ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 жовтня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку! Доброго ранку! Шановні колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Колеги, будь ласка, займаємо робочі місця, готуємося до реєстрації. Колеги, готові реєструватись?

Шановні колеги, прошу зареєструватись. Прошу провести реєстрацію. Будь ласка.

 

10:03:40

Зареєстровано 351 депутат. Можемо розпочинати нашу роботу. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України  оголошую відкритим.

Шановні колеги, відповідно до статті  25 Регламенту, у середу ми маємо 30  хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв і повідомлень. І я прошу вас  провести запис на виступи. Наголошую: сьогодні виступи від депутатів, не від фракцій, а від депутатів.

Прошу провести запис, будь ласка. Дирів Анатолій Борисович, "Народний фронт".

 

10:04:47

ДИРІВ А.Б.

Прошу передати слово Тетеруку Андрію.

 

10:04:59

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний пане Голово, шановні народі депутати  України, шановний український народе! Я, Тетерук Андрій, є представником нашого українського  парламенту в космічній агенції України. І за ці два роки я і мої колеги уважно спостерігали за тим, як відбуваються події і що робить наша космічна галузь для того, щоб відбутися в міжнародному просторі. Я вітаю всіх з тим, що відбувся успішний запуск, в тому числі нашої української розробки, перша ступінь була  тим, що вивела  супутник на орбіту. Але разом з тим ми маємо  великі недоліки, а саме: проект "Циклон-4", який виготовлявся  14 років,  в результаті врешті-решт коштував нашій країні майже  4,5 мільярда гривень, врешті-решт ми отримали  тону  паперу. Ми маємо "Антарес", ступені  "Антаресу", які страхуються на  неіснуючі ракетоносії майже на  50  мільйонів,  і ніхто не несе за це відповідальність.

В нас є можливість виводити державні кошти в приватний банк "Новий" і ніхто не несе за це відповідальність.

Більше того, Павлоградський хімічний завод, який зобов'язаний ліквідовувати тверде паливо в процесі ядерного роззброєння.

Пройшло вже 10 років, а виконано лише 47 відсотків цієї програми. Залишилось 2 роки, витрачена купа грошей і ніхто не несе за це відповідальності. 

Більше того, по цьому підприємству в результаті фінансових перевірок виявлено порушень фінансових на майже 700 мільйонів державних коштів.

Ще гірше. В той час, коли я з своїми побратимами знаходився в Іловайську, директор цього підприємства проводив фінансові операції з ФСБ Росії, нібито продавав їм щебінь. Хтось вірить в те, що ФСБ Росії купувало на цьому підприємстві щебінь?

Продаж технологій. Невідповідальність за кінцевий результат. Все це спонукає нас звернути увагу на те, що відбувається в цій галузі.

Саме безвідповідальність нашого парламенту 14 років назад, не захистило державні інвестиції, що дозволило нам на сьогодні мати майже мільярд доларів збитків, а, натомість, ми отримали півтори тонни паперу.

Ми маємо оперативно-тактичний комплекс "Сапсан", за який Україна заплатила 25 мільйонів гривень. Натомість, ми отримали 200 кілограм паперу. А, натомість, цей проект повинен був захищати нас від російської агресії.

Все це спонукає мене звернутись до парламенту України, якісно вивчити цю ситуацію і за допомогою або створення тимчасової слідчої…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ТЕТЕРУК А.А. … або спільного засідання Комітетів з питань національної безпеки і оборони і антикорупційного комітету вивчити ситуацію і прийняти правильні рішення, тому що захищати приватні особи, які крадуть гроші за допомогою брехні і рукопашної це не той метод, який призведе до успіху України на міжнародному просторі.

Я прошу вивчити це питання і прийняти виважене рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую  вам.

Мартовицький передає слово Шуфричу.

 

10:08:45

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую.

Шановний Головуючий,  шановні колеги! Сьогодні, врешті-решт,  відбудеться  зустріч в форматі "нормандської четвірки". Я висловлюю повагу до всіх громадян  України, але продовжу свій виступ на російській мові, тому що сьогоднішня зустріч може стати доленосною для тих наших громадян, підкреслюю громадян  України, які в своєму побуті використовують більше російську мову.

Безусловно, сегодня день  надежды, в конце концов,   лидеры четырех стран встретятся для того, чтобы урегулировать вопрос реализации Минских соглашений.    Ведь все однозначно говорят, и об этом говорили в этом зале многие  народные депутаты, что альтернативы Минским   соглашениям  нет, а значит, их реализация -  это есть мир в нашей стране. А значит, стабильность, объединение нашей страны, восстановление экономического потенциала и возврат  к возможности роста как экономического, так и морального.

Я абсолютно уверен, что мы сегодня обязаны проявить свою позицию к обязательствам, которые взяла на себя  Украина, подписав Минские  соглашения, а именно, проголосовать  законы, которые выписаны в Минском пакете.   Что сегодня происходит? Сегодня мы наблюдаем вечный спор: а что первично - курица, или яйцо?

Я хочу напомнить вам слова Байдена, который выступал с это трибуны и призвал вас проголосовать законы, предусмотренные Минскими соглашениями.  Он сказал, что в свое время сенаторы и конгрессмены от юга проголосовали непопулярные  для них решения, чтобы объединить  Соединенные Штаты после гражданской войны,  и они это сделали, даже ценой своей карьеры.

Сегодня, сегодня очень важно показать нашу позицию, проголосовать необходимые законы и когда они будут проголосованы и подписаны, вопрос их реализации – это уже будет вопросом компетенции подписантов Минских соглашений и участников "нормандского формата". 

Но сегодня мы в этом зале блокируем Минские соглашения. Почему мы это делаем? Кто украинский парламент: это парламент мира или это парламент, который позволяет власти прикрываться войной и спекулировать на войне? Кто этот парламент, кто эта власть? Это стремление к миру, или это все-таки мародеры, которые прикрываются войной? Я хочу верить, что наш парламент - это парламент мира, и мы должны проголосовать законы, предусмотренные Минскими соглашениями, это обязательство Украины. Спасибо за внимание.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

10:11:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, народний депутат Вілкул, "Опозиційний блок".

 

10:12:03

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты! По данным ООН за последние три года количество граждан Украины, которые живут за чертой бедности, повысилось в три раза. Более 80 процентов граждан Украины, людей, живущих на Украине, живет меньше чем на 5 долларов, это 130 гривен в день, по данным ООН, это люди не живут, это люди нищенствуют.

Абсурдно, минимальная потребительская корзина, которая сегодня используется в Украине, она ниже, чем паек немецкого военнопленного образца 1942 года и по хлебу, и по крупе, и по рыбе, и по чаю, да, практически, по всем продуктам питания. Приведу несколько цифр, паек немецкого военнопленного образца август 1942 года. Крупа 100 грамм, минимальный прожиточный уровень трудоспособного украинца 2016 года 24,7 грамма, рыба у военнопленных 100 грамм, у нас рыба 35,6 грамм и так, практически, по всем продуктам питания. Абсурдны и другие цифры, которые заложила власть, которыми власть пользуется. Девочка, от рождения до 6 лет, 3,5 года должна пользоваться одним платьем. По мнению нашей власти, детям не нужны не памперсы, не карандаши, не пластилин, не надо вообще ничего.

Уважаемые коллеги, я обращаюсь к лидерам всех фракций парламента, сегодня в 16.00 состоится заседание Комитета по социальной политике, на этом заседании будет рассмотрено два законопроекта, которые предложил "Оппозиционный блок". Первое – это мой законопроект о повышении уровня минимальной заработной платы с уровня тысячу 450 гривен до три тысячи 37 гривен. Для того, чтобы хотя бы у нас потребительская корзина была выше уровня немецкого военнопленного образца 1942  года.

И второе – это наше предложение, которое мы подали провести парламентские слушание по борьбе с бедностью. У "Оппозиционного блока" есть четкий, конкретный, понятный план как бороться с бедностью, как создать нормальную жизнь в нашей стране. И мы очень просим Комитет по социальной политике поддержать эти два законопроекта, которые внес "Оппозиционный блок".

Будьте добры лидеры фракций, дайте указание своим членам данного комитета.

Уважаемые коллеги! Это именно то, чем мы считаем должен заниматься украинский парламент. Парламент занимается переименованиями, парламент… правительство предлагает рассрочку по платежам за коммунальные платежи на 12 лет, скоро будут предлагать кредиты брать для того, чтобы за тепло заплатить. А заниматься парламент должен борьбой с бедностью, повышением минимального уровня заработной платы и четкая разработка и имплементация плана борьбы с бедностью. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Балицького, "Опозиційний блок", прошу. 

 

10:15:18

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Добрый день, шановна Украина! Я сегодня привлечь внимание к одному вопиющему факту, который происходит в городе Мелитополе. Люди на встречах меня спрашивают, Мелитополь – это Украина? Если это Украина, то почему в Мелитополе не работают Законы Украины? Почему в Мелитополе не выполняются решения судов? И это происходит под руководством мэра города, представителя партии "Блока Петра  Порошенка". Человека, который, вдумайтесь, год уже прошел после того кода были местные выборы, у нас в городе нет секретаря совета. Мэр не устраивает его на работу, после того когда его избрали депутаты. У нас нет регламента по прошествии года, мэр ветирует этот регламент.

У нас нет постоянных комиссий в городе.  Мэр ветирует эти комиссии, они ему не нравятся. У нас нет тымчасових комиссий, которые могли бы контролировать  власть. У нас в городе исполком еще з 2010 года. Ну, в каком городе еще Украины есть исполком времен расцвета Януковича?  Люди прямой вопрос задают: "Нас что, готовят сдать, так как сдали Крым?" Нас готовят к тому, чтобы сначала у нас не работали законы, превратить нас в Приднестровье. И кто это делает? Делают худшие представители тогдашней Партии регионов.

Я прошу показать ролик, чтобы было понятно, о ком идет речь. Пожалуйста, включите ролик.

(Перегляд відеозапису)

Вот весна 2014 года. Мэр города Мелитополя Сергей Минько.

Это представитель партии Петра Порошенка. Вот у меня вопрос… У меня вопрос. Ребята из порошенковской партии, сколько вам надо дать бабла, чтобы вы восстановили в должности Януковича или взяли назад к себе  вот таких ребят: там, Клименко, Якименко, Арбузова? Вы понимаете, что вы делаете с территорией?  Вы с Мелитополя делаете территорию, которую потом обвините в том, что мы – сепаратисты. Но рейтинг партии вашей  меньше 5 процентов, потому что люди вам не верят, потому что вы издеваетесь над нашим городом таким путем.

Добавьте 10 секунд, пожалуйста. 10 секунд!

Я обращаюсь к вам. Наведите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  дайте 30 секунд завершити.

 

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.  Включили?

Наведите порядок. Я обращаюсь к правоохранительным органам.  Когда в городе будет уже дисциплина? Когда будет городской совет, когда мэр перестанет издеваться над городом.

Спасибо. И обращение мое, пожалуйста, зарегистрируйте как депутатское обращение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Іллєнка.

 

10:18:53

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Знаєте, я трошки про інше хотів говорити, але я бачу, що сьогодні просто якийсь біля трибуни цілий парад борців за мир і, знаєте, от всім борцям за мир з колишньої "Партії регіонів" в тому числі, коли їм задаєш питання: "Так а хто ж почав війну? Так чи є ж Росія агресором? Так чи не Росія забрала Крим? Чи не Росія послала свої війська на Донбас?", то вони відповіді не дають, вони починають розказувати про те, що у нас громадянська війна іде в країні. От це і є ціна цих борців за мир. Ми пам'ятаємо, що в 17-му – 18-му році теж в Україні було багато борців за мир, які розказували, що нам не потрібна армія, ми маємо бути пацифістами. І ми пам'ятаємо чим це закінчилося, це закінчилось окупацією України і голодоморами. От зараз ці самі так звані борці за мир, а насправді розпалювачі війни, вони продовжують свою політику.

Сьогодні дійсно ми знаємо, що в Берліні має відбутися зустріч в так званому "нормандському форматі", ми розуміємо, що зараз на Україну чиниться шалений тиск і, власне, на превеликий жаль, цей тиск, він іде в тому числі зі сторони деяких європейських політиків. Ми чули нещодавні заяви міністра закордонних справ Франції, який сказав, що, власне: "Ми будемо змушувати Україну прийняти умови того, щоб був спеціальний чи особливий так званий статус Донбасу, ми будемо говорити, щоб Україна проводила вибори, точніше, приймала закон про вибори на окупованих територіях", власне я не уявляю собі яким чином це взагалі можна говорити в умовах, коли Росія не виконала жодного пункту Мінських угод, коли Росія продовжує війну, коли російські війська далі на Донбасі, коли немає і близько ніякого контролю закордоном, коли продовжуються бойові дії, коли продовжують гинути наші солдати, в цих умовах нам розказують десь там з Європи про те, що ми маємо, що ми маємо в цій ситуації робити. Знаєте, я не уявляю собі що значить змушувати Україну, тобто ми будемо змушувати Україну, яка є жертвою агресії, зараз до якихось дій в той час, як ніхто не буде змушувати Росію, яка розпочала і веде цю війну, до того, щоб припинити це. Власне ми розуміємо, що цей формат, він не є  вигідний для України. Ми розуміємо, що сьогодні продовжується намагання зробити псевдокосметичний мир нібито ціною здачі національних інтересів, ціною фактичної капітуляції. Але вся історія доводить, що це ніколи, ніколи капітуляція, ніколи здача власних національних інтересів не призводить до миру. Це завжди призводить до ще гіршої війни, це завжди призводить до ще більших жертв. І тому ми маємо твердо стояти на своїх національних позиціях, маємо твердо відстоювати свої національні інтереси, не слухати цих "клікуш", які тут кричать про мир, насправді розпалювали і продовжують розпалювати війну, лицеміри, брехуни. І ми маємо розуміти чітко, що наші інтереси – це не предмет торгів і не предмет спекуляцій. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова народного депутата Івана Крулька, "Батьківщина".

 

10:21:59

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина.

Шановні народні депутати, шановні українці! Якщо відкрити Конституцію України, то ми побачимо, що в нас парламентсько-президентська республіка. Але якщо я уважно спостерігаю за тим, як працює парламент цього скликання, то в мене складається зовсім інше враження. Що те, що не те, що парламентсько-президентська республіка, а парламент – це орган на побігушках у Банкової, в уряду, ще в когось, але не тільки не парламентсько-президентська республіка, яка повинна задавати тон Україні.

Ми не маємо Закону про тимчасові слідчі комісії. Цей закон, проект закону був зареєстрований одним із перших фракцією "Батьківщина" на початку скликання поточного. Не приймається. Відповідно парламент взагалі усунувся від того, щоб виконувати свої контрольні функції. Скажіть, будь ласка, як так може бути, коли право опозиції на реалізацію контрольної функції через тимчасові слідчі комісії весь час ігнорується у поточному скликанні парламенту?

Де тимчасова слідча комісія про офшори? Немає, заблокували, не ставлять у порядок денний. Де тимчасова слідча комісія по тарифах, по обґрунтованості тарифів? Не ставлять у порядок денний. У результаті уряд пропонує унікальну таку ноу-хау, це в розстрочку щоб люди за тарифи платили, на 12 місяців щоб їм розписували тарифи ті, які вони мають платити вже з цього місяця. Де тимчасова слідча комісія по перевірці витрат з державного бюджету на оборону і корупцію, яка там відбувається з публічними фінансами?

Немає, блокується. Така сама доля спіткає і тимчасову слідчу комісію по перевірці діяльності пані Гонтаревої. І це свідчить про те, що парламент не реалізує свою контрольну функцію.

Наступне питання. Скажіть, будь ласка, чому ми тут, в цьому залі, не вирішуємо кадрові питання, які мусить вирішувати парламент. Півтора року як прийняли Закон про Рахункову палату. З березня місяця як є подання бюджетного комітету про призначення нових членів Рахункової палати. Уже три роки як парламент усувається від того, щоби встановити новий склад Рахункової палати, а це наш контролюючий орган, це орган, який мусить посилювати парламент, а не послаблювати його.

Чому парламент не вирішує проблему з Центральною виборчою комісією? Так кому це потрібно? Не парламенту? Щоби були члени Центральної виборчої комісії представники від усіх фракцій, які представлені в парламенті. Якщо ми хочемо, щоби з цим парламентом рахувалися, то ми мусимо дійсно відновити парламентаризм. Ми мусимо прийняти Закон про ТСК. Ми маємо надати право опозиції реалізовувати свою контрольну функцію через утворення тимчасових слідчих комісій.

Шановні колеги! Давайте почнемо з того, щоби парламент у цій країні почав складати порядок денний. Ми мусимо задавати порядок денний, а ми поки що, на жаль, не здатні сформувати власний порядок денний на сесію. Півтора місяці ми кожного тижня голосуємо порядок дня на тиждень, бо не можемо свій порядок денний скласти.

Тому, моє прохання. Відновлюємо парламентаризм, а не займаємося тим чим займаємося.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Ляшка, Радикальна партія. 

 

10:25:18

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Шановні колеги! Сьогодні в Берліні відбувається зустріч в так званому "нормандському форматі" за участі лідерів Німеччини, Франції, України і агресора Росії, де Україну вимушуватимуть виконувати Мінські домовленості. Вчорашня заява міністра закордонних справ Франції, де він вимагає від Україні надання особливого статусу для Донбасу, легалізації терористів через вибори, амністії для бойовиків, ми вже можемо передбачати формат цієї зустрічі. Зараз ми бачимо виступи тут в парламенті представників злодійського блоку московської колони, які кликушать про мир, що треба мир, мир, і для цього треба прийняти закони,  парламент має прийняти закони. Я думаю, що для кожного українця очевидно, для того, щоб в Україні був мир, для того, щоб жителі Донбасу жили під мирним небом, в першу чергу треба вивести російські війська і скласти зброю, і перекрити кордон. А потім вже говорити про все інше.

Мені дивно, так само, як і для кожного українця, уявити собі мир, коли на Донбасі російська армія, коли на Донбасі незаконні військові формування, коли на Донбасі вбивають людей. Про який мир може йти мова? І я просив би всіх українців звернути увагу, що представники кремлівського блоку від нас вимагають прийняття змін до Конституції, але жодного слова не говорять про російську агресію, про складення зброї, про повернення контролю над кордоном. Тобто фактично озвучують темники, написані в Кремлі, і озвучують їх тут, у парламенті.

Я бажаю Президенту України успіхів на переговорах. А найголовніше, чого я бажаю, - твердості! Президент України Порошенко не повинен брати на себе зобов'язань, які він не може виконати. Так, як це було в Мінську. Коли Порошенко, Кучма, Медведчуки взяли на себе зобов'язання парламенту, взяли на себе функції, які не надає їм Конституція.

Єдиним джерелом влади в Україні є народ! І живемо в парламентсько-президентській республіці! Ні Президент Порошенко, ні тим більше Кучми, Медведчуки, куми Путіна, не мають права торгувати українським суверенітетом і українською Конституцією! Тому Президент Порошенко має проявити твердість, пояснити нашим міжнародним партнерам, Україна яка держава. І найголовніше, Президент Порошенко має вимагати від наших партнерів будапештського формату переговорів виконання своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом!

Усі сором'язливо забувають, начебто такий папірець, про який не варто згадувати. То я нагадаю тим, хто хоче забути. В обмін на цей папірець, начебто папірець, ми здали третій ядерний потенціал в світі! І міжнародні партнери гарантували підтримку нашого суверенітету і гарантували нам виконання зобов'язань. Сьогодні прийшов час виконувати ці зобов'язання! І Президент Порошенко сьогодні в Берліні, завтра в Брюсселі має нагадати нашим міжнародним партнерам, що вони мають виконати свої зобов'язання за Будапештським меморандумом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова народного депутата Павленка, "Опозиційний блок".

 

10:28:35

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановна президія, шановні  народні депутати України! 12 жовтня на минулому тижні відбулися парламентські слухання "Права дитини: забезпечення, дотримання, захист". І мусимо констатувати, що уряд продовжує ігнорувати політику забезпечення  і захисту прав дитини. На жаль,  в  парламентських слухань не виступив  з доповіддю  і не взяв участь  жоден міністр, які відповідають  за  той чи інший напрямок захисту і забезпечення дітей. За цей час жодне міністерство не звернулося до теми забезпечення і захисту прав дитини і не розглянуло їх на колегіях. Мінсоцполітики спромоглося лише один раз провести засідання і то на вимогу   експертного середовища. Матеріали, які були подані центральними органами влади, є самозвітами про успіхи в роботі. Разом з тим жоден матеріал не отримав аналізу ситуації, її  динаміки, відповідності вимогам Конвенції ООН про права дитини.

Надскладна тема – діти і війна в Україні – продовжує  замовчуватися, навіть статистики про загиблих дітей немає. Так на мої запити Донецька і Луганська ВЦА повідомили про 20 загиблих дітей. Натомість Голова Верховної Ради  1 червня повідомляв про 68 загиблих дітей. Громадські організації говорять про 198  загиблих дітей. Але точної  відповіді немає, ці дані або закриті, або взагалі ніким не ведуться.

В січні 16-го року був ухвалений закон, відповідно до якого встановлено статус новий дитини – дитини, яка постраждала в наслідок воєнних  дій та збройних  конфліктів. За понад  9 місяців для  дія цієї норми заблокована, так як уряд не розробив порядок надання статусу. Одним з трагічних  наслідків війни є сирітство.  Попри це кількість  дітей без батьків   3 роки поспіль за державною статистикою  зменшується. Стверджую, що  така  тенденція є неправдивою. Окремо хочу звернути увагу на фактичну ліквідацію знищення  єдиної інформаційно-аналітичної бази "Діти", яка мала би по прізвищам, по іменам в динаміці надавати історію про кожну дитину, яка посиротіла.

Мінсоцполітики в порушення законодавства просто вилучило із статистики 12 тисяч дітей, які, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, які залишились або на непідконтрольних територіях і кримських дітей.

Тому ми вимагаємо негайно повністю відновити базу даних "Діти", щоб Україна знала про долю кожної дитини, яка втратила батьків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Ігоря Луценка, "Батьківщина".

 

10:31:49

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановне товариство, Ігор Луценко, фракція "Батьківщина".

Шановний український парламенте, а чи знаєте ви, що це ви в тричі обвалили гривню, що це ви, ми з вами відповідальні за 40 з лишнім відсотків інфляції в минулому році, і ще невідомо скільки буде в цьому році. Що це саме ми з вами відповідальні за те, що більше ніж 85 банків на сьогодні визнані неплатоспроможними, що в нас колапс банківської системи, колапс кредитування, як наслідок, відсутність реального економічного зростання, криза цілих галузей.

 Я закликаю не бути співучасниками злочину макроекономічного, фінансового, банківського злочину, який зараз відбувається під керівництвом Валерії Гонтаревої. Я закликаю реагувати на це.

В Америці, в українському парламенті було розповсюджено докладний звіт про діяльність Гонтаревої. Зараз практично немає людини в цій залі, який не знає цю інформацію. Тому, даруйте, відмазатися вже не вийде.

Шановні друзі, зараз відбувається зустріч у нормандському форматі. Президент Порошенко буде просити про розширення санкцій щодо Росії як агресора. А що в цей час робить Гонтарева? За роки її керування виросла частка російського капіталу в банківській системі з 12 відсотків до 40 відсотків. Це при тому, що українські банки знищувалися, російські банки отримували фінансування, отримували сприятливий інвестиційний режим і скупляють нашу банківську систему. То як може Президент Порошенко  просити про якісь санкції, коли з нас такий "тепличний режим" для російських  банкірів. Завдання конституційні, котрі лежать  на Національному банку, були ним з тріском провалені, стабільність грошової одиниці української була повністю незабезпечена  Національним банком  України. І необхідно, звісно, створити в парламенті тимчасову слідчу комісію  щодо розслідування   актів невиконання  оцього   головного завдання, аудиту ефективності цієї фінансової установи з виходом на  кримінальні звинувачення.

Шановні друзі, я страшенно вдячний нашим колегам з фінансового і банківського комітету, який вчора прийняв рішення звернутися  до Президента Порошенка негайно внести сюди подання про звільнення Гонтаревої, цьому рішенню треба  аплодувати – це  перший  такий  правильний крок.

Але давайте йти далі. Є звернення, яке підготували наші колеги про кримінальні вчинення кримінального правопорушення   на Юрія Віталійовича  Луценка генпрокурора, на пана Ситника – Національне антикорупційне бюро, СБУ і МВС, і поліцію.  Давайте,  будь ласка, я запрошую всіх підписуватись під цим зверненням і  заяву про злочин пані Гонтаревої і її колег. І на додаток, ми маємо цей  чудовий буклет, де всі ці злочини дуже докладно змальовані.   Будь ласка,  приєднуйтеся, всіх закликаю…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ЛУЦЕНК І.В. Я закликаю всіх бути справжніми парламентарями, відповідальними парламентарями і підписуватись під цим зверненням, і не бути співучасниками цих колосальних макроекономічних злочинів.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, заключний виступ Галасюка, після того буде голосування і я прошу закликати  депутатів в зал.

Зараз слово надається Галасюку Віктору Валерійовичу.

 

10:35:26

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги   народні депутати! Закордонні радники Президента та прем'єра Бальцерович та Міклош запропонували  Україні план реформ. Я його уважно вивчив і хочу з вами  поділитися. Це ж треба так зневажати  Україну та українців, так до нас ставитися, щоб запропонувати країні і нашій владі цей "План Моргентау" фактично план по знищенню промисловості та економіки  України. Я хочу, щоб ви порівняли самі:  почитайте,  будь ласка, "Стратегію розвитку Європи до  2020 року", почитайте ті сім флагманських ініціатив і п'ять цілей, які пропонуються. Цілі: зайнятість, інновації, освіта, клімат, нова енергетика і подолання в бізнесі. Флагманські ініціативи: цифровий порядок денний Європи, інноваційний союз, ресурсозберігаюча Європа, промислова політика в еру глобалізації, нові навички, нові робочі місця, подолання бідності в Європі, це пріоритети європейської стратегії "2020". Що пропонують нам Міклаш і Бальцерович? Може, вони беруть цю рамку європейської стратегії і розвивають її для України? Да вони пропонують нам з вами усунути торгівельні подразники у стосунках з Європейським Союзом. Це що, відмінити мораторій на експорт лісу-кругляку? Вони пропонують підняти пенсійний вік замість того, щоб детонізувати економіку і розвинути підприємництва, підняти сьогодні пенсійний вік.

Відмінити мораторій на продаж сільськогосподарських земель, я навіть не буду коментувати, приватизувати стратегічне підприємство "Турбоатом", "Електроважмаш". Слухайте, я вчора був на нараді у Міністерстві економіки, та "Укрзалізниця" не знає, як продати списані вагони, місяцями цим займаються, на металобрухт не можуть вагони продати, а "Електроважмаш" і "Турбоатом", вони можуть продати от так, такі от реформатори.

Наступне. Пропонують Україні відмовитися від створення інститутів економічного розвитку. Це про що вони кажуть? Може, про експортно-кредитне агентство, яке вчора ми на Комітеті фінансово-банківському підтримали? Таке агентство в Канаді створює на рік 60 мільярдів доларів ВВП, 60 мільярдів доларів завдяки експортно-кредитному агентству. Та у нас ВВП країни не набагато більше. Чи може вони тим виступають проти індустріальних парків? Так я вас проінформую, що сьогодні в США створюється найбільший індустріальний парк в світі "Tahoe Industrial Center", 43 тисячі гектарів. Ви знаєте, які там дають сьогодні податкові преференції компанії "Тесла", щоб вони там розмістили свою "Gigafactory 1" на 3,5 мільярдів інвестиції? Вони дають їм податкові преференції понад 1 мільярд доларів, "Тесла" не буде платити податки 10 років, щоб тільки вони зайшли туди, створили робочі місця і робили інновації, а нам відводять роль сировинного додатку. Так от,  я думаю, що історична місія парламенту цього не пропустити і змінити економічний курс країни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, час для виступів народних депутатів завершений. Перед тим як перейти до розгляду порядку денного, а у нас дві надважливі ратифікації на початку, я хочу вам оголосити, що в президію надійшла заява від двох фракцій про перерву і вони згодні замінити перерву на виступ. І я запрошую до виступу Барну, з трибуни чи з місця? З трибуни, будь ласка.

І, колеги, я прошу всіх заходити в зал, наступні будуть питання ратифікації.

 

10:39:20

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Хресту! Виступаючий з "Опоблоку" звернувся відносно ситуації в Мелітополі. Шановні, я хочу нагадати те, що цього мера вибрали люди, вдруге. Те, що він зробив в Мелітополі – це він зупинив контрреволюцію, путінську проросійську, яку саме ініціювали ви, ваша "регівська" партія. Що саме таким людям, які були в меншості ризикували своїм життям, зробили все те, що Запорізька область і Мелітополь залишилися українськими містами і українською територією, на відміну там, де ваша значна пропутінська більшість і слабкі місцеві представники показали слабинку – в Донецьку і Луганську.

Але поряд з тим я хочу нагадати колегам з "Опоблоку" не мені нагадувати вам хто в 2010 році привів Януковича до влади, не мені нагадувати вам хто всі ті роки, коли він був при владі потурав його злочинам. І не мені нагадувати вам хто 16 січня голосував за "драконівські закони" і ті з них є зараз також у парламенті.

Поряд з тим, коли ви хочете говорити про парламентаризм, то, шановні, згадайте як за Януковича ті, які є і тут з вас в парламенті як мавпи голосували на роялі під проводом свого диригента. Тому не вам судити про парламентаризм.

І якщо ми говоримо про важкий економічний стан в  країні і не вистачає коштів,  то згадайте, як ваш очільник, награбувавши український народ, з 50 мільярдами  з своїм кодлом як щурі втікали від народу в сусідню країну-агресора, крадучи з собою награбоване, обкравши свій народ,  якому вони клялися у вірності і служити.

Чи нагадати вам, як кожен з вас ігнорує будь-який законопроект, який пов'язаний з  безпекою, обороною, захистом наших національних інтересів чи захисту наших військовослужбовців? Як ви  ігноруєте всі подання,   ініціативи нашого  Головнокомандуючого, який разом з коаліцією  отримали Україну в стані війни, але зуміли зупинити ворога, зберегти нашу територію, і зараз  послідовно, консолідовано відстоює наші національні інтереси у міжнародній спільноті. І, повірте, ми це зробимо, але час розплати настане. І якщо ви хочете допомогти українському народу в цей скрутний час, коли є скрута в економіці,  то будь ласка,  поділіться, а точніше поверніть награбоване з держави. І поверніть, і кайтеся, і заставте свого очільника….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Завершуйте.

 

БАРНА О.С. І якщо ви хочете захистити Україну, то дуже просто це робиться: взяли зброю, організували батальйон "Лайно" – на передову і відмивайте свою  совість кров'ю, кров'ю і кайтеся.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз у нас надважливі дві ратифікації. Перша, яка стоїть в порядку денному, це проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2017 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року.

Я дуже прошу усіх зайняти робочі  місця. Спершу буде пропозиція  розгляду за скороченою процедурою. І я прошу колег сконцентруватись і підтримати розгляд даної ратифікації за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка. Прошу проголосувати розгляд за скороченою процедурою, будь ласка.

 

10:43:58

За-153

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника міністра закордонних справ Кислицю Сергія Олеговича.

 

10:44:21

КИСЛИЦЯ С.О.

Доброго ранку, шановні народні депутати.

На ваш розгляд виноситься пропозиція Президента про ратифікацію угоди у формі обміну нотами між Україною та Королівством Нідерланди, яка була укладена 1 серпня цього року, про продовження до 1 серпня наступного року дію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування він 28 липня 14-го року. З ініціативою щодо продовження строку роботи Міжнародної місії виступила нідерландська сторона. Чисельність міжнародної місії захисту розслідування під керівництвом Нідерландів становить на сьогодні не більше 700 осіб, місія фактично завершила технічну роботу в Україні на місті катастрофи і основні зусилля концентруються наразі на підготовці всеохоплюючої доповіді щодо авіакатастрофи. В рамках виконання своїх завдань персонал місії чітко дотримувався і дотримується законодавство України та координує свою діяльність з українськими органами влади на місцях і зі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні. Виконання угоди про продовження роботи місії з розслідування не потребуватиме додаткових фінансових та матеріальних видатків з державного бюджету. Уряд Нідерландів покриває всі необхідні витрати на матеріально-технічне та фінансове забезпечення роботи свого персоналу та місії в цілому.

Прошу народних депутатів підтримати пропозицію Президента та прийняти рішення про ратифікацію зазначеної угоди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. До співдоповіді запрошується представник Комітету з питань європейської інтеграції Сотник Олена, будь ласка.

 

10:46:08

СОТНИК О.С.

Панове народні депутати! На ваш розгляд виноситьcя рішення щодо ратифікації Угоди у формі обміну нотами. Я хочу звернути вашу увагу, що три тижні тому було зроблено перший звіт щодо розслідування катастрофи MН17. І цей звіт став вирішальним для України і для нашої геополітичної позиції. В тому числі наша перемога в Парламентській асамблеї Ради Європи стала можливою тому, що у нас був аргумент, що Путін весь цей час світу брехав, і що Росія має безпосереднє відношення до катастрофи, загибелі людей, авіакатастрофи MН17.

Тому Комітет з питань європейської інтеграції на своєму засіданні 18 жовтня 2016 року розглянув проект Закону про ратифікацію Угоди у формі обміну нотами між Україною та Королівством Нідерланди про продовження строку до 1 серпня 2017 року дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року. Ратифікація цієї угоди сприятиме закінченню і остаточному розслідуванню причин авіаційної катастрофи рейсу MН17 17 липня 2014 року.

Шановні народні депутати, Комітет з європейської інтеграції просить вас підтримати дану угоду за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я думаю, ні в кого в залі нема заперечень про підтримку цієї ратифікації, яка передбачає тільки перенесення дати. Я, шановні колеги, прошу зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення. Я переконаний, що це об'єднає весь зал, поскільки йдеться про фактичні юридичні докази агресії Росії і злочинів Росії не тільки проти України, проти людства. І наше завдання, і наш обов'язок – підтримати цю ініціативу і продовжити роботу даної комісії.

Отже, шановні колеги, прошу зайняти робочі місця. І я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію угоди у формі обміну нотами між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 17-го року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 14-го року. №0111. За пропозицією комітету пропоную проголосувати за основу і в цілому, колеги. Прошу зайняти робочі місця. За основу і в цілому 0111. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Усі фракції, усіх депутатів. Будь ласка, голосуємо за основу і в цілому.

 

10:49:25

За-247

Рішення прийняте. Вітаю і комітет, і авторів. Ми зробили важливий крок.

Наступне, Проект Постанови, 5238, про Звернення Верховної Ради України до держав-членів Європейського Союзу, парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами. Шановні колеги, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

10:50:18

За-181

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді представника Комітету з питань європейської інтеграції Олену Сотник. Будь ласка, пані Олена.

 

10:50:30

СОТНИК О.С.

Дякую, пане Голово!

Шановні колеги! Звертаю вашу увагу щодо основних положень даної постанови. Як вам відомо, 16 вересня 2014 року синхронно Верховна Рада України і Європейський парламент ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Пізніше всі країни-члени Європейського Союзу відповідно у своїх національних парламентах також ратифікували цю угоду.

У вересні, у 2015 році Угода про асоціацію була підтримана також парламентом та була підписана Королем Королівства Нідерланди. І відповідно всі необхідні процедури були здійснені, в тому числі передані і відповідні ратифікаційні грамоти Депозитарію.

Але пізніше, в квітні 2015 року, фактично в 2016 році відбувся консультаційний референдум згідно нового закону в Нідерландах. Відповідно до цього консультаційного референдуму, більшість тих, хто прийшов голосувати, проголосували за нератифікацію Угоди з Україною.

На сьогоднішній день ми маємо ситуацію, коли 0,6 відсотків від загальної чисельності населення Європейського Союзу проголосували проти ратифікації Угоди з Україною. Але це дуже незначна частина. Але ця незначна частина фактично на сьогоднішній день ставить в складне становище як Уряд Нідерландів, який має прийняти відповідне рішення і зважати на консультаційний референдум.

І в той же час ми маємо ситуацію, коли вже фактично 27 країн-членів ратифікували цю Угоду. Таким чином, у цьому контексті у нас існує необхідність закликати Уряд Королівства Нідерланди спільно з …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

СОТНИК О.С. …спільно з інституціями Європейського Союзу прийняти виважене рішення. І таке рішення, щоб воно не дискредитували вибір України, європейський вибір України. Щоб воно не дискредитувало рішення вже 27 членів-країн учасниць Європейського Союзу.

В своїй постанові ми звертаємося як до всіх національних парламентів, так безпосередньо до Нідерландів і до інституцій Європейського Союзу. І просимо відповідно підтримати нас в такому виваженому рішенні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам. Шановні колеги! Чи є потреба обговорювати, чи можемо перейти до прийняття рішення? Є. Будь ласка, прошу вести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Будь ласка,  Веселова Наталія  Василівна.

 

10:53:49

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу передати слово Сергію Кіралю.

 

10:53:55

КІРАЛЬ С.І.

Шановні колеги,  я разом з колегою депутатом Голубом мав можливість  у понеділок побувати у Нідерландах і зустрітися з активістами, провести зустрічі в парламенті Голландії і обговорити, власне, ці проблемні питання, про які говорила сьогодні  колега Сотник.

Насправді ситуація, дійсно, неоднозначна, і вона  ускладнюється ще  тим, що в березні 2017 року в Нідерландах будуть проходити парламентські вибори. І як ми бачимо часто і в  нашій політиці,  європейська політика не виняток, парламентські фракції, зокрема ті, що сьогодні формують  коаліційний уряд, дуже сильно переживають за свої рейтинги. Тому  ми з вами всі, колеги, повинні  їм в цьому допомогти і  надати підтримку, підсилити ті позиції, якими сьогодні вони можуть керуватися,  надати необхідні аргументи, які вони можуть використовувати, в тому  числі і у внутрішніх дебатах для того, щоб провести  відповідні рішення і підтримати ратифікацію України. Тому я закликаю вас всіх проголосувати за цю постанову.

Інше питання. Також давайте звернемося до Міністерства закордонних справ, тому що одним з результатів нашої дискусії виникла пропозиція окремого звернення, це може бути у вигляді спільної заяви Уряду Нідерландів  і Уряду України, в якому  ми вкажемо на ті негативні або зауваження, які були визначені за  результатами консультативного референдуму в Нідерландах, і закличемо обидві сторони врегулювати ті зауваження  на рівні міждержавних  двосторонніх договорів. Це зніме оцю напругу і дасть можливість, в принципі, достатніх аргументів для того, щоб Уряд  Нідерландів все-таки звернувся до парламенту і ця ратифікація  угоди була підтверджена.  А зараз голосуємо  за цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Мельничук Іван Іванович.

 

10:55:54

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Прошу передати слово нашому колезі Ігорю Артюшенко.

 

10:56:06

АРТЮШЕНКО І.А.

Ігор Артюшенко, "Блок Петра Порошенка", місто Запоріжжя.

Безумовно, наша фракція буде підтримувати дану постанову. Але я хотів сказати про інше, а власне, пояснити всі колегам, журналістам і українцям ситуацію, про яку тут виступав одіозний депутат з Мелітополя від "Опозиційного блоку".

Знаєте, дуже цинічно перекладати з хворої голови на здорову, тому що згаданий мер Мелітополя Сергій Мінько якраз той мер, який зупинив сепаратистську заразу в місті Мелітополі, нарізане відео - це інсинуація, він був дійсно на тому мітингу, щоб зупинити ситуацію і дійсно навести лад, він є тим мером, який організовував блокпости, разом зі всією українською громадськістю відстояли мир і спокій в місті Мелітополі. І саме тому його і обрали мером в жовтні 2015 року, саме через те, що він зміг загнати по підвалам сепаратистів, які зараз в цих підвалах проводять якісь свої сесії і розхитують ситуацію в місті Мелітополі.

Тому я хочу всіх запевнити в наступному, і мер, і патріотична більшість в міській раді, і керівництво СБУ, прокуратури, МВС в Мелітополі стоять на патріотичній позиції, над Мелітополем є український прапор і він завжди буде там лишатись якби комусь не хотілось це змінити.

І останнє. Сьогодні якраз в Мелітополі проходить патріотична акція, в центрі міста розгорнутий найбільший в Україні прапор України 40 на 60 метрів, він занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

Тому ще раз запевняю, тим паче всіх мелітопольців, місто працює, розвивається і ми не допустимо нікому його розхитати. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євтушок Сергій Миколайович.

 

10:58:02

ЄВТУШОК С.М.

Прошу передати слово досвідченому дипломату та міжнароднику Борису Тарасюку.

 

10:58:10

ТАРАСЮК Б.І.

Дякую.

Шановні колеги, фракція "Батьківщина" однозначно підтримує цю  постанову, яка містить дуже важливу заяву, яка би могла розблокувати питання набуття чинності Угодою про асоціацію між  Україною і Європейським Союзом.

В той же час, я хотів би запропонувати  доповнення: пункт 3 постановляючої  частини де говориться, до чого  закликає Верховна Рада - в пункті  3 в кінці поставити крапку. А далі, після крапки,  наступне речення: "Можливим виходом з цієї ситуації могла би бути інтерпретуюча заява з боку  Палати представників та Сенату Королівства Нідерланди", а  далі – крапка, кома.  Ця ідея була озвучена на зустрічі групи народних депутатів,  включно зі мною,  з послом Нідерландів. Я прошу   включити це речення, яке дає  шлях до розв’язання цієї проблеми.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від  Радикальної партії Ляшко Олег Валерійович.

 

10:59:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко  Радикальна партія.

Фракція   Радикальної  партії  підтримає Звернення парламенту до наших нідерландських колег з проханням підтримати Угоду про асоціацію   України з Євросоюзом.

Але водночас, я звертаюся до уряду, я звертаюсь  до   Президента і до парламентської більшості.  Шановні колеги, а чи була  в вас можливість проаналізувати виконання цієї угоди із часу вступу її  дії з 1 січня  2016 року?  Той, хто не аналізував, я вам скажу цифри: квоти встановлені цією угодою для безмитного продажу української продукції і в першу чергу сільськогосподарської - вони абсолютно  мізерні, вони не відповідають національним інтересам   України. Руки треба повідривати тим, хто встановлював ці квоти і не зміг відстояти національні інтереси національного виробника під час підготовки цієї угоди. Це насправді не Угода про зону вільної торгівлі, а це   "шпарина в яку нам навіть носа не дають просунути".

Наприклад: із  мільйона 100  тисяч тонн курятини, яку ми виготовили, виробили минулого року в  Україні, без мита ми можемо продати  лише 15 тисяч тонн на  рік, або 4 тисячі тонн томатів із майже півмільйона тон, які виготовляє наші славна Херсонщина, Миколаївщина і Одещина, і таких прикладів я вам можу навести масу. Тому я вимагаю від Президента і, в першу чергу, від уряду почати переговори з Євросоюзом про збільшення квот для національних українських виробників без мит постачання до країн Євросоюзу. Тому що вони можуть до нас завозити все, що завгодно, без обмежень, без сплати мита, ми свого завезти не можемо. Це відповідає національним інтересам України? Ні. Національний інтерес України полягає в тому, щоб ми якомога більше продавали своєї продукції, більше валюту приводили в Україну, а не побиралися, як бомжі, по всьому світу за кредитами. Радикальна партія вимагає зміни цієї політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, через дві хвилини відбудеться голосування, прошу, запрошую депутатів в зал. Зараз я надам слово Ірині Геращенко, як співавтору, і попрошу її, що пропозицію, яку під стенограму озвучив Тарасюк, якщо вона буде підтверджена від співавторів, щоб ми її включили в текст голосуючи. Будь ласка, Ірина Геращенко дві хвилини.

 

11:02:03

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що дев'ятий абзац нашої постанови, там є опечатка, і тому я прошу під стенограму в останньому реченні сформулювати його так: "27 держав-членів Європейського Союзу здійснили необхідні процедури та передали відповідні ратифікаційні грамоти", а не "напередали", це чиста опечатка.

І також я дуже дякую колегам пану Кіралю і пану Борису Івановичу Тарасюку, які правильно сформулювали позицію, що ми маємо запропонувати нідерландській стороні вихід з цієї ситуації, яка має абсолютно внутрішні для них корені, і від наших групи авторів підтвердити, правильно сформульовану, поправку Бориса Івановича Тарасюка, щоб формулюючу частину після третього абзацу, закликаю палату представників та сенат поставити наступне, що можливим виходом з цієї ситуації могла бути заява з боку палати представників та сенату Королівства Нідерланди, це дуже правильно.

І насправді, шановні колеги, цією нашою постановою Верховної Ради ми також демонструємо, що Україна, українська влада, український парламент бореться за нашу позицію, в даному випадку Угоди про асоціацію. І така сама ситуація, я хочу провести тут паралель, відбувається і в нормандському форматі. Я хочу наголосити, шановні колеги,  що сьогодні у нашої української делегації надзвичайно важкі увечері переговори. І я переконана, що українській команді дуже потрібна наша підтримка сьогодні. Ми чули заяви міністра закордонних справ Франції і таке інше, але є заява української сторони і вона однозначна. Вчора відбулася тристороння контактна група відео конференція, там прозвучала чітка заява по Дебальцеве. Дебальцеве – це Україна. Український Президент дуже чітко говорить, що питання безпеки, гуманітарний аспект, питання кордону є першочерговим і це є наша позиція. І тому дуже важливо, щоб ми на всіх фронтах захищали українські інтереси. Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, я не звернув увагу ще одна фракція не мала виступу, одна хвилина Долженков і переходимо до прийняття рішення.

 

11:04:17

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые коллеги, уважаемый председательствующий! Позиция фракции "Оппозиционного блока" по данному вопросу не изменялась, она не менялась, она не меняется никогда, ни в предыдущем созыве, ни в этом созыве. Мы говорили о том, что Зона свободной торговли с ЕС не выгодна для украинской промышленности. Очень интересно слушать тех выступающих предыдущих, которые, оказывается, прозрели и сказали, о том, что не выгодно соглашение. Так вот мы говорили об этом всегда и говорили, что не надо спешить с заключением этой экономической части соглашения об ассоциации. Поскольку европейский производитель очень рьяно защищает своего товаропроизводителя, в отличии от нас парламентариев, которые оголтело выступали за Ассоциацию соглашение, как политической так и экономической части, особенно Яценюк как кричал о том, что наши рынки сразу откроются, зачем нам рынки восточные, а у нас 500 миллионов населения в Европе, оказывается Европа нас не так-то и ждет с нашей продукцией. И поэтому нам нужно не обращаться к Европарламенту, а протекционизмом заниматься отечественного товаропроизводителя и …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, отже ми завершили обговорення, під час обговорення була озвучена поправка Борисом Тарасюком. І я поставлю на голосування з цією поправкою, яка була озвучена під стенограму і погоджена з авторами законопроекту. І тому я прошу зайняти робочі місця, переходимо до прийняття рішення, колеги.

Отже я ставлю на голосування проект Постанови про Звернення Верховної Ради України  до держав-членів  Європейського  Союзу,  парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо завершення процесу ратифікації Угоди  про асоціацією між Україною та Європейським Союзом з правкою, яку оголосив під стенограму Борис Тарасюк,  і технічною правкою, яку теж оголосила під стенограму Ірина Геращенко (№ 5238). І комітет пропоную  підтримати дану постанову за основу і в цілому.

Прошу приготуватися до голосування, і я ставлю на голосування в цілому Постанову  5238. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги.  Прошу підтримати.

 

11:06:56

За-235

Рішення прийняте. Вітаю і авторів, і депутатів за активне обговорення. Дякую і вітаю з прийняттям  закону.

Колеги, ми переходимо до "блоку молоді і спорту". Була проведена важлива робота. У мене її нема…

Колеги, я перепрошую. Є ще  пропозиція по нашій резолюції. Так, але у мене її нема просто. У мене її нема ні в "роздано", ні в документах нема. Давайте, якщо вона… коли вони її принесуть, ми потім до неї повернемося.

Колеги, зараз ми переходимо до питань молоді і спорту. Першим у нас є законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання.

Колеги, я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою і прошу проголосувати за скорочену процедуру. Будь ласка.

 

11:08:15

За-167

167-"за". Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді першого заступника голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Величковича Миколу Романовича. Будь ласка, пане Микола.

 

11:08:35

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги.

Зазначений законопроект було розроблено за підсумками комітетських слухань на тему: "Аліментні зобов'язання на утримання житини. Проблеми та шляхи їх вирішення", що відбулися 20 квітня цього року. Учасники слухань прийшли до висновку, що за останні роки ситуація зі стягнень аліментних зобов'язань на утримання дитини суттєво загострилась. Так у 2015 році майже 83 тисячі платників аліментів мали заборгованість з виплати аліментів терміном більше 6 місяців. Як наслідок, десятки тисяч дітей не отримують необхідних коштів від батьків на своє утримання. Водночас платники аліментів, що свідомо ухиляються від утримання дітей, мають можливості використовувати процесуальні можливості щодо витягування, затягування судового процесу, що призводить до порушення прав дітей на отримання аліментів.

Запропонованим вашій увазі законопроектом, розробленим за участю громадських організацій, адвокатських організацій, пропонується спростити механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів шляхом спрощення судового захисту прав одержувача аліментів, врахування прихованих доходів платника аліментів при визначені розміру аліментів та інше.

Проектом Закону пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів, передбачивши законодавчі підстави для наступного: визначення правового режиму аліментів як власності дитини; врахування витрат платника аліментів щодо яких останнім не доведено джерело походження коштів для їх фінансування для визначення розміру аліментів; збільшення мінімального розміру аліментів, що підлягають стягнення з платника аліментів; стягнення аліментів у наказному впровадженні за вимогою стягувача аліментів в розмірі на одну дитину, однієї чверті на двох дітей, однієї третини на трьох і більше половини заробітку платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку. Звільнення позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені неустойки за прострочення сплати аліментів

 

                              Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

11:11:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. …індексація аліментів та зміну способу їх стягнення. Міністерство соціальної політики України, Міністерство фінансів України та Головне науково-експертне управління пропонують взяти законопроект за основу. Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув цей законопроект на своєму засіданні 6 вересня цього року і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект за основу. Просимо підтримати рішення комітету і захистити права українських дітей на належне утримання. Дякую. за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це була доповідь і від ініціаторів, і від комітету. Прошу записатися два – "за", два – "проти".

Запрошую до слова народного депутата Альону Бабак, "Самопоміч".

 

11:11:49

БАБАК А.В.

Прошу передати Ірині Сисоєнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Ірина Сисоєнко.

 

11:11:53

СИСОЄНКО І.В.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде голосувати за даний законопроект, оскільки цим законопроектом спрощується механізм прийняття рішення суду щодо стягнення аліментів. Також перший раз в законопроекті дається визначення того, що аліменти є виключно власністю дитини. Той із батьків, хто одержує аліменти, розпоряджається виключно в інтересах дитини за цільовим призначенням аліментами.

Також даним законопроектом встановлюється право того з батьків, з ким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та порядок їх отримання. Також встановлюється, що час, з якого присуджуються аліменти, будуть вважатись датою подачі позову до суду. І відповідно та судова практика, яка сформована завдяки тому, що затягується розгляд судових справ, не буде вже впливати на суму стягнення аліментів.

Тому даним законопроектом максимально захищаються права дитини на аліменти та права батьків, з яким проживає дитина, на одержання аліментів. Також важливою нормою даного законопроекту є те, що дане судове провадження по стягненням аліментів не буде зупинятись у разі якщо існують інші судові процеси про визнання батьківства, про визнання місця проживання дитини.

Тому я прошу всіх підтримати важливий законопроект, який направлений на захист прав дитини та батьків, які одержують аліменти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошу до слова народного депутата Тараса Юрика, "Блок Петра Порошенка".

 

11:13:39

ЮРИК Т.З.

Хочу передати слово колезі Споришу Івану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу,  народний депутат Іван Спориш.

 

11:13:44

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш,  "Блок Петра Порошенка".

Шановні народні депутати! Я думаю "Блок Петра Порошенка" одностайно буде підтримувати даний законопроект, 4928, адже тут дійсно є покращення захисту прав дитини і на належне утримання. Як вже було сказано в попередньому виступі так і зараз я хочу доповнити, що все-таки до статті 5 Закону про судовий збір вносяться зміни, де дійсно запропонований вдосконалюється механізм стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину шляхом скорочення строку розгляду судом так як справ. І ви знаєте, ми знаємо прекрасно скільки аліменщиків скільки відказуються від сплати, ми знаємо скільки судів затягують спеціально, і дитина не може отримувати тих коштів на існування. Тому я думаю, що ми сьогодні повинні одностайно, дружньо проголосувати за даний законопроект, адже ми тут дійсно полегшуємо і життя дитини, і все-таки буде якась справедливість в тому, що накінец-то своєчасно і з зменшення судових позовів, розглядів судових справ, будуть діти отримувати відповідно ті кошти від своїх батьків, які вони зобов'язані отримати.

Тому я хочу, щоб ми всі одностайно підтримали даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Миколу Федорука.

 

11:15:12

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово фахівцю в цій галузі Андрію Помазанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова народного депутата Андрія Помазанова.

 

11:15:22

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт".

Шановні колеги! По виступам попередніх виступаючих ми розуміємо, що в залі немає жодного застереження щодо ухвалення цього закону. Але, якщо додати трошки простими словами. Ми знаємо дійсно сумну статистику того, що майже 80 відсотків виконавчих проваджень, які пов'язані з виплатою аліментів, вони не виконуються. Чому не виконуються? Не виконуються через те, що несумлінні потенційні платники аліментів просто нехтують своїми обов'язками з виховання дитини.

Зараз ми маємо сумну статистику. Ми маємо дуже багато справ в судах, де матері, або навіть інколи батьки, татусі добиваються правди в судах. І вони вимушені роками стояти в чергах в судах, щоб стягнути ті нещасні аліменти. Зараз цим законом ми спрощуємо судові процеси щодо стягнення аліментів. Ми встановлюємо, що дійсно, аліменти, всі грошові кошти, вони є власністю виключно дитини.

Ми цим законопроектом, у разі його ухвалення і підписання Президентом, ми зробимо систему, що ті батьки, які ухиляються від сплати податків, які живуть на "чорну" заробітну плату і фактично не сплачують аліментів і говорять, що у них є лише тисяча гривень офіційного заробітку, а в цей час їздять по Мальдівах, ці витрати, їхні видатки будуть враховуватися при визначенні аліментної суми.

Тому, шановні колеги, часто задають наші виборці нам питання, чому парламент цей тільки займається лобіюванням? Шановні колеги! Давайте разом займатися лобіюванням інтересів дитини, дітей, які є нашим майбутнім. Тому закликаю всіх підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І запрошую до слова народного депутата Ігоря Мосійчука, Радикальна партія.

 

11:17:16

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка.

Звичайно, фракція Радикальної партії буде одностайно підтримувати даний законопроект і всі інші ініціативи, направлені на покращення захисту дитини та належне утримання дітей.

Але, користуючись нагодою, хотів би привернути увагу суспільства і парламенту до стану, в якому перебувають діти окупованого Донбасу. До питання полонених дітей на Донбасі. Дітей, які утримуються російським агресором в тюрмах. І сьогодні, в день, коли відбувається зустріч в Берліні в нормандському форматі, хотілося, щоб Президент України Петро Порошенко підняв перед сторонами зустрічі питання щодо звільнення дітей, які утримуються російськими терористами, і плакат з портретами яких зараз  вивішений нами і лідером Радикальної партії Олегом Ляшком на трибуні, питання дітей, які ув'язнені російськими терористами, питання взагалі полонених українських. Адже в надтяжкому стані перебуває український полонений, який утримується наразі  в Грозному, Станіслав Клих. Питання щодо звільнення Клиха і Миколи Карпюка має бути поставлене невідкладно на всіх найвищих рівнях, адже під  загрозою життя  українських громадян, під загрозою життя  українських патріотів.  Сам законопроект ми підтримуємо в цілому.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершено. Прошу  зайти в зал. Це є перший законопроект з блоку Комітету з питань сім'ї та молоді.  Давайте підтримаємо наших колег з комітету, була проведена велика робота.

Пропонується за основу прийняти цей законопроект. І я ставлю на голосування  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо покращення захисту права  дитини на належне утримання (№4928). Пропозиція  комітету:  підтримати даний проект закону за основу, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати за основу 4928. Будь ласка, голосуємо.

 

11:20:17

За-244

Рішення прийнято.

Вітаю авторів. вітаю комітет з прийнятим рішенням.

Колеги, до мене надійшло  звернення від Комітету  закордонних справ, і його озвучила Ганна Гопко, про те, що є необхідність в блоці "ратифікації" сьогодні  невідкладно прийняти проект Постанови про Звернення Верховної Ради України  до міжнародних організацій парламентів держав-членів ОБСЄ та організацій Ісламського співтовариства щодо останніх подій в Сирії.

Даний проект постанови має меті засудити таку ж саму агресію Росію, яку вона проводить в Україні, знищення цивільних людей, використання зброї проти цивільного населення. І, якщо буде ваша воля, я зараз поставлю пропозицію, щоб ми включили в порядок денний для прийняття рішення. І, якщо буде ваша воля, ми його тут же розглянемо, тому що він потребує невідкладного розгляду і Комітет закордонних справ на цьому наголошує, як і автор Світлана Заліщук.

Тому, колеги, прошу приготуватись до голосування, я поставлю пропозицію включити в порядок денний для прийняття рішення, щоб ми її зараз відразу могли і розглянути.

Колеги, я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний для прийняття рішення проект постанови 5214, назву якого я щойно озвучив. Прошу проголосувати, прошу підтримати включення в порядок денний для розгляду, ратифікації. Будь ласка. Прошу підтримати, колеги.

 

11:22:06

За-211

211 – "за". Я ще раз поставлю на голосування, колеги. Не всі встигли. Але чомусь депутати виходять з залу замість того, щоб заходити в зал. Я бачу, не встигли. Я почекаю пару секунд, щоб зайшли в зал. Це питання, яке стосується наших і міжнародних зобов'язань, і так само як чекаємо, що світ підтримає нас проти агресії Росії, так само нам важливо підтримати цивілізований світ і засудити агресію Росії в Сирії, яка діє такими ж методами як в Україні. І, я думаю, що колеги депутати відчують відповідальність і зараз проголосують.

Колеги, я прошу зайняти робочі місця. І я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний для прийняття рішення проект постанови 5214. Прошу підтримати і прошу проголосувати. Будь ласка, прошу підтримати, прошу проголосувати - включити в порядок денний для прийняття рішенні,  будь ласка, голосуємо.

 

11:23:25

За-223

Я бачу, що не встигли. Очевидно, дехто вважає, що питання агресії Росії – це питання коаліції. Так? Колеги, я ще раз поставлю і якщо не пройде, ми перенесемо розгляд на завтра. Колеги, прошу зайти в зал і приготуватись до голосування. Колеги,  будь ласка, заходимо в зал.

Я ще раз наголошую: пропозиція і прохання нашого Комітету  закордонних справ включити  в порядок денний   для прийняття рішення проект Постанови про Звернення Верховної Ради  України до міжнародних організацій, парламентів держав членів ОБСЄ  щодо останніх подій в Сирії. Я ставлю на голосування пропозицію  включити в порядок денний для прийняття рішення, щоб ми відразу     перейшли до його прийняття. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги.  Будь ласка, прошу проголосувати і прошу підтримати.

 

11:24:43

За-223

Дякую колеги.

Я бачу, що не встигли. Товариство, я ще раз поставлю і я прошу всіх не відходити від робочих місць.

Отже, я ще раз ставлю  включення  в порядок денний для прийняття рішення Постанови 5214. Прошу проголосувати і прошу підтримати, колеги,  будь ласка,  включення в порядок денний для  прийняття рішення. Прошу голосувати, колеги,  будь ласка.

   

11:25:26

За-231

Рішення прийняте. 

І я відразу ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою, і прошу підтримати, щоб ми швидко пройшли це  звернення. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою, будь ласка.

 

11:25:53

За-187

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету у закордонних справах Заліщук Світлану Петрівну. Будь ласка, пані Світлана.

 

11:26:06

ЗАЛІЩУК С.П.

Пане головуючий, шановні депутати, дозвольте вам доповісти Постанову Верховної Ради про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій парламентів держав-членів ОБСЄ та організації ісламського співробітництва щодо останніх подій в Сирії. Метою згаданого проекту постанови є нагальна потреба забезпечення припинення активних бойових дій на території Сирії, дотримання норм міжнародного права, захисту прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту на території Сирії, повернення до політичного врегулювання цього конфлікту під егідою ООН, а також необхідність засудження бомбардувань збройними підрозділами Російської Федерації.

Під стенограму хочу зауважити, що на засіданні комітету ми внесли зміни, я продиктую, в абзаці 15 слова "проголосувало за продовження власної політики із вбивства цивільного населення та знищення" замінити словами "підтвердила продовження своєї злочинної політики, винищення цивільного населення та руйнації". У своїй постанові ми наводимо аргументи щодо схожості актів збройної агресії Росії по відношенню до Сирії та України. На жаль, російська сторона продовжує відігравати деструктивну роль у питанні мирного врегулювання сирійського та українського конфлікту, та активно зловживає своїм правом вето в Раді безпеки ООН задля блокування будь-яких конструктивних ініціатив міжнародної спільноти. Як і на Донбасі, в Сирії Росія, беручи на себе зобов'язання щодо деескалації конфлікту, відразу їх порушувала та лише розпалювала насильство шляхом розгортання військ, постачаючи зброю і боєприпаси веденням бойових, і поширенням пропаганди.

Шановні колеги, прошу підтримати відповідну постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До співдоповіді запрошується голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, будь ласка.

 

11:28:10

ГОПКО Г.М.

Шановні громадяни України! Шановний головуючий! Росія зараз безкарно веде дві паралельні війни: одну на Донбасі, іншу в Сирії. І саме цим проектом Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації Ісламського співробітництва щодо останній подій в Сирії. Ми якраз і хочемо закликати світ консолідувати свої зусилля аби зупинити Кремль, зупинити Путіна.

Ми бачимо схожість у проведенні агресивної політики Росії як по відношенню до України так і Сирії. Ми побачили як 8 жовтня 2016 року на Раді безпеки ООН Росія фактично підтвердила продовження власної політики з вбивства цивільного населення та знищення цивільної інфраструктури в Сирії. Водночас результати голосувань на цьому засіданні засвідчили публічне засудження Росії більшістю членів Ради безпеки за її агресивні дії в Сирії. Ми перед тим теж побачили як Росія зловживала своїм правом вето, фактично заблокувавши рішення Ради безпеки ООН про утворення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття МН17, що є не прямим і логічним доказом її причетності до злочину.

І тому сьогодні ми хотіли би закликати український парламент проголосувати за це Звернення відповідно до тих поправок про які сказала Світлана Заліщук, відповідно до рішення комітету, який закликає проголосувати за основу і в цілому.

І також зважаючи на ті перемовини, які сьогодні будуть в Берліні побажати українській команді, українським представникам мати достатньо жорстку позицію, а світ закликати із всього арсеналу, який є протидії Росії не лише санкціями, а використати ембарго енергетичних ресурсів, включно з тим, що відключати Росію від системи SWIFT. Тому що всі ці злочини вони не повинні бути безкарними і успіх міжнародної громадськості, і мир в Україні – це так само можливість запобігати новим конфліктам у світі. Тому прошу підтримати це голосування і нашу солідарність із тими людьми, які стали жертвами дій Росії в Сирії також. Дякую.

 

11:30:21

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, я прошу заходити депутатів в зал, я прошу закликати секретаріат депутатів зайти в зал, приготуватись до прийняття рішення.

Я хочу нагадати, що свого часу …

(Шум у залі)

Виступи, так? Добре. Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Якщо є бажаючі виступати.

Від Радикальної партії Амельченко. Вовк. Передає слово Вовку. Будь ласка.

 

11:31:04

ВОВК В.І.

Віктор Вовк, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні колеги, останні дії Путіна в Сирії услід за оголошенням результатів міжнародного розслідування збиття малайзійського Боїнгу над  українським Донбасом  остаточно формують  образ Путіна як міжнародного воєнного злочинця, місце якого – на лаві підсудних у суді в Гаазі. Ще донедавна він намагався грати роль ледь не провідного борця проти терористичної загрози та змушувати Захід плестися в хвості його дій на Близькому Сході. Але за останні місяці цей начебто рятівник світу від жахів ісламського терору перетворився у  світовій громадській думці на кривавого монстра, який своєю авіацією стирає з лиця землі найбільше сирійське Алеппо з його цивільним населенням, школами та лікарнями, дітьми та стариками.

Насправді ж Путін намагається грати, піднімаючи ставки в  Україні, в Сирії, в сфері ядерної  безпеки і торгується з США і Європою. Метод шантажу цивілізованого світу, який Путін обрав, це створювати та поглиблювати міжнародні проблеми в країнах-сусідах, як Україна, в Європі, на Близькому Сході та в глобальній безпеці.  Через виклик Путіна міжнародна спільнота сьогодні на роздоріжжі.  Ми неоднократно заявляли, що Путін як рекетир розуміє тільки силу, а слабкість глибоко зневажає і використовує на свою користь.

То ж Радикальна партія Олега Ляшка вкотре наголошує: маємо зробити все, щоб зупинити Путіна. В цей час слабкості світових лідерів маємо бути сильними самі. Тому Радикальна партія закликає всіх народних  депутатів підтримати проект звернення. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Матузко Олена Олександрівна. Передає слово Гончаренко, будь ласка.

 

11:33:17

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую.

Шановні колеги, сьогодні фактично в Алеппо проходить перша лінія оборони України, бо те, що там відбувається, це те, що сьогодні Путін втягнувся в цей конфлікт і сьогодні там вбиває мирних жителів Сирії, як він це робив в Україні.

Хто сьогодні такий є Путін? Путін сьогодні, це є світовий "Моторола", інакше його назвати неможна. Точно так же, як той з автомийки, який приїхав в Україну і вирішив, що якщо у нього є кулемет, то він великий полководець і великий геополітик, так ось він отримав свій "соціальний ліфт" на самий верх. Так точно такий Путін, тільки замість кулемета в нього ядерна ракета, але він точно так же отримує свій "соціальний ліфт", бо може бути лише один кінець цієї ситуації. Сьогодні Путін, це є небезпека для кожної людини на планеті і саме події в Сирії це засвідчили всьому світові, бо коли він розповідав про Україну, що тут він захищає російськомовних, то, так, це було і ще деякі люди в Європі думали: "Ага, дійсно там є російськомовні в Україні", але коли він пішов в Сирію, то кожна людина зрозуміла, що завтра він прийде в Естонію захищати російськомовних, після того в Латвію, після того в Польщу, після того в Лондон, після того в Маямі і всюди, де він їх знайде. Тому так важливо сьогодні прийняти це рішення.

І я звертаюсь, шановні колеги, і шановні громадяни України, зверніть увагу хто зараз не проголосує за це рішення. Кожна людина, яка зараз, кожний народний депутат, який не віддасть свій голос, це та людина, яка насправді є не народним депутатом України, а кремлівським агентом тут в сесійній залі українського парламенту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключний виступ Долженков Олександр. Через хвилину перейдемо до голосування. Будь ласка, заходимо в зал.

Будь ласка, Долженков. Передає Папієву.

 

11:35:25

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України, шановні громадяни України, які нас слухають і дивляться по телевізору. Ви знаєте, те, що відбувається в Верховній Раді України викликає деякі занепокоєння. Тому що от, наприклад, я вам можу зачитати з попередньої постанови, який документ ми прийняли. От уявіть собі, в попередній постанові, яку проголосувала Верховна Рада України, є такі слова, що враховуючи, що результати консультативного референдуму в Королівстві Нідерланди від 6 квітня 2016 року, відхилили ратифікацію Угоди, є думкою 0,6 відсотка від 500-мільйонного населення Європейського Союзу. Тобто практично ми абсолютно в некоректній формі сказали, що ви знаєте, що така невеличка доля Нідерландів складає в загальній чисельності Європейського Союзу, що не треба на них навіть звертати увагу.

Шановні колеги, ми приймаємо серйозні документи. Нам треба не отак з бухти-барахти вносити їх в зал і потім голосувати, а нам треба голосувати їх зважено.

Наступне. В порядку денному сьогоднішньої сесії не було тієї постанови, яку розглядаємо ми. Шановні колеги, давайте все ж таки згадаємо, що повноваження в міжнародній політиці, відповідно до Конституції України, є повноваження Президента України. Я як народний депутат України хотів би знати думку Президента України з цього питання. Друге питання, я хотів би знати думку Кабінету Міністрів України з цього питання.

І третє, давайте дамо собі відповідь. Зараз, 19 числа в Берліні проходить зустріч "нормандської четвірки". Скажіть мені, будь ласка, чи постанова ця наблизить нас до миру на Донбасі, чи буде вона сприяти конструктивним переговорам, чи ні? Давайте ми все ж таки будемо приймати зважені рішення, які будуть в інтересах України, і які будуть наближати встановлення миру на Донбасі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, шановні колеги, ми зараз ще десять хвилин проговоримо, і можемо просто не мати голосів, колеги. Я відповім, Сергій.

Шановні колеги, бо я рідко коли коментую ситуацію, але зараз я собі дозволю це зробити, користуючись своїм правом голосу. Я хочу вам зазначити, що подібні постанови, як ця, є постановами позиційними для держави Україна, яка є воюючою країною. Це українська держава свого часу виступила ініціатором антипутінської коаліції.

Тоді багато, хто в світі говорив, що треба домовлятися і миритися з Путіним, а ми говорили, що його танки появляться в найнесподіваніших місцях. Сьогодні світ це збагнув, і світ це розуміє. І, коли ми голосуємо цю постанову, насправді, в цьому залі ми чітко визначаємося: чи ми є разом з усім вільним світом учасниками антипутінської коаліції, чи ми є тут агентами впливу "русского мира", який вбиває наших громадян. Це питання, які поза межами політики. Це питання, які стоять в сфері державних інтересів. І тому не треба прикриватись Регламентом. Не треба прикриватись надуманими формами. Це є питання яке визначає позиційно позицію кожного депутата: чи ми займаєм позицію України і всього цивілізованого світу проти звірств, які чинить Путін по всьому світу і вбиваючи наших громадян, чи ми на стороні Путіна. І це голосування це продемонструє, колеги.

Я прошу приготуватись до голосування. І прошу перейти до прийняття рішення. Я ставлю на голосування проект Постанови про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та організації Ісламського співтовариства щодо останніх подій в Сирії. №5214. Прошу всіх зайняти робочі місця. Пропонується проголосувати постанову за основу і в цілому, колеги. Я засвідчу потім яка фракція як голосувала, на табло і оголошенням, хто і скільки дав голосів за цю постанову. Отже, прошу проголосувати і прошу підтримати за основу і в цілому. Колеги, прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:40:16

За-241

Постанова прийнята.

Прошу показати по фракціям. "Блок Петра Порошенка" – 103, "Народний фронт" – 65, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 21, "Батьківщина" – 12, Радикальна партія – 15, "Партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 4.

Колеги, мені здається, було позиційне голосування, яке багато що проясняє, які мотиви керують тим чи іншим депутатом в залі. Дякую за підтримку, дякую за прийняття постанови і підготовку комітетом цієї постанови.

Переходимо до наступного питання порядку денного. З блоку молоді і спорту, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням патронату над дитиною № 4997. І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати.

 

11:41:26

За-195

Рішення прийнято. І я запрошую до доповіді заступника міністра соціальної політики Іванкевича Віктора Вікторовича. Будь ласка, від трибуни.

 

11:41:46

ІВАНКЕВИЧ В.В.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні народні депутати! Послуга патронату над дитиною передбачає тимчасовий догляд і виховання дитини від 3 до 6 місяців в спеціально підготовленій сім'ї патронатного вихователя як альтернативу її влаштування до інтернатного закладу.

Запровадження патронату над дитиною потребує в тому числі забезпечення соціальних гарантій патронатним вихователям. Проектом закону пропонується внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з запровадженням патронату над дитиною, зокрема до Сімейного кодексу України, до Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Такі зміни дадуть змогу усунути суперечності між нормами сімейного та трудового законодавства в частині надання послуг патронату над дитиною та встановлення гарантій з пенсійного забезпечення патронатним вихователям. Патронатний вихователь, це має бути видом професійної діяльності з надання цього виду соціальних послуг. Прийняття цього законопроекту є необхідною законодавчою передумовою запровадження патронату над дитиною, а також соціального захисту патронатних вихователів, на яких покладатиметься функція догляду, виховання та реабілітації  дитини на період подолання нею та її батьками складних  життєвих обставин.

Комітетом Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму за результатами розгляду рекомендовано прийняти  проект закону  за основу  та в цілому. Прошу підтримати, шановні народні депутати.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний пане  заступнику міністра.

Будь ласка,  слово для співдоповіді надається голові підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Івану Споришу. Будь ласка,  пане Іване.

 

11:43:42

СПОРИШ І.Д.

Шановні народні депутати, шановна  президія! Щойно ми почули заступника міністра соціальної політики Віктора Іванкевича про законопроект, який, дійсно, 4997, повинен багато  чого розв'язати. Я хотів би, щоб всі повернули  в зал і проголосували за даний законопроект, адже тут досить багато… Є діяльність патронатних вихователів у зв'язку  із запровадженням патронату над дітьми. І це перше, що сьогодні ставиться у даному законопроекті, і ми повинні дане рішення прийняти.

Тому законопроектом пропонується: вилучити абзац другий частини сьомої статті  252 Сімейного кодексу України, яким визначено, що  патронатний вихователь зараховується на роботу за трудовим договором   у бюджетну установу соціального захисту населення місцевою державною адміністрацією або  місцевою радою. Такі зміни дають змогу усунути, з одного боку, ризики подвійного фінансування послуг сімейного патронату, з іншого – усунути неузгодженості  з окремими  нормами  трудового законодавства.

Крім того, законопроектом передбачено внесення відповідних  змін до Законів України  "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і "Про збір та  облік єдиного внеску  на загальнообов'язкове  державне соціальне  страхування", що дозволить закріпити за патронатними вихователями право  на пенсійне страхування.

Головне науково-експертне управління рекомендує прийняти даний законопроект за основу. Тому під час обговорення члени комітету також підтримали законодавчу ініціативу, яка спрямована на забезпечення діяльності патронатних вихователів у зв'язку із запровадженням патронату над дітьми.

Тому я пропоную даний законопроект прийняти за основу і в цілому. І прошу всіх підтримати даний законопроект нашого комітету. Будь ласка.

 

11:45:51

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, пане Іване.

Будь ласка, згідно Регламенту, зараз у нас йде запис на обговорення законопроекту два – "за", два – "проти".

Будь ласка, Олександр Кодола від "Народного фронту".

 

11:46:15

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола. Прошу передати слово Андрію Помазанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрію Помазанову мікрофон увімкніть.

 

11:46:22

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт".

Шановні колеги, якщо ми пригадаємо, нещодавно ми разом з вами ухвалили закон, який дає змогу створити патронатні сім'ї для наших дітей, які позбавлені батьківського піклування. То цей закон є дійсно продовженням того, який ми ухвалили нещодавно і він дозволяє тим людям, які візьмуть на себе надважливу функцію патронатного вихователя бути соціально захищеними і мати пенсійне забезпечення в майбутньому.

Тому, шановні колеги, я думаю, що тут не повинно виникати жодних дискусій, ми повинні підтримати уряд, урядовий законопроект і, в першу чергу, підтримати наших українських дітей, які зараз, на жаль, не мають належного батьківського піклування. І ми повинні утворювати комплекс законопроектів, які зможуть повністю захистити тих, хто лишається сам на сам в цьому складному житті.

Тому, колеги, прошу підтримати і фракція "Народний фронт" підтримує одностайно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний колего.

І, будь ласка, від фракції "Самопоміч" пані Романова.

 

11:47:28

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги, дійсно ми ухвалили минулого року ще закон, який вперше за 25 років у правове поле в Україні ввів таке поняття як патронатна сім'я. Тобто ми запозичили досвід, успішний досвід Європи, а також розвинутих країн, США в тому числі.

Зараз треба захистити тих людей, які будуть виступати патронатними вихователями адже державі зараз набагато дешевше оплатити працю патронатного вихователя, ніж забирати дитину  до сиротинця, або до інших інтернатних закладів, які вже довели свою  неефективність. Ми поступово як держава взагалі маємо позбуватися ось таких закладів інтернатного типу і переходити до сімейних форм виховання. 

Тому дуже прошу проголосувати за цей закон, бо діти – наше майбутнє. І "Об'єднання  "Самопоміч"  буде завжди  підтримувати ті законопроекти,  які спрямовані на викорінення  з    нашого суспільства  соціального  сирітства.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І вам дякуємо,  шановні колего.

Будь ласка, від  "Опозиційного блоку"  Юрій Павленко.

 

11:48:42

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги! Звертаю вашу увагу, що коли голосувався закон  відповідно до якого створювався  інститут патронатної сім'ї, ми попереджали, що  цей закон не буде діяти тому що він є недосконалий і не враховує всіх обставин по створенню  патронатної сім'ї, зокрема і питання фінансування і захисту  фінансового як дитини, так і патронатних батьків. Через 9 місяців уряд схаменувся, зрозумівши свою   неспроможність забезпечити виконання закону. 

Разом з тим,  я хочу звернути увагу: пройшло 9 місяців, за ці 9 місяців на виконання Закону про створення патронатної сім'ї уряд не розробив  жодного підзаконного акту:  нема жодного порядку як створюється патронатна сім'я,  нема порядку як захищаються права дитини в патронатній сім'ї, нема  порядку, які вимоги до батьків патронатної сім'ї. Тобто, уряд провалив роботу по виконанню Закону по створенню патронатної сім'ї, а вже просить гроші.  Причому, я звертаю увагу, що гроші  не додатково, а гроші  за рахунок дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування так як додається патронатна сім'я  до субвенції, яка виділяється на дитину-сироту, дитину позбавлену  батьківського піклування, яка виховується  в дитячому будинку сімейного типу, або в прийомній  сім'ї.

Крім того, я звертаю увагу, що уряд  провалив роботу по влаштуванню дітей в сім'ї і усиновлення національне, і влаштування дітей в сім'ї українських громадян, в прийому сім'ї,  дитячі будинки сімейного типу набуло критичного мінімуму. Дві третини райдержадміністрацій за останні два роки не влаштували жодну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, в сім'ю. А зараз придумають і пропонують…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити 15 секунд, будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. А зараз пропонують нові форми, які, так само, не захищені нормативною базою. Тому в тому вигляді, в якому є сьогодні законопроекти, їх підтримувати не можна. Разом з тим, ми вимагаємо від уряду негайно виконати свої обов'язки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Будь ласка, від Радикальної партії Олег Ляшко.

 

11:51:31

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Оскільки йдеться про захист дітей, у мене звернення до представників московського злодійського блоку, мери яких в Кривому Розі і в Інгульці. Можливо, ви не знаєте, то я вам повідомлю, до сьогодні в дитячих садках Інгульця немає опалення. Тому я вимагаю від місцевої влади негайно, наголошую, негайно, самі сидіть холодні і голодні, а дітям Інгульців включіть опалення, щоб діти не хворіли в дитячих садках і щоб батьки були впевненні за своїх дітей. А то ви тут нам лекції розказуєте, як нам жити, а елементарного не можете зробити, щоб вчасно почати опалювальний сезон. Тому хочете, щоб в країні був порядок, почніть із себе. А то перед виборами йдете по 500 гривень голоси купуєте, а потім діти через вас у холодних дитячих садках сидять. Коли ми говоримо про захист дітей, то, в першу чергу, це підтримка їхніх батьків. Коли у їхніх батьків буде робота, буде достойна зарплата, буде за що дітям купити їжу, памперси, одяг, ото найкращий захист для наших українських дітей.

І фракція Радикальної партії зареєструвала цілий ряд законопроектів, які дають можливість вирішити ключові проблеми для нашої країни, подолання бідності, створення робочих місць для українців, підтримання  національного виробника, захист українських дітей, щоб і в дитячому садку, і в школі, і в лікарні було опалення, щоб українські пенсіонери, які сьогодні не можуть купити ліки на свої копійчані пенсії, щоб вони щомісяця мали можливість як мінімум п'ять позицій ліків отримати безплатно від держави.

Ми вимагаємо індексації пенсій, встановлення їх на рівні не нижче прожиткового мінімуму. Ми вимагаємо збільшення зарплат для бюджетників: для вчителів, для лікарів. Оце буде справжня політика підтримки наших дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заступник міністра соціальної політики Віктор Іванкевич просить одну хвилину для відповідей на запитання і підсумування і потім переходимо до голосування. Будь ласка.

 

11:53:50

ІВАНКЕВИЧ В.В.

Шановні народні депутати!  Прийняття цього законопроекту та двох наступних законопроектів дозволить здійснювати оплату послуг патронатних вихователів та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя. Наше міністерство вивчило потребу регіонів у створенні патронатних сімей, на сьогодні місцеві органи влади готові створити понад 400 сімей патронатних вихователів. Шановні народні депутати, нам потрібна ваша допомога, про ті проекти, які має затвердити уряд, вони чекають вирішення … прийняття цих законів і ми готові її внести буквально на наступне засідання уряду. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:54:33

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, будь ласка. Зараз відбудеться прийняття рішення, я прошу всіх зайти в зал, приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням патронату над дитиною, номер 4997.  Спочатку я поставлю за основу, якщо буде загальна позиція поставлю в цілому. Хто підтримує даний законопроект за основу, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:55:29

За-227

227 – "за". Чи нема заперечень, щоб в цілому проголосувати? (Шум у залі)  Підтримуєм.

Колеги, я ставлю в цілому проект Закону 4997. В цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу заходити в зал голосувати. Прошу, в цілому. Прошу голосувати.

 

11:55:57

За-224

Два голоси…

Колеги, я поставлю раз на повернення до голосування  в цілому. Якщо буде воля депутатів, я поставлю ще раз в цілому.  Якщо не буде, він буде прийнятий тільки за основу.

Хто підтримує повернення до голосування в цілому,  прошу проголосувати.  Прошу підтримати. Будь ласка,  голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:56:34

За-231

Повернулись.

І я ставлю ще раз в цілому  4997. Прошу проголосувати. Прошу підтримати в цілому 4997. Будь ласка, голосуємо.

 

11:56:55

За-231

Закон прийнятий. Вітаю авторів, вітаю колег.

Тепер, увага, колеги. Є прохання від голови комітету,  підійшов Артур Палатний, що лишається кілька хвилин до перерви, і є в кінці законопроект в другому читанні, де всього є кілька правок. Якщо буде така воля залу, ми зможемо змінити порядок денний. Але наголошую: якщо буде така воля залу. Отже хто  підтримує, щоб зараз ми  розглянули проект закону 1248, який стоїть трішки далі, хто підтримує, щоб ми його розглянули зараз (там кілька правок і його буде короткий розгляд), прошу проголосувати, хто підтримує. Будь ласка,  прошу підтримати комітет наш. Прошу проголосувати.

 

11:57:51

За-219

Шановний пане Артур! (Шум у залі)  

Не встигли? Ще раз поставити?  Немає голосів, ідемо по порядку денному, колеги.

Отже, наступний…

Я продовжую засідання на 15 хвилин. Підтримується на 15 хвилин, колеги? Щоб ми ще хоча би один законопроект розглянули.

І я ставлю наступний проект Закону, який є в порядку денному, це проект Закону 4970 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо оплати послуг патронатних вихователів).

Прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою. Прошу проголосувати за скорочену процедуру, будь ласка.

 

11:58:47

За-201

Я запрошую до доповіді заступника міністра фінансів Марченка Сергія Михайловича, будь ласка.

 

11:59:04

МАРЧЕНКО С.М.

Доброго дня, шановний Андрій Володимировичу, шановні народні депутати.

Я пропоную проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, який направлено на врегулювання питань щодо фінансування патронатного виховання, який ми розглядали в попередньому законопроекті. Ці законопроекти розроблені на виконання Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення соціального захисту, якими передбачається, що з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2018 року запроваджується експеримент із здійснення патронату над дитиною.

Сімейним кодексом передбачено, що плата послуг патронатного виховання та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї і патронатного вихователя здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Разом з тим, на час роботи експерименту передбачається, що зазначені виплати будуть здійснюватися за рахунок та у межах коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги за принципом "гроші ходять за дитиною". У Державному бюджеті на 2016 рік кошти на цю субвенцію передбачені в межах 769,5 мільйонів гривень. До кінця року, якщо буде прийнято цей закон, потреба буде у видатках близько мільйона гривень. Тобто реалізація змін до Бюджетного кодексу і Закону про внесення змін до бюджету на 16 рік не потребуватиме додаткових видатків. У подальшому після завершення експерименту здійснення зазначених видатків буде здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів. Прийняття зазначених законопроектів дозволить визначити механізм та встановити на час проведення експерименту із патронатом дитини джерело фінансування видатків на оплату послуг патронатних вихователів та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя.

Прошу підтримати. В 2017 році на ці цілі може бути додатково передбачено 36 мільйонів гривень. Це стосується 154 сімей. Дякую за увагу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Іщейкін Костянтин Євгенович, будь ласка.

 

12:01:25

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати і запрошені! Комітет з питань бюджету 7 вересня розглянув законопроект 4970 і зазначає наступні положення. Міністерство фінансів на 2016-18 роках, такі виплати будуть здійснюватися за рахунок та в межах коштів, що передбачаються як субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам, а починаючи з 19 року, – за рахунок місцевих бюджетів. Відтак реалізація законопроекту може потребувати збільшення видатків державного і місцевого бюджетів у наступних бюджетних періодах, залежно від стану вжиття заходів щодо оптимізації мережі притулків, центрів соціально-психологічної реабілітації, шкіл-інтернатів, у зв'язку із запровадженням експерименту і здійсненням патронату над дитиною.

Головне науково-експертне управління загалом підтримує пропозиції законопроекту. Водночас слід зазначити, що законопроект системно пов'язаний з двома іншими урядовими законопроектами: 4969 і 4997. Тому їх необхідно розглядати взаємоузгоджено. За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4970 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичної пропозиції комітету, викладеної в листі висновку до Верховної Ради. Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, шановні колеги.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".  Будь ласка.

Лапін Ігор, "Народний фронт". Будь ласка.

 

12:03:28

ЛАПІН І.О.

Прошу передати Помазанову.

 

12:03:32

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, фракція "Народний фронт".

Цей законопроект, який також є урядовим, він пов'язаний безпосередньо з попереднім законопроектом, також направлений на розвиток патронатної служби, інституту патронатної служби в Україні. І я думаю, що ми повинні однозначно підтримати, оскільки патронатні вихователі повинні мати не тільки належне пенсійне забезпечення, але і матеріальне забезпечення в період здійснення такої надзвичайно важливої функції як патронатне виховання наших дітей.

Тому, шановні колеги, разом з вами ми ухвалимо ці законопроекти, які є комплексними, які є необхідними для запуску в дію цієї необхідної, надважливої служби патронатної. Тому, шановні колеги, закликаю всіх голосувати. "Народний фронт" підтримує єдиноголосно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ярослав Москаленко, "Воля народу".

 

12:04:23

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Я прошу передати слово Володимиру Михайловичу Литвину.

 

12:04:42

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Якщо спостерігати тенденцію про скидання на місцеві бюджети соціальних зобов'язань держави, то я гадаю, що ми незабаром або через певний час будемо приймати рішення про те, що сектор безпеки і оборони фінансується за рахунок місцевих бюджетів під гаслами, що там дуже величезні кошти. На превеликий жаль, жодного разу ніхто не порахував, що вже скинули на місцеві бюджети. А я користуючись нагодою, коли ми говоримо зараз про дітей, скажу про інших, про людей немічних.

Простий приклад. В селищі Довбиш Житомирської області було створено притулок для самотніх людей. Вклали величезні кошти в реконструкцію цього притулку. 28 людей. Тепер вимушені прийняти рішення, що цих людей треба відірвати і направити за багато кілометрів від їх рідної землі в інші сиротинці! Я думаю, якщо йти за цією логікою органів влади, то цих людей, як це ні цинічно звучить, треба одразу відвезти на кладовище.

Другий приклад. Ви знаєте, що у нас більше 13 мільйонів пенсіонерів. 43 відсотки потребують медичної допомоги, багато самотніх. Цим займається патронатна служба Червоного Хреста. Більше 3 тисяч людей працюючих. Фінансування забирають, скидають на місцеві бюджети, мотивуючи тим, що вони виконують соціальну функцію! Вони ж разом з тим виконують медичну функцію!

Тому, на моє глибоке переконання, нам треба дуже уважно підійти до прийняття цих рішень і розглянути їх комплексно, системно. Бо ми в одному місці латаємо, а в іншому місці кидаємо людей напризволяще. Користуючись нагодою, я просив би оці позиції, які щойно прозвучали, врахувати депутатським запитом і направити їх до уряду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Березюк Олег Романович.

 

12:06:52

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги! Створюючи патронатну службу для дітей ми робимо велику справу для України. Але цей закон, про який ви зараз хочете голосувати, знищить цю патронатну службу. Тому що через 2 роки патронатна служба буде фінансуватися з місцевих бюджетів. І коли великі міста можуть собі дозволити цю справу, то малі міста і села не зможуть дозволити цю справу!

Тому підступно на 2 роки фінансувати з державного бюджету, а потім передавати на місцеві. Якщо ми це зробимо, патронатної служби дітей в Україні через 2 роки не стане, а буде тільки в елітних містах. Тому наша пропозиція, забрати цю норму. Якщо держава дбає про сиріт, то тих декілька десятків чи тисяч сиріт, які є в Україні, держава має забезпечувати руками місцевих органів влади, але даючи їм на це гроші! Інакше патронатної служби в Україні не буде.

Тому прошу вас зараз внести в цей закон поправку, що патронатна служба фінансується виключно з державного бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заключний виступ.  Спориш Іван Дмитрович. І прошу всіх депутатів заходити в зал, через хвилину відбудеться… (Шум у залі)  Ще від фракцій, добре, Папієв.

Будь ласка, Спориш Іван Дмитрович, потім – Папієв і голосування.

 

12:08:05

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка".

Я думаю, шановні народні депутати, що це є продовження того законопроекту, який щойно  ми прийняли, 4997. І немає чого лякатися, ми сьогодні говоримо за дітей-сиріт, ми сьогодні говоримо за патронатне виховання, ми сьогодні  говоримо  за патронатних сімей. І  давайте не будемо боятися того, чого ми боїмося. Це невелика кількість дітей, яка повинна бути  захищена і державою, і місцевими бюджетами. Якщо ми сьогодні це питання не приймемо, багато дітей сьогодні  залишаться поза увагою. Тому я б хотів би, щоб ви одноголосно всі проголосували за дану постанову. Не біймося, тут невеликі ці кошти, але ми захистимо досить багато дітей-сиріт, дітей, які, дійсно, повинні виховуватися і в тому числі патронатним вихованням. 

Я дуже дякую і пропоную всім прийняти в цілому даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Папієву  1 хвилина. І переходимо до голосування.  Заходимо в зал.

 

12:09:11

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні громадяни України! Цей законопроект  він  є цікавий і заслуговує на увагу. Але при цьому я хотів би звернути вашу увагу, що   на ті запитання, які ви задали,  є  відповідь у наступному законопроекті – це №4969. Так  хочу вам сказати: це Закон про внесення змін до Державного бюджету України,  і він не передбачає жодної, збільшення на жодну гривню фінансування на пропоновані бюджетні програми. Це перше.

Друге.  Суб'єктом законодавчої ініціативи є  уряд. Але при цьому уряд зухвало порушує статтю 91 Закону України про Регламент, немає жодної сторінки фінансово-економічного обґрунтування цього закону.

І третє – саме важливе. Немає  в супровідних документах підтвердження спроможності місцевих бюджетів виконувати ці програми, не кажучи вже, що в самому законі написано, що він  вводиться  в дію з  дня наступного за оприлюдненням, але його треба викласти в "Прикінцевих положеннях".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Прошу заходити в зал. Я хотів з вами порадитись. Якщо ми за основу приймемо з тим, щоб потім внести правку, це буде нормальний шлях? Бо ж в першому читанні ми ж не можемо правок вносити, між першим і другим.

І тому, колеги, я поставлю за основу, хоча комітет пропонує і в цілому, але ми просто провалимо в такому випадку. А за основу я прошу всіх підтримати, щоб дати перспективу важливій соціальній ініціативі підтримки дітей.

Шановні колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо оплати послуг патронатних вихователів) (4970) за основу, колеги, лишень за основу. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

12:11:29

За-225

Один голос. Не встигли. Бачу не встигли. Будь ласка… Знаємо, хто винен, поіменно.

Колеги, я ставлю пропозицію повернутись до голосування 4970 і прошу уважно голосувати. Перше голосування повернутись. Будь ласка, колеги, прошу проголосувати за повернення.

 

12:12:07

За-224

224. Колеги, я бачу не встигли. Колеги, будь ласка, уважно, займіть робочі місця. Колеги… 224. Колеги, я прошу ще раз повернутись до голосування за 4970. Прошу зайти в зал і прошу взяти участь в голосуванні.

Отже, повертаємось, соціальна ініціатива, в першому читанні. Прошу підтримати, прошу проголосувати повернення до 4970. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати і підтримати.

 

12:12:57

За-229

Повернулись.

Тепер, колеги, я ставлю за основу 4970 – за основу. Прошу всіх підтримати, прошу проголосувати.  Будь ласка,  4970 за основу щодо оплати послуг  патронатних вихователів.    Прошу голосувати за основу.

 

12:13:25

За-227

Рішення прийняте. 

Колеги, у нас  лишилося ще ряд питань блоку молоді і спорту. Я дуже прошу, після обіду, щоб всі прийшли сумлінно на сесію, щоб ми могли ефективно голосувати.

Зараз  перерва на  півгодини згідно регламенту,  я мав право лишень на 15 хвилин продовжити роботу.

В 12:45, ми продовжимо нашу роботу і дуже прошу усіх прибути в зал в 12:45. Дякую вам.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час відведений для перерви завершений. Прошу заходити в зал, приготуватись до такої не простої, але такої важливої роботи для України. Будь ласка заходимо в зал.

Колеги, запросіть колег-депутатів в зал. Скажіть, що треба працювати. Передзвонили? Кожен передзвонює ще одному депутату, запрошує його в зал. Колеги, ну я справді прошу запросити депутатів, хто ще блукає в кулуарах, щоб заходили в зал.

Принагідно, я хочу повідомити, що наступний проект закону 4969 був похідний від попереднього 4970  щодо оплати послуг патронатних вихователів. Оскільки ми його прийняли лише за основу, то необхідність в наступному проекті закону зараз знімається і уряд його відкликає. Наступний законопроект. І тому 4969 зараз не буде стояти на розгляді, а ми відразу перейдемо до наступного. Це є проект Закону про антидопінговий контроль у спорті. Доповідач Гоцул Ігор Євгенович. Співдоповідач Силантьєв. І я прошу доповідачів приготовуватись до розгляду законопроекту, а депутатів прошу заходити в зал. Ми ще почекаємо тридцять секунд і розпочнемо нашу роботу.

Колеги, будь ласка, запрошую депутатів в зал.

Отже, шановні колеги, продовжуємо нашу роботу. Я хочу наголосити ще раз, що проект Закону про внесення змін до додатків номер 3, номер 7 Закону України "Про Державний бюджет України" знімається з розгляду авторами уряду у зв'язку з тим, що попередній законопроект був прийнятий лишень за основу.

І ми переходимо до наступного проекту закону, це проект Закону про антидопінговий контроль у спорті 4724, колеги. У нас ще є пакет законопроектів і я буду до вас звертатися з проханням, підтримувати скорочену процедуру, колеги. Бо, якщо ми увійдемо в повну, ми не будемо мати шансу дійти до наступних законопроектів. І тому зараз я поставлю цю пропозицію на голосування, і прошу всіх взяти участь в голосуванні. І підтримати розгляд за скороченою процедурою проекту Закону про антидопінговий контроль у спорті номер 4724.

Отже, колеги, прошу підтримати, прошу проголосувати 4724, скорочена процедура. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:56:06

За-130

Я ще раз поставлю. Якщо не буде, ми підемо по повній процедурі, колеги.

Отже, я ще раз ставлю на голосування розгляд за скороченою процедурою проекту Закону про антидопінговий контроль у спорті 4724. Прошу підтримати дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка, голосуємо.

 

12:56:40

За-139

Колеги, я можу ще раз поставити, або підемо по повній. Давайте проаналізуйте і порадьтесь між собою. Якщо ми підемо по повній процедурі це фактично буде єдиний законопроект, який нам буде шанс розглянути. Якщо підемо за скороченою ми зможемо ще кілька законопроектів розглянути, колеги.

Отже, я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця, я ще раз поставлю цю пропозицію на голосування. Прошу запросити депутатів в зал. Отже, колеги, я ще раз поставлю, якщо не буде, підемо за повною процедурою. Будь ласка,  уважно віднесіться до цього голосування, я закликаю підтримати комітет, підтримати їхні законопроекти. І, будь ласка,  колеги я ще раз ставлю на голосування і прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою проекту Закону про антидопінговий контроль у спорті номер 4724. Колеги, будь ласка,  прошу взяти участь в голосуванні, прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

12:58:25

За-142

Немає в залі політичної волі на розгляд за скороченою процедурою, колеги, тому переходимо до повної процедури. Я запрошую до доповіді першого заступника міністра молоді та спорту Гоцула Ігоря Євгенійовича, будь ласка.

 

12:58:50

ГОЦУЛ І.Є.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні народні депутати! Восени минулого року Всесвітня антидопінгова агенція визнала Національний антидопінговий центр України таким, що не відповідає вимогам Всесвітньої антидопінгової агенції. Це означало для нашої країни, що спортсмени України могли були бути позбавлені права виступати на міжнародних  змаганнях. Основні вимоги до нас або основні претензії  до нас були наступні. Лабораторія і антидопінговий центр є однією організацією, що порушує конфіденційність. Ми виконуємо проби в  національній лабораторії, яка не є сертифікована. Також національна лабораторія не є  повною мірою самостійною.

Нова  редакція закону, яка запропонована вам, направлена на  те, щоб вирішити це питання і зняти претензії до нашої країни як такої, що не відповідає повною мірою Міжнародній конвенції по боротьбі з допінгом у спорті. Ця Конвенція, нагадую,  була ухвалена… ратифікована Верховною Радою України.

В запропонованому проекті саме знімаються ці претензії, розділяються функції лабораторії і антидопінгового центру, знімається заборона на проведення допінг-проб українських спортсменів у ВАДА акредитованій лабораторії і надаються додаткові повноваження  антидопінговому центру, які відповідають вимогам  Всесвітньої антидопінгової агенції.

Ухвалення цього закону надзвичайно важливо для  нашого українського спорту, оскільки це  дає нам шанс  стати на шлях "чистого" спорту і  приєднатися до  всіх цивілізованих країн, які саме таким шляхом ідуть. Тому міністерство розробило цей проект і просить вас, шановні народні депутати, його  підтримати.  Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка,  лишайтесь на трибуні.

Зараз у нас є час для  запитань  до доповідача, і прошу провести запис на  запитання, будь ласка. Семенуха Роман Сергійович.

 

13:01:37

СЕМЕНУХА Р.С.

Прошу передати слово Ані Романовій.

 

13:01:42

РОМАНОВА А.А.

У мене таке запитання до шановного заступника міністра. Пане Ігорю, скажіть, будь ласка, ми цим законопроектом створюємо нове державне підприємство, але питання в тому, що якщо ми створимо нове державне підприємство, заплануємо бюджетні кошти на проведення антидопіг-проб, але Всесвітнє антидопінгове агентство не дасть сертифікації цьому державному підприємству на проведення таких проб, що тоді ми будемо робити?

Дякую.

 

13:02:22

ГОЦУЛ І.Є.

Процес сертифікації Національної антидопінгової лабораторії, це процес, який триває достатньо великий час. Якщо ми будемо супер успішні і в тому числі ухвалимо сьогодні цей закон, цей процес триватиме щонайменше 2 роки. Тому пропонується створити лабораторію саме в якості державного підприємства, яке дасть змогу сьогодні виконувати і лабораторії інші замовлення, і зберегти той фаховий склад людей, які там працюють, і зберегти обладнання, яке куплено за державний кошт і коштує достатньо великих грошей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Гусак Володимир Георгійович.

 

13:03:07

ГУСАК В.Г.

Добрий день.

На скільки відповідає сучасній світовій практиці і сучасним вимогам до боротьби з допінгом в спорті те, що і Національний антидопінговий центр, і Національна антидопінгова лабораторія за цим проектом Закону буде підпорядкована центральному органу виконавчої влади відповідальному за здійснення державної політики в спорті, а саме Міністерству спорту?

 

13:03:42

ГОЦУЛ І.Є.

Абсолютно відповідає, цей проект Закону був узгоджений і з фахівцями Всесвітньої антидопінгової агенції, і з профільною комісією Ради Європи, і він затверджений саме в такій редакції. Тому ми просимо її підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Лапін, "Народний фронт", будь ласка.

 

13:03:59

ЛАПІН І.О.

Прошу Миколі Величковичу передати.

 

13:04:06

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Скажіть, будь ласка, пане заступник міністра, наявність такої лабораторії – це буде лише для спортсменів України, чи ми можемо все-таки і залучити для обслуговування інших спортсменів з інших країн?

 

13:04:28

ГОЦУЛ І.Є.

Наше завдання – саме досягти в майбутньому акредитації нашої Національної лабораторії як міжнародної, що дасть змогу проводити проби не тільки національних спортсменів, а й міжнародних. Це дасть змогу заробляти лабораторії гроші, а Україні – заробляти міжнародний авторитет в спорті. Однак, я вже про це говорив, це процес, який триватиме достатньо довго. І ми маємо бути успішні на цьому шляху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Час, відведений для запитань, вичерпаний. Дякую, Ігор Євгенович. Я запрошую до співдоповіді заступника голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Силантьєва Дениса Олеговича. Будь ласка, Денис Олегович.

Давайте разом покличемо Дениса Олеговича. Вже є Денис Олегович, будь ласка, прошу.

 

13:05:31

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Комітет на своєму засіданні 14 червня 2016 року розглянув проект Закону про антидопінговий контроль у спорті, поданий Кабінетом Міністрів України, і повідомляє наступне. Законопроектом пропонується чинний закон України "Про антидопінговий контроль у спорті" викласти в новій редакції з урахуванням положень Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті. Законопроектом визначаються додаткові повноваження Національного антидопінгового центру в частині затвердження антидопінгових правил. Встановлюються повноваження та основні завдання Національної антидопінгової лабораторії. При цьому лабораторія буде функціонувати окремо від Національного антидопінгового центру.

Головне науково-експерте управління Апарату Верховної Ради України пропонує прийняти законопроект за основу з урахуванням висловлених ним зауважень. Під час обговорення члени комітету підтримали законодавчу ініціативу, спрямовану на створення необхідних правових, організаційних, соціально-економічних засад, подальшої ефективної діяльності з організації антидопінгового контролю у спорті.

Водночас, члени комітету та представники фізкультурно-спортивної громадськості було встановлено низку пропозицій до законопроекту, що будуть враховані при його підготовці до другого читання. Зокрема, були підтримані пропозиції щодо посилення відповідальності за спонукання спортсменів до застосування допінгу, заборону реклами допінгу, унормування забезпечення Національної антидопінгової лабораторії відповідним обладнанням саме за рахунок коштів державного бюджету.

 Однак, норма законопроекту щодо визначення Національної допінгової лабораторії суб'єктом господарської діяльності державної форми власності викликають дискусію членів комітету. На думку комітету в умовах відсутності акредитації Національної антидопінгової лабораторії, вона не здатна отримати доход, щоб змогла компенсувати хоча б витрати на оренду приміщення за ринкової ціною.

Тому, при підготовці законопроекту до другого читання, комітет ще раз вивчить доцільність надання Національній антидопінговій лабораторії статус бюджетної установи до отримання нею акредитації Всесвітнього антидопінгового агентства.

За наслідками розгляду комітет ухвалив рішення, проект Закону про антидопінговий контроль у спорті, 4724, поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Прошу підтримати, колеги.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний колега. Залишайтеся на трибуні. У нас розгляд за повною процедурою. Будь ласка, запитання до співдоповідача. Якщо вони є, запишіться, будь ласка. Як немає то скорочуємо час.

Будь ласка, від пана Папієва, від "Опозиційного блоку".

 

13:08:51

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановний пане доповідачу, закон дуже цікавий і позитивний, але на мій погляд необхідно було би передбачити в законі цьому важелі, які не дали би можливість використовувати  допінг-лабораторії в якихось політичних або регіональних цілях, або змагальних цілях між власниками різних команд. Ви розумієте, про що, що я маю на увазі. Наприклад, коли ВАДА - це Всесвітнє антидопінгове агентство, з'ясувалось, що вибірково підходило до спортсменів. Наприклад, Симоні Бейлз, це чотириразова чемпіонка Олімпіади 2016 року, або сестрам Вільямс вони дали "добро" на те, щоб вони абсолютно спокійно використовували допінги. І при цьому, при цьому ніяких засобів впливу на них не було.

Чи не буде так, що, наприклад, там виграє, виграє якась команда футбольна у іншої команди, - після цього лабораторія ця буде використовуватися на користь однієї з команд. Тобто це дуже велика небезпека. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Будь ласка, запитання від пані Наталії Веселової від "Самопомочі".

 

13:10:08

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу передати слово Романовій.

 

13:10:12

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги! Я думаю, що наші результаті на Олімпійських іграх в Ріо засвідчили, що ми, і в тому числі як парламентарі дуже мало приділяємо уваги питанням розвитку фізичної культури і спорту. Ось, подивіться, всі законопроекти, які стосуються наших збірних, розвитку масового спорту, вони виносяться в порядок денний, якщо виносяться, ставляться, то лише у середу.

Що стосується даного законопроекту. Звичайно, нам треба робити все, що нам прописала в своїх рекомендаціях Всесвітня антидопінгова організація. Але те, що ми сказали застереження стосовно створення державного підприємства, це перше до моментів акредитації.

І друге. Нам треба собі пояснити, що це має бути самоокупна організація. І в принципі в цьому законопроекті прописано, що ми маємо цим законопроектом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. І потім, будь ласка, відповіді на два запитання. Я відволіклася. І дійсно, відповідь на пана Папієва. І потім пані Романова. Будь ласка.

 

РОМАНОВА А.А. За допомогою цього законопроекту ми маємо навіть заощаджувати державні кошти. Тому що зараз антидопінг-проби ми маємо відсилати в Германію для того, щоб здійснити, дійсно підготувати наших спортсменів. Але ми маємо проголосувати за цей законопроект  у першому читанні для  того, щоб навіть  економити бюджетні кошти.  Прошу підтримати, а потім внести пропозицію на…

 

13:12:00

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Пане Папієв, пане Папієв, пане Папієв! Пане Михайло Папієв, зараз буде  відповідь на ваше запитання. Будь ласка, пане Силантьєв.

 

13:12:06

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Да, вы совершенно  правы: есть злоупотребления, есть злоупотребления Международной антидопинговой лабораторией. Но если мы будем выполнять все так, как прописано в Законе о антидопинговом  процессе, то таких злоупотреблений не будет. И если у вас есть предложение, как можно поставить запобіжник,  предохранитель от того, чтобы не было таких моментом, то это только первое чтение, дальше  можем принимать поправки, обсуждать и принимать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Тепер  згідно Регламенту ми  маємо з вами записатися на виступи від фракцій. Я прошу запис, а вас, пане Селантьєв, ви можете пройти поки що  до вашого місця.

Будь ласка, від  "Опозиційного блоку" народний депутат Гусак.

 

13:13:27

ГУСАК В.Г.

Шановні колеги,  шановні громадяни України, цей законопроект  є урядовим. А фракція "Опозиційного блоку" є єдиною, справжньою і послідовною опозиційною силою в цьому  українському парламенті. Ми не голосували  за жоден з бюджетів, якими були відібрані пенсії в пенсіонерів, пільги  в інвалідів, харчування в дітей.  Ми  на відміну  від фракцій,  які зараз називають себе опозиційними ніколи не були в коаліції і не були в коаліції 2015 року, яка довела Україну до економічної катастрофи. Але цей закон стосується важливої сфери, яка має всіх нас об'єднувати, а саме спорту і спорту чистого.

Дійсно в сучасному світі і в сучасному спортивному світі боротьба з допінгом весь час стає жорсткішою, вводяться нові правила, знаходяться нові способи проводити тестування на допінг, виявляти допінг, який не був виявлений минулого разу. І слід відверто сказати, що, на превеликий жаль, Україна має проблеми з допінгом.  

Нещодавно в Україні були відібрані 2 медалі з літніх Олімпійських ігор 2012 року і 1 медаль з літніх Олімпійських ігор 2008 року.

Навіть після цього, наприклад, кількість медалей, яку Україна здобула на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні склала 18, 6 з яких були золотими.

Хотів би нагадати, тут нещодавно виступав міністр спорту України і звітував про якісь успіхи. Так от на останніх олімпійських іграх, які закінчилися влітку цього року Україна здобула лише 11 медалей, з них усього 2 золоті.

І ми розуміємо, що для того, щоб українські спортсмени мали шанс на перемогу у чесній боротьбі необхідно приводити українське законодавство у відповідність з новими міжнародними нормами. Україна потребує перемогу в спорті, але перемог чистих і чесних.

І тому фракція "Опозиційного блоку" підтримає цей законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка" пан Спориш. Будь ласка, пане Іване.

 

 

13:16:35

СПОРИШ І.Д.

Шановні народні депутати, шановна президія! Я думаю, що щойно ми почули виступи першого заступника міністра молоді   і спорту Ігоря Гоцула і також конкретно і змістовно виступив Денис Силантьєв. Тому що основне, що ми сьогодні повинні в даному законопроекті прийняти – це боротьба із допінгом. Ми знаємо прекрасно і бачимо по останній олімпіаді, яка недавно відбулася, скільки російських спортсменів  не попало на олімпіаду через допінги, ми знаємо, що і   біди були в нас, де частинку і наших спортсменів  не допущено    через  допінг.

І тому сьогодні питання номер один - ми повинні, дійсно, сьогодні прийняти даний законопроект. Адже визнання на законодавчому рівні акредитованих Всесвітнім антидопінговим  агентством лабораторій, воно на кінець то   повинно бути і повинно відповідати  нашим  лабораторіям.  І наша Національна антидопінгова лабораторія, дійсно, повинна відповідати із всесвітньою, і це було все сказано.

І якщо ми сьогодні приймемо  даний  законопроект, зробимо знову ж таки, невелика кількість коштів  потрібна для того, щоб даний законопроект   був прийнятий, ми повинні все зробити, щоб все-таки відповідало дійсності сьогодні і Всесвітня антидопінгова лабораторія і наша Національна  антидопінгова лабораторія. Тому я думаю, що дійсно, сьогодні повинні  прийняти даний законопроект і за основу, і в  цілому, що дасть змогу   все-таки рівнятися нашим спортсменам, лабораторіям на всесвітні і щоб ми не мали ніяких претензій і причин із допінгом.

І я думаю, що сьогодні, це питання, які сьогодні  стоять,  питання спорту на нашій сесії, я думаю, що сьогодні дасть можливість  ще сьогодні нашій команді "Динамо" Київ виграти на центральному стадіоні. І я запрошую, і ми всіх запрошуємо на футбол, і я думаю, що народні депутати всі сьогодні прийдуть  і допоможуть "Динамо" Київ сьогодні здобути перемогу.

Тому я прошу законопроект 4724 прийняти  і одностайно всім проголосувати - "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. На футбол тільки після засідання Верховної Ради, будь ласка, не прямо зараз. І ми запрошуємо на трибуну представника "Самопомочі" Єгора Соболєва. А, він передає слово своєму колезі пану Данченку. Будь ласка, Олександре.

 

13:19:19

ДАНЧЕНКО О.І.

Доброго дня, колеги! Доброго дня, всім! Спорт – це здоров'я нації, спорт – це майбутнє кожної держави. Чистий спорт – це принцип зрілості, принцип відкритості кожної держави, а також це її сила. Тому, беззаперечно, такий законопроект потрібен і нам потрібно, щоб наші спортсмени були кристально чисті, щоб наші діти не бачили жодних прикладів використання допінгу, тоді в нас буде сильна нація, яка може рухатися вперед.

По цьому законопроекту, до другого читання потрібно поставити, дійсно, запобіжники, які не дозволять якісь корупції або якимось махінаціям. Законопроект повністю відповідає вимогам міжнародного законодавства. Але я хочу звернути увагу, що проблема нашого спорту не  тільки в антидопінговому законодавстві, наших спортсменів потрібно елементарно кормити, їм потрібно кошти на їжу, на футбольні поля, на інші зали, тому допінг це добре. Панове, але з таким фінансуванням і відношенням до українського спорту нікого буде на наступних олімпійських іграх перевіряти на допінг. Тому, беззаперечно, потрібно підтримувати цей законопроект, але працювати над програмою підтримки українського спорту.

Ну, а виступаючому від одного блоку, який казав, що він ніде не був і в жодних коаліціях вони не були, і що немає дотичності до того, що наш український спорт зараз розвалений. Я хочу сказати цим представникам, вам першим потрібно буде пройти цей антидопінг і перевіритися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, три фракції скористалися правом своїм виступити з приводу цього законопроекту, не записалися "Народний фронт". Але, будь ласка. Радикальна партія і потім "Народний фронт", будь ласка.

 

13:21:41

АМЕЛЬЧЕНКО В.В.

Шановні колеги! Якась мудра людина сказала, що рейтинг країни міряється кількістю ядерних боєголовок і кількістю олімпійських медалей. Ядерних боєголовок в Україні немає, тому сподіваюсь цей законопроект буде  сприяти тому, щоб наші олімпійці привозили кожного року все більше і більше медалей різного ґатунку із будь-яких наступних олімпійських ігор. І враховуючи те, що в нашій фракції Радикальної партії Олега Ляшка є учасник олімпійських ігор і призер олімпійських ігор Денис Силантьєв я сподіваюсь, що ви всі з розумінням поставитесь до прийняття рішення по цьому законопроекту і підтримаєте всі одностайно в цьому залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І вам дякуємо, пане Амельченко.

Будь ласка, представник "Народного фронту", прошу вас до трибуни.

 

13:22:47

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановні колеги! Цей антидопінговий закон є дуже важливий зараз для українського спорту, йдеться не тільки про спортсменів, які готуються до олімпіади, але постійно спортсмени, які виступають на міжнародному рівні на чемпіонатах Європи, чемпіонатах світу. Вони завжди також під антидопінговим контролем зі сторони ВАДА і  тому наявність такої лабораторії і такого центру в Україні – це саме те, що потрібно для українського спорту. Це дасть не лише можливість економити кошти на тих пробах, які змушені наші атлети проходити в інших країнах. Це дасть можливість залучати кошти і з інших країн, де немає таких лабораторій.

Закликаю всіх голосувати за цей законопроект, ми розуміємо, що там є якісь певні моменти, які треба в другому читанні підправити, на комітеті ми це зробимо. Закликаю всіх голосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І вам дякуємо, пане  Величкович.

Колеги, чи є ще бажаючі виступити від фракцій? Все, вичерпані бажаючі… Від нашої фракції "БПП", яка, вже був виступаючий. Не виступали ще тільки від двох політичних груп і "Батьківщини". Бажаючих  немає? Тому я прошу зараз записатися від народних депутатів. І це, пане  Кишкар, буде ваш шанс теж виступити.

Павло Кишкар, будь ласка.

 

13:24:33

КИШКАР П.М.

Дякую, дорогі друзі. Насправді, говорити треба дуже коротко, щоб не розбіглися і підтримали цей законопроект. І дякую вельмишановному першому заступнику міністра молоді і спорту за те, що цей законопроект зараз на розгляді, бо я не такий оптимістичний як ви і думаю, що років 5 нам знадобиться задля того, щоб ВАДА все-таки сертифікувала нашу лабораторію.

Дуже би просив вас, щоби бюджет  2017 року  правдиво відображав ті потреби, які лабораторія вже має на сьогодні  щодо обладнання, яке необхідно там розмістити задля того, щоби претендувати на відповідний статус і сертифікат  від ВАДА.

Сьогоднішній спорт, дійсно, має три  нагальні проблеми. Це допінг як перша і невід'ємна складова чесної боротьби, корупція в самих структурах, які керують спортом, та  маніпуляції з результатами  спортивних подій чи спортивних змагань як третя основна складова.  Я думаю, що і ця Верховна Рада, і Міністерство молоді і спорту активно долучаться до  вирішення цих нагальних трьох проблем, у тому числі і врегулювавши це в законодавчому полі України.

На сьогоднішній момент єдиним революційним законопроектом, який особисто я подавав як перший автор, є 4857, де відображено  реальність, реальність того, як мусить розвиватися сфера спорту в Україні.

Дуже би просив, щоби усі народні депутати  і в тому числі  міністерство, яке нас підтримує на цьому тяжкому шляху, долучилися до  співавторства, долучилися до  офіційної підтримки і підтримали, і проголосували.   А керівництво Верховної Ради прошу все-таки провести день молоді і спорту в Верховній Раді задля того, щоб комплексно вирішити ті нагальні проблеми, які є у нас зараз в сфері молоді і спорту. Дуже дякую.

І прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колега.

Будь ласка, від "Народного фронту" депутат Лунченко. Депутат Лунченко від "Народного фронту".

 

13:26:54

ЛУНЧЕНКО В.В.

Прошу передати слово Максиму Бурбаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Максим Бурбак з місця виступає.

 

13:27:02

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" буде підтримувати даний законопроект, тому що він є надважливим. З огляду на те ми бачимо який був скандал допінговий з збірною Росії, яка майже в повному складі не змогла поїхати, і слава Богу, не змогла поїхати на останні Олімпійські ігри.

Але хочу сказати, наголосити на тому, що треба між першим і другим читанням передбачити можливість перевірки деяких наших колег в сесійному залі на предмет вживання якихось стимулюючих речовин і починав би з Капліна, тому що треба переживати за його здоров'я.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Опозиційного блоку" Михайло Папієв, прошу, будь ласка.

 

13:27:48

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України, шановні громадяни України, я думаю, що всі можуть переконатися і Верховна Рада підтвердила свої пріоритети. Ви ж зверніть увагу, сьогодні в порядку денному важливі заяви Верховної Ради України, які приймалися постановою Верховної Ради України приймалися за скороченою процедурою з голосу, за відсутності тексту, фактично заявами цими Верховна Рада України може взагалі зірвати переговорний процес і ускладнити переговори "нормандської четвірки", і це підхід абсолютно незважений.

Після цього Верховна Рада України приймала закони, які стосуються дітей-сиріт, патронатних сімей, фінансування, чомусь ці закони ви не обговорювали в режимі повного обговорення законопроектів, щоб прийняти зважені рішення, які були би в інтересах громадян України, в інтересах українських сімей. І дивіться яке пожвавлення викликав цей закон.

А знаєте чому? Я пояснюю громадянам України. Тому що сьогодні провладна коаліція побачила створення антидопінгової лабораторії, а це сотні мільйонів гривень з Державного бюджету України, це можливість призначити потрібну людину і використовувати лабораторію цю або в політичних цілях, або в цілях там якихось видів спорту, особливо футболу, особливо ігрових видів спорту. Тому і таке пожвавлення.

Я все ж таки хотів би, щоби пріоритети Верховної Ради України відображали інтереси людей, щоб ми сьогодні такий самий час використовували на розгляд законів, які долають бідність, законів, які підвищують соціальні стандарти для людей. От наступний законопроект, який буде, це внесення змін до Державного бюджету України, де фактично Кабінет Міністрів України соціальну допомогу на дітей-сиріт скидає на місцеві бюджети. Жодної копійки збільшення фінансування субвенцій, навіть на перехідний період до 2019 року, не передбачено. І ми місцеві бюджети сьогодні фактично унеможливлюємо фінансування. Вже добили ми професійно-технічну освіту, добили науку, добили студентів стипендіями. Ви вже (дібралися до,) добралися вже до дітей-сиріт. Шановні, схаменіться, майте Бога в серці!

І я хотів би, щоб Верховна Рада України, в першу чергу, приймала закони, які би сьогодні були в інтересах людей, а не в інтересах окремих або спортивних, або політичних, або фракційних груп по наступному впливу, в тому числі і на процеси в спорті. Дякую за увагу. І просив би всіх привернути увагу до соціальних проблем суспільства.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:30:43

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я бачу, в нас зібралось більше депутатів, і ми зможемо швидше перейти до прийняття рішення. Чи може бути загальна згода, що ми ще дамо виступити Солов'ю, і після того перейдемо до прийняття рішення?

У нас відбулося жваве обговорення. Я прошу всіх заходити в зал, прошу всіх запросили в зал для прийняття рішення. І я запрошую до виступу Солов'я Юрія Ігоровича. І запросіть депутатів в зал, будь ласка. Пане Юрій, прошу виступати.

 

13:31:11

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття.

Шановні колеги, як людина, яка з дитинства займається спортом, я хочу сказати, що саме ця річ особисто мені дала дуже багато в житті і сформувала ряд, разом з освітніми навиками, сформувала мене як дорослу людину. І тому, коли ми, сьогодні я чую попереднього доповідача, який каже, що спорт - це щось останнє, яке повинен розглядати український парламент. То дозвольте з ним не погодитись. Спорт - це одне з ключових питань, яке повинно стояти на порядку денному української Верховної Ради. Бо ми часто боремося з наслідками, поганим рівнем освіти, величезними видатками на медицину, алкоголізм, тютюнопаління, не розуміючи, що корінь і причина абсолютно в іншому. А причина в тому, що у нас по суті немає жодної інфраструктури для спорту новозбудованої. Діюча інфраструктура - це інфраструктура яка дісталася нам в спадок від Радянського Союзу. За останні 25 років жодної копійки з бюджетів всіх рівнів на розвиток спортивної інфраструктури не виділялося. Звідки ми отримаємо в такому випадку спортсменів? Звідки ми будемо отримувати імідж України?

І тому, я вважаю, що надзвичайно важливо, що подібного роду законопроекти стоять сьогодні в парламенті.

Я наведу вам один приклад. Верховинщина, гірський округ, єдина олімпійська трампліна база в Україні, яка практично повністю зруйнова, база, яка готувала олімпійських чемпіонів і чемпіонів світу. Це один конкретний приклад. Таких прикладів по Україні ми будемо бачити сотні, якщо не тисячі.

І тому, я підтримую свого колегу Павла Кишкаря, який сказав, що нам обов'язково потрібно провести день спорту у нас в парламенті. Це перше питання.

 І друге питання. Сьогодні іде бюджетний процес. Ті копійки, які виділяються на спорт, абсолютно не вирішують цієї проблеми. Я закликаю всіх парламентарів більш уважно підійти до цього питання і суттєво, в майбутньому році, збільшити видатки на утримання фізичної культури і спорту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу заходити в зал. У нас відбулось жваве обговорення даного законопроекту. Усі фракції висловили підтримку цього законопроекту. Отже, ми маємо політичну злагоджену позицію. Прошу заходити, займати робочі місця. І хочу погодитись з попереднім виступаючим, що не можна знецінювати питання молоді і спорту, які є одним з ключових для розвитку нашої молоді і нашої держави. Комітет сьогодні подав на порядок денний надважливі законопроекти. І я просив би, щоб ми підтримали комітет і наших колег. І тому прошу займати робочі місця.

Зараз я поставлю пропозицію комітету проголосувати за основу. За основу. І потім я поставлю наступну пропозицію, яку буде рекомендувати Комітет молоді і спорту. Отже, колеги, ми можемо переходити до прийняття рішення?

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про антидопінговий контроль у спорті № 4724. За пропозицією комітету пропонується прийняти цей проект закону за основу, колеги. За основу, прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. За основу. Голосуємо, колеги.

 

13:35:21

За-211

Бачу, не всі встигли. Я бачу, не всі встигли, так? Я прошу, колеги, зайти в зал. Колеги, будь ласка, і у нас йдуть далі питання молоді і спорту, яких є ініціаторами різні фракції. Колеги, я хочу вам нагадати, що ми перед перервою поставили пропозицію розглянути в другому читанні закон, який стоїть у нас під номером 1248. Нам кілька голосів не вистачило, але підтвердили всі фракції, що вони готові за нього проголосувати.

Але нам треба перейти це голосування. Я прошу сконцентруватись, зайти в зал, зайняти робочі місця, колеги. Зараз я поставлю на повернення до 4724, підтримки спорту. І, колеги, прошу приготуватись до голосування. Прошу зайти в зал.

Отже, я ставлю пропозицію повернутись до розгляду 4724, до проекту Закону  по антидопінговий контроль у спорті. І прошу усіх дану пропозицію підтримати, колеги. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  голосуємо.  Прошу проголосувати.

 

13:36:54

За-220

Я бачу чуть-чуть, колеги, просто у нас люди по залу під час голосування  мандрують. Я дуже прошу на свої робочі місця зайти. Я бачу, я прошу  дуже, колеги… Прийняття рішень –  один з наших головних обов'язків.  Я прошу підтримати спорт, підтримати Комітет молоді і спорту і Артура Палатного особисто. Можемо, так?  Бачу, підійшло ще  7 депутатів. Отже, колеги, я прошу уважно  зайти в зал, зайняти робочі місця.

І я  ще раз ставлю пропозицію повернутись до розгляду  проекту Закону  про антидопінговий контроль у спорті. Прошу підтримати, прошу проголосувати повернення до 4724. Будь ласка, прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:38:07

За-228

Колеги,  дякую.

Зараз ми продовжимо голосування. Зараз я поставлю, пане Іване. Пане Артуре, зараз поставлю друге читання. Але зараз ми маємо проголосувати за закон, до якого ми повернулись.

І я ставлю на голосування проект Закону про антидопінговий контроль у спорті (№4724) за основу. Колеги, за основу. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу голосувати.  Прошу проголосувати.

 

13:38:48

За-231

Рішення прийнято.

Вітаю авторів, вітаю комітет.

Колеги, увага! Увага! Будь ласка, лишайтесь на місцях. І голова комітету, і представники усіх фракцій попросили мене, щоб зараз поставити на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів). Це друге читання, він стоїть в порядку денному просто через 2 законопроекти. І комітет наполягає, щоб ми зараз перейшли до його розгляду, там всього кілька поправок, всього кілька поправок. Давайте підтримаємо комітет, він є в порядку денному. Верховна Рада України має право своїм рішенням змінити порядок розгляду. І Верховна Рада тим правом зараз скористається, я сподіваюсь.

І я ставлю на голосування пропозицію комітету і всіх представників фракцій зараз перейти до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень молодіжної політики та утворення молодіжних центрів) (1248), який є в другому читанні, там всього кілька поправок. Я прошу підтримати пропозицію, щоб ми зараз перейшли до його розгляду. Всі фракції підтвердили, що вони підтримують цю пропозицію. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, будь ласка, голосуємо про перехід до розгляду 1248. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:40:28

За-198

Немає такої політичної волі, пане Артур. Немає такої політичної волі.

І тому ми переходимо до наступному питання порядку денного, яке стоїть наступним. Це питання 4984, проект Постанови про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Колеги, я прошу лишатися на місцях і я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

13:41:09

За-171

171 – "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Силантьєва Дениса Олеговича. Будь ласка, пане Денис.

 

13:41:29

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Шановний Андрію Володимировичу,   шановні колеги!   Нещодавно, в Ріо-де-Жанейро,  закінчилися олімпійські ігри,  Україна опинилася на 31 місці       в медальному заліку. Нашими спортсменами було завойовано лише 11 медалей і 2  з них золоті – це за останні 25 років найгірший результат за всю історію  України.

Ми всі знаємо,  що однією     з головних причин таких показників Національної збірної на олімпіаді є проблема з фінансуванням насамперед фундаменту спорту   вищих досягнень дитячо-юнацьких спортивних шкіл.  Спостерігається небезпечна тенденція: всупереч вимогам законодавства, керівники деяких місцевих рад відмовляються фінансувати   спортивні школи. Так керівництво Чернігівської міської ради в ультимативній формі довело до відома,  що в 2017 році  міська рада не буде фінансувати спортивні  школи  фізкультурно-спортивних товариств, якщо вони не перейдуть в комунальну власність і такі випадки  -непоодинокі.

Крім цього, ми вимушені констатувати,  що під гаслом децентралізації держава фактично самоусунулась від підтримки масового спорту, що  в умовах законодавчої  невизначеності призводить до серйозних проблем у розвитку спорту на територіальних громадах керівництво яких  не приділяє необхідної      уваги питанням фізичної культури і спорту.

Таких проблем чимало, саме тому ми з колегами по комітету зареєстрували  проект Постанови 4984, якою зокрема пропонується  Кабінету Міністрів    України невідкладно затвердити державну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на період до  2020 року. Запровадити план заходів на 2017 рік з реалізації  національної  стратегії  з  оздоровчо-рухової активності в  Україні  на період до  2025 року    під назвою: "Рухова активність – здоровий спосіб життя, здоровий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу  дати 30 секунд завершити,  будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Більше можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Більше? Хвилину?

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хвилину,  будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Дякую.

Вдосконалити роботу із залучення  інвесторів, меценатів та  відновлення, та реконструкцію існуючої спортивної інфраструктури. Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування в установленому порядку вжити заходів щодо створення умов для регулярної організації рухової активності населення з метою зміцнення здоров'я, з урахуванням інтересів, побажань, здібностей та індивідуальних особливостей. Забезпечення підтримки діяльності спортивно-оздоровчих таборів для оздоровлення та відпочинку дітей, які займаються спортом, збереження та розвитку мережі фізкультурно-оздоровчих закладів за місцевим проживання, роботи та в місцях масового відпочинку населення з використанням механізмів державно-приватного партнерства, як умови залучення різних верств населення для оздоровчого дозвілля тощо.

Прийняття проекту постанови дозволить схвалити напрацьовані пропозиції щодо забезпечення ефективного розвитку фізичної культури і спорту в Україні та сприятиме вдосконаленню…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд і вже завершуйте, будь ласка.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. Діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій щодо сприяння розвитку у сфері фізичної культури і спорту в Україні. З огляду на зазначене та враховуючи важливість цієї постанови, прошу підтримати її прийняття. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатний Артур Леонідович.

 

13:45:30

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович, комітет на засіданні 6 вересня 2016 року розглянув проект Постанови про забезпечення сталого розвитку у сфері фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади. Проектом постанови пропонується вдосконалити державну політику у сфері фізичної культури та спорту шляхом прийняття низки пропозицій органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування щодо вдосконалення функціонування у сфері фізичної культури і спорту. Міністерство молоді і спорту України підтримує прийняття проекту постанови.

Під час обговорення, члени комітету підтримали законодавчу ініціативу, спрямовану на вдосконалення правових та економічних механізмів розвитку у сфері фізичної культури і спорту, що забезпечить підтримку дитячо-юнацького спорту, підвищення конкурентоспроможності спорту вищих досягнень, покращення здоров'я громадян України, популяризація масового спорту та здорового способу життя в державі.

На засіданні… за наслідками розгляду комітет ухвалив рішення, рекомендувати Верховній Раді України  проект постанови про забезпечення сталого розвитку у сфері фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Поданий народними депутатами України і членами нашого комітету. Шановні колеги, прошу сконсолідуватись і підтримати цю постанову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги. Дякую вам.

Є необхідність обговорювати? Є. Якщо хоче хтось виступити, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Але я закликаю до лаконічного обговорення – це результат парламентських слухань. Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Будь ласка,  Барна, включіть мікрофон.

 

13:47:21

БАРНА О.С.

Сьогоднішні питання, які пов'язані із розвитком спорту надзвичайно актуальні. Ми всі бачимо результати недостатньої діяльності, халатної, можна сказати, злочинної діяльності, не доопрацювання попередніх влад за всю історію України, незалежну, 25 років. І в результаті цієї халатної діяльності ми бачимо, що інсульти і інфаркти появилися уже в шкільному віці. Тому треба нам докорінно міняти всю концепцію розвитку спортивно-масової роботи, починаючи із дошкільної освіти, вдосконалювати спортивно-масову роботу у школі, збільшуючи уроки фізичного виховання. Якомога менше приділити годин до колективних видів спорту: футбол, волейбол, баскетбол тощо, а більше наполягати на розвитку індивідуальних видів спорту: легка атлетика, гімнастика, єдиноборства.

Поряд з тим, особливу увагу треба також приділяти позашкільному розвитку спорту і особливо розвиток і спортивних шкіл. Спортивні школи, які зараз дуже перебувають у занедбаному стані і поряд з тим слід наголосити, що саме розвиток українських видів спорту, силових видів спорту, індивідуальних видів спорту дасть змогу покращити загальний стан здоров'я населення.

І нам потрібно повернутися до тих старих принципів здачі нормативів фізичної культури і спорту які в школі, так само і пріоритет надати щодо реклами спорту як здорового способу життя як пріоритетність у вдосконаленні  загального  статусу  особи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Рябчин Олексій Михайлович передає слово для виступу  Іванові Крульку. Будь ласка,  пане Іван.

 

13:49:26

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Ну я перше хочу сказати, що фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект в повному складі. Користуючись нагодою також хочу побажати всім українським командам, які сьогодні і завтра будуть захищати  кольори країни в єврокубках, це і  київське "Динамо", донецький "Шахтар", луганська "Заря" – всім нашим перемог і звитяг.

І також, Андрій Володимировичу, хотів би до вас звернутися і попросити  повернутися до законопроекту 1248 (це друге читання, молодіжні центри) – законопроект, який  підготовлений з урахуванням усіх вимог  Ради Європи. Ми створимо цілу мережу на місцевому рівні тих молодіжних центрів, які будуть давати дуже  потужний поштовх для розвитку молодіжної політики в Україні. Це законопроект, який має об'єднати весь зал і надати можливість  українській молоді  розвиватися тут в Українській державі, а не мріяти  про те, щоб виїжджати за кордон, покидати Українську державу. Давайте готувати українську молодь і мобілізувати їх на те. щоби вони працювали на Українську державу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Іван.

До мене було звернення і голови комітету, і деяких фракцій, що не всі зорієнтуватись. Тому після розгляду цього законопроекту я ще раз поставлю пропозицію  перейти до розгляду у другому читанні. Там всього кілька поправок, але ви забезпечите, щоб  була необхідна кількість голосів.

Зараз до слова запрошується Корчинська Оксана Анатоліївна. Будь ласка.

 

13:50:52

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня, шановні колеги! Фракція Радикальної партії. Оксана Корчинська.

Звичайно, ми  підтримуємо   цей законопроект, він надзвичайно важливий. Нам треба добитися, щоб дуже  скоротити терміни, були  всі  підзаконні акти зроблені, що у нас регулярно не робить  Кабінет Міністрів. І окрім того, що ми повинні  підтримувати спортсменів, ми повинні ростити ще патріотів.

Зазначу, що кілька тижнів тому тут більшість парламентарів звернулися до Кабінету Міністрів з вимогою врятувати нецільові активи Національного банку України, передавши їх якраз Міністерству молоді і спорту для паралімпійців в першу чергу, тому що ми всі опладуємо, але ми не турбуємось про наших спортсменів, особливо про інвалідів. Коли ми вимагали передати оздоровчий комплекс на Теодора Драйзера в Києві, де Арбузов вклав 50 мільйонів грошей державних в 13-му році, це VIP-комплекс з 4 басейнами. Кабінет Міністрів робить вигляд, що два тижні він не чує нас з вами. Зараз ці активи нецільові Національного банку ідуть через держмайно на аукціони, це значить, що хтось це за безцінь приватизує і краде у наших з вами спортсменів. Це не тільки оздоровчий комплекс, це ще і база в Затоці на 50 місць VIP-рівня, це база в Івано-Франківську VIP-рівня, де могли би наші спортсмени з вами не тільки відпочивати, але і проходити реабілітацію.

Тому я вимагаю, зараз є представник Президента в парламенті. Артур Герасимов, я прошу вашого особистого контролю, ми не повинні, у нас наше держмайно, котре ми повинні віддати спортсмена і в першу чергу паралімпійцям, щоб воно з аукціону зараз за безцінь пішло, це державне майно, воно повинно дістатися спортсменам.

Дуже вдячна. Надіюсь на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Гусак Володимир Георгійович. Це останній виступ, після того ми перейдемо до прийняття рішення. Я прошу усіх депутатів запросити в зал і приготуватись до прийняття рішення.

Будь ласка, Володимир Георгійович.

 

13:53:08

ГУСАК В.Г.

Шановні колеги, шановні громадяни України. На перший в історії України літніх Олімпійських іграх в Атланті в 96-му році Україна увійшла в першу десятку серед усіх країн в світі і здобула 9 золотих олімпійських медалей. Тоді це було, мабуть, одне з найкращих представлень нашої молодої країни на міжнародній арені і ми всі цим пишались. На останніх літніх Олімпійських іграх в 2016 році Україна зайняла вже 31 місце серед усіх країн світу і здобула лише 2 золоті медалі. У загальному медальному заліку нас обійшли такі країни, як Узбекистан, як Бельгія, як Казахстан. І в деяких видах спорту ситуація ще гірша. Наприклад, найбільш масовими є спортивні ігри. Так от, вже третю Олімпіаду поспіль Україна в спортивних іграх не має жодної команди. І це при тому, що Україна має традиції. Наприклад, в жіночому гандболі, де цю Олімпіаду виграла жіноча збірна Росії. І в Росії з цього приводу було велике свято. До речі, найбільше кубків європейських чемпіонів в історії здобула київська команда "Спартак".

Причин цьому багато. Це і загальний занепад в країні, і скорочення населення, і є дуже багато питань до нинішнього керівництва молоді та спорту. Хотів би нагадати, що в 2014 році взагалі керувати Міністерством молоді поставили відверто випадкову людину. Можна 30 секунд?

Шановні колеги, олімпійські медалі не є самоціллю, але результати на Олімпійських іграх і великий спорт – це верхівка піраміди, яка показує стан справ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

13:56:03

ГУСАК В.Г. …яка показує стан справ зі здоров'ям нації в цілому.

І ще одне. "Опозиційний блок" є відповідальною фракцією, яка справді переживає за важливі для країни закони. Хотів би звернути вашу увагу, що сьогодні важливі закони про підтримку дітей-сиріт, попередній закон антидопінговий, і я сподіваюся, ця постанова – вони не були прийняті без голосів "Опозиційного блоку". Ми вважаємо і виступаємо за те, щоб українці були здорові…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У нас ще лишилося… 10 секунд, завершіть.

 

ГУСАК В.Г. …щоб наші діти могли займатися спортом, щоб Україна мала олімпійських чемпіонів. І тому ми підтримуємо цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ще 1 хвилина від "Народного фронту", Величкович. І переходимо до голосування, колеги. Прошу запрошувати депутатів в зал, прошу заходити в зал. Через хвилину ми переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, Микола Величкович.

 

13:56:18

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановні колеги! Я звертаюся до вас з проханням проголосувати за цю постанову. Щоб не повторилося те ганебне явище, яке було у нас, коли ми провалили рекомендації парламентських слухань. Я звертаюся до всіх фракцій, до всіх колег, проголосувати за оцю постанову.

І мені дуже було, знаєте, зараз дивно слухати тільки що представника, який переді мною виступав, який лив тут крокодилячі сльози за те, як треба любити український спорт, і які провалили голосування за рекомендації парламентських слухань.

Ще раз звертаюся до вас. "Народний фронт" голосує і звертається до всіх також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, колеги, займаємо робочі місця. Підтримаємо український спорт. Я хочу наголосити, що очевидно немає підстав посипати голову попелом, тому що ми воююча країна змогли на олімпіаді зайняти гідну позицію, якщо порівняти з багатьма іншими країнами, в тому числі і ЄС, які не ведуть війну проти окупантів. Тому давайте ми просто підтримувати спорт і займати відповідальну позицію.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. №4984, за пропозицією комітету, за основу і в цілому, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

  

13:58:07

За-215

Не всі встигли, я бачу. Будь ласка, колеги, з лож урядової і інших підійдіть на робочі місця, колеги. Я дуже прошу, колеги, зайняти робочі місця. Зараз поставлю на повернення до розгляду. Я прошу запросити депутатів в зал. А депутатів зайняти робочі місця.

Отже, я ставлю пропозицію повернутись до голосування за проект постанови 4984.

Я дуже прошу, колеги, усіх зайняти місця і проголосувати за повернення до 4984. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати комітет, підтримати український спорт.

 

13:59:06

За-219

П'ять голосів, колеги, будь ласка! Запросіть депутатів в зал. Будь ласка, колеги, прошу зайняти робочі місця. Будь ласка, заходимо в зал. Зараз я поставлю ще раз на повернення. Отже, колеги, можемо переходити? Будь ласка, колеги. Артур, будь ласка. Так. Я ставлю пропозицію повернутись до проекту Постанови про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади, 4984.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги.

 

14:00:16

За-221

Ну, ми ще повиступаємо. Я бачу, що ви не встигли. Але це один не встиг. А нам бракує п'яти голосів. Шевченко підійшов, я бачу. Колеги, я ще раз поставлю, я бачу, Дерев'янко. Будь ласка, бачу, колеги, будь ласка, запросіть, займіть робочі місця. Не треба виступати. Ми тільки затягнемо час. Колеги, можемо голосувати.

Я ще раз ставлю пропозицію повернутись до проекту закону 4984, Постанови про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади. Так, підійшли депутати. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

Будьте уважні, голосуємо. Прошу підтримати.

 

14:01:30

За-228

І тепер ми голосуємо, будь ласка, колеги, я ставлю знов на голосування проект Постанови  4984 за основу  і в цілому за пропозицією комітету. Колеги, прошу уважно голосувати, прошу усіх підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Прошу підтримати.  Голосуємо.

 

14:02:01

За-228

Колеги, увага! У нас, ми ще можемо, 5 хвилин, прийняти у другому читанні закон. Там буквально  3 поправки, колеги. Я маю право на 15 хвилин продовжити. Якщо  буде позитивне голосування –  ми поставимо, якщо не буде – не поставимо. Прошу всіх на місцях, хто підтримує зараз розгляд у другому читанні проекту Закону 1248, який підтримують всі фракції, прошу  проголосувати,  хто підтримує, щоб ми його ще розглянули, тоді  я продовжу сесію. Будь ласка, прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

14:02:46

За-193

Рішення не прийнято.

Колеги, я зробив, що міг. Ми змогли пройти не весь блок "молоді  і спорту", але вітаю вас з тим, що все-таки більше половини  ми прийняли рішення, і вітаю вас з плідною роботою. Ті законопроекти, по яких ми не дійшли, ми поставимо  в інший день.

І, шановні колеги,  я  хочу вас повідомити, що  о 15 годині в цьому залі відбудуться  парламентські слухання на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин: стан і перспективи".   Прошу всіх взяти участь, хто має бажання, в тих слуханнях. Також бажаю плідної роботи в комітетах.

Ранкове засідання  Верховної Ради  України я оголошую закритим.

І закликаю завтра всіх о 10 годині в зал Верховної Ради України для продовження нашої роботи. 

Дякую вам. Плідної роботи в комітетах.


Повернутись до публікацій

Версія для друку