ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

02 червня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:04:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершено, я прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Я прошу Секретаріат повідомити депутатів, що починається вечірнє засідання Верховної Ради України. Будь ласка,  заходимо в зал.

Шановні колеги, можемо проводити реєстрацію? Зараз  подивитеся, скільки людей в залі. Ви навіть не підозрюєте, скільки людей в залі, пане Володю, зараз подивимось.

Шановні колеги, прошу провести реєстрацію.

 

16:07:20

В залі 356 людей. Це перемога. Вечірнє засідання Верховної Ради України я оголошую відкритим.

Шановні колеги, наступним по порядку денному в нас стоїть законопроект, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (4437).

Шановні колеги, в нас стоїть після того чотири закони МВФ і цей законопроект є надзвичайно важливий, і міністр присутній тут в залі є. І я просив би усіх колег, "Самопоміч"... "Самопоміч", я просив би усіх колег підтримати розгляд  за скороченою процедурою, я просив би усіх колег з усіх фракцій, щоб ми розглянули його і встигли розглянути усі  інші законопроекти, які є надзвичайної ваги. Ми до обіду показали продуктивну і хорошу роботу, давайте ми так само після обіду сконцентруємося і зможемо провести побільше законів потрібних сьогодні для нашої держави.

Отже, шановні колеги, я  ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Прошу проголосувати і прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

16:09:17

За-111

Колеги, я ще раз поставлю на голосування. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. У нас 356 чоловік сьогодні бере участь в засіданні вечірньому.

Колеги, зайняли робочі місця? Можемо голосувати?

Отже, шановні колеги, я ще раз поставлю на голосування розгляд проекту Закону 4437 за скороченою процедурою. Це законопроект екологічний, і я прошу підтримати цю пропозицію. Шановні колеги, прошу проголосувати і прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги. Надя, чекаємо. Є.

Прошу голосувати за скорочену процедуру. І прошу всіх підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:11:05

За-137

137 - "за". Немає політичної волі депутатів.

Я запрошую до доповіді міністра екології та природних ресурсів Семерака Остапа Михайловича. Прошу максимально лаконічно і коротко вести обговорення. Будь ласка.

 

16:11:26

СЕМЕРАК О.М.

Дякую, пане Голово.

Шановні народні депутати, розглядаємо ми цей важливий законопроект для перспективи поведінки і формування державної політики в 30-ті роковини після аварії  на Чорнобильській станції.

Хотів би сказати, що за тих 30 років фізика взяла верх і  зона відчуження стала набагато безпечнішою. Так рівень радіації зменшився в 10 тисяч разів в порівнянні з тими днями, коли  відбулася аварія.

Аналіз стану справ в зоні відчуження каже, що необхідно прикласти  значні  зусилля для її реформування. Це стосується питання безпеки, збереження навколишнього природного середовища, поводження з радіоактивними відходами, перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему поводження  інвестиційної… і впровадження інвестиційної діяльності. Після зупинки Чорнобильської станції магістральні  електромережі високої напруги не використовуються за призначенням, держава  використовує і тратить кошти на їх належне  утримання, не використовуються великі території, які занесені до  зони відчуження.

Як відомо, найбільшою  екологічною… найбільш екологічною в світі… джерелом електричної енергії є  сонячна енергетика, яка має перспективи для використання і застосування у цій зоні. Але відсутність  прав розпорядження землею в зоні відчуження не дозволяє будувати сьогодні такі сонячні електростанції.

З метою вирішення на законодавчому рівні вищевказаних завдань вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо врегулювання окремих питань правового  режиму території, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, який  внесений Президентом України і визначений ним як невідкладний.  Так законопроектом пропонується внести зміни до ряду законодавчих актів України, які в тому числі спрямовані на врегулювання  повноважень Кабінету Міністрів України у сфері  розпорядження землями державної власності в зоні відчуження та видачі  дозволів на спеціальне водокористування  водних об'єктів. Тому  в такій зоні центральним органом виконавчої влади, що регулює державну політику у сфері розвитку водного господарства.

Крім того, хочу зазначити, що законопроектом, що розглядається, передбачається порядок проведення наукових досліджень на території, що зазнала забруднення та врегульовуються деякі види діяльності, зокрема, містобудівної та архітектурної документації в межах цієї зони.

Хотів би сказати, що чинним законодавством передбачено використання наукових досліджень, які отримані нами під час роботи в зоні відчуження, вимагають спеціального дозволу Кабінету Міністрів. За 25 років незалежної України жодного разу ніхто не звертався і Кабінет Міністрів не надавав такого дозволу, тим часом на світовому ринку науки досвід українських вчених потребують не тільки наші сусіди, але і далеке зарубіжжя. Так, наприклад, Японія хоче отримати доступ до наших досліджень, до наших фахівців. Так наші сусіди з півночі, які теж мають досвід, але набагато менший, проводять спільну діяльність, я маю на увазі Білорусію. Українські фахівці такий досвід не мають – можливість ділитися.

Крім того, я хотів би сказати, що перед нами буде стояти найближчим часом питання: що робити з заваленим четвертим енергоблоком, як його демонтовувати, як витягувати звідти енергомісткі чи паливномісткі маси. І ми можемо скористатися світовим досвідом, можемо поділитися своїм досвідом і цей законопроект, в разі його прийняття і підтримкою народними депутатами, дає нам таку можливість.

Також пропонується встановити, що види діяльності в межі території та об'єкти природного заповідного фонду в зоні відчуження здійснюються з дозволу центрального органу виконавчої влади, який здійснює державну політику у сфері управління зоною відчуження та зоною безумовного обов'язкового відселення.

Щодо охорони атмосферного повітря, проектом закону передбачається, що викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами можуть здійснюватися на підставі дозволу, виданого, в тому числі суб'єкту господарювання, об'єкт якого знаходиться на території зони відчуження.

Що не менш важливо, законопроектом також врегульовується питання щодо створення біосферного заповідника й об'єктів природно-заповідного фонду в зоні відчуження та безумовного відселення.

Хотів би нагадати народним депутатам, що 26 квітня Президент України підписав указ про створення такого заповідника і його початок роботи затримується тільки у зв'язку з тим, що не прийнятий цей закон. Заповідник чи така правова норма дасть нам можливість підвищити функцію чи виконання функції, бар'єрної функції проникнення можливого забруднення з зони відчуження.

З огляду на зазначене, прошу підтримати законодавчу ініціативу Президента України та прийняти проект закону України, номер 4437, за основу та в цілому.

Дякую за увагу, шановний пане Голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане Остап.

Але у нас згідно регламенту є 3 хвилини запитань до вас. І я прошу народних депутатів провести запис на запитання до доповідача. Будь ласка.

Олександра Кужель, будь ласка.

 

16:18:22

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Шановний пане міністре, скажіть, будь ласка, цим законопроектом передбачено створення нової структури, якій передаються ще й додаткові контролюючі функції. Ви розумієте, що це не скорочення державних службовців, а розширення. А якщо ви вважаєте за необхідне створення такої, дайте пояснення якими функціями вона буде наділена, і що очікувати нам, бізнесу як знову… з'ява нового контролюючого органу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане Остап, у вас включений мікрофон.

 

16:18:54

СЕМЕРАК О.М.

Пані Олександро, дякую вам за запитання. Я так розумію, що ви запитуєтеся про центральний орган виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері управління зоною відчуження. Такий орган створений, цей орган називається "Державне агентство управління зоною відчуження". Це центральний орган виконавчої влади, який координується і спрямовує свою діяльність Кабінет Міністрів через міністра природи, сьогодні це є я. Тому новий орган не створюється.

Друге. Я хотів би сказати, що на території зони відчуження не передбачено будь-яке сільськогосподарське виробництво, і воно не буде передбачене. Не передбачені інші види підприємницької діяльності, тому не треба боятися суб'єктам підприємницької діяльності, що хтось буде більш прискіпливо до них ставитись.

Тим часом я хотів би сказати, що прийняття цього закону дає можливість для українських суб'єктів підприємницької діяльності проводити певні види діяльності як наукової, так, скажімо, у відновлювальній енергетиці. І я як міністр природи бачу великий потенціал використання території, яка є в зоні відчуження, для початку роботи в Україні відновлювальних джерел, я про це згадував, як сонячної енергетики.

Хотів би також сказати, що німецькі науковці, які були у нас на зустрічі в міністерстві, після отримання інформації, що Україна може відкрити таку діяльність в зоні відчуження, поінформували мене, я хотів би з вами поділитися, що Україна має величезний потенціал сонячної енергетики. Виявляється, що найкраще місце на території Німеччини для сонячної енергетики є гірше, ніж найгірше місце для сонячної енергетики в Україні. Тим часом німецька економіка сьогодні отримує 40 гігават…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

У нас дуже обмаль часу для питань. У нас фактично тільки одне питання може задати Бабак Альона Валеріївна. Будь  ласка.

 

16:21:13

БАБАК А.В.

Пане міністре, звичайно, ми підтримуємо цей законопроект. Водночас є така, ну, запитання до вас. Законопроектом передбачено будівництво на земельних ділянках зони відчуження за відсутності документа, що засвідчує право  власності чи користування відповідною земельною ділянкою. Адже ви говорите зараз про економічні проекти, проекти розвитку. Скоріше за все вони будуть відбуватися на умовах державно-приватного партнерства. То яким чином взагалі держава буде  реєструвати за собою  право власності хоча б  на землю. Як так може  бути, що буде об'єкт, який генерує економічні вигоди, не буде використовувати землю, яка  належним чином оформлено, наприклад, за державою, право власності за державою? Прошу  дуже пояснити, як таке може бути, що земля не оформлена в належний спосіб за державою?

 

16:22:11

СЕМЕРАК О.М.

Дякую  за слова підтримки законопроекту. Це дуже важливо, що фракція  "Самопомочі" буде підтримувати законопроект. Щодо користування  земельною… земельних чи у відносинах  земельних, хотів би сказати, що земля із зони відчуження не може  попадати у вільний ринок обігу землі. Будівництво сьогодні державними підприємствами, які там працюють, є унеможливлене, і, скажімо,  об'єкти гігієни, які будувало Державне агентство для прийому іноземних делегацій, у цьому році доводилося  будувати  за межами зони відчуження. І це спровоковано тим, що є певні обмеження у використанні і у дозволах на будівництво.

Стосовно перспективи  цих  земельних ділянок, хотів би  сказати, що ця вся земля  є у власності держави  і не передбачається відчуження цієї землі в будь-яку іншу власність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Остапе Михайловичу, час для запитань вичерпаний. Я дякую  вам за доповідь. Ви будете мати змогу сказати ще  заключне слово.

І я запрошую до співдоповіді голову підкомітету з питань   екологічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  Рибака Івана Петровича.

Всім, хто  записався, у нас ще буде можливість виступити. Альона, у  нас  ще буде можливість виступити, ще буде багато розділів для виступів, і тому  Альона зможе виступити.

 

16:23:49

РИБАК І.П.

Шановні колеги, шановний Голово,  17 травня 2016 року Комітет з питань екологічної політики, природокористування  та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув законопроект за номером 4437 стосовно внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, який я щойно назвав, внесено Президентом України.

Метою законопроекту є врегулювання проблемних питань правового режиму у зоні відчуження та зоні безумовного обов'язкового відселення територій, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме розпорядження землями державної власності, особливостей регулювання містобудівної діяльності, видачі дозволів на спеціальне водокористування, користування водними об'єктами, надання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, особливостей природоохоронного режиму територій та об'єктів Природо-заповідного фонду, який створюється на цих територіях.

Прийняття закону сприятиме врегулюванню проблемних питань, здійснення наукової і природоохоронної діяльності на території зони відчуження та безумовного відселення, а також впорядкувати реалізацію владних повноважень органами виконавчої влади на цій території, зокрема, з метою заснування Чорнобильського радіаційного, екологічного, біосферного заповідника, створення об'єктів з вироблення електроенергії з альтернативних джерел розвитку інфраструктури, проведення наукових досліджень тощо.

Комітет з питань аграрної політики пропонує прийняти його за основу і з врахуванням висловлених ним пропозицій та зауважень.

Міністерство екології та природних ресурсів України рекомендує законопроект прийняти за основу.

Комітет з питань екологічної політики. Природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи прийняв одноголосне рішення про прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи за реєстраційним номером 4437 за основу.

Шановні колеги, даний законопроект дійсно дуже потрібен і не тільки всіма… представниками всіх фракцій і груп, які представлені в українському парламенті, членами нашого комітету дуже досконало і ретельно розглядався на засіданні нашого комітету перед тим як прийняти позитивне рішення про підтримку законопроекту 4437.

Також членами нашого комітету було опрацьовано достатньо серйозно з народними депутатами, які не входять  в число депутатів, що є  членами Комітету з питань екологічної політики. Також ми брали участь у засіданнях різних фракцій і обговорювали, ретельно обговорювали норми даного законопроекту.

Так як наш  законопроект прийняв позитивне рішення, ми теж  просимо підтримати даний законопроект, який покращить ситуацію на території Чорнобильської зони,  дасть можливість і всі правові інструменти для того, щоб створити   на території Чорнобильської зони відповідний радіологічний   біосферний заповідник, який був вже створений по суті указом Президента 26 квітня  цього року, в день 30-річчя трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. Дякую вам. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, чи є у вас питання до співдоповідача? Нема запитань. Є, так?  Немає запитань до співдоповідача.

Переходимо до наступного питання порядку денного.

Дякую дуже вам, Іван Петрович,  за співдоповідь.

І зараз прошу записатись від фракцій  на виступи, це наступний наш  розділ, і прошу провести запис.

Литвин Володимир Михайлович,  будь ласка.

 

16:28:15

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати! Зрозуміло, що проблема   Чорнобильської зони потребує особливої уваги. На превеликий жаль, я  вимушений  разом зі своїми колегами констатувати, зокрема з тими колегами, які працюють на округах і які відносяться до Чорнобильської зони, що ми "привалили" прийняття необхідних рішень до 30-ї річниці трагедії на Чорнобильській   атомній станції. Цілком зрозуміло,  що нам потрібно було б  для початку  узагальнити весь комплекс проблем, які пов'язані із Чорнобилем,  і вийти, мабуть, на єдиний кодекс, який би називався чорнобильський кодекс і основу якого склала б проблема людей, проблема лікування, проблема реабілітації людей, а також проблема зайнятості людей на цій території. Я можу вам навести приклад, Ємельчинський район, 80 відсотків якого, це один із найбільших районів в Україні, 80 відсотків якого належать до Чорнобильської зони, серед працюючих два підприємства, зрозуміло, що це лісництво, і друге підприємство це завод з виготовлення пілетів, який зараз користується особливим попитом з огляду на енергетичні проблеми, більше роботи для людей немає. Люди мають земельні паї, вони ставлять питання, я з ним це обговорював, що, можливо, ці земельні паї за згодою людей, за підтримки держави потрібно було б заліснити. Ми вирішили проблему, збільшення зелених насаджень, зменшення екологічних проблем, але власниками цієї землі, зрозуміло, що обов'язково залишаються люди і вони своїм нащадками передавали б відповідний в спадок реальні багатства. На превеликий жаль ця ідея не була підтримана.

Наступний момент, на який я просив би звернути увагу, можливо, при підготовці законопроекту до другого читання, це використання Чорнобильської зони в інтересах наукових досліджень, ми можемо мати там міжнародні центри. Є величезна зацікавленість, у тому числі з Японією, вивчати нас, наш досвід.

На завершення я повинен вам сказати, що парламентська делегація була першою Верховної Ради України, була першою, яка відвідала відповідну атомну станцію в Японії, яка зазнала відповідної катастрофи. І я повинен сказати, що при величезному інтелектуальному і науковому потенціалі, вони набагато відстали від нас в реалізації подоланням наслідків такої трагедії. І тут ми могли б забезпечити спільну наукову роботу. Я сподіваюсь, що до другого читання ці пропозиції, які я теж внесу, ми їх підтримаємо, що дозволить нам мати більш серйозний і комплексний закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, вам пане Володимир.

Артюшенко Ігор Володимирович, від "Блоку Петра Порошенка", будь ласка.

 

16:31:30

АРТЮШЕНКО І.А.

Прошу передати слово Павлу Кишкарю.

 

16:31:38

КИШКАР П.М.

Дякую. Перше, подякую пану міністру за якісно підготовлений закон, подякую комітетові за плідну роботу. Дійсно, фундаментальний в плані продовження життя   цієї території закон.

На сьогоднішній момент, безумовно, зона безумовного відчуження – це зона корупції. Зона корупції і щодо лісу, і щодо риби, і щодо ягоди, і щодо металобрухту, і щодо будівельних матеріалів. Сьогодні це тотальна корупція, і боротися з цим можна лише такими фундаментальними змінами, які пропонуються цим законом в тому числі. Цей законопроект – це шанс для науки. Шанс для науки у плані співпраці і з міжнародними організаціями, і донорами, і щодо розвитку нашої наукової думки в плані поводження з радіоактивними відходами, взагалі розвитку енергетичної галузі і продовження розвитку атомної галузі на Україні.

Сьогодні, на жаль, не знайшла підтримку ідея скорочення  самого держагентства, адже фактично на території зони безумовного відчуження має залишитися лише заповідник і Чорнобильська атомна електростанція і все. На цьому має бути поставлено крапку. Ніде в світі немає держагентства, хоча трагедії, які траплялися в світі були набагато масштабніші за чорнобильську.

На сьогоднішній момент прийняттям цього закону потрібно дати меседж нашому бізнесу, що він має готуватися до проведення тендерів на розміщення сонячних електростанцій. І, я думаю, слова пана міністра є цьому підтвердженням. Дякую. І закон цей треба підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Запрошую до слова Бабак Альону Валеріївну від "Самопомочі", будь ласка.

 

16:33:28

БАБАК А.В.

Прошу передати слово Ярославу Маркевичу.

 

16:33:34

МАРКЕВИЧ Я.В.

Фракция "Самопомощь" поддерживает данный законопроект. Единственное, к сожалению, мы не услышали из выступления министра слова "туризм". На этой территории его сам Бог велел, безусловно, значительно улучшить ситуацию. Получение разрешений, все это достаточно коррумпировано, небольшие изменения в инфраструктуре, позволяющие… позволят собирать достаточно большое количество финансов. Многим иностранным туристам будет интересно на это посмотреть.

И второй момент, который хотелось отметить. Есть такой город Славутич, всем, ну, нам известный и на него тоже необходимо обратить внимание. Сейчас будет проходить до конца года серьезное сокращение людей, которые  участвуют в работе на Чернобыльской атомной станции. Это профессиональные люди, которые имеют достаточно серьезный опыт работы и в атомной промышленности, и как ликвидаторы, и как исследователи этой… всей этой ситуации, не хотелось бы терять такие кадры. Просьба не забывать, что есть еще территории, несвязанные напрямую с Чернобыльской зоной территориально, но являющиеся от нее зависимыми, там проживает весь трудовой персонал и это очень качественный трудовой персонал, который необходимо использовать. И, в том числе, там для всех тех же и японских, и других исследователей, вероятнее всего, там наиболее эффективно размещать  научно-исследовательские центры. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, виступи від фракцій ще є. Від "Батьківщини" Альона Шкрум. Будь ласка, включіть мікрофон.

Від "Блоку Петра Порошенка" вже був виступ. Я вам дам, від депутатів буде наступний розділ і ви там запишіться.

Від "Батьківщини", будь ласка, Альона Шкрум.

 

16:35:19

ШКРУМ А.І.

Шкрум Альона, фракція "Батьківщина".

Дякую вам, пане спікер, за слово надане. Я б також хотіла подякувати пану міністру пану Семераку за те, що ви особисто доповідаєте  цей закон, це дуже важливо, я думаю, правильно для нашого парламенту.

Що ми можемо сказати з приводу саме тих змін, які пропонуються? Безперечно, нам треба використовувати досвід іноземних держав. Безперечно, нам треба  використовувати ту територію і ті можливості потенціальні території, які є, а не просто її законсервувати назавжди і забути про неї. Безперечно, що ми маємо навіть говорити про якісь  бізнес-проекти можливі, про якісь туристичні проекти.

Але у мене питання більше до того, якими повноваженнями наділяється саме центральний орган виконавчої влади, а це державне агентство з управління такою зоною відчуження? І чи треба нам  надавати ці повноваження саме державному агентству? Ну, по-перше, ми говоримо про те, що зараз треба реформувати центральні органи виконавчої влади і, можливо, навіть ставити  під сумнів створення такого окремого і існування такого окремого органу виконавчої влади. Особливо тому що пропонується в законопроекті наділити його все ж таки визначними дуже повноваженнями з приводу вирішення одноособово питань про започаткування таких бізнес-проектів, про надання дозволів на спеціальне користування землею. Фактично виконавчий орган буде надати такі дозволи і такі рішення без будь-яких перевірок, досліджень, без загальнодержавної програми щодо використання таких земель у зоні відчуження, без будь-яких спеціальних перевірок, які є на частині України, яка не підпадає під цю зону. От для мене як для людини, яка в тому числі займається реформою державної служби, такі повноваження центрального органу виконавчої влади без контролю є дуже сумнівними. Тому я думаю, що до другого читання треба все ж таки це питання вивчити, подивитися на повноваження і компетенцію цього центрального органу виконавчої влади і на те, щоб його повноваження не були надлишковими і не були екстраординарними, і все ж таки щоб він звітував для громадськості і для суспільства. І гроші за ці бізнес-проекти ми також отримували прозоро, в державну касу і в державний бюджет.

"Батьківщина" буде підтримувати в першому читанні і дуже серйозно буде долучатися до напрацювання поправок до другого читання. Будь ласка, залучайте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис виступів від народних депутатів. Хто піднімав руку, будь ласка, запишіться. Зараз розділ "виступи від народних депутатів". Прошу провести запис.

Рибак Іван Петрович.

 

16:38:05

РИБАК І.П.

Шановні колеги, я би хотів частково відповісти на питання колеги Альони Шкрум. Справа в тому, що, дійсно, цей центральний орган виконавчої влади – Державне агентство управління зоною відчуження, - дійсно, наділяється серйозними повноваженнями, але все ж таки Кабінет Міністрів своїм розпорядженням буде приймати остаточні рішення. Тому це якраз дуже серйозне питання, і це питання досліджувалось на Комітеті з питань запобігання проявам корупції у пана Соболєва. І є позитивне, схвальне ставлення якраз членів комітету до цього законопроекту. То я думаю, що якраз цих таких зауваження ми можемо доопрацювати його на  площадці комітету до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,   Кишкар Павло Миколайович.

 

16:38:55

КИШКАР П.М.

Бориславу Розенблату, будь ласка,  передати.

 

16:38:59

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, Да, дійсно, дуже потрібний закон і схвалення його  в першому читанні дасть можливість створити агентство по управлінню зони Чорнобильської АЕС. Але тим самим я хотів би ще як би запропонувати зробити прозору систему і звертаюся до міністра екології для того, щоб ми, дійсно, мали можливість дивитися, що там відбувається, бо сьогодні ця закрита зона вона, дійсно, закрита від любої уваги, від любих контролюючих органів і те, що там відбувається сьогодні: безконтрольна вирубка лісів, безконтрольна добича бурштину і всього іншого – це сьогодні ганьба.

Тому я сьогодні я звертаюся, перш за все, що, дійсно,   створюючи агентство ми передаємо  не тільки повноваження, а ще й відповідальність за те, що там відбувається. І оце найголовніше, що ми сьогодні хочемо бачити і мати можливість  контролювати цей  державний орган. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Єднак Остап Володимирович, будь ласка.

 

16:39:56

ЄДНАК О.В.

Шановні колеги, безумовно, нам потрібно приймати цей закон і міняти правила гри в зоні відчуження, тому що зона відчуження вже  після чверть століття, а то й більше, після 30 років повинна стати зоною відновлення, зоною відродження, а не зоною відчуження. Ми повинні міняти концепцію, але… ви згадували про лісів безконтрольні. А чому ніхто не говорить, куди цей ліс вирубаний дівається? Десятки тисяч кубометрів лісу продається спецкомбінатом, і минулого року журналісти робили   про це розслідування, воно, можливо, іде нам додому чи на опалення, чи на меблі. Цілком можливо, є в принципі й докази, що цей ліс змішується з здоровою деревиною з не зони відчуження і їде на експорт, тому ці вагони десятки, сотні вагонів на Буковині, які їдуть в Румунію цілком можливо, що  там теж є ліс. І чи йде належним чином радіаційний контроль?  Тому що мета, зокрема цього закону, це забезпечення радіаційної безпеки для людини і для екосистеми.

Є певні застереження стосовно цього закону, що він  надто ліберальний. Зокрема, ми будемо видавати дозволи на спецводокористування, але де гарантії, що бочки з цією водою з Чорнобильської зони не поїдуть поливати поля аграрні чи десь там, не дай Боже, будуть продаватися як питна вода. Хто буде гарантувати радіаційну безпеку цієї вони, в законі не прописано.

Також застереження виникають стосовно того, що буде з науковими розробками, тому що знову ж таки держава може втратити право власності на наукові розробки, які будуть, винаходи, які будуть впроваджуватися, винаходитись в цій зоні.

Тому є багато запитань до цього закону, але я впевнений, що в нас в Комітеті екологічної політики з експертами, за участю активних депутатів ми до другого читання його доопрацюємо. Але я би теж попросив, зокрема, профільне міністерство – розберіться що робиться з тим лісом десятками тисяч кілометрів зараз, не чекайте прийняття закону, а займіться наведенням порядку в зоні відчуження і з відповідними там органами і спецкомбінатами уже і сьогодні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Спориш Іван Дмитрович.

 

16:42:25

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15 округ Вінниччина.

Я прошу передати слово Олександру Домбровському від трибуни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступний є Домбровський, тому надається два виступи. Будь ласка, включіть регламент на два виступи.

 

16:42:51

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, шановний пане головуючий, я хотів би сказати, що нарешті через 30 років Україна і український парламент звернули увагу на дуже серйозну проблему, яка називається "Чорнобильська трагедія".

І з моєї точки зору, основна суть цього законопроекту заключається в двох ключових моментах.

Перше. Це привернути увагу до трагедії чорнобильської, до того, що вже 30 років ми не маємо достатніх правових інструментів для того, щоб вирішувати ті проблеми, які накопичились і в країні, і в першу чергу на території чорнобильської аварії тих проблем, які є і для суспільства, і для людей, і для землі, і для всіх інших, яких ця проблема стосується.

З іншої сторони, ключовий момент, що ми повинні навчитися дуже серйозно відноситися до атомної енергетики, до її проблем.

На жаль, я хотів би сьогодні використати можливість, я підкреслюю,  на жаль, щоб знову привернути увагу українського парламенту і українського суспільства до ситуації, яку ми маємо з НАК "Енергоатом". Тому що рахунки залишаються заблокованими, відпрацьоване паливо тормозиться для  того, щоб його вивозити з території нашої країни, почалися проблеми з поставками і з оплатами. Тому я ще раз хочу привернути увагу до проблеми розвитку атомної енергетики України.

Що стосується цього законопроекту, він дуже важливий, він дуже потрібний. І я хотів би подякувати Президенту за такий глибокий підхід до врегулювання правового статусу цієї території, тому що, коли ми спілкуємося з європейськими або японськими вченими, які звертають нашу увагу на те, що ми маємо унікальну можливість для того, щоб створити наукові центри, наукові лабораторії, які б дали можливість вивчити як лікувати, як допомагати, як використовувати ті ресурси, які у нас є, в тому числі проблемні, вони звертають увагу на зону відчуження Чорнобильської атомної станції. Тому я переконаний в тому, що цей законопроект нам потрібно приймати. 

Я пропоную і підтримую ту позицію, щоб прийняти його в першому читанні. І я вважаю, що питання Чорнобильської катастрофи, питання відношення до стратегічного розвитку енергетики і енергетичної безпеки країни – це ті питання, які повинні завжди у цьому залі об'єднувати всі політичні партії, всі політичні фракції і всіх народних депутатів України. Закликаю всіх підтримати цей законопроект. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, що ви регламент могли дотриматися. І у нас ще є час для виступу.

Іллєнко Андрій Юрійович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:46:02

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Товариство, цей закон, безумовно, є надзвичайно важливим, тому що Чорнобильська катастрофа, її наслідки – це те, що ми відчуваємо постійно в нашому житті. І ми розуміємо, що сьогодні ми маємо змінювати стратегію, розуміти перспективу всіх цих речей, в тому числі і по зоні відчуження. Але, ви знаєте, є Чорнобильська катастрофа, яка стала жахом для нашої природи, для нашого навколишнього середовища, а є інформаційна Чорнобильська катастрофа, яка відбувається сьогодні в українському ефірі, де немає української мови і немає української пісні, де все тотально захламлено московським шансоном і попсою, за яким в результаті іде "русский мир" з автоматами. І сьогодні Верховна Рада України не змогла знайти в собі сили, я не можу про це змовчати, я розумію, що зараз я, можливо, порушую Регламент, бо я говорю не по темі, але я не можу змовчати в цьому питанні. Що сьогодні Верховна Рада України по суті стала, більшість депутатів, які не проголосували за Закон про квоти для української пісні в ефірі, вони сьогодні фактично стали спільниками Путіна і "русского мира". І сьогодні парламент зганьбив себе. Тому що я не уявляю, як може після цього називатися Верховна Рада українською, якщо вона не може навіть елементарно захистити інформаційний простір нашої держави.

Сьогодні іде московська війна проти України, але вона іде не тільки на фронті, вона іде в інформаційному просторі перш за все, який попри те, що у нас 2,5 роки вже іде російська агресія, повністю контрольований московською імперіалістичною шоблою, яка нав'язує нам свої абсолютно низькопробні зразки псевдокультури, промивая нашим громадянам мізки, і потім проводить після інформаційної агресії уже пряму військову агресію. І щоби замість того, щоб з цим боротися, замість того, щоби показати і дати можливість розвиватися українській культурі, сьогодні парламент цього не зробив.

Я закликаю керівництво Верховної Ради, я закликаю всіх керівників політичних сил, які називають себе проукраїнськими, все зробити для того, щоб виправити сьогоднішню ганьбу. Прийняти нарешті ці закони і зробити так, щоби ми рухалися вперед, щоб у нас була Україна, а не Малоросія.

Тому що від цього все починається. Там, де звучить руський шансон,  туди  потім приходить війна. Так було на Донбасі, так було в Криму.  І зараз ми маємо це розуміти, значить ми не державники і значить взагалі гріш ціна тоді цій Верховній Раді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Пане Андрію, можу вас запевнити, наступного четверта цей закон знову буде поставлений у порядок денний. Ви чуєте мене, я прошу на рівні комітету провести професійну роботу, щоб він  був готовий до прийняття повністю, я прошу вас провести професійну роботу, на другий четвер або навіть  вівторок цей закон буде в порядку денному.  Ви знаєте мою позицію з того приводу і ми зробимо все можливе, щоб він був прийнятий у цьому залі.  Дякую вам.

Шановні колеги,  останній  виступ. І я прошу  депутатів мобілізуватися, це буде останній виступ. Я прошу Секретаріат Верховної Ради України  запросити депутатів у зал.

Будь ласка,  одна хвилина, Лев Підлісецький.

 

16:49:46

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Лев  Підлісецький, фракція  "Самопоміч". Я  хотів  ще раз привернути увагу до проблеми  атомної енергетики, зокрема компанії "Енергоатом", в продовження того, що говорив пан  Домбровський. У нас в Україні працює 4 атомних  станції. І вони відповідно виробляють, використовують ядерне паливо, яке пізніше підлягає  захороненню.  Дане ядерне паливо на сьогоднішній день вивозиться в Росію. Україна витрачає  порядку 200 мільйонів доларів щорічно. Є спільний проект України  і Америки  щодо будівництва централізованого сховища ядерного палива в Чорнобильській зоні.   Компанія  Holtec International, це  американська компанія, зобов'язана і взяла на себе  обов'язки розробки самих технологій зберігання  ядерного палива.  А наша сторона повинна  збудувати, провести всю  будову, власне, на території зони відчуження. І, власне, через неможливості проведення  містобудівельних  робіт і неможливості…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

16:50:58

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Власне, неврегульованість питання містобудівельного і землевпорядного не дає можливості продовжити ці зобов'язання наші по даному будівництву. І, власне, це вимагає в тому числі прийняття даного законопроекту.

Тому я звертаюся до всіх підтримати даний законопроект і проголосувати в першому читанні і доопрацювати до другого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, я прошу заходити в зал. Ми готові до голосування? Пане Ігор? Пане Максим? Готові, так? В нас по регламенту передбачено ще заключне слово.

Пане Остап, є потреба? Якщо є потреба, я даю заключне слово для виступу Остапу Михайловичу Семераку. Після чого відбудеться голосування. Прошу усіх заходити в зал. Секретаріат Верховної Ради прошу запрошувати депутатів в зал. Остап Михайлович, 3 хвилини, заключне слово. Будь ласка.

 

16:52:01

СЕМЕРАК О.М.

Пане Голово! Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Я дуже дякую за якісну дискусію і хотів би ще раз звернутися з проханням підтримати цей законопроект, тому що він дає можливість нам як державі рухатися від трагедії через подолання, через прозорість, через міни до розвитку. І, звичайно, цей законопроект дасть серйозний поштовх для розвитку не тільки туристичної галузі, про що було сьогодні сказано, але інших галузей. Дуже сподіваюся на позитивне голосування. Дякую комітету екологічному, в першу чергу, і, сподіваюсь, що ми підготуємо законопроект до другого читання набагато якісніший, який врахує ті пропозиції, які внесли депутати. Дякую, пане Голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, прошу приготуватись до голосування. Прошу зайти в зал. Я з вашого дозволу поставлю рейтингове голосування, щоб провірити мобілізацію залу для прийняття рішень. І я прошу усіх народних депутатів взяти участь в рейтинговому голосуванні.

Отже, шановні колеги, рейтингове голосування і прошу взяти участь в цьому голосуванні. Прошу голосувати, будь ласка.

 

16:53:35

За-258

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (номер 4437) за пропозицією комітету за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.  Будь ласка, голосуємо.

 

16:54:21

За-261

Рішення прийнято. 

Пане міністр, дякую вам за плідну роботу. Вітаю авторів законопроекту і вітаю комітет з плідною роботою.

Шановні колеги,  я хочу вам ще раз  повідомити, що  в  нас сьогодні в порядку денному стоїть  проект Закону 4542 про внесення змін до Податкового кодексу  України щодо звільнення від оподаткування пенсій. І я думаю, що усі  народні  депутати хотіли би прозвітувати   своїм виборцям, що вони будуть під час розгляду цього законопроекту. Тому я прошу залишатися в  залі і продовжувати  нашу роботу.

Шановні колеги, зараз  в нас два законопроекти, і автори попросили ці законопроекти перенести.

І ми переходимо до розділу "Друге читання".  В "Другому читанні" в нас стоїть  проект Закону 2418а, це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду. І це є закон, який входить в пакет законів, необхідних для співпраці з МВФ. І я,  шановні колеги, дуже прошу всіх до уважного системного розгляду.

І я запрошую  до доповіді голову Комітету з  питань промислової політики та підприємництва.

Запрошую до слова Єфімова, але прошу з трибуни, пане Єфімов.

 

16:56:22

ЄФІМОВ М.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України, шановні виборці! Верховна Рада України восьмого скликання 12 листопада 2015 року прийняла за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності щодо лібералізації системи державного нагляду у сфері господарської діяльності. Доопрацьований реєстраційний номер 2418а від 15.09.2015 року, внесений народними депутатами України Кіралем, Галасюком, Соловйом. Метою прийняття законопроекту є вдосконалення та модернізація державного нагляду у сфері господарської діяльності, підвищення рівня взаємної довіри між суб'єктами господарювання та органами державного нагляду, сприянням утвердженню партнерських відносин між державою та підприємцями.

У процесі підготовки законопроекту до другого читання надійшло 125 поправок від суб'єктів права законодавчої ініціативи, з яких 90 зауважень та пропозицій, членами комітету запропоновано врахувати повністю частково або редакційно, 35 були відхилені. В ході доопрацювання законопроекту до другого читання, враховуючи, що Верховною Радою України одночасно було прийнято в першому читанні урядовий законопроект 2531а щодо внесення змін до Закону про основи засади державного нагляду у сфері господарської діяльності, в частині запровадження інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду з інформацією про всі проведені заходи та внесення положень щодо розміщення на офіційних веб-сайтах органів державного нагляду нормативно-правових актів, дотримання яких перевіряється під час здійснення заходів контролю, комітетом за пропозицією Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України було прийнято рішення про включення до положень законопроекту 2418а положень законопроекту 2531а.

Окрім того, під дію закону віднесено максимально можливу кількість органів державного нагляду, контролю, передбачивши, що органи, які мають особливості здійснення заходів державного нагляду, передбачених міжнародним законодавством та їх спеціальними законами діють в межах Закону України "Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності" з урахуванням таких особливостей.

Розширено перелік принципів державного нагляду, зокрема закріплення презумпції правомірності поведінки суб'єкта господарювання та заборона планових показників притягнення суб'єктів господарювання до відповідальності. Планування заходів зі здійснення державного нагляду проводиться виключно на річний період зі скасуванням квартальних планів. Уточнено обсяг повноважень органів державного нагляду, розширений обсяг прав суб'єктів господарювання при здійсненні заходів державного нагляду, зокрема, розширення підстав для відмови в допуску посадових осіб. Звільнення суб'єктів господарювання та його посадових осіб від відповідальності за відмову надати показання або пояснення щодо діяльності суб'єкта господарювання.

Проект завізований Головним юридичним управління із зауваженнями. 13 квітня поточного року комітет прийняв рішення порівняльну таблицю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд, завершити.

 

ЄФІМОВ М.В. 13 квітня поточного року комітет прийняв рішення порівняльну таблицю до проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду у сфері господарської діяльності, внесений народними депутатами Кіралем, Галасюком, Єфімовим, Розенблатом, Хмілем, Кривошея, Кужель, Дубініним, підтримати з врахуванням техніко-юридичних зауважень. Внести на розгляд Верховної Ради і пропонувати прийняти його у другому читанні та в цілому як закон.

Також пропонується в межах техніко-юридичного опрацювання узгодити законопроекти  2418а та 2531а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, ще 10 секунд.

 

ЄФІМОВ М.В. …щодо відповідальності за внесення недостовірних відомостей.

Прошу підтримати рішення комітету і прийняти його у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичних зауважень. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, я прошу вас лишатися на трибуні, пане доповідач я прошу лишатися на трибуні. Ви чуєте мене чи ні, пане Єфімов? Зараз будемо йти по поправках і вам доведеться коментувати кожну поправку, по якій буде виступ.

Шановні колеги, автори поправок, я прошу приготуватись до роботи в залі. Отже, я буду перераховувати поправки, які відхилені.

8-а, Шверд. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

13-а, Дроздик. Чи наполягає? Не наполягає.

14-а,  Мацола. Не наполягає.

15-а,  Сольвар. Не наполягає.

16-а,  Богуслаєв. Не наполягає.

17-а, Рибак. Не наполягає.

24-а,  Ленський. Не наполягає.

25-а, Олена Сотник. Не наполягає.

26-а, Голубов. Не наполягає.

27-а, Ленський. Не наполягає.

38-а,  Левченко, Юрій Левченко. Не наполягає.

51-а,  Оксана Продан. Пані Оксана, не наполягаєте? Не наполягає.

59-а, Продан. Не наполягає.

62-а, Продан. Не наполягає.

64-а,  Голубов. Не наполягає.

66-а, Пташник. Не наполягає.

67-а, Продан. Не наполягає.

70-а , Продан. Не наполягає.

Шановні колеги, я прошу заходити в зал. Ще кілька поправок і ми перейдемо до прийняття рішень. Я прошу голів фракцій змобілізувати депутатів в зал, і прошу Секретаріат Верховної Ради запросити депутатів в зал.

70-а,  Продан. Не наполягає.

82-а, Сотник. Не наполягає.

93-я, Олена Сотник. Не наполягає.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

17:03:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, поправка номер 103, Олена Сотник, народний депутат. Не наполягає.

Поправка номер 105, народний депутат Оксана Продан.

Не наполягає.

Поправка номер 108, народний депутат Левченко Юрій. Наполягає.

Прошу, народний депутат Левченко.

 

17:03:36

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. По-перше, я хотів би зазначити на неприйнятність цього законопроекту в цьому вигляді взагалі як такого, тому що цей законопроект і далі продовжує потурати будівельній мафії, яка в нас засіла, зокрема і в Верховній Раді, і по всій країні, тому що пропонується полегшити… навпаки, ускладнити, перепрошую, процедуру перевірок суб'єктів містобудівної діяльності, витягнути це з Закону про містобудівну діяльність і протягнути в загальний закон, тим самим ускладнити процедуру перевірок всіх забудов, і ще більше збільшити незаконні забудови. Це по-перше.

А, по-друге, конкретно ця моя поправка стосується абсолютно неприйнятності тієї норми, яка тут прописується в проекті, що суб'єкт господарювання або його посадові особи не несуть відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо діяльності суб'єкта господарювання, тому що це, вибачте, повна маячня. Якщо працівник певного суб'єкта господарювання не несе відповідальність за відмову давати покази, то як взагалі можна щось перевіряти, скажіть мені, будь ласка? Якщо є у нас норма Конституції… Прошу, дайте закінчити, будь ласка, головуючий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

17:04:45

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

У нас є стаття 63 Конституції, яка чітко говорить про те, що особа не несе відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, щодо членів сім'ї або близьких родичів – коло, яке визначається законом. Це зрозуміло. Але цим законом ви кажете, що взагалі може відмовитись будь-який працівник будь-якої фірми давати якісь пояснення щодо … в раках перевірки. Ну, вибачте, а як тоді можна перевірки якісь проводити взагалі? Будь ласка, не руйнуйте державу, залиште хоч якийсь нагляд, щоб не створювати тут взагалі дикий псевдоринок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви наполягаєте на голосуванні, так?

Прошу поставити на голосування поправку номер 108 народного депутата Юрія Левченка. Прошу голосувати.

 

17:05:39

За-130

Рішення не прийнято. Поправка не прийнята.

Поправка номер 109, народний депутат Сотник. Народний депутат Сотник, наполягаєте?

Народний депутат…

110-а. Народний депутат Пташник. Не наполягає.

111-а. Народний депутат Голубов. Не наполягає.

112-а поправка. Народний депутат Продан Оксана. А, перепрошую, врахована, так.

Поправка номер 113. Народний депутат Продан. Наполягає.

Прошу  включити мікрофон. 

 

17:06:23

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, цим законопроектом передбачається стосовно саме цієї поправки передбачається введення двох видів консультацій: колективних загальних і індивідуальних. При чому дуже добре  в проекті, який  комітет дає нам на голосування, передбачається, що загальні консультації будуть оприлюднюватися на сайті органу контролю, а ось індивідуальні в цьому проекті, який є, пропонується не  оприлюднювати. Таким чином що там буде… це буде корупційні роз'яснення і консультації…

Я пропоную своєю поправкою, щоб всі консультації, навіть коли вони індивідуальні, розміщались на сайті офіційного органу. Для того, щоб уникнути будь-яких корупційних дій і зловживань. Прошу підтримати зал прозорість роботи контролюючих органів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є коментарі від комітету? Представник від комітету, чи є коментар? Нема. Прошу… (Шум у залі) Чи є коментар від комітету стосовно 113 поправки? Якщо немає, я просто поставлю на голосування.

Прошу, шановні колеги, прошу визначитися. Поправка номер 113 народного депутата Оксани Продан. Прошу голосувати.

 

17:07:49

За-126

Рішення не прийняте.

Поправка номер 114. Народний депутат Оксана Продан. Прошу включити мікрофон.

 

17:07:57

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, ця поправка продовжує попередню.  В проекті передбачається, що використовувати суб'єкт господарювання можна тільки ту консультацію, яка адресована виключно йому.

Я пропоную, щоб суб'єкт господарювання міг використовувати будь-яку консультацію, навіть якщо вона адресована не йому, але стосується цього питання. Знову ж таки це та поправка, яка унеможливить, принаймні зменшить ризики корупційні, які закладені в цьому проекті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є коментар від комітету? Немає.

Прошу народних депутатів визначитись стосовно поправки номер 114 народного депутата Оксани Продан. Прошу голосувати.

 

17:08:51

За-153

Рішення не прийняте.

Поправка номер 116 народного депутата Оксана Продан. Не наполягає.

Поправка номер 117, народний депутат Оксана Продан. Не наполягає.

118. Не наполягає народний депутат Оксана Продан.

Поправка номер 121, народний депутат Ленський. Не наполягає.

Поправка номер 123, народний депутат Мацола. Не наполягає.

І поправка номер 125, народний депутат Сольвар. Не наполягає.

Ми завершили розгляд поправок.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:09:39

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили розгляд по даному питанню.

Я дуже прошу народних депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця. Шановні колеги, я прошу запросити депутатів в зал.

Шановні колеги, ми готові переходити до прийняття рішення? Шановні колеги, які біля ложа уряду, я прошу вас зайняти робочі місця, переходимо до прийняття рішення, колеги. Зараз будемо голосувати і я прошу вас зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.

Колеги! Готові до прийняття рішення?

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду (номер 2418а) в другому читанні та в цілому. Шановні колеги, прошу приготуватися до голосування і прошу голосувати. Закон МВФ, прошу підтримати. Важливий для уряду, важливий для України закон. Прошу підтримати, будь ласка.

 

17:11:50

За-221

Шановні колеги, це просто неуважність. Я бачу, що не встигли. Я дуже прошу зайти і зайняти робочі місця.

Шановні колеги, я прошу зайти в зал. Я оголошую по кілька раз, коли буде голосування, а ви забігаєте під час голосування в зал. Я прошу максимально змобілізуватися, колеги! Пане Ігор, я прошу максимально змобілізуватися.

І я ставлю на голосування повернення до проекту Закону 2418а. Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги. Готові? Дійшли до робочих місць? Всі на місцях? 2418а ставлю на повернення до розгляду. Прошу голосувати. Будь ласка, голосуймо колеги.

 

17:13:19

За-213

Я прошу включити по фракціям. Я прошу включити по фракціям.

Шановні колеги, тоді я ставлю на голосування пропозицію повернення на повторне друге читання. Чи можемо ми підтримати таку пропозицію? Шановні колеги, можемо. Голова комітету каже, що можемо. Усі можуть… Повторне друге читання. Колеги, можемо, так? Можемо.

Я ставлю пропозицію, проект Закону про внесення змін до Закону України (2418а) на повторне друге читання. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:14:22

За-240

Рішення прийнято. Закон іде на повторне друге читання. Рішення прийняте.

Шановні колеги, тепер я хотів би з вами порадитись. Я прошу залишатись на місцях, колеги. У нас стоїть зараз один короткий законопроект, але у нас стоїть 4542 про оподаткування пенсій. І я вас попрошу підтримати пропозицію пізніше, щоб його поставити швидше. І я дуже прошу, щоб ви були готові до голосування – оподаткування пенсій. Вчора закінчилось внесення поправок, і ми можемо сьогодні голосувати. Зараз ми пройдем ще один закон, який є в порядку денному.

(Шум у залі)

Підійдіть до Ніни Петрівни і переговоріть з нею.

Зараз я ставлю той, який є в порядку денному.

(Шум у залі)

 45… зараз ставлю на розгляд. Я про анонсував, якщо не буде підтримки в залі, я не поставлю. Я проанонсував, ви подумайте і поговоріть. Якщо ви будете згодні, ми його включимо в порядок денний, він є в порядку денному пришвидшимо, якщо не будете "за", ми не будемо його включати.

Зараз ми переходимо до розгляду 4594, це проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". І є пропозиція від комітету, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою.

Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою 4594,  прошу проголосувати.  Колеги, голосуємо.  4594.  Будь ласка,  голосуємо.  Голосуємо за скорочену процедуру.

 

17:16:07

За-162

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді  голову Комітету з питань  економічної політики Іванчука  Андрія Володимировича. Будь ласка.

 

17:16:22

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься законопроект 4594… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій Володимирович, якщо вам не важко, повторіть свою доповідь, бо я не почув її. Будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш   розгляд вноситься  законопроект  4594, це зміни  до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації". Коротенько хотів би поінформувати про суть  даного законопроекту.

Ви знаєте, що  за останніх два роки здійснена реформа на залізничному транспорті. В Україні існувало 116 підприємств у  залізничній галузі, і вони всі були реорганізовані в одне публічне акціонерне товариство згідно  закону України. Ця реформа успішно закінчилась, з чим я  вас всіх  і вітаю. У даній галузі працює майже 350 тисяч людей. Коли зараз створене одне публічне акціонерне товариство, де прозорі процедури тендерних закупівель, де немає низової корупції, немає зловживань, це дало можливість дуже гарно збалансувати платіжний баланс нашої залізної дороги.

Але, завжди раніше   залізниця була стратегічним підприємством, яке було в списку підприємств, які не підлягають приватизації.  Зараз, коли ми створили нову юридичну особу, яка називається "публічне акціонерне товариство", наші зобов'язання, і  я звертаюся до всіх фракцій парламенту і груп,  щоб дане стратегічне підприємство включити в перелік підприємств, які не підлягають приватизації, але з маленькими уточненнями: у зв'язку з тим, що це вже акціонерне товариство, що вони можуть бути корпоратизовані.

Комітет розглянув даний законопроект і рекомендує парламенту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дати можливість Андрію Володимировичу закінчити свою доповідь. Будь ласка, одну хвилину.

 

ІВАНЧУК А.В. Комітет рекомендує прийняти даний законопроект, Андрій Володимирович, за основу та в цілому.

Дякую і дуже прошу всіх депутатів в залі підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Кравцов Євген Павлович є? Шановні колеги, чи є бажаючі виступити? Є. Я прошу включити: два – "за", два – "проти" для обговорення. Вибачте, така процедура, такий регламент. Будь ласка.

Кишкар Павло Миколайович, будь ласка.

 

17:19:23

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар, "Народний рух України". Прошу передати Кривенку Віктору.

 

17:19:32

КРИВЕНКО В.М.

Віктор Кривенко, "Народний рух України".  Шановні колеги, ми, коли з вами формували новий уряд, ми вкрай чітко наголошували на тому, що одна з основних причин фіаско уряду попереднього – це те, що він не виконував коаліційної угоди. І одним з пунктів, на який ми наполягали ще під час створення коаліції, коли формувалася влада після виборів… Борислав, можна? Дякую. Було те, щоб знищити організаційно-правову форму державного підприємства як клас, як основне джерело корупції, як основне джерело неефективного управління. І ми чітко прописали в коаліційній угоді створити акціонерні товариства. Акціонерні товариства самі по собі вже є набагато більш ефективною формою. З'являється ревізійна комісія, з'являється наглядова рада, чиновник не під столом командує підприємством, а входить в наглядову раду і несе відповідальність за свої рішення, інші формати звітності.

На жаль, попереднім урядом, попереднім міністром економіки це було засаботовано повністю і повністю провалено. І я вкрай сподіваюся, що  шанований мною Іван Степанович Кубів докладе  всіх  зусиль, щоб ми поклали край цьому атавізму, цьому нонсенсу в світі під назвою "державні  підприємства". Ті підприємства,  які мають  бути завжди державними: Монетний двір, можливо, там порохові заводи –  їх перевести в казенний статус, вони мають бути казенними підприємствами.

Тому на сьогодні, я вважаю, що нам вкрай потрібно  в наші підприємства стратегічні залучати іноземних стратегічних інвесторів під чіткі три вимоги: інвестзобов'язання по технологіям, які передаються, інвестзобов'язання по сумі інвестицій і по обсягу ринків, по обсягу реалізацій. І утримувати всередині себе ефективний менеджмент, продавати  20-30 відсотків стратегам нашим: "Boeing", "Airbus" і "EDS".   І так само нам треба робити і з нашою залізницею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, 30 секунд, завершити.  Будь ласка.   

 

17:21:38

КРИВЕНКО В.М.

Тому я закликаю уряд внести чітку концепцію залучення наших партнерів стратегічних  і на цьому етапі ми готові віднести знову залізницю  до  тих, що не підлягають приватизації, але  це шлях в нікуди і шлях в неефективність. Закликаю  до залучення партнерів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Від  "Самопомочі" Веселова Наталія  Василівна,  будь ласка.

 

17:22:01

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу  передати слово Войціцькій.

 

17:22:09

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Вікторія Войціцька "Об'єднання  "Самопоміч". Хочу зазначити, що "Об'єднання  "Самопоміч" буде  беззастережно підтримувати  даний законопроект.  Ми з вами,  дійсно,  говоримо про одне із ключових, стратегічних підприємств долю якого ми маємо визначати разом. А не через публічні заяви  необхідності залучення інвесторів і необхідності начебто вилучення таких підприємств із  переліків,    які не підлягають  приватизації. Ми якраз вважаємо, що сьогоднішнє рішення парламенту, яке дозволить нам втілити міжнародні стандарти управління державними підприємствами дозволить нам вивести наше державне підприємство стратегічне "Укрзалізницю" на той рівень, який буде необхідний для того, щоби залізниця стала ефективним прибутковим  підприємством, це є стратегічний об'єкт,   це є стратегічний актив. І ми закликаємо весь зал підтримати даний законопроект щодо стратегії залучених інвестицій, є і інші інструменти, такі як кредити, інша співпраця з міжнародними інвесторами. І на сьогоднішній день Україна, маючи такий актив, має зробити все для того, щоб втілити там найкращі міжнародні стандарти управління. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Развадовський Віктор Йосипович, будь ласка.

 

17:23:42

РАЗВАДОВСЬКИЙ В.Й.

Дякую. Прошу слово передати народному депутату Литвину Володимиру Михайловичу.

 

17:23:48

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, зрозуміло, що цей закон потрібно приймати, оскільки йдеться про стратегічну структуру. Але в мене виникає запитання і я просив би, якщо представники Кабінету Міністрів дадуть уряду, у нас середня зарплата по Україні, якщо вірити статистиці, менше 5 тисяч гривень. У той же час встановили зарплату для керівника "Укрзалізниці" на рік, який за свої важкі труди буде отримувати півтора мільйона доларів.

В мене питання, скажіть, будь ласка, а яке співвідношення між середньою заробітною платою "Укрзалізниці" і зарплату, яку встановили для іноземця? Складається враження, що Україна є раєм для гастарбайтерів і, в той же час, у нас очевидно немає своїх фахівців. Я думаю, що люди про це повинні знати. Ну, не може бути співвідношення, різниця у тисячу і сотні тисяч разів, це просто абсурд і зневажання українського суспільства, українського народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз Бондар Віктор, будь ласка.

 

17:25:07

БОНДАР В.В.

Безумовно, транспортна галузь України це є найбільш важливіша галузь, яка сьогодні існує в державі. Залізниця – це майже 22 тисячі кілометрів колійного господарства. Без залізниці не буде працювати промисловість абсолютно, без залізниці не буде пасажирських сполучень, без залізниці ми втратимо сполучення між обласними центрами, регіонами і, по суті, ми втратимо транзитний потенціал України. Якщо подивитися, що відбувалося останні кілька років це просто крах. Капітальні середні ремонти не проводяться, вагонне господарство розвалене, локомотиви не оновлюються, заробітна плата просто стає смішна, ніхто не думає як підняти. Транзитний потенціал втрачено.

Безумовно, ми будемо підтримувати сьогоднішнє рішення, щоб заборонити не те, щоб приватизацію цих підприємств, а заборонити навіть думати про те, що такі підприємства можна продавати з державної власності. Ми говоримо про те, що треба зробити комплексну програму повністю модернізації залізниці України. Ми говоримо про те, що треба потужні інвестиції, навантажити промисловість українську залізничну, яка спроможна вивести українську залізницю на абсолютно інший, якісний рівень. Це швидкісні поїзди, це абсолютно нові локомотиви, це вагонний парк, який має бути абсолютно оновлений. Все, сьогодні використано повністю резерв, вижали із залізниці все, що тільки можна. Непрозорі тендери за останні роки, вартість в тендерах завищена в 3-5 разів, зарплату встановили іноземців у півтора мільйони доларів. Покажіть мені, у кого є такі зарплати в Україні? У нас що, немає своїх залізничників, генералів, які спроможні навести порядок і дати залізниці новий подих? Є. У нас немає бажання думати про своїх людей, у нас немає бажання гордитися своїми фахівцями.

Треба зупиняти цей процес, треба наводити порядок. Ми за те, щоб включити залізницю у список, які не підлягають приватизації, але треба комплексна програма із залученням української промисловості. Дніпропетровськ, Кременчук…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

БОНДАР В.В. Дніпропетровськ, Кременчук, Харків інші регіони України, де є промисловість для залізниць, їх треба піднімати, давати державні замовлення. А сьогодні треба голосувати, і "Партія "Відродження" проголосує, підтримає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, обговорення завершили. Всі виступали групи.

Добре, Юрій Левченко, ще одна  хвилина.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще ви не виступали, так? Добре, добре, я дам.

Одна хвилина, Левченко. Приготуватися –  "Батьківщина".

 

17:27:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Безперечно, законопроект правильний, тут немає, власне кажучи, щодо його правильності говорити. Тільки є один момент дуже цікавий по процедурі. І я зараз звертаюся до пана Голубова, сподіваюсь він мене послухає, так, щоб він, власне кажучи, зробив щось з цього приводу.

Справа в тому, що абсолютно ідентичний, слово в слово ідентичний законопроект  був мною зареєстрований за півроку, за шість місяців, до цього законопроекту. Тому що ми, власне кажучи, "Свобода" звертала увагу на те, що намагалися приватизувати "Укрзалізницю", і ми  підготували відповідний законопроект і його зареєстрували ще в грудні 2015 року. Але якимось дивом в порушення Регламенту через  півроку, в травні 2016 року, вдалося зареєструвати вже Кабміну такий самий проект, один в один з кожним словом, і зараз ми його якось  розглядаємо, а первинний навіть забули про нього.

Тому просто я вас дуже прошу, пане Голово, навести лад в Апараті, щоб не було так для Апарату, як воно зараз є, що Кабмін важливіше від народного депутата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Батьківщина", Івченко. Так? Включіть мікрофон, будь ласка, Івченко.

 

17:28:55

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, знаєте, ми сьогодні розглядаємо дійсно важливий закон і "Батьківщина" його обов'язково підтримає, це те, щоб сьогодні в державній власності залишити "Укрзалізницю".

Але я звертаюсь до уряду. Я хочу зрозуміти і, напевно, всі депутати і суспільство хочуть зрозуміти: а які ж у нас дійсно об'єкти є стратегічними. "Укрзалізниця" – згодні, голосуємо, давайте не будемо виключати. А порти? А "Артем-сіль"? Це єдине підприємство, яке робить дорожню сіль і харчову сіль в Україні. Це, по суті, хто купить це підприємство – буде майбутній монополіст. А питання щодо ПЕКу, а питання щодо інфраструктурних об'єктів? Ми маємо провести дискусію, а не так, що наступним законопроектом, наприклад, стоїть законопроект щодо державної власності, що не підлягають приватизації ряд підприємств Закарпатської області. Слухайте, давайте наведемо лад, зрозуміємо, що для держави є стратегічне, визначимо – і один раз подамо і розпочнемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

17:30:08

ІВЧЕНКО В.Є.

Але перед цим дуже важливо: давайте всім покажемо умови цієї прозорої приватизації. Що буде відбуватися з землею: чи вона буде розпайовуватися? Що буде відбуватися з об'єктами без землі: чи це будуть прозорі аукціони, наскільки прозорі? І так далі, і так далі. Без умов депутати і люди не повірять в цю приватизацію.

Дякую. За цей проект ми голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я вам скажу, вже виступали і "Відродження", і "Воля народу". Давайте дуже коротко репліками.

Сергій Мельничук.

 

17:30:51

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Шановні колеги і український народе! Я хочу звернутися саме як нащадок козацького народу, щоб заборонили приватизацію "Конярство України". Сьогодні я кричущий випадок почув: що чемпіон світу, наш кінь Денш, знаходиться зараз, не зрозуміло чому, в конюшнях в Москві. "Конярство" граблять! А за землями стоять бандюки, бандюки минулої бригади, яка сидить там за спиною, тому саме "Конярство України" треба заборонити, тому що  те, що здобувалося нашими предками від князів, від козаків, той генофонд, який самий кращий у світі, просто роздерибаниться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз останній виступ. Депутат Гусак.

Я прошу усіх заходити в зал, займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити депутатів, що зараз відбудеться прийняття рішення.

Будь ласка,  одна хвилина. Гусак. Включіть мікрофон.

 

17:32:07

ГУСАК В.Г.

Володимир Гусак, "Опозиційний блок". Шановні колеги, окрім  підвищення комунальних тарифів,  з 1 травня майже удвічі в Україні сталося ще одне підвищення тарифів. На 15 відсотків були підвищені тарифи на залізничні вантажні перевезення.

Цікаво, що минулого року "Укрзалізниця" вже отримала підвищення тарифів на вантажні перевезення на 30 відсотків. Це дало додатково  7,5 мільярдів гривень. І таке  враження, що минулого року "Укрзалізниця" писала як обґрунтування, що знос тепловозів, електровозів досяг 100 відсотків. Таке враження, що цього року в обґрунтуванні підвищення тарифів вони змінили лише дату.  Бо знос  тепловозів і електровозів не зменшився. І це недивно, бо жодного нового тепловозу чи електровозу "Укрзалізниця" минулого року не купила.

Цього року "Укрзалізниця"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. Завершуйте.

 

17:33:20

ГУСАК В.Г.

За рахунок цього підвищення тарифів отримати 4 мільярди гривень. І ми дуже сподіваємося, що,  зрештою, куплять нові тепловози. І сьогодні на транспортному комітеті виступав новий голова "Укрзалізниці" Бальчун, і він сказав, що він зосередиться саме на подоланні корупції та підвищенні ефективності в самій "Укрзалізниці". Це ми будемо підтримувати. І нехай "Укрзалізниця" залишається в державній власності. Ми проголосуємо за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займати робочі місця, приготуватись до голосування.

Ще від комітету заключне Іванчук, включіть мікрофон. І прошу займати робочі місця, колеги. Заходимо в зал.

Будь ласка, Андрій Володимирович.

 

17:34:09

ІВАНЧУК А.В.

Андрій Володимирович, шановні народні депутати, я дуже дякую всім фракціям і групам за підтримку даного законопроекту. І з юридичним уточненням рекомендую прийняти за основу і в цілому даний законопроект з включенням публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" до додатку номер 2.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Даний законопроект об'єднав увесь зал, всі фракції висловились за його підтримку. Це рідкі випадки в нашому сесійному залі і я вітаю нас з тим, як і вітаю Андрія Володимировича.

І я ставлю на голосування проект Закону  про внесення зміни до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (4594) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Колеги, голосуємо.

 

17:35:20

За-250

Рішення прийняте. Закон прийнятий.

Вітаю авторів, вітаю комітет, Андрія Володимировича особисто з цією переконливою перемогою на сесії Верховної Ради України. Дякую вам, шановні колеги.

Шановні колеги, поки на рівні комітету ще виясняють питання по оподаткуванню пенсій, ще йдуть останні завершальні дискусії, і вони майже вже завершилися, у нас є ще один МВФівський закон (2413а) – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг.

Пане Іване, я вам поясню: він був зранку, я його відклав, бо автори  просили його перенести. Він у нас стояв другим зранку, це наш ранковий перший законопроект, але автори  попросили перенести. Є узгодження  всіх фракцій, колеги. Давайте я спитаюся, давайте зараз проголосуємо, чи ми можемо його поставити? Він  був зранку, автори  попросили його перенести, ми перенесли зранку і тому, колеги, ми перевіримо, чи він є готовий. Пане Олександре, перевіримо, чи він є готовий.

Отже, хто підтримує пропозицію, щоб зараз ми поставили законопроект на розгляд 2413а, який був зранку, це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг. Комітет пропонує за основу. Хто підтримує, щоби ми його зараз розглянули, прошу проголосувати. Шановні колеги, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо. 

 

17:37:13

За-180

Пропозиція не була підтримана.

І я поставлю тоді наступну пропозицію. Колеги, мені сказали, що всі остаточні дискусії з приводу законопроекту 4542, це є проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій, що комітет провів останні консультації і комітет вийшов на рішення.

Шановні колеги, зараз я запропоную вам, щоб ми… Він стоїть через три  законопроекти, щоб ми його поставили на розгляд зараз, щоб ми змогли його сьогодні прийняти. Це зняття оподаткування з пенсій. Це рішення, на яке чекають мільйони українців. І я прошу дуже відповідально підійти до цього голосування. Я прошу народних депутатів зайти в зал і приготуватись до голосування.

Шановні колеги, і я ставлю пропозицію поставити зараз на розгляд проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій (4542). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Оподаткування пенсій.

 

17:38:40

За-246

Зал знову об'єднався. Рішення прийняте.

І ми переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну. Це друге читання. Авторів поправок прошу приготуватись до роботи. Будь ласка.

 

17:39:06

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати!  Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики 1 червня 2016 року розглянув доопрацьований за скороченою процедурою до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій.

До другого читання  законопроекту  надійшло  32 поправки,  з них враховано  4 поправки і  6 поправок враховано частково та по суті, решта 22 – відхилено.

Перед вами є доопрацьований законопроект. По змісту він став таким. Звільняємо  від оподаткування пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів повністю. Але вносимо таку  нібито соціальну справедливість: пенсії, які становлять більше 10 прожиткових мінімумів, для осіб, які тратили працездатність, а це 10 тисяч 740 гривень, будуть оподатковуватися за ставкою, по прийнятій 13 поправці 80 відсотків. Зараз я в залі чую різні думки, що  це надвисока ставка. Тому зверніть увагу, будь ласка, на    13 поправку.  В  15 поправці було запропоновано  оподатковувати пенсії  більше 10 тисяч  740  за загальною ставкою  18 відсотків. 

Третій блок питань стосувався відміни знижуючого  коефіцієнта, який  застосовується при виплаті пенсій 0,85. Розглядаючи це питання і в робочих групах в тому числі, ми дійшли до висновку, члени комітету, що зараз це обмеження ми знімати не можемо. Воно діє тільки до  31 грудня 2016 року, а для бюджету, для Пенсійного фонду воно вартує 2,4 мільярди гривень. Тому  законопроекти, які регулюють  таке обмеження, вносити зміни не запропонували ми вам.  Саме при прийнятті бюджету на наступний рік ми можемо врегулювати питання  щодо застосування понижуючого коефіцієнту до пенсій, які вже будуть виплачуватися з 1 січня 2017 року.

За підсумками обговорення комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований комітетом проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу (номер 4542) прийняти у другому читанні та в цілому як закон.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

17:41:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

(Шум у залі) Звичайно. Звичайно, ми йдемо по всіх поправках! Ми йдемо по всіх поправках!

Прошу, поправка номер 1. Народний депутат Юрій Шухевич. Прошу… Прошу включити мікрофон.

 

17:42:00

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане Голово! Шановні депутати! В першій поправці йдеться про саму назву закону. Я хочу сказати, що все, що уряд запропонував це обман, бо не йдеться там про зняття пенсій з працюючих пенсіонерів найбільш упослідженої категорії. І тому я прошу цю поправку поки що зняти, тому що йдеться про назву, коли ми проголосуємо про цілий закон, тоді будемо говорити про назву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибі. Тобто ми не ставимо на голосування?

Народний депутат Дирів? Не наполягає. Поправка номер 2 була.

Поправка номер 3. Народний депутат Ляшко. Немає. Дякую.

Поправка номер 4. Народний депутат Королевська. Наполягає? Я прошу включити.

 

17:42:59

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я настаиваю на том, чтобы в данной редакции и название, и суть этого законопроекта были изменены, потому что, с одной стороны, да, мы делаем доброе дело и убираем сегодня абсолютно  неадекватную норму по налогообложению  пенсий. С другой стороны,  параллельно с этим вводятся опять же новые налоги  на пенсию.    Я считаю, что это недопустимая норма, и нам нужно очень сегодня внимательно подойти к этому вопросу. 

Также,  я считаю, нам необходимо сегодня  обратить внимание, а что делать тем пенсионерам, которые платили весь год налог на пенсию, а   сейчас налог на пенсию отменят. Что с этими деньгами будет? Нет, к сожалению, механизма компенсации людям тех перечислений, которые были сделаны.

Поэтому  я настаиваю на своей поправке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу від комітету коментар.

 

17:44:09

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановна колего, закон не може мати зворотної сили:  справді, ті пенсіонери з яких  утримувався прибутковий податок  не зможуть отримати сплачені суми ні за минулий рік, ні за 5 місяців цього року. Це, по-перше.

Тому, враховуючи третій блок, про який я сказала, що ми не можемо встановлювати відміну  коефіцієнту, назва проекту закону змінена не може бути.

І щодо встановлення податків. Ніяких нових податків ми не встановлюємо. Це є соціально справедлива норма, бо пенсійними внесками забезпечено пенсії не більше 10 тисяч гривень. Тому  пенсії понад 10 тисяч 740,  я думаю, очевидно нормально оподатковувати за базовою ставкою 18 відсотків, як мінімум.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Народний депутат  Наталія Королевська, ви наполягаєте на голосуванні? Так.

Прошу   поставити на голосування поправку номер 4.

 

17:45:23

За-100

Рішення не прийняте.

Переходимо до наступної поправки. Поправка номер 8, народний депутат Ванат. Не наполягає.

Поправка номер 9, народний депутат Каплін. Не наполягає.

Поправка номер 13. Прошу, народний депутат Кужель, прошу.

 

17:46:00

КУЖЕЛЬ О.В.

Пані Ніна, я все ж таки підтримую розуміння відміни оподаткування, це не оподаткування, а просто утримання пенсії для працюючих пенсіонерів. Але сьогодні багато телефонувало голів сільських рад, яким 100 відсотків не виплачують пенсію. І тому, я думаю, що давайте ми з вами буквально за тиждень напрацюємо ці зміни, щоб люди, які працюють, просто 100 відсотків забирають у державних службовців. Я прошу поставити на підтвердження 13 поправку, тому що це і є конфіскація пенсій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу від комітету.

 

17:46:38

ЮЖАНІНА Н.П.

13 поправка, про яку ми тільки що говорили, це справді встановлення розміру податку 80 відсотків на пенсії більше 10 тисяч 740. Тому, якщо ваша воля поставити її на підтвердження, давайте голосувати за неї.

Стосовно четвертого блоку чи третього блоку щодо коефіцієнту, то справді в цій категорії є пенсіонери, які працюють на державній службі, і зовсім не отримують пенсію. Але це норму, яку ми вносили до кінця цього року, тому я думаю, що це мають бути дії уряду відносно такої ганебної практики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу народний депутат Юрій Шухевич, автор поправки.

 

17:47:22

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний депутате! Річ в тому, що тут той понижуючий коефіцієнт 80 відсотків накладається на тих, які не внески в Пенсійний фонд не вносили. Вони сплачували з 4 тисяч, не більше. І тому, я вважаю, що вони незаконно отримують такі пенсії. Тому прошу підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ви наполягаєте на підтвердженні поправки? Прошу поставити на підтвердження поправку номер 13 народного депутата Юрій Шухевича. Прошу голосувати, шановні народні депутати.

 

17:48:20

За-79

Рішення не прийнято.

Таким чином, прошу від комітету коментар.

 

17:48:35

ЮЖАНІНА Н.П.

Таким чином, у нас складається ситуація, що ми відмінили оподаткування пенсій 80 відсоткам, які складають більше 10 тисяч 740 гривень. Тому я прошу зараз поставити на підтвердження 15 поправку, яка говорить про те, що пенсії понад 10 тисяч 740 оподатковуються базовою ставкою 18 відсотків. Це буде правильно і соціально справедливо. Будь ласка, проголосуйте за 15 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І ми маємо  поправку номер 15 народного депутата Курячого.

Шановні народні депутати, прошу визначитися стосовно поправки номер 15. Прошу голосувати.

 

17:49:35

За-200

Рішення не прийнято.

Прошу від комітету коментар.

 

17:49:44

ЮЖАНІНА Н.П.

Ми не можемо рухатися далі, тому що це буде абсолютно соціально несправедливо. Якщо в нас немає 226 голосів і для прийняття закону, то для чого ми тоді взагалі ставили його зараз на розгляд?  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Курячий, автор поправки.

 

17:50:02

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, я зараз хочу звернутися до вашої совісті, до вашого почуття справедливості, оскільки  зовсім об'єктивно, і я погоджуюсь, що всі зі мною будуть  поділяти мою точку зору,  несправедливо блатних пенсіонерів сьогодні звільняти від пенсій. Вони взагалі, коли отримували підвищені пенсії, вони не забезпечували підвищеними внесками у Пенсійний фонд.

Саме тому є такий добрий запобіжник: що питання не тільки фіскального характеру, а і питання соціальної справедливості. Ті, хто отримують пенсію вище, ніж 10 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 10 тисяч 740), мають сплачувати базову податкову ставку 18 відсотків. І це буде сприйнято позитивно суспільством.

Друзі, це питання чесності перед совістю, і перед людьми, і перед суспільством. Я прошу поставити ще раз цю правку на підтвердження і проголосувати за неї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спокійно! Спокійно! Спокійно!

Прошу, народний депутат Пинзеник. І Острікова, і Долженков.

 

17:51:12

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, мені дивно чути слова "справедливість" в залі, який зранку проголосував за пенсії майже в 300 тисяч гривень для суддів. І коли пан Шухевич спробував ввести оподаткування – і воно справедливо, - за пенсії понад 10 тисяч, ми вибили цю правку з закону. Зараз пропонується 18 тисяч. Це жалюгідна подачка, це сором, але я пропоную підтримати хоча б цю подачку. Киньте кістку українським пенсіонерам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Острікова.

 

17:51:50

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, дійсно, пенсія – це вид соціального забезпечення, який гарантований Конституцією, але в нас не накопичувальна система діє в Україні, в нас солідарна система, і всі ми сплачуємо внески, єдиний соціальний внесок, який іде в один котел. Тому надвисокі пенсії, які не забезпечені єдиним соціальним внеском, дійсно буде справедливо їх оподатковувати.

Тому ми порахували, що 10 740 це той розмір, понад який пенсії не забезпечені сплатою єдиного соціального внеску і абсолютно справедливо ввести загальну ставку податку 18 відсотків на суму перевищення пенсії понад 10 740. Якщо ми зараз це не підтримаємо, вони взагалі не будуть оподатковуватись. Давайте консолідує ці 226 "за" ставку 18 відсотків на суму перевищення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Він "Опозиційного блоку" хтось один. Хто? Королевська?

Прошу, Королевська, народний депутат Королевська.

 

17:52:52

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы должны понимать, мы сейчас можем написать любую норму, бумага сдержит и выдержит все, и мы так уже делаем на протяжении полутора лет. Но если будет норма юридически неграмотная, противоречащая Конституции Украины, они точно так же через суд пойдут и отстоят, смогут выиграть и защитить свое право на получение своей полноценной пенсии. Поэтому мы предлагаем, чтобы эта норма полностью была согласована со статьей 22 и статьей 58 Конституции Украины. И ни в коем случае сейчас здесь шантаж не уместен, что если эту норму не принимают, то закон не принимается.

Давайте эту норму вынесем отдельными проектом, грамотно ее абсолютно пропишем в соответствии с Конституцией Украины и разберемся кто эти люди, кто сегодня  получает такую пенсию Если это народные депутаты, то, безусловно, им надо вообще забрать всю пенсию и платить минималку, а если это…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:54:08

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Наталія! Колеги депутати, я прошу вас хвилинку уваги мене послухати. Ще 10 хвилин дискусії – і депутатів в залі не буде по надважливому питанню. І я дуже вас прошу, колеги, вибачте за те, що ми припиняємо дискусію і переходимо до прийняття рішення. І я дуже прошу усіх зайти в зал, приготуватися до голосування. Це надважливий законопроект закон, який чекають мільйони українців.

Я прошу ще раз позицію комітету озвучити, і після того ми перейдемо до прийняття рішення. Будь ласка, Ніна Петрівна, озвучте пропозицію комітету, і ми тут же будемо голосувати. Будь ласка.

 

17:54:43

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, з кожної фракції є представник в Комітеті з питань податкової та митної політики, і він пояснює вам, що якраз на робочих групах ми дуже добре розібралися в категорії людей, які отримують пенсію більше 10 тисяч 740 гривень. Таких осіб 450, які отримують пенсію більше 15 тисяч і далі. Тому, я вважаю, що… Зараз ми, зал взагалі розколеться, тому що всі вважають, що пенсії не забезпечені внесками, мають оподатковуватися. І розбіжність тільки в ставках: 80 чи 18 відсотків. Ми на комітет голосували за 80. Цю поправку зараз відхилили. Тому ставимо на підтвердження поправку – 18 відсотків.

Я прошу консолідуйтеся, проголосуйте, нам потрібно 226 голосів, і система запрацює. Притому, що наші пенсіонери з високими пенсіями з 2005 року платять прибутковий податок за стандартною ставкою із пенсії більше 10 тисяч гривень. Це звикла практика…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, голосуємо. Я прошу приготуватись до голосування. В залі всі її підтримують. Нам треба тільки проголосувати, колеги. Голова комітету, яка проводила  дуже активну і дієву роботу,  вийшла на компромісну пропозицію, яку підтримують усі фракції.

Шановні колеги, я прошу приготуватись до  голосування. Я прошу  зайняти свої робочі місця. І я ставлю на голосування поправку №15, яку просить підтримати голова комітету. Шановні колеги, прошу голосувати,  15 поправка. Прошу підтримати за пропозицією голови комітету. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

17:56:46

За-248

Поправка прийнята.

Колеги, ми завершили обговорення. (Шум у залі)  Добре. Хто вимагає  поправку? Будь ласка, дайте слово Юрію Шухевичу. Слово  Юрію  Шухевичу.

 

17:57:07

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановні депутати, йдеться про пенсії  низькооплачуваних  пенсіонерів, працюючих пенсіонерів, бідних, найбільш  бідніших,  яких цей законопроект  не торкається. Вони дальше  оподаткування для них остається.

Подумайте, металурги навіть, які… шахтарі, які мали великі заробітки, платили внески, а їх тепер оподатковують, а великі категорії багатих привілейованих пенсіонерів залишаються неоподатковані.

Тому йдеться про… ця поправка вимагає все ж таки, змилуйтеся над тими пенсіонерами, які кривавою працею, кров'ю і потом запрацювали ті пенсії, і тепер їх оподатковують. А ті як не платили внесків, тих звільняють. Прошу підтримати поправку 23.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна, будь ласка.

 

17:58:16

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний колего, ми з вами уже говорили і на засіданні комітету, це стосується не податку, а коефіцієнту, який застосовується до працюючих пенсіонерів. При тому до пенсії в розмірі 1 тисяча 611 гривень він не застосується. Обмеження тільки стосовно працюючих пенсіонерів, в яких пенсія більше 1 тисячі 611 гривень. На жаль, я розумію, що це неправильно і це маленька пенсія, але ми не можемо зараз або взагалі обмеження зняти, або підвищити цей розмір пенсії, до якої не застосовується обмеження.

Це обмеження діє тільки до кінця цього року. Будь ласка, не проґавте, коли будемо приймати бюджет. Саме  при прийнятті  бюджету були внесені зміни і в пенсійний закон, яким встановили ці обмеження. Але вони тільки діють до 31 грудня  цього року. Давайте потерпимо і на наступний рік будемо вимагати від уряду скасування цього коефіцієнту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте? Я ставлю на голосування  поправку 23  народного депутата Юрія Шухевича. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.  Будь ласка, голосуємо.

 

17:59:38

За-152

Рішення не прийнято. 

Колеги, ще два виступи, і ми переходимо до голосування. Я прошу залишатися на місцях. Долженков,  будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:59:50

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Шановний головуючий,  шановні колеги!  Мій також виступ стосується пропозиції 24-ї. Стосується проблеми застосування понижуючого  коефіцієнту  до працюючих пенсіонерів. Тут шановний представник голова комітету говорить, що немає в бюджеті відповідних коштів. Але  де ж принцип соціальної справедливості, коли ми оподатковуємо високі пенсії і при цьому  застосовуємо коефіцієнт для працюючих      пенсіонерів, адже вказані пенсіонери працюють не від доброго життя. І відповідно  дуже велика кількість пенсіонерів, які є,  вийшли достроково на пенсію за пільговим віком, відповідно застосовується цей коефіцієнт. Я знаю, що він часовий. Але цей термін може бути дуже значним для забезпечення життєдіяльності соціально не захищених верств населення. Тому все ж таки пропоную підтримати вказану пропозицію і зняти зазначений ганебний коефіцієнт, який зараз застосовується до дуже великої кількості наших громадян співвітчизників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні? Хто підтримує поправку номер 24 народного депутата Долженкова, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

18:01:10

За-129

Рішення не прийняте.

Королевська, включіть мікрофон, будь ласка.

 

18:01:20

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я прошу поставить на подтверждение 28 поправку. И я настаиваю на том, что сегодня работающие пенсионеры, которые находятся не на державной, не на государственной службе, и пенсионеры, которые ушли на пенсию по "чернобыльскому" закону, мы просто обязаны выполнить свой долг и освободить этих людей от разного рода коэффициентов и налогов, и оставить ограничение пенсии только для депутатов, прокуроров и судей. Это предусмотрено этой поправкой. Потому что иначе это будет не закон, который мы сегодня примем, а пустой звук, потому что миллионы работающих пенсионеров останутся в тех же самых сложнейших условиях. И мы с вами  будем громко с гордостью кричать, что решили проблему, а на самом деле еще только больше людей настроили против себя и против адекватности. Прошу поддержать 28 поправку. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні так? Шановні колеги, хто підтримує поправку номер 28 народного депутата Королевської, прошу проголосувати.

 

18:02:48

За-136

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, зараз буде остання поправка. Я прошу заходити в зал, я прошу Секретаріат Верховної Ради України попередити депутатів, що зараз відбудеться прийняття рішення.

Зараз я прошу остання поправка Шпенов, включіть мікрофон. Народний депутат Шпенов.

 

18:03:07

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемые коллеги, я настаиваю на поправке номер 27, которой являюсь автором. Эта поправка признана дать право временно до 2025 года женщинам, которые достигли 55 лет и имеют стаж работы более 30 лет, и… не работают досрочно, получать сокращенную пенсию. Хочу напомнить, что в январе 2015 года уже был принят такой же законопроект с такими положениями, который направлен на защиту прав женщин предпенсионного возраста, которые не конкурентоспособны на рынке труда и оказались в сложных экономических обстоятельствах, обусловленных массовыми увольнениями  работников, то есть выплата таких пенсий рассматривается как определенная альтернатива выплаты пособия по безработице.

Президент ветировал этот законопроект и парламент никак не соберется преодолеть вето, хотя все согласны, что эта норма жизненно необходимо. Прошу поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні, і я ставлю на голосування 27 поправку народного депутата Шпенова. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, будь ласка.

 

18:04:25

За-169

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, таким чином ми завершили обговорення даного законопроекту і  ми  можемо переходити до прийняття рішення. Шановні колеги, я прошу зайняти свої місця і приготуватися до голосування. Я на 15 хвилин продовжую роботу нашої сесії.

І зараз ми переходимо до голосування. Отже, я ставлю  на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій (номер 4542) в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

18:05:26

За-274

Рішення прийняте. Ніна Петрівна, вітаємо вас. Вітаємо авторів. Вітаємо всіх колег народних депутатів.

Зараз в нас ще є оголошення. Прошу послухати.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом зборів депутатської фракції політичної партії "Опозиційний блок" повідомляю про обрання співголовами депутатської фракції "Опозиційний блок" народних депутатів України Бойка Юрія і Вілкула Олександра.

Шановні колеги, я хочу вам повідомити, що сьогодні у нас відбувся надзвичайно важливий і результативний день. Одне питання, по якому ми не прийняли рішення, – це   питання квот, захисту української музики і української мови. Я публічно звертаюсь зараз до всіх фракцій, до комітету, щоб ми до наступного тижня підготували цей законопроект, щоб ми змогли його прийняти  наступного тижня. Я як Голова Верховної Ради докладу усіх зусиль, щоб ми змогли знайти об'єднуючий законопроект, який буде підтриманий в нашому залі, і ми захистимо  українську мову  і українську пісню, і я впевнений, що український парламент прийме це відповідальне і важливе для України рішення.

Дякую за роботу. Дякую за сьогоднішній день.  Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра о 10 годині ми продовжимо нашу роботу. Дякую. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку