ПОЗАЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ 

Сесійний зал Верховної Ради України

29 вересня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги, прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Будь ласка.

Колеги, будь ласка, заходимо в зал, готуємось до реєстрації.

Колеги, можемо переходити до реєстрації? Всі на місцях вже є? По фракціях.

Шановні колеги, прошу приготуватися до реєстрації і прошу зараз зареєструватися. Будь ласка, прошу провести реєстрацію.

 

10:06:45

Зареєстровано 264 депутати. Ранкове засідання, не ранкове, а позачергове засідання оголошую відкритим.

У зв'язку з вимогою Президента України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України позачергове пленарне засідання  Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, відразу хочу зачитати  оголошення, які надійшли в президію.

Відповідно до статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Прозоре Євробачення". Головою цього об'єднання обрано народного депутата України Рибчинського Євгена Юрійовича. Привітаємо Євгена Юрійовича.

І, шановні колеги… Шановні народні депутати, до Верховної Ради України надійшли подання Вищої ради юстиції про звільнення суддів на підставі порушення присяги. І з вашого дозволу, я першому дам слово голові комітету Князевичу і голові Вищої ради юстиції Бенедисюку Ігорю Михайловичу для того, щоб вони нас ввели в загальний курс справи по цій проблематиці. По тих питаннях є спеціальна процедура розгляду, і ми будемо до неї переходити після доповіді голови комітету і доповіді голови Вищої ради юстиції.

Першим я до слова на 3 хвилини запрошую голову комітету Князевича Руслана. Він буде виступати з місця, і прошу включити йому мікрофон. Будь ласка.

 

10:08:54

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Оскільки зараз в пресі вже кілька днів величезна кількість інсинуацій довкола сьогоднішнього засідання, я думаю, що від імені комітету і від і мені Верховної Ради я зобов’язаний просто прояснити ситуацію.

Насамперед мушу сказати, що ідея проведення цього засідання виникла у зв’язку з тим, що на одному з Інтернет-сайтів з'явилася стаття так званого експерта "Реанімаційного пакету реформ" пана Жернакова. Потім цю ідею підхопила одна з фракцій парламенту, був змушений на неї прореагувати Президент, і зараз ми змушені таким чином проводити сьогоднішнє засідання.

У зв’язку з цим в мене одне дуже просте і зрозуміле питання. Друзі, а для чого ми міняли Конституцію? Я вам нагадаю, що відповідно до тих змін Конституції, які набувають чинності завтра, ці повноваження перейдуть до Вищої ради юстиції саме через те, що парламент добровільно відмовився від них, щоб ніхто не дозволяв собі його звинувачувати в політичному впливі на прийняття рішення щодо звільнення чи обрання суддів.

Кажуть, що далі правової підстави не буде, оскільки змінюється норма Конституції, і та правова підстава, яка була застосована, – порушення присяги – вже не буде в наступній нормі Конституції. Це правда. Ми зумисно цю норму Конституції змінили на нову норму, тому що ми програли кілька рішень в Європейському Суді з прав людини саме через те, що порушення присяги не є звичною практикою Європейського Союзу. І ми цю норму зараз змінили на норму – увага! –  "грубе нехтування обов'язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді". Саме ця норма має бути і застосована під час звільнення судів.

Більш того, в новій редакції Закону про Вищу раду правосуддя, яка внесена нещодавно, в тому числі на пропозицію Вищої ради юстиції в "Перехідних положеннях" виписаний механізм щодо застосування саме цієї нової норми під час наступного звільнення суддів. Тобто сама Вища рада юстиції підтверджує, що у неї такі повноваження є, і вона може обпертись на нову норму як на найбільш правильну.

Наступне. У нас частина суддів, які сьогодні розглядаються, вони взагалі за цією правовою підставою не мають розглядатися, бо вони внесені на підставі несумісності з займаною посадою. А ця норма Конституції як була, так і залишається в новій редакції Конституції.

Інша частина – це старі судді, які ще внесені Вищою радою юстиції при Януковичі. І ви пам'ятаєте, що ми кілька разів намагались їх розглядати, і сесійна рада відмовилась їх звільняти через те, що виявилось вже в розгляді і в комітеті, і на сесії, що це судді, які були політично переслідуваними колишнім режимом і їх змушували приймати незаконні рішення, а вони відмовлялись це робити. Зараз ми хочемо їх за це звільняти.

 Наступне. Чому Верховна Рада не голосувала. Та тому, що переважна більшість рішень Вищої ради юстиції, на основі яких ми сьогодні маємо приймати рішення, була скасована судами або зараз знаходиться в судах. І ми не мали можливості приймати правове рішення, тому змушені були відповідно чекати до того часу, поки ця правова колізія вирішиться.

Ще одна підстава, яка зараз може бути взагалі досить цікавою. Ви пам'ятаєте, згідно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще хвилину.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П.  Згідно Регламенту обов'язковою є присутність судді на засіданні. Якщо суддя тільки повторно не з'являється, тоді можна розглядати без  нього. Якщо зараз вони не з'явилися на засідання, а ті, хто з'явилися, мають отримати право, ті ж, хто не з'явився, звичайно, будуть оскаржувати і це рішення.

І наостанок, друзі. Хто такий пан Жернаков? Дуже цікава людина, яка, виявляється, великий люстратор в судовій владі. Ми підняли документи щодо цієї особи, і виявилося, що у 2012 році ця особа була призначена Януковичем на посаду судді Вінницького окружного адміністративного суду. І так напрацювався щиро на виконання доручень влади, що у 2013 році за два тижні до Майдану рішенням Вищої кваліфікаційної комісії він рекомендований для переведення до окружного адміністративного суду міста Києва для виконання певних завдань. Ми пам'ятаємо, для чого туди збиралися судді. І зараз ці люди дорікають, вибачте, Парубію за те, що він не дотримується ідей Майдану. Воістину "а судді хто?" Ганьба! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Руслан.

Нам відома позиція комітету. І, власне, позиція, яка полягає в тому, що розгляд даних питань, поки є судові спори, воно може виглядати не як правове, а як політико-правове. І, власне, з цієї причини по вашій позиції я це питання і не ставив у попередні тижні на розгляд.

Але тим не менше, пане Руслане, голово комітету, ми отримали вимогу Президента України, і згідно з цією вимогою я був зобов'язаний як Голова Верховної Ради скликати засідання Верховної Ради України і поставити ці питання на розгляд.

Отже, зараз ми маємо 34 постанови про звільнення суддів, і по кожній з цих постанов ми повинні пройти обговорення і прийняти рішення. І сьогодні – останній, передбачений Конституцією день, і ми повинні цей процес пройти. І зараз я надаю слово для пояснень, ще не розгляду постанови, а пояснення, голові Вищої Ради юстиції Бенедисюку Ігорю Михайловичу.

Ігор Михайлович, до трибуни. Будь ласка, Ігор Михайлович, 3 хвилини доповідь загалом про дану проблематику, а потім будемо  переходити до кожної постанови окремо. Будь ласка.

 

10:14:39

БЕНЕДИСЮК І.М.

Доброго дня, шановні депутати! Вперше виступаю на цій трибуні і звертаюсь, власне, до вас з таким проханням, що вже на протязі більше  двох років ми звинувачуємо судову владу в тому, що вона не самоочищується. Ви знаєте, що до того, поки не було прийнято Закон про забезпечення права на справедливий суд, про відновлення довіри до судової системи, у нас не було таких механізмів. Після цього була створена Вища рада юстиції, яка вже працює більше року, і за цей період було прийнято цілий ряд рішень, які пропонується сьогодні підтвердити вам.

Буде важко мені пояснити, зокрема, своїм колегам, чому таке рішення було не прийнято. Цілий рік працювала тимчасова спеціальна комісія, розглядала ці матеріали. Після цього, я вже сказав, що більше року працює Вища рада юстиції, також розглядала ці матеріали. Після  цього  вже майже рік деякі подання знаходяться у Вищій раді... у Верховній Раді. І тому сказати, що за ці три роки судова влада нічого не зробила, буде дуже важко. Тому я прошу вас з відповідальністю віднестися до сьогоднішнього голосування і провести його належним чином.

Що ще можу сказати? Жодного рішення, яке пропонується вам сьогодні проголосувати не скасовано в остаточному варіанті. Да, є рішення адміністративного суду, який касував рішення Вищій раді юстиції, проте всі вони оскаржені, тобто чинності не набули. І на сьогоднішній день деякі рішення підтримано Верховним Судом, а іншу частину у Вищому адміністративному суді скасовано і направлено на новий розгляд. Тому  рішення Вищої ради юстиції на сьогоднішній день про пропозицію звільнити суддів за порушення присяги є чинними і жодних застережень для того, щоб ми їх не голосували, немає.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ігор Михайлович, шановні колеги, переходимо до розгляду першої постанови. Я думаю, лишайтеся на трибуні. Хоча як вам зручніше, Ігор Михайлович.

 

БЕНЕДИСЮК І.М. Мені зручніше  було б з місця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З місця. Будь ласка, ми почекаємо.

Отже, виноситься на розгляд перша Постанова 3581 про звільнення судді. Відповідно до пункту 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України Верховна Рада постановляє: звільнити Овчаренко Наталію Григорівну з посади судді Кіровського районного суду Дніпра у зв'язку з порушенням присяги судді.

Хочу всім повідомити, яка є процедура розгляду. Надається слово голові Вищої ради юстиції. Потім надається слово судді, якщо вона присутня на пленарному засіданні. Потім відводиться 6 хвилин для запитань і відповідей від депутатів. І потім ми переходимо до голосування. Такий розгляд спеціальної процедури по суддях.

І я надаю слово до 3 хвилин голові Вищої ради юстиції Бенедисюку Ігорю Михайловичу по Постанові 3581. Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

10:18:05

БЕНЕДИСЮК І.М.

Хочу зазначити, що це рішення Вищою радою юстиції було прийнято ще 10 грудня 2013 року. Після цього воно було внесено до парламенту 29 січня 2014 року. Після цього воно поверталося до Вищої ради юстиції.

Ми, на жаль, не маємо законодавчого механізму перегляду цих своїх рішень за якимись обставинами. Але ми переглянули це рішення – і жодних підстав для того, щоб його не голосувати, на сьогодні немає. Звичайні порушення судді були встановлені належним чином, і була така пропозиція Вищої ради юстиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Судді в залі немає. Тому переходимо до наступного пункту: запитання до доповідача.

Шановні колеги, хто має бажання поставити запитання, прошу записатись. Голова комітету, давати слово? Виступите, перепрошую. Голова комітету. Зараз голова комітету, а потім запис на виступи, на запитання.

Включіть мікрофон Руслану Князевичу, будь ласка.

 

10:19:16

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Колеги, це одна з тих суддів, які ми вже розглядали в сесійній залі. Чому ми повернули в Вищу раду юстиції? Тому що, як щойно сказав голова Вищої ради юстиції. Рішення по цій судді приймала Вища рада юстиції попереднього складу – та, яку ми розігнали ще Законом про відновлення довіри до суддівської влади

Ми пам'ятаємо цю історію, коли суддя Овчаренко і суддя Ходасевич  – це двоє суддів Кіровського районного суду міста Дніпропетровська, ми з'ясували це в комітеті і сесійній залі, вони відмовилися виконувати доручення  одного з кураторів колишніх судової влади. І їм сказали, що  "ми найдемо підстави, щоб вас звільнити, бо в наших руках Вища рада юстиції була минулого скликання". Так воно і сталося. За іншими причинами їх звільнили. В принципі, рекомендували.

Ми вже два рази пробували  і не проголосували. Тому ми звернулися до  Вищої ради юстиції подивитися більш акуратніше і уважніше на ті  підстави, які були застосовані. На жаль, Вища рада юстиції повернула, оскільки у них немає правового механізму перегляду. Ну хочете, давайте будемо звільняти. Але ми фактично караємо тих суддів, які мали свою позицію під час режиму Януковича. Ми зараз їх, так би мовити, доганяємо і рубаємо в спину за те, що вони, в принципі,  відмовилися  виконувати злочинні накази.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис  на запитання.  Будь ласка,  прошу записатися.  Дякую вам.

Семенуха Роман Сергійович. Передає слово…

 

10:20:57

СЕМЕНУХА Р.С.

Єгору Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгору Соболєву. Будь ласка.

 

10:21:02

СОБОЛЄВ Є.В.

Ця суддя ув'язнювала майданівців. Або, скоріше, людей, яких піймали біля Майдану, тому що на Майдан "Беркут" і міліція боялися заходити. Спікер про це добре пам'ятає.

Я не розумію, про що може бути зараз дискусія з головою правового комітету Ради. Якщо тут є запитання, то це про інше. Всього участь в  репресіях Євромайдану в ув'язненні, прослуховуванні, в забороні наших мирних зібрань приймало близько трьох сотень суддів. Де ще майже 270 суддів? Чому вони далі на посадах? Чому на посадах голови судів, які дозволяли і організовували ці вироки. Якщо ви подивитеся в матеріали, ця суддя, яка ув'язнювала майданівців, має прекрасну характеристику з місця роботи від голови суду. Нам треба туди іти, їх ставити перед законом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідь на запитання. Кому це запитання було, хто буде відповідати – Князевич? Одна  хвилина – відповідь на запитання.

 

10:22:20

КНЯЗКВИЧ Р.П.

Ну те, що Соболєв не вміє читати, це питання відоме, я до нього не маю жодних… 

Але,  друзі, іде мова про суддю, яка приймала рішення ще до Майдану, за рік до Майдану. Ви подивіться хоча би про який рік ідеться. Друзі, ну давайте ще хоча би не вводити себе і не ганьбити в цій сесійній залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже прошу особистих образ і випадів не використовувати під час обговорення.

Я надаю слово Іоффе Юлій Якович. Бойкові передає, будь ласка, Юрій Бойко.

Пане Юрій, ваш мікрофон відключений, ми, будь ласка, о, карточку поставте, тепер можна говорити.

 

10:23:08

БОЙКО Ю.А.  

Наша фракція підтримала свого часу зміни до судоустрою, який давав старт змінам в реформі судової системи. Але ми бачимо, що черговий раз Верховна Рада втягнута в політичне ігрище, тому що не проведений жодний законодавчий акт, який би давав старт судовій системі в правильному і нормальному русі.

І в мене запитання до керівника Вищої ради юстиції. Зрозуміло, що ви будете зараз виконувати завдання влади, і як-то кажуть, здавати своїх всіх скопом в розницу. Але які шанси, що завтра цей суддя, якого сьогодні буде звільнено з порушенням Конституції, закону, не піде в Європейський суд і держава Україна не буде відшкодовувати моральні збитки і матеріальні за те, що він звільнений з порушенням законодавства. Ви готові за це відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Михайлович, мікрофон.

 

10:24:14

БЕНЕДИСЮК І.М.

Я хочу сказати, що всі рішення, які пропонуються сьогодні до голосування, пройшли відповідну процедуру розгляду у Вищій раді юстиції. І я готовий відповідати, що Вищою радою юстиції було дотримано цю процедуру. Чи буде дотримано свої обов'язки депутатами Верховної Ради, ми побачимо сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гопко Ганна Миколаївна.

Пташник, будь ласка.

 

10:24:48

ПТАШНИК В.Ю. 

Дякую.  По-перше, я би хотіла наголосити, що я вважаю, що всі судді, по яким сьогодні виносяться постанови про звільнення у зв'язку з порушенням присяги, мають бути звільнені. І це обов'язок Верховної Ради проголосувати за це.

По-друге, я хочу зазначити, що Вища рада юстиції приймала відповідні рішення щодо звільнення цих суддів по комусь півроку тому, по комусь ще рік тому. По судді, яку ми зараз розглядаємо, рішення було прийнято в кінці 13-го року, а відповідно постанова Верховної Ради зареєстрована 03.12.2015 року. Чому Верховна Рада не спромоглася раніше зібратися і фактично за 9 місяців розглянути це питання – це незрозуміло.

Але я сподіваюсь, що наразі народні депутати консолідуються і проголосують абсолютно по всіх суддях і звільнять їх нарешті за порушення присяги. Тому що ходити в судові засіданні і приймати рішення іменем України вони просто не можуть і не мають права. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є відповідь на це питання?

Хочу тільки для пані Вікторії сказати. Пані Вікторія! Пані Вікторія, ви чуєте мене чи ні? Вже було по цій судді виклик в Верховну Раду України, і не було тоді прийняте рішення.

Зараз Матвієнко Анатолій Сергійович. Будь ласка, Матвієнко.

 

10:26:19

МАТВІЄНКО А.С.

Матвієнко Анатолій Сергійович. У мене запитання до голови Вищої Ради юстиції.

Шановні колеги, нема нічого більш ганебного як узагальнення. За кожним рішенням є конкретна людина і є конкретна історія. І, якщо ми будемо узагальнювати, то це біда парламенту.

Я хочу спитати голову Вищої ради юстиції. У вас немає механізму відмінити рішення попереднього органу, який ви зараз очолюєте, при Януковичі. Якби ви зараз розглядали це питання, чи було б прийняте по Овчаренко адекватне рішення, оскільки ми пам'ятаємо, що всіх неугодних суддів як інструмент для того, щоб їх звільнити, було використано Вищу раду юстиції попереднього скликання. Саме ця суддя була звільнена або подана на звільнення тим ганебним складом. І я хотів би, щоб депутати почули аргументацію і хотів би, щоб ви її надали, пане Голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

10:27:31

БЕНЕДИСЮК І.М. Хочу повідомити лише таке. Дійсно у нас немає механізму перегляду рішень, прийнятих навіть нами в цьому складі, такі механізми законодавством не передбачені. Але після того як парламентом було повернуто до Вищої ради юстиції подання, зокрема на суддю, яку зараз пропонують голосувати, ми перевірили його, це рішення, і не знайшли підстав не вносити його до Верховної Ради повторно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, час для обговорення… Добре. Я дам ще Кривенку і Ємець – два виступи, колеги, два виступи, два запитання. І переходимо до прийняття рішення. І Німченко, і Німченко.  Добре.  Три ще запитання.

Перший – Кривенко, потім – Німченко, потім – Ємець.

 

10:28:19

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України. Колеги, непокаране зло самовідтворюється. Пам'ятаємо з вами, як Янукович ёлку встановлював і під  цим приводом розганяв людей, і саме те, що, правильно каже пан Соболєв, поки не будуть ці 300 суддів покарані, поки не будуть покарані всі поліцейські, таке буде далі продовжуватися по всій Україні. Ми бачимо це в  Одесі. Вчора вночі, о 3 ночі, спалили мою пересувну приймальню. Тут дехто заявляє, що не мають права ставити пересувні приймальні народні депутати. Має ставити пересувний намет будь-хто з громадян, в тому числі і народні депутати. Під час Майдану на кожній палатці стояв напис "Приймальня народного депутата". Два розгони мирних зібрань в Одесі. Де реакція влади? Де реакція прокуратури, Служби безпеки України, Президента України? Не встановлення… перешкоджання встановленню наметів, залякують простих людей,  залякують депутатів. Тому треба підтримувати ці рішення якомога швидше і на цьому не зупинятися.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будемо вважати це виступом, а не запитанням.

Німченко Василь Іванович, "Опозиційний блок".

 

10:29:30

НІМЧЕНКО В.І.

Уважаемые коллеги, с вашего разрешения я хотів би задати запитання Голові Вищої ради  юстиції з  приводу поданих документів – я тут – з  приводу поданих документів на винесення  вердикту про звільнення суддів.

Перше. Як  він відноситься до того, що  повідомлення про засідання і  пленарне засідання Верховної Ради було відправлено позавчора, тобто пройшло півтора дня, а Регламент, Закон про Регламент, стаття 216 зі значком "прим." передбачає мінімум три доби, щоб дати можливість захищатися любій людині, якій  поставлено питання.

І друге. Я хотів би почути, як дивиться Вища рада юстиції, яка посилається на те, що тут все желєзобетонно, про те, що немає суддів, ні  одного судді нема від…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

НІМЧЕНКО В.І. 10 секунд.

Нема ні  одного судді. Це порушення Конституції  і порушення Закону про Регламент. То хто ми є  після цього?! Я хочу почути відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Михайлович.  

 

10:30:57

БЕНЕДИСЮК І.М.

Я, на жаль, не можу коментувати рішення ваше по виконанню Регламенту – це ваша процедура, і ви його маєте самі прийняти, рішення.

Що стосується неявки суддів, то я вам доповідаю, це не стосується зараз тієї судді, яку ви будете голосувати, а по суддям Майдану. Жоден суддя на перше засідання Вищої ради юстиції, яка розглядала їх питання – а таких засідань було чотири принаймні – не з'являвся. Вони хворіли, вони знаходили ще якісь підстави,  і лише тоді з'являлися, коли вже не було куди далі тягнути. Тому вони і сьогодні сюди не з'явилися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я доповню і скажу,  що Овчаренко Наталія Григорівна вже викликалась на засідання Верховної Ради України. Хочу також вас повідомити, що це питання вже стояло на розгляді. Тоді ми не прийняли рішення, а повернули подання у Вищу раду юстиції. Це питання було на розгляді, вона викликалась. Коли не прибуває повторно, Верховна Рада може розглядати без присутності судді.

Шановні колеги, зараз буде останнє запитання від Ємця. Відповідно, через  дві  хвилини, ми  перейдемо до прийняття рішення. І я прошу усіх голів фракцій запросити депутатів в залі, і прошу Секретаріат Верховної Ради  повідомити депутатів, що через дві хвилини ми будемо  переходити до прийняття рішення.

А зараз  для запитання я надаю  слово  Леоніду Ємцю.  Будь ласка, пане Леонід.

 

10:32:26

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую, пане Голово. Леонід Ємець, місто Київ,  "Народний фронт". Я хочу повідомити, що в Комітеті з питань правосуддя і правової політики є різні позиції, і частина депутатів  повністю підтримує ініціативу Президента  України, який згідно статті 83 Конституції України виступив ініціатором сьогоднішнього зібрання з єдиним питанням порядку денного – звільнення суддів, які порушили присяги і по яких є відповідне рішення Вищої ради юстиції.

Вважаємо, що Президент України як гарант Конституції повністю підтвердив конституційність відповідних подань і можливість їх розгляду. І Вища рада юстиції нам підтвердила, що вже в новому складі переглянула те подання, яке було по конкретно цій судді, і підтримала цю позицію.

А щодо інших суддів, які чинили злочини іменем України, запроторюючи безневинних людей у каземати за політичними вказівками, тут рішення Верховної Ради має бути миттєвим і однозначним. Нам люди довірили питання покарати цих злочинців у мантіях…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Дякую. Які нехтують законодавством, яке самі і мають захищати. 

І відповім пану Німченку. Два дві було у цих людей для того, щоб дібратись до засідання Верховної Ради. Вибачте, за два дні з Австралії можна дібратися до міста Києва. Повідомлення відбулось на всіх  каналах масової інформації, не кожен день збирається позачергове засідання з єдиним питанням. Якщо ви хочете прикрити ваших призначенців, то, вибачте, ця ваша гра абсолютно свідома і зрозуміла всім громадянам України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Слово для відповіді на запитання надається Князевичу, і переходимо до прийняття рішення.

Колеги, за хвилину до прийняття рішення переходимо.

 

10:34:16

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я не знаю, що тут відповідати. Леонід Олександрович – перший заступник голови комітету, і ми на засіданні комітету встановили обставини цієї справи. Я розкажу про що йдеться. Мова йде про те, що в 2011 році ця суддя стягнула заборгованість, як вважає Вища рада юстиції незаконно, в розмірі 250 гривень. От за це її покарала колишня Вища рада юстиції.

І коли ми, Леонід Олександрович, на комітеті це розглядали, комітет одноголосно рекомендував її не звільняти. Мені шкода, що ви просто призабули цю історію.

Але  питання до сесійної зали, якщо ви хочете формально розглядати і карати навіть тих суддів, яких карав режим Януковича за те, що вони мали позицію, це питання політичне. Будь ласка, визначайтесь, комітет не буде заперечувати проти такого розгляду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, було названо прізвище під час доповіді. Воно передбачає репліку. 30 секунд, Німченко, для репліки.

І прошу заходити в зал, колеги. Прошу заходити в зал.

 

10:35:10

НІМЧЕНКО В.І.

Я хотів би повідомити про те, що оратор, який ніс тут нісенітницю відносно строків, по телебаченню і все інше – протирічить статті 216 Закону про Регламент. Три доби дайте, щоб отримав повідомлення суддя. Три! А ви відправили позавчора після 18.00. Тут не надо мати знання в арифметиці "1+1" чи "3+2". От про що йде мова! Порушення закону і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, прошу заходити в зал. Не виходити. Я бачу, там виходять люди, які є. Колеги, запросіть в зал депутатів, зараз переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, колеги! Пане Максим Бурбак, щойно вийшло двоє депутатів позаду, запросіть їх в зал.

Готові для прийняття рішення, колеги? Готові. Переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради  України про звільнення судді Овчаренко Наталії Григорівни з посади судді Кіровського районного  суду міста Дніпра у зв'язку з порушенням присяги (№3581).

Хто підтримує дане рішення, колеги, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги!

 

10:37:16

За-160

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 60, "Народний фронт" – 46, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 22, "Батьківщина" – 11, Радикальна партія Ляшка – 0, партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 2. 

Постанова не прийнята.

Але перед тим як перейти до наступної постанови, до мене в президію надійшла вимога про перерву від двох фракцій – від фракції Радикальної партії і фракції "Батьківщина" – але вони згодні замінити перерву на виступ трьоххвилинний від трибуни. Я прошу всіх залишатися на місця. Після цього виступу буде продовження:  наступні постанови.

І запрошую до виступу, хто буде виступати? Олег Валерійович, будь ласка, Олег Валерійович. І потім переходимо до наступної постанови, будь ласка.

 

10:38:10

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, шановні українці, сьогодні 75-а роковина як німці, фашисти розстрілювали в Києві в Бабиному Яру наших людей: українців, євреїв, циган, росіян, червоноармійців, оунівців, підпільників, саботажників, так званих, порушників комендантського часу і всіх інших наших людей, які стали жертвами змови Гітлера і Сталіна.

На жаль, ця велична роковина великої трагедії засмучена надзвичайно прикрою подією. Два дні тому з цієї парламентської трибуни, виступаючи, Президент Ізраїлю заявив про те, що українці причетні до вбивств євреїв. Ми категорично заперечуємо проти подібних заяв, ми вважаємо, що стосунки між двома народами базуватися повинні на взаємоповазі і взаєморозумінні. Ми вважаємо, що подібні заяви з найвищої парламентської трибуни українського парламенту, де звинувачують у тому, що українці вбивали євреїв – це приниження і українців і наших братів євреїв. Ми говоримо про те, що вбивці, злочинці, нацисти національності не мають, це люди, які повинні відповідати за свої злочини, незалежно від кого... від того, коли ці злочини були вчинені.

Український парламент у 2008 році визнав Голокост єврейського народу.

Український парламент у своїх рішеннях завжди демонстрував повагу і підтримку єврейського народу. Ми розраховуємо в свою чергу на таке ж ставлення єврейських керівників до українського народу. Я хочу нагадати: ізраїльський Кнесет досі не визнав Голодомор українського народу геноцидом, хоча ми неодноразово з цього приводу зверталися на всіх рівнях до ізраїльських керівників. Я хочу нагадати, що в березні 2014 року Ізраїль, на жаль, не голосував на Генеральній асамблеї ООН за Резолюцію на підтримку територіальної цілісності України.

Ми звертаємося до дружньої Україні Держави Ізраїль: взаєморозуміння, взаємоповага, взаємопримирення – ось той фундамент, на якому мають базуватися стосунки між двома нашими країнами. Приниження, образи, розповсюдження енкаведистських міфів шкодять цій дружбі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я перепрошую. Заява на перерву була від Радикальної партії і "Самопомочі". Фракція "Батьківщина", я перепрошую, заявка була від двох фракцій: "Самопоміч" і Радикальна партія. Я помилково назвав фракцію "Батьківщина", перепрошую.

Шановні колеги, переходимо до наступної постанови. Це є Постанова 3581-1: про звільнення судді Пироженка Олександра Володимировича з посади судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим. Він є в залі, колеги. Тому ми зможемо заслухати і суддю, і задати також йому питання.

Ігор Михайлович, є потреба вам надавати слово? Чи зразу судді надавати слово? Тоді, шановні колеги, я надаю спочатку слово судді, а потім вже голові комітету.

Тому я запрошую до слова суддю Пироженка Олександра Володимировича. 3 хвилини. Олександр Володимирович! Ви з місця чи з трибуни? Ви з місця чи з трибуни будете говорити? Ви виступати будете з місця чи з трибуни? Вам включать мікрофон. Будь ласка, сядьте на місце, виступайте.

 

10:42:35

ПИРОЖЕНКО О.В.

Доброго дня! Шановні народні депутати, я стою тут біля… перед вами не за зраду Батьківщини. Будь-якого відношення до засудження активістів Майдану я не мав  і не маю. От.

Подання було ініційовано попередньою Вищою радою в 13-му році. Я так вважаю, що це було  в зв'язку з тим… з моєю позицією в Криму, коли я перебував, коли говорили там на Майдан люди з вищою юридичною освітою "майданутые", "бандерлоги", "За что воевали наши деды?". Розумієте? І коли мені запропонували на початку березня винести прапор з кабінету, ну я був вимушений виїхали звідтіля.

Да, я розумію, що прийняв рішення, воно скасоване апеляційним судом. Я не можу давати тут ніяких більше коментарів. Тим більше, 12 листопада 2015 року в даній залі голосувалось дане подання і по результатах вашого ж голосування воно було відхилене.

Я вибачаюся, ну більше нема чого пояснювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідач закінчив доповідь.

Тепер Руслан Князевич, голова комітету. А потім – питання до доповідача. Будь ласка,  пане Руслан.  Включіть мікрофон Князевичу.

 

10:44:06

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Ну це майже аналогічна ситуація. Ми її вже розглядали в сесійні залі, я нагадаю. Ми тоді відмовилися підтримувати подання Вищої ради юстиції попереднього складу, оскільки воно було прийнято ще  в 2012 році.

Спеціально для голови Комітету з питань запобігання корупції – 2012 рік! Мова йде про те, що цей суддя… Пам'ятаєте, чому відмовилися? Тому що це один-єдиний суддя, який переїхав з Криму в Україну, і тоді сесійна зала вирішила, що зараз карати його за рішення режиму Януковича взагалі невірно.

Прошу визначатися. Я не смію зараз тиснути на позицію парламенту, але ще раз звертаю увагу. Друзі, мова йде далеко не про всіх суддів, які мають відношення до Майдану. Велика частина – це судді, які приймали рішення до Майдану. Як правило, в період 2011-2012 роки. Зверніть, будь ласка,  увагу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис на запитання до доповідачів. Будь ласка.

Дубінін Олександр Іванович, будь ласка.

 

10:45:35

ДУБІНІН О.І.

Прошу слово передать Куприю.

 

10:45:43

КУПРІЙ В.М.

Я хотів би запитати деякі запитання пану Руслану Князевичу.

Ви знаєте, я ще вчора і на телебаченні це озвучувалося, я не міг зрозуміти, навіщо на останній день нас всіх зібрали на позачергове засідання Верховної Ради. Нам казали, що будемо приймати рішення про звільнення суддів, які порушили присягу. А тепер я зрозумів з його виступу, що ми якраз зібралися, щоб використати, нас будуть використовувати в шоу, щоб їх, наприклад, залишити на посадах і виправдати. Я вважаю це неприпустимим, це або виконується зараз забаганка Адміністрації Президента і отримати ручних керованих суддів, або отриманий хабар і його зараз тут відробляють.

Прошу відповісти, навіщо ви захищаєте суддів, порушників присяги? Жоден з них до Європейського суду недосудився, не подав заяви, що його незаконно звільнили. Що ви робите взагалі? Не звільнили, а постанову… зробили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Князевич, будь ласка.

 

10:46:39

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я не зрозумів, кого я захищаю? Може, депутат недослухався. Я просто звернув увагу, що мова іде не про суддю періоду Майдану, а періоду 2011-2012 рік, і звернув увагу, що в сесійній залі це питання вже піднімалося і сесійна зала відмовилась підтримувати, в тому числі ви не голосували, через те, що це судді, які були покарані в період правління Януковича. От все що я сказав. Але я не маю жодних заперечень, навпаки, проти того, щоб сесійна зала розглядала і приймала відповідне рішення, як то передбачено Конституцією. Прошу не вводити в оману і тут треба розібратися хто ще що відпрацьовує. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Левченко Юрій Володимирович, будь ласка.

 

10:47:20

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, для тих, хто аргументує потребу не звільняти суддів тим фактом, що подання подавалося при Януковичу. Вибачте, будь ласка, якщо один бандит подає подання на звільнення іншого бандита, не значить, що це інший бандит не стає від того бандитом. Він все одно лишається бандитом. Тому тут треба розглядати конкретно факти, через що пропонується відповідних суддів звільняти, а не хто робив подання і не коли воно робилося: чи при Януковичі, чи при Кучмі, чи при Кравчуку, чи ще колись.

І з цього приводу я хотів би запитати суддю, бо я особисто як народний депутат я не почув. Будь ласка, шановний пане суддя, я до вас зараз щиро звертаюся. Поясніть, будь ласка, зараз на всю країну, по конкретно якому вашому рішенню було винесено відповідне рішення Вищої ради юстиції? Бо ви цього не сказали. От мені особисто цікаво це почути від вас. Почути повну максимально точну інформацію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Володимирович, будь ласка.

 

10:48:26

ПИРОЖЕНКО О.В.

Рішення мною приймалося в 2012 році. Рішення стосувалося нерухомого майна. І, як встановив суд апеляційної інстанції, були порушені правила підсудності. 13-го ж року, зразу ж говорю, після моєї позиції в Криму, висловленої при всіх, появилося не тільки подання до Вищої ради, а зразу ж і по цьому факту внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, ну, порушили кримінальну справу. Справа розслідується з 13-го року до сих пір. Виїхавши з Криму, виїхавши з Криму, я тимчасово прикріплений вже другий рік до суду Київської області, і не виконую функцій будь-яких. Я не можу коментувати рішення апеляційного суду, який скасував моє рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шурма Ігор Михайлович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:49:27

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Коли стоїть питання звільнення суддів, дуже важливо дотримуватися процедури і законності. У мене зараз по процедурі, Регламенту і по законності. Скажіть, будь ласка, а що не можна було в інший день це засідання провести? За один день до початку дії судової реформи, де ми передаємо добровільно всі повноваження іншому органу? Це перше.

Друге. Судді можуть не ходити, вони  і не будуть ходити, коли їх звільняють.

У мене до голови Вищої ради юстиції. Ви зобов'язані закону дотримуватись і за три дні  їх попередити, ви цього не зробили. Але я вам хочу подякувати за одне, що ви знімаєте з себе відповідальність за сьогоднішнє засідання, бо ви сказали, що ви Регламент коментувати не будете, значить ви бачите, що тут є порушення. І всі чули, по стенограмі можете переконатися.

У мене до головуючого. Ви сказали, що сьогодні  позачергове засідання  проводиться на вимогу Президента, Президент вимагає. А тепер так: або Президент порушив Конституцію, або ви оговорилися. Спростуйте або підтвердить. Він не може вимагати від Верховної Ради.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я відповім на питання. Отже, колеги, ви чули голову комітету, який попереджав на попередньому сесійному тижні, що дане рішення не є готовим. І власне з позиції комітету це рішення і не було винесене на розгляд. Це перша відповідь.

Наступна відповідь на питання. Згідно Регламенту є три обов'язкових вимоги, передумови для скликання позачергової сесії: перша – це звернення  з письмовими підписами 150 депутатів і протягом трьох днів має бути скликана сесія; друга підстава – вимога Погоджувальної  ради, зібраної у повному складі, і третя  передумова –  це є  вимога, лист Президента України. Коли ця вимога є направлена у Верховну Раду протягом трьох днів  Верховна Рада зобов'язана провести  засідання. І як Голова Верховної Ради  на основі того листа у максимальний термін, власне, і скликав засідання Верховної Ради України. Дякую  вам.

Отже, Єднак Остап Володимирович. 

 

10:51:40

ЄДНАК О.В.

Прошу передати слово Вікторії Пташник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:51:46

ПТАШНИК В.Ю.

Я хочу нагадати всім присутнім в залі, що судді підлягають звільненню не тільки ті, які виносили справи проти Майдану, а ті судді, які просто порушували норми процесуального і матеріального права.

У рішенні  Вищої ради юстиції  йдеться про цього суддю, що він  якраз порушив норми процесуального і матеріального права під час розгляду цивільної справи, що призвело до порушення прав, свобод і законних  інтересів добросовісних наймачів спірних квартир.

Я хотіла би попросити голову Вищої ради юстиції ще раз нам роз'яснити і прокоментувати, чи справді відбулося порушення правил  підслідності… підсудності, я вибачаюся, і взагалі, в чому полягає дане порушення, для того щоб народні депутати змогли визначитися, яке приймати рішення під час цього голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз я дам слово на відповідь Ігорю Михайловичу. Але хочу повідомити, через одну хвилину буде  прийняття рішення, я прошу всіх депутатів заходити в зал.

І я надаю слово Ігорю Михайловичу. Будь ласка.

 

10:52:50

БЕНЕДИСЮК І.М.

Я можу повідомити лише те, що після того, як ці рішення були  повернуті з парламенту до Вищої ради юстиції, ми їх переглянули на предмет чи немає там політичної складової. Підтвердити можу лише те, що немає там політичної складової. Звичайні порушення, суддя був притягнутий до відповідальності. Судом це рішення переглядалося і навіть, в даному випадку, Верховний суд відмовив у перегляді рішення адміністративного суду, який відмовив. Все.

А щодо Регламенту Верховної Ради, то можу шановному депутату відповісти, що виклик на Верховну Раду здійснює не Вища рада юстиції, якщо ви знаєте, а ми викликаємо лише суддів, коли розглядаємо їх справи, і там ці строки дотримуються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ігор Михайлович дав відповідь і ми можемо  переходити до прийняття рішення. Колеги, прошу займати робочі місця, прошу заходити в зал.

Я ставлю на голосування проект Постанови про звільнення судді Пироженка Олександра Володимировича з посади судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим у зв'язку з порушенням присяги судді (№ 3581-1). Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка колеги, голосуємо.

 

10:54:35

За-133

Рішення  не прийняте.

І ми переходимо до наступної постанови. Це є Постанова 3581-2 про звільнення судді Реви Сергія Вікторовича з посади судді Київського районного суду міста Одеси у зв’язку з порушенням присяги судді. Чи є суддя присутній? Ні, суддя не присутній.

І я надаю слово Бенедисюку Ігорю Михайловичу. Будь ласка.

Давайте може по хвилині, давайте коротше, хвилину для доповіді і потім – Князевич,  хвилину для доповіді.

 

10:55:10

БЕНЕДИСЮК І.М.

Це  також рішення, яке було прийнято  попереднім складом Вищої ради юстиції. Ми також його переглянули і дійшли до таких самих висновків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис на запитання. Будь ласка, прошу провести запис.

Левченко Юрій Володимирович,  будь ласка.

 

10:55:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ,  місто Київ. Я  зараз звертаюся, особливо до голови парламенту пана Андрія Парубія. У мене складається стійке враження, що ми зараз учасники спектаклю, який розігрується на всю країну, де спеціально була скликана Верховна Рада, спеціально були поставлені на початку судді, по яким, скажімо так, 50 на 50, хтось може тут говорити, так? Для того, щоб зараз показати, що бачите,  не має голосів, ну а решту негідників, особливих цинічних негідників, залишити при посадах.

Ми бачимо, що зараз немає голосів. Тоді я закликаю, пане Голово, я вас  закликаю щиро, поставте, будь ласка, зараз на голосування відповідні постанови про затвердження суддів на пожиттєвий строк. І давайте відхилимо ці постанови, тих 700 суддів, бо немає  ж голосів. От ідеальний час для відхилення тих постанов і розпочати справді реформою судової системи – очистити на 700  суддів. Давайте це зараз зробимо, щоб це все ж таки був не спектакль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, я можу ставити питання виключно в питанні реєстрації. І ви зверніть увагу, я ставлю їх так, як вони були зареєстровані і по номерах це видно: 3581, 3582. І кожна постанова буде  йти в нумерації, пане Юрію. І перед тим, як робити подібні звинувачення, ви просто зверніть на це увагу і скажіть мені, а чи є в мене інакший спосіб послідовності. Чи є в мене інакший спосіб послідовності? Бо, якби я почав по-інакшому способу послідовності, ви би перші піднялись і сказали, що ставляться в тій послідовності, в якій маніпулює Голова Верховної Ради. Тому згідно постанов, які були зареєстровані, воно і ставиться.

І ще одне скажу, пане Юрію. Ми можемо розглядати виключно те питання, яке було заявлене, – про звільнення суддів. Як ви знаєте з Регламенту, у позачерговому засіданні не можуть ставитися інші питання, окрім тих заявлених. Ви весь час є найбільшим прихильником Регламенту, а зараз закликаєте мене його порушувати. Ви згодні зі мною? Згодні зі мною. Дякую вам.

Отже, Дубінін Олександр Іванович.

 

10:58:03

ДУБІНІН О.І.

Мой коллега меня опередил, я в принципе хотел то же самое предложить. Немножко только сделаю уточнение по новому вопросу постановки на голосование. Я предлагаю, чтобы сейчас поставить на голосование вопрос о закрытии внеочередной сессии и рассмотреть все эти подання в нормальный рабочий день, когда будут все голоса.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, хочу вам повідомити, сьогодні є останній день – наголошую – останній день, коли ми можемо приймати рішення.

Єдине, колеги, що ми можемо зробити, ми зможемо зробити більш інтенсивніший розгляд. Оце ми можемо зробити. Я можу давати на обговорення не 6 хвилин, а 2 хвилини. Тоді ми швидше дійдемо до одіозних суддів. Якщо буде загальна підтримка залу, колеги.

Дивіться: ми можемо обмежити виступи, по 30 секунд, ми можемо обмежити обговорення однією хвилиною, щоб був факт обговорення. І це зробить нашу роботу більш інтенсивною, і ми швидше дійдемо до тих суддів.

Колеги, чи всі згодні? Не треба голосування, я це можу своїм рішенням. Є загальна згода?

Тоді, з вашого дозволу, я буду обмежувати обговорення. Але зараз я ще надаю останнє запитання – Долженков, останнє. А потім – скорочена процедура. Будь ласка.

 

10:59:27

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Це засідання є свідченням фарсу і цинізму цієї влади. Фракція "Опозиційний блок" підтримала ініціативу Президента щодо судової реформи в надії реформувати судову владу, зробити її більш незалежною від, зокрема, цього політично вмотивованого органу.

У Верховній Раді дуже багато фракцій, дуже багато політичних течій, і кожний, на жаль, здійснює свої виступи не на підставі обґрунтованого вивчення обставин справи, навіть не вникаючи в ці обставини справи, а виходячи із своїх політичних гасел.

Ми не можемо приймати рішення щодо кожного конкретного судді в цьому залі, тому що для цього потрібна фаховість, потрібний примат, щоб приймали участь саме фахівці, а не політики, які навіть не є спеціалістами у галузі права у переважній своїй більшості (це не принижуючи гідність, дійсно, юристів, які знаходяться в цьому залі). Тому, будь ласка, не потрібно приймати цих рішень неконституційних, тому що із завтрашнього дня прийняття цих рішень буде незаконним. Порушення суддею присяги – суто суб'єктивне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до голосування. Прошу усіх зайти в зал, зайняти робочі місця.

Добре, ще Кишкар, останнє запитання. За той час прошу заходити в зал, прошу заходити в зал, займати робочі місця. Прошу, Кишкар, запитання.

 

11:00:50

КИШКАР П.М.

Прошу передати Вікторії Пташник.

 

11:00:59

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, я розумію, що окремим народним депутатам дуже вигідно зараз зберегти цих суддів на своїх посадах. Адже якщо ми їх сьогодні не звільнимо, всі справи, я хочу повідомити, будуть передані назад, поверненні Вищій раді юстиції, а з завтрашнього дня такої підстави для звільнення суддів, які "порушення присяги", не буде. І тоді, відповідно, Вища рада юстиції буде неспроможна швидко приймати рішення по ним, вона буде зобов'язана знову проводити нові розгляди, а в цей час судді, які порушили присягу, будуть виносити рішення іменем України і чинити так зване правосуддя.

Я хочу по цьому судді зазначити, що в рішенні Вищої ради юстиції йдеться, що він зазначав у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру свідомо неправдиві відомості, допустив численні умисні порушення норм матеріального процесуального права при розгляді цивільних адміністративних справ, не дотримувався правил судової етики…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

ПТАШНИК В.Ю. …у судових процесах і поза межами здійснення правосуддя, порушення трудового розпорядку. От про це йдеться якраз у рішення Вищої ради  юстиції.

Якщо ви вважаєте, що цей суддя може ходити на роботу і виносити рішення  ім'ям України – будь ласка, знову провалюйте це рішення. А якщо у вас є хоч трошки совісті, давайте звільнимо даного суддю і виконаємо свої зобов'язання і наші повноваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення.

Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

І я ставлю на голосування Постанову (3581-2) про звільнення судді Реви Сергія Вікторовича з посади судді Київського районного суду міста Одеси у зв'язку із порушенням присяги судді.

Ще не ставте, секундочку. Прошу займати місця робочі, колеги. Всі на місцях вже є? Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:03:24

За-199

Колеги, можемо мати шанс повернутися? (Шум в залі) давайте по фракціям. По фракціям, якщо буде шанс – я поставлю на повернення. Колеги, давайте зберемо максимально.

По фракціям: "Блок Петра Порошенка" – 83, "Народний фронт" – 42, "Опозиційний блок" – нуль, "Самопоміч" – 23, "Батьківщина" – 14, фракція Ляшка – 12, "Партія "Відродження" – нуль, "Воля народу" – 3.

Давайте я раз поставлю на повернення, колеги.

Шановні колеги, я ще раз питаюся: є шанс повернутися? Я, колеги, скажу вам таку річ, що ми можемо зараз стягнути наших депутатів. Бракує всього 25 голосів. А що, якщо ми почали би обговорення, а потім голосування? Не було би заперечень, колеги, якщо ми обговоримо, а потім голосування? Приймається, так? Не буде заперечень в залі: спочатку обговорення, а потім голосування? За той час ми будемо мати змогу стягнути депутатів, колеги. Скликати депутатів, так, скликати депутатів.

Отже, 3581 обговорена. На голосування поставимо… 3581-2 – відхилена. Переходимо до наступної, наголошую, по скороченій процедурі обговорення.

Отже, 3581-3: Ходасевича Олега Володимировича звільнити з посади судді Кіровського районного суду міста Дніпра у зв'язку з порушенням присяги судді.

Будь ласка, Бенедисюк Ігор Михайлович. Включіть мікрофон.

 

11:05:58

БЕНЕДИСЮК І.М.

Рішення стосовно Ходасевича прийнято Вищою радою юстиції 26 листопада 2013 року, тобто ще попереднім складом. Також за порушення присяги пропонується його звільнити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Князевич. Немає необхідності.

Одна хвилина на обговорення. Я провести запис на обговорення. Будь ласка, прошу провести запис.

Кишкар, будь ласка.

 

11:06:26

КИШКАР П.М.

Прошу передати Вікі Пташник.

 

11:06:29

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, знову-таки, з рішення Вищої ради юстиції слідує, що суддя, який повноважний був розглядати цивільні і кримінальні справи, чомусь вирішив розглядати справу, яка належить до підвідомчості і є прерогативою господарських судів. Він розглядав спір між двома акціонерами і відповідно при цьому порушив права інших акціонерів, які володіли, там, підприємством. І фактично відбулося, я так розумію, деякі рейдерські схеми через дане рішення.

Чому суддя порушив підвідомчість? Або він некваліфікований, або щось з цим сталося. Тому я сподіваюся, що  Верховна Рада буде спроможна знов-таки проголосувати і звільнити даного суддю, по якому Вища рада юстиції прийняла рішення, що очевидно, що це є порушенням присяги. Такий суддя не може ходити в суди і приймати рішення іменем України.

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершене. Я дуже прошу усіх зайти в зал, закликати депутатів в зал.

Одна хвилина – Князевич. Я прошу усіх зайти в зал за цю хвилину. Будь ласка,  Князевич.

 

11:07:53

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Пане Голово, я останній раз виступаю. Надалі прошу зняти можливість мого виступу. Я даю можливість сесійній залі визначатися, щоб не затримувати час і щоб, як кажуть, не формувати позицію в залі.

Щодо цього судді. Це той самий суд Кіровський міста Дніпропетровська, що й Овчаренко. Ми так само їх двох розглядали і так само не прийняли рішення, тому що вважали, що є підстави вважати, на них тиснув серйозний тиск. Але визначайтесь надалі самі.

Прошу у зв'язку з цим підтримати подання Вищою ради юстиції всі без винятку, раз така ситуація. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте максимально сконцентруємося. Я прошу усіх зайти в зал. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги. Є загальна підтримка по цій постанові. Є загальна підтримка усіх фракцій і комітету.

Будь ласка,  заходимо в зал. Колеги, я зараз поставлю на голосування. Я прошу, щоб усі зайшли в зал.

Отже, я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України 3581-3 про звільнення Ходасевича Олега Володимировича з посади судді Кіровського районного суду Дніпровська у зв'язку з порушенням присяги судді.

Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, підходьте, ми чекаємо.

Прошу проголосувати, голосуємо, колеги.

 

11:10:00

За-191

Рішення не прийняте.

Наступна Постанова 3581-4: звільнення Чали Алли Петрівни з посади судді Святошинського районного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді.

Будь ласка, запрошую до слова Бенедисюка Ігоря Михайловича. Включіть мікрофон.

 

11:10:24

БЕНЕДИСЮК І.М.

Чала Алла Петрівна притягнута до відповідальності за обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу наголосити, що ця суддя відносить до тієї якраз категорії, про які говорили про майданівських суддів.

І тому я прошу, поки зараз буде іти коротке обговорення, максимально депутатів запросити в зал. І прошу провести запис на обговорення, будь ласка.

Будь ласка, Сюмар Вікторія, включіть мікрофон.

 

11:11:15

СЮМАР В.П.

Дякую. Сподіваюся, що зараз все-таки колеги підійдуть і взагалі-то нарешті ми дійшли до майданівських суддів, тому черговість винесення на розгляд, очевидно, не є таким позитивним фактором сьогодні для проведення засідання. І дуже дивно, що засідання, яке скликається на вимогу Президента України, не отримує підтримку навіть президентської фракції, власне, той список, який сьогодні винесений.

Але це насправді урок для нас усіх, що потрібно ретельніше готуватися до таких речей, бачити біографії цих суддів. І зараз фракція "Народного фронту" дуже просить колег мобілізуватися максимально з тим, аби принаймні по Майдану ми могли чітко чути аргументи по кожному судді, які зараз будуть розглядатися.

У цьому зв'язку прохання до керівника Вищої ради юстиції наводити конкретні факти, що робив той чи інший суддя в контексті Майдану імайданівців. І тоді можна буде отримати голоси. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я хочу спитатись вас. Можливо нам є сенс… На 15 хвилин я можу оголосити перерву, щоб ми змогли скликати депутатів. Давайте порадимось, колеги. Я…

Увага! Я скликаю, колеги, я скликаю кожної хвилини. Я хочу спитатися вас і голів фракцій. Як нам діяти, нам бракує… Розійдуться. Так. Тоді давайте сходимось зараз.

Я іншу пропозицію дам. Щоб ми тільки обговорювали, за час обговорення, це буде тих самих 15 хвилин, ми змогли депутатів зібрати, а потім перейшли до прийняття рішення. Ніхто не буде заперечувати про таку пропозицію? Поскільки це один блок питань, поскільки це є один блок питань, ми їх всі обговорюємо, а потім я кожну постанову ставлю на голосування. Є така підтримка, колеги? Тоді я дуже прошу усіх. Зараз ми будемо обговорювати постанови, а потім ми будемо їх голосувати. Я дуже прошу за цей час, поки буде йти обговорення, голів фракцій максимально проінформувати депутатів, що буде важливе голосування і закликати їх в зал. Якщо таке приймається.

Отже, постанову 3581, це є майданівський, власне, суддя по злочинах проти Майдану, я ще не ставлю на голосування, я її відкладаю на голосування, коли ми обговоримо всі постанови.

Отже, колеги, прошу всіх скликати, і переходимо до обговорення наступного питання.

Отже, наступна постанова 3581-5: звільнити Хоменко Валентину Григорівну з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області. І я запрошую до слова Бенедисюка Ігоря Михайловича.

Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

11:14:06

БЕНЕДИСЮК І.М.

Це рішення Вищої ради юстиції прийнято за поданням Вищої кваліфікаційної комісії – порушення присяги суддею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Чи маєте доповнити, Князевич? Голова комітету.  Не буде, так?

Прошу провести запис на запитання. Прошу провести запис.

Ситник, будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:14:43

СОТНИК О.С.

Сотник Олена, "Самопоміч".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сотник, вибачте, будь ласка.

 

СОТНИК О.С.  Прошу передати слово  Руслану Сидоровичу.

 

11:14:56

СИДОРОВИЧ Р.М.

У мене запитання до спікера. Андрію Володимировичу, у мене є велике прохання припинити зараз цю профанація, яка у нас зараз відбувається, провести сигнальне голосування, з'ясувати кількість депутатів, які знаходяться  у сесійній залі,  і забезпечити  невідворотність рішення про звільнення тих суддів, які  мають відношення до майданівських справ.  Якщо ми зараз поставимо  на голосування, усвідомлюючи, що в залі немає навіть  226 голосів, які готові прийняти це відповідальне рішення, ми забезпечимо недоторканність цього судді. Це буде ганьба усього українського парламенту. Ми не вправі цього допустити. Тому я  вас прошу провести сигнальне голосування і тільки після того ставити вже на кінцеве голосування по цьому питанню. І голосуємо "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, Руслан, ви, очевидно, не звернули уваги. Я запропонував провести обговорення,  а потім  поставити  на голосування. Перед тим я проведу сигнальне голосування. Ви, будь ласка, будьте уважнішими під час обговорення перед тим, як звинуватити спікера парламенту. Нам бракує 25 голосів. Я думаю, що у нас є шанс протягом обговорення,  15 хвилин,  цих 25 голосів зібрати. Я так думаю, що  є шанс, можливо, його і немає. Але я думаю, що шанс таки є. Тому  зараз ми обговорюємо всі постанови, за той період, я звернувся до всіх голів фракцій максимально закликати депутатів прийти. І я думаю, що у нас є великий шанс вийти на результативне голосування. 

Ви згодні з  такою позицією, пане  Руслане? Згодні  чи ні, скажіть?  Голова фракції, пане Олег, ви згодні з такою позицією – провести обговорення і спробувати протягом тих 15 хвилин, щоб зібрались депутати? Згодні.

Переходимо до наступної… Зараз у нас, будь ласка, тут важлива позиція… Чи можемо  йти далі? Прошу, пане Олег.

 

11:16:59

БЕРЕЗЮК О.Р.

Сьогодні парламент має прийняти справедливе символічне рішення. Люди, які карали тих, хто боровся за цю країну, повинні бути покарані. Цього не стається тільки тому, що олігархічна кліка сьогодні заборонила своїм рабам приходити в цей зал.

Тому сьогодні ми підтримуємо вас, що треба стягнути в цей зал людей і проголосувати, 226 голосів, тих суддів, які карали людей за те, що вони за країну боролися.

І просимо вас, просимо вас, пане Голово, опублікувати в "Голосі України" тих, хто не голосує і не прийшов сьогодні. Це символічний акт цієї держави як інституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, із чого я виходжу. Ми по деяких голосуваннях виходимо – 199 голосів. Це дає оптимізм, що ми можемо вийти на 226. Колеги, я говорю реальні речі і я думаю, що якщо будуть змобілізовані депутати, ми зможемо вийти на позитивне рішення. Тому, колеги, переходимо... Я прошу ще раз: ми маємо 15 хвилин для того, щоб закликати депутатів в зал. Я ще раз звертаюся до всіх голів фракцій депутатів запросити в зал.

Ми переходимо до наступної постанови по обговоренню. Щойно була зараз Постанова 3581-6: про звільнення…

Колеги, зараз буде можливість в обговоренні. Будь ласка, прошу, одна хвилина – Пинзеник. Вибачте будь ласка, я прошу зараз включити мікрофон Пинзенику. Пинзенику не Віктору, а Пинзенику Павлу. Будь ласка, включіть.

 

11:19:23

ПИНЗЕНИК П.В.

Колеги, перед тим як ми перейдемо до обговорення по суті, в мене як від в.о. керівника регламентного комітету уточнююче  питання до  нашого колеги  Березюка.

Я правильно розумію, ви назвали ваших колег народних депутатів "рабами олігархічної кліки". Це я уточнюю на всяк випадок, кого ви мали на увазі, тому що, скоріш за все, буде скарга до регламентного комітету, щоб я знав ваші мотиви, щоб правильно розглянути.

Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, переходимо до обговорення постанови 35…

Було назване прізвище, так? Було прізвище назване. 

Будь ласка, репліка, Березюк.

 

11:20:26

БЕРЕЗЮК О.Р.

Офіційна відповідь виконуючому обов’язки регламентного комітету  Верховної Ради, народному депутату.

Для мене, народного депутата, буде за честь, якщо хтось з тих "рабів" подасть вам скаргу до вашого комітету на мою заяву.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, 3581-6: про звільнення Рєпіної Лідії Олександрівни  з посади судді Київського апеляційного господарського  суду у зв’язку з порушенням  присяги судді.

Будь ласка, Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:21:06

БЕНЕДИСЮК І.М.

Лідія Олександрівна Рєпіна притягнута до відповідальності за те, що була суддею і приймала участь у справі стосовно ОСББ, одночасно будучи головою цього ОСББ. Спір стосувався приміщення. Зараз вона перебуває в Криму, займається білясудовою діяльністю і очолює один з.. інституцій таких,білясудових.

Тому, якщо і по цьому питанню Верховна Рада не зможе знайти голосів, мені тоді здається взагалі дивним це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я наголошую ще раз, це є дуже  знакові  питання для українського парламенту, і  тому ще раз наголошую на важливості того, щоб був максимальний збір  депутатів.

Зараз прошу включити  на запис, на обговорення,  будь ласка.  

Новак Наталія Василівна, будь ласка.

 

11:22:12

НОВАК Н.В.

Шановні депутати! Ми зараз перейшли до розгляду питань, які стосуються суддів, які приймали неправосудні рішення стосовно майданівців. Я дуже прошу вас згадати, як ми самі, хто був депутатами Верховної Ради, були присутні на таких судах, де здійснювалося це кривосуддя. Ми бачили, як ці судді працювали і приймали рішення на замовлення про тих людей, молодих людей, людей різного віку, які стали на захист честі своєї держави, яких привозили побитих, знесилених. І от такі судді мали… не мали совісті і приймали рішення, яке абсолютно не мало нічого спільного з законом.

Тому я прошу вас всіх об'єднатися і проголосувати за звільнення не тільки судді Чали, а і всіх суддів, які приймали неправосудні рішення по Майдану. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, обговорення завершене, і я ще раз наголошую, подібні голосування будуть знаковими для всього суспільства. Присутність кожного депутата з тих, які апелюють, що були на Майдані, і з тих, які говорять, що прийшли захищати честь Майдану, є вкрай необхідною і важливою.

Ми завершили обговорення. Одна хвилини, будь ласка, пан Сергій, я надам слово, тут не треба емоційно. Будь ласка,  пане Сергій.

Соболєву включіть мікрофон.

 

11:23:38

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги! Невже ви не розумієте, навіщо це шоу влаштовано? В залі немає 100 чоловік від коаліції, 100 чоловік. Коаліції, яку ми так і не бачили, ці 226 підписів.

Це зроблено з однією метою: у парламенту остаточно відібране право розглядати такий порядок по суддях. Останній день роботи, коли це можна зробити, умисно, на мій погляд, влаштоване це шоу, з тим, щоб не було цих  людей в залі, для того, щоб показати і остаточно добивати парламентаризм в Україні.

Я звертаю вашу увагу. Зараз ця суддя ніякого відношення до Майдану не має. Вона злодій, і це доведено повинно бути в суді. Вона переховується зараз в Криму. Які питання є у коаліції стосовно цього? Чого ви не голосуєте? Чому ваших людей немає в залі?  Ми будемо за це голосувати. І припиніть це шоу, яке підігрує знищенню парламентаризму. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, наступна Постанова 3581-7: про звільнення судді Цибри Нелі Валентинівни з посади судді Чорнобаєвського районного суду Черкаської області.

Будь ласка, одна хвилина, Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:25:00

БЕНЕДИСЮК І.М.

Рішення Вищої ради юстиції прийнято за поданням висновку тимчасової спеціальної комісії. Порушення присяги встановлено в діях судді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу включити запис на обговорення.

Парасюк, будь ласка, одна хвилина.

 

11:25:29

ПАРАСЮК В.З.

Пане Андрій... Можна? Пане Андрій, ви одного разу на сигнальне голосування поставили і перевірили, хто є в залі, а потім всіх прогульників опублікували в газеті, в лапках, прогульників, бо половина з тих людей були в залі, просто десь в якійсь момент відійшли. Давайте зараз знову ж так зробимо і знову надрукуємо, і дамо політичну оцінку тим людям, які сьогодні не прийшли.

Моя пропозиція. Я  думаю, що це буде чесно, правильно і справедливо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Володимир, так і зробимо, але, перш за все, ми спробуємо таки вийти на позитивне голосування. Мені видається, що шанс для цього є. Мені видається, що є шанс, щоб зібралися депутати в залі, щоб ми вийшли на позитивне голосування. Тому давайте ми таким шляхом підемо.

Отже, колеги, обговорення завершене.

Наступна Постанова 3581-8: звільнити Степаненка Віктора Вікторовича з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області.

Будь ласка, одна хвилина, Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:26:37

БЕНЕДИСЮК І.М.

Рішення також прийнято Вищою радою юстиції за висновком Тимчасової спеціальної комісії, суддя приймав рішення про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками масових акцій протесту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися на обговорення, будь ласка.

Тимошенко Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

11:27:08

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, невже ми не розуміємо, що реально Президент, який очолює де-факто фракцію БПП, Яценюк, який реально очолює фракцію "Народний фронт", що вони не планують звільняти суддів, які працювали проти українського народу? Вони хочуть все залишити, але залишити руками дискредитації і приниження парламенту. І ця цинічна гра – вона йде не лише по суддях. Те ж саме відбувається по електронному декларуванню, те саме відбувається по боротьбі з корупцією, яка набула абсолютно вибіркового характеру. Те саме стосується і приватизації, де розписано все між трьома-чотирма кланами, включаючи президентський. Це стосується і землі сільськогосподарської як товар.

Я вважаю, що вищі посадові особи держави просто свідомо зберігають стару систему, знищують демократію, узурпують владу - і насправді знищують надію людей. Припиніть цей цирк!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення по даному питанню завершене.

Я переходжу до наступного: 3581-9. Звільнити Макуху Андрія Анатолійовича з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва.

Отже, прошу, одна хвилина, Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:28:31

БЕНЕДИСЮК І.М.

Макуха Андрій Анатолійович також притягнутий до відповідальності за те, що обирав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, а якщо ми підемо таким шляхом: я буду питати, чи є бажаючі обговорювати; якщо немає – йдемо далі? Приймається? (Шум у залі)

 Чи є бажаючі обговорювати? Є. Прошу провести запис на обговорення, 1 хвилина.

Тимошенко Юлія Володимирівна.

 

11:29:15

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я прошу Івану Крульку слово передати.

 

11:29:20

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Що показує сьогоднішній розгляд питання по суддях? Воно ще раз піднімає в цю залу проблематикунеіснування ні фактичного, ні юридичного коаліції.

Якщо немає коаліції, а ми по голосуванню бачимо, що немає, то пред'явіть, будь ласка, списки коаліції. Якщо… І треба визнати, що коаліції немає. Якщо немає бажання звільняти суддів, які ув'язнювали майданівців, то також про це треба відверто сказати. Але не можна згадувати на початку тижня, що, виявляється, у парламенту зникає право звільняти суддів з  30 вересня. Ми збираємося на засідання. Фракція "Батьківщина" приходить на засідання і голосує за всі питання, які стосуються звільнення суддів, котрі ув'язнювали  майданівців, а при цьому коаліція просто це питання провалює.

Якщо немає коаліції, покажіть це і визнайте перед українським народом. І прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершене. Я подивився. У нас, колеги, ще є 15 постанов. По нашому обговоренню це приблизно 15 хвилин. Давайте ми наперед визначимо той час, коли буде відбуватися голосування. Дивіться, в 11.45 ми зможемо перейти до прийняття рішення. 11.45! Це є ще 15 хвилин, коли ми зможемо максимально запросити депутатів в зал.

Я дуже усіх прошу в 11.45 щоб фракції дали  повідомлення депутатам, щоб в 11.45 у нас було достатньо колег для прийняття рішення. Домовились, 11.45.

Переходимо  до  наступної постанови: 3581-10. Звільнити Татаурову Ірину Миколаївну з посади судді Деснянського районного суду міста Києва.

Будь ласка,  Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:31:22

БЕНЕДИСЮК І.М.

Татаурова Ірина Миколаївна також приймала рішення про обрання  запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є бажаючі обговорювати? Є. Прошу провести запис на обговорення. Ємець Леонід, будь ласка.

 

11:31:50

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт", місто Київ.

Шановні колеги, ті, хто присутні і ті, хто, я сподіваюсь, можливо, нас слухають по радіо або дивляться по телебаченню, якщо вони в Києві і просто проігнорували сьогоднішнє засідання.

Це не питання політичних партій, це не питання фракцій, це питання відповідальності вас і нас як народних депутатів, які представляють  громаду України, відповідальності перед тими хлопцями, які загинули на Майдані для того, щоб у нас була можливість мати державу і проводити ці засідання. Ці судді – це люди, які приймали рішення іменем України, свідомо приймали рішення порушення українських законів на виконання політичних замовлень банди Януковича.

Я закликаю всіх, у кого залишились совісті хоч грам, поверніться до зали засідань, проголосуйте. Це не питання якоїсь політичної гри, це питання відповідальності перед тими, хто загинув за право мати нашу Україну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення завершене.

Колеги, ви зможете записуватись по кожному питанню, ми домовились: хвилина на обговорення.

Ми переходимо до наступного… Постанови: 3581-13, так? 13.  Звільнити Демидовську Аллу Ігорівну з посади судді Солом'янського району суду міста Києва.

Будь ласка, Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:33:22

БЕНЕДИСЮК І.М.

Демидовська Алла Ігорівна також приймала рішення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу провести запис на обговорення, будь ласка.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

11:33:49

ГОПКО Г.М.

Шановні колеги, шановні українці! Насправді хотілося б закликати особисто Президента Петра Олексійовича, закликати особисто Яценюка і решта зібрати голоси, тому що коли ми сьогодні голосуємо за такі важливі рішення, це надзвичайно символічний крок, тому що ми зобов'язані перед Небесною Сотнею посадити і звільнити тих суддів, які приймали ці рішення.

І також я хотіла б вас попросити, щоб ми поставили постанову щодо призначення суддів і, зважаючи на ту кількість людей в залі, її провалили. І це буде якраз ще один наш внесок. А цей фарс, цю клоунаду, яка зараз принижує парламентаризм, ми нарешті припинили.

Тому давайте зараз поставимо постанову і її провалимо і ті 700, чи скільки суддів, відбудеться справжнє очищення суду. А не цей фарс в якому не хочеться брати… Я б краще пішла на Майдан зараз, де триває акція про те, що російський суд хоче заборони Меджліс і його діяльність, а натомість беру участь в фарсі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Я думаю… Ще раз наголошую, у нас є шанс зібрати необхідну кількість голосів… (Шум у залі)

  Колеги, давайте, хвилинку уваги, тому що я чую дуже такі емоційні речі.

Шановні колеги, який у нас був інший шанс, ви мені розкажіть? Я знав про ризики, що важко буде зібрати народних депутатів. Я попереджав про ці ризики. Це була правда. Але я зробив усе можливе, щоб максимально зібрати депутатів, щоб максимально зібрати депутатів. І я все-таки ще маю надію, що ми за 15 хвилин обговоримо і за 15 хвилин зможемо вийти на результативне голосування.

З приводу інших питань. Хочу вам наголосити. Немає жодного права ставити будь-яке інше питання, окрім заявленого в заявці на проведення сесії. Ми не можемо цього робити, це цілковито заперечення є законом. І тому я прошу кожного дзвонити, повідомляти і просити депутатів прийти. Протягом 10 хвилин ми маємо шанс, ми маємо шанс зібрати депутатів.

Будь ласка, наступний. Закінчили обговорення даного питання.

Наступна постанова 3581-14. Це постанова про звільнення Левченка Анатолія Володимировича з посади судді Бориспільського міськрайонного суду.

Будь ласка, одна хвилина Бенедисюк Ігор Михайлович.

 

11:36:10

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя приймав рішення про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками масових акцій протесту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Є бажаючі обговорювати? Є. Прошу записатись, провести запис на обговорення.

Пташник.

 

11:36:36

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую. Нарешті дочекалася наданого мені слова. Я хочу українському народу відповісти на питання чому до сих пір не звільнені судді, які виносили рішення проти майданівців. Ви знаєте, що рішення Вищою радою юстиції по цих суддях були прийняті ще минулого року. Зверніть, будь ласка, увагу на те, що відповідна постанова у Верховній Раді була  зареєстрована  ще в січні місяці цього року. І, будь ласка,  запитайте членів профільного  комітету, зверніться до Апарату Верховної Ради і попросіть надати роз'яснення, чому постанови, які ми зараз розглядаємо по звільненню  суддів, що виносили справи проти Майдану,  розглядаються в останній день перед вступом в силу  конституційних змін? Чому ці 9 місяців парламент був неспроможний  це розглянути і чому ці судді ходили на роботу і ще тиждень тому виносили рішення іменем  України?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пані Вікторія, я вам вже відповідав, ще раз відповім. Постанови  приходили в різний період. Перших чотирьох суддів ми вже розглядали і парламентом повернули у Вищу раду юстиції. Я вам це говорив і ще раз говорю, вони вже були… (Шум у залі)  Так, по майданівським,  які прийшли, вони приходили в різних етап: деякі прийшли буквально вчора, останніх 5 постанов.

Отже, шановні колеги, ми обговорили звільнення 3581-14.

Переходимо 3581-16: про звільнення Нікітіної Світлани Йосипівни з посади судді Приморського районного суду.

Будь ласка,  Ігор Михайлович. 3581-16.

 

11:38:20

БЕНЕДИСЮК І.М.

Рішення Вищої ради юстиції прийняте за рекомендацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, це порушення присяги, за порушення законодавства  при прийнятті рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  я прошу, чи є бажаючі обговорювати?  Є далі. Прошу провести  запис на обговорення.

Іллєнко Андрій, будь ласка.

 

11:39:10

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода". Знаєте, я не хочу зараз  говорити, якісь пафосні речі, бо… Я просто хочу звернутися до тих депутатів, які були на Майдані. Я не звертаюся до тих, які не були на Майдані, які були на Антимайдані, які приплелися після Майдану, навіть в сьогоднішню коаліцію і тепер розказують, які вони патріоти. Я говорю до  тих, хто був на Майдані.

Сьогодні день, можливо, один із тих, заради яких в цю Верховну Раду вибрали, – покарати злочинців, покидьків, які судили невинних людей. Якщо ми зараз цього не зробимо, давайте до кінця дня, до 12-ї ночі продовжимо засідання, давайте видзвонювати депутатів, які не прийшли. Ну, ви розумієте, це пляма буде не на парламенті, це буде пляма взагалі на державі, якщо зараз ми не приймемо це рішення.

Я звертаюся зараз до людей, які ще пам'ятають це і усвідомлюють свою відповідальність. Інакше просто страждання і кров людей на Майдані буде на цьому парламенті. Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення завершене. Переходимо до наступної постанови: 3581-17. Звільнити Мирошниченка Станіслава Володимировича з посади судді Вищого господарського суду.

Будь ласка. Прошу доповісти, Ігор Михайлович.

 

11:40:31

БЕНЕДИСЮК І.М.

Мирошниченко Станіслав Володимирович притягнутий до відповідальності для… за допущення істотних порушень норм процесуального законодавства, непропорційне обмеження права Хмельницької міської ради на касаційне оскарження судового рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис на виступ.

Іллєнко Андрій, будь ласка.

 

11:41:05

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Прошу передати Левченку, будь ласка.

 

11:41:08

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко "Свобода" 223 округ, місто Київ. Шановний пане Голово, пане Андрію, я зараз звертаюся до вас. По-перше, коли я минулий  виступав щодо того, чому не внесли, і закликав вас внести питання по непризначення 700 суддів, так, я чудово усвідомлював норми Регламенту, і я вважаю, що ми  можемо вписатися в норми Регламенту, з огляду на те, що у вашому  розпорядженні були написані не конкретні постанови, а було написано "розглянути питання про звільнення суддів". А якщо  ми відхиляємо постанову, відповідно, відповідні судді звільняються, відповідно, ми вписуємося в норму Регламенту. І тому я закликаю вас згідно Регламенту поставити відповідну постанову, щоб ми її провалили, бо це єдине, що ми можемо нормально зробити. Якщо ви кажете, що ви не маєте права це зробити згідно Регламенту, я вам даю альтернативний варіант. Після провалення  цього голосування – а воно, на жаль, буде провалене, я  бачу – закриваєте цю позачергову сесію і скликаєте через годину ще одну позачергову сесію, для цього підстави є. Пропоную поставити на процедурне голосування голосування щодо, як підписи депутатів, щодо збирання третини підписів на позачергову сесію. Ми назбираємо третину голосів і скликаємо позачергову…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Пане Юрію, мені так прикро вам, великому знавцю Регламенту,  пояснювати,  що Голова Верховної Ради не має повноважень  самостійним рішенням скликати  позачергову сесію. Голова Верховної Ради  може це зробити, нагадую ще раз, по трьох підставах: збір 150 депутатів, рішення… (Шум у залі)Прошу, зініціюйте збір, пане Юрій. Звернення  Президента і рішення Погоджувальної ради.

Шановні колеги, обговорення  даної постанови завершили, переходимо зараз до наступної. І я хочу ще раз нагадати, я далі маю глибоке  переконання, що ми маємо шанс зібрати голоси. У нас було 199 в одному  з голосувань, цілковито реально вийти на 226.

Я нагадую,  щоб голови фракцій збирали депутатів усіх в зал. Але ми маємо пройти хай в мінімальному регламенті, але обговорення всіх постанов.

Зараз на кілька постанов я передаю слово заступнику Голови  Верховної Ради Оксані Сироїд.  Будь ласка.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

11:43:17

ГОЛОВУЮЧИЙ. До розгляду пропонується проект Постанови  Верховної Ради за номером 3581-18 про звільнення судді.

Запрошую до слова Голову Вищої ради юстиції України пана Бенедисюка.

 

11:43:30

БЕНЕДИСЮК І.М.

Швець Валерій Анатолійович, суддя Вищого спеціалізованого суду  України з розгляду  кримінальних справ безпідставно відсутній на роботі вже більше року. Знаходиться на території Російської Федерації. За це звільнений, за порушення присяги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Судді відповідно в залі немає. Чи будуть  виступи для обговорення? Прошу провести запис.

Запрошую до слова, Олена Сотник. Прошу.

 

11:44:18

СОТНИК О.С.

Олена Сотник, фракція "Самопоміч". Колеги, ви знаєте, у мене зараз дежавю. Я дуже добре пам'ятаю ті моменти, коли в суді ми сиділи, адвокати намагалися із хрипом у голосі суддям, яким було все одно, довести, що людина, яка лежить на лаві підозрюваного, яка побита, в крові і навіть не може підвестися, що вона є невинною. І що не можна її заарештовувати, що всі протоколи у справах, вони є підробними. А суддям було все одно. Так зараз отак все одно вам.

І те, що зараз ми розглядаємо по цій судді питання і по іншим суддям, це насправді ляпас державі Україна, це ляпас всім вам і всім нам, хто знаходиться в цій залі.

Я вимагаю, щоб ми ставили на голосування кожну постанову відповідно до Регламенту, тому що було зареєстровано 264 особи. Це означає, що голоси для голосування є. Або інакше ми знову вчинюємо профанацію і обманюємо людей. Хай кожен голосує, і кожен депутат несе політичну відповідальність за своє голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Сидорович.

 

11:45:31

СИДОРОВИЧ Р.М.

Я ще раз звертаюсь з вимогою до моменту голосування основного по постановах поставити питання на сигнальне голосування, а результати голосування опублікувати в газеті "Голос України" з тим, щоби кожен виборець міг оцінити присутність народного депутата у сесійній залі та відповідно оцінити, яким чином він голосував за ту чи іншу постанову за звільнення, чи не за звільнення того чи іншого судді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Лозовий. Прошу, народний депутат Лозовий. Останній вступ.

 

11:46:10

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Те, що зараз відбувається, це повністю нівелює роль парламенту. Це дискредитує парламент і всі сьогодні будуть писати і говорити, що такі-сякі депутати не можуть звільнити суддів. І робиться це цілеспрямовано, щоб скомпрометувати Верховну Раду.

І я хотів би до шановної коаліції звернутися: майте совість, зберіть людей і давайте нарешті звільнимо суддів.

Бо закінчиться це тим, що буде,як на цій картині Герарда Давида "Суд Камбіса",  де з  продажного судді Зізамнія  шкіру стягують. Тому що люди… Це вимога Майдану, це вимога українського суспільства – звільнити суддів. Немає, мабуть, жодної людини в цій країні, яка вірить в чесність суддів. Якщо зараз Рада суддів не звільнить, то люди будуть отак суддів звільняти, як на цій картині.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Переходимо до наступної постанови. Проект постанови номер 3581-19 про звільнення судді.

Надаю слово для доповіді голові Вищої ради юстиції. Прошу, пане.

 

11:47:24

БЕНЕДИСЮК І.М.

Шановні колеги, в мене складається враження, що якщо ми будемо… ну, ви будете голосувати за суддів, які приймали рішення по Майдану, то ви наберете голоси, а якщо це інші судді, які також зробили порушення, в не менш зухвалий спосіб їх приймали, то ви цих голосів не наберете.

Я не бачу навіть потреби коментувати зараз рішення Вищою ради юстиції. Я вже сказав, вони всі законні, жодне з них не скасоване. Ми кожне рішення приймали з великим болем, тому що воно не просто нам давалося, ви знаєте, в яких умовах, і зараз те, що тут відбувається, ну, чесно скажу, я просто здивований. Невже ви всі намагалися приймати закони для того, щоб зараз це все просто, вибачте, в унітаз випустити? Ну, це ганьба буде дійсно!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу записатися для запитань і коментарів.

Прошу до слова народного депутата Борислава Березу.

 

11:48:37

БЕРЕЗА Б.Ю.

Ігорю Луценку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Луценко, прошу, народний депутат.

 

11:48:42

ЛУЦЕНКО І.В.

Дякую Бориславу Березі. Шановні друзі, по-перше, хотів би звернутися до Юрія Віталійовича Луценка, нині Генерального прокурора України. Юрій Віталійович Луценко, ці судові рішення, за які ми зараз женемо суддів, вони з'явилися не ні звідки: є конкретні прізвища прокурорів, котрі ці рішення суддям підсовували. Тому я  прошу Юрія Віталійовича Луценка негайно звільнити цих всіх прокурорів, не чекаючи нашого навіть рішення.

По-друге, хочу звернутися до колег. Шановні колеги депутати, ми, насправді, цим, чим ми зараз займаємося, мали зайнятися два роки тому, тільки коли прийшли в ці стіни. І те, що ми зараз намагаємося з такими  потугами, з такими зусиллями проголосувати, це є величезною ганьбою. Я закликаю всіх зараз зібратися в цій залі, проголосувати. Що, як не ця є місія це нашим завданням? Прошу, будь ласка, коаліцію зберіться, покажіть, що ви взяли відповідальність...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 10 секунд завершуйте. Десять секунд даю завершити пану Ігорю. Прошу, пане Ігор, завершуйте.

 

11:49:57

ЛУЦЕНКО І.В.

Дякую.

Я прошу тим людям, котрі називають себе в цій країні владою,  в кінці кінців, мобілізуватися і віддати свій колосальний борг перед українським народом, встановити справедливість, звільнити цих суддів, проголосувати.

Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зарошую до слова народного депутата Парасюка, прошу.

 

11:50:18

ПАРАСЮК В.З.

Я взагалі-то нічого не нажимав, но як вже дали слово, дуже вам сердечно вдячний. В першу чергу я хочу, щоби, пані Сироїд, вона мене не чує, на жаль.

У мене пропозиція така, якщо зараз немає Голови Верховної Ради України, то ви дайте завдання, щоб ми зараз сигнально проголосували, скільки є в залі людей. Давайте покажемо суспільству, хто зараз працює, а хто зараз просто собі десь тусується по вулиці. Дайте команду провести сигнальне голосування і по фракціях оголосіть, хто і скільки людей є в залі, це буде дуже правильно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проведіть сигнальне голосування. Прошу голосувати.

Ще дві хвилини. Зупиніть, зупиніть. Дайте дві хвилини, щоби депутати зайшли до зали.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:53:09

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще відбуваються мобілізаційні заходи. Є вимога рейтингового – я проведу рейтингове. Але ми все одно дійдемо тим шляхом. Я маю глибоке переконання, що ми зберемо депутатів. Я щойно говорив з багатьма головами фракцій. Зараз збирають всіх, кого можна, хто знаходиться в Києві. У нас постанов лишилося не багато, буквально 5-7. Але якщо є така вимога… Є така вимога, проведемо. Колеги… (Шум у залі)

 Отже, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, колеги, хто підтримує постанови. Будь ласка, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні.

 

11:53:59

За-224

224! А ви казали… Колеги, давайте бути на місцях. Ще лишилось обговорення п'яти постанов, п'яти-семи, і вийдемо на голосування.

Прошу показати по фракціях. "Блок Петра Порошенка" – 94, "Народний фронт" – 53, "Опозиційний блок" – 0, фракція "Самопоміч" – 23, "Батьківщина" – 14, Радикальна партія – 14, Партія "Відродження" – 3, "Воля народу" – 3. Ми маємо голоси  в залі, колеги!

Давайте завершимо обговорення. От підійшли Медуниця, ще ціла група підійшла з "Народного фронту". Отже…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

11:54:39

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Наступний проект постанови – це… Проект Постанови за номером 3581-20 про звільнення судді.

Прошу… запрошую до слова голову Вищої ради юстиції.

Запрошую до слова голову Вищої ради юстиції оголосити про цей  проект  постанови. 

 

11:55:07

БЕНЕДИСЮК І.М.

Шановні колеги, я вже сказав про те, що всі рішення Вищої ради юстиції прийняті щодо порушників. Більше коментувати… (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прізвища назвіть. Назвіть, будь ласка, прізвища.

 

БЕНЕДИСЮК І.М. Зараз я назву вам прізвище стосовно… Якщо ви хочете всіх, хто приймав рішення щодо суддів Майдану… (Шум у залі)

 

  ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, оголосіть відповідно до цієї постанови прізвище судді. Ви можете назвати? Постанова номер 3581-19.  

А, пардон, 3581-20.

 

11:55:46

БЕНЕДИСЮК І.М.

Волкова Світлана Яківна. Порушення присяги за результатами розгляду Рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є потреба в обговоренні? Прошу. Прошу записатися.

Запрошую до слова народного депутата Ляшка.

 

11:56:27

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії в повному складі присутня сьогодні в роботі парламенту, бере участь. Ми вважаємо, що всі судді, які порушують присягу, які зловживають, які грабують українців, мають відповідати, мають бути не просто звільнені, а ув'язнені – всіх в тюрму відправити, а не на пенсію. Ідуть за власним бажанням, отримують величезну вихідну допомогу, отримують пенсію і українці цих дармоїдів-кровопивців повинні до кінця їхнього життя годувати. Я питаю, за що їх, паразитів, годувати? За те, що вони все життя грабували українців, за те, що жодного рішення справедливого не можна знайти в суді, коли в тебе немає блату, немає волохатої руки, немає папи-мами прокурора.

Тому Радикальна партія і наші достойні депутати усі, як один, голосуватимуть за звільнення хабарників.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:57:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, послухайте мене 30 секунд. Зараз в залі є достатньо кількість голосів, нам треба не затягувати з даним питанням, тому коли постанова оголошується і я питаюся, чи є бажання обговорювати, краще не зголошуватись, ми швидше пройдемо. 7 постанов, я прошу високої динаміки. Буде необхідність – я цього права не позбавлю. Але я попереджаю яка логіка наших дій.

Отже, ми переходимо до наступної постанови.

Ще один виступ. Олена Сотник, будь ласка.

 

11:58:12

СОТНИК О.С.

Олена Сотник, фракція "Самопоміч". Колеги, я звертаю вашу увагу, це, на превеликий жаль, Голова Вищої ради юстиції не сказав, але це суддя Волкова, це суддя, яка звільнила Садовника, це фактично командир "Беркуту", який розстрілював майданівців. Я закликаю вас, на сьогоднішній день це було ключове рішення, яке фактично зруйнувало розслідування по Майдану, тому що Садовник був ключовим фактично фігурантом справи. Через те, що вона його звільнила, він втік, на сьогоднішній день справа майже розсипана. Тому я вас дуже прошу, будь ласка, ми маємо в будь-якому випадку проголосувати за цю постанову і звільнити цю суддю.

І я звертаюся до Луценка. Моя заява про порушення кримінального провадження відносно цієї судді, подано півтора року тому. До сьогоднішнього дня мене навіть жодного разу не викликали, щоб я дала свідчення.

Я прошу негайно цю справу знову підняти, вона має не просто бути звільнена, а відносно неї має бути винесений вирок іменем України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ще раз вам наголошую, чим довше ми обговорюємо, тим може бути менше шансів на прийняття рішення. Тому прошу дуже динамічно.

Наступна 3581-21: звільнити Гаманка Олександра Івановича з посади судді Вищого адміністративного суду. 

Прошу до доповіді Ігоря Михайловича Бенедисюка.

 

11:59:37

БЕНЕДИСЮК І.М.

Невиконання обов'язків судді, порушення вимог процесуального законодавства при розгляді трьох справ: законодавство у сфері протидії корупції, трудової дисципліни, про недотримання етичних норм та правил поведінки –  за це він притягнутий до відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Чи є бажаючі виступати? Немає.

Наступна постанова. (Шум у залі)

Прошу провести запис, одну хвилину.

Кишкар, будь ласка.

 

12:00:18

КИШКАР П.М.

Прошу передати Вікторії Пташник.

 

12:00:26

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги! Представники "Блоку Петра Порошенка", які зараз говорять про те, що хтось десь піариться. Я хочу для вас повідомити юридичні наслідки неприйняття сьогодні рішення про звільнення суддів, що порушили присягу. Далі, з завтрашнього дня, всі справи ми будемо зобов'язані передати в Вищу раду юстиції. Нові зміни до Конституції не передбачають такої підстави для звільнення як порушення присяги. Відповідно Вища рада юстиції буде зобов'язана заново переглянути всі справи. Для цього може Вищій раді юстиції доведеться витратити ще півроку для того, щоби звільнити тих суддів, які порушували справи проти майданівців.

Тому, будь ласка, я звертаюся до всіх фракцій, коаліції, опозиції, опозиції в коаліції чи коаліції в опозиції, зібрати своїх народних депутатів і провести результативне голосування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Вікторія, я буду мати сміливість пояснити всім: зараз є голоси в залі. Чим довше ми затягнемо,  тим менше у нас шансів може бути. Давайте переходити до голосування, колеги. Отже, завершили обговорення. І я прошу надалі так наполегливо не наполягати на обговоренні, а швидше перейти до голосування, якщо ми справді хочемо їхнього звільнення.

Отже, наступна – 3581-23. Звільнити Пойду Сергія Миколайовича з посади судді Дарницького районного суду міста Києва.

Будь ласка, Ігор Михайлович, коротко.

 

12:02:04

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя також приймав рішення щодо активістів Майдану, зокрема заарештовував.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи є бажаючі обговорювати? Немає.

Наступна – 3581-24.  Звільнення Сіромашенко Наталії  Володимирівни з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва.

Прошу, Ігор Михайлович.

 

12:02:22

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя  приймала рішення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Чи є бажаючі обговорювати?   Прошу провести запис на обговорення. Левченко наполягає на обговоренні.

Іллєнко, будь ласка, передає Левченкові слово. Прошу.

 

12:02:52

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Я все ж таки  наполягаю на тому, що у нас  основне завдання  сьогодні є не тільки звільнити цих суддів і можливо навіть не стільки, як не допустити призначення 700 суддів пожиттєво. І у нас є  можливість це відхилити.

Я вважаю, що згідно Регламенту головуючий має право це внести, тому що це є  в порядку денному питання звільнення суддів.  Добре, головуючий відмовляється.  Я вважаю, що  можуть 150 депутатів на цьому наполягати шляхом голосування, теж згідно Регламенту, а не шляхом підписів тільки. Добре, головуючий відмовляється. Тому я зараз закликаю пана головуючого так само підняти телефон, який у нього стоїть перед ним, де є прямий зв'язок з Президентом України Петром Олексійовичем Порошенко, зателефонувати  і попросити видати відповідне прохання про скликання позачерговою сесії Верховної Ради України. Якщо головуючий це не може, закликаю зробити це депутатів, блок БПП, які мають прямий зв'язок з Президентом, щоб ми скликали  позачергову сесію одразу через  годину і  не дали призначити 700 суддів пожиттєво  із старої системи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Обговорення завершене.

Наступна: 3581-25. Калініченко Олену Борисівну з посади судді Солом'янського районного  суду міста Києва. 

Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

12:04:07

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя приймала рішення щодо обрання запобіжних заходів у вигляді  тримання під вартою до осіб, які були учасниками масових акцій протесту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є бажаючі обговорювати? Є. Прошу провести  запис на обговорення, будь ласка.

Мосійчук Ігор. Будь ласка, пане Мосійчук.

 

12:04:31

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук  Радикальна партія. Шановні колеги! Тут розігрується просто фарс, тут уже представник Вищої ради юстиції в прізвищах  заплутався був і в номерах  постанов. Тут відбувається профанація того, що назвали суддівською люстрацією. Але задумайтесь: якщо сьогодні не буде позитивного голосування, то Хрещатик будуть прикрашати незабаром, на Хрещатику ліхтарі тілами в мантіях. Це буде. Я не хочу буди злим пророком в своїй Вітчизні, але саме відсутність правосуддя в країні стало однією з голових причин Революції Гідності. І якщо зараз ми в парламенті не звільнимо їх, то їх звільнить український народ через шибеницю.

Слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, залишилось три постанови. Три постанови, і я прошу усіх заходити в зал, прошу секретаріат Верховної Ради повідомити, що зараз  відбудеться прийняття рішення, і прошу  голів фракцій запросити депутатів в зал.  Три останніх  постанови.

Отже, 3581-26. Звільнити Прошутю Ірину Дмитрівну з посади судді Червонозаводського районного суду міста Харкова.

Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

12:06:02

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя приймала рішення про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками  масових акцій протесту. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Чи є бажаючі виступати? Є. Прошу провести запис на виступ, Дерев'янко наполягає.  

Німченко, будь ласка.

 

12:06:26

НІМЧЕНКО В.І.

Шановні колеги, на нас дивиться Європа. Це не парламентський розгляд справи, це інквізиція над людьми. Суддів немає, Регламент порушується, Конституція порушується. Ми в якій державі живемо? Повірте, всі ці рішення, які ми з вами прийняли, будуть предметом дослідження, і, мабуть, я не виключаю в Європейському Суді.

Ви пам'ятаєте, як один суддя якраз і доказав в Суді Європейському, що у Верховній Раді не було людей, що у Верховній Раді голосували кнопкодави. І тому признав звільнення цього судді, Європейський Суд, неконституційним.

Друге. Я хотів би сказати стосовно управлінню Вищої ради юстиції. Не можна так відноситись до людей, як відноситься тут Голова. Це люди, перш за все. І якщо ми кажемо, що ми демократична держава, то давайте, будь ласка,  працювати на цих теренах.

Спасибі велике.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Обговорення завершене.

Наступна:  3581-27. Звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну з посади судді апеляційного суду міста Києва.

Будь ласка, Ігор Михайлович.

 

12:07:44

БЕНЕДИСЮК І.М.

Суддя в складі колегії суддів приймала рішення про залишення без змін рішень про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою активістів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є бажаючи обговорювати? Є. Прошу провести запис на виступ.

Дерев'янко, будь ласка.

 

12:08:09

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля". Шановні колеги! Головуючий говорить, що залишилось дві постанови. Але я не бачу серед цих постанов такого прізвища як Ківалов, який записаний в загальному списку суддів, які мали би бути звільнені. Не Ківалов, вибачаюсь, а Татьков Віктор Іванович. Також я хочу сказати… вибачаюсь…

Також я хочу сказати про те, що голосування зараз є не менш важливе голосування, ніж ми голосували 20 лютого. Як ви пам'ятаєте, шановний пане Андрію, ми тут сиділи до кінця дня, поки не зібрали всіх депутатів, коли голосували за припинення вогню після революції… після розстрілу на Майдані.

Тому звертаю увагу наших громадян України про те, що із 143 депутатів "Блоку Петра Порошенка" зараз відсутні близько 36, а із 81  депутата "Народного фронту" – 26. Тому повна відповідальність за те, щоби ми зараз проголосували, лежить, в першу чергу, саме  на цих двох фракціях.

Звертаюся до Президента України і до Арсенія Яценюка: мобілізуйте, будь ласка, всіх своїх депутатів зараз, тому що це є найбільш важливе питання за 2 роки існування нової Верховної Ради – наведення справедливості у судовій системі і звільнення цих одіозних суддів.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Обговорення завершене. Колеги, остання постанова, і хочу наголосити: я виніс на розгляд усі постанови, які подав голова Вищої ради юстиції. Усі! Навіть ті, які прийшли вчора буквально, які, буквально, прийшли вчора і позавчора на розгляд Верховної Ради.

Остання постанова. Прошу заходити в зал, прошу приготуватися до прийняття рішення.

Отже, остання постанова про звільнення судів у зв'язку з порушенням вимог щодо несумісності (номер 4011) про звільнення Татькова Віктора Івановича з посади судді Вищого господарського суду України.

Будь ласка, Ігор Михайлович, вам слово.

 

12:09:56

БЕНЕДИСЮК І.М.

Це рішення було прийнято Вищою радою юстиції у зв'язку з несумісністю даного судді, стосовно того, що він був членом Вищої ради юстиції в той період.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є бажаючі обговорювати? Немає, колеги.

Є! Прошу провести запис на обговорення.

Рибалка, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:10:29

РИБАЛКА С.В.

Прошу передати слово народному депутату Чижмарю.

 

12:10:33

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Юрій Чижмарь, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні колеги, ви знаєте, дивлячись  на сьогоднішню подію і розуміючи, що винести в останній день, в мене завжди виникає питання, чому це не можна було розглянути в середу або у п'ятницю, коли ми, практично, займалися незрозуміло чим і сиділи в залі без роботи?

Але я про інше. Якщо сьогодні ми не знайдемо 226 голосів, то я вважаю, що у вівторок першим питанням повинно бути, стояти звіт регламентного комітету про наявність чи відсутність у залі парламентської коаліції, відсутність чи присутність підписів під угодою. І таким чином встановити, хто ж сьогодні узурпував владу в парламенті і в країні. Меншість взяла владу в країні.

Тому, шановні колеги, пропоную всім згуртуватися, проголосувати. Якщо ж не буде такого рішення, то, зрозуміло, щоб не паплюжити саму ідею парламентаризму у вівторок ми повинні розглянути питання наявності чи відсутності коаліції.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Обговорення завершене. Я прошу усіх заходити в зал. Спочатку я проведу рейтингове голосування, а потім ми поетапно перейдемо до кожної постанови.

Колеги, прошу заходити в зал, прошу займати робочі місця, будь ласка, колеги. Ми кожну постанову маємо голосувати окремо, тому маємо провести відповідно близько 30 голосувань.

Колеги, я прошу зараз взяти участь в рейтинговому голосуванні. Попередній раз, хочу наголосити, було 6 представників з "Опозиційного блоку". Я зараз прошу приготуватися до рейтингового голосування. І я прошу провести рейтингове голосування по питанню звільнення суддів. Прошу взяти участь, будь ласка, колеги, голосуємо. Будь ласка, голосуємо.

 

12:13:04

За-228

Я дуже прошу, колеги,  не розходитися. Зараз я одна по одній буду  ставити всі постанови, це буде 30 голосувань, колеги. Хочу наголосити, перших чотирьох суддів, яких ми відхили, я не буду ставити, щоб не було  дискусії. (Шум в залі)

Я переходжу до голосування, колеги. Отже, 3581-4. Чала Алла Петрівна, постанова 3581-4. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

12:13:51

За-227

Рішення прийняте.

Прошу заходи в зал, колеги, хто не підійшов.

3581-5. Хоменко Валентину Григорівну. Прошу підтримати постанову. Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Прошу проголосувати.

 

12:14:18

За-229

Постанова прийнята.

3581-6. Рєпіну Лідію Олександрівну. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 3581-6, будь ласка.

 

12:14:40

За-226

Рішення прийняте.

3581-7. Цибру Нелю Валентинівну. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:15:05

За-226

Колеги, запросіть в зал людей, ми на грані просто. Постанова прийнята. Рішення прийняте.

Наступна: 3581-8. Степаненка Віктора Вікторовича. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, колеги, уважно голосуємо, відповідально і уважно. Прошу підтримати.

 

12:15:35

За-232

Рішення прийняте.

Наступна. 3581-9: Макуху Андрія Анатолійовича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

12:15:59

За-225

Я бачу, я бачу: проголосували червоною карткою. Ми в питанні голосування суддів не повинні повертатись. Ми можемо ставити повторно.

Отже, я ще раз ставлю Постанову 3581-9, Макуха Андрій Анатолійович, на голосування.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка,  колеги, прошу проголосувати.

 

12:16:35

За-223

223, колеги. (Шум у залі)  

Я ще раз поставлю, колеги. І це в останній раз я поставлю. (Шум у залі)  Потім? Так?  Добре. Вона суперечлива, поставлю потім, по ній є дискусії.

Наступна: 3581-10. Татаурову Ірину Миколаївну. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати.  Татаурову Ірину Миколаївну. Будь ласка, прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

12:17:14

За-229

Рішення прийняте.

3581-13. Демидовську Аллу Ігорівну. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

12:17:40

За-224

Я ще раз поставлю. Отже, 3581-13. Демидовську Аллу Ігорівну.  Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Демидовську Аллу Ігорівну. Прошу голосувати. Прошу взяти участь в голосуванні. Будь ласка,  голосуємо.

 

12:18:10

За-225

(Шум у залі)  Не встигли. Я бачу.

Колеги, ну тоді будьте на місцях. Я бачу. Наголошую, я не зобов'язаний ставити на повернення. Я можу ставити  повторно.

Отже, я ставлю ще раз 3581-13. Демидовську Аллу Ігорівну.  Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

12:18:45

За-225

Відкладаю, відкладаю, потім ще раз розглянемо, які суперечливі.

Наступна: 3581-14 – про звільнення судді Левченка Анатолія Володимировича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги.

Будь ласка, голосуємо 3581-14. Голосуємо, колеги.

 

12:19:19

За-233

Рішення прийняте.

Наступна: 3581-16 – про звільнення… Нікітіну Світлану Йосипівну. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, прошу підтримати, 3581-16. Будь ласка, прошу голосувати.

 

12:19:46

За-224

224 –"за". Ще раз ставлю на голосування Нікітіну Світлану Йосипівну. Хто підтримує рішення про її звільнення, 3581-16, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

12:20:14

За-219

Я відставляю, в кінці ми розглянемо суперечливі рішення.

Наступна: 3581-17. Звільнити Мирошниченка Станіслава Володимировича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, будь ласка. 3581-17, прошу голосувати.

 

12:20:47

За-235

Рішення прийняте.

3581-19: звільнити Меркулову Тетяну Володимирівну. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу голосувати. 3581-19,гоосуємо, колеги.

 

12:21:16

За-228

Рішення прийняте.

Наступна: 3581-18. Швеця Валерія Анатолійовича. Хто підтримує дану постанову прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

12:21:44

За-231

Рішення прийняте.

Наступна: 3581-20. Волкову Світлану Яківну. Це ту, на якій наголошувала Олена Сотник. Прошу змобілізуватись. Прошу підтримати 3581-20. Прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

12:22:19

За-221

Колеги! Суддя, яка звільнила Садовника. Я ще раз поставлю на голосування. Я ще раз прошу змобілізуватись і взяти участь в голосуванні.

Я ще раз ставлю на голосування постанову 3581-20 про звільнення Волкової Світлани Яківни з посади судді Печерського районного суду міста Києва. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Волкова Світлана Яківна. Прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

12:23:01

За-235

Рішення прийняте, колеги.

Наступна: 3581-21. Гаманка Олександра Івановича. Хто підтримує дану постанову прошу проголосувати. Прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

12:23:29

За-231

Рішення прийняте.

Наступна: 3581-22. Звільнити Чорнобука Валерія Івановича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати.

Будь ласка, голосуємо.

 

12:23:55

За-229

229 – "за". Рішення прийняте.

Наступна: 3581-23. Пойду Сергія Миколайовича – звільнення. Не виходьте із залу, колеги, не виходьте. Хто підтримує дану постанову, прошу... Ми почекаємо поки Рябчин поставить каву. Можемо? Можемо. Отже, хто підтримує 3581-23 прошу голосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:24:31

За-214

214, відкладаємо.

Наступна: 3581-24. Сіромашенко Наталія Володимирівна. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. 3581-24, будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

12:25:00

За-228

228 – "за". Рішення прийняте.

Наступна: 3581-25. Звільнити Калініченко Олену Борисівну. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. 3581-25, прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

12:25:27

За-228

228 – "за". Рішення прийняте.

Наступна. Лишилося кілька постанов колеги. 3581-26: звільнити Прошутю Ірину Дмитрівну. Хто підтримає дану постанову, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо колеги. Прошу підтримати.

 

12:25:58

За-225

225, поставлю ще раз. Один голос. 

Отже, 3581-26. Хто підтримує звільнення Прошуті Ірини Дмитрівни, прошу уважно проголосувати. Будь ласка, колеги, прошу проголосувати, голосуємо. Будь ласка.

 

12:26:26

За-230

Рішення прийняте.

І 3581-14… А ми Левченка хіба не голосували? Левченко Анатолій Володимирович.

Ми не голосували Домарацьку Аллу Вікторівну. Це постанова  3581-15. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати Домарацьку Аллу Вікторівну. Прошу голосувати,  будь ласка. Прошу підтримати.

 

12:27:22

За-222

222, я ще раз поставлю. Домарацьку Аллу Вікторівну, хто підтримує  звільнення, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. 

Прошу, ще дві постанови, не розходіться. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

12:27:54

За-227

227 – "за". Рішення прийняте. 

Колеги, отже , Постанова 3591-11. Лисенка Володимира Васильовича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.  Прошу проголосувати. Голосуємо. Прошу підтримати, колеги,  будь ласка.

 

12:28:32

За-228

228 – "за". Рішення прийняте.

І постанова 3581-12: Марцинкевича Віталія Анатолійовича. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка,   прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

12:29:00

За-219

219. Ставити ще раз?

Отже, колеги, я ставлю ще раз на голосування постанову 3581-12: Марцинкевича Віталія Анатолійовича. Хто підтримує дану постанову прошу проголосувати, колеги. Прошу підтримати, будь ласка.

 

12:29:35

За-222

221. Колеги, я говорив, всі, які були суперечливими, я поставлю ще раз, колеги. Менше емоцій в залі, а більше голосування і перебування на робочому місці, це буде правильно.

Колеги, я ставлю на голосування постанову 4011 – про звільнення Татькова Віктора Івановича. Шановні колеги, хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо, колеги.

 

12:30:34

За-226

226 – "за", Рішення прийняте.

Колеги, отже, у нас є чотири постанови, по яких ми не добрали один-два голоси. Колеги, увага! Увага! Увага! Я прошу сконцентруватись, я зараз перерахую їх. Отже, перераховую. Ми не набрали голосів по Макусі Андрію Анатолійовичу, по… Пойда Сергій Миколайович, Нікітіна Світлана Йосипівна, Демидовська Алла Ігорівна. Не добрали… Зараз поставлю, я ж перераховую їх, щоб розуміли. Так? Можу ставити, колеги? І Рева Сергій Вікторович. П'ять постанов. Зараз їх почергово поставлю на голосування.

Готові, колеги? Я вже не буду ставити безкінечно, я по одному разу поставлю, колеги.

Отже, я ставлю на голосування постанову 3581-2 про звільнення Реви Сергія Вікторовича з посади судді Київського районного суду міста Одеса.

Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги! Прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

12:32:20

За-224

Два голоси! Я ще раз поставлю. Я ще раз поставлю, два голоси – це дуже малий. Зайдіть! Я бачу, ви говорите між собою замість голосувати, колеги.

Я ще раз ставлю постанову 3581-2, Рева Сергій Вікторович, звільнення. Прошу підтримати, це – останнє голосування. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Колеги, ну, голосуємо! Колеги!

 

12:32:58

За-230

Рішення прийнято.

3581-16: Нікітіну Світлану Йосипівну з посади судді Приморського районного суду міста Одеси. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, 3581-16, будь ласка.

 

12:33:33

За-209

Рішення не прийнято.

3581-9:  Макуха Андрій Анатолійович. Хто підтримує дану постанову: Макуха Андрій Анатолійович звільнення з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва –  прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, будь ласка.

 

12:34:06

За-216

Рішення не прийнято, колеги.

Колеги, я вам нагадаю, ми вже обговорили, тут є неприховано частина людей утримаються по даному голосування. Обговорення вже відбулося, ми проходимо тільки голосування зараз. 

Колеги, увага! Дам по хвилині виступити від фракцій і дам голові комітету. Так же ж? Ні. По хвилині від фракцій, в нас лишається ще одне голосування. Олег Ляшко, Юлія Володимирівна Тимошенко – по одній хвилині, репліки. Німченко, по одній хвилині.

 

12:34:47

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я звертаюсь до громадян України. Сьогодні спеціально зібрати позачергове засідання парламенту, щоб звільнити суддів, які сажали по беспределулюдей, у тому числі на Майдані. Я прошу кожного уважно подивитися, хто не голосує, як спеціально витягують карточки, зокрема, народний депутат України від "Блоку Петра Порошенка" Нестеренко із Дніпропетровщини був у залі, Немировський, були в залі, витягли карточки, втекли. Як віджимати у фермерів на Дніпропетровщині господарство, то Нестеренко використовує всі свої можливості, як голосувати за звільнення суддів, які по беспределусажали людей – їх у залі немає разом із карточками.

Сором тим, хто покриває суддів, які ув'язнювали майданівців, які по беспределу сажали людей! Давайте повернемося на 2 роки назад і згадайте кільки трупів тут було і скільки крові пролилося через цю банду, яка покривала! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна Тимошенко, одна хвилина.

 

12:35:56

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я думаю, що зараз вся країна з задоволенням спостерігає, як проявляється корупція в залі. Коли почали голосувати за тих суддів, які знищувалимайданівців, але які не підтримує персонально Президент Порошенко, то його депутати найближчі почали виходити з залу. І там, де вони не мають змови, давали 101 голос; а коли треба зберігати суддю, то залишилося 88. Ви що, не розумієте, що це неприхована корупція Президента України?!

Ми наполягаємо: всі судді, які зараз не були звільнені саме таким шахрайством оточення Президента, негайно поставити ще раз, а потім поіменно надрукувати з "Блоку Петра Порошенка" людей, які пішли, вийшли з зали або витягли картки. Це дуже показово, це подвійна політика і це аморальність, яку демонструє Президент і його оточення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Німченко, будь ласка, одна хвилина.

 

12:36:56

НІМЧЕНКО В.І.

Уважаемые коллеги, ну, я думаю, что история парламентаризма не знает такого двоякого подхода, который видела вся Европа, и мы сегодня видели, по поводу того тройного, четверного голосования. Мы куда пришли?! Я вас уверяю: с точки зрения Конституции, с точки зрения закона это никчемные наши решения. И, поверьте, люди будут защищаться.

И третье. Я хотел бы, чтобы прекратили вообще шельмовать третью ветвь власти. Я очень вас прошу, что за этим стоит возможность граждан защищать свои интересы в судебном порядке. И вы увидите, что будет с 1 октября: порвали судебную власть – вот, о чем идет речь. И как это можно простить и кто за этим стоит? Почему судебную власть, конкретно лиц, которых сегодня , я не уверен, более, уверен, что не все они виновны, потому что то следствие, расследование, которое проводилось в зале, оно никчемное и…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Березюк, будь ласка, одна хвилина.

 

12:38:17

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні парламентарі, ці голосування найважливіші. За цими голосуваннями слідкують всі ті, хто стояв за цю державу. Вони будуть сьогодні мотивовані або знецінені.

Шановний БПП, серед вас є багато людей, які стояли поруч з тими  людьми. Сьогодні ви маєте стати на захист того самого Президента, який є гарантом виконання прав в Україні цих людей, які загинули, їхніх родичів і ті, які поранені і сьогодні страждають. Сьогодні ми не можемо не голосувати.

Сьогодні треба надрукувати всіх, хто голосував і хто не голосував  поіменно, бо це є вирок українського народу проти тих, хто нищить цю державу зсередини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, послухайте мене уважно зараз. 

У нас ще три майданівські судді є. Ми  зараз ще півгодини поговоримо, і ми не приймемо їх, колеги. Я дуже наполегливо рекомендую перейти до голосування.

Шановні колеги, кожне голосування є на сайті Верховної Ради України.  Воно є відкрите. Кожна політична сила може детально його вивчити, опублікувати і донести виборцям. Я дує прошу зайти в зал, у нас  ще є три судді по "майданівських".

Отже, переходимо до рішення. Ще одне спільне рішення, яке було, по якому  не набрали голосів,  це 3581-13. Демидовську Аллу Ігорівну.

Хто підтримує дану постанову,  прошу проголосувати. 3581-13. Будь ласка,  прошу проголосувати.  Це те, по якому були дискусії. Прошу.

 

12:40:07

За-214

Рішення не прийняте.

І, колеги, ми маємо три "майданівські" голосування, по суддях, які  засуджували майданівців. Це є Єфімова Ольга Іванівна, Коваль Світлана Миколаївна і Приндюк Марія Василівна.

Колеги! І ще Бартащук Людмила Вікторівна і Беця Олександра Вадимовича. Це… вони просто були за сторінками. П'ять голосувань, колеги, прошу зайти в зал. 

Колеги, будь ласка,  зайдіть в зал. Я ставлю по суддях, по яких нема дискусій. Які чинили злочини проти  Майдану. Я прошу сконцентруватися, і я ставлю поетапно цих п'ять останніх голосувань.

Отже, 3581: про звільнення Бартащук Людмили Вікторівни з посади судді апеляційного суду міста Києва, у зв'язку з порушенням присяги судді. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, прошу підтримки. Голосуємо, колеги.

 

12:41:26

За-214

Колеги, я прошу… Зараз я поставлю ще раз повторно це на голосування.

Колеги, я поставлю це повторно на голосування це голосування. Я прошу запросити депутатів в зал, щойно вийшло кілька депутатів, колеги. Я поставлю його повторно. Це судді, по яких є чітке звинувачення в злочинах проти Майдану. Колеги, прошу… Прошу закликати колег в зал.

І я ставлю ще раз голосування 3581-27:  Бартащук Людмила Вікторівна – звільнення. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо відповідально.

 

12:42:33

За-216

Колеги, я повернусь до цього голосування.

Наступне – по звільненню… (Шум у залі) Я повернусь до цього голосування, я повернусь до цього голосування, ми його обговоримо як проблемне.

Зараз я ставлю 3581-28: звільнення Беця Олександра Вадимовича з посади судді апеляційного суду міста Києва. Наголошую, це теж належить до суддів, які вчинили злочин проти Майдану. Беця Олександра Вадимовича. Прошу проголосувати, колеги, прошу підтримати. 3581-28. Прошу голосувати, колеги, прошу підтримати, будь ласка, голосуємо.

 

12:43:23

За-214

Я їх всіх поставлю на голосування… (Шум у залі) Колеги, я дам слово. (Шум у залі)  Ні, я дам тоді, коли буду вважати за необхідне. Дякую. Я дам тоді, коли буду вважати за необхідне.

Колеги, наступна у нас 3581-29: Єфімова Ольга Іванівна. Єфімова Ольга Іванівна. Будь ласка, зайдіть в зал, колеги. Я дуже прошу всіх зайти в зал приготуватись до голосування. Постанова 3581-29 – теж злочини проти Майдану. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги.

Ну, не виходіть з залу, колего. Зайдіть в зал. Прошу голосувати. Прошу підтримати, будь ласка. Прошу підтримати.

 

12:44:27

За-215

Колеги! Що відбувається, колеги?  (Шум у залі)

  Я поставлю ще дві постанови, а потім дам по хвилині на обговорення. Я поставлю ще дві постанови, а потім дам по хвилині на обговорення.

Наступна. 3581-30: про звільнення Коваль Світлани Миколаївни, колеги. Коваль Світлана Миколаївна. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 3581-30. Прошу голосувати, будь ласка.

 

12:45:11

За-206

І ще я ставлю одну, а потім обговоримо цю ситуацію.

Отже, 3581-31: Приндюк Марія Василівна з посади судді апеляційного суду міста Києва. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 3581. Прошу голосувати.

 

12:45:43

За-215

Отже, колеги, по п'яти останніх постановах ми не набрали голоси, кілька голосів. Давайте обговоримо це питання. Прошу по хвилині від голів фракцій. Прошу по хвилині. Якщо є якісь мотиви,  чому не голосувати, будь ласка, оголосіть ці мотиви, колеги. Я вас дуже прошу, якщо є мотиви не голосувати, оголосіть ці  мотиви.

По фракціях.  "Блок Петра Порошенка". Ігор  Гринів, будь ласка,  

 

12:46:11

ГРИНІВ І.О.

Я вітаю всіх депутатів з тими рішеннями позитивними, які  ми зробили. І закликаю всіх, ще раз повернутися до залу і проголосувати всі решта.  В першу чергу я закликаю депутатів фракції "Блоку Петра Порошенка"  повернутись у зал і голосувати по цьому питанню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане Ігорю.

Від "Народного фронту" –  Вікторія Сюмар.  

 

12:46:37

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, 16 вересня  16 років, як був  вбитий Георгій Гонгадзе. І от останню постанову, яку ми тут  голосували,  це була суддя МаріяПриндюк, яка відпустила Пукача безпосереднього вбивцю Гонгадзе, якого потім нарешті знайшли. Справа затягнута і до кінцям  ми не знаємо і не маємо покараних. Ця людина  судила євромайданівців, вона виконувала всі  політичні замовлення, які робила влада. Вони звільняла Мельника свого часу, ректора Ірпінської академії. І знаєте чому? Чоловік її, виявляється, був, зараз працює в КМДА. І ми розуміємо, що в цьому залі, напевно, десь  є люди, які зацікавлені в тому, щоб зберегти її на посаді. Давайте чесно про це говорити. Кожен зараз, хто не буде голосувати за звільнення  Марії  Приндюк і всіх тих інших резонансних людей, всі вони отримають оцінки, колеги, колеги з коаліції в першу чергу. Де пан Каплін, який  тут нас  критикує всіх і вся?  Де ще дуже багато  моїх колег сьогодні  з коаліції?

Сьогодні необхідно провести результативне голосування і не розходитися з цього залу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Наступна – Олег Ляшко.

 

12:47:53

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Президент України Петро Порошенко звернувся з вимогою провести позачергове засідання парламенту задля звільнення суддів. І мене дивує позиція  наших шановних  колег із фракція  шановного Петра Порошенка, коли упродовж останніх 5 хвилин мінімум  15 карточок депутатів від БПП зникли і вони перестали голосувати.  Тоді давайте скажемо всій країні, що ви розводите людей, влаштовуючи цирк. З одного боку, Президент вимагає позачергове засідання, з іншого боку, депутати президентської фракції не голосують, покриваючи – кого покриваючи? – суддів, які судили по беспределу людей, саджали по тюрмах.

Колега Сюмар навела приклад по Марії Приндюк, яка випустила вбивцю Гонгадзе. Маса інших прикладів, коли люди, які мають сидіти по  тюрмах, ці судді, ви їх сьогодні, не звільняючи, покриваєте. Значить ви несете відповідальність за корупцію суддівську, за беспрєдел, за безвідповідальність суддів, за те що люди, українці, не можуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Батьківщина" передає слово Володимиру Парасюку.  Будь ласка, від трибуни.

 

12:49:09

ПАРАСЮК В.З.

Дякую, що надали слово. Зразу конкретно. Голова фракції "Блоку Петра Порошенка" каже, що треба щоб всі зібралися. Пане Голово, оберніться, сзадівас сидить депутат Немировський, який вибірково голосує "за", "за", "за", "відсутній", "відсутній", "відсутній". От я називаю прізвище Немировський. Вийди сюди і поясни, чому в тебе позиції по деяких постановах відсутні.

Ти, як відповідальний народний депутат, скажи чого ти не голосуєш за постанову 3581-2, 3581-16, а от за постанову 3581-13 ти вже проголосував. Як ти що, випаровуєшся в цьому залі? І потім знову появляєшся. Перестаньте розводити. І запам'ятайте: вся відповідальність лежить на вас і на  Президентові. Ви зараз його позорите, але я зараз вам хочу ще більше сказати, він сам себе позорить, він сам довів до цього, що така от ситуація і покриває цих злочинців, які вбивали наших хлопців...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дам слово для репліки при необхідності, якщо буде необхідність.

Олег Березюк передає слово Єгору Соболєву.

 

12:50:35

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, які не можуть зайти в зал або не голосують. Насправді сьогодні  немає нікого між вами і  українським народом. Дуже багато людей зараз дивляться за цим голосуванням. Не слухайте, якщо хтось наказує, не слухайте, якщо хтось намагається робити з вами те,  що зробили з тими суддями, здадуть.

Згадайте, сьогодні звільнений Татьков. Це був оплот корупції Януковича, голова Вищого господарського суду. Здадуть так само вас. Не беріть такий гріх. Це була зима, це були побиті люди. Ми не голосуємо за Київський апеляційний суд? Там знали вже, що відбувається. Було дуже багато людей, багато камер, багато іноземних послів, вони все одно залишали  в зимовому Лук'янівському СІЗО побитих дідусів, побитих хлопців. Не беріть цей гріх на душу, візьміть і проголосуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я дуже прошу усіх зайти в зал. Ми маємо шанс вийти на позитивне голосування. Колеги, п’ять постанов по майданівськихсуддях.

Я даю ще хвилину голові комітету  Князевичу і прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця.  Будь ласка, Князевич.

 

12:51:49

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я просто хотів би звинувачення  дещо спростувати. Тому що, на  жаль,  знову ж таки ми не читаємо ті постанови, а говоримо огульно.

От тільки що найбільше крику було довкола  судді Нікітіної, за яку не проголосували.  Питається: за що ми її караємо. За те, що 29 січня 2007 року у справі  за позовом громадянина такого-то таке-то підприємство про визнання права власності на нежитлове приміщення (підвалу) в розмірі 12 квадратних метрів і так далі. Друзі, ну  давайте хоча би читати матеріали, а потім говорити ці речі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я хочу нагадати, ми зараз не голосуємо по тій постанові, про яку говорили.

Ми зараз маємо 5 постанов: Бартащук, Бець, Приндюк, Коваль,  Єфімова. І я прошу, зараз депутати заходять. Пташник, ще одна хвилина. І прошу зайти в зал,  за   хвилину будемо голосувати.

Одна хвилина – Пташник. І будемо голосувати.  Будь ласка.

 

12:52:46

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую. Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що  ці судді: Приндюк, Коваль, Бець, Єфімова, Бартащук – це судді  Апеляційного  суду міста Києва, які переглядали   справи майданівців і не помітили там чисельні порушення.

 І, зокрема, я аналізувала рішення Вищої ради юстиції. Пані Єфімова на  питання, як вона не помітила  ідентичні пояснення  беркутівців, які писалися тоді під копірку, вона сказала, що беркутівці і правоохоронні органи між собою спілкуються і вони абзацами можуть тексти запам'ятовувати.

Друзі, будь ласка, давайте зосередимося і проголосуємо – апеляційний суд міста Києва. У вас є ще якісь питання по цих суддях? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, переходимо до прийняття рішень. Переходимо до прийняття рішень, колеги. Будь ласка,  зайдіть в зал.

Я ще раз ставлю постанова 3581-27: Бартащук Людмилу Вікторівну. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги. І давайте підтримаємо колеги. Прошу підтримати, 3581-27, колеги, голосуємо.

Та, будьте уважними, я назвав фамілію: Бартащук Людмила Вікторівна. Будь ласка,  голосуємо.

 

12:54:24

За-217

217. (Шум у залі)

3581-28. 3581… Добре, по фракціях.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛИ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу по фракціях. По фракціях: "Блок Петра Порошенка" – 90,  "Народний фронт" – 55, "Опозиційний блок"  - 0, "Самопоміч" – 23,  "Батьківщина" – 14, Радикальна партія Олега Ляшка – 16, "Партія "Відродження" - 1, "Воля народу" - 2.

Нам бракує кілька голосів, колеги. Прошу запросити в зал…

Попробуємо наступна постанова 3581-28. Беця Олександра Вадимовича, колеги. Прошу приготуватись, прошу взяти участь в голосуванні. БецяОлександра  Вадимовича –  3581-28. Прошу зайдіть в зал, колеги. Прошу проголосувати, 3581-28. Голосуємо. Беця Олександра Вадимовича. Прошу проголосувати.

 

12:55:52

За-219

Колеги, шість голосів. Я вважаю, ми можемо добрати шість голосів. В мене по фракціях… (Шум у залі)

Це видно на табло! На табло це видно! Пане Юрій, зараз я на табло цих цифр не бачу. І ви перестаньте пробувати керувати Головою Верховної Ради! Я попрошу вас, ви, будь ласка, займайтесь депутатською діяльністю і трошки  емоційно спадіть. Добре?

Колеги, шість голосів. Ми цілком можемо на них вийти, колеги. На шість голосів ми можемо вийти. Я прошу зайти в зал, я прошу сконцентруватися.

Я ставлю наступну постанову 3581-29: Єфімову Ольгу Іванівну, це теж злочини проти Майдану. Колеги, прошу взяти участь у голосуванні 3581-29. Прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Іване! Прошу проголосувати.

 

12:57:10

За-218

Так само, п'ять голосів. Я повернусь, я ще раз повернуть, колеги!

Наступний: 3181-30. Звільнити Коваль Світлану Миколаївну. Колеги, прошу заходити в зал. Колеги, нам бракує кілька голосів.  Кожен, хто не  голосує або не є в залі, він  кидає тінь на весь парламент. На весь парламент кидає тінь.

Отже, 3581-30, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, Коваль Світлана Миколаївна. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

12:58:01

За-218

Та ж сама історія. Я поставлю ще раз і потім піду ще раз по колу.

Колеги, 3581-31, Приндюк Марія Василівна, про яку говорила Вікторія Сюмар. Я дуже прошу, колеги. (Шум  в залі) Колеги, будь ласка, прошу приготуватися. Приндюк Марія Василівна, Приндюк Марія Василівна (3581-31). Прошу підготуватися до голосування. Прошу підготуватися до голосування.

Логвинський, чому ви ходите залом? Логвинський. (Шум в залі) Колеги, готові? Я ставлю на голосування Постанову 3581-31 – звільнити ПриндюкМарію Василівну з посади судді Апеляційного суду міста Києві у зв'язку із порушенням присяги судді. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, будь ласка.

Колеги, отже, я ставлю на голосування. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:00:05

За-222

Я ще раз поставлю, колеги. 222.

Колеги, я прошу зайти в зал, прошу зайняти робочі місця, колеги. Колеги, будь ласка, зайдіть в зал, не можна виходити по такому рішенню.

Юлія Володимирівна, я поставлю, а потім – дам вам. Добре? Так, виглядає, ми проголосуємо зараз. Так, виглядає, ми зараз вийдемо на рішення. Колеги, будь ласка, прошу зайти в зал, приготуватися до голосування. Я ще раз, я наголошую, це те питання, про яке говорила Вікторія Сюмар і по якому була спільна позиція всіх фракцій.

Отже, я ставлю на голосування 3581-31: про звільнення Приндюк Марії Василівні з посади судді Апеляційного суду міста Києва. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати, будь ласка.

 

13:01:18

За-224

Два голоси, колеги, два голоси. (Шум у залі)

Колеги, я поставлю ще раз зараз. Колеги, я прошу, я бачу, депутат вийшов з залу. Зайдіть, будь ласка, я ще раз поставлю, колеги. Ви підтримуєте ще раз поставити? Колеги, будь ласка, зайдіть в зал. Володя! Володя, ви голосуєте? Ви на місці? Ви голосуєте.

Будь ласка, я ставлю ще раз. Постанова 3581-31: звільнити Приндюк Марію Василівну за порушення присяги судді. Прошу проголосувати, колеги, і прошу підтримати. Колеги, нам два голоси бракує. Будь ласка, прошу проголосувати. Прошу підтримати. Прошу проголосувати.

 

13:02:20

За-227

Рішення прийняте, колеги. Вітаю з прийняттям рішення, колеги. Це було важливе рішення.

У нас ще є чотири постанови, колеги. Колеги, ще чотири майданівські постанови.

Отже, 3581-27: Бартащук Людмила Вікторівна. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати 3581-27. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Це теж злочини проти Майдану, це з того ж пакету.

 

13:03:02

За-222

Два голоси. Я ще раз поставлю, колеги, два голоси. Депутати деякі ходять по залу, не голосують. Колеги, два голоси! Я дуже прошу, колеги. (Шум у залі)  Чотири голоси. Добре, чотири голоси.

Я ще раз 3581-27. Бартащук Людмила Вікторівна. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 3581-27.

Колеги, всі на місцях? Прошу голосувати. Прошу підтримати. 3581-27. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

13:03:57

За-220

Шість голосів. Колеги, давайте обміняємося думками. Колеги, давайте ще раз. Лишилося чотири постанови. Давайте ще раз обміняємося думками.

Але, колеги, з одним проханням. В даному випадку у нас є сенс вийти на рішення, а не займатися політичними звинуваченнями. Наше спільне бажання – вийти на рішення, а не зробити конфлікт в залі. У нас  є зараз кілька хвилин, щоб… закликати народних депутатів зайти в зал. Нам бракує буквально п'ять голосів. Зате кілька хвилин всіх бажаючих від фракцій, голів фракцій я дам по хвилині, я вони того вимагають.

"Блок Петра Порошенка", хто від вас? Князевич, так? Ігор Гринів, будь ласка. Ігор Гринів, одна хвилина. Прошу.

 

13:04:51

ГРИНІВ І.О.

На сьогоднішній день ми звільнили вже більше 20 суддів. Я ще раз... Позиція по багатьох суддях, які не мали відношення до Майдану голова комітету достатньо чітко пояснив. Коли за 200 гривень в часи Портнова і Януковича звільняли суддів, ми, дійсно, цих голосів не давали. По всіх злочинах або суддях, які робили рішення по Майдану, ми голосуємо "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги! Я дам по хвилині кожній фракції, колеги. Після того я ще раз поставлю чотири постанови. Це буде  останнє голосування. Ми вже ставимо їх багато раз. Зараз по хвилині по фракціям і потім чотири –  остаточне голосування. Це той час, за який ми можемо запросити депутаті в зал.

Від "Народного фронту" – Максим Бурбак. Будь ласка, одна хвилина.

 

13:05:49

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, я звертаюся до всіх в цьому залі. Ми повинні проголосувати всі ці постанови по самим одіозним суддям часів Майдану, це наш обов'язок. Я закликаю всіх повернутися в сесійну залу і проголосувати ці чотири останніх постанови.

І хотів би згадати тих депутатів, які рвуть сорочку на трибуні і за простих людей: Капліна, Лещенка, Найєм. Де вони? Де ті люди, які нам розказують, що вони головні в боротьбі за Майдан, за ідеали Майдану? Їх зараз в залі немає. Ось робіть висновки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко. Будь ласка, Олег Валерійович.

 

13:06:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я звертаюся до шановного колеги лідера фракція "Блоку Петра Порошенка" пана Гриніва. Ви кажете, що ви не голосуєте за звільнення суддів, тому що вони десь 200 гривень не так зробили чи розглянули справи. А скажіть, будь ласка, а судді апеляційного суду міста Києва Бартащук, Бець, Єфімова, за їхнє звільнення ви чому не голосуєте? Ці судді розглядали майданівські справи, вони залишали в силі рішення районних судів і людей по безпредєлу тримали в тюрмах. А за суддю, за звільнення судді Солом'янського суду Демидовської, яка посадила людину в тюрму без розгляду її справи, тому що потерпілий був в лікарні, так його на Майдані побили, і вона його, не привели навіть до суду, людина в лікарні, а потерпілого посадили в тюрму, із лікарні відвезли прямо в Лук'янівське СІЗО і це рішення приймала суддя Демидовська. І ви не голосуєте за її звільнення. Чому, у мене питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я дам репліку відразу, так?

Будь ласка, репліка, а потім Юлія Володимирівна. Будь ласка, репліка Ігор Гринів.

 

13:07:53

ГРИНІВ І.О.

Не називаючи прізвищ, а тільки цифри. "Самопоміч" – 26, голосує 23; "Батьківщина" – 21, голосує 14; "Ляшко" – 21, голосує 17; "Народний фронт" – 81, голосує 58. Якби хоча би третина ваших депутатів проголосувала… Нічого переводити на "Блок Петра Порошенка". Це по меншій мірі нечесно. Президент скликав цю сесію саме для цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги! Юлія Володимирівна Тимошенко. Будь ласка.

Будь ласка, Тимошенко.

 

13:08:33

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, насправді сьогодні позачергове засідання, і розглядається звільнення з посад суддів, які працювали проти Майдану і які не покарані. Сьогодні позачергове засідання. Частина депутатів знаходиться у відрядженні. Але саме головне – подивитися, скільки присутньо в залі, а скільки голосує. Єдина фракція –  це "Блок Петра Порошенка", я переконана, по команді Президента країни знаходиться в залі, 16 людей, но не голосують. Крім того,Березенко, Герасимов, Матвієнко, Кононенко просто серед голосування – це найближчі люди Президента – покинули зал і демонстративно не голосують за звільнення суддів, які працювали проти Майдану, проти патріотів України.

Про що ви говорите? Вимога проста: всі, хто в залі натисніть кнопку! І назвіть поіменно депутатів Порошенка, які знаходяться в залі і не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я бачу в зал підходять ще депутати, ми маємо шанс вийти на  рішення.

Ні, ні. Я дам голос. Я закликаю, щоб максимально прийшли.

Будь ласка, Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради. Вона вступає по часу "Самопомочі". Будь ласка, пані Оксана. 

 

13:10:01

СИРОЇД О.І.

Шановні колеги, кілька речей. Я можу сказати, щойно від, оскільки згадувалася "Самопоміч", я можу сказати, що троє людей, які не голосують, двоє з них у відрядженні, одна із травмою вдома.

Але мене… В мене є питання до голови фракції "Блоку Петра Порошенка", чому ці члени фракції, які є присутні в залі, чому вони не голосують, а витягають картки? Чому це робить голова Комітету з питань правосуддя і правової політики? Адже йдеться не про суддів, які  засуджували за  200 гривень, йдеться про Бартащук, Бець, Єфімова і  Коваль, за яких голова Комітету з питань правосуддя і правової політики за звільнення яких  не голосує. Ці судді, вони всі причетні до розслідування тих справ, які пов'язані із Революцією Гідності. Подивіться на результати голосування, я перевірила результати голосування. Чому ви покриваєте звільнення цих суддів? Це є судді апеляційного суду міста  Києва. І всі вони проходили через…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. 30 секунд.

 

СИРОЇД О.І. Вони  всі проходили через тимчасову спеціальну комісію, їх всіх розглядала громадськість, стосовно жодного з них немає сумнівів у тому, що вони причетні до тих злочинів. Чому ви покриваєте їх? Чому покриває їх комітет?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми завершили виступити. Всі бажаючі… Ні, Долженков ще, фракція  "Опозиційний блок". Будь ласка,  1 хвилина.

 

13:11:35

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги, я еще раз  хотел бы подчеркнуть позицию "Оппозиционного блока". Мы не принимаем участие в этом заполитизированном процессе, почему? По нескольким причинам.

Во-первых, изначально  это выглядит следующим образом. Президент инициировал  судебную реформу. Мы как фракция  ее поддержали для того, чтобы действительно сформировалась независимая ветвь, государственная ветвь судебной власти. Сейчас Президент, я не знаю, наверное, не доверяет этой судебной реформе, пытается переложить процесс решения кадровых вопросов по некоторым судьям на Верховную Раду Украины в  последний день, потому что завтра эта  реформа  вступит в силу, изменения в Конституцию.

Более того, основания, как уже ранее было сказано, нарушение судьей присяги, оно исключительно  является оценочным. Тем более сейчас все высказывания всех представителей фракции, они чрезмерно заполитизированы.  Эти  все материалы просто будут задокументированы и использованы этими людьми при  обжаловании  решений Верховной Рады Украины  в ЕСПЧ, что было  неоднократно, что  в частности  имело место по делу  "Волков против Украины". Поэтому  лучше вообще не принимать решение…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.  

 

13:12:48

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Завтра вступят в действие эти изменения в Конституцию, будет  соответствующая процедура и проверок и этих тоже  судей. Более того, в "Переходных положениях" Конституции Украины  сказано, что все судьи подлежат проверке на предмет компетентности, доброчестности и еще один субъективный критерий. То есть все механизмы для того, чтобы засматривать эти вопросы, есть. Мы чрезмерно сейчас политизируем в этом зале, не вдаваясь в суть этих вопросов, мы, исходя из политических  лозунгов, принимаем какие-либо решения.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, кілька депутатів підійшло. Через дві хвилини ми перейдемо до прийняття рішення. Я прошу за ці дві хвилини всіх хто є в кулуарах, їх запросити.

Зараз хвилина – Чумак, і потім заключне – Князевич. Будь ласка, пане Віктор.

 

13:13:32

ЧУМАК В.В.

Дякую, Андрій Володимирович. Я накінець-то дочекався слова. Ви знаєте, ми сьогодні стоїмо на порозі величезної ганьби українського парламентаризму. Коли хоче парламентар, коли хоче наш парламент, міняє Регламент, коли не хоче – не міняє Регламент, може маніпулювати цим Регламентом скільки завгодно.

Я хотів би просто звернути вашу увагу, що ми не можемо прийняти рішення по чотирьом самим одіозним суддям. Коли просто-напросто розглянути, хто не голосує, то не голосує саме представники фракції "Блоку Петра Порошенка", які постійно виходять і заходять із зали. Я не хочу звертатися до пана Гриніва, тому що на сьогоднішній час не пан Гринів, на жаль, є керівником фракції "Блоку Петра Порошенка", а сам Петро Порошенко.

Я хочу звернутися до Петра Олексійовича, який напевно дивиться в телевізорі це. Не голосували за останнє голосування пан Березенко, Кононенко, Грановський, Загорій і інші, телефони яких абсолютно є у телефоні Президента України. Я прошу вас, Петро Олексійович, передзвоніть цим людям, щоб вони зайшли в зал  і про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дам слово Ігорю Гриніву і потім – Князевич. Так, пане Ігор?  І голосуємо колеги. Це всі зайшли в зал? 

Пан Ігор, є необхідність  в репліці? Включіть мікрофон будь ласка, Ігорю Гринів. 

 

13:15:01

ГРИНІВ І.О.

Я не маю необхідності коментувати виступи депутатів фракцій. Я думаю після того, якщо вони будуть, наприклад, виключені з фракції, я буду коментувати, чому вони виключаються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І заключне – Руслан Князевич, і переходимо до голосування. Прошу усіх-усіх, максимально в зал запрошуйте. Будь ласка, Князевич.

 

13:15:21

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я не хочу виступ пана Сергія коментувати, тому що ви можете подивитися 10 останніх голосувань, які голосувалися, і я всюди голосував "за". А те, що у мене є по окремих суддях, скажемо, своя позиція, я її публічно кілька разів під час обговорення цих питань в сесійній залі підтримував. І на всіх голосуваннях, де я в залі, ви можете подивитися, я голосую. 

Що стосується того, в який спосіб ми маємо зараз діяти. Ми повинні ще раз спробувати проголосувати, а далі визначатися, як діяти. Тому що нічого страшного не буде, якщо ми низку суддів передамо Вищій раді юстиції, в тому числі  пана Кузьменка, якого зняв пан Ляшко, покрив, і він до цих пір у нас залишився працювати в суді. Чомусь він про нього  не згадує.  Але ми його спокійно передамо,  тому що розуміємо,  що на нього  немає  голосів в залі на звільнення.

І ціла низка інших суддів, які в нас залишаються. В тому числі судді, які сьогодні є в постанові іншій на звільнення, але чомусь ви її  не оголосили, пане Голово. А там ще кілька  десятків суддів, я вам нагадаю, з різних  інших підстав, але не з підстав  порушення присяги. У нас іншого варіанту не буде, ніж їх   теж передавати на розгляд Вищої ради юстиції. Просто треба діяти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, було прізвище згадане, ви знаєте. Будь ласка, репліка, але 30 секунд,  і голосуємо.

І, згадуючи прізвище, ви розумієте, що є  необхідність потім в репліці. Не треба того  робити.

 

13:16:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко  Радикальна партія. Думаю, для   кожного в залі зрозуміло, чому наші  шановні  колеги з фракції шановного Президента Петра Порошенка не голосують за звільнення  ганебних суддів, які судили майданівців, які порушували закон, які порушували присягу. Вони не голосують  з однієї причини:  тому що  ці судді так само служать  на нинішню владу, як вони служили на владу попередню,  тому що нинішню  владу влаштовують ці судді. Вони при Януковичу виконували…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛЯШКО О.В. Вони при Януковичу,  ці судді, виконували найганебніші замовлення, вони сьогодні продовжують так само виконувати ці замовлення. Подивіться, кого немає в залі –  "цвіту" президентської фракції: Березенко, Кононенко, Грановський і всі інші  дуже достойні  колеги депутати. А не         звільняють суддів апеляційного суду з однієї причини: тому що вони і сьогодні служать на нинішню владу.

 Фракція Радикальної партії пропонує розірвати це порочне коло і голосувать!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, всі займаємо місця і переходимо до голосування. Я, будь ласка, всіх хто є біля президії, прошу зайти в зал.

Я ще раз звертаюсь до всіх, хто біля президії, зайти в зал, приготуватись до голосування. Колеги, я не буду вже ставити десятки разів. Я ще раз поставлю ті чотири постанови і на тому наш порядок денний буде вичерпаний. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Колеги, всі зайняли робочі місця, можемо голосувати? Отже, я ставлю чотири останні постанови, колеги.

Постанова 3581-27: звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді. Це той випадок, коли були вчинені злочини проти майданівців. Прошу підтримати Постанову 3581-27. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги, будь ласка.

Прошу уважно голосувати, відповідально.

 

13:19:15

За-222

Колеги, два голоси.

Це до всіх звернення, два голоси, хто не встиг? Не встиг один, не встиг Бриченко. Хто ще не встиг? Прошу, будь ласка,  хто не встиг, займіть робочі місця.

Колеги, я прошу депутатів, які в проході, нам бракує двох голосів. Я прошу покликати хто є в проході. Сидорович, будь ласка, зайдіть, ми голосуємо, пане Руслан.

Я ще раз ставлю на голосування постанову 3581-27: звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну, прошу проголосувати колеги, прошу підтримати. І уважно всі голосуємо. Колеги, прошу підтримати, будь ласка,  голосуємо колеги, прошу підтримати.

 

13:20:33

За-222

Три голоси! Ми маємо шанс на три голоси вийти, колеги? 

Я ставлю наступну. Наступна 3581-28: звільнити Беця Олександра Вадимовича з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді. Це теж злочини проти Майдану,  3581-28. Прошу голосувати, колеги, прошу підтримати одностайно. Будь ласка, прошу голосувати. Колеги, прошу голосувати!

 

13:21:16

За-220

Наступна постанова 3581-29: Єфімову Ольгу Іванівну з посади судді Апеляційного суду міста Києва. Колеги, 3581-29, теж злочини проти Майдану. Прошу проголосувати, прошу підтримати 3581-29. Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

13:21:55

За-220

І 3581-30 – це постанова про звільнення Коваль Світлани Миколаївни з посади судді апеляційного  суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді.

Колеги, на нас ляже ганьба, якщо ми не змобілізуємося зараз і не зможемо проголосувати, колеги. Я прошу всіх зайти в зал, і я ставлю на голосування постанову 3581-30, і прошу її, колеги, проголосувати і підтримати. Будь ласка, прошу голосувати, прошу підтримати, будь ласка. Прошу підтримати, колеги.

 

13:22:44

За-219

Колеги, я пройшов всі кола. (Шум у залі) Колеги, дивіться, я прошу, колеги... Зараз ми можемо два голоси добрати, закликавши депутатів.

Зараз я даю ще хвилину часу, щоби зайшли депутати. Я даю ще хвилину часу запросити депутатів в зал. Я прошу запросити усіх депутатів. Нам бракує буквально кілька голосів на голосування. Я зараз поставлю  ще раз на голосування, але це буде останній раз і я закрию сесію. Будь ласка, одна хвилина, запросіть депутатів в зал. 

Колеги, прошу запрошувати в зал, заходити в зал.

Колеги, нам бракує 5 голосів для прийняття рішення. Я прошу запросити в зал, зараз я проведу консультації…

Колеги, зараз поставлю ще раз на голосування. Колеги, я… Колеги, зараз я поставлю ще раз. Я прошу зібратись депутатів. Хочу повідомити: якщо не буде достатньої кількості голосів, я оголошу перерву, і ми з головами фракцій зберемося, щоб провести відповідні консультації. Бо, я вважаю, це є неприйнятним: неприйняття рішення парламентом по суддях, які робили злочини проти Майдану. Тому я прошу депутатів зайти. Ми будемо в тому залі залишатись, ми будемо шукати голоси, щоб прийняти рішення. Я прошу усіх голів фракцій змобілізувати депутатів.

Колеги, будь ласка, прошу…  зараз підійшли ще депутати. (Шум у залі)  Ні, зараз буде ще одне голосування. Прошу змобілізуватися, зараз буде ще одне голосування. Я прошу всіх зайняти робочі місця.

Колеги, прошу приготуватися до прийняття рішення.

Колеги, 30 секунд – на зайняття робочих місць і переходимо до прийняття рішення. 30 секунд. Прошу всіх зайти в зал, і ми переходимо до прийняття рішення. Прошу всі фракції максимально змобілізуватися.

Отже, колеги, ставлю на голосування. Я ще раз ставлю на голосування  ці постанови, по яких була повні єдність в залі. Просто бракувало п'яти депутатів.

Будь ласка,  Леонід Ємець, звільніть трибуну Верховної Ради України і займіть своє робоче місце. Єгор Соболєв, припиніть блокувати трибуну, вертаємося до голосування.

Колеги, ми зараз вийдемо на результат. Я  прошу зайняти робочі місця, я прошу зайти в зал.

Увага. Готові? Отже, колеги, я ставлю ще раз на голосування постанову 3581-27: звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну з посади судді апеляційного суду міста Києва. Уважно, колеги, будь ласка, уважно. Я дочекаюсь поки всі дійдуть, я дочекаюсь. Прошу проголосувати, колеги і прошу підтримати Бартащук Людмилу Вікторівну. Будь ласка…

А куди Крулько пішов? Іван Крулько, Іван Крулько, ви з карточкою.

Отже, голосуємо 3581-27: Бартащук Людмила Вікторівна. Прошу проголосувати, колеги, прошу підтримати, будь ласка. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати, голосуємо.

 

13:31:56

За-219

Мушак не встиг. Вже в залі, так?

Так, зараз я поставлю ще раз. Колеги, хто не встиг, будь ласка. Я бачу-бачу, ви не встигли, я бачу. Я прошу… Я зараз ще раз поставлю, колеги. Всі на місцях, всі сіли?

Я ставлю на голосування ще раз 3581-27, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо 3581-27. Голосуємо, колеги, будь ласка. Прошу проголосувати.

 

13:32:56

За-222

Колеги, три голоси бракує, три голоси. (Шум у залі) Чотири голоси.

Я прошу зайти в зал. Чи всі встигали, колеги?  Колеги, я показую по фракціях.

Приготувались, зараз ми вийдемо на результат. Я прошу зайти в зал зайняти робочі місця. Зараз ми вийдемо на результат, колеги.

Я зачитую… Колеги! Я ставлю на голосування 3581-27: звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді. Я прошу усіх дисципліновано… Ну, де ж ви біжите? Прошу усіх підтримати і проголосувати. Кожен голос на вагу, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Прошу голосувати, будь ласка.

 

13:34:14

За-225

Один голос. Один голос, колеги, один голос. Я бачу, що не встиг.

Приготувались, будь ласка, колеги, дисципліновано. Будь ласка, на місця свої робочі сідаємо. І я ставлю… Ми вже маємо голоси в залі, колеги. Уважно тільки. Кожен голос. Семенченко повертається і голосує. Кожен голос має вагу.

Уважно! Я ставлю на голосування 3581-27. 3581-27: звільнити Бартащук Людмилу Вікторівну. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 3581-27. Колеги, будь ласка, голоси є. Голосуємо. 3581-27. Прошу підтримати, будь ласка.

 

13:35:12

За-223

Не встигли. Я бачу, не встигли, колеги. Давайте ще раз. Колеги, колеги… Я бачу, не встигли, колеги. Колеги, будь ласка, не встигли, повідомляє Артур, що він не встиг проголосувати.

Я ставлю ще раз, колеги.  Я ставлю  ще раз на голосування  3581-27 постанову. Я прошу всіх, хто не встиг, проголосувати. Я прошу всіх, хто був не уважний, проголосувати. 3581-27. Прошу підтримати, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, уважніше. Всі голосуємо. Прошу проголосувати.Семенченко встигає, він  голосує. Прошу підтримати, колеги, будь ласка. Голосуємо, колеги.

 

13:36:14

За-224

Два голоси, колеги. Два голоси.

Я ставлю на… Я ставлю… (Шум у залі)   Не спрацювала картка. Я ставлю  наступні постанови, колеги.

Наступна постанова – 3581-28. Беця Олександра  Вадимовича. Беця Олександра Вадимовича, теж злочин проти Майдану. Прошу проголосувати, прошу підтримати 3581-28. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

13:37:05

За-226

Рішення прийняте, колеги.  (Оплески)

Отже, я  вертаюсь до 3581-27. 3581-27. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Бартащук Людмилу Вікторівну. Прошу проголосувати, прошу підтримати 3581-27. Прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

13:37:39

За-221

Наступну ставлю. Наступна по Єфімовій Ользі Іванівні. Постанова про  звільнення Єфімової  Ольги Іванівни з посади судді апеляційного суду  у зв’язку з порушенням присяги судді.

Отже, колеги,  прошу,  є спільна позиція всіх фракцій, є позиція комітету, всі підтримують  цю позицію. Прошу сконцентруватись, є в залі голоси просто,  треба максимальну концентрацію.

Ставлю  на голосування 3581-29, Єфімову Ольгу Іванівну. Колеги,  прошу підтримати. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Колеги,  будь ласка, дисципліновано, не відходьте від своїх робочих місць. Голосуємо 3581-29.  Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу голосувати.

 

13:38:36

За-226

Рішення прийнято, колеги.

Наступна – 3581-30: Коваль Світлану Миколаївну з посади судді апеляційного суду міста Києва.

Постанова  3581-29 прийнята.

Наступна –  3581-30. Колеги, Коваль Світлана Миколаївна – теж злочини   проти Майдану. Я прошу всіх  сконцентруватись,   я прошу усіх бути уважними, бо ми голосуємо  голос в голос.   Будь ласка, 3581-30, Коваль Світлана Миколаївна. Прошу підтримати дану постанову і прошу проголосувати. 

Будь ласка, колеги, уважно, кожен голос, прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, колеги, прошу підтримати.

 

13:39:29

За-220

Шість голосів. Колеги, я ще раз поставлю, я бачу, що не встигли, я ще раз  поставлю, колеги. Але це  я востаннє  поставлю на голосування. Колеги, прошу приготуватись і прошу  зайти в зал,  не виходити, а заходити, колеги! Колеги, не виходити, а заходити в зал.  Прошу заходити в зал, я ставлю на голосування постанову 3581-30. Колеги, будь ласка, 3581-30: Коваль Світлана Миколаївна. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу підтримати, 3581-30. Голосуємо, колеги, будь ласка,  прошу підтримати.

 

13:40:31

За-219

Нам бракує шість голосів, колеги. Це багато –  шість голосів. Я ще раз поставлю, колеги. Все, все, то останнє.

Колеги, це остання постанова. Весь ми проголосували. Нагадайте, апарат, весь ми проголосували і вже відправили. У нас остання, яка є, це 3581-30. Коваль Світлана Миколаївна, колеги. По ній ми зараз проведемо голосування ще раз.

Колеги, ні вже обговорень не буде, колеги. Голоси або є, або їх немає. Лишилась одна постанова. Колеги, голоси або є, або їх немає, ми не візьмемо їх з неба.

Тому кажу, прошу приготуватись до голосування. Колеги, готові? Я ставлю на голосування постанову 3581-30: Коваль Світлану Миколаївну звільнити з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді. Колеги, прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги. Прошу голосувати, будь ласка,  голосуємо. Прошу проголосувати.

 

13:42:14

За-220

Шість голосів бракує, колеги. Я просто хочу звернутись, зараз… зараз дам, не шуміть, колеги. Я хочу звернутися з тим питанням, з яким ми починали з початку, це наш обов'язок є. І, коли хтось думає, що, не голосуючи, він просто призведе до завершення сесії, це не так. Ми будемо чекати депутатів, ми будемо їх збирати. Президент України, коли з ним мав розмову, дуже аргументовано просив, щоб всіх суддів, які мали злочини проти Майдану, щоб ми сьогодні звільнили. І тут… Це наша спільна позиція є, це не є тільки позиція Президента, хоч це була і його ініціатива. Це позиція всіх разом. Ми будемо сидіти, ми будемо голосувати, поки тих шість голосів ми не знайдемо, колеги. Отака історія! (Шум у залі)

 Зараз дам, не шуміть, зараз дам, колеги! Тому, колеги, хто думає, що зараз він, не голосуючи, призведе до завершення сесії, це не так. Ми будемо чекати шість голосів, поки вони не прийдуть. Отак, колеги!

А зараз, поки ми їх чекаємо, поки ми їх збираємо, я знову традиційно буду надавати слово всім головам фракцій, по нашій добрій традиції. По черзі! Ні, не буде перерви, будемо чекати голоси, колеги. Отак!

Прошу, колеги! Зараз я  надаю слово… Від "Блоку Петра Порошенка" хто? Немає, так? (Шум у залі) Колеги, не розходіться, зараз буде голосування. Зараз буде голосування! (Шум у залі) Через 5 хвилин. Через 5 хвилин  буде голосування, колеги.

Увага! Я прошу всіх, я знаю, хто має вийти на кілька хвилин. Тоді ми… зараз 13.43, у 13.55 переходимо до голосування. Добре! У 13.55 переходимо до голосування. У 13.55.

Будь ласка, пане Чубаров, прошу вас до слова. Чубаров! Пане Чубаров.

Включіть мікрофон. Це не перерва, це – виступи від фракцій, колеги. Я наголошую, перерва не  оголошена. Зараз будуть виступи від фракцій, 10 хвилин. За 10 хвилин, коли завершаться виступи від фракцій, буде ще одне голосування.

Будь ласка, Чубаров – від "Блоку Петра Порошенка".

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть, будь ласка, мікрофон. Мікрофон включіть, будь ласка, на трибуні.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу вас включити мікрофон для виступаючих від трибуни.

 

13:45:15

ЧУБАРОВ Р.А.

Тепер працює, да? Шановні колеги, сьогодні в ці хвилини в Москві відбувається засідання Верховного суду Росії – країни-агресора – щодо заборони меджлісу кримськотатарського народу. Нами очікується схвалення попередніх незаконних судів російської окупаційної влади. Скажу чесно, ми дискутувати перед тим, як подавати апеляційну скаргу до Верховного суду Росії – країни-агресора, країни, що окупувала нашу землю, ми це не визнаємо. Але ми погодилися із закликами наших партнерів, зокрема, західних, аби ще раз продемонструвати неможливість будь-якого діалогу з Росією, хоча би у сфері свободи і життя людей.

Чому я це говорю? Я це  говорю для того, щоб нам... в нашому залі треба очищувати в середині країну і треба разом протидіяти агресорові. Декілька днів тому ми схвалювали постанову Верховної Ради що...

 

13:46:57

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити.

 

ЧУБАРОВ Р.А. ...щодо невизнання легітимності новообраної Державної думи. Багато хто, на жаль, в цій залі за це не голосував. Ми не називали прізвища, ми не  звинувачували. Я хотів би, щоб і зараз, через 5 хвилин не звинувачували один одного, фракції разом проголосували за ті постанови, які винесені, і щоб ми очистили судову сферу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, Олег Ляшко народний депутат, Радикальна партія.

 

13:47:09

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Більшої ганьби у цьому парламенті не було. Можливо, події, які зараз відбуваються можна порівняти із законами 16 січня, коли по такому  ж беспределу приймали закони.

Я звертаюсь до шановних колег із фракції "Блоку Петра Порошенка". Як треба не любити і зневажати українців, власного Президента, самих себе, український парламент, щоб так його принижувати! Вся країна бачить, що ваші карточки – були голоси, а тепер немає. І на всю країну ми по 20 – по 30 разів голосуємо. Це приниження кожного українця, який ходив на вибори, обираючи ті чи інші політичні сили, бо розраховував, що політики будуть відповідальними, що політики будуть чесними, що політики захищатимуть українців. А ви захищаєте мафію і корупцію! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

13:48:24

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, які судді залишилися? Якщо ви візьмете проект постанов, ці всі судді проходять в трійках по тих найстрашніших, найкривавіших подіях біля стадіону "Динамо". Ви всі пам'ятаєте, це ті події, коли почали стріляти, коли почалися перші жертви. І от ті, хто страждав, кого побитими доставляли в суди, ці судді ухвалювали рішення. Одного такого суддю ми звільнили, двох інших, які були в тих же самих трійках, залишаються.

У мене є пропозиція: зараз перерватися на 15 хвилин, всім депутатам, які тоді служили Януковичу, які постояли тоді на Майдані, вийти сюди, до стадіону "Динамо" і подивитися на ту землю, яка була в крові тоді, а після цього Порошенку загнати свою фракцію в зал, і після цього проголосувати. Це є крик совісті! Як можна так робити, коли спеціально збирається сесія – і після цього ховаються ключові лідери фракції БПП від відповідальності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити.

 

СОБОЛЄВ С.В. Судді вам ні в чому не допоможуть в Київському апеляційному суді, бо це ганьба, коли їх же рішеннями будуть відстоювати ваші підприємства, ваші заводи, ваші фабрики. Подумайте, що є вагою такого голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, народний депутат Олег Березюк, "Самопоміч".

 

13:50:00

БЕРЕЗЮК О.Р. Два феномени. Перше – патологічної залежності. Це патологічно залежна влада одна від одної. Залежна від клану олігархів, звичайнісіньких бандитів на бюджеті народу. Це сьогодні є ілюстрація патологічної  залежності, яка проникла в українську політику і українську владу вже 25 років. Але, з іншого боку, сьогодні в залі відбувається без перебільшення епічна битва. Ну вперше за 25 років бачимо, як вона триває з частковою перемогою. Не треба їх приносити в зал. Вони в залі. Вони мають в залі голоси, але патологічна залежність і страх перед олігархом просто паралізує їх.

Проголосуйте, хлопці, і виконайте своє… функціональний обов'язок перед своїми дітьми. Не перед тими, хто… кого ви зневажаєте сьогодні, перед своїми дітьми і майбутнім. Ви їх не вивезете з країни. Це може не статися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Вікторія Сюмар, "Народний фронт".

 

13:51:19

СЮМАР В.П.

Так вже сталося, що тут сьогодні Майдан згадували багато. І згадували, дуже багато моїх колег тут були в тих судах, коли судили тих людей, побитих дуже часто, які повністю були обморожені. І замість того, щоби, дійсно, справедливі рішення виносити, ці суди фактично кидали їх грати, де ці люди… ну згадувати весь цей жах ми можемо дуже багато. Але мені здається, сьогодні справа честі для кожного з нас, ми тут так багато говорили про те, що ми на Майдані  стояли кілька місяців, а сьогодні в цьому залі, я  думаю, ми не повинні розійтися. І повинні теж показати, що ми спроможні постояти, принаймні до вечора, принаймні до 24-ї години. Спроможні  набрати номер телефону своїх колег, які мають прийти сюди і просто натиснути на кнопку. Це значно простіше було, ніж там демонструвати нам  все те, що ми могли показати. І. власне, народ, напевне… народ бачив то все на Майдані, народ був там разом з нами, а ми сьогодні тут в цьому залі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити.

 

СЮМАР В.П. Не маємо права просто зрадити тих людей і тих засуджених людей, і той народ, наш український народ, який демонстрував героїзм на Майдані, і ми сьогодні не маємо права не прийти в цей зал, не натиснути кнопку і не виконати волю народу покарати тих, хто судив майданівців, хто виносив рішення проти людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще прошу від… Народний депутат Німченко, "Опозиційний блок". Включіть з місця.

 

13:53:05

НІМЧЕНКО В.І.

Уважаемые коллеги, это только часть айсберга тех проблем, которые возникли в следствии того, что была у нас узурпирована судебная власть. У нас по сути конституционный кризис и политический кризис, это надо признать. Мы о чем здесь говорим? Вы посмотрите, что это за нападки, это что элементы парламентаризма, когда обвиняют фракцию, фракции, членов фракций? Это недопустимо. А поэтому я хотел бы напомнить, что у нас еще впереди 700 судьей, сотни судьей, которые с подачи представителей некоторых, моего попередника выступающего, сказали их не увольнять, они четыре года уже как пенсионного возраста, их не могут уволить. Это что такое? Это есть та инквизиция тихо плавающая. Это недопустимо на сегодняшний день, друзья, и надо признать, что мы сотворили искусственно проблему судебной власти, мы лишили народ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дозвольте завершити.

 

НІМЧЕНКО В.І. Мы лишили тем самым по сути народ доступа до правосудия, предусмотрено статьей 55 Конституции Украины. Это наша вина, мынеспроможны работать, надо это признать. Давайте берем шинели и пошли домой.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще є виступи від фракцій? Тоді я прошу закликати депутатів до залу.

Шановні депутати! Шановні голови фракцій! Я прошу закликати своїх депутатів до зали. А тим часом, можливо, є виступи від депутатів? Чи хтось з депутатів хотів би висловитися?

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:55:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, всі голови фракцій вступили.

А тепер я прошу всіх збирати в зал, запрошувати в зал. Я прошу… В 55, як я і говорив, ми будемо переходити до прийняття рішення. У нас залишилося два рішення: Коваль Світлана Миколаївна, Бартащук Людмила Вікторівна. Прошу усіх заходити в зал, колеги. Ми почекаємо, хвилину, дві, три, ми почекаємо, колеги.

Я хочу вам сказати, поки збираються депутати, якби нас зараз перенести назад в січень-лютий, коли ми були на Майдані, якби нас перенести в той час, коли ми з боями привозили на Майдан їжу, коли ми з боями на Майдан завозили дрова для того, щоб обігріти людей вночі, якби хтось тоді сказав, щоМайдан переможе і в нас буде у Верховній Раді України більшість в 300 голосів європейських українських сил і не буде мати здатність прийняти рішення по суддях, які робили злочин проти Майдану, я думаю, ніхто би не повірив в той момент, що таке можливо.

Шановні колеги, голови фракцій є, які були на Майдані. Депутати є, які були на Майдані. Зараз кожен депутат має змогу підняти трубку, подзвонити до свого колеги і спитати, чому ти не тут, чому ти не в залі, чому не голосуєш. Це випробування нашого парламенту на здатність відповідати тим ідеалам і критеріям, які були на Майдані.  

Я прошу усіх заходити в зал і займати робочі місця.

Збираємо депутатів… (Шум у залі)  Вони заходять, колеги. Нічого, почекаємо. Ми ночами стояли на барикадах і нічого  з нами не ставалось. Ми почекаємо, поки всі зберуться в зал. Будь ласка, прошу заходити всіх в зал, які знаходяться  в кулуарах. Прошу всіх заходити в зал.  

Колеги, готові? Прошу заходити в зал, приготуватися до прийняття рішень, колеги. Будь ласка, прошу заходити в зал, приготуватися до прийняття рішень.

Я хочу вас ще повідомити, що в нас ще є чотири постанови, які перед тим як сумнівні не набрали голосів це є Макуха Андрій Анатолійович, це Марцинкевич Віталій Анатолійович, це є Демидовська Алла Ігорівна, це  Пойда Сергій Миколайович.

Колеги, будь ласка, заходимо в зал. Неодноразово було згадано прізвище Березенка і є справедливо дати йому слово для репліки. Будь ласка,Березенко, одна хвилина. Прошу слово для репліки.

 

14:01:25

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Шановні колеги, неодноразово згадували моє прізвище. Я хотів би звернутися до лідера фракції "Батьківщини" і до фракції "Батьківщини", які дозволяли ці вислови на мою адресу. З самого ранку я в залі голосую за звільнення тих ганебних суддів, які винуваті у всіх тих подіях, які відбулися на Майдані. Дійсно, протяг 30 хвилин мене не було в залі. Я зараз повернувся і свій голос віддам за звільнення цих суддів.

До керівництва фракції: я хотів би нагадати, де був ваш голос, коли ми тут голосували Постанову про невизнання виборів до Державної Думи Росії на Кримському півострові, який є українським. Вашого голосу не було.

Тому, будь ласка, слідкуйте за роботою вашої фракції а БПП проголосує за звільнення  цих ганебних суддів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, заходимо в зал. Одна хвилина, Юлія Тимошенко. І заходимо в зал, колеги. Репліка.

 

14:02:25

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі! Я хочу просто стосовно голосування по виборах в Думу, по-перше, сказати дуже чітко свою позицію. Ми не визнаємо цих виборів. По-друге, наша фракція голосувала. А, по-третє, я дуже рада,  що  спрацювало те, що я зробила, я назвала поіменно найближчих людей Президента України Порошенка, які не голосували  за звільнення суддів, які приймали рішення  проти майданівців – спрацювало. І якщо ці  депутати зараз прийшли в зал, це означає, що, можливо, Порошенко зважив  всів свої репутаційні ризики і дав команду своїм депутатам повернутися в зал і проголосувати за цих суддів. 

І  ваше, пане спікер,  правильне було рішення  не розходитися, поки всі проголосовані не будуть. Це означає, що Президенту треба  обирати або втрачати  підтримку людей, або загнати своїх депутатів в зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зараз  дам слово, хто попросить. В мене  є одне дуже  велике  прохання, зараз дам слово. В нас стоїть ціль, в нас стоїть  ціль проголосувати. Я вважаю, чим більше  буде в нас конфліктів між собою, тим менше шансів проголосувати. Тому я дуже прошу усіх, хто бере  слово в обговоренні, не вносити в зал конфліктність, нам бракує  голос до голосу, нам бракує кількох голосів. І я думаю, правильнішим  є закликати колег заходити в зал і не вносити конфліктність між фракціями,  не вносити конфліктність між депутатами, бо це може призвести до провалу голосування.

Прошу заходити в зал, зараз перейдемо до прийняття рішень. Я зараз проведу рейтингове голосування,  скільки нас є.

Отже, колеги, приготуємось до рейтингового голосування. Прошу заходити в зал, прошу займати робочі місця. І я прошу закликати усіх депутатів в зал. Депутати підходять, ми ще чекаємо пару секунд,  будь ласка. Пане Артур.  Прошу, колеги, ми зараз проведемо рейтингове голосування, щоб подивитись стан мобілізації в залі.

Колеги, я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, колеги. Прошу голосувати і прошу підтримати рейтингове голосування на мобілізаційну здатність Верховної Ради. Прошу проголосувати, будь ласка,  голосуємо.

 

14:05:28

За-205

Бачу, не всі встигли.

Будь ласка,  запрошуємо, подивіться, кого немає. Я по фракціям зараз скажу: "Блок Петра Порошенка" – 75, "Народний фронт" –  53. "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" –  23, "Батьківщина" – 15, Радикальна партія Олега Ляшка – 19, "Партія "Відродження" – 2, "Воля народу" – 2.

Зараз ви можете подивитись кого немає, запросити їх, мені сказали, що в їдальні є значна кількість депутатів. Я прошу представників Апарату повідомити всіх, хто там є, що зараз відбувається прийняття рішення і запросити їх в зал. Колеги, будь ласка,  прошу повідомити і запросити в зал і прошу голів фракцій подивитись кого немає і запросити в зал. Будь ласка,  прошу запрошувати депутатів в зал.

Заходять люди, заходять люди, які проголосують "за". Будь ласка,  прошу заходити. Заходять, підтягуються люди, ми чекаємо. Будь ласка,  прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Поки заходять, будь ласка,  Лапін, одна хвилина.

І прошу, ми чекаємо, заходьте в зал.

Будь ласка,  Лапін, одна хвилина, включіть мікрофон Ігорю Лапіну.

 

14:07:13

ЛАПІН І.О.

Шановні колеги, я є один із рядових бійців самооборони Майдану. І тут, я знаю, досить багато людей, які прийшли у парламент завдяки Майдану. Досить піаритися на крові! Я дуже прошу перестати звинувачувати один одного, хто більший революціонер чи хто менший революціонер. Я дуже прошу представників всіх фракцій, покличте своїх депутатів, які належать до ваших фракцій, а також ті, що позафракційні. Будь ласка, зайдіть всі в зал!  Давайте ми приймемо те рішення і поставимо крапку в цьому питанні хоча би на сьогоднішній день. Давайте перестанемо думати, що нас роз'єднує, давайте подумаємо про те, що нас об'єднує.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Колеги, я ще раз зараз поставлю рейтингове голосування. Хоча воно є непопулярним, але я ще раз поставлю на рейтингове голосування.

Прошу зайти в зал, прошу зайняти робочі місця. І, колеги, я бачу підійшло ще кілька з "Народного фронту" депутатів, кілька з "Блоку Петра Порошенка". Я прошу ще раз взяти участь у рейтинговому голосуванні, я прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги! Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні! Будь ласка.

 

14:08:42

За-213

Вже бракує менше.

Хто не встиг? Сидорович, не спрацювала карточка. Не спрацювала, так? Давайте тоді, колеги, зараз ми … Підійшло ще кілька депутатів, зараз будемо переходити до прийняття рішення. Будь ласка, запросіть, кого можна, в зал, колеги! Нам бракує буквально кілька  депутатів. Колеги, я прошу приготуватися до голосування. Отже, колеги, прошу приготуватися.

Я нагадую, ми розглядаємо суддів, які пропонує нам позбавити, звільнити з посади суддів, які були звинувачені у злочинах проти Майдану.

Зараз на розгляді є постанова 3581-30. Постанова про звільнення Коваль Світлани Миколаївни з посади судді Апеляційного суду міста Києва у зв'язку із порушенням присяги. Зараз на розгляді ця постанова і зараз її я поставлю на голосування.

Я прошу зайти усіх в зал і взяти участь в голосуванні. Зайшло кілька депутатів після нашого останнього голосування. Я прошу зайняти робочі місця, щоб встигли проголосувати. І я ставлю на голосування постанову 3581-30 – звільнити Коваль Світлани Миколаївни з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку із порушенням присяги судді.

Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

14:10:44

За-218

Бракує 6 голосів, бракує 6 голосів. Прошу  запросити. Шість, так. (Шум  в залі) Вісім, так, вісім, вісім. Я думаю, ми цілковито можемо. Я просив зробити це протягом перерви, зайшов ще один депутат. Колеги, будь ласка, прошу запросити депутатів в зал, прошу запросити депутатів в зал. Будь ласка, займайте робочі місця, прошу приготуватися до голосування.

Будь ласка, прошу зайти в зал, приготуватися до голосування. Я прошу  всіх дисципліновано. Колеги, два, три голосування і ми можемо закрити нашу сесію, просто треба зібратися, дисципліновано взяти участь в голосуванні. Попередній раз не спрацювала карточка, я думаю, що цього разу будемо уважніші, Руслан, щоб вона справцювала.

Колеги, готові? Готові, колег? Всі на місцях є робочих? Колеги, я ставлю ще раз на голосування постанову 3581-30 – звільнити Коваль Світлану Миколаївну з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді. Прошу проголосувати, колеги, і прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Уважно, щоб карточки спрацювали. Голосуємо, колеги, будь ласка. Прошу підтримати.

 

14:12:39

За-219

Сім голосів. Сім голосів. Сім голосів. Прошу запросити депутатів в зал. Колеги, прошу запросити депутатів в зал. Прошу закликати депутатів в зал.

Колеги, я, будь ласка, прошу вас заходити в зал. Мені повідомили, що є частина депутатів в кулуарах. Я прошу їх покликати. Я ще раз наголошую: я буду ставити на голосування ще раз і ще раз ці постанови. І всі мають доступ до голосування по цих постановах. Це є постанови принципові для Верховної Ради України. Принципові для всіх тих, хто прийшов в парламент, апелюючи до цінностей і гасел Майдану. Тому я прошу зараз обдзвонювати знайомих, обдзвонюйте колег, кого нема  справа, зліва закликати в зал.

Я прошу  приготуватися ще раз до голосування, колеги. Будь ласка. Я наголошую, Регламент мені дозволяє не повертатися, а ставити стільки кількість разів, скільки можна. Тому, колеги, я прошу зайняти робочі місця, і я буду ставити на голосування знов Постанову 3581-30. Я прошу приготуватися до голосування і запросити в зал людей.

Я ставлю на голосування Постанову 3581-30 про звільнення Коваль Світлани Миколаївни з посади судді апеляційного суду міста Києва у зв'язку з порушенням  присяги судді. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка,  прошу голосувати. Прошу підтримати.

Прошу підтримати. Голосуємо, колеги. Прошу голосувати.

 

14:15:45

За-217

Колеги, по фракціях, будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 81, "Народний фронт" – 58, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 22, Радикальна партія – 21, "Батьківщина" – 17, Радикальна партія Олега Ляшка – 19, Партія "Відродження" – 1,  "Воля народу" – 2.

У нас було більше від "Відродження" і від  "Волі народу". Можливо, є можливість запросити в зал?

Колеги з "Волі народу", з "Відродження"! Колеги, 7-8  голосів! Колеги, давайте ще раз. Давайте… да, будь ласка. Зараз дам. Давайте по фракціях ще раз. Колеги, ви мені говоріть, чи є сенс, чи ви маєте потенціал запросити людей.

"Блок Петра Порошенка". Березенко, будь ласка. "Блок Петра Порошенка".

 

14:16:46

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Пане Голово! Зараз 14.16. Я просив би поставити для того, щоб наше зібрання було… не втратило форму легітимного, поставити на продовження роботи сесії на 20, на 30, на 40 хвилин – на скільки нам треба для того, щоб ми  могли продовжувати голосувати. Бо зараз це буде оскаржене тими ж суддями в тому ж суді. Давайте витримаємо процедуру. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хочу повідомити, що позачергове засідання не має формату такого, який має звичайне засідання. Ми працюємо до вичерпання порядку денного, ми працюємо до вичерпання порядку денного.

Дальше: "Народний фронт". "Народний фронт" подумає хто. Радикальна партія, потім – "Народний фронт".

Я прошу давати відповідь на питання, чи ми можемо дотягнути, запросити і дочекатись депутатів. Давати відповідь на це питання.

Будь ласка, Радикальна партія. Ляшко, так?

 

14:17:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Андрій Володимирович, коли ви по 100 разів закликаєте і просите депутатів прийти, ви принижуєте не лише себе, а вони своєю не явкою принижують не лише вас. Ви таким чином принижуєте весь український парламент, а головне – українців. От нас, колеги, я спеціально називаю прізвища, щоб вони взяли слово і відповіли, от нас колеги Березенко і Кононенко просто тут тримають за дураків, самі двоє прийшли, а 10 інших депутатів від БПП зникли і поздавали карточки. 10 хвилин тому в залі був колега Давиденко із мого Бахмацького округу на Чернігівщині. Валера Давиденко, вернись назад до залу, із Бахмача вбиті на Майдані хлопці є, які поховані в Бахмацькому районі, і сьогодні ви, не голосуючи за звільнення цих суддів, покриваєте цих вбивць. Тому не треба тримати за дураків. Прийдіть всі сюди в зал і голосуйте, а не тримаєте українців за дураків і своїх колег по парламенту. Молодий ще, щоб дурить нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дам слово для репліки, прізвище було назване. Будь ласка, Березенко, одна хвилина.

 

14:18:53

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Ну важко коментувати людину, яка працює в парламенті виключно задля власного піару, а не заради роботи ефективної парламенту. Але на сьогодні позачергове засідання, дійсно багато депутатів, які є у відрядженнях або які не змогли з технічних причин бути. На сьогодні фракція мобілізується по максимуму. Давайте зараз підтягнемо хвости не тільки БПП, а і колег з "Батьківщини", колег з Радикальної партії, колег з інших фракцій і зробимо це голосування результативним, тим більше, що цей потенціал на сьогодні є. Я закликаю ще раз всіх колег з "Блоку Петра Порошенка", як і інших фракцій, зайти в зал  і проголосувати за ці декілька постанов.

А до пана Олега. Немає пані Корчинської, яку я дуже поважаю. Ну, можливо, якийсь знайдете спосіб все-таки запросити їх в зал. Або Кошелєва, видатний депутат, який міг би також підтримати це прекрасне голосування, необхідне для нашої держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Народного фронту", хто буде мати слово. Бурбак. Максим Бурбак, будь ласка.

 

14:20:01

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, я звертаюся до всіх відповідальних і державницьких депутатів: поверніться в зал. Я пам'ятаю як було тяжко 20 лютого, але всі були в залі… Пане Голово, я звертаюся до вас. Всі були в залі до тих пір поки не були проголосовані всі закони і вичерпано порядок денний. Ми будемо тут знаходитися в залі до тих пір поки не буде проголосоване все. Тому що, ми на вимогу Президента, ви організували позачергове засідання, ми з'їхалися з усієї України і це відповідальність кожного депутата бути в залі і голосувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від "Батьківщини" – Іван Крулько. Будь ласка.

 

14:20:48

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". От, в чому сама головна проблема сьогоднішнього дня? Тому що це засідання парламенту зібрано для того, щоби виставити дурнями народних депутатів України. Бо спочатку Президент нібито показує, що він хоче, щоб зібрався парламент, а потім починається гра у фракції, яка носить ім'я Президента України. В цьому залі було голосування, де було 235 голосів, а зараз голосування 215. Скажіть, будь ласка, де ділося 20 голосів? Дуже легко проаналізувати. 20 голосів зникло у фракції БПП. Де ці 20 голосів? Вони пішли за командою у фракції БПП для того, щоб зірвати голосування.

Ви звертаєте увагу на "Батьківщину". У нас голосує 17 голосів, ми найменша фракція у парламенті.

Пане Сергію, голоси пропали за командою з вашої фракції. Тому питання про те, що зривається голосування по суддях, які садили майданівців, лежить персонально на Президенті України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  "Самопоміч". Олег Березюк, будь ласка.

Я прошу говорити про те, чи є потенціал дотягнути голоси. Будь ласка, Олег Березюк.

 

14:21:59

БЕРЕЗЮК О.Р.

Щойно наша  одна  з колег повернулася  і приземлилася в аеропорту і їде сюди, у нас буде один голос ще, тому це добре.

Але ще одна річ, ми підтримуємо колег, на Майдані був такий принцип, коли вже не моглося – стояти. От сьогодні ми маємо просто стояти, сидіти в залі, поки не з'являться хлопці з БПП і дівчата і не проголосують. Це є наш обов'язок. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз підійшли ще кілька депутатів у зал, зараз ще  раз поставлю на голосування. Можливо, ми вже маємо позитивне рішення, можливо. Я прошу зайняти робочі місця всіх. Я прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця.

Колеги, я ставлю на голосування Постанову 3581-30. Звільнення Коваль  Світлану  Миколаївну з посади судді  апеляційного  суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді.

Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.  Всі на місцях? Почекайте, почекайте, заходять, заходять в зал. Зайшли. Прошу голосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.  Голосуємо, колеги. Будь ласка. Прошу проголосувати.  

 

14:23:50

За-221

П'ять голосів, колеги. П'ять голосів! За скільки часу буде ваша колега з аеропорту?  Колеги,  5 голосів.

По фракціях. "Блок Петра Порошенка" – 83… (Шум у залі), "Народний фронт" – 58, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 23, "Батьківщина" – 17, Радикальна партія Ляшка – 20, Партія "Відродження" – 1, "Воля народу" – 2.

Колеги,  5 голосів. Ми можемо  їх зараз запросити в зал. (Шум у залі)

Мені наголошують на тому, що не голосує 10 чоловік, які є в залі. 9 чоловік, які є в залі не голосують. Закличемо їх проголосувати  це: 7 – з "Блоку Петра Порошенка", і 2 – з "Народного фронту". Закличемо їх проголосувати, і запрошую всіх в зал. І ми ще раз спробуємо зараз вийти на позитивне рішення. Прошу зайти всіх в зал, зараз буде голосування. Будь ласка.

Колеги, я ще раз ставлю. Будь ласка, прошу усіх, хто є в залі, взяти участь в голосуванні. Я прошу усіх взяти участь в голосуванні. Будь ласка, займіть робочі місця, будь ласка. Мушак голосує. Всі на місцях, так? Всі на місцях, і я ставлю на голосування постанову 3581-30, і хто підтримає дану постанову, прошу проголосувати і прошу підтримати. Колеги, давайте уважно, щоб всі карточки, всі голоси. Ледовських підходить, секундочку. Всі.

Прошу, голосуємо. 3581-30. Будь ласка, голосуємо, підтримуємо колеги. Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо колеги, будь ласка. Прошу підтримати, всі хто є в залі.

 

14:26:11

За-225

Один голос колеги, один голос. Я дуже прошу всіх, не встиг, не встиг один голос. Я прошу всіх приготуватися. Колеги, всіх прошу приготуватися ми переходимо зараз… три голосування, і я закрию сесію, колеги. Треба тільки змобілізуватися максимально, бути уважними. Я прошу колег відповідально – знакове голосування для нашого парламенту, підготуватися, зайняти робочі місця. Я потім поставлю одна за одною всі постанови, які ми досі… не були підтримані.

Дуже уважно! Я ставлю на голосування постанову 3581-30: звільнення Коваль Світлани Миколаївни з посади судді апеляційного суду. В цілому. Хто підтримує дану постанову, колеги,  прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, будь ласка, голосуємо, колеги, підтримуєм, уважно! Кожен,  будь ласка! Прошу голосувати.

 

14:27:24

За-223

Це означає,  що в залі є голоси, в залі є голоси, колеги. Я ще раз ставлю на голосування.  Колеги, прошу зайти в  зал, два голоси, ми зараз  вийдемо на голосування.

Потім я дам, Юлія Володимирівна. Я  боюсь, ми як ввійдемо в обговорення фракцій, ми втратимо ці  голоси, я  дам слово вам.

Колеги, я прошу, не всі були уважні. Ми всі бачимо,   що голоси в залі є, голосив залі є. Прошу зайняти свої робочі місця. Голоси в залі є,  будь ласка. Не всі встигли підійти до робочих місць, не всі встигли зорієнтуватись в важливості, не всі усвідомили, що ми голосуємо за тих суддів,  які всіх нас, та не нас, хто людей звичайних,  громадян, які їхали на Майдан, засуджували за їхню громадянську позицію. За нас відповідальність, колеги, ми відповідаємо за тих,  хто обирав нас. Не всі це збагнули відразу. Ми ще раз    поставимо на голосування, і я переконаний, що всі, хто є в залі, проголосують.

Я ще раз ставлю на голосування постанову 3581 про звільнення  Коваль Світлани Миколаївни з посади судді апеляційного суду міста Києва за порушення присяги  судді. Я прошу проголосувати, я прошу усіх підтримати  і уважно голосувати, кожен голос має вагу. Прошу проголосувати,  будь ласка. Прошу проголосувати і прошу підтримати,  будь ласка.  Будь ласка, колеги, голосуємо всі гуртом, злагоджено голосуємо. Будь ласка.   

 

14:29:13

За-225

Один голос. Не встиг, хтось не встиг, хтось безвідповідальний не встиг, колеги.  Будь ласка, не виходьте  з залу, колеги. Не виходьте з залу, колеги, зараз вся  Україна дивиться за нами, вся Україна дивиться, хто в залі, а хто вийшов з залу. Я дуже прошу всіх зайняти робочі місця, я прошу нікому не виходити з зали і слідкувати.

Прошу приготуватись, і я ставлю на голосування ще раз постанову 3581-30 про звільнення Коваль Світлани Миколаївни, судді апеляційного суду.

Я почекаю, колеги, верніться на місце, будь ласка. Я прошу всіх повернутися на робочі місця. Колеги, я прошу суперечки припинити зараз, вертатись на робочі місця. Я прошу повернутись на робочі місця, не створювати конфліктну ситуацію. У вас є схильність до того, вона погано закінчується конфліктна ситуація.

Я ставлю на голосування 3581-30 в цілому, колеги. Я прошу  повернутись на робочі місця. Пані Кужель, на робочі місця. Прошу проголосувати, прошу підтримати 3581-30.

Прошу підтримати колеги, будь ласка,  голосуємо колеги, 3581-30. Голосуємо, колеги.

 

14:30:51

За-225

Я бачу, що не встиг, я бачу. Будь ласка,  всі на місцях лишайтесь, колеги, всі на місцях. Я ставлю на голосування 3581-30… Колеги, на місця, будь ласка. Я ставлю на голосування 3581-30.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка,   злагодженого прошу голосувати, будь ласка, голосуємо колеги, прошу голосувати, будь ласка. Прошу підтримати колеги, відповідально і злагоджено. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, будь ласка.  

 

14:31:46

За-228

Рішення прийняте.

Колеги, тепер не виходьте з залу, кожне голосування матиме значення. По фракціях, будь ласка, По фракціях: "Блок Петра Порошенка" – 87, "Народний фронт" – 61, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 22, "Батьківщина" – 17, Радикальна партія – 20,  "Відродження" – 1, "Воля народу" – 2.

Тепер не розходитись, колеги, я ставлю одна по одній наступні. Колеги, уважно на місті. Не розходитись!

Наступна постанова 3581-27: Бартащук Людмилу Вікторівну за порушення присяги, за злочини проти Майдану. Прошу проголосувати, прошу підтримати. 3581-27. Прошу голосувати, колеги! Будь ласка, голосуємо, колеги! Прошу підтримати. Голосуємо уважно, не відходимо від робочих місць!

 

14:32:46

За-229

Рішення прийнято.

Наступне, колеги, увага! 3581-9: Макуху Андрія Анатолійовича за злочини проти Майдану. Прошу проголосувати 3581-9. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Ще два голосування! Прошу уважно! Прошу голосувати, 3581-9. Прошу підтримати, колеги, будь ласка. 

 

14:33:21

За-228

Рішення прийнято.

Наступне, Демидковську Аллу Ігорівну за порушення присяги (3581-13). Прошу…  Демидовську Аллу Ігорівну. Прошу проголосувати, за злочини проти Майдану. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка, колеги.

За порушення присяги, прошу проголосувати, будь ласка. Прошу підтримати, колеги, в залі є голоси.

 

14:33:57

За-229

Рішення прийнято.

Марцинкевича Віталія Анатолійовича (3581-12)  за порушення присяги, прошу підтримати, прошу проголосувати. 3581-12. Прошу підтримати, будь ласка, прошу голосувати, колеги, уважно.

 

14:34:23

За-230

Рішення прийнято.

І остання постанова. Пойду Сергія Миколайовича (3581).  Пойду Сергія Миколайовича, прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу голосувати, 3581-23, прошу підтримати. Останнє голосування, будь ласка, прошу голосувати.

Пойда, Пойда, прошу голосувати. По Майдану,  теж суддя по Майдану.

Будь ласка, всі гуртом, останнє голосування.

 

14:35:02

За-229

Постанова прийнята. Рішення прийнято.   

Шановні колеги, ми пройшли всі постанови, які були на сьогодні винесені на голосування.

Шановні колеги, зараз розпочнуться урочистості до Бабиного Яру. І я прошу усіх разом нас, колеги, зараз вшанувати Хвилиною мовчання всіх, хто загинув в Бабиному Яру, всіх національностей. Там загинули визначні: українська поетеса Олена Теліга, близько 600 членів ОУН, українських патріотів, євреї, роми, багато представників інших національностей. Вшануємо усіх невинно убієнних в цій трагедії.

Запрошую всіх до Хвилини мовчання. Будь ласка.

(Хвилина мовчання)

Дякую, колеги.

Ми прийняли сьогодні важливі, відповідальні рішення. В нас було емоційне засідання, ми 29 постанов сьогодні прийняли. Ми звільнили 29 суддів. Я вітаю усіх. Вітаю колег-парламентарів, вітаю комітети і вітаю всіх, хто брав активну участь в роботі.

Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок, 4 жовтня о 10-й годині ранку.

Дякую, колеги. До зустрічі.

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку