ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 листопада 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги. Доброго ранку! Я прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Колеги, всі вже готові до реєстрації? Будь ласка, займайте робочі місця, готуємось до реєстрації.

Шановні колеги,  прошу підготуватися  до реєстрації і прошу провести реєстрацію. Будь ласка,  колеги, реєструємося.

 

10:05:03

У залі зареєстровано 346  депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, перед тим як перейти  до першого питання порядку денного, я вам коротко пояснюю логіку сьогоднішнього дня. Якщо є в залі готовність чути і слухати.

Отже, першим питанням у нас стоїть питання 4941 про енергетичну ефективність будівель. Це наш борг, який лишився з дня ЖКГ. Його підтримують всі фракції, я думаю, ми його пройдем безболісно.

Потім у нас буде три питання – блок питань, які стосуються протидії домашньому насильству. Теж ці питання мають  загально об'єднуючий… в залі підтримку, і я думаю, ми теж пройдемо його безболісно.

Наступне стоїть у нас питання 5333, це про телерадіокомпанії Автономної Республіки Крим, на якому наполягав Чубаров, і це теж питання, яке в залі усіма підтримується. Колеги, це питання, які будуть стояти перед "днем інфраструктури".

Також буде короткий блок "включення в порядок денний сесії", де будуть пропозиції і від "Блоку Петра Порошенка", і  від "Народного фронту", і від "Батьківщини" включити в порядок денний сесії. Поскільки є законопроекти,  які не були включені в наш загальний пакет.

І, колеги, також хочу вам повідомити, сьогодні два питання організаційних буде ставитись на розгляд. Одне –  це розподіл народних депутатів по комітетах, тих народні депутати, які стали недавно народними депутатами і які не є розподілені по комітетах. Ми ніби то найшли компромісне загальне рішення, і близько дванадцятої - першої години ми в залі спробуємо його ще раз пройти з надією, що буде найдений компроміс. І буде пропозиція перенести один тиждень сесійний з січня на кінець листопада початок грудня.

Оце ті два питання, які можуть викликати певні дискусії. І я хотів би, щоби їх обговорили між собою ще до того, як ми перейдемо до голосування.

Близько 12.30 ми перейдем до дня інфраструктури, дня транспорту та дорожнього будівництва. Близько місяця і комітет, і профільні міністри готувалися до розгляду тих питань. І я сподіваюсь, ми цей блок питань зможемо теж пройти системно і якісно.

Це, колеги, логіка сьогоднішнього дня. І я хотів би, щоб зал активно брав участь в роботі і в обговоренні законопроектів.

Зараз є в президії вимога на перерву від двох фракцій: від фракції "Самопоміч" і фракції…  Від фракції "Самопоміч" і яка друга фракція? І Радикальної партії. Від двох фракцій є вимога на перерву, але вони готові замінити її на виступ. Зараз буде виступ від фракцій. І потім ми відразу переходимо до першого питання порядку денного.

Хто буде виступати?

До слова запрошується від обох фракцій на виступ Єгор Соболєв. Три хвилини. Будь ласка.

 

10:08:48

СОБОЛЄВ Є.В.

Фракція "Самопоміч" вважає неприйнятним і ганебним затягування рішення парламенту про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Новинського. Якщо в цьому залі є сумніви в роботі Генеральної прокуратури в якості їхнього розслідування, ось підписи за відставку Генерального прокурора Юрія Луценка. Будь-хто може висловити свою позицію, для того щоб мати ефективного Генерального прокурора. Але під прикриттям недоліків Генпрокуратури робити власний гріх: робити кругову поруку, прикривати члена парламенту від розслідування –  це ганьба для всього парламенту. Тут немає партії, яка перед виборами не обіцяла виборцям, що ми скасуємо недоторканність для всіх народних депутатів. Давайте цю обіцянку виконувати.

"Самопоміч" не буде брати в голосуваннях парламенту до того часу, поки не буде поставлене на голосування притягнення до кримінальної відповідальності  Вадима Новинського. Ми вважаємо, що як представники людей ми маємо в цій залі першими показувати, що ми починаємо з себе, що кругова порука між нинішнім і колишнім керівництвом держави буде розірвана. І тоді люди будуть довіряти цьому парламенту, а не все більше втрачати до нього довіру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Немає форми передачі слова, Олег Валерійович. Немає такої форми.

Колеги, я ще не повідомив, але мушу це зробити згідно Регламенту, що ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошується відкритим. Також хотів би повідомити, що сьогодні день народження народних депутатів: Михайла Леонтійовича Бондаря. Привітаємо нашого побратима, нацгвардійця Михайла Бондаря. (Оплески) Олени Костянтинівни Кондратюк. Привітаємо. (Оплески) І Михайла Івановича Ланья. (Оплески)

 І ми переходимо до розгляду першого питання порядку денного – це проект Закону про енергетичну ефективність будівель (4941). І, колеги, я першою поставлю пропозицію розгляду даного питання за скороченою процедурою. Прошу всіх зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Отже, колеги, я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про енергетичну ефективність будівель (4941). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:12:26

За-126

Колеги, я ще раз поставлю на голосування, я прошу зайняти робочі місця. 

І хочу повідомити, колеги, я дав перелік питань, які є, і якщо ми   підемо за повною процедурою,  ми до них просто не дійдемо. Тому я прошу організувати зал, прошу голів фракцій організувати зал, зайняти робочі місця  і приготуватись до голосування. Колеги, я зараз ще раз поставлю пропозицію  розгляду за скороченою процедурою. Прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Колеги, готові голосувати? Я ставлю ще раз пропозицію на голосування розгляд за скороченою процедурою проект Закону про енергетичну ефективність будівель. Прошу проголосувати і прошу підтримати.

 

10:14:48

За-153

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді віце-прем'єр міністра України, міністра регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Зубка Геннадія Григоровича.

 

10:15:09

ЗУБКО Г.Г.

Шановний пане Голово, шановний Перший віце-спікер, шановні колеги! Я б хотів би буквально на пару хвилин зосередити вашу увагу. Я розумію, що є політичні питання, які сьогодні перешкоджають нормальному розгляду процесу в напрямку економічної енергонезалежності держави. Але для того, щоб зосередити вас трошки, да, і подивитися, а що саме вже зроблено, я би хотів би попросити включити такий коротенький відеоролик, для того щоб зрозуміти, на що саме впливає Закон про енергоефективність будівель. Прошу.

(Трансляція відеозапису)

 

10:18:08

ЗУБКО Г.Г.

Дякую. Дякую, шановні колеги! Я хотів би попросити вас, щоб зараз просто подякувати тим людям, які є найкращими головами ОСББ. Це Луцьк (Юлія Сабатюк), це Дніпро (Климко Стефанія), це Мірошниченко Тамара (город Дніпро), це Климко (місто Львів), Бондарук (місто Луцьк)  і Гученко Роман (місто Суми).

Ви знаєте, зараз те, що відбувається в країні з темою модернізації. Те, що робиться з енергоаудитом. Я думаю, що відбувається більше всупереч тому, що питання відсутності законодавчої бази, як закон про комерційний облік, як закон про житлово-комунальні послуги, як закон про енергоефективність будівель, як закон, який може дозволити допомогти кожній українській родині, про фонд енергоефективності, саме всупереч цьому за відсутності законодавчої бази люди вже йдуть, беручи теплі кредити, впроваджуючи енергоефективність. Але нам дуже важливо, щоб на цьому ринку були взагалі не тільки можливості, не тільки кошти, а й відповідальність. І тому питання проведення енергоаудиту, сертифікації людей, які проводять, які несуть відповідальність за цей напрямок, які можуть не тільки проаналізувати стан, а і дати рекомендації, яким чином вплинути на майбутнє споживання, саме цей закон дає можливість рухатися вперед.

Я розумію, що багато є суперечок, я хотів би показати, що саме ці чотири закони є підставою, є фундаментом не тільки для енергоефективності, а взагалі для майбутньої енергонезалежності держави.

І дайте наступний слайд. Який відповідає і 31 директиві, який відповідає тим речам, які дозволять як фундамент, як базу зробити в першу чергу проведення сертифікації енергоаудиторів, покласти на них відповідальність, зробити таким чином, щоб люди, які хочуть впроваджувати, розуміли ефективність витрачання своїх коштів і, саме головне, ті люди, які готуються проекти, які готують енергоаудит, могли потім нести відповідальність за надані рекомендації.

Також саме дайте наступний слайд. Також саме я хотів би сказати, що саме…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще дві хвилини додайте.

 

ЗУБКО Г.Г. Саме люди, які можуть безпосередньо обирати виконавців, обирати найнижчу вартість послуг, обирати ту допомогу, яка може бути або надана через теплий кредит, або через фонд енергоефективності, або через саме програму наших міжнародних партнерів, які вже запроваджено через фонд IFP. Але для цього потрібна база, база, яка дозволить і продовжити в наступному році програму теплих кредитів, впровадити фонд енергоефективності і, саме головне, об'єднати всіх наших міжнародних партнерів.

Чому це важливо? Тому що цей закон, який є фундаментом, він дає чітко оцінити ефективність. Цей закон дає можливість об'єднати практично всіх тих, то сьогодні нас підтримує, це і Світовий банк, це і AFC, це і Європейський банк реконструкції і розвитку, це всі наші міжнародні партнери, які довго нам допомагали в розробці законів і готові далі продовжувати давати кошти на впровадження енергоефективності.

Вчора буквально ми отримали лист від всіх наших громадських організацій, експертного середовища в підтримку цього законопроекту. Це і Реанімаційний пакет реформ, це і громадська організація "Опора", це енергоефективні міста України. Практично всі сьогодні об'єднані для того, щоб Верховна Рада зробила крок і дала можливість проводити цей аудит.

На останнє я б хотів би сказати, що, ви знаєте, нарешті ми навчилися, просто українці, коли ми заходимо в магазин і купуємо або праску, або мікрохвильову піч, або, можливо, пральну машину, заглядати, а що саме споживає ця техніка для того, щоб заощадити кошти для родинного бюджету, і, саме головне, подивившись на сертифікат, з'ясувати, наскільки ми будемо витрачати при експлуатації цих об'єктів. І я хотів би запитати, а невже ми, коли ми проживаємо у своїх будинках, в своїх квартирах, не хочемо чітко знати, що споживає і як можна зменшити споживання саме наше житло. Це дуже важливо. Чому? Тому що в цьому житлі ми не тільки живемо, а ще...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд.

 

ЗУБКО Г.Г. Тому я хотів би просто закликати всі політичні партії, всіх народних депутатів, які переживають за громадян, які хочуть зменшити їх рахунки, які хочуть добитися взагалі заощадження енергоресурсів, зробити простий крок, але і він полягає в простому економічному кроці по заощадженню і впровадженню енергоефективності.

Також я хотів би просто попередити, що є багато чуток з приводу того, що промислові будівлі будуть також підлягати обов'язковій сертифікації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять секунд.

 

ЗУБКО Г.Г. …що багато людей, які будуть змушені проводити енергоаудит, але це ми можемо врахувати в другому читанні. Я просив би в першому читанні за основу прийняти цей закон. Про терміни обов'язкового впровадження ми також можемо здвинути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Геннадій, мікрофон виключений, дякую вам.

Я запрошую до співдоповіді представника Комітету з питань будівництва містобудування і житлово-комунального господарства Дмитра  Андрієвського. Я думаю, що він доповнить, власне, те, чого ви не сказали, пане Геннадій. Будь ласка.

 

10:23:59

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Шановний Андрій Володимировичу!  Шановні колеги! Це надзвичайно важливий закон, який є одним з п'яти законів, що започатковує справжні реформи у житлово-комунальному господарстві.

Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства  на своєму засіданні 21 вересня цей законопроект розглянутий. Ми врахували  висновки інших комітетів і врахували висновок  Головного науково-експертного управління і пропонуємо прийняти цей законопроект за основу.

Дійсно, є низка запитань, в тому числі і наші колеги, які їх висловлюють. Я впевнений, що якраз  при підготовці до другого читання ці  запитання, ці зауваження можна було б врахувати.

Ще раз хочу сказати, що цей законопроект має  відповісти на головні питання сьогодення: де  ми знаходимося, що  найближчим часом ми можемо зробити в напрямку енергоефективності, і які найближчим часом можуть бути в цьому кроки.

Також хочу зазначити, що навіть голосування у  першому читанні цього законопроекту відкриває можливість уряду продовжити переговори з  міжнародними фінансовими  організаціями щодо надання додаткової і фінансової підтримки, яка в подальшому може йти на фонд енергоефективності. 

Також хотів би зазначити, що ми в нашому профільному  комітеті чекаємо від уряду п'ятий, вже останній закон, він технічний, Закон про  фонд енергоефективності. Але прийняти цей закон, голосувати і рухатися далі по енергоефективності, по підвищенню енергозберігаючих  технологій нашого житлово-комунального господарства неможливо без прийняття цього  надзвичайно важливого закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Дякую вам.

Від "Батьківщини" Івченко, передає Рябчину слово для виступу. Будь ласка. 

 

10:26:07

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина, голова підкомітету з  енергоефективності і енергозбереження.

Дійсно, це  дуже потрібний для галузей законопроект. Але, на жаль, я не можу сказати, що енергоефективність є  пріоритетом для цього уряду. Казати про енергоефективність можна, дивитися такі гарні фільми можна, але,  коли ти дивишся в бюджет на до 2017 року, ти бачиш, що 800 мільйонів гривень тільки видано на енергоефективність, а, наприклад, 50 мільярдів гривень – на субсидії, і цей  пріоритет уряду повинен бути навпаки.

По-друге, критерій енергоефективності повинен бути інтегрований у суспільне життя. Це дійсно добра новація. Також дійсно добра новація, що буде розповсюджений ринок енергоменеджменту та енергоаудиту, який буде створюватися, це  позитивна новація. Але негативно, я можу сказати про цей закон, що є підміна поняття. Цей закон не про енергоефективність будівель, це про енергетичні показники будівлі energy performers and building, як записано у 31 директиві.

Також ми вважаємо як фракція "Батьківщина", що була помилка, коли інтегрували дві європейські директиви: 27-у – про енергоефективність будівель та 31-у в одне ціле. Це збиває людей, тому що там дуже кажеться… багато створюється про фонд енергоефективності. Але найбільш несвоєчасною новацією ми вважаємо те, що енергоефективні сертифікати повинні отримувати люди. В нас ще нема системи субсидій дійсн досконалої. В нас люди отримують підвищені платіжки, у вас як у уряду є проблеми із цим. Тому що у вас шатуни якісь винуваті те, що люди платіжки отримують підвищені. Ще не дали ефективних механізмів монетизації цих субсидій.

Тому фракція "Батьківщини" буде підтримувати цей законопроект до другого читання тільки після того, як буде виключення зроблено, що ці сертифікати буде отримувати державний сектор. Ці сертифікати повинні бути на будівлі Верховної Ради, на будівлі уряду. І до другого читання я вимагаю, щоби урядові будівлі, ви сюди прийшли і прозвітували, скільки урядових будівель отримували ці сертифікати. Це правильно, це по-європейські – людей не чіпайте поки він не відпрацюєте цей механізм на себе. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Радикальної партії Лінько передає слово для виступу Олегу Ляшку.

 

10:28:26

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати, я хочу повідомити вам надзвичайно приємну новину. Учора польський парламент, за ініціативою президента Польщі, прийняв закон, яким знижується пенсійний вік для чоловіків і для жінок. Приємна новина для поляків. От я хотів би,  щоб такі приємні новини отримували українці, коли польський президент ініціює зниження пенсійного віку для поляків,  наш Президент накладає вето  на наш закон, який депутати від Радикальної партії  при підтримці більшості парламенту добилися і прийняли, про те, щоб українські жінки, наші троянди солов'їні, щоб вони мали можливість у 55 років виходити на пенсію.

Тому я звертаюся до Президента Порошенка брати приклад із свого польського колеги і відкликати своє вето на наш закон, який дає можливість українським жінкам виходити на пенсію в 55 років.

У мене вимога також і звернення до уряду і до  Прем’єр-міністра Гройсмана. Ми вимагаємо від вас  підтримати нашу ініціативу і підняти пенсії для півмільйона українських пенсіонерів, які отримують пенсію  менше  тисячі гривень. Півмільйона українців отримують пенсію 949 гривень. Ми зареєстрували закон, яким вимагаємо встановити пенсію на рівні прожиткового мінімуму – 1400 гривень на місяць і  індексувати її на індекс інфляції.  Український парламент має підтримати українських пенсіонерів, повернути право українським жінкам у 55  років виходити на пенсію і встановити пенсію, мінімум, 4 тисячі гривень на місяць для наших пенсіонерів…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:30:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Нагадую, що ми обговорюємо  законопроект про енергетичну ефективність будівель, а не про пенсії зараз.

І до слова від "Блоку Петра Порошенка" запрошується народний депутат Барна. Будь ласка,  пане Степане.

 

10:30:58

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Христу! Ви знаєте, заява  фракції "Самопомочі" вона трохи цікава. Ще вчора,  недавно, ми говорили на закритому засіданні комітету,  звертаючись до голови комітету Єгора Соболєва про те, щоби не спішити  одноособово  заявляти  певні рішення, які не відповідають в певній мірі об'єктивності. І якщо  на засіданні останнього комітету, де заслуховувались звіт силовиків про вивчення справ щодо злочинів на Майдані, як і адвокати потерпілих, як і представники вбитих на Майдані, як і відповідно правозахисники, чітко заявили, що в них є претензії до представників міліції, МВС, які не надавали інформацію про "беркутят" і до правосуддя. До представників прокуратури, Генеральної, питань не було. До СБУ питань не було. Більше того, деякі запитання у них було саме до Горбатюка, чим і було викликано відповідні адекватні дії Генерального прокурора, щоб прискорити розгляд цих справ.

Тому я дуже прошу представників "Самопомочі" не ставати складальниками відставки будь-яких генпрокурорів. А давайте об'єктивно дивитися на розгляд справ і відповідно садити тих, хто заслуговує до цього. А хто робить, то їм помагати.

Більше того, нас вчора обурило всіх рішення регламентного комітету, який не надав дозвіл на притягнення, зняття недоторканності відносно депутата Новинського. Генеральний прокурор в нашій правовій державі, де всі говорять про справедливість перед законом, не повинен клянчити у депутатів зняття недоторканності, особливо "ригів", чи тих, хто причетний до злочинів на Майдані. І наша фракція однозначно і одностайно вимагає від…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте, будь ласка, 30 секунд завершити.

 

БАРНА О.С. …не ховатися за спини дітей, не ховатися за спини людей, не ховатися за героїв Майдану і АТО, не ховатися за свою недоторканність, а в кінці-кінців зняти цю депутатську недоторканність, винести на порядок денний питання про це і проголосувати. І тільки так ми будемо тоді називатися справедливою, правовою українською державою. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Зараз, будь ласка, від "Опозиційного блоку" пані Королевська. І потім від "Народного фронту" пані Сюмар. Прошу.

 

10:33:47

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Сегодня бедность стала национальной угрозой Украины. И когда сейчас мы с вами рассматриваем законопроект, которым не снижают тарифы, который не объясняют людям, за что они получили настолько неадекватные платежки. Которым людям не поясняют, зачем, как и за какие средства человек в состоянии сегодня будет оплатить тарифы, я считаю, что рассмотрение данного законопроекта абсолютно неактуально. 

Мы в первую очередь сегодня обязаны объяснить каждому гражданину нашей страны, что происходит в тарифной политике. Принять решение понижения тарифов. И принять адекватные решения о повышении социальных стандартов. Мы слышали здесь истории о том, как они собираются поднимать минимальную зарплату. То я хочу обратиться ко всем народным депутатам, посмотрите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершити, будь ласка, дайте.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Посмотрите законопроект 5130. Чтобы потом никто в этом зале не сказал, что не видел, не читал и не знал, за что голосовать. Потому что 5130 они предлагают уничтожить социальную защиту граждан Украины в нашей стране. Этот законопроект мы поддерживать не будем! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пані Сюмар від "Народного фронту".

 

10:35:29

СЮМАР В.П.

Хто про що, але не тільки про закон, про який ми зараз розглядаємо. А що, він у нас неактуальний, колеги? У нас питання енергоефективності. В листопаді місяці, зараз не актуально? Да, вчора всі отримали платіжки. Да, всі в шоці. Ну, давайте скажемо чесно і відверто, країна в шоці. І лише в листопаді ми розглядаємо законопроект, як зробити наші будівлі енергоощадливими.

Нам показують кіно. Бо тут написано, що тут є в основі засади державної політики та інформаційного забезпечення у сфері енергетичної ефективності. А це кіно півроку, з літа, з весни не можна було показати, що треба зробити в будинках, щоб вони стали більш енергоощадливими? Не можна було зробити такий ролик, щоб пояснити людям, як їм утеплити? Не можна було запропонувати програму зрештою, як купити такий котел, який дозволяє економити, щоб ті платіжки були меншими? Ми в листопаді хочемо це показувати?

І тепер, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

СЮМАР В.П. Минулу зиму вигребли завдяки субсидіям. Зараз, колеги, ось це – це одне з першочергових завдань. Цей закон необхідно приймати, його треба приймати так, щоб не люди платили за те, щоб обстежити ці будинки на предмет енергоефективності і пропозиції з приводу того вносили, як їх зробити енергоощадливими, щоб це державна програма була. І я хочу бачити тут державну програму енергоощадливості в країні, яка дозволить нарешті знизити ці тарифи, щоб…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:37:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу усіх колег заходити в зал. Я прошу усіх зайняти робочі місця, приготуватись до голосування, колеги.

Мене не було в залі, коли були виступи. Я звертаюся до усіх народних депутатів, нагадуючи закон України, що у Верховній Раді України ми виступаємо державною українською мовою. В мене прохання до всіх народних депутатів, готуючись до виступів, пам'ятати закон України: державною мовою ми виступаємо з трибуни Верховної Ради України.

Отже, колеги, зараз одна хвилина, Геннадій Зубко –  заключний виступ. І через хвилину ми переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, пане Геннадію.

 

10:38:12

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати, я почув ваші виступи. І хотів би сказати в першу чергу, і подякувати і фракції БПП, і фракції "Батьківщина", і Радикальній партії, і "Народному фронту". Чому? Тому що два роки поспіль ще уряд Яценюка, і зараз наш уряд продовжує провадження програми теплих кредитів. І 164 тисячі сімей вже скористалися можливістю не тільки поставити негазові котли, не тільки утеплювати свої квартири, а ще і провести утеплення через ОСББ.

Сьогодні маса звернень від людей для того, щоб продовжити програму  теплих кредитів на наступний рік. Але базове питання – це зробити це якісно і ефективно.

І хотів би просто сказати, що це є для людей. Те, що  питання є обов'язковості, ми можемо його між першим і другим читанням відтермінувати до 2021 року. Те, що питання стоїть захисту людей, воно є першочерговим. Те,  що сьогодні  ми можемо його поправити  і врахувати всі практично правки народних депутатів,  це однозначно.

І тому я хотів би  все-таки закликати всіх  сьогодні зробити перший крок до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд,  будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г. Зробити перший крок до створення  фундаменту,  того    фундаменту, який дозволив сьогодні Європі  заощаджувати  в п'ять  разів менше енергії для того, щоби  опалювати  не тільки житло,  а й інші соціальні об'єкти. І я  би хотів  би закликати  кожного депутата, поспілкуйтесь,   будь ласка, в своїх  мажоритарних округах з головами ОСББ і з людьми,  які вже   впровадили ці речі. Коли 73 відсотки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення.  Будь ласка, займаємо робочі місця, це важливий законопроект, який і об'єднує   всі фракції, і всі експерти, і громадськість висловились за його прийняття. Важливо, щоб ми були уважними під час голосування. І наголошую, ми його голосуємо лишень за основу, всі правки зможемо внести між першим і другим читанням.

І я ставлю на голосування проект  Закону  про енергетичну ефективність будівель (номер 4941) за пропозицією комітету  за основу, колеги, лишень за основу. Прошу проголосувати і прошу підтримати одностайно даний законопроект.  

Будь ласка, голосуємо: енергетична  ефективність будівель (4941)  за основу.  Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

10:41:12

За-186

Колеги, зараз я поставлю наступні пропозиції на голосування. Колеги, якщо я поставлю повернення до комітету на повторне перше читання чи буде підтримка? Я все одно згідно Регламенту маю ставити, комітет, до суб'єкту законодавчої ініціативи. Але мені видається… Комітет, так, я кажу, комітет. Чи підтримуєте ви? Колеги, ми зможемо об'єднатися навколо пропозицій в комітет? Будь ласка, давайте, я запрошую депутатів в зал, я поставлю наступну пропозицію на голосування.

Колеги, зараз я поставлю на голосування наступну пропозицію, згідно Регламенту вона звучить так: направити до комітету для підготовки на повторне перше читання, колеги. Якщо є застереження, такий спосіб дасть нам позитивний, хороший результат. Я прошу зайти в зал, і я поставлю зараз на голосування цю пропозицію, до комітету для підготовки на повторне перше читання.

Отже, колеги, я ставлю на голосування пропозицію, направити до комітету для підготовки на повторне перше читання проект Закону про енергетичну ефективність будівель (4941). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

10:43:27

За-235

Рішення прийняте. Дякую.

Переходимо до наступного питання порядку денного, це є проект Закону 5294 про запобігання та протидію домашньому насильству.

Колеги, я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою, прошу проголосувати, будь ласка.

 

10:44:06

За-161

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Федорович Наталію Володимирівну. Будь ласка,  пані Наталя.

 

10:44:23

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати!  Людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Порушення прав людини та громадянина проявляється тією чи іншою мірою в кожній країні світу, в тому числі в Україні. Одним із таких проявів є вчинення домашнього насильства.

Я дуже прошу включити відео.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:45:31

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Просять відео увімкнути, будь ласка.

(Трансляція відеозапису)

 

ФЕДОРОВИЧ Н.В. Шановні народні депутати, підготовка цього законопроекту показала єдність усіх гілок влади, єдність усіх депутатських фракцій, єдність Голови Верховної Ради, заступників, керівників всіх фракцій, представників МФО "Рівні можливості", уряду, міжнародних організацій, громадських організацій, суспільства.

Проблема домашнього насильства є дуже серйозною. Функціонування в п'яти східних областях як форми екстреного реагування на домашнє насильство мобільних бригад показує, що 73 відсотки жертв домашнього насильства ніколи не зверталися з проблемою за наданням допомоги. Згідно статистики,  яка фіксується органами соціального захисту щороку, від 110 до 150 тисяч осіб зазнають домашнього насильства.

Наш  законопроект – це абсолютно новий підхід, нова система  реагування на домашнє насильство, яку ми  змушені були  запропонувати, враховуючи стандарти європейські, враховуючи ситуацію в Україні, враховуючи те, що попри те, що в Україні існує законодавство по протидії насильству в сім'ї, однак воно неефективне, і ситуація в країні показує цю неефективність. Цим законопроектом ми пропонуємо новий підхід, суть якого –  це комплексність надання допомоги, це функціонування служб підтримки, це круглодобові гарячі лінії. Які характеризуються:  перше,  те, що вони функціонують круглодобово; друге, те, що  фахівці, які працюють у них, це є спеціалісти, які спроможні в ситуації екстреного насильства проконсультувати якісно особу, яка звертається за допомогою. Це фахівці, які  спроможні перескерувати людей, які звертаються за допомогою. Це  створення спеціалізованих притулків, це залучення громадських організацій, це залучення  експертів.

Однією з важливих речей цього  законопроекту є те, що дитина, яка є свідком  насильства, визнається жертвою і  отримує весь комплекс допомоги. Це новий підхід і дуже важливий, оскільки ми розуміємо, як впливає на дитину, яка є  свідком того, що чиниться в сім'ї, на її майбутню долю, її впевненість в собі, її спроможність бути повноцінним громадянином. Ця проблема  екстраполюється ще й тим, що ситуація в  Україні і…

 

10:48:24

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, 30 секунд, будь ласка.

 

ФЕДОРОВИЧ Н.В.  …повернення  атошників  теж  поглиблює цю проблему.

Ми просимо вас підтримати цей законопроект, ми пройшли комітетами, ми врахуємо всі ваші зауваження, зокрема  з приводу проблематики гендеру. Ми вилучимо цей термін на прохання і на  рекомендацію всіх фракцій, ми доопрацюємо і врахуємо ваші пропозиції. Ми просимо підтримати цей  законопроект, він дуже  потрібний для нашої країни, для нашого суспільства і для всього  українського народу. Будь ласка, підтримайте цей  законопроект, це наша спільна праця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, пані Федорович.

Шановні колеги, ми обговорюємо надзвичайно важливий законопроект і я би просила  поваги до виступаючих у залі. Пані Федорович, ви можете пройти до ложі уряду. І слово для співдоповіді надається першому заступнику голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Миколі Величковичу.

А колег я ще раз закликаю все-таки уважно слухати виступаючих, демонструючи повагу одне до одного.

 

10:48:53

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановна пані Ірина, шановні колеги, зазначений законопроект має  забезпечити включення до українського законодавства вимог Конвенції Ради Європи по запобіганню насильства стосовно жінок і домашньому насильству та  боротьби із цими явищами.

Законопроектом пропонується визначити організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основна напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України пропонує прийняти законопроект за основу з урахуванням зауважень.

Під час обговорення законопроекту члени комітету підтримали пропозицію про прийняття його за основу. Оскільки ухвалення законопроекту забезпечить провадження комплексного підходу до боротьби з домашнім насильством, суттєвого доповнення існуючих інструментів такої боротьби, покращення захисту потерпілих від домашнього насильства.

Водночас при підготовці зазначеного законопроекту до другого читання були враховані зауваження експертів та громадських організацій, зокрема запроваджені більш чіткі визначення таких термінів, як "гендерно зумовлені насильства" та "дискримінація за ознаками статі".

Комітет також підтримує пропозицію, яка щойно прозвучала з уст заступника міністра соціальної політики Наталії Федорович про те, що із проекту має бути вилучений термін "гендер".

У комітету є позитивний досвід діяльності робочих груп з підготовки законопроектів до другого читання. Тому буде створена відповідна робоча група за участю усіх зацікавлених сторін, яка оперативно підготує законопроект до розгляду у другому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колего.

Шановні колеги, зараз відбувається обговорення законопроекту дуже важливого і я прошу представників фракцій записатися на обговорення. В нас, за нашим Регламентом: два – "за", два – "проти", але, враховуючи важливість проблематики, всі фракції матимуть можливість виступити. Будь ласка, записуйтесь.

Будь ласка, від "Народного фронту" народний депутат пані Денісова. Пані Людмила, "Народний фронт"!  

 

10:51:18

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, прошу передати слово пані Войцеховській. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Світлана Войцеховська. Ввімкніть мікрофон.

 

10:51:25

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Шановні колеги, законопроект, який ми зараз розглядаємо, він спрямований на узгодження положень чинного законодавства України в рамках підготовки до ратифікації Стамбульської конвенції.

Домашнє насильство – це надзвичайно ганебне явище нашого сьогоднішнього життя, від якого страждають представники обох статей. Але, звичайно, що найбільше і найчастіше від цього страждають жінки та діти. Я хочу вам привести приклади такого насильства, тому що жертвами цієї маленької війни є 93 проценти… 90 процентів жінок.

У 2000-х роках було 80 тисяч звернень за рік, а, за останніми даними, це 150 жертв, які звернулися і зареєстровані випадки. Але ця цифра не остаточна, тому що тільки вважається, що це 10 чи 15 процентів реальних випадків насильства, яке відбувається. 35 процентів жінок, які потрапляють до лікарні швидкої допомоги, перебувають там через тілесні ушкодження.

Шановні колеги, я вас дуже призиваю сьогодні проголосувати за цей законопроект. На фракції "Народний фронт" було прийнято рішення, що ми підтримаємо в першому читанні і до другого читання виправимо питання, про які говорила пані Федорович. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Світлана, я хочу вибачитися перед вами за сесійну залу. Виступає наша шановна колега – і в залі такий безлад! Шановні колеги, я закликаю вас слухати один одного, будь ласка! Виступає тільки що пані Войцеховська, говорить позицію ключової фракції парламенту – "Народного фронту", - ніхто її не слухає. Так не може бути!

Будь ласка, до слова запрошується представник "Блоку Петра Порошенка" Ірина Луценко.

Я прошу уваги шановних колег, коли виступають наші депутати.

 

10:53:37

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, над цим проектом працювало  більше 20 громадських організацій. Цей  проект об'єднав  зал. Яка проблема сьогодні  висвітлюється цим законопроектом?  Щороку – даю статистику останніх п'яти років –  від  насильства зафіксовано органами  внутрішніх справ постраждали від   110  тисяч до 165 тисяч жінок. Щороку 3 мільйони дітей стають свідками чи жертвами  домашнього насильства. 80 відсотків безхатченків, які пішли з дому, страждали від домашнього насильства. Це, в основному, жінки і діти.  Із 100 відсотків, які потрапляють в лікарню швидкої медичної допомоги, 50 відсотків – це побиті вагітні жінки. Всі вони народжують хворих дітей.  95 відсотків шлюбів  розриваються із-за домашнього насильства. Ці цифри говорять про те, що потрібно політику "закритих дверей" домашніх проблем перенести і зробити  державною політикою.

Запропонований залу законопроект говорить про те, що держава  починає   розбиратися з  проблемою в сім'ї. Ми знаємо, яке зубожіле сьогодні населення, ми знаємо, як країна начинена зброєю, але ми не можемо допустити, щоб  стабільність і рівність в сім'ї… виплеснулось це на суспільне життя.

Наталія Федорович як заступник міністра запевнювала вас, і я кажу під стенограму, що з цього законопроекту буде викинуто поняття гендеру як таке, буде відрегульовано  поняття "сексуальної орієнтації", виходячи  із християнських цінностей цього залу.

Прошу вас, даю вам слово як народний депутат, яка доповідала цей  законопроект в комітеті Палатного сім'ї і молоді, ще раз під стенограму…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершити дайте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Не дайте цій проблемі залишитися вдома. Перед вами жінка, якій закривають рот,  яка стидається говорити про свої домашні проблеми. Думайте про дітей, які будуть мати психологічні проблеми в наступному житті. Я дала вам слово. Прошу зал об'єднатися і підтримати цю державну політику. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Ірино, дякуємо вам за вашу роботу.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку" Юрій Мірошниченко.

 

10:56:26

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок".

Ви знаєте, здавалося б, з одного боку, нема, що обговорювати, насильство є неприйнятним в будь-якому цивілізованому суспільстві і тим більше в родині. І про це саме говорить Стамбульська конвенція, і про це говорять ті два законопроекти, які ми зараз розглядаємо.

І в чому нова якість, яка пропонується в цій Стамбульській конвенції і в цих законах? З питання карального, з санкцій просто за насильство, те, що передбачено вже сьогодні у нас в кримінальному законодавстві, запроваджується цілий механізм превентивних реабілітаційних заходів, дається можливість вилікувати сім'ю від цієї проблеми, зберегти її по можливості, не дати страждати дітям, жінкам, інколи чоловікам –  незалежно від статі. І я думаю, що такий механізм безперечно має бути запроваджений в нашій країні.

Єдине, на що звернули увагу і заступник міністра, і наші колеги, які виступали переді мною, це позиція Всеукраїнської ради церков, де йдеться про запровадження через ці закони якраз категорії гендеру і сексуальної орієнтації. Це є неприйнятно в нашому суспільстві. І ми чули під стенограму, що вони будуть вилучені на друге читання.

В такій редакції, я думаю, що ми можемо підтримати і цей закон, і наступний, і конвенцію. І я дуже сподіваюся, що всі ми будемо пильно стежити, щоб на другому читанні вони не були ніяким чином там представлені. Тому, шановні колеги, я думаю, що кожен з нас відчуває відповідальність за стан справ в цій проблемі. І я думаю, що ми будемо спільно голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрію, дякуємо вам за позицію вашої політичної сили.

Будь ласка, Радикальна партія Олега Ляшка, Ігор Мосійчук запрошується до трибуни.

 

10:58:41

МОСІЙЧУК І.В.

Слава Ісусу Христу! Ми зараз розглядаємо надзвичайно важливий законопроект. Важливий для суспільства, важливий для родини, яка є основою суспільства. Але в той же час в цьому законопроекті закладені речі, які неприйнятні для українського суспільства, які є неприйнятними для Української Церкви, які є неприйнятними для кожного українця, хто усвідомлює себе таким.

Тому фракція Радикальної партії не буде підтримувати даний закон, законопроект. Пропонує, щоб він був повернутий до комітету. За участю представників Всеукраїнської ради церков, українського духовенства він був приведений до етичних норм, прийнятних в українському суспільстві, і винесений якнайшвидше до парламентського залу.

Після такого доопрацювання за участю українського духовенства фракція Радикальної партії обома руками буде підтримувати даний законопроект.

І наостанок. Шановні колеги, давайте припинимо вбивати Українську Церкву, українську духовність, нав'язувати чужинські цінності, а будемо орієнтувати на українські традиції, українську духовність, плекати її і розвивати.

З усією повагою до українських жінок, але фракція не буде підтримувати.

І наостанок. Я хочу звернути увагу і попросити українських жінок, тих, хто повісив оцей плакат, зняти його. Тому що ви ним прикриваєте обличчя тих, кого катують зараз в московських катівнях! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги від Радикальної партії, я єдине, хочу зауважити вашу увагу, що Закон про запобігання та протидію домашнього насильства стосується і чоловіків українських, і українських дітей, а не лише українських жінок. Тому давайте тут будемо коректно коментувати норми законопроекту, який обговорюється.

До слова запрошується від фракції "Батьківщина" Іван Крулько. Чи є бажаючі ще від фракцій, які ще не виступили, не виступили потім взяти слово? Будь ласка, дайте знати. Пан Крулько.

 

11:01:18

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Безумовно, питання протидії домашнього насильства – це важливе питання, яке парламент повинен врегулювати. Але я хотів би, щоб ми, якщо врегульовуємо проблематику домашнього насильства, саме цим і займалися і не намагалися під законами, які дійсно сьогодні потребують врегулювання певних кризових ситуацій врегульовувати ті речі, які в нас уже врегульовані.

Я хочу задати питання собі і всім присутнім. В кожній анкеті, де ми записуємо є стать чоловіча і жіноча і ми ставимо галочку чоловіча чи жіноча стать. Поясніть мені, навіщо нам вводити гендер? Ми що не здатні зі своєю статтю розібратися?

Тому я хотів би запропонувати, шановні колеги, наступну річ. Давайте дійсно цей законопроект сьогодні, який є, були виступаючі, автори законопроекту від комітету про те, що при підготовці до другого читання будуть вилучені усі ті норми, проти яких виступає, в тому числі Всеукраїнська рада церков…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд завершити, будь ласка, дайте.

 

КРУЛЬКО І.І. Давайте ми вилучимо всі ті норми, проти яких виступає Всеукраїнська рада церков у своєму зверненні. І я прошу, пані головуюча, щоб ви дали протокольне доручення робочій групі при підготовці законопроекту до другого читання, якщо він буде ухвалений обов'язково залучити представників Всеукраїнської ради церков у робочу групу і врахувати ті пропозиції, які вони будуть давати до законопроекту для того, щоб він дійсно врегульовував ту проблему, яка сьогодні є в суспільстві, а саме протидії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, от, на жаль, зараз гул у залі. Я хочу звернутися до Радикальної партії. Пане Ляшко! Олеже Ляшко! Олег Ляшко! Тільки-но виступала пані Луценко Ірина… І, Олег Ляшко, я звертаюсь до вас. У вашій палкій дискусії зараз ви не чули пропозицію вашого шановного колеги з фракції "Батьківщина", який виступ з наступною пропозицією, от  я хочу, щоб зала її почула. Що буде створена зараз робоча група в комітеті, куди увійдуть представники  Ради церков, щоби до другого читання  були доопрацьовані ті норми законопроекту, які зараз були  продискутовані  в залі для того, щоб ми зараз підтримали цей законопроект  у першому читанні.

Як головуючій, мені здається, це пропозиція, яка прозвучала у виступі  представника  "Блоку Петра Порошенка", у виступі представника   "Батьківщини", у виступі  представника по суті  "Опозиційного блоку", і це по суті те,  про що говорила і  Радикальна партія, про те, що  потрібно до другого читання  долучити Раду церков для того, щоби разом в робочій групі доопрацювати  норми закону. Я правильно розумію залу?

Зараз я даю,  будь ласка, хвилину Луценко Ірині, яка працює в цій групі, і профільному міністерству, потім – хвилину підсумувати.

І прошу колег сходитися до сесійної зали для того, щоб ми могли голосувати.

Будь ласка, пані Ірина.

 

11:04:42

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги! Ми тільки що переговорили з лідером  Радикальної партії, фракції. Ми домовилися, що я ще раз підтверджу під стенограму,  що  з цього закону буде викинуто поняття "гендер" як таке,  зараз під стенограму, і поняття "сексуальної орієнтації" – під стенограму. Що ми створимо робочу  групу, і в другому читанні цей законопроект буде уже без цих понять. Ми вже зараз, під стенограму, це викидаємо.

Я вас  прошу, 25 листопада, 25 листопада весь світ відзначає 10 днів "Стоп насильству над жінками, дітьми, торгівлею людьми" і так далі. Давайте    покажемо, що Україна не просто відмічає і плаче над цією проблемою, а  Україна робить це державною  політикою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Уважно зараз послухайте виступ профільного міністерства. Мені здається, там буде зараз озвучено те, що об'єднає зал. Послухайте уважно, я прошу вас, виступ представника профільного міністерства.

Пані Наталя, прошу вас.

 

11:06:07

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановні колеги, я під стенограму хочу сказати про те, що ми вилучаємо поняття "гендер" з цього законопроекту і стверджую про те, що ніяких згадок про сексуальну орієнтацію в законопроекті немає. Я маю в себе законопроект, будь ласка, подивіться його. Ми врахуємо всі ваші зауваження, які ви сказали. І насправді законопроект – це документ, який спрямований на протидію насильству. Тут не стоїть жодного питання про жодну сексуальну орієнтацію, ми вилучаємо поняття "гендеру" з цього законопроекту.

Я хочу сказати вам, що, працюючи в місті Львові керівником Управління соціального захисту, ми залучали до роботи осіб монашого стану. У нас працювали керівниками бюджетних установ монах отець Олег, який є монахом з Згромадження Салезіян, у нас працював отець Роман Лагіш, який є редемптористом, у нас працювала сестра Анастасія, яка є монахинею. Ми співпрацюємо з Церквою систематично в наданні соціальних  послуг і в тому, що називаємо соціальний захист, а Церква –  служіння.

Тому в законі немає і не буде понять сексуальної орієнтації, а "гендер" ми вилучаємо. Я прошу вас підтримати. Насправді, ми підійшли до дуже важливого моменту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Зараз, шановні колеги, я бачу підняті руки. Я хочу ще раз зафіксувати, що прозвучало від профільного міністерства. Перше. Питання законопроекту про домашнє насильство стосується в першу чергу українських дітей, людей літнього віку всіх статей –  і чоловіків, і жінок. І, дійсно, українських жінок, але і чоловіків. Це питання, яке стосується всього українського суспільства.

Друге. Тільки-но представник профільного міністерства заявила, що зараз, під стенограму, з цього законопроекту вилучається поняття "гендеру". Я озвучу як головуюча, зараз вилучається поняття "гендеру" і сексуальної статі. Вилучається це поняття.

І в такому варіанті ми просимо зараз в першому читанні підтримати цей законопроект зі створенням робочої групи при профільному комітеті, куди увійдуть представники Ради церков для доопрацювання цього законопроекту до  другого читання. Мені здається, що ми  об'єднали зал для того, щоб ми зараз не йшли…

Голосуємо в першому читанні.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:08:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми можемо або продовжити обговорення, або голосувати.

Давайте, колеги, я поставлю… Дивіться… Я прошу уваги зараз в залі, колеги!  Я бачу, які є застереження, щойно представник міністра оголосила… Це можна оголосити якийсь пункт, там пункт третій вилучити. Просто саме згадування про гендер вилучається з усіх розділів. Я це оголошую, ставлячи на голосування. Так.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Це вилучення з "Прикінцевих положень" відповідного… Шановні колеги, поняття гендеру… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, дякую. І тому, коли ми поставимо пропозицію вилучити з законопроекту всі згадки про гендер, мені здається, це буде ця позиція, яка всіх об'єднає. Правильно я говорю? Друзі, мудро чи ні?

Добре, давайте по хвилині, раз так важливо, давайте по хвилині. Хвилина –  Ляшко, хвилина –  Мірошниченко, хвилина –  Унгурян. Будь ласка, але давайте пропозиції, як воно має бути сформульовано для голосування. Будь ласка.

 

11:10:11

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги і депутати, я не можу зрозуміти, який ми з вами закон розглядаємо? Про захист сім'ї чи про сексуальну орієнтацію? Що ви жінок ховаєте за сексом? Чим вам не подобається українська сім'я, я не можу зрозуміти. Чим вам не подобаються українські цінності?

Якщо ви хочете сюди дати нам інші цінності, заберіть їх собі. Це ваше право, з ким ви спите, що ви там робите, для чого ви суспільство в це втягуєте? Тому захист українських жінок –  священний обов'язок кожного чоловіка. Сексуальна орієнтація –  особиста справа кожного. Йдіть гуляйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко, одна  хвилина. Юрій Мірошниченко, одна хвилина.

 

11:11:00

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, "Опозиційний блок", який я зараз представляю, від якого мені дали зараз слово, звичайно, не допустить, щоб була якась дискримінація або насильство щодо жінок і дітей.

Але я ще раз наголошую про те, що було сказано і заступником міністра, і Першим заступником Голови  Верховної Ради,  з цього тексту в першому читанні зараз при голосуванні вилучаються всі згадки, що стосується гендеру і сексуальної орієнтації. Це пункт 3 статті 4, стаття 21 з позначкою 2 і всі інші згадки про гендер і сексуальну орієнтацію. Тоді можна голосувати. Механізм сам корисний і потрібний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги,  ще одну хвилину –  Унгурян, і голосуємо. Будь ласка.

 

11:11:59

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Я перш за все хочу подякувати  нашим колегам: Ірині Луценко, Світлані Войцеховській, Ірині Геращенко –  за, дійсно, дуже важливу тему, яку вони підняли. Це дійсно важливо. 

Але, по-друге, на жаль,  під цією темою нам намагалися звідкись дати таке визначення, як: "гендер" на відміну від "стать". Тобто є чоловіча і жіноча стать, а є ще таке поняття, яке нам намагаються в законодавство імплементувати, як "гендер". Це якісь ролі, якісь типи  поведінки, і кажуть, їх вже є  58 таких типів.

У сьогоднішньому законопроекті біля ста упоминаний, біля ста посилань на цей "гендер". І тому треба,  дійсно, або чистити зараз, або чистити до другого читання. Але тоді треба  вилучати, дійсно, все, бо його тут дійсно, дуже    багато. Його тут, дійсно, дуже багато.

Тому в цілому підтримуючи ідею боротьби  із насильством у сім'ї, абсолютно вірно, рівності прав та жінок, це підтримується Церквою, християнством і нашим залом, і здоровим глуздом. Але ми не маємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Дякую.

Ми вже  повторюємо теж саме  четвертий раз. Була чітко сформульована пропозиція, яка звучить так. Проголосувати за основу з вилученням усіх згадок про ґендер по всьому тілу закону. І таким... такі формулювання я поставлю на голосування. 

Будь ласка, я прошу приготуватися до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про запобігання та протидію домашньому насильству (номер 5994) за основу з виключенням по всьому тексту всіх згадок про ґендер і в такому формулюванні я ставлю на голосування за основу, лишень за основу. (Шум  в залі) І сексуальну орієнтацію, добре. З вилученням згадок цих двох термінів по всьому тілі закону. В такому формулюванні  за основу я ставлю на голосування. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:14:28

За-238

Рішення прийнято. Бажаю плідної роботи до другого читання.

Шановні колеги, ми переходимо до наступного проекту закону (4952), це є проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, 4952 – це продовження, вони стоять в одному блоці. І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

11:15:29

За-164

Я запрошу... Рішення прийнято.

Запрошую до доповіді народного депутата України Луценко Ірину Степанівну. Пані Ірина, будь ласка.

 

11:15:44

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується остання частина, яка передбачена Стамбульською конвенцією про запобігання та протидію домашнього насильства. Це, власне, відповідальність кривдника перед жертвою.

Цей законопроект є депутатський. Його підписали більше 50 депутатів Верховної Ради, всі керівники фракцій, віце-спікери. Всі провідні організації підтримують його і працювали над ним. Над ним працювала поліція, над ним працювала прокуратура, над цим законом працювали судді, які дуже багато разів судили цих кривдників і судили жінок, які після 20-го разу домашнього насильства вчиняли таке саме насильство уже над іншими членами сім'ї.

Тому надзвичайно важливою ця проблема сконцентрувалась зараз саме в цей період. Україна знаходиться в такому трикутнику проблем, які приводять до збурення домашнього насильства. Це, власне, класичне домашнє насильство, яке залишається за закритими дверима.

З фронту повертаються наші хлопці, наші герої. Багато з них мають посттравматичний синдром. Багато з них інвалідів, багато з них ображених на державу. І їхня війна продовжується вже, власне, в сім'ї: над жінкою і над дітьми. Ми маємо в країні зараз 1 мільйон 700 тисяч переселенців - тимчасово переміщених осіб, які у зв'язку з агресією на сході України втратили своє житло, втратили свою малу батьківщину, а тому, маючи такі проблеми, переносять їх в середину, в сім'ю. Цей трикутник сімейних проблем переростає, власне, в державну проблему внутрішньої безпеки і оборони.

У цьому законопроекті пропонується диференціювати відповідальність…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд.

 

ЛУЦЕНКО І.С. В цьому законопроекті пропонується диференціювати відповідальність кривдника, починаючи від заборонного припису: коли відбулося в сім'ї насильство, кривдника відділяють від жертви.

Наступне: ми відміняємо поняття штрафу за такі дії, тому що цей штраф лягає, власне, на сім'ю. Але  ми вводимо поняття "корекційної програми", де з кривдником будуть  працювати психологи, реабілітологи. Підберуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  хвилину. Завершуйте.   

 

ЛУЦЕНКО І.С. І, власне, виходячи від кількості проявив домашнього насильства, буде відбуватися і кримінальна відповідальність за це.

Вводиться поняття "спеціального прокурора", "спеціального слідчого", "спеціального судді", який буде навчений і буде вміти правильно  працювати з жертвами.

Я вас дуже прошу, крім  політики держави, ми маємо  сформувати в суспільстві не толерантне  відношення до таких дій. Цей закон про недопущення домашнього насильства, про нульову толерантність. Я  вас дуже прошу підтримати його.

Повторюю ще раз під стенограму. Там згадується поняття "сексуальна орієнтація", вони буде вилучена з цього закону  до другого читання. Це е зауваження, яке я сприймаю свідомо, яке я підтримую, говорячи це все перед залом, і прошу зал підтримати. Дякую за увагу.   

 

11:19:30

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пані Ірино, за вашу роботу.

Слово для співдоповіді надається голові Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем'якіну.

 

11:19:41

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановна головуюча! Шановні народні депутати! Комітетом з питань законодавчого  забезпечення правоохоронної діяльності  розглянуто проект Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (№ 4952).

Зазначений проект спрямований на імплементацію у чинне кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство України, положень цієї Конвенції.  Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок (жінок) і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, це Стамбульська конвенція, як уже й говорилось виступаючими.

Законопроектом також вводяться  обмежувальні заходи щодо особи, яка  вчинила  домашнє насильство, встановлюється відповідальність за домашнє насильство, незаконне проведення аборту або стерилізації, примушенню до шлюбу та інше.

Проаналізувавши законопроект, члени комітету  вчора зазначили, що його прийняття дозволить запровадити додаткові заходи, спрямовані на створення запобіжних, захисних та карально-кримінально-правових механізмів боротьби з різними формами насильства стосовно жінок і дітей. Хоча, незважаючи на те, що науково-експертне управління аж на шість сторінок написала 12 пунктів зауважень, і, дійсно, там є, над чим попрацювати до другого читання, тому що міняється повністю, переписується, вводиться нова редакція статті 152. (це зґвалтування), і є досить багато питань з цього приводу у юристів і фахівців. Але члени комітету, які складаються сьогодні суто із чоловіків, для підтримки українських жінок і дітей, звичайно же, підтримали цей законопроект і пропонують Верховній Раді розглянути його, і підтримати за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, я прошу зараз записатися для обговорення цього законопроекту: два – "за", два – "проти". Звичайно, всі фракції матимуть можливість виступити.

Я ще раз хочу звернути увагу всіх колег в цій залі. От, давайте ми будемо все-таки коректними до українських жінок. Питання домашнього насильства, ще раз наголошую, стосується дітей, літніх людей, всіх статей, двох статей: чоловіків і жінок. На жаль, в першу чергу. Це перша історія.

І друга. Щоб ми з вами під час обговорення законопроектів не викинули з колиски дитину. Питання гендеру означає англійською мовою тільки стать і рівність, і не тільки сексуальну рівність, як тут нам намагаються нав'язати. І це все-таки сесійна зала, а не молитовний зал. Давайте про це пам'ятати, будь ласка, під час обговорення законопроектів.

Будь ласка, пан Ванат від "Народного фронту". Обговорюємо законопроект, пропозиції.

 

11:22:40

ВАНАТ П.М.

Ванат, "Народний фронт". Прошу передати слово Павлу Унгуряну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пан Унгурян.

 

11:22:56

УНГУРЯН П.Я.

Шановна головуюча! Шановні колеги! Дійсно, ще один дуже важливий законопроект ми сьогодні розглядаємо. Я хочу подякувати колегам, які його розробляли, тут великий авторський колектив на чолі з нашою колегою Іриною Луценко.

А також це Марія Іонова, Світлана Войцеховська, Ірина Геращенко, багато інших колег підписалось.

Дійсно, ми маємо захистити жінок і взагалі сім'ю від виявів домашнього насильства. І це буде наш законодавчий крок до того, щоб унормувати, в якійсь мірі навіть зробити більш жорсткою санкцією те, що призводить до того, що члени сім'ї здійснюють насильство, ображають, б'ють одне одного. І дійсно, ми маємо це зробити.

Єдина позиція, з якою я погоджуюсь і з автором, який нам доповідав, що ми мали би використовувати ознаки, за якими визначається та чи інша норма щодо насильства. Використовувати ті ознаки, які є в українському законодавстві. Ми підтримуємо, щоб вчинення кримінального про порушення було злочином на ґрунті расової, національної чи релігійної ворожнечі або розбрату, або статевої належності. Це все є основними природними правами людини, які закріплені у Всесвітній декларації прав людини.

Але, коли мова йде про надбані права, які не захищені і вони є власне правами, які кожна держава або наділяє, або ні, то тут Україна є консервативною державою, державою з християнськими поглядами тощо. І тому в цілому, не допускаючи жодної дискримінації і насильства, я запрошую голосувати, але без дефініцій сексуальна орієнтація. Дуже вдячний за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колего.

Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" Олег Барна передає слово пані Ірині Сусловій, яка в Комітеті з закордонних справ якраз профільно займається цими питаннями.

 

11:25:18

СУСЛОВА І.М.

Шановні колеги! Ірина Суслова, голова підкомітету з питань ґендерної рівності та недискримінації. Цей законопроект безпосередньо пов'язаний з попереднім законопроектом. Тому фракція "Блоку Петра Порошенка" буде також його підтримувати. Ним передбачається внести зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Тим самим імплементувати у чинне  кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство України положення Стамбульської конвенції.

Слід зауважити, що 17 червня попереднього… минулого року були проведені парламентські слухання на тему: "Сімейна політика в Україні: цілі та завдання", на яких цілий блок питань було присвячено саме проблемам насильства в сім'ї. В результаті слухань були розроблені рекомендації, які відображені у зазначеному законопроекті.

Шановні колеги, я звертаюсь до вас від фракції "Блоку Петра Порошенка", хочу закликати вас підтримати даний законопроект для системної боротьби з таким ганебним явищем, як домашнє насильство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановна колега.

Будь ласка, Антон Яценко від "Партії Відродження".

 

11:26:24

ЯЦЕНКО А.В.

Уважаемые коллеги, принятие данного закона – это тест всех на цивилизацию, на европейский выбор. Потому что сегодня, к сожалению, мы все читаем, а мажоритарщики еще часто видят, когда избивают детей в семье, избивают женщин.

И давайте сейчас проголосуем всем залом этот закон, чтобы дать бой "шариковым", которые, в общем-то уже много лет в нашей стране, к сожалению, чувствуют себя очень фривольно. Прошу всех поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за вашу позицію, шановний колего.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку" Юрій Мірошниченко. І ще, ті фракції, які не записалися, дайте сигнал, хто бажає виступити.

 

11:27:08

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок".

Ну, насправді, три  законопроекти, які ми розглядаємо, вони складають єдину систему. Якщо в першому законопроекті було запроваджено всі механізми, то цей законопроект говорить, яким чином будуть застосовуватись санкції, покарання до тих, хто буде вчиняти домашнє насильство.

І саме тому народними депутатами було підготовлено цей закон. Він був схвалений вчора на засіданні нашого профільного комітету. Але знову ж таки звертаю увагу на позицію Всеукраїнської ради церков. І наша колега Ірина Луценко сказала, що вона рекомендує нам проголосувати в першому читанні з вилученням по тексту всіх згадок про сексуальну орієнтацію. Фактично це категорія, яка, як сказав правильно Павло Унгурян, не є частиною українського законодавства і запроваджувати її на переконання наших  громадян і Всеукраїнської ради церков, яка їх представляє  не є  доцільним, оскільки  стать цілком включає і окреслює всі необхідні ознаки щодо кваліфікації таких правопорушень, як  домашнє насильство.

Шановні колеги, я ще раз наголошую, під стенограму: голосування в першому  читанні з вилученням по тексту такої  ознаки, як сексуальна орієнтація. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, пане Юрію.

Шановні колеги, ще не виступали  "Батьківщина", Радикальна партія Ляшка. Є бажаючі з  приводу цього законопроекту? 

Будь ласка, пан Мосійчук, вам слово, одна хвилина.

 

11:28:53

МОСІЙЧУК І.В.

Фракція  Радикальної партії  готова підтримати цей законопроект в першому читанні  при тих умовах, які тільки що були озвучені, а саме  про те, що будуть вилучені всі положення про сексуальну орієнтацію.

Давайте, дійсно, припинимо вбивати в цьому залі українську духовність, українську традицію. Давайте орієнтуватися  не на чужинецькі цінності, а на власні  українські. Давайте  будемо плекати нашу духовність. Давайте будемо підходити до ратифікації і впровадження норм  іноземного законодавства, але при цьому жодним чином не шкодити   українській духовності, українським традиціям, українській  самобутності. Тому у випадку, якщо    зараз буде під протокол оголошено про вилучення питання сексуальної  орієнтації, в першому читані наша  фракція готова підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, від тієї групи, яка працювала  над законопроектом, просить слово доповідач пані Ірина Луценко. Ірина Степанівна Луценко, вам слово,  будь ласка.

І будемо підходити до голосування, я прошу колег  повертатися до сесійної зали. І прошу звернути   вашу увагу   на слова  Юрія Мірошниченка, який абсолютно правильно зазначив в даному випадку, що три законопроекти, які ми зараз обговорюємо, – це пакет. 

І вони дають можливість посилити відповідальність за насильство в родині. І зараз ми обговорюємо саме законопроект, в якому немає ніяких там уже дефініцій, які так хвилюють цю сесійну залу. В цьому законопроекті обговорюється саме питання посилення відповідальності за насильство в родині.

Пані Ірино, прошу вас.

 

11:30:58

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, я відчуваю, що зал готовий підтримати цей законопроект в першому читанні. Але я прошу включити відео і побачити, хто ще готовий підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, якраз депутати підходять до сесійної зали, я прошу увімкнути на одну хвилину відео. Депутати, будь ласка, повертайтеся до голосування.

(Трансляція відеозапису)

Дякую, шановні колеги. Зараз ми переходимо до голосування,  я думаю, що всі сильні підтримають позицію наших солдатів, сьогодні українська армія має найбільшу довіру. З вилученням норми про сексуальну орієнтацію.

Шановні колеги, ми чекаємо, зараз Голова Верховної Ради повертається до президії і починаємо голосування.

Пане Андрію, ми обговорили законопроект, ми ставимо його на голосування на підтримку в першому читанні з вилученням норми про сексуальну орієнтацію.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:33:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, готові голосувати?

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких Законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби з цими явищами (номер 4952) за основу з вилученням з усіх норм тіла законопроекту згадок про сексуальну орієнтацію. Приймається, правильно я сформулював?

Давайте відповідально проголосуємо, колеги. Отже, хто підтримує таке рішення за основу в такому формулюванні, яке я означив для стенограми, прошу голосувати, колеги, прошу підтримати.

 

11:34:04

За-244

Рішення прийняте. Бажаю плідної роботи до другого читання законопроекту.

І, наступний, останній з того блоку законопроект – це проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (номер 0119).

І я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка,  прошу голосувати, прошу підтримати.

 

11:34:58

За-181

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Федорович Наталію Володимирівну. Будь ласка.

 

11:35:11

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Дякую, сердечно. Включіть, будь ласка, звук.

(Трансляція відеозапису)

 

11:36:30

ФЕДОРОВИЧ Н.В.

Шановні народні депутати, ми просимо вас підтримати наше цивілізоване розуміння проблеми і підтримати  ратифікацію цього важливого  документу для нашої держави, до якого Україна приєдналася ще 2011 року. Будь ласка, підтримайте своїм голосування, своєю позицією наш вибір боротися з цією проблемою, комплексом заходів і системним підходом. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:36:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановна пані доповідач.

І ми зараз передаємо слово для співдоповіді голові підкомітету у закордонних справах, підкомітету Комітету у закордонних справах Ірині Луценко. Пані Ірино, будь ласка, до мікрофону.

Пані Луценко, будь ласка,  просимо вас  доповідати Стамбульську конвенцію, до ратифікації якої Україна йде вже майже шість років. 

 

11:37:31

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, цей закон передбачає лише два пункти. Те, що Україна, яка в 2011 році підписалася під тим, що буде визнавати цю конвенцію, що буде не просто говорити про боротьбу з домашнім насильством, а буде створювати дієвий механізм, який  дозволить захистити цих 165 тисяч жінок, які страждають щороку, цих 1,5 тисячі жінок, які вмирають від домашнього насильства щороку.

А ця тенденція збільшується, особливо в "сірій зону". Я закликаю "Опозиційний блок" підтримати цей законопроект, тому що він стосується, в першу чергу, вашої території, де відбуваються найбільші безчинства, де жінок і дітей ставлять живим щитом перед танками.

Прошу вас, зал, підтримайте і ратифікуйте цю державну політику захисту жінок і дітей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, звучали в залі голоси, що переходимо до голосування. Чи є все-таки потреба обговорити нам Стамбульську конвенцію? Голосуємо? Голосуємо. (Шум  в залі)

Є бажаючі все-таки обговорити, будь ласка, прошу записатися: два – "за", два – "проти". Я принагідно хочу подякувати агітаторам за Стамбульську конвенцію, нашим керівникам уряду і прокуратури, це дуже важливо, коли на державному рівні підтримують боротьбу з домашнім насильством, це дуже важливо. І ще раз наголошую, що це стосується дітей, чоловіків, літніх людей.

Будь ласка, Максим Бурбак від "Народного фронту". Пане Максиме, ми переконані, що ви теж це підтримаєте.

 

11:39:22

БУРБАК М.Ю.

Прошу передати слово моїй колезі Світлані Михайлівні Войцеховській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Світлана, яка дуже багато доклала роботи до ратифікації конвенції, будь ласка.

 

11:39:30

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Шановні колеги, дуже дякую за маленьку свою роботу, яку я робила та, в першу чергу, я хочу подякувати народному депутату Ірині Сусловій, яка... ой, Луценко... Вибачте, будь ласка –  з переляку. ...яка віддала багато сил і часу для того, щоб ми пройшли цей довгий шлях, понад 2 роки, щоби ратифікувати Стамбульську конвенцію. А також хочу відзначити Міністерство соціальної політики в особі пані Федорович, яка теж надзвичайно активно працювала над ратифікацією Стамбульської конвенції.

Ми як країна в 2011 році ще підписалися під найбільш повним міжнародним правовим  документом в галузі захисту жінок і дітей. І якщо ми ратифікуємо сьогодні цю конвенцію, то нам дасть можливість зрозуміти, що боротьба з насильством жінок і дітей є обов'язком держави, і дасть можливість урядовим організаціям та іншим створити мережу і відповідний захист для цих незахищених моментів.

Законопроектом встановлюється чіткий зв'язок між досягненням рівноправності між жінками та чоловіками та викорененням насильства над жінками.

Дуже всіх прошу проголосувати. Фракція "Народний фронт" підтримуватиме ратифікацію Стамбульської конвенції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо нашій шановній фракції "Народний фронт".

Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" Олена Матузко.

 

11:41:19

МАТУЗКО О.О.

Прошу передати слово Марії Іоновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Марії Іоновій мікрофон увімкніть.

 

11:41:24

ІОНОВА М.М.

Шановні колеги, я хотіла би сказати, що це комплекс законопроектів, і ратифікація – це вже завершуючий етап. І це була надзвичайно важка, системна робота, яку проводили як уряд, народні депутати, неурядові організації, а також міжнародні організації. І це стосується, дійсно, і жінок, і дітей, і чоловіків. І, дійсно, після даної ратифікації, щоб імплементувати конвенцію, ще буде нам багато, дуже багато, надзвичайно багато роботи, особливо в регіонах.

Тому я закликаю зал завершити даний етап, ратифікувати основний закон і почати працювати. Дякую. Змінити статистику ганебну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо за позицію "Блоку Петра Порошенка".

І зараз позицію "Опозиційного блоку" представить пан Папієв. Будь ласка, він хоче з трибуни представляти позицію своєї фракції.

 

11:42:20

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні колеги! Ви знаєте, достатньо складна ця Стамбульська конвенція. Я хочу нагадати вам, що не всі країни ще Європейського Союзу зараз провели ратифікацію конвенції. Наприклад, коли в Польщі в розгляді була конвенція, то заявила проти неї і Католицька Церква, і дуже широка дискусія суспільна йшла в Польщі.

Наприклад, для того щоб ви розуміли, що ми зараз узаконюємо,  я вам наведу тільки  одну цитату з статті 3 цієї Конвенції. Яка  говорить про те, що гендер означає соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, яке певне суспільство вважає  належними для жінок та чоловіків. Тобто після ратифікації цієї Конвенції головними є… вже будуть не фізіологічні ознаки чоловіка  чи  жінки, а вже головними  стануть соціальні ознаки: чи ідентифікує ця людина себе як чоловіка, чи ідентифікує вона як жінка. І апріорі, якщо  перед вами стоїть фізіологічний чоловік, ви не  можете до нього звернутися, поки він не ідентифікує себе  по гендеру до кого він належить. Тобто, шановні, це достатньо  така  дискусійна позиція, і я думаю, що нам передчасно, не провівши широке обговорення у тому числі і в громадських організаціях,  в релігійних конфесіях, нам передбачено зараз отак  поспіхом провести ратифікацію цієї Конвенції. Давайте ще раз подумаємо, поговоримо, щоб у нас була суспільна злагода в цьому питанні, бо воно достатньо складне. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз… Шановні колеги, є ще бажаючі виступити від фракцій і груп?

Пане Папієв, я хочу поінформувати вас, що Польща ратифікувала цю Конвенцію. Вона ратифікувала зі своїми застереженнями. Ми чуємо сьогодні під час обговорення  в сесійній залі  законопроектів, які йдуть в пакеті,  що в цій сесійній залі так само є свої там як би зауваження, і вони у нас прозвучали, і вони проголосовані. І тому я хочу звернутися на правах головуючої до "Опозиційного блоку"  з проханням, щоби ви підтримали вашими  голосами цю Конвенцію, тому що вона є важливою, в пакеті. Без ратифікації цієї Конвенції закони, законопроекти, які ми проголосували в першому читанні, вони не працюють. І робота сесійної зали, комітетів, профільних міністерств вона по суті буде нічого не варта, якщо ми не ратифікуємо зараз цю надзвичайно важливу  конвенцію.

Зараз у нас є ще бажаючі виступити: від Радикальної партії, від групи "Відродження", підсумовує потім представник пані, комітету, групи робочої пані Луценко. А ви в цей час порадьтесь, будь ласка, в вашій фракції. Порадьтесь, будь ласка, тому що це неправильно, якщо ми зараз не підтримаємо третій законопроект такого важливого блоку питань.

Будь ласка, пан Яценко. Потім –  пан Мосійчук. Начебто всі бажаючі виступили.

 

11:45:49

ЯЦЕНКО А.В.

Уважаемые коллеги, давайте будем последовательными, мы уже приняли два закона, оттуда убрали все, что связано со словом "гендер". И поэтому ничего страшного, если мы эту конвенцию сейчас ратифицируем.

И, более того, тут была ссылка уважаемого коллеги Папиева, я его очень уважаю. Но! Ссылка на Католическую церковь… Но разве не Католическая церковь в свое время делала инквизицию, крестовые походы и все остальное. Давайте мы будем цивилизованными людьми в ХХІ веке и поддержим данную ратификацию. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, ще бажаючий від "Батьківщини". Значить, спочатку пан Мосійчук від Радикальної партії, хвилина. Потім "Батьківщина", Крулько, хвилина.   Будь ласка.

 

11:46:36

МОСІЙЧУК І.В.

Шановні колеги! Надзвичайно важливий момент і надзвичайно важливе розуміння, дійсно, підтримати ратифікацію конвенції Ради Європи цю, яка про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

Але, на жаль, в цій конвенції містяться норми, які є неприйнятними для українського суспільства, для української духовності. Тому фракція Радикальної партії пропонує зараз відкласти розгляд цієї ратифікації, підготувати відповідні застереження, так, як ми робили при ратифікації інших міжнародних угод. І ті положення, які є неприйнятними для українського суспільства і української духовності, внести до застережень відповідних. Інакше ми не голосуємо за цю ратифікацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ну, домашнє насильство теж є неприйнятним для української духовності, української родини. Погодьтесь з цим, будь ласка. Погодьтесь,  що домашнє насильство є неприйнятною для нашої традиції, культури і духовності.

Будь ласка, Іван Крулько, хвилина. І потім репліка, 30 секунд, пана Папієва. Будь ласка.

 

11:48:00

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги! Ну, ми по попередніх двох законопроектах знайшли в цьому залі консенсус, вилучивши із законопроектів ті категорії, які на сьогоднішній день не сприймає українське суспільство і не сприймає українська національна традиція.

Тому мені здається, що для того, щоб ми могли ратифікувати цю конвенцію, а її ратифікувати треба, я підтримую те, що ця конвенція за духом є правильною. Але, в той же час, окремі категорії, які містяться в цій конвенції, є такими, які якраз вводять вже через формат конвенції ті самі поняття і роблять їх частиною національного законодавства України.

Тому я хотів би тут вам нагадати, як діяв парламент, коли нам підсовували зокрема Угоду про входження України до СНД. Тоді український парламент поступив дуже мудро, ратифікувавши цю угоду, але, можна завершити, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

11:49:20

КРУЛЬКО І.І.

Парламент ратифікував Угоду про СНД, але з такими застереженнями, які по суті дозволили Україні уникнути членства в цій організації повноправного. Саме тому я ще раз звертаюсь. Давайте ми тут будемо діяти відповідно до наших національних інтересів і української національної традиції. Випишемо правильно застереження до цієї конвенції. Не з голосу, а їх треба виписати саме в тіло закону про ратифікацію. І після цього, об'єднавши весь зал, ратифікуємо цю дуже потрібну конвенцію, яка і буде якраз спрямована на те, щоб протидіяти насильству в сім'ї.

І ще раз хотів би звернутися до всього залу. Оскільки ми вчора…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 30 секунд завершити. Будь ласка, пропозицію, позицію фракції, Іване. 15 секунд.

 

11:50:04

КРУЛЬКО І.І.

Позиція фракції "Батьківщина" полягає в тому, що ми вважаємо, що конвенцію треба ратифікувати із застереженнями. Тому ми пропонуємо, щоб ми дали можливість виписати ці застереження в законі про ратифікацію, і разом з ними ратифікували цю конвенцію. Будь ласка, прислухайтеся до цієї пропозиції і давайте зробимо так як це вимагає закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд пану Папієву.

 

11:50:31

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановна пані Ірино, я вдячний вам, що ви підтвердили правдивість моїх слів, що Польща – член Європейського Союзу провела дуже широку дискусію і після цього ратифікація конвенції цієї відбулася із застереженнями.

Зараз ви кажете, що ми от приймемо, так, а от після цього закону будемо робити якісь інші. Хочу нагадати вам норму Конституції України, що міжнародні конвенції, вони мають статус вище ніж національне законодавство.

Тому, шановні колеги, наша фракція підтримує Закон про протидію насильству.  Але за цю конвенцію без застережень ми голосувати не будемо. Дякую. Ми голосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще… Шановні колеги, зараз тут йде дискусія палка. Ще є бажаючі виступити від фракцій. Це порушення Регламенту насправді.

БПП, Ігор Соловей. Йому дається 30 секунд. І ми переходимо до голосування.

 

11:51:40

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ, Гуцульщина і Покуття.

Шановні колеги, я вважаю, що Україна завжди була колискою християнських цінностей. І це завжди було тим, що відрізняло нашу державу. І ми повинні робити все, щоб зберігати цей унікальний український шлях.

Я погоджуюсь, що ми з багатьма європейськими цінностями повинні погоджуватись. Але абсолютно не з тими, які руйнують основи християнства, в тому числі в нашій державі.

І тому, я вважаю, що ті норми, які прописані сьогодні в Стамбульській конвенції, вони абсолютно руйнують українську ідентичність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, значить, ми обговорюємо зараз ратифікацію конвенції, яка стосується Ради Європи. 

Голова нашої парламентської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв просить слово. Одна хвилина, будь ласка.

 

11:52:57

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги! Я в 30 секунд вкладуся. Я хочу сказати, що  ми зараз сперечаємося про релігійні мотиви чи про права людини? Почитайте цю конвенцію уважно, це стосується  лише прав людини.  І Україна, коли вступала в Раду Європи,  брала на себе зобов'язання поступово ратифікувати всі конвенції Ради Європи.

Тому в даному разі,  якщо ми зараз   це не зробимо і якщо ми будемо зараз знову про "скрєпи" говорити, то привіт від Путіна ми отримаємо прямо тут, в залі, і він буде просто радіти від нашої позиції. Дякую.

Я пропоную це проголосувати, підтримати і ратифікувати, показати, що  Україна є  європейська  держава  і виконує свої  зобов'язання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, от просто підсумовуючи все, що прозвучало  в залі. Мені здається, коли ми обговорюємо такі важливі теми, я зараз не як головуючий, я можу на трибуну вийти і просто взяти слово як народний депутат  України, але дозволю собі з місця це говорити.

Ми не маємо з вами права просто як освічені люди ХХІ сторіччя  і політики  змішувати  дві сфери.  Перша – це міжнародна   термінологія. І я ще раз хочу наголосити, що поняття гендеру не має нічого спільного з тим, про що тут зараз намагаються  нам розповісти. Це просто означає стать  і рівність, і мова йде про рівність в усіх сферах.  Гендерна рівність –  це в тому числі і право присутніми тут бути чоловікам і жінкам і на рівних представляти тут українську політику. Це перше.

Друге. Ця конвенція, вона не має нічого спільного з тими, дійсно, застереженнями, що стосуються порушень традиційних  українських там традицій родини і  таке інше.  Ми говоримо зараз  про боротьбу з домашнім насильством і про цю нашу роботу. І ми з вами маємо тут захищати прав людини як цивілізована  європейська держава.

Ірина Луценко  просила  слово. Я бачу всі підняти руки, ну,  будь ласка, я прошу, щоб пані Ірина підсумувала і потім так само профільне міністерство підсумувало хвилиночку.  І, Олег, ми бачимо.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірині Луценко  було надано слово. Від  трибуни, так?  А, передає Крулькові.

Будь ласка, Іван Крулько.

 

11:55:20

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я б хотів, щоб ми дійсно в цьому залі дали дуже правильні меседжі. Перший меседж, фракція "Батьківщина" підтримує ратифікацію цієї конвенції і бореться з будь-якими проявами насильства в сім'ї. Але, у той же час, давайте подивимося на досвід країн, які ратифікували цю конвенцію. Так от досвід цих країн показує, що ті всі речі, які є небезпечними, потрібно для національної ідентичності, для нашої культури, для наших традицій потрібно чітко прописати в Законі про ратифікацію, тут з голосу вносити нічого не можна. Тому пропозиція в мене дуже чітка, нехай комітет тиждень попрацює над цими питаннями, ми випишемо чітко в законі застереження до конвенції і після цього зал у повній мірі цю конвенцію ратифікує.

А в той же час я хотів би звернути увагу ще на одну річ. Знаєте, що нам пропонує уряд, яке застереження зробити до цієї конвенції, це дуже важливо послухати.  Про те, що для України не буде застосовуватися пункт 2 статті 30 конвенції, якими…

 

11:57:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Якими передбачається виплата належної державної компенсації тим, хто постраждав від тілесних ушкоджень або порушення здоров'я настільки, наскільки шкода не покривається з інших джерел. Це те застереження, яке нам треба робити? От якраз я проти того, щоб ми робили застереження про те, що ми не будемо виплачувати компенсацію, якщо люди постраждали від насильства. Ось тут якраз держава мусить платити компенсацію. Тому давайте ще раз в комітет, це застереження викидаємо, а включаємо ті застереження, які дійсно треба для нашої національної ідентичності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз ще будуть два виступи і після того переходимо до прийняття рішення. Хвилина, Олег Ляшко і заключне Ірина Луценко, потім переходимо до прийняття рішення. Тому я прошу всіх заходити в зал, через дві хвилини відбудеться голосування. Будь ласка, Олег Ляшко, одна хвилина.

 

11:57:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Навряд чи хтось може запідозрити членів Радикальної партії у тому, що ми підтримуємо сексуальне в сім'ї. Ми категорично проти знущань сімейних, проти приниження сім'ї, і ми за те, щоб держава захищала сім'ю. Наголос: держава захищала українську традиційну сім'ю. Коли ви говорите про ратифікацію конвенції, подивіться сусідню Польщу, вони ратифікували цю Конвенцію із застереженнями, які прийнятні для польського суспільства.

Ми пропонуємо зробити те саме. Ратифікувати цю Конвенцію із застереженнями, які прийнятні виключно для українського суспільства, для підтримання моральних українських цінностей і української сім'ї, і Української Церкви.

Нам тут один з головуючих дорікнула, що це вам не храм і не молитва. Храм у кожного має бути в душі. Не обов'язково ходити в храм, щоб вірити в Господа Бога і розділяти традиційні українські сімейні цінності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Ірина Луценко, одна хвилина. І прошу всіх займати робочі місця.

 

11:58:34

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, почувши  думку залу і розуміючи те, що зал готовий підтримати, але з тими застереженнями, які вже прозвучали в залі, пропоную повернути цей законопроект в Комітет закордонних справ для того, щоб можна напрацювати застереження, так, як це зробили інші країни, які ратифікували їх. У нас є свої застереження, але я бачу зал готовий підтримати їх, нам треба знайти консолідовану позицію.

Тому прошу підтримати мою пропозицію. І дякую всім за спільну роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, чи немає застережень, щоб я відразу запропонував пропозицію, яку озвучили автори і яку підтримує комітет шляхом киванням головою?  Ганна, підтримуєте? Підтримує комітет.

Колеги, я відразу поставлю її на голосування. Я прошу всіх сконсолідуватись, щоб ми не дали поганого знаку нашим партнерам. Я відразу поставлю на голосування в комітет на доопрацювання, колеги, так? Приймається?

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби з цими явищами (номер 0119) повернути в комітет на доопрацювання. Зрозуміла позиція? Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:00:27

За-249

Рішення прийнято.

Це було рішення компромісне, але, думаю, правильне рішення, яке демонструє готовність до прийняття рішень після консультацій.

Шановні колеги, зараз згідно Регламенту у нас перерва на 30 хвилин. О 12.30 я прошу бути в залі для  розгляду наступного законопроекту. Це важливий  законопроект, ініціатором якого є пан Чубаров, про підтримку наших телеканалів українських, які працювали в Криму. І я дуже прошу  всіх о 12.30 бути в сесійному залі для продовження нашої роботи. Дякую вам.  

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час  для  перерви вичерпаний. Прошу заходити в зал приготуватися до продовження нашої роботи.

Шановні колеги, наступним в порядку денному стоїть питання  проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополь). Це питання, на якому наполягали і Чубаров, і кримські татари, і я сподіваюсь, що весь зал його підтримає.

Я прошу зайти в зал. Перша буде моя пропозиція – це розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Після  цього питання ми переходимо до блоку інфраструктури, питань транспорту та дорожнього будівництва. Колеги, я просто пояснюю логіку. Якщо ми зараз не знайдемо навіть голосів на скорочену процедуру, ми підемо по повній, і відповідно питання транспорту перенесеться на годину орієнтовно. Я бачу, всі члени транспортного комітету активно в залі працюють, щоб ми  змогли проголосувати за скорочену процедуру, так.

Добре. Колеги, я не буду чекати по 10-15 хвилин, я поставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Якщо не буде підтримано, ми перейдемо до повної процедури розгляду.

Євгеній Валерійович Капінус є на місці? Так, є. То ми зможемо перейти до розгляду. Ще ні, ще ні, ще не кличу вас.

І, колеги, я ставлю на голосування пропозицію розгляду проекту Закону 5333 за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу підтримати.

 

12:39:53

За-87

Прошу… (Шум у залі)

Правильно зазначають мені: це бюджетне питання, воно потребує детального обговорення. Це не проміжне питання. Я ще раз поставлю. І якщо не буде голосів, перейдемо до повного розгляду.

Отже, колеги, я ставлю ще раз на голосування пропозицію за скороченою процедурою. І якщо не буде голосів, ми переходимо до повної процедури розгляду проекту Закону 5333.

Отже, колеги, я ставлю на голосування ще раз, востаннє, пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:41:24

За-105

Рішення не прийняте.

По фракціях просите? Будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 48, "Народний фронт" – 45, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 0, "Батьківщина" – 0, Радикальна партія Ляшка – 1, "Партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 3.

Шановні колеги, я ж не стверджую, що нема в залі. Ні, в залі є, так. Я тільки за тим, хто проголосував "за".

Колеги, все спокійно, все нормально. Ми переходимо до розгляду за повним читанням, і я запрошую до доповіді  заступника міністра фінансів Капінуса Євгенія Валерійовича. 

Будь ласка, у вас 10 хвилин на доповідь.

 

12:42:20

КАПІНУС Є.В.

Шановні народні депутати! Шановний  Андрій Володимировичу! Хочу до вашої уваги запропонувати законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополя).

Основою гуманітарної, соціальної та економічної політики держави України є захист і  повноцінна реалізація  національних, культурних, соціальних,   політичних  прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин. У зв'язку з цим питання інформаційного забезпечення  кримських татар, які проживають сьогодні на території Автономної Республіки Крим стає надзвичайно актуальним.

В зв'язку з цим пропонуємо  розглянути можливість  підтримки  окремих телерадіокомпаній, які на сьогодні здійснюють  транслювання на території Автономної Республіки Крим. Провідну роль у цій сфері відіграють недержавні телекомпанії, які функціонували на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь  і об'єктивно  надають інформацію людям, які проживають на цій території.

Бюджетним кодексом України на сьогодні встановлено, що з Державного бюджету України  здійснюються видатки  тільки на програми підтримки національних державних телекомпаній, суспільного телебачення і радіомовлення, преси та інші. В зв'язку з цим в законопроекті, який представлений на ваш розгляд, міститься норма щодо  можливості державної підтримки телерадіокомпаній, які функціонували  на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя передбачається, як виняток, надати право Кабінету Міністрів  України визначати в 2016 році напрямки  використання бюджетних коштів  на зазначену мету. Зазначене фінансування буде здійснюватися в рамках коштів, передбачених в Державному бюджеті на 2016 рік.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Будь ласка,  три хвилини, питання до доповідача. Прошу провести запис.

Кривенко, будь ласка.

 

12:44:42

КРИВЕНКО В.М.

Кривенко Віктор, "Народний рух України".

Вчора ми це питання розглядали на комітеті, його було підтримано одноголосно. І хочу нагади, що в Криму діяла дуже потужна організація крайова "Народного руху України", яка в першу чергу базувалася на співпраці з кримськотатарським населенням. Ми мали фракцію всі ці роки в Верховній Раді, яка єдина, хто не підтримала голосування по захопленню Криму в лютому 14-го року. Канал "АТР" завжди співпрацював і допомагав, і чесно висвітлював правильні процеси в Криму, які тривали.

Тому прошу колег закликати всіх своїх колег, щоб вони повернулися до зали і щоб ми підтримали цей архіважливий законопроект, який дає правильний сигнал, в тому числі тим людям, які зараз борються за Україну, знаходячись на окупованій території. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Народного фронту" Логвинський. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:45:44

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Шановні друзі! Шановні колеги! Ми повинні розуміти, це питання не підтримки радіокомпанії, це питання озброїти наших громадян під час війни, а війна відбувається не тільки на сході, не тільки шляхом збройних конфліктів, а саме через пропаганду, яка є найстрашнішою зброєю. Тому ми повинні підтримувати, озброїти наших громадян, наші телекомпанії, для того щоб захистити інтереси нашої країни, захистити тих людей, які борються зараз в Криму з окупантом і надати підтримку.

Тому, я вважаю, що ми повинні відноситися до цього законопроекту так само як озброєння наших військ. Прошу всіх проголосувати. Прошу підтримати. Крим – це Україна! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пан Євген, ви… Це питання чи виступ? Це очевидно більше виступ, так?

 

КАПІНУС Є.В. Якщо можна два слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Будь ласка, пане Євген, звичайно ж.

 

12:46:47

КАПІНУС Є.В.

Шановні народні депутати! Я хотів би наголосити, що на сьогодні надзвичайно важливим є донесення інформації до громадян, які знаходяться на території окупованої, на окупованій території. Тому підтримка таких телеканалів, підтримка, надання достовірної інформації є надзвичайно важливим. Тому прошу проголосувати за цей законопроект і дати можливість отримувати людям достовірну інформацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І останнє запитання, Одарченко від "Батьківщини", Юрій Віталійович, будь ласка.

 

12:47:16

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, "Батьківщина", Херсонщина.

Ви знаєте, декілька років уже Крим окупований і я сподіваюсь, що прийняття цього законопроекту допоможе сформувати додатково такий потужний інформаційний сигнал, який буде доходити до місцевого населення.

На жаль, на сьогоднішній день практично там нічого не зроблено. І громадяни, які проживають в тому числі на прикордонних територіях, вони в основному отримують сигнал, який іде з Російської Федерації. Скажіть, будь ласка, чи не важливо ще, більш важливо абсолютно системно там настроїти роботу з точки зору адміністрації?

От, зараз в Генічеську відбулась ситуація, коли Росія продавила свій інформаційний сигнал, про те, що начебто вони будуть давати в Крим з Російської Федерації. А в основі цього сигналу лежить абсолютно чітка бездіяльність місцевої влади, яка за декілька років нічого не зробила, щоб цей газ був. Чи не важливіше просто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

12:48:30

КАПІНУС Є.В.

Вельмишановні народні депутати! Ми якраз і просимо підтримати цей законопроект для того, щоб налагодити роботу, підтримати ті канали, які проводять сьогодні інформування людей на цій території. І допомогти їм надавати цю інформацію в повному, у повній відповідності до тих потреб, які сьогодні має Україна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я вам хочу повідомити, що це розгляд за повною процедурою. У нас будуть виступи від фракцій, від депутатів. Будуть запитання. І я впевнений, кожен, хто має бажання виступити, виступить. Зараз на запитання відводиться 3 хвилини, вони є вичерпані. І тому я дякую Євгенію Валерійовичу за доповідь. Прошу все сідати.

І я запрошую до співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань бюджету Іщейкіна Костянтина Євгеновича. Будь ласка, пане Костянтин.

 

12:49:27

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги і запрошені! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 16 листопада розглянув урядовий законопроект за номером 5333.

Законопроектом пропонується врегулювання питання надання у 2016 році фінансової підтримки телерадіокомпаніям, які функціонували на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Для цього у "Прикінцевих положеннях" Бюджетного кодексу пропонується надати відповідні повноваження уряду, як виняток, із положень статті 87 кодексу.

За інформацією Міністерства фінансів прийняття законопроекту не вимагатиме виділення додатково бюджетних коштів.

ГНЕУ Апарату Верховної Ради висловило окремі зауваження та пропозиції, зокрема, зазначило про відсутність фінансово-економічного обґрунтування.

При цьому, враховуючи вимоги чинного законодавства, та з огляду на мету підготовки законопроекту, а також особливості діяльності телерадіокомпаній, які функціонували на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Комітет з питань бюджету пропонує уточнити пункт 1 законопроекту, вказавши про надання цими телерадіокомпаніями саме інформаційних послуг.

З огляду на вище зазначене, за наслідками розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді проект закону за номером 5333 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій щодо уточнення викладу пункту 1 законопроекту, про що зазначено у листі висновку комітету до даного законопроекту.

Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Залишайтесь на трибуні, 3 хвилини питання-відповіді. Пане Костянтин, на трибуну. 3 хвилини.

Будь ласка, прошу провести запис на запитання до доповідача.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Тільки побажання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бригинець Олександр Михайлович, будь ласка.

 

12:51:39

БРИГИНЕЦЬ О.М.

Шановні колеги, 2014 рік привів до катастрофи не лише всю країну, а й велику кількість телеканалів Донбасу, Луганської області і Криму. І якщо за цей період телеканали, які працювали в Донецьку, в Луганську, вони за допомогою місцевих органів влади, за допомогою все-таки якоїсь реклами вели свою господарську діяльність і продовжують її вести, і утримались, то телеканали Криму,    на жаль, не можуть вести такої діяльності без допомоги держави.

Тому вкрай важливо сьогодні прийняти цей закон для того, щоби дати можливість кримським каналам доносити  інформацію до жителів Криму і не тільки жителів Криму, а й тих жителів, які цікавляться Кримом, ті, які переїхали з Криму на інші території, і завдяки нашому сприянню  і нашому голосуванню вони отримають доступ  до важливої для них інформації.

Так що  фракція буде голосувати  "за".  І закликаю вас всіх підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це фактично не запитання, а виступ.

Переходимо до наступного. Кодола Олександр Михайлович, будь ласка.

 

12:52:54

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола. Я прошу передати слово колезі Миколі Княжицькому.

 

12:53:03

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.  Фракція  "Народного фронту"  очевидно буде підтримувати цей законопроект, як і всі ініціативи, які   стосуються відновлення  історичної справедливості по відношенню до кримськотатарського  народу, відновлення повної територіальної цілісності України і забезпечення всіх прав кримськотатарському народу. За права кримських татар ми, українці, повинні боротися за свої права, тому що немає жодної іншої країни,  яка би підтримала цей багатостраждальний народ, який протягом своєї довгої історії стільки настраждався від окупанта.

Коли говорити  засоби масової інформації,   про мову передач,  то в усіх законах, які проходять зараз через наш комітет, чи то Закон про підтримку кінематографу, чи то будь-які інші закони, роль кримськотатарської мови особливо підкреслюється і виділяється як роль корінної мови для  України. Тому, очевидно, ми маємо  підтримати Закон про підтримку кримськотатарських  медіа. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я розумію, це теж виступ.

І лишається одна хвилина, Яценко Антон  Володимирович.

 

12:54:06

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги! От мене що дивує в цьому законі,  що, дійсно, замість того, щоб кошти   використовувалися чи на потреби армії, да, прямі, чи на медицину, чи на лікування хворих дітей, ми фактично хочемо спрямувати гроші на субсидування якихось комерційних структур сьогодні. І в принципі, я розумію, що можливо це і треба, але при прочих равних все ж таки треба, мабуть, кинути ці кошти на щось інше.

Тому, я впевнений, що ми не будемо підтримувати, і дуже здивований, що Міністерство фінансів такі вносить речі. Дуже хотілося би дізнатися, яку суму планується на це виділити? Для виборців, щоб зараз почули. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте, пане Костянтин.

 

12:54:55

ІЩЕЙКІН К.Є.

Ще раз хотілося б уточнити, що це потребує додаткового фінансування. І сума, про яку йде мова, до 30 мільйонів гривень. Тим більше, що вона вже виділена, просто ми б уточнили її спрямування.

Колеги, ще раз прошу всіх підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Час для запитань вичерпаний. Дякую вам, Костянтин Євгенович.

Зараз я проводжу запис на виступи від фракцій. Отже, прошу провести запис на виступи від фракцій, будь ласка.

Від фракції "Народний фронт" до слова запрошується Сюмар Вікторія Петрівна. Я перепрошую, я надав слово Сюмар Вікторії Петрівні. Будь ласка, Сюмар Вікторія Петрівна. "Батьківщина" записана, але через три виступи записана.

Сюмар Вікторія Петрівна виступає першою, будь ласка.

 

12:56:25

СЮМАР В.П.

Я прошу вибачення, якщо там записана я як голова комітету, дозвольте я все-таки скажу з приводу цього законопроекту.

Ви знаєте, я дуже здивована була попереднім виступаючим, не буду нагадувати прізвище, який каже, а от чому ми ці гроші туди спрямовуємо.

А я вам розкажу, чому. Знаєте, чому? Ви зараз всі бідкаєтеся, що ми Крим втратили і зараз шукаєте винуватих, хто його втратив. А я вам розкажу, що 20 років ви все робили для того, щоб там не було ні кримськотатарських, ні українських телеканалів, і щоб там було тільки російське уявлення про те, якою є дійсність. І саме тому ми Крим втратили. Тому що там повірили про Правий сектор, який прийде туди різати все російськомовне населення. А про кримських татар, які завжди були українцями в Криму, українцями, реальними українцями в Криму і представниками України в Криму, Україна реально не дбала. Ми сьогодні маємо віддати шану цьому народу, який сьогодні лишається там, на окупованій території Криму.

І сьогодні "АТР" це є телекомпанія, яка мовить в Києві, в якої борги, якій не продовжують ліцензію, не хочуть цю ліцензію давати безкоштовно. Вдумайтеся. Її дивляться ті представники кримськотатарського народу по супутнику, по Інтернету, вони дивляться її, повірте, я це точно знаю. Ви часом ходите туди і всі розказуєте про те, що ми хочемо Крим повернути. Я ще там не бачила жодного українського політика, який чесно зізнався на канал "АТР", що Україна не хоче Крим повертати. Всі кажуть, ми будемо повертати Крим, ніхто правда не каже як.

Але цей канал сьогодні розмірковує, чи не перебратися йому в Литву, бо їм литовці гроші готові дати, щоб вони там проводили політику для кримськотатарського народу, який сьогодні потерпає від окупації, а Україна таких коштів дати не готова. Як не соромно сьогодні недооцінювати ці речі і говорити про те, що ці кошти на щось інше треба спрямовувати!

Цей законопроект однозначно треба підтримувати, підтримувати кримських татар і забезпечувати там інформаційну присутність України в Криму.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

12:58:54

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пані Вікторія.

Будь ласка,  від фракції "Батьківщина" народний депутат Одарченко. Прошу вас, шановний колега.

 

12:58:56

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, безумовно, фінансування таких телеканалів треба підтримувати. Але мене трошки дивує методика вирішення цього питання. Ми, депутати Верховної Ради, і  виключно  обов'язки наші розподіляти бюджети… і вирішувати, куди ці кошти направляються. Але на сьогоднішній день чомусь пропонується  вирішити це питання не шляхом змін до  бюджету, а зараз саме такий час, коли можна було приймати  таке рішення, в тому числі і на слідуючий рік, а шляхом передачі повноважень Кабінету Міністрів, який в ручному режимі мусить вирішувати ці питання. Як на мене,  це  недопрацювання  бюджетного комітету, тому що питання фінансування таких каналів треба було б вирішувати, але шляхом виділення коштів цільовими напряму для їхніх потреб, а не робити так, щоб вони потім випрошували гроші у Кабінету Міністрів. Це неправильно, треба було б робити шляхом прийняття змін до бюджету.  

Друге питання, яке треба піднімати. Безумовно, інформація для людей об'єктивна, які  проживають на території Криму,  Кримського півострову і на території Херсонської області, поряд з кордоном, дуже важливо.  Але  найбільш важлива чітка ефективна робота місцевого керівництва, яка б  створювала умови для  того, щоб люди, які там живуть, розуміли, відчували, що влада сьогодні опікується за них.

Дивіться, що відбулося недавно в Генічеську. Генічеськ – це район Херсонської області, який знаходиться поряд з Херсоном і який  немає достатньої кількості газу для того, щоб населення було забезпечено опаленням у  зимовий період. Недивлячись на те, що  ця проблема вона вже піднімалась два року тому, за цей період нічого не  робиться, створені умови для  провокацій, які сьогодні робить Російська Федерація, заявляючи про те, що вони, наче милостиню, дають Україні, газ. Що в основі лежить? Абсолютна бездіяльність, нефаховість, непрофесійність всіх гілок влади.

Коли Херсонська облрада, депутати Верховної Ради, які представляють Херсонщину, звернулись до представників уряду, до Міненерго – Насалика, до Зубка – віце-прем'єра регіонального розвитку, до " Нафтогазу",  ніхто з них не знає, хто мусить  опікуватися питанням постачання газу в Генічеськ. Ніхто навіть не збирається піднімати цієї теми. Ми хочемо людям тільки словами казати, що все добре. Перш за все, я звертаюсь до представників провладної більшості, змусьте своїх міністрів вирішувати ці проблеми на місцях і не тільки через канали, а справами доводити, що українська влада опікується тими, хто знаходиться поряд...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, будь ласка.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. І я наполягаю на тому, щоб Прем'єр-міністр України Гройсман негайно все-таки визначився, хто ж буде вирішувати в Кабінеті Міністрів питання газопостачання і було зроблено все, щоби провокації Російської Федерації були унеможливлені, а населення Генічеського району Херсонської області розуміло, що держава опікується їхніми інтересами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, від фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов  передає слово Рефату Чубарову, потім від групи "Відродження" – Антон Яценко і потім ще від кримських татар, від їх представництва просить слова Георгій Логвинський. Будь ласка.

 

13:02:54

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги, мені трошки важко буде виступати, бо я не буду нічого просити, я намагаюся пояснити вам дещо. Протягом 23 років за суверенітет реальний України, фактичний і правовий ми, кримські татари, мали 2,5 години телемовлення на тиждень. Дві з половиною години на тиждень ми мали можливість дивитися і розмовляти своєю мовою на українських телеканалах. Це народ, який 50 років не мав своєї школи, мова якого була заборонена. Ми тоді зібрали свої сили в Криму, запросили людей, ми створили один з найпотужних телевізійних каналів Криму, він був перший перед окупацією. Але прийшли росіяни, вони захопили Крим. Ми не змогли, всі ми разом не змогли захистити Крим. Через рік... Але ми рік трималися і цей канал, ви же пам'ятаєте, АТР – це був єдиний канал, який на весь світ в режимі он-лайн демонстрував як іде агресія російська. Більше жодного каналу там не було. Вони забрали в нас це. Ми забрали наших дітей: журналістів, операторів. Ми їх перевезли до Києва. 60 людей ми тут розселили, які працюють на цьому каналі. Ми виходимо, ми ні на день не зупинилися, ми виходимо. Але ми не можемо все покривати.

На початок цього року, в минулому році на бюджет 2016 рік були передбачені кошти на розселення, облаштування раніше депортованих кримських татар і осіб інших національностей. Так, дійсно, тоді було треба дуже подумати уряду, як записати, щоб ми зараз не розглядали це питання. Але не змогли це зробити, тягнулося більше ніж оцей рік. І тепер уряд пропонує перерозподілити ці гроші, які передбачені в державному бюджеті - там, здається, 35 чи 36 мільйонів, я зараз точно не пам'ятаю, - для того щоб цьому телевізійному каналу покрити супутникове мовлення на Крим трьома мовами: українською, кримськотатарською і російською, - щоб покрити цьому каналу оренду приміщень тут, в Києві, не житла, а виробничих приміщень; і покрити контент український для цього каналу.

Тому вирішуйте. Я не розумію, я знаю, як там зараз, в Криму, нас слухають, з якою, ну, уважністю, бо вони живуть цим каналом, вони живуть цим каналом. Ми не можемо туди доставити ні ліки, ні підручники, ми не можемо допомогти тим людям. Давайте їм дамо слово, слово через телевізійний канал ATR. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зараз, будь ласка, від… Дякую.

Зараз від "Відродження" – Антон Яценко. І потім від "Волі народу" просить Олесь Довгий слова. І будемо голосувати.

 

13:06:04

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги, я розумію, що тут Верховна Рада, що всі мають право висловлювати свою думку. Ми вважаємо, що сьогодні нема цілісної концепції інформаційної політики України по Криму, на жаль. І мова зараз йде фактично: перерозподілити 30 мільйонів гривень на конкретно взяту компанію, телекомпанію.

Ми вважаємо, що ці гроші можна було б значно корисніше використати, при всій повазі до попередніх доповідачів. Знову-таки ця компанія не знаходиться  сьогодні в державній власності, і загальна концепція українська, якщо  я не помиляюся, ми приймали, що припинити взагалі фінансування  будь-яких засобів масової інформації.

Тому, розумію, що в цілому цю проблему ми все ж таки  не можемо, на жаль, погодитись, щоб голосувати за виділення  30 мільйонів гривень  будь-якій телекомпанії приватній. Навіть про таку, яку казали зараз. І нічого тут немає, як кажуть, соромного. Тому що гроші можна було б направити, наприклад, ще раз кажу, на лікування, на допомогу переселенцям, на допомогу АТО – будь-куди. І тому я хочу зараз, щоб мене тут робили ворогом преси, але вважаю, що це неправильно  зараз головувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, дійсно, згідно  Регламенту всі депутатські групи мають  право на  свою позицію висловити з трибуни Верховної Ради, тому я надаю ще слово  для обговорення Олесю Довгому від  групи "Відродження", у нас є депутати від  позафракційних, які бажають вступити. І я закликаю колег повертатися  до сесійної зали, це дуже важливе голосування, що стосується підтримки наших братів – кримських татар і їх телеканалу.  

Будь ласка,  Олесь.

 

13:07:51

ДОВГИЙ О.С.

Дякую за слово. Довгий, фракція "Воля народу".

Шановна головуюча, ми, безумовно, підтримуємо цей законопроект. я звертався  і взяв слово більше не по суті самого законопроекту, а по формі його прийняття. Якщо можна, я би  просив вас поставити спочатку сигнальне голосування, тому що явка  в залі бажає кращого, і я дуже боюся, щоб цей  прекрасний законопроект, доцільний і правильний, не був провалений просто  із-за відсутності необхідної кількості депутатів в залі. Тому прошу вас перед прийняттям поставити на    сигнальне голосування.

Дякую. Бажаю його прийняття, результативного голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У нас згідно Регламенту  немає такої норми, тому я все-таки буду апелювати до колег, які зараз знаходяться в кулуарах, в їдальні. Вчора  була прийнята надзвичайно важлива Резолюція ООН, яку ми обговорювали, по порушенню прав людини в Криму. І от ви знаєте, одне з ключових прав, які там порушено, це право на свободу слова. Український парламент тим більше має зараз підтримати право кримчан на свободу слова і підтримати цей  телеканал.

Прошу повертайтеся до сесійної зали.

Будь ласка, Георгій Логвинський. Потім –  Борислав Береза. І потім ми голосуємо.

Я прошу колег повертатися до сесійної зали.

 

13:09:19

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Шановні друзі! Шановні телеглядачі! Ми повинні розуміти, що саме ми зараз розглядаємо. Ми розглядаємо дуже просте питання. А чи, взагалі, нам треба займатися поверненням наших територій? Чи повинна ця зала займатися питаннями внутрішньо переміщених осіб? І хто такі люди, які залишилися зараз, після анексії Російською Федерацією, в Криму? Хто вони? Вони зрадники або ці люди навпаки це герої? І яким чином ми можемо їх підтримати?

Ви знаєте, ми всі, вся Україна, дуже уважно дивилася на електронні декларації. І ви знаєте, багато з наших колег, ну, не хотіли подавати, щось приховували. А мені, наприклад, нічого немає, що приховувати, бо в графі "видатки" там є фінансування забудови для внутрішньо переміщених осіб, бо немає де жити. В моїх видатках є фінансування юридичної підтримки людей, яких зараз захоплюють саме в Криму. У мене там є видатки надання допомоги іншим.

Але питання, чому ми як люди і громадяни, і так працює суспільство, повинні зараз за власний кошт боротися за Україну, за Крим. Чи не соромно цьому залу, що ми залишили наших громадян? І ви знаєте, як зараз кримські татари, які знаходяться в Криму, відносяться до "АТР"? Так само, як колись під час Радянського Союзу люди слухали "Голос Америки". Так само, таємно. Бо за будь-яку інформацію, яка поширюється про те, що Крим це Україна, є кримінальна відповідальність. І зараз люди бояться інформувати, підтримувати Україну. Є такі, що навіть під загрозою затримання ідуть і захищають нас з вами.

Тому зараз питання дуже просте. Чи ми далі вважаємо, що ці люди, наші герої, потребують підтримки. Інформаційної підтримки  так само! Підтримки, власне, на заходи, які спрямовані на захист цих громадян.

Тому зараз в даному випадку я прошу всіх, я прошу проконтролювати, що ті депутати, які зараз знаходяться в інших місцях, замість того, щоб підтримати наших громадян, які воюють за нас, знаходяться поза межами, я прошу опублікувати ці прізвища. І щоб наша Україна знала, хто є герої. Міллєт! Ватан! Кирим! Перемога буде за нами! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат позафракційний Борислав Береза. Прошу вас.

 

13:12:24

БЕРЕЗА Б.Ю.

Шановні колеги! Дуже часто ефіром лунають слова: "Крим – це Україна". Але виключно промовляючи ці слова ми не повернемо Крим додому. Ми ніколи не повернемо Крим, тому що треба не тільки розмовляти, а ще й робити. А, окрім того, треба і фінансувати.

Коли ми кажемо: "Крим – це Україна", поперед цього люди Криму – це і є Україна. Це ті люди, які хочуть мати контакт з материковою Україною. Це ті люди, які очікують від нас допомоги. І ми не маємо права їх скривдити.

Більше того, я можу сказати вам, що якщо ми не будемо мати якісь комунікації з Кримом, то за 2-3 покоління все зміниться. А покоління, це 5 років максимум. Давайте не будемо обманювати себе. Що робиться зараз для повернення Криму? Дуже мало, дуже. Але це ми повинні зробити. Ми повинні профінансувати єдину телерадіокомпанію, яка інформує кримських татар та українців, які знаходяться зараз в окупованому Криму, і повернути цим, цими діями Україну до, Крим до України, вибачте.

А ще я хочу сказати тим, хто каже, що 30 мільйонів гривень хочуть роздеребанити. Я думаю, що не тій людині, яка має прізвище "тендерна мафія", треба розповідати цьому залу про те куди дівати гроші. Я сподіваюсь, що нам всім вистачить порозуміння проголосувати за це.

Але, проте, що я хочу сказати ще. Мені дуже соромно, що сьогодні в четвер в залі немає 226 голосів і ми це бачимо. Зараз в залі немає депутатів, які повинні голосувати за закони, які очікують українці, які чекають українці. Зараз в залі буде іспит, якщо і це питання ми не зможемо проголосувати, то навіщо ми тут всі збираємось. Це бізнес-клуб чи це Верховна Рада, яка повинна рятувати Україну? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, от, дивіться, яка історія. Ми чим більше виступаємо, тим більше… тим менше в нас в залі людей залишається, потихеньку виходять всі. Тому я не хочу більше, щоб ми порушували зараз регламент.

Я закликаю колег, які зараз знаходяться в кулуарах, які зараз спілкуються зі ЗМІ, які зараз знаходяться в їдальні, поверніться, будь ласка, до сесійної зали. Ми зараз будемо ставити на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополя). Мова йде про підтримку права кримчан на свободу слово ключове громадянське право. І піднімає руку ще пан Кишкар. Я з радістю б вам дала слово, але це не передбачено вже регламентом, від фракції БПП були виступаючі.

Шановні колеги, ми чекаємо поки до зали підходять наші колеги і головуючий і будемо ставити на голосування це питання. І прошу повертатись до сесійної зали. Шановні колеги, регламент нам, ну, не дає права на сигнальне голосування. Я не хочу… Я закликаю колег повертатись до сесійної зали, будь ласка. 

Шановні коелги, повернувся нас шановний головуючий, і ми ставимо на голосування цей законопроект. 

І зараз уважно от слідкуйте, будь ласка, всі кримчани, всі кримські татари за тим, як голосується цей законопроект. Ми просимо депутатів  повернутися до  сесійної зали.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:16:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, переходимо до прийняття рішень. Прошу всіх зайняти свої робочі місця.

Колеги, якщо я поставлю на сигнальне,  що воно дасть, поясніть мені. І що? І якщо нема, то тоді що, поясність мені. Знавець Регламенту великий.  Нема такого механізму перенесення голосування, немає такого механізму. Але є механізм зібрати  всю свою групу, посадити в залі і  голосувати, такий механізм існує. Є механізм всім зайти в зал і зайняти свої місця. Отакий механізм існує. І ви повинні  його максимально використовувати: запросити всіх членів своєї  групи в зал, щоб  всі взяли  участь в голосуванні. Це самий правильний шлях до прийняття рішення.

Колеги,  будь ласка, не виходимо з залу, а навпаки  заходимо.

Отже, я ставлю на голосування  проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу  України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній  Автономної Республіки Крим та міста Севастополя) (номер 5333) за пропозицією комітету  за основу і  в цілому. Колеги, прошу проголосувати, прошу підтримати, голосуємо, колеги.  Будь ласка, прошу підтримати кримських татар, наших побратимів.

 

13:18:41

За-214

Ми дочекаємось депутатів, поставлю ще раз, але нам треба  дочекатись десятьох депутатів. Запросіть членів фракцій в зал.

Ні, обговорення завершене, іде процес прийняття рішення. Під час прийняття рішення обговорення немає. Запросіть депутатів в зал, я почекаю необхідний час, ви, будь ласка, запрошуйте депутатів в зал, я поставлю на повернення, будь ласка.

Колеги, будь ласка, прошу займати місця робочі, зараз я поставлю на повернення. Отже, колеги, я ставлю пропозицію повернутися до голосування за проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки та телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополя) (номер 5333). Я прошу всіх зараз зайняти робочі місця і проголосувати за повернення. Ми маємо підтримати кримських татар не тільки на ефірах, а своїм безпосереднім обов'язком, голосуванням в залі і перебуванням в залі в робочий час.

Я прошу проголосувати, я прошу підтримати пропозицію повернутися до розгляду. Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:20:59

За-228

Повернулися.

Тепер я ставлю знову на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополя) (номер 5333) за рішенням комітету за основу і в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:21:38

За-227

Рішення прийняте. Вітаємо пана Чубарова, вітаємо наших колег кримських татар.

Колеги, я прошу, хочу зробити повідомлення, колеги. Наступний блок, включений до порядку денного сесії, мене попросили перенести автори, тому що в залі критично мала кількість людей, і ми переходимо до наступного порядку денного і до блоку питань транспорту та дорожнє будівництво. І я прошу всіх приготуватись до розгляду блоку питань транспорту та дорожнього будівництва.

Дуже довго готувався і наш комітет, і міністерство формуючи цей блок, і я дуже розраховую на те, що ми будемо всі згуртовано, всі спільно працювати в розгляді цього блоку. І я оголошую до розгляду проект Закону 4014а,  це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі. Це друге читання, воно не потребує голосування за певну процедуру.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань транспорту Дубневича Ярослава Васильовича. Будь ласка,  пане Ярослав, розпочинаємо розгляд нашого блоку.

 

13:23:11

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні народні депутати! Запропонований для розгляду законопроект про внесення змін до Закону України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі (реєстраційний номер 4014а, від 15.07.2016 року), прийнятого 06.10.2016 року Верховною Радою України в першому читанні, за основу і за скороченим строком підготовки.

Законопроектом передбачається створення державного дорожнього фонду, що дозволить збільшити фінансування та значно покращити стан автомобільних доріг, забезпечити  фінансовим  ресурсом місцеві органи, яким в рамках реалізації реформи управління заплановано передати дороги місцевого значення, виділити кошти на забезпечення безпеки дорожнього руху та  інфраструктури.

При підготовці законопроекту до другого читання було  подано 63 пропозиції, які внесені до порівняльної таблиці. За результатом розгляду отриманих пропозицій  на засіданні Комітету з питань транспорту 02.11.2016 року враховано  35 пропозицій, враховано частину частково  5  пропозицій, враховано редакційно  3 пропозиції, відхилено 20 пропозицій.

У редакції законопроекту, підготовленого до другого читання, збережено концепцію та ключові положення редакції, ухваленої в першому читанні. Зміни зазнали положення щодо дати набрання чинного законопроекту з 1 січня 2018 року з метою  узгодження із законопроектом про  Державний бюджет України на 2017 рік (реєстраційний номер 5000, від 15.09.2016 року).

У відповідні норми зарахування акцизів до  державного дорожнього фонду у  2018 році –  50 відсотків, у 2019 році –  75 відсотків, у 2020 році –  100 відсотків. Рішенням комітету з питань транспорту від 02.11.2016 року рекомендовано Верховній Раді України прийняти проект закону (реєстраційний номер 4014а) у другому читанні та  в цілому.

Наголошую, що Президентом  України Петром Порошенком визначено цей законопроект як невідкладний. Прошу підтримати прийняття законопроекту номер 4014а в другому читанні та в цілому.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:25:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний голово комітету.

Колеги, по цьому законопроекту немає у нас, не передбачена співдоповідь. Але  голова профільного міністерства просить підсумовуюче вже слово після обговорення.

Я зараз прошу колег записатися на обговорення: два –"за", два – "проти".  Пан… (Шум у залі)

 Я перепрошую, шановні колеги, це друге  читання. Я перепрошую. Ми  йдемо по правках, вибачте мене. Вибачте, будь ласка.

Поправка номер 1  народного депутата Вадатурського. Є бажання? Не наполягає.

Поправка номер 2  народного депутата Вадатурського. Не наполягає.

Вибачте, колеги, це ми йшли по першому читанню сьогодні, тому я трошечки не зорієнтувалася.

Поправка номер 13 народного депутата Левченка. Наполягає.

Будь ласка, 13-а.

 

13:26:31

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

От ту зараз під дуже гарними словами намагаються проштовхнути законопроект, в якому вперше в українському законодавстві буде включатися поняття "платних автомобільних доріг". Воно ніби і так, знаєте, у нас нема за що ще як людей оподаткувати: комуналку вже нема як сплачувати, малий і середній бізнес знищується, середнього класу майже не залишилося, соціальні стандарти погіршуються, давайте ще податок на дороги зробимо, давайте ще платні дороги зробимо. Я думаю, наступним кроком цієї влади, як в середньовіччі, податок на вікна, отаке скільки вікон – той буде податок платити, а потім податок на повітря і так далі.

Знаєте, в умовах сьогоднішньої кризи, в умовах сьогоднішньої абсолютно жахливої соціально-економічної ситуації в країні, абсолютно неприпустимо вводити в законодавство поняття  платних доріг. Тому що закінчиться це тим, що ви побудуєте гарні платні дроги, по яких ви самі будете їздити, буде їздити 5 відсотків населення, а решта людей будуть околицями по ґрунтовках обходити або взагалі не будуть ніяк їздити, тому що грошей на ці платні дороги у людей не....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Десять секунд, завершити пану Левченку, щоб він нервував. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Ну, знаєте, тут складно не нервувати, коли таке пропонується нашій знедоленій країні.

Тому моя поправка стосується того, щоби скасувати, забрати з закону знаки, будь-які згадки платних доріг. Це абсолютно неприпустимо в сьогоднішній Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Позиція зрозуміла. Шановні колеги, ми ставимо поправку номер 13 шановного народного депутата Левченка на голосування. Прошу підтримати.

 

13:28:25

За-81

Юрію, 81 народний депутат підтримали вашу поправку. На жаль, вона не проходить.

Ідемо далі, шановні колеги. Поправка номер 17, мені говорили, але вона врахована. Вона врахована, ви хочете на підтвердження?

Наступна поправка номер 21 народного депутата Гусака. Народний депутат Гусак, наполягаєте? Ні, не наполягає.

Поправка номер 27, народного депутата Бондаря. Налягає народний депутат Бондар? Не бачу.

Поправка номер 28, Івченка. Івченко наполягає. Будь ласка.

 

13:29:06

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, ми з вами створюємо досить потужний механізм, для того щоб розв'язати дорожну проблему. Але що я запропонував, і колеги чомусь не підтримали? Я запропонував, щоб автоматично всі кошти, які будуть збиратися від акцизу, там, сплати, зборів і так далі, автоматично розподілялися до кожного району згідно протяжності доріг з твердим покриттям. Щоб райони не бігли в область і не питали, щоб депутати не бігли в комітет і не питали, автоматично: є 300 кілометрів – на кожен кілометр вони отримали кошти, провели тендер і зробили. Це є децентралізація: до кожної громади, до кожного району. І, повірте, самі такі мають бути.

Другу поправку я скажу. Я прошу, щоб ми підтримали, інакше це не буде працювати, тому що знову будуть в областях створювати собі проекти, де вони будуть будувати, узгоджувати з Кабміном, і ми знову з вами будемо перед людьми відповідати, коли і як пішли кошти на дороги.

Тому я пропоную: автоматично до кожного району. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, за наполяганням депутата ми ставимо поправку номер 28, народного депутата Івченка, на голосування. Прошу голосувати.

 

13:30:35

За-98

98 народних депутатів підтримали. Не проходить ваша поправка.

Наступна: 29-а, народного депутата Бондаря. Не наполягає.

Народний депутат Яценко, 31-а, Не наполягає.

41-а, народний депутат Вадатурський. Не наполягає.

43-я, Соловей. Наполягає? Соловей, 43-я? Наполягає. Будь ласка, мікрофон.

 

13:31:04

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, я звертаюся перш за все до всіх колег по парламенту підтримати цей історичний закон, який регламентує на майбутнє і назавжди діяльність… позицію держави у сфері державного  будівництва.

Що стосується моєї правки, вона носить, швидше, технічний характер, оскільки в статті 4 передбачається, що в бюджеті обласних, міських та селищних бюджетів щорічно створюються територіальні фонди, але ми  випустили бюджети територіальних громад у визначенні. Тому моя правка стосується доповнення  пункту щодо територіальних громад, які уже створені і які також повинні мати можливість  передбачати в своїх бюджетах відповідні територіальні дорожні фонди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставимо на голосування, шановні колеги, поправку номер 43 народного депутата Солов'я. Хто підтримує, прошу голосувати.  

 

13:32:17

За-98

98 народних депутатів підтримали вашу поправку. На даль. Вона не проходить.

Наступна 44-а. Ви наполягаєте?  Будь ласка,  мікрофон Солов'ю.

 

13:32:28

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, ця поправка також вона перекликається з попередньою поправкою і також стосується технічного  моменту, що випадає просто норма  про  бюджети територіальних громад. Я також прошу колег підтримати і все-таки зафіксувати, що  і територіальні громади так само, як і міста, села і обласні бюджети повинні мати можливість утворення в своїй структурі спеціального фонду – відповідні територіальні дорожні фонди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставимо  на підтвердження  голосування поправки номре 44 Солов'я.

 

13:33:17

За-110

110 народних депутатів. Поправка не проходить.

45-а поправка. Народний депутат Соловей.  Не наполягає.

46-а народний депутат Соловей. Наполягає.

Будь ласка,  мікрофон увімкніть.

 

13:33:29

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, це важлива поправка. Я би, до речі, хотів, можливо, і голова комітету би прокоментував, можливо, вона десь дальше по тексту була врахована. Вона стосується саме повноважень щодо  визначення того  органу, який буде визначати перелік доріг і суми, які будуть виділятися на ремонт цих доріг. І відповідно до моєї поправки я пропонував, щоби цим займались саме виконавчі органи влади. Для прикладу, обласні адміністрації або після їх реформування виконавчі комітеті обласних адміністрацій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, коментар, 30 секунд, голови комітету.

 

13:34:11

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Ця поправка врахована в попередніх поправках, більш широко описаних, які подані групою народних депутатів, це враховано.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка… Знімає, не наполягає на голосуванні. Зате пан Левченко, поправка якого 48, частково врахована, наполягає на тому, що вона мало врахована. Будь ласка, мікрофон.

 

13:34:33

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Поправка насправді не врахована щодо найважливішого, щодо знову-таки цих приватних доріг.

Я би зараз хотів би звернутися до всіх так званих опозиційних сил, які розповідають постійно про турботу до народу, про великі тарифи, про великі податки і так далі. Думайте дуже уважно перед тим, як голосувати за цей закон, тому що тут знову таки запроваджується чергова приватність. Знову таки держава скасовує свої функції.

Знаєте, у мене таке враження, що у нас при владі крадії яким тільки цікаво грабувати державу, а керувати в державі, власне кажучи, урядувати не цікаво, тому що все передають приватникам, приватні судові виконавці, приватні адміністратори, тепер приватні дороги, скоро буде приватна поліція, ну, вона по суті і так приватна вже, але буде офіційно приватна, приватні суди. Для чого, взагалі, держава? А держава тільки для того, щоб набивати кишені очільникам.

Тому я все ж таки закликаю проголосувати за цю поправку в цілому. Забрати згадку про приватні дороги. А для тих, хто буде розповідати, що так є в усьому світі, насправді є маса розвинутих країн, які не мають ніяких приватних доріг…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Зрозуміла ваша позиція.

На наполягання народного депутата Левченка ставиться в повному обсязі… Його, вірніше, викладені, поправка номер 48 на голосування в цілому. Прошу підтримати.

 

13:36:10

За-97

Юрію, 97 лише депутатів підтримали вашу поправку. Тому, на жаль, вона відхиляється.

49 поправка народного депутата Вадатурського. Не наполягає.

52-а народного депутата Івченка. Наполягає. Будь ласка, мікрофон народного депутата Івченка.

 

13:36:27

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги! Ще одна проблема того, що не робиться децентралізація в ручному управлінні, без автоматики будуть розподілятися кошти, як саме "Батьківщина" запропонувала. Щоб кожен район вже на наступний рік знав, скільки в нього кілометрів доріг і скільки він буде отримувати автоматично коштів.

А друга проблема та, що не всі ті збори і не всі ті податки мають іти в спеціальний фонд. Наприклад, якщо ми з вами не знаємо, місто Черкаси, місто Канів, місто Кременчук, Миколаїв і Херсон, вони стоять на річках. А чи ви знаєте, що частина акцизу іде на причали, на дноуглиблення і на розвиток нашого водного транспорту?!

Ви сьогодні це акумулюєте для доріг. А де будемо брати кошти для інших? Розумієте? Тому потрібно підходити досить системно і дивитися, коли ми розподіляли ці кошти і що нам закумулювати. А чому кажу, тому що ми прописуємо в статті, що весь акциз буде, а чим ми баржі заправляємо? Дизелем заправляємо. І цей весь акциз піде на дороги.

Тому я не впевнений, що це вірне рішення. Я, це не ця правка, але це проблема друга, яка є в цьому законі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте, щоб ми ставили на голосування цю поправку, правильно? Ми ставимо, за наполяганням народного депутата Івченка, а він не наполягає. Він не наполягає, він тільки висловив позицію.

Поправка номер 53 народного депутата Вадатурського. Він не наполягає.

А от народний депутат Гусак наполягає на поправці номер  54. Будь ласка, мікрофон народного депутата Гусака.

 

13:38:02

ГУСАК В.Г.

Шановні колеги, шановна головуюча! Шановні українці! Коли ми економимо на дорогах, ми втрачаємо в інших місцях. І головне, ми втрачаємо українців. В Україні на дорогах на зареєстрований автомобіль гине в п'ять разів більше людей, ніж у країнах ЄС! Україна і українці заслуговують якісних і безпечних доріг.

І ми будемо підтримувати цей законопроект. Але чим скоріше ми почнемо відновлювати наші дороги, тим краще для всіх. Прийняття цієї правки дасть можливість спрямувати трохи більше грошей на наші дороги вже наступного року. Прошу поставити її на голосування і підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла ваша позиція.

Шановні колеги, я ставлю на голосування поправку номер 54 народного депутата пана Гусака. Будь ласка, прошу підтримати.

 

13:39:30

За-96

96 народних депутатів підтримали. Цього недостатньо. Відхиляється поправка.

Наступна 55-а Івченка. Наполягаєте? Не наполягає.

І 58-а народного депутата Івченка. Наполягаєте? Не наполягає.

59-а, народного депутата Гусака. Народний депутат Гусак, ви наполягаєте? На 59-й не наполягає.

Шановні колеги, повернувся до зали наш шановний Голова Верховної Ради. Ми зараз будемо переходити до голосування. Я прошу депутатів повернутися до сесійної зали і було бажання, і прохання профільного міністра пана Омеляна підсумувати зараз наше обговорення цього законопроекту в другому читанні. По регламенту він має право висловитися по цьому законопроекту як профільний міністр.

А в цей час, шановний пане Юрію, я дуже хочу, щоб народні депутати зібралися до сесійної зали. Бо по регламенту, вони мають тут знаходитися, правильно, і голосувати за законопроекти. Ні, будь ласка, з місця, з місця. Да.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:40:43

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, колеги, заходимо в зал, через 1 хвилину ми перейдемо до прийняття рішення. Я прошу запросити депутатів в зал. І прошу, одна хвилина –  Омелян. Пан Омелян.

 

13:40:49

ОМЕЛЯН В.В.

Дякую, пане Голово. Вельмишановні народні депутати, насправді, це історично вирішальна мить для українського парламенту і для України. Ми можемо сьогодні своїми руками створити стабільний інструмент для відновлення українських доріг, для того, щоб 90 відсотків  з 170 тисяч  кілометрів, які ми маємо, були нормальними, якісними і безпечними для наших громадян. Якщо ми  хочемо мати гарну економіку, ми повинні будувати дороги. Власне цей фонд  є джерелом постійного добробуту  України.

Будь ласка, підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні…, голоси, прошу заходити в зал, переходимо до прийняття рішення. Колеги… Так, колеги, будь ласка, переходимо до прийняття рішення.  Будь ласка, колеги, заходимо в зал.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону  України "Про джерела фінансування дорожнього господарства  України щодо удосконалення   механізму фінансування    дорожньої  галузі" (номер 4014а). Висновок комітету:  в другому читанні  та в цілому.

Колеги, прошу підтримати, прошу  проголосувати. Це результат довгої роботи і міністерства, і комітету. І я прошу проголосувати підтримку даного законопроекту (4014а) в другому читанні  та в цілому. Голосуємо, колеги,  будь ласка.

 

13:42:52

За-248

Закон прийнятий. Вітаю комітет. Вітаю, друзі, вас.

І ми переходимо зразу до наступного питання.

Зараз у вас буде доповідь по наступному законопроекту, і ви зможете все сказати.

Переходимо до наступного питання порядку денного… Отже, 4015а наступний  законопроект. Це є проект Закону  про внесення змін  до Бюджетного кодексу  України щодо удосконалення механізму  фінансування  дорожньої галузі.

Колеги, ми вже перейшли до наступного законопроекту. Ми вже перейшли до наступного законопроекту. І  наступний проект Закону 4015а, це теж є друге читання, колеги. І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань бюджету Іщейкіна Костянтина Євгенійовича, а потім -  Ярослав Дубневич. Будь ласка, пан Костянтин.

 

13:44:13

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги і гості! Комітет з питань бюджету підготував законопроект 4015а до другого читання. До законопроекту надійшло 65 пропозицій, з яких пропонується врахувати 41 пропозицію, з них п'ять в іншій редакції і дев'ять частково. Всі пропозиції опрацьовувалися разом з Мінфіном, Мінінфраструктури, "Укравтодором" та узгоджені з остаточною редакцією, пов'язаного законопроекту 4014а. За підсумками доопрацювання законопроекту в його остаточній редакції пропонується, зокрема, наступне.

По-перше. Для не допущення розбалансування показників загального фонду державного бюджету відтермінувати набрання чинності відповідного закону з 2017-го на 2018 рік та передбачити перехідний період щодо наповнення дорожнього фонду, встановивши, що відповідний акцизний податок та в'їзне мито зараховується до спеціального фонду державного бюджету у 2018 році у розмірі 50 відсотків, у 2019 році 75 відсотків, з 2020 року 100 відсотків.

По-друге. Уточнити пропорції розподілу коштів дорожнього фонду за напрямами, передбачивши 5 відсотків замість трьох коштів фонду на забезпечення безпеки дорожнього руху за рахунок зменшення з 62 до 60 відсотків коштів на розвиток доріг державного значення.

По-третє. З метою забезпечення парламентського контролю за розподілом коштів фонду встановити, що перелік об'єктів будівництва, реконструкції та ремонту доріг державного значення затверджується урядом за погодженням з Комітетом з питань бюджету. Аналогічний перелік щодо доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності, затверджується відповідною обласною, Київською міською держадміністрацією за погодженням з "Укравтодором" та Комітетом з питань бюджету.

По-четверте, передбачити можливість спрямування на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах не більше 20 відсотків обсягу відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив наступне рішення. Рекомендувати Верховній Раді законопроект 4015а прийняти в другому читанні в цілому як закон у запропонованій комітетом остаточній редакції, викладений у порівняльній таблиці до законопроекту. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Йдемо по поправках, залишайтесь на трибуні.

Отже, 3-я, Вадатурський. Не наполягає.

4-а, Вадатурський. Не наполягає.

5-а, Левченко. Наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:47:09

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. По-перше, поправка моя стосується знову тих самих приватних доріг. Але, по-перше, я звертаюсь, під стенограму. Я після минулого голосування, яке було протягнуте  голосуванням Партії регіонів, голосувало понад 40 депутатів Партії регіонів, і, до речі, хай деякі прогресивні міністри задумаються над тим, а чому ж їхні закони проходять за голосами Партії регіонів. Було кнопкодавство, реально по "Опоблоку" зараз тут знаходиться людей 13-15, а вони дали 23 голоси. Я звернувся до Голови Верховної Ради, на превеликий жаль, Голова Верховної Ради відмовився поставити на переголосування.

Я ще раз звертаюсь публічно тепер, вже коли прошло обговорення, було кнопкодавство, абсолютно незаконне, порушення Конституції, поставте на переголосування.

А по цій поправці, знову-таки вона стосується приватних доріг. Ви хочете українців оподаткувати всіма можливими засоби? Ну, совісті у вас, власне кажучи, немає. Вам люди дадуть відповідну оцінку через рік-два.

Вимагаю поставити мою поправку на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я поставлю на голосування, але прокоментую.

По-перше, звернення до мене було тоді, коли ми вже перейшли до наступного питання порядку денного. По-друге, я прошу мені  вказувати, хто голосував неперсонально. І я, як завжди, я кожного разу, коли до мене звертались депутати, я буду ставити на  переголосування. Прошу мені говорити, хто проголосував неперсонально, і  я під час розгляду, як і робив кожного разу, буду ставити на переголосування. 

Зараз я ставлю на голосування поправку номер 5  народного депутата Левченка, яку комітет врахував частково. Хто підтримує поправку номер 5, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:49:05

За-102

Рішення  не прийнято.

6 поправка народного депутата Левченка. Не наполягає.

7-а, Гусак. Не наполягає.

9-а, Гусак. Не наполягає.

12-а, Бондар. Не наполягає.

15-а, Бондар. Не наполягає.

20-а, Левченко. Наполягає. Будь ласка.

 

13:49:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Знов-таки, моя поправка стосується питання приватних доріг.

По-перше, все ж таки щодо кнопкодавства. Я конкретно сказав, хто кнопкодавив. Кнопкодавив "Опоблок", їх у залі 15, дали 23 голоси конкретно. Тобто це  кожний з них багато хто кнопкодавив. Ну, також і "Відродження" так само, яких немає, а вони кнопкодавили. На жаль, чомусь реакції на це немає. Дуже бачимо  такі вибіркові підходи, дуже часто діюча коаліція дуже дружить з Партією регіонів. Ну, мабуть, пов'язують спільні інтереси проти українського народу.

Так само, як пов'язують спільні інтереси з запровадженням приватних доріг. Приватних доріг, які залишать 90 відсотків українського  народу за бортом і за межами своєї машини. Тому що ви створюєте, власне кажучи, музейні дороги. Будуть автобани, по яким ви і ваші кортежі будуть чудово їздити, швиденько, так , не буде жодних проблем, а решта українців будуть по електричка або по сільських дорогах пересуватися. От до чого ви рухаєтесь.

Тому вимагаю поставити мою поправку на підтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз я поставлю на підтвердження цю поправку. Так, я дам репліку. Я дам репліку. Після голосування я дам репліку.

Але спочатку я ставлю  на голосування поправку номер 20 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, яку комітет відхилив, прошу проголосувати.

Будь ласка.

 

13:51:13

За-84

Рішення не прийнято.

Репліка, одна хвилина. Шурма, будь ласка.

 

13:51:27

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги, ми на сьогоднішній день намагаємося всі разом згуртувати парламент, всі, навколо болючих питань. Це стосувалося і насильства в сім'ї, і голосували всі фракції без виключення, і таке саме сьогодні стосується дорожнього господарства. Якщо хтось вбачає якусь фальсифікацію – будь ласка, зафіксуйте і озвучте. А як хтось наївся мухоморів і в нього галюніки, то нехай не ходить в сесійний зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу не використовувати образливої лексики в сесійній залі Верховної Ради України.

23 поправка, Вадатурський. Не наполягає.

24-а, Вадатурський. Не наполягає.

Яка? Який номер? 18-а.

Який номер? 17 поправка. Ну тут є автори: Іщейкін, Дубневич, Горбунов, Омельченко. Добре, по 17 поправці Євтушок, будь ласка. Включіть мікрофон.

 

13:52:41

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина".

Я вам дякую, пане Голово, за те, що ви надали мені слово. А хочу сказати, що дуже дивна позиція Міністерства фінансів з приводу таких законопроектів. Я знаю, що ми, працюючи над цим законопроектом в різних робочих групах, чітко передбачали терміни. І ці терміни абсолютно не були такі, які нині пропонується нам голосувати – аж до 2020 року.

На наше велике переконання, ми чітко говорили, де взяти кошти, а це і від прибутків корумпованого органу такого, як "Нафтогаз", там 20 мільярдів можна брати і направляти не тільки на соціальні програми, а й на дороги. А це і бурштин, той самий, який осідає мільярдними потоками у корупціонерів у кишенях. Це ті самі деофшоризації і все інше. Тому дуже дивна позиція.

А також хочу подякувати, пане Костянтин, комітету в цілому бюджетному, який розглянув цю поправку: стосовно направлення 5 відсотків на безпеку руху. 12 чоловік гине сьогодні в сутки на дорозі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити.

 

ЄВТУШОК С.М. Дякую всьому колективу. І до цієї поправки долучились також і Ігор Васюник, Микола Кадикало, Віталій Корчик і всі інші народні депутати. Дякую за позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Ні, не наполягає. Добре.

27 поправка, Соловей. Наполягає. Будь ласка, пане Соловей.

 

13:54:11

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, я перш за все хочу подякувати вам за прийняття 4014а. І цей закон – це є історичними законами для дорожньої галузі, оскільки вони регламентують процес того, що український автомобіліст, який сплачує кошти у вигляді, які закладені в ціні палива, будуть цільово спрямовуватись на дороги і доходити, що саме важливе, до низинного рівня.

Моя поправка стосується розширення можливостей формування територіального дорожнього фонду, оскільки діючим проектом закону передбачено тільки за рахунок виключно субвенцій. Я ж пропоную доповнити механізм формування територіального дорожнього фонду також за рахунок ще інших додаткових джерел, які є чітко визначені в цій поправці.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

Колеги, хто підтримає поправку 27, народного депутата Солов'я, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:55:25

За-98

Рішення не прийняте.

22 поправка. Врахована частково. Народний депутат Левченко наполягає. Будь ласка, мікрофон Левченку.

 

13:55:35

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Ну, по-перше, реагуючи на заяву Партії регіонів, я їм би порадив слідкувати за тим, які мухомори їсть родич Допи, так, їхнього - відео гуляють по всьому Інтернету, який він, що він їв,  - перед тим як розповідати щось комусь іншому, власне кажучи. А то самі приходять в сесійну залу обколоті, накурені, а потім щось на когось розповідають.

А до українського народу я звертаюся, щоб… Шановний український народе, подивіться детально,  будь ласка,  хто сьогодні  запроваджує платні дороги і через кого ви буквально завтра будете змушені платити, щоб проїхатись кілька сотень кілометрів від одного обласного центру до іншого. Це коаліція сьогоднішня формальна, але вона має також постійних партнерів, де-факто партнерів, це Партія  регіонів. БПП, "Народний фронт", партія  регіонів – оце ті люди, які вам сьогодні запроваджують платні дороги. Задумайтесь, люди добрі, будь ласка, перед наступними виборами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По поправці ви наполягаєте на голосуванні?

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В  Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто підтримує поправку номер 22 народного депутата Левченка, яка комітетом врахована частково, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:56:56

За-68

Рішення не прийняте.

Колеги, у нас залишилося буквально кілька поправок. Я прошу заходити в зал приготуватися до прийняття рішення. Через три хвилини відбудеться прийняття рішення.

28-а, Бондар.  Не наполягає.

39-а,  Гусак. Не наполягає.

43-я, Гусак. Не наполягає.

48-а, Соловей. Не наполягає.

50-а, Яценко. Не наполягає.

52, Гусак. Не наполягає.

57-а, Івченко. Не наполягає. Наполягає, так?  Будь ласка,  57-а, Івченко включіть мікрофон.

 

13:57:40

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Які є ще проблеми от саме в цьому законі? Ну, наприклад, напрями використання коштів дорожнього фонду не спрямовуються на  цілі, безпосередньо пов'язані з ремонтом і поліпшенням стану доріг. Вони можуть також спрямовуватися  на переклад договорів з іноземної мови, на переклад інвестиційних пропозицій, а  також на проведення інвестиційних міжнародних заходів під час проведення інвестиційних проектів, презентацій і так далі. Або ми проводимо  ремонти доріг, і давайте про це говорити, і давайте уберемо всі ці непотрібні речі, куди просто будуть корупційно списуватись кошти.

І, друге, колеги. Чому в 18-му році 50… Це я хотів би відповідь отримати від комітету. 50, а в 20-му році 100? Що має відбутись за два роки, щоби ми на 100 відсотків, ну, на 50 відсотків збільшили безпосередньо наповнення цього фонду, саме спеціального фонду дорожнього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

ІВЧЕНКО В.Є.  Саме моя поправка і говорить, щоб з 18-го року ми по 5 відсотків, тобто 50, 55 і так ми доходимо, ну, тобто у мене іде 75 відсотків пропонується в 18-му році. І на 5 відсотків кожного року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на голосуванні?

Отже, хто підтримує поправку номре 57 народного депутата Івченка прошу проголосувати. Комітет відхилив дану поправку. Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:59:33

За-78

Рішення не прийняте.

Я вам дам заключне слово.

59-а, Гусак. Не наполягає.

60-а, Івченко. Не наполягає.

61-а, Гусак. Не наполягає.

І таким чином, колеги, ми пройшли всі поправки.

Я даю одну хвилину для виступу голові комітету Іщейкіну Костянтину Євгенійовичу.

Прошу усіх запросити в зал. Через хвилину відбудеться прийняття рішення. Будь ласка, заходимо в зал займаємо робочі місця.

Пане Іщейкін, одна хвилина.

 

14:00:10

ІЩЕЙКІН К.Є.

Дякую, Андрію Володимировичу. Шановні колеги, я всім дякую за активну підтримку цього законопроекту. І хочу звернути увагу, колеги, всіх присутніх і українців на те, що питання платних доріг піднімалися на бюджетному комітеті, розглядалися. І я хочу запевнити, що для пересічних українців дороги були і будуть залишатися безкоштовними. Мова про платні дороги звучить виключно в контексті, щоб важковагові машини, в тому числі іноземні, не розрушали українські дороги. Тому ми даємо право Кабінету Міністрів визначати, які параметри і яка відповідна платня буде взиматися. Дякую за підтримку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Отже, переходимо до прийняття рішення. Колеги, я ставлю на голосування проект Закону, по-перше, я продовжую на 15 хвилин засідання. Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі  (номер 4015а)  в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

14:01:51

За-243

Колеги, будь ласка, залишаємося на місцях, увага. 243 – "за". Рішення прийнято.

Будь ласка, скажіть, хто, хто кнопкодавив? Хто кнопкодавив? Є інформація, увага, на місцях лишайтесь всі, колеги! Я поставлю на переголосування. Колеги, прошу всіх на місця повернутись.

Я ставлю на переголосування. Сигнал надійшов із залу, що відбуваються факти неперсонального голосування. І я ще раз ставлю на голосування проект Закону 4015а в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги, роботу наших колег. Голосуємо, колеги. 4015а в другому читанні та в цілому.

 

14:03:01

За-235

Рішення прийнято. Закон прийнятий.

Колеги, ви можете хвилинку побути? Нам треба включити в порядок денний один із законопроектів, колеги, 5319, який стосується фінансування Євробачення.

Якщо буде підтримка залу, фінансування "Євробачення". Якщо буде, щоб ми могли розглянути сьогодні фінансування "Євробачення", колеги. Я поставлю, прошу на місцях, це 30 секунд, колеги. Хто підтримує включення в порядок денний сесії для прийняття рішення, включення 5319, прошу проголосувати, прошу підтримати фінансування "Євробачення". Прошу проголосувати. Будь ласка, хто підтримує. Прошу підтримати, щоб ми після обіду могли проголосувати 5319. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

14:04:06

За-191

Рішення не прийнято, колеги.

Я бачу… Колеги, я можу поставити 50 законів зараз. Тільки можна вас попередити наперед, вони не мають жодного шансу.

Колеги згідно Регламенту я оголошую перерву. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. О 16-й годині ми продовжимо нашу роботу – блок інфраструктури. І я дуже прошу всіх о 16 годині бути на робочих місцях для продовження нашої роботи. Будь ласка. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку