ЗАСІДАННЯ СОРОК ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

01 червня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:18

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, доброго ранку. Доброго ранку! Прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації.

Готові до реєстрації? Шановні колеги, прошу зареєструватись.

 

10:03:35

Зареєструвалось 324 народних депутати.

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! Традиційно в перший день літа в Україні відзначається День захисту дітей. Ця дата була заснована на Міжнародному конгресі жінок 1949 року в Парижі. Це сталось на четвертий рік після найстрашнішої в історії людства війни – Другої світової війни. Конгрес жінок у Парижі постановив боротись за забезпечення миру у світі як єдиної гарантії захисту дітей. Зараз, і в ці дні в тому числі, на лінії розмежування, де гинуть українські діти, це питання для нас особливо є актуальним. За моїми даними за час військової агресії в Донецькій і Луганській областях загинуло 68 дітей, поранено 186 дітей. По нашій інформації, особливо в останній період, через російські безпілотники скидаються вибухові пристрої на українську територію, від яких гинуть цивільні люди і гинуть діти. Тому сьогодні для нас вкрай важливо наголошувати на важливості питання захисту дітей, адже кожного дня діти стають жертвами атак військової артилерії, російської артилерії. Заради збереження життя українських дітей і майбутнього України ми не можемо поступатись ворогу і повинні чимшвидше звільнити усі українські території.

Сьогодні в порядку денному ми поставили ті питання, які стосуються, власне, захисту дітей. І по тих питаннях, я впевнений, в залі не буде дискусій, ми усі спільно зможемо підтримати депутатські ініціативи для того, щоб своїми рішеннями і своїми діями відзначити День захисту дітей.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень.

Шановні колеги,  я прошу приготуватись до запису. І прошу провести запис на виступи народних депутатів. Будь ласка,  проводиться запис.

Віктор Остапчук. Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

10:06:58

ОСТАПЧУК В.М.

Прошу передати моєму колезі Кулінічу Олегу  Івановичу.

 

10:07:09

КУЛІНІЧ О.І.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Минулого тижня працював на Полтавщині на  147 виборчому окрузі, провів  дуже багато зустрічей із сільськими головами, з головами районних державних адміністрацій і просто спілкувався з людьми.  І тому зараз дуже  багато питань  виникає у міських голів, у голів адміністрацій якраз із проблемами місцевих бюджетів.  До цього часу у нас  не є вирішеним питанням про фінансування профтехосвіти, не вирішеним є питання пільгового проїзду.

От наприклад візьмемо конкретне місто, місто  Миргород. Зараз  уже містом виділено 3,2 мільйони гривень і до кінця року потрібно виділити ще  3 мільйони гривень.  1,2 мільйони гривень виділено на пільгове перевезення. В цілому  це близько 8 мільйонів гривень, а це 10 відсотків від бюджету такого міста як Миргород. Бюджети районного рівня також не в гарному стані. От під час спілкування із головою Решетилівської районної державної адміністрації, він мені озвучив таку проблему: зараз на бюджети районів  покладена така проблема як фінансування тяжкохворих дітей. От конкретно фінансування по Решетилівки двох таких дітей становить півтора мільйона гривень, а для бюджету районного центру Решетилівки це суттєві цифри.

Крім того, місцеву владу не покоїть ініціатива групи депутатів парламенту, де зареєстрований законопроект, яким пропонується 30 відсотків від акцизного збору сконцентрувати в спецфонді обласних бюджетів.

В пояснювальній записці говорить, що ці кошти підуть на ремонт автомобільних доріг областей. Але виникає питання і в сільських голів, і в міських голів чи дійсно ці кошти, якщо такий законопроект буде проголосований правильно будуть розподілятися? І чи зможе чиновник в обласному центрі правильно розподілити ці кошти? Тому що акциз – це суттєві кошти для місцевих бюджетів.

От приклад міста Зіньків. За рахунок акцизу в 2015 році зібрано 3 мільйона гривень за рахунок акцизного збору. Це 37 відсотків від бюджету міста Зіньків. За 4 місяці поточного року ця сума складає 1,2 мільйона гривень. Тому недоцільно ці кошти вилучати із місцевих бюджетів.

Для Миргорода з бюджетом 80 мільйонів гривень сума акцизу складає 8 мільйонів – це 10 відсотків. Тому, шановні колеги, раз ми вже взяли напрямок на децентралізацію, тому я хочу звернутися і до колег народних депутатів, і до уряду, давайте цю лінію проводити, а не навантажувати різними видатками місцеві бюджети і не вилучати ці кошти, тому що тоді децентралізація буде тільки на бумазі, і люди реально її не відчують.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Гєллєр передає слово Гуляєву. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:10:15

ГУЛЯЄВ В.О.

Всем добрый день! Василий Гуляев, 140-й избирательный округ, Одесская область, группа "Партии "Відродження".

Уже больше года мы здесь в Верховной Раде все говорим про передачу полномочий на места, про децентрализацию власти. А, что происходит конкретно? Все остается только на словах.

Я хочу привести конкретный пример по моему мажоритарному округу, по Овидиопольскому району. Что сегодня происходит? Депутаты районного совета еще в январе месяце выразили недоверие к голове райдержадминистрации. И вы думаете, что-то поменялось? Люди все обращались во все инстанции, писали Президенту, Премьер-министру, но все остается на местах. Если мы думаем, что за это время что-то улучшилось, нет, конечно. На сегодняшний день школьные автобусы не ездят. А не ездят почему? Потому, что нет солярки. А солярки нет не потому, что нет денег, а потому, что проведен тендер неправильно.

Так же само  не выплачиваются субсидии ни людям, ни коммунальным   предприятиям. Дошло до того, что коммунальные предприятия  уже хотят на этой неделе бастовать и перекрывать райдержадминистрацию,  и вы знаете, это наверное будет. С января месяца коммунальным предприятием не возвращаются деньги, вы понимаете, это какой-то парадокс. Не возвращаются почему эти деньги? Эти деньги не возвращаются потому, что просто-напросто не поданы правильно заявки  в область, и эти деньги  просто не могут передаваться. Глава администрации заявляет,  что нет кадров. Но, вы знаете, за это время с января месяца, первый  замглавы администрации был задержан за взятку. Субсидии не выплачиваются, и глава этого департамента тоже был взят за взятку. И глава администрации не хочет понять или не понимает,  что это люди, это его прямые подчиненные за которых он как непосредственный начальник должен отвечать за их действия.   Вот такая вот ситуация происходит на сегодняшний день.

И было много обращений послано во все инстанции, и я бы конечно бы попросил бы Президента, Премьер-министра обратить внимание на эту ситуацию,  и пойти навстречу жителям Овидиопольского района. Это район с 70-тысячным населением и его просто оставили на произволящее. Это  был лучший район в Одесской области, а что происходит сегодня? Сегодня происходит полный хаос в районе. Я хотел бы, чтобы мое выступление считалось официальным запитом.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Нестор Шуфрич.

 

10:12:56

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий.

З особливою радістю хочу передати в День захисту дітей слово своєму колезі і другу Павленку Юрію.

Дякую.

 

10:13:11

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні колеги! Озвучена Головою Верховною Ради цифра загиблих від куль і осколків  дітей, на жаль, є  не повною. За нашою інформацією, аналізом всіх офіційних і відкритих джерел цифра є ще більш трагічнішою. За два роки військових дій загинуло 199 українських дітей від куль і осколків, близько 500 поранених. Сьогодні більше 10 тисяч дітей проживають в "сірій зоні", тобто кожен день наражені на небезпеку, сотні українських дітей втратили рідну домівку. Більше 5 місяців тому назад Верховна Рада консолідованим рішенням ввела і визначила нове поняття "дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів". Цей закон і це поняття чітко визначає, що це діти, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, отримали поранення, контузію, каліцтво, зазнали фізичного, сексуального, психологічного насильства, були викрадені або незаконно вивезені, залучалися до формування або незаконно утримувалися, в тому числі, в полоні.

Закон визначає, що цей статус має надавати орган опіки і піклування за місцем реєстрації дитини, як внутрішньо переміщеної особи. Але вже пройшло понад 5 місяців і порядок надання цього статусу не розроблений, і не затверджений Кабінетом Міністрів. Більше того, не проводиться широка інформаційно-роз'яснювальна робота щодо захисту дітей від участі у збройних конфліктах і воєнних діях, як це передбачено законом.

Більше того, за цей час з'явилися і породжені АТО нові категорії дітей, по відношенню до яких жодних інструкцій, жодних порядків, як діяти місцевим органам влади для захисту цих дітей, для надання допомоги, соціальної і іншої, як це передбачено законом, не розроблені. Бездіяльність уряду і втрата керованості Кабінетом Міністрів політики захисту прав дитини породжує нові трагедії. Україна на межі відновлення масштабної, масової дитячої безпритульності. Не люблю цей вислів, але хочеться його зараз згадати, всі дорослі були дітьми, але не всі діти можуть стати дорослими. Наш обов'язок забезпечити це кожній дитині.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

10:16:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Дмитра Шпенова, "Опозиційний блок".

 

10:16:14

ШПЕНОВ Д.Ю.

Прошу право на выступление передать депутату Дунаеву, спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Дунаєв.

 

10:16:21

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый народ Украины! Уважаемые коллеги! Спустя два года разрушительной войны на Донбассе, в след за международными партнерами и гуманитарными организациями власть и отдельные представители коалиции начинают понимать, что война – это тупиковый путь решения конфликта. А экономическая, энергетическая блокада – это сплошные убытки для страны и региона, а также процветания коррупции и контрабанд.

За последние годы усилиями отдельных политиков на жителей Донбасса повесили ярлык сепаратистов. "Пособники сепаратизма" –  некоторые сайты успели записать даже журналистов, которых еще вчера называли защитниками демократических ценностей, тем самым поставив под угрозу жизнь представителей СМИ. Это  отметил даже посол США. Несмотря на разруху, войну и уничтоженную инфраструктуру Донбасс продолжает быть частью экономики Украины. И восстанавливать шаг за шагом усилиями миллионов людей.

Что происходит сейчас в промышленном потенциале Донбасса? В первом квартале 2016 года внешнеэкономический оборот в Луганской области состоял 3,7 миллиарда гривен, доходы в бюджет всех уровней достигли почти 2 миллиарда, что на 12 процентов больше чем в прошлом году. Существенный рост поступлений в государственный бюджет демонстрирует Донецкая область, 3,5 миллиарда гривен. За первый квартал отчисления за год выросли на 38 процентов – это не кредиты МВФ, за которые нам предстоит рассчитываться своим ВВП. Вследствие чего уничтожается научно-экономический и индустриальный потенциал нашего государства. Это реальный труд народа Украины – это не чьи-то домыслы, это данные государственной фискальной службы.

О чем это говорит? О наличии там пятой колоны или о патриотизме и работе наших граждан проживающих на территории Донбасса? Там живут наши люди, работают наши предприятия, как государственной, коммунальной так и частной формы собственности. В   статистике говорят, что в части роста промышленного производства это результат того, что все больше предприятий Донбасса платят налоги именно в государственный бюджет Украины, даже те, которые находятся за временной линией разграничения.

Украине нужен сильный Донбасс, как и Донбассу нужна сильная Украина. Поэтому вопрос восстановления экономических и гуманитарных связей сегодня, как никогда, остро стоит на повестке дня. Что сегодня имеет народ Украины? Продолжение замораживания социальных выплат и военный конфликт. Власть своими действиями оставляет жителей страны в неопределенности в части выполнения Минских соглашений, согласованных с Нормандской четверкой, нам необходимо прекратить бесконечное выяснение отношений, нагнетать негатив, страх в обществе. Надо искать точки взаимодействия, уважения друг друга, учитывать взаимные интересы, строить будущее, отталкиваясь от того, что объединяет, а не от того, что разъединяет. Еще великий Сократ говорил: "Не спеши осуждать, спеши понять".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Івана Спориша, "Блок Петра Порошенка".

 

10:19:31

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15-й округ, Вінниччина. Прошу передати слово Олегу Барні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Олег Барна.

 

10:19:43

БАРНА О.С.

Шановні депутати, український народе! Барна Олег, Тернопільщина. Позитивною стороною сьогоднішнього уряду є те, що, на відміну від попередників, він звертається до депутатів, до місцевих органів влади, зокрема, з порадами щодо питань приватизації. І зокрема, коли говориться про список приватизованих підприємств, мова іде про те, що в першу чергу потрібно приватизовувати неліквідні. І в тому числі, коли стосується проблеми "Укрспирту" як  корумпованої структури, потрібно в першу чергу вивести цей... цю організацію із централізованого впливу Києва, надати статус особи юридичної кожному підприємству, повернути їм можливість самостійно розпоряджатися коштами і вести господарську діяльність. І саме після того може статися те, що буде видно, хто яке підприємство і що вартує, і які треба приватизовувати, а які можуть приносити великій дохід державі. І пора вже закінчити оцей цирк, який тривалий час розгортається навколо призначення директора "Укрспирту" і проведення цього  конкурсу.

Я гадаю, що органам місцевої адміністрації… треба подати більше методів і засобів впливу на місцеві державні підприємства. Це стосується і галузі транспорту, зокрема щодо приватизації портів. Дійсно, є порти і неліквіди, які потрібно продати, але попробуємо продати 4-5, побачимо, що з цього вийде, як будуть сумлінно виконуватися… покупці свої зобов'язання. Бо так ми можемо втратити доступ України до моря і втратити Україну як державу морську. Бо прикладом для цього є ситуація із Львівським автобусним заводом, коли флагман, Радянського ще Союзу, автобусобудування було продано, зруйновано російською компанією і перетворено в руїни.

Також я хочу звернутися до наших колег-депутатів з пропозицією щодо змін як… прокуратуру, про які колеги голосували проти: "Опоблок", "Самопоміч", "Батьківщина" і Радикальна партія. Як ми бачимо, перші результати є. І фактично сотні корумпованих, продажних чиновників, суддів отримали… працівники правоохоронних органів отримали повістки. Мені здається, цього прагнули ми всі. Але я закликаю також колег ні в якому разі не поширювати неправдиву інформацію, не дестабілізувати ситуацію в країні, не говорити про факти, які не підтверджені, зокрема щодо розкладань високопосадовців і так далі. Тільки після належного розслідування, бо саме брехня і цинізм більш наносить шкоди країні, ніж сама корупція, бо, завдячуючи брехні, корупціонери приходять до влади.

А до колег Радикальної партії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

10:22:48

БАРНА О.С. Шановні колеги, майте совість над країною. Я дуже вас прошу, не будьте клоунами і не перетворюйте Верховну Раду у цирк.

Слава Україні і слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Кіссе, партія "Відродження".

 

10:23:12

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги, дорогие друзья, жители Одесской области, юга Одесской области, украинской  Бессарабии. Мое кроткое выступление,  прежде всего, адресовано в адрес Кабинета Министров. Благодаря усилиям жителей юга Одесской области, усилиям областной администрации, Кабинета Министров, Министерства транспорта, Укравтодора наконец-то начат ремонт, капитальный ремонт судьбоносной дороги Одесса-Рени.  Действительно, на многих участках проводится капитальный ремонт. И надеюсь, что начало будет иметь эффективное завершение и дорога к концу года будет отремонтирована.

Но, вместе с тем, мое выступление, мое обращение в адрес государственных институций власти связано с необходимостью установления контроля, то есть установление весов по проезду большегрузных машин. Если мы этого сейчас не сделаем, буквально черед  полгода эта дорога, которая неимоверными усилиями строится, может быть таковой, что нам тяжело об этом даже говорить. И думаю, уверен, что законопроекты, которые уже выносятся на протяжении нескольких раз здесь у нас в Верховном Совете касательно контроля за проездом большегрузных машин  с тем, чтобы установить жесткий контроль и соответствующие штрафы и наказания за проезды большегрузных  машин, мы в обязательном порядке на следующем пленарном заседании должны это рассмотреть и принять. Это первый вопрос.

И второй вопрос. Я обращаюсь, прежде всего, к громадам, громадам Одесской области. Сегодня идет такая тотальная  работа, если можно сказать, обрабатывание по формированию плана по объединению громад. Я хочу всем напомнить, что в законе четко написано о добровольном объединении громад. То есть сельские головы  должны эту работу проводить,  только встречаясь с людьми, и принимать решения на общих собраниях громад и выносить: согласны они объединяться или нет. Если кто-то вам говорит, что денег дадим, пусть дадут деньги и сделают дорогу между селами, и тогда вы подумайте, стоит объединяться или нет. Если объединяться, так только те села, которые, к сожалению, сегодня численный состав около 300-400 человек в селе. А сегодня наши села  на юге Одесской области большие, сегодня рост населения идет, рост сегодня рождаемости, обратите внимание на большие села. Любой шаг, который делают сельские головы, они должны согласовывать со своими жителями, ибо жители их избирали и им давали мандат доверия. Только решение громад может быть принято к реализации. Я думаю, что меня все прекрасно слышат и понимают. И прошу быть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Ірину Сисоєнко, "Об'єднання "Самопоміч".

 

10:26:31

СИСОЄНКО І.В.

Добрий ранок, колеги. Сьогодні День захисту дітей. Я хочу звернути вашу увагу, що, на жаль, ми дуже мало приділяємо уваги і приймаємо законодавчих ініціатив, які безпосередньо стосуються дітей.

Мені дуже важко навіть говорити про те, що, на жаль, в Україні малюкова і дитяча смертність майже в два рази більше, ніж в європейських країнах. І саме тому ми повинні запроваджувати програми не лише на лікування хворих дітей, а також витрачати кошти на збереження здоров'я для здорових дітей.

Ви знаєте про те, що велика кількість дітей, які закінчують сьогодні школу, майже 80 відсотків мають різні хвороби: серцево-судинні, хвороби органів дихання та травлення. І саме це говорить про те, що надзвичайно важливо приділяти увагу шкільній медицині, запроваджувати обов'язково профілактичні оздоровчі заклади як в школах, так і в дитячих садках.

Також в форматі розвитку сімейної медицини надзвичайно важливим є збереження педіатричної служби в Україні. Саме педіатр може своєчасно виявити розвиток тих захворювань у новонароджених дітей, у дітей малого віку. І тому сьогодні спеціальність "Педіатр" надзвичайно важлива, але, на жаль, в Україні вона знищується і це є неприпустимим.

 Також звертаю вашу увагу, що в Україні проживає 160 тисяч дітей з інвалідністю. І якраз питання реабілітації дітей з інвалідністю є дуже актуальним для нашої країни. Законопроект, який поданий до Верховної Ради, 4458, якраз своєю метою передбачає реабілітацію як дітей з інвалідністю так і дітей з зони АТО.

І саме головне. Ті умови, в яких народжуються дитина, потім впливає на її здоров'я на протязі всього життя. 6 областей України мають недобудовані перинатальні центри, такі області як Івано-Франківська область, Волинська, Тернопільська, Черкаська, Чернівецька, жінки тих областей не мають можливості народжувати в високоспеціалізованих медичних закладах. І саме це призводить до тих страшних наслідків, коли велика кількість патологій вагітності, коли діти недоношені потребують медичну допомогу і не мають можливості її здобути. Тож я звертаюсь до уряду, який зобов'язаний виділити 589 мільйонів гривень для того, щоб добудувати в тих 6 областях перинатальні центри. Адже, шановні чоловіки, жінки всієї України заслуговують на те, щоб народжувати вам здорових дітей саме в належних, сучасних умовах. Тому розраховую на вашу підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова народного депутата Світлану Заліщук, "Блок Петра Порошенка".

 

10:29:45

ЗАЛІЩУК С.П.

Прошу передати слово Сергію Лещенкові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Сергій Лещенко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:29:54

ЛЕЩЕНКО С.А.

Добрий день, друзі! Я хотів свій виступ присвятити події, яка відбулася вчора, це оприлюднення тіньової бухгалтерії Партії регіонів, тіньової бухгалтерії, яка показує наскільки корумпованою є українська політика. І тут проблема не в Партії регіонів, а в тому, що всі партії мають таку бухгалтерію. Але тільки Партія регіонів змогла зафіксувати і донести до наступних поколінь, показати, як вони використовували державну, владу держави для того, щоби грабувати, а потім витрачати гроші на політику. Це файли, які були оприлюднені вчора на прес-конференції, які так само колишній заступник голова СБУ пан Трепак передав до Національного антикорупційного бюро. Наші документи показують, що лише за півроку –  менше ніж за півроку – 2012 року було витрачено на політику понад 60 мільйонів  доларів, при чому гроші, які витрачалися, вражали,як масштабам, так цинізмом. Були гроші просто на підкуп депутатів, за одне голосування 50  тисяч доларів. Були мільйони доларів, 3 мільйони доларів, які виділялись для Центральної виборчої комісії, і все це в час, коли відбувалась виборча кампанія. Тобто фактично відбувався підкуп, підкуп Центральної виборчої комісії.

Крім того, виділялись величезні суми, мільйони доларів, на політичній піар,  на заказухи на центральних телеканалах, на каналі "Інтер", на каналі ІСТV. Були чітко вставлені підписи людей, які приїжджали і забирали ці гроші, і потім замовні матеріали виходили на цих телеканалах. Все це відбувалося таємно. І тільки після зміни влади ми змогли отримати ці документи. Ці документи зараз є в розпорядженні Національного антикорупційного бюро. І ми закликаємо  провести розслідування найбільш гучних злочинів, зокрема  злочинів Центральної виборчої комісії, члени якої продовжують незаконно виконувати свої повноваження. Водночас ми закликаємо оприлюднити повністю всю цю базу даних, тому що суспільство  повинно знати, куди витрачались гроші на політичну корупцію, хто ці гроші брав, звідки вони потрапляли. І щоб ця практика була зупинена, ми повинні  в новому  вже  в нашому скликанні  поміняти законодавство, заборонити  телевізійну рекламу, поміняти Закон про вибори. 

І головне. Про це я хочу  ще раз сказати, зараз  ця тіньова бухгалтерія буде розслідуватись, але не менше   важливо розслідувати  справу, як  ці гроші потрапляли. І це робилося в  часи Клименко, в часи людини, яка очолювала Міністерство доходів і зборів, в часи Януковича. Зараз справу Клименка намагається новий Генеральний прокурор Луценко забрати в Управління  спеціальних розслідувань і віддати у Військову прокуратуру, зокрема пану  Жербицькому. Я стверджую, що пан Жербицький перебуває в особистих дружніх приятельських  відносинах  з паном Клименком, і він не може бути неупередженим слідчим в справі про розграбування  державного бюджету, він не може неупереджено розслідувати. В Інтернеті ви можете знайти безліч цитат, як пан Клименко  називає  приязно пана…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте, будь ласка.  

 

10:33:01

ЛЕЩЕНКО С.А. В Інтернеті ви знайдете безліч випадків, як пан Клименко приязно, по-дружньому відгукується про пана Жебрівського, вибачте,  Жербицького.  Жербицького – заступника військового прокурора, який збирається розслідувати цю справу. Це є неприпустимий конфлікт інтересів. І ми вимагаємо, щоб слідство по справі Клименка і далі відбувалося в органах, які проводили його протягом останніх місяців, коли вони вийшли на людей, які були спільниками пана Клименка в…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Тараса Юрика, "Блок Петра Порошенка".

 

10:33:42

ЮРИК Т.З.

Прошу передати слово Солов'ю Юрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Юрій Соловей, "Блок Петра Порошенка".

 

10:33:49

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Шановні колеги, я, перш за все, хочу висловити слова щирої подяки від мільйонів українців тим народним депутатам, які вчора проголосували за законопроект 3251, який знижує вартість розмитнення вживаних авто.

Це один з тих прикладів, коли закон приймається в інтересах не окремої купки людей, які сидять в українському парламенті і роками лобіюють свої інтереси, а коли приймається закон в інтересах сотень, тисяч, а, напевне, і мільйонів українських громадян.

Що дозволяє цей закон? В першу чергу, цей закон дозволяє зробити вживані авто доступними для українських родин. Вдумайтесь в цифри, станом на сьогодні тільки кожна третя українська сім'я має в своєму розпорядженні автомобіль. Натомість, якщо ми візьмемо для прикладу, то такий показник складає 90 відсотків, що в тричі більший за український показник.

Цей законопроект дозволяє зробити вживані авто, які сьогодні можна придбати в Європейському Союзі доступним для українських сімей.

Поряд з цим, я думаю, що кожен, особливо мешканець Західної України, відчуває на собі проблеми при перетині кордоні. Чому це відбувається? Да тому, що там десятикілометрові черги транзитних автомобілів і пройти буквально за годину чи за дві кордон практично неможливо.

Цей закон дозволяє зняти цю проблему, зняти ці десятикілометрові черги і дозволити легалізувати той транспорт, який сьогодні в Україні їздить на так званих транзитних номерах.

Не витримує жодної критики аргументи про те, що нібито від прийняття цього закону знизяться надходження до держаного бюджету. Навпаки, шановні колеги, від Закону 3251 надходження до державного бюджету значно виростуть, тому що якщо в минулому році у нас було ввезено 4 з половиною  тисячі вживаних авто, то за прогнозами експертів тільки в цьому році ця цифра перевищить 100  тисяч. І однозначно, що акциз, який буде сплачений, значно перевищить ті надходження, які були в минулому році.

І на завершення я хочу сказати,  шановні колеги, що поряд з тим цей  законопроект матиме надзвичайно сильний і потужний   економічний ефект. Вдумайтесь: за останні 10 років в Україні при тому що діяло старе законодавство, не було жодного виробництва автомобілів, яке  вже давним-давно працює в Європі. Чому? Тому що  всіх ця ситуація влаштовувала. З моменту прийняття цього закону, якщо автовиробники захочуть  продати своє авто в  Україні, вони змушені будуть зробити нове авто доступним для українців. А єдиним…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

10:36:56

СОЛОВЕЙ Ю.І. ... а єдиним способом  зробити дешевшим авто – це буде розміщення тих виробництв автомобільних в Україні.

Тому я звертаюсь до Президента України якнайшвидше підписати даний законопроект і відкрити цю чудову можливість для українських громадян.

Дякую.

 

10:37:14

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз буде останній виступ,  шановні колеги,  потім ми переходимо до голосування. Тому я прошу усіх депутатів заходити в зал, прошу секретаріат Верховної Ради України повідомити депутатів, що за 3 хвилини ми починаємо роботу.

Зараз Єленський передає слово народному депутату  України Ігорю Гузю. Будь ласка.

 

10:37:38

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні!

Шановні друзі! Я хочу вас проінформувати: мене як заступника  голови Комітету у закордонних справах за один  останній   місяць не впустили до Республіки Білорусь, до Придністров'я (невизнаної Придністровської молдавської республіки) – це було буквально тиждень тому. В Білорусь я їхав по завданню наших білоруських добровольців, братів, які воюють на фронті тому що з їхніх батьків знущаються. А в Придністров'я їхав з зустріччю з українською громадою. Фактично не пустили тому, що мені заборонений в'їзд до Російської Федерації і Білорусь, і невизнане Придністров'я має якісь угоди, офіційні, неофіційні з Російською Федерацією. Але що я хочу зазначити? За цей місяць Міністерство закордонних не дало жодної ноти протесту, жодної нормальної реакції. Коли заступник голови комітету їде займатися тими питаннями, які важливі для держави, його не впускають у Білорусь, зараз фактично – Придністров'є і МЗС мовчить. Чому? А може тому, що вже рік і декілька місяців в Білорусії немає посла?

Петро Порошенко! Я п'ятий раз до вас звертаюся з Верховної Ради, з трибуни, коли буде посол України в Республіці Білорусь? Яка причина, що ви не призначаєте? Це домовленість з ким, з Лукашенком, з Путіним?

Другий момент. Петро Олексійович! Коли буде посол нашої держави в Грузії? У нас що не треба вести співпрацю з цією країною? Казахстан, значить, Білорусь, Грузія.

Наступне. В липні місяці буде саміт НАТО у Варшаві, у нас немає представника нашої країни в НАТО. Петро Олексійович, пане Клімкін, в чому проблема, поясніть, будь ласка, українському народу, що вам не вистачає, щоб знайти гідних дипломатів, які будуть захищати інтереси української держави?

Я вважаю, що якщо протягом тижня Міністерство закордонних справ і Адміністрація Президента не приймуть адекватних дій по призначенню послів в ряд країн, а я вже не згадую про Швейцарію, Норвегію та інші, я вважаю, що має бути зареєстрована постанова про звільнення міністра закордонних справ пана Клімкіна. Якщо не може запропонувати Президенту гідних послів, нехай іде геть.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, шановні колеги.

Я хочу сказати, що вважаю неприйнятним, що народний депутатів України можуть зупиняти на кордоні. І я прошу звернення Ігоря Гузя з приводу порушення його прав оформити в депутатський запит і я його направлю як Голова Верховної Ради до МЗС з приводу того, що була необхідна реакція української влади на подібні дії щодо народних депутатів України.

Шановні колеги! Час для виступів є завершений, традиційно в президію Верховної Ради надійшов лист від двох політичних фракцій – фракції Радикальної партії і фракції "Батьківщини"–  з вимогою оголосити перерву. Але фракції згодні замінити проблему на виступ від трибуни голови Радикальної партії Олега Ляшка Олега Ляшка. Пане Олег, будь ласка,  три хвилини.

 

10:41:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я розумію гумор чи іронію, сарказм головуючого в парламенті щодо того, що ми традиційно подали заяву для того, щоб привернути увагу суспільства до проблем, через які ми блокуємо парламентську трибуну. Прикро, що це блокування відбувається вже третій тиждень і що парламент неспроможний взяти на себе відповідальність. Парламент як вищий, як єдиний законодавчий орган країни уникає розв'язання проблем, які піднімають перед парламентом, перед владою українські громадяни.

Мої колеги, які щойно виступали говорили про корупцію, про зловживання, про посадових осіб, які беруть хабарі. Чому, у мене просте питання, чому ви боїтеся розслідувати ці факти? Тому що ви брали гроші? Тому що ви корупціонери? Тому що ви залежні? Чи тому що вами керують з Банкової? Я точно знаю, бо я мав розмову позавчора з Президентом України, я звернувся до нього публічно з проханням підтримати наш Закон про  тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Президент сказав: "Ні". Він сказав, що це не функція Верховної Ради. Конституцію треба, шановний пане Президенте прочитати. У Конституції слідчі комісії – це інструмент парламентського контролю.

Я звернувся до Президента з проханням не блокувати створення в парламенті слідчої комісії по розслідуванню офшорів, зловживань і корупції Президента, Голови Національного банку, міністра фінансів, оточення Президента. Президент Петро Олексійович Порошенко знову каже "ні". Вони проти створення слідчої комісії, проти антикорупційних розслідувань, проти розслідування офшорів. У мене просте питання: шановні, я не знаю, як вас назвати, чого ви боїтеся? Для чого вас сюди обрали? Ви боїтесь проводити антикорупційні розслідування, значить, усі ті, хто боїться, ви – спільники корупціонерів. Ви боїтеся відповідати на запитання: де мільярди і чому ми так живемо, що людям з пенсії податки забирають, а мільярди, які заробляють в Україну, виводять в офшори? Значить, очевидно, ваше рило теж у тих офшорних помийках.

Тому я, шановний пане Голово, прошу без сарказму, не прошу, а вимагаю поставити на голосування і створити слідчу комісію по розслідуванню корупцію, офшорів Президента, Голови Національного банку, міністра фінансів. Ми зареєстрували Постанову про відставку міністра фінансів, який водночас є директором трьох офшорних компаній. Ми вимагаємо розслідувати ці факти корупції.

А також друга наша вимога до уряду, ми вимагаємо повернути українським громадянам пільгову ціну на газ, яку у них забрали і сьогодні люди не можуть звести кінці з кінцями. Ми вимагаємо дій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Олег.

Я хотів би проінформувати, що чекаємо рішення комітету. Як тільки мені принесуть рішення комітету, після рішення комітету я обов'язково дане питання, як і передбачено українським Регламентом, поставлю на порядок денний сесії. Дякую.

Шановні колеги, ми переходимо до першого питання порядку денного. Це є проект Постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді" (4677). І в мене є прохання, щоб ми по цих питаннях в День дітей були максимально одностайними. Зараз я поставлю пропозицію, щоб ми розглянули за скороченою процедурою. І прошу народних депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування.

Будь ласка, запросіть депутатів в зал.

Шановні колеги, це є проект Постанови про парламентські слухання. І, я думаю, є всі підстави, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. І я зараз поставлю цю пропозицію на голосування.

Отже, колеги, за пропозицією комітету, голови комітету я ставлю на голосування пропозицію розглянути проект Постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні (№ 4677) на розгляд за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

10:47:00

За-153

153 – "за". Рішення прийняте. Дякую вам.

До доповіді запрошується голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатний Артур Леонідович. Будь ласка, пане Артур. Включіть мікрофон.

 

10:47:32

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, відповідно до Декларації про загальні засади державної молодіжної політики в Україні та на підставі рішення Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму від 11 травня цього року мною та народними депутатами – членами нашого комітету Величковичем, Споришем, - вноситься на ваш розгляд проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні на тему: "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді".

Метою проведення зазначених парламентських слухань є розробка і прийняття рекомендацій Верховною Радою України щодо визначення  основних цінностей молоді, у яких молодь постійно перебуває, виховується і формується як особистість.

Проведення зазначених парламентських слухань сприятиме вдосконаленню діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій щодо реалізації державної молодіжної політики в Україні. Проведення слухань дасть можливість  звернути особливо увагу на осмислення проблем молоді, пов'язаних зі зміною соціально-економічних основ та політичних умов на те як цінності приймає і відкидає молодь сучасної України особливо в цей непростий час. В час захисту України від  російської агресії, анексії частини української території.

Аналіз і розгляд цих проблем дозволить окреслити ефективні засоби і форми соціалізації молодих громадян в умовах  демократичного відновлення суспільства для ствердження молоді в якості повноправного і повноцінного суб'єкта суспільства.

З огляду на зазначене комітет пропонує провести парламентські слухання про становище молоді в Україні на тему "Цінності, орієнтації сучасної української молоді" в листопаді 2016 року.

Шановні народні депутати!  Я прошу об'єднати залу з цього питання, зібрати голоси і проголосувати  за Постанову № 4677 за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я бачу, є бажаючі виступати. І я прошу… (Шум у залі)  Є бажаючі виступати, я не можу цього уникнути.  Я прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Будь ласка, Євтушок Сергій Миколайович, фракція "Батьківщина". Будь ласка.

 

10:50:03

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Я зараз звертаюся до вас, шановний пане Голово. Ну, напевне, немає більш важливіших законів, які ми сьогодні можемо розглядати, ніж ті, котрі ми бачимо нині у порядку денному. Це, дійсно, важливо, немає заперечень, ми… Я одразу скажу, фракція "Батьківщина"  буде підтримувати  даний проект постанови і скажу, що життя завжди будувалося на певних цінностях і сучасне молоде покоління має свої ідеали, свої вподобання. Вчені визначають у ХХІ столітті, що дійсно є криза серед молодого покоління.

Я хочу звернути увагу і звернутися офіційно до Лілії Михайлівни також Гриневич із запитом, аби у наших школах з'явились предмет не факультативний, а який проводиться постійно як предмет "Основи християнської етики".

Що ж бачимо зараз нині на сході? На сході ми бачимо як діти і всі інші відторгаються від всього українського, від всього духовного. Чому? Тому що давайте згадаємо, що відбувається у нас під час духовних свят. До прикладу, Трійця або Різдва Христового, коли наші дітки бігають у вишиванках колядують. Ось це ті цінності, про які, які вказують на нашу культуру, на нашу самоідентичність українську. Тому я хотів би, щоб в Міністерстві науки Лілія Михайлівна дала можливість проводити уроки з основ християнської етики не факультативно, а запровадити як основний предмет.

В Україні є всі необхідні умови. Наприклад, Острозька академія випускає фахівців, вчителів, які можуть такий предмет читати у школах.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Романова Анна Анатолівна, "Самопоміч", будь ласка.

 

10:52:08

РОМАНОВА А.А.

Я дуже прошу колег підтримати проведення даних парламентських слухань, тому що так історично склалося, що питання розвитку дітей і молоді дуже рідко розглядається в парламенті в такі насичені дні, як четвер або вівторок, і завжди відкладаються на останок, завжди відкладаються на п'ятницю, коли немає голосів, або на середу.

Тому сьогодні на День захисту дітей я хочу підняти такі важливі питання, які, сподіваюся, будуть обговорені на парламентських слуханням, як забезпечення нашої талановитої молоді робочими місцями. Тому що, на жаль, відтік мізків, відтік талановитої молоді з України дуже великий. Лише за останній рік на довготривале перебування трудові візи в такі країни, як Польща, Чехія, було подано дуже багато від громадян, молодих громадян України. Це пов'язано з тим, що ми дуже мало розглядаємо економічних законів, які стосуються пожвавлення економіки, створення робочих місць. Але хочеться нагадати, що саме основне – це молодь, її освіта, її ментальність, її здатність розвивати цю країну. І, на жаль, сьогодні в Україні ми це не можемо забезпечити сповна.

"Самопоміч" виступає за те, щоб в залі парламенту і парламентарі розглядали такі питання, як створення робочих місць для молоді, забезпечення її якісною освітою і вільний доступ до вищої освіти, до професійно-технічної освіти серед наших молодих людей. Прошу всіх-всіх підтримувати ці питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка, Тарас Козак від "Опозиційного блоку".

 

10:54:04

КОЗАК Т.Р.

Слово передаю Шуфричу.

 

10:54:12

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий! Висловлюючи максимальну повагу до голови профільного комітету Палатного Артура та його ініціативу, хочу заявити, що "Опозиційний блок" повністю підтримує запропонований законопроект і буде голосувати за його прийняття.

Безумовно, сьогодні дуже важливо, щоби ми дали орієнтири нашій молоді. І я абсолютно підтримую усіх своїх колег,  хто сьогодні говорив про необхідність отримання робочих місць, про необхідність отримання освіти, хоча треба справедливості заради сказати, що в Україні кількість людей з вищою освітою найбільша в світі відносно до кількості населення. Але ми не маємо право забувати і про духовність, духовне виховання наших дітей, повага до батьків і відповідальність перед їх вже дітьми. Ми маємо сьогодні сконцентрувати свою увагу на відповідальності щодо відношень у родині, родина це є реальна основа і фундамент нашого суспільства і поваги одних до інших. Повага до батьків, любов і відповідальність перед дітьми, це те, що сьогодні  має забезпечити майбутнє нашої країни, майбутнє наших дітей, інакше наше суспільство рухатись вперед не буде. І я хочу вірити, що після проведення цих слухань, ми будемо не тільки говорити, а і влада буде спроможна і зробити щось для  наших дітей. Тому що  балаканина вже надоїла, треба робити для дітей  і для всієї України. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мельничук  Іван Іванович, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

10:56:13

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановний народе України, хочу звернутися до вас і сказати вам про слідуюче. Коли ви по радіо або по телебаченню слухаєте виступи головного телепузика Верховної Ради, того, який зараз блокує отам трибуну,  того, який паралізує роботу всієї Верховної Ради, прошу вас пам'ятати, що про цю людину в Україні говорять: йому хоч сци в очі,  він  буде  говорити, що дощ іде; він за копійку рідну маму продасть.

Давайте розслідувати – закликаю вас, парламентарі, – звідки у нього стільки нерухомості, звідки у нього стільки транспорту, який за ним їздить колонами. Він у 2013 році прославляв пана Ахметова. Він завішав пів Верховної Ради своїми плакатами знизити  тарифи на газ для українців. А що тарифи на електроенергію для українців уже неважливі? Але він ніколи  не поставить питання про зниження тарифів на електроенергію, тому що там пан Ахметов, викличе до себе, налупить по кабіні і відріже пайку на півмісяця. Ось  у чому справа! От про що треба говорити!

Тому ще раз  вас закликаю: клоунам у Верховній Раді не місце! І чим скоріше він звільнить ту трибуну, ми найдемо можливості  і так  виступати, ми найдемо можливості  і без нього голосувати за потрібні законопроекти. Але, дивлячись на нього по телебаченню, робіть так, як ми робимо, ми сміємося і дивуємося тому, наскільки це обмежена людина. Як він ніччю сидить і собі видумує свої великі  речі для того, щоб їх проговорити і ввести вас у блуд зранку на трибуні.

Дякую вам всім. Думаю, що ви мене зрозуміли.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від  "Народного фронту" –  Унгурян.

Секундочку,  шановні колеги, через  3 хвилин відбудеться голосування. Останній виступ в обговоренні.

Я прошу депутатів заходити в зал, приготуватись до прийняття рішення і надаю слово Унгуряну. Прошу включити мікрофон. Будь ласка.

 

10:58:16

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, по-перше, я хотів би подякувати ініціаторам, ініціаторам, які представляють дуже важливий комітет – Комітет з питань молодіжної політики, сімейної політики нашого парламенту.

Переконаний, що ми всі свідомі того, що все, що ми робимо в нашій державі, в нашій Україні, ми робимо, аби наступні покоління українців були успішними. Але успіх залежить не тільки і не стільки від економічних досягнень, перш за все, успіх України майбутніх поколінь залежить від тих ціннісних орієнтирів, платформ, світогляду, на якому базується майбутнє, на якому базується українська молодь – це віра, це сім'я, це патріотизм, любов до Батьківщини, це працьовитість. І тому важливо, щоб ми сьогодні в День захисту дітей підтримали це. Важливо, щоб ми підтримали в неділю, в суботу ті великі заходи, які будуть в Києві на підтримку сім'ї. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я теж глибоко переконаний, що це питання має об'єднати зал. Парламентські слухання дають нам підставу дуже глибоко розібратися в проблематиці і в ціннісній орієнтації молоді, яка сьогодні виховується в час війни, коли виховується цілковито нове покоління українців, українців-воїнів, сучасних людей, які глибоко орієнтуються в ІТ-технологіях, це завдання держави мати опіку над тим, як відбувається це виховання. 

Я хочу привітати молодих, дівчат переважно, які є на балконі. Давайте привітаємо їх в залі Верховної Ради України. (Оплески) І давайте спільно об'єднаємося в голосуванні по даному питанню.

Отже, колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про проведення парламентських слухань про становище молоді в Україні: "Ціннісні орієнтації сучасної української молоді" (номер 4677) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Колеги, прошу голосувати.

 

11:00:56

За-246

Закон прийнятий.

Вітаю авторів і бажаю  вам гарних парламентських слухань. До речі, така назва була моєю  кандидатської  дисертації. Дякую вам.

Шановні колеги, наступне питання порядку денного – це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей, збереження мережі дитячих оздоровчих закладів (номер 2917).

І, шановні колеги, є теж пропозиція, щоб ми розглянули цей законопроект за скороченою процедурою. Хто підтримує дану   пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати.  Будь ласка, колеги, голосуємо. 2917 – скорочена процедура. Прошу включити систему голосування. 

 

11:01:59

За-153

Рішення прийнято. 

І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань сім'ї,  молодіжної політики, спорту та туризму Спориша Івана Дмитровича.  Будь ласка, Іван Дмитрович.

 

11:02:12

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15-й округ, Вінниччина. Шановний головуючий,  шановні народні! Я всіх нас вітаю із Міжнародним днем захисту дітей і мені дуже приємно,  що саме сьогодні поставлено питання – законопроект 2917. Де авторами законопроекту пропонується розширити перелік категорій дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, уточнити повноваження державних органів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, порядок утворення, реорганізації дитячих закладів, оздоровлення та відпочинку, встановити відповідальність за порушення вимог щодо  подання відомостей до державних реєстрів.

Комітет на засіданні 30 червня 2015 року даний  законопроект  розглянув і тому під час обговорення законопроекту члени комітету підтримали пропозицію про прийняття законопроекту за основу. Оскільки пропозицію про прийняття схвалено і дозволено посилити контроль за діяльністю дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також встановити персональну відповідальність засновників за якість надання послуг.

Я скажу, що даний законопроект не суперечить Конституції України, його реалізація не потребує додаткових фінансових витрат. Тому комітет прийняв рішення в першому читанні прийняти законопроект за основу. І мені б дуже хотілося, щоб сьогодні у Міжнародний день захисту дітей, ми даний законопроект одноголосно прийняли у Верховній Раді. Ми повинні покращити статистику відпочинку дітей в кращу сторону, тим більше, що особливу увагу приділяється тут учасникам, дітям учасників бойових дій і учасників АТО. Я хочу, щоб наш зал був сьогодні об'єднаний і позитивно прийняли дане рішення.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги.

Є потреба обговорювати? Є. Так, будь ласка, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Олена Кондратюк, "Батьківщина", будь ласка.

 

11:04:50

КОНДРАТЮК О.К.

Передати слово Кужель.

 

11:04:54

КУЖЕЛЬ О.В.

Колеги, фракція "Батьківщина" готова підтримати цей законопроект в першому читанні, але з обов'язковим урахуванням тих зауважень, які я зараз хочу наголосити. По-перше, ми не згідні з тим, що в законі є пропозиція про зменшення тривалості оздоровчої зміни з 21 до 18 днів. Це є не прийнятною та в свою чергу грубо порушує, та обмежує права дитини на повноцінний відпочинок та оздоровлення. І на практиці може негативно вплинути на процес відновлення та лікування організму дитини.

Крім того, проектом передбачається утворення окремого державного реєстру майнових об'єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Це вже просто не смішно, як кожний орган створює при собі реєстри, на яких потім заробляють кошти. Достатньо сьогодні на сайті Міністерства молоді і спорту вести перелік тих установ, які пройшли акредитацію і мають можливості. Я думаю, що на друге читання систему підтвердження кожен рік і підтвердження, і ведення реєстру є не прийнятною.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Барна Олег Степанович.

 

11:06:10

БАРНА О.С.

Шановні депутати! Дійсно, сьогодні день захисту дітей. Діти – це є цвіт нашої нації і саме від того, як ми будемо лілеяти цей цвіт такі і плоди будуть нашого майбутнього, для нас всіх, для народу і для всієї України. І тому, коли ми зараз з трибуни Верховної Ради, з телеекранів починаємо, дехто, маніпулювати, цинічно і лукаво подавати неправдиву інформацію, маніпулюючи свідомістю людей, то задумайся, кого ми далі виховаємо і кого ми виплекаємо, коли люди не знають, кому вірити.

Або там, якщо злодій починає вчити когось, як бути справедливим і чесним, коли той, хто замішаний в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах, хоче давати оцінку іншим, або ті, хто замішаний у великих газових аферах, починає говорити про те, що хтось нібито десь не сплатив податки в німецькій державі. То давайте задумаємо про те, якщо ми не довіряємо правоохоронним органам, нашим українським, то німецькі правоохоронні органи аж ніяк і ніколи не попустили б до того факту, щоб хтось би їм не сплатив податку.

Але, якщо ми хочемо бути чесні перед собою і перед українським народом, то я хочу звернутись до шановних критиканів, перед тим, як кричати на когось, пересядьте, будь ласка, самі на прості автомобілі або автомобілі загального користування, щоб не їздили по місту і не під'їжджали до Верховної Ради кортежами з 2-3 і з охоронами, щоби ви самі жили в офіційних квартирах, які приписані на вас, а не посередники, і не відпочивали за сотні тисяч доларів за границею, а наші  діти голодували. Тож об'єднаємося разом заради України, дітей і майбутнього!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Матвієнков Сергій Анатолійович, "Опозиційний блок".

 

11:08:25

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57-й округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, конечно, вопрос очень щепетильный и очень тяжелый на сегодняшний день. И учитывая, то, что сегодня действительно День защиты детей, ситуация у нас с экономикой в стране катастрофическая, критическая, естественно она не может не отразиться на семьях, она не может не отразиться на здоровье детей, на здоровье подрастающего поколения. Поэтому на сегодняшний день, как никогда, нужно сделать все государству для того, чтобы оздоровить детей, дать возможность им поправить силы в летнее время, тем более, что это время у нас очень ограничено.

 У нас на сегодняшний день этот законопроект мы обсуждали на фракции, мы однозначно его поддержим и вопросов, сомнений нет. Нужно увеличивать перечень категорий, которые нуждаются в социальной защите, тем более, что мы понимаем еще одну вещь, огромное количество зон отдыха, которые были и функционировали в нашем государстве, сегодня выведены из эксплуатации, учитывая ту ситуацию, которая у нас происходит на юго-востоке. Мы потеряли огромное количество оздоровительных центров детских, которые функционировали на полную катушку, сегодня они не могут принять детей. И эта категория детей нуждается в том, что нужно было б где-то их оздоровить.

Я бы с такой критичностью не относился к тем цифрам, о которых сегодня здесь говорили, что уменьшили срок с 18-ти… с 21-го дня отдыха или оздоровления детей до 18-ти, это тоже было бы приемлемо, особенно при условии, что количество детей, которое будет оздоравливаться в этот период, возможно, будет увеличить. Поэтому мы готовы поддержать этот законопроект и в первом чтении, если будет необходимость, и в целом  как закон. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" Унгурян, будь ласка.

 

11:10:11

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, знову я дякую ініціаторам за внесення цього законопроекту, символічно, що ми його розглядаємо у День захисту дітей. Однозначно за основу, Андрій Володимирович, його треба брати і всі, я думаю, що підтримають. Новацією тут є те, що ми даємо можливість діткам відпочивати разом із членами своєї сім'ї, і таким чином ми запроваджуємо фактично можливість такого сімейного відпочинку, що є дуже важливим для зміцнення, для укорінення української сім'ї. Нагадаю, що, на жаль, сьогодні відповідно до сумної статистики українська сім'я є переважно неповною сім'єю, де немає або батька, або матері. І нам потрібно сьогодні все робити для виховання молодого покоління, щоб сім'ї були міцними, підготовленими, і тоді будуть народжуватися здорові, щасливі діти і Україна буде сильною.

Отже, ще раз закликаю всіх прийняти участь у…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я дам на завершення.

Будь ласка, зараз від… Я дам всім по черзі: Радикальна партія – Ігор Мосійчук, потім – "Самопоміч", потім – Литвин. Мосійчук, включіть мікрофон.

 

11:11:36

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Наша фракція буде підтримувати цей законопроект, незважаючи на те що ми блокуємо трибуну з вимогами розслідувати корупційні злочини минулої і нинішньої влади. Але дуже дивно чути, коли крокодилячі сльози за українських дітей ллють ті, хто порозкрадав, позабирав під власні маєтки піонертабори колишні, бази відпочинку дитячі. Не лукавте і не лийте крокодилячі сльози.

І насамкінець. В День захисту дітей хотів би привітати з цим святом всіх українських дітей, але в першу чергу Тараса Карпюка, сина мого товариша, який зараз знаходиться в російському полоні в місті Грозному, разом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

11:12:50

МОСІЙЧУК І.В. Разом привітаймо і допоможімо всім дітям наших полонених, всім дітям наших військових, які  захищають українську державу і націю від споконвічного ворога.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка,  Володимир Литвин. Володимир Литвин, будь ласка.

 

11:13:12

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Очевидно, що цей закон треба прийняти сьогодні, інакше він уже буде не потрібен. Але зверніть увагу, де будуть відпочивати діти. Переважно в школах вони будуть проходити оздоровлення, на асфальті або в пилюці. І в той же час, скажімо, в Житомирській області є обласний санаторій радіаційного захисту населення, призначений для оздоровлення дітей. Другий рік поспіль він не працює, хоча має унікальні можливості.

Наведу лише один приклад. В ньому є басейн, якого немає практично в жодному  районному центрі. Але через непорозуміння, через відомчі суперечки цей санаторій, який має унікальне обладнання, можливість для лікування, оздоровлення дітей за зміну до  200 дітей стоїть порожній.

Я просив би рахувати це депутатським запитом до Кабінету Міністрів, щоб негайно відновили його роботу. Але закон потрібно прийняти зараз. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Тарас Пастух від "Самопомочі".

 

11:14:23

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, "Об'єднання "Самопоміч". Фракція "Самопомочі", однозначно, буде підтримувати будь-яку законодавчу ініціативу, яка спрямована для покращання послуг  щодо оздоровлення дітей. Тим більше законодавчу ініціативу, яка допоможе дітям учасників антитерористичної операції, сім'ям загиблих і таке інше.  Але ми ніколи не будемо підтримувати те, щоби за благими намірами як ширмою прикривалися ті речі, проти яких ми в цьому парламенті боремося.

З однієї сторони, ми говоримо про те, що ми підтримуємо заклади. З іншої сторони, ми зобов'язуємо бігати до якогось реєстру в Києві і  зобов'язуємо їх складати певні  форми і певні звітності. І таким чином створюємо  додаткову перешкоду в їхній діяльності.

Також ми бачимо в цьому законі один з варіантів маніпуляції щодо надання податкових певних пільг і розуміємо, що через ці дитячі табори потім може відбуватися прикриття і певна оптимізація податкового законодавства. Тому ми очевидно підтримуємо в першому читанні, а до другого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

11:15:39

ПАСТУХ Т.Т. Ми очевидно підтримуємо в першому читанні, в другому – тільки при врахуванні цих застережень, які подамо через відповідні поправки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Віктор Пинзеник.

 

11:15:53

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, здавалося б закон присвячений благородній меті – збереженню місць відпочинку наших діток. Але інструментом для цього обрано створення державного реєстру відповідних закладів. Якщо мова іде про державні заклади, то відповідні відомства мають реєстри, але якщо мова іде про приватні заклади, то для чого з метою задоволення допитливості українських чиновників ми маємо створювати ще один державний реєстр. На що немає куди подіти бюджетні гроші?

Але створення державного реєстру, можливо, було б меншою проблемою. Закон передбачає, що за неподання даних до державного реєстру встановлюється адміністративна і кримінальна відповідальність. Адміністративна відповідальність до 200 неоподаткованих мінімумів, кримінальна відповідальність до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів і до 3-х років тюремного ув'язнення.

Шановні колеги, з такими нормами інвестиційними ми далеко підемо, а точніше, далеко не підемо. Не можна в такій версії голосувати за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено і я прошу всіх народних депутатів зайти в зал для прийняття рішення. Секретаріат Верховної Ради, я прошу повідомити депутатів, що зараз відбудеться прийняття рішення.

Шановні колеги, я хочу нагадати, що ідеться лишень про перше читання. Всі застереження і зауваги, які звучали, вони мають сенс, вони мають підґрунтя, але це, власне, той шанс, який ми зможемо використати під час підготовки до другого читання, усі поправки ми зможемо внести.

І я, поки депутати заходять, я прошу заходити депутатів в зал, ще даю хвилину для роз'яснень голові комітету Споришу Івану Дмитровичу. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

11:17:55

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15 округ, Вінниччина.

Я розумію, що деякі зауваження справедливі і пана Пинзеника, і Кужель, я думаю, що все воно справедливо. Але дійсно, як було сказано, ми приймаємо це у першому читанні всього на всього і я думаю, що будуть зміни. Але я хотів би ще раз зауважити, що ми зараз не маємо відпочинку в "Артеку", тому що немає – тимчасово окупований Крим. "Молода гвардія" сьогодні на 5-6 тисяч оздоровляє менше дітей чим повинна оздоровляти. Я думаю, що ми повинні сьогодні дійсно продумати за День захисту дітей і прийняти дану постанову. А всі ці зауваження… Я хотів би дуже, щоб "Батьківщина" також проголосувала, підтримала, я прошу, пані Кужель. І тому ми всі ці зауваження до другого читання підготовимо і виправимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей. Збереження мережі дитячих оздоровчих закладів, №2917. За пропозицією комітету – за основу, колеги. За основу. Хто підтримує дану пропозицію, 2917 за основу, прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо.

 

11:19:40

За-240

Рішення прийняте.

Вітаю автора. Вітаю комітет. Бажаю вам плідної роботи до другого читання даного законопроекту.

І ми переходимо до наступного питання порядку денного, це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заходів направлених на сприяння розвитку природно-заповідного фонду України (№3124). І я за пропозицією голови підкомітету ставлю пропозицію його розгляду за скороченою процедурою. Колеги, хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Скорочена… Голосуємо.

 

11:20:38

За-167

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата  України Колєснікова  Дмитра Валерійовича. Будь ласка.

 

11:20:46

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги, я хочу наповнити вам всім про те, що ми цей закон вже  розглядали  на минулій сесії, нам не вистачило буквально 20 голосів.  В чому ж проблема?  Згідно з Конвенцією  про охорону  біологічного різноманіття, яку підписала Україна, до 2020 перед нашою державою стоїть завдання створити систему природоохоронних територій  на 17 відсотках. Однак, по факту ця територія майже в тричі  менша. Що ж стоїть на заваді? 

При створенні  чи розширенні природоохоронним установам у постійне  користування від державних підприємств передається земля державної форми власності. Однак, для того, щоб фактично отримати землю, заповідники зобов'язані відшкодувати збитки, тобто сплатити непомірну грошову компенсацію державним же підприємствам. За експертними оцінками, вдумайтесь, це подекуди мільярди гривень. Однак, по-перше, природно-заповідні установи отримують земельні  ділянки не за власною волею, а на підставі обов'язкових до виконання указів Президента. По-друге, під час надання установам природно-заповідного фонду земельних ділянок  державна форма власності не змінюється. І по-третє, у них просто немає таких коштів.

Зазначу, що  проект дозволить уникнути багатомільйонних витрат з  державного бюджету, необхідних природно-заповідним установам для оплати  нових природно-охоронних  земель. Тому  ми і пропонуємо шляхом внесення змін до Закону України про природно-заповідний фонд та  Земельного кодексу України звільнити найбільш значні природно-охоронні установи від сплати компенсації за вилучені у держпідприємств  земель під природно-охоронні цілі.

Я вам скажу, шановні колеги, що цей  закон – це праця всього екологічного комітету. Ви можете подивитися на авторів цього законопроекту. Тому я прошу  підтримати цей закон.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

11:22:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова співдоповідача, голову підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Рибака Івана Петровича.

Дякую дуже.

 

11:23:10

РИБАК І.П.

Шановні колеги, на ваш розгляд пропонується проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заходів направлених на сприяння розвитку природно-заповідного фонду України).

Метою даного законопроекту є усунення колізій у сфері відшкодування шкоди або збитків підприємствам, установам та організаціям, що перебувають у державній власності установами Природо-заповідного фонду у процесі набуття права користування земельними ділянками.

На адресу Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи надійшов лист з Комітету з питань бюджету, в якому зазначається наступне, що внесення запропонованих змін позбавить необхідності передбачати видатки державного бюджету установам Природо-заповідного фонду загальнодержавного значення для відшкодування вищевказаної шкоди збитків, про що також зазначає в експертному висновку Міністерство фінансів України.

Хотів би зачитати зміни, які вносяться авторами даного законопроекту до двох діючих законів, а саме Закону України "Про Природо-заповідний фонд України" стосовно відшкодування шкоди, яка… які звільняються природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки та ботанічні сади загальнодержавного значення, землі яких вилучено у підприємств, установ та організацій державної форми власності, крім земель оборони і надано їм у постійне користування.

Також треба зазначити те, що Міністерство екології та природних ресурсів також додатково пропонує не виключати землі оборони з даного переліку. Але, по суті, до першого… в першому читанні вже є такий текст. Тому це, можливо, доопрацювати до другого читання або внести, якщо ми сьогодні проголосуємо в цілому, внести його іншим законом зміни саме до цього розділу.

Тому наш комітет прийняв рішення запропонувати Верховній Раді проголосувати в першому читанні за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую депутатські фракцій записатися для виступів в обговоренні: два – "за",  два – "проти". Прошу.

Запрошую до слова народного депутата Івченка, фракція "Батьківщина".

  

11:26:03

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Отакі законопроекти є наслідком того, що ми  вночі, "на колінах", без документів приймаємо законопроекти щодо змін до Податкового і  Бюджетного кодексів. Порушуючи всі норми внесення в Верховну Раду  таких законопроектів, ми  з вами запровадили оподаткування земельним податком дитячі майданчики, запровадили  спортивні навчальні заклади, дитячі і юнацькі спортивні школи, науково-освітні установи всіх  форм власності. І постійно потім ми вносимо законопроекти,  щоб змінити дану ситуацію.

Звичайно, ситуація, яка склалася з природо-заповідним фондом, вона  теж потребує уваги. І, знаєте, коли указом Президента розширюється природо-заповідний фонд, а потім (тобто держава надає землі, щоб  розширити),  а потім  держава передбачає,  щоб сама собі заплатити за  відшкодування сільськогосподарського чи лісогосподарського виробництва. Це нонсенс. І я погоджуюся з колегою з комітету, який сказав, що цей законопроект можна проголосувати відразу в цілому, але відразу виключити норм,у де в скобках прописано "крім земель Міноборони". Сьогодні це є корупційна норма, тому що ніхто не може пояснити, чому "крім земель Міноборони". А взагалі, цей законопроект вірний і ми маємо з вами  природні заповідники, біосферні  заповідники, національні природні парки   захистити, розширити і збільшити нашу зелену Україну в зелену екологічну  Україну.

Прошу за основу підтримати і якщо буде бажання, і в цілому. Але з правкою "крім земель Міноборони" убрати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Дмитра Колєснікова, фракція  "Опозиційний блок".

 

11:27:50

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Дякую головуючому.

Шановні колеги, дійсно, це не податок. Про що ми ведемо мову це не податок, це відшкодування державними підприємствами державним підприємствам якоїсь шкоди і хто її заподіяв, цю шкоду, ще незрозуміло. І відповідно до чинної редакції статті 156, 157 Земельного кодексу України, збитки землекористувачам необхідно відшкодовувати, хоча вони і не здійснювалися безпосередньо установами Природно-заповідного фонду. Тому я погоджуюся з колегами, які тільки що мали виступи, треба його підтримати в першому читанні, а потім, якщо будуть якісь зауваження чи пропозиції, ми їх обов'язково врахуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Дмитра Білоцерковця.

 

11:28:56

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Оксана Продан.

 

11:29:00

ПРОДАН О.П.

Дякую дуже.

Шановні колеги, звичайно, всі розуміють і всі в залі тут присутні за те, щоб наш заповідний фонд зберігати і розвивати. Разом з тим, я хочу звернути увагу всіх колег на те, що цим законопроектом пропонується розмежувати різні види власності. Тому що діючий закон передбачає відшкодування нанесеної шкоди всім існуючим підприємствам. Проект пропонує відшкодовувати тільки приватним підприємствам. Таким чином ті державні підприємства, які залишаються, які продовжують працювати, про які ми сьогодні так часто говоримо, що вони не ефективні, вони будуть ще більш не ефективними.

І я абсолютно хочу заперечити зараз колезі, який говорив про те, що насправді ми з однієї державної кишені перекладаємо в іншу. Це юридичні особи, які повинні або самі заробляти кошти, або фінансуватися належним чином з бюджету. А зараз в цьому законопроекті допускати нерівність права власності, яка передбачена Конституцією України, я вважаю абсолютно неправильним. Тим більше, мова йде в цьому законопроекті не про підтримку заповідників, а про можливість не відшкодовувати нанесену шкоду. Знову ж таки право власності і право рівності різних форм власності, передбачених Конституції, цей проект її порушує. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Павла Унгуряна, фракція "Народного фронту".

 

11:30:30

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Ще раз всіх вітаю, слава Ісусу Христу! Думаю, що це дуже важливий законопроект, тому прошу передати слово його співавтору Павлу Дзюблику з Житомирщини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Дзюблик.

 

11:30:51

ДЗЮБЛИК П.В.

Доброго дня, шановні колеги! 66 виборчий округ, Житомирщина. Прошу всіх підтримати даний законопроект,  адже ми всі говоримо про те, що ми повинні зберігати і оберігати нашу природу.

І ще раз хотів би звернутися до всіх колег, мова не йде про заподіяну шкоду, тому що заповідники створюються для того, щоб все-таки зберегти природне середовище, а не для того, щоб його, скажімо, вирубати чи ще щось. Для прикладу наведу невеличкий… є Указ Президента про створення Верховинського національного парку,  це Івано-Франківська область. Таким чином в цей парк має ввійти 12 тисяч гектар, які належать Держлісагентству. Місцевими держлісгоспами нараховані збитки в сумі 2 мільярдів гривень, скажіть, будь ласка,  звідки візьме державний заповідник, звідки візьме ці 2 мільярди гривень і коли цей заповідник буде створений?

Тому я просив би підтримати цей законопроект, тому що він дійсно важливий і давайте вже будемо думати про те, що ми повинні оберігати ті природні ресурси, які у нас є, а не їх знищувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз… чи є бажаючі виступити не від фракцій? Не від фракцій, шановні народні депутати? Від фракцій… тоді від авторського колективу? Попрошу, народний депутат Рибак.

 

11:32:40

РИБАК І.П.

Шановні колеги! Я хочу, щоб всі зрозуміли суть законопроекту тому що ми зараз все сплутаємо, наводжу елементарний приклад. 26 квітня Президентом України було підписано Указ про створення радіологічного, біологічного, біосферного заповідника на території Чорнобильської зони. Для того, щоб можна було би запустити в роботу цей біосферний заповідник на сьогоднішній день, по суті, землі з державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська пуща" потрібно передати цьому  біосферному заповіднику. За таку величезну територію, а це близько 200 тисяч гектарів, держава повинна сама собі сплатити десь близько 4 мільярдів гривень. Як раз цей законопроект може врегулювати такі подібні проблеми по території всієї України і дати можливість розвивати біосферні заповідники і території природо-заповідного фонду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи правильно я розумію, що фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримує цей законопроект?

Прошу, народний депутат Колєсніков.

 

11:34:02

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Уважаемые коллеги, небольшая ремарка и уточнение для тех, кто не совсем до конца разобрался в этом законе. Платит принимающая сторона, платит природно-заповедный фонд, а не те, кто передают, поэтому это в любом случае витрати з державного бюджету, шановні колеги.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Народний депутат Івченко.

 

11:34:39

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, мушу погодитися з колегою з екологічного комітету. Сьогодні під час вилучення земель, будь-яких земель:  сільськогосподарських чи лісів – відбувається  згідно Податкового кодексу сплата, сплата за сільськогосподар... сплата за втрату сільськогосподарських та лісогосподарського виробництв. Мені відверто хочеться, щоб ми з вами зрозуміли одну річ. Сьогодні під час розширення таких заповідників ми з вами не передбачили саме в Податковому кодексі можливість, щоб вони звільнилися від такої сплати.

Цим законом ми дозволяємо їм звільнити від втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва під час розширення нашої зеленої, екологічної України. І все. Цей законопроект вносить зміни до двох законів: до природо-заповідного фонду і до Земельного кодексу України. Вірний законопроект, давайте не дискутувати, підтримаємо – і не дамо можливості в державному бюджеті закладати по 4 мільярди…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:35:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити. Треба завершити чи ні? Нормально, закінчили.

Шановні колеги, ми завершили обговорення. І я прошу народних депутатів заходити в зал, займати робочі місця, підготуватись до прийняття рішення. А, ще "Народний фронт" не говорив?

Будь ласка, Унгурян, "Народний фронт". Останній виступ. Я прошу колег-депутатів заходити в зал, приготуватись до голосування. Будь ласка.

 

11:36:18

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Дійсно, є правота в словах і однієї, і другої сторони зараз в залі. Але я думаю, що компромісом буде все ж таки прийняти його за основу, цей законопроект, оскільки нам все ж таки треба рухатися в напрямку створення якнайбільшої мережі об'єктів ПЗФ – природно-заповідного фонду, а також розширення території існуючих.

Зрозуміло, що є колізія по відшкодуванню шкоди. Зрозуміло, що фактично з одного гаманця, або карману, в іншу кишеню має бути перетік цих грошей. Але об'єкти ПЗФ сьогодні дуже часто бідні, як церковні миші. До речі, в нас є ще одна проблема – це сплата за землю об'єктами ПЗФ, і плата за землю включається до дохідної частини бюджету: або державного, або місцевих бюджетів. І вилучення із плати за землю відноситься до повноважень місцевої влади. Це ще одна проблема.

Тому, я думаю, для того щоб нам рухатися вперед, давайте все ж таки в першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Прошу ще раз усіх зайти в зал. Так, всі на місцях.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заходів направлених на сприяння розвитку природно-заповідного фонду України (№ 3124) за основу. Колеги, тільки за основу.

Хто підтримує дану пропозицію, пропозицію комітету – прийняти за основу – прошу голосувати, колеги. Голосуємо.

 

11:38:28

За-224

Шановні колеги, я поставлю на повернення. (Шум у залі)  Шановні колеги, я тільки вам зроблю одне повідомлення. Я тут… (Шум у залі)

Увага! Послухайте мене, колеги. Якщо не можете… якщо можете, послухайте. Я перед кожним голосуванням як диктор радянського телебачення три рази повідомляю: через три хвилини буде голосування, через п'ять хвилин буде голосування. Я говорю це досить  виразно і голосно, тим я не піднімаю свій авторитет, а навпаки, люди дивуються. І коли я наперед попереджаю: за п'ять, за три хвилини,– це є достатньо часу, щоб добігти. Я прошу вас бути більш дисциплінованими, колеги. І зараз я ставлю пропозицію повернутися до голосування за проект Закону 3124.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Повернення до голосування за 3124, до розгляду. Прошу голосувати, будь ласка.

 

11:39:48

За-252

Повернулися.

Тепер я ставлю на голосування пропозицію проголосувати  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заходів направлених на сприяння розвитку природно-заповідного фонду України (№ 3124) за основу.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  за основу.

 

11:40:22

За-247

Рішення прийняте.

Вітаю авторів, вітаю комітет. Це, до речі, до претензій, що ми не ставимо законопроекти в опозиції. Поставили, провели, зал об'єднується тоді, коли ідуть національні інтереси.

Шановні колеги, наступний проект закону по порядку денному, це проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України )щодо права на зміну по батькові) (2018).

Є теж пропозиція Валерія Васильовича народного депутата Пацкана розгляду за скороченою процедурою. Давайте підтримаємо нашого колегу пана Валерія.

Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Скорочена процедура.

 

11:41:19

За-151

Рішення прийняте.

І запрошую до доповіді народного депутата України Пацкана Валерія Васильовича, будь ласка.

 

11:41:27

ПАЦКАН В.В.

Дякую, шановний пане Голово, шановні народні депутати. Сьогодні День захисту дітей і ми сьогодні повинні максимум зробити для того, щоб права дітей в нашій державі не порушувались.

На ваш розгляд пропонується законодавчий акт щодо змін до Цивільного кодексу України щодо права на зміну по батьківськи. Цим законодавчим актом пропонується зміни до 295 статті Цивільного кодексу України, які дозволяють фізичній особі змінювати не лише своє прізвище або ім'я, як це передбачено в чинній редакції цієї статті, а і по батькові.

Внесення таких змін викликано в першу чергу необхідністю виконання рішень Європейського суду з прав людини від 16 травня 2013 року у справі "Гарнага проти України". Європейський суд встановив, що порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположник свобод, і з огляду на те, що відповідні положення законодавства України, які регулюють питання зміни по батькові з формульовані не чітко.

Запропоновані зміни до статті 295 Цивільного кодексу України дозволяють усунути відповідні недоліки чинного законодавства, які стали, що стали підставою для винесення Європейським судом вказаного рішення.

Нагадую, шановні колеги, що рішення Європейського суду є обов'язковим для виконання до статті 2 Закону України про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини та статті 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ухвалення цього закону не передбачає внесення змін і доповнень до інших законодавчих актів, а реалізація його не потребує втручань у фінансовий бюджет та видатків з державного бюджету України. Рішення комітету є позитивним. І рішення науково-експертного управління так само є позитивним.

Прошу вас підтримати цей законопроект, ухвалити його у першому читанні і дати можливість нам, українській державі, не порушувати європейські закони і бути максимум тими людьми, які захищають права і свободи дітей.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

11:43:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до співдоповіді члена Комітету з питань правової політики та правосуддя Мельниченка Володимира Володимировича.

 

11:43:41

МЕЛЬНИЧЕНКО В.В.

Законопроектом передбачається внесення змін до частини першої та другої статті 295 Цивільного кодексу України якими передбачається право особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище або власне ім'я.

Рішення Європейського суду є обов'язковим для виконання відповідно до статті 2 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" та статті 46 Конвенції про захист прав людини і основоположень свобод, яка набула чинності для України 11 вересня 1997 року.

Прийняття вказаного законопроекту, на думку комітету, дозволить виконати рішення Європейського суду у справі "Гарнага проти України" та усунути відповідні недоліки чинного законодавства, що стали підставою для постановлення Європейським судом вказаного рішення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначило, що законопроект може бути прийнятий за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Реалізація законопроекту не призведе до додаткових витрат з Державного бюджету України.

І комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект 2018 за основу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до обговорення законопроекту. Прошу народних депутатів записатися для виступі від фракцій. 

Запрошую до слова народного депутата Руслана Князевича, "Блок Петра Порошенка".

 

11:45:42

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дуже  дякую, шановна пані головуюча. Шановні колеги,  я не думаю, що є сенс ще раз передоповідати суть законопроекту. Але тільки можу сказати, що це  добрий знак, що в День  захисту дітей ми  намагаємося відновлювати їхні права і адаптувати до тих  прав, які є в  Європейському Союзі, у дітей Європейського Союзу. Оскільки це абсолютно неприпустимо, коли ціла низка так званих  прикладних рішень  Європейського  суду з прав людини не виконуються в Україні. І те рішення, яке стало в основу цього законопроекту, воно якраз, відверто кажучи, не є таким болючим, і ми можемо з легкістю, спокійно  його виконати.

Суть законопроекту  дуже проста  і зрозуміла. Якщо дитина досягає  16-річного віку, вона вправі самостійно визначати і змінювати своє прізвище, ім'я і по батькові. У разі ж  якщо  вона досягла тільки  14-річного віку, вона має  право це робити, але за згодою відповідно батьків або  одного з батьків і тільки у тому випадку, якщо інший з батьків або помер, або  відсутній, або  там  ціла низка інших кваліфікаційних  ознак.

Тому жодних заперечень з приводу того, щоб додатково наділити визнаними в Європі правами українських дітей  немає. І тому фракція "Блоку Петра Порошенка" буде однозначно підтримувати цей законопроект  і просить сесійну залу підтримати її. І як голова комітету профільного так само прошу зголоситись до того, щоб повністю підтримати цей закон, якщо  можна, сьогодні вже навіть в цілому, оскільки  ми не  вбачаємо за довільне розглядати його до другого читання, так як там немає що, в принципі, правити до другого читання, а є можливість зараз цей закон вже прийняти. І це буде дуже символічно, що  зробити  це можна саме в День  захисту прав дітей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати,  чи  є ще бажаючі взяти участь в обговоренні цього законопроекту?

Шановні народні депутати, тоді я прошу всіх зайти до зали. Прошу запросити народних депутатів до зали для того, щоб ми за кілька хвилин могли провести голосування.

Шановні народні депутати, прошу повернутися до зали для того, щоб взяти участь в голосуванні.

Прошу, шановні народні депутати… Шановні народні депутати, не виходьте, будь ласка, з зали.

Запрошую для прийняття рішення стосовно проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові) (реєстраційний номер 2018). Шановні народні депутати, прошу взяти участь в голосуванні. Прошу голосувати. Шановні народні депутати, прошу голосувати.

 

11:50:03

За-198

Ну, знову ж таки депутати тільки повертаються до зали.

Тоді прошу голів фракцій, прошу запросіть депутатів для того, щоб ми повернулися до голосування.

Шановні депутати, позиція  "Народного фронту". Чи можу я почути позицію "Народного фронту"?  Шановні депутати  з  "Народного  фронту", ви підтримуєте? Тоді прошу, займіть місця для голосування.

Тоді пропоную повернутися до голосування за законопроект, до розгляду законопроекту 2018 – проект Закону про внесення змін  до Цивільного кодексу  України (щодо права на зміну по батькові). Прошу голосувати за повернення.

 

11:51:33

За-200

Прошу,  народний депутат  Князевич.

 

11:51:45

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановна пані головуюча і шановні  колеги! Може всі не розібралися, про що йде мова, а тут немає жодних політичних складових  і йде виключно про те, що  наш колега народний депутат Пацкан виявив абсолютно розумну ініціативу і намагався адаптувати відповідне українське  законодавство до пілотного рішення Європейського суду з прав людини. Яким зобов'язано по суті  Україну внести зміни до законодавства в частині права тих дітей, які  досягли 16-річного віку самостійно визначати  своє    по батькові, а ті, які 14-річні,  за згодою батьків в разі, якщо батько помер, або   безвісті відсутній - теж міняти своє по батькові. Що тут такого політичного, що ми не голосуємо? 

І я  би просив всі фракції ще раз долучитися  до цього голосування і не губити цей законопроект. Принаймні прошу хоча би повернути  на повторне перше читання до  комітету і ми спробуємо в комітеті зняти всі так би мовити неузгодженості для того, щоб потім вже винести в  сесійну залу з перспективою його прийняття. Прошу не втрачати цю ініціативу, бо це буде дуже поганий знак для наших європейських партнерів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу ще раз позицію від фракції. Будь ласка, народний депутат Пацкан.

 

11:53:00

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги! День захисту дітей, виключіть, будь ласка, всі політичні перестороги, цей законопроект дозволяє нам захистити права дітей. Будь ласка, прошу вас всіх підтримати ще раз повернення до голосування за цей законопроект. І подумайте, будь ласка, інколи, не своїми політичними дивідендами, а подумайте про те, що нас обрав народ для того, щоб ми захищали інтереси народу і інтереси дітей, і саме в День захисту дітей. Прошу всіх підтримати голосування.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:53:45

ПАРУБІЙ А.В.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, якщо можна, хто ще бажає виступити, якщо можна, позицію "Народного фронту", щоб ми розуміли в чому є трудність у голосуванні? Чи є хтось з "Народного фронту", хто може озвучити і означити позицію? Я прошу  народних депутатів заходити в зал і приготуватися до прийняття рішення, колеги. Будь ласка, я прошу всіх депутатів заходити в зал. Через одну хвилину відбудеться голосування по прийняттю рішення і я прошу всіх зайти в зал, щоб потім не забігати, і зайняти робочі місця.

Готові, шановні колеги? Будь ласка, сідаємо.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо права на заміну по батькові номер 2018. Хто підтримує дану пропозицію, повернення до розгляду, прошу проголосувати. Колеги, прошу проголосувати, будь ласка,  голосуємо.

 

11:56:11

За-208

208. Я ще раз поставлю товариство, я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги, нам бракує кілька голосів, я прошу зайти в зал, запросити депутатів в зал.

Шановні колеги! Я бачу всі фракції голосують.

Колеги, будь ласка, колеги, одна хвилина, Оксані Білозір і переходимо до голосування, будь ласка,  заходимо в зал. Оксана Білозір, будь ласка.

 

11:57:14

БІЛОЗІР О.В.

Шановні колеги народні депутати! Якщо ми з вами говоримо сьогодні про розширення прав дитини у День захисту дитини, то ми повинні не тільки говорити, а і дією своєю надати їм таку можливість. Якщо ми думаємо з вами, якщо вони нас не дивляться, не відслідковують, то ми дуже помиляємося, це наші майбутні виборці. Тому в рамках європейської інтеграції, в рамках наших зобов'язань і зобов'язань перед нашими дітьми ми повинні сьогодні  розширити права наших дітей в контексті європейських прав наших дітей.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, прошу зорганізуватися. Щойно вийшли із залу кілька депутатів, якщо можна їх повернути.

Отже, шановні колеги, я ще раз ставлю на голосування повернення до проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові), це розширення прав дітей. Законопроект 2018 і пропозиція повернутися до розгляду. Шановні колеги, будь ласка, голосуємо. Прошу проголосувати, будь ласка, голосуємо.

 

11:58:52

За-228

Я хочу віддати належне, що фактично голоси...

 

ЛЯШКО О.В. (Із залу)  По фракціях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціях, будь ласка, по фракціях, будь ласка.

І тепер, шановні колеги, прошу зорганізуватися. І я ставлю на голосування... Прошу всіх зайти, зайняти місця свої робочі. Проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові) (номер 2018) за пропозицією комітету, за основу, колеги, за основу. Прошу усіх взяти участь у голосуванні. За основу 2018 голосуємо, колеги. Будь ласка.

 

11:59:46

За-224

Колеги, що відбувається? По фракціям.

 

ЛЯШКО О.В. (Із залу)  По фракціям. Хто в нас не голосував?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я звернусь до Радикальної партії, завдяки вам попередній раз було проголосовано, дайте більшу кількість голосів. Колеги, Радикальна партія дає голоси, це дає нам підставу на позитивне рішення.

Колеги, отже, я ще раз ставлю повернення 2018. Прошу голосувати. Шановні колеги, секундочку! Я ставлю на повернення на голосування проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові) (№ 2018). Хто підтримує пропозицію повернутись до розгляду даного законопроекту, прошу проголосувати. Шановні колеги, голосуємо.

 

12:00:57

За-236

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові) (№ 2018) за основу. Колеги, давайте об'єднаємося в цьому питанні захисту прав дітей. За основу. Голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги.

 

12:01:29

За-234

234 – "за". Рішення прийняте.

Дякую за розуміння, в тому числі і Радикальній партії, за розуміння важливості. Вітаю авторів законопроекту, вітаю комітет.

І, шановні колеги, згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин, до 12.35. В 12.35 ми збираємося в залі для продовження нашої роботи.

І звертаюсь до регламентного комітету: нарешті дати мені висновок щодо створення тимчасової слідчої комісії. Будь ласка, чекаю рішення комітету.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу заходити в зал, приготуватися до продовження  нашої роботи.

Ми результативно провели наш ранковий період. Ми прийняли надзвичайно важливі закони в підтримку дітей. І важливо, і символічно, що ми їх прийняли в День захисту дітей всенародний, але зараз фактично в перерві я нарешті отримав рішення комітетів по кількох надважливих питаннях.

Шановні колеги, прошу уваги! Я отримав рішення комітетів з приводу проекту Постанови про скасування рішення Верховної Ради України  від 19  травня про прийняття в цілому проекту Постанови про перейменування міста Дніпропетровськ Дніпропетровської області. Це ті постанови, які підготували депутат Вілкул і депутат Каплін, в яких зазначено, що голосування відбувалося в порушення Регламенту, і я в момент отримання цих постанов повинен їх невідкладно ставити на розгляд на сесії Верховної Ради України.

Також ми нарешті отримали висновок комітету - проект Постанови про утворення  тимчасової слідчої комісії Верховної Ради. І я, як і обіцяв, що як тільки я отримаю документи від комітету, я тут це поставлю питання на голосування, як я обіцяв і Радикальній партії, і усім депутатам, що в момент, коли я  отримаю рішення комітету, коли регламент   мені буде дозволяти, я це поставлю на порядок денний сесії.

І тому я їх поставлю один за одним ці питання, я  наперед анонсую, які питання будуть проходити. Згідно Регламент я маю ставити їх як невідкладні, нам нема необхідності їх включати в порядок денний, ми можемо відразу починати з них розгляд.

І я ставлю на розгляд… І тому я ставлю на розгляд проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації (номер 4704).

І я хотів би спитатись. Комітет до мене звернувся з пропозицією розгляду за скороченою процедурою. І я запропоную розгляд за скороченою процедурою. Прошу, колеги, підготуватись до голосування, прошу зайти в зал, підготуватись до голосування.

Шановні колеги, хто підтримує розгляд питання 4704 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Прошу голосувати, скорочена процедура 4704.

 

12:41:33

За-49

Немає політичної полі в залі за скороченою, є загальна позиція, що має бути повний розгляд даного питання.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Ляшка Олега Валерійовича. Будь ласка.

 

12:42:00

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Колеги народні депутати, яких не дуже багато в залі, але ті, хто є, дивуються, що нарешті на третьому тижні блокування парламентської трибуни ми маємо можливість розглянути проект Постанови про формування Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради по розслідуванню корупції і офшорів вищих посадових осіб держави: Президента України Петра Порошенка, голови Національного банку Валерії Гонтаревої, міністра фінансів України Олександра Данилюка, Першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Свинарчука (Гладковського) і цілого ряду інших осіб.

Перш ніж перейти до суті постанови, я хотів би сказати щодо процедури. Навіть за часів Януковича опозиція мала право реєструвати в парламенті постанови і створювати тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Саме тому Конституція передбачає, що для формування слідчої комісії потрібні лише 150 голосів. Це інструмент опозиції.  Сьогодні ми, опозиційна парламентська фракція, ми для  того, щоб реалізувати своє конституційне право на формування слідчої комісії, ми вимушені три тижні блокувати трибуну аж до того, що приносимо розкладачки, щоб залишатись тут ночувати. Нас позбавляють можливості права реєструвати відповідний проект постанови, розглядати його в залі і голосувати за створення слідчої комісії. Це я до того кажу, що як далеко ми з вами пішли в розвитку демократії після Майдана. Я дивився статистику за часів диктатора Януковича парламент створив 8 слідчих комісій. За часів великого демократа Петра Порошенка парламент створив аж 3 слідчі комісії. При тому, що всі 8 слідчих комісій за часів диктатури Януковича були ініційовані опозицією.

У мене дуже просте питання: а чого боїться нинішня влада? Чому не дати можливості права опозиції розслідувати діяльність влади? Це риторичне питання насправді. Тому що кожен громадянин України знає чого боїться влада. Бо якби влада була прозора, якби влада була чесна, якби українська нинішня влада була відповідальна, вони б не робили все для того, щоб заблокувати нашу ініціативу про розслідування корупції вищих посадових осіб влади.

Тепер до суті питання. Увесь світ розслідує офшорні скандали. У цілому ряді країн високопосадовці ідуть у відставку, навіть не чекаючи розслідування. Увесь світ завдяки міжнародним розслідуванням, завдяки розслідуванням українських журналістів – і я хочу подякувати цим журналістам, які, незважаючи на тиск влади, на загрози, які становить їхнє розслідування, – вони  інформують суспільство. Так от завдяки цим розслідуванням весь світ знає, що  Президент України  Петро Порошенко – власник  офшорної компанії, при чому багато років. Голова Національного банку Гонтарева – співвласниця разом з російськими банкірами офшорних компаній. Міністр фінансів України Олександр Данилюк, займаючи посаду міністра фінансів, а до цього  – заступника глави Адміністрації Президента при Порошенко, при Януковичу, по сьогоднішній день  директор трьох офшорних компаній. 

Я нашим людям, селянам, робітникам, металургам, будівельникам, шахтарям, вчителям, лікарям, пенсіонерам, які ніколи не знали і, можливо,  багато ще й досі не знає, що таке офшорні компанії,  я дуже популярно поясню. Це коли тут в Україні заробляють гроші, крадуть, заробляють, займаються  корупцією, виводять  через різні схеми в офшорні юрисдикції  для того, щоб в Україні не платить податків.  Це фактично означає, що всі ті, хто має офшорні компанії,  виводять гроші за кордон  і не платять  податків. Оце всі ці персонажі обкрадають українських пенсіонерів, українських лікарів і вчителів, українських  шахтарів, металургів,  будівельників, селян, безробітних. Це всі вони, виводячи в офшори гроші і не сплачуючи мільярдні податки із своїх мільярдних статків, зробили Україну бідною, перетворили українців на  жебраків. Це вони, не сплачуючи податків, сьогодні  змушують нас іти по всьому світу з голою задницею і з простягнутою рукою, просячи, принижуючись перед усім світом, просячи, дайте нам подачку мільярд туди і  мільярд  сюди, який вони знову розкрадуть.  А взамін ми повинні піднімати пенсійний вік, продавати землю, скорочувати лікарні, дитсадки, школи, не ремонтовані дороги, літр молока по 2 гривні, космічні ціни на ліки, на продукти харчування, на комунальні послуги. на газ. Це все плата за корупцію, за корупцію тих, хто при владі.

Чому ми три тижні не могли добитися розгляду цього питання в парламенті? Тому що персонально Президент Порошенко блокує антикорупційне розслідування. Тому що Президент Порошенко впродовж багатьох років заробив свої статки на тому, що не платив податки і виводив гроші в офшори. Точно таку ж собі він набрав компанію, прийшовши до влади, розставив всіх своїх бізнес-партнерів на державні посади і перетворили сьогодні Україну і державну владу на годівницю, на власну годівницю, яка їх збагачує.

Сьогодні в Україні фактично збудована корупційна система, на вершині якої Президент України Петро Порошенка. Вся ця корупційна вертикаль – голова Національного банку, Фонд гарантування вкладів, Міністерство енергетики, Національна комісія з питань регулювання ринку комунальних послуг, більшість у парламенті і цілий ряд інших установ, всі вони працюють на один інтерес – на корупційний інтерес, на власне збагачення, на обкрадання українських громадян. От до чого ми з вами дійшли після Майдану, коли мафіозна, корупційна структура, де вихідці із бізнес-корпорації "Рошен".

Я з повагою ставлюсь до десятків тисяч працівників, які працюють в корпорації "Рошен". Я бажаю, щоб цих людей було значно більше, тому що це українці, вони отримують зарплату і вони мають можливість годувати свої сім'ї. Але не сприймаю, коли Президент України не платить податків. Який інвестор сюди прийде? Хто сюди принесе грошей? Який закордонний інвестор сюди прийде, коли вони бачать, що Президент боїться вести власний бізнес в Україні, яку він очолює? Що Президент не платить податків? Що Президент в офшорних помийках ховає свої статки для того, щоб мінімізувати доходи і, щоб не поділитися з українцями своїми заробленими в Україні коштами.

Як Президент може вимагати чогось від малого, від середнього бізнесу, від людей, які на базарах торгують, від людей, які заробляють тяжкою працею, коли він всьому світу демонструє неповагу до українців, прагнення   обібрати українців. Прагнення заробити статки на українцях: на селянах, на пенсіонерах, на шахтарях, на дітях, на інвалідах, на бомжах, які бомжують, бо їх викинули хати і їм немає за що жити. От на чому вони свої статки роблять. Усі українці скидаються по копійці, щоб підтримати армію, щоб не закрили школу в селі,  щоб не закрили лікарню, щоб відремонтувати дорогу. А влада корупційна, грабіжницька, маючи мільярди, їх не платить, не платить податків, не виконує свої конституційні обов'язки.

Хтось із відомих сказав: "Для того, щоби грабувати народ, не треба мати великого розуму – треба не мати совісті".  Оті, хто сьогодні керує країною – це люди, які не мають совісті. Це люди,  які не мають серця, це люди, які забули про Бога, тому що  обкрадати бідних і голодних в нинішній час , це злочин. І я  пропоную  притягнути їх до відповідальності. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань Регламенту і  організації роботи Верховної Ради  України Пинзеник  Павло Васильович, будь ласка.

 

12:52:27

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні колеги народні депутати! Комітет на своєму засіданні 1 червня розглянув на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону і Регламенту Верховної Ради  України  прийнятих нормативно-правових актів:  проект Постанови Верховної Ради  України  про утворення ТСК з питань розслідування  фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо використання офшорних компаній Президентом України та іншими вищими посадовим особами, уповноваженими на виконання функцій держави, внесений народними депутатами України Ляшком Олегом Валерійовичем та іншими (реєстраційний 4704).

Згаданим проектом постанови пропонується утворити тимчасову слідчу комісію з метою здійснення парламентського контролю за станом забезпечення неупередженого прозорого розслідування фактів наявності офшорних компаній Президента України Петра Порошенка, Голови Національного банку України Гонтаревої Валерії і міністра фінансів України Олександра Данилюка та інших вищих посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави на підставі даних, оприлюднених засобами масової інформації.

Згідно з проектом постанови, пропонується визначити кількісний склад комісії 19 народних депутатів, в тому числі позафракційних. І, виходячи з принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, до складу комісії має бути обрано від депутатської фракції "Блоку Петра Порошенка" шість народних депутатів, ініціатори пропонують п'ять, від депутатської фракції і політичної партії "Народний фронт" четверо народних депутатів, ініціатори внесення пропонують три, від депутатської фракції "Опозиційного блоку" двоє народних депутатів, ініціатори пропонують двох, від депутатської фракції і політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" одного народного депутата, ініціатори внесення пропонують трьох. Від депутатських фракцій Радикальної партії Олега Ляшка, політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", від депутатських груп "Воля народу", "Партії "Відродження" по одному народному депутату.

Комітет зауважує, що обрання позафракційних народних депутатів України до складу Тимчасових спеціальних слідчих комісій законодавчо не передбачено, але враховуючи, що народний депутат України не може бути обмежений в своїх повноваженнях, відповідно до частини першої, статті 26 Закону України "Про статус народного депутата України", Верховна Рада України своїм рішенням може визначитися і з цього питання також.

До персонального складу утворюваної ТСК пропонується обрати лише шістьох народних депутатів, за письмовими пропозиціями від депутатських фракцій наступних: політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" – Острікову Тетяну, Опанасенка Олександра, Журжія Андрія; від фракції Радикальної партії Олега Ляшка – Ляшка Олега Валерійовича, політичної партії "Батьківщина" – Луценко Ігоря Вікторовича; від групи "Воля народу" – Фурсіна Ігоря Геннадійовича. Також до зазначеного проекту постанови додані листи позафракційних народних депутатів України Дерев'янко Юрія, Левченка Юрія щодо включення їх до складу утворюваної ТСК. А також лист народного депутата України голови міжфракційного депутатського об'єднання "Свобода" Іллєнка Андрія щодо включення до складу цієї комісії Головка Михайла, який в проекті постанови не зазначені.

Від депутатської фракції "Блоку Петра Порошенка", політичної партії "Народний фронт", політичної партії "Опозиційний блок" та депутатської групи "Партія "Відродження" не надано письмових пропозицій щодо кількісного та персонального складу запропонованої тимчасової слідчої комісії, хоча окремі публічні заяви щодо включення майбутнього депутатів від окремих політичних сил звучали.

Комітет прийняв рішення ухвалити зазначений висновок і рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект постанови Верховної Ради реєстраційний номер 4704 і визначитися шляхом голосування щодо утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо використання офшорних компаній Президентом України та іншими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави, щодо кількісного персонального складу цієї комісії, а також щодо обрання до цієї комісії позафракційних народних депутатів: Дерев'янка, Левченка, Головка.

Просимо визначатися по суті питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Прошу провести запис на виступи від фракцій.  Прошу, хто має висловитись провести запис на виступ, будь ласка. 

Галасюк Віктор, Радикальна партія, передає Андрію Лозовому, будь ласка.

 

12:57:32

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Почну словами батька Тараса:

"І могили мої милі

Москаль розриває…

Нехай риє, розкопує,

Не своє шукає,

А тим часом перевертні

Нехай підростають

Та й поможуть москалеві

Господарювати,

Та з матері полатану

Сорочку знімати.

Помагайте, недолітки,

Матір катувати".

В той час, коли мільйони українців в такій багатій країні живуть за межею бідності, в той час, як перед пенсіонером часто стоїть вибір, що купити: хліб чи ліки, в той час, як сотні тисяч родин  не знають як їм зібрати в школу своїх дітей, в цей час мільярдери, які керують країною, створюють офшорні компанії, щоб уникнути оподаткування, щоб зароблене тут, на святій багатій українській землі вивезти, Бог зна куди. Бо, мабуть, їм зовсім не болить, що далі жити... як далі буде жити Україна. Бо вони своїх дітей  вчать за кордоном, бо вони мають нерухомість в Марбельї в Іспанії, на Сардинії, ще невідомо де. Вони вже і місця на кладовищах покупляли на Пер-Лашез, на Масличній горі, вони себе не пов'язують з Україною.

А нам жити тут і що ми бачимо? В ці дуже важкі дні, коли дуже важка ситуація на сході, коли знову гинуть кращі з кращих, як мій земляк Микола Кулеба. Я говорив позавчора з його матір'ю, вона не може говорити спокійно, сльози їй заважають. А в цей час тут в парламенті блокується розслідування корупційних злочинів ймовірних Президента Порошенка і його найближчого оточення. В цей час ми бачимо, що влада боїться говорити правду. В цей час ми бачимо, що цілеспрямовано немає депутатів в залі, щоб не вистачило голосів за цю комісію слідчу по офшорній корупції Президента Порошенка і його найближчого оточення.

То скажіть, будь ласка, чи не соромно вам, тим, хто зараз є в залі і не збирається голосувати, чи не соромно вам, хто зараз мене чує, а втік в кулуари, на курилку, до себе в кабінет, аби вас нібито тут не було і не голосувати? Чи не соромно вам перед тими, хто зараз на фронті? Чи не соромно вам перед тими, хто за вас голосував? Бо офшори – це жалюгідні пенсії, офшори – це зарплати, за які люди прожити не можуть, офшори – це зруйновані дороги, офшори – це 13 гривень на годування пацієнта в лікарні, я позавчора був у Володимирецькій лікарні, 13 гривень, 13 гривень виділяється на цілу добу, щоб годувати пацієнта, в той час як мільярди грошей звідси їдуть в Панаму, на Віргінські острови, ще невідомо куди.

Люди добрі, ви не розумієте, чим це все закінчиться? Ви не розумієте, що вас винесуть так само, як винесли Януковича на вилах, до чортової матері, якщо ви не зупинитесь?! Я вас прошу, майте совість і проголосуйте. Треба бути чесними з людьми.

 Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Івченко Вадим Євгенович від фракції "Батьківщина". Товариство, я буду давати… Ще ж так не важко по мікрофону оголосити. Будь ласка, Іван Крулько. Надалі будемо намагатися по мікрофону оголосити, кому передаєте, і це правильно буде.

Будь ласка, Іван Крулько.

 

13:00:57

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Коли утворюють тимчасові слідчі комісії? Стаття 89 Конституції України каже, що тимчасова слідча комісія утворюється парламентом для розгляду питань і здійснення парламентського контролю, які складають важливий суспільний інтерес.

Що означає для суспільства дізнатися правду в тих питаннях, які дійсно мають важливий суспільний інтерес? Це означає, щоб максимально оперативно українські громадяни знали правду про те, як живуть чиновники, як вони працюють, чи не здійснюють вони дії, які мають ознаки злочину або корупційних діянь. Скажіть, будь ласка, скільки ще тижнів в цьому парламенті ми мали мурижити тему того, що парламент мусить розглянути питання про тимчасової комісії з приводу теми, яка сколихнула весь світ? Це тема панамських документів. тих документів, які стали приводом для відставки найвищих посадових осіб у ряді європейських країн. У нас це питання намагаються заговорити.

Безумовно, що фракція "Батьківщина" буде голосувати за Постанову про утворення цієї тимчасової слідчої комісії, яка мусить пролити світло на тему офшорів. Але, в той же час, фракція "Батьківщина" наполягає, щоб у цьому залі був розглянутий проект закону, який ми зареєстрували одним із перших, як тільки зайшли в парламент. Це Закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, для того щоб цим комісіям надати реальних повноважень, щоб вони могли не просто запросити, а домагатися участі будь-якого керівника, для того щоб їхні документи не були засунуті під сукно, а стали приводом для кримінальних справ і для того, щоби правоохоронні органи відзвітували за те, що вони зробили. Насправді, цей закон не приймають. Кожен президент намагається його  або заветувати, бо вже закони приймалися і ветувалися,  або взагалі уникнути його розгляду.

Я вважаю, що парламент український мусить піти на те, щоб  прийняти цей закон і створювати стільки тимчасових слідчих комісій,  скільки потребує українське суспільство для того, щоби давати відповіді  на питання.

Інша проблема, яка зараз сколихнула Україну, це  проблема "чорної" каси Партії регіонів, котра підкуповувала керівництво держави  колишнє, у тому числі Президента Ющенка, котра підкуповувала "Нашу Україну", котра підкуповувала ЦВК, яке фальсифікувало вибори 2010 року, 2012 року. Скажіть, будь ласка, чи це не є суспільний інтерес, по яких мусить бути створено ТСК.

І тому я вважаю, що ми як парламент, який мусить здійснювати парламентський контроль, не маємо боятися створення ТСК. Є проблема – створили і отримали відповідь і матеріали передали в правоохоронні органи, які мусять на це відреагувати.  А за цю комісію зараз треба голосувати, і я прошу Голову Верховної Ради  зробити відповідне оголошення, бо у нас трошечки порідів зал у другій половині середи. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" Мушак Олексій Петрович.

 

13:04:10

МУШАК О.П.

Шановні колеги, питання просте: чи треба нам створювати Тимчасову слідчу комісію по офшорах безпосередньо по панамському реєстратору  Fonseca Mossack.  Відповідь, я думаю, проста і очевидна: так, треба.

Чи треба надати політичну оцінку діям Президента? Окей, як би юридичну оцінку вже багато компаній надали, давайте надамо політичну оцінку – питань немає.

Тепер питання. А чи є це амбіційна  задача для парламенту – займатися тільки одним Президентом? Я думаю, ні, бо політична корупція вона стосується багатьох персонажів, які у тому числі знаходяться в цій залі. Бо не може так бути, щоб людина декларувала мізерні доходи протягом довгого періоду свого часу, при цьому їздила в парламент на "мерседесах", "рендж роверах", "порше кайєнах", ходила в "бріоні", "луі віттонах", при цьому, чомусь захищаючи саме знедолених людей.  Це раз.

Друге. Друге, шановні, якщо ми кажемо, що про доярку, про колгоспника, то я хотів би нагадати, що вони відпочивають не на островах Капрі за кордоном, вони відпочивають в Одесі. І якщо вже так от поєднатися повинні з народом, то давайте хай ті, хто за них бореться, відпочивають в Одесі, а не на Капрях.

Далі хочу відповісти. Є у нас політична корупція і є офшори. Окей, давайте розбиратися. Але секундочку, офшори – це всього лише безготівкова форма політичної корупції, а є ще любимий кеш для багатьох політиків. І саме по кешу недавно або готівка, якщо говорити коректно, саме тому недавно і була надана інформація з приводом "амбарної книги" Партії регіонів і в когось не витримали вже нерви, і когось, це не одна персона, а там їх декілька.

Тому, якщо ми займаємося і дійсно ставимо амбіційну задачу зробити політичну гігієну, очистити політику від тих, хто брав гроші. А розумієте, корупційні гроші, вони ж не можуть бути тільки від одного погані, а від другого хороші, якщо вони корупційні, то вони від всіх погані. То мені здається, що тоді тимчасова слідча комісія повинна займатися політичною корупцією в широкому сенсі цього слова і не тільки офшорами, і не тільки офшорами панамського реєстратора, бо є також прекрасні інші острова, прекрасні інші реєстрації, вона повинна в широкому сенсі цим займатися, це раз. І вона, очевидно, повинна також готівковими коштами займатися, бо вони насправді знаходяться докази в Україні і з ними легше працювати.

Тому моя особиста позиція. Я буду підтримувати створення цієї ТСК. Разом з тим, мені здається, що більш амбітно, більш правильно, більш ефективно для нашого парламенту і для всього українського суспільства – створити ТСК, яке займалося б всіма офшорами і політичною корупцією, а також в тому числі "амбарною книгою", так званою "амбарною книгою", яка була передана до правоохоронних органів.

Дякую за вашу увагу, я думаю, що парламент зможе зробити цю амбіційну задачу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Єгор Соболєв передає слово Олегу Березюку, будь ласка.

 

13:07:30

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Голово, вельмишановні панове депутати, шановні люди! Навіть обговорення цього питання є проявом неймовірного цинізму влади в Україні, люди живуть окремо, а влада собі живе окремо з своїми "каєнами" і іншими автомобілями. Коли їдеш по дорозі життя, яка везе з України напрацьоване людьми зерно, метал, з Кіровограду до Миколаєва і Одеси 90 кілометрів долаєш за 3,5-4 години. Чому? Бо ця дорога вже не існує років три. Дорога життя з української житниці до того, щоб прийшла готівка в Україну. Чому? Нема грошей? Коли їдеш прекрасною українською бессарабською Рив'єрою також нема дороги. Кажуть, що там сепаратизм. Справді, там дуже багатонаціональне суспільство, там живуть гагаузи, албанці, молдавани, там живуть болгари, українці, росіяни, але сепаратизму там немає, там немає води. 25 років немає води. Вирощують фантастичні овочі і фрукти, але не можуть їх переробити, тому що немає води, бо немає грошей на 7 або 50 кілометрів водопроводу до міста Болграду.

 Там є прекрасний заповідник, який називається "Тузлівські лимани", який нищив попередній режим і нищить теперішній, забудовуючи, розорюючи, не дбаючи про майбутнє. Для чого я вам це говорю? Я вам це говорю, що всі пояснення "у нас немає грошей". Гроші як виявляється є. Але як там нема сепаратизму, там є страшна злість, послухайте мене, там є страшна злість на невігластво і подвійну бухгалтерію влади, яка з трибуни Верховної Ради і телебачення говорить про те, що треба податки платити вдома, а сама ховає мільярди в офшорах. І це несправедливо. В Одесі… (Оплески) В Одесі, а одесити мають почуття гумору розшифровка БПП називається "Блок панамських патріотів". Це є ідея народу України. Ми за ці ТСК бо ніхто не покараний. Але без Закону про ТСК, це знову є рукоблудіє, щоб не сказати по інакшому. Більше цього, ніхто не покараний. Кожен день авантюри, то списки "регіоналів", то ще якісь достовірні  факти корупції вищих посадових чиновників України, але подвійна бухгалтерія і прикриття за лозунгами  роблять людей в Україні злими на владу. Ці люди хочуть, спокою, добра, праці, бо вони працьовиті, і хочуть  трошечки любові від влади. І хочу вам сказати, вчорашній Закон про акцизи вже готують знищити ветом Президента, яке…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. …яке напишуть ті, які 10 років нищили автомобілебудування в цій країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги,  виступи від фракцій завершені. Зараз ми  переходимо до наступного розділу порядку денного – це є виступи від народних депутатів. І я прошу приготуватись до запису. І я прошу провести запис на виступи від  народних депутатів. Будь ласка. 

Кириленко Іван, будь ласка.

 

13:11:38

КИРИЛЕНКО І.Г.

Івченку Вадиму.

 

13:11:49

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція  "Батьківщина". Шановні колеги,  я звертаюся до всіх вас. Перед вами обличчя, перед вами висять обличчя, обличчя тих людей, які не мають "Порше Кайєни", які не мають дорогих автомобілів,  які не мають великих  пентхаусів, вони пішли  на війну, вони пішли захищати нашу  країну. Не кожен з нас спромігся навіть  допомогати тим бійцям, не кожен  з нас  відсидів, як відсиділа Надія Савченко 2 роки. Половина з них викрадені, половина є  в заручниках. Що у нас  відбувається?  Колеги, а у нас найбільший  інвестор Кіпр – 27 відсотків, інші країни – 34.

Колеги, у нас сьогодні по 10 мільярдів виводяться коштів за кордон, 250 мільйонів. А давайте згадаємо бюджетну медицину – 60 мільйонів. А давайте згадаємо інші бюджети – 60 порівняно з 250, які виводяться за кордон. Це подвійна, колеги, бухгалтерія. Коли, з однієї сторони, люди на костях тих, хто сьогодні захищає нас приходять до влади, а, з іншої сторони, починають оптимізувати, використовуючи владу, заробляючи колосальні кошти, починають виводити і оптимізувати в офшорних територіях.

Давайте з вами ми будемо чесними і відвертими, постанова називається наступна – про офшори Президента та всіх посадових осіб всіх, хто сьогодні використовують владу, заробляючи на цьому кошти.

Ми з вами маємо розуміти те, що сьогодні має бути розглянута кожна ситуація по кожній офшорній країні не тільки Панама, а всіх островів. Ми маємо винести цей суспільний інтерес і довести, що у нас або чесна влада, або влада, яка ворує і прокралася.

Я сьогодні бачу в залі, коли ви голосуєте за важливі закони за 2 години, то хтось дає по 80 голосів. Сьогодні навіть 20 там не сидить. А інші дають 137 голосів. Сьогодні немає 60. І я розумію чому тільки що поставлений цей проект, тому що хочуть провалити. Не вдасться! Ми хочемо правди, суспільство хоче правди. І ті бійці, які сьогодні дивляться на вас, подивіться їм у очі, вони хочуть знати чи влада робить те, за що вони покладають своє життя, чи вона ворує, ворує шаленими темпами.

"Батьківщина" буде підтримувати дану постанову. І ми просимо кожного з вас, подивіться в ці обличчя перед тим як будете натискати кнопку і запросіть своїх депутатів. Я в залі не бачу достатньої кількості для того, щоб коаліція хоча б дала нормально голосів, щоб ця постанова пройшла.

І я звертаюсь до комбатів, заведіть своїх депутатів, проголосуйте всією фракцією як ви демонструєте дисципліну під час інших законопроектів.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

13:15:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Зараз. Зараз, я дивлюсь.)

Прошу,  народний депутат Соболєв.

 

13:15:25

СОБОЛЄВ Є.В. 

"Самопоміч" буде голосувати за утворення тимчасової спеціально комісії.

Я хотів як голова Комітету з протидії корупції Верховної Ради поділитися кількома викликами: ми вже організовували роботу одної комісії в нашому комітеті і більше того, ми розслідували звинувачення в використанні офшорних компаній, а конкретно компанії "Intrako" одним із  соратників Президента Ігорем Кононенком. І з якими проблемами ми зіштовхнулися? Ми зробили слухання в комітеті, ми запросили  всіх людей, які свідчили про наявність цієї офшорної компанії і запросили самого Кононенка. Він прийшов, він дав всі відповіді на запитання і сказав, що компанія не його, а  документи  сфальсифіковані.

Ми звернулися до інших держав, які згадувалися як місця операцій цієї офшорної компанії з проханням надати нам інформацію. До мене навіть прийшла посол однієї з цих держав і сказала: "Ви розумієте,  ми не можемо вам як парламенту надати інформацію, така інформація надається або на запит правоохоронних органів, або на запит уряду".  Ми звернулися до уряду і до правоохоронних органів, а далі історію ви знаєте. Прокуратура Києва стала відповідальною за розслідування цих звинувачень, а конкретно, виконувач обов'язків прокурора Києва Валендюк, який всупереч люстрації під яку він потрапив, й досі залишається на цій посаді. Він викликав народного депутата Кононенка, Кононенко дав йому свідчення  і після цього прокуратура Києва закрила провадження. Коло закрилося: немає більше правоохоронних органів, немає відповідей від інших держав, а є просто слова одного посадовця проти іншого посадовця.

Для того, щоби в парламенті по-справжньому  ми   могли розслідувати діяльність Президента і діяльність інших посадових осіб, нам обов'язково треба ухвалити Закон про тимчасові слідчі комісії. В мене прохання до мого доброго знайомого спікера парламенту Андрія Парубія. Андрію, давай зробимо це одним з пріоритетів, тому що без цього парламент не стане справжнім інструментом контролю людей за діяльністю держави.

Ще одне, після закриття справи прокуратурою Києва, Національне антикорупційне бюро відкрило таке провадження і робить таке досудове розслідування. У мене величезне прохання до директора бюро Артема Ситника і до всіх детективів бюро. Друзі, прийшов ваш час, ваш час показати всьому суспільству, що створення антикорупційного бюро було ефективним рішенням для того, щоб карати корупцію топ-посадовців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова народного депутата Ленського Олексія. Я перепрошую, народний депутат Купрій.

 

13:18:52

КУПРІЙ В.М.

Шановні колеги, у нас була така пропозиція від "Блоку Петра Порошенка" для того, щоб розслідувати не тільки ситуацію ганебну з офшорами, а розслідувати, взагалі, випадки політичної корупції в Україні. Ви знаєте, я абсолютно підтримую цю ініціативу і хотів би нагадати, що 17 лютого 2014 року за день до того, як почалися розстріли на Майдані, підприємство Порошенка "Ленінська кузня" викупила у Київради або київської громади землю під свій завод на 150 мільйонів гривень менше ніж за ринкову вартість. Я хотів би нагадати, що в той момент, коли йшов "Іловайський котел", Порошенко реєстрував свої офшори абсолютно тільки, думаючи, як набити власну кишеню.

У мене є абсолютно правдива інформація про те, що коли Російська Федерація накладала арешт на його Липецьку фабрику "Рошен", він не займався державними справами, а викликав до себе менеджерів і розраховував, які збитки це йому нанесе. До речі, випадки політичної корупції, коли підприємство Президента платять податки десятки мільйонів доларів в бюджет Російської Федерації, які використовуються Путіним для того, щоб оплачувати зарплату найманцям, російським офіцерам, в тому числі прокурорам і суддям, які судили Надію Савченко, це є ганьба, яку не можна терпіти! Ми за розслідування фактів такої корупції.

Взагалі всі звернення, які я особисто направляв щодо злочинів Петра Порошенка і його оточення на Національне антикорупційне бюро вони залишилися без всякої оцінки. Тому що, начебто, за нашим українським законодавством у Президента є імунітет, він є недоторканий, він може творити в Україні що хоче.

Тому я абсолютно підтримую ініціативу створення такої слідчої комісії, абсолютно буду позитивно і допомагати брати участь в її розслідуваннях. Але треба сказати наступне, що простим наслідком, логічним наслідком роботи цієї комісії має бути все-таки, постановка питання про імпічмент Президента, прийняття відповідного Закону про тимчасові  слідчі комісії. І  нам не потрібен такий Президент, який до цих пір утримує, утримує, на його вказівку зараз ми маємо Угоду про дружбу і співробітництво з Російською Федерацією. Тобто Путін – це наш друг виявляється, за позицією Президента. Що Чорноморський флот базується у нас на законних підставах зараз в Севастополі, тому що ми не денонсували відповідну угоду, ви пам'ятаєте Харківські угоди. І ніхто не може змусити, ні тоді це був Гройсман, а зараз це Андрій Парубій, поставити ці питання в парламенті і розірвати, на решті, це "чортове коло". Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Найєма.

 

13:21:49

НАЙЄМ М. .

Шановні колеги! Те, що сьогодні відбувається в залі – це великий урок для всієї влади і для тих, хто сидить в кабінетах. Що сталося насправді? Дійсно, з'явились документи, які засвідчують про те, що в країні існують офшори, але замість того, щоб очолити це розслідування, замість того, щоб Генеральна прокуратура, пан Президент, Прем'єр-міністр, Верховна Рада взяла собі на мету розслідувати цю справу, вони цю справу віддали на поталу тим людям, які зараз на трибуні, блокують її, і фактично віддали це популістам на руку.

А тепер давайте подивимося, хто закликав створювати цю комісію? Перше. Зареєстрували це молоді депутати, нам відмовили в цьому. Пан Ляшко це знає, але чомусь зареєстрували заяву пана Ляшка.

І я хочу, щоби зараз та комісія, яка буде створена, щоб ми були відвертими в тому, що вона робитиме. Пан Ляшко хоче стати головою цієї комісії. Я хочу, щоб пан Ляшко був першим, хто дасть свідчення цій комісії за які кошти він перелітав літаками Рената Ахметова по його заводах.

В цю комісію входять представники фракції "Блоку Юлії Тимошенко". Я хочу, щоб Тимошенко першою дала свідчення, які 200 мільйонів доларів вона перераховувала на компанію "Сомоллі Інтерпрайзес" на офшорах.

Я хочу, щоб всі ті люди, які є зараз в списках Партії регіонів і в їхній "чорній бухгалтерії", були першими, кого пан Ляшко свідомо запросить на те, щоб вони дали свідчення.

І саме головне, що я хочу звернутися до людей, які зараз це дивляться. Послухайте, не будьте дурнями, ви вже 20 років бачите як ці політичні партії за великі гроші, за сотні мільйонів доларів проплачують рекламу на телебаченні, сплачують вам гречку, рекламу на вулицях, сплачують свої перельоти і ви, як дурні, продовжуєте за них голосувати, а потім від них очікуєте реформ. Чого ви хочете? В цій країні політика – найбільший бізнес. Віддавати політикам зараз розслідувати корупцію – це смішно.

Я сподіваюсь, що ті люди, які зараз входять в цю тимчасову комісію, не будуть нехтувати своїм голосом і проголосують за те, щоб в країні було створено антикорупційний суд, який дійсно має цим займатися. Не пан Ляшко, не депутати, а цим має займатися слідчі органи і суд. Але цього вони не роять. Я хочу, щоб ці самі люди вимагали отак от, стоячи у трибуни, пан Ляшко, я до вас звертаюсь, бо вам це вдалося, щоб ось тут ви стояли разом з нами і робили ДБР і НАЗК, які дійсно будуть відслідковувати ваші доходи, вашої фракції, нашої фракції, всіх інших фракцій, це буде чесно, інакше це зараз популізм. І ви побачите, що з цього вийде. Завтра на всіх трибунах ці люди будуть кричати про одну корупцію – корупцію Президента. Це факт, це так і буде, але вони будуть мовчати про себе. Ми не проти, щоб говорити про Президента, ми в президентській фракції, ми говоримо це і для цього потрібно більше сміливості, ніж бути в опозиції, це говорити, але ми це робимо. А про себе ви не кажете, пан Ляшко, і "Батьківщина" не каже про це.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд – завершити.

 

НАЙЄМ М. І останнє, щоб я хотів додати.

Я зараз звертаюсь до СБУ і до Антикорупційного бюро, будь ласка, у вас є вся інформація щодо "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Я вважаю, що після того, що сталося в нашій країні, приховувати цю інформацію – це злочинно. Ця інформація має бути публічною. Якщо ви боїтеся таємниці слідства, треба було спочатку зробити слідство, а потім говорити, що є документи. Якщо ці документи є, не запрошуйте людей до торгівлі політичної. Оприлюднюйте факти, люди мають знати, хто співпрацював зі злочинним режимом, інакше – це торгівля.

Дякую.

 

13:25:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується Савченко Надія Вікторівна. Будь ласка.

 

13:25:48

САВЧЕНКО Н.В.

З цієї трибуни звучать дуже правильні речі. Це те, що я почула. І після цих речей наступають дуже неправильні дії. Кожна влада, яка приходить, вона починає кричати про корупцію минулої влади. Не було ще жодної влади  на моїй пам'яті, щоб говорила про свою корупцію.

Ви всі на "Титаніку", щоб ви розуміли. Оцей парламент, який оцього скликання, ми всі на "Титаніку". І щоб ви розуміли, що ніхто з вас не випливе. Ви вже не випливете зараз, якщо проголосуєте проти цього закону, проти створення цієї комісії.

Вас зараз дивиться народ. Якщо ви зараз не створите комісію, народ вже зрозумів, які ви. Якщо ви створите комісію і вона нічого не дасть, народ теж зрозуміє, які ви. У будь-якому випадку з цього корабля не втечуть навіть криси. Тому раджу не викручуватися, почніть кожен з себе, і почніть з того, що, так, як бандюки 90-х: вони крали, вони визнали це, а потім вони наїлися отак – і понесли в церкву гроші. Замоліть свої гріхи перед народом, почніть з себе, віддайте, що вам зайве і пре з пельки, і тоді народ ваш "Титанік" винесе на руках, а ви врятуєте Україну. Якщо ви цього не зробите, народ вас втопить, всю Верховну Раду, запустять такий снаряд, що ляжемо тут всі! Тому раджу почати з того, що прийміть комісію і зробіть її чесно. Це, можливо, буде перше, що зробить влада діюча для людей.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Вже нуль, нуль, нуль. Заключне слово для авторів. Будь ласка, одна хвилина Ляшко, одна хвилина Пинзеник. Добре, заключне слово. Ляшко, заключне слово. Голова комітету, якщо буде необхідність. Будь ласка.

 

13:27:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.   

Я дякую всім колегам народним депутатам від усіх фракцій, які сьогодні знаходяться в цьому залі під час розгляду цього дуже важливого питання.

Я дякую навіть тим колегам народним депутатам, які спеціально вийшли з цього залу під час розгляду цього питання, бо вони продемонстрували для всієї країни, як вони ставляться до своїх обов'язків, і як вони реально не на словах, а на ділі прагнуть боротьби з корупцією.

Я підтримую пропозиції шановних колег депутатів із фракції "Блоку Петра Порошенка" щодо того, що комісія має розслідувати політичну корупцію загалом. Ми підтримуємо ці пропозиції, і я прошу-таки лідера фракції "Блоку Петра Порошенка" делегувати до складу цієї комісії, як ви і обіцяли, заявляли пресі, своїх кандидатів.

Мене, щоправда, дивує, коли виходять представники "Блоку шановного Петра Порошенка" і розказують, як вони борються з корупцією. Я хотів би повторити слова колеги Олега Березюка, який сказав про те, що навіть в Одесі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 3 хвилини на заключне слово, включіть мікрофон.

 

13:28:52

ЛЯШКО О.В. … що навіть в Одесі знають, що насправді це "Блок панамських патріотів", а не "Блок Петра Порошенка".

І тому, шановні борці із корупцією  із "Блоку панамських патріотів", у вас є можливість молодим депутатам  продемонструвати свою сміливість. ЦВК оголосила довибори по 7 округах. Складіть мандат, вийдіть з корупційної фракції, підіть по виборах оберіться в округах і приходьте сюди до парламенту, боріться  з корупцією.

Я ще не бачив ні одного свіжого огірка, який би залишався свіжим у бочці із несвіжими консервованими огірками. Тим більше ми бачили, як  перед цим ретельно молодих депутатів інструктував досвідчений депутат, що треба казать з парламентської трибуни.

Підсумовуючи. Я не називав  жодних прізвищ, тому репліки немає!

Підсумовуючи. Я пропоную створити комісію по розслідуванню  корупції і офшорів Президента України Петра Порошенка, голови Національного   банку України Валерії Гонтаревої, міністра фінансів України Олександра Данилюка, Першого заступника голови Ради… Секретаря Ради національної безпеки і оборони України пана Гладковського, бізнес оточення Президента, колишній міністр енергетики Демчишин, панове Пасенюк і всі інші.

Я пропоную створити цю комісію. Не бійтеся, давайте розслідувати. Я як майбутній голова комісії гарантую вам неупереджене ставлення, об'єктивне ставлення, я так само готовий відповідати на всі питання, коли вони до мене є. Я розраховую на таку саму…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, час вичерпаний.

 

ЛЯШКО О.В. Я розраховую, що всі фракції долучаться до створення цієї комісії, до її активної роботи. Народ має право знати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Пинзеник, шановні колеги, щодо підняття рук, я хочу вам повідомити, що ми розглядали по повній процедурі, кожна фракція мала можливість виступити по запису, кожен депутат мав можливість записати. Я надаю лише тим, хто записалися і час для обговорення вичерпаний, колеги.

Шановні колеги, ми закінчили обговорення, від фракцій був розділ. Шановні колеги, ми закінчили обговорення, у нас ще два надзвичайно важливих законопроекти по декомунізації, ми не можемо перетягувати час, тим більше, ми пройшли повністю.

І, шановні колеги, я ставлю на голосування проект постанови (номер 4704) за основу і в цілому. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:32:12

За-108

На жаль, 108-"за". Рішення не прийняте. Дана постанова є відхиленою.

І я, шановні колеги, переходжу до наступного питання порядку денного, яке є дуже важливим. Це є … (Шум у залі)

Добре, покажіть по фракціям. Будь ласка, покажіть по фракціям. (Шум у залі)

Я показав по фракціях. (Шум у залі)

 Шановні колеги, я вас дуже прошу, три тижні ми з вами тут вели дискусію, припиніть безперервний тиск на президію. Ви просили показати, я показав і це видно.  (Шум у залі)

Шановні колеги! Хочу наголосити… (Шум у залі) Ти, друже, хочеш кричати голосніше від мене? (Шум у залі)  Тоді кричи, будь ласка, собі там, стоючи біля трибуни.

Колеги, ми згідно регламенту провели весь розгляд даного питання. Як тільки були подані всі необхідні документи, постанова була зареєстрована. Як тільки було рішення комітету, воно було поставлене на голосування. Ми пройшли повністю шлях згідно закону і згідно Регламенту.

Зараз у нас є два законопроекти по декомунізації. І скажемо відверто, для мене вони є дуже важливими, це проекти, які відкривають мені шлях для підписання законів про декомунізацію. Не розглянувши їх, ми не зможемо, я не зможу як Голова Верховної Ради підписати закони, які, на моє переконання, є глибокої ваги для України. І тому я припиняю дискусії по цьому закону.

І я оголошую на розгляд наступні закони, які відкривають шлях по декомунізації. Це є проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України… (Шум у залі)

 Я ставлю на розгляд проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 19 травня 2016 року про прийняття в цілому проекту Постанови про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області, а також проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 19.05 про прийняття за основу та в цілому проекту Постанови про перейменування окремих населених пунктів та районів. Є пропозиція розглянути це питання за скороченою процедурою по декомунізації.

Шановні колеги, хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Скорочена процедура.

 

13:34:54

За-103

Я можу ще раз поставити. Ми зможемо змобілізуватись за скороченою процедурою?

Зможемо, колеги? Ні, так?  Добре, йдемо на розгляд, але я вам хочу наголосити… Давайте ще раз поставлю, колеги. Я прошу сконцентруватись.

Я ще раз ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:35:48

За-125

Немає голосів.

Шановні колеги, хочу вам повідомити, сесія буде тривати до закінчення розгляду даний питань. Єдине, що ми можемо просто менше брати участь у виступах. 

Я починаю розгляд питання і запрошую до доповіді  народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича. Будь ласка, включіть мікрофон. Прошу бути максимально лаконічним.

 

13:36:11

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги и уважаемый народ Украины,  очень много слов сказано, очень много дискуссий проведено по поводу переименования  огромного  миллионного города Днепропетровск, но тем не менее  я напомню  основные обстоятельства.

90 процентов жителей города Днепропетровска согласно всех социологических исследований, в том числе Национального социологического института  Украины, который нельзя заподозрить там в симпатиях к какому-то результату, говорят, что  90 процентов жителей против того,  чтобы Днепропетровск был переименован.  Давным-давно название  Днепропетровск  у жителей этого  города, у жителей нашего города не  ассоциируется  с революционером Григорием Петровским. Название  "Днепропетровск" – это имя  собственное. Но тем не менее у нас  есть  Закон о декоммунизации, который… Ну раз  этот закон есть, то он выполняется. Поэтому я предложил очень нормальный альтернативный вариант переименовать город Днепропетровск в город Днепропетровск в честь  нашей великой  реки Днепр   и в честь Святого Петра. То есть фактически осталось бы такое же самое название. Более 300 тысяч собрано подписей жителей города Днепропетровска за эту идею, за сохранение города имени.

После того как на прошлой неделе Верховная Рада проголосовала все-таки за переименование города, могу сказать, что в городе возник огромный взрыв возмущения. То есть практически это та тема, которую люди только обсуждали между собой в течении, там, наверное, всю эту неделю после переименования. Есть огромное социальное возмущение, есть огромное социальное напряжение. Могу сказать, что даже те партии, представители которых голосовали в Верховной Раде за данный закон, выступили против этого. Могу сказать, что такая позиция народных депутатов от БПП, такая позиция народных депутатов от "Народного фронта".

Я напомню, что данный законопроект вносил представитель, народный депутат Партии "УКРОП" Андрей Денисенко. Через 4 дня после этого даже мер города Филатов, который тоже от Партии "УКРОП" поменял свое мнение, раньше он хотел переименовывать город, но через 4 дня он уже был против переименования города и публично заявил, что обратился с этим вопросов к спикеру нашего парламента.

Поэтому, увидев реакцию людей, мы видим четко, что даже провластные партии, представители которых здесь проголосовали на самом деле, стали против.

Значит, уважаемые коллеги, прошлый раз за переименование города проголосовало 247 депутатов, из которых 245 из других уважаемых городов из Киева, там, из Львова, из Ивана-Франковска, из других уважаемых городов. Но давайте же спросим у народных депутатов, которые с этой территории хотят ли они переименовывать город. Очевидно, нет, они это заявляют. И неважно, где находятся эти народные депутаты в "Оппозиционном блоке", в БПП, в "Народном фронте" или в каких-то других партиях, давайте спросим у людей. Конечно, идеальным было бы вариантом это проведение местного референдума. Пусть люди б сами б решили, как они хотят, чтобы город назывался: Днепропетровск – Днепропетровск, там, Днепр – Днепр, Сичеслав – Сичеслав. Я этот подал закон еще полгода назад, но его специально не выносят в зал, к сожалению. И из-за этого, как вынужденная мера, мы предложили модель названия Днепропетровск в честь Днепра и Святого Петра.

Потому, уважаемые коллеги, не буду ничего больше дальше говорить, уже были все дискуссии, уже было много нервов. Я прошу  вас одно: подумайте,  пожалуйста, головой  и  давайте сделаем так, чтобы  в этот зал вернулся просто разум, не дискредитируйте  центральный  высший законодательный орган нашего государства в руках миллионного города, в глазах трех с половиной миллионной области. И давайте проголосуем все-таки мою постанову об отмене  переименования Днепропетровска. Очень сильно надеюсь на ваш  здравый смысл.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До доповіді запрошується Каплін Сергій Миколайович. Пане Сергій, будь ласка. Включіть мікрофон. Будь ласка, включіть мікрофон Сергію Капліну.

 

13:40:51

КАПЛІН С.М.

  області є таке прекрасне і чудове місто, яке називалося, називається, і я переконаний, так чи інакше, буде все рівно  називатися Комсомольськ.  

Верховна Рада  України  прийняла рішення про  те, щоб перейменувати це місто у назву Горішні Плавні. Ми провели опитування громадян: 98 відсотків звичайних, простих, пересічних громадян міста Комсомольськ  за те, щоб залишити йому назву. Ми можемо тут гратися з різними абревіатурами, ми можемо  гратися з якимись історичними джерелами щодо нового і історичними джерелами щодо назви цього міста. Але ви ніколи не зможете забрати з серця, з свідомості, з підсвідомості громадян бажання жити в місті з яким асоціюється  їх молодість, з яким асоціюється їх майбутнє і їх сьогодення. Ви не дали можливості місту навіть спродукувати нову назву, а ви просто внесли в протизаконний спосіб,  з голосу пропозицію про перейменування і не дослухавшись до цих громадян, не дослухавшись до моїх земляків взяли і переписали їх історію.

Я розумію прекрасно, що сьогодні  було все зроблено керівництвом Верховної Ради  України на яку так  сподівався український народ як на символ нової якості в українській політиці і в українському парламентаризмі,   все було зроблено для того, щоб провалити ключові  законодавчі ініціативи по декорумпуванню, деофшоризації і зараз в питаннях декомунізації. Звичайно, ви зараз не проголосуєте за підтримку мого проекту постанови, звичайно, ви на якийсь час залишите цю назву, залишите ту назву, яку ви вигадали і не погодили з простими громадянами. Але, ви знаєте, час плине дуже швидко і дуже швидко у цьому залі сидітимуть абсолютно інші народні депутати, з іншим виразом обличчя, з іншою готовністю патріотично проукраїнське працювати на благо нашої держави, представлятимуть абсолютно інші фракції і інші політичні сили. І про вас, про тих, які голосували і відбирали історію у простого комсомольчанина, забудуть. Ви ввійдете в історію, можливо, хтось згадає вас колись в якихось розповідях, якихось протоколах Верховної Ради України, але вас не буде. Все в цій країні зміниться і повернеться назад, повернеться назва Комсомольська, повернеться назва багатьох інших міст, де громадяни хочуть, не хочуть перейменування.

Я звертаюся сьогодні до Голови Верховної Ради України, який, на жаль, покинув президію Верховної Ради. Поверніться і перенесіть ці важливі знакові голосування на завтра, коли у Верховній Раді України буде достатня кількість народних депутатів України. Бо сьогодні, на жаль, немає достатніх голосів для того аби приймати ці рішення, ми не можемо провести адекватного, повноцінного, змістовного обговорення. Нам потрібно дуже уважно віднестися до такого поняття і, взагалі, теми декомунізації. Не можна її проводити, не запитавши у громадянина чи хочуть вони перейменування свого села, свого міста, свого регіону? Не можна не питати в людей, якими б благими намірами не були сьогоднішньої влади, людину завжди треба питати, людину завжди треба погоджувати. Через те, що ми не запитували людей, не мали діалогу, втратили зв'язок з простими громадянами по всій країні, ми втрачаємо цілі регіони, півострові, ми втрачаємо частину української території, ми, взагалі, втратили довіру простих, звичайних громадян до влади як такої. Один відсоток довіри до Верховної Ради! Два відсотки довіри до Кабінету Міністрів України, до міських, районних, обласних, державних адміністрацій, люди не вважають за людей владу сьогодні. За таких умов неможливо будувати нову державу, бо немає необхідної консолідації, немає необхідної єдності і це роз'єднання, руйнування країни починається з таких елементарних речей.

Як би ви не проголосували, народні депутати України від Полтавщини будуть звертатись до Конституційного Суду, до Адміністративного суду, ми будемо проводити акції протесту, ми перекриватимемо дороги, ми будемо проводити чергові опитування, доки вам не повилазить і ви не побачите, що люди не хочуть назви Горішні плавні і ми доб'ємося повернення тієї назви, чи принаймні, обрання тієї назви з якою узгоджуються прості громадяни міста Комсомольськ і багатьох інших міст по всій Україні.

Це для нас сьогодні ключовий виклик – народ має повстати і об'єднатися за свою історію. За своє право відчувати себе людиною, а не істотою, за своє право писати історію цієї країни. Я згоден з тим, що ми повинні знищувати ідолів: комунізму, націонал-соціалізму, я погоджуюсь з тим, що Україна повинна рухатись вперед.  Але я не можу сприйняти і погодитися з тим, що ви таким чином намагаєтесь руйнувати європейські цінності. Згадайте, у Європарламенті друга за кількістю фракція альянсу соціалістів і демократів. Подивіться на минуле, майбутнє сьогодення таких євро-соціалістичних країн як Португалія, Франція, Німеччина.

Подивіться на досвід Великобританії, в 1946 році вони поставили країну на рейки євро-соціалізму, націоналізували майже дві третини національної економіки, підняли країну з колін, почали рухати в правильному напрямку. І тільки через ці зусилля уряд великого Прем'єр-міністра Еттлі поставив з колін на ноги Великобританію.

Подивіться на досвід великої Європи, подивіться на досвід Азії, інших країн, цим курсом рухається сьогодні увесь світ, а ви будуєте в цій країн дикий капіталізм. (Шум у залі)

Я нещодавно був у Кривому Розі і там те підприємство, яке віддали на поталу одному індуському мільярдеру, сьогодні через коліно перегинає простого робітника, даючи йому мінімальну зарплату, ці індуські капіталісти сьогодні навіть беруть гроші, здирають останню копійку із простої сім'ї за те, що їх дитина навчається на якомусь там гуртку в будинку культури цього підприємства. Вони не прислухаються до профспілок. Взагалі окремо потрібно сьогодні, я не знаю, створювати ТСК вже, робочу групу, що завгодно аби врятувати  профспілковий рух в нашій країні, об нього витирав ноги попередній Прем'єр-міністра країни. Але загадайте, хто відкрив двері для Майдану, хто відкрив двері в Будинок профспілок, хто підтримав євромайданівський рух, хто підтримав прогресивні революційні кола, які здобули перемогу над Януковичем.

Тому я ще раз наголошую, наша позиція тверда і чітка, не зважаючи на ваше рішення, ми будемо  обов'язково захищати право простої людини жити у місті з назвою, яка погоджена з цією людиною. Я переконаний, що нас долучаться десятки інших нардепів. Я переконаний, що до нас долучаться нардепи, які обиралися на Полтавщині. Я переконаний, що навіть, якщо ми не відстоїмо право Комсомольська називатися Комсомольськом, ми відстоїмо право людини бути почутою. І з цього почнуться кардинальні зміни в цій державі. Саме через те, що ви не чули простих звичайних  громадян, ми втратили велику частину нашої країни, втратили довіру людей. Ми втратили шанс на майбутнє і країна сьогодні докотилася до ручки, руйнується, знищується. Отже, я закликаю всіх свідомих народних депутатів України пам'ятати історію, поважати людину і прислухатися до людей, передусім прислухатися до тих, за рахунок податків яких ви тут сидите, працюєте і грабуєте цю країну! Прислухатися і зробити так, як каже простий українець!

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України СИРОЇД О.І.

 

13:50:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Справа в тому, що… (Шум у залі) Шановні колеги народні депутати! (Шум у залі)

 Відповідно до пункту 9 статті 48 Регламенту Верховної Ради України ми маємо можливість розглядати це питання за скороченою процедурою без голосування. Тому для того, аби ми завершили розгляд цього питання якнайшвидше, я пропоную продовжити розгляд далі за скороченою процедурою.

Запрошую до співдоповіді першого заступника голови Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Пинзеника Павла Васильовича.

 

13:50:51

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, комітет розглянув проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради від 19 травня 2016 року про прийняття в цілому проекту Постанови про перейменування Дніпропетровська Дніпропетровської області (реєстраційний 3864), внесений народними депутатами України Вілкулом, Колєсніковим, та письмове зауваження щодо неконституційності та порушення Регламенту до змісту положень законопроекту № 3864 у порядку статті 93 Конституції України, частини третьої статті 48 Регламенту.

Розглянувши подані матеріали, стенограму пленарного засідання від 19 травня 2016 року, комітет зазначив, що під час розгляду проекту Постанови (реєстраційний 3864) зауважень від народних депутатів щодо недотримання вимог законів про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного, нацистського, тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки, Закону "Про географічні назви", Регламенту Верховної Ради України до головуючого на пленарному засіданні не надходило. Водночас народний депутат України Вілкул звертався до головуючого на пленарному засіданні щодо змісту проекту постанови.

Згідно з частиною восьмою статті 48 Регламенту комітет ухвалив висновок на проект постанови про скасування рішення Верховної Ради від 19 травня 2016 року про прийняття в цілому проекту Постанови про перейменування Дніпропетровська (реєстраційний 3864), внесений народними депутатами України Вілкулом і Колєсніковим, в якому пропонує Верховній Раді України визначитися щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту постанови шляхом голосування.

Також, шановні колеги, комітет на засіданні 1 червня розглянув проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України (від 19.05) про прийняття за основу в цілому проекту Постанови про перейменування окремих населених пунктів та районів (реєстраційний…

Шановні колеги, тут ідеться про два проекти постанови, можливо, я завершу, тоді перейдемо до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, прошу.

Прошу дати час завершити.

 

13:53:03

ПИНЗЕНИК П.В. 4085 – внесений народним депутатом України Капліним,  реєстраційний номер постанови 4085-п (від 20.05.2016) та його заяву до Голови Верховної Ради України Парубія (від 19 травня 2016 року), номер 101, подано відповідно до вимог статті 48 Регламенту Верховної Ради України.

Згідно з вимогами 48-ї Регламенту, процедура скасування рішення Верховної Ради України передбачає, зокрема, звернення народного депутата України до головуючого на пленарному засіданні з заявою про порушення Регламенту Верховної Ради України.

Розглянувши подані матеріали стенограми пленарного засідання комітет зазначив, що під час розгляду проекту постанови, реєстраційний 4085, жоден народний депутат України і, зокрема, народний депутат України Каплін Сергій не звертався до головуючого на пленарному засіданні із заявою про порушення Регламенту при розгляді і голосуванні питання щодо зазначеного проекту постанови. Більш того, при голосуванні за цей проект постанови народний депутат України Каплін, суб'єкт ініціативи, був відсутній за даними електронної реєстрації та результатами поіменного голосування, що розміщенні на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Згідно з частиною восьмою статті 48 Регламенту, комітет ухвалив висновок на проект постанови, реєстраційний номер 4085-п, в якому пропонує Верховній Раді України визначитися щодо прийняття чи відхилення зазначеного проекту постанови шляхом голосування.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:54:32

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, зараз у нас по повній процедурі мають бути виступи від фракцій, виступи від депутатів. Я, звичайно…

Шановні колеги, згідно Регламенту ми можемо іти скороченою процедурою без голосування залу, це щойно пояснили мені Оксана Петрівна великий знавець Регламенту. (Шум у залі) Зараз буде два – "за", два – "проти", колеги. (Шум у залі) Ображати мешканців Горішніх Плавнів ми не дозволимо нікому. Весь… прогресивна громадськість підтримує Горішні Плавні, і я думаю так. І тут ми маємо свою позицію сказати твердо і переконливо всьому українському народу. Кожна фракція буде мати слово, колеги.

Я прошу запис: два – "за", два – "проти". І кожному дам слово ще, хто захоче. Я прошу провести запис: два – "за, два – "проти".

Дякую, шановні колеги.

Я хочу вам нагадати, пане Ігор, що ми розглядаємо обидві постанови. Голосування буде окреме по різних постановах, але розгляд відбувається обох постанов.  І прошу Ігор Луценко, "Батьківщина".

 

13:56:10

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановна українська громада! Ігор Луценко, фракція "Батьківщина".  Ну, щойно ми спостерігаємо таку кволеньку, але спробу комуністичної реакції, яка, на жаль, засіла в цій залі в вигляді відомої всім фракції, автора цієї постанови і тих, хто її підтримує. На сьогодні ми ведемо гібридну війну з Росією. Ми цю війну ведемо всіма можливими способами. На фронті – з допомогою української зброї. В тилу – з допомогою української ідеології, стираючи імена тих катів, тих негідників комуністичного режиму, котрі, власне, нищили мільйонами наше населення. І зараз їхні онуки сидять у цій залі і зараз їхні онуки вносять відповідні постанови, щоб пам'ять про їхніх дідів, катів НКВДистів, надсмортщиків ГУЛАГа, залишалася з нами назавжди і роз'їдала нашу свідомість. Цю ментальну кислоту треба витравити з нашої держави, щоб пам'яті не було, щоб духу їх не було тут.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Сугоняко, "Блок Петра Порошенка".

 

13:57:28

СУГОНЯКО О.Л.

Прошу передати слово Сергію Капліну.

 

13:57:33

КАПЛІН С.М.

Найкращим інструментом боротьби проти Кремля і  Путіна є хороша зарплата і пенсія, хороша дорога, гарна лікарня і ставлення до людей людське,  а не скотяче таке, як ви демонструєте кожен день зокрема у цій залі. Це перше.

Друге. Мова йде про те, щоб просто запитати у людей, вони запропонують іншу назву. Ну не  хочуть вони жити у Горішніх Плавнях! Ну не хочуть вони сприймати, що весь світ сміється, навіть за кордоном вже сміються із цієї назви. Ну не сприймають люди те, що  ви їм нав'язуєте. І мова іде виключно про те… Може і Каплінградом назвати, може і сприймуть, так.  І мова іде про те, щоб  чути  цих людей. Перше.

Друге.  Ви перед тим, як робити  декомунізацію, спочатку нагодуйте людей і покажіть, що ми  змінилися після одного і другого Майдану, що ми  змінили своє ставлення до платника податків і не забираємо у керівника підприємства  ПДВ, що  він може потім, і вимагаємо відкат, що він  не може потім зарплати заплатити. Що ми побудували нові дороги, фабрики, що ми друкуємо гроші не для того, щоб тільки задобрити перед виборами  людину, а щоб побудувати нові фабрики і заводи,  дати нові робочі місця. Бо єдине, що ви… Як  сьогодні мені зранку  дзвонив один громадянин уже такого похилого віку і каже: запропонуйте  їм труси китайські зняти у вигляді декомунізації, а не  проводити те, що   вони роблять і знущаються з людей.

Я закликаю вас  всіх,  чути  простого українця, дослухатися, провести конкурс у  Комсомольську, хай придумають люди гарну назву, щоб з них не  сміялися. Віднесіться до людей по-людські в кінці-кінців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лінько передає слово  Ігорю Мосійчуку. Будь ласка, Ігор Мосійчук.    

 

13:59:44

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Ми спостерігаємо уже півгодини тут сепаратистський шабаш в стінах Верховної Ради.

Я пропоную фракції "Блоку панамських патріотів" пересадити "содєржанку" Льовочкіна в сектор кремлівського блоку.

І найголовніше. Полтавщина була, є і буде українською! Полтавщина народила Симона Петлюру, Миколу Міхновського, братів Шеметів. Полтавщина не розписується за "содєржанок Льовочкіна", їхнє місце їм вкажуть на Полтавщині. Вже зараз депутати від цієї мікропартії тікають з неї. Але, власне, не про це. Ми півгодини чуємо сепаратистський шабаш, передають слово сепаратисту як позицію президентської фракції. Невже це позиція президентської фракції?

І нарешті. Перейменування  міст, сіл, декомунізація в цілому – це наш обов'язок перед тими, хто віддавав і віддає життя за цілісність,  соборність і суверенітет України.

Слава нації і смерть ворогам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Від "Опозиційного блоку" – Колєсніков.

 

14:01:41

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Что-то не включа…  а, есть. Спасибо, Андрей Владимирович.

Уважаемые коллеги, я предлагаю сейчас перейти из вот этого политического… политических разборок в функциональную юридическую плоскость.

Согласно пакета  законов о декоммунизации  верховный Совет имел возможность до 21 февраля принять решение  о переименовании населенных пунктов. Я подчеркиваю, до 21. С 22 февраля мы должны переходить в плоскость Закона Украины "О  географических названиях", потому что мы принимаем с вами нелегитимное, незаконное решение, и Закон о декоммунизации не имеет возможности вернуть назад вот эти вот все даты.

Уважаемые коллеги, 90 процентов Днепропетровска против, 300 тысяч подписей. Давайте, в конце концов, научимся обращать внимание на мнение наших граждан, людей, которые живут в этом городе, которые гордятся этим городом. Я очень надеюсь на вашу поддержку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ж пообіцяв, що всім дам слово. І тому не треба аж так емоційно реагувати, кожен отримає слово в порядку послідовності спочатку ті, які записались, а потім ті, які не записались, щоб ви наперед… не було такого хвилювання великого я дам Рибчинському, Береза, Береза, Іллєнко, від "Блок Петра Порошенка" так само.

Будь ласка, Рибчинський, одна хвилина. І я на правах згідно Регламенту ведучого на 15 хвилин продовжую роботу нашої сесії. Будь ласка. 

 

14:03:22

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.

Я почну з того, шановні депутати, що я не з простих українців. І прості українці голосували за Януковича, і прості українці між іншим привели цю сволоту до цієї зали. Це раз.

А тепер зовсім непрості українці вийшли на Майдан, зовсім непрості українці мільйони доларів передавали з всього світу, щоб Майдан виграв і непрості українці перейменували Дніпропетровськ в Дніпро, тому що Москва стоїть на Москві, а Дніпро на Дніпрі! Це раз.

Друге. Дніпровськ, ми прекрасно знаємо, що козаки створили це місто, і воно називалося Новий Кодака або Новий Кодак. І коли царі перейменовували це на Катеринослав, теж у народу ніхто не питав! А потім з Катеринослава перейменували в Дніпропетровськ, сучі діти! І теж ніхто не питав! А тепер, вони хочуть, щоб ми питали?! Ми у них запитаємо на судах, тому що вони мають сидіти. От, що ми будемо робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Андрій Іллєнко. Потім – Береза.

 

14:04:36

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ну, які вже маніпуляції "совки" не придумують для того, щоб зберегти цю всю "совкову" мерзоту на нашій карті, яка символізує  терор проти українців і знищення української нації. Які викрутаси вони не придумають: давайте перейменуємо  Дніпропетровськ в Дніпропетровськ, давайте перейменуємо Комсомольськ в Комсомольськ. Знаєте, коли була нацистка окупація в  Україні були вулиці Адольфа Гітлера. І давайте тоді, напевно,  хтось би вийшов і сказав: знаєте, а давайте вулицю Адольфа Гітлера перейменуємо в Адольфа Гітлера – то було на честь диктатора, а це буде на честь австрійського художника. Тому що це просто маячня і перекручування!

Це, ви розказуєте, наша історія? Це не наша історія! Наша історія – це Київська Русь! Наша історія – це гетьманщина і Запорізька Січ, Українська Народна  Республіка,  Українська Повстанська Армія – от наша історія! А ваш "совковий морох", який ви нам нав'язуєте – назавжди  піде в минуле! І не треба розказувати,  що людей не питали. Давали можливість міським радам це питання вирішувати, але ж вони… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Береза,  будь ласка.  "Народний фронт".

 

14:05:52

БЕРЕЗА Ю.М.

Я народився в селі, яке в три рази старше за Дніпро. Але я хочу нагадати 13-й рік: два діяча, великих арифметиків: Вілкул і Колєсніков організовували антимітинги в підтримку діючого на той час президента Януковича і вони говорили, що 90 відсотків підтримують його, вони заганяли на ці мітинги всіх бюджетників. Ви розумієте, про що ми говоримо зараз? Ми говоримо про те, що комуняцька зараза до цих пір присутня в цій залі!

І я хочу сказати одне: не має ніяких 90 відсотків підтримки цій наволочі! Дайте їм можливість, вони проведуть референдум і запросять сюди Путіна в цю залу! Нічого не міняється і насправді до тих пір, поки ми цю наволоч не посадимо за грати, питання і загроза комуняцької сволоти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершити.

 

14:07:04

БЕРЕЗА Ю.М. І тому все повинно закінчитись: ніяких  перейменувань, є Дніпро і є Горішні Плавні.

І ганьба наймитам Путіна! Ганьба!     

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в обговоренні останній виступ Куліченко, останній виступ. Так, добре, ще вам – мажоритарнику. Ні, тоді почекайте, спочатку… Добре, будь ласка, Куліченко і ще останній виступ буде ваш. Включіть мікрофон.

 

14:07:35

КУЛІЧЕНКО І.І.

Шановні колеги, я сиджу в цій залі і мене, крім встати і піти, іншого бажання немає. Я 15 років був міським головою міста Дніпропетровськ, звичайно, Петровського не повинно бути у найменуванні міста, звичайно, і називатися може місто не Дніпропетровськ, може. Питання в іншому, питання не в тому, що? А питання в тому: як? Тільки тут улюлюкали і перейменували, в Дніпропетровську на другий день шмондери місцеві ногами збивали букви з міста, яке має свою історію, кидали їх. І що вони святкували?

Інше питання, Дніпро для мене завжди був Дніпром. Де ти був? В Дніпрі. Де ти живеш? В Дніпрі. Куди їдеш? В Дніпро. Мене зовуть Іваном, мама називала Ванею. Так що тепер, за те, що Іван Грозний вбив свого сина Івана, тепер став Ванею?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 10 секунд завершити, будь ласка.

 

14:08:53

КУЛІЧЕНКО І.І. У нас було із п'яти паланок п'ять на Дніпропетровщині, запорізьких козаків – не врахували, не спілкувалися, історія дуже багата, того ж Кодаку, Нового Кодаку. Дайте можливість людям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Безбах, одна хвилина.

 

14:09:15

БЕЗБАХ Я.Я.

Спасибо большое за выступление. Уважаемые народные депутаты, я бы хотел немножечко, чтобы мы сдулись и накал напряженности немножко сбавили. Пусть говорят те, кто сегодня живет в Днепропетровске и тот, кто собирал подписи больше 300 тысяч для того, чтобы оставить этот город. Мы сегодня с криком, с вздохами, со слюной кричим не понятно о чем.

Вот мы сегодня говорим громады. Вот мэр Днепропетровска сообщил о возмущении жителей города Днепропетровска о переименовании, вот официальный документ.

И тут написано, что он обратился к Голове Верховной Рады о том, чтобы, читаю дословно: "…спорным и несвоевременным, вызвало недовольство его жителей" – об этом сообщает газета. Как же можно с людьми не считаться?

Я уже обратился к Главе Верховной Рады с просьбой, пока не подписывать документ о переименовании города, что мы делаем? Почему мы сегодня говорим о людях и не даем сегодня право самим выбрать название там, где они хотят жить.

Уважаемый спикер, я вас очень прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І остання репліка – Вілкул, оскільки було назване прізвище. Остання репліка 30 секунд і переходимо до прийняття рішення. Будь ласка. 

 

14:10:30

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги! Здесь очень агрессивные народные депутаты договорились уже до того, что те, кто против повышения тарифов – это сепаратизм. Те, кто говорит, что низкие зарплаты – это сепаратизм, те, кто говорят, что это безработица – это сепаратизм. Те, кто против переименования города, как я подчеркиваю это 90 процентов – это тоже сепаратизм. Не может быть так, что все кто против официального мнения власти – это сепаратизм.

Уважаемые коллеги! Давайте все-таки придерживаться здравого смысла, сегодня в парламенте действительно находиться очень мало депутатов, очень мало. Выступили представители разных партий, с которых только  было два днепропетровца: БПП Иван Иванович Куличенко – против переименования. Безбах Яков Яковлевич внефракционный – против переименования и много иногородних, которые за переименование.

Я очень сильно прошу спикера, пожалуйста, перенесите голосование по данному вопросу на завтра когда будут депутаты в зале. Потому, что сейчас понятна позиция. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я з вашого дозволу, до мене було звернення я скажу свою позицію, свою думку з цього приводу. Я вам скажу, що моя бабця з під Харкова, з Бабаїв і вона мені розповідала про те, як мільйонами ложили українців на сході України, з Кремля, ті ж самі московські окупанти, мільйонами знищували наших дідів на тих територіях на які заселяли переселенців з різних куточків іншої держави. І сьогодні ви апелюєте нам, до місцевого населення? І сьогодні ви апелюєте нам до думки людей, які там живуть. Мільйонами знищили українців в період 30-х років  Голодомором. Нащадків козаків, які в Холодноярській республіці і УНР воювали за свою незалежність, але, на жаль, не змогли тоді втримати нашу незалежність. Тим не менше, ми себе поводимо не так, як поводили вони. Ми прийняли Закон про декомунізацію одного чистого четверга. Ми дали змогу кожній громаді до 18 лютого, до річниці нашого бою на Майдані, це було символічно, самостійно щоб місцева громада прийняла рішення. Більшість громад так і зробили, вони прийняли свої рішення. Там, де не було прийнято рішення, в той момент це повноваження автоматично перейшло до Верховної Ради України.

Шановні колеги, згідно закону, згідно всієї цієї процедури, ми проходили той шлях і я вважаю, цей шлях є історичний. Я думаю, шановні колеги, що минуть роки, українці не будуть пам'ятати про наші розборки політичні, які відбуваються в тому залі, українці не будуть пам'ятати різні політичні інсинуації і боротьбу, інколи, я вам скажу так, мишину возню, яка відбувається в тому залі. Вони будуть пам'ятати про фундаментальні зміни, які відбуваються в нашій державі. Ці фундаментальні зміни відбуваються в безпековій сфері, в побудові потужної української армії, в антикорупційній сфері, в багатьох інших сферах. Але не менш фундаментальні зміни відбуваються в зміні психології української нації, в повернені історичної справедливості. Минуть десятиліття, забудуть про нас, товариство, наші міста, наші села будуть мати споконвічні українські назви. І тому я переконаний, рішення, які ми приймаємо, це є історичні рішення, це рішення, які змінюють психологію мільйонів українців, які будуть мати право і честь жити в українських містах з українським духом і дивитися на світ українськими очима, а не викривленими імперською пропагандою очима.

І тому, шановні колеги, до мене підходили і погрожували сьогодні. В мене як Голови Верховної Ради по тому питанню компромісів не буде, тиснути на мене не має  шансів. Вся боротьба наша була для того, щоб повернути Україні українське обличчя і сьогодні ми це робимо. Не змогли цього зробити наші діди і прадіди, наш обов'язок перед ними всіма, щоб ми це зробили сьогодні в залі, нам випала така велика честь і така велика відповідальність.

І, я думаю, ми в цьому будемо єдині.

Тому я ставлю на голосування спочатку Постанову 4085-П за основу і в цілому. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

14:15:19

За-20

20 – "за. Рішення не прийняте. Горішні Плавні лишаються Горішніми Плавнями.

Наступна – 3864-П. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Це Дніпропетровськ. 3864-П. Хто підтримує дану постанову, прошу проголосувати.

 

14:15:58

За-18

18 – "за". Рішення не прийняте. Постанова 3864-П відхилена. Постанова 4085-П відхилена.

Шановні колеги, обидві постанови є відхилені. Я вітаю з тим усіх народних депутатів.

14:15, ранкове засідання Верховної Ради України я оголошую закритим. Завтра важливий день. Прошу віх о 10-й годині зібратися тут. І, шановні колеги, сьогодні бажаю плідної роботи в комітетах, напрацювати рішення перед завтрашнім важливим і відповідальним днем.

Дякую за важливу і активну роботу.

Я хочу повідомити, що прямо зараз я підписую законопроекти по декомунізації. Наше рішення це розблокувало. Дякую вам. Публічно перед пресою підпишу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку