ЗАСІДАННЯ П'ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

05 жовтня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:00:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Будь ласка.

Колеги, можемо проводити реєстрацію?

Шановні колеги, доходьте, зараз буде реєстрація. Я ще дочекаюся поки всі займуть робочі місця. Я ще чекаю, чекаю ще.

Ми проводимо вивчення питання, щоб рахувалась тільки письмова реєстрація, але поки що за Регламентом фіксується і електронна реєстрація також. Для багатьох, я знаю, це важливо. І тому ми дочекаємось наших колег.

Отже, шановні колеги, прошу провести реєстрацію. Прошу зареєструватись, будь ласка.

 

10:04:28

Зареєстровано 346 депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів. Колеги, я нагадую, для виступів народних депутатів, не фракцій, не від фракцій, а народних депутатів. Тому, хто хоче взяти участь в обговоренні, підготуйтесь до запису. Так буде більше шансів попасти в перелік виступаючих.

І колеги, прошу провести запис на виступи від народних депутатів. Будь ласка, прошу провести. Прошу провести запис.

Шенцев Дмитро Олексійович.

 

10:05:50

ШЕНЦЕВ Д.О.

Прошу передать слово Балицкому Евгению.

 

10:06:05

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Дорогие друзья, я хотел сегодня привлечь внимание к уникальному водоему, который находится в Запорожской области, это Молочный лиман. В своем роде это единственный водоем, который является природным источником, способствующим разведению такой уникальной особи как пеленгас. За временем независимости эта промоина не чистилась, соединяющая Азовское море и Молочный лиман. Я прошу включить видео для наглядности, чтобы было понятно, о чем идет речь.

Данный водоем являет собой 42-киломметровое зеркало  воды, которое входя в континент, способствует разведению рыбы, способствует работе пионерских лагерей. Вот в таком состоянии он был, находясь в 13-ом году. Силами общественников водоем был приведен в свое первоначальное состояние посредствам того, что люди, начиная с флэшмоба, используя подручные средства, затем технику все-таки смогли вернуть к жизни уникальные… Вот, вы видите флэшмоб, который проводился на этом водоеме. Люди расчистили промоину, лиман наполнился, Азовское море благодатно отозвалось своим природным, естественным образом, что рыба начала нереститься. Заработали пионерские лагеря. Люди получили… сельское хозяйство получило в виде туманов и осадков на поля влагу.

Когда прошло 3 года… водоем чистили силами общественников. По прошествии 3 лет, когда в водоеме появилась рыба, вот, вид сверху, можно наблюдать его, появилась рыба, было выпущено тысячи особей пеленгаса, тысячи особей осетровых. Это все делалось силами общественников, не привлекая ни одной копейки государственных денег.

Затем на водоеме появились люди, которые представились, следуя нынешней моде, какими-то самообороновцами или еще кем-то, вооруженные. Вот, вы видите, сейчас замор рыбы, который сейчас происходит на водоеме. Они прогнали оттуда общественников, они выгнали людей, которые это делали 3 года. Потому что там появилась рыба, потому что там появились средства, которыми можно обогащаться. Это руководитель Кирилловского поселкового совета, который возмущен тем, что происходит, что не реагируют никоем образом наши правоохранительные структуры. Люди не могу ни сами работать, и им не дают так называемые общественники.

Я призываю забить в этом бюджете деньги заложить, которые необходимы для того, чтобы все-таки была расчищена промоина государственными деньгами, чтобы эти средства можно было направить на сооружения специальных споруд, которые будут способствовать тому, чтобы промоина не закрывалась.

А также обращаю внимание правоохранительных органов на то, что какие-то вооруженные люди, называющие себя то ли самооборона, то ли еще кем-то прогоняют людей, не дают им возможности работать. И я… (Будьте добры, 2 минуты буквально, добавьте 2 минуты еще. Ой, 10 секунд, 10 секунд.)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

БАЛИЦЬКИЙ Є.В. 10 секунд. И прокурор Шацкий, который на это не реагирует, силовики, которые не реагируют на то, что происходит сегодня: замор рыбы.

Я прошу мое обращение воспринять как депутатский запрос и в бюджете, а также и обращение к силовикам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Луценко Ігор Вікторович передає Іванові Крульку, будь ласка.

 

10:09:38

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні українці! Я хотів би сьогоднішній виступ присвятити темі, яка на цьому тижні дуже бурно обговорюється в українському просторі інформаційному – тема скасування безвізового режиму для Росії і для росіян. Безумовно, тема важлива, безумовно, що треба думати, що з цим робити, і я одразу скажу, що "Батьківщина" буде голосувати. Але я хотів би нагадати історію взагалі наших взаємовідносин з Росією і нагадати, в якому становищі перебуває українська громада в Росії.

24 листопада 2010 року ліквідована Федеральна національно-культурна автономія українців в Росії.

18 травня 2012 року рішення Верховного Суду Росії про ліквідування Об'єднання українців в Росії. Зараз ми чуємо, що російська суд, московський, прийняв рішення про знесення Храму Київського Патріархату, єдиної церкви Київського Патріархату в Росії будуть зносити екскаватором. Ось справжнє становище українців у Росії. А натомість український бюджет на цей рік закладає нуль на те, щоб ми підтримували східну діаспору, щоб ми підтримували українців у Росії.

І в той же час, скажіть, будь ласка, на скільки штучно питання безвізового режиму зараз піднято в цьому залі? Я от в своїх руках тримаю висновок Комітету у закордонних справах, в якому зазначено, що Міністерство закордонних справ не підтримує запропонований проект постанови про скасування безвізового режиму для українців. То в чому ж полягає гра? Це буде знову, як було з суддями на минулому тижні, коли будуть витягати картки провладні фракції і провалювати це рішення. Скільки можна ганьбити парламент? Нам потрібно натомість в цьому залі розібратися з повним спектром взаємовідносин з Російською Федерацією, яка є окупантом.

Чому не голосують ініційований "Батьківщиною" проект постанови про вихід України з СНД, з усіх органів СНД? Чому в цьому залі не голосують ініційований Борисом Тарасюком перегляд Великого договору і скасування стратегічного партнерства з Російською Федерацією?

Чому ми нарешті не ліквідуємо дипломатичні відносини з країною агресором, яка вбиває українців, яка окупувала Крим, окупувала частину Донбасу? Знаєте, я скажу тут мовою оригіналу, мені це все нагадує як в такому сумному сатиричному вірші: "Медленным шагом, робким зигзагом,  не увлекаясь, приспособляясь, если возможно, то осторожно, тише вперед, рабочий народ!". От як діє сьогоднішня дипломатія по відношенню до українців в Росії, і по відношенню до країни агресора.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гальченко Андрій Володимирович, будь ласка.

 

10:12:27

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Прошу передати слово Олександру Вілкулу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

10:12:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Вілкул, прошу.

 

10:12:44

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги! Уважаемый народ Украины! Третьего октября опубликован долгожданный, о котором все говорили, Меморандум правительства с Международным валютным фондом, а точнее, обязательства. К сожалению, в нем есть то, чего так боялись украинцы: первое – это Закон об обороте сельскохозяйственных земель, то есть фактически наше правительство обязалось открыть рынок сельхозземли. Второе – обязательство провести пенсионную реформу, и это не только повышение пенсионного возраста, это полностью убрать любые возможности льготных пенсий, а это: список 1, список 2. И третье – наше правительство обязалось убрать упрощенную систему налогообложения, а это значит убить полтора миллиона предприятий, предпринимателей мелкого бизнеса.

"Оппозиционный блок" вносит сегодня законопроекты: первое – о запрете продажи сельскохозяйственной земли. Все моратории – это все равно лукавство, они могут быть отменены. Эффективным механизмом будет механизм полного запрета.

Второе – запрет на повышение пенсионного возраста и запрет на отмену первого и второго списка.

И третье – законопроект об отмене упрощенной системы налогообложения. По-другому мы никак не защитим украинских людей, украинских пенсионеров, украинских предпринимателей.

Уважаемые коллеги! Я хотел бы обратить особое внимание на то, что за несколько дней до начала отопительного сезона мы находимся на грани срыва. Так, запас в газохранилищах у нас максимум 14 миллиардов кубов  то, что… а необходимо 17 миллиардов. То есть фактически при зиме средне-холодной температура в домах будет не более 12 градусов. Также всего 1 миллиард 200 тонн угля находится на тепловых станциях, при минимальном необходимом запасе минимум в 2,5 раза больше. Что это означает? Это либо веерные отключения, как было, например, в декабре-месяце 2014 года, либо, как это было позже, закупка электроэнергии у Российской Федерации.  То есть ничего не надо делать другого, кроме как наполнить сейчас газохранилища и наполнить склады ТЕЦ углем. В этой ситуации, когда у нас в 8 раз повысились цены на газ, в 2,5 раза – на электроэнергию,  в  4,6 раз – на тепло, люди просто  не могут платить за это.

В августе-месяце, август-месяц теплый был, всего 75 процентов людей смогли заплатить счета за коммуналку. Что будет в октябре и в ноябре? Люди будут принимать решение либо кормить детей, либо платить за коммуналку, либо придут эти частные исполнители, а точнее рэкетиры и начнут забирать квартиры.

"Оппозиционный блок" требует: первое – преодолеть вето Президента на законопроект 2706 для разблокировки финансирования теплоэнерго, чтобы можно было готовить к зиме, для того, чтобы можно было нормально войти в отопительный сезон.

Второе – предпринять экстренные меры для пополнения запасов.

 

10:16:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. … для пополнения запасов угля и электроэнергии, и снизить драконовские тарифы. "Оппозиционный блок" в своем варианте бюджета нашел деньги для  снижения в два раза тарифов  на комунальные…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу до слова  народного депутата Олександра Долженкова.

 

10:16:22

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Александр Долженков, фракция "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, уважаемые слушатели, граждане Украины! Хотел бы акцентировать внимание на принятии очень важных законопроектов завтра, а именно на законопроекте 5217, касающегося внесения изменений в государственный  бюджет Украины. Что этот законопроект предлагает? Это законопроект предлагает увеличение на 7 миллиардов гривен расходов на оборону – и не только  оборону, потому что на оборону там не большая доля денег идет на самом деле, – на структуры МДВ, на государственных чиновников, на дипломатов, на работников министерств, работников государственных областных администраций. Какие же ресурсы изымаются из этого законопроекта в госбюджете? 1,3 миллиарда идет из Донецкой и Луганской области. Вы только вдумайтесь: недавно был принят закон, по которому 3 миллиарда из неконтролируемых территорий Донецкой и Луганской области направлялись на иные нужды, иные области. Что это, по сути, за деньги? Это те предприятия, которые работают на неконтролируемых территориях, но при этом уплачивают деньги в бюджет. Так кто у нас более патриотичен в данной ситуации? Сейчас эти же деньги, дополнительно пришедшие на казначейский счет, предлагают направить на нужды обороны, нужды Национальной полиции – вы только вдумайтесь: 2 миллиарда гривен на Национальную полицию только предлагается идти, - полтора миллиарда на повышение зарплат чиновникам. Эти деньги изымаются, соответственно, с местных бюджетов.

Фракция "Оппозиционный блок" категорически против того, чтобы брались эти деньги. Более того, эти деньги должны быть направлены на восстановление инфраструктуры Донецкой и Луганской областей, которые разрушены, на нужды людей, которые сейчас действительно нуждаются, у них нет нормальных условий для жизнедеятельности, вы это все понимаете. Более того, основной цинизм власти выглядит следующим образом: принимая законопроект о Госбюджете на 2016 год, в который вносятся изменения этим законопроектом 5217, вы замораживаете выплаты временным переселенцам. Это те люди, которые находятся как на контролируемых территориях, так и не неконтролируемых. Фактически люди, которые оставили свои дома, остались без крова, они остаются без государственной поддержки, они себя чувствуют отчужденными, не нужными государству. Так где же единство государства?

Тут кто-то говорил про то, что большую угрозу представляет украинской государственности. Я считаю, именно эта политика государства, которая направлена на разграбление Донбасса, приводит к геноциду украинского народа в большей степени, чем какое-либо внешнее государство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Соболєва, "Батьківщина".

 

10:19:11

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я хочу звернутися до вас по тій безсистемності роботи, з якою ми вже стикаємося фактично який тиждень після відкриття цієї сесії. От порядок денний на всю сесію. Чому він не затверджується? Чому не голосують за затвердження порядку, де є найважливіші питання, які внести всі фракції парламенту? З однієї причини – щоб в ручному режимі керувати проведенням сесії і відкидати найважливіші питання.

Питання перше, на якому наполягає "Батьківщина". Це продовження мораторію на приватизацію земель сільгосппризначення. Чому цього немає в порядку денному ні попереднього сесійного тижня, ні цього, і ми не знаємо, що буде далі?  Як можна входити в новий рік бюджетний, не розуміючи,  що далі буде землею? 

Наш законопроект відповідно зареєстрований ще 15 вересня. Фактично  залишився тиждень і завершиться 30-денний день, коли він може розглядатися. Є відповідні висновки Науково-експертне управління, які підтримують це.   Чому це питання не  вноситься  в сесійну залу?

Завтра на засіданні комітету будуть представники наші, представники фермерських господарств, які будуть наполягати від комітету негайно подати цей законопроект на внесення в зал.

Другий законопроект. Мораторій на виселення громадян, які мають єдине житло в разі, якщо у них є заборгованість по оплаті комунальних  платежів. Законопроект зареєстрований своєчасно. До  цього часу немає висновків  Експертного управління. Комітет на сьогодні не готовий  ставити це  на  засідання комітет, тому що, бачите, у нас не затверджений порядок денний на весь сесійний період.

Така гра далі буде відбуватися з  усіма законопроектами, які, дійсно, необхідні.

Третє питання – це повернення до порядку оподаткування сільськогосподарських виробництв, який діяв до 2015 року. Коли уряд заявляє, що вони жодних не вносять змін в Закон "Про порядок оподаткування", це неправда, бо практично протягом двох років  ці зміни починають діяти. Ми отримали перший удар по селу минулого року, і тепер  з 1 січня 2017 року село остаточно буде добито, коли у села забирають практично 30 мільярдів прямих коштів, які вливалися в сільське господарство.

Саме тому це є третій законопроект, на якому ми наполягаємо.

І останнє. Всі спроби підмінити приватизацію сільськогосподарських угідь так званим конкурсом оренди або емфітевзисом – таким красивим словом, це фактично та сама прихована приватизація земель сільгосппризначення. Ми розуміємо яким чином це буде робитися, і саме тому ми чекаємо адекватної відповіді парламенту на затвердження порядку денного, де повинна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу 30 секунд.

 

СОБОЛЄВ С.В. … бути чітка позиція парламенту. Поки що відповідь інша. У Запорізькій області спроба провести форум аграріїв, де хотіли обговорити бюджет на наступний рік, закінчилась тим, що нам заявили, що в прифронтовій області підкладена міна в цьому приміщенні. Ні СБУ, ні будь-які інші правоохоронні органи до цього часу не розібралися, так хто ж закладає міни замість дискусії, якої ми чекаємо від уряду? Ми наполягаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

Дякую дуже.

Прошу до слова народного депутата Юрія Дерев'янка.

 

10:23:03

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля".

Шановний головуюча, шановні колеги, шановні громадяни України, що сьогодні необхідно робити в Україні, коли Президент крок за кроком продовжує узурповувати владу, коли уряд рішення за рішенням робить все для того, щоб люди ставали біднішими, оббираючи їх постійно? Верховна Рада має взяти на себе відповідальність у парламентсько-президентській республіці за те, що відбувається в країні. Першочергово ми маємо прийняти важливі закони, які дозволять країні починати виходити із економічної та соціальної кризи.

Партія "Воля" пропонує такий план дій виходу з кризи.

Перше – по економічній сфері. Ми повинні створити єдиний, підкреслюю, єдиний економічний, інвестиційний, індустріальний парк в Україні економічний, де мають існувати наступні правила: 20 відсотків податок ЄСВ, 10 відсотків податок з доходів фізичних осіб, 15 відсотків ПДВ і 15 відсотків податок на прибуток, розподілений прибуток при виплаті дивідендів.

Друге. Уряд має розробити і втілити план інфраструктурного розвитку України, який має містити план розгалужених шляхів, магістральних проводів, ліній електропередач, мостів, аеропортів, це країну виведе із країни третього світу в країну першого світу і створить сотні тисяч робочих місць, щоб наші громадяни не поневірялися за кордоном, в Росії чи в інших країнах.

Третє. Обов'язково і дуже важливо прийняти пакет законів, які стосуються реальної децентралізації, які розблокують накінець цю реформу, дадуть можливість кошти відправити на місця, щоби на місцях вирішували, що робити з тими чи іншими фінансами.

Сьогодні ЦВК заблокували вибори більше як у 200 об'єднаних територіальних громад, де проживають близько 2 мільйонів громадян України. Політична партія "Воля" подала в суд на це безчинство, і ми вимагаємо від ЦВК розблокувати процес об'єднання територіальних громад.

Четверте. Зниження тарифів на житлово-комунальні послуги. Сьогодні з кожної тисячі гривень, які ми платимо за газ, за український газ, близько 580 гривень – це корупційна рента, яка попадає в кишені олігархам і, в тому числі уряду і Президенту. За нашими підрахунками реальна ціна на газ українського видобутку для населення повинна складати не більше 2 тисячі 900 гривень. Якщо ціна буде єдина, це максимум 5 тисяч 100 гривень.

П'яте. Тимчасово заборона приватизації і ухвалення відповідного закону щодо мораторію до кінця наступного року. Ви вдумайтесь: 17 мільярдів гривень уряд планує отримати від приватизації стратегічних об'єктів України. Цих коштів не вистачає навіть, щоби за один рік обслужити наш зовнішній борг.

І шосте. Ми категорично наполягаємо на тому, щоб у нас був продовжений мораторій на приватизацію сільськогосподарських земель. Ми категорично наполягаємо на тому, щоб політика уряду була спрямована на збереженні чорноземів і родючості ґрунтів, і пріоритетом має бути державної політики. Ми маємо підтримати наших фермерів, а не віддати землю нашу нашим олігархам.

Партія "Воля" виступає активно за те, щоби парламент почав діяти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б. Партія "Воля" закликає парламент почати діяти, припинити кроки, пов'язані з узурпацією Президентом влади, а також діями уряду, які спрямовані виключно на зубожіння українського…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Ляшка.

 

 10:26:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Учора фракція Радикальної партії мала зустріч з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, де,  крім питань бюджету, які обговорювались, ми вимагали від уряду підтримати нашу ініціативу про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Відповідний законопроект зареєстрований мною і колегами від фракції Радикальної партії у квітні нинішнього року (реєстраційний номер 4727).

Прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв членам нашої фракції, що уряд підтримує продовження мораторію на заборону продажу земель сільськогосподарського призначення. Якщо уряд згоден на продовження мораторію, я вимагаю негайно сьогодні чи завтра поставити в парламенті відповідні законопроекти, проголосувати їх і припинити будь-які розмови про запровадження ринку земель в Україні. Не може бути ринку земель в Україні до тих пір, поки українські селяни доведені до зубожіння, п'ять олігархічних земель скуплять усю землю, а українські селяни ходитимуть батраками.

Отже, якщо уряд підтримує наші вимоги на продовження мораторію, продемонструйте від слів до діла. Давайте голосувати в парламенті відповідний законопроект.

Наступне. Проблема, я хотів би озвучити. В Україні півмільйона пенсіонерів, які отримують пенсію менше тисячі гривень і яка не індексується. Хай би попробував прожити на 940 гривень той, хто їх призначав! Тому ми зареєстрували відповідний законопроект про встановлення цих пенсій на рівні не нижче прожиткового мінімуму і про їхню індексацію.

Ми вимагаємо невідкладно розглянути цей законопроект, щоб півмільйона українських пенсіонерів, інвалідів І-ІІ групи мали можливість отримувати хоча б мінімальні доходи для того, щоб зводити кінці з кінцями.

Так само хочу нагадати. На початку цього року парламент проголосував законопроект депутатів від Радикальної партії про те, щоб жінки у 55 років мали можливість виходити на пенсію. На превеликий жаль, Президент наклав вето на цей закон, парламент досі не може його подолати. Ми вимагаємо від керівництва парламенту винести на розгляд питання про подолання вето і дати можливість українським жінкам у  55 років виходити на пенсію.

Ще один  надзвичайно важливий законопроект – це забезпечення безкоштовними ліками українських пенсіонерів, які не мають можливості їх сьогодні купувати через космічні ціни на ліки. Ми зареєстрували відповідний  законопроект і вимагаємо розглянути для того, щоб прийняті і дати можливість пенсіонерам отримати безплатні ліки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Ігор Луценко, "Батьківщина".

 

10:29:57

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні друзі, шановні українці, на жаль, ті реформи в поліції, котрі були анонсовані минулого року,  зараз розвернулися на  180 градусів і йдуть назад, перетворились на антиреформи. У минулу суботу я особисто  був свідком чергового факту. На жаль, такі факти, до речі,  щодня  з'являються, які підтверджують тенденцію. Минулої суботи  я був свідком жахливої картини  насправді: відкрите засідання в апеляційному суді, апеляційний суд оточений поліцією і поліція не пускає туди ні журналістів, ні активістів, ні звичайних українців. Порушення закону, порушення принципу на відкритість українського суду.

Я хотів  би звернутися до іноземних донорів. Скажіть, будь ласка, десятки мільйонів доларів, котрі ви потратили на створення нової поліції, такий результат мали мати, щоб нова поліція патрульна стояла разом з беркутами  і вчилася у беркутів найгіршого? Це такий результат ви хотіли? 

Я хотів би звернутися до керівництва МВС і Національної поліції. Ви взагалі читали Конституцію, ви читали закони України? На якій підставі давалися такі незаконні вказівки?

Хочу вам сказати, що, на жаль, такі речі повторюються щодня.   Поліція сама по собі не є захищеною від незаконних вказівок зверху. Сьогодні права громадян системно порушуються представниками влади. Чому так сталося? Друзі, шановні колеги депутати, тому що ми з вами усунулись від поліцейської реформи, тому що ми з вами проголосували за ті документи, котрі нам принесли сюди, не обговорюючи їх, не беручи участь у поліцейській реформі. Тому зараз йде вал злочинності, тому зараз страждають рядові українці і страждають поліцейські.

Я закликаю повернутися до поліцейської реформи. Я закликаю перезавантажити поліцейську реформу. Давайте все-таки в парламенті вирішувати, які мають закони регулювати діяльність поліції, яким чином мають вести себе поліцейські, тому що ці безграмотні заяви керівництва МВС і Національної поліції просто вводять народ в оману.

Я закликаю повернутися до тих законодавчих ініціатив, котрі були в 15-му році в цій залі: збільшення ролі громадськості у вирішенні кадрових питань поліції. Власне, а чому ми не маємо вибирати начальника поліції, так само як ми вибирали начальника НАБУ на відкритому конкурсі? Ми маємо підвищити роль місцевого самоврядування у контролі над поліцейськими органами. Врешті-решт ми з вами маємо сісти і ретельно попрацювати. І давайте зупинимо цю хвилю злочинності, давайте захистимо поліцейських, давайте захистимо ті невеличкі паростки реформи, котрі ми бачили в МВС і в поліції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Віктора Кривенка.

 

10:33:12

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України. Я хочу пояснити нашим громадянам, що вчора відбувалося і чому був такий спротив, в тому числі від нормальних, порядних депутатів тим законам, які приймалися, в тому числі по індустріальним паркам.

Нам треба вкрай чітко усвідомити, що на теренах України відбувається війна двох економічних парадигм. Одна економічна парадигма, яка 25 років нам нав'язувалася, – це парадигма, що все саме собою відбудеться, все саме себе відрегулює, небачена рука ринку, держава – нічний сторож. Але я хочу вам нагадати, що у американців був прекрасний вислів: "Не вірте порадам англійців, а наслідуйте їхній приклад", в ІХ сторіччі, коли вони просували теорію вільного ринку, тому що тоді вже вони чітко розуміли, що їхні компанії і так переможуть всі інші компанії. І одна проблема – це коли є якісь обмеження і якась підтримка власного виробника. І та сама модель   експортується на територію України. Ви подивіться, коли навколо наших кордонів, тільки у країнах-сусідах понад 600 індустріальних парків, вільних економічних зон, де територія і так з хорошим бізнес-кліматом, а вони створюють умови, де більше податкових преференцій, де більше стимулювання, де менше адміністративних бар'єрів, бо це іде світова війна за інвестиції.

Подивіться на Словаччину: 71 індустріальний парк, повертають інвестору за два роки до 50 відсотків від суми інвестицій. Подивіться на Литву, менше 3 мільйонів населення: 45 інструментів підтримки бізнесу, кожній компанії 10 тисяч євро – на виставкову діяльність, 60 тисяч євро – на сертифікацію, стандартизацію по європейським стандартам, до 40 відсотків – на технічне переоснащення; вісім вільних економічних зон. Подивіться на Туреччину: 340 особливих економічних, виробничих та технологічних зон; до того дійшли, що дотують навіть енергетику.

У нас з вами діяв Закон "Про вільні економічні зони" з 2001-го фактично по 2005 рік. Заїдьте в Закарпаття, подивіться на ті заводи унікальні, які вибудовані: "Джейбіл", "Флекстронікс", "Єврокар" – і подивіться, як вони зупинилися у своєму розвитку після того, як ці умови були скасовані, коли були зловживання товаришем Клюєвим по окорочкам. І замість того, щоб полікували перхоть, взяли і гільйотиною просто скасували всі режими. Нам аплодували всі наші сусіди:  поляки, угорці, словаки – всі аплодували, бо всі ці заводи повідкривалися на їхній території, одразу в Угорщині були організовані індустріальні парки. Я закликаю до суб'єктності, я закликаю до чіткого розуміння, що в світі є один шлях до успіху, щоб Україна нічого нового не видумувала. Тому що, коли я запитую наших колег псевдолібертаріанців, неолібералів, можна по-різному їх називати, будь ласка, де ваша модель в світі, яка привела хоча б одну країну до успіху? Виключно дерегуляція, виключно невтручання держави, в усьому є комбінація, всі країни поєднують горизонтальні реформи і вертикальні реформи.

Тому закликаю наш парламент, в першу чергу, стати нарешті економічно освіченим і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останній виступ народного депутата Віктора Галасюка, прошу.

 

10:36:36

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги народні депутати, вчора в стінах парламенту відбувся "промисловий день", на якому був прийнятий пакет інвестиційних промислових законопроектів, спрямованих на створення нових робочих місць, залучення інвестицій, розвиток українського експорту.  Багато з них були ініційовані фракцією Радикальної партії. І це великий проміжний крок – великий успіх на шляху прокладання нової економічної політки.

Але, що показав вчорашній день? Він також показав супротив в залі парламенту політичних динозаврів справжнім економічним реформам. Вчора ми побачили політичних динозаврів, які послідовно тягнуть країну в минуле, які виступають за збереження сировинної моделі економіки України, за залежність України від кредитів МВФ, які запевняють нас, що по-іншому бути не може. Але їх час невпинно спливає, вони були при владі, але до чого вони довели країну? До того, що сьогодні вигідніше виводити кошти в офшори, ніж вкладати їх в Україні у виробництво. До того, що талановитим людям сьогодні легше емігрувати, ніж працювати в Україні, і тут розвивати свій бізнес і свої підприємства. До того, що сьогодні вигідніше займатися імпортом і контрабандою, ніж виробництвом і підприємництвом у себе в  країні. До того, що сьогодні реформаторами почали називати тих, хто намагається економити на українській освіті і науці, а не реформувати, розвивати і виводити їх на світовий рівень.

 Довели сьогодні до того, що молодь мріє бути чиновниками і прокурорами, а не науковцями та підприємцями. Багато людей сьогодні, на жаль, прагне еміграції, а не гідного розвитку і розбудови своїх родин у рідній країні.

У людей сьогодні опускаються руки, бо їм здається, що розірвати це зачаровано коло неможливо. Але це можливо, і вчора ми з вами в парламенті це показали. Оцим політичним динозаврам їм вигідніше тримати країну в бідності і в залежності від міжнародних фінансових інститутів, а самим бути посередниками між країнами-метрополіями і Україною, яка є постачальником сировини в світ, постачальником талановитих людей в світ, бо в цьому вони знаходять своє місце. І саме тому, вони системно опираються таким ініціативам як державно-приватне партнерство, енергосервісні контракти, індустріальні парки, Експортно-кредитне агентство та іншим, бо ці проекти зроблять багатшими українців, зроблять більш вільними і ці політичні динозаври вже не знадобляться на політичному ландшафті країни, а вони хочуть утримати владу.

Тому я вдячний всім економічним патріотам України, хто вчора підтримав новий економічний курс, за цим курсом майбутнє України.

Дякую вам.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:39:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час відведений для виступів завершений. Ми зараз переходимо до порядку денного і хочу наголосити, що наступних два законопроекти: законопроект, який стосується медицини повністю узгоджений всіма фракціями важливо тільки, щоб була максимальна присутність.

Але, окрім того, в президію надійшла заявка від двох фракцій – від фракції "Народний фронт" і депутатської фракції Радикальна партія Ляшка – з вимогою оголосити перерву. Але вони готові замінити перерву на трьоххвилинний виступ і після трьоххвилинного виступу ми перейдемо до розгляду питань охорони здоров'я.

Хто буде виступати? Пан Єленський.

Будь ласка, включіть мікрофон пану Єленському.

 

10:40:31

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є.

Шановні колеги! Шановні виборці! Я хочу зробити заяву про злочин – про злочин проти духовних основ людини, про злочин проти людської гідності. Вперше за останні 30 років на планеті Земля готуються знести  православний храм, знести, тому що український. Знести тому що люди, які моляться в цьому храмі, вірять в Ісуса Христа і сповідують православну віру, а не покруч русского мира. Це відбувається у місті Ногінськ Московської області, ті віруючі, які хотіли захистити свій храм, їх адвокат піддаються нагінкам, в адвоката стріляють, людей визискують, б'ють, мордують. Це відбувається  тоді, коли в Криму, на Донбасі, на окупованих територіях вбивають мусульман, викрадають протестантів, б'ють, викрадають і мордують, закопують в братські могили тих, хто не хоче бути з Московським патріархатом.

Дорогі виборці, я хочу ще і ще раз наголосити, що віра православна – це не про ракети і не про літаки, які освячують митрополити Московського патріархату. Віра християнська – це про любов, це про єдність і солідарність. Про яку солідарність ми можемо говорити, коли московські попи, які роз'їжджають на "бентлі", які освячують зброю, якою вбивають українців, кидають людей зараз на стіни Верховної Ради, для того щоб Верховна Рада не припинила духовне рабство?

Найогидніше, що зараз, в ці хвилини, Московський патріархат збирає прес-конференцію проти тих законів, які мають припинити це духовне рабство. Вони не беруть солідарності з нашими православними, яких мордують в Москві, не беруть, не стають поруч з тими, кого Христос заповідав любити, тобто з гнаними. Вони стають на бік агресора, вони стають на бік визискувача.

Тому ми маємо захистити себе. Візовий режим, про який говорив "Народний фронт" і говорив спікер Парубій, - це найменше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу хвилину продовжити, будь ласка.

 

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. Ми маємо всією країною, всім товариством міжнародним стати на бік тих, кого зараз мордують в Москві, кого зараз мордують в Луганську і в Донецьку.

Я хочу сказати нашим православним братам, тим християнам і мусульманам, які зараз страждають за віру на окупованих територіях  і в Росії, що ми з ними, що дух святий дихає там, де хоче, а не там,  де йому це дозволила московська патріархія. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Єленський.  Дякую, колеги.

Переходимо до розгляду питань порядку денного.

 Отже, перший законопроект, який у нас стоїть, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги (№ 4449).

Колеги, авторами є представники практично усіх фракцій парламенту цього законопроекту. Давно Комітет охорони здоров'я звертався з проханням, щоб ми  розглянули два законопроекти, які зараз стоять в порядку денному. Тому я вас прошу підтримати їхній розгляд за скороченою процедурою і взяти активну участь у обговоренні, колеги. Прошу зайти в зал, приготуватись до голосування. Зараз буде голосування за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу зайняти робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування  пропозицію розгляду за скороченою процедурою  проекту закону 4449. Хто підтримує дану пропозицію, Прошу проголосувати.  Прошу підтримати, колеги, будь ласка.

 

10:45:48

За-147

Не встигли, я бачу. Прошу… бачу, не встигли. Прошу зайти в зал. Три голоси…

Колеги, я ставлю ще раз на голосування. Отже я ставлю на голосування  пропозицію розгляду за скороченою процедурою, колеги. Ми так зможем розглянути більшу кількість законопроектів. Хто підтримує пропозицію  розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

10:46:38

За-154

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань охорони здоров'я Богомолець Ольгу Вадимівну і прошу включити також і відео під час її виступу.

Будь ласка, пані Оля.

 

10:46:58

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, шановні народні депутати, представлений на розгляд парламенту проект Закону України номер 4449 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги розроблений народними депутатами України членами Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я.

Цей закон дозволяє не тільки привести надання психіатричної допомоги до європейської якості, цей закон дозволяє декомунізувати і прибрати каральну функцію психіатрії, якою вона була під час радянської влади. Коли ви знаєте, що в психіатричних лікарнях катували людей, прошу вас звернути увагу на екрани, де ви можете побачити сюжети з різних телеканалів, які були зняти в різних психіатричних лікарнях.

Сьогодні, за даними нашої психіатричної служби, з психіатричними діагнозами різними в Україні є понад півтора мільйони людей, точніше 1 мільйон 600 тисяч людей, з яких 25 знаходяться на стаціонарному лікуванні. Вони не можуть вийти на демонстрацію, вони не можуть написати петицію, вони не можуть вийти на прес-конференцію, тому наше завдання свідомого суспільства приймати такі закони, які будуть захищати їх права.

Також Закон 4449 дозволяє Україні не просто захистити права людей, він дозволяє також виправити ті, власне, порушення, які були щодо прав людей, і на сьогоднішній день громадяни України виграють справи проти України і мільйони коштів Україна щорічно виплачує тим громадянам, які судяться проти України, і за рішенням Європейського суду з прав людей виграють справи.

Цей закон позбавить можливості практично робити примусову стерилізацію без згоди на те психічно хворої людини, цей закон не буде давати можливості, тобто буде давати  можливість людям отримувати додаткові альтернативні консультації. Наше завдання зробити психіатрію в Україні європейською. Наше завдання зробити так, щоби люди, які потребують захисту, мали цей захист.

Безперечно цей закон буде ще потребувати доопрацювання. І відповідно до рішення головного… ГНЕУ, ГНЕУ наводить низку зауважень до цього законопроекту, ми з ними погоджуємося. І всі ці зауваження можуть бути виправлені і внесені, власне, до тексту законопроекту між першим і другим читанням.

Тому Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я, розглянувши зазначений законопроект, ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Міністерство охорони здоров'я також підтримує цей проект закону.

Просимо підтримати пропозицію комітету щодо прийняття законопроекту №4449 за основу.

Ще раз хочу сказати, що цей закон покращить якість надання психіатричної допомоги не тільки цивільним хворим, а також ув'язненим. Він буде сприяти, дозволить поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров'я до правосуддя, попередить випадки нелюдського поводження з недієздатними особами.

Прошу вас підтримати законопроект 4449 за основу в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, пані Оля.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Будь ласка, Луценко Ігор Вікторович. Включіть мікрофон.

 

10:51:09

ЛУЦЕНКО І.В.

Ігор Луценко, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово колезі Кужель Олександрі.

 

10:51:19

КУЖЕЛЬ О.В.

Олександра Кужель, фракція "Батьківщина". Наша фракція вважає цей законопроект дуже важливим, особливо для всіх демократичних, мыслящих людей, хто пам'ятає як каральна психіатрія була засобом придушення демократії в тоталітарному СРСР та дієвим механізмом знищення всіх, хто боровся проти тоталітаризму. Ми всі маємо десь в історії свою родову травму. Які позитиви, які ми хочемо підкреслити?

Щодо існуючих зараз вимог і щодо необхідності надання згоди є обов'язкова письмова згода. Що всім засудженим до позбавлення волі має надаватись в спецзакладах надання психіатричної допомоги. Що згідно огляду особі може бути проведено без її усвідомлення, але обов'язково за умови, чи які б не створювали значних зловживань. І дуже багато інших прикладів.

Ми пропонуємо підтримати цей законопроект в першому читанні. І до другого читання запросити відомих фахівців і лікарів-психіатрів, і споживачів послуг лікарів, тобто батьків і родичів людей, які мають таку біду в сім'ї, для опрацювання його для другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Корчинська Оксана Анатоліївна.

 

10:52:45

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня! Оксана Корчинська, народний депутат України.

Прошу шановних колег підтримати законопроект в першому читанні. Це надзвичайно важливий законопроект, котрий дозволяє нам зробити розуміння, що ці люди хворі і їм потрібна наша допомога. Але вони не приречені! І тому надзвичайно важливо зараз цей законопроект підтримати.

Я прошу наступний тиждень сесійний обов'язково поставити блок наших законопроектів по охороні здоров'я. Країна і пацієнти чекають цього!

Дякую. Прошу всіх підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Матвієнков передає слово Ігорю Шурмі. Включіть, будь ласка, мікрофон Шурмі.

 

10:53:28

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Фракція "Опозиційного блоку" буде підтримувати і голосувати "за" за цей законопроект. Чому? Ми завжди будемо підтримувати ті ініціативи, які приносять користь як державі, так і людям. Людям, які працюють в закладах і людям, які лікуються.

Голосуємо "за", тому що держава гарантує цільове фінансування надання психіатричної допомоги згідно затвердженими клінічними протоколами. Ми голосуємо "за" тому, що питання вирішується примусових заходів.

Ми голосуємо "за" через те, що робота медичних працівників, яка є дуже складною, стаж роботи зараховується рік за два. Але я як один з авторів цього законопроекту мушу сказати і про те, що цей законопроект можна голосувати виключно в першому читанні. Чому? Гарантоване фінансування згідно протоколів. А воно є передбачене у  нас в бюджеті 2017 року?  Міністерство охорони здоров'я хоч що-небудь зробило для того, щоб в перспективі закон працював, тобто виділити на це гроші? А самі протоколи клінічних досліджень є? Немає. Позиція міністерства є невідома. Ми голосуємо на сьогоднішній день із застереженням через те, що виключення окремих положень із Закону про порядок проведення огляду без усвідомленної згоди може нести ризики для пацієнтів, тому це треба  доопрацьовувати у другому читані.

І ще одне. Було б дуже добре, якби ініціаторами були не тільки народні депутати, але і  Міністерство  охорони здоров'я. А чим воно займається на сьогоднішній день? Прикро читати, що, не маючи концепції розвитку, Міністерство охорони здоров'я ставить на обговорення проект наказу – вдумайтесь, який – про встановлення медико-біологічних та соціально-психологічних показань для зміни статевої належності та форми документації.  До тих пір, поки міністерство не розробить концепції, воно буде займатися всякою єрундою, в тому числі і зміною статевої належності.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз буде заключний виступ Мельничука Сергія Петровича і після того ми переходимо до прийняття рішень. Тому я прошу  запросити депутатів у зал, за  2 хвилини буде прийняття  рішення.

Будь ласка, Мельничук Сергій Петрович.

 

10:55:46

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Група "Воля  народу" буде підтримувати даний законопроект  тільки в першому читанні і максимально прикладе зусиль для того, щоб між першим і другим читанням добитися того, щоб прибрати корупційну складову, щоб так звані медики-бізнесмени, які хочуть наживатися на психічно хворих, щоб не змогли зробити свої злодійські вчинки. Для цього ми залучимо максимально громадських  організацій, які будуть приймати участь у розробці, подальшій розробці даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене, ми зараз переходимо до прийняття рішення. Усі, хто брав участь в обговоренні зазначили, що підтримують даний законопроект за основу як і пропонує комітет. І я зараз цю пропозицію поставлю на голосування.

Отже, шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги (номер 4449). За пропозицією комітету ставиться на голосування пропозиція прийняти його за основу, колеги. Це важливо для наших колег з комітету. Прошу усіх взяти участь в голосуванні і підтримати 4449 за основу. Прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, колеги, прошу голосувати.

 

10:57:46

За-257

257 – "за". Рішення прийняте. Вітаю комітет. Бажаю плідної роботи до другого читання.

Наступний законопроект теж є запропонований Комітетом охорони здоров'я. Це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання законодавства у сфері застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування) (1242). І я теж прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою, колеги. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, за скорочену процедуру, прошу проголосувати.

 

10:58:41

За-164

164 – "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Іллєнка Андрія Юрійовича. Будь ласка.

 

10:58:53

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, даним законопроектом пропонується врегулювати законодавство у сфері  застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування.

Згідно норм Кримінально-процесуального кодексу України, який є нині чинним, впроваджено низку новел. Зокрема, відповідно до статті 508 Кримінально-процесуального кодексу до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом два види запобіжних заходів: передання на піклування опікунам, близьким родичам та членам сім'ї з обов'язковим лікарським наглядом і друге –  поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку особи. Але на сьогоднішній день практика застосування таких запобіжних заходів продемонструвала наявність ряду проблем під час її реалізації. Вони пов'язані, в першу чергу, з відсутністю нормативно-правового акту щодо порядку застосування запобіжних заходів у вигляді поміщення особи до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку. За своєю суттю передбачені статтею 38 КПК України запобіжні заходи є видом психіатричної допомоги. У той же час у розділі ІІ Закону України "Про психіатричну допомогу" такий вид психіатричної допомоги не передбачений. Тому цим законопроектом ми пропонуємо врегулювати законодавство у цій сфері шляхом внесення змін та доповнень до Закону України "Про основи законодавства про охорону здоров'я" та Закону України "Про психіатричну допомогу".

Внесення відповідних змін сприятиме належному врегулювання питання застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування.

Профільний комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити даний законопроект за основу з подальшим доопрацюванням в комітеті.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань охорони здоров'я Богомолець Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

11:00:59

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, депутати Комітету охорони здоров'я підтримують законопроект номер 1242 і просимо всі вас підтримати цей законопроект у першому читанні, прийняти його за основу. Власне, саме ці є два законопроекти – 1242 і 4449, за який ви щойно проголосували, – це ті закони, які наближають українську психіатрію до європейської. Це саме ті закони, які дозволяють людям відчуватися захищеними. Це саме ті закони, які дозволяють психічно хворим людям мати надію на якісну консультацію. Це саме ті закони, які будуть охороняти тих людей, які можуть знаходитися з психічно небезпечними людьми або тими людьми, які вчинили злочин. Для того, щоб ці люди були утримувались в таких умовах, де вони не будуть чинити небезпеку суспільству. Саме тому Комітет охорони здоров'я, я особисто, звертаюсь до вас з проханням підтримати законопроект 1242 в першому читанні за основу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Ленський, будь ласка, включіть мікрофон. Ленській Олексій. Знімає виступ.

Савчук Юрій Петрович, будь ласка.

 

11:02:46

САВЧУК Ю.П.

Шановні колеги! Як і попередній законопроект, який ми з вами проголосували, так і цей, який сьогодні представлений нашими колегами, вкрай потрібний нашій державі, нашому суспільству. Але я хочу зауважити одну річ, що ці проекти будуть правильно працювати і ефективно використовуватися державою і на них будуть використовуватися бюджетні кошти тільки в тому разі, якщо в нашій медицині почне працювати електронний реєстр пацієнтів. Вкрай важлива річ, яка сьогодні потрібна для цих двох законопроектів і інших, які ми будемо з вами приймати.

Тому в першому читанні, рахую, ми мусимо прийняти цей законопроект теж, але в подальшому, щоб приймати це в цілому, нам треба прийняти законопроект… нам треба прийняти рішення по роботі електронного реєстру пацієнтів, який вже два роки знаходиться… робоча група по якому вже два роки знаходиться в МОЗі, і успішно блокується Міністерством… Мінздравом нашої країни.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Сажко Сергій Миколайович.

 

11:04:00

САЖКО С.М.

Прошу передати слово  Шурмі.

 

11:04:04

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Фракція "Опозиційного блоку", без сумніву, буде підтримувати даний законопроект. Чому? Тому що  за два роки так званої реформи від коаліції ми вперше починаємо слухати законопроекти, які стосуються медичного обслуговування, а також їх гарантій. Дуже  приємно, що сьогодні депутатський корпус є авторами тих ініціатив, а  міністерство мовчить.

Чому ми будемо підтримати? Тому що на сьогоднішній день  проводиться гуманізація процесу лікування психічнохворих людей. Передавання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім'ї з її обов'язковим лікарським наглядом, це іде як новація. Але хотів би сказати, що  питання щодо застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої  передбачається застосування припинення примусових заходів медичного  характеру, воно вже на сьогоднішній день системно, наголошую, системно врегульовано чинним законодавством України, зокрема підзаконними актами.

А тепер основне: а чому на сьогоднішній день ми  розглядаємо зміни і доповнення до законів? Коли говорять про реформу в системі охорони здоров'я в Україні ми можемо вести бесіди загальнополітичні, просвітницькі, але ми абсолютно не говоримо професійно. Реформу ніхто не знає як робити, знаєте по якій  причині? Я як людина, яка пропрацювала на рівні міської і обласної охорони здоров'я скажу, тому що левова частка діючої нормативно-правої бази, яка є в Україні, вона не виконується.  Якщо би ми забезпечили виконання нормативно-правової бази, яка є сьогодні, ми б зрозуміли, що нам потрібно змінювати, а так по сьогоднішній день і віз там. Згадайте 2014 рік: ми проведемо реформу, ми вам обіцяємо провести урядове засідання. Новий Прем'єр-міністр говорив, що до серпня місяця буде засідання Кабінету Міністрів по реформі. Її немає, немає концепції, немає системи прийняття законів і підзаконних актів. Тому ми спорадично той або інший  законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сидорович Руслан, включіть мікрофон.

 

11:06:10

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги! Я хочу звернути увагу, на мою точку зору, невідповідність назви законопроекту з  тим, що він фактично регулює. Один з авторів  законопроекту, виступаючи, сказав, що даним законопроектом врегульовується питання щодо застосування запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося про їх застосування. Водночас, незважаючи на те, що ця проблематика лежить в площині кримінального процесу, зміни вносяться в Закон України, Основи законодавства України про охорону здоров'я, а також Закон України "Про психіатричну допомогу". Мало того, стаття 19 зі значком 1, якою пропонується доповнити Закон "Про психіатричну допомогу", фактично дублює існуючі норми Кримінально-процесуального кодексу, зокрема 508-а, 509-а, які, власне, визначають підстави і порядок застосування відповідних заходів.

Відповідно, враховуючи усі приведені обставини, виникає запитання стосовно якості самого законопроекту, його продуманості і його комплексності, і дублювання, незважаючи на те що, власне, проблематика у даній галузі є.

Тому, мабуть, що можна цей законопроект підтримувати у першому читанні, але тільки за основу, з тим щоб по фінішу виходити на якісний, збалансований законопроект, який, дійсно, врегульовуватиме ту проблематику, яка є в судовій практиці застосування стосовно застосування примусових заходів медичного характеру. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Кужель, одна хвилина. Потім Мельничук.

 

11:08:07

КУЖЕЛЬ О.В.

Олександра Кужель, фракція "Батьківщина". Ну, хочу сказати, що цей законопроект можна підтримати тільки при умові суттєвого доопрацювання. З позитивного є те, що закріплюється право в законодавстві особи на проведення незалежної медичної експертизи. Але, підтримуючи колегу з "Самопомочі", вважаю, що стаття 58 Кримінального кодексу в такій редакції, в якій вони пропонують, дає можливість уйти від покарання і перейти до спокійної психіатричної лікарні, симулюючи психіатричний розлад.

Пропозиція, щоб бути коротко: підтримати в першому читанні, ніяких коротких термінів і серйозно доопрацювати. Але закон потрібний на сьогодні, бо він дає можливість не застосовувати примусово і дає можливість закрити прогалини при використанні психічних розладів, щоб піти від кримінальної відповідальності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз буде заключний виступ. Я дуже прошу усіх народних депутатів запросити в зал. Прошу і голів фракцій  мобілізувати депутатів, і секретаріат Верховної Ради прошу запросити депутатів в зал. Через дві хвилини ми перейдемо до прийняття рішення.  А зараз я прошу включити мікрофон  Сергію Мельничуку.

Будь ласка, пане Сергій.

 

11:09:28

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу".

Я хочу, так як один з колег із "Опоблоку", вспомнити  14-й рік.

І пане Андрію, до вас, в першу чергу. Якщо помните, червень-місяць, засідання РНБО, коли мене як командира батальйону мали були відправити на психіатричну експертизу. Так я хочу сказати, щоб розробники закону  подивилися дуже уважно, щоб не було далі в майбутньому використання владою, поліцейською владою в державі, далі знищення тих сил, які будуть виступати про її. Тут дуже буде тонка межа, по якій будемо йти. І обов'язково на це звернути увагу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершене. Всі виступаючі підтримали пропозицію проголосувати за основу даний законопроект. Прошу займати робочі місця, ми переходимо зараз до прийняття рішення. Будь ласка,  колеги.

Отже, колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 1242) за пропозицією комітету за основу, колеги. Лишень за основу.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. І, колеги, прошу підтримати наш Комітет з охорони здоров'я. Будь ласка,  голосуємо за основу 1242. Будь ласка,  голосуєм.

 

11:11:22

За-242

Рішення прийняте.

Вітаю і комітет, і авторів. Бажаю плідної роботи до другого читання.

І колеги, вчора після 6-ї години я запропонував поставити в порядок денний – не розходьтесь – дві важливі проекти постанови. Одна стосується звернення Верховної Ради до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і не визнання заборони  Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством (автор – Чубаров Рефат). І друга – постанова "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени". Я думаю, це питання об'єднує весь зал, я думаю, що ми повинні спільно проголосувати, бо вчора пішла негативна інформація, що парламент не спромігся ці проекти проголосувати, а наші міжнародники стверджують, що необхідно чим швидше наше звернення до міжнародних організацій.

Вчора дехто робив застереження, що не встигли їх розглянути, але до сьогодні, я впевнений, усі змогли ознайомитись з тими зверненнями, проаналізувати їх. І я прошу колег народних депутатів, це дуже важлива принципова символічна річ і тому важливе позитивне голосування. Я прошу зайти в зал. Голови фракцій, будь ласка. І я поставлю на голосування включення в порядок денний для прийняття рішень двох постанов, постанову 5215 народного депутата України Чубарова Рефата і постанова 5220 народного депутата Іонової – звернення до міжнародних організацій, колеги. Я прошу підтримати включення в порядок денний для прийняття рішення, колеги. Прошу зайти в зал. Хто підтримує включення в порядок денний для прийняття рішення, прошу підтримати, прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:13:55

За-236

236 – "за". Рішення прийняте.

І ми переходимо до розгляду першої постанови – це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу. Колеги, я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка. Розгляд за скороченою процедурою.

 

11:14:31

За-204

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Чубарова Рефата. Будь ласка.

 

11:14:51

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Голово! Шановні колеги! На розгляд Верховної Ради України виноситься проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму міжнародним співтовариством.

Шановні народні депутати, хочу сказати, що 26 квітня незаконним, так званим Верховним судом Криму, було прийнято рішення щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та визнання його екстремістською організацією. Після цього ми провели певні дискусії серед членів Меджлісу, і ми відгукнулися на прохання наших західних партнерів і подали апеляцію до Верховного Суду Російської Федерації. Це виходило з цього, що таким чином ми хотіли ще раз продемонструвати всьому світові, що жодні діалоги з Російською Федерацією там, де іде мова про права людини, вони є  неефективні, але все-таки ми таки подали до суду. 29 вересня Верховний Суд Російської Федерації відхилив апеляцію і таким чином  Меджліс кримськотатарського народу тепер в Росії вважається організацією екстремістською, та його діяльність заборонена. Одразу після цього пішли репресії. Сьогодні зранку проводяться обшуку в домах кримськотатарських активістів.

Щодо тексту звернення…

 

СИРОЇД О.І. Дозвольте завершити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину  додати.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Щодо тексту звернення, я просив би там, де на 5 сторінці йде перелік кримськотатарських активістів, додати прізвище Сірука Вадима. Він не є етнічним кримським татарином, він є українець, але він є  кримськотатарським активістом і він є зараз за ґратами на очікування суду. І він має бути серед  тих, кого ми захищаємо. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До співдоповіді від  комітету запрошується Заліщук Світлана. Будь ласка,  пані Світлана.

 

11:17:52

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановний пане головуючий, шановні колеги!  Сьогодні в засобах масової інформації ми прочитали, що ефесбешники почали обшуки  Сулеймана Кадирова в Феодосії, одного з членів регіонального Меджлісу. Насправді це один з тих  3 тисяч членів Меджлісу, яких після рішення  Верховного суду Російської Федерації, після того як суд відхилив  апеляцію щодо визнання Меджлісу терористичною організацією, підпадає під зовсім інший рівень репресій, насправді. 

І ми повинні усвідомити, що відбувається реалізація російської стратегії  на знищення  кримськотатарського народу. Я хочу звернутися зараз до тих людей, які живуть на території Кримського півострову, на території нашого Криму, до українців і до  кримських татар і сказати: "Шановний Сулеймане, ми не можемо бути поруч з вами, ми не можемо відгукнутися на ваш заклик, аби приїхати до вас додому і підтримати вас. Але ми як парламентарі, ми як українська влада можемо сьогодні використовувати наші законодавчі інструменти, наші дипломатичні інструменти, аби захистити наших громадян".

Тому нинішня постанова покликана, аби ми звернулися до Ради національної безпеки, Організації Об'єднаних Націй, аби вони провели окреме засідання заслуховування ситуації, що відбувається в Криму, яким чином відбуваються репресії проти наших громадян.

Так само ми звертаємося до міжнародної спільноти, аби були ухвалені санкції проти тих людей, які брали участь у судилищі щодо, засудження щодо, по суті, ухвалення рішення про визнання меджлісу терористичною організацією.

Комітет у закордонних справах підтримав постанову. Я прошу проголосувати - "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є потреба обговорювати чи можемо голосувати? Можемо голосувати.

Колеги, я прошу усіх зайти в зал, приготуватись до голосування, це, я думаю, для кожного важлива річ. Переслідують сьогодні кримськотатарський народ за етнічною ознакою як це робив нацизм і комунізм. І обов'язок Верховної Ради України сказати своє слово в захист і звернутись до міжнародних організацій, особливо до тих, які хочуть пом'якшувати санкції проти Росії, нагадуючи, що в ХХІ столітті робиться злочин проти цілого народу. І весь світ цивілізований повинен стати плече в плече в захист кримськотатарського народу спільно з українським народом і спільно з нами. І наша позиція повинна бути спільною і солідарною. Будь ласка, займаємо робочі місця, готуємось до голосування.

І я ставлю на голосування проект Постанови про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та щодо захисту корінного народу Криму  міжнародним співтовариством, № 5215 в цілому. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Колеги, будь ласка, голосуємо, прошу підтримати.

 

11:21:50

За-248

Постанова прийнята. Вітаю колег народних депутатів.

Наступна постанова: проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени". Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги, розгляд за скороченою процедурою.

 

11:22:25

За-210

Рішення прийнято. І я запрошую до доповіді автора законопроекту – Іонову Марію Миколаївну. Будь ласка.

 

11:22:39

ІОНОВА М.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! Ця постанова вноситься народними депутатами: Геращенко, Сюмар, Кондратюк, Луценко, Фріз, Ар'єв, Заліщук, Гопко та іншими нашими колегами.

По-перше, прошу з голосу внести правки, які вніс комітет (під стенограму). І також переліку адресатів, кому має піти цей лист, додати Парламентську асамблею Ради Європи та до Генерального секретаря Ради Європи Янгланда.

30 вересня за абсурдними звинуваченнями у шпигунстві затримали українського журналіста Романа Сущенка. Українські дипломати і консули досі… вони дізналися взагалі про це випадково, і тільки 2 жовтня від правозахисників і засобів масової інформації. Досі до Романа не допустили консулів. Лише адвокат, пустили на 15 хвилин.

Це не перший випадок абсурдного затримання українських журналістів Російською Федерацією і бойовиками за звинуваченнями в диверсії та шпигунстві.

Також була затримана Марія Варфоломеєва, яка пробула в полоні півтора року і її вдалося звільнити. А зараз починається судилище в Криму над Миколою Семеною. Його не випускають з Криму, а також клеїть диверсії, іншу маячню. Шпигунами і диверсантами Російська Федерація і її маріонетки оголосили українських підлітків, яких затримали, 73-річного Юрія Солошенка, історика Ігоря Козловського, представника ООН Юрія Супруна та інших українських патріотів лише за те, що в них український паспорт і вони займають українську позицію. Роман Сущенко, журналіст з багаторічним досвідом, працює останні роки власним кореспондентом "Укрінформу" в Парижі. Його затримали за надуманими звинуваченнями, і скоро будуть викрадати так усіх журналістів українських.

Ми вимагаємо жорсткої однозначної реакції світу, які сповідують права людини і вважають захист прав людини… (Можна завершити?)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ІОНОВА М.М. Принциповою цінністю. Я хочу сказати, що Сущенко – це черговий політв'язень Російської Федерації. В Російську Федерацію стає небезпечно їздити всім громадянам України, і ми доєднаємось до заклику Міністерства закордонних справ утримуватися від поїздок до Російської Федерації. До речі, деяким народним депутатам теж варто утримуватися від поїздок в Російську Федерацію.

Ми звертаємось до країн Європейського Союзу, "Великої сімки", до Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, ОБСЄ з вимогою дати жорстку реакцію і оцінку черговій  провокації Російської Федерації –   арешту українського журналіста. Ми вимагаємо звільнення Сущенка, закриття абсурдної справи проти Миколи Семена, щоб він міг виїхати з тимчасово окупованого Криму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 30 секунд, будь ласка.

 

ІОНОВА М.М. Вимагаємо посилення уваги світу до всіх політв'язнів Кремля, незаконно утриманих Російською Федерацією і заручників на окупованих територіях. Бо поки Російська Федерація продовжує полювання на українців за їх український паспорт і проукраїнську позицію, ми мусимо це зупинити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Співдоповідь від комітету – голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

11:26:01

ГОПКО Г.М.

Шановний Голово, дорогі українці, проектом Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семена" ми звертаємось з вами до парламентів держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, Європейського парламенту та низки посадовців ОБСЄ щодо засудження дій Російської Федерації у зв'язку з незаконним затриманням та позбавленням свободи українських журналістів із закликом  консолідувати зусилля міжнародного співтовариства задля їх звільнення.

Ми маємо приклад звільнення з психіатричної лікарні кримськотатарського одного з лідерів Ільмі Умерова. І саме такими зверненнями ми хочемо допомогти нашим журналістам також потрапити на свободу.

За результатами розгляду на своєму засідання 4 жовтня 2016 року проект постанови було розглянуто в комітеті і рекомендовано прийняти з наступними змінами та доповненнями. Прошу подивитися на рішення комітету, ці зміни та доповнення, які є… прозвучати… І звертаємося до вас з наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів від влади Російської Федерації, яка грубо порушує права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утриманого Романа Сущенка. Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які,  на жаль, стають постійною практикою в Російській Федерації.

Тому прошу підтримати цей проект звернення з врахуванням тих пропозицій, змін та доповнень, які були в Комітеті закордонних справах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, можемо переходити до голосування?  Я прошу всіх заходити в зал, займати робочі місця, я переконую це питання не менш принципове. Голосуємо, ми почекаємо, поки зайдуть в зал,  буквально зараз за 30 секунд.

Колеги! Наших журналістів беруть в заручники держава-терорист,  Російська Федерація, ми повинні швидко реагувати і жорстко реагувати рішенням Верховної Ради України. Будь ласка, я дочекаюсь, заходьте, займайте робочі місця.

Колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семена (номер 5220) з поправками, які озвучила під стенограму автор Іонова Марія Миколаївна, і з правками комітету, які були озвучені головою комітету, за основу і в цілому з  пропозиціями комітету. Прошу проголосувати, прошу підтримати 5220 за основу і в цілому. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:29:13

За-245

Рішення прийнято.

Дякую колеги, це були важливі символічні рішення. Дякую за активну роботу.

І зараз ми переходимо до наступного питання порядку денного,  це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" щодо використання об'єктів авторського права в пародіях, попурі та карикатурах. Я прошу підтримати пропозицію його розгляду за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка, прошу підтримати скорочену  процедуру, прошу проголосувати.

 

11:30:00

За-174

Рішення прийняте.

І запрошую до доповіді народного депутата України Княжицького Миколу Леонідовича.

Будь ласка, пане Миколо.

 

11:30:12

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Шановні колеги, законопроект простий, але разом з тим надзвичайно важливий. Основна мета цього законопроекту – це гармонізація окремих норм у сфері  авторського права з законодавством  Європейського Союзу та усунення колізії в національному законодавстві.

Законопроект передбачає надання творцям дозволу на вільне використання у своїх творах (жанрах), пародії, карикатури і попурі творів інших авторів в передбачених законом межах та закріплення легальних визначених понять: пародія, попурі, карикатура на підставі  правозастосовчої практики ЄС. На сьогодні такі визначенні відсутні в чинному законодавстві.

Проблема, яку має на меті  врегулювати цей  законопроект, у Директиві Європарламенту про гармонізацію певних аспектів авторського права та суміжних прав в інформаційному суспільстві передбачена можливість встановлення національним законодавством допустимості використання об'єктів авторського права без дозволу автора, коли таке використання здійснюється як карикатура, пародія або попурі. Так, на сьогодні такі види творів як карикатура, попурі і пародія мають місце в Україні, але відсутність законодавчого визначення має наслідком неоднакове тлумачення  норм цього  порушення чи  не порушення авторського права при їх створенні та судові позови, яких можна уникнути.

Тому відповідно до європейської практики пропонується дати визначення таким поняттям, як карикатура, пародія та попурі, та передбачити, що створення таких творів… основний твір може використовуватися без згоди автора.

Профільний комітет вніс редакційні уточнення до тексту законопроекту. Жодних зауважень і у науковців, і у практиків з приводу цього закону немає. Прошу підтримати в першому читанні і в цілому в редакції, запропонованій комітетом. Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

11:31:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Це був виступ від автора. А від комітету, хто буде? Прошу.

Запрошую до співдоповіді від комітету народного депутата Співаковського.

 

11:32:05

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти на своєму засіданні ще 16 березня 2016 року розглянув цей законопроект, і вважає, що запропоновані автором зміни та доповнення є абсолютно виправданими і знімають перешкоди для розвитку творчості такого характеру. Метою законопроекту є імплементація норм європейської директиви в українське законодавство.

Але, шановні колеги, у зв'язку з технічними правками є пропозиція за стенограмою – я зачитаю цей текст, - прийняти цей законопроект не тільки за основу, а й в цілому.

Тому, під стенограму, тому Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект за основу і в цілому за умови врахування наступних принципових поправок, під стенограму. Це погоджено з автором проекту.

Перше. Внести зміни у визначеннях: "карикатури". У визначенні "карикатура" після слів "в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору" додати слово "що". Далі за текстом проекту закону.

Друге. Терміни "пародія" і "попурі" викласти у такій редакції. "Пародія – це твір, який є творчою переробкою іншого, правомірно оприлюдненого твору або його частини, що за своїм змістом має комічний, сатиричний характер або спрямовується на висміювання певних подій або осіб. Попурі – це музичний або інший твір, який творчим підбором і розташуванням уривків інших, правомірно оприлюднених творів, або які імітують творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох".

Третє. У пункті 2 законопроекту, яким пропонується доповнити новим пунктом 9-м частину першу статті 21 Закону  У  "Про авторське право і суміжні права" виключити слова "а також використання такої пародії, попурі або карикатури". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. прошу записатися для участі в обговоренні два – "за", два – "проти".

Запрошую до слова народного депутата Тараса Креміня, "Народний фронт".

 

11:34:32

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". Наша фракція одноголосно  підтримує проект рішення, який був запропонований і автором законопроекту, і виконуючим обов'язки голови нашого  комітету. Можу підтвердити, що ми цей законопроект розглядали на нашому комітеті – одноголосне рішення про його підтримку. І разом із тими зауваженнями, які були висловлені, я вважаю, що його можна буде прийняти за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів від "Народного фронту" і від інших фракцій його підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Антонищука, партія "Блок Петра Порошенка".

 

11:35:05

АНТОНИЩАК А.Ф.

Прошу  передати слово Тарасу Батенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Народний депутат Тарас Батенко.

 

11:35:20

БАТЕНКО Т.І.

 

Шановні колеги-депутати, ми підтримаємо даний законопроект. Вважаємо, що він іде попереду в світі, тому що карикатура завжди була рушієм у суспільстві і висміювала головні вади життя. Я тому я вважаю, що ці норми моралі, які ми хочемо впорядкувати вони якраз унормовуються в цьому законопроекті, і просимо підтримати його. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Ляшка, Радикальна партія.

 

11:35:54

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги і народні депутати! Шановні громадяни! Дуже важливе питання, яке зараз розглядає парламент, це про карикатури, пародії, попурі. Вирішили вже всі проблеми в країні.

Ми  з повагою ставимося і до карикатур, і пародій, і у мене зранку псується настрій, якщо я не бачу на себе пародії чи карикатури.

Але у нас вся влада як пародія і карикатура. Хіба це ті нагальні питання, які має розглядати парламент? Хіба, можливо, шановні представники влади пародисти, карикатуристи, попурісти не знають про те, чим живуть люди? Ми для людей усі пародії, а пародія на їхнє життя, про яке вони насправді мріють. Де питання в парламенті тарифів? Де питання в парламенті захисту українського села, українських фермерів, українських металургів, будівельників, шахтарів, вчителів, лікарів? Ви розглядаєте в час кризи, немає більш нагальнішого питання, ніж внесення змін до Закону щодо пародій і карикатур.

Фракція Радикальної партії для того, щоб влада не була пародією і карикатурою, вимагає від українського парламенту невідкладно внести сюди на розгляд питання про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Ми вимагаємо проголосувати в парламенті Закон, щоб дати жінкам у 55 років виходити на пенсію, ми вимагаємо проголосувати в парламенті Закон про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, про перерахунок ціни на газ для громадян, про забезпечення пенсіонерів безплатними ліками від найнеобхіднішого, про повернення селянам спецрежиму оподаткування ПДВ, про захист рідної країни і національного виробника. От що має розглядати парламент, а не… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександру Кужель. Народним депутатам підготуватися до голосування, прошу повернутися до залу.

 

11:38:13

КУЖЕЛЬ О.В.

Фракція "Батьківщина" дякує Радикальній партії, що ви підтримуєте включення до порядку денного тих законопроектів, які ми вчора озвучили, вони є важливими і про тарифи, і про мораторій на землю, і про заборону забирати житло при несплаті комунальних послуг, і про зміну до пенсійних законів. Але цей законопроект є "лакмусовою бумажкою" для нас з вами сьогодні про внесення змін для суміжні авторські права, бо більше всього карикатур, пародій ідуть на політиків, і як би нам не було це не приємно,   пам'ятаєте старинну притчу: "якщо народ вже сміється, брать з нього нема чого". Це сигнал Президенту і діючій владі, що дякуємо "95-му кварталу", дякуємо "одеситам", дякуємо всім кавеенщикам. Дякуємо, що вони висміюють всіх нас, політиків, для того, щоб зрозуміли, що нема вже болі у людей і нема чого брати. А цей законопроект не дає можливості державі "доставати" їх і сплачувати за авторські права. Рисуйте Мадонну Гонтаревой с кошкой на руках, разорившей банки. Рисуйте і висміюйте нас, бо тільки таким чином, може, дійде до абсурду і діюча влада побачить, що треба повернутись до людей обличчям, а не іншим містом.

Ми підтримуємо цей законопроект в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:39:40

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, через хвилину відбудеться голосування. Прошу усіх заходити в зал, займати робочі місця.

Зараз, одна хвилина, Микола Княжицький. Будь ласка. І прошу заходити в зал.

 

11:39:55

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Я хочу подякувати Олександрі Кужель, тому що справді це законопроект про свободу, про свободу слова, про свободу політики, про наше майбутнє, про свободу малювати карикатури на тих, кого тут так гаряче засуджував Олег Ляшко з цієї трибуни. Бо свобода слова – це те, що дасть нам і знизити тарифи і побудувати нормальну країну.

Закликаю вас всіх підтримати цей законопроект за основу і в цілому з правками комітету, в редакції комітету. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Обговорення завершене. Фактично всі, хто виступав, підтримали даний законопроект. І переосмислили його значимість насправді під час обговорення. І тому я ставлю на голосування проект Закону №3586, за пропозицією комітету, за основу і в цілому, колеги. Прошу проголосувати. І прошу підтримати. 3586. За пропозицією комітету за основу і в цілому, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:41:07

За-227

Закон прийнятий. Вітаю авторів. Вітаю комітет з якісною роботою.

Колеги, наступний у нас проект Закону про медіацію. Непростий законопроект, але він вже був достатньо обговорений, і ми можемо стверджувати, що можемо мати по ньому підтримку всього залу.  Альона Шкрум є? Є.

Вибачте, колеги, колеги, "Народний фронт", вибачте, перед тим, як поставити на голосування, це остаточна, Альона, інформація? Щойно, так?  (Шум у залі)

 Автор, автор  має право зняти з розгляду. Я даю автору 1 хвилину для виступу. Зараз, колеги, секундочку,  давайте ми не  входити в… Колеги, будь ласка, 30 секунд і зараз   автор дасть нам з того приводу інформацію. Автор просить зняти даний законопроект з розгляду, колеги. Знімаємо його з розгляду. Хоча у мене була попередня інформація, що всі – "за".

Колеги,  переходимо до наступного питання порядку денного. Це проект Постанови про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" (5106).

Прошу підтримати, у нас  15 хвилин до перерви, прошу підтримати його розгляд за скороченою процедурою, колеги. Будь ласка, 5106 – за скороченою процедурою. Прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка.

 

11:43:25

За-168

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань запобігання протидії корупції Соболєва Єгора Вікторовича. Пане Єгор, будь ласка.

 

11:43:56

СОБОЛЄВ Є.В.

Насправді, коли ці рекомендації обговорювалися влітку, а ухвалювалися на початку вересня, ви можете прочитати, що ми пропонуємо робити парламенту, що очікуємо від Президента, які закони має втілити уряд. Я хочу сказати, що в останні тижні ми маємо нові виклики тут в середині парламенту і не тільки в середині парламенту.

Зараз наступив момент, коли ми всі маємо відкрити всю інформацію про майно наших родин і головне не просто відкрити, але й пояснити, де ми це взяли. І ви знаєте, виникає дуже багато ініціатив, давайте в останній момент перепишемо законодавство.

Я хочу нагадати, що цей парламент вже двічі мав ганьбу зі спробою це зробити. Перша була історія з ініціативи депутата Андрія Деркача. Друга історія з ініціативи депутата Вадима Денисенка.

В результаті під тиском суспільства на прохання наших ключових геополітичних партнерів: Сполучених Штатів, Європейського Союзу – ми в парламенті повертали законодавство до вимоги мати повні декларації і повністю пояснювати, що там написано. Я пропоную в цю ганьбу в третє не вступати.

Я зараз знаю, що найвищі керівники держави знову намагаються переконати наших європейських партнерів, що не можна відкривати всю інформацію про майно посадовців, оскільки буде велика хвиля злочинності.

Я хочу сказати всім, хто переживає, я знаю, справді, багато людей переживають. Поговоріть з будь-яким криміналістом, поговоріть з будь-яким офіцером поліції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину ще, хвилину.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Андрію, можна трохи більше? Ще дві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Вам будь-який експерт у сфері злочинності скаже, що у професійних злочинців, які грабують квартири, які, не дай боже, викрадають людей, є величезні розгалуження технологій і стеження, є величезні розгалуження технологій і збору інформації. І те, що ви думаєте, закриття в деклараціях частини даних врятує вас від того, що ці дані будуть перепродані на Петрівці наступного дня, як вони з'являться на сайтах державних органах, на серверах державних органів? Ясно, що це все не серйозно. Як посадовці, я думаю, що це взагалі дуже дивна логіка, ми не можемо боятися злочинців, ми маємо робити так, щоб злочинців було менше, давайте творити законодавство, яке звільняє бізнес від надмірного регулювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд і, будь ласка, завершуйте.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Бо, врешті-решт, злочинність – це наслідок погано працюючої хворої економіки. Так саме другий аргумент, нікого в парламент, нікого в міністри, нікого в Президенти не затягували на мотузці. Якщо ми не готові відкриватися, ці двері відкриті в обидва боки, складаєш мандат, пишеш заяву з посади міністра або іншого високопосадовця і живеш спокійно, не заповнюєш ніяких декларацій, не є ProZoro. Тому моє звернення до вас, шановні народні депутати, давайте ухвалимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Ми почули "давайте ухвалимо дану постанову за основу і в цілому".

Добре, два речення, 10 секунд.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Давайте ухвалимо ці рекомендації з додаванням одного речення: "Законодавство про відкритість всіх декларацій посадовців і обов'язок пояснити написане ним має бути втілено у повному обсязі".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Іван Крулько, будь ласка.

 

11:48:58

КРУЛЬКО І.І.

Прошу передати слово Олександрі Кужель.

 

11:49:07

КУЖЕЛЬ О.В.

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати рекомендації парламентських слухань, але хочу зауважити, пане Соболєв, на деякі акценти. По-перше, особисто я просила би вас дуже серйозно відноситись, коли ви розглядаємо законопроекти щодо корупційної складової. Там, де її немає ви пишете вона є, там, де вона є, ви чомусь цього не бачите. І я не знаю, хто готує? Запам'ятайте, завжди корупція середньої ланки, а це люди, які працюють у вашому комітеті, бистріше розпространяється  ніж серед депутатів. Це перше питання. 

Друге. Зараз великий йде конфлікт в країні, хто главней в борьбе з корупцією. Я думаю, що ми повинні ставити, і наша фракція на цьому настоює, що найголовніша фраза тут, відкривайте справи і саджайте, а не просто показуйте нам цих людей і потім вони збігають і нічого не роблять. Ми каждого з вас нагородимо, всі працюйте в этому напрямі, бо сьогодні люди питають, коли буде результат?

І, по-третє, пане Соболєв. Дуже багато на себе беруть громадські організації такі як пан Шабунін, пусть він мене чує. Які… я теж хочу, щоб він заповнював електронну декларацію. Я вважаю, що всі, хто отримує гранти повинні заповнювати електронні декларації. Бо я хочу, щоб він також показав адресу, де він живе і тоді він дасть пояснення, чому у нього стільки рахунків у банках? Я хочу вам сказати, там є застерега, в жодній країні Європи немає… людина, не просто політик, грошей дома, бо  там є надьожние банки. А у нас з вами? 67 банків зруйнували, Михайлівський люди стоять без виплати. Пан Соболєв, завжди робіть як для себе, у вас четверо дітей, ви з жінкою будете на роботі, а якась тварюка, не професійний бандит буде мати вашу адресу і прочитає, що там є якась каблучка вашої дружини. І для нього непрофесійного, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте, 30 секунд.

 

КУЖЕЛЬ О.В. … або вернувся з війни, або просто без роботи, або просто людина вийшла з тюрми ми підпадаємо і ставимо людей…  голову сільської ради, який написав, що він 10 тисяч на лікування зберіг і вони лежать вдома його… і перша людина, на яку підуть хату. Ми не говоримо, скрити  від органів, ми говоримо, скрити від откритого доступу адресу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Радикальної партії Вовк Віктор Іванович передає слово Ляшку Олегу Валерійовичу. Я дам на завершення, якщо можна, я дам на завершення.

 

11:51:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії. Наша фракція підтримує всі зусилля, спрямовані на реальну – наголошую на слові – реальну боротьбу з корупцією, а не піар на корупції, бо у нас, ми знаємо, тут є  в парламенті такі борці з корупцією, що по три квартири вже собі купили і не можуть пояснити, за рахунок коштів яких  вони собі купили, ці квартири. Так от, якщо боротьба з корупцію закінчується тим,  що ти купуєш собі квартири за рахунок коханок і безпроцентних кредитів на 10 років по 100 тисяч доларів, дайте українському фермеру 100 тисяч доларів кредит на 10 років, дайте українському національному виробнику  безпроцентні кредити.

А тепер я вам розкажу про справжню корупцію. Минулого тижня у пятницю я був у Дніпропетровській області, Новомосковський район, село Попасне, там є потужне фермерське господарство. Господар помер, не встигло охолонути тіло, не пройшло 9 днів від дня його смерті як якийсь реєстратор в Одеській області переписав це господарство на абсолютно інших людей (рейдерів), які приїхали і господарство, яке 25 років ця сім'я будувала, тепер у цієї сім'ї хочуть забрати. І поліція, і прокуратура, і  місцева влада прикриває рейдерів, тому що за рейдерами стоїть наш колега народний депутат України від "Блоку Петра Порошенка" пан Нестеренко. І селіни не можуть знайти ніде правди, тому що влада, представник влади, народний депутат забирає у них землю.

Я вимагаю від Генерального прокурора, від міністра внутрішніх справ, від міністра юстиції вжити всіх заходів, щоб припинити рейдерство щодо селян і в Дніпропетровській області, і по всій країні. Оце і буде реальною боротьбою з корупцією, а не пусті папірці, які ви тут приймаєте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мельничук Іван Іванович, будь ласка.

 

11:54:09

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Фракція "Блоку Петра Порошенка", звичайно, буде підтримувати проведення парламентських слухань однозначно. Я би хотів сказати трошки про інше. Прошу до уваги попереднього виступаючого від фракції "Батьківщина". Я би хотів наголосити от на чому. Коли ви клянете владу і коли ви розказуєте всім, як треба боротися з корупцією, напевно, ви трошки забули про те, що, напевно, ви трошки забули про те, де ви були в 2005 році? Це не ви, случайно, стояли на трибуні і кричали на всю Україну: "Янукович прийде і порядок наведе"?

Ви вже оприділіться, де ви знаходитесь. То ви боретеся з владою. В народі кажуть, знаєте, хто жив – той і живе. Я бачу, що ви живете при любій владі. Ви прекрасно жили при Януковичу, ви прекрасно живете зараз. І ви прекрасно будете жити! Тому що тільки амеби так уміють поступати, як ви, розумієте? Не треба тягнути руку, я вашу фамілію не називав. Україна подивиться Ютуб і побачить, хто там стояв і виступав, і прославляв Януковича.

Тому вам порада: звертайтеся до кавеенщиків, яких ви восхваляєте, звертайтесь до "95 кварталу", хай вас, рідненька, там покажуть! Хай вас покажуть з лицем пана Януковича. Ви зараз випригуєте на трибуну і кажете "Порошенко поганий". Забудьте цю фамілію для себе! Для вас Янукович – прекласний. Езжайте у Москву і цілуйтеся там з ним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він "Народного фронту" – Леонід Ємець.

 

11:55:48

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт". Питання корупції і боротьби з нею надзвичайно важливим є для нашої держави. Саме тому уряд Арсенія Яценюка і фракція "Народний фронт" свого часу ініціювала і проголосувала, і добилася прийняття в парламенті рішень про створення таких необхідних органів для боротьби з корупцією як Національне антикорупційне бюро, як Національна агенція по запобіганню корупції (НАЗК). Саме уряд Арсенія Яценюка вніс Закон про електронні декларації, який ми так важко приймали і так важко ми домагаємося того, щоб він почав працювати.

Але, шановні колеги, вся ця наша з вами грандіозна робота на вимогу українського суспільства може закінчитись пшиком, нічим. Тому що буквально декілька днів тому Верховний Суд України звернувся до Конституційного Суду з бажанням скасувати необхідну складову, надзвичайно важливу складову, без якої неможлива боротьба з корупцією, а саме: судову реформу. Нагадаю, що Верховний Суд вирішив…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд завершити, будь ласка.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Парламент не має права ліквідовувати вищі спеціалізовані суди або змушувати суддів Верховного Суду йти на прозорі, відкриті конкурси. Нагадаю, що в Конституції прямо записано, що саме законом визначається існування вищих спеціалізованих судів. І нагадаю Верховному Суду, що лише один орган в цій країні має право приймати закони, і це є парламент. І Верховний Суд прекрасно знає, що він йде на порушення Конституції, що він йде на порушення законів, і хоче спонукати до цього свого злочину долучити ще і Конституційний Суд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. … який, на жаль, уже поверненням пенсій свого часу суддям, яких ми звільняли, продемонстрував, що він є учасником цієї кругової корупційної поруки суддів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз Сергій Мельничук, одна хвилина. Потім Єгор Соболєв. І переходимо до голосування. За 3 хвилини буде голосування. Будь ласка, Сергій Мельничук, одна хвилина.

 

11:57:58

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Група "Воля народу" буде підтримувати парламентські слухання по даній тематиці, але ми хочемо звернути увагу, що все українське суспільство зараз захлинається від рейдерських захоплень, рейдерських захоплень бізнесу, рейдерських захоплень приватних будинків. Вся країна фактично – це сплошний комок боротьби, так званої боротьби з корупцією. А, з другої сторони, ми бачимо те, що влада бездіє, поліція бездіє, Служба безпеки України бездіє. Ми бачимо як даже на державному рівні російські найманці заходять… наприклад,  "Укртрансаміак" російського громадянина Полозова, зараз виконує обов'язки, грабує нашу неньку. Державний бюджет втрачає мільйони доларів, десятки мільйонів доларів. І на це так звані антикорупціонери…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка. Завершуйте.

 

МЕЛЬНИЧУК С.П. …і антикорупціонери на це не звертають уваги. Тому саме комітет має бути не за викликом певних осіб, а працювати повністю у цих сферах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Єгор Соболєв, одна хвилина. За одну хвилину переходимо до прийняття рішення. І я нагадую, це лишень проект постанови про проведення слухань, затвердження Рекомендацій парламентських слухань.

Будь ласка,  Єгор Соболєв.

 

11:59:37

СОБОЛЄВ Є.В.

Кілька пояснень. Якщо у Олександри Кужель чи у будь-якого іншого народного депутата є розуміння, де є корупція в законопроектах Ради, приходьте. Всі засідання нашого комітету відкриті. Ми просимо бізнес, громадські організації, журналістів допомагати нам знаходити корупцію.

Сьогодні я буду  пропонувати комітету визнати корупціогенним закон Тетяни Донець, який, власне кажучи, закриває важливу інформацію в деклараціях посадовців.

Друге. Я пам'ятаю, що у мене четверо дітей. Більше того, я почав виконувати цей закон задовго до парламенту. Все моє майно виставлено на блозі "Української правди" в березні 2014 року. Я не відчув  жодних проблем з цією відкритістю. І нічого нового за цей час перебування в  раді в мене не надалося. Я думаю, що це якраз дуже важлива антикорупційна практика, коли посадовець приходить на посаду, і суспільство може слідкувати, чи додається в нього якесь майно. Це дуже важливо, і це є мета цих відкритих  декларацій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

СОБОЛЄВ Є.В. І останнє. Колеги, адреса була і залишається закритою. Це моя позиція і позиція всього комітету. Майно – так, а точна адреса  будь-якої людини є її персональними даними, тому ця інформація залишиться закритою в усіх законах.

Останнє. Пане Андрію, прохання поставити на голосування з правкою про необхідність виконати законодавство про декларації до 30 жовтня і є пропозиція викреслити ганебну практику, коли ми тратимо гроші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до голосування, Єгор. Шановні колеги, є рекомендація, щоб ми проголосували постанову без 3 пункту, де йдеться про друк збірки матеріалів, оскільки це є безглузда трата паперу і це не має жодного сенсу.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" (номер 5106) з вилученням 3 пункту постанови про друк цих матеріалів за основу і в цілому, колеги. прошу голосувати і прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

12:02:17

За-214

Колеги, я зараз раз поставлю на повернення. Я прошу зайти в зал, прошу зайти в зал, я раз поставлю на повернення. я бачу – не спрацювала картка, я бачу – не всі встигли. Будь ласка, заходьте в зал, займайте робочі місця, колеги. колеги, запросіть в зал, запросіть в зал для прийняття рішення. Це затвердження результатів парламентських слухань,це є просто наш обов'язок Верховної Ради України.

Отже, колеги, я ще раз ставлю на голосування пропозицію повернутись до голосування за 5106. Прошу проголосувати і прошу підтримати повернутись. Колеги, ще одна хвилина, будь ласка. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

12:03:16

За-231

І тепер, колеги, я ставлю на голосування за основу і в цілому 5106, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, прошу підтримати.

 

12:03:38

За-229

Рішення прийняте.

Колеги, одна секундочка. Увага! Не виходіть з залу, будь ласка. У нас є проект Постанови (наступне) про відзначення 175-річчя з часу заснування Національного медичного університету імені Богомольця. Якщо в залі ніхто не буде заперечувати, щоб ми просто голосували. Голосуємо.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 175-річчя з часу заснування Національного медичного університету імені Богомольця (№4914) за основу і в цілому. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати.

Я думаю це спільна позиція всього залу.

 

12:04:27

За-246

Рішення прийняте. Дякую, колеги.

Згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин – до 12.35. Я вас дуже прошу о 12.35 дисципліновано зібратися в залі для продовження нашої роботи. Будь ласка.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Час, відведений для перерви, вичерпаний. Я прошу заходити в зал для продовження нашої роботи. Будь ласка, запрошую.

Антон Геращенко і Артур Палатний, якщо не важко, підійти до мене, поки депутати збираються. Прошу всіх депутатів заходити в зал. Геращенко і Палатний, будь ласка, до мене.

Шановні колеги, будь ласка, прошу заходити в зал і особливо прошу Артура Палатного, зараз його законопроект, підійти  в зал. Будь ласка, колеги, прошу заходити, приготуватись до роботи.

  Шановні колеги,  ми переходимо до наступних питань розгляду порядку денного. Тільки у нас є певна трудність: наступний законопроект  за авторства  Палатного Артура  Леонідовича, його зараз немає в залі. І тому я, з вашого дозволу, переходжу до наступного блоку. Якщо  автор і доповідач буде в залі, ми повернемось до  розгляду даного питання. Немає заперечень, є згода? Є згода.

Тому я переходжу до наступного питання порядку денного, це є розділ "для повторного розгляду з пропозиціями Президента", №4024. Закон України "Про внесення змін до додатків  3 та 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг" з пропозиціями Президента України від 04.04.2016 року.

Шановні колеги, це питання має спеціальний розгляд, воно не передбачає скороченої процедури. І тому прошу налаштуватись на системну роботу. І першим я запрошую до доповіді представника Президента у Верховній Раді України Артура Герасимова. Пане Артур, будь ласка, прошу вас до доповіді.

 

12:44:38

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Закон України "Про внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг" (реєстраційний номер 4024) не може бути підписаний Президентом з огляду на наступне.

Законом, що надійшов на підпис передбачені зміни, якими встановлюється нова субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв'язку, інших законодавчо передбачених пільг.

Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян. Передбачається, що розподіл відповідної субвенції здійснюватиметься між обласними бюджетами та бюджетом міста Києва.

Законом встановлюється, що фінансування вказаної субвенції здійснюватиметься за рахунок зменшення обсягів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло, водопостачання і водовідведення, квартирної плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Однак, слід зазначити, що такі зміни створюють ризик недофінансування субвенції місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню.

Так, згідно з інформацією Міністерства фінансів України передбачено у 2016 році  підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не передбачає економії за вказаною субвенцією. При цьому кількість пільговиків у поточному році, які мають право на житлові субсидії, може зрости з 5 мільйони до 7 мільйонів осіб. Таким чином запропоновані зміни призведуть до зростання заборгованості за отримані комунальні послуги, збільшення соціальної напруги серед населення, розбалансування державного бюджету, що суперечитиме міжнародним фінансовим зобов'язанням України.

Крім того, існуюча сьогодні система відшкодувань витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян є, на жаль, не ефективною. В умовах відсутності механізму обліку пільгових перевезень, будь-яких обмежень щодо кількості, відстані та напряму поїздок не можливо контролювати облік відповідних перевезень пільговиків. Таким чином відшкодування витрат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, порядок здійснення яких не врегульовано, призведе до не ефективного та не цільового використання бюджетних коштів.

Враховуючи вище викладене, Президент України пропонує Закон України про внесення змін до додатків номер 3 та номер 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших, передбачених законом, пільг відхилити.

Прошу підтримати пропозиції Президента України до вказаного закону. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас передбачено відповіді на запитання, і я прошу записатися на запитання до доповідача. Будь ласка.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Олег Ляшко.

 

12:48:39

ЛЯШКО О.В.

Я хочу, перш за все, привітати шановного колегу Артура Герасимова з тим, що в нього народилася дитина і, дай Бог… (Оплески) Дай Бог, щоб  кожен українець мав можливість народжувати дітей і достойно жити.

А тепер у мене до вас запитання. Ви щойно повідомили про те, що з 5-и до 7 мільйонів зростає потреба на надання житлових субсидій громадян. Як у Представника Президента скажіть,будь ласка,  чи ви вважаєте нормальним, коли люди вимушені отримувати субсидії замість того, щоб отримувати нормальні зарплати і мати можливість за ці зарплати і комуналку оплачувати і все інше? Я переконаний, що ця політика консервації бідності, коли кожного пересаджують на субсидії, вона не дасть ні економічного зростання, ні вирішення проблеми енергозалежності і енергомодернізації нашої країни. Хотілось би почути з цього приводу думку Представника Президента.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу вас.

 

12:49:45

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Шановний Олег Валерійович! Шановні колеги! Звичайно, ключове у боротьбі з бідністю є створення нових робочих місць і впровадження гідної заробітної платні для кожного працюючого українця, а також впровадження гідних пенсій і гідних соціальних виплат.

Але наразі йде дуже тяжкий період, ви знаєте, що через агресію Російської Федерації ми вимушені витрачати значні кошти на нашу армію, на нашу обороноздатність і це не підлягає обговоренню, ми маємо відстоювати територіальну цілісність і суверенність нашої держави. Але, наразі, в цей тяжкий період субсидії для того і є, і створенні для того, щоб кожна сім'я, яка потребує сьогодні захисту від ситуації, коли більш визначеного відсотку будуть комунальні платежі, вона має право сьогодні отримати цю субсидію. Але, в стратегічному плані, в плані планування стратегічного ми дійсно маємо всю нашу увагу зосередити на створенні нових робочих місць і на гідній зарплатні українців. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступне запитання, будь ласка, народний депутат Рябчин, фракція "Батьківщина".

 

12:50:53

РЯБЧИН О.М.

Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Прошу передати слово пану Одерченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Одарченко.

 

12:50:59

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! У нас в Бюджетному кодексі прямо зазначено, що державний бюджет повинен надавати субвенції місцевим бюджетам на відшкодування пільгового проїзду у транспорті. Законом ми гарантували окремим громадянам це пільгове  перевезення. І прийнятий законопроект він не створює ніяких нових пільг, він просто фінансує те, що було обіцяно державою. Ви зараз… Президент зараз мотивує тим, що не вистачить грошей, тому що він…  ну вважає… що на субвенції занадто багато грошей… на субсидії занадто багато грошей витрачається. І дійсно, 9 мільйонів домогосподарств – це майже дві третини населення потребують субсидій. Чи не вважаєте ви правильним, щоб краще було провести деофшоризацію, обкладання правильним податком… дивіденди і надати громадянам право…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. …особливо важливо зараз це на фоні так званого об'єднання територіальних громад, коли села від центра об'єднаної громади знаходяться  за 30-40 кілометрів. Неприйняття цього закону це просто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу дати відповідь.

 

12:52:24

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Дякую за запитання.

Я одразу  можу вам сказати, що  мова не йде про бюджетну субвенцію, про яку ви тільки що говорили. Дійсно, у 2016 році надання низки відповідних пільг передбачено здійснювати за рахунок коштів державного бюджету, врахованих за бюджетною програмою "Щорічна разова грошова  допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань" та "Соціальна допомога особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною".

І я вам можу сказати, що  органи місцевого самоврядування при затвердженні місцевих бюджетів на 2016 рік врахували видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Наприклад, місто Хмельницький – майже 26 мільйонів гривень, Житомир – майже 3 мільйонів гривень, Івано-Франківськ – майже 22 мільйони гривень. Тому тут це питання, які не пов'язані.

Що стосується вашого питання про об'єднання  територіальних громад? Я одразу можу сказати, що політика Президента, яка повністю  підтримує процеси децентралізації, а особливо фінансової децентралізації, вона вже призвела до  того, що місцеві бюджети, більшість… майже всі місцеві  бюджети в країні отримали нечувані, як для них, для мерів міст, для керівників районів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу 30 секунд, завершуйте. 

 

 ГЕРАСИМОВ А.В. … бюджети розвитку. Тому тут навпаки ці речі вони допомагають місцевим громадам для того, щоб  в них з'являлися власні  кошти, за якими не треба їхати в Київ, а які вони можуть на місці розподілити за тими статтями, які вони вважають першочерговими для своєї території.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останнє запитання – народний депутат Ленський, Радикальна партія.

 

12:53:56

ЛЕНСЬКИЙ О.О.

Прошу передати Лозовому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Андрій Лозовой.

 

12:54:00

ЛОЗОВОЙ А.С.

Дякую. Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Артур Володимирович, я хотів до вас звернутися як до представника Президента в парламенті, тому що події позавчорашні вже охрестили "чорним вівторком" для Української Православної Церкви Київського Патріархату. Але досі немає жодної реакції на це вищого керівництва держави, в тому числі і Президента.

Рішенням Московського обласного суду тепер буде ліквідовано і знесено за рахунок якраз української громади церковної свято-троїцької, буде знесений український храм в Ногінську Московської області на вимогу Ногінської адміністрації. Забороняти людині звертатися до Бога на тій мові, яка для неї рідна, - це остання підлість. І коли нашу українську громаду за кордоном, над нею так відверто збиткуються, чому немає ніякої реакції? Так само як уже закрита Українська бібліотека в Москві, так само як хочуть закрити Український культурний центр на Арбаті. Давайте захищати українців, де б вони не були. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це ви можете…

 

12:55:10

ГЕРАСИМОВ  А.В.

Шановні колеги, я повністю підтримую позицію народного депутата Лозового, що прояви українського – я маю на увазі Українську бібліотеку, Український культурний центр, - наших співвітчизників треба захищати, і не тільки в Російській Федерації, а по всьому світу. Це раз.

І, по-друге, я б хотів сказати, що сьогодні виступ нашого колеги Ленського, який, серед іншого, сказав про законопроект, де є ми співавторами з вами, який якраз і стосується оцих напрямків. Тому у моїй відповіді я також попросив би всіх колег згуртуватися і, коли цей законопроект буде винесено в зал, його підтримати. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я тепер запрошую до співдоповіді від Комітету з питань бюджету Куліченка Івана Івановича, народного депутата. Прошу.

 

12:56:07

КУЛІЧЕНКО І.І.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, я хочу вам нагадати, що закон було прийнято Верховною Радою 18 лютого цього року і  23 лютого направлено на підпис Президенту. Президент повернув закон  для його повторного розгляду з своїми пропозиціями про відхилення, що надійшли до Верховної Ради ще 5 квітня.

Головне науково-експертне управління звернуло увагу, що у разі відхилення закону  ситуація  з фінансовим забезпеченням компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг і надалі залишиться неврегульованою на невизначений період, що формує ризики в системі дотримання соціальних  державних гарантій в державі. Водночас Президент України не пропонує шляхів вирішення порушеного в прийнятому законі питання щодо забезпечення  соціальних гарантій відповідних соціально незахищених категорій громадян України, що ставить під сумнів  його пропозицію  щодо відхилення закону.

Коротко говорячи, пільги, які надані державою, зараз лягли на фінансування місцевим бюджетам, де такі можливості є.

Комітет бурно і не один раз розглядав це  питання і результативного рішення про відхилення закону щодо фінансового забезпечення компенсації на пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг не знайшли. Відтак пропонується визнатися щодо пропозицій Президента до Закону № 4024 безпосередньо  на пленарному засіданні Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Залишайтесь, будь ласка,  на місці для відповіді на запитання.

Прошу провести запис для запитань.

Дякую. Запрошую о слова народного депутата Юрія Одарченка, фракція "Батьківщина".

 

12:58:33

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Я хочу,  щоб ви ще раз чітко визначили, щоб люди почули. Правильно всі розуміють, що зараз Президент  своїм вето відмінив пільги на проїзд  людей для пільгових категорій громадян. Я хочу, щоб всі громадяни почули абсолютно чисту правду, що Президент своїм вето відмінив Закон України, який надає право громадянам на пільгове перевезення.

Підтвердіть, будь ласка, чи покладено ці пільги на місцеві бюджети? Президент заявляв про те, що місцеві бюджети начебто збільшилися в 6 разів Ми бачимо, що в проекті бюджету на 17-й рік вони збільшені всього-на-всього на 30 відсотків і на них покладено фінансування і енергоносіїв в охороні здоров'я, і енергоносіїв в освіті, а ще і пільгове перевезення. Чи не є це просто свідомим геноцидом сільського населення, коли люди, маючи мізерні пенсії, не будуть можливості навіть до лікарні доїхати зараз?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу дати відповідь.

 

12:59:45

КУЛІЧЕНКО І.І.

Ні, Президент пільги не відмінив, він ветував закон, який проголосували депутати Верховної Ради про перерозподіл з одних пільг на пільги на перевезення. Тому пільги залишилися і місцеві бюджети мають право їх фінансувати і більшість місцевих бюджетів їх фінансує в цьому році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Долженкова.

 

13:00:14

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Спасибо.

Уважаемые слушатели, уважаемые граждане, вокруг какого законопроекта сейчас в зале пленарного заседания происходит дискуссия? Ряд депутатов, в частности от коалиции, зарегистрировали законопроект 4024 о перекидке 1,9 миллиардов гривен со статьи, которая предназначается для возмещения затрат гражданам социально не защищенным слоям населения по ЖКХ жилищно-коммунальным тарифам на пільговий проезд, льготный проезд другим категориям граждан.

Но при этом у меня вопрос. А что вообще за циничная такая дискуссия происходит? И та, и друга статья, они важны, поскольку они предназначены для социально не защищенных вверстав населения. У меня вопрос к вам лично – а вы будите завтра голосовать законопроект 5217, когда выделяете 7 миллиардов на нужды обороны, вместо того, чтобы те деньги направить на социальную защиту социально не защищенным слоям населения, а сейчас говорите о геноциде сельского населения? Эта политика ведет не к геноциду сельского населения, а геноциду украинского народа, поскольку около 9 миллионов имеют право на льготы, это говорит о том, что у них нищенский уровень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу дати відповідь.

 

13:01:30

КУЛІЧЕНКО І.І.

Я вам доповідаю рішення бюджетного комітету на вето Президента по закону, який був цією Верховною Радою проголосований. А як я буду голосувати завтра, я ще вам сказати не можу. Я вважаю, що проблеми оборони сьогодні є не менш важливими, ніж пільгове забезпечення. І ці кошти не пропонувались для пільгового забезпечення, ці кошти пропонувалися для фонду регіонального розвитку. Тому ці питання між собою не пов'язані і не мають ніякого відношення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє запитання – народний депутат Іван Крулько.

 

13:02:12

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановний Іване Івановичу, я хотів, щоб ми зараз порадилися в залі і щоби президія також, Верховної Ради, дослухалася до нас. Про що іде мова? Ідемо мова проте, що Президент, не пропонуючи жодних змін до цього закону, жодних пропозицій, він пропонує його відхилити.

Законопроект передбачає, що мають бути перекинуті кошти у порядку субвенції місцевим бюджетам для того, щоби була компенсовані і профінансовані пільги на проїзд для тих категорій населення, які мають право на такі пільги. Ми бачимо зараз напівпорожній зал, ми розуміємо, що тут фізично немає 300 депутатів, які можуть проголосувати за подолання вето, а закон якраз це й передбачає: необхідність долання вето і набрання 300 голосів. Пропозиція. І скажіть свою думку, можливо ми би голосування перенесли на той день, коли в залі будуть голоси, наприклад, на завтра? Давайте, бо інакше ми це провалимо питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

13:03:19

КУЛІЧЕНКО І.І.

Що стосується, коли голосувати, я питання не вирішую. Але, говорячи про пільги, поскільки пільги на житло, на зв'язок, вони вираховуються кожній людині і мають вимір і фінансову відповідальність, то пільги на перевезення, вони нікому не встановлені: хочеш їдь сто раз, хочеш їдь один раз, і в якому обсязі треба фінансувати, ми не вирішуємо. Питання зараз стоїть в тому, що фінансування пільг, якщо відмінити закон, немає зовсім з державного бюджету. А пільги встановлені державним бюджетом. Іван Іванович, ви були разом зі мною на засіданні бюджетного комітету. Довгі спори не знайшли рішення, тому що воно не добавляє коштів.

І пропонував комітет визначитися залу. Я з вами згоден. Краще голосувати, коли в залі є достатня кількість депутатів для того, щоб прийняти результативне рішення. Зараз його не буде хоч в тому, хоч іншому випадку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги! В залі ряд людей піднімають ріки. Я хочу вам наголосити, в даному розгляді регламенту немає розділу "Виступи від фракцій". Коли ми йдемо по скороченій процедурі, два на два, я надаю всім фракціям. Але в даній процедурі, яка у мене є розписана подетально, передбачається доповідь, відповіді на запитання, співдоповіді і відповіді. А потім голосування пропозицій Президента у всій послідовності.

Я, колеги, намагаюсь принцип справедливості зберігати. І тому я не можу вийти за межі пропозицій. Зараз по регламенту ми маємо перейти до голосування всіх пропозицій Президента, які є визначені. Отже, хочу вам наголосити, перше буде – відхилити закон. Необхідно 226 голосів. Друга – подолати вето Президента. Необхідно 300 голосів. І третє – направити в комітет не доопрацювання.

Всі три пропозиції зараз я поставлю на голосування. Я прошу зайти в зал і приготуватись до голосування, колеги. Немає передбачено виступи від фракцій по даному питанню.

Шановні колеги! Я ставлю поетапно за голосування всі пропозиції. Перша пропозиція відхилити закон. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу голосувати, колеги.

 

13:06:06

За-95

Наступна – подолати вето Президента України. Хто підтримує цю пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.

Прошу голосувати.

 

13:06:28

За-131

Рішення не прийняте.

І останнє – направити в комітет на доопрацювання. Достатньо  226 голосів, колеги. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, направити в комітет на доопрацювання. Будь ласка, голосуємо.

 

13:06:56

За-170

Рішення не прийняте по всіх трьох голосуваннях.

Прошу по фракціям показати. 

Законопроект не прийнятий. (Шум у залі)  Колеги, ми завершили голосування. У нас немає розділу "з мотивів", ми можемо в наступному законопроекті це обговорити. Колеги, ми можемо в наступному це проговорити.  Колеги, закон відхилено.

Подивіться уважно. Колеги, я хочу з вами порадитись. У нас є наступний законопроект такого  ж плану, який передбачає… 1076, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків". Але до мене є звернення від комітету з проханням перенести його і підтримує це  Представник Президента в парламенті. Комітет просить перенести для  визначення  позиції комітету і таким чином ми цей законопроект за ініціативою авторів переносимо. Колеги… (Шум у залі)

   Хлопці, по  1076 ви… Якщо автор законопроекту просить перенести, я не можу його поставити на голосування, колеги. (Шум у залі)

 Так,  Представник  Президента  згоден з позицією комітету, щоб перенести даний законопроект, колеги. Я думаю, тут має бути  наша спільна  солідарна позиція.

Також, колеги, я хочу вам повідомити: це фактично був останній законопроект порядку денного, нам довелося зняти законопроект про медіацію, який автор законопроекту попросила зняти. І, таким чином, я хочу вам сказати, що ми інтенсивно пройшли всі законопроекти порядку денного. Це була дуже успішна робота парламенту, ми змогли передчасно вичерпати весь порядок денний, колеги. Я думаю, це позитивний результат нашої роботи і нашої форми проведення роботи.

Я хотів би привітати і Комітет охорони здоров'я, для якого було 2 важливих законопроекти, вони були прийняті. Комітет у закордонних справ, наші звернення мали велику вагу. І завтра ми продовжимо цю частину і цю практику. І, колеги, вітаю з вичерпанням порядку денного.

І ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Бажаю плідної роботи в комітетах, бажаю плідної роботи по обговоренню важливих питань. Завтра буде важливий день, о 10-й ранку ми розпочнемо наше засідання. І я запрошую усіх колег о 10-й ранку прибути в зал засідань Верховної Ради України. Будь ласка.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку