ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 липня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:00:14

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації, будь ласка.

Колеги, прошу заходити на реєстрацію. Будь ласка, заходимо в зал і готуємось до реєстрації, колеги.

Колеги, готові до реєстрації? Прошу зареєструватися народних депутатів України. Будь ласка, реєструємося.

 

10:03:14

Зареєструвалося – 312 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Колеги, сьогодні день народження наших колег народних депутатів. В Андрія Володимировича Гальченка, привітаємо його. (Оплески) В Петра Павловича Сабашука, привітаємо колегу.  (Оплески) В Юрія Ігоровича Солов'я, вітаємо пане Юрію.  (Оплески) В Петра Васильовича Юрчишина. (Оплески) І в Антона Володимировича Яценка.

Колеги, відповідно до статті 25 Регламенту, у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв і повідомлень. І я прошу народних депутатів провести запис на виступи. Будь ласка, прошу провести запис.

Кодола Олександр Михайлович, будь ласка.

 

10:04:51

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209-й виборчий округ.

Шановні колеги, інформаційна безпека під час військової  агресії Російської Федерації має бути одним із першочергових завдань в нашій державі. Водночас сьогодні, маючи з Росією 2 тисячі кілометрів кордону, ми не можемо прикрити наших громадян від її пропагандистського впливу, трансляції вітчизняних телевізійних телеканалів.

Зокрема, прикордонні північні райони Чернігівщини, яку я представляю, на  території яких проживає 120 тисяч осіб, недостатньо охоплені програмами вітчизняного телебачення. Є населені пункти, де трансляція українських каналів взагалі відсутня, оскільки не вистачає потужностей наявних радіотелевізійних  передавальних станцій.  Рік тому я піднімав це питання так само у Верховній Раді, звертав увагу  керівництва країни, Міністерства інформаційної політики, в результаті чого на радіопередавальній станції "Холми" був підсилений радіопередавач потужністю 10 кіловат. В той же час  обмеженість частотного ресурсу  України свого часу не дозволило нашому  обласному телебаченню отримати ліцензію на мовлення та встановити свій телевізійний передавач в місті Новгород-Сіверському. Саме тому з лютого 2015 року в місті Новгород-Сіверському і в усьому  Новгород-Сіверському  районі взагалі відсутня трансляція  програм українського обласного телебачення.

У той же час трансляція російських телеканалів через мережу супутникового телебачення продовжує поширювати російську пропаганду. Вирішення цієї проблеми можливе шляхом встановлення на радіотелевізійній передавальній станції "Холми" (це Корюківський район Чернігівщини) додаткового  телепередавача потужністю 10 кіловат, а також надання дозволу  філії НТКУ "Чернігівська регіональна дирекція", це наше обласне телебачення, на мовлення в місті Новгород-Сіверському.  Це значно розширить  зону прийому аналогового телебачення  національних каналів та  покращить забезпечення  населення прикордонних районів якісним вітчизняним телепродуктом.

Саме тому я звертаюся в черговий раз до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, до міністра інформаційної  політики Юрія Стеця, до  голови Національної    ради  з питань телебачення  і радіомовлення Юрія Артеменка з проханням  сприяти встановленню в "Холмах" додаткового  телепередавача потужністю 10 кіловат та вжити всіх необхідних заходів для того, щоби дозволити обласному телебаченню "Чернігівська регіональна дирекця" на мовлення в місті Новгрод-Сіверському. 

Відповідні звернення мною вже надіслані. Я думаю,  що спільними зусиллями нам необхідно захистити наш інформаційний простір від ворожої пропаганди Російської Федерації. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Гуляєв передає слово народному депутату Кіссе. Будь ласка.

 

10:07:46

КІССЕ А.І.

Добрый день, уважаемые избиратели, дорогие коллеги, руководство Верховной Рады Украины! Прежде всего, я хочу поприветствовать своих земляков, которые здесь находятся у стен Верховной Рады Украины, которые представляют юг Одесской области, Бессарабию. Которые пришли сегодня, выражая свой протест, связанный с ходом выполнения тех обязательств, которое брало на себя государство в лице Кабинета Министров, по реконструкции и капитальному ремонту дороги "Одесса-Рени". Я хочу буквально кратко проинформировать, что соответствующее решение уже принимается на протяжении двух последних лет, были проведены тендеры, были определены источники финансирования, определены те организации и предприятия, которые должны проводить эти работы. Но, к сожалению, кроме разговоров, кроме различных меседжей и выступление по телевидению, и проведения совещаний сегодня те работы, которые проводятся, уже прошло половина лета, полгода прошло, каких-то заметных сдвигов нет. Уже от капитального ремонта мы перешли к тому, что 60 километров это капитальный ремонт, а остальные 226 километров будет проводиться частичный ремонт. Но если внимательно посмотреть на то финансирование, которое есть, его практически нет, только 100 миллионов выделено из областного бюджета и 134 миллиона выделено с регионального фонда, это те реальные деньги, которые выделены. А сегодня необходимо, как минимум, полтора миллиона гривен для решения этого судьбоносного вопроса, связывающего Украину с Европой.

Я хочу подчеркнуть, что начато строительство паромной переправы, партнерами с Украины и с Румынии. Но сегодня строительство приостановлено, так как не проводится надлежащий ремонт дороги, и нет смысла, потому что весь транспорт, который заезжает в Украину, он проезжает уже через Тудорово, проезжает через Молдову и выходит на Румынию. Не проезжает… делает круг более чем 100 километров, только чтобы не заезжать на Бессарабию.

Я убедительно требую выслушать тех людей, которые сегодня находится у стен Верховного Совета. Через час они будут пикетировать Кабинет Министров Украины.

Вчера у меня была встреча с Премьер-министром Украины, с нашим руководством нашей фракции "Возрождение", где мы  остро поставили данный вопрос. Решение было таково: назначен вице-премьер Кистион, который будет курировать этот вопрос. Хотелось бы услышать и действительно понять, это будет кураторство или решение этого вопроса? Я тверд в убеждении, что сегодня есть еще время, если есть желание. Никому не нужны никакие палатки, никакие выступления. Необходимо выполнять работу по реконструкции этой дороги, выполнить наказ…

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

10:11:01

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народні депутати Силантьєв та Мосійчук передали слово народному депутату Олегу Ляшку. Шість хвилин регламент. Прошу.

 

10:11:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України! Фракція Радикальної партії, не зважаючи на те, що більшість із "коаліції панамський патріотів" вже давно роз'їхалося по  Багамських і по Канарських островах, ми продовжуємо у парламенті наш протест з дуже чіткими і зрозумілими для мільйонів українських громадян вимогами.

Сьогодні нинішня влада Порошенка-Гройсмана проводить тарифний геноцид по відношенню до мільйонів українських громадян. Внаслідок антидержавної, антилюдської, здирницької політики, яку проводить нинішня влада, мільйони українців доведені до зубожіння, не можуть звести кінці з кінцями, не можуть заплатити елементарні речі за комуналку, за ліки, прогодувати своїх дітей. Мовчати і дивитися на те, як відбувається геноцид українських громадян через тарифний геноцид, через геноцид ціни на ліки космічні, і всі інші форму геноциду ми, команда Радикальної партії, не можемо і не будемо.

Саме тому ми запропонували чіткий план дій, який дає можливість зупинити цей тарифний геноцид. У парламенті депутати від Радикальної партії спільно з депутатами з інших фракцій, ми зареєстрували цілий ряд законопроектів, які дадуть можливість знизити вартість газу, знизити вартість житлово-комунальних послуг. На жаль, коаліція панамських патріотів, створена у парламенті, нас не чують, ігнорують наші вимоги, ігнорують вимоги мільйонів українців. Тому нам нічого не залишається, як продовжувати цей протест, який ми тримаємо тут, у парламенті вже другий місяць.

Учора хтось із представників панамських патріотів дорікав нам, що через те, що команда Радикальної партії блокує трибуну, домагається своїх вимог, начебто ми  не даємо їм можливості голосувати, приймати рішення, тощо. Я з цього приводу хотів би зробити офіційну заяву. Збулася блакитна мрія Президента Порошенка, сьогодні в його руках вся влада. Порошенко, за прикладом Януковича, сьогодні має монопольний вплив на уряд, Президент, правоохоронні органи, коаліція панамських патріотів – усе в руках Порошенка. Я тоді питаю: хто відповідає за стан справ в країні? Не знаєте, не знаєте учасників коаліції, не говорите людям учасників коаліції – я вам назву поіменно цих героїв, які несуть повну відповідальність за пограбунок країни. Це Президент Порошенко, це Прем'єр-міністр Гройсман, це учасники коаліції панамських патріотів. Персонально Порошенко відповідає за тарифний геноцид, який проводе його уряд і його коаліція. Тому робити вигляд, що він не при чому, що хтось інший відповідає, а він відповідає тільки за зовнішню політики – це є брехня і неправда. Сьогодні вся монопольна влада в країні у руках Петра Порошенка. Отже, він за все в країні відповідає разом із своєю коаліцією панамських патріотів, разом із своїм урядом, разом із своїми так званими правоохоронними органами, які не бачать корупцію у владі, натомість переслідують депутатів від Радикальної партії за те, що ми займаємо опозиційну позицію по відношенню до нинішньої влади.

Коли ми говоримо про боротьбу проти тарифного геноциду.

Це половина справи. Насправді ключове – це відновлення економіки, це створення робочих місць, це радикальне підвищення заробітних плат і пенсій.

Тому фракція Радикальної партії тривалий час тому запропонувала антикризовий план економічних дій, який дає можливість підтримувати національного виробника, долати масштабне безробіття, яке ми сьогодні маємо. Що робить натомість уряд і Президент Порошенко: вони підписують таємні меморандуми з Міжнародним валютним фондом, де обіцяють продати священну українську землю, підняти пенсійний вік, розпродати залишки державної власності. Коли в Порошенка питаю, чому він не продає свій "Рошен", він каже: "На нього немає ціни". А коли продавати вітчизняні державні підприємства стратегічної власності за півціни, за копійки, на це вони швиденько йдуть. Чому? Тому, щоб олігархи знову загребли землю, загребли майно, яке залишилося, забрали в людей можливість селянам навіть корів своїх виганяти на пасовище. Пам'ятаєте, як у класика? "Чия земля? – Калитчина. – Чия земля? – Калитчина". От до чого ця влада доводить! Вони через тарифний геноцид, через земельний геноцид, через неможливість людям отримувати елементарні ліки, вони призводять до того, що українці вимирають. Чому? Тому що не українці керують державою, а люди, для яких власні гроші ближче за все святе.

Коли Президент їде в Польщу і на коліна стає перед пам'ятником жертвам Волинської різанини, які загинули від рук українців, це яким треба бути, щоб ставати на коліна перед жертвами від рук українців?! Коли Президент їде в Кнесет ізраїльський і вибачається за українців, які начебто причетні до Голокосту, що мав би робити український Президент? Попросити ізраїльський Кнесет визнати Голодомор геноцидом українського народу. Що мав би робити Президент в стосунках з поляками? Це історична правда, це взаємопримирення і взаємопробачення, а не ставати на коліна перед усім світом. Досить принижувати українців!

Тому команда Радикальної партії продовжує свій протест до виконання наших вимог: до припинення геноциду проти українців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Вілкула. Прошу з місця.

Прошу, народний депутат Вілкул.

 

10:17:42

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемый народный Украины. История нашей страны – это во многом история борьбы за нашу православную веру. И я прошу всех очень внимательно послушать то, что сейчас я скажу.

В самые сложные периоды истории нашей земли, во время войн, во время разбродов и шатания всегда свое веское слово говорила Православная церковь. Так будет и сейчас, так будет и в нашем поколении, как бы этого не хотела "партия войны". И очень символично, что в начале этого месяца по благословению предстоятеля Украинской Православной Церкви Блаженного митрополита Онуфрия начался Крестный ход и начался он с двух частей нашей страны: с Тернопольской области с Почаевской лавры и с Донецкой области со Святого Святогорья. Паломники идут под дождем, паломники идут в жару, превозмогая себя, превозмогая все трудности, идут, молясь за мир, идут, молясь за единство в нашей стране. И мы должны низко поклониться этим людям, которые совершают духовный подвиг нашего поколения.

И мы резко протестуем против инсинуаций, которые сегодня делаются вокруг этого Крестного хода. Мы резко осуждаем заявления спикера парламента Андрея Парубия, который называет православный народ в православной стране группой верующих. Мы резко заявляем слова советника министра внутренних дел Зоряна Шкиряка, который говорит, что там могут быть провокации, что там может быть оружие. Единственное оружие православных верующих – это молитва.

В Крестном ходе вообще нету политики, никакой политики нет, там нет "Оппозиционного блока", нет "Батькивщины", нет Радикальной партии, там есть верующие. 

В прошлом году тоже был Крестный ход, и там тоже не было никакой политики.

А Министерство внутренних дел, Зоряна Шкиряка, других мы призываем расследовать захваты церквей, кровавые захваты церквей. 39 церквей захватили радикалы при помощи власти и помощи милиции за последние два года. Это отражено во всех ОБСЕ документах. Наоборот, когда мы видели вот последние месяцы, когда буквально группу людей, проводящих там свои парады, охраняли десятки тысяч милиционеров. Наоборот необходимо помочь верующим хорошо провести Крестный ход.

Уважаемые коллеги, никто не мешает другим конфессиям проводить свои мероприятия, но православие сможет защитить себя.

Уважаемые коллеги, мы призываем всех присоединиться 27 июля к Крестному ходу в Киеве и вместе помолиться за мир и за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Івана Крулька.

Попрошу з місця, дякую.

 

10:21:14

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги народні депутати, шановні українці! Мій виступ буде присвячений тому, що 17 липня в семи округах будуть відбуватися довибори. Уже зараз можна сказати, що мажоритарна складова виборчого процесу не просто себе остаточно дискредитувала. Знову ми бачимо, що на цих довиборах панує підкуп, панує адмінресурс, панують брудні чорні технології. На голів окружних комісій нападають, відбувається фактично силове протистояння. І це все проходить на очах в України тоді, коли на сході відбувається війна.

Я хотів би заявити позицію "Батьківщини" про те, що ми не приймаємо і не погоджуємося з тим як влада організовує ці вибори. З тим, що провладні кандидати продовжують ту ганебну практику, коли виборців намагаються купити, як картоплю на базарі. Це ганебна практика. Бо найпростіше спочатку довести людей до зубожіння, потім встановити їм тарифи на тепло і на газ, які вони не можуть оплатити за свої доходи, а після того їм роздати по 200 гривень на виборах.

Ми закликаємо Національну поліцію, Генеральну прокуратуру за цей тиждень займатися своєю роботою, і тих, хто підкупляє виборців, тих, хто включає брудні технології, притягати до кримінальної відповідальності відповідно до Кримінального кодексу, де є спеціальна стаття, яка передбачає відповідальність за підкуп виборців.

У зв'язку з цим ми також вимагаємо, щоби нарешті парламент виконав свою функцію і те зобов'язання, які брали перед собою усі фракції, які є в цьому парламенті, стосовно прийняття нового Закону про вибори. Ми вважаємо, що у новому Законі про вибори не може бути мажоритарної складової. Вся країна мусить обиратися за пропорційною виборчою системою, яка є найбільш чесною і справедливою і яка повністю виключає корупційну складову, тобто підкуп виборців. Ми саме за таку виборчу систему будемо голосувати. І закликаємо Голову Верховної Ради напрацювання робочої групи стосовно законів про вибори винести на голосування і проголосувати, адже обов'язково в Україні відбудуться позачергові вибори. Це відбудеться або наступної осені або наступної весни, але вибори будуть в Україні, і ми повинні мати новий виборчий закон.

У той же час, що стосується попередніх виступів і закликів до Хресної ходи, я хотів би сказати від більшої частини українців, що ми обов'язково 28 липня підемо на Хресну ходу традиційно від Володимирського собору до…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

10:24:26

КРУЛЬКО І.І.

До Володимирського собору, до Володимирської гірки нашим волелюбним українським народом, де вклонимся князю Володимиру. Але з українською церквою, з тою, яка підтримує наших бійців на сході, яка займається волонтерською діяльністю, але найголовніше, яка кожного разу під час усіх богослужінь молиться за наше українське військо і молиться за те, щоб українській владі було трошки більше мізків для того, щоб думати про український народ. Дякую за увагу.

 

10:24:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Павло Пинзеник передає виступ Єленському. Будь ласка, включіть мікрофон, Єленський, "Народний фронт".

 

10:25:17

ГОЛУБ В.В.

Шановні колеги! Владислав Голуб. Андрій Володимирович, ви мені передали слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єленському. Я сказав дуже виразно, Єленському слово. В мене зазначено, що Павло Пинзеник передає слово Єленському. Так. це правда?

Будь ласка, включіть мікрофон Єленському. Апарат Ради, я прошу уважно включити мікрофон народному депутату Єленському.

Будь ласка, мікрофон включений, можете виступати.

 

10:25:54

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є.

Шановні українці, одним з великих досягнень Революції Гідності стало зміцнення підвалин свободи совісті в Україні.

Впродовж двох з половиною років церквам і релігійним організаціям України було надано ті привілеї і виконано ті зобов'язання, які вони висували перед владою впродовж 25 років української незалежності. Тим більш неприйнятним, якщо не сказати огидним, є спроби прикрити релігійною оболонкою дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в країні.

Тим більш, неприйнятними є спроби протягнути під видом релігійної діяльності кремлівські і ФСБшні проекти. Якщо хресна хода, про яку сьогодні так багато говорили, предназчена для того, щоб об'єднати країну, якщо ця хресна хода зобов'язана і покликана молитися за мир, то чому вона не звертається до кремлівських володарів і до кремлівських стін, звідки виходе загроза миру в Україні, в Європі і в цілому світі. Якщо  це хода за об'єднання українців, то чому вона проходить під колорадськими стрічками, які стали символом кровопролиття в Україні.

Якщо це хода за об'єднання України, чому вона проходить під прапорами і під портретами людожера і українофоба Миколи ІІ. Якщо це хода….  (Оплески) 

Якщо це хода за об'єднання України, то чому вони таврують якби з благодатних розкольників мільйони українців, мільйони українців, які вірять в Ісуса Хреста, а не в Московську Патріархію і не в Руський мир.  (Оплески)

 Чому  ця хода, яка покликана встановити і молитися  за мир в Україні ніколи, ніколи не сказала ні слова на адресу тих, хто катує українців-католиків, хто катує українців-протестантів, хто катує українців, які не належать до Московського Патріархату.  

 Якщо Україна хоче бути країною, а не територією вона повинна  захистити себе. В тому числі і від попів ФСБшних, і в тому числі від тих….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, хвилину завершуйте.

 

10:29:08

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є. І в тому числі від тих, хто прикриває під рясами кремлівські проекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка Голуб Владислав Володимирович, включіть мікрофон.

 

10:29:26

ГОЛУБ В.В.

Дякую, Владислав Голуб фракція "Блоку Петра Порошенка", 197 виборчий округ Черкащина.

Знаєте, я хотів би свій виступ сьогодні присвятити такому  підприємству стратегічному в  українській державі як "Укртрансхімаміак".

Це підприємство, яке управляє магістральним трубопроводом аміаку, який доставляє  з Тольятті  в Одесу аміак.

В останні роки керівником цього підприємства був такий одіозний колишній народний депутат, як пан Бондик. І, дякуючи зусиллям  нового уряду, він був відсторонений від цієї  посади, яке насправді було, вибачте, але дійною коровою для бувшої сім'ї Януковича.

Але  на цьому питання цього підприємства не закінчилося, і можливо б воно б було  позитивним, якби  там не з'явився такий собі пан Полозов Віктор  Олександрович, як виконуючий обов'язки цього підприємства. Хочу зазначити, що  це підприємство володіє, точніше, оборот у нього  - мільярди гривень, і це, дійсно, є  стратегічним підприємством для нашої держави. Так от цей пан, окрім того, що має  ще безпосередньо інтереси  в хімічному бізнесі   і таким чином є  конфлікт інтересів  у цього пана, але цей пан ще має управляючу  компанію в місті Москва  Російської  Федерації,  агресора,  який зараз іде війною проти нашої держави. Цей пан має підприємства в Московській області і також в Росії, які також пов’язані з хімічними підприємствами.

Так от я от дивуюся, чому  в часи, коли Російська Федерація, агресор, який вбиває наших хлопців, наших українців, веде війну проти нашої країни, в нашій державі виконуючими обов'язки стають такі пани. Саме тому я звертаюся  до  Прем'єр-міністра  України, до міністра економіки, до секретаря  Ради нацбезпеки та  оборони,  до Голови Служби безпеки  України щодо діяльності цього пана і перевірити, яким чином такі люди можуть ставати виконуючими обов'язки в державних українських, підкреслюю,         державних підприємств. Я хочу показати, що цей пан й досі висить як голова правління російських підприємств, і він зараз очолює… виконуючий обов'язки  підприємства. 

Тому по наявній інформації також попри зусилля Міністерства економіки, яке намагається провести конкурс відкритий, чесний на цю посаду, через судові процедури намагаються зірвати цей конкурс, що цей пан очолював довічно це підприємство. Хочу, щоб мій виступ вважався депутатським запитом до Прем'єр-міністра, до міністра економіки, до секретаря Ради нацбезпеки та оборони та до голови Служби безпеки щодо діяльності виконуючого обов'язки державного підприємства…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

10:32:40

ГОЛУБ В.В.

Щодо діяльності виконуючого обов'язки українського підприємства "Укртрансхімаміак". Щиро дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз у нас є два виступи від "Відродження", і я прошу надати слово Гуляєву для виступу. Гуляєв. Включіть мікрофон депутату Гуляєву, будь ласка.

 

10:33:04

ГУЛЯЄВ В.О.

Всем добрый день! Василий Гуляев 140 избирательный округ, группа "Партии "Відродження", Одесская область.

Я хочу обратить внимание этим выступлением нашего Генерального прокурора, министра внутренних дел на ситуацию, сложившуюся в Черноморске, бывшем Ильичевске, всегда был тихий и спокойный город. Что происходит сегодня? Какие-то бандитские разборки. На сегодняшний день полиция практически бездействует, Ильичевск, Черноморск это курортный город, население 70 тысяч человек. Во время курортного сезона она увеличивается, минимум, в три раза. Работало раньше в милиции 160 человек, сегодня работает 60 человек, работало 20 человек в следствии, сегодня работает 8 человек. Вы можете себе представить, если всегда на летний период в эти города, я думаю, со мной другие депутаты согласятся, присылали какое-то подкрепление, сегодня уменьшилась полиция в три раза. Я не говорю о том, что уже каждодневно, по статистике, две квартиры в неделю, в день обворовываются, палятся машины, в том числе и депутатов от "Відродження". Произошел буквально вчера, позавчера вообще прецедент, была совершена стрельба по депутату городского совета. И я, как депутат мажоритарщик, конечно же не могу молчать, вы знаете, что эта стрельба была проведена так же под моими окнами, я там тоже живу, город Черноморск это очень маленький город. И я хотел бы, чтобы наши руководители страны обратили на это внимание. Если мы хотим, чтобы наша страна и чтобы мы были курортным городом, как минимум Черноморск  и все остальные города, надо на это обратить внимание, надо увеличить штат полиции хотя бы на летний период, чтобы не приходился этот беспредел, потому что в Черноморске уже гибнут люди. Было резонансное убийство, но на это никто не обращает внимание.

Я хотел бы, чтобы мое  выступление считалось депутатским запитом Генеральному прокурору, министру внутренних дел и чтобы на это  хотя бы кто-то обратил внимание, прислали следственную группу, разобрались с последней стрельбой в депутата городского совета, и на этом чтобы была поставлена точка! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Мустафа Найєм. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

10:35:26

НАЙЄМ М.

Добрый день, уважаемые коллеги! Я хотел бы обратиться к нашим избирателям об одной большой лжи, которую сейчас в парламенте уже на протяжении двух лет публикуют и говорят, практически,  все фракции, начиная от нашей фракции и заканчивая Оппозиционным блоком.

Еще в 2000-м году Леонид Кучма обещал снять депутатскую неприкосновенность. После этого это обещал Ющенко, после этого это обещал Янукович, внося сюда законопроект. Это обещала Тимошенко, это обещал Порошенко, и все фракции, которые входят сейчас в парламент, подписывая коалиционное соглашение, обещали.

Сейчас наш Генеральный прокурор, который был лидером нашей фракции, требует, чтобы люди сдавали паспорта и не убегали. Я хочу сказать, что за все время парламентаризма Украины, за 25 лет,  неприкосновенность была снята с пяти-семи депутатов, хотя все знают в стране, что самая большая преступность – в этом зале.

Да, все боятся того, что кто-то будет кого-то преследовать. Скажите мне, пожалуйста, во время Януковича кого спасла депутатская неприкосновенность? Депутатов не били? Били! Власенко лишали мандата, кого нужно было, сажали в тюрьму. Неприкосновенность не спасает от преследований.

От чего она спасает? Она спасает от воровства, она спасает от возможности сбегать от правосудия, и она спасает лидеров фракций, которые здесь сидят, от того, чтобы набирать в свои списки воров и преступников. Ни одна фракция, которая сидит здесь, не готова сейчас инициировать снятие депутатской  неприкосновенности. Этот законопроект лежит в комитете, комитет передал его руководству Верховной Рады. Мы можем его вносить в зал Верховной Рады и голосовать.

Сейчас прикрываются тем, что якобы этот законопроект невозможно  голосовать, потому что нужно разделить неприкосновенность судей и депутатов.

У меня вопрос к депутатам, которые здесь сидят и честно потом выходят на митинги и устраивают крестные ходы. Причем наша неприкосновенность к неприкосновенности судей? Какая тут разница, какая связь? Снимайте с себя неприкосновенность, идите потом к людям. Если вы не боитесь того, что вас будут преследовать, если у вас все нормально с биографией, если вы не воруете, в чем проблема? Мы вас защитим, люди вас защитят, если вы действительно ничего не совершали.

У нас есть, я обращаюсь к руководству Верховной Рады, я обращаюсь к лидерам всех фракций, у нас есть возможность разделить законопроекты, которые сейчас вносят… внесен в Верховную Раду, неприкосновенность судей и депутатов, и проголосовать неприкосновенность депутатов. В противном случае и Президент, который сейчас выступает по телевидению и все время рассказывает, что парламент не выполняет свои обязательства, будет сбрасывать ответственность на нас – депутатов.

Это опасная история. Потому что мы обещали, еще раз, с 2005 года та демократическая команда, в том числе Петр Алексеевич Порошенко  вместе с  господином Ющенко, стоя на Майдане, кричали, что это самое главное требование. У меня вопрос к  "Самопомочи", к нашим большим партнерам: почему вы молчите? Почему молчат те фракции, которые потом выходят на телевидение и рассказывают, что Клюев сбежал, и какой плохой прокурор, и какая плохая полиция.

Давайте снимем это раз и навсегда. Если надо, давайте не вот эти сидячие забастовки делать, которые для пиара, а реально сделаем, заблокируем и заставим проголосовать неприкосновенность. Это тема нашего поколения, нам обещали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити, 30 секунд.

 

10:38:38

НАЙЄМ М.

Я ходил еще в школу, когда депутаты обещали это сделать. Я обращаюсь к молодым депутатам, которые в этом зале и которые были еще студентами, они знали, что это обещалось. Давайте это сделаем и поставим эту точку хотя бы на нашем веку. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, увага! Зараз у нас є три виступаючих від "Опозиційного блоку", але час вичерпаний. І тому тільки буде один виступ, колеги, тільки один виступ. Будь ласка, Матвієнков, і це буде заключний виступ нашого обговорення. Матвієнков, включіть мікрофон.

 

10:39:11

МАТВІЄНКОВ С.А.

Спасибо. Матвиенков, 57-й округ, Мариуполь.

В последнее время очень много говорится о сложности с пополнением бюджета, и мы это слышим и с этой трибуны, и вообще в стране. Денег, к сожалению, нет. И мы слышим о том, что их может дать только Международный валютный фонд. Но для этого нужны непопулярные меры: тарифы, пенсии, социальные выплаты. И, как правило, звучит вопрос риторический: где взять и как поделить, - в последнее время, на сегодняшний день. А вот вопрос развития производства, поддержки базовых отраслей экономики, к сожалению, все меньше и меньше слышим мы и с этой трибуны, и в правительственных кругах. Гонцы летят практически во все концы мира с протянутой рукой с Украины, для того чтобы пополнить бюджет. А вот уникальные предприятия, которые могут самостоятельно пополнить бюджет, поднять мощь индустриальную нашего государства, к сожалению, останавливаются.

Только один пример. В Мариуполе расположен концерн "Азовмаш" – крупнейший машиностроительный комплекс с более чем полувековой историей. Грузовые вагоны, железнодорожные цистерны, металлургическое оборудование, космическое оборудование, оборонные проекты, добавьте сюда колоссальный научно-промышленный потенциал, который был в этом предприятии. Но сегодня, к сожалению, все это осталось в истории. Сегодня предприятие находится на грани остановки. "Портфель-заказ" пустой, 600 миллионов долгов, которые практически висят на нем. Из 25 тысяч работающих 5 тысяч осталось. Колоссальная задолженность по заработной плате, распотрошена практически вся социальная сфера. Почему так произошло? Я думаю, когда-то кто-то ответит на этот вопрос. Есть, наверное, тут и объективные причины: мировой кризис, военное противостояние, которое есть. Но если мы хотим иметь сильное государство, такие предприятия должны работать, и это должны понимать все. Уверен, что для "Азовмаша" точка невозврата еще не пройдена.

Я неоднократно с этой трибуны обращался и к правительству, и к Гройсману, и сегодня еще раз, который раз, обращаюсь лично к Владимиру Борисовичу, Фонду государственного имущества, всем заинтересованным министерствам и ведомствам: обеспечьте принятие неотложных решений на государственном уровне для обеспечения работы этого предприятия, вынесите данный вопрос на расширенное заседание правительства, сформируйте государственную комиссию, которая могла бы тщательно проанализировать, разобраться, что происходит, на основе выводов комиссии разработайте и утвердите программу финансового оздоровления, государственные заказы дайте, реструктуризируйте кредиторскую задолженность, которая есть, в рамках действующего законодательства обеспечьте жесткий контроль за финансовыми потоками, которые есть на этом предприятии. Нужна под это какая-то законодательная база, нормативная база. Мы готовы в этом участвовать, мы готовы принимать соответствующие законы, соответствующие решения. Ну дайте возможность работать нормально предприятию! Если мы не хотим, чтобы Украина навсегда потеряла уникальное предприятие и сделала очередной шаг превращения в сырьевую колонию развитых стран, мы должны спасти такие предприятия, в частности "Азовмаш". Это должно быть не просто вопросом доброй воли, это должно быть делом чести все депутатов, которые сегодня находятся в зале. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений на обговорення, є завершений.

Тепер я хочу, колеги, запросити усіх в зал і зробити важливе повідомлення.

В нас стоять проекти парламентських слухань. І як мені пояснили щойно представники регламентного комітету, якщо ці постанови будуть відхилені, доведеться ще раз проводити парламентські слухання. тому наші рішення будуть дуже відповідальні.

Я прошу зайти в зал. Зараз я дам слово по фракціях, щоб ми порадились як бути в цій ситуації і проведу рейтингове голосування. Дві постанови…

Пане Віктор, я маю право як ведучий дати фракціям можливість висловити свою позицію.

Отже, зараз я дам кожній фракції слово для виступу, щоб ми порадились як будемо діями. І першому я надаю слово Палатному Артуру Леонідовичу, який є автором двох постанов, які стоять в порядку денному. І прошу усіх заходити в зал. Будь ласка.

 

10:43:18

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги, шановний Андрій Володимирович.

На початку порядку денного стоять дуже важливі дві постанови парламентських слухань. В цих двох постановах було задіяно більше 1200 осіб, це була громадськість, це місцеве самоврядування представники, народні депутати, представники сфери спорту і молоді. це постанова 4709 і 4782.

Але, на жаль, я не бачу сьогодні достатню кількість народних депутатів, щоб проголосувати за ці дуже важливі постанови, це постанова по туризму і це постанова, що стосується сфери фізичної культури і спорту.

Я вас прошу поставити ці постанови на сигнальне голосування перед тим, як розпочати порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, отже, є пропозиція автора постанов поставити на рейтингове голосування, якщо не буде голосів… Треба радитись як нам бути.

Пане Віктор, я вам скажу, я маю право дати фракція по хвилині висловитись з будь-якого питання і зараз це я роблю. Я не починаю розгляд питання, я зараз раджусь з депутатськими фракціями, як діяти.

Будь ласка, "Самопоміч", Олег Березюк. Включіть мікрофон, Олег Березюк. Порадьте, як нам бути.

 

10:44:37

БЕРЕЗЮК О.Р.

Щойно прозвучала пропозиція. Така пропозиція є прийнятною.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор Соболєв, будь ласка.

 

10:44:52

СОБОЛЄВ Є.В.

Мустафо, я думаю, що це дуже погана ідея, коли люди, які сповідують одні цінності, голосують за одне рішення, будуть перекладати один на одного відповідальність, тим більше говорити, що хтось мовчить. Я думаю, що в цьому залі нам точно треба бути єдиними. "Самопоміч" голосувала і буде голосувати за зняття депутатської недоторканності як щодо конкретних депутатів, так і в цілому з усього парламенту. Ти прекрасно знаєш, що для цього потрібно 300 голосів Верховної Ради. Від того, що за три дні до відпустки буде заблокована трибуна, ці 300 голосів не знайдуться.

Як призначити нормальний Центрвиборчком? Як зробити нормальне законодавство про вибори? Як зробити так, щоб недоторканності не було? Це все завдання, де ми разом маємо шукати рішення. А тактику "я хороший, а ви всі погані" не раз використовували старі політики. Я не думаю, що нам треба з них брати приклад.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"Опозиційний блок", Папієв, будь ласка. Одна хвилина. І хто з фракції бажає виступити, підніміть руку, хто ще не виступав.

 

10:46:01

ПАПІЄВ М.М.

Шановні народні депутати України, шановні колеги! Перш за все я звертаюся до Голови Верховної Ради України, щоби ми, коли народні депутати України беруть слово, щоб вони по порядку денному стосовно саме того питання, яке внесено, говорили, а не взагалі є життя на Марсі чи немає.

Дивіться, "Опозиційний блок" підтримує соціально важливі оці проекти постанов, і ми будемо голосувати за них. Але я звертаю увагу наших телеглядачів і взагалі громадян України. Пане голова, ви можете озвучити нам, яка кількість народних депутатів України письмово зареєструвалася сьогодні на цю сесію? І по кожній фракції окремо, щоби люди бачили, що народні депутати України не виконують сьогодні свої обов'язки, що соціально важливі законопроекти вони сьогодні не підтримують. І сьогодні говорити про те, що продовжувати роботу сесії, ми можемо продовжити. Але теж не будуть вони ходити до сесійної зали.

Ми будемо голосувати за ці проекти постанов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка, "Народний фронт" Максим Бурбак. Включіть мікрофон.

 

10:47:14

БУРБАК М.Ю.

Пане Голово, звертаюсь до вас щодо підтримки попереднього виступаючого. І оголосіть, будь ласка, кількість депутатів від "Опоблоку", який рве на собі сорочку за хресні ходи і за всілякий захист наших громадян. Озвучте, будь ласка, зразу.

І пан, який виступає і звертається до телеглядачів. Це не шоу, це Верховна рада, де приймаються важливі законопроекти. І відповідальні фракції зараз на місцях і готові голосувати. І не робіть з цього шоу, не розхитуйте ситуацію в країні. Ми не дамо цього зробити.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Всі фракції, які мали бажання взяли участь в обговорені, сказали свою позицію.

Я на прохання і на вимогу фракцій поставлю рейтингове голосування. Я прошу усіх народних депутатів зайти в зал, приготуватись до голосування.

Поки депутати заходять… Будь ласка, Віктор Пинзеник, одна хвилина.

 

10:48:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Регламент допускає можливість сигнального голосування, але по питаннях, не взагалі, тобто має ставитись питання. Але в цьому випадку, якщо проведено сигнальне голосування по питанню, все одно питання має бути завершено результативним голосуванням. Я говорю про норми Регламенту. Давайте дотримуватись норм Регламенту. А, якщо нема голосів, показуйте депутатів, які не присутні і не приходять на засідання Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хочу сказати важливу річ. Ми не розпочали розгляд питання. Ми просто можемо домовитись, що наше сигнальне голосування буде опубліковане в "Голосі України". Можем так домовитись? Щоб всі бачили, хто приходить на сесії.

Отже, бо ні письмова реєстрація, ні ранкова електронна не дасть нам відповіді. Багато хто приходить, підпишеться і йде. Я, колеги, пропоную зараз, якщо є згода усіх фракцій, щоб ми результати сигнального голосування зараз опублікували в "Голосі України". Підтримується?

Я прошу зайти в зал   і приготуватись до голосування.

Я нагаю, що зараз стоять у нас на розгляді проект Постанови про рекомендації парламентські слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади". Я переконаний, що всі це питання підтримають.

Наступне. Проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України".

Я також хочу вам повідомити, що в нас є 2 постанови про стипендії Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених.

І також в нас є проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Гідності та членів їх родин". Це ці питання, які стоять в нас на порядку енному. Дехто думає, що вони не важливі, але, я думаю, всі члени комітетів підтвердять, що ці питання є великої ваги і великої важливості.

Я прошу, до речі, і наших колег взяти участь в сигнальному голосуванні. Я прошу всіх приготуватись до рейтингового голосування. Якщо голосів не буде… Якщо голосів не буде, мені доведеться закрити ранкове засідання. Я не буду ставити під ризик питання учасників АТО і учасників Революції Гідності. Я дуже прошу всіх приготуватись. Я не можу виконувати функцію голів фракцій і збирати депутатів, я можу тільки ставити на голосування. Колеги, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Будь ласка, голосуємо.

 

10:51:20

За-191

Колеги, 191 – "за", 25 – утримались…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ По фракціях!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  По фракціях, будь ласка, включіть по фракціях. Колеги, це означає, що в залі є голоси. Якщо я… Увага, товариство! Я хочу вам зачитати, що в залі присутні 90 депутатів від "Блоку Петра Порошенка", 55 – "Народний фронт",  23 – "Опоблок", 15 – "Самопоміч", 4 – "Батьківщина", 6 – "Відродження", 4 – "Воля народу". Це достатньо для прийняття рішень. Отже, ми можемо цілковито постанову цю прийняти, тому що як повідомили публічно, що "Опоблок" буде її підтримувати. Так?

 Колеги, переходимо до розгляду питання це є проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України". Хто підтримує розгляд даної постанови за скороченою процедурою прошу проголосувати. Будь ласка, колеги голосуємо. Прошу голосувати.

 

10:52:49

За-176

176 – "за". Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань сім'ї молодіжної політики та спорту Палатного Артура Леонідовича. Будь ласка, пане Артур. З місця, будь ласка, включіть мікрофон Палатному Артуру.

 

10:53:06

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановний Андрій Володимирович, шановні  колеги. 6 квітня 2016 року відповідно до Постанови Верховної Ради України відбулися ще одні парламентські слухання на тему: "Розгляд туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України".

 У парламентських слуханнях прийняли…, взяли участь понад 700 осіб. Серед яких народні депутата України, представники уряду центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а саме головне - громадськість. Проект рекомендацій парламентських слухань був уважно обговорений під час проведення парламентських слухань. Доопрацьований з урахуванням конструктивних пропозицій. Учасники слухань та погоджений з зацікавленими державними органами та громадськими організаціями. Проект містить конкретні пропозиції щодо вдосконалення законодавчого забезпечення  туристичної галузі. Визначено чіткі завдання і  кроки. Насамперед це стосується необхідності розробки та схвалення стратегій розвитку туристичної галузі. Прийняття державної цільової програми розвитку туризму та курортів, яка відсутня вже понад 6 років. Так проектом рекомендацій Кабінету Міністрів України запропоновано вжити заходів щодо створення режиму з прийняття для залучення інвестицій у розбудову туристичної індустрії. Розглянути можливість встановлення пільгової ставки  податку на додану  вартість для готелів та інших засобів  розміщення, прискорити підписання Угоди між  Україною та Європейським  Союзом про спільний авіаційний простір.

Проект рекомендацій також містить низку  конкретних рекомендацій міністерствам: економічного розвитку  і торгівлі  України, закордонних   справ, освіти і науки, інфраструктури,  інформаційної політики, а  також  органам місцевого самоврядування.

У зв’язку з цим, просимо вас підтримати пропозицію комітету та прийняти проект Постанови Верховної Ради про рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестицій".

Я прошу всі фракції об'єднатися  і проголосувати за цю дуже важливу постанову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два - "за",  два - "проти". Будь ласка.       

Данченко від  "Самопомочі",  будь ласка.

 

10:55:35

ДАНЧЕНКО О.І.

Прошу передати слово Романовій.

 

10:55:41

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги! Ні в кого немає сумнівів, що ми зараз маємо голосувати за цю важливу постанову, тому що туристична  громадськість з усієї країни чекає  на неї вже з березня. І це були дуже масові парламентські слухання, вони відбулися вперше за 15 років,  на них були присутні представники з усієї країни, які розуміють, що якраз розвиток туристичної  індустрії – це створення робочих  місць і це додаткові 10 мільярдів доларів в економіку нашої країни.

Дуже шкода, що зараз в залі мало народних депутатів і зараз ця постанова, яку чекає багато-багато людей з усіх куточків нашої країни,  які  вболівають за робочі місця, за розвиток внутрішнього, за розвиток в'їзного туризму, вона зараз просто  елементарно провалиться.

У мене велике прохання до представників  Радикальної партії і персонально до  Олега Ляшка. Це  Чернігівщина, ваша рідна, і це робочі місця, які зараз якраз, в  Чернігівщині їх не вистачає, хоча вона може стати туристичною перлиною. І багато-багато  депутатів, які зараз присутні, вони представляють різні цікаві, конкурентоспроможні куточки України, які можуть засяяти. В мене дуже велике прохання, щоб ви проголосувати за цю постанову і не завалили її, тому що її люди чекають, це робочі місця, це економіка, я дуже вас прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" Ємець Леонід Олександрович, будь ласка.

 

10:57:13

ЄМЕЦЬ Л.О.

Прошу передати слово Андрію Помазанову. Дякую.

 

10:57:20

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов "Народний фронт". Шановні колеги, ми всі чули виступ керівника профільного комітету Артура Палатного, який підтримує ухвалення цієї постанови. Ми, в принципі, розуміємо, що багатьом людям в цьому залі не цікаво розвиток спорту, не цікаво розвиток нашої молоді, але все ж таки я б закликав весь зал підтримати цю постанову. Ми бачимо, як наші спортсмени виграють і олімпіади, всілякі змагання і з легкої атлетики ми бачимо наші успіхи нещодавні, і отримання золотих медалей. Тому, шановні колеги, я прошу підтримати цю постанову і одночасно хочу звернутися із зверненням до керівника парламенту.

Пане Андрій Парубій, пропоную все ж таки, ми бачимо, що зал зараз трішки розслаблений, середа, не вистачає, можливо, депутатів, але я все ж таки волів продовжити нашу роботу нашої сесії парламенту до 6 вересня. І однозначно ми повинні завтра поставити на голосування продовження нашої роботи до 6 вересня, оскільки багато наших депутатів, багато представників парламенту ходять на ефіри і розказують, що ми щось там не ухвалили минулого тижня, когось збиралися надурити. Тому я думаю, що давайте так, щоб ніхто не маніпулював поїздками на Мальдіви і так далі, ми однозначно завтра повинні поставити продовження роботи сесії до 6 вересня і завтра тоді подивимось, хто може підтримувати постанови, які є необхідними для нашого спорту, молоді, культури, туризму, а хто не буде цього робити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я просто хочу нагадати, що я першою поставив 4782 про розвиток туристичної індустрії, наступна буде 4709. Я поставив першою 4782, це той самий автор, той самий комітет, щоб ви орієнтувалися у своїх виступах.

І я надаю слово від "Опозиційного блоку" Долженкову Олександру Валерійовичу, будь ласка.

 

10:59:18

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины, ну, к сожалению, то, чем мы сейчас занимаемся – это говорильня. Голосование за проекты постановлений о проведении парламентских слушаний у нас не улучшит физическую культуру и спорт, у нас не будет развиваться туризм и соответствующая инфраструктура для  развития туризма, у нас не будет развиваться индустрия, это парламентские  слушания, это говорильня.

"Оппозиционный блок" говорит о том, чтобы мы принимали конкретные действия и голосовали за конкретные законопроекты. Очень тяжело что-либо развивать, если не рассматриваются те или иные  системные законопроекты. Как развивать инфраструктуру, как развивать индустрию, как развивать промышленный потенциал страны? По средствам проведения  налоговой реформы, бюджетной реформы. И как развивать физическую культуру и спорт в условиях децентрализации?  Это риторический вопрос, потому что бюджетная децентрализация привела к опустошению местных территориальных громад, привела к тому, что, в частности, и профессионально-технические  училища были переброшены с госбюджета на местные бюджеты, это и касается и местных коммунальных предприятий, которые осуществляют деятельность в сфере физической культуры  и спорта. Вот так мы будем развивать молодежь, физическую культуру и спорт. Поэтому я считаю, что для комплексного действительно разрешения этих вопросов нам не нужно проводить больше парламентских слушаний, а больше принимать законопроекты.

Что касается расслабленности в этом зале, то хочу сказать, что представители коалиции даже не досчитывают 150 человек. "Оппозиционный блок" выполняет свою работу и будет голосовать за те законопроекты, которые действительно будут направлены на улучшение, развитие всех областей общественной жизни, поддержку, в частности, физической культуры, индустрии. Но парламентские слушания к этому не приведут, не надо обманывать народ это декларативная норма. Люди соберутся, обсудят эти все вещи, но конкретных механизмов реализации не будут, потому что они необходимы лишь в том случае, если будет приниматься системные законы, вносящие определенные изменения, либо увеличивающие финансирование на развитие тех или иных отраслей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Коцуба передає слово Кіссе.

В нас через 3 хвилини відбудеться голосування і прийняття рішення, я прошу всіх заходити в зал. Зараз включіть мікрофон Кіссе.

 

11:01:39

КІССЕ А.І.

Уважаемый председатель, уважаемые коллеги, наши избиратели, те вопросы, которые сегодня в повестке дня по парламентским слушаниям, я считаю, что это важные вопросы, которые требуют рассмотрения с тем, чтобы мы еще раз услышали позицию людей по этим вопросам.

Если говорить о вопросах физкультуры и спорта, вы знаете, если вы, наверное, не Артур Палатный и постоянно не ставили эти вопросы, многие наши  спортивные школы, спортивные сооружения, спортивные общества уже ушли в историю. И если мы сегодня остро не будем эти вопросы ставить, не будем слушать людей, и не будем искать пути их разрешения, к сожалению, мы можем перечеркнуть еще одну сферу, которая сегодня как оздоравливает, так и помогает нашим детям становиться настоящими жителями и достойными жителями Украины.

Что касается туризма, сразу вместе. Вы знаете, очень бы хотелось обратиться к организатору парламентских слушаний, чтобы не приглашали только представителей с больших туристических фирм, отелей, с города Одессы, Львова и других городов, а пригласили тех людей, которые сегодня предоставляют услуги в Татарбунарском районе, в Ренийском районе, в Белогород-Днестровком районе, это, в частности, Одесской области, чтобы те маленькие и средние предприниматели, которые оказывают услуги,  могли поделиться своими проблемами. И чтобы на этих слушаниях мы выработали те инициативы, которые бы дали им возможность развивать бизнес и предоставлять услуги.

Наверное, ни для кого не секрет, что сегодня очень большой поток отдыхающих, в частности, в Одесской, Запорожской и ряде других областей. И как раз время для того, чтобы их послушать и увидеть те решения, которые могли бы укрепить их настроение, прежде всего, в финансовой составляющей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу заходити в зал і займати свої місця. Я хочу сказати, мені підказують колеги з "Самопомічі", під час обговорення навіть не можна знецінювати парламентські слухання. Парламентські слухання – це одна з надважливих форм нашої роботи, коли мають змогу в цьому залі свою думку висловлювати представники з усіх регіонів України, наголошую: з усіх! І вони в своїх виступах і в своїх рішеннях впливають на прийняття ключових рішень в нашій державі. Це прямий зв'язок і пряма комунікація Верховної Ради з нашими діячами на місцях, і з державними чиновниками, і з громадськими діячами.

Тому я дуже прошу, колеги, підтримати дану постанову. І навіть до наших колег з трибуни я звертаюся: підтримати цю постанову, щоб ми підтримали всіх тих людей, які в цьому залі висловлювали рекомендації нам, як розвивати туристичну галузь, як розширювати можливості для інвестицій в Україні. Я прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування, колеги. Будь ласка.

Я ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України" (№ 4782). Згідно з висновком комітету пропонується прийняти постанову в цілому. Шановні колеги, прошу проголосувати 4782 в цілому. Голосуємо, колеги.

 

11:05:53

За-222

Три голоси, колеги. Я бачу, що не встигли. Три голоси. Я дуже прошу усіх! Я дуже прошу усіх зайти в зал, зайняти робочі місця. Колеги, прошу усіх зайняти робочі місця. Прошу усіх з розумінням до того підійти питання, яке розглядається.

І я ставлю пропозицію повернутись до голосування за проект Закону 4782. Колеги, проголосуйте, прошу проголосувати за повернення 4782. Голосуємо, колеги, голосуємо.

 

11:07:09

За-232

Рішення прийняте.

І тепер я знову ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України" (номер 4782) в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Колеги, голосуємо. В цілому.

 

11:07:44

За-235

Рішення прийняте.

Вітаю комітет. По фракціях включіть, по фракціях, будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 102, "Народній фронт" – 59, "Опозиційний блок" – 25, "Самопоміч" – 15, Радикальна партія – 0, "Батьківщина" – 6, "Партія "Відродження" – 7, "Воля народу" – 5.

Колеги, наступна постанова майже є ідентична, прошу всіх залишатись на місцях.

І ставиться на розгляд постанова, проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади" (номер 4709).

Є пропозиція розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:08:46

За-179

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатного Артура Леонідовича. Будь ласка.

 

11:08:56

ПАЛАТНИЙ А.Л.

З місця, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З місця.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановні народні депутати, відповідно до постанови Верховної Ради України 23 березня цього року відбулися парламентські слухання на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади".

В цих слуханнях прийняло участь близько 500 осіб, серед яких народні депутати України, представники уряду, центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських та спортивних організацій. Всі учасники слухань дійшли єдиного висновку щодо необхідності визнання державної політики у сфері фізичної культури і спорту. Проект рекомендацій парламентських слухань був уважно обговорений під час проведення парламентських слухань, доопрацьований з урахуванням конструктивних пропозицій всіх учасників слухань та погоджений з усіма зацікавленими державними органами та громадськими організаціями. Проект містить конкретні рекомендації щодо вдосконалення законодавчого забезпечення сфери фізичної культури і спорту, та підтримки дитячого, дитячо-юнацького та масового спорту в нашій державі.

Зокрема проектом рекомендацій пропонується передбачити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які до 2015 року отримували підтримку з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для впорядкування фінансування таких закладів. Затвердження державних соціальних нормативів у сфері фізичної культури і спорту відповідно до вимог законодавства. Підвищення матеріального заохочення тренерів, насамперед тих, які працюють у системі дитячо-юнацького та резервного спорту. Забезпечення проведення комплексної …….. об'єктів фізкультурно-оздоровчої інфраструктури в Україні. Вдосконалення роботи з залученням інвесторів, меценатів для відновлення та реконструкції існуючої спортивної інфраструктури. Поширення на телеканалах та інших засобах масової інформації соціальної реклами щодо переваг здорового способу життя, рухової активності, формування відповідальності за власне здоров'я, утвердження національної ідеї про соціально активну, фізично здорову та духовно багату особистість.

Шановні народні депутати, мова йде про здоров'я нашої нації, про майбутнє нашої нації, про обороноздатність нашої держави і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте. Будь ласка.

 

11:11:07

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Дякую. Я дуже, я звертаюся до всіх фракцій без винятку підтримати одностайно цю постанову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два – "за", два – "проти".

Алексєєв, "Народний фронт". Ігор Сергійович, будь ласка.

 

11:11:40

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Прошу передати слово Леоніду Ємцю.

 

11:11:47

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Леонід Ємець, фракція "Народний фронт".

Ну, перше, ми однозначно підтримаємо дану постанову і будемо за неї голосувати.

У мене є питання до "Опозиційного блоку". Я от пригадую засідання Погоджувальної ради на цьому тижні, пам'ятаю, ваш керівник пан Бойко зазначив, що ви маєте скласти усі 43 своїх мандати. І впевнений, що і парламентарі наші, і весь український народ з нетерпінням чекає, коли ж ви все-таки складете свої мандати. І, власне кажучи, впевнений, що зараз ми можемо пересвідчитися на те, скільки у вас слово не розходиться з ділом. Так що чекаємо на складення, анонсоване складення мандатів "Опозиційним блоком".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спориш Іван Дмитрович, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

11:12:48

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка". По такому важливому питанню я хочу передати слово Павлу Кишкарю.

 

11:12:59

КИШКАР П.М.

Дякую, шановні колеги.

Надзвичайно важливе питання. І хоча рекомендації парламентських слухань не є обов'язковими до виконання ту роботу, яку провів комітет, вона заслуговує на повагу і схвалення. І ми, дійсно, будемо підтримувати ці рекомендації.

Але на сьогоднішній момент залучення дітей до загального спорту від 5, у великих, відсотків, у великих містах, до 20 відсотків – у середніх та малих. А тому кардинальної зміни від впровадження в життя цих рекомендацій ми в спорті не побачимо.

Просимо звернути увагу комітету на зареєстрований нами законопроект щодо реформування фактично сфери спорту, де запроваджується інструменти нормального діалогу бізнесу, спорту та тих державних можливостей, які у нас зараз є, бо вони є достатньо обмеженими.

Ми, дійсно, маємо таку межу зараз у спорті у вигляді олімпійських ігор.  Маємо надію, що ці досягнення будуть перевершені навіть в наших сподіваннях. Але і комітет, і вся Верховна Рада мусить кардинально підійти до реформування галузі спорту, розділити масовий спорт з професійним спортом та надати максимальну підтримку державними засобами на розвиток фізичної культури і спорту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, через 3 хвилини відбудеться голосування. Я прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів і голів фракцій теж повідомити депутатів, зараз буде заключний виступ.

І я надаю слово Долженкову Олександру Валерійовичу, "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

11:14:46

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые граждане, вот, являетесь свидетельством того, что представитель "Народного фронта" разъединяет зал. Он, какие-то обвинения выдвигает в адрес "Оппозиционного блока", цитирует фразу лидера нашего Юрия Анатолиевича Бойко. Мы не боимся сложить мандаты, поверьте. Но народ Украины ждет не того, что мы сложим мандаты, а народ Украины ждет уже выборов внеочередных в Верховную Раду Украины, потому что понимает, что Верховная Рада Украины принимает решение  в интересах украинского народа. И это каждый гражданин чувствует и на уровне тарифом, коммунальных услуг, и на уровне инфляции, и по уровню девальвации, по уровню падения экономики, страну вогнали в такую яму, что в такой яме она не была з 1994 года. Поэтому не надо говорить и спекулировать о том, что "Оппозиционный блок", вы ждете не дождетесь, пока мы не сложим мандаты. Естественно, мы призываем не только, чтобы мы это сделали, чтобы сделали это все фракции, которые видят, в каком направлении вы ведете страну.   

А, что касается "Оппозиционного блока", мы сейчас посмотрим, как вы будете голосовать без "Оппозиционного блока". Пусть граждане Украины увидят, какая у нас коалиция, сколько депутатов присутствуют от коалиции и будут ли они принимать решение сегодня, и насколько эффективная  работа Верховной Рады будет сегодня, и насколько ответственны будут фракции те, которые входят в коалицию, и насколько эти решения будут соответствовать интересам украинского народа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, шановні колеги, заходити в зал, займати робочі місця.

Одна хвилина, заключне, Артур Палатний голова комітету. Прошу заходити в зал і займати робочі місця.

Будь ласка, Артур.

 

11:16:33

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги, я дуже вас прошу, коли розглядаються такі важливі постанови, і коли розглядаються важливі законопроекти для  здоров'я нашої нації не зводити стосунки  один з одним. В цій ситуації, яка зараз склалася не повинні страждати наші спортсмени, не повинні страждати наші діти. Я прошу всі фракції проголосувати за цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую шановні колеги.  Готуємося до голосування. Заходять народні депутати, прошу не виходити, а заходити. І я ставлю на голосування проект  Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади" (№4709), згідно рекомендації комітету, в цілому. Колеги, прошу підтримати український спорт, прошу взяти участь в голосуванні, прошу проголосувати постанову в цілому, 4709 в цілому. Голосуємо колеги, будь ласка, голосуємо. Підтримаємо спортсменів українських.

 

11:18:10

За-199

199. По фракціях покажіть. Чи є сенс ставити на повернення? Але перед тим ми маємо порадитися як нам бути.

Колеги, я можу раз поставити на повернення.

Наскільки я пам'ятаю,  "Опозиційний блок" декларував підтримку цих законопроектів. Я хвилину почекаю, поки депутати зайдуть в зал.  Будь ласка, заходимо в зал і готуємось до голосування Прошу заходити в зал і приготуватись до голосування. Зараз я поставлю на повернення.

Колеги, я можу ставити на повернення?  Можу ставити, колеги? Отже, я ставлю пропозицію зараз на повернення до проекту Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в  Україні в умовах децентралізації влади". Я прошу зайняти робочі місця і прошу усі фракції підтримати, незалежно від політичних поглядів. Можна?

Артур, голова комітету.

Так, голова комітету повертається на місце, політичні консультації проведені,  і сподіваємося, буде результат.

Колеги, я сталю пропозицію повернутись до розгляду проекту Постанови 4709. Хто підтримує дану пропозицію про повернення, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:21:52

За-203

Покажіть по фракціях.

Шановні колеги, я перепрошую, ми, коли починали робочий день, ми домовлялися, що буде підтримка цих законопроектів. Шановні колеги з "Опозиційного блоку", я звертаюсь до вас, ми домовлялися, що буде підтримка. Будь ласка, одну хвилину Матвієнков. Долженков, Долженков одну хвилину, будь ласка.

 

11:22:30

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Андрей Владимирович, я еще раз говорю, это никакое ни сведение личных счетов, не надо об этом говорить. Мы хотим продемонстрировать, что фактически повестка является пустой. То те решения, которые сейчас в повестку дня включены, они не в интересах, они вообще не будут помогать украинскому обществу. Парламентские слушания возможно и важны, но при этом, опять же, уважаемый автор этого проекта постановления сказал о рекомендациях, которые рекомендуются внести, это бюджетное финансирование. Выносите законопроект об увеличении бюджетного финансирования, как в предыдущем сообщении говорил, выносите в выступлении, выносите законопроекты более системные и конкретные, которые действительно помогут, они просто будут ограничиваться словоблудием и болтологией. И более того, вы говорили о том, что каждый депутат выступает по теме сообщения, уважаемый представитель "Народного фронта" позволил себе слишком многое. Поэтому пусть украинский народ видит, чем занимается Верховная Рада? Верховная Рада занимается сведением политических счетов, я считаю, эту дискуссию нужно закрыть на сегодня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обміняємось думками.

Будь ласка, Володимир Ар'єв, одну хвилину, Кривенко. Обміняємось думками, будь ласка.

 

11:23:44

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, якщо ми не здатні працювати, то треба чесно так і сказати, що ми не можемо приймати рішення.

І тому я звертаюсь до вас, пане Голово, давайте так, якщо принципово йдемо, то принципово. Якщо вчора європейський законопроект, європейсько-реформаторський щодо… два законопроекти, мені підказують, було відхилено через те, що не було голосів, то давайте зараз оголошуйте це відхиленим так, як положено по процедурі, і закривайте ранкове засідання для того, щоб ми тут не упрошували  Опозиційний блок голосувати. Якщо ми самі не можемо зібрати депутатів до зали,  то ми повинні нести за це відповідальність, і не треба її ні на кого перекладати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я тільки вам дам репліку. Відповідальність маю нести не я, а ті фракції, які сьогодні не мають депутатів для голосування.

І я звертаюсь до вас, нести персональну відповідальність за голосування, в тому числі, і ваших  колег. Отут є відповідальність! Бо я не відповідаю за те, щоб депутати були в залі. Я відповідаю за те, щоб організувати роботу  депутатів, які є в залі. Думайте, кого брати в списки, думайте, чи будуть вони ходити  на сесію. І, будь ласка, піднімайте ці питання в себе, на зборах фракції, а не тут.

Будь ласка!

Андрій Іллєнко, будь ласка, і  переходимо до подальшої роботи.

 

11:25:13

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ви знаєте, це вже просто дійшло і перейшло всі межі, коли  сьогодні має звертатися Верховна Рада до Опозиційного блоку, щоб прийняти рішення про рекомендацію парламентських слухань! Тобто коаліція не має можливості знайти голоси навіть за такі рішення. Я не розумію, про що йде мова! Ми маємо сьогодні… Опоблок зранку тут влаштовує цирк, розказує про "молитву за русский мир", а зараз ми до них маємо звертатися, щоб вони нам помогли проголосувати щось!

Це до чого дійшла ситуація? Більш, ніж 300 депутатів від демократичних партій сьогодні є в парламенті – конституційна більшість, і немає можливості проголосувати жодне рішення без московської "п'ятої колони"? Що це за ситуація? Це яка ситуація з дисципліною? Яка ситуація з відповідальністю за країну! Має нести кожна фракція відповідальність за своїх депутатів, які не ходять на роботу, які займаються своїми справами, які сидять на відпочинку замість роботи. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Андрій.

Тільки я звернусь так само і до того, щоб  ви подивилися направо-наліво, скільки є депутатів ваших. Просто теж, щоб звернули увагу.

Будь ласка, останній виступ – Кривенко, і потім переходимо до подальшої роботи. Будь ласка.

 

11:26:31

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко,  "Народний рух України".

Дуже правильна ініціатива, пане головуючий, щоб опублікувати всіх сьогодні відсутніх в залі і чітко повідомити в всьому нашому суспільству, що кошти не будуть нараховуватися за ці прогули. І головам фракцій так само займатися по явці, по своїм депутатам.

Наступне, освіта, медицина, спорт є поза політикою, безумовно, що парламент – це місце для дискусій, але, на жаль, це стало місцем для політиканства. Кожен намагається більше сподобатися для своєї вузької ніші. І дуже сумно, що ми сьогодні чули цю маніпулятивну заяву про хресну ходу, на яку дуже гарно пан  Єленський відповів. І так само дуже сумно, що окремі  мажоритарні депутати для того, щоб вберегти свій рейтинг в своїх округах, виступають із загальною критикою і збурення, не розуміючи, що є питання, які потрібні суспільству. Ви повинні поважати ті слухання, тих людей, які приїхали і це проголосувати, зафіксувати. Хоча ми зареєстрували, Павло Кишкар зареєстрував законопроект, який докорінного змінює в спорті. Але зараз  закликаю вас ще раз поставити на повернення і... 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я ставлю на повернення раз. Добре, ще раз поставлю, якщо нема, постанова буде відхилена. Я ще раз поставлю, якщо не буде голосів, постанова буде відхилена. Прошу, колеги, зайняти робочі місця, зайти в зал.

Я ставлю пропозицію про повернення до голосування за постанову (4709) "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади". Хто підтримує пропозицію: повернутися до голосування за дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:28:36

За-202

Постанова відхилена.

Переходимо до наступних постанов, які є в порядку денному.

Наступна, 4655: проект Постанови про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області. Хто підтримує розгляд її за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:29:09

За-172

172 – "за". Рішення прийняте.

Запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Федорука Миколу Трохимовича. Будь ласка.

 

11:29:22

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, Полтавська обласна рада звернулася до Верховної Ради України з подання про перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне.

Згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Полтавському районі Полтавської області, у складі Гожулівської сільської ради обліковується населений пункт Падалки. разом із тим, на місцевому рівні в статистичному обліку та документообігу, в тому числі при оформленні свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо замість назви "село Падалки" застосовується назва "село Біологічне", що пов'язується з діяльністю Гожулівської державної біофабрики, якій було передано у постійне користування частину земель Гожулівської сільської ради.

Питання про перейменування села Падалки підтримано територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гожулівською сільською, Полтавською районною, Полтавською обласною радами та Полтавською обласною державною адміністрацією.

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримує подання Полтавської обласної ради щодо перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне. Просимо народних депутатів підтримати зазначений проект Постанови реєстраційний номер 4655 і прийняти його за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Чи є бажаючі на виступ? Прошу, два – "за", два – "проти", будь ласка, запишіться, якщо є бажаючі.

Алексєєв Ігор Сергійович, будь ласка, "Народний фронт".

 

11:31:28

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Прошу передати слово Андрію Реці. Андрію Реці прошу передати слово.

 

11:31:41

РЕКА А.О.

Маю передати прохання голові Полтавської обласної державної адміністрації, голові обласної ради і тій громаді, яка звернулася до Верховної Ради з перейменуванням, підтримати і дати людям право користуватися так, як вони користувалися в народі до цього: Біологічна перейменувати на… назву Біологічне село.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Каплін Сергій. Прошу, пане Сергій.

 

11:32:13

КАПЛІН С.М.

Раз полтавська громада, мешканці села за те, щоб воно було перейменоване за, то очевидно, що Верховна Рада України має проголосувати так, як їй наказує громада відповідного села. І не маю сумніву, що ми так і проголосуємо.

Дуже добре було, коли б в наступному, в майбутньому, перейменовуючи ті чи інші населені пункти, так само дослухалися до позиції звичайних пересічних простих громадян і їх громадські слухання, їх результат був для нас остаточним аргументом при прийняті рішення.

Разом з тим, користуючись нагодою і у зв'язку з тим, що ми сьогодні обговорюємо питання Полтавщини, я хочу нагадати, що у неділю будуть голосування на довиборах у 151 виборчому окрузі. І я б хотів звернути увагу українського політикуму і суспільства, і силових органів на той безлад і просто безбожні маніпуляції і фальсифікації, які готуються окремою політичною силою. Мова іде про одну з фракцій і партій у парламенті, які всім серцем, підкреслюю, всім серцем, я сподіваюсь, вболівають за нашу державу і за чесні результати виборів у 151 виборчому окрузі. Один з, одна жіночка громадянка України принесла документи їх кандидата по цьому округу і разом з цими документами принесла ще 20 пакетів, уявіть собі, 20 пакетів технічних кандидатів! І коли ви говорити про те, що по всій країні відбуваються фальсифікації, так кажіть же ж точно і правду про те, що ви в них берете безпосередню участь. Кажіть правду про те, що ви організовуєте так само просто безбожні антизаконні, антиукраїнські дії, які зривають вибори фактично там, які дискредитують український парламент, знищують український парламентаризм! Я хочу сказати, що ми об'єднали демократичні сили і будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу всіх зайти в зал. 10 секунд по темі даного законопроекту, так. Пане Сергій, по темі даного законопроекту? Будь ласка, 30 секунд по темі даного законопроекту. Прошу заходити в зал, займати робочі місця. 30 секунд, пане Сергій Каплін.

 

11:34:41

КАПЛІН С.М.

Звичайно, по темі, як завжди. Я хочу вам сказати, що ми всіма демократичними силами зараз об'єдналися і готуємо спецпроект. Будемо переслідувати кожного негідника, який занесе руку над українським законом, над правом українця обирати собі достойного представника. Кожен член ТВК чи ДВК, який буде порушувати закон, сидітиме у тюрязі. За 20 років вперше пересаджаємо всю банду, яка буде у людей відбирати право голосу, яка буде відбирати у людей право об…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, готові до прийняття рішення? Приготувались, прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. І я ставлю на голосування проект Постанови про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області, номер 4655, згідно висновку комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:36:04

За-185

Рішення не прийняте.

Прошу по фракціях. Постанова 4655 відхилена.

Колеги, у нас наступні в порядку денному стоять дві постанови. Одна, проект Постанови про призначення у 16-му році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених. І постанова 4860, про присудження премій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок на 15-й рік.

Шановні колеги, я з вашого дозволу проведу рейтингове голосування по тих постановах, який їхній рівень підтримки. Я думаю, буде неправильним, якщо ми їх відхилимо, а ми до того ідем великими кроками.

Будь ласка… Чи обміняємось думками перед тим?

Отже, шановні колеги, я прошу одну хвилину, Співаковський, пояснити… Але не по даних… Не входимо в розгляд, а просто поясніть. Будь ласка, пане Співаковський.

 

11:37:27

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний Головуючий! Шановні народні депутати! Я звертаюсь до всіх, хто бастує. сидячи, лежачи, сидячи. Шановні колеги, я звертаюсь до "Опозиційного блоку". Зараз ми маємо катастрофічну ситуацію, коли молодь і молоді вчені виїжджають за кордон України. Ми маємо стагнацію в цій галузі. Тому я просто звертаюсь до вас, що ті постанови, які зараз ми будемо розглядати, вони присвячені дуже простому питанню – це призначення стипендій, а після цього – це призначення премій молодим вченим. Я вважаю, що це наш обов'язок проголосувати солідарно за людей, які будуть будувати майбутнє України.

Ще раз звертаюсь до всіх, будь ласка, давайте залишаємо свої амбіції, після того. А зараз проголосуємо за майбутнє України, за нашу молодь. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я поставлю на рейтингове голосування. Якщо не буде голосів, я закрию ранкове засідання.  Ставити на провал такі законопроекти очевидно буде неправильним.

Отже, прошу заходити в зал, взяти участь у голосуванні.

Я ставлю на голосування, на рейтингове голосування, підтримку розгляду даних законопроектів 4859 і 4860.

Отже, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Будь ласка. прошу проголосувати.

 

11:39:18

За-195

195 – "за".

Прошу по фракціях включити. "Блок Петра Порошенка" – 92, "Народний фронт" – 61, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 13, Радикальна партія – 0, "Батьківщина" – 1, "Партія "Відродження" – 6, "Воля народу" – 8.

Шановні колеги, в залі немає достатньої кількості голосів для прийняття рішення. Я бажаю усім сьогодні на комітетах попрацювати, провести профілактичні бесіди сьогодні на фракціях. Завтра о 10-й годині я прошу, щоб ми з іншим рівнем відповідальності підійшли в зал і змогли провести повноцінний робочий день.

На цьому ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Всім прошу сьогодні працювати в комітетах, завтра о 10-й ранку продовжимо роботу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку