ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15 червня 2016 року, 10 година 03 хвилини

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, доброго ранку! Я прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації.

Колеги, готові провести реєстрацію? Всі зайняли свої місця? Отже прошу провести реєстрацію. Будь ласка.

 

10:05:07

Зареєструвалося 337 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження у наших колег депутатів: у Віктора Івановича Балоги. Привітаємо  Віктора Івановича. (Оплески) Валерія Віталійовича Карпунцова. Привітаємо нашого колегу. (Оплески) Вітаємо. В Олександра Ігоревича Нечаєва. (Оплески)  Дмитра Володимировича Святаша. Привітаємо наших колег. (Оплески)

Шановні колеги, вчора з російського полону були визволені ще два українці: Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко. Понад два роки… (Оплески) Привітаємо! (Оплески)  Понад два роки ці ні в чому не винні громадяни України перебували у в'язниці за сфабрикованою справою та піддавалися тортурам, але вони героїчно витримали це випробування.

Хочу нагадати, що в тенетах кремлівського полону досі перебувають за різними даними від 29-ти, а за даними Євромайдан SOS, 38, за даними Харківської правозахисної групи політичних в'язнів. Серед них громадський діяч Микола Карпюк, Станіслав Клих, громадський діяч Олександр Кольченко, кінорежисер Олег Сенцов, ми повинні не забувати їхні імена і важливо, що їхні очі дивляться на народних депутатів з плакату, який є в залі Верховної Ради України. Ми не повинні забувати наших політичних в'язнів, крок за кроком ми повинні іти до того, щоб всі вони були визволені. Я хочу відзначити зусилля української сторони, Президента України і всієї команди, яка працювала над тим, щоб наші побратими змогли повернутися в Україну до своїх сімей. Вітаємо. (Оплески)

 Шановні колеги, відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень.

Я перепрошую, я хочу повідомити, що щойно відбулася зустріч і в Україні з офіційним візитом перебуває делегація парламенту Королівства Нідерландів на чолі з Президентом Сенату. Зараз висока гостя та члени делегації парламенту знаходяться в сесійній залі, привітаємо їх. (Оплески)

 Ми щойно мали важливу зустріч, говорили про те, як багато поєднує наші країни і домовились, що об'єднаємо наші зусилля над тим, щоб Угода про Асоціацію України з ЄС була підписана. І я розраховую і сподіваюсь на розуміння і підтримку нашої країни. І від імені всього парламенту засвідчую нашу підтримку і готовність до найтіснішої співпраці.

Дякуємо, пане Голово, пане Президент.

Отже, розпочинаємо виступи народних депутатів з внесення пропозицій, заяв і повідомлень. Шановні колеги, я прошу приготуватись до запису, щоб потім не було розчарувань, що хтось не попав. Готові?

Прошу провести запис для виступів депутатів у "різному", будь ласка.

Павлов Костянтин Юрійович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:09:41

ПАВЛОВ К.Ю.

Прошу передати слово народному депутату Шурмі.

 

10:09:48

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Звертаюся сьогодні до всіх громадян України і всіх, хто переживає за Україну. До влади звертатися – марна справа, оскільки відповіді на запитання нема. Зміна клімату, посуха, всихання цілих масивів лісу, знищення флори і фауни нашого національного багатства Карпат, яке є унікальним в Європі, – до цього призводить масове вирубування деревини в горах, яке не припиняється, не дивлячись на зміну влади.

Одним з основних фактів безцеремонного знищення флори і фауни західних лісів України це є зменшення популяції, в тому числі і форелі в гірських річках. Нераціональна і незаконна господарська діяльність в Карпатах. Так, наприклад, з порушенням усіх встановлених в законах норм та правил охорони використання, відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства, лісництва протягом тривалого часу посадовими особами "Сколівського лісового господарства" Івано-Франківського лісопереробного комплексу здійснюються незаконні трелювання. А якщо говорити правильно, це вирубка лісу, що завдає негативного впливу на стан біоресурсів в місцевій річці.

Вже неодноразово ці люди штрафувалися, притягувалися до відповідальності з цього військового лісгоспу, накладалися чисельні штрафи. Але сьогодні справа не зрушена. Вам це не нагадує того самого, що відбулося у Львівській області на сміттєзвалищі, штрафують, забороняють, а потім доходить до трагедії. Невже нам потрібно цією вирубкою лісів дійти до того, аби почалися трагедії, екологічні трагедії у нашому регіоні. Сколівський військовий лісгосп, незважаючи на штрафи, попередження та постанови про призупинення лісозаготівлі, продовжує трелювати зрізані стовбури прямо по струмкам річки Бутівля, нищиться риба. Сьогодні потрібно зрозуміти, що Карпати це вже не ліс, Карпати вони є голі. Це є національний парк. А скажіть, будь ласка, хіба це є європейські цінності, куди ми хочемо іти у Європу?

А ще про європейські цінності скажу наступне. Сьогодні іде масове винищення природних ресурсів. Ви подивіться, що робиться в Рівненській і Житомирській області, потерпають цілі території від видобутку бурштину. Ви подивіться, що відбувається на сьогоднішній день на сході України. Сьогодні операція, військова операція привела до того, що ми втрачаємо природні ресурси на тій території. Сьогодні масово виводяться ті всі ресурси через кордон. Є конкретні адреси, є конкретні посадові особи. Чому влада їх не притягує до відповідальності? Тому що у нас сьогодні влада, завтра вона буде не владою, нехай сьогодні думає про Україну.

Я хотів би вашу увагу закцентувати на то, як ми втрачаємо нашу землю. По річці Західний Буг проходить кордон України. Відсутність робіт привело до того, що ми вже втратили 10 гектарів землі, а за підсумками Рахункової палати ми втратимо ще 5 тисяч гектарів, це є кордон з Польщею. Чи ці європейські цінності дадуть нам можливість стати членами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Скорик, будь ласка.

 

10:12:58

СКОРИК М.Л.

Прошу передати слово народному депутату Шуфричу.

 

10:13:04

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, пане головуючий! Шановні колеги! В день, коли в Мінську в черговий раз збирається контактна група і пробує в черговий раз вирішити питання щодо мирного урегулювання конфлікту на Донбасі, я не можу сказати наступне. Безусловно, вчера мы стали свидетелями того, что мы можем и умеем договариваться. Вчера вернулись в Украину Солошенко и Афанасьев. Но у меня вызвало удивление,  это, наверное, редчайший случай, когда конфликтующие стороны меняют украинцев на украинцев. Скажите мне, Глищинская, которая в тюрьме родила ребенка, это гражданин Украины. Как такое возможно? Мы этому должны дать политическую и, безусловно, и юридическую оценку, почему такое отношение у нашего государства к собственным гражданам. Но я надеюсь на то, что мы найдем выход из очень сложной кризисной ситуации.

Какие сегодня варианты, чтобы заставить людей положить автомат, чтобы они отказались воевать? Варианта три. И государство на это имеет право, подавить это силой, используя конституционные возможности. Но такая попытка уже была предпринята. Количество официально погибших около 10 тысяч.  А мы знаем, что их намного и намного больше. Этот вариант тупиковый, нечеловеческий и мы не имеем права им воспользоваться дальше.

Другой вариант –  договориться. Мы подписали Минские соглашения, которые, к сожалению, сами и не выполняем. Здесь есть вопрос, человек, который подписал соглашения любые, их не выполняет, он несостоятельный, он банкрот. Сегодня, к сожалению,  мы должны констатировать, что наш Президент несостоятелен и он банкрот.

Есть еще один вариант – это заморозить конфликт и это то, что сегодня надо власти.  Заморозить людей на Донбассе, блокировать их в Крыму, но ведь это  наши граждане, это наши люди. Что мы блокируем самих себя? Вот это и есть настоящий сепаратизм.

Власть боится всего, власть боится даже Закона про следственные комиссии. Сегодня мы требуем разблокировать  социальные  гарантии наших граждан на Донбассе, дать возможность свободного  перемещения наших граждан в Крыму, принять закон про следственные комиссии, чтобы в конце концов расследовать преступления власти, власти, которая сегодня является банкротом и преступником.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Барна Олег Степанович.

 

10:16:08    

БАРНА О.С.

Шановні друзі, реформування правоохоронної системи, так само і судової системи, є першочерговим. Першочерговим для того, щоб почати садити корупціонерів, нерадивих чиновників. Бо до тих пір, поки не буде посаджений злодій-корупціонер, до тих пір немає сенсу проводити жодних реформ і вони не введуться. Тому нелогічними були заперечення колег по парламенту щодо ігнорування проведення судової реформи, ігнорування проведення реформи прокуратури і призначення Генпрокурора.

Я прошу вас зробити з цього правильні висновки і піти до співпраці, співпраці, щоб злодії, корупціонери і сепаратисти такі, як з "Опоблоку", сиділи в тюрмі, які зараз кричать і заявляють про порушення якихось прав, але, в першу чергу, треба звернути увагу на те, що, завдячуючи їхнім сепаратистським настроям, українофобським настроям, зараз на сході робиться те, що ми маємо. Саме завдячуючи їм, закликам "Путин, спаси нас!" ми маємо на території нашої землі російський чобіт. Саме завдячуючи вашій неукраїнській діяльності, виховали категорію українофобів і ненависників, які живуть на території України. І зараз український народ, повірте, вичистить те все лайно, яке ви після себе залишили, але з тим лайном і підете ви.

Тому перше завдання правоохоронної системи – взятися за цих українофобів, які ще є на нашій українській землі і ще відкривають морди у Верховній Раді. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Василь Гуляєв.

 

10:18:06

ГУЛЯЄВ В.О.

Всем добрый день. Василий Гуляев, 140-й избирательный округ, Одесская область, группа "Партія "Відродження". За большими амбициями мы сегодня не замечанием про профессионально-техническое образование. Сегодня профессионально-техническое образование в Украине просто рушится на глазах и все делают вид как-будто этого никто не видит. Недавно Президент ветировал законы, которые хоть частично позволяли финансировать ПТУ.

Мы делаем вид, что ничего нет, но на сегодняшний день дети не получают стипендии, и даже не могут питаться  малообеспеченные, сироты и дети, которым не хватает на питание. Преподаватели не получают заработную плату,  они перекрывают дороги, люди в отчаянии, и что делать дальше – никто не знает. Родители не знают, как отдавать своих детей и куда, в какие заведения отдавать, потому что никто не знает: после каникул откроются эти ПТУ или не откроются. А это особенно сельские  районы, где ПТУ находятся, у которых на сегодняшний день там вообще очень большая проблема.

Что происходит? У местной власти денег нет, государство денег не дает и дальше у нас стал тупик. Группа "Партії "Відродження", если мы сегодня не преодолеем, сегодня или завтра не преодолеем вето Президента, группа "Партії "Відродження" собирает подписи в Конституционный Суд и будет решать этот вопрос. Тем более, 53 статья Конституции говорит четко об этом, что финансирование ПТУ должно проводить государство, а не местные власти. Мы передаем на места все эти как бы полномочия и говорим, что децентрализация власти, а это, конечно же, не  децентрализация власти.  Мы только отдаем: ПТУ плати  и за все остальное плати. Я думаю, что у депутатов хватит силы  проголосовать и отменить вето Президента.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Кодола, будь ласка.

 

10:20:07

КОДОЛА О.М. Олександр Кодола.

Я прошу передати слово колезі Леоніду Ємцю.

 

10:20:14

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець,  фракція  "Народний фронт", місто  Київ. Я зараз хочу звернутися не до народних депутатів, а я хочу звернутися до українського народу. Згадайте вчорашнє голосування про включення в порядок денний закону, доопрацьованого Закону про люстрацію, розширеного  Закону про  люстрацію, який було опрацьовано на вимогу і разом з експертами Венеційської комісії. Згадайте, наскільки це цікаве було голосування і наскільки воно проявило ті підвалини потужного мафіозного руху, який хоче зберегти, точніше повернути і здійснити реванш Януковича і його команди. А тепер, давайте згадаємо, де зараз знаходиться сам бувший Президент Янукович – він знаходиться в Ростові, в Російській Федерації.

А де знаходяться представники його команди? Там же, в Російській Федерації, пан Портнов взагалі працює у "Газпромі". Давайте подумаємо на кого сьогодні працюють ці особи і на кого вони працювали, коли мали можливість керувати українською державою?

Так от я вам офіційно, офіційно абсолютно заявляю, що ті особи, які вчора не проголосували за те, щоб люструвати Януковича і його команду, за те, щоб дати можливість їм повернутися до українського, до управління української держави це злочинці, це сепаратисти, це особи, які працюють на Путіна, які працюють на Російську Федерацію, яка хоче знищити українську державу, а вони працюють на них і потикають цим процесам.

Я вам скажу, що вчорашня заява "Опозиційного блоку", а точніше Партії регіонів, щодо того, що міністр юстиції Павло Петренко має піти у відставку, ми будемо цю заяву носити як орден, як відзнаку того, що ми йдемо правильним шляхом, що ми боремося не просто з реваншем Януковича і його команди, що ми захищаємо український народ, захищаємо українську незалежність, захищаємо проти російського агресора, на якого працюють ці реваншисти. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Луценко.

 

10:22:29

ЛУЦЕНКО І.В.

Ігор Луценко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, шановні українці, шановні кияни, хочу проінформувати всю країну, що політична криза, господарська криза, управлінська криза, принаймні, на рівні столиці квітне буйним квітом. На жаль, сьогодні в Києві ми не бачимо дій влади, ми не бачимо присутності влади, як центральної влади так і місцевої. Ми бачимо зараз реванш незаконних забудов, всі забудови, котрі були при Януковичу, зараз продовжуються. Більше того, навіть ті забудови, котрі при Януковичу колосальними зусиллями, кров'ю, потом було зупинено, вони зараз готуються до продовження. Перш за все, я маю на увазі забудови в так званій буферній зоні Софії Київської – пам'ятки всесвітнього значення, вулиця Гончара, 17/23. Та забудова, котра була демонстративно людьми Януковича зупинена через тиск громадськості, вона зараз готується до того, що буде продовжена, здана в експлуатацію і будуть там продаватися квартири. Чому? Тому що люди з Адміністрації Президента, тому що люди з цього парламенту, з найвпливовішої фракції на сьогодні ввійшли в засновники тої фірми забудовника, і вже все у них нормально.

Ми, звісно, на рівні парламенту намагаємося цьому опиратися. Міжфракційне об'єднання "За Київ!" два дні тому провело відповідне засідання, запросили всіх причетних до теми незаконних забудов чиновників центральної влади, київської влади і вдалося досягнути певних результатів. Зокрема, зупинено будівництво на Микильській Слобідці, але зрозуміло, що точково ми таким чином не зможемо вирішити цю системну проблему.

 І ми звернулися до пана Гройсмана, щоб була створена міжрегіональна, міжвідомча комісія з представників різних органів влади. Чому так? Тому що є комплексна проблема: тітушки, продажна поліція, прокуратура, міністерства, інспекції – всі вони відповідальні за одну й ту ж проблему, її треба комплексно вирішувати. Зрозуміло, що пан Кличко сам по собі цю всю проблему не вирішить. Тому ми вимагаємо почути народних депутатів України, почути киян, щоб було створено, в кінці кінців, такий орган.

І ще одне я хочу сказати, очевидно, що з такою Київрадою, з такою київською владою ми далеко не зайдемо. Очевидно, що як мінімум в наступному році, нам потрібно все-таки цю владу переобирати. У Києва немає ні стратегії розвитку адекватної, ні генерального плану, котрі включає прилеглі до Києва території на рівні агломерації, немає, кінці-кінців, нового статуту. Ці всі завдання саботуються як тими кого обрали так і тими чиновниками, котрих призначила київська влада і центральна влада.

Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

 10:25:43

ЛУЦЕНКО І.В. Тому я закликаю центральну владу втручатися в цю ситуацію, а киянам, мабуть, треба нам всім готуватися до того, щоб переобирати цю владу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко Олег Валерійович, будь ласка. 

 

10:26:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Євген Коновалець, 125-ліття від дня народження якого усі свідомі українці відзначали вчора, писав: "Як у вогні залізо перетворюється на сталь, так у боротьбі народ стає нацією". Саме тому фракція Радикальної партії продовжує боротьбу за українців проти тієї грабіжницької корупційної політики, яку проводить нинішня влада.

Четвертий тиждень поспіль патріотична опозиційна фракція Радикальної партії у повному складі блокує парламентську трибуну з наступними вимогами. Перше: розслідування корупції, офшорів і зловживань влади. Це нонсенс, коли мільйони українців ледве зводять кінця з кінцями, коли мільйони українців реально бачать, як їх грабує влада, водночас ми бачимо, як Президент України, голова Національного банку України, міністр фінансів України, бізнес-оточення Президента, вищі посадові особи нашої держави сьогодні виводять свої статки в офшори, не платять податки, займаються корупцією, грабують українських громадян.

Радикальна партія не може мовчки спостерігати за тим, як влада грабує українців. Тому ми вимагаємо від парламенту, від імпотентного, на жаль, парламенту, де ми бачимо коаліцію, широку коаліцію панамських патріотів, ми вимагаємо створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню корупції і офшорів вищих посадових осіб влади. Коли я дивлюсь на своїх колег, які сьогодні входять до коаліції панамських патріотів, ви мені нагадуєте банду Януковича. Вона так само мовчала, вони теж думали, що вони взяли Бога за бороду, що їхня влада навічно. У підсумку їх винесли. Так само, нешановні колеги із коаліції панамських патріотів, винесе народ і вас за те, що ви грабуєте державу.

Наступна наша вимога. Ми сьогодні звернулися до суду про оскарження рішення НКРЕКП про підвищення вдвічі-втричі вартості житлово-комунальних послуг для громадян України з 1 липня.

Сьогодні за засіданні Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу  ми добиватимемося  розгляду постанови про  перерахунок ціни на газ для населення. Сьогодні ціна на газ для громадян завищена, мінімум, утричі. Це плата українців за ту корупцію, яку ми сьогодні маємо у владі. Тому ми вимагаємо скасувати рішення уряду про  скасування пільгової ціни на газ для громадян. Ми через суд будемо добиватися скасування рішення НКРЕКП про підвищення вартості житлово-комунальних послуг для громадян.

Фракція Радикальної партії боротиметься і закликає всі опозиційні сили разом об'єднати зусилля в боротьбі за права  українців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гальченко Андрій Володимирович.

 

10:29:28

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Доброго дня. Прошу передати слово  депутату Дмитру Колєснікову.

 

10:29:36

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Уважаемый Андрей Владимирович! Уважаемый народ Украины! Сегодня мы требуем немедленно на этой неделе внести в зал законопроект  3624 о срочных перевыборах мера Львова гражданина Садового.

Сегодня, я думаю, что и парламенту, и всему украинскому  народу стало понятно, что это за персонаж. Да, последние несколько лет при помощи политтехнологов, психиатров, которые научили его картинно закатывать глаза и складывать руки, он смог обмануть какую-то часть  украинцев, которые за него проголосовали. Партия "Самопомощь", не имея по большому счету ни позиции, ни идеологии, два года нас в парламенте учит жить. Лучше поедьте и помогите Садовому разобраться с мусором!

Кстати напомню, что на последних выборах, местных выборах "Самопомощь" получила во Львовской области чуть более 14 процентов. И это вовсе не фантастический результат. А результат такой, потому что во Львове Садового называют "мистер Доля" и "доля" – не от слова "судьба", а доля от коррупционной составляющей, которую он получает ото всего. Садовой постоянно врет, выкручивается, как хамелеон. Когда он врал, когда говорил правду – уже непонятно: когда он вступал в Коммунистическую партию, а он был ее членом, или сейчас, когда радеет за НАТО. Когда он врал: в 2006 году, когда обещал построить саркофаг на Грибовицкой свалке, и вся страна видела видео. И сейчас, спустя 10 лет, когда он говорит о том, что виноваты все, только не он. В Европе мэр бы просто должен был забыть о своей дальнейшей карьере, он должен был подать в отставку, но Садовой почему-то этого не делает. Когда он врал: когда приезжал в Кривой Рог и призывал к перевыборам мэра, осуждал полицию, которая пыталась не допустить погромов и организовал в фойе горисполкома так называемую "Народную варту" из местных бандитов, к слову говоря; или сейчас, когда он загородился стеной полиции от львовян, которые пришли посмотреть ему в глаза, а это его выборы. Соболев и Семенченко очень высоко, я подтверждаю, я это видел, сказали… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зупинитись, шановні колеги. Я ще раз прошу зупинитись, колеги. Хто старший по званню, будь ласка, розбороніть. Старший по званню Юрій Береза, будь ласка, зупиніть ситуацію, яка склалась в лівому куті. (Шум у залі)

 Я, до речі, рекомендую не робити свідомих провокацій, не робити свідомих провокацій в залі. Я прошу, я прошу зупинити. Шановні колеги, прошу зупинити протистояння, прошу зайняти робочі місця, прошу зайняти робочі місця, колеги. Я закликаю не провокувати протистоянь в залі і моє особливе звернення до "Опозиційного блоку" – своїми заявами ви провокуєте просто протистояння в залі.

Рябчин Олексій Михайлович, будь ласка. Рябчин Олексій… (Шум у залі)

Завершити я вам не дам. А тому що, колеги, ви знаходитесь в українському парламенті. Коли ви хочете говорити речі про українські справи, коли ви займаєтесь антиукраїнською пропагандою, балотуєтесь в парламент Російської Федерації, йдіть і там їх висловлюйте!

Хто хоче слухати російську пропаганду, він має можливість слухати, включивши телеканали Росії, які йдуть.

Український парламент – для захисту українських інтересів, а не інтересів держави-окупанта. Тому я дуже вас прошу: в своїх висловлюваннях ви поважайте депутатів інших, які є в залі, і поважайте Україну! Я дуже вас прошу, не провокуйте протистоянь в залі. Я неодноразово до вас звертався, тому що дуже передбачуваний наслідок таких протистоянь.

Отже, колеги, Рябчин. Якщо його немає в залі, наступний є по… Дмитро Колєсніков наступний. А Долженков, Долженков наступний. Долженков, так, перепрошую. Долженков Олександр.

 

10:34:55

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые коллеги, мое выступление не посвящено каким-то политическим разборкам. Мое выступление основано на макроэкономических показателях, которые есть в нашем государстве. И это является результатом действующей коалиции, результатом действующей власти. Поскольку оппозиция отстранена от процесса как парламентского контроля, так и принятия решений. Очевидным становится одно, что факт проведенной бюджетной децентрализации потерпел фиаско. Сейчас Верховная Рада Украины занимается тем, что отменяет те законодательные инициативы, которые в частности советовались Международным валютным фондом. В частности наконец-то парламент отменил налогообложение пенсий. При этом действующая власть нам говорит о том, что необходимо проводить действенные налоговые реформы. Мы сейчас с сожалением констатируем о том, что никаких налоговых реформ не проводиться, действующая система осталась старой, фискальной, коррупционные составляющие при возмещении налога на добавленную стоимость – это все остается. Махинации системы электронного администрирования НДС, которые проводятся контролирующими органами, они просто ужасают, их масштабы. То есть та заявленная декларация об упрощении системы администрирования и минимизации всех схем по воровству налога на добавленную стоимость, они не были устранены.

К сожалению, бюджетная децентрализация привела прямо к противоположному эффекту, когда была лишена финансовая база территориальных громад, фактически на эти территориальные громады были возложены дополнительные обязанности по финансированию детских садов, школ, питанию детей 1-4 классов, профессионально-техническому образованию, мы фактически сейчас его уничтожаем, поскольку у органов местного самоуправления нет достаточных ресурсов для того, чтобы поддерживать.

Налоговая реформа и налоговая система явно не направлена на стимулирование реального сектора производства. Тут представитель "Народного фронта" говорил о том, что все действия коалиции направлены на интересы народа. А у меня тогда возникает вопрос: а неужели интересы народа требуют повышения в два-три раза коммунальных тарифов на централизованное водоснабжение, теплоснабжение, электроэнергию? Неужели интересы народа требовали 300-процентной девальвации национальной валюты Украины, когда было 8 гривен за доллар, сейчас 25-26 гривен за доллар? Неужели интересы народа требуют удержания 15 процентов с работающих пенсионеров? Неужели народ требовал отмены льгот по Закону Украины о госбюджете на 2016 год? Который голосовался в частности и представителями тех фракций, которые не входят в коалицию. Были отменены льготы шахтеров, детей войны, ветеранов войны, инвалидов, детей труда. Дискриминируется права жителей Донбасса, не выплачиваются им…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. И заключний виступ Гузь Ігор Володимирович. Будь ласка.

 

10:38:08

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні!

Гузь, 19 виборчий округ, Волинь.

Я хочу звернутися до Президента України Порошенка и до керівників правоохоронних органів нашої держави. Пройшло два роки після Майдану, оці ігри з цими подонками, які вбили 120 людей на Майдані, сьогодні ми вже скоро дограємося. Оця шваль підіймає голову!  Оця шваль вже сьогодні  нам диктує умови! Оця шваль сьогодні не відповіла за вбивства на Майдані, за початок війни!  Пане Президенте,  ви  з ними граєтесь, ви їх прикриваєте, ви їх  по тюрмах не посаджали, і сьогодні  ця шваль диктує умови. Ця шваль  відкриває  рота  і розказує, кого ми мали звільняти, кого ми не мали звільняти. Тому я звертаюся до  Генерального прокурора Луценка, до керівника СБУ, до керівника МВС, до керівника НАБУ, терміново почати розбиратися з оцими подонками. Два роки минуло, жодних наслідків для них  немає. Подивіться на  Вілкула, подивіться  на Шуфрича, вони сьогодні, підстьогані Путіним, відкривають свого рота, починають диктувати умови. Якщо правоохоронна система не зробить  те, що вимагає народ, не  притягне до відповідальності вбивць Майдану, до тих, хто фінансував "тітушок",  до  тих, хто почав війну на Донбасі, ситуація вийде із-під контролю. І народ  їх буде  карати і нас разом з ними.

Тому я прошу, аби Президент України, аби ми всі тут присутні зверталися до правоохоронної системи і не гралися з регіоналами, садили  їх по тюрмах, бо  буде пізно. І вони, нагромадивши  ресурси, маючи  телеканали, їхні фінансисти у Відні Фірташ, Льовочкіни,  Ахметов, який сидить тут в Конча-Заспі, фактично викидаючи мільярди,  будуть все робити, аби повернутися до влади. Тому я вважаю, що ми всі не маємо допустити реваншу. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, до завершення нашого обговорення  я дуже прошу і закликаю усіх народних депутатів, які є в залі, з максимальною повагою  відноситись один до одного. Шановні колеги, коли є застереження ми можемо звертатись до правоохоронних органів. Пане Ігор, називаючи прізвища, ви знаєте, що по Регламенту дається репліка. Тому – просто уникайте. Одна хвилина одній людині – репліка. Товариство, або я зупиняю обговорення, час вичерпався, або одній людині. (Шум у залі) Зупиняю обговорення, переходимо до розгляду питань. Я торгуватися не буду.

Шановні колеги, для недопущення розпалювання ворожнечі в залі, для недопущення бійок в залі я закриваю частину обговорення, оскільки час, відведений для неї є вичерпаний.

І, шановні, колеги, ми переходимо до розгляду питань порядку денного. Я прошу усіх заспокоїтись, зайняти робочі місця. Зараз в нас на розгляді питання ратифікації міжнародних угод, дуже важливі питання. І я ставлю на розгляд проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру (номер 0084).

Колеги, я зараз поставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Я прошу зайти в зал депутатів і зайняти робочі місця. Я прошу зайняти робочі місця і взяти участь в голосуванні.

Я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту закону 0084. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка.

 

10:42:58

За-149

149. Хтось не встиг один.

Колеги, я ще раз ставлю, будьте більш уважні. Я ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою 0084. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Скорочена процедура, будь ласка.

 

10:43:28

За-156

Рішення прийнято. 

І я запрошую до доповіді заступника міністра освіти і науки Стріху Максима Віталійовича. Будь ласка.

 

10:43:42

СТРІХА М.В.

Вельмишановний Голово Верховної Ради  України, вельмишановні народні  депутати  України! Український науково-технологічний  центр було утворено в 1993 році Угодою між Україною, Сполученими Штатами, Швецією і Канадою. В 1997 році Протоколом до цієї угоди серед засновників УНТЦ Швецію замінило  Європейське Співтовариство. За роки діяльності УНТЦ став найбільшим зовнішнім донором української  науки: через нього наукові проекти в Україні було профінансовано в обсязі приблизно 240 мільйонів доларів Сполучених Штатів, в цих проектах взяли участь приблизно 18 тисяч українських науковців. Сьогодні УНТЦ є одним з інструментів, які дозволяють  підтримати наш високотехнологічний рівень, дозволяють допомогти нашій інтеграції в європейський дослідницький простір, дозволяють нашим науковцям отримати нове сучасне  обладнання.

Закон про Угоду про НТЦ було ратифіковано в 2001 році. Зараз вноситься Президентом  України на ратифікацію Протокол 1997 року, яким Швецію замінено на  Європейське Співтовариство  серед засновників. Разом з тим, народними депутатами  України розроблено проект постанови, яким уряду  доручається започаткувати  з нашими партнерами переговори, з метою   осучаснення  угоди  в зв'язку з тим, що первісну мету НТЦ значною мірою вже досягнено,  але дальша діяльність НТЦ – для нас всіх дуже важлива.  

І насамкінець, голосуючи за це, народні депутати, ви голосуватимете за гроші для тих українських вчених, які змушені сьогодні працювати 2 чи 3 дні на тиждень і які зараз протестують перед Кабміном – це не є політичне питання, це є питання стратегічного майбутнього нашої науки, дуже прошу його підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Від комітету до слова запрошується Володимир Ар'єв, будь ласка.

 

10:46:10

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, шановні колеги, законопроектом пропонується ратифікувати Протокол про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру, яким передбачається внести зміни до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року. Зокрема, в частині розширення кола осіб, співробітників УНТЦ та його проектів, яким Україною надається статус еквівалентний тому, який надається адміністративному та технічному персоналу, згідно із Віденською конвенцією про дипломатичні відносини 1961 року. Відповідно до пояснювальної записки, за підписом тимчасово виконуючого обов'язки міністра освіти і науки Дерев'янка, реалізація положень закону України не потребує додаткових, матеріальних та фінансових витрат із Державного бюджету України.

За результатами розгляду на своєму засіданні 14 березня 2016 року Комітет у закордонних справах ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Протокол про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру за умови одночасного прийняття Верховною Радою України Постанови Верховної Ради України про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року, яке містить доручення Кабінету Міністрів України ініціювати переговорний процес щодо внесення змін до Угоди про створення УНТЦ 1993 року зі змінами, внесеними Протоколом про внесення поправок до угоди 1993 року. Прошу врахувати позицію комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я прошу провести запис два – "за", два – "проти", будь ласка.

Світлана Заліщук, будь ласка.

 

10:48:21

ЗАЛІЩУК С.П.

Дякую.

Шановні колеги! Шановний головуючий! Комітет у закордонних справах справді розглядав це питання і за результатами розгляду ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати протокол про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру за умовою одночасного прийняття Верховною Радою Постанови Верховної Ради України за реєстраційним номером 0084-П про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року, яка була опрацьована та погоджена Міністерством закордонних справ України та Міністерством освіти, та містить доручення Кабінету Міністрів України ініціювати переговорний процес щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру з метою приведення її положень у відповідність із сучасним та безпековим інтересам України. Тому прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Опанасенко Олександр.

 

10:49:26

ОПАНАСЕНКО О.В.

Слово, будь ласка,  Олені Сотник передайте.

 

10:49:32

СОТНИК О.С.

Колеги, фракція "Самопоміч" звичайно підтримує ратифікацію протоколу. Єдине, що я б хотіла звернути увагу і зараз звернутися до відповідальних органів влади щодо необхідності приведення, точніше набуття чинності існуючим на сьогоднішній день Угоди, яка введена в дію ще 15 березня 2001 року про надання згоди на обов'язковість для України Угоди про створення Українського науково-технологічного центру. На сьогоднішній день вона не набрала чинності, а не набрала чинності тому, що в ній фактично відбувається прив'язка до того, що вона набере чинності за умови приведення статуту Українського науково-технологічного центру у відповідність із законодавством України. До сьогоднішнього дня з того моменту у відповідність даний статут не приведений. Тому я звертаюся до відповідальних  органів влади щодо необхідності приведення цього статуту відповідність для набрання чинності. В цілому фракція "Самопоміч" підтримує ратифікацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Через 5 хвилин відбудеться прийняття рішення. Я прошу усіх заходити в зал. І прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів про готовність до прийняття рішення.

Сажко Сергій Миколайович, будь ласка.

 

10:51:03

САЖКО С.М.

Прошу передати слово Бойку Юрію Анатолійовичу.

 

10:51:09

БОЙКО Ю.А.

Шановний Андрій Володимирович, наша фракція завжди виступала за підтримку законопроектів, які несуть добро для українського народу і для нашої держави. Але сьогодні я хочу сказати про інше. Ми готові підтримати будь-яку ратифікацію, яка принесе добро, але ми виступаємо категорично проти тої вакханалії, яку ви, Андрій Володимирович, порушили і почали в залі Верховної Ради. Ви не маєте права затикати рот депутатам нашої фракції і одночасно давати можливість ображати наших депутатів з боку наших політичних опонентів. Ви такий же депутат, як і інші, який сьогодні опинився в Президії. Я подумайте про те, що через деякий час ви знову будете в залі і знову будете відчувати на собі те, що ви зробили сьогодні з депутатами нашої фракції. Тому я вважаю, що, або ви будете вести однаково по відношенню до всіх депутатів парламенту, або ми будемо шукати інші шляхи для того, щоб привернути увагу міжнародної спільноти, що спікер парламенту займає і являється спікером тільки окремої частини парламенту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для заключного слова надається Стріхі Максиму Віталійовичу. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:52:53

СТРІХА М.В.

Вельмишановний Голово Верховної Ради, вельмишановні народні депутати! Я хочу наголосити, що статут УНТЦ було приведено у відповідність до українського законодавства про інтелектуальну власність ще 14 червня 2002 року. Всі інтелектуальні права на продукти, які фінансуються в рамках УНТЦ, належать українським ученим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Ми можемо переходити до прийняття рішення.

Колеги, я поставлю… проведу голосування рейтингове, щоб побачити, чи ми здатні приймати рішення. Прошу заходити в зал займати робочі місця.

Отже, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, шановні колеги.  Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:54:34

За-179

179, колеги. Ну і порадьте мені, як бути в ситуації, коли ми маємо на розгляді ратифікацію великої ваги, і у нас немає голосів для прийняття рішень.

Колеги, давайте з того приводу обміняємося думками, як нам бути в цій ситуації. Будь ласка,  Анатолій Матвієнко від "Блоку Петра Порошенка".

 

10:55:08

МАТВІЄНКО А.С.

Шановні колеги! Я звертаюся і до "Опозиційного блоку", і звертаюся до Радикальної партії пана Олега Ляшка. Ми маємо розуміти, що це плюс 10 відсотків до фінансування нашої науки, яка і так на ладан дише. Це не політичне питання. Я прошу, є інтерес національний, це український інтерес, і він має бути святий і пріоритетний. Я розумію, що є політичні сьогодні мотиви, але давайте ми підтримаємо.

Я  пропоную, пане Андрію, поставити ще раз на  рейтингове голосування. Якщо, дійсно, політичні распрі, які  нам не дають об'єднатися в залі, не дають достатньої кількості голосів, то є пропозиція тоді проголосувати в інший день, бо ми не можемо не проголосувати за ратифікацію цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ще думки є, хто ще хотів би взяти участь в обговоренні?

Співаковський, будь ласка, 1 хвилина. Але давайте пропозиції, як діяти.

 

10:56:09

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги, Комітет з питань науки і освіти одноголосно підтримав цю постанову. Якщо ми думаємо з вами про майбутнє, ми повинні зараз об'єднатися і проголосувати за цю постанову. Дійсно, як сказали, 10 мільйонів доларів сьогодні, це 250 мільйонів гривень, це означає 10 відсотків від бюджету науки взагалі, яку дає наш бюджет для наших науковців, які зараз мають страйк біля будівлі Кабінету Міністрів України.

Тому я прошу всіх об'єднатись зараз і проголосувати за цю постанову. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, була пропозиція, щоб ми обговорили, які є ратифікації, а потім їх поставили на голосування сьогодні ж, зібравши депутатів. Приймається така пропозиція усіма? Обговорення всіх ратифікацій, а потім мобілізація депутатів і голосування.

Якщо так приймається і немає заперечень в залі, ми переходимо до розгляду наступного питання. Це 0084-П, проект Постанови про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993.

Є пропозиція розгляду його за скороченою процедурою. Колеги, хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:57:54

За-159

Рішення прийняте.

Від комітету до доповіді запрошується Володимир Ар'єв. Будь ласка.

 

10:58:05

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, як уже було зазначено в попередньо оголошеному мною рішенні комітету, цей законопроект, цей проект постанови повністю взаємопов'язаний із попереднім, який розглядався, 0084.

Законопроект 0084-П, він пропонує доручити Кабінету Міністрів ініціювати переговори щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру, укладеної в Києві 25 жовтня 1993 року.

Тут однозначною є позиція Міністерства закордонних справ України, яка включає в себе і позицію Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки, Служби безпеки України, та полягає в тому, що, враховуючи значні зміни, яких зазнала політична і економічна ситуація в Україні з часу створення УНТЦ в 1993 році, а також втрату актуальності тематики робіт, за якими працювали науковці в галузі стратегічних наступальних озброєнь, розроблення зброї масового знищення колишнього СРСР, є необхідністю проведення міжвідомчого аудиту результатів діяльності УНТЦ в Україні та відповідності цілей і завдань такої діяльності сучасним умовам та інтересам вітчизняної науково-технологічної сфери. І в тому числі провести раунд переговорів щодо змін до, як уже було зазначено, про протокол про внесення… про створення Українського науково-технологічного центру.

І ці переговори ми пропонуємо цією постановою провести Кабінету Міністрів України у найближчий час. Я вважаю, що ці обидва проекти: постанови 0084-П і законопроект 0084 повинні розглядатися і голосуватися разом. І законопроекти пов'язані, і комітет вважає, що їх ухвалення доцільне лише у випадку паралельного голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги. Прошу провести запис два – "за", два – "проти".

Світлана Заліщук, будь ласка.

 

11:00:32

ЗАЛІЩУК С.П.

Прошу передати слово Ірині Луценко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Потрібна карточка, інакше мікрофон не включиться.

Давайте я передам наступному слово, а потім вам, пані Ірина. Добре? Дякую.

Будь ласка, Володимиро Михайлович Литвин. Включіть мікрофон.

 

11:01:09

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Комітет розглядав ці два законопроекти. Пропозиція комітету щодо законопроекту 0084, відносно ратифікації протоколу, позитивна. Я просив би депутатів повернутися до розгляду цього питання і проголосувати, оскільки ідеться про фінансування наукових установ і підтримку вчених, це десь в середньому складає, якщо я не помиляюсь, до 10 відсотків від того фінансування, що отримує наука в Україні.

У мене виникає питання щодо проекту постанови про започаткування переговорного процесу. Ми говорили про те, що є тут певні застереження, щоб не постало питання нефінансування поки не будуть опрацьовані ті пропозиції, щодо змін на яких буде наполягати українська сторона. Зрозуміло, що очевидно переглядати цей документ потрібно, але це можна робити в робочому порядку. І я думаю, що ніщо не заважає Міністерству закордонних справ України, нашим спецслужбам, підготувати відповідні пропозиції, обговорити їх на Кабінеті Міністрів України і подати на розгляд партнерів, які є учасниками Протоколу щодо Українського науково-технологічного центру. У мене складається враження, що ми почасти шукаємо собі роботу і створюємо проблеми на порожньому місці. Я просив би не приймати рішення, які можуть заблокувати реалізацію угоди щодо діяльності Українського науково-технологічного центру.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Нестор Шуфрич. Потім, вже на завершення. Будь ласка, Нестор Шуфрич.

 

11:03:01

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую.

Наша фракція визначилась щодо самого голосування, хоча, безумовно, саму ратифікацію ми підтримуємо, але, з іншого боку, складно працювати в парламенті, в якому образи безпідставні, необґрунтовані являються нормою.

Я маю великий досвід, мабуть, один з найбільших досвідів, ще може  10 колег моїх народних депутатів України працювали зі мною стільки скликань, але я скажу відверто, ми ніколи не дозволяли в найзапекліші часи такі звинувачення і образи.  "Бандит" та інше – неприпустиме слово в цьому  парламенті. І я,  до речі, вивчив уважно виступ свого колеги, він нікого не звинувачував. А якщо було  якесь знайоме слово, яке визвало такі емоції, то це проблема того, хто такі емоції не може стримувати. Будь-яке звинувачення  має бути доведено в суді, а в парламенті всі рівні.   І ми маємо забезпечувати можливість  для нормальної роботи і дискусії  незалежно від того, подобається нам позиція наших опонентів чи ні.

Мені теж  багато чого не подобається в позиції наших колег. Але колезі Ігорю, який так виступав і викликав наші емоції щодо зворотного слова, на яке ми по Регламенту мали право, а не отримали, хочу звернутися  одне. Ви знаєте такого політичного діяча як Яценюк Арсеній Петрович. От всі ті запитання, які ви сьогодні оголошували, задайте йому і отримаєте конкретні відповіді. І я думаю, що сьогодні прийде скоро час, коли  ми будемо  говорити правду про все, що відбувається в цій залі. Будьте обережні!

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз  я передам, пані  Ірина, вам слово і дам вам.

Шановні колеги,  от навіть зараз  по Регламенту я мав би виключити виступ. Я в рідкісних випадках, в рідкісних випадках допускаю цей момент, коли обриваю виступ. Переважно я знаю і поважаю право депутата на виступ.  Я багато років був в опозиції і я знаю, як це важливо, щоб кожен мав змогу висловити свою позицію. Я знаю, як важливо, щоб люди, яких сюди привели, охоронців деяких депутатів у попередніх скликаннях, займались просто каліченням депутатів у тому залі. І все це було.  Ми все це пам'ятаємо. Це було  не так  давно, пане Несторе, і ви  напевно це пам'ятаєте.

Але я зупинив слово тому, що воно призвело до протистояння. Коли починається протистояння в залі, мій обов'язок, моє завдання – максимально зупинити дискусію. Я рідко використовую цей метод. Але, якщо я бачу протистояння, я буду його і надалі використовувати.

Шановні колеги, давайте зараз ми усі заспокоїмось, в нас стоять питання міжнародної ваги, питання, по яких ми не маємо голосів. Давайте відкладемо емоції в бік, відбулись в нас емоційні спалахи, це було неправильним, це була річ, яку ми маємо лишити в минулому. Давайте зараз об'єднаємося навколо міжнародних угод, які ми розглядаємо. І я даю слово Ірині Луценко. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:06:28

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги, давайте все-таки повернемося до нашої науки і до того питання, яке ми розглядаємо сьогодні. Для нас надзвичайно важливо в період, коли економіка країна переживає найкращі часи і наука фінансується у нас не належним чином, це треба визнати. Тому підтримка, яка надавалася і надається Українським науково-технологічним центром нашій науці є значною. Вона дає можливість тим умам, тим мозгам, які залишилися в Україні і формують сьогоднішню науку не виїхати за кордон і залишити цей потенціал в Україні.

Але, разом з тим, значні зміни, які зазнала політична і економічна ситуація в Україні і у світі з часу створення Українського науково-технічного центру, а це було в 1993 році, зокрема, зміни тематики робіт, за якими працювали науковці в галузі – увага! – стратегічних наступальних озброєнь і озброєнь... і розроблення зброї масового знищення колишнього Радянського Союзу за цим договором та втрати їх актуальності, комітет наш дійшов висновку про необхідність започаткування переговорного процесу між сторонами угоди щодо внесення змін з метою проведення її положень у відповідність до сучасних національних і безпекових інтересів України, в тому числі і в контексті оновлення цілей діяльності цього Українського науково-технологічного центру.

Тому, повторюємо, наша пропозиція Комітету закордонних справ, ми підтримуємо і просимо Верховну Раду України підтримати питання щодо ратифікації Протоколу про внесення  поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру. Але разом  з тим, прошу підтримати  рішення Комітету у закордонних справах  про прийняття Постанови Верховної Ради  України,  паралельно, про  започаткування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, скільки часу? 1 хвилину, будь ласка.

 

11:08:42

ЛУЦЕНКО І.С. Разом з тим, прийняти Постанову Верховної Ради  України про започаткування переговорного процесу щодо внесення  змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року, а також  ратифікувати  Протокол про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру – це позиція Комітету  з закордонних  справ. Я прошу зал свідомо і серйозно віднестися до цієї пропозиції і пам'ятати про  нашу науку. Прошу підтримати  цих два рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино. Я вам нагадаю: ми прийняли рішення обговорити, а потім – голосувати. Ми маємо з півгодини, щоб максимально мобілізувати всіх депутатів і десь за півгодини, ми перейдемо до прийняття рішень. І я тому прошу усіх, щоб ми максимально змогли  мобілізувати  депутатів на цей час.

Від уряду надаю слово Максиму Віталійовичу Стрісі.

 

11:09:50

СТРІХА М.В.

Вельмишановний Голово Верховної Ради, вельмишановні народні депутати! УНТЦ в 1993 році створювався для того, щоб підтримати тих учених, які працювали в колишньому ВПК СРСР. За цей час, де-факто, напрям діяльності його уже змінився і це закріплено рішенням адміністративної ради. УНТЦ уже підтримує проекти в широкому без пековому спектрі і підтримує молодих українських учених тих, які ніколи   б не працювали  в СРСР. Але, справді, первісна мета в Угоді 1993 року  зафіксована так і зараз наші партнери  теж готові до таких переговорів. Через те, проект постанови, який підготовлений народними депутатами в співпраці з Міністерством закордонних справ і Міністерством освіти і науки – відповідає потребам часу. І уряд просить підтримати його разом з ратифікацією самого протоколу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення проекту постанови 0084. Переходимо до наступного питання ратифікації 0098, це є проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення. До доповіді запрошується заступник міністра інфраструктури Роменський Дмитро Володимирович. Будь ласка, включіть мікрофон Дмитру Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, я не поставив на голосування скорочену процедуру.

Колеги, є пропозиція розгляду питання ратифікації за скороченою процедурою. Прошу зайняти робочі місця і підтримати дану пропозицію. Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

11:11:54

За-168

Рішення прийняте.

І прошу до доповіді Дмитро Володимирович Роменський, будь ласка.

 

11:12:06

РОМЕНСЬКИЙ Д.В.

Дякую. Вельмишановний пане Голово, вельмишановні народні депутати, на ваш розгляд пропонується проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення. Зазначений законопроект розроблено з метою виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеної угоди.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення, яка була підписана 28 березня 2013 року у місті Будапешті. Угода спрямована на вдосконалення нормативно-правової бази українсько-угорських відносин в галузі транспорту та поліпшення умов здійснення вантажних перевезень між Україною та Угорщиною. Відповідно до зазначеної угоди, перевезення вантажів автомобільним транспортним засобом від спільного кордону до терміналу для комбінованих перевезень здійснюється без дозволу на перевезення автошляхами, а також на території України без сплати дорожніх зборів, а на території Угорщини без сплати податку на автотранспортні збори, засоби.

Прийняття Закону України про ратифікацію Угоди  між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення забезпечить надійний міжнародно-правовий механізм реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Угорщиною. Створить сприятливі умови для покращення транспортних зв'язків між двома країнами, допоможе розвитку міжнародного співробітництва у сфері транспорту та налагодженню ділових зв'язків.

Шановні народні депутати! Прошу підтримати зазначений законопроект, дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується Тіміш Григорій Іванович, включіть мікрофон, будь ласка.

 

11:13:58

ТІМІШ Г.І.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати!  Комітет з питань європейської інтеграції розглянув проект про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення (реєстраційний номер 0098) (від 11.05 поточного року).

Даний законопроект, внесений Кабінетом Міністрів України, і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому. Приймаючи таке рішення, народні депутати члени комітету виходили з того, що ратифікація дозволить завершити внутрішньодержавні процедури необхідні для набрання Угодою чинності. Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані або так звані змішані перевезення, підписано 28 березня 2013 року в міста Будапешті. Відповідно до статті 4 Угоди перевезення вантажів автомобільним транспортним засобом від спільного контролю до терміналу для комбінованих перевезень, що визначений компетентними органами договірних сторін і розташовується на повітряній відстані не більше 60 кілометрів від спільного кордону держав договірних сторін. Та у зворотному напрямку з метою виконання відповідних комбінованих перевезень здійснюється без дозволу на перевезення автошляхами, а також на території України без плати дорожніх зборів і, відповідно на території Угорщини без сплати   податку на автотранспортні засоби.

Статтею 14 Угоди передбачено, що Угода набирає чинності через 60 днів з дати отримання дипломатичними каналами останнього повідомлення про виконання договірних угод  сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання угодою чинності. Ратифікація угоди не тягне за собою корегування існуючих законодавчих актів України.

Хочу зазначити також, що рішення нашого комітету узгоджується з висновками Комітету з питань запобігання і протидії корупції та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради.

Угода може бути ратифікована…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити, 30 секунд.

 

11:16:10

ТІМІШ Г.І. … прошу голосувати. Угоду можна підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Корчик Віталій Андрійович, будь ласка.

 

11:16:44

КОРЧИК В.А.

Шановні колеги, питання транспорту є не політичними, і ми маємо всі об'єднатися, аби підтримати даний законопроект. Адже ми ще у 2013 році підписали двосторонню Угоду між урядами – і тільки сьогодні маємо ратифікувати. Я прошу це зробити якомога швидше, адже це підтвердить згоду України на обов'язковість виконання положень підписаного міжурядового двостороннього документа та завершення внутрішньодержавної процедури з боку України щодо набуття чинності зазначеної угоди.

Дякую. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шуфрич Нестор Іванович, будь ласка.

 

11:17:25

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Безумовно, вказаний законопроект має бути підтриманий. І сьогодні Верховна Рада України має зорганізуватись, для того щоб міжнародні акти були ратифіковані.

Хочу підкреслити, що представники нашої фракції неодноразово, незважаючи на опозиційне ставлення до влади в цілому, підтримували десятки законопроектів, більше того, вони проходили виключно за рахунок голосів, які надавала наша фракція, тому що ми можемо відкладати амбіції, коли йдеться про прийняття рішень, які є позитивними для України і будуть стимулювати підняття життєвого рівня наших громадян. Хоча останнім часом таких законопроектів все менше і менше. Україна має бути дуже  відповідальною щодо виконання своїх зовнішніх зобов'язань, тому питання ратифікації обов'язково мають бути реалізовані. Сьогодні ми маємо  шукати можливість для об'єднання цієї зали. І я хочу нагадати шановному головуючому, який є автором Закону про спеціальні слідчі комісії Верховної Ради України.

Пане Голово, інші народні депутати,  лідери фракцій, ви підписали чудовий закон. Сьогодні принципова позиція має бути, щоб в парламентсько-президентській республіці ми мали можливість проводити кваліфіковані розслідування як представники  парламенту, тобто як представники, обрані народом України.

Я вимагаю і звертаюся  до вас. Поставте завтра на  голосуванні Закон про слідчі комісії. Україна має право врешті-решт реалізувати конституційну норму і парламент має стати парламентом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соловей Юрій Ігорович.

 

11:19:34

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ.

Шановні колеги, однозначно, що ми маємо підтримувати всі законопроекти спрямовані на  посилення співпраці України і  Європейського  Союзу і, зокрема, даний законопроект, який стосується міжнародних комбінованих перевезень між Україною і Угорщиною. Це важливий законопроект, який дозволяє в правовому полі спростити процедури перевезення.

Але поряд з тим, я би хотів, користуючись нагодою, що є присутній профільний  заступник міністра інфраструктури також привернути  увагу до того, що закони ми приймаємо, але реально ці закони на наших митницях і на пунктах пропуску не виконуються. Якщо ви сьогодні поїдете на любий пункт пропуску з Польщею, Угорщиною чи Румунією, ви побачите там 10-кілометрові черги людей, які… як пасажирів, які пересікають кордон легковим транспортом. Я вже не говорю про  черги, які сьогодні стоять, наші вантажні транспортні засоби. Сьогодні робота митних пунктів пропуску абсолютно незадовільна і люди єдине, що там відчувають, це тотальне приниження. І тому крім того, що нам потрібно приймати ці закони, нам потрібно нормально організувати роботу прикордонної служби, нормально організувати роботу митної служби, щоб наші громадяни могли безперешкодно і в законом визначений термін пересікати пункти пропуску.

Поряд з тим ми повинні вимагати і від наших країн-партнерів, з якими ми підписуємо відповідні угоди, так само швидко пропускати і оформлювати документи наших українських громадян, а не робити те, що вони роблять. Тому поряд з тим я звертаюся до уряду – негайно вжити заходів щодо врегулювання проблеми кілометрових черг на українських митницях.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, колеги, всі бажаючі в обговоренні виступили? Немає більше бажаючих виступати, переходимо до наступного законопроекту ратифікації.

Це є проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Республіки Кіпр про повітряне сполучення (0099).

Колеги, є пропозиція розгляду його за скороченою процедурою. Я прошу проголосувати, прошу підтримати.

Колеги, ставиться пропозиція розгляду за скороченою процедурою, будь ласка, голосуємо. 0099, скорочена процедура.

 

11:22:30

За-162

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді заступника міністра інфраструктури Роменського Дмитра Володимировича. Будь ласка.

 

11:22:42

РОМЕНСЬКИЙ Д.В.

Дякую.

Вельмишановний пане Голово, вельмишановні народні депутати. на ваш розгляд пропонується проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Кіпр про повітряне сполучення. Зазначений законопроект розроблено з метою виконання внутрішньодержавних процедур необхідних для набрання чинності зазначеною угодою.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про повітряне сполучення, вчинену 8 листопада 2012 року в місті Нікосія.

Угода спрямована на створення двосторонньої договірно-правової бази для здійснення міжнародного повітряного сполучення між Україною та Республікою Кіпр.

Набрання чинності угодою дозволить забезпечити створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня для реалізації та активізації процесу двохсторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Республікою Кіпр, подальший розвиток співробітництва в галузі авіаційного транспорту, налагодження дієвих зв'язків та подальше розширення географії польотів українських авіакомпаній.

Шановні народні депутати, прошу підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я до співдоповіді запрошую члена Комітету з питань європейської інтеграції Юринець Оксані Василівні.

 

11:24:12

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Передайте слово Масоріній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги…

Масоріна, будь ласка. Олена Масоріна.

 

11:24:36

МАСОРІНА О.С.

Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про повітряне сполучення, внесений Кабінетом Міністрів України, номер 0099 від 12.05.2016 року. І ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати, члени комітету виходили з того, що ратифікація дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання угодою чинності. Прийняття Закону України дасть змогу для подальшого розвитку співробітництва у галузі авіаційного транспорту, в подальшому розширення географії польотів українських авіакомпаній. Ратифікація угоди не тягне за собою корегування існуючих або прийняття нових законодавчих актів України. Зазначу також, що рішення нашого комітету узгоджується з висновком Комітету з питань запобігання і протидії корупції та Головного науково-експортного управління Апарату Верховної Ради України, в якому наголошується, що угода може бути ратифікованою. Прошу підтирати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Опанасенко Олександр Валерійович.

 

11:26:24

ОПАНАСЕНКО О.В.

Будь ласка, слово Сергію Кіралю. Будь ласка, слово передайте.

 

11:26:30

КІРАЛЬ С.І.

Шановні колеги! У нас зараз в порядку денному три подібних угоди: і Кіпру, і Греції, і там ще однієї країни. Я хотів би звернути увагу, звичайно їх треба підтримувати, але я б хотів звернути увагу і наголосити на іншому. На жаль, це є напівміри, тому що, я б хотів нагади, що ще в травні місяці 2014 року була підготовлена і парафована загальна комплексна Угода про спільний авіаційний простір з Європейським Союзом. На жаль, досі, ми маємо вже третього міністра інфраструктури, і ця угода не підписана. Для чого потрібна ця угода, що вона робить? Угодою про спільний авіаційний простір з Європейським Союзом Україна приєднується до спільного авіаційного простору з країнами ЄС. І тільки за цієї умови ми відкриваємо можливість для європейських компаній, які зареєстровані в європейських юрисдикціях, компаній типу "lowсost" літати до України без необхідності реєструвати тут авіакомпанію, без необхідності отримувати дозволи на перельоти від Державіаслужби, без необхідності мати справу з нашою корупцією, з нашим законодавством, з нашою юрисдикцією. Вони ідуть до міст і домовляються з нашими аеропортами про умови співпраці. Тільки за умови підписання цієї угоди ми зможемо до України запросити мільйони- мільйони туристів, мільйони-мільйони підприємців і це,  в тому числі, буде сприяти реалізації, повноцінній реалізації Угоди про вільну торгівлю з країнами в Європейському Союзі. От те, що говорив депутат Соловей про кілометрові черги на кордонах, те, що у нас  сьогодні  відсутні ефективні залізничні сполучення і відсутня  у тому  числі Угода про спільний авіаційний простір, до України сьогодні  доїхати неможна чим. Тому я наполягаю, щоб Міністерство  закордонних справ терміново цю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Романюк Віктор Миколайович. Будь ласка.

 

11:28:39

РОМАНЮК В.М.

Прошу слово передати Корчику Віталію.

 

11:28:45

КОРЧИК В.А.

Погоджуючись з колегою із "Самопомочі", хочу сказати, що  ратифікація і прийняття проекту закону України  дозволить забезпечити створення та функціонування надійного  правового механізму  міжнародного рівня для реалізації, активізації  процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Республікою Кіпр, сприятиме подальшому розвитку  співробітництва в  галузі авіаційного транспорту, налагодженню   ділових зв'язків, у подальшому – розширення географії  польотів  українських авіакомпаній. Сказавши простою мовою, зауважу наступне, що  якщо ми хочемо аби до нас прилітало більше авіакомпаній міжнародних, нам потрібно ратифіковувати такі  угоди з кожною країною, ну і так само працювати над  загальним авіаційним простором, про те, що сказав колега  із "Самопомочі".

І звертаюся до  міністра, аби  це питання було  так само у вас на порядку денному. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже,  чи є ще бажаючі виступити по даному проекту, по даній ратифікації? Обговорення по ній завершили.

Переходимо до наступного пункту порядку денного. Це проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про повітряне перевезення (№0100). Є  пропозиція, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою, колеги. Я прошу зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.

Я ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту закону 0100. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Буд ласка, голосуємо.

 

11:31:03

За-159

159 – "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді заступника міністра інфраструктури Роменського Дмитра Володимировича. Будь ласка.

 

11:31:15

РОМЕНСЬКИЙ Д.В.

Дякую. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується законопроект про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща про повітряні перевезення.

Зазначений законопроект розроблено з метою виконання внутрішньодержавних процедур необхідних для набуття чинності зазначеної угоди.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща про повітряне перевезення, вчинену 12 березня 2013 року в місті Київ.

Угода спрямована на створення двосторонньої договірно-правової бази для здійснення міжнародного повітряного сполучення між Україною та Республікою Польща.

Набрання чинності угодою дозволить забезпечити створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня для реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Республікою Польща, подальший розвиток співробітництва в галузі авіаційного транспорту, налагодження дієвих зв'язків та подальше розширення географії польотів українських авіакомпаній.

Прошу підтримати зазначений законопроект, шановні народні депутати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді надається слово представнику Комітету євроінтеграції Юринець Оксані Василівні. Будь ласка.

 

11:32:46

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув законопроект України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща про повітряне перевезення (реєстраційний номер 0100) від 12.05.2016 року внесений Кабінетом Міністрів України і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України  прийняти його в цілому. Приймаючи таке рішення,  народні депутати члени комітету виходили з того, що ратифікація дозволить завершити внутрішньодержавні процедури   необхідні для набрання Угодою чинності.

Прийняття Закону України дасть змогу забезпечити створення та функціонування надійного правового механізму  міжнародного рівня для реалізації й активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між  Україною та Республікою Польща. Подальший  розвиток співробітництва в галузі авіаційного транспорту сприятиме налагодженню  ділових зв'язків  і в подальшому – розширення географії польотів українських авіакомпаній.  Ратифікація Угоди не тягне за собою коригування  існуючих, або прийняття нових   законів  України.

Зазначу також,  що рішення нашого комітету узгоджується з висновком  Комітету з питань  запобігання і  протидії  корупції та  Головного науково-експертного управління Апарату  Верховної Ради України в якому наголошується, що угода  може бути ратифікована. Прошу підтримати таку важливу ратифікацію і законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два - "за",  два - "проти". 

Шкварилюк Володимир Васильович.  Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:34:46

ШКВАРИЛЮК В.В.

Прошу  передати слово  Корчику.

 

11:34:53

КОРЧИК В.А.

Шановні друзі, ми вже говоримо про таку важливу ратифікацію, вже над третім законопроектом. Всі ми розуміємо, що це нам потрібно:  це міжурядова співпраця, це налагодження нових контактів, це пом'якшення роботи між перевізниками як і авіа, так автотранспорту, і тому подібне. Тому я  прошу підтримати дане питання, адже воно є не політичним, а чисто технічним, яке допоможе нам в майбутній співпраці з Польщею. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Мірошніченко Іван Володимирович,  будь ласка.

 

11:35:30

МІРОШНІЧЕНКО І.В.

Прошу надати слово Євтушку – депутату Євтушку.     

Дякую.

 

11:35:36

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Шановний пане головуючий, я зараз хочу більше звернутися до наших колег. Шановні народні депутати, чим більше в залі засідань, серед нас менше будуть говорити про такі речі, які зараз відбуваються в нашій країні, коли, до прикладу, депутату Войціцькій кидають то якісь з бензином суміші під машину, то заїжджає десь автомобіль, автомобіль, яким керує чоловік тим більше наші олігархи, які зараз мають монополії на все, будуть добре себе почувати. Я говорю про те, що також в авіаційній галузі є монополія і чомусь ми всі так боїмося назвати прізвище, хто є цим монополістом?

Так от пан Коломойський, який зараз утримує МАУ, має орієнтовно 80 відсотків у аеропорту "Бориспіль" таких собі пільг, не доплачує за оренду орієнтовно 30, 33 мільйона доларів, які може отримати сам аеропорт. Ми бачимо, коли Львівський аеропорт всього на 10 відсотків загружений по роботі своїй і недоотримує в дохідну частину, йому дуже складно, звичайно, працювати і утримувати персонал. А чому це відбувається? Тому що літаки наші або ті авіакомпанії, які приїжджають до нас або прилітають їхні літаки, не можуть перебувати в аеропортах, тому що стоїть заборона, і керівник авіаслужби не реагує абсолютно на ці речі. Вони, літаки ці, вимушені їхати, в Польщу літати чи ще десь на відстій, тому що їм там дешевше.

Я хочу звернутися, шановні колеги, до нас, ми маємо говорити про ці речі. І до поки буде монополія тут, і монополісти, олігархи керувати цими речами до поки у нас не буде розвитку в жодній галузі. "Батьківщина" буде голосувати цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, більше нема бажаючих виступити по обговоренню? Обговорення даного проекту теж є завершене 0100.

І розпочинаємо обговорення останнього проекту Закону про ратифікацію, який є на сьогодні в порядку денному сесії. Це є проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грецької Республіки про повітряне сполучення (реєстраційний номер 0101).І, колеги, хочу наголосити, після обговорення цього законопроекту ми перейдемо до голосування ратифікацій. Це буде орієнтовно за 10 хвилин, я прошу максимально змобілізуватись усі фракцій в залі парламенту.

А зараз я ставлю на голосування пропозицію розгляду проект Закону про ратифікацію 0101 за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. 0101 скорочена процедура, будь ласка,  прошу голосувати.

 

11:38:49

За-156

156 – "за". Рішення прийняте.

До доповіді запрошується заступник міністра інфраструктури Роменський Дмитро Володимирович.

 

11:38:59

РОМЕНСЬКИЙ Д.В.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується законопроект про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Грецької Республіки про повітряне сполучення. Який розроблений з метою виконання внутрішньодержавних процедур необхідних для забезпечення набрання чинності зазначеної Угоди.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Грецької Республіки про повітряне сполучення вчинену 6 жовтня 2011 року в місті Афіни. Угода спрямована на створення двосторонньої договірно-правової бази для здійснення міжнародного повітряного сполучення між Україною та Грецькою Республікою. Набрання чинності Угодою дозволить забезпечити створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня для реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Республікою Греція. Подальший розвиток співробітництва в галузі авіаційного транспорту між цими двома країнами, налагодження дієвих зв'язків та подальше розширення географії польотів українських авіакомпаній.

Шановні народні депутати! Я прошу підтримати всі законопроекти наші щодо комбінованих міжнародних перевезень, щодо авіаційних перевезень між Україною і Республікою Кіпр, Республікою Польщею та Грецькою Республікою та прийняти зазначені законопроекти.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується секретар Комітету з питань європейської інтеграції Сотник Олена Сергіївна. Будь ласка.

 

11:40:40

СОТНИК О.С.

Комітет з європейської інтеграції на своєму засіданні розглянув проект Закону про ратифікацію Угоду між Кабінетом Міністрів України і Урядом Грецької Республіки про повітряне сполучення і одноголосно прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Я коротко проінформую, колеги, що згідно даної угоди ми отримаємо можливість на двосторонній основі фактично здійснювати переліт на територію даної країни, тобто Греції, без посадки, здійснювати зупинки на території з некомерційними цілями, здійснювати зупинки з метою прийняття на борт повітряного судна і зняття з нього пасажирів, вантажу, пошти, що перевозиться окремо чи комбіновано, що, таким чином, надасть можливість фактично здійснити двосторонні домовленості щодо умов, можливо, в майбутньому єдиного повітряного простору на всій території ЄС.

Я хочу підкреслити, що так, на даному етапі це лише підписання угод з окремими країнами. Ми говорили про Кіпр, Польщу, зараз говоримо про Грецію. Але ключовими, дуже важливими – це було підкреслено в першій Коаліційній угоді ще два роки тому, - є підписання загальної Угоди з ЄС про спільний повітряний простір. Тому що це фактично відкриє можливості як європейським компаніям, лоукостам здійснювати перевезення, так і українським компаніям розширити географію перельотів. І, вибачте, але та ситуація, яку ми маємо на сьогоднішній день, з фактичною монополізацією і неякісним наданням авіаційних послуг єдиною компанією українською, яка є на сьогодні на ринку, нарешті припиниться і українці зможуть літати за адекватні кошти по всій Європі. Тому я вважаю, що ми маємо поставити собі це як за основну ціль.

А на даному етапі прошу підтримати цю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дати можливість завершити? Ні. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Корчик Віталій Андрійович, будь ласка.

 

11:43:18

КОРЧИК В.А.

Фракція "Народного фронту", безперечно, буде підтримувати та проголосує за усі проекти законів  про  ратифікацію міжнародних договорів про співпрацю, що допоможе нашій країні успішно налагоджувати співробітництво в подальшому.

Але зараз хочу звернутися до усіх колег, які не на своїх робочих місцях, підтримати цю ратифікацію.

Окремо хотів би звернутися до Радикальної партії, яка вже не перший день успішно блокує трибуну, аби підтримати дану ратифікацію та допомогти нам в подальшій співпраці. Прошу всіх проголосувати та підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Через 5 хвилин відбудеться голосування. Прошу запрошувати усіх депутатів в зал і головам фракцій, і секретаріату Верховної Ради України.

І я надаю слово зараз Опанасенку Олександру Валерійовичу. Будь ласка. 

 

11:44:14

ОПАНАСЕНКО О.В.

Будь ласка,  слово передайте Ганні Романовій.

 

11:44:19

РОМАНОВА А.А.

Шановні друзі, за останні два роки у нас в Україні різко пішли зменшення і інвесторів, і туристів. Що треба інвесторам і туристам? Перше – це позитивний імідж країни, а друге – це зручне авіасполучення, зручна інфраструктура, залізничне сполучення, хороші дороги. Ось ці… ратифікація цих угод вони уже потрібні, і я прошу всіх голосувати, прийти  до зали і не тягнути час. Тому що попереду дуже-дуже важливі законопроекти, у тому числі по ухваленню рекомендацій парламентських слухань з питань розвитку туризму в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу ще підсумувати загальний розгляд законопроектів заступника міністра інфраструктури Роменського Дмитра Володимировича. Включіть мікрофон, будь ласка, – заключне слово. І переходимо до голосування.

Колеги, через хвилину голосування, прошу заходити в зал. Будь ласка.

 

11:45:14

РОМЕНСЬКИЙ Д.В.

Шановний Голово Верховної Ради! Шановні народні депутати!  Я прошу підтримати ратифікацію зазначених угод, підтримати прийняття законопроектів щодо ратифікації Угоди між Урядом України і Урядом Угорщини  про міжнародні комбіновані перевезення, про ратифікацію Угоди між Урядом України та Уряду Республіки Кіпр, Польща та Грецької Республіки про повітряне сполучення. Зазначені питання дуже актуальні, вони поза політикою. Я думаю, що питання ратифікації зазначених угод об'єднає цей зал і рішення буде прийняте позитивно на користь держави.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я прошу зайняти робочі місця, приготуватись до рейтингового голосування. Прошу заходити в зал і займати робочі місця.  Кожна з тих угод є важлива для України.

І, шановні колеги, я прошу вас взяти участь в рейтинговому голосуванні. Будь ласка, прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Голосуємо.

 

11:46:45

За-195

Будь ласка, заходіть в зал.

Ми ще маємо, колеги, потенціал зібрати кого? Голови фракцій, будь ласка, заходимо в зал.

Шановні колеги, я ще раз поставлю пропозицію голосувати і якщо у нас в залі немає голосів для прийняття рішення, я просто буду змушений закрити сесію.

Колеги, я прошу ще раз приготуватись до голосування. І я ще раз ставлю рейтингове голосування. І прошу взяти участь у рейтинговому голосуванні. Прошу взяти участь у рейтинговому голосуванні, будь ласка.

 

11:48:22

За-218

Колеги, бракує 5 голосів. Я дуже прошу зайти в зал. І зараз я почну ставити на голосування наші постанови. Надя, ми вже голосуємо зараз. Надя, вже голосуємо. А?! Там буде карточка, добре.

Колеги, прошу зайняти робочі місця. Ми маємо… Прошу зайти в зал, приготуватись до голосування, колеги. Готові? 1 хвилину, будь ласка, Артур. Герасимов, 1 хвилину, будь ласка, Артур. 1 хвилину і переходимо до голосування. Не виходьте з залу, будь ласка.

 

11:49:17

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я б хотів ще раз звернутися до представників всіх фракцій парламенту, присутніх в залі, підтримати Постанову 0084 про підтримку наших вчених. Це світ нашої нації, і ми маємо розуміти, що від цієї підтримки залежить те, наскільки швидко будуть розвиватися галузі нашої промисловості. Тому що підтримка йде саме на вчених, які працюють сьогодні, і молодих вчених в тому числі, які працюють сьогодні на підтримку наших підприємств, які працюють на підтримку нашої науки.

Тому ще раз звертаюся до представників всіх фракцій об'єднатися і підтримати постанову 0084 про наших вчених. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до голосування, до прийняття рішень. І я ставлю на голосування… Я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення поправок до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру, номер 0084 за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Хто підтримує дану пропозицію прошу голосувати, колеги. Голосуємо.

 

11:50:56

За-224

Я один раз поставлю на голосування... Один раз поставлю на повернення. Я прошу усіх зайняти робочі місця, не виходити під час прийняття рішень парламентом.

Отже, я ставлю пропозицію повернутись до розгляду проекту закону 0084. Хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:51:39

За-224

Пане Ігор, ви не підтримуєте ратифікацію?

Встигли проголосувати? Нам бракує два голоси, колеги. Колеги, два голоси бракує. Всі встигли проголосувати? Є сенс ставити? Будь ласка. Почекаємо хвилинку, хай зайдуть в зал.

Не спрацювала картка. І я поставлю ще раз. Добре. Зафіксували, картка не спрацювала.

Колеги, я прошу бути на робочих місцях. І я прошу взяти участь у голосуванні.

Прийшов Кононенко, це запорука успіху в голосуванні.

І я ставлю ще раз пропозицію повернутись до розгляду проекту закону 0084. Хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати, колеги. Голосуємо, колеги. Будь ласка.

 

11:53:07

За-231

Рішення прийнято.

Тепер, товариство, з поваги один до одного і до української держави,  давайте зараз одна по одній пройдемо всі обговорені ратифікації. І в тих 10 хвилин ніхто вийде із залу і не покине його.  Домовились? Пішли.

Отже, ставлю на голосування проект Закону 0084 за пропозицією комітету за основу і в цілому з врахуванням пропозицій комітету. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

11:53:52

За-229

Закон прийнятий. Вітаю.

Наступний. Проект Постанови про започаткування переговорного процесу щодо внесення змін до Угоди про створення Українського науково-технологічного центру 1993 року  (0084-П). 

Пропозиція комітету – прийняти  постанову в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу  проголосувати. Будь ласка,  колеги,  голосуємо  0084 в цілому.

 

11:54:31

За-225

А вас найменше цікавить  питання ратифікації міжнародних угод, пане Березенко?

Я прошу  вас,  повернутися на робочі місця. І я ставлю   пропозицію  повернутись до розгляду 0084-П. Будь ласка,  прошу проголосувати повернення  0084-П. Будь ласка, голосуємо.

 

11:55:14

За-221

Це я розумію… (Шум у залі) 

Нам відхилити даний проект постанови? Ні, так?

Колеги, є застереження до цього проекту постанови? Немає застережень. Тоді я ще раз поставлю на голосування повернення до розгляду постанови 0084-П. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати 0084. Будь ласка, голосуємо.

 

11:56:10

За-221

Шановні колеги в мене є звернення до секретаріату Верховної Ради України. У фракції "Самопоміч" троє людей голосують, беруть участь в кожному голосуванні, їхні просто карточки не спрацьовують. Як нам вийти з цієї технічної дилеми? 2123. Зараз було 2323, так? 21.

Колеги, повернемось до цього. Скажіть ще раз у нас є підстави ставити це на голосування. Є, так? Тоді, колеги, будь ласка, я думаю, технічні служби спрацюють. Я прошу всіх приготуватись до голосування, я сподіваюсь, цього разу усі карточки спрацюють. Вас теж саме в "Батьківщині". Я, власне, звертаюсь до служб відслідкувати цей момент. Те саме відбувається у фракції "Батьківщина", їх голосує більша кількість, краточки не працюють. Давайте ми ще раз спробуємо, колеги.

Я ще раз ставлю на повернення 0084, але заодно ми перепровіримо наскільки працюють карточки. Я ставлю пропозицію повернутись до 0084. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо. 

 

11:57:58

За-222

Переходимо до наступного проекту Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення.

Шановні колеги,  я ще раз ставлю рейтингове голосування і я прошу взяти участь в рейтинговому голосування. Прошу взяти участь. Будь ласка, голосуємо.

 

11:58:53

За-214

214 – це реальний стан, в якому ми знаходимось станом на сьогодні по питаннях ратифікації. Ми їх обговорили, ми зможемо по них прийняти рішення і, на жаль, тільки один  з проектів закону був прийнятий.

І зараз згідно Регламенту я оголошую перерву і відразу закриваю ранкове засідання  Верховної Ради України. Тому що ми проговорили ряд ратифікацій, на жаль, в нас зараз в парламенті – рейтингове голосування продемонструвало – немає голосів для прийняття рішень. Тому ранкове  засідання Верховної Ради України я оголошую закритим. 

Шановні колеги, бажаю плідної роботи в комітетах, сьогодні в комітетах дуже важливі питання. І сьогодні будуть парламентські слухання. Я прошу… по Криму парламентські слухання, прошу взяти в них участь.

Завтра о 10-й годині ми збираємось для продовження нашої роботи.

Повернутись до публікацій

Версія для друку