ЗАСІДАННЯ СОРОК СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

31 травня 2016 року, 16 година 07 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:07:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час для перерви вичерпаний. Я прошу шановних колег заходити в зал, займати робочі місця, приготуватися до реєстрації, будь ласка, нас занадто мало. Блокуючих прошу підходити до трибуни. Депутати, прошу заходити в зал.

Шановні колеги, ми можемо починати роботу? Всі зайшли вже в зал? Тоді я прошу приготуватися до реєстрації. Шановні колеги, прошу зареєструватися, будь ласка.

 

16:10:10

У залі зареєстровано 348 депутатів. І, таким чином, ми можемо переходити до наступного питання порядку денного.

Шановні колеги, наступний в порядку денному у нас стоїть проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані (№ 4525).

Шановні колеги, є пропозиція від міністра і від голови комітету Андрія Володимировича Іванчука розглянути його за скороченою процедурою. Колеги, ми готові до голосування? Я прошу приготуватись до голосування. Є пропозиція розгляду за скороченою процедурою. Прошу займати місця, приготуватись до голосування.

Хто підтримує розгляд законопроекту 4525 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:11:50

За-116

116. Я ще раз поставлю пропозицію. Якщо не буде, будемо розглядати по повній процедурі.

Отже, шановні колеги, я ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою 4525. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:12:28

За-122

122. Рішення не прийняте. Будь ласка, по фракціях.

І я запрошую до доповіді міністра енергетики та вугільної промисловості Насалика Ігоря Степановича.

Пане  Ігор, будь ласка.

 

16:12:46

НАСАЛИК І.С.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Судячи… от мене немає більше 40 днів в залі, нічого не змінилося: депутатів як не було, так і немає.

На ваш розгляд вноситься  проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліків об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

Проектом закону пропонується виключити державне підприємство "Дніпровибухпром" (місто Вишгород), філію державного підприємства  Науково-дослідного інституту енергетики інституту "Укргідроочистка" (місто Запоріжжя) та державне підприємство з впровадження на налагодження електронних вимірювань "Укренергонаглядвимірювання" (місто Київ) з  переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

Відповідно до частини  9 статті 11  Закону України "Про управління об'єктами державної власності" нерухоме майно об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій і щодо такого майна  не можуть вчинятися дії,  внаслідок яких може бути їх відчуження. Ця норма чинна, починаючи з 08.04.2012 року.

У зв'язку з  вказаною забороною ліквідатори підприємств не можуть вжити заходів щодо продажу нерухомого майна. Прийняття законопроекту дозволить завершити, накінець завершити ліквідацію державних підприємств, а також прийняти рішення щодо ліквідації  державного підприємства  "Дніпровибухпром", яке на сьогодні не здійснює фінансово-господарської діяльності.

Пропоную прийняти цей законопроект за основу та в цілому.

Якщо коротко і словами: підприємства находяться в ліквідації і  оплачуються заробітні плати вже десятки років. Пропонується що зробити? Виставити майно, продати, наповнити державний бюджет і зробити меншим фінансові видатки безпосередньо міністерства.

Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

16:15:20

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, запишіться на запитання до доповідача.

Прошу, народний депутат Остап Єднак.

 

16:15:48

ЄДНАК О.В.

Шановні колеги, я пропоную за основу прийняти даний законопроект. Ми знайомилися з списком підприємств, що не підлягають приватизації, там є дуже великий список. Вже були пропозиції в попередніх сесіях стосовно того, щоб вилучити звітам держлісгоспи і, на щастя, ми ці ініціативи заблокували. Але в даному списку підприємства, що не полягають приватизації, та насправді є величезна кількість підприємств-привидів, які не здійснюють господарської діяльності, які фактично є баластом і втратами для держави.

Єдине що я хотів би зауважити, що краще 10 разів відміряти і 1 раз відрізати. Тому приймати такі закони за основу і в цілому є ризиковано, тому що а вдруг там буде якесь підприємство, яке важливе, стратегічне або має якесь майно, яке потрібно, не можна приватизовувати.

Тому я пропонував би за основу прийняти, ще раз в комітеті пропрацювати, перевірити і тоді вже прийняти в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я нагадую, що ми зараз ставимо питання до доповідача.

Запрошую до слова народного депутата Наталю Новак, прошу ставити запитання.

 

16:17:02

НОВАК Н.В.

Шановний пане міністре, скажіть, будь ласка, чи існує якась документація щодо балансової вартості підприємств, які пропонується виключити із списку підприємств, які не підлягають приватизації?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу відповідати.

 

16:17:21

НАСАЛИК І.С.

Звичайно є, я можу назвати всі їх. Зокрема, наприклад, "Науково-дослідний та проектний інститут "Укрдніпрогазпостачочистка". На балансі підприємства опубліковується нерухоме майно розташоване за адресою… це, до речі, можуть сказати депутати, які є з Запоріжжя. Запоріжжя, вулиця Тригубенка,18: адміністративна будівля площею 2010 квадратних метрів, будівля складу (перший поверх) – 416 квадратних метрів, будівля ЕВМ (другий поверх) площею – 401 квадратних метрів. Станом на 01.03.2016 року заборгованість із заробітної плати становить 979 тисяч гривень. Якщо цікавлять інші підприємств, я готовий їх повністю озвучити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністре.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Іллєнка.

 

16:18:14

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ви знаєте цей список, можливо, має бути дійсно детально обговорений. Але ж ми знаємо, що сьогодні уряд носиться, як і попередній уряд, носиться, як з списаною торбою, з ідеєю тотальної приватизації сьогодні всього, що є в Україні. Ви знаєте дуже багато на цю тему маніпуляцій, коли говорять про збиткові підприємства. Звичайно, нікому не потрібно тримати в державній власності збиткові або якісь там на папері існуючі підприємства. Але ж дуже часто, можливо, не в цьому конкретному випадку, але дуже часто мова іде про стратегічні підприємства, підприємства прибуткові. І особливо під час війни говорити про таку приватизацію це просто злочинно, це просто пограбунок країни – не більше і не менше. Тому дійсно тут треба дуже детально вивчати про які саме підприємства ідеться. Чи дійсно це підприємства, які не потрібні, які там збиткові і так далі і тому подібне. Але загалом ідея сьогодні в Україні проводити приватизацію це просто злочинна ідея.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за ваш коментар.

 

НАСАЛИК І.С.  Якщо дозволите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, пане міністре.

 

16:19:23

НАСАЛИК І.С.

Андрій Юрійович, повинен вам сказати, що стосується цих підприємств. Вони знаходяться в стані банкрутства вже довгий період. І крім того, що іде наростання заробітної плати, абсолютно ніяких функцій не виконують, і на сьогоднішній день це просто обуза міністерства. Тому пропонується вилучити їх, виставити на прямі торги, реалізацію безпосередньо приміщень, який буде проводити Фонд державного майна. Виплатити людям заборгованість з заробітної плати. Абсолютно ніяк… Вони вже не працюють по 10 років і обуза міністерства.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Дехтярчука.

 

16:20:04

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Олександр  Дехтярчук,  Дубенській 154-й виборчий округ.  Пане Ігорю,  свого часу я звертався до вас як народного депутата, не допустити приватизацію підприємства "Рівнеторф". І  дякую за ту підтримку, тоді воно було не виключене з переліку об'єктів, які  підлягають приватизації. Хотілось би також почути програму подальших дій   вашу особисто як міністра, власне, по торфовій галузі.

Щодо цього підприємства, то наведу приклад, воно також показувалося як збиткове, але після зміни керівництва підприємства буквально за  8 місяців підприємств показало прибутки понад 8 мільйонів гривень. І це  підприємство неабияке має  стратегічне значення для   регіону. Хотілось би, звичайно, підтримувати приватизацію тих підприємств, які реально є  збитковими, але дужне обережно  і уважно ставитися до подібних речей. Тому що  на прикладі навіть  цього  підприємства ми  бачимо, що була швидше  всього спроба довести його  до  такого стану і приватизувати.  Тому у першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Пане міністре, будете відповідати?

 

16:21:17

НАСАЛИК І.С.

Звичайно. Я повинен  сказати, що ми мали не один раз  розмови саме по розвитку торфової промисловості України. Зараз на сьогоднішній день ми розглядаємо заміну керівника "Укрторфу", який довів галузь, яка повинна бути прибутковою, до 249 мільйонів збитків. Я думаю, що це не тільки   звільнення  цього керівника, а цей керівник повинен понести кримінальну відповідальність за ті дії, які він чинив під час свого керування даною галуззю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ще останнє запитання, ми маємо час. Народний депутат Юрій Левченко.

 

16:21:56

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я хотів би сказати, що це дуже добре, що у нас повна  процедура розгляду таких питань, тому що попри те, що пропонувалося міністерством і Головою  Верховної Ради, і там ще комітетом, такі питання треба розглядати виключно за повної процедури. На превеликий жаль, попри те, що ми  розглядаємо за повною процедурою, ми не бачимо всю повному інформації.

От щодо згаданих  підприємств, справді, є тільки  3 підприємства. Но я сумлінно підійшов до цього  питання  і ми  разом   з помічниками шукали хоч якусь  інформацію  щодо цих підприємств  у відкритих  джерелах.  Жодної інформації у відкритих джерелах  щодо цих підприємств немає, ну крім кількох там судових позовів щодо банкрутства.  Тоді було б логічно, що під час повної процедури нам би доповідачі показали би повну фінансову звітність підприємств за останніх 5 років, перелік їхніх, всіх їхніх активів, перелік тих рішень, які були прийняті для того, щоб покращити їхню діяльність, якщо вони нібито збиткові, тому що тут говорилось про збитковість, то перед тим як приватизовувати так звані збиткові підприємства… (Прошу дати ще буквально 10 секунд.) Перед тим як приватизовувати так звані збиткові підприємства…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

16:23:08

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. … треба спочатку розуміти чи вони, справді, збиткові, чи вони штучно доведені до банкрутства. От, на жаль, ми такої інформації не побачили. Відповідно не можна приймати будь-які змістовні рішення, не бачачи жодної інформації про ці підприємства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Пане міністре!

 

16:23:24

НАСАЛИК І.С.

Пане Юрію, я повинен сказати, що вони не те, що збиткові, вони в процесі ліквідації вже не один рік проходить.

Крім того, якщо необхідно інформацію озвучити по інших підприємствах, я готовий. І, думаю, в тому законопроекті, який вам озвучений вони є. Якщо цікавить, я можу озвучити будь-який із тих об'єктів, які сьогодні стоять в цьому законі. Ну, наприклад, скажемо, там, "Дніпровибухпром". На балансі підприємства, ну, щоб зрозуміти, опубліковуються транспортні засоби, які мають значний ступінь зношення, тобто з 1997 року, зокрема, ВАЗ-21213 (1997 року), КАМАЗ – 5320 (1999 року), ЗІЛ – 431410 (2003), МАЗ – 533603-221 (2005 року), ВАЗ – 2109 (2006 року). Все (крапка).

Станом на 01.03.2016 року заборгованість заробітної плати становить 328 тисяч гривень. Тобто процес ліквідації йде, нарахування заробітної плати йде, підприємство не працює вже, починаючи з жовтня 2012 року, в ліквідаційній процедурі. Так, звичайно, можемо тягнути і дальше оплачувати кошти незрозуміло за що і незрозуміло як. Або все-таки оцю… цей металолом все-таки продати з аукціону як передбачено законом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова співдоповідача, голову Комітету з питань економічної політики Іванчука Андрія. Прошу, пане Андрій.  

 

16:25:05

ІВАНЧУК А.В.

Доброго дня! Шановні народні депутати! Комітет з питань економічної політики 11 травня на своєму засідання  розглянув даний законопроект та  одноголосно прийняв рішення рекомендувати українському парламенту  прийняти даний законопроект за основу. В даному законопроекті є вичерпний перелік підприємств, які входять до управління Міністерства палива та енергетики і ми вважаємо, що ці підприємства абсолютно об'єктивно можуть бути виключені з переліку підприємств, які не підлягають приватизації.

Шановна пані головуюча, шановні народні депутати! Комітет з питань економічної  політики просить підтримати законопроект  4525.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу записатися для запитань до співдоповідача.

Запрошую до слова народного депутата Олександра Марченка.

 

16:26:23

МАРЧЕНКО О.О.

Прошу передати слово  Юрію Левченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Юрій  Левченко.

 

16:26:27

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Левченко, "Свобода",  223-й округ. Моє питання стосується співдоповідача так, як і, власне кажучи, першого доповідача. Насправді, я хотів би  ще раз повторити те,  що було тільки що мною  сказано, але, на жаль, я відповіді  не почув. Якщо справді  питання, наприклад, у підприємстві "Дніпровибухпром" стосується виключно підприємства де 5 КАМАЗів, безперечно, таке підприємство треба приватизовувати, якщо це тільки цього стосується. Але одночасно у відповіді попередній людині, яка ставила запитання депутату,  я почув, що мова ще йде також про бажання  продати якісь активи, які можуть якось наповнити державний бюджет. Тобто, я розумію так, що в  інших підприємствах це не стосується виключно тільки старих КАМАЗів, а є якісь, наприклад, будівлі, чи ще щось може бути.  Так?

Тому  питання ще раз полягає, зокрема зараз до комітету: чому не була підготовлена належним чином презентація де було б чітко показано і конкретно, які є активи в к в кожному підприємстві, яка фінансова звітність була, наприклад, в 2012, в 2011 році і так далі. Чому ми маємо тільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане голово комітету, прошу дати відповідь на запитання народного депутата Юрія Левченка.

 

16:27:36

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Левченко, в першому читанні, якщо ми приймемо цей законопроект, до другого читання я запрошую вас в комітет і ми детально по кожному підприємству пройдемося, і проаналізуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НАСАЛИК І.С. Якщо дозволите, доповнення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У вас буде нагода потім ще виступити в кінці, пане міністре. Дякую.

Прошу здійснити запис для обговорення від фракцій. Прошу: від фракцій для участі в обговоренні.

Запрошую до слова народного депутата Валерія Писаренка, "Партія "Відродження".

 

16:28:53

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, мені здається, це питання вже зрозуміле, можна переходити до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, з огляду на те, що в обговоренні від фракцій записався представник однієї депутатської групи. Чи свідчить це про те, що депутати готові до прийняття рішення? Я тоді ще раз запрошую до виступу в заключному слові доповідача, прошу, пане міністре.

 

16:29:31

НАСАЛИК І.С.

Дякую за надану можливість поспілкуватися. І от, зокрема, до мене підходив депутат із Запоріжжя, який чудово знає цей об'єкт, безпосередньо "Укрдніпрогазоочистка", який говорить, що як науку, він не цікавить абсолютно ніяк, а тільки приміщення здається в оренду і отримуються кошти.

Але продовживши до розмови пана Левченка, повинен оголосити, що, наприклад, "Укренергонаглядвимірвимірювання", який знаходиться в місті Києві, про який йде мова, зокрема, на балансі підприємства обліковується майно, розташоване за адресою: місто Київ, вулиця Петлюри, Комінтерну, 27, зокрема, що входить, не рухоме майно: гараж збірний залізобетонний 1993  року, залізобетонний блок-гараж 2002 року. Транспортні засоби: ГАЗ-3102 1995 року, "Шкода-Феліція" 1995 року, "Нісан-Алмера" 2003 року і, крім того всього, станом на 01.03.2016 року заборгованість заробітної плати становить 133 тисячі гривень. Тобто ситуація зрозуміла: один залізобетонний гараж і чотири автомобілі, от і вся наука, про яку йде мову. А міністерство оплачує заробітну плату і все інше цьому складу.

Тому я прошу підтримати даний законопроект і в першому читанні, і в цілому, взяти за основу і в цілому, тут немає, що розглядати воно все… на лице як кажуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністре.

Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Шановні народні депутати!  Прошу зайти до зали та підготуватися до голосування.

На ваш розгляд, таким чином вноситься проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів… підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Законопроект (реєстраційний номер 4525).

Шановні народні депутати, прошу голосувати! Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! (Шум у залі)

 Шановні народні депутати! Законопроект номер 4525 – про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної  власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Прошу голосувати.

 

16:33:07

За-177

Рішення не прийняте. (Шум у залі)

По фракціях: "Блок Петра Порошенка" – 76, "Народний фронт" – 57, "Опозиційний блок" – нуль, "Самопоміч" – 20, Радикальна партія – нуль, "Батьківщина" – 1, "Партія "Відродження" – 3, "Воля народу" – 7.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту...

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:33:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми зараз маємо прийняти рішення, що ми робимо із законопроектом, який зала не підтримала в першому читанні. Відповідно до Регламенту ми можемо повернути цей законопроект до комітету для підготовки до повторного першого читання на доопрацювання.

Зараз ми ставимо і просимо підтримати, щоби цей важливий законопроект не.... Спочатку ми його повертаємо, згідно Регламенту, як правильно зауважує віце-спікер пані Сироїд, суб'єкту... суб'єкту розгляду на доопрацювання, тобто ми автору – уряду повертаємо його. І я ставлю зараз на голосування пропозицію про повернення автору на доопрацювання. Прошу підтримати цю норму. Шановні колеги, прошу підтримати, голосуємо.

 

16:34:57

За-196

Не проходить також ця норма.

Ми тоді спробуємо ще на перше читання повторне повернути до комітету профільного, будь ласка. На повторне перше. Будь ласка, шановні колеги, ми просимо всі фракції, присутні в парламенті, які належать до коаліції, які знаходяться в опозиції, повернути цей законопроект на повторне перше читання до профільного комітету. Ставимо на голосування.

 

16:35:37

За-194

Дякуємо. На жаль, законопроект вважається таким, що не пройшов сесійну залу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:36:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми пройшли всю процедуру по розгляду. Я просив би, щоб ми обмінялися думками, як нам діяти дальше.

Пане Ігор, будь ласка, одна хвилина.

 

16:36:57

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, я, напевно, вважаю, що кожна копійка, яка є з державного бюджету, кожна копійка – хочу наголосити – є важливою. І якщо я зачитав, що знаходиться на балансі підприємств, наукових підприємств, що там гараж і 5 машин з 1996-1999-х років, а державний бюджет оплачує утримання, штат і все інше, то я би просив все-таки, щоб ви підтримали цей законопроект – і зменшили видатки з бюджету на те, що знаходиться в ліквідації вже більше 5-7 років.

Дякую вам.

 

16:37:37

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я звертаюсь до усіх з проханням, щоб ми хоча би повернули в комітет. Колеги, хоча би повернули в комітет на доопрацювання в першому читанні. Я прошу підтримати цю пропозицію, я кА може об'єднати зал і бути компромісною.

Шановні колеги! Я ще раз звертаюся до колег депутатів. Я звертаюся до міністра і звертаюся до фракції "Блоку Петра Порошенка". Пане Ігор! Чи можем ми об'єднати зал, щоб хоча би повернутись до… в комітет на перше читання, повторне перше читання.

Шановні колеги, давайте змобілізуємся. Це закони, які вкрай важливі для того, щоб показати… на знак співпраці з МВФ. Я дуже прошу усіх народних депутатів зайти в зал. Я дуже прошу секретаріат  Верховної Ради України запросити депутатів в зал. Я прошу голів фракцій  запросити депутатів в зал і прошу усіх зайти в зал.

Колеги, прошу голів фракцій запросити депутатів в зал, приготуватись до голосування. Є компромісна пропозиція, яка була висловлена рядом депутатів, щоб повернути в комітет на доопрацювання.

Пане міністр, підходить така пропозиція?

 

НАСАЛИК І.С. Мені все підходить! Підходить, підходить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підходить.

Шановні колеги! Максим, покличте депутатів. Шановні колеги, ще раз звертаюся до усіх депутатів. Це  компромісна пропозиція, яка має об'єднати усіх депутатів повернути в комітет на повторне читання. Я думаю, ця пропозиція має бути  усіма сприйнята, незалежно від політичних поглядів їх фракцій, яка зможе не дозволити втратити цей законопроект. Тому я дуже прошу усіх, дуже прошу усіх приготуватись до голосування і прошу підтримати цю пропозицію. Можемо голосувати?

Отже, я поставлю на голосування повернення на голосування до законопроекту 4525. Шановні колеги, я прошу підтримати цю компромісну пропозицію і прошу проголосувати.

Отже, я ставлю пропозицію компромісну повернутись до голосування за проект Закону 4525 і прошу шановні колеги народних депутатів визначитись. Повернення 4525, хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо за повернення до 4525. Голосуємо, колеги.

 

16:41:24

За-214

Я бачу, що не встигли колеги. Але я не розумію чому під час роботи депутати поза залом. Будь ласка, колеги. Депутати заходять в зал в той момент, коли іде голосування. Будь ласка, займіть робочі місця. Колеги, я прошу зайняти усіх робочі місця.

Колеги, я ще раз поставлю на повернення. І я ще раз наголошую, це компромісна пропозиція, яка передбачає повторний розгляд на комітеті, на комітеті всі поправки можна буде скорегувати і прийняти.

Я прошу депутатів максимально змобілізуватись.

Прошу зайти в зал.

І, колеги, я ще раз ставлю пропозицію повернутись до голосування за законопроект 4525. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Голосуємо, колеги. Повернення.

 

16:43:17

За-213

Рішення не прийняте.

Колеги, зайшло 5 чоловік в зал, щойно. Тільки я не розумію чому щойно.

Шановні колеги! Я вас дуже прошу, повернення до голосування це не є порушення Регламенту, і не треба тут до цього апелювати. Я досконало вивчив цю історію: повернення до голосування це не є порушення регламенту. Порушення Регламенту – це коли депутати на роботу не ходять, оце порушення прав, своїх обов'язків перед українським народом. І перед тим, як мене закликати порушити Регламент, зверніться до своїх колег по фракції і спитайтесь, чому їх нема на робочому місці під час роботи парламенту, коли вся країна ходить на роботу. Де ваші колеги? Де вони? Де вони на робочих місцях? Звертайтесь, будь ласка, не до мене, а до своїх колег депутатів. (Шум у залі, оплески) Вся країна ходить на роботу, а у нас з'являються депутати, яких чомусь на роботі нема і вони апелюють до мене по Регламенту.

Шановні колеги! Я прошу приготуватись до голосування. Я прошу приготуватись до голосування, зайти в зал.

Шановні колеги, я ставлю на повернення до голосування проект Закону 4525. Хто підтримує дану пропозицію – повернутись до голосування за законопроект 4525, прошу проголосувати і прошу підтримати. Шановні колеги, голосуємо!

 

16:45:44

За-228

Рішення прийнято.

Шановні колеги, готові за основу голосувати? Шановні колеги,  прошу сконцентруватись. Я прошу сконцентруватись, зайти в зал, хто не встиг. Колеги, прошу приготуватись, зайти в зал.

І  я ставлю на  голосування проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (4525), за основу.  За основу.  Хто підтримує дану пропозицію, прошу… Ну, візьміть краточку, запхайте, так.  Хто підтримує   пропозицію за основу 4525. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги, 4525. Прошу голосувати.

 

16:47:01

За-222

Шановні колеги, рішення не прийнято. (Шум у залі)

Шановні колеги, ми переходимо до наступного питання порядку денного 4294. Це питання, воно не складне і, я думаю, воно об'єднає зал, проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" (4294). І є пропозиція провести його розгляд за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:48:08

За-182

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Найєма Мустафу. Будь ласка, пане Мустафа.

 

16:48:17

НАЙЄМ М.

Доброго дня, шановні колеги. Вашій увазі пропонується законопроект, який вносить зміни до Закону "Про Національну поліцію" щодо частини про здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Справа в тому, що Законом про оперативно-розшукову діяльність цю діяльність може робити Національна поліція і оперативні органи Національної поліції. Але, на жаль, Генеральна прокуратура не визнає цю норму, вона вимагає, щоб ця норма була відображена також в Законі про Національну поліцію.

Ми просимо вас внести ці… одну строчку в закон, який пропонує і зобов'язує всі органи визнавати, що Національна поліція також може виконувати оперативно-розшукову діяльність. Це дуже важливий закон, тому що сьогодні в нас всі хлопці, які роблять роботу на своїх місцях, вони під загрозою, тому що докази, які вони збирають, вони можуть в суді бути піддані сумніву. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, до співдоповіді я запрошую заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Іонову Марію Миколаївну. Будь ласка.

Хто від комітету буде відповідати? А то ваш? Ой, вибачте, вибачте, колеги, вибачте, будь ласка. Я просто одночасно говорю з депутатами і одночасно від…

Паламарчук, будь ласка, від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Будь ласка.

 

16:49:47

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 23 Закону  України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення деяких положень) (реєстраційний номер 4294).  Проект закону має на меті забезпечити можливість практичної нормалізації оперативними підрозділами Національної поліції     повноважень,  закріплених  нормами Закону  України "Про оперативно-розшукову діяльність".  З цією метою законопроектом пропонується внести  зміни до статті 23 Закону України  "Про Національну поліцію", доповнивши  її новим пунктом, яким передбачити право поліції здійснювати оперативно-розшукову діяльність відповідно до закону.

Проаналізувавши зазначений законопроект,  народні депутати  України члени комітету зазначили, що прийняття цього законопроекту виправляє існуючі вади  повноважень Національної поліції та узгоджує положення  Закон України "Про Національну поліцію" із положенням Закону про оперативно-розшукову діяльність щодо віднесення права здійснення оперативно-розшукової діяльності до основних повноважень поліції. Таким чином комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону  України про внесення змін до статті 23 Закону  України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення деяких положень) (реєстраційний номер 4294)   прийняти за основу і в цілому.

Прошу підтримати.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Є повне порозуміння  по даному законопроекту і є загальне… Є потреба обговорювати? Є.  Будь ласка,  два - "за",  два - "проти", прошу провести  запис. 

Будь ласка, Ігор Луценко, "Батьківщина",  будь ласка.

 

16:51:55

ЛУЦЕНКО І.В.

Дякую.

Шановні друзі! Ще раз ми бачимо,  що так звана поліцейська реформа, реформа органів внутрішніх справ, яка зараз у нас відбувається, вона відбувалась надзвичайно низької якості законодавчими механізмами. Парламент, по суті, було усунено від того, щоб  формувати законодавство  в цій сфері, усунено з порушенням Регламенту. А зокрема, знімались з порушенням Регламенту альтернативні  законопроекти  про те, яким чином у на з'явиться  Національна поліція.  І в результаті  що ми отримали? Поліція мала взагалі фактично нуль повноважень, як тільки вона була створена, поліція не мала можливості вести слідство. Зараз, через декілька місяців цієї діяльності, ми вияснили, що виявляється, що з оперативно-розшуковою діяльністю, ще однією, надзвичайно важливою, функцією поліції у нас теж величезні проблеми. Що ж тоді відбувається? Хто автори цих законодавчих новел? Але, безумовно, нам потрібно допомагати Національній поліції, нам потрібно, парламенту, зараз виправляти ці помилки, на жаль, із запізненням, але, безумовно, треба це підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Іщенко Валерій, будь ласка.

 

16:53:13

ІЩЕНКО В.О.

Прошу Паламарчуку передати слово.

 

16:53:19

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановні колеги, цей законопроект потрібно прийняти обов'язково, тому що ми не даємо змогу Національній поліції виконувати свої функціональні обов'язки, ми зобов'язані прийняти цей законопроект. Цей законопроект не є політичний і не є якимсь, який можна думати чи треба за нього голосувати, чи не треба голосувати. Однозначно треба проголосувати, підтримати і дати можливість працювати поліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Войціцька Вікторія, будь ласка.

 

16:53:53

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Вікторія Войціцька, "Об'єднання "Самопоміч". Прошу передати слово Олені Сотник.

 

16:54:00

СОТНИК О.С.

Олена Сотник, "Самопоміч". Колеги, дивіться, насправді беззастережно ми підтримуємо даний законопроект. Безсумнівно, його треба приймати і "Самопоміч" буде за це голосувати. Але, ми звертаємо вашу увагу, що це вже вдруге за два пленарні тижні ми приймаємо зміни до законопроекту, точніше до Закону "Про Національну поліцію", яким вносимо зміни в одну строчку. В мене велике прохання, зокрема, до Національної поліції, до Міністерства внутрішніх справ, ми ж розуміємо, що вони є ініціаторами фактично цих змін, будь ласка, давайте припинимо оцей законодавчий спам, сядемо, системно проаналізуємо, які є недоліки в цьому законі, що ще необхідно зробити, щоб поліція нормально функціонувала. І внесемо не по одній нормі, а будемо вносити системні законопроекти і один раз їх розглядати. "Самопоміч", наразі, має свої зараз напрацювання по змінам до Закону "Про Національну поліцію". Але ми над цими змінами працюємо вже три місяці для того, щоб внести їх системно, і внести всі відповідні статті і один раз розглянути. Ми дуже вас просимо, дуже багато законопроектів, які, наразі, потребують розгляду, але ми витрачаємо час отак на зміни в одну норму. Будь ласка, Національна поліція, МВД, відповідальніше до своєї функції творення політики в цій сфері.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Пані Олено, з вами цілковито згоден і нам необхідно підходити системно до того, щоб і реформи були системні. Але інколи виникають ситуації просто пожежні, коли є необхідність… Ще раз?

Але інколи є ситуації, які потребують невідкладного рішення, і, власне, на прохання Мустафи це було внесено сьогодні. І, власне, я сподівався, що це об'єднає зал. Чи є підтримка ваша, даного? Є підтримка. Я з вашого дозволу дам ще одну хвилину Мустафі і ми будемо переходити до голосування. Обговорення завершене, шановні колеги, я прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Шановні колеги! Прошу запросити депутатів в зал, прошу підготуватись до голосування і включіть мікрофон Мустафі Найєму для виступу, будь ласка.

 

16:56:23

НАЙЄМ М.

Шановні колеги! Я б хотів, щоб не було спекуляцій давайте скажемо відверто – цей законопроект викликаний однією лише умовою: Генеральна прокуратура на той момент, коли був пан Шокін вимагала, щоб були зміни в закон про ОРД. Але закон про ОРД передбачає діяльність поліції і займатися оперативно-розшуковою діяльністю. Вносити це зараз в закон про Національну поліцію – це нонсенс. Але ми робимо тільки з однієї причини, тому що потім в судах Генеральна прокуратура буде боротися проти поліцейських.

Що стосується законопроекту системного, ми погоджуємося, дійсно так потрібно, і Олена Сергіївна, ви знаєте, що зараз готується законопроект дуже великий в Національній поліції, з вами про це говорили, в тому числі Хатія Ревазівна Деканоідзе, яка говорила вам про те, що є такий закон, що готується, і ви його готували також. Давайте узгодимо позиції і підемо разом з цим системним законом, ви чого не хочете робити, але це нормально. Але не треба говорити, що не готується такий закон, ми теж розуміємо, це ж не питання того, хочемо ми чи ні? 

Хлопці працюють, вони мають працювати за законом, це дійсно так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено, переходимо до прийняття рішення.  Я хотів би ще раз уточнити, чи є загальна підтримка в залі, підтримка цього законопроекту? Є загальна підтримка. Тут всього одне речення, яке додає потуги і впливу Національній поліції. І я думаю, якщо парламент підтримає Національну поліцію, це буде добрий знак і добре рішення.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" (щодо уточнення деяких положень) (номер 4294). Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати 4294. Будь ласка, голосуємо, прошу голосувати.

 

16:58:36

За-245

Дякую вам.

Шановні колеги, є рішення комітету проголосувати його відразу і в цілому. Я ставлю пропозицію комітету на голосування. Хто підтримує прийняття проекту Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про Національну поліцію" (4294) в цілому, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо 4294 в цілому.

 

16:59:13

За-254

Рішення прийнято.

Вітаю автора, вітаю комітет за якісну плідну роботу, закон прийнятий.

Наступний в нас по порядку денному, це є проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) (номер 4373). Є пропозиція від автора, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:00:13

За-182

182 – "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Тетерука Андрія Анатолійовича. Будь ласка.

 

17:00:23

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановний народе України! На ваш розгляд пропонується законопроект, який підвищить відповідальність тих осіб, які сідають за кермо автомобільних транспортних засобів в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, або під дією лікарських засобів.

Дуже важливо зрозуміти, що ми втрачаємо в мирний час людей на наших українських дорогах через те, що водії не розуміють своєї відповідальності і сідають за кермо, втрачаючи під час контроль над керуванням транспортного засобу.

Пропонується підсилити відповідальність таким чином, що в перший раз водій буде платити штраф 10 тисяч 200 гривень, що складає 600 неоподатковуваних мінімумів, і буде позбавлений права керування на один рік. Якщо протягом двох років він знову потрапляє в таку саму ситуацію, він буде позбавлений права керування на три роки і буде платити штраф 1 тисячу 200 неоподатковуваних мінімумів, що складає 20 тисяч 400 гривень. Якщо протягом п'яти років він знову потрапляє за кермо п'яним, він буде позбавлений права керування транспортного засобу на 10 років і заплатить 40 тисяч 800 гривень. Але це тільки законодавча норма.

Я звертаюсь до кожного небайдужого українця, який бачить, що водій сідає за кермо п'ятим або в стані наркотичного сп'яніння: втримайте від такого вчинку – і збережіть наших українців. Від такої негативної поведінки страждають наші діти, наші батьки, і кожного дня гинуть українці на українських дорогах.

Ми втрачаємо саме головне, чим повинні пишатися, цінувати – життя українця. Тому прошу всіх депутатів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте ще хвилину. Завершуйте, будь ласка.

 

17:02:36

ТЕТЕРУК А.А. Прошу всіх депутатів уважно ставитись до цього законопроекту, проголосувати його за основу і проголосувати "за".

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності прошу Паламарчук. Прошу включити мікрофон.

 

17:02:56

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного та іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Транспортний засіб є джерелом підвищеної безпеки, а тому на водія покладається величезна відповідальність не тільки за  своє  життя, а й за життя пішоходів та цінність майна інших громадян. На жаль,  у наш час водії дуже легковажно відносяться до своїх обов'язків, нехтуючи Правилами дорожнього руху та нормами чинного законодавства. У зв'язку з цим автор законопроекту пропонує внести зміни до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, збільшуючи в рази штрафні санкції. Так, згідно з проектом закону штраф може вирости з 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це лише 3 тисячі 400 гривень до 600 таких мінімумів, а це вже 10 тисяч 200 гривень за перше порушення.

Також передбачено, що штраф у випадку керування автомобілем нетверезим водієм застосовуються і разом з позбавленням права кермування транспортним засобом строком на один  рік.

Окрім того, повторним буде вважатися правопорушення, вчинене протягом двох років з дня попереднього. Наразі цей строк становить один рік. Водій, який протягом двох років знову буде затриманий за водіння в нетверезому вигляді, заплатить вже штраф в розмірі 1 тисяча 200 неоподаткованих мінімумів. Зараз це  майже 20 тисяч 400 гривень. І буде позбавлений права керування транспортним засобом на 3 роки. Якщо водій і втретє буде затримано за аналогічне правопорушення протягом п'яти років, то заплатити йому доведеться вже штраф в розмірі 2 тисячі 400…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте завершити, будь ласка.

 

17:05:08

ПАЛАМАРЧУК М.П. Я завершую, дайте завершити минуту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте 1 хвилину завершити.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. А також його позбавлять права керувати засобом аж уже на 10 років. При чому це рецидиви водія можуть також покарати оплачуваним… вилученням транспортного засобу.

Зазначений законопроект члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в першому читанні та за основу.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Підберезняк Вадим Іванович, будь ласка.

 

17:05:59

ПІДБЕРЕЗНЯК В.І.

Шановні колеги, нарешті ми повинні підвищити відповідальність водіїв, які безвідповідально ставляться до наших громадян, які зовсім не розуміють, що життя інших людей вони не повинні втрачати. Тому кожного з цих людей повинно хоча б один раз наказати так, щоб іншим було неповадно.

Тому я прошу всіх, будь ласка, підтримати цей законопроект з тим, щоб максимальна більшість громадян України безпечно себе почували на дорогах України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лубінець Дмитро Валерійович. Будь ласка.

 

17:06:45

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Прошу передати слово народному депутату Мусію Олегу Степановичу.

Дякую.

 

17:06:52

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, я прошу вас однозначно підтримати цю хорошу ініціативу наших колег щодо посилення відповідальності за водіння в нетверезому стані автомобілів. Ми знаємо, що це є ще і медична проблема, окрім того, що адміністративна проблема і треба підвищувати відповідальність водіїв за те, що вони дозволяють собі вбивати нормальних мирних дітей, громадян на наших вулицях. Але враховуючи це, що це є ще і медична проблема, ви знаєте, що завжди, коли отримують водії права вони отримують медичну довідку і ось в медичній довідці для того, щоб її отримати, потрібно висновок нарколога чи ви знаходитесь чи не знаходитесь на обліку у нарколога. Так от, виявляється на сьогодні цей, після того ДАЇшники чи патрульна поліція, затримала п'яного водія є необов'язковим на позачерговий наркологічний огляд направити цього водія. Саме тому, я пропоную до другого читання і правки відповідні мною вже підготовлені, ввести ще один абзац і обов'язкову норму, записавши, що обов'язковий позачерговий наркологічний огляд має бути обов'язковим для всіх водіїв, які затримані в стані алкогольного сп'яніння. Саме тут ми зможемо вирішити ще і медичну проблему про не допуск тих, хто зловживає наркотиками, зловживає алкоголем і тим самим зменшимо оці вбивства, які відбуваються на наших дорогах.

Дякую.

Прошу підтримати всіх цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мельничук Сергій Петрович, будь ласка.

 

17:08:34

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, група "Воля народу". Шановні колеги! В Конституції сказано, що людське життя це саме вищий, те, що має людина. Але, це добре, що на дорогах, точніше погано, що на дорогах гинуть люди. Але ми забули, що також є водний транспорт, ж/д транспорт, повітряний транспорт і було б бажано ці всі види транспорту об'єднати в один законопроект, щоб ми робили менше роботи, об'єднати все в одне і в другому читанні провести, щоб на всіх видах транспорту саме підвищити відповідальність.

Дякую.

Група "Воля народу" підтримує даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ігор Шурма, будь ласка.

 

17:09:34

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні громадяни України, ви зараз будете свідками того, як даний законопроект може об'єднати всі політичні сили і згуртуватись навколо того,  аби привести до ладу ті жахіття, які творяться у нас на транспорті.

Сьогодні ми розглядаємо закон, який є соціальною проблемою. Ми прекрасно розуміємо, що  п'яний водій – це трагедія не тільки для нього, а передусім це трагедія для тих людей, які не сподіваються на те, що стануть учасниками  наїзду на себе, дорожньо-транспортних пригод. Уважно зараз  згадайте всі ті інформації, публікації, які  ми бачили по телебаченнях. Люди стоять на зупинках,  люди стоять на тротуарах, не обов'язково на проїжджій частині, і ми  щоразу  фіксуємо нашу увагу на тому, що водії дуже часто, чого гріха таїти, і посадовці у нетверезому стані скоюють наїзди.

Сьогодні,  напевно, цей закон є дуже  лояльний, і тому його не можна приймати  в цілому, а тільки за  основу. Ми даємо  шанси три рази напитися, виїхати на транспортному засобі  і створити ризики для здоров'я  і життя  людей. Не забуваємо  і те, що ті діти, ті дорослі,  ті люди старшого віку, які попадають у дорожньо-транспортні  пригоди, ніякого відношення до алкоголю не мають. Вони є заручниками ситуації, вони  після цього стають хронічно  хворими людьми, вони стають інвалідами. Якість  їхнього життя взагалі неможна  назвати людською.

За таких обставин фракція "Опозиційного блоку" однозначно буде  підтримувати цей законопроект за основу. А в другому читанні, коли ми будемо розглядати, я думаю, що ми внесемо правки для того, щоб більш зробити сильнішими покарання і унеможливити трьохразове напивання водіїв. Сьогодні  за це повинно треба нести дуже жорстке покарання.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Самопомочі", будь ласка, Діденко.  Включіть мікрофон.

 

17:11:47

ДІДЕНКО І.А.

Шановні колеги, я хотів звернути вашу увагу на те, що  ми розглядаємо  тільки один компонент безпеки дорожнього руху. На сьогоднішній день ми не маємо стратегії держави з безпеки дорожнього руху. Тому я хочу закликати уряд звернутися до цього питання і розробити стратегію держави 2020 року, в якому закликати всіх зменшити аварійність і смертність на дорогах на 30 відсотків, як це рекомендували парламентські слухання.

Друге. Обов'язково важливо назначити віце-прем'єра відповідального за безпеку дорожнього руху.

І третє. Як і всі країни європейські створити координаційний орган, який буде займатися безпекою дорожнього руху кожного дня. І він буде пропонувати, що потрібно зробити, який законопроект зробити.

А стосовно медичних довідок. По статистиці 3 мільйони 500 тисяч було видано прав на керування авто, а медичних довідок було тільки півтора мільйона. То дуже важливе питання, хто їх видає? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Головко, включіть мікрофон, 1 хвилина.

 

17:12:51

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".3 Шановні колеги, дуже правильна ініціатива, хоча звісно, що недосконала, тому що в цьому законі є багато прогалин, особливо те, що людина в п'яному вигляді, отримуючи штраф, більше буде платити ніж той, хто скоїв наїзд і наніс тілесні ушкодження. Це є неправильно.

Навпаки закон є досить ліберальний і, на жаль, його потрібно внести поправки і зробити досить більш жорстокішим адже людина в п'яному вигляді, яка сідає за кермо – це є вбивця. Тому ми маємо бути до того досить вимогливими. Але я би все ж таки хотів сказати, що проблема не тільки стоїть в тому, що п'яними їздять за кермом, а і є проблема в тому в корінь, це є доступність алкоголю. І, на жаль, сьогодні масова пропаганда призвела до того, що українці є тією нацією, яка найбільше вживає алкоголь на душу населення і ми масово спиваємося. На дорогах вже в рік ДТП становить близько 8 тисяч ДТП, з яких гинуть з смертельними наслідками 3 тисячі осіб. Це через просту і доступність алкоголю. На жаль, це просто… Добавте мені, будь ласка, декілька секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

17:14:04

ГОЛОВКО М.Й. Законопроект, який передбачає 2971-д (до речі,  в четвер його  будуть розглядати) про те, щоби  пиво знову прирівняти до компоту, що звичайного напою. І якщо людина, яка випила пляшку-дві, сяде за кермо, вона буде в стані алкогольного сп'яніння    і може зробити наїзд, і скоїти ДТП, але пиво, тим же часом, не буде  вважатися вже алкогольним  напоєм. Тому такі речі, які все ж таки є  лобісти алкогольної мафії і які   пропагують,  поширюють алкогольні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги! Я прошу депутатів заходити в зал і приготуватись до голосування. Ми майже завершили обговорення і зараз буде прийняття рішення. Шановні колеги, я  прошу закликати депутатів в зал. А зараз, 1 хвилина – Рибак. Включіть мікрофон, поки депутати заходять в зал.

 

17:15:00

РИБАК І.П.

202-й виборчий  округ, Чернівецька область, Іван Рибак.

Шановні колеги! Однозначно, цей законопроект ми повинні підтримати,  адже безпека на наших дорогах – це перш за все.  Але давайте чесно, самі перед собою, перед всім українським суспільством скажемо, що  проблема не тільки в алкоголі. А проблема і в тому,  хто сидить за кермом: люди, які взагалі не знають правил дорожнього руху, які  не здавали, або здавали за гроші іспити на отримання прав керування транспортними засобами – це є, дійсно, теж потенційними вбивцями на дорозі. Тому,  шановні колеги, давайте,  починаємо з цього законопроекту  і підтримаємо його  в першому читанні і за основу.

Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам,  шановні колеги.

Переходимо до прийняття рішення і я прошу всіх депутатів   зайняти робочі місця і приготуватись до голосування,  будь ласка. 

Отже,  шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Кодексу  України про адміністративні правопорушення  (щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) (номер 4373). Пропозиція комітету: проголосувати даний законопроект за основу. Хто підтримує цю пропозицію, прошу проголосувати 4373 за основу. Голосуємо, колеги.

 

17:17:03

За-254

Рішення прийняте.

Вітаю автора, вітаю комітет, вам плідної роботи. Вам треба скорочену процедуру до другого читання? Треба, так? Ні-ні, колеги, скорочена процедура до другого читання.

Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою до другого читання, прошу проголосувати, прошу проголосувати, скорочена до другого читання. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Голосуємо, колеги, будь ласка, голосуємо.

 

17:17:46

За-177

Доведеться за повною процедурою. Бажаю вам плідної дискусії і роботи в комітеті. Я думаю, парламент підтримає у другому читанні.

Колеги, я хочу з вами зараз і порадитися, і вам зробити одне повідомлення. Під час Погоджувальної ради і голова комітету, і ряд голів фракцій зверталися з вимогою невідкладно поставити на голосування проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів.

Пане Олег, шановні колеги, і ми поставили його за зірочками, щоб дочекатись рішення комітету. Буквально ми отримали рішення комітету під час перерви і це була наша спільна домовленість, щоб ми його відразу по ставили на порядок денний.

Шановні колеги! Зараз я запропоную залу, щоб ми поставили на розгляд проект Закону 4484: про лікарські засоби – це революційний, антикорупційний закон. Це була вимога нашого Комітету з охорони здоров'я, це була вимога багатьох фракцій і я прошу це питання і, найголовніше, це є велике прохання від уряду, від Гройсмана Володимира, який готував робочу групу і, власне, на цій робочій групі цей проект напрацьовувався.

Тому я прошу всіх колег незалежно від фракцій підтримати пропозицію, щоб ми зараз перейшли до розгляду законопроекту 4484 як ми і домовлялись на Погоджувальній раді. Готові до голосування, колеги? Пані Оля готові? Колеги, готові? Це є позиція і уряду, і комітету, і фракцій парламенту, і я прошу її підтримати. Отже, ставлю на голосування пропозицію, щоб зараз ми почали розгляд 4484, проект Закону про внесення змін до статті 9 "Про лікарські засоби".

Шановні колеги! Хто підтримує цю пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  колеги, голосуємо.

 

17:20:17

За-233

233 – за. Дякую вам за підтримку.

Тепер я ставлю на голосування пропозицію розгляду законопроекту 4484 за скороченою процедуро. Хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати.

 

17:20:45

За-174

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді... Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань охорони здоров'я Богомолець Ольгу Вадимівну. Будь ласка, пані Ольга.

 

17:21:04

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, я дякую за, власне, можливість розгляду абсолютно унікального закону 4484, про який ще три роки тому ми не  могли не просто думати, а навіть говорити. Цей закон, який руйнує монополію фармацевтичного ринку України, який дозволяє по моделі європейської спільноти завести на територію України ті ліки, які сьогодні українці їздять і купують  в Угорщині, в Словаччині, в Словенії, ті ліки, які коштують значно дешевше, ніж ті, які сьогодні представлені на ринку України.

Для того, щоби на ринок України не попали препарати неякісні, цим законом ми надаємо можливість заведення на український ринок і спрощення реєстрації тільки тим лікам, які зареєстровані за централізованою процедурою в країнах з жорсткими регуляторними нормами, це Сполучені Штати Америки, Швейцарія, Японія, Австралія, Канада, а також ті лікарські  засоби, які зареєстровані в Європейському Союзі за централізованою процедурою.

Чим відрізняється централізована процедура від децентралізованої? Централізована процедура реєстрації, вона реєструє препарат в цій країні і дозволяє його використовувати в цій країні. Децентралізована – тільки реєструє компанію, але препарат не використовується в країнах із жорстким регуляторним режимом.

Спрощена процедура реєстрації дозволить зруйнувати монополію фармацевтичних ринків, фармацевтичних компаній, яка сьогодні є на Україні, і дозволить реєструвати за новим положенням лікарські засоби протягом 10 днів і ухвалення до 7-ми робочих днів.

Комітет охорони здоров'я сьогодні на своєму засіданні розглянув цей законопроект та ухвалив рішення рекомендувати прийняти його в першому читанні і за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам, пані Оля. Пропозиція комітету: тільки за основу? Дякую.

Шановні колеги… Від міністерства є хтось? Я прошу дати можливість завершити пані Олі, щоб вона нам дала можливість вийти на більш цілісне рішення. Включіть Богомолець ще одну хвилину.

 

17:23:46

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

У даному проекті закону не може бути, це вже не рішення, власне, комітету, а наше заключення, експертна думка: він може бути прийнятий також і в цілому. Якщо внести техніко-юридичні правки до тексту законопроекту, то його можна приймати як за основу, так і в цілому. І ці, власне, техніко-юридичні правки ми готові надати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу їх до кінця нашого обговорення, пані Оля, озвучити їх для стенограми, підготуватись.

А зараз я прошу записатись на виступи: два – "за", два – "проти". Я дам вам на завершення слово.

Єгор Соболєв, будь ласка.

 

17:24:45

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу Олегу Березюку передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пан Олег!

 

17:24:52

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове! Дуже важливий закон. Але ось читаю цей закон і знову мені диво дається. Коли ми працювали над цим законом, а вірніше, поправками, не йшлося про державну реєстрацію діючої речовини, що  містить діючу  речовину, а про лікарський засіб, який зареєстрований і використовується в протоколах країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Японії і Австралії. А ми сюди знову всуваємо діючу речовину. Це підміна цінностей..

Значить, запис має бути такий: лікарський засіб, що зареєстрований для використання в країнах Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Японії і Австралії. А все решта – це є мімікрія, підміна цінностей, рукоблудіє.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Власенко передає… Будь ласка,  пані Олександра Кужель.

 

17:25:54

КУЖЕЛЬ О.В.

Повністю підтримую колегу з "Самопомочі" і хочу сказати. Що даною редакцією, яку тільки запропонувала пані Богомолець, я б хотіла, щоб вона несла  повну політичну і громадську відповідальність за те, що на ринок України будуть завозити, як зараз завезли вакцини, які тільки випробування  пройшли 400 чоловік. А тепер випробування буде на 40 мільйонів. І тому вимагаю ставити тільки, щоб ліки, лікарські засоби, які включені в протоколи лікування цих країн і використовуються не менше, чим рік. Тоді ми будемо мати з вами ліки, якими і лікуються іноземці, а не мусор, який завезуть в Україну, як в африканську страну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наскільки мені було відомо, власне, ця позиція була принциповою в підготовці. І я здивований, що її тут нема, і я думаю, нам міністр, який вже прийшов до нас він нам зможе дати роз'яснення з цього приводу.

А зараз я надаю слово Ігорю Шурмі. Будь ласка.

 

17:27:01

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Шановні колеги, перестаньте бути опозицією заради опозиції, я до попередніх двох виступаючих звертаюся. Я, будь ласка, прошу на фракції "Самопоміч" і "Батьківщина": прочитайте закон, ви не читали нову редакцію закону. Тому що ця редакція закону дозволяє зареєструвати по спрощеній процедурі в Україні ті лікарські засоби, я наголошую, лікарські засоби, які зареєстровані там, і які використовуються там. Це, пане Андрій, я звертаюся і до вас. Ключові закони, тим більше, що їх ініціює уряд і дуже добра ініціатива, не можна розглядати за скороченою процедурою, їх потрібно обговорювати, тут на кону питання здоров'я наших людей, життя наших людей. Ми повинні зрозуміти одну таку річ, що цей законопроект, він відкриває ринок, він відкриває можливості нашим пацієнтам купувати широкий перелік медикаментів, якісних медикаментів. Цей законопроект сьогодні абсолютно не ставить питання про здешевлення ліків, треба теж говорити правду, але це є тільки перший етап.

Ми сьогодні повинні говорити, що ми повинні захистити і вітчизняного товаровиробника, який на сьогоднішній день виживає в умовах економічної скрути. Тому в цілому цей законопроект голосувати ні в якому разі не можна. І звертаюся до голови комітету – не підмінюйте поняття. Сьогодні на комітеті ми проголосували одноголосно за основу і ніякого "в цілому", і тактичних там правок не може бути мова. Мова іде сьогодні не про монополію, мова сьогодні іде про громадянина України, який проживає на території України і який потребує і має право вибору купівлі і застосування якісних ліків.

Тому за цей законопроект у першому читанні "Опозиційний блок" за основу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз Кириченко ще від "Радикальної партії". Потім я дам вам, пані Ірина. І "Фронт".

Будь ласка, Кириченко.

Я перепрошую. Вибачте, будь ласка. Зараз Кишкар по запису. Він передає слово Ганні Гопко. І потім зразу я дам Кириченкові. Вибачте.

Будь ласка, Ганна Гопко.

 

17:29:35

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні депутати! Я пропоную, щоб сьогодні в першому читанні ми проголосували цей важливий законопроект. Тому що насправді волонтери України, які забезпечують важкохворих дітей, особливо онкологічними захворюваннями, ліками, які втомилися возити в чемоданах ці ліки з різних країн світу, тому що в нас надзвичайно високий рівень корупції для того, щоб зареєструвати тут ліки. Тому цей законопроект він вже проходив декілька спроб сфальсифікувати, пом'якшити через фармлобістів. Нарешті 26 травня була група разом із Прем'єр-міністром Гройсманом, з пацієнтами України, де ми погодили версію законопроекту. І ця версія, редакція від 26 травня вона якраз і була сьогодні погоджена комітетом на перше читання.

Я хочу вам нагадати, як в 2015 році також в цьому залі були величезні дебати щодо закупівлі ліків через міжнародні організації. Як в результаті такого позитивного кроку ми вже побачили економію особливо в закупівлі ліків туберкульоз, гепатит та інших державних програм. Тому я хотіла б сказати, що для подолання корупції в Міністерстві охорони здоров'я, для того, щоб спростити, зробити дерегуляцію фармринку нам дуже важливо ухвалити цей закон. Тому велике прохання до залу проголосувати зараз в першому читанні і тоді, щоб разом із громадськістю, лікарськими асоціаціями, Міністерством охорони здоров'я доопрацювати, але бажано за спрощеною процедуру до другого читання, це є надзвичайно важливий закон.

І звісно ми чекаємо від уряду, міністра охорони здоров'я з командою, які прийдуть і нарешті почнуть рішучі реформи, які ми так зачекалися. Бо два роки  реформа  охорони здоров'я  взагалі  не  проводилась, за винятком ліків, які ми почали вимушено закуповувати через міжнародні організації  через високий рівень корупції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам.

Отже, тепер… Кириченко я вже анонсував, я даю  йому перше слово, потім  дам вам, потім – Бурбаку, а аж  потім аж Березюк.

Кириченко, будь ласка.

 

17:31:45

КИРИЧЕНКО О.М.

Я дякую за увагу. Я говорю про  те, що Радикальна партія  просить підтримати цей законопроект. Це,  дійсно, безпрецедентний  фактор на ринку і він, дійсно, зробить насиченість ринку лікарськими засобами, більш доступним цей ринок.  Але я звертаю  вашу увагу на те, що ми  дозволяємо спрощену реєстрацію не тільки для лікарських   засобів, які дозволені для використання, у країнах  з жорсткою регуляторною політикою, а і ще  і для ліків, які підлягають закупівлі за результатами закупівельної процедури,  проведеної спеціальними організаціями. А ми вже маємо досвід використаннях  цих  організацій. І з моєї точки зору цей досвід не досить позитивний. Ми маємо різні  думки, ми маємо ООНівські структури, які мають власну прекваліфікацію. І маємо інші,  наприклад, "Краун Ейджентс", яка  спирається на ООНівську…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Максим Бурбак від "Народного фронту". 

 

17:33:02

БУРБАК М.Ю.

Дякую, Андрію  Володимировичу.  Я хотів би не по суті проекту, а по  процедурі проходження даного проекту через профільний комітет.

До нас дійшла інформація, що урядовий законопроект, коли був надісланий в профільний комітет і результатом розгляду, і, коли порівняли попередній проект і те, що вийшло після комітету були здивовані. Було ініційовано урядову перевірку стосовно фактів перекручувань урядового законопроекту в стінах комітету.

Тому прошу вас, Андрій Володимирович, дати доручення регламентному комітету розслідувати ситуації стосовно проходження урядового законопроекту через профільний комітет і, які посадові особи або народні депутати внесли туди свої правки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Щоб зняти ситуацію зараз я надам слово Олегу Березюку, він прочитав попередній текст і він зараз з цього приводу, я думаю, дасть роз'яснення. Будь ласка, Олег Березюк. Включіть мікрофон.

 

17:33:59

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, я, справді, почитав попередню версію, а не версію, яка була подана Кабміном на заміну. Тому ця версія є адекватною і може бути прийнята. І ми не проти для того, щоб вона була прийнята за основу і в цілому, по великому рахунку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, Березюк дав роз'яснення з цього приводу. Тепер від "Блоку Петра Порошенка" Оксана Продан.

 

17:34:26

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я зараз прошу всіх, хто є в залі, підтримати цей законопроект, тому що, насправді, всі ті, хто хоче здешевити ліки в Україні, всі ті, хто хоче зробити доступними ліки борються за цей законопроект після Помаранчевої революції. Тоді в 2005 році почали говорити про мафію, яка працювала на реєстрації. І з 2005 року ми боролися за те, щоб цей законопроект прийшов в такому стані з таким текстом в Верховну Раду.

Тому я прошу зараз його підтримати, тому що  він насправді стосується  тільки тих ліків, які не просто зареєстровані в тих країнах, які зазначені, але зареєстровані саме для використання і в  Сполучених Штатах,   і в Японії, і в Європейському Союзі, і Канаді. Тому прошу ще раз, підтримайте,  будь ласка, цей законопроект. Особисто я, голосуватиму і за основу, і    в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже,  шановні колеги, зараз Левченку – 1 хвилина,  потім – Ольга Богомолець, потім – міністр і переходимо до прийняття рішення.  Я прошу працювати швидко і ефективно. 

Будь ласка, Юрію Левченку, включіть мікрофон.

 

17:35:33

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Ви знаєте, безперечно, треба робити   все можливе для розвитку власного виробника, треба робити все можливе для захисту  власного виробника. І власне кажучи, "Свобода" завжди  на цьому наполягає і наполягає на імпортозаміщенні.

Але коли мова йде обрання між двома варіантами захист власного виробника і захист просто людей від смерті, коли цей власний  виробник, на превеликий жаль,  замість того, щоб займатися чесною конкуренцією, переважна більшість, найбільші скажімо компанії власного виробництва засіли в Міністерстві охорони здоров'я і засіли в окремі депутатські групи, і займаються відвертим, власне кажучи, саме лобіюванням, а за рахунок цього  помирає тисячі людей щомісяця. Так от, коли  обирати між цими двома варіантами, безперечно, треба обирати не захист  такого власного виробника, а треба обирати здоров'я своїх співгромадян.

Тому закликаю, будь ласка,  народних депутатів зараз дружно проголосувати за цей  правильний  закон.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, тепер Ольга Богомолець і скажіть нам, які правки ви можете запропонувати. Включіть мікрофон Ольги Богомолець.

 

17:36:44

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, я би хотіла просто підвести риску під всіма недорозуміннями, інсинуаціями. В законі немає ніяких слів про діючу речовину. В законі записано "лікарського засобу, який зареєстрований компетентним органом Сполучених штатів Америки, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, лікарського засобу, що за централізованою процедурою зареєстрований компетентним органом Європейського Союзу для застосування на території цих країн чи держав-членів Європейського Союзу". Всі зауваження щодо діючої речовини, щодо незастосування, вони всі враховані в цьому законопроекті.

Нашим колегам з "Народного фронту" хочу сказати, що Міністерством охорони здоров'я вже створена слідча комісія, яка вивчає, яким чином відбулася підробка попередньої версії законопроекту. І звертаюсь до вас з проханням підтримати законопроект 4484, а техніко-юридичні правки ми передамо в юридичний відділ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон, закінчить 30 секунд.

Прошу включити мікрофон Олі Богомолець. Пані Оля, проголосувати за основу і в цілому, я правильно зрозумів?

 

17:38:00

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

З урахуванням техніко-юридичних правок, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, я надаю слово тимчасово виконуючому обов'язки міністра охорони здоров'я Шафранському Віктору Вікторовичу, будь ласка.

 

17:38:26

ШАФРАНСЬКИЙ В.В.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" (реєстраційний номер 4484) розроблено та внесено Кабінетом Міністрів  в редакції від 26 травня на заміну. Проектом цього закону пропонується спрощення державної реєстрації лікарських засобів із країн із ефективною регуляторною системою: Сполучені Штати,  Швейцарія, Японія, Австралія, Канада та Європейського Союзу. Пропонується скорочення терміну прийняття рішення про реєстрацію до 10 робочих  днів. Пропонується   безкоштовне розміщення на веб-сайті організації уповноваженої за реєстрацію інформації про розміщений засіб і ухвалення законопроекту дозволить спростити механізм державної реєстрації лікарських засобів із країн, які я перерахував. І я абсолютно переконаний, що він дозволить наситити ринок ефективними лікарськими засобами, які походять із країн із жорсткою регуляторною системою, дозволити таким чином розширити право вибору для пацієнта лікуватися ефективними лікарськими засобами та призведе до зниження вартості лікарських засобів для пацієнтів.

Я дуже прошу підтримати законопроект, який вноситься Прем'єр-міністром, Кабінетом Міністрів, Міністерством охорони здоров'я – це перший крок на шляху системного здешевлення ліків для наших пацієнтів. Прошу підтримати.

Дякую за увагу. В цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Наше обговорення завершилось, але я скажу ще кілька слів. З приводу цього законопроекту була ціла детективна історія як він появлявся і зникав. І я тому за проханням голови фракції "Народного фронту" даю доручення Регламентному комітету вияснити, якими тяжкими манівцями цей законопроект доходив до стін парламенту. Але він таки дійшов до стін парламенту і в першу чергу цей законопроект антикорупційний, шановні колеги, який несе революційні зміни в цю сферу. Тому я прошу усіх депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця, бо ми переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, є великий опір, щоби цей законопроект був поставлений в залі на голосування. Але я хочу наголосити, наш парламент не провалив жодного антикорупційного рішення. І я переконаний, і в цьому питанні ми теж будемо єдині, будемо одностайні і будемо дисципліновані.

Шановні колеги, я прошу займати свої робочі місця. Ми змогли зняти всі питання, які були з приводу даного законопроекту. І я зараз ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про лікарські засоби" щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів (4484) з техніко-юридичними правками, за пропозицією комітету, за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Прошу голосувати 4484 за основу і в цілому. Голосуємо, колеги, вдаримо по корупції!

 

17:41:47

За-239

Рішення прийнято. (Оплески)

Вітаю авторів законопроекту. Окрема подяка уряду і міністерству за розробку. І подяка всім народним депутатам, які змогли підтримати цей, справді, революційний, надзвичайно важливий законопроект.

Колеги, увага! Якось заворушились дуже підозріло. Не виходьте із залу, в нас є дві важливі постанови, я дуже прошу колег не покидати зал. Є дві постанови. Це є проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки і проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії, парламентів та керівництва держав-членів ЄС щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України.

Ці постанови були підтримані і підписані майже усіма головами фракцій. Стоїть лишень питання в тому, щоб ми змогли їх проголосувати, щоб ми змогли об'єднатися в тому питанні.

І тому, шановні колеги, я виношу на розгляд проект Постанови 4730, 4731: проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки. І прошу вас підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати, за скорочену процедуру. Будь ласка, голосуємо.

 

17:43:24

За-190

190 - "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України, Першого заступника Голови Верховної Ради України Геращенко Ірину Володимирівну. Будь ласка, пані Ірина.

 

17:43:38

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу, що 8 червня в Сенаті Французької Республіки відбудуться дебати щодо резолюції з приводу можливості пом'якшення санкцій проти країни-агресора Російської Федерації.

Ви знаєте, що, на жаль, подібна резолюція набрала позитивний результат 28 квітня в Національних зборах. І сьогодні ми маємо з вами звернутися до Сенату Французької Республіки. І дуже важливо, що проект цього Звернення-постанови підписали всі лідери парламентських фракцій, окрім "Опозиційного блоку", і парламентських груп з прохання до наших французьких колег, що не може бути жодного пом'якшення санкцій проти Російської Федерації до того моменту, доки ми маємо таке загострення на фронті. А ви знаєте, що на сьогодні, на жаль. ми маємо  критичні цифри по порушенню режиму припинення вогню, по кількості вбитих і поранених. У нас залишається в заручниках 113 наших з вами громадян українців на окупованих територіях. Ми маємо невиконання гуманітарного, безпекового    і економічного блоків Мінських угод. І, власне, ми звертаємося до Сенату Французької Республіки з проханням підтримати Україну в тому і так само підтримати  позицію Європейського Союзу, що санкції проти Російської Федерації мають тривати до повного виконання Мінських угод.

Мені здається, що тут навіть немає що обговорювати. Я хочу подякувати співавторові так само цієї постанови нашому шановному Голові Андрію Парубієві, і це дуже важливо, щоб ми великою кількістю голосів звернулися до наших французьких колег. 8 червня цей розгляд питання. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для співдоповіді, я тільки прошу коротко, заступника голови Комітету з питань європейської інтеграції Іонову Марію Миколаївну. Будь ласка,  пані Марія, іменинниця.

 

17:45:33

ІОНОВА М.М.

Шановні колеги депутати!  Продовжуючи  виступ  Ірини Геращенко, я хочу сказати, що, дійсно, є потреба закликати представників Верхньої Палати французького парламенту не допустити ухвалення такого рішення, оскільки воно може бути сприйняте і тлумачитись Російською Федерацією як послаблення єдності позиції Європейського Союзу щодо неприйнятності і засудження порушення Російською Федерацією основоположних норм і принципів міжнародного права. У зв'язку з цим Комітет з питань євроінтеграції на своєму засіданні розглянув проект постанови та ухвалив рішення рекомендувати прийняти її в цілому. в постанові враховано зауваження та пропозиції Міністерства закордонних справ.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Шановні колеги, повністю узгоджено всіма фракціями і з урядом, і скажіть, чи є потреба виступати по цьому питанню. Немає, є спільна загальна позиція і підтримка.

І тому я прошу приготуватись до прийняття рішення, я прошу зайти в зал і приготуватись до прийняття рішення.

Шановні колеги, важливе рішення, напередодні слухань у французькому парламенті вкрай важливо продемонструвати позицію українського парламенту.

І я ставлю на голосування проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки (номер 4731) за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати, 4731 за основу і в цілому. Голосуємо, колеги.

 

17:47:36

За-227

Рішення прийняте. Постанова прийнята.

Я прошу більше уваги і дисципліни, тому що це закони, які мають велику вагу і для наших західних партнерів, і для України. І прошу під час розгляду тих законів бути дисциплінованими під час голосування.

Дякую за підтримку. Дякую Ірині Геращенко, яка вийшла з ініціативою. І дякую депутатам за підтримку даного законопроекту.

Наступний, це є проект Постанови (4730) про звернення Верховної Ради України до Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, парламентів та керівництва держав-членів ЄС щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України. І я теж… Є пропозиція від авторів, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Колеги, хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати. За скороченою процедурою 4730. Будь ласка.

 

17:48:50

За-194

Рішення прийняте.

І я надаю слово для доповіді першому заступнику Голови Верховної Ради України Геращенко Ірині Володимирівні. Будь ласка.

 

17:49:04

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! Я хочу зазначити, що завдяки, в тому числі і великій ролі нинішнього складу українського парламенту, ми знаходимося на фінішній прямій щодо отримання Україною безвізового режиму. І 20 квітня цього року Європейською комісією подано на розгляд Європейського парламенту та Ради ЄС законодавчу ініціативу про внесення змін до Регламенту Ради ЄС № 539/2001 від 15 березня 2001 року щодо запровадження ЄС безвізового режиму для громадян України. Європейська комісія позитивно на сьогодні  оцінила виконання Україною  критеріїв першої  та другої фази  Плану лій щодо візової лібералізації Європейським Союзом  візового режиму.

І 23 травня 16-го року Комітет Європейського парламенту із  громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ доручив заступнику   голови  комітету пані Марії  Габріел підготувати  відповідну  доповідь з метою подальшого розгляду цього питання в Європейському парламенті.

Як вам відомо,  позиція, коли саме Рада ЄС буде розглядати питання уже терміну надання Україні безвізового режиму, залежить від того, коли це питання буде розглядатися в Європейському парламенті. І  тому ми пропонуємо  від  імені українського парламенту звернутися  до наших  колег в Європейському парламенті з проханням, щоб це питання стало на порядок денний ще цієї  сесії, ще влітку, не чекаючи  вересня, щоб українські громадяни як найшвидше отримали  безвізовий режим.  

Власне, так само це звернення до Європейського парламенту підписали лідери всіх парламентських фракцій, окрім "Опозиційного блоку",  керівництво парламенту,  за що  ми їм дуже вдячні. І мені  здається, що тут  є повна єдність сесійної зали, що нам потрібно сьогодні  мобілізувати наші  зусилля в діалозі з Європейським  парламентом, аби там відбулися  ці дискусії відносно  надання  Україні  безвізового режиму якнайшвидше. І після такого рішення Європейського парламенту так само Рада ЄС винесла позитивне рішення, щоб не було оцієї спокуси в європейської сторони прив'язати надання Україні безвізового режиму до тих процедур, які вони сьогодні обговорюються, спеціального протоколу, можливість призупинення безвізового режиму в разі там його порушення через міграційні кризи. Це абсолютно два різні питання. І тому прошу підтримати таке звернення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зайти в зал і приготуватись до голосування.

Шановні колеги, я прошу повернутись в зал, приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії щодо запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України (номер 4730). Комітет пропонує за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. 4730. Голосуємо, колеги.

 

17:52:27

За-247

Рішення прийнято. Постанова прийнята. Вітаю авторів законопроекту і уряд.

Шановні колеги, я прошу всіх залишатись на місцях і я прошу хвилинку уваги, якщо можливо, товариство. Можливо? Дякую.

Дивіться, у нас лишилося кілька боргів сьогоднішнього дня. Перш за все, в мене  є звернення Паламарчука, представника комітету, про те, що нам невистачило кілька голосів під час включення в порядок денний проекту закону 4451 – там була загальна позиція про ……. голосів.

Є звернення від "Батьківщини", Кужель, що ми не включили в  порядок денний законопроект, його номер є 4078.

 І в мене є прохання, товариство, зорганізуватись і щоб ми проголосували ще кілька рішень до включення в  порядок денний. Товариство, давайте сконцентруємося, давайте наберемося сил, і ще ми здатні зараз приймати рішення, в залі є велика кількість  депутатів. І я вас дуже попрошу, щоб ми ці рішення, до яких ми просто не дійшли, щоб ми змогли прийняти рішення.

Отже, 4451 – це є про Державне бюро розслідувань щодо удосконалення деяких його положень.

Колеги, є позиція комітету тверда, що його необхідно включити в порядок денний сесії, лишень включити, колеги. Я дуже вас прошу об'єднатися і проголосувати. Давайте один одного підтримаємо, колеги, "Батьківщина", БПП, один одного підтримувати.

Отже, 4451 включення в порядок денний сесії. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Я прошу голосувати, включення в порядок денний сесії, будь ласка.

 

17:54:34

За-193

Рішення не прийняте.

Зараз це не змінить ситуацію, якщо буде ваш виступ. Ну, давайте одну хвилинку Паламарчук, будь ласка. І я прошу лишатися на місцях, колеги, одну хвилину.

 

17:54:51

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановні колеги, даний законопроект – це технічний законопроект, який необхідно прийняти. Законопроектом, зокрема, враховуються вимоги Кримінально-процесуального кодексу України в частині надання доручень і вказівок слідчому органу досудового розслідування. Унормовуються спеціальні моменти, пов'язані з особливостями введення єдиного реєстру. Дія процедури доступу до автоматичних інформаційних систем, а саме головне, що визначається структура Державного бюро розслідування і, зокрема, система бюро складає: центральний апарат, територіальні підрозділи, підрозділи спеціальних підрозділів та науково-дослідні установи.

Встановлюються кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату ДБР. Даний законопроект є надзвичайно актуальний на нього давно очікує конкурсна комісія, яка займається відбором кандидатів на посаду директора ДБР і його заступників, директорів територіальних і директорів керівників підрозділів центрального апарату. Комісія не може працювати без цього, шановні народні депутати,  дуже вас прошу, прохаю, для початку роботи ДБР, для відбору кандидатів на конкурсних засадах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Колеги, я ще раз поставлю, бо є дійсно настійлива вимога комітету, не пройде, то не пройде – це лишень включення в порядок денний сесії. 4451 – хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати, будь ласка,  4451.

 

17:56:30

За-201

201, я нічого не можу зробити.

Наступний: 4660 і 4661-1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт". Колеги, про автомобільний транспорт хто підтримує включення в порядок денний сесії лишень, 4660, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

17:57:04

За-184

Немає голосів.

Наступне, колеги! Є законопроект 4262 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" (щодо уточнення окремих положень). Там є уточнення, з яким звернулося до нас Національне антикорупційне бюро. І я прошу колег депутатів підтримати включення в порядок денний сесії 4262. Хто підтримує включення в порядок денний сесії 4262, прошу проголосувати. Будь ласка, "Батьківщина", прошу підтримати. Наступний буде, а ви підтримайте цей, підтримайте цей.

 

17:57:57

За-204

204 голоси. Колеги, я ще раз поставлю і я звернусь до "Батьківщини". Наступний стоїть ваш законопроект, ми до нього дійдемо через 30 секунд, а до вас звертаюсь, підтримати українське Національне антикорупційне бюро і підтримати його лишень включення в порядок денний сесії. Якщо... зараз я ще раз поставлю 4262, а потім через 30 секунд поставлю 4078.

Колеги, я ставлю ще раз пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро", 4262. Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

17:59:01

За-200

200 – "за". Рішення не прийняте.

І законопроект 4078 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", 4078. Прошу підтримки для включення його в порядок денний сесії. 4078 – включення в порядок денний сесії. До звернулася Надія Савченко з цим проханням. І я прошу колег-депутатів підтримати цю пропозицію: 4078 – включення в порядок денний сесії. Будь ласка, голосуємо.

 

17:59:49

За-159

159 – "за"

Рішення не прийняте.

Зараз у нас немає  обговорення, зараз у нас йде прийняття рішень.

Шановні колеги, 18.00. Таким чином, ми завершили питання, які у нас були на порядку денному. Ми прийняли ряд просто революційних  важливих  законів як рішення Закону про ліки. Це був важкий напружений день і на цьому я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра о 10-й годині ми продовжимо нашу роботу. І я прошу, шановні колеги,  завтра о 10-й годині, і щоб ми почали з 10-ї ранку нашу роботу.

Дякую вам.  До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку