ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

07 липня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:01:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  16:00. Я прошу народних депутатів заходити в зал, займати робочі місця, приготуватись до роботи. Прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації. 

Шановні колеги, я прошу заходити в зал приготуватись до робити. Я прошу Секретаріат Верховної Ради України повідомити про початок нашої роботи. І прошу голів фракцій мобілізувати депутатів в зал.

Шановні колеги, прошу приготуватись до реєстрації. Прошу зайняти місця і приготуватись до реєстрації.

Шановні колеги, я прошу підготуватись до реєстрації і прошу, шановні колеги, провести реєстрацію. Прошу зареєструватись. Будь ласка.

 

16:05:42

Зареєстровано 314 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Ми знову ж таки отримали оголошення, і я хочу їх зачитати. Оголошення:  відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатської групи "Партії "Відродження" у Верховній Раді України 8 скликання від 7 липня 16-го року повідомляю про заміну її керівного складу. Головою депутатської групи "Партії "Відродження" у  Верховній Раді України 8 скликання обрано народного депутата України Хомутинніка Віталія Юрійовича.

Це єдине оголошення, яке ми маємо станом на сьогодні. 

І так уже хотів вам повідомити, шановні колеги, що в засіданні Верховної Ради України бере участь Прем'єр-міністр України, а також члени уряду. Шановні колеги, давайте привітаємо наших колег з уряду, будь ласка.

 (Оплески)

  І я з вашого дозволу, поки підходять депутати, надам слово для виступу - 3 хвилини, Прем'єр-міністру України Володимиру Борисовичу Гройсману. Будь ласка.

 

16:07:04

ГРОЙСМАН В.Б.

Доброго дня шановні колеги, вельмишановний пане Голово Верховної Ради України, шановні колеги народні депутати.

Я хотів би попросити декілька хвилин вашої уваги, оскільки вважаю, що наші з вами рішення, які ми здатні приймати, мають надзвичайно важливе значення до реального стану справ в Україні. Хотів би привернути вашу увагу до тих  питань, які сьогодні є в порядку денному роботи українського парламенту. Хочу звернутися до вас з проханням підтримати ряд важливих питань, які стосуються не уряду України. Які стосуються не депутатів, які знаходяться в цій залі. Які стосуються якості життя кожного українського громадянина. Хочу привернути вашу увагу до питання затвердження Наглядової ради  Національного банку України.

Хочу вам сказати наступне, що проектом бюджету, який був затверджений цією Верховною Радою передбачено, що 38 мільярдів гривень за рішення Наглядової ради Національного банку мають поступити до Державного бюджету України. Це означає, що ми можемо забезпечити виплати з бюджету і з заробітних плат енергоносіїв, пенсій і  інших обов'язкових   платежів, підтримати фінансування армії – це  дохід Державного  бюджету  України. Без цієї наглядової   ради ми не зможемо це зробити і це буде  означати тільки єдине, що ми не зможемо платити тому що  парламент не прийняв необхідні рішення і не призначив наглядову раду.

І друге питання. У нас  завжди виникають питання щодо роботи Національного банку  і я вважаю, що  Наглядова   рада якраз і створюється для того, щоб здійснювати контроль на діяльністю Національного банку  України.  Тому сьогодні, я би дуже вас попросив  прийти до зали Верховної Ради  України, підтримати формування Наглядової  ради Національного банку  України і вирішити  це питання. Це питання можливо вирішити:  226  голосів в залі Верховної Ради  України незалежно від партій, незалежно від фракцій, груп, або позафракційних депутатів.

Також хотів би звернутись до вас, шановні колеги, з питанням  пакету законів,  які були внесені попереднім урядом і зараз перевнесені нашим урядом. Мова йде про те, що ми маємо  забезпечити виконання програми нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом.  Ми взяли на себе як Україна, це зобов'язання. Ці закони знаходяться у вас сходні на столі і прийняття  цих законів дасть  можливість забезпечувати макроекономічну  стабільність в нашій країні. І це насправді  потрібно для українських громадян, це потрібно для кожного громадянина, який має сьогодні  отримати відчуття  перспективи на те, що в  Україні все й далі буде складатись тільки краще, бо багато         поганого було за минулі десятиріччя.

Хочу сказати, що з…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити,  будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую.

З початку цього  року, ми  отримали можливості  відчути невеликі, але просто позитивні сигнали зростання національної економіки. Дійсно, це є недостатньо, але ці сигнали треба зберігати і пришвидшувати економічне зростання. Тому реформи, які ми з вами робимо, вони потрібні не МВФ,  вони потрібні     Україні для того, щоб ми стали  інституційно сильними, для того, щоби ми, використовуючи кращі практики,    змінювали життя в нашій країні. Тому теж потрібна ваша консолідована підтримка.

Ну і ще одне питання, яке є надзвичайно важливим. В українського народу було вкрадено півтора мільярда доларів, які сьогодні є заарештовані на рахунках українських банків. Ми маємо все зробити для того, щоб повернути у законний спосіб ці кошти до державного бюджету, повернути їх на місце і заставити слугувати українському суспільству. І для того теж потрібна політична воля кожного присутнього депутата для того, щоб ухвалити це рішення і розпочати цей процес, відновлення справедливості. Ми не можемо дати повторно вкрасти ці кошти через використання прогалин в українському законодавстві.

Тому, шановні друзі, я дуже вас прошу і закликаю зайти сьогодні до зали, і прийняти всі необхідні рішення для того, щоб ми забезпечили стабілізацію в нашій країні, для того, щоб ми забезпечили виплату необхідних коштів для нашої бюджетної сфери, фінансування інших програм, в тому числі і модернізацій, і реконструкцій, і будівництв в наші країні. Я щиро вірю в те, що ми з вами обиралися саме для того, щоб приймати рішення, брати на себе відповідальність і добиватися успіху. Як голова уряду, можу підтвердити, що я налаштований на те, щоб ми з вами спільно зробили успіх, але це залежить від того, наскільки ми здатні приймати рішення. Дякую за вашу увагу. Буду дякувати за вашу підтримку і Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Дуже дякую, Володимир Борисович.

Ми свідомі того, наскільки є складна ситуація з призначенням членів Ради Національного банку України. Але в нас до обіду склалася не штатна ситуація, коли члени комітету повідомили два різних списки. Це для мене було і здивуванням, і я дав доручення невідкладно Комітету з питань фінансової політики і банкової діяльності зібратися для того, щоб виробити єдину позицію комітету. Я вважаю неприйнятним, коли комітет дає два різних рішення на розгляд Верховної Ради України.

Зараз, наскільки мені відомо, засідає комітет і ми переконані, що як тільки комітет вийде з консолідованим рішенням, колеги, Володимир Борисович, як тільки комітет вийде з консолідованим рішенням, ми зможемо його поставити на голосування.

Без рішення комітету, на жаль, я не зможу поставити. Або якщо це буде рішення хіба те, яке вже було прийнято комітетом, оце я готовий поставити на голосування. Тому зараз ми чекаємо рішення комітету. Як тільки прийдуть представники комітету, ми відразу, Володимир Борисович, поставимо питання про Раду Національного банку України на голосування. Всі свідомі того, що ми не можемо його лишати у вакуумі.

Але ми перед перервою не завершили обговорення, ми... Відбувалося обговорення проекту Закону про внесення  змін до Податкового кодексу України щодо мінімізації впливу на адміністрування надходжень до бюджету. Це питання, яке в залі отримало однозначну і повну підтримку, але під час обговорення представник... всі фракції, які брали участь в обговоренні, вони проголосили свою готовність до голосування за той законопроект. Єдине, що в нас в другій годині, оскільки закінчився час, відведений Регламентом, ми не змогли завершити його розгляд. Тому, шановні колеги, я хотів зараз дати заключне слово Южаніній Ніні Петрівні як співдоповідачу і після того перейти до прийняття рішення по даному законопроекту.

 Зараз я хочу повідомити колег, що через кілька хвилин відбудеться голосування і прийняття рішення. І я прошу і Секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів, що зараз ми перейдемо до прийняття рішення по даному законопроекту. Прошу голів фракцій запросити депутатів в зал і прошу зараз до заключного слова спочатку Южаніну Ніну Петрівну голову Комітету з питань податкової та митної політики. Включіть, будь ласка, мікрофон Южаніній Ніні Петрівні. Будь ласка.

 

16:15:11

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, перед перервою ми по повній процедурі обговорили даний проект закону. Я думаю, що ви почули, власне, і мою думку щодо того, що зміна на однорівневу систему оскарження рішень податкових органів, яку зараз пропонується даним законопроектом, допрацьовуючи в  комітеті, ми зможемо, справді, змінити якісно розгляд заперечень до актів перевірок і до інших рішень податкових органів. Якщо ми зараз і цього не зробимо, то вся недіюча система оскарження, адміністративного досудового оскарження так і залишиться на тому недолугому рівні і не буде приносити ніякої користі платникам податків.

Тому я вас прошу прийняти даний законопроект за основу. В подальшому ми доопрацюємо в комітеті і врахуємо ряд суттєвих зауважень, які були висловлені шановними колегами протягом обговорення даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам, шановні колеги.

До заключного слова запрошується заступник міністра фінансів. Марченко Сергій Михайлович є в залі? Немає, так? Нефьодов? Немає, так? Добре.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Прошу зайняти свої місця і приготуватись до голосування. З вашого дозволу, я візьму рейтингове голосування. Зараз я проведу рейтингове голосування. Прошу зайняти місця, прошу зайти в зал. Колеги, прошу зайняти робочі, колеги. Не в ложі уряду, не в ложі гостей, а в сесійному залі.

Шановні колеги, я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні.

Прошу, колеги, проголосувати. Об'єднуючий закон, всі висловили йому підтримку.  Прошу взяти участь в голосуванні. Будь ласка,  голосуємо, колеги. Прошу голосувати.

 

16:18:38

За-206

Ще не зайшли всі в зал.

Колеги, я прошу закликати всіх депутатів в зал і прошу зайняти робочі місця. Я даю одну хвилину для того, щоб депутати змогли зайти в зал. Одну хвилину! Прошу зібратися в залі.

Будь ласка,  поки збираються депутати я ще   дам слово Володимиру Борисовичу Гройсману. Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

16:19:27

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановні колеги народні депутати!  Шановні колеги народні депутати, я ще раз хотів би звернути вашу увагу на важливості прийняття цих рішень. Це законопроекти, які лежать в основі нашої співпраці з  Міжнародним валютним фондом. Фактично всі фракції голосують. Є позиція профільного комітету, яка врахована в цьому законопроекті. Він є абсолютно нормальним без будь-яких негативних впливів, тому я би дуже просив зараз всіх депутатів Верховної Ради України зайти до зали, об'єднатися і проголосувати за це рішення. це абсолютно нормальний закон, який ми  голосуємо в першому читанні з поправками і  пропозиціями, які оголосив комітет.

Будь ласка,  шановні колеги,  зараз потребується ваша консолідація  в голосуванні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу заходити в зал приготуватися до прийняття рішення. Готові до голосування, колеги? Є ще хтось? Ще ні, так? чекає. Добре, чекаємо. Я бачу, що заходять.

Будь ласка,  заходимо в зал.

Поки іде… Поки… Дві хвилини. Поки заходять депутати, після перерви важко збираються, я зроблю ще одне оголошення, яке надійшло оголошення.

Відповідно до статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Антипопулісти". Співголовами цього об'єднання обрано народних депутатів України: Денисенка Вадима Ігоровича, Суслову Ірину Миколаївну, Лубінця Дмитра Валерійовича. Привітаємо співголів комітетів з створенням міжфракційного об'єднання.

Шановні колеги, отже, я бачу, що ніби зібралися депутати, ще раз поставлю рейтингове, і після того переходимо до прийняття рішення. Колеги, прошу зайняти робочі місця і прошу взяти участь у рейтинговому голосуванні. Колеги, прошу зайняти місця.

Закон, необхідний для співпраці з МВФ, надзвичайно важливий. Весь уряд тут є і чекає цього рішення. І я дуже прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Шановні колеги, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, рейтингове голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

16:24:02

За-231

Депутати нарешті зібрались, готові до роботи. Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення по даному законопроекту.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо мінімізації впливу на адміністрування надходжень до бюджету (номер 4516) за пропозицією комітету за основу. Лишень за основу, ми зможемо все доопрацювати. Шановні колеги, 4516 за основу. Закон необхідний для МВФ. Прошу голосувати, прошу взяти участь у голосуванні. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:25:06

За-234

Рішення прийняте. Ми завершили розгляд 4516.

Далі в нас на порядку денному стоїть закон надзвичайно важливий. Це Закон, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання ринків та деривативів). Теж закон необхідний для МВФ, 3498. Ми чекаємо рішення Комітету банківської сфери.

Пане Олег, як і обіцяв, як тільки комітет прийме рішення, я тут же поставлю це на голосування. Але поки комітету нема, очевидно є логіка, щоб ми розглядали те, що є в порядку денному.

Отже, 3498, законопроект, який у нас є на порядку денному. Ага, ну, а це теж Комітет фінансової політики. Це теж Комітет фінансової політики.  Ні, ні, у нас зараз стоїть…

Колеги, я перепрошую, я перескочив. У нас зараз стоїть наступним "Для прийняття рішення з обговорених питань" –  2413а. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг. Ми його обговорили, повністю його узгодили з усіма фракціями. Просто нам зараз необхідно прийняти рішення.

З вашого дозволу, щоб нагадати, я дам слово Прем'єр-міністру України чи представнику уряду. Нема необхідності? Всі знають цей законопроект. Повністю готовий. "Самопоміч", ми його обговорили. Повністю він є готовий. Я дуже прошу тільки прийняти рішення по ньому.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг, 2413а.

Я прошу зайти в зал приготуватись для прийняття рішення. Готові для прийняття рішення?

Я ставлю на сигнальне голосування, на рейтингове, 2413а. Прошу взяти участь в голосуванні рейтинговому. Будь ласка. Прошу голосувати.

 

16:27:47

За-210

Шановні колеги, я… Є якась інша позиція?

Я дуже прошу, щоб показали на табло голосування по фракціям. Я бачу, що не встигли. Я бачу повну підтримку даного законопроекту. 

Будь ласка, одну хвилину, Максим Бурбак.

Товариство, я вас дуже прошу, прошу бути більш дисциплінованими.

Будь ласка, Максим Бурбак.

 

16:28:33

БУРБАК М.Ю.

Шановний головуючий, шановний Прем'єр-міністр! У нас на фракції була плідна дискусія щодо підтримки цього законопроекту в першому читанні. Тому просимо вас організувати робочу групу з його доопрацювання і між першим і другим читанням вийти на спільне рішення, і тоді ми будемо повністю його підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дійсно хочу нагадати, у нас була дискусія по цьому важливому МВФ-ському закону тільки з "Народним фронтом". І, наскільки мені повідомив голова фракції, "Народний фронт" прийняв рішення, що за основу буде підтримано з постійним доопрацюванням. Тому я прошу просто змобілізуватись, колеги, зайняти робочі місця і приготуватись до прийняття рішення, колеги. Будь ласка, приготуватись до прийняття рішення.

Я ще раз поставлю на рейтингове голосування, я просто прошу бути більш уважними. Я ставлю рейтингове голосування по проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринки фінансових послуг. Важливий закон необхідний для МВФ лишень за основу. Прошу проголосувати, прошу взяти участь в голосуванні. Будь ласка.

 

16:29:57

За-226

Дякую вам за порозуміння.

Я дуже прошу бути всіх уважними і зайняти робочі місця. І, шановні колеги, лишень за основу буде доопрацьовано. Я прошу зайти в зал і зайняти свої робочі місця, колеги.

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (номер 2413а) за основу, лишень за основу. Колеги, хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги уважно, голосуємо. 2413а голосуємо за основу.

 

16:30:51

За-235

235 – "за". Рішення прийнято.

Шановні колеги, у нас наступне стоїть по порядку денному, це є законопроект, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання ринків та деривативів). Чи є присутні в залі Демчак Руслан Євгенович, який має доповідати?

Колеги, наскільки я знаю перерва дається раз за засідання. Сьогодні вже вичерпали своє право під час того.

Шановні колеги, насправді надійшла… Прошу? Звертаються голови фракцій, що може бути раз в день. Я теж пам'ятаю, що така норма Регламенту є, і ця норма була вичерпана.

Шановні колеги, в зв'язку з тим, що подана заява на… Колеги, але в мене є ще одне прохання. Перед тим як оголосити перерву, в мене є прохання, щоб ми проголосували за календарний план на наступну осінь. Підтримується колеги? Підтримайте колеги, добре. А потім вже оголошу перерву. Я вас прошу просто колеги. Добре?

Колеги, дивіться, я за що дуже турбуюся. В нашому парламенті дуже бурхливому, в нас є календарний план на наступну осінь, і є прохання, щоб ми його обговорили і з нього прийняли рішення. Потім я оголошу перерву як  і обіцяв. І шановні колеги, я дуже вас прошу, щоб ми зараз розглянули цю постанову.  Це дві постанови. Про календарний план проведення п'ятої сесії Верховної Ради України 8 скликання. І друге питання, яке всі оголошували, щоб ми не закривали цю сесію як і  минулого року, а давали можливість Голові Верховної Ради її скликати в будь-який момент. Дві постанови. Я дуже прошу вас, коротко обговорити і підтримати. І я прошу їх обговорити за скороченою процедурою і прошу проголосувати за цю пропозицію: розгляд за скороченою.  Будь ласка, прошу проголосувати.

 

16:33:19

За-200

Рішення прийнято. 

І я запрошую по обох постановах,  а вони фактично ідентичні, до слова першого заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи  Верховної Ради   України  Пинзеника Павла Васильовича. Пане Павло, будь ласка. Прошу, дуже коротко, пане Павло, прошу доповісти. 

Прошу всіх зайти  в зал і бути готовими, бо  зараз   буде прийняття рішення.

Будь ласка, пане Павло, дуже коротко.

 

16:34:24

ПИНЗЕНИК П.В.

Проект Постанови 4904 "Про календарний план проведення  п'ятої сесії". Пропонується розпочати пленарні засідання 6 вересня 2016 року, а закінчити роботу 27 січня 2017 року. На час проведення п'ятої сесії провести 10 тижнів в пленарних засіданнях,  6 тижнів  роботи в комітетах, комісіях, фракціях і групах, 5 тижнів  роботи з виборцями і 10 "годин запитань до Уряду"  у Верховній Раді.

Враховано строки розгляду  Верховною  Радою проекту Закону про Держбюджет в передбачені Бюджетним кодексом і Регламентом  строки.   Передбачена участь народних депутатів у роботі  офіційних  делегацій Верховної.

Просимо підтримати 4904  в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, давайте голосувати. Я думаю,  що є загальна підтримка.

І я прошу вас проголосувати спочатку  першу постанову.  Проект Постанови "Про календарний план проведення п'ятої сесії Верховної Ради  України восьмого скликання" (4904) за основу  і в цілому. Шановні колеги, прошу зайти і зайняти робочі місця. Шановні колеги, наш календарний план нашої роботи. Пане Павло, почекаємо, поки дійде до місця пан Павло, і прошу всіх депутатів зайняти робочі місця.

Отже, колеги, ставлю проект постанови 4904 за основу і в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати організацію нашої роботи, будь ласка, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

16:36:14

За-267

Постанова прийнята.

Наступна постанова, я для стенограми прочитаю, щоб не було двох читань.

Враховуючи важливість завдань, що стоять перед нашим парламентом, пропоную вам внести зміни до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, які передбачають наступне. Продовжити строк проведення четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до 6 вересня 2016 року. Провести 8 липня пленарне засідання, яке розпочати з "години запитань до Уряду". Тиждень до 15 липня, з 11-го по 15 липня, передбачити для роботи в комітетах, комісіях, фракціях і групах. Передбачити, що з метою вирішення питань, пов'язаних із ситуацією в Україні та необхідності прийняття у зв'язку з тим Верховною Радою України відповідних рішень, пленарні засідання Верховної Ради України скликаються у разі необхідності Головою Верховної Ради України.

 П'яте. Голова Верховної Ради України в цьому випадку невідкладно, але не пізніше ніж за три дні до дня проведення пленарного засідання, інформує народних депутатів про час і місце проведення такого пленарного засідання. Це є текст.

Колеги! Шановні колеги, ми можемо голосувати? Одну хвилину Олег Ляшко і потім переходимо до голосування. Одну хвилину.

 

16:38:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я прошу "коаліцію панамських патріотів"  не кричати, а скажемо громадянам, що відбувається.

Зараз Голова парламенту ставить на голосування питання, щоб наступний тиждень був не пленарний, для того щоб закрити засідання, для того щоб ми не мали можливості добитися прийняття рішень в парламенті про зниження тарифів, про розслідування корупції, офшорів і всього іншого. Кожен депутат, який зараз буде натискати на кнопку, щоб наступний тиждень був не пленарний, ви хочете втекти від людей, ви боїтесь вирішувати їхні проблеми. Я вважаю, в нинішніх умовах аморально закривати пленарні засідання парламенту, коли люди чекають рішень.

Тому я звертаюсь до колег до парламенту: не голосувати, продовжувати роботу парламенту в пленарному режимі, створити ТСК по офшорах, створити ТСК по тарифах, прийняти закони, які дадуть можливість знизити вартість житлово-комунальних послуг для громадян України. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хочу наголосити, колеги, в цій постанові зазначено про те, що ми не закриваємо сесію, це принциповий момент, що ми в час, коли йдуть бойові дії, можемо в будь-який момент зібрати наше засідання, колеги. І тому я прошу за цю пропозицію, за цю постанову проголосувати. 

Ставлю пропозицію: цю постанову за основу і в цілому. Прошу  проголосувати за основу і в цілому. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги.

 

16:39:50

За-171

Дана постанова не набрала необхідної кількості голосів.

Шановні колеги, поки ми чекаємо рішення комітету по Національному банку, які подавали, і в зв'язку із заявою, яка була подана, я обіцяв, що після цього питання я її оголошу. Я оголошую перерву на вимогу двох фракцій: Радикальної партії і "Батьківщини". Перерва чи заява?  Перерва на півгодини.

Шановні колеги, я прошу в 17:10 ми збираємося по надважливому питанню – Національний банк. Я дуже прошу всіх в 17:10 бути в залі для продовження нашої роботи.

Півгодини перерви, в 17:10 продовжимо нашу роботу. Будь ласка.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я хочу вам повідомити, що…

Шановні колеги, як ми і домовлялися, я повторюю ситуацію яка в нас сталася, що в нас сьогодні зранку, коли ми розглядали надзвичайно важливе питання: про призначення членів Ради Національного банку України, - відбулося і було озвучено дві різні позиції від профільного комітету. І я вважаю таку річ не прийнятною. Як я вже говорив, я дав доручення комітету зібратися і вийти на сесію Верховної Ради з одним рішенням, тому що Верховна Рада не може голосувати за рішення, коли їх є два.

Комітет в перерві зібрався, провів своє засідання, і я отримав рішення комітету. Але я хотів би, щоб голова комітету вийшов і його озвучив для нас в залі. Довбенко, добре. Я запрошую до слова Довбенка, щоб він нам дав роз'яснення рішення комітету. Включіть мікрофон, будь ласка, пану Довбенку.

Народні депутати, я прошу заходити в зал, ми зараз перейдемо до прийняття рішення. Я прошу усіх заходити в зал, займати свої робочі місця. Голів фракцій я прошу стягнути депутатів в зал. Прем'єр-міністр України наголосив на тому, що це надважливе питання, без якого буде великий удар по економіці України. І я прошу заходити в зал.

І, пане Довбенко, прошу вас, 3 хвилини для доповіді.

 

17:23:56

ДОВБЕНКО М.В.

Шановні колеги, коли я доповідав проект Постанови 4324, я хочу перед вами вибачитися за те, що при доповіді спочатку треба було оголосити текст цієї постанови, а потім ті зміни, які ми пропонуємо. Але зараз, 7 липня 2016 року, Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні розглянув листа фракції "Блоку Петра Порошенка" стосовно зміни кандидатури на призначення членом Ради Національного банку України з відповідним строком повноважень та подав  відповідний проект  Постанови Верховної Ради  про призначення членів Ради Національного банку зі зміною кандидатури Аржевітіна Станіслава Михайловича на Козюка Віктора Валерійовича.

Хочу зазначати, що визначені проектом постанови  кандидатури  обговорювалися на спеціальних відкритих засіданнях Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності 24 та  25  листопада  2015 року  відповідно до статті 10 Закону "Про Національний банк України". Тому  комітет своїм рішенням рекомендує  прийняти за основу та в  цілому проект Постанови Верховної Ради  про призначення членів Ради Національного банку України, а саме:  Козюка Віктора Валерійовича строком на 7 років, Щербакову Олену Анатоліївну строком на 6 років, Милованова Тимофія Сергійовича  строком на 5 років, Ричаківську Віру Іванівну  строком на 4 роки.

Прошу розглянути проект Постанови 4923 і підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Я хочу спитатися. Нема заперечень ні в кого із членів комітету? Ми можемо трактувати як Верховна Рада  це рішення всього комітету? Немає. Можемо.

Нема жодного заперечення в залі. Ми дане питання вже обговорили, і я прошу колег зараз зайти в зал – надважливе питання. я прошу зайняти усіх свої робочі місця і приготуватися до прийняття рішення. Будь ласка,  колеги, заходимо в зал.

Колеги, я, з вашого дозволу, поскільки ще після перерви дуже  важко зібрати депутатів, проведу  рейтингове голосування,  щоб побачити, чи всі депутати підійшли в зал.

Шановні колеги,  прошу зайти в зал, зайняти робочі місця і приготуватися до рейтингового голосування.

І я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні по питанню призначення членів Ради Національного банку України. Прошу проголосувати, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Будь ласка.

 

17:27:19

За-226

Колеги, я прошу зайти в зал, в нас голосів просто один до одного. Я прошу зайняти робочі місця.

Колеги…

Шановні колеги, я прошу приготуватись до прийняття рішення, зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Постанови про призначення членів Ради Національного банку України (номер 4923) за основу і в цілому в редакції комітету, яка була озвучена представником комітетів. Хто підтримує дане рішення 4923 за основу і в цілому, прошу проголосувати. Колеги, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:28:43

За-258

Рішення прийняте.

Шановні колеги, зараз у нас є розділ наступний по порядку денному, це включення в порядок денний сесії для прийняття рішень.

Але в мене є, я провів консультації під час нашої перерви і ряд депутатів сказали, що вони не зрозуміли тексту і готові проголосувати за Постанову про продовження строку проведення четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до 6 вересня 16 року.

Постанову ми можемо ставити ще раз. Колеги, я прошу, хто… Якщо справді є, я прошу рейтингове голосування. Якщо справді ситуація змінилася, я прошу в рейтинговому голосуванні проголосувати про постанову, яку я зачитав під стенограму, про продовження четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання… Ми готові чи краще не ставити, колеги? Ставлю.

Отже, хто підтримує Постанову про продовження нашої роботи до 6 вересня, рейтингове голосування, прошу проголосувати про продовження нашої роботи до 6 вересня. Будь ласка, прошу голосувати. Прошу проголосувати.

 

17:30:16

За-180

Очевидно, це була незначна частина депутатів, які прийшли.

Колеги… Шановні колеги, я прошу уваги. Зараз у нас є розділ після 4516, яке ми прийняли, є розділ "Для включення до порядку денного сесії для прийняття рішення".

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Пане Андрію, вони не голосують, тільки стоять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони голосують тут, вони голосують тут. Все нормально, пане Борислав.

Це, до речі, люди, я хочу вам сказати, бо їх дехто назвав "чорними полковниками". Це люди, які прямо з Майдану поїхали на фронт. Тут є присутній "Стріла", 18-й, 120 чоловік. Те, що північ Луганщини сьогодні українська, це заслуга тих хлопців. Соляра, Михайло, 10-й, сотник 10 сотні, який поїхав прямо з Майдану на Слов'янськ і був там поранений. І ті, в кого піднімається просто язик сьогодні щодо тих хлопців вживати такі слова, це просто люди не гідні і ниці. Вони голосують, вони на місці, вони знають, що робити. (Оплески) Тетерук, який виходив з Іловайська, Юрій Береза, який виходив з Іловайська. З повагою ставтесь до тих хлопців!

Отже, колеги, я, я, колеги… Зараз у нас є розділ. Це дуже коротко, це чотири питання включення в порядок денний сесії. Я прошу, це по одній хвилині, це наші наступні питання, ми по них зможемо пройтись.

 Отже, я ставлю питання до включення до порядку денного сесії та прийняття рішення.

Перший. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення і пришвидшення процесу судового захисту порушених прав та законних інтересів осіб (4879). Хто підтримує включення в порядок денний сесії для прийняття рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:32:28

За-149

Нема підтримки.

Наступний. 4536 і 4536-1, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Хто підтримує включення в порядок денний сесії для прийняття рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:33:01

За-155

Рішення не прийняте.

І останній. 4799, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єкта права державної власності, що не підлягають приватизації". 4799. Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати, будь ласка.

 

17:33:31

За-156

Рішення не прийняте.

І до мене звернулися дві фракції з проханням ще раз поставити пропозицію включення в порядок денний сесії 4890. Це 30 секунд. Це той, про який говорив Прем'єр-міністр України, прийшов. Це кошти необхідні для армії, арештовані кошти Януковича, які можемо дати на оборону. І я ставлю на голосування 4890. Хто підтримує включення його в порядок денний сесії для прийняття рішення, 4890, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:34:16

За-174

174 – "за".

Отже, колеги, переходимо до наступного розділу. Будь ласка… Добре. Вимагаєте… Перед тим як перейти до наступного розділу, одна хвилина, Максим Бурбак. Будь ласка, одна хвилина.

 

17:34:32

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, звертаюся до вас і до вас, шановний пане Голово, щоб ще раз поставити на голосування включення в порядок денний питання спецконфіскації грошей, вкрадених Януковичем, тому що, підтримаємо і Прем'єр-міністра, що ці гроші повинні запрацювати в бюджеті на оборону нашої країни. Якщо ж не буде позитивного голосування, це чітка публічна позиція "Народного фронту", ми не будемо підтримувати потім жодне голосування в цьому залі. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до наступного розділу порядку денного сесії. В нас є…

Прем'єр-міністр, будь ласка. Прем'єр-міністр, 3 хвилини для виступу. ПРем'єр-міністр Володимир Борисович Гройсман.

 

17:35:27

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, вельмишановний пане Голово Верховної Ради. Щойно відбулась зустріч з Державним секретарем Сполучених Штатів Америки. Я хочу подякувати вам за підтримку Ради Національного банку. Це надзвичайно важливе рішення, яке дозволить, я ще раз хочу підкреслити, розблокувати фінансування з боку Національного банку 38 мільярдів гривень до бюджету, ми зможемо фінансувати нормально, ритмічно заробітні плати, пенсії, інші видатки.

Хотів би звернути вашу увагу на декілька законів, які щойно ви розглянули, але не ухвалили. Давайте будемо мислити логічно. Мова йде про перелік об'єктів приватизації, об'єктів приватизації, наприклад, сільського господарства. Колеги, скажіть, будь ласка, ну скільки в нашій країні будуть гнати "левый" спирт? Скільки в нашій країні "Укрспирт" буде одна із самих високих корумпованих структур? Це дає нам можливості сьогодні виставити на публічну приватизацію, публічну, відкриту ці компанії і перестати дивитись на них як на годівницю і підтримку корупційних схем. Ну, ви ж всі знаєте, друзі. Давайте приймемо в першому читанні один закон і інший. Забирайте на майданчик парламенту. Давайте будемо спільно над цим працювати, щоб забезпечити публічність в цьому процесі. Тут немає жодних кулуарних питань.

І питання № 2, ми всі боремося з корупцією. Ну скільки не знімай тих керівників в таких структурах, вони вічно будуть корумповані. Треба відходити від них. Ми маємо з вами 3,5 тисячі. Дивіться колеги, якщо хтось хоче очолювати  "Укрспирт",  будь ласка, ми приймемо рішення. І хто на себе візьме відповідальність кожен з цієї зали, будь ласка. Але, але, коли ми голосуємо це рішення, ми даємо можливості для публічного процесу і чесно дивимося в очі українському суспільству.

І друга позиція. Увага. Спецконфіскація. В когось є сумніви, що 1,5 мільярди доларів, там немає  жодних цінностей. Всі ці 1,5 мільярда до кінця цього року будуть коштами, коштами.  Я чув про це тут, що тут є якісь оборудки і так далі, але це кошти.

Я пропоную зробити наступну річ. Ухваліть рішення про те, щоб цей закон прийняти в першому читанні за основу. Направте його в комітети і допрацюйте його так, як ви вважаєте необхідним. Але відновіть справедливість. І давайте повернемо ці кошти, які були вкрадені до Державного бюджету України. Це є важливо, це є принципово важливим, і це є чесним по відношенню до українських громадян. Інакше цих 1,5 мільярди будуть і далі вкрадені, в мене немає до цього сумніву. Я дуже  би просив український парламент, це прохання, це не контраверсійна якась  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одну хвилину, завершуйте.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Вибачте будь ласка. Це не контраверсійна позиція. Прийміть в першому читанні за  основу, повертайте в комітети, випишіть так як має бути. Вийдіть до українського суспільства і скажіть: ми зробили цю справу, вона є чесною, вона є справедливою і українське суспільство повернуло 1,5 мільярди доларів до  Державного бюджету України.

Ми всі турбуємося сьогодні і про війська, і про зарплати, і про пенсії, і про соціальні стандарти. От вам 40 мільярдів, які будуть зараховані до державного бюджету. І далі, що з ними робити буде вирішувати український парламент, тому що зміни до державного бюджету відбуваються за підтримки українського парламенту. Закликаю всіх стати вище особистих амбіцій і підтримати   голосуванням за основу цього законопроекту. Дякую вам за увагу. І Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Володимир  Борисович.

Надійшла вимога і звернення,  і від голови  фракції  "Народний фронт", і від  Прем'єр-міністра. І ще 30 секунд я поставлю ще раз: якщо є голоси, то є, а  якщо ні, то рухаємося далі. Бо в нас є  надзвичайно важливий  наступний  - це про санкції, які  Україна вводить. І я прошу приготуватись до голосування.

І  я ще раз ставлю    включення до порядку денного сесії для прийняття рішення проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо особливостей стягнення в дохід держави необґрунтованих активів та активів, власник яких  не   встановлений (4890).  Хто підтримує дану  пропозицію, прошу проголосувати.  Будь ласка, 4890 –  включення     в порядок денний сесії для прийняття рішення.  Будь ласка.

 

17:40:20

За-172

Немає голосів під дане рішення.

Колеги,  у нас  наступний розділ, це є три законопроекти до другого читання. Але по двох з них до мене звернулись автори з проханням  перенести, це по  3498 і 2296.

Наступний є 4373 – це проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння). Це є друге читання і правок, справді, є не багато. Справді, є не багато   і я думаю, ми можемо його прийняти.

І я запрошую до доповіді по цьому закону.

Андрій Анатолійович! Андрій Анатолійович,  законопроект, де ви є доповідач – 4373.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Андрій Анатолійович,  будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  4373 – це є проект Закону про внесення змін до кодексу  України. І я прошу включити мікрофон Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу.  

 

17:41:41

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я хочу вам представити той законопроект, який дійсно сьогодні підтримується всіма фракціями і політичними силами, це законопроект, який підготовлений комітетом до другого читання, про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції. І перед тим, як вам сказати скільки пропозицій було прийнято, а скільки ні, то я можу сказати наступне.

Шановний пане міністр, Прем'єр-міністр, Володимир Борисович, я хочу сказати для вас і для всіх присутніх, Володимир Борисович, що нашим комітетом, на чолі з паном Геращенко Антоном Юрійовичем, який представляє "Народний фронт", за дорученням вашим і Президента був розроблений добрий, нормальний європейський законопроект, який чітко визначає, що коли і як цивільно, грамотно і юридично, професійно можна у когось що конфісковувати. Тому що все інше, ми вже давно прийняли рішення, внесли зміни до 170 статті, до тих статей Кримінального кодексу, які дають сьогодні можливість чітко по Януковичу проводити провадження і забрати в нього все, що є. Те, що робиться зараз з цим законом, це дуже просто.

Наприклад, Андрій Кожем'якін не був депутатом до 2012 року, після 2012 року він став народним депутатом, але до 2012 року він не заповнював декларацію про доходи, тому що він не був державним службовцем. Виникла обставина, яка дає можливість корумпованому слідчому або прокурору, не кажучи вже про суддю, доводити провину тих людей, які проходять по кримінальному провадженню. Але я, маючи, наприклад, якісь кошти або автомобіль від батька, який загинув і віддав він мені, я не можу доказати те, що цей автомобіль я придбав від батька, який мені достався по... за спадщиною. Це маленький випадок того, що робить цей закон, розумієте, тільки маленький.

Більше того, я хочу сказати, що спекуляція на спецконфіскації в цьому законі – це порушення Конституції і порушення конституційних прав кожного громадянина, розумієте, ось в чому справа.

Ми зробили нормальний закон, нас не чують, на жаль. Тому не треба звинувачувати Кожем'якіна, Іванова, Петрова, Паламарчука, Короля. Весь комітет підписався  і підтримав цю пропозицію. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорюємо законопроект 4373. (Шум у залі)

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Одну хвилину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  одну...

 

17:45:08

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Я хотів тільки сказати одну річ. Тут Андрій Анатолійович до мене звернувся. Шановні колеги, я говорю про те, що є факт, півтора мільярда доларів, які вкрадені в українського народу.

Друга позиція. Ви як Верховна Рада врегулюйте правовим способом чи тим законом, чи іншим і зробіть це. Я не з претензією, я з пропозицією і з прохання допомогти, а в який правовий спосіб це зробити – ви рішіть. Ви – парламент, ви приймаєте рішення, я готовий це підтримувати. Чи той закон, який ви сказали, чи той закон, який зараз стоїть в порядку денному. Це рішення ваше, який закон ви вважаєте за необхідним – хай він буде. Але головне – суть. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, мит переходимо до поправок даного законопроекту. Прошу, пані Оксана, пройтись по всім законопроектам.

Будь ласка, пані Оксана. Пані Оксана, будь ласка.

Шановні колеги, ми обговорюємо інший законопроект. Пане Андрій, я по Регламенту, по закону, я мав би виключити навіть мікрофон під час цього, але ж я з повагою до вас. Ми вже пройшли це питання, вже пройшли його, пане Андрій.

Зараз є законопроект, який об'єднує весь цей зал. І Андрій Тетерук давно його чекає і рішення комітету. Давайте пройдемося по правкам. В нас залишилось 10 хвилин роботи, пане Андрій. З великою повагою я дуже вас прошу.

Пані Оксана, будь ласка, по поправкам.

 

17:46:33

СИРОЇД О.І. Дякую.

Поправки…

Андрію Анатолійовичу. Андрію Анатолійовичу! Включіть, будь ласка, мікрофон, Кожем'якін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, переходимо до обговорення законопроекту. Я прошу, пані Оксана…

 

СИРОЇД О.І.  Включіть, будь ласка, мікрофон. Репліка, одна хвилина. Прошу, Андрій Анатолійович.

 

17:47:17

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний Андрій Володимирович, з великою повагою, ще раз хочу сказати, що цей законопроект і ця тема вже обговорюються дуже давно. Це суспільно небезпечна тема. Чому? Тому що народ, на жаль, на жаль, обманюють, обманюють, прикриваючись Януковичем, цією людиною, на якій немає де ставити печатку. Але у цієї людини і його поплічників, і оточення можна забрати вже було давно все, ще два роки, два роки тому. Але це ніхто не робить. Чому? Тому що, наприклад, така норма, як … вводиться в цей законопроект:  ні підсудний", ні обвинувачений, ні свідок" і  ні третя особа не мають права розголошувати те, що робиться в провадженні кримінальному. Значить, кожна четверта, п'ята, шоста особа може бути позбавлена свого права, що порушує Конституцію України. Тобто прийшов – квартири немає. А їй скажуть: "Тема була закрита, і ви там обвинувачувались, але ми вам про це не скажемо".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться, я хочу вам в цілому сказати, що в нас зараз є. Зараз законопроект, який є дуже короткий; потім є в нас важливий законопроект – це про виконання Резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, по санкціях, по секторальних санкціях, але цей законопроект теж є об'єднуючий. Потім є для повторного розгляду з пропозиціями Президента: про внесення змін до статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів). Три законопроекти. Якщо буде політична воля залу, вони всі є об'єднуючі,  давайте зараз пройдемся по них і приймемо. Я прошу зняти емоції  зараз і пройти.

Пані Оксана, я прошу по поправках.

 

17:49:14

СИРОЇД О.І.

Дякую. Отже ми розглядаємо поправки до другого читання  до Закону України… законопроект про внесення змін  до Кодексу України "Про  адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного  чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Поправка номер  3. Народний депутат Семенуха. Не наполягає.

Поправка номер 4. Народний депутат Семенуха. Не наполягає.

Поправка номер 5. Народний депутат Семенуха. Не наполягає на жодній із своїх поправок, отже на 6-й, 7-й.

Поправка номер  9. Народний депутат Шурма. Прошу надати слово. Народний депутат Шурма.

 

17:50:07

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги, ми сьогодні розглядаємо дуже важливий законопроект. хочу подякувати  автору за те,  що виніс його в сесійний зал, і ми мусимо констатувати таку річ.

Сьогодні від того, що твориться на дорогах, потерпає величезна кількість громадян України.  Незалежно від національностей, релігійних переконань, політичних уподобань гинуть люди. І мені видається,  що сьогодні штрафи повинні бути збільшені максимально.

Я наведу приклад. У нас в кабінетах… Паралельний приклад.   У нас в кабінетах головного лікаря і директорів шкіл курять. Чому?  Бо у нас штраф такий, що він не діє абсолютно ні на що. Це саме стосується  отих штрафів. Для того, щоб людина не сідала за кермо в нетверезому стані, вона повинні знати, що штраф є збільшений.

Тому моя поправка вводиться до того, щоб максимально збільшити за перше порушення – 17 тисяч гривень і позбавлення права на один рік. Якщо люди не будуть знати, що є кара, дальше будуть продовжувати сідати за кермо в нетверезому стані. 

Прошу підтримати.

 

СИРОЇД О.І. Дякую.

Прошу, голова комітету. Будете коментувати?

 

17:51:18

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Що коментувати?  Вам же дали слово. Працюйте, пані Оксано.

 

СИРОЇД О.І. Я можу тільки надавати слово  депутатам, які свої поправки виголошують, а також комітету, який представляє законопроект.

Немає коментаря від комітету? Ви наполягаєте, народний депутат Шурма?

Прошу поставити на голосування на підтвердження поправки номер 9. Прошу голосувати.

 

17:52:06

За-121

Рішення не прийняте.

Поправка номер 19, народний депутат Бабій. Не наполягає.

Поправка номер 11, народний депутат Кобцев. Не наполягає.

Поправка номер 12, народний депутат Шпенов. Наполягає.

Прошу дати слово народному депутату Шпенову.

 

17:52:32

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, я действительно настаиваю на данной поправке. Все поправки, которые идут и дальше, это 12 поправка, поправка 14 и 24 направлены на то, чтобы ужесточить наказание за вождение в нетрезвом виде и особенно лиц, которые прикрываются своим особым статусом. На дороге все равны, все должны исполнять правила дорожного движения.

Наше общество устало от новостей по спискам жертв пьяных мажоров. Депутаты, Кабмин, судьи, прокуроры должны нести повышенную ответственность.

Прошу поставить на подтверждение данной поправки и поддержать их. Спасибо.

 

СИРОЇД О.І. Прошу від комітету, голова комітету народний депутат Кожем'якін, прошу.

 

17:53:11

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Така ж сама аргументація, як була і попередня поправка. Тут не наведено жодного обґрунтування для врахування такої пропозиції. І, крім того, частина друга цієї статті передбачає неповторне вчинення правопорушення, позбавлення права керування транспортним засобом на строк 3 роки. Тому вона була відхилена підкомітетом і комітетом. Дякую.

 

СИРОЇД О.І.  Дякую вам.

Оскільки суб'єкт законодавчої ініціативи наполягає, я прошу поставити на голосування.

 

17:53:51

За-119

Дякую. "За" – 119, рішення не прийняте.

Поправка номер 13, народний депутат Шурма. Наполягає. Прошу надати слово народному депутату.

 

17:54:04

ШУРМА І.М.

Шановні колеги, мова йде про те, чи здатна сьогодні Верховна Рада зробити жорсткими правила і вимоги до людей, які сідають за кермо в нетверезому стані. Проблема ж полягає у тому, що той, хто сів за кермо в нетверезому стані, він, протрезвівши, мало розуміє, що він накоїв. А за тим всім стоїть людське життя, здоров'я, горе і біда багатьох родин.

Я вам наведу такий приклад. 31.05 п'яний водій у Львові в'їхав в карету "швидкої невідкладної допомоги", машини. Сьогодні у Львівській області в Золочеві загинуло двоє людей, всі верталися з нічної забави.

Якщо ми не змусимо водіїв знати, що вони несуть покарання, – а чим більше разів він буде сідати, тим має бути жорстокіше це покарання, – ми нічого не доб'ємося. Моя пропозиція: за повторне порушення повинний бути, накладатися штраф у вигляді 34 тисяч, плюс позбавлення прав водіти, сідати за кермо на протязі 3 років. Я прошу підтримати цю…

 

СИРОЇД О.І.  Дякую. Прошу, від комітету.

 

17:55:17

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, шановний пан Шурма, у нас під час розгляду цієї поправки депутати прийшли до висновку, що не наведено жодних обґрунтувань для такого збільшення. І на думку членів комітету запропоновані штрафи є досить високими. Це 10 тисяч 200, 20 тисяч 400 і 40 тисяч 800 гривень для українських громадян. Дякую.

 

17:55:50

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Наступна поправка, на які… Ага, Шурма наполягає. Хто підтримує дану поправку 13-у  Шурми, прошу проголосувати.

 

17:56:09

За-141

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, я, перш за все, хочу сказати, я продовжую до розгляду, до закінчення розгляду цього питання сесію. Це важливе соціально для людей питання. Я прошу бути на місцях і більш інтенсивно проводити обговорення.

Отже, 17-а, Кобцев. Не наполягає.

18-а, Бабій. Не наполягає.

19-а,  Ленський. Не наполягає.

23-я, Кобцев. Не наполягає.

24-а, Шпенов. Не наполягає.

25-а, Бабій. Не наполягає.

26-а, Шурма. Наполягає. Будь ласка, включіть Шурмі мікрофон. Одну хвилину.

 

17:56:51

ШУРМА І.М.

Шановні колеги! "Опозиційний блок" виступає за те, аби припинити на сьогоднішній день біду, яка є пов'язана з водінням автомобілів в нетверезому стані. Ми принципово виступаєм за те, щоби міри покарання тих, хто сьогодні створює небезпечні для життя і для здоров'я наших громадян України умови, несли жорстке покарання. Наша вимога полягає у тому, що останній рівень, тобто вже після повторних порушень, дана людина позбавлялася права водіння на 10 років і несла відповідно більш фінансове навантаження при покаранні. Ми мусимо змусити людей відмовитись від водіння автомобілів в нетверезому стані. Принципова позиція "Опозиційного блоку". Я прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Є потреба коментувати, пане Андрій?

Будь ласка, включіть мікрофон. Андрій Кожем'якін. 

 

17:57:54

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Я можу сказати, що пан Ігор говорить правильні речі. Я під час обговорення в комітеті, комітет мінімальною кількістю голосів відхилив цю поправку, але було дуже багато народних депутатів, які підтримували посилення оцих всіх санкцій. Ну, на жаль, залишилось так, як залишилось. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  На розгляд залу. І я ставлю на голосування поправку 26 народного депутата Шурми. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:58:36

За-134

Рішення не прийняте.

Пане Ігор, в мене є прохання, можливо, не по кожній правці наполягати, якщо можливо. Бо ми просто можем весь закон поставити під сумнів.

27-а. Ви наполягаєте? Ні.

29-а, Кобцев. Не наполягає.

30-а, Бабій. Не наполягає.

31-а. Мусій. Наполягає. Будь ласка.

 

17:58:57

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, дуже принципова правка була тільки всього одна, подана мною. Вона стосується того, що, на превеликий жаль, ці водії, які затримані, вони не направляються на позачерговий наркологічний огляд. І ви знаєте, що існує медична довідка, яка дає допуск до водіння і отримання прав. І, насправді, в нас чи не єдина країна порівняно, там, скажемо, з Сполученими Штатами Америки, де ті водії проходять курс лікування. І ця правка дає можливість направити відповідно водіїв, які затримані на лікування і на обстеження в медичний заклад. А то виходить так, що ті водії, отримавши штраф, йдуть далі собі і далі вони алкоголіки можуть бути, наркомани і медики ними не займаються. Тому це дуже принципова і правильна правка. Дивно, що комітет відхилив її. Я наполягаю на включенні її на голосуванні. Прошу зал підтримати. Вона дасть змогу позбавити нас від оцих хронічно хворих водіїв, які далі вбивають наших дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пане Андрій Кожем'якін, мікрофон, будь ласка.

 

18:00:05

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні… Шановний колего, ну, не може це бути дивно, тому що є Регламент, тут є Регламент, чітко стаття 116 каже, що пропозиції та поправки до законопроекту, який готується до другого читання можуть вноситися лише до того тексту законопроекту статей, який прийнятий Верховною Радою за основу. Ну, ця правка, вибачте, вона суперечить 116 статті. Дякую. Нічого особистого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але згідно Регламенту я маю поставити на голосування.

Хто підтримує правку 31 народного депутата Мусія, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

18:00:54

За-110

110 – "за". Рішення не прийнято.

Шановні колеги, лишилося чотири правки. Тобто через 5 хвилин ми зможемо перейти до прийняття рішення.

Я прошу Секретаріат Верховної Ради запросити депутатів в зал і голів фракцій запросити в зал, через 5 хвилин ми перейдемо до прийняття рішення. Шановні колеги, давайте змобілізуємося.

Наступна, 32-а. Семенуха. Не наполягає.

33-я, Семенуха. Не наполягає.

34-а, Левченко. Наполягає Левченко.

Левченко,  Іллєнко, це спільна правка, я надаю одну хвилину для виступу Іллєнкові, будь ласка. 

Не йдіть будь ласка, лишіться в залі.

 

18:01:38

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановне товариство, цей закон негайно треба приймати, тому що треба припиняти цей жах, який відбувається на наших дорогах. Треба жорстко карати пияків за кермом, тому що людина, яка п'яна сідає за кермо, це вбивця. І ніякого виправдання тут бути не може. І має бути жорстке законодавство в цьому плані.

Я думаю, що нам треба змінювати не тільки Адміністративний кодекс, нам треба змінювати і Кримінальний кодекс. І, власне, ця правка цього і стосується, що, якщо ми робимо жорсткішою відповідальність адміністративну, має бути і жорсткіша кримінальна відповідальність. Власне, ми пропонуємо так зробити, щоб не було у нас тут певного дисбалансу, коли у нас по суті адміністративні правопорушення можуть каратися жорсткіше, ніж кримінальні правопорушення.  Ми  просто хочемо зробити жорсткішим відповідальність і адміністративну за порушення правил дорожнього руху, які спричиняють тілесні  ушкодження і інші важкі наслідки, і так само кримінальну відповідальність. Власне, про це і йде мова в нашій правці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви наполягаєте на її голосуванні? Будь ласка, пане Андрій.

 

18:02:45

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Я хочу сказати, що це правильно, але у нас була помилка, ми не  зробили це, пане Андрій, коли приймали закон за основу. Немає в цьому  законопроекті, який готувався до другого читання, не передбачено змін до Кримінального кодексу України. Тому, вибачте, знову 116 стаття. Але додатково треба готувати вашу правку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Це остання правка. Зараз буде голосування. Я прошу усіх заходити в зал. Але також я змушений поставити на голосування правку Іллєнка, Левченка. Хто підтримує 34 поправку Левченка, Іллєнка, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

18:03:35

За-135

135 – рішення не прийнято.

Шановні колеги, ми завершили обговорення законопроекту. Переходимо до прийняття рішення. Я прошу всіх зайти в зал, підготуватися до голосування. Під час обговорення усі підтримують дану ініціативу. Ця ініціатива усіма фракціями сприймається позитивно,  треба тільки, щоб  був  вищий рівень дисципліни. І я прошу усіх зайти в зал. І з вашого дозволу я теж поставлю на рейтингове голосування, щоб ми  побачили готовність до прийняття рішення.

Шановні колеги, проект Закону про внесення змін до Кодексу  України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності  за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або  під впливом лікарських  препаратів, що знижують  їх увагу та швидкість реакції). Рейтингове  голосування. Прошу в ньому взяти участь і прошу проголосувати, колеги.  Будь ласка,  голосуємо.

 

18:04:51

За-237

Дякую,  шановні колеги.

І я ставлю на голосування проект Закону про  внесення змін до Кодексу  України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності  за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або  під впливом лікарських  препаратів, що знижують  їх увагу та швидкість реакції) (номер 4373)  в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги. 

 

18:05:38

За-243

Рішення прийнято.  

Вітаю комітет, вітаю колег народних депутатів – важливе рішення.

Час для нашої роботи є вичерпаний, 18:05. Вечірнє  засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. Завтра о 10-й годині запрошую всіх в зал для продовження нашої роботи.

Дякую за важливу і плідну роботу. Ми сьогодні прийняли  надзвичайно велику кількість  важливих законів. Дякую і до завтра.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку