ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

09 вересня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:02:39

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації. Будь ласка.

Колеги, готові реєструватись? Прошу народних депутатів України зареєструватись, будь ласка.

Зареєстровано 325 депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Сьогодні у пленарному засіданні Верховної Ради України беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Прошу привітати, колеги, привітаємо уряд наш. (Оплески).

Відповідно до статті 229 Регламенту України Верховної Ради в п'ятницю з 10 до 11 години проводиться "година запитань до Уряду".

Для відповідей на усні та письмові запитання від депутатських фракцій і груп приводиться до 30 хвилин. Сьогодні, в зв'язку з початком навчального року, ми домовились, що виступ перед Верховною Радою будуть мати міністр освіти і науки Лілія Гриневич та міністр аграрної політики Тарас Вікторович Кутовий.

І я запрошую до трибуни, я запрошую до слова  міністра освіти і науки України  Лілію Михайлівну Гриневич. Ви будете з місця чи від трибуни?  Гриневич –  перша. Колеги, будь ласка, прошу заходити в зал. Шановні колеги, розблокуйте прохід для  Лілії Гриневич. Колеги,  я думаю, що  зал не буде заперечувати, якщо ми дамо іншу послідовність, якщо буде перший  Тарас Вікторович Кутовий. Колеги, технічно була підготовлена презентація спочатку міністра аграрної політики.

Я думаю не буде заперечень у залі  і  я запрошую до  слова Тараса Вікторовича Кутового, міністра  аграрної політики та продовольства України. Будь ласка,  Тарас Вікторович.

 

10:06:28

КУТОВИЙ Т.В.

Доброго ранку. Доброго ранку, шановні колеги.  Радий вас всіх бачити, шановний пане Голово, заступники, Володимир  Борисович, колеги. Сьогодні  хотів би  зробити презентацію по  результатам першої частини сезону, як то будемо говорить. Я хотів би, щоб перший слайд показали шановним колегам. Перший слайд, будь ласка, включіть. Дякую.

Що стосується ранніх  зернових і  насправді сьогодні розмова буде стосуватися більше якихось технічних питань, не питань стратегії, а реальних досягнень. І я би хотів  подякувати всім нашим аграріям за те, що той сезон, який  ми зараз, частину цього сезону вже пройшли, і він є досить успішним. Можна стверджувати, що результати є  з приростом до попереднього  року. Звичайно, треба дякувати  і аграріям, але дуже велику роль в цьому році зіграла погода, погодні умови, і Господь  аграріям сьогодні допоміг отримати 38 мільйонів тонн ранніх зернових і зернобобових. Лідером по  урожайності в  Україні  була Вінницька область. Середній показник по області – 54,9  центнерів з гектара. Найбільший вал   зерна по раннім зерновим зібраний по Одеській області – 3,8 мільйонів тонн.

В цьому розрізі, якщо говорити взагалі  про загальні показники по Україні, то  середній показник, по Україні складає  40 центнерів, навіть трошки менше – 39,8. 

Чому говорю і чому ця цифра важлива. Що, якщо ми хоча би середній показник по Україні, а це абсолютно можливо, підтягнемо до рівня вищого показників в області сьогодні по Україні, то ми будемо мати приблизно 23-25 відсотків  додаткового валу по зерновим,  що в абсолютних цифрах буде складати додатково 8-9 мільйонів тонн. Звичайно, вал  це  не є догма. І дуже  важливо, скільки заробляєш на цьому вал, і про це ми поговоримо сьогодні  окремо, але сам показник валу, звичайно,  так само великий.  І що важливо сказати, ви знаєте, що міністерство зосередило свою увагу перш за все на малих і середніх  виробниках, але буде абсолютно справедливо сказати, що суттєву частину в цьому валі, звичайно, роблять великі підприємства.

Наступний слайд,  будь ласка. Трошки цифр по… Ні,  будь ласка, попередній, що стосується областей, Вінницька, Хмельницька, я просто  цифри хотів зачитати, ви їх бачили. Тоді, не повертайтеся.

Що стосується цінових параметрів. Тут ситуація невтішна. Ви знаєте, що на ринку  коммодітіз падіння відбувається. В цьому році, на жаль, ніяких  позитивних додаткових тенденцій не відбулося. По минулому року,  ви бачите, що по  пшениці  показники були по різним зонам 220, 192, 203 долара. В цьому ж році маємо 180, 181, 154. Така сама ситуація  по кукурудзі –  147 доларів проти 174 попереднього року.  153 проти 169 – по ячменю. І майже стабільна ситуація по сої. Це важливо в контексті того, що  я сказав, що важливо,  скільки заробляємо.

Звичайно, Господь допоміг зібрати більше урожаю, але цінова позиція, на жаль, невтішна, тому ті прирости, які ми отримуємо в обсязі валу,  я думаю, що в грошах ми втратимо за рахунок цінового падіння.

Що дуже важливо, наступний слайд, будь ласка,  в контексті не тільки колег народних депутатів, а і в контексті громадян України, у нас завжди є чутливе питання гречки. Хочу сказати, що стосується аграріїв, то свою задачу по забезпеченню ринку ми в цьому році виконали з перевищуванням очікувань. Пропозиція зерна по гречці очікується на рівні 188 тисяч тонн, виробництво – 174, перехідні залишки – 14, потреба у використанні – 166. Очікувані залишки на кінець маркетингового року – 22 тисячі тонн. Тобто хочу звернути увагу всіх громадян України, ніяких фундаментальних підстав для зростання ціни, окрім інших якихось, не пов'язаних з аграрним ринком, не існує. В Україні гречки більше ніж достатньо для того, щоб забезпечити внутрішні потреби. Тому все, що відбувається з ціновим діапазоном, а тут я прошу звернути увагу на наступний слайд, ви бачите пікові показники на середину літа, як правило, коли люди роблять якісь запаси, то ціна зараз знову відіграла майже на 24 відсотки назад, що показує, що навіть при існуючих всіх макроекономічних показниках курсу і інфляції, що стосується гривні, ціна йде вниз, і знову ж таки підтверджується, що в контексті виробництва для зростання ціни на гречку ніяких передумов немає.

Наступний слайд, будь ласка. Що стосується валового збору 2016 року по Україні. Ви бачите на цьому слайді цифри по областям, це області-лідери. Звичайно, я ще раз повторюсь, і погода допомогла, але знову ж таки дякую аграріям.

Важлива цифра. Ми часто про це чуємо, кожного року в рік, але дійсно цього року валовий збір зерна в 2016 році – це рекордний валовий збір зерна за всі роки незалежності України.

Приріст від попереднього року складає плюс 2 мільйони, загальна цифра, яку ми прогнозуємо, 62,3 мільйони тонн, але за оцінками різних асоціацій ця цифра може бути суттєво більшою.

Що стосується матеріально-технічного забезпечення осінньо-польових робіт, наступний слайд, будь ласка. Ну, цифри я не буду коментувать, називать, але забезпеченість десь приблизно, що стосується придбаного вже палива, складає приблизно 50 відсотків, середньооптові ціни, якщо дивитися на дизпаливо, на 12 відсотків вище від попереднього року, що стосується бензину, навіть на один відсоток трошки нижче від попередньо року.

Що стосується фінансового кредитного забезпечення комплексу осінньо-польових робіт. Фактичні витрати підприємства – наступний слайд – трошки більше 40 мільйонів гривень, власних коштів 37 мільйонів гривень і кредитних коштів 3,7 мільйонів гривень. Це 40 відсотків від планової потреби.

Що вважаю за дуже необхідне сказать, у нас серед  усіх зареєстрованих аграрних підприємств в Україні 86 відсотків  підприємств – це підприємства, які мають менше 500…. гектарів у своєму обробітку, і всього два відсотки з них отримують кредитування. Основна причина в цьому – немає застави, немає власних оборотних коштів для того, щоб забезпечити власний внесок, до якого додасться, відповідно, кредитна складова. У зв'язку з цим, ви знаєте, урядом прийнято рішення і підтримана ініціатива міністерства про направлення одного відсотку від валового виробництва сільськогосподарської продукції в Україні на підтримку сільського господарства.

Буквально сьогодні зранку ми мали зустріч з першим віце-Прем'єром і з асоціаціями, де обговорювали безпосередньо ті механізми і програми, які можуть бути  реалізовані для того, щоб підтримати якраз малих середніх фермерів.

Я думаю, що ми все-таки вийдемо на формулу підтримки на один гектар, в рамках якої будемо підтримувати саме тих фермерів, які підтримують тваринництво, які підтримують нішеві  культури, які інвестують свої гроші в українське машиновиробництво.

Що важливо так само у контексті оподаткування, я тут хочу сказать. Якщо серед зернових відшкодування ПДВ на експорті, фактично, збалансувало ситуацію всередині держави, то в тваринництві ситуація є негативною до цього часу і скасування спецрежимів в тваринництві буде мати за собою дуже негативні наслідки. Тому ми так само в уряді сьогодні розглядаємо різні варіанти, яким чином ми зможемо компенсувати всі ці втрати аграріям і, в тому числі обговорюємо питання спецрежиму для тваринництва, яким чином і які цифри, насправді, ми будемо мати в наступному році. Тому, повірте мені, це на обговоренні буквально кожен день і в уряді, і в міністерстві.

Наступний слайд, будь ласка, що стосується експортного потенціалу. У нас аграрії дуже часто кажуть, що урожай не в полі, а в коморі. Я би перефразував трошки цю фразу і сказав, що не в полі, в коморі, а в експорт  не в коморі, а на "Панамаксі" загружений. Дуже сьогодні чутливе питання – питання, пов'язане із логістикою для того, щоб цей успішний урожай цього року доставити до український портів. Ви знаєте ініціативи Міністерства інфраструктури слушні, ініціативи в контексті збереження українських доріг, про зменшення навантаження на вісь по автоперевезенням, але, разом з тим, сьогодні є питання у аграріїв з виконанням "Українською залізницею" можливостей по перевалке цього зерна до портів. І ця ситуація може бути критичною в контексті виконання всіх наших експортних планів.

Тому ми в уряді так само, я піднімав це питання, і сьогодні ми дуже активно  будемо живитися на цю позицію, оскільки вже сьогодні я бачу в міністерстві певні негативні індикатори з приводу доставки зерна нового урожаю до портів. Але те, що стосується цифр – цифри втішні, майже  40 мільйонів можливого потенціалу по експорту, що стосується пшениці – 15,6 мільйонів тонн, з них продовольчої – 8,6. Взагалі по структурі урожаю цього року хочу сказати, що 55 відсотків від збору пшениці цього року – це пшениця продовольча.

Дякую за увагу. Я лише хочу сказати декілька, оскільки у мене ще  трошки залишилося все часу. Підготовлені дуже, на мою дуку, гарні законопроекти, які будуть на розгляді Верховної Ради. Галузь, дійсно, потребує їх підтримки, і галузь потребує підтримки як такої, власної підтримки.

Питання оподаткування, питання взагалі нової структури і реформування галузі – вони сьогодні нагальні.

Я розумію, що  аграрна галузь – це, можливо,  не високотехнологічна галузь, і з точки зору доданої вартості вона, можливо, не може давать  таких доходів, як  космічна, можливо, галузь, галузь оборони. Але, маючи той  потужний потенціал, можливо, однієї з перших галузей найпотужніших в Україні, всі  ті кошти, які є сьогодні в цій галузі треба направлять для того, щоб застабілізувать там позицію, дать можливість розвиватися машинобудуванню в сільському господарстві, оскільки моральна і фізична зношеність сьогодні в галузі катастрофічна. 80 відсотків всієї техніки, яка сьогодні є і працює на українських полях, вона морально й фізично застаріла. І це потенціал для українського  виробництва. Я думаю, що ми  повинні його використати.

Ну і крім того, ми повинні  забезпечити наукоємні так само галузі в галузі  агровиробництва що стосується, наприклад, насінництва. Є невтішні факти, я їх можу сьогодні сказать: всього  3 відсотки насіння цукрового буряку в Україні – це українське насіння; все інше насіння – це вже насіння іноземних виробників. Я думаю, що нам цю ситуацію треба змінювати, ми вже провели декілька нарад у міністерстві і з Академією аграрних наук. І ті потужності, які є сьогодні, у тому числі і земельні, в  академії, повинні бути використані для нарощування цього  потенціалу, а не для звичайної господарської діяльності, яка часто  там здійснюється.

Я всім дякую за увагу. Я прошу вашої підтримки  в тих ініціативах, які будуть з'являтися в цьому залі від Кабінету Міністрів, від міністерства. Розумію, який складний сьогодні політичний сезон, але дуже вірю в те, що для аграріїв, для аграрних ініціатив буде місце в вашому порідку денному і буде бажання до  позитивних рішень. Дякую вам. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, Тарас Вікторович.

Хочу вам повідомити, що ми домовилися, що наступний пленарний тиждень розпочнеться у вівторок тематичною частиною аграрних законопроектів, і я впевнений, що парламент їх підтримає,  і ми спільно зможемо ці ініціативи втілити. Дякую вам. 

Отже зараз до слова запрошується міністр  освіти і науки України Лілія Михайлівна Гриневич.

Будь ласка, пані Лілія.

 

10:19:50

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Доброго дня, шановні народні депутати, шановні українці! Минулого року, минулого тижня розпочався новий навчальний рік і я хочу зараз доповісти парламенту і всім, хто дивиться цю трансляцію, з чим ми прийшли, з чим ми увійшли в новий навчальний рік.

Перш за все дошкільна освіта у цьому році… Я прошу презентацію включити. У цьому навчальному році… Прошу наступний слайд. Ось є вся статистика по дошкільній освіті, сьогодні в середньому дошкільною освітою охоплено 74 відсотки дітей від 3 до 5 років і це відсоток замалий, який нас не влаштовує, оскільки дошкільна освіта є повноваженнями органів місцевої влади, ми координуємо спільно свою роботу і, звичайно, що додаткова потреба, яка сьогодні є щонайменше 90 тисяч місць у дошкільних навчальних закладах, ще мусить бути досягнена впродовж наступних років. Цього року нам вдалося до 1 вересня ввести майже 11 тисяч додаткових місць, планується до кінця року 25 тисяч. Дошкільна освіта є опорою для дитини для того, щоб успішно потім навчатися в школі. Ми прийняли наприкінці травня новий санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, який дозволить органам місцевої влади більш гнучко відкривати нові приміщення нових дошкільних закладів за нормами, які є більш прийнятними, які одночасно корисні є для дітей, але потребують менших капіталовкладень для створення нових дошкільних груп.

Щодо загальної середньої освіти. Прошу наступне. У загально середній освіті. Ми розпочали цей новий навчальний рік з частиною досягнень, але і з частиною проблем.

В першу чергу для нас було важливо, щоб ми оцей колапс з підручниками, який створювався впродовж останніх 5-ти років, почали виправляти. І я вам доповідаю, що  вперше підручники для 8 класу надруковані до навчального року в повному обсязі і розвозяться до областей. Ми розвезли на рівень областей 90 відсотків цих підручників, ще 10, там це пов'язано з школами меншин  і з школами для дітей з особливими потребами. Тому що нам вдалося за рахунок економії коштів, бо ми здешевили дуже підручник, бо нема вже ніяких відкатів. Ми зекономили кошти і за це додрукували підручники для дітей шрифтом Брайля. За це ми також додруковуємо зараз хрестоматію для початкової школи з творами сучасних дитячих українських письменників, і це на підтримку оновлених програм початкової школи. (Оплески)

Але є і проблеми. Далі проблематичними залишаються підручники для 4-7 класів. Чому? Тому що минулого року 50 відсотків було надруковано за кошти державного бюджету. І депутати, тут присутні, долучились до цього, віддаючи 80 мільйонів гривень з свого фонду заробітної плати. Але зараз другу частину мають додрукувати органи місцевого самоврядування. Вони отримали на це часткову субвенцію. Але ця субвенція зайшла в 3 тисячі суб'єктів органів місцевого самоврядування. І одні з них справилися чудово.

Подивіться, Вінницька область, наприклад, закупила 100 відсотків, Чернівецька закупила майже 100, Донецька, Луганська, Київська закупила 87. Натомість є області-аутсайдери або міста обласного значення, які цього не зробили вчасно. І ми маємо 68 відсотків, навіть маємо 47, 49, 50. Я закликаю керівників місцевої влади виконати цей обов'язок перед дітьми і докупити ці підручники 4-7 класів.

Ми також зараз закуповуємо шкільні автобуси, відкрито 144 опорні заклади. Це складний процес, і складний він саме тому, що не до кінця змогли показати на місцях переваги для дітей, коли вони можуть доїхати до опорної школи в старших класах і отримати справді якісну освіту. Для довідки. 600 мільйонів гривень – на автобуси з держбюджету, 200 мільйонів – на закупівлю обладнання. Ці кошти не до кінця ще освоєні органами місцевого самоврядування.

Прошу далі. На жаль. Зараз закуплено щойно понад 200 автобусів. Але подібна цифра ще очікується, коли будуть проведені тендери. Ми повинні продовжити ці програми. А ще ми прекрасно розуміємо, що є ті школи, звідки ми дітей не зможемо довозити, бо вони територіально віддалені, або школи початкові, бо початкова школа має бути якнайближче до місця проживання дитини. І тут у нас зараз дискусії навколо формули розподілу освітньої субвенції. Нам дуже важливо, щоб специфіка таких шкіл була закладена в коефіцієнтах формули, і ми над цим працюємо при підготовці державного бюджету.

Зараз багато нашої уваги зайняла початкова школа, з якої ми почали оновлення програм. Я запрошую народних депутатів… За браком часу я не можу розповісти про всі нюанси цих програм. Але обговорення цих програм мало величезний розголос серед батьків, провідних вчителів країни. І я вважаю, що це справді корисне зрушення, коли ми торкнулися змісту освіти. Бо суть реформи насправді в змісті освіти, який треба усучаснювати в нових результатах навчання і в нових методиках викладання. І тут нас чекає широкомасштабна робота з вчителями. Для цього треба підняти соціальний статус вчителя, над чим ми зараз працюємо у новому бюджеті 2017 року.

Прошу далі. Наша велика біль – це професійно-технічна освіта. Чому я кажу, що це біль. Бо це єдиний сектор, де на даний час ми продовжуємо, ми щойно, на початку літа, відпрацювали питання з проблемними містами обласного значення і виділили 98 мільйонів гривень тим бюджетам обласних міст, які мають понад 20 відсотків бюджету видатків на профтехосвіту, щоб допомогти їм. Погасили там заборгованість.

Зараз ми спостерігаємо, заборгованість знову починає зростати. Але я хочу, щоб ви звернули увагу, що дуже часто ця заборгованість зростає не в бідних містах чи областях, а в тих, хто просто злісно не хочуть виконувати свої повноваження. І ми зіткнулись з ситуацією, що в місті лежать кошти на депозитах, сотні мільйонів гривень, є кошти на рахунку казначейства, а мер створює заборгованість по своїх професійно-технічних закладах! Ми не будемо мовчати про таку ситуацію, будемо публічно про це заявляти. (Оплески).

Шановні колеги! Ми як Міністерство освіти не поділяємо позицію, що профтехосвіта має бути на маленьких містах обласного значення. І ми це виправимо в Бюджетному кодексі 2017 року. Але це не означає, що сьогодні місцеві органи влади не мають виконувати повноваження, які їм дав бюджет 2016 року. І для нас важливо передати їх на обласний рівень, а також передати в ті міста, обласні центри, які здатні і хочуть формувати свою систему профтехосвіти відповідно до регіонально-муніципального ринку праці. Ми теж над цим працюємо при напрацюванні бюджетних документів.

Ми зараз відпрацювали нові стандарти професійно-технічної освіти. Прошу наступний слайд. Це значна частина стандартів по великій кількості спеціальностей. І нарешті, колеги, у нас є, без сумніву, багато проблем. І я сподіваюсь почути їх у ваших запитаннях. Бо це неможливо охопити в короткому виступі.

Але я хочу привернути увагу депутатів парламенту до концепції  "Нової української школи", яка широко зараз обговорюється у суспільстві. Це є викладено  живою мовою, у скороченому вигляді основі підходи до тої нової  української школи, яка описана в проекті Закону про освіту, про який ми вас дуже просимо нарешті поставити його в порядок денний і розглянути, принаймні  у першому читанні, щоб ми могли доопрацьовувати далі. Нам потрібна підтримка парламенту, бо підтримку суспільства ми вже здобуваємо.  Ми дуже просимо вас ознайомитись з цією концепцією, яка спрямована  на випускника-особистість, громадянина-патріота і  людина з інноваційним мисленням і орієнтована на   компетентнісний підхід до освіти. 

І нарешті. Я хочу одразу заспокоїти всіх, щоб  не було оцієї тривожності, що ми введемо якусь непідготовлену програму  чи школу. У нас є (наступний слайд) план  поступового запровадження. Там є 2018 рік, коли  діти підуть в перший клас нової школи і  є чітко  розподілені фази, поетапність цієї реформи. Реформа має бути підготовлена з новим змістом, новими навчальними матеріалами, кваліфікованими  вчителями  з новими методиками викладання і готовою мережею шкіл. От тоді її не зможуть повернути будь-які політики, які  прийдуть нам на зміну.

Дякую за увагу. Готова відповісти на усі гострі запитання.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Лілія Михайлівна, за ґрунтовну  доповідь.

Шановні колеги,  зараз у нас  30 хвилин  на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України. Хочу наголосити: запитання від  народних  депутатів, не від фракцій, не від груп. І я просив би усі фракції і групи сумлінно провести запис, бо потім є дискусія, що наша фракція  чи група не отримала слово. Якщо всі дисципліновано проведуть запис, я впевнений,  усі зможуть попасти на запитання. Тому я прошу приготуватись до запису.  Будь ласка.

І я прошу провести запис  на запитання народних  депутатів до членів  Кабінету Міністрів.  Будь ласка, проводимо запис.

Яценко Антон Володимирович.

 

10:32:39

ЯЦЕНКО А.В.

Уважаемые коллеги!  У меня вопрос к Премьер-министру  господину Гройсману и Министерству  финансов, и к господину Розенко.

Сегодня под здание Минфина  вышли  родители с детьми, это малыши до 5 лет, которым государство уже два с половиной года не дает денег на  кохлеарную  имплантацию. И эти  дети, если не сделать эту операцию до 5 лет, то будут  глухонемыми.

К сожалению, вот только что  беседовал с господином Розенко, и он, слегка усмехаясь, сказал, что  денег в этом году нет. Мне, во-первых, кажется, что это не смешно, уважаемый вице-премьер-министр. А, во-вторых, все-таки, что мы будем с этим делать? Уже я знаю, что вмешался и  Уполномоченный Президента по правам ребенка при Администрации Президента, и как бы есть позиция, все пишут хорошие поручения: и  Премьер-министр, и вице-премьеры –  но все это на словах.

Поэтому просьба огромная, в это году надо    50 детей таких пролечить, сделайте, что ни будь, чтобы эти люди могли нас тоже  с вами слышать. Спасибо.  

  

10:33:48

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати  України! Як ви знаєте, всі програми, які на сьогоднішні день фінансуються з бюджету, затверджуються Верховною Радою  України. Так, справді, на жаль, в цьому році цих коштів спільно ми не змогли знайти, цих коштів, на сьогоднішній  день в державному  бюджеті є.  Я думаю, що в процесі формування Державного бюджету на 2017 рік спільно з Верховною Радою ми будемо вишукувати можливості для лікування таких дітей.

Але ви самі сказали, ситуація ж виникла не сьогодні,  три роки на сьогоднішні день не здійснюється таке відповідне лікування, і три роки не  виділяються кошти з бюджету. Я пропоную те, щоб ми конструктивно підійшли до цього питання і намагались вирішити його в рамках бюджету 2017 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Сажко Сергій Миколайович.

 

10:34:51

САЖКО С.М.

Прошу передати слово Шурмі.

 

10:34:56

ШУРМА І.М.

Шановний Володимир Борисович, у мене є запитання до вас. У зв'язку з тим, що вже пройшло два роки від моменту каденції нашого уряду на сьогоднішній день немає офіційно призначеного міністра охорони здоров'я. Тому, не маючи жодних на сьогоднішній день поки що запитань до виконуючого обов'язки, я задаю запитання вам, оскільки ви куруєте цю роботу.

Я не питаюся, де є Квіташвілі, я не питаюся, чому не поставлені ліки за 2015 рік, у мене є запитання до вас. Чи знаєте ви, що на 2016 рік не проведено жодного тендеру по закупівлі міжнародними організаціями, жодного медикаменту і ліків немає? І це при тому, що міжнародним організаціям за це проплачується  110 мільйонів гривень. У мене  до вас є прохання, вирішіть кадрове питання по призначенню міністра. І дайте відповідь, чи ви знаєте, що немає ліків. І назвіть хоча б один медикамент, який…  

 

10:36:09

ГРОЙСМАН В.Б.

Вельмишановні народні депутати, доброго дня, шановні колеги! Я би хотів сказати по питанням здоров'я дітей, те, що задавав питання попередній народний депутат України Яценко. Проблема потребує вирішення. Я думаю, що це такі критичні моменти, які ми можемо спільно з вами врегулювати. Давайте ми зараз визначимо спільно з  Мінсоцполітикою і Мінохорони здоров'я, скільки нам потрібно коштів для того, щоб розпочати процес підтримки таких дітей. І ми вас проінформуємо. І можливо спільно потрібно буде від вас пропозиція, де ми будемо шукати ресурси для того, щоб цю роботу зробити.

Що стосується ліків. Звісно, я знаю, і ви знаєте, і вся країна знає, що у нас є проблема… була проблема з постачанням ліків. На сьогодні ця проблема  розблокована, у тому числі  і що стосується і вакцин. Але цього є недостатньо, тому що було відставання. І це було постачання, ми розблокували минулого року. Зараз питання йде про те, щоби провести закупівлі 2016 року. Фактично, зараз Міністерство охорони здоров'я балансує потребу, і ми будемо проводити далі закупівлі. Ми вважаємо, що це абсолютно правильний крок.

Більше того, я думаю, що багатьом це питання не подобається, коли мова йде про закуплю ліків від міжнародних організацій, то в нас є економія від десяти до 90-а відсотків. А розумію про те, що багато хто на цьому грів  завжди руки. Але так більше не буде. Доки  буде наш Кабінет Міністрів, цей парламент, я думаю, буде підтримувати, ми не будемо відмовлятися від ідеї закупівель у міжнародних організацій. А ми зараз маємо наздогнати час. І ми це  розуміємо, і Міністерство охорони здоров'я цим питанням займається.

Дякую. (Шум у залі)

Останню інформацію з цього приводу дасть виконуючий обов'язки  міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Я прошу, якщо можливо, то хвилину, це важлива інформація.

 

10:38:08

СУПРУН  У.

Доброго дня! Хотіла подати інформацію, що на сьогоднішній день 82 відсотки тих ліків, які  були замовлені у 2015 році, вже були доставлені в Україну, і більшість з них вже є доставлена в регіони.

Сьогодні зранку мали зустріч по дитячій онкології. Є ліки, які зараз є на митному складі, який вже майже 90 днів не могли вирішити проблему. Сьогодні із допомогою народних депутатів України і  Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Міністерство охорони здоров'я розблокувало проблему, і думаємо, що до кінці наступного тижня розмитнення буде завершено і ми отримаємо ті ліки для онкохворих дітей, які вже буде тоді до 95 відсотків всіх ліків, які будуть потрібні в Україні до кінця контракту, це є до місяця листопада, всі вакцини прийдуть в Україну, бо останні ми чекаємо вакцини, які на 50 відсотків були доставлені, але в Україні зараз немає потреби до 100 відсотків, то ми чекаємо, щоб ми могли мати найбільший строк використання тих вакцин.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка,  Гузь Ігор Володимирович. Будь ласка.

 

10:39:34

ГУЗЬ І.В.

Депутат  Гузь, 19-й виборчій округ.

Володимир Борисович, до вас питання. В мене в окрузі місто Володимир-Волинський, де знаходиться 51-а, сьогодні 14-а, бригада, будинок 44-квартирний для військових декілька років не добудовувався. Я декілька раз звертався з трибуни і сталося диво: з вашою допомогою Кабмін виділив 8 мільйонів на добудову цього будинку. Але, на превеликий жаль, стався злочин, в цьому році ці  гроші не надходять на добудову будинку, то там якісь тендери, то ще щось, то ще щось і родини загиблих бійців не зможуть вселитися. І сьогодні розказують: в 2017 році там і так далі, і тому подібне. Я вас прошу накажіть тих, хто прошвендяв і не зробив, і не виконав ваше доручення, ці вісім мільйонів в цьому році пропадають. Це ганьба! Соромно мені і вам дивитися...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, будь ласка.

 

ГУЗЬ І.В.

Мені особисто соромно дивитися у вічі сім'ям загиблих, коли я кажу: уряд виділив гроші, вісім мільйонів є, давайте ми в цьому році завершимо цей  будинок, він на 80 відсотків готовий. А нам розказують в Міноборони, нам не вдалося, тендери, немає призначень і так далі. Це ганьба! Я вас прошу розберіться.

 

10:41:16

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, пане Ігорю. Я думаю, що перший крок ми з вами зробили – вісім мільйонів виділили. Зрозуміло, що тендерні процедури ми з вами не обійдемо, але пройти їх ми вимушені і змушені, і зробимо це. Тому зараз доручення Міноборони, Міністерства фінансів, ви чуєте, да? Значить, вжити всіх необхідних заходів для того, щоб ми в цьому році цих вісім мільйонів профінансували і завершили будівництво цього будинку.

Я прошу вас як народного депутата курувати це питання і інформувати мене по ходу проведення цих робіт. Домовились? Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Лапін Ігор Олександрович.

 

10:41:50

ЛАПІН І.О.

Прошу передати слово Андрію Тетеруку.

 

10:41:56

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, доброго дня! Я хочу звернутись до вас з наступною заявою.

Діяльність "Народного фронту" з перших днів знаходження в парламенті є продуктивною проти дії російській агресії і пропаганди.

Хочу нагадати, що 23 лютого поточного року я звернувся до Служби безпеки України  про те, щоби громадянку Росії Столярову, яка була шеф-редактором  каналу "Інтер" за її поведінку і агітацію проти діяльності України видворили з України. Реакція була миттєвою.

До четверга ми давали часу те саме зробити з громадянином Шуваловим, який так само редагує політику каналу "Інтер" і розпалює ненависть і робить протидію українській владі.

Чому нема до сих пір реакції нашої Служби безпеки?

Я прошу вас взяти цю ситуацію на контроль…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30  секунд.

 

10:43:12

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Насправді, Служба безпеки України не знаходиться в  системі органів виконавчої влади, має окремий статус.  Але ви зараз оприлюднили інформацію, я обов'язково її доведу до керівництва Служби безпеки України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка,  Кривенко Віктор  Миколайович.

 

10:43:30

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, Народний Рух України.

Шановний Володимире Борисовичу! Володимире Борисовичу! Пане Прем’єр-міністре! Я вибачаюсь. Дякую.

Ситуація на Херсонському бавовняному комбінаті. Підприємство унікальне. Розграбоване, сплюндроване. Повирізали все, що можна було вирізати, весь алюміній вивезли. На сьогодні знаходиться в стадії санації.

Всі погодили – кредитори, "Укрексімбанк" – всі погодили санацію підприємства, окрім нашого Фонду держмайна,  яке намагається разом з тими, хто до цього грабував це  підприємство, намагається його кинути в ліквідацію.

І я дуже вас прошу змінити позицію, яку зайняв Фонд держмайна, який написав в суд, що підприємство треба ліквідувати, бо є сенатори. Компанії  повністю прозорі, білі, які хочуть і можуть, які мають гроші і погасити всі заборгованості.

Друге питання до МВД до нашого. Ви знаєте, що в середу   приїхало 150 одеситів, які протестували вже під будівлею Верховної Ради проти мирного розгону другого зібрання, другого мирного розгону антитруханівського  майдану.

Я хочу, щоб МВС дало оцінку і в своєму…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

КРИВЕНКО В.М. Як так сталося, що перший раз після Революції гідності поліціанти стояли в масках 1 вересня, коли розганяли мирне зібрання, коли було порушено базове право громадян на мирні зібрання? Як так сталося, що взагалі не втручалися? Сюди приїхали жінки, які були побиті. Я дякую усім колегам народним депутатам, які вийшли, долучитися до постанови, до проекту Постанови по достроковим виборам пана Труханова, який має два російських паспорта.

Прошу вашої оцінки, пане Прем'єр-міністр і пан…

 

10:45:18

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання.

По Херсону. Я доручу Першому віце-прем'єр-міністру спільно з вами опрацювати цю проблематику і зрозуміти що ми можемо відкоригувати. Але хочу підкреслити, що для нас дуже є важливим, для уряду, щоб робота Фонду державного майна і будь-які процеси з державної власності були відкритими, публічними і зрозумілими. Тому я просив би це враховувати при опрацюванні цього питання.

Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, так, будь ласка, закінчіть відповідь. Прошу.

 

10:45:53

ТАХТАЙ О.В.

Міністерство внутрішніх справ по ситуації в Одесі. Ситуація знаходиться на контролі особисто у міністра внутрішніх справ, там зараз проходить комплексно службова перевірка, за результатами якої обов'язково буде вас проінформовано про її результати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, Матківський Богдан Миронович, включіть мікрофон.

 

10:46:14

МАТКІВСЬКИЙ Б.М.

121 округ, Богдан Матківський, батьківщина Івана Франка.

Прошу передати, будь ласка, слово Олегу Мусію.

 

10:46:25

МУСІЙ О.С.

Шановний Володимир Борисович, доброго дня! Знаю вас по роботі в уряді як людину, яка тримає слово, яка послідовно виконує державну політику.

Так ось хочу вам нагадати, що на останній "годині запитань до Уряду" два місяці тому ви дали доручення по гасінню терикону на Червоноградщині і Сокальщині. Так от, ваше доручення не виконано. Два віце-прем'єри, три міністри два місяці підфутболюють цю ситуацію і пишуть мені відписки, що все погашено. Я був особисто тиждень тому на териконі. Нічого не зроблено, терикон палає далі, екологічна катастрофа продовжується.

І до речі, така сама… Незрозуміло, хто керує Кабінетом Міністрів – ви чи миші. Така сама ситуація з історико-культурним заповідником в Нагуєвичах по Івано-Франківську. Статус національного ви обіцяли,.. 160 років Івану Франку. Статус національного ви обіцяли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Ви обіцяли дати подання і спільно вийти з такою ініціативою разом з Президентом. Президент погодився. І десь в нетрях Кабміну знову загубилося це подання. Закінчиться рік Івана Франка, статус національного він так і не отримає. Будь ласка, якщо можна, наведіть порядок там з мишами.

 

10:47:51

ГРОЙСМАН В.Б.

Це дуже-дуже-дуже важливе завдання. Там не тільки миші, там і інші є… взагалі у владі представники екзотичних тварин. Але є багато сумлінних людей, які працюють і роблять свою роботу в надзвичайно непростих умовах. Я думаю, що, Олег Степанович, ви це знаєте, що таке працювати в уряді, і наскільки це все не просто, коли треба змінювати систему, коли треба ламати стереотипи і коли треба ще чинити опір, точніше, ламати систему, яка чинить опір. Тут є над чим працювати. Але, разом з тим, що стосується терикону. Насправді я дав доручення, я це пам'ятаю, віце-прем’єр-міністру Зубко.

Але, друзі мої, вибачте, я не буду вас критикувати, но навіщо чекати два місяці, поки я прийду сюди, щоб сказати мені про те, що щось там не погашено. Є мій телефон, Олег Степанович. Ну, тиждень ви бачите, що щось там не відбувається: чи техніку не поставили, чи щось інше. Дайте мені сигнал про це, і ми це зробимо, і немає тут жодних проблем. Єдино що, щоб це було можливим з точки зору технічної. Ми розуміємо, що таке терикони.

Тому, я думаю, що зараз Геннадій Григорович Зубко, віце-прем'єр вас проінформує про те, що було зроблено ним на виконання мого доручення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть, будь  ласка…

Наступне запитання. Будь ласка, Кацер-Бучковська Наталія Володимирівна. Включіть мікрофон.

 

10:49:39

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Доброго дня! Прошу передати слово Максиму Бурбаку.

 

10:49:46

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня, колеги! В мене запитання до Міністерства інформаційної політики України. Чи аналізували фахівці міністерства зміст переписки російської агентури… креативного продюсера телеканалу "Інтер" Марії Столярової, яку СБУ видворила за межі України у лютому цього року? Там фігурували прізвища багатьох народних депутатів, які знаходяться сьогодні в цьому залі. Просимо врахувати дуже цінну інформацію з листування при розробці заходів інформаційної безпеки. Оскільки у листуванні Столярової є детальний фактаж як за допомогою телеканалу "Інтер" та групи депутатів ворожа пропаганда руйнує українську державу. Дякую вам.

 

10:50:33

ДЖАПАРОВА  Е.А.

Дякую за запитання і за увагу до роботи нашого міністерства.

Враховуючи той скромний ресурс, яким ми володіємо, намагаємося працювати на результат. Звичайно, після того як зміст поштової скриньки Столярової став публічним, це питання не залишилося поза увагою міністерства. Зокрема радника міністра Юрія Стеця з питань інформаційної безпеки, Дмитра Золотухіна, який дав свою позицію і експертні висновки і припущення на детектор медіа в кількох своїх публікаціях. Вони є публічні, готова буду вам їх віддати в руки ці документи. Зокрема, з цього питання додам лише що те, що ми наразі в листуванні для держслужбового користування з Генеральною прокуратурою і Службовою безпеки України. Якщо ви хочете більш детально узнати зміст цього листування, запрошуємо вас до нього власне.

І, якщо так, умовно, ще розбити ваші запитання на кілька тез, які мені хочеться прокоментувати, я ще торкнуся теми, яка є болючою для нас, це тема наших документів, які ми розробляємо з метою створення умов інформаційної безпеки в країні. Зокрема доктрини державної інформаційної безпеки, які ми подали, яка була затверджена Кабінетом Міністрів в жовтні 15-го року, яка досі перебуває в Раді національної безпеки з питань оборони і яка досі не прийнята, пройшов вже майже рік.

Для нас цей документ є засадничим, такий, який, власне, буде створювати умови для подальших кроків на шляху інформаційної безпеки. Ну, якщо вже до тих загроз, про які ви кажете, да, і пропаганди, які руйнують нашу українську державність, додам єдине. Що міністерство не має, на жаль, в рамках закону повноважень регламентувати контент телевізійний, радіоконтент.

Регулятором сьогодні є Національна рада з питань телебачення, радіомовлення. Так що, якщо хочете реальних механізмів, будь ласка, голосуйте за певні закони. Наприклад, вчорашній проект закону про так звані штрафи, якими може обдавати Національна рада мовників. Будь ласка, якщо голосуєте, то я думаю, це буде реальний механізм із вже регулювання цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шурма передав слово народному депутату Гусаку. Будь ласка, включіть мікрофон Гусака.

 

10:52:47

ГУСАК В.Г.

У мене запитання до міністра енергетики і вугільної промисловості України. Шановний Ігор Степанович! На жаль, моє питання вже традиційне і стосується заборгованості по зарплаті перед шахтарями державних шахт. Були намагання погасити цю заборгованість до Дня шахтаря, це традиційно четверта неділя серпня. Але, мабуть, щось не вийшло. Бо ми вже маємо випадки, коли шахтарі намагаються спалювати себе в будівлі міністерства, майже на Хрещатику. Коли страйкуючі шахтарі Волині та Львова перекривають дороги.

Питання зараз таке. Яка зараз сума заборгованості перед шахтарями державних шахт? І коли, зрештою, вона буде погашена?

 

10:53:44

НАСАЛИК І.С.

Дякую за запитання. Інформую, до Дня шахтаря ми прийняли рішення разом із в тому числі директорами державних підприємств і профільними департаментами про те, що заробітна плата буде виплачуватись, як і передбачено в угоді, кожного 10 і 25 числа. Згідно домовленості ми проплатили 10 числа 200 мільйонів і до Дня шахтаря проплатили 200 мільйонів, закрили майже 400 мільйонів заробітної плати.

На сьогоднішній день заборгованість по заробітній платі складає 355 мільйонів, що складає чуть-чуть більше фонду місячного заробітної плати. На окремому засіданні із віце-прем'єром і, до речі, доповідав із цього приводу  Прем'єр-міністр України, розглядується, що при змінах до бюджету будуть передбачені кошти на державну дотацію щодо собівартості видобутого вугілля. На сьогоднішній день ця сума розглядається, що дасть можливість повністю зняти  питання заробітних плат  і шахтарів. 

Крім того, додатково скажу, що розроблена повністю концептуальна програма щодо розвитку вугільної  промисловості України, яка передбачає не тільки фінансування окремих шахт, але і ліквідацію окремих  шахт  з адаптацією безпосередньо  шахтарів, а також частково більше  12 шахт, які підуть на приватизацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ганна Гопко передає слово  для запитання  Кацер-Бучковській. Будь ласка.

 

10:55:23

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Шановний  Володимире Борисовичу, шановний Ігорю Степановичу, у мене наступні питання.

Наразі дуже актуальним питанням  забезпечення  енергетичної безпеки  держави. І  в зв'язку  з цим повідомляю вас, що ми  15 числа  проводимо спільне засідання  Комітету ПЕК і міжнародних справ по  енергетичній безпеці і дуже  б хотіли бачити представників Міністерства закордонних  справ і  палива енергетики  на цьому  засіданні.

І принагідно  хотіла б запитати. На останньому засіданні уряду було прийняте рішення   про  додаткову закупівлю 3 мільярдів кубічних метрів газу  у зв'язку  з тим, що на складах підприємств  не вистачає вугілля. Прошу вас пояснити, міністра енергетики про те, чому на даний момент на  30-40 відсотків менше вугілля   ніж було  в аналогічний період минулого року і які джерела закупівель  природнього  газу ви плануєте на  цих 3 мільярди кубічних метрів? Дякую.

 

10:56:28

НАСАЛИК І.С.

Дякую  за запитання. І вчора ми розмовляли з Олександром Георгійовичем, я обов'язково буду 15 числа на засіданні  комітету, оскільки  цього разу  ми були з  від'їздом з Прем'єр-міністром на зустрічі   з  чотирма  прем'єр-міністрами  Вишеградської четвірки.

Щодо підготовки до зимового періоду, я озвучу вам  цифри, щоб  вони були відомі на всю країну. Міністерством енергетики  і вугілля на засіданні Кабінету Міністрів   України затверджений план щодо забезпечення вугіллям  генеруючих компаній ТЕС  і ТЕЦ.

На сьогоднішній  день згідно плану  ми  повинні мати антрацитової групи вугілля на ТЕС 459 тисяч тонн, на складах є 410 тисяч тонн. По газовій групі – 646 тисяч тонн, ми вийшли на 561 тисячу тонн. Тому практично Міністерство працює  в тому графіку і в тому   прийнятому рішенні по забезпеченню до осені зимового періоду, який передбачений планом. Особливе відставання,   це денна норма поставки  вугілля, я не  вбачаю.

Щодо збільшення запасів газу з  14,5  до 17 мільярдів кубів газу. Перш  за все, повинні сказати, що є температурний режим. І, якщо він був у минулому році достатньо лояльним до держави  України, то ми передбачаємо пониження температур і ми повинні бути готові  до цього періоду. Крім того, ми не знаємо,  як буде поставлятися антрацитова  група вугілля з зони АТО. Іми передбачаєм, що навіть якщо це вугілля  не буде поставлятися, то запуск газо-мазутних блоків  зможе компенсувати. Потужність, яка буде  задіяна газо-мазутними блоками для того, щоб компенсувати повністю антрацитову групу вугілля, складає  приблизно 1 мільярд   200, 1 мільярд 400 мільйонів кубів газу, от вони і передбачені в стратегічних запасах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, 5 хвилин, ми зможемо поставити два, максимум, три запитання, я наперід повідомляю.

Ляшко Олег.

 

10:58:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко  Радикальна партія.

В мене запитання до  Прем'єр-міністра  України. Ви готуєте бюджет, який обіцяли до 15 вересня внести до зали парламенту. Я питаю, які державні програми підтримки в бюджеті передбачено сільськогосподарського виробника, зокрема фермерів галузі тваринництва, рослинництва?  Чи відповідає дійсності інформація, чи ви з нового року хочете позбавити сільгоспвиробників спецрежиму оподаткування, тобто навіть забрати ту частину ПДВ невелику, яка у них залишилась нинішнього року? Це перше питання.

І друге питання. Місяць тому ви на засіданні уряду анонсували масштабну реформу системи оплати праці. Я хочу, щоб ви зараз повідомили суспільство про те, що робите ви як Прем'єр-міністр і уряд для радикального підвищення доходів громадян, зокрема мінімальної заробітної плати, пенсій, адже цілком очевидно, що без збільшення доходів громадян не буде розвитку економіки?

 

10:59:53

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, Олег Валерійович, за ваше запитання. Ми насправді готуємо і внесемо у вересні місяці проект Закону про Державний бюджет на 2017 рік. Там є сім пріоритетів, які ми вважаємо запропонувати розгляду народними депутатами. Ми враховуємо, що ми спільно з вами маємо ухвалити реальний чесний бюджет. Бюджет, який буде відповідати реальному стану економіки, який буде мати і інвестиційну складову для зростання.

І що стосується… ми плануємо масштабне будівництво доріг і зміну фінансування цього напрямку, це відповідний розвиток економіки. Беззаперечно, перший у нас пріоритет – це безпека і оборона, яку нам потрібно зміцнювати. Наступна позиція, ми зберігаємо позиції по децентралізації фінансів. Я думаю, що ви знаєте, в містах, які  сьогодні… і в районах, і в областях є позитивні зміни від цього, треба їх просто розвивати і зміцнювати. Окреме питання – це підтримка енергоефективності, це безпека енергонезалежність нашої країни, і ми теж плануємо достатньо серйозні ресурси, в тому числі міжнародні, залучити до фонду, який може бути створений саме через прийняття Закону про фонд енергоефективності, державний.

Ми розглядаємо питання  підтримки сільського господарства і розглядаємо підтримку саме невеликих фермерських господарств. Розмір такої підтримки буде дорівнювати 5,5 мільярдів гривень, що дорівнює одному відсотку від валово-виробленої продукції аграрної. І ми вважали би, що ця підтримка має бути надана тим хто має землю на невеликих фермерських господарствах. Вони можуть цю підтримку використовувати на будь-які цілі.

Що стосується коефіцієнтів, то я вважаю, що треба не тільки прив'язуватися до землі, а й до виробленої продукції, до глибини її переробки. Тоді ми будемо створювати додану вартість саме в Україні.

Окремо хотів би підкреслити, що цей ресурс ми можемо з вами направити, на, у тому числі на підтримку вітчизняного машинобудування, на відродження цієї промисловості. Мова йде про те, що ми маємо забезпечити підтримку виробництва українського трактора, причіпного обладнання – все те, що сьогодні використовується для роботи на землі. Тому у нас є амбітний і масштабний план, і ми тут будемо розраховувати на підтримку саме народних депутатів України. Без вас, без змін законів, без підтримки бюджету, зрозуміло, це зробити  буде надзвичайно важко.

Що стосується реформи  оплати праці. Абсолютно, хочу ще раз підтвердити те, що я говорив на засіданні уряду, я вважаю і уряд вважає, що оплата праці українців недооцінена. І ми вважаємо, що нам є тут над чим попрацювати для того, щоб  запропонувати ефективну модель. І я хочу запевнити вас, як тільки ми завершимо цю роботу, як тільки ми будемо бачити, що всі підходи відповідають реальному економічному стану, ми презентуємо це українському парламенту і будемо просити вашої підтримки, тому що без змін законодавства нам теж це зробити буде неможливо. Тобто я відповідально ставлюсь до своїх слів, що стосується справедливої пенсії, що стосується гідної оплати праці українців, і такі кроки будуть зроблені.

І ще один пріоритет, який є важливий, я його залишив на завершення, але він є важливий і стосується, в тому числі, підвищення заробітної плати – це підтримка української освіти. Вважаю, що це має бути нашим надзвичайно важливим пріоритетом. Ми маємо  якісно навчати дітей у садочках, школах, професійно-технічних закладах і вищих закладах освіти. Ми маємо створити якісний… якісне державне замовлення, яке буде повністю відповідати підготовці кадрів в наших закладах освіти і потребам ринку праці, чого сьогодні немає.

Ви бачили сьогодні презентацію міністра освіти про  те, що нам потрібно побудувати абсолютно новий підхід до нової школи, підтримки цих шкіл. І це буде потребувати як мінімуму середньострокової і довгострокової стратегії нашого руху. Тому цей пріоритет залишається, і в ньому зберігається підвищення заробітної плати. Ми будемо пропанувати це народним депутатам України для вчителів. Тобто ми вважаємо, що на два кроки по єдиній тарифній сітці ми можемо це зробити. І таким чином, там від 300 і більше гривень для кожного вчителя, і 700, і 500, і 900 буде піднято.

Крім того, з 1 грудня 2016 року відбудеться десятивідсоткове, це не дуже такий, я би сказав, прийнятний крок, але можливий. На 10 відсотків будуть підняті всі соціальні стандарти – мінімальна пенсія і мінімальна  заробітна плата, це вже буде автоматично. Але ми вважаємо, що цього є недостатньо. Ми працюємо над тим, щоби, я би сказав не радикально, а кардинально збільшувати доходи українців, в тому числі стимулюючи внутрішній попит.

Окремо хотів би сказати і про те, що ми будемо приділяти увагу в наступному році інфраструктурним проектам. Ми будемо наповнювати Державний фонд регіонального розвитку для виконання програм регіонального розвитку, а також підтримку через механізми соціально-економічного  фонду підтримки такої регіональної співпраці. Ми будемо це робити спільно з місцевими бюджетами. Ми взагалі вважаємо, що 2017 рік буде роком зростання. Але ще хочу підкреслити, нам з вами конче важливо спільно, я не хочу тут розділяти: коаліція, опозиція, ми маємо спільно напрацювати план дій для розвитку України. Тому що Україна і українці – це  понад усе, а всі інші політичні чвари, це треба залишити на узбіччі до того часу, коли люди будуть отримувати нормальну заробітну плату, нормальну пенсію, а економіка буде настільки стабільною, що зможе фінансувати сильне міцне українське військо, а Україна відбудеться як європейська демократична держава. Тому закликаю всіх спільно працювати над цим питанням.

Я дуже хочу подякувати всіх народних депутатів за підтримку ініціатив  уряду. Вчора на засіданні уряду я дав доручення, що при підготовці  проектів законів, які будуть вноситися в парламент, дуже важливо, щоби була врахована думка під часом розгляду на уряді профільних комітетів. Тому ваша думка, навіть при ухваленні рішень уряду, буде враховувати. Я  прошу використовувати цей механізм, ми внесемо відповідні зміни до регламенту роботи українського уряду і будемо далі налаштовані, і будемо далі підтримувати тільки конструктивну взаємодію з народними депутатами України.

Дуже дякую і  бажаю нам всім успіхів. Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже, Володимир Борисович.

"Година запитань до уряду" завершена, час вичерпаний. Давайте  подякуємо уряду за участь в роботі Верховної Ради України, за ґрунтовну системну дискусію.  Дякую вам.

І, колеги, тепер одну хвилину, будь ласка. Колеги, увага! Зараз у нас по Регламенту мало би бути зачитання запитів. Але нам потім важко буде знайти  достатню кількість депутатів для голосування, тому я поставлю на голосування пропозицію спочатку розглянути питання  порядку денного, а потім – запити.  Тому через три хвилини відбудеться голосування в залі. Я дуже прошу всіх народних депутатів зайти в зал, приготуватися до голосування.

Прошу секретаріат Верховної Ради повідомити,  що через три хвилини ми розпочнемо нашу роботу голосуванням. А поки депутати приходять, у мене є заява від  двох фракцій – від фракції, депутатської фракції "Народний фронт" і   депутатської фракції "Радикальна партія Олега Ляшка" – з вимогою перерви, яку вони готові замінити на виступ  від трибуни. І я надаю слово  для виступу представнику фракції "Народний фронт" Вікторії Сюмар. Будь ласка. І депутатів прошу заходити в зал.

Будь ласка.

 

11:08:01

СЮМАР В.П.

Шановні колеги! Володимир Борисович! Володимир Борисович! Пане Прем’єр! Відверто кажучи, зараз  я просто… ми взяли перерву, тому що я почула відповідь  першого заступника міністра  інформаційної політики на  задане питання пані Джапарової. І у мене виникло дуже багато питань  про професійний рівень нашого уряду у зв'язку з цим.

Пані Джапарова взагалі-то  розповідала нам безпосередньо тут, як повинні діяти народні депутати і які закони вони були… повинні приймати, щоб влада могла виконувати свої зобов'язання відносно захисту українського інформаційного простору. Так от для пані Джапарової, яка, напевно, зможе це почути і подивитися, я можу розказати шлях, як  може діяти сьогодні влада.

Сьогодні Міністерство інформполітики, на яку ми з вами виділяємо гроші, яке ми з вами створили, має просто робити свою роботу – відповідний моніторинг і  відповідну експертизу. Далі йти до суду, і суд має всі можливості сьогодні застосовувати заходи проти тих ЗМІ, які сьогодні  розпалюють міжнаціональну ворожнечу, пропагують війну, розпалюють конфлікти тут  всередині. Замість цього перший заступник Міністерства інформполітики розказує нам, що нам треба прийняти закони, аби вони могли відбирати ліцензії.

Відверто кажучи, такий професійний рівень виконавчої влади дуже серйозно турбує. В мене виникає дуже багато питань, чим сьогодні займається Міністерство інформполітики, про пані Джапарову взагалі перший час чую. Ми чекаємо на Комітеті з питань інформаційної політики звіт Мінінформу про те, які заходи були ним зроблені для захисту українського інформаційного простору. Принагідно закликаю також підписати нарешті закон, який виводить російський інформпродукт із назви європейського інформпродукту.

І нагадую, колеги, що реальна безпека починається з того, що у нас в головах, а це інформаційна безпека в першу чергу. І робіть свою роботу, шановні урядовці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Хочу нагадати, що ми колись в РНБО, не маючи достатньої законодавчої основи, вольовими рішучими рішеннями зупиняли російські телеканали, для того треба політичну волю, для того треба рішучість і розуміння тої небезпеки, яка є перед Україною, де інформаційна атака є неменш важливою, аніж атака мілітарна.

І я думаю, пані Вікторія, що урядовці почують нашу позицію, парламент буде приймати законодавчу базу і вчора ми показали свою політичну волю, але я думаю, що і уряд, і виконавські структури повинні так само якісно виконувати свою роботу.

Дуже вам дякую, колеги.

Я прошу приготуватись до голосування і народних депутатів повернутись в зал. Багато депутатів вийшло щойно і я прошу колег зараз вернутись. І нагадую яка в мене буде пропозиція. Нагадую, що згідно Регламенту, ми маємо зараз зачитування запитів. Теж нагадую, що після того як запити зачитані дуже важко перейти до прийняття рішень. І тому моя ідея полягає в тому і пропозиція, щоб ми закони, які неконфліктні, які є цілковито об'єднуючі, екологічні закони змогли проголосувати, а потім перейти до читання запитів, але для того має бути рішення залу, я не можу самостійно змінити порядок розгляду питань.

І тому я прошу зайти в зал. Якщо буде воля залу, щоб ми розпочали розгляд тих питань, ми перейдемо до них, якщо не буде – перейдемо до запитів, як це було у нас кожної п'ятниці.

Ви там кажете "тиснути", а я дочікують, коли підійде пара людей. То і буде, фактично, сигнальне. Коли ми повернемось, значить, люди є в залі, якщо не повернемось, значить – нема. То і є рейтингове, коли я ставлю змінити порядок денний, воно нам і покаже.

Отже, колеги, всі є в залі? Заходьте, колеги. Моя позиція всіма підтримується? Всіма підтримується. Головне, чи є достатня кількість депутатів в залі.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію розглянути зараз питання порядку денного, які стоять в нас на сьогодні зазначеними. А саме: проект закону 2023, 3445 і 2604, а вже потім перейти до зачитання запитів.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Колеги, голосуємо. Прошу проголосувати, голосуємо, колеги. Прошу всіх підтримати.

 

11:12:55

За-160

По фракціях прошу включити.

Колеги, давайте ще раз поставлю. Якщо це безнадійно, то будемо зачитувати запити. Колеги, іще раз прошу зайти в зал, кого нема.

Я буду точно знати, що питання екології – це питання коаліції. Я не раз це наголошував, товариство, коли стоїть законопроект і в ньому є автор від людини, яка не входить в коаліцію, напевне нікому не приходить в голову, щоб коаліція сказала: "Ми не голосуємо, бо це не коаліція". Я наголошую, це є український парламент, крапка, який має займатися безпекою держави і реформами! Коаліція і опозиція – це питання, які стосуються політичних дискусій і лишень певного спектру питань. Більшість питань, 80-90 відсотків – це питання державного будівництва, де не може і не має бути ніяких політичних розбіжностей між державниками.

Колеги, я ще раз поставлю на голосування пропозицію. Я сподіваюсь, що її весь зал підтримає. І я ставлю на голосування пропозицію перейти до питань порядку денного, а потім вже зачитувати запити. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу проголосувати.

 

11:14:37

За-169

Зал має рішучу волю заслухати запити. З повагою… (Шум у залі)

 Очевидно одна з важливих форм… І всі будуть уважно їх слухати, я переконаний. І я запрошую… Відповідно до статті 25 Регламенту України Верховної Ради, у п'ятницю ми маємо час для оголошення запитів. До оголошення депутатських запитів я запрошую заступника Голови Верховної Ради України Оксану Сироїд. Я прошу всіх уважно вслухатись в зачитування запитів.

Будь ласка, пані Оксана.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

11:15:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! Переходимо до розгляду запитів народних депутатів.

Перші у нас є запити до Президента України.

Ми маємо запит до Президента України народного депутата Юрія-Богдана Шухевича стосовно зняття грифу "опублікуванню не підлягає" та скасування усіх засекречених нормативно-правових актів Президента України, якими встановлені незаконні пенсійні привілеї для колишніх народних депутатів УРСР і СРСР, колишніх перших секретарів обкомів Компартії України тощо та членів їх сімей, котрим обчислюють пенсії, виходячи з посадового окладу Міністра Кабінету Міністрів України та припинення виплати пенсій цим особам.

Шановні народні депутати, як ви знаєте, для того, щоби підтримати запит народного депутата, вашого колеги, нам спочатку потрібно набрати   150 голосів. А далі направити цей запит Президенту 226 голосами.

Я прошу визначитися стосовно підтримки цього запиту голосуванням. Прошу голосувати за підтримку запиту народного депутата Богдана-Юрія Шухевича.

 

11:17:00

За-122

На жаль, підтримка запиту не найшла, підтримки запиту немає: "за" – тільки 122 голоси.

Я думаю, що ця ситуація, вона потребує виправлення в самій Конституції. І можливо, ми знайдемо колись з вами волю для того, щоб це змінити, оскільки цей інструмент парламентського контролю є абсолютно неефективний. За час існування, за час скликання цього парламенту нам не вдалося скерувати жодного запиту. І це не є достойно для українського парламенту.

Наступні запити. Народного депутата Ігоря Кононенка до міністра фінансів України, міністра молоді та спорту України щодо надання інформації про отримання та розподіл Мінмолодьспорту України фінансових коштів.

Олени Сотник до Прем'єр-міністра України стосовно фінансування проекту "Європейський Вал ("Стіна") та заходів щодо інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до районів проведення антитерористичної операції, та Автономної Республіки Крим.

Павла Кишкаря до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, Головного управління Національної поліції у місті Києві, Прокуратури міста Києва щодо притягнення посадових осіб Фонду державного майна України до кримінальної відповідальності за несвоєчасне відправлення листа орендарю про припинення договору оренди Дніпро-Бузького морського порту.

Віктора Кривенка до Генеральної прокуратури України щодо бездіяльності Новомосковської місцевої прокуратури у питанні розслідування факту побиття мирних демонстрантів в селі Шульгівка Петриківського району Дніпропетровської області.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2016 рік для капітального ремонту дороги Лебедин - Липова Долина, що проходить територією Лебединського та Липоводолинського районів Сумської області.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2016 рік для капітального ремонту дороги Лебедин-Чупахівка-Охтирка, що проходить територією Лебединського та Охтирського районів Сумської області.

Юрія Солов'я до директора – розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо повернення вкладів акціонерним… АТ Банком "Фінанси та Кредит" громадянці Любові Сакадел.

Степана Івахіва до міністра освіти і науки України щодо внесення змін до Положення "Про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах".

Групи народних депутатів (Паламарчука, Кишкаря, Кривенка) до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо відмови у рекомендуванні кандидата для обрання на посаду судді безстроково - судді Кіровського районного суду міста Кіровоград Кулінки Людмили Дмитрівни.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про порушення місцевою владою конституційних прав громади села Товща Романівського району Житомирської області при прийняті рішення щодо реорганізації Товщанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у Товщанську загальноосвітній школі І ступеня.

Віктора Развадовського до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо проведення безкоштовної операції та надання матеріальної допомоги на лікування дитині-інваліду Поплавській Тетяні, 2010 року народження, мешканці села Ульянівка Житомирського району, Житомирської області.

Олександра Дубініна до міністра внутрішніх справ України щодо вимоги про відставку керівництва Кам'янського відділу поліції Головного управління національної поліції в Дніпропетровській області та проведення незалежного розслідування по факту умисного вбивства співробітниками поліції громадянина України Сергія Гарбуза.

Петра Ваната до Прем'єр-міністра України про доопрацювання Постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року №461.

Юрія Одарченка до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо надання інформації стосовно обґрунтування тарифів та норм водопостачання міським комунальним підприємством "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона".

Юрія Одарченка  до Кабінету Міністрів України щодо надання документів, які стали підставою для затвердження "Перспективного плану формування територій громад в Херсонській області".

Руслана Князевича до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо надання допомоги в організації лікування Білоус Марії та Білоус Олександра.

Ігоря Гузя до Першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра інфраструктури України, міністра екології та природних ресурсів України щодо питання обслуговування банками з російським капіталом українських державних підприємств.

Ігоря Гузя  до Прем'єр-міністра України, голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо необхідності добудови підвідних газопроводів ступінь готовності яких становить 80 і більше відсотків.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо розслідування правопорушень, які мають ознаки нанесення збитків державному бюджету України, при реалізації національного проекту "Вчасна допомога", що передбачав впровадження Закону України "Про екстрену медичну допомогу".

Ігоря  Шурми  до міністра внутрішніх справ України щодо притягнення до відповідальності посадових осіб Слов'янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області, які систематично вчиняють корупційні правопорушення в інтересах обвинуваченого.

Групи народних депутатів (Паламарчука, Кишкаря, Кривенка) до Генерального прокурора України щодо протиправних дій та порушень норм КПК з боку службових осіб Слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби - Центрального офісу з обслуговування великих платників податків.

Василя Яніцького до голови Рівненської обласної державної адміністрації, голови Масевицької сільської ради Рокитнівського району Рівненської області, голови Рокитнівської районної державної адміністрації Рівненської області, голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" щодо вирішення питання електропостачання в селі Буда Рокитнівського району Рівненської області.

Олексія Рябчина до міністра внутрішніх справ України, командувача Національної гвардії України, голови Національної поліції України, заступника Генерального прокурора України - Головного військового прокурора щодо встановлення обставин використання транспортного засобу преміального класу з державним номерним знаком, який йому не належить та встановлений самовільно, а також притягнення винних осіб до відповідальності.

Ігоря Котвіцького до Прем'єр-міністра України щодо відкриття пішохідного пункту пропуску на кордоні зі Словаччиною, в Ужгороді.

Максима Бурбака до міністра внутрішніх справ України щодо притягнення до відповідальності екс-посадовців Чернівецької обласної державної адміністрації за нанесення збитків державі під час закупівлі медичного обладнання для перинатального центру у місті Чернівці.

Павла Кишкаря до Національної поліції України, Міністерства юстиції України щодо втручання у господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Інженерний центр "ЕНЕРГОМАШ" старшим слідчим Холодногірського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області Марченко О.М. та зловживання державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Харківській області Пікули В.Ю.

Івана Мельничука до міністра інфраструктури України щодо надання інформації про майбутнє будівництво автомагістралі "Львів-Херсон".

Надії Савченко до Прем'єр-міністра України щодо незаконного використання земель оборони Міністерством оборони України за 26 господарськими договорами, предметом яких є фактична передача більше ніж 27 тисяч гектар приватними суб'єктами господарювання для вирощування сільськогосподарської та іншої продукції.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про суб'єкт, який обліковує та утримує ділянку дороги по вулиці Олімпік селища Нові Білокоровичі Олевського району Житомирської області та можливість її передачі громаді селища.

Володимира Арешонкова до тимчасово виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я України про забезпечення осіб з вадами зору в Україні тифлотехнічними засобами.

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо виділення додаткових коштів на утримання районних державних адміністрацій для здійснення обов'язкових виплат державним службовцям відповідно до Закону України "Про державну службу".

Михайла Бондаря до міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра екології та природних ресурсів України, міністра інфраструктури України, міністра фінансів України щодо включення державного інвестиційного проекту технічного переоснащення ВП "Шахта "Відродження" до прогнозу Державного бюджету України на 2017 рік.

Артема Ільюка до Прем'єр-міністра України стосовно неналежного розгляду депутатського звернення від 04 серпня 2016 року №230/128 щодо встановлення загально-будинкових вузлів обліку газу згідно постанови Кабінету Міністрів України  від 16 травня 2002 року №620 (постанови КМУ від 27 січня 2016 року №46).

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення формули розподілу освітньої субвенції з метою підтримки шкіл у малонаселених районах.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо виділення коштів на добудову газопроводу до сіл Берестя, Орв'яниця, Соломіївка, Кураш, Бережниця Дубровицького району Рівненської області.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо організації моніторингу стану здоров'я, медичного обстеження і оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Анатолія Денисенка до міністра молоді та спорту України щодо забезпечення функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл в Україні.

Ольги Богомолець до голови Чернігівської обласної державної адміністрації щодо виділення цільового фінансування в розмірі 1 млн. грн. для улаштування дорожнього покриття ґрунтової вулиці в межах міста Прилуки Чернігівської області.

Володимира Гусака до голови Донецької обласної державної адміністрації щодо утворення Володимирівської селищної об'єднаної територіальної громади.

Юрія Тимошенка до міністра інфраструктури України щодо проведення перевірки стосовно відповідності управлінських рішень генерального директора УДППЗ "Укрпошта" чинному законодавству.

Дмитра Шпенова до міністра закордонних справ України щодо недопустимості відсутності глави дипломатичної установи України в Швейцарській Конфедерації.

Сергія Євтушка до Генерального прокурора України щодо розслідування інциденту за участю представників приданих сил Нацгвардії у місті Сарни Рівненської області.

Сергія Євтушка до міністра фінансів України щодо оплати праці працівників місцевих державних адміністрацій.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення державного регулювання та належного функціонування ринку закупівлі молока в населення, з метою підтримки сільського господарства.

Романа Мацоли до президента Національної академії медичних наук України, міністра фінансів України щодо фінансування Загальнодержавної програми "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини" та забезпечення глухих дітей України системами імплантаційного слухопротезування.

Дмитра Добродомова до міністра фінансів України, тимчасово виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо необхідності виділення коштів з державного та обласного бюджетів для завершення реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Миколи Скорика до Генерального прокурора України щодо надання інформації про стан розгляду заяви про скоєння корупційного діяння та притягнення особи до відповідальності за скоєне корупційне діяння.

Миколи Скорика до міністра освіти і науки України щодо надзвичайної ситуації, що склалася в Одеській області, з фінансуванням та обмеженим фактичним забезпеченням видатками у 2016 році професійно-технічних закладів з обласного бюджету та міських бюджетів міст обласного значення.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації щодо вирішення питання балансоутримувача житлового будинку за адресою: вулиці Стальського, 32 в Дніпровському районі міста Києва.

Андрія Іллєнка до виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, голови Київської міської державної адміністрації щодо проведення капітальних ремонтних робіт асфальтного покриття за адресою: проспект Лісовий, 6-10, 12а.

Юрія Бублика до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра внутрішніх справ України про незаконне використання земель, що були у користуванні Державного підприємства "Гожулівська дослідна біологічна фабрика" Полтавської області та позбавлення її колишніх працівників права на отримання земельної частки (паю) у зв’язку з витребуванням цих земель у державній власність... в зв’язку з перебуванням цих земель у державній власності.

Віталія Гудзенка до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо газифікації села Бурківці Тетіївського району Київської області.

Віталія Гудзенка до прокурора Київської області, прокурора Білоцерківської місцевої прокуратури щодо повернення документації по газопроводу села... селища Оріховець Сквирського району Київської області.

Тетяни Бахтеєвої до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про фактичний стан виконання державних програм із закупівлі лікарських засобів, вакцин та медичних виробів міжнародними організаціями та надання копій договорів, укладених між Міністерством охорони здоров'я України та міжнародними закупівельними організаціями.

Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України, міністра екології та природних ресурсів України щодо вжиття заходів реагування з метою виконання Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі шляхом захисту навколишнього природного середовища та термінового виділення коштів на знищення не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин на території Херсонської області.

Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України щодо включення до переліку видатків на охорону здоров'я, що здійснюються з Державного бюджету України "Українського спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Міністерства охорони здоров'я України" та врахування Міністерством фінансів України у граничних обсягах видатків медичної субвенції видатків на фінансове забезпечення діяльності медичного закладу.

Сергія Мельника до міністра юстиції України щодо перевірки законності скасування реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно СТОВ "Агрофірма "Гречани".

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо завершення будівництва підвідних газопроводів до сіл Вертіївка та Мильники Ніжинського району Чернігівської області.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України щодо створення Навчально-науково-виробничого центру на базі відокремлених підрозділів Національного університету біоресурсів і природокористування України "Ніжинський агротехнічний інститут" та "Ніжинський агротехнічний коледж".

Дмитра Добродомова до Львівського міського голови щодо термінів відкриття трамвайної лінії на житловий масив Сихів у місті Львові.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності державної підтримки молодіжного житлового будівництва.

Івана Мельничука до Кабінету Міністрів України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України щодо реалізації у 2016 році Державної програми енергоефективності "Ощадний дім".

Геннадія Бобова до Прем'єр-міністра України щодо питань можливого затягування розслідування кримінальної справи.

Якова Безбаха до Державного науково-виробничого підприємства "Державний інформаційний геологічний фонд України", Державної служби геології та надр України щодо забезпечення належної господарської діяльності.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства оборони України щодо виконання Державного оборонного замовлення на 2016 рік.

Юрія Берези до виконуючого обов'язки начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області щодо фінансування поточного ремонту автомобільних доріг Саксагань-Чумаки та Красноіванівка-Саксагань –  автошлях М 04.

Юрія Берези до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо невідкладної видачі гарантійного листа про оплату лікування за кордоном для Шаповалової Поліни Сергіївни.

Андрія Шипка до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо фінансування ремонтних робіт у житлових будинках, де створені ОСББ.

Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра України про підвищення заробітних плат працівникам освіти, медицини, культури.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання питання нарахування пенсії для осіб, які достроково вийшли на пенсію.

Ганни Гопко до львівського міського голови про надання переліку вітчизняних та іноземних інвесторів, які протягом 10 років зверталися до міської влади Львова з пропозиціями про інвестиції у збирання, зберігання, переробку сміття та інформації про причини відхилення чи ігнорування кожної з цих пропозицій.

Андрія Лопушанського до Прем'єр-міністра України щодо необхідних заходів для відновлення фінансування програм по забезпеченню гарантій, наданих державою учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Андрія Лопушанського до міністра соціальної політики України щодо перерахунку розміру пенсій педагогічним працівникам, які вийшли на пенсію до 2010 року.

Оксани Білозір до міністра юстиції України, голови Національної поліції України, Генерального прокурора України про вжиття невідкладних заходів щодо недопущення діяльності Державної установи "Інститут очних хвороб і тканинної терапії імені Філатова Національнох академії медичних наук України".

Оксани Білозір до Прем'єр-міністра України про недопущення скорочення розміру заробітної плати працівникам Львівської станції медичної швидкої допомоги.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України щодо енергетичної та соціальної безпеки населення України стосовно забезпечення стратегічної заготівлі вугілля в сховищах в належній кількості необхідної для опалювального сезону на 2016-2017 роки.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до порядку фінансування та реорганізації малокомплектних середніх шкіл для зменшення соціальної напруги серед мешканців Перемишлянського району Львівської області.

Групи народних депутатів (Батенка, Купрія та інших. Всього семеро депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до пункту 5 Додатку до розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2015 року номер 975-р "Про передачу цілісних майнових комплексів державних закладів охорони здоров'я у власність (спільну власність) територіальних громад", а саме: передачі Державного закладу "Вузлова лікарня станції Помічна Державного підприємства "Одеська залізниця" у власність територіальної громади Добровеличківського району (Кіровоградська область) та перевірки законності Розпорядження Помічнянського міського голови № 64-р від 24 грудня 2015 року "Про затвердження розрахунку вартості медичних оглядів по комунальному закладу "Помічнянська лікарня", № 46-р від 21 жовтня 2015 року "Про призначення головного лікаря комунального закладу "Помічнянська лікарня", а також законності рішення Помічнянської міської ради від 24 грудня 2015 року №47 "Про фінансування комунального закладу "Помічнянська лікарня".

Олександра Ревеги до директора Національного антикорупційного бюро України, Міністра екології та природних ресурсів України, Генерального прокурора України щодо перевірки дій уповноважених осіб управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА та депутатів Житомирської обласної ради.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо надання інформації про використання бюджетних коштів в розмірі 1 мільярда гривень на розробку і реалізацію державних інвестиційних проектів у 2016 році та державну стратегію інфраструктурного розвитку країни.

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра України щодо незаконного встановлення загальнобудинкових приладів обліку газоспоживання замість індивідуальних.

Олександра Супруненка до міністра соціальної політики України щодо забезпечення державної підтримки благодійній установі, що виконує важливу соціальну функцію.

Олега Осуховського до голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" щодо електрифікації житлових будинків вулиці Садової села Дворовичі Рівненського району.

Олега Осуховського до директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України щодо неналежної перевірки прокуратурою Львівської області обставин фальсифікації рішення Бродівської міської ради від 31 травня 2016 року №135.

Олександра Гереги до Прем'єр-міністра України щодо зниження тарифів на газ для населення.

Олександра Гереги до міністра соціальної політики щодо переоформлення автомобілів у власність інвалідів та членів сімей померлих інвалідів.

Владислава Голуба до Прем'єр-міністра України, Міністра внутрішніх справ України щодо сприяння відновленню повноцінного функціонування навчального закладу Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

Владислава Голуба до Прем'єр-міністра України, директора Національного антикорупційного бюро України, Голови Національної поліції України, Генерального прокурора України щодо звернення Золотоніської районної ради Черкаської області в частині неналежного реагування місцевими органами державної влади та Золотоніською місцевою прокуратурою відносно захисту інтересів держави та громади в частині неефективного використання державних коштів при проведені робіт щодо реконструкції очисних споруд в місті Золотоноша, а також тяжкого екологічного стану річок Золотоношка та Суха Згар.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для продовження робіт з будівництва хірургічного корпусу Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об'єднання.

Ярослава Дубневича до голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, голови Червоночабанської сільської ради Каланчацького району Херсонської області, голови Херсонської обласної державної адміністрації щодо забезпечення житлом учасника бойових дій, інваліда 2-ї групи Олега Макарчука.

Ярослава Дубневича до міністра оборони України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо надання статусу учасника війни працівнику лісового господарства, який брав участь у будівництві інженерних оборонних споруд в зоні проведення АТО.

Ярослава Маркевича до тимчасово виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я України щодо виділення коштів із держбюджету на фінансування операцій військовослужбовцям з регенерації окремих ділянок шкіри, кісток, м'язів.

Юрія Павленка до міністра юстиції України щодо стягнення заборгованості за оренду земельних паїв мешканців села Болотниця Народицького району Житомирської області.

Михайла Головка до тимчасово виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо виплати заробітної плати персоналу Вишнівецької районної комунальної лікарні Збаразького району Тернопільської області.

Михайла Головка до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Міністра освіти і науки України, голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо розгляду звернення жителів гуртожитку по вулиці Тарнавського, 7 А в місті Тернопіль.

Григорія Тіміша до голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо вжиття заходів для забезпечення впорядкованого, відповідно до норм чинного законодавства, використання окремими фізичними та юридичними особами земельних ділянок на території Ванчиковецької сільської ради Чернівецької області.

Юрія Бойка до Прем'єр-міністра України щодо зниження рівня життя громадян України внаслідок чергового підвищення Урядом комунальних тарифів.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо відродження промислового сектору економіки України.

Юрія Павленка до голови Донецької обласної державної адміністрації, голови Луганської обласної державної адміністрації щодо надання інформації про дітей, які загинули під час або внаслідок збройного конфлікту.

Руслана Сольвара до тимчасово виконуючого обов'язки Міністра охорони здоров'я України, Міністра соціальної політики України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо вирішення питання отримання посвідчення потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра України щодо реагування на скарги мешканців Броварського району Київської області у зв'язку з продовженням практики утримування додаткової комісії зі споживачів при оплаті рахунків за спожитий природний газ в установах АТ "Ощадбанк".

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра України щодо розгляду ситуації, що склалася у державному навчальному закладі "Березанський професійний аграрний ліцей", та затвердження Порядку формування регіонального замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів.

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра України щодо конфліктної ситуації, що склалась з вини Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області довкола отримання учасниками АТО землі на території Запорізької області.

Сергія Рудика до арбітражного керуючого Державного підприємства "Приладобудівний завод "Райдуга" щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати співробітникам ДП "Приладобудівний завод "Райдуга".

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України, Віце-прем'єр-міністра України Володимира Кістіона, міністра інфраструктури України, виконуючого обов'язки Голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Черкаської обласної державної адміністрації щодо зриву робіт з середнього та поточного ремонту доріг загального користування, які проходять в межах Черкаської області, в 2016 році.

Групи народних депутатів (Кривенка, Кишкаря, Рудика) до Генерального прокурора України щодо протиправного заволодіння пайовою землею колишнього КСП "Кодачанка" Васильківського району, Київської області.

Руслана Демчака до міністра фінансів України щодо виплати заборгованості із оплати праці державних службовців у Вінницькій області на виконання положень Закону України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року.

Руслана Демчака до Прем'єр-міністра України щодо передачі до комунальної власності територіальної громади селища міського типу Турбів будівлі, транспорту та майна Турбівської місцевої комунальної пожежної частини з метою забезпечення належних умов для попередження надзвичайних ситуацій.

Ігоря Алексєєва до виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України, Міністра інфраструктури України щодо усунення аварійного стану автомобільної дороги загального користування місцевого значення Деражня - Божиківці (через Зяньківці - Радянське).

Олександра Домбровського до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро України, першого заступника голови Державної інспекції сільського господарства України, Генерального прокурора України щодо перевірки законності дій посадових осіб Державної інспекції сільського господарства України при розгляді депутатського запиту №11/10-1300 від 25 грудня 2015 року.

Івана Рибака до начальника Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області , голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо заходів для завершення капітального ремонту автомобільної дороги сполученням від села Плоска до села Лустун Путильського району Чернівецькій області.

Івана Рибака  до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, виконуючого обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Вижницької районної державної адміністрації Чернівецької області щодо зміни статусу об'їзної дороги О26003 селища Берегомет Чернівецької області.

Андрія Вадатурського до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України щодо проблемних питань освоєння виділених коштів на ремонт автомобільних доріг Миколаївської області та зловживань керівництвом Державного агентства автомобільних доріг України і підконтрольної йому Служби автомобільних доріг у Миколаївській області.

Павла Дзюблика до міністра освіти і науки України щодо вирішення питання забезпечення шкільними підручниками учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх шкіл.

Павла Дзюблика до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра екології та природних ресурсів України щодо проведення комплексної перевірки Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області.

Групи народних депутатів (Кривенка, Матейченка та інших. Всього 4 депутатів) до міністра внутрішніх справ України, Директора Національного антикорупційного бюро України, голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо правомірності дій голови Коростишівської районної державної адміністрації Житомирської області Купрійчука.

Групи народних депутатів (Крулька, Черненка та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо необхідності затвердження змін до Порядку призначення академічних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів відповідно до Закону України "Про вищу освіту".

Геннадія Кривошеї  до Прем'єр-міністра України щодо діяльності ДП "Артемсіль".

Геннадія Кривошеї до Прем'єр-міністра України щодо сфери технічного регулювання.

Юрія Бублика  до голови Українського інституту національної пам'яті, голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції про забезпечення належного вшанування загиблих військовослужбовців - учасників антитерористичної операції з повним відображенням даних обставин на меморіальних дошках, які встановлюються на їх честь.

Олександра Супруненка до міністра освіти і науки України щодо виділення коштів для проведення капітального ремонту гуртожитку  Київського механіко-технологічного коледжу.

Романа Семенухи до Прем'єр-міністра України щодо вирішення спірних питань, що виникли у місті Харкові при створені ОСББ.

Романа Семенухи до Прем'єр-міністра України щодо передачі Навчального центру Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра України щодо виконання вимог закону про запровадженню посад державних секретарів міністерств.

Едуарда Матвійчука до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Одеської міської ради, Одеської обласної державної адміністрації стосовно необхідності розгляду повторного колективного звернення від ініціативної групи більше ніж 1,5 тисячі мешканців Київського району міста Одеси, які проживають у будинках 50-58 по вулиці Академіка Корольова та в розташованих поруч з ними будинках щодо перевірки дотримання законності при здійсненні планування та забудови прибудинкової території, починаючи з 2002 року по теперішній час, знищення зеленої зони мікрорайону за адресою: місто Одеса, вулиця Академіка Корольова, 56А.

Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Одеської міської ради, Одеської обласної державної адміністрації стосовно необхідності вжиття дієвих заходів реагування на повторне колективне звернення жителів житлово-будівельного кооперативу "Молодіжний - 2" будинку за номером 98 по вулиці Академіка Корольова та колективне звернення жителів будинку за номером 57 по вулиці Академіка Вільямса Київського району міста Одеса щодо комплексного вирішення питання безпеки ліфтового господарства у 2016 році.

Юрія Левченка до голови Київської міської державної адміністрації щодо недопущення незаконного привласнення басейну "Чайка" в Шевченківському районі міста Києва, а також щодо відновлення його функціонування.

Юрія Левченка до голови Київської міської державної адміністрації щодо недопущення затвердження незаконних детальних планів територій, які суперечать чинному Генеральному планові міста Києва та чинному законодавству.

Віктора Балоги до Прем'єр-міністра України стосовно невжиття Кабінетом Міністрів України заходів щодо належного ведення Реєстру електронних адрес органів державної влади, їх посадових та службових осіб, а також відмову приймати звернення в електронній формі.

Володимира Парасюка до голови Національної поліції України, Міністра внутрішніх справ України щодо проведення розслідування обставин можливого зловживання владою чи службовим становищем, а також аморальної поведінки службових осіб Головного управління Національної поліції у Львівській області у відношенні до працівників патрульної поліції міста Львова.

Володимира Парасюка до міністра внутрішніх справ України, тимчасово виконуючого обов’язки начальника Головного управлінням МВС України у Львівській області відносно поновлення на посаді незаконно звільненого працівника.

Сергія Мельничука до Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України – міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо корупційних схем по розкраданню державних коштів при закупівлі робіт, послуг, обладнання по завищеним цінам підприємством УДП "Укрхімтрансаміак".

Сергія Рибалки  до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України щодо можливого незаконного внесення відомостей в єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань нового керівника ФГ "ДАР".

Сергія Рибалки до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо можливого візуального спостереження за співробітниками виконкому Дніпропетровської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка та офісом Дніпропетровської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка.

Ми завершили зачитування запитів. Оголошую перерву до 12 години 30 хвилин.  О 12 годині 30 хвилин ми повернемося до розгляду у розділі "Різне".

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу. Я прошу зайняти місця для того, щоб ви могли записатися для виступів у "Різному". Готові до запису?  Прошу провести запис.

Запрошую до слова народного депутата  Ірину Єфремову, "Народний фронт". Народний депутат   Гузь, "Народний фронт".

 

12:31:39

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня, шановні друзі. Ігор Гузь, 19 виборчий округ, Волинь.

Звернення моє до Генерального прокурора Юрія Луценка. Юрій Віталійович,  є проблема на Волині. Я  вже звертався  з цієї трибуни  неодноразово з цього  приводу. 15-а бригада, вона ж 14-а. Другий рік мордують бійців бригади, звинувачуючи їх у дезертирстві, хоча вони жодним чином не  дезертири – я це кажу, мої колеги це кажуть, усі волиняни, які є родичами, дітьми, батьками наших  бійців. Тому що всі знають той час, де бригада була на Донбасі, в яких обставинах була, як її кидали командири, яка була зброя і так далі.   В травні було ваше доручення закрити всі справи, так звані в лапках про дезертирство, воїнів, героїчних воїнів  51-ї бригади. Якісь певні здвиги пішли в цьому плані. Але, на жаль, військова прокуратура Запорізького гарнізону не виконує ваші доручення і продовжує знущатися над нашими бійцями.

Сьогодні так співпало у Києві, представники нашої бригади, представники... воїни-волиняни "Азову", "Донбасу", "Айдару" пікетують прокуратуру. Сьогодні їх приймав заступник ваш пан Сторожук. Юрій Віталійович, я вас дуже прошу дайте чітке однозначне доручення: припинити знущання над нашими бійцями. Ну вистачить вже! Ну, кому треба, що Матіосу треба чи комусь ще крові наших бійців, простих хлопців? Цю сторінку треба перегорнути. Я  дуже вас прошу, ви приймали цих бійців особисто, ви знаєте суть справи. Давайте поставимо крапку і припинимо переслідування бійців 51-ї бригади. Я на вас сподіваюсь і не один десяток тих людей, які стояли на захисті української держави на Донбасі сподіваються на вашу позицію. Тому я дуже прошу: терміново, буквально на наступному тижні, треба – ми до вас приїдемо на прийом з хлопцями, покажемо, розкажемо всю інформацію, але давайте спільно приймемо  остаточне рішення – припинити над ними знущання. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народні депутати Кошелєва та Лінько передали слово народному депутату Віктору Галасюку, Радикальна партія. Прошу регламент – 6 хвилин.

 

12:34:22

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановні українці! Якою є мета будь-яких реформ? Справжня мета реформ – це забезпечення нормального життя в країні, щоб кожна людина мала роботу, могла за ті кошти, які заробляє сплатити не тільки комуналку і купити собі продукти, а навчати своїх дітей, лікувати своїх батьків і дивитися в майбутнє впевнено і з оптимізмом.

Що для цього потрібно? Для цього потрібно, щоб в країні була сильна економіка, власне виробництво для того, щоб підприємці не тікали з країни, а для того, щоб вони тут створювали свої виробництва, тут сплачували податки, наповнювали бюджет країни, з якого будуть фінансуватися і медицина, і освіта, і оборона, і всі сфери життя країни. Чи сьогодні таку політику проводить уряд? Ні.

Я наведу вам конкретні приклади. Ми з вами двічі в цьому залі  приймали надважливий, стратегічно важливий для української економіки металургійний закон 3868, щоб забезпечити всі металургійні  підприємства України  сировиною, щоб вони випускали продукцію, продавали її за долари, за євро за кордон, щоб не треба було набирати нових кредитів МВФ, щоб гривня була стабільною, а ціни в магазинах не зростали. Цей закон підписаний вже  Головою Верховної Ради спрямований до  Адміністрації Президента. Але незважаючи на те, що вже вийшов  термін,  встановлений   Конституцією на підписання закону, закон й досі не підписаний і не оприлюднений.

Принагідно я звертаюся до Президента України,  до Адміністрації Президента. Шановний Петро Олексійовичу, зверніть, будь ласка,  увагу, бо українська металургія – це чверть української промисловості і чверть українського експорту, від яких залежить гривня, залежать ціни.

Другий наочний приклад. Мораторій на експорт лісу-кругляку. Ми з вами в цьому залі прийняли цей  закон. Я надзвичайно вдячний всім депутатам, які підтримують цю ініціативу фракції Радикальної партії, бо мова йде не просто про відродження власної меблевої  промисловості, паперової промисловості, створення нових виробництв. Мова йде про  зміну розвитку  економіки країни. Щоб перейти  від того жебрацтва, яке ми сьогодні маємо, вивозячи за кордон ліс-кругляк за безцінь замість того, щоб робити меблі; вивозячи сьогодні металобрухт за безцінь замість того, щоб робити в Україні станки, готову продукцію; вивозимо сьогодні руду, вивозимо сьогодні зерно замість того, щоб робити макарони, а не в Італії вони робилися з наших же… з нашого ж зерна руками українців, які не знайшли роботи собі у рідній країні.

Ми прийняли цей закон, він діє вже 7 місяців. І що ми дізнаємося? Що уряд сьогодні пропонує відмінити цей Закон про мораторій на експорт лісу-кругляку, щоб українська деревина знову за безцінь поїхала закордон, українці залишилися без роботи. Причому уряд каже, що це їм потрібно для того, щоб отримати від Європейського Союзі 600 мільйонів єврокредиту. То в мене питання: а чи коштує перспектива майбутня екологічна країни чи коштує взагалі відродження української промисловості і робочі місця всередині країни будь-якого закордонного хоч кредиту, хоч гранту, хоч подарунку, хоч чого завгодно. Ні. Українська влада не має права це припустити. Тому ми з вами, парламент, ми тут останній форпост, і якщо ми припустимо відміну цього стратегічно важливого закону, значить, гріш нам ціна взагалі, немає сенсу в такому парламенті, який нездатний відстояти національний економічний інтерес.

Цей закон за 7 місяців своєї роботи, він вже показав плюс по експорту, плюс по виробництву, плюс по податках в бюджет, плюс по робочих місцях, це десятки і десятки мільйонів доларів і євро інвестицій, які вже зайшли в країну. І що сьогодні уряд пропонує? За той кредит продати довіру інвесторів, відмовитися від розвитку власної промисловості – ні, ні і ще раз ні. Фракція Радикальної партії принципово наполягаю, що майбутнє країни і європейський рівень добробуту можливий тільки за умови розвитку і підтримки власного виробництва, власної промисловості, власного підприємництва. Чи сьогодні таку проводить політику уряд? Ні.

Тому наше з вами завдання, як українського парламенту, змінити, заставити уряд змінити модель економіки країни, перейти від того жебрацтва, яке ми сьогодні маємо, до розбудови нормальної продуктової економіки.

Ми маємо наступного тижня прийняти законопроект 3872 про замороження земельного податку, врятувати низку машинобудівних і інших виробничих підприємств країни, які сьогодні отримали непомірні податки, тому що ці податки прив'язані до інфляції. Це абсолютний ідіотизм, ми маємо його відмінити законодавчо.

Прийняти законодавство про індустріальні парки для того, щоб забезпечити стимули для входу інвестицій в Україну, щоб ми були конкурентні в порівнянні з Туреччиною, Польщею, Словаччиною. Експортно-кредитне агентство, щоб ми в світ продавали не зерно і ліс-кругляк, а продавали літаки "Антонов", продавали вагони, продавали іншу продукцію нашої промисловості. Тому принципова позиція фракції Радикальної партії – розвиток власної промисловості і підвищення соціальних стандартів в країні. І закликаю всіх парламентарів підтримувати таку українську політику! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Єднака, якому передав слово народний депутат Кишкар.

 

12:40:45

ЄДНАК О.В.

Шановні колеги народні депутати, шановний народ України! В продовження до виступу мого колеги народного депутата Галасюка хочу сказати, що проблеми в лісовій галузі хоча частково вирішені мораторієм на експорт необробленої деревини, і ми справді допомагаємо нашій деревообробній промисловості, проте проблеми в галузі, вони нікуди не поділись. І, на превеликий жаль, я повинен продовжити критику уряду, за якого я, зокрема, голосував декілька місяців тому. Тому що ми бачимо зараз активні дії Генпрокуратури по розкриттю корупційних схем на Волині, на Львівщині, на Буковині з експорту необробленої деревини і обробленої деревини, але це не свідчить про боротьбу з корупцією. Це свідчить про присутність системної корупції в галузі. Це свідчить про те, що більш ніж за два роки після Революції гідності жодного кроку не було зроблено, аби викоренити цю корупцію.

В Коаліційній угоді чітко записано, що уряд повинен здійснити інституційну реформу управління лісовою галуззю. Ми повинні відділити від Держлісагентства можливість в ручному режимі управляти кожним лісгоспом і красти звідти гроші. Ми повинні забрати в Держлісагентства функцію контролю, тому що зараз, коли виявляється незаконна рубка тим чи іншим лісгоспом, те ж саме Держлісагентство направляє туди інспекцію, і вони там домовляються. Ми ніколи не поборемо системну корупцію в організованому злочинному управлінні під назвою Держлісагентство, якщо будемо отакими способами десь там виловлювати, займатися спортивною рибалкою по суті, а вверху корупція дальше залишається і система не міняється. Тому я звертаюсь до Кабінету Міністрів, до Прем'єр-міністра України ініціювати створення робочої групи на базі Кабінету Міністрів з розробки і впровадження системної інституційної реформи на виконання коаліційної угоди.

Ще хочу добавити, що ми з вами, друзі, знаходимося в Києві. В Києві знаходиться Міністерство екологічної політики. В Києві знаходиться головний офіс екоінспекції. В Києві знаходиться Національний природний парк "Голосіївський", який нещадно деребаниться. Урочище "Бичок" на Столичному шосе, частина Національного парку "Голосіївський": зрубані дерева, будується комплекс, заправка і автомобільний комплекс. Київрада, Генпрокуратура – нічого не працює. Не працюють правоохоронні органи. У нас під носом, де знаходяться головні офіси державних органів, відбувається дерибан природно-заповідного фонду. Ми повинні це зупинити. Наш комітет уже звернувся до правоохоронних органів. Я звертаюсь також до екоінспекції, профільного міністерства, контролювати цю ситуацію і не дозволяти дерибан нашої спадщини.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Рибалка, Радикальна партія.

 

12:44:00

РИБАЛКА С.В.

Доброго дня, шановні українці! Маю наголосити, що сьогодні рейдерство заполонило всю країну. Його кришують правоохоронні органи та органи влади усіх рівнів. До нас продовжують звертатись люди, у яких відбирають їхню закону власність. Серед них фермер із села Попасне Новомосковського району, що на Дніпропетровщині, Дмитро Дарадуда. Він прямо зараз намагається відстояти власну землю, яку через махінації з документами хочуть захопити рейдери. Батько цієї людини був співвласником та керівником фермерського господарства "Дар", він нещодавно помер. Після смерті батька Дмитро Дарадуда був єдиний спадкоємець, був обраний керівником цього фермерського господарства. Згодом йому почали пропонувати продати фермерське господарство, то колишній працівник СБУ Іван Біляченко, то депутати сільради  Микола Селезньов, то  голова Новомосковської райдержадміністрації Павло Селіхов. Вони робили це за чиїмось дорученням. Але вже 3 вересня цього року зловмисники підробили документи і змінили керівника цього господарства, та внесли дані у Держреєстр юридичних осіб.

Такі зміни до Держреєстру, а також до установчих документів фермерського господарства "Дар" здійснювала Державний реєстратор в Одеській області Мшар Світлана Юріївна. Уявіть собі, після тривалого тиску на нього фермер дізнався, що вже не володіє своєю часткою господарства. Фізичне захоплення землі та його майна залишились справою часу.

Такі випадки по всій країні неодинокі, їх безліч. І зокрема так само в Новомосковському районі Дніпропетровської області. Наприклад, кілька років тому у групі фермерів вкрали 5 тисяч гектарів землі. Зловмисники оформили на себе 300 фермерських господарств. Ошукані люди місяцями намагаються добитись правди. Прокуратура свідомо гальмує слідство.

Радикальна партія на чолі з нашим лідером Олегом Ляшком ще у лютому цього року вже відвідала обласну прокуратуру з вимогою припинити свавілля та негайно розслідувати цю справу. Але люди й досі не можуть добитись справедливості.

Окрім цього, днями на Хмельниччині відбулось рейдерське захоплення підприємства "Україна 2001", де працюють 3 тисячі працівників. Схема захоплення традиційна: підроблення підписів власників підприємств, внесення змін в реєстр. Таке свавілля влади вражає. Навіть неможливо уявити, що в демократичній державі може таке відбуватися. Фізичні підприємств з різних куточків України розуміють, що сьогодні таке може трапитись з будь-яким підприємством.

Радикальна партія вимагає негайного втручання від органів прокуратури та поліції. Злочинці, які чинять свавілля, підробляючи документи, мають нести кримінальну відповідальність.

Шановний головуючий! Прошу вас вважати мій виступ депутатським запитом до Генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Міщенка, "Блок Петра Порошенка".

 

12:47:20

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина, 98 округ. 

Шановні колеги, шановні громадяни України! Минулий уряд закликав наших громадян зробити все можливе для того, щоб економити на газу, електроенергії. Громадяни наші послухали. Першим із засобів, який вони зробили для того, щоб  зменшити навантаження на свій бюджет за платіжки по комунальним послугам, вони   в сільській місцевості купили нові газові котли. Що ж стає зараз уже?  І правильно тоді уряд сказав, що треба запровадити такі системи. Але людина, яка купила цього газового котла, не може його поставити. Тому що  наказами Міністерства енергетики для того, щоб його поставити, тобто старого зняти, тобто дві гайки відкрутити і поставити нового, треба зробити проекти, заплатити  за них тисячі, пройти  не один день поневірянь, і тоді тобі його підключать.

Зараз восени масово відключають, пломбують наших громадян від газопостачання із тих причин,  що коли раніше не було цих наказів, ці громадяни відкрутили… завдяки газовим господарствам, які прийшли інспектори і поставили без всяких  проектів це газове обладнання, вони просять зараз… А зараз треба проект. Поки  ти проект не зробиш,  у тебе газу не буде. А чому зараз восени? А тому що знають, що через  місяць буде опалювальний сезон, прибіжать і заплатять.

Що для цього зробили? І це по всій країні. От у мене на окрузі, у Переяслав-Хмельницьку   зробили одну  фірму, приватну фірму, якою керує дружина очільника  газової контори, що всі проекти  з цього  округу  тільки Переяслав газорозподільна компанія, це філія  "Київоблгазу". Так от…

Фірма "Сігма" називається. Так от, коли ці газові  інспектори приходять до людини, всіх відправляють і дають квитанції про оплату іменно в цю контору. Це зрозуміло, що нова корупційна схема, яка запроваджена Міністерством  палива і енергетики. Крім того, збирають по 60 гривень з кожної хати за те, що вони в димоход даже не лізуть. "Дай мені довідку про те, що у тебе  все… дайте мені 60 гривень за те,  що у тебе все нормально". І це все питання стосується  тільки одного наказу Міністерства палива і енергетики.

І тому я…  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд,  будь ласка

 

МІЩЕНКО С.Г. І тому я закликаю міністра палива і енергетики зараз розібратися  з наказом  285, який буйним квітом, розцвіла  оця корупція. Тому що наступник, якщо він не розбереться, бо  3 місяці назад я про  це написав, моя буде наступна постанова про його відставку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Антона Кіссе, група "Відродження".

 

12:51:09

КІССЕ А.І.

Добрый день,  уважаемые коллеги, которые находятся сегодня в зале, дорогие избиратели! Я хочу акцентировать свое выступление буквально  кратко по некоторым вопросам, которые произошли  на юге Донецкой области в Бессарабии.

Две недели назад произошло трагическое событие в селе Лощиновка Измаильский район.  И на протяжении всего этого периода времени мы наблюдаем массу информации  разночтивой: поездки различных чиновников для того, чтобы ознакомиться с ходом проблем, которые есть и информационные  месседжи   после этого. Но вопрос в следующем. Знали ли о  той проблеме, которая на протяжении трех лет существует в этом селе и в целом в Измаильском   районе? Рассматривали  ли те проблемы, которые  касаются жизни Измаильского района   и конкретно села Лощиновка?  Чтобы времени не занимать, скажу, что знали, буквально в мае месяце этого года был сход граждан, где была приглашена глава районной государственной администрации госпожа Стойкова. Где жители села высказали те проблемы, которые их тревожат, и довольно-таки существенно их обсудили, со слов жителей села. Но  обещания через две недели разобраться и принять соответствующие меры не нашли никакого решения.

Были встречи с различными чиновниками района, были жалобы, обращения, но никакой реакции не было. И сегодня тот конфликт, та трагедия, которая произошла, пробуют перевести, что это виновны только те люди, которые там живут. Мало того, ситуация, которая сложилась, пробуют перевести в межнациональный конфликт, чего там нет. Есть просто криминальное дело, есть вопросы, связанные с торговлей наркотиков. Я хочу просто задать вопрос, как бы относился каждый житель, если сосед у него на протяжении трех лет торговал бы наркотиками?

Обращаюсь к Президенту Украины, к Кабинету Министров, необходимо создать специальную комиссию, которая бы рассмотрела это эти вопросы и рассмотреть эту проблему на заседании РНБО. Потому что это не первый случай, такое было и в Одесской области, селе Петровки, сегодня в целом встревожены села.  Только объективное расследование, только принятие конкретных мер и действительно необходимо найти возможность стабилизировать ситуацию.

И последнее: у нас в государстве никто не занимается вопросами связанными с этнонациональной политикой. Мы упразднили соответствующую структуру и имеем плоды, плоды негативные, я хочу на это тоже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Борислава Березу, позафракційні.

 

12:54:32

БЕРЕЗА Б.Ю.

Доброго дня! Я вимушений сьогодні виступати тут перед майже пустою залою, але я знаю, що українці мене чують. Я хочу звернути увагу на те, що зараз діється в Києві – це дуже велика проблема, це майже будівницький безпрєдєл.

Чому? Подивіться, що діялось на Святошинському провулку, 2, коли "тітушки", коли місцеві жителі, коли хто завгодно устраював бійку, а поліціянти стояли і чекали, поки все закінчиться. Подивіться, що було в Крюковщині, де згідно звіту  Київської прокуратури, вибачте, Київської обласної прокуратури, з'ясувалося, що вбивство людини при захваті об'єкту сталося внаслідок байдужості поліції і тому, що вони не виконували   свої обов'язки.

Подивіться, що зараз здійснюється на Гашека, 24: там зараз люди Войцеховського захватують будівлю. Того самого Войцеховського, котрий був затриманий, потім був внесений залог, і він десь зараз гуляє. Але його люди працюють. Вони "отжимають" будівлі, і роблять це завдяки "тітушкам".

Взагалі, "тітушки" – це майже таке, знаєте, офіційне бандформування. Ми звикли те, що вони є. А вчора  пройшла  дуже цікава річ. Апеляційний суд по адресу Московська, 8 –   мабуть, така назва, що… безпрєдєл там і буде – по адресі Московська, 8 прийняв рішення і скасував наміри Києва, щоб на Печерську був сквер. Чому? Тому що це місце дуже подобається деякому такому будівнику Микитасю. Це людина, яка зараз з нами сидить в цій залі. Ні, його немає, але в нього є документ, що він народний депутат, народний обранець. Але його  немає!

І що почав робити Микитась? Так, він почав лобіювати повернення собі своїх майданчиків. Тих майданчиків, на яких порушуються закони, тих майданчиків, на які немає жодних документів. Але його це не хвилює, він же тепереча влада. Навіщо він купував голоси в Чернігівській областа? Навіщо? Для того, щоби вирішувати свої питання.

Шановні українці, я звертаюсь до вас, щоб ви подивилися: зараз саме такий Микитась, коли приходить в сесійну залу, вони вирішують свої питання. Ви продаєте свої голоси, і не намагайтесь потім здивовано запитувати у таких депутатів: а чому вони не відповідають на заклики суспільства? Тому що ви продали свої голоси.

І, по-друге, я офіційно звертаюсь до міністра МВС з вимогою, щоби він розібрався, що зараз діється з будівельним кошмаром в місті Києві і дав вказівки...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗА Б.Ю.  І дав вказівку поліції, робити свою справу, а не чекати, поки "тітушня" буде вбивати киян. Бо коли вони не отримали своє після  Революції Гідності, то, мабуть, тому і зараз працюють на своїх наймачів, які майже не змінилися. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую... Оскільки немає народного депутата Розенблата в залі, запрошую до слова народного депутата Лозового, якому передав слово Ленський. Прошу.

 

12:58:24

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка.

От в мене просте питання до парламенту, до Президента, до уряду, до українського суспільства. Скільки ще можна і скільки разів треба ще боляче вдаритися з кадровими призначеннями, щоб перестати принижувати українців. Коли, при всій повазі до громадян інших країн, до людей іншої віри, іншої крові, Україна – дуже гостинна земля, де всім людям має бути добре, але  чому до нас приїжджають гастролери на заробітки, все валять, все псують, потім уїжджають назад, а українцю не можна найти собі роботи? Хіба серед десятків мільйонів українців нема кого назначити керівником Нацполіції? І так далі. 

Дуже показовий момент, одна з ключових реформ держави – створення Національної поліції. Навезли... при всій повазі до братньої сонячної Грузії, яка, як і ми, потерпає від московської агресії і пережила той біль, який ми переживаємо, але скільки ще модна з Грузії вести реформаторів, які потім все  одно уїжджають? Вони за принципом: після мене хоч потоп. Був у нас начальник внутрішньої безпеки МВС Гога Грігалашвілі. Той самий Грігалашвілі, який керував  поліцією Тбілісі, коли були криваві розгони акцій опозиції  в 2011 році, коли загинули люди. Він тут так керував  внутрішньою безпекою, що вся мафія як сиділа в міліції, так в поліції лишилась.

Відповідальність за реформу Національної  поліції майже рік тому брала перед  українським парламентом колишня міністр освіти і науки Грузії пані Хатія Деканоідзе. Реформа завалена вщент.  Зріст злочинності катастрофічний. Особливо в Одеській області. Подивіться, кому цікаво, оприлюднені в соцмережах колегою Ігорем Мосійчуком дані щодо зросту злочинності в Одеській області, які були оприлюднені на профільному Комітеті ради з питань  законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Керує Лордкіпанідзе, привезений Саакашвілі, який за державні гроші, за гроші платників податків ходить з десятком охоронців спецпризначення "Сокол". І місяць тому на нараді, де було представлене вище керівництво Нацполіції, коли почув  українську мову, сказав (я цитую): "Я не понимаю, о чем вы говорите. Говорите на понятном мне языке".

Скільки будуть тривати ці приниження? І скільки ще Деканоідзе буде розвалювати поліцію, перетворюючи її в невідомо що.

Ситуація в Кривому Озері. Ми всі побачили, що "моя нова поліція" –  вибачте, це мої нові "мусора", які так само вбивають, катують, принижують людей, знущаються над ними. Ситуація під Оболонським райсудом.

Я просив би дати 10 секунд завершити.

Ситуація під Оболонським райсудом, де Деканоідзе мені і колезі Мосійчуку особисто обіцяла, що не будуть застосовувати силу до людей. Я вийшов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд. Будь ласка,  завершуйте.

 

ЛОЗОВОЙ А.С.  Ситуація в Харкові. Коли "моя нова поліція" так звана на сумасшедшій швидкості давить людей, і ніхто не несе ніякого покарання.

Ситуація під Печерським райсудом, коли скоєний напад, у тому числі на ряд народних депутатів, у тому числі й на мене в присутності озброєних, екіпірованих співробітників  Нацполіції – вони стоять і дивляться – і досі не розслідувано, хоча Деканоїдзе особисто  обіцяла.

Скільки ще можна тих  принижень  українців? І заради чого?

Дякую. Слава Україні! 

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова  народного  депутата Шиньковича, "Блок Петра Порошенка".

 

13:02:19

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Андрій Шинькович, 189 виборчий округ, Хмельниччина.

Шановні колеги народні депутати, шановний український народе.

У своєму короткому виступі я хотів би привернути увагу до стосунків власників земельних паїв селян і тих, хто цю землю орендує, обробляє і дозволю собі сказати, тому що маю на те підстави, знущається над тими людьми, які віддали свій пай в оренду.

Я виступаю, шановні друзі, від імені спілки захисту прав власників земельних паїв Хмельницької області.

Що сьогодні ми спостерігаємо? Перше. У значної частини селян немає договорів оренди і вони не знають що в тих договорах написано.

Друге. У тих, в кого вони є, на жаль, недостатньо рівня юридичної грамотності, освіченості і напроч відсутня будь-яка роз'яснювальна робота стосовно прав власників земельних паїв. У тих договорах, які підписані в переважній частині, це в першу чергу в інтересах, звичайно, орендарів і жодного права непередбачено і не прописано в цих договорах, які без відома селян продовжують ці договори, термін їхній.

Але я хочу, шановні колеги, з цієї шановної трибуни Верховної Ради повідомити усім селянам, які сьогодні чують мене. Власник земельного паю має право розривати договір у будь-який момент, тому що він –  власник, він володіє земельним паєм, який справедливо йому надала держава. Сьогодні за свої права борються селяни села Мазки Прилуцького району Чернігівської області, де без їх відома ТОВ "Крок" продовжили угоду, підробили підписи, угоду про оренду і, на превеликий жаль, правоохоронці не реагують на людей в їхній захист. Сьогодні Держгеокадастр продовжує робити те, що він завжди робив і робить, але не робить надзвичайно важливу річ, це роз'яснювальна робота, сьогодні селянин має почути усі варіанти, як можна поставити на місце недобросовісного орендаря. Сьогодні, на жаль, приходячи в Держгеокадастр, йому малюють тільки цифру, яку потрібно   заплатити за те, щоби швиденько, поки ми, шановні колеги народні депутати, не приймемо надзвичайно важливий законопроект в другому читанні, – це право сільським радам розподіляти землю за межами населених пунктів. І я закликаю нас якомога швидше прийняти цей законопроект. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:04:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується Драюк Сергій. Нема його в залі, так? Є, так? Перепрошую. Ви з трибуни, так? Будь ласка.

 

13:05:24

ДРАЮК С.Є.

Доброго дня. Шановні народні депутати, шановні громадяни України! У своєму виступі я хотів би привернути увагу до неналежного використання державного майна. Якщо ви знаєте, у 2012 році уряд Азарова передав у безоплатне користування на праві господарського відання газорозподільні системи вартістю біля 5 мільярдів гривень. Це постанова номер 770 від 20 серпня 12 року.

9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про ринок природного газу", який набрав чинності 1 жовтня цього ж року. І врешті-решт остаточно поставив крапку у питанні можливості використання приватними облгазами державного майна, газорозподільними системами на праві господарського відання.

Завдячуючи ініціативі народного депутата Ксенжука в правці до частини першої статті 37 Закону України "Про ринок природного газу", а саме доповнення її абзацом такого змісту: "Газорозподільні системи, власником яких є держава, не можуть знаходитись в користуванні оператора газорозподільної системи на праві господарського відання, крім випадків належності такого оператора до суб'єктів господарювання державного сектору економіки". Водночас, не зважаючи на прийняття закону, на сьогодні державні газорозподільні системи і далі знаходяться у володінні приватних облгазів, у безоплатному використанні відповідно до договорів, укладених, до речі, за часів ще Азарова.

Виникає питання: чому держава і далі дозволяє безоплатно користування власними розподільними системами? Чи відомо вам, скільки держава, в особі її відповідних органів, втрачає від такої власної бездіяльності? Так, на сьогодні суб'єктами газорозподільних систем, які прибувають у власності держави, користується 41 суб'єкт, 40 з яких не відносяться до державного сектора економіки. Беручи до уваги, що за результатами інвентаризації об'єктів газорозподільних систем, які перебувають у державній власності, за 2015 рік залишкову вартість цього майна складає понад 4,5 мільярда гривень. Втрати держави щорічно біля 450 мільйонів.

Інформую, що я як народний депутат 22 березня 16-го року звернувся до Прем'єр-міністра України Яценюка з приводу зволікання з виконанням статті 37. В подальшому Арсенієм Петровичем як Прем'єр-міністром України неодноразово надавалися доручення відповідним центральним органам виконавчої влади, насамперед Мінекономрозвитку для вирішення цього питання. Однак до сьогоднішнього часу це питання не вирішено. Невже ми такі багаті і нам не потрібно додаткові кошти в державному бюджеті? Чи може інтереси приватних облгазів для де кого високопосадовців вище за інтереси держави?

Звертаюся до першого віце-прем'єр-міністра України. Шановний Степане Івановичу, дайте доручення своїм підлеглим негайно подати проект постанови уряду щодо переходу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ДРАЮК С.Є. Звертаюсь до першого віце-прем'єр-міністра України. Шановний Степане Івановичу, дайте доручення своїм підлеглим негайно подати проект постанови уряду щодо переходу на платне використання державних газорозподільних систем вам на підпис. І негайно внести цей проект на розгляд Кабінету Міністрів.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до першого віце-прем'єр-міністра України Кубіва.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується Кишкар Павло Миколайович. Будь ласка, пане Павло.

 

13:09:10

КИШКАР П.М.

Дякую.

Мій короткий виступ сьогодні про відродження "Народного руху" і власне про те, що ми вчора святкували як партія 27-у річницю. Партія, яка фактично дотична до відновлення державності української нації. Партія, яка з своїм колишнім лідером сформувала ідеологічний базис для того, щоби і партійна структура, в тому числі, жила  чесно, жила не відриваючись від потреб суспільства, жила на розвиток цієї держави, жила її перемогами.

Сьогодні ми з цієї високої трибуни говоримо про відродження Народного Руху, про намагання залучити до масової, першої масової партії в України якомога більше чесних і порядних людей. Вимоги, які ставить Народний Рух, всього три. Вони достатньо прості і зрозумілі кожному. Це фаховість у своїй професії, україноцентричність та нескорумпованість.

На сьогодні процес відродження відбувається сталими і зрозумілими темпами. Приблизно 500 людей щомісяця долучаються до Народного Руху України і ми раді вітати цих людей в наших лавах. Ми визначили для себе низку конкретних реформ, які буде партія підтримувати. І зокрема це реформа децентралізація. Підтримуємо настільки, що вже вісім, здається, керівників об'єднаних громад є членами Народного Руху. Дуже приємно, що в Костопільському районі остання з перемог в Рівненській області, керівником об'єднаної громади став член Народного Руху. І понад половина представників депутатського корпусу об'єднаної громади теж є членами Народного Руху. З чи усіх їх і вітаю!

Конкретні пріоритети визначені політрадою. Це в тому числі і безпека дорожнього руху, яка чомусь парламентом оминається, а на дорогах України на сьогодні гине людей більше, ніж на війні. Є конкретна комплексна програма, розроблена, до речі, Ігорем Діденком з "Самопомочі", який надзвичайно стисло виклав, що саме мусить робити уряд задля того, щоб подолати проблеми на Українських дорогах.

Сьогодні ж Народний Рух говорить про реформування спорту. Адже ми знаємо, які проблеми ми маємо з результатами і на олімпіаді, і з розвитком масового спорту. Є конкретний нормативно-правовий акт, який дозволить жити сфері спорту так, як і вся ринкова економіка, так, як і вся не за комуністичними правилами, а відповідно до вимог сьогодення.

Буду дякувати за увагу.   Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується Логвинський  Георгій Володимирович. Будь ласка.

 

13:12:33

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Логвинський Георгій  Володимирович, фракція  "Народний фронт", представник  Меджлісу кримськотатарського народу  в парламенті України. 

Шановні друзі, кожного дня ми констатуємо, що наша держава замедлює рух до євроінтеграції та  кожного дня все менше ми чуємо  питання щодо деокупації Криму та інших територій. За останніми опросами суспільство каже про те, що  є більш важливі завдання чим деокупації, чим питання Криму та інше. Мені дуже сумно від цього, бо люди не розуміють, що  деокупації – це і є  шлях розвитку нашої держави. Коли наші негаразди почались, вони почались з моменту  захвату нашої території в Криму.  І повернення наших територій і наших  громадян може бути тільки тоді, коли  Крим стане під нашим контролем. Це зрозуміло. Але питання, що ми робимо для цього, які розвитки подій?

Хочу зазначити, що останнім  часом багато так званих політичних туристів  з  різних країн, у тому числі з Європи і Франції,  їдуть по запрошенню Російської Федерації до Криму, кажуть, що там немає порушення прав людини, жоден кримський татарин не  знаходиться під тиском злочинної влади. Але про що йде мова? Крим – це наша територія. Відповідно до законодавства нашої держави, до кримінального законодавства нашої держави їх дії на нашій території  є злочинними, вони  перетинають кордон, не маючи на це дозволу, тобто фактично нелегали. За зазначені дії  нашим законодавством передбачена кримінальна відповідальність. І до даного часу, незважаючи  на те, що мною особисто було подано заяву в Генеральну прокуратуру, відкрите кримінальне провадження, чомусь ми не маємо рішучості тих "політичних туристів"   притягнути до кримінальної відповідальності. Чому? Але ми завжди повинні знати наслідки. Наслідки   дуже прості. Найближчим часом будуть вибори на території українського Криму, незаконні вибори в Російській Федерації, і туди поїдуть інші спостерігачі, з інших держав. І ми так само будемо мовчати? Ні. 

 Я закликаю  всі органи  влади, судову гілку влади, правоохоронну систему України: ми захищаємо нашу територію, ми захищаємо наших        громадян, ми вимагаємо, щоб будь-який порушник закону, незважаючи, яке громадянство він має, повинен нести повну кримінальну відповідальність. Це захист не тільки нашої території, це захист нашої держави…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В. …захист нашої України.

Тому тільки шлях розвитку економічного європейського  розвитку держави – це коли перед законом усі рівні. Це коли ми працюємо і кажемо, що ми будемо особисто,  з власною повагою до себе  захищати наших громадян і нашу територію та поважати тих людей, які залишились зараз там.

(Вислів кримськотатарською мовою). Поки ми боремося за Крим, він залишається українським. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдан Матківський передає слово Добродомову.

 

13:17:01

ДОБРОДОМОВ Д.Є.

Доброго дня, шановний головуючий, український народ! Ми представники політичної партії "Народний контроль": Дмитро Добродомов, Богдан Матківський, Олег Мусій і Андрій Антонищак – хотіли б відреагувати на цинічно і маніпулятивну інсинуацію, які влаштували деякі депутати з "Народного фронту" вчора проти нашої політичної сили.

В цьому є дві причини: "Народний контроль" перебуває в демократичній опозиції разом з "Батьківщиною", зі "Свободою" до нині діючої влади. Ми принципово боремося з корупційними проявами  і з пограбунком держави, котра сьогодні воює, контра є в економічному колапсі, і котра є в соціальних негараздах. Зрозуміло, що це не подобається лідерам "Народного фронту", які два роки під головуванням Яценюка очолювали цю державу, їм це не подобається.

Друга причина – це перерозподіл між старими з режиму Януковича олігархами і новітніми корупціонерами тих активів і корупційних схем, які є. Коли у них були свої домовленості, у них все було добре, в тому числі і з кремлівським телеканалом "Інтер". (Шум у залі) У них все було добре. Виходили агітаційні ролики "Народного фронту", була десятихвилинка Прем'єр-міністра Яценюка, яка була там до квітня, все у них було добре. І саме тому "Опоблок" не голосував за їхніми договорняками за відставку Яценюка.

Коли вони сьогодні щось не поділили, вони займаються своїми розборками. Я не звертаюсь до лідерів "Народного фронту" я звертаюсь до депутатів від фракції "Народний фронт", яких я особисто поважаю. Нашу партію в парламенті представляю не лише я. У нас є політрада і не є партія лідерського типу. Є Олег Мусій, головний лікар Майдану, є Богдан Матківський ваш побратим по Майдану і АТО, є Андрій Антонищак, сотник Майдану і він же є АТОшник, який нещодавно був нагороджений високою нагородою.

 Друзі, вам сьогодні суспільство довіряє найбільше. І не вбивайте клин, і не створюйте хаос. Не робіть те, що ви сьогодні робите, закликаючи парламент не займатися популізмом і відволікаючи увагу від важливих соціальних проблем. Я звертаюсь до вас з тим, щоби конструктивно працювати. 

В нашій партії переважна більшість  волонтерів і атошників, наша партія, "Народний контроль",  вийшла з громадського середовища, значить всі  голосування і всі підтримки може проаналізувати кожен. І ми далі будемо працювати на благо України, на  оборону країни, те, що ми і робили. І припиніть ваші дешеві інсинуації.

Я вам дякую за увагу. (Шум у залі)

 

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

13:20:04

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Юрія Дерев'янко, позафракційні.

 

13:20:12

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля".

Шановні колеги, шановні українці! Перш за все, я хотів би звернутися до уряду з питанням, яке турбує, мабуть, кожного з нас, і проінформувати вас про те, що ми мали такий проект, який називався "Повітряний експрес", відповідно до якого Китайський імпортно-експортний банк виділяв нам 372 мільйони доларів, і в результаті цього проекту держава Україна втратила 100 мільйонів доларів, з яких 50 мільйонів було перераховано при режимі Януковича і були вкрадені, і ще додаткових 50 мільйонів доларів уряд Гройсмана платить як гарантію уряду за невиконання цього контракту. Це означає, що Державний бюджет втратив понад 100 мільйонів доларів, і в "сухому залишку" ми не маємо ні "повітряного експресу", ні будь-якого іншого експресу.

Вчора ми бачили і чули, що Генеральна прокуратура повідомила, що арештувала одного із менеджерів оточення Льовочкіна, Януковича, Каськіва, який цим всім керував.  І ми вимагаємо, щоби уряд дав відповідь на запитання: яким чином так сталося, що за два роки ми втратили цей контракт – 372 мільйони доларів, яким чином так сталося, що   в кінцевому рахунку ми не маємо ні "Повітряного експресу", ні 100 мільйонів доларів з Державного бюджету?

Ми вимагаємо як політична партія "Воля" припинити таку політику, припинити політику некомпетентності, грабежу, розграбування Державного бюджету і пропонуємо  здійснювати ті першочергові кроки, на наш погляд, які необхідно робити.

Перше, це запропонувати чіткий план інфраструктурного розвитку України, яка має бути  відновлена після війни. Ця інфраструктура має передбачати сучасні дороги, аеропорти, тунелі, мости для того, щоб ті кошти, які ми будемо отримувати від наших міжнародних донорів на відновлення країни, пішли на створення десятків, сотень тисяч робочих місць і щоб ми мали можливість показати нашим інвесторам, куди ми ці кошти будемо вкладати.

Друге, ми виступаємо за тимчасову заборону приватизації до того, часу, поки не будемо мати стійкого зростання на 10 відсотків ВВП для того, щоби не розбазарити наше майно, яке ще зараз залишилося в державній власності. Ми вимагаємо здійснення податкової реформи і формування бюджету на базі нової податкової реформи, а саме: 10 відсотків – податок з доходів фізичних осіб, 20 – відсотків ЄСВ, 15 – податок на додану вартість і  15 відсотків – податок на прибуток, розподілений, який виплачується при виплаті дивідендів. Ми вважаємо, що тільки такий варіант дасть можливість вийти з тіні і тільки такий варіант податкової реформи і формування на цій основі бюджету дасть можливість наступного року дійсно почати рухатися... рухати економіку з кризи.

Ми також вимагаємо вирішення питання з тарифів, припинити грабувати власний народ і установити або єдину ціну – 5 тисяч 100 гривень, або... єдину ціну за тисячу метрів  кубічних, або дві різні ціни, як на бажання уряду. Ми вимагаємо цих дій негайно і не робити вигляд, що у нас в країні нічого не відбувається...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд.

 

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.Ми вимагаємо ці питання вирішувати першочергово і не вважати, що питання тарифів, питання покривання корупції, питання гальмування реформ самі по собі вирішаться. Ми вимагаємо прямих і практичних дій. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Кірша, парія "Народний фронт".

 

13:23:50

КІРШ О.В.

Шановні панове депутати, шановний народе України, шановні дебітори і кредитори! Перш за все, що стосується попереднього виступу, я прошу внести до податкового комітету цю ідею щодо ставок і гарантую свою особисту підтримку.

Але я зараз хочу розповісти зовсім про інше, про жахливу ситуацію, яка супроводжувала агонію банку "Михайлівський". Водночас прошу вважати мій виступ запитом до прокуратури. Бо найжахливіше в цій історії те, що в агонії "Банку Михайлівський" і в "кидалові", яке відбулося щодо вкладників, брала участь держава в особі Фонду гарантування вкладів. Мало того, що угоди, тобто договори, були в той день, після якого вже відбулося введення державної адміністрації, тобто угода укладалася за день до деліквідації банку. Але мало цього, угода укладалася, як можна бачити, дрібненьким маленьким шрифтом, не від імені самого банку, а від імені якогось  лівого "ЛТД", полумертвого, якого зараз вже знайти не можна. А якщо навіть від імені банку, то стороною в цій угоді, в цьому договорі був так званий уповноважений з залучення клієнтів, а не голова банку, який ні за що не відповідає. Але найтиповіший, найпоширеніший тип угоди був такий, щодо якого в той же день, коли було укладено угоду, відбулося поліпшення умов для вкладників. І був такий припис, що "вкладник ознайомлений зі статтею 26 Закону про гарантування вкладів.

Весь ганебний фокус полягає в тому, що в 26 статті якраз і написано, що якщо  відбувається поліпшення умов, а всі договори, всі угоди були саме з поліпшенням умов, то Фонд гарантування вкладів вже нічого не гарантує, тобто, заздалегідь знаючи, що вони не повертатимуть кошти, вони убезпечили не вкладників, а убезпечили державний Фонд гарантування вкладів, тобто зробили угоди такими, щоб Фонд гарантування вкладів ні за що не відповідав. З чого я роблю висновок, що Фонд гарантування вкладів причетний до цього пограбування народу, бо в самій угоді було передбачено все, щоб він ні за що не відповідав, при чому в будь-якому виді угоди, і в тих угодах, що від лівого товариства, і в тій угоді, що від відповідаючого за залучення клієнтів, і   в тій угоді, де відбулося поновлення умов договору в той же день…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

КІРШ О.В. Я вважаю, що Фонд гарантування вкладів знав це наперед. І ще раз підкреслюю, прошу вважати мій виступ запитом до прокуратури, бо Нацбанк разом із Фондом гарантування вкладів "кидають" вже і кредиторів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Іллєнка, позафракційного.

 

13:27:34

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні українці, почався новий етап роботи парламенту, почалася нова парламентська сесія. Звичайно ми досі знаходимося в якомусь напівлегітимному стані, тому що досі ми точно не знаємо, чи існує взагалі в парламенті коаліція, хто входить до цієї коаліції. Ми досі не розуміємо, що відбувається з тими ключовими законопроектами, які, власне, має прийняти цей парламент. І я хотів би про деякі з них сьогодні нагадати, якщо є така можливість.

Перш за все, я хотів би нагадати про питання, яке турбує українських громад, тому що всі без виключення політичні сили, які є сьогодні в парламенті, вони перед виборами обіцяли, що вони нарешті це зроблять. Проголосовано в першому читанні зміни до Конституції стосовно ліквідації депутатської недоторканності. На жаль, тільки депутатської, без президентської, суддівської, але все ж таки хоча би так. І є вже рішення Конституційного Суду, що вони відповідають Конституції і можуть бути прийняті в цілому. І вони не ставляться на голосування.

Я переконаний, що парламент має це зробити, має нарешті виконати ці зобов'язання. І я закликаю керівництво Верховної Ради поставити на голосування в цілому. І хай тоді кожен депутат пояснює, чому він не голосує, наприклад, чому він в цей день раптово зник, його немає на місці. І хай тоді всі українці побачать, хто брехав, а хто готовий відповідати за свої слова.

Так само це стосується нового Закону "Про парламентські вибори". Ви знаєте, що це було зобов'язання, згідно коаліційної угоди  в І кварталі роботи цього парламенту цього  скликання вирішити це питання.

Ми бачимо, що  пройшло уже два роки роботи цього парламенту, і це питання не вирішено. І чим далі буде заходити  справа, тим менше шансів на те, що це питання буде вирішено. А зміни Закону "Про вибори" – це ключова ситуація і це ключова можливість, дійсно, отримати в майбутньому нову якість парламенту. І я закликаю так само парламент звернути зараз на це увагу і терміново приймати новий закон про парламентські вибори, де були би відкриті списки, де була би скасована мажоритарна система. Хоч я і сам є мажоритарщик, але я усвідомлюю, що тільки  пропорційна система з відкритими списками дасть реальне оновлення і нову якість  Верховної Ради.

Я хотів би сказати, що дуже багато у нас  ще зобов'язань, які цей парламент має виконати. Але якщо сьогодні вони  не будуть виконані, якщо  далі ми будемо знаходитися в нелегітимній ситуації з невідомо якою  коаліцією, якої немає, і на мої прямі  запитання, прямі запити мені кажуть, що не можуть відповісти, чи  є у нас коаліція і  хто до неї входить, то такий парламент остаточно втратить сенс свого існування. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. 

Запрошую до слова народного депутата Віталія Корчика. Партія "Народний фронт".

 

13:30:45

КОРЧИК В.А.

Шановні друзі! Сьогодні під час "години запитань до Уряду" я, на жаль, не зміг задати запитання до міністра соціальної політики Олександра  Реви  щодо монетизації пільг для населення, зокрема на транспорті.

Я хочу привернути вашу увагу до  даного питання, адже воно постає з року в рік. З нього випливає  декілька проблем.

Пільги надаються, а заплатити… кошти за них надавачам послуг деколи забувають. Облік пасажирів-пільговиків дуже важко відслідкувати. Державний та комунальний транспорт взагалі не розвивається і постійно перебуває  в стані дотацій.

І накінець. Візьмемо простий приклад. Скажімо, бабуся, яка проживає у селі, майже ніколи… ніколи не бачила того поїзду метро, а жителька столиці користується правом безоплатного проїзду майже кожен день.

Вважаю за потрібне провести реформу з монетизації пільг, де кожен  пільговик зможе отримати від держави конкретну суму коштів і витрачати її на свій розсуд –  чи на проїзд в транспорті, чи на купівлю якихось товарів. Міністр соціальної політики Олександр Рева констатував розробку кабміну такого законопроекту щодо монетизації пільг.

У зв'язку з цим я звертаюся, і прошу вважати це моїм депутатським запитом, до міністра соціальної політики Олександра Реви щодо того, коли на розгляд парламенту буде внесений даний законопроект? У зв'язку з тим, що скоро ми маємо отримати на розгляд законопроект про державний бюджет України, чи передбачені на монетизацію пільг кошти на 2017 рік? Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова Володимира Парасюка, позафракційного.

 

13:32:45

ПАРАСЮК В.З.

Дякую. 

Я хочу свій виступ розбити на три частини.  Перша частина буде стосуватися випаду, який відбувся вчора вночі. Патрульна поліція Львова затримала керівника карного розшуку Львівського обласного управління поліції Миколу Гладюка. Він був у нетверезому стані і відмовився проходити на місті тест на алкогольне сп'яніння. І зі слів свідків було складено адміністративний протокол за статтею 130. Після чого він поїхав в лікарню і зробив собі довідку про те, що він нібито тверезий. Саме головне, що ця людина поверталася з атестації, яку він успішно пройшов. Щоб ми розуміли, хто лишається зараз на даний момент в правоохоронних органах. Я не хочу сказати, що все пропало. Просто треба уважніше дивитися до тих людей яких атестують. Він каже, що він не був на підпитку. Але я йому пропоную один експеримент. Давайте, пане Микола, якщо ви побачите цей виступ, ідем на детектор брехні, я – як народний депутат, ви – як працівник поліції, і задають нам прості питання. І тоді суспільство буде розуміти, хто говорить правду, хто – ні. Бо зараз на даний момент вам ніхто не вірить.

Друга частина мого вступу буде стосуватися ремонту доріг. Ви знаєте, таке відчуття, що можна погоду визначати по "Укравтодору". Тільки якби має бути падати дощ, вони зразу виїжджають робити наші автошляхи. Це просто ганьба. І ми просто в землю викидаємо тисячі гривень платників податків. Я хотів звернутися до Прем'єр-міністра України, щоб він вже нарешті ліквідував це нікому не потрібне підприємство, яке взагалі нічим не займається, тільки відмиває гроші.

А тепер, колеги, прошу хвилинку уваги, всі, хто тут залишився. Я хочу поговорити, про Регламент Верховної Ради України. У нас є подвійна реєстрація. Ви знаєте, як вона відбувається. Передають карточки, реєструють один за одного. І саме більше і найбільш обидніше  те, що такі представники, наприклад, як Вілкул, який тут раз на місяць появляється, (його зараз там немає, я в його сторону просто показую), у нього, за даними електронної реєстрації, 80 відсотків присутності в верховній залі, а за письмовою – 42. Тоді я, може, звернувся б до керівництва Верховної Ради, до пана Андрія, який би, до пані Оксани, щоб вони ліквідували цю ганебну електронну реєстрацію!

Щоб ми вже нарешті почали об'єктивно людям показувати, скільки народних депутатів входить в залу, скільки голосує. І такими кроками побороти кнопкодавство. Я попрошу десять, ну, чуть-чуть більше ніж десять секунд. Хотів подякувати Андрію Парубію, його зараз нема, він мені пояснив, чому втік Часу. Що тут немає вини Верховної Ради, а вина прокуратури, яка гучними заявами говорить, що ми не скликаємося, а вони навіть не подали подання на те, щоб зняти недоторканність і притягнути до відповідальності Чауса.

Я дякую Андрію, що він просто покликав мене і мені пояснив. Тому, давайте будемо трохи обережніші в заявах. Дякую! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олега Ляшка.

 

13:36:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українські громадяни! Шановні колеги, які залишились в залі!

Більшість з нас, за виключенням представників так званого   "Опозиційного блоку", які всіма своїми голосуваннями, рішеннями показують, що працюють  на Москву, працюють на ворога. Більшість  з нас, до яких би ми партій не належали, під якими прапорами  б не прийшли до парламенту, більшість з нас є українці і  люди, які бажають  добра цій країні.

Але чому, чому в результаті 25-літньої нашої історії незалежності  ми так живемо?  Чому сьогодні  Україна займає перші місця у світі по корупції, по рівню залежності, по рівню бідності, по хворобам, по  смертності, зате останні місця по розвитку, по досягненнях, по перспективі майбутнього, по індексу щастя (є навіть такий, хто не знає)? Чому, коли ми говоримо про міцну армію, про міцну оборону,  про міцну дипломатію, ми забуваємо про одну  надзвичайно важливу річ: неможливо  побудувати сильну країну без сильної економіки; неможливо побудувати сильну країну, коли переважна  більшість людей жебраки; неможливо побудувати сильну успішну країну, коли  немає справедливості. Справедливість – це  той фундамент, на якому будується усе інше: справедливість  в особистих стосунках, справедливість у державній політиці, справедливість  у  розподілі  економічних  благ. Коли сьогодні десяток  сімей олігархічних користуються, мають всі надбання від економіки, а українці мають платити шалені  кошти  за  надра, які начебто по Конституції  їм належать. Українці  не можуть користуватися плодами виробленої продукції, тому що немає  справедливості. І тому, коли ми хочемо з вами  подолати бідність, коли ми з вами  хочемо зробити сильну армію, коли ми хочемо  звільнити нашу рідну країну від ворога, треба пам'ятати про це, що все починається  із правди і справедливості.

Українцям, що треба сьогодні? На жаль, це те,  чого не бачить влада, це те, чого, на жаль, не розуміє  влада. Хоча у мене парадокс: Президент – успішний бізнесмен,  Прем'єр – успішний бізнесмен. Багато успішних бізнесменів прийшли  до влади, свій бізнес  побудували, а  країну побудувати не можуть.

Чому? Тому що вони забули, що  головне – це справедливість, що ти не сам повинен грабити, не все тягнути собі, а поділитись з людьми у першу чергу. Як співав Марк Бернес: "Первым делом – самолеты, а девушки – потом". Тому найголовніше, що треба сьогодні людям:   робота, зарплата,  перспектива, нормальна пенсія – от тоді буде сильна країна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Силантьєва, який буде виступати замість Кириченка,  Радикальна партія.

 

13:39:59

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Денис Силантьев, фракция Радикальной партии Олега Ляшка.

Уважаемые коллеги, хочу обратиться к вам с информацией  о том, что буквально вчера начались паралимпийские игры в Рио-де-Жанейро. Поэтому я, пользуясь случаем, хочу  и от своего имени, и от имени фракции Радикальной партии, от всего депутатского корпуса Верховного Совета Украины поздравить наших паралимпийцев с этим событием. (Оплески)   Пожелать им сил, удачи, здоровья, успехов в достижении своих целей, чтобы они  выходили на свои старты, сражались и побеждали во имя Украины. 

Теперь, возвращаясь к   прошедшим  олимпийским  играм.  За всю историю Украины наша команда показала самый плохой результат. И это только верхушка айсберга, спорт  высших  достижений. Внизу  же этого айсберга – разрушение детско-юношеского  спорта,  разрушение спортивной инфраструктуры,  разрушение студенческого спорта, неоздоровление детей и тому подобное.

Я думаю, что единственное, что хорошее    есть в таком выступлении нашей команды, это то, что должно послужить поводом для Кабинета Министров Украины, для    Президента, для Премьера о создании разработки целостной комплексной программы развития физической культуры и спорта. Над этим должно работать четыре министерства: Министерство молодежи и спорта, Министерство социальной политики, Министерство здравоохранения, Министерство образования. Сегодня, в эти дни, формируется  бюджет на  2017 год, сейчас все эти министерства "с пеной у рта", министры точнее, должны доказывать о том, что очень важно сегодня сохранить здоровье нации, о том, что очень важно сегодня сохранить детей, о том, что очень важно сегодня сохранить тот потенциал, который у нас сегодня еще остался, что касается успешной и здоровой нации.

Фракция Радикальной партии и я лично неоднократно обращались к Президенту Украины, к Премьер-министру, Кабинету Министров со своими предложениями по созданию такой комплексной программы и с конкретными предложениями по развитию физической культуры и спорта молодежи  и тому подобное. К сожалению, мы в ответ получали только отписки, а спортивная общественность получала сплошной упадок.

Сейчас нужно прислушаться и понять, что такая система дальше работать не может и что такая система приведет только к упадку и разрухе спорта, и спортивной инфраструктуры, и уничтожения подрастающего поколения нашей нации.

Хватит экономит на здоровье нации, хватит дешевого популизма, давайте вместе конструктивно и плодотворно работать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Олега Мусія.

 

13:43:09

МУСІЙ О.С.

Олег Мусій, 224 виборчий округ, Сокальщина. Прошу передати слово Богдану Матківському.

 

13:44:21

МАТКІВСЬКИЙ Б.М

Доброго дня, шановні колеги,  доброго дня, український народе! Богдан Матківський, 121 виборчий округ, "Народний контроль". Хотів би, напевно, що сказати, що недавні події призводять до того, що у мене особисто внутрішнє розчарування в деяких політиках, в деяких журналістах. Але ці події додають більше впевненості до роботи, до тих зусиль, яких потрібно буде прокладувати в майбутньому.

Недавні події, які пов'язані з "Народним контролем", говорять про одне:  про одне: про свідоме протистояння, яке нав'язують між двома політичними силами – між ""Народним фронтом" і "Народним контролем", хоча я знаю дуже  багато і колег і друзів з "Народного  фронту", моїх побратимів. (Шум у залі)

Але хотілось би сказати наступне, колеги, вас свідомо затягують не до того. Ті люди, проти кого ми боремося, а боремося ми виключно проти корупціонерів, проти тих, хто розкрадає державне майно, і це є такі люди  не тільки у вашій фракції, це є в багатьох інших фракціях так само, але ми не маємо права допустити того, щоби люди зневірилися в нашому протистоянні проти таких людей.

Тому, колеги, я дуже вас прошу, не дайте можливість тим людям, які вже і так програли суди по нашим звинуваченням, дальше маніпулювати тими… тими діями і тими маніпуляціями, якими займаються зараз.

Біля мене Дмитро Добродомов і Олег Мусій, і Андрія Антонищака, якого зараз немає, він зараз є у Львові. Але, колеги, наголошую ще раз, нам потрібно разом проти того стояти, адже саме так ми говорили і на Майдані, і саме так ми говорили і в зоні АТО.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запрошую до слова народного депутата Ольгу Богомолець, "Блок Петра Порошенка".

 

13:46:17

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, прошу уваги вашої знов до наболілого. Незважаючи на те, що керівництво нашої країни постійно зголошує про піклування про здоров'я громадян України. Ми щодня стикаємося з проблемами. Хочу зазначити, що на цьому тижні були винесені на розгляд парламенту два закони: 1242 і 4449 – дуже важливі закони, які є, в тому числі, частиною декомунізації, це закони про реформу психіатричної служби. Я думаю, що всім  вам відомо, що психіатрична служба в часи радянської влади в 1933-1937 рік була одним з елементів, каральних елементів. І в 1937 році в моїй родині двоє Богомольців були закатовані в Павловській лікарні, при чому закатовані на смерть.

Тому для мене особисто і для всього українського народу надзвичайно важливо, щоби психіатрична служба стала демократичною, прозорою, тією службою, якою би... якій би довіряли. Тому я прошу вважати мій виступ з трибуни зверненням до Голови Верховної Ради щодо  необхідності термінового внесення законів 1242 і закону 4449. Закон 4449 дозволяє вирішити проблему порушення конституційних прав українських громадян. Є рішення Конституційного суду, є рішення Європейського суду. І на сьогоднішній день десятки людей подають в Європейський суд проти України і виграють суди.

І сьогодні Україна внаслідок невинесення цих законів втрачає сотні тисяч євро, тому що за рішенням Європейського суду по кожному випадку, коли український громадянин судиться проти своєї країни внаслідок порушення конституційних прав, українська держава виплачує йому від 20 до 30 тисяч євро. Таких людей в черзі судитися проти України стоять десятки і вже виграно чимало справ. Тому я звертаюсь до всіх вас, прошу мені в зв'язку із тим, що... прошу надати мені ще 20 хвилин часу. Прошу вас підтримати ці закони і  прошу Голову Верховної Ради винести ці закони на голосування.

Також хочу зазначити катастрофічну ситуацію, яка зараз відбувається з ліками по дитячій онкології. На складах знаходяться ліки для дитячої онкології на суму 125 мільйонів гривень. Вони сидять там… в понеділок буде 90 днів на складах, поки що в незрозумілих для мене умовах. Вони не передаються Міністерству охорони здоров'я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. Я вам прошу, пані Ольго, завершуйте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На 125 мільйонів гривень  три місяці ліки для дитячої онкології заморожені на складах тільки внаслідок того, що між  структурою "Людмила Фарм"  "Укрпостач"   не можуть з'ясувати, хто буде сплачувати податки і отримати роз'яснення Міністерства фінансів.

Прошу мій виступ вважати негайним, терміновим запитом до Міністерства фінансів з проханням роз'яснити, хто має сплачувати податки і кому. Для того, щоби в понеділок ці ліки були передані Міністерству охорони здоров'я. Інакше вони будуть передані тим, хто поставив ці ліки в Україну, і ми втратимо і ліки, і 125  мільйонів, і час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. ...які хочуть виступити. Дякую. 

Запрошую до слова Андрія Тетерука, народного депутата Андрія Тетерука, "Народний фронт".

 

13:50:36

ТЕТЕРУК А.А.

Шановна пані віце-спікер! Шановні народні депутати! Шановний український народе! Ми всі хочемо, щоби Україна стала процвітаючою сильною країною, яка не буде боятися будь-якого сусіда, який порушить міжнародні договори, введе війська або забере після цього частину нашої  території або  буде вбивати українців, які віками жили на нашій Богом даній землі.

Все  це  потребує від нас об'єднання всіх наших зусиль в одному напрямку – будувати нашу країну. Дуже шкода дивитися на те, як  навіть в цьому залі, як в Кабміні починають чубитися за другорядні питання. тому що все це відходить на інший план, коли стає питання існування нашої країни, це саме головне. Всі наші мрії можуть буті лише одним, що тут будуть панувати кремлівські найманці. І дуже шкода, що ми не бачимо, як агенти впливу Російської Федерації займають важливі ключові позиції і змінюють нашу свідомість.

Звертаю вашу увагу, що громадянка Росії Столярова свого часу займала позицію шеф-редактора каналу "Інтер", і вона готувала новини таким чином, щоб все, що ми бачимо в телевізорі, нас жахало, щоб ми зневірились в тому, що ми здатні об'єднатися і будувати свою країну. Це дуже лякаюча інформація для кожного з нас, що Росія не тільки вводить війська, Росія вводить свої людей для того, щоб зневіряти нас в своїй перемозі.

Насправді на сьогоднішній день зі 100 найбільш якісно голосуючих депутатів в цій сесійній залі 48, це більшість це депутати з "Народного фронту". Мені насправді приємно, що нам є за два роки чим пишатись, що ми можемо звітувати, що всі самі важливі законопроекти для нашої країни голосувалися "Народним фронтом". Прийде час, коли кожен з нас буде звітувати перед своїми виборцями, і ті обіцянки, які ми давали, ми будемо порівнювати з тими досягненнями, які ми маємо на сьогоднішній день. Я хочу, щоб ви знали, що ми якісно працюємо над тим, щоб Україна мала потужну економіку, щоб Україна мала потужну армію, яка буде боронити наші кордони, щоб ми мали працюючий парламент попри всі негаразди, які існують в цій сесійній залі. І дуже важливо, щоб ми бачили, хто насправді працює на країну, а хто погоджує свої дії з тими російськими агентами, про яких я згадував в своїй промові.

Будьте уважними, громадяни України, дивіться на не тільки слова, а дивіться на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд.

 

ТЕТЕРУК А.А. І дивіться на ті наслідки, які в результаті цих справ отримає наша держава.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Лозового. Андрія Лозового. Немає.

Наступний – народний депутат Єднак передав слово депутату Юрію Левченку. Прошу.

Йому передав Єднак, який… Шановні народні депутати, повторюю ще раз для всіх правила, які є. Я вважаю, справедливими: брати участь у записі можуть лише ті депутати, які присутні в залі. Так само передати слово можуть тільки ті депутати, які присутні в залі. Картки, які брали у записі, а потім коли їхні власники дзвонять і просять передати комусь слово, так не працює і не буде працювати.

Прошу, народний депутат Юрій Левченко.

 

13:55:04

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Шановні українці, шановні кияни! Я сьогодні хотів би звернутися з приводу тих, посилення тієї вакханалії, якщо це навіть можливо, яка зараз відбувається в столиці, тієї будівельної вакханалії, яку вже, за якою вже спостерігає останні кілька днів вся країна. Тому що це показується у всіх новинах усіх провідних каналів, власне кажучи, у вечірніх новинах.

Останнє, власне кажучи, те, що ми бачимо, це події на провулку Святошинському, де тітушки захищають не законно отриману землю "Київміськбуду". І ті тітушки стріляють в людей, стріляють в громаду. Тому що хтось тут зараз розповідає, що нібито це розборки різних там груп військових, так, що там є з одної сторони "Азов", ще хтось. Насправді це протистояння триває вже кілька місяців. І громада виходить, звичайні люди виходять кілька місяців і борються проти тих тітушок. І в них стріляють, в них цеглу кидають і так далі.

Але з чого це все почалося? А це почалося все з того, що в березні 15 року пан Віталій Володимирович Кличко незаконно підписав договір оренди цієї земельної ділянки. Він незаконно її передав Київміськбуду, тому що на той момент вже діяла норма, що не можна передавати землю без затвердженого ДПТ, а ДПТ там немає затвердженого. Так от в чому, власне кажучи, корінь проблеми.

Так само ми бачимо зараз, як буквально вчора суд відібрав у громади Зверинецький сквер. Так само, так само зроблено це незаконно і так само це зроблено на потурання Віталія Кличка, який так само видав абсолютно незаконні якісь акти прийому-передачі земельної ділянки, на які зараз посилався суд вчора в своєму абсолютно незаконному рішенні.

Так само ми бачимо, як зараз на кожній сесії Київської міської ради приймаються незаконні детальні плани територій, які суперечать генплану Києва. І є навіть офіційне роз'яснення Мінрегіонбуду, що це все незаконно. Але все одно Кличко і його банда "ББПшно-єднієвська", там різна, там є купа різних фракцій і напівфракційок, голосують за ці незаконні рішення і далі забудовують Київ.

Так само ми бачимо зараз, остання теж річ, що може, взагалі, впасти на голови людей станція метро "Героїв Дніпра", де вже пішла тріщина в вестибюлі станції в стелі, тому що там вирішили продати землю і будувати трьох поверховий торговий центр на станції метро. І це так само наслідки діяльності Віталія Володимировича Кличка.

Тому я закликаю сьогодні український парламент, і я розпочинаю зараз всі відповідні процедури, створити тимчасову слідчу комісію по розслідуванню незаконної діяльності Київського міського голови Кличка і притягнути його до відповідальності. Навіть, якщо ця тимчасово слідча комісія… Прошу дати ще 10 секунд. Навіть, якщо ця тимчасова слідча комісія, як багато, хто справді говорить, вони мають дуже мало повноважень і це все можливо просто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу вас завершити. 10 секунд.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Але хай всі побачать на відкритих засіданнях цієї тимчасової слідчої комісії, які незаконні документи і як видає Кличко і його підлеглі. Хай вся країна це бачить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останній виступ на сьогодні – народний депутат Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

У нас залишилося дві хвилини робочого часу.

Прошу.

 

13:58:38

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Сьогодні на трибуну мене спонукала дуже така інтенсивна розмова під час дня уряду. Мені видається, що дуже прикольним була відповідь голови  уряду своєму заступнику, яку ви можете прочитати в Інтернеті на "Українській правді", той, хто сьогодні не чув напряму розмову. Така дуже специфічна, дороговказ був вказаний своєму підлеглому. Я би ще попросив Володимира Борисовича аналогічну риторику застосувати до всіх тих, хто йому дає липові, неправдиві дані щодо забезпечення наших громадян ліками, особливо тими медикаментами, які закуповувалися міжнародними організаціями.

Сьогодні ми не піднімаємо питання, куди подівся Квіташвілі, який завалив роботу міністерства, за якого проголосувала більшість, майже 300 чоловік. І хто несе за це відповідальність. Я сьогодні маю запитання до глави уряду, чому не призначається керівник Міністерства охорони здоров'я? Для чого? Для того, щоб був хоч хто-небудь один відповідальний за той безлад, який на сьогоднішній день твориться в охороні здоров'я.

Володимир Борисович, це є все неправда, що сьогодні 80 відсотків грошей, які були виділені ще в 2015 році, є, так грубо кажучи, отоварені і на них поступили ліки. Немає сьогодні вакцин. До нас зверталося двоє колег, народних депутатів, у яких народилися внуки. Вакцин нема ні в закладах і їх нема де купити! Але, бог з ним.

Це є питання, до якого повинна повернутися СБУ, оскільки у неї на сьогоднішній день є результати вже перевірки Державної аудиторської служби. Там є цілий ряд проблем. І проблеми з поставками ліків, і про те, що порушені умови постачання. Протягом 6 місяців гроші перечислені, нічого немає. І про те, що міжнародні організації здійснили закупівлі в українських виробників. І через те, що вони закупили наші медикаменти у наших посередників. Там є і дорожчі ліки, ніж були. І те, що вони отримали 110 мільйонів гривень за обслуговування ось цих контрактів.

У мене є наступне запитання. Сьогодні після "дня Уряду" ваша прес-служба розганяє в пресі дуже цікаву інформацію про те, що ви дали доручення терміново провести закупівлю ліків в 2016 році. Я хочу вам нагадати, що люди хворіли в січні 2016 року, в лютому, березні, квітні, травні! Ліків не було! І їх на сьогоднішній день нема!

І якщо ви говорили з трибуни Верховної Ради, що ви покажете, як керувати державою, у мене є запитання. Чому лишень по завершенню першої декади вересня ви даєте доручення закупити. Поки  проведуть тендери і  закуплять, мине 2016 рік. А сьогодні  треба, на превеликий   жаль, констатувати: ліків  сьогодні ні в поліклініках, ні в лікарнях немає і в жодній  аптеці жоден  медикамент не подешевів. Виконуйте обов'язки щодо реформи охорони здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати,  я знаю, що бажаючих виступити  ще  є багато. Але ми  підійшли до другої години. Є одна фракція, яка не отримала жодного виступу,  це  є фракція  "Самопоміч". І я вважаю, що… (Шум у залі)  Хоча це є неправильно, але  це є по-справедливому. Друга година  і ми завершуємо, ми завершуємо засідання ранкове Верховної Ради України.

Наступне засідання відбудеться  20 вересня  о 10-й годині ранку.  


Повернутись до публікацій

Версія для друку