ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 липня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:00:29

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, доброго ранку. Доброго ранку! 10 година. Заходимо в зал, займаємо робочі місця, готуємося до роботи. Реєстрація відбудеться за одну хвилину. Будь ласка, прошу заходити в зал і займати робочі місця. Прошу приготуватись до реєстрації.

Квіти не мені, ні. Це небезпечно в тому залі квіти дарувати, я казав про це.

Колеги, готові до реєстрації? Шановні народні депутати, прошу зареєструватись. Будь ласка, прошу провести реєстрацію.

 

10:02:54

Зареєстровано 326 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Колеги, сьогодні день народження у народних депутатів. Володимира Михайловича Кацуби.  (Оплески) Сьогодні день народження в Альони Володимирівни Кошелєвої. Привітаємо нашу колегу. (Оплески) Також Дмитра Володимировича Лінька.  (Оплески)

 Колеги, сьогодні порядок денний сформований так, як ми узгоджували на Погоджувальній  раді, яка відбувалася в понеділок. До обіду стоять два ключових системоутворюючих закони, це є 2966-д, проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Майже всі фракції піднімали це питання. Колеги, ми маємо шанс прийняти його сьогодні також, як і інший Закон про ринок природного газу. Вони стоять до обіду, це  два важливих ключових закони. О, навіть плакат є, якій підтверджує це.

Отже, сьогодні маємо шанс. По моїй інформації є узгодження по даному питанню в залі, ми маємо шанс його прийняти. Після обіду питання децентралізації, питання підтримки місцевого самоврядування. Так, як ми домовлялися на Погоджувальній раді, так і сформований порядок денний. Якщо ми будемо працювати системно і якісно, колеги, ми маємо шанс сьогодні прийняти  цілий ряд надважливих законів. І тому я хочу закликати усіх депутатів, усіх колег активно і дієво сьогодні працювати, відкинути політичні протистояння, сконсолідуватися і продемонструвати, що український парламент не тільки може, а здатен приймати важливі рішення.

Отже, колеги і я попрошу вас з самого початку, з першого ж питання, у нас стоять перші соціальні питання, щоб ми почали, колеги, зі скороченої процедури. Вони не є надто складні, щоб ми дали гарну динаміку і гарний темп. Я попрошу підтримати пропозицію скороченої процедури, якщо буде ваша воля і якщо буде ваша підтримка.

І я оголошую перший проект закону, який на сьогодні стоїть в порядку денному. Це є проект Закону про внесення змін до Закону  України "Про державну  соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" щодо соціального захисту  членів сімей учасників  АТО  (3339).

І, колеги, є пропозиція, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. І я звернусь до колег, і я прошу колег підтримати  пропозицію розгляду даного законопроекту 3339 за скороченою процедурою, колеги. Я прошу зайняти свої місця і підготуватись до  голосування,  будь ласка.

Я ставлю пропозицію розгляду Закону  про внесення змін до Закону  України  "Про  державну соціальну допомогу  малозабезпеченим сім'ям"  щодо соціального  забезпечення членів сімей учасників АТО  (3339) – розгляд за скороченою процедурою.  Прошу проголосувати.   Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

10:07:04

За-121

Я ще раз поставлю.

Колеги, прошу зайти в зал.

Ще раз Альону вітаємо з днем народження. Пані Альона, Альона Володимирівна, зал вас вітає  з днем народження.

Колеги, готові до голосування? Я ще раз ставлю на голосування пропозицію розгляду 3339 за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, колеги, і прошу підтримати. Отже, 3339 скорочена процедура. Будь ласка, прошу голосувати.

 

10:08:52

За-139

Я поставлю ще раз. Будь ласка, зайдіть в зал займіть свої місця, колеги. Я прошу не виходити з залу, колеги. Запросіть в зал депутатів. Ми настільки активно почнемо роботу,  настільки ми зможемо активно працювати. Давайте покажемо динаміку з самого ранку роботи нашої.

Колеги, запросили всіх в зал?

Ярослав! Готові  усі до голосування? Отже, колеги, прошу зайняти робочі місця.

Я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям (щодо соціального захисту членів сімей учасників АТО).

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо.

 

10:11:06

За-156

Нарешті ми змобілізувалися.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Демчака Руслана Євгеновича. Будь ласка, пане Руслан.

 

10:11:22

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо соціального захисту членів сімей учасників антитерористичної операції), реєстраційний номер 3339, від 16.10.2015 року.

Метою та завданням законопроекту є поліпшення соціального захисту учасників антитерористичної операції.

У законопроекті шляхом внесення змін до  статей 1 та 4 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" пропонується не включати до сукупного доходу сім'ї, яка претендує на отримання такого виду державної соціальної допомоги, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, які беруть безпосередню участь у антитерористичній операції на час її проведення.

Тобто наразі це грошове забезпечення учасника АТО враховується до сукупного доходу сім'ї, і така сім'я не отримує державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям. Законопроектом пропонується змінити дану норму закону, щоб підвищити матеріальне становище цих громадян та надати реальну соціальну підтримку.

Слід  зазначити, що аналогічна норма щодо неврахування доходу військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції на                                                                                                    час її проведення діє при розрахунку та призначенні житлових субсидій. Тому її запровадження при призначенні  державної соціальної допомоги мало забезпеченим сім'ям є логічним та доцільним. Головне науково-експертне управління підтримує. Міністерство соціальної політики України, Міністерство оборони України, спільний представницький орган, сторони роботодавців на національному  рівні підтримують прийняття законопроекту. Головний Комітет з питань соціальної політики також підтримую.

Враховуючи вище сказане, пропоную підтримати законопроект про внесення змін до Закону України про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям щодо соціального захисту членів сімей учасників антитерористичної операції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

І хочу ще  зробити повідомлення. В нас сьогодні є пікетуючі біля Верховної Ради, які вимагають прийняття законопроекту 4450 за авторством Москаленка Ярослава Михайловича. Якщо буде воля залу – ми включимо в порядок денний, якщо буде воля залу.

А, комітет, вибачте,  я перепрошую, ми запис збережемо: Мельничук і Река. Від комітету до співдоповіді запрошується голова комітету соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісова Людмила Леонтіївна. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:14:03

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую. Шановні колеги, я уже прошу з повагою відноситися до цього законопроекту, до цієї законодавчої ініціативи, яка зараз доопрацьована і вона дуже проста, але дуже важлива для наших родин, в яких є військовослужбовці, які зараз захищають нашу державу і є учасниками  антитерористичної операції. Є такі малозабезпечені сім'ї і якщо грошове  забезпечення враховується при декларації, при доході, який визначається для надання такої допомоги родині, вони не  отримають таку допомогу. Ми пропонуємо разом з автором і наш комітет підтримав цього автора для того, щоб це не враховувалося в трьох випадках: в сукупному доході, в декларації і на призначення  даної соціальної допомоги малозабезпеченій родині. Ми дуже просимо вас підтримати дану ініціативу  і проголосувати за даний законопроект за основу і в цілому. Дуже вам вдячна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, прошу включити попередній запис: два – "за", два – "проти". Першим записався Мельничук Сергій Петрович. Прошу включити мікрофон.

 

10:15:30

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Шановні громадяни, шановні депутати, нарешті ми розглядаємо закон, який дійсно буде висвітлювати і надавати допомогу безпосередньо тим учасникам і їх сім'ям, які дійсно потребують цього. Тому що те, що ми раніше наприймали, що учасників АТО більше 200 тисяч, а реально приймали участь тисяч 40-45 – це максимум, і це буде лягати ярмом на майбутні покоління. Тому ми маємо виправляти ці помилки, і саме цей законопроект вказує на ті особи, які безпосередньо приймають участь, і буде допомагати їхнім сім'ям на час їх відсутності, які будуть виконувати обов'язки.

Закон дуже вчасний, обов'язково будемо підтримувати всіма голосами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Река Андрій Олександрович.

 

10:16:40

РЕКА А.О.

Прошу передати слово Ігорю Алексєєву.

 

10:16:49

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Ігор Алексєєв, фракція "Народний фронт".

Ну, тут абсолютно зрозуміла, абсолютно правильна ініціатива. Ми повинні створювати ті правові механізми, ті гарантії соціального захисту для родин учасників АТО. Це ті особи, які захищають державність України на сході України, це ті особи, які дають гідну відсіч ворогу під час проведення антитерористичної операції.

Законопроект абсолютно слушний, законопроект абсолютно правильний і на часі. Ми повинні його зараз голосувати за основу і в цілому, створити належні правові механізми соціального захисту для сімей учасників антитерористичної операції. І в даній ситуації я звертаюся до всіх колег, в першу чергу тих, які зараз блокують трибуну, будь ласка, проголосуйте цей законопроект, це законопроект, який стосується учасників антитерористичної операції та членів їх родин. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, зараз буде останній виступ. Я прошу всіх депутатів зайти в зал. Через 2-3 хвилини відбудеться прийняття рішення. Я прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів і прошу голів фракцій запросити депутатів в зал.

Наталія Королевська, "Опозиційний блок", будь ласка.

 

10:18:18

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемые присутствующие, у нас в стране сегодня 250 тысяч малообеспеченных семей и мы считаем – необходимо сегодня срочно принять комплексный унифицированный подход по защите детей в малообеспеченных семьях. Потому что, да, есть правильная инициатива автора, и комитет рассматривал этот вопрос. И мы считаем – необходимо сделать так, чтобы эта инициатива осталась не только на бумаге, а чтобы она работала, но мы не имеем права сегодня делить детей на тех, у кого родители участвуют в АТО либо они не участвуют в АТО, есть разные причины, есть разные поводы. Например, дети переселенцев сегодня точно так же находятся в сложном положении и мы считаем, что нужно выплаты переселенческие так же не брать в формульный расчет для социальной поддержки малообеспеченных семей. Сегодня мы с вами каждый день слышим как старадает Марьинка, Красногоровка, Павлополь, страдают там мирные люди. И мы просим срочно рассмотреть вопрос о социальной поддержке людей пострадавших в результате АТО, мирных граждан.

Поэтому, уважаемые…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

10:19:30

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Давайте комплексно рассмотрим этот вопрос, чтобы данный законопроект был рассмотрен в системе законопроектов в поддержке малообеспеченных семей и в комплексе мы готовы, безусловно, тогда поддержать. А в данном случае, без доработки и предложений комитета, к сожалению, но этот законопроект работать в таком виде не будет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення даного законопроекту завершене. Я прошу зайти в зал. І хочу звернутися ще раз до всіх колег.

Стоїть пакет соціальних законів. Я, справді, звертаюсь до колег депутатів, що по тих законопроектах, від яких залежить доля, в тому числі і наших бійців з фронту, щоб ми голосували, голосували спільно. Ми маємо інші питання, по яких можемо дискутувати. Це явно не те питання, по якому мають бути дискусії.

Колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування. Прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування… Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" щодо соціального захисту членів сімей учасників АТО (номер 3339) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу проголосувати, будь ласка.

 

10:21:33

За-218

Я поставлю на повернення, товариство. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги. Це є надто відповідальні питання. Колеги, 5 голосів не вистачає для прийняття рішення. Будь ласка, зайдіть в зал, займіть робочі місця.

Колеги, готові, можемо голосувати? Можемо? Отже, колеги, я ставлю пропозицію повернутись.

Дякую. Повернутись до голосування за проект Закону про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям щодо соціального захисту членів сімей учасників АТО. Хто підтримує пропозицію повернутись до голосування, прошу проголосувати усіх гуртом і разом. Прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

10:23:11

За-226

Повернулись – 226.

Колеги, прошу організуватись.

По фракціях, будь ласка, включіть. По фракціях.

Колеги, я прошу змобілізуватись. Прошу зайняти робочі місця. І я ставлю на голосування…

Не виходіть, колеги, я вас прошу.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" щодо соціального захисту членів сімей учасників АТО (3339) за основу і в цілому. Прошу проголосувати. Колеги, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

10:24:11

За-237

Закон прийнятий.

Колеги, дякую всім за відповідальну позицію. Це справді є важливо. І я впевнений, люди це оцінюють і розуміють.

Ми переходимо до наступного законопроекту, це є проект Закону…

Попередній закон прийнятий. Рішення прийнято. Це для стенограми.

Наступний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника (номер 4668).

І є теж пропозиція, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. 4668, скорочена процедура. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

10:25:07

За-182

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісову Людмилу Леонтіївну. Будь ласка.

 

10:25:20

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую. Шановні колеги, на сьогодні законодавством визначено, коли помирає особа, його діти або батьки, що були на утриманні, отримають право на пенсію по втраті годувальника при наявності у померлої особи страхового стажу від 1 до 15 років в залежності від віку. Однак, як свідчить звернення громадян, не всі мають такий стаж і отримують таку допомогу. Тому… Однак, держава має турбуватися про дитину і підтримати сім'ю.

Тому саме такий порядок і пропонується в нашому законопроекті, що незалежно від доходу сім'ї платити на кожну дитину до 18 років на дітей, які… що навчаються до 20 років, державну соціальну допомогу у розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, незалежно від страхового стажу. Саме така пенсія призначається, якщо є такий страховий стаж.

Комітет розглянув дану ініціативу і підтримує за основу даний законопроект. Дякую. Дуже прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два – "за", два – "проти". Будь ласка, Кремінь, "Народний фронт".

 

10:26:49

КРЕМІНЬ Т.Д.

Прошу передати слово Людмилі Денісовій.

 

10:26:54

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую. Шановні колеги, це питання стосується на сьогоднішній день 22 тисяч сімей, в яких саме самотужки виховується ця дитина і на неї не розповсюджується закон щодо пенсії по втраті годувальника.

Тому ми, це невеликі кошти, це 150 мільйонів до кінця року потрібно бюджету, тому ми дуже просимо вас підтримати даних дітей, щоб ми все ж таки їм платили цю допомогу. Якщо ця допомога платиться, а  дитина – інвалід, то це не заважає платити державі і допомогу, пенсію по інвалідності на ту дитину. Тому я дуже підтримую законопроект і дуже вас прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Балицький Євген Віталійович, будь  ласка.

 

10:27:51

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Прошу передать слово Наталии Королевской.

 

 

10:27:54

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, безусловно, это справедливая сегодня норма, и мы  считаем, что необходимо поддержать данный законопроект, хоть чуть-чуть поддержать деток-инвалидов, людей, которые за ними ухаживают.

Но мы также хотим еще раз обратить ваше внимание на то, что  сегодня этого все-таки недостаточно. Потому что сегодня те дети, которые становятся инвалидами в результате войны на востоке, они не имеют никаких гарантий со стороны государства. Им не оказывается сегодня  никакая помощь и абсолютно никакая поддержка. И мы обращаемся к залу, обращаемся к Председателю Верховной Рады с просьбой рассмотреть вопрос о социальной защите граждан, пострадавших в результате этой войны. Мы просим вас комплексно рассмотреть вопрос защиты и социальной поддержки людей, которых лишили льгот в конце прошлого года. Сегодня Конституционный Суд рассматривает  уже три обращения народных депутатов по восстановлению социальных льгот для чернобыльцев, ветеранов труда и ветеранов Отечественной войны.

Уважаемые коллеги, у нас есть с вами шанс еще до ухода на каникулы рассмотреть социальный пакет, провести день социальной защиты в Верховной Раде и принять ответственные решения. Поддержать детей, проиндексировать пенсии, заработные платы, пересмотреть вопрос тарифной политики и рассмотреть вопрос ценовой политики в государстве. У нас есть  с вами возможность, закрывая эту сессию, принять  ответственные решения и дать сигнал сегодня всей стране  и всем людям, что мы с вами адекватные и что мы способны сегодня объединиться ради принятия решений, направленных на защиту и поддержку людей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

 

10:30:01

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко,  Народний Рух України. Шановні колеги, закликаю  підтримати цей законопроект, оскільки сам неодноразово стикався з аналогічними сім'ями і  бачу, наскільки це важка і свята справа –   доглядати таких дітей і доводити їх до повноцінного  життя і буття.

Але окремо хочу звернутися до вас. Шановний пане Голово, Андрій Володимирович! Там, на вулиці, стоять люди, на вулиці стоять лікарі з 16-ї медико-санітарної  частини, яка знаходиться  в Чорнобилі, в якій є проблема в тому, що Іванківський районний бюджет є  дотаційним, він відмовляється приймати  її на власний баланс. 

Розроблено законопроект колегами народними депутатами з багатьох різних фракції – 4450. Це справді   величезна проблема. Люди 7 місяців не отримують заробітну плату, і у людей тільки їхня підвищена   інтелігентність і почуття обов'язку утримують від  перекриття трас. Люди вчора, немає медикаментів, і вчора останній кисень витратили на інфарктного хворого. 79 лікарів знаходяться сьомий місяць без зарплати. Є законопроект 4450, який в тому числі  пройшов бюджетний комітет, підтримується профільним міністерством. Величезне прохання поставити його в порядок денний, і щоб ми до потенційної паузи, щоб ми його  проголосували. Дуже вас прошу, це багато людей  з різних фракцій, які це підтримують.  Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Пане Віктор, я оголосив на початку сесії, це є цей законопроект, він стояв у вівторок  в порядку денному сесії, ми до нього просто не дійшли. Не колись, а відразу після цього, я поставлю на голосування пропозицію,  щоб ми його перенесли і розглянули зараз. Я чекаю, поки в залі буде достатньо депутатів.  Після цього голосування, якщо вже всі є в залі і можемо голосувати, ми зможемо його поставити в порядок денний, зможемо проголосувати і дати відповідь нашим колегам,  які є на вулиці. Але для того необхідно максимально, щоб   всі зайшли в зал  і приготувались до прийняття рішень.

Отже, ми закінчили обговорення проекту Закону 4668.  А зараз, ми перейдемо до прийняття рішення,  і я прошу усіх  заходити в  зал і займати робочі місця. Я прошу усіх зайти в  зал і приготуватись до прийняття рішення.

Колеги, можемо голосувати? Всі фракції, які виступали, повністю підтримали даний законопроект, є загальна підтримка. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника. За висновку комітету за основу, 4668 за основу. Шановні колеги, хто підтримує дане рішення, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

10:33:27

За-245

Рішення прийняте. Вітаю авторів, вітаю комітет.

І, колеги, як і обіцяв, я зараз поставлю пропозицію, щоб ми 4450, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо збільшення видатків на надання медичної допомоги працівникам зони відчуження за рахунок резерву коштів медичної субвенції), щоб ми цей законопроект перенесли і розглянули зараз. Він є в порядку денному, є по ньому рішення комітету, є по ньому підтримка всіх профільних міністерств.

Ми можемо зараз це голосувати, колеги? Є загальна підтримка цього? Колеги, тоді я прошу уваги, я ставлю на голосування пропозицію проект Закону 4450 поставити на розгляд зараз, це зміна порядку денного. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, 4450 поставити зараз на розгляд. Будь ласка, колеги, голосуємо, хто підтримує. Прошу підтримати.

 

10:34:44

За-232

Є підтримка залу. Ми можемо перейти до його розгляду.

Я прошу ще колег мобілізуватися під час розгляду, і я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою.

Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

10:35:17

За-167

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Москаленко Ярослава Миколайовича. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:35:27

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановні колеги, я прошу уваги. Хочу, щоб весь зал консолідувався. Законопроект абсолютно технічний, тому що бюджетом 2016 року спеціалізовану санітарно-медичну частину номер 16 поклали на бюджет Іванківського району. Іванківський район – сам дотаційний район, він не може утримати свою районну лікарню. Це – раз.

Друге, те, що спеціалізована санітарно-медична частина номер 16 знаходиться на  території зону відчуження, і мешканці Іванківського району не можуть там апріорі обслуговуватися. І сьогодні вийшла ситуація, коли медики півроку без зарплати.

Шановні колеги, я прошу підтримати. Міністерство фінансів підтримує, комітет підтримує. Це – технічне питання, і надо залишити санітарно-медичну частину на державному фінансуванні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, до співдоповіді запрошую Горбунова Олександра Володимировича, будь ласка. Включіть мікрофон. (Шум у залі)

 

10:36:35

ГОРБУНОВ О.В.

Шановні колеги, прошу підтримати даний законопроект. І позиція комітету – підтримати даний законопроект, тому що це потрібно. За основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу провести запис: два "за", два "проти", будь ласка.

Мамчур Юлій Валерійович. Будь ласка, мікрофон включіть.

 

10:37:24

МАМЧУР Ю.В.

Передаю слово колезі Павлу Кишкарю.

 

10:37:31

КИШКАР П.М.

Дякую. Дякую, пане Юлію. Шановні колеги, я особисто був декілька разів на цій медичній частині, контролюючи роботу взагалі зони відчуження. На розгляді парламенту знаходиться більше десятка законопроектів, які вдосконалюють чи модернізують роботу Зони  відчуження.

На сьогоднішній момент це нагальне питання – збереження єдиної медичної частини, яка забезпечує медичне благополуччя на цій території. Дуже буду дякувати, якщо всі народні депутати долучаться і підтримають позицію "Народного руху" про фінансування цієї медичної частини. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Помазанов Андрій Віталійович, "Народний фронт", будь ласка.

 

10:38:16

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, "Народний фронт". Шановні колеги, один з виступаючих сьогодні наголосив дійсно, що це є технічний закон, але я хочу наголосити, що це не є технічний закон, це є закон, який потребують наші громадяни, які зараз стоять під Верховною Радою. І коли, шановні колеги, ми зараз чуємо вимогу наших громадян, наших виборців, які вимагають від нас все ж таки фінансувати медицину, фінансувати здоров'я наших громадян, ми повинні просто натиснути зелену кнопку і підтримати їх в цьому. Я не думаю, що в цьому залі зараз знайдеться людина, яка не підтримує таку позицію. Сьогодні зранку перед пленарним засіданням керівник фракції Максим Бурбак нашої фракції – "Народний фронт"  поспілкувався з цими людьми, які стоять під парламентом,і пообіцяв їм особисто, що ми будемо підтримувати такі законодавчі ініціативи.

Тому, шановні колеги, від імені "Народного фронту", від імені народу України прошу підтримати зміни до державного бюджету і проголосувати "за". Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Королевська Наталія Юріївна, "Опозиційний блок".

 

10:39:17

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Мы, конечно, поддержим данный законопроект и считаем это правильное решение, но я хочу вам напомнить, что когда вы принимали бюджет 2016 года и мы к вам обращались, и объясняли, что в нем  слишком много ошибок, что эти ошибки потом будут выходить всем нам боком. А сегодня здесь кто-то героически заявляет о том, что он с людьми пообщался.

И для того, чтобы добиться финансирования больницы и получения заработной платы, люди вынуждены приезжать сюда, под стены Верховной Рады, и просить вас, народные депутаты, принять абсолютно законные решения – и исправить те ошибки, которые вы сами же и допустили. Так давайте же рассмотрим вопрос более широко, ведь сегодня проблема, касающаяся зоны отчуждения. Вопросы касаются чернобыльцев, они стоят очень остро, потому что, к сожалению, вы забрали социальные гарантии у чернобыльцев, вы лишили сегодня людей поддержки, вы лишили сегодня детей-чернобыльцев медицинского осмотра, вы лишили права вдов чернобыльцев получить автоматическое назначение социальной поддержки со стороны государства. И, к сожалению, за полгода так и не нашлось смелости в этом парламенте исправить эту ошибку.

Поэтому мы призываем вас принять закон чернобыльский, вернуть людям то, что они честно своим здоровьем заслужили, поддержать детей чернобыльцев и вдов чернобыльцев, и абсолютно комплексно рассмотреть вопрос по зоне отчуждения. Потому что сегодня… Это хорошо, что мы поможем одной больнице и одному небольшому населенному пункту, это прекрасно. Но мы же понимаем, что таких населенных пунктов десятки тысяч, в которых этот вопрос остается нерешенным. И эта проблема остается и далее. Поэтому призываем вас вопрос комплексно рассмотреть по чернобыльцам и по социальной защите и поддержке этих людей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Через хвилину відбудеться голосування, прошу всіх заходити в зал. Повідомив секретаріат… Горбунов, ви ж виступали вже. Ще раз?

Одну хвилину, будь ласка, Горбунову включіть. І прошу заходити в зал, займати робочі місця.

 

10:41:43

ГОРБУНОВ О.В.

Шановні колеги, зверніть увагу, будь ласка, на пропозиції комітету. Прошу голосувати з пропозиціями бюджетного комітету, які роздані вам у додатках. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам за повідомлення.

Колеги, в мене от є пропозиція: коли йдуть соціальні закони, десь політичні дебати відкласти. Є купа інших майданчиків для політичних дебатів. Давайте, коли йдеться про соціальні закони, про допомогу військовим, про міжнародні узгодження, давайте демонструвати єдність і в голосуванні, і в дискусії.

І, шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Я хочу наголосити, що по даному питанню є згода усіх фракцій. І я звертаюсь до тих фракцій теж, які є біля трибуни, це була спільна наша позиція всіх фракцій. Хочу наголосити, далі у нас теж стоять об'єднуючі питання по декомунізації, тому це є добра підстава нам мобілізуватися в залі.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо збільшення видатків на надання медичної допомоги працівникам зони відчуження за рахунок резерву коштів медичної субвенції (номер 4450) за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

10:43:30

За-252

Рішення прийняте.

Вітаю і тих людей, які прийшли до стін Верховної Ради. Ми продемонстрували здатність на діалог. Вітаю автора законопроекту Москаленка Ярослава Миколайовича, вітаю комітет за якісно проведену роботу.

Шановні колеги, закон прийнятий, зараз ми переходимо до наступного розділу порядку денного.

Зараз ми переходимо до розділу короткого, але дуже важливого. Це завершення декомунізації, колеги. Ми маємо всього три постанови, вони є прості і по тих постановах фактично є узгодження з місцевими громадами. В нас є перейменування населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей, які повністю узгоджені з місцевими громадами. Це і постанова 4907, 4751. Шановні колеги, я прошу вас змобілізуватись, це питання честі українського парламенту, і підтримати ці питання і ці постанови.

І я ставлю першу на розгляд – 4907. І я прошу підтримати розгляд її за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

10:45:21

За-167

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді по 4907 голову підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Федорука Миколу Трохимовича. Будь ласка.

 

10:45:38

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, на виконання доручення Верховної Ради щодо узгодження спірних питань стосовно перейменування окремих населених пунктів та районів Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні 6 липня цього року додатково розглянув пропозиції окремих органів місцевого самоврядування та рекомендації Українського інституту національної пам'яті про перейменування деяких населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей та Комінтернівського району Одеської області у зв'язку з необхідністю їх приведення назв у відповідність із вимогами Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Всебічно обговоривши питання та врахувавши пропозиції органів місцевого самоврядування, рекомендації Українського інституту національної пам'яті, комітет ухвалив висновок: рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114  Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради про перейменування деяких населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей та Комінтернівського району Одеської області прийняти за основу і в цілому.

Пропонуємо також доручити комітету при підготовці на підпис Голові Верховної Ради цієї постанови здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Верховної Ради України, його техніко-юридичне доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є потреба обговорювати? Є бажаючи обговорювати, чи можем голосувати? Нема бажаючих обговорювати. Голосуємо.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про перейменування деяких населених пунктів Миколаївської, Одеської, Харківської областей та Комінтернівського району Одеської області (номер 4907) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу голосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

10:47:56

За-212

Колеги, я бачу, що не встигли. Я прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Колеги, мені видається, що декомунізація – це теж те питання, яке повинно нас об'єднувати. Я поставлю на повернення.

Я прошу усіх зайти в зал і зайняти робочі місця.

Я думаю, що декомунізація це є питання настільки ж важливе як для депутатів, які сьогодні мають позицію, так для всіх нас. Будь ласка, заходимо в зал. Колеги, мені здається, ті питання, по яких ми не можемо як парламент продемонструвати неспроможність.

Колеги, можемо голосувати? Я ставлю пропозицію повернутись до голосування за постанову 4907, декомунізація узгоджена з усіма місцевими громадами, підтримана всіма місцевими органами самоврядування. Хто підтримує пропозицію повернутись, прошу проголосувати. 4907. Будь ласка, голосуємо.

 

10:49:40

За-223

Колеги, що відбувається, колеги? Місцеві громади прийняли рішення перейменувати і взяти українські назви. Ці депутати, які є в залі не підходять, не голосують, вони за декомунізацію чи проти?

Я прошу всіх запросити в зал. Я прошу всіх зайняти робочі місця. Колеги, я прошу змобілізуватись. Я ще раз зараз поставлю на повернення до постанови 4907. Я прошу усіх змобілізуватись.

І я ставлю ще раз пропозицію повернутись 4907 до голосування. Колеги, прошу проголосувати за повернення до 4907. Пропозиція узгоджена з всіма місцевими громадами. Прошу голосувати. Прошу проголосувати.

 

10:51:28

За-232

232 – "за".

Колеги, я вас дуже прошу по тих питаннях, мені здається, всі мають стояти плече до плеча. Не біля трибуни, а на своїх робочих місцях, колеги, і голосувати. Це питання честі для України, перед нашими попередніми поколіннями.

Я прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України про перейменування деяких населених пунктів Миколаївської, Одеської і Харківської областей та Комінтернівського району Одеської області (4907) за основу і в цілому.

Прошу голосувати, будь ласка, колеги голосуємо.

 

10:52:21

За-231

Рішення прийняте.

Наступна Постанова 4751 - це є "Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей".  Я пропоную її розглянути за  скороченою процедурою. Хто підтримає дану пропозицію прошу проголосувати, будь ласка. Прошу.

 

10:52:59

За-200

200 – "за". І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань державного будівництва регіональної політики  та місцевого самоврядування Федорука Миколу Трохимовича. Будь ласка.

 

10:53:09

ФЕДОРУК М.Т.

На виконання, шановні народні депутати, на виконання доручення Верховної Ради щодо узгодження спірних питань стосовно перейменувань окремих населених пунктів та районів. Комітет з питань державного будівництва і регіональної політики і місцевого самоврядування на своєму засіданні 11 травня цього року, розглянув пропозицію окремих органів місцевих органів місцевого самоврядування та рекомендації українського інституту національної пам'яті про перейменування деяких населених пунктів Закарпатської, Одеської та Чернігівської областей у зв'язку з необхідністю в їх приведені їх назв до Закону про декомунізацію. Зокрема, комітет розглянув пропозицію Драгівської сільської ради Хустського району Закарпатської області про перейменування села Жовтневе на  село Забереж, та пропозиції Червонознам'янської сільської ради про перейменування села Червонознам'янка Іванівського району Одеської області на село Знам'янка.

 Також комітет розглянув рекомендацію українського інституту національної пам'яті щодо перейменування села Петрівка Борзнянського району Чернігівської області на село Махнівка.  За інформацією інституту в 27 році  в ході відзначення  10-ї річниці жовтневого перевороту село Махнівка було перейменоване на село Петрівку на честь Петра Дзибала - особи, що причетна до встановлення радянської влади на Чернігівщині. Всебічно  обговоривши питання, врахувавши пропозиції органів місцевого самоврядування та Українського інституту національної пам'яті, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому  проект Постанови про  перейменування деяких населених  пунктів Закарпатської, Одеської та Чернігівської  областей (реєстраційний номер 4651). При підготовці постанови на підпис до Голови Верховної  Ради, пропонуємо  доручити комітету здійснити  спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради техніко-юридичне доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, є потреба проговорювати? Голосуємо. Я прошу усіх зайти в зал, зайняти місця. Колеги, я  прошу зайти в зал і зайняти робочі місця  і я прошу приготуватись до прийняття рішення. Я прошу усіх відповідально підійти до цих голосувань. Готові, колеги? Отже,   це є  Постанова про перейменування окремих населених  пунктів  та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей (4751).

Шановні колеги! Ставлю на голосування постанову 4751, згідно пропозиції комітету,  за основу і в цілому. Хто підтримує  дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги.  Будь ласка, голосуємо, колеги.  

 

10:56:16

За-220

Я поставлю раз на повернення. Я тільки дуже прошу, колеги. Колеги, прошу приготуватись до голосування. Звертаюсь до колег, я раз поставлю на повернення. Щось важливе дуже?

Голова комітету, одна хвилина. Прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Голова комітету, будь ласка.

 

10:57:09

ФЕДОРУК М.Т.

Шановний Андрій Володимирович, розглядався, я зачитував законопроект 4651, не 71, а 51, 4651 це Закарпатська, Одеська і Чернігівська області. А 4751 це окуповані території, це інший законопроект. Тому зараз необхідно поставити законопроект 4651.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4651, а наступний буде цей.

Отже, я ставлю на голосування повернутися до розгляду проекту постанови 4651, прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо.

 

10:58:18

За-221

Колеги, прошу по фракціям включіть, включіть по фракціям. Я прошу…

Будь ласка, одну хвилину репліку Ляшко Радикальна партія, і прошу зайти в зал зайняти робочі місця. Одну хвилину, так.

 

10:58:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко Радикальна партія. Фракція Радикальної партії другий місяць висловлює протест, вимагаючи зниження тарифів, прийняття рішень, які дадуть можливість людям платити комуналку. Ми вимагаємо розслідувати корупцію і офшори вищих посадових осіб держави. Ми в опозиції до влади, до того соціально-економічного курсу, який проводить влада. Але водночас Радикальна партія не в опозиції до України.

Питання декомунізації, ми вважаємо, це ключові питання для відновлення національної свідомості і становлення української держави. Тому ми підтримаємо всі проекти, що стосуються декомунізації. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам.

Ми почекаємо, поки Радикальна партія займе місця. Пане Олег… Дякую вам, дякую за позицію. 

Колеги, прошу приготуватися до голосування. Я ставлю на голосування пропозицію повернутися до розгляду проекту Постанови 4651 згідно рішення комітету за основу і в цілому.

Хто підтримує дане рішення, прошу… Хто підтримує пропозицію повернутися до голосування 4651, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:00:56

За-238

Рішення прийнято.

Тепер ми голосуємо, колеги. Я ставлю на голосування  постанову 4651… А, ні! То голосували щойно, так?  Повернулися. Тепер ставлю за основу і в цілому.

Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. 4651. Будь ласка, голосуємо.

 

11:01:28

За-238

Рішення прийнято. Вітаю. 

Ще одна постанова, яка вже була анонсована, це 4751. Теж по ній доповідає Федорук. Перше голосування, скорочена процедура. Прошу підтримати, колеги.

Будь ласка, 4751, скорочена процедура.

 

11:02:01

За-199

Рішення прийнято.

Колеги, ми маємо витримати процедурні моменти. Коротка доповідь голови комітету, потім ставлю на голосування. Будь ласка, Федорук, Федорук Микола Трохимович, дуже коротко, дуже лаконічно.

 

11:02:15

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, комітет розглянув на своєму засіданні 1 червня цього року рекомендації українського інституту щодо необхідності приведення назв селища Красний пахар Бахмацького району, села Комінтернове Волноваського району, села Красна зоря Перевальського району, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у відповідність з вимогами Закону України про декомунізацію. І також уточнення деяких положень Постанови Верховної Ради від 12 травня щодо визначення категорії населеного пункту Червонопартизанськ, там було написано: селище, а це місто Червонопартизанськ. А також пропозиція щодо перейменування назви села міського типу Фрунзе в Сентянівку, а було Сентяківка – змінили одну букву. І пропонує Верховній Раді проект Постанови (номер 4751) прийняти за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу приготуватися до голосування, зайти в зал. Я ставлю на голосування проект Постанови про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (4751) за основу і в цілому. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

11:03:57

За-235

Рішення прийнято.

Тепер, шановні колеги, ми завершили фактично всі питання, які в нас були. Лишилося одне питання – питання Кіровограду, колеги. Я дуже прошу зараз я поставлю рейтингове голосування, друзі, ми не можемо його провалити. Я дуже прошу сконсолідуватися всім залом, зібратися всі, що є в залі, і показати політичну полю і здатність останній пункт декомунізації, який є в Україні, щоб ми змогли проголосувати.

Я дуже прошу, товариство, всі в зал, всі на робочі місця. Я поставлю спочатку на рейтингове. Колеги, номер 4222, але перше я ставлю рейтингове, побачити потенціал. Друзі, колеги! До нас зверталися військові – учасники АТО, наш героїчний спецназ кіровоградський з проханням, щоб ми це питання вирішили. До нас зверталася величезна кількість громадських організацій. Я прошу, заходьте в зал, друзі.

Я ставлю на рейтингове голосування пропозицію 4222 законопроекту, 4222. Я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні і прошу підтримати, колеги. 4222 – рейтингове голосування. Прошу проголосувати, будь ласка. Голосуємо, колеги.

 

11:05:34

За-235

Шановні колеги, я ставлю на розгляд 4222. Коротко, хлопці: 150 – скорочена процедура. Прошу проголосувати.

 

11:05:57

За-228

Підтримали.

Доповідь я вже зробив. Товариство, я вже зробив доповідь по даному питанню.

Я ставлю на голосування проект Постанови про приведення назви міста Кіровоград до Закону України про декомунізацію (4222) за основу і в цілому, колеги. За основу і в цілому голосуємо, колеги. Прошу проголосувати.

 

11:06:29

За-230

230 – "за". Рішення прийняте, колеги. Я вітаю, колеги.

Ми згідно закону… Закон прийнятий, постанова прийнята. Ми пройшли весь цей шлях, ми давали необхідний період для узгодження. Ми провели весь законом передбачений шлях по декомунізації. Сьогодні парламент показав, що це є український парламент, який здатний приймати рішення. І ми свою частину декомунізації парламентську завершили.  Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую  Радикальній партії, "Батьківщині", що перестали блокувати  і вернулись на робочі місця. Це було важливо, це було відповідальне рішення. Я прошу, колеги, всіх лишатись на своїх робочих місцях. Ми продовжуємо нашу роботу.

Отже, рішення комітету було Кропивницький, від сьогодні Кіровоград має назву Кропивницький, Кропивницький.

Колеги, ми можемо вернутися? Мені голова комітету каже, треба ще район перейменувати, треба ще район перейменувати. Це питання ми зможемо технічно потім владнати.

Шановні колеги, ми говорили ці дні про дуже важливе питання, це проект Закону про ратифікацію Паризької угоди. Це надзвичайно важливе питання, до якого були виступи всіх комітетів.

Отже, колеги, прошу змобілізуватись. Ми чекали, коли зможе комітет прийняти рішення. Вчора комітет прийняв рішення і ми можемо ставити на голосування проект Закону про ратифікацію Паризької угоди.

Я прошу вас, воно є наступне в порядку денному. Я прошу вас проголосувати за розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, ратифікація Паризької угоди, прошу проголосувати, скорочена процедура.

 

11:09:01

За-171

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді міністра екології та природніх ресурсів Семерака Остапа Михайловича.

Пане Остап, як вам зручно. Давайте з місця. Будь ласка, доповідайте.

 

11:09:10

СЕМЕРАК О.М.

Дякую, шановний Голово.

Шановні народні депутати, шановні присутні, сьогодні ми стоїмо перед ратифікацією Паризької угоди, нової глобальної кліматичної угоди. Без перебільшення, це ключовий вибір України, який демонструє – або ми є серед країн, які наздоганяють світ, або ми є серед тих країн, які формують порядок денний і світові тренди.

Президент України чітко визначився зі своєю позицією. Внесений ним законопроект про ратифікацію Паризької угоди, який я вам сьогодні представляю, є однією з топ-тем у порядку денного світу. Ратифікація Паризької угоди Україною засвідчить, що наша держава серйозно сприймає проблему зміни клімату та готова діяти рішуче задля її вирішення. Друге, це сприятиме позитивному міжнародному іміджу України. І, по-третє, це дасть чіткий сигнал до співпраці міжнародним організаціям та проектам технічної допомоги.

В Україні існує обґрунтовані соціально-економічні передумови для ратифікації Паризької угоди, а також необхідність використати великі можливості, що для нас дасть ця ратифікація в модернізацію економіки, і дасть можливість Україні стати на шлях низьковуглецевого розвитку та вжити заходів до адаптації змін клімату.

Природа сама підштовхує нас до прийняття відповідного рішення. 2015 рік став найтеплішим за весь час світових спостережень і забрав, на жаль, тисячі людських життів. І вже в 2016 році всі світові теплові рекорди побили лютий і травень. Розуміння надважливості проблеми боротьби зі зміною клімату демонструє церемонія підписання Паризької угоди. 175 країн – це рекорд – підписали угоду в перший день.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:11:43

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити пану міністру, 1 хвилину.

 

СЕМЕРАК О.М. Дякую. Хочу всіх закликати зробити сьогодні свій вибір поза політикою, поза економікою, адже сьогодні мова йде про вибір на користь життя нашого і майбутніх поколінь. Дякую, прошу підтримати ратифікацію Паризької угоди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо пану міністру.

І до слова, до співдоповіді запрошується голова профільного комітету Комітету з питань закордонних справ пані Ганна Гопко.

Будь ласка.

 

11:11:52

ГОПКО Г.М.

Шановні громадяни! Комітет у закордонних справах розглянув вчора внесений Президентом України проект Закону про ратифікацію Парижської угоди і одноголосно рекомендує Верховній Раді підтримати цей законопроект в цілому. Це вперше такий прецедент, що впродовж двох днів з моменту подання в парламент Президентом ми вже сьогодні ратифікуємо цю важливу угоду, щоб показати світові, що ми формуємо порядок денний, що стосується питань захисту довкілля.

Також хочу сказати, що Україна є непостійним членом Ради Безпеки ООН і впродовж двох років, цього і наступного, крім наших стратегічних завдання, це боротьба за територіальну цілісність. І також за наш суверенітет в рамках ООН ми пропонуємо також порядок сталого розвитку і зокрема цю кліматичну угоду.

В результаті ратифікації Паризької угоди Україна приєднається до міжнародного правового інструменту, що прийде на зміну Кіотському протоколу та передбачатиме, що кожна сторона рамкової конвенції ООН про зміну клімату буде робити певні кроки щодо боротьби зі зміною клімату відповідно до своїх можливостей.

Україна увійде в першу 20-ку тих країн, які ратифікували. І завдяки цій швидкій ратифікації ми матимемо змогу також ввійти в координаційні органи цієї конвенції і також впливати далі на рівні Організації Об'єднаних Націй.

Зараз 19 сторін конвенції, на частку яких припадає в сукупності 0,18 загальних глобальних викидів парникових газів, вже ратифікували Паризьку угоду.

Тому хочеться підтримати і подякувати всім парламентарям, які доклали сюди зусиль. І пані Ірині Геращенко. І Олексію Рябчину. І міністру. І Комітету з питань екологічної політики, енергетичного. Це те, що дійсно ми тут показали, що ми можем працювати як одна національна збірна. Що для держави важливо, зокрема, цей захист довкілля і кліматична угода, ми зібрались і вже сьогодні ратифікуємо.

Тому закликаю зал підтримати рішення Комітету у закордонних справах та прийняти цей законопроект в цілому, тому що це угода на майбутнє для майбутніх наших поколінь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановна пані Ганна.

Будь ласка, запис від наших шановних фракцій "за", "проти" –  по дві особи. Запишіться, будь ласка.

Шановні колеги, від фракції "Блок Петра Порошенка" народний депутат Юрик.

Він, наскільки я розумію, передає слово народному депутатові Недаві. Правильно?

 

11:14:24

ЮРИК Т.З.

Ні. Передаю слово народному депутату Домбровському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Домбровському. Я перепрошую. Дякую.

 

11:14:35

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, без сумніву, ми повинні підтримати це рішення, ратифікувати угоду. Але разом з тим дуже почесно бути одним із перших у світі, демонструючи, що український парламент дуже швидко реагує на ті глобальні виклики, які є у світі. Але ми повинні розуміти і усвідомлювати, що це величезна відповідальність і величезний виклик перед українською економікою. Тому що ми повинні модернізувати нашу промисловість абсолютно на інших екологічних стандартах, і це стосується не тільки металургійної галузі, це стосується не тільки хімічної галузі, це стосується і енергетичної галузі, яка є ключовою для розвитку економіки України.

Я, на жаль, мушу констатувати, що сьогодні з порядку денного з першої частини зник проект Закону про ринок електричної енергії, який для нас є критичним. І ми повинні чітко розуміти, що ратифікації сьогодні змусить нас набагато швидше йти на шляху реальних реформ, в тому числі і енергетичного сектору України, тому що ми повинні будемо реагувати на виклики в проблемах використання вугільної галузі, вугілля, теплової генерації, які знаходяться в дуже критичному стані. Тому, підтримуючи це рішення, я закликаю проголосувати "за". Але ми мусимо розуміти, що ті законопроекти, які знаходяться в залі по зеленій енергетиці, по енергоефективності, ми мусимо приймати набагато швидше ніж ми це робимо сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І можна тільки підтримати вашу конструктивну позицію, шановний представник "Блоку Петра Порошенка", тому що, дійсно, нам потрібно поєднувати, шукати компроміс між вирішенням екологічних питань і підтримкою нашої економіки. І дякую за підтримку законопроекту.

А зараз слово представнику від "Народного фронту" народному депутату Савчуку.   

 

11:16:43

САВЧУК Ю.П.

Прошу передати слово Кацер-Бучковській.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

11:16:49

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Доброго дня шановні колеги. Ми також від фракції "Народний фронт" підтримаємо ратифікацію даної угоди і просимо весь зал проголосувати  за цю ратифікацію.

Україна, в 2016 році підписавши Паризьку угоду, стала частиною в боротьбі за зміни клімату та забезпечення сталого розвитку економіки. Кожна сторона цієї угоди буде робити все можливе у боротьбі зі зміною клімату в межах своїх можливостей. Україна, варто зазначити, не  буде мати фінансових зобов'язань, а буде здійснювати заходи, що до забезпечення змін клімату, скорочення викидів парникових газів та підтримки сталого розвитку економіки. Ратифікація дасть можливість цією угодою, Україною, дасть можливість залучати донорську допомогу в першу чергу, а також  буде хорошим сигналом для інвесторів інвестувати в енергетику, в промисловість, виробництво, з метою забезпечення зменшення  викидів парникових газів, а також з метою забезпечення сталого розвитку економіки.

Тому я вважаю, що України повинна використати цю можливість, щоб модернізувати економіку, залучити інвестиції, покращити економічну ситуацію в державі. Також ратифікувавши цю угоду Україна стане Країною засновником Паризької угоди, що має також дуже важливе репутаційне міжнародне значення для України.

Тому просимо всіх, підтримати ратифікацію даної угоди, і ми будемо голосувати за цю ратифікацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, від "Опозиційного блоку". Мікрофон увімкніть пані Королевській.

 

11:18:27

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы поддерживаем данную ратификацию. И "Оппозиционный блок" будет голосовать за эту…. Убери, пожалуйста, человека. Будет голосовать за эту ратификацию. Единственное хочется обратится к вам. Давайте вдумаемся, мы  работаем последние, там, часы, дни, в этой сессии, и люди от  нас ждут принятия адекватных решений. Вот,  что сегодня люди о нас думают. Здесь находится время на то, чтобы переименовывать города, здесь находят время для того, чтобы ратифицировать, ну, такие далеко перспективные проекты. Но в этом зале не находя время для того, чтобы рассмотреть вопрос тарифов, зарплат, пенсий и цен, которые  сегодня есть в  Украине. И складывается такое полное впечатление, что наше правительство, коалиция парламента просто не знают, что делать, когда закончатся названия городов, улиц и памятники, которые они еще не доломали.   

Поэтому, уважаемые коллеги, давайте сформируем на завтра адекватную  повестку дня, давайте вернемся к тем вопросам, которые сегодня требуют  рассматривать люди, на которые мы обязаны дать честные и справедливые ответы. А работая по принципу "хлеба не надо – зрелищ давай", то такие принципы  людям сегодня уже совсем непонятны, потому что уже нет ни хлеба, ни работы  и  нет уверенности в завтрашнем дне.

Поэтому мы призываем вас рассмотреть пакет социальных законопроектов, включить их  в повестку дня,  объединить ради этого усилия и принять сегодня те ответственные и важные решения, которые  сегодня необходимы для каждого гражданина нашей страны.  А потом у нас  с вами  будет обязательно время  и на улицы,  и на памятники, и на все необходимые ратификации. Но давайте вернемся к социальной  повестке дня в стране. Спасибо.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рябчин  Олексій  Михайлович. Це останній виступ. Я прошу усіх зайти в зал і запросити депутатів в зал, через 3 хвилини буде прийняття рішення. 

Будь ласка,  пане Олексій, вам слово.

 

11:20:41

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин,  "Батьківщина", Донеччина. Фракція  "Батьківщина"   одностайно буде підтримувати цей важливий законопроект. І я можу сказати особисто, що для мене це дуже   хвилююча мить  тому  що 10 років тому, коли я ще писав дисертацію  в Донецькому національному університеті на  тему Кіотського протоколу, і зараз  я можу   як законодавець вже ратифікувати  посткіотську –  Паризьку угоду.

Але я зрозумів… зрозуміло, що коли наші хлопці, наші герої кожного дня втрачають життя на Донбасі, дуже складно комунікувати тему  зміни клімату. Але коли ти з людьми кажеш не про зміну  клімату, а про ті можливості, які дає імплементації Паризької угоди про зелені інвестиції, про підвищення енергоефективності, про відновлювальні джерела енергії, про зелені робочі місця, про низьковуглецевий трансфер технологій,  люди стають прихильниками, і вони розуміють, що це майбутнє, це  майбутнє  для нас, для наших дітей і для наших онуків.

Але я згоден з виступаючим паном Домбровським, головою енергетичного комітету, що для того,  щоб скористатися можливостями цієї угоди, нам як країні треба  зробити дуже великі  і значні трансформації.

Тому що, на жаль, ті гроші, які були нам дані завдяки Кіотському протоколу, вони були або вкрадені, і зараз є дуже багато корупційних скандалів, пов'язаних, або втрачені, ми їх повернули. Повернули гроші замість того, щоб інвестувати їх в енергоефективний транспорт, для того, щоб змінити трамваї, тролейбуси, зробити автопарк, наприклад, не на бензинових двигунах, а для того, щоб зробити електроавтобуси в наших містах і просто трансформувати наші місця, про те, що кажуть відомі фахівці і екологічні організації.

Саме тому для того, щоб скористатися цією можливістю, треба синхронізувати нашу енергетичну стратегію, екологічну, економічну з низьковуглецевою і дуже сильно треба попрацювати. У нас є відповідні фахівці, але інституційна спроможність держави повинна бути підсилена.

Саме тому фракція "Батьківщина" буде одностайно підтримувати це рішення, але це тільки початок нашої зеленої трансформації. Підтримуємо, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, заходимо в зал, займаємо робочі місця. Зараз я надаю слово завершальне Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко, будь ласка.

 

11:22:50

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на кілька дуже символічних моментів. Насправді підписання кліматичної угоди було першим таким важливим актом після формування нового уряду і, по суті, призначення нового міністра екології, якому варто тільки подякувати за те, що сьогодні ми бачимо таку активізацію співпраці з парламентом в питаннях екології. І дуже важливо, що український парламент, мабуть, вперше за багато років так системно підходить сьогодні до вирішення екологічних питань.

В різних кінцях залу сьогодні говорили про реформи. Так це, шановні колеги, і є справжня екологічна реформа, що ми цього тижня скільки уваги приділяємо в першій темі екології і підходимо до цього системно. І я хочу подякувати зараз тому, що всі фракції, що присутні в парламенті, висловилися за голосування, за Паризьку кліматичну угоду, яка дійсно відкриває дуже широкі нові можливості, технічні в тому числі, для України. Бо ми ввійдемо в першу двадцятку тих країн, що ратифікують угоду. І це класний приклад того, що парламент, який іноді, знаєте, роками не може ратифікувати важливі міжнародні угоди, вперше ми демонструємо те, що можемо ратифікувати угоду, що зайшла від Президента України оперативно, розглянута комітетом оперативно і, по суті, після підписання до ратифікації пройшло тільки три місяці. Давайте всі її підтримаємо і проголосуємо "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую  вам, колеги.

Обговорення  завершене. Переходимо до прийняття рішення. Прошу займати робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Паризької угоди 0105 за пропозицією комітету в цілому.

Шановні колеги, це  наші міжнародні зобов'язання, і я дуже прошу до цього голосування теж підійти всім відповідально, незалежно від фракцій.

Колеги, отже, хто підтримує проект Закону про ратифікацію Паризької угоди (0105) в цілому,  прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо, колеги.

 

11:25:26

За-279

Закон прийнятий. Вітаю, колеги. Ми продемонстрували і єдність, і здатність приймати рішення.

Колеги, в нас  зараз є два коротких питання. Справді, коротких, і ми зразу можемо  перейти до 2966-д. Подивіться, це є парламентські слухання на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин" (4854). Я дуже прошу, давайте ми коротко заслухаємо голову комітету і швидко це підтримаємо, щоб ми швидко могли пройти той шлях.

Отже, колеги, я прошу підтримати пропозицію розглянути 4854 за скороченою процедурою. Прошу проголосувати –  скорочена процедура, будь ласка.

 

11:26:27

За-179

Рішення прийнято.

І я запрошую для доповіді голову Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Третьякова Олександра Юрійовича.

Будь ласка, пане Олександр.

 

11:26:39

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Прошу передать слово Максиму Бурбаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Максим Бурбак, будь ласка.

 

11:26:45

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня, шановні народні депутати, минуло понад два роки після Революції Гідності, в якій 107 сімей втратили своїй близьких та рідних, та ще більше наших громадян отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Також, на жаль, вже понад два роки проливається кров на сході України, де наші громадяни ціною власного здоров'я і життя відстоюють територіальну цілісність нашої держави. З них понад 237 тисяч осіб вже одержали статус учасника бойових дій, три тисячі 54 інваліда війни, понад 6 тисяч членів сімей загиблих учасників АТО отримали статус сім'ї загиблого, пройшло достатньо часу, щоби сьогодні підвести певний підсумок і дати оцінку, що зроблено державою для своїх захисників, учасників АТО та Революції Гідності, а також членів їхніх родин.

З цією метою члени Комітету у справах ветеранів, учасники бойових дій, учасники АТО та людей з інвалідністю ініціюють проведення 19 жовтня 2016 року парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин: стан і перспективи". Я звертаюся до всіх депутатів, фракцій демократичного табору підтримати даний законопроект і проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Колеги, я думаю, що нема необхідності в обговоренні. Ми можемо голосувати. Правда же ж? Нема нікого з бажаючих виступати. Я прошу усіх зайняти робочі місця. Це парламентські слухання, які мають нам допомогти нам впорядкувати ці питання. Я дуже прошу всіх зайняти робочі місця. Я дуже прошу усіх приготуватися до голосування, будь ласка.

І я ставлю... Я думаю, що тут теж нема політичних питань. Я ставлю на голосування проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин: стан і перспективи" (номер 4854) за пропозицією комітету, за основу і в цілому. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. будь ласка.

 

11:29:17

За-227

Постанова прийнята. Вітаю авторів. Вітаю комітет за якісно проведену роботу. І постанова прийнята.

Колеги, наступне теж є питання наших міжнародних зобов'язань. Учора ми кілька разів його ставили. На жаль, ми не змогли пройти це голосування. Це "Про виконання резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій". Це наші міжнародні зобов'язання. Ми повинні пройти це питання, яке є не складне, просто не було в залі достатньої кількості депутатів.

Колеги, теж прошу всіх підтримати. Колеги, це затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони. Це просто є відповідальність нашої країни, і я прошу усіх проголосувати за це.

Отже, я ставлю пропозицію: включити в порядок денний сесії для прийняття рішення. Треба 226. Тому я дуже прошу відповідально проголосувати.

Хто підтримує включення в порядок денний сесії та прийняття рішення 4825, прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо. Міжнародні зобов'язання нашої країни. Голосуємо.

 

11:30:41

За-210

Колеги, я поставлю ще раз. Будь ласка, по фракціях включіть.

І я прошу депутатів змобілізуватись. Ну, колеги, ті, що біля уряду, пане Артур! Я ще раз поставлю, колеги, я ще раз поставлю. Я розраховую на більшу підтримку.

Отже, ще раз ставлю. Хто підтримує включення в порядок денний сесії для прийняття рішення затвердження рішення РНБО щодо секторальних санкцій, хто підтримує дане рішення… (Шум у залі) Прошу проголосувати включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

Прошу голосувати.

 

11:31:44

За-221

Ну, чотири голоси. Вони є в залі чи ні, чотири голоси, колеги? Будь ласка, заходимо, сідаємо, колеги. Я до голів фракцій звертаюсь, це відповідальне рішення для наших міжнародних зобов'язань. Я дуже прошу, колеги, не нехтувати дисципліною під час такого рішення.

Ми готові голосувати, пане Ігор, пан Ярослав, готові голосувати? Я прошу максимально змобілізуватись. Я ще раз поставлю, колеги, якщо не буде політичної волі залу, переходимо до 2966. Я прошу всіх максимально змобілізуватись.

І я ще раз ставлю включення в порядок денний сесій для прийняття рішення 4825 "Про виконання резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй" щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо, підтримуємо.

 

11:32:57

За-223

Я дам хвилину часу. Ні-ні, хлопці, дискусії немає. 30 секунд, запросити депутатів в зал, і голосуємо, колеги.

Голови фракцій, комітет профільний, я бачу, тільки треба бути на сесії під час ведення сесії. Будь ласка, в зал. Це міжнародні зобов'язання держави Україна, не якоїсь фракції, не якоїсь політичної партії, а держави Україна. Коли ми сподіваємося, що наші партнери з Європи, з США нас підтримують в санкція проти Росії, вони розраховують, що українська держава так само підтримує їх. Коли ми чекаємо біля пультів, чи приймуть парламенти інших держав питання санкцій щодо України, дехто так само чекає там і не дочекається того рішення тільки тому, що дехто вийшов покурити чи каву попити, друзі. Я прошу тут відчувати себе частиною вільного світу, відповідального світу.

Колеги, я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії для прийняття рішення проекту Постанови 4825. Прошу проголосувати, прошу прийняти рішення. 4825, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:34:45

За-225

Не спрацювала карточка, я бачу, колеги. Колеги, 4825, включення в порядок денний сесії для прийняття рішення. Будь ласка, 4825, прошу проголосувати.

 

11:35:22

За-224

Колеги, я більше не хочу ганьбитися, вибачте. Бо в кінці кінців ми ганьбимо просто український парламент. Колеги, у вас є застереження до нього? Нема застережень. Тоді закличте депутатів просто в зал. Просто закличте в зал депутатів, будь ласка.

Я бачу, не встигли. Я чекаю, просто чекаю, друзі.

Колеги, зайняли робочі місця. Зараз під час обговорення кожен зможе висловити свою позицію, слово. Будуть голоси.

Колеги! Я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії для прийняття рішення проект Закону 4825. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, колеги. Всі на місцях? Голосуємо, 4825, будь ласка. Включення в порядок денний сесії. Для прийняття рішення.

 

11:37:31

За-231

Рішення прийняте. Це перемога, звичайно.

Колеги, я прошу проголосувати за розгляд за скороченою процедурою. Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:37:56

За-207

І я запрошую до доповіді…

Рішення прийняте.

Представника Президента України у Верховній Раді Герасимова Артура Володимировича. Будь ласка, з місця, Артур Володимирович. Будь ласка.

 

11:38:05

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! 20 липня 2015 року Рада Безпеки Організації Об'єднаний Націй одноголосно прийняла Резолюцію номер 2231, якою було погоджено спільний всеосяжний план дій. При цьому Рада Безпеки підтвердила, що здійснення вище вказаного плану в повному обсязі буде сприяти зміцненню упевненості у виключно мирних цілях ядерної програми Республіки Іран та розвитку із цією державою нормальних економічних і торгових відносин.

Згідно зазначеної резолюції припиняється дія положень попередніх резолюцій Радбезу ООН щодо іранської ядерної програми. Порівняно з попередніми резолюціями даною резолюцією Радбезу ООН встановлюється менше коло обмежень, що стосується передачі певних груп товарів та заходів, які пов'язані з ядерною діяльністю. Такі обмеження поширюються на всі без винятку держави, оскільки відповідно до статті 25 Статуту ООН рішення Ради безпеки є обов'язковими до виконання усіма державами-членами.

З огляду на зазначене, 16 червня 2016 року Президентом України внесено на розгляд Верховної Ради України проект Постанови номер 4825 про затвердження рішення Ради національної безпеки оборони України від 20 травня 2016 року про виконання Резолюції Ради безпеки ООН від 20 липня 2015 року (номер 2231) щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій.

Зміст зазначених санкцій полягатиме, зокрема, в отриманні попереднього дозволу Ради безпеки ООН на пряме чи опосередковане постачання, продаж або передачу Ісламській Республіці Іран з території України чи громадянами України будь-яких товарів подвійного використання, що можуть бути використані для створення ядерної зброї, а також будь-яких товарів військового призначення.

Ухвалення Верховною Радою відповідного рішення, передбаченого Законом України "Про санкції", сприятиме ядерному нерозповсюдженню та виключно мирному використанню ядерної енергії Ісламською Республікою Іран.

Таким чином, зважаючи на вище викладене, прошу підтримати проект Постанови номер 4825  про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 30 секунд завершити.

 

11:40:17

ГЕРАСИМОВ А.В.

Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року про виконання Резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй від 20 липня 2015 року (номер 2231)  щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановні колеги.

Будь ласка, слово для співдоповіді голові профільного комітету, який передає слово своєму колезі народному депутату Віннику. Прошу.

 

11:40:46

ВІННИК І.Ю.

Ви знаєте, шановні колеги, я думаю, наші міжнародні партнери з великим подивом, м'яко кажучи, дивляться на те, що відбувається в українській Верховній Раді.

Ви знаєте, зараз закінчиться засідання, багато хто з наших колег буде бігати по ефірах і розповідати, що нам треба міжнародна підтримка, що треба посилювати санкції, що нам треба надавати зброю, інші будуть говорити, що нам потрібні кредити МВФ. Ви знаєте, а, що ми, власне, в Україні робимо для того, щоб піти на зустріч нашим міжнародним партнерам?

Ну, всім відомо, що тривалий період вже багато зусиль провідних країн світу було покладено на те, щоб  ядерна програма Ісламської республіки Іран, мала виключно мирні цілі. І ви знаєте прекрасно, що провідну роль в цьому питанні відіграють Сполучені Штати Америки та  Великобританія. Це ті дві країні, які  сьогодні є найближчими партнерами щодо впровадження, відстоювання, збереження санкцій проти Російської федерації. Але чому ми не можемо власне врегулювати доволі просте питання. Ви  знаєте, дуже ганебно на це все дивитися, коли одні лежать під трибуною, інші вимагають впровадження якихось тимчасових слідчих комісій по офшорах, коли самі мають назви офшорних компаній, які вже публікує "Нюйорк таймс". Ви  знаєте, давайте зараз сконцентруємося, це просте питання, швиденького його пройдемо і будемо рухатися далі. І будемо не тільки перейменовувати зараз города, називати Кіровоград  Кропивницьким, а все ж таки щось зробимо дійсно для того, щоб ми розвивали українську економіку, підтримали українське військо і підтримали нашу обороноздатність, яка сьогодні на жаль знаходиться під потужними обстрілами ворога. Сконцентруємося, голосуємо, працюємо далі. Дякую.

 

11:42:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую шановні колеги. Я прошу записатися від фракцій 2 – "за", 2 – "проти". І повністю підтримати насправді, виступаючих попередніх відносно тієї дискусії, яка відбувається зараз  в цім залі.

По-перше, коли Украйна стоїть осторонь світових процесів, то це неможливо пояснити нашим світовим партнерам. І коли тут під трибуною лунають голоси, що це санкції Іранські, а не антиросійські, то вибачте будь ласка,  ми живимо в цивілізованій Європейській країні, а не на околиці. І ми маємо підтримувати своїми голосуваннями ті світові рішення, де є  однозначна реакція, однозначна позиція в даному випадку Ради безпеки ООН.

І друге ключове питання, що підтримка цих Іранських санкцій відкриває і Іранський ринок для українських компаній. Тут же всі борці за  українську економіку, то давайте своїм голосуванням хоча трошки підтримаємо насправді нашого українського виробника, який можливо  знайде так само новий ринок. Дякую. І будь ласка, пану Висоцькому слово від "Народного фронту".

 

11:43:40

ВИСОЦЬКИЙ С.В.

Дякую колеги. Пані віце-спікер перше вже сказала про те, що  це питання наших міжнародних зобов'язань. Тобто ми ідемо в ключі нашої міжнародної політики. Якщо СБ ООН, якщо ООН, якщо Сполучені Штати Америки, вони просять  своїми рішеннями нас підтримати зняття санкцій з Ірану частково, ми повинні це робити, бо це наш міжнародний імідж.

Але  про те, що пані Геращенко  ще сказала, якщо ми запускаємо  процес зняття санкцій  з Ірану, то ми робимо щодо Ірану дружній крок. І ми відкриваємо цей ринок, 80-мільйонний ринок, також для наших товаровиробників. Це і сільгосппродукція,  от в нас є тут люди, які лобіюють, в позитивному смислі лобіюють, інтереси наших сільгоспвиробників, це і металургія, це і високі технології. Іран був  десятки років під санкцією. Це 80-мільйонний ринок для українських товарів. І якщо ми цього не зробимо, якщо ми не покажемо дружній крок щодо Ірану, то поставляти усі ці товари, знаєте, хто буде на  той ринок? Росія. Ми зараз робимо підніжку самим собі, якщо ми за це не голосуємо.

Тому я прошу від себе і від  фракції  "Народний фронт"  підтримати це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую,  шановні колеги.

Чи є ще бажаючі  від фракцій виступити, тому що записався тільки представник  "Народного фронту". Немає. Я тоді запрошую всіх депутатів зайти до сесійної зали, тому що зараз     відбудеться голосування.  Будь ласка, зайдіть до сесійної зали.

Шановні колеги, ми зараз чекаємо нашого шановного спікера, який так само хотів доєднатися до голосування з цього важливого питання. І я ще раз звертаюсь до всіх народних депутатів з проханням зайти до  сесійної зали, тому що зараз відбудеться, дійсно, надзвичайно важливе голосування, яке засвідчить готовність українського парламенту дотримуватись наших міжнародних зобов'язань. Тим більше, що  Україна сьогодні є непостійним членом Ради Безпеки ООН,  і у нас немає з вами   жодної підстави не підтримати це рішення, і це навпаки буде дивно виглядати з точки зору українського парламенту.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення.  Будь ласка, на робочі місця, колеги, друзі,  будь ласка.    

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект постанови про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року "Про виконання резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй від 20 липня  2015 року номер 2231 щодо Спільного всеосяжного плану дій в частині секторальних санкцій номер 4825 за рішенням комітету прошу підтримати його, постанову, в цілому.

Шановні колеги, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо в цілому 4825. Міжнародні наші зобов'язання  прошу усіх підтримати, колеги, незалежно від фракцій. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

11:47:32

За-225

Я бачу, що не встигли. Зараз я поставлю на повернення, будь ласка, колеги, я ставлю пропозицію повернутися до 4825 і прошу бути уважними, і голосувати уважно, колеги. Я прошу повернутися до голосування 4825, прошу проголосувати за повернення. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу підтримати, колеги.

 

11:48:18

За-231

Рішення прийняте.

І я ще раз ставлю проект Постанови 4825, в цілому прийняття постанови. Колеги, прошу проголосувати 4825 в цілому, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо разом і відповідально.

 

11:48:46

За-231

Постанова прийнята, рішення прийнято. Вітаю зал, вітаю народних депутатів.

Тепер, шановні колеги, я вам хочу одну річ пояснити і прошу підтримку в залі.

Не розходіться, зараз буде голосування! Колеги, не виходьте з залу.

В нас стоїть зараз на порядку денному 2966, про який говорили на Погоджувальній раді. Тут є багато поправок. В мене буде пропозиція, щоб ми працювали без перерви 12-12.30. (Шум у залі) Ви зможете вийти, бо поправок буде багато.

Колеги, я поставлю… Я поставлю, і ви визначитесь.

Отже, хто підтримує роботу без перерви з 12 до 12.30, прошу проголосувати. Хто підтримує роботу без перерви, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:49:51

За-199

Спробуємо ще раз чи ні? Ні.

Колеги, отже, переходимо  до розділу "Друге читання". Зараз в нас стоїть на розгляді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Після того буде 2966-д у тому розділі.

Отже, я… Це  друге читання, воно не потребує скороченої процедури. І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Рибака Івана Петровича. Будь ласка, Іван Петрович.

 

11:50:38

РИБАК І.П.

Шановні народні депутати, шановні присутні! На розгляд Верховної Ради  України у другому читанні вноситься проект Закону, прийнятий за основу Верховною Радою 2 червня 2016 року за номером 4437. Проект Закону визначено Президентом України як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України. Проектом Закону визначаються особливості землекористування, спеціального водокористування, здійснення містобудівної діяльності, охорони атмосферного повітря на території зони відчуження та зони безумовного обов'язкового відселення з метою забезпечення реалізації проектів з перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему та реінтеграції постраждалої території за наслідками Чорнобильської катастрофи.

При підготовці до другого читання до нашого комітету надійшло 36 поправок, з яких 10 поправок враховано та 26 відхилено.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України закон...  проект Закону за номером 4437  прийняти в другому читанні та в цілому як закон.

Давайте перейдемо до розгляду поправок, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, є не так багато поправок, але ми їх повинні всі зачитати. Я прошу авторів правок приготуватися до роботи.

Отже, 1-а – Продан. Чи наполягає? Оксана. Не наполягає.

2-га – Тіміш, чи наполягає? Ні.

4-а – Кулініч. Не наполягає.

5-а – Тіміш. Не наполягає.

6-а – Продан. Не наполягає.

7-а – Тіміш. Не наполягає.

8-а – Продан. Не наполягає.

9-а – Ленський. Не наполягає.

10-а – Тіміш. Не наполягає.

11-а – Левченко. Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон Левченко.

 

11:52:39

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Справа в тому, що цим законопроектом можна було б гіпотетично створити справжній заповідник на території Чорнобильської зони. Це треба було б зробити, тому що в нас зараз унікальний шанс створити там заповідник, адже, по суті, природа там розвивалася без людського втручання  вже багато років. Але в законопроекті написано, що відповідний заповідник може створюватися на території зони відчуження.

Таким чином, створення біосферного заповідника може і не відбутися, оскільки це право, а не обов'язок. Більше того, біосферний заповідник може бути створений лише на невеликій частині Зони відчуження, в зоні безумовного обов'язкового відселення, а інша частина може бути використана з іншою метою. Тому моя поправка полягає в тому, щоб замінити слово "можуть створюватися" на "створюються" об'єкт природного заповідного фонду. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні? Так. Хто підтримує  поправку номер 11…

Маєте настрій – говоріть від комітету. Рибак, будь ласка.

 

11:53:52

РИБАК І.П.

Шановні колеги, справа в тому, що, дійсно, за текстом, прийнятого по закону в першому читанні, були слова: "можуть створюватись території та об'єкти природо-заповідного фонду". Чому ми не можемо ствердно говорити, що саме створюється на всій території зони безумовного відчуження? Тому що, не забуваймо, що відповідно на цій території є сама станція, відповідно є чотири енергоблоки, відповідно є заводи по утилізації рідких ядерних відходів та твердого палива, і відповідно так звані два СВЯПи – сховища для відпрацьованого ядерного палива. Тому прошу відхилити дану правочку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує правку 11, народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:54:52

За-117

Рішення не прийняте.

12-а, знову ж таки народного депутата Левченка. Чи наполягає? Будь ласка, включіть мікрофон пану Юрію.

 

11:54:59

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Ну, по-перше, відповідаючи доповідачу, мої правки прописані таким чином – це не одна правка в космосі, - вони прописані таким чином, що, безумовно, заповідник буде створюватись на всій території, крім відповідних об'єктів, про які ви зазначили. Ну, це ж очевидні речі. Просто там далі в моїх поправках це все врегулюється.

12 поправка також стосується цього питання. Вважаємо за доцільне створити об'єкт природно-заповідного фонду на всій території зони відчуження, очевидно, крім тих об'єктів, які згадуються доповідачем, зони безумовного відселення. При цьому варто дозволити здійснювати лише ті види діяльності, які визначені законом з метою виключення можливості використання зони відчуження і відповідних об'єктів з комерційною метою. Справа в тому, що ви таким чином прописуєте ваш законопроект, що там можна буде забудувати, що заманеться, і використовувати за будь-яким призначенням. Не виключно те, що стосується, власне кажучи, ядерних об'єктів і об'єктів ядерної безпеки, а також взагалі те, що заманеться, що повністю йде проти логіки заповідника. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити. А ні, можемо.

Чи є необхідність прокоментувати від комітету? Немає.

Я ставлю на голосування на голосування поправку 12 народного депутата Левченка. Хто її підтримує, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:56:34

За-100

Рішення не прийняте.

Ідемо далі.

13-а, Рибак. Не наполягає.

15-а, Левченко. Наполягає.

Будь ласка, пан Юрій, включіть мікрофон.

 

11:56:42

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую, я, щоб не витрачати забагато часу, пропоную одразу розглядати 15-у і 16-у, вони пов'язані між собою ці поправки. А пропозиціями проекту не означено, яке саме будівництво може здійснюватись у зоні відчуження. Більше того, законопроектом не обмежується перелік об'єктів, окрім загальної норми щодо об'єктів, які порушують безпеку зони, які можуть бути збудованими. Міністерство екології та природних ресурсів неодноразово заявляло про можливість створення на території Чорнобильської зони ідеальних умов для відновлення тваринного та рослинного світу за умови мінімального втручання людини та створення умов для наукових досліджень.

За таких умов вважаємо, що не доцільно створювати будь-які промислові об'єкти, в тому числі зі створення об'єктів з вироблення електроенергії і альтернативних джерел. Оскільки Чорнобильська зона по мірі очищення радіації може стати унікальною пам'яткою природи, яка свідчитиме про можливість самоочищення природи, якщо тільки не буде втручання в цей процес людини.

Зважаючи на вище викладене, вважаю за доцільне усю територію зони відчуження та зони безумовного обов'язкового відселення виділити під біосферний заповідник та заборонити здійснювати будь-яке будівництво… Прошу додати, будь ласка, кілька секунд, враховуючи, що дві поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

11:57:49

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

І заборонити…  Виділити… та заборонити здійснювати будь-яке будівництво, за виключення об'єктів пов'язаних з проектами укриття та підтримання безпеки у зоні, а також об'єктів пов'язаних з науковими дослідженнями, те, що казав раніше доповідачу. Тут має бути дозволене будівництво виключно пов'язане з ядерною безпекою, з науковими дослідженнями, жодної комерційної забудови.

Прошу підтримувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я буду ставити спочатку 15-у, а потім 16 поправку окремо.

Хто підтримує 15-у… Разом. Але так не можна, мені здається. Так не можна, дві ставити. Можна дві ставити на голосування? Добре.

Я ставлю на голосування 15-у, 16 поправку народного депутата Левченка, хто їх… Не можна, не можна.

Першу 15-у. Хто підтримує 15-у, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:58:47

За-104

Рішення не прийняте.

Хто підтримує 16 поправку народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:59:05

За-81

Шановні колеги, рішення не прийняте. Всіх тих, хто вважає даний законопроект важливий, давайте ми пройдемося швидко по поправках, бо потім просто буде важко зібрати голоси. Колеги, через 5 хвилин відбудеться голосування по даному законопроекту. Я прошу всіх народних депутатів заходити в зал, займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради я прошу запросити депутатів в зал. Ми рухаємося далі.

17-а, Кулініч. Чи наполягає? Ні.

18-а, Левченко. Наполягає, так? Будь ласка, пане Юрій.

 

11:59:37

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

По позиції проекту не означено, яке саме будівництво може здійснюватися у зоні відчуження та зони безумовного обов'язкового відселення. Більше того, законопроектом не обмежується перелік об'єктів, окрім загальної норми щодо об'єктів, які порушують безпеку зони, які можуть бути збудованими. Враховуючи те, що, ще раз повторюю, зараз зона відчуження – це є ідеальний простір для створення заповідника, справжнього заповідника, аналогів якому в Європі немає, де природа абсолютно роками розвивалася без жодного втручання людей і далі продовжу це робити, ми маємо цю можливість використати, а не знищувати цю можливість. Тому, зважаючи на це, вважаю за доцільне усю територію зони відчуження та зони безумовного відселення виділити під біосферний заповідник. Та заборонити здійснювати будь-яке будівництво за виключенням об'єктів, пов'язаних з проектом укриття та підтримання безпеки у зоні, а також об'єктів, пов'язаних із науковими дослідженнями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує поправку 18 народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:00:51

За-95

Рішення не прийняте.

Далі. 23-я, Рибак. Не наполягає

26-а, Тіміш. Не наполягає.

27-а, Гуляєв. Не наполягає.

28-а, Левченко. Наполягає.

Чи можна дві відразу –  28-а, 29-а.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:01:08

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Я збирався якраз сам це запропонувати. 28-а і 29-а –  це пов'язані між собою правки. Тільки прошу додати трошки більше часу з огляду на те, що разом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Пропозиція щодо зміни статусу біосферного заповідного з міжнародного на загальнодержавного значення є недоцільною Так, біосферним заповідникам надано статус міжнародного значення у зв'язку з положенням Конвенції про охорону всесвітньої культурної природньої спадщини, ратифікованою Верховною Радою України 14 жовтня 1988 року. У зв'язку з цим вважаємо, що частину першу статті 17 Закону України "Про природний заповідний фонд України" доцільно залишити в чинній редакції. Крім того, застереження виникає стосовно того, що буде з науковими розробками, які будуть винаходитись, впроваджуватись в цій зоні, оскільки ризик того, що держава може втратити право власності на наукові розробки.

Тому прошу, будь ласка, підтримати 28, 29 правку, залишити міжнародний статус біосферного заповідника. І додати пункт, що усі науково-дослідницькі надбання здійснених в біосферних заповідниках є власністю держави.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз я поставлю кожну поправку окремо. Але це фактично вже останні поправки.

Я прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. І прошу секретаріат Верховної Ради запросити депутатів в зал.

Отже, я ставлю на голосування спочатку поправку 28 народного депутата Левченка. Хто підтримує 28 поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. 

 

12:02:44

За-109

Рішення не прийняте.

І ставлю на голосування 29 поправку народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:03:04

За-107

Рішення не прийняте.

Наступна поправка –  30-а, Тіміш. Не наполягає.

33-я, Оксана Продан. Наполягає. Будь ласка, пані Оксана.

 

12:03:26

ПРОДАН О.П.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! Я прошу підтримати поправку про те, щоб з цього законопроекту вилучити норму, яка є в іншому проекті, яка не стосується взагалі теми цього законопроекту,  це про звільнення від відшкодування збитків в разі передачі, вилучення земельних ділянок з державних підприємств, крім оборонних, в заповідники і в ботанічні сади.

По-перше, це є норма. Ми порушуємо Конституцію, рівність прав різних форм власності.

По-друге, це не є предметом цього законопроекту. Прошу підтримати колег. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Хто підтримує поправку 33 народного депутата Продан, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

12:04:17

За-161

На жаль, не пройшло.

34-а. Наполягаєте? Ні.

І 36-а. Не наполягаєте.

Це були останні поправки, колеги. Ми завершили обговорення даного законопроекту. Переходимо до прийняття рішення.

Колеги, я прошу усіх зайняти робочі місця. Хочу наголосити, це законопроект, який врегульовує окремі питання правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це питання необхідне для захисту екологічної атмосфери в нашій країні. Це  очевидно теж питання, яке не входить в перелік політичних дискусій. Це питання, яке має об'єднати зал. І я дуже прошу усіх колег депутатів відповідально проголосувати.

Будь ласка, голова комітету, одна хвилина, заходимо в зал. Будь ласка, заходимо в зал.

 

12:05:15

РИБАК І.П.

Шановні колеги, законопроект 4437, дійсно, об'єднав представників всіх політичних фракцій і груп у парламенті, і на площадці якраз нашого Комітету з питань екологічної політики він був ґрунтовно опрацьований.

Я хочу подякувати представникам "Самопомочі", "Батьківщини" "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Волі народу", "Відродження", "Опозиційному блоку" –  всім позафракційним, які брали участь у розробці цього, ну, в доповненнях до цього законопроекту. 

Я думаю, що, дійсно, напередодні Конференції донорів, яка відбудеться на наступного тижні щодо будівництва об'єкту укриття в Чорнобильській зоні цей законопроект покаже, що наш український парламент здатен працювати заради України. Дякую всім за підтримку наперед. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, переходимо до прийняття рішення.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання до окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення в наслідок Чорнобильської катастрофи (№4437) в другому читанні та в цілому. Підтримаємо колеги, підтримаємо наш екологічно забруднений регіон. Голосуємо будь ласка, колеги.   Прошу голосувати. Прошу проголосувати.

 

12:07:00

За-234

234 – "за". Рішення прийняте. Вітаю комітет, вітаю міністра за якісну проведену роботу, законопроект прийнятий.

Колеги, зараз буде перерва, але перед перервою є заяви від двох фракцій "Радикальної партії" і "Батьківщини". Вони готові замінити на виступ свою заяву, після цієї заяви я зразу оголошу перерву. Від фракції буде виступати Галасюк, Віктор Галасюк. Будь ласка, включить мікрофон. Три хвилини Галасюк.

 

12:07:29

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, народні депутати, я звертаю вашу увагу, що сьогодні в порядку денному стоять три промислових законопроекти. Один з них стоїть 60-м. Шановні колеги, це законопроект 3872 про заморозку земельного податку в Україні. Для того, щоб врятувати українську промисловість, щоб не вирізали на металобрухт. Це стосується всіх галузей української економіки без виключення. Якщо  ми не приймемо сьогодні з вами цей закон, то це буде означати, що цього року податок на землю зросте для  виробничих і інших підприємств на 43 відсотки. Чи можемо ми з вами припустити це? Коли промисловість впала на 13 відсотків, коли минулого року ми втратили третину товарного експорту в Україні. Це є надважливий, антикризовий закон, який ми зобов'язані прийняти негайно.

 Шановні колеги, також сьогодні стоять в самому кінці, невідомо чи дійде до них час. Законопроект 4809 про розвиток вітчизняного  літакобудування  для того, щоби дозволити  міжнародну кооперацію, для того, щоб українські літаки "Антонов"  по всьому світу вироблялися і продавалися, і літали. А не так як сьогодні немає реального виробництва.  Це законопроекти  2554а і 2555а-д про індустріальні парки. Це реальний механізм  залучення інвестицій в країну, це реальний  механізм створення робочих місць,  регіонального розвитку  і наповнення бюджетів.

Шановні колеги, я розумію, що перейменування населених пунктів  - це дуже важливо. Але розвиток промисловості – це не менш  важливо. І це сьогодні пріоритет номер один, і  має бути   не менший, ніж оборона для країни. Бо якщо  ми втратимо з вами українську промисловість, втратимо  українську економіку, то ми й втратимо суверенітет  України. Ми не можемо цього припустити, і тому я закликаю перенести ці промислові законопроекти і  поставити їх одразу після перерви. Давайте займатися  промисловістю,  економікою і створенням   робочих місць,  наповненням бюджетів і давайте  вирішувати ті проблеми, які  найгостріші є для громадян.

Сьогодні що турбує громадян?  Перше,  сьогодні – тарифи, тарифи треба обґрунтовано перерахувати. Друге, потрібно, щоб    була робота. Бо якщо людина не має роботи, звідки вона буде платити податки і звідки вона буде платити тарифи. А щоб була  робота, потрібна  промислово-інвестиційна політика,  щоб заробітна платня була нормальна. А не так як сьогодні: середній дохід після податків в країні – 2600 гривень. Що це таке?!

Сьогодні ми сировинна  колонія  і наша з вами  роль  це виправляти. Тому промислові закони  мають ставитися першими, це принципова  пропозиція  фракції   Радикальної партії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я тільки зроблю повідомлення. Якщо в когось ще є перерви від двох фракцій, можете дати мені заяву, але я наразі  не маю і немає зараз обговорення, був виступ  по заяві від двох фракцій.   

Я хочу повідомити: сьогодні всі закони по літакобудуванню  стоять у порядку денному. По моєму попередньому підрахунку, а поки що ми йдемо повністю по графіку, ми на них вийдемо орієнтовно в 16.15, в 16.20. Але для того треба працювати, пане Віктор. При всій повазі,  треба працювати.  Всі закони по літакобудуванню стоять в прохідній частині, просто треба сідати на робочі місця, працювати, і ми сьогодні приймемо усі необхідні закони для нашої промисловості. Як ви правильно зазначили, для того треба дуже просто –  працювати.

Шановні колеги, зараз згідно Регламенту я оголошую перерву на півгодини, і о 12.40 я дуже прошу всіх повернутися в зал, у нас буде стояти один із найважливіших сьогодні Законів 2966-д, це проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Я дуже прошу всіх прийти дисципліновано, і о 12.40 ми продовжимо нашу роботу.

Дякую. До зустрічі.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, 12.40,  час, відведений для перерви, завершений. І ми переходимо до одного з найважливіших сьогодні законопроектів – це проект Закону про Національну  комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних  послуг (2966-д).

Велика кількість поправок. Я прошу всіх авторів поправок приготуватися до плідної і продуктивної роботи.

Ольга Валентинівна, готові доповідати? Я запрошую до доповіді заступника голови Комітет у з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та  ядерної безпеки Бєлькову Ольгу Валентинівну. Будь ласка.

 

12:42:01

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! На ваш розгляд пропонується доопрацьований  комітетом до другого читання надзвичайно важливий та довгоочікуваний проект Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", реєстраційний номер 2966д, прийнятий Верховною Радою у першому читанні 12 квітня 2016 року.

За цей час у Комітеті з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки були ретельно опрацьовані пропозиції та поправки до законопроекту, які надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи. Загалом було подано  232 пропозиції і  поправки, з яких враховано 104 повністю, частково 11, і враховано редакційно 18 правок. Відхилено 99 правок.

В цілому законопроект визначає правовий статус незалежного регулятора у сфері енергетики та комунальних  послуг, його завдання, функції та порядок їх здійснення. Прийняття законопроекту відповідає зобов'язанням України як члену Енергетичного співтовариства щодо імплементації у законодавство України положень третього енергетичного пакету.

Крім того, цей законопроект був дуже широко підтриманий громадськістю, численними неурядовими організаціями.

Під час підготовки до другого читання законопроект спільними зусиллями народних депутатів, представників різних депутатських фракцій і груп було суттєво доопрацьовано. Зокрема, вдосконалено порядок формування конкурсної комісії, виходячи з необхідності дотримання балансу участі різних гілок влади; скорочено термін ротації членів регулятора з 30 до 18 місяців; деталізовано порядок оплати праці членів комісії; впорядковано питання оплати працівників апарату та територіальних органів регулятора; уточнено положення, які забезпечують прозорість та гласність здійснення діяльності регулятора; деталізовано положення щодо персональної відповідальності посадових осіб регулятора; за результатами консультацій з Енергетичним співтовариством встановлено засади проведення моніторингу на ринках у сфері енергетики та комунальних послуг шляхом здійснення аналізу та оцінки ключових показників тощо.

Насправді, ми дуже вдячні від комітету за всі поправки, які були подані всіма депутатами. Користуючись нагодою, виражаю від свого імені та від імені комітету вдячність всім, хто долучився до опрацювання а обговорення цього законопроекту.

Також звертаю вашу увагу, що додатково за ініціативою окремих народних депутатів 1 червня 2016 року відбулося засідання додаткове комітету, на якому народними депутатами Олексієм Рябчиним та Вікторією Войціцькою запропоновано нова редакція статті 8 законопроекту щодо особливостей призначення на посаду членів регулятора. Оскільки ці поправки подані після встановленого строку  та після роз....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки? Одну хвилину, будь ласка, завершуйте.

 

БЄЛЬКОВА О.В. Оскільки ці поправки були подані поза межами строку, вони подаються в окремій додатковій таблиці. Також звертаю увагу, що вони не були підтримані комітетом.

В додатковій таблиці також розміщено правку під моїм авторством, але вона подана фактично після консультацій з юридичним управлінням Апарату  Верховної Ради України. У ній ми намагаємося впорядкувати застосування Закону України про запобігання корупції, поширивши дію цього закону також на членів регулятора, які фактично не будуть державними службовцями. Тому під час розгляду статті 8 та прикінцевих положень законопроекту прошу одночасно також дати слово авторами додаткових поправок. Дуже дякую. Прошу перейти до розгляду поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Залишайтесь на трибуні.

І ми переходимо до розгляду правок. 1-а, Ленський. Чи наполягає? Ні.

2-а, Бабак. Не наполягає.

9-а, Бабак. Не наполягає.

10-а, Бабак.

Яку? Пані Олена, я щойно говорив з колегою Рябчиним. Давайте ми на підтвердження поставимо в кінці, щоб була об'єктивна картина в залі. Я просто попрошу. На голосування буде, просто коли будуть люди в залі. Юрко! (Шум у залі)

 Вимагають 7 поправку на підтвердження. Будь ласка, прокоментуйте. Пані Оля, 7 поправку на підтвердження.

 

12:46:58

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, у правці номер 7 колега Пинзеник, Павло Пинзеник із "Народного фронту", звертає нашу увагу на деяку прогалину в законодавстві. Сьогодні питання ліцензування господарської діяльності у частині захоронення побутових відходів та їх перероблення фактично не врегульовані. Комітет насправді розділився у цій частині, із невеличкою перевагою ми підтримали пана Пинзеника. Прошу зал визначатись з цією поправкою шляхом голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Оля, ви не заперечуєте, щоб ми поставили зараз на підтвердження?

Шановні колеги, я ставлю на підтвердження 7 поправку. Прошу приготуватись до голосування. Комітет закликає підтвердити 7 поправку.

Отже, хто підтримує позицію, щоб підтримати 7 поправку авторства Павла Пинзеника, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. На підтвердження 7 поправка, голосуємо.

 

12:48:30

За-115

Не підтверджена 7 поправка.

9-а, 10-а, Бабак. Наполягає чи ні? Не наполягає.

13-а, Мельничук. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

16-а, Підлісецький. Не наполягає.

17-а. 17-у на підтвердження вимагають. 17-у прошу прокоментувати. Будь ласка.

 

12:48:57

БЄЛЬКОВА О.В.

Насправді спочатку давайте розберемося в статусі поправки, це моя правка, вона частково лише врахована, 17-а, да.

Значить я би хотіла звернути увагу шановного товариства сьогодні. Колеги, на жаль, не підтримали мене у тій частині, що я намагалася змінити, спростити вимоги до досвіду роботи потенційних членів комісії. Я поясню свою позицію.

Якщо ви побачите, сьогодні навіть у міністра енергетики немає заступників, і одна з причин –  тому що законодавство сьогодні визначає дуже чіткі норми, з  одного боку, щодо досвіду, а, з другого боку, відсутності конфлікту інтересів. У цьому законі ми встановлюємо дуже жорсткі вимоги до конфлікту інтересів. Фактично люди, які будуть працювати у цьому органі, з одного боку ми просимо, щоб у них було 5 років досвіду, а з другого – вони не повинні ніде працювати.

Тому я дуже прошу дослухатись, ми не знайдемо гідних, ну взагалі молодих спеціалістів, які би десь колись не працювали в якісь монополії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, шановні колеги, я ставлю…

Ну ви дали питання, відповіли, ну більше немає процедури, зараз ставлю на голосування.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію Рябчина про підтвердження 17 поправки. Я правильно сформулював?

Ну, колеги. Будь ласка, Домбровський, одну хвилину. Будь ласка, Домбровський.

 

12:50:34

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Андрій Володимирович, я звертаюся до вас, тому що зараз іде обговорення критично важливого законопроекту для України. І коли ми ставимо на підтвердження у залі, де немає народних депутатів достатньої кількості, ну я вважаю, це, або фарс, або якби не зовсім ми правильно поступаємо.

Тому я звертаюсь до вас, давайте, щоб народні депутати повернулися в зал для того, щоб ми могли нормально, професійно і глибоко обговорити проблеми, і потім ставити на підтвердження або непідтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Я звертався з проханням до Рябчина, з пропозицією. Це в тому є правда, колеги, розумієте. І правда є в тому, що коли ми розглядали законопроект, зокрема про військовозобов'язаних, ми стягували людей в зал. В тому теж є своя велика правда. Тому я справді просто звертаюсь до вас з проханням, щоб я на  підтвердження ваших дві поправки, якщо… 17-а, 28-а, поставив перед голосуванням. Це моє прохання, звернення до вас.

Будь ласка, одну хвилину, пане Рябчин. Включіть мікрофон, депутат Рябчин.

 

12:51:40

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Пане спікер, з усією повагою до вас, ви вже дозволили поставити 7 поправку, і тому я прошу, щоб… я наполягаю за тим, щоб процедура була виконана. Так само ми з вами домовились, що, можливо, ми підемо на такі поступки, але вже розпочалась процедура, і не можна одні поправки ставити, а інші – ні.

А чому я ставлю цю поправку на підтвердження? Так, дійсно в нас є певна, певна проблема, так, з досвідченими людьми, але в нас є проблема з недосвідченими людьми, які працюють в цій комісії. Тому 2 роки стажу в енергетиці для найвищого керівного складу  це просто замало. 5 років у енергетиці – для того, щоб можна було приймати державницькі рішення. Тому що ми бачимо, як недосвідчені зараз, яким чином вони піднімають тарифи необґрунтовано, яким чином вони не надають цих, цих речей. І вся Україна бачить, до чого невігластва приводять.

Тому 5 років стажу в енергетиці – це must have для того, щоб бути членом НКРЕКП. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ще раз дам пані Олі Бєльковій слово, 30 секунд. І після того вже перейдемо до прийняття рішення. Будь ласка, Ольга Валентинівна Бєлькова.

 

12:52:47

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, шановний пан Рябчин, я звертаю вашу увагу, що моя правка врахована лише в одній частині на сьогодні. Вона врахована в тому, що це мають бути громадяни України. Невже ви заперечуєте у цій частині? Уважно прочитайте. На підтвердження ставляться ті правки, які враховані. Я як автор лише доповідала, що я прошу додатково врахувати. Тому я дуже прошу не розгойдувати зараз цей процес. Дійсно… Моя правка не врахована, Сергій, моя правка не врахована. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили дискусію. І я ставлю на підтвердження поправку номер 17 народного депутата Бєлькової. Хто підтримує цю позицію, підтримати 17 правку Бєлькової, прошу проголосувати, колеги, прошу проголосувати.

 

12:53:47

За-149

Рішення не прийняте.

І, шановні колеги, я звертаюсь до голів фракцій, запросити депутатів в зал, де розгляд важливого законопроекту. У мене немає повноважень, щоб його зупиняти або переносити, я можу тільки ставити на голосування поправки. І тому я дуже прошу голів фракцій запросити депутатів в зал для того, щоб ми могли повноцінно проводити голосування по кожній правці.

Отже, дальше. 19-а, Підлісецький. Не наполягає.

22-а, Підлісецький. Не наполягає.

23-я, Бєлькова. Не наполягає.

26-а, Підлісецький. Не наполягає. Наполягає. Будь ласка. По 26 поправці. Будь ласка.

 

12:54:34

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

26 поправка стосується номінаційної комісії, порядку призначення членів номінаційної комісії. Власне, в варіанті, яку я запропонував, я пропоную, щоби номінаційна комісія, яка буде вибирати членів регулятора, призначалася одним представником від Президента України, трьома представниками від Верховної Ради і одним представником від Кабінету Міністрів. Власне, ця конфігурація, на мій погляд, може забезпечити рівний вплив і рівновіддалений вплив на прийняття членів, і відповідно комісія буде сформована з професійних і незалежних членів.

Тому прошу, пропоную підтримати дану правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, пані Оля.

 

12:55:24

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, є три правки, які між собою, ну, фактично поєднані і пропонують нам різні варіанти вирішення цього питання: це 26-а, 27-а і 28-а. Комітет на своєму засіданні уважно розглянув всі запропоновані, ну, ініціативи і обрав правку номер 28 колеги Домбровського. Прошу зал визначитись своїм голосуванням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Підлісецький наполягає на голосуванні. Так?

Я ставлю на голосування правку 26 народного депутата Підлісецького. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

12:56:11

За-138

Рішення не прийняте.

Колеги, я прошу всіх заходити в зал, прошу повідомити депутатів, щоб заходили в зал і працювали. Це була 26-а.

Далі в нас поправка 27, Войціцька. Чи наполягає? Ні. Не наполягає.

29-а, Підлісецький.

28-у на підтвердження, так? Будь ласка, пані Оля, прокоментуйте.

 

12:56:43

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що ця правка номер 28 колеги Домбровського є в унісон з попередньою правку, яку ми обговорювали. І різниця лише в тому, що від Президента – дві особи, від Верховної Ради – дві особи і від Кабінету Міністрів – одна особа.

Прошу вас підтвердити вибір комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я з вашого дозволу, ще надам автору поправки Домбровському 1 хвилину як автору поправки.

 

12:57:10

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, я би попросив підтримки і підтримати мою правку, тому що я виходжу із норм Конституції, де нам потрібно в дуже важливому законі створити систему стримувань і противаг для того, щоб незалежний регулятор був професійний, неупереджений і незалежний. Тому ми маємо можливість, Президент має двох своїх представників в номінаційну комісію, Верховна Рада – двох представників в номаніційну комісію, і уряд має одного представника. Ми вважаємо, що це є дуже збалансована і чесна, і прозора формула, яка відповідає Конституції держави. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, зараз ми перейдемо до голосування. Тільки це було питання, яке найбільше викликало дискусії в залі. Мені видається, формула запропонована, коли два – від Верховної Ради, два –  від Президента і один  фактично – від уряду, це є форма компромісна для всіх, колеги. До речі, наскільки мені відомо, була сформульована позиція про два - від Верховної Ради. І я буду цю пропозицію  ставити все одно по завершені нашого розгляду, щоб ми знайшли компромісну  процедуру. Тому що вона, фактично, є ключовим питанням дискусії між нашими фракціями. Я поставлю зараз на голосування, я просто пояснюю залу, наскільки важлива є ця норма. Бо якщо ми в ній найдемо компроміс ми  або вийдемо на позитивне голосування, або не вийдемо. Якщо ми просто будемо відхиляти це  вкінці кінців не дасть нам змоги закон прийняти.  Тому шановні колеги, я поставлю її на підтвердження, але я  думаю, що ми в кінці проведемо окрему дискусію по цій нормі. Винайдемо формулу, яка об'єднає весь зал, і тоді проголосуємо. Приймається так колеги? А зараз згідно регламенту ставлю на підтвердження 28-у поправку, нагадую комітет її підтримує і просить усіх  в залі її підтримати.

Шановні колеги, 28-а поправка Домбровського. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Будь ласка колеги, голосуємо.

 

12:59:40

За-165

165 – "за". Рішення не прийняте. Будемо шукати компромісне формулювання.

Наступна 29-а, Підлісецький. Не наполягає.

31-а Підлісецький. Не наполягає.

33-я Кужель. Не наполягає.

34-а Підлісецький. Не наполягає.

35-й Єфімов. Не наполягає.

36-а Рябчин. Наполягає. Будь ласка, Рябчин. Включіть мікрофон.

 

13:00:05

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин "Батьківщина" Донеччина. Ця правка також намагається збалансувати представництво різних гілок влади, яке на жаль не було збалансоване, минулими правками на жаль комітет не проголосував. І вона каже про те, що строк повноважень членів конкурсної комісії становить 3 роки та можуть бути приниженні достроково за ініціативною органу або особою, що призначила таких членів комісії. Я прошу додати з ініціативи Верховної  Ради для того, щоб Верховна Рада мала таке право. Якщо ці  члени комісії, які стосовно цього закону взагалі непідлеглі жодної людини. Якщо вони будуть зловживати своїми обов'язками, як наприклад, це сьогодні є. Щоб Верховна Рада могла ставити питання про ініціацію відмін відзивів таких членів комісії. До того ж ця правка, вона  дотична до тієї правки, яка зараз прийнята, тому що 28 правка, вона відхилена, і  ми повернулися до редакції першого читання, коли номінаційна  комісія визначається:  два –  від  комітету ЖКП і три –  від комітету  енергетики. Тобто треба дати ініціативи  Верховної Ради відкликати, тому що  ми їх і будемо призначати.  Прошу підтримати  цю поправку. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу прокоментувати, пані Оля.

 

13:01:16

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги! Дана правка,  на жаль, порушує принцип повної незалежності регулятора, особливо з урахуванням того, що попередня правка не була прийнята. Якщо Верховна Рада буде призначати і сама звільняти, є це повною залежністю незалежного регулятор саме від Верховної Ради. Прошу не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, колеги, я ставлю на голосування поправку 36 народного депутата Рябчина.  Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати,  будь ласка.

 

13:01:55

За-85

Рішення не прийнято. 

Наступна – 40-а, Левченко. Чи наполягає?  Наполягає, так? 

 

13:02:02

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. На превеликий жаль,  в цьому  законопроекті не позбавляється, законопроект не позбавляється впливу Президента  України на процес формування НКРЕКП. Взагалі-то коли   ми тут чули деякі виступи по поправках щодо формування   складу конкурсної комісії, знаєте, у нас на даний момент парламентсько-президентська республіка, і взагалі то де-юре  Президент до виконавчої влади ніякого майже  стосунку не має, і особливо не має мати сосунку до будь-яких таких регуляторних    механізмів. Тому хтось там пропонує поставити   дві людини від Президента в конкурсній комісії,  взагалі незрозуміло, за якою це логікою Президент має мати дві людини в конкурсній комісії такого органу, як НКРЕКП, в рамках   діючої сьогоднішньої Конституції в  Україні. Так?

І також законопроектом   пропонується надати Президенту  України повноваження щодо встановлення  порядку ротації членів комісії, вже обраних. Вважаю,  що такі повноваження варто передати до конкурсної комісії, оскільки згідно  законопроекту Президент  України  і так   має чималий вплив на діяльність комісії шляхом затвердження та звільнення її членів, організації роботи конкурсної комісії та потенційного впливу членів  фракції і будь-якого Президента  України в парламенті.

Тому,  будь ласка, прошу прибрати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд,  будь ласка,  завершити.

 

13:03:13

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Прошу,  будь ласка, прибрати вплив Президента України на встановлення порядку ротації членів комісії. Якщо ми справді хочемо незалежну НКРЕКП, немає бути впливу Президента на НКРЕКП. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будете коментувати, Ольга Валентинівна? Ні.

Я ставлю на голосування поправку номер 40 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:03:50

За-104

Рішення не прийняте.

43-я, Левченко. Чи наполягає? Наполягає, так? Включіть мікрофон.

 

13:03:55

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Так, наполягаю. 43 поправка має схожу суть, це так само вона спрямована на те, щоб мінімізувати вплив Інституту Президента України, який насправді не має мати вплив на такі речі, як незалежного регулятора з питань тарифів на комунальні послуги, на НКРЕКП. Так от з метою зниження впливу Президента України на роботу членів комісії, вважаю за необхідне обмежити його вибір при затвердженні складу комісії. Таким чином Президент України при затвердженні складу членів комісії зможе відмовити у такому затвердженні лише при наявності підстав передбачених законопроектом. Справа в тому, що в першому варіанті ви даєте дуже такі дискреційні повноваження Президенту, він може відмовляти незрозуміло з яких підстав при виборі відповідних членів комісії. Я пропоную, щоб це конкретно було прописано, що це не на розгляд Президенту, а на затвердження Президенту. І що загальним списком в кількості з розрахунку одна особа на одну посаду члена комісії, а не що йому дається якийсь вибір, дві особи на одного члена комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ставлю на голосування поправку 43 народного депутата Левченко. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:05:20

За-99

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, в мене відчуття, що нам треба йти більш динамічно. Тому я дуже прошу, тільки там, де є дійсно принципові речі, там брати слово, якщо це можливо. Виключити Левченкові, будь ласка, мікрофон. Колеги, прошу переходити в більш динамічну роботу.

50-а, Кужель. Не наполягає.

52-а, Левченко. Наполягає, так?

 

13:05:45

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Законопроектом передбачається ротація членів комісії, які виконували свої повноваження на момент набрання чинності цим законопроектом. При здійсненні ротації членів комісії вони звільняються, що, по суті, є достроковим припиненням їх повноважень.

З метою уникнення оскарження рішень про ротацію членів комісії варто передбачити ротацію як один з видів дострокового припинення повноважень членів комісії. Це дуже важливо це прописати, тому що якщо це не прописати, насправді, створюється абсолютна можливість формально юридично закону в наших найгуманніших судах у світі, які дуже люблять повертати на посади всіх корупційних чиновників, після того як їх звільняють. Дається можливість де-юре через таку от погану… юридичну в законодавстві, щоб оскаржували ротацію через суд, тому що по факту ротація  це є звільнення.

Тому прошу, будь ласка, підтримати цю поправку.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, прокоментуйте.

 

13:06:39

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановний пан Левченко, ми з дуже великою повагою до вас і з увагою до цієї конкретної правки проконсультувалися окремо в Головному експертному управлінні, на що отримали відповідь, що ротація не є достроковим припиненням повноважень. І відповідно до норм цього закону саме у рамках ротації, а не дострокового припинення повноважень буде вона здійснена.

Дуже  дякую. Прошу не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, шановні колеги. 

Ставлю на голосування, хто підтримує поправку 52 народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:07:24

За-75

Рішення не прийнято.

Я ще раз звертаюсь до авторів поправок: коли це справді є принципово, ставимо на переголосування. В мене таке враження, що всі в залі розуміють важливість прийняття  цього закону. Но ми як увійдемо у двогодинне обговорення, ми його просто не приймемо. Ми будемо говорити про процедуру правильні слова. В мене є прохання більш відповідально.

Отже, 54-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні,  не наполягає.

56-а, Ленський. Не наполягає.

62-а, Войціцька. Не наполягає.

63-я, Войціцька. Не наполягає.

67-а, Бабак. Не наполягає.

70-а, Рябчин. Наполягає. Будь ласка.

 

13:08:04

РЯБЧИН О.М.

Я прошу, 70-а, 73-я, 74-а, щоб я разом доповів. Мені дві хвилини,  да, на три поправки. Дякую. Да, да, дякую, щоб ми потім їх проголосували.

Це дуже важливий... це дуже важливі правки, тому що вони допоможуть зробити національний регулятор фінансово незалежним. Тому що ми встановимо заробітну плату всім людям, цим комісіонерам, а вона  буде встановлюватися, і фінансування комісії здійснюється за рахунок надходжень до спеціального фонду державного бюджету внесків регулювання від саме ліцензіатів... ліцензіатів. Комісія самостійно визначає розмір внесків, а він не повинен становити не більше, ніж 0,1 відсоток власного доходу.

Тобто ми можемо створити, дійсно, незалежну фінансову інституцію, але якщо ми зробимо політично залежну цю інституцію, то ці люди будуть отримувати надприбут... дуже великі заробітні плати. Вони будуть підпорядковані, і є така можливість, що вони будуть підпорядковані  одному органу, а саме Адміністрації Президента, і це буде визивати обурення у людей. Тому що люди будуть фінансово незалежні і приймати рішення, яке протирічить будь-якій логіці. Тому прошу  підтримати ці правки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Пані Ольга, будь ласка, прокоментуйте.

 

13:09:14

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що правка номер 70 була не врахована в зв'язку із тим, що ми врахували більш розлогу правку 68 пані Наталії  Кацер-Бучковської. Там також врахована частина щодо доплат. Але, якщо автор наполягає, ну, ми можемо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, давайте без обговорення зараз ставимо 3 на підтвердження, не підтвердження, а правки.

70-а, народний депутат Рябчин. Хто підтримує 70 поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:09:53

За-94

Дякую.

71-у – на підтвердження. Отже, 71-а... Пані Оля, ми її підтримуємо?

 

БЄЛЬКОВА О.В. Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Отже, 71-а – на підтвердження. Хто підтримує таку пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:10:21

За-87

73 поправку,  хто підтримує 73 поправку Рябчина, прошу проголосувати. По попередній  рішення не прийнято –  87.

73-я, хто підтримує, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:10:43

За-83

Рішення не прийняте.

І 74-а, Рябчина. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:11:02

За-84

Рішення не прийняте.

Рухаємо далі, колеги. 81-а, Войціцька. Не наполягає.

83-я, Бабак. Не наполягає.

84-а, Войціцька. Не наполягає.

85-а, Рябчин. Будь ласка, Рябчин.

 

13:11:20

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Це також дуже важлива поправка, тому що вона балансує інституційну приналежність до регулятора. Тому методологія, порядок визначення ставки внеску на регулювання розроблюється комісією та затверджується Верховною Радою України. Тобто ми повинні дати Верховній Радій можливість просто затверджувати. Це те, що зробить комісія. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто підтримує поправку 85, народного депутата Рябчина, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:12:05

За-74

Рішення не прийняте.

Далі. 86-а, Бабак. Не наполягає.

88-а, Бабак. Не наполягає.

92-а, Бабак. Не наполягає.

94-а. Не наполягає.

97-а, Бабак. Не наполягає.

98-а, Ленський. Не наполягає.

99-а, Левченко. Наполягає. Будь ласка.

 

13:12:26

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. По-перше, хотів би прокоментувати реакцію на мою попередню поправку щодо того, що ГНЕУ сказало, що ротація – це не звільнення. Ну, я дуже радий, що ГНЕУ вам це сказало. От тільки суди українські, коли їм принесуть в валізі 100 тисяч доларів, щоб вернути якогось чиновника НКРЕКП на місце, скажуть зовсім інше. Тому що, крім слів ГНЕУ, в жодному законі це не прописано, ця норма. Тому сказати можна, що завгодно, а немає в цьому законі, немає визначення, що це…  ротація. Я якраз пропонував написати, що ротація – це не є… що звільнення… це не є звільнення. Ротація і звільнення – дві різні речі. А у вас це не написано. Тому шкода, що вам ГНЕУ таке радить.

Щодо 99 поправки. Згідно загального правила нормативно-правові акти, згідно загального правила, нормативно-правові акти підлягають державній реєстрації, що є одним із атрибутів їх нормативності та забезпечує їх однозначне застосування.

Вважаю, що рішення комісії, які міститимуть нормативний характер, повинні проходити державну реєстрацію. Тому що ви повністю абсолютно закриваєте роботу комісії. Якщо це є акт не нормативного характеру, будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

13:13:38

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Якщо акт є нормативного характеру, він має проходити ту ж саму реєстрацію в Мін'юсті, як і будь-який акт нормативного характеру, не в залежності від того, чи це є НКРЕКП, чи щось інше.

Прошу підтримати поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує поправку 99 народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:14:08

За-68

Рішення не прийняте.

101-а, Бабак. Не наполягає.

106-а, Єфімов. Не наполягає.

107-а, Бабак. Не наполягає.

108-а, Єфімов.

105-а, Рябчин.

До речі, ще 25-у на підтвердження ми пропустили, я теж поставлю зараз 25-у.

Будь ласка, Рябчин.

 

13:14:26

РЯБЧИН О.М.

Це дуже принципова поправка, яка стосується енергетичного омбудсмена. Директива Євросоюзу передбачає, що держави-члени повинні гарантувати існування незалежного механізму, який  дбає про права споживачів. і я хочу нагадати, що це наше зобов'язання щодо імплементації цієї директиви в Угоді про асоціацією між Україною та ЄС.

Отже, норма про інститут захисту прав і того самого омбудсмена, воно повинно бути реалізовано в Україні. Ми повинні надати право енергетичному омбудсмену переглядати акти комісії, які мають ознаки регуляторного акту. І можу сказати, що, наприклад, в Британії енергетичний омбудсмен є незалежною і безкоштовною для споживачів організацією, яка має право вирішувати які дії повинні бути зроблені і що заставляти постачальника енергії переглядати. У тій ситуації, коли у нас є зараз з тарифами, енергетичний омбудсмен – це інституція, яка буде захищати саме права малих та середніх споживачів і це ми повинні зробити, і це є в самому законі, надати право омбудсмену переглядати ці акти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я поставлю на голосування…

Колеги, хто підтримує 105 поправку народного депутата Рябчина, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

13:15:53

За-94

Рішення не прийняте.

106-а, Єфімов. Не наполягає.

107-а, Бабак. Не наполягає.

108-а, Єфімов. Не наполягає.

110-а, Єфімов. Не наполягає.

123-я, Кужель. Не наполягає.

125-а, Кужель. Не наполягає. Так, будь ласка, Рябчин. Включіть мікрофон.

 

13:16:13

РЯБЧИН О.М.

Так, про ліцензування, це також надпринципова, надпринципова річ. Що зараз коїться? У нас НКРЕКП може розробляти, затверджувати і випускати ліцензіонні умови. У нас є окремий законопроект про ліцензування, і це законопроект пані Кужель, який установлює одні і ті умови для всіх. Тобто ми хочемо зробити, щоб НКРЕКП мала право розробляти ці ліцензійні умови, але Кабмін повинен їх затверджувати, щоб у нас не було корупції, щоб у нас була ця інституційна… Повноваження, вони розповсюджені між всіма органами, а випускати їх буде, видавати їх буде також НКРЕКП. Тобто ми повинні надати право проміжній організації, як Кабмін, для того щоб вона перевіряла те, що натвердить собі НКРЕКП. І вони не мають права змінювати, вони мають право відхилити і направити до НКРЕКП для того, щоб вони переглянули це. Тобто це не втручання, це не інституційна незалежність. І Енергетичне співтовариство підтвердило це, що це політичне рішення, яке повинна прийняти Верховна Рада. Прошу підтримати.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, ставимо на підтвердження голосування цієї поправки. Прошу. Прошу визначитись.

 

13:17:42

За-100

Не підтримана вона залом.

Шановні колеги, народний депутат Мартовицький, це 113 поправка, наполягає на тому, що він вимагає, щоб поставлена була вона на підтвердження. І прошу включити йому мікрофон. Ми до неї повертаємося, тому що не помітили раніше його наполягань. 113-а, Мартовицький.

 

13:17:58

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Дякую.

Виходячи з положень законопроекту, комісія не з ким не погоджує своє рішення і не юстує їх в Мін'юсті. А тому є помилковим віддавати на відкуп комісії одноосібне розроблення та затвердження такого важливого документу, як ліцензійні умови, що є основним документом для суб'єктів господарювання, які діють у відповідних сферах. Вважаю, що Національна комісія повинна бути органом ліцензування, має розробляти ліцензійні умови і стежити за їх виконанням суб'єктами господарювання. Але такі ліцензійні умови повинні затверджуватися виключно Кабінетом Міністрів України, як це передбачено чинною редакцією Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності". А тому наполягаю на виключенні абзацу другого пункту 3 частини першої статті 17 законопроекту.

Шановні колеги, прошу підтримати мою поправку.

 

13:19:02

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, на голосування 113 поправка народного депутата Мартовицького.

 

13:19:19

За-86

Не підтримана.

Фракція "Самопоміч" стверджує, що не було помічені також їх руки по наполяганню, по підтримці 107 поправка. Це поправка, яка була народного депутата Олени Бабак. Будь ласка, включіть їй мікрофон.

 

13:19:40

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, щойно ви почули від представників різних фракцій те, що у нас існує загальний Закон про ліцензування певних видів діяльності, так. Плюс ми даємо зараз національному регулятору одноосібно приймати і розробляти і затверджувати ліцензійні умови для сфери енергетики і комунальних послуг.

Моя правка 107, вона була така компромісна. Ввона пропонує, щоби ми при наданні права регулятору розробляти і затверджувати ліцумови записали наступне, що на основі загальних норм Закону України "Про ліцензування" з урахуванням особливостей, визначених в галузевих законах, розробляти і затверджувати ліцумови. Тобто, щоби все ж таки загальні вимоги, які перелічені до ліцензування в Законі про ліцензування видів господарської діяльності, враховувались регулятором. Я дуже прошу це підтримати, тоді це буде хоча би якась загальна рамка до ліцензійних вимог. Дуже прошу підтримати цю правку 107, вона буде тим балансом між повною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наполягає комітет на коментарі. Будь ласка, пані Бєльковій. 

 

13:20:54

БЄЛЬКОВА О.В.

Дуже дякую. Шановні колеги, оце якраз дійсно є компромісна правка, яка хоча б частково внормує ситуацію, яка була дискусійною щодо того, хто повинен фактично затверджувати ліцензійні умови. Дуже прошу всіх, незважаючи на партійність, на фракції, підтримати пані Альону, яка доклала зусиль для пошуку компромісу. На жаль, на комітеті ті, хто наполягав на іншому варіанті, не підтримали її, правку. Підтримайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу мобілізуватися зараз і підтримати 107 поправку пані Бабак, яка є фахівцем у цьому питанні, яке ми обговорюємо. Будь ласка, ставлю на голосування і прошу всі фракції підтримати цю поправку.

 

13:21:52

За-159

На жаль, 159 голосів.

Шановні колеги… Будь ласка… Шановні колеги, я дуже прошу всіх повернутися до сесійної зали і нагадати колегам, що робота депутата це не тільки написання законопроекту і правки. І от, по суті, зараз відсутністю в залі ми гальмуємо роботу і перекреслюємо десятків наших колег, десятків наших колег ми гальмуємо роботу. Це є неповага одне до одного, ну, і неконструктивно.

Я прошу ще раз повернутися до зали і повернутися до 107 правки. Шановні колеги, давайте ми повернення до поправки номер 107 пані Бабак ставимо на голосування і потім йдемо далі.

Прошу 107 поправка пані Бабак на повернення до неї. Голосуємо.

 

13:22:57

За-155

На жаль, не підтримано. Але маємо, можливо, ми повернемося трошки  пізніше.

125-а поправка, народні депутати Кужель і Рябчин, не наполягають? Не наполягають, добре.

127-а поправка, народний депутат Бєлькова, враховано.

129-а поправка, народний депутат Бєлькова, наполягаєте? Не наполягає.

130-а поправка народного депутата пані Бабак, наполягаєте? Не наполягає.

134-а поправка народного депутата Ленського, наполягаєте? Не наполягає.

138-а. Народний депутат Ленський, наполягає? Не бачимо.

139-а. Народний  депутат Голубов, наполягає? Не бачимо.

145-а народного депутата Ленського, наполягаємо? Добре.

145-а Ленського, не наполягає? Не наполягає, дякую.

144-а. "Враховано редакційно" написано, але Левченко в нас наполягає. Будь ласка, мікрофон йому увімкніть.

 

13:24:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко "Свобода" 223 округ місто Київ. Ну, насправді це поправка зовсім не врахована жодним чином, хоча написали "редакційно", суть її неврахована. Справа в тому, що варто встановити чіткий механізм публікації, порядків, методик, розрахунків, затверджених комісією, оскільки такі рішення стосуються таких суспільно важливих сфер, як енергетика та комунальні послуги. Доступність інформації по рішенню комісії необхідною мовою якісно надання комунальних послуг та дотримання законодавства в сфері енергетики. Крім того, подібні рішення комісії местимуть нормативний характер. Тому повинні бути опубліковані порядком чинними законодавством.

Справа в тому, що в тому варіанті як ви зараз прийняли, комітет прийняв законопроект, все що ви пишете, ви пишете, що має бути офіційне оприлюднення. Оце така фраза: офіційне оприлюднення відповідних актів НКРЕКП. Про те, що таке офіційне оприлюднення, ми вже стикаємося з роботою інших органів виконавчої влади, де офіційно оприлюднення значиться дуже часто на якійсь брошурці,  десь вибачте, тиражем 100 штук, яку ніхто  в житі ніде, ніколи не бачив, але вважається, що вони були офіційно оприлюднені. Тому я прошу, дайте будь ласка, 10 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

 Просто хочеться встигнути нам законопроект цей  прийняти. Я ставлю на голосування поправку пана Левченка, це номер поправки 144. Прошу підтримати.

 

13:25:44

За-90

Я врахую ваше зауваження, шановний народний депутат.

Поправка номер  149 народного  депутата Єфімова. Наполягає? Не бачимо.

Поправка номер 150 народного депутата Єфімова. Наполягає? Наполягає? Не бачимо.

Далі,  шановні колеги, йдемо далі. Поправка номер 156 народного депутата Мартовицького. Народний депутат Мартовицький не наполягає, щоб потім не сказали,    що вам не дали слова.

159 поправка. Рябчин. Наполягає.

Будь ласка, народному депутату  Рябчину.

 

13:26:28

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин,   "Батьківщина", Донеччина. Це дуже важлива правка, яка розроблена разом з "Реанімаційним   пакетом  реформ". Попередні правки стосовно відкритості роботи  регулятора, вони були враховані, і там  є революційні речі, так як представлення   інформації у  форматі "open date", тобто можна буде брати ці дані з сайту НКРЕКП і робити і статистичні дані, і   контролювати те, що  відбувається.

Але треба ще змінити і виключити слова "за запитами", щоби  забезпечення доступу до інформації і надання інформації було відповідно  до Закону  України "Про доступ до публічної  інформації". Тому що оце  "за запитами", воно може бути спотворене, і комісія може бути,  якимось чином не надавати запити для громадських організацій   до експертів, до антикорупційних органів, які повинні контролювати  цей орган.

Наприклад, нам голова НКРЕКП вже декілька місяців тому обіцяв надати розрахунки про формулу ціни  на вугілля за "Роттердам плюс".  На жаль, цього  не було зроблено,  вимагають якісь запити.  Тому це дуже важливо і вимога  громадськості.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Чи є потреба коментувати, пані Олю?

Хто підтримує поправку  159 народного депутата Рябчина, прошу проголосувати,  будь ласка, голосуємо.    

 

13:28:02

За-105

Рішення не прийняте.

Наступні 164, 165. Чи ви могли б, пане Юрій, по обох доповісти? Будь ласка, пану Юрію включіть мікрофон, Левченко, Левченко.

 

13:28:12

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Більше того, я зараз, тут зверталися до мене, щоб швидше працювати, я пропоную чотири поправки зразу розглянути, 164, 165, 167, 169. Тільки прошу, будь ласка, дати дві хвилини головуючому. І в цьому контексті, знаєте, зразу вже звертаюся щодо попередньої своєї поправки до пані Ірини Геращенко. Пані Ірино, знаєте, трішки не гарно, коли ви протягом 5 хвилин звертаєтеся до народних депутатів, щоб вони працювали і розглядали поправки, якісно працювали, а потім надаєте мені завершити 10 секунд. Суть моєї поправки, яка минула стосувалася того, власне кажучи, щоб всі рішення НКРКП публікувалися на їхньому офіційному веб-сайті, правильна поправка, насправді, але чомусь так обірвали. То як же можна розглядати детально законопроект, якщо обривають, власне кажучи, розгляд.

З цими поправками, чотирма поправками моїми, насправді це стосується одного питання, їх просто чомусь розбили. Пропонується врегулювати проблему, яка полягає в тому, що цей законопроект хоче надати Президенту України повноваження щодо встановлення порядку ротації членів комісії. Я вважаю, що такі повноваження варто подати до конкурсної комісії, оскільки згідно законопроекту, Президент України так, має…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще одну хвилину включіть.

 

13:29:23

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Президент України і так має чималий вплив на діяльність комісії. Шляхом затвердження та звільнення і членів організації роботи конкурсної комісії та потенційного впливу членів фракції будь-якого Президента України у парламенті. Тому пропонується, власне кажучи, щоб вплив на всі процедури, які стосуються ротації членів комісії, перейшли до конкурсної комісії, яка має бути принаймні відносно незалежною.

Окрім того, хотів би зазначити, що недоцільним є розтягуванням в часі процедури звільнення чинних членів комісії, яка тут дуже довга у вашому варіанті законопроекту, я пропоную її по суті вдвічі скоротити. Наприклад, замість 18 місяців зробити до 9 місяців. Тому прошу ці свої чотири поправки, вони стосуються одного питання, прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, я ставлю на голосування поправку 164 народного депутата Левченка. Хто підтримує, я прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:30:27

За-99

Рішення не прийнято.

165-а, Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:30:46

За-79

Рішення не прийнято.

167-а, Левченко, хто підтримує, прошу голосувати.

 

13:31:03

За-80

Рішення не прийнято.

169-а, Левченка, хто підтримує, прошу голосувати, будь ласка.

 

13:31:21

За-87

Рішення не прийнято.

Колеги, прошу брати приклад і допомогти зробити роботу більш інтенсивною. Лишилося ще 50 поправок.

170-а, Єфімов.  Не наполягає.

171-а, Підлісецький,  наполягає. 171-а, Підлісецький, будь ласка.

 

13:31:38

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

На прийняття даної поправки чекає, без перебільшення, весь український народ. Тому я звертаюся, власне, до всіх представників фракцій, які блокують трибуну, які не голосують, які вимагають перегляд тарифів.

Нагадаю, що тарифи затверджує Національна комісія ринку електроенергії. І, власне, дана поправка забезпечує звільнення усіх членів комісії, які прийняли ці ганебні рішення про  прийняття тарифів в абсолютно необґрунтованих розмірах.

Тому прийняттям даної поправки ми можемо забезпечити повну ротацію членів комісії і прийняти новий закон і зразу після нього сформувати новий професійний склад Національної комісії регулювання ринку електроенергії, який буде працювати на користь громадян і всього українського народу,

Тому я вимагаю і звертаюся до всіх, щоби прийняти цю поправку і забезпечити ротацію членів НКРЕКП. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будете коментувати чи ставлю на голосування?

Ставлю на голосування. Колеги, хто підтримує поправку 171  народного депутата Підлісецького, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:33:05

За-156

Рішення не прийнято.

172-а, Рябчин. Наполагяє. Будь ласка, Рябчин.

 

13:33:14

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Ця правка таким же чином, як і минула правка колеги із "Самопомочі", врегулює ситуацію, що ми відразу після прийняття цього закону у тримісячний термін проводимо ротацію, приймаємо нових членів, щоб вони працювали. Тому що ці члени НКРЕКП, на жаль, приймають нелогічні рішення, які підвищують тарифи з незрозумілими розрахунками. До речі, ми не бачимо жодних представників НКРЕКП в залі, таким чином вони показують свою повагу до парламентарів. І я прошу підтримати цю пропозицію для того, щоб ми зробили ротацію якомога швидше після прийняття цього законопроекту, наняли нових людей на роботу, які будуть получати нормальну заробітну плату, які будуть незалежними, які будуть діяти в інтересах як споживачів послуг, так і постачальників і які будуть робити це  без політичного тиску. Дякую. Прошу....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує поправку 172 Рябчина, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:34:25

За-106

Рішення не прийнято.

Далі. 173-я, Продан. Не наполягає.

174-а, Продан. Не наполягає.

177-а, Продан. Не наполягає.

178-а. Не наполягає.

180-а, Продан. Не наполягає.

185-а. Не наполягає.

186-а. Не наполягає.

191-а. Не наполягає.

193-я. Не наполягає.

194-а. Не наполягає.

198-а. Не наполягає.

199-а. Не наполягає.

201-а. Не наполягає.

203-я. Не наполягає.

204-а. Не наполягає.

Колеги, ми стрімко наближаємося до завершення.

217-а. Не наполягає.

222-а...

217-а. Прошу, кому дати слово? Кому дати слово, скажіть. 207-а, так? 207 поправка, я повернуся.

Бабак чи Підлісецький? Кому слово дати? Бабак. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:35:30

БАБАК А.В.

Шановні колеги, правки 207, 208, 209, 210, 211, 213 і 214 – це правки, які фактично узгоджують правка, яка міститься за номером 7. Оскільки ми її не підтримали, 7-у, то ми відповідно мусимо і відхилити правки оці всі, які я перелічила. Тому що вони просто узгоджують інші закони з тою правкою, яка містилась в 7 правці. Тому прошу їх поставити на підтвердження: 7-у, 8-у, 9-у, 10-у, 11-у, 13-у, 14-у. Вони технічні вже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментуєте чи ні від комітету? Будь ласка, пані Оля.

 

13:36:17

БЄЛЬКОВА О.В.

Ну, насправді у зв'язку з тим, що 7 правка була відхилена, в рамках техніко-юридичного опрацювання ці правки відпадуть самі собою. Але для протоколу треба зафіксувати, що вони вже є такими, які не підтримані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я ставлю на голосування 207 правку, народного депутата Продан. Це на підтвердження чи на відхилення? На відхилення. На підтвердження, так? На підтвердження, 207-а на підтвердження. Хто підтримує дану позицію, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:37:03

За-73

Дякую.

108-а. Так? 108-а на підтвердження. 208-а. Хто на підтвердження 208-у підтримує, прошу проголосувати.

 

13:37:26

За-62

62. Рішення не прийняте.

209-а. На підтвердження. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. 209-а, будь ласка.

 

13:37:49

За-69

Рішення не прийняте.

Все?

210-у на підтвердження. Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

13:38:14

За-64

Рішення не прийняте.

211-у, будь ласка. Хто підтримує підтвердження 211-ї, прошу голосувати. Будь ласка.

 

13:38:35

За-62

Рішення не прийняте.

213-у хто підтримує на підтвердження, прошу голосувати. 213-у. Будь ласка.

        

13:38:55

За-65

Рішення не прийняте.

І 214-у – "за". На підтвердження, хто підтримує, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

13:39:15

За-58

Рішення не прийняте.

Завершили ваш блок? Чесно і сумлінно? Рухаємося далі.

Я зупинився, якщо не помиляюсь, на 223-й перед тим.

223-я. Не наполягає.

224-а. Не наполягає.

226-а. Не наполягає.

227-а. Не наполягає.

Шановні колеги, ми пройшли головну таблицю. У нас є ще одна таблиця, всього 15 поправок. Ми за 5 хвилин…

25-у ще на підтвердження, так? 25-у на підтвердження?

Отже, колеги, я ставлю на підтвердження 25-у поправку. Хто підтримує пропозицію на підтвердження, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:40:10

За-53

Рішення не прийняте.

Дякую вам, що нагадали.

Товариство, за 5 хвилин відбудеться голосування по одному з найважливіших сьогодні законопроектів. Я дуже прошу усіх народних депутатів зайти в зал. Я дуже прошу голів фракцій змобілізувати депутатів, і секретаріат Верховної Ради України прошу повідомити, що через 5 хвилин ми перейдемо до прийняття рішення.

По таблиці додатковій, яку подав нам комітет, просить відразу по всім поправкам 3 хвилини народний депутат Рябчин. 3 хвилини, ми домовлялись. Я даю 3 хвилини по всім поправкам, а ви скажете, по яких є необхідність голосувати. Будь ласка, 3 хвилини, Рябчин. Прошу включити мікрофон.

 

13:40:51

РЯБЧИН О.М.

Дякую. Олексій Рябчин, Донеччина, "Батьківщина". Чому з'явилася ця поправка? Від відсутності довіри як до політиків, та й до владних інститутів. Призначення комісіонерів, які зараз відбудуться вже в Адміністрації Президента, які зараз керують всіма тарифами. І що ми маємо: непрозорі тарифи, дуже контраверсійну ціну "Роттердам плюс" на ці, на нашу електроенергію, спроба встановити захмарні тарифи на трансформатори Григоришина. І навіть студент політолог І курсу розуміє, що та поправка, яка,  наразі була відхилена, 28-а, яка встановлює: два – від Президента, два – від Верховної Ради, одну – від Міністерства енергетики, вона робить цей регулятор політично залежним.

Що пропонуємо ми з колегою Войціцькою з "Самопоміччю"? І ця правка була розроблена завдяки Юлії Володимирівні Тимошенко, і це не данина лідеру, це дійсно її ідея, яку ми втілили разом з фракцією "Самопоміччю". Інша філософія призначення комісіонерів. Давайте створимо відбіркову комісію, хай за тією схемою 2-2-1, яка пропонується, але ця комісія не буде відбирати комісіонерів, а вона буде перевіряти кандидатів на відповідність критеріям: освіта, професійні якості, досвід роботи в енергетиці 5 років, в тому числі на керівних посадах тощо.

Після шляхом не електронного жеребкування за принципом випадковості обираються кандидати, які проходять спецперевірку та потрапляють вже на співбесіду до спільного засідання двох комітетів: ЖКГ та енергетики. В режимі відео- та аудіотрансляції на каналі "Рада" та на сайді депутати проводять співбесіду з усіма кандидатами. Тобто ми повністю повинні наочно відібрати тих людей, за якими нам по резюме віддала ця комісія. За умови підтримки не менше, ніж одної шостої від затвердженого складу кожного з комітетів, тобто мінімальний ценз ми вводимо, щоб кандидати пройшли. І тут якраз і буде політичний елемент і відповідальність. Ми як комітет відпрацюємо всіх, всі будуть бачити, хто за кого голосував. І потім останній етап – відбір 7 комісіонерів шляхом діставання кандидатами, які пройшли співбесіду, порожніх карток або карток зі строками повноважень. Така система дозволить зробити чотири рівня фільтрації: ….скрініг, публічне інтерв'ю членами комітету та деполітизоване неелектронне жеребкування.

До речі, ця правка підтримана РПРом. Ця правка в спілкуванні з представниками Енергетичного співтовариства, представництвом ЄС, посольствами, донорами, ЕBRD, Світового банку, вона підтримується. На жаль, вони не можуть надати формальної підтримки, тому що це політичне питання. Тому прошу підтримати саме наш підхід.

І звертаюсь до колег з коаліції та до керівництва Верховної Ради. Сьогодні були зафіксовані факти кнопкодавства, і це кнопкодавство відверто дістало вже фракцію "Батьківщина". Минулого тижня ми бачили, як за Закон про держслужбу кнопкодавили 227 людей, троє з яких просто не було в залі. Тому звертаємося до пана спікера, щоб вони проконтролювали кнопкодавство. І прикро, що тут є військові у формі, а їх картки, на жаль, частково голосують,  і я це зафіксував, і ми неодноразово про це зверталися. Тому фракція "Батьківщина"… І фракція "Батьківщина" залишає за собою радикальні засоби для того, щоб контролювати цих кнопкодавів. І вимагаю, щоб цей законопроект голосувався тільки особисто. Це дуже важливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми по правках всім йдемо тих? Колеги, ми йдемо по всіх правках чи ні? Так? Пішли.

1-а, Войціцька. Чи наполягає?

2-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні.

3-я, Войціцька. Не наполягає.

Всі знімаються?

Відразу ми не можемо голосувати, друже. Ми не можемо всі відразу голосувати.

9-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

10-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

11-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

12-а, Войціцька. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

13-а. Не наполягає.

14-а. Не наполягає.

15-а. Не наполягає.

16-а. Не наполягає.

17-а. Не наполягає.

Прошу, пані Оля, прокоментуйте, як нам діяти. Будь ласка.

 

13:44:56

БЄЛЬКОВА О.В.

Ну, зважаючи на ситуацію в залі, я звертаюсь до автора цих правок, які ми уважно розглянули. Пане Олексій, я пропоную проголосувати за одну, а решту ви не будете наполягати. А, якщо її підтримають ми обов'язково доголосуємо всі решта.

Добре? З поваги до пана Рябчина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сприймається позиція комітету і ставиться на голосування 1-а правка народного депутата Войціцька… Войціцької. Хто підтримує дану правку, прошу проголосувати. З додаткової таблиці. З додаткової таблиці. Прошу проголосувати.

 

13:45:35

За-93

Рішення не прийняте.

Колеги, прошу усіх заходити в зал і приготуватись до прийняття рішення.

Шановні колеги, це важливий і системний законопроект. Ми під час обговорення його внесли цілий ряд змін. Давайте ми порадимось по хвилині від фракцій, що саме треба ставити на голосування, щоб ми не вийшли на завалення найважливішого законопроекту.

Пане Ігор, я до вас звертаюсь, зупиніть цей цирк в Верховній Раді України. Пане Ігор, я звертаюсь до вас з проханням, зупиніть це, Ігор. Ні. Це є просто цирк в Верховній Раді, друзі.

Колеги, по одній хвилині від фракцій, будь ласка. Домбровський, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

13:46:45

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, я прошу, перш за все, навести порядок в залі. Андрій Володимирович, я прошу вас навести порядок в залі і не давати можливість зривати важливе голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу уваги! Я прошу всіх уваги! Ми розглядаємо один з найбільш фундаментальних законів, який є в нас на розгляді. Я розглядаю дану ситуацію як спосіб намагатись зірвати сесію Верховної Ради. Колеги, я закликаю вас… Я прошу від "Народного фронту" Ігор Лапін. Одна хвилина, Ігор Лапін.

 

13:47:43

ЛАПІН І.О.

Шановні колеги,  я не знаю хто там собі забавку найшов,  але я скажу, що мої хлопці з "Айдару" сидять на Мар'їнці, і їм такі штучки дуже сильно потрібні. Якщо ви самі хочете зірвати це голосування, то ви не просто зрадники, а ви - Кремлівські агенти.  (Оплески)  Це перше вам зауваження.

Дайте на Мар'янку моїм хлопцям цей квадрокоптер. Вони сидять за 200 метрів від  сепарів і не знають, де хто находиться. Ганьба вам, сволочі.

 (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я згоден, що безпілотникі потрібні на фронті. Як обіцяв, я дам хвилину. Пан Домбровський, я вам дам хвилину, дам вам виступити. Будь ласка, Сергій Власенко "Батьківщина". Одна хвилина.

 

13:48:33

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, дякую пане головуючий. Я розумію збудження людей, які голосували за двох, за трьох,  за чотирьох, - це переш.

По-друге, жодну статтю Регламенту Верховної Ради зазначена штука не порушує, якщо хтось вважає, що порушує, покажіть статтю Регламенту.

По-третє. Інформую тих хто хвилюється за безпілотників на фронті. Сьогодні після фіксації голосування цей безпілотник піде на фронт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Радикальної партії" Олег Ляшко, будь ласка.

 

13:49:15

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко "Радикальна партія".

Я прошу колег звернути увагу на Конституцію України. Стаття 106 Конституції України передбачає чіткий перелік повноважень Президента України. Закон, цей перелік є виключним. Закон, який ви зараз намагаєтеся провести про національну комісію з питань регулювання ринку комунальних послуг є антиконституційним. Оскільки у Президента немає жодних повноважень, Конституцією передбачених, на формування НКРЕКП. Сформована в нинішньому складі НКРЕКП на чолі з колишнім менеджером фірми "Рошен" Вовком. Це вовк в овечій шкурі. Які сьогодні встановлюють грабіжницькі тарифи, грабуючи українських громадян.

Тому  фракція  Радикальної партії закон, який є неконституційний, який надає неконституційні повноваження Президенту по впливу на енергоринок, голосувати   не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   "Самопоміч". Не потребує  слова, так?

Будь ласка, Підлісецький, одна хвилина.

 

13:50:31

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Ми пропонуємо   проголосувати  і закликаємо всіх  проголосувати  за даний законопроект і підтримати, оскільки те, що витворяють зараз представники комісії, воно насправді не вкладається в жодні рамки. І це є насправді злочин перед людьми, який вони створюють щоденно, на щоденній основі, вони не керуються ні в рамках Конституції, ні в рамках ніякого закону. Так, звичайно, є певні зауваження щодо  конституційності і в рамках нового закону, але це треба піднімати питання і вносити зміни в Конституцію.

На жаль,  не пройшла правка щодо    негайної ротації і заміни всіх членів. Але, хоча би   в такій редакції, нам треба прийняти цей законопроект і  контролювати як будуть проходити  конкурси, і приймати, і затверджувати  людей, які будуть професійні, незалежні і об'єктивні.

Прошу всіх проголосувати за даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, я прошу, зараз  "Народний фронт" –  Максим Бурбак. Потім – "БПП".  І переходимо до голосування.

 

13:51:53

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! Хотів би нагадати, що в попередньому скликанні, а це в 2012 році, коли було об'єднана опозиція, то у нас була створена група,  яка відслідковувала не персональне голосування І тоді нетреба було ні квадрокоптерів, нічого, а тоді треба було не боятися, а слідкувати  за регіоналами, яких було  більшість  в залі – оце я пам'ятаю.

А вам,  будь ласка, заходьте і дивіться.

По-друге,  хотів би нагадати такий вислів,  що на злодії й шапка горить.  Вони дуже багато кричать про тарифи, блокують трибуну, не дають нормально  працювати, а самі роблять все для того, щоб зірвати голосування про зміни у НКРЕКП і наведення  ладу в цій комісії. Так розкажіть людям, що ви робите, де ви праві? Оце є популізм, подвійні стандарти або наводимо лад з тарифами, або робимо все, щоб все залишилося як і було, і у 2009 році при керуванні Юлії Володимирівни Тимошенко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, послухайте мене уважно, в залі піднятих 15 рук, якщо ми зараз надамо слово, ми не приймемо ніякого закону. Є провокація і намагання зірвати наше голосування. Давайте ми завершимо обговорення і проголосуємо цей закон.

Я, шановні колеги, не дам по одній хвилині від фракцій, як фракція вирішить вас, дам вам. Але я розумію, від фракції буде виступати Домбровський, потім голова комітету Ірина Геращенко і голосуємо. Пане Домбровський, будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:53:25

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, по-перше, я хотів би всіх закликати завершити цей парламентський цирк, який ми зараз спостерігаємо. Тому що це ганьба для українського парламенту і це знущання над людьми, які чекають наших рішень.

І друге, враховуючи, що дві правки, про які ми сьогодні тут достатньо багато дискутували, 17-а і пані Бєлькової, і 28-а, яку вносив я, які стосуються балансу влади в роботі регулятора і які мають підтримку, і голосування комітету, я прошу і наполягаю на повторній підтримці або переголосуванні, враховуючи, що комітет прийняв позитивне рішення по цим двом правкам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, одну хвилину Ірина Геращенко, потім – Ольга Валентинівна, і переходимо до голосування, будь ласка.

 

13:54:22

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, як перший заступник Голови Верховної Ради України, я хочу офіційно звернутися до регламентного комітету з вимогою, розглянути на регламентному комітеті порушення статті 51 Регламенту Верховної Ради України, який забороняє народним депутатам вносити до зали і використовувати під час проведення пленарного засідання плакати, лозунги, гучномовці, інші предмети, які не мають на меті забезпечення законодавчої діяльності. Я вимагаю від імені українського парламенту розглянути це сьогодні порушення і порушників на три дні полишити права відвідувати засідання Верховної Ради  і голосувати. Ми повинні з вами, шановні народні депутати, не дозволяти "проходімцам", які випадково опинилися в сесійній залі, перетворювати вищий законодавчий орган – парламент – на цирк, тому що подібне собі уявити в сесійній залі будь-якого європейського парламенту неможливо.

Далі, цей літальний апарат безпілотник коштує 3 тисячі доларів. Сьогодні, коли щодня на фронті вбивають наших хлопців, це ганьба, коли не на фронті, сюди його приносити, жувати жвачку і посміхатися.

А другій людині, яка в сорочці "бербері" за тисяч гривень сидіти під трибуною і закликати сесійну залу насправді тут дбати про долю батьківщини.

Будь ласка, регламентний комітет, розгляньте це питання і хоч раз у житті покарайте порушників Регламенту Верховної Ради  України. Давайте шанувати виборців, які  нас сюди прислали, і те приміщення, де ми з вами працюємо.

Голосуймо, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, через хвилину відбудеться голосування. Прошу всіх зайти в зал, зайняти робочі місця.

Ольга Валентинівна, прошу підсумувати і сказати залу, що саме ми маємо голосувати. Пані Ольго, прошу сформулювати під стенограму текст нашого голосування. Будь ласка.

 

13:56:28

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я звертаю вашу увагу, що фракція БПП тільки що наполягала на повторному голосуванні за дві правки – 17 і 28. Я прошу визначитися, що ми робимо з цими двома голосуваннями. Будь ласка, давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я ставлю на підтвердження правку номер 17. Хто підтримує дану правку 17-у, прошу проголосувати. 17-а правка, прошу проголосувати, хто підтримує дану правку. Будь ласка, голосуємо.

 

13:57:12

За-189

Не підтримана.

І 28-у правку. Після того переходимо до голосування за законопроект. Хто підтримує 28-у правку, прошу проголосувати. Хто за те, щоб вона була в тілі закону, прошу проголосувати. 28-у правку, будь ласка.

 

13:57:40

За-198

Рішення не прийнято.

Прошу, Ольга Валентинівна, оголосіть рішення, яке ми ставимо на голосування. Будь ласка.

 

13:57:50

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що шляхом голосування по кожній окремій правці ми частково змінили версію комітету. Відповідно я зараз, не зважаючи на те, що ця версія є зовсім іншою, ніж комітет пропонував, все одно ми в комітеті проводили дискусії і говорили, що відсутність регулятора є значно більшим злом, ніж наявність трошки компромісної версії законопроекту.

Я окремо звертаюсь до великих борців за тарифи, за їх прозорість, за демонополізацію ринків, будь ласка. Я до вас на "ви" звертаюсь, колега Сергій, і до вас, і з великою повагою. Я прошу Олега Валерійовича, Олег Валерійович, перегляньте, будь ласка, своє рішення. Вас помилково проінформували, у остаточній версії цього законопроекту склад номінаційної комісії конкурсної визначається виключно Верховною Радою України без участі Президента, прошу вас взяти це  до уваги і...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, отже, я ставлю на голосування, як запропонував комітет, проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (номер 2966д) – депутатський в другому читанні та в цілому, системний, важливий закон, колеги, з урахуванням техніко-юридичного опрацювання при підготовці закону на підпис.

Шановні колеги, прошу проголосувати, прошу підтримати. Колеги, голосуємо? Голосуємо, колеги? Голосуємо, колеги! Будь ласка, голосуємо, колеги, друге читання і в цілому.

 

14:00:06

За-188

188 – "за".

По фракціях включіть, будь ласка, по фракціях. "Блок Петра Порошенка" – 73, "Народний фронт" – 67, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 17, Радикальна партія  Ляшка – 0, "Батьківщина" – 0, "Партія "Відродження" – 10, "Воля народу" – 12.

Колеги, я зараз поставлю на повернення до голосування. Якщо ні – на повторне друге читання. Але мені видається, це є несправедливим, коли така титанічна робота, яка була проведена, комітет пішов на всі компроміси, на всі, які можливо, компроміси пішов комітет. І наскільки мені відомо, є узгоджена, спільна позиція, пане Домбровський, пане Ігор, щоб ми підтримали гуртом і разом даний законопроект.

Я звертаюся до всіх фракцій: і до "Блоку Петра Порошенка"  ("Народний фронт" дав всі голоси, сто процентів), до "Самопомочі", до групи "Воля народу", і "Відродження", до Радикальної партії, і до "Батьківщини", - давайте підтримаємо повернення до голосування, давайте велику, титанічну, системну роботу сьогодні закріпимо своїм рішенням.

Я ще раз ставлю на повернення. Якщо не буде голосів, повторне друге читання, колеги. Я прошу приготуватись до голосування, колеги. Я ставлю пропозицію: повернутись до голосування 2966д. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

14:02:09

За-190

190 – "за".

Колеги, я ставлю наступну пропозицію: повторне друге читання. Так? Пане Ігор, я правильно зрозумів? Пане Домбровський, повторне друге читання. Колеги, я прошу приготуватись до голосування. Щоб ми не втратили закон, щоб ми не втратили всю роботу, яка була напрацьована, повторне друге читання. Прошу приготуватись до голосування, прошу усіх зайняти свої робочі місця.

І я ставлю на голосування наступну пропозицію. Це відправити на повторне друге читання проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Повторне друге читання. Прошу проголосувати, будь ласка, голосуємо.

 

14:03:16

За-258

Рішення прийняте.

Шановні колеги, перед тим як оголосити свою перерву, я вам скажу свою позицію. Такого, що ми бачили сьогодні, неможливо в Сенаті США, в Сенаті парламентської Канади чи Великобританії. Як папуаси себе ведуть деякі депутати. Це є неправильно, це є соромно. Ми маємо гідно демонструвати і суспільству свою роботу, і свою діяльність.

Я дякую вам дуже за сумлінну активну роботу.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. І оголошую перерву до 16-ї години. В 16:00 ми продовжимо нашу роботу. Наступні законопроекти є не менш важливі у нас на розгляді.  Дякую.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку