ЗАСІДАННЯ СОРОК ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

31 травня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

09:59:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал, приготуватись до реєстрації.

Шановні колеги, готові до реєстрації?

Ще раз доброго ранку, шановні колеги. Прошу зареєструватись.

 

10:03:16

У залі зареєстрований 341 депутат, шановні колеги. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження в нашої колеги Марії Миколаївни Іонової. Давайте привітаємо нашу колегу з днем народження. (Оплески)

Шановні колеги, друзі, 25 травня назавжди ввійде в нашу історію як день визволення Героя України Надії Савченко. Я мав честь з Надією "Пулею"  бути на Майдані в гарячі дні і ночі Майдану, і всі ми, уся Україна і все світове українство, і весь вільний світ слідкували, як Надя Савченко гордо відстоює честь України і дух України, перебуваючи в полоні російських окупантів.

Вона стала символом, незламним символом України в той період, коли Україна була у вогні, коли Україна боролась проти російського окупанта. Понад 700 днів тривала її боротьба, боротьба всіх нас, і в цій боротьбі Україна і Надя Савченко здобули переконливо перемогу. І сьогодні ми маємо честь її вітати в залі Верховної Ради України. (Оплески)

 І я запрошую до слова Героя України, бійця Самооборони Майдану, "Айдару", незламного борця за  волю України Надію Савченко. (Оплески)

 

10:05:22

САВЧЕНКО Н.В.

Слава Україні! Героям Слава!

Дякую.

Я – народний депутат України Савченко Надія, я повернулася і включаюся в роботу.

Я хочу подякувати всім українцям, які боролися за мене. Я хочу подякувати всім українцям світу, які підіймали свідомість світової громадськості і показували їм, що таке Україна. Я хочу подякувати всім добрим і порядним людям світу, які підтримали і мене, і Україну.

Я хочу попросити вибачення в матері Вадима Пугачова за те, що її син віддав життя за мою волю. Вибачте, що я жива, а ваша дитина – мертва.     

Я повернулася і я не дам вам забути, не дам вам забути – хто стоїть, сидить в цих кріслах Верховної Ради – про тих хлопців, які починали  лягати за Україну на Майдані і продовжують зараз помирати за неї на Донбасі. (Оплески)  Я  не дам вам забути, тому що, якщо хто-небудь з вас був на кладовищі, то ви могли відчути те, що відчула я: вони не лежать, вони стоять – вони стоять з нами за Україну. І  вони не ляжуть в могили доти, доки  ми не отримаємо ту Україну, за яку померли вони і про яку мріємо ми. (Оплески)  Я вам скажу, що нічого не забуто, ніхто не забутий і нічого не пробачене. І народ України не дасть нам сидіти в цих кріслах, якщо ми будемо   зраджувати їх.

Україна понад усе! А для нас, для тих, хто сидить в цій залі, Україна вища за життя кожного з нас.

(Лунає Гімн України)

Героям Слава! Я у Верховній Раді, я знімаю свій портрет з трибуни і замінюю його обличчями хлопців, які будуть дивитися вам у вічі, які зараз ще сидять в тилу ворога, відборюють нашу Україну, для того, щоб ви кожного разу, коли виступали на цій трибуні, дивилися їм у вічі і розуміли, що ви не маєте права не витягнути останнього з них.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Згідно 25 статті Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників  депутатських фракцій і груп. І, колеги, прошу провести запис на виступи від фракцій, будь ласка.

Литвин Володимир Михайлович, будь ласка.

 

10:11:35

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Ті з депутатів, які працювали минулого тижня в округах, я думаю, вони погодяться з твердження, що допоки тут в Києві у нас відбувається зусилля для того, щоб підігнати Україну, а також  розділити повноваження під політичний момент, і суспільство годують новинами з відхожих місць, у людей наростає розпач, зневіра, а головне питання: як вижити? Люди відчувають себе жертвами. І те, що тут в Києві називають реформами, вони сприймають як певну повинність і навіть покарання і невідомо за що. Люди тримаються за повітря і фактично не вірять країні, в якій вони живуть, і це дуже погано. Головний страх, який огортає людей – це страх захворіти, бо це рівнозначно тому, що людина захворіла не має відповідної допомоги, не має близьких і рідних, вона приречена на смерть.

Я приведу вам один приклад. Три місяці тому до мене звернулася жінка, якій 45 років із села Червона воля Новоград-Волинського району Житомирської області. Вона написала, що коштів на лікування не вистачає, проведено три операції, потрібно проводити хіміотерапію, немає за що. "А я жити хочу, мені всього-на-всього 47 років". Третього березня я звернувся  куди тільки міг, намагався догукатися до Міністерства охорони здоров'я, обласної державної адміністрації, до районної державної адміністрації. Результат, учора отримав лист з району: розгляд питання припинено в зв'язку зі смертю цієї жінки.

І таких прикладів можна приводити... можна приводити безліч. Щотижня, я думаю, шановні колеги, ви підтвердите, під час зустрічей, безпосередньо сюди у Верховну Раду приходять десятки листів, десятки і в кожному з них крик людини про допомогу. І в мене постає питання, як у багатьох з вас: куди йти з цими листами? Звертаєшся, пишеш, телефонуєш, якщо ще підійдуть до телефону, реакція – нуль, в кращому випадку отримаєш відписку, в якій перераховуються інструкції, як згідно інструкції потрібно діяти.

Приклад ще один, будь ласка. Є таке в Новограду-Волинському районі село Пищів, яке перебуває на трасі Київ–Чоп. Траса швидкісна, державного значення і навіть міжнародного. На пішохідному переході вже збило…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ЛИТВИН В.М. На цьому пішохідному переході вже збили і загинуло 20 людей. Куди тільки не звертався – реакція нуль. Останній лист – це просто відписка, і пов'язують це з Міжнародним валютним фондом, коли вони дадуть гроші.

І останнє. Користуючись нагодою, я звертаюся як з депутатським запитом щодо старшого лейтенанта Михайла Євтушка, в якого опіки склали 26 процентів шкіри в зоні…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити 10 секунд, будь ласка.

 

ЛИТВИН В.М. … батьки, які також є учасниками АТО, приїхали в Дніпропетровськ в госпіталь. і їм сказали лікарі: "Готуйте багато грошей". Людина захищала Вітчизну. Я звертаюся…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, від "Народного фронту" Вознюк. Передає слово лідеру фракції пану Бурбаку.

 

10:15:52

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня, шановний Голово, колеги-депутати, український народе! Надія Савченко поруч з нами – це чергова перемога України над агресором, це ще один приклад успішної боротьби української нації проти ворога і за право бути. Кожна така маленька і водночас велика перемога завдає непоправних втрат ворогу і наближає наш спільний успіх. Справжні патріоти не ті, хто рве на собі вишиванку чи любується шароварами в своїй хаті. Патріот і державник – той, хто не побоявся кинути виклик Путіну на його території, патріот і державний – той, хто полишив свої справи і став волонтером, пішов добровольцем на фронт чи виконав свій обов'язок, патріот і державник – той, хто щодня наближає нашу перемогу ухваленням важливих державних рішень.

У цій залі нам часто заважає демагогія і безвідповідальність. Солодкі слова і змагання звинувачень – це найкоротший шлях до популярності. Дорога України до перемоги у протилежному напрямку, вона значно довша, балачками її не пройдеш. Замисліться, куди б зараз дійшов російський лапоть, якби всі зайнялись політичним базаром, а не ухвалювали відповідальні рішення, які дозволили наростити видатки на оборону на суму 113 мільярдів гривень, а також збільшити у рази платню нашим військовослужбовцям. Чи могли б ми розраховувати на перемогу і підтримку західних партнерів, якби самі не вводили санкції  проти Російської Федерації, не виставили… торгівельної війни проти агресора і не заборонили б торгівлю з окупованими  територіями. Чи мала б Україна майбутнє, якби ми вперше не розірвали  газовий зашморг від російського "Газпрому"? Чи були б у нас підстави сподіватися на покарання  загарбників і  відшкодування збитків Україні, якби ми не розпочали  правове переслідування Росії, її поплічників у міжнародних судах?

Але війна не закінчилась. Окупанти, їхні маріонетки регулярно обстрілюють наші позиції. Як завжди, ворог  нехтує усіма домовленостями і застосовує силову дипломатію. За останній тиждень ми втратили найбільше хлопців з початку 2016 року.

Нам необхідно збільшити асигнування на оборону і нацбезпеку, і маємо якнайшвидше ухвалити Закон про спецконфіскацію. Гроші Януковича, які були заарештовані урядом Яценюка ще минулого року, повинні  повернутися в Держбюджет і працювати на  обороноздатність. Голосування по Закону  про спецконфіскації і покаже, хто тут справжній патріот, а хто  лише з трибуни ток-шоу може розмовляти про патріотизм. (Оплески)

Колеги! Я закликаю вас забути про популізм і зосередитися на  щоденному ухваленні конкретних рішень,  щоб крок за кроком долати  важку дорогу до перемоги. Головним тягарем на цьому шляху є корупція. Ми не зможемо рухатися далі без чесного правосуддя. Зараз ми наблизилися до головного рубежу у впровадженні судової  реформи, тривалі обговорення і пошук правильних рішень  вивели нас на  фінальний  варіант законопроекту  про  судоустрій і статус суддів, ми маємо ухвалити його одним пакетом зі змінами до Конституції у частині правосуддя. І це була публічна, відкрита позиція "Народного фронту" під час голосування за зміни Конституції в частині судочинства під час першого  розгляду.  Основною… Прийняття цього рішення  від нас  вимагають обставини і  запит  суспільства на справедливий суд. Основою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте 15 секунд, будь ласка,  завершити. 30 секунд завершити. Дякую.

 

БУРБАК М.Ю. Основою визначальних змін є:

Перше. Спрощення структури судової   вертикалі і ліквідації зайвих ланок разом зі звільненням  корупціонерів і дармоїдів у  суддівських мантіях.

Друге. Жодний діючий суддя не  зможе продовжити працювати, не пройшовши жорстких конкурсів або кваліфікаційних іспитів. Вже зараз близько 20 відсотків суддів відмовляються проходити переатестацію: частина терміново захворіла, частина ігнорує цей процес, тому що знають, що вони не пройдуть майнову чи кваліфікаційну перевірку. Але вони не викрутяться.

Зміни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте 15 секунд.

Прошу всіх вкладатись в регламент, шановні колеги.

 

БУРБАК М.Ю. Але вони не викрутяться. Зміни законодавства зумовлять суттєве становлення суддівського, оновлення суддівського корпусу з числа досвідчених юристів і правників науковців. Головним контролером процесу стане громадськість, яка буде активно залучена в процес відбору кандидатів конкурсу і контролю діяльності…

 

10:20:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, просимо шанувати регламент.

Будь ласка, запрошуємо на трибуну лідера групи "Відродження" Бондара Віктора.

 

10:20:10

БОНДАР В.В.

Дякую, шановні колеги, шановні українці. Я думаю, що всі бачать і розуміють, що діяльність парламентської коаліції, діяльність уряду сьогодні більше нагадує гасіння пожеж. Кожен день ми живемо буквально з колес і кожен день ми формуємо порядок денний засідань парламенту, порядок денний засідань уряду, виходячи з тих потреб, які сьогодні виникли і сьогодні горять нам.

Партія "Відродження" вже неодноразово другий-третій місяць поспіль закликає всіх: давайте зупинимо, сядемо, продумаємо що ми хочемо зробити на цих півроку найближчих. Ми вимагаємо, що мають бути розв'язані системи проблеми, ми вимагаємо, що має бути переглянутий бюджет, що має бути прийнята нова податкова база одночасно з митною базою, одночасно з новий Бюджетним кодексом, яка дасть можливість формувати бюджет на 2017 рік абсолютно на новій базі, де буде в першу чергу на першому плані стояти питання виробництв, заводів, бізнесу, малого та середнього бізнесу. Ми бачимо, що сьогодні цілий ряд системних проблем по кожній галузі.

Як щось говорити про державну хворобу на сьогоднішній день, то ми знаємо, що Міністерство інфраструктури – це кровоносна система, Міністерство енергетики – це нервова система держави. Тільки по цих двох галузях можна судити що відбувається в державі. а в державі відбуваються страшні речі. Рахунки НАЕК "Енергоатому" заблоковані, на сьогоднішній день 7 із 15-ти реакторів зупинені на капітальні та середні ремонти довгострокові вже. По Міністерству інфраструктури затверджена структура, яка взагалі не відповідає тому, що відбувається реально в транспорті, в зв'язку, яка не відповідає, не відноситься до реального життя сьогодні транспортників. Є заступники по корупції, по євроінтеграції, по приватизації, керівники апарату, тільки немає людей, які відповідають за морську галузь, за авіацію, за безпеку на автомобільних дорогах, за автомобілістів, за будівництво доріг і так далі, і нема профільних заступників.

Ми бачимо незбалансованість бюджету. Вже сьогодні не вистачає грошей місцевим бюджетам на субсидії по житлово-комунальному господарству для людей. Проїли 35 мільярдів, орієнтовно не вистачає 24. Ми бачимо, що місцеві бюджети практично повністю навантажені задачами, які сьогодні мав би виконувати державний бюджет. Мова іде про те, що їм передали непритаманні їм: утримання профтехосвіти, закладів освіти, лікарські заклади, передано на утримання будинки культури і так далі. Тобто по суті під егідою децентралізації, начебто дали гроші, в той же час забрали величезну кількість грошей через те, що їм дали повноваження, на які вони навіть не очікували, керівництво тими підприємствами, на які вони не розраховували. По суті, знову грошей в місцевих бюджетах нема.

Тому ми говоримо про те, що треба зупинитися, провести нараду коаліції, керівників груп з урядом, сісти спланувати бюджет на наступний рік, внести зміни в бюджет цього року. І на всі ці задачі у нас залишається три тижні. Ми говоримо про те, що треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте 30 секунд завершити. Прошу всіх шанувати регламент.

 

БОНДАР В.В. Ми говоримо про те, що треба все ж таки піти на зустріч виробництву, про те, що треба завантажити власні українські підприємства. Підприємства Дніпропетровщини, Харківщини, Одеси, Миколаєва спроможні зробити потужні замовлення і роботи для "Енергоатому", для транспортної інфраструктури. І ми говоримо про те, що за рахунок власного виробництва можна вивести економіку з кризи, створити робочі місця і наповнити бюджети, а не ходити з протягнутою рукою перед МВФ за 1,7 мільярда, і тоді стане все на свої місця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, до слова запрошується Юрій Бойко, "Опозиційний блок".

 

10:24:08

БОЙКО Ю.А.

Шановна пані Голово! Шановні народні депутати! Україна сьогодні переживає дуже складний відповідальний період. Ми кожен день стаємо свідками того, як під гучними гаслами знищується економіка, руйнується майбутнє країни. Це роблять ті, хто ще вчора обіцяли людям процвітання і стабільність, ті, хто говорив про реформи та подолання корупції. Два роки ми чуємо від влади пафосні промови, але життя людей з кожним днем стає все гірше. Банкрутує бізнес, закриваються підприємства. На сході країни тривають бої. Мирні переговори рухаються тільки  під тиском європейським партнерів.  В політиці твориться  цинічне беззаконня.  Влада вперто штовхає Україну до краху.  Український народ не  бажає такого майбутнього.  Потрібно повернути Україну на шлях  безпечного і стабільного розвитку, заново навчитися жити разом.

У нас є чіткий і зрозумілий план дій. Країні потрібне перезавантаження влади і новий соціально-економічний курс. Головною метою має стати збільшення робочих  місць та заробітної плати громадян. Це можливо лише за політики державної підтримки реального сектору економіки. Півроку парламент не може спромогтися внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексу, що дало б змогу підтримати фермерів, малий та середній бізнес. Два роки не проводиться індексація доходів населення на рівень інфляції.  В бюджеті є необхідні кошти для цього, достатньо лише політичної волі.  Влада має припинити тарифний геноцид по відношенню до українських громадян. Уряд має знизити  вартість енергоносіїв до рівня доходів  людей, а не імпортованої ціни. Надання пільг та субсидій має бути прозорим і відкритим. Це має  бути реальна адресна та прозора допомога з боку держави для людей.

І останнє. Необхідно прискорити реалізацію Мінських угод.  Потрібні конкретні кроки з безпеки на територіях конфлікту і проведення  там виборів за українськими законами.  Досвід цих воєнних конфліктів говорить тільки про одне: потрібен  компроміс і готовність разом  домовлятись про  мирне майбутнє. Людей необхідно повернути  з війни  і дати  їм впевненість у власному  майбутньому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, до слова на трибуну запрошується Єгор Соболєв від "Самопомочі".

 

10:27:05

СОБОЛЄВ Є.В.

Цього тижня ми як парламент почнемо розглядати закони, які мають регулювати діяльність українських суддів.

"Самопоміч" нагадує, що минулого року парламент вже ухвалював Закон про справедливий суд і тоді його ініціатори казали, що це і є рішення. Треба зробити атестацію кожного судді і виявити хабарників, виявити людей, які не працюють на правосуддя і все буде добре. Що зараз відбувається всі бачать і всі відчувають на собі. Хабарники і люди далекі від правосуддя спокійно проходять так звану переатестацію, отримують зелене світло від тих самих людей, які сьогодні кажуть: "Давайте приймемо нові закони і тоді ми отримаємо нових суддів і нове правосуддя".

Я хочу нагадати парламенту і хочу нагадати спікеру парламенту, і всьому керівництву Верховної Ради, в грудні ми отримали подання на звільнення судді Татькова. Це суддя, який в часи Віктора Януковича очолював Вищий господарський суд. Запитайте у бізнесменів, запитайте у сотень знищених бізнесів, що тоді був Вищий господарський суд під керівництвом судді Татькова.

Сьогодні закінчується травень і суддя Татьков далі працює, бо Верховна Рада навіть не розглянула його звільнення. Чому? Риторичні запитання, на які тут всі знають відповіді, тому що і керівництво країни, і керівництво парламенту на даний момент прикриває суддів-хабарників.

Яке рішення бачить "Самопоміч". Перше. Ми пропонуємо, щоб при розгляді цих законів ми передбачили негайне творення спеціалізованого антикорупційного суду. Нам потрібно створити оазу куди можна набрати порядних, принципових суддів. Нам потрібно мати місце, де вищі керівники держави можуть стати перед законом, а не залишитися над законом.

Друге. Ми вважаємо, що в цьому спеціалізованому антикорупційному суді обов'язково мають з'явитися судді-іноземці,  судді, які реально зараз судять хабарників в Сполучених Штатах, в Європейському Союзі, в інших успішних країнах, де побудували правосуддя.

І останнє. Ми говорили про це з колегами і партнерами в Вашингтоні і в Брюсселі, для цих антикорупційних суддів потрібні справжні слідчі і прокурори,  ФБР, група OLAF,  яка в Євросоюзі займається  розслідуванням корупції, мають допомогти  Антикорупційному бюро  України і новому Антикорупційному суду розірвати хабарників. 

"Самопоміч" пропонує  ухвалити це рішення прямо цього тижня.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:30:14

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" до слова запрошується Ольга Богомолець.

 

10:30:28

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Слава Україні!

Шановні колеги, дорогі побратими! Україна щодня втрачає своїх героїв на передовій, але цими днями трапилась абсолютно безпрецедентна подія – подія, яка не мала відбутися в мирний час і яка не мала відбутися в  Україні. Я говорю зараз про пожежу в будинку для перестарілих, для літніх людей. Кожен з цих 17-ти стариків, який заживо згорів в вогні, був чиїмось батьком, чиїмось сином, чиїмось дідом, чиєюсь бабусею. І я зараз звертаюсь  до вас, від всіх депутатів "Блоку Петра Порошенка", від Президента України з проханням встати і вшанувати пам'ять наших загиблих старших людей хвилиною мовчання. 

(Хвилина мовчання)

Дякую.

Світла пам'ять і хай буде їм земля пухом.

І хай та комісія,  яка буде вивчати причини смерті і загибелі, зробить такі висновки, щоби ті будинки перестарілих, які має забезпечити наша держава, будь вони приватні чи державні, щоб в цих будинках пристарілих ніколи не було пожеж.

І я звертаюсь зараз до всіх українських громадян з розумінням і з необхідністю нагадати про те, що наші з вами батьки – є тими людьми, які нас з вами виховали, дали нам життя, дали нам освіту. І наше з вами завдання, і обов'язок – зробити так, щоб українські старші люди жили, як мінімум, 80 років. І я звертаюсь до всіх присутніх тих депутатів, які контролюють роботу комісії з правоохоронних органів, безпеку, долучитися до роботи і до засідання комісії, яка відбудеться сьогодні о шостій годині.

Дякую за вашу увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від фракції "Батьківщини" хто буде? Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

10:33:15

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня! Я думаю, що ні в кого немає сумнівів, що країну заведено в глухий кризовий тупик: економічний, політичний, соціальний, фінансовий. Про це вже ніхто не сперечається, всі це розуміють. І ми дуже добре знаємо, що співпраця з Міжнародним валютним фондом країні потрібна, щоб не спекулювали далі на тому, що я буду говорити. Потрібна, але співпраця з Міжнародним валютним фондом потрібна інтелектуальна, розумна, збалансована і не за рахунок найбідніших людей треба збалансовувати бюджет.

Вчора на Погоджувальній раді я оголосила інформацію про те, що середньої ланки Міністерство фінансів нам переданий проект, я підкреслюю, проект Меморандуму співпраці з Міжнародним валютним фондом з визначенням завдань, які мають бути виконані або попередньо, або по тим термінам, які визначені. Я підкреслюю, що це є проект, він ще не підписаний ні Президентом, ні урядом. Але саме зараз нам потрібно негайно публічно обговорювати його складові.

Проект цього Меморандуму ми поклали в Інтернет, він є. Сьогодні ми ще раз розмістимо на сайті, але я хотіла би вже привернути вашу увагу на деякі пункти цього Меморандуму, які неспівставні з правильною стратегією розвитку країни. І в першу чергу пунктами 31-А і 31-а (маленьке) передбачається, що збільшуються роздрібні тарифи на теплову енергію до рівня 100 відсотків розміру витрат на основі повного паритету імпорту з 1 травня. Це навіть гірше, ніж передбачалося попередніми Меморандумом МВФ, тобто, знову підвищення тарифів на тепло. Наступним пунктом, знову збільшення тарифів на газ паритету з імпортом. Це, безумовно, недопустимо.

Наступне. Знімаються пільгові терміни переходу на пенсію для тих у кого ще ці пільгові терміни збереглися по переходу по закону Тігіпка на 60-річний вік виходу на пенсію. Тобто знову обираються найбідніші і найнезахищеніші. Далі ми бачимо, що тут немає реальної індексації пенсій і заробітних плат. 5 і 7 відсотків – це не індексація.

Дуже боляче, що знищуються остаточно наші сільгоспвиробники, зачищається пільгова система для малих фермерських господарств, а крім того, я прошу увагу залу, тут прописано, що в червні 2016 року буде скасовано мораторій на продаж сільськогосподарської землі – це пункт 35-д. І це означає, що за спиною у суспільства, за спиною у парламенту…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.Дайте завершити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. … обговорюють стратегічні речі, які насправді в такому контексті зруйнують залишки ресурсів, які має держава. Приватизація під час війни за копійки і багато іншого, що недопустимо.

Я закликаю уряд, Президента, парламент негайно утворити публічну, прозору роботу, кожен пункт мусить бути узгоджений і обговорений. І наша команда більше не дозволить знущатися над країною! Припиніть це. З себе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. З себе починайте! Спочатку деофшоризуйте економіку, введіть податок не на пенсії, а на свої доходи, на дивіденди. Ви цього не робите. І тому... (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, всі фракції виступили? А, ще Радикальна партія не виступила. Радикальна партія, ви всі гуртом? Страшно? До слова запрошується голова Радикальної партії Олег Ляшко.

 

10:37:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! У першу чергу від імені фракції Радикальної партії я хочу привітати звільнення нашої колеги Надії Савченко, це велика подія для всіх українців. Надя, ви були прикладом для багатьох чоловіків, як треба себе мужньо вести у російських казематах!

Але водночас треба пам'ятати, що в російських тюрмах продовжують утримувати десятки, а, можливо, і сотні відомих і невідомих українських патріотів. І завдання української влади і, безумовно, за допомоги міжнародної спільноти зробити все, щоб їх звільнити. Так само як звільнити українських патріотів, які сидять в українських тюрмах. (Оплески) Я хочу наголосити, що російських ГРУшників віддали в Росію, а тих бійців, які їх затримували, сидять в українській тюрмі, оце отака справедливість.

Повертаючись до наших баранів, меморандум з Міжнародним валютним фондом, два тижні ми вимагали від влади оприлюднити текст цього меморандуму. Нам розказували, що його немає. Ми знайшли, дали нам люди  цей документ – проект листа про наміри і меморандум на 45 сторінках за підписами Президента Порошенка, Прем'єра Гройсмана, міністра фінансів Данилюка і Голови Нацбанку Гонтаревої. Зверніть увагу, троє із чотирьох підписантів – офшорні персонажі.

Мають офшори, не платять податки, виводять мільярди з України  і грабують українських громадян.

Про що цей меморандум? Це меморандум дебілізації України, не деолігархізації, не деофшоризації, а дебілізації України. Школи закривають, лікарні закривають, медичних освітніх працівників скорочують, пенсійний вік піднімають, продаж землі влаштовують, тарифи на газ піднімають, пільговий режим оподаткування для фермерів, для малого і середнього бізнесу забирають, мораторій на скасування перевірок ліквідовують.

Я питаю, хто дав право підписувати цю ганьбу?! Я вчора Президента і Прем'єра в очі спитав: ви не маєте права цього робити: торгувати Україною, торгувати землею, торгувати українською душею і українською людиною в обмін на пару мільярдів доларів. Красти менше треба! Створіть, приведіть гроші, платіть податки - і ніяких кредитів не треба буде брати.

Тому фракція Радикальної партії продовжує блокувати парламентську трибуну, вимагаючи створення слідчої комісії по корупції і офшорах Президента України і його оточення. Ми не підемо звідси, поки не доб'ємося справедливості.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, для того щоб проінформувати і українців, і зал, хочу повідомити, що вчора у нас була нарада спільна усіх голів фракцій, Президента, Прем'єр-міністра, на якій ми з'ясували – увага! – що документ, до якого апелюють голови фракцій, не існує такого документу від уряду.  Наголошую: не існує такого документу. Я просто хотів би, щоб ми з головної трибуни країни, проголошуючи ті чи інші виступи, опирались на факти, які існують, і щоб ми не вводили в блуд громадян, які нас слухають, які нас чують.

Для роз'яснення цієї ситуації я дам ще хвилину для виступу Ірині Геращенко. І потім хвилина – Парасюк. Будь ласка.

 

10:41:45

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, дійсно, вчора більше трьох годин тривала зустріч Президента України, уряду разом з керівниками всіх парламентських фракцій. І обговорювалося кілька питань, зокрема питання суддівської реформи, змін до Конституції, а також лідерами кількох фракцій було поставлено питання про начебто якийсь існуючий меморандум. І, от чесно кажучи, зараз викликає подив ті виступи, які відбуваються зараз, тому що було заявлено і Президентом України, і Прем'єр-міністром України, що таких документів не існує в природі, що це фейк, що ніяких підписів ніде не стоїть. І, до речі, один із виступаючих принаймні зазначив, що ніяких підписів немає, а другий, з впертістю, достойної кращого примінення, продовжує, стверджувати, що є підписи, що є такий документ.

Більше того, Прем'єр-міністр дуже голосно, його, на жаль, зараз тут немає, але я думаю, що якщо у нас буде у п'ятницю така явка, як сьогодні, всі зможуть задати запитання безпосередньо, публічно, при камерах Прем'єр-міністрові, чи іде хоч якась розмова про можливість підвищення пенсій в 16-му році, і Прем'єр-міністр з цієї трибуни скаже те саме, що вчора заявив лідерам фракції: ніякого підвищення в 16-му році пенсій не буде, а до 17-го треба дожити, шановний пане Олеже, якщо ви не розвалите цю країну завдяки вашим популістським діям.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пані Ірина сказала "пане Олеже", у нас в залі безкінечна кількість панів Олегів і не відомо, кого вона мала на увазі, не відомо, кого вона мала на увазі.

 Шановні колеги, зараз 1 хвилина, Володимир Парасюк. І прошу всіх заходити в зал, після того ми переходимо до розгляду порядку денного.

Будь ласка, Володимир Парасюк.

 

10:43:25

ПАРАСЮК В.З.

Я прошу зараз всіх депутатів з Львівщини забути про політику, якщо можна, приєднатися до цієї трибуни, щоб Львів і вся область побачила, що ми єдині.

В ніч з 28-го на 29-е вже, напевно, в сотий раз загорілося Грибовицьке сміттєзвалище, яке знаходиться в Жовківському районі, яке було вже дуже давно закритим.

На місце події ліквідовувати пожежу виїхали МЧСники, вони цілу добу боролись з вогнем. І вчора о 7-й ранку вони погасили цю пожежу, але на місці події залишилось ще четверо людей, які ходили обдивлялися територію, чи немає більше вогню, що все ліквідовано. І сталась жахлива трагедія: стався зсув, майже половина сміттєзвалища на них насунулась. Зараз, в даний момент…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, можливість завершити, одну хвилину.

 

ПАРАСЮК В.З. Зараз ці хлопці знаходяться під цими горами сміття. Ви знаєте нам АТО не треба. Ми в нашій державі від бездіяльності і безвідповідальності політиків втрачаємо людей. Всі депутати з Львівщини, я думаю, всі тут депутати – за справедливість, не за політику. Я прошу Голову Верховної Ради, він теж зі Львова, щоб він дав розпорядження про створення ТСК по цій трагедії, щоб ми знайшли винних. Ми вимагаємо, щоб більше ніколи не працювало і не вивозилось сміття в Грибовицьке сміттєзвалище, адже воно знаходиться два кілометра від Львова.

І накінець. Ми не будемо вшановувати пам'ять за хлопцями бо вони ще не загинули. У нас ще є надія і ми молимося, що їх врятують і вони повернуться до своїх домівок.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Володимир.

Створення ТСК є спеціальна процедура. Я ж прошу оформити Апарат як депутатський запит дане звернення, щоб максимально усі правоохоронні органи долучилися до вирішення цієї трагедії, яка відбулась на Львівщини.

Шановні колеги, прошу увагу і прошу зайти в зал для продовження нашої роботи.

Я хочу нагадати, що минулого пленарного тижня, коли ми завершували нашу роботу в четвер, ми не встигали дійти до питання про зняття оподаткування з пенсій. Тоді у нас на порядку денному стояв альтернативний законопроект 4316, і я з трибуни звернувся до авторів законопроекту з проханням перенести його розгляд, щоб ми встигли прийняти рішення про зняття оподаткування з пенсій, надзвичайно важливий для усіх українців законопроект. Тоді автори законопроектів, Юлія Тимошенко згодилась перенести його, і тоді ми домовились, що він буде стояти першим на порядку денному наступного пленарного тижня.

Хочу наголосити: по ньому немає рішення комітету, він стояв як альтернативний. 

Але тим не менше я пропоную, щоб зараз ми його розглянули. І, колеги, у нас дуже важкий порядок денний, у нас надзвичайно велика кількість законопроектів, у тому числі  необхідних для співпраці з МВФ, у тому  числі по закупівлі ліків. І я просив би вас, колеги,  сьогодні  є багато  наших депутатів, щоб ми працювали максимально ефективно. Зокрема я зараз  запропоную  розгляд за  скороченою процедурою за проханням бюджетного  комітету і дуже  прошу колег депутатів мене підтримати в цій пропозиції.

Колеги,  я прошу зайняти робочі місця і підтримати розгляд проекту  Закону  4316 за скороченою процедурою. Готові голосувати, колеги?  Отже, ставлю на голосування розгляд проекту Закону 4316 за скороченою процедурою. Пане  Ігорю, прошу проголосувати за скорочену процедуру. Колеги,  голосуємо.

 

10:48:13

За-145

Ще не всі зайшли в зал. Я дуже прошу сконцентруватись депутатів, я бачу, що не встигли, я бачу сигнали. Я прошу сконцентруватись, я ще раз поставлю на голосування. Колеги, коли піднімають питання на Погоджувальній раді, що ми не доходимо до певних питань, так ми не доходимо тому, що  по годині іде на один законопроект, і це просто нереально. 

Я дуже  прошу ще раз сконцентруватись і я ще раз ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону  4316. Я прошу проголосувати і прошу підтримати. Скорочена процедура, 4316.  Голосуємо, колеги. Голосуємо.

 

10:49:19

За-166

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді  народного депутата України  Тимошенко Юлію Володимирівну. Будь ласка.

 

10:49:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, в першу чергу я хочу подякувати Голові Верховної Ради за те, що він витримав те слово, яке взяв, і в зв'язку з перенесенням розгляду законопроекту номер 4016, він поставив це першим питанням сьогодні. Це законопроект, який є надзвичайно важливий для країни.

Ви знаєте, як приймався бюджет на 2016 рік. Ви знаєте, що другий рік, в 2015 році ми бюджет приймали вночі в чотири години ранку без наявності бюджету, була одна обкладинка і, насправді, це була велика і, на мій погляд, низькоякісна профанація. І тому ми зразу ж, наша фракція, після того, як був прийнятий бюджет на 2016 рік, зібрали спеціальну робочу групу з фахівців високого рівня: фінансистів, економістів, професіоналів по соціальним питанням  – і вивчили цей бюджет на 2016 рік. І виявилося, що він насправді має грубіші помилки, і  це стосується рівня життя людей. Ви знаєте, що за методологією затверджений мінімальний прожитковий рівень. Цей бюджет повністю практично нівелював всі закони, він має грубі арифметичні помилки.

Крім того, були недораховані ключові соціальні видатки, які потрібні сьогодні людям. Наприклад, було повністю забуто і втрачено  фінансування  професійно-технічної освіти, і сьогодні ще на місяць, максимум півтора  вистачить цих грошей  в бюджеті місцевому, а насправді буде знищена всі система  професійно-технічних закладів.

По-друге, були позбавлені діти 1-4 класів мінімальних сніданків. У нас сьогодні надзвичайно бідні люди, і коли дітей позбавили цього нещасного стакану молока і печива…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину. Юлія Володимирівна, хвилину.

 

10:51:49

ТИМОШЕНКО Ю.В. Замість виступу від фракції. Добре?

Да. Тому я хочу наголосити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, добре, 2 хвилини, але ваша фракція в обговоренні не виступає. Добре. 2 хвилини.

 

10:52:00

ТИМОШЕНКО Ю.В. Діти сьогодні навіть того стакану молока випити просто не можуть.

Були скорочені видатки для фінансування операцій для дітей-інвалідів, в тому числі хворих на дитячий церебральний параліч. Глухих дітей від народження позбавили навіть останньої копійки. Допомога на дітей в малозабезпечених сім'ях була майже анульована. Цей законопроект, який був прийнятий як бюджет, він практично є жахливим і потребує негайного перегляду.

Ми зробили законопроект, який ви зараз тримаєте в руках. Цей законопроект в балансі, я підкреслюю, з доходами і з видатками повністю видаляє всі ці вади. І ми пропонуємо, щоб цей закон 4316 був прийнятий зараз в першому читанні для того, щоб уряд разом з парламентом, разом з усіма профільними комітетами розпочав дискусію про врегулювання жахливих помилок бюджету 2016 року. Кожна людина, яка була захищена цей захист втратила так чи інакше: чорнобильці, афганці, пенсіонери, інваліди, інваліди АТО. Я прошу: перше читання. І нарешті новий уряд, нове керівництво парламенту може об'єднатися, і нарешті перенести в парламент прийняття ключових для країни рішень. Я знаю, що "Блоку Петра Порошенка" і "Народному фронту" дана команда блокувати цей законопроект тільки тому, що він від "Батьківщини". Але я звертаюся зараз до депутатів, подумайте про тих людей, які потребували негайної допомоги, а зараз багато з них з життя пішли, тому що цей закон не був проголосований протягом 3 місяців.

Я прошу проголосувати "за" в першому читанні і далі направити на спільну роботу парламенту, уряду і, не порушуючи балансу бюджету, прийняти професійний законопроект, який перегляне соціальну політику.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань бюджету Горбунов Олександр Володимирович. Будь ласка, включіть мікрофон.

Олександр Горбунов.

 

10:54:21

ГОРБУНОВ О.В. 

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги! У зв'язку з тим,  що висновок Головного науково-експертного управління  надійшов тільки напередодні, Комітет з питань бюджету не розглядав даний законопроект.

ГНЕУ надало зауваження до законопроекту, що вважає необхідним отримати висновок уряду щодо доцільності і можливості здійснення передбачених у проектів видатків. При цьому ГНЕУ відмічає, що відповідно до законів про прожитковий мінімум і про оплату праці, прожитковий мінімум і мінімальна заробітна плата мають визначатися у Законі про державний бюджет тільки за поданням уряду. 

Міністерство  фінансів не підтримує даний законопроект, зауважуючи про відсутність реальних джерел покриття додаткових  видатків бюджету. За розрахунками Мінфіну, лише на підвищення соціальних стандартів потреба у додаткових коштах становить близько 59 мільярдів гривень,  а загалом,  на всі запропоновані напрямки, необхідно понад 70 мільярдів гривень. При цьому, у законопроекті не передбачено конкретних пропозицій  щодо уточнення доходів  і фінансування державного бюджету для забезпечення  збалансованості бюджетних показників відповідно до законодавчих вимог. До законопроекту не надано  розрахунків щодо  запропонованих змін,  хоча Регламентом Верховної Ради вимагається їх подання. 

Таким чином, законодавча ініціатива в поданій редакції не може бути реалізованою та потребує подальших законодавчих змін.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два - "за",  два - "проти". Будь ласка.   

Микола Паламарчук,  будь ласка.

 

10:56:22

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово наступному. Прошу передати слово наступному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко Олег.

 

10:56:54

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Ми підтримуємо законопроект, запропонований колегою Юлією Тимошенко щодо соціальних стандартів. Бо, якщо називати ті соціальні стандарти, пропозицію уряду про підвищення на 30 гривень доплати по догляду за дитиною до 6 років, якщо називати підвищенням соціальних стандартів підвищення з 1 грудня 2016 року на 40 гривень мінімальної заробітної плати, це не соціальні стандарти, це навіть неможливо назвати подачками, тому що в бюджеті нинішнього року майже 60 мільярдів гривень на субсидії. Я питаю, якщо у бюджеті є гроші на субсидії, чому людям не дадуть гроші на підвищення зарплат і пенсій? Якщо у бюджеті є 40 мільярдів гривень на покриття дефіциту "Нафтогазу", що заважає підняти зарплати і пенсії? Чому уряд своєю антисоціальною політикою перетворює всю країну у жебраків, а українців у прохачів субсидій, замість того, щоб створювати умови для розвитку економіки, для подолання масштабного безробіття, для радикального зниження податків, для підвищення заробітних плат і пенсій? Що натомість пропонує уряд, Президент і парламентська, так звана, більшість у складі олігархів і регіоналів? Вони пропонують підняти пенсійний вік, продати землю, зменшити видатки, позбавити дітей у школах харчування, позбавити пільгові категорії громадян проїзду у громадському транспорті і всі інші "драконівські" соціальні норми.

У мене одне питання: чи дадуть ці заходи перспективу для України? Чи вирішать вони проблеми країни? Чи можна підвищенням пенсійного віку до 100 років наповнити бюджет Пенсійного фонду? Ні, ні і ще раз ні. Тому що, коли мільйони людей не працюють, коли в них немає можливості заробити на кусок хліба, то вони не мають можливості сплачувати внески до Пенсійного фонду і, як наслідок, не зароблять пенсії. Тому я закликаю, досить знущатися над народом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Долженков Олександр Валерійович, будь ласка.

 

10:59:09

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые граждане Украины, уважаемые коллеги! Фракция "Оппозиционный блок" естественно будет этот законопроект поддерживать. Но сказать, что этот законопроект является сбалансированным – это неправильно. Он экономически несбалансированный, а баланс, о котором говорила автор законопроекта сводиться к тому, что повышение социальных стандартов будет достигнуто за счет дополнительной эмиссии в размере 12 миллиардов гривен со стороны Национального банка Украины.

Если внимательно посмотреть сравнительную таблицу к законопроекту там действительно в статье "Доходная часть госбюджета" будет не 38 миллиардов, а предлагают 50 миллиардов гривен. Так повышать стандарты является экономически не правильным и это просто сводиться к тому, что люди не захотели проанализировать детально другие расходные статьи.

Да, там есть расходные статьи анализ по додатку 3 Закона Украины о госбюджете, путем секвестрования некоторых расходных частей, возможно, сделать это правильно. Но поддерживать этот законопроект за основу мы призываем правительство и коалицию откорректировать некоторые расходные статьи государственного бюджета для достижения социальных стандартов.

Здесь предыдущие выступающие очень громко говорили о том, что хватит знущатися над народом, но почему же вы тогда голосовали за Закон о госбюджете на 2016 год, если там такие социально не справедливые положения? Зачем его было поддерживать, не читая этот законопроект? Ночью, в сумерках, когда не видел народ Украины, что принимается? Но это повышение является не значительным, об этом тоже нужно сказать, на 10 процентов всего лишь были повышены соцстандарты, когда уровень инфляции 50 процентов. Хочу заметить, что при принятии предыдущего Закона о госбюджете, была предусмотрена беспрецедентная эмиссия в районе свыше 90 миллиардов, что повлекло за собой инфляцию в размере 50 процентов. Поэтому, если говорить о социальной справедливости, необходимо повышать соцстандарты на 50 процентов, но это лучше, чем ничего. Поэтому поддерживать надо этот законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Час Крулька вже вичерпаний… Ми ж домовились, що ми даємо ваш час в обговоренні… (Шум у залі)

 Юлія Володимирівна, я нагадаю вам, коли ви виступали, ми домовились, що ви не берете участь в обговоренні. Добре, репліка, 30 секунд, будь ласка,  і переходимо до голосування.

 

11:01:48

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, це дійсно репліка, я як автор закону, прізвище моє Тимошенко, дуже чітко говорю, що там немає жодної копійки емісії, це неправда. Добре, що фракції збираються за це голосувати за основу, щоби відкрити дискусію з урядом, щоби розпочати нарешті зміну помилкового курсу на  знищення і економіки, і соціальної політики держави. Я вважаю, що якщо ми – парламент, а якщо не кнопкодави уряду, ми зобов'язані сьогодні почати цю дискусію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування пропозицію, проект Закону про внесення змін до Закону України  "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (4316) за основу. Ви чули рішення комітету. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати 4316. Будь ласка, хто підтримує пропозицію за основу, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:03:31

За-163

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Можна по фракціям, позиція публічна. Я  публічно утримався, бо немає рішення комітету. Шановні колеги, законопроект 4316 відхилений.

Переходимо до наступного законопроекту 4482 – це проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", колеги, (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації близьких родичів осіб, які загинули під час безпосередньої участі в АТО).

Не складний, але дуже важливий законопроект, колеги. Я думаю, він об'єднає весь зал. І я прошу підтримати пропозицію його розгляду за скороченою процедурою. Шановні колеги, підтримайте скорочену процедуру 4482. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. 4482, скорочена процедура. Будь ласка, голосуємо.

 

11:04:53

За-149

149. Не встигли.

Я ще раз поставлю за скорочену процедуру. Якщо ні – підемо по повній. Я ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою 4482. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. 4482.

 

11:05:32

За-158

158 – "за". Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Богомолець Ольгу Вадимівну. Будь ласка, пані Оля.

 

11:05:47

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Дорогі друзі, шановні колеги! Прошу вас підтримати проект Закону України про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". На сьогоднішній день в Україні є родини, які втратили вже по двоє синів. Я хочу зараз назвати їх прізвища. Це рідні брати Дудки: Володимир і Юрій. Це рідні брати-близнюки Лащенки: Максим та Артем. Це рідні брати Хом'яки: Дмитро та Володимир. Я не виключаю, що є ще родини, які втратили вже по двоє своїх синів.

Відповідні зміни до Закону про мобілізацію дозволять нам не мобілізувати хлопців з тих родин, де вже є загиблі. І я би просила внести також цей закон, просила вас  підтримати, з тією можливістю, що якщо є мобілізовані з тих родин, де вже є загиблі, щоби вони були демобілізовані. На випадок, якщо  хтось хоче за власним бажанням мобілізуватися і йти захищати нашу державу, цей закон не забороняє цього права. Тому прошу вас підтримати зміни до проекту Закону 4482, який дозволить нам не призивати, не  мобілізувати членів тих родин, де вже є  загиблі.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується  голова Комітету з питань національної безпеки і  оборони Пашинський… Вінник. Від комітету – Вінник, будь ласка.

 

11:07:31

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги! Комітет на своєму засіданні розглянув цей законопроект і буде рекомендувати прийняти його за основу. Дійсно, можна звільняти від мобілізації близьких родичів, чиї родичі вже загинули чи постраждали від антитерористичної операції, загинули в боях за Українську державу.

Що стосується по суті питання. Ви знаєте, у нас, власне, мобілізація зараз не проводиться. Не проводиться тому, що у нас є потужний  бюджет на контрактну армію. Зараз в нас черги бажаючих вступити в контрактну  українську армію. Бажаючих по деяких військових частинах, по деяких бригадах складає по  три людини на місце. Це забезпечено саме тому, що в нас підвищено грошове забезпечення військовослужбовців, починаючи від 7 тисяч гривань, це мінімальне грошове забезпечення, яке отримує український військовий. В середньому заробітна плата складає  12 тисяч гривень.

Водночас я хотів би зауважити, що якщо ми не приймемо  відповідальні рішення, якщо ми не збільшимо загальний фонд Міністерства оборони на 2016 рік, який мав би фінансуватися в тому числі за рахунок активів Януковича, який ця Верховна Рада не знайшла політичної волі повернути в бюджет досі, якщо ми не приймемо або відповідне законодавство… Я нагадую, що законопроект 4057 був відхилений  профільним комітетом до другого читання, зараз підготовлений новий мін'юстівський законопроект, який вирішує те саме питання, який дозволить повернути в бюджет награбоване Януковичем. Водночас сьогодні ми не бачимо його в порядку денному, так само як не бачимо впродовж поточного тижня, а у нас зупинено виконання  державного оборонного замовлення, у нас не фінансуються ремонти техніки. Це в країні, де йде війна, шановні колеги. Що ми тут розглядаємо? Нащо нам МВФ, коли в нас є власні джерела, які можна сьогодні перерахувати в бюджет. Я не кажу про те, що коїться сьогодні на митниці, на ДФС, скільки зловживань з ПДВ, бюджет втрачають від 50 до 100 мільярдів гривень і це внутрішні резерви. Нащо нам перекладати боргове зобов'язання на наших внуків, якщо ми можемо сьогодні вирішити всі питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги.

Шановні колеги, є потреба обговорювати чи можемо голосувати? Немає бажаючих на виступ.

І тому, шановні колеги, я прошу усіх зайти в зал, я прошу приготуватись до голосування. Секретаріат Верховної Ради України, я прошу запросити всіх депутатів в зал і приготуватись до голосування.

Я ж питався, чи є потреба. Колеги, якщо є загальне добро залу і немає бажаючих виступати, давайте приймати рішення, працювати і іти далі, це буде відповідальним, це буде правильним.

Шановні колеги… Колеги, готові? Шановні колеги, це підтримка наших бійців, це підтримка української армії і я дуже прошу усіх сісти на місця, приготуватись до голосування.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації близьких родичів осіб, які загинули під час безпосередньої участі в антитерористичній операції (4482), за пропозицією комітету за основу, 4482 за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:11:47

За-286

Рішення прийняте.

Чи згоден комітет, щоб ми в цілому проголосували? Згоден комітет.

Шановні колеги, я ставлю проект Закону 4482 в цілому. Хто підтримує дану пропозицію прошу голосувати. 4482. Прошу голосувати.

 

11:12:25

За-284

Закон прийнято, рішення прийняте.

Надя, з вашою присутністю у нас робота активізувалась явно. Дякуємо.

Отже, шановні колеги, наступний проект закону, який у нас стоїть на порядку денному, теж зовсім не складний, товариство. Це є проект Постанови про відзначення 75-річчя з дня народження Богдана Ступки. Немає будь-яких дискусій є тільки необхідність прийняття нашого рішення. І я прошу проголосувати за включення до порядку денного та прийняття рішення, реєстраційного, проекту постанови про відзначення 75-річчя з дня народження Богдана Ступки, 4348. Хто підтримує дану пропозицію прошу голосувати. 4348 – включення в порядок денний для прийняття рішення. Голосуємо.

 

11:13:31

За-246

Рішення прийняте.

Шановні колеги, розпочинаємо розгляд. Давайте… (Шум у залі)

Колеги, є загальна підтримка по фракціям голосувати?

Я прошу доповідача висловити свою позицію.

Перше: я прошу розгляд за скороченою процедурою. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка.

 

11:14:14

За-236

Рішення прийняте.

І, будь ласка,  Максим Бурбак. Запрошую до доповіді. Будь ласка.

 

11:14:21

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги,  я буду коротко.  На ваш розгляд пропонується проект Постанови Верховної Ради України про відзначення 75-річчя з дня народження Богдана Ступки. Як відомо,  27 серпня цього року виповнилось би  75 років з дня народження видатного діяча української культури, Героя України Богдана Ступки. Богдан Ступка був і залишається символом сучасної української культури, видатним актором з великої літери і неймовірним талантом. Він зробив багато для розвитку  культури  як в середині країни, так і за її межами, а тому  заслуговує на всенародну повагу  і шану. Тож, з метою  вшанування  пам'яті видатного українця та митця  на державному рівні  75-річчя з дня народження Богдана Ступки пропонується прийняти проект постанови. Прошу всіх підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  чи є бажаючі виступати з цього питання? Немає бажаючих виступати. Тому ми переходимо до прийняття рішення.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 75-річчя з дня народження Богдана Ступки (№4348) – за основу та в цілому  за пропозицією комітету. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги!

 

11:15:49

За-262

Постанова прийнята.

Вітаю і авторів, вітаю комітет з прийняттям даної постанови.

Тепер, шановні колеги, ми переходимо до питань "включення до порядку денного сесії". І хочу ще раз наголосити: це тільки включення в порядок денний сесії і я хотів би, щоб ми по тих голосуваннях були максимально змобілізованими і уважними під час голосування. Я буду ставити кожен окремо законопроект і я сподіваюсь, що у нас буде  ефективна, спільна і злагоджена робота. Отже,  розпочинаємо  прийняття рішення.

Перший – 4386. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до бюджетів об'єднаних територіальних громад. Хто підтримує включення до порядку денного сесії законопроектів: 4386, 4386-1 і 4386-д – прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:17:12

За-252

Рішення прийняте.

4451 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення деяких його положень. Хто підтримує включення в порядок денний сесії 4451, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:17:45

За-197

4451 – 197 голосів. Є потреба ще раз поставити чи немає спільної волі? Немає, так?

Наступний. 4108 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо граничного розміру пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту замовників будівництва об'єктів промислового та сільського господарства). 4108. Хто підтримує включення в порядок денний сесії 4108, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:18:31

За-186

Рішення не прийняте.

Шановні колеги, я прошу вашої уваги. Вчора зареєстрований проект Закону про судоустрій і статус суддів. Цей законопроект, який спільно робоча група, в яку входили усі парламентарії, напрацьовувала дуже багато місяців в дуже важкій роботі. І сьогодні ми можемо його включити в порядок денний сесії для того, щоб комітет чим швидше міг його розглянути, щоб ми в четвер змогли перейти до реформи парламенту.

Шановні колеги, 4734 – про судоустрій і статус суддів прохання включити в порядок денний.

Шановні колеги, я прошу сконцентруватись. І я ставлю на голосування пропозицію включити в порядок денний сесії проект Закону  про судоустрій і статус суддів (4734). Хто підтримує дану пропозицію,  прошу голосувати. Голосуємо. Прошу голосувати. Прошу включити систему голосування,  будь ласка. 

 

11:19:56

За-231

Рішення прийнято. 

Шановні колеги! Наступні: 4696, 4696-1, 4696-2 – це проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України. Рекомендації, які ми спільно опрацьовували з Місією Кокса, українські парламентарії і  парламентарії Європейського Союзу. 4696, 4696-1 і 4696-2 – це законопроекти, які були підтримані головами фракцій і "Блоку Петра Порошенка", і  "Народного фронту", і  "Самопомочі", і  Радикальної партії.  Він відкриває шлях для початку реформ  українського парламенту.

Шановні колеги, прошу підтримати включення до порядку денного сесії 4696, 4696-1 і 4696-2. Розпочинаємо реформу парламенту, шановні колеги. Прошу підтримати,  будь ласка, голосуємо.

 

11:21:09

За-206

Шановні колеги, очевидно, не всі почули. Я ще раз наголошую: ми приймали тут в парламенті постанову, в якій передбачали і зобов'язання брали на реформу українського парламенту.  Кожної п'ятниці ми говоримо про те, що нам необхідно змінювати Регламент, а кожної середи ми говоримо про те, що у нас немає депутатів в залі, і необхідно міняти організацію нашої  роботи. І я не розумію, як  український парламент може не відкрити шлях для реформи українського парламентаризму.

Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до своїх колег з "Блоку Петра Порошенка", з "Народного фронту", "Самопомочі", з Радикальної партії, яка стала співавтором даного законопроекту, з пропозицією підтримати включення в порядок денний сесії. Колеги, ми можемо голосувати?

Шановні колеги, прошу проголосувати за включення в порядок денний сесії 4696, 4696-1 і 4696-2 реформа парламенту. Хто підтримує, я прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо початок реформ.

 

11:22:45

За-202

Рішення не прийняте.

Дякую за підтримку, шановні колеги.

Шановні колеги, ми пропустили законопроект 4316.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. 4117.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4117. 4117 – це є проект Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків (4117). Хто підтримує включення в порядок денний, прошу голосувати.

 

11:23:58

За-241

Рішення прийняте.

Наступний: 4419 – проект Закону про внесення змін до статті 60 Регламенту Верховної Ради України. 4419. Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати.

 

11:24:33

За-190

190 – "за". Рішення прийняте, не прийняте, перепрошую.

Наступні: 4660, 4660-1 – це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про автомобільний транспорт". Хто підтримує його включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. 4660, будь ласка.

 

11:25:06

За-194

194. Рішення не прийняте.

Є вимога по фракціях. Будь ласка,  по фракціях покажіть.

Наступний: 4661 – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів і відповідальності за порушення правил дорожнього руху. 4661. Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:25:49

За-187

187. Рішення не прийняте.

Наступний: 4257 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо реалізації прав на пенсійне забезпечення громадян України, які проживають у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. 4257. Хто підтримує включення в порядок денний, прошу голосувати, будь ласка.

 

11:26:29

За-197

197. Рішення не прийняте.

Наступний: 4668 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника, соціальний законопроект, 4668. Хто підтримує включення його в порядок денний сесії, прошу проголосувати.

 

11:27:02

За-257

Рішення прийнято.

Наступний: 4520 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". 4520. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:27:34

За-167

Рішення не прийняте.

Наступний: 4536 і 4536-1 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про перелік до об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (4536 і 4536-1). Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:28:13

За-175

Рішення не прийнято.

Наступний: 4680 – проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". 4680. Хто підтримує включення його в порядок денний сесії, прошу проголосувати, будь ласка. (Шум у залі) Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу голосувати.

 

11:28:52

За-226

Рішення прийнято.

4208 – проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування видатків на органи місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районного значення. Хто підтримує дану пропозицію, 4208, прошу голосувати.

 

11:29:26

За-247

247 – "за". Рішення прийняте.

Наступний: 4370 і 4371 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу". Проект народного депутата Шкрум.

Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати. 4370, 4371. Будь ласка, голосуємо.

 

11:30:00

За-216

216. Я поставлю ще раз, бо голосів дуже близько. Якщо є політична воля, ще раз можемо це проголосувати.

Отже, я ще раз поставлю на голосування. Хто підтримує дану пропозицію, прошу максимально змобілізуватись. І я ставлю ще раз на голосування включення в порядок денний сесії 4370 і 4371. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Проект народного депутата Шкрум. Будь ласка, голосуємо.

 

11:30:43

За-227

227 – "за". Рішення прийняте.

Наступний: 4216 – це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств.

4216. Хто підтримує включення в порядок денний сесії, прошу проголосувати.

 

11:31:23

За-244

244 – "за". Рішення прийняте.

Наступний: 4210 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб.

Хто підтримує включення в порядок денний сесії 4210, прошу  проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:32:00

За-186

Рішення не прийняте.

Наступний: 4507 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання виробництва та обігу тютюнових виробів та електронних сигарет з метою зменшення їх привабливості (4507).

Хто підтримує пропозицію включення в порядок денний сесії 4507, прошу  проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:32:48

За-249

Рішення прийняте.

Тепер, шановні колеги, я теж прошу вас підтримати включення в порядок денний сесії проекти постанов, які нам треба  приймати чимшвидше. Це проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки. Ви знаєте, там незадовго буде слухання по Україні, і нам було би важливо ці питання розглянути чимшвидше. І тому я ставлю на голосування пропозицію включення в порядок денний сесії проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Сенату Французької Республіки (4731).

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Прошу голосувати, колеги.

 

11:33:45

За-241

Рішення прийняте.

І ще один проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії, парламентів та керівництва держав-членів ЄС щодо  запровадження Європейським  Союзом   безвізового режиму для громадян України (номер 4730).

Отже, шановні колеги, хто підтримує включення в порядок денний сесії проекту постанов 4730, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:34:30

За-247

Рішення прийняте.

І, шановні колеги, ми переходимо…

Шановні колеги, я вам повідомлю один важливий секрет. Пане Іван, добре? З четверга порядок денний сесії, в тому числі і перелік законопроектів, які будуть включатися в порядок денний сесії, був на сайті Верховної Ради України. Починаючи з четверга у нас відбувалося, як мінімум, чотири наради з приводу уточнення порядку денного сесії, на яких брали участь представники, в тому числі і вашої фракції. І я не розумію, чому під час розгляду ви раптом згадуєте, що немає ще одного законопроекту. Достатньо було до мене звернутися під час будь-якого етапу, в будь-яку мить протягом тих 5-ти днів і це питання було би вирішене.

Шановні колеги, я переходжу до наступного розділу порядку денного сесії. І на другий раз, я дуже прошу, бути більш уважним під час підготовки порядку денного сесії, всі пропозицію будуть включені, які будуть стосуватись включення до порядку денного сесії.

Дякую дуже вам.

Шановні колеги, переходимо до другого питання – 3251 (друге читання).

Колеги, я прошу концентрації. І я прошу більше зосередитися на нашій роботі і менше дискусій в залі.

Ми зараз розглядаємо проект Закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів. Це законопроект, який може реально зробити автомобілі для українських громадян набагато більш доступними. Це законопроект, якого чекає багато українців, багато наших громадян. І я прошу бути уважними під час його розгляду. І я прошу максимальної уваги під час дискусії щодо його розгляду.

Отже, ми переходимо до розгляду Проект Закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів, 3251. Це друге читання, колеги, наголошую.

І запрошую до доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну. Будь ласка. Ніна Петрівна, прошу доповідати.

 

11:37:19

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Дозвольте довести позицію Комітету з питань податкової та митної політики щодо редакції другого читання вказаного проекту закону. Нагадаю, що цим законопроектом, прийнятим Верховною Радою 12 квітня за основу, пропонувалося тимчасово строком на 2 роки з 1 січня 16-го року до 31 грудня 17-го року знизити ставки акцизного податку на транспортні засоби, що були у використанні від 2 до 28 разів залежно від виду транспортного засобу та потужності його двигуна. Зниження ставок стосується виключно легкових автомобілів за кодом товарної позиції 8703 згідно УКТЗЕД. Загальна позиція законопроекту це встановити ставки акцизного податку на вживані автомобілі на рівні ставок акцизного податку на нові автомобілі.

До законопроекту надійшло 44 пропозиції. За наслідками розгляду у комітеті пропонується врахувати в цілому, частково або по суті 16 пропозицій, відхилити, відповідно, 28.

Щодо редакції законопроекту, яку комітет схвалив та пропонує Верховній Раді прийняти у другому читанні та у цілому як закон України.

Комітетом не підтримані пропозиції, якими пропонувалося збільшити з 2 до 10 разів ставки акцизного податку, прийняті у першому читанні. Не підтримана пропозиція зменшення цих ставок до рівня нуля або виключення з переліку  пільгового  оподаткування  деяких категорій автомобілів. Тому комітет пропонує  не змінювати концепцію проекту та прийняти ставки акцизного  податку на вживані автомобілі такі, які були закладені  в редакції першого читання.

По-друге, пропонується врахувати технічні поправки, які стосуються змін нумерації  підпунктів даного законопроекту.

Третє. Пропонується врахувати пропозиції щодо збільшення терміну дії  ставок на вживані автомобілі не до  31 грудня  17-го року, до 31 грудня  18-го року.

Крім того, пропонується врахувати застереження  до автомобілів,  на які поширюється дія цього закону, а саме: заборонити ввезення за пільговими ставками вживані автомобілі, які  мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно  із законом України  або визнаної державою-агресором; автомобілі, вироблені до 1 січня 2010 року, і автомобілі, які ввозяться на митну територію України особою для власного використання  понад   один легковий автомобіль  протягом   календарного року. І у разі відчуження автомобілю протягом 365  днів з дня реєстрації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги,  тим не менше  я вітаю дуже активну дієву роботу комітету, але ми згідно  Регламенту повинні пройтись по всім поправкам, які давали народні депутати України. Шановні колеги, отже, я прошу авторів поправки  приготуватись до роботи.

Перша поправка з відхилених народного депутата Петьовки. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

9-а, Ванат. Чи наполягає? Ні.

10-а, Святаш. Не наполягає.

11-а, Ничипоренко. Не  наполягає.

12-а, Святаш. Наполягає Святаш? (Шум у залі) Пане Олег, ви  точно Святаш?  Не наполягає.

13-а,  Ничипоренко.  Не наполягає.

14-а, Святаш. Не наполягає.

15-а, Ничипоренко. Не наполягає.

16-а, Святош. Не наполягає.

17-а, Ничипоренко. Не наполягає.

18-а, Рибак і Чепинога. Чепинога, наполягає чи ні? Чепинога не наполягає.

Переходимо далі. 18-а, Фролов. Не наполягає.

20-а, Балицький. Не наполягає.

21-а, Вінник. Не наполягає. Не наполягає.

22-а, Пономарьов. Не наполягає.

23-а, Ванат.

24-а, Петьовка. Не наполягає.

31-а, Фролов. Не наполягає.

32-а, Пономарьов. Не наполягає.

34-а, Фролов. Не наполягає.

35, Ленський. Не наполягає.

36-а, Рибак. Не наполягає.

37-а, Євлахов. Не наполягає.

Шановні колеги, я прошу запрошувати депутатів в зал, зараз ми будемо переходити до прийняття рішення.

Святаш наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон Святашу.

 

11:43:04

СВЯТАШ Д.В.

Шановний пане Голово, я прошу поставити на підтвердження поправку номер 33 народного депутата Юринець щодо набрання чинності цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Назвіть номер, номер, на якому ви наполягаєте.

 

СВЯТАШ Д.В. Номер 33 – на підтвердження, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, народний депутат Святаш просить 33 поправку поставити на підтвердження. Я прошу комітет, Ніну Петрівну прокоментувати цю позицію.

 

11:43:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, 33 поправка стосується саме дати, коли даний проект закону чи закон вступить в дію. 33 поправка про те, що цей закон набирає чинності з першого числа місяця наступного за місяцем його опублікування. З цього приводу Апарат Верховної Ради, Головне юридичне управління  також зробило зауваження, що доцільно зробити з 1 січня наступного року для того, щоби не порушувати саме статтю 4 Податкового кодексу. І в самому тексті закону в першому читанні норма закладалася на 2 роки. Цією поправкою  збільшується до 2-х з половиною років  норма дії закону. Тому – на розгляд депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, отже, ви зрозуміли позицію комітету, зрозуміли суть поправки. Ставиться на підтвердження, якщо поправка не буде підтверджена – колеги! – якщо поправка  не буде підтверджена  фактично ми не зможемо в найближчий період ввести в дію даний законопроект. Аж з січня буде введено, якщо ми не підтвердимо цю поправку. І, колеги, хочу наголосити для депутатів, які піднімають руки. Участь в обговоренні беруть автори поправок, автори поправок і я надаю слово тільки авторам поправок.

Готові до голосування? Колеги, зайняли всі свої місця,  всі можуть голосувати? Отже позиція полягає, комітету, в тому,  щоб ми підтвердили поправку 33 і щоб ми підтримали її підтвердження, тобто, голосуючи "за", ми фактично з 1 числа наступного місяця вводимо в дію даний законопроект. Колеги, зайняли місця вже? Я ставлю пропозицію підтвердити 33 поправку.

Пані Оксана, є потреба виступити?

Прошу підтримати  поправку депутата  Юринець 33-ю, за пропозицією Святаша. Хто підтримує  33 поправку, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:46:11

За-196

Будь ласка, по фракціях, будь ласка і я поставлю ще раз. Шановні колеги, я ще раз поставлю, і якщо не пройде, ми перейдемо далі.

Отже, шановні колеги, я ще раз, колеги, дам слово голові комітету Южаніній. Ніна Петрівна, будь ласка, скажіть позицію комітету.

 

11:46:41

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, якщо ми не підтримаємо 33 поправку, нам треба буде голосувати за 34-у для того, щоб закон вступив в дію з 1 січня 2017 року. Тому ще раз зверніть увагу, наступну поправку тоді теж треба ставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дам ще слово автору поправки Оксані Юринець. Будь ласка, одну хвилину. Пані Оксана.

 

11:47:07

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Я вас дуже прошу всіх, хто в залі, будь ласка, мобілізуйтеся, підтримайте, це хлопці чекають. Наприклад, Зеленопілля, які сьогодні вийшли і за свої гроші хочуть купити цей автомобіль. Я вас дуже прошу, дайте їм шанс, через місяць цей місяць цей шанс отримати. Будь ласка. 33, поправка 33.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу змобілізуватися. Я ще раз ставлю на голосування пропозицію підтримати поправку номер 33 Оксани Юринець. Хто підтримує поправку номер 33, прошу проголосувати. Шановні колеги, голосуємо. 33 поправка.

 

11:47:58

За-213

Рішення не прийняте.

Ніна Петрівна рекомендувала, щоб тоді підтримали 34-у. То мені говорять та ж сама фракція "Самопоміч", яка критикувала за порушення регламенту?

Шановні колеги, увага, у нас емоції починають підніматися дуже високо. Давайте ми зараз, закон надзвичайно важливий, в мене є пропозиція обмінятися думками з цього приводу. По фракціях по одній хвилині, я думаю, це буде правильним.

Колеги, підтримується в залі така форма? Ігор.

Будь ласка, одна хвилина, Березюк. Одна хвилина, пане Олег, включіть мікрофон.

 

11:48:50

БЕРЕЗЮК О.Р.

Так, саме ця фракція зараз вимагає ще раз голосувати, тому що десять людей в цьому залі хочуть принизити 40 мільйонів людей, які не мають шансу (оплески), не мають шансу нічого купити! І перестаньте прикриватися тими регламентами, коли це треба! Ви випускаєте газети за півдня, коли вам треба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто ще з голів фракцій має бажання виступити? З голів фракцій?

Кривенко, будь ласка,  одна хвилина.

 

11:49:28

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги! Це, безумовно, ганьба закликати до порушення Регламенту, я дуже вибачаюсь за це. Але ми ніколи не говорили, що його можна порушувати, коли дуже треба для українського народу. Хоча цей закон і неправильний для виробників, але тимчасовість його характеру, те, що це лише на рік вводиться, і та соціально-економічна політика, яка довела людей до зубожіння вимагає те, щоб цей закон був проголосований.

Я хочу чітко зафіксувати, щоб ми з йшли з вами по Регламенту, проголосували за повернення до цього законопроекту і ще раз його… цієї правки, і ще раз її розглянули. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Хочу вас всіх повернути в атмосферу обговорення. Ми ще не голосували по закону, ми голосували тільки по поправці 33, яка зобов'язує вступ закону з першого числа наступного місяця. Якщо ми з нею не проголосуємо це відтягне імплементацію і введення цього закону. Шановні колеги! Давайте, я розумію всі, які піднімають руки, вони тільки хочуть підтримати дану поправку. Я ще раз поставлю на голосування. І я прошу змобілізуватися всіх прихильників цієї поправки… Від "Батьківщини" хто?

Крулько, одна хвилина, будь ласка,  "Батьківщина".

І прошу зайти в зал!

 

11:50:48

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Зверніть увагу, абсолютно правильна поправка, яку прийняв комітет, щоб закон почав уже працювати, уже почав працювати, а не колись. (Оплески)

 І що нам треба точно змінити в Регламенті – це,  щоб не нівелювалася робота комітетів. Бо, коли тут один навмисно ставить поправку на підтвердження, щоб завалити весь закон ми потім і маємо такий результат, коли український народ не розуміє чим займається парламент?

Тому я дуже прошу, дуже професійно підійдіть до цього питання і давайте знайдемо 226, щоб була підтримана поправка, а далі, щоб був підтриманий був закон і запрацював.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зайняти робочі місця. Я прошу приготуватися до голосування. Шановні колеги, готові?

Наразі ідеться про поправку 33 на підтвердження. Шановні колеги, хто підтримує поправку номер 33, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Прошу проголосувати підтвердження.

 

11:52:20

За-216

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Не встигли. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я звернусь до вас. До колег звертайтесь на фракції. Колеги, 216 голосів... (Шум у залі) Прошу заспокоїтись.

Будь ласка, Соловей, одну хвилину, Соловей, депутат Соловей. Соловей, одна хвилина.

 

11:52:53

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, я хочу звернутися в даній ситуації не до депутатів "Опозиційного блоку", а до депутатів від БПП і "Народного фронту", які не голосують і не підтримують за цей закон. (Оплески) Завтра буде Конституція, завтра будуть інші важливі закони, так само будемо голосувати. Тому в першу чергу коаліція повинна продемонструвати  і проголосувати. Хватить, треба пробити цю …….! (Оплески, шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги, увага! Колеги, ми на одну поправку, яка є дуже принциповою... (шум у залі) Андрій, ви голосуєте?

Колеги, займіть свої місця, я ще раз поставлю.

Колеги, колеги, я ще раз ставлю на голосування на підтвердження поправку номер 33. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, поправка 33.

 

11:54:27

За-231

231 – "за". Рішення прийняте.

У нас лишилося буквально дві поправки.

40-а, Святаш. Чи наполягає? Не наполягає.

41-а, Ничипоренко. Чи наполягає? Ні.

42-а, Балицький. Не наполягає.

Таким чином, колеги, ми завершили обговорення Закону України 3251 і можемо перейти до прийняття рішення. Колеги, я прошу приготуватись до прийняття рішення і зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів, 3251, в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

11:55:49

За-237

237 – "за". Рішення прийняте. Вітаю авторів законопроекту, вітаю комітет, вітаю з прийняттям рішення. Це було дійсно важливе рішення.

Шановні колеги, в нас ще є одне питання в розділі "друге читання". Не розходіться, колеги! Я прошу лишатися в залі. Це 2763. Це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій.

Колеги, всього кілька поправок! Я вас дуже  прошу лишатися на місцях і пройти цей законопроект. Ми встигнемо до 12-ї години.

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань промислової політики та підприємництва  Галасюка Віктора Валерійовича.

Віктор Валерійович, будь ласка.

 

11:56:54

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрій Володимировичу! Шановні колеги! Представляю вашій увазі проект Закону 2763 щодо скасування державної реєстрації іноземних інвестицій. Це є абсолютно штучна корупційна норма, яка діє на сьогоднішній день, яку ми пропонуємо скасувати.

Справа в тому, що на сьогодні факт того, що суб'єкт господарювання має іноземні інвестиції фіксується статутними документами та вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.  Ця інформація є абсолютно публічною, загальнодоступною: характер інвестицій, структура інвесторів, розмір  всіх інвестицій. В зв'язку з цим законопроектом пропонується скасувати процедуру  реєстрації іноземних інвестицій як таку, що не має взагалі змістовного сенсу, адже ця інформація є у вільному доступі. Ми маємо ліквідувати всі зайві штучні адміністративні корупційні бар'єри, які стримують приход до нас закордонних інвестицій, маємо зробити цей процес максимально легким, прозорим і  відкритим. Цей законопроект якраз на це і спрямований.

Шановні колеги, комітет прийняв рішення  рекомендувати Верховній Раді підтримати таблицю, підготовлену до другого читання, прийняти цей закон  в цілому з необхідними техніко-юридичними правками. Шановні колеги, це ті мінімальні кроки, які ми сьогодні  просто зобов'язані робити, не відкладаючи, для того, щоб полегшити приход закордонних інвестицій до України. Безумовно, ми розуміємо, що цього недостатньо, ми маємо встановлювати сильні інвестиційні стимули, преференції для інвесторів, які вкладають свої ресурси в Україну, у нові виробництва, які  розвивають тут бізнес, дають робочі місця і сплачують податки. Але це той мінімум, це те наше домашнє завдання, яке ми маємо виконувати сьогодні, не відкладаючи це на завтра.

Тому прошу підтримати цей закон в цілому з техніко-юридичними правками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, цей законопроект дуже короткий, всього кілька є до нього правок, які не були  прийняті, і я прошу лишатися на своїх місцях. І я оголошую  всі, які були внесені правки.

1-а, Гуляєв. Не наполягає.

Левченко. Наполягає.

Будь ласка, пану Юрію мікрофон включіть.

 

11:59:25

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Безперечно треба максимально спростити процес залучення іноземних інвестицій в Україну. Проте, далеко не секрет, так, і всі в Україні знають, що, на превеликий жаль, левова кількість так званих іноземних інвестицій насправді не є прямими іноземними інвестиціями, а є легалізація раніше незаконно виведених коштів з України, наприклад, на Кіпр, на Віргінські острови, на Бермуди, на Багами і так далі. Тому для того, щоб не заважати справжнім інвестиціям, але при цьому щоб лишати хоча би суспільний контроль над поверненням таких незаконно вивезених коштів, щоб було видно хто є хто, я пропоную запровадити заявницький принцип повідомлення про іноземні інвестиції, декларативний принцип, де чітко буде прописано які документи подаються, де не буде перепон з провадження самої іноземної інвестиції, а лише після іноземної інвестиції інвестор має показати в своїй декларації звідки взялися ці, власне кажучи, гроші, що це іноземна інвестиція. Це є заявницький принцип…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

Колеги, я продовжую на 15 хвилин роботу нашої сесії.

І, колеги, представника комітету прошу прокоментувати. Галасюк, будете коментувати чи ставити на голосування7

 

12:00:46

ГАЛАСЮК В.В.

Я прокоментую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Галасюк, дуже коротко.

 

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний пане Юрію, дякую за вашу пропозицію.

Я хочу ще раз наголосити, що цей законопроект по суті він і передбачає заявницьку модель. Але я хочу звернути вашу увагу, що сьогодні факт того, що суб'єкт господарювання має іноземні інвестиції, він фіксується як статутними документами, так і вноситься до Єдиного державного реєстру, тобто це є абсолютно публічна, відкрита, прозора інформація, яка не потребує жодної державної реєстрації додаткової. Саме тому, погоджуючись з вашою ідеєю, ця правка відхилена, оскільки вона містить термін "державна реєстрація". А ми повністю цим законом відмовляємося від державної реєстрації наземних інвестицій. Ця інформація є відкритою в загальному публічному доступі. Прошу не підтримувати цю поправку. Прошу підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ставлю на голосування поправку №2 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати.

 

12:02:02

За-88

Рішення не прийнятне.

Наступна: 3-я, Ванат. Не наполягає.

5-а, Ленський. Не наполягає.

6-а, Голубов. Не наполягає.

7-а, Гусак. Не наполягає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягає. Будь ласка, дайте мікрофон.

 

12:02:20

ГУСАК В.Г.

Володимир Гусак, "Опозиційний блок".

Шановні колеги! "Опозиційний блок" підтримує економіку України і підтримує інвестиції, без яких неможливе економічне відновлення і економічне зростання. Тому ми будемо підтримувати максимальне спрощення процедури іноземних інвестицій так само, як і спрощення процедури вітчизняних інвестицій. І тому ми також пропонуємо вилучити із статті Закону України "Про іноземне інвестування" непотрібну і зайву статтю 15, щоб спростити і цей закон. Прошу поставити поправку на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ну, ви вже коментували, для чого будемо час займати? Чи є необхідність? Нема необхідності, так?

Шановні колеги, хто підтримує поправку №7 народного депутата Гусака, прошу проголосувати. Будь ласка, хто підтримує прошу проголосувати.

 

12:03:34

За-99

Рішення не прийняте.

8-а, Ленський. Не наполягає.

9-а, Голубов. Не наполягає.

10-а, Левченко.

Шановні колеги… Я дам-дам. Це остання правка. Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради, я прошу запросити  всіх в зал.

Пане Юрій, будь ласка, одна хвилина.

 

12:03:58

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Ну, хоча, звісно, моя перша поправка була відхилена, а ця вже похідна, відповідно вже, на жаль, не можна буде  цей механізм зараз прописати в законі. Але все ж таки хотів би відреагувати на слова доповідаючого.

Насправді, питання полягає у тому, що…  одна   дуже велика різниця, коли формально щось  десь нібито відкрито, але для цього треба дуже багато документів журналістам, які  займаються журналістськими розслідуваннями, лопатити, перевіряти і роками  щось шукати. А інша справа, коли  є абсолютно чітка процедура, яка чітко  показує українському народові, хто є хто.  І  сам термін "державна реєстрація", термін – це одне, а зміст – це зовсім інше. Так я пропонував абсолютно  нормально і правильно декларативний зміст з чіткими документами, які ніхто  б не міг змінити, бо  це в законі прописано, і жодної би, власне кажучи,  корупцію тут не було. Але при цьому всі би бачили, яким чином маленька держава  Республіка Кіпр на  750 тисяч осіб інвестує в Україну нібито,  в лапках "інвестує", щороку мільярди гривень. Шкода, на превеликий жаль, шкода, що ця поправка була не підтримана. Далі продовжуємо гратися з офшорами, товариство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто  ви не наполягаєте на голосуванні, пане Юрій?

Шановні колеги, ми закінчили обговорення даного законопроекту. Переходимо до прийняття рішення.  Я хотів  би ще раз спитати: "Самопоміч" – "за"? (Шум у залі)  Ще,  будь ласка, я прошу  заходити  в зал.

І Галасюк, одна хвилина, закличне власну фракцію.

 

12:05:25

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги,  я прошу весь зал підтримати цей законопроект, який скасовує державну реєстрацію іноземних інвестицій для  спрощення  приходу закордонних інвесторів в Україну. Це той мінімальний крок, який ми зараз зобов'язані зробити, щоб прибрати  зайві адміністративні, корупційні бар'єри на  шляху іноземних інвестицій. Але це тільки перший крок.

Я закликаю вас, щоб ми провели День економіки в українському парламенті, розглянули ті майже  три десятки економічних законопроектів, які лежать в шухляді, не розглядаються, які встановлюють інвестиційні стимули, які сприяють стимулюванню українського експорту, створенню  нових  робочих місць. Бо саме це, а не програма співпраці з Міжнародним валютним  фондом здатна вивести економіку із системної економічної кризи, в якій ми знаходимось. Тому давайте робити ці маленькі кроки сьогодні і давайте найближчим  часом заплануємо  "економічний день" в українському парламенті, щоб розглянути ті закони, які спрямовані на економічне відродження України. Це першочерговий пріоритет такий самий, як і оборона. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 12.10. З вашого дозволу я проведу рейтингове голосування на предмет того, наскільки в нас в залі є високий рівень мобілізації. І я прошу усіх народних депутатів зайняти робочі місця і взяти участь в рейтинговому голосуванні. Я продовжив на 15 хвилин. Згідно Регламенту я маю право на 15 хвилин продовжити роботу.

Отже, шановні колеги, я ставлю рейтингове голосування на предмет рівня мобілізації народних депутатів в залі. І прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні. Шановні колеги, голосуємо, будь ласка.

 

12:07:27

За-243

Рівень мобілізації дуже високий.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій (2763) в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

12:08:06

За-259

Закон прийнято. Вітаю авторів-розробників. Вітаю депутатів.

Шановні колеги, і сьогодні на третьому поверсі в кулуарах відбувається виставка художніх та декоративних виробів дітей з інвалідністю організована Союзом організації інвалідів України напередодні Міжнародного дня захисту дітей. Комітет у справах ветеранів, учасників АТО та людей з інвалідністю запрошує вас відвідати виставку та підтримати наших талановитих діток.

Шановні колеги, оголошую перерву на півгодини до 12.40. О 12.40 продовжимо нашу нелегку, але таку потрібну для країни роботу.

Дякую вам.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал для продовження нашої роботи, перерва закінчена. Прошу заходити в зал. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити  про початок нашої роботи.

Шановні колеги, я прошу заходити в зал і приготуватись до роботи. У нас зараз йде пакет законів, необхідних  для співпраці з МВФ. І я сподіваюсь, що буде найвищий рівень мобілізації.

Колеги, я прошу закликати депутатів в зал, зараз ми починаємо розгляд по регламенту пакет законів, необхідних для співпраці  з МВФ, перший з них це є проект Закону про установу бізнес-омбудсмена. У нас є п'ять законопроектів сьогодні, необхідних для співпраці з МВФ,  і у нас є шанс їх розглянути ще до обідньої перерви. І я прошу зайти в зал, приготуватися до роботи, до початку розгляду цих питань. Готові, колеги, до початку роботи?

Отже, першим на порядку денному у цьому блоці стоїть проект Закону 4591 і є пропозиція, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Колеги, підтримується така пропозиція? Підтримується, так? Хто підтримує пропозицію розгляду 4591 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:46:29

За-79

Прошу показати по фракціям. "Блок Петра Порошенка" – 42, "Народний фронт" – 33, "Самопоміч" – 1, "Воля народу" – 1.

Є загальна воля залу, щоб ми розглядали за повною процедурою. Я ще раз поставлю на голосування чи нема сенсу? Немає сенсу.

Отже, шановні колеги, переходимо до розгляду закону за повною процедурою. І я запрошую до доповіді заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Клименко Юлію Леонідівну.

Будь ласка, можете звідти включити мікрофон Юлії Леонідівні. Будь ласка.

 

12:47:19

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Законопроект про Установу бізнес-омбудсмена зареєстрований за номером 4591 передбачається запровадження в Україні інституту бізнес-омбудсмена в якості посередника незалежної третьої особи, своєрідної третейської установи, що сприяє суб'єктам підприємництва у захисту їх прав на підприємницьку діяльність.

Проектом визначаються правові засади створення та організації діяльності бізнес-омбудсмена, Установи бізнес-омбудсмена. Напрямки її діяльності, а також принципи взаємовідносин з державою, державними органами, органами місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання, що перебувають у сфері їх управління, а також субітками підприємництва.

Установа розглядатиме скарги від суб'єктів підприємництва стосовно дій або бездіяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб і службових осіб щодо недобросовісної поведінки у сфері підприємництва. Та надаватиме органам державної влади та органам місцевого самоврядування подання, тобто рекомендації щодо усунення або попередження випадків недобросовісної поведінки у сфері господарювання.

Проект Закону про Установу бізнес-омбудсмена підготовлено з метою впроваджень зобов'язань Меморандуму про взаєморозуміння, що підтримані української антикорупційної ініціативи підписаної 12 травня 2014 року між Кабінетом Міністрів України, Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співтовариства та розвитку, американською Торгівельною палатою, Європейською бізнес асоціацією, Федерацією роботодавців України, Торгово-промисловою палатою України та Українським союзом промисловців і підприємців.

Слід зазначити, що Установа бізнес-омбудсмена вже працює біля року і на підставі Постанови Кабінету Міністрів від 26 листопада 2014 року номер 691, і є консультативно-дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України. За цей період установою бізнес-омбудсмена було розглянуто 856 скарг з яких успішно вирішених 366. Кумулятивний і фінансово-економічний  ефект від діяльності Установи бізнес-омбудсмена складає 3,4 мільярди гривень на сьогодні.

Отже, шановні панове депутати, просимо розглянути його і підтримати  в першому читанні, оскільки прийняття даного проекту акту сприятиме створенню умов для підвищення рівня захисту прав підприємців, пришвидшення вирішення їх проблем шляхом медіації та моніторинговою установою бізнес-омбудсмена виконання програм органами виконавчої влади заходів щодо протидії порушенням законних прав суб'єктів підприємців.

Прошу підтримати в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Галасюк Віктор Валерійович. Будь ласка.

 

12:50:29

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, законопроект (4591) про Установу бізнес-омбудсмена в Україні має надзвичайно велике системне значення для української економіки. Адже ні для кого не новина, що на сьогодні український малий, середній передусім бізнес, я вже не кажу про мікропідприємців, систематично регулярно утискається органами державної влади, постійно стикається з корупцією, стикається з бюрократією, з неефективністю державного апарату, стикається з бездіяльністю судової системи, з неможливістю знайти правду в органів державної влади. Це те, що сьогодні практично перекреслює інвестиційний клімат в Україні.

Чи можемо ми миритися з такою ситуацією? Безумовно, ні. Саме тому була створена інституція бізнес-омбудсмена, яка на сьогоднішній день вже діє, яка підтримується українськими об'єднаннями виробників, підприємців, роботодавців, це є дуже важливо. Фактично ця інституція на сьогодні, офіс бізнес-омбудсмену – це є голос, в тому числі, українського малого і середнього бізнесу. Ми знаємо про перші результати діяльності установи бізнес-омбудсмена, адже пан Шемета, який очолює цю установу, він доповідав у нас тут у Верховній Раді на слуханнях з розвитку малого і середнього бізнесу, які ми проводили вперше за попередні 10 років, присвячені саме цій темі. Ми чули про ці результати. Ми знаємо позитивні відгуки від бізнесу про те, що, дійсно, допомагають вирішувати питання. Багато скарг вирішуються, не доходячи до суду, вони не затягуються на роки, так, як це було раніше, а вони, дійсно, знаходять своє вирішення. Тому це є той, дійсно, інструмент, який на сьогодні дозволяє захищати інтереси українського малого і середнього бізнесу і підприємців.

І Комітет з питань промислової політики і підприємництва також синхронізує, і інколи по одних тих самих питаннях ми разом дожимаємо в інтересах захисту українських підприємців.

Тому я хочу наголосити,  що цей проект закону, який пропонується, він фактично дозволяє на рівні закону закріпити ті правила діяльності Офісу бізнес-омбудсмена, закріпити процедури діяльності, сферу відповідальності, гарантії незалежності, гарантії захисту бізнес-омбудсмена, щоб на нього ніхто не міг тиснути: ані прокуратура, ані СБУ, ні будь-які інші структури, - щоб він відсував себе сильним, незалежним і таким, хто може боротися за інтереси українських підприємців. Це має бути європейський, прозори         й, але дуже сильний і зубастий, зубаста установа, яка буде захищати інтереси українського бізнесу. Саме для цього потрібен той статус, який надається цим законом. Бо без закону ця установа не має такої потужності, такого впливу і такого захисту. Тобто сьогодні ми кажемо, що потрібно прийняти цей законопроект про установу бізнес-омбудсмена, для того щоб наділити чіткими законними правами цю інституцію, щоб адвоката українського бізнесу наділити реальними важелями впливу на рівні закону, надати гарантії безпеки і поширити повноваження.

Я хочу наголосити, що, безумовно, разом з тим, є низка застережень, низка зауважень до цього законопроекту. Так, в тому числі Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Ми уважно аналізували цей законопроект на Комітеті з питань промислової політики і підприємництва. Ми, дійсно, бачимо, що законопроект потребує доопрацювання, нормотворчого, редакційного, техніко-юридичного, для того щоб він зміг стати законом, але ми бачимо, що концептуально цей  законопроект є  абсолютно вірний і згідно Регламенту Верховної Ради, оскільки комітет  погоджується з концепцією цього законопроекту, ми пропонуємо його прийняти в першому читанні за основу. І комітет готовий взяти на себе величезну роботу з доопрацювання цього законопроекту для того, щоб він став готовим продуктом.

Тому, шановні колеги, я попрошу вас підтримати рішення Комітету з питань промислової  політики і підприємництва підтримати цей законопроект про Установу бізнес-омбудсмена в першому читанні за основу, віддати його на територію Комітету з питань промполітики і підприємництва, де спільно з Міністерством  економіки з Офісом бізнес-омбудсмена, з українськими асоціаціями виробників і підприємців, роботодавців ми доопрацюємо, щоб це був ідеальний працюючий, потужний інструмент захисту українських підприємців. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз у нас по Регламенту є запитання до доповідача. Прошу провести запис на запитання.

Шановні колеги! До слова для запитання запрошується Оксана Продан. Будь ласка.

 

12:56:18

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги! Шановна заступник пана міністра! Насправді, структура бізнес-омбудсмена – це правильна річ. І я особисто дуже вдячна Європейському банку реконструкції та розвитку за те. що вони сьогодні фінансують омбудсмена, його Офіс, і вони сьогодні мають можливість, принаймні, якимось чином, але допомагати українському бізнесу.

Разом з тим я знаю, як голова Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця", при опрацюванні вашого законопроекту зверталася до підприємств, підприємців всієї України з питанням, кому з них допоміг омбудсмена. І я не отримала жодної відповіді!

І у мене до вас питання. От ви давали дуже гарну статистику, які саме підприємства отримали відповіді, отримали підтримку омбудсмена, тому що в малому і середньому бізнесі я таких не знайшла.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Клименко Юлії Леонідівні, будь ласка. Включіть мікрофон.

 

12:57:19

КЛИМЕНКО Ю.Л.

(Так, включено.)

Шановна пані Продан, вони дійсно… Вся статистика насправді з переліком є на сайті бізнес-омбудсмена, можна ознайомитись і я думаю, що ми можемо навіть надати це в такому порядку, скажемо так, листа.

На даний момент по офіційній статистиці, які заявлені Установою бізнес-омбудсмена, надійшло 856 скарг, з них 366 повністю виконано, скажімо так, і закрито. Тому конкретний перелік підприємств ми можемо, я думаю, що ми за згодою Установи бізнес-омбудсмена зможемо оприлюднити, просто без їхньої згоди ми це не можемо зробити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

12:58:06

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу передати Олені Сотник слово.

 

12:58:12

СОТНИК О.С.

Фракція "Самопоміч", звичайно, вітає даний законопроект, ми вважаємо, що на сьогоднішній день, коли існує дуже багато, в тому числі і зловживань, з боку податкової інспекції і інших контролюючих і наглядових органів, діяльність і посилення функціональної діяльності бізнес-омбудсмена даним законом є нагальною потребою.

Проте, від того, як якісно ми випрацюємо цей закон, буде залежати і наскільки якісно він зможе допомогти працювати бізнес-омбудсмену.

У зв'язку з цим у мене є перше запитання і основне. В законі не чітко виписаний статус цієї установи, тому що в першій статті зазначається, що це фізична особа, а вже далі за текстом іде згадування про те, що бізнес-омбудсмен є фактично посадовою особою, тому що є головою цієї установи, а також ще і згадується некомерційна організація. Прошу роз'яснити статус, як ви його бачите, щоб ми доопрацювали до другого читання.

 

12:59:18

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Законопроектом передбачається, що Установа – це є недержавна неприбуткова організація, яка має наглядову раду і яка… наглядова рада визначає бізнес-омбудсмена і його заступників. Тобто сам  бізнес-омбудсмен не є, є найнятою особою, скажем так. Тому основна ідея в тому, щоб ця установа була недержавною, не прибутковою організацією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, час, відведений для запитань, вичерпаний. 000 написано на табло. Три хвилини дається. (Шум у залі)

Шановні колеги, буде можливість виступити у всіх наших наступних розділах. Зараз буде розділ "виступи від фракцій" і усі бажаючі зможуть у ньому виступити.

Я прошу, колеги, провести запис на виступи від представників фракцій і груп парламенту. Будь ласка, прошу провести запис.

Від Радикальної партії Мосійчук Ігор Володимирович. Прошу включити мікрофон.

 

13:00:50

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Наша фракція підтримує створення інституції бізнес-омбудсмена і вважаємо, що над цим треба серйозно працювати, адже захист підприємців від того, що наразі відбувається: від рейдерських захоплень, від неправомірних перевірок, від наїздів контролюючих органів – це, перш за все, поповнення бюджету, адже підприємці, сплачуючи до бюджету кошти, мають від держави отримувати захист. Але, власне, вчора трапилась подія, яка, я твердо переконаний, вплине і на розвиток українського бізнесу і набагато іншого. Мова іде про отримання українського громадянства російським олігархом Григоришиним, адже нам відома і позиція цього олігарха, і те, що він веде бізнес як в окупованому Криму, так і на окупованій частині Донбасу. І йому безперешкодно  у найкоротші терміни надається українське громадянство. І у той же час іноземцям, громадянам інших держав, які проливали і проливають  кров, захищаючи Україну, громадянство не надається. Це є по суті злочином перед нацією і державою.

Тому наша фракція, підтримуючи даний законопроект, паралельно хоче  звернутись до Президента  України для отримання роз'яснень щодо надання Григоришину громадянства. Тому що  нація має знати, за які заслуги перед державою і нацією особа, яка  по суті ведучи бізнес в Криму і на  окупованій  частині  Донбасу,  сприяє фінансуванню окупантів і терористів, отримала українське громадянство. Нація мусить знати, коли герої іноземці, які  захищають нашу країну, отримають  українське громадянство  і  захист  від  переслідування на території  Російської Федерації.

Дякую. 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

13:03:48

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, все-таки прошу під час обговорення законопроектів зосереджуватись саме на суті законопроектів.

До слова запрошується фракція "Батьківщина". Рябчин, народний депутат.

 

13:03:59

РЯБЧИН О.М.

Прошу передати слово пані Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, пані Кужель включіть мікрофон.

 

13:04:03

КУЖЕЛЬ О.В.

Підтримуючи в цілому ідеологію прийняття Закону  про бізнес-омбудсмена, я хотіла би нагадати Міністерству економіки, що це не  щось нове для нашої країни,  бо у нас перші бізнес-омбудсмени були призначені  в 98-му році на рівні областей, і мали дуже гарний, позитивний приклад роботи.  Я хочу сказати, що, на жаль, ми зараз побачили дослідження Швеції щодо конкурентного середовища в Україні.

З 61-ї країни Україна займає по конкуренції 59-е місце. Але, на жаль, я жодного разу не чула виступу бізнес-омбудсмена по питаннях страшенної монополії в країні, бо без конкуренції, без руйнування монополії не може розвиватись будь-який бізнес. І тому, на жаль, на мій погляд, до другого читання треба дуже серйозно допрацювати, тому що дуже багато прав, але мало зобов'язань.

Я підтримую в цьому питанні пані Продан, що малий, середній бізнес туди не має можливості звернутися і це в більшості захищає більш середній бізнес, який має можливість юридично оформити так документи як вимагає бізнес-омбудсмен.

Для нас найголовніше до другого читання зробити регіональні представництва омбудсмена, тому що, якщо він залишиться тільки в Києві на обслуговування іноземних компаній, це не буде дуже гарно.

І друге питання, яке викликає недовіру – хто його буде фінансувати?

На сьогоднішній день немає відповіді в законопроекті, якщо Європейський банк реконструкції закінчив фінансування, я думаю, що нам треба створювати, продумувати організацію, в якій частині буде це фінансування з бюджету, і тоді в частині в тій це буде і вплив.

Я думаю, що до другого читання цей законопроект треба доробляти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановна пані Кужель.

Будь ласка, до слова, "Народний фронт". Народний депутат Михайло Хміль запрошується. Включіть мікрофон.

 

13:06:14

ХМІЛЬ М.М.

Дякую. Шановні головуючі! Шановні колеги! Я хочу нагадати, що це перше читання законопроекту про місію омбудсмена, бізнес-омбудсмена в Україні.

Я думаю, нам всім відомо, що в нас є місія омбудсмена з питань прав людина, захисту прав дітей. Але, ви знаєте, але зараз такий стан малого, середнього бізнесу, як у нас в Україні, нагадує дійсно стан захисту саме отих дітей, прирівняно до питання захисту дітей в Україні.

Питання дерегуляції, питання зменшення кількості перевірок – це все добре, це все прозвучало і недавно на наших парламентських слуханнях про стан і малого, і середнього бізнесу.

І ця місія, інституція вона зараз потрібна, як ніколи.

Я хочу нагадати, що нехай навіть та третина справ, які зараз отримали позитивне вирішення завдяки діяльності місії омбудсмена, створеної на підставі постанови  Кабінету Міністрів, але повноважень, які вони мають  є зараз недостатньо. І треба подякувати за ту роботу,  яку зробив пан Шемета, але треба наділити тими повноваженнями, які може зробити ця Верховна Рада і дати відповідний функціонал.

Тому я закликаю усіх підтримати в першому читанні цей законопроект. Зрозуміло, що він недосконалий, але дати нам можливість  як комітету фахово його  розглянути і підготувати до другого читання. Закликаю всіх підтримати і проголосувати за даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка". Ольга Бєлькова передає слово  Оксані Продан. Включіть мікрофон,  будь ласка.    

 

13:08:05

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги! Я хочу всім нам нагадати, що в нас є на сьогоднішній момент Служба з регуляторної політики – колишнє Держкомпідприємництво. Яке, і ми з вами зобов'язані знову стати тією сильною державною структурою,  яка була колись, за часів керування нею Олександрою  Володимирівною Кужель. 

Стосовно законопроекту, я хочу звернути увагу всіх присутніх на такі моменти. По-перше, омбудсмену дається право обирати:  які скарги  він розглядає  і дає відповіді, а  які скарги він не розглядає, тобто буде "білий бізнес" і "чорний, і це є  в проекті закону. По-друге, обов'язків в омбудсмена і в його службі чотири – це виконувати законодавство і звітувати про  його виконання, зате повноважень стільки, що "прокуратура може   заздрити". По-третє, фінансування в законопроекті не передбачається так як сьогодні – це є з БРР, а передбачається якесь  фінансування, яке у нас вийде. А ми з вами знаємо, що сьогодні  в державі коштів немає і тому той малий і середній  бізнес, який  сьогодні не отримує допомоги від омбудсмена так само не буде їх отримувати і більше буде за це платити.

І наступне:  в проекті закону виписується норма про те, що омбудсмен отримує право недоторканності  ще більше,  ніж судді, ніж Президент і ніж всі інші сьогодні   посадові особи. От мені дуже цікаво: омбудсмен  з правом недоторканності не тільки стосовно його діяльності, а з повною недоторканністю. Це новела?

Наступний пункт. Ми не говоримо про те, що це повинні бути громадяни України, хоча теоретично малий і середній бізнес саме український працює в Україні.

І останнє, про що я хотіла сказати. Я ще раз дякую міжнародній спільноті за те, що вони сьогодні допомагають будь-яким інвесторам в Україні, це правильно і це те, що нам сьогодні необхідно. Разом з тим, ми повинні з вами не забувати про те, що Україна повинна сама розраховувати на свої сили. Ми повинні зробити все для того, щоб в Україні були загальні конкурентні умови, не для окремо взятого бізнесу, не для більших, не для кращих, а для всіх рівні умови, з рівними умовами і оплати праці, і з рівними умовами доступу до захисту прав. Тому я б дуже хотіла просити зараз, користуючись нагодою, Міністерство економіки повернутися до регуляторної служби і зайнятися розвитком тієї структури, яка насправді свого часу, при інших міністерствах, працювала набагато ефективніше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, пані Продан.

Будь ласка, Вікторія Войціцька від "Самопомочі", включіть, будь ласка, мікрофон.

 

13:10:35

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Прошу передати слово Олені Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Сотник включіть мікрофон.

 

13:10:37

СОТНИК О.С.

Дякую велике. Я не просто так насправді задала своє питання представнику Міністерства економіки з приводу статусу установи. Тому що статус цієї установи визначає і повноваження, і відповідальність. Підтримуючи те, що тільки що сказала Оксана Продан і продовжуючи, так, бізнес-омбудсмен отримує і інспектори установи бізнес-омбудсмену отримують дуже широке коло повноважень, в тому числі складати адміністративні протоколи, протоколи адміністративних правопорушень, запитувати інформацію, проводити різні фактично опитування посадових осіб відносно скарг. І в той же час, вони отримують велику дискрецію своїх повноважень, тому що правда, що вони фактично за власним розсудом бізнес-обмудсмен може ініціювати ті або інші провадження. Це означає, що фактично хтось може залишитися просто з бізнесу за бортом і йому просто відмовлять в такому захисті. Я думаю, що тут ми маємо однозначно запровадити рівність. Кожен бізнес має право отримати відповідний захист, але навіть не в цьому проблема.

Ця невизначеність, якою є установа, вносить дуже серйозні загрози щодо зловживань.

Я нагадаю про те, що в цьому законі також є порядок такий, що бізнес-омбудсмен обирається наглядовою радою. Ця наглядова рада описана, її порядок формування однією статтею і ця стаття, фактично, не містить ні порядок обрання, ні критеріїв, ні кількості, ні яким чином формується ця  Наглядова рада, там просто прописується три блоки представників від Кабінету Міністрів, представники від бізнес-структур і взагалі не зрозуміло хто це є? Хто фактично буде представляти наш з вами українських бізнес в цій Наглядовій раді?

І ця наглядова рада обирає бізнес-омбудсмена невідомо за якими критеріями? Тому що в законі ці закони не встановлені – це означає знову ж таки можливість дискреції і можливість зловживань, що буде обрана людина, яка не буде відповідати інтересам бізнесу, і в неї не буде стояти на меті в першу чергу захист цього  бізнесу.

Тому, колеги, я підтримую, дуже багато зауважень у юридичного управління, особливо ці зауваження стосуються змін до Кримінального кодексу і Кримінально-процесуального кодексу, фактично, ми бізнес-омбудсмену дійсно надаємо широке коло преференцій, зокрема, крім недоторканості ще і спеціальний порядок кримінальних проваджень щодо розслідувань, якщо вони стосуються бізнес-омбудсмена. Я думаю, що це все не припустимо, бо воно порушує баланс кримінального права. Тому нам зараз з вами треба визначитись, яким чином ми доопрацюємо цей законопроект, так щоб він не вносив фактично…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка, 30 секунд.

 

13:13:47

СОТНИК О.С. …яким чином ми доопрацюємо цей законопроект, щоб він не вносив сьогодні в існуючу систему законодавства дисбалансу і так, щоб він, дійсно дотримувався мети захисту бізнесу, а не захисту інтересів окремих представників бізнесу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги! По-перше, я хочу звернутися до всіх шановних народних депутатів, які перебувають зараз поза межами сесійної зали з проханням повернутися, бо у нас за кілька хвилин ми переходимо після процедури обговорення до голосування. І перед цим я  надаю ще слово, на прохання, голові профільного Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктору Галасюку.

Я прошу всіх народних депутатів заходити до сесійної зали. 

Будь ласка, включіть мікрофон Галасюку.

 

13:14:36

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановна пані Ірина, шановні колеги, я хочу наголосити, що цей законопроект, я прошу підтримати вас його в першому читанні за основу, до другого читання він буде ретельно доопрацьований Комітетом з питань промислової політики та підприємництва з урахуванням ваших  рекомендацій, зауважень, в тому числі тих, які сьогодні лунали в цьому залі. Але, разом з тим, я хочу ще раз наголосити, що, згідно Регламенту Верховної Ради, законопроект підтримується парламентом у першому читанні за основу у разі, якщо депутати погоджуються з його концепцією.

Я абсолютно впевнений, що концепція, передбачена цим  законопроектом, вона є такою, яка відповідає інтересам українських підприємців. Про це свідчить також той факт, що офіс Установи бізнес-омбудсмена працює на основі Меморандуму, укладеного між Кабінетом Міністрів України, Європейським банком реконструкції та розвитку, OECD, Федерацією роботодавців України, Європейської бізнес-асоціації, Торгово-промислової палати та Українського союзу промисловців та підприємців. Тобто це є спільна ініціатива українського бізнесу, українських виробників, платників податків, підприємців, яка підтримана урядом і яка підтримана міжнародними фінансовими інституціями, які зацікавлені в економічному і інвестиційному успіху України.

Тому, шановні колеги, в мене до вас величезне прохання підтримати цей законопроект в першому читанні за основу. До другого читання ми з вами спільно доопрацюємо його і врахуємо всі ті правки по суті, доопрацювання редакційні, техніко-юридичні, які необхідні для того, щоб він  запрацював. Але я хочу все-таки перед голосуванням наголосити, що українські підприємці сьогодні потребують такої інституції, такого адвокату, захисника власних інтересів, який буде діяти не тільки базуючись на особистому персональному авторитеті керівника, як  сьогодні це відбувається завдяки авторитету Альгірдаса Шемети, а такої інституції, яка буде мати сильний інституційні важелі впливу, буде мати гарантії незалежності, щоб вони не боялися, що ті прокуратура, ті СБУ, всі інші, проти кого в тому числі вони будуть захищати бізнес, що вони можуть на них чинити тиск. Тому потрібні сильні важелі впливу, потрібен сильний захист бізнес-омбудсмена і потрібна повна прозорість діяльності і підтримка підприємницького середовища. Це те, що вже започатковано, і прийняттям цього закону ми надамо цьому законний статус. до другого читання доопрацюємо.

Шановні колеги, прошу підтримати вас цей законопроект в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам за роз'яснення.

Я нагадую колегам, що ми розглядаємо цей законопроект за повною процедурою, і зараз згідно Регламенту ми ще маємо 15 хвилин для обговорення народних депутатів цього законопроекту. Я прошу зараз записатися для обговорення народних депутатів на виступи. А в цей час я прошу все-таки мобілізацію зали. І наскільки я розумію, в залі немає дискусії відносно того, що нам потрібно посилити захист бізнесу. Я правильно розумію, що фракція "Самопоміч" зустрічалася з представниками уряду і підтримує в першому читанні цей законопроект? "Самопоміч", в першому читанні? Так. Всі зосереджені вже на виступі.

Будь ласка, першому слово надається "Блок Петра Порошенка", народний депутат Заболотний. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

13:18:18

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую.

Шановні колеги, мені здається, що чим більше Верховна Рада приймає дерегулятивних законопроектів, легше жити підприємцям, малим особливо і середнім, не стає. І, по великому рахунку, слухаючи сьогодні доповідь заступника міністра, враження, звичайно, складається про те, що це законопроект, який заслуговує на увагу. А коли глибше почитаєш, послухавши, дійсно, зауваження колег, які знають суть проблеми, виникає серйозне запитання. Ви знаєте, про що говорять сьогодні підприємці, прочитавши проект закону? Вони говорять, що цей проект закону підготовлений для тих підприємців, які у своєму складі мають серйозний іноземний капітал, тобто це тих, хто хоче захищати на території України  винятково підприємства з іноземними інвестиціями. Це теж правильно. Але чому чітко  не  виписано: по яких проблемах, яких підприємців, в яких розмірах мають розглядатися, по яких критеріях. Якщо цього не буде, я  думаю, що важко буде  провести цей  законопроект, тому що… навіть  в першому читанні, тому що багато хто не розуміє речей, які закладені в цьому законопроекті.

Перше. Я хотів би звернутися до заступника  міністра, щоб врахували таке зауваження. Ви обов'язково повинні відпрацювати систему фінансування. Бо якщо там з рахунок  адміністративних штрафів, то тоді складається враження,  що бізнес-омбудсмен буде займатися тільки тим, аби наказати когось і сформувати бюджет для фінансування своєї структури. Це  одне зауваження.

Друге. Що ми глибоко переконані, і я підтримую Олександру Володимирівну  і Оксану Продан про те, що регіональні відділення повинні бути сформовані в обов'язковому порядку, і вони мають мати серйозні повноваження і серйозну підтримку. І якщо це буде, тоді ми цей законопроект в обов'язковому плані і порядку проголосуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, слово для виступу народному депутату Рябчин. Йому передає слово і народний депутат Івченко, і народний депутат Шкрум. Будь ласка,  включіть мікрофон, 6 хвилин – регламент.

 

13:21:13

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина. Ну, дійсно, цей законопроект він  повинен бути підтриманий тільки у першому читанні, тому що його ще треба  доопрацьовувати. І як ми знаємо,  що цей законопроект входить до так званого якогось списку МВФ "рекомендованого для прийняття Верховної Ради".

Ми ще не бачили цього всього списку, але на відміну від тих  законопроектів, які кажуть, що там треба підвищити кількість заступників у податковій або у таможні, цей  законопроект є, дійсно, гарним. Але є речі, які потрібно буде доопрацьовувати до другого читання. Так, наприклад, Установа цей бізнес-омбудсмен є недержавною, неприбутковою організацією, яка сприяє захисту суб'єктів підприємництва під час впровадження ними підприємницької  діяльності, а також захисту від корупції та інших форм недобросовісної поведінки у сфері господарювання. Це здійснено… це ключове питання законопроекту про статус Установи, тому вона визначена як недержавне організація, імовірно, для того, щоб забезпечити незалежність цього органу. Разом з тим, повноваження Установи бізнес-омбудсмена по багатьом пунктам є тотожним, наприклад, до установи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, наприклад, є таке: проведення співбесід з посадовими особами ставлю на голосування метою отримання інформації, доступу до інформації з обмеженим доступом. Гарантії діяльності Установи бізнес-омбудсмена є також аналогічними: недоторканість, зняття недоторканості ВРУ, кримінальна відповідальність за втручання в його діяльність. Але, разом з тим, Уповноважений з прав людини є посадовою особою та окрім широкого кола прав та гарантій підпадає під контроль та несе відповідальність відповідно до Закону України "Про запобігання корупції".

Натомість законопроектом про бізнес-омбудсмена не визначено  взагалі ніякої відповідальності для бізнес-омбудсмена, його заступників у випадку перевищення повноважень, не зазначено механізм антикорупційного контролю.

Пропозиції до розгляду при вирішенні питання визначення статусу цієї установи. По-перше, це повинен, можливо, бути допоміжний орган при Кабінеті Міністрів або це Уповноважений при питанні захисту прав підприємців при Президентові України, тобто ми  повинні визначити статус, тому що зараз те, що тут прописано, воно не зрозумілим статусом.

Також не визначеними в законопроекті залишаються такі питання, як: організаційно-правова форма Установи, порядок формування наглядової ради установи, порядок відбору кандидатів на посади бізнес-омбудсмена та його заступників, порядок призначення бізнес-омбудсмена та його заступників, відомості про джерела фінансування Установи, які є вкрай важливими для забезпечення транспарентності і незалежності бізнес-омбудсмена. Можливо доцільним є обмеження якогось кола суб'єктів, щоб вони більше приділяли увагу не великому крупному бізнесу, а малим та середнім підприємствам, що відповідає світовій практиці.

Також поза увагою законопроекту залишилось питання конфлікту інтересів, оскільки ефективно працювати в цій установі можуть тільки особи з досвідом у бізнес-середовищі. Доцільно було б вирішити до другого читання також ці питання.

Тому фракція "Батьківщина" буде підтримувати тільки в першому читанні і ми дуже ретельно будемо приділяти увагу всім законопроектам, які нам рекомендує МВФ або уряд, ми не знаємо. Офіційної позиції МВФ ми не почули. Голосуємо до першого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, включіть мікрофон, "Блок Петра Порошенка". Народний депутат Білоцерковець передає слово пані Продан.

 

13:24:38

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги! Я хочу підтримати зараз своїх колег, які виступали стосовно того, що статус цього органу бізнес-омбудсмена в проекті закону не визначений абсолютно. Передбачається, що цей бізнес-омбудсмен буде визначатися трьома сторонами: одна сторона – це держава, і ми розуміємо, що це Кабмін; інша сторона – це об'єднання підприємницькі. Які ці об'єднання? Скільки їх повинно бути? Хто має визначати ці об'єднання підприємницькі? Незрозуміло. Як на мене це абсолютно корупційна норма, яка свого часу дасть можливість визначити когось, комусь і для чогось. І третя частина – це міжнародні структури, тут все зрозуміло. Сьогодні саме ЕБРР фінансує діючого сьогодні омбудсмена. Але в проекті закону це фінансування вже не відноситься до міжнародних структур, а говориться про всі три сторони. Тому мені не зрозуміло як має визначатися статус цього органу.

Ми сьогодні маємо різні організації, які існують в інших країнах, які дозволяють співпрацювати і долучатися бізнес-структурам до діяльності і влади і в тому числі Кабінету Міністрів, до прийняття рішень. Але ми сьогодні не розвиваємо і не даємо можливість цим структурам працювати, не забезпечуємо їх функціонування. Але одночасно створюємо нову структуру, знову ж таки структуру, яка має безліч повноважень, повноважень приходити без будь-яких попереджень, вилучати будь-які документи, мати право першого, першочергового доступу до того чи іншого, але жодної відповідальності за неналежні дії, жодної відповідальності за не розгляд того чи іншого звернення, скарги підприємця малого і середнього бізнесу, великого бізнесу, немає значення.

Більше того, я хочу, пані Юля, до вас звернутися. Коли ви говорите, що з 800 скарг якась частина розглянути і закрита то це не значить, що вони задоволені, це значить, що них просто дали відповідь. А решта? А, що таке відповідь? Бізнес чекає рішення його питань. Відповідальності за рішення цих питань сьогодні в законопроекті не покладено зовсім.

І я хочу ще раз звернути увагу на що? На сьогоднішній момент бізнес-омбудсмен в Україні працює, і тому я вважаю, що вносити законопроект і розглядати у Верховній Раді треба  той законопроект, який буде дійсно вирішувати питання, які стоять перед бізнесом і перед державою. Цей законопроект  просто  робить якусь вакханалію, навіть у тій ситуації, яка є сьогодні,  і покладає нові обов'язки на державу, разом  з тим жодної відповідальності на омбудсмена не покладаючи. Тому я вважаю, що треба, щоб уряд доопрацював цей законопроект і вносив  в парламент  той проект, який буде реально необхідний для держави.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, пані Войціцька від "Самопомочі". Включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:27:28

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Прошу передати слово Руслану Сидоровичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон Сидоровичу включіть.

 

13:27:32

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги, я би просив  всіх сконцентруватися, тому що  насправді  ми говоримо про дуже важливі речі. Фракція  "Об'єднання "Самопоміч", як ми вже говорили, буде підтримувати у першому читанні, але буде підтримувати найголовніше з однієї першої причини: не можна хоронити цю правильну ідею, але  техніка сама відпрацювання  цього законопроекту є, на жаль, дуже неякісною. Починаючи з того, що зайдіть на сайт Верховної Ради і подивіться, будь ласка, у порівняльній таблиці законопроекту сам текст законопроекту взагалі  не зазначений.  Не можна готувати   такі фундаментальні серйозні законопроект в такий спосіб.

Наступне.  По самому законопроекту. Є дуже багато нечіткостей і дуже багато невизначеностей. Для прикладу, якщо ми беремо статтю 7 "Порядок  утворення та повноваження наглядової ради". Блок перший –  Кабінет Міністрів. Це  все зрозуміло.  Блок другий –  міжнародні фінансові установи. Які це міжнародні  фінансові установи? Як вони визначаються, по якому принципу?  СНГ  теж має свої міжнародні  фінансові установи.  Ми що їх будемо долучати до процесу створення бізнес-омбудсмена?  Блок третій – організовані представники ділових кіл. Які є організовані, які не організовані, що це за ділові кола, яким чином вони визначатимуться,  закон цього, на превеликий жаль, абсолютно  жодний чином   ніяк не передбачає.

Наступне. Це те, що вже говорилося іншими моїми колегами. Це дуже серйозне суттєве питання –  фінансування діяльності установи. Стаття  22: "Фінансове та  матеріально-технічне забезпечення діяльності  установи може  здійснюватися групою сторін відповідно  до рішень".  Може здійснюватися, а може не здійснювати.  Тобто насправді поданий законопроект абсолютно жодним чином не передбачає матеріально-технічної бази для забезпечення діяльності цієї установи.

Стосовно повноважень. Я вже зупинятися не буду, тому що мої колеги достатньо сказали. Але я би хотів коротко іще сказати на рахунок "Перехідних положень", вірніше, "Прикінцевих", якими вносяться зміни до інших законів таких як Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс. Друзі мої, колеги, не можна руйнувати структуру законодавства. Почитайте 6 пункт зауважень Головного науково-експертного управління там дуже правильно є записано, що вносити… передбачати, вірніше, порядок притягнення до кримінальної відповідальності бізнес-омбудсмена не Кримінально-процесуальним кодексом, а іншими законами категорично не можна. Ми не можемо руйнувати структуру українського законодавства, тому що інакше ми потім це все до купи не зберемо.

Тому висновок наступний. Підтримувати потрібно в першому читанні, щоб не хоронити цю ідею. Але між першим і другим читанням в нас є колосальна робота по доопрацюванню цього законопроекту з тим, щоб ми не отримували незрозумілі установи з незрозуміли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте 10 секунд закінчити.

 

13:30:41

СИДОРОВИЧ Р.М. Для того, щоб ми не отримали по фінішу незрозумілу установу з незрозумілими повноваженнями, яка формується в незрозумілий спосіб, яка має невизначені джерела фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Народні депутати Рябчин і Крулько використали свій час для виступу, вони сказали. І тому зараз надається слово Остапу Єднаку, позафракційний. Будь ласка.

 

13:31:07

ЄДНАК О.В.

Шановні колеги, даний законопроект, він дуже потрібен Україні. І я буквально, по-моєму, минулої осені спілкувався з самим омбудсменом і він ще тоді згадував, що йому потрібно керуватися не просто якимись внутрішніми документами, а конкретно потрібен закон, який регулює його діяльність і посилює його діяльність на тренах України, оскільки бізнес у нас зараз незахищений і, ми знаємо, він страждає від часто неправомірних дій або бездіяльності державних органів.

І справа в тому, що потрібно ще раз подякувати Європейському банку реконструкцій і розвитку, що вони запустили таку ініціативу в Україні. Я впевнений, що ідея цього закону, і сам механізм його функціонування, він виписаний  виходячи з практичної  діяльності, вже близько року, цієї інституції.

Стосовно критики, яка   звучить зі сторони багатьох депутатів по якості виписаних норм, я теж вимушений погодитися тому що багато чого там є або лишнього, або неправильно виписаного, фінансування абсолютно незрозуміле. І неякісні норми цього закону, вони можуть ставити під загрозу  незалежність цієї інституції, і якість її функціонування в майбутньому. Тому    закликаю народних депутатів як вже говорили мої колеги:  підтримати  його за основу, не загубити саму цю ідею, оскільки це теж, якщо ми його провалимо, негативно буде відображатися на інвестиційній  привабливості   України. Але до другого читання там багато ще  роботи.

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

13:32:47

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Дякую за вашу позицію.

Ми проскочили Івана Крулька. Пане Іван, якщо можете народу  України слово сказати, будь ласка. Іван Крулько.

 

13:32:57

КРУЛЬКО І.І.

Дякую, пане головуючий, за представлення таке особливе.

Безумовно, що фракція "Батьківщина" в першому читанні підтримає цей законопроект. Але давайте, колеги, подивимося на цю проблематику трошечки інакше: наш бізнес знаходиться   в   такому жахливому стані, що нам потрібно  в державі вводити спеціальну інституцію, яка мусить  цей бізнес захищати. Може нам як парламенту треба  подивитися трошки інакше на цю проблематику? Давайте ми створимо такі умови для українського  бізнесу, таку податкову систему, так змусимо працювати митницю, щоби українському бізнесу не довелося мати своїх захисників і щоби вони мали  один захист у суді, і розуміли, що в Україні діють чесні правила гри. Мені здається, що саме в цьому   контекстів: шляхом змін до Податкового кодексу,  шляхом  ревізії Митного кодексу, шляхом наведення ладу в Українських органах,  які мусять стати сервісом  для українського бізнесу, а не тими, хто займається поборами і розводить корупцію - ми  мусимо вирішувати цю проблему.

Але цей законопроект,  безумовно, "Батьківщина" підтримає в першому читанні. Там є деякі нюанси про які вже казали колеги в сесійному залі і я не буду повторювати, які треба доопрацювати  до другого читання, ми подамо до них пропозиції. І давайте рухатися в тому напрямі, щоб сьогодні український малий і середній бізнес став локомотивом для української економіки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Іване.

Шановні колеги, час для виступів від народних депутатів вичерпаний. По регламенту у нас є заключне слово для авторів і я надаю для виступу в заключному слові слово Клименко Юлії Леонідівні. Будь ласка, заключне слово, 3 хвилини. І приготуватися, Галасюк, до заключного слова. Будь ласка, пані Юлія.

 

13:34:48

КЛИМЕНКО Ю.Л.

Шановні панове депутати, дійсно, багато з коментарів і з пропозиції повинні бути враховані між першим і другим читанням. Але дуже прошу вас підтримати його в першому читанні, оскільки це існуюча, працююча установа бізнес-омбудсмена, яка показала свою ефективність, яка повинна далі працювати. І для того, щоб ми дали можливість їй більш йти в регіони, більш глибоко, скажемо так, знайти проблеми бізнесу і почати їх вирішувати, і все ж таки повинні бути повноваження, і законодавчі підстави для їх існування. Тому прошу підтримувати перше читання. Обов'язково всі ваші побажання будуть підтримані між першим і другим читанням, міністерство буде долучатися до комітету і активно працювати над усіма правками, які будуть запропоновані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги.

Через три хвилини відбудеться голосування, тому я прошу всіх народних депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування, до прийняття рішення. Секретаріат Верховної Ради я прошу повідомити депутатів, що зараз відбудеться голосування, голів фракцій я прошу змобілізувати максимально колег депутатів приготуватися до прийняття рішення.

І я надаю слово для виступу заключного голові Комітету з питань промислової політики та підприємництва Галасюку Віктору Валерійовичу, і прошу пану Віктору включити мікрофон. Будь ласка, пане Віктор.

 

13:36:20

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Андрій Володимировичу, шановні колеги! По-моєму, немає жодної дискусії щодо того чи потрібна установа бізнес-омбудсмена в Україні? Це захист українських підприємців, захист перед недолугою українською владою, перед корумпованими судами, перед бюрократичними державними інституціями. Це та інституція, яка підтримується самим підприємницьким середовищем, Європейським банком реконструкцій і розвитку, по якій укладено меморандум між цими інституціями і Кабінетом Міністрів України. Вже є позитивні результати роботи цієї інституції, сьогодні ми просто зобов'язані, незважаючи на недоліки цього законопроекту, які можуть і будуть усунуті до другого читання, підтримати його в першому читанні і за основу. Я вам обіцяю, що ми в Комітеті з питань промислової політики і підприємництва дуже ретельно підійдемо до опрацювання цього законопроекту. Не буде жодної гонки, це буде зроблено в дуже розлогий спосіб, щоб в рахувати всі позиції з експертними обговореннями. Але цей законопроект потрібно приймати, бо українським підприємцям потрібен сильний адвокат. При чому цей адвокат має мати повноваження, такі потужні повноваження і гарантії захисту, які передбачені законопроектом. Прошу підтримати за основу цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Віктор, дякую вам за заклик, я дійсно щиро прошу ще звернутись до фракції до якої ви належите, з проханням і переконанням всі ті важливі слова донести до наших побратимів, щоб  вони проголосували за цей законопроект.

Шановні колеги! Ми обговорення завершили. Ми можемо переходити до прийняття рішення, але розуміючи, яка складна ситуація в залі, з вашого дозволу я проведу рейтингове голосування, щоб ми змогли побачити, який потенціал в залі для прийняття рішень і чи здатні ми приймати рішення, чи є достатньо депутатів в залі для прийняття рішень?

Я прошу колег зайти в зал і зайняти робочі місця. Колеги готові до прийняття рішення? Отже, зараз я проводжу першим голосування рейтингове, щоб виявити на скільки високий потенціал в залі. Шановні колеги, я прошу взяти участь в рейтинговому голосуванні і прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо, рейтингове голосування, прошу проголосувати.

 

13:39:40

За-228

Потенціал достатній для щоб Верховна Рада України прийняла рішення. Пане Віктор, дякую за вашу позицію тверду і принципову. І, колеги,  прошу приготуватися до прийняття рішення, колеги. Є? Я ставлю....

 Я ставлю на голосування проект Закону про Установу бізнес-омбудсмена (номер 4591) за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати за основу. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

13:40:40

За-242

Рішення прийнято.

Вітаю і розробників, і авторів, і комітет за активну плідну роботу.

І, колеги, хотів би з вами зараз порадитися. В нас зараз є, згідно Регламенту, заява від двох політичних фракцій – від фракції Радикальної партії і фракції "Самопомочі".

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Перерва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимагають перерву, але згодні, згодні замінити перерву на виступ... (шум у залі) від трибуни.

Шановні колеги, я надаю слово для виступу Олег Ляшку. Будь ласка.

 

13:41:30

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги депутати! Кричать: "Перерва, перерва!" Розумію, що перетрудилися, працювати уже не хочеться, дуже потомилися, як селяни, як безробітні, як вчителі, як лікарі, дуже хочете на перерву.

Яка вам перерва, поки не проголосували закон про тимчасові слідчі комісії, поки не створили тимчасову слідчу комісію Верховної Ради по розслідуванню корупції і офшорів вищих посадових осіб держави?

Я звертаюся до голови парламенту. Наша влада підписує меморандум з Міжнародним валютним фондом, обирають громадян до ручки, забирають останні соціальні права, піднімають пенсійний вік, продають землю, матір рідну готові продати з ті копійки, які потім все одно розкрадуть. Натомість ніхто не хоче розслідувати корупцію вищих посадових осіб держави. Третій тиждень блокуєте прийняття рішення, тому що там задіяні і Президент, і голова Національного банку, і міністр фінансів Данилюк, і всі інші так звані офшорні посадовці.

Я вимагаю від українського парламенту прийняти рішення, сформувати тимчасову слідчу комісію, для того щоб розслідувати корупцію, офшори вищих посадових осіб держави, які грабують українських громадян, без оподаткування виводять мільярдні кошти з України, ховають на офшорних помийках. Натомість пенсіонери податки платять, із дітей останню свитину знімають, стакан молока в школі не дадуть, пенсіонера з автобуса викидають, бо кажуть, що немає 2 гривні на проїзд. 2 гривні на проїзд немає, щоб чорнобилець, інвалід, дитина, пенсіонер проїхали в приміському чи в сільському автобусі, натомість мільярди крадуть, не платять податків і знущаються над українськими громадянами.

Мене дивує імпотентність, яловість і інфантильність нинішнього складу парламенту. Вас для чого сюди обирали: щоб ви покривали корупцію влади, щоб ви були співучасниками цих злочинів? Ви своєю бездіяльністю за це відповідаєте.

Тому я вимагаю від голови парламенту невідкладно поставити на голосування, створити слідчу комісію і дати можливість розслідувати  корупцію влади.

Ми вимагаємо від уряду повернути українським громадянам пільгову ціну  на газ. Люди кінці з кінцями через вас звести не можуть! Дармоїди!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хотів би з вами порадитися і прошу хвилину уваги.

У нас наступний по порядку денному стоїть  законопроект 4503, який потребує більш довшої і вагової дискусії, а у нас до перерви всього 10 хвилин. Через два… через два в порядку денному стоїть 4294, це законопроект Мустафи Найєма про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію".

Пане Мустафа! Пане Мустафа! По тому законопроекту фактично немає жодних дискусій в залі, є загальна підтримка. І ми можемо тих 10 хвилин скористатися для того, щоб зараз його прийняти.  Там всього одне речення  вводиться. Чи можна розраховувати на підтримку в залі? (Шум у залі)  Він стоїть через два, але він є простіший.

Тоді, шановні колеги, з вашого дозволу, оскільки всього 10  хвилин, я поставлю… Нема заперечень? Є заперечення, так? (Шум у залі)

Домбровському, будь ласка,  одну хвилину. Просто порадитися з того приводу. Будь ласка,  пан Домбровський.

 

13:45:54

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги! Шановний Андрій Володимирович! Я хочу звернути увагу на  законопроект 4503, до якого ми з вами підійшли, який не потребує глибокої, серйозної дискусії,  тому що рішення-рекомендація профільного комітету – повернути його в комітет на доопрацювання. Ми можемо це проголосувати без дискусії, дуже швидко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Якщо є така загальна  позиція,  давайте зробимо так. Колеги, є загальна позиція така. Є рішення комітету… Шановні колеги, я хотів би, щоб ми з того приводу просто обмінялись думками, щоб мине завалили. Є рішення комітету повернути його в комітет. Це МВФівський закон.

І така позиція є загальна.

 

НАСАЛИК І.С. (Із залу) І міністерства така позиція також.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Така ж сама позиція є і міністерства?

 

НАСАЛИК І.С. (Із залу) І міністерства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є позиція.

Тоді, колеги, переходимо до його розгляду, який є по порядку денному. 4503, я ставлю на розгляд і прошу підтримати пропозицію його розгляду за скороченою процедурою. Підтримуєте?

Я ставлю на голосування пропозицію проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу, розгляд за скороченою процедурою. Хто підтримує таку пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:47:37

За-162

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді міністра енергетики та вугільної промисловості Насалика Ігоря Степановича, будь ласка.

 

13:47:47

НАСАЛИК І.С.

Шановний Андрій Васильович, шановні народні депутати. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу розроблено з метою внесення змін до законодавчих актів України задля забезпечення реалізації Закону України "Про ринок природного газу".

Щоб зрозуміти всю глибину змін до закону, я тільки нагаю і озвучу вам які зміни і в що вносяться. Зокрема в Кодекс про адміністративні порушення, в Закон України "Про трубопровідний транспорт", Закон України "Про оренду державного та комунального майна", "Про управління об'єктами державної власності", "Про приватизацію державного майна", в Закон України "Про нафту і газ, в Закон України "Про природні монополії", в Закон України "Про житлово-комунальні послуги", в Закон України "Про теплопостачання", в Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", в Закон України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії", Закон України "Про ліцензування видів господарської діяльності", в Закон України "Про ринок природного газу", передбачено обов'язок операторів розподільних газових систем.

Тому, зробивши спільну площадку, на якому попрацювали і депутати паливно-енергетичного комітету, і учасники ринку, все-таки міністерство прийшло до висновку направити…  дані зміни до законопроекту направити на повторне перше читання на доопрацювання в комітеті.

Дякую. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Бєлькова Ольга Валентинівна. Будь ласка.

 

13:49:31

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги! Підтверджуючи все те, що було сказано вже колишнім колегою, а нині міністром Насаликом, можу зазначити про наступне. У цього законопроекту дуже така своєрідна доля, ще за часів минулого уряду він був внесений попереднім складом уряду. Двічі комітет збирався, ми не змогли дійти згоди щодо його подальшої долі і фактично він не був проголосований Верховною Радою. В подальшому він був переподаний вже новим складом уряду, ми намагалися знайти на, ну, фактично в робочій групі компроміс, але всі депутати одностайно погодилися з тим, що а) цей законопроект є важливий, але, на жаль, у нинішній версії він не найде підтримки в залі Верховної Ради. Тому ми пропонуємо, що комітет фахово підійде до кожного положення цього важливого законопроекту і тому просимо вас підтримати у рішенні щодо направлення на перше, на повторне перше читання у комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Будь ласка, Бєлькова. Включіть мікрофон.

 

13:50:57

БЄЛЬКОВА О.В.

Дякую.

Вже на продовження позиції, як депутат хочу зазначити, що цей законопроект обов'язково треба прийняти, у ньому є лише кілька таких позицій, які викликають застереження, це і питання щодо ліцензування, це питання щодо розподільчих мереж, які сьогодні використовуються фактично без визначеного правового режиму про який ми могли би всі говорити, що він є визначеним. Тому я дуже прошу, колеги, підтримайте рішення комітету і ми почнемо, залучимо всіх депутатів всіх фракцій для вироблення правильного рішення.

Дуже дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Підлісецький Лев Теофілович, будь ласка.

 

13:51:38

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Передаю слово Альоні Бабак.

 

13:51:43

БАБАК А.В.

Шановні колеги, ми звертаємо увагу на  абсолютно... "Об'єднання "Самопоміч" звертає увагу на абсолютно неприпустимість змін, які пропонуються до Закону про об'єднання співвласників  багатоквартирних будинків, Закону про житлово-комунальні послуги, про теплопостачання і про комерційний облік.

Що саме зараз пропонується?  Пропонується передати якісь делеговані  повноваження органам  місцевого самоврядування об'єднанням співвласників з оплати електрики і газу в багатоквартирних будинках. Звідки  взагалі ця ідея з'являється? Як може орган місцевого самоврядування  об'єднанню власників передати повноваження з оплати послуг? У нас є відносини споживача і постачальника, такого не може бути. І під цю норму в Закон про комерційний облік також нав'язується встановлення будинкових приладів газу. При чому будинковий прилад газу, якщо люди у нас споживають кожна квартира окремо і має окремий договір, ми розуміємо, що зараз іде викручування рук  постачальними компаніями саме  об'єднань співвласників по  встановленню будинкових засобів обліку, коли немає втрат газу в будинках. Для чого такий облік назагал?  Тому ми вважаємо, що це є неприпустимим і має бути змінено.

У нас виникає, взагалі прибирається послуга комунальна з газопостачання і електропостачання. Це не відповідає ідеології сьогодні  Закону про житлово-комунальні послуги.

Також прив'язуються навіки теплопостачальні підприємства до спецрахунків,  на які повинні іти гроші  споживачів єдиному підприємству зі спецобов'язками "Нафтогазу". Всі обсяги, навіть незважаючи на те, що  підприємство може вкласти договір з окремим постачальником на поставку по бюджету і по  іншим.

Ми вважаємо, що цей закон, дійсно, абсолютно потребує доопрацювання до  першого читанні і не може бути сьогодні проголосований за основу. Тому будемо працювати  і вилучати абсолютно неприпустимі норми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви підтримуєте позицію комітету? Підтримуєте. Дуже вам дякую.

Отже, "Народний фронт", Кодола Олександр  Михайлович. Будь ласка.

 

13:53:55

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола. Я прошу передати  слово колезі Андрію Іванчуку.

 

13:54:02

ІВАНЧУК А.В.

Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, звертаюся до  всіх у цьому залі:  друга година, а ми розглянули тільки  7 законопроектів.

У нас в порядку денному на сьогодні ще 30 дуже важливих законопроектів від всіх фракцій. Пане Голово, я вчора вам на Погоджувальній раді звертав увагу і прошу поставити до 14.00 по Регламенту питання про те, що ми будемо працювати до закінчення порядку денного, який ми запланували на сьогодні, тому що ми будемо крутитися по місцю.

Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Володимирович. Це правда, ми домовлялись. І перед перервою, як це передбачено Регламентом, я обов'язково поставлю на голосування цю пропозицію. Вважаю, треба працювати, працювати, працювати, як казав Іван Франко, перед нами великі зобов'язання.

І останній виступ, Олександра Кужель. Будь ласка.

 

13:54:55

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний пане міністре, по-перше, я нагадую вам, що ви обіцяли фракції "Батьківщина", що ви проведете робочу групу в частині перевірки відповідності тарифам. На жаль, ком может прокатиться и по вас, тому що навіть іноземні експерти сьогодні говорять, що, коли в Європі влітку газ по 100 доларів, ви своєму населенню, яке не має достатніх доходів, виставляєте газ по 192. Це, як мінімум, а там – на 200 з лишнім.

Я хочу звернутись до вас згідно цього законопроекту. Ми розуміємо, що, прийнявши Закон про ринок газу, нам треба передати в оренду наші газорозподільчі системи. Я просила би вас перевірити, щоб це була прозора, немонопольна структура. Бо все, що зв'язано з "Нафтогаз", на жаль, перетворюється в кошти для тих, хто її очолює.

По-друге, сьогодні Верховний Суд України прийняв дуже важливе рішення: звернутись до Конституційного Суду щодо звернення неконституційності Указу Президента про створення НКРЕКП.

Я зверталась до Президента, коли він їх призначив. Там пряме порушення юридичне всіх норм, коли була створена нова комісія. І тому я можу вам сказати, чи в цьому році, чи колись ці рішення будуть всі прийняти незаконними.

Крім того, зверніть, будь ласка, увагу, пане міністре, ніде в світі немає, щоб монополіст і той, хто "гуляє під Президента", вся команда НКРЕКП, сама створювала  ліцензійні умови без можливості виконання Закону про основні засади регуляторної політики.  Тобто на сьогоднішній день ми отримуємо безповоротну корупцію – безповоротну, яка призведе не тільки до Майдану, а й до того, що просто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу 30 секунд дати. Нема необхідності, так?

 

НАСАЛИК І.С. (Із залу) Якщо дозволите, відповісти, Андрій Володимирович.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Включіть ще мікрофон, 30 секунд, закінчити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення. І є позиція комітету   направити до комітету для  підготовки  на повторне перше читання.  Як я зрозумів з виступів, усі фракції це підтримують. 

Пані Олександро, ви підтримуєте цю позицію? "Самопоміч" підтримує. Всі, хто виступали, підтримують цю позицію. 

Тому я прошу зайти в зал і підготуватись до прийняття рішення.  Шановні колеги, я прошу зайти в зал  і зайняти робочі місця. І я сподіваюсь, це буде загальна підтримка, щоб ми не втратили законопроект. Отже,  шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію направити до комітету для підготовки на повторне перше читання  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування  ринку природного газу (номер 4503), це загально узгоджена позиція усіх фракції. Прошу голосувати 4503 – до комітету,  до підготовки на повторне  перше читання, будь ласка  голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

13:58:57

За-210

Шановні колеги! Це була спільна позиція всього залу  і  я дуже прошу зайти в зал і приготуватись до голосування. У нас виключно питання в дисципліні в залі. 

Я дуже прошу зайти в зал  і запросити колег, хто не є в залі, в зал. Я прошу секретаріат Верховної Ради України запросити депутатів в зал і прошу зайти в зал підготуватися до голосування.

Колеги, я поставлю один раз на повернення до голосування. Прошу зайти в зал, зараз я поставлю на повернення. Запросіть депутатів в зал, хто в кулуарах є. Колеги, зайшли в зал, можемо голосувати?

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію, прошу зайняти робочі місця. Володя. Я прошу проголосувати пропозицію повернутися до розгляду законопроекту 4503. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Шановні колеги, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

14:01:38

За-208

208 – "за". Рішення не прийняте.

Шановні колеги! Я поставлю на голосування пропозицію сьогодні працювати до завершення порядку денного. Шановні колеги! Є пропозиція і вимога, яка була озвучена, щоб ми проголосували розгляд всіх законопроектів до кінця порядку денного, щоб ми продовжили вечірнє засідання до розгляду всіх питань порядку денного. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Прошу підтримати, шановні колеги, працювати до завершення розгляду порядку денного, будь ласка,  голосуємо.

 

14:02:34

За-175

175 – "за". По фракціям, по фракціям, будь ласка,  прошу подивитись.

Шановні колеги, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Збираємося о 16-й годині для продовження нашої роботи.

Дякую вам, колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку