ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15 листопада 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги. Прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Колеги, будь ласка, заходимо в зал. Прошу приготуватись до реєстрації. Колеги, будь ласка, прошу приготуватись до реєстрації. І прошу включити реєстрацію.

Прошу реєструватися.

 

10:04:34

У залі зареєстровано 343 депутати. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Геннадія Борисовича Бобова.

І згідно Регламенту у вівторок зранку ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій і груп. Перед тим як перейти до виступів я хочу наголосити, що сьогодні в нас є два блоки на розгляд. Це є блок питань фінансів і банківської діяльності і блок, він є більший, питань правоохоронної діяльності. Питань багато, вони важливі. І я прошу всіх налаштуватися на змістовну системну і ефективну роботу.

А зараз я прошу представників фракцій провести запис на виступ. Будь ласка.

Лишень дві фракції виявили бажання виступати. Скоро взагалі не буде бажаючих виступати від фракцій.

І я запрошую до слова від "Самопомочі" Альону Бабак. Будь ласка.

 

10:06:31

БАБАК А.В.

Шановні колеги, доброго дня. Сьогодні ситуація така, що ми звертаємо увагу на дуже багато речей, які відбуваються навколо нас. Зараз на вулиці збираються люди. Є питання з тарифами, є питання з банківськими кредитами, багато інших речей. Але життя продовжується, і надзвичайно важливо, щоб парламент сьогодні не забував приймати ті рішення, які мають стабілізувати ситуацію в нашій державі, і не дозволити розгойдуванню того, що треба зберегти. І це мова іде про обслуговування житла, про управління нашим житлом, про вчасність вивезення сміття від наших будинків, про укладання договорів на постачання води, тепла, електрики, газу. Мова йде про те, що в порядку денному сьогодні не стоїть Закон про житлово-комунальні послуги. Якщо ми з вами до нового року не приймемо, шановні колеги, цей закон, у нас буде колапс в управлінні житлом.

Я хочу, щоб кожен з вас звернув на це увагу, чому це відбудеться. Більше року тому ми з вами прийняли Закон про особливості управління багатоквартирними будинками, ми відкрили ринок управління житла, ми перейшли на договірні відносини у визначені ціни управління житлом, але ми не дали інструмент, ми не дали вимог до управителя, до типового договору на управління, для того щоб цей ринок, дійсно, запрацював і Закон про житлово-комунальні послуги, який готовий до другого читання, для того, щоб він тут був прийнятий в цьому залі, відкладається.

Шановні колеги, 3200, мінімальна заробітна плата, яка має бути запроваджена в економіці України з 1 січня, не зможе бути впроваджена, і взагалі луди не зможуть укладати нормальних договорів на обслуговування житла без цього закону.

Я дуже прошу парламент, Голову Верховної Ради, всіх голів фракцій поставити цей закон в порядок денний для голосування. Шановні, ми не повинні дозволити колапсу в ЖКГ, це просто неможливо. На тлі всіх подій, які відбуваються, щось має бути стабільним, і ця стабільність – це управління нашими багатоквартирними будинками, це постачання і надійність води, тепла, електрики, газу, це надійність вивезення сміття. Я дуже прошу всіх нас сконцентруватись і прийняти цей закон. Якщо в парламенті вважається, що ота річ про пеню, яка в цьому законопроекті є, є неприпустимою, давайте її виключимо, але не дозволимо дисбалансу в житлово-комунальній сфері. Запровадимо договірні нормальні відносини і відкриємо ринок управління для кожного будинку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Опозиційного блоку" Гальченко передає слово Вілкулу. Будь ласка.

 

10:09:45

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты! Власть окончательно уничтожает нашу страну, грабит людей и бессовестно зарабатывает на войне. Тысячи людей на улице говорят этой власти, что дальше так продолжаться не может. Но "Оппозиционный блок" не хочет бунта ради бунта, не хочет очередного переворота ради переворота и не хочет замены одной партии войны в парламенте на другую партию войны. Война нужна только тем, кто боится оторваться от кормушки, за три года став мультимиллионерами.

А нам нужна единая мирная самостоятельная Украина. Мы настаиваем на принятии властью наших законов, за которые мы боремся последние два с половиной года, и которые блокируются коалицией в Верховной Раде. Первое, это отменить грабительские коммунальные тарифы и ограничить их совокупный размер не более 10 процентов доходов семьи, – это наши законопроекты 2342 и 2347. Установить размер минимальной зарплаты на уровне четыре с половиной тысячи гривен, а минимальной пенсии две с половиной тысячи, в рамках принятия закона о бюджете. Обанкротив 82 банка, власть ограбила 4 миллиона человек. Мы требуем принятия нашего законопроекта 5391, который обеспечит выплаты всем вкладчикам банков. Не допустить продажи сельскохозяйственных земель и их разворовывания – законопроекты 5241 и 5330, остановить рост цен на социально значимые товары и продукты питание, обеспечить их госрегулирование – закон номер 1021.

Только с 1 октября, когда убрали хоть плохенькое, но госрегулирование, на многие продукты питания, например, на курятину и яйца цены подорожали, за 1 месяц монополисты подняли на 40 процентов.

Мы требуем принять наш пакет законов по новой индустриализации, по поддержке национальной экономики и по созданию рабочих мест, провести реальную децентрализацию и передачу в регионы денег которые разворовываются в Киеве, а также полномочий. И для того, чтобы все это обеспечить, необходимо прекратить войну и восстановить мир в Украине.

Наши законопроекты по выполнению Минских соглашений уже больше года находятся в парламенте. Это и наши требования, и требования большинства украинцев. Они должны быть включены в Закон о госбюджете на 2017 год. И если этого не будет, то в этот же день правительство должно уйти в отставку, и парламент должен пойти на перевыборы. Чтобы защитить конституционные права граждан, "Оппозиционный блок" начинает во всех регионах страны мирное протестное движение. Наши региональные организации инициируют митинги, пикеты, досрочные сессии в советах всех уровней. Терпение у людей лопнуло. И мы надеемся, что у тех, кто сегодня находиться у власти, в том числе у депутатов…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:13:28

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки вам треба? Будь ласка, одну хвилину завершити. Дякую.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. 5 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд. Будь ласка.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Мы надеемся, что у тех, кто находиться во власти, начиная от Кабинета Министров, руководителей государства и депутатов от коалиции, сыграет если не здравый смысл, то элементарный инстинкт самосохранения.

Хватит уничтожать страну и делать нищими людей. И Украина –  это далеко не те, кто сегодня присвоил себе право говорить от нашего имени.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, колего.

Будь ласка, пан Москаленко від "Волі народу". Просимо вас.

 

10:13:34

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Дорогі українці! Найближчі шість місяців будуть визначальними для української нації. Або України відбудеться як суверенна, конкурентоспроможна, незалежна Україна, або вона буде знищена на геополітичній мапі світу. І перше і друге буде зроблено руками самих українців.

Я хочу з цієї високоповажної трибуни звернутись до Президента Петра Порошенка, до Прем'єра Володимира Гройсмана, до Голови Верховної Ради Андрія Парубія, до Арсенія Яценюка як голови партії "Народного фронту", до всіх без виключення голів фракцій, груп, яких я поважаю, до вас, шановні колеги народні депутати. Український бомонд сповз із конкуренції образів майбутнього до брудної боротьби за владу. Я знаю точно, що поки політики служать американським, європейським і російським босам, Україні не відбутися як незалежній державі.

Приймаючи рішення, ми з вами повинні пам'ятати про одне: від прийнятих нами рішень, від виступів за цією трибуною залежить філософія життя 45-мільйонного народу. Приймаючи рішення, ми повинні думати про українця, як думаємо про себе. Приймаючи рішення, ми повинні любити просту українську дитину як ми любимо себе. Приймаючи рішення, ми повинні дбати про пенсіонера, як хочемо, щоб дбали про нас чи про наших батьків. І тоді, шановні колеги, у нас у всіх буде право на владу. І тоді, шановні колеги, у нас у кожного буде час на ділі показати, як ми дбаємо про рідну неньку Україну.

Я з цієї високоповажної трибуни звернутися до українського народу: не піддавайтесь на ворожі провокації, які хочуть знищити Україну. Тому що протести, до яких вас закликають, не збільшать казну нашої держави і точно не зроблять заможнішим ваше життя, і ще точно не зупинять війну. Бо тільки взаємоповага і взаєморозуміння зможуть зупинити війну. Тільки об'єднавши всі зусилля, ми подолаємо кризу. Тільки з любов'ю один до одного ми зможемо побудувати сильну незалежну нашу країну. Я хочу, щоб ви подумали про це, шановні колеги. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пане Москаленко.

Шановні колеги, інші фракції не записалися на виступ. Чи є бажання у Радикальної партії виступати? Будь ласка. Після всіх? Більше ніхто не записався. Будь ласка, "Батьківщина". Теж зараз буде. Зараз ми закінчимо тоді цю рубрику нашу "Виступи від лідерів фракцій".

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Ірина Луценко заступник керівника фракції. Пані Ірино, просимо вас.

 

10:16:59

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановний народе України! Шановні колеги! Шановний спікер, віце-спікере! Головним завданням парламенту на цьому тижні партія "Блок… фракція "Блок Петра Порошенка" вважає прийняття законопроекту 5390, який захистить ошуканих вкладників, та розгляд і прийняття Державного бюджету України на 2017 рік, який захистить Україну та спільні інтереси українців через підняття в два рази мінімальної заробітної платні, через підняття соціальних стандартів, через допомогу на оплату житлово-комунальних послуг.

Хочу привернути увагу, що розробка законопроекту 5390 стала можливою завдяки Президентові України. І вноситься він сьогодні Главою держави як автор.  

Водночас. ошукані вкладники сподіваються на підтримку не тільки нашої коаліції, але і на голоси тих політичних сил, які виводили і виводять сьогодні до Національного банку і на вулиці Києва за шоу, за гроші, влаштовуючи шоу за гроші.

Звертаю увагу, що вкладники банків були ошукані не державою, а власниками комерційних банків, тими, що вигадують схеми, схеми, уникаючи продавати майно і не віддавати вклади.

Тим не менше, за останні два роки Фондом гарантування вкладів фізичних осіб було повернуто вкладникам близько 70 мільярдів гривень. Ці кошти компенсуються людям за рахунок продажу активів боржників.

До речі, вчора ми отримали рішення Шевченківського суду Києва, який на вимогу на Генерального прокурора України наклав арешт на майновий комплекс "Гулівер"у справі розкрадання щодо "Банку Михайлівський". В тім, не можу не обійти увагою політичні спекуляції, які виникають довкола ошуканих вкладників, ошуканих недобросовісними власниками банків.

Як відомо, голову Національного банку України звинувачують у закритті кількох десятків банків-банкрутів. Однак, ми маємо  усвідомлювати, що  Національний банк приймав рішення в інтересах всіх громадян  України. Протилежний підхід був продемонстрований в 2009 році, коли комерційні банки отримали 84 мільярди рефінансування, частина якого не повернута до сьогодні.  Тодішній голова Національного банку був у повній згоді з тодішньою Прем'єр-міністром України. Сьогодні один з них – власник збанкрутілого банку, а друга організовує протести. Але ніхто не говорить зараз і не згадує про  24 мільярди рефінансування, а це 3 мільярди доларів, які  сьогодні потрібні для українського бюджету, які не повернули  по сей день з тих часів.

Тож у Валерії Гонтаревої був вибір: знову роздавати мільярди вкладникам банків чи діяти в інтересах України. Насправді ж, як бачимо, вибору не було. Тому банки...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одну хвилину додайте виступаючій. 

 

ЛУЦЕНКО І.С.  Тому банки-банкрути були закриті. Це банки-конверти, це банки-гаманці Курченка, Клименка, які за їх допомогою виводили вкрадені в простих громадян гроші за кордон, в офшори. Бо неможливо рятувати фінансові статки банківських воротил, відбираючи гроші, які будуть іти на оборону  країни. Бо  непорядно забирати кошти у  напівголодних пенсіонерів, щоб група  хитруватих банкірів продовжувала мати  ґешефт. Цей вибір стоїть перед нами і сьогодні: майже завжди діяти в інтересах окремих груп, тобто займатися  лобізмом, чи схвалювати важкі необхідні і сміливі рішення, яких очікує від нас сьогодні країна.

Я закликаю всіх усвідомлено…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд, будь ласка.

 

 ЛУЦЕНКО І.С.  Я закликаю всіх усвідомлено обирати саме  Україну. Так, як це робить сьогодні влада, так, як це робить сьогодні коаліція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, пані Ірино.

Від крупи "Відродження", будь ласка, Антон Яценко запрошується до трибуни.

 

10:21:28

ЯЦЕНКО А.В.

Шановна пані головуюча, шановні колеги! Депутатська група "Відродження" наполягає сьогодні розглянути і прийняти  один із законопроектів, або мій, або Берези, 4548 з  приводу того, щоб відмінити так званий  Закон  Савченко. На жаль, благими намерениями,  як кажуть,  вымощена дорога в ад.  І сьогодні Україна перетворилась на сюжет фільму "Холодное лето  53 года".

Скажу, що вийшло  8, більше 8 тисяч злочинців по Закону Савченко. При цьому  785 людей вже скоїли повторні злочини. Вони скоїли 22 вбивства, 18 тяжких  тілесних  ушкоджень,  10 зґвалтувань,  405 крадіжок, 405 крадіжок, 131 грабіж, 66 розбійних нападів, 20 випадків хуліганства. І це при тому, що у нас не розслідуються всі злочини, на жаль, і нема  стовідсоткової  розкриває мості.

 Тому депутатська група "Відродження"  наполягає припинити  розгул злочинності в  Україні і прийняти цей закон. Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колего.

І зараз у нас  не записалися на виступ кілька фракцій. А чи буде від  "Батьківщини" виступати? Поки що ні.

Будь ласка, від  Радикальної партії  Олег Ляшко. Прошу,  будь ласка, пане Олеже.

 

10:23:00

ЛЯШКО О.В.

Олег  Ляшко,  Радикальна партія. Мені дивно, чому лідери деяких політичних сил, які, як правило, багатомовні, сьогодні, коли країна  переживає зону турбулентності, вирішили не виступати і мовчать, і не хочуть взяти слово.

Я думаю, що відповідальність політика полягає у тому,  щоб завжди відверто і щиро говорити із власними громадянами, із власними виборцями. А не сидіти і збоку чекати, а як там складеться,  а потім  я пристроюсь. Як у тому фільмі "Свадьба в Малиновке": білі прийдуть –  одну шапку одягну, красні прийдуть –  іншу шапку одягну. Це не лідер. Лідер повинен не боятися  висловлювати свою позицію.

Шановні громадяни! Шановні колеги депутати! Кілька тижнів тому спільними зусиллями у цьому парламенті було прийнято наш Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Я хочу подякувати всім народним депутатам, які підтримали нашу ініціативу і продовжили цей мораторій.

Моя шановна колега Юлія Володимирівна Тимошенко і вчора на Погоджувальній раді, і скрізь на ефірах розказує про те, що продовження мораторію – це лише її досягнення, і що саме вона це виборола. Я хочу сказати, поразка завжди сирота, а в перемозі багато батьків, це досягнення фермерів, це досягнення селян, це результат спільної роботи кожного народного депутата і завдання не зупинятися на мораторії.

Дорога Юлія Володимирівна, мені видається, що у вашому багатому політичному лексиконі є дефіцит на слово "дякую". Моя покійна бабуся казала "не жлобіться дякувати, воно вам нічого не коштує, а людям приємно". Тому треба дякувати всім.

Я щодо того, хто продовжував мораторій. Ось в мене в руках лист, підписаний до Міжнародного валютного фонду від 2008 року Прем'єр-міністром Тимошенко, де ось ваш підпис, якщо ви забули, Юлія Володимирівна, а ось в цьому меморандумі… І Порошенку покажу, тут підпис і Порошенка. А в цьому меморандумі запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення. Мені дуже приємно, що після того, коли ви перестали бути Прем'єр-міністром, ви підтримали нашу ініціативу не продавати землю, тому що продаж землі – це злочин. І брати підписувати продавати землю, будучи при владі, а потім, перейшовши в опозицію, розказувати, що проти продажу землі, це цинізм і фарисейство. Я закликаю вас, шановна Юлія Володимирівна, я дякую особисто вам, я дякую вашій фракції за те, що ми спільно з вами продовжили мораторій на продаж земель, я закликаю вас далі спільно об'єднати зусилля.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилину, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Я закликаю вас далі спільно об'єднати зусилля для того, щоб захистити українських селян, щоб не дати владі пограбувати їх землю, зупинити разом тарифний геноцид, який зараз відбувається. І, найголовніше, Юлечка, не забувайте дякувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  декілька разів згадувалося прізвище пані Тимошенко. Юлія Володимирівна, будь ласка,  виступ. У нас, ви кілька разів просто брали останньою слово для виступу, і зараз "Народний фронт" зарезервував право для виступу останніми.

"Народний фронт" сьогодні останній виступає.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:27:03

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  "Батьківщина" відмовляється від виступу, так?

Тоді, будь ласка, до трибуни, до слова запрошується Юлія Володимирівна Тимошенко. Будь ласка,  включіть час.  Будь ласка,  включіть час. Я оголосив до виступу представника фракції Юлію Тимошенко. Прошу включити час з трибуни. Час пішов.

 

10:27:25

ТИМОШЕНКО Ю.В.

(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не бачимо ми виступу. І останній виступ в етапі обговорення надається представнику "Народного фронту" Вікторії Сюмар. Будь ласка. 

 

10:28:14

СЮМАР В.П.

Добрий день, шановні колеги! Я думаю, "Батьківщина" має право на виступ рівно як і всі фракції, тому, я думаю, що ми виступаємо не останні в даному випадку.

Я хочу сказати, що я думаю зараз в ці дні про річницю Майдану, яку ми скоро  будемо з вами відзначати. Рівно три роки тому, пам'ятаєте, Янукович і Азаров продавали Україну Москві, пам'ятаєте те засідання уряду, коли Азаров оголосив, що ми тепер навіки з Москвою. Тоді спонтанний протест мільйонів українців після посту Мустафи Найєма, який тут переріс в революцію і знищив всі плани Путіна. В "Народному фронті", до речі, немає жодної людини, якої не було на  Майдані, а більша половина після того, просто пішли на фронт.  

Але я зараз не про "Народний фронт" я хочу ось цього хлопчика  згадати. Його звати Устим Голоднюк, він з "Демократичного альянсу". Я дуже добре його  пам'ятаю, бо він був дуже обмерзлий на Майдані, а я просила його піти погрітися, а він казав, що я не піду, бо… бо я за майбутнє тут буду стояти. Це він  тоді переміг Путіна, колеги.  Це він.

Я часто питаю себе, а що ми зробили тут сьогодні, щоб втілити його  мрію в життя, щоб зробити так, щоб ми були не в Москві, щоб ми були в Європі, і щоб у нас було наше українське європейське майбутнє? Да, нам не все  вдається. Да, ми виконали всі вимоги Європейського Союзу, і нам не дають поки що безвізового режиму.  Да, ми створили  НАБУ, але ми знаємо, що корупціонери там не сидять досі всі. Да, ми знаємо, що на  держпідприємствах продовжують красти, і ми це  з вами знаємо.

Я зараз зробила один закон, прошу його  підтримати, він там трошки завадить красти на державних підприємствах. Але, з іншого боку, давайте згадаємо, а  скільки ми зробили.

Ганя Гопко,  скільки ти зустрічей провела із представниками ЄС для того, щоб дали нам безвіз, Україні, а не українській владі?

Єгор Соболєв, коли  ти робив люстрацію, ти  вірив, що ми заборонимо всій тій  банді, яка десть тут теж часом є, працювати  в органах державної влади? Хтось в це вірив?

Віка Войціцька, коли ти бігала з Законом про  акціонерні товариства, ти вірила, що в олігарха можна  забрати "Укрнафту"? І можна підняти їм ренти, як, до речі, це  зробив  уряд Яценюка, і примусити платити податки?

Олег Ляшко, коли ти  боровся за оцей Закон про вивіз лісу-кругляку, ти створював українську промисловість ти знав, що це не сподобається ЄС, але ти ж це робив. Ми це робили для чого?  Бо ми будуємо свою країну.

Олена Кондратюк, Іра Геращенко, Коля Княжицький, ми з вами вірили, що нам вдасться кожну українську пісню зробити українською в радіоефірі і заборонити російські серіали. Ми в це вірили, що ми побудуємо українську культуру.

Нам казали, ви замерзнете без російського газу. Два роки, Арсеній Яценюк показав, не замерзнемо, можемо диверсифікувати. Ми стали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину. 

 

СЮМАР В.П. Ми стали однією з найощадливіших країн Європи. Да, ми сьогодні будуємо Україну. Важко. Як і важко тим солдатам, які сьогодні на фронті. Я тут один привезла… принесли вам показати ось цю міну. Ті, хто їздять на фронт, вони добре знають, що це таке. Це – осколок міни, і не дай Бог вам бачити, що лишається від людини, коли ця міна розривається, і що навіть від танка лишається.

Я знаю про цю операцію "Шатун", про яку нам говорили, і про те, що є дуже багато людей, які хочуть їй підіграти, щоб такі міни були тут, в Києві, сьогодні. І наше завдання, мені здається, спільне – цього не допустити.

Іра Геращенко вчора казала, що вона знає багатьох колег, які в Мінську пересаджуються на Москву. Вважайте це моїм депутатським запитом до Служби безпеки України. Хто це робить, хто туди літає і за що, і за які гроші тут, в Києві нам намагаються принести ось всі ці міни. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги в залі, я хочу запитати, не буде заперечень, щоб я дав ще хвилину?  Віка виступає не від фракції. Тому я прошу дати ще одну хвилину.

 

СЮМАР В.П.  Ви знаєте, тисячі вмирають заради України, але дехто готовий, на жаль, вбивати заради влади. Якщо в Києві лунатимуть постріли, це стрілятимуть не активісти, це стрілятимуть агенти. І ми підемо туди і станемо поруч з тими хлопцями з української поліції (Оплески), які ось тут, я їх лишаю сьогодні, загинули, захищаючи Україну. Знаєте, чому? Тому що немає більшої честі, ніж вмерти за свою країну.

А боротися за владу, використовуючи гроші ворога, наймаючи людей зі зброєю, обдурюючи їх, це, напевно, найбільший гріх, який може бути в житті, і не буде йому прощення. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, зараз хочу зробити повідомлення. Маніпуляції, які відбуваються в нас, на жаль, кожного разу з виступами, мають бути припинені. Коли… Я дам слово. Коли не записуються з тим, щоб потім на  розсуд президії визначати, хто коли виступає.

Я зараз даю доручення Апарату, щоб з наступного вівторка проводився запис не чотирьох людей, а всіх, хто записався. І хто не проведе запис, той просто не буде отримувати слово. Має бути все по-справедливості, має бути запис всіх фракцій, хто як записався, така і має бути послідовність. І не робіть президію об'єктом для маніпуляцій, коли просто не записуються для того, щоб потім самостійно визначати хто і коли буде мати слово, Домовились, це буде справедливо, друзі? Апарат, з наступного вівторка повний запис всіх, а не тільки чотирьох, хто має бажання виступити. Хто записався – той буде виступати.

Зараз надаю слово представнику "Батьківщини". Хто буде від "Батьківщини"? Юрій Шухевич. Будь ласка, пане Юрій.

(Шум у залі)

Шановні колеги, увага! Щоб зняти напругу в залі, до мене надійшла заява зараз усна від двох політичних фракцій... (Шум  в залі) Олег, так, Олег Ляшко і Максим Бурбак.

Колеги, надійшла заява від двох політичних фракцій: "Народний фронту" і Радикальна партії – з проханням на перерву. Перерву? Не виступ, так? Покажіть заяву, Максим. Показуй заяву. Надійшла від двох фракцій пропозиція, і я прошу їх замінити перерву на виступ від трибуни. Максим, переговоріть.

Колеги, згідно Регламенту дві фракції вимагають перерву. Я змушений з Президії оголосити перерву. І я оголошую перерву до 11 години, оголошую перерву. Прошу об 11 годині всіх бути в залі, для того щоб ми продовжили нашу роботу, колеги. Я вас дуже прошу, сьогодні напружений порядок денний, колеги, об 11 годині прошу всіх бути в залі, для того щоб ми продовжили нашу роботу. Я прошу голову фракції "Народний фронт" і Радикальної партії, які вимагали перерву, зайти в кабінет Голови Верховної Ради України: Олег Ляшко і Максим Бурбак.

Дякую. Об 11 годині продовжимо нашу роботу, будь ласка.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 11 година, продовжуємо  нашу роботу. Прошу усіх заходити в зал і приготуватися до розгляду питань  порядку денного.

Хочу вам наголосити, сьогодні першим в порядку денному стоїть  проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав-членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Український парламент  має висловити свою позицію з приводу тих подій, які розгортаються навколо "Північного потоку". І я впевнений, це питання  об'єднає увесь зал і, наскільки мені відомо, це Звернення підтримують усі фракції, які є в парламенті. Зараз ми переходимо до його розгляду.

Я прошу депутатів зайти в зал і приготуватися до роботи.   Колеги, будь ласка,  прошу заходити в зал.

Я прошу секретаріат Верховної Ради зробити оголошення, що продовжується робота Верховної Ради України, і закликати депутатів в зал.

Отже, шановні колеги, бачу, вже депутати заходять в зал.

Я спитаюся у фракцій, які оголошували перерву, ви потребуєте виступу, так, по результатах перерви? Зараз ми надамо слово, 3 хвилини для виступу від двох фракцій: "Народного фронту" і Радикальної партії. І після того переходимо до проекту Постанови 5329. Я прошу всіх заходити в зал.

А зараз надається слово Юрію Шухевичу на вимогу двох фракцій. Прошу включити мікрофон, будь ласка.

 

11:08:49

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане Голово, шановні депутати! Я прийшов сюди, щоби виступити від об'єднання патріотичних сил України. Що це таке? Це фронтовики, це добровольці, це волонтери, це ті, які об'єдналися в ім'я того, як у свій час об'єдналися для того, щоби відстояти Україну на сході від російської агресії, так сьогодні вони об'єдналися, щоби не дати розхитати ту ситуацію, яка є. Розхитати, тому що багато дехто хоче розхитувати.

Ми хочемо, щоб тут був спокій і мир. Не думайте, панове, тут дехто плескає, але дехто, з одного боку, не перечу, агенти нашого сусіда, але й дехто хоче в цьому розпалі і собі погріти руки на тому вогнищі, яким є Україна.  і ми не хочемо допустити розбрату, ми не хочемо допустити крові і в ім'я цього об'єдналися. Щоби бути тою силою рівноваги, щоби не дати як правоохоронним силам, так і різним провокаторам розхитувати ситуацію в Україні, привести до пролиття крові.

Але в той же самий час ми повинні сказати, а хто розхитує ту ситуацію. Ви бачите, реформи не йдуть. Корупція не тільки не зменшується, а збільшується, вона є. Ви бачите і інше, що робиться в Мінську, хто там засідає, які повноваження має. Ми ж – парламентська республіка, але парламент усунувся від контрольних функцій. І ніхто в парламенті не хоче сказати, скажіть нам правду, хто уповноважував, які давав повноваження переговорникам в Мінську. Не хоче сказати про таємні протоколи, які там підписані, а вони є. А ми повинні знати як найвищий законодавчий і контролюючий орган в Україні,  що підписано. Люди добрі, вами торгують, вас здають, а ви нічого не знаєте.

Вже більше року у парламенті лежить законопроект про особливий статус окупованих територій, але нам кажуть, їх нема…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, хвилину. Будь ласка, пане Юрій.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р.  Є антитерористична операція і тим все сказано. Ні, панове, готовиться Закон про вибори. Ні, не буде виборів. Але, ви знаєте, хай закон полежить, буде готовий. А це що, це значить, що нас готовлять до виборів? А ще говорять про те, що самоврядування. Ні, окремого статусу самоврядування нема, особливий порядок здійснення самоврядування. Ось що. Нас здають, нас зливають.

І ми повинні знати, що ж врешті-решт робиться. І тому я вважаю, що треба утворити спеціальну слідчу комісію і настоюю перед парламентом сьогодні, щоб вона була утворена, щоб ми все це розслідували…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрію, ще 30 секунд, будь ласка. 30 секунд, пане Юрію.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. … щоб ми розслідували подрібно і знали, і щоб на основі рішень тої комісії всі винні були притягнені до відповідальності. Бо в Україні не тільки зрада, не тільки корупція, але й безвідповідальність. І цього неможна допустити. Ще раз повторюю…

 Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Дякуємо, пане Юрій.

Шановні колеги, переходимо до питань порядку денного. Наголошую, зараз проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та органів виконавчої влади держав - членів ЄС стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Загальнопідтримуючий проект постанови. Я прошу, колеги, підтримати розгляд за скороченою процедурою, колеги. Прошу проголосувати і прошу всіх підтримати скорочену процедур. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:14:32

За-148

Не встигли.

Будь ласка, займіть робочі місця, я ще раз поставлю. Займіть робочі місця, колеги. Отже, я ще раз ставлю на голосування пропозицію розгляду проекту Постанови 5329 за скороченою процедурою, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо на місцях робочих. Прошу підтримати.

 

11:15:14

За-166

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Бєлькову Ольгу Валентинівну. Будь ласка, пані Оля.

 

11:15:26

БЄЛЬКОВА О.В.

Дякую. пане Голово. Шановні колеги, я би хотіла почати представлення звернення із головної думки авторів: "Україна завжди була, є і буде надійним партнером всіх європейських держав у галузі енергетики та забезпеченні безпеки постачання енергоресурсів. Україна послідовно виконує взяті на себе зобов'язання у реформах енергетичного сектору України. І відповідно очікує посилення партнерських відносин та ще більшої інтеграції з партнерами із ЄС".

Заяву, яку ми сьогодні обговорюємо підписало 26 народних депутатів, вони є представниками всіх фракцій, включаючи їх лідерів. Це фракції БПП, "Народного фронту", "Самопомочі", РПЛ та "Батьківщини", а також позафракційні депутати.

Ми всі та, сподіваюся, кожен із вас, хто сьогодні натисне кнопку "так", ми консолідовано виступаємо, перш за все, за українські національні інтереси. Але, разом з тим, ми аналізуємо і ситуації в Європі, і ми даємо собі відповідальне ставлення саме до європейських інтересів у довгостроковій перспективі, а тому пропонуємо і рішення виходу із ситуації.

Всі незалежні експерти як один сьогодні визнають Україну найоптимальнішим географічним, а відтак і економічним шляхом для транзиту газу в європейські країни.

Разом з тим, країна-агресор знаходить все нові і нові способи використати надумані приводи для зародження сумнівів у нашій надійності і послаблення нашої транзитної позиції. Фактично це ще одна політична зброя проти України.

Ми висловлюємо глибоку стурбованість у зв'язку з намірами щодо будівництва транзитних газопроводів в обхід України та, вважаємо, що вони суперечать стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання.

Не відповідає...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одну хвилину, будь ласка, завершуйте.

 

БЄЛЬКОВА О.В.  Не відповідають меті та принципам європейського співтовариства, вимогам Третього енергетичного пакету в частині відокремлення  функцій з транспортування і постачання природного газу та забезпечення можливості для надання доступу третім сторонам. Позбавляє Європейський Союз реальної конкуренції та перешкоджатиме створенню енергетичного союзу в Європі.

Відповідно наша заява має закликати наших партнерів в Європі не допустити політично вмотивованих рішень у частині побудови нових транзитних газопроводів в обхід України і натомість долучитися до модернізації та експлуатації газопровідної системи України з метою максимального її завантаження та спільного забезпечення безперебійного та надійного транспортування і постачання природного газу до  держав-членів Європейського Союзу територією України.

Шановні колеги,  я закликаю вас підтримати цю заяву, та постійно використовувати її…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам. 

До співдоповіді запрошується  голова Комітету закордонних  справ Гопко Ганна Миколаївна. Будь ласка.

 

11:18:52

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги! Ми сьогодні говоримо про дуже важливе звернення до наших партнерів в Європейському Союзі. Чому воно важливе і яка суть рішення Європейської комісії стосовно газопроводу "OPAL", який з'єднує офшорний газопровід "Nord Stream" ("Північний потік") з газотранспортними системами Середньої і Західної Європи, зокрема Німеччини та Чехії. Полягає в тому, що "Газпрому" буде надано можливість суттєво збільшити обсяг прокачки природного газу через систему "Північного потоку", фактично оминаючи Україну. Для України це будуть втрати  близько 2 мільярдів доларів щороку.

Такі подвійні стандарти, які застосовує Європейський Союз, коли "Газпрому" дозволяється порушувати європейські закони, він якраз говорить про те, що Європа заради короткострокових фінансових  інтересів, частки компаній західноєвропейських країн підриває верховенства права. А це матиме негативні і вже довгострокові наслідки геополітичні і дуже негативний економічний ефект для всього Європейського Союзу.

 І тому ми сьогодні хотіли б звернутися із цим зверненням до наших колег, членів, до представників парламенту та органів виконавчої влади держав-членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці в галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід  України. І ми дуже чітко говоримо, що ми як надійний партнер ми прийняли  ряд важливих законопроектів і законів, зокрема  Закон про ринок природного газу, Закон про Національну комісію, що здійснює  державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг. І тому зараз прошу вас підтримати рішення Комітету у закордонних справах та прийняти цю постанову разом  з урахуванням  тих запропонованих комітетом правок,   які  були роздані вам для ознайомлення. Напередодні саміту Україна - ЄС в Брюсселі  прошу всіх парламентарів, які активно здійснюють енергетичну дипломатію, комунікувати це звернення.

Також хотіла б всім подякувати за цю участь в парламентській дипломатії і сказати, що 7 грудня будуть парламентські слухання: "Актуальні питання зовнішньої політики України". Запрошую всіх парламентарів  формувати засади…

 

ОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два - "за",  два - "проти".   Будь ласка.

Від "Блоку Петра Порошенка" Третьяков Олександр Юрійович Домбровському передає слово. Так?

 

11:21:24

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Прошу передати слово Олександру Домбровському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пан Домбровський.

 

11:21:33

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, шановні народні депутати! Перш за все, від імені українського парламенту я дозволю собі сказати, що  Україна була, є і залишиться  надійним партнером в галузі  енергетики для наших європейських партнерів.  Україна виконувала  і виконує всі взяти на себе  зобов'язання в частині  партнерства в енергетичній галузі між Європейським Союзом і  Україною. Крім того, ми повинні усвідомлювати, що сьогодні в дуже непростих військових обставинах, коли на сході гинуть наші хлопці і в країні фактично іде війна, ми знаходимо всі можливості для того,  щоб реформувати ринок, енергетичний ринок  України відповідно до вимог  Третього енергетичного пакету. Це дає нам можливість чесно, відверто європейським партнерам дивитися сьогодні в очі. Ми прийняли Закон про ринок природнього газу, ми прийняли Закон про незалежного регулятора, ми сьогодні працюємо над дуже серйозним фундаментальним питанням, над розділенням або анбандлінгом "Нафтогазу" для того, щоб відповідати європейським нормам і стандартам. Ми послідовні, чесні і відверті партнери для країн Європейського Союзу. І, відверто кажучи, нам абсолютно не зрозуміло деякі вмотивовані політичні рішення, які дають можливість, в обхід наших зобов'язань взаємних, а Угода про асоціацією між Україною і Європейським Союзом це не одностороння угода, це двостороння угода. Тому я просив би підтримати цю постанову, я вважаю, що вона критично важлива не тільки для розвитку енергетичного сектору України, вона критично важлива для довіри між Україною і країнами Європейського Союзу.

Завершу свій виступ словами, з яких я почав: Україна була, є і залишиться надійним партнером енергетичним для країн Європейського Союзу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Опанасенко Олександр Валерійович.

 

11:23:55

ОПАНАСЕНКО О.В.

Передайте слово Войціцькій.

 

11:24:10

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Всі 25 років своєї незалежності в часи миру, в часи війни, яка нав'язана нам країною-агресором Росією, Україна була, є і буде надійним партнером в Європі в транзиті газу. Ми, як країна, почали докорінні реформи в енергетичному секторі, взявши за основу найкращі європейські практики. В той самий час, ми занепокоєно спостерігаємо за фактами спроб збільшення впливу країни-агресора Росії на європейський енергетичний ринок і через будівництво додаткових транзитних потужностей. Ми, відповідно, закликаємо наших європейських колег до того, щоб вони приймали виважені та мудрі рішення, щоб вони чітко усвідомлювали, що збільшення впливу Росії на енергетичний ринок Європи може мати глобальні негативні наслідки та призвести до дестабілізації як економічної, так і політичної, не тільки в Україні, а ще в усьому регіоні. Тому ми закликаємо весь парламент підтримати запропоновану постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від "Батьківщини" Івченко Вадим Євгенович. Передає Тарасюку, будь ласка. 

 

11:25:25

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати…

 

11:25:29

ТАРАСЮК Б.І.

Борис Тарасюк, фракція "Батьківщина".

Перш за все я хочу сказати, що фракція "Батьківщина" підтримує цю постанову, тому що "Батьківщина" завжди виступала і виступає за захист національних інтересів України.

Ця постанова якраз направлена на те, щоб захистити наші національні інтереси в питаннях використання української газотранспортної системи спільно з Європейським Союзом. Нас не може турбувати те, що останнім часом в Європейському Союзі забувають про свої зобов'язання щодо фінансування робіт по модернізації української газотранспортної системи. Натомість  нещодавнє рішення Європейської комісії свідчить про те, що вони забувають про свої зобов'язання щодо енергетичної безпеки Європейського Союзу і партнерів Європейського Союзу, яким є Україна. І натомість надають широкий доступ до газотранспортної системи "ОPAL" російській компанії "Газпром", тим самим підривається енергетична безпека Європейського Союзу і енергетична безпека України.

Ми закликаємо всіх і всі фракції, і всіх народних депутатів, для яких питання захисту національних інтересів України є пріоритетним, проголосувати за цю постанову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

І заключний виступ від "Народного фронту", Федорук Микола передає слово Максиму Бурбаку. Будь ласка.

І, шановні колеги,  прошу заходити в зал, приготуватись до прийняття  рішення.

Будь ласка,  пане Максим.

 

11:27:07

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! Проти нашої країни Росією як агресором ведеться жорстка боротьба, і війна, вона ведеться на сході країни, вона ведеться в цьому парламенті, вона ведеться, і її намагаються перетягнути на вулиці Києва і інших наших обласних центрів. Але вона і ведеться, гібридна війна, ведеться і в Європі. І ми вважаємо, що це було помилкове рішення Європейської комісії, яке може призвести до зниження транзиту територією України газу десь  на 23,7 мільярдів кубометрів, що може спричинити нам збитків 2 мільярди доларів.

Давайте згадаємо результати останніх виборів: Молдова: перемога  проросійського Президента, Болгарія: перемога проросійських сил. Шановні, ми  не можемо дати  жодного шансу росіянам використовувати і газотранспортну систему в Європі як засіб шантажу проти нашої країни, проти всього цивілізованого світу.

Тому я закликаю всіх проголосувати за цю постанову. Тому що ми повинні боротися з  ворогом всіма доступними нам засобами. І про це також хочу запевнити наших європейських партнерів, що ми будемо надійними  постачальниками і транзитерами газу. Про це вчора під час зустрічі з Ангелою Меркель говорив лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк. Давайте  проголосуємо і  підтримаємо наших європейських колег для того, щоб вони виправили цю прикру помилку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, вам.

Ще від Радикальної партії Вовк. Ляшко. І, колеги, це  буде останній виступ, так?

Будь ласка, заключний виступ і переходимо до голосування. Включіть мікрофон.

 

11:28:50

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна  партія.  Минулого тижня  Європейська комісія прийняла рішення, яким дозволила російському "Газпрому" збільшити прокачку російського газу в обхід України. Це рішення Європейської комісії завдає шкоди національним економічним інтересам України. Мінімум два з гаком мільярда доларів щороку ми заробляємо на транзиті російського газу через територію України. І, коли  європейці називають нас, себе своїми партнерами, ми хотіли б, щоб  це партнерство  було не тільки на словах, а й на ділі. Це рішення зачіпає не лише наші інтереси, а й інтереси нашого стратегічного сусіда – Польщі та  інших країн.

Користуючись нагодою, я звертаюсь до  керівництва Європейської комісії  скасувати своє необґрунтоване  невиважене антиукраїнське рішення, яким завдається шкоди національним інтересам України. Лише разом ми здатні навести мир, порядок і стабільність у нашій Європі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні   колеги, переходимо до голосування. Прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Постанови про звернення Верховної Ради  України до парламентів та органів виконавчої влади держав – членів Європейського Союзу стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Всі виступаючі висловили підтримку даній постанові. І тому я прошу свою позицію підкріпити голосуванням. Отже, 5329 за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка.

 

11:30:58

За-264

Рішення прийнято.

Переходимо до наступного рішення, до наступного питання порядку денного. Воно дуже просте. Це є проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Савченка (номер 5346). Ви знаєте, наш колега був призначений  головою адміністрації. Він подав заяву, як і є необхідно згідно досвіду і законодавства, на складання депутатських повноважень. Наше  завдання – підтримати його пропозицію.

І я ставлю  на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою 5346. Прошу проголосувати і прошу підтримати. 5346. Прошу проголосувати.

 

11:32:03

За-195

До оповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради  України Папієв Михайло Миколайович. Будь ласка.

 

11:32:15

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановний головуючий, шановні народні депутати України! Комітет на засіданні 2 листопада 2016 року розглянув заяву народного депутата України Савченка Олексія Юрійовича про складення ним депутатських повноважень згідно з положеннями пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України".

Єдине, до чого я хотів би привернути увагу народних депутатів України, що в заяві нашого колеги Олексія Юрійовича міститься умова, що він звертається до Верховної Ради України про складення депутатських повноважень у зв'язку із призначенням головою Миколаївської обласної  державної адміністрації після закінчення випробувального строку, визначеного відповідним указом Президента. Указом Президента України  від 6 жовтня 2016 року визначено три місяці випробування та оплату праці, відповідно до законодавства України.

Комітет розглянув всі оці обставини і звернув увагу на те, що додаткова умова про те, що складення  депутатських повноважень народного депутата України Савченка має відбутися після закінчення випробувального терміну, суперечить вимогам статті 78, 81 Конституції України, статті 25 Закону України про запобігання корупції, згідно з якими народні депутати України не можуть мати іншого представницького  мандата, бути на державній службі. І у разі виникнення таких обставин, що  порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата, народний депутат у двадцятиденний термін з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву.

Також це суперечить статті 35 Закону України про державну службу. Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України  визначитися шляхом голосування щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України Савченка. Прошу визначитися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що ми підтримаємо законну пропозицію народного депутата скласти депутатські повноваження. І прошу приготуватися до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Савченка номер 5346. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

11:35:01

За-208

208 – "за". Колеги, я поставлю один на повернення. Я сподіваюсь, що просто депутати… Так, по Регламенту нема необхідності. Я, колеги, зараз ще раз поставлю це питання на голосування. Я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Прошу приготуватись до голосування.

Колеги, готові до голосування? Нагадую: кадрове питання не потребує голосування за повернення. Я прошу тільки зайняти робочі місця і приготуватись до голосування.

Я ще раз ставлю Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Савченка (5346) на голосування. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

11:36:24

За-205

Шановні колеги, це кадрова постанова. На будь-якому етапі я її поставлю на голосування знову після проведення консультацій, бо я не дуже розумію, який є мотив неголосування за дану постанову.

Отже, шановні колеги, учора на Погоджувальній раді було озвучено ряд важливих питань, які необхідні для включення до порядку денного. Поміж них, перш за все, питання, яке внесене Президентом України як невідкладне на розгляд Верховної Ради України. Це є небагато проектів, ми зможемо швидко по них визначитись шляхом голосування. Я тільки нагадаю, власне, в чому суть тих законопроектів. Ми їх зараз не обговорюємо, ми лишень включаємо в порядок денний.

Перший, це є проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг (номер 5390).  Це питання, яке сьогодні гостро стоїть в суспільстві. Президент України вніс його, цей законопроект, як невідкладний.

Але згідно Регламенту для того, щоб ми могли його розглянути, ми маємо  включити в порядок денний. Протягом обіду  комітет може його розглянути, і вже о 4-й годині ми зможемо перейти до його розгляду. Але для того, щоб ми пройшли цей шлях, для того, щоб ми  змогли прийняти позитивне рішення сьогодні  для вкладників, ми  повинні зараз включити  його в порядок денний. І я прошу приготуватися до голосування.

Як тільки ми його  включимо в порядок денний, я дам доручення комітету розглянути його в чимшвидший термін, щоб  ми могли перейти до його розгляду.

Колеги, наскільки мені відомо, всі фракції підтримують, і я ставлю на голосування пропозицію включення до порядку денного для розгляду  проекту Закону № 5390 щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг. Прошу підтримати. Прошу проголосувати включення в порядок денний для прийняття рішення, колеги. Будь ласка,  голосуємо.  Прошу підтримати.

 

11:39:10

За-276

Рішення прийняте.

Я звертаюся до Комітету з питань банківської діяльності, щоб в чимшвидший період розглянуто було комітетом, щоб ми могли сьогодні перейти  до розгляду.

Шановні колеги, наступний законопроект, який є, 5350. Це проект Постанови про заходи захисту національних інтересів, Національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності. Цей законопроект підписаний більшістю голів фракцій: це Ігор Гринів ("Блок Петра Порошенка") і Максим Бурбак, і Олег Березюк, і Олег Ляшко, і це було загальне звернення від всіх фракцій, щоб ми його включили в порядок денний, колеги. І я прошу підтримати, і прошу проголосувати 5350 за включення в порядок денний сесії, колеги.

Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати. Це є санкції особисто проти Януковича. Прошу підтримати.

 

11:40:22

За-220

Колеги, я ще раз поставлю. Будь ласка, я прошу зайти в зал, колеги. Я прошу приготуватись до голосування. Зараз ідуть включення в порядок денний сесії, це дуже короткі питання, я прошу в цей період не виходити з залу, а навпаки заходити в зал і приготуватись до голосування. Це загальна узгоджена позиція більшості фракцій і звернення щодо включення до порядку денного сесії.

Я ставлю на голосування включення в порядок денний сесії для прийняття рішення 5350. Я прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Голосуємо, прошу підтримати.

 

11:41:19

За-224

Що ж таке… Колеги, будь ласка, я вас дуже прошу, поверніться на робочі місця. У нас є період, коли виступають від трибуни, тоді можна вирішити всі питання. Під час голосування я вас дуже прошу бути на робочих місцях.

Колеги, я ставлю на голосування включення у порядок денний для прийняття рішення проект Постанови 5350, де співавторами є більшість голів фракцій, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, прошу проголосувати.

 

11:42:13

За-221

Будь ласка, по фракціях. "Блок Петра Порошенка" – 94, "Народний фронт" – 64, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 21, "Батьківщина" – 16, Радикальна партія – 9.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.  Партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 1. Відкладаємо.

Наступний. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби. Я хочу вам нагадати, це той законопроект, по якому ми, було вето Президента, і зобов'язався комітет чимшвидше внести його на заміну, який стосується удосконалення порядку проходження військової служби. Комітет швидко його вніс відразу після того, як був відхилений по вето Президента. Зараз є пропозиція від комітету і від представника Президента, щоб ми включили його в порядок денний. Не для розгляду, а лишень в порядок денний сесії.

Я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії проекту Закону 5337. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

11:43:56

За-240

Рішення прийняте.

Наступний. Це є проект закону, на якому наполягали ряд депутатів, і, власне, він потребує невідкладного розгляду. Проект Закону про запобігання та протидію домашньому насильству. Це є авторами Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту, Палатний Артур Леонідович. І нам вкрай важливо, щоб ми змогли його сьогодні лишень включити в порядок денний сесії, щоб комітет міг його розглядати. Не для розгляду, а лишень включення в порядок денний сесії.

Отже, я ставлю пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про запобігання та протидію домашньому насильству, номер 5294. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:44:56

За-263

Рішення прийняте.

Шановні колеги, тепер є законопроект, так само лишень включення в порядок денний сесії, лишень включення. 5368, це проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні). Це Комітет з питань податкової та митної політики. І для того, щоб комітет міг в середу його розглянути, нам необхідно, треба просто включити його в порядок денний. Наголошую, не для розгляду, а лишень включення в порядок денний сесії, щоб комітет міг в середу його розглядати.

Я прошу підтримати проект закону 5368, включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

11:45:56

За-253

Рішення прийняте.

Наступний, проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем і засобів їх забезпечення). Теж прохання від Комітету з питань податкової та митної політики, теж лишень включення в порядок денний, щоб комітет міг його розглядати в середу (5369). Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 5369, лишень включення в порядок денний сесії. Будь ласка.

 

11:46:37

За-230

Рішення прийняте.

Наступний, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу "Євробачення". Шановні колеги, нам треба підтримати конкурс, який буде проводитися в Україні, це наш авторитет і міжнародний авторитет. І пропонується лишень включити його в порядок денний сесії. І я прошу колег всіх підтримати.

Отже, 5319 лишень включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

11:47:31

За-204

Колеги, а які застереження є? Я вчора бачився з Русланою, і, власне, ми говорили про те, що ми можемо заблокувати проведення "Євробачення". Йдеться лишень включення в порядок денний сесії. Я не дуже розумію, у чому є застереження. Я ще раз поставлю… Ми не обговорюємо. Я ще раз поставлю: є голоси – є, нема – то нема голосів.

Шановні колеги, я, справді, прошу підтримати лишень включення в порядок денний сесії підтримка проведення "Євробачення" в Україні. Хто підтримує проект Закону включення в порядок денний про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні у 17-му році пісенного конкурсу "Євробачення", прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо. 5319, прошу підтримати.

 

11:48:46

За-200

Постанова не має підтримки в залі включення в порядок денний сесії.

Наступний, колеги, це вже прохання від пана Чубарова. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо програм підтримки телерадіокомпаній Автономної Республіки Крим та міста Севастополя). Це прохання від пана Чубарова. І я прошу всіх, колеги, підтримати цю ініціативу. Уряд з нею погоджується, готовий виділити бюджетне фінансування. Необхідно, щоб ми включили лишень в порядок денний сесії, колеги. Я прошу проголосувати і підтримати 5333 включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

11:49:46

За-250

Рішення прийняте.

І остання постанова включається в порядок денний сесії, це постанова, яка була вчора зареєстрована, це Постанова про звернення до структур Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму.

Шановні колеги, ми про це домовлялись на Погоджувальній раді, ми маємо показувати свою позицію і нагадувати про те, що Україна виконала усі вимоги, необхідні для отримання безвізового режиму. І з того приводу має бути спільна позиція всього українського парламенту. Постанова зареєстрована, пропонується лишень включити її в порядок денний сесії, і прошу її підтримати і проголосувати. 5394: Постанова про звернення до структур ЄС щодо запровадження безвізового режиму. Включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати. прошу підтримати, будь ласка.

 

11:50:50

За-240

Рішення прийняте.

Шановні колеги… Колеги, я… до мене підійшли представники фракцій і сказали, що провели консультації 5350 – проект Постанови про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності. Законопроект, який підписало більшість голів фракцій. І 5350 я ставлю на включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. 

Колеги, я прошу підтримати, я прошу підтримати і прошу проголосувати 5350. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо 5350. Прошу підтримати, колеги, будь ласка. Голови фракцій рекомендували нам його включити в порядок денний сесії. Голосуємо, колеги.

 

11:52:02

За-224

Два голоси. Колеги, я вас дуже прошу, коли від мене фракції вимагають поставити питання, то ви будьте, будь ласка, організованими для того, щоб можна було голосувати і бути на робочих місцях.

Колеги, я ставлю пропозицію включення в порядок денної сесії 5350. Я прошу, колеги, всіх змобілізуватися, бути на робочих місцях і підтримати 5350 включення в порядок денної сесії для прийняття рішення, колеги.

І Гринів там є  автором, будь ласка, підтримайте, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, колеги.

 

11:52:58

За-221

Немає голосів.

Переходимо до наступного питання. (Шум у залі)

Колеги, я вас дуже прошу, не перетворюйте Верховну Раду України... Ви можете зайняти робочі місця?  Тут поставлені всі ці пропозиції, які вчора були озвучені на Погоджувальній раді. (Шум у залі) Ті, які були включені вчора озвучені на Погоджувальні раді.

Колеги, ми можемо голосувати? Можемо голосувати?

Колеги, ставити ще раз? Є сенс? Колеги, я ще раз поставлю 5337.

5337, прошу зайняти робочі місця. Хто підтримає включення в порядок денної сесії 5337, прошу проголосувати. Будь ласка голосуємо. 5337.

Прошу підтримати 5337, прошу проголосувати. Будь ласка, включіть систему голосування. (Шум у залі)

 Вибачте, я перепрошую, колеги. 5350. 5350 ще раз ставлю на голосування. Ннагадую, згідно Регламенту, воно не потребує повернення, я можу ставити на голосування. І прошу всіх змобілізуватись, хто підтримує  включення включення в порядок денний  сесії, і прошу проголосувати  5350, включення  в порядок денний сесії для прийняття рішення.  Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

11:55:39

За-223

Шановні колеги, отже, ми маємо переходити до блоку питань фінансової і банківської діяльності. Але знову є заява двох фракцій…

Колеги, ви, "Блок Петра Порошенка", ви готові замінити перерву заявою? Так? Хто буде виступати? 

Будь ласка, голова  фракції  "Блоку Петра Порошенка"  і   "Народного фронту"… (Шум у залі)

"Народний фрон". Вже брали перерву.

Добре, зараз, прошу включити мікрофон. Але надалі я хочу наголосити, що перерва дається тільки один раз за пленарний тиждень. Ричкова, будь ласка, три хвилини. Але надалі наголошую, тільки раз може брати фракція перерву. Будь ласка, пані Ричкова, виступайте.

 

11:57:22

РИЧКОВА Т.Б.

Доброго дня, шановні колеги, шановні наші громадяни, шановні українці! Я звертаюся до вас, до всіх і прошу підтримати законопроект. Тільки що я розмовляла з вкладниками банку "Михайлівського", який більше частиною постраждали з Дніпропетровської області. Коли я обиралася по Дніпру, до мене зверталися сім'ї наших військовослужбовців, військовослужбовці, мої друзі волонтери і просили мене підтримувати їх тут, боротися за них, за простих людей, я тільки що була у цих людей. І прошу вас всіх, Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту невідкладний законопроект 5390, який дозволить повернути кошти цим громадянам, які постраждали, більша частина їх немає, зовсім немає ніякої правової освіти, їх ошукали. Цей закон дасть можливість віддати ці кошти 14 тисячам ошуканих людей. А якщо ми з вами зараз сконсолідуємося і ухвалимо цей законопроект, люди зможуть повернути ці кошти. По-перше,  на обманутих через схему "Банку Михайлівський" вкладників буде поширена система гарантування вкладів. Це, по-перше. Ще раз наголошую, завдяки цьому закону люди зможуть отримати свої гроші. У мене на окрузі є жінка, вона інвалід, син її інвалід. Всі кошти, які заощадження у них були, 50 тисяч гривень, всі ці кошти знаходяться зараз у аферистів в "Банку Михайлівський".

По-друге, буде посилена відповідальність небанківських установ, які залучають позики фізичних осіб. Тобто більше так людей не зможуть ошукати, людям письмово надавати документи і попереджати письмово, що вони будуть заключати договори через фінансові установи.

І я хочу звернутися до Юлії Володимирівни Тимошенко, яка заробляє зараз собі політичні бали і використовує людей заради власних амбіцій. Навіщо ви це робите? Давайте повернемо людям кошти, і досить піаритись на простому народі, на бідах наших громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Репліку давати? Давати репліку чи ні? Немає вимоги репліки.

Шановні колеги, 12 година. У нас наступний є блок – це банківської діяльності…

Вимагає. Я тому і питаюсь, була названа Юлія Володимирівна Тимошенко. Було назване прізвище Юлії Тимошенко. Включіть мікрофон і передайте слово.

Будь ласка,  включіть мікрофон Юлії Тимошенко.

 

12:01:00

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Івану Крульку передайте слово.

 

12:01:07

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Ви знаєте, тут, дійсно, в цьому залі багато завелося "сурків-шатунів", які валять всі закони, які потрібні людям, тільки не ставлять в порядок денний те, що, дійсно, сьогодні потрібно.

Тому, я прошу, Андрій Володимирович, забезпечуйте всі фракції незалежно від того, скільки вони мають депутатів, право на те, щоб включати в порядок денний законопроекти. Ми подали в належний порядок два законопроекти: 5316 і 5317 – які стосуються вкладників банків, які стосуються благодійних фондів, таких, як фонд Богдана Гаврилишина. Ці законопроекти минулого тижня якимось дивом не включили в загальний порядок денний, коли  голосувалися всі законопроекти.

Тому я прошу для того, щоб був цей законопроект розглянутий комітетом  належним чином, я прошу включіть в порядок денний два  законопроекти 5316 і  5317, поставте їх на  голосування, і  нехай зал  визначиться. Це технічні законопроекти, які підтримані  представниками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Мені регламентний комітет зробив зауваження, що репліки не  передаються. На далі буду враховувати цю позицію, що репліки не передаються.

Хочу наголосити, вчора був о 9-й вечора висвітлений порядок денний сесії, і я говорив це Іванові. Можна було передзвонити і сказати, які законопроекти ще  важливі є. Сьогодні, коли я веду сесію, і підходити до мене під час  ведення і вимагати включення  законопроектів, номери яких я навіть не бачив, це як мінімум не коректно. Ми з вам проведемо консультацію і в будь-який інших день зможемо поставити включення тих законопроектів у порядок денний сесії.

Колеги, о 12.30 ми перейдемо до питань фінансів і банківської діяльності. Зараз згідно Регламенту оголошую перерву до 12.30. Я дуже прошу всіх о 12.30 бути в залі для того, щоб ми розпочали розгляд нашого першого блоку  сьогоднішнього питань фінансів і банківської діяльності.

Оголошую перерву до 12.30.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал для продовження  нашої роботи.

В нас зараз блок питань фінансової і банківської діяльності. Це ті законопроекти, які ми не встигли розглянути попереднього вівторка. На Погоджувальній раді ми це питання погодили, і в нас стоїть першими в тому розділі питання другого  читання. І першим стоїть у нас проект Закону про споживче кредитування (2455), і ми переходимо до розгляду даного законопроекту.

Я запрошую до доповіді заступника голови Комітету з питань  фінансової політики і банківської діяльності Демчака Руслана Євгеновича. Будь ласка.

 

12:41:05

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановний Голово і народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону України про споживче кредитування (номер  2455). На сьогоднішній день українське законодавства щодо захисту прав споживачів не враховує всю специфіку фінансового сектору. Так в Україні відсутня  детальна правова регламентація споживчого кредиту, а саме регламентація положень щодо реклами споживчого кредиту, оцінки кредитоспроможності споживача, інформування споживача про ефективну процентну ставку та інші умови договору, як того вимагають європейські стандарти, зокрема, Директива ЄС 2008/48 про кредитні договори для споживачів. Даний законопроект покликаний врегулювати дані питання.

Основною метою законопроекту є створення механізму споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців у цій сфері, створить належне  конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення  до нього, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України в цілому.

Поряд із цим проект має на меті консолідувати чинні норми щодо споживчого кредиту в одному законопроекті.... законодавчому акті та імплементувати Директиву ЄС 2008/48 про кредитні договори для споживачів. Законопроект спрямований на досягнення збалансованості правового  врегулювання та передбачає: встановити обов'язок кредитодавця надавати та роз'яснювати споживачу умови та особливості надання споживчого кредиту. На рівні закону встановити обов'язок банків та іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. Встановити  вимоги до реклами, відповідно до директив ЄС про договори споживчого кредитування, зокрема, в частині інформації щодо ефективної процентної ставки, заборонено рекламу – нуль відсотків кредитів та кредитів без документального підтвердження фінансового стану позичальника. Врегулювати питання надання додаткових та супутніх послуг за договорами споживчого кредитування. Споживач буде проінформований про ефективну, а не номінальну процентну ставку, починаючи від реклами кредиту і закінчуючи укладеним договором. Ефективна процентна ставка, крім процентів за кредит, включає і інші платежі  за кредитом.

Дія законопроекту 2455 поширюється на всі споживчі кредити, тобто кредити для особистих цілей, сімейних потреб та не охоплює кредити для  підприємницьких цілей.

У доопрацюванні законопроекту взяли участь представники Національного банку України, Нацкомфінпослуг, Асоціація учасників ринків фінансових послуг, експерти міжнародних установ.  Усього надійшло 376 пропозицій народних депутатів України, з них враховано – 207, враховано частково – 35, враховано редакційно – 11, враховано по суті – 25.

Загалом враховано 278 поправок, відхилено 98. Якщо можна, дайте 30 секунд ще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо переходити до правок?

 

12:44:17

ДЕМЧАК Р.Є.

Якщо можна, я скажу, які були зроблені зміни до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, на 30 секунд продовжить.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Це виключені норми, які можуть неоднозначно трактуватися та врегульовані Цивільним кодексом України.

Друге. Введено мінімальне обмеження за сумою та терміном споживчого кредиту для цілей регулювання за цим законопроектом: одна мінімальна зарплата та не менше одного місяця. І запроваджена можливість ведення електронного документообігу між кредитором та споживачем за згодою. А також уточнений порядок надання кредиторами споживачу інформації про додаткові та супутні послуги третіх осіб. Уточнені умови та терміни відмови споживача від кредиту та розрахунку сум, повернених…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки ще часу треба? 30 секунд, будь ласка.

 

ДЕМЧАК Р.Є. І уточнена процедура та перелік документів для здійснення оцінки кредитоспроможності позичальника.

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України прийняти у другому читанні та в цілому. Можемо перейти до правок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Переходимо до правок. Авторів правок прошу приготуватись до обговорення.

1-а, Семенуха. Чи наполягає? Ні.

4-а, Левченко. Наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

12:45:31

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Справа в тому, що я хотів би зазначити, що цей проект, справді, має багато позитивних норм щодо захисту позичальників і справді є багато норм з Європейського Союзу, які тут додаються. Але, на превеликий жаль, на мою думку, він заходить далеко за прийняті в Європейському Союзі межі. А саме: в один ряд з простими позичальниками цей законопроект ставить людей, що братимуть багатомільйонні кредити на придбання елітної нерухомості: яхт, літаків і так далі. Тому, власне кажучи, у Європейському Союзі і передбачене обмеження суми кредиту, понад яку він вже не буде вважатися споживчим. І якраз в цій своїй правці і пропоную внести відповідно обмеження, що будь-які кредити, які понад півтора мільйона гривень, не є і не можуть вважатися для цілей закону споживчими. Це абсолютно соціально справедливо, тому що не можна давати такі гарантії для, скажімо, піввідсотка населення, яке буде зловживати такими гарантіями для власного "елітного" (в лапках)  життя.

Тому пропоную, будь ласка,  мою поправку підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо коментувати, пане Руслан?  Будь ласка,   прокоментуйте.

 

12:46:42

ДЕМЧАК Р.Є. Да, я прокоментую.

Це стосовно термінів і визначення споживчого кредиту.  Комітет вважає, що це має бути відноситися  до всіх видів споживчого кредитування  і не обмежуватися верхньою планкою. Тут не говорить про якийсь захист, а про прозорі умови  співпраці. І ці прозорі умови співпраці мають бути забезпечені  для всіх позичальників. Якщо  хтось взяв цей кредит на квартиру, то цієї суми має бути достатньо для того, щоб цей кредит попав у це правове поле. Комітет не підтримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Ви наполягаєте на голосуванні, пане Юрій?

Я ставлю на голосування поправку № 4 народного депутата  Левченка. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати.

 

12:47:47

За-94

Рішення не прийняте.

5-а. Семенуха.  Не наполягає.

7-а. Гуляєв. Не наполягає.

15-а. Семенуха. Не наполягає.

19-а. Гулаєв. Не наполягає.

20-а поправка. Слово надається Кужель. Будь ласка.

 

12:48:09

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, пане Голово. Я хочу звернути увагу, колеги, що  в першому читанні ми з вами прийняли, що договір  про споживчий кредит – це сума кредиту і проценти. Але за поправкою  пана Демчака дописано: "та сплатити інші платежі на умовах договору".

Я вважаю, що це є порушення, і це погіршує  законопроект, і тому ставлю цю поправку, яку підтримав чомусь комітет, погіршивши умови  кредиторів і тих, хто… тих, хто бере кредит, на підтвердження. Прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  пане Руслан. 

 

12:48:54

ДЕМЧАК Р.Є.

Я хотів би прокоментувати. Тут інші платежі на умовах, встановлених договором. Договір має стандартний вид, він є підтвердженим і затвердженим на всіх етапах позичальником.

Звичайно, ми знаємо, як голосуються правки, скоріше за все, що вона не набере голоси. Але хотів би попросити все ж таки проголосувати "за", тому що це іде в комплексі всього законопроекту, ми вибиваємо одну із засад.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я ставлю зараз на голосування 20 поправку на підтвердження. Комітет її підтримує і комітет її просить підтримати зал. І я прошу приготуватись до голосування. Я почекаю, поки візьме карточку для голосування пан Руслан.

Отже, це важлива правка і комітет, і автори просять цю правку підтримати. Тому я прошу депутатів зайняти робочі місця.

І я ставлю на підтвердження правку 20 народного депутата Демчака, яку комітет просить підтримати. І я прошу підтримати дану правку, прошу проголосувати, будь ласка.

 

12:50:21

За-130

Рішення не прийняте.

24-а, Гуляєв. Не наполягає.

26-а, Воропаєв. Не наполягає.

29-а, Ленський. Ленський, 29-та. Не наполягає.

31-а, Семенуха. Не наполягає.

32-а, Ленський. Не наполягає.

40-а, Лаврик. Не наполягає.

41-а, Гуляєв. Не наполягає.

42-а, Ленський. Не наполягає.

45-а, Семенуха. Не наполягає

53-я, Довбенко. Не наполягає.

61-а, Лаврик. Не наполягає.

59-а, по 59 по правці Юрій Левченко, будь ласка.

 

12:51:08

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Я хотів би поставити, будь ласка, на підтвердження 59 поправку, відповідно до якої була врахована пропозиція, що дія цього закону не поширюється на кредити, що надаються кредитними спілками своїм членам.

Справа в тому, що кредитні спілки за своєю суттю надають фінансові послуги, але дещо по значно більшим ставкам, внаслідок чого виникає космічна заборгованість у фізичних осіб, які лише є формальними членами кредитної спілки. Ми бачимо, до чого призвела абсолютна відсутність регуляції кредитних спілок останні десятиліття. Тому, безперечно, цей закон, який захищає права позичальників, має стосуватися так само і кредитних спілок, хоч якось урегулювати відповідний ринок.

Тому, будь ласка, прошу поставити цю поправку на підтвердження. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, комітету слово.

 

12:52:01

ДЕМЧАК Р.Є.

Дійсно, була дискусія в нас в комітеті на рахунок кредитних спілок, чи включати їх до цього переліку. Але професійними учасниками ринку від кредитних спілок  нам  була… ми були переконані, що кредитні спілки, у них є специфіка діяльності: вони видають кредити тільки своїм учасникам. Ті, хто отримали, серед кола їхніх учасників і видають кредити, то вони… Тому ми все-таки прийняли їхні аргументи і виключили їх із переліку тих фінансових установ, які регулюються цим законопроектом.

Тому прошу підтримати, проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, комітет профільний просить підтримати цю поправку. Будь ласка, давайте всі, зорієнтувалися. І ставимо на підтвердження поправки номер 59. Будь ласка, просимо підтримати.

 

12:53:02

За-131

На жаль, 130 голосів тільки є в залі на підтримку.

61-а, народний депутат Лаврик, не наполягає.

Я перепрошую, 61-а, народний депутат Лаврик наполягає. Вибачте, будь ласка.

 

12:53:14

ЛАВРИК О.В.

Олег Лаврик, "Об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, суть правки 61 зводиться до цього, що вилучити з переліку договорів, на який поширюється даний законопроект, договори іпотеки і договори, заставою якої є земля. Справді цією статтею, частиною другою статті 3 законопроекту введено обмеження верхньої суми виданих кредитів. Я розумію, що звичайні кредити братися на землю в розмірі 3 тисячі  гривень чи там 1600 гривень не будуть. Але це є можливість для вчинення шахрайських дій з точки зору недобросовісних позичальників банку. Тому, щоби уникнути таких можливих схем, пропоную просто кредитні договори, які укладаються з метою набуття чи збереження права власності на землю чи будь-яку іншу нерухомість та/або кредитні договори, виконання зобов'язань, за якими забезпечується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Технічна правка, просить народний депутат Лаврик на голосування поставити. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

12:54:49

За-143

На жаль, тільки 143 голоси на підтримку.

Наступний, народний депутат Івченко наполягає на поправці №62. Будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

12:54:57

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я хотів би сказати і підтримати колегу Левченка, що в проекті закону, який нам представлений, не визначена максимального розміру сума кредиту, з перевищенням якої кредит не вважається споживчим. Я ще раз хочу сказати, що це практика обмеження граничної суми споживчих кредитів є в багатьох країнах світу. І саме ми запропонували, щоби обмежити споживчий кредит безпосередньо одною тисячею розмірів мінімальної заробітної плати, тобто мільйон 600, це є споживчий кредит, це нормально. Ми не хочемо, щоби споживчими кредитами люди брали і купляли собі яхти, самолеты, пароходы. Давайте обмежимо, і це практика всіх європейських країн. Ми цю правку дали. І взагалі, мені здається, що доопрацьований проект значно слабший за той проект, який був поданий нам до першого читання. Тому я хочу сказати, колеги, комітету, щоб ми дійсно працювали на державу, а не лобіювали якихсь банкірів і інтереси банків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягає голова комітету на репліці. Будь ласка.

 

12:56:09

ДЕМЧАК Р.Є.

Я хотів би дати зауваження. Цей законопроект на законодавчому рівні забороняє кредитувати в валюті. Ми бачимо скільки у нас зараз валютних позичальників. І в основному там якраз і є застава, це по попередньому, це і квартири. Ми розуміємо, що це може бути і квартира, і ми не маємо обмежувати мільйон 600 квартир, а може бути дорожче, щоб не викидали в не правове поле таких позичальників. Тому я вважаю, що… Якщо нас ждуть і наступні правки, щоб я вже не коментував, не потрібно обмежувати цю верхню суму, було півтора мільйона, зараз мільйон 600, та сама правка, щоб поставити крапку на цьому.

 

12:56:50

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Я думаю, зала почула поправку пана Івченка і… (Шум у залі) Пан Івченко говорить, що вони в поправці прив'язали до мінімальної зарплати, комітет дав свою версію.

Будь ласка, ставимо на підтвердження поправку 62 пана Івченка, яка вимагає обмеження цих кредитних договорів. Будь ласка, голосуємо.

 

12:57:25

За-131

Дякуємо, 131 голос тільки набрала поправка. Вона не проголосована.

65-а. Народний депутат Семенуха наполягає. Будь ласка, шановний колега, ваш мікрофон.

 

12:57:35

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція об'єднання "Самопоміч". Шановні колеги, правка 65 має на меті звести до мінімуму можливості складання кредитних договорів в обхід закону та захистити перш за все інтереси споживачів-позичальників. У чому її суть?

Запровадити в законі норму, згідно з якою договір, що за своїм економічним змістом має на меті кредитування, визнається договором кредитування незалежно від юридичної конструкції, формальної назви. І до такого договору будуть застосовуватись саме норми Закону про споживче кредитування. Тому я наполягаю на важливості цієї правки. Проект закону запроваджує чимало гарантій, які захищають інтереси позичальників при укладання саме договору споживчого кредитування. Але що заважатиме недобросовісним кредитодавцям перш за все серед небанківських установ, які пропонують так звані швидкі кредити, видають їх готівкою без довідки про доходи, укладати договори, які фактично є за змістом договорами кредитного займу, але не підпадають під дію цього закону. Тому я наполягаю на цій правці, які, справді, значно посилює цей закон і буде захищати споживачів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колего.

Будь ласка, народний депутат Семенуха наполягає на правці, пояснив її, і ставимо її на голосування. Правка номер 65, прошу.

 

12:59:01

За-143

143 голоси, не набирає необхідної кількості.

67 правка також народного депутата Семенухи. Не наполягає. Дякуємо.

Йдемо далі.  Народний депутат… Правка номер 80, народний депутат Демчак. Наполягає? Не наполягає.

Правка номер 81, також народний депутат Демчак. Не наполягає.

Правка 83, народний депутат Воропаєв. Наполягає? Не наполягає. 

84-а, Демчак.

85-а, Семенуха. Наполягає? Не наполягає.

86-а, також Семенуха. Не наполягає.

87-а, Воропаєв. Не наполягає.

89-а, Довбенко народний депутат. Не наполягає.

93-я, народний депутат Левченко. Будь ласка, мікрофон.

 

12:59:52

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Ну, по-перше, я все ж таки хотів би зазначити, на жаль, у нас тут більшість депутатів не присутні в залі. Але, на превеликий жаль, називати споживчими кредитами кредити на 2 мільйона, 2,5 мільйона, 10 мільйонів, ну, це, знаєте, це на голову не налазить.

Тобто пропонується такий закон, який дуже сильно захищає позичальників і також застосовувати до мультимільйонерів, які будуть брати кредити на яхти. Насправді, це пряма дорога до продовження розвалу нашої банківської системи, яка і так розвалюється. Ну, але це, так, коментар. 

В цій поправці я хотів би акцентувати увагу на тому, що діяльність кредитних посередників є також діяльністю з надання фінансових послуг з метою… І тому я пропоную поширити на них дію Закону про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг, тому що кредитні посередники це і є, вони дають відповідні послуги і не можна їх виводити з-під дії відповідного закону. І ця моя поправка, яка стосується функціонування кредитних посередників, які теж спричиняють величезні проблеми на ринку споживчих кредитів. Тому прошу, будь ласка, врахувати цю поправку. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 93 поправка народного депутата Левченка ставиться на голосування, колеги.

 

13:01:13

За-129

129 народних депутатів, не підтримана вона. 

Наступна, 95-а, народний депутат Лаврик. Народний депутат Лаврик. Ні.

Потім, 98-а, Ленський, народний депутат. Не наполягає.

100-а, народний депутат Довбенко. Не наполягає.

102-а, Лаврик. Не наполягає.

103-а, Довбенко. Не наполягає.

107-а, Демчак. Не наполягає.

111-а, Гуляєв. Не наполягає.

115-а, Довбенко. Не наполягає.

116-а, Семенуха. Не наполягає.

125-а, Демчак.

Демчак 125-а. Не наполягає. Добре.

126-а, Лаврик. Не наполягає.

130-а, Демчак. Не наполягає.

138-а, Воропаєв. Не наполягає. 

168-а, Довбенко. Не наполягає.

177-а, Воропаєв. Не наполягає.

179-а, Воропаєв. Не наполягає.

180-а, Ленський. Не  наполягає. 

181-а, Семенуха. Не наполягає.

182-а, Довбенко. Не наполягає.

183-а, Пташник. Будь ласка, мікрофон увімкніть пані Пташник. 

 

13:02:37

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую. Шановні колеги, я би хотіла звернути вашу увагу, що в даній статті законопроекту мова іде про те, що  споживач, який уклав договір на несприятливих для себе умовах,  в разі непопередження, ненадання відповідної інформації кредитодавцям має право вимагати від кредитодавця привести договір у відповідність із зазначеною інформацією.

В той же час не вказано, що потрібно робити, якщо  кредитодавець не привів договір у відповідність до зазначених умов. Тому моя правка полягає  в тому, що у  разі непроведення кредитодавцем договору у відповідність до зазначених умов споживач має право  розірвати цей договір. Дана поправка, вона якраз  захистить споживача від необґрунтованих дій кредитодавця, від їхніх зловживань.

Більш того, я хочу зауважити, що дану  поправку ми можемо з вами внести до пункту 12 статті  9. Адже редакція, яка пропонована комітетом до другого читання, вона дещо змінилася, і ця поправка  перемістилася з пункту 11  до 12,   вона там органічно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, ставимо на голосування поправку, шановної колеги Вікторії Пташник, 183-ю. Прошу голосувати, колеги.

 

13:04:07

За-143

На жаль, пані Вікторія, 143 голоси тільки, не підтримується ваша поправка.

Наступна – 184-а. Депутат  Гуляєв. Не наполягає. 

185-а, депутат Гуляєв. Не наполягає. 

Далі,  шановні колеги. 192-а.  Народний депутат Семенуха. Наполягає.

Прошу  увімкнути мікрофон.

 

13:04:26

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман,  фракція  "Об'єднання  "Самопоміч".

Шановні колеги, у нинішніх українських реаліях є критична потреба у законодавчому обмеженні неконтрольованої видачі  кредитів комерційними банками завідомо неплатоспроможним громадянам. Це один з потрібних кроків, який   покликаний стабілізувати фінансову систему держави.

Тому в поправці 192 я пропоную покласти на банк обов'язок, підкреслюю, не право, а обов'язок відмовляти у видачі кредитам тим особам, які не подали документи чи відомості про себе та свій  фінансовий стан, що вимагається законодавством, або умисно подали завідомо неправдиві відомості про своє фінансове становище. Інакше, якщо залишити редакцію, яку пропонує комітет у другому читанні,  ризики, які створюються цією прогалиною, будуть покладені  на платників податків тому держава має виконувати ефективну функцію регулятора.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Просимо підтримати  192 поправку. Шановні колеги, голосуємо.  

 

13:05:36

За-144

На жаль, не підтримана  ваша поправка.

196-а, народний депутат Воропаєв.   Не наполягає. 

203-я, Воропаєв.   Не наполягає. 

204-а, Воропаєв.   Не наполягає. 

209-а, Воропаєв.   Не наполягає. 

212-а, Воропаєв.   Не наполягає. 

Демчак,  228-а.   Не наполягає. 

Довбенко, 229-а.   Не наполягає.  

Довбенко,  232-а.   Не наполягає. 

Довбенко, 239-а.   Не наполягає. 

Народний депутат  Семенуха,   241-а. Наполягає. Будь ласка, мікрофон.

 

13:06:09

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, правка 241 є важливим техніко-юридичним уточненням.

У статті 12 законопроекту ми закріплюємо перелік істотних умов, що має складатися у договори про споживчий кредит. Що це означає? Договір споживчого кредиту буде вважатися укладеним, якщо сторони підпишуть у договорі усі істотні умови. Водночас це може стати зловживанням, бо, як правило, саме текст договору укладають кредитні установи. І якщо зманіпулювавши, і хоч одна істотна умова не буде закладена у тексті такого договору, то договір може бути визнаний як таким, що не укладений і може бути завчасно розірваний, і розірваний якраз не в інтересах споживача. Тому я наполягаю на цій правці, вважаю, що це посилює закон і значно захищає позичальників, споживачів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякуємо.

Будь ласка, шановні колеги, 241 правка народного депутата Семенухи, яка посилює закон, прошу голосувати.

 

13:07:20

За-165

165 голосів, шановний колего, на жаль, не вистачило трішки.

245 правка, народного депутата Лаврика. Не наполягає.

247-а, Семенуха. Наполягаєте? Не наполягає.

249-а, Семенуха. Не наполягає.

250-а, Семенуха. Не наполягає.

252-а. Не наполягаєте, добре.

256-а, народний депутат Довбенко. Не наполягає.

263-а, народний депутат Демчак. Не наполягає.

271-а, Семенуха. Не наполягає.

280-а, Демчак. Не наполягає.

281-а, Довбенко. Не наполягає.

282-а, Лаврик. Не наполягає. Вибачте, будь ласка, пану Лаврику мікрофон увімкніть. 282 правка.

 

13:08:09

ЛАВРИК О.В.

Олег Лаврик, "Об'єднання "Самопоміч". Колеги, правка 282 говорить, нашим законом ми маємо не лише думати, як забезпечити видачу споживчих кредиті, а й думати у випадку, якщо споживач відмовився від купівлі того чи іншого товару, і що тоді відбувається з кредитом, який він вже взяв під купівлю цього товару.

Тому пропонується  частину сьому статті 16 законопроекту викласти в наступній редакції. "У випадку, якщо споживач відмовився від договору на придбання товарів чи оплату послуг, вважається, що він відмовився від договору про споживчий кредит, за який йому надаються грошові кошти та оплату зазначених процентів і послуг. І протягом семи календарних днів споживач зобов'язаний повернути кредитодавцю грошові кошти, одержані згідно договору про споживчий кредит, та сплатити проценти  за період між моментом отримання коштів та моментом їх повернення за ставкою, встановленою в договорі." Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  ставимо на голосування поправку народного депутата Лаврика 282-у, просимо підтримати.

 

13:09:32

За-164

Шановні колеги,  164 голоси – не підтримана.

283-я, Семенухи, не наполягає. Вибачте.

292-а, народного депутата Лаврика. Не наполягає.

295-а, народного депутата Лаврика. Не наполягає.

296-а, народного депутата Воропаєва. Не наполягає.

297-а, Воропаєв. Не наполягає.

Воропаєв, 300-а. Не наполягає.

303-я, Семенуха. Не наполягає.

305-а, Пташник. Не наполягає.

310-а, Івченко. Наполягає. Будь ласка,  мікрофон увімкніть.

 

13:10:10

ІВЧЕНКО В.Є.

Я б хотів поставити, по-перше, на підтвердження поправку 309, бо ви навіть не подивилися в зал, коли сказали.

Що ця правка говорить, колеги. Ми трішечки маємо подумати, кому ми віддаємо пріоритет в цьому контексті? Чи віддаємо ми пріоритет банкам і тим хто кредитує, чи все ж таки ми віддаємо пріоритет позичальникам і говоримо про те, що нам треба змінити черговість погашення вимог за договір споживчого кредитування.

Так ось, наступна правка і говорить про те, що в першу чергу сплачуються відсотки, а потім сума. А в другу чергу сплачується прострочка, тобто повернення суми кредиту та прострочені відсотки за користування кредитом. І це буде вірний шлях, оскільки у позичальника постійно буде зменшуватись сума і постійно буде зменшуватися прострочка.

В 309 правці, навпаки пропонується, спочатку в першу чергу сплачувати прострочені відсотки, потім… за користування кредитом. А в другу чергу і в третю чергу сплачувати тільки тіло і відсотки за користування. Тобто вся черговість погашення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Ми йдемо по відхиленим правкам. Тому, якщо хтось хоче поставити на підтвердження, треба піднімати руку.

Зараз ставимо на вимогу депутата Івченка на підтвердження 309 правку. Будь ласка,  шановні колеги, комітет просить… Я  чую, так. Комітет просить  підтримати 309 правку. Голосуємо, будь ласка. Шановні колеги, комітет її підтримав, а народний депутат Івченко просить  поставити на підтвердження. Голосуємо.   

 

13:11:56

За-158

На жаль, 158 депутатів.

Далі. Народний депутат Івченко просто просить зразу ставити на голосування його правку 310. Голосуємо, шановні колеги. 310 правка народного депутата Івченка.

 

13:12:22

За-144

Правка не проходить.

Далі народний депутат Івченко, 312-а. Теж наполягає чи зразу голосувати? Мікрофон, будь ласка.

 

13:12:33

ІВЧЕНКО В.Є.

Дякую. Вадим  Івченко, фракція "Батьківщина". Дякую, шановна головуюча!

Тут ситуація наступна. В принципі вона тотожна попередній, колеги. Бо правка Довбенка говорить про третю чергу, сплачуються проценти за користування, а в четверту тільки сума основного боргу. Тобто це продовження попередніх правок, про які ми з вами говорили. 

А моя 312 каже навпаки, тобто я змінюю, пропоную  змінити черговість на користь позичальника. Щоб вони, їм так не накладно було постійно сплачувати відсотки, а потім відсотки за прострочені там дні і так далі. Нам все ж таки повинно, ми навпаки маємо прийняти цю концепцію. Це буде вірно, повірте, з  точки зору позичальника.

А потім я прошу  поставити перше на підтвердження  311-у, а потім,  312-а вона змінює знову цю послідовність погашення згідно договору споживчого кредитування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  

Шановні колеги,  отже, народний депутат Івченко просить  спочатку поставити на підтвердження правку номер 311, це правка народного депутата Довбенко, яка була підтримана комітетом.

Будь ласка, прошу голосувати. Комітет за цю правку. Вони її підтримали на комітеті. Просимо підтримати її зараз.

 

13:14:06

За-153

153 народних депутати.

Потім іде правка народного депутата Івченка, номер 312. Прошу голосувати тих, хто…  З мотивів у нас немає, згідно Регламенту, виступу.

Прошу голосувати, шановні колеги, 312 правка. Голосуємо. Хто –  "за"?

І в нас залишається буквально кілька хвилин до голосування, я прошу колег до зали повертатися.

 

13:14:36

За-140

140 народних депутатів підтримали цю правку. Тому вона не проходить.

318, народний депутат Семенуха. Не наполягає.

320, Гуляєв. Не наполягає.

321-а, Семенуха. Не наполягає.

330, Гуляєв. Не наполягає.

335, Довбенко. Не наполягає.

337, Демчак. Не наполягає.

338, Довбенко. Не наполягає.

343, Семенуха. Не наполягає.

353, Семенуха. Наполягає.  Будь ласка, мікрофон увімкніть.

 

13:15:14

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція об'єднання "Самопоміч".

Шановні колеги, правкою 353 ми пропонуємо уточнити коло відносин, до яких стосуватиметься новий Закон про споживче кредитування. Тому ми пропонуємо доповнити "Прикінцеві" та "Перехідні положення" законопроекту такою  нормою. "Щодо договорів, що споживчий кредит, укладений до набрання чинності цим законом, положення цього закону застосовуються до тих прав та обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності."

Іншими словами, ми пропонуємо розширити дію цього закону і застосувати їх до тих споживачів, які вже до цього отримали такі кредити, що, на нашу думку, зніме потенційну дискримінацію і буде більш повно захищати інтереси споживачів. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:16:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ви будете коментувати, пане Руслан.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Ну, я два слова скажу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:16:07

ДЕМЧАК Р.Є.

Просто, щоб переробити всі ті договори, які зараз є, їх дуже великий масив, це неможливо. Це стосовно "Перехідних положень". Я вважаю, що нам хоча б потрібно почати вже працювати по-новому.

І я думаю, що дуже швидко фінансові установи самі підтягнуть, тому що вони зацікавлені, щоб вони були централізовані, ці договори, але зараз їх зобов'язати, це, ну, неможливо фізично буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

Отже, я ставлю на голосування поправку 353 народного депутата Семенухи. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:16:53

За-161

Рішення не прийнято.

Колеги, через 5 хвилин відбудеться голосування. Я прошу і секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів, і голів фракцій змобілізувати депутатів в залі.

Зараз правка 354 народного депутата Пташник. Прошу включіть мікрофон.

 

13:17:10

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую. Вікторія Пташник, "ДемАльянс".

Колеги, це абсолютно позитивний закон с точки зору споживача. І він захищає  інтереси споживача при укладанні договорів про споживчій кредит. Саме тому я пропоную правку аналогічну правці депутата Семенухи, яка так само пропонує поширювати цей закон на відносини, які розпочалися до набрання... і на договори, які були укладені до набрання чинності цим законом. Але я це пропоную робити не імперативно, а за згодою сторін.

 І саме тому це, з одного боку, закріпить положення, що нам потрібна обов'язковість двох сторін для того, щоби поширювати цей закон, а іншого боку, надасть можливість, коли є така згода двох сторін, фактично застосовувати цей позитивний закон до відносин про споживче кредитування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні, пані Вікторія? Наполягає. Отже, хто підтримує поправку 354 народного депутата Пташник, прошу проголосувати, колеги, будь ласка.

 

13:18:32

За-168

Рішення не прийняте.

355-а, Семенуха. Не наполягає.

Ми ще не дійшли до неї. Видихніть.

356, Лаврик. Не наполягає.

363, Івченко. 363, Івченко. Наполягає. Включіть мікрофон.

 

13:19:00

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, коли ми говоримо, що даний законопроект – він, дійсно, до першого читання був більш сильніший. До другого деякі норми, які захищають споживачів, були викреслені. Зокрема, ми, наприклад, пропонуємо в цій правці, що в кредитному договорі – я прошу уваги! – не мають права змінюватися встановлений за попереднім… ну, за кредитним договором під час підписання порядок розрахунку або зміни процентної ставки без згоди споживача. Ми говоримо про те, що, якщо без згоди споживача банк змінює, то це вже не є захист прав споживачів або тих, хто взяв кредити. Ми пропонуємо, що без письмової згоди споживача банк на власний розсуд не може змінювати відсоткову ставку по кредитах. Тоді ми будемо, дійсно, захищати споживачів. Давайте відверто говорити: якщо закон сильніший був в першому читанні, так; якщо в другому деякі норми були викреслені і безпосередньо ту, яка говорить, що без згоди споживача вони можуть змінювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Руслан, прокоментуйте.

 

13:20:15

ДЕМЧАК Р.Є.

Насправді комітетом прийнята норма першого читання. Так що, ну, абсолютно… Ви кажете, що погіршилося в другому читанні порівняно з першим. Редакція першого читання. Це вам коментар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Так.

Я ставлю на голосування правку 363, народного депутата Івченка. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Комітет її відхилив. Будь ласка.

 

13:20:47

За-154

154. Рішення не прийняте.

372-а. Ви наполягаєте, Івченко? 372-а.

375-а. Ви наполягаєте, пане Івченко? Ні.

Колеги, ми пройшли по всіх правках, обговорення завершене, і ми переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, прошу… Прошу заходити в зал. Зараз заключне слово, одну хвилину я надаю для виступу представнику комітету Демчаку Руслану Євгенійовичу. І прошу запросити депутатів в зал. Прошу голів фракцій запросити депутатів в зал для прийняття рішення. 

Будь ласка,  одна хвилина, пане Руслан.

 

13:21:36

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, ми плідно працювали із  представниками фінансового ринку над цим законопроектом близько півтора року. Він вже 9 місяців чекає свого  голосування до другого читання. Ринок чекає прозорих умов роботи по новим європейським правилам. Як я вже говорив, це імплементація європейських директив – уже давно видуманий велосипед, який ми і по рекламі, і по  типах документів, і по розкриттю інформації просто сьогодні копіюємо з імплементацією до наших законодавчих актів і сьогодні надаємо можливість нашим споживачам фінансових послуг ефективно бути захищеними і могти потім в суді чітко відстояти свою позицію, бо ці норми є  прописаними  дуже якісно.

Я вас дуже прошу  сьогодні консолідуватися і такий важливий законопроект, який захищає споживачів фінансових послуг,підтримати. Тому що це  стосується  абсолютно всього населення України, і ми таким чином убезпечимо в майбутньому ті, можливо, не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже переходимо до прийняття рішення. Колеги, будь ласка,  займаємо робочі місця. 

Колеги, я прошу заходити в зал, всі фракції підтримують даний законопроект. Важливо просто змобілізуватись, колеги.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про споживче кредитування (номер 2455) в другому читанні та в цілому.

Колеги, проведена півторарічна робота, всі правки враховані, я прошу максимально змобілізуватись і проголосувати в другому читанні та в цілому 2455. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

13:24:29

За-247

Рішення прийняте. Вітаю, колеги. Закон прийнятий.

Колеги, наступний закон має набагато менше правок, набагато менше правок, буквально кілька правок.

Ми переходимо до наступного закону, теж друге читання, 2456-д, це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

І я запрошую до доповіді заступника голови комітету Демчака Руслана Євгенійовича. Будь ласка.

 

13:25:05

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, вашій увазі також пропонується законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (реєстраційний номер 2456-д). Зазначений законопроект є взаємопов'язаним із тим законопроектом, який ми тільки що голосували 2455 про споживче кредитування. Метою цього законопроекту є створення дієвої системи захисту прав споживачів фінансових послуг, усунення прогалин та неузгодженостей в частині нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів фінансових послуг у інших нормативних документах. Ми голосували за базовий документ, але він має взаємодію з іншими документами.

При доопрацюванні законопроекту до другого читання враховано питання щодо відповідності законопроекту директиві 2007/64  Європейського Союзу, яка регламентує порядок захисту прав споживачів при отриманні платіжних послуг. Законопроект уточнює визначення основних понять та узгоджує норми законодавства, які стосуються споживачів фінансових послуг. Крім того, передбачається виконання регуляторами ринків фінансових послуг функцій захисту прав споживачів та права застосування у цій сфері.

Законопроектом передбачається: перенести врегулювання захисту прав споживачів фінансових послуг з Закону України "Про захист прав споживачів", який не враховує фінансової специфіки, до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", а також запровадити чіткі вимоги щодо розкриття інформації фінансовими установами, надання споживачам переддоговірної інформації та рекламних послуг, а також визначити відповідальність фінансових установ та їх посадових осіб за порушення прав споживачів фінансових послуг. Надати органам, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, права та повноваження для реалізації завдання захисту прав споживачів фінансових послуг, а також право на застосування для винних осіб санкцій за порушення таких прав.

До законопроекту надійшло 81 правка від народних депутатів України. З них враховано майже, переважна більшість, 63, враховано по суті 3, враховано частково 3, відхилено 12. На доопрацювання законопроекту до другого читання працювала робоча група, до якої входили представники всіх ринків фінансових послуг, Нацфінпослуг, Національного банку та експерти міжнародних установ.

До другого читання були зроблені такі доопрацювання. Запроваджена можливість ведення електронного документообігу між кредитором та споживачем за згодою, регульований порядок укладення договору про надання фінансових послуг у порядку приєднання. Уточнений порядок надання кредиторам, споживачу переддоговірної інформації та порядку внесення змін до умов договору.

Можна продовжити трошки?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Уточнені формулювання причини накладання штрафів на фінансову установу та на її посадових осіб. Формулювання законопроекту узгоджені із формулюваннями проекту Закону про споживче кредитування, 2455, який ми тільки що розглядали. Законопроект завізований Головним юридичним управлінням. Зауваження несуть виключно загальний характер.

Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, прийняти у другому читанні і в цілому.

Можемо перейти до правок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, лишень 12 правок відхилено, всі інші були враховані. І ми переходимо до правок.

7-а, Левченко. Чи наполягає? Наполягає. Хвилину, будь ласка.

 

13:28:48

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ місто Київ.

Знаєте, в цей час, коли у нас валяться направо і наліво банки, коли є фіктивні по суті банки, які просто є прокладками, коли немає від держави належного контролю і найближчим часом не передбачається, дуже важливим є поняття можливості подавати колективні позови в інтересах невизначеного кола осіб.

І ця моя поправка якраз полягає в тому, щоб зробити відповідні зміни до Цивільно-процесуального кодексу і запровадити інститут подання позову в інтересах невизначеного кола осіб або колективних позовів. Це процедура процесуальної співучасті спрямована на об'єднання однорідних вимог численної групи осіб з правовими наслідками для них в єдине провадження. Позивач представляє інтереси чисельної групи осіб, які не є сторонами справи, але мають однорідні вимоги. І це дуже важливо якраз в плані захисту інтересів вкладників банків. Наприклад, якщо банк дає завідомо якусь певну неправильну рекламу, недостовірну рекламу, вкладники можуть, може представляти вкладників певний позивач, всіх вкладників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прокоментуйте, будь ласка.

Я перепрошу, дайте 10 секунд Левченкові.

 

13:30:02

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Без такої можливості вкрай складно захищати права всіх вкладників відповідних фінансових інституцій як одного цілісного організму. Тому прошу, будь ласка,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пане Руслан.

 

13:30:23

ДЕМЧАК Р.Є.

Дуже було слушне зауваження, і я підтримую автора правки. Але, на жаль, цей закон він не регулює цю норму, яку пропонує правку автор. І я вважаю, що йому потрібно подати у іншому законопроекті цю норму, а можливо навіть зареєструвати окремий законопроект. Знаю цю проблему. І, до речі, є такі групові позови, є такі приклади, навіть рішення по ним є. Але, на жаль, в першому читанні ми не апелювали до змін Цивільного кодексу саме цієї статті. Тому ми не могли врахувати вашу правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування поправку номер 7 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:31:15

За-129

Рішення не прийняте.

12-а, Шпенов. Не наполягає.

25-а, Довбенко. Не наполягає.

26-а, Івченко. Не наполягає.

35-а, Івченко. Не наполягає. Наполягає.

Будь ласка, 35 поправка. Івченко включіть мікрофон.

 

13:31:36

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, хочу звернути увагу, що даним законом погіршуються умови інформування клієнтів про фінпослуги.

Друге. Зменшується розмір відповідальності фінустанови з 200 або 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до 50. Зникла передбачена законом відповідальність фінустанови за збільшення в односторонньому порядку фіксованої процентної ставки чи інших платежів, передбачених договором про надання фінансових послуг, або неповідомлення споживача у строк та зміну змінюваної відсоткової ставки. Я пропоную правку підтримати, а закон відхилити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Так.

Я ставлю на голосування поправку номер 35 народного депутата Івченка. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати, колеги, будь ласка.

 

13:32:48

За-130

Рішення не прийняте.

45-а, Левченко. Наполягає. Будь ласка. 45, так.

 

13:32:55

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Справа у тому, що цей законопроект доповнює статтю 21 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" нормами, які надають органам, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг, перелік повноважень для реалізації завдання захисту прав споживачів фінансових послуг. І це, насправді, призведе до, по суті, формального або фіктивного, а не неупередженого всебічного контролю зі сторони регуляторів ринку фінансових послуг, контролю над тим, чим саме, власне кажучи, виконуються права споживачів… дотримуються права споживачів.

Справа в тому, що структури, які координують діяльність фінансових установ, є зацікавленими особами. Вони безпосередньо співпрацюють з фінансовими установами і очевидно вони не будуть захищати права споживачів. Тому і моя правка стосується того, щоб замінити таку позицію на те, щоб контроль щодо захисту прав споживачів фінансових послуг здійснював незалежний від фінансових установ орган, а саме орган центральної виконавчої… орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А саме центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Тому саме той орган, який захищає споживачів, щоб він перевіряв в цьому контексті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

Шановні колеги, хто підтримує поправку 45 народного депутата Левченка, прошу проголосувати, комітет її відхилив. Будь ласка.

 

13:34:45

За-101

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, через три хвилини відбудеться голосування по прийняттю рішення. Я прошу запросити в зал, і секретаріат Верховної Ради, і голів фракцій  запросити депутатів в зал.

46-а, Довбенко. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

49-а, Довбенко. Не наполягає.

60-а, Демчак. Не наполягає.

72-а, Шпенов. Не наполягає.

І остання поправка 77 Довбенко. Не наполягає, колеги.

Ми завершили обговорення. Я прошу депутатів не виходити з залу, а заходити в зал. Я даю ще одну хвилину виступ представнику комітету. Будь ласка, 1 хвилину. І прошу усіх депутатів зайти в зал. Пане Руслан, будь ласка, 1 хвилина заключне слово.

 

13:35:37

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, даний законопроект значно покращує права споживачів фінансових послуг. Я бачу, що виникли якісь запитання. Я думаю, що їх потрібно було врегульовувати в процесі обговорення цього законопроекту. Насправді, цей  законопроект є пов'язаний  з попереднім, і він регулює ті нормативні акти, які зістиковуються із Законом про споживче кредитування. В першу чергу це внесені зміни до Закону про Нацфінпослуг, про надання фінансових послуг. Він є довгоочікуваним і розроблений у тісній співпраці із європейськими фінансовими структурами. Вони виступали консультантами.

Тому я прошу підтримати, і ці  два законопроекти,  вони в  комплексі створять правове поле для захисту прав споживачів фінансових послуг. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу займати робочі місця. Переходимо до прийняття рішення. Прошу зайти в зал, приготуватися до голосування.

І я ставлю на голосування проект Закону про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав  споживачів фінансових послуг (номер 2456-д). Велика проведена робота по підготовці цього законопроекту. І він ставиться за пропозицією комітету в другому читанні  та в цілому, колеги. Прошу проголосувати і прошу підтримати 2456-д.

Будь ласка, голосуємо колеги. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:37:27

За-206

206 – "за".

Прошу, колеги. Законопроект не проголосували фракція "Батьківщина" – 0, "Радикальна партія" – 0.

Колеги, я чую пропозицію, повторне друге читання. Я чую цю пропозицію. Давайте двом фракціям, які не проголосували, не буде заперечень, якщо я дам "Радикальній партії", "Батьківщині", щоб  ми змогли вийти на якесь рішення, які не голосували?

Тоді, будь ласка, Івченко – одна хвилина, Ляшко – одна хвилина. І Березюк – одна хвилина.

 

13:38:05

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я хочу звернути увагу, що законопроект називається "Про  вдосконалення захисту прав споживчих  фінансових послуг". Це тих людей, які  отримують споживчі кредити, тих людей, які  сьогодні виходять на Майдан, тих людей, яких ошукують постійно банки. Ну, ми з вами знімаємо відповідальність банку з 500 або 200 неоподаткованих мінімумів в 10 разів. А потім що ми робимо – ми ще й знімаємо відповідальність  за те, що вони змінюють умови договору, і за те, що вони змінюють відсоткову  ставку під час  уже надання кредиту.

Ну, давайте відверто говорити, якщо ми працюємо на  людей, давайте вичитувати закони і не пропускати. Давайте доопрацюємо, ми ж  "за".   Бо є деякі речі деякі речі, які  речі, як і потрібні сьогодні. Але з минулого закону ми прибрали навіть письмову згоду, тобто зміни безпосередньо умови договору  за письмовою згодою з отримувачем кредиту.

Колеги, я пропоную   на повторне друге. І давайте не допускати таких промахів  у Верховній Раді.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ляшко, одна хвилина.

 

13:39:14

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Шановні колеги, хочу зауважити, що підготовлений до другого читання законопроект, він значно гірший порівняно із редакцією, яка була  прийнята в першому читанні. Адже частина правок, які  враховані, вони фактично погіршують умови фінансування клієнтів, інформування про фінансові послуги, а також погіршують становище  споживачів.  

В мене запитання: кого ми маємо захищати банки чи споживачів фінансових  послуг.  Радикальна партія захищає споживачів фінансових послуг, але водночас ми за стабільну роботу банківської системи. І один із елементів цієї стабільної роботи – це відставка голови Національного банку Гонтаревої і прийняття  наших змін до Конституції, які передбачають обов'язок Національного банку –  дешеві процентні ставки по кредитах,  працевлаштування  українців. Тому ми пропонуємо підтримати цей законопроект у редакції першого читання.  Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Повторне друге читання буде вами підтримане? Повторне друге?

І останній виступ – Лаврик. І я поставлю  пропозицію наступну.  Будь ласка, одна хвилина.

Народний депутат Лаврик, включіть мікрофон,  будь ласка.

 

13:40:32

ЛАВРИК О.В.

Олег Лаврик "Об'єднання  "Самопоміч".

Самопоміч завжди виступала і виступає  саме за споживачів фінансових послуг і не тільки  фінансових. Даний закон потрібний ринку і даний закон потрібний споживачам. Зараз в залі є один момент, про який всі обговорюють, зменшення відповідальності фінансових установ з 500 не оподаткованих мінімумів до 50. Я пропоную повернутися до цієї правки, знайти консенсус в залі, підняти рівень відповідальності з 50 до 500 і проголосувати цей закон сьогодні, щоб ми не через цю одну норму, яка зараз правками є не врегульована до другого читання, щоб ця норма була   б пройшла сьогодні і ми прийняли закон в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз я надам слово представнику комітету, увага, увага всім, він озвучить правку під стенограму. Якщо з цією правкою буде воля, я поставлю її, якщо ні, то повторне друге читання. Будь ласка, одну хвилину Руслан Демчак, будь ласка.

 

13:41:46

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, цей законопроект дійсно пов'язаний з попереднім законопроектом, який ми прийняли. Якщо ми говоримо, що ми зараз за споживачів фінансових послуг, то не прийняття цього законопроекту, він зупиняє введення норми про захист споживачів фінансових послуг. Тому якщо виникли зауваження щодо зменшення суми штрафу, хоча я не вважаю це проблематичним, тому що в даному випадку є більш сильніші норми, які роблять нікчемними ті позиції, які не відповідають цьому закону по договору споживчого кредитування, вони більш сильно захищають споживачів чим штрафи. Я готовий, щоб ми зараз під стенограму змінили по тексту документу, щоб ми змінили там, де є пониження штрафних санкцій до 50 не оподаткованих мінімумів до 500. І ми зробимо у комітеті техніко-юридичні правки по всьому тексту там, де є штрафні санкції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, чітко для стенограми, пане Руслан, оголосіть правку, як вона буде звучати, будь ласка.

 

13:43:03

ДЕМЧАК Р.Є.

Змінити штрафні санкції до фінансових установ в розмірі з 50 мінімальних неоподаткованих мінімумів до 500 мінімальних оподаткованих мінімумів, у редакції першого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, я бачу, пане Руслан, що ця пропозиція все одно не знаходить підтримки серед фракцій. Тому я ставлю… Ні, обговорення відбулося вже. 

Я ставлю пропозицію на повторне друге читання. (Шум у залі) Я ставлю на голосування повторне друге читання, ви підтримуєте цю пропозицію  чи ні? Ви здатні слухати когось, крім себе, чи не здатні? Здатні. От якщо ви здатні слухати когось крім себе, ви почуєте те, що я говорю. Я зараз ставлю на голосування пропозицію повторне друге читання. Це була ваша пропозиція. Мені трошки… нам треба, дійсно, займатися самозаспокоєнням в залі, для того щоб уважно один одного чути.

Колеги, я ставлю на голосування пропозицію: повторне друге читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення прав захисту прав споживачів фінансових послуг   (2456-д). Повторне друге читання,  всі обіцяли це підтримати, щоб ми не втратили законопроект. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка,  повторне друге читання, будь ласка. Прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:44:47

За-259

Рішення прийняте.

Колеги, у нас ще є два закони першого читання з блоку фінансів. І я дуже прошу всіх залишатися на місцях. Я ставлю на розгляд наступний проект закону, це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні) (номер 4529). Прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка,  прошу підтримати, розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати.

 

13:45:28

За-180

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності  Демчака Руслана Євгеновича.

 

13:45:41

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Два слова попереднього законопроекту, просто приклад, як політичні перепитії, вони  шкодять, чесно. Колеги, давайте перейдемо до наступного, перегоріло вже.

Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування)  (номер 4529). Прийняття даного законопроекту спрямоване на зниження вартості кредитних ресурсів та відповідного полегшення доступу суб'єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими  продуктами.

Друге. Забезпечення вирішення проблемних питань, що створюють системні перешкоди для  відновлення кредитування  національної  економіки і продукують додаткові ризики діяльності національних та іноземних інвесторів. 

Третє. Сприяння висуненню більш лояльних вимог банків до потенційних позичальників.

Законопроект є  продовженням гармонізації національного та міжнародного законодавства  в рамках, визначених  меморандумом про  економічну   і фінансову політику з МВФ. Тому його прийняття  сприятиме виконанню комплексної програми розвитку фінансового сектору до 2020 року, схваленої національною радою  реформ та плану законодавчого забезпечення реформ України,  прийнятого  Верховною Радою України.

Законопроектом шляхом внесення змін до низки законів пропонується такі положення. Перше, надається представнику  право отримувати електронний платіж… платіжний засіб за довіренністю, що засвідчено відповідно  до чинного законодавства  України. Виключаються вимоги щодо обов'язковості  нотаріального  посвідчення договору застави транспортного засобу. Надається можливість  захистити права іпотекодержателя  у випадку самочинного будівництва щодо переданої іпотекобудівлі. Передається право кредитора прийняти непродане майно боржника на баланс у рахунок погашення боргу. Однак, якщо кредитор не скористається  своїм правом, іпотека зберігатиме   силу до повного погашення боргу боржником.

Продовжте, будь ласка, 30 секунд.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Чітко визначаються дії органу місцевого самоврядування  та кредитора у випадку визнання спадщини. Встановлюється порука… що порука припиняється повним виконанням основного зобов'язання, або якщо  кредитор протягом строку загальної повної позовної давності не пред'явив позову до поручителя. Передбачається застереження щодо обов'язковості згоди власника на передачу  інформації про потенційних позичальників, які містяться у Державному реєстрі актів цивільного стану.

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності  підтримав даний законопроект. І прошу прийняти даний законопроект за основу.

 

13:48:27

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми почули  позицію  комітету.

Шановні колеги, по цьому законопроекту немає співдоповідача, і тому зараз, пане Руслане, ви можете йти на ваше робоче місце. А в рамках обговорення законопроекту відбувається запис два "за", два "проти"  від фракцій. Будь ласка, шановні колеги, прошу записатися на обговорення законопроекту.

Будь ласка, від Радикальної партії Ляшка лідеру передають слово. Будь ласка, Олег Ляшко. Будь ласка, увімкніть мікрофон Олегу Ляшко.

 

13:49:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я зараз звертаюся до Президента України і до Голови Служби безпеки України. Сьогодні відносно нашого колеги –  політв'язня, Героя України –  Юрія Шухевича була вчинена спроба цинічної провокації. Після цього ми отримали повідомлення з надійних джерел, що життю Юрія Шухевича загрожує небезпека, що нашого колегу можуть убити для того, щоб використати для дестабілізації – це вбивство –  ситуації в Україні для реалізації московського плану,  підриву України зсередини. Юрія Шухевича вороги України хочуть використати як сакральну жертву, як це було у випадку з убивством Георгія Гонгадзе.

Я офіційно зараз звертаюсь до Президента і до Голови СБУ. Нашому  колезі Юрію Шухевичу загрожує небезпека, його життю і здоров'ю. Я прошу, вимагаю надати Юрію Шухевичу державну охорону, раз.

Друге, звертаюсь до пана Юрія Шухевича бути обережним, менше з'являтися зараз, хоча б ближній тиждень, два в публічних місцях, без крайньої необхідності для того, щоб ваше життя і ваше здоров'я було в безпеці.

Я хочу звернутися до всіх громадян України. Московський ворог підступний. Московський ворог здатний на будь-які провокації для того, щоб  зірвати Україну зсередини і вбивство політв'язня Шухевича – один із елементів цього плану. Я прошу українську владу не допустити вбивство мого колеги Юрія Шухевича. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Роман Семенуха. Ви будете з місця, шановний пане Романе чи з трибуни?

 

13:52:04

СЕМЕНУХА Р.С.

Прошу передати слово Олегу Лаврику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пан Лаврик, з місця, я так розумію. Да?

 

13:52:10

ЛАВРИК О.В.

Олег Лаврик, Об'єднання "Самопоміч". Я розумію, що після такої заяви важко обговорювати законопроекти, але в той же час наш законопроект почали обговорення, тому я продовжую його.

Норми даного законопроекту вже були в цьому залі півроку назад і, на жаль, він пройшов перше читання, він пройшов роботу комітету. Він тоді, він був під номером 2286а, але, на жаль, через нашу з вами, колеги, дисципліну він був в середу на другому читанні поставлений і за нехватки кількості голосів депутатів у залі цей законопроект не набрав необхідної кількості голосів.

Час пройшов, але нічого не помінялося і ті норми, які є в цьому законопроекті, насправді, вони нічим не вирішили ситуацію в країні. До сьогоднішнього дня не врегульовано питання кредитів за відумерлою спадщиною, іпотекою. До сьогоднішнього дня не врегульовані права поручителів по кредитних зобов'язаннях. До сьогоднішнього дня не врегульоване питання самочинного будівництва об'єктів, які передані в заставу.

Тому я просив би зал сконсолідуватися, щоб ми дуже швидко пройшли перше читання, проголосувати. А ті правки, які можливі до другого читання, ми їх пройдемо в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам. Зрозуміла позиція вашої фракції.

Будь ласка, від фракції Батьківщина Олена Шкрум. Олена Шкрум.

 

13:53:43

ШКРУМ А.І.

Прошу передати слово Олександрі Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександра Кужель.

 

13:53:50

КУЖЕЛЬ О.В.

Відверто здивована позицією "Самопомочі".  Хочу сказати, що фракція "Батьківщина" наголошує на тому, що даний законопроект є проектом, який розробило банківське лобі. Він звужує права позичальників та невиправдано розширює права банків-кредиторів. Проект суперечить як мінімум чотирьом директивам ЄС: 48-й, 17-й, 13-й і 22-й.

Ви послухайте, в цьому проекті надання… є право надання банкам-іпотекодержателям можливості звертати стягнення на об'єкти самочинного будівництва, які даже не зареєстровані в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Не враховує, що така незареєстрована нерухомість не є об'єктом цивільних прав.

Даний законопроект, 4529, суперечить Угоді між Україною та ЄС про асоціацію та має бути відхилений. Хочу наголосити, що ГНЕУ теж пропонує направити даний законопроект на доопрацювання банківському лобі. Дякую.

 

                                           Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:55:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається від "Блоку Порошенка" Солов'ю Юрію Ігоровичу. Будь ласка.

 

13:55:14

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Прошу передати слово Павлу Різаненку.

 

13:55:26

РІЗАНЕНКО П.О.

Доброго дня. Павло Різаненко, член Комітету фінансової політики і банківської діяльності.

Законопроект цей вже другий раз у Верховній Раді, і розроблявся він не просто комітетом, хоч поданий більшістю членів комітету, а розроблявся він всім ринком.

Ми знаємо, де ми знаходимося сьогодні. І те, на що жаліються у тому числі  підприємці, бізнес, це відсутність кредитування або що банки не кредитують. І, звичайно, багато причин  для цього є, але одна з головних – це в дійсності права, у тому числі і кредиторів. Це не є специфікою України, а можна  відкрити будь-який  підручник з фінансів і побачити, що є захист там кредиторів від недобросовісних позичальників. Це застава, це умови кредитного договору та розкриття інформації.

Даним законопроектом пропонується врегулювати певні моменти щодо можливості стягнення застави. Це, як згадувалося, у тому числі і незавершене будівництво. Але я скажу, що незавершене будівництво на землі, яка передана в заставу, коли нам кажуть, що незавершене будівництво не є  предметом відносин, я нагадаю, що ми вносимо в декларації НАЗК незавершене будівництво.

Так само передбачена  можливість  спрощена передачі в застави рухомого майна таких, як автомобілі.

Так само, для прикладу, передбачено  цим законопроектом  отримання автоматичної інформації за згодою позичальника з реєстрів акту цивільного стану,  що дозволяє встановити стан: одружений, не одружений, хто є правонаступниками в разі смерті і так далі, і таке інше.

Тому закликаю підтримати даний законопроект. він важливий для економіки України для того, що спростити можливість отримання кредитних ресурсів    бізнесом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, всі фракції виступили бажаючі. Прошу заходити в зал приготуватися до голосування. Секретаріат Верховної Ради прошу запросити депутатів в зал. І хочу наголосити, ми делегуємо комітету право формувати свій  блок порядку денного з надією, що проведена робота з фракціями,  і законопроекти мають підтримку в залі. Я дуже розраховую, що і цей законопроект в першому читанні буде підтриманий. Прошу приготуватися до голосування. (Шум у залі)

Ні. Бо вже закінчилось обговорення. Я звертався.

Отже, шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання кредитування в Україні (номер 4529). Комітет пропонує і просить прийняти його за основу з тим, що всі правки зможуть бути внесені до другого читання. Хто підтримує пропозицію комітету проголосувати за основу, прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо за основу.

 

13:58:50

За-192

Наступна пропозиція: направити до комітету для підготовки на повторне перше читання. Чи може бути ця пропозиція підтримана в залі? Будь ласка, тоді я прошу сконцентруватись.

Я ставлю пропозицію направити до комітету для підготовки на повторне перше читання проект Закону 4529. Прошу проголосувати, прошу підтримати, щоб ми не втратили законопроект. Будь ласка, колеги, в комітет на доопрацювання, прошу проголосувати.

 

13:59:32

За-217

Наступна: повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання, колеги. Давайте підтримаємо і комітет, і автора, це третя наступна пропозиція, суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Якщо ми не проголосуємо, він буде просто відхилений. І тому я дуже прошу всіх сконцентруватись, зайти в зал, зайняти робочі місця.

І я ставлю третю пропозицію на голосування – повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону 4529. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

14:00:21

За-217

Ця пропозиція теж не набрала пропозиція… не набрала необхідної кількості голосів. І проект закону відхилений.

Шановні колеги, друга  година. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. О 16 годині ми продовжимо нашу роботу. Я дуже прошу всіх о 16.00 бути на робочих місцях для продовження нашої роботи. Дякую вам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку