ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

07 жовтня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:18

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації.

Шановні колеги, прошу провести реєстрацію. Будь ласка.

 

10:04:06

328 депутатів зареєструвалося. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження у двох наших колег. У Тетяни Борисівни Ричкової, нашого нового депутата. Давайте привітаємо пані Тетяну з днем народження. (Оплески) А також в Андрія Васильовича Павелка. Пане Андрій, вітаю вас з днем народження. (Оплески) На вас велика відповідальність, духу вам.

І, шановні колеги, я хочу повідомити, що в пленарному засіданні Верховної Ради України беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Прошу привітати Прем'єр-міністра.

І згідно 229 статті Регламенту Верховної Ради України в п'ятницю ми проводимо "годину запитань до Уряду". Порядок проведення "години запитань до Уряду" визначений частиною четвертою 229-ї Регламенту. І я хочу нагадати, колеги, хочу нагадати, півгодини – виступи міністрів, а потім півгодини – запитання народних депутатів. Не фракцій, а народних депутатів.

Сьогодні перед нами будуть виступати міністр юстиції України Павло Дмитрович Петренко, а також міністр молоді і спорту України Ігор Олександрович Жданов. Хочу сказати, що наступного тижня ми плануємо зробити блок молоді і спорту. І тому у вас є шанс дати свої перспективні плани.

І я запрошую до слова, до виступу міністра юстиції України Павла Дмитровича Петренка. Привітаємо пана Петренка, будь ласка.

 

10:06:09

ПЕТРЕНКО П.Д.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, українські громадяни! Тема сьогоднішнього виступу і ту інформацію, яку ми будемо надавати вам, це фактично блок юридичної війни України і українських громадян по захисту своїх інтересів у зв'язку з агресією Російської Федерації.

Як сказав один із великих українців Павло Тичина, що є народ, якого правда, сила ніким завойована ще не була. І це стосується всіх сфер: і військової сфери, і сфери юридичної по захисту наших інтересів –  тому що за нами є правда, ми захищаємо свою територію, ми захищаємо свій український народ.

Починаючи з перших днів анексії Криму, буквально 13 березня 2014 року, українська держава звернулася до першого міжнародного судового органу з великою позивною заявою, в якій фіксувалися перші порушення прав людини і незаконне захоплення території суверенної європейської держави у ХХІ сторіччі. І 13 березня Європейський Суд по правам людини прийняв нашу заяву і безпрецедентно протягом 72 годин прийняв перше попереднє рішення. Це було перше рішення міжнародного органу, яке встановили незаконну військову агресію з боку Російської Федерації на території України.

Цим рішенням Росія була зобов'язана відвести свої військові сили до місць дислокації. Звичайно, Російська Федерація ганебно порушила і не виконала дане рішення і низку подальших рішень міжнародних організацій, починаючи від Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, закінчуючи відповідні рішення ПАРЄ і Ради Європи. Але то був історичний день, коли перший міжнародний  юрисдикційний  орган почав  розгляд справи проти Росії і прийняв перше судове рішення.

Після того було  дуже  багато чого зроблено. Звичайно, питання судових процесів і  міжнародних судів, воно  не є таким  публічним і  піарним, як  інші напрямки, тому що це велика масштабна  юридична робота,  юридична війна, де потрібно подавати великий обсяг доказів, документів, правових  позицій і менше говорити. Тому що будь-які політичні гучні заяви можуть пошкодити позиції України.

Можу зазначити, що за цих 2,5 роки Україна фактично розпочала безпрецедентну  кількість міжнародних судових справ.  Я хочу з цієї трибуни сказати дякую тим міжнародним юридичним експертам,  українським національним експертам, правозахисникам, які з перших днів після революції допомагали новому Міністерству юстиції, нашій команді, в розробці цих правових позицій.

На сьогодні в України  є п'ять міждержавних справ проти Росії. Це справа номер один, яка була ініційована 13 березня 2014 року і стосувалася масштабних порушень прав людини: українських громадян,  військовослужбовців, кримських татар під час перших днів анексії Криму. Ця справа зараз має величезну кількість доказів, понад декілька тисяч письмових фотодоказів, свідчень, і вона відбувається… знаходиться  на стадії комунікації в Європейському суді.

Друга справа була  ініційована Українською державою 21 серпня 2014 року. Вона була ініційована по взагалі безпрецедентному факту, коли    українських дітей-сиріт було  викрадено з території України на території Донбасу, перевезено сепаратистами і бойовиками на територію Росії. Російські офіційні органи, а саме Прикордонна служба Російської Федерації, забезпечила пропуск цих бойовиків  на територію Росії, і ці всі факти  були зафіксовані.

Так само, ми подали окрему заяву, і Європейський Суд вдруге у своїй історії по цим правовідносинам виніс негайно протягом 72 годин проміжне рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію повернути Україні наших дітей. На щастя, це рішення було виконане. І тут  велика заслуга, і українських юристів, українських дипломатів, коли ми дотиснули спільно з міжнародною  спільнотою країну-агресора, і українські діти були повернуті на територію України. Але ми прийняли принципову позицію, що ми цю справу доведемо до завершального етапу: до винесення рішення по суті, яке фактично встановить зв'язок, співпрацю і підтримку Російською Федерацією російських бойовиків і терористів на території України. Це друга велика справа, яка так само зараз знаходиться в ЄСПЛі і знаходиться на стадії комунікації. Фактично всі докази Україною, беззаперечні докази Україною були надані, всі факти порушень з боку Російської Федерації міжнародного законодавства, підтримки нею і потурання нею терористам, які оперували на території Донбасу, зафіксовані. І ми очікуємо в цій справі відповідного рішення на користь України і поновлення прав і справедливості.

Третя справа стосувалася болісного для всієї України питання: питання потурань і переслідувань кримських татар на території анексованого Криму. Це ті факти, які вже фіксувалися після незаконної анексії Криму, після так званого приєднання Криму до Російської Федерації. І ми спільно з меджлісом, спільно з громадськими організаціями, які фактично в підпіллі працювали на території Криму: з "Крим SOS", з іншими правозахисниками – фіксували через свідчення родичів, через свідчення свідків факти викрадення людей, факти кидання цих людей за грати за надуманими статтями, так званими сепаратистськими, в Російській Федерації. І всі ці факти лягли в основу третьої великої скарги, яка зараз знаходиться в Європейському суді по правам людини. І в цьому контексті хочу анонсувати, що ми подамо відповідну скаргу спільно з меджлісом щодо так званої заборони діяльності меджлісу на території Російської Федерації, що є безпрецедентним фактично фактом в національній історії, коли на території Європи здійснюються акти геноциду проти цілого народу.

Наступна скарга стосувалася болючих подій на території Донбасу. Це події 2014-го, 2015-го і 2016 року. Ті численні факти порушень прав людини: масові вбивства, обстріли мирних територій, вбивства наших військовослужбовців, викрадення журналістів, викрадення волонтерів, - вони були зафіксовані в цій великій скарзі, в п'ятій скарзі, яка подана до Європейського суду по правам людини.

Ця скарга налічує взагалі безпрецедентну кількість  доказів – понад 10 тисяч документів, свідчень, фотографій,  відеодоказів, які подані до Європейського Суду по правам людини. Ми  учитуємо, що ця скарга так само повинна бути невідкладно комунікована Європейським Судом по правам людини, незважаючи на єзуїтську позицію Російської Федерації, яка кожен раз просить відтермінування, надання їм більше часу, щоб пояснити ті беззаперечні факти порушень прав людини, які ми вказали в нашій скарзі. Але я переконаний, що Європейський Суд по правам людини цю скаргу почне  розглядати вже в наступному році, і це наша чітка позиція як України, як країни, яка є постраждалою, як країни, яка втратила десятки тисяч людських життів через незаконну агресію і варварські дії Російської Федерації.

Всі ці справи є надзвичайно  важливими, надзвичайно складними. Всі ці справи потребують  багато часу. Я можу так само сказати, що ці справи  не розглядаються за місяці. Такої кількості справ міждержавних Європейський Суд по правам людини не знав за свою історію функціонування. Всього за всю історію функціонування Європейського Суду  він розглянув всього-на-всього 16 справ міждержавних. України протягом цих двох років вже подала п'ять, які стосуються війни, які стосуються геноциду українських громадян, які стосуються масових порушень прав людини на території Європи.

Але я переконаний, що за нами правда, за нами сила, і ми   переможемо у цих юридичних баталіях.

Ми розуміємо, що охопити в міждержавних справах всі факти, тисячі фактів порушень прав наших громадян на території Донбасу і Криму неможливо, і тому в липні минулого року було прийнято рішення в рамках системи  безоплатної правової допомоги в Україні, а ця система запрацювала після Революції гідності, ми створили спочатку 100 центрів безоплатної правової  допомоги по всій країні, зараз їх уже понад 500, е працюють  5 тисяч українських адвокатів і понад 2 тисячі юристів і надають допомогу малозабезпеченим, інвалідам, пенсіонерам, учасникам АТО, ми прийняли рішення створити великий проект  в рамках роботи цієї  системи, який би допомагав українським громадянам подавати індивідуальні скарги проти російського агресора.

Я хочу подякувати з цієї трибуни тим тисячам українських адвокатів і юристів, які працюють спільно з нами в системі безоплатної правової допомоги і кожен день надають допомогу сотням тисяч українських громадян.

Тільки за цей рік понад 200 тисяч українських громадян, малозабезпечених українців, тих людей, які взагалі ніколи не мали можливості отримати платного адвоката, отримали безкоштовну юридичну допомогу. І великий блок роботи тут стосується саме в тому числі і порушень, які фіксуються на Донбасі. Понад 2 тисячі індивідуальних скарг українських громадян зараз подані до Європейського суду по правам людини і ми будемо продовжувати надавати їм юридичну допомогу в кожній з цих справ, щоб зафіксувати в кожному маленькому випадку великі порушення прав людини з боку Російської Федерації і особисто тої особи, яка винна в цих злочинах – Президента Росії Путіна. Це великий блок роботи, це, звичайно, той блок роботи, який потребує надзвичайних зусиль по її систематизації і супроводженню, але ми як Міністерство юстиції для себе визначили як пріоритетним.

Третій блок питань, який стосуються Міжнародного суду ООН. Хочу сказати, що Росія планомірно готувалася до агресії, тому що вся Російська дипломатія, починаючи з 90-х років, цілеспрямовано під час підписання будь-яких міждержавних і міжнародних угод включала поводження, які давали їм можливість не розповсюджувати на ці угоди право Міжнародного суду. Що це означає простою мовою – росіяни, розуміючи, що вони не збираються виконувати ключові міждержавні і міжнародні угоди, вписували, що у разі порушення ними цієї угоди вони мають право відмовитися від розгляду такої справи в Міжнародному суді. Нами, спільно з колегами з Міністерства закордонних справ, спільно з українськими правозахисниками і юристами, була проведена робота по аналізу практично всього блоку міждержавних і міжнародних угод, які були підписані Росією за 25 років, і тих угод, до яких Росія долучилася як правонаступник Радянського Союзу. Це понад декілька тисяч відповідних міжнародних документів. І ми знайшли там невелику але серйозну кількість тих угод, які дозволяють нам без згоди країни-агресора піти до Міжнародного суду.

Зараз по таким трьом масштабним конвенціям  ведеться передсудова і судова робота.

Я не маю можливості в силу Регламенту Міжнародного суду ООН розкривати деталей наших заяв до цієї інституції і процесу досудової підготовки. Тому що такі деталі можуть бути використані країною-відповідачем і країною-агресором для того, щоб з процедурних моментів затягувати ці процеси. Але я можу точно сказати, що ми зараз ведемо досудову роботу фактично на завершальному етапі по тому, щоб зафіксувати порушення з боку Російської Федерації по двом конвенціям. Це Міжнародна конвенція по боротьбі з фінансуванням тероризму 1999 року. І друга конвенція – це Міжнародна конвенція по ліквідації всіх форм расової дискримінації 1965 року. По цим двом конвенціям у Росії немає можливості уникнути міжнародного суду, якщо ми доводимо її причетність до порушень, вказаних в даних конвенціях. По цим двом конвенціям проведена вже низка раундів відповідних досудових процедур. І якщо Росія не визнає своїх порушень і не врегулює їх, я скажу так дипломатично, то ми будемо продовжувати застосовувати ті механізми, які передбачають і судовий розгляд даних порушень конвенцій в Міжнародному суді ООН.

Третя конвенція, яка стосується взагалі брутального і нахабного порушення прав України через використання наших надр на континентальному шельфі в Криму. Ми по цій конвенції вичерпали всі досудові механізми врегулювання з країною-агресором. І зараз відбувається процес ініціювання і розгляду цієї справи в Міжнародному суді ООН. Це великий блок роботи. І я переконаний, що у всього цивілізованого світу немає жодних сумнівів, що Росія є країною-агресором, що Росія є тою країною, яка брутально потопталася на світовому правопорядку. Я переконаний, що Україна виграє всі ті справи, які ми ініціювали. І це буде частиною відповіді і поновлення справедливості, за якою кожен злочинець повинен понести відповідальність. І немає жодної людини в цілому світі, яка уникне цієї відповідальності. І я переконаний, що Президент Російської Федерації, настане такий час, буде мріяти про Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. А закінчить він набагато гірше, як десятки диктаторів, які закінчили погано в цьому році. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До слова запрошується міністр молоді і спорту Ігор Олександрович Жданов. Пане Ігор, будь ласка.

 

10:21:12

ЖДАНОВ І.О.

Шановні народні депутати! Шановні виборці! З 5 по 21 серпня та з 7 по 18 вересня 2016 року в Бразилії, Ріо-де-Жанейро, пройшли Літні олімпійські та паралімпійські ігри. Наші олімпійці вибороли 11 медалей: 2 золотих, 5 срібних та 4 бронзових нагороди. Кожна з олімпійських медалей принесла велику спортивну славну Україні. Кожна нагорода здобувалася надзвичайними зусиллями, потом, іноді кров'ю, непереборною силою духу, волі і демонструвала усьому світу майстерність українських спортсменів.

Через російську агресію ми втратили 8 відсотків території, 20 відсотків економіки, велику кількість спортивної інфраструктури в Криму та на тимчасово непідконтрольних українській владі територій в Луганській та Донецькій області. Не зважаючи на це, наші спортсмени достойно виступили на головних змаганнях планети.

У неофіційному командному заліку і Олімпійських ігор збірна командна України посіла 25 місце за загальною кількістю медалей. Усього на олімпіаді змагалось 11 тисяч спортсменів, які представляли 207 країн світу. За кількістю здобутих четвертих, шостих місць Україна посіла четверте місце, чотирнадцяте місце у світі, а за кількістю золотих нагород 31 місце.

Загалом 55 українських спортсменів посіли високі четверті-шості місця на олімпіаді в Ріо та зупинилися буквально за крок від перемоги. Згідно класифікації Міжнародного олімпійського комітету наші атлети увійшли до числа найкращих спортсменів на планеті. Адже такими олімпійцями МОК вручає спеціальні  дипломи за успішний виступ. Це свідчить про значний спортивний потенціал України, який необхідно берегти та примножувати. Саме тому міністерство виступило з ініціативою та розробило проект Постанови Кабінету Міністрів про виплату  заохочувальних премій спортсменам і тренерам, які зайняли   четверті і шості місця на олімпіаді. Я прошу Міністерство  фінансів України підтримати цю ініціативу.

Українські спортсмени також стикнулися із необ'єктивним суддівством та  підступними травмами, але вони викладали на всі 100 відсотків. Наприклад, наша важкоатлетка Юрія Паратова зі зірваним  меніском виходила на  змагання, вона втрачала свідомість від болю, але мужньо тягнула штангу. 

Наш борець вільного стилю Валерій Андрійцев мав  усі  шанси завоювати високу нагороду, але отримав в одному із поєдинків серйозну травму,  за бронзову медаль він уже змагався із розривом  зв'язок  і травмованим коліном.

Уся країна  із захопленням спостерігала за тріумфальним виступом наших паралімпійців. Україна не просто підтвердила свою  провідну  роль у світовому паралімпійському спорті, вона там на перших позиціях. Українські паралімпійці завоювали 117 медалей, з яких  41 – золота,  37 –  срібних  та  39 –  бронзових. Наша збірна посіла  третє командне місце.   Встановлено 109 рекордів, у тому числі 22 рекорди світу, 32 паралімпійських рекорди, 54 рекорди Європи. Усього на  Паралімпіаді у Ріо змагалося більше  як 4000  спортсменів,. які представляли  170 країн світу. Особливо відзначився  дебютант  паралімпіади  український плавець  Максим Крипак. Наш козак здобув 5 золотих  медалей у плаванні. Ще одна  наша плавчиня Єлізавета Мережко виборола  4 золоті медалі. 

Наші паралімпійці продемонстрували  всьому світу, що Україна –  велика спортивна держава, що ми, українці, –  нація нескорених, яка  здатна долати будь-які труднощі та перешкоди.

Давайте усі разом привітаємо аплодисментами та подякуємо українським  спортсменам, олімпійцям та паралімпійцям, лікарям, масажистам, тренерам,  всім, хто працював на перемогу України в Ріо. (Оплески)

Шановні колеги, підготовка до наступних Паралімпійських та Олімпійських ігор розпочинається одразу по завершенню попередніх змагань. Ми маємо дуже ґрунтовно підійти до Токіо-2020, зробити висновки та внести необхідні корективи, особливо це стосується Літніх олімпійських ігор у Ріо, які продемонстрували не лише наші сильні місця, а й проблеми. Ми також об'єктивно побачили слабкі сторони в спорті вищих досягнень України. Ряд виступів федерацій по видах спорту визнано на колегії міністерства незадовільними.

Хочу наголосити, що міністерство зробило максимум можливого для підготовки до Ріо, враховуючи ті мінімально достатні ресурси, які у нас були.  99 відсотків проблемних питань, які вони піднімали, спортсмени та федерації, були вирішені. Було забезпечено фінансування заходів олімпійської підготовки. Візьмемо дзюдо. Тільки на проведення НТЗ за кордоном у 2013-2016 роках було виділено 5,5 мільйонів гривень. У наших дзюдоїстів були збори в Японії, Грузії, Іспанії, Чехії, Угорщини, Хорватії, у Франції, в Німеччині, на Кубі, в Австрії та Туреччині.

Також були вдвічі збільшені призові та перемоги  на чемпіонатах світу та Європи – 100 тисяч гривень за золото Чемпіонату світу та 50 тисяч за золото Чемпіонату Європи.

Також було прийнято рішення урядом про поступове збільшення винагород для паралімпійців. І у 2018 році ці призові будуть зрівняні з винагородами для спортсменів-олімпійців. 

Наказом міністра було збільшено норми харчування членів збірних команд України до 350 гривень на день. Закуплене повний комплект нових снарядів для спортивної гімнастики. Гарантовано виплату призових за олімпійські і паралімпійські ігри, і я вам хочу доповісти, що на другий день після закінчення Олімпіади всі олімпійці отримали свої призові.

Хочу сказати, що паралімпійці отримали призові вже по прибутті сюди до нашої країни, до України, їх тут дуже-дуже тепло вітали.

Серйозна розмова лише почалася, і я вдячний профільному Комітету з питань молоді, спорту та туризму за те, що були проведені засідання комітету, на якому відбулася серйозна розмова щодо тих проблем, які є у нашому спорті.

4 жовтня відбулося засідання колегії міністерства, присвячене серйозному фаховому аналізу тих результатів, які продемонстрували спортсмени у Ріо-де-Жанейро. Були присутні президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, президент Комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, представники експертної ради, народні депутати України, в тому числі керівник комітету Артур Палатний, Денис Силантьєв, народний депутат, і Володимир Гусак, народний депутат. Були представники фізкультурно-спортивних товариств та президенти федерації. 

На основі висновків фахівців та проведення аналітичної роботи найближчим часом має бути розроблена концепція підготовки національних збірних команд України до участі у наступній олімпіаді. Це буде серйозний системний документ, наш спільний план роботи у рамках нового олімпійського циклу.

Якщо говорити про основи подальшої стратегії, то необхідно визнати, що потенціал радянського спорту остаточно вичерпався, відбулася зміна поколінь. В Ріо ми вже мали призерів та учасників олімпіади, які є ровесниками незалежності України. Фактично той результат і заділ, який ми показали у Бразилії, це те, що об'єктивно укладалося Україною в спорт за всі останні 25 років. Серед проблем, які існують, потрібно їх долати.

По-перше, на жаль, ключовою проблемою є і залишається хронічне недофінансування спортивної галузі, тривала відсутність капітальних вкладень у реконструкцію та будівництво нової спортивної інфраструктури. Особливої гостроти цій проблемі додають болючі інфраструктурні втрати через окупацію Криму та частини Луганської та Донецької областей. І у зв'язку з цим міністерство ініціювало перед керівництвом уряду питання створення окремої програми для розвитку спортивної інфраструктури, очікуваної, що у 2017 році у Державному фонді регіонального розвитку на це буде закладено не менше 10 відсотків, приблизно 300 мільйонів гривень.

Реалізація проекту має відбуватися шляхом співфінансування з місцевими бюджетами і місцевими громадами.

Міністерство також продовжить переоснащення баз олімпійської підготовки, який належить до сфери управління міністерства. На це у держбюджеті на 2017 рік передбачено 25 мільйонів гривень.

По-друге. Спорт вищих досягнень потребує надійної законодавчої підтримки. Додаткові джерела фінансування на розвиток спорту та відродження спортивної інфраструктури може забезпечити ухвалення спеціальних законів про меценатство та відчуження частини доходів до спецфонду від лотереї. В усьому цивілізованому світі спорт вищих досягнень розвивається за рахунок насамперед коштів, які надходять від спортивної лотереї. Це  такі країни, як Польща, Великобританія та багато інших країн.

Звертаюсь до народних депутатів, давайте допомагати спорту незалежно від вашої політичної орієнтації. Я вас дуже прошу від імені всієї спортивної громади розглядати наші законопроекти не в п'ятницю, а в ті дні, коли вони мають реальні шанси на ухвалення. От, наприклад, сьогодні після  "дня Уряду" стоїть в порядку денному проект дуже важливого Закону про антидопінговий контроль у спорті. Його ухвалення спрямоване на виконання рекомендацій Всесвітньої антидопінгової агенції. Прошу вас підтримати цей законопроект.

По-третє. В рамках підготовки до літніх ігор у Токіо і зимових  у Південній Кореї необхідно чітко визначити пріоритетні види спорту. Час "розмазування масла по бутерброду" закінчився. Саме на пріоритетних видах спорту будуть максимально концентруватися всі наявні ресурси. По кожному пріоритетному олімпійському виду спорту ми плануємо відкрити державний центр з олімпійської підготовки. Також урядом підтримана ідея створення бази паралімпійської підготовки  з літніх видів спорту, оскільки наша база, яка існувала і існує, сьогодні знаходиться в Євпаторії, в окупованому Криму, і наші паралімпійці не можуть нею користуватися.

Якщо говорити про міжнародний досвід, то визначення пріоритетних видів спорту – це прямий шлях до перемог. Так, у Великобританії було визначено двадцять пріоритетних видів спорту, які фінансувалися через окрему фінансову програму "UK sport".

Ще один приклад – Норвегія. В цій країні офіційно визнано 64 види спорту, але державне фінансування зосереджено  на 12-15 пріоритетних видах спорту. Відповідний наказ міністерства буде  підготовлений до кінця року і затверджений мною.

По-четверте. Ми підводимо  риску під роботою тренерського складу збірних команд України на Олімпіаді в Ріо. Будуть проведено конкурси на посади всіх головних та державних тренерів штатних збірних команд. Кожний тренер, який  захоче продовжувати роботу зі збірною в наступному році, повинен про звітуватися  про попередню діяльність і ефективність використання державних ресурсів.  Вони також мають захистити проект програми підготовки збірної команди України  до наступних Олімпійських  ігор.

По-п'яте. Міністерство в цілому  підтримує  продовження державного експерименту зі спортивними федераціями. Це реальний шаг до  автономії спорту. А так змушений констатувати, що багато федерацій інституційно неспроможні не лише для участі в експерименті, а для  виконання своїх прямих функцій. Це в повній мірі проявилось в рамках підготовки до олімпіади в Ріо. 

Міністерство гарантує внесення змін до  договорів про  співпрацю з національними федераціями. Необхідно додатково і чітко визначити: зобов'язання сторін, підвищення відповідальності за  невиконання договірних зобов'язань, умови  прозорого залучення та використання позабюджетних коштів.

По-шосте. Необхідно відчутно посилити роль науково-методичного забезпечення підготовки збірної команди України  до  олімпійських змагань, без впровадження якісно нових методів, засобів підготовки сьогодні неможливо покращувати спортивні результати. Це пріоритетне завдання для Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту.

По-сьоме. Окремо хочу зупинитися на  питанні дотримання антидопінгового  законодавства. В котре наголошую, ми нікого покривати не будемо, Україна буде  неухильно слідувати всім  рекомендаціям та вимогам ВАДА. Національному антидопінговому  центру також треба посилити просвітницьку роботу серед спортсменів, тренерів з  питань дотримання  антидопінгових правил.

Наступне. Спорт починається з  села, селища, міста та  області. Він починається зі школи та  університету. Міністерство працює з тими  спортсменами, яких вже відібрали і підготували  до збірних команд систем масового, дитячо-юнацького, університетського та резервного спорту.

Фахівці відзначають, що в останні роки кількість та якість поповнення збірних команд, які ми отримуємо з регіонів, не відповідає спортивному потенціалу країни. Спортсмени збірної по 180 днів знаходяться на навчально-тренувальних зборах та міжнародних змаганнях, однак потім вони повертаються у рідне місто, стикаються з масою проблем. Це дуже часто відсутність нормальних соціально-побутових умов, залів та стадіонів для підтримки спортивної форми.

Сьогодні в рамках децентралізації органи місцевого самоврядування отримали на 50 відсотків більше бюджету, тому їх обов'язок – спрямовувати цей ресурс на фінансування і переоснащення ДЮСШ, ремонт спортзалів, виплату гідних стипендій та премій спортсменам.

І на останнє. Важливим є питання впровадження на нових стандартах державної політики у сфері фізкультури та спорту. Міністерство розробило показники розвитку фізичної культури і спорту на місцях, які мають обов'язково введені до системи рейтингування областей, що ведеться Кабінетом Міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 1 хвилину завершити.

 

ЖДАНОВ І.О. Від збереження масового та дитячо-юнацького спорту необхідно переходити до його розвитку. Слід щорічно збільшувати відсоток залученості громадян до занять спортом, і це також прямий обов'язок місцевої влади.

Шановні колеги, дякую за увагу. Та закликаю усі політичні сили до співпраці задля нових спортивних перемог України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Ігор.

Шановні колеги, ми переходимо до запитань народних депутатів. Хочу наголосити: запитань народних депутатів, а не фракцій. І в тому аспекті - бо до мене багато є вимог, щоб були представники від усіх фракцій записані, - хочу сказати, що в нас є фракції, які мають 141 депутат, а є, які мають 20. І, власне, тут є можливість більше виступати фракціям великим. І тому цей принцип має бути збережений, я переконаний, для того щоб всі депутати мали рівний доступ до виступів. І тому, колеги, це півгодини від депутатів. Я прошу провести запис. І прошу записатись.

Саврасов Максим Віталійович, будь ласка.

 

10:38:02

САВРАСОВ М.В.

Прошу передати слово Андрію Шиньковичу.

 

10:38:07

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Дякую. Шановний Володимире Борисовичу, користуючись нагодою, хочу вам передати повагу від хмельничан, від виборців наших округів і звернутися з таким проханням. Нетішинська… вірніше, Хмельницька атомна електростанція. Там в стадії… на 25 відсотків побудовані 3 і 4 енергоблоки. І буде до вас прохання, шановний  Володимире Борисовичу, дати відповідні доручення, щоб спробувати  віднайти можливість продовжити будівництво, адже у нас є проблема із енергобезпекою внутрішньою.

Друге. Там побудована ЛЕП, яка до Жешува в Польщу, яка в принципі може в перспективі експортувати енергію.

І друге до вас велике прохання взяти під контроль розподіл  коштів в зоні спостереження, адже місцева  влада, обласна, в першу чергу,  цю субвенцію, яка приходить на  область, вона не  зовсім справедливо її розповсюджує… ну поширює безпосередньо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Хто буде?

 

10:39:18

ГРОЙСМАН В.Б.

Дуже дякую за запитання.

Шановний пане Голово Верховної Ради, шановні колеги народні депутати! Насправді, питання енергонезалежності, а я вважаю, що саме так його потрібно розглядати сьогодні, є пріоритетом для нашого уряду, і я думаю, що  й для більшості українських парламентарів.

В наших планах є нарощування потужностей атомної електроенергетики. Безумовно, ми  дивимося на те, щоби збільшувати потужності, вводити нові потужності. І хочу вам сказати, що за останніх декілька місяців ми провели серйозну роботу і навіть сьогодні за добу ми  маємо питому вагу у виробництві електроенергії, атомної…. електроенергії 59 відсотків, якщо ми ще зовсім недавно мали і 46, і  48, і 50, 52 відсотка. Тобто така робота проводиться урядом на системній основі.

І хочу підкреслити, що це повністю відповідає нашій стратегії.

Що стосується інших питань, я зафіксував і по зоні спостереження в тому числі. Дякую за ваше запитання.

Щира і велика повага виборцям вашого округу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили відповідь, так?

Мельничук Василь Петрович, будь ласка.

 

10:40:31

МЕЛЬНИЧУК С.П.

У мене запитання до Прем'єр-міністра і до віце-прем'єра.

До яких пір російські найманці будуть очолювати державні стратегічні підприємства, а саме "Укртрансхімаміак"?  До яких пір будуть грабувати нашу державу? Хватить, що розграбували весь військово-промисловий комплекс, Збройні Сили, МВС, зараз продовжують грабувати стратегічні підприємства. І які висновки по моїм депутатським запитам? Дякую.

 

10:41:15

КУБІВ С.І.

Шановні народні депутати, хочу сказати, це абсолютно є правильне питання, питання щодо стратегічних підприємств, яке було поставлене більше десятками депутатів від Верховної Ради.

Хочу вас поінформувати, що 5.10.2016 року закінчився прийом документів по чотирьом підприємствам, про які я хочу вас проінформувати. Про "Укрхімтрансаміак" – 38 кандидатів, "Електроважмаш" – 35 кандидатів, Маріупольський порт – 6 кандидатів, аеропорт "Бориспіль" – 25 кандидатів.

Наступні кроки, які будуть здійснені або так звана часова лінійка. До 10.10 цього тижня отримаємо довідки про відсутність судимості від Міністерства внутрішніх справ, в понеділок або у вівторок після отримання довідок, це 10-11 жовтня, відбудеться засідання чотирьох комісій і допуск кандидатів, з 12 жовтня комісії почнуть співбесіди і ми хочемо якнайшвидше у жовтні закінчити публічний конкурс, де беруть участь відповідно представники міністерств і представники міжнародних структур з точки зору обрання кандидатів.

По "КБ "Південному" засідання номінаційного комітету заплановано на понеділок 10 жовтня. Це по всіх підприємствах, включаючи ваше питання по "Укртрансхімаміаку". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Єфремова Ірина Олексіївна, будь ласка.

 

10:43:06

ЄФРЕМОВА І.О.

Єфремова. Прошу передати слово Корчику.

 

10:43:15

КОРЧИК В.А.

Корчик, "Народний фронт". Я хотів би звернутися до міністра молоді та спорту. І, по-перше, я хочу подякувати вам, Ігорю Олександровичу, що за майже два останні роки вам вдалося стабілізувати ситуацію у спорті вищих досягнень. Там само вам вдалося налагодити нормальну та системну роботу в міністерстві молоді та спорту. Ми всі бачили, в якому катастрофічному стані перебував спорт в період 2013-14 років. Ситуація поступово покращується. І потрібно відмітити, що за ініціативи та підтримки уряду Арсенія Яценюка наприкінці 2015 року нам вдалося купити нове обладнання для олімпійської збірної України. Це було зроблено вперше за 4 останні роки. І до питання, скажіть, будь ласка, як змінилося фінансування сфери фізичної культури…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте, будь ласка. 30 секунд.

 

КОРЧИК В.А.  …культури та спорту в проекті державного бюджету на 2017 рік, порівняно з цим роком? Чи достатньо вам коштів на наступний рік, та як ви бачите розвиток спортивної інфраструктури України, її відбудову та покращення? Дякую.

 

10:44:39

ЖДАНОВ І.О.

Шановні народний депутат, дякую за запитання. Якщо говорити про показники проекту державного бюджету, то фінансування міністерства у проекті на 2017 рік збільшено майже на 300 мільйонів гривень. Заплановано 1 мільярд (692 мільярди) 692 мільйони порівняно з тим, що в цьому році        1 мільярд 422 мільйони гривень.

Хотів би сказати, що приймаючи цей бюджет, ми усвідомлювали, що це бюджет чесний і реальний. Тому він такий, який є. В умовах війни, в умовах того, що нам потрібно фінансувати сферу національної безпеки і оборони насамперед.

Але, як будь-який міністр, я готовий розглянути будь-які пропозиції до збільшення фінансування спортивної галузі. Що торкається інфраструктури. Я вже говорив і ми домовились з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом про те, що 10 відсотків в Державному фонді регіонального розвитку буде виділено спеціально на розвиток спортивної інфраструктури. Це реальний шлях для того, щоб в регіонах появлялись чи ремонтувались стадіони, школи, зали спортивні.

І я думаю, що це досвід Польщі, яким ми будемо рухатись. Тому що аналогічний фонд Польщі складає 100 мільйонів євро. І це шлях для того, щоб вони в кожної воєводстві побудували олімпійський плавальний басейн на 50 метрів, відроджували інфраструктуру. Я думаю, що таким шляхом підемо і ми. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Прем'єр-міністр, ви хотіли ще по попередньому питанню відреагувати.

 

10:46:42

ГРОЙСМАН В.Б.

Якщо дозволите, я декілька слів і по передньому питанню, і по питанню фізичної культури і спорту. Насправді те, що сказав міністр, це входить абсолютно в наші плани. Ми хочемо розвивати спортивну інфраструктуру. І тому в рамках Державного фонду регіонального розвитку ми передбачаємо 300 мільйонів гривень, які будуть направлені на умовах співфінансування на території для відновлення спортивної інфраструктури.

Настав час, коли ми почнемо, маємо почати відновлювати шкільні стадіони, майданчики для масового спорту. Тому це повністю теж відповідає нашим планам і враховано в проекті Бюджету на 2017 рік.

Хотів би повернутись до компанії "Укрхімтрансаміак". Я думаю, щоб було б абсолютно справедливо на момент, в тому числі  проведення конкурсу, провести службову перевірку фактів, які  виклали сьогодні  народні депутати. Тому  я доручаю Першому віце-прем'єр-міністру – міністру економіки внести пропозицію уряду про відсторонення від займаної посади того канди… ту людину, про яку ви сьогодні сказали, на час проведення службової перевірки. А там відбудеться конкурс і абсолютно публічно ми зможемо обрати якісно менеджмент. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Помазанов Андрій Віталійович.

 

10:48:03

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, "Народний фронт". Прошу передати слово  моєму колезі Олександрі Кодолі для звернення  до уряду із надважливим соціальним питанням.

 

10:48:12

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола. У мене питання до міністра соціальної політики. До мене як до народного депутата, до моїх колег звертається дуже багато громадян, які стали усиновлювачами, щодо порушення  їх соціальних прав.  Їм призначається допомога при усиновленні дитини, але період отримання допомоги по усиновленню не зараховується до трудового стажу. Я вважаю, що  громадяни, які  здійснюють усиновлення, законодавством  мають бути передбачені  всі ті самі соціальні гарантії, які розповсюджуються і на громадян, які виховують свою рідну  дитину. Тому у даному випадку є ознаки дискримінації. Я вже звертався із депутатськими зверненнями  до міністерства, знаю, що розроблялася відповідна законодавча ініціатива, але вже півроку я не бачу ніяких  рухів у даному питанні.

Тому питання: які  все-таки  заходи вживаються міністерством для забезпечення соціальних прав громадян, які  стали усиновлювачами і для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

КОДОЛА О.М. … які стали усиновлювачами, а саме: для зарахування до трудового стажу періоду отримання допомоги  при усиновленні  дитини до  досягнення нею трьохрічного віку? Дякую.

 

10:49:38

МУЩИНІН В.В.

Шановний  народний депутат,  дякую за запитання. Я хочу сказати, що сьогодні за чинним законодавством у нас всі соціальні гарантії, які надаються, як  допомога при народженні дитини або інші види допомоги, сьогодні  передбачені також і на усиновлення. Крім того, згідно із державною підтримкою усиновлювачів ми  виплачуємо на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлювачам –  два прожиткових мінімуму на дитину відповідно віку.

Що стосується вашого питання по трудовим законодавствам. Ви відмітили, дуже вірно відмітили, що сьогодні міністром соцполітики готується відповідний проект рішення. Ваш запит в цьому плані був, опрацьовувався, був основою для розробки такого законопроекту. Найближчим часом ми будемо проходити процедуру погодження з міністерствами і відомствами саме по цьому законодавству. Я думаю, що вже в цьому місяці ми зможемо за підтримки уряду внести законопроект на Верховну Раду. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:50:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, від "Батьківщини" народний депутат Одарченко запитання.

 

10:50:45

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Юрій Одарченко, "Батьківщина".

У мене запитання до міністра охорони здоров'я і до міністра юстиції.

Зараз в проекті бюджету, Державного бюджету на 2017 рік питання фінансування енергоносіїв в закладах охорони здоров'я покладені на місцеві бюджети. Місцеві бюджети абсолютно не прораховують джерел для фінансування тепла і електроенергії для лікарень. Чи розуміє міністр охорони здоров'я, що буде катастрофа? І як він збирається вирішувати цю проблему?

І до міністра юстиції. Дуже гарна була доповідь. Але, якщо подивитись на кадрову політику, яка відбувається в Херсоні, то можна визначити, що є дуже серйозні недоліки. Минулий начальник обласного управління юстиції був звільнений за те, що в його системі бралися хабарі. Нинішня людина, Хутковський,  якого ви призначили сьогодні, звинувачується в тому, що вона відвела собі 30 земельних ділянок біля…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В.  Що ви збираєтесь робити для того, щоб кадрова політика в вашому міністерстві була неупереджена і була якісна, для того щоб третього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь. Відповідь, будь ласка, спочатку Міністерство охорони здоров'я і потім далі.

 

10:52:20

СУПРУН  У.Н.

Добре. Дякую за запитання. У нас є додатковий резерв для тих районних і міських лікарень, які не зможуть оплатити комуналку. Ми вже розмовляємо із Міністерством фінансів, щоб допомогти тим, які не зможуть фінансово комуналку заплатити на 2017 рік. А це є передбачено в бюджеті, і ми готові говорити з тими, які будуть мати економічні проблеми.

Щодо кадрів. Кадри вирішуються не завжди у міністерстві, багато тих рішень відбувається на рівні області або району, або міських рад. Це, що ми можемо впливати, просимо вас надавати цю інформацію через міністерство, щоб ми могли тоді зробити своє дослідження і подивитися, чи треба змінити ті кадри. Дякую вам за цю інформацію.

Ми беремося зараз тоді за Херсонську область, подивимося на ті кадри. І, якби ви могли підійти до мене і передавати ту інформацію на пряму, то ми зможемо робити дослідження і подивитися, як можемо вплинути. Ми хочемо, щоб прозоро і без корупції відбувалися всі наші дії щодо охорони здоров'я, і готові співпрацювати з вами, щоб подивитися, що відбувається і щоб це вирішити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Наступне запитання. Міністр юстиції ще, пан Петренко.

 

10:54:01

ПЕТРЕНКО П.Д.

Дякую за запитання. Дозвольте проінформувати, що в Міністерстві юстиції після функціонального аудиту, який був проведений нашими колегами з Європейської комісії, було прийнято рішення про ліквідацію 600 районних управлінь юстиції радянського зразка. Ми створили Бюро правової допомоги, спільно з проектом підтримки України канадським урядом, це ті бюро, які надають правову допомогу по всій країні, їх понад 500. Протягом літа проходила безпрецедентна компанія по публічним конкурсам на посади керівників цих бюро, в тому числі і в Херсонській області. Ми пішли на експеримент, коли дві третини конкурсної комісії представляли місцеві громадські організації, і на ці конкурси заявилося понад 5 тисяч юристів по всій країні. Наша політика дуже чітка, це політика відкритості і прозорості у кадровій політиці. Якщо у вас є якісь факти, прошу передати, ми, звичайно, будемо їх розбирати на національній комісії. Але наш підхід є таким, що ми відкриті до суспільства.

Принагідно хочу так само зараз з цієї трибуни привітати всіх  українських юристів з наступаючим днем юриста. Вам хочу побажати наснаги, професійних успіхів і сили. Українська юриспруденція, українське право є дуже сильним,  тому що українська держава є демократичною. Хочу так само привітати адвокатів, хочу привітати нотаріусів і представників інших професій з цим професійним святом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка,  зараз запитання від Андрія Тетерука, від "Народного фронту".

 

10:55:30

ТЕТЕРУК А.А.

Тетерук Андрій, "Народний фронт". У мене питання до Прем'єр-міністра України. Шановний пане Прем'єр-міністр України, з 2014 року, коли відбулася Революція Гідності, ми будуємо правову демократичну державу. Але 22 липня 2016 року Кабмін звільнив голову Космічної агенції Любомира Сабадоша в незаконний спосіб. 14 вересня 2016 року Кабмін призначив з низкою порушень законодавства України безробітного пенсіонера виконувати обов'язки голови Космічної агенції України. Поясніть мені, будь ласка,  навіщо Кабмін приймає такі рішення, грубо порушуючи законодавство України? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  відповідь Прем'єр-міністра.

 

10:56:18

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановний Андрій Анатолійович, дуже дякую вам за ваше запитання. Уряд України приймає всі виключно законні рішення, які проходять відповідні процедури і в тому числі, що стосується Космічного агентства. 

На превеликий жаль, в тому стані, в якому знаходиться космічна галузь, я сказав би, в жахливому стані, тут потрібно приймати в тому числі і кадрові рішення, тому таке рішення уряд прийняв. Але, я думаю, що кадрова політика – це одна справ, а інша справ – це формування стратегії розвитку космічної галузі.  Тому зараз ми працюємо над тим, щоб сформувати перспективу на роки вперед, космічна галузь не може розвиватись за один-два місяці або рік. Для того, щоб абсолютно  чітко зрозуміти, що ми інвестуємо в космічну галузь і що ми будемо мати врешті-решт на виході. У нас є сьогодні достатньо якісний потенціал, який, на превеликий жаль, не використовувався, і я думаю, в тому числі і умисно. Я не говорю за останні роки,  я говорю за попередні роки в тому числі. Тому що як і обороноздатність нашої країни, так і космічна галузь, так і інші високотехнологічні виробництва просто знищувались і знищувались зсередини самої системи. Я вже сьогодні можу сказати, що  в тому числі в цьому були зацікавлені ті, хто хотів послабити Україну.

Це питання у нас  в завданнях, тим більше, що мова йде про те, що зараз є виконуючий обов'язки Космічного агентства. Дякую за ваше запитання.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:57:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Силантьєв Денис Олегович передає слово Ляшку Олегу. Будь ласка.

 

10:58:01

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене запитання до міністра  юстиції Павла Петренка.

Шановний Павло, я кілька днів не можу до вас додзвонитися, розумію, що ви дуже  зайняті і  у вас немає можливості говорити з лідером  фракції парламентської. Але  я дзвоню вам не для того, щоб випити з  вами по чарці горілки чи в сауну сходити. А дзвоню тому,  що  минулої п'ятниці я був на Дніпропетровщині і зустрічався з фермерами – Новомосковський район, село Попасне, фермерське господарство "Дар". Власник господарства  фермер помер,  у нього по безпредєлу віджали це господарство. І сьогодні фактично рейдерське захоплення землі, рейдерське захоплення села.

Перше, я  вимагаю від вас вжити заходів, щоб зупинити ці рейдерські захоплення не лише в цьому випадку, бо  підходили фермери із Софіївки Дніпропетровської області, із  Запорізької області. Ми вчора прийняли антирейдерський  закон, ми вимагає від вас як від Мін'юсту дій по захисту фермерів від рейдерських захоплень. І на майбутнє, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пане Павло.

 

10:59:17

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановний Олег Валерійович, я приношу вам вибачення за те, що не був на зв'язку. Повідомляю, що був у відрядженні у Брюсселі і в Страсбурзі, де  були  важливі зустрічі з питання надання нам безвізового режиму. Я перепрошую ще раз. Я завжди є  відкритий до  спілкування, ви це знаєте,  ми з вами і  під час революції і після революції в постійному  конструктивному контакті.

І хочу подякувати вашій фракції і всім депутатам, які вчора проголосувати антирейдерський закон. Він реально вводить відповідальність такого роду "ділкам", які займаються рейдерством в Україні протягом 25 років.

Хочу всіх проінформувати, всіх українських громадян. Після підписання цього закону Президентом України за кожен такий факт особа, яка причетна до рейдерства – це і реєстратор, і заявник, і, саме основне, ті вигодонабувачі – компанії і групи, які на цьому промишляють, а фактично це мародери, їх по-іншому не можна звати, - будуть нести відповідальність до 8 років тюрми з усією спецконфіскацією. Міністерство юстиції буде дуже жорстко реагувати на такі факти і передавати ці матеріали до наших колег з правоохоронних органів. І тут важлива позиція всього сесійного залу і всіх депутатів: щоб кожен такий факт залишився доведеним до кінця, щоб кожна особа, яка причетна до таких порушень, сіла в тюрму. Хочу подякувати авторам закону, голові комітету, Оксані Продан за ту роботу, яку ми провели, і вам усім за те, що ви вчора фактично перекрили більшість можливостей рейдерства в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арешонков Володимир Юрійович, будь ласка.

 

11:00:51

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Перше питання у мене до Прем'єр-міністра України. Шановний Володимире Борисовичу, звертаюся до вас від групи депутатів-чорнобильців. І хочу сказати, що при підготовці бюджету 2017 року продовжується намагання Міністерства фінансів любими шляхами зекономити на громадянах, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Я нагадую, 30 років після Чорнобиля, цей рік, ліквідаторів, ми заборгували цим людям. І якщо зараз ще ставити питання про обмеження всіх соціальних пільг, програм і так далі, це неправильно.

І питання до пана Кутового. Пане міністр, ми вітаємо сьогодні ваші дії по наведенню порядку в українському лісовому господарстві. Але ми вам надамо матеріали, як і правоохоронним органам: не можна сьогодні продовжувати тримати на роботі керівників, проти яких порушені кримінальні справи за зловживання в лісовому господарстві, а вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дати завершити чи ви закінчили? Добре.

Будь ласка, відповідь.

 

11:02:12

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Я хотів би підкреслити, що уряд України вчасно вніс проект бюджету на 2017, виходячи з тих реальних показників дохідної частини і видаткової.

 Ви  знаєте, моє внутрішнє переконання і бажання всім віддати все належне. Але ми виходимо з того, що реальні можливості бюджету, і ми маємо їх максимально і ефективно раціонально використати, і я тут надіюсь на те, що ми  спільно з депутатами парламенту вчасно, відповідно до тих пріоритетів, які  визначені в проекті бюджету на 2017 рік, ухвалимо цей бюджет.

Ще раз хотів би підкреслити, що наше головне завдання сьогодні -  концентруватись  на розвитку національної економіки. Ми можемо забезпечити якісний прорив, ми бачимо ці можливості, і це буде самою кращою відповіддю на повернення тих боргів, які накопичила  Україна за десятки років, особливо років безвідповідального популізму і знищення національної економіки. Отут наше завдання сьогодні з вами – максимально відповідально ставитись до  цих завдань. Дякую за ваше запитання.

 

11:03:19

КУТОВИЙ Т.В.

Я в продовження. Шановний Володимире Юрійовичу, дякую за вашу оцінку курсу реформ, які ми здійснюємо в міністерстві. Також хочу вас запевнити, що всі люди, які мають відношення… і тут у нас досить тісна співпраця з Генеральною прокуратурою України, мають відношення до правопорушень, будуть відсторонені від їхніх посад. Іі я закликаю  вас і  народних депутатів у тому числі, якщо є факти, які вимагають перевірки як і міністерством, так і правоохоронними органами, ми відкриті до співпраці, будемо це робить. А потім дуже сподіваємося, що на тих конкурсах, а сьогодні  лише конкурсна система відбору людей на ці посади, ми будемо мати якісних, гарних менеджерів, які будуть допомагати і міністерству, і вам, колеги народні депутати, в реформуванні галузі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Яценко Антон Володимирович, будь ласка.

 

11:04:06

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Прем’єр-міністре! Шановний віце-прем’єр пан Розенко! Я дуже дякую вам, що ми заложили нарешті гроші для  кохлеарної імплантації для глухонімих дітей в цьому році  35 мільйонів і в наступному – 75 мільйонів. Але хотів запропонувати,  щоб ми почали такий добрий шлях – створити при Прем’єр-міністрі робочу групу, щоб допрацювати цей проект бюджету, щоб на наступний рік взагалі всі дитячі складні захворювання були профінансовані.

І друге питання. Також дякую від всіх  мешканців міста Умані, що ви  відкликнулись на нашу ініціативу і депутатів народних і місцевої влади  Ткаченка губернатора, що дали гроші на місто Умань 15 мільйонів. Але хотів запропонувати, щоб все ж таки розглянути можливість на наступний рік на Черкаську область, який жахливий стан доріг, збільшити фінансування також. Впевнений, що вам всі українці будуть вдячні, не лише Черкащини, а і вся Україна. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо вважати це подяка чи будете відповідати?

 

11:05:13

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, я декілька слів, напевно, скажу за те, що ми зробили по підтримці дітей.

Насправді вчора змінами до бюджету ми визначили 35 мільйонів гривень на заходи з слухопротезування імплантаційного для дітей, що є надзвичайно важливим питанням. Також ми закладаємо в бюджет 2017 року майже вдвічі більше суму для таких потреб, тобто 75 мільйонів гривень.

Окрім того, бюджетом передбачено на наступний рік 5,9 мільярда гривень на закупівлю в тому числі і ліків, що в тому числі має відношення і до дитячих захворювань.

Я хотів би дати на даний момент, на сьогодні відповідь на ті питання, які ставили народні депутати України в попередній "годині запитань до Уряду".

Перше питання, це по лікам. Насправді проблема закупівель ліків і їх доставки була надзвичайно серйозною. От хочу на зараз вам сказати, що нашими зусиллями, зусиллями уряду ми близько 90 відсотків ліків, які були закуплені, вже поставили в Україну. Далі.  В процентному відношенні: тести по туберкульозу – 74 відсотки вже в Україні; дитяча онкологія – близько 78 відсотків, що є дуже важливим і чутливим питанням; доросла онкологія –  90 відсотків; тести на ВІЛ – 99 відсотків; орфанні захворювання – 98 відсотків; дитячі гепатити – 99 відсотків; дорослі гепатити – 67; дитяча гемофілія – 100 відсотків. Тобто це свідчить про те, що ми достатньо предметно цим питанням займаємося, ми доведемо цю цифру до 100 відсотків і максимально доведемо її на місця, і в плановому режимі через міжнародні організації авторитетні будемо продовжувати закупівлю, але ми тут вже зараз наздогнали час, який був, на превеликий жаль, втрачено.  

Дякую за ваше запитання.

А що стосується Умані. Для справедливості можу сказати, що насправді звертався народний депутат Поляков, і ви теж звертались з цього приводу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рибалка передає слово Галасюку, будь ласка.

 

11:07:33

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Володимире Борисовичу, фракція Радикальної партії звертається для вас щодо невідкладного подолання проблеми безробіття, відродження промисловості. Ми наполягаємо наступного тижня, не відкладаючи, створити при уряді комітет підтримки розвитку промисловості. На першому ж засіданні цього комітету розглянути питання проблем з перевезенням "Укрзалізницею" вантажів для української промисловості, через яку сьогодні країна втрачає експортну виручку.

Також ми наполягаємо на переході від декларацій до реальних справ. Щоб ми запровадили в країні такі інструменти, як індустріальні парки, причому передбачили не тільки те, що сьогодні прийнято за основу в парламенті, а запровадили на їх території міжнародний арбітраж, щоб там діяла юрисдикція міжнародних судів.

Друге, якнайшвидше підтримати від уряду і прийняти в парламенті Закон про експортно-кредитне агентство для того, щоб здешевлювати кредити українським виробникам. Тоді буде наповнення державного бюджету, тоді можна буде підвищувати заробітні плати і пенсії, щоб їх не з'їдала інфляція. Такий план ми пропонуємо уряду і...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка.

 

11:08:47

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, вельмишановний Вікторе Валерійовичу. Таке враження, що ви читаєте наші думки, думки уряду. Декілька місяців ми витратили на те, щоб підготуватись до створення Комітету відродження промисловості. В жовтні місяці він буде створений. Дуже запрошую вас взяти безпосередню участь у його роботі. І насправді я абсолютно переконаний у тому, що тільки через зростання національної економіки ми можемо побудувати якісні умови життя для українців. Все інше через друкований станок – це все не працює, це робили до нас всі. Всі хотіли бути гарними, тільки сьогодні, тільки зараз, причому усі працювали під якісь вибори то парламентські, то президентські, то ще якісь. Нам потрібно працювати не під вибори, а нам потрібно працювати на українського громадянина і робити це постійно.

Тому наше завдання, ми створюємо офіс інвестицій, ви про це знаєте, супроводження інвестицій. Будемо супроводжувати всі, спочатку великі і середні інвестиції в Україні. А далі будемо будувати таку мережу. Я би хотів, щоб в кожному підприємстві були, ми мали інформацію про те, що вони їм вчасно повертають ПДВ, що у них немає ніяких знущань з боку контролюючих структур, що у них немає жодних проблем з погодженнями, що у них немає проблем при перетині кордону при імпортно-експортних операціях. І так далі, так далі, так далі.

Наступна позиція. Це Комітет промисловості, який буде інтегрувати в собі і аналізувати всю проблематику в промисловості, яка є. На превеликий жаль, сьогодні в цій сфері у нас є величезні виклики. Але я знаю, що ми маємо надзвичайно серйозний потенціал для створення нових робочих місць, для підвищення заробітної плати українців, для вироблення конкурентного національного продукту.

В зв'язку з тим я абсолютно повністю підтримую ідею створення індустріальних парків. І я би дуже хотів, щоб вся Україна була індустріальним парком. Але треба рухатись покроково. Перше, що ми маємо зробити, це насправді створити індустріальні парки, які будуть мати привабливі умови для залучення інвестицій порівняно з нашими сусідами, з тими країнами, які дають такі сьогодні можливості. Я вважаю, що міжнародний арбітраж, це абсолютно нормальний крок, який може додати впевненості для бізнесу інвестувати в економіку нашої країни. Тому теж цю позицію ми будемо підтримувати, вважаємо її абсолютно правильною.

Єдине, що нам потрібно створити такі умови, де буде високотехнологічне обладнання, де будуть створені робочі місця, де будуть реально сплачуватись достойні заробітні плати і вироблятись конкурентний продукт. Ми будемо в це інвестувати всі наші зусилля. І я дякую, що в парламенті був проголосований ряд законодавчих ініціатив. І ми очікуємо їх розгляд у другому читанні та в цілому.

В тому числі експортно-кредитну агенцію. Ви подивіться на нашу міжнародну торгівлю! Ми сьогодні маємо невикористані резерви. Ми багато зараз отримуємо проблем з точки виходу на інші ринки. Ми маємо сьогодні недовикористані можливості присутності українських товарів на міжнародних ринках. Для  цього нам треба створювати механізми, у тому числі еко, які дають можливість нам підтримувати наших виробників і підсилювати експорт продукції. Це все знані в світі інструменти, які час від часу використовувалися в тих чи інших країнах.  Наше завдання це зробити якісно, швидко і чітко. І саме головне – не просто приймати рішення, запустити їх у реалізацію. Тому хочу  ще раз закликати всіх працювати як єдина команда, як збірна України на  "чемпіонаті економічного розвитку" і перемагати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане  Прем'єр-міністр.

Колеги, час вичерпаний, вичерпаний на  3 хвилини регламент. Пане Прем'єр-міністр, пане Прем'єр-міністр, ми можемо ще одне питання?

Будь ласка,   ще Єднак – одне питання і потім  Геращенко – одне  питання, і завершуємо.

Будь ласка,  Остап Єднак. Дуже коротко. 

 

11:13:05

ЄДНАК О.В.

Дуже дякує, пане спікере, пане Прем'єр-міністр. Володимире Борисовичу,   у мене питання  з приводу лісового господарства.  Власне мене турбує  позиція уряду стосовно бездіяльності фактично, ні попередній уряд, ні теперішній за всю діяльність не подав пропозиції стосовно системних реформ в управлінні лісового господарства, натомість уряд займається відміною мораторію і косметично…  санправила рубок.

У мене питання: чи планує уряд системно змінювати на виконання зокрема Коаліційної угоди  систему управління  лісового господарства? Знову в цьому році не закладено жодної копійки у бюджеті на фінансування півдня та сходу України, фінансування лісів.

І питання стосовно керівництва лісового господарства. У мене є дуже велике зауваження до  проведення конкурсу. Чи планує уряд призначати голову і визнавати результати конкурсу на посаду голові лісагентства? Дякую.

 

11:14:10

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, вельмишановний пане народний депутат. Хотів би сказати декілька слів з цього приводу.  По-перше, ми не працюємо над тим, щоб змінювати умови, але ми працюємо над тим, щоб знайти  рішення для відродження лісового фонду України.  І у зв'язку  з цим у мене  є дуже чітка пропозиція і саме до вас: а не могли б ви  стати співголовою робочої групи щодо напрацювання рішень, які дозволять навести лад в лісовій галузі? Я хотів вам це запропонувати в робочому порядку, але зараз я можу це зробити вже в залі Верховної Ради України.

Я хочу утворити робочу групу, яка напрацює абсолютно всі рішення по вирішенню проблематики українських лісів. І, якщо ви будете співголовою цієї групи, я думаю, що це буде дуже достатньо інклюзивно з врахуванням українського парламенту. А ми залучимо кращих експертів. Спільно з Міністерством аграрної політики ми можемо напрацювати швидко необхідні рішення, які зупинять ті варварства, які відбуваються в українському лісі.

Що стосується менеджменту. Як ви знаєте, незалежна комісія вищого державного корпусу обрала кандидата на посаду керівника Держлісагентства. Я не можу давати оцінок роботи комісії і вважаю, що вони були об'єктивні при розгляді кандидатів, які були визначені. І наше завдання сьогодні –  призначити цього керівника. Але я хотів би цього керівника призначити під конкретні завдання. І тому я теж запрошую вас до цієї роботи. Ми перед призначенням на випробувальний термін протягом, наприклад, там, 3 місяців визначимо, що ми людину призначаємо на 3 місяці, через 3 місяці людина публічно звітує за свою роботу, яка була проведена і ми далі визначаємо вже остаточне призначення цієї… Закон нам це дозволяє. Тому я запрошую до повної співпраці в цьому плані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє запитання Ірини Геращенко, будь ласка.

 

11:16:25

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги. Це запитання від мене, від Андрія Парубія, я думаю, що від всього парламенту до міністра закордонних справ.

Шановний пане міністре, цього тижня в Москві було затримано українського журналіста Романа Сущенка. Українська парламентська делегація буде піднімати питання в'язнів Кремля вже наступного тижня під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі. Але нас хвилює наступне запитання. Чи на сьогодні є допуск українського консула до Романа? Чи є допуск українського консула до Олександра Кольченка? По якому, ми знаємо, що є погіршення стану здоров'я і дуже довго наш консул домагався зустрічі також з паном Кольченком. І взагалі, яка   у нас ситуація по допуску українських дипломатів до політв'язнів Кремля і допуску Міжнародного комітету "Червоного Хреста" до наших українців, які перебувають в тюрмах Російської Федерації? Дякую.

 

11:17:21

КЛІМКІН П.А.

Дякую, пані Ірина і дякую всім народним депутатам за надзвичайно активну позицію, за те, що ми спільно над цим працюємо. З самого моменту арешту Романа ми разом, ми, в першу чергу задіюючи наших друзів і партнерів, наші колеги із Мінінформполітики, задіюючи, звичайно, і світові медіа, і неурядові організації, намагаємось отримати консульський доступ до Романа, який йому гарантований відповідними міжнародно-правовими документами, як вже у черговий раз Росія не надає такого доступу. Ми намагаємось отримати його і сподіваємось, що це відбудеться найближчим часом. Як ви, напевно, знаєте, сьогодні Росія сподівається сфабрикувати звинувачення стосовно нього. Стосовно Кольченка, на жаль, така ж сама ситуація. І тому нам, дійсно, потрібна подальша скоординована позиція в сенсі тиску міжнародного співтовариства, міжнародних медіа і міжнародних не урядових організацій для, дійсно, покращення ситуації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.  "Година запитань до Уряду" завершена.

Колеги, зараз ми маємо вимогу від двох фракцій на перерву, але вони готові замінити її виступом.

Я запрошую до слова, виступати буде Олег Березюк.

 

11:19:06

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове! Протягом трьох тижнів ми ні разу не були записані в виступи на запитання до уряду, ми сьогодні взяли перерву.

 

11:19:22

СЕМЕНЧЕНКО С.І.

Сейчас все внимание украинского общества приковано к событиям на Донбассе. Люди, особенно жители приграничных территорий, задают вопросы, что происходит на Донбассе, почему отводятся наши войска, почему террористы и российские наемники являются стороной соглашений об отведении войск. Что будет завтра с прифронтовыми территориями, а самое главное, чтобы завтра с нашими гражданами.

Уже более двух лет мы живем в условиях так называемых "Минских соглашений". После Иловайска были заключены первые соглашения, после Дебальцево – вторые. До сих пор мы не знаем, кто являлся субъектом переговоров о предоставлении так называемого "зеленого коридора", в котором после Иловайска были расстреляны тысячи наших военных. Мы не знаем, кто являлся инициатором мониторинговых миссий совместно с российскими военными в Дебальцево. Мы  знаем одно, это закончилось тем, что сейчас эти территории являются тоже оккупированными, а Украина потеряла около 5 тысяч квадратных километров территории.

Совсем недавно так называемой контактной группой в Минске была озвучена информация достижения очередного соглашения. По нему предполагается развод наших украинских войск и бандформирования российских наемников на один километр от линии соприкосновения в трех населенных пунктах: Золотое, Станица Луганская, Петровская. Жители этих населенных пунктов, их соседи с прифронтовых территорий на протяжении последних дней выходят с протестами против отвода наших украинских войск. Они боятся, что после выхода защитников Украины эти территории и их населенные пункты займут российские наемники, а проукраинских жителей этих территорий ожидает жестокая расправа со стороны российских боевиков.

Подобные опасения высказываются также и представителями украинских органов власти. Руководитель Луганской военно-гражданской администрации заявил, что выполнение подобных соглашений приведет к потери контроля Украины над Станицей Луганской. Представители Главного управления разведки Министерства обороны Украины неоднократно в течении года заявляли, что  российские наемники осуществляют ползучий захват так называемой "буферной серой зоны" и готовят новые захваты. Кроме территории наших украинских городов и сел, обильно политых кровью наших военных, в некоторых пунктах также оставляются инженерные сооружения, которые украинский народ ценой больших личных жертв на протяжении двух лет помогал создавать нашей армии.

Фракция объединения "Самопомощь" обращается с вопросом к Президенту Украины как к гаранту Конституции и суверенитета Украины.

Первое. Какие законы назначены или законно избранные должностные лица Украинской державы подписали Рамочное соглашение об отводе войск? Какими положениями Конституции Украины или Законов Украины руководствовались эти лица? Кто и на основании каких правовых документов наделил их полномочиями подписания подобных решений от имени государства? Кто и на каком основании дал команду украинским Вооруженным Силам выполнять эти договоренности и оставлять нашу украинскую землю.

Мы обращаемся в Генеральную прокуратуру с заявлением о  совершении преступления по статьям  353-й   "Самовольное  присвоение властных полномочий" и  110-й "Умышленное действие,  совершенное  с целью изменения границ территории или Государственной границы Украины" с нарушением  порядка, установленного Конституцией Украины. 

Копию заявления передаем  Голове Верховной Рады для сведения. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, давайте подякуємо уряду і Прем'єр-міністру за  участь в нашому засіданні. Дякуємо вам. До наступних зустрічей і дякуємо за інтенсивну співпрацю з парламентом.

Зараз згідно статті 25 Регламенту Верховної Ради України ми  маємо час для оголошення запитів. У президію надійшло 280 запитів, і я запрошую до зачитання  запитів Першого заступника Голови Верховної Ради України  Ірину Геращенко, будь ласка.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:22:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Андрію.

Дійсно, 248 запитів надійшло. Це трохи менше, ніж минулого тижня.

І також  я хочу ще раз  звернутися до фракції "Самопоміч" з  проханням, щоб ви так само доєднувалися до  тієї платформи, що створена в парламенті, де надається повна інформація, в тому числі про переговорчий  процес у Мінську. Цього тижня відбувалася така зустріч, були представники всіх фракцій, окрім "Самопомочі". Минулого тижня так само  відбулася така зустріч, де був присутній якраз Євген Марчук, який в безпековій групі веде ці переговори, і він готовий відповісти на  всі запитання народних депутатів.

Сьогодні також буде  відповідне засідання, де візьмуть  участь, в тому числі українські дипломати. І дуже важливо, щоб ті люди, хто хочу дійсно почути відповіді на запитання і чули їх, а не тільки  використовували трибуну, щоб говорити, що немає інформації. Дякую вам за можливість це сказати.

І зараз надійшли запити народних депутатів України, які потребують голосування. Це запит до Президента України.

Запит Юрія-Богдана Шухевича до Президента України cтосовно зняття грифу "Опублікуванню не підлягає" та скасування усіх засекречених нормативно-правових актів Президента України, якими встановлені незаконні пенсійні привілеї для колишніх народних депутатів УРСР і СРСР, колишніх перших секретарів обкомів Компартії України тощо та членів їх сімей, котрим обчислюють пенсії, виходячи з посадового окладу Міністра Кабінету Міністрів України та припинення виплати пенсій цим особам.

Нам потрібно зараз поіменне голосування не менше 150 голосів, щоб була підтримка цього запиту. Я прошу, шановні колеги, давайте всі підтримаємо запит народного депутата шановного Юрія-Богдана Шухевича. Голосуємо.

 

11:25:05

За-77

На жаль, лише 77 голосів. Не набрав відповідної кількості голосів цей запит.

Далі запити вже до інших структур, які не потребують голосування. І я починаю їх озвучувати.

Народного депутата Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, тимчасово виконуючого обов'язки голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення шкільної їдальні Сінгурівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Житомирського району, Житомирської області жаровою шафою та встановлення на території школи дитячого ігрового майданчику.

Віктора Развадовського до начальника Служби автомобільних доріг у Житомирській області щодо проведення капітального ремонту доріг у Житомирському, Любарському, Романівському та Чуднівському районах Житомирської області.

Станіслава Березкіна до Прем'єр-міністра України щодо збільшення з 2016 року розміру винагороди спортсменам-інвалідам до розмірів винагород спортсменам України - чемпіонам і призерам Олімпійських ігор.

Сергія Євтушка до Генерального прокурора України щодо відновлення майнових прав власників квартир у будинку 16-А по вулиці Крип'якевича у місті Костопіль Рівненської області.

Сергія Євтушка до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра фінансів України щодо необхідності надання субвенції по відшкодуванню заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію та опалення, що дасть можливість погасити заборгованість комунальних підприємств міста Сарни Рівненської області за спожитий природний газ та своєчасно розпочати у місті опалювальний сезон 2016-2017 років.

Оксани Юринець до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України щодо створення механізму виконання Закону України від 14 травня 2015 року № 425-VII.

Андрія Кісельова до голови Державної фіскальної служби України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на розмитнення гуманітарного вантажу, призначеного для вихованців Центру допомоги дітям "Отчий дім", міської лікарні та багатодітних сімей міста Покровська Донецької області.

Надії Савченко до директора Національного антикорупційного бюро України щодо поновлення кримінального провадження за фактом поставки Міністерству оборони елементу форменого одягу (шкарпеток), які є непридатними для носіння, у зв'язку з їх невідповідністю технічним умовам, на загальну суму 78 мільйонів гривень.

Надії Савченко до генерального директора Державного концерну "Укроборонпром" щодо надання інформації про кількість укладених договорів між державними підприємствами, що входять до Державного концерну "Укроборонпром", що було укладено в особливий період, з підприємствами, які не є виробниками продукції за цими договорами, або не є суб'єктами безпосереднього надання послуг, за договорами про надання послуг.

Костянтина Яриніча до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо ініціювання розроблення державної цільової програми радіаційного і соціального захисту населення міста Кропивницький та проведення громадського обговорення концепції програми.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра України, глави Адміністрації Президента України щодо виконання вимог закону України "Про Національне антикорупційне бюро" стосовно проведення незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності НАБУ.

Віктора Галасюка  до Першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо стану реалізації державних інвестиційних проектів.

Юрія Мірошниченка до Кабінету Міністрів України щодо обов'язкового дотримання вимог закону про безоплатне харчування, забезпечення одягом, білизною і взуттям засуджених до позбавлення волі.

Борислава Розенблата до Кабінету Міністрів України щодо права постачальників природного газу проводити перерахунок обсягів використаного газу споживачами, що не мають приладів обліку газу за період дії Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237.

Віктора Остапчука до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо внесення змін до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27 червня 2008 року № 190.

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра України щодо ситуації, що склалась із забезпеченням населення твердим паливом.

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра України щодо стосовно можливості внесення змін до нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України щодо неврахування доходів від продажу молока населенням переробним підприємствам під час призначення населенню субсидій для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги.

Ярослава Маркевича до міністра закордонних справ України щодо захисту прав родини Мамашових.

Вибачте, ще раз. Ярослава Маркевича до Генерального прокурора України щодо фактів зловживань в УСБУ в Запорізькій області при оформленні статусу учасників АТО.

Тараса Пастуха до Голови Національної поліції України щодо злочинного зволікання в здійсненні досудового розслідування 16 березня 2013 року номер 12013110090003558 відносно службових осіб державного підприємства Міністерства оборони України "Укрвійськбуд".

Олексія Порошенка до Голови Служби безпеки України щодо розповсюдження книжок та іншої друкованої продукції, що посягають на цілісність та недоторканість території України.

Олексія Порошенка до віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка щодо проведення ревізії бібліотечних фондів бібліотек України на предмет наявності книжок та іншої друкованої продукції, що посягають на цілісність та недоторканість України, принижуючи гідність українців, фальсифікуючи чи спотворюючи культурну та історичну спадщину українського народу тощо.

Юрія Павленка до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення належних умов лікування у Житомирській обласній клінічній лікарні імені Гербачевського.

Вадима Івченка до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів із запобігання рейдерському захопленню Приватного сільськогосподарського підприємства імені Дімітрова у селі Доброму Вільшанського району Кіровоградської області.

Владислава Бухарєва до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про звернення депутатів Сумської області, вибачте, Сумської обласної ради щодо необхідності термінового врегулювання проблемних питань з вуличного освітлення населених пунктів Сумщини та всієї України.

Владислава Бухарєва до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для будівництва хірургічно-лікувального корпусу Сумської обласної клінічної лікарні, а також капітального та поточного ремонтів приміщень вказаної установи.

Ярослава Дубневича до міністра внутрішніх справ України щодо забезпечення всебічного і неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом загибелі військовослужбовця.

Ярослава Дубневича до Генерального прокурора України щодо проведення всебічного і неупередженого розслідування у кримінальному провадженні за фактом загибелі військовослужбовця.

Івана Балоги до Прем'єр-міністра України щодо завершення будівництва об'їзної автомобільної дороги міста Берегово та села Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску "Лужанка".

Анатолія Кузьменка до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо надання роз'яснення в частині змін у встановленні роздрібних цін на природний газ та що використовується для потреб населення у Кіровоградському регіоні у 16 році.

Анатолія Кузьменка до міністра інфраструктури України щодо пошуку прийнятого рішення відносно поновлення приміського залізничного сполучення в (Олександрівському регіоні Кіровоградської області,) Олександрійському регіоні Кіровоградської області.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України щодо необхідності забезпечення виплати в повному обсязі щорічної (до 5 травня) разової грошової допомоги учасникам бойових дій, інвалідам війни та іншим категоріям громадян, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо необхідності зниження тарифів на електроенергію або призначення субсидій на комунальні платежі мешканцям багатоквартирних будинків (будинки яких відключені від централізованого опалення та негазифіковані).

Василя Яніцького до міського голови міста Вараш Рівненської області щодо урегулювання питання оренди приміщень Управління освіти виконавчого комітету Кузнецовської міської ради Рівненської області.

Антона Геращенка до міністра екології та природних ресурсів України, Генерального прокурора України щодо стану досудового розслідування за заявами уповноважених Національного природного парку "Тузловські лимани" та затвердження проекту організації території на виконання Указу Президента України № 1/2010.

Антона Геращенка до прокурора міста Києва щодо колективного звернення 36 потерпілих членів ГБК "Караваєві дачі" про стан досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42015100090000111.

Ігоря Шурми до секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо ймовірної фальсифікації вакцини проти коклюшу, дифтерії, поліомієліту, гемофільної інфекції та правця поставленої в Україну в 2016 році.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у невиконанні впровадження Закону України "Про екстрену медичну допомогу" у Львівський області, що створює загрозу здоров'ю та життю громадян України.

Івана Мельничука до Міністерства охорони здоров'я України щодо реалізації конституційного права громадян на безоплатну медичну допомогу.

Івана Мельничука до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Державної регуляторної служби України, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ щодо удосконалення законодавчого врегулювання питання роботи мереж і споруд каналізації, безпеки їх експлуатації та забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення, схидами, скидами стічних вод.

Юрія-Богдана Шухевича до голови Верховної Ради України стосовно розміщення на офіційному веб-порталі Верховної Ради України інформації про загальну кількість законопроектів, поданих народним депутатом України, які стали нормативно-правовими актами.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України про виділення коштів на ремонт об'їзної дороги міста Мукачева Закарпатської області.

Михайла Бондаря до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо вирішення питання встановлення в міста Буськ Львівської області сучасного обладнання для гемодіафільтрації.

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року № 1026 щодо виплат доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань працівникам районних, сільських, селищних Народних домів.

Олександра Марченка до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо перевірки наявності ознак дисциплінарного правопорушення в діях слідчого судді Печерського районного суду міста Києва Цокол Лариси Іванівни при постановлені ухвали про дозвіл на проведення обшуку від 26  вересня 16-го року по справі 757/46900/16-к.

Анатолія Денисенка до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ щодо перерахунку тарифів за опалення у зв'язку зі змінами температури повітря в будинках, де будинкові засоби обліку тепла не встановлені.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо проведення аналізу та внесення змін до регуляторних актів з метою спрощення механізмів і скорочення термінів надання громадянам адміністративних послуг.

Руслана Сольвара до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів, міністра соцполітики, голови правління Пенсійного фонду, голови Державної казначейської служби щодо вирішення питання виділення фінансування на компенсації дітям війни та громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи відповідно до виконавчих листів, які знаходяться у Державній казначейській службі України.

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України, міністра внутрішніх справ України щодо невиконання посадовими особами Національної поліції вимог чинного законодавства та порушення права Фисуна Дмитра Григоровича на отримання передбаченої законом виплати одноразової грошової допомоги у зв'язку з отриманням ним травм при виконанні службових обов'язків з частковою втратою працездатності.

Юрія Бублика до міністра оборони України про порушення прав родини військовослужбовця, нереагування військовою частиною на їх заяви про надання документів для оформлення пенсії у зв'язку із втратою годувальника, відсутність контролю за належним розглядом депутатського звернення, наслідком чого стало надання недостовірної інформації про його виконання та усунення порушень.

Олександра Супруненка до Київського міського голови щодо забезпечення якісною питною водою дітей у навчальних закладах міста Києва.

Олександра Супруненка до Київського міського голови щодо вжиття заходів зі збереження та належного функціонування будинкових лічильників обліку теплової енергії у житловому фонді в місті Києві.

Тараса Пастуха до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо порушення діючого законодавства, прав та інтересів трудового колективу при призначенні головного редактора Тернопільської обласної газети "Свобода".

Віталія Купрія до Прем'єр-міністра України щодо незаконного впливу міністра енергетики та вугільної промисловості Насалика Ігоря Степановича на рішення Ради Оптового ринку електроенергії, яким знищується атомна енергетика та підтримуються "ДНР" і "ЛНР" (в лапках).

Віталія Купрія до Прем'єр-міністра України щодо махінацій з тендерними закупівлями на ПАТ "Укртрансгаз", в результаті яких обслуговування газотранспортної системи України може бути передане компанії країни-агресора.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо недопущення умисного знищення комунального підприємства "Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця".

Сергія Капліна до Генпрокурора України щодо притягнення керівника Суднобудівного заводу імені 61 Комунара у місті Миколаїв до відповідальності за невиплату заробітної плати.

Максима Бурбака до начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України щодо збереження… забезпечення житлом учасника АТО Ігоря Мацкуляка.

Олеся Довгого до Антимонопольного комітету України щодо оплати послуг з приймання платежів від населення за газ та невиконання доручення Уряду.

Сергія Мельничука до Генерального прокурора України щодо подання заяви до суду про притягнення до відповідальності організацій (в лапках) "ДНР" та (в лапках) "ЛНР" за терористичну діяльність.

Олександра Гереги до Прем'єр-міністра України щодо проблем з пішохідним рухом на кордоні зі Словаччиною.

Валентина Ничипоренка до Прем'єр-міністра України щодо злочину проти власників паїв селі Охматів, Жашківського району Черкаської області.

Сергія Мельника до начальника регіональної філії "Південно-Західна залізниця" щодо відновлення руху приміських поїздів № 6356 за маршрутом Хмельницький - Старокостянтинів-1 та № 6355 за маршрутом Старокостянтинів-1 - Хмельницький.

Сергія Мельника до міністра внутрішніх справ України щодо передачі Хмельницькій міській раді незавершеного будівництва та земельної ділянки за адресою: місто Хмельницький, вулиця Панаса Мирного, 26, ой, 29/1.

Групи народних депутатів (Паламарчука, Кишкаря, Кривенка) до Генпрокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів по розслідуванню фактів масового отруєння безпритульних тварин.

Юлія Іоффе до Прем'єр-міністра України щодо необхідності надання державної підтримки Відокремленому підрозділу "Шахта "Гірська" Державного підприємства "Первомайськвугілля" на заходи з виведення на беззбитковий рівень роботи.

Олександра Гереги до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо екологічної ситуації на заводі акумуляторних батарей в місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Віталія Гудзенка до першого заступника голови Київської обласної державної адміністрації, начальника Служби автомобільних доріг у Київській області щодо будівництва дороги з твердим покриттям по вулиці Стадіонна в селі Лісовичі Таращанського району Київської області.

Віталія Гудзенка до Державного агентства водних ресурсів України, Міжрайонної природоохоронної прокуратури Київської області щодо повернення в загальне користування Веселокутське водосховище річки Гнилий Тікич на території Таращанського району та притягнення винних осіб до відповідальності.

Олександра Дехтярчука та Василя Яніцького до голови Державної фіскальної служби України щодо захисту прав пенсіонерів та ветеранів податкової служби Здолбунівського району Рівненської області.

Групи народних депутатів (Дейдея, Капліна та інших, всього 6 депутатів) до директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України щодо проведення перевірки інформації про вчинення корупційного злочину народними депутатами України Сергієм Лещенком та Світланою Заліщук, та внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Костянтина Яриніча до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення дітей-інвалідів технічними засобами, а саме дитячими підгузниками.

Олександра Бригинця до міністра оборони України, заступника Генерального прокурора України, Головного військового прокурора щодо використання російською авіацією повітряного простору України.

Олександра Бригинця до голови Тернопільської обласної державної адміністрації, голови Тернопільської обласної ради, голови Бережанської районної ради Тернопільської області, голови Бережанської районної державної адміністрації Тернопільської області щодо ситуації, яка склалась у зв'язку з припиненням процесу передачі приміщень та земель у власність громади монастиря святого Івана Хрестителя.

Віктора Остапчука до Прем'єр-міністра України щодо видатків на утримання закладів охорони здоров'я та професійно-технічної освіти з місцевих бюджетів.

Олега Кулініча до міністра аграрної політики та продовольства України, директора державного підприємства "Державний миргородський гренажний завод" щодо передачі у комунальну власність частини майна Державного миргородського гренажного заводу.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації, виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації щодо внесення до програми соціально-економічного розвитку міста Києва питання капітального ремонту асфальтного покриття на вулиці Братиславській, 7, 7-а та 9-а у Деснянському районі.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації, генерального директора публічного акціонерного товариства "Київенерго", щодо незадовільного санітарно-технічного стану центрального теплового пункту на проспекту Лісовому, 9-а у Деснянському районі столиці.

Групи народних депутатів (Безбаха, Матвієнкова, Гусака) до Прем'єр-міністра України про критичну ситуацію у сфері перевезень вантажів залізничним транспортом.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів із загального фонду Державного бюджету України на фінансування програми "Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію) та придбання житла".

Олександра Кодоли до міністра соціальної політики України щодо забезпечення соціальних прав громадян України, які стали усиновлювачами.

Олеся Довгого до Першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України, міністра закордонних справ України щодо Угоди про співпрацю між Урядами України та США в сфері науки та технологій.

Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про стан основних засобів Новояворіського ДП "Екотрансенерго" та Новояворівського ДГХП "Сірка", ініціювання питання про притягнення до встановленої законодавством відповідальності посадових осіб, винних у фінансових оборудках та багатомільйонних збитках на підприємствах, а також надання інформації про керівників підприємства за останні п'ять років.

Олексія Ленського до міністра культури України щодо захисту історичного та культурного надбання Української нації - церкви у місті Любачеві, яка є центром культурного і духовного життя українців та всієї любачивської землі та належить до архітектурних пам'яток міста й сприяння у проведенні ремонтних робіт до 800-річчя старовинного міста Любачева, вжиття відповідних заходів реагування.

Андрія Шиньковича до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо збереження стаціонарного відділення цілодобового перебування у селищі міського типу Антоніни Красилівського району Хмельницької області.

Андрія Шиньковича до голови Фонду державного майна України щодо невиконання повноважень фондом Державного майна України.

Олександра Нечаєва до Прем'єр-міністра України щодо слабкого кадрового забезпечення Національної поліції у Миколаївській області і неналежного забезпечення правопорядку і громадської безпеки співробітниками Національної поліції у Миколаївській області.

Андрія Лопушанського до Прем'єр-міністра України щодо побудови пункту пропуску та автомобільного переходу на напрямку Лопушанка (Турківського району Львівської області) - Міхновець (Республіка Польща).

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра України щодо відміни нарахувань додаткової норми споживання газу за відсутності централізованого гарячого водопостачання за наявності електричного водонагрівача.

Дмитра Добродомова до міністра внутрішніх справ України, голови Національної поліції України, Генерального прокурора України щодо суми заарештованих коштів в банківських установах на рахунках колишніх високопосадовців режиму Януковича, а також іншого майна.

Дмитра Добродомова до міністра соцполітики України, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Вінницької обласної держадміністрації,  Вінницької обласної ради щодо обґрунтування доцільності перекваліфікування Ладижинського дитячого будинку-інтернату в психо-неврологічний заклад та порушення при цьому прав дітей з фізичними вадами здоров'я.

Василя Яніцького до голови Володимирської районної державної адміністрації… Володимирецької районної державної адністрації  Рівненської області, Голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" щодо проведення лінії електромережі на території Заболоттівської сільської ради Володимирецького району Рівненської області.

Андрія Шипка до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо вжиття заходів для лікування громадян, які потребують направлення за кордон.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів у підтримці вітчизняних металургійних підприємств та трубних заводів.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо екологічної катастрофи на річці Случ Баранівського району Житомирської області.

Тетяни Бахтеєвої до Прем'єр-міністра України щодо необхідності термінової розробки та ухвалення державних цільових програм в галузі охорони здоров'я  щодо боротьби з серцево-судинними, онкологічними захворюваннями, гепатитами, туберкульозом, ВІЛ-інфекцією імунопрофілактики, репродуктивного здоров'я нації тощо.

Сергія Власенка до голови Вищої ради юстиції щодо отримання інформації про кількість суддів, яких Вища рада юстиції рекомендувала Президенту України, Верховної Ради України звільнити за порушення присяги у період з 1 вересня 2014 року до 30 вересня 2016 року.

Дмитра Тимчука до міністра фінансів України щодо надання роз'яснень стосовно умов укладання кредитного договору Державного підприємства "Житомирський бронетанковий завод".

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України щодо приведення у відповідність видатків державного бюджету до доходів від вказаного цільового збору, затвердивши субвенцію у законному розмірі з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Романа Мацоли до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ щодо вирішення питання затвердження та фінансування об'єктів міста Славута, що фінансуються з державного бюджету відповідно до постанови Кабінету Міністрів  № 412 та повідомлення Державної казначейської служби  "Про зміни річного розпису асигнувань державного бюджету на 2016 рік".

Павла Кишкаря та Віктора Кривенка до Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України, Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Пенсійного фонду України, Генеральної прокуратури України щодо умисного, з корисливих мотивів доведення до банкрутства Відкритого акціонерного товариства "Херсонський бавовняний комбінат" та бездіяльності Фонду державного майна України під час процедури банкрутства.

Віктора Кривенка до Кабінету Міністрів України, Антимонопольного комітету України, Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Дніпропетровськгаз", Публічного акціонерного товариства "Дніпровагонмаш" стосовно зловживання монопольним становищем Публічним акціонерним товариством "Дніпровагонмаш" та вжиття заходів щодо невідкладного підключення побутових споживачів природного газу напередодні опалювального сезону.

Віктора Кривенка та Павла Кишкаря до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Управління держохорони України, Державного підприємства "Український центр підготовки охоронців", Фонду держмайна України щодо оренди державного майна аеродромно-технічного комплексу "Авіаційна база "Узин".

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про виділення коштів медичної субвенції на оплату праці медичних працівників Комунального закладу "Коростенська центральна районна лікарня Коростенської районної ради" Житомирської області.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про погашення заборгованості по субсидіях надавачам комунальних послуг.

Олексія Гончаренка до голови СБУ, голови Вищої ради юстиції, Генпрокурора України щодо взяття під особистий контроль перевірки обставин та фактів, що призвели до ухвалення суддею господарського суду Одеської області Зеленовим Геннадієм Миколайовичем рішення у судовій справі №916/4747/15 "Про банкрутство ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", яким визнано грошові вимоги компанії Empson Limited (Республіка Кіпр) та його дочірньої компанії - товариства з обмеженою відповідальністю "Енергія і Газ Україна", кінцевим бенефіціаром яких є Курченко Сергій Віталійович, і утворення заборгованості перед ними з боку ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" на суму майже 15 мільярдів гривень та вжиття належних заходів, у межах компетенції, щодо: 1) припинення та розслідування дій компаній, кінцевим бенефіціаром яких є Курченко, що мають ознаки протиправних; 2) припинення дій судді Зеленова, що мають ознаки протиправних та таких, що створюють загрозу життєво важливим економічним інтересам України.

Юрія Мірошниченка до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів по припиненню катувань засуджених до позбавлення волі, усунення нелюдських умов праці у виправних колоніях № 43 і № 100 у Харківській області.

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Резервного фонду бюджету на лікування за кордоном 7-річної мешканки міста Бровари Київської області, а також інших дітей, які потребують невідкладного медичного лікування за кордоном.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, голови Тернопільської обласної державної адміністрації, голови Тернопільської обласної ради щодо виплати заборгованості з заробітної плати працівникам державного навчального закладу "Почаївське вище професійне училище" Кременецького району Тернопільської області.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо надання статусу учасника війни жителям Тернопільської області, які брали участь у будівництві оборонних споруд на Сході України.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо вирішення проблем хімічної галузі України.

Тараса Батенка до голови Львівської обласної ради, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо внесення змін у схеми маршрутів та відновлення доїзду автобусних маршрутів миколаївського, стрийського, жидачівського та сколівського напрямків до Приміського залізничного вокзалу міста Львова.

Групи народних депутатів (Батенка, Шевченко та інших – всього 6)  до Прем'єр-міністра України щодо чисельних порушень Конституції, чинного законодавства України посадовими особами місцевого самоврядування під час процесу добровільного об'єднання громад у Новогалещинську об'єднану територіальну громаду з центром у селі Нова Галещина Кременчуцького району Полтавської області.

Групи народних депутатів (Кацер-Бучковської, Чорновол та інших. Всього 6 депутатів) до Прем'єр-міністра України, голови правління Національної акціонерної компанії “Надра України”, міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо законності конкурсу на залучення інвестора для реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.

Залишаються ще запити. Я продовжую ранкове засідання на 15 хвилин, шановні колеги.

Сергія Рудика до міністра фінансів України щодо надання завіреної у встановленому порядку копії офіційного перекладу з англійської мови на українську мову тексу Листа про наміри до Міжнародного валютного фонду та Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Дмитра Шпенова до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо вжиття термінових заходів для недопустимості порушення прав громадян при встановленні лічильників газу.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо належного розгляду Генеральною прокуратурою України звернення до рішення Рівненської обласної ради від 8 вересня 2016 року.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо повідомлення результатів проведення досудового слідства по кримінальному провадженню від 24 липня 2014 року.

Юрія Тимошенка до міністра внутрішніх справ України щодо забезпечення належного розслідування кримінального провадження номер 12016090180000256.

Володимира Парасюка до ректора Харківського національного університету імені Каразіна стосовно відмови керівництвом Харківського національного університету імені Каразіна у забезпеченні належних заходів щодо вшанування пам'яті загиблого героя, офіцера Збройних сил України Мирослава Мисли, який був випускником даного університету.

Володимира Парасюка до міністра інфраструктури України щодо врегулювання конфлікту між Львівською залізницею та мешканцями селищ міського типу Брюховичі, Рясна-Руська та села Підрясне Львівської області.

Андрія Гальченка та Костянтина Павлова до голови правління публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" щодо капітального ремонту споруди Палацу спорту "Локомотив" у місті Кривий Ріг.

Андрія Гальченка до міністра інфраструктури України щодо вкрай незадовільного стану дорожного покриття автомобільної дороги ТО 434.

Олени Сотник до Генерального прокурора України щодо обвинувачення осіб, які приймали участь у вчиненні злочинів під час Революції гідності та проти національних інтересів держави.

Андрія Вадатурського до міністра оборони України щодо незаконного надання військовими частинами дозволу фізичним і юридичним особам вирощувати сільськогосподарські культури, випасати худобу та заготовляти сіно на землях оборони, наданих їм у постійне користування.

Андрія Вадатурського до Генерального прокурора України щодо незаконної експлуатації державних земель України шляхом надання командирами військових частин дозволу фізичним і юридичним особам здійснювати господарську діяльність.

Сергія Власенка до голови Національного агентства України з питань запобігання корупції, директора Національного антикорупційного бюро України щодо отримання інформації та роз'яснень.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів відносно недопущення дискримінації прав віруючих під час отримання паспортів.

Романа Семенухи до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва, ЖКГ, міністра енергетики, вугільної промисловості щодо надання роз'яснення порядку (методики) визначення та встановлення регіональних коригуючих коефіцієнтів для розрахунку розміру витрат у сфері ЖКГ.

Романа Семенухи до Прем'єр-міністра України щодо проведення конкурсу на посаду голови Державної служби геології та надр.

Ірини Суслової до міністра юстиції України, міністра закордонних справ України щодо заходів, направлених на звільнення незаконно ув'язненого на території Російської Федерації громадянина України Вигівського Валентина Петровича.

Павла Дзюблика до міністра інфраструктури України щодо виділення додаткового фінансування на проведення капітального ремонту автомобільної дороги на ділянці від селища міського типу Народичі до міста Малин через село Базар Житомирської області.

Павла Дзюблика до міністра екології та природних ресурсів України, міністра внутрішніх справ України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо негайного реагування на порушення природоохоронного законодавства Фермерським господарством "Грасс Авеню" поблизу села Забілоччя Радомишльського району Житомирської області.

Оксани Білозір до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів, тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення належного фінансування операцій по вживленню систем імплантаційного слухопротезування для дітей.

Валентина Дідича до Прем'єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася на Публічному акціонерному товаристві "Дніпровський меткомбінат" міста Кам'янське Дніпропетровської області та Публічному акціонерному товаристві Гірничо-збагачувального комбінату міста Марганця Дніпропетровської області внаслідок прийняття постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад, показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" та прохання розглянути можливість скасування постанови Кабінету Міністрів України № 461 від 24 червня 16 року.

Валентина Дідича до Прем'єр-міністра України щодо критичної ситуації, яка склалася у загальноосвітній школі I-III ступенів № 3 міста Марганця Дніпропетровської області та полягає у повній непридатності приміщення навчального закладу до роботи в осінньо-зимовий період.

Руслана Демчака до міністра екології та природних ресурсів України щодо незаконного вивезення, ввезення та розміщення сміття на Погребищенському полігоні Вінницької області та необхідності централізованого вирішення питання утилізації відходів в Україні.

Руслана Демчака до виконуючого обов'язки голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Директора Національного антикорупційного бюро України щодо проведення перевірки законності дотримання процедури виділення земельних ділянок в Іллінецькому районі Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації, голови Вижницької районної державної адміністрації Чернівецької області щодо безкоштовного харчування учнів початкових класів Мигівського навчально-виховного комплексу.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Вижницької районної державної адміністрації Чернівецької області щодо зміни статусу об'їзної дороги О26003 селища Берегомет Чернівецької області.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України, міністра культури України щодо забезпечення свободи світогляду і віросповідання громадян України, парафіяни Української православної церкви, запобігання міжконфесійній релігійній ворожнечі та недопущення рейдерського захоплення храмів Української православної Церкви.

Ігоря Алексєєва до міністра юстиції України щодо можливих неправомірних дій арбітражного керуючого при встановленні початкової вартості майна.

Любомира Зубача до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови Львівської обласної ради щодо проблеми розробки і затвердження Перспективного плану територій громад Львівської області.

Борислава Берези до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій директора КП "Житлорембудсервіс" В'ячеслава Бобрикина та виконуючого обов’язки голови Деснянської районної державної адміністрації Крохмалюка.

Едуарда Матвійчука до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства фінансів, Генеральної прокуратури України, Одеської обласної державної адміністрації стосовно необхідності комплексного розгляду колективного звернення групи директорів закладів професійно-технічної освіти Одеської області в інтересах трудових та учнівських колективів державних навчальних закладів, у зв'язку із складною ситуацією, що склалася протягом попереднього та поточного року у їх функціонуванні, необхідності перевірки відповідних рішень обласної влади щодо забезпечення та організації їх роботи, виконання Закону України "Про Державний бюджет на 2016 рік" та недопущення порушення гарантованих чинним законодавством України прав зазначених груп громадян.

Едуарда Матвійчука до Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради стосовно необхідності надання всебічної правової допомоги та забезпечення об'єктивного розгляду звернення мешканки Київського району міста Одеси Лебединської Вероніки Миколаївни щодо поновлення її конституційних прав на спадщину та житло.

Юрія Дерев'янка до директора Національного антикорупційного бюро України, Генпрокурора щодо необхідності перевірки фактів вчинення правопорушень працівниками прокуратури Київської області та ГУ СБУ у місті Києві та Київській області, в тому числі пов'язаних з кримінальним провадженням відносно Вишгородського міського голови Момота, про які повідомляється у зверненні громадянина Рапоти.

Юрія Дерев'янка до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо забезпечення об'єктивного, повного та всебічного досудового розслідування у кримінальному провадженні відкритому відносно службових осіб Публічного акціонерного товариства "Кіровоградобленерго".

Роберта Горвата до голови Державної фіскальної служби України щодо відновлення пішохідного руху на кордоні України зі Словацькою Республікою.

Юрія Берези до Генерального прокурора України щодо викрадення конструкторської документації Публічного акціонерного товариства "Дрогобицький завод автомобільних кранів".

Юрія Берези до голови Національної поліції України щодо відновлення набору до полку патрульної служби поліції особливого призначення "Дніпро-1" Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Олександра Лівіка до директора Національного антикорупційного бюро України, голови Державної аудиторської служби України, Генерального прокурора України щодо перевірки фактів порушення чинного законодавства України керівництвом Українського державного підприємства поштового зв’язку "Укрпошта" та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової та інших. Всього 4) до голови Фонду державного майна України, міністра оборони України, заступника Генпрокурора України - Головного військового прокурора щодо надання інформації стосовно стану повернення об'єктів нерухомого майна Дніпропетровського військового госпіталю № 385 у державну власність.

Юрія Левченка до голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо недопущення незаконної забудови на вулиці Січових Стрільців, 59 та неналежного розгляду депутатського звернення № К-1139/1153 від 19 вересня 2016 року.

Юрія Левченка до Генерального прокурора України щодо вчинення грубого порушення законодавства працівниками Солом'янського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві, які мали місце 11 червня 2015 року під час проведення обшуку по вулиці Садовій 22.

Групи народних депутатів (Геращенко, Ар'єва та інших. Всього 5 депутатів) до голови Державної прикордонної служби України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки факту перетину державного кордону іноземними громадянами під час так званого "праймеріз" в ОРДЛО  2 жовтня поточного року.

Олександра Нечаєва до міністра внутрішніх справ України щодо недопущення провокації проти голови фракції політичної партії "Опозиційний блок" у Миколаївській міській раді Ігоря Дятлова.

І Дмитра Шенцева до Прем'єр-міністра України щодо затвердження порядку та умов погашення у 2016 році заборгованості з різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялись, транспортувались та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Шановні колеги, це був останній запит. Я би хотіла звернутись до представників дуже шанованої мною фракції "Самопомочі", щоб вибачитися. Мені здається, що в нас трапилось непорозуміння. Я дійсно вважаю, що питання, що, ну, от стосуються мінського формату, вони є дуже важливими. І хочу сказати, що ми відкриті розповідати, що там, як відбуваються переговори. Можливо, після цього у вас буде ще більше запитань і критики, а, можливо, і менше. І просто ще раз закликати, ну, задавати їх тоді. Дуже дякую.

І, шановні колег, я оголошую перерву на 30 хвилин – до 12:35. На жаль, у нас немає… (Шум у залі)

 Шановний пане, не хочу згадувати ваше прізвище, бо ви ж зразу візьмете слово. Але, шановний пане Олеже, ви знаєте, що зараз я не можу оголосити виступи і запис, тому що є по Регламенту перерва. Щоб перерву нам скасувати, треба проголосувати. Я можу поставити скасування перерви на голосування,  але ж немає 226.

Тому я оголошую перерву на 30 хвилин. О 12:37 ми повертаємося до сесійної зали, і розпочнуться виступи народних депутатів. Дуже дякую.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будь ласка, всі, хто планує виступити в рубриці "Різне", яка у нас традиційно по п'ятницях відбувається  після перерви, прошу повертатися до сесійної зали.

Зараз, мені підказують, що треба записуватися, я ще…  20 секунд чекаємо, поки повернуться до сесійної зали всі, хто хотіли би взяти в ній участь.

Шановні колеги, я оголошую запис виступів народних депутатів з різних питань. Будь ласка, запишіться всі бажаючі взяти  участь в цій нашій рубриці, традиційній п'ятничній. Будь ласка,  доєднуємося, шановна фракція "Самопоміч", до запису, будь ласка.

Що? Щоб ви записалися, щоб не було такого, як на запитання. Дякую.

Друзі, ми працюємо до 14 години, і я сподіваюсь, що всі, хто залишився в сесійній залі і хоче виступити, візьме участь в цьому обговоренні.

Будь ласка,  я запрошую пана Різаненка від "Блоку Петра Порошенка" до  виступу. Він передає слово народному депутату Солов'ю. Будь ласка.

 

12:40:55

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття.

Шановні колеги, я би хотів привернути увагу до, я вважаю, історичного рішення, яке вчора прийняв український парламент, зокрема до рішення створення дорожнього фонду в Україні. Надзвичайно важливо, що все-таки у нас знайшлися сили зробити у фокусі вирішення питань – питання доріг.

Більшість країн світу економічне зростання, своє економічне зростання, пов'язували в першу чергу з відновленням інфраструктури. Часто Україна шукала свій шлях, але, я глибоко переконаний, що основним драйвером економічного розвитку нашої держави повинен бути розвиток інфраструктури, відновлення і будівництво нових доріг. Я це можу навести на конкретному прикладі, на прикладі Косівського і Верховинського районів, де за останній рік і за цей  рік вдалося спільними зусиллями відновити "золоту підкову" Карпат дорогу Р-24. Що це дало в результаті? Цього літа практично знайти вільні місця в готелях на території Гуцульщини було неможливо. Сьогодні близько десяти нових готельних, відпочинкових комплексів розпочинає своє будівництво на Гуцульщині. Податки до  місцевих бюджетів у результаті відновлення  "золотої підкови" зросли на  30 відсотків. Це  конкретний результат того, як одна гривня, яку ми  вкладаємо в інфраструктуру, дає зворотній зв'язок  у вигляді трьох, а деколи й 10 гривень, у вигляді зворотних податків до  місцевого бюджету і у вигляді новостворених робочих місць у нашій державі.

І тому я звертаюся до  всіх парламентів якнайшвидше прийняти про схвалення Закону про дорожній фонд уже  в другому читанні. Цей закон дає дві інновації. Перше,  він… кошти, які закладені в тарифі на бензин, чітко спрямовує виключно на вирішення дорожніх проблем.

І друге, що  важливе є в Законі про дорожній фонд, це, що сьогодні нашим регіонам, яким потрібно  з протягнутою рукою  ходити до Києва, щоб отримати гроші на дороги, ця  практика цим припиняється законом.  Цей закон чітко  встановлює, що 35 відсотків  всіх коштів,  які збирає держава у вигляді закладеного акцизу на бензин, автоматично спрямовується в регіони, і ці кошти мають цільовий характер, і вони повинні  бути витрачені виключно на ремонт  доріг.

І тому, я  переконаний, що більшість парламентарів підтримують це рішення. І я звертаюся до  всіх нас якнайшвидше внести поправки і в цілому проголосувати за Закон про дорожній фонд, щоб уже 2017 рік ми мали можливість говорити про те, що дорожня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити, будь ласка, 30 секунд…

 

СОЛОВЕЙ Ю.І.  Щоб ми могли говорити, що дорожня інфраструктура буде у фокусі розвитку української держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний колего.

Зараз у нас до слова запрошується народний депутат Ігор Луценко від "Батьківщини". Будь ласка, пане Ігоре.

 

12:44:25

ЛУЦЕНКО І.В.

Дякую. Шановні друзі, трішки статистики. На 25 відсотків в цьому році зросла злочинність, на 40 відсотків збільшилась кількість грабунків, на 30 відсотків – розбійних нападів, на 16 відсотків збільшилась кількість угонів. Знаєте, яким чином намагаються оборонятися Міністерство внутрішніх справ і Національна поліція від цих, достатньо очевидних і всім зрозумілих доказів їхньої непрофесійності? Вони кажуть: "А ви знаєте, у нас економічні проблеми, через те люди грабують, вбивають і уганяють машини". Так от, це є з точки зору навіть фактажу неправдою. Зараз, звісно, у економіці непроста ситуація, але показники основні національних рахунків зараз не вказують на те, що є така надзвичайна соціальна криза, яка може, дійсно, спонукати людей виходити на вулиці і займатися розбоєм.

З початку року валовий внутрішній продукт зріс трішки більше ніж на 1 відсоток. Ну, стабільна ситуація, стабільно важка, але стабільна ситуація.

Середня заробітна плата з початку року зросла на 17 відсотків. Це номінальне зростання, але при цьому індекс інфляції зріс лише на 5 відсотків, тобто є реальне зростання доходів, є у людей хоча б мінімальна, але надія.

Дійсно, економіка зараз досягнула дна, і є всі шанси, що вона почне відштовхуватися від цього дна. Тому, коли Аваков і Деканоідзе нам кажуть, що от так все погано в економіці, це однозначно неправда, це не є підставою вважати, що підсумки їхньої діяльності заслуговують на такі оцінки, які вони хочуть.

Не можна не сказати про ті законодавчі новації, котрі зараз фактично працюють на розвал правоохоронної системи. Довгий час поліція не мала повноважень оперативно-розшукової діяльності. Довгий час слідчі не мали повноважень слідчих. Врешті-решт, як, власне, от українець я не можу сказати про характер поведінки Авакова і Деканоідзе.

Вони показово не користуються державною мовою в порушення закону. Вони показово ставляться зі зневагою до  вимог закону щодо користування мовою у своїй діяльності. Як так можна, коли ми воюємо  с Росією, коли у нас війна? Що за приклад дається нашим правоохоронцям?

Врешті-решт ці люди  жодного дня не працювали в поліції, ні в міліції, ніде. Ці люди не є правоохоронцями. І як логічний наслідок – це повний розвал тієї системи, в якій вони намагаються керувати. Тисяча злочинів, розвалені долі.

Тому я закликаю наш парламент взяти на себе відповідальність і прийняти кадрові рішення. Це  керівництво Міністерства внутрішніх справ заслуговує на негайну заміну. Вони довели свою повну професійну непридатність і намагаються зараз порятуватися заявами про те, що поліції не вистачає якихось повноважень, давайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наступний – Борис Тарасюк. Але він передає свої три хвилини пану Луценку. Будь ласка, продовжуйте.

 

12:47:43

ЛУЦЕНКО І.В.

Дякую.  І просять повноваження для поліції, яка в принципі зараз професійно  нездатна виконувати свої повноваження. Тому я вважаю, що  зараз парламент мусить втрутитися в цю ситуацію, поставити питання про відповідальність міністра, про відповідальність керівника Національної поліції. В кінці кінців ми вибирали керівника Антикорупційного  бюро на відкритому конкурсі. Ми вибираємо інші органи – керівництво –  на відкритих конкурсах. Чому кулуарно був призначений керівник Національної поліції? Де взагалі українські професіонали? Невже в 40-мільйонній країні немає людей, котрі мають досвід роботи в поліції, які здатні  керувати цим правоохоронним органом?  Це одне питання.

Дякую Борису Івановичу Тарасюку, що  передав мені свій час. Хотів ще поговорити про  боротьбу з корупцією – окрема болюча тема.

На сьогодні, на жаль, та система боротьби з корупцією, та концепція, котра закладена в наше законодавство, вона явно не справляється з  корупцією.  Корупція перемагає цю реформу. Створення нових карально-репресивних органів на кшталт НАБУ, НАЗК – це, звісно, насправді непогано, це додаткова допомога. Але основна боротьба з корупцією –  це, зі світової практики, це взаємодія  громадських організацій і тих органів державної влади, котрі наглядають за дотриманням законності. У нас же як така функція нагляду за дотриманням законності чиновниками, депутатами була ліквідована 14 жовтня 14-го року, наша держава показово усунулася від нагляду за своїми ж власними представниками з точки зору їх недотримання законності. Тому будь-яку корупційну схему, яку виявила громадськість, яку виявили журналісти, зараз неможливо ліквідувати, аніж єдиним способом – ходити в суд звичайним громадянам і доводити, що треба це все скасувати, нормативно-правові акти, наприклад, як землевідводи Київради. Раніше була прокуратура, раніше був орган, котрий був відповідальний за те, щоб приводити все до вимог закону. Зараз скаржитися нікому.

Шановні мої друзі депутати, а знаєте що, 90 ваших звернень на прокуратуру, на СБУ, поліцію –  це все звернення в рамках так званого загального нагляду, тобто вимоги привести в законність діяльність органів державної влади. І зараз ця функція відсутня, і вам, звісно, приходять відписки і ви, звісно, обурюєтесь. Так зрозумійте, що потрібно повернути цю функцію в частині нагляду за діяльністю чиновників, за діяльністю депутатів, інших суб'єктів публічного права. Лише так можна побороти корупцію, а не створенням каральних органів, які ще декілька років точно не запрацюють нормально, так як вони зараз працюють.

Я закликаю все-таки повернутися і переосмислити концепцію загального нагляду, створити так зване єдине вікно, куди будь-який громадянин, народний депутат, звичайна людина могла б поскаржитися і щоб це вже єдине вікно, нехай воно буде в прокуратурі, нехай воно буде в НАБУ чи НАЗК, де завгодно, але щоб туди могли поскаржитися на факти корупції і щоб було реагування кримінальне або позакримінальне, судове чи позасудове, але в будь-якому разі, щоб це була обов'язок держави, щоб ми не плуталися в цій підслідності хто що має розслідувати. Навіть самі чиновники зараз не можуть розібратися, що вже казати про звичайного громадянина.

Оцю концепцію, треба до неї повернутися і цю концепцію треба впроваджувати. В будь-якій державі світу є нагляд за дотриманням законності з боку чиновників і депутатів, наша країна, на жаль, зараз просто тріщить по швам через те, що немає цієї функції. Тому давайте повернемося до цієї концепції і реалізуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, шановний колего.

І, будь ласка, до слова запрошується Влад Голуб від "Блоку Петра Порошенка".

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно, просто передали ж три хвилини Бориса Тарасюка. Я поінформувала про це ложу нашого секретаріату, щоб слідкували за часом, шановний колего, і дякую вам за вашу уважність.

 

12:51:58

ГОЛУБ В.В.

Дякую, Ірина Володимирівна. Владислав Голуб, 197 виборчий округ, Черкащина.

Свій виступ, шановні колеги, шановні українці, я хотів би почати з подяки до Володимира Борисовича Гройсмана, який сьогодні під час "години запитань до Уряду" оголосив про те, що буде проведена службова перевірка відносно громадянина Росії пана Полозова, який зараз виконуючий обов'язки директора українського стратегічного підприємства "Укрхімтрансаміак". Бо, якщо ми подивимося зокрема його перельоти до країни-агресора в 11-13-му роках під час того, коли режим Януковича і режим Путіна вбивав наших хлопців-героїв на Майдані, він літав до агресора, таке враження, що по святу воду. Тому я вітаю рішення Володимира Борисовича, я хотів би подякувати за відстоювання саме українських інтересів.

Але мій виступ сьогодні не про це. Сьогодні я хотів би підняти питання про дві резонансні кримінальні справи, які знаходяться в провадженні Головного управління Національної поліції Черкаської області. Перша справа – це закупівля житла для учасників антитерористичної операції, інша кримінальна справа – це про розтрату майна, державних коштів під час проведення реконструкції очисних споруд у місті Золотоноша. І в першому, і в другому випадку слідчі зараз проводять відповідні процесуальні слідчі дії. Але, враховуючи те, що замовником послуг в одному випадку був один із департаментів Черкаської обласної державної адміністрації, в іншому випадку – інший департамент тієї ж самої обласної державної адміністрації, якимись за дивним збігом обставин, ці кримінальні справи чомусь не просуваються.

Що стосується закупівлі житла для учасників антитерористичної операції, вони були закуплені за ціною 14,5 тисяч гривень за квадратний метр на первинному ринку житла в місті Черкаси. Банальний аналіз первинного ринку показує, що середня вартість житла в Черкасах складає приблизно 9 тисяч гривень за квадратний метр. І тут не повинно проводити річні слідчі дії, коли є відповідні акти перевірки фінінспекції. Але чомусь вони проводяться.

Тому я закликаю міністра внутрішніх справ і, Ірина Володимирівна, прошу мій виступ вважати депутатським запитом і дати доручення Апарату Верховної Ради взяти на контроль розслідування двох справ, зокрема номерами 12015250000000292, а також 42016250000000012. І дати відповідь суспільству, чому розтрачаються державні кошти наших громадян, а хтось, навіть можновладці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд, завершуйте.

 

ГОЛУБ В.В. Можновладці на цьому заробляють кошти. Якщо ми повернемося до реконструкції золотоніських очисних, то держава за останні три роки туди виділила майже 100 мільйонів гривень. Але проблема в Золотоноші на очисних залиш…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, шановний колего.

Єдине, що я не можу це оформлювати як депутатський запит, а тільки як звернення. Я прошу оформити виступ Владислава Голуба як депутатське звернення. А запит вам треба оформити все ж таки так, як це буде відповідати Регламенту.

Народний депутат Скуратовський передає слово своєму колезі Віктору Вовку. Будь ласка.

 

12:55:48

ВОВК В.І.

Віктор Вовк, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні колеги! Шановні громадяни! Останній демарш Путіна з зупинкою угоди про утилізацію збройного плутонію, це чергове оголошення Кремлем нової  холодної війни Заходу. Путін перетнув чергову червону лінію, на цей раз у сфері ядерної безпеки. Путін системно перетинає межі одна за одною та максимально підвищує ставки перед початком, як він сподівається, великого геополітичного торгу з новим Президентом США, що вступить на посаду у січні наступного року.

Перспективу відновлення ядерної співпраці Путін обумовив абсолютно нездійсненними вимогами: аж до відміни низки американських законів, скасування усіх західних санкцій, виплати компенсацій Росії за збитки від цих санкцій і навіть від її власних  контрсанкцій.  Путін продовжує грати роль навіженого, що діє за принципом "або все, або нічого". Метод шантажу цивілізованого світу, який він обрав, – це створювати та поглиблювати міжнародні проблеми, продукувати та поширювати страх,  – це метод міжнародного рекетира, який  готовий  надати безпеку міжнародній спільноті та дати їй спокій в обмін за певну плату. Плата, яка вимагає Путін, – це  ліквідація штучно створених…  Плата, яку вимагає Путін за ліквідацію  штучно створених  і роздутих ним проблем і загроз, – це визнання його імперських   геополітичних амбіцій, це  визнання  російської монополії на пострадянському просторі, зони впливу в значній частині Європи, участі як ключового гравця на Близькому Сході та інших забаганок Кремля.

Сценарій ядерного шантажиста Путіна – це світ  з міжнародною анархією, страхом та війною всіх проти всіх, де можна паразитувати, надаючи послугу псевдобезпеки. В пацанському світі Путіна сильний б'є  і гнобить  слабкого, а послуга рекетирського кришування є цілком затребуваною і прибутковою.  Путін як рекетир  розуміє тільки силу, а слабкість глибоко зневажає і використовує на свою користь. То ж політика умиротворення міжнародного хулігана і агресора з боку Заходу лише переконує його, що навколо одні слабаки, яких слід дотискати до потрібного  результату.

Через виклик Путіна міжнародна спільнота сьогодні на роздоріжжі: прийняти  світ, що поринув  хаос, де панує право сильного, або боротися за цивілізований світ з верховенством права і моральним імперативом. Який світ  очікує нас у ХХІ столітті вирішується передусім в Україні, яка силою духу  українців опинилася у форпості цієї цивілізаційної боротьби.

Радикальна партія Олега Ляшка наголошує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд завершити дайте, будь ласка.

 

ВОВК В.І. Радикальна партія Олега Ляшка наголошує: маємо зробити все, щоб зупинити Путіна. В цей час слабкості світових лідерів маємо бути сильними самі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колего.

І зараз до слова запрошується Володимир Михайлович Литвин від "Волі народу". Будь ласка, Володимир Михайлович. Потім…

 

12:59:29

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, я звертаюсь також до жителів Житомирщини, зокрема Виборзького округу і особливо Баранівського району.

Півроку тому мною було зроблено декілька депутатських запитів до Прем'єр-міністра України з приводу отруєння річок Хомора і річок Случ. Встановлено слідством, що це результат діяльності Понінківської картонної фабрики, картонно-паперового комбінату. Результатів – нуль. Днями знову трапились викиди отруйних речовин, масова загибель риби, люди не можуть користуватися водою. А нагадаю, що, крім всього іншого, і таке місто, як Новоград-Волинський, 56 тисяч людей також користуються водою з річки Случ.  

Мною ставилися очевидні вимоги від імені людей: перше, хто є власником цього підприємства, оскільки вони діють нахабно і цинічно, незважаючи на жодні заборони. Більше того, на території цього підприємства вдалося зайти тільки під прикриттям спецпідрозділу поліції, слідчим прокуратури. Судячи з усього, сліди тягнуться нагору в Київ.

Друге. Дати доручення Національній академії наук дослідити, що це за отруйні речовини і, що потрібно зробити для того, щоб очистити воду, виділити необхідні кошти, провести необхідні роботи за рахунок резервного фонду Кабінету Міністрів України і, нарешті, зупинити діяльність цього підприємства на час розслідування. Ви думаєте, що, яка була реакція на це звернення в частині зупинки підприємства - послали. Ну, зрозуміло куди - до суду. Але отруюють.

Я вкотре звертаюся, прошу і вимагаю Прем'єр-міністра і, до речі, головуючому, виступ депутата тут є, якщо він говорить, депутатським запитом, оформляється депутатським запитом згідно Регламенту. Я ще раз наголошую вам, депутатським запитом оформляється.

Так от, вважати це депутатським запитом. І постає питання, а що робити людям там: перекрити трасу Київ-Чоп, вийти на вулиці? Їх ніхто не почує, до Києва ж далеко. Чи, можливо, набрати цієї води і напоїти тих, хто за це відповідає і хто дає відписки? Нехай нап'ються один раз цієї води, і тоді очевидно дуже швидко приймуть необхідні рішення. Ця діяльність абсолютно дивовижнює, від профільного міністерства отримуються відписки. І сутність зводиться до чого? Здійснювати моніторинг екологічної ситуації. Моніторинг здійснюємо, люди хворіють, водою користуватися не можна, підійти до берегу річки на відстані двох кілометрів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, 15 секунд.

 

ЛИТВИН В.М. І прошу вас це звернення, цей виступ вважати депутатським запитом, інших важелів впливу у депутатів немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, шановний Володимир Михайлович. І я хочу ще раз наголосити, що згідно Регламенту, це є звернення депутатське, яке я прошу так оформити, а запит, він же оформляється і зачитується як депутатський запит. Я прошу оформити виступ пана Литвина як депутатське звернення.

І зараз надаю слово, будь ласка, народному депутату пану Шухевичу. Дуже дякую.

 

13:03:16

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Український народе, тебе знову зраджують. В Мінську підписали так зване розведення військ в чотирьох пунктах. Українські Збройні сили відвели своє озброєння, українські Збройні Сили будуть виведені найближчим часом з чотирьох пунктів: Золотого, Старолуганської, Петрівського. Але в той же самий час Росія і її найманці цих військ не відводять. Це означає, що з виведенням наших військ туди прийдуть сепаратисти. Туди прийде та злочинна влада "ДНР", "ЛНР", якщо це можна назвати владою. Вас продають, вас зраджують. І недаром мешканці Волновахи вийшли на вулиці з вимогою до Президента і до уряду робити щось, щоб не відводити військ, щоб не віддавати їх на поталу сепаратистам. Але у нас глухі, у нас хочуть прислужитися перед Заходом, якому наплювати на Україну. І хочуть, аби тільки догодити із того, що їм кажуть підписати у Мінську, і виконати, виконати, виконати.

Коли ж ми наберемося власної гідності і станемо на захист своїх інтересів? Коли? Ви розумієте, я сьогодні звертаюсь до Муженка, начальника Генерального штабу, він як військовий повинен був звернутися до уряду і сказати, що ви робите. Цього немає. І це є зрада, і ще раз зрада! Народе, тебе продають! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо за ваш виступ.

Будь ласка, до слова запрошується Оксана Корчинська, так само представник Радикальної партії.

Будь ласка,  пані Оксано.

 

13:05:21

КОРЧИНСЬКА О.А.

Слава Ісусу Хресту! Що цікавить наших бійців на фронті? Їх цікавить не тільки, коли завершиться війна. Їх цікавить, що буде з ними або з їх родинами, якщо їх поранять, якщо вони будуть важко травмовані або якщо вони загинуть. Їх цікавить те, коли вони повертаються з війни, щоб вони бачили в містах портрети своїх загинувших побратимів по всьому місту. Їх цікавить, щоб в їх містах, коли загинув їх побратим, був день трауру. І вони питають, чому загинули поліцейські, був день трауру, чому, коли гинуть бійці, місто не оголошує день трауру.

Їх цікавлять, щоб, коли їх побратими або вони стали інвалідами після війни, по всіх містах України були пандуси для того, щоб вони могли на візочках або на милицях зайти в  органи влади, щоб вони могли подивитися концерт або сходити на кіно. Зараз у них такої можливості немає.

Моє звернення є зараз від десятків депутатів, ви отримуєте зараз всі: місцеві, селищні, районні і обласні органи влади – нашу вимогу від народних депутатів. Ви повинні подбати про родини тих, хто загинув, і ви повинні подбати про тих  інвалідів, котрі лишилися після війни.

У нас вже кілька місяців, ми, народні  депутати, боремося за те, щоб видали хлопцям, родинам загинувших бійців і інвалідам І групи квартири. Жодної квартири на даний момент через губернаторів, через обласні  бюджети не видані, тому що поки Міністерство соціальної політики не розблокувало цей  бюджет. У минулому році на той  час квартири вже кожне місто, кожна область десятками вже отримали герої свої помешкання. Якісні, неякісні –  але вони отримали. А зараз цього не  відбувається.

У мене питання до Кабінету Міністрів. Чому, коли народні депутати два тижні тому звернулися  з вимогою… комплекс оздоровчий,  котрий побудував Арбузов за 50 мільйонів для  Національного банку  України і є нецільовий актив Національного банку, коли вони від нього відмовляються, вони не передають його під  інвалідів АТО і паралімпійців, котрі достойні в цьому комплексі на Лівому березі займатися і ставати паралімпійцями, а віддають на держмайно з метою приватизації. Чому НБУ за державні кошти, котра побудувала  базу в Затоці Одеської області, не  віддає на реабілітацію інвалідів АТО, а так само віддає на держмайно  на приватизацію? По якому праву те, що побудовано за  державні гроші, не йде на допомогу і на реабілітацію наших інвалідів? Чому до сих пір через два роки ми не створили  єдиний центр для спинальнохворих наших інвалідів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, будь ласка… Скільки потрібно? 30 секунд завершити.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми не створили єдиний центр для спинальнохворих ветеранів АТО, і зараз всі їх родини, волонтери  щомісяця шукають 100 тисяч гривень на реабілітацію одного бійця, а їм треба в цих центрах перебувати від 6 і до 14 місяців. Ми до сих пір не створили.

Тому ми, народні депутати, вимагаємо від Кабміну зараз затвердити допомогти профінансувати створення єдиного національного центру в Рівненській області, місті Клевані ветеранів війни, котрий єдиний зараз в Україні має нову будівлю, можливу для прийняття наших візочників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пані Оксана, за актуальні теми. І оформіть, будь ласка, це як офіційне звернення народного депутата Корчинської до відповідних офіційних структур.

І зараз слово надається представнику "Народного фронту", народному депутату Бабенку.

Передає слово, будь ласка, своєму колезі народному депутату Корчику. Будь ласка.

 

13:09:56

КОРЧИК В.А.

Доброго дня, шановні телеглядачі, доброго дня, шановні колеги. Я хотів би зупинитися на роботі Міністерства молоді і спорту. Міністр Ігор Жданов сьогодні був і доповідав про виступи на Олімпійських іграх. І мені хотілось би сказати, що, можливо, наші олімпійці не взяли так багато медалей у Ріо, як нам би хотілося, але скажіть, будь ласка, в яких ще міжнародних рейтингах ми можемо похвалитися тим, що перебуваємо на 25 місці: можливо, за якимсь рейтингом свободи слова, можливо, за рейтингом ведення бізнесу, можливо, за рейтингом створення робочих місць чи приваблення інвестицій?

На Літніх Олімпійських іграх у Ріо Україна виступила краще, ніж такі, більш розвинуті економічно країни, як Польща, Бельгія, Туреччина, Португалія, Чехія, Ірландія і так далі. Тому результат сам по собі не є поганим. Правильно сказав міністр: треба зробити висновки та йти далі, а потенціал у нас є. Рекордне третє місце України у Паралімпіаді 2016 року – це також плід спільної роботи міністерства та Олімпійського комітету.

На кінець я хотів би ще раз подякувати нашим олімпійцям за гідний виступ та побажати наступних перемог і… до праці, як-то кажуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, шановний колего.

В результаті таких складних домовленостей депутатів про зміну  там їх в списку виступаючих, зараз – народний депутат Шипко, і потім – Олег Ляшко.

 

13:11:46

ШИПКО А.Ф.

Добрий день. Андрій Шипко, Дніпропетровщина, 35 виборчий округ, місто Нікополь, місто Покров, Нікопольський район.

Шановні народні депутати! Дорогі виборці! Сьогодні дивлячись  один одному в обличчя, ми можемо чесно сказати: медична допомога для населення України.   Ми сьогодні підійшли до такого стану охорони здоров'я: або нам треба узаконити оплату медичних послуг за рахунок власних грошей громадян, а це пряме порушення 49-ї статті Конституції України, або ввести обов'язкове медичне страхування. Годі чекати змін у вигляді концепцій, реформ, їх роками пишуть, затверджують; кожен новий міністр робить щось своє, а люди тим часом вмирають.  Тільки від серцево-судинних захворювань щорічно вмирає  500 тисяч людей. Вдумайтесь, за два роки ми стираємо місто-мільйонник на карті України. Скільки ще ми будемо чекати? 

Зараз у нас є з вами реальна можливість  зробити те, про що говорять   20 років. І у нас є гарна новина. На останньому засіданні Комітету з питань соціальної політики прийнято за основу проект Закону 4981 про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування.

Я звертаюся до всіх, хто  хоче захистити людей, зробити реальні зміни в країні та повернути людям право на якісну та доступну медичну допомогу, підтримати цей законопроект у першому читанні. Я коротко озвучу принципи.

Перше.  Медичне страхування в Україні може і буде працювати. Для нього не потрібні зміни до Конституції, це міф і видумка тих, кому зараз вигідна така ситуація в охороні здоров'я.

Друге. Ніхто не платитиме кошти за страховку з пенсій. Це неправда. У державі є ресурси забезпечити кожного пенсіонера, кожного безробітного та кожну дитину доступною медичною допомогою. Є медична субвенція. На жаль, зараз вона оплачує стіни в лікарнях, а має оплачувати конкретні медичні послуги. І ніхто ні до кого в кишеню не полізе. В кишені до людей лізуть зараз, коли при так званій безплатній медицині всі платять за все.

І третє. Працюючі всі будуть застраховані:  і бюджетники, і ті, хто працює на маленьких, великих підприємствах –  всі. Страховий внесок буде платити не працівник, а роботодавець. Розмір внеску неприв'язаний до фонду заробітної плати, він щорічно визначається Кабінетом Міністрів України, і для всіх він однаковий.

Всі ці моменти чітко прописано у проекті Закону 4981. Над ним рік працювали і народні депутати, соавтори законопроекту, і медики, і фахівці, і експерти.

Прошу вважати мій виступ депутатським зверненням до Міністерства охорони здоров'я України щодо негайного запровадження в Україні загальнообов'язкового соціального медичного страхування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу оформити виступ депутата Шипка як депутатське звернення.

 І зараз Олег Ляшко, він має також в результаті оцих таких змін в нашому виступі 6 хвилин.

Будь ласка, пане Олеже.

 

13:15:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я звертаюсь до громадян України, тому що, на жаль, великий парламентський зал, залишились одиниці депутатів і в повному складі фракція Радикальної партії.

Ситуація в залі показує, що одні із найнагальніших змін до Конституції, які мають бути, це скорочення чисельності депутатів парламенту, оце скільки зараз є в залі, ото скільки і має бути чисельність парламенту. Тому що коли народ мільярди тратить на утримання Верховної Ради, а депутати не вважають за необхідне приходити до парламенту, працювати, відробляти величезну зарплату, пільги, статус свій недоторканний, який мають, то я вважаю, що це зневага до кожного українця. Тому що кожна людина, коли йшла на вибори, не має значення за яку партію вона голосує, але вона сподівається, що обрані ними політичні сили чи депутати робитимуть все, щоб наші українці жили краще. На превеликий жаль, багато хто не виправдовує сподівань людей.

Учора, хочу відзначити, був історичний день у залі цього парламенту, хоча, на жаль, більшість телеканалів чомусь цей факт промовчали, це прийняття мораторію про продаж земель сільськогосподарського призначення, який за ініціативою фракції Радикальної партії продовжений до 2018 року. Ми вважаємо це рішення парламенту ключове. Хочу сказати, що ми доклали величезні, титанічні зусилля. Недаремно говорять, що політика – це мистецтво компромісів, і нам вдалося переконати в тому числі і тих, хто ще вчора виступав за ринок земель, нам вдалося їх переконати, що вони мають підтримувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Тому що в нинішніх умовах, шановні українці, ті, хто вам розказує, що коли буле продаж земель, прийде манна небесна, прийде інвестор, – не вірте, все це від Лукавого. Це розказують для того, щоб задарма забрати землю. Згадайте, як у 90-х роках нам всім розказували, що взамін реальних промислових підприємств, які наші мами і батьки підняли, і наші діди і баби на своєму горбу підняли, як нам розказували, що прийде інвестор, нате ось вам ваучери. Хто з тих ваучерів що має? Нічого. Натомість побудували в Україні за 25 років олігархічний режим. І вся економіка країни працює на десяток сімей замість того, щоб працювати на кожного українського громадянина.

Тому вчорашнє рішення парламенту, яке фракція Радикальної партії домоглася прийняття, – мій закон, і я дякую всім депутатам, які проголосували, – дає можливість отримати ще рік для мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Чи нормальна сьогодні ситуація в селі? Ні. Чи влаштовує вона нас? Ні. Тому що кожен, хто їздив в село, бачить, як у нашого пророка: "Село неначе погоріло, неначе люде подуріли… на панщину ідуть і діточок своїх ведуть". Тому що сьогодні селяни і село перетворені на жебраків, тому що забрали державну, скасували будь-яку державну політику підтримки села. Поголів'я великої рогатої худоби немає, транснаціональні корпорації сіють технічні культури, які дають швидкий заробіток, але при цьому позбавляють роботи жителів села. Молодь із села тікає, як чорт від ладану. Тому оцей час для мораторію маємо використати для прийняття в парламенті законів, які піднімуть село, які дадуть можливість селянам заробляти на тій продукції, яку вони вирощують.

Що пропонує фракція Радикальної партії? З наступного року повернути селянам, фермерам спецрежим оподаткування ПДВ. Щоб селяни, які заробляють свої гроші, щоб держава у них не вилучала. Ми вимагаємо від держави передбачити в державному бюджеті програми кредитування, підтримки, дотацій на поголів'я великої рогатої худоби. І отримувати це мають не перекупники, не посередники, а конкретно кожна селянська сім'я. Завела корову, щоб мінімум 4-5 тисяч гривень на місяць отримували дотацію.

Ми вимагаємо від парламенту прийняття Закону про встановлення мінімальної ціни на молоко 5 гривень за літр. Адже 2,30-2,50 за літр молока, яке сьогодні скуповують у селян, а в магазині літр молока 15 гривень, це чистої води обдираловка. І ми вимагаємо від уряду, від парламенту підняти ціну на молоко і встановити вартість літра молока базової жирності 5 гривень за літр.

Наступне. Пошесть закриття шкіл і лікарень у селі. Це означає, що не буде села. І тому, коли нам говорять про реформу медицини, про реформу освітньої галузі, це не механічне закриття шкіл і лікарень, а це в першу чергу доступність медичної і освітньої послуги і їхня якість.

Ми вимагаємо від уряду відновлення державного фінансування закладів професійно-технічної освіти. Адже там переважно навчаються діти-сироти, діти сільських родин, діти з малозабезпечених родин. І ніхто не дав права позбавляти цих дітей отримати навики, трудові знання і позбавляти Україну трудового потенціалу. Бо сьогодні ми просимо, у нас тут реформаторів, міністрів і губернаторів, кожного бомжа з-за кордону привозять, розказують, що губернатор, завтра будемо фермерів, трактористів і механізаторів виписувати, щоб зорали наші поля.

Ну, і нарешті тарифи. Ми вимагаємо від уряду повернення пільгової норми споживання газу тисячу двісті кубів в опалювальний сезон по 3,60 за куб, а не по 7 тисяч гривень, як є сьогодні. Це дасть можливість селянам хоча б зводити кінці з кінцями, а не сидіти в холодних хатах. І прямо зараз, звідси, з зали парламенту я і мій колега Олег Купрієнко, і вся наша фракція, ми їдемо на суд проти високих тарифів! Щоб добитись їхнього зниження.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Все ж таки заради об'єктивності, ваша  фракція  більше,  ніж та, яку ви зараз озвучили.  

І я запрошую зараз до слова народного депутата пана Бондаря від  "Народного фронту". Будь ласка, пане Бондар. 

(Шум у залі)

 

13:21:32

БОНДАР М.Л.

Дякую. Шановні колеги,  шановні виборці, а особенно  шановні  шахтарі! Вчора прийняли  зміни до бюджету 16-го року, в якому  420 мільйонів є сума на державну підтримку вугледобувних підприємств, на часткове покриття витрат із собівартості готової  товарної вугільної продукції.  На жаль, до кінця 16-го року  цієї суми  замало, щоб виплачувати заборгованість шахтарям по заробітній платні. Але спілкуючись з віце-прем'єр-міністром Володимиром Кістіоном, з Прем'єр-міністром, вони мене запевнили, що ще до кінця року та сума буде,  до тої суми ще буде додано. На жаль, не   знаю, скільки  ще,  50, 100 мільйонів, я не знаю.

Але день перед тим я відстоював ті цифри якраз на бюджетному комітеті, і дуже багато хто з депутатів висловлювався, що  скільки можна дотувати вугільну галузь, це корупційні схеми, вони завищують собівартість вугілля. Я говорив, що за кожним підприємством тисячі працівників. Загалом  зараз на державних підприємствах, шахтах державних десь біля  55 тисяч людей, це сім'ї, це  шахтарі, це  хлопці, які, не боячись,  спускаються  на 500 метрів у глибину під землю, які  забезпечують вугіллям нашу державу, і в першу чергу ці кошти  це  є для них.

Щоб, наприклад,  комплексно   підійти до вирішення цієї  програми, я 30 серпня  на сайті Кабінету Міністрів  зареєстрував електронну петицію: затвердити, під  державні  гарантії, стратегію фінансової підтримки, реструктуризації та модернізації вугільної галузі.

Я закликаю колег, я закликаю шахтарів, я вже звертався до студентів як людей, молодь, яка найактивніше працює з Інтернетом, підтримати, щоб та петиція набрала 25 тисяч, щоб дійсно можна було розглянути питання цієї галузі.

Тому ще раз прошу колег, шахтарів, всіх виборців, хто дивиться зараз, активно підключитися до якраз збору підписів в цій петиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам.

А зараз пані Тетяна Острікова від "Самопомочі", якій передає слово її колега Павло Костенко. Будь ласка, пані Тетяна.

 

13:24:30

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні колеги, шановні українці, шановні платники податків! Цього тижня Кабінет Міністрів схвалив проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та вирішив направити його на розгляд Національної ради реформ при Президенті України.

Це зроблено, не дивлячись на, незважаючи на шалений спротив Фіскальної служби, не дивлячись на цей спротив Мінфін все ж таки зважився записати в свій законопроект найкращі норми, найкращі положення з законопроекту 3357 про ліберальну податкову реформу, яка напрацьована авторським колективом громадських активістів, експертів, народних депутатів під керівництвом голови Комітету податкової і митної політики Ніни Петрівни Южаніної. В тому числі там підписантами цього законопроекту були і лідери фракцій Радикальної партії і "Батьківщини", 150 народних депутатів всього підписалося тоді рік назад під цим законопроектом 3357.

Про які положення йдеться? Це і повноцінний електронний кабінет податків, і позбавлення ДФС низки повноважень, які невластиві простій службі, якщо це служба, хай служать платникам податків. Це і передача адміністрування баз даних і реєстрів, в тому числі реєстру відшкодування ПДВ до спеціалізованого державного підприємства при Міністерстві фінансів. І ліквідація Податкової міліції в її нинішньому вигляді. І запровадження єдиного реєстру заявок на бюджетне відшкодування ПДВ з одним єдиним принципом, за яким повинно здійснюватися відшкодування – це хронологія подачі заявок. Це і захист податкового кредиту сумлінних платників податків, який підтверджений сплаченими на ПДВ рахунки грошима в системі електронного адміністрування ПДВ, і багато чого іншого. Всі ці норми щодо покращення адміністрування податків напрацьовані авторським колективом законопроекту 3357 ще в жовтні 2015 року. Однак, тоді уряд Яценюка і тодішній міністр фінансів пані Яресько не побачили і не оцінили їх антикорупційного ефекту.

Тому я хочу висловити своє особисте шанування Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, міністру фінансів Олександру Данилюку за те, що дослухалися до нас, дослухалися до народних депутатів і все ж таки ці норми включили в урядовий законопроект.

Однак, 3357 є системним законопроектом, норми якого були дуже системно пов'язані між собою. Як зазначив міністр фінансів, вони взяли 30 відсотків норм 3357 у свій законопроект, а потрібно було брати всі норми, які мають антикорупційний і антидискреційний характер. Про що йдеться? Наприклад, йдеться про ініціативу Мінфіну ввести податкові п'ятирічні канікули для підприємств з оборотом до 5 мільйонів. Наступного дня, як ця норма буде проголосована, наші великі підприємства подробляться на 20 і будуть виводити податок на прибуток, ми його взагалі не отримаємо.

Тому я хочу спитати, якщо бюджет України може дозволити собі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд завершити, будь ласка.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Тому я хочу спитати у Міністерства фінансів України, в яку суму бюджету України і платникам податків обійдеться введеться п'ятирічних податкових канікул з податку на прибуток? Якщо ми можемо собі це дозволити, можливо, нам краще подумати про запровадження податку на виведений капітал, як це зробили Естонія і Грузія вже з 2017 року, переходить на таку систему. Тому я прошу мій виступ зараз вважати депутатським зверненням до Міністерства фінансів України, щоб вони нам повідомили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До Міністерства фінансів. Ще 10 секунд, будь ласка.

 

ОСТРІКОВА Т.Г. …в яку суму бюджету України обійдеться запровадження податкових канікул, скільки це бюджетних втрат буде становити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу оформити виступ пані Острікової як депутатське звернення. І зараз Тарас Пастух, так само, від "Самопомочі" , будь ласка,  до мікрофону. До трибуни, вірніше.

 

13:28:38

ПАСТУХ Т.Т.

Шановні депутати!  Шановні наші українці! Власне, виступаючи з трибуни, хочу підняти два питання. Вони до певної міри відрізняються, але показують систему тих проблем в нашій державі.

Нещодавно Тернопільською обласною радою було прийняте рішення, яке вже, напевно, непоодиноке у нас в Україні, де процес, який ми розпочали разом з вами щодо роздержавлення державних та комунальних засобів масової інформації, на сьогоднішній день починає отримувати  своє забарвлення. Це тоді, коли колективи, які роками займались наданням інформації через ті засоби масової інформації,  вони усуваються через фактично рейдерську зміну керівництва обласними адміністраціями, обласними радами головних редакторів через заведення, фактично, в ці колективи підконтрольних людей. І тоді, коли ми з вами говорили, що такі засоби мають стати незалежними, мають висвітлювати об'єктивну ситуацію і інколи, критикуючи владу, що їй не завжди подобається, на жаль, ми отримуємо черговий контрольований процес, який, з однієї сторони, виглядає, що ми робимо крок на зустріч людям, з іншої сторони, ми робимо два назад.

І тому, власне, сьогодні я звернувся з депутатським запитом. І, власне, хотілося,  щоб і Україна почула про те, що такі проблеми є, і запобігли в інших областях виявленню таких проблем, можливо, зробити ті певні кроки для того, щоб юридично підсилилися редакції інших газет, інших радіо, телеканалів, які ще залишаються комунальними чи державними.

І друге питання. Я, власне, хочу звернутися до своїх бойових командирів, до тих командирів, які сьогодні захищають країну, командуючи нашими великими підрозділами, нашими бригадами і нашими батальйонами. На жаль, сьогодні склалася ситуація, коли заручниками у Збройних Силах опинилися хлопці, рядові солдати, які зустріли агресію, фактично, і витримали на своїх плечах разом з добровольцями, разом з тими людьми, які  не мали відношення ні до Національної гвардії, ні до міліції, пішли на передову, і всі разом – і Збройні Сили, і добровольці – втримали цю агресію. Але склалася ситуація, що одні змогли далі залишити, провоювавши рік-півтора, залишити армію, залишити Національну гвардію, повернутися до свого щоденного життя, повернутися до своїх сімей, родин, а  частина хлопців, які уклали контракти з Збройними Силами, будучи солдатами, не можуть сьогодні  побачити фактично роками своїх дружин, своїх дітей. І це є політика  Генерального штабу, який повністю провалив роботу по  мобілізації, який… ту довіру, яку українці надали Збройним Силам, фактично, на сьогоднішній день  руйнує, показуючи своє відношення до рядового солдата, до рядового  бійця.

Тому, власне,  я сьогодні звертаюсь до командирів бригад. Справа втім, що непідписання рапортів солдатам, термін-контракт яких минув, фактично, це є сьогодні злочином. Тому що закон, який дає можливість продовжувати автоматично контракти, вступив у дію 1 квітня 2014 року, і зворотного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, давайте 30 секунд завершити.

 

ПАСТУХ Т.Т. І зворотної дії такий  закон немає.

Тому, фактично, коли сьогодні солдати пишуть рапорти і командири бригад по команді Генерального штабу їх не задовільняють, вони стають фактично, беруть на себе цей кримінальний злочин. Не дай Бог, такий  солдат загине, отримає якісь  поранення чи дійде до самогубства, це цілий ряд  кримінальних статей, за які бойові командири, які сьогодні є  героями України, які на своїх плечах брали відповідальність, завели хлопців у бій, завтра можуть стати по  волі Генерального штабу злочинцями.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 15 секунд, будь ласка.

 

ПАСТУХ Т.Т. Тому, шановні командири, власне, я сьогодні закликаю до  вашого холодного розуму, до вашої свідомості. Солдат, він прийшов захищати Україну, а не служити Генеральному штабу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, до  слова  запрошується народний депутат Андрій Іллєнко.

А, я перепрошую, тут просто ви так наміняли, що я могла щось сплутати.  Андрій  Лінько від Радикальної партії Ляшка.

Вибачте, будь ласка.

 

13:32:52

ЛІНЬКО Д.В.

Дмитро Лінько, Радикальна партія Олега Ляшка.

На цьому тижні Верховна Рада так і не спромоглась поставити у порядок  денний і розглянути питання, які вже назріли два роки тому, і сьогодні більше про це говорять, це про скасування безвізового режиму з Російською Федерацією та  розірвання дипломатичних стосунків.

Ще 10 лютого 15-го року я і мої колеги зареєстрували подібну постанову, вона була провалена на комітеті, Комітет її із закордонних справ не пропустив. Пізніше, через рік, знову мої колеги пропонували таку постанову про розірвання  дипломатичних стосунків, і знову комітет пані Гопко не пропустив, навіть, до розгляду у Верховній Раді. Тобто Верховна Рада сьогодні повністю усунулася від вирішення питання, яке потрібно було вирішити ще на початку агресії Російської Федерації. Тому що хтось називає це радикальним кроком – введення візового режиму, - а насправді це є логічним кроком, і будь-яка країна нормальна зробила би такий крок з країною, з якою йде війна.

На цьому тижні сталася подія, через яку почали активніше говорити про введення візового режиму, - це незаконне затримання нашого журналіста Романа Сущенка і Миколи Семени. Їх звинувачують нібито у шпигунстві, насправді, ми розуміємо, що це є просто така політика, терористична політика Російської Федерації: брати заручників. І насправді от всіх обурило те, що затримали журналістів, ми прийняли заяву. А те, що сьогодні у нас кожного дня гинуть хлопці і тисячі українців віддали своє життя через війну, це чомусь не обурює настільки, щоб ввести нарешті отакі от кроки: ввести візовий режим проти агресора.

Насправді одними заявами – те, що робить сьогодні Верховна Рада, фактично тільки декларує заяви з вимогами, - насправді цих заяв замало. Нам потрібні рішучі дії. І ми бачимо, що весь світ розуміє це, і США визнало, що вести переговори з Росією по Сирії – це безперспективно. І тільки ми сподіваємося на те, що ми зможемо дипломатичним шляхом якось вмовити Росію зупинити цю агресію. Ні, Росія розуміє тільки силу, і нам потрібно демонструвати цю силу і показувати те, що ми готові боротися за своїх громадян, за свої території.

Тому я ще раз наполягаю ось на чому. Радикальна партія вимагає, щоб парламент нарешті включився в процес тих переговорів, які ведуться з агресором, щоб ми створили планову стратегію по деокупації наших територій на сході і на півдні, і щоб ми в цьому парламенті провели нарешті день, як ми проводимо це: економічний день, фінансовий, екологічний, - щоб ми провели тут день по АТО, по війні, щоб ми заслухали тут вище керівництво силових структур, щоб ми знали… Можливо, це буде закрите засідання, але щоб парламент як найвищий орган в державі нарешті прийняв участь у вирішенні цієї проблеми. Тому що те, що сьогодні відбувається в Мінську, і те, що сьогодні відбувається на сході, це абсолютно не відповідає інтересам України. Я закликаю України. Я закликаю депутатів активніше в цьому приймати участь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка,  завершити.  15 секунд.

 

ЛІНЬКО Д.В. І щоби ми припинили те, що відбувається сьогодні –  відвід військ на сході в односторонньому порядку українських військ, ми фактично втрачаємо наші території. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую. Я перепрошую, що, Дмитре, назвала неправильно ваше ім'я. Більше не буду.

І зараз запрошується до слова Андрій Іллєнко.

 

13:36:28

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання  "Свобода", місто Київ.

Шановні українці, 2 жовтня в бою з московськими окупантами на Луганщині загинув офіцер 93-ї бригади, командир взводу Мирослав Мисла, якому було всього  24 роки.

Мирослав був активним майданівцем. Це була людина, яка з перших днів війни пішла добровольцем на фронт, яка весь час цей була на фронті. Він був "свободівцем", він був одним із лідерів організації "Сокіл". Він був за освітою істориком, це був справжній молодий інтелектуал. Це був патріот, націоналіст, справжній представник справжньої національної еліти, яка  сьогодні народжується в Україні.

Він загинув, рятуючи своїх побратимів. Ціною свого  життя він врятував інших бійців і, як справжній герой, віддав найцінніше, що в нього було – своє життя за Україну, за українську націю, власне, присвятивши все своє життя  служінню і боротьбі за українську націю і за Українську державу.    

Коли 4  жовтня його ховали в селі на Харківщині, то зібралися більше тисячі людей з усієї України,  його бойові побратими, його друзі, які зібралися для того, щоб вшанувати його пам'ять, для того, щоб попрощатися з Мирославом, який був, дійсно,  не пересічною особистістю, який був, дійсно, справжнім молодим українським героєм, і він таким лишається.

Сьогодні ми, депутати від Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" підписали звернення до  Президента України, де ми просимо надати звання "Героя України" Мирославу Мислі, який, справді, заслуговую цього звання, оскільки в дійсності є таким героєм.

І я хотів би зараз попросити український парламент вшанувати хвилиною мовчання пам'ять справжнього українського героя, українського воїна, українського націоналіста Мирослав Мисли, який є прикладом для всіх нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу вшанувати пам'ять Мирослава Мисли хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Царство Небесне.

Будь ласка, Єгор Соболєв від "Самопомочі". Запрошуємо до трибуни, пане Єгоре.

 

13:39:34

СОБОЛЄВ Є.В.

Хто про що, я про декларації. Насправді, залишилося 23,5 дні до того, як останній топ-посадовець має задекларувати і пояснити майно своєї родини. 30 жовтня всі ми: члени парламенту, урядовці, Президент, ключові високопосадовці держави – мають виконати цей закон.

До цього важливо зробити дві речі.

Перша річ – полагодити сайт. Це є така тиха спроба не виконати закон, організувати саботаж просто, щоб не працював сайт. Всі декларації мають подаватися через Інтернет, основна ідея в тому, щоб вони були для людей відкриті. І вже другий місяць сайт, куди ми маємо здавати декларації і де їх мають бачити громадяни, нормально не працює.

Я запрошую всіх колег по парламенту, у вівторок ми робимо спеціальне засідання комітету, туди запрошуємо агентство з запобігання корупції, все керівництво Державної служби спеціального зв'язку, керівництво. Треба розібратися чому дуже прості речі, які описані в законі, неможливі в Інтернеті на сайті, де збираються декларації. Зокрема, найбільше порушення: там немає графи, куди треба вносити готівку. Я думаю, що це не випадкове порушення, тому що дуже багато людей не хочуть оприлюднювати цю інформацію. І дуже важливо, щоби ми з вами виконали все по закону.

Друга річ, яку треба зробити в ці 23,5 дні, це утриматися від різних хороших і не дуже пропозицій – переписати законодавство. Я вже говорив, що цей парламент двічі вступав в ганьбу і потім вибирався з цієї ганьби, коли, ви пам'ятаєте, спочатку поправками Андрія Деркача, а потім законом Вадима Денисенка законодавство про декларації було переписано так, щоб важлива інформація звідти зникала. Важливо нам в цю третій раз ганьбу не вступити.

Ви знаєте, що Європейський Союз каже, що це зараз ключова остання проблема, вирішення якої він чекає від України. До на в комітет приходив дуже високий гість єврокомісар Хан. І він просив передати, що втілення законодавства про декларації є зараз основним пунктом, виходячи з якого Європейський Союз буде приймати рішення про скасування віз для всіх українців.

Тому я закликаю всіх членів парламенту об'єднатися навколо захисту і виконання цього законодавства. Я думаю, що виборці це обов'язково оцінять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний пане Єгоре.

І зараз до слова запрошується народний депутат Ленський від Радикальної партії Ляшка. От бачите, тому була ця плутанина. Зараз запрошується тепер народний депутат Парасюк до слова на трибуну.

І, шановні колеги, я продовжу на 15 хвилин наше засідання, тому що ті, хто хотіли виступити, колеги, вони чекають своєї черги, щоб всі вже бажаючі могли сьогодні доєднатися до рубрики "Різне".

Будь ласка, пане Володимире.

 

13:42:59

ПАРАСЮК В.З.

Сьогодні парламент б'є всі рекорди. Зараз нас п'ятнадцять чоловік у залі. Я думаю, що нам всім буде цікаво в Україні, скільки людей зараз на засіданні. Але цей виступ я хочу присвятити…

(Шум у залі) З головуючою… Добре, хлопці.

Хочу присвятити свій виступ дуже серйозній темі – це тому, що депутати деколи пропускають засідання Верховної Ради. Хочу сказати, що і надалі буде ця, ну, частина депутатів, і я в тому числі пропускаю засідання Верховної Ради через те, що по тюрмах сидять майданівці, патріоти, волонтери, добровольці.

І треба йти в ті суди, і з рук сепаратистів виривати наших хлопців, які відстоювали в 2014-му, 2015-му і тепер в 2016 році нашу незалежність. Тільки вслухайтесь в цифри. По відношенню до військовослужбовців відкрито 10 тисяч кримінальних справ. Більше 800 чоловік зараз сидить в слідчих ізоляторах і над ними ведуться слідства. Тим більше, безпідставні слідства, в яких немає взагалі ніякої доказової бази. Щоб ви розуміли, що зараз відбувається.

Я не розумію позиції Генеральної прокуратури, я не розумію позиції військової прокуратури, яка карає тих людей, які повинні взагалі очолювати найвищі посади в цій державі. Вони їх просто-напросто кидають в тюрми. А я вам хочу сказати, що теперішній режим боїться цих людей. Тому що ці люди є людьми дії, які можуть змінити Україну і які хочуть брати участь у державотворчих процесах.

Тому я закликаю всіх народних депутатів брати на поруки патріотів і не боятись того, що ми несемо відповідальність. Я хочу зараз поіменно подякувати своїм колегам з Верховної Ради, які ходять на суди і виконують цю нелегку роботу. Це Єгор Соболєв, це Семен Семенченко,  Петренко Олег, Дмитро Лінько, Юрій Тимошенко, Костенко Павло, Лозовой Андрій і інші народні депутати.

Я вам, колеги, від щирого серця дякую, що ви не кидаєте наших побратимів в тюрмі і максимально прикладаєте зусилля, щоб вони були на волі. Тому що вони повинні нам допомагати розбудовувати нашу державу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Ігор Попов від Радикальної партії Ляшка.

 

13:45:41

ПОПОВ І.В.

Шановні колеги, шановні виборці! Зараз у Верховній Ради знаходиться на розгляді проект Державного бюджету на 2017 рік. Хочу проінформувати, що фракція  Радикальної партії дуже ретельно вивчає цей проект. Ми розуміємо, що грошей в державі на все не вистачить, але ми повинні  забезпечити перш за все пріоритетні потреби  кожної сфери економіки чи соціального життя.

Міністерство освіти задекларувало, що вони  пропонують підняти зарплату вчителям на 30 відсотків. Це дуже правильно, ми давно про це говоримо, тому що  на сьогодні  праця вчителя недооплачена. Але ми дивимося  на проект державного бюджету і що ми бачимо? На  3 мільярди зменшена  цільова  субвенція на  освіту.  Запитуємо: а як же це буде, що субвенція зменшується, а  зарплата буде підвищена? Що ми чуємо? Що в субвенцію закладалася в цьому 16-му році не лише зарплата, а і оплата  комунальних платежів, в наступному році оплата комунальних платежів перекладається повністю на місцеві  бюджети.

Наше питання до уряду,  ми зараз над цим працюємо:  а чи є реалістичними ці розрахунки?  Так, ми знаємо, що в  2016 році місцеві бюджети перевиконані, але на місцеві бюджети  уряд перекладає все більше і більше повноважень. На сьогодні там:  соціальні пільги для десятків категорій громадян, там зарплати непедагогічного персоналу, там шкільні сніданки, компенсація перевізникам за перевезення  пільговиків. До цього часу місцевим бюджетам не закрита заборгованість  по  тарифам за минулі роки, не закриті штрафи і пені  комунальних підприємств, не закрите підвищення ціни на зовнішнє освітлення, електроенергія на нього підвищилася в ціні на  25 відсотків.  Продекларовано, що на місцевих бюджетах фінансування частини  державних закладів охорони здоров'я, але  в державному бюджеті кошти на це також не передбачені. Кого ж тоді місцеві бюджети будуть звільняти  в першу чергу, непедагогічний персонал, бібліотекарів чи кухарів із шкіл чи вони виключатимуть опалення в наших школах?

І тому чітка  вимога Радикальної партії, ми вимагаємо від уряду показати всі розрахунки. Якщо їх немає, провести розрахунки. У нас є ще час, щоб звірити всі показники бюджетів між  центральним бюджетом та місцевими бюджетами. Ми вимагаємо чіткої гарантії у тому, що дійсно вчителям буде підвищена зарплата. Ми вимагаємо гарантій того, що наші школи і наші лікарні отримають опалення, освітлення і зможуть заплатити підвищені комунальні тарифи. Не можна перекладати всю відповідальність на місцеві бюджети і називати це децентралізацією. І лише тоді, коли ми почуємо від уряду,  чи є система, а не просто в ручному режимі все це буде робитися, в ручному режимі їх заставлятимуть за це платити, не працює воно в ручному режимі. Якщо лише ми доб'ємося цієї системи, цих гарантій, лише тоді ми зможемо підтримувати проект такого державного бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякую, шановний колего.

Будь ласка, до трибуни запрошується народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Рудик.

 

13:48:58

РУДИК С.Я.

Шановні українці! Сергій Рудик, 198-й виборчий округ, Черкащина.

Хотів би з вами зараз поговорити про всю нашу державу, про її долю через призму одного законопроекту, який вчора ми проголосували і підтримали – це антирейдерський закон. Для того, щоб ви зрозуміли, про що йде мова, мова йде про те, що від вчорашнього дня тепер, щоб змінити право власника на будь-якому підприємстві потрібно, щоб підпис головуючого і секретаря на зборах, які приймають такі рішення був нотаріально засвідчений.

Для багатьох людей, здається, якась абстракція, технічний законопроект. Натомість, за 15 років в Україні відбулося до 30 тисяч захоплень державних, приватних, різних підприємств, різних форм власності на загальну суму в 20 мільярдів доларів США. Кожен задає запитання, а що я до цього маю, до якихось, там, підприємств?

А от вчора, коли більшість українських чоловіків, очевидно, спостерігали перший тайм футболу, де українська збірна перемагала 2:1 Туреччину, ми з Максимом Курячим, головою міжпарламентської групи України-Азербайджан, з Медуницею Олегом, з іншими колегами обговорювали з нашими партнерами з меджлісу Азербайджану величезну проблему, яка сталася 21 вересня в місті Дніпропетровськ. В один день, а це ще закону не було, в один день змінились власники в кількох підприємствах з загальною вартістю майна на близько до 100 мільйонів доларів США. В один день підприємець написав сам собі розписку, підробив підпис про те, що якоби підприємець з Азербайджану позичив, щоб він йому позичив 22 мільйона гривень в заставу всього майна, яке у нього було. І в один день заочним рішенням суду, Індустріального районного суду міста Дніпропетровськ, суддя Мороз приймає заочне рішення, про яке навіть не повідомили законних власників, про те, що все це перейшло іншій стороні. І тільки випадково вони дізналися, коли хотіли зробити черговий правочин і звернулися в реєстраційну службу. Уже на другий день відбулася друга перепродажа, і всі ці підприємства пішли в офшор. Все було би  добре, якби не повний безпредєл. Військові зайшли, автомати –  все по схемі.

Сьогодні про цю проблему знають всі в країні: уряд, Прем'єр, Президент –  і зараз вони зустрічаються з Генеральним прокурором України. Ми ледь-ледь після часів Януковича відновили стосунки з Азербайджаном, відбулися  візити президентів обох країн, ми почали налагоджувати співпрацю і тут такий величезний ляп.

Я дуже прошу, закликаю уряд, Президента і Генеральну прокуратуру, дати правову оцінку по підприємствам: "КАС ЛТД", ТОВ "Комерційний центр футбольного клубу "Дніпро", ТОВ "Унмак", ОСББ Шмідта, 15. Це чисте рейдерське захоплення, дайте правову оцінку і посадіть винних. Всі українська, азербайджанська група…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

РУДИК С.Я. Я це говорю від імені всієї групи азербайджанських міжпарламентських зв'язків, дайте зробити так, щоб більше такі речі не повторювалися на нашій землі, тому що нам тоді не повірить жоден закордонний інвестор. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, от я хочу просто оголосити список тих депутатів, які записалися на виступи і присутні в залі, подивилися, кого вже немає, і він виглядає так просто зараз. Народний депутат Рибак, потім народний депутат Силантьєв, народний депутат Тетерук, народний депутат Ігор Шурма, народний депутат Мусій, народний депутат Спориш, народний депутат Балицький і народний депутат Богомолець. Всіх присутніх, хто ще записався і бажає виступити, я просто перераховувала, враховуючи тих, кого вже немає.

Будь ласка, пан Рибак і потім – пан Силантьєв підготуйтеся.

 

13:53:09

РИБАК І.П.

Іван Рибак, 202 виборчий округ, Чернівецька область. Шановні колеги, нас дуже сьогодні, як завжди у п'ятницю, мало, але тим не менше є можливість довести до своїх виборців інформацію про те, що відбувалось протягом останнього тижня в стінах нашого українського парламенту.

Хочу подякувати в першу чергу всім колегам депутатам, президії Верховної Ради за те, що було вперше, напевно, за історію всього українського парламенту, було проведено день навколишнього середовища. Де була можливість прийняти десять ключових, дуже важливих законопроектів, які можуть покращити якість навколишнього середовища: якість води, якість повітря –  дійсно, ситуацію в природно-заповідній сфері. Тому ці десять законопроектів будуть основоположними, і сім з них було проголосовано в першому читанні, комітет, дійсно, буде працювати над тим, аби доопрацювати якісно до другого читання і винести на ваш розсуд. Я думаю, що такий день навколишнього середовища буде проведений в парламенті якнайшвидше.

Інше питання, яке хотілося б підняти, якраз те, що вчора ми проголосували два серйозні законопроекти, які будуть реформувати дорожню галузь в Україні, де 35 відсотків від надходжень по дорожніх, по акцизах і тому подібне буде надходити на використання в областях, на ремонт, капітальний ремонт, утримання автомобільних доріг. Це дуже актуально для західноукраїнського регіону, адже там, дійсно, від якості доріг дуже залежить наповнення бюджетів, місцевих бюджетів в першу чергу, розвиток транспортної інфраструктури, туристичної галузі.

Прикладом Косівського, Верховинського районів, де було в минулому році використано всього 50 мільйонів гривень, і за ці кошти було зроблено близько 30 кілометрів автомобільних доріг, показують те, що, дійсно, такі капітальні вкладення дають реально позитивний результат для розвитку і збереження регіону. Люди створюють нові робочі місця, люди забезпечують наповнення місцевих бюджетів, відповідно відновлюється село, люди мають де працювати, мають за що жити.

Серйозною проблемою є Чернівецька область і дороги в Чернівецькій області. Не секрет в тому, що протягом 2015-2016 років Чернівецька область отримала 360 мільйонів від понадпланових надходжень по  митниці. Але натомість на  сьогоднішній день виконано робіт виключно на 70 мільйонів гривень. Обласна адміністрація… обласна адміністрація не проводить якісно роботу, хотілося б  покращити якраз роботу обласної адміністрації. І я думаю, що  уряд  зверне увагу на якраз кадрові питання і на людей,  від  яких залежить проведення цих робіт.

Я маю надію на те, що  наступні пленарні тижні будуть не менш якісними. Всім плідної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам за ваш оптимізм.

Будь ласка, народний депутат Силантьєв.

 

13:56:33

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Денис Силантьев, фракция Радикальной партии Олега Ляшка.

Уважаемые граждане Украины! Уважаемые коллеги! Я хочу вам документально  продемонстрировать о том, что здоровье украинской  нации, о том, что здоровье подрастающего поколения, здоровье наших с вами детей не является приоритетом для нынешнего правительства.

 И так, вчера мы рассматривали законопроект  5217, где вносили изменения в  Государственный бюджет до конца 2016 года. Обратите внимание на соотношение цифр. Выделяется  15 миллионов на один город Умань для того, чтобы он достойно отметил свой юбилей и отремонтировал дороги. При этом выделятся 8 миллионов для  развития физической культуры,  для  поддержания  спорта высших достижений и резервного спорта на всю  страну – 8 миллионов.  Это показывает пренебрежительное отношение государства и  правительства к здоровью подрастающего  поколения, к здоровью нации. Поэтому фракция Радикальной партии требует увеличения бюджетного финансирования на направление развития физической  культуры и спорта до конца 2016 года.

Идем дальше. Смотрю бюджет на 2017 год, Министерство молодежи и спорта. Что я там  вижу? Вижу отсутствие  финансирования, что касается  развития спортивной  инфраструктуры, ремонта, восстановления, строительства новой инфраструктуры. Что я там вижу? Уменьшение финансирования    выступления спортсменов и подготовку спортсменов к соревнованиям. Зато, что я там вижу еще: увеличение на 95 процентов финансирования аппарата и руководства министерства. Я думаю, что Министерство достойно оценило результаты своей работы – и, соответственно, решило повысить себе в два раза финансирование. Это на фоне того, что за два года у нас 80 детско-юношеских спортивных школ уменьшилось, провальное выступление за всю историю Украины на Олимпийских играх и многое другое, и тотальная смертность, которая бьет все рекорды, и украинская нация признана ЮНЕСКО вымирающей нацией.

Вы знаете, вот такое вот хаотичное затыкание дыр, когда выделяется там чуть-чуть, там чуть-чуть, не решит всех проблем. Фракция Радикальной партии требует принятия государственной, целевой государственной программы по развитию физической культуры и спорта, чтобы в этом принимали участие все необходимые министерства: социальной политики, здравоохранения, Министерство молодежи и спорта, Министерство образования. Только тогда мы сможем остановить тот геноцид, который сегодня происходит в отношении подрастающего поколения. Давайте не будем толкать в спину друг друга, а вместе пойдем и решим те проблемы, ради которых мы сюда пришли. Чтобы их решать и выполнять, наши обязательства, не на словах, а на деле, заботиться о людях, о их семьях, о их детях. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колего.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Андрій Тетерук. Андрій Тетерук… Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Ольга Богомолець.

 

13:59:58

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, мій виступ буде присвячений медичному страхуванню. Зараз в суспільстві відбувається достатньо широке обговорення пропозиції Міністерства охорони здоров'я і його обіцянки в наступному році українським громадянам, власне, подарувати вже медичне страхування. Хочу сказати, що ці твердження є помилковими або непрофесійними, тому що те, про що говорить Міністерство охорони здоров'я, є, власне, виключно перерозподіл коштів в середині бюджету первинної ланки і не є медичним страхуванням, адже медичне страхування є залучення нового полукоштів. Це означає, що людям буде потрібно  сплачувати додаткові податки.

Одночасно  на цьому тижні в комітеті соціальної політики відбувся розгляд трьох законів, про які говорив один із моїх колег і, власне, який підтримав Комітет з соціальної політики – закон, який пропонує створити новий системний величезний бізнес, який буде отримувати надприбутки, а, власне, всі кошти, залучені з медичного страхування в майбутньому пускати не в державну агенцію, а пускати на  акціонерні товариства.  І, власне, Комітетом з соціальної політики цей закон було підтримано. Не було підтримано закон… закони альтернативні:  4981-1, автором якого є Олег Мусій, і 4981-2, автором якого є я. І ми власне наполягаємо, щоби держава не створювала новий системний державний корупційний бізнес, спробую отримати мільярдні надприбутки і передати ті кошти, які люди мають використовувати на укріплення свого здоров'я і на лікування, для того, щоби чергові приватні страхові компанії наживалися в той час, як люди будуть  просто помирати від того, що їм  не буде що купити ліки.

Ми пропонуємо альтернативними законопроектами, які будуть всі винесені в зал парламенту, і вже парламент буде приймати рішення, чи обманути в черговий раз українських громадян, пообіцявши їм рай на землі і створивши знов передавши кошти приватним акціонерним товариствам, як вже було зроблено з автомобільним страхуванням, коли люди повірили приватним страховим компаніям, застрахували свої автомобілі, а потім всі компанії масово збанкрутували. Дуже не хотілося би, щоби  гроші вчергове перемогли справедливість, і я зараз звертаюся до всіх, хто є в цій залі, звернути увагу, що той закон, який підтримано Комітетом з соціальної політики, він не  є таким, який підтримує українську державність, тому що медичне страхування має базуватися так само, як і  система закладів охорони здоров'я, на державній власності і має бути ствоорена державна агенція, яка  дасть відповідь, де будуть зберігатися кошти, хто за них буде відповідати, хто буде гарантувати людям те, що  ці кошти  будуть використані для того, щоби зберігати,  власне, і страхувати їх життя і здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І вам дякуємо, пані Ольга.

Будь ласка, Ігор Шурма.

 

14:03:17

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Сьогодні не найдеться в Україні жодного громадянина, який би зайшов в аптеку і знайшов ліки, які стали дешевшими за ці 2 роки. Сьогодні дуже мало є людей, які приходять за допомогою медичною у стаціонари, у лікарні, лягають, а там є забезпечення ліками. Чому? А вся справа в тому, що 2 роки ми очікуємо реформу охорони здоров'я, її немає.

Що нас очікує? Нічого доброго, нічого доброго нас не очікує по тій причині, що немає розуміння що потрібно робити.

У якому випадку реформа і зміни будуть успішними? Це тоді, коли люди, які реформують і знають що вони реформують. А у нас на сьогоднішній день як патова ситуація. В системі охорони здоров'я не виконується діюче законодавство. Якщо би ми мали виконання діючої нормативно-правової бази в медицині, ми б розуміли що потрібно змінювати.

Сьогодні прийшли чергові люди, які себе називають "пінгвінчиками" для того, щоб реформувати систему охорони здоров'я. Вони несуть відповідальність за своїх попередників, тобто міністр Квіташвілі, оскільки вони разом працювали.

Що ми маємо на сьогоднішній день? Попросили прийняти закон, який дозволить міжнародним організаціям проводити закупівлю ліків. Гроші вислали рік тому, на сьогоднішній день ще немає ліків за 2015 рік, а в 2016 році люди, які хворіють з 1 січня, не дочекалися жодної таблеточки, тому що станом на сьогоднішній день не проведений жодний тендер. Міністерство охорони здоров'я нічого не зробило для того, щоб провести ті закупівлі, а на носі вже, перепрошую, 2017 рік.

Більше того Кабінет Міністрів не може повести засідання, Прем'єр-міністр анонсував: "До серпня місяця проведемо засідання, розробимо концепцію розвитку системи охорони здоров'я", ніякого засідання по сьогоднішній день не відбулося. Була надія хоча б на латання найболючіших проблем, і є повноваження в цього Кабінету Міністрів.

До Львова приїжджає багато політиків. Що вони роблять? Перше, вони обіцяють працівникам пренатального центру, що їм видадуть гроші на добудівлю. І вони обіцяють працівникам екстрено-медичної допомоги, що їм будуть виплачувати заробітну плату. Всі приїжджають і нічого не роблять, дальше грошей нема. І в тих змінах і доповненнях до цього закону знову немає жодної копійки для Львівщини, для пренатального центру для покриття боргів по заробітній платі.

Я звертаюся офіційно до Прем’єр-міністра з вимогою розглянути питання дофінансування пренатального центру у Львові і виділення коштів на погашення боргів по заробітній платі, а також притягнути винних тих у міністерстві, хто не забезпечує виконання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15 секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

ШУРМА І.М. Хто не забезпечує виконання Закону України "Про екстрену медичну допомогу". Спихнути сьогодні все на голів обласних державної адміністрації це є безвідповідально. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат Мусій. Прошу вас, шановний колего.

 

14:06:49

МУСІЙ О.С.

Доброго дня тим, хто ще залишився в залі, а особливо українському народу, доброго дня. Олег Мусій, Сокальщина, Червоноград, 124 мажоритарний виборчий округ, політична партія "Народний контроль".

Я хотів би, тільки що виступало два моїх колеги з Комітету з питань охорони здоров'я. Буквально однією коротенькою тезою сказати, що те, що ми маємо зараз в Міністерстві охорони здоров'я, – це не тільки суцільний жах. Всі думали, що суцільний жах був при міністрові Квіташвілі, а зараз ми маємо системний наслідок кризи, де ми є очевидцями того, що парламент був усунутий від призначення міністра охорони здоров'я. До сьогодні штучно призначають якихось в.о. поза нашими спинами, які не несуть ні за що відповідальності.

Може, пора все-таки уряду і більшості "Народного фронту" з "Блоком Петра Порошенка" винести на голосування кандидатуру міністра? Скільки ж ви можете знущатися над українським народом отими псевдопрофесіоналами, які розказують, що медичне страхування це є субвенція місцевим бюджетам, яка не потребує додаткового фінансування. Люди добрі, схаменіться. Призначте адекватного міністра охорони здоров'я, і будемо нести спільну відповідальність за стан речей в системі охорони здоров'я.

Хотів би привернути вашу увагу до іншого питання, яке є наслідком бездумної політики по знищенню центральних органів виконавчої влади, яке започаткував уряд Яценюка. Два роки тому була ліквідована санепідслужба і створено таке агентство – Державна служба з питань праці. Так от, два роки оця служба з питань праці ігнорує повністю вимоги чинного законодавства щодо регресників і шахтарів.

Півроку тому заборонили приймати довідки від санепідслужби по призначенню інвалідності тим шахтарям, які по 20 років пропрацювали, заробили силікоз, заробили всі професійні хвороби через те, що немає, бачите, там якихось повноважень. Оголошений був мій депутатський запит, оголошено депутатське звернення, Віце-прем'єр-міністр Розенко дав доручення Мінсоцполітики, Міністерству охорони здоров'я розробити відповідні законодавчі акти. І що ви думаєте? За півроку одні тільки відписки!

Шахтарі скоро приїдуть, напевно, і поселяться під Кабінетом Міністрів, оці регресники, оці люди, які захворіли, мають інвалідність, вони не можуть отримати жодної копійки до сьогоднішнього дня. Та, люди добре! Невже півроку Міністерство юстиції буде погоджувати розпорядження Кабінету Міністрів, де треба тільки маленьку функцію перенести?!

Я прошу вважати мій запит ще раз офіційним депутатським зверненням до Прем'єр-міністра, до міністра соціальної політики, до Міністерства юстиції. Негайно, негайно розглянути питання виплати шахтарям-регресникам за їхню інвалідність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд дайте, будь ласка, завершити.

 

МУСІЙ О.С.  За те, що вони отримали інвалідність з моменту встановлення цієї інвалідності. Люди на роботу їх не беруть, бо інвалідність у них, а виплати їм не проводять! Наведіть лад, будь ласка, пане Прем'єр-міністр. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, до слова запрошується народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" пан Спориш. Будь ласка.

 

14:10:21

СПОРИШ І.Д.

Шановний народе України! Шановні народні депутати, які залишилися в залі! Ви знаєте, даже не віриться, що, записавшись  44-м, ще можна виступити сьогодні. Але п'ятниця сьогодні, вона показує, як завжди кожна п'ятниця. І я б сказав, тут переді мною виступали і говорили, що от дивіться,  одна із фракцій повна, ну, наприклад, партія Ляшка тільки 3 чоловіки залишилося, з БПП – 3, з "Народного фронту" – 3 і інші. Так що не дуже так багато  нас залишилось. (Шум у залі)  Да, скажу з "Опозиційного блоку" – 2, вони там… І то, щоб не Шурма, то тут ніколи б їх не було в кінці.  Тому досить приємно, але  б дуже хотілося, щоб ми ще багато законів сьогодні  в п'ятницю розглянули. Ну, на жаль, такі  законопроекти як про антидопінг, такі законопроекти, які сьогодні стояли на порядку денному, про  захист дітей, на жаль,  сьогодні  їх  ми не змогли прийняти,  а вони дуже є і дуже важливі.

Ви знаєте, перед Верховною Радою  недавно, позавчора, був мітинг селян на мораторій на землю. І це справедливо, що селяни приходять, це справедливо, що  вони добиваються свого,  і повинен бути мораторій, і ми його прийняли. Але б  дуже  хотілось би, щоб цей мітинг був без бегбордів. Ми побачили  дійсно от  з 10 фотографій, на яких повинні весь народ, селяни України працювати, не повинно це бути. Шановні селяни, добивайтеся справедливості, йдіть, мітингуйте, добивайтесь, щоб цей мораторій, який ми прийняли, він був  прийнятий і на постійно. Але разом  з тим не повинно бути цих бігбордів, вони вже нам надоїли.   І ви  знаєте, дехто  казав, що цей закон прийняли на мораторій, там хтось один на себе  бере і б'є в груди, ні, це всі фракції, всі партії підписалися під  законопроектом, де спільно було продовжено мораторій до 18-го року. І це, дійсно,  є справедливо.

І крім того, спецрежим оподаткування, який ми так  добиваємося, щоб було знято із фермерів, із сільськогосподарських виробників, не тих, які мають 300-400  гектарів землі,  тисяч  мається на увазі, а ті, які мають тисячу-дві, до  5 тисяч. повинні зняти спецрежим оподаткування, особливо в тваринництві.  Якщо ми сьогодні не знімемо в  тваринництві і не буде спецрежиму оподаткування, якщо  ми не повернемося до нього,  я думаю, тваринництво прийдеться вже здавати. 

І це буде досить великий мінус нашій Україні.

Ну, я хотів ще питання субсидії. Ми не можемо переконати сьогодні по питанню субсидії людей, які живуть в селі, які платять за газ 1,20, 1,80, 90 копійок, їх дуже важко переконати, щоб сьогодні платили вони по 3,60 як було запропоновано. Я рахую, ті, хто має, олігархи, великі, богачі нехай дійсно платять 7 гривень, 3,60, а от люди в селі, в мене 5…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  15 секунд, завершуйте.

 

СПОРИШ І.Д.  Та я думаю, що вони повинні, дійсно, платити по цих 80-1.20, тому що вони не можуть вижити за цю тисячу, вони ніколи не виживуть. І, я думаю, що субсидія повинна їх захистити.

Ну, і я думаю, що і багато інших питань, які мені дуже за браком часу не вдалося сьогодні підняти. Я дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановний колего.

І останній виступ сьогоднішній – народний депутат Балицький. Будь ласка.

 

14:14:03

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Евгений Балицкий, Мелитополь и Мелитопольский район, 80-й округ, "Оппозиционный блок".

Уважаемые коллеги, я еще раз с трибуны хочу вернуться к актуальной проблеме самоуправления. Мы много говорим о реформе, о том, что громады должны стать реальным источником власти, но воз и ныне там.

Самый главный инструмент – бюджет – по-прежнему находится в руках представителя президентской власти. Следовательно, реальным источником власти на местах не территориальные громады, а главы областных администраций, а, значит, Президент и их назначенцы.

До тех пор, пока губернаторы будут парашютистами, которые падают сверху на головы местных жителей, не несут никакой персональной ответственности перед ними, вся работа заключается в том, чтобы выслужиться перед Президентом.

Наше самоуправление не будет двигаться в том направлении, которое сегодня обозначен вектором. Управление из центра, которое часто совсем не учитывают интересы местных громад.

 Поэтому, я еще раз хочу подчеркнуть, что главы областных государственных администраций должны избираться территориальными громадами путем всеобщего прямого голосования. Губернатор должен отвечать перед своим народом, который его выбрал, при чем отвечать своим креслом. Он должен владеть ситуацией в регионе, иметь возможность распоряжаться бюджетом, отчитываться перед избирателями за проделанную работу.

Такая позиция целиком соответствует европейским демократическим нормам. Считаю, что необходимо в ближайшее время внести изменения в Конституцию, чтобы устранить этот корявый дуализм власти на местах. Пока же инструментом разграничения полномочий региона и центра могут стать соглашения, о которых, кстати, уже просят Президента Житомирский, Кировоградский, Одесский и другие областные советы.

Уважаемые коллеги, прошу ответственно отнестись к этому вопросу, обратить внимание на регионы, это однозначно пойдет во благо Украине, ее развитию и процветанию. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, дозвольте вам нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють в комітетах, комісіях, фракціях. Ми чули, що кілька виступаючих народних депутатів якраз анонсували засідання своїх комітетів, це дуже важливо. Закликаємо колег народних депутатів сумлінно відвідувати комітети, щоб там був кворум і працювали краще, ніж в п'ятницю в сесійній залі.

Також наступного тижня парламентська делегація українська буде працювати в Страсбурзі на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи. Цього тижня ми дякуємо українській делегації, яка дуже сумлінно відпрацювала на Парламентській асамблеї ОБСЄ.

І 12 жовтня, в середу, о 15 годині в сесійній залі Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на якраз важливу тему, що піднімалася під час кількох виступів: "Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист". Запрошуємо всіх 12 жовтня на 15 годину на ці парламентські слухання. А чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 18 жовтня,  о 10 годині.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України сьогодні я оголошую закритим. Всім дякую. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку