будемо один одного критикувати, давайте будемо один одному радити, для того щоб вийти на правильне рішення. Тому що сьогодні система охорони здоров'я знаходиться в дуже важкому клінічному стані. І нам потрібно, щоб ця система була адекватною, і врешті-решт, щоб в тому числі і лікарі отримали гідну заробітну плату за свою діяльність. А це означає, що нам треба змінювати в тому числі і систему фінансування. Хоча і в проекті бюджету на 2017 рік уряд передбачив, і я надіюсь, що народні депутати України підтримають, не тільки 50 відсотків, майже 50 відсотків порівняно із збільшенням мінімальної заробітної плати… заробітної плати вчителям. А також десь приблизьмо  30-відсоткове зростання  заробітної плати лікарям.

Я думаю, що це дуже добрий початок і закликаю, щоб ми спільно зробили цю реформу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Мельниченко Володимир Володимирович, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

10:44:39

МЕЛЬНИЧЕНКО В.В.

Добрий день! Прошу передати слово Гончаренку.

 

10:44:46

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Здравствуйте, уважаемые члены правительства! Уважаемый Владимир Борисович, в Одесской области произошло стихийное бедствие: повреждено здание  морвокзала, разрушено несколько памятников архитектуры, а самое главное – полностью разрушена вертикаль  государственного управления. Название стихийного бедствия "торнадо Миша", и сегодня мы имеем ситуацию, когда команда Саакашвили  довела до того, что  в Одесской области  самые худшие показатели по целому  ряду направлений, в том числе по предоставлению людям и назначению субсидий.

Я поднимал уже этот вопрос на прошедшем "часу вопросов правительству" и хочу попросить министра социальной политики доложить о том, что сегодня  делает  правительство. Я знаю, что вы взяли  под личный контроль  эту ситуацию и хотел бы узнать, каковы результаты. Спасибо.

 

10:45:45

РЕВА А.О.

Шановний народний депутат Гончаренко, вчора заступник міністра соціальної політики Мужчинін разом з віце-прем’єр-міністром Кістіоном перебували в Одеській області. І одне із питань, яке вони  вивчали, це стан справ з наданням субсидій і організації допомоги Одеській області в вирівнянні ситуації.

Доповідь ще мені  поки не  поступила, але загально… я вчора розмовляв по телефону з паном Мужчиніним, жахливі їхні враження від того, що там відбувається. Ми зараз готуємо робочу групу, яка виїде в Одеську область і надасть практичну допомогу районам Одеської області в тому, щоб вирівняти ситуацію з призначенням субсидій. Це перше.

Друге. Що стосується безпосередньо  міста Одеси. Нам  надійшов лист від міського голови Труханова про те, що Одеса взяла участь  в тому проекті, який урядом започатковано відповідно до програми нашої, створення ProZorro офісу, там затверджується відповідна проектно-кошторисна документація. І ми зараз на умовах співфінансування допоможемо місту Одесі в Київському районі в організації роботи по поліпшенню прийому громадян, що буде першим кроком при формуванні всієї системи надання субсидій в Одесі і, я сподіваюсь, в усій одеській області.

Я обіцяю вам, що ми вас проінформуємо персонально про результати роботи і маю надію, що ми протягом місяця ситуацію вирівняємо у вашій області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Прем'єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман.

 

10:47:28

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання по Одесі. Як вже було зазначено, і я дав доручення віце-прем'єр-міністру Володимиру Кістіону вчора виїхати на місце в Одеську область. Він зустрівся абсолютно зі всіма керівниками: тепло, інфраструктура, дороги, соціалка –  в тому числі …… були і заступники міністрів. Ми будемо приділяти необхідну увагу Одеському регіону до тих пір, поки буде проведений публічний конкурс і буде визначена посада, кандидат на посаду голови обласної державної адміністрації Одеської області. Так що хочу вас запевнити, що з фахової точки зору Одеська область буде до того часу під особливою увагою.

Дуже дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Слово для запитання надається Черваковій Ользі Валеріївні, будь ласка.

 

10:48:18

ЧЕРВАКОВА О.В.

Доброго дякую, шановні колеги. У мене питання до пана Геннадія Зубка.

Шановний Геннадій Григорович, чи не могли би ви поінформувати мене і весь український парламент стосовно виконання вашого доручення щодо забезпечення теплопостачання мешканців міста Красногорівка Донецької області. Як ви знаєте, там до сих пір не розпочався опалювальний сезон і така ситуація триває вже другий рік. В будинках людей собачий холод, буквально скрізь в школах, в лікарнях немає опалення. Місцева військово-цивільна адміністрація мені, триває листування моє з нею вже два з половиною місці і вони пишуть, що вирішується питання зараз про забезпечення приладів на 296 мешканців Красногорівки і 244 мешканців Мар'їнки.

Тоді як тільки по одній Красногорівці, як мені відомо, 600 об'єктів треба забезпечити. Скажіть, будь ласка, я знаю, що ви людина…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ЧЕРВАКОВА О.В. Геннадій Григорович, я знаю, що ви людина відповідальна, і що ви проконтролюєте, щоб там все було нормально. Проінформуйте, будь ласка, про те, чи відомо вам, в які терміни все ж таки військово-цивільна адміністрація чи Кабінет Міністрів, чи я не знаю, хто вирішить це питання. І щоб це було саме в таких обсягах, як є потреба, а не в таких обсягах, як хочуть хтось, якісь можновладці на місцях. Дякую.

 

10:50:05

ЗУБКО Г.Г.

Дякую, пані Ольга, за це запитання. Я би хотів привернути увагу всього депутатського корпусу до непростої ситуації в Мар'їнці і Красногорівці. Ви знаєте, що буквально два дні знову відбулися обстріли цивільного населення, і знов постраждалі є не тільки об'єкти типу постачання, як безпосередньо котельні, а також і помешкання наших українців.

Безпосередньо на місце виїжджав мій заступник Кругляк Едуард Борисович. Разом з військово-цивільною адміністрацією була відпрацьована адресна практична та допомога, яка повинна відбутися по кожному домогосподарству, де потрібна допомога з точки зору надання не тільки систем опалення в вигляді або пічок, або буржуйок, але і підвозу палива, те, яке може бути використано.

Те, що вам відповіла військово-цивільна інформація, це вже по уточненим даним адресним, які є і по Красногорівці, Мар'їнці, саме дана така кількість. Попередня передбачена була в бюджеті Донецької області, щоби було забезпечення біля 600 з запасом резервних таких приводів по Красногорівці, і 600 – по Мар'їнці. Тому безпосередньо те, що уточнена була адресність, зараз у вас надана інформація.

Військово-цивільної інформації вже виконана та частина, яка до вас надійшла інформація. Гроші були виділені із місцевого бюджету. І також сьогодні стоїть питання по допомозі забезпечення цих людей безпосередньо паливом для опалення. Але ситуація складна, ситуація постійно знаходиться два населених пункти під обстрілами. І я думаю, що тут буде прийматися рішення саме по можливості відселення цих людей з цієї зони, якій постійно загрожує не тільки питання забезпечення енергією, а ще й питання взагалі їх життя і їх здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, слово надається Мельничуку Сергію Петровичу. Будь ласка.

 

10:52:15

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Ну, по-перше, хочу подякувати Прем'єр-міністру і Степану Кубіву за ту роботу, проведену з "Укртрансхімаміаком". Що все-таки прибраний російський прихвостень, який управляв цим підприємством. Ну, а тепер по суті.

Пане Прем'єр-міністр, у вас в уряді працюють злочинці. Пане Прем'єр-міністр! У вас в уряді працюють злочинці. Це міністр оборони і його заступники деякі. Перше, що вони зробили, це більше 400 чоловік лишили основного місця роботи, незаконно звільнили.

І по-друге, вони вас обманули. Якщо помните, десь півроку назад я говорив по наданню учасників бойових дій. Так от, вони провели розслідування і вас обманули. Прошу вас зробити незалежне розслідування і наказати виновных.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

10:53:33

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Прошу рахувати це депутатським запитом.

 

10:53:41

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваш запит. Я хочу тільки відреагувати. По "Укртрансхімаміаку" Перший віце-прем'єр. По міністру оброни. Я не вважаю, що міністр оборони країни є злочинцем. Я думаю, що у багатьох випадках треба сказати, що він є героєм. Коли в такий важкий період часу для нашої країни прийняв на себе надважливу і надважку відповідальність.

Тому я би просив, щоб ми підбирали слова, коли ми звертаємося до генерала армії, людини, яка стоїть на вістрі сьогодні захисту спільно з нашими воїнами, захисту територіальної цілісності нашої прекрасної країни. Я думаю, що сьогодні міністр оборони потребує не критики, а підтримки. Тому дуже просив би, щоб ми тут були абсолютно консолідовані. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

 

10:54:35

КУБІВ С.І.

Андрію Володимировичу, там було до мене питання. Шановні колеги депутати, вже втретє сьогодні звучить питання щодо конкурсних співбесід на керівників державних підприємств. Комплексна відповідь є на дане питання така: по "Укрхімтрансаміаку" взяли участь 40 учасників, є відібрано 5; аеропорт "Бориспіль" взяли участь 25 учасників, відібрано 5; "Елетроважмаш" взяли участь близько 35 учасників, відібрано 5; "Маріупольський порт" – близько 8 учасників. Визначено фіналістів згідно постанови Кабінету Міністрів від 2 до 5, котрі пройшли у фінальний тур. У період з 28.11 по 2.12 заплановано проведення засідань Номінаційного комітету, до якого входять представники Кабінету Міністрів, міжнародні представники і незалежні експерти, про що ми будемо інформувати публічно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ільюк Артем Олександрович, будь ласка.

 

10:55:44

ІЛЬЮК А.О.

Артем Ильюк, город Николаев. Отстаивая права николаевского предприятия "Зоря"-"Машпроект", хочу передать слово Андрею Вадатурскому.

 

10:55:57

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О.

Шановний Володимире Борисовичу, питання до вас. Два тижні тому державний "Укртрансгаз" провів через Prozorro справедливий тендер на модернізацію трьох компресорних станцій української газотранспортної системи. На конкурсі перемогли українські виробники "Сумське НВО" та миколаївський "Зоря"-"Машпроект". Більше 20 тисяч робітників отримали роботу і впевнені, що зможуть прокормити свої сім'ї. Однак, з публікацій ЗМІ мені стало відомо, що існують певні особисті суперечки та непорозуміння між керівником "Нафтогазу" та "Укртрансгазом". Існує небезпека, що це може негативно вплинути на реалізацію такого важливого проекту.

Хочу попросити вас, шановний Володимир Борисович як керівника українського уряду докласти всі зусилля і не допустити того, щоб погані особисті стосунки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 10 секунд завершити.

 

ВАДАТУРСЬКИЙ А.О.  Стосунки двох підприємств стали на заваді модернізації газотранспортної системи, оскільки це призведе до втрати робочих місць, зашкодить національним інтересам та поставить під сумнів енергетичну незалежність України. Дякую.

 

10:57:14

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Ну, перше, щоб я хотів сказати. Що уряд України підтримує і буде підтримувати політику щодо підтримки промисловості нашої держави. Ми зараз розробляємо підходи, які дозволять нашим українським підприємствам брати участь повноцінно в усіх державних тендерах. І для нас дуже важливо, щоб кожна гривня українська була інвестована в нашу національну економіку. Це означає, що ми максимально будемо підтримувати українські підприємства щодо виробництва тієї чи іншої продукції з високим рівнем локалізації, з доданою вартістю для того, щоб українці мали роботу і відповідну зарплату. Це, що стосується нашого загального підходу.

Що стосується тендерних процедур. Є система прозора і є ті, хто беруть участь як в закупівлях, так і в продажі. І ми як уряд України не має жодних повноважень, якимось чином чи надавати перевагу або навпаки перешкоджати. Тому це поза межами уряду, поза межами компетенції уряду. Я маю надію на те, що цей тендер пройшов чесно, прозоро і там немає жодних підстав для того, щоб він був скасований або переглянутий.

Ще раз хочу підкреслити, для нас дуже важливо, для уряду, щоб максимально все те, що ми можемо закуповувати було українського виробництва на 100 відсотків. Дуже дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, дві хвилини, два тільки запитання ми ще зможемо поставити. Це Южаніна і Соловей. І на тому наш час запитань завершується.

Отже, Южаніна Ніна Петрівна, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

10:58:58

ЮЖАНІНА Н.П.

Прошу передати слово Кудлаєнку Сергію.

 

10:59:04

КУДЛАЄНКО С.В.

Дякую. Шановний Володимире Борисовичу і шановний Андрію Олексійовичу! В мене питання абсолютно просте і загальне на сьогоднішній час. Перша платіжка.  Дайте,  будь ласка, інформацію стосовно того, що  сьогодні  зроблено урядом для компенсації українським громадянам її вартості, який відсоток комунальних витрат для українських родин покривають саме субсидії. 

І хочу  наголосити, що ми сьогодні входимо в майже два  тижні роботи на округах, і звертаюся до своїх колег народних депутатів, щоб не використовувати цей час для того, щоб нагнітати ситуацію, а навпаки, допомогти нашим громадянам і нашим виборцям отримати якісні послуги у відповідних своїх відділах  щодо надання  субсидій і провести відповідну спільну  з урядом роз'яснювальну роботу, для того щоб не використовувати і не нагнітати ситуацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я тільки хочу  нагадати: у нас   робота тиждень – в комітетах і тиждень –  в округах. На жаль, не проголосували за зміну календарного плану, і ми будемо думати, як з цього виходити, але я для загальної інформації повідомляю.

Отже, буде хтось відповідати чи давати наступне запитання?

Рева,  будь ласка.

 

11:00:20

РЕВА А.О.

Шановний Сергію Володимировичу! Відповідно до програми житлових субсидій, яку сьогодні уряд реалізує, станом на сьогоднішній день субсидії призначені більш як  6 мільйонам домогосподарств в Україні, подано заяв  6 мільйонів 400 тисяч.

Я хочу вам доповісти про основні цифри, які  ми на сьогоднішній день  маємо.  Позиція перша, яка стосується суми, точніше , відсотка платежу, яка є основним показником для того, щоби  зрозуміти, скільки люди платять. Так от, станом  на сьогоднішній день середній відсоток платежу за комунальні послуги в  Україні, я звертаю увагу всіх народних депутатів, складає 9,79 від сукупного доходу місячного кожного домогосподарства, яке отримало субсидії в середньому, тобто, менше 10 відсотків. Це перше. 

Друге. Середньомісячний розмір доходу домогосподарства, які отримують субсидії,  1 тисяча 826 гривень на домогосподарство. Середній розмір нарахувань, які сьогодні зробили людям, дорівнюють приблизно 1 тисяча 864 гривні. Тобто приблизно получається, що у нас сума необхідних платежів і сума доходів однакові, але люди платять лише 10 відсотків від свого сукупного доходу. Ми сподіваємось, що протягом опалювального сезону збільшиться кількість людей, які звертаються, ми оцінюємо максимально можливу цифру домогосподарств у 8-9 мільйонів, але динаміка зростання, яку ми бачимо сьогодні, говорить про 7-7,5 мільйонів домогосподарств.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє запитання – Соловей Юрій Ігорович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:02:34

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Прошу передати питання Ірині Сусловій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я передам. Давайте, нехай вона дасть питання, а ви відповісте, а потім заключне слово скажете, Володимир Борисович.

Будь ласка, Ірина Суслова.

 

11:02:41

СУСЛОВА І.М.

Дякую, пане Юрію. Шановний пане Прем'єр-міністр, маю два питання до вас. Перше питання, багато сьогодні політичних спекуляцій навколо наступного траншу МВФ і, пов'язаним з ним, начебто підвищення пенсійного віку. Перше, чи це правда чи ні? І друге питання, чи взагалі є у уряду бачення пенсійної реформи? І наступна частина питання. Реформу митниці було задекларовано урядом, як одну із пріоритетних, коли ми побачимо план реформи? Дякую.

 

11:03:20

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за ваше запитання. Шановні колеги, я хотів би повернутися до теми тарифів. Хочу ще раз підкреслити, що уряд України встановив тільки граничну ціну на газ, всі інші тарифи встановлюються за поданням "Теплокомуненерго" нашої країни. Це означає, що саме на рівні "Теплокомуненерго" на місцях формуються українські тарифи. Це перше, я просто хотів, щоб всі це дуже чітко усвідомлювали.

Що стосується статистичних даних, як було сказано міністром соціальної? Ми розуміємо, що треба було створити систему якісних компенсаторів. І сьогодні ми розраховуємо на те, що до 7,5 мільйонів домогосподарств країни отримують можливість заплатити не більше 10 відсотків від власного сукупного доходу. Ви знаєте, що раніше уряд говорив про те, що це буде орієнтовно біля 15 відсотків. Але зараз ми точно бачимо, що ця цифра дорівнює 9,79 відсотка, це середній платіж по країні, від сукупного доходу домогосподарства.

І так, я ще раз хочу підкреслити, що всі ті, хто мають невеликі доходи, можуть абсолютно спокійно оформити свою субсидію зараз, через місяць і отримати від початку опалювального сезону можливість платити за житлово-комунальні послуги не більше 10-15 відсотків. А, можливо, там, де і високий дохід, вищий дохід, буде біля 20 відсотків від сукупного доходу. Але зараз цифра говорить, середня цифра, говорить наступне, що це не більше 10 відсотків. Це перше.

Друга позиція. Звісно, ті у кого є гроші, вони платять повну ціну. А що ми хочемо з вами, щоб всі платили 10 відсотків? Ну де ж тоді соціальна справедливість? Хай ті, хто мають гроші, хай ті, хто мають доходи високі, хай платять повну ринкову ціну. Ну чого ж вони мають платити менше чи стільки, скільки сплачують люди, які мають не високі доходи?

Друга позиція. Якщо людина з будь-яких причин не оформила субсидію, не подобається, не хоче, якісь інші є причини, у неї є можливість абсолютно спокійно зменшити навантаження на середньомісячний платіж. Уряд дав можливість: знижка, точніше, розстрочка безвідсоткова, без жодних обтяжень. Просто заяву написав, що я буду платити в розстрочку, і платить кожен місяць по 50 відсотків від тієї ціни, яку їм виставили. Це друга позиція.

І третя позиція. Уряд ще влітку збільшив фінансування на компенсацію ціни твердого палива майже на тисячу гривень. Це означає, що ті родини, які не мають газу і так далі, вони мають можливість отримувати тверде паливо, і ми добавили одну тисячу гривень на кожне відповідне домогосподарство. Це є перший крок, тобто ми зараз зробили перший крок. Далі ми побачимо реальний стан справ щодо доходів українських громадян. І ті, хто потребують захисту, наше завдання, щоб ми і далі продовжили систему таких компенсаторів. Але ми з вами на корінні вбили корупцію в ціноутворенні на газ. Я розумію, що сьогодні людей травлять, травлять тим, що ці тарифи є там дуже жахливими. Так, вони є високими,  але  ж є компенсатор. Держава  кожному заплатить, кожному, хто потребує. А хто має гроші, ну,  нехай сам і сплачує. І це є в принципі соціальна справедливість.

Жодного там приниження не повинно бути при призначенні субсидій. Можна заявку подати в електронному варіанті. Ви знаєте, що уряд веде інформаційну кампанію роз'яснювальну, і кожна людина, яка отримує рахунок, отримує роз'яснення щодо того стану справ, який є насправді, які є можливості до такої компенсації.

Ще раз хочу наголосити: треба просто займатися реальною справою, а не "кошмарити" людей. От "кошмарять" людей скільки місяців, про те, що все пропало, армагеддон! А я вважаю, що ми маємо захистити тих, хто потребує захисту, і дати по рукам  тим, хто мільярдами заробляв гроші на українському газі.

Я не буду підтримувати корупцію в нафтогазовому секторі. Не буду! І мене ніхто це не примусить зробити! (Оплески) І це є принципово важливим питанням.

І ні до чого тут тарифи, їм плювать на тарифи, які люди сьогодні сплачують, їм плювать на людей. Дехто тут … я вже говорив про те, що виступає і розказує, як треба жити, так чого ж будучи  три-чотири роки Прем'єр-міністром нашої країни, маючи більшість у парламенті нічогісінько не було зроблено для української держави? Навпаки, було зроблено те, що ми увійшли в потужну серйозну економічну кризу. І нам кричали з екранів телебачення, що все пропало.

Не все не пропало! Ми маємо сьогодні, шановні колеги, підвищення кредитного рейтингу країни, ми вийшли з переддефолтного стану. Ми маємо сьогодні по третьому кварталу 1,8 відсотки зростання внутрішнього валового продукту.

Чи це є достатньо? Ні! Не достатньо. Але це добрий сигнал. Сигнал, який говорить  про те, що якщо ми сумлінно будемо працювати на Україну, ми отримаємо зростання і в 7, і в 8, і в 10 відсотків. Але для цього треба не говорити про роботу, а її робити.

Тому я ще раз хочу підкреслити, що всі ті, хто говорять, що все пропало, я хочу їх розчарувати. Пийте валідол, нічого не пропало, все буде абсолютно нормально, і ситуація в країні буде абсолютно стабільною. Ми з 1 грудня, шановні друзі, підвищуємо мінімальну пенсію на 10 відсотків. Це мало чи багато? Це мало. Але ми робимо крок вперед, а не назад. Ми збільшуємо мінімальну заробітну плату вдвічі. Сьогодні кожний громадянин, який працює, буде отримувати 3200 гривень.

Що ж ми раніше цього не робили? Я розумію, коли 2014, 2015 рік, перший уряд, другий уряд після Революції Гідності, як їм було… як важко було. Да і нам з вами. Але прийшов час, коли маємо сьогодні віддавати борги.

І звідки береться це зростання? Що, болтавней з цієї трибуни? Да, ні, кожного дня український громадянин, український підприємець сумлінно робить свою роботу і ця робота виливається в економічне зростання. Тому ми маємо їм не заважати, а ми маємо їм допомагати. Маємо приймати закони, які дозволять їм заробляти і робити багатшою нашу країну. А ті, хто бовтають, хай стоять перед зерклом і репетують, розумієте, і це буде саме головне їхнє місце – перед дзеркалом кошмарити самі себе.

Шановні друзі, що стосується пенсіонної реформи, ми маємо з вами підійти зважено до пенсійної системи країни. Пенсійна система країни створила, на превеликий жаль, умови для тотальної бідності українських пенсіонерів і це питання є абсолютно неприпустимим. Тому ми маємо спільно з вами напрацювати такі рішення, які дадуть можливість людям отримати нормальну і мінімальну пенсію, і нормальну середню пенсію. І ми сьогодні дуже серйозно над цим питанням працюємо, і для цього потрібні додаткові ресурси. Але я точно знаю, як тільки у нас з'явиться хоч один відсоток того, щоби змінити цю систему і її зробити справедливою, ми спільно з вами це зробимо.

І що стосується реформи української митниці. Ми зараз працюємо над тим, щоби створити робочу групу вже, в тому числі з депутатів, з комітетом профільним, для того щоб ви йти на фіналізацію тих пропозицій, які у нас сьогодні є. Є дуже багато моделей реформування української митниці. Але ми вже в бюджеті на наступний рік закладаємо кошти на технічну модернізацію, на те, щоби зробити наші кордони, по-перше, неприступними для контрабанди, а, по-друге, прозорими, щоб ми чітко бачили, де, в яких напрямках у нас відбувається проблема, це перша позиція.

Друга позиція, ми напрацюємо з вами спільно план і його затвердимо. Тому що нам потрібно буде законодавча підтримка. І я розумію, що контрабандне лобі буде збивати ці закони з порядку денного нашого парламенту. Але я також надіюсь на те, що у нас вистачить з вами політичної волі зробити кордони ефективними для того, щоб ми могли десятки мільярдів залучити до державного бюджету. І ці десятки мільярдів передати, інвестувати в благополуччя наших українських громадян, це наш з вами обов'язок, але ще раз наголошую, ніякої реформи суто урядової не буде. Реформа буде наша спільна – парламентсько-урядова, яка буде схвалена і підтримана Президентом нашої країни. Дякую за вашу увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Дякую за "годину запитань до Уряду".

Тільки, Володимир Борисович! Очевидно, Прем'єр-міністр обмовився щодо болтовні з цієї трибуни. Більшість законопроектів, які ми приймаємо тут спільно, і уряд, і парламент,  це є спільна робота. І більшість наших ініціатив, які є,  це є ініціативи відповідальні, ініціативи, які реформують країну. І вся законодавча база реформ була створена в цьому парламенті депутатами, Володимир Борисович, в тому числі і вами як тодішнім спікером парламенту, а теперішнім Прем'єр-міністром. І тому я дам слово, щоб Володимир Борисович скоригував свою обмовку.

Будь ласка, Володимир Борисович.

 

11:12:09

ГРОЙСМАН В.Б.

Пане Голово Верховної Ради України! Вельмишановні, дорогі народні депутати! Я з глибокою повагою ставлюся до українського парламенту і до українських парламентарів. Я хочу висловити свою вдячність Голові Верховної Ради, народним депутатам України, що там, де питання ставить уряд, ви завжди нас підтримуєте і йдете нам назустріч. Я мав на увазі болтунів… ви ж знаєте, кого я мав на увазі. Це одиниці в цьому парламенті, одиниці, які, крім того щоб ляпати язиком, нічого більше не вміють. Вони це довели не один раз. Тому я от їх мав на увазі.

А вас, шановні колеги, я ще раз хочу вам подякувати за повноцінну підтримку, і фракціям коаліції, і позафракційним народним депутатам, і групам, і фракціям, які підтримують урядові ініціативи. Тому що урядові ініціативи – це ініціативи, які змінюють нашу країну. Ще раз дуже дякую. І бажаю нам спільних успіхів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам за наш діалог.

"Година запитань до Уряду" завершена. Дякуємо уряду і Прем'єр-міністру за участь в роботі Верховної Ради України, за дискусію.

А тепер згідно Регламенту ми маємо час для оголошення депутатських запитів. І я передаю слово заступнику Голови Верховної Ради України Оксані Сироїд. Будь ласка, пані Оксана.

 

Веде засідання Заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

11:13:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку ми розглянемо з вами запити до Президента.

Ми маємо запит Юрія-Богдана Шухевича до Президента України стосовно зняття грифу "опублікуванню не підлягає" та скасування усіх засекречених нормативно-правових актів Президента України, якими встановлені незаконні пенсійні привілеї для колишніх народних депутатів УРСР і СРСР, колишніх перших секретарів обкомів Компартії України тощо та членів їх сімей, котрим обчислюють пенсії, виходячи з  посадового окладу міністра Кабінету Міністрів України та припинення виплати пенсій цим особам.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України під час розгляду запитів до  Президента України потрібно спочатку поіменно проголосувати за підтримку запиту.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися і прошу проголосувати за підтримку запиту народного депутата Юрія-Богдана Шухевича.  Прошу голосувати.

 

11:14:40

За-68

Рішення, на жаль, не прийняте. Для прийняття рішення необхідно 150 голосів. Цей інструмент, як ми бачимо, парламентського контролю він є неефективним і потребує подальшого удосконалення в Регламенті Верховної Ради.

Далі ми маємо запити таких народних депутатів.

Віктора Развадовського до прокурора Житомирської області, начальника Головного управління Національної поліції в Житомирській області щодо забезпечення всебічного і неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні та дотримання вимог кримінального процесуального законодавства.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на заміну п'яти вікон у Авратинській загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Любарського району, Житомирської області.

Григорія Тіміша до голови Рахункової палати, директора Національного антикорупційного бюро України щодо неефективного використання та можливого розкрадання коштів обласного бюджету під час проведення ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О26105 Маршинці-Форосна-Довжок-/Н-03/ Новоселицького району Чернівецької області.

Сергія Ларіна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо неупередженого досудового розслідування злочинів скоєних відносно депутатів Світловодської міської Ради VII скликання з політичних мотивів.

Сергія Ларіна до міністра юстиції України щодо надання роз'яснення відносно статусу та соціальних гарантій осіб, які були обрані або затверджені відповідними місцевими радами, на території яких здійснюється антитерористична операція.

Миколи Паламарчука до Генерального прокурора України щодо неспроможності провести належне досудове розслідування кримінального провадження працівниками прокуратури міста Києва.

Сергія Соболєва до Генерального прокурора України про необхідність активізації дій щодо розслідування злочинів, вчинених злочинною організацією запорізького кримінального "смотрящего" "Анісіма" (Анісімова Є.О.) та повернення до державної власності протиправно отриманого майна.

Групи народних депутатів (Васюника, Антонищака та інших. Всього 11 депутатів) до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо фінансування реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Олени Сотник до заступника Генерального прокурора України - Головного військового прокурора щодо інформації про закриття кримінального провадження відносно начальника управління Служби безпеки України в Хмельницькій області Віктора Крайтора.

Групи народних депутатів (Дехтярчука, Матківського та інших. Всього 4 депутатів) до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо припинення перешкоджання законній господарській діяльності у Демидівському районі Рівненської області підприємству з іноземними інвестиціями - Товариству з обмеженою відповідальністю "ОЛДІ".

Івана Мельничука до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України, Київської міської клінічної лікарні номер 3 щодо реалізації конституційного права громадян на безоплатну медичну допомогу.

Ігоря Котвіцького до міністра фінансів України щодо фінансування державних житлових програм.

Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо інформування про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу".

Володимира Ар'єва до директора Національного антикорупційного бюро України щодо зволікання у досудовому розслідуванні ряду кримінальних проваджень переданих до Національного антикорупційного бюро України.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Закону України "Про дошкільну освіту".

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення соціальних гарантій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо перерахунку пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим особам.

Андрія Лопушанського до міністра фінансів України щодо забезпечення коштами на оплату праці працівників бюджетних установ Сколівського, Турківського, Старосамбірського районів та міста Самбора Львівської області.

Андрія Лопушанського до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо запровадження в Україні обліку природного газу в одиницях енергії.

Андрія Немировського до голови Рахункової палати щодо перевірки законності та доцільності використання бюджетних коштів.

Андрія Немировського до директора Національного антикорупційного бюро України, голови Національного агентства України з питань запобігання корупції, Генерального прокурора України щодо проведення перевірки законності походження майна.

Любомира Зубача до Прем'єр-міністра України щодо проблем розробки та затвердження Перспективних планів територій громад.

Юрія Бабія до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо процедури реалізації ялинок у передноворічний період.

Владислава Бухарєва до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, міністра фінансів України щодо виділення коштів з Державного бюджету України та Державного фонду розвитку окремих територій для виконання соціально-економічних програм Лебединського району Сумської області у 2016 році.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо виділення коштів з Державного бюджету України для будівництва хірургічного корпусу Сумської клінічної лікарні, а також капітального та поточного ремонтів приміщень вказаної установи.

Юрія Вознюка до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо включення захворювання "Виражена гіперплазія жирової тканини, обширна лімфатична мальформація" до Переліку рідкісних (орфанних) захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації та для яких існують визнані методи лікування.

Олександра Жолобецького до генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» щодо використання нежитлового приміщення, яке перебуває на балансі ДП "Зоря"-"Машпроект" для потреб розширення дошкільного навчального закладу номер 70 "Дубок" міста Миколаєва.

Юрія Одарченка до директора міського комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона" щодо надання детальної інформації про діяльність підприємства.

Василя Яніцького до голови Володимирецької районної державної адміністрації Рівненської області, голови Володимирецької районної ради Рівненської області, голови Балаховицької сільської ради Володимирецького району Рівненської області щодо перегляду генерального плану села Маюничі Володимирецького району Рівненської області з врахуванням громадських інтересів.

Василя Яніцького до голови Рівненської обласної державної адміністрації, голови Володимирецької районної державної адміністрації Рівненської області, голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" про вжиття заходів щодо належного постачання електроенергії в селі Іванчі Володимирецького району Рівненської області.

Ігоря Гузя до голови фіскальної служби України щодо питання внесення грошової застави за автотранспортні засоби, які ввозяться з-за кордону на митну територію України в режимі тимчасового ввезення.

Ігоря Гузя до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо недопущення ліквідації психоневрологічного відділення Волинської обласної психіатричної лікарні №2 у місті Нововолинську (Волинська область).

Михайла Бондаря до міністра внутрішніх справ України, голови Буської міської ради Львівської області щодо об'єктивного та неупередженого розслідування факту пожежі у місті Буськ Львіської області на пам'ятці архітектури місцевого значення - палаці Бадені, який було передано у власність територіальної громади міста Буськ з балансу МВС.

Михайла Бондаря до прокурора Львівської області, тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо проведення аналізу криміногенної ситуації, роботи з розкриття злочинів, охорони громадського порядку по Бродівському, Буському, Камянка-Бузькому, Радехівському районах Львівської області.

Юрія Бублика до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Вищої ради юстиції щодо протиправних дій голови Шевченківського районного суду міста Полтави Олександра Струкова, скоєння ним кримінальних правопорушень з нанесенням тілесних ушкоджень, наявність корупційних проявів при переслідуванні судді Лариси Гольник та спонукання її до прийняття неправосудних рішень, недотримання норм поведінки та підрив суспільної довіри до суду.

Юрія Бублика до міністра освіти і науки України про результати розгляду матеріалів спеціалізованої вченої ради Д35.052.11 Національного університету "Львівська політехніка" від 7 червня 2016 року.

Геннадія Чекіти до Прем'єр-міністра України щодо неналежного стану житлово-комунального господарства в місті Одесі.

Валентина Ничипоренка до Прем'єр-міністра України щодо продовження терміну експлуатації Ватутінського полігону Черкаської області.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо бездіяльності органів влади стосовно передачі на баланс в оперативне управління державної установи "Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України" до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з метою покращення навчальної, наукової та лікувально-профілактичної роботи.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо заснування Міністерством охорони здоров'я України, застосування Міністерством охорони здоров'я України рейдерських методів захоплення державного підприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина №18" з метою приєднання до Державної установи "Центр громадського здоров'я".

Олексія Ленського до директора Національного антикорупційного бюро України щодо вжиття заходів реагування на протиправну діяльність керівництва "Укрзалізниці", яка порушує законодавство України, соціальні права та гарантії працівників та реалізує корупційні схеми шляхом примушування до оформлення псевдодобровільного медичного страхування в страховій компанії……

Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України стосовно перевірки фактів катастрофічного стану доріг в місті Житомир, надання звіту щодо цільового використання коштів, виділених з Державного бюджету України на ремонт дорожнього покриття в регіоні у 2015-2016 роках.

Ірини Констанкевич до міністра соціальної політики України щодо виплати заборгованості пенсій Назарук Анастасії Максимівні та Нивчик Василю Васильовичу відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Ірини Констанкевич до міністра соціальної політики України щодо виплати щорічної одноразової допомоги інвалідам війни в республіці Афганістан та відсутність фінансування санаторно-курортного лікування.

Тетяни Острікової до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо сум отриманих за газ для потреб населення.

Володимира Арешонкова до міністра юстиції України про забезпечення виконання рішень судів щодо перерахунків та доплат відповідно до вимог статей 37, 39, 51 та інших Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", ухвалених після 1 січня 13-го року.

Володимира Арешонкова до міністра внутрішніх справ України про належний розгляд кримінальних справ, порушених за фактами незаконних рубок лісу на Житомирщині.

Віктора Кривенка до Генерального прокурора України щодо неналежного розслідування факту заволодіння службовими особами шахрайським шляхом грошовими коштами інвесторів будівництва ЖК "Золотий берег".

Василя Гуляєва до Прем'єр-міністра України щодо фінансування берегоукріплювальних робіт в районі індивідуальної житлової забудови по вулиці Приморській та багатоквартирної житлової забудови мікрорайону №9 міста Чорноморськ Одеської області.

Миколи Кадикала до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників слідчого відділу Вишгородського райвідділу поліції Головного управління національної поліції в Київській області.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо присвоєння окремого коду відомчої класифікації видатків місцевих бюджетів для органів з питань праці та соціального захисту населення Тячівської районної державної адміністрації Закарпатської області.

Володимира Кацуби до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України, міністра освіти і науки України, голови Харківської обласної державної адміністрації щодо вчинення безпідставних дій окремими посадовими особами Міністерства аграрної політики та продовольства, що має наслідком затягування процедури передачі приміщень, які належать державному навчальному закладу "Харківський обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів агропромислового комплексу" та не використовуються за призначенням, з метою створення навчального закладу, якого вкрай потребує місцева громада селища міського типу Пісочин Харківського району Харківської області.

Групи народних депутатів (Гуляєва, Ільюка та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України №1156 від 30 грудня 2015 року у частині відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Олега Мусія до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України про запобігання незаконним втручанням з боку працівників правоохоронних органів у господарську діяльність підприємців.

Оксани Білозір до міністра освіти і науки України щодо перевірки інформації про наміри керівництва Одеської державної академії будівництва і архітектури забудувати рекреаційну територію, на якій розташований Навчально-практичний центр Академії.

Віталія Барвіненка до Прем'єр-міністра України щодо перевірки фактів порушення чинних вимог процедури призначення на посаду заступника Міністра Кабінету Міністрів України Тітарчука Михайла Івановича.

Віталія Барвіненка до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я, директора Національного антикорупційного бюро України щодо перевірки фактів порушення вимог законодавства заступником міністра охорони здоров'я України Лінчевським Олександром Володимировичем.

Сергія Мельничука до Прем'єр-міністра України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо неналежного розслідування справи за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Державної служби надзвичайних ситуацій України.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо призначення пенсії та невідкладного забезпечення за рахунок державних коштів слуховим апаратом ліквідатора аварії на ЧАЕС І категорії, інваліда війни ІІІ групи.

Володимира Литвина до голови Фонду державного майна України, Генерального прокурора України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення законності при вирішенні житлового питання.

Валентина Ничипоренка до міністра внутрішніх справ України щодо затягування розслідування фактів захоронення хімічних речовин у селі Охматів, Жашківського району, Черкаської області.

Івана Рибака до голови Чернівецької обласної державної адміністрації, голови Путильської районної ради Чернівецької області, голови Путильської районної державної адміністрації Чернівецької області щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам комунального закладу "Путильська центральна районна лікарня" Путильського району Чернівецької області.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації, голова Кіцманської районної державної адміністрації Чернівецької області, голови Кіцманської районної ради Чернівецької області щодо надання допомоги в ендопротезуванні інваліду І групи загального захворювання громадянину Степану Довбушу.

Віталія Гудзенка  до голови Київської обласної державної адміністрації щодо включення в перелік об'єктів соціальної сфери на 2017 рік Володарську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 1 Володарського району Київської області.

Віталія Гудзенка  до голови Київської обласної державної адміністрації щодо включення в перелік об'єктів соціальної сфери на 2017 рік Тетіївську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 3 Тетіївського району Київської області.

Олексія Порошенка до міністра освіти і науки України щодо проекту Нова українська школа та інтеграція змісту шкільних курсів української мови і літератури та зарубіжної літератури.

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра України щодо вирішення проблем з газифікації Гуляйпільського району Запорізької області.

Олександра Супруненка  до міністра інфраструктури України, голови правління публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо добудови лівобережної автодорожньої розв'язки Дарницького залізнично-автомобільного мостового переходу у місті Києві.

Олександра Супруненка  до Київського міського голови щодо реконструкції дошкільного навчального закладу у Дарницькому районі міста Києва.

Геннадія Кривошеї  до Першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економічного розвитку і торгівлі України, Голови Служби безпеки України, генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" щодо взяття під контроль реалізацію ДК "Укроборонпром" в особі ДП "Українська авіаційна транспортна компанія" авіаційних двигунів Д-30КП, Д-30КП-2, літаків Іл-76 та їх комплектуючих.

Романа Семенухи до Генерального прокурора України щодо забезпечення дотримання вимог законності, повноти, публічності, розумності строків здійснення кримінального правопорушення.

Романа Семенухи до тимчасово виконуючого обов'язки голови Національної поліції України щодо активізації розслідування кримінального провадження.

Олександра Кодоли  до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо звернення директора Комунального підприємства "Ніжинське управління водопровідно - каналізаційного господарства" Ніжинської міської ради Чернігівської області.

Олександра Кодоли до виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо незадовільного стану автомобільних доріг державного та обласного значення, що знаходяться на території Чернігівського району Чернігівської області.

Тетяни Бахтеєвої до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності вжиття термінових заходів з боку Міністерства охорони здоров'я щодо налагодження ефективної співпраці із Товариством Червоного Хреста України та недопущення неефективного та непрозорого використання коштів державного бюджету.

Сергія Мельника до віце-прем'єр-міністра України Володимира Кістіона щодо встановлення лічильників обліку газу.

Остапа Єднака до Прем'єр-міністра України щодо лікування громадян України за кордоном.

Миколи Величковича до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра інфраструктури України щодо договору співпраці між ПАТ "Укрзалізниця" із компанією "Нафтагазстрах", котра належить поплічнику Віктора Януковича.

Олега Петренка до міністра фінансів України щодо обсягів реалізації державних лотерей.

Олександра Нечаєва до Прем'єр-міністра України про невідкладність розслідування нападу на депутата Миколаївської міськради від Політичної партії "Опозиційної блок" Ларису Веселовську, що було скоєно 14 листопада 2016 року, та притягнення до відповідальності винних.

Олександра Нечаєва до голови Сумської обласної державної адміністрації про забезпечення дотримання законодавства України у питанні встановлення приладів обліку газу за рахунок коштів газорозподільних підприємств споживачам у місті Суми і Сумській області.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра України щодо недоцільності попередньої оплати за споживання електричної енергії та автоматичного відключення споживача - підприємця при несплаті такого платежу.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра України щодо зниження тарифів за воду у місті Фастів Київської області через її незадовільну якість та внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 10 березня 2016 № 302.

Руслана Сольвара до голови Київської обласної державної адміністрації, голови Київської обласної ради, Фастівського міського голови стосовно надання результатів діяльності робочої групи щодо вирішення питання неправомірного відключення жителів міста Фастів від постачання електроенергії ПАТ "Київобленерго", створеної Київською обласною державною адміністрацією.

Вадима Сидорчука до міністра фінансів України щодо систематичного знехтування головою Державної аудиторської служби України звернень народного депутата України про здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів в окремих підрозділах Міністерства оборони України.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України стосовно незадоволення відповіддю міністра охорони здоров'я України на депутатський запит щодо вжиття заходів забезпечення спеціальним лікувальним харчуванням дітей, хворих на фенілкетонурію.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо фінансування з державного бюджету Дитячого спеціалізованого клінічного санаторію "Хаджибей".

Ольги Богомолець до Прем'єр-міністра України щодо невідкладного прийняття розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2016 рік".

Ігоря Котвіцького до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо направлення громадян на лікування за кордон.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо вжиття заходів для підвищення рівня заробітної плати працівникам медичних заходів.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо практичних дій Уряду направлених на відродження промислового потенціалу України.

Групи народних депутатів (Колєснікова, Павлова, Гальченка) до Прем'єр-міністра України щодо фінансування закладів освіти і науки України.

Дмитра Добродомова до Прем'єр-міністра України щодо осучаснення пенсійних виплат.

Дмитра Добродомова до Прем'єр-міністра України щодо термінів виплати субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива для населення.

Івана Мельничука до голови Київської міської державної адміністрації щодо реалізації конституційного права громадян на доступність і безоплатність дошкільної освіти.

Олександра Бригинця до голови Київської міської державної адміністрації щодо необхідності у виділенні земельної ділянки Київському муніципальному академічному театру ляльок (на Лівому березі Дніпра).

Олександра Бригинця до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, міністра соціальної політики України, голови Київської міської державної адміністрації щодо надання допомоги Новицькому В'ячеславу, хворого на ДЦП.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності продовження фінансування Державного закладу "Спеціалізований (спеціальний) санаторій "Аркадія" МОЗ України за рахунок коштів державного бюджету.

Валентина Дідича до директора Національного антикорупційного бюро України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо відновлення стабільної діяльності Харківського державного авіаційного підприємства та вирішення соціальних проблем, які виникли на заводі останнім часом, а також усунення причин, які можуть призвести до банкрутства підприємства.

Юрія Шаповалова до міністра інфраструктури України, голови правління публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо захисту інтересів громадян міста Кременчука Полтавської області, скасування Наказу Укрзалізниці від 4 листопада 2016 року та відновлення розкладу курсування потягу №760 Київ-Кременчук, який діяв до запровадження змін.

Сергія Лещенка до Прем'єр-міністра України щодо припинення забруднення озера Гарячка в Дарницькому районі місті Києва.

Сергія Лещенка до Генерального прокурора України щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили кримінальні правопорушення на тимчасово окупованій території АРК та міста Севастополя.

Андрія Вадатурського до міністра оборони України щодо використання коштів, що перераховувалися військовою частиною А1890 (Широколанівський загальновійськовий полігон) щомісячно на спеціальний рахунок Міністерства оборони України.

Андрія Іллєнка до голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, голови правління публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо незадовільного санітарного стану перевезень на ділянці вузькоколійної залізниці Виноградів-Хмільник.

Андрія Іллєнка до київського міського голови, голови правління Публічного акціонерного товариства "Київгаз" щодо встановлення індивідуальних газових лічильників у житлових квартирах мешканців міста Києва.

Юрія Тимошенка  до міністра екології та природних ресурсів України щодо надання інформації.

Юрія Тимошенка до голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо належного здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області.

Миколи Паламарчука до Національної поліції України, Генерального прокурора України, Лозівської міської ради щодо зловживання слідчим слідчого відділу Лозівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області та Лозівською місцевою прокуратурою під час досудового розслідування за кримінальним провадженням №12013220380002356 від 24 жовтня 2013 року.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра культури України щодо фінансування Харківського національного академічного театру опери та балету імені Лисенка.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра внутрішніх справ України, міністра аграрної політики та продовольства України, Генерального прокурора України щодо перевірки діяльності ДАК "Хліб України".

Оксани Корчинської до міністра оборони України щодо проведення розслідування відповідності займаній посаді начальника 61 військового мобільного госпіталю, підполковника медичної служби Качуровського.

Оксани Корчинської до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України про врегулювання питання щодо повернення земельної ділянки площею 286,79 га у користування військовій частині А0553.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Державної фіскальної служби України, Міністерства юстиції України, Державної прикордонної служби України стосовно необхідності проведення всебічної перевірки щодо довготривалого невиконання судового рішення про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини, що істотно впливає на забезпечення її потреб.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України про включення Інституту молекулярної біології і генетики Національної академії наук України до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 - 2021 роки.

Павла Різаненка до голови Ради Національного банку України, голови Національного агентства України з питань запобігання корупції, директора Національного антикорупційного бюро України, Голови Національного банку України щодо проведення перевірки на предмет наявності конфлікту інтересів у заступника голови Національного банку України Рожкової Катерини Вікторівни при здійсненні нею пруденційного нагляду за діяльністю ПАТ "Платинум Банк", що могло вплинути на добросовісне виконання нею своїх повноважень, об'єктивність та неупередженість прийняття рішень.

Павла Різаненка до директора Державного підприємства "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", голови Фонду державного майна України щодо скликання загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат" та призначення нового керівника товариства.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України про незадовільну відповідь міністра соціальної політики Андрія Реви на депутатський запит "Про накопичення негативних тенденцій в сфері захисту прав дитини, які несуть загрозу національній безпеці України".

Юрія Павленка та Сергія Ларіна до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо неупередженого досудового розслідування злочину скоєного відносно громадянина Республіки Корея Чой Йонг Гю.

Анатолія Денисенка до міністра молоді та спорту України щодо створення та функціонування в місті Харкові кризового центру та центру медико-соціальної реабілітації жертв насильства.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо невиконання посадовими особами Міністерства охорони здоров'я та Держпродспоживслужби України доручень уряду та формального ставлення до розгляду депутатських запитів.

Сергія Капліна до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо проведення перевірки обставин формування платіжних квитанцій на оплату послуг з центрального опалення і водопостачання із завищеними сумами.

Сергія Капліна до голови правління публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України" щодо недопущення впровадження комісії банку за оплату комунальних послуг.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо реалізації Кабінетом Міністрів України частини 2 статті 42 Земельного кодексу України.

Олега Кулініча до голови правління Пенсійного фонду України щодо перерахунку та виплати пенсії учаснику ліквідації катастрофи на ЧАЕС.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності перевірки електронних декларацій при кадрових призначеннях.

Володимира Парасюка до голови Служби безпеки України щодо заборони в'їзду на територію України російському артисту Горозії Левану Емзаровичу.

Віктора Кривенка до голови Служби безпеки України, Міністерства юстиції України щодо припинення діяльності окремих засобів масової інформації, які займаються підривною діяльністю проти України.

Олександра Гереги до міністра оборони України щодо отримання статусу учасника бойових дій Гурняком з села Чорна Чемеровецького району Хмельницької області за виконання інтернаціонального обов'язку на території Чехословаччини.

Олександра Гереги до виконуючого обов'язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо позбавлення родини Верещинських з міста Дунаївці Хмельницької області конституційних прав на земельну власність.

Олега Осуховського до голови Служби безпеки України щодо визволення полонених.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо надання інформації про результати проведення досудового розслідування справ "по Майдану".

Юрія Солов'я до глави Адміністрації Президента щодо присвоєння почесного звання "Заслужений працівник сільського господарства України" Пупенку Василю Петровичу.

Юрія Солов'я до голови Державної фіскальної служби України щодо бюджетного відшкодування податку на додану вартість ТОВ "Солар Карпати".

Ігоря Луценка до голови Державної казначейської служби України щодо порушення законності та систематичне невиконання судових рішень Пенсійним Фондом України у Сквирському районі Київської області.

Групи народних депутатів (Дзюблика, Кривенка, Тимчука) до Прем'єр-міністра України щодо відповідності займаної посади голови Коростишівської районної державної адміністрації Житомирської області Василя Купрійчука.

Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення спецтехнікою підприємств ПАТ ДАК "Автомобільні дороги України".

Оксани Юринець до Прем'єр-міністра України про стан виконання договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги.

Андрія Шиньковича до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України про смерть новонародженої дитини внаслідок антисоціального та непрофесійного медичного реформування.

Андрія Шиньковича до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо захисту прав жителів 30-кілометрової зони спостереження атомних електростанцій та внесення відповідних змін до постанови НКРЕКП "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню" №220 від 26 лютого 2015 року.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо виділення коштів на повноцінне функціонування медичних закладів Золочівського та Миколаївського районів у частині матеріально-технічного забезпечення.

Сергія Власенка до голови Національного банку України щодо здійснення головою Правління Національного банку України злочинних дій, пов'язаних із фінансовими оборудками оточення Януковича на суму більше 1 мільярда 200 мільйонів доларів США.

Сергія Власенка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності зниження необґрунтовано корупційних тарифів.

Андрія Лозового до рівненського міського голови щодо неналежного вжиття заходів з подолання наслідків негоди у місті Рівне.

Павла Кишкаря до Генерального прокурора України щодо зловживання слідчим слідчого відділу Березанського відділення Очаківського відділу поліції Головного управління національної поліції в Миколаївській області під час досудового розслідування за кримінальним провадженням №12016150150000670.

Надії Савченко до міністра оборони України стосовно надання інформації про причини, кількість, обсяг, питому вагу у загальній кількості договорів, які було укладено з підприємствами та з фізичними особами-підприємцями, які не є платниками податку на додану вартість щодо постачання товарів та послуг для потреб Міністерства оборони України.

Надії Савченко до генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" щодо наявності корупційних ризиків та проявів у ДК "Укроборонпром" у зв'язку з роботою в концерні ДГЗП "СпецТехноЕкспорт" Антона Сергійовича Пашинського – рідного сина Пашинського Сергія Володимировича.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України, голови Вінницької обласної державної адміністрації, голови Вінницької обласної ради щодо забезпечення громадян хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну на безоплатній основі, зокрема тих які проживають у сільській місцевості.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, директора — розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, міністра фінансів України, голови Національного банку України, ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, ректора Донецького національного університету, ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, ректора Київського національного університету імени Тараса Шевченка, ректора Національного університету "Одеська юридична академія", директора Інституту держави і права імені Корецького Національної академії наук України щодо включення до переліку осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" вкладників кредитних спілок.

Юрія Берези до тимчасово виконуючого обов'язки начальника Головного управління Національній поліції в Дніпропетровській області щодо відсутності реагування працівників Верхньодніпровського відділення поліції Дніпродзержинського відділу поліції Дніпропетровської області на заяви Сеніва Володимира Васильовича та Мухи Валентини Іванівни про вчинення кримінального правопорушення.

Юрія Берези до тимчасово виконуючого обов'язки начальника Головного управління Національній поліції в Дніпропетровській області щодо бездіяльності працівників Софіївського відділу поліції та Камянского відділу поліції в Дніпропетровській області у справі з приводу викрадення майна, яке повинно було бути використано при проведенні капітального ремонту вуличного освітлення на території Вакулівської об'єднаної територіальної громади.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо надання інформації про вимогу до незалежних недержавних експертів, які включаються до складу Комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств та комісій при цьому комітеті, а також про процедуру відбору та погодження їх кандидатур Кабінетом Міністрів України.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про результати реорганізації фондів соціального страхування.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України, Державної служби зайнятості щодо доцільності перенесення Золочівського центру занятості у місто Броди Львівської області.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України щодо надання статусу "Всеукраїнська" військово-патріотичній грі "Ігри Нескорених".

До віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка, міністра соціальної політики України, міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України щодо забезпечення житлом переселених громадян з тимчасово окупованої території України.

Сергія Рибалки до Генерального прокурора України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Національної поліції України щодо можливого захоплення адміністративної будівлі Затоківської селищної ради Одеської області та підробки печатки й документів.

Сергія Рудика до міністра соціальної політики України щодо забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців з Черкаської області, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І–ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов, та в цілому по Україні.

Віктора Романюка до Генерального прокурора України щодо розтрати державних коштів Миколою Азаровим при закупівлі обладнання для проведення виборів до Верховної Ради України в 2012 році.

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності удосконалення порядку нарахування субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Едуарда Матвійчука до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства охорони здоров'я України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради стосовно необхідності розгляду та вжиття дієвих заходів реагування на колективне звернення мешканців будинку 59-А по вулиці Академіка Вільямса Київського району міста Одеса щодо перевірки перепланування та використання підвального приміщення будинку не за цільовим призначенням, створення невідповідних санітарно-гігієнічних умов для безпечного проживання мешканців багатоквартирного будинку та перевірки відповідних рішень компетентних органів з урахуванням позиції мешканців цього будинку.

Ірини Геращенко до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для відбудови навчального корпусу Черкаського національного університету.

Ірини Геращенко до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на виконання обласної цільової програми "Інноваційні школи Черкащини".

Групи народних депутатів (Фріз, Геращенко та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо використання коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади не здійснюють свої повноваження.

Вікторії Сюмар до міністра внутрішніх справ України, голови Державної прикордонної служби України, Голови Служби безпеки України щодо встановлення особистостей народних депутатів, які відвідують територію держави-агресора.

Роберта Горвата до Прем'єр-міністра України щодо належного забезпечення діяльності органів із сертифікації для індивідуального затвердження колісних транспортних засобів, партій частин та обладнання.

Групи народних депутатів (Суслової, Ткачука та інших. Всього 5 депутатів) до міністра внутрішніх справ України щодо питань сертифікації транспортних засобів.

Руслана Демчака до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності розробити нормативно-правовий акт щодо механізму розподілу та передачі майна, що знаходиться на балансі районних рад, у власність новостворених об'єднаних територіальних громад.

Руслана Демчака до Генерального директора Публічного акціонерного товариства "Вінницяобленерго", директора Липовецьких електромереж щодо забезпечення електропостачання нормативної напруги у будинки та квартири, що розташовані на вулицях Чкалова та Осипенка в селищі міського типу Турбів.

Юрія Левченка до Генерального прокурора України щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у здійсненні незаконного будівництва торгово-розважального комплексу з підземними торговими та технічними приміщеннями на перетині Оболонського проспекту та вулиці Героїв Дніпра в Оболонському районі міста Києва.

Юрія Левченка до директора Національного антикорупційного бюро України, заступника Генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення Київським міським головою кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

Олега Петренка до голови Черкаської обласної ради щодо необхідності скасування рішення Черкаської обласної ради від 19 лютого 2016 №3-46/VII.

Володимира Ар'єва до міністра внутрішніх справ України, міністра юстиції України, голови Служби безпеки України щодо вжиття термінових заходів для захисту громадян від неправомірних дій та вчинення службових злочинів працівниками Державної прикордонної служби та нотаріусами.

Ми завершили зачитування запитів. До Апарату Верховної Ради надійшло звернення від народного депутата Ігоря Шурми про його незадоволення відповіддю на депутатський запит. Відповідно до Регламенту я запрошую до слова народного депутата Ігоря Шурму.

 

11:53:01

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Чому не спішать приймати Україну в сім'ю європейської спільноти. Тому що там, очевидно, розуміють, що ми не шануємо свої національні багатства. В країні триває тотальне знищення лісів, масове вирублення деревини не припиняється. Схили Карпат лисіють до невпізнання. Обсяги незаконної вирубки лісів за перше півріччя 16-го року виросли на 36 відсотків. Я звернувся до Прем'єр-міністра України Гройсмана, Генерального прокурора Луценка щодо протиправних дій посадових осіб Сколівського військового лісгоспзагу "Івано-Франківського військового ЛПК", спрямованих на вирубування деревини в Карпатах, що знищують флору і фауну.

Що мене змусило це зробити? Перед тим у мене був запит до Міністерства оборони стосовно дуже небезпечної інформації, яка говорить про масову виробку лісів саме структурами, підпорядкованими Мінобороні. Я отримав відповідь, що два лісгоспзаги, які працюють на незаконній вирубці у Корчинському і Коростишівському лісництвах Сколівського військового лісгоспзагу, у них там все в порядку, це все здійснюється з дозволу відповідних структур, які підпорядковані Львівській обласній адміністрації, і це все погоджується з науковими відповідними інституціями. Одночасно за інформацією Генеральної прокуратури було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконної вирубки лісових насаджень на території Корчинського і Коростишівського лісництва Сколівського військового лісгоспзагу, в наслідок чого нанесені збитки.

Що відбувається? Це або міністр народному депутату завідома пише неправду, будь ласка, притягуйте до відповідальності, або у нього сидять клерки, які його вводять в оману.

Діяльність Львівського лісгоспзагу знаходиться під постійною увагою Міноборони, виходить з листа. Але 9 листопада під головуванням військового прокурора Західного регіону відбулася нарада, де більшість порушень встановлених, це є зловживання саме службових осіб військових лісгоспзагів і приводить до заподіяння шкоди навколишньому середовищу.

Запроваджений мораторій на вирубку необроблений деревини у вигляді закону не вирішив цю проблему, вона є ще гіршає. Почали рубати так, як в останній день. Вирубають не тільки вже представники оборони, але і рубає місцеве населення. Люди добрі, більше того, ми йдемо до знищення клімату, ми нищимо Карпати, більше того, це є корупція.

Виникає тільки одне запитання: якщо ця корупція виглядає у чергах на закордон, то Європейський Союз, який бореться з корупцією, чому він купує цей ліс. До якого часу це буде тривати?

Прошу вважати мій черговий виступ до Служби безпеки України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ще у нас є одне оголошення. Відповідно до частини третьої статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про вхід до складу депутатської групи "Партія "Відродження" народного депутата України Мисика Володимира Юрійовича.

Тепер відповідно до Регламенту я оголошую перерву до 12 години 30 хвилини. Тоді ми продовжимо нашу роботу і виступи у "Різному".

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу   роботу.  Прошу підготуватися до запису для виступів  у "Різному". Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата Антона Кіссе.

 

12:32:14

КІССЕ А.І.

Уважаемые, дорогие наши избиратели. Антон Киссе, 142-й избирательный округ, Одесская область, юг Одесской области, украинская Бессарабия.  

К сожалению, не удалось задать вопрос Кабинету Министров и Премьер-министру Украины Владимиру Гройсману,  но решил выступить и довести те проблемы и те задачи,  которые тревожат избирателей моего избирательного округа.

Первое, на что я  хочу акцентировать внимание, это прежде всего с продолжением строительства дороги Одесса-Рени. Строительство идет, и мы помогаем, поддерживаем и благодарны и правительству, и тем, кто организовывает эту работу, всячески им помогаем.  Но вместе с тем огромнейшая проблема, что сегодня  идет  движение большегрузных  машин. И, если таким образом все будет продолжаться на тех участках работы , где уже проведена работа и уже сданы  эти участки в эксплуатацию,  потихоньку начнется уничтожение  данной дороги.

Я обращаюсь лично к Премьер-министру Украины принять срочные меры для того, чтобы установить соответствующие весовые комплексы, для того чтобы был контроль за проездом автомобильного грузового автотранспорта. Если мы это не сделаем, вся эта титаническая работа пойдет насмарку. Я прошу понимания, поддержки и решения этого важного государственного вопроса.

И второй вопрос, который тревожит, особенно Болградский район. И всех тех документов, которые представлялись общественностью Болградского района, районным советам, просьбы была о том, чтобы самобытный Болградский район, где на территории Болградского района проживает более 70 тысяч населения, этнические болгары, украинские болгары, украинские гагаузы и украинские албанцы, чтобы дать возможность, чтобы данный районный центр город Болград и район был сохранен в том виде, в котором есть. Мы получили соответствующие такие одобрения с Администрации Президента, с Кабинета Министров, что данная проблема при проведении административно-территориальной реформе буде учтена и проблем не будет. Болградскому району быть, но, вместе с тем, идет постепенный сегодня вывод всех организаций и предприятий, которые обслуживают население, я имею ввиду и милицию, и статистику, и регистрационную службу, их переводят в другие населенные пункты, в частности в Измаил, и таким образом они просто нивелируют Болград и Болградский район.

Я обращаюсь с требованием, прежде всего, к Кабинету Министров, к Администрации Президента с тем, чтобы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершуйте, будь ласка.

 

КІССЕ А.І. Чтобы те обещания, которые даны нам письменно, они выполнялись и чтобы начался процесс возврата этих служб в Болград и Болградский район. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Ігоря Шурму.

 

12:35:45

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги, громадяни України, всі останні події навколо Міністерства охорони здоров'я наочно демонструють його повну деградацію. Внаслідок не професійного управління галуззю, вже у наступному році Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує нам епідемію цього разу кору.

А я скажу вам, що у нас вже бушує епідемія не менш небезпечної хвороби, і це хвороба називається синдром набутого українодефіциту, мається на увазі кадрового. Невже ніхто не бачить, що іноземці масово провалюють реформи в Україні, зокрема в охороні здоров'я? Заморські фахівці погано орієнтуються в українській охороні здоров'я, не уявляють собі соціальні реалії нашого життя, не мають ані достатньої освіти, ані достатнього досвіду, ані вміння, оскільки громадянство отримують в останню чергу перед призначенням. 

Черговим прикладом авантюрного рішення керівництва міністерства стало доручення щодо реорганізації державного підприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина номер 18" Міністерства охорони здоров'я. Що  передбачає припинення діяльності закладу охорони здоров'я шляхом приєднання до бюджетної державної установи "Центр громадського здоров'я", яка ж і орендує сьогодні 15 відсотків площі медсанчастини. Фактично, йде мова про привласнення будівлі, зруйнування медичного обслуговування людей, які працюють в промисловості.

Медсанчастина номер 18 – це вже реформований заклад охорони здоров'я, який обслуговує більше як 300 підприємств, частина яких випускає спеціальну продукцію для Міністерства оборони України. Підприємство сплачує всі податки і не використовує жодної бюджетної копійки. Медичні працівники мають постійну заробітну плату і робочі місця.

Такі дії Міністерства охорони здоров'я в медичному колективі розцінюють не інакше як загарбницьке. Ця історія клініки розбрату має довгу історію. На думку робітників, чиновники вже давно намагаються прихватизувати їх рідну медсанчастину. Варто згадати і сумнозвісну історію із державною установою Львівський науково-дослідний інститут епідеміології і  гігієни Міністерства охорони здоров'я. Навпаки все. Вже майже півроку посадовими особами Міністерства охорони здоров'я умисно затягується розгляд питання щодо передачі на баланс в оперативне управління Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького цієї установи з метою покращення навчальної, наукової та лікувально-профілактичної роботи. Передачу установи на баланс медуніверситету дозволить не тільки зберегти науковий потенціал інституту, а і створити умови для його посилення завдяки плідній роботі.

Вимагаю зупинити це свавілля і дати можливість спеціалізованій частині, медсанчастині надалі працювати і зберегти  робочі місця.

Одночасно вимагаю від уряду якнайшвидше розглянути питання щодо передачі на баланс в оперативне управління Львівського національного  медичного університету державної установи Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та  гігієни Міністерства охорони здоров'я з метою розвитку медичної науки в Україні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Ляшка. Регламент – 6 хвилин, йому передали слово двоє депутатів.

 

12:39:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні українці, я хочу проінформувати вас про  роботу, яку проводять ваші достойні представники – депутати фракції Радикальної партії у парламенті. Сьогодні з самого ранку ми у повному складі, наша фракція була у судовому засіданні, чергове судове засідання Окружного адміністративного суду міста Києва, де майже півроку суд всупереч вимогам закону намагається розглянути наш позов про скасування рішення уряду і Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг про підвищення тарифів і про встановлення драконівських цін на газ.

Закон передбачає місячний термін на розгляд нашої справи, суд півроку її розглядає. Чому? Під різними приводами вони просто бояться приймати рішення, і затягують розгляд суду представники Мін'юсту, Кабінету Міністрів, "Нафтогазу" і інших уповноважених органів. Якщо у вас є позиція, якщо тарифи обґрунтовані, якщо ви правильно з людей берете гроші, а не грабуєте їх, то чому ви не можете півроку це довести?

Тому я вимагаю від суду негайно припинити тяганину, негайно відповідно до вимог законодавства розглянути наш позов, задовольнити його  і допомогти нам припинити грабіж українців, який проводить нинішня влада. Після того, як це позов буде задоволено, наступний етап – це перерахунок тарифів. І всі кошти, які були сплачені, мають українцям бути повернуті. Оце – політика Радикальної партії. Ми не дамо грабувати людей, а всі гроші, які у вас вкрали, ми зробимо все, щоб їх вернуть.

Наступне, наша вимога до уряду залишається незмінна. Зараз люди отримали шок-платіжки, переважна більшість українців не можуть їх платити, тому що виявилося блефом обіцянки уряду компенсувати українцям вартість підвищених тарифів. Знову бачимо підтвердження відомої української приказки: обіцянка-цяцянка, а дураку – радість.

Фракція Радикальної партії, наша потужна політична сила, не дозволить ні Президенту, ні уряду, ні поріділій парламентській більшості тримати українців за дураків. Тому ми вимагаємо від уряду повернути соціальну норму споживання газу –  тисячу 200 кубів в опалювальний сезон і збільшити її вдвічі, тому що за  тисячу 200 кубів у селі собачу будку не обігрієш. Я вже не кажу за одиноких пенсіонерів, які сидять самі у квартирах. Я сподіваюся, що ці вимоги наші будуть виконані, якщо ні – чекайте рішучих вимог від громадян.

Наступне, позавчора польський парламент за ініціативою президента Польщі знизив пенсійний вік для жінок. Поляки своїм пенсіонерам вік знижують, а наш Президент, дай йому Бог здоров'я, але він заветував наш закон про те, щоб українські жінки в 55 років мали виходити на пенсію. Ми вважаємо, що Президент Порошенко вчинив величезну помилку, якщо не сказати більше, злочин проти українських жінок, позбавивши їх можливості виходити на пенсію. Тому я вимагаю від Голови парламенту невідкладно  внести до зали закон і подолати вето Президента, і дати можливість українським жінкам у 55 років виходити на пенсію.

Ще один наш закон – безплатні ліки для пенсіонерів. Сотні тисяч українців помирають, тому що не можуть вчасно отримати ліків і медичної допомоги. Ми знаємо як врятувати життя українців. Чому вони не можуть купувати ліки? Тому що ці ліки в 5, у 10 разів дорожчі, аніж у сусідніх країнах. Тому  ми вимагаємо від уряду, від влади забезпечити пенсіонерів щомісяця безплатними ліками від тиску, від головної болі, від діабету, від простудних захворювань для того, щоб врятувати життя сотень тисяч українців. Щоб люди, в яких є тиск, в яких болить серце, щоб вони могли вчасно прийняти таблетку, зробити укола, і щоб радували своїх дітей і онуків, а не помирали достроково.

Я вимагаю від парламентської більшості, від уряду і Президента підтримати наш закон – і забезпечити наших пенсіонерів безплатними ліками.

Третє, на що я хотів би звернути увагу. Цього тижня парламент, майже 300 голосів, під оплески проголосували закон, який компенсує втрати вкладникам банку "Михайлівський". Ціна питання – 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Ви аплодуєте, що ви проголосували. У мене тільки питання: а хто за це буде платить? І хто за це буде відповідати? 1 мільярд 200 мільйонів гривень з бюджету треба віддати за те, що Гонтарева знищила банк, за те, що розграбували ці банки, 80 банків знищили. Із державного бюджету через Фонд гарантування вкладів лише в цьому році майже 100 мільярдів гривень було заплачено за знищені банки. Чому? Тому Президент покриває політику Гонтаревої, тому що Ворушилін, голова Фонду гарантування вкладів, Гонтарева – вони всі спільно в корупційній зв'язці. Банки грохнули, майно юридичних осіб пограбували, а приватним особам сплачують з державного бюджету. Тобто за корупцію влади платять українці.

Я з цієї високої трибуни звертаюсь до Президента Порошенка з вимогою невідкладно внести сюди подання на звільнення Гонтаревої з посади голови Національного банку і притягнути її до відповідальності за розкрадання мільярдних бюджетних коштів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Кодолу. Тут якась помилка, перепрошую. Перепрошую, народний депутат Антонищак. Ви наступний, перепрошую, перепрошую.

 

12:45:46

АНТОНИЩАК А.Ф.

Народний депутат України Андрій Антонищак, політична сила "Народний контроль". Шановні народні депутати, шановний народ України!

Звертаюся до Генерального прокурора України Луценка Юрія Віталійовича, до  голови Служби безпеки України Грицака Василя Сергійовича. Упродовж останніх років не втрачає своєї актуальності питання  викриття правопорушень, пов'язаних з бюджетними коштами, привласненням і розтратою  об'єктів  державної власності. У процесі здійснення депутатських повноважень мені стало відомо про факти розтрати  державного  майна в особливо великих розмірах. Йдеться про розкрадання земельної ділянки загальною площею близько  60 гектарів за адресою: Львівська область, Пустоматівський район, село Муроване,  яка під грифом секретності на праві постійного користування перебувала на балансі Львівської філії Концерну  радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

Наказом Служби безпеки України про затвердження зводу відомостей, що становлять державну таємницю, до відомостей, що становлять державну таємницю віднесено, зокрема, відомості щодо Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення України, його структурних підрозділів.

Станом на сьогодні згідно даних публічної кадастрової карти України  протиправно передано  у приватну власність третіх осіб близько 3 гектарів землі державної власності. Такими діями змінено форму  власності майна, яке надано підприємству у постійне користування з державної власності на земельну ділянку приватної власності. Підозрюю, що протягом останніх років організованою групою у складі службових осіб Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення за попередньою змовою відповідно до їх  злочинного умислу, незаконно відчужено на підставних осіб з подальшою легалізацією на свою користь та користь третіх осіб близько 3 гектарів землі, що були в постійному користуванні Львівської філії Концерну радіомовлення. Таким способом ймовірно вказані службові особи державного підприємства  шляхом злочинного службового становища розтратили державне майно в особливо великих розмірах, чим  завдали державі матеріальної шкоди.

Мною особисто на ім'я прокурора Львівської області пана Квятківського подано депутатське звернення стосовно відкриття кримінального провадження за вищевказаними фактами "розтрата державного майна".

В умовах відкритої військової агресії Росії, фактично під час війни, недопустимим і злочинним, зрадницьким є обкрадання нашої держави. Тому основним нашим завданням є вчасно виявити та знищити піраміду особистої вигоди та наживи у державних підприємствах.

З огляду на вище викладене, прошу терміново відреагувати на депутатський запит, взяти під свій особистий контроль питання щодо забезпечення повного та неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Звертаюсь до всіх народних депутатів, зверніть увагу на свої…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. Можливо, у вас під грифом "секретно" розкрадаються такі самі земельні ділянки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Солов'я. Так, прошу, народний депутат Соловей.

 

12:49:24

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття.

Шановні колеги, я вважаю, що сьогодні основні питання, які ми повинні обговорювати в українському парламенті, повинні стосуватись в першу чергу економіки, економічного росту, росту валового внутрішнього продукту, збільшення робочих місць і інвестицій в українську державу. На найближчий час саме ці питання повинні стати міні українською ідеєю і саме над цими питаннями в першу чергу повинен працювати український парламент.

Одним з таких питань, з яким більшість країн пов'язували свій економічний ріст, було питання відновлення інфраструктури. Навіть якщо ми подивимося з якими основними меседжами і гаслами прийшов сьогодні до влади в Америці Президент Трамп, то це питання пов'язані з розвитком інфраструктури і з державними видатками в інфраструктуру, і в першу чергу в будівництво доріг.

Якщо ми сьогодні подивимося на українську державу, то я думаю, що однією з основних питань, які потребують вирішення, це є незадовільний стан українських доріг. І це не тільки питання пов'язане з тим, що українські громадяни не можуть нормально пересуватись державою, це питання, яке гальмує економічний ріст.

І тому я хочу сказати, що основні видатки, капітальні видатки в найближчій перспективі українська держава зобов'язана і повинна витрачати саме у відновлення інфраструктури, у відновлення і будівництво українських магістралей, українських доріг, будівництво хоча б одного в Україні українського автобану.

Я для прикладу можу назвати яскраву річ, яка демонструє, як 1 гривня, яка інвестується у дорогу, дає 5 гривень повернення до українського бюджету. Це дорога Р-24, яка в 2015-2016 році була відновлена в межах Косівського, Верховинського району. І вже сьогодні ми бачимо десятки нових готельних комплексів, які будуються вздовж цієї дороги. Вже сьогодні ми бачимо тисячі, якщо не тисячі, то сотні нових робочих місць, які створюються там. Вже сьогодні ми бачимо збільшення як мінімум на 30 відсотків надходжень до місцевих бюджетів.

І тому дуже добре, що вчора Верховна Рада України проголосувала все ж таки історичний пакет законодавства щодо регулювання дорожньої галузі. Цей пакет дозволяє вже з 2018 року подвоїти, а з 2019 року потроїти державні видатки у сферу дорожнього будівництва. Я вважаю це надзвичайно важливим кроком, який зробив український парламент цього тижня. І я закликаю вас, шановні колеги, побільше таких практичних законів, які стимулюють розвиток економіки, які стимулюють робочі місця, які працюють на нашу державу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і вам.

Запрошую до слова народного депутата Віктора Галасюка.

 

12:52:46

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, ми з вами в цьому залі парламенту Верховної Ради України прийняли закон про мораторій на вивезення з України необробленої деревини лісу-кругляка. Скільки ми за нього боролися з Олегом Ляшком, з нашими колегами однодумцями не тільки з фракції Радикальної партії, а з усіх фракцій! Скрізь є депутати, які розуміють, що Україні потрібен промисловий розвиток, робочі місця, інвестиції.

Подивіться, що відбувається сьогодні. Уряд знову намагається хитро відмінити цей мораторій на експорт лісу-кругляка.

Я хочу прозвітувати перед вами щодо результату діяльності цього мораторію за 9 місяців 2016 року за офіційними даними Державної фіскальної служби. Подивіться, обсяг реалізації промислової продукції загальний впав на 4 відсотки по країні. А по тій галузі, яку ми з вами почали підтримувати, зріс на 15-16 відсотків.

Подивіться експорт. Загальний експорт за 9 місяців скоротився, на жаль, на 9 відсотків. По нашій деревообробній галузі зріс на 11 відсотків завдяки роботи мораторію.

Подивіться сплачені податки. Плюс 17 відсотків надходжень до державного бюджету в доларах США! Яка ще інша галузь української економіки демонструє такі результати?

Подивіться обсяг імпорту верстатів для обробки деревини. Це те, що вказує на розвиток. Жодного року не було таких інвестицій в деревообробку. В три рази зросли обсяги інвестицій. Чи не за це має боротися український парламент і український уряд? А український уряд сьогодні намагається це знищити.

Я хочу наголосити, що замість того, щоб плекати ці компрадорські плани відміни мораторію на експорт лісу-кругляку, український уряд має сьогодні відстояти через торгівельну дипломатію перед Європейським Союзом цю тимчасову вимушену міру, на яку ми були вимушені піти. Це перше.

Друге. Взяти під контроль економічні кордони країни, подолати ту шалену контрабанду, яка на сьогодні існує в Україні і знищує наш бюджет. В тому числі контрабанду лісу-кругляку. За попередні 5 років контрабанда лісу-кругляку перевищила мільярд доларів Сполучених Штатів Америки. А сьогодні цей недолугий уряд хоче продати українські інтереси за 600 мільйонів євро кредиту від Євросоюзу. Це є абсолютно неприпустимим!

Третім кроком має стати прийняття законодавства про внутрішній ринок деревини в Україні, про його лібералізацію і знищення корупції. Над ним сьогодні активно працює фракція Радикальної партії разом з однодумцями з інших фракцій.

Четверте. Прийняти законопроекти 2617 і 2618 про здешевлення ввезення деревообробного обладнання.

І, нарешті, п'яте.

Комплексна реформа української деревообробки, для того щоб ми вийшли на європейський рівень добробуту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Олексія Гончаренка.

 

12:56:09

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Уважаемые граждане Украины, эта неделя была на самом деле очень важной для нашей страны. И я хочу поблагодарить весь украинский народ за то, что вы не приняли участие в том плане по дестабилизации страны, который организовывали некоторые политические силы, а именно: "Батьківщина" во главе с Юлией Тимошенко, "Оппозиционный блок" и Миша Шатунишвили, он же Михаил Саакашвили, человек, который организовывает сегодня, много рассказывает всем людям о каких-то результатах, о реформах. На самом деле за полтора года он поматросил Одессу и бросил, уехал, ничего не оставил после себя, и остались только руины. На самом деле сегодня Одесская область выглядит, знаете, как будто произошло стихийное бедствие. Я говорю, называю его "торнадо Миша". У нас поврежден морвокзал, у нас разрушены памятники архитектуры Одессы: Масонский дом на Княжеской, дача Докса на Генуэзской. У нас полностью разрушена вертикаль государственного управления в Одесской области. Он после себя оставил одного зама, 26-летнею Соломию Бобровскую, больше ни одного человека нет в аппарате. Ликвидировано в Одесской области крупнейшее в стране с крупнейшим сельским хозяйством в стране ликвидирован Департамент сельского хозяйства и присоединен к Управлению экологии. Ну это, знаете, даже сложно что-то прокомментировать.

Одесская область стала худшей в стране, худшей стране по предоставлению субсидий. Это при том, что людям сегодня очень тяжело выживать. И на словах он рассказывает, как надо бороться за украинцев и помогать, про ту старушку-пенсионерку. Так вот старушка-пенсионерка в Одесской области не может оформить субсидию, потому что полностью разрушена система социальной защиты. Я уже второй раз на "часе вопросов к Правительству" поднимаю эту тему, обращаюсь к министру социальной политики Реве и к Премьер-министр с просьбой, чтобы они сегодня помогли. И, слава Богу, они откликнулись. И сегодня специальная группа из Киева едет в Одессу для того, чтобы помочь людям получить субсидии. Ну такого же не было никогда, это абсурд. Такой разрухи и такого уничтожения государственного управления мы не помним и никогда не помнили.

Поэтому сегодня, когда этот человек, это "торнадо" переехало теперь в Киев на свои гастроли, и, когда он дальше будет рассказывать, по всем регионам страны ездить, я  обращаюсь к вам, жителям Чернигова, он приедет к вам, Львова –  к вам, Винницы –  к вам. Он будет говорить: "Вы знаете, Чернигов – это уникальный город, это люди уникальные. Я объехал весь мир, но такого города, как Чернигов, Винница, Жмеренка, Львов, я нигде и никогда не видел. Никогда. Это город такой, который бывает только раз в сто лет". И вот когда он все это вам будет вешать на уши, пожалуйста, вспомните Одессу, вспомните, как он поступил с нашим регионом, как он действительно его поматросил и бросил, и сегодня мы его не знаем даже, где найти. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова тепер народного депутата Олександра Кодолу.

 

12:59:19

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209 виборчий округ. Шановні колеги, ми продовжуємо захищати національні інтереси нашої держави, але як мажоритарні народні депутати не забуваємо і відстоювати інтереси конкретних територій, на яких нас обирали.

Саме тому я хочу звернути увагу на ситуацію, яка складається в місті Ніжин, а конкретно на комунальному підприємстві "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарство. Це стратегічне підприємство, яке сьогодні фактично обслуговує 70-тисячне місто Ніжин. І через невідповідність фактичної вартості послуг централізованого водопостачання та водовідведення існуючим тарифам комунальне підприємство сьогодні опинилося під загрозою банкрутства, а місто Ніжин, яке я представляю в парламенті під загрозою взагалі кримінального колапсу.

Через неналежне виконання державою своїх зобов'язань щодо вчасного… вчасної компенсації пільг та субсидій у підприємства утворився дефіцит обігових коштів, який сьогодні не дозволяє вчасно розраховуватися зі своїми зобов'язаннями.

Відповідно до положення про порядок призначення та надання населенню субсидії сума коштів, пільг та субсидій по підприємству становить на сьогоднішній день 1 мільйон 404 тисячі гривень або  більше 60 відсотків загального доходу всього підприємства від надання цих послуг. Таким чином, несвоєчасні  розрахунки з державного бюджету призводять до складної фінансової ситуації та виникнення соціальної напруги не тільки на підприємстві,  а й взагалі у місті в цілому. Підприємство не може сьогодні своєчасно виплатити заробітну плату працівникам,  не може придбати паливно-мастильні матеріали, сплатити обов'язкові податки та платежі. Станом на 1 листопада заборгованість державного  бюджету перед підприємством  по відшкодуванню пільг та субсидій становить вже більше, ніж півтора мільйони гривень.           

І я думаю, що якщо комунальне  підприємство не зможе працювати,  то без води зможе залишитися все місто, а це 70 тисяч жителів, це підприємства, лікарні,  школи, дитячі садочки і це буде, дійсно, справжня катастрофа. Саме     тому я сьогодні звертаю увагу  Кабінету Міністрів, особисто  Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра фінансів. Мною були вже надіслані депутатські запити і сьогодні вони були озвучені, що стосується вжиття заходів,   щоби забезпечити своєчасні та повні розрахунки по відшкодуванню пільг та субсидій цьому комунальному підприємству. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Олега Осуховського. 

 

13:02:04

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Шановні депутати  колеги, дорогі українці! Ми 21 листопада будемо відзначати вже третю річницю  з початку Революції Гідності. І  влада, правоохоронні органи завжди хочуть продемонструвати, що  нібито йде розслідування  по розстрілу Небесної Сотні і розстрілу Майдану, але насправді, ми  бачимо повний саботаж, повну таку бачимо, що розслідування ніякого  немає.  І відповідно бачимо, що  відпускаються   і беркутівці: спочатку 10 беркутівців, потім Садовник, на днях знову ж таки беркутівця відпустили відповідно під домашній арешт і він зможе десь скритися  в Росії, чи в Криму.  

І бачимо,  що Генеральна прокуратура зараз хоче звернутися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі і ніби справи Майдану передати туди. Але Генеральна прокуратура має перш за все справи Майдану довести тут і покарати винних – і правоохоронців, і суддів, і прокурорів. І, відповідно, якщо нема тих злочинців, а є в нас Закон про заочне засудження, і заочно засудити тих злочинців, а потім через екстрадицію повернути їх з Європи, десь із Сполучених Штатів Америки, з Росії назад до України. Ми зараз бачимо, що прокуратура, правоохоронні органи переслідують не тих злочинців, які довели Україну до війни і втрати, зокрема, Донбасу і Криму, а ми зараз бачимо, що тюрми, СІЗО переповнені нашими хлопцями-добровольцями російсько-української війни, відповідно це є не припустимо. Ми бачимо величезний зараз саботаж із справами по Майдану, зокрема, який робиться в судах, зокрема, Деснянський суд, де 30 суддів, які можуть судити справи, десять, які можуть вести кримінальні справи, всі судді відводяться. Батьки, постраждалі на Майдані, приїжджають сюди десятки разів. Відповідно, тиждень назад на нашому антикорупційному комітеті ми заслуховували і адвокатів, Героїв Небесної Сотні і постраждалих, вони чітко констатують, що є злочинне угруповування, яке саботує. Відповідно, я сьогодні звернувся до Служби безпеки України, до Національної поліції, щоб, власне, розслідували факти того саботажу, в яких приймають і прокуратура, і судді, і адвокати тих "беркутівців".

І однозначно, я також звернувся до комітету антикорупційного, мене підтримали, щоб було засідання двох комітетів, антикорупційного, а також правоохоронної діяльності і щоб запросити туди представників Служби безпеки України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. Генеральної прокуратури України, а також Національної поліції. І наш антикорупційний комітет ініціює створення Тимчасової слідчої комісії, ми повинні разом з вами тут…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд завершуйте, будь ласка.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. Повинні тут з вами створити Тимчасову слідчу комісію і довести всі ті справи до кінця, щоб ті негідники були покарані, які розстрілювали героїв Небесної Сотні. Дякую вам.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Віталія Корчика.

 

13:05:54

КОРЧИК В.А.

Шановні друзі, вчора ми провели день інфраструктури у Верховній Раді України, і я хочу одразу ж подякувати всім, хто доєднався та підтримав ті правильні законопроекти для нашої країни та безпосередньо для дорожньої галузі. Ми прийняли вчора законопроект про створення дорожнього фонду. Ми вчора прийняли за основу законопроект про електронний квиток, і я особливо хотів подякувати Ігорю Васюнику, Оксані Юринець. Але були такі законопроекти, які ми не встигли, а були такі, які ми направила в комітет на доопрацювання.

Я зараз скажу про законопроекти 4660 та 4661. Верховна Рада вже рік не може прийняти реформаторські законопроекти щодо вагового контролю на наших автошляхах, внесені депутатами від "Народного фронту"  на виконання ініціатив уряду Арсенія Яценюка. Заволокочування відбувається внаслідок тиску антисоціального лобі автоперевізників та зернотрейдерів, вони хочуть і надалі розбивати дороги перевантаженими фурами задля власної бізнесекономії. Я прошу кожного виборця при зустрічі з своїм депутатом запитати, якщо той не голосував за такий правильний законопроект, чому він лиш на словах обіцяє покращення автошляхів України.

Наступне. Шановні друзі, я хочу сказати занепокоєння нашої фракції тим, що вчора ми не змогли включити до порядку денного законопроект про персональні санкції проти Януковича та його поплічників. Це ганьба! Скоро ми будемо мати  річницю початку Революції Гідності, ми мали б це зробити та показати всій країні про те, що ми не відстоїмо від того, про що говорили на Майдані.

І, наостанок, я хочу сказати добру новину, яку зробив наш представник у Кабміні, міністр спорту Ігор Жданов про те, що він добився обіцяного і зробив виплати учасникам параолімпіади у Ріо за 4-6 місяця і виплати призові як їм, так і  їх тренерам. Це показує те, що "Народний фронт" та його представники працюють, а не займаються популізмом. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Борислава Березу.

 

13:08:51

БЕРЕЗА Б.Ю.

Доброго дня, колеги, доброго  дня, українці. Сподіваюсь, що він, дійсно, буде добрим, не дивлячись на те, що новини не дуже хороші.

Що я хочу сказати? Сьогодні зранку я запитав себе, а чому ми забули про таку ганебну сторінку в українській історії, як загибель Гії Гонгадзе? Взагалі, чому люди – і "Українська правда", і адепти, самі відомі антикорупційні адепти, які сидять поруч з нами в цьому залі, не піднімають це питання? Дуже цікаво!

Чому вони, ті, хто прийшли сюди завдяки "Українській правді" і завдяки тому, що загинув Георгій, вони взагалі не питають, хто замовники його вбивства? Чому вони задоволені тим, що Пукач сидить, але він сказав, що поки не будуть замовники відомі, він не погодиться з тим, що він за ґратами? Вбивця за гратами. А хто замовив йому це вбивство?

Що з плівками Мельниченка – чи правда чи ні? Що з Кучмою? Я хочу знати, чи дійсно Леонід Кучма, який був Президентом України, був замовником вбивства Георгія Гонгадзе? Це тільки мені цікаво? Чи тільки Мирославі Гонгадзе чи ще декільком людям? Чи може ми будемо відповідати на ті питання, без яких не буде майбутнього?

Спочатку ми замовчуємо, хто замовники вбивства Гонгадзе, потім ми мовчимо про вбивство Шеремета, ми мовчимо… Де відповіді, хто давав накази  на вбивство Небесної Сотні? Де ці люди? Кожного разу питання все більше і більше... питань все більше і більше, а відповідей жодної немає.

Я хочу офіційно звернутися до Генерального прокурора України Юрія Віталійовича Луценка. Я хочу звернутися до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Для того, щоб вони відповіли, чи зараз, дійсно, ведуться якісь справи з питань з'ясування хто є замовником вбивства Гії Гонгадзе? Це, по-перше. І я прошу вважати це моїм депутатським запитом, під стенограму.

По-друге, я не можу зрозуміти, чому самі відомі антикорупціоннери України мовчать про це питання. І це етичне питання до моїх колег, на яке, я сподіваюсь вони відповідуть не в Фейсбуці, а тут на наступному тижні. Тому я хочу ще раз сказати, дуже великий відомий художник Гойя сказав: сон разума породжує чудовисько. Нам не треба спати, бо чудовиська вже поряд. Нам треба відповідати на запитання, які в нас є. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Владислава Севрюкова. Нема.

Тоді запрошую до слова народного депутата Андрія Іллєнка.

 

13:12:07

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги, шановні українці! Я сьогодні хотів підняти одне важливе питання, яке набуло широкого резонансу в соціальних мережах на цьому тижні, але мені здається, є дуже показовим симптомом, що відбувається, зокрема в Міністерстві освіти та науки України, і загалом в  сьогоднішній українській владі. Виявляється, що, власне, стало відомо, що директор департаменту, загальної, середньої та дошкільної освіти Міністерств освіти і науки України такий собі Юрій Григорович Кононенко 24 жовтня 2016 року надіслав листа місцевим органам управління освіти з клопотанням провести опитування серед учнів 7-11 класів. Власне, здавалося б нічого особливого, але потім виявилося, що ж це за опитування.

Шановні колеги, послухайте, це те, що нашим школярам зараз будуть вкладати в голови, і, виявляється, вже не перший рік це відбувається. Опитування, наприклад, там є такі питання, цитую мовою оригіналу. До речі, симптоматично, що все опитування російською мовою. "Я бы хотела, чтобы Украина присоединилась к союзу с Россией?" - це таке питання задається. І пропонується 8 варіантів відповіді на це питання школярам, 7-11 клас. "Украинская и русская культуры совершенно одинаковы?" – 7 варіантів відповіді на це запитання. "Украина и Россия должны быть одним государством?" – 7 варіантів відповіді на це запитання. Ще є такі питання: "Украина становится частью большого союза, который включает Россию? Украина распадается на несколько отдельных государств?" Дітям в школі, школярам, пропонують відповідати на такі питання.

У мене моє вже запитання до СБУ. І, власне, ми і "свободівці" написали їм сьогодні звернення, як і до міністра освіти: що відбувається? Що відбувається в Міністерстві освіти? Це що? Це відвертий саботаж, шкідництво, промивання мізків українським діям, промосковська пропаганда під час війни, інформаційна диверсія? Що це відбувається? Яким чином ми будемо виховувати покоління майбутнє української молоді, якщо їм в школі задають такі тести? Яка мета цих тестів: поставити під сумнів існування української держави, поставити можливість розпаду України на кілька держав, як тут було написано?

Ми вимагаємо від Служби безпеки України негайно провести розслідування щодо всіх чиновників, які причетні до цієї ганьби. Ми вимагаємо, щоб нарешті припинилася ця вакханалія, щоб нарешті очистилися українські органи влади від московської агентури, яка там сидить, і яка вже голову підняла – і відкрито проводить антиукраїнську, антидержавну політику. Скільки ми ще будемо це терпіти?! Скільки ще українців мають загинути на фронті, щоб нарешті московських гнид придушили тут, на місцях, щоб вони припинили вести антиукраїнську політику?! Будь ласка, Служба безпеки, дайте відповідь на це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Мусія.

 

13:15:19

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановний український народе. Олег Мусій, мажоритарний депутат, 124 виборчий округ, Сокальщина, Червоноград, політична партія "Народний контроль".

Я хотів би звернутися зараз офіційно і, шановна пані заступник, щоб оформили мій виступ як офіційний депутатський запит  до Президента України, до Генеральної прокуратури України щодо абсолютно  неприпустимої ситуації, яка склалася навколо очільника  Міністерства здоров'я України.

Ви знаєте, що 7 місяців тому  Верховна Рада України взяла на себе відповідальність, сформувавши нову коаліцію, новий уряд. Так от, виявляється 7 місяців тому не був призначений легітимний міністр  охорони здоров'я, який би мав нести повну відповідальність за все, що твориться в галузі охорони здоров'я. Три місяці цю посаду займав один виконувач обов'язки, через три місяці… уже 3,5 місяці призначена черговий виконуючий обов'язки.  Ви знаєте, що Президент як гарант Конституції, напевно, повинен був вплинути безпосередньо на керівника уряду і на коаліцію для того, щоби ми в залі нарешті побачили легітимного міністра охорони здоров'я.

Ви знаєте, в якому жахливому стані сьогодні знаходиться сама галузь охорони здоров'я. Натомість немає відповідального керівника.

Володимире Борисовичу, я звертаюся до мого колеги по уряду першому, післяреволюційному Гройсмана, невже вам не ніяково перед українським народом, коли ви не можете  подати в зал Верховної Ради легітимного міністра для призначення. Ви хочете бачити на цій посаді, я так зрозумів вчора після наради, великого такого закритого хуралу, який відбувся в Кабінеті Міністрів, Уляну Супрун? Будь ласка,  подайте її кандидатуру. Ви хочете побачити когось іншого?  Давайте нарешті поставимо край зловживання і узурпації влади з боку виконавчої гілки. Ми ж – законодавча гілка влади, парламентсько-президентська республіка.  Чи це вже відмінив хтось українську Конституцію? Чи відмінив хтось український Закон про Кабінет Міністрів чи про центральні органи виконавчої влади, де не передбачено призначення виконуючих обов'язків? А керівник уряду і Президент, і всі державні чиновники відповідно до української Конституції зобов'язані діяти тільки  в межах, наділених їх повноважень законом і тільки, на відміну від того, як діє український народ, що робить те, що не заборонено законом.

Тому  офіційно звертаюся і прошу оформити ще раз це як депутатський запит щодо призначення легітимного негайного на наступному засіданні нашому керівника Міністерства охорони здоров'я. І, до речі, це стосується і відсутності диплому. Три звернення моїх до Міністерства освіти, до Кабінету Міністрів і до Міністерства охорони здоров'я, знаєте, що написали відписку? Що це комерційна таємниця і що це є захист персональних даних. Немає публічного офіційного диплому. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

МУСІЙ О.С. Тому прошу Уляну Супрун публічно народним депутатам надати документ про свою вищу освіту.

Слава Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Міщенка.

 

13:18:48

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Шановні колеги, шановні українці, я хочу запитати у Прем'єр-міністра хто такий розумний із чиновників Кабінету Міністрів, який сидить в теплому кабінеті, знизив норму, соціальну норму на газ, соціальну норму на газ з 7 гривень до 5,5 гривень? І таким чином із 5 мільйонів 400 домоволодінь 2 мільйони 100 домоволодінь самотніх людей отримали цю норму на 100, майже на 100 кубометрів газу менше. Що це означає? А це означає, що в минулому році вони мали 365 кубів, зараз 268. Людина втратили, чи чоловіка, чи жінку, вона сама живе і ще держава знижує в цей час на 100 кубометрів газу її соціальну норму. Тобто фактично зараз люди замерзають.

Сьогодні міністр соціальної політики Рева пообіцяв, на неодноразові мої звернення, змінити розпорядження і донести комісіям при соціальних управліннях, що одинокі люди мають право звертатися до цих комісій, і не тільки на 49 квадратних метрів оці 5,5 – соціальна норма кубометрів газу, але на все домоволодіння, а в середньому воно по Україні по селам 70-80 квадратних метрів, вони можуть отримувати цю соціальну норму.

Тому я закликаю громадян, самотніх громадян, щоб вони писали такі звернення до цих комісій, і вимагали сьогодні прийняти рішення, що на всю площу домоволодіння їм надавали цю соціальну норму.

І друге важливе питання, яке сьогодні існує, і проблема, яка існує в країні. Якщо ви пам'ятаєте, така професія сажотрус. Якщо візуально про неї розказати, це людина в чорному вся, в сажі з драбиною, з якимись щітками, який чистить ці, як його, димоходи. Зараз ходять люди, вимагаючи по 60 гривень з кожної людини, загрожують, що їм буде відключений газ. І не пахне там і близько цьою роботою, – вони продають довідку, а не свою роботи.

Тому я закликаю сьогодні громадян. Насалик пообіцяв змінити цей наказ. Гоніть цих сажотрусів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

МІЩЕНКО С.Г. Гоніть цих сажотрусів подалі, тому що попередньо вони повинні з вами цей час узгодити, коли вони приходять. А по-друге, вони повинні виконати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

МІЩЕНКО С.Г.  Вони повинні виконати роботу, тобто залізти на дах і прочистити цей, а не продавати вам довідку. Тому гоніть їх подалі. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Михайла Головка.

 

13:22:35

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Тернопільщина.

Шановні депутати, колеги, хочу наголосити на важливій проблемі, яка сьогодні турбує українське суспільство. Це ситуація на фінансовому ринку в українській державі, знищення 84 банків під керівництвом голови НБУ Гонтаревої, яка практично втричі знизила національний курс української гривні, тим самим призвела до бідності український народ, який сьогодні, майже 80 відсотків українців перебувають за межею бідності.

Тому відповідно нами було ініційовано, Всеукраїнським об'єднанням "Свобода", а також іншими депутатами, які приєдналися до того, щоб створити Тимчасову слідчу комісію по діяльності керівництва НБУ, а також видачі рефінансування банкам, яка сьогодні становить, сума 400 мільярдів гривень. Ми собі уявляємо, що який це потужний фінансовий ресурс був практично виведений за межі України.

Якби ці кошти були направлені в реальний сектор економіки, створення робочих місць, ми могли створити в кожній області по декілька заводів! Це сотні тисяч робочих місць. Оце реальний ріст економіки! А, на жаль, ті гроші просто були виведені в офшори за кордон.

Тому нами  була ініційована ініціатива, до всіх керівників фракцій відправили листи про те, щоб подали свого представника, щоб створити тимчасову слідчу комісію щодо злочинної діяльності голови Національного банку України Гонтаревої. Яка за час свого правління, золотовалютні резерви України зменшилися з 18 до 6 мільярдів доларів. На жаль, нам відповіді не отримали.

Тому, згідно Регламенту, 85 частини… 185 статті третьої частини  ми маємо право на реєстрацію цієї постанови. І два дні тому ми її зареєстрували в парламенті. Але, на жаль, до сьогоднішнього цій постанові не присвоєний номер, реєстраційний номер.

Закликаю Голову парламенту, ми вчора зверталися до Парубія, щоб врешті-решт присвоїли номер цій постанові. І ми на наступний пленарний тиждень обов'язково цю постанову внесли на розгляд до сесійної зали. Закликаю депутатів всіх фракцій підтримати, дати свого представника, щоб ми створили Тимчасову слідчу комісію і перевірили діяльність керівництва НБУ, яке своїми діями веде до знищення національної економіки.

Сьогодні представництво російських банків збільшилось із 10 до 40 відсотків. Це є реальна загроза національній безпеці і національній економіці української держави! Сьогодні російський капітал має практично контрольний пакет над фінансовим ринком української держави. Такі кроки реально ставлять під загрозу існування України.

Тому ми вимагаємо негайно створити Тимчасову слідчу комісію, розглянути, включити, присвоїти номер і поставити це питання на розгляд в сесійну залу. А звертаюся до представників всіх фракцій дати представника, щоб ми створили цю комісію, і вона запрацювала. І врешті-решт всіх винних осіб притягнути до відповідальності, і врешті-решт позбавити українське суспільство від мук, які сьогодні зазнають від керівництва НБУ, у тому числі від Валерії Гонтаревої. Я закликаю народних депутатів підтримати нашу ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова… Народного депутата Кулініча, я так дивлюся, немає. Тоді народний депутат Андрій Лозовий.

 

13:25:59

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Прошу вважати цей виступ моїм запитом до Президента України Петра Порошенка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови Служби безпеки Василя Грицака, Генерального прокурора Юрія Луценка і міністра екології Остапа Семерака.

Без зайвого перебільшення хочу заявити, що в Україні може повторитися трагедія Грибовицького сміттєзвалища, повторитися на мальовничій Волині. Я дуже люблю пісню, де є слова: "Волинь моя, краса моя, земля моя сонячна". А сьогодні цю сонячну землю намагаються перетворити у формальдегідне пекло скоробагатьки, яким наплювати на те, як далі житиме наша країна, як житимуть наші діти.

Зовсім недалеко від Луцька, у безпосередній близькості від сіл Луцького і Рожищенського району – це села Брище, Маяки, Милуші, Рокині, Княгинине, Копачівка – знаходиться сміттєвий полігон, який займає понад 40 гектарів землі.

Що відбувається нині там? Замість того, щоб думати, як сучасними методами, беручи європейський досвід, наприклад, у Швеції взагалі немає сміття, вони сміття з інших країн купляють собі на обробку. Що хочуть зробити там? Товариство з обмеженою відповідальністю "Центр переробки та утилізації відходів" за безпосередньої підтримки негласної голови Луцької РДА Ігоря Ярмольського, за мовчазної згоди губернатора області Володимира Гунчика намагається збуду… мають план узаконити заднім числом незаконне будівництво сміттєспалювального заводу, яке уже розпочалося, яке уже не раз пікетували місцеві мешканці. Нещодавно у селі Маяки відбулися масштабні громадські слухання з цього приводу. І ми з колегою Ігорем Мосійчуком, з депутатом Волинської обласної ради від Радикальної партії Юрієм Ройком, з лідером РПЛ на Волині Сергієм Булою, з прогресивною громадськістю краю взяли в них участь. Місцеві мешканці дуже обурені, тому що вони розуміють, що це виробництво буде з застосуванням… Зараз. Тобто піч відкритого спалювання. Така технологія в Європі не використовується вже більше 40 років взагалі, тому що це формальдегідні відходи. Я згадую слова Тарасика Григоровича: " Думи мої, думи мої, Квіти мої, діти! Виростав вас, доглядав вас – Де ж мені вас діти?.. В Україну йдіть, діти!  В Нашу Україну, Попідтинню сиротами, а я тут загину."  Попідтинню сиротами підуть українські діти, а може і не народяться. Поки ми будемо мати таку владу, якій абсолютно наплювати на те, на стан здоров'я і дорослого покоління, і людей старших, і в першу чергу дітей.

Бо я з сусідньої Рівненщини. Там хто знає, оці величезні Альпи, Піренеї, Білі гори, викидів фосфогіпсу рівне азоту Фірташа. Там поряд корови, які пасуться, гинуть. Там, щоб в селах навколишніх дитя народилося, це новина надзвичайна. Тому що просто трують і знищують українців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І запрошую до слова народного депутата Владислава Голуба.

 

13:29:14

ГОЛУБ В.В.

Дякую, Оксано Іванівно. Владислав Голуб, 197 виборчий округ, Черкащина.

Шановні колеги, сьогоднішній виступ я хотів би присвятити кадровій політиці в нашій державі. Ви знаєте, найбільш слабким місцем будь-якої влади є якість її складових. Професіоналізм, інтелект, ефективність, патріотизм, вміння бачити стратегічно, вміння бачити на 2-3 кроки вперед, виключна відсутність, толерантність до корупції, а ще краще –  відкрита ненависть до цього явища – це от саме ті якості, на яких має базуватись кадрова політика кожної держави. Це саме ті якості, які роблять будь-яку владу сильною, а державу самодостатню. Але, на жаль, вся історія незалежної України показує зовсім інші приклади, що будь-які кадрові рішення базувалися не на вище перерахованих мною принципах, а на принципах особистої близькості і миттєвої наживи. Ви знаєте, таким чином складався порочний замкнутий круг, який тримався на круговій поруці. Таким чином, також створювалася так звана каста  недоторканних, які могли  діяти поза межами  закону, вчиняти будь-які економічні злочини, але далі продовжували працювати.

Ви знаєте, коли відбулася Революція Гідності, всі вважали, що такі часи відійшли в небуття. Але, на жаль, ми помилилися. І я хочу навести приклад, чому ми помилилися  на прикладі області, яку я маю честь   представляти в цій сесійній залі,  Черкаської області.

Черкаську область уже два з половиною роки очолює один і той же самий чоловік. Але що сталося за ці два з половиною роки з цією чудовою областю, яка завжди, завжди  була, попри будь-які об'єктивні чинники,  попереду  соціально-економічного розвитку порівняно  з іншими  регіонами  України. Але зараз Черкаська область займає останні   щаблі в соціально-економічному  розвитку, зовнішньоекономічній  діяльності, в інвестиційній  привабливості. Але й далі ця людина продовжує очолювати Черкаську обласну  державну адміністрацію. І факт ще й інший  залишається відомим, що це єдиний очільник обласної державної адміністрації, який працює, маючи догану Президента  України. Більше таких очільників в області ще немає. Але знову ж таки  нічого  не відбувається. А не відбувається  все тому, що ніхто не оцінює професійні якості, а, маючи будь-яке, умовно назовемо  прикриття, в високому кабінеті Адміністрації Президента.

Але я  переконаний, що ми стоїмо попереду часів, коли політиканство відходить  в небуття і коли державницька позиція  буде займати основну передумову, коли професіоналізм буде основним  фактором для кадрової політики, коли корупція буде знищена. І попри те, яку посаду кожен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, 10 секунд.

 

ГОЛУБ В.В. Попри те, хто яку позицію займає і хто кому, вибачте, кришує, всі будуть нести відповідальність за ті корупційні злочини, які понесли та чи інша особа. Щиро дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народного депутата Куніцина немає. 

Сидорчук, народний депутат. Немає.

Гуляєва, немає.

Луценка Ігоря немає.

Тоді народний депутат Мірошниченко, прошу. Замість Мартовицького.

 

13:33:03

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги! Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок".

Але я хотів би зараз виступати не як політик, не як депутат Верховної Ради, а як батько дитини, у якої є аутизм. І хочу звернутися до всіх батьків, до всіх громадян, освітян, які стикаються з проблемою дітей з особливими потребами.

Справа в тому, можливо, ви чули, можливо, ви не чули, але ухвалено постанову Кабінету Міністрів, що з наступного року не будуть зараховувати до спеціальних інтернатів дітей з особливими потребами, а будуть створюватися в загальноосвітніх школах спеціальні класи. Ідея правильна, потрібна, в усьому світі намагаються адаптувати, з одного боку, дітей з особливими потребами до житті в суспільстві, з іншого боку, суспільство і дітей, які вчаться в школі нормальних дітей до того, щоб вони мали досвід спілкування з такими людьми. Це ідея правильна і рішення, я вважаю, необхідне і потрібне, але є цілий ряд викликів, які з цим пов'язані.

І от я хочу звернутися до всіх представників галузі освіти, щоб ми всі разом і міністерство, і ми, як народні депутати, і батьки, і вчителі, і директори шкіл підготувалися до цього не тільки з точки зору облаштування пандусів і так далі, і так далі, тих технічних речей, але дуже важливо нам підготувати методологічну базу, нам підготувати ще і психологічно, з одного боку, тих дітей, які підуть, дітей з особливими потребами, які підуть до школи, і тих дітей, які вчаться вже в школі і будуть мати новий досвід спілкування з дітьми, колегами, однолітками з особливими потребами.

Це серйозний виклик, який постає перед нашим суспільством, щоб ми не дискредитували цю ідею. Оскільки жорстокість, несприйняття інколи навіть знущання і тортури над такими діткам, зможуть дискредитувати ідею, і ми відкинемо перспективу залучення їх до загальної освіти на багато років вперед.

Особливо хочу звернутися до батьків таких дітей. Давайте єднатися, у нас тут у Верховній Раді були слухання  щодо дитинства, і ми говорили про цю проблему, і сьогодні міністр Лілія Григорович є активним прихильником співпраці з такими проблемами і співпраці з батьками, з організаціями, щоб ми об'єдналися і до наступного навчального року максимально підготувалися.

Зі свого боку, як народний депутат висловлюю готовність до такої співпраці, хочу запевнити, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять секунд.

 

МІРОШНІЧЕНКО Ю.Р.  І хочу запевнити, що депутати всіх фракцій над цією проблемою готові працювати. Вона не є політична, і ми зможемо дозволити нашим дітям з особливими потребами зустріти новий навчальний рік вже як повноцінні учні загальноосвітніх шкіл. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Повернувся до залу… Зачекайте хвилинку, повернувся до залу народний депутат Ігор Луценко. Я думаю, ви не будете заперечувати, що ми надамо йому слово.

Прошу, народний депутат Луценко.

 

13:36:43

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні колеги! Шановна пані головуюча! Страшенно вдячний, що дали можливість мені на цей виступ, оскільки я зараз якраз перебував на зустрічі з громадськістю міста Києва, з провідними експертами в галузі містобудування, транспортної інфраструктури, з депутатами Київської міської ради. І ми зібрались з такого надзвичайно болючого і нагального питання, як нинішній процес по переформатуванню стратегії розвитку Києва.

Ми пам'ятаємо часи Януковича, ми пам'ятаємо, коли в той час формувалася стратегія тодішнім намісникам Поповим, намісником Києва Поповим, котрий потім був причетний до розгону Майдану. І звісно це був страшенний бій для всієї громадськості для того, щоб вичистити по максимуму зі стратегії всі можливі небезпечні для Києва  речі. На жаль, зараз ситуація повторюється, але вже з нинішнім  новим мером Кличком, коли через дуже непрозорі механізми, просто протискуються елементарно інтереси забудовників, запаковані в таку красиву обгортку, як "Стратегія розвитку міста Києва".

Зараз є у Кличка більшість. У забудовників більшість у Київській міській раді. Але це не означає, що елементарною більшістю допустимо і можливо вирішувати долю всього міста Києва. Цей документ – це документ конституційного рівня значимості, і неприпустимо його протискувати через два тижні громадського обговорення всього-на-всього десь… на якихось там Інтернет-задворках і через елементарне голосування тими голосами, котрі завжди голосують за всі злочинні землевідводи у Київраді.

Ми закликаємо, щоб це було широке як мінімум двохмісячне обговорення, щоб приймалося як мінімум двома третинами складу Київради  і щоб процес обговорення був чітко регламентований, щоб були почуті всі думки, зафіксовані всі зауваження експертів. Інакше продовжиться і погіршиться навіть той процес, котрий зараз відбувається з містом Києвом, а саме руйнування зелених зон, нищення історико-культурної спадщини, руйнування і продаж, фактично, транспортної інфраструктури. І таким чином, просто провокується місто, котре живе у задусі, нищить, їсть саме себе і просто є неприйнятним для проживання місцем на планеті.

Щоб цього не сталося, щоб цей процес зупинити, який запускали, при Омельченку, Черновецькому, Попову і продовжують, на жаль, при Кличко, ми закликаємо всі опозиційні в цій країні сили об'єднатися і зупинити черговий етап нищення Києва під назвою "Стратегія розвитку міста Києва". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Михайла Бондаря.

 

13:39:46

БОНДАР М.Л.

Дякую.  Шановні колеги, давайте приймемо участь у долі маленької дівчинки.

Чотирирічна Анастасія Гусарська з міста Броди, Львівська область, потрібна  пересадка серця. У дівчинки діагностували делатаційну кардіоміопатію та митральну недостатність. Сума збору – 95 тисяч доларів.

Настя народилася нормальною, здоровою дитиною, але вже на першому місяці життя захворіла на інфекційну недугу – кашлюк, яка виснажувала дитячий організм майже півроку. Після одужання здавалося, все, наче, позаду, але через три місяці –  чергові інфекційні хвороби, які завдали непоправимої шкоди маленькій дівчинці. У віці два роки Настя перенесла інсульт і як наслідок – параліч правої сторони. Але бажання бавитися зі старшим братом та сестрою допомогли їй відновити функції кінцівок. Але перенесені недуги дали ускладнення на серце. Дитина проходила обстеження у Києві. Потім був рік лікування, і цього року в Інституті серця після обстеження сказали, що іншого шансу, окрім пересадки серця, у дитини немає. Її серденько розтягнуто до неймовірно великих розмірів та не дозволяє жодних фізичних навантажень. У чотирирічної дівчинки серце розміром, як дорослої людини. Незворотні зміни у серці потребують трансплантації донорського органу. Таку операцію погодилися зробити в клініці в Fortis Malar Hospital Chennai India.

Час та гроші – це  дві речі, яких  завжди не хватає. Саме зараз від цих двох факторів залежить життя Анастасійки. Часу немає, діагноз не дає можливості довго чекати. Сім'я не має можливості зібрати таких коштів. У сім'ї четверо дітей, а мама їх виховує сама. Дев'яносто п'ять тисяч доларів – це кошти на операцію і 15 діб реабілітації, в суму не входить проживання, додаткові обстеження та аналізи.

Тільки об'єднавшись всі разом, ми зможемо допомогти врятувати життя ще одній дитині, яка хоче жити як всі здорові діти. Дитяче  щастя – це саме головне в житті дорослих, не важливо, яку дитину ми робимо щасливою, свою чи чужу. Важливо те, щоб та і інша дитини усміхалися і раділи життю. А якщо зробити  щасливою дитину тяжко хвору, то це вже ……. Саме так рятують життя.

Всім небайдужим родина просить відгукнутися. Небайдужим можна надати телефон мами: 099 3248086, 099 3248086.

"Приватбанк", реквізити: 4731 1856 1112 2653, Гузарська Наталія Володимирівна. Ще раз: 4731 1856 1112 2653, Гузарська Наталія…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

БОНДАР М.Л. Дякую. Надіюсь на допомогу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Дмитра Лінька.

 

13:43:14

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія.

Ми останні дні споглядаємо дуже серйозні історичні події не тільки у світі, але й в Україні. На жаль, нинішня влада і уряд своєю антисоціальною, антиукраїнською політикою зробив дуже добрий ґрунт для тих, хто хоче сьогодні скористатися протестними настроями, патріотичними настроями українського народу, який невдоволений, і обґрунтовано невдоволений, цією політикою і цією владою. Але, на жаль, цією ситуацією, ми бачимо, намагаються скористатися політики, які нічого не бачать і на крові наших громадян хочуть прийти до влади.

Ми в залі Верховної Ради споглядали план Москви, а конкретно план Тимошенко-Медведчука, для дестабілізації ситуації в Україні. На щастя, нам вдалося його зупинити, але ми не знаємо, як би розвивалася ситуація далі. Ситуація в країні, яка воює, і країна, яка знаходиться в кризі, починати такі серйозні дестабілізаційні протести – це не просто неприпустимо, це є злочином.

Ми звернулися до Президента України з вимогами, аби негайно припинити будь-яке втручання Росії в українську політичну ситуацію, позбавити громадянства громадянку Тимошенко Юлію Володимирівну, вивести негайно з переговорного процесу в Мінську Віктора Медведчука – кума Путіна, який відверто зраджує українські інтереси на переговорах в Мінську, а також заарештувати Бойка, Льовочкіна, закрити їхній телеканал "Інтер", який веде антиукраїнську пропаганду.

 Перефразовуючи Наполеона, який казав, що битви програються або виграються задовго до їх початку, так от ми свою битву за Крим програли не в  2014 році в лютому місяці, а в 2008 році, коли Росія напала на Грузію. Тодішня Прем'єр Тимошенко  замість… і її політична сила "Батьківщина" замість того, щоб підтримати наших братів-грузинів, обнімалися і цілувалися з Путіним. 

 Потім, коли за засіданні РНБО наші війська були готові взяти в руки зброю і захищати нашу територію в Криму, Юлія Тимошенко закликала не виводити танки з військових частин, і вона почала зраду нашої країни. Тому сьогодні для того, щоби ми захистили нашу Україну, щоб ми не допустили розвал  країни надалі, ми вимагаємо рішучих дій від СБУ, від  Президента, від всіх представників влади для того, щоб не допустити тут в Україні нових  революцій.

Ми повинні прийняти Закон про імпічмент. Ми  повинні прийняти Закон про спеціальні тимчасові слідчі комісії, щоби ми могли притягувати будь-якого Президента,  хто б це не був, законним способом до відповідальності. І Радикальна партія зареєструвала такий закон, і ми вимагаємо від парламенту його прийняття, а не проводити нові революції, від яких ця країна не виживе, і на крові наших громадян приходити до влади.

Тому ми заявляємо, що Радикальна партія  стоїть на інтересах української державності, і ми не допустимо дестабілізації і розвалу країни. Слава Україні!  

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народного депутата Жеваго немає. Запрошую до слова народного депутата Юрія Левченка.

 

13:46:43

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Шановний український народе!  Шановні кияни! Я хотів би сьогодні  звернутися і виступити вкотре  з приводу тої вакханалії забудов, яка  відбувається в столиці, яка, насправді, як метастази, продовжується  по всім  великим містам країни. Але я хотів би використати конкретний приклад, який. на мою думку, є дуже показовий і який показує, а чому, власне кажучи, такі речі  відбуваються.

Два місяці тому весь Київ  колихало, колошматило від забудови на провулку Святошинському,  коли тітушки били місцевих мешканців, коли били жінок, старих людей, дітей біли. Багато хто розповідав, що нібито це якісь розборки між якимись там забудовниками, що це якесь намагання рейдерського захоплення і так далі, попри те, що громада насправді там вже рік бореться проти свавілля. Але мало хто говорив про той факт, що це стало все можливе отаке протистояння і такі бійки через те, що міський голова міста Києва Віталій Володимирович Кличко просто-на-просто порушив закон і зробив корупційну і незаконну дію, яку він не мав права робити. А саме, підписав в березні 15-го року договір оренди земельної ділянки попри те, що закон прямо йому забороняв такий договір підписувати.

Як забороняв? А забороняв таким чином, що в законі з 1 січня 15-го року є чітка норма, що якщо немає по відповідній території детального плану території розробленого і затвердженого, то не можна відповідну земельну ділянку передавати в оренду. Але, чудово це знаючи, міський голова Кличко все одно підписав цей договір оренди і передав цю земельну ділянку в оренду забудовнику –   "Київміськбуду", до речі, нібито комунальній структурі, а отже, вчинив корупційне правопорушення. І ми бачимо, чітко простежується всі наслідки подальші від цієї його першої дії.

Тому, щоб не бути голослівним і щоб нарешті притягнути цього бандита до відповідальності, і, я вважаю, що це показовий випадок, бо нам вдалося документально тут все довести, сьогодні я подав відповідні депутатські запити. Він сьогодні був зачитаний з трибуни.

Депутатський запит до директора Національного антикорупційного бюро України Ситника, до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького з вимогою внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань повідомлення про злочин, згідно частини другої статті 364 Кримінального кодексу України, а саме, зловживання службовим становищем, тобто умисного, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи, використання службової особи службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, щодо дій Кличка Віталія Володимировича. Цього удареного мера, друга забудовників.

І я вимагаю, щоб антикорупційна прокуратура, щоб НАБУ… Прошу дати, будь ласка, 15 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка.

 

ЛЕВСЕНКО Ю.В. Щоб антикорупційна прокуратура, щоб НАБУ негайно внесли відповідні відомості до реєстру і негайно розпочали досудове розслідування. Хай вони покажуть, що вони справді нібито такі незалежні новітні борці з корупцією. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Немає народного депутата Яценка. Запрошую народного депутата Кривошею.

 

13:50:21

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую. Шановні колеги, Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт".

В своєму виступі я хотів би звернути увагу на те, яким чином на сьогоднішній день у нас відбувається децентралізація влади і наскільки ефективною є діяльність окремих органів місцевого самоврядування. Дехто скаже, що це буде просто виступ не конкретно по якійсь проблемі, але проблема заключається в цілому загалом по всій Україні і фактично по кожному органу місцевого самоврядування.

На сьогоднішній день дякуючи нашим проголосованим реформам у сфері децентралізації, ми надали досить велику кількість повноважень органам місцевої влади. І на сьогодні я вважаю, що кожен народний депутат, не дивлячись, де знаходиться він –  в коаліції чи в опозиції, в праві вимагати від місцевих органів влади, від місцевих голів місцевих рад, від міських депутатів, районних депутатів чи обласних вимагати звіту про те, що і яким чином використовуються кошти, які додатково на сьогоднішній день отримують місцеві бюджети.

Чому я на це акцентую увагу, і чому на сьогоднішній день я хотів би, щоб на це звернув увагу, мабуть, і в першу чергу, Кабінет Міністрів України? Шановні друзі, шановні українці, на сьогоднішній день в багатьох органах місцевої влади достатньо коштів для того, щоб не просто проводити реформи, а наводити лад в конкретних сферах тої чи іншої, тієї чи іншої сфери. Це стосується й освіти частково, і медицини, і інших галузей. Разом з тим, спостерігаються такі прояви, коли окремі чиновники місцевої влади розуміють, що найшвидше, найефективніше можна використати кошти, наприклад, для ремонту доріг чи будь-яких інших робіт, де досить швидко можна списати ці кошти і, вибачте, отримати відповідні хабарі чи відкати в свої кишені.

Я хочу сказати, що такого не може просто бути і не повинно бути. І тому в процесі децентралізації саме отака корупційна складова, вона якраз є отим моментом, яка зупиняє. І, наприклад, мені особисто не дає в подальшому якогось бачення на продовження ефективної роботи Верховної Ради в першу чергу, уряду, а також за підтримки Президента продовження даних реформ.

Тому я хотів би звернутися до всіх голів місцевих рад, до всіх міських голів, до всіх органів і депутатів, представників органів місцевого самоврядування. Під час формування бюджету на 2017 рік досить активно і актуально, і досить конструктивно підійти до формування, до виконання основних потреб. Звернути увагу на соціальні потреби. Це на освіту, на медицину. Звернути увагу на те, в якому стані знаходяться в дійсності погані дороги в селах, аніж ті дороги в районних центрах чи обласних, які ремонтуються по 20 разів на 10 років. На сьогоднішній день таке неможливо.

Ми повинні зробити пріоритети. А для уряду, мені здається на сьогоднішній день, можливо, потрібно зробити чітке завдання, що є пріоритетом для місцевих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 5 секунд.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Що є пріоритетом для місцевих органів влади для того, щоб в принципі на місцях не проявлялись такі прояви корупції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

І останній виступ. Я запрошу до слова народного депутата Володимира Литвина.

 

13:53:58

ЛИТВИН В.М.

Шановна головуюча, шановні колеги! Я подавав до Секретаріату лист, щоб отримати право на виступ у зв'язку з незадоволенням відповіддю на депутатський запит. На превеликий жаль, через бюрократичні перепони чомусь цього не відбулося. Про що йдеться.

Я не одноразово надсилав звернення до Кабінету Міністрів, до інших органів виконавчої влади, а також депутатський запит до Прем'єр-міністра України щодо невідкладного реагування на забруднення річок Хомора і Случ, з якої багато людей вживають воду. Я не кажу вже про довкілля.

Нарешті я отримав відповідь. Вона є цікавою і показовою і, в принципі, типовою для тих відповідей, які ми отримали на депутатські запити. Ну, наприклад, Міністерство екології та природних ресурсів України констатує, що коли буде запит у встановленому порядку на виділення коштів на здійснення природоохоронного заходу з цього приводу, то вони вивчать питання щодо виділення коштів, і разом з тим констатують, що ця проблема є вкрай складною і вкрай нагальною і потребує оперативного реагування.

Йдемо далі. Національна академія наук каже: якщо буде 500 тисяч гривень, ми проведемо відповідні дослідження, бо встановити, що це за забруднюючі речовини поки що неможливо. А забруднює річки Понінківська картонно-паперова фабрика. Встановити, хто кінцевий власник неможливо, але судячи з усього, що рішення не приймається, він, як мінімум, перебуває у місті Києві не на останніх посадах.

Чергова відповідь. Державне агентство водних ресурсів – констатація, що потрібно приймати негайні заходи. Державна екологічна інспекція на чотирьох сторінках – необхідні заходи. Міністерство аграрної політики правильно констатує, що до вирішення цієї проблеми потрібно підходити комплексно. Національна поліція України повідомляє, що розслідування триває. Міністерство регіонального розвитку і будівництва та житлово-комунального господарства каже, що спочатку прийміть Закон "Про питну воду і питне водопостачання", тоді не будемо забруднювати річок.

Відповіді немає. А пропозицій осталось одне. Хто є власником цього підприємства, яке він покарання поніс, чи стягнули з нього кошти, провести дослідження і вжити невідкладних заходів для того, щоб не отруювати атмосферу, воду і людей. Відповідь абсолютно нульова.

Я знову звертаюся з вимогою до Кабінету Міністрів, бо депутатський запит був до Кабінету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ЛИТВИН В.М. І ще одне. Я прошу президію Верховної Ради України проаналізувати, які відповіді ми отримуємо на депутатські запити. В кращому випадку ми отримуємо відписку від десятого заступника, навіть не від тих, до кого ми звертаємося. Такого неподобства раніше не траплялося. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Справді, ми маємо, я думаю, кризу велику такого інструменту парламентського контролю, як депутатські звернення і депутатські запити. Ми не маємо належної реакції на них. Я думаю, що взагалі ці інструменти потребують перегляду, і, можливо, потрібно шукати нові інструменти, які будуть більш якісними.

Тим часом ми завершили нашу роботу. І я оголошую… А, передовсім, хочу вам нагадати, що наступне чергове засідання Верховної Ради відбудеться 6 грудня о 10.00. Наступний тиждень буде тижнем роботи в комітетах, через тиждень буде тиждень роботи народних депутатів в округах.

І ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку