ЗАСІДАННЯ СОРОК ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 травня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

 

16:00:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. І я прошу заходити в зал і приготуватись до реєстрації. Колеги,  будь ласка,  заходимо в зал і готуємося до реєстрації.

Шановні колеги, готові до реєстрації? (Шум у залі) 

Нема в мене ніякого такого листа.

Шановні колеги! Шановні колеги, прошу зареєструватися, будь ласка.

 

16:03:49

В залі зареєстровано 340 депутатів. Почуйте мене: 340 зареєстровано. Я дивуюся, як наш зал вміщає таку кількість депутатів.

Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Продовжуємо розгляд питань порядку денного.

Шановні колеги, наступний у нас по порядку денному надзвичайно важливий законопроект 4543 і 4543-1, це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій).

Шановні колеги, наступний стоїть законопроект про зняття оподаткування пенсій. І тому я звертаюсь до вас з порадою, можливо, є сенс за скороченою процедурою розглянути, колеги, щоб ми встигли, а потім ідуть лікарські засоби? Подумайте, колеги, перед тим, як приймати рішення, бо є пропозиція від уряду розгляду за скороченою процедурою. Я дуже прошу зайняти робочі місця і підготуватися до голосування, колеги. Прошу зайняти робочі місця і підготуватися до голосування за скорочену процедуру.

Колеги, ви готові голосувати? Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:05:49

За-101

Немає політичної волі на розгляд  за скороченою процедурою, колеги.

Я ще раз поставлю, пане Вікторе, ще раз поставлю. Так, це бюджет. Я ще раз поставлю. Якщо буде підтримка, підемо за скороченою, ні – будемо йти за повною процедурою. Віктор Пинзеник  наголошує, що це є бюджет, і це потреба є в повній процедурі.

Отже, хто підтримує пропозицію розгляду 4543… 4543-1 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:06:38

За-121

Рішення не прийнято.

Отже, ми йдемо за повною процедрою, і  я зпрошую до доповіді першого заступника міністра фінансів Макарову Оксану… Маркарову, вибачте, будь ласка, Оксану Сергіївну. Будь ласка, Оксана Сергіївна. Мікрофон  вам зараз включить наш апарат. Будь ласка.

 

16:06:55

МАРКАРОВА О.С.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати та присутні! Дозвольте вашій увазі запропонувати законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенцій на надання пільг і житлових субсидій) (реєстраційний номер 4543).

Прийняття вказаного законопроекту, який ми просимо вас сьогодні підтримати, пов'язане з необхідністю підвищення соціальних стандартів, зокрема, заробітних плат, допомог та пенсій та збільшення обсягу субвенцій на надання пільг на житлові субсидії населенню на оплату житлово-комунальних послуг для компенсації громадянам зміни граничних роздрібних цін.

Цим законопроектом пропонується підвищення темпів зростання розмірів прожиткового мінімуму з 1 грудня 2016 року. Якщо ви пам'ятаєте, у нас закладено у Державному бюджеті збільшення з 1 грудня 2016 року, однак, ми пропонуємо збільшити темпи підвищення відповідні мінімальної заробітної плати з тисячу 600 гривень до... проти тисячу 550 гривень, які передбачені в бюджеті, і відповідно підвищити соціальні стандарти, пенсії та державні допомоги.

Реалізацією даного законопроекту передбачається здійснити такі підвищення і субвенції на пільги, і  соцстандартів за рахунок збільшення доходів загального фонду, пов'язаних із збільшенням доходів, які у нас будуть внаслідок підвищення тарифів, це в першу чергу надходження від податку на прибуток підприємств в розмірі 1,2 мільярди, це у нас збільшення надходжень ПДВ з вироблених в Україні товарів та послуг на 2,1 мільярда та збільшення надходжень рентної плати за користування надрами.

Також ми врахували в даному законопроекті зменшення надходження в зв'язку із тим законопроектом, який ми подали про скасування оподаткування пенсій – урядовий законопроект. Таким чином даний законопроект є збалансованим.

Комітет з питань бюджету підтримав цей законопроект на своєму засіданні 11 травня 2016 року і ми просимо сьогодні вас підтримати уряд і даний законопроект.

Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви завершили доповідь?

До доповіді запрошується... Питання, так. Вибачте. Зараз в нас є 3 хвилини – питання до доповідача. І я прошу провести запис на запитання  до доповідача, будь ласка.

Мельничук Сергій Петрович, будь ласка.

 

16:10:16

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Прошу  передати Довгому.

 

16:10:26

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу". Шановні колеги, ми, звичайно, будемо підтримувати цей закон. Водночас ми хотіли б зрозуміти, про яке підвищення соціальних стандартів ми говоримо. Насправді ми розуміємо, що це мінімальні зміни, які не принесуть, на жаль, суттєвого покращання в тих складних умовах, в яких сьогодні знаходяться люди.

Тому ми вважаємо, що таке збільшення соцстандартів, звісно, виглядає просто смішно в порівнянні з інфляцією і очікуваним зростанням цін. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте, якщо є необхідність.

 

16:11:16

МАРКАРОВА О.С.

Дякую за запитання чи репліку. Звичайно, нам хотілось би мати кращі показники виконання чи перевиконання бюджету і мати змогу більше підвищити соціальні стандарти. Однак ми вважаємо, що це підняття на 50 гривень, яке, зрештою, в кожній конкретній зарплаті це буде приблизно підняття на 300, в деяких випадках на 400 гривень, це буде достатньо відчутне підняття в грудні місяці. Якщо ми зможемо повернутися до цього питання по результату виконання за перше півріччя, ми готові будемо це, звичайно, зробити. Однак в даному випадку ми вважаємо, що ця компенсація хоч якось допоможе в плані компенсаторних заходів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Іван Крулько.

 

16:12:10

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановна пані перший заступник міністра фінансів, моє запитання наступне.

Відповідно до методології 2000 року було розраховано реальний прожитковий мінімум доходів громадян. На сьогоднішній момент від реального прожиткового мінімуму те, що отримують люди, складає всього-на-всього 47,9 відсотків. Підняття на 50 гривень призведе до того, що ми зможемо підняти виключно до 50 відсотків від реального прожиткового мінімуму. У той же час, я хотів би зазначити, що, зокрема, за уряду Юлії Тимошенко такий розмір соціальних стандартів складав 98-99 відсотків.

Запитання наступного характеру: коли ми відновимо соціальну справедливість і громадяни будуть отримувати хоча б те, що передбачено мінімальним прожитковим мінімумом, розрахованим за методологією?

 

16:13:11

МАРКАРОВА О.С. Дякую за запитання.

Ну в бюджеті, який був проголосований Верховною Радою, уже  закладено підняття, тобто ми не  говоримо тільки про ці 50 гривень, так?  уже було закладено підняття  для компенсації інфляції.  В даному випадку ми  виходимо зараз з ініціативою  додаткового підняття в зв'язку з тим, що ми піднімаємо вартість тарифів. Відповідно, ще раз повторюсь, якщо нашими спільними зусиллями економіка України почне зростати, і ми побачимо перевиконання і зможемо побачити  це перевиконання бюджету, ми будемо раді повернутися до даного запитання. На сьогоднішній момент це є збалансований законопроект, який ми змогли представити вашій увазі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Час, відведений для запитань, вичерпаний.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Королевську  Наталію Юріївну. Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

16:14:12

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы с вами сегодня подошли к принятию очень  важного и очень-очень ответственного решения. Вопрос повышения социальных стандартов стоит уже не первый день на повестке дня, и в результате колоссального повышения цен, колоссальной инфляции, продолжающегося  повышения  тарифов  мы с вами обязаны принять сегодня ответственное решение. И у нас с вами есть два пути.

Первый путь – пойти предложением правительства и поддержать их, поднять социальные стандарты на 50 гривен.  Но вдумайтесь,  50 гривен, два доллара и в декабре месяце. Что это даст нашим людям?  Да ничего не даст. Сейчас пришло время лета, людям нужно сделать заготовки к осени, нужно хоть чуть-чуть помочь оздоровить своих деток, нужно будет подготовить деток к новой школе, и мы сейчас просто обязаны  подойти к этому решению очень-очень ответственно и не на два доллара повышать социальные стандарты, а принять необходимый минимум, хотя бы на 500 гривен поднять пенсии и заработные платы. И "Оппозиционный блок" подготовил такой проект решения, и мы сегодня так же за него будем с вами голосовать. Вы правильно многие поставите вопрос: "Так ведь нету ж денег. У нас же денег как всегда нет." Но я хочу сказать вам, дорогие коллеги, Министерство финансов, представитель Министерства финансов буквально на днях отчитался о своей прекрасной работе, они получили дополнительные доходы в бюджет 16 миллиардов гривен. Это официальные данные. По нашим расчетам таких вот инфляционных доходов в бюджет до конца этого года будет еще на 60 миллиардов и всего – 80 миллиардов гривен доходов, которые не учтены в бюджете.

Поэтому мы предлагаем, чтобы вы, уважаемые народные депутаты, поделились с нашими людьми и эти деньги, которые есть в украинском бюджете, были направлены на повышение пенсий и на повышение заработных плат. Это именно то, что позволит сегодня людям хоть чуть-чуть, хоть на самую малость почувствовать себя защищенными. Потому что когда тебе зарплату поднимают на 50 гривен и при этом хлопают в ладоши и рассказывают о повышении социальных стандартов, но мы должны быть честны сами с собой, это вопрос абсолютно неприемлемый.

В то же самое время мы с вами слышим и вот уже второй день рассматриваем законопроекты для того, чтобы получить следующий транш Международного валютного фонда. Но в первую очередь "Оппозиционный блок" настаивает на том, чтобы правительство отчиталось о том транше, который уже был получен. Куда делись деньги, которые нам МВФ дает в прошлом и в этом году? Потому что в реальный сектор экономики эти деньги не поступили, задолженности по заработным платам в стране растут, цены растут, курс растет. Так, где же деньги МВФ? И сейчас, когда вы ради очередного транш МВФ опять принимаете здесь всякие законы "абракадабра" в парламенте, мы настаиваем, чтобы в первую очередь деньги, которые если и будут получены, то они должны также пойти на повышение социальных стандартов. Мы слышим сегодня и знаем все с вами прекрасно о той колоссальной коррупции. Об этом говорят в мире, об этом говорят в Европе. И мы должны с вами признать, что сегодня единственный платеж из государственного бюджета, который пока еще не украли, это деньги, которые уходят на пенсии, на заработные платы. И для того, чтобы сегодня защитить людей, мы должны все возможности бюджета направить в первую очень на повышение пенсий и на повышение заработных плат.

Также "Оппозиционный блок" в нашем проекте бюджета очень четко расписал, за счет чего сегодня мы можем, исключив неэффективные затраты бюджета, направить деньги на повышение сегодня наших социальных стандартов. Я хочу только привести один небольшой пример. Например, у нас в бюджете на 2016 год заложено 645 миллионов гривен щодо оптимізації системи центральних органів виконавчої влади та скорочення кількості контролюючих органів. Шановні, вы только вдумайтесь: 645 миллионов гривен будет потрачено опять же на ветер, потому что количество контролирующих органов каждый день коалиция вместе с правительством создает новыми. А эти деньги будут просто опять же списаны из бюджета.

Поэтому мы четко прописали, где сегодня взять деньги, за счет какого ресурса можно сейчас, не откладывая в долгий ящик, с 1 мая на 500 гривен поднять людям пенсию и заработную плату. Это первый пункт нашего законопроекта.

Второй пункт нашего законопроекта, на котором мы также настаиваем, это, конечно, инвестиция в экономику. Потому что самое главное сейчас в нашей стране – это сохранить существующее, защитить сегодня наши рабочие места и выплатить людям заработные платы, а также создать внутренние стимулы.

Поэтому "Оппозиционный блок" в нашем законопроекте предлагает, чтобы мы в три раза увеличили финансирование масштабных инвестиционных проектов, чтобы мы на 500 миллионов гривен увеличили бюджет государственного фонда регионального развития, чтобы поддержать наши местные бюджеты.

Мы также настаиваем увеличить государственную поддержку наших сельскохозяйственных производителей, мы настаиваем на том, чтобы была профинансирована программа восстановления тех территорий, которые уже находятся под контролем Украины на востоке нашей страны, но, к сожалению, так и не получили ни копейки на восстановление социальной, транспортной и коммунальной, и частной инфраструктуры людей.

Поэтому мы считаем, что сейчас при правильном распределении бюджета мы с вами в состоянии принять абсолютно правильное и ответственное решение.

И также, к сожалению, в украинском бюджете так и не решен вопрос относительно субвенции местным бюджетам для того, чтобы работали наши профессионально-технические училища и детские юношеские школы. А этот вопрос он не терпит отлагательства.

Поэтому я уверена, что каждый из вас, присутствующий в этом зале, думает о том, чтобы сохранить в стране социальный мир, чтобы сохранить в стране социальную справедливость. Но слов сегодня и только желания будет не достаточно. И от того, как сегодня пройдет голосование, мы все честно дадим ответ на вопрос, готовы ли мы брать на себя ответственность и отдать людям то, что они действительно заслужили, то, что они действительно заработали справедливые пенсии и справедливые заработные платы, и сделать первый шаг на пути к реальному повышению социальных стандартов. Потому что, уважаемые коллеги, повышение социальных стандартов также позволит поднять потребительскую способность людей, позволит людям дать возможность хоть что-то купить, заплатить за квартиру, купить себе покушать, хоть чуть-чуть обеспечить свою семью. А соответственно и наш производитель может хоть немножко больше производить свей продукции, это позволит защитить и их рабочие места, это позволит ликвидировать сегодня долги по заработной плате.

Поэтому мы сейчас с вами в состоянии сделать первый шаг самый настоящей реформы и трансформации в нашей стране – это повышение пенсий и повышение заработных плат, это самое важное и самое-самое ответственное решение. Это единственный сегодня способ защитить  деньги в государственном бюджете и не дать разворовать последние копейки, которые там еще остались.

Поэтому "Оппозиционный блок" настаивает на том, чтобы мы сегодня положили начало реальному повышению пенсий и заработных плат. И мы с полной ответственностью заявляем, что деньги на это повышение в бюджете есть, что этот ресурс сегодня предусмотрен и, что это те деньги, которые мы вместе с вами, а, в первую очередь, коалиция этого парламента, задолжала людям. Поэтому есть сегодня шанс исправить ошибки и пойти по пути социальной справедливости и социального мира.

Поэтому мы обращаемся к вам, уважаемые коллеги, отбросить политические амбиции, отбросить эмоции и, объединив свои усилия, продемонстрировать сегодня всей стране и продемонстрировать всему миру, что украинский парламент адекватен, что в этом парламенте присутствуют профессиональные люди, которые готовы брать на себя ответственность и принимать справедливые и честные решения.

Поэтому надеюсь очень на то, что наш законопроект, "Оппозиционного блока", 4543-1 будет поддержан и, что люди почувствуют уже в мае месяце реальные повышения социальных…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатись на запитання до доповідача. Будь ласка, прошу провести запис.

Будь ласка, Сугоняко з "Блоку Петра Порошенка" передає слово Капліну з "Блоку Петра Порошенка". Прошу.

 

16:24:55

КАПЛІН С.М.

Це, мабуть, провидіння, що перші два записи відбулися від Партії простих людей, бо саме ця політична сила вирішить всі соціальні проблеми населення.

Проте, у нас не запитання, у нас більше репліка. На нашу думку, будь-які розмови і внесені мною законопроекти без зміни методології нарахування прожиткового мінімуму є нічим іншим як дешевою, ганебною і принизливою для мільйонів українців політичною спекуляцією. Це не є підвищенням! Це є певний косметичний   ремонт соціальних стандартів, які вимагають сьогодні суттєвої фундаментальної модернізації: людина повинна прийти у лікарню і придбати собі послуги належного рівня, і вилікуватися; людина повинна прийти в магазин і наповнити свій кошик так, щоб вистачило і родині, і дитині, і сусідам,  і куму, і кумі - людина повинна забезпечити себе всім…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

16:26:05

КАПЛІН С.М.

(І наступний передавайте.) Всі інші розмови – це спекуляції. Так відбувається у парламенті: приймають 4-5 ганебних, принизливих закони, які  "вигрібають з кишень" простих українців все, що ці прості українці мозолями здобувають, а потім приймають ще один якийсь закон для того, щоб "замилити очі", для чого це все відбувалося. Тому ці всі рішення, ці всі законопроекти ні що інше, як чотири-три кроки назад і один крок вперед.     Проте, ми будемо голосувати за всі соціальні  закони, ми будемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, відповідь, Наталія Королевська.

 

16:26:50

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я хочу, конечно, поддержать своего коллегу, что фиктивное повышение социальных стандартов – это недопустимо.  Но в то же самое время, вот в  наших с вами  силах, в наших с вами сегодня возможностях  объединить усилия. Я благодарна тем членам Комитета социальной политики, которые поддержали именно наш вариант законопроекта и понимают, что деньги есть, деньги есть, деньги есть в бюджете, что на 500 гривен мы сегодня в состоянии  поднять социальные стандарты. И, друзья, ну надо же поделиться, в конце концов, и с людьми, ну хватит  уже только по своим карманам все растаскивать.

Поэтому, мы настаиваем     на том, чтобы те ресурсы, которые сегодня есть  в бюджете, были отданы людям и пошли на повышение   пенсий и социальных стандартов.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яценко  Антон. Включіть мікрофон.

 

16:27:48

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги! Дійсно, сьогодні це підвищення соціальних стандартів носить фіктивний характер, бо це  взагалі – нічого.  І хочу запитати,   а як з пільговими перевезеннями з боку держави і як з фінансуванням профтехосвіти? Коли ми від уряду побачимо певні кроки, направлені на покращення життя наших людей? І тому, дійсно, треба соціальні стандарти привести у відповідність до кошика, який сьогодні люди споживають, і рівня цін. Фракція  "Відродження", звичайно, ми будемо за це голосувати, але хочу почути відповідь на питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте.

 

16:28:32

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я хочу сказать своему коллеге, что в законопроекте, который подготовил "Оппозиционный блок", действительно, предусмотрены ресурсы и на компенсацию местным бюджетам для содержания профессионально-технических училищ и предусмотрены ресурсы на восстановление льготного проезда для тех категорий граждан, которым по законам Украины это право было предоставлено. И мы очень надеемся, что ваша фракция также поддержит наш законопроект, потому что он содержит еще ряд очень важных вещей, это финансирование детско-юношеских школ, это увеличение социальной помощи инвалидам и малообеспеченным семьям, это восстановление выплаты матерям-одиночкам и еще много тех норм, которые были забраны, и мы сегодня настаиваем, чтобы они были восстановлены.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ще останнє запитання. Каплін, але, будь ласка, коротко.

Пане Сергій, мені звертають увагу, що час вже вичерпаний, у нас потім будуть виступи від депутатів і я обов'язково дам вам змогу. Пане Сергію, згода? Потім будуть виступи від депутатів, я обов'язково дам вам слово.

По Регламенту час закінчився і мені дають зауваження. Давайте 30 секунд Каплін. 30 секунд, будь ласка. Я вам кажу виступайте, а ви мені дискутуєте без мікрофону, беріть мікрофон і говоріть.

 

16:30:11

КАПЛІН С.М.

Пане Голово, я закликаю все ж вам відзначитися в українській історії парламентаризму, як Голові, який чітко виконує український регламент.

Це перше.

Друге. Сьогодні ми будемо обговорювати ці законопроекти, їх кілька. Але я б хотів би запросити своїх колег зробити акценти на тому, яким чином вирішити фундаментально питання так, аби знайшлися не ті копійки для забезпечення індексації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість ще 30 секунд. Включіть мікрофон Капліну.

 

16:30:50

КАПЛІН С.М. … аби забезпечити можливості не цієї мізерної, ганебної, дешевої індексації, а дати людям повноцінні можливості жити, а не існувати, аби вони себе відчували людьми, а не істотами. Це, безумовно, робота, пов'язана з забезпеченням сплати олігархами податків. Деолігархізація, деофшоризація, створення умов, аби ми забезпечили максимальний рівень наповнення бюджету. І в кінці кінців, депутатам підняли зарплати втричі чи вдвічі, а людям зараз хочете на 5 відсотків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, наступний розділ – це виступи від фракцій. Я прошу усім бажаючим від фракцій, хто має бажання виступити…

Вибачте, так,-так-так! Співдоповідач! Співдоповідач, член Комітету з питань бюджету Рудик Сергій Ярославович. Будь ласка, співдоповідач.

 

16:31:51

РУДИК С.Я.

Шановний головуючий, шановні колеги! Комітет з питань бюджету, дійсно, розглянув урядовий законопроект № 4543 на своєму засіданні 11 травня. Нагадаю, що цим законопроектом пропонується збільшити доходи загального фонду Державного бюджету та видатки на суму 6,7 мільярди гривень, або на 15 відсотків. Вони підуть, передусім, на збільшення субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню, на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення і квартирної плати.

Також у зв'язку із підвищенням на 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму пропонується збільшити обсяг видатків Пенсійного фонду на  загальну суму до 145 мільярдів 465,5 мільйонів гривень та у зв'язку з підвищенням соціальних стандартів пропонується додатково врахувати кошти на виплату одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного і медичного профілю та уклали на строк не менше як 3 роки договір про роботу в сільській місцевості. Також на виплату одноразової грошової допомоги дітям-сиротам і дітям позбавленим батьківського піклування, виплату державної соціальної допомоги на дітей- сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, підвищення розміру стипендії аспірантам, клінічним ординаторам та докторантам навчальних закладів та наукових установ, крім того, Міноборони та іншим силовим  структурам на підвищення розмірів одноразової грошової допомоги, поранення в разі загибелі, смерті та інвалідності.

Разом з тим, поданий до розгляду законопроект, і ми це усвідомлюємо, далеко неідеальний. І на засіданні комітету під час його обговорення відбулася жвава дискусія наших колег, насамперед, обговорювалася ефективність механізму надання житлових субсидій населенню, а також запропонованого підходу уряду щодо незначного підвищення соціальних гарантій, який не враховує знецінення грошових доходів громадян внаслідок інфляційних процесів і девальвації національної валюти.

Крім того, в пояснювальній записці до законопроекту наведено лише інформацію щодо напрямів збільшення доходів і видатків державного бюджету, проте не надано детальних розрахунків відповідних змін, хоча статтею 91 Регламенту Верховної Ради  України  вимагається подання  таких розрахунків. Водночас до розгляду Верховною Радою законопроекту 4543 можливий розгляд і інших законопроектів щодо змін до державного бюджету, якими також передбачаються зміни бюджетних показників. Зокрема, у вівторок уже прийнято законопроект 4524 щодо збільшення видатків на проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Тому з метою  забезпечення узгодженості правових норм та збалансованості державного  бюджету потребують уточнення бюджетні показники в законопроекті 4543. Поряд з цим, комітет пропонує в додатку 2 до законопроекту передбачити уточнення назви бюджетної програми за кодом 3111800 для належної її реалізації.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради підтримує необхідність підвищення рівня соціального забезпечення населення та вважає, що законопроект може бути прийнятий за основу.

За наслідками розгляду та зважаючи на соціальну орієнтованість даного питання, комітет ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4543 прийняти за основу та в цілому як закон з пропозиціями комітету, наведеними в листі-висновку комітету.

Відповідно в разі прийняття законопроекту 4543 Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів України та Головним юридичним управлінням Апарату при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, пов'язані з ухваленням комітетом рішення щодо даного законопроекту.

Що стосується альтернативного законопроекту, хотів би сказати наступне. Він був зареєстрований тільки 17 числа, 18 числа був поданий на розгляд бюджетного комітету. Оскільки розробниками законопроекту є народні депутати, відповідно до частини третьої статті 52 Бюджетного кодексу для розгляду такого законопроекту у Верховній Раді вимагається експертний висновок Міністерства фінансів. На даний час висновок Мінфіну відсутній. Крім того, немає висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради. Тому Комітет з питань бюджету не розглядав наразі цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатись для виступів від фракцій. Прошу провести запис. Будь ласка.

Від "Самопомочі" Кіраль Сергій Іванович, будь ласка.

 

16:37:27

КІРАЛЬ С.І.

Прошу передати слово Альоні Бабак.

 

16:37:34

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, "Об'єднання "Самопоміч" однозначно підтримує зміни до державного бюджету України щодо підвищення соціальних стандартів. Але ми категорично проти збільшення субвенцій з державного бюджету на надання пільг та житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в розмірі 5,3 мільярди гривень. Тому що ми не можемо сьогодні продовжувати проїдати гроші. Ми повинні вже від слів про енергоефективність перейти до справжніх справ. І ці 5,3 мільярди гривень направити на інвестиції, зокрема на утеплення будинків. Тому що ми повинні з вами визнати, що енергоефективність без грошей – це міф. Не можна нічого зробити, не маючи грошей. Тому скільки слово "халва" не кажи, в роті солодко не буває.

Шановні, також ми  мусимо з вами визнати, що якщо ми зараз не спрямуємо  кошти на інвестиції, на зменшення споживання енергоресурсів, наше суспільство не витримає цих цін. Тому "Об'єднання "Самопоміч"  пропонує цей законопроект прийняти за основу, а в другому читанні переправити кошти з державної програми за номером 3511150, яка йдеться про субсидії, на іншу  державну програму за кодом  2754060, яка називається "Реалізація Державної цільової програми енергоефективності на 2010-2016 рік" для забезпечення реальних інвестицій на  створення робочих місць і на справжнє  зменшення енергоспоживання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нечаєв Олександр від Опозиційного блоку, будь ласка.

 

16:39:33

НЕЧАЄВ О.І.

Будь ласка,  Папієву надайте слово.

 

16:39:37

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України! Шановні громадяни України! От щойно я почув  в виступі представника бюджетного комітету те, що в розгляді комітету не було  законопроекту нашої колеги Наталії Королевської, тому що там якісь були причини. Так давайте згадаємо. От сьогодні  відбувся отакий кричущий факт, і я звертаюся до Голови Верховної Ради України. Сьогодні в розгляді був законопроект № 2009а-д. Ви знаєте, що в цьому  законопроекті один автор був Микола Томенко. Наскільки  мені відомо, як може в розгляді Верховної Ради України бути законопроект при  відсутності взагалі суб'єкта цієї законодавчої ініціативи?  

І прийняла рішення, Верховна Рада України мало того, що розглянула цей законопроект, прийняла рішення направити його на повторне перше читання. Ну таких я фактів не чув ще за всю історію, за всі каденції Верховної Ради України, щоб народний депутат України склав повноваження народного депутата України, а його законопроект розглядає Верховна Рада України і приймає рішення. Ну це таке окреме питання.

Стосовно запропонованого законопроекту. Щойно нам перший заступник міністра фінансів сказала, що ми пропонуємо з такого, знаєте, з барського плеча ми пропонуємо. Я хотів би першому заступнику міністра нагадати що таке взагалі прожитковий мінімум. Прожитковий мінімум – це вартісна величина набору продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг. Цей набір, він був затверджений ще в 2000 році постановою номер 656 (від 14 квітня). Я вже не кажу про те, що там недостатньо, що там одні носки на 2 роки і інше, ми зараз вже говоримо про інше. що ви хоча би цю вартісну величину дайте відповідно до того набору. От я даю вам показники ті, які, до речі, Міністерство соціальної політики, слава Богу, що ми прийняли свого часу Закон України "Про прожитковий мінімум", де стаття 5 зобов'язує міністерство щомісяця оприлюднювати фактичний розмір прожиткового мінімуму. Так от, я вам хочу сказати, наприклад, для працездатних осіб фактичний розмір прожиткового мінімуму за березень склав 2 тисячі 891 гривню, ви пропонуєте зараз вдвічі меншу величину. А хочу нагадати вам, що прожитковий мінімум для працездатних осіб, він є і мінімальною заробітною платою, так само, як прожитковий мінімум для непрацездатних осіб є розміром мінімальної пенсії, він фактичний в березні поточного року склав 2 тисячі 97 гривень. Ви зараз пропонуєте вдвічі меншу суму. Сьогодні уряд не те що не доплачує, а краде у …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" – Михайло Бондар, будь ласка.

 

16:42:47

БОНДАР М.Л.

Бондар Михайло, 119 виборчий округ. Прошу передати слово Геннадію Кривошеї.

 

16:43:00

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую. Добрий день, Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт". Шановні колеги, шановні народні депутати, шановна Україна! Я хотів би звернути увагу на те, про що ми там цілий рік говорили минулий,  критикували уряд, критикували владу, самі ж себе критикували, а в результаті зараз не можемо, я відчуваю, в залі зможемо, але є таки дуже багато критики відносно тих коштів, за рахунок додаткових надходжень до бюджету. Це все, ці збільшення надходжень якраз за рахунок того, яку політику проводив, в першу чергу, Прем’єр-міністр і уряд саме Яценюка. Тому на сьогоднішній день ми повинні прийняти якраз ті рішення і ті дії, які в дійсності зможуть далі показати перспективну роботу і прогресивну роботу саме нового уряду для того, щоб продовжити виконання всіх завдань. В тому числі і субсидій виконання, програми по субсидіях, в тому числі забезпечення освіти, медицини, культури, молоді, спорту.

Шановні друзі, давайте звернемо увагу на те, що в нас великий ряд проблем. А на сьогодні, в мене складається таке враження, що в залі намагаються просто, вибачте, якимось шляхом спробувати роздерибанити ці кошти. Якимось чином, не зрозуміло, як і куди. Знову ж таки як можна говорити про те, що потрібно забрати кошти, наприклад, з оборони. Люди добрі, ну, туди потрібно ще добавляти, тому що країна знаходиться в стані війни.

Разом з тим ми повинні забезпечити цілий ряд виконання необхідних програм по соціальним стандартам, які на сьогодні так важливі, і які фракція "Народний фронт" буде відстоювати і однозначно буде голосувати за даний законопроект. Тому фракція "Народний фронт" буде голосувати за даний законопроект. І я прошу всіх звернути активну увагу. І пані головуючу я прошу запросити всіх до зали, – тому що розгляд законопроекту йде по повній процедурі, і всі ходять по залу, виходять з нього, – для того, щоб ми змогли проголосувати досить важливий законопроект для країни.

Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:45:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за абсолютно слушну позицію. Я нагадую всім народним депутатам, що в нас уже завершується обговорення буквально за кілька хвилин.

І зараз до слова, будь ласка, представника групи "Воля народу" пана Шаповалова. А депутатів просимо заходити до зали. (Шум у залі)

Будь ласка, пан Шаповалов, група "Воля народу". Немає бажання обговорювати.

Будь ласка, Юлія Тимошенко передає слово Соболєву Сергію. Прошу. "Батьківщина".

 

16:46:08

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні друзі, я думаю, що цей законопроект якраз є прикладом того, коли здоровий, конкурентний спосіб визначення законопроектів, які реально змінюють ситуацію, є найкращий. Але, на жаль, практика попереднього керівництва парламенту на чолі з Гройсманом була наступна: ті законопроекти, які реєструвалися від нашої фракції "Батьківщина", чомусь не потрапляли в порядок денний і навіть зараз, якщо ви звернете увагу, законопроект, який абсолютно чітко регулює ті самі положення, який був зареєстрований на два місяці раніше, розглядається окремо як наступний.

По суті цього законопроекту. Я вважаю, що є декілька ключових речей, які ми повинні сьогодні визначити. Чи правильна практика, коли різке підняття цін, тарифів, відбувається без відповідного компенсату для населення. Ми фактично попали в ситуацію, коли попередній уряд Яценюка відстав з індексацією, з можливістю, дійсно, оплати по тарифах, як мінімум на рік. І тепер цим законопроектом пробують наздогнати те, що було упущено за останні півтори роки. Що для цього треба зробити? Треба врахувати рівень інфляції, на який не індексувались відповідні доходи громадян, на які не індексувались відповідні доходи громад місцевих, без яких були зупинені практично всі програми, в тому числі і програми енергозбереження. Тепер нам пропонують до кінця цього року підняти на 50 гривень доходи громадян, збільшивши відповідно мінімальний прожитковий рівень.

На наш погляд, це повне знущання, втрати за 2 роки реально приблизно 70 відсотків реальних доходів громадян, я не беру навіть те, що сталося з курсом гривні до долара, але просто номінальні речі. І пропонують нам замінити це 50-ма гривнями в кінці року в грудні місяці.

Саме тому ми б хотіли звернути вашу увагу на абсолютно чітке обґрунтування фінансове, яке ми надали в наступному законопроекті, які мають ту саму сферу застосування. І тому наша пропозиція є наступна.

Ми готові врахувати пропозиції цього законопроекту, якщо реально будуть враховані пропозиції наступного законопроекту.

Більше того, в нашому законопроекті пропонується, де взяти відповідний компенсат в мільярди гривень. І, перш за все, це можна зробити за рахунок законів по деофшоризації, які вже в цьому році реально відкривають можливість для фінансування таких програм.

Саме тому фракція "Батьківщина" і буде так визначатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Розенблат депутат. Це "Блок Петра Порошенка".

 

16:49:18

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, український народ! Сьогодні дійсно ми розглядаємо дуже важливий законопроект підвищення наших соціальних стандартів, підвищення наших витрат, нашого кошика споживчого. Але я хотів би зазначити… (Алло.) Але розглядати сьогодні питання того, що… (Дякую.) Розглядати питання сьогодні підвищення соціальних стандартів без врахування економічних проблем в державі сьогодні неможливо.

І я хотів би просто зазначити таке. Дійсно сьогодні я підтримую позицію фракції "Самопоміч" про те, що сьогодні треба направити кошти не тільки на субсидії, а, перш за все, на теплоенергетичне утеплення, на заходи по енергоефективності.

А ще я хочу нагадати, що у нас сьогодні дуже важливе питання стоїть і по обороні нашої промисловості, яка сьогодні вже практично півроку не має коштів на те, щоб сьогодні виготовляти нове озброєння, техніку і все інше. Таким чином, я хотів би ще зазначити, що дійсно, сьогодні підтримати треба ті законопроекти, які вносить Кабінет Міністрів. У людей на сьогоднішній день є велике бажання мати великі соціальні виплати, соціальну підтримку від держави. Але ми повинні ще нагадати те, що сьогодні країна все-таки виходить поспіль із економічної кризи, 3 місяці поспіль ми бачимо зростання економічне, ВВП (внутрішнього валового продукту), але я хотів би, щоб ця тенденція  збереглася.

Сьогодні кошти, які ми отримаємо від МВФ, а ми всі маємо  сподівання, вони не повинні йти на  прожитковий мінімум і на підвищення, вони повинні йти на відновлення нашої економіки, на відновлення працездатності нашого населення. Тому я хочу просто запевнити всіх:  те, що сьогодні робить уряд – він починає перші кроки. Я прошу підтримати сьогодні всі  його намагання, я вірю в те,  що  сьогодні  нам вдасться не тільки  в грудні місяці підняти кошти, але іще, на протязі  півроку, другого півріччя, ми будемо мати додаткове надходження, яке буде  так же само враховував на підвищення пенсій і всіх стандартів.

Але ще останнє хотів би нагадати: останнім пунктом є  те, що силові структури на підвищення виплати по загиблих наших героях всього враховано 4,6 мільйона гривень. Я вважаю, ці кошти взагалі  як би не є відображенням того, що сьогодні відбувається на сході і ми кожен день маємо дуже погані вісті зі сходу нашої країни про те, що гинуть наші бійці. І 4,6 мільйона – це є не та сума, яка  сьогодні треба для підтримки  тих людей, які втрачають своїх героїв.  

Хочу   ще раз наголосити, що  фракція  "Блоку Петра Порошенка"  буде підтримувати цей законопроект і запрошую всіх прийняти участь, і підтримати наш уряд.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Ігор Попов від Радикальної партії передає слово Олегу Ляшку. Мікрофон з місця, включіть,  будь ласка.  Будь ласка,  будь ласка, включили.  

 

16:52:33

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко,  Радикальна партія.

Шановні громадяни  України! Думаю, кожен з вас звернув увагу, яка   відсутність уваги до питання важливого, яке зараз обговорюється – питання про підвищення соціальних стандартів, ви бачите, більшість депутатів це питання не цікавить. Знаєте чому? Тому що більшість депутатів розуміє, що вас дурять і вам брешуть, коли говорять про підвищення соціальних стандартів. Бо насправді жодного підвищення соціальних стандартів немає. Тому що, коли уряд вносить зміни до Закону про бюджет, де пропонує на 30 гривень в місяць збільшення, наприклад, виплат по догляду за дитиною до 6 років, на 30 гривень в місяць, одне євро в місяць по догляду за дитиною до 6 років. Нехай би на ті 30 гривень в місяць прожив той, хто пропонує це збільшення.

Чому немає насправді підвищення соціальних стандартів? Тому що в країні величезний рівень корупції, тому що влада не платить податків. Тому що немає можливості піднімати ці соціальні стандарти, коли економічна політика, яку проводить нинішній уряд і нинішня влада, це політика консервації бідності, це політика перетворення України на сировинний придаток до розвинутих економік світу. Саме тому Радикальна партія пропонує альтернативу цій політиці, ми розробили і презентували суспільству антикризовий план невідкладних економічних дій, який пропонує категорично протилежне до того, що робить уряд. Уряд грабує країну, ми пропонуємо повернути статки назад до України, зокрема, з офшорів, і платити тут податки. Уряд пропонує підвищувати пенсійний вік для громадян, Радикальна партія каже, що треба створювати робочі місця. Уряд пропонує на 30 гривень збільшення мінімальної зарплати і пенсії, Радикальна партія пропонує до 3 тисяч гривень мінімальну заробітну плату і пенсію. Політика уряду спрямована на знищення власної економіки і промисловості, Радикальна партія пропонує закони, які дадуть можливість створити мільйони нових робочих місць, які забезпечать робочими місцями кожного українського громадянина. Уряд обкрадає людей, Радикальна партія захищає людей. Тому що єдина можливість підняти країну, відбудувати економіку, розвинути малий і середній бізнес, а не олігархів, це створення робочих місць, це радикальне підвищення доходів громадян, це деофшоризація економіки, це індексація заробітних плат і пенсій, бо коли уряд добавляє три копійки, коли інфляція сотні процентів, то це просто знущання.

Тому ми вимагаємо у парламенті антикорупційного розслідування проти вищих посадовців, радикальної зміни економічної політики заради підвищення доходів  наших… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу всіх депутатів зараз записатися на обговорення.

Так, будь ласка, переходимо до обговорення. Народний депутат Береза Борислав, позафракційний.

 

16:56:14

БЕРЕЗА Б.Ю.

Дякую, пані Ірино.

Борислав Береза, позафракційний, 213-й округ. Я хочу звернутися до  своїх колеги: скажіть, будь ласка, чи знає хтось, скільки зараз  дійсно депутатів в сесійній залі? Пані Андрію, пані Ірино, ви бачите, скільки людей зараз? Я впевнений, що якщо зараз будемо голосувати за ці закони, знову не буде голосів. Ми знову будемо голосувати, щоби повернутися до розгляду, потім голосувати за те, щоби повернутися і внести ці законопроекти на комітети. А навіщо ми тоді тут? Люди на  нас дивляться і не розуміють, що зараз? Ми прийшли у вишиванках, пофоткались і пішли додому? Чи ми працюємо на державу та суспільство?

Я хочу сказати, що це запитання дуже важливе. Соціальна допомога від нас, вона повинна прийти не через півроку, а сьогодні, хоча взагалі повинна прийти була ще півроку тому.

Отож я вас прошу, зараз призовіть всіх, хто зараз сидить в столовій, тих, хто зараз ходить в кулуарах, а, може, не прийшов взагалі. Бо якщо ми сьогодні  провалимо ці питання, український народ нам  це не простить!

Я би був вам дуже благодарен, якщо би ви зараз зробили сигнальне голосування. Я знаю, що цього немає в Регламенті, але, пане спікере, ви бачите, що взагалі в залі немає 226 депутатів. 340 по реєстрація, і знову нема людей! Кого ми дуримо? Суспільство не дурне, люди не дурні, люди нас не простять. Будь ласка, повинні сьогодні проголосувати. Зробіть це! Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:58:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Борислав.

Я знаю вагу того закону, який ми розглядаємо, як і наступного закону. І я пропонував, щоб ми пройшли за скороченою процедурою. Але я вам скажу одну річ, це я тут на трибуні принижуюся кожного разу, коли скликаю депутатів. Це не я мав би принижувати, це усі ми гуртом мали би запрошувати депутатів в зал. Це, наголошував не раз, це повна безвідповідальність. Але я сьогодні всі закони відхиляю, на які нема голосів. Я буду їх відхиляти, хай кожен несе відповідальність перед своє громадою. Хай кожен несе відповідальність, хай люди бачать хто, як голосує і хай випалена земля буде під ними на їхніх округах, якщо їх нема на робочих місцях. Я сподіваюся, що депутати будуть в залі. Я сподіваюсь, що фракції змобілізують депутатів для участі в сесійному засіданні. Дякую вам.

Будь ласка, Скорик Микола. Включіть мікрофон.

 

16:58:50

СКОРИК М.Л.

Скорик, "Опозиційний блок". Шановний пане головуючий, шановні колеги, шановні громадяни України! Як один із співавторів законопроекту 4543-1 мушу сказати наступне. По-перше, згідно Регламенту, законопроект нашої фракції під керівництвом Юрія Анатолійовича Бойка був зареєстрований ще на початку роботи цієї сесії. І він був за номером 3793 і саме він був повинен бути основним при розгляді цього питання, а законопроект уряду мав бути альтернативним, це щодо процедури.

Щодо тексту даного законопроекту, пані Королевська дуже детально і дуже змістовно освітила цей проект і ми вважає, що саме наш проект має  бути проголосований. Тому що саме він дає можливість хоч трохи дати можливість нашим людям виживати. Тому що в  умовах, коли ви буквально два тижні тому підняли комунальні тарифи в два рази, підвищувати людям заробітну платню на 50 гривень – це, як мінімум, ну, як кажуть, нелогічно і люди важко нас зрозуміють.

Шановні колеги, я пропоную як можливо скоріше проголосувати наш законопроект і перейти до наступного законопроекту, яким відміняється оподаткування пенсій для наших громадян. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Соловей Юрій, "Блок Петра Порошенка".

 

17:00:18

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ, Гуцульщина і Покуття. Шановні колеги, однозначно, що за цей законопроект треба голосувати. Потрібно голосувати виключно в урядовій редакції, оскільки це саме той текст, який є найбільш збалансований і який реально вирішує ту проблему, яка сьогодні відбулася в нашій державі. Очевидно, що рано чи пізно треба було відходити від популізму і підвищувати ціни на газ, але, поряд з тим, однозначно українське суспільство повинно було отримати компенсатори, для того щоб справитися з цією проблемою. І сьогодні, якщо ми подивимося, то в законі в першу чергу мова йде не стільки навіть про підняття прожиткового мінімуму, про яке справедливо сказав пан Ляшко, що воно по суті нічого не вирішує, як мова йде про збільшення на 5,3 мільярда суми дотацій, точніше, суми, яку український бюджет витрачає на субсидії.

Я хочу привернути якраз, власне, увагу до оцього питання, оскільки сума, яку витрачає український народ у вигляді субсидії, складає і планується у розмірі 40 мільярдів гривень. Мало це чи багато? Ну, для прикладу, витрати на медицину в нашій державі складають 44 мільярди гривень. Тобто сьогодні витрати на субсидії практично рівняються витратам на медицину.

І я хочу привернути увагу, що існуюча система субсидій абсолютно не вирішує тієї проблеми з енергозбереженням, яку треба в першу чергу вирішувати сьогодні в нашій державі. Люди і споживачі цих коштів не бачать. І тому поряд з цим законопроектом наступним кроком має бути тотальна реформа системи субсидій. Ми повинні перейти на персоналізований облік і на персоналізовану систему виплати субсидій, щоб люди ці кошти отримували на персональні картки, щоб люди отримувати стимул економити, і енергозабезпечити, і здійснювати заходи з енергозбереження.

Тому наступним кроком, я вважаю - і це питання в першу чергу має бути до уряду, - це повинна бути комплексна реформа системи субсидій, спрямована на персоналізовану виплату людям цих коштів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  Наталія Королевська.

 

17:02:49

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Я хочу обратить ваше внимание, что мы рассматриваем сегодня очень и очень важный вопрос. И вот представьте каждый из вас 50 гривен перед собой. И представьте, что именно на эти 50 гривен вы предлагаете нашим старикам, нашим инвалидам, нашим ветеранам, нашим  работающим людям всего лишь  поднять   социальные стандарты. И вы считаете, этого достаточно? Это этакий аукцион  невиданной щедрости от вас! Слушайте, ну мы давайте будем  честными. Каждый здесь присутствующий прекрасно знает, что сейчас в бюджет поступают дополнительные ресурсы за счет инфляции, за счет повышения цен, за счет сегодня повышения тарифов. Каждый из вас прекрасно знает, что сейчас последние деньги у людей забирают необоснованными налогами и необоснованными ценами. И у нас с вами есть  сегодня шанс. Есть шанс хоть чуть-чуть, хоть на капельку, но сделать шаг навстречу людям. И то, что люди два года почти не видят  индексации  социальных стандартов, но при этом они увидели в разы повышенные цены, и каждый месяц им как снег на голову сыпется повышение коммунальных платежей, ну вы же знаете так же хорошо.

Сегодня в нашей стране старики перестают лечиться, и они могли бы прожить  на год, на два, на пять больше, если бы могли получить медицинскую помощь, если бы могли купить себе  лекарство.

Сегодня молодежь перестает учиться, потому что просто не в состоянии оплатить свою учебу и их родители не в состоянии оплачивать содержание детей для получения образования.  

Сегодня массово люди выезжают из страны. Иммиграция в стране сегодня на  самых высших показателях. Ну, так давайте же хотя бы чуть-чуть одумаемся и примем решение не для галочки, не для того, чтобы потом гордо заявлять, что  мы ж на 50 гривен в декабре-месяце подняли соцстандарты, но при этом не прятать глаза. А давайте честно скажем: деньги сегодня в бюджете есть. И единственный шанс, чтобы эти деньги просто не разграбили, не украли очередной раз, а чтобы эти деньги сегодня сохранить, это шанс отдать эти деньги людям в виде пенсий и в виде заработных плат.

Но и согласитесь, но не хватает сегодня у вас способностей восстановить экономику, но у вас хотя бы хватит способностей сегодня нажать на кнопку и поднять людям социальные стандарты. И мы призываем вас сейчас принять ответственное решение и поднять, как минимум, на 500 гривен пенсии и заработные платы. Пожалуйста, сделайте мужественный шаг.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кишкар Павло Миколайович.

 

17:05:54

КИШКАР П.М.

Прошу передати Єднаку Остапу.

 

17:06:01

ЄДНАК О.В.

Шановні народні депутати, шановні представники уряду. Ви знаєте, дуже складно підтримувати таку законодавчу ініціативу. Тому що є величезні питання в послідовності дій уряду. Тому що з одного ви говорите, що є більші надходження до держбюджету, є надлишок коштів, з іншого боку, коли ми подаємо законопроекти, які, наприклад, фінансують лісову галузь південно-східних регіонів, де зараз ідуть нищівні рубки і де непередбачено жодної копійки для фінансування дотаційних лісгоспів, які зберігають південно-східні ліси, представники Мінфіну говорять: "Немає грошей, розбалансований бюджет".

Тому я вас дуже прошу, якщо у нас є збільшення надходжень до державного – бюджету разом з Держлісагентством спільно напрацюйте законопроект зміни до бюджету, які до кінця року вирівняють ситуацію, які дозволять зберегти нам кадри.

Інше питання, це бюджетна політика. Чого ми латаємо бюджет з коліс? Чому в квітні не були презентовані основні напрямки державної політики на 2017 рік? Чи буде у вересні проект бюджету, чи ви знову таким чином точковими змінами готуєте нас до бюджету під ялинку?

Шановний уряд, будьте відповідальними. Місяць часу пройшов і я не можу для себе зрозуміти, чи ви уряд популістів, чи ви уряд, який адекватно сприймає реальність і здійснює реформи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Ігор Луценко.

Шановні колеги, я зараз, я хочу повідомлення зробити. Колеги, зараз іде розділ виступу від депутатів, я буду давати виключно тим, хто  записався перед тим. Перед тим були виступи від фракцій. І кожна фракція мала можливість виступити. І не буде ніякої зміни в послідовності, не буде. Прошу, Ігор Луценко.

 

17:07:54

ЛУЦЕНКО І.В.

Ігор Луценко, партія "Батьківщина". Прошу передати слово Юрію Левченку.

 

17:08:01

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Безперечно, за цей законопроект треба голосувати. Знаєте, тому що 50 гривень – це краще, ніж нуль гривень. Тому так, за нього треба голосувати. Але треба все ж таки також обговорити і сказати людям правду, а чому тут 50 гривень в цьому законопроекту, а не, наприклад, 650 гривень чи 1050 гривень, так. І по-друге, треба людям сказати, що це не завтра 50 гривень, а 1 грудня. Так, це так просто для інформації.

Так от, так, добре, що хоча б на 50 гривень. Хоча насправді це, знаєте, сміх крізь сльози. Але чому це 50 гривень, а не 650 гривень? А тому що, хоча Мінфін розповідає, що немає грошей, у нас до сих пір, наприклад, наприклад, діє угода з Республікою Кіпр про уникнення подвійного оподаткування, через яку щомісяця виводить від 300 до 500 мільйонів доларів з України без жодної копійки податків. І, до речі, пані Наталя Яресько це офіційно визнала в серпні минулого року. Так, теж, на хвилиночку, колишній міністр фінансів.

У нас нічого в Верховній Раді не робиться щодо боротьби проти механізмів транспортного ціноутворення, через які знову-таки сотні мільйонів виводяться з України щомісяця. Більше того, ця Верховна Рада минулого липня проголосувати за полегшення механізмів транспортного ціноутворення, через яку найбільші підприємства і олігархічні підприємства України, олігархи виводять з України кошти без сплати жодної копійки податку на прибуток на надприбуткових підприємствах, які показують в Україні нульові прибутки, а насправді є надприбутковими.

У Верховній Раді нічого не робиться з приводу розбиття приватних монополій і олігополій, картелей, які повністю контролюють всю економіку країни і штучно контролюють ринок праці, не сплачують так само відповідні податки через контроль над політикою і так далі. Це при тому, що всі ці законопроекти, які я тільки що сказав, це я лише кілька прикладів, вони є, лежать в Верховній Раді вже півтора року, але їх навіть не обговорюють, не те, що їх не виносять на голосування, їх навіть не обговорюють для того, щоб люди, український народ, могли почути, а, хто є, хто, власне, в Верховній Раді.

І фундаментальна проблема полягає в тому, що Верховна Рада в сьогоднішньому вигляді не представляє український народ, не представляє все українське суспільство. 90 відсотків депутатів в Верховній Раді представляють один відсоток українського народу. І в цьому є проблема. Тому що вони працюють на цей 1 відсоток, вони консервують контроль над економікою і політикою, вони і далі працюють на набиття своїх кишень і кишень своїх господарів, а людям раз на півроку кидають 50 гривень і це насправді, знаєте, це настільки просто ганебно і знущально… (Я прошу дати завершити, будь ласка, 10 секунд.)

Це настільки знущання, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, категорично заперечує наступний виступаючий, бо у нього просто не буде змоги виступити.

30 секунд, будь ласка.

 

17:11:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Це настільки ганебно, коли інфляція вже зараз знову прискорюється до 15 відсотків, це як мінімум прогноз, а тут пропонується мінімальну зарплату, прожитковий мінімум підняти на 3 відсотка. От вдумайтесь навіть в цю арифметику. Тому поки Верховна Рада не зміниться – я звертаюся до виборців, звертаюсь до українців – нічого в країні не зміниться.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, зараз буде останній виступ, після якого ми перейдем до прийняття рішень.

Я прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів про те, що через кілька хвилин буде прийняття рішення. І я прошу всіх депутатів зайти в зал і зайняти свої місця.

Сугоняко Олександр. Передає слово Капліну. Будь ласка, Каплін. Мікрофон.

Прошу заходити в зал.

 

17:11:55

КАПЛІН С.М.

Ви знаєте ми тут чули як один народний депутат передає слово іншому народному депутату. А дуже хочеться сказати: прошу передати слово простому українському робітнику, який живе на 1 тисячу гривень. А хочеться сказати: хочу передати слово простій українській доярці, селянину, хочеться передати слово лікарю, передати слово вчителю, які ледве виживають. І, чесно кажучи, втратили вже повністю будь-яку навіть мінімальну мізерну надію на те, що завтра, післязавтра або коли-небудь у своєму житті вони будуть жити краще. Щоб сказав вам цей простий чоловік? Він би вам сказав ті речі, про які не знає навіть 90 відсотків народних депутатів, які сидять роками, а окремі – десятиліттями у цьому залі, що в Україні 15 мільйонів домогосподарств, і ми хочемо 10-11 мільйонам дати 40 мільярдів гривень. Для чого мучити простого українця? Для чого його заводити в ці субсидійні пута? Чому не дисконтувати вартість послуг на цю суму і не зробити кілька вольових кроків по деолігархізації? Чому ми сьогодні після війни чи в період війни, після двох революцій, не наберемося мужності і не націоналізуємо нафтові і газові родовища, які є в Сумській, Полтавській області? Чому ми не повернемо народу України, простим українським громадянам нафтопереробні заводи? Чому ми не створимо державну компанію, яка буде мати виключне право добувати те, що дав Господь Бог з української землі? Чому ми не приватизуємо газорозподільчі мережі? Чому ми не можемо завдяки цим крокам, а ще відміни ренти і ганебного, злочинного ПДВ, який покладається на кишеню простого українця, на його горб, на його шию не зменшити до 2-1,5 тисячі і для цього є відповідні обрахунки ціни на газ? Чому ми не дамо можливість дихати і жити простому українцеві, працювати українським підприємствам, бути конкурентоспроможними в середині і за кордоном нашої держави?

Тому що у фракцій, які блокують або не блокують трибуну трусяться ноги і руки, коли вони чують слово "олігарх", бо всі вони прийшли в український парламент, тут сидять і отримують щомісяця з кишені українського олігарха зарплату: не ці нещасних плюс 50 гривень, які сьогодні ми намагаємося дати українцеві, а по 50, по 100 тисяч доларів. Цей парламент  треба не переобирати, а  розганяти! Приводити нові демократичні сили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Час для виступів народних депутатів вичерпаний. Чи всі народні депутати зайшли в зал, колеги? Чи всі, хто вважає за необхідне, що підняття соціальних стандартів для наших  громадян, є в залі?  Я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця, приготуватись до голосування, колеги. Я прошу всіх народних депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця.  Шановні колеги, це підняття соціальних стандартів і я прошу усіх  приготуватись до голосування.   

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (4543) за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати за основу. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:17:23

За-269

Рішення прийняте.

Шановні колеги, в мене є рішення комітету, поставити за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету. Це пропозиція комітету. Заперечення в залі. Колеги, давайте порадимося.

Я ставлю пропозицію комітету, пропозицію комітету за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету 4543. Хто підтримує, прошу проголосувати. Якщо не буде голосів, воно не пройде, товариство. Якщо ви проти, воно не пройде. Колеги, голосуємо, хто підтримує пропозицію комітету, прошу голосувати. Хто підтримує пропозицію комітету, прошу голосувати. Якщо не пройде…

 

17:18:19

За-248

Рішення прийняте.

Це є пропозиція комітету, я ставлю, на комітеті треба було вести дискусії.

Шановні колеги, мені юристи звернулися до мене, закон прийнятий, вітаю авторів і уряд вітаю за плідну, і професійну дискусію.

Колеги, мені юристи зробили важливе зауваження. Я прошу уваги! У нас два народних депутати стали… пішли на виконавчу службу, але ми не прийняли  рішення, як це ми робили завжди, про  зняття з них повноважень, і відповідно ЦВК не може прийняти рішення про призначення виборів на тих округах.

Згідно Регламенту, я на будь-якому етапі можу  поставити це питання, воно дуже коротеньке, але без них ми загальмуємо вибори на двох округах.

Я прошу товариство і весь зал мене підтримати. Короткі питання, вони не потребують включення у порядок денний, я їх ставлю на будь-якому етапі. Я прошу дуже коротко, щоб ми їх розглянули. Це наша добра традиція, коли людина йде у виконавчу служу, ми не тягнемо, як колись, а ми тут же ставимо це на голосування.

Колеги, отже, перша постанова – проект Постанови 4672 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гарбуза. Я прошу підтримати пропозицію  розгляду за скороченою процедурою.

Прошу голосувати, колеги, прошу голосувати. Голосуємо.

 

17:19:57

За-213

Я запрошую до доповіді Пинзеника Павла Васильовича. Але коротко, коротко, Павло, будь ласка, інформативно!

 

17:20:05

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні розглянув заяву народного депутата України, члена депутатської фракції "Блоку Петра Порошенка" Гарбуза Юрія Григоровича про складення ним депутатських повноважень згідно з положеннями пункту 1 частини другої статті 81 Конституції, статті 4 Закону "Про статус народного депутата України" у зв'язку з призначенням його головою Луганської обласної державної адміністрації. Комітет прийняв рішення внести народними депутатами членами комітету на розгляд парламенту проекту Постанови (реєстраційний номер 4672) про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гарбуза і рекомендує Верховній Раді України прийняти його в цілому. Просимо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проекту Постанови про дострокове припинення... (Шум у залі) Обговорення? (Шум у залі)

Шановні колеги, пане Єгор, я обов'язково дам вам зараз слово. Тільки я поясню, яка є логіка. Наступне питання – це оподаткування пенсій, ми якщо ввійдемо в тих два законопроекти по обговоренню, це займе нам 25 хвилин і ми сьогодні не зможемо зняти оподаткування пенсій. Я не зможу зневажити право буд-якого народного депутата. Але якщо їхня є така воля... Є така воля, Єгор? Не може бути одному, може бути: два плюс два. Нема виняткових повноважень. Можемо голосувати, колеги? Голосуємо. Голосуємо, так, Єгор?

Шановні колеги, я ставлю на голосування проекту Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гарбуза (номер 4672) в цілому. Хто  підтримує дану постанову, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:22:09

За-228

Рішення прийнято. Постанова прийнята.

Колеги, наступна. 4673 – проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гордєєва. Пропоную розгляд даної постанови за скороченою процедурою. Хто підтримує, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:22:40

За-235

Павло Пинзеник, прошу слово для доповіді, дуже коротко.

 

17:22:45

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, шановний Голово, комітет на засіданні 16 травня розглянув заяву народного депутата – члена депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" Гордєєва Андрія Анатолійовича про складання ним депутатських повноважень згідно з положеннями пункту 1 частини другої статті 81 Конституції, статті 4 Закону "Про статус народного депутата".

Указом Президента України від 28 квітня 2016 року Гордєєва призначено головою Херсонської обласної державної адміністрації.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради проект Постанови (реєстраційний номер 4673) про дострокове припинення повноважень депутата Гордєєва та рекомендує Верховній Раді України прийняти його в цілому. Дякую. І прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, можемо голосувати? Я ставлю на голосування проект Постанови про дострокове припинення повноважень депутата України Гордєєва (№ 4673) в цілому. Шановні колеги, прошу голосувати, хто підтримує дану постанову. Голосуємо.

 

17:23:58

За-248

Постанова прийнята в цілому. Побажаємо нашим колегам плідної, активної роботи. І, таким чином, ми дали можливість ЦВК призначити вибори на цих округах.

Шановні колеги, зараз я хочу з вами порадитись. У нас є наступний законопроект: 4316. Заява, у мене заява від фракцій. Але вони згодились не перерву, а тільки заяву. Це добре. Тому я прошу зараз на 3 хвилини. І, колеги, не розходимось, колеги.

Будь ласка,  по заяві від двох фракції – "Батьківщина" і Радикальна партія –  слово надається Олегу Ляшку. Будь ласка.

 

17:24:43

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, я хочу повідомити вам дуже неприємну для нашої  країни новину. Сьогоднішнє розслідування найавторитетнішого німецького видання "Deutsche Welle" під назвою "Офшорні схеми оточення Порошенка у Німеччині".

Німецькі журналісти  розкопали у Німеччині  10 офшорних компаній, через які виводилися десятки мільйонів доларів з України. Бізнес Президента Порошенка.

Я хочу наголосити, це надзвичайно неприємна для України новина, тому що коли німці, коли американці, коли британці, коли вся світова преса пише про Президента України в негативному контексті, це принижує кожного з нас, це принижує нашу рідну державу. Тому що Президент України і його оточення вони представляють державу.

Учора, нагадаю, журналісти Дмитро Гнап і Анна Бабинець оприлюднили матеріали розслідування, коли Президент у в березні нинішнього року  вивів 4 мільйони євро  для купити чергову офшорну компанію замість того, що вкладати ці гроші у створення робочих місць для  українців, замість того, щоб створювати компанію в Україні, а не в офшорах.

Я звертаюся до сумління народних депутатів. Скільки ще треба блокувати трибуну? Що ми маємо ще зробити? Скільки має бути міжнародних розслідувань, щоб парламент України нарешті наважився  провести  і створити комісію власну слідчу і провести власне розслідування зловживань корупції офшорів Президента України, його оточення, Голову Національно банку Гонтаревой, міністра фінансів Данилюка і оточення Президента. Скільки ще має світ писати, скільки ще треба лупати цю скалу, щоб ви нарешті, колеги народні депутати, усвідомили свою відповідальність, що виводити гроші з України, не платити податків Україні, позбавляти робочих місць українців, це злочин в умовах війти.

Ви щойно проголосували закон, який на 30 гривень добавляє 6-річній дитині, батькам 6-літньої дитини на місяць, 30 гривень. У нас мільярди виводять з України, ви це дозволяєте. Ви не голосуєте за те, щоб припинити корупцію, ви не голосуєте за те, щоб влада припинила обкрадати українців, ви даєте можливості, ваша бездіяльність, ви співучасники корупції, бо ви своєю бездіяльністю допомагаєте обкрадати країну, ви допомагаєте красти мільярди, українцям з барського столу викидаєте 30 гривень на місяцю.

Я вимагаю від вас діяти, розслідувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у мене є до вас велике прохання і прохання, щоб поставились з розумінням до мого прохання.

У нас зараз стоїть через один 4542, де першу доповідь буде мати Юлія Володимирівна Тимошенко, яка мала доповідати закон, який стоїть зараз. Я думаю, можемо дати просто їй більше часу і якщо буде загальна згода, щоб ми зараз перейшли до оподаткування пенсій, бо якщо ми зараз до нього не перейдемо, якщо ми до нього не перейдемо, ми просто втратимо шанс його прийняти сьогодні.

Шановна Юлія Володимирівна і мої колеги з "Батьківщини", чи ви будете не проти, щоб ми перейшли до оподаткування пенсій, і ваша доповідь буде першою, і ваша пропозиція буде першою, Юлія Володимирівна. (Шум у залі)

Так, так, в мене тільки буде одне прохання, щоб комітет розглянув. Я поставлю його, я поставлю його, але вас попрошу, щоб комітет був. Бо мені щойно юристи сказали, що немає комітету, і ми не маємо право ставити. Одну хвилину, будь ласка, Юлія Володимирівна, я вас прошу, щоб комітет був по цьому закону. Будь ласка.

 

17:29:07

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні друзі, зараз є у нас альтернатива яка? Або ми розглядаємо Закон "Батьківщини" 4316 – про підвищення соціальних стандартів, і тоді ми сьогодні не встигнемо розглянути законопроекти всі про скасування податку на пенсії. Ми погоджуємося, щоби відкласти закон 4316 на наступний тиждень, на вівторок першим питанням. Якщо ви нам обіцяєте, то ми готові зараз погодитися на це і розпочати розгляд всіх законопроектів про скасування податку на пенсії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юлія Володимирівна. В мене тільки є одне прохання. Що мені говорить Апарат? Що немає комітету. Будь-яке рішення комітету, навіть негативне рішення комітету, якби було… Я даю доручення комітету до наступного засідання таке чи інакше рішення, будь-яке рішення щоб було по тому закону.

І, шановні колеги, я переходжу до розгляду проекту Закону 4542, 4542-1, 4542-2, 4542-3, 4542-4, 4542-5 і 4542-6 – проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій. Шановні колеги, в нас небагато часу, і я висловлюю пропозицію розгляду його за скороченою процедурою, хоч всім доповідачам буде слово надано. Всім доповідачам буде надано слово. І всім бажаючим буде надано слово для виступу.

Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо. Голосуємо.

 

17:31:00

За-187

Рішення прийняте.

І я з переліку доповідачів перший, хто подавав закон на реєстрацію на цю тему це була Юлія Володимирівна Тимошенко, я надаю їй перше слово, а потім – Макєєва, потім – Денісова. Прошу приготуватись до виступів, всі доповідачі.

Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

17:31:20

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, нарешті боротьба всіх народних депутатів, які були проти введення податку на пенсії, сьогодні може завершитися перемогою. Ви знаєте, що зразу після приходу нового уряду після революції гідності була зроблена безпрецедентне річ, всупереч світовим традиціям, всупереч здоровому глузду, дірки в бюджеті, які є в тому числі завдяки роботі офшорів, тіньової економіки, іншим складовим сьогоднішніх негараздів, корупція, дірки ці в бюджеті намагалися закрити введенням унікального для світу податку на пенсії. Ви знаєте, що наша команда, фракція "Батьківщина", не голосувала за таке рішення жодного разу. Таке рішення проводилося двічі, при прийнятті бюджету на 16-й рік і при прийнятті Державного бюджету на 15-й рік. Мені здається, що всі, хто за це голосував, несуть за це пряму відповідальність. Ми з першого дня відстоювали позицію скасування податку на пенсії як неприроднього, недопустимого і аморального. І сьогодні є величезна нагода у нашого парламенту закінчити з цим приниженням пенсіонерів і скасувати податок на пенсії.

Я закликаю всіх депутатів, не зважаючи на те, що у нас є тут десятки законопроектів, консолідувати своє голосування навколо одного законопроекту, а всі інші зняти на користь одного.

Сьогодні є урядовий законопроект і ми вітаємо це. І тому пропоную всім авторам законопроектів зняти свої законопроекти на користь урядового, тому що ми всі разом дотиснули уряд для того, щоб скасувати ці пенсії. І сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

17:33:31

ТИМОШЕНКО Ю.В. І сьогодні давайте зробимо цей перший крок. Але є і другий крок – скасування податку на пенсії працюючих пенсіонерів. І ми вимагаємо, щоб на наступний вівторок ми з цього почали.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До доповіді запрошується заступник міністра фінансів Макеєва Олена Леонідівна. Будь ласка.

 

17:33:53

МАКЕЄВА О.Л.

Шановний Андрій Володимирович, шановні народні депутати, вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування (реєстраційний номер 4542). Прийняття вказаного законопроекту спрямоване за забезпечення захисту  соціально-економічних прав пенсіонерів, у тому   числі і пільгових  категорій з числа  чорнобильців, інвалідів,  осіб, які втратили годувальника, а також категорії осіб,  які отримують  спеціальні пенсії. Законопроектом пропонується  скасувати  передбачене Податковим кодексом  України оподаткування сум пенсій, якщо їх місячний розмір  перевищує три розміри  мінімальної заробітної плати  у частині такого перевищення,  а також пенсії з іноземних джерел, які  згідно з міжнародними договорами    підлягають в  Україні, чи не оподатковуються в країні їх  виплати. Прийняття законопроекту дозволить забезпечити виплати у повному обсязі сум пенсій та різних соціальних доплат до них нарахованих  згідно з законодавством усім  категоріям громадян  України,  та зняти  соціальне напруження серед них.

Прошу підтримати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую вам.

До доповіді запрошується народний депутат України Денісова Людмила Леонтіївна. Включіть мікрофон,  будь ласка.

 

17:35:17

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги! Дійсно, з 1 січня 2015 року діє порядок оподаткування за ставкою в 15 відсотків  пенсій, розмір яких перевищує три мінімальних заробітні плати. Протягом останніх двох років уряд Арсенія Яценюка всі до копійки кошти направляв на обороноздатність держави. І в цей важкий період нашої історії, уряд, під керівництвом лідера "Народного фронту", разом з парламентом, зміг здійснити необхідні реформи та стабілізувати розвиток економічного та фінансового сектору держави. Як тільки виникла можливість покращити гарантії для громадян, "Народним фронтом" подано законопроект про відміну з 1 травня цього року оподаткування пенсій громадян України. Такий законопроект був мною підготовлений, до 28 квітня внесений в парламент. Завдяки інших інтересів, був зареєстрований першим законопроект, поданий урядом. Але наша фракція, вона відповідальна і "Народний фронт" буде підтримувати законопроект, поданий урядом для того, щоб все ж таки покращити життя людей.

Де взяти гроші? Ці гроші, завдяки роботі Яценюка, його уряду, перевищені доходи по виконанню державного бюджету на 14 відсотків, це 8,2 мільярда гривень, за рахунок цього можна це зробити.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, пані Людмила.

До доповіді запрошується народний депутат України Долженков Олександр Валерійович.

 

17:37:09

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Здравствуйте, уважаемые коллеги! К сожалению, по вопросу  налогообложений, пенсий очень много политизируется этот вопрос. Почему? Потому что каждая фракция сейчас хочет откреститься от того, что, фактически, их голосами, их решением было введено налогообложение пенсий.

Вот, например, лидер "Батьківщини"  официально заявила, что она не голосовала и ее фракция. А я констатирую, что за закон 71 от 28 декабря 2014 года в целом проголосовали "за" БПП, "Народный фронт", "Самопоміч", Радикальна партія і "Батьківщина".

Что это за закон? А это закон, который снизил размер налогооблагаемой пенсии с 10 тысяч гривен до трех минимальных заработных плат. Поэтому с декабря 2014 года, фактически, под налогообложение попали шахтеры, металлурги, атомщики, другие лица, которые получали высокую пенсию вследствие очень высоких отчислений  на единый взнос социальный. Почему? Потому что эти предприятия платили большие взносы в государственные целевые фонды, в Пенсионный фонд, посему они, конечно, больший размер пенсий получают.

Что касается "Народного фронта", который говорит о том, что они путем титанических усилий предыдущего правительства изыскали эти резервы, это фактически неправда. Потому что "Оппозиционный блок" обратился в Конституционный суд с представлением признания неконституционным налогообложения пенсий. Мы ожидаем решение о неконституционности. И действующая власть для того, чтобы устраниться от  этого позора, вносит эту законодательную инициативу. Но я призываю всех депутатов, в независимости от фракций, которые находят я в Верховной Раде Украины, все-таки отменить этот позор, этот пример недальновидной, непрофессиональной политики государства. Поскольку налогооблагать пенсии, которые не являются доходом, а которые финансируются за счет Пенсионного фонда, формируемого за счет ЕСВ, является неправильным, экономически приступным и просто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, коли ви виступаєте і називаєте депутата прізвище, я змушений давати йому репліку, зважайте на це. Репліка Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

17:39:30

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, не Партії регіонів розповідати нам, хто погано, а хто гарно зробив. Ви кончили країну, зробили корупцію суттю існування держави. (Оплески) Започаткували війну, привели країну до окупації, до втрати території Криму і Партія регіонів буде розповідати що робити, в той час, коли ви в 2016 році проголосували за всі законопроекти, які потім бюджет 2016 року врахував – і знищив практично всі пільги. Дорогі друзі, ми і зараз як "Батьківщина" вважаємо, що такі пенсії, які собі повстановлювала Партія регіонів: по 100 тисяч гривень, по 80 тисяч гривень, - треба оподатковувати всупереч здоровому глузду. Але для людей, які отримують жалюгідні пенсії, взагалі недопустимо оподаткування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Народний депутат України Вілкул Олександр Юрійович.

 

17:40:31

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые коллеги! "Оппозиционный блок" единственная политическая сила в парламенте, которая занимает последовательную позицию против налога на пенсии. Еще полтора года назад мы зарегистрировали Конституційне подання, для того чтобы отменить данный налог. Власть должна прекратить издеваться над стариками.

Да, сегодня многие фракции парламента внесли свой вариант закона о том, чтобы убрать налогообложение пенсий. В чем особенность моего варианта этого закона? Первое: убирается налогообложение пенсий – это позорное решение, принятое действующей властью, это налог, которого нет нигде в мире. Люди всю жизнь платили взносы в Пенсионный фонд и теперь с них еще раз берут налоги.

Первое. Отменяем налогообложение пенсий.

Второе. Возвращаем людям все те деньги, которые были уплачены за весь этот период времени. Люди должно получить свои деньги обратно. При этом мы понимаем,  что Оппозиционный блок – это фракция, у которой всего  на сегодня 44 человека, и нам недостаточно  голосов, чтобы проголосовать это решение, поэтому мы приняли решение  на фракции проголосовать  и поддержать любой из законопроектов, в том числе и урядовый, для того, чтобы отменить этот позорный налог на пенсии.  Прошу всех поддержать это решение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується  до доповіді народний депутат України Шухевич Юрій-Богдан Романович. Будь ласка,  пане Юрій.

 

17:42:13

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане Голово! Шановні депутати! Мій законопроект відрізняється від урядового тим, що ми передбачаємо скасування  оподаткування пенсій  працюючих пенсіонерів. Зрозумійте, що цей закон, який пропонує  уряд, є  обманом. Тому обманом, що не оподатковуються високі пенсії, ті, які не платили ніколи відповідних внесків в Пенсійний фонд їм залишаються пенсії, в той час, як продовжуються, будуть продовжуватися оподатковуватися оці пенсіонери, які працюють. Це блюзнірство і знущання над тими бідними і нещасними людьми, які ледве виживають.

Наш комітет профільний проголосував на підтримку мого законопроекту, але під тиском уряду комітет переголосував і подав позитивний висновок урядовому законопроекту.

Я пропоную всім, хто дійсно стурбований тим, долею тих бідних людей, щоб вони проголосували за мій законопроект, і тільки в першому читанні. Будь-який, який не приймався тільки в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Наступна доповідь, народний депутат України Ігор Мусійчук.

 

17:43:57

МОСІЙЧУК І.В.

Радикальна партія Олега Ляшка послідовно виступає за ганебне явище таке, як оподаткування пенсій і ми підтримуємо скасування цього оподаткування.

Але, люби Боже правду. Є дві речі, які приховані в урядовому законопроекті. По-перше, залишається оподаткування працюючих пенсіонерів, що є ганебним, що копійки, які люди пенсійного віку йдуть з останніх сих заробляють, обкладаються податком.

І друге, найголовніше. Отут лили крокодилячі сльози ті, хто обнімали "золоті унітази" і жрали "золоті батони". Так вони встановили пенсії для суддів, прокурорів, міністрів, для самих себе 10, 20, 80 тисяч. Із них також зараз пропонується зняти оподаткування. Це несправедливо. Ми пропонуємо обкладати пенсії податком ті, які є більшими за 10 тисяч 740 гривень, а це всього 1 відсоток. Це особи, які дійсно 25 років пили кров з української держави і нації, а зараз їм встановлені такі пенсії.

І наостанок. Залиште в спокої працюючих пенсіонерів, дайте людям виживати, припиніть обдирати шкіру. Бариги при владі, зупиніться! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До доповіді запрошується, вже останній буде доповідач, зі всіх альтернативних у нас 8 альтернативних законопроектів, останній це є Курячий Максим Павлович. І я прошу включити мікрофон Максиму Павловичу.

 

17:46:01

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановні колеги народні депутати України! Я вважаю, що мій законопроект серед тих, що зараз ми розглядаємо, є найбільш юридично виважений і найбільш конкретно. Адже я пропоную внести зміну не тільки до Податкового кодексу України, а ще і до низки законів України. Зокрема, до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", до Закону України "Про пенсійне забезпечення", до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи".

Що я пропоную. Я пропоную скасувати оподаткування пенсій, це, по-перше. Але не просто їх звільнити, це буде несправедливо, я пропоную для тих людей, які отримують пенсії вище 10 тисяч гривень до 20 гривень, є в нас такі блатні пенсіонери, щоб вони сплачували податок 18 відсотків від різниці. Ті, хто отримують пенсію від 20 до 30 тисяч гривень нехай сплачують 50 відсотків податку зі своєї пенсії. І ті, хто отримує вище ніж 30 тисяч гривень 80 відсотків податку вони мають сплачувати. Це питання не тільки моральності, а і ще економічно обґрунтовані. А оскільки ті блатні пенсіонери, коли отримували свою  заробітну плату. Вони жодним чином, жодним чином не вносили ніяких платежів до Пенсійного фонду України. Це, по-перше.

По-друге, я пропоную скасувати понижуючий коефіцієнт для працюючих пенсіонерів, а також одночасно пропонує, це мається на увазі, що 15 відсотків вони не доотримують, ті, хто працює, відновити виплату пенсій працюючим державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, вони отримують мінімальну заробітну плату, стидоба за це.

І востаннє. Я пропоную скасувати ту норму, яка накладає мораторій, накладає мораторій на індексацію пенсій та заробітних плат у зв'язку з підвищенням соціальних стандартів. Вот такий комплексний в мене законопроект. Я вважаю, що він більш юридично обґрунтований…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, дайте закінчити.

 

17:48:12

КУРЯЧИЙ М.П.

Я вважаю, що він найбільш продуктивний і найбільш юридично обґрунтований. Але я знаю, що необхідно вивірити всі "за", всі "проти", необхідно забезпечити збалансованість державного бюджету України. І саме тому я пропоную прийняти єдиний закон в першому читанні і дальше в комітеті ми його напрацюємо і винесемо за скороченою, безумовно, за скороченою процедурою до другого читання в сесійну залу України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Усі співдоповідачі виступили, було багато  законопроектів і величезну титанічну роботу провів комітет. І я надаю слово для співдоповіді голові, власне, комітету, яка найліпше попрацювала в тому напрямку,  Комітету  з питань податкової та митної політики Южаніній  Ніні Петрівні.  Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

17:49:00

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний головуючий,  шановні колеги! Вчора на засіданні комітету ми розглянули весь  пакет законопроектів, що стосується звільнення від оподаткування пенсій – це урядовий 4542, 6 альтернативних до них, та  законопроект 2682, який був зареєстрований раніше. Розглянувши  всебічно ці законопроекти,  ми прийняли рішення, що  немає жодного законопроекту в якому б містилося виважене рішення щодо звільнення від оподаткування і працюючих, і непрацюючих пенсіонерів. Що стосується відміни понижуючого коефіцієнту по виплаті пенсій працюючим робітникам – це  закладено Державним бюджетом на 2016 рік. І представник Мінфіну нам повідомила, що така  відміна приведе до додаткових втрат  бюджету в 1,8 мільярдів гривень до кінця цього року. Зважаючи на те, що це значна зміна, яка може бути внесена в бюджет, до бюджету, ми прийняли рішення, рекомендувати Верховній Раді України прийняти тільки в першому читанні урядовий законопроект 4542 і до другого читання підготувати в скороченому порядку всі пропозиції, які тільки що лунали. І що стосується оподаткування надвисоких пенсій, встановити, який це розмір надвисоких пенсій, чи ті 10 тисяч, що було раніше, чи 10 мінімальних зарплат, чи це зовсім буде інший розмір? І систему оподаткування, вірніше ставку оподаткування, цих надвисоких пенсій чи вона може бути 20 відсотків, чи 80, як пропонувалося під час засідання в комітеті?

Тому, дійсно, вчора на засіданні комітету ми прийняли рішення, відмінити наше попереднє рішення комітету від 12 травня, був присутній автор, шановний Шухевич Юрій-Богдан Романович, який чув всю нашу дискусію, і погодився з тим, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити одну хвилину.

 

17:51:10

ЮЖАНІНА Н.П. Що ми приймаємо рішення щодо законопроекту 4542, і всі інші побажання  доопрацюємо до другого читання.

Тому комітет, рішення комітету було саме таке: рекомендувати Верховній Раді  України законопроект, реєстраційний номер 4542 прийняти за основу та доопрацювати його до другого читання за скороченою процедурою.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, Ніна Петрівна, і за якісно проведену роботу.

І  зараз, колеги, я прошу провести запис для обговорення: два – "за," два – "проти". Будь ласка, колеги, записуємося.

Рибак Іван Петрович, будь ласка.

 

17:52:11

РИБАК І.П.

Прошу передати слово Володимиру Ар'єву.

 

17:52:17

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, безумовно, фракція "Блоку Петра Порошенка" підтримає законопроект, запропонований урядом. І це є, дійсно, уже рішення, яке підійшло, і воно буде вчасним і обґрунтованим.

Але я хочу сказати трошки про інше. Знаєте, якщо потрусити тут народних депутатів, то, напевно, з декого можна витрусити на два пенсійних фонди і на три забезпечення бюджетників зарплатами на цілий рік. І стосується це не тільки колишніх регіоналів, які за часів Януковича обкрадали державу і виводили гроші за кордон, і з ними зараз зникли і заховали ці кошти. Це  стосується і тих, хто тут найбільше кричить про політичну корупцію. Але я хотів би сказати, що ті, хто найбільше сьогодні волає про так звані офшори, то хай самі пояснять, як вони літають на літаках за рахунок бізнесменів-партнерів, олігархів, як вони купують і не включають в декларації партійні офіси, розташовані на Кловському узвозі, як міняють кортежі свої, як печатки, як вони обдурюють громадян, коли говорять, що у них 1,2 гектари в декларації, а, насправді, родини  володіють по 12 гектарів.

Так от, я хочу сказати, що саме ці люди і ховають свої статки від громадян, а приховані статки – це приховані податки. Хочу нагадати про те, що Петро Порошенко у 2014 році 350 мільйонів гривень він виділив для модернізації української армії, і про це всім відомо.

І тому ті, хто сьогодні кричить найбільше, хай спочатку покажуть… стануть чесними самі. А так, вибачте, це стрясання повітря, і ваша брехня вже давно всім набридла.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Острікова Тетяна передає слово для виступу Журжію, народному депутату. Включіть, будь ласка, Журжій.

 

17:54:28

ЖУРЖІЙ А.В.

Колеги, доброго дня. Фракція "Самопоміч" вітає ініціативу уряду, що вони нарешті пристали на пропозиції народних депутатів – і внесли законопроект стосовно відміни оподаткування пенсій. Але давайте будемо чесними: нам треба, крім оподаткування пенсій, ще й прибрати ганебний понижуючий коефіцієнт для працюючих пенсіонерів.

Тому ми пропонуємо сьогодні підтримати за основу і в цілому законопроект Шухевича – і прибрати як оподаткування пенсій, так і понижуючий коефіцієнт з працюючих пенсіонерів. Коли колеги-депутати переживають стосовно того, що буде в нас дірка в 1,8 мільярдів гривень, то я хочу звернути увагу, що вчора провладні фракції: "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" в змові з олігархічними групами провалили ініціювання  звільнення  очільника корупції, голови Фіскальної служби  пана Насірова і пана Білана, які кришують корупцію на  митниці в податках і тому  кошти там, друзі мої. Тому не говоріть  про те, що ви за пенсіонерів, тому що ви дозволяєте красти 50 мільярдів на митниці.

Не говоріть про те, що ви за оборону і за армію, тому що щороку конвертаційні центри, які кришуються очільником податкової міліції, завдають збитків на 3 мільярди гривень. І жодних відшкодувань до бюджету не відбувається.

Не говоріть, що ви за створення нових робочих місць, тому що податкова знищує бізнес, який створює робочі місця. І ви це вчора показали, відмовившись звільняти… ініціювати звільнення  Насірова і Білана.  Тому голосуємо за основу і в цілому законопроект Шухевича і скасовуємо оподаткування пенсій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Опозиційний блок" Шенцев Дмитро передає Королевській слово. Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

17:56:26

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Мы рассматриваем очень важный сегодня вопрос.

И мне хочется вам напомнить, что путь в Европу, это не налог на пенсию, а путь в Европу, это в первую очередь стремление к европейской пенсии. И так же я вам хочу напомнить, что средняя пенсия в Европе, это 500 евро, а не те 40 долларов, которые вы сегодня с гордостью и с таким достоинством платите людям. И хочу вам сказать, что 2 года назад в нашей стране средняя пенсия, минимальная пенсия была 120 долларов, в 3 раза выше, чем сегодня.

Поэтому "Оппозиционный блок" настаивает на том, чтобы пенсия была реально проиндексирована, а чтобы ваши опыты и эксперименты с налогами на пенсии, с неадекватными сборами, совершенно непрофессиональными  решениями ушли в историю, мы будем голосовать за каждый законопроект, который позволит сегодня отменить позорный для каждого украинца налог на пенсию. И мы считаем, что мало сегодня отменить налог на пенсию, мы обязаны компенсировать людям те деньги, которые были отобраны у них в абсолютно антиконституционный способ. Когда вы приняли этот налог, мы сразу же в начале 2015 года зарегистрировали законопроект соответствующий, чтобы отменить налог на пенсию. И мы считаем, что сегодня мы обязаны принять это решение, мы обязаны сделать колоссальные выводы из тех ошибок, которые вы допустили, и обязаны людям компенсировать их ресурсы. И проиндексировать пенсии не на позорные 50 гривен, а на реальный уровень инфляции. И для этого хотя бы вернуться к тем стандартам, которые были в нашей стране два года назад. И я хочу вам напомнить, что за эти два года в 3 раза вы сократили их.

Поэтому давайте голосовать и делать выводы из тех ошибок, и никогда больше не вспоминать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я продовжую, згідно свого права сесію на 15 хвилин. Але прошу максимально лаконічно ще ті фракції, які не виступали. Іван Крулько, я дам, я дам всім слово, як обіцяв. Іван Крулько, потім Бурбак, потім Радикальна партія, всім дам. Будь ласка.

 

17:58:56

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Безумовно, що сьогодні потрібно голосувати в цілому за законопроект, який перебачає і скасування пенсій для всіх пенсіонерів, а також скасування пенсій і для працюючих пенсіонерів. Нема чого…  оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Нема чого розтягувати це питання ще на два тижні, його потребують пенсіонери вже сьогодні.

 Але в той же час, шановні колеги, я хотів би звернути увагу до того як в парламенті дотримується регламент. Рік тому назад "Батьківщина" зареєструвала законопроект 2682, який сьогодні доповідався, рік ми домагалися його розгляду у парламенті, рік нам відмовляли. Як може бути так, що урядовий законопроект зареєстрований не як альтернативний до цього, який був рік тому зареєстрований, а як окремий законопроект реєструють, тому що раптом з'явилося бажання це проголосувати. Тому, якщо ми хочемо щоби дійсно наш парламент працював за європейськими зразками, давайте дотримуватися регламенту, давайте розглядати законопроекти в порядку черговості і тоді, коли вони реєструються у сесійній залі. Кошти у бюджеті були для цього законопроекту як в минулому році так вони і зараз, в тому числі 1,8 мільярда для того, щоби зняти оподаткування для працюючих пенсіонерів, є у нинішньому бюджеті.

Тому "Батьківщина" пропонує, щоби прямо зараз був проголосований законопроект і за основу і в цілому з урахуванням норми про скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Це буде державницька позиція, і це ми можемо прямо зараз зробити.

А "окупаційному блоку" я хочу сказати, що нічого тут називати державницькі сили. Тому що, коли голосувалася відставка попереднього уряду, ви позорно втекли з залу, щоб підтримати попередній уряд. Ось що ви робили насправді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Максим Бурбак, одна хвилина.

 

18:00:54

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" буде обов'язково підтримувати урядовий законопроект, тому що ми є відповідальна державницька політична сила, яка поділяє і відповідальність коаліції також, це коаліційний уряд. Просто дуже зараз стало модно бути в опозиції, є таке явище "широка опозиція". Так представникам опозиції хотів би нагадати, що, завдячуючи тому, що цей уряд стабілізував економічну ситуацію після того, як розпочалася війна, і ми  втратили 20 відсотків економіки, і пішло економічне зростання плюс 14 відсотків, і тепер ви можете голосувати всі разом за урядовий законопроект, а потім іти на вибори і говорити, як ви піклувалися про народ. Тепер мені цікаво іншої опозиційної сили, які вчора зробили шоу на одному з комітетів, який вирішили зняти. Ви займаєтеся кадровою політикою і діліжем портфелів, або державою треба робити.

І далі. Останній політичній силі хочу нагадати, про 500 євро ми вже чули на одних виборах і ми вже бачили як народ це сприйняв. Давайте цю тезу міняйте. Голосуємо всі разом і досить теревенити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Віктор Боднар. Віктор Бондар потім… Ваша фракція вже мала слово. Віктор Бондар, будь ласка.

 

18:02:11

БОНДАР В.В.

Дякую. Шановні колеги, ми бачили 2 роки як більшість депутатів парламенту, будучи членами діючій на той момент коаліції, наробили стільки біди для людей і в тому числі для пенсіонерів, що ця біда сьогодні аукнулася тим, що люди на грані, на межі виживають і не можуть звести рахунки, щоб заплатити за свої видатки і свої хоча би мінімальні потреби для існування.

Наша партія знаходилась в опозиції 2 роки, ми говорили партії "Відродження" про те, що такі ганебні рішення треба скасовувати, треба дати людям підвищення пенсій, соціальних стандартів, профінансувати нормальну охорону здоров'я, профінансувати інші питання, які люди давно вимагають. І тільки, нарешті, ви зараз  почали нас чути тому ми пропонуємо закінчувати цю болтовою,  переходити до голосування  і  весь зал покаже, що це питання можна вирішувати, якщо заздалегідь нормально думати, а не так,  що гратися, що сьогодні ми вас чуємо, а вчора не чули. 

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У нас лишилось два виступи і я хочу  повідомити всім, хто піднімає руки, за якою логікою ми розглядаємо. Отже, коли є  скорочена процедура,  є два – "за",  два – "проти"  і тоді ті  фракції, які не попали в перелік виступаючих,  можуть попросити слово в зв'язку з тим, що фракції мають право по кожному питанню, яке розглядається,  мати слово. Отже, я  надаю слово лише тим фракціям, які не попали в перелік  два – "за",  два – "проти".  Якщо  від фракції вже був виступ, іншій людині я не надам, тому що це може тривати безконечно,   і ми ніколи не приймемо ніякого рішення. Олесь Довгий, потім Лозовий, будь ласка, хвилина.

 

18:03:52

ДОВГИЙ О.С.

Шановні друзі! Довгий, фракція "Воля народу". Мій виступ буде значно коротший, тому що у нас нема ніякої політичної сили, і я не буду тратити свій час, і час парламенту на те, щоб її рекламувати, як робили всі попередні виступаючі.

Шановні друзі, у нас залишилося 10 хвилин сесії, ми півгодини кожен розказували про всі ці законопроекти. Давайте за оставшихся 10 хвилин припинимо обговорення і проголосуємо, і не тільки за основу, а за основу і в цілому. І тоді ми зможемо сказати, що сьогодні хоч щось ми для тих людей, як всі розказують, як вони їх сильно люблять, зробили, а не залишили це просто пустослів'ям і безплатною рекламою всіх політичних сил, і з'ясуванням того, при кому краще жилося, при одних – погано, а при других – ще гірше. Тому, друзі, закінчуємо обговорення і голосуємо всі ці  законопроекти.. Який більше набере голосів, той і пройде. Але обов'язково проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви, звичайно, не ображайтесь. Але неможливо  піднімати руку, вимагати слово для того, щоб  сказати, що треба припинити обговорення. Щоб припинити обговорення,….. треба не вимагати слово. Це я, до речі…

Давайте ще  30 секунд, репліка Лозовой, 30 секунд, Левченко, репліка – і голосуємо.

Товариство, приготуйтесь до голосування. Заходимо в зал.

Будь ласка, Андрій Лозовой.

 

18:05:13

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія Ляшка. От вдумайтесь у  прості цифри: середня пенсія військовослужбовця – 2500 гривень, а середня пенсія прокурора – 7 тисяч майже, майже втричі більша. Середня пенсія, наприклад, тих, хто отримує згідно Закону "Про державне пенсійне страхування" менше, чим півтори тисячі гривень, а середня пенсія судді – вдумайтесь! – 15 тисяч 933 гривні. Я дуже прошу, шановні колеги, почути, з усіх законопроектів лише два – це законопроект Юрія Шухевича і законопроект Ляшка-Мосійчука-Вовка – передбачають неоподатковувати пенсії для працюючих пенсіонерів. Знаєте, скільки зараз отримує працюючий пенсіонер лікар лікарні? В середньому 2,5 тисячі гривень. Навіть...

Дайте 10 секунд ще, будь ласка. Не від... Чого пенсіонери працюють? Не від хорошого життя, тому що для них це можливість вижити. І для працюючих лікарів, для працюючих вчителів...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, 10 секунд.

 

18:06:26

ЛОЗОВОЙ А.С. Хіба  це не здирництво, лишати оподаткування пенсій, наприклад, для працюючого лікаря чи для працюючого вчителя? Водночас як раз законопроект Ляшка передбачає те, що оподатковувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Юрій Левченко.

І переходимо до прийняття рішення. Будь ласка, заходьте в зал, займайте робочі місця, колеги, зараз буде прийняття рішення. Будь ласка, Левченко, 1 хвилина.

 

18:06:53

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. По-перше, я хотів би відреагувати на репліку представниці коаліції, яка казала, що Юрій Шухевич погодився з логікою першого законопроекту. Це відверта неправда, він з цим не погоджувався, і він не міг з цим погоджуватись, тому що насправді перший законопроект – це велике замилювання і бутафорія. Тому що перший законопроект покращує ситуацію для 250 тисяч пенсіонерів приблизно. І це при тому, що серед цих 250 тисяч є 30 тисяч, які отримують пенсії величезні, більше 8 тисяч гривень. Не зрозуміло, для чого їм взагалі треба покращувати ситуацію, наприклад, для людей, які отримують більше 9-10 тисяч, так?

Але є законопроект Шухевича, є законопроект 4542-5, який пропонує скасувати оподаткування працюючих, всіх працюючих пенсіонерів.

І це би якраз би допомогло не 250 тисяч, а 11 мільйонів 300 тисяч пенсіонерів. Є різниця, де  правда, а де брехня?!

Більше того, знаєте… І прошу дати ще 10 секунд. Я дивуюся від логіки Міністерства фінансів, які говорять про те…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це може тривати безконечно. Я ставлю зараз на голосування. (Шум у залі)  Шановні колеги! 

Шановні колеги, прошу зайняти робочі місця, приготуватися до голосування.

Я прошу зайняти робочі місця, приготуватися до голосування. Це питання, на які чекають мільйони українців нашого рішення. Я прошу приготуватися до прийняття  рішення і запросити в зал тих, вийшов по більш важливих справах. Шановні колеги, я бачу, заходять депутати в зал.

Шановні колеги, першим я ставлю пропозицію комітету 4542, яку комітет запропонував поставити за основу. Так, шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій (номер 4542) за пропозицією комітету за основу, колеги. Прошу голосувати.

 

18:09:50

За-307

А ви казали, немає стільки депутатів. Рішення прийнято, і закон прийнятий. Можливо в цілому? Послухайте… Южаніна Ніна Іванівна, одну хвилину. Увага на місцях!

Ніна Іванівна, будь ласка, 1 хвилину. Ніна Петрівна, Ніна Петрівна, вибачте. Ніна Петрівна Южаніна, 1 хвилину.

 

18:10:05

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, даним законопроектом не передбачається оподаткування високих пенсій. Тобто ми звільняємо від оподаткування пенсії всії: і маленьких, і ті, які по 30, і по 50 тисяч. Тому ми запропонували прийняти тільки в першому читанні. І другого все ж таки внести справедливість оподаткування надвисоких пенсій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прислухаємося до Ніни Петрівни. Ніхто краще від неї не знає цього.

Тепер, увага! Розгляд в другому читанні за скороченою процедурою. Скорочена процедура до другого читання. Прошу проголосувати, прошу підтримати. За скорочену процедуру до другого читання. Хто підтримує дану пропозицію прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

18:11:07

За-278

Рішення прийняте.

Шановні колеги! Вітаю всіх авторів. Всі колективи, які працювали над цим законопроектом. Вітаю комітет. Ми прийняли небагато рішень, але дуже важливих для наших громадян рішень. Я вас з  тим вітаю.

І вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-й годині ранку ми продовжуємо наше засідання.

До побачення, шановні колеги.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку