ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 листопада 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В

 

16:01:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений Регламентом для перерви, завершений, 16.00. Я прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації для участі у вечірньому засіданні Верховної Ради України.

Можемо проводити реєстрацію, колеги? Шановні колеги, прошу провести реєстрацію і прошу зареєструватися.

 

16:02:47

343 народних депутатів зареєструвалося. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, поки ще підходять депутати, поки ще підходять депутати, я хотів би зробити кілька повідомлень. Перше повідомлення і роз'яснення у справі народного депутата Вадима Владиславовича Новинського. Ви знаєте, що зранку з того приводу виникла дискусія, я провів ряд нарад на перервах і хочу вам повідомити наступне.

Ви знаєте, що Генеральний прокурор України Юрій Луценко 4 листопада надіслав до Верховної Ради України подання на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського. Я, як завжди, невідкладно спрямував це подання до регламентного комітету Верховної Ради. З цього часу у регламентного комітету Верховної Ради є не більше 20 днів згідно частини першої статті 220 Регламенту на те, щоб дати свій висновок у цій справі і винести на голосування в залі парламенту. Якщо буде порушена процедура, ми знаємо, це завершиться програним судом, і тому в цьому питанні ми повинні йти, дотримуючись букви закону. Протягом 20 днів члени комітету мають можливість досліджувати докази, законність подання, і у пана Новинського було п'ять днів на подання письмових пояснень у цій справі.

Учора ми стали свідками того, що регламентний комітет не зміг ухвалити рішення і винести на голосування подання Генерального прокурора. Я наголосив голові регламентного комітету, що 24 листопада минає час, відведений Регламентом для того, щоб ви надали свій висновок. Регламентний комітет звернувся до Генеральної прокуратури з листом надати додаткові матеріали по справі Новинського.

Я закликаю і Генерального прокурора якомога швидше надати ці матеріали, додаткові матеріали, на розгляд регламентного комітету. І я даю доручення регламентному комітету після того, як надійде відповідь від Генерального прокурора, невідкладно зібратись для прийняття рішення.

Моя позиція як Голови Верховної Ради України полягає в тому, що жоден народний депутат не має права переховуватись за депутатською недоторканністю. Ми всі говорили про те, що має бути скасована недоторканність, і що ми маємо бути рівні перед законом, усі громадяни України.

Я звертаюсь до членів регламентного комітету. Верховна Рада Україна не є ні прокуратурою, ні судом. Якщо є звернення до нас надати згоду на впровадження кримінального провадження, ми повинні дати згоду, а вже потім суд буде  визначати, скоєний  чи не скоєний злочин.  Я не дозволю штучно  затягувати справу, ми мусимо дати гідну  відповідь на цю ситуацію, адже суспільство нас від того  чекає. Ми не дозволимо через бюрократію поховати цю справу. Є суд, і нехай суд приймає рішення з приводу того, є чи не є склад злочину.

Верховна Рада України жодного разу, наголошую, жодного разу не змогла і мала на меті відкладати подібні справи. Кожного разу, по кому б не було подання, воно вносилось в зал, і ми його надавали в суд для вирішення. І так само цього разу, я впевнений, що  Верховна Рада повинна сказати своє слово і дати  можливість правоохоронним органам визначати, є чи немає складу злочину. Це моя відповідь і для  всіх народних депутатів інформація. А так само і до фракції, яка покинула зал, "Самопоміч", без рішення  комітету ми не зможемо цього розглядати.

Тому я прошу повернутись усіх в зал для розгляду. У нас на порядку денному  стоять надзвичайно важливі  питання. І питання по  санкціях проти Януковича і його оточення, і питання про  виділення коштів на "Євробачення", і ми сьогодні маємо приймати ці рішення. Бо, якщо ми ці рішення не приймемо, "Євробачення" можуть перекинути в будь-яку іншу країну, в тому числі  і в Російську Федерацію. Тому  вкрай важливо мати високий  рівень відповідальності, і вкрай важливо, щоб ми діяли злагоджено і системно.

Отже, колеги, переходимо до наступного питання порядку денного. Але в мене є від двох фракцій зараз вимога на перерву, яку вони готові замінити  виступом –  від фракції "Народний фронт" і також від  депутатської фракції Радикальна партія Олега Ляшка. Але обидві фракції готові замінити перерву на виступ із трибуни. І тому я  надаю слово для виступу від  обох фракцій Вікторії Сюмар.

І я прошу секретаріат Верховної Ради України,  і усіх голів фракцій закликати депутатів у зал, щоб ми могли повноцінно працювати на вечірньому пленарному засіданні.

Будь ласка, включіть мікрофон, 3 хвилини, Вікторія Сюмар, будь ласка.

 

16:08:19

СЮМАР В.П.

Дякую, пане Голово. І хочу попросити вибачення, напевно, в українського народу за те, що в четвер ми працюємо взагалі-то в робочому  режимі, на місяць, здається, 8 днів. І ви бачите, четвер – день голосувань, і ви бачите, скільки людей сьогодні у день голосувань тут сьогодні в залі, коли  ми маємо приймати надзвичайно важливі рішення. Це реально сором. Я дуже прошу, щоб колеги все ж таки підходили до залу, вже 16 година, після двохгодинної перерви можна тут з'явитися.

Фракція "Народного фронту" і фракція Радикальної партії вимагають поставити все-таки на голосування сьогодні про включення до порядку денного питання 5350 – санкції проти найближчого оточення Віктора Януковича і проти самого Віктора Януковича. Ви знаєте, 21 числа –  річниця Революції. Ви знаєте, що нам нічого сказати і нічим прозвітувати перед українським народом про те, що ми зробили для того, щоб покарати банду Януковича, яка розстрілювала людей на Майдані. 

Ви знаєте, що весь світ, весь цивілізований світ наклав на них санкції, їх не пускають в цивілізовані країни, там заарештовані їхні активи. Це зробили всі, окрім України. Чому? Ну, тому що, напевно, в Януковича в цьому залі багато  друзів? В цьому є хоч якась логіка чи це просто суцільний дурдом? Це можна пояснити людям взагалі після розстрілів на Майдані, що в нас досі не запроваджені санкції проти Віктора Януковича і його родини і ми не можемо включити розгляд цього питання навіть до порядку денного?

І друге питання надзвичайно важливе, колеги, це питання національної гідності. І я дуже прошу включити сьогодні до порядку денного питання 5319, це питання про закупівлі до "Євробачення". Ви знаєте, що для України Джамала виборола величезну честь – представляти і мати в Україні  "Євробачення". І сьогодні, на жаль, через нашу бюрократію, через нашу стару бюрократичну машину ми можемо втратити шанс на проведення цього престижного пісенного конкурсу в Україні.

Цей законопроект, 5319, був вчора погоджений Комітетом з економічної політики і буде пропонуватися нам сьогодні навіть проголосувати. Я наполягаю, чому це принципово важливо. 3 грудня Європейська мовна спілка буде розглядати питання про те, яка ж країна буде проводити Євробачення: чи це буде проводити країна-переможець – Україна, - чи та країна, яка посіла наступні місця, а наступне – це Росія. І сьогодні Україна може втратити Євробачення, і його може отримати Російська Федерація, і передати Росії фактично Європейська мовна спілка. Виявляєте рівень цього сорому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершіть.

 

СЮМАР В.П. …перед всім світом, якщо ми не зможемо провести швидше процедури?

Законопроект, який розроблявся і Національною телерадіокомпанією, Олександр Харебін, і Максим Нефьодов з Міністерства економіки України, він передбачає можливість дати Кабміну перелік тих речей, які треба закупити поза тендером, але в прозорий спосіб, через систему ProZorro, всупереч всім корупційним схемам, все те, що нам необхідно для закупок для проведення Євробачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

СЮМАР В.П. Дуже прошу включити 5319 і сьогодні його проголосувати за основу і в цілому. Інакше ми не встигнемо і втратимо Євробачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, в нас є розділ "Включення в порядок денний сесії". До обідньої перерви мене автори попросили його перенести на після обід, сподіваючись, що більше депутатів буде в залі. Я цей розділ, "Включення в порядок денний сесії", поставлю після того, коли буде в залі концентрація депутатів. Я маю право ставити його на будь-якому етапі. Всі ті, які пропонуються законопроекти, будуть поставлені на голосування для включення в порядок денний сесії.

А зараз ми переходимо до наступного питання – блоку інфраструктури – яке стоїть в нас по порядку денному. Це є проект Закону 0954: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування.

Це друге читання. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань транспорту Дубневича Ярослава Васильовича.

Будь ласка,  пане Ярослав.

 

16:13:33

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний головуючий!  Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування (реєстраційний номер 0954) від 27.11.2014 року, поданий Кабінетом Міністрів України та прийнятий Верховною Радою України в  першому читанні за основу.

У законопроекті шляхом внесення  змін до законів України: "Про місцеві державні  адміністрації", "Про автомобільні дороги", "Про Раду  Міністрів Автономної Республіки Крим" – передбачається передача автомобільних доріг загального користування  місцевого значення в  управління місцевим органам  виконавчої влади, Раді  Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним та  Севастопольській міським державним адміністраціям. Обґрунтоване фінансування  місцевих органів виконавчої влади при цьому забезпечується шляхом створення Державного дорожнього фонду. Законопроекти, які ми щойно проголосували, а я вам дуже дякую за підтримку попередніх законопроектів.

Також проектом передбачається можливість застосовувати довгострокові договори на утримання доріг до 7 років та принципи контрактів Міжнародної федерації інженерів-консультантів (FIDIC) під час будівництва та реконструкції доріг, особливістю яких є наявність  незалежних кваліфікованих інженерів-консультантів, які здійснюють оцінку технічного стану автомобільних доріг та якості дорожніх робіт.

Комітетом   16.09.15 року  прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект (реєстраційний номер 0954) прийняти в другому читанні та в цілому в редакції порівняльної таблиці, схваленої  комітетом.

Даний законопроект є системно пов'язаним із законопроектами про створення Державного дорожнього фонду (реєстраційний номер 4014а та   4015а), які тільки що  проголосовані та прийняті у другому читанні.

З метою узгодження їх положень, в тому числі щодо дати набрання чинності з 01.01.18 року на засіданні комітету 15.11.16 року прийнято рішення при розгляді законопроекту у повторному другому читанні врахувати наступні пропозиції щодо редакції його окремих норм. А саме.

Пункт 1 розділу ІІ "Прикінцевих положень" викласти в такій редакції: "Цей закон набирає чинності з 1 січня 18-го року та вводиться в дію одночасно з набранням чинності Законом Україні "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного дорожнього фонду".

Пункт 2 розділу ІІ "Прикінцевих положень" викласти в такій редакції: "Кабінету Міністрів України у місячний термін з дня опублікування цього закону привести свої нормативні і правові акти у відповідність з цим законом та прийняти акти, необхідні для реалізації цього закону".

У тексті законопроекту слова "відповідним підрозділам Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху" замінити словами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одну хвилину. Завершуйте, пан Ярослав, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Дякую.

У тексті законопроекту слова "відповідним підрозділам Міністерства внутрішніх справ України, що забезпечують безпеку дорожнього руху" замінити словами "відповідним підрозділом Національної поліції" у відповідних відмінках.

У тексті законопроекту слова "центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну політику з питань безпеки на транспорті" у відповідних відмінках, виключити.

Враховуючи, що відповідні реформи в галузі дорожнього господарства були передбачені і коаліційною угодою, укладеноЇ в 14-му році, прошу підтримати прийняття проекту закону 0954 в редакції порівняльної таблиці та з урахуванням пропозицій комітету.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, переходимо до розгляду правок до законопроекту.

Так, 9-а правка, автор Унгурян. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

15-а правка. Будь ласка, Євтушок. Включіть мікрофон.

 

16:17:59

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Я одразу скажу, що ми підтримуємо даний законопроект.

Що в ньому хорошого. Передбачається, що експлуатаційне утримання автодоріг загального користування та інших видів може здійснюватися на основі довгострокових договорів до 7 років.

Що це значить. Той підрядник, який виграє тендер, почне робити підрядні роботи. Він буде розуміти чітко, наскільки він їх якісно зробить, настільки потім йому їх і утримувати.

І ще один момент. Я зараз хочу звернутися до пана міністра. Володимир Володимирович, а що у нас зараз нині перебуває з дорожнім господарством? Що у нас, куди подівались наші райавтодори? Так я вам скажу, що за посібництвом посадових осіб "Укравтодору" райавтодори були розкрадені повністю в Україні. Зверніть, будь ласка, на це увагу, відреагуйте Генеральному прокурору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Ні, не наполягає. Добре.

18 правка, Унгурян. Не наполягає.

Колеги, ми завершили обговорення проекту закону. Більшість правок, які були подані в комітет, були прийняті. Я прошу Секретаріат Верховної Ради і голів фракцій запросити депутатів в зал. Через одну хвилину ми переходимо до прийняття рішення. Зараз одна хвилина заключне слово Ярославу Дубневичу.

Потім одне слово, одну хвилину – міністру. І ми переходимо до голосування. Будь ласка, пане Ярослав.

 

16:19:42

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні колеги народні депутати! Це саме той законопроект 0954, який минулого року я з цієї трибуни просив відкласти до розгляду і до затвердження законопроектів щодо створення Спеціального дорожнього фонду. І попри те, що декотрі колеги народні депутати пишуть, що Дубневич тормозив законопроекти, що він зупиняв законопроекти для того, щоб вирішувати якісь свої питання, я наголошую, що сьогодні Спеціальний дорожній фонд створений!

Фінанси для забезпечення робіт місцевих робіт є затверджені законами, створені в Спеціальному дорожньому фонді. І після цих законопроектів, які ми проголосували – законопроекти 4014а і 4015а, ми перейшли до розгляду законопроекту 0954 щодо технічного розприділення доріг. Державні дороги мають залишатися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Державні дороги залишаються в управління держави, і "Укравтодор" буде розпоряджатися коштами, а місцевими дорогами будуть розпоряджатися і ремонтувати, маючи кошти у вигляді субвенції, органи місцевого самоврядування.

Так само хочу наголосити, що, завдячуючи чіткій позиції депутатів від Львівщини, Львівський аеропорт отримав достойного директора і розвивається…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Одна хвилина, пане Омелян, включіть міністру.

І за хвилину – голосування. Прошу заходити в зал.

 

16:21:31

ОМЕЛЯН В.В.

Дякую,  пане Голово. Вельмишановні народні депутати, всі ми знаємо сталий вираз: "Я ненавиджу "Укравтодор".

Цей законопроект спрямований, власне, на те, щоб "Укравтодор" став прозорою, ефективною структурою, щоб ми мали порядок на українських дорогах, хто відповідає, той і отримує.

Ми вас просимо і закликаємо проголосувати за цей законопроект, оскільки він вкрай важливий, без нього Дорожнього фонду не буде так само як не буде Дорожнього фонду без цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Прошу усіх зайняти робочі місця. Колеги, будь ласка, пане Ярослав, ви потужно доповіли, тепер треба так само потужно зібрати фракцію для голосування. Будь ласка. Колеги, прошу змобілізуватись, прошу зайняти робочі місця.

Колеги, прошу заходити в зал, а не виходити з залу. Колеги, з "Народного фронту", будь ласка, зараз буде голосування за 30 секунд.   

Колеги,  отже, переходимо до прийняття рішення, прошу депутатів заходити в зал.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами  загального   користування (номер 0954) в другому читанні  та в цілому. Це останнє питання  з цього блоку, напрацьоване усіма депутатами. Я прошу підтримати, прошу проголосувати  0954 в другому читанні та  в цілому. Прошу підтримати, колеги, голосуємо.

 

16:24:30

За-209

Не всі встигли.

Я поставлю на повернення. Запросіть депутатів в зал,  будь ласка, запросіть депутатів в зал. Я поставлю на повернення до розгляду.

Колеги, запросили в зал?

Будь ласка, колеги, хто в кулуарах, прошу заходити в зал. Депутати заходять. Запрошуйте, запрошуйте, колеги, хто є в кулуарах, запросіть, просто вийдіть в кулуари і покличте.

Колеги, можемо переходити до голосування? Всіх закликали? Ще чекаю, чекаю 30 секунд, заходять. Чи є хтось? Колеги, отже, зараз я поставлю на голосування пропозицію, повернутися до голосування за проект закону 0954. Прошу максимальної мобілізації, бути на робочих місцях.

І я ставлю на голосування пропозицію повернутися до голосування за проект Закону 0954 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Прошу голосувати, будь ласка, колеги, уважно голосуємо.

 

16:27:58

За-247

Повернулись до голосування.

Тепер ми переходимо до прийняття рішення, і я ставлю на голосування проект Закону 0954 в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

16:28:25

За-248

Закон прийнято, колеги.

Я хочу з вами порадитись. Була вимога від двох фракцій переходити до включення в порядок денний сесії. Чи можемо ми зараз це ставити? Можемо, так?

Колеги, тоді, будь ласка,  я прошу підготуватись, ми маємо раз, два, три, ми маємо сім законопроектів включення в порядок денний сесії. Поміж них є законопроекти великої ваги, я дуже прошу зараз всіх сконцентруватись, п'ять хвилин зараз  буде голосування, і я буду один за одним ставити. Прошу, будь ласка,  всіх зайти в зал.

Перший, це є проект Постанови про заходи захисту національних інтересів, Національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності. Цей проект постанови, це є звернення парламенту та РНБО про введення персональних санкцій проти Януковича і його оточення. Я думаю, це буде правильний крок парламенту напередодні річниці Революції Гідності. І пропонується його лишень включити  порядок денний сесії, колеги, в порядок денний сесії лишень включити.

Я прошу всіх зайняти робочі місця, і я прошу підтримати включення в порядок денний сесії проекту Закону 5350. Прошу голосувати і прошу підтримати 5350, включення в порядок денний сесії. Голосуємо, колег, прошу підтримати.

 

16:30:18

За-174

По фракціях, включіть, будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 80, "Народний фронт" – 61, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 0, "Батьківщина" – 11, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, Партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 1.

Колеги, переходимо наступний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2016 рік" щодо підтримки стратегічної галузі України.

Колеги, це той законопроект, який передбачає підтримку Південного машинобудівного заводу імені Макарова. Колеги, звернулись до  нас і народні депутати, і Кабінет Міністрів. Ще раз наголошую, підтримка Південного машинобудівного  заводу імені Макарова, є прохання включити його в порядок денний для прийняття рішення. Хто підтримує включення у  порядок денний для  прийняття рішення  проекту Закону про внесення змін до Закону  України "Про Державний бюджет України на  2016 рік" щодо підтримки стратегічної галузі України (номер 5281), прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо включення у порядок денний сесії для прийняття рішення, прошу  проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:31:55

За-228

Включили у порядок  денний для прийняття рішення.

Наступний, колеги, я  дуже прошу тут уваги і концентрації. Наступний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу "Євробачення". Це теж  те питання, на якому наголошували у своєму виступі представники і "Народного фронту", і інших фракцій, це питання авторитету української держави. Якщо ми не встигнемо провести  підготовчі роботи до "Євробачення", цей конкурс  може бути перенесений в іншу країну.

Я, колеги, дуже прошу всіх уважно підійти до  цього голосування. І я ставлю пропозицію включити у порядок денний  сесії для  прийняття рішення, бо воно потребує негайного  розгляду, негайного, 5319. Прошу проголосувати і прошу  підтримати. 5319, включення в порядок денний сесії для прийняття рішення, колеги. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:33:13

За-219

Я ще раз поставлю. Шість голосів, я ще раз поставлю, колеги.

(Шум  в залі) Пане Олег, як зараз я почну обговорення, кожна фракція візьме виступи.

Колеги, я ще раз наголошую, що якщо ми зараз не приймемо цього рішення сьогодні, по правилах "Євробачення", воно перейде наступній державі, яка є в рейтингу голосувань по підсумкам "Євробачення". Якщо ми не проголосуємо, ми маємо ризик, що "Євробачення" перейде в Російську Федерацію. Я прошу всіх сконцентруватися і прошу ще раз проголосувати за включення в порядок денний  для прийняття рішення.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ми  голосуємо по цьому законопроекту, і я прошу зараз проголосувати, всіх підтримати включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Виступали щойно. Добре, дуже вимагають хвилину – голові комітету. Голова комітету, будь ласка, хвилину, але дуже коротко, дуже лаконічно.

 

16:34:46

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово,  шановні друзі народні депутати, коротенько проінформую вас, що ми зробили. Дві доби ми працювали в комітеті над законопроектом, так він називається в лапках: "Євробачення", "Проведення "Євробачення" в Україні".

Від того законопроекту, який був запропонований авторами, в комітеті ми його повністю доопрацювали і він внесений на заміну. Він відповідає зараз повністю нормі Закону про прозорі закупівлі. Що ми зробили? Ми обмежили, тільки в прикінцевих положеннях буде діяти норма для проведення тендерів по процедурі стосовно Євробачення. В НТКУ буде створена Національна рада на зразок – це записано в протокольному дорученні комітету, - буде створено колективний колегіальний орган за участю представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів і НТКУ, які будуть забезпечувати по спрощеній процедурі такі самі конкурсні дискримінаційні умови для розприділення, для визнання переможцями по проведенню Євробачення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, прошу.

 

ІВАНЧУК А.В. Бюджет цього Євробачення всього-на-всього 8 мільйонів євро. Тому ми… приїжджає до нас в грудні місяці комісія. Якщо ми це не зробимо, ставимо під загрозу проведення Євробачення в Україні.

Я вважаю, що немає жодної людини тут, в парламенті, яка не проголосує за цей законопроект, тому що це наше лице, це лице нашої Верховної Ради, і ми повинні зробити все для того, щоб цей закон прийняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу зайняти робочі місця. Переходимо до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування включення в порядок денний сесії для прийняття рішення проект Закону 5319: про проведення в Україні в 2017 році пісенного конкурсу "Євробачення". Прошу підтримати і прошу проголосувати. 5319 – включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

16:37:11

За-245

Рішення прийняте.

Ми відразу перейдемо до розгляду після завершення цього блоку даного питання. (Шум у залі)

 По фракціях, добре, по фракціях. Побачили чи мені зачитувати? Побачили.

Колеги, всі фракції проголосували "за", це об'єднуюче питання. І я прошу не розходитись, колеги. Зараз буде голосування кожну хвилину. Колеги, я прошу зайти, зайняти робочі місця.

Наступне.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про судовий збір". Це є вимога. Іван Крулько, "Батьківщина". 5316. Лишень включення  в порядок денний сесії.  Воно не попало в попередній пакет. Просять лишень включити, щоб комітети могли розглядати.

Отже хто підтримує включення в порядок денний сесії 5316, прошу проголосувати. Будь ласка,  колеги, голосуємо.

 

16:38:30

За-204

Рішення не прийняте. (Шум у залі)

Колеги! Колеги, ми не обговорюємо. Ми лишень приймаємо рішення, друзі. Ми лишень приймаємо рішення, ми не обговорюємо. Так само, як ми не обговорювали Закон про санкції. Так само не виступали, коли……….. Закон про санкції.

Наступний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про… Вибачте, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (5317).

Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. 5317. Прошу голосувати.

 

16:39:27

За-219

Я поставлю ще раз, якщо хтось не встиг. (Шум у залі)  Поставлю ще раз. Отже ще раз ставлю пропозицію проекту Закону  про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" .

Прошу Крулько, одна хвилина, включіть мікрофон.

 

16:39:50

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги,  ці законопроекти два – 5316 і 5317 – їх підтримали представники різних фракцій парламенту. Вони стосуються надзвичайно важливої категорії осіб, які мали вклади в банках, це благодійні фонди, такі, як  Фонд Богдана Гаврилишина, фонди, які опікуються АТО. (Оплески)  Фактично втрачені кошти. Вони не можуть навіть до суду подати, бо той судовий збір, який вони повинні сплатити, в них немає на це коштів. Тому питання про те, щоб у вкладників банків звільнити від судового збору, раз. І надати можливість, щоби вони посунулися в черзі на отримання відшкодування за їхні вклади. Абсолютно логічні законопроекти. Абсолютно правильні.

Я прошу, шановний Голово Верховної Ради, вернутися до їх включення в порядок денний.

І я переконаний, що це ті законопроекти, які об'єднають зал. Давайте подивимося, що там співавторами є представники усіх фракцій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я ще раз ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (5317). Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. 

 

16:41:16

За-186

Рішення не прийняте.

І, колеги, останній, який у нас є проект закону, який рекомендують включити в порядок денний сесії, це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо підтримки Ільдара Дадіна та інших в'язнів сумління в Російській Федерації і засудження численних порушень прав людини на території Російської Федерації (5357). Це є лишень включення в порядок денний сесії. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. 5357. Прошу підтримати.

 

16:42:17

За-213

Я ще раз поставлю, другий раз. Колеги, прошу сконцентруватись. Це є захист наших політв'язнів, в'язнів сумління в Російській Федерації. Це є звернення Верховної Ради України. Ми маємо підтримати наших побратимів. І я думаю, в тому аспекті зал має об'єднатись. Я ще раз ставлю на голосування включення в порядок денний сесії 5357. Пропозиція Комітету у закордонних справах. Прошу підтримати, прошу проголосувати включення в порядок денний сесії, будь ласка.

 

16:43:02

За-221

Колеги, я ще раз поставлю, ще раз. Просто запросіть людей. Бо я бачу, є в залі люди, які не голосують просто. Я ще поставлю. Це останній раз. І ми завершуємо голосування.

Колег, отже, я ще раз ставлю 5357 щодо підтримки Ільдара Дадіна та інших в'язнів сумління в Російській Федерації і засудження численних порушень прав людини на території Російської Федерації лишень включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка. Будь ласка, голосуємо.

 

16:43:52

За-221

Рішення не прийнято.

А ви мені скажіть, а чому ви не встигли? А де ви були в робочий час, коли йшла робота Верховної Ради України?

Колеги, за нагальним наполяганням я ще раз поставлю. І я хочу нагадати. Зараз робочий час у Верховній Раді України. Коли ми йшли у Верховну Раду України, ніхто не попереджав виборців про те, що під час роботи нас не буде в залі. Я ставлю ще раз зараз, Надю, поставлю. Мустафа, поставлю. Поставлю зараз на голосування. Поставлю. Ви просто голосуйте, колеги.

Зберіть депутатів і голосуйте. Я ще раз ставлю на голосування включення в порядок денний сесії проекту Постанови 5357 про підтримку Ільдара Дадіна та інших в'язнів сумління в Російській Федерації і засудження численних порушень прав людини на території Російської Федерації.

Пропонується включити в порядок денний сесії, щоб комітет міг розглядати. Прошу проголосувати і прошу, колеги, підтримати. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

16:45:21

За-230

Рішення прийняте. Дякую, колеги.

І нагадую, в робочий час треба бути в залі, в робочий час треба працювати в залі, тому що наша неучасть призводить до дуже поганих наслідків в голосуванні.

Колеги, ми два законопроекти прийняли для прийняття рішення. Це є проект Закону щодо пісенного конкурсу "Євробачення" і проект Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет щодо підтримки стратегічної галузі України "Південмашу". Я відразу їх ставлю зараз на розгляд з надією, що ми будемо в залі і зможемо проголосувати і прийняти рішення по них. Якщо є підтримка залу, значить, ми можемо їх зараз розглянути. Потім ми продовжимо блок по… Блок, який інфраструктури.

Колеги, отже, я прошу зараз швидко і злагоджено проголосувати. Окрім того, колеги, я поставлю на голосування пропозицію, яку озвучив з самого початку, щоб перенести один тиждень пленарний січневий на кінець листопада початку грудня. Я вчора проговорив це з багатьма головами фракцій. Щоб ми, нам бракує одного тижня для повноцінного прийняття бюджету. Я буду пропонувати, щоб ми один тиждень з січня перенесли на кінець листопада початок грудня. Є згода по тому?

Тоді давайте я зараз з того приводу проведу голосування і ми відчуємо, яка є готовність.

Отже, колеги, пропонується. Я зачитую під стенограму.

"Враховуючи необхідність ґрунтовного розгляду та прийняття Державного бюджету на 2017 рік та важливість завдань, що стоять перед нашим парламентом, пропоную вам відповідно до частини другої статті 19 Регламенту внести зміни до Календарного плану проведення п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, якими передбачити… Увага, колеги! Тиждень з 28 листопада по 2 грудня провести пленарні засідання. А пленарний тиждень… Увага! З 10 січня по 13 січня передбачити роботу народних депутатів з виборцями. Колеги, уважно! З 10 по 13 січня ми робимо роботу з виборцями, а пленарне переносимо на кінець листопада,  початок грудні. Я думаю, це буде загальна позиція всіх депутатів, нам бракує тижня для прийняття бюджету, колеги.

Ще раз повторюю: робочий тиждень, який в нас є за календарним планом з 10 по 13 січня, ми робимо роботу з виборцями. І цей  тиждень переносимо на кінець листопада, початок грудня. Зрозуміли чи ще раз?   Переносимо тиждень січня, і, вибачте, то якраз той період, коли є Старий Новий рік, і коли  багато хто буде в регіонах, на кінець листопада, грудень.   Мені здається, це є об'єднуюча позиція. Всім зрозуміло, колеги? Я прошу, колеги, це є тиждень на тиждень.

Хто підтримує дану пропозицію, колеги, прошу проголосувати і прошу підтримати. Прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, і прошу підтримати вас, підтримати цю пропозицію.  Будь ласка, голосуємо, колеги. Переходимо до голосування.

 

16:49:17

За-189

Нема такого рішення в залі,  нема такої підтримки.

Ми переходимо до тих двох питань порядку денного, які ми включили в порядок денний. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу "Євробачення". Прошу вас підтримати пропозицію розгляду цього закону за скороченою процедурою, прошу проголосувати, прошу підтримати,  будь ласка.

 

16:50:01

За-180

Рішення прийняте. 

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань економічної політика Іванчука Андрія Володимировича. 

Будь ласка.

 

16:50:19

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! З вашого дозволу, я виступлю одночасно від комітету і від автора Григорія Шверка. Вам пропонується підтримати законопроект 5319.

Шановні друзі, Комітет економічної політики рекомендує парламенту підтримати даний законопроект за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу: два – "за", два – "проти". Від групи "Воля народу" Довгий Олесь Станіславович. Будь ласка, пане Олесь.

 

16:51:32

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу". Шановний головуючий, шановні колеги, ми це питання розглядали дійсно двічі за останні дві доби, приділили йому багато уваги. Звичайно, це не може бути постійною практикою, але враховуючи те, що "Євробачення", як казав голова комітету, є обличчям і всієї країни, і, зокрема, нас, як законодавців, на яких потім повісять відповідальність у разі, якщо зірветься проведення. Тому я прошу всіх бути уважними до цього законопроекту і його обов'язково підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Кудлаєнко Сергій Володимирович, будь ласка.

 

16:52:22

КУДЛАЄНКО С.В.

Прошу передати слово Севрякову.

 

16:52:29

СЕВРЮКОВ В.В.

Шановні колеги, фракція "Блоку Петра Порошенка" буде голосувати за цей законопроект. І я хочу сказати, зараз вже пізно говорити, чому ми так пізно готуємося до Євробачення. Але, якщо ми сьогодні не приймемо цей законопроект, вчасно не встигнемо зробити закупівлі, ми ставимо під загрозу проведення конкурсу в Україні. Сьогодні про це  говорилося вже багато разів. Якщо ми не зможемо забезпечити, а вже на початку грудня у нас буде Європейська мовна спілка і будуть приймати остаточне рішення щодо проведення "Євробачення", то "Євробачення" ми ризикуємо втратити, і його буде проводити Росія. Я вважаю, що цього допустити не можна. І всі, хто сьогодні голосують, мають це усвідомлювати.

Тому я прошу, ще раз кажу, що фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати цей законопроект. Пропоную його підтримати в першому читанні і в цілому сьогодні. І прошу спікера поставити на голосування, будучи впевненим, що ми маємо голоси в залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. Я впевнений, що ваша фракція і інші мають повну мобілізацію під такий важливий законопроект. Я впевнений, що всі зараз зайдуть в зал і приготуються до голосування, візьмуть в ньому участь.

Заключний виступ –  Соболєв Сергій Владиславович. Через дві хвилини буде прийняття рішення, прошу всіх зайти в зал.

Будь ласка, Сергій Владиславович.

 

16:53:52

СОБОЛЄВ С.В.

Пинзенику слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово Віктору Пинзенику, будь ласка.

 

16:54:03

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! У нас є прийнятий Закон про публічні закупівлі, який регламентує прозорі процедури закупівлі і є одним з досягнень, який, слава Богу, схвалив парламент.

Сьогодні на календарі листопад.  "Євробачення" буде проводитись в травні. Що заважає за шість місяців провести процедури продажу тендерів? Можливо, для когось 8 мільйонів євро це не є гроші, але це гроші громадян України, це 250 мільйонів гривень. Я вважаю, що немає жодних перешкод провести прозорі процедури відбору виконавців, прозорий тендер і витратити на прозорих конкурентних умовах ці  гроші.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від "Народного фронту" Вікторія Сюмар, будь ласка.

 

16:54:58

СЮМАР В.П.

Віктор Михайлович, ви знаєте як я вам поважаю і не можу вас не поважати, але в даному випадку до нас звернулося НСТУ, та організація, суспільний мовник, який має проводити цей конкурс. І ці вимоги про  скорочені процедури нам ставить  Європейська мовна спілка.

Я довіряю Максу Нефьодову, який  працював над цим законопроектом. Я довіряю раді, яка буде створена з представників  парламенту, уряду і громадськості, і яка буде розглядати ті винятки, які необхідно буде  провести за тендерами швидше, аніж це часом займає більше часу для того, щоб "Євробачення" пройшло. Давайте зробимо цей єдиний виняток, я згодна з вами, закупівлі будуть відбуватися за системою ProZorro, наголошую. Це питання честі країни, і ми не має  права сьогодні цю честь зганьбити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Всі фракції, хто мав бажання, взяли слово. Я прошу заходити в зал і приготуватись до голосування, через хвилину відбудеться прийняття  рішення.

Ще, будь ласка, депутат Шверк, одну хвилину, і переходимо  до прийняття рішення. Прошу  всіх заходити в зал.

 

16:56:16

ШВЕРК Г.А.

Шановні колеги! Я хочу сказати, що заступник  міністра економіки Макс Нефьодов приймав участь  при розгляді цього питання на засіданні Комітету з  економічної політики. І він від  імені Кабінету Міністрів  не мав жодних заперечень щодо вирішення цього питання саме таким чином, бо він теж  бачить проблеми, якщо закупівлі під  проведення "Євробачення" будуть здійснюватися за процедурами, які наразі встановлює Закон про закупівлі.

Тому, на жаль, це необхідність  зробити цей виняток для  "Євробачення". Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, обговорення завершено. Прошу всіх займати  робочі місця і приготуватись до  прийняття рішення. Будь ласка, заходимо і займаємо робочі місця.

Колеги, готові до голосування? Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні в 2017 році пісенного конкурсу "Євробачення" (номер 5319).

Всі пояснення були дані, це загальна позиція і комітету, і міністерства,  і всіх фракцій. І, колеги, я прошу зараз відповідально проголосувати і підтримати 5319 за основу і в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, підтримуйте, прошу проголосувати.

 

16:58:43

За-229

Закон прийнято. Вітаю авторів, вітаю комітет. Я знаю, що комітет провів дуже  важку і непросту роботу, і ми змогли вийти на результат.

Наступний, про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо підтримки стратегічної галузі України. (Шум в залі) Ви  узгодьте, це питання ви узгодили? Узгодили, так, 5281 я прошу спочатку проголосувати за скорочену процедуру, 5281, скорочена процедура. Зараз будуть виступи. Прошу підтримати.

 

16:59:35

За-195

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову комітету... запрошую заступника голови бюджетного комітету пана Кривенка, будь ласка.

 

16:59:54

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги! Віктор Кривенко, "Народний Рух України".

Багато хто знає з колег, що я працював 4 роки заступником генерального директора "Південмашу", працював заступником голови Космічного агентства, в 2009 році ми змогли прийняти програму реформування "Південмашу" і КБЮ. Тоді це розпорядженням уряду було затверджено. На жаль, після перемоги Януковича це розпорядження кануло в Лету і нічого по реформуванню цих двох підприємств фактично зроблено не було. І зараз всі колеги, які є в залі, всі знають той стан, в якому знаходиться наше провідне космічне підприємство "Південмаш".

Цей законопроект покликаний вирішити одну з проблем цього підприємства. У нас ця проблема не є єдиною. Так само є Закон 5113, який списує заборгованість перед Мінфіном, який було подано Олегом Ляшком і Юлією Тимошенко, який теж я буду просити поставити якомога швидше в порядок денний, і, можливо, після цього закону його внести в проект денний сесії і проголосувати.

Цей законопроект дозволяє вирішити питання проблеми по електроенергії. Міністерством фінансів він підтриманий, він не вимагає додаткового фінансування, бо джерелом буде погашення заборгованості, реструктуризованої заборгованості вугільних підприємств, тобто фактично це буде взаємозалік. Кошти зайдуть на "Південмаш", перейдуть в "Обленерго", "Енергоринок", "Генерація", вугільне підприємство – і одразу повернуться в державний бюджет.

Я думаю, що цей законопроект об'єднає всю нашу залу. Я так само закликаю всіх колег до обговорення, яке буде в нашому бюджетному комітеті наступного тижня по проблемах космічної галузі. Прошу колег підтримати цей законопроект, він вкрай важливий. Підприємство працює один день на сьогодні, електроенергія подається з великими перебоями. Тільки завдяки тому, що є підстанція на території заводу, через завод запитується частина населеного масиву Дніпра, це підприємство зараз має електроенергію. Так само у нас велика проблема з тим, що самознищився російський напрямок і російський ринок. І нам зараз треба підтримати "Південмаш".

Шановні колеги, дуже…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:02:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний колего.

Чи є потреба обговорювати цей законопроект? Є. Добре. У нас згідно Регламенту немає тут згідно… немає зараз співдоповідача. Прошу записатися для обговорення від фракцій: два – "за", два – "проти".

Пане Кривенко, ви можете сідати на ваше робоче місце. І, будь ласка, запис відбувається на обговорення.

Будь ласка,  від групи "Воля народу" Олесь Довгий.

Олесь Довгий від групи "Воля народу".

 

17:02:41

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, "Воля народу". Шановні колеги, це важливий закон, який може зберегти і дати можливість  одній з небагатьох перлин українського виробничого потенціалу, і ми просто зобов'язані цей закон прийняти.

Хотів би сказати,  що цей закон є лише частиною відновлення роботи "Південмашу". І для того, щоб ми його  повністю  змогли підтримати, я прошу вас звернути увагу на Закон 5113 авторства Юлії Володимирівни Тимошенко про комплексний підхід до вирішення питання і вирішення тих проблем, які зараз скопилися навколо цього заводу. Решта часу – 2 хвилини – передаю Олегу Валерійовичу Ляшко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не можна згідно Регламенту передавати слово. Не можна згідно Регламенту передавати слово!

Наступний, будь ласка,  виступаючий це від "Народного фронту" народний депутат Тетерук. Прошу.

 

17:03:41

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні колеги народні депутати! Безсумнівно, що парламент повинен допомогти підприємству, провідному підприємству з ракетобудування ліквідувати ті борги, які виникли внаслідок бездарного  керівництва  космічним… і конструкторським бюро, яке є головним розпорядником коштів, яке дозволяє собі зберігати на приватних банках півтора мільярди коштів, не виплачуючи  цьому заводу вчасно гроші і розраховуючись. Таким чином, накопичились борги по електроенергії, і тепер парламент і за рахунок коштів платників податків повинен вирішувати цю проблему.

Насамперед нам, як парламенту, треба розібратися, чому до сих пір  на посадах залишаються керівники, які  дозволяють неодноразово завалювати багатомільярдні проекти, не реалізовувати їх, не нести за це відповідальності. Тому що вгачуючи туди, в цю космічну галузь,  сотні мільйонів гривень державних коштів, ми не маємо результату. Не маємо результату насамперед для нашої країни.

Я звертаю увагу парламенту, Кабінету Міністрів, нарешті звернутись обличчям, розібратися в усіх проблемах. Чому не реалізовані всі проекти, починаючи від "Циклону-4", "Либіді", "Сапсану" та інших? Чому не покарані ті, хто не довів проекти до логічного завершення і здачі в експлуатацію? Чому продовжуються залишатись на посадах, безкарно, ті бездарні керівники? І після цього як ми наведемо лад, як на конкурсах буде призначати керівників здатних завершувати проекти, ми можемо виділяти туди необхідні кошти і приносити користь для нашої країни.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую, шановний колега.

Народний депутата Юрик передає слово Максиму Курячому від "Блоку Петра Порошенка". З трибуни, будь ласка.

 

17:05:52

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! На порядку денному стоїть питання існування ракето-космічної галузі України. На порядку денному стоїть питання, чи буде Україна вважатися не на словах, а на справах ракето-космічною державою. Цей законопроект –  це наше спільне надбання всього українського парламенту. Багато справжніх патріотичних українських партій і фракцій підтримують це високе звання ракето-космічної держави, якою є Україна. Я дуже дякую за співпрацю всім колегам, які не словом, а ділом, які своїми справами доводять, що "Південмаш" –  це видатне українське підприємство.

Я хочу нагадати всім, звідки з'явилася ця величезна заборгованість за електричну  енергію у "Південмаш". А справа в тому, що Російська Федерація, коли розв'язала війну проти України, коли анексувала нашу територію, і Крим, і Донбас, після цього вони перестали платити за виконані роботи. На складах "Південмашу" перебувають ті вироблені засоби, ті вироблені ракети, ті вироблені деталі, за яких просто на просто ворожа країна перед нами не розрахувалася. Люди тут причому? Причому тут підприємства? Саме тому, колеги, жодних сумнівів, продовжуємо рятувати "Південно машинобудівний завод". Продовжуємо надавати оборонне замовлення для наших підприємств ракето-космічної галузі. І "Південмаш", і КБЮ, і Павлоградський хімічний завод. Шановні колеги, я вам гарантую, що після прийняття всього комплексу тих законів, які підтримують нашу ракетно-космічну галузь, Путін з'їсть свого капелюха!

Отже, голосуємо всі одностайно. На цей закон чекає підприємство, на цей закон чекає багатотисячний трудовий колектив. Дякую за увагу, голосуємо – "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колего. Будь ласка, від "Батьківщини" слово надається народному депутату Олександрі Кужель з трибуни.

 

17:08:07

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я знову звертаю увагу на коректність. І щоб ми все ж таки розуміли, що таке регламент і повага до інших колег з парламенту. Законопроект 5113 був в порядку денному ще тієї сесії. Спочатку нової сесії ми знову перереєстрували його, підписали: Тимошенко, Кужель, Ляшко Олег і Галасюк. І ми його знову зареєстрували. Він має всі висновки Кабінету Міністрів позитивні. Його підтримав комітет.

Але його не виносять. А сьогодні терміново розглядається тільки цей законопроект. Хочу сказати наголос по-державницькому. Треба прийняти цей законопроект. І зараз зразу розглянути дуже короткий, ми говорили зараз з Галасюком, я готова його доповісти, - про підтримку реструктуризації заборгованості по кредиту "Південмашу". І запустити роботу заводу "Южмашу" в Дніпропетровську, в нашій країні.

Ми декілька тижнів тому зустрічались з працівниками цього заводу. Шановні друзі, вони працюють в цехах, де температура мінус шість градусів! Вони просили вам всім це нагадати. І сказали, хто хоче підтримати, можуть купити у них трактори. У них дуже гарні вироби. Купіть кожний в своє село або на свій округ і ви будете мати реальну підтримку для цього заводу. Крим того, вони роблять дуже гарні батареї сонячні.

Так що давайте проголосуємо цей законопроект. Зразу розглянемо 5113. Там зміна, дві строчки. І сьогодні будемо вважати дуже вдалим день на підтримку українського виробника. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:10:01

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз один тільки виступ ще буде від фракції Радикальної партії, і переходимо до голосування, колеги.

Будь ласка, Олег Ляшко від Радикальної партії. І прошу всіх заходити в зал і займати місця.

Дві хвилини, як іншим фракціям, будь ласка.

 

17:10:28

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Хочу повідомити працівників славного підприємства "Південмаш", що моє життя, моє серце пов'язано з ними ще з далекого 2008 року.

Тоді у 2008 році представник Космічного агентства Віктор Кривенко прийшов до мене і ми разом з ним добилися в бюджеті виділення коштів на 47 квартир молодим спеціалістам "Південмашу".

Минулого року на прохання Максима Курячого я в парламенті підтримав законопроект, ми "Південмаш" звільнили від сплати земельного податку і зекономили 90 мільйонів гривень для підприємства.

Фракція Радикальної партії підтримає і цей закон, який зараз розглядається, щоб списати заборгованість "Південмашу". Друзі мої, я вам відкрию своє серце і я вам скажу чому ми підтримуємо "Південмаш".

 Вчора ми з вами голосували Закон про працевлаштування українців в Ізраїлі. З усією повагою до Ізраїлю і українців в Ізраїлі я хочу, щоб мої українці мали роботу в Україні, у Дніпрі, у Запоріжжі, в Маріуполі, в Чернігові, аж до курної хати. Саме тому ми підтримуємо "Південмаш". "Південмаш" – це перлина. Україна одна із небагатьох країн, яка має космічну галузь. Як ми можемо її власними руками знищити? Чи, наприклад, Харківський "Турбоатом" один із п'яти в світі підприємств, який виготовляє турбіни, а його хочуть приватизувати і знищити. Чому? Тому що ті, хто сьогодні керує країною плебеї, манкурти, перекотиполе без пам'яті, без племені, тому що вони не розуміють, що сильна, успішна країна тоді, коли українці   мають роботу, коли ми подолаємо бідність, коли кожна українська сім'я матиме достойний дохід і годуватиме своїх дітей. Оце програма   Радикальної партії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Хочу вам повідомити, що  "включення в порядок денний сесії" були пропозиції від всіх фракцій: і від  фракції  "Батьківщина", від  "Народного фронту", від "Блок Петра Порошенка". Він від вчора висів на сайті     Верховної Ради  України. Я не можу зараз з голосу  якийсь  законопроект інший ставити. Внесіть його, я поставлю його в наступний раз. Я кажу,  порядок денний сесії сьогоднішній, він від вчора був, треба було підійти і сказати, повідомити мене.

Колеги, переходимо до  прийняття рішення. І я ставлю на   голосування проект Закону  про внесення змін до Закону  України "Про Державний бюджет  України на 2016 рік" щодо підтримки стратегічної галузі  України (5281) за пропозицією комітету  за основу і в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати,  будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:13:48

За-250

Рішення прийняте. 

Шановні колеги, зараз у нас інформація від двох фракцій, вони вивчили…

Так, закон прийнятий, рішення прийняте.   

Зараз, колеги, від двох фракцій є інформація про те, що дві фракції, переглянувши пропозиції змін до календарного плану, вирішили підтримувати ці зміни. Так, я правильно говорю?

Отже, колеги, я ще раз наголошую, в чому є логіка тих змін до календарного плану. Нам бракує одного тижня  до нового року для того, щоб ми змогли пройти бюджет на всіх його етапах. Робиться пропозиція:  один тиждень пленарний з січня,  з 10 по 13 січня перенести як пленарний на 28 листопада – 2 грудня. Колеги, зрозуміла   позиція є? Це просто всередині сесії, ми переносимо пленарні тижні. І робота з виборцями буде не 28 листопада, а 10-13 січня. Може голосувати? Тоді я прошу всіх зайняти робочі місця, всіх приготуватися до голосування. Колеги, я можу це ставити на будь-якому етапі, прошу приготуватися.

Я ще раз ставлю на голосування пропозицію про зміни до календарного плану, щоб тиждень з 28 листопада до 2 грудня був пленарним, а з 10 січня по 13 січня – робота народних депутатів з виборцями. Хто підтримує ці зміни до календарного плану, прошу проголосувати, прошу підтримати. Це буде мудро, колеги, повірте, буде мудро, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

17:16:04

За-196

Рішення не прийняте. Нема голосів.

Отже, колеги, увага, колеги, будь ласка, в залі спокій, будь ласка. Ми зараз, колеги, я ще ставлю останню пропозицію, і ми переходимо до питань інфраструктури, ми встигаємо ще розглянути кілька законопроектів. Остання пропозиція від профспілок, які звернулися до мене від шахтарів, щоб ми поставили вище проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо державної підтримки державних вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції).

Отже, я пропоную поставити його вище в порядку денному сесії. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати 4744. Хто підтримує пропозицію, щоб ми його поставили наступним, прошу проголосувати, будь ласка.

 

17:17:21

За-209

Рішення не прийняте.

Переходимо до питань порядку денного, і я запрошую, зараз у нас наступний законопроект 4121, але автор законопроекту Ігор Васильович Васюник попросив його зняти. Прошу одну хвилину, Ігор Васюник. Одну хвилину.

 

17:17:44

ВАСЮНИК І.В.

Шановні колеги, у зв'язку з тим, що даний законопроект є насправді революційним і це реальна реформа в галузі громадського транспорту, я маю інформацію, що "Опозиційний блок"  не буде голосувати за цей законопроект, і сьогодні, на жаль, немає фракції "Самопоміч", яка постійно піариться на електронному квитку. То я просив би перенести цей законопроект на наступне засідання Верховної Ради для того, щоб не завалити цей важливий дуже закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, автор знімає законопроект 4121. Переходимо…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Не можна, за це треба голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, автор не може просто зняти?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, не може.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я поставлю на голосування пропозицію зняти з розгляду проект Закону 4121 на прохання автора законопроекту. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка, підтримаємо автора законопроекту. Будь ласка,  голосуємо.

 

17:19:11

За-171

Зараз буде  обговорення, в обговоренні виступите.

Отже, переходимо до розгляду проекту 4121, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.  І до доповіді запрошується народний депутат України Васюник Ігор Васильович, будь ласка.

  

17:19:52

ВАСЮНИК І.В.

Дякую. Дякую, Андрій Володимирович.

Шановні колеги, на розгляд парламенту виноситься законопроект, який дає можливість впровадити електронний квиток у громадському транспорті. Більше того, це змусить  систему громадських перевезень запрацювати ефективно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошу, пане Ігорю, я перепрошую вас переб'ю. Я не поставив скорочену  процедуру. Поки доповідь ще не почалася, я  ставлю на голосування пропозицію розгляд його за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

Будь ласка, прошу  проголосувати, прошу підтримати.

 

17:20:19

За-171

Рішення прийнято.

Прошу доповідати пане Ігорю, будь ласка.

 

17:19:52

ВАСЮНИК І.В.

Дякую. Шановні колеги, цей законопроект змусить систему  громадських перевезень запрацювати ефективно і прозоро, так, як працює в усіх цивілізованих країнах світу.

Отже, проект закону пропонує законодавче врегулювання  запровадження електронного  квитка в міському пасажирському  транспорті шляхом, перше,  децентралізації усіх необхідних для цього повноважень  органів місцевого  самоврядування. А саме: впроваджувати та самостійно визначати  порядок функціонування автоматизованої системи обліку оплати  проїзду; встановлювати види  форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів; визначати особу, уповноважену здійснювати справляння мита за транспортні послуги та затверджувані правила користування міським пасажирським транспортом.

Друге. Встановлення обов'язку  для пасажирів здійснювати реєстрацію проїзних документів в разі запровадження  АСОП та адміністративної відповідальності за його невиконання. Встановлення обов'язковості електронних   квитків для пільговиків у населених пунктах, де  запроваджено автоматизовану систему  обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті. Зобов'язання Кабінету Міністрів України в тримісячний термін з дня  опублікування закону розробити та затвердити  порядок взаємодії органів місцевого самоврядування та органів соціального захисту населення щодо забезпечення  пільговиків електронними квитками у населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему оплати в міському транспорті.

Який результат ми отримаємо від запровадження цього закону? Перше, це підвищення рівня безпеки на дорозі, тому що водій буде слідкувати за безпекою і за рухом, а не за оплатою проїзду. Це облік реального пасажиропотоку, це оптимізація маршрутів, це боротьба з корупцією та виведення коштів з тіні, це впровадження  зручних способів оплати за проїзд – банківською карткою або через мобільний телефон, або будь-які інші способи, це реально реформа, згідно європейських принципів, яка матиме...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ВАСЮНИК І.В. ...яка матиме реальний вплив в масштабах всієї країни.

Даний законопроект напрацьовувався в робочій групі при Комітеті транспорту за участю керівників комунальних та приватних транспортних підприємств багатьох міст України – це Вінниця, Київ, Харків, Львів, Тернопіль, Одеса, Чернігів, Кам'янець-Подільський, Краматорськ, Біла Церква. До проекту доєдналися практично всі депутати майже з усіх фракцій. Я дякую Оксані Юринець, я дякую Миколі Кадикало...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань транспорту Дубневич Ярослав Васильович. Будь ласка.

 

17:23:23

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний ведучій, шановні колеги, пасажирські транспортні перевезення – це те, чим більшість українців користується кожного дня. На жаль, на сьогодні ми маємо застарілі системи оплати за проїзд, зношений  автопарк, зловживання фальшивими проїзними документами, постійні черги на зупинках, затримки із компенсаціями за перевезення пільговиків.

 Що пропонує законопроект (номер 4121)? Створення умов для впровадження автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. Це, серед іншого, дозволить модернізувати розрахунок, чітко слідкувати за пасажиропотоком, точно обліковувати фактично надані послуги з перевезень пільгових та інших категорій пасажирів. Мушу зазначити, що, зважаючи на актуальність теми, до Комітету з питань транспорту надійшло 2 законопроекти щодо впровадження так званого електронного квитка, до речі, обидва від представників Львівщини. Перший - авторства  народного депутата України Оксани Юринець, другий – від народного депутата Ігоря Васюника. Однак, дякуючи зваженій позиції колег, нам вдалося досягти компромісу і вийти на єдиний доопрацьований документ.

Відтак комітет рекомендує: прийняти проект Закону про змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті (номер 4121) за основу і в цілому з урахуванням усіх юридично-технічних правок.

Шановні колеги, прошу підтримати. Усі міста чекають на цей важливий законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую ведучому Комітету з питань транспорту Дубневичу Ярославу. І прошу провести запис: два – "за", два – "проти", - будь ласка.

Ляшко Олег Валерійович.

 

17:25:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я не бачу представника уряду. А, вже побачив. Міністр інфраструктури, пан Омелян, доповідаєте Закон про електронні квитки. А ви знаєте, що дід, баба в селі ні електронного, ні папірця не має, тому що ви, ваш уряд позбавив можливості пільгові категорії громадян користуватися громадським транспортом. Сьогодні ту нещасну жіночку, яка все життя прогорбатилася в селі, біля корови, на тракторі людина сиділа, її сьогодні виштовхують, як останнього бомжа, із автобуса! І кажуть: "Іди пішли до лікарні". У людини температура, у людини голова болить, у людини серце стоїть! А ви їй кажете: "Йдіть пішки до лікарні". А дітей-сиріт, яких до сусіднього села в школу треба довезти, бо ви ту школу, паразити, закрили під приводом економії бюджетних коштів! Ви їм теж кажете, дітям-інвалідам: "Йдіть пішки до сусідньої школи". І зимою ті нещасні діти йдуть по лісу, вовки з усіх боків за ними біжать! І вони йдуть по лісу через вас, тому що немає, чим довезти тих дітей!

Тому ви не про електронні квитки говоріть, ви говоріть про відновлення інфраструктури. До кожного села відремонтувати дорогу, до кожного села пустить  автобус. Ви, коли  в селі закриваєте ФАП чи лікарню, поставте там  машину "швидкої допомоги" із акумулятором, із новими  зимовими колесами,  щоб з людей не брали гроші за те, щоб їм доїхати до лікарні.

От коли ви зробите моїм селянам нормальне життя, коли ви пенсіонерів не випихатимете з громадського транспорту у містах, от тоді ми з вами поговоримо про  електронні квитки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Івченко Вадим, фракція "Батьківщина", будь ласка.

Передає Євтушку.

 

17:27:51

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Насправді, можна говорити про різні історії, апелювати до уряду, говорити про те, що  перевізників навантажили додатково на місцеві бюджети, які змушені бути найдені в доходах місцевих бюджетів, в селах. Можна говорити  про бабуль, які  не можуть проїхати. Але в той же момент  проголосувати  за бюджет і апелювати до уряду.

Серед  сьогоднішнього пакету законопроектів, які внесені у парламент як в "інфраструктурний день" це, напевне, єдиний нормальний світлий законопроект, до якого немає жодних запитань, оскільки ця система автоматизації, яка запроваджує електронний квиток, дає право  місцевим громадам   на власний розсуд  застосувати або не застосувати таку… такий механізм.

Міські голови, однозначно, на своїх засіданнях виконкомів розглядають, затверджують всі маршрути, говорять про  те, як  працює транспорт в їхніх містах, селах і тих територіальних громадах, які вони очолюють.

Я також хочу сказати, що ми будемо голосувати, "Батьківщина", в першому читанні, і  хочу застерегти авторів про те, що як би там не було, ми хотіли би почути, чому, як  обґрунтування збільшення штрафів буде здійснюватися?

Другий момент. Потрібно створити перехідні положення для тих перевізників для яких уже відбулися конкурси і вони здійснюють ці перевезення.

Мустафі Найєму прошу репліку віддати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. Не було образливих висловлювань.

(Шум у залі)  Добре, в кінці надам репліку. Добре.

Отже, Севрюков Владислав Володимирович від "Блоку Петра Порошенка".

 

17:30:09

СЕВРЮКОВ В.В.

Прошу передати слово Сергію Кудлаєнко.

 

17:30:19

КУДЛАЄНКО С.В.

Дякую. Шановні колеги, давайте визнаємо, що це питання сьогодні вже не те, що настало, а воно вже перезріло. Органи місцевого самоврядування самі звертаються до Кабміну щодо пришвидшення процедури впровадження електронних квитків. Вони готові запроваджувати у себе автоматизовані електронні методи оплати вартості проїзду у міському транспорті. Але у них немає правових шляхів для його впровадження. З огляду на це фракція "Блоку Петра Порошенка" прийняла рішення підтримати цей законопроект і прийняти його за основу. Прийнявши цей закон, ми даємо можливість містам самостійно організовувати впровадження такого виду розрахунку за міський транспорт. Таким чином ми отримаємо неоціненний досвід вже, на базі якого ми зможемо запровадити уніфіковану систему автоматизованої оплати та контролю проїзду на усіх видах транспорту.

Окрім того, необхідно наголосити на економічній складовій цього законопроекту, тому що за умови його прийняття та запуску самого електронного квитка з'являться реальні механізми боротьби з тіньовим обігом коштів у міських перевезеннях пасажирів.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" закликає сесійну залу підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається від "Народного фронту" Максиму Бурбаку. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, мікрофон пану Бурбаку увімкніть.

 

17:31:55

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, звертаюся до вас з тим, щоби ви всі, всім залом підтримали даний законопроект, він дуже важливий. Пам'ятаєте, як 2,5 роки тому всі ми разом, члени коаліції, які обирали уряд коаліційний, уряд Яценюка, розпочали процес бюджетної децентралізації. Ми передавали на місцеві рівні податки і повноваження. Далі йде процес об'єднання територіальних громад. Також ми всі за це голосували.

Це черговий приклад того, що ми передаємо на місця повноваження і надаємо місцевим громадам можливість вести електронний облік і електронний квиток, так званий електронний квиток. Це в черговий раз підтвердить ту тезу, що ми передаємо бюджетні повноваження на місця. І ніхто вже з місць не буде говорити, що бюджет не відшкодовує різниці в тарифах на перевезення. Тому що це вже буде реальний облік.

Тому можу як колишній міністр інфраструктури в 2014 році сказати, що з державного бюджету відшкодовувався повний обсяг перевезень. Тому що навіть на рівні 60 відсотків це було відшкодування в повному обсязі. Тому що немає електронної бази даних. Ми не знаємо, скільки пільгових верств населення ми возимо. Тому що все це вираховується по формулі, яка вже застаріла.

І цей процес зараз, електронний квиток, дасть нам можливість це автоматизувати і побачити реальну кількість людей, які повинні отримати цю пільгу. І це буде майбутньою монетизацією пільги.

Я звертаюсь до фракції "Самопоміч", яка теж була ініціатором цього процесу. Тому що у Львові теж потрібно це вводити. І думаю, що, як скористалися мої колеги, попередні виступаючі, я прошу надати репліку пану Ігорю Васюнику, який за відсутності фракції "Самопоміч", яка не підтримує цей законопроект в цьому залі своєю нахабною поведінкою, врешті-решт, зможе захистити інтереси Львова. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги. Представники від фракцій виступили. Зараз я, репліка,

Мустафа Найєм – одна хвилина, Васюник – одна хвилина. І за дві хвилини… І Юринець. Добре.

Колеги, зараз три репліки по одній хвилині. Отже, Мустафа –  хвилина, Васюник – хвилина, Юринець – хвилина? і переходимо до голосування. Колеги. Через три хвилини буде голосування, прошу зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення.

Будь ласка, Мустафа Найєм – одна хвилина.

 

17:34:28

НАЙЄМ М.

Дякую, Андрій Володимирович. Я хочу звернутися до вас до включення до порядку денного законопроекту 4812, який надає Національному антикорупційному бюро право на самостійне прослуховування. Наскільки я знаю, цей законопроект підтримало і європейське суспільство, і в тому числі, наскільки мені відомо, є лист від посольства США на керівництво фракції "Народного фронту" та "Блоку Петра Порошенка" щодо підтримки цього законопроекту. Якщо це можливо, давайте включимо в порядок денний, бо це входить в нашу стратегію по тому, щоб НАБУ стало нарешті незалежним і отримало можливість знімати інформацію з телекомунікаційних мереж самостійно без втручання Служби безпеки України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Нагадую, що в обговоренні треба обговорювати даний законопроект. Я, справді, отримав такий лист. Я цей лист передав і у фракцію "Блоку Петра Порошенка", я передав у фракцію "Народного фронту" на розгляд. Так, що… на фракції піднімається питання, як тільки буде рішення фракції, я тут же це поставлю на порядок денний сесії.

Будь ласка, Ігор Васюник – одна хвилина.

 

17:35:32

ВАСЮНИК І.В.

Дякую. Шановні колеги, 4121 це не просто закон, це реальна реформа в місцевому громадському транспорті, це реальна децентралізація. Ті міста, які запровадять впровадження електронного квитка, вони, по-перше, отримають реальну картину по приватних перевізниках, наскільки є обґрунтовані тарифи приватних перевізників, вони отримають реальну картину по тому, як люди, яким видом транспорту користуються. Відносно комунальних  транспортних підприємств ми отримаємо  реальну картину, наскільки правильні є дотації з бюджету комунальних автотранспортних підприємств. Це надзвичайно важливо. Цей закон   підтримує 15 обласних державних адміністрацій, практично всі великі міста  України.

Я прошу  підтримати даний законопроект.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, хвилину –  Юринець.  І переходимо до голосування. Заходимо в зал, колеги.

 

17:36:35

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати!  Я щиро прошу вас сьогодні зробити свій голос  "за". Бо це насправді  немає  побоювань, це буде монетеризація  всіх пільг. Це буде можливість людям, дійсно, побачити, хто їздить цим міським транспортом, а хто не користується  тим,  тоді він може отримати  іншу компенсацію. Це важливий  перший  крок, який покаже нам,  що ми готові рахувати кожну копійку в  цій державі.

Я дуже прошу, недивлячись на політичні погляди, інтереси в цьому залі, підтримати міста, підтримати наших громадян, які хочуть впорядкувати, і їздити, і отримувати  європейські послуги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, отже,  переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування… Я вже раз п'ять запрошував, пане ведучий комітету. 

Я ставлю на голосування проект  Закону про внесення змін   до деяких законодавчих актів   України щодо впровадження автоматизованої  системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті (номер 4121).  Колеги,  я поставлю тільки за основу. Я прошу всіх підтримати за основу. Якщо є якісь правки, можна буде внести  між першим і другим  читанням. Колеги, я прошу підтримати всіх, у кого були критичні зауваження. Я прошу проголосувати 4121 за основу, колеги, підтримайте, колеги. Будь ласка, голосуємо, прошу підтримати.

 

17:38:24

За-227

Рішення прийняте.

Вітаю авторів законопроекту, вітаю комітет з плідною, успішною роботою.

Колеги, ми встигаємо ще два законопроекти суміжні, які йдуть далі. Я прошу всіх лишатися на  робочих місцях.

Наступний проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" (номер 4660). Я прошу підтримати його розгляд за скороченою процедурою, колеги. Прошу проголосувати, будь ласка, прошу підтримати, скорочена процедура 4660, голосуємо.

 

17:39:05

За-161

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Бурбака Максима Юрійовича, будь ласка.

 

17:39:15

БУРБАК М.Ю.

Шановний Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" (щодо дотримання вагових або габаритних норм та умов, визначених у дозволі на участь у дорожньому русі)(реєстраційний номер 4660).

Цим законопроектом передбачається введення солідарної відповідальності для автомобільного перевізника, водія транспортного засобу, відправника вантажу чи комерційного посередника, брокера, експедитора і вантажовласника чи уповноваженої ним особи за порушення транспортним засобом, встановлених законодавством вагових та габаритних норм. Для автомобілістів є очевидним той факт, що вантажівки, вагові параметри яких перевищують дозволені норми, руйнують автомобільні шляхи, перетворюючи їх в аварійно небезпечні дороги. І ми можемо виділяти мільйони, мільярди гривень на ремонти доріг, але їх ніколи не вистачатиме, доки вагові та габаритні норми будуть порушуватися, і за це ніхто не буде нести відповідальність. 

Порушення норм стосовно перевищення ваги та габаритів спричиняються ще під час завантаження вантажів. Але на сьогодні відправники вантажів та вантажовласники не зобов'язані вживати запобіжних заходів для недопущення цього перевантаження і не несуть жодної відповідальності у випадку порушення транспортними засобами вагових норм.

Більше того водій-перевізник не має законних підстав відмовити відправнику вантажу та вантажовласнику виконувати перевезення, навіть якщо його транспортний засіб завантажений з перевищенням, встановленими вагових чи габаритних норм або з порушенням умов визначених у дозволі на участь у дорожньому русі.

Шановні колеги, відтак цим законопроектом відправник вантажу буде зобов'язаний здійснювати контроль за дотриманням встановлених законодавством норм при завантаженні автомобіля. Також встановлюється відповідальність відправника  вантажу за порушення таких норм. Водночас водію-перевізнику надається право перевірки вагових параметрів завантаження транспортного засобу, вимагати приведення маси вантажу до відповідних норм і право відмови у перевезенні, якщо габаритно-вагові норми при завантажені будуть порушені. Прошу вас підтримати, тому що цей законопроект вкрай важливий. Можемо ремонтувати, будувати нові дороги. Але, якщо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

БУРБАК М.Ю. Але, якщо кожен день не добросовісні вантажо-перевізники будуть їх руйнувати, у нас нічого не вийде. Ми бачимо, на що перетворилися дороги Миколаївщини, на що перетворилися дороги Чернівецької області та будь-якої області в Україні. Можемо виділяти трильйони гривень, нічого не буде, поки не будуть недобросовісні перевізники нести повну відповідальність за перевантаження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань  транспорту Дубневич Ярослав Васильович.

Будь ласка, пане Ярослав.

 

17:42:06

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Запропонований до  розгляду законопроект про внесення змін  до  Закону  України "Про автомобільний  транспорт" (щодо дотримання  вагових або габаритних норм або умов, визначених у дозволі  на участь у дорожньому  русі), (реєстраційний  номер 4660, від 2.09.2016 року),  доопрацьований, є вкрай важливим та  необхідним для економіки держави та зокрема дорожнього господарства, оскільки спрямований на збереження автомобільних доріг загального користування та  використання їх відповідно до технічних умов експлуатації. Зазначеним законопроектом передбачається внесення змін до Закону України "Про автомобільний  транспорт".

У  законопроекті пропонується доповнити законодавство новими поняттями: "відправник  вантажу", "учасник автомобільних перевезень", ввести норму стосовно прав і обов'язків водія-перевізника, відправника вантажу, а також покласти адміністративно-господарську відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм не тільки на автомобільного перевізника, а й на водія  вантажовласника та відправника вантажу.

Головне науково-експертне управління  Апарату Верховної Ради України звернуло увагу, що законопроект містить  низку технічних, юридичних нормативів та  пропонує… у висновку Комітет з питань запобігання і протидії корупції вказав, що він відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Рішенням Комітет з питань транспорту від 02.11.2016 року рекомендовано  Верховній Раді  України прийняти проект Закону реєстраційний номер 4660 за основу. Прошу підтримати  прийняття законопроекту номер 4660  за основу. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Від "Блоку Петра Порошенка" – Рибак Іван Петрович. Будь ласка.

 

17:44:12

РИБАК І.П.

Прошу передати слово нашому колезі народному депутату Дехтярчуку.

 

17:44:20

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує прийняття цього законопроекту. В Україні склалася загрозлива ситуація з дорогами у більшості випадків саме через відсутність належного контролю за вантажними перевезеннями. Уряд вже з цього року акцентує увагу і вже розпочав в межах всієї України відновлювати дорожні шляхи. Але все  виявиться марним, якщо система контролю за вантажними перевезеннями не буде належно функціонувати.

Зазначений законопроект покликаний встановити чіткі правила гри, розмежувати відповідальність перевізників і тих, кому належить вантаж. Станом на сьогодні штраф за перевищення норм вантажу є досить великим і становить дві тисячі прожиткових мінімумів, що еквівалентно 34 тисячам гривень. Але відсутні чіткий механізм стягнення цих штрафів і визначення винуватців у таких порушеннях.

З огляду на це, фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує прийняття  цього законопроекту за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Радикальна партія, Ленський Олексій Олексійович.

 

17:45:23

ЛЕНСЬКИЙ О.О.

Прошу  передати слово Юрію Чижмарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

17:45:28

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка, Юрій Чижмарь.

Однозначно наша фракція підтримає даний закон. Дорожнє господарство, дороги і дорожнє полотно, і вся інфраструктура придорожня – це є власність державна чи комунальна. І за пошкодження цієї власності винний повинен компенсовувати державі. Тому, насправді, стан автодоріг в Україні настільки поганий, що якщо ми їх іще не будемо берегти, то зрозуміло, що коштів ніколи не вистачить. Я пам'ятаю дорогу Збараж - Зборів, котру у 2008 році ми відремонтували. І за 3 дні великоваговики – 40-тонні аграрні машини, - проїхавши по них, перевізши буряки, знищили дорогу вщент, на яку було потрачено по тим часам майже півмільйона гривень з місцевого бюджету.

Зрозуміло, що це вдарить десь і по аграріях, тому що сьогодні в тих населених пунктах, де, скажімо, ведеться сільське господарство, в сільських населених пунктах, основною проблемою є аграрії. Але я думаю, що взаємна відповідальність за стан автодоріг повинні нести і виробники – ті, хто обслуговують кар'єри, ті, хто обслуговують аграрні підприємства. Тому цей закон, можливо, і складний для декого буде, але, передбачаючи, що по дорогах, сільських тим паче, повинні доїжджати діти до шкіл, повинна доїжджати "швидка допомога" до відповідних лікувальних закладів, тому що, на жаль, в селах у нас дуже старе населення, тому цей закон вкрай необхідний. І кожен, хто володіє транспортом, повинен берегти державну і комунальну власність.

Однозначно наша фракція підтримає цей закон, і закликає весь зал так само його підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Гусак Володимир Георгійович. Від трибуни, будь ласка.

 

17:47:08

ГУСАК В.Г.

Шановні українці, шановні колеги-депутати, шановний Голово! "Опозиційний блок" підтримує якісні та безпечні дороги в Україні. Ми проголосували за законопроекти про дорожній фонд сьогодні, коли частина депутатів просто відмовилася працювати, і пішла з зали. І ми за те, щоб кошти, які українці виділять на ремонт доріг, не були змарновані, а ці дороги не були зруйновані. І ми також за те, щоб по українських дорогах їздили по законах і по правилах. І щоб машини, які за нормами навантаження на  вісь  можуть  взяти не більше 40 тонн, не виїжджали, маючи 80 тонн.  До речі, коректно рахувати саме навантаження на вісь. І якщо у мене буде ще виступ, я  більш детально  про це розповім. Але цей  законопроект не прибере перевантажені машини з наших доріг. Щоб досягти цього, слід зосередитися на  головному.

Перше. Це ефективний контроль та виявлення перевантажених машин на дорогах.

Друге.  Це покарання, штрафні санкції, які зроблять  перевантаження економічно недоцільним.

І третє. Це невідворотність  цього покарання.

Але в цьому законопроекті цього  немає. Натомість вводиться низка понять, так звані учасники автомобільних перевезень. Це і автомобільний перевізник, і водій транспортного засобу, і власник вантажу,  і вантажовідправник, і навіть одержувач вантажу. І їх усіх тією чи іншою мірою пропонується зробити відповідальними за  порушення вагових норм.

Шановні колеги, там, де формально багато відповідальних, фактично  відповідальних не буде. 

Можна 10 секунд?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. Завершуйте.

 

ГУСАК В.Г. Тому цей законопроект проблеми не вирішує. Ми не будемо за нього голосувати. Натомість ми пропонуємо зосередитися на підготовці нового  законопроекту, який зробить так, що коли машина буде виявлена з перевантажем, мабуть комусь доведеться її продати, щоб заплатити штрафи. І тільки тоді ця проблема буде вирішена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Батьківщина"  Соболєв Сергій передає Олександрі Кужель.

 

17:49:48

КУЖЕЛЬ О.В.

Після Майдану, коли ми призначили пана Бурбака міністром транспорту, ми теж дуже розраховували, що одним із питань буде дійсно наведення порядку на українських дорогах. Я розумію, що не все було в його можливості. Але, коли підняли ціни…

Шановний новий міністр! Це дуже збалансовані питання. Тільки підняли ціни "Укрзалізниця", вони всі поїхали дорогами. Подивіться дорогу Дніпропетровськ-Нікополь, її нема, бо возять труби машинами, а не железною дорогою. І те ж саме, що торкається і наших зернотрейдерів. І будь-кого. Якщо ви знову розглядаєте питання підняття цих тарифів, встановлюйте нормальні тарифи на железную дорогу, встановлюйте контроль. Я підтримую останнього виступаючого. Нема тут системи контролю. Бо можу вам сказати, що на сьогодні вони ігнорують, проїжджають машини ваги, не звішуються і не платять штрафи. Сьогодні все це є, але не працює.

Що в даному законопроекті є неприйнятно. Неприйнятно те, що відповідальність розподіляється не тільки та людина, яка відгружає груз, а ще і перевізник. Перепрошую. Тут пропонується відмовся від груза. Де ви бачили сьогодні можливість в такі тяжкі часи, щоб перевізники відмовилися від роботи? Він буде ризикувати їхати. Тільки той, хто відгружає, власник грузу, має нести відповідальність і створювати умови, щоб не було перегрузу.

Я вважаю, що даний законопроект потрібен, але його треба відправити на доробку, зробити європейський законопроект і зрівняти, нормально привести до відповідності ціни "Укрзалізниці".

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І я надаю слово, ще хвилину. Максим Бурбак, будь ласка. Максим Бурбак, хвилину.

 

17:51:57

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, ще раз звертаюсь до всіх вас підтримати даний законопроект. Тому що він дуже потрібний. Так, є певні острахи. Але між першим і другим читанням їх можна прибрати.

Попередні виступаючі сказали, що зараз відповідальність несе лише вантажовласник. Я вас хочу поправити. Зараз вся відповідальність на перевізнику, якого вантажовласники спокушають тим, що: "Чоловіче, ось тобі сума за 100 тонн. А як ти провезеш, за один рейс, або за чотири, нас це не цікавить". А ви знаєте, що є товаротранспортні накладні, де позначається, що в даний транспортний засіб було завантажено 60 тонн збіжжя! Це теж відповідальність тих людей, які спокушають водіїв. А навіть власник перевізного транспортного засобу не знає, що водій бере участь у створенні злочину.

Давайте проголосуємо. А всі острахи між першим і другим читанням можемо прибрати. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, від "Відродження" Кіссе, будь ласка. Включіть мікрофон.

 

17:53:18

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги! Дорогие друзья наши избиратели! Мы так можем заговорить любой вопрос, который актуален и требует решения! Я много времени не буду занимать. Много было слов сказано о реконструкции дороги "Одесса – Рени". Сделано капитально уже более 100 километров. Но сегодня большегрузные машины начали просто гробить эту дорогу.

Я убедительно прошу, и наша депутатская группа будет голосовать на 100 процентов для того, чтобы поддержать данное предложение по данному законопроекту. Если мы никаких действий не будем принимать, то мы никогда не сделаем дороги в Украине. Я тверд в убеждении, что сегодня и здесь в этом зале можно найти очень много запятых, можно сравнительно сравнивать очень много вопросов, где хорошо, а где плохо. Это надо оставить на потом, а сейчас призываем всех голосовать за предложенный законопроект в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу усіх зайти в зал, приготуватись до прийняття рішення. Під час обговорення прозвучало ряд критичних зауважень. Колеги, я хочу сказати вам, на голосування буде ставитись виключно за основу. Ми зможемо всі критичні зауваження врахувати між першим і другим читанням. І тому в мене є прохання, щоб ми дали можливість доопрацювати закон, він буде голосуватись лишень за основу. І я прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт" (щодо дотримання вагових або габаритних норм визначених у дозволі на участь у дорожньому русі) за основу за пропозицією комітету (4660), за основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка.

 

17:55:37

За-211

211. Я поставлю наступну пропозицію, колеги, яку озвучила  фракція  "Батьківщина", в комітет на доопрацювання. Я правильно зрозумів?  В комітет на доопрацювання. 

Колеги, прошу сконцентруватись,  будь ласка, прошу зайти в зал,  щоб ми не втратили законопроект, тому що всі визнали  його важливість, але потребує доопрацювання. Я поставлю на голосування пропозицію направити в комітет на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Закону     України "Про автомобільний транспорт" (номер 4660). Направити в комітет на доопрацювання. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги, і прошу підтримати цю пропозицію, щоб ми не втратили законопроект.  Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

17:56:42

За-234

Рішення прийняте. 

Шановні колеги, ви мені скажіть, в нас лишається вже три хвилини. Зміни календарного плану є ще сенс ставити чи вже ні?  Я поставлю зараз  ще раз, колеги, тому що депутати підходять, не всі зорієнтувались спочатку. Я ще раз пояснюю логіку. Прошу всіх зайти в зал.   

Колеги, отже, я ще раз пояснюю логіку нам для того, щоб ми змогли, увага, увага, щоб ми змогли пройти бюджет у всіх етапах, передбачених законом, необхідний ще один пленарний тиждень до нового року. Ми поставили амбітну ціль пройти Регламент у чітко визначені законом терміни, для того нам бракує одного тижня до нового року. Пропозиція полягає в тому, щоб пленарний тиждень січневий перенести на кінець листопада, початок грудня, колеги. Я прошу всіх зайти в зал і підтримати цю пропозицію, вона полягає в тому, щоб пленарний тиждень з січня, з 10 по 13 січня, який був пленарний, зробити тижнем роботи з виборцями, а 21 листопада і 2 грудня, які мав бути роботою з виборцями, зробити пленарним. Колеги, прошу зайти в зал.

І я ставлю на голосування цю пропозицію, зміни до календарного плану, на 2017 рік. Я прошу підтримати ці пропозиції до календарного плану і прошу проголосувати, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, будь ласка, голосуємо.

 

17:58:39

За-167

 

Немає бажання працювати на тиждень довше, шановні колеги. по фракціях? Прошу показати: "Блок Петра Порошенка" – 80, "Народний фронт"  - 53, "Опозиційний блок"  - 0, "Самопоміч" – 0, "Батьківщина" – 2, Радикальна партія Ляшка – 16, Партія "Відродження – 0, "Воля народу" – 7.

Шановні колеги! Був важким у нас, емоційний, напружений день, ми не встигли розглянути всіх законопроектів з блоку транспорту і інфраструктури, ми ці питання, які не розглянули в цей день перенесемо наступного тижня, пане міністр, пане голово комітету, ми наступного пленарного тижня продовжимо розгляд … наступного пленарного тижня ми продовжимо розгляд ваших законопроектів. Я думаю, буквально у вівторок до обіду прошу підготуватись так, щоб не було ризиків, але ми змогли прийняти багато важливих законі цього дня.

Вечірнє засідання Верховної Ради України  я оголошую закритим і завтра о 10 ранку ми продовжимо нашу роботу, я прошу всіх о 10 ранку прибути в зал Верховної Ради України. Дякую вам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку