ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 липня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:03:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 16 година, час перерви завершений. Я прошу депутатів зайти в зал і приготуватися до реєстрації. Прошу зайти в зал, приготуватися до реєстрації.

Я прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації. Будь ласка, шановні колеги.

Шановні колеги, я прошу приготуватись до реєстрації для участі у вечірньому засіданні. Заходьте в зал, прошу приготуватись до реєстрації.

Шановні колеги депутати, прошу провести реєстрацію. Прошу зареєструватись. Будь ласка.

 

16:08:17

Зареєстровано 324 депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, я вам хочу повідомити кілька важливих речей. Зараз у нас буде друге читання –  3224. Закон необхідний для лібералізації візового режиму. Надзвичайно важливий. Попередній раз він не добрав два голоси. Треба було внести одну правку, ця правка була внесена. Потім у нас є про ринок природного газу, важливий законопроект. Потім місцеве самоврядування, по якому була вимога від багатьох фракцій, які є в парламенті. 

Шановні колеги, я дуже прошу змобілізуватись, зайти в зал і приготуватись до важливої роботи. І літакобудування, на якому наголошував голова комітету. Ми все маємо шанс прийняти. Мі все маємо шанс пройти. Нам просто необхідний вищий рівень дисципліни. І прошу голів фракцій запросити депутатів в зал.

Зараз я отримав заяви від двох фракцій: від фракції "Самопомочі" і фракції Радикальної партії –  заяву на перерву. Але вони готові замінити її виступом від трибуни.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Перерва!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Вони готові замінити. Колеги, давайте ми не будемо робити перерву, давайте працювати.

І я від двох фракцій… Вам від двох фракцій? Ні, так? Від двох фракцій я надаю слово для виступу кому? "Самопоміч", кому слово? Ляшкові?

Олег Валерійович Ляшко, виступ від двох фракцій, будь ласка. Будь ласка, три хвилини.

І переходимо до роботи, колеги.

 

16:10:03

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я зараз звертаюся до громадян України. Злочинна влада, яка проводить тарифний геноцид відносно українців, оголосила і проводе величезний вал репресій проти команди Радикальної партії, яка блокує і протистоїть тарифному геноциду.

 Сьогодні буквально годину тому у місті Мена Чернігівської області спецслужби затримали мера міста Геннадія Примакова, за якого понад 60 відсотків людей проголосувало, це мер міста, обраний від Радикальної партії, місто Мена на Чернігівщині, і затримали керівника партійної районної організації Менського району Чернігівської області Валерія Гайдукевича.

Обох цих козаків, які є членами Радикальної партії, які наводять радикально порядок на Менщині, які користуються величезною підтримкою і повагою місцевих жителів, повернули в комунальну власність водоканал, наводять порядок у місті і не дають розкрадати бюджетні кошти, обох цих людей, і Геннадія Примакова, і Валерія Гайдукевича, звинувачують, що начебто отримали якихось, там, хабарів. Хай в мене рука відсохне, якщо хтось там отримав хабарі. Все це політичні репресії, все це фальсифікації кримінальних справ, як колись отут витягували нашого Ігоря Мосійчука, депутата, влаштувавши цирк із відео і по безпредєлу затримавши. Точно так же на передодні виборів у 206-му окрузі міста Чернігова намагаються дискредитувати посадовців… висуванців Радикальної партії, які мають підтримку людей, які навпаки борються з корупцією.

 Для чого це влада робить. Перше, щоб дискредитувати команду Радикальної партії. У 206 окрузі перемагає кандидат від Радикальної партії Дмитро Блауш. Йому протистоїть висуванець від влади. Максим Микитась, який створив сітку підкупу жителів Чернігівського району, Ріпкинського району, міста Чернігова. І, щоб зупинити нашу переможну ходу, влада організовує ці провокації.

Другий місяць команда Радикальної партії бореться отут проти корупції Порошенка і його оточення, проти тарифного геноциду, який проводе влада, вони організовують провокації, виходить Луценко розказує тут казки, потім організовують провокації проти наших посадовців.

Я от звертаюсь з вимогою до Голови Служби безпеки, до Генерального прокурора, перестаньте займатися провокаціями, фальсифікувати кримінальні справи і таким чином виконувати команди Президента Порошенка на дискредитацію команди Радикальної партії. Ми будемо боротися за кожного радикала, за кожного члена команди. Ми не дамо владі, як би вона не намагалася нас дискредитувати, ми не дамо владі грабувати українців і будемо продовжувати  боротьбу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, переходимо до наступного питання порядку денного. 

Цей проект Закону 3224, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, невиконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку Данченка Олександра Івановича. Олександр Іванович, будь ласка. З місця буде Олександр Іванович доповідати. Будь ласка.

 

16:13:56

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановний Голово, шановні колеги. 28 січня 2016 року законопроект за реєстром №3224 було прийнято Верховною Радою України  в першому читанні. 14 червня направлений до комітету на повторне друге читання. Відповідно до регламенту комітет приймав пропозиції до 28 червня.  Комітет з питань інформатизації та  зв'язку розглянув на  своєму засіданні 06 липня 2016 року проект  закону та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді його прийняти в другому читанні та в цілому як закон в редакції комітету. Всього до проекту закону надійшло 136 пропозицій від суб'єктів законодавчої ініціативи. Підготовлена порівняльна таблиця, зазначені пропозиції опрацьовані.

Було враховано 96 поправок.

Враховано частково - 2.

Не враховано - 38.

Однією з ключових новацій законопроекту  є запровадження паспорту громадянина України  у формі картки з електронним носієм, який містить інформацію про особу, що дозволить звести до мінімуму ймовірність проходження процедури ідентифікації іншою особою. Крім того, це  сприятиме підвищення ефективності заходів національної безпеки  в умовах військової агресії. Право на відмову від внесення біометричної інформації забезпечуватиме дотримання конституційного принципу недискримінаційності, рівності громадян перед законом, незалежно від віросповідання. Функціонування в державі єдиного  зразка паспортних документів із високим ступенем захисту зведе до мінімуму можливість їх  підробки. Я хочу звернути вашу увагу, що це дуже важлива норма в умовах війни, а також в умовах очікування безвізового режиму.

Пропозиції народних депутатів щодо збільшення вартості надання адміністративних послуг комітет пропонує відхилити. Поряд з цим, пропонується підтримати  пропозиції  щодо здешевлення адмінпослуг та скорочення терміну  їх надання. Крім того, пропонується також підтримати пропозиції та зауваження  Головного юридичного управління.

Законопроект передбачає затвердження граничного рівня вартості адмінпослуг на рівні закону, а не підзаконними актами, як  сьогодні. Причому органи місцевого самоврядування можуть звільняти окремі категорії осіб від оплати вартості адміністративної  послуги за  оформлення,  обмін документів, що підтверджують громадянство  України, освідчують особу  чи її  спеціальний статус. 

Поряд з цим, для підвищення рівня захисту таких документів, як  довідка, посвідчення на постійне проживання та довідка на тимчасове проживання, їх  доцільно було б виготовляти у формі картки із безконтактним електронним носієм, що і передбачалося авторами  законопроекту, відповідно  правки 117 і 118, доцільно відхилити в остаточній редакції.

 Я хочу звернути вашу увагу,  що цей законопроект є фундаментальним і базовим   з точки зору розбудови   цифрового суспільства в державі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину, завершити.

 

16:17:09

ДАНЧЕНКО О.І.

Електронний цифровий підпис, можливість ідентифікації, неможливість підробки, це є  база на шляху до цифрового суспільства в державі. Електронні сервіси – це боротьба з корупцією. І ми приберемо той  бар'єр, який є у вигляді чиновників, коли вони… громадяни України повинні отримувати електронні послуги.  Дуже легко буде подолати корупцію.

Я дуже прошу, шановні народні депутати, я дуже прошу уважно підійти до голосування по цьому законопроекту і визначитися чи ми за сучасну державу, чи ми за безпеку, чи ми за безвізовий режим, чи ми хочемо залишитися в минулому?

І в мене прохання до головуючого. Андрій Володимирович, перед голосуванням провести сигнальне голосування, я дуже надіюсь, що народні депутати будуть у залі, але перед голосуванням провести рейтингове голосування. Дякую. Прошу всіх підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Іванович, я зроблю так, як ви просите. Хоча я пригадую, попереднього разу нам бракувало кількох голосів, власне, з вашої фракції. Я дуже сподіваюся і вірю, що ми всі зберемося і ми всі спільно проголосуємо. Зараз йдемо по поправкам, колеги, я прошу всіх уважно до роботи підійти відповідально.

Другу поправку вимагає слово Валерій Пацкан, друга поправка, будь ласка.

 

16:18:44

ПАЦКАН В.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, у нас в другій поправці виникла колізія, я прошу з голосу зараз відкоригувати другу поправку, зачитаю її редакцію. Колізія виникла у тому, що ми не дозволяємо нашим громадянам, у яких не вклеєні паспорти в'їхати на територію держави Україна. Є пропозиція відкоригувати, щоб ті громадяни в'їхали на територію нашої держави і тут вже дооформили свої документи.

Відповідно до статті 33 Конституції України, громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повертатися в Україну. І прошу доповнити редакцію статті 2 підпункт 1 розділу І законопроекту новим абзацом такого змісту: "Громадянин України має право у будь-який час в'їхати в Україну за паспортом громадянина України". Паспорти громадянина України, яких громадянами України у встановленому законодавством України порядку не вклеєно нову фотокартку після досягнення ними 25- або 45-річного віку є дійсними для в'їзду в Україну.

Пункт 5 розділу ІІ "Прикінцевих" та "Перехідних положень" викласти в такій редакції. "Установити, що проїзні документи дитини…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одну хвилину завершити.

 

16:19:59

ПАЦКАН В.В.

…видані до набрання чинності цим законом, є чинними до закінчення строку їх дії і можуть використовуватися для в'їзду в Україну і виїзду з України осіб, на яких вони видані." Я прошу вас відкоригувати це, щоб ми дали можливість всім громадянам України їхати на територію, до оформити належним чином паспорти свої і у такий спосіб не відштовхувати наших громадян від нас, від держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка, голова комітету, прошу прокоментувати.

 

16:20:28

ДАНЧЕНКО О.І.

Я хочу, по-перше сказати, що ця ж правка врахована. Врахована. Правка номер 2, вона врахована. Можливо, застаріла таблиця, але правка номер 2 врахована.

Я прошу прокоментувати, тут присутній голова  Міграційної служби пан Соколюк. Якщо можна, надати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, голова Міграційної служби, ви чули виступ депутата? Прокоментуйте, будь ласка. Одну хвилину, включіть мікрофон.

16:21:12

СОКОЛЮК М.Ю.

Пацкан мав на увазі правку 134, вона врахована. Встановлено, що документи, видані до набрання чинності цим законом, є чинними протягом строку, на який вони видані.

І надалі, паспорти громадян України, в якому наклеєні фотокартки, вони є дійсними для в'їзду. Ця правка врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Валерій, є вичерпна відповідь? Ні, ви  скажіть, вичерпна чи ні відповідь? 

Будь ласка, я вас попрошу, поки буде розгляд, з головою комітету, з керівником Міграційної служби все уточніть, і ми поставимо вашу правку, якщо буде в тому необхідність. Уточніть, будь ласка, щоб не було у нас непорозумінь під час розгляду.

Йдемо далі по поправках. Отже, 9-а, Сироїд… Семенуха.

Будь ласка, включіть мікрофон Семенусі.

 

16:22:03

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, під час розгляду повторного другого читання на нашому Комітеті  з питань інформатизації і зв'язку точилося чимало дискусій, але наріжним каменем виявилося, виключно  через це він був відправлений на повторне  друге читання, тема чи надавати ДП документ право на  надання адміністративних послуг поряд з ЦНАПами і Центрами надання адміністративних послуг.

На нашу точку зору, надання  такого права прямо суперечить Закону  України "Про адміністративні послуги", яким заборонено надання адміністративних послуг через суб'єкти господарювання.

Тому дана правка якраз покликана виключити ДП "Документ" зі суб'єктів, які можуть надавати  адміністративні послуги. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голова комітету, будь ласка, прокоментуйте.

 

16:22:48

ДАНЧЕНКО О.І.

Комітет не підтримав цю правку більшістю голосів, тому що всі питання до ДП-документу, вони провели своє реформування. Зараз ДП-документ є фізично відділений від міграційної служби. І приклади Польщі, Німеччини, що такі важливі питання, як паспорти, внутрішні паспорти, закордонні паспорти, вони є в одному місці і у державному підприємстві. Крім того, я хочу сказати, що розпорядником реєстру даних може бути тільки державне підприємство, я хочу звернути на це увагу. Тому комітет не підтримав цю правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Я ставлю на голосування поправку номер 9. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

16:24:00

За-105

Рішення не прийнято.

10 правка, Різаненко. Не наполягає.

13-а – Різаненко. Не наполягає.

22-га – Сироїд. Не наполягає.

35-а – Сироїд. Не наполягає.

55-а – Сироїд. Не наполягає.

56-а... 55-а, наполягає. Будь ласка, Семенуха. Включіть мікрофон.

 

16:24:39

СЕМЕНУХА Р.С.

Шановні колеги, суть правки полягає в тому, хто, насамперед, має визначати вартість адміністративної послуги. В запропонованій комітетом редакції вартість адміністративної послуги встановлюється Кабінетом Міністрів в межах граничної вартості адміністративної послуги, встановленої цим законом. Ми переконані, що розмір плати за надання адміністративної послуги має визначатися законом з урахуванням їх соціального та економічного значення. Відповідно встановлення вартості адміністративної послуги актами  Кабінету Міністрів є прямим порушенням цієї норми.

Тому я наполягаю на цій правці, яка дає право законом визначити вартість адміністративної послуги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Олександр, будете коментувати? Чи ставити на голосування відразу?

 

16:25:23

ДАНЧЕНКО О.І.

Комітет не підтримав також цю правку. Тому що ми вважаємо, що в законі повинні бути встановлені граничні тарифи. А якщо прописати в законопроекті законом тариф, це не дає змогу потім змінювати його в залежності від ситуації. Потрібно приймати нові законопроекти.

Тому комітет не підтримав цю правку. І прошу не підтримувати її також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні? Я ставлю на голосування правку 55, народного депутата Сироїд. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:26:12

За-95

Рішення не прийняте.

Колеги, я вас попрошу більш інтенсивніше. Вже, виглядає, є в залі люди. Вже можемо переходити до прийняття рішення. Просто більш інтенсивніше.

56-а, Соболєв. Не наполягає.

58-а, Сироїд. Не наполягає.

59-а, Соболєв. Не наполягає.

60-а, Сироїд. Не наполягає.

61-а, Соболєв. Не наполягає.

62-а, Сироїд. Не наполягає.

63-я, Соболєв. Не наполягає.

64-а, Сироїд. Не наполягає.

65-а, Соболєв. Не наполягає.

69-а, Соболєв. Не наполягає.

73-я, Соболєв. Не наполягає.

76-а, Соболєв. Не наполягає.

90-а, Соболєв. Не наполягає.

91-а, Сироїд. Не наполягає.

97-а, Пинзеник Віктор. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

106-а, Сироїд. Не наполягає.

109-а, Різаненко. Не наполягає.

Колеги, через кілька хвилин ми перейдемо до прийняття рішення. Я дуже прошу усіх колег-депутатів заходити в зал. Секретаріат Верховної Ради України я прошу повідомити депутатів, що зараз відбудеться голосування. І, колеги, я дуже прошу підтримати даний законопроект. Прошу заходити в зал.

122-а, Данченко. Не наполягає.

127-а, Сироїд. Не наполягає.

130-а, Соболєв. Не наполягає.

133-я, Пинзеник. Не наполягає.

Шановні колеги, ми пройшли усі правки, які були. Я прошу зараз, щоб ми вияснили ту ситуацію, яка була в нас на початку.

Валерій Пацкан, будь ласка, одну хвилину. Прошу виступити.

 

16:28:07

ПАЦКАН В.В.

Друзі, ще раз наголошую і поясню вам. Так, правка врахована, але лише частково, тобто іде мова про те, що наших громадян будуть впускати з тих країн, яких у нас є угоди, це Україна, це Росія, Білорусію. А з інших країн, давайте дамо можливість нашим громадянам в'їхати на територію нашої держави. Я прошу підтримати в цій частині поправку і проголосувати її. Давайте не обмежувати і не порушувати права українських громадян щодо повернення до себе на батьківщину.

Прошу підтримати в частині корегування і викинути частину, де є міждержавні угоди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Олександр, скажіть, чи ви не заперечуєте, щоб ми це поставили з його правкою. Будь ласка, пане Олександр.

 

16:28:51

ДАНЧЕНКО О.І.

Я не заперечую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дякую вам.

Шановні колеги, всі погоджуються? Всі.

Я озвучу так: в другому читанні з поправкою, яку оголосив під стенограму Валерій Пацкан. Добре? Ви зачитали ж це, так же ж, так є?

Колеги, прошу займати робочі місця, колеги.

Колеги, як просив голова комітету, я поставлю на рейтингове голосування.

Я хочу нагадати, колеги, кілька слів. Прошу уваги. Законопроект необхідний для лібералізації візового режиму. Законопроект, який не зачіпає ніяких політичних інтересів. Це наша можливість і наша воля дати поштовх для наших громадян. Я дуже прошу, колеги, і також звертаюся особисто до Радикальної партії. Будь ласка, по тому питанню, яке не є дискусійним, підтримайте колег. Я прошу підтримати колег усіх з усіх фракцій. І до Радикальної партії, і до "Батьківщини": я вас справді прошу підтримати даний законопроект.

Можемо пробувати рейтингове? Можемо. Я прошу всіх приготуватись до рейтингового голосування, шановні колеги. Прошу не виходити, а заходити в зал. Запросіть усіх в зал, хто є в кулуарах.

Колеги, я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, колеги. Будь ласка, голосуємо рейтингове голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

16:31:14

За-197

Колеги, по фракціях, будь ласка, покажіть по фракціях.

Колеги, я прошу запросити депутатів. І я дійсно звертаюся… Це є законопроект "Самопомочі", колеги, це ваших же колег законопроект. Підтримайте, "Батьківщина", Радикальна партія. Так, підтримайте, будь ласка. Ми зараз його відхилимо, і це буде надзвичайно поганий знак для європейців. Товариство, хлопці, я вас прошу.

Колеги, запросіть депутатів в зал, будь ласка.  Колеги, прошу запросити депутатів в зал.  Колеги, 30 секунд, зібратися в залі. Запросіть депутатів в зал.  Колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.

На прохання фракцій я почекаю ще 30 секунд. Але, будь ласка, в той період максимально змобілізуйте зал. 30 секунд, щоб всі депутати зібрались. Будь ласка. Прошу заходити займати місця робочі.

Отже, колеги, будь ласка, доходіть в зал. Доходіть, будь ласка. Колеги, зараз я поставлю ще раз рейтингове голосування, колеги. Колегі, готові? Всі на місцях?

Колеги, я ставлю ще раз рейтингове голосування по законопроекту 3224 на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Колеги, рейтингове голосування. Прошу взяти участь… Колеги, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Будь ласка, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

16:36:34

За-207

Нам бракує кілька голосів, колеги, кілька голосів. Це безвізовий режим. Це те, що ми брали зобов'язання, ми обіцяли нашим громадянам, і це була загальна позиція всіх фракцій, всі на ефірах про це говорять. Колеги, прошу запросіть в зал. Я ще раз прошу, Радикальна партія, я дуже вас прошу, від ваших голосів залежить цей законопроект, колеги. Проведіть, будь ласка, ще раз консультації. Проведіть, будь ласка, консультації і підтримайте, колеги.

Прошу, Ірина Геращенко одна хвилина, поки збираються депутати. Будь ласка.

 

16:37:28

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я просто хочу нагадати, що ми з вами в першому читанні проголосували цей законопроект. І саме після цього європейська сторона визнала, що Україна виконала  план дій щодо візової лібералізації по суті авансом. Тому що  ми взяли зобов'язання, що до кінця цієї сесії проголосуємо цей законопроект до другого читання. І тут варто подякувати нашому колезі з "Самопомочі", який комітет якого допрацював цей законопроект, врахував всі важливі правки. Тому ми  дуже просимо повернутися  до сесійної зали  і проголосувати за цей законопроект. Це є дійсно частина наших зобов'язань по безвізовому режиму.  І ви знаєте останню  інформацію з Брюсселю, що  у вересні  Європейський парламент так само розгляне безвізовий кейс по Україні і до кінця року Україна має отримати  безвізовий режим.

Будь ласка, поверніться до сесійної зали і давайте в другому читанні  виконаємо наше зобов'язання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, хтось має відповідати за те, що немає безвізового режиму. Я прошу в тому питані  всіх бути  спільними незалежно від  фракцій. Ще одна хвилина. Голова комітету Олександр Данченко. Будь ласка.

 

16:38:28

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановні колеги, я дуже прошу прийняти це відповідальне рішення перед канікулами. Я дуже прошу повернутися в зал. Це ж наш обов'язок приймати правильні державницькі рішення. Законопроект є інноваційним. Це старт, це база для запровадження  електронних сервісів в державі. Жодного виступаючого сьогодні не було проти. Відпрацьована кожна правка. Ми провели дуже багато зустрічей, наприклад, з Радою церков. Всі підтримають цей законопроект. Всі підтримають. Шановні, я дуже  прошу проголосувати і підтримати майбутнє цифрове держави і безвізовий режим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  я ще раз звертаюся в тому числі і до "Радикальної партії". Це ті моменти, де є наша  загальна відповідальність. Я дуже прошу зараз спільно, гуртом проголосувати. Я дуже прошу усіх зайти зайняти робочі місця. Колеги.

Поки збираються депутати, ще 30 секунд Геращенко Антон, 30 секунд. І будь ласка, заходимо в зал. Не виходьте колеги, а заходьте в зал. 

Геращенко 30 секунд.

 

16:39:50

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты, практически все мы обещаем нашим избирателям, что Украина будет частью европейского сообщества.  Закон 3224, разработанный Министерством внутренних дел, направлен на то, чтобы   каждый  гражданин Украины имел возможность  пользоваться паспортом в виде вот такой вот карточки, которая бы опережала многие европейские страны. Этот закон нужен каждому гражданину Украины, чтобы он носил вместо бумажного паспорта пластиковую  карточку, как  граждане Эстонии, Германии, Англии и других стран.

Пожалуйста, проголосуйте за то, чтобы украинцы  были на уровне европейцев, хотя бы по уровню паспортов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, я бачу, ряд депутатів зайшли в зал. Я прошу приготуватись до голосування. Вибачте, я поставлю ще раз на рейтингове, колеги. Я ще раз поставлю на рейтингове, колеги, щоб ми бачили, що є в залі.

Отже, колеги, я дуже вас прошу ще раз: всі разом – рейтингове голосування  по законопроекту 3224  про виконання   зобов’язань  України з лібералізації візового режиму з  Європейським  Союзом. Колеги, хто підтримує дану пропозицію, рейтингове, прошу проголосувати. Колеги,  будь ласка, голосуємо всі разом. Голосуємо, колеги.

 

16:41:20

За-216

Кілька голосів, колеги, кілька голосів.

Колеги, ми здатні, всі голоси є в залі? Я прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. Колеги, кілька голосів, системний закон необхідний для лібералізації безвізового режиму. Я прошу зайти в зал. Я прошу, бракує всього кілька голосів. Колеги, покличте депутатів, хто  є в кулуарах, покличте.         

 Зайшли депутати в зал? Оленка, будь ласка. Я прошу, я ще раз поставлю. Будь ласка, колеги, займаємо робочі місця. Колеги, я прошу зайняти місця робочі. Колеги, я прошу зайти в зал. Це питання загальних зобов'язань держави Україна, це не питання жодної фракції.

Я дуже дякую всім, хто підтримують, і я прошу повернутися в зал, хто виходив. Підійшли депутати? Є, так? Я бачив, зайшло троє тут, двоє через ці двері. Колеги, я прошу приготуватися, зараз ще раз поставлю рейтингове голосування, колеги.

Шановні колеги, рейтингове голосування по законопроекту 3224, спрямоване на лібералізацію з Європейським Союзом візового режиму для України. Сергій! Прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, прошу підтримати 3224,  візову лібералізацію для українців, для громадян. Прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:44:59

За-217

Я переконаний, що всі єврооптимісти є на місцях і підтримують європейську інтеграцію. Я впевнений, що ніхто з них не перебуває за межами залу  і сповнений єврооптимізму. Прийшов Єщенко.

Прошу, Мустафа Найєм, одна хвилина. Він закличе всіх єврооптимістів голосувати. Будь ласка, Мустафа. Включіть мікрофон Мустафі Найєму, будь ласка.

 

16:46:10

НАЙЄМ М. Я обращаюсь ко всем своим коллегам, которые не голосуют: я тоже вносил правки в этот закон. И я к тебе обращаюсь, Егор, и к Виктории Пташник: послушайте, действительно, этот закон имеет проблемы. Но сейчас… Это действует уже сейчас. Если мы сейчас этот закон не внесем, мы ничего не исправим,  но мы при этом потеряем аргумент давить дальше на свои точки зрения. Более того, этот закон действительно является требованием Европейского Союза по безвизовому режиму. Вы же это знаете! Зачем вы даете аргумент против нас? Давайте проголосуем и примем решение, а потом совместно внесем изменения Это  правильный выход.

И я обращаюсь к коллегам из Радикальной партии: ребята, ну, вы же говорили про безвизовый режим. Это же не для коалиции, это – для всех. Давайте одно это голосование примем.

Я обращаюсь к Олегу Ляшко: объясните, ну, почему не принимать этот закон? Это нормально! Пускай скажет реплику, но это нормально – проголосовать сейчас и дальше, потом вносить изменения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре! Було назване прізвище. Даю слово для репліки, одну хвилину, Будь ласка. І прошу заходити в зал. Запрошую депутатів в зал.

Будь ласка, репліка, одна хвилина.

 

16:47:24

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги депутати, я прошу хвилинку уваги. Нам місяцями тут розказують, що вимоги Європейського Союзу, ми маємо голосувати одне, друге, двадцяте, тридцяте, щоб нам нарешті дали безвізовий режим. Я питаю: а де той обіцяний безвізовий режим? На початку 2016 року, у червні 2016 року,  тепер нам розказують, що начебто безвізовий режим буде осінню. А осінню нам ще 100 причин знайдуть, щоб розказати, чому немає безвізового режиму. Послухайте, хватить нас дурити із безвізовими режимами, яких Європа під будь-яким приводом нам не дає, тому що вони бояться нас.

Де угода про зону вільної торгівлі? Чотири тисячі тонн цукру – квота на продаж українського цукру, це угода про вільну торгівлю? Давайте захищати національні інтереси України. Проти тероризму, проти мігрантів, проти всього іншого. Голосуйте за заниження тарифів, і потім ми вам дамо… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зобов'язання нас як Верховної Ради України перед громадянами України є однаково незалежне від інших питань. Я впевнений, що це питання не може нас розділяти.

Колеги, але ми не маємо іншого виходу. Я ще раз поставлю рейтингове  голосування. Якщо не буде голосів, я буду змушений відхилити. Колеги, в мене не буде іншого виходу.

Єгор, це дуже важливо. А вас згадували, Єгор? Ви згадували Єгора, так? Було згадано, так?

Будь ласка, 30 секунд і голосуємо. Єгор Соболєв.

 

16:49:12

СОБОЛЄВ Є.В.

Цей  закон був визнаний корупціогенним. Я за те, щоби ми мали безвізовий режим. Але при чому тут надання державному підприємству права заробляти від імені держави? При чому тут приватний бізнес або бізнес, який робиться під прикриттям держави. Давайте створимо державне підприємство "Митниця", державне підприємство "Поліція", державне підприємство "Суд", назвемо це все: для лібералізації візового  режиму з Європейським Союзом.

Для чого дурити власних громадян і парламент? Цей закон містить корупціогенні норми, тому я голосував і буду голосувати проти його ухвалення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, завершено обговорення. Ми вже обговорювали, що могли. Ми вже стягували голоси, як могли. Зараз я поставлю пропозицію ще раз на голосування. Якщо не буде, ви скажіть: повторне друге читання буде підтримане? Буде підтримане. Якщо зараз не набере голосів, перейдемо до повторного другого читання.

Колеги, я прошу зайняти свої місця робочі. Я прошу приготуватись до голосування. Я прошу, зараз, колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України , посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом (номер 3224). Наголошую: лібералізація безвізового… візового режиму захована також і в тому законі також.

Я ставлю пропозицію комітету: в другому читанні та в цілому. Я прошу, колеги, зайняти робочі місця. Я прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги.

 

16:51:28

За-226

Рішення прийняте, колеги. Вітаю комітет, вітаю авторів.

З поправкою Пацкана, я сказав. Я говорив, що з поправкою, яку під стенограму озвучив Пацкан. З тією поправкою, яку озвучив Пацкан (для стенограми). Закон прийнятий. Рішення прийняте. Вітаю комітет.

Шановні колеги, зараз ми маємо ряд важливих законопроектів. Я прошу лишатися на місцях. Зокрема, колеги, ми говорили, що будемо мати сьогодні місцеве самоврядування на голосуванні і дерегуляцію. Наступний є включення в порядок денний і для прийняття рішення 4868: про ринок природного газу. Я буду ставити. Якщо є підтримка, йдемо далі, немає підтримки, інший законопроект. Я прошу всіх сконцентруватись.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України про ринок природного газу (4868). Хто підтримує включення в порядок денний для прийняття рішення, прошу голосувати 4868. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:52:50

За-199

Немає волі для прийняття ринку природнього газу.

Колеги, тепер місцеве самоврядування. Перший, який дав нам комітет, колеги, 4772. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад). Я сподіваюся, всі у фракціях зорієнтовані, знають 4772. Вимога Погоджувальної ради – місцеве самоврядування.

Хто підтримує включення в порядок денний сесії для прийняття рішення, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:53:37

За-205

Наступне.

Рішення не прийняте.

Наступне, з розділу "місцеве самоврядування"', це є проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) (4773). Хто підтримує включення…

Добре, одну хвилину Кривенко. Пташник одна хвилина пояснити. Він не буде відхилений, це лише включення в порядок денний сесії. Будь ласка, Пташник одна хвилина.

 

16:54:12

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, прошу Вікторію Пташник пояснити. Іди сюди.

 

16:54:23

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, я дуже прошу повернутися вас і проголосувати за включення до порядку денного з метою прийняття рішення законопроекту 4772, тому що це один з найважливіших децентралізаційних законопроектів, який якраз зараз дозволить нам розпочати процедуру створення… процедуру спрощеного приєднання об'єднаних тих територіальних громад, які залишилися поза процесом об'єднання. Ви знаєте, що минулого року ми успішно створили 159 територіальних громад. Якщо ми зараз включимо цей законопроект, і потім Рада його прийме, це дозволить вже в цьому році нам створити ще додатково 200 об'єднаних територіальних громад. Спроможних, так. Тому, будь ласка, давайте його включимо в порядок денний. Цей законопроект підтримується всім громадянським суспільством, зокрема Інститутом громадянського суспільства, РПРом, профільним міністерством. І, власне, це один з законопроектів, про який люди в регіонах питають, коли ми його приймемо. Давайте, будь ласка, повернемося до нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. шановні колеги. Не треба повертатись, ми ще не ставили. В нас не обговорення, це включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Будуть голоси –  йдемо, обговорюємо, нема голосів – не йдемо, не обговорюємо.

Я ставлю пропозицію включення в порядок денний сесії для прийняття рішення проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад) (4773). Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, будь ласка.

 

16:56:07

За-189

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, треба напрацювати з фракціями. Була вимога від Погоджувальної ради, я поставив. На жаль, немає в залі підтримки для їхнього розгляду. Наступних 2 законопроекти ми не можемо навіть ставити, бо вони є похідними від тих.

Наступний, я пропоную, проект Закону 4831, по якому була вимога від "Блок Петра Порошенка". 4831, 4831-1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації. Шановні колеги, хто підтримує включення в порядок денний сесії та  прийняття рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо 4831. Голосуємо, колеги.

 

16:57:04

За-197

Рішення не прийняте.

Наступне, це те, про яке говорили цілий день. Літакобудування, колеги.

По літакобудуванні всі фракції вимагали сьогодні поставити. Ми не ходим до них.

Шановні колеги, я прошу, до мене підходило багато фракцій, зараз буде поставлена пропозиція включення в порядок денний для прийняття рішення. Я впевнений, що Віктор Галасюк, який вимагав поставити це голосування, підтримає разом з усією фракцією. В мене немає жодних сумнівів в тому.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії для прийняття рішення проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для міжнародної кооперації суб'єктів літакобудування та розвитку вітчизняного літакобудування (4809). Хто підтримує пропозицію включення в порядок денний сесії для прийняття рішення прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:58:20

За-213

Ми вперше є близькі до прийняття рішення.

У нас є потенціал, пане Артур?  Я прошу всіх сконцентруватись. Це близько до прийняття рішення. Ще раз поставлю, колеги. Я ще раз поставлю. Я прошу усіх зайти в зал зайняти робочі місця. Бо голосів майже достатньо. Тільки тому.

Я хочу наголосити, по Регламенту ставити питання включення в порядок денний сесії нема необхідності повертатись, я можу ставити будь скільки раз. Я цією можливістю користаюсь тільки тоді, коли я бачу, що рішення близьке до прийняття. Коли багато не вистачає, я цією можливістю не користаюсь. В даному випадку я чув вимогу від багатьох депутатів з різних фракцій, щоб ми це поставили на голосування. Віктор Галасюк дуже гнівним і рішучим виступом сьогодні закликав мене поставити. І я ставлю це на вимогу більшості фракцій, колеги. І я переконаний, що я буду почутий і що депутати підтримають. Я можу ставити на голосування?

Я ще раз ставлю пропозицію, проект Закону про зміни, внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для міжнародної кооперації суб'єктів літакобудування та розвитку вітчизняного літакобудування (4809) включення в порядок денний для прийняття рішення. Хто підтримує дану пропозицію… Колеги, хто підтримує… Перш за все, займіть робочі місця. Прошу проголосувати, колеги. Голосуємо, будь ласка. Голосуємо, колеги. 4809 – включення в порядок денний для прийняття рішення.

 

17:00:20

За-230

Включили в порядок денний. Зможемо розглядати.

Колеги, є вимога, я це зроблю, бо я маю право це робити. Є вимога 4772 (місцеве самоврядування) ще раз поставити, колеги. Я ще раз поставлю, якщо є така вимога, я дам хвилину Домбровському для обґрунтування.

Будь ласка, одна хвилина Домбровського. Я ще раз поставлю. Будь ласка.

 

17:00:48

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, я, від імені Комітету палива і енергетики, і народних депутатів України, просив би ще раз повернутися до Закону 4868 про внесення змін до деяких законодавчих актів України  відповідно до Закону про ринок природного газу. Країні потрібно готуватися до зими. Є ряд дуже технічних норм, які нам потрібно імплементувати для того, щоб країна нормально входила в опалювальний сезон і для того, щоб можна було врегульовувати проблеми тарифної політики України, в тому числі на газ, а не просто строїти свою політику по театралізації цього всього.

Тому прошу переголосувати ще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Антонищак, одна хвилина. Андрій Антонищак, одна хвилина.

 

17:01:37

АНТОНИЩАК А.Ф.

Антонищак. Прошу включити в порядок денний законопроект номер 3752. Це соціальний законопроект, він складається буквально з двох речень, це питання 332-х дружин загиблих офіцерів і солдатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зараз уваги. Подивіться, зараз іде голосування. Я поставлю ще раз і ринок природного газу, і місцеве самоврядування, але я не буду це робити безконечно, бо ми просто втрачаємо час. Я  поставлю ще раз, ви будь ласка, сконцентруйтеся максимально зараз. Я прошу зараз сконцентруватися, я поставлю ще раз на вимогу народних депутатів. Але якщо  зараз ще раз воно не набере, ну, вже не буде далі це сенсу ставити.

Тому я зараз ще раз ставлю пропозицію спочатку по 4868 ринок природного  газу. Я твердо теж переконаний, закон вкрай необхідний для України, вкрай необхідний для нашого співробітництва з нашими партнерами. Але якщо немає голосів, важко по ньому іти.

Отже, я ставлю ще раз пропозицію поставити порядок денний для прийняття рішення проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо їх приведення у відповідність Законом України "Про ринок природного газу" 4868. Хто підтримає, прошу проголосувати, прошу підтримати. 4868 голосуємо колеги.

 

17:03:31

За-211

211,  колеги. Колеги, я не візьму голосів нізвідки. Я ставлю ще раз. Зараз буде. По місцевому самоврядуванні на вимогу депутатів Кривенка і Пташник. Сконцентруйте депутатів. Я ще раз поставлю на голосування 4772, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад). Хто підтримає пропозицію включення порядок денний сесії  для прийняття рішення прошу проголосувати. Будь ласка голосуємо.

 

17:04:17

За-203

203 – "за". Немає. Шановні  колеги, давайте розглянемо то, під що я оголосив. Давайте іти такою логікою. Те, що я оголосив. Колеги, але я  поставлю ще раз пропозицію Антонищака 3752 він є в порядку денному. Поставлю. Хто підтримує включення в порядок денний для прийняття рішення 3752,  прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:04:57

За-208

Рішення не прийняте. 

І на вимогу ще  Михайла Бондаря… Колеги, колеги, давайте, я вас дуже прошу. Колеги,  я прошу, у вас всіх, уваги. Ми маємо законопроект, по якому є об'єднання. Давайте ми в нього ввійдемо  і його приймемо, колеги. Давайте, там де у нас є об'єднання і зал.

Тобто, я зараз ставлю на розгляд проект Закону 4809 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для міжнародної кооперації суб'єктів літакобудування та розвитку вітчизняного літакобудування.  І я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою.  Будь ласка, прошу підтримати.

 

17:05:55

За-184

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва Галасюка Віктора Валерійовича.  Будь ласка.

 

17:06:20

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Андрію Володимировичу,  шановні колеги народні  депутати! Вашій увазі представляється проект Закону 4809 про міжнародну кооперацію та розвиток вітчизняного літакобудування.

В чому полягає сутність цього закону. Сутність цього закону полягає в тому, щоб зняти  штучну адміністративну заборону, яка сьогодні існує для державних підприємств, і вони не можуть  створювати дочірні підприємства, а в  тому числі спільні підприємства  з закордонними партнерами. Це практично унеможливлює співпрацю з міжнародними партнерами і навіть постачання  їм літаків, адже в  ряді   країн існує вимога, щодо якої                                       частина виробництва має розміщуватися в країні, в якій ці літаки  придбаються.

Тому  потрібно цю ситію сьогодні виправляти і мова йде про те, чи буде сьогодні  українське літакобудування розвиватися і чи будемо ми системним виробником, і чи будуть наші "Антонами" по всьому світу у небі літати, або вони будуть стояти на полицях в музеях. Тому сьогодні цей законопроект – це ключовий закон для літакобудівної галузі, для того, щоб підприємства запрацювали, перейшли в режим виробництва з того режиму, в якому знаходяться сьогодні тут.

Шановні колеги, Комітет з питань промислової політики розглянув цей законопроект, є пропозиція рекомендувати Верховній Раді підтримати його за основу та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням з одночасним внесенням у наступних редакційних змін. Змінити у розділі І законопроекту у пункті 1 в абзаці другому, пункту 2 в абзаці другому пункту 3 слова "відповідають критерію", визначеним пунктом "в" словами "підпадають під дію норм". А також у розділі І пункту 2 законопроекту доповнити положення наступного змісту. В Законі України про розвиток літакобудівної промисловості у статті 3 прим.1 слова і цифри 2017 року замінити словами та цифрами 2025 року. З цими правками, шановні колеги, прошу підтримати законопроект за основу та в цілому з техніко-юридичними правками і дати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, до співдоповіді запрошується автор законопроекту Розенблат, будь ласка.

 

17:08:52

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Доброго дня, шановні колеги! Я вибачаюсь, колеги, дайте слово сказати. Дуже дякую, перш за все, депутатам Верховної Ради України за можливість розглянути цей законопроект, який сьогодні стоїть на порядку денному і включений був у порядку денному для того, щоб сьогодні ми не тільки дали розвиток нашої авіабудівної галузі, а взагалі підтримати. На жаль, на сьогоднішній день ми не можемо розраховувати на підтримку держави в нашому літакобудуванні. Тому сьогодні цим законопроектом пропонується створення можливостей для того, щоб створити підприємства спільної діяльності, для наших потенційних покупців.

Ви знаєте, наш керівник, генеральний  директор нашого підприємства "Антонов", пан Гвоздєв дуже багато їздить по всьому світу і заключає контракти. Але для виробництва цих літаків у нас недостатньо можливостей. Ви пам'ятаєте, що основними заводами, вони були розташовані в країні-агресорі, Російській Федерації. Сьогодні ми не можемо собі дозволити, щоб у подальшому працювати з цією країною.

Тому ми маємо сьогодні предварительні закази від Індії, ми маємо предварительні закази від  Саудівської Аравії, ми маємо предварительні закази від інших країн Північної і Східної Європи. Але нам достатньо для цього створити підприємства на територіях цих країн.

Тому цим законопроектом пропонується все-таки дати можливість нашим державним підприємствам створити спільні підприємства і разом з цими замовниками будувати літаки на територіях інших країн.

Тому я вбачаю, що таким законопроектом ми дамо можливість державної підтримки, ми дамо можливість і іншим комерційним структурам впливати і розвивати нашу будівну галузь, авіабудівну галузь, і все зробити для того, щоб Україна і в подальшому була розвиненою авіабудівною державою. Ви знаєте, що небагато країн у світі мають своє власне виробництво, і Україна серед них. Тому давайте підтримаємо всі разом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, шановні колеги.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Я прошу заспокоїтись народних депутатів. Будь ласка, Сергій Каплін, включіть мікрофон.

 

17:11:16

КАПЛІН С.М.

Ми підтримуємо, звичайно, будь-які дії і ініціативи, зокрема, законодавчі, для розвитку авіабудування.

Але я хотів би, користуючись нагодою, звернутися до вас, пане Голово. У порядку денному сьогодні стоїть надзвичайно важливий для простих людей законопроект щодо внесення змін до деяких Законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування. Це те питання, з приводу якого б'ється наш Комітет з питань соціальної політики вже протягом півроку. Паралізована робота двох ключових інститутів, які мають забезпечити реалізацію прав і можливостей для тих людей, які потребують соціальну допомогу. Сьогодні там процвітає корупція і ми нарешті знайшли спільну мову і з профспілками, з іншими асоціаціями і готові вийти сьогодні на рішення в рамках цього закону по наведенню порядку в цій сфері. Цей закон потрібен найзнедоленійшим людям, на... тим, які завтра мають від держави отримати допомогу. Він оптимізує, по суті, занадто громіздку державну машину, яка проїдає мільярди коштів щороку. І я дуже вас прошу підтримати включення до порядку денного і розглянути сьогодні цей законопроект, інакше ця ситуація зависне знову до осені.

Я тільки-но розмовляв з міністром соціальної політики, він приїде сьогодні консолідувати зал, захистити цю ініціативу і разом ми, я думаю, доб'ємося голосування, позитивного голосування. А я знаю, що більшість фракцій підтримують вирішення саме в такий спосіб цього питання. Дякую дуже. І перепрошу, що не по темі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується Підберезняк Вадим Іванович, "Народний фронт".

І, колеги, я прошу заходити в зало, повертатися в зал. Будь ласка.

 

17:13:18

ПІДБЕРЕЗНЯК В.І.

Прошу передати слово Віктору Кривенко, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко.

 

17:13:28

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, "Народний рух України". Шановне товариство, в 2009 році, коли я працював заступником голови "Космічного агентства", тоді була така перша спроба реанімації авіаційної галузі. І першими пропозиціями було приєднання "Авіанту" до "Антонова", це те, що було здійснено.

На жаль, всі наші напрацювання з банками по списанню заборгованості частини, по списанню пені, штрафів, по створенню проектного департаменту в рамках "Укрексімбанку", на жаль, вони були проігноровані і у підсумку 400 мільйонів доларів зайшли просто як внесок в статутний капітал ЛП "Антонова". У підсумку більше року тому держава по цим боргам розрахувалася.

Мені вкрай приємно, що на сьогодні навіть такі ініціативи з'являються від  "Антонова", як цей законопроект. І я закликаю наш уряд не обмежуватися лише такими адміністративними заходами підтримки, а виконувати Коаліційну угоду, створювати експортно-кредитне агентство, створювати банк розвитку, займатися реальною підтримкою нашої високотехнологічної галузі.

І, користуючись нагодою, хочу попросити той законопроект, який ми маємо з вами, по підтримці "Південмашу" (пані Тимошенко авторства), його треба також включати і треба вирішувати це питання. Бо ми допомагаємо шахтарям, я з великою повагою ставлюся до шахтарської праці, але, на жаль, не допомагаємо ні авіаторам, ні космонавтам, ні тим галузям, які визначають наше обличчя на технологічній карті світу.

Тому, шановне товариство, закликаю вас усіх зараз зателефонувати своїм колегам, щоб вони зайшли в зал. Закликаю керівника ДП "Антонов". Пане керівник! Пане Гвоздєв! Пане Гвоздєв! Він не чує? Артур! Артур! Можна пана керівника, щоб він не відволікався? Пан Гвоздєв! Дякую вам. Дякую, що слухаєте, поки ми вас підтримуємо. Я прошу вас завтра опублікувати список тих, хто не голосував за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам дам час, але ви пауз не робіть таких довгих. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

17:15:33

КРИВЕНКО В.М.

Я прошу вас завтра в своєму колективі опублікувати перелік людей, які проголосували за законопроект для ДП "Антонов", тим паче це в місті Київ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, зараз заключний буде виступ. Я прошу усіх заходити в зал, займати робочі місця. Через 2 хвилини відбудеться прийняття рішення. Будь ласка, колеги, запрошуйте колег в зал.

Левченко, одна хвилина. Після того прийняття рішення. Будь ласка.

 

17:16:01

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Це дуже правильний законопроект, з одним великим "але". Треба закрити певні прогалини в ньому, щоб не закінчилась хороша ідея нібито знову тим, чим завжди закінчується.

Справа в тому, що потрібно обмежити можливість створення спільних підприємств лише нерезидентами, які мають досвід роботи в авіаційній галузі та мають достатній штат та виробничі потужності для реалізації відповідних проектів, пов'язаних з виробництвом літаків або обладнання до них, обслуговування літаків, поставками літаків та обладнання до них тощо. Тобто обмежити коло суб'єктів господарювання, з якими можуть бути створені спільні підприємства, та мету створення таких підприємств. Бо якщо цього не буде, будуть знову створені додаткові прокладки у ланцюжку відповідних поставок. Наприклад, створення спільного підприємства з офшорною компанією будь-якого олігарха, яка паразитуватиме на схемах, яке в свою чергу створить спільне підприємство з реальною літакобудівною компанією. Тобто всі доходи акумулюватимуться на фірмі прокладці, в той час, як мінімальні кошти припадатимуть українським підприємствам і якраз оцім людям, які працюють на "Антонова" в моєму окрузі, зокрема.

Тому це правильний законопроект. але створення підприємств спільних може бути лише…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершити.

 

17:17:12

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Може бути виключно з відповідними компаніями, які мають досвід саме в цій галузі, а не просто будь-якою, власне кажучи, компанією. І я закликаю зараз авторів погодитись на цю правку в першому читанні, бо до другого читання, я впевнений, це не доживе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, колеги.

Я прошу приготуватись до голосування. я прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Я не бачу їх…

Колеги, будь ласка. Колеги, зайшли всі в зал? Ми готові до прийняття рішення, колеги?

Давайте, на вимогу голови комітету, рейтингове голосування. Отже, я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні по даному законопроекту, 4809. Будь ласка, прошу взяти участь в голосуванні. Прошу голосувати по 4809. Будь ласка, голосуємо.

 

17:18:48

За-232

Це добре, колеги.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для міжнародної кооперації суб'єктів літакобудування та розвитку вітчизняного літакобудування (номер 4809). За пропозицією комітету, прийняти за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Хто підтримує дане рішення, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:19:38

За-241

Рішення прийняте.

Я вас вітаю, пане директор. Але мені комітет тут же зазначає, що ми маємо три законопроекти, і ще є два законопроекти, які є суміжними, які ми маємо в блоці розглянути. Це 3457, проект Закону… Проект Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо підтримки літакобудівної галузі), а також 3458, це проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі. Суміжні законопроекти, без яких даний не запрацює законопроект. Є розуміння в залі, щоб ми їх проголосували? Є.

Тоді я, будь ласка, прошу, і я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою спочатку 3458. Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:20:53

За-204

Я запрошую до доповіді народного депутата України Березенка Сергія Івановича. З місця, так, будь ласка. Березенко Сергій Іванович, з місця.

 

17:21:06

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Шановні колеги, ми сьогодні розглядаємо також два важливі закони, які йдуть разом з попереднім 4809. І тільки запрацюючи, всі разом 3 закони, ми зможемо змінити ситуацію в галузі кардинально. Мова йде про Закон 3457, за яким ми передбачаємо зміни до… про внесення змін до розділу XX "Перехідних положень" Податкового кодексу України (щодо підтримки літакобудівної галузі).

Саме цим законом ми продовжуємо до 1 січня 2025 року звільнення від сплати податку на додану вартість. Така діюча норма була до 1 січня 2016 в чинному Податковому кодексі України та до 1 січня 2025 звільняємо від оподаткування прибутку підприємств і до 1 січня 2025 звільнюємо від сплати земельного податку. Така норма також діяла до 1 січня 2016.

Приймаючи ці зміни, ми дамо можливість здешевити вартість наших літаків в порівнянні з тими літаками, які сьогодні завозяться на умовах операційного лізингу, і дамо можливість розвиватися нашій галузі авіаційній і будувати літаки, які будуть конкурентоздатними.

Дуже дякую. Рішення було однозначно підтримано комітетом. І пропонується підтримати за основу і в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:22:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний доповідач.

Будь ласка, слово для співдоповіді голові профільного Комітету з питань податкової та митної політики пані Ніні Южаніній. Ввімкніть, будь ласка, мікрофон.

 

17:22:44

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я зрозуміла, що автор або помилився, бо ми розглядаємо законопроект 3458, як сказав Голова Верховної Ради пан Парубій.

Пані Ірино, який ми зараз законопроект будем розглядати? Бо Парубій назвав 3458, а автор проголосив 3457.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми розглядаємо зараз 3457.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  8 – на табло.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  3458.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Тоді хай автор спочатку надасть концепцію законопроекту, а потім я доповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Будь ласка, ввімкніть ще раз мікрофон пану Березенку. Наскільки я розумію, він тільки що доповідав 3457.

Так ні, ми не можемо так робити. Значить, тоді я прошу автора не плутати сесійну залу.

Значить, автор тільки що презентував законопроект 3457. Я прошу вивести номер законопроекту 3457 на табло. І прошу пані Южаніну доповісти залові законопроект 3457. А потім ми будемо розглядати наступний законопроект. Дякую.

 

17:23:59

ЮЖАНІНА Н.П.

Дякую. Шановні колеги, Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на своєму засіданні 20 квітня 2016 року розглянув даний проект закону.

Законопроектом пропонується суб'єктам літакобудування, які підпадають під дію норм в статті 2 Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" до 1 січня 2025 року надати пільги в оподаткуванні податком на додану вартість, податком на прибуток та земельним податком.

Підтримуючи в цілому мету законопроекту щодо необхідності державної підтримки підприємств літакобудівної промисловості шляхом надання пільг в оподаткуванні підприємствам, які займаються виробництвом літаків, народні депутати, члени комітету звернули увагу на необхідність, по-перше, дати набрання чинності законопроекту. Тому під стенограму прошу зафіксувати у пункті 1 розділу ІІ законопроекту слова і цифри "з 1 січня 2016" року замінити словами "з першого числа місця наступного за місяцем його опублікування".

Також текст законопроекту потребує техніко-юридичної поправки, яка пролягає у зміні форми внесення зміни до Податкового кодексу України щодо податку на додану вартість, а саме, для стенограми. Пропоную зміни щодо оподаткування податком на додану вартість вносити не шляхом викладення пункту 4 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України у новій редакції, а шляхом доповнення цього підрозділу 2 новим пунктом 4 прим.1 аналогічного змісту.

Враховуючи зазначене комітет вирішив, рекомендувати Верховній Раді законопроект 3457 прийняти за основу і в цілому як закон, з урахуванням висловлених зауважень. Крім того, прошу Голову Верховної Ради України доручити Головному юридичному управлінні Апарату Верховної Ради  та…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дякую. Вам треба завершити, ще 30 секунд, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА. Н.П. Доручити підготувати текст закону на підпис Голові Верховної Ради з урахуванням техніко-юридичних правок. Дякую за увагу, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу будь ласка, від представників фракцій записатися на обговорення,  два -"за", два - "проти", цього законопроекту. Дякую.

Прошу вивести на табло. Будь ласка Віктор Михайлович Пинзеник від "Блоку Петра Порошенка". Увімкніть мікрофон.

 

17:26:57

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний головуючий, шановні депутати! Податком на додану вартість оподатковується не суб'єкт господарювання, а товар. Як можна одному суб'єкту дозволяти не платити ПДВ, а другому платити. Про які інвестиційні умови можна говорити у такому випадку. А за існуючою технології збирання ПДВ це  створює переваги для імпортних товарів. Я  не буду говорити, якщо цей закон суперечить Конституції, який передбачає, що всі  суб'єкти рівні перед  законом. Не може бути різних умов оподаткування. Бо я ще раз хочу наголосити, податком на додану вартість оподатковується товар. І не можна одним дозволяти купувати з податком, а другим – без податку.

Я наполягаю на тому, що неможна голосувати цей закон  в цілому,  і я заперечую, і проти його голосування в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановний колего.

Будь ласка, від  "Опозиційного блоку"   народний депутат Долженков.

 

17:28:03

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, галузь авіабудування, як і  те, що деякі галузі високотехнологічні, які залишилися в нашій країні, це спадок від Радянського Союзу. І як би не популярно звучала тут в залах і стінах ця ідея і це твердження, але це є фактом. Це те,   що нам дісталося у спадок, це те, що ми мало розвивали під час  незалежності нашої країни.

Що стосується твердження Віктора Михайловича, то при всій моїй повазі, так, я розумію, що створення пільг є неправильним,  є порушенням принципу рівноправності платників податків і зборів, недопущення податкової дискримінації.  Але хочу зазначити,  що всі країни світу  для того,  щоб визначити  своє місце в системі розподілів  праці в світовому саме масштабі, створювали пільги,  безпрецедентні пільги, для вітчизняних виробників продукції,  особливо коли це стосується  високотехнологічних галузей народного господарства. І тому говорити про те, що створювати відповідні податкові пільги, пільги щодо сплати податку на прибуток, пільги щодо  сплати земельного податку, податкові пільги з ПДВ, оскільки операції як з ввезення на митну територію  України обладнання та устаткування, що використовуються для   промислового виробництва об'єктів літакобудування, операції щодо поставки готової виробленої продукції літакобудування, я не вважаю, що  це є порушенням Конституції та відповідного принципу  рівності. Ми повинні створити максимально комфортні умови для вітчизняних літакобудівних підприємств для того, щоб запустити це виробництво і зберегти той спадок від Радянського союзу, який нам кредитом був наданий, оскільки у нас науковий потенціал ще зберігся і для того, щоб про Україну говорили не тільки, як про аграрну країну, а як і країну, яка виробляє найкращі в країні літаки. Тому прошу підтримати зазначений законопроект. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:30:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, через три хвилини відбудеться голосування, прийняття рішення. Я прошу всіх народних депутатів заходити в зал і приготуватися до прийняття рішення. А зараз я надаю хвилину для виступу депутату від "Самопомочі" пані Остріковій, будь ласка.

 

17:30:23

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, фракція "Самопоміч", безумовно, підтримує ідею державної підтримки підприємств літакобудівної галузі, які були, в основному орієнтована їх продукція на Російську Федерацію, а зараз вони вимушені шукати інших ринків збуту і відповідно їх продукція повинна бути конкурентоздатною на світових ринках. Але ми вважаємо, що цей дуже системний і комплексний законопроект, який звільняє ці підприємства і від імпортного ПДВ, і звільняє, встановлює нульову ставку на продукцію, яка виготовляється за гроші державного бюджету, і звільняє від податку на землю, і звільняє від податку на прибуток, може бути проголосований сьогодні нами тільки за основу і в жодному разі він не може бути проголосований в цілому. Тому що ці пільги вже діяли і ми повинні подивитися як, на скільки ці пільги були ефективними впродовж 2003, 2016 років і на скільки Державний бюджет України зазнає збитків від надання таких податкових пільг. І тоді порівняти ці збитки, і свідомо піти на ризик надання таких податкових пільг. Тому, будь ласка, ми просимо вас всіх підтримати тільки за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення.

Ще Гіршфельд, будь ласка, одну хвилину. Гіршфельд. І Южаніна, одна хвилина, добре!

Гіршфельд, будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:31:56

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Спасибо. На что я хочу обратить внимание в этом законе, что есть другие, более мягкие способы дачи пільг, которые бы не ущемляли остальные  отрасли народного хозяйства. Это погашение векселей, которые можно выплачивать ПДВ, например, за год или за два.

И вообще нужно рассматривать сегодня подобный режим для всего  высокотехнологичного машиностроения, потому что такая же проблема стоит  абсолютно и в других отраслях: сельхозмашиностроение, приборостроение. Мы с вами начинаем выборочно вырывать какие-то кусочки для деревообрабатывающей промышленности, для літакобудування – это очень важно. Но нам  наконец-то нужно принять систему координат, как мы будем поддерживать машиностроение целиком.

Я присоединяюсь к мнению, что наша группа поддержит в первом чтении, а ко второму чтению нам нужно доработать, соответственно расширив соответствующие нормы этого закона и на другие отрасли.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я зараз дам Южаніній одну хвилину, але хочу попередити: чим довше ми обговорюємо, тим менше у нас шансів прийняти ці законопроекти. Я дуже прошу, останній виступ, і переходимо до прийняття рішення.  Будь ласка, Южаніна, одна хвилина.

 

17:33:14

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я хочу тільки донести до вас ту думку, що всі зауваження, які тільки що пролунали, по-перше, виписано все в тексті закону правильно: звільняється продукція, яка виробляється зазначеними підприємства… "підприємствами", а не "підприємства". Це по-перше, це – ключове зауваження, яке пролунало.

По-друге, ми говоримо, що звільняється продукція, яка вироблена за рахунок коштів державного бюджету України. Тому втрат ніяких не буде. Тому, шановні колеги, я прошу проголосувати за рішення комітету: за основу та в цілому як закон.

Шановний Голово Верховної Ради, прошу голосувати по даному законопроекту за основу та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас повідомити, дві групи повідомили, що не будуть голосувати в цілому, і тому це не має просто шансів. Це просто не має шансів.

Тому я поставлю за основу, щоб цей закон міг працювати. Колеги... Ну, ви ж виступали щойно. Я прошу, обговорення завершене.

Я ставлю на голосування  проект Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо підтримки літакобудівної галузі) (3457). І прошу спочатку рейтингове голосування, подивимося, яка в нас готовність є для даного законопроекту. Всі в залі у виступах його підтримали, було повне об'єднання залу по тому законопроекту. Я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні і прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

17:35:04

За-216

Я бачу, не встигли.

Радикальна партія, Галасюк, пане Галасюк, пане Галасюк, ви мене так полум'яно закликали проголосувати ці закони. Я  їх ставлю на голосування – ви не голосуєте. Я не знаю, де ви лукавили.

3457. Це літакобудування, спрощені умови.

Шановні колеги, я ще раз ставлю на рейтингове голосування, я прошу зайти…

Колеги, я ще раз ставлю на рейтингове голосування 3457. Я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Буде за основу, буде тільки за основу, буде тільки за основу. Зараз я просто ставлю на мобілізацію залу.

Будь ласка, 3457 прошу проголосувати. Рейтингове голосування. Будь ласка.

 

17:36:29

За-229

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо підтримки літакобудівної галузі) (№3457) за основу, колеги, за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, за основу. Голосуємо, колеги.

 

17:37:04

За-228

Рішення прийняте. (Шум у залі)

Товариство, я вчив математику, і ви вчили математику. Зараз ви осоромите і мене, і себе. Коли фракція говорить "ні", група говорить "ні", голоси з неба не візьмуться, колеги. Не соромте ні мене, ні себе, будь ласка. Дякую вам. По фракціях прошу включити.

Наступний законопроект, давайте працювати динамічно. Наступний проект Закону, ми прийняли за основу його, про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі (№3458). 3458, я прошу підтримки за розгляд його за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

17:38:13

За-175

Рішення прийняте.

Запрошую до доповіді народного депутата України Березенка Сергія Івановича, будь ласка.

 

17:38:23

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Шановні колеги, повертаючись до закону 3458, який доповнює 3457, хотів би сказати якраз на відповідь до тих колег, які говорили про те, що не можна було приймати за основу і в цілому, як просив комітет попередній.

В чому сьогодні проблема? Як працюють авіакомпанії? На сьогодні вони не сплачують ПДВ на літаки, які завозяться в Україну на умовах операційного лізингу. Це відповідно ставить наше літакобудування в неконкурентні умови і здорожує наші літаки на 20 відсотків. От чому важливо було проголосувати попередній закон, який не вимагав додаткових змін в бюджет або видатків.

Але на сьогодні ми повинні розглянути ще можливість, перевірити можливість того, що виробництво нових літаків розширює якраз номенклатуру комплектуючих виробів і які необхідно імпортувати, оскільки вони не виробляються в Україні, а це додаткові митні платежі, також НДС, що накручуються на ціні кожної деталі, і кожне таке накручування здорожує в кінцевому варіанті виробництво одного літака.

Тому в проекті Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі (3458) пропонується тимчасово до 1 січня 2025 року збільшення переліку товарів, що ввозяться суб'єктами літакобудування, себто "Антоновим", без справляння в'їзного мита. Звуження, і друге, звуження видів літаючих засобів, що можуть бути тимчасово ввозитись, за умовним повним звільненням від оподаткування митним платежем шляхом встановлення обмеження щодо літаків масою порожнього обладнаного апарату понад 10 тисяч кілограм, але не більше 30 тисяч кілограм, та пасажиромісткістю від 50 до 100 місць.

Це якраз відокремить нашу галузь, наші літаки, які випускає наше підприємство державне "Антонов" і дасть можливість бути вітчизняному літаку конкурентоздатним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

17:40:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, от все-таки ми весь час говоримо про те, що нам треба вибирати пріоритетні галузі і дбати про них. А тільки не прийняли в цілому закон, який би дозволив нашим літакам бути більш конкурентоздатними на зовнішньому ринку. І ніяких трат бюджет при цьому би не поніс. Тому, будь ласка, уважно відносьтесь до своїх коментарів.

Щодо даного законопроекту. На своєму засіданні комітет звернув увагу на те, що необхідно більш детально опрацювати перелік товарів, які будуть підпадати під пільгове оподаткування в'їзним митом. Також було акцентовано увагу на те, що в даному законопроекті зазначаються коди УКТЗЕД, які відсутні в чинному Законі України "Про митний тариф". У зв'язку з цим перелік кодів товарів потребує доопрацювання.

Крім того, Міністерство економічного розвитку у своєму експертному висновку вважає, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання та надає ряд пропозицій і зауважень до даного законопроекту. При цьому, підтримуючи скасування пільгових умов ввезення українськими авіакомпаніями іноземних літаків, аналоги яких випускаються в Україні.

Міністерство фінансів України також не підтримує проект закону у запропонованій редакції і висловлює ряд зауважень.

Тому за наслідками розгляду вказаного законопроекту на засіданні комітету було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу. Прошу підтримати.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Сергій Каплін, будь ласка.

 

17:42:33

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Віктору Пинзенику.

 

17:42:38

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, про що цей закон? Цей закон каже, що є чорні фірми і є білі. Один і той же товар в одному випадку одним дозволяється не платити мито, другим дозволяється платити мито. Я ще раз хочу наголосити, мито встановлюється не по суб'єктам діяльності, а по товарних позиціях. Не можна створювати середовище, коли один платить, а другий не платить. Невже треба доводити, що це створює корупційні умови, бо це створює нерівні умови господарювання. Одним кордон відкритий, другим – ні. Якщо треба звільняти якусь товарну позицію, то звільняйте її для всіх суб'єктів господарювання. Але не може бути вибіркового підходу. Я заперечую проти того, щоб закон голосувався в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу надати слово Довгому Олесю Станіславовичу, будь ласка.

 

17:43:40

ДОВГИЙ О.С.

Доброго дня! Шановні колеги, Довгий, фракція "Воля народу". Ми зараз, я хотів би сказати не лише щодо даного конкретного законопроекту, але і в цілому. Ми в котре наголошуємо, друзі, наша економічна незалежність нашої держави є сьогодні не менш важливою, ніж збереження цілісності територіальної.

Так, за умов, коли б не було війни, за умов, коли б більшість нашого промислового потенціалу не було історично зорієнтовано на російський ринок, який сьогодні втрачений для всього промислового потенціалу, можливо, можна було б погодитись з своїми попередніми виступаючими.

Але, друзі, на сьогодні ми повинні визначити, яка стратегія підтримки нашого вітчизняного виробника. Канадський прем'єр-міністр приїжджає і говорить: "Ось є Bombardier, наш канадський виробник, підтримуйте його, купіть". Американське посольство говорить: "Ось є наші американські виробники, будь ласка, підтримайте їх". Друзі, а ми повинні думати про те, що у нас є наш український виробник, який, слава Богу, ще живий. Але давайте зробимо так, щоб він зміг дожити до того часу, поки він з рейок, налаштованих на російські ринки, які втрачені, перелаштується на ринки європейські. І таких є багато. Є Харківський підшипниковий завод, для прикладу, нашого колеги Анатолія Мусійович, який працював в три зміни 7 днів на тиждень, тому що він працював на "Азовмаш", якого сьогодні немає, на російський ринок, якого сьогодні немає, на Стахановський, на Крюковський заводи. А сьогодні треба звернути на нього увагу і підтримати його, тому що його продукція в Європі теж потрібна, але треба час для того, щоб вона була переналаштована. Те саме стосується нашого літакобудування, те саме стосується інших наших промислових гігантів, які зберегли якісь інтелектуальний і виробничий потенціал.

Друзі, це є нашою економікою і нашою додатковою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гусак Володимир Георгійович, будь ласка.

 

17:45:55

ГУСАК В.Г.

Володимир Гусак "Опозиційний блок".

Сьогодні в української промисловості велике свято. Парламент зрештою вирішив розглянути її проблеми. Нагадаю, що минулого року промислове виробництво в Україні впало на 20 відсотків. Цього року, завдяки перед усім так званому ефекту "низької  бази",  в першому кварталі ми мали невеличке зростання, але вже в травні промислове виробництво знову  знизилося порівняно з травнем 2015 року. В червні ми мали дуже великі проблеми в металургії через те, що погано працювала "Укрзалізниця" і через те, що знизилися ціни на світовому ринку. А українська металургія, на превеликий жаль, і це одна з найбільших її проблем, дуже залежна від експорту, тому що немає розвиненого внутрішнього ринку.  І тому ми, український парламент повинні зробити все, щоб працювало наше машинобудування, щоб працювало будівництво, щоб зростало  виробництво і споживання металу в країні.

 Шановні колеги, "Опозиційний блок" розуміє, що без відновлення роботи промисловості, без економічного зростання, ми не зможемо підняти соціальні стандарти  в нашій країні.  

Хотів би звернути увагу, що минулий законопроект також про підтримку вітчизняного літакобудування був прийнятий  лише завдяки нашим голосам. Ми підтримуємо і цей законопроект,  який дозволить хоч якось  полегшити життя нашої промисловості.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тарас Пастух,  фракція  "Самопоміч" передає Остріковій.  Будь ласка. 

 

17:47:52

ПАСТУХ Т.Т.

 

17:47:57

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Спочатку  скажу по тим зауваженням, які лунали по попередньому законопроекту. Процитую з тексту законопроекту: "Тимчасово (до 1 січня 2025 року) суб'єкти літакобудування звільняються від сплати ПДВ".  В той час, коли ми  всі знаємо, що від плати ПДВ, можуть звільнятися тільки операції. Тому  цей законопроект був виписаний неякісно і тому він був  проголосований тільки за основу, інакше би він не працював як дуже слушно зауважив колега  Пинзеник.

Тепер щодо Митного кодексу. Якщо ми вважаємо, що  нам потрібно якимсь чином стимулювати товари,  які використовуються для літакобудування, то нам треба не звільняти тоді тимчасово від сплати ввізного мита, бо рівень ввізного мита на товари має бути економічно  обґрунтованим в залежності  від можливостей вітчизняного виробництва і доцільності встановлення стимулів для його розвитку і експортного потенціалу. Нам тоді потрібно просто поставити нульову ставку і зробити цю нульову ставку назавжди.

Більше того, Регламентом Ради ЄС номер 1186 від 16.11.2009, що  встановлює систему співтовариства  для звільнення від сплати  мит,  не передбачено  звільнення від оподаткування ввізним митом зазначеної категорії товарів. А це, колеги, наші з вами євроінтеграційні зобов’язання по Угоді про асоціацію. Також в переліку зазначені   коди УКТЗЕД, які відсутні  в чинному  Законі  України "Про Митний тариф". Більше  того, там  присутні такі коди, які ніколи не будуть використовуватися для потреб літакобудування. Наприклад, стальні прутки для армування бетону. Більше того, нам уряд говорить, що за період дії преференційних пільг 2011, 2014 роки, було потрачено 1 мільярд гривень на ці преференції, а літаки так і не почали будуватися в повному обсязі. Тому, колеги, ми вважаємо, що цей законопроект потребує суттєвого доопрацювання і просимо його відправити на доопрацювання авторам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тобто за основу ви не підтримуєте, за основу.

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця, підготуватися до прийняття рішення. Будь ласка, прошу всіх запросити в зал і зайняти робочі місця, будь ласка.

Колеги, ми можемо переходити до прийняття рішення? Давайте рейтингове голосування. Шановні колеги, прошу взяти участь у рейтингову голосуванні по проекту Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі 3458. Будь ласка, прошу проголосувати, взяти участь в рейтинговому голосуванні, прошу підтримати.

 

17:51:10

За-189

189 голосів. Якщо буде на повторне перше, ви підтримаєте, "Самопоміч"? Автори, повторне перше, немає іншого виходу.

Колеги, я з вашого дозволу…  зараз проведіть консультації політичні, зараз поставлю на повторне перше читання. Раз  немає голосів, ми не зможемо їх ні звідки взяти.

Готові? Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію – проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі (3458), повторне перше читання. Повторне перше читання, спочатку рейтингове, чи має ця пропозиція голоси, повторне перше читання.

Хто підтримує дану пропозицію, будь ласка, рейтингове голосування, проголосуйте.

 

17:52:22

За-219

Ця пропозиція має шанс пройти. Шановні колеги, я бачу, що не всі… Заходіть.

Будь ласка, я дам мікрофон зараз, пане Артур, одна хвилинка, і переходимо до голосування. Одна хвилинка Артур Герасимов, і переходимо до голосування. Прошу всіх зайти в зал.

Або не треба! Всі готові, колеги? Прошу зайти в зал і підтримати. Всі є в залі? Я ставлю пропозицію, яка була озвучена компромісна усіх фракцій. Нам бракує буквально кілька голосів.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі (номер 3458) пропонується направити на повторне перше читання. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати 3458, повторне перше читання. Будь ласка, голосуємо, колеги, голосуємо.

 

17:53:34

За-233

Рішення прийнято.

Тепер я прошу комітет якісної уваги. Шановні колеги, я зараз одне повідомлення вам зроблю. Прийшов міністр Кабінету Міністрів, який вже кілька тижнів звертається з питанням, яке стоїть на зараз в порядку денному, це 4831 –  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації. Два тижні тому був просто заблокований кабінет і  міністерство протестуючими з вимогами того закону, тоді ми майже його прийняли. Зараз він стоїть наступний для включення в порядок  денний для прийняття рішення, колеги. Якщо будуть голоси, я продовжу сесію на 15 хвилин, і ми його розглянемо. Якщо будуть голоси. Не буде голосів, пане міністр, ми не зможемо з тим нічого зробити.

Я прошу одну хвилину міністру для виступу. І прошу усіх зайняти свої місця.

 

17:54:41

РЕВА А.О.

Шановний Голова Верховної Ради, шановні народні депутати! Законопроект, який я прошу, щоб ви підтримали, розроблений народним депутатом Денісовою. Він стосується питання управління фондами соціального страхування, в яких сьогодні робляться дуже нехороші речі. І якщо ми негайно не приймемо заходи, не вживемо, може так статися, що після виходу з канікул нам нічим буде управляти: державні кошти просто підуть наліво. І тому я вас дуже прошу включити в порядок денний і прийняти цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Пинзеник, хвилина. Хоч це не обговорення, пане Віктор. Будь ласка, одну хвилину.

 

17:55:22

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Андрій Володимирович, я не обговорювати хочу. Я хочу підтримати міністра. Два роки назад ми об'єднали фонди, а юридично недобре виписали норми закону, і в результаті фонди продовжують існувати, і їх ліквідувати неможливо і неможливо створити один об'єднаний. А в результаті ці структури виявились поза контролем. Це простий закон, але вкрай важливий, я просив би колег підтримати включення цього закону і проголосувати цей закон. Він досить простий, але дуже важливий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, усі підтримують. Усі згодні з важливістю цього законопроекту. Тільки чомусь згоджуючись виходять з залу. Я прошу повернутись на місця і взяти участь в голосуванні. Будь ласка.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії для прийняття рішення проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації (4831 і 4831-1). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Колеги, будь ласка, депутати, прошу підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

17:57:00

За-205

Колеги, а ви мені підкажіть, це я маю переконувати депутатів голосувати чи може фракція, до якої вони належать?

А коли ваш закон голосувався, пане Олександр, якби п'ять депутатів вийшло, це було би коректно? Правильно, пане Олександр?

Я прошу всіх зайняти свої місця робочі. Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Я ще раз поставлю, але це буде останній раз. Якщо не буде голосів, я більше не зможу нічого зробити. Шановні колеги, я ставлю ще раз пропозицію, вдруге, як по всіх законах, включити в порядок денний для прийняття рішення 4831 і 4831-1. Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань реорганізації фондів соціального страхування та їх державної реєстрації. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:58:19

За-208

Рішення не прийняте, шановні колеги.

Я не буду користатися своїм правом продовжувати сесію. На цьому, 18 година, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. У нас був плідний і важкий день, ми прийняли багато важливих рішень.

Дякую усім народним депутатам, які брали участь відповідально в роботі сесії. Завтра о 10-й годині усіх чекаю в сесійному залі для продовження нашої роботи.

Дякую, колеги. До завтра.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку