ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 червня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

16:01:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершено. Я прошу усіх народних депутатів заходити в зал і приготуватись до реєстрації у вечірньому засіданні. Будь ласка. Блокуючих прошу зайняти місце біля трибуни. Колеги, прошу заходити в зал, зараз відбудеться реєстрація.

Колеги, прошу приготуватись до реєстрації. Прошу народних депутатів  України зареєструватись,  будь ласка, реєструємось.

 

16:05:59

Зареєстровано 345 народних депутатів. Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, я ще раз з вами пораджусь  на ту ж тему, про яку радився до обіду. В нас лежить великий пакет законопроектів "включення до порядку денного сесії" і поміж них є надзвичайно важливі закони, особливо ті, які стосуються національної безпеки і оброни. Обговорення по них не передбачене, ми відразу маємо переходити до голосування. І я хочу озвучити ту пропозицію, яку озвучував до обіду, щоб ми перейшли до наступного законопроекту, який є в порядку денному, а коли в залі буде мобілізація, ми поставили на голосування ті закони, щоб ми їх зараз просто не завалили. Чи нема заперечень, колеги? Є загальна згода. Тому що майже кожна фракція має законопроекти, які важливі є, і кожна фракція зацікавлена в тому, щоб наші голосування були результативними. І тому я думаю, що по тому питанню буде загальна єдність в залі.

Також я хочу повідомити, що у нас сьогодні у Верховній Раді України присутні освітяни, директори шкіл і просто викладачі з Миколаївщини, з Нового Бугу і з Казанки, які приїхали підтримати Закон про освіту, який ми прийняли успішно. Давайте ми привітаємо наших гостей і колег, які прийшли в парламент. Дякую вам за підтримку. Намагаємось йти шляхом реформ освіти і будемо і надалі йти тим шляхом.

Отже, колеги, я оголошую до розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України. Це є друге читання і ми будемо розглядати цей законопроект за процедурою другого читання.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань інформатизації та зв'язку Данченка Олександра Івановича. Будь ласка, Олександр Іванович.

 

16:08:22

ДАНЧЕНКО О.І.

Доброго дня, шановні колеги! На розгляд Верховної Ради пропонується законопроект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство  України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України, поданого Кабінетом Міністрів України (реєстр номер 3224) від 13.11.2015 року.

28 січня 2016 року законопроект було прийнято Верховною Радою України в першому читанні. Комітет з питань інформатизації та зв'язку розглянув на своєму засіданні 30 березня проект закону та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді його прийняти  в другому читанні та в цілому як закон в редакції комітету. Хочу зауважити, що до другого читання до комітету надійшло 147 пропозицій від суб'єктів законодавчої ініціативи, підготовлена порівняльна таблиця на 50 сторінках. Було враховано 102 поправки, редакційно 14, враховано частково 1, не враховано 57.

Однією з ключових новацій законопроекту є запровадження паспорту громадянина України у формі картки з електронним носієм, який містить інформацію про особу, що дозволить звести до мінімуму ймовірність проходження процедури ідентифікації іншою особою. Крім того це сприятиме підвищенню ефективності заходів національної безпеки в умовах військової агресії.

Права на відмову віднесення біометричної інформації забезпечуватиме дотримання конституційного принципу не дискримінаційності, рівності громадян перед законом незалежно від віросповідання. Функціонування в державі єдиного зразка паспортних документів із високим ступенем захисту зведе до мінімуму можливість їх підробки.

Пропозиції народних депутатів щодо збільшення вартості надання адміністративних послуг комітет пропонував відхилити. Законопроект передбачає затвердження граничний рівень вартості адмінпослуг на рівні закону, а не підзаконними актами як сьогодні, таким чином ми прибираємо корупцію. При чому органи місцевого самоврядування можуть звільняти окремі категорії особі від оплати вартості адміністративних послуг та оформлення обмін документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

Крім того, необхідно внести зміни чинності проектом, а саме, що цей законопроект буде діяти з 01.09.2016 року, цей період необхідний для побудови системи ідентифікації та системи внесення електронного цифрового підпису до безконтактного електронного носія документів.

Комітет пропонує прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як закон в редакції комітету. Дякую, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам за доповідь.

Шановні колеги! Справді, більшість поправок, які були подані були комітетом враховані, але ряд поправок були відхилені, і ми по кожній з них будемо проходити. І я попрошу авторів поправок приготуватись до гарячої, безкомпромісної дискусії. І я буду називати авторів поправок.

Отже, 1-а. Оксана Продан. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

4-а, Продан. Не наполягає.

7-а, Продан. Не наполягає.

10-а, Ленський. Не наполягає.

12-а, Ленський. Не наполягає.

15-а, Продан. Не наполягає.

16-а, Мустафа Найєм. Мустафа Найєм! Мустафа не наполягає.

24-а, Оксана Продан. Не наполягає.

25-а, Оксана Продан. Не наполягає.

29-а, Продан. Не наполягає.

36-а, Продан. Не наполягає.

38-а, Продан. Не наполягає.

39-а, Продан. Не наполягає.

41-а, Шпенов. Шпенов, не наполягає? Не наполягає.

42-а, Найєм. Не наполягає.

43-я, Продан. Не наполягає.

44-а, Продан. Не наполягає.

51-а, Продан. Не наполягає.

63-я, Продан. Не наполягає.

67-а, Найєм. Не наполягає.

68-а, Найєм. Не наполягає.

69-а, Продан. Не наполягає.

70-а, Найєм. Не наполягає.

71-а, Найєм. Не наполягає.

72-а, Продан. Не наполягає.

73-я, Продан. Не наполягає.

75-а. Не наполягає.

77-а. Не наполягає.

79-а. Не наполягає.

81-а. Не наполягає.

83-я. Не наполягає.

85-а. Не наполягає.

87-а. Не наполягає.

89-а, Продан. Не наполягає.

91-а, Продан.  Не наполягає.

95-а, Найєм. Не наполягає.

96-а. Не наполягає. 

97-а, Найєм. Не наполягає.  

98-а, Продан. Не наполягає.

99-а. Не наполягає.

101-а. Теж не наполягає.

Колеги, у нас дуже інтенсивно йде робота по даному законопроекту, тому я прошу секретаріат Верховної Ради України повідомити, що через 5-7 хвилин відбудеться голосування. І прошу голів фракцій теж максимально  змобілізувати депутатів, підготуватись до прийняття рішення.

103-я. Не наполягає.

104-а, Семенуха. Не наполягає.

105-а, Найєм.  Не наполягає.

106-а.  Не наполягає.

111-а,  Найєм. Не наполягає.

113-а, Продан. Не наполягає.

Я прошу колег народних депутатів заходити в зал.

120-а, Продан. Не наполягає.

121-а. Не наполягає.

122-а. Не наполягає.

126-а,  Ленський. Не наполягає.

128-а, Левченко. Наполягає.

Включіть, будь ласка,  мікрофон.

 

16:16:26

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Ну законопроект, безперечно, важливий, але  дуже важливо, що в цьому законопроекті суто, я сподіваюсь, випадково через недопрацювання, таку, через халатність, щоб не були зменшені права біженців. Справа в тому, що законопроектом пропонується виключити з посвідчення біженця та проїзного документу біженця інформацію, що містить відомості про дітей біженців. Але з умов реалізації даного підходу створюється ситуація, що діти біженців не проходитимуть належної реєстрації та перебуватимуть поза межами правового регулювання, тому що в законопроекті не прописано взагалі, чи дітям біженцям будуть видавати такий же самий документ, як і дорослим, чи інші види документів або взагалі не будуть нічого видавати. І до цієї законодавчої пропозиції навіть жодного обґрунтування не додали, власне кажучи, в пояснювальній записці.

Тому я пропоную оцей пункт якраз щодо виключення з посвідчення біженця інформацію про дітей біженця виключити з законопроекту, щоб в посвідченні біженця лишалася інформація про дітей біженців.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександр Іванович, будь ласка, прокоментуйте. Данченко мікрофон.

 

16:17:30

ДАНЧЕНКО О.І.

Комітет не підтримав цю поправку, тому що все дуже просто. Оскільки дітям біженців, які не досягли 16-річного віку, будуть видаватися посвідчення біженців в незалежності від віку, тому все дуже просто, це просто не потрібно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте на голосування, пане Юрій? Так.

Я ставлю на голосування поправку 128 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:18:15

За-80

Рішення не прийняте.

Наступна 129-а, Продан. Не наполягає.

131-а, Продан. Не наполягає.

133-я, Ленський. Не наполягає.

134-а, Левченко. Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон, 134-а.

 

16:18:37

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую.

Ця моя поправка стосується цього ж самого питання і я даю ще відповідь доповідачу і цьому комітету, чи хто там голосував за це питання. Я вам доповідаю, що, на превеликий жаль, ніде в цьому законопроекті чи в будь-якому іншому законодавчому акті не прописано, що дітям біженців до 16 років будуть видаватися якісь документи. Може це хтось там думає, що таке буде в підзаконних актах, в Кабміну буде десь прописано, можливо. Але в законі це ніде не прописано. Відповідно тут з'являється прогалина, що, можливо, власне кажучи, діти будуть без жодних абсолютно документів. І тому я саме наполягаю на цій поправці. Якщо ви цю поправку зараз провалите, власне кажучи, як ви першу провалили, то я принаймні закликаю сумлінних тих народних депутатів кілька десятків, які є в цій залі, щоб це питання доопрацювати і подати зміни до законодавства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прокоментуйте, Олександр Іванович.

 

16:19:31

ДАНЧЕНКО О.І.

Це ж точно таке питання, що дітям біженців, ми наголошуємо на тому, які не досягли 16 років, будуть видаватися такі ж саме документи, що і батькам. Тому це буде питання врегульовано. Ми не бачимо тут питання ніякого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але я розумію, Левченко наполягає на голосуванні. Тому, шановні колеги, хто підтримує поправку 134 народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:20:12

За-92

Рішення не прийнято. Шановні колеги, я ще раз хочу повідомити, що за 3 хвилини відбудеться голосування, відбудеться прийняття рішення. Законопроект має узгодження попереднє з усіма фракціями. Нам тільки важливо, щоб був достатній рівень мобілізації депутатів. Тому я прошу секретаріат Верховної Ради України повідомити депутатів і голів фракцій максимально змобілізувати депутатів.

Наступна поправка 138-а. Найєм не наполягає.

139-а, Найєм. Не наполягає.

140-а, Шпенов. Не наполягає.

Таким чином ми пройшли по всім поправкам, які були запропоновані для комітету, також по тим, які не були прийняті. І я прошу колег депутатів зайти в зал, приготуватись до голосування.

Шановні колеги, в залі виникла дискусія: деякі фракції вимагають на повторне друге читання. І нам з того приводу необхідно прийняти спільне рішення. Давайте, можливо, ми проведемо важливий законопроект, який необхідний для лібералізації візового режиму для України. Не хотілось би ставити його під ризик. Я з вашого дозволу поставлю рейтингове голосування, щоб ми побачили, який рівень сприйняття його.

Я прошу народних депутатів зайти, зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.

Колеги, будь ласка, займаємо місця, готуємось до голосування. Остаточні проходять консультації. Можливо, ми зараз зможемо конфліктні моменти зняти по цьому законопроекту.

Зараз коротка консультація поміж фракціями, щоб ми змогли знайти момент узгоджений. Колеги, якщо зараз можливо найти узгоджений компромісний варіант, то для чого втрачати  два тижні, поясніть мені, якщо  зараз, можливо, ваш представник запропонує варіант, коли ми поставимо на підтвердження один з пунктів і зможемо вийти на результат.

Колеги, голосуємо! Отже, я ставлю спочатку на рейтингове голосування, щоб перевірити мобілізацію залу. Шановні колеги,  я прошу зайняти робочі місця і я ставлю на рейтингове голосування, щоб перепровірити мобілізацію у залі  і прошу усіх  взяти участь в цьому  голосуванні. На місцях всі. Будь ласка,  колеги, голосуємо. Прошу взяти участь в голосуванні. Будь ласка,  голосуємо.

 

16:25:42

За-192

192 голоси. Давайте ще раз подивимося.

Шановні колеги, є пропозиція на повторне друге читання. Давайте обміняємося думками, колеги, давайте, надважливий законопроект, всі з ним згодні. Давайте обміняємося  думками, як нам бути, щоб  ми не завалили законопроект. Я попрошу представників фракцій з того приводу виступити.

Будь ласка,  Єгор Соболєв,  1 хвилина. 

 

16:26:21

СОБОЛЄВ Є.В.

Дуже важливе рішення, ми підтримуємо  багато його ідей, але там була з самого початку прихована корупція, точніше, збереження корупції. Ви знаєте, що зараз є державне підприємство "Документ", яке займається оформленням паспортів від імені держави. І це є стара схема, коли створюється державна прокладка, яка за більше грошей надає послуги громадянам від імені держави. Ми з самого початку просили вичистити закон від того, щоб ця схема була там записана і ми з задоволенням будемо його підтримувати.

Оскільки цей закон сьогодні взагалі не планувався до розгляду, він стояв в порядку денному на четвер, на четвер стояв в порядку денному за вчорашніми даними. "Самопоміч" пропонує відповідально, ретельно вивчити кожне речення і відправити законопроект на повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Ар'єв. Мустафа! Мустафа Найєм.

 

16:27:30

НАЙЄМ М.

Погоджуюсь з моїм колегою Сергієм Соболєвим, що дійсно там є питання по цьому законопроекту щодо ДП "Документ".

Але справа в тому, що на даний момент прийняття цього закону є необхідною умовою, одне з умов щодо безвізового режиму. Ми маємо це усвідомити.

Більше того, ті правки, які зараз внесені в законопроект, вони значно його лібералізують і дійсно зроблять більш прозорою роботу і ДП "Документ".

Що стосується подальших інновацій, які можна вносити дійсно щодо ДП "Документ". Я пропоную, щоб ми дійсно переговорили це з Державною міграційною службою, щоб зробити роботу самого цього державного підприємства більш прозорою.

Дійсно є зараз питання, але по всій країні працюють сервісні центри, які надають ці послуги. Навіть, якщо ми зараз не приймемо цей закон, позови продовжують надаватися щодо надання паспортів. Тому це нічого не змінить те, що ми зараз закон не приймемо. Ми всього лише відкладаємо на якийсь час ці умови. Ми цим законом не закріплюємо статус ДП "Документ". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто ще має бажання висловитись по цьому законопроекту, колеги? По фракціях, є ще бажаючі по фракціям? Будь ласка, Данченко Олександр Іванович. Включіть мікрофон.

 

16:28:39

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановні колеги, я хочу сказати, що всі ті зауваження, які були до першого читання, вони були прибрані з цього законопроекту. Там жодним чином його немає.

Про те, що каже Мустафа Найєм. Ці питання також вирішені шляхом розділу, фізичного розділу цих центрів, які видають документи від центрів Митної служби і вся… корупції більше там немає. 

Не приймаючи цей  законопроект, ми просто відтягуємо нашу державу на шляху до Європи до багато чого тому що всі новації в цьому законопроекті, вони є повністю у відповідності до рекомендацій  Європейського  Союзу. Крім того, дуже багато  корупції навпаки буде вбито. І таким  чином, мало того, ще й цей законопроект  робить таким чином, що паспорти і все інше становляться дешевше.

Панове, неможна так формально відноситися до таких законопроектів,  він 4 місяці був відпрацьований.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Володимир Ар'єв,  будь ласка.

 

16:29:49

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, ну треба ж мати  якусь відповідальність перед тим як ми брали зобов'язання  і говорили Європейському Союзу, що ми врешті-решт  виконуємо всі умови підписані у Меморандумі між  Україною і     ЄС щодо безвізової лібералізації, то треба   бути послідовними.  Я розумію, що можна ритися в деталях до рівня мезозойської ери, але вибачте,  якщо ми сьогодні не приймаємо цей закон, то потім нам будуть просто говорити абсолютно чітко і аргументовано,    що ви не до кінця виконуєте свої зобов'язання. І тому нам  неможна сьогодні давати жодної підстави для наших європейських партнерів можливості лавірувати в питаннях щодо безвізового режиму і щодо  України. Тому нам треба  зараз проголосувати цей  закон і якщо проблема в дисципліні,  то тоді значить відкласти це голосування.

Я дуже прошу, пане Андрію, поставте ще раз на сигнальне голосування. Але ні в якому разі неможна це відкладати тому що це ми інакше "даємо  козирі в руки" тим, хто  сьогодні протестує проти надання  безвізового режиму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я згоден з вами, пане Володимир.

Давайте ми ще раз  закличемо депутатів в зал  і я попрошу і секретаріат фракції, і наших депутатів, бо я вам скажу: 192  голоси – це близько до  прийняття рішення. І якби ще й  "Самопоміч" з того приводу прийняла рішення, і якби, пане Олександр,   ви змогли переконати фракцію, ми змогли би  вийти на прийняття рішення. І я дуже прошу вас, по-перше, закликати депутатів  в зал і  провести остаточні консультації. І надаю слово для виступу від "Народного фронту" Максиму Бурбаку. Будь ласка, пане Максим.

 

16:31:36

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, хотів би підтримати свого колегу пана Ар'єва в тому, що нам треба зараз сконцентруватися і проголосувати, врешті-решт, цей законопроект. Тому що зараз у Європі точиться дискусія стосовно чи потрібно надавати нам статус для безвізового режиму? Але ми всі прийняли рішення дуже не популярні, але потрібні для того, щоб наші громадяни могли вільно пересуватися країнами Європи. Давайте, врешті-решт, зробимо останні кроки, щоб це було, і це буде потужним сигналом нашим західним партнерам, що ми виконуємо всі вимоги нашого домашнього завдання.

І я звертаюся до наших колег з Радикальної партії, ми можемо ламати списи над внутрішньополітичними питаннями, прошу вас повернутися на робочі місця і допомогти українцям їздити без віз у Європі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Радикальної партії слово має Ігор Мосійчук, будь ласка.

 

16:32:36

МОСІЙЧУК І.В.

Шановні колеги, я трохи не по темі законопроекту, але, думаю, це дасть можливість сконсолідуватися і підійти на робочі місця колегам.

Шановні колеги, прямо зараз в ці хвилини на Майдан Незалежності виносять труни з тілами українських патріотів, які загинули на шахті "Бутовка". Я прошу український парламент зупинитися і хвилиною мовчання вшанувати пам'ять бійців, які загинули, захищаючи Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошую хвилину мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Вічна пам'ять героям.

Колеги, ми провели остаточні консультації, прошу приготуватися до голосування, колеги. Я сподіваюсь, що остаточні консультації нам дадуть результат. Я ще раз поставлю рейтингове голосування, я дуже прошу всіх приготуватись до участі в рейтинговому голосуванні. Прошу зайняти свої робочі місця, будь ласка,  колеги.

Я прошу всіх зайняти робочі місця, я прошу  фракції   визначитись кінцево, ми так важко і довго проводили законопроекти по візовій лібералізації, з такими боями і нам залишилось не багато законопроектів, які необхідно прийняти і це один з них з тих важливих законопроектів.

Шановні колеги! Я прошу всіх прийняти участь в рейтинговому голосуванні. Шановні колеги! Прошу зайняти робочі місця і прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні, будь ласка.

Радикальну партію прошу долучитися хоч частково до вирішення цієї проблеми, дякую вам за розуміння, дякую вам за позицію і прошу проголосувати. Рейтингове голосування, будь ласка,  прошу проголосувати, давайте об'єднаємося навколо питання, яке дасть можливість всім   українцям без віз їхати в Європу. Голосуємо, колеги, рейтингове голосування, будь ласка.

 

16:35:37

За-217

Шановні колеги! Сім голосів. "Самопоміч" ви прийняли рішення? Я прошу вивести на табло голосування. "Блок Петра Порошенка" – 96,   "Народний фронт" – 66,  "Самопоміч" – 10, "Партія "Відродження" – 6,  Радикальна партія – 8, "Батьківщина" – 9, "Воля народу" – 7, позафракційні – 17.

Я поставлю спочатку рекомендацію комітету, якщо вона не пройде поставлю повторне друге. Будь ласка,  змобілізуйтесь, "Самопоміч", ну, бракує 5 голосів для прийняття рішення, 5 голосів бракує для прийняття рішення. Колеги, я поставлю спочатку в цілому. Якщо не пройде, поставлю на повторне друге читання. Але ми втратимо кілька тижнів часу, кілька тижнів часу із-за кількох голосів. Я дуже прошу усіх зайти в зал.

Колеги, усі готові? "Батьківщина"! Колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України за пропозицією комітету в другому читанні та в цілому (№ 3224). Закликаю всіх об'єднати і закликаю усіх прийняти відповідальне рішення. Хто підтримує позицію комітету: в другому читанні та в цілому, - прошу голосувати. Колеги, голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

16:38:09

За-222

Я бачив, що зайшло кілька людей під час обговорення. Зараз я поставлю на повернення. Будь ласка, зайдіть в зал, хто є в кулуарах. Колеги, прошу, будь ласка, займіть робочі місця. Прошу, займіть місця, колеги. Я поставлю раз на повернення. Якщо не вдасться, ставлю на повторне друге.

Шановні колеги, якщо зараз за повернення не проголосуємо, я поставлю пропозицію на повторне  друге читання.

Отже, я ставлю пропозицію повернутися до голосування 3224. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. 3224, повернення  до голосування. Будь ласка,  голосуємо.

 

16:39:28

За-214

214, нам не вистачило кількох голосів.

Я ставлю наступну пропозицію згідно Регламенту – повернутися на повторне друге  читання даного законопроекту.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А це буде окреме голосування за скороченою! Це буде окреме голосування.

Перше буде голосування про долю даного законопроекту. Я прошу усіх об'єднатися, щоб ми не втратили законопроект, і я ставлю на голосування  пропозицію повернути на повторне друге читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України (номер 3224). Повторне друге читання.

Хто підтримує дану пропозицію,  прошу голосувати. Голосуємо, щоб не втратити законопроект. Будь ласка,  повторне друге читання. Голосуємо, колеги.

 

16:40:38

За-246

Рішення прийнято.

Тепер є пропозиція від авторів за скорочену процедуру, але в тому немає сенсу, у нас два тижні буде не пленарних.

Шановні колеги, колеги з комітету, я прошу вас активно попрацювати, щоб ми ці застереження, які  є, зняли.  Мені говорили, що цей законопроект є готовий до розгляду. Щоб ми змогли до другого читання його  проголосувати. Отже, рішення прийняте.

Наступний за порядком денним в розгляді є проект Закону 4547, пан Галасюк є в залі. Готові до розгляду?

Отже… Отже, наступний у нас стоїть на порядку розгляду проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва Галасюка Віктора Валерійовича. Будь ласка.

 

16:42:52

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги. Представляю вашій увазі законопроект 2498а, внесений урядом, який скасовує ліцензування експорту, імпорту, спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Це дерегуляція, це полегшення зовнішньоекономічних операцій.

Шановні колеги, про що іде мова? Я поясню дуже простими фактами. На сьогоднішній день в цій сфері діють ліцензії, які не носять ані регулятивного, ані регулятивної функції, ані фіскальної. Ці ліцензії коштують 780 гривень, ці ліцензії приносять в бюджети менше, ніж витрачається на їх адміністрування. По року це близько 200 тисяч гривень, на адміністрування цих ліцензій йде значно більша сума. Мова йде про те, щоб скасувати такі експортні, імпортні ліцензії, при тому залишити ліцензію на оптову торгівлю, залишити ліцензії на виробництва, інші релевантні ліцензії.

Окрім того, цим законопроектом пропонується скасувати необхідність отримувати ліцензію на оптову торгівлю у випадку, якщо вся імпортована продукція реалізується в роздріб. Тобто мова йде про те, щоб ці тютюнові, алкогольні вироби, якщо вони імпортуються магазином виключно для продажу у власній мережі, щоб вони не підлягали ліцензуванню оптовою ліцензією. Це дозволить в тому числі як мінімум не підвищувати ціни на цю продукцію, а як максимум навіть може їх і знизити.

Шановні колеги, комітет підтримує цей законопроект. Він відпрацьований до другого читання. Адже дійсно це ліцензування, яке пропонується відмінити, немає регуляторного ефекту, не є інструментом боротьби з нелегальним обігом продукції. Таким чином, це буде спрощення бюрократичного навантаження на бізнес, запобігання корупційним ризикам. Але ви самі розумієте, що таке, коли ліцензія коштує 780 гривень. Для бюджету це нічого, але це необхідність отримувати її, це корупціогенний фактор. Це також буде сприяти збільшенню надходжень до бюджету, оскільки ми з вами розуміємо, що є складова акцизу, яка також наповнює цей бюджет.

Шановні колеги, від Комітету з питань промислової політики та підприємництва я прошу зараз обговорити цей законопроект. Комітет вирішив підтримати його в цілому як закон з необхідними техніко-юридичними правками. Разом з тим, враховуючи зараз ситуацію з голосуваннями в залі, я прошу перенести розгляд. Розглянути зараз законопроект, але перенести голосування на наступний день. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Валерійович, ми не можемо перенести прийняття рішення. Ви зараз можете як голова комітету попросити перенести цей закон, але не після розгляду. Ви, будь ласка, сформулюйте свою позицію. Якщо ми входимо в розгляд, ми вже розглядаємо і приймаємо рішення. Але ви як голова комітету маєте право попросити перенести його.

Сформулюйте свою пропозицію, розуміючи, що тільки ці дві альтернативи у нас є.

 

16:46:23

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, я вважаю, що ми не можемо ризикувати цим законопроектом, давайте перенесемо його розгляд, адже ми розуміємо, що зараз є гострі і болючі питання, які потребують вирішення, в тому числі питання тарифів, які ми маємо обговорити. Цей законопроект давайте поставимо разом з іншими економічними законопроектами, приймемо оцю дерегуляцію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Южаніна, одна хвилина. Южаніна, одна хвилина.

 

16:46:57

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! Я наполягаю на розгляді даного законопроекту, тому що саме в ньому ми передбачаємо відміну подачі звіту, який запроваджено для роздрібної торгівлі підакцизними товарами. І наші суб'єкти підприємницької діяльності були настільки не готові до подачі такого звіту, який впроваджений з 24 квітня, що зараз нависла над ними величезна кількість штрафів, які можуть бути нараховані. Оскільки саме в цьому законопроектів ми врегулюємо норму про те, що така звітність не стосується роздрібних продавців, я прошу розглянути сьогодні цей законопроект і відмінити ту дію наказу, яка призвела до значного, до значних… призведе до значних штрафів і зараз підприємці не знають, на якому світі вони, взагалі, знаходяться. Вони звіти здати не можуть, а штрафи нараховуються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Вже була доповідь. Шановні колеги, ми вже переходимо до його розгляду, шановні колеги. Мені Віктор Пинзеник наголосив, що ми вже фактично почали розгляд даного законопроекту. І тому ми переходимо до правок. Я прошу авторів підготуватись до обговорення тих правок. І я буду їх зачитувати по одній.

Отже, 2 правка, народний депутат Левченко. Чи наполягає? Наполягає. Включіть мікрофон Юрію Левченку. 

 

16:48:22

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ місто Київ. Ну, по-перше, я хотів би звернутися до головуючого публічно, що, якщо ми зараз почали розглядати цей законопроект то я наполягаю, щоб він потім ставився на голосування, щоб ніяких переносинь не було, тому що це буде грубе порушення регламенту. Тобто, якщо вже почали розглядати то маємо ставити його на голосування.

Тепер по суті моєї правки. Дуже я дякую доповідачу, що доповідач сказав або, можна сказати, проговорився про те, що цей законопроект спричинить або може спричинити здешевлення алкогольної продукції. Ну, знаєте, народні депутати, мені здається, що в Україні непотрібно якогось здешевлення  алкогольної продукції, коли нація спивається на очах, коли у нас один з найбільших рівнів  алкоголізму у всій  Європі і  світі, ви говорите про якесь  здешевлення алкогольної продукції. А так справді цей законопроект  у разі  ухвалення спричинить  здешевлення алкогольної продукції.

Так от моя правка, яка стосується того, що якщо ви  забираєте ліцензію на імпорт, то  хоча б ви збільшуйте вартість ліцензії на оптову торгівлю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

16:49:33

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я пропоную збільшити  вартість ліцензії на оптову торгівлю, яка зараз  одна буде лишатися після цих ваших змін, якщо  ви  їх ухвалите,  у  2 рази, з  півмільйона до  мільйона гривень, ну  хоча б якось компенсувати оце божевілля, яке ви зараз пропонуєте. Прошу підтримати правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам. Ви наполягаєте на голосування, так, пане Юрій. Отже, я ставлю на голосування поправку  №2 народного депутата  Левченка.  Хто підтримує дану   поправку, прошу  проголосувати.  Будь ласка, голосуємо.

 

16:50:14

За-135

Рішення не прийняте.

6 поправка, Опанасенко. Чи наполягає? Будь ласка,  включіть мікрофон  Опанасенко.

 

16:50:25

ОПАНАСЕНКО О.В.

Шановні колеги,  ця поправка  якраз стосується невеликих пивоварів. Ми знаємо, що зараз на розгляді в парламенті  є закон, який регулює рекламу та обіг пива. І ми розуміємо, що є велика вірогідність того, що  він  не пройде. Я, користуючись нагодою, своїми правами, подав цю поправку у цей закон, який в принципі, він  регулював зовсім інший, зовсім інший комітет. Якщо ви пам'ятаєте, наприкінці 14-го року своїми помилковими діями, коли  ми голосували за бюджет, ми просто  ввели  півмільйонну вартість ліцензій для  невеликих, маленьких пивоварів, і це питання ми не можемо вирішити вже півтора роки.  Якщо є  така ласка ваша, прошу вас підтримати, тому що це необхідна поправка, вона реально вирішить  проблему, легалізує цей ринок. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?  

Так. Отже, я ставлю на голосування поправку номер 6… А, прошу прокоментувати, вибачте. Прошу прокоментувати…

 

16:51:25

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Андрій Володимирович, по-перше, по передній поправці пана Юрія, яку голосували, хочу наголосити, що модель, яка пропонується в попередній поправці, вона не є ефективною. Треба оподатковувати через акциз, а не встановлювати таку разово величезну ліцензію, яка, по суті, спричинить зворотній ефект, не буде надходжень додаткових до бюджету.

По цій поправці хочу наголосити, що вона йде в розріз зі статтею 116 Регламенту Верховної Ради України, окрім того, питання оподаткування, вони належать до сфери компетенції Комітету з питань податкової і митної політики, є законопроект 2971Д. Тому вони не предметом регулювання даного законопроекту. Тут ми, по суті, знімаємо адміністративні бар'єри для зовнішньоекономічної діяльності. Тому ця поправка не врахована комітетом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування поправка номер 6 народного депутата Опанасенко. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка.

 

16:52:42

За-134

Рішення не прийняте.

7 поправка відхилена. Народний депутат Левченко наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

16:52:53

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

По-перше, ще раз доповідачу і інші людям, хто виступає. Коли мова йде про продаж алкоголю або тютюну, основним питанням для відповідального народного депутата має бути не наповнення бюджету, а здоров'я нації української.

Тому, коли ви розповідаєте про наповнення бюджету більше-менше, да, вибачте, будь ласка, до лампочки в цьому контексті, і, коли ви говорите про дерегуляцію якусь, регуляторні бар'єри, треба більше якомога більше регуляторних бар'єрів і регуляції, і якомога більше все робити для того, щоб не продовжувати оце абсолютно нищення української нації, яке зараз відбувається, коли у нас спивається кожен другий українець, кожен… молодь, вся молодь спивається. Тому, вибачте, будь ласка,   навіть якщо цей ваш законопроект, навіть якщо він  на піввідсотка буде  здешевлювати вартість  алкогольної продукції – його підтримувати  неможна.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Ви наполягаєте на голосуванні?

Хто підтримує поправку номер 7 народного депутата  Левченка, прошу  проголосувати.

 

16:54:18

За-124

Поправка номер 8 народного депутата Опанасенка.  Чи наполягає? Ні, не наполягає.   

Таким чином, ми пройшли по всіх поправках, які були відхилені, зал  визначився з приводу тих поправок і можемо перейти до прийняття рішення.

Будь ласка, ще голова комітету  завершальне слово -  Южаніна Ніна Петрівна 1 хвилину.  І переходимо до голосування. Секретаріат Верховної Ради прошу запросити депутатів в зал і також прошу голів фракцій    запросити  депутатів в зал.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

16:54:53

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! Пропоную під стенограму прийняти таку пропозицію: пункт 3 розділу І законопроекту щодо внесення змін до Закону  України  про державне регулювання  виробництва  і обігу спирту етилового, коньячного  і  плодового, алкогольних  напоїв та тютюнових виробів доповнити після пункту 5 новим підпунктом такого змісту: "Статтю 18 доповнити новою частиною такого змісту: "Штрафи за неподання чи несвоєчасне подання  звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу  алкогольних напоїв та тютюнових виробів, передбачені абзацом 18 частини другої статті 17 цього закону, не застосовуються до суб'єктів  господарювання,  які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та (або) тютюновими виробами з дати  виникнення зобов'язання щодо подання такого звіту".

Прошу підтримати цю поправку, бо раніше цієї проблеми не було, коли писався текст до другого читання  цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Але в нас є голова профільного комітету, Комітету з питань промислової політики та підприємництва – Галасюк Віктор Валерійович. Прошу, пане Віктор, включіть мікрофон для заключного слова по даному законопроекту.

 

16:56:07

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! Ще раз хочу наголосити, що рішення Комітету з питань промислової політики та підприємництва було підтримати законопроект в тій редакції, який він розданий до залу. Ця редакція передбачає зняття штучних регуляторних бар'єрів, відміну того ліцензування, яке не наповнює бюджет, не несе регуляторної функції, жодним чином не запобігає вживанню тютюну чи алкоголю, не запобігає контрафакту чи чомусь іншому. Це є штучні корупційні норми, які ми пропонуємо цим законопроектом відмінити. Тому є модель, яка відповідає повністю рішенню комітету, відповідає статті 116 Регламенту і Комітет з питань промислової політики та підприємництва підтримує цю редакцію з урахуванням техніко-юридичних правок. Разом з тим, якщо в комітеті Ніни Петрівни Южаніної буде внесено відповідні правки, в тому числі і щодо підтримки малих пивоварень, ми будемо це в залі підтримувати, безумовно. Але це має бути зроблено без порушення Регламенту 116 статті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершити. Будь ласка, пане Віктор.

 

16:57:19

ГАЛАСЮК В.В. Тому, шановні колеги, я прошу зараз поставити на сигнальне голосування, визначитися щодо підтримки законопроекту в редакції запропонованій Комітетом з питань промислової політики і підприємництва. Таким чином ми приберемо штучні адміністративні бар'єри, які не наповнюють бюджет, не сприяють здоров'ю громадян, але разом створюють корупційні ризики. Ми розчищаємо це корупційне бюрократичне поле. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, тільки хочу вам повідомити, нам рейтингове голосування потрібне тільки для того, щоб ми визначилися, яке рішення ми можемо прийняти, чи в другому читанні, чи повернення на повторне друге читання? Тому воно принципово не буде мати впливу. Голосування по ньому не буде перенесено, це я вам просто хочу наперед повідомити.

Шановні колеги, прошу зайти в зал і приготуватися до голосування. (Шум у залі) Ні, ми спочатку голосуємо в тому, як дав нам комітет.

Так, перша буде пропозиція на голосування так, як запропонував комітет. Отже, колеги, я проводжу рейтингове голосування і прошу всіх колег взяти участь у рейтингові голосуванні. Незалежно який буде результат, потім буде закон стояти на голосуванні. Будь ласка, голосуємо, колеги, рейтингове голосування.

 

16:58:59

За-171

171. Шановні колеги! Чи можу розраховувати, що на повторне друге читання буде більше підтримка? На повторне друге. Будь ласка,  Соболєв, Сергій Соболєв, включіть мікрофон.

 

16:59:17

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги! Тут не питання поправок, які зараз зачитуються в залі, по досить складному питанню,  тут питання трошки в іншому. На фоні не розгляду ключових питань тих самих  тарифів, ми зараз розглядаємо питання, яке в своїй частині прямо протирічить Директиві Європейського Союзу. Хто бажає і хто працює в цьому комітеті, підніміть 94 і 96 Директиву Європейського Союзу, де прямо підтримується залишення ліцензування імпорту. Я вже не кажу про те як ми вбиваємо власне виробництво. Але, якщо це є позиція Європейського Союзу, то принаймні в цій частині на повторне друге читання треба виправити цю норму закону. Тому наша фракція не голосувала за цей закон і пропонує його внести на повторний розгляд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, вам пане Сергій.

Ніна Петрівна, теж прошу ви в своєму виступі зорієнтували нас, можливо дійсно в даному випадку на повторне друге читання – це буде найправильніший шлях. Включіть мікрофон, будь ласка,  Южаніна.

 

17:00:28

ЮЖАНІНА Н.П.

Дивіться, у нас складається  так, що є законопроект 2971д, де більшість  норм знову повторюються. У нас є і інші законопроекти, які дуже переплітаються з комітетом Галасюка Віктора. Я думаю, якщо ми відправляємо цей законопроект на повторне друге читання, то його треба найближчим часом винести в зал, або винести 2971д на розгляд в зал. Ми маємо вирішувати питання, яке вже півтора року не вирішуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви підтримуєте пропозицію на повторне друге читання, так?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Так, і яка там може бути скорочена процедура виносити в зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

Будь ласка,  Віктор Пинзеник.

 

17:01:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я прошу прислухатись до позиції, яку озвучив Сергій Соболєв, бо вона має підстави. Мова йде, справді, про певні директиви Європейського Союзу, які вимагають технічного ліцензування імпорту. Ці норми треба поправити, і тому я прошу колег підтримати голосуванням: на повторне друге читання внести правки - і прийняти потім закон в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми ніби вийшли на спільне, загальне рішення. Але я згідно процедури поставлю спочатку пропозицію комітету, а потім повторне друге читання. Але щоб ми прийняли будь-яке рішення, я прошу усіх зайти в зал і зайняти свої місця, колеги. Я прошу Секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів, що ми переходимо до прийняття рішення, будь ласка.

Отже, першою я ставлю пропозицію комітету: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності (№ 2498а) в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. 2498а в другому читанні і в цілому. Будь ласка, голосуємо.

 

17:02:46

За-173

173 – "за". Рішення не прийняте.

Я ставлю наступну пропозицію. Це направити на повторне друге читання. Шановні колеги, готові до голосування з цієї пропозиції?

Я ставлю пропозицію: направити на повторне друге читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності (№ 2498а). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Повторне друге читання, повторне друге читання.

 

17:03:41

За-187

187. Дана пропозиція теж не приймається. І фактично це остання пропозиція, яку ми могли розглядати. Інших  пропозицій у нас  немає згідно цього законопроекту. І тому по результатах голосування проект Закону 2498а відхилений.

Шановні колеги, ми пройшли блок "друге читання". Увага! Я прошу усіх хвилинку уваги, колеги. Ми пройшли… увага! – цілий пакет документів "включення в порядок денний сесії". Я думаю, хоча би по частині з них є шанс внести в порядок денний сесії. Ми зараз по Регламенту маємо перейти до  цієї процедури, але вона буде потребувати досить швидкого голосування. Тому я прошу максимально змобілізуватися, і я буду по кожному законопроекту комусь з авторів надавати хвилину, якщо є необхідність для того, щоб обґрунтувати даний законопроект. якщо буде в тому необхідність. Приймається, колеги?   

Переходимо до "включення в порядок денний сесії". Переходимо, так? тому починаємо. Перший, який стоїть…. Колеги, увага!

Перший – 4689, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Бажає хтось виступити з обґрунтуванням того закону? З авторів, так? Будь ласка,  одна хвилина. Альона Шкрум. Включіть мікрофон.

 

17:05:31

ШКРУМ А.І.

Шкрум, Альона, фракція "Батьківщина".  Колеги, я дуже прошу уважно послухати буквально півхвилинним. Це важливий дуже законопроект, напрацьований разом з волонтерами, разом з громадськими організаціями, разом з профільним комітетом пана Пашинського (підтриманий профільним комітетом), разом з Міністерством оборони. Він врегульовує питання контрактів для 9 тисяч військовослужбовців, які зараз не можуть розірвати контракт і мають служити до кінця особливого періоду так званого. Від підтриманий багатьма колегами нашими з різних фракцій. Серед авторів є  Тарас Пастух з "Самопомочі", Пашинський, Тетяна Чорновол з профільного комітету та "Народного фронту". Він повністю відпрацьований з  волонтерами та Міністерством оборони. Нам треба його лише включили в порядок денний, і я дуже прошу вас це зробити, це просто нагальна проблема вже декілька років для нашої держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми можемо переходити до голосування? Є загальна підтримка цього законопроекту?

Я прошу зайняти робочі місця, приготуватись до голосування, колеги.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (номер 4689). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:07:03

За-214

Колеги, я зараз попрошу хоча б на хвилинку зупинити розмови по телефону і між собою, і послухати мене уважно ще раз. Колеги, можливо таке добитись?

Подивіться, зараз є законопроекти від різних політичних сил, це лишень включення в порядок денний сесії. Якщо ми один одного будемо підтримувати, ми вийдемо на результат, у нас буде можливість вийти на результат. Якщо ми будемо принципово один одному не голосувати, ми просто не будемо мати будь-якого результату. Давайте ми зараз з цього приводу, я бачу, є бажаючі виступити, обміняємося думками, нам бракує буквально кілька голосів для прийняття рішення. Давайте висловимо які є застереження. І я тільки нагадаю одне, це лишень включення в порядок денний сесії.

Будь ласка, Сергій Мельничук, 1 хвилина.

 

17:08:02

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Шановні колеги, шановні колеги, і керівники фракцій, і груп, будь ласка, поверніть всіх в зал. Дуже важливий законопроект, його треба включити в сесію і проголосувати, тому що саме цим законом ми дозволимо хлопців звільняти тих, хто підписалися на контракт і до цих пір не можуть звільнитися. Будь ласка, запрошую всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Надія Савченко і Віктор Галасюк, будь ласка. Надія Савченко.

 

17:08:37

САВЧЕНКО Н.В.

Що хочу вам сказати після поїздки на схід.

Говорять, що армія деморалізована. Хлопці втомилися служити, вони не розуміють, що вони там роблять. Я вам скажу, що вояка, який не хоче служить, це не вояка, і ти його не заставиш. Реально людей треба ротувати. Закон перетримує людей на бойовій позиції. І немає розумної ротації раз по півроку хоча б. І зараз дійсно контракти затягнулися там більше року, більше двох років. Цей закон дає піти з війни тим, хто там не потрібен. А як Міністерство оборони каже, у них так черга стоїть, так що, в принципі, є ким міняти. Цей закон треба для того, щоб просто відпустити хлопців і замінити їх іншими.

Замініть, бо ви будете просто мати трупи, і при чому самогубців, які просто не витримують цього накала стояти там. Відпустіть хлопців додому, замініть їх іншими!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Віктор Галасюк, хвилина. Потім Кишкар.

 

17:09:30

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Андрій Володимирович, фракція Радикальної партії пропонує доповнити порядок денний наступними законопроектами: 4329 –про безкоштовне щорічне медичне обстеження, диспансеризацію громадян похилого віку; 4442 – про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це законопроект 4217, законопроект 4491 – про забезпечення безкоштовними лікарськими засобами громадян похилого віку. 4549 – про енергосервісні контракти, про енергосервісну модернізацію. 4695 – щодо захисту законних прав власників земельних паїв. 4727 – щодо мораторію на продаж сільськогосподарських земель. 4741 – щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій.

Давайте включимо ці законопроекти до порядку денного. І фракція Радикальної партії підтримає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Віктор, я дуже прошу вас уважно мене послухати. Пане Віктор, чуєте мене? Отже, я сьогодні зранку оголосив: усі законопроекти, які 30 днів не розглядалися комітетами, якщо буде подання суб'єкту законодавчої ініціативи письмово до голова, всі вони будуть стояти в порядку денному сесії, включення в порядок денний сесії. Я вам гарантую після опрацювання всі названі будуть стояти для включення в порядок денний сесії на початку ж наступного тижня, початку нашої роботи.

Дайте просто звернення, щоб ці законопроекти були. Хоча б більш-менш впорядковані. Домовились, пане Віктор?

Будь ласка, Кишкар. Кишкар, одна хвилина.

 

17:11:15

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар, Народний рух України. Все-таки давайте повернемося до того питання яке ми розглядаємо. І мова іде про те, що на початку війни багато людей уклали контракти з Міністерством оборони та іншими військовими формуваннями із зазначенням такої фрази як "до завершення спеціального періоду". На сьогоднішній момент ми…  "особливого періоду", перепрошую. На сьогоднішній момент таке формулювання створює напругу в рядах наших військових формувань, адже люди не можуть піти ні на ротацію, ні до своїх сімей, взагалі, вони повічно тепер мають служити. Тому давайте люди добрі, вертаємося до цього питання, уважно його перечитуємо і робимо все можливе, щоб інструмент такий як ротація військових підрозділів запрацював правильно, а люди, які вже понад 2 роки на фронті, пішли до себе додому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, через хвилину я ще раз поставлю на голосування законопроект Олени Шкрум. Я прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Зараз хвилина, Юлія Тимошенко, будь ласка. Включіть мікрофон. Включений.

 

17:12:27

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Так як ви сьогодні вирішили вранці, що до вас треба звернутися листами для включення в порядок денний ключових невідкладних законопроектів, ми це зробили ровно через 15 хвилин. Наші листи зареєстровані і вони вже знаходяться, копії, у вас в приймальні. І тому я вважаю, що не можна ставити в порядок денний лобістські закони по алкогольним напоям, по іншим, ну, скажемо, таким прибутковим для певних кіл речах, а треба поставити, перше, 2597 – це тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо перевірки обґрунтованості тарифів. Треба поставити законопроект 2832 – це щодо прозорості формування тарифів і встановлення нормативів для тих, хто споживає без лічильників. 3216 – це те, що стосується направлення вітчизняного газу якраз громадянам України. 4317 –  це те, що стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

17:13:40

ТИМОШЕНКО Ю.В.

4317 – те, що стосується зниження рентної плати для державного підприємства. А також  є два Закони  про деофшоризацію, і ви прекрасно  знаєте, 4380 і 4381. Все інше ми заклали в листі, у вас він є. Ми просимо по  тарифам поставити  на завтра  або на четвер,  не відкладаючи. Голоси в залі  є. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  ми готові ще раз проголосувати 4689? Колеги, я  дуже прошу зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.  Будь ласка,  я ще раз ставлю, нам не вистачило буквально кілька голосів, 8 голосів.

Я ще раз ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (№4689). Хто підтримує дану пропозицію, колеги, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги!

 

17:15:02

За-229

Рішення прийнято.

Пані Олена, Альона, мені зробив зауваження Юрій Левченко, що даного законопроекту не було наперед засвідченого, і він не мав змоги ознайомитись, але тим не менше зал підтримав вашу пропозицію, я вітаю. І чим швидше ми поставимо на  розгляд.

Колеги, наступний законопроект, який пропонується. Це є проект Закону про внесення змін до розділу ІI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України про внесення змін до деяких законів України (№4739). Чи хтось виступить з обґрунтуванням цього закону, чи є по ньому зал об'єднаний? (Шум у залі)  А є сенс ставити на голосування?

Є сенс, так? Тоді я ставлю, якщо ніхто не обґрунтовує, на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект закону 4739. Хто підтримує включення в порядок денний сесії 4739, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:16:20

За-212

Нам не вистачило кілька голосів. Чи є сенс ще раз поставити?

Хочу вам нагадати, що голосування за включення в порядок денний не потребує повернення, не потребує повернення.

Шановні колеги, якщо є здатність змобілізуватись, я поставлю ще раз. Прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. Я ще раз ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект закону 4739. Хто підтримує дану ініціативу, прошу проголосувати 4739. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:17:14

За-228

Рішення прийняте. Вітаю авторів законопроекту.

Наступний 4555. Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України. Чи є хтось, хто хоче відстояти цей законопроект? Не ставити його голосування. Не ставлю на голосування.

Наступний. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо виборів старост. Це є, номер законопроекту 4091. Чи має бажання хтось виступити по даному законопроекту? Це комітет Власенка Сергія. Немає. Є. Будь ласка, пані Олена Боднар. Включіть мікрофон. Боднар. Включіть мікрофон. (Шум у залі)

Бойко. Включіть мікрофон,  будь ласка.

 

17:18:06

БОЙКО О.П.

Шановні колеги! Велике прохання підтримати нашу децентралізацію і підтримати наше добровільне об'єднання громад. Цим законопроектом пропонується внесення змін в частину чотирнадцять прім.1 і 26  Закону про місцеве самоврядування в Україні для  того, щоб дати радам добровільного об'єднання самовизначатися: чи потрібні їм старости і  скільки, чи в кожному населеному пункті по старості, чи, можливо, один староста буде обслуговувати кілька населених пунктів. Це прохання Асоціації міст   України підтримане нашим комітетом і прохання підтримати цей дуже важливий законопроект на сьогодні.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, прошу приготуватись до прийняття рішення  і зайняти  робочі місця. І я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії  проект Закону про внесення змін  до деяких законів  України щодо виборів старост. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Колеги,  будь ласка, голосуємо.

 

17:19:19

За-193

Рішення не прийнято.

Наступний проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів – це4110.

Чи хтось має бажання відстоювати цей законопроект? Голосуємо, підтримуємо. Добре. Тоді я прошу зайняти робочі місця і я ставлю на голосування включення в порядок денний сесії проект  Закону про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів – 4110.  Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу голосувати,  будь ласка, голосуємо.  

 

17:20:18

За-231

Рішення прийняте. Вітаю авторів законопроекту.

Наступний проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення можливості взяття довгострокових зобов'язань у рамках державно-приватного партнерства (номер 4565). Будь ласка, Віктор Пинзеник одну хвилину.

 

17:20:43

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, з формальних причин я б рекомендував не включати цей проект закону в порядок денний. Він стосується Бюджетного кодексу, це є повноваження Міністерства фінансів. Закон поданий Міністерством економіки при негативному висновку Міністерства фінансів. Не може такий закон розглядатися невід'ємного висновку Міністерства фінансів. Я пропоную відправити цей законопроект уряду, нехай він розбереться хто у нього відповідає за фінанси, Міністерство фінансів чи Міністерство економіки?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є сенс ставити на голосування? Немає сенсу ставити на голосування, я його і не ставлю на голосування.

Наступний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів (номер 4470). Будь ласка, Пташник одна хвилина.

 

17:21:45

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, ми з вами тут в залі стільки говоримо про необхідність деофшоризації, але не вносимо жодні зміни до нашого корпоративного законодавства з тією метою, щоб бізнеси велися саме в Україні, щоб не структурувати угоди десь за кордоном. Щоб корпоративне законодавство було таким привабливим, щоб вся діяльність здійснювалася в Україні. Цей законопроект передбачає якраз запровадження Інституту корпоративних договорів і дозволить в компаніях  здійснювати діяльність таким чином, як домовляться в компанії акціонери і учасники товариств з обмеженою відповідальністю шляхом укладання корпоративних договорів. Це певна дерегуляція, давайте, будь ласка,  включимо його в порядок денний сесії я впевнена, що він зможе об'єднати і в подальшому представників всіх фракцій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування включення в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо корпоративних договорів) номер 4470. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка,  голосуємо колеги.

 

17:23:09

За-210

210. Чи є потреба ще раз поставити?

Далі йдемо, рішення не прийняте.

Наступний: 4036 – це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів. Чи є Оля Богомолець в залі? Оля Богомолець, є потреба виступити, ви б могли обґрунтувати, ні? Хто по цьому законопроекту міг би, будь ласка,  Оксана Продан, включіть мікрофон, одна хвилина.

 

17:23:48

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги! Цим законопроектом вводиться обов'язкове страхування тих випадків, коли здійснюється дослідження на хворих або на добровольцях. Я прошу вас зараз підтримати цей законопроект, тому що насправді вводити страхування в разі проведення клінічних досліджень треба вже було давно. Дякую дуже, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Давайте по одному, все-таки, виступу? Пані Оксана, ви пропонуєте підтримати його? Давайте підтримаємо, для чого ж зайві слова? Тоді, шановні колеги,  є прохання підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо клінічних випробувань лікарських засобів (№ 4036). Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

17:24:48

За-197

197 – "за". Немає підтримки в залі.

Переходимо до наступного. Наступний: проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України (№ 4614). 4614. Чи є хтось, хто хотів би захистити даний законопроект? Немає. Можу ставити на голосування? Є підтримка в залі по ньому? Урядовий, так.

Добре. Шановні колеги, це урядовий законопроект. І я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України (№ 4614). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:25:59

За-187

187 – "за". Рішення не прийняте.

Наступний 4414. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення у прикордонній сфері (№ 4114). Це знову ж таки урядовий. Перепрошую, це є депутатський.

Будь ласка, прошу включити мікрофон. Ленський.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не Ленський, а Логвинський.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ой, Логвинський. Перепрошую. Мені заморочують тут голову. Логвинський, будь ласка.

 

17:26:43

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Шановні друзі, хотів би пояснити, чому вкрай важливий цей законопроект. На даний час в Україні залишились будь-які штрафні санкції за розміром які є смішні. Тобто коли росіяни порушують наш…  кордони нашої держави, то Прикордонна служба ставляє їм штраф у розмірі 75 гривень, тобто 3 долара – це те, що ми штрафуємо за порушення  наших кордонів. Це неможливо. Вони… Ми повинні це виправити.

Саме цей законопроект передбачає  відповідні зміни. Та ми повинні захищати  нашу державу, наші кордони. Саме тому я прошу підтримати для включення в порядок денний цей законопроект. Дуже вам вдячний. Цей законопроект  по Криму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення у прикордонній сфері (№ 4114). Включення в порядок денний сесії. Прошу голосувати.  Будь ласка,  голосуємо.

 

17:28:11

За-208

208. Колеги, я дивлюся просто по табло, у мене враження, що усі фракції підтримують даний законопроект. Просто, можливо, були недостатньо уважні. Чи я помиляюся?  Є ще сенс?

Будь ласка,  Чубаров. Одну хвилину, Чубаров.

 

17:28:31

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги, я просив би ще раз проголосувати за цей законопроект  4114 щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення у прикордонній сфері.

Но, дійсно, як говорив колега Логвинський, прийняття цього закону унеможливить таке, знаєте, практично безкарне масове правопорушення іноземцями в прикордонній сфері. Я просив би ще раз проголосувати цей законопроект щодо включення в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте заслухаємося до порад і Логвинського і Чубарова з приводу включення, на бракувало кілька голосів. Я, з вашого дозволу, ще раз поставлю його на голосування і я прошу максимально змобілізуватись, колеги.

Будь ласка, колеги, я ще раз ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення у прикордонній сфері (номер 4114). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

17:30:06

За-209

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, шановні колеги, я прошу народних депутатів зайти в зал.

Зараз у нас є наступний надважливий законопроект 4563, це законопроект, який реформує сили безпеки в напрямку реформи НАТО, зокрема, тим законопроектом ми ініціюємо і підтримуємо створення сил спеціальних операцій. І я просив би колег депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця. Коли мені кричать з залу: "А де є коаліція?", я хочу вам повідомити – питання підтримки наших громадян кримських татар, це не питання коаліції і опозиції. Питання підтримки Збройних Сил України – не питання коаліції і опозиції. А хто так вважає, в того, вибачте, є викривлене уявлення про обороноздатність нашої країни. Поки ми не будемо тут грати як одна збірна національна, а будемо ділитися між собою, ми не зможемо ефективно захищати нашу країну.

Я запрошую до слова Ірину Фріз. І, будь ласка, прислухайтесь до її слів. Будь ласка, включіть мікрофон. Ірина Фріз, 1 хвилину.

 

17:31:25

ФРІЗ І.В.

Шановні колеги, я звертаюсь до всіх без виключення депутатів фракцій. В мене величезне прохання звернути увагу на важливість прийняття цього законопроекту. Зокрема розпочати з включення його в порядок денний. Ми цим законопроектом сили спеціальних операцій юридично закріплюємо. Тобто ми створюємо для них законодавчу базу для того, щоб вони мали можливість якісно виконувати спеціальні завдання, які ставить перед ними командування.

Я прошу всіх, не зважаючи на те, опозиція ми чи не опозиція, підтримати зазначений законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я тільки доповню, що сьогодні відбувається Парламентська асамблея, робоча група Україна–НАТО, де ми проговорюємо перспективи вступу України в НАТО. І ця реформа – одна з найважливіших реформ на шляху модернізації українських Збройних Сил і приведення у відповідність зі стандартами НАТО.

Дуже гарно давати кліпи про НАТО і вішати бігборди про НАТО. Нам необхідно своїм рішенням підтримати цей шлях реформування Збройних Сил.

І я надаю Наді Савченко 1 хвилину для виступу. Будь ласка.

 

17:32:37

САВЧЕНКО Н.В.

Ця реформа вичитана багатьма військовими. Вона нам була потрібна ще вчора, тому що Росія завдяки цьому якби зараз досить непогано воює на нашому Донбасі. Реально у нас дуже багато структур себе не виправдали. Була колись така гарна структура ГРУ. Дуже багато через люстрацію людей пішло. Ми не можемо довіряти. Нам потрібно зібрати бойовий кулак, саме такий спецпідрозділ, в якому будуть люди відлюстровані, але при цьому професіонали. Ми не можемо заповнити цю нішу нічим, крім оцього ССО. Створіть цей закон, він зараз потрібен, щоб захистити Україну в тилу ворога і на бойовій передовій, і всередині.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги! Я прошу зайти в зал, прошу зайняти робочі місця. Я чомусь переконаний, що Радикальна партія теж проголосує за цей законопроект, незважаючи на свою політичну позицію, бо воно стосується безпеки, а в тому аспекті завжди Радикальна партія займала послідовну позицію по питаннях безпеки.

Я нагадую, сили спеціальних операцій, товариство. Створення оперативного штабу для керування різними видами військ, це те чого найбільше бракувало на початку війни, чого найбільше бракувало, коли диверсанти Путіна і Росії входили в Україну. Ми маємо шанс цю реформу запровадити.

Я прошу зайняти місця, в тому числі членів Радикальної партії і це буде правильно, це буде відповідально. Пане Андрій, це буде правильно і відповідально.

Колеги! Я прошу підготуватись до голосування. Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань оборони, №4563. Хто підтримує дану пропозицію прошу голосувати. Голосуємо, колеги. Підгримуємо українську армію.

 

17:34:50

За-225

Нам бракує одного голосу. Одного голосу.

Шановні колеги, хто своїм голосом підтримує армію? Готові, так? Займаємо робочі місця. Я ще раз поставлю на голосування.

Будь ласка,  Лозовой,  1 хвилина.  Андрій Лозовой. По тому закону, Андрій?  По тому закону. Будь ласка. Так,  1 хвилину  Андрій Лозовой. Я думаю, дасть свої  голоси Радикальна партія і переходимо до голосування.  Будь ласка,  1 хвилина. 

 

17:35:18

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія  Ляшка. Ми щойно з колегами  Ігорем Мосійчуком, Володимиром Парасюком, Дмитром Ліньком приїхали, були на похоронах. Я хвилину тому приїхав з прощання із загиблими бійцями "Правого сектору", які віддали своє життя – найдорожче два молодих хлопця за самостійну соборну  Україну, а в цій Раді люди не можуть просто натиснути зелену кнопку.  Шановні, у вас є совість! Бо війна сюди прийде! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я прошу переходити до голосування, ми  зараз заговоримо цей законопроект і провалимо його. Я прошу, колеги, приготуватись до голосування. Радикальну партію прошу  зайняти свої місця.

І я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань оборони (№4563). Прошу проголосувати. Прошу  підтримати українську армію. Голосуємо, колеги. 4563. Голосуємо.

 

17:36:47

За-233

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я з вашого дозволу тільки скажу одну хвилину важливого питання. Те, що я вже говорив, тут є багато бійців, тут в цьому залі, які прямо з Майдану поїхали на передову, які прямо з Майдану поїхали в батальйон Національної гвардії, в "Айдар", в "Азов", бо тоді ми не мали жодної армії. Якби ми тоді мали Сили спеціальних операцій, ми би не понесли стільки жертв і втрат.

Я вважаю, по питаннях національної безпеки і оборони немає ніякої коаліції і опозиції, немає ніяких блокувань трибун, а має бути спільна позиція, один український фронт спільно з хлопцями на передовій. І я закликаю більше не робити жодних політичних спекуляцій по тих питаннях, які збільшують нашу національну безпеку.

Я вітаю Ірину Фріз і авторів закону з прийняттям цього відповідального і важливого рішення.

Я прошу, переходимо до наступного порядку денного питання. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг) (4496). Чи є хтось… Пташник. Два виступи Пташник…

 

17:38:17

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, я впевнена, що нас з вами зараз дивляться фрілансери, архітектори і дизайнери, юристи, бухгалтери, аудитори, особи, що надають послуги у сфері культури, науки, реклами, медіа і нерухомості адже цим законопроектом ми пропонуємо запровадити спрощені процедури для всіх тих, хто займається експортом послуг.

Тому я прошу підтримати його і включити в порядок денний сесії для того, щоб принаймні ми розпочали цю дискусію,  бо він спрощує і усуває адміністративні бар'єри всіх тих,  хто експортує  послуги за кордон.

В той же час я хочу звернутися до шанованих мною колег з  "Самопомочі", адже вони не голосували за попередній  мій законопроект і попросити їх підтримувати законопроекти незалежно від того, хто є автором з них, адже принаймні, в цьому законопроекті  два ваші члени фракції є так само підписантами. Я впевнена, що ви будете голосувати  в залежності від змісту, а не від того, хто є ініціатором законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Ще 1 хвилина - Голуб,  будь ласка, 1 хвилина.   

 

17:39:32

ГОЛУБ В.В.

Дякую.

Владислав Голуб,  фракція  "Блоку Петра Порошенка", 197 виборчий округ, Черкащина. Я на продовження хочу сказати того, що сказала моя колега з приводу цього законопроекту. Ви знаєте, ми всі багато говоримо про те,  що ми намагаємося створити  гарні інвестиційні умови в нашій  країні і от цим законопроектом, зокрема, ми хочемо прибрати давно архаїчні і штучні адміністративні бар'єри при експорті послуг. Зокрема, я просто зупинюсь на декількох таких новельних речах, які передбачені цим законопроектом. Цим  законопроектом передбачається, що привичним документом при зовнішньоекономічних контрактах тепер буде не тільки договір письмовий, а безпосередньо сам  рахунок, або інвойс. Також передбачається укладення  контракту в електронній формі, а не в письмовій як зараз є. також передбачається, що банкам тепер не повинні  будуть вимагати  переклад на українську мову, а буде достатньо також договору на англійській   мові і багато інших новел.

Ви знаєте, одним іще важливим фактором  є поступова лібералізація валютного законодавства, про яке  ми всі так багато говоримо для того, щоб створити гарні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

17:40:43

ГОЛУБ В.В.

Для того, щоб створити гарні інвестиційні умови в Україні. Зокрема, в цьому законопроекті, як казала моя попередниця, зацікавлені дуже багато представників, фрілансерів, юристи, ІТ-сфери, багато людей, які дійсно працюють на експорт послуг з України. Давайте зробимо так, щоб валютна виручка заходила до нас в державу і наша держава могла подальше розвивати свою бізнес-привабливість. Дякую щиро.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми можемо голосувати? Я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг) (номер 4496). Хто підтримує дану пропозицію, я прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:41:47

За-219

Шість голосів не вистачило. Не встигли, так? Будь ласка, колеги, займіть робочі місця, я ще раз поставлю. Ви допомагайте збирати голоси. Сім голосів бракує, сім. Отже, якщо буде політична воля, ми проголосуємо. Зараз ще раз поставлю.

Отже, колеги, я ще раз ставлю пропозицію…

 (Шум у залі)

Отже, я ще раз ставлю пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг (номер 4496). Лишень включення в порядок денний сесії, хто підтримує, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

17:43:09

За-229

229 – "за". Рішення прийняте, вітаю і авторів законопроектів, вітаю і комітет з прийняттям рішення.

Наступний: 4557. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про інвестиційну діяльність" щодо державних інвестиційних проектів. 4547.

Чи є хтось хто хотів би з приводу того законопроекту виступити? Це є урядовий законопроект. Колеги, ставити його чи ні, на голосування? Я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про інвестиційну діяльність" щодо державних інвестиційних проектів. 4547 і 4547-1.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:44:22

За-190

190 – "за". Рішення не прийняте.

Шановні колеги, в нас є ще, я дивлюсь, час невпинно… Надто багато не встигли. Я поставлю ще раз, нема проблем. Але я не бачу перспектив. Будь ласка, прошу зайти в зал, я поставлю ще раз. Я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Я поставлю ще раз на голосування. Готові?

Отже, я ставлю ще раз на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про інвестиційну діяльність" щодо державних інвестиційних проектів (№ 4547, 4547-1). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:45:23

За-200

200 – "за". Я говорив, надто багато не вистачало. Коли 220, я… можемо мобілізуватись. Тут надто багато не вистачало.

Шановні колеги, є ще два важливих законопроекти, які необхідні для співпраці з МВФ. І я просто зобов'язаний їх поставити, щоб ми змогли включити їх в порядок денний сесії. Це є 4536, 4536-1 і 4799. Це два важливих законопроекти. Якщо ми їх включимо в порядок денний сесії, ми зможемо їх розглянути вже в четвер. Законопроекти важливі для співпраці з МВФ.

Ваша воля, як ви проголосуєте, але я їх поставлю зараз, вони були засвідчені в порядку денному сесії. Отже,  4536 і 4536-1. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо деяких об'єктів сільськогосподарської та транспортної галузей. 4536 і 4536-1.

Хтось є в залі, хто міг би захистити ці законопроекти, колеги?  Будь ласка,  Віктор Пинзеник, одна хвилина.

 

17:46:44

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги,  Голова Верховної Ради сказав,  що цей проект закону входить в  пакет законів, пов'язаних з співпрацею з Міжнародним  валютним фондом. Але я хочу наголосити про що йде мова.

По-перше, у нас є можливість вибору між урядовим проектом і проектом альтернативним, який подав наш колега Олексій Мушак. Але мова йде про приватизацію тих об'єктів, які на ладан дихають, по яких давно пора приймати рішення. Вони не дають ні доходів  казні, ні робочих місць, ні податків, ні заробітної плати людям. Я прошу колег підтримати включення законопроект, а деталі ми  будемо обговорювати  про розгляді цього закону. (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Юлія Тимошенко. Одна хвилина.

 

17:47:29

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я, чесно кажучи, з повагою відношуся до експертних думок, но те, що стосується приватизації під час агресії, зовнішньої агресії Кремля мені здається, що це просто недопустимо. І як можна під час війни приватизовувати порти? Вони у нас на ладан дихають, тому що їх грабують, ними не управляють, їх насправді зливають. І тому у нас на ладан дихає все, що належить державі, тому що державні інтереси нікого не турбують, і тому приватизацію треба проводити, по-перше, коли завершиться війна; по-друге, коли будуть процедури приватизації чесні і чисті, а не такі корумповані, як сьогодні, а по-третє, коли здатні будемо залучити справжніх інвесторів, а не знову кіпрську гроші. Що ми робимо? Чому приватні об'єкти, які належать вищим посадовим особам, не приватизують, тому що війна, а державні зливають, тому що хочуть приватизувати практично безкоштовно. Тому проти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це не обговорення, це не обговорення. Я пропоную переходити до прийняття рішення. Ми послухали думку "за" і думку проти. Тепер голосуємо.

Шановні колеги, ставлю пропозицію включити в порядок денний сесії проект закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності", що не підлягають приватизації (4536 і 4536-1). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

17:49:25

За-138

Рішення не прийняте.

Наступний 4799. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".

Це фактично обговорення вже відбулося.

Я ставлю на голосування. Хто підтримує пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (номер 4799). Прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:50:15

За-137

Рішення не прийняте.

Колеги, я хочу вам наголосити, який закон надзвичайно є важливий сьогодні. Увага! Є законопроект, який нам дає змогу розпочати процедуру внесення змін до Закону "Про очищення влади". І хочу вам наголосити: якщо ми розпочинаємо цю процедуру, в Конституційного Суду позбавляється право для того, щоб ставити на розгляд цей законопроект. Це є законопроект 2695.

Наголошую ще раз: в момент, коли парламент почав розгляд, має бути припинений розгляд Конституційним Судом розгляду. Зараз ми маємо можливість лишень дати позитивний сигнал для включення його в порядок денний сесії. Давайте ми зараз обміняємося думками. Зараз обміняємося думками, але я прошу змобілізуватись. Зараз я прошу, будь ласка, Левченко, 1 хвилина.

 

17:51:19

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Я звертаюсь зараз до головуючого. Безперечно цей законопроект треба включати в порядок денний по різним причинам.

І через те, що треба зупинити ту вакханалію, яка робиться в Конституційному суді. І через те, що треба змінити законодавство… Я прошу не відволікати головуючого зараз, будь ласка. Його треба включати в порядок денний –100 відсотків. От тільки, пан Андрію, я до вас звертаюся. Закралась якась прикра помилка. До цього законопроекту, крім нього самого, є ще три альтернативних законопроекта і завжди, коли ми включаємо, це ви знаєте по Регламенту, включаються автоматично і основний, і альтернативний. Я, наприклад, разом з іншими депутатами-свободівцями, був автором альтернативного законопроекту, який на нашу думку є краще цього, так. Тому, будь ласка, коли ви зараз будете ставити на голосування, будь ласка, зазначте, що не тільки цей, а всі альтернативні до нього законопроекту  також.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З вашого дозволу я озвучу цю пропозицію з голосу, і цього буде достатньо для стенограми. Цей і альтернативні, які до нього є.

Єгор Соболєв, одна хвилина.

 

17:52:27

СОБОЛЄВ Є.В.

Шановні колеги! Величезне прохання до всіх, хто зараз є в залі проголосувати за це рішення. З одного боку, це є наша співпраця з Венеціанською комісією, яка дуже переживає, щоб люстрація в Україні вийшла. З іншого боку, це розширення люстрації на кандидатів в народні депутати і в Президенти. Ті, хто буде балотуватися, мають повідомляти виборцям чи вони підпадають під дію Закону про очищення влади. Це дуже добра ідея, яка 15 місяців є в парламенті. Прохання почати її розглядати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тимошенко. Потім – Ємець. Одна хвилина, Тимошенко, Ємець. Потім – Королевська.

 

17:53:12

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я зразу хочу сказати, що наша фракція буде голосувати "за", тому що нам треба зупинити той розгляд у Конституційному Суді подання щодо скасування люстрації, яке вже розпочалося. Але в той же час я  привертаю вашу увагу, пане Голово, що цей законопроект не пройшов комітет. Ми будемо голосувати, але я хотіла б, щоб не було подвійних стандартів. Якщо 14 законопроектів стоять таких, які не пройшли комітет, а не ставляться  по тарифам наші проекти постанов і законопроекти тільки тому, що  вони не пройшли комітет, то це нерівне ставлення до однакових законів в однаковому  статусі. Тому я прошу в четвер першим питанням поставити всі наші проекти, які стосуються створення  тимчасової слідчої комісії по тарифам, а  також трьох законопроектів, які врегульовують ситуацію з тарифами і зможуть  їх понизити. Я прошу тут піти на зустріч нашій фракції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Ємець, 1 хвилина. Будь ласка. Леонід Ємець.

 

17:54:21

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Леонід Ємець,  фракція  "Народний фронт", місто Київ. Шановні колеги, по суті законопроекту ми поговоримо  під час його обговорення. А сьогодні  і в цей момент  парламент   проходить перевірку на просте питання: хто хоче, щоб повернулися  кадри Януковича, хто хоче, щоб ці люди змогли і далі керувати українською державою, зараз не проголосують за включення даного законопроекту.

А ті, хто хочуть, щоб ці люди понесли відповідальність хоча б Законом про люстрацію, якщо вже не справляються органи правоохоронні, ті зараз мають підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дам слово тільки я дуже прошу зараз не виходити з залу, надзвичайно важливе рішення, щоб ми його не заговорили і не зірвали голосування, колеги.

Королевська, 1 хвилина. Дерев'янко, Кишкар, 3 виступи і голосування. По хвилині.

 

17:55:12

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І прошу всіх зайти в зал.

Будь ласка, Наталія Королевська.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Уважаемые коллеги, вот, вы принимаете один неконституционный закон, потом обвиняете судей Конституционного Суда. Сейчас хотите другой принять неконституционный закон, искать опять потом виноватых. Да, потому что напишите список кому, где можно работать пожизненно, утвердим, разойдемся, да, и все будет хорошо. Ну, сколько можно дурить людям голову. Сейчас 5 месяцев переселенцы не получают выплаты, люди с инвалидностью, матери-одиночки, пенсионеры, инвалиды сидят без выплат. И этот вопрос в зале парламент не рассматривается. Завтра чернобыльцы выходят на акции протестов, потому что в этом зале вопрос выплат чернобыльцам так и не урегулирован. А мы здесь сидим и с утра до ночи делим портфели кому и где работать.

Поэтому "Оппозиционный блок" настаивает на том, чтобы в парламенте прошел день социальных вопросов и рассмотрели те вопросы, которые сегодня являются самыми актуальными и требуют срочного решения.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дерев'янку 1 хвилина.

 

17:56:22

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, Політична партія "Воля". Шановні  колеги, я всіх закликаю підтримати включення цього законопроекту, а також інших альтернативних  законопроектів, які стосуються внесення змін до Закону про люстрацію. Я вам хочу нагадати, що це була вимога Майдану і всі ви, присутні тут політичні партії і фракції, ви давали зобов'язання нашим громадянам не повернути той реванш, який сьогодні намагаються зробити регіонали, олігархи і інші, скасувавши  через Конституційний Суд   Закон про люстрацію. Мало того, саме ті судді, які  дали можливість Януковичу узурпувати владу в 2010 році, сьогодні  розглядають цей закон в  Конституційному Суді не визнаючи абсолютно конфлікту інтересів.

Я закликаю наших  колег з  Радикальної партії підтримати зараз цей  законопроект, включення його до порядку денного і всі альтернативні. Давайте проявимо волю, давайте не дозволимо реваншу і реваншу регіоналів, і контрреволюції в частині очищення влади.

Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступ – Кишкар. Останній виступ і я прошу всіх  депутатів зайти в зал і приготуватись до голосування, за 1 хвилину перейдемо до прийняття рішення.

 

17:57:29

КИШКАР П.М.

Шановні друзі!  Я власне і хотів попросити Радикальну партію зайняти свої робочі місця, навіть думки… Випередили трішки мою пропозицію. Дякую за таке рішення.

Насправді варіантів нема, хворе суспільство має лікуватися, в тому числі через проведення люстраційних процесів. Однозначно процедури, які зараз відбуваються в Конституційному Суді, необхідно зупинити. Суспільство має бути вилікувано, а цей закон має бути внесений до порядку денного, це пропозиція Народного Руху України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, я ставлю на голосування відповідальне рішення, я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця.

Отже, шановні колеги, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади (номер 2695) на включення в порядок денний сесії. Прошу проголосувати, прошу підтримати, голосуємо, колеги.

 

17:59:25

За-206

206. Я ще раз поставлю, колеги, я ще раз поставлю. Я прошу включити, я прошу включити по фракціях і я ще раз поставлю на голосування.

Отже, колеги, я ще раз ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади (2695). Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати, будь ласка,  голосуємо колеги.

 

18:00:17

За-208

208 – "за", на жаль. Сьогодні рішення було не підтримане, але ми в четвер повернемося, ми знову будемо робити спробу поставити в порядок денний сесії. Можемо і завтра або в п'ятницю краще.

Шановні колеги! Ми прийняли сьогодні ряд важливих, відповідальних законів. Це був важкий, але і результативний день. Дякую всім депутатам за активну і плідну роботу. На тому вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра о 10 годині ми продовжимо нашу роботу. І я дуже прошу всіх дисципліновано о 10-й ранку прибути на робочі місця.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку