ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 вересня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:01:46

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, 16:01 вже. Прошу колег заходити в зал і приготуватись до реєстрації у вечірньому засіданні. Прошу запросити депутатів в зал.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

До речі, шановні колеги, до мене підійшло  сьогодні кілька депутатів з проханням, щоб у звіті депутата по відвідуваності не враховувалась електронна реєстрація, а лишень письмова. Я дуже прошу народних депутатів  це питання обговорити  у фракціях і дати мені  інформацію. Якщо буде така позиція спільна усіх  фракцій, я  зможу це змінити, щоб фіксувалась тільки письмова реєстрація для  звіт  по роботі народного депутата.

Але зараз ми ще діємо в системі, яка передбачена Регламентом, тому я прошу заходити  в зал і приготуватись до електронної реєстрації. 

Колеги, прошу приготуватись. І прошу народних депутатів України зареєструватися. Будь ласка, прошу включити систему реєстрації.

 

16:05:57

Зареєстровано 342 депутати народних. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, наступне  у нас по порядку денному є законопроект, який лишився  у нас боргом з дня  аграрних питань, 3190. Але автор даного законопроекту Сташук Віталій Филипович просить його зняти зараз з розгляду.  Народний депутат, автор  має  таке право. І на прохання автора я знімаю з розгляду 3190.

Наступний законопроект 4110. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів. Законопроект узгоджений з усіма фракціями. По ньому дали своє підтвердження представники усіх фракцій в комітеті. Він безконфліктний. І я прошу підтримати розгляд його за скороченою процедурою.

Колеги, підтримайте, він, справді, технічно і важливий. 4110, подивіться. Подивіться, 4110. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги. 4110, прошу проголосувати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

16:07:30

За-119

Товариство, я ще раз поставлю. Ми можемо зараз війти в повний розгляд питання, яке має просто мінімальні зміни, мінімальні зміни має. Я думаю, це нелогічно і нерозумно. Я думаю, це цілковито той момент, коли ми можемо проголосувати за скорочену процедуру. І я прошу колег ще раз зайняти свої місця і підтримати.

Ще раз наголошую, технічний, узгоджений зі всіма законопроект. І дуже просив би вас підтримати скорочену процедуру, колеги. "Народний фронт", я як обіцяв поставлю о 16:30 спецконфіскацію. Але зараз прошу вас підтримати скорочену процедуру, колеги. Це не є політичне питання, це питання підтримки місцевого самоврядування.

Колеги, можемо голосувати? Я ще раз ставлю пропозицію у підтримку скорочену процедуру 4110. І прошу підтримати, колеги. Єгор! Олег! Прошу підтримати, 4110, скорочена процедура. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

16:09:03

За-133

Добре. Не зорієнтувались деякі  фракції.

Колеги, ми ж знаємо,  що буде далі, ми  в годину  ввійдемо,  там нема що обговорювати  в тому законопроекті просто, це технічна річ. Я можу на вас розраховувати? Можу. Дякую вам. Можу на вас розраховувати? Можу. Дякую.

Колеги, я дуже    прошу вас ще раз сконцентруватись, там справді нема що годину обговорювати, колеги. Я прошу підтримати  розгляд за скороченою процедурою 4110. Прошу підтримати, прошу проголосувати.  Одне  речення, так, 4110 –  скорочена процедура. Будь ласка, колеги, прошу  підтримати і проголосувати. Голосуємо, колеги,  підтримуємо.

 

16:10:05

За-153

Рішення прийняте. 

І я запрошую до доповіді  Олену  Ледовських, представника комітету.  Будь ласка.

 

16:10:19

ЛЕДОВСЬКИХ О.В.

Шановний пане Голово,  шановні колеги! Проект Закону про внесення змін  до деяких законів  України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських  голів номер 4110, розроблений народними депутатами  України членами Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Метою його подання є усунення прогалин  чинного законодавства  і врегулювання  всього трьох практичних  аспектів у діяльності місцевих рад. А саме.

Перше. Пропонується чітко вказати, що оголошення сільською, селищною, міською   виборчою комісією на першому пленарному  засіданні сільської, селищної, міської ради  рішення  про обрання відповідного  голови має відбутися лише після реєстрації цієї особи вказаною комісією. Таким чином, обрана, але незареєстрована    комісією особа, не може приступити до  виконання посадових обов’язків.

Друге.  Діюча норма  закону передбачає, що сільська, селищна, міська рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради у кількості 3-5 осіб, які почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради, якщо голову не обрано.

Цей законопроект розповсюджує дане положення на випадки, коли відповідну особу, територіальною виборчою комісією не зареєстровано.

І третє. Чинне законодавство передбачає реєстрацію територіальними виборчими комісіями не лише сільських, селищних, міських голів, але і депутатів місцевих рад та старост. Однак не поодинокими є випадки, коли комісії вчасно не приймають таких рішень і цим законопроектом члени комітету пропонують, що в разі не прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію депутата сільської, селищної, міського голови, старости у визначений законом термін. Таке рішення може прийняти Центральна виборча комісія в термін до 20 днів з дня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд, завершити.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Щодо бездіяльності територіальної комісії. Члени комітету переконані, що прийняття даного законопроекту дозволить: перше, забезпечити чіткість, визначеність та однозначність питань набуття повноважень сільськими, селищними, міськими головами; друге, усунути прогалини щодо визначення належних суб'єктів з питання ведення пленарних засідань. І третє, унеможливити бездіяльність та самоусунення територіальної виборчої комісії від виконання обов'язків з реєстрацією обраними депутатів місцевих рад…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЕДОВСЬКИХ О.В. Прошу підтримати прийняття законопроекту в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам. 

І я до співдоповіді запрошую голову підкомітету, комітету з питань державного будівництва Бублика Юрія Васильович. Будь ласка,  пане Юрій.

 

16:13:24

БУБЛИК Ю.В.

Шановні народні депутати!  Комітет з питань державного будівництва регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму виїзному засідання 7 квітня 2016 року, що відбулося в місті Львові під час форуму місцевого самоврядування, розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів за реєстраційним номером 4110 від 19 лютого 2016 року, поданий практично всім складом народних депутатів України, членів комітету.

Законопроектом пропонується внесення змін до статей 42, 46  Закону України  "Про місцеве самоврядування в Україні", згідно з якими оголошення сільської, селищної, міської виборчої комісії на  пленарному засіданні ради рішення  про  обрання сільського, селищного, міського голови має відбуватися після реєстрації цієї комісією особи, обраної сільським, селищним, міським головою. У разі не  реєстрації вказаних посадових осіб відповідної територіальної виборчої комісії на час проведення  першої сесії  рада обирає тимчасову президію з числа  депутатів ради  в кількості 3-5 осіб. Член тимчасової президії почергово  головую на пленарних засіданнях ради до  обрання секретаря ради. З часу обрання  секретаря ради він головує на пленарних засіданнях ради. 

Законопроектом також вносяться зміни до частини третьої статті 89 Закону  України "Про місцеві вибори" та статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", згідно з якими у разі бездіяльності територіальної комісії при реєстрації депутата сільського, селищного, міського голови (старости) таку реєстрацію здійснює Центральна виборча комісія.

Головне науково-експертне управління Апарату загалом  підтримує ініційовані зміни до даних законів, вказуючи при цьому на окремі неузгодженості технічного характеру, та  пропонує прийняти законопроект в першому читанні за основу. Підтримує поданий законопроект також і Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування "Асоціація міст України".

За наслідками всебічного обговорення комітету ухвалив висновок рекомендувати  Верховній Раді України: ухвалити в  першому читанні. Прошу підтримати позицію комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два - "за", два – "проти". Будь ласка.

Бондар Михайло Леонтійович, будь ласка.

 

16:16:05

БОНДАР М.Л.

"Народний фронт" буде підтримувати цей  законопроект і закликаємо всіх підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Паламарчук, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка,  Миколо Петровичу.

Миколо Петрович, скажіть слово своє у підтримку законопроектів.

 

16:16:17

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановні колеги, прошу підтримати  законопроект як потрібний нашій державі. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, обговорення завершено.

Товариство, зараз ми завершимо розгляд, потім буде чиясь доповідь,  ми переговоримо по інших питаннях.

Колеги, я прошу зайняти робочі місця і підготуватися до голосування. Обговорення було дуже коротким, але змістовним, і ми можемо переходити до прийняття рішення. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця.

Як нам детально пояснили і доповідач, і співдоповідач – технічний законопроект, який узгоджений з усіма фракціями, і я сподіваюсь на результативне голосування. Будь ласка, прошу заходити всіх у зал і приготуватися до голосування.

Колеги, готові до прийняття рішення? Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо набуття повноважень сільських (селищних), міських голів) (номер 4110), за основу, колеги. За пропозицією комітету за основу.

Прошу голосувати, прошу підтримати 4110 за основу. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо.

 

16:18:38

За-243

Рішення прийнято. Вітаю авторів, вітаю комітет  з прийняттям.

Шановні колеги, до мене в президію дійшла вимога від двох фракцій на перерву, від фракції Радикальної партії і "Батьківщини". Але ми домовились, що вони замінять вимогу перерви на виступ.

Хто буде виступати? Андрій Лозовий, 3 хвилини виступу від двох фракцій. Будь ласка, пане Андрій.

 

16:19:05

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій  Лозовий, Радикальна партія Ляшка.

Хотів би проінформувати український парламент, хто ще не знає, що зараз відбувається в нашій країні, зокрема в місті Одеса. Де вчора на Думській площі, біля міської ради, серед білого дня в присутності десятків так званих правоохоронців було знищені, розгромлені, порізані на шматки громадські приймальні виїзні мого колеги Мосійчука.

Чому так звана нова поліція проявляла бездіяльність. Тому що з кількох джерел я маю інформацію, що команду на це їм давав т.в.о. начальника Нацполіції в Одеській області пан Лордкіпанідзе, про якого, який прославився фразою на одній із нарад: "Я не понимаю, о чем вы говорите, говорите на понятном для меня языке".

Відбулося це після мого вчорашнього виступу на правоохоронному парламенту. Дякую голові, генералу Кожем'якіну, за можливість виступити. От одразу після цього виступу за командою Лордкіпанідзе, міліція... поліція так звана проявляла повну бездіяльність під час знищення приймалень народних депутатів, відповідно – перешкоджання нашій діяльності. Більше того, ці намети приймальні депутатів були частиною акції "Антитруханівський майдан" проти знаного фінансиста, сепаратиста  громадянина Росії і Греції пана Труханова, який за якимсь непорозумінням досі не депортований з країни, а займає посаду мера Одеси. Можливо, гарно домовляється.

На цьому ж комітеті були задані питання пану Лордкіпанідзе і його безпосередньому керівнику пані Хатії Деканоїдзе щодо того, що відбувається із станом злочинності в місті... в Одеській області, де Лордкіпанідзе керує.

Кишенькові крадіжки виросли, вдумайтесь, за 8 місяців показники по кишенькових крадіжках за 8 місяців  на тисячу 60 відсотків – більше чим на тисячу відсотків за 8 місяців. Це влазить в голову? По фактично всіх інших злочинах за 8 місяців на 40 відсотків і вище. Тільки по одному показники впали – це наркоторгівля. Але ряд розслідувань журналістів і громадських організацій свідчать, що формально показники по наркоторгівлі впали, тому що Саакашвілі і Лордкіпанідзе "кришують" тіньовий наркоринок, заробляючи мільйони доларів на горі людей.

Після мого виступу, вислухавши справедливі аргументи, пані Деканоїдзе не знайшла… замість того щоб відповісти, замість того щоб покаятись, не знайшла нічого кращого, щоб звинуватити мене ледь не в розпалі міжнаціональної ворожнечі. Добавте, будь ласка, 30 секунд, пане головуючий.

Кожен може подивитися цей виступ і пересвідчитись, що ніякої національної нетолерантності там не було. Насправді пані Деканоїдзе, заваливши повністю свою роботу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу 30 секунд додати.

 

ЛОЗОВОЙ А.С. …найкраще висловився в Фейсбук дописувач пані Ігор Загребельний, що Хатія Деканоїдзе прикривається своїм грузинським походженням, але справжня її національність – це приналежність до групи безрідних менеджерів на службі міжнародної олігархії.

Може, досить нам самим себе принижувати? І на часі закликаю підтримати вимогу Радикальної партії про відставку керівника Нацполіції Хатії Деканоїдзе. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, до мене звернувся Комітет паливно-енергетичного комплексу, що одне питання вони попросили перенести на після обіду: про ринок природного газу. Я, вибачте, відразу це не поставив, але воно стояло в порядку денному третім. Попросили після обіду, перенести. 3617. Всі фракції дали підтвердження по ньому. Воно мало стояти відразу першим, але ми поставимо його зараз. Тут всього кілька правок.

І, колеги, ми переходимо до розгляду проект закону, останнього, який є в блоці, поставленому на сьогодні, паливно-енергетичного комплексу. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" (№ 3617). І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Лопушанського Андрія Ярославовича. Будь ласка, Андрій Ярославович.

Дуже мало правок, колеги, я прошу заходити в зал і бути готовими до голосування, там маленька кількість правок. Будь ласка.

 

16:23:55

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! До вашої уваги запропонований проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу", що стосується страхового запасу природного газу, прийнятого в першому читанні 21 квітня цього року. Я хочу нагадати, що метою законопроекту є внесення змін до частини шостої статті 12 Закону України "Про ринок природного газу".

Що там йдеться. Сьогодні по нормативних документах постачальник природного газу, який планує забезпечити постачання газу споживачу, згідно нормативних актів має забезпечити 50 процентів запланованого обсягу підземних, наприклад, підземних сховищах "Укртрансгазу". Це є додаткові фінансові витрати, які лягають на ціну газу. Тому даною поправкою законопроекту вноситься до 10 процентів страховий запас, який визначає Кабінет Міністрів, і Кабінет Міністрів визначає кожного року і виключно для всіх споживачів і постачальників одинаковий запас природного газу. Було розглянуто 6 пропозицій надано п'яти народними депутатами. Одна пропозиція прийнята поправка, одна поправка прийнята частково, а чотири відхилені. Щодо поправок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви вже закінчили доповідь, так? 

 

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до поправок. Колеги, я закликаю усіх зайти в зал, поправок всього 5 відхилених, приготуватись до прийняття рішення, це теж одне з надважливих питань на сьогоднішній день.

1 поправка, народний депутат Левченко. Не наполягає.

3-я, Левченко. Не наполягає.

4-а, Рябчин. Наполягає. Включіть мікрофон Рябчину.

 

16:25:59

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина".

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект, він дійсно конче потрібен для малого, середнього бізнесу, який займається в цій галузі, тому що та монополія "Нафтогазу", яка на сьогодні склалася, це просто ганьба для країни. Коли навіть міністр енергетики каже, що в нас ринку газу нема, а потім виходять люди і кажуть, що в нас ринкові тарифи, то то є ганьба. І оцей законопроект – ще один доказ того, як Верховна Рада намагається демонополізувати ринок, коли "Нафтогаз", зловживаючи своїм монопольним становищем, ганьбить просто малий, середній бізнес і не розвиває конкуренцію. Тому фракція "Батьківщина" буде підтримувати це.

А що стосується поправки, то я прошу проголосувати її, тому що вона стосується саме малого, середнього бізнесу, даючи їм ще більше повноважень стосовно цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу прокоментувати, пане Андрій.

 

16:26:54

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я.

В разі прийняття поправки одним учасником ринку будуть надані переваги перед іншими, що не відповідає принципу рівності суб'єктів ринку природного газу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, комітет її відхилив, так?

 

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я. Так, відхилив комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але Рябчин наполягає на голосуванні. Я ставлю на голосування поправку номер 4 народного депутата Рябчина, яка була відхилена комітетом. Хто підтримує цю поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

16:27:31

За-132

Рішення не прийняте.

І остання, 5 поправка Ленського. Ленський не наполягає.

Колеги, таким чином, ми завершили обговорення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу". Ми можемо переходити до прийняття рішення. І я прошу всіх зайняти робочі місця для прийняття рішення. Пане Андрій, дякую за доповідь. Прошу усіх зайняти робочі місця.

Колеги, будь ласка, займаємо робочі місця. Кожен голос може мати вагу під час цього голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" (щодо страхового запасу природного газу)  (номер 3617)  в другому читанні та  в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги.

Колеги,  "БПП",  я прошу усіх взяти участь в голосуванні. Будь ласка, доходіть до місць, я почекаю.

Прошу проголосувати і прошу підтримати  3617 у другому та в  цілому. Голосуємо. Колеги, голосуємо. Прошу проголосувати.

 

16:29:40

За-251

Рішення прийняте.

Вітаю і  авторів, вітаю і комітет. Це було останнє питання паливно-енергетичного комплексу.

Я хочу привітати комітет, я переконаний, ми сьогодні зробили просто історичні, вікові рішення. Я дякую за якісно підготовлені законопроекти, за якісно підготовлений блок. І фактично  цим  законопроектом  ми цей блок завершуємо. І я хочу подякувати і залу, і комітету з активну продуктивну роботу.

Як я обіцяв, на вимогу "Народного фронту", ми домовились до обіду, в 16.30 я ще раз поставлю на голосування лишень включення в порядок денний сесії. Наголошую, лишень включення в порядок денний сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів. Це узгоджено на рівні уряду, урядовий законопроект, який поданий нам Міністерством юстиції. Як пояснили  експерти, він є узгоджений  із європейськими експертами, він підтримується більшістю фракцій. Вимога полягає тільки у тому "Народного фронту" – включити його в порядок денний сесії, не сьогодні розглядати, а включити в порядок денний сесії, колеги.

Тому я  прошу, я знаю,  йшли дуже  жорсткі політичні консультації, я прошу приготуватись до голосування. Зараз я поставлю на голосування цю пропозицію – включення в порядок денний сесії. 

Колеги, можемо голосувати? Я бачу, не всі є на місцях.

Я ставлю пропозицію включення в порядок денний сесії, щоб комітет міг перейти до розгляду, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів, активів Януковича і його оточення. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

16:31:58

За-196

Колеги… Колеги, є потреба ще раз ставити? Я ще раз поставлю, колеги. І, якщо не буде, йдемо далі, колеги. Я ще раз поставлю.

Хто підтримує включення в порядок денний сесії 5142, прошу проголосувати. Включення в порядок денний сесії. Тільки включення. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Лишень включення в тижневий порядок денний, порядок денний.

 

16:32:43

За-204

Рішення не прийняте, колеги. Я перепрошую. Я обіцяв поставити, я поставив, колеги, як ми і домовлялись, в 16:30, як ми з вами і говорили.

Колеги, ми переходимо… В мене є ще до вас одне дуже велике прохання. Колеги, я прошу уваги. Звернулася міністр освіти Лілія Гриневич з проханням, щоб ми проголосували ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень та навчання "Євроатом".

Це є угода, яку ми маємо прийняти до 6 жовтня, від неї залежить цілий розвиток певної галузі. Якщо в залі не буде заперечень, я пообіцяв в даному випадку міністру освіту, що якщо зал буде приймати, ми її включимо в порядок денний, і протягом 5 хвилин розглянемо, колеги.  Я можу розраховувати на вашу підтримку?

Тоді, колеги, хто підтримує включення в порядок денний проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейським співтовариством (номер 0109) прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, це 5 хвилин нашого часу, я прошу проголосувати і прошу підтримати, Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:34:14

За-209

Колеги, мені наші юристи пояснили, що ратифікації  не потребують включення, мені  пояснили. Ратифікація не потребує включення.

Дивіться, зараз ми зробимо обговорення, якщо у вас є застереження, розкажете. Питання в тому, що воно обмежено в часі. Я знаю, що  "Самопоміч" важко реагує, коли наперед воно не  інформується. Я знаю це.     Ми зараз почнемо обговорення, ми можемо обговорювати без  включення в порядок денний сесії.

Колеги, я прошу підтримати пропозицію,  і я як Голова  її вношу, про розгляд за скороченою процедурою. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою  0109.   Будь ласка, прошу підтримати, прошу проголосувати,  будь ласка.

 

16:35:14

За-200

Рішення прийняте. Переходимо до розгляду.

Запрошую до доповіді заступника міністра освіти і науки Максима Віталійовича Стріху. 

Будь ласка.  Я вам скажу одну річ, є важливий нюанс. Депутати не бачили цієї ратифікації,  від того в залі є непорозуміння. Дуже  детально поясність,  в чому  є важливість її термінового  прийняття.   Будь ласка, Максим Віталійович.

 

16:35:40

СТРІХА М.В.

Вельмишановний Голово Верховної Ради, вельмишановні народні депутати  України! Дослідницька  і навчальна Програма "Євроатом" Європейського співтовариства  є компліментарною до програми Євросоюзу   "Горизонт 2020",  яку ви ратифікували  торік і яка успішно виконується, і в результаті якої  Україна вже має перевищення з грантів, які  надішли  на нашу науку  над нашими внесками, приблизно в 4 мільйони євро на цей момент.

Програма "Євроатом" дуже важлива для нас, оскільки вона торкається життєво стратегічно важливих для держави сьогодні питань ядерної енергетики, ядерної безпеки, досліджень і навчань у цій сфері. Користувачами цієї програми, отримувачами коштів можуть стати провідні українські наукові установи: Харківський фізико-технічний інститут, Київський інститут ядерних досліджень провідні наші університети, Харківський університет імені Каразіна, Київський національний університет імені Шевченка, Київський політехнічний інститут та інші.

Наші європейські партнери пішли нам назустріч, наш внесок в цю програму скорочений на 95 відсотків, себто платити ми мусимо лишень 5 відсотків від того, що мусили б загальноприйнятою формулою сумарно наш внесок за два роки становитиме приблизно 300 тисяч євро. А натомість наші надходження будуть щонайменше в кілька разів більші. Я прошу підтримати сьогодні нашу науку, я прошу вас підтримати перспективи української ядерної енергетики і ядерної безпеки для яких це дуже важливо.

Термін ратифікації важливий, оскільки 5 жовтня починається оцінювання проекту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  одну хвилину додайте.

 

СТРІХА М.В. …вони кошти тільки тоді, коли парламент вже проголосує за це рішення. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Колеги, я запрошую до співдоповіді Масоріну Олену Сергіївну, Комітет з питань європейської інтеграції, пані Олена, будь ласка.

 

16:38:13

МАСОРІНА О.С.

Шановний Голово! Шановні колеги! Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції розглянув і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти постанову в цілому. Комітет, розглянувши на своєму засіданні ратифікацію Угоди між Урядом України  та Європейським співтовариство з атомної енергії про науку і технологічну співпрацю та асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень та навчання "Євроатом" (2014-2018 рік).

Просимо Верховну Раду підтримати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, товариство, я думаю, що  збагнули всі даний зміст. Хто принципово хоче виступати, запишіться: два –"за", два –"проти". Але я пропоную  максимально лаконічно пройти обговорення і  перейти до прийняття рішення.

Два – "за", два – "проти", хто підтримує, я прошу  проголосувати.

Домбровський, будь ласка.

 

16:39:23

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Я дуже прошу  підтримати цей законопроект, він є  критично важливим для  розвитку, інноваційного розвитку  держави, в частині ядерної безпеки і в частині наукових  досліджень у напрямку нових технологій, які сьогодні проходять в інститутах нашої держави.

Я можу сказати, що я був у Харкові в Центрі ядерних технологій. Унікальні речі роблять наші українські науковці, унікальні, які, можливо, навіть не йдуть у порівняння  з тими розробками, які є в Європейському Союзі. І дуже важливо нам це підтримати, тому що питання  ядерної безпеки, питання  нових технологій, питання кадрового  забезпечення всіх цих робіт  є дуже важливим для нашої економіки.

Тому дуже    прошу підтримати, проголосувати і дати можливість, ну, ратифікувати і дати можливість українським  науковцям бути  на вістрі сучасної науки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заключний виступ, Мосійчук Ігор Володимирович, і перейдемо до  прийняття рішення. Прошу заходити в зал.

Пане Ігор, будь ласка.

 

16:40:43

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка.

Надзвичайно важливе рішення зараз має ухвалити парламент. Але  давайте подивимося, чим наразі займається парламент, колеги, ми з великою  натяжкою знаходимо голоси. На надзвичайно важливі законопроекти  голоси  взагалі не знаходяться. Хтось десь ходить, хтось десь бродить. Нас український народ сюди делегував для того, щоб ми працювали, для того, щоб ми підтримували і провадили політику захисту національних інтересів нашої держави. А що відбувається насправді? Якщо говорити за цю постанову, то вона є надзвичайно важливою, ця ратифікація, адже вона підтримує науковий потенціал в такій важливій галузі, як атомна енергетика.

І якщо ми говоримо про  національну безпеку, то саме в атомній енергетиці є один з елементів національної безпеки. І коли ми говоримо про можливість навіть гіпотетичну поновлення Україною ядерного потенціалу, то перш за все це базується на наших вчених, на тих, хто, дійсно, працює в науковій галузі по  напрямку розвитку атомної енергетики.

Тому закликаю всіх колег повернутися до залу і підтримати цю надзвичайно важливу ратифікацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ми завершуємо обговорення. Я прошу всіх зайняти робочі місця і підтримати ратифікацію, по якій була загальна підтримка залу.

І я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію угоди між урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у програмі наукових досліджень та навчаннях  "Євроатом" (2014-2018) (номер 0109). Пропонує комітет прийняти дану ратифікацію в цілому.

Колеги, міжнародна ратифікація, прошу голосувати, прошу підтримати 0109 в цілому. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

16:43:32

За-255

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступний на порядку денному в нас стоїть розділ про призначення позачергових місцевих виборів. Колеги, це те питання, з яким давно до нас звертається комітет, бо це обов'язок Верховної Ради України. Наш обов'язок, щоб був функціонування як інституту органів місцевого самоврядування, колеги.

Зараз я дам слово, в нас є, колеги, в нас є ряд голосувань. Я  перед тим, як надати слово для доповіді, будь ласка, одну хвилину – Ігор Гринів, а потім, пані Олена, я вам надам слово. Будь ласка, пане Ігор.

 

16:44:16

ГРИНІВ І.О.

Дякую дуже. Пане Голово, ми маємо не тільки  нові вибори проводити, а закінчити процес попередніх виборів. В нас 22 людини в парламенті не закріплені за комітетами. Давайте не відкладати це на довгу процедуру. По цьому питанню немає ніяких політичних протиріч, давайте голосувати. Люди не мають по року ходити без кабінетів і без того щоб працювати в комітетах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Ігор, справді, ми домовлялися на Погоджувальній раді, що це питання блокує роботу багатьох комітетів. В мене є весь перелік пропозицій, ми їх зможемо поставити. Але в мене є прохання, воно теж не потребує включення в порядок денний, але давайте все-таки ми вибори запустимо і відразу після того я поставлю це. Є згода, є підтримка, пане Ігор? Це голосування, тут нема обговорення, тільки голосування, пане Ігор. Добре? Тоді, колеги, я прошу вас коротко доповідати і голосувати. Будь ласка, я запрошую... Воно не потребує обговорення, тільки голосування.

Я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Бойко Олену Петрівну. Будь ласка, пані Олена.

 

16:45:44

БОЙКО О.П.

Шановні депутати, шановний головуючий! Інформую вас, що Комітет з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своїх засіданнях 6 липня і 7 вересня цього року розглянув загалом 53 клопотання окремих місцевих рад про призначення позачергових виборів, зокрема 6 селищних, 47  сільських голів у зв'язку з достроковим припиненням їх повноважень на підставі положень статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Підстави дострокового припинення повноважень голів наступні: за власним бажанням – 40 випадків; у зв'язку зі смертю – 12 випадків; у зв'язку з набранням законної сили обвинувачувальним вироком щодо голови – 1 випадок (це лазурницький селищний голова Скадовського району Херсонської області).

За результатами розгляду цих клопотань народними депутатами – членами комітету у Верховні Раді України були зареєстровані відповідні проекти постанов за реєстраційними номерами: 4967 – 4967/52.

Комітет на своєму засіданні 7 вересня, керуючись нормами Закону України "Про місцеві вибори", ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих сільських, селищних голів на неділю 4 грудня 2016 року.

Звертаю увагу, що в проектах постанов за реєстраційними номерами 4967, 4967-35, які комітетом розглядались ще у липні, була запропонована інша дата виборів. Проте ці проекти не були вчасно розглянуті в сесійній залі.

Отже, комітет на засіданні ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді прийняти ці проекти постанов за основу та в цілому, змінивши в них дати призначення виборів також на 4 грудня 2016 року.

І ще одне питання, яке потребує вирішення,  це законопроект 4181-17 про призначення позачергових виборів Радянського сільського голови, Радянська сільська рада Бердичівського району Житомирської області,  розгляд якої був відкладений Верховною Радою у зв'язку з перейменуванням села Радянське на село Романівку на виконання Закону України про декомунізацію і необхідністю здійснення певних юридичних процедур.

На сьогодні Житомирська обласна рада своїм рішенням від 21 липня перейменувала Радянську сільську раду на Романівську. Отже, комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Постанови 4181-17, змінивши по тексту слова "Радянського сільського голови" на "Романівського сільського голови" і "Радянська сільська рада" на "Романівська сільська рада", та призначити ці вибори також на 4 грудня 2016 року.

Просимо підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут кілька десятків постанов, але ми повинні кожну голосувати окремо. Щоб ми дали можливість місцевим громадам проводити вибори, щоб ми дали можливість місцевим громадам обирати самостійно своїх делегатів і представників. Це буде кілька десятків голосувань, але я прошу сконцентруватися, і ми по кожній постанові маємо провести окреме голосування, колеги. І я, як обіцяв, після того я поставлю питання про кадрові призначення, пане Ігор.

Я можу почати голосування, колеги?

Отже, Постанова 4967 про призначення позачергових виборів Добренського сільського голови, в цілому. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. В цілому 4967. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:49:29

За-227

Колеги, давайте більш дисципліновано будемо. Я постараюсь швидко зачитувати, колеги. Я думаю, тут немає ні в кого дискусій, це ми даємо право місцевим громадам самостійно обирати. Якщо ми того не проголосуємо, вони не встигнуть організувати вибори. Це не є питання політичне, це наш обов'язок. Я буду швидко зачитувати, давайте швидко голосувати.

Постанова 4967-1 про призначення виборів Тоболівської сільської голови, в цілому. Прошу підтримати, прошу проголосувати, будь ласка.

 

16:50:13

За-243

Постанова прийнята.

Постанова 4667-2:  призначення виборів Миляновичівського сільського голови. Вибачте, якщо помилився. 4667-2 в цілому прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

16:50:42

За-250

Постанова прийнята.

4967-3: Добропільського сільського голови, в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:51:06

За-248

Рішення прийняте.

4967: Великокоровинецького селищного голови, в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

16:51:33

За-243

Рішення прийняте.

4967-5: Осівського сільського голови, в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

16:51:57

За-239

Рішення прийняте.

4967: Пиріжківського сільського голови, 4967-6. Прошу в цілому, прошу проголосувати. Прошу підтримати, будь ласка.

 

16:52:22

За-244

Рішення прийняте, постанова прийнята.

4967-7: Червоного сільського голови, в цілому. Прошу підтримати, будь ласка.

 

16:52:45

За-248

Рішення прийняте, постанова прийнята.

4967-8: Букачівського селищного голови, в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

16:53:08

За-243

Рішення прийняте.

4967-10: Яворівського сільського голови, в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

Будь ласка, Косівський район.

 

16:53:37

За-240

Постанова прийнята.

4967-9: Чукалівського сільського голови. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо в цілому.

 

16:54:02

За-243

Рішення прийняте.

4967-11: Солотвинського селищного голови. В цілому прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка.

 

16:54:24

За-248

Постанова прийнята.

4967-12: Любарецького сільського голови. В цілому  прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка.

 

16:54:46

За-249

Постанова прийнята.

4967-13:  Улянівського сільського голови. В цілому  прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:55:10

За-248

Постанова прийнята.

4967-14: Триліського сільського голови. В цілому  прошу проголосувати.

 

16:55:33

За-249

Постанова прийнята.

4967-15: Воєводського сільського голови. В цілому  прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

16:55:54

За-250

Постанова прийнята.

4967-16: Монастирецького сільського голови. Прошу підтримати. Голосуємо. В цілому.

 

16:56:15

За-254

Постанова прийнята.

4967-17: Холоднобалківського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

16:56:39

За-254

Постанова прийнята.

4967-18: Степанівського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

16:57:01

За-255

Постанова прийнята.

4967-19: Новоукраїнського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати.

 

16:57:21

За-254

Постанова прийнята.

4967-20: Якимівського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати.

 

16:57:42

За-254

Постанова прийнята.

4967-21: Дейманівського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати.

 

16:58:03

За-251

Постанова прийнята.

4967-22: Сасинівського сільського голови. В цілому. Прошу підтримати.

 

16:58:24

За-256

Постанова прийнята.

Наступна, 4967-23: Томашгородського  сільського  голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

16:58:47

За-255

Постанова прийнята.

4967-24: Смордвівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати. Голосуємо.

 

16:59:09

За-254

Постанова прийнята.

4967-25: Малосамбірського сільського голови. В цілому, прошу голосувати, колеги.

 

16:59:33

За-254

Постанова прийнята.

Наступна, 4967-26: Плотицького сільського голови. В цілому, прошу проголосувати  і прошу підтримати.

 

17:00:02

За-253

Постанова прийнята.

4967-27: Кальненського сільського голови.  В цілому, прошу проголосувати.

 

17:00:29

За-255

Постанова прийнята.

4967-28: Борівського сільського голови.  В цілому, прошу підтримати 

 

17:00:50

За-258

Постанова прийнята.

4967-29: Лазурненського селищного голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:01:16

За-255

Постанова прийнята.

4967-30: Волиця-Польового сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:01:38

За-251

Постанова прийнята.

4967-31: Острівецького сільського голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:02:00

За-257

Постанова прийнята.

4967-32: Ліщинівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:02:24

За-252

Постанова прийнята.

4967-33: Баламутівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:02:44

За-248

Постанова прийнята.

4967-34: Кулівецького сільського голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:03:05

За-255

Постанова прийнята.

4967-35: Переяслівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати. Будь ласка.

 

17:03:26

За-254

Постанова прийнята.

Наступна 4967-36: Камінського сільського голови, прошу підтримати, колеги, будь ласка, в цілому.

По-моєму, штук 10, 10-12, колеги.

 

17:03:47

За-253

Цей той обов'язок, який ми все одно повинні зробити. Давайте просто швидше зробимо його.

4967-37: Гавриляцького сільського голови. В цілому, будь ласка, голосуємо.

 

17:04:15

За-254

Постанова прийнята.

4967-38: Озерянського сільського голови. В цілому, прошу голосувати.

 

17:04:36

За-255

Постанова  прийнята.

4967-39: Чорноославського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:04:57

За-257

Постанова прийнята.

4967-40: Вершино-Кам'янського сільського голови. В цілому, прошу  підтримати.

 

17:05:17

За-256

Постанова прийнята.

4967-41: Великодорошівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:05:37

За-258

Постанова прийнята.

4967-42:  Сергіївського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:05:57

За-251

Постанова прийнята.

4967-43: Сухомаячківського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:06:18

За-254

Постанова прийнята.

4967-44: Свеського селищного голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:06:39

За-256

Постанова прийнята.

4967-45: Литвинівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

Ще п'ять.

 

17:07:00

За-259

Постанова прийнята.

4967-46: Михнівського сільського голови. Прошу підтримати, в цілому.

 

17:07:24

За-256

Постанова прийнята.

4967-47:  Майдан-Чернелівецького сільського голови. В цілому, прошу підтримати, будь ласка.

 

17:07:47

За-261

Рішення прийняте.

4967-48: Ротмістрівського сільського голови. В цілому, прошу підтримати.

 

17:08:09

За-261

Постанова прийнята.

4967-49:  Сушківського сільського голови, в цілому. Прошу підтримати.

 

17:08:29

За-252

Постанова прийнята.

4967-50:  Бернівського сільського голови, в цілому. Прошу підтримати.

 

17:08:49

За-259

Рішення прийнято.

4967-51: Добрянського селищного голови, в цілому. Прошу підтримати.

 

17:09:11

За-255

Постанова прийнята.

І… Ні, то останнє? Останнє, здається.

4967-52: Комарівського сільського голови, в цілому. Прошу підтримати.

 

17:09:36

За-252

Рішення прийнято.

Колеги, слово ще, 30 секунд, будь ласка, пані Олена.

 

17:09:46

БОЙКО О.П.

Шановні колеги, від комітету я вже говорила, що у нас залишається борг 4181-17. У зв'язку із декомунізацією ми це питання прямо в залі відклали. Сьогодні питання декомунізації Житомирською обласною радою вирішено і ми можемо перейменовувати Радянського сільського голови, це вже питання не стоїть, це Романівська сільська рада. І я вже озвучила від комітету прохання 4181-17 в редакції комітету – теж за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Добре.

Останнє голосування, 4181-17 в цілому, прошу проголосувати в редакції комітету. Голосуємо, колеги. І це вже останнє голосування, колеги.

 

17:10:34

За-250

Постанова прийнята.

Я вітаю комітет, я вітаю всі громади місцеві, які ми дали можливість проводити вибори, колеги. Це було непросто, але ми це зробили. Вітаю з прийняттям рішення.

І, колеги, як я і обіцяв питання кадрове, не потребує включення в порядок денний сесії. В понеділок на Погоджувальній раді це питання було гостро підняте рядом депутатів. І зараз я за правом ведучого вношу його в порядок денний сесії: про обрання народних депутатів членами комітетів. Це, дійсно, є неприйнятна ситуація, коли ряд комітетів не можуть працювати, коли ряд депутатів не є закріпленими за комітетами. І я знаю, наскільки це питання викликає гострі емоції в залі, але я пропоную перейти до його розгляду.

Я пропоную розглянути їх за скороченою процедурою. Чи немає необхідності? (Шум у залі)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Мова йде не про керівництво, а тільки про включення до комітетів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, за скорочену процедуру прошу проголосувати. Зараз ми ввійдемо в обговорення – і я прочитаю.

Я ставлю першою… (Шум у залі)

 Колеги, добре, давайте обміняємося думками. Голови фракцій зараз обміняються думками. Будь ласка, я прошу, голови фракцій, по 1 хвилині. Перший – Ігор Гринів, прошу.

 

17:12:15

ГРИНІВ І.О.

Я ще раз звертаюся до колег: питання не політичне,питання організаційне. Це наші борги перед депутатами. Це перше.

Друге. Нас усіх закріплювали так само за комітетами однією постановою, тому я наполягаю, щоб ми розглянули ці 22 депутати безхозні однією постановою, щоб прийняти за один раз – і продовжити роботу, не затримувати роботу Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка… Колеги, ви казали, по прізвищах. Те, що я бачу: Білозір, Мельничук, Немировський, Підберезняк, Білоцерковець. Це ті, які зайшли і не можуть бути в комітеті, колеги. (Шум у залі)

Я зачитаю кожного окремо, колеги. Я кожного окремо зачитаю.

Отже, колеги, зараз голови фракцій по хвилині. Зараз – Максим Бурбак, потім – "Батьківщина", Іван Крулько і пан Іван, потім – Березюк. Да. Будь ласка, всі фракції, кожна фракція буде мати можливість виступити.

Колеги, я не хочу ламати зал. Просто ми повинні спільне прийняти рішення. В нас приходять депутати, заходять в зал і не можуть працювати в комітеті, бо ми не здатні прийняти рішення. Давайте обговорення, немає голосів, не буде, є голоси – працюємо, колеги. Я прошу обмінюватись думками.

Максим Бурбак і далі кожному голові фракції.

 

17:13:47

БУРБАК М.Ю.

Я вітаю наших колег, що вони турбуються за питання організаційного порядку. Але впевнений, що нам потрібно отримати на руки хто, в якій комітет буде заходити, який потім там буде баланс в кожному комітеті, і це обговорити на фракціях, а потім голосувати. Так просто з листа це не получається. А якщо тут всі радо за організаційну роботу, то ходіть краще на сесії, пленарний зал і голосуйте за процес спецконфіскації грошей Януковича. Оце буде чесно, а не розприділяти місця.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:14:20

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, шановний колега.

Будь ласка, Олег Березюк від фракції "Самопоміч". Мікрофон увімкніть.

 

17:14:28

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановна пані головуюча, шановні колеги.

Ми готові голосувати за це, але не сьогодні. сьогодні ми не бачили цих постанов, ми їх не обговорювали. Зараз у фракції є дискусія – для чого це робити, як це можна було підготуватися і проголосувати в нормальний спосіб

Наша пропозиція – перенесіть це, будь ласка, на наступний пленарний тиждень у вівторок, ми розглянемо ці постанови і логічно, щоб депутати, які нові зайшли, зайшли в свої комітети, але це треба переглянути наступного тижня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Почули позицію "Самопомочі".

Будь ласка, Радикальна партія, Олег Ляшко, потім пан Москаленко, потім Кириленко.

Будь ласка, Ляшко, Олег Ляшко.

 

17:15:09

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії так само вважає, що народні депутати України мають працювати в комітетах, але не лише на папері, а і реально ходити на засідання. Водночас ми наполягаємо на тому, щоб постанови, які зараз пропонуються розглянути, були роздані в залі депутатам, щоб всі ми мали можливість ознайомитися з переліком прізвищ. Крім того, є пропозиції по комітетах від фракції Радикальної партії. Зокрема про обрання Тетяни Юзькової за квотою фракції Радикальної партії секретарем Комітету з питань правової політики; про переведення до комітету аграрного за квотою Радикальної партії народного депутата Андрія Лозового; про відкликання призначеного за квотою Радикальної партії одного із "тушок", який зараз працює в аграрному комітеті, інші кадрові пропозиції.

Ми просимо для того, щоб був компроміс у залі і консолідоване рішення, врахувати пропозиції всіх фракцій і лише після цього голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, будь ласка. Віталію Москаленку ввімкніть мікрофон, будь ласка.

 

17:16:24

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановні колеги, я хотів би підтримати колегу Березюка і говорив про це на засіданні, що нам це питання надо обговорити на рівнях голів фракцій. Плюс потрібно дійсно, щоб на руки отримали пофамільно всіх депутатів, тому що Регламент вимагає. Ми будемо голосувати за кожного окремо, і голосувати надо буде в алфавітному порядку. Щоб не вийшло так, що великі фракції своїх членів комітету, будуть працювати, а в нас є депутати, які вже рік ми подаємо, і вже не раз ставили на голосування, а потім голосів, не зрозуміло чому не хватає, щоб просто депутат попав в комітет і працював.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, ще було бажання, Іван Кириленко від "Батьківщини".

 

17:17:04

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги, наша фракція не буде гальмувати цей процес. Всі депутати, які щойно обралися від "Батьківщини" на округах, – ви обрали собі комітети, комітети, які займають ключову роль в нашому парламенті. Ми готові голосувати єдину постанову, але її можна було б оголосити прямо з трибуни, хто в якому комітеті. Питання ж не йде за розподіл керівних посад. Тому ми за те, щоб зараз проголосувати, але оголосити, хто в який комітет іде. Але звучать в залі пропозиції дійсно, треба подивитися кожну постанову, подивитися, який баланс буде сил в тому чи іншому комітеті.

Тому фракція "Батьківщина" підтримає загальну позицію, яка зараз звучить в залі. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, поки повертається наш шановний головуючий, я хочу нагадати вам, що голова фракції "Блок Петра Порошенка" двічі піднімав відповідне питання і апелював до лідерів парламентських фракцій, щоби депутати у нас не були кріпаками. І це неправильно, коли  20 народних депутатів  не можуть працювати в комітетах. Гринів піднімав це питання на Погоджувальній раді і потім під час свого виступу. І поки триває коротка нарада, я просто вам почитаю, про що йдеться, і зала буде приймати рішення. Мова не йде про жодну керівну посаду, мова йде  про  тих народних депутатів, які доєдналися до сесійної зали  після виборів і дехто з них майже рік не може працювати у комітеті.

Отже,  народний депутат Севрюков. Пропонується  постановою його проголосувати за те, щоб він  міг працювати членом Комітету з питань   свободи слова та інформаційної політики.

Народний депутат Підберезняк, член фракції "Народний фронт". Пропонується обрати його членом Комітету з питань транспорту.

Народний депутат Андрій Немировський, член "БПП". Пропонується обрати  його членом Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Народний депутат Мепарішвілі від  "Народного фронту". Пропонується його обрати членом  Комітету  з питань екологічної політики.

Народний депутат Мельничук від групи "Воля народу,  пропонується обрати членом  Комітету з питань охорони здоров'я.

Народний депутат Карпунцов. Пропонується обрати його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Народний депутат пані… пан Єдаков, вибачте, від "Народного фронту", пропонується обрати членом  Комітету з питань  аграрної політики.

Народний депутат Олександр Бригинець. Пропонується обрати членом Комітету з питань нацбезпеки і оборони.

Народний депутат Білоцерковець від "Блоку Петра Порошенка". Пропонується обрати   його членом Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Народний депутат Білозір Оксана. Пропонується обрати  членом Комітету з питань європейської інтеграції.

Народний депутат Шверк Григорій. Пропонується  обрати членом  Комітету з питань свободи слова і інформації.

Це  ті, які подані…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:20:32

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми  обмінялись думками.

І обмін думок… Почекайте. Обмін думок показав, що нам зараз важко буде вийти на прийняття рішення. Колеги, давайте так, я не бачу зараз готовності в залі на це питання. Ми з паном Ігорем Гринівим  обговорили, ми роздамо усі ці постанови, і тоді я не буду зараз ставити: немає в залі готовності до голосування. Я зал ламати не буду.

Ми переходимо до наступного питання порядку денного. Колеги, наступне питання порядку денного… Воно не готове, ми переносимо.

Зараз у нас є проект Постанови про звільнення суддів (5157) наступний. Цей проект постанови неконфліктний, це звільнення суддів за порушення присяги. І я переходжу до наступного пункту порядку денного - проект Постанови про звільнення суддів (5157) і прошу вас підтримати його розгляд за скороченою процедурою.

Є необхідність в тому – скорочену? Має бути скорочена? Має бути. Хто підтримує скорочену процедуру 5157, прошу проголосувати.

 

17:22:04

За-210

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань правової політики та правосуддя Князевича Руслана Петровича. Будь ласка, Руслан Петрович, 5157.

 

17:22:19

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановний пане Голово, я дуже коротко. Мова йде про те, що сьогодні ми маємо можливість вже, напевно, востаннє скористатись своїм конституційним правом, яке невдовзі перейде до Вищої ради правосуддя і прийняти рішення щодо звільнення суддів, які висловили бажання відповідно до положень закону і рішення Конституційного Суду скористатися своїм правом і написали заяву про звільнення.

Я мушу, вам хочу повідомити, що загалом, зважаючи на цю норму, так, як ми передбачали, в разі, якщо сьогодні буде позитивне рішення звільняться близько двох тисяч суддів. Тобто ті розрахунки, які були попередні, вони фактично справдилися.

Зважаючи на те, що  фоліант  цього закону… постанови величезний, шановний  пане Голово, я просто під стенограму зачитаю ті заяви, які відкликані, які мають право судді відкликати, а всі решта  прошу  голосувати,  оскільки судді наполягають на тому,  щоби їхні заяви були проголосовані.

І так,  на даний момент  з постанови Вищою радою юстиції відкликано Хильчука Івана Івановича, Колбасова Федора Федоровича, Шкірая М.І., Вікторова В.В., Бондаренко В.В., Шостака і все. От щойно  щодо тих, які я назвав  суддів, прошу і вилучити з проекту постанови і відповідно проголосувати той  перелік суддів, який є в постанові і звільнити їх з займаної посади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка.   Дякую, пане Руслан.  

Два - "за",  два - "проти",  прошу провести запис.

Дубневич Ярослав,  будь ласка.

 

17:24:31

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Прошу передати слово  Руслану Князевичу.

 

17:24:37

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я дякую, Ярославе Васильовичу.

Я тільки можу вже зараз   виступити в іншій іпостасі  як  представник фракції. Фракція прийняла рішення підтримати зазначений проект постанови і дати  можливості ще майже півтисячі суддів скористатися  своїм правом і піти у відставку. Таким чином, та наша  обіцянка щодо того, що ми в  результаті дії закону зможемо очистити дещо систему судова, вона  здійснилась, оскільки по факту більше ніж дві тисячі суддів вже зараз,  ще до набуття чинності закону втрачають свої посади  в разі прийняття сьогоднішнього    рішення. І це означає, що ми відкриваємо шлях    до того, щоби можна  було провести  відповідні конкурси, і відповідно вже за новою процедурою на ці посади можуть претендувати всі  ті, кому належить, у кого є відповідна базова освіта, навіть ті, які не працювали раніше в цій системі і хочуть скористатися своїм правом передбаченим в тих змінах Конституції і в новому законі.

Тому фракція однозначно підтримує це рішення і просить всі фракції теж проголосувати, бо в разі, якщо ми сьогодні його не приймемо, зрозуміло, що завтра у нас, може просто зважаючи на певні обставини до цього не дійти руки, а це означає, що ці судді просто зависнуть в повітрі і ми ще раз продемонструємо, що ми  не готові бути послідовними.

Сподіваюсь, що сесійний зал буде в цьому абсолютно згуртованим, бо це питання, яке не є політичним, а яке потребує просто технічного голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Алексєєв Ігор Сергійович, "Народний фронт", будь ласка.

 

17:26:26

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Доброго дня, шановні колеги! Депутатська фракція "Народний фронт" послідовно виступала за необхідність очищення судової системи. Голосування за дану постанову відкриє можливість провести відкриті, прозорі, чесні конкурси на більше ніж 500 посад в суддівській системі. Це те, що вимагає українське суспільство, це те, що ми зараз повинні проголосувати і дати можливість відкрити старт тим конкурсам і набору нових людей в суддівську систему. "Народний фронт"  голосуватиме "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зубач Любомир Львович, будь ласка.

 

17:27:12

ЗУБАЧ Л.Л.

Будь ласка,  пану Єгору Соболєву передайте слово.

 

17:27:26

СОБОЛЄВ Є.В.

До голови Комітету з правової політики важливе запитання від "Самопомочі" ми хочемо переконатися, що в цьому переліку немає голови Черкаського апеляційного суду Бабенка. Той, який був викритий суддею власного судового тиску і щодо якого Вища кваліфікаційна комісія почала провадження. Якщо ми зараз його звільнимо за власним бажанням, він буде отримувати величезні гроші до смерті від платників податків у вигляді пенсії. Дуже велике прохання, щоб його не було  в списку: Бабенко – голова Черкаського апеляційного суду. Його справа розглядається  Вищою кваліфікаційною комісією суддів, і ми сподіваємось, що він  буде звільнений зовсім з інших причин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Єгор, я дам вкінці слово Князевичу, він дасть відповідь. Я дам йому  хвилину, щоб він дав відповідь на ваше  питання.

Отже, заключний  виступ Купрієнко Олег Васильович. Після того переходимо до прийняття рішення. Ні, буде ще один, добре…

Ляшко Олег Валерійович.

 

17:28:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу на цю постанову. З одного боку, здавалось би, правильно, щоб звільнити  понад 500 суддів. Фракція Радикальної партії вважає, що їх взагалі всіх звільнити треба. А якщо там є чесні люди, а я переконаний, що  хоч трохи таки є, нехай ідуть на новий конкурс, обираються і стають суддями на прозорому конкурсі.

Але зверніть увагу, за що  звільняють цих 500 суддів. Усіх звільняють за  власним бажанням. От зараз колега з  "Самопомочі" підняв питання по голові Черкаського апеляційного суду. Я вам інший приклад наведу. Отут є до звільнення за власним бажання суддя Соснівського районного суду міста Черкаси  Кузьменко Володимир Анатолійович. Це той самий Кузьменко, який у 2002 році  по сфальсифікованій проти мене кримінальній справі посадив мене в тюрму. Потім ця справа була закрита за відсутністю в моїх діях складу злочину, Кузьменко за це навіть не відповів. Тепер він йде у відставку, буде отримувати 20 тисяч пенсії. І всі платники податків українці повинні будуть платити цим хабарникам пенсію!

Я питаю: за що українці повинні платити хабарникам по 20 тисяч гривень. За те, що вони їх обкрадали, за те, що вони  фальсифікували проти них справи, за те, що у нас сьогодні  немає справедливого правосуддя, за те, що  українці не можуть знайти правди у суді, якщо немає волохатої руки, папи, мами прокурора чи  судді. Це за це  ми їм маємо платити захмарні пенсії і захмарні зарплати?! Дайте селянам роботу і нормальну ціну на молоко, дайте бюджетникам нормальні зарплати, дайте шахтарям, металургам і будівельникам  нормальні зарплати! А то ви суддям даєте по 20-30 тисяч зарплати, а нормальним людям ви нічого не даєте. Тому ми за хабарників  відставку голосувати не будемо. У тюрму їх, скотиняк, а не у відставку!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шпенов, будь ласка, і потім Мельничук. Шпенов, одна хвилина.

 

17:30:52

ШПЕНОВ Д.Ю.

Итоги судебной реформы. Из-за нехватки судей два суда вообще не функционирует, по официальным данным,  11 судов недоукомплектованы более чем на 70 процентов, 46 судов недоукомплектованы на 50 процентов. На прошлой сессионной неделе мы уволили 500 судей, сегодня увольняется еще 400 судей. Судебная система, практически, заблокирована и людей лишают конституционного права на доступ до правосудия. Бездействия парламента по неувольнению судей и по неизбранию с 2014 года на сегодня обошелся Государственному бюджету уже в 340 миллионов 456 тысяч. 

Наша фракция однозначно поддерживает и увольнение судей, и однозначно настаивает, чтобы проголосовали судей, которые ждут своей очереди бессрочно, тем более, это судьи, которые были рекомендованы уже новой высшей квалификационной комиссией – это более 300 судей, которые были рекомендованы непосредственно еще по указу были Президента, более 400 судей, еще Ющенко были назначены. Все они ждут.

Наша политическая сила настаивает, чтобы поставили на голосование тех судей, которые ждут на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мельничук, одна хвилина, Сергій. І потім – Таня.

 

17:32:04

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Група "Воля народу" повністю підтримує колег із Радикальної партії. Але ми хотіли б підказати, що там не зарплати їхні, а вихідні пособія, які вони отримують, тому що їх треба звільняти… да, за порушення присяги, за недотримання, ну, ще іншого… трудового законодавства, щоб вони не отримали вихідного пособія, тому що це все ляже на плечі платників податків. Повністю підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, зараз Тетяна Ричкова, потім заключне слово Князевича, і переходимо до прийняття рішення.

Включіть мікрофон, Тетяна  Ричкова.

 

17:32:50

РИЧКОВА Т.Б.

В мене питання до пана Ляшка. В якій державі ми живемо? По суду є прямі докази корупційної складової цих суддів? Вони мають право піти на пенсію за власним бажанням. Які докази є тому, що ми їх не можемо звільнити? Дякую за відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прізвище назване, одна хвилина, Ляшко.

 

17:33:19

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановна наша молода нова депутатка, перш за все, хочу привітати вас із тим, що ще одна чарівна  дівчина з'явилася в залі українського парламенту. Бажаю вам успіхів у вашій депутатській роботі.

Ключовим до успішної депутатської роботи – це знання матеріальної частини. Ви будете як депутат отримувати сотні звернень від українських громадян зі скаргами на суддів. Я сподіваюся, що ви будете допомагати людям. І в результаті цих звернень ви побачите, що дві треті українських суддів корумповані і їм треба не пенсію, а їх треба підвісити на гачку в одне  місце.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я запрошую до заключного слова  Руслана Князевича, щоб Руслан Князевич чітко сформулював, за що ми зараз будемо голосувати.

Руслан Князевич, включіть мікрофон, прошу...

 

 

17:34:26

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я хочу просто сказати Єгору Соболєву, що такого прізвища в проекті постанови немає. Якщо він має на увазі, що він може до нас надійти, то він вже зараз не може надійти. Ці документи будуть там, де ви сказали і тільки після того він може подаватися на конкурс. А це вже зовсім інша процедура, я не хотів би на цьому зупинятися.

Ще раз по списку, я називав: Олексюк, Єфименко і Шостак, яких треба двох: Олексюк, Єфименко вилучити –  а Шостака залишити.

Що стосується судді Кузьменко, звертаюся до Олега Валерійовича, якщо, в принципі, у вас є підстави вважати, що він здійснював незаконну діяльність, то це трошки в іншому порядку слід переслідувати цього суддю. Тим більше, що, якщо ми проголосуємо, він вже не буде суддею і вам набагато простіше це буде робити. Але жодних підстав правових не дати йому можливість скористатися своїм конституційним правом і сьогодні подати у відставку, на даний момент у нас немає. Якщо ми це зробимо, він нас в судовому порядку буде тоді переслідувати, і ми, не ви, а я буду відповідати в суді, чому так трапилося, що ми не дали можливість зреалізувати його волю. Як на мене, дайте, хай він перестане бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одна хвилина. І ще відповідь Єгору Соболєву. Будь ласка, одна хвилина.

 

17:35:39

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я Соболєву відповів. Якщо є потреба ще раз відповідати, я відповім. Цього судді в списку немає. Олегу Валерійовичу рекомендую звільнити суддю. І в разі, якщо в нього до нього є питання, йому набагато простіше буде його в тому числі і в кримінальному переслідуванні, так би мовити, шукати. А якщо ми зараз це не зробимо, я нагадаю, що на суддю продовжуватиме поширюватись імунітет і так далі, все, що з нього витікає. Подумайте. Мені здається, що з точки зору ваших перспектив це найбільш прагматично.

А ще раз, для стенограми, прізвище нагадую, щоб потім не було двочитання. Бо кажуть, що не почули. Я ще раз називаю, що ми ще знімаємо Олексюк і Єфименко, натомість Шостак залишається. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Я прошу всіх зайти в зал, приготуватись до голосування.

Добре, колеги, Отже, колеги, я прошу приготуватись до голосування. Це справді одне з тих завдань і обов'язків, які є у Верховної Ради України. Шановні колеги, я спочатку поставлю на голосування з вилученням Кузьменка. Бо кожен, в кого є застереження депутатів, вилучається.

Отже, я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради про звільнення суддів (5157) з тими правками, які озвучив для стенограми і з тими прізвищами Руслан Князевич, а також з вилученням судді Кузьменка, яке озвучив Олег Ляшко з трибуни Верховної Ради України.

З тими правками я ставлю на голосування постанову в цілому, колеги. Прошу проголосувати, прошу підтримати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги, прошу голосувати, голосуємо, в цілому.

 

17:38:35

За-244

Постанова прийнята в цілому, вітаю колег, це був важливий наш крок.

І, шановні колеги, в нас наступний по порядку денному є проект Закону 4526д, але комітет звернувся з проханням, що є необхідність його доопрацювати, перенести його, бо немає зараз під нього голосів. Бачу, не заперечую, є автори. Ми переносимо.

Шановні колеги, зараз у нас наступний по порядку денному є проект Закону про державну підтримку кінематографії в Україні. Він вже багато раз переноситься і багато раз він вже в нас переносився, і в мене є велике до всіх прохання, колеги. У нас є 25 хвилин часу, ми цілковито здатні його пройти і прийняти по ньому рішення, колеги. Я прошу всіх сконцентруватись, це наступний наш законопроект по порядку денному, ми зараз переходимо до нього, це питання культури, це питання, яке стосується кожного з нас і наша відповідальність.

Отже, ми переходимо до 3081-дякую і я запрошую до доповіді голову Комітету з питань культури і духовності Княжицького Миколу Леонідовича. Будь ласка, пане Микола.

 

17:39:57

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Шановні колеги, Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні 14 червня 2016 року розглянув прийнятий Верховною Радою України 28 січня 2016 року в першому читанні проект Закону України про державну підтримку кінематографії в Україні.

Метою цього законопроекту є створення механізмів державної підтримки національного кінематографу та захист суб'єктів кінематографа від піратства з боку інших осіб. Звертаю уваги, що положення законопроекту в частині протидій піратству стосуються тільки аудіовізуальних творів. Тобто враховані зауваження і побоювання народних депутатів, висловлені при розгляді законопроекту в першому читанні, що такі норми можуть привести до неправомірного блокування інформаційних веб-сайтів.

До закону було подано, колеги, 443 поправки від суб'єктів права законодавчої ініціативи. З них 94 враховано повністю, 11 враховано частково, 204 враховано редакційно і 134 відхилено. Законопроект складний, над ним впродовж кількох місяців працювали народні депутати члени Комітету з питань культури та духовності спільно з народними депутатами членами Комітету з питань інформатизації та зв'язку, а також велика робоча група з представників Міністерства культури, Держкіно, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Американської торговельної палати, експертів, представників громадського сектору як зі сфери кінематографії, так зі сфери електронних комунікацій.

В результаті великої роботи було напрацьовано саме ту редакцію законопроекту, яка вноситься зараз в зал і підтримується Мінкультом, Держкіно, Мінекономрозвитку та безпосередньо представниками сфери кінематографії та електронних комунікацій. За результатами розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект 3081-д в редакції комітету в другому читанні і в цілому, і доручити Комітету з питань культури і духовності спільно з Головним юридичним управлінням здійснити його техніко-юридичне доопрацювання та підготовку до підпису.

Шановні колеги, я дуже прошу депутатів підтримати рекомендацію комітету, підтримати нарешті національне кіно, в тому числі, зробивши кроки по боротьбі з піратством, особливо враховуючи, що Україна визнана однією з найбільших піратських країн світу.

Це дуже складний законопроект. Я дуже вас прошу прислухатися до рекомендацій комітету щодо поправок, не наполягати на них, оскільки, якщо ми зайдемо в поправки, то ми таким чином провалимо законопроект. Тому законопроект більше року обговорювався з усіма представниками комітетів, міністерств і відомств.

Колеги, я прошу вас його підтримати. Тим більше, поправок надзвичайно багато. Ціла галузь чекає законопроекту, українські глядачі, українська культура. Ще раз прошу вас підтримати його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я перш за все прошу усіх залишатись, це є системний законопроект, який готувався величезною командою.

По-друге, давайте ми таким чином, пане Микола, хто вимагає по поправкам, я буду  надавати йому слово. Давайте таким чином. Підходить так? Я бачу… Хто наполягає на поправках, підніміть руку. Данченко і Семенуха, я прошу називайте поправки, перший – Семенуха, будь ласка, і ми будемо їх голосувати.

Будь ласка, Данченко, прошу Данченко називати поправки.

Будь ласка, 166 поправка. Пане Микола, прошу найти  і прокоментувати.

 

17:43:24

ДАНЧЕНКО О.І.

Поправка 166.  Наполягаємо в абзаці  першому частини  першої  статті 164-17 Кодексу України  про адміністративні правопорушення  слова "та публічних базах даних записів про доменні імена whois" виключити. Я хочу звернути увагу, що це дуже важливо і не відповідає європейській практиці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи будете  ви коментувати, пане Миколо?

 

17:44:01

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні колеги,  на жаль,  пірати, які є в Україні, роблять все, щоб цей закон не пройшов.  Ми з колегою Данченком спільно  багато співпрацювали. Якщо ми виключимо такі пункти, які стосуються захисту авторського права, то вся наша  співпраця  з Американською торговельною палатою, з  нашими правовласниками фактично  піде на смарку. Тому дуже вас прошу  не підтримувати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  хто підтримує поправку  номер 166, хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.   166,  хто підтримує,  комітет проти, прошу проголосувати.

 

17:44:49

За-89

Рішення не прийняте.

Наступна. Прошу, Данченко.

 

17:44:56

ДАНЧЕНКО О.І.

274.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Данченко, включіть мікрофон.

 

ДАНЧЕНКО  О.І.  Шановні, я хочу просто сказати, ви знаєте, позавчора відбувалося просто свавілля по вилученню  серверів в одній  із компаній.

І це дуже важливо, щоб ми прислухалися. Позавчора ситуація, я не хочу говорити про, хто там винний, хто там невинний, але дії СБУ були просто, ну, непрофесійними. Ви знаєте, що вони навіть хотіли винести блоки безперебійного живлення, але не змогли винести, тому що вони сказали, вони важкі і ми їх не можемо підняти. Тому ми дуже настоюємо на цих поправках.

Поправка така. Термін постачальних послуг хостингу викласти в редакції "постачальник послуг хостингу –  суб'єкт господарювання, який надає послуги зберігання інформації та забезпечення доступу до неї через мережу Інтернет".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, ще додати.

 

ДАНЧЕНКО О.І. Ні, ні, все, я закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все.

Шановні колеги, хто підтримує поправку 274 народного депутата Данченка, прошу проголосувати, комітет її відхилив. 274.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Частково врахував, частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Частково врахував. Хто підтримує, прошу проголосувати, будь ласка.

 

17:46:23

За-124

Рішення не прийняте.

Наступна, будь ласка. Семенуха, будь ласка. Прошу включіть мікрофон, Семенуха.

 

17:46:32

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, Комітет з питань інформатизації і зв'язку уважно опрацював цей законопроект. Справді, ідея на підтримку кіномотографії, боротьби з піратством однозначно заслуговують на підтримку. Але в тій редакції, якій пропонується комітетом, фактично блокування доступу до Інтернет ресурсів буде розпочинатися після початку провадження судового, ну, розгляду суду. Моя ж правка, я наполягаю на ній, зобов'язує заблокувати доступ до Інтернет ресурсів після ухвали суду. Тому я прошу все-таки підтримати саме в цій редакції, щоб врахувати мою правку повністю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Номер,  будь ласка,  нагадайте, номер поправки.

 

СЕМЕНУХА Р.С.  Номер поправки 402. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, я ставлю на голосування поправку  402 народного депутата Семенухи, комітет її відхилив. Хто підтримує  дану поправку, прошу  проголосувати,  будь ласка.

 

17:47:37

За-130

Рішення не прийнято. 

430 поправка, доповідати буде хто –  Семенуха? Данченко.    

Данченко.  430 поправка,  будь ласка.

 

17:47:48

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановні народні депутати, я дуже прошу звернути увагу,  що це дуже важливий законопроект, який ми,  дійсно, підтримуємо. Але не повинно  бути дискримінації   по відношенню    до галузі  телекомунікацій,  до провайдерів, я дуже прошу звернути на це увагу. Поправка 430. Доповнити  абзацом другим частини четвертої  статті 9 Закону  України "Про електронну комерцію" – виключити. Норми, що пропонуються, протирічать директивам    Європейського Союзу та частини шостої  Угоди про асоціацію з ЄС щодо встановлення  відповідальності  постачальників послуг проміжного характеру  в інформаційній сфері  за зміст переданої та отриманої інформації, та  за шкоду завдану внаслідок використання результатів таких послуг. Окрім цього, ми  вже встановили відповідальність  відповідними змінами    внесеними до  Адміністративного та Кримінального кодексу. Прошу підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я її обов’язково поставлю на голосування. Ви скажіть, це остання, чи ще будуть? Ще  одна буде? Остання.

Колеги, зараз ми будемо голосувати. Але через дві години буде  прийняття рішення. Я прошу всіх зайти в зал.  Я прошу Секретаріат Верховної Ради  запросити депутатів в зал і голів фракцій запросити  депутатів в зал.

Пане Миколо,  будь ласка, прокоментуйте  430-у.

 

17:49:04

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Я коротко.

Запропоновані зміни до Закону про електронну комерцію є перекладом статті 13 Директиви ЄС 2001-31 ЄС. Тобто це абсолютно європейська норма, на внесення якої наполягали фахівці Мінекономіки, Американської торгової палати та ЕВА. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Але депутат Данченко полягає, і я ставлю на голосування поправку 430, яку комітет відхилив, хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка,  колеги, голосуємо.

 

17:49:46

За-125

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, таким чином, ми завершили обговорення фундаментального закону, проекту Закону про державну підтримку кінематографії в Україні, який передбачає боротьбу з пірацтвом і дає новий подих для української кінематографії. Колеги, це питання культури, яке у нас чомусь весь час залишається на задній план. Я дуже прошу всіх дуже відповідально підійти до цього голосування, щоб ми і за відсутності дисципліни не завалили цей закон, який уже кілька місяців чекає свого рішення. Я прошу всіх зайти в зал, приготуватись до голосування, я прошу всіх зайти в зал, приготуватись до голосування.

Чи всі підтримують даний законопроект, колеги? Олег, всі підтримують? Колеги, давайте, все-таки, проведу рейтингове, щоб ми подивились чи є необхідність підтягувати людей. Я поставлю рейтингове, колеги. Я ставлю  рейтингове голосування на предмет готовності до прийняття рішення 3081-д. Прошу взяти участь в голосуванні, колеги, будь ласка, прошу взяти участь в голосуванні 3081-дякую, рейтингове голосування. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:51:18

За-227

Друзі,  227. Це означає, що треба ще привести і запросити кількох депутатів.

 Колеги, прошу  сконцентрувались, запросіть ще депутатів, зайдіть у зал… Колеги, будь ласка, запросіть у зал, кого немає.

І я ставлю на голосування  проект Закону про державну підтримку кінематографії в Україні (номер 3081-д) у другому читанні та в цілому, колеги. Прошу підтримати українську культуру, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо колеги. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

17:52:03

За-230

Рішення прийнято. Вітаю авторів, вітаю комітет з активною проробленою роботою.

Колеги, увага! У нас ще  є 5 хвилин і у нас ще є два  питання, які "з раніше обговорених питань". Але зараз хочу  вам повідомити, під час дискусії я вживав прізвище Ричкової Тетяни. Вона має право на репліку з  приводу того, що я звертався до неї, і тому я їй даю, згідно Регламенту хвилину для  репліки. А потім  дві важливі по Криму постанови, які вже  були обговорені, і пан Чубаров просить нас їх підтримати.

Одна хвилина –  Чиркова,  і переходимо до голосування. Будь ласка.

 

17:52:41

РИЧКОВА Т.Б.

Я знову хочу звернутися до пана Ляшка. Я дякую йому, що  він побачив у мені  жінку. Но тільки я – народний депутат і офіцер  Збройних Сил України. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Репліка, одна хвилина, Ляшко. (Шум у залі) А! Репліки на репліку нема, Олег… Репліки на репліку нема, Олег… Нема репліки на репліку, колеги! (Шум у залі) Добре, я їй дам слово. (Шум у залі)

Олег, я вас попрошу, дивіться… Пане Олег, я… (Шум у залі) Я дам слово, зараз дам слово.

Колеги, зараз дві постанови важливих для кримських татар. Щоб ми не збурили зал, я прошу максимально толерантно і максимально виступити так, щоб у нас не було в залі розбою атмосфери.

Одна хвилина, Ляшко.

 

17:53:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії. Фракція Радикальної партії вітає, любить, цінує, шанує всіх українських жінок, які захищають у Збройних Силах України нашу рідну країну. Ми щиро їм за це дякуємо, і жінкам і чоловікам. Збройні Сили, прикордонники, Національна  гвардія, усі інші формування, які сьогодні, у цей важкий час захищають незалежність, суверенітет нашої рідної країни, заслуговують на повагу і підтримку українського народу і Радикальної партії.

Слава Збройним Силам, слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Шановні колеги, переходимо до наступного розгляду порядку денного. Це є прийняття рішень з обговорених питань. І в нас є обговорена постанова – послухайте! – проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Стратегія реінтеграції в Україну тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь: проблемні питання, щляхи, методи та способи".

Колеги, до нас звертаються кримські татари з проханням, технічну постанову вже обговорено, щоб ми прийняли, колеги. Я дуже прошу зайти, зайняти робочі місця і проголосувати. Вона була обговорена.

Чи є необхідність, пане Чубаров, щоб вам дати репліку чи ні? Нема необхідності, нема. Голосуємо, вона обговорена.

Колеги, я ставлю на  голосування проект постанови 4003а за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Колеги, будь ласка, за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Підтримаємо кримських татар! Підтримаємо український Крим!

 

17:55:36

За-225

Не встигла одна людина. Прошу зайти, зайняти робочі місця, колеги. Це принципові речі, ну, будь ласка, по них будьте уважними, потім  зможете переговорити собі, за 2-3 хвилинки.

Колеги, будь ласка, я ставлю пропозицію повернутися  до 4003а. Ставлю пропозицію: повернутися до 4003а. Прошу підтримати, прошу проголосувати, будь ласка. Прошу проголосувати повернення.

 

17:56:14

За-220

Колеги, колеги, я ще раз поставлю.

Чубаров, одна хвилина. І, товариство, а ви запросіть депутатів. Не до мене звертайтесь, а запросіть тих, хто в кулуарах, хай зайдуть в зал, через одну хвилину я поставлю на голосування. Будь ласка, Чубаров, Рефат Чубаров, одна  хвилина.

 

17:56:33

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги, при всій повазі до Голови, це не лише для кримських татар, це для України, це для 500 тисяч українців, які в Криму. (Оплески) Це для кримських татар, які заручники. Ми в червні тут провели парламентські слухання. Приїжджали представники громадських організацій, громадськості з Криму, вони не боялися, вони тут виступали.

Ми  напрацювали, комітет Власенка напрацював великолепні рекомендації. Ми ще раз врахували ваші додаткові пропозиції. У чому тут справа? Тут треба голосувати. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я бачу, колеги зайшли в зал, так? Я бачу, підійшли. Колеги, не виходьте з залу, а заходьте в зал. Колеги, ми готові до голосування?

Я ще раз ставлю пропозицію повернутись до голосування проекту Постанови 4003а. Повернення 4003а. Прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги, будь ласка. 4003а, прошу проголосувати. Прошу підтримати, колеги, будь ласка.

 

17:58:01

За-233

233 – "за". Повернулись.

Колеги, увага! Я ставлю проект Постанови 4003а за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Будь ласка, прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

17:58:28

За-233

233 – "за". Рішення прийняте.

Будь ласка, по фракціях прошу включити. Прошу по фракціях включити. Порошенка – 104, "Народний фронт" – 60, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 24, "Батьківщина" – 13, партія Ляшка – 11, партія "Відродження" – 2, "Воля народу" – 0.

Колеги, в нас ще є один, 2504а, він стоїть. Проект Закону про  Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних. Якщо ми відчуваємо, що всі є "за", я поставлю його, він обговорений. Якщо хоч один в залі є проти, я не поставлю. Є проти, я не ставлю, колеги.

Я дякую вам за прийняття 4003а. Це була важлива постанова.

Дякую за дуже важливий і дуже плідний день в нашій роботі, шановні колеги. Ми прийняли фундаментально важливі рішення і в сфері енергетики, і в сфері культури. І я оголошую вечірнє засідання Верховної Ради України закритим.

Завтра о 10-й ранку ми продовжимо нашу роботу. Тому запрошую завтра всіх о 10-й годині ранку в зал для продовження нашої роботи. Будь ласка, дякую. До побачення. 


Повернутись до публікацій

Версія для друку