ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

16 листопада 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! 10 година. Я прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Шановні колеги, можемо проводити реєстрацію? Отже, колеги, прошу провести реєстрацію. І прошу народних депутатів зареєструватись. Будь ласка, реєструємося, колеги.

 

10:03:37

Зареєстровано 349 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні  день народження  народного депутата  України   Сергія Анатолійовича Матвієнкова. Вітаємо  з днем  народження. (Оплески)

 Також сьогодні День морської піхоти України (Оплески) Колеги, я хочу вам  нагадати, що в 2014 році морські піхотинці на практиці довели своє гасло  "Вірний завжди". Після окупації Криму російськими окупантами більше  200 морських  піхотинців не зрадили своїй присязі і  повернулись на територію неокуповану. І  в той самий рік, в 2014 році, вони пішли  на передову, де в Донецькій і Луганській області вступили в бій з московськими окупантами, і сьогодні вони тримають найскладнішу ділянку фронту оборони рідної землі від російських агресорів. І вкотре морська піхота доводить бойовою звитягою ще одне гасло: "Там, де ми – там перемога". Ми пишаємося нашими морськими піхотинцями. Давайте їх привітаємо разом. (Оплески) Нехай кулі їх обминають, і перемоги нашим хлопцям.

Також сьогодні професійне свято відзначають працівники радіо, телебачення та зв'язку. І ми хочемо їх теж привітати. Ваша праця з донесенням інформації до людей є дуже  важливою. І хочу нагадати, що цю війну, яку веде проти нас російський агресор, в  ній один з головних вимірів є вимір інформаційний, і ви є бійцями інформаційного фронту. Пишаємося вашою роботою і бажаємо і вам перемоги, і переконаний, що спільними зусиллями, ми всі разом переможемо. І вітаємо вас, інформаційників, з професійним святом. Зі святом вас, друзі! (Оплески)

Колеги, згідно Регламенту у нас сьогодні півгодини виступів  від народних депутатів. Я наголошую, не фракцій, а народних депутатів. У вівторок у нас  виступи від фракцій, а в середу – від народних депутатів. І я просив би всіх приготуватися до запису, хто має бажання взяти участь в обговоренні. І, колеги, прошу провести запис. Будь ласка, проводимо запис на виступи.

Колеги, в мене на табло, колеги, в мене на табло чомусь пусто. У вас теж, так? Колеги, Апарат, ще раз проведемо запис. Я прошу технічні неполадки зняти. Вибачте, я виясню технічно в чому річ. Зараз проведемо ще раз, я виясню в чому річ. Секундочку, система "Рада" перевантажується.

Колеги, відбувся збій, хакерська атака, яку ми успішно відбили, переходимо в контратаку. І я прошу ще раз провести запис, прошу приготуватися і прошу провести запис, будь ласка.

Все, є вже на табло. Колеги, Кривохатько Вадим Вікторович, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.  Будь ласка,  включено.

 

10:09:03

КРИВОХАТЬКО В.В.

Шановні колеги! Шановний український народ! Шановний головуючий! Я хочу звернути вашу увагу на ту складну ситуацію, яка склалася в Запоріжжі в обласній лікарні. На сьогоднішній день… у 2015 році керівництвом із місцевого бюджету був придбаний ангіограф, це рентгенівський апарат вартістю понад мільйон доларів. Коли почалися проводитись слідчі дії, то з'ясувалось, що цей ангіограф коштує 300 тисяч доларів, що значно переменшує суму, яку перераховано з державного бюджету. Декілька разів проводилися обшуки, виявлені документи, де вказано, кому, скільки віддавалося відкатів за цей ангіограф і за другі дії, які проводилися в обласній лікарні.

На сьогоднішній день головний лікар, вже пройшло майже півтора року, продовжує перебувати на цій посаді. Він звільняє людей, які дають свідчення в НАБУ, які дають свідчення працівникам СБУ, які проводять. І вже нещодавно… раз в місяць там вилучають якісь помічені гроші. І, незважаючи на це, він продовжує працювати на цій посаді. Ця людина, я не знаю, треба яку мати совість, коли кожен рубль, який перерахований... кожен другий рубль, який платять жителі Запорізької області, йде йому до кишені. Це дуже ненормальна ситуація, і тому я вважаю, я звертаюсь до правоохоронних органів, до керівництва країни звернути увагу на дії цієї людини –  Шишка Ігор, який являється головним лікарем Запорізької обласної лікарні.

Нещодавно, місяць… ще місяць не пройшов, дві неділі тому вилучені кошти з поміткою "хабар", але він продовжує очолювати лікарню. Він звільняє людей, які дають свідчення.

Він організував таку  злочинну групу. При зверненні, була маса звернень і до  керівництва області, але на  сьогоднішній день ніякої реакції немає. Я звертався особисто до  губернатора, який,  на жаль, став адвокатом цього головного лікаря і всіляко допомагає йому уникнути відповідальності. Я думаю, що з цим треба закінчувати. І прошу і вашої підтримки в цьому, і звернути увагу правоохоронних органів на це дійство.  Тому що так далі продовжувати не може. Маса документів, які свідчать про причетність цього.

І я звертаюся до Запорізької обласної ради, хлопці, депутати обласної ради повинні винести рішення на свою сесію про звільнення, про відсторонення цієї людини від займаної посади.  Я все.

Так, дивлячись на те, що запити, 50 народних депутатів підписали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Колеги, я хочу вас попросити, всі пильнують за часом. Всі бачать, наскільки  час обмежений. У мене прохання  входити в три хвилини, які передбачені регламентом, там спеціально є  табло, і це  можна робити безпроблемно.

Береза Юрій Миколайович, "Народний фронт". Передає слово Андрію Тетеруку.

Будь ласка, пане Андрій.

 

10:12:37

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний пане Голово! Шановні колеги  народні депутати! Шановний український народе! З трибуни Верховної Ради я хотів би насамперед подякувати всім правоохоронним органам, які на вчора забезпечили якісне  і безпечне  проведення всіх мирних зібрань українського народу.

Ще раз з цієї трибуни я хочу сказати, що ніхто не в праві обмежити українців  мирно зібратися і провести своє волевиявлення. І ще раз дякую тим, хто  забезпечив  безпеку українців під час ведення бойових дій.

Окремо хотів би заявити про те, як окремі політичні лідери ризикують безпекою наших громадян, закликаючи їх під час ведення бойових дій висловлювати неповагу до української влади, яка  робить все можливе, аби  врятувати ситуацію в країні.

Дуже жалюгідне завершення, такий закат кар'єри платити людям за те, щоб звезти їх, забуваючи про те, що на "майдани" не звозять. На "майдани" йдуть за покликом душі. І дуже приємно бачити, як український народ робить правильний вибір і правильні пріоритети розставляє. Це дуже приємно бачити. І сподіваюсь, що надалі ми будемо прогресувати не тільки в парламенті, роблячи правильні закони, а й українське населення буде робити висновки, хто і в який спосіб робить своє політичне майбутнє або завершує його.

Дуже дякую всім. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Клімов Леонід Михайлович передає слово для виступу Кулінічу. Будь ласка.

 

10:14:30

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, 147 виборчий округ, Полтавщина.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Минулого  тижня, працюючи на окрузі, взяв участь у Асоціації міст Полтавщини у форумі, який відбувся у місті Миргород, де було обговорено дуже багато питань, які стосуються децентралізації, об'єднання територіальних громад. І декілька тез хотів би озвучити.

По-перше, міські голови абсолютно не сприймають перекладання на місцеві бюджети і оплати праці технічного і обслуговуючого персоналу в загальноосвітніх закладах навчальних і закладах охорони здоров'я. Для міста Миргорода, наприклад, це додатково 16 мільйонів гривень у рік, це – величезні кошти. Тим більше, ми пільговий проїзд також залишаємо на місцевих бюджетах.

Є наміри деяких народних депутатів законопроект 5206 забрати 50 відсотків від акцизу з торгівлі нафтопродуктів і передати це до обласних бюджетів. Тому якраз ці речі треба обов'язково доопрацювати, щоб ми займалися децентралізацією, а не централізацією.

Міські голови абсолютно не сприймають, що субвенція на комунальні послуги буде йти не напряму в міста, а в обхід через обласні ради. Це треба врегулювати до розгляду проекту бюджету до другого читання.

Дуже позитивно сприймається законопроект 3038, який ми проголосували у першому читанні, де мова йде, що 5 відсотків від рентної плати від видобутку нафти і газу, 5 відсотків повинні залишатися в місцевих бюджетах. Тому що питання дуже серйозне, розбиваються дороги, погіршується екологія, погіршується інфраструктура, і місцеві громади абсолютно не отримують жодної копійки компенсації. Тому найближчим часом треба цей проект голосувати в другому читанні. Я особисто вніс правки, які дадуть можливість ці кошти залишати не в загальному, а в спеціальному фонді в бюджеті, тому що це дуже важливо, це дасть можливість  їх краще використовувати.

Ну,  декілька тез щодо  децентралізації, шановні колеги, нам потрібно не постійно декларувати збільшення кількості об'єднаних територіальних громад, а декларувати як раз покращення якості адміністративних послуг в цих громадах. Ми повинні говорити про те, що там дійсно покращується життя, тому що якщо ми цю реформу робимо для людей, а ми саме, я сподіваюсь, робимо її для людей, то як раз люди повинні відчути, що в цих громадах, які об'єдналися, покращилася якість адміністративних послуг, покращилася якість автомобільних доріг і взагалі наводиться лад.

Гостро стоїть питання якості медичних послуг. Нам треба, щоб швидка допомога могла доїхати від віддаленого населеного пункту до районної лікарні і тому треба в цьому напрямку працювати. Я особисто за рахунок державної субвенції домігся, що два райони мого округу – Решетилівський і Диканський найближчим часом отримають швидкі допомоги, сучасні швидкі допомоги – автомобілі швидкої. Сподіваюся це зробити і для інших районів свого 147 виборчого округу.

Ну, і  одне із  основних питань, яке піднімали міські голови, це питання  землі, нам треба нарешті...

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

10:17:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, бо в нас дуже обмежений час. Дякую.

 

КУЛІНІЧ О.І. Законопроект 4355 – це основа децентралізації, ми нарешті повинні передати повноваження щодо розпорядження земель за межами населених пунктів місцевим радам. Тому найближчим часом треба його голосувати, щоб дійсно цю децентралізацію відчули люди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Ірину Геращенко, заступника... Першого заступника Голови Верховної Ради України.

 

10:18:07

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, вчора в третьому комітеті Організації Об'єднаних Націй відбулося надзвичайно важливе голосування по резолюції відносно порушення прав людини в окупованому Криму. За цю резолюцію проголосувало 73 країни – члени Організації Об'єднаних Націй, всі, хто займається зовнішньою політикою, усвідомлюють, що означає ця цифра, адже будь-яке рішення, що стосується прав людини, непросто проходить в ООН. Для прикладу: коли Грузія почала працювати над подібною резолюцією, на початку її підтримало лише 15 країн. 76 країн ООН зайняли поки що нейтральну позицію, і очевидно, що українським дипломатам, але і українському парламенту, потрібно вже сьогодні розпочати нашу роботу для того, щоб під час голосування по цій резолюції в Раді Безпеки ООН ми мали більше прихильників, більше голосів "за".

І я хочу поінформувати вас, що від імені двох комітетів: закордонних справ і Комітету з питань євроінтеграції, також за моїм підписом, - ми надіслали листи країнам відповідним, посольствам і парламентам з проханням підтримати тут позицію України. Але особливо сьогодні я хочу зосередитись на тих країнах, які проголосували проти. І це 23 країни – члени Організації Об'єднаних Націй. Серед них і як ті країни, які, як правило, взагалі боляче ставляться до будь-якого питання обговорення прав людини, так і відверті сателіти Кремля. Але особливо боляче сприйняла Україна три голосування – це Вірменія, Казахстан і Білорусь. Ми шануємо право Вірменії і Казахстану на їх особливі взаємини з Російською Федерацією. Ми все розуміємо. Але і наші друзі в дружніх нам Казахстані і Вірменії мають розуміти, що сьогодні Україна, український народ і українська армія воює не лише за нашу незалежність – ми відстоюємо право всіх пострадянських країн мати незалежну зовнішню політику. І ми маємо це доносити до наших партнерів.

А що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо як ніж в спину. Ми дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську, і ми цінуємо це. Але незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях, а не заангажованим і грою на одну сторону. І тому ми звертаємося до білорусів з проханням так само шанувати право України відстоювати нашу незалежність і суверенітет, і розуміти, що наступний буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність.

І дуже важливо, шановні колеги, щоб в питаннях зовнішньої політики ми сьогодні більш жорстко на всіх міжнародних майданчиках відстоювали право Криму. Важливо, всі міжнародні українські делегації в парламенті посилити представниками Криму. Наскільки сьогодні було важливим, що члени фракції БПП, представник Президента з питань кримських татар, шановний голова кримськотатарського народу Мустафа  Джемілєв брав участь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд,  завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …участь безпосередньо в цих слуханнях, щоб з перших вуст наші партнери почули про порушення прав людини в Криму, про заборону Меджлісу. Варто, щоби в кожній делегації сьогодні парламентській були представники  кримських татар. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

І запрошую до слова народного депутата Гуляєва.

 

10:21:42

ГУЛЯЄВ В.О.

Всем – добрый день! Василий Гуляев, 140 избирательный округ, Одесская область, группа  "Партія "Відродження".

Я сегодня хотел бы обратить  внимание уважаемых депутатов, Премьер-министра Украины на проблему, сложившуюся  в морских портах Украины, а непосредственно город  Черноморск, порт  "Черноморск".  На сегодняшний день я собирался с профсоюзами порта, разговаривал, они все обеспокоены сбором, который сегодня  75 процентов от прибыли забирается в портов. Порты отдают все деньги, а им никто ничего  не помогает. Сегодня разбиты, развалены причалы, в которые надо влаживать  деньги. И если мы влаживать  деньги в эти причалы не будем, мы не будем влаживать деньги в фарватер – сегодня непосредственно в порт "Черноморск"  не могут зайти крупно-монтажные суда, потому что фарватеры везде уменьшились. Деньги все отдаются  куда-то наверх и профсоюзы требуют  и  просят, чтобы мы как депутаты обратились к Премьер-министру Украины и сняли этот ганебный податок. Потому что… что произойдет в дальнейшем, если не будут заходить суда в наш порт? А каждый порт практически   в каждом городе и непосредственно в Черноморске  - это градообразующее  предприятие, на котором работаю люди. Сегодня работают 4 тысячи 200 человек, это 4200 семей в нашем городе. И если люди будут  терять работу,  город, естественно, не  сможет обеспечивать всех работой. Портовики, грузчики,  докеры просят Кабинет Министров Украины, Премьер-министра обратить на это внимание и принять  и сделать так, чтобы не сокращались  рабочие места, а чтобы рабочие места, наоборот, увеличивались и чтобы люди получали свои достойные заработные платы. Все просят, наконец, обратиться лицом к простым нормальным людям. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Гузя, "Народний фронт".

 

10:23:46

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня. Ігор Гузь, 19 виборчий округ.

Дякую колезі Андрію Помазанову, який передав слово.

Я хочу звернутися до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, а також до керівника Державної фіскальної служби пана Насірова.

Шановні друзі, суть проблема наступна. Я представляю прикордонний округ, на території якого знаходяться два митні переходи "Ягодин", "Устилуг". Я вже головою б'юся декілька років, два роки, щоб Державна фіскальна служба, прикордонна служба звернули увагу що твориться в нас на митниці. Перше, постійні побори, створюються штучні черги. Сьогодні, щоб людина могла проїхати повз чергу, треба заплатити 500-700 і уже тисячу гривень. Про це всі знають: правоохоронні органи, митниця, прикордонна служба. Люди, так звані "човники", які заробляють цю копійку, їздять в Польщу, везуть, щось привозять, і ніхто не може навести порядок. До якого часу це буде тривати? Я запитую керівника ДФС пана Насірова. Кому везуться ці гроші? В мішках чи там в яких тюках і так далі. Наведіть порядок. Це перше.

Друге. Ми чекаємо безвіз. Я сподіваюся, що він буде. Але "Устилуг" митний перехід і "Ягодин" не готові до збільшення кількості пасажиропотоку, який буде їхати до Європи і з Європи. Особливо митний перехід "Устилуг", його потрібно ремонтувати, там потрібно вкладати ресурси і Європа давала гроші, які закопали. Яка ситуація, який вихід, на превеликий жаль, ніхто не знає.

І останнє. Ніхто в державі не хоче вирішувати проблему, яка дійсно є, з якою стикаються депутати, які представляють прикордонні округи, це автомобілі на іноземній реєстрації. Можна сьогодні ганити цих людей, але немає за що, люди не мають гроші купити хороші автомобілі, купляють на польській, на угорській, на румунській реєстрації і їздять. Але вони потребують легалізації, вони просять нас, парламентарів прийняти законопроекти відповідні, які, на жаль, не ставляться в порядок денний, і ДФС легалізувати цю проблему. Вони готові якимось чином легалізуватися в країні, і вони не хочуть щоп'ять днів виїжджати за кордон, приїжджати, створювати черги. Зараз зокрема на Закарпатті тривають блокування митних переходів і таке інше.

Я закликаю Гройсмана і Насірова створити робочу групу, включити депутатів, вони тут є, з Закарпаття, от з Львівщини Олег Мусій, я бачу, з Волині, з Буковини, з Франківщини, і нас долучити до врегулювання цього питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Володимира Литвина.

 

10:27:09

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, уважно слухаючи виступи всіх народних депутатів, уважно спостерігаючи за тим, що відбувається у Верховній Раді України, взагалі в політикумі українському, я приходжу до такого тривожного висновку: небезпечними для України є ті політики, які дуже добре знають, як було вчора, але сьогодні роблять набагато гірше, ніж було вчора.

На превеликий жаль, тон починають задавати такі собі і задають такі собі глашатаї правди чисті, незаймані, як вони вважають, люди, які вважають себе свіжими людьми, які чують, як трава росте. На превеликий жаль, у нас не складається одне головне, що потрібно для країни, – немає в нас діалогу щодо розв'язання тих проблем, які є пекучими, складними і болючими для людей. У мене складається враження, що ми тут в сесійній залі готові домовлятися з приводу тільки одного – місця, де треба поставити шибеницю і про довжину мотузки, на якій ми збираємося вішати один одного. Але від цього краще країні не стає.

Скажіть, шановні колеги, про що ми тут товчемо воду другий день поспіль, коли Кабінет Міністрів повернув нам проект державного бюджету? Чому ми не говоримо про те, як буде вирішуватись проблема мінімальної заробітної плати? Кого вона буде стосуватися? Наскільки вона буде стосуватися прожиткового мінімуму, а, отже, мінімальної пенсії? Це те, що хвилює людей. І на кого буде розповсюджуватись підвищена мінімальна заробітна плата?

Друга проблема. Ми тут з вами всі говорили про питання охорони здоров'я. Я проаналізував те, що зробив Кабінет Міністрів. Кабінет Міністрів кинув нам просто кістку. А проблема з охороною здоров'я аж кричить. Люди просто вмирають! І я думаю, ті депутати, які ще мають сміливість бути на окрузі і спілкуватися з людьми, вони говорять про ці кричущі проблеми.

Я закликаю і прошу вас, і благаю, шановні народні депутати, якщо ви чуєте, я не хочу метати бісер перед деким. Давайте ми будемо говорити про ті проблеми, які печуть людям! Давайте ми згадаємо слова з Євангелія: "Якщо царство розділиться саме по собі, не вистоїть те царство. Якщо дім розділиться посередині сам по собі, не вистоїть той дім". Не вистоїть наш дім - Україна, якщо ми будемо продовжувати займатися тим, чим ми займаємося. А ми займаємося блудом, в кращому випадку політичним блудом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Дунаєва.

 

10:30:17

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый народ Украины! Уважаемые присутствующие! Украина переживает драматическое обновление всех институтов политики, прав и экономики. Мы платим высокую цену за возможность идти в цивилизованное свободное будущее. Более того, в стране возникла новая опасность – стремление пришедших к власти политиков создать тоталитарное государство.

Сейчас как никогда очень важно отличать национализм от национальных интересов. Все чаще принимаются волюнтаристские решения в экономике и политике, избирательное правосудие, преследование  свободы слова, репрессии политических противников. Подобными действиями власть подрывает доверие народа, еще больше настраивая против себя.

Основой жизни страны была и остается экономика. Государство  должно обеспечить ее развитие, защищать тех, кто вносит свой вклад в благосостояние народа. Вместо этого власть продолжает  обкладывать людей налогами, не давая возможности развиваться  национальному  бизнесу, тем самым подрывая экономику государства.

В то время, как другие  страны делают ставку на собственное производство, наша страна становится сырьевым придатком и открытой  площадкой для зарубежных товаров. К управлению государством пришли политические группы, которые открыто наживаются на войне и разрухе, обвиняя во всех грехах своих оппонентов, богатое и развитое общество им невыгодно, так как обессиленным народом легче управлять. Бедность – это      национальная трагедия  нашего государства, с которой нужно бороться путем развития  собственной промышленности. Отсутствие рабочих мест влечет за собой отсутствие поступлений в городские бюджеты, а затем и в государственные.  Рост преступности,  обнищание народа, почти полное отсутствие финансирования науки, спорта, молодежи, потеря научного потенциала, молодые специалисты уезжают  в другие страны и работают  на чужую экономику.

Полную ответственность   за дестабилизацию  экономической ситуации в  стране и на местах несет непосредственно верховная власть: Президент, Кабинет Министров и Верховная Рада. Они изо дня в день доказывают свой непрофессионализм и отсутствие понимания основных  направлений развития государства и ее  внутренней и внешней политики. В первую очередь это проявляется на примере их соглашения с Международным валютным  фондом, Мировым банком.

Сегодня  очень важно видеть реальное положение  дел и стремиться  решить  насущные проблемы такие, как вопрос мира, а не отвлекать на второстепенные  вопросы по примеру переименований  городов. За этим отвлекающим маневром, забываются Минские соглашения, которые являются единственным путем  к завершению вооруженного конфликта.  На Донбассе провальная политика Президента и парламентской   коалиции, которая  заводит   в тупик план урегулирования.  Страна уже устала  от военной риторики, мы хотим мира, развития экономики и процветания, а не войны, хаоса и разрухи.  Как миллионы  наших соотечественников мы  твердо уверены в  том, что только мирное урегулирование конфликта на Донбассе позволит возобновить суверенитет и возродить  экономику нашего государства.

Как заинтересованные в развитии условий полноценного экономического развития страны,   ответственная  политическая сила за будущее Украины мы считаем, что политико-правовые правила и процедуры, соответствующие ценностям и нормам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Вілкула.

 

10:33:40

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты, 4 миллиона человек в нашей стране за последние три года пострадали от развала банковской системы. И сейчас необходимо отложить в сторону политику и принять законы, которые действительно необходимы людям. В обанкроченных банках только физлица потеряли более 130 миллиардов, еще около 300 миллиардов потеряли юридические лица, предприятия более 200 миллиардов, рефинансирование, которое выдал Нацбанк Украины, попросту разворовано. Мы объединили в рабочую группу профессиональных юристов, финансистов, вкладчиков банков и подали комплексный пакет законов по этой теме.

Президент подал вчера законопроект по "Банку Михайловскому", который касается части вкладчиков банка там, где "Банк Михайловский" выступал агентом при заключении договора по вложению денег. Мы вчера тоже поддержали данный законопроект, но он касается, максимум, 7 тысяч людей. Мы требуем рассмотреть, разработанный нами, пакет законопроектов, который позволит в комплексе решить вопрос обманутых вкладчиков более чем для 80 обанкроченных банков, а также вопрос заемщиков.

Еще год назад это наши законопроекты 2176 о запрете использования исполнительной надписи нотариуса, в которой сейчас без решения судов отбираются деньги, законопроект 2323, чтобы ответственность заемщика ограничивалась предметом залогов, а люди не попадали в кабалу на всю жизнь, законопроект 2275-1 о запрете коллекторской деятельности по отношению к физлицам, что банды рэкетиров, которые сейчас называются коллекторами, терроризируют людей. И конечно важнейший законопроект 4004-2 о реструктуризации и переводе валютных кредитов в гривну. Мы подали комплексный законопроект по защите прав вкладчиков 5391 от 14 ноября 2016 года, это новая редакция Закона о системе гарантирования вкладов физических лиц.

Этим законопроектом предлагается, первое, усилить ответственность Нацбанка Украины, который является регулятором, без Нацбанка невозможно никакое разворовывание денег. По-хорошему и никакие банкротства без связки с Нацбанком невозможны. Сейчас НБУ идет первым на получение выплат как так называемый обеспеченный кредитор, а первым идти должны люди, а дальше – фонд и Нацбанк.

Второе. Усилить ответственность собственников банков, они должны отвечать всем своим имуществом по возврату денег из обанкроченных банков.

И третье. Гарантированная сумма возврата вкладов, должна быть повышена с 200 тысяч минимум до миллиона гривен. Отмечу, что в настоящее время работа фонда является просто площадкой для коррупции. Имущество более чем на 200 миллиардов находиться у фонда, и оно сейчас разворовывается. Я описал только часть пунктов, в законе 80 страниц, но мы настаиваем на том, что эти законы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, будь ласка,  завершуйте.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Мы настаиваем на том, чтобы были приняты комплекс законов о защите обманутых вкладчиков, это касается четырех миллионов человек. И это может успокоить сегодня ситуацию в стране.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:37:06

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, щоб не було дискусій, ще  може бути два виступи і не більше. Зараз Крулько передає слово Сергію Соболєву. І потім Юзькова, і завершуємо. Будь ласка.

 

10:37:17

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я думаю, що нам треба чітко робити висновки із всього, що відбувається в країні. До тих пір, поки ні парламентська більшість, ні Президент, ні уряд будуть формувати порядок денний, а порядок денний країни буде формуватися громадянами країни – це на перший погляд здається дуже добре. Але для чого тоді обирають Президента? Навіщо тоді обирають парламент, який формує уряд?

Тому, коли фракція "Батьківщина" майже на кожному засіданні Погоджувальної ради і на кожному виступі в парламенті, на початку кожного сесійного тижня наполягала на тому, щоб ми розглянули ключові питання життя країни, а саме: негайно розглянули питання, які дозволяють привести до економічно обґрунтованого рівня, рівень платежів, тарифи, комунальні платежі, які, на наш  погляд, завищені в країні. Коли ми вимагаємо негайно привести у відповідність до тих законів, які  ми ухвалили, і  зробити все можливе  для того, щоб мільйони вкладників, які втратили свої вклади в банках, 84 банках, які були доведені до банкрутства або  Національним банком, або їх власниками, щоб саме  ці громадяни мали можливість отримати свої кошти, щоб мільйони представників підприємців мали так само можливість отримати ці кошти, нам казали,  це не на часі.   Це не питання, які повинна  розглядати Верховна Рада.

Коли ми тут  заявляли, з цієї трибуни, і на всіх погоджувальних радах, є ключове питання – це  питання  землі. Мораторій повинен бути продовжений мінімум на 4 роки, щоб за цей час розробити  всю базу ринку землі. А за цей час не допустити розбазарення через тіньові схеми і викуп землі, і передачу в приватні руки, нам казали, не на часі. Це все є якийсь там популізм.

Коли ми казали, негайно перегляньте бюджет, статті  бюджету, де ми не можемо знайти, у нас сотні мільярдів гривень реальних доходів, які приховуються, нам казали, це не на часі, нам ніколи це розглядати. І тільки коли люди організовано виходять на вулиці: аграрії, вчителі, лікарі, вкладники – тільки після цього парламент починає ухвалювати рішення.

Я думаю, що ця практика є найгіршою практикою того, що відбувається у більшості і в парламенті. Коли ми фактично знову з коліс будемо розглядати питання мінімальної заробітної плати, де в бюджеті під це не закладено ні копійки, а є сподівання на якісь  поступлення від так званої детінізації, яка так і не відбулась.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ С.В. Саме тому наша фракція наполягає на тому,  щоб ключові питання, які є, дійсно, питаннями життя країни, були вже одразу  розглянуті на наступному пленарному  тижні…   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключний виступ – Юзькова Тетяна Леонідівна, будь ласка. Передає слово Олегу Ляшку. Будь ласка.

 

10:40:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, я хочу повідомити вас, що 18 листопада, у цю п'ятницю, в окружному Адміністративному суді міста Києва відбудеться чергове засідання за позовом депутатів від Радикальної партії про скасування рішення Уряду і Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Платіжки, які сьогодні отримують громадяни, в народі вже назвали "шок-платіжки", тому що  люди, які не мають ні підвищення  зарплат, ні пенсій удвічі більше мають платити за комунальні послуги, аніж вони платили минулої зими. Усі обіцянки уряду і влади, Президента, уряду і парламентської більшості про те. що вони компенсують підвищення вартості тарифів громадянам, все це виявилося брехнею і блефом. З українців стягують останні гроші.

Тому команда Радикальної партії вимагає від уряду, перше, повернути соціальну норму споживання газу – 1200 кубів в опалювальний сезон щоб був мінімум 3 тисячі гривень за 1200 кубів, а не сім, як сьогодні. За нашими  підрахунками, ціна 1000 кубів газу – 2500-2700 гривень за тисячу кубів. Українців сьогодні обкрадають. Ми звертаємося до людей прийти до суду у п'ятницю, 18 числа, для того, щоб разом з нами боротися за зниження тарифів.

Наступне, уряд запропонував ініціативу підняти до 3200 мінімальну зарплату. Це лише часткове виконання наших вимог. Ми вважаємо, що мінімальна зарплата має бути 5 тисяч гривень на місяць, а мінімальна пенсія має бути 4 тисячі гривень на місяць. Той, хто каже, що мінімальна зарплата 3200 – це багато, нехай проживе на зарплату півтори тисячі, якщо йому їх вистачить.

Крім того, ми вимагаємо від парламенту невідкладно розглянути наш законопроект і подолати вето Президента і дати можливість українським жінкам у 55 років виходити на пенсію. Рік тому ми прийняли цей закон, Президент Порошенко наклав на нього вето. Як він міг це зробить, позбавивши українських жінок можливості отримати пенсію? І тому ми вимагаємо невідкладно розглянути цей закон. 

Ну, і нарешті, понад 400  тисяч українців минулого року померли від серцево-судинних захворювань, тому що вони вчасно не отримали ліки, вони вчасно не отримали укола і таблетку. Щоб врятувати життя українців, команда Радикальної партії зареєструвала законопроекти, щоб наші пенсіонери безплатно щомісяця отримували ліки. Ми врятуємо їх життя, якщо парламент проголосує за  цей закон і дасть пенсіонерам безплатні ліки. Давайте захищати людей! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для виступів завершено.

Шановні колеги, до мене в президію надійшла заява від двох фракцій – "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", вони згодні замінити перерву на виступ від трибуни. І я надаю слово для виступу від двох фракцій пані Ричковій, будь ласка, 3 хвилини. І після того перейдемо до розгляду порядку денного. Прошу депутатів заходити в зал.

 

10:44:30

РИЧКОВА Т.Б.

Шановні колеги, шановні українці, учора  мною поважаємий депутат  із фракції "Батьківщини" Надія Савченко під час розгляду законопроектів, що виправляють її законотворчість, продемонструвала всім рівень своєї вихованості і спроможності у парламентаризмі.

Від імені фракції БПП я звертаюсь до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. Шановний Андрій Володимирович, я вважаю, що така поведінка у стінах вищого законодавчого органу України паплюжить не тільки Верховну Раду. Я переконана, що представник "Батьківщини" пані Савченко у такий спосіб свідомо або несвідомо допомагає Кремлю у їхній інформаційній війні проти України. Адже всім відомо, що теза про неспроможність української  влади транслюється через всі російські средства масової інформації. Засоби, соррі.

Я наполягаю на тому, що подібні вчинки і заяви мають бути розглянуті на регламентному комітеті парламенту. Я впевнена, що за такі порушення депутатської етики мають застосовуватися штрафи, включно до заборони присутності депутата на кількох засіданнях парламенту.

Фракція БПП вимагає від представника тієї ж фракції "Батьківщина", що очолює Комітет з питань правової діяльності, включити до порядку денного засідання комітету і розглянути урядовий законопроект 5259, що запобігає звільненню злочинців, вбивць і ґвалтівників з місць позбавлення волі, для того щоб уже завтра, у четвер, включити його до порядку денного. Фракція БПП не допустить подальшого розповсюдження по Україні цієї ракової пухлини, цих людей, які зараз звільняються і ґвалтують дітей.

І наостанок я хочу нагадати представнику партії "Батьківщина" пані Савченко, що багато з ваших колег захищали вас і боролися за вас, щоб визволити вас із російської в'язниці. Тому майте, пожалуйста, будь ласочка, повагу до своїх колег, і до себе в першу чергу. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, переходимо до питань порядку денного. У нас сьогодні день, який має ратифікації.

Було назване прізвище депутата. І я дуже прошу, якщо депутат є в залі, якщо Надя є в залі, обов'язково їй дам слово для репліки.

Шановні колеги, ми переходимо до питань порядку денного. Він у нас дуже насичений, дуже важливий. Міжнародні питання стоять сьогодні. І я дуже прошу всіх до зосередженої роботи, запросити депутатів в зал.

Перше питання, яке у нас стоїть, - це є проект Постанови про  Рекомендації парламентських слухань "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" (номер 5349).

Колеги! Я прошу підтримати ініціативу розгляду за скороченою процедурою, колеги.  Прошу зайняти робочі місця і приготуватися до голосування.

Отже я ставлю на голосування пропозицію розгляду проекту Постанови про Рекомендації парламентських слухань 5349 – розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, прошу голосувати.

 

10:48:59

За-165

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань культури і духовності  Княжицького Миколу Леонідовича. Будь ласка.

 

10:49:10

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Шановні колеги, в цьому році Україна відзначила трагічну дату 75-х роковини трагедії в Бабиному Ярі. Після цього під час відзначення цих роковин в цьому залі відбулися парламентські слухання, де були висловлені  досить багато  цікавих, змістовних  зауважень про те,  яким чином нам вшанувати пам'ять наших співгромадян, які загинули під час Другої світової війни. Вони всі, справді, були би нашими співгромадянами, якби би були мудрими  в 18-20-ому році і відстояли українську державність, що має бути уроком зараз, незалежно від національності цих людей. Найбільше там загинуло євреїв, там загинуло багато українців, ромів, радянських військовополонених інших національностей.

Сьогодні, коли ми дивимося на те.  що відбувається в світі, на ріст ксенофобії і нетерпимості навіть в багатьох європейських країнах, на перемогу ультраправих і ультралівих, кожен з нас має пишатися українським суспільством, яке справді після війни значно виросло морально, духовно і демонструє такий рівень толерантності, поваги до нашого історичного минулого, якому варто повчитися дуже багатьом європейським народам. 

Комітет  Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 2 листопада розглянув проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань. В запропонованих  Рекомендаціях парламентських слухань враховані пропозиції народних  депутатів України та представників громадськості, які були висловлені після проведення парламентських слухань: "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність". Комітет з питань культури і духовності рекомендує Верховній Раді розглянути проект Постанови про рекомендації парламентських слухань: "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" і прийняти його за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, є потреба обговорювати, є бажаючі обговорювати? Є.

Будь ласка, прошу включити два – "за", два – "проти", будь ласка.

Від Радикальної партії Лінько Дмитро Володимирович передає слово Олегу Ляшку. Включіть мікрофон.

 

10:51:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Україна визнала Голокост єврейського народу геноцидом у 2008 році. Ми щиро співчуваємо єврейському народу щодо його жертв і що ніколи більше подібні трагедії не повторяться.

Водночас ми розраховуємо на підтримку Кнесету, ізраїльського парламенту, який на цьому тижні має розглянути резолюцію про визнання геноцидом українського народу Голодомору. Ми переконані, що депутати ізраїльського Кнесету приймуть відповідне історичне рішення і будуть 25-ю країною в світі, яка віддасть данину шани і пам'яті мільйонам українців, дітей, чоловіків, жінок невинно убієнних сталінським злочинним режимом.

Тому ми підтримаємо проект постанови, який зараз розглядається, ми, наша політична сила докладе максимальних зусиль до того, щоб мати дружні тісні стосунки із нашими міжнародними партнерами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Гончаренко передає слово пану Чубарову. Будь ласка.

 

10:53:13

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги, я, як і ви всі, дуже уважно подивився текст рекомендацій парламентських слухань, які відбулися 27 вересня. Я скажу, що особисто я звернув увагу на такі слова, що записані в рекомендаціях. Те, що пам'ять про трагедію Бабиного Яру як злочин Голокосту є сьогодні невід'ємною частиною національної пам'яті українського народу. Саме так має бути в нормальних суспільствах, також, як і пам'ять про злочин Голодомору, про злочин депортації. Так і Голокост, і Бабин Яр, це все є частиною нашої спільної української пам'яті. Так має бути по всьому світові, те, що нам поки не зовсім вдається на тлі нашої трагедії.

Тому я хочу трошки продовжити тему, яка тут звучала, про вчорашнє голосування в Організації Об'єднаних Націй щодо резолюції України про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. Я хочу сказали, що результати дуже достойні для резолюції такого спрямування. І тим більше, ми знаємо, яку шалену протидію з метою зриву розгляду цього питання розгорнула Росія.

Я хочу сказати про те, що ця резолюція має всі шанси стати основою для переходу нас, нашої держави зі стану оборони до стану наступу, до повернення окупованих земель. Вперше Росія світовим товариством прямо названа в контексті нападу на Україну країною-окупантом, і землі наші незаконно окупованими.

Отже, шановні колеги, захищаючи сьогодні, ми захищаємо нашу історичну пам'ять, зберігаючи історичну пам'ять, ми маємо…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одну хвилину додаємо, будь ласка.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Зберігаючи історичну пам'ять, ми маємо майбутнє, наше українське майбутнє.

Отже, закликаю вас всіх підтримати постанову щодо схвалення Рекомендацій парламентських слухань. Дякую.

 

10:55:42

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний пане Рефат.

І, будь ласка, "Народний фронт", Георгій Логвинський.

 

10:55:55

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Шановні друзі! Шановні колеги! На жаль, це непростий документ, непроста постанова, за яку ми повинні голосувати. Ця постанова вшановує пам'ять людей, які загинули на нашій території, пам'ять українців різних націй. Але вони завжди були, є і залишаються українцями.

Люди, які воювали проти агресора. Так само, як сьогодні наша країна воює та наші хлопці віддають життя, захищаючи наші цінності, захищаючи власний народ. Це історія, яка ніколи не повинна повторитися. Івритом це буде "………". Ми повинні взяти на себе зобов'язання, що ніколи, ніколи це не буде більше на території нашої держави.

Вшанування, я хотів би підкреслити, що дійсно, громадське суспільство всього світу дивилося на те, що відбувається в Україні. І депутати ізраїльського Кнесету, які були присутні, а саме віце-спікер ізраїльського Кнесету Нава Бокер після вшанування Бабиного Яру повернулись і поставили питання перед Кнесетом Ізраїлю про визнання Голодомору геноцидом Українського народу. .

Це наслідки нашої діяльності, групи міжпарламентського зв'язку між Україною та Ізраїлем. Це наслідки того, що ми працюємо і ми находимо спільну мову.

Так само я хотів подякувати ще вчора, не зважаючи на те, як каже керівництво Ізраїлю, що російські ракети знаходяться на відстані 20 метрів фактично від кордону Ізраїлю, вони вчора проголосували, що Крим – це Україна! І далі буде на цьому стояти.

Тому наша діяльність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, дайте завершити, одну хвилину. Будь ласка, шановний колего.

 

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В. Кожна наша діяльність, кожен  наш крок захищає наших громадян, захищає наші цінності,  робить нам друзів і має  дуже чіткі меседжі: ми повинні бути разом, ми повинні захищати власну державу, власних громадян і ніколи, щоб Голокост, Голодомор не повторювались в нашій державі.

Я хотів би ще вшанувати пам'ять тих людей, які загинули, словами, старовинною мовою, якою фактично ніхто не користується в світі, це арамейська, старовавилонська, яку читають в пам'ять тих людей, які зараз покояться в Бабиному Яру: "………………….."

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, шановний колега.

Будь ласка, до  слова запрошується представник зараз  фракції  "Батьківщина"  Олександра    Кужель.

 

10:59:14

КУЖЕЛЬ О.В.

Який великий, неперевершений український народ. Якщо взяти його всю історію: і радянські часи, і коли вже роки незалежності  як багато  нас питались посварити з будь-якими націями, які живуть і які вважають себе українцями. Коли ми згадуємо будь-яку історію – це не означає, що це тільки загадали, або поставили пам'ятник. Це є цвях всім владам на те, що це повторювати неможна: не може бути диктатури, не може не бути відповідальності  за війну, яка не несе за собою таку біду горя і смерті. І ми  завжди повинні пам'ятати це, що будь-який диктатор закінчується біллю всіх націй і ніколи українців ніхто  не посварить, які б не були бажання.

Але, пане Парубій, диктатура починається з порушення законів. Коли ви зараз, на початку середи, почали з порушення Регламенту, коли ви даєте на своє бачення виступи кому бажаєте або хто прислужує, це є неприйнятним. І тому, щоб не повторювалася диктатура, щоб ми разом всі боролися за війну, повинен кожен бути прикладом виконання законів.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:01:05

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Обговорення є завершене. Я прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця і приготуватися до прийняття рішення.

Шановні колеги, можемо вже, всі на місцях, переходити до прийняття рішення? Я хотів би сказати, що під час обговорення були подані технічні правки, які стосуються переважно технічного і не змістового характеру. І тому я поставлю на голосування, пане голово комітету, з техніко-юридичними правками, які ви внесете і врахуєте ці правки.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність" (номер 5349) за основу та в цілому з техніко-юридичними правками, які зробить комітет за пропозиціями народних депутатів. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:02:46

За-252

Постанова прийнята, рішення прийняте, колеги.

Переходимо до наступного проекту Постанови. Це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Урядів держав-членів Європейського Союзу, Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму для громадян України.

Шановні колеги, прошу підтримати пропозицію розгляду її за скороченою процедурою. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

11:03:30

За-169

Рішення прийняте.

Переходимо до обговорення.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, буде дуже правильно, якщо цей проект Постанови представить Голова Верховної Ради України, який є одним із ініціаторів і авторів цієї постанови, до якої долучилися і майже всі лідери парламентських фракцій, ми надаємо слово нашому шановному спікеру Андрію Парубію.

Будь ласка,  пане Андрій.

 

11:03:53

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги! Насправді ініціаторами цього звернення були всі голови фракцій українського парламенту.

І з чого походила, власне, така ініціатива. Ми всі пригадуємо той день, коли були озвучені вимоги до Верховної Ради України і до України з приводу надання Україні безвізового  режиму. 144 вимоги, мало які країни мали такий перелік вимог, які мала Україна. І ми пригадуємо, як тут, у Верховній Раді, дуже важко, інколи з великими дискусіями, але крок за кроком ми виконували ці вимоги. І український парламент дав приклад, як можна буди відповідальними у своїх міжнародних зобов'язаннях. Колеги, ми всі разом дали приклад, як можна бути надійними партнерами, як можна працювати дуже відповідально.

Більш того, я нагадаю, що в найближчі дні буде річниця Революції Гідності, і, власне, тоді громадяни вийшли на Майдан тому, що попередній режим зупиняв євроінтеграцію. І ми виходили на Майдан в той вечір, 21 листопада, тримаючи спільно в руках і прапор блакитно-жовтий, і прапор Європейського Союзу. "Євромайдан" – такою була назва нашого  Майдану. За ці цінності загинула і Небесна Сотня, за ці цінності три роки Україна веде війну проти російського окупанта і  російського  агресора, і тисячі  наших воїнів, і  українських громадян загинули  на фронті, захищаючи не тільки Україну, захищаючи Європейський Союз, захищаючи весь вільний світ від російської агресії. Скажіть, яка ще держава заплатила таку високу ціну за свій  європейський вибір життями наших найкращих синів і дочок?

 Наступний тиждень буде пленарним тижнем у Європаламенті. Наступний тиждень ми будемо відзначати річницю початку Революції  Гідності. І вкрай важливо, щоб Україна, яка виконала всі свої зобов'язання, нагадала нашим європейським партнерам про їхні зобов'язання. Нас ніхто не попереджав про те, що будуть якісь додаткові вимоги після того, як Україна виконає всі свої 144 пункти. Ми, будучи відповідальними партнерами, повинні нагадати і нашим  колегам з Європейського Союзу, що і вони повинні бути  відповідальними і  надійними партнерами.

Шановні колеги, дане звернення –  це звернення всього українського парламенту до  Європейського парламенту з нагадування, що наступний тиждень буде найкращим шансом і датою для того, щоб Європейський Парламент зміг прийняти рішення про надання громадянам України, українцям безвізового режиму.

Я переконаний, що разом  ми цього доб'ємося, і  ці цінності, з якими  ми виходили на Майдан, ми зможемо реалізувати, і це відчує кожний громадянин України. Дякую вам.       

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякуємо  вам, пане Андрію і пані Оксані Сироїд як ініціатора  цього звернення.

І слово для співдоповіді надається заступнику голови  Комітету з питань євроінтеграції Марії Іоновій. Будь ласка.

 

11:07:46

ІОНОВА М.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Необхідність прийняття  цієї постанови  обумовлена потребою завершення впровадження плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Ми в черговий раз наголошуємо, що Україна повністю виконала взяті на себе зобов'язання відповідно до плану  дій щодо лібералізації. Завершення цього процесу має відбутися шляхом підтримання Європейським парламентом та Радою Європейського Союзу надання громадянам України безвізового режиму. Зокрема, підтримати законодавчі пропозиції Європейської комісії стосовно запровадження безвізового режиму для короткострокових поїздок для громадян  України до держав членів Європейського Союзу.

У зверненні ми також закликаємо Європейський парламент та Раду Європейського Союзу ухвалити без подальших зволікань до кінця 2016 року необхідні рішення про надання безвізового режиму. Тому на засіданні своєму 15 листопада 2016 року Комітет з питань європейської інтеграції розглянув зазначені звернення, і ми рекомендуємо на розгляд Верховної Ради  України прийняти його за основу і в цілому.

Прошу підтримати, дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два –  "за", два –  "проти". Є пропозиція голосувати? Ні, є бажаючі обговорювати.

Від "Самопомочі" Лаврик передає слово Олегу Березюку. Будь ласка, пане Олег.

 

11:09:28

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане головуючий, вельмишановні пані і панове! Справді, дуже важливо звертатися до наших партнерів про те, як ми хочемо з ними співіснувати, як ми хочемо з ними комунікувати, що вони хочуть від нас, що ми хочемо від них.

Але комунікація словами – це добре і це первинне, бо "першим було Слово". Але за цим має йти комунікація ділами.

Якщо українська держава, яка повстала в новітній своїй форми після другого повстання до сьогоднішнього дня як інституція, неспроможна покарати тих, хто стріляв  і розстрілював людей на Майдані, неспроможна закрити, закрити в тюрму або хоча б  під слідство тих, хто протягом 20 років, а останніх 15 це просто у відкрито на корупційних схемах "Нафтогазу", Національного банку, НКРЕКП грабують український бюджет. І сьогодні в цинічний спосіб починають переділювати цей пиріг, який хтось втратив, хтось забагато, хтось мало, тоді довіри немає. Якщо українська держава не може покарати або розслідувати тих, хто в своїх електронних деклараціях, будучі все життя державним чиновником і службовцем, в своїх матрацах наховав по мільйонах доларів, тоді ніякі заяви нам не допоможуть. Коли українська держава в і парламент не може проголосувати запобіжник руйнації української держави, який буде запобіжником дочасних виборів, Закон про пропорційну систему з відкритими списками, якщо українська держава не може визнати війну війною і оголосити окуповані території окупованими, тоді наші заяви  будуть тільки частиною наших слів. Я за те, щоб ми з вами в рутинній роботі довели своїми ділами інституц...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

БЕРЕЗЮК Р.  ...інституційність і силу української держави, яку будуть поважати навіть за її щирі помилки, але по дорозі правди і успіху української незалежної держави. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Герасимов Артур Володимирович. Пане Артур, Україна чекає вашого слова.

 

11:12:00

ГЕРАСИМОВ А.В.

Прошу передати слово народному депутату Ірині Геращенко.

 

11:12:12

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, українській державі є за що себе поважати, і нам є сьогодні про що говорити, з чого варто брати приклад, в тому числі Європейському Союзу!

За останні кілька десятиліть жоден європеєць не загинув за європейські цінності. Українські хлопці гинуть сьогодні, захищаючи європейські цінності і доводячи, що Україна є важливою частиною Європи. Це  Україна сьогодні потрібна  Європейському Союзу.  І ми маємо не посипати голови попелом, а дуже чітко про це говорити.

Вибачте, будь ласка, але, коли 8 років тому підписувався План дій щодо візової лібералізації, там не було жодного слова про suspension mechanism. Ми з повагою і розумінням ставимося до нових викликів, які стали перед європейською стороною. Дійсно, там є серйозні міграційні кризи, які створила не Україна зараз зі своєю війною, яку на наших кордонах розв'язала Російська Федерація. Але що виникло за цей час, які виклики перед Україною виникли? Виникла війна. І хіба ми сказали, що це є перед нами додатковий виклик? Ні, ми виконали 144 всі ці пункти, бо ми їх робимо не для Могеріні, не для Європейського Союзу, а для України. Ми не прийняли найжорсткіше антикорупційне законодавство. В жодній європейській країні немає такого е-декларування. І, знаєте, коли ми приймемо і отримає Україна безвізовий режим, ми розкажемо українському суспільству, що робили дехто із цього залу і дехто так звані громадські активісти, як вони бігали по посольствах і просили не давати Україні безвізовий режим, а що в цей час робила влада і парламент, вимагаючи від Європейського Союзу і сьогодні так само виконувати свою частину зобов'язань, бо це є справою честі для ЄС, яке вимагає від України абсолютно справедливо сьогодні бути відданим, бути відповідальним партнером, також бути відданим і відповідальним партнером. І саме цього ми сьогодні очікуємо від Європейського Союзу.

Знаєте, ми маємо з вами сьогодні паспорти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ми маємо дипломатичні паспорти безвізові. Так ось, оці люди, які мають оці паспорти, дипломатичні без віз, вони бігають по посольствах і просять не давати Україні безвізовий режим. А зараз ми маємо об'єднатися навколо того, щоб українці прості, без цих дипломатичних паспортів, отримали безвізовий режим. І, будь ласка, suspension mechanism – це важливо, приймайте його, але не може бути подвійних стандартів до України. Не закривають же безвізовий режим для інших країн, які цим користуються. Давайте Україні безвізовий режим, а suspension mechanism  включається для всіх країн разом: для Грузії, для України і інших країн, які зараз ним користуються. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шурма передає слово Долженкову.

 

11:15:11

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, шановні громадяни! Зараз розглядається  5394, який має  абсолютно популістський характер. Це проект Звернення Верховної Ради до країн-членів  щодо надання  безвізового режиму.

Чи обумовлений цей документ Планом дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС? Ні. В Плані дій щодо лібералізації безвізового режиму з ЄС є  певний перелік законопроектів, про які зараз попередні доповідачі говорили, які прийняті в залі Верховної Ради України. А чи є це свідченням відношення Європи до України? Мабуть, так.

Говорити про те, що ми  чогось там не виконали або ми чогось там  не можемо зробити, зараз не потрібно такого говорити. Мабуть, в такому стані, в якому ми зараз перебуваємо – в стані беззаконня та хаосу – нас просто, може, і не хочуть бачити. Але… тобто прийняття  цього документу  приведе до будь-яких бажаних  наслідків? Ні. Тому що законопроекти  вже прийняті. Це просто документ-звернення, можна сказати, з протягнутою рукою України Звернення щодо  надання  безвізового режиму.

Але якщо нам навіть і нададуть  безвізовий режим, які ж наслідки? А хто зможе дозволити собі їздити до Європи? Згадайте, 12 мільйонів пенсіонерів, середній розмір пенсії у нас 1600 гривень. Підвищили мінімалку, але не підвищили пенсії. 1600 гривень – це  50 доларів. Чи буде… вистачить в них ресурсу для того, щоб відвідувати ці країни. Ні, не вистачить.

Ще додатково. Дві були вимоги: це отримання безвізового режиму – не отримали, та Угоди про асоціацію з ЄС – не отримали. Тому що Угода з ЄС фактично не діє, це з юридичної точки зору  стан  тимчасової дії Угоди. А які наслідки? А наслідки такі, що на сході мінус  20 мільярдів, а на заході плюс 200 мільйонів, і для економіки це катастрофа.  Хто виграє?  Виграла сировинна база. Але машинобудування, металургія програли, літакобудування програли, тому що нема технічних регламентів. От вам….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Народного фронту"  Ємець Леонід Олександрович.

 

11:17:30

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. "Народний фронт", Леонід Ємець, місто Київ. Ну, по-перше, коротка ремарка. Те, що "Опозиційний блок" як правонаступники  Партії  регіонів послідовно виступали і виступають проти інтеграції України до європейської спільноти, то ні для не секрет.

А тепер по суті тієї постанови, яку ми зараз розглядаємо. Знаєте, що мені це нагадує? Нагадує ситуацію, коли нас запросили до великої європейської будівлі, тільки кажуть: "Ви, коли будите заходити, будь ласка, витріть ноги". Ну, ми, вибачте, вже ноги раз витерли, другий раз витерли, вже навіть перевзулися, тапочки поміняли, а стоїмо все рівно перед закритими дверима, стукаємося і кажемо: "Ну, відкривайте, ми вже все зробили, що ви від нас вимагали".

Вчора пан Шульц, голова Європейського Парламенту, вкотре повідомив, що вони нас там чекають. Але, знаєте, що мене насторожило? Що прозвучала прив'язка до Мінських домовленостей. Вибачте, я як член Парламентської асамблеї Ради Європи і євробюрократ я не можу зрозуміти, як Мінські домовленості можуть бути частиною нашої євроінтеграції, оскільки це не є фактично, ні юридично це не є документ.

Тому наша вимога сьогодні є абсолютно чітка. Ми, український парламент, єдиний законодавчий орган нашої країни, яка є парламентсько-президентською республікою, вкотре звертаємося вже офіційно до Європейського Союзу з вимогою, так, з вимогою, бо ми є частиною тієї двосторонньої домовленості, з однієї сторони –  Україна, з іншої –  Європейський Союз. Ми свою частину вимог, передбачених цією домовленістю, виконали. Тепер справа за вами, шановні працівники і бюрократи Європейського Союзу. Якщо ви не здатні виконувати взяті на себе домовленості, то, вибачте, така Європа не потрібна ні вам… ні нам, ні вам, ні членам і громадянам Європейської спільноти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Волі народу" надається слово Володимиру Литвину.

Я дам репліку, бо названий "Опозиційний блок", я дам репліку, одну хвилину.

 

11:19:52

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги, очевидно, рішення треба прийняти і  бажано, щоб проголосував весь парламент, бо ми нагадуємо тих воєноначальників, які голосили про перемогу до початку, власне, битви. І було б дуже добре, якби український парламент говорив одним голосом. Бо можна скільки завгодно потрясати повітря і розказувати, які погані там європейські чиновники, але вони бачать, що у нас тут твориться політичний безлад. Вони думають, треба боятися не країни, не народу цієї країни, а треба боятися таких депутатів, які будуть приїжджати у країни Європейського Союзу.

І ще один момент. Було б добре, якби ми говорили одним голосом, як це була б спільна заява Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України.

І нарешті останнє. За усієї поваги до шановних колег, які підписали цей документ, я думаю, що більшість з вас його не читали. Ви його почитайте, подивіться, що ви написали. Треба його серйозно відкорегувати, відредагувати, щоб це був той документ, про який ми щойно говорили, – а там соплі і воплі! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Репліка, одна хвилина, "Опозиційний блок", Шурма. Потім від "Батьківщини", потім від Радикальної партії. Шурма, включіть мікрофон.

 

11:21:09

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Я звертаюся до всіх депутатів. Аби ви зрозуміли, якщо ви сповідуєте європейські цінності, то європейськими цінностями є повага до точки зору будь-якого депутата у Верховній Раді. Наша позиція полягає у тому: ми за те, щоб бути членами Європейського Союзу, але на рівних умовах. Вибачте мені, будь ласка, це що за клянчєство? 144 вимоги їхніх прийняли, а ви тепер на сьогоднішній день просите: "Прийміть нас!" Так хто нас буде поважати, якщо ми просимо нас прийняти? Ви говорите, що там такі чиновники погані, – так що ж ви будете з ними робити? Ми ж усі усвідомлюємо: до тих пір, поки (не прийде,) не наступить мир, нас туда ніхто не прийме. Вам будуть давати обгортку: рішення комісій, комітетів. В Європі нас не чекають. Якщо нас чекають в Європі і говорять, що ми є серйозною країною, нас повинні прийняти за те, що ми воюємо, за те, що ми гинемо, і за те, що ми виконали 144 вимоги. А так не принижуйте себе, майте гідність!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Батьківщини" до слова запрошується Немиря, будь ласка.

 

11:22:29

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги, я думаю, в нас забагато емоцій. Я думаю, ми маємо оперувати фактами. Я хочу нагади, що парламент, Верховна Рада виконала свою роботу на законодавчому рівні ще три роки тому.

Перша фаза дій щодо лібералізації. Ми маємо сьогодні не емоціями тут розкидатися, а запитати, чому потребувало 3 роки виконавчій гілці влади виконати ці 144 вимоги. Чому їх не виконали в 2014, в 2015 році, в першій половині 2016 року? І хто має відповідати за це, що ці вимоги не були виконані?

Я думаю, що також не варто звертатися до Європейського парламенту. Європейський парламент підтримає надання безвізового режиму. Що треба говорити і говорити треба з країнами, які скептично до цього ставляться. І вони мають на то причини. Тому я хочу сказати, замало емоцій. Треба більше відповідальності. І в цьому сенсі партія "Батьківщина" і фракція "Батьківщина" підтримує це звернення, яке пропонується до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

11:23:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, ось мій дипломатичний паспорт. Я хочу здати цей паспорт. І я звертаюся до кожного народного депутата. Поки немає безвізового режиму для всіх українців, здайте кожен свій дипломатичний паспорт! Так, як це роблять депутати від фракції Радикальної партії! Нічого їздити по блату з коханками по зеленій книжетці! Стійте по чергах в дипломатичних представництвах, переживайте ті самі тортури, які переживають українці, платіть "бабки" за візи і їдьте, їдьте по закордонах з візами! Тому прошу, звертаюсь до всіх здати свій дипломатичний паспорт! Дякую.

Що стосується звернення Євросоюзу. Ми підтримаємо це звернення. Але, на жаль, Євросоюз замість віз нам підсовує "свиню". Тому ми вимагаємо від Європи виконання своїх зобов'язань перед українцями!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Ще, колеги, багато піднятих рук. Ми можемо надто довго йти в обговорення. Колеги, я прошу зараз, ще є у кого одна хвилина? У Соловей –  одна хвилина?

Колеги! Шановні колеги, давайте порадимось. Зараз є сім  піднятих рук, це буде приблизно 10-15 хвилин. Як мені бути в даній ситуації? Давайте  голосувати, колеги. Вибачте,  будь ласка, друзі,  ми просто інші ратифікації не зможемо прийняти тоді. Якби це було один-два виступи, але коли  сім рук, це забагато, ми не зможемо, і в мене не  буде логіки  пояснити.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Прошу заходити в зал.

Я ставлю на голосування проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Урядів держав членів Європейського Союзу, Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу щодо запровадження безвізового  режиму для громадян  України (номер 5394) за  основу та в цілому. Колеги, прошу голосувати, прошу підтримати і це має бути   одностайне рішення українського парламенту.  Будь ласка.  

 

11:26:31

За-261

Постанова прийнята. Закон прийнятий.  Вітаю український парламент, що ми об'єднались навколо цього питання.

Колеги, зачитаю вам…

Прошу, по фракціях вимагають. Покажіть по фракціях,  будь ласка.   "Блок Петра Порошенка" – 107,  "Народний фронт" – 60,  "Опозиційний блок" – 0,  "Самопоміч" – 20, "Батьківщина" – 13, Радикальна партія Ляшка – 16,  Партія "Відродження" – 4, "Воля народу" – 12. Колеги, вітаю з прийняттям рішення.

І ми переходимо до наступного питання, яке насправді є дуже коротким, але важливим, тому що ми  втрачаємо бюджетні   кошти Верховної Ради, це проект Постанови про вихід Верховної Ради  України із засновника редакції журналу "Віче". Це питання узгоджене  усіма сторонами, і, не приймаючи це рішення, ми просто втрачаємо бюджетні кошти, і воно вже є обговорене дане питання.

Тому, колеги, перше голосування, я прошу розгляд за скороченою  процедурою,  будь ласка. 

Колеги, ми вже це питання обговорювали. Давайте підтримаємо за скорочену процедуру.

 

11:27:55

За-191

Колеги, в мене не зазначено, що ми вже обговорювали, але я довіряю, що ми вже обговорювали. Давайте ми хвилину, щоб нагадати про цей законопроект. Це узгоджена позиція. Одна хвилина лишень нагадати, в чому суть є.

Будь ласка, Сюмар, одна хвилина.

 

11:28:16

СЮМАР В.П.

Колеги, ми тут так багато говорили зараз про Європейський Союз, про реформи, які ми робимо для безвізового режиму. В даному випадку, я думаю, що ми всі повинні пам'ятати, що реформи ми робимо для України і для українського народу.  І ця постанова – це одна з тих реформ, яка реально для України і українського народу, бо вона просто економить бюджетні кошти з не потрібного Верховній Раді України журналу, який нам там розповідає, як нам правильно гриби збирати і дозволяє розподіляти їх набагато більш корисніші цілі. Величезне прохання всім підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від регламентного комітету Пинзеник Павло Васильович, будь ласка, тільки лаконічно максимально.

 

11:28:58

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, я займу ще менше часу ніж голова Комітету з питань свободи слова. Комітет пропонує наступне зазначити в постанові також, Верховній Раді України вийти із засновників журналу Верховної Ради України "Віче" з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації. Управління справами Апарату Верховної Ради України забезпечити реалізацію заходів щодо реформування редакції журналу Верховної Ради України "Віче". Ці уточнення спрямовані на виконання вимог законодавства щодо порядку реорганізації видання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І автор Довбенко, одна хвилина, в нього є пропозиція до 1 січня.

 

11:29:53

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, там, в проекті постанови, відмічено, що вступає в дію з дня прийняття, я вважаю, що це не коректно. Чому? У нас є передплатники журналу, ми не можемо, із сьогоднішнього дня вступає в дію ця постанова. Я думаю, що нам треба записати "з 1 січня 2017 року", тоді це буде коректно. Це перше.

І друге, у нас фінансування було відкрито для цього журналу на перший квартал цього року. З 1 квітня не фінансується, є заборгованість по комунальних платежах, електроенергію, зарплаті і інші. Це теж некоректно, якщо ми це не врахуємо. І я прошу, щоб там серед заходів було записано "закрити заборгованість перед трудовим колективом", щоб нас не тягнули в суди, і ми не судилися. Закрити заборгованість і по бюджету, і по всіх інших платежах, і тільки тоді голосувати. Я за те, щоб прийняти цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, відкриємо обговорення, так? Колеги, в редакції комітету всі підтримують? Відкриваємо обговорення? Колеги, дане питання вже було обговорене.

І тому я ставлю на голосування, нам нагадали про що, власне, йде мова, обговорення вже відбулося, зараз тільки ми приймаємо рішення. Отже, ставлю на голосування… прошу зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення. В редакції комітету я ставлю на голосування проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу "Віче" (номер 4009) в редакції комітету з цією правкою, яку озвучив голова комітету з  трибуни Верховної Ради України, за основу та в цілому, колеги. Прошу всіх підтримати, прошу проголосувати,  це узгоджена зі всіма позиція –  і з "Віче", і Верховною Радою, щоб ми не втрачали бюджетних коштів. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:32:07

За-236

Рішення прийняте. Проект постанови прийнятий.

З мотивів Іван Крулько, одну хвилину, включіть мікрофон.

 

11:32:18

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я хотів би найперше звернути увагу, що навіть законопроекти за скороченою процедурою мають обговорюватися в сесійній залі,  це вимога Регламенту. Це перше.

Друге, ми, дійсно, тільки що вийшли із  засновників журналу "Віче". Але  у мене, шановні колеги,  одне  питання: а  коли нарешті ми вийдемо із  засновників і  взагалі з учасників СНД.  Коли буде проголосована постанова 1015, яка два роки лежить у парламенті і не ставиться на голосування? Уже всі голови фракцій  підписали цю постанову. Коли ми припинимо участь у цій непотрібній організації для України? Ось, звідки треба виходити! Ось, що треба робити  в цьому сесійному залі. І тоді  ми, дійсно, будемо говорити, що ми є державницьким парламентом.

Будь ласка, 1015 давайте приймемо в парламенті і вийдемо  з цієї непотрібно структури для  України, як Співдружність незалежних держав. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, нагадую, була обговорена ця  постанова. Вона вже була обговорена. Ми тільки приймали рішення, і  представники комітету нагадали, про що є суть її, яка  її основа.

Колеги, переходимо до питань ратифікації. І я прошу всіх з концентруватись, це важливі міжнародні ратифікації. Перша, яка стоїть  у порядку денному, це є  проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль (номер 0108).

І моя  перша пропозиція проголосувати за розгляд за  скороченою процедурою, колеги. Прошу підтримати, прошу  проголосувати. Скорочена процедура, будь ласка.

 

11:34:10

За-186

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Устименка Сергія Олександровича.

Будь ласка, пане Сергій.

 

11:34:29

УСТИМЕНКО С.О.

Шановний пане головуючий! Шановні народні депутати! Проектом Закону України  передбачається ратифікація Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль.

Реалізація закону забезпечить виконання  внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеної угоди. Її ратифікація  сприятиме  двосторонньому співробітництву  з Державою  Ізраїль у сфері трудової міграції працівників.

Угода є, фактично, рамковим документом, який визначає загальні засади працевлаштування українських громадян в Ізраїлі. Відповідно до цієї угоди уповноваженим органом від Кабінету Міністрів виступатиме Мінсоцполітики, від уряду Держави Ізраїль – Управління з  питань населення та еміграції при Міністерстві внутрішніх справ Держави Ізраїль. Ці органи здійснюють загальну координацію з питань реалізації угоди, а безпосередньою реалізацією займатиметься визначений компетентний  орган. Це має бути державна установа без жодних посередників. Тому наразі визначено, що цим займатиметься Державна служба зайнятості.

Детальна процедура працевлаштування буде прописана в окремих інмплементаційних протоколах до кожної окремої галузі цієї угоди. Першою галуззю було запропоновано обрати будівельну, оскільки працівники цієї сфери користуються найбільшим попитом в  Ізраїлі. У зв'язку з цим розроблено імплементаційний протокол… "Будівельна галузь".

Під час розгляду законопроекту профільними комітетами Комітет Верховної Ради  України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення запропонував створити робочу групу з опрацювання окремих положень імплементаційного протоколу, і за результатами зустрічі представників робочої групи з ізраїльськими експертами, яка відбулася 14 листопада цього року, домовлено забезпечити подальше вдосконалення механізмів додаткового захисту інтересів українських працівників. І в цьому  контексті я би хотів від Міністерства соціальної політики подяку висловити і вдячність особисто народним депутатам пані  Людмилі Денісовій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд.

 

УСТИМЕНКО С.О.  …за їх особистий внесок в цю справу.

Хотів би наголосити, що ратифікація цієї угоди стане надійним інструментом у процесі боротьби з нелегальною міграцією, яка тягне негативні наслідки для наших працівників.

Проект погоджено без зауважень з усіма заінтересованими центральними органами  виконавчої влади та соціальними партнерами.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від комітету співдоповідач – голова комітету Гопко Ганна Миколаївна. Будь ласка.

 

11:37:12

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні громадяни, шановний головуючий! Комітет у закордонних справах на своєму засіданні 6 вересня 2016 року розглянув проект Закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці  Держави Ізраїль і ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти в цілому згаданий законопроект і ратифікувати зазначену угоду. Тому, колеги, прошу вас проголосувати, підтримати цю угоду.

Також хотіла б поінформувати, що наступного тижня 23 листопада  з офіційний візитом в Україну прибуде спікер ізраїльського парламенту – кнесету разом із делегацією парламентарів. Тому хотіла б подякувати представникам групи дружби Україна – Ізраїль, зокрема, пану Логвинському і багатьом іншим за ту велику працю для того, щоб напрацьовувати наші спільні, посилювати співпрацю і, зокрема, відстоювання наших економічних інтересів і особливо для встановлення історичної правди. Я дуже сподіваюсь, що під час цього візиту буде відвідування музею Голодомору в Україні. І це як раз і є знак вшанування всіх загиблих жертв сталінського режиму під час  Голодомору 30-х років, коли ізраїльська сторона висловить свою повагу і пошану до нашої історії.

Тому хотіла б закликати і надалі працювати, розвивати ті важливі ініціативи, що стосуються високих технологій, співпраці в ІТ, інших сферах і подякувати всім парламентарям за їхню працю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, можемо голосувати чи є бажаючі?  Є бажаючі обговорювати, ні, є бажаючі обговорювати. Два – "за", два – "проти", прошу включити.

Ленський, Радикальна партія, будь ласка. Передає слово Галасюку.

 

11:39:21

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги народні депутати, безумовно, фракція Радикальної партії буде підтримувати цю постанову. Але на чому ми хочемо наголосити? Наше головне завдання – зробити так, щоб українці мали робочі місця в Україні. А для того нам потрібно розвивати свою економіку.

Ви подивіться, сьогодні відбувається бюджетний процес. В бюджеті на 600 мільйонів гривень недофінансована вітчизняна наука. Що це означає? Це означає, що ми знову будемо продукувати талановитих емігрантів, які потім будуть виїжджати в інші країни і будувати економіку цих країн. Тому сьогодні треба збільшити фінансування на 600 мільйонів гривень вітчизняної науки, для того щоб будувати міцний фундамент власної економіки і промисловості.

Подивіться сьогодні сферу енергоефективності. Ви знаєте, скільки в бюджеті залишилося на енергомодернізацію, на "теплі" кредити? 400 мільйонів гривень. 400 мільйонів гривень на фоні 50-мільярдних субсидій, які нічого не вирішують. Сьогодні цих коштів вистачить на 2 місяці "теплих" кредитів. Що таким чином провладна більшість намагається зробити? Законсервувати енергетичну залежність і бідність українців. Це є абсолютно неприпустимо. Перекинули 400 мільйонів гривень на фонд енергоефективності, який ще не відомо, коли буде створений. Та треба сьогодні дати кошти на "теплі" кредити, щоб українці могли утеплювати свої хатини, щоб вони купували продукцію українського виробництва. І буде працювати економіка, і буде енергетична незалежність. Ми надаємо ці пропозиції Прем'єр-міністру.

І нарешті, знову вимагають від України відміни мораторію на експорт лісу-кругляка. Ну, це ганьба - вимагати від країна, яка перебуває під військовою агресією подальшого послаблення екології та економіки. Це неприпустимо. Давайте дбати про український інтерес і про робочі місця українців в Україні! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Народний фронт", Гузь Ігор передає Денісовій. Будь ласка.

 

11:41:33

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую. Шановні колеги, шановний пане Голово, наш Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув попередній протокол імплементаційний до цієї угоди. І ми вирішили таким чином: створити робочу групу, у яку ввійшли шановні народні депутати, які і состоять в групі дружби Україна-Ізраїль;  всі представники виконавчої влади, це і Мінсоцполітики, і Міністерство закордонних справ. І запропонували обговорити це питання ще раз.

14 листопада віце-спікер Кнесету Нава Бокер з представниками уряду Ізраїлю приїхала до нас. Ми майже 7 годин розглядали питання і домовились про  наступне.

Було у нас два питання, які потрібно  було вирішити. Це працевлаштування  наших працівників за такими умовами, щоб, дійсно, ці наші працівники, підприємці вони могли потрапити на умовах, які їм будуть  запропоновані, і вони будуть працювати в Ізраїлі майже на таких же умовах, як працюють самі ізраїльтяни. Тобто медичне страхування і страхування від нещасних випадків буде таким чином зроблено як і їм; заробітна плата буде таким чином, щоб… вона  буде включати в себе і  ці всі страховки.  Буде на рівні Державного центру зайнятості зроблена некомерційна агенція, яка буде в працевлаштуванні допомагати нашим   працівникам, щоб вони мали в змозі, дійсно, потрапити на цю службу.

Я дуже вас прошу підтримати моїх колег. Це і Георгія Логвинського,  і Андрія Лозового, які безпосередньо приймали участь в цих  перемовинах і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Щоб підтримати дану Угоду і ратифікувати, прийняти даний закон за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Блоку Петра Порошенка" Соловей Юрій Ігорович.

 

11:44:00

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей,  89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття.

Шановні колеги, я чітко розумію логіку цього законопроекту з ізраїльської сторони. Вони зацікавлені в  тому, щоб кращі українські фахівці  виїжджали з України і працювали на благо країни Ізраїль.

Але поясніть мені українську державну логіку українського уряду і  українського парламенту. Ми сьогодні хочемо стимулювати виїзд з України  наших кращих  українських спеціалістів. За цей рік, шановні колеги… цифри, які я назву, вони будуть надзвичайно вражаючими: 50 тисяч кращих українців поступили в польські вузи.

Ви поїдьте на Західну Україну, а вже кажуть, що й на Сході і в Центрі така сама ситуація, і подивіться в консульства, кілометрові черги українців за те, щоб отримати візи і поїхати закордон. Ми сьогодні програємо одну з ключових битв в економічному плані –  це битву за інтелект. Та ніколи наша держава не зможе бути конкурентною, якщо кращі українці виїжджають за кордон.

Скажіть, будь ласка, це абсурд: кращі фахівці виїжджають, а на посади в уряді кого ми призначаємо – поляків, грузинів, американців. Це при тому, що українці очолюють рейтинги "Forbes" кращих економістів світу. Я вважаю, що ми повністю повинні змінити підхід до цієї ситуації. Ми повинні показати приклад і хоча б в уряд призначати кращих українців з цілого світу, повертати їх на міністерські посади, повертати їх до керівництва державних підприємств. І ми повинні робити все, щоб українці не виїжджали, а щоб кращі українці повертались до України, і ми разом її розбудовували.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, від "Батьківщини" Кужель, Івченко. Івченко від "Батьківщини", колеги. І через хвилину перейдемо до прийняття рішення. Будь ласка, прошу усіх заходити в зал. Ще від "Опозиційного блоку", добре.

Будь ласка, пан Івченко.

 

11:46:21

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, ми підтримуємо дану постанову, але мені хочеться сказати про наступне.

Поки ми з вами сидимо в теплому залі, деякі люди відстоюють наші права. Я тільки що повернувся з Банкової, де вийшли фермери, точніше, вийшов "антирейдерський майдан" Асоціація фермерів України. Вони висунули свої вимоги і я хочу офіційно від імені фермерів звернутися до Генерального прокурора, до керівника Нацполіції, щоб вони кожен рейдерський факт перевірили, дали оцінку і наказали винних. Це просять люди, це просять ті "шатуни", про якого ми говорили тиждень.

І наступне, колеги. Вчора, коли узнали, що сьогодні вийдуть фермери, а вони стоять на Банковій, прийшли до родини керівника Асоціації фермерів Івана Томича  бандити. Це село Заліщики Тернопільської області. І ці бандити сказали про фізичне знищення, якщо вони будуть виходити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Якщо вони будуть виходити і говорити проти влади.

Колеги, це знущання, це знущання проти тих, хто мають сьогодні сказати що, хто мають сьогодні проблеми, хто мають сьогодні волю, щоби захистити власність і власників, і свій бізнес, і це життя людини. Я хотів би, щоб це оформили як депутатський запит від нас, щоб розібралися. А я спеціально вийшов і попросив керівництво сказати офіційно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я ж додав, 10 секунд.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Якщо щось трапиться з цими людьми і з родиною керівника Асоціації фермерів, ми будемо діяти по-іншому. Захистіть! І я звертаюся до правоохоронних органів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Останній виступ від "Опозиційного блоку" – Долженков. І переходимо до прийняття рішення. Прошу всіх заходити в зал. Включіть мікрофон, Долженков.

 

11:48:27

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, Андрію Володимировичу. Шановні колеги, шановні громадяни України, зараз розглядається законопроект 0108 щодо ратифікації Угоди між республікою Ізраїль та Україною щодо працевлаштування українців на території Ізраїль. От представник коаліційної фракції сказав про те, що в чому полягає державницька позиція України? Державницька позиція України полягає в створенні належних умов, в створенні нових робочих місць, в розбудові економіки. А якщо ви не в змозі зробити економіку, якщо ви довели країну до стану зубожіння, тому що їх рівень доходу впав втричі через девальвацію гривні, якщо впала промисловість, економіка не працює, – хоча б не створюйте перепон для працевлаштування цих громадян за кордоном.

Необхідно також сказати, що вказані громадяни, відтік громадян в будь-якому випадку здійснюється, але ця угода надає певні правові механізми та гарантії перебування їх за кордоном, що підкріплюється гарантіями з боку Ізраїлю зокрема. Тому, будь ласка, підтримуємо цю законодавчу ініціативу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, переходимо до прийняття рішення. Я прошу зайняти робочі місця, приготуватися до голосування.

Будь ласка, заходимо. Отже, я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль (номер 0108), за пропозицією комітету, в цілому.

Колеги, прошу голосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:50:37

За-242

Рішення прийнято. І проект прийнятий.

Ні, колеги, ми ще встигнемо ще одну ратифікацію, у нас ще є час. Це проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф. Простий, загальний об'єднуючий закон про ратифікацію (номер 0112).

Я прошу проголосувати спочатку за скорочену процедуру. Будь ласка, прошу підтримати. Скорочена процедура, прошу підтримати.

 

11:51:23

За-174

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Чечоткіна Миколу Олександровича. Колеги, у нас до перерви ще 10 хвилин. Я прошу не розходитись, це важлива ратифікація. Будь ласка, пане Миколо.

 

11:51:45

ЧЕЧОТКІН М.О.

Доброго дня! Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати! Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природних та інших катастроф розроблено на підставі Конституції України та Закону України "Про міжнародні договори України".

Метою прийняття проекту закону є завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеною угодою, що встановлює принципи і рамки взаємодії, скоординовує допомоги сторонами угоди на випадок виникнення катастроф на території обох держав.

Відповідно до угоди передбачається обмін  інформацією з метою запобігання  виникненню надзвичайних ситуацій, надання допомоги у разі виникнення природних чи інших катастроф, ліквідації їх наслідків, а також співробітництво в напрямку  наукових досліджень і підготовки персоналу у сфері цивільного захисту та рятувальної справи.

Реалізація  законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету. У разі  виникнення катастрофи для надання допомоги Уряду Чорногорії може бути використано резервний фонд  Державного бюджету  України або інші джерела. У цьому випадку видатки регламентуються  окремим рішенням  Кабінету Міністрів   України.

Комітетом Верховної Ради у закордонних справах проект закону розглянуто та рекомендовано його прийняти. Прошу підтримати і дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Співдоповідь від комітету – Гопко Ганна Миколаївна,  будь ласка.

 

11:53:20

ГОПКО Г.М.

Доброго дня,  шановні колеги! Щоб зекономити наш час, бо  є ще декілька важливих ратифікацій, хочу сказати, що Комітет у закордонних справах радив ще 2 листопада, рекомендував Верховній Раді  ратифікувати вказану угоду, тому закликаю вас зараз проголосувати   вже без обговорення,  тому що це одна з типових угод для того, щоб посилити нашу співпрацю з Чорногорією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, чи є бажаючі обговорювати?  Є, так? Добре. Прошу провести запис: два –  "за",  два –  "проти".  Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" пан  Паламарчук.   

 

11:54:09

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Бєльковій прошу передати слово.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Будь ласка,  Ольга Бєлькова, прошу.

 

11:54:14

БЄЛЬКОВА О.В.

Дякую. Шановний пан  Голова назвав цю ратифікацію дуже простою. Я би також додала, що вона є також дуже важливою.  Фракція   "Блоку Петра Порошенка", безумовно, буде підтримувати своїм голосуванням цю ратифікацію. Це найкращий спосіб показати євроінтеграцію, коли країни співпрацюють у таких важливих сферах, як  запобігання техногенним катастрофам. У цій ратифікації йдеться про проведення спільних навчань, про проведення спільних методологічних вивчень, як запобігти великим катастрофам. Тому закликаю всіх колег підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Дякуємо вам, шановна пані Ольга.

Радикальна партія підтримує цю ратифікацію, шановні колеги, і пропонує заощадити час зараз на обговоренні, і перейти до голосування. Але вимагає слово представник "Волі народу" пан Мельничук, будь ласка.

 

11:55:15

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Звичайно, Радикальна партія буде підтримувати Чечоткіна і те, що вони там роблять разом в купі. Я хочу нагадати, що ті пожежні автомобілі, з яких ви крадете мільйони, як і знову залазите вже в резервний фонд, коли хлопцям не можемо виділити гроші на протези, тому що дефіцит резервного фонду, ви додатково на пожежні автомобілі виділяється знову 50 мільйонів. А вам не стидно? Я вже не говорю, а не репне та харя? Треба здати не тільки паспорти, треба відібрати всі паспорти, щоб не Чечоткін і деякі з зеленим паспортом взагалі не їздили за кордон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершене. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця. Колеги, будь ласка, шановні колеги, я прошу народних депутатів, які є в залі, повернутися на робочі місця. Є карточка, так? Денісовій ще скажіть.

Отже, колеги, переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про співробітництво в галузі захисту від природніх та інших катастроф (номер 0112) за пропозицією комітету в цілому. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

11:57:19

За-251

Проект закону прийнятий.

Шановні колеги, у нас зараз є три ратифікації з Шри-Ланкою, вони прості. Колеги, давайте порадимось, я можу продовжити на 15 хвилин, щоб ми їх пройшли. Три ратифікації, прості, друзі. На 15 хвилин я продовжую засідання, колеги. Чи можемо ми всі три ратифікації обговорити разом, а голосувати окремо? Колеги, я пропоную поставити розгляд за скороченою процедурою три проекти закону: 0113, 0114 і 0115 –  які фактично є суміжними за скороченою процедурою, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати, скорочена процедура.

Давайте сконцентруємося, колеги, і попрацюємо 15 хвилин. Це міжнародні угоди, це є важливі речі.

 

11:58:26

За-178

Рішення прийняте.

Я  запрошую до слова по 0113 заступника міністра юстиції Петухова Сергія Ігоровича. Будь ласка,  до трибуни. Максимально лаконічно, пане Сергій.

 

11:58:48

ПЕТУХОВ С.І.

Доброго дня, шановні народні депутати,  вашій увазі пропонується на ратифікацію три угоди з Шри-Ланкою: про видачу правопорушників, про правову допомогу в кримінальних справах і передачу засуджених осіб.

Ці договори були парафовані під час переговорів в Києві з делегацією Шри-Ланки і підписані під час візиту міністра закордонних справ Шри-Ланки. Вони повністю закривають співпрацю з Шри-Ланкою в кримінальних справах, на момент затримання особи для її екстрадиції, співпраці в кримінальних справах для отримання доказів, заслуховування свідків, чи отримання інформації з будь-якої з двох сторін. А також передача засуджених осіб, які засуджені в іншій державі. Особливо третя угода є важливою для нас, тому що наразі в Шри-Ланці засуджено до смертної кари двоє наших громадян. А також стосовно ще двох громадян ведеться кримінальне  переслідування.

Прошу підтримати зазначені угоди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується заступник голови Комітету у закордонних справах Тарасюк Борис Іванович, будь ласка.

 

12:00:03

ТАРАСЮК Б.І.

Шановні народні депутати, Комітет у закордонних справах на своєму засіданні вчора, 15 листопада, розглянув даний законопроект і прийняв рішення одноголосно рекомендувати Верховній Раді  прийняти цей закон за основу і в цілому. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я пропоную по  0113 перейти до голосування, колеги. (Шум у залі)

 Добре, шановні колеги. А ви скажіть мені, давайте, колеги, ми можемо три законопроекти обговорити одним  обговоренням? Можемо.

Тоді давайте спочатку всі  доповіді, а потім – обговорення. Добре? Потім буде обговорення.

Тоді по 0114. Сергій Ігорович, є  необхідність доповідати по 0114? Він доповів.

Тепер від Комітету у закордонних справах Вовк Віктор Іванович по 0114.

 

12:01:11

ВОВК В.І.

Шановні колеги, Комітет у закордонних справах на своєму засідання 15 листопада 2016 року розглянув внесений  Президентом України проект Закону України  про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка  про взаємну правову допомогу у кримінальних справах та  ухвалив одноголосно рішення рекомендувати Верховній Раді  України прийняти зазначений проект закону за основу та в цілому, та ратифікувати договір.  Просимо підтримати рішення Комітету  у закордонних справах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І від…  по 0115 голова підкомітету Комітету у закордонних справах Заліщук Світлана Петрівна.

Будь ласка, теж  прошу максимально лаконічно пані Світлано.

 

12:02:04

ЗАЛІЩУК С.П.

Доброго дня, шановні колеги! Комітет у закордонних справах на своєму засіданні 15 листопада 2016  року розглянув  внесений  Президентом України Петром Порошенком проект Закону України  про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про  передачу засуджених осіб і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому та ратифікувати договір між Україною Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про  передачу засуджених осіб. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Колеги, прошу провести запис: два – "за", два –  "проти". І я маю величезне прохання, колеги, обговорення буде тривати 8-10 хвилин. Не розходитися,  залишатися на місцях. Важливі три міжнародні ратифікації і важливо, щоб ми проявили і відповідальність, і дисципліну.

Від Радикальної партії Чижмарь Юрій Васильович. Будь ласка, пане Юрій, до трибуни.

 

12:03:15

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Юрій Чижмарь, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні колеги, однозначно, Радикальна партія підтримує і фракція підтримує ці три закони, однозначно, ми повинні повертати правопорушників у країну. Але для того, щоб  вони не тікали з країни, ми повинні і тут прийняти закони, які упереджують вихід злочинців за кордон. Стоїть зареєстрований законопроект мною про заборону виїзду народним депутатам на період розгляду Верховної Ради  подання Генеральної прокуратури про притягнення до відповідальності –  ми його не розглядаємо. І я хочу сказати, що цей законопроект зареєстрований вже чотири місяці. Комітет профільний не розглянув. А отже, ми можемо згідно Регламенту нашої Верховної Ради  розглядати без рішення профільного комітету.

Тому звертаюсь до Голови Верховної Ради  Андрія Парубія: прошу вас внести даний законопроект на  ближайше засідання, пленарне засідання Верховної Ради, розглянути, тим паче, ми знаємо, що в нас є подання в регламентному комітеті про притягнення народних депутатів вже до відповідальності і упередити їхній витік за кордон, щоб ми їх  там по угодам із Шри-Ланкою, з Дубаями, там з іншими країнами не шукали за кордонами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від Блоку Порошенка Чубаров. Слово надається  Чубарову, будь ласка.

 

12:04:35

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Голово, шановні колеги! При всій повазі до взаємовідносин між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка у сфері видачі правопорушників хочу звернути увагу шановних колег на кричущу ситуацію в наших взаємовідносинах з Росією саме в цій сфері. Росія засипала нас запитами щодо видачі її громадян, які намагаються шукати притулок тут в Україні, в нашій державі. Росія звинувачує своїх громадян в тих злочинах, які вони ніколи не здійснювали. До нас, до народних депутатів звертаються ці громадяни. Я особисто займаюся ситуацією, ми з двома громадянами Росії, які тут, на території України, це Мерієв Руслан, який, до речі, жив в Криму, в окупованому Криму, і після окупації він виїхав з родиною до материкової України. І він зараз знаходиться, позбавлений волі і чекає на видачу. А також Ісаков Шахбан, який має сімох дітей, і він теж на території України.

Шановні колеги, я хочу сказати, що ситуація, дійсно, кричуща. Я бачу в цьому якийсь, знаєте, зговір між працівниками Служби безпеки України… з прокурорськими робітниками. Я не кажу про суддів, які є на південних областях України, зокрема Запорізький. Таке враження, що ми  поспішаємо людей видавати Росії, щоб вона їх покарала безвинно.

До речі, всі ці люди за такими статтями, як я, громадянин України Чубаров, як пан Мустафа Джемілєв і інші наші громадяни. Не можна  видавати з воюючою країною, країною-агресором тих людей, які у нас шукають притулок. І тому я думаю, що я підтримаю те, що нам пропонують...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Те, що нам пропонується для ратифікації. Але, думаю, що Міністерство юстиції має думати, який в нас може бути громадський контроль за виконанням такого роду угод, щоб ми не видавали людей  на смерть. І, думаю, це дуже погано, що Верховна Рада України у вигляді профільних комітетів уникає розгляду цієї теми, бо життя кожної людини, яка в нашій державі шукає притулок, є безцінним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Самопомочі" Єгор Соболєв. Останній, заключний виступ, колеги. Через 2 хвилини відбудеться голосування. Я прошу запросити усіх депутатів в зал, приготуватись до прийняття рішення. І прошу включити мікрофон Єгору… Семенусі передає слово Єгор Соболєв. Будь ласка.

 

12:07:36

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги! Семенуха Роман, фракція об'єднання "Самопоміч".

Ми, беззаперечно, будемо підтримувати ці законодавчі ініціативи, але водночас, за всієї поваги до Республіки Шри-Ланка і наших торговельних взаємовідносин - бо я так думаю, що статки окремих народних депутатів більші, ніж наші торговельні відносини за рік, - я хочу нагадати, що ми насамперед маємо з вами розглядати економічні закони, які розвивають нашу економіку, створюють робочі місця, захищають середній і малий бізнес.

Я хочу звернути увагу, що вчора під час правоохоронного блоку законопроектів ми четвертий тиждень, пленарний тиждень поспіль з вами не дійшли до законопроекту 3719, який вносить зміни до Кримінально-процесуального кодексу, який фактично забороняє, окрім окремих винятків, вилучення серверів, техніки, інших пристроїв, що насправді захищає малий і середній бізнес. Нагадаю вам, що там також спрощується доступ захисників, адвокатів під час проведення обшуків, також врегульовує процедуру залучення спецпідрозділів.

Тому я звертаюся до Голови Верховної Ради. Фракція об'єднання "Самопоміч" вимагає завтра цей законопроект розглянути першим. І це буде насправді наше звернення до бізнесу, підтримка середнього і малого – це тих людей, які сьогодні, насправді на них тримається країна, які створюють робочі місця. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершене. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу усіх зайняти робочі місця, приготуватись до прийняття рішення, колеги. Я думаю, це ті угоди, які об'єднують весь зал. І я буду одна за одною обговорені проекти законів про ратифікації ставити на голосування. Прошу, не виходьте з залу, а, навпаки, заходьте в зал.

І я ставлю першою: проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (0114) за рекомендацією комітету в цілому. Колеги, прошу підтримати. Прошу проголосувати.  0114 в цілому.

(Шум у залі)

Колеги, почекайте. Першим стоїть 0113, так. Перепрошую,  перше стоїть 0113. Я перепрошую. У мене тут ось в паперах.

Отже, перше, проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про видачу правопорушників (0113) в цілому. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:10:41

За-261

Рішення прийняте.

Другою стоїть 0114.  Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (0114) в цілому за пропозицією комітету. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

12:11:13

За-259

Рішення прийняте.  І закон прийнятий в цілому.

І останнє з цього блоку, це є проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Демократичною Соціалістичною Республікою Шри-Ланка про передачу засуджених осіб. За пропозицією комітету в цілому. 0115 в цілому. Прошу підтримати. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

12:11:48

За-263

Рішення прийняте.  Закон прийнятий.

Шановні колеги, дякую за активну роботу і нагадую, перерва у нас півгодини.

О 12:45 ми продовжуємо роботу, я прошу бути всіх у залі. У нас ще є дуже важливі питання, і я дуже прошу, о 12:45 усіх бути в залі для продовження нашої роботи. Будь ласка.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, вичерпаний. Я прошу колег народних депутатів заходити в зал для продовження нашої роботи.

Будь ласка, колеги, прошу секретаріат фракцій повідомити про початок нашої роботи і прошу секретаріат Верховної Ради повідомити про початок нашої роботи, будь ласка. Шановні колеги, будь ласка, прошу заходити в зал.

Я хочу вас проінформувати, що в перерві відбулись в нас додаткові консультації, і в тих консультаціях до мене було прохання від Ірини Луценко, що проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильства стосовно жінок і домашньому насильству та боротьби із тими явищами (0119)  прохання перенести на завтра, бо завтра буде розглядатись блок питань, і воно потребує певних узгоджень в дискусія між політичними фракціями. А також проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між урядом України і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків та доходів, звернулись до мене з проханням  від комітету, щоб ми його теж перенесли, поскільки позиції по ньому не є узгоджені, і ряд політичних фракцій виступають проти прийняття даного проекту закону. І для проведення додаткових консультацій звернулись до мене з проханням перенести цей проект закону.

І таким чином ми переходимо до постанов, які є наступними в порядку денному. Це є постанови, які стосуються і молоді і спорту, але перша з них – це є проект Постанови про внесення змін до розділу 1 додатка до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році". Я прошу народних депутатів заходити в зал і підготуватись до роботи.

Дякую, шановні колеги. Колеги, ці постанови не є складними. Я буду звертатись і від автора, від Ігоря Васюника, щоб ми розглянули за скороченою процедурою. І в мене є велике прохання, що ця пропозиція від авторів була підтримана залом.

Іще раз прошу всіх народних депутатів, які ще в кулуарах, які ще не зайшли в зал, зайти в зал і зайняти робочі місця. Будь ласка, колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до роботи.

Колеги, будь ласка, прошу приготуватись до голосування. Я поставлю першою пропозицію розгляд даного законопроекту в наступному порядку денному за скороченою процедурою.

Колеги, будь ласка, я прошу підтримати цю пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Колеги, готові до голосування? Отже, я ставлю на голосування пропозицію розгляду проекту Постанови про внесення змін до розділу 1 додатку до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році" (номер 4662) за скороченою процедурою, колеги.

Прошу підтримати, колеги. Це дуже простий, проста поправка. І вона не буде потребувати обговорення за повною процедурою. Тому я прошу усіх депутатів з усіх фракцій підтримати цю пропозицію. Прошу проголосувати за скорочену процедуру 4662. Будь ласка, колеги, прошу проголосувати. Голосуємо.

 

12:57:56

За-137

Колеги, ми можемо піти за повною процедурою, і не буде жодних проблем. Але чи є в тому сенс, чи є в тому потреба? Там додається…

Колеги, голосуємо. Запросіть  депутатів в зал, я ще раз поставлю, колеги.  Там йдеться лишень про те, щоб додати "70-ліття  з часів заснування Львівської національної академії  мистецтв". І я переконаний, що  "Самопоміч" підтримає цю ідею.

Колеги, так,  я ще раз ставлю на пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Постанови 4662, колеги.  І я справді, прошу всіх  підтримати цю пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги,  4662, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Голосуємо, колеги,  будь ласка, голосуємо.

 

12:59:26

За-165

Рішення прийняте. 

І я запрошую до доповіді народного депутата  України Васюника Ігоря Васильовича,  будь ласка.

 

12:59:37

ВАСЮНИК І.В.

Дякую, Андрій  Володимирович.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується Постанова 4662 щодо відзначення 70-річчя створення Львівської національної академії мистецтв.    

Академія мистецтв представляє один із найбільш важливих напрямків  вищої освіти  України, а саме, професійну підготовку  і виховання  творчих особистостей в галузі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну,   реставрації, культурології, мистецтвознавства та менеджменту мистецтва.  Сучасний навчальний заклад є спадкоємцем кращих  традицій і надбань художньої освіти. Львівська академія – вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації, офіційно створена в 1946 році. А в 2004 році указом     Президента їй надано статус національного навчального закладу.

Львівська національна академія  мистецтв активно співпрацює з вітчизняними і закордонними навчальними закладами. Насамперед йдеться про тривалу і плідну співпрацю з Київською національною академією образотворчого мистецтва і архітектури та Харківською державною академією дизайну і мистецтв. Серед закордонних партнерів чимало відомих європейських художніх академій та інститутів в Польщі, Франції, Угорщині, Австрії, Болгарії, країнах Прибалтики, що особливо актуально в плані європейської освітньої інтеграції.

Ефективним засобом  реалізації державних програм стало створення у 1993 році на базі Національної академії навчального науково-творчого комплексу, до складу якого входять 22 навчальних заклади України І-ІV рівнів акредитації, які ведуть активну підготовку у галузі мистецтва. 21 випускник національної академії став лауреатом Національної державної премії імені Тараса Шевченка.

З огляду на вище сказане, враховуючи значущість та визнання діяльності Львівської національної академії мистецтв, яка зробила вагомий внесок у розвиток культури, мистецтва, художньої освіти та збереження мистецької спадщини України, я прошу підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань культури і духовності Княжицький Микола Леонідович. З місця, будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:01:53

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Очевидно, що наш комітет рекомендує прийняти цю постанову за основу і в цілому. Коли ми голосуємо за відзначення пам'ятних дат, то часом скептично ставимося до цих дат, до цих пропозицій за одним виключенням, коли мова йде про вищі навчальні заклади. А тим більше, коли мова йде про вищі навчальні заклади з великою історією, шанованими випускниками, про такі навчальні заклади, які справді стали частиною історії нашої країни, Львівська академія мистецтв це саме такий навчальний заклад. Дуже шкода, що не багато людей в залі, але я просив би всіх, незалежно від політичних поглядів і фракцій, підтримати цей законопроект за основу та в цілому так, як рекомендує комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Від "Народного фронту" Бондар Михайло Леонтійович.

 

13:03:02

БОНДАР М.Л.

Передайте, будь ласка,  слово Величковичу Миколі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Миколи Величкович, включіть мікрофон.

 

13:03:09

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановні депутати, від імені фракції "Народний фронт"  я б хотів до вас звернутися з проханням підтримати цю постанову, тому що справді Львівська академія мистецтв – це той мистецький вуз, який в мистецьких колах один з провідних нашої країни. Звертаюсь до всіх проголосувати і підтримати Львівську академію мистецтв.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Лопушанський Андрій Ярославович.

 

13:03:42

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я.

Прошу слово передати Довбенку Михайлу Володимировичу.

 

13:03:48

ДОВБЕНКО М.В.

Дякую. Шановні колеги, ми знаємо, як сьогодні важко в гуманітарній сфері, приходиться багато коштів виділяти у нас на обороноздатність, військово-промисловий комплекс і так далі. І дуже важливо хоча би добрим словом підтримати колег, які  сьогодні стільки добра роблять для нашої країни. Тому я прошу всіх підтримати цю постанову і дати можливість Львівській національній академії мистецтв відсвяткувати на належному рівні. Спасибі всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка,  Кривенко, одна хвилина.

 

13:04:30

КРИВЕНКО В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги. Віктор Кривенко, "Народний Рух України". Повністю підтримуючи цю постанову, хочемо також наголосити, що нами зареєстрована постанова 5347 про відзначення 25-річчя референдуму, який відбувся 1 грудня 1991 року, і, власне, який і закріпив нашу незалежність. І без цього референдуму, який нагадаю, понад 80 відсотків в Луганській і Донецькій областях люди визначилися за те, що вони хочуть бути в складі єдиної України, в Криму більшість визначилася за те, що вона буде в складі єдиної України, наш суверенітет би не був закріплений.

Тому я дуже вдячний профільному комітету, пану Княжицькому, що сьогодні вони цю постанову розглянуть, і вона завтра, сподіваюсь, буде в порядку денному, і ми так само проголосуємо і цю дуже важливу дату.

Саме святковий день, не вихідний день, бо вихідні дні не треба скорочувати, Україна має працювати. А відсвяткувати цю дату ми зобов'язані.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кишкар. А, то і є виступ Кишкаря.

Шановні колеги, фактично обговорення завершено по даному  законопроекту. Є ще фракції, які  бажають  виступити?

Колеги,  будь ласка, я прошу  всіх зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення.  Я  прошу запросити депутатів у зал.

Колеги, я знаю, що з приводу цього законопроекту виникли певні дискусії, але я дуже просив би усіх народних депутатів  підтримати дану ініціативу. Ініціативу Васюника Ігоря Васильовича, яку підтримав комітет. Ми зовсім недавно відзначали одночасно і харківський, і університети Західної України. І це був дуже  правильний хід, коли ми демонстрували і підтримку наших вузів у Харкові, і  підтримку вузів, які є  на Західній Україні. Зараз є підтримка Академії мистецтв, у якій виховувались цілі покоління. Цілі покоління українських художників, які фактично  зберігали традицію українську… Я чекаю, поки зайдуть у зал ще колеги. І я дуже прошу, щоб  політичні певні дискусії і аспекти не стали на  перешкоді прийняття рішення для  цього законопроекту.

І тому я дуже прошу усіх народних депутатів зайти в зал і підтримати. І сподіваюсь на  підтримку всього залу, і сподіваюсь, що всі фракції, у всіх є львів'яни, що вони підтримають даний законопроект.

Ще від "Опозиційного блоку" Ігор Шурма, одну хвилину, і  переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, Ігор Шурма.  

 

13:07:25

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Шановний головуючий, щоб ви не хвилювалися, що тут є політична складова, всі присутні від "Опозиційного блоку"  підтримують даний проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, я прошу всіх зайняти робочі місця. Будь ласка, заходіть. Ми переходимо до прийняття рішення. Обговорення завершене.

І я ставлю на голосування… (Шум у залі) Я бачу, я чекаю. Ну, ще почекаємо 30 секунд. Зараз фракція вже закінчила своє  засідання і вже заходить. Ми ще почекаємо  кілька секунд для того, щоби могли бути єдиними.

Ми чекаємо, поки зайде  ціла фракція в зал. Ще одну хвилину Ігор Васюник, поки заходять в зал. Вже голосуємо, за одну хвилину.

А як можна іти під час роботи парламенту? Це робочий час зараз, і ми всі знаходимося на роботі.

Будь ласка, 30 секунд Ігор Васюник, і голосуємо.

 

13:09:00

ВАСЮНИК І.В.

Дякую, Андрій Володимирович. Я дякую за те, що ми… почекаємо ще, поки  депутати зайдуть в зал. Але я дуже прошу не завалити цю постанову, тому що сьогодні буде проходити урочиста академія з дня 70-річчя національної… Львівської національної академії мистецтв. Давайте зробимо приємний подарунок  від Верховної Ради  всьому колективу, який, справді, робить дуже багато у сфері освіти у своєму напрямку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Отже, голосуємо. Я дякую всім за розуміння. Всі в обговоренні висловили підтримку.

І я ставлю на голосування проект Постанови про внесення змін до розділу І Додатку до Постанови Верховної Ради  України про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році за пропозицією комітету за основу та в цілому, колеги.

Прошу проголосувати, колеги, і прошу всіх підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

13:10:24

За-239

Рішення прийнято. Постанова прийнята. Дуже вам дякую, колеги.

Наступне в нас питання, мені, власне, звернув увагу міністра Жданов, який долучився до нашої роботи, в нас проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями (0117). Це є проект закону, який був внесений Президентом України у Верховну Раду України , і це фактично останнє питання з блоку ратифікацій.

Я прошу проголосувати за розгляд його за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка,  прошу підтримати розгляд  за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо 0117.

 

13:11:18

За-167

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді міністра молоді та спорту Жданова Ігоря  Олександровича. Будь ласка.

 

13:11:25

ЖДАНОВ І.О.

Шановні  друзі, колеги, шановний пане Голово, зазначений проект закону, внесений до Верховної Ради Президентом з метою надання Верховною Радою згоди на обов'язковість для України Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями, яка була учинена 18 вересня 2014 року, це у місті Маглінген, на 13-й конференції міністрів Ради Європи, відповідальних за спорт.

Вона була підписана від імені України 21 грудня 2015 року у Страсбурзі. Конвенція, що пропонується до ратифікації, спрямована на попередження, виявлення та застосування санкцій проти національного чи транснаціонального маніпулювання національними і міжнародними спортивними змаганнями, а також сприяння національному та міжнародному співробітництву в цій сфері.

Конвенцією передбачається зобов'язання держав здійснити комплекс заходів щодо налагодження внутрішньо державної та міжнародної взаємодії з питань запобігання та протидії маніпулюванню спортивними змаганнями. Зокрема, у зв'язку зі ставками на спортивних змаганнях, виявлення правопорушень під час їх організації та проведення спортивних змагань, що мали наслідками маніпулювання спортивними змаганнями, притягнення до відповідальності винних у вчиненні таких правопорушень фізичних та юридичних осіб.

Для забезпечення моніторингу виконання конвенції запроваджується обов'язкове інформування державами Генерального секретаря Ради Європи про законодавчі та інші заходи.

Конвенція направлена проти корупції у спорті. Вона за fair play. Вона не має політичних якихось аспектів. Тому я прошу всі фракції українського парламенту підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується заступник голови Комітету у закордонних справа Гузь Ігор Володимирович. Будь ласка.

 

13:13:30

ГУЗЬ І.В.

Шановні друзі, це не політичне рішення. Міністр Жданов все пояснив. Я прошу підтримати це важливе рішення для нашого спорту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти", - будь ласка.

"Самопоміч", Романова Анна Анатоліївна. Будь ласка.

 

13:14:02

РОМАНОВА А.А.

Питання підтримки спорту завжди об'єднували цей зал. І я хочу, щоб це не було виключенням, адже ми вже прийняли законопроект, дуже важливий для нашої країни, про запобігання маніпулюванню результатами в спорті. І зараз ми приймаємо ту постанову, яка якраз мала б бути прийнята ще до цього, але ми ж знаємо, що ми завжди питання фізкультури і спорту ставимо або в середу, або ще там в якийсь день.

Тому, будь ласка, закликаємо всіх проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Тільки хочу зробити зауваження: середа – звичайний робочий день. Треба бути всім на робочих місцях і треба звикнути, що це робочий день, під час якого ми приймаємо рішення і працюємо, як і сьогодні.

Від "Блок Петра Порошенка" Онуфрик Богдан Семенович передає слово Барні для виступу. Не передає, так? (Шум у залі)

 

13:15:11

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Христу! Один представник із "Батьківщини" згадав про мого одного земляка – голову фермерів України Томича Івана Івановича.

Я тільки що мав з ним розмову.  Аудіозапис ще не відтворили, тут  мають зараз його подати. Але Іван Іванович чітко мені сказав: "Було ДТП". Ніхто до нього додому не заходив, не погрожував ні зі зброєю, ні без зброї.

Тому, серйозні наші депутати фракції "Батьківщина", я хочу сказати вам, що ви цинічно брешете, вводите людей в оману і маніпулюєте народом. Що ви є зло України – підступне, підле, цинічне і брехливе. Що ви ще гірше, чесно кажучи,  за "Опоблок"  і за Януковича. Бо ті хоч були відкриті, путінські прибічники, а ви – підступні. Тому не говоріть більше про Майдан, бо Майдан, починаючи і перший, студентський, в який брав участь, і помаранчевий в Харкові, і цей Майдан Гідності,  це був Майдан, який скликаний був  на почуттях національної гідності і гордості. Ви купляєте людей! Ви людей намовляєте! 

І, коли ви говорите зараз про  свою прихильність до  народу, особливо ті, хто  кортежами  їде в Верховну Раду, одівається в Луї Віттон, коли, вибачте, ходять в одежі за тисячі доларів чи в кортежі з охоронцями.  Тому закрийтеся і більше не говоріть про народ!

 Я звертаюся до всього українського народу. Кидайте це цинічне брехливе кодло під назвою "Батьківщини". Де жебрак по декларації їздить кортежами з охоронами, одівається  від Луї Віттона чи відпочиває щорічно і навіть щомісячно на Канарах. Не може бути такої цинічної брехні! Не дестабілізуйте ситуацію! Не подобається робота Верховної Ради, ступайтеся, складайте мандати. Йдіть відкидайте сніг! Хоч чимось допоможете…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! (Шум у залі)  Будь ласка,  я дам репліку. Зараз 10 секунд,  закінчуйте. Я дам репліку.

 

БАРНА О.С.  Йдіть до народу і вибачайтеся, і відновлюйте довіру.

Хочете бути президентом? Ваш округ – Магадан! Там ви будете президентом. Тому…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я… Та вже давав я, друже Олег. Я перепрошую. 

Я вже давав 10 секунд.

Репліка Івченку, репліка, одна хвилина.

 

13:18:02

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Знаєте, з людьми, які або п'ють, або брешуть, важко спілкуватися.

Є офіційне звернення, яке зараз принесуть. Яке написано ще вчора на Комітет з правоохоронної діяльності. Це звернення написано Томичем Іваном Федоровичем, який розказав що зробить з його дитиною влада, яку ви сьогодні представляєте. Він сьогодні звернувся, і ви би пішли хоч раз і поспілкувалися з реальними людьми, а не стояли тут і брехали на всю країну, Це перше.

По-друге, я не хочу відповідати на ваші брехливі закиди, тому що це є повністю боротьба проти партії, яка сьогодні захищає реальних людей. І якби ми сьогодні не підняли хвилю, ви би сьогодні не приймали закони ні про вкладників, ні про інші, ні про мораторій. Це саме ми робимо. Тому ми людям допомагаємо, а ви брехливий і брешете. І якщо ви мені не покажете звернення сина, то я вам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу усім нагадати в залі, що ми розглядаємо Закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями, колеги. Я намагаюся не перебивати виступи, але, будь ласка, я прошу під час обговорення закону, як це передбачено Регламентом, говорити про закон.

Зараз від "Опозиційного блоку" Гусак Володимир Георгійович. Включіть мікрофон.

 

13:19:43

ГУСАК В.Г.

Шановні колеги, шановні українці, шановний Голово! Я хотів би звернути увагу на попередню дискусію,  "Опозиційний блок" принципово не бере участі в таких сварках і в таких дискусіях, яких, на жаль, дуже-дуже багато в українському парламенті, "Опозиційний блок" є відповідальною фракціє, ми виступаємо за справді мирну Україну, в якій повинні мати можливість для розвитку всі регіони. Хотів би звернути увагу, що попередня постанова про святкування 70-річної річниці від заснування Львівської академії мистецтв була прийнята лише завдяки голосам нашої фракції в середу, коли традиційно депутати від так званої правлячої коаліції залу майже не відвідують.

Що стосується цієї конвенції. На превеликий жаль, питання маніпулювання спортивними змаганнями і протидії цьому маніпулюванню є дуже актуальним для України. Можна звернути увагу, що майже щомісяця з'являються повідомлення, що та чи інша федерація визнала ті чи інші матчі в українських чемпіонатах договірними. Особливо, на превеликий жаль, багато цих повідомлень надходить від Федерації футболу України.

Тому "Опозиційний блок" підтримає ратифікацію цієї конвенції. І хотів би звернути увагу всіх і Міністерства спорту, що цією конвенцією зокрема передбачено створення національної платформи для вирішення проблем маніпулювання спортивними змаганнями. Ратифікуємо і чекаємо на цю платформу і на вирішення проблеми, щоб у нас не було договірних матчів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

В нас ще не мали слова Радикальна партія, "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка". Колеги, зараз надам слово, почекайте, послідовність визначимо. "Народний фронт", Максим Бурбак, потім Олег Ляшко, потім Юринець, потім Кишкар, добре? Така послідовність, будь ласка.

 

13:22:12

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" буде підтримувати дану ратифікацію. І хотів би нагадати попередньому виступаючому: якщо він називає фракцію бандитського блоку колишніх регіоналів відповідальною політичною силою, то йдіть до суду і відповідайте за всі злочини свого керівника Януковича! І не розказуйте тут басні, що ви відповідальна політична сила. Все, що зараз робиться, робиться вами по вказівці з Кремля, по темникам, написаним Льовочкіним, і розповсюджується Медведчуком в Україні. Тому, якщо відповідальні, то відповідайте! І я впевнений, ви будете відповідати за всі ті злочини, які створили в цій державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Радикальної партії Олег Ляшко.

 

13:23:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українці, ви чуєте, які ламаються списи? Той кричить: "Ви брешете!" Той кричить: "Ви брешете!" Всі ви, паразити, брешете, крім нас! Одна Радикальна партія каже правду!

Треба боротися за народ. Людям треба не ваше ламання списів. Та брешіть ви хоч усі, як собаки сільські! Дайте людям роботу, зарплату, дешеві ліки, 5 гривень за літр молока, корову в кожну сільську сім'ю, соціальну сферу і людям нормальні тарифи на комуналку. І брешіть, хоч подавіться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я, з вашого дозволу, перед тим, як надати слово наступним виступаючим, хочу зробити повідомлення.

У нас є спеціально відведений час для заяв від політичних фракцій і груп. У нас є спеціально відведений час для заяв від народних депутатів. Ми маємо порядок денний, де є законопроекти, які мають велику вагу. Можливо, вони не є загальнополітичні, можливо, вони є вузькоспеціалізовані. Але вони від того не менш важливі. Я дуже прошу політичні дискусії винести в той час, який передбачений регламентом, або на брифінги за межами нашої сесійної роботи!

Я дуже прошу, як це є передбачено регламентом, під час обговорення законопроектів обговорювати законопроекти, давати пропозиції, давати застереження до них і приймати рішення, колеги. І я сподіваюсь, що наступні виступаючі власне таким чином і будуть робити.

Зараз виступ Юринець, одна хвилина. Потім Кишкар. І переходимо до прийняття рішення. Я прошу запросити всіх депутатів в зал. Будь ласка, Юринець, одна хвилина.

 

13:24:58

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримувати прийняття, підтримуватиме прийняття цього закону. Ратифікувавши конвенцію Ради Європи, ми робимо ще один крок в рамках європейської інтеграції.

Окрім того,  ратифікація  серйозно сприятиме втіленню  міжнародних стандартів Fair Play  в систему організації вітчизняних спортивних змагань.

Реалізація положень конвенції також систематизує і наближує  роботу українських  букмекерських  контор  до міжнародних стандартів. Ще один важливий момент. Ратифікація зазначеної угоди  дотримання   її положень  буде сприяти значному  зниженню корупційної складової у системі вітчизняних  спортивних  змагань.

Саме тому  фракція   "Блоку Петра Порошенка"  закликає усіх колег по парламенту підтримати зазначений  законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Заключний виступ – Кишкар Павло Миколайович.

І прошу усіх  зайти в зал, через хвилину  переходимо до прийняття рішення. 

Будь ласка, пане Павло.

 

13:25:54

КИШКАР П.М.

Буду дякувати. Павло Кишкар, Народний Рух України. В сучасному спорті лише  три глобальних проблеми – це маніпулювання спортивними змаганнями,  допінг і корупція.  Фантастично і видається напів таке мрійно, що Президент зацікавився і має  відповідальність  внести цей закон  до сесійної зали, за що ми йому  щиро дякуємо. Це, дійсно, крок назустріч і до вирішення цих питань. Fair Play в дійсності підписано всіма нашими  спортивними федераціями, і я думаю, що тепер питання  у виконання тих принципів,  які закріплені і  в цій конвенції,  і, власне, в тих документах, які підписані нашими федераціями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Обговорення завершене. Переходимо до прийняття рішення,  шановні колеги.   Я прошу зайняти робочі місця, прошу запросити депутатів в зал для голосування. Будь ласка, шановні колеги, прошу заходити в зал.

І я ставлю на  голосування  проект Закону про ратифікацію Конвенції    Ради Європи проти маніпулювання спортивними змаганнями (номер 0117) за пропозицією комітету   за основу і в цілому. Всі фракції, які виступали, підтримали даний законопроект і я прошу проголосувати, і прошу підтримати 0117 за основу і в цілому, колеги.  Будь ласка, голосуємо.

 

13:27:46

За-227

Рішення прийняте. Вітаю авторів закону.

І, шановні колеги, переходимо до наступного порядку денного, це є проект Постанови про присудження у 2016 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування. Це є пропозиція від Комітету з питань сім'ї та молодіжної політики 5237. І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

13:28:38

За-164

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатного Артура Леонідовича. Будь ласка, пане Артур.

 

13:28:52

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! До Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму надійшло 22 пропозиції від обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій щодо присудження Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування у 2016 році. Премія заснована у 2003 році та присуджується щороку, відповідно до Постанови Верховної Ради України про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування громадянам України віком до 35 років молодіжним та дитячим громадським організаціям. Грошова частина премії становить 500 не оподаткованих мінімумів, доходів, що становить 8 тисяч 500 гривень. Комітет на своєму засіданні 4 жовтня цього року здійснив відбір десяти кандидатур на присудження премії, серед яких є депутат міської ради, керівники та члени молодіжних організацій, дитяча громадська організація. Всі кандидати досягли значних результатів у встановленні та розвитку молодіжного руху в Україні, здійснили особливі вагомі внески щодо розвитку парламентаризму та місцевого самоврядування у відповідних регіонах України, брали участь у підготовці законопроекту.

А особливої уваги та здобуття премії заслуговує справжній патріот та захисник нашої держави, учасник бойових дій, начальник відділу допомоги учасникам АТО Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА. На рахунку цього молодого хлопчини сотні врятованих життів, Андрій брав участь у боях за донецький аеропорт.

Шановні колеги, ми зобов'язані максимально підтримати учасників бойових дій, особливо тих, хто отримав поранення, каліцтва, ризикуючи життям заради нашої свободи, заради нашої держави. Ми маємо створити для наших захисників такі умови, щоб кожен боєць на фронті знав, що у нього є надійна підтримка з боку держави.

Вважаю, що ухвалення проекту постанови буде гарним стимулюючим фактором як в моральному, так і матеріальному сенсі.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:31:34

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Дякую. Всім молодим фахівцям, які прагнуть працювати в сфері законотворчості та активно сприяти процесам державотворення.

Шановні колеги, в комітеті представлені народні депутати майже всіх фракцій. Тому рекомендую довіритися рішенню своїх колег, які провели дуже ґрунтовний аналіз кожного із кандидатів на присудження премій, та підтримати проект постанови, підтримати нашу молодь. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, пане Артуре.

Будь ласка,  для обговорення записуємося: два – "за", два – "проти".

Є пропозиція голосувати. Немає бажання обговорювати цю постанову? Є, є бажання… Будь ласка,  від "Народного фронту"  народний депутат Лапін.

 

13:31:53

ЛАПІН І.О.

Прошу передати слово Миколі Величковичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

13:31:58

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановні колеги, комітет дуже скрупульозно вивчав всі кандидатури, які сьогодні пропонуються вашій увазі для голосування. Я вас дуже прошу підтримати. Серед тих 10 кандидатур, які виносяться на ваш розгляд, двоє учасників АТО, один з них нагороджений за бої на Саур-Могилі. Ряд є молодих людей, які займалися підготовкою багатьох законопроектів, які вже є не лише законопроектами, а вже стали законами. Є ряд громадських організацій, звертаються до вас всіх, щоб ця постанова об'єднала весь зал і всі проголосували "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам.

Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" Микола Паламарчук.

 

13:32:43

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Кривенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово Кривенку, мікрофон увімкніть.

 

13:32:50

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, "Народний Рух України". Шановні колеги, ми повністю підтримуємо запропонований законопроект. І це вкрай важливо, коли держава відзначає своїх видатних людей. Але паралельно я хотів би  зазначити, що Павлом Кишкарем і ще великою групою народних депутатів подано законопроект про реформу в спорті, взагалі про зміну підходу. Щоб у нас не було, що головний тренер визначає, яким веслом гребти  на олімпіаді, і щоб  нас держава перестала нарешті керувати спортом, щоб як у всьому світі  спортом керували федерації.

Я дякую голові Національного олімпійського комітету пану Бубці, я  дякую голові профільному комітету пану Артуру Палатному. В цей законопроект надійшло понад 200 поправок. Він зараз ґрунтовно доопрацьовується. І так само я дякую функціонерам, керівникам у галузі спорту. Дякую міністерству, яке нарешті побачило цей законопроект, і міністр, і перший заступник вже до нього ставлятьс схвально, підтримують. І самі собі підтримують зменшення своїх функцій, бо розуміють, що це непродуктивно, і що це не приведе Україну до перемоги. Наша олімпіада показала, як це діє. Коли саморегульована організація наша, Сушкевичем, паном, очолювана, та, яка займається спортом інвалідів показала інший результат, де немає держави в управлінні.

Тому, шановні колеги, запрошую всіх, хто  цікавиться спортом, всі федерації  до цього законопроекту долучатися, до його обговорення. Понад 20 федерацій вже його підтримують: і федерація плавання,  і федерація футболу і  інші  федерації. І щоб міністерство очолило цей процес разом з комітетом. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку" Ігор Шурма, увімкніть мікрофон.

 

13:34:38

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".  Я звертаюся до головуючої і до зали з одним  проханням. Ви знаєте, два роки  тому в цьому залі  була створена коаліція. Вона мала прекрасну програму євроінтеграції і назву "Європейська Україна". У нас не є закритий клуб, і засідання Верховної Ради –  це  відкриті засідання. Не забувайте, що вас слухають всі ті, хто підтримує           дипломатичні відносини з Україною. Так скажіть мені, будь ласка, Європі потрібен такий парламент і такий партнер, коли з вуст  виключно  коаліції тут в залі сидять, якщо європейці нам вірять, барани, собаки, скотиняки, кози, з боку один з найбільших реформаторів підливає – бариги, вори? Невже ви думаєте, що після того навіть, як ви проголосуєте постанову-звернення "підтримайте нас", нас хтось там захоче?

Я звертаюся до вас  усіх, для цього не треба мати вищої освіти: припиніть  принижувати самі себе! Ви є вибрані  людьми люди, а якщо ви є вибрані, то ваші виборці такі самі. Ви прийдіть і скажіть, мене обізвали бараном, значить, за мене проголосували барани. Ви є скотиняки, значить за мене проголосувала скотина.

Припиніть ганьбу! Як вам не соромно? Про яку Європу ви на сьогоднішній день говорите?

Я пропоную переступати через політичні амбіції заради спільних інтересів, інакше ми нікуди не дійдемо. І якщо ви говорите про гібридні війни, гібридну інформацію, то ви даєте карти в руки тим, хто хоче це все розпалити.

А зараз я вам хочу сказати ще одну річ. Якщо хтось такий мудрий і не припинить, то, будь ласка, покажіть зараз, сьогодні в середу, скільки у вас є голосів коаліції, як ви голосуєте. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прозвучало звернення до мене як головуючої на засіданні. Я хочу звернутися до  колег по сесійній залі, дійсно, підтримувати високу політичну культуру і використовувати виключно парламентську лексику у зверненні один до одного. Це ми підтримуємо і український парламент, і повагу до українського парламенту, і, власне, до кожного… до самого себе.

Від "Батьківщини" не було виступаючих. Будь ласка, просить слова Ігор Луценко від цієї фракції, і переходимо до голосування. Прошу.

 

13:37:06

ЛУЦЕНКО І.В.

Ігор Луценко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, дійсно, тема внеску молоді у розвиток парламентаризму  і самоврядування –  це надзвичайно важливо. Але  в цьому контексті хотів би сказати таку річ. Сьогодні, на жаль, на жаль, у нашому парламенті бракує розуміння, що, власне, реально відбувається в молодіжній політиці і у спорті. На жаль, на сьогодні є величезна корупціогенна діра у законодавстві, у підзаконних актах, котрі дозволяють просто елементарно красти гроші, котрі розподіляються на спорт, в тому числі і молоді. І про це я мушу зараз сказати. І конфлікт інтересів як раз знаходиться у керівництві Міністерства молоді і спорту. Перший заступник міністра на сьогоднішні є керівником однієї з федерацій, фактично сам  собі виділяє кошти. На жаль, такі речі є системним елементом роботи в лапках діяльності Міністерства молоді і спорту. Тому я закликаю, розуміючи...

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:38:35

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЛУЦЕНКО І.В. Я закликаю, звісно, підтримувати такі красиві жести нашої Верховної Ради України, але розуміти, що реальна допомога молоді буде ліквідація цих корупційних схем, правильна кадрова політика в галузі Міністерства молоді і спорту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обоготворення завершене. Я дуже прошу всіх зайти в зал, приготуватися до голосування. Ми переходимо до прийняття рішення.

Питання підтримки молоді і спорту завжди викликало в нашому залі загальну підтримку, загальне одобрення. Я думаю, і цього разу ми продемонструємо спільну позицію Верховної Ради України. Я прошу усіх зайти в зал і приготуватися до прийняття рішення.

І я ставлю на голосування проект Постанови про присудження у 2016 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (номер 5237), за пропозицією  комітету, за основу і в цілому, колеги, будь ласка, прошу проголосувати, прошу взяти участь в голосуванні. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, прошу підтримати.

 

13:39:52

За-202

Колеги, це є політична позиція.

Я зараз поставлю на повернення, зараз подивлюсь, чи це є позиція політична, чи це позиція, яка просто стосується відсутності. Колеги, будь ласка, я прошу, зайдіть в зал. Запросіть депутатів в зал. Члени комітету, особливо молоді і спорту, прошу, запросіть депутатів в зал.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги з Опоблоку, ми підтримали ваше звернення відносно високої політичної культури. Будь ласка, підтримайте голосування по важливому законопроекту, об'єднуючому зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз я поставлю на повернення. Я сподіваюсь, що ми знімемо політичний аспект в питаннях, які стосуються обдарованої молоді і спорту. Я вважаю, що це буде неправильним, якщо підтримка молодих талановитих людей стане заручником політичних дискусій і сварок в залі.

Колеги, будь ласка, я прошу усіх зайняти робочі місця. Зараз я поставлю на повернення до голосування 5237. Я розраховую, що ми повернемося до цього голосування, особливо ті депутати, які займалися молоддю і спортом протягом багатьох років.

Будь ласка, колеги, я ставлю пропозицію: повернутись до голосування за проект Постанови про присудження у 2016 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Я прошу підтримати і прошу проголосувати за повернення до голосування 5237. Колеги, будь ласка, голосуємо.

 

13:42:11

За-208

Мені правильно зазначили: постанова,  вона не потребує повернення, я можу її поставити на голосування. Але ми не маємо, на жаль, голосів під цю постанову.

І шановні колеги, я думаю, комітет ще раз  підготує дану постанову. Колеги, я поставлю пропозицію повернути в комітет на доопрацювання. Вона може бути підтримана, колеги? (Шум у залі)

Повернути в комітет на доопрацювання.

Я ставлю на голосування пропозицію повернути в комітет на доопрацювання. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. В комітет на доопрацювання. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

13:43:13

За-206

Колеги!  (Шум у залі)  Колеги, нема такої форми. Будь-яке обговорення завершується прийняттям рішення. І порушене правило, воно буде вести і надалі, і надалі  до порушення правил, колеги. Я думаю, що комітет підготує ще раз цю постанову. 

Колеги, я ще дам хвилину голові комітету Артуру Палатному і потім оголошу рішення по цій постанові.

Будь ласка,  Артур Леонідович, одна хвилина.

 

13:44:49

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги! Шановні… Шановна молодь України!  Ми бачимо дуже прикрий приклад, коли політичні свари не дають можливості розвитку нашої молоді. Ми бачимо, хто голосує і не голосує за ці копійки, які кожного року вже більше 13 років присуджується нашим героям, тій молоді, яку ми повинні підтримати.

Політичні чвари не дають можливості розвитку нашої молоді в країні. Дивіться і робіть, шановні виборці, дивіться і робіть свої висновки, хто підтримує ці постанови, хто підтримує нашу молодь, хто підтримує наших дітей, а хто це перетворює в політичні чвари! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ще поставлю третю пропозицію: повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, так передбачено Регламентом.

Шановні колеги, я ставлю третю пропозицію, яка передбачена Регламентом, це повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу усіх зайняти робочі місця.

І, шановні колеги, я ставлю пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання проекту Постанови про присудження у 2016 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (номер 5237). Прошу підтримати, прошу проголосувати 5237. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

13:46:34

За-203

Третя пропозиція теж не проходить.

Ми поговорили з головою комітету, вони підготують нову постанову, а ця постанова 5237 відхилена, колеги.

До мене в президію надійшла заява від двох фракцій: від фракції "Самопоміч" і від фракції Радикальної партії – з вимогою оголосити перерву. Але вони готові замінити перерву виступом від трибуни. Так?

Хто буде виступати від двох фракцій? Від фракцій буде виступати голова Радикальної партії Олег Ляшко, будь ласка.

 

13:47:17

ЛЯШКО О.В.

Дякую, пане Голово. Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги депутати, шановні українці, я хотів би привернути вашу увагу до знаменної дати. Сьогодні, рівно 22 роки тому, 16 листопада 1994 року, Верховна Рада України ратифікувала Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. 22 роки тому ми відмовилися від ядерного потенціалу. У цьому Законі про ратифікацію була така умова. Ми його ратифікуємо за умови надання Україні гарантій недоторканності, суверенітету і підтримки нашої незалежності. 5 грудня 1994 року на виконання Закону України про ратифікацію Договору про нерозповсюдження у Будапешті був підписаний меморандум, в обмін на підписання якого ми здали третій ядерний потенціал у світі.

Я хочу нагадати, що першою країною, яка здала свою ядерну зброю, добровільно здала, була не Україна, а була Південно-Африканська Республіка. Коли чорношкірі зулуси втратили владу, ЮАР заставили віддати ядерну зброю. Отак сьогодні складається враження, що і українців, як зулусів, позбавили ядерної зброї і забули про Будапештський меморандум, і забули про ті гарантії, які давали.

На цій високій трибуні колись виступав віце-президент, наш великий друг Джо Байден. Чудовий виступ, який ми з увагою всі слухали. Тільки в цьому тривалому, майже годинному виступу представника Сполучених Штатів, який підписав Будапештський меморандум, жодного слова не згадали про цей меморандум.

Президент України Петро Порошенко так само сором'язливо боїться згадувати на кожній міжнародній зустрічі про існування Будапештського меморандуму, який Україна підписала, здала свою ядерну зброю. Нам гарантували недоторканність, повагу, суверенітет, незалежність і розтоптали цей меморандум.

Тому я вимагаю від Президента України ініціювати інший формат переговорів, не мінський, не нормандський, а лише в форматі підписантів Будапештського  меморандуму. На кожній зустрічі, під час кожної  міжнародної розмови Президент, міністр закордонних справ мають показувати і вимагати виконання Будапештського меморандуму. Ті, хто його підписав, крім Росії, адже  обіцянки, дані Росією, не коштують паперу, на якому вони написані, а всі інші мають їх виконати. Інакше ціна їхньому слову – нуль. І ми маємо відновити  ядерний потенціал  України. Якщо не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд,  будь ласка, завершити.

 

13:50:37

ЛЯШКО О.В.

Якщо ті,  хто підписав Будапештський меморандум: Сполучені Штати, Британія, потім приєднався Китай  і Франція –  якщо вони нездатні виконати ті гарантії, які   нам   давали, в  України не залишається іншого шляху, аніж відновити ядерний потенціал, ядерну зброю і захистити себе самостійно. Ніхто, крім нас, не захистить нашу країну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  ми  вже не встигнемо по часу  розглянути жодного законопроекту, час нашого ранкового  засідання  доходить до завершення.

Ми сьогодні  прийняли дуже важливий пакет  законів по ратифікації. Фактично усі ратифікації, які були поставлені  на порядок денний,  були прийняті. Найважливіша з них – це звернення до Європейського Парламенту.

Я хочу подякувати усім народним депутатам і комітету за злагоджену і  дієву роботу в сьогоднішній день. Ми показали, що і в середу парламент  може працювати ефективно і дієво.

І хочу також повідомити,  що сьогодні о 15 годині у сесійній залі           Верховної Ради  України відбудуться парламентські слухання на тему: "Про стан  та проблеми  фінансування освіти і науки в Україні". Усіх, хто зацікавлений в обговоренні даного питання,  прошу взяти участь в цих парламентських слуханнях.

І ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Бажаю плідної роботи в комітетах. Ми прийняли вже порядок денний на сесію і розблокували  велику кількість  законів для роботи в комітетах,  бажаю плідної роботи.

І завтра, о 10  годині ранку,  ми продовжимо нашу роботу в пленарному режимі. Тому завтра, о 10 ранку, чекаю  всіх в стінах Верховної Ради України. Дякую вам, до зустрічі.

 

СИРОЇД О.І. Я зараз коротеньке оголошення зроблю, оголошення зроблю по своїх міжпарламентських…

Шановні народні депутати, члени Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща, прошу підійти сюди, до ложі, для того щоб ми могли обговорити порядок денний засідання, яке буде відбуватися в грудні. Члени Міжпарламентської асамблеї Україна-Польща.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку