ЗАСІДАННЯ СОРОК ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 травня 2016 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:02:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я дуже прошу шановних колег народних депутатів заходити  в зал і приготуватися до роботи.

Поки депутати народні заходять в зал, я хочу  повідомити про непорозуміння, яке сталося  перед перервою. Наступним у порядку денному стояв не законопроект Альони Шкрум. Альона, прошу уваги! Альона… Був не законопроект Альони Шкрум, він мав бути через кілька. Вона у той час зустрічалася із французьким послом. Але разом з тим, хочу повідомити, що навіть зустріч з послом, навіть зустріч з міжнародними делегаціями не є підставою, щоб не бути в залі пленарних засідань під час прийняття рішень.

Я дуже прошу всіх колег народних депутатів, плануючи свої зустрічі, важливі і відповідальні, не призначати їх під час прийняття рішень, тому що в нас стоять закони великої ваги, і наша відповідальність перед громадянами, перед українцями, які нас обирали, полягає у тому, щоб ми були в залі і працювали. І тому закликаю усіх планувати міжнародні зустріч так, щоб вони не попадали в час пленарних засідань. Дякую дуже вам, колеги.

Тепер я хотів би з вами порадитись по одному питанню. Але прошу заходити в зал, приготуватися до реєстрації, а потім ми проведемо маленьку нараду з приводу наступного порядку денного.

Колеги,  ми готові до реєстрації? Прошу заходити в зал, приготуватися до реєстрації.

Шановні колеги, прошу зареєструватися. Будь ласка, реєструємося.

 

16:05:06

328 народних депутатів зареєстровано в залі. 328 – це перемога.

Шановні колеги, ми, очевидно, будемо окремо приймати рішення, як нам бути з тим, чи в нас зареєстровані карточки, чи в нас зареєстровані депутати. Я думаю, що лишень письмова реєстрація може бути ознакою того, що депутати є в залі. Бо у нас карточки в залі...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я просто проведу з того приводу нараду. Я підтримую пропозицію Володі, що для нас письмова реєстрація буде ознакою, бо електронна реєстрація дуже часто є просто профанацією, просто профанацією.

Дякую дуже вам, колеги. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

І я хотів би з вами порадитися по наступному питанню. Будь ласка, колеги, увага! Коли я хочу порадитися із залом, я хотів би, щоб зал мене чув.

Ми сьогодні включили в порядок денний сесії проект Закону про внесення змін до підпункту 4 пункту 24 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України. Цей закон передбачає перерозподіл залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень. Це питання ініціюють наші депутати-мажоритарники з Донецької, Луганської областей, і, наскільки мені відомо, це питання повністю об'єднує зал. Дане питання пройшло комітет. На комітеті воно було одноголосно підтримано усіма членами комітету. Ми його включили до обіду в порядок денний і тому маємо повне право по Регламенту зараз його поставити на розгляд, якщо з того приводу не буде ніяких заперечень в залі. Воно теж відноситься до тих законопроектів, які потребують невідкладного рішення для тих територій, які сьогодні є під окупацією. І тому я хотів би просто навіть неформально порадитись з вами, чи можемо ми його поставити і почати його розгляд? У нас буде обговорення тривати не менше 15-20 хвилин. У нас є шанс, що за той період депутати підійдуть в зал. Тому давайте просто відверто обміняємося думками.

"Самопоміч" підтримує цю пропозицію? Обговорення підтримує. "Батьківщина"? Підтримуєте. "Блок Петра Порошенка" підтримує цю пропозицію – "так", поставити. "Народний фронт", підтримуєте поставити? "Відродження", "Воля народу", ви підтримуєте даний законопроект? Підтримуєте. "Опозиційний блок", хто відповідає за це питання? Підтримуєте, так? Це може бути законопроект, який об'єднає весь зал, тому що він… "Радикальна партія"? Законопроект, який передбачає… Позафракційні не заперечують. Шановні колеги, весь зал підтримує, щоб зараз ми могли цей законопроект поставити на розгляд.

І тому я оголошую першим нашим питанням розгляд проекту Закону щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

Це є проект Закону 4623.

І у мене пропозиція від автора, народного депутата України Єфімова Максима Вікторовича, щоб ми його розглядали за скороченою процедурою. І я прошу колег народних депутатів цю пропозицію взяти до уваги, автора і також комітету.

Зараз я поставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Я прошу всіх зайняти робочі місця, підготуватись до голосування. Колеги, будь ласка, заходимо в зал, готуємось до голосування.

Отже, хто підтримує пропозицію розгляду проекту Закону про внесення зміни до підпункту 4 пункту 24 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України (номер 4623) розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Колеги, будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру. Будь ласка, голосуємо.

 

16:10:16

За-130

130 – "за".

Колеги, я поставлю ще раз цю пропозицію. Якщо не буде необхідної кількості голосів, будемо розглядати його за повною процедурою. Я прошу, колеги, тут питання насправді дуже просте. Я сам є прихильником того, щоб ми важливі законопроекти розглядали за повною процедурою, але даний, мені видається, можна було б розглянути і скороченою. Але це виключно політична воля залу. І тому я ще раз поставлю цю пропозицію на голосування. Якщо буде підтримка, розглянемо за скороченою. Не буде підтримки – підемо за повною процедурою.

Отже, хто підтримує пропозицію розгляду 4623 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

16:11:22

За-133

Немає волі парламенту.

Йдемо по повній процедурі, і я ставлю… і я прошу до доповіді  народного депутата України Єфімова Максима Вікторовича. Будь ласка,  прошу доповідати, пане Максим.

 

16:11:39

ЄФІМОВ М.В.

Уважаемый Андрей Владимирович! Уважаемые коллеги! Последние 10 месяцев вместе с Донецкой ОГА и группой активных депутатов, а именно: Ириной Геращенко, Артуром Герасимовым, Олегом Недавой, Андреем Гордеевым, Дмитрием Лубинцом,  Алексеем Рябчиным, Мустафой Найемом, Марией Ионовой, Павлом Кишкарем, Виталием Курило, Юрием Гарбузом, Наталией Веселовой и Олегом Крышиным – мы вплотную  занимаемся вопросом восстановления  Донбасса.

За это время мы нашли  решение, предложив механизм эффективного использования бюджетных средства неподконтрольных территорий Донбасса  для восстановления его украинской части. Мы видим мост между Краматорском и Славянском. Мне бы хотелось, если можно, были фотографии, показать некоторые слайды, показать мост.

Следующий слайд.

Вот это мост между двумя городами. Два года, находясь между двумя большими городами Украины, люди не могут проехать из одного города в другой. Ведь столько времени мы никак не можем найти деньги для того, чтобы возобновить работу этих мостов.

К сожалению, эти два года  мы только декларируем, но ничего на… никаких денег на  восстановление Донбасса  не выделяем. 10 месяцев пытаемся провести инициативу, которая позволит реально помочь региону. Нам постоянно говорили о том, что нет денег. Мы не ждали и сами нашли этот ресурс. Подготовили, приняли закон  Украины 714 еще в октябре прошлого года. Оказалось, что эти деньги Минфин изъял, но до региона они не дошли.

Тогда мы подготовили законопроект 4197, уже прошли первое чтение. Но там МВФ увидел риски создания дефицита бюджета.

Сегодняшний вариант этого решения законопроект 4623, который мы зарегистрировали на прошлой неделе и получили позитивные решения Минфина, ГНЭУ,  бюджетного комитета.

Документ является компромиссным вариантом, который ничего не нарушает, не создает никаких рисков. Именно он позволит получить такой нужный ресурс для восстановления инфраструктуры Донбасса и даст шанс на то, чтобы изменить отношение людей к власти в лучшую сторону.

За 10 месяцев города и районы Донецкой области за собственные деньги подготовили 650 различных проектов восстановления инфраструктуры, ремонта школ, восстановления дорог, восстановление мостов. Очередным вопросом стоит возобновление водоснабжения в некоторых регионах.

Я прошу вас, пожалуйста, объединитесь и проголосуйте за этот законопроект для того, чтобы наконец-то дать шанс, дать возможность людям увидеть, что Украина думает о них. Прошу вас поддержать законопроект 4623. Спасибо. В первом чтении.

Если можно, Андрей Владимирович, мне бы хотелось попросить зал, этот закон по сути полстранички, этот законопроект мы принимали, он является законопроектом взамен Закона 4197, по сути, пройден через все комитеты, и я прошу поставить его на основу і в цілому. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Я розумію і знаю важливість даного законопроекту, і дуже вам дякую за активну позицію, яку ви займаєте з цього приводу, але не можу я підзамінити волю залу. Зал прийняв рішення по повній процедурі, ми будемо іти по повній процедурі. А потім, якщо не буде заперечень, я поставлю позицію комітету.

Зараз до… У нас є 3 хвилини. Запитання до доповідача і я прощу провести запис на запитання до доповідача по даному питанню, будь ласка.

Маркевич Ярослав, будь ласка. Маркевич Ярослав.

 

16:15:43

МАРКЕВИЧ Я.В.

Маркевич, фракция "Самопомич". Просьба к докладчику пояснить, чем связано появление одного из банков в перечне платежей, на погашение которых пойдет данная сумма. В чем причина появления этого банка и зачем он там вообще появился?  Спасибо.

 

16:16:10

ЄФІМОВ М.В.

Город Донецк, город Донецк в 2012 году взял кредит в "Укрэксимбанке". Деньги, которые предполагается изъять из местного бюджета города Донецк, а это в районе 700 миллионов гривен, сначала пойдут на погашение этого кредита, уже взятого в прошлом. По сути, Минфин настаивал на этом вопросе. Но мы с этим согласились, потому, как либо нужно было бы дофинансировать, докапитализировать государственный "Укрэксимбанк", именно государственный "Укрэксимбанк", либо просто заплатить с денег, которые сейчас лежат на счетах, сначала кредит, а потом остаток денег передать на территорию, контролируемую украинской властью.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Рябчин Олексій.

 

16:16:59

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина. Хотів би задати запитання доповідачу, тим паче він з Краматорську. Ми прийняли законопроект, яким впроваджуємо "ProZorro" у Донецькій області як пріоритетний, він вже там працює. Але до нас надійшла інформація від активістів, що в Краматорську намагаються підвищити поріг з 10 тисяч до 50 тисяч і вивезти дуже багато цих закупівель з-під дії "ProZorro". І я вважаю, що це дуже великі корупційні ризики. І ви як мажоритарник, обраний з цього міста, будь ласка, докладіть зусилля і доповедіть залу, що ці гроші будуть використані виключно через "ProZorro". Дякую.

 

16:17:43

ЄФІМОВ М.В.

Принимая… Зал проголосовал несколько недель назад за наш законопроект 4199 и внедрил систему "ProZorro", начиная с мая месяца на всей Донецкой, по всей Донецкой области. Это было сделано именно для того, чтобы дать возможность всем городам, подготовившись немного, понимая, что будет большое финансирование, используя систему "ProZorro", убрать коррупционную составляющую. Именно поэтому деньги, которые сегодня предполагается передать на неоккупированную территорию Донецкой области, они все без исключения пойдут через систему "ProZorro".

То, что сегодня в Краматорске есть такая инициатива, я надеюсь, что городской исполком города Краматорска, также депутаты городского совета города Краматорска не проголосуют за решение перейти порог 10 тысяч, уйти на 50 тысяч. И я буду делать все для того, чтобы это не произошло.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Останнє запитання Івченко Вадим.

Але у нас буде можливість усім виступити, тому не переживайте ті, що записались.

Будь ласка, Івченко Вадим.

 

16:18:44

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, мене цікавить наступне питання. У нас в населених пунктах на цій території, особливо в сільських, селищних радах є орендарі, сільськогосподарські товаровиробники. І так трапилось, що вони не можуть зібрати свій урожай, тому що там зона АТО, дуже багато військових частин стоїть на полях. А вони сьогодні платять і орендну плату і єдиний податок, тобто платять за те, де вони не можуть зібрати свої врожаї і отримати прибутки. Вони до нас звернулися, щоб ми врахували це в законопроекті. Скажіть, будь ласка, чи це в законопроекті враховано, що саме там, де неможливо отримати прибуток будь-якому підприємству або я кажу про сільгосптоваровиробника, щоб він не сплачував орендну плату за державну чи комунальну землю і також єдиний податок, які ідуть в місці бюджети. Дякую за відповідь.

 

16:19:47

ЄФІМОВ М.В.

Мы сегодня проголосовали за закон 4048, который решает эту проблему. Это другой закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, дається лишень три хвилини для запитань, але у нас буде достатньо часу усім виступити.

Я до співдоповіді запрошую голову підкомітету Комітету з питань бюджету Куліченко Івана Івановича.

Будь ласка, Куліченко Іван Іванович.

 

16:20:28

КУЛІЧЕНКО І.І.

Шановні колеги! Дійсно, це стосується коштів, які були накопичені на казначейському рахунку на 1 вересня минулого року. Ми приймали вже закон, але він в минулому році був не виконаний. Комітет з питань бюджету 11 травня розглянув законопроект 4623, яким уточнюються положення щодо управління залишками коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької і Луганської областей, де органи державної влади не здійснюють своїх повноважень. Зокрема, передбачається тимчасове зарахування коштів до загального фонду відповідних  обласних бюджетів та розширення напряму  їх використання. Автор уже сказав,  що 12 квітня  ми прийняли закон в першому читанні,  який треба, при затвердженні цього, 4197, відмінити.

Тому  комітет ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4623 прийняти за основу та в цілому як закон, враховуючи,  що законопроектом 4623 врегульовується  питання в інший спосіб, і  законопроект 4197 втрачає актуальність. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Я прошу провести  запис на "питання-відповіді"  до співдоповідача і на це  теж надається   3 хвилини. Прошу провести запис.

Ігор Луценко.  Будь ласка, пане Ігор.

 

16:22:20

ЛУЦЕНКО І.В.

Олексію Рябчину передайте,  будь ласка.

 

16:22:28

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин,  "Батьківщина", Донеччина. У мене запитання до співдоповідача щодо  процедури? як ці гроші будуть реалізовані до громади, як ці проекти  будуть обиратися, чи прозора це буде процедура, чи взагалі   як мінімізувати рівень корупції, який ми  намагаємося мінімізувати завдяки "ProZorro", а як ми можемо мінімізувати, скажемо, персональний фактор, коли людина буде обирати направити кошти на певний  проект.  І розкажіть,  будь ласка, всій  Україні та людям, які проекти і за якими критеріями вони будуть обиратися, щоб претендувати  на ці кошти. Дякую.

 

16:23:04

КУЛІЧЕНКО І.І.

Дякую за запитання. Кошти місцевих бюджетів будуть зараховані як субвенція бюджетам Донецької і Луганської області, під них склали перелік  проектів, які повинні бути розглянуті  і  виконані роботи.  Реалізація проектів буде через систему " ProZorro", і тому я не бачу питань  із зловживанням. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Будь ласка, Івченко. Будь ласка, Борислав Береза. Пане Борислав, будь ласка.

 

16:23:49

БЕРЕЗА Б.Ю.

Шановні колеги, питання повернення Донбасу для України стає одне із найважливіших. Більше того, я хочу сказати, що дуже важливо розуміти в які саме галузі будуть зараз направлені ці кошти? Я повернувся недавно з Донбасу, я бачив, що є різниця відношення населення до того, де відновлення інфраструктура, і там, де взагалі нічого не робиться. Отож ці гроші, які зараз потрібно направити на відновлення  інфраструктури, ми повинні дуже ретельно розприділяти. Чому? Тому що не може бути такого, щоб хтось розсував ці кошти по кишеням. Отож, я підтримую цей законопроект і хочу сказати, що окрім видачі грошей, треба ще контролювати їх розподілення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу дати відповідь, відповідь дасть Єфимов Максим Вікторович. Ви так між собою домовилися, так? Нормально. Будь ласка, Максим Вікторович Єфимов дасть відповідь.

 

16:24:58

ЄФІМОВ М.В.

Борислав, вот у меня здесь есть перечень объектов, которые, в принципе, мы его можем без проблем сделать предметом власности. Я думаю, что сейчас представители ОДА слышат это и обязательно смогут всю общественность Украины проинформировать. Это 100 общежитий, 16 водопроводов, 8 теплотрасс, 1 тысяча 425 объектов электропередач, 24 садика, 72 школы, 7 профтехучилищ, 3 ВУЗа, 14 больниц, 2 роддома, 17 амбулаторий, 3 ВАФа, 500 километров дорог и около 10 мостов. Все это будет восстановлено через систему " ProZorro", и сегодня все факты, которые существуют, возможные, потенциальные, коррупция, они все все время освещаются, мы видим это в Facеbook и везде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

І останнє запитання, Войціцька передає слово Веселовій, останнє запитання в цьому розділі, будь ласка.

 

16:25:56

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Добрий день! У мене запитання до голови комітету.

Це, в принципі, дуже хороша справа, тому що Донецька та Луганська область постраждали, і, дійсно, основна маса переселенців проживає  саме у  Донецькій і Луганській області. Через це можна сказати, що постраждало не лише те населення, яке переселилося на підконтрольні території, але   і постраждалі є приймаючі громади. У них збільшилися потреби.

І хотіла задати питання голові комітету: чи будуть вони контролювати розподіл цих коштів та контролювати пріоритети, які будуть визначати Луганська та Донецька військово-цивільні адміністрації?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Іван Іванович.

 

16:26:50

КУЛІЧЕНКО І.І.

Дякую за запитання. Ми вже  тричі розглядали на засідання комітету це питання. Ще раз наголошую на тому, що це кошти місцевих бюджетів Донецької і Луганської області І контроль… Ми записали в своєму рішенні, що контроль переліку об'єктів і їх використання бюджетний комітет залишає за собою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам, шановні колеги.

Тепер у нас наступний розділ – це є виступи  від фракцій. І я прошу приготуватися до запису. І прошу провести запис на виступи від фракцій. Будь ласка.

Курило Віталій Семенович, "Блок Петра Порошенка".

 

16:27:54

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати, фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати цей законопроект, тому що ми вважаємо, що реально Донбасу і українському Донбасу сьогодні можна допомогти, в першу чергу, через фінансування.

Ви знаєте, за ці декілька років люди вже наслухалися різних… багато різних речей, але людям, які там проживають, людям, які залишилися, які вірять в українську владу, їм потрібно в першу чергу реальна допомога. Реальна допомога може надійти туди тоді, коли ми відремонтуємо дороги, яких, на превеликий жаль, сьогодні в Донбасі фактично немає. Реальна допомога може надійти тоді, коли ми людям дамо житло, коли ми відремонтуємо хоча б гуртожитки, коли ми зможемо переселенцям, молодим спеціалістам надати квартири. Реальна допомога буде тоді, коли ми відремонтуємо школи і коли ми дамо шкільні автобуси, реальна допомога – це дитячі садочки, це мости, це все те, що говорив доповідач.

І я вважаю, що на сьогоднішній день створені уже умови для того, щоб цей український Донбас відбудовувати і показати тій частині, яка обманом залишилася сьогодні під контролем російських окупантів, показати їй, що українська влада дбає про Донбас. І Донбас був, є і буде українським. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" Масоріна Олена Сергіївна. Будь ласка.

 

16:29:51

МАСОРІНА О.С.

Прошу передати слово Максиму Бурбаку.

 

16:29:57

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, фракція "Народного фронту" обов'язково уде підтримувати даний законопроект, тому що нам треба підтримати наших громадян на Донбасі. Але підтримати не лише гучними заявами і словами в  ефір або з трибуни, але й конкретними діями, показати, що країна Україна і українська держава, вона є і вона повертається на звільнені від терористів території. Зокрема, минулої суботи міністр Аваков запустив нову поліцію у Слов'янську та Краматорську. Разом з міністром інфраструктури Омеляном ми інспектували ті об'єкти інфраструктури, які вже відбували в 2014 році, після того, як звільнили Слов'янськ від терористів і були на тому ж мості, які нам показували на фотографіях. Так уявіть, що підрозділи Державної спеціальної служби транспорту під головування генерал-лейтенанта Малькова уже другий рік поспіль наводять і охороняють переправу через річку Сіверський Донець. Так мир порахували разом з міністром, дешевше відбудувати той міст, ніж ми зараз платимо зарплатню, і наші хлопці там днюють і ночують, на тій переправі. Тому треба всім разом підтримати даний законопроект і, врешті-решт, не говорити, а ділами доказувати, що ми повертаємося на звільнені території і що Донбас є дійсно частиною України, незалежної, вільної, європейської. Голосуємо "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Від "Батьківщини" слово має Івченко Вадим Євгенович. Будь ласка.

 

16:31:26

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово колезі Рябчину. Дякую.

 

16:31:31

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина.

Насправді, це вкрай важливий законопроект, я запрошую колег підтримати його. Але те, що ми робимо, показує всю безпорадність влади на Донеччині, що ми для того, щоб знайти кошти в державному бюджеті та відновлювали проекти, для того щоб спрямовувати кошти іноземних інвесторів-донорів, ми забираємо з тої території, яка зараз окупована, і намагаємося цими речами оперувати. Ці кадри, які ми дивилися в місті Семенівці, в якій влада просто два роки 10 метрів цього моста не може відновити, тому що перекидка йде – чи місцева влада це повинна робити, чи в Києві. Тобто це просто ганьба і це – діагноз! Ми повинні боротися за наш проукраїнський Донбас.

Наші хлопці боронять територію, а ми повинні боротися за серця і розуми людей. Прикладом цього був законопроект, наприклад, який проголосувала Верховна Рада місяць тому, дозволяючи абітурієнтам з Донеччини та Луганщини, з окупованої тимчасово частини, щоб вони мали право навчатися у вищих навчальних закладах, в переміщених, Донецької та Луганської області. Зал підтримав цей законопроект, всі фракції. Я закликаю підтримати також всі фракції цей законопроект.

У мене є пропозиція з голосу, щоб додатковий контроль від парламенту бюджетного комітету, для того щоб ми ще запобігли корупцію на місцевому рівні, де буде це через " ProZorro", і щоб комітет ще дивився на ті проекти бюджету і пропозиції, які надходять, щоб ми просто не заговорили цей процес і щоб ця ідея не була дискредитована. І я пропоную і публічно закликаю владу Донеччини і Луганщини до того, щоб вони відновлювали гуртожитки для переміщених вищих навчальних закладів та закладів Маріуполя, Краматорська, Сєверодонецька, які там були. Нам треба забирати студентів, нам треба забирати нашу молодь з окупованої території, селити їх там, селити наших патріотів-викладачів, які вивозили ці вищі навчальні заклади, і ми повинні дбати про переселенців. Тому я хочу, щоб ми подбали цими коштами про людей. Запрошую всіх підтримати та дякую Міністерству освіти та науки за підтримку наших законопроектів, в тому числі і за підтримку законопроектів, які розроблюються зараз, про переміщені вищі навчальні заклади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І запрошую до слова Папієва Михайла, від "Опозиційного блоку".

 

16:33:49

ПАПІЄВ М.М.

Прошу передати слово депутату Долженкову.

 

16:33:52

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины, проживающие на всей территории Украины! В чем суть этого законопроекта? Прежде чем характеризовать его суть, нам необходимо понять, отказываемся ли мы от той части Донбасса, которая является неконтролируемой, либо не оказываемся.

В чем суть этого законопроекта? Сейчас речь идет о деньгах, которые находятся в местном бюджете. Эти деньги поступили от законопослушных налогоплательщиков: предприятий, граждан Украины, - в виде налога на доходы физических лиц, которые поступили в местные бюджеты. Тут не говорится о перебрасывании бюджетных средств с государственного бюджета. Эти деньги местного бюджета были саккумулированы Госказачеством. Естественно, они по кодам бюджетной классификации не могут быть распределены, поскольку органов местного самоуправления сейчас легитимных нет, поскольку это временно оккупированная территория. И, исходя из этой концепции: отказываемся ли мы от этих территорий, либо нет, - нам необходимо идти дальше.

Вот представитель "Блока Петра Порошенко" сказал: "Нам нужно показать одной части Донбасса, как мы о ней заботимся, чтобы другая часть Донбасса увидела, как мы расстраиваем". А я не понимаю, в чем будет поддержка Донбасса, когда от одной части Донбасса забираются деньги, которые не принадлежат другой части Донбасса. Все территориальные громады равны, это все равно, что забрать у горсовета Львова сейчас деньги и направить, например, в Донбасс для восстановления инфраструктуры. Я пример просто приводу. Либо от горсовета любого другого города.

Фракция "Оппозиционный блок" настаивает на том, что нам нужно реинтегрировать эти территории, поскольку там живут люди, считающие себя гражданами Украины. Предприятия, которые на свой страх и риск перечисляли эти денежные средства на счета Госказначейства.

Они выполняли свой долг  как налогоплательщика в соответствии с Налоговым кодексом  Украины. И сейчас мы эти деньги  собираемся использовать на ту часть района, которая является подконтрольными украинской власти. Так как это можно назвать, если не грабеж? Грабеж, потому что это происходит не в тайную, не в тихую, а публично, заслоняя эти действия красивыми лозунгами, что мы будем показывать отдельные части Донбасса как о них мы заботимся. Мы должны заботиться как  о той части Донбасса, которая является контролируемой, так и дать посыл четкий и ясный в виде трех миллиардов гривен (3 миллиарда гривен), которые зарегистрированы на счетах Госказначейства  и которые мы должны сразу направить на восстановление разрешенной инфраструктуры той части Донецкой и Луганской областей, которые неконтролируемые. Более того, мы должны привлекать  иностранных инвесторов для восстановления Донбасса, а не брать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. Завершуйте. Але в тих 30 секунд скажіть, що ви підтримуєте даний законопроект, якщо можна.

 

16:37:05

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

В той редакции, которая  предложена, мы не можем поддерживать, поскольку эти деньги являются итак деньгами местных бюджетов. Ими не можем распоряжаться Министерство финансов в соответствии с действующим законодательством, поскольку эти деньги находятся в соответствующих кодах бюджетной классификации. Коды соответствуют, что это местные бюджеты. Не могут эти деньги направляться либо  в общий фонд областных бюджетов, либо в государственные бюджеты.  Эти деньги,  которые необходимо сохранить  на восстановление Донбасса при его реинтеграции. Вот наша позиция. (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, щоб у вас не було емоційного збурення в залі, я хочу вам повідомити, що ми розглядаємо законопроект за повною процедурою. Зараз виступлять всі від фракцій, зараз виступлять від "Самопомочі"  представник, який записався. Потім дам слово Гєллєру. А потім у нас будуть виступи від депутатів. І під час того, я впевнений, що Мустафа попаде в перелік, або хтось з колег передасть йому слово. Тобто кожен, хто має бажання висловитися, буде мати змогу висловитися. Зараз від фракцій я передаю слово  зараз від фракції "Самопоміч" Вікторії Войціцькій. Потім – Гєллєр. Будь ласка.

 

16:38:14

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Прошу передати слово Ярославу Маркевичу.

 

16:38:20

МАРКЕВИЧ Я.В.

Спасибо

Фракция "Самопомоч" будет поддерживать этот законопроект, мы будем голосовать "за" в первом чтении.

Однако хотелось отметить несколько моментов. Первое, мы требуем жесткого контроля за использованием средств, безусловно, все закупки должны производиться через систему "ProZorro" и с установленным лимитом по 20 тысяч гривен по договору, не по классификатору, а по договору, это достаточно удобно и все участники в состоянии выполнить это требование.

Второе, перечень объектов должен проходить дополнительное согласование, бюджетный комитет вполне подходит для этой задачи, поэтому перечень объектов должен быть согласован с парламентом.

Третье, предлагается между первым и вторым чтением обсудить возможность установления территорий, на которых данные ремонтные работы не могут производиться технически, эта тема обсуждалась с подачи коллеги Левченко на бюджетном комитете. Мы предлагаем еще раз к ней вернуться и установить территорию ориентировочно от 10 километров от линии фронта, на которой данные работы не должны производиться.

И четвертое, хотелось бы, пользуясь случаем, попросить профильное министерство наконец-то рассказать, раз оно у нас появилось, как у нас используются донорские средства направленные на восстановления Донбасса. Мы выделяем эти деньги, какие еще деньги выделены и как они используются? Чтобы у нас не получилось совершенно случайно двойное использование средств на один и тот же объект. Спасибо.

Если есть возможность, передайте, пожалуйста, оставшиеся полторы минуты коллеге Веселовой. Благодарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибачте.

Шановні колеги, не можна передавати. Зараз буде у нас виступ від депутатів і я впевнений, що від "Самопомочі" хтось попаде. Я буду тримати кулаки за вас.

Будь ласка, Гєллєр. Включіть мікрофон Гєллєру.

 

16:40:18

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Добрый день, уважаемые коллеги.

50 округ, Донецкая область, Геллер.

Я хочу уйти от политики в экономику. Андрей Владимирович, Андрей Владимирович, я хочу, чтобы вы меня послушали для того, чтобы были голоса фракции "Відродження". Я хочу сделать небольшую ремарочку и чтобы ребята, которые делали этот законопроект, внесли. Если это будет выглядеть в виде беспроцентного кредита, который передают громады, которые не находятся сейчас под украинским управлением в Донецке областной бюджет. С учетом того, что с момента, как они станут украинскими, государство гарантирует возврат этих средств громадам, то я уверен, что и наша фракция, и все фракции, в которых присутствуют депутаты с Донецкой и с Луганской области, поддержат этот законопроект. Поэтому я прошу вас, чтобы в этом законопроекте была эта поправка, а мы уже с юридическим управлением ее доработаем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз буде в нас розділ "Виступи від народних депутатів". Протягом цього обговорення я вас прошу провести консультації з головою комітету. Якщо голова комітету в заключному слові скаже, що ця поправка підтримується, я поставлю, власне, в тій редакції, яку дасть голова комітету. Наскільки мені відомо, попередньо вже пройшли відповідні консультації. Використати той час для переговорів між собою. І якщо голова комітету зазначить, я в тій редакції і поставлю. Будь ласка.

Шановні колеги, виступи від фракцій завершились. Зараз виступи від народних депутатів. Від "Волі народу", добре. Будь ласка. Рибчинський від "Волі народу". Включіть мікрофон.

 

16:42:10

РИБЧИНСЬКИЙ Є.Ю.

Дуже цікава ситуація відбувається взагалі, от після цього виступу особливо "Опозиційного блока". Ми визнаємо Верховною Радою, що на тій території працює країна-агресор, і Росію визнали країною-агресором, яка фактична через своїх маріонеток-терористів керує тими територіями. З іншого боку, з нашого бюджету, який дефіцитний, ми туди віддаємо гроші. І зараз, коли питання стоїть, щоб віддавати гроші на ті території, які ми можемо контролювати і можемо розвивати, ще й якісь питання, бо якісь підприємства там ще щось платять.

По-перше, покажіть нам, що платять. А, по-друге, ми будемо вирішувати тоді, в якому обсягу фінансувати тих, хто там є, і хто є нашими там прихильниками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, зараз ми переходимо до розділу "Виступи від народних депутатів". І я прошу колег народних депутатів, які хотіли виступити, – "Самопоміч", Мустафа, "Блок Петра Порошенка", хто хоче виступити, – просто запитуйтесь. Зараз запис виступів від народних депутатів України. Прошу провести запис, будь ласка.

Семенуха Роман передає Веселовій слово. Будь ласка.

 

16:43:43

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Донецька та Луганська область дуже чекають прийняття цього законопроекту, тому що, дійсно, ці приймаючі громади дуже постраждали від того напливу людей, які є. Донецьким та Луганським адміністраціям потрібно думати про те, як відновлювати інфраструктуру, як створювати нові робочі місця, як підтримувати переміщені вузи, державні органи влади, що евакуювалися. Дуже багато питань зараз потребують вирішення саме від військово-цивільних адміністрацій обласних. Але при цьому всьому у нас дуже довгий і тривалий час не вирішується питання компенсацій за зруйноване та пошкоджене житло, саме приватне та кооперативне, тому що на відновлення житла, що належить до комунальної власності, у нас виділялися субвенції, а приватне житло у нас і досі стоїть зруйноване. Можна приїхати у місто Слов'янськ, приїхати на Семенівку і побачити ці будинки, які просто уже два роки стоять зруйновані, і люди не мають, де жити, люди живуть у нас або десь на квартирах або, якщо у них немає коштів на наймання житла, вони живуть у гаражах, у сараях і так далі. На це теж потрібно зважати і потрібно на це виділяти кошти.

І колега Долженков казав, що це кошти місцевих бюджетів, але люди, що проживали раніше на непідконтрольних територіях, перемістилися на підконтрольні, і ці кошти в тому числі повинні іти на те, щоб забезпечувати їх потреби на підконтрольній території.

Тому фракція "Самопоміч" буде підтримувати цей законопроект. Єдине, що нас непокоїть, це дійсно система контролю, тому ми будемо голосувати за основу і просимо всіх підтримати цей законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ви не будете заперечувати, у вас є два виступи,  що ви передаєте Мустафі? Не будуть заперечувати. І тому Веселова передає слово Мустафі Найєму для виступу. 

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:46:05

НАЙЄМ М.

Уважаемые коллеги! Я бы хотел обратиться и к нашим коллегам из "Оппозиционного блока" и  тех, кто нас слушает по поводу спекуляций по этому закону.

Первое.  Я бы попросил всех прекратить всякие разговоры о том, что мы отказываемся от  каких-то территорий, отрезаем какие-то территории и занимаемся изоляционизмом.  Это не так и это неправда.

Первое. Деньги, которые предусматриваются в этом законопроекте, они уже есть в бюджете. И вы знаете, и мы знаем (тем более, у вас  много бизнесменов), эти деньги  каждый день обесцениваются. Эта территория не может тратить эти  деньги, потому что они заблокированы. И я понимаю  политические риски, которые несет "Оппозиционный блок" на этой территории.

Поэтому есть договоренность о том, что мы предусмотрим в этом законе, в случае освобождения территорий  возврат этих денег в местные бюджеты. Это нормальная форма.  Более того, эти деньги сейчас уже могут          быть использованы на школы, на детские сады, на инфраструктуру  этих территорий, куда переехали  как  раз  люди, жившие в Донецке и оккупированных городах. Ведь это же, те же люди, они же те же налогоплательщики, они платили там.

Поэтому давайте прекратим эти разговоры. Проголосуем этот закон. И уже завтра эти деньги,   пойдут на конкретные инфраструктурные проекты. Я бы предложил "Оппозиционному блоку", который сейчас относится так к этому закону, давайте сейчас  не будем думать о том, кто и где сидит, а проголосуем за ваших избирателей в первую очередь.

Более того, этим законопроектом предусматривается, что в случае, если будет освобожден (а он будет освобожден рано, или поздно) Донецк и те города, которые сейчас  оккупированы, будет разработан механизм (он предусмотрен этим законом) возврата денег, потому что   в нем написано, что мы временно  забираем эти деньги.

Насколько я понял, наш коллега господин Геллер уже предложил этот механизм, мы согласны на этот механизм, давайте его пропишем и вместе проголосуем, Это в том числе и для вас, и для нас. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Гаврилюк Михайло Віталійович.

 

16:48:09

ГАВРИЛЮК М.В.

Прошу надати слово Ігорю Лапіну.

 

16:48:16

ЛАПІН І.О.

Шановні колеги, я хочу вам з повною відповідальністю заявити, що даний законопроект має бути підтриманий в цьому залі. А опонентам з "Опозиційного блоку" я скажу, сьогодні ми воюємо не стільки зброєю за територію, а скільки за мозги ті ватні, які нам промивали досить довгий період нашим людям на території, в тому числі і окупованій, показуючи, як Україна дбає за своїх громадян на тих територіях, які їй підконтрольні, ми, перш за все, наближаємо той час перемоги і допомагаємо провести ту саму реінтеграцію.

Шановні колеги, гібридна війна під собою має такий момент, який називається гібридна перемога. В даному випадку проти нас ведеться гібридна війна і ми мусимо шукати нові шляхи реінтеграції, і боротьби за уми, які знаходяться, в тому числі, і на окупованих територіях. Але акумулювати якісь кошти, які ми, може, колись потратимо на ті території, коли ми виграємо війну цю до кінця, в тому числі і за території, ми не можемо сьогодні собі це допускати. Наголошую, гібридні методи перемоги в даному випадку повинні працювати за розум людей. Люди, які живуть в зруйнованих місцях, а повірте мені, я досить часто туди їжджу, вони сьогодні чекають перемоги, перш за все, від України. Тому що вони до сих пір вважають, що саме Україна розбомбила той же самий Слов'янськ. А я наголошую, якщо Україна покаже, що ми відновлюємо наші території і за допомогою цих коштів боремося за мозги цих людей, я вам ще раз кажу, вони повинні повірити в Україну. І ті, які сидять по ту сторону барикад, повинні побачити, що в нас мости відбудовуються, тому я всіх закликаю підтримати даний законопроект. А якщо настане та мить перемоги, коли над Луганськом я зможу повісити прапор України, то ми подбаємо і на той момент ми  зможемо дбати, і відбудовувати території, які, на жаль, до сих пір ми не контролюємо. Я всім дякую і всіх прошу повернутися до залу, тому що це важливий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Павло Кишкар, будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:50:26

КИШКАР П.М.

Прошу передати Івану Віннику.

 

16:50:32

ВІННИК І.Ю.

Знаєте, шановні колеги, я особисто вірю, що сьогодні Верховна Рада знайде в собі сили, візьме на себе відповідальність проголосувати цей законопроект.

Всі ті з трибуни виступали, говорили, що це – українська земля, українські території, що треба їх ре інтегрувати, відновлювати, вживали інші епітети. Але сьогодні буде цей тест, який покаже, чи ми дійсно готові робити те, що ми говоримо, чи ми тільки заговорюємо питання, як, на жаль, це завжди сьогодні в нашій державі робиться.

Прикро, що ми повернулися до цього питання тільки сьогодні. адже вже понад два роки почалася агресія на Донбасі, не тільки в Криму. Ви знаєте, я тут, власне, вітаю наших колег, які критикують владу, що вона  нічого не робила. Самокритичність, вона завжди личить будь-якому державному  службовцю. Ми і є влада, ми можемо всі ці питання вирішувати.

Знаєте, а далі по суті. Коли  ми говоримо про систему "ProZorro", я хотів би нагадати, що мої колеги, які представляють Донбас сьогодні у Верховній Раді, вони перед тим, як внести цей законопроект, вже… вони внесли законопроект, який став вже законом, який ми проголосували, який переносить терміни впровадження системи "ProZorro" з 1 серпня для органів виконавчої влади Донбасу, наприклад, переносять для Донецької та Луганської області впровадження його вже з 12 квітня, коли був прийнятий відповідний проект. Тому будь-які закупівля будуть здійснюватися у прозорий спосіб, ніяких зловживань не буде.

Ви знаєте, сьогодні, на цьому тижні тривають дуже важкі перемовини з МВФ, ми просимо додатковий ресурс Україні. Але ми чомусь зволікаємо з тим ресурсом, який  є наявним в Україні. Це 3,5 мільярди грошей з органів місцевого самоврядування, які не здійснюють свої повноваження у зв'язку з російською агресією, це 2 мільярди грошей Криму, які так само не здійснюють свої повноваження у зв'язку з окупацією, анексією Криму. Це 5,5 мільярдів, які Україна може вже сьогодні використовувати. Прикро, що протягом двох років значна частина цих грошей була вже… з'їла інфляція, з'їли курсові  різниці, які ми могли би, власне, зберегти.

Ви знаєте, а я коли слухав виступ наших колег з Опозиційного блоку, я пригадав 2012 рік, коли ділили Україну на лівобережну та правобережну. Колеги, ви вже доділилися Україну, ви знову хочете тільки ділити Донбас на окупований та не окупований. Це – Україна! Голосуйте за відновлення, за і інтеграцію, це – ваш обов'язок, це та земля, яка дала вам  народження. І от її треба звільнити від загарбників, повернути, інтегрувати, і щоб там майоріли українські прапори, і щоб поширювалася там Конституція. Ви сидите в українській сесійній залі українського парламенту, Верховної Ради, в Києві, українська армія захистила вас, ваше життя. Поставтесь відповідально до своєї Батьківщини, малої Батьківщини, проголосуйте цей законопроект! Інакше це саботаж, це політичний  цинізм. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

16:53:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, Михайло Папієв, "Опозиційний блок". Включіть мікрофон, будь ласка.

 

16:53:42

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні колеги, я дуже просив би уваги сесійної зали, бо та дискусія, яка відбувається зараз, вона абсолютно не схожа на професійну дискусію. Я просив би і попереднього особливо виступаючого привернути увагу про те, що іде мова про кошти місцевих бюджетів, більше того, це кошти, які перерахували на казначейство українське підприємства і громадяни з неконтрольованих територій. Тобто іде мова про те, що ви зараз хочете зробити Закон про конфіскацію коштів місцевих громад, тих коштів, які перераховані з неконтрольованих територій. Тобто фактично ви хочете людей, які під ризиком, які сміливо перераховували і наповнювали місцеві бюджети українські, ви хочете в них забрати кошти. Крім того, коли мені сьогодні  народні депутати України  кажуть, що це  тимчасово, що є механізм повернення цих коштів, шановні колеги, механізму в цьому законі немає. І я впевнений в тому, що механізм може з'явитися тільки якщо у нас там на трибуні, де має сидіти сьогодні уряд, були би представники Міністерства фінансів, які би чітко і ясно проробили механізм як можна ці кошти оформити як бюджетну позичку з тим, щоби як тільки оці території, які не контрольовані сьогодні Україною, повернуться у склад України, щоб ці гроші, якими наповнювали місцеві бюджети громадяни, які живуть на непідконтрольних територіях, які як громадяни України більші патріоти, ніж багато хто тут говорить в залі, бо вони свої кошти перераховували  в український місцевий бюджет, щоби можна було знайти механізм компенсації і відшкодування з індексацією цих коштів в місцевих бюджетах. Інакше оцей закон, інакше, ніж конфіскацію коштів місцевих бюджетів не назвеш. Треба, щоб це робилося прозоро, виважено і щоб про це говорили фахівці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка, пан Балицький від "Опозиційного блоку".

 

16:56:07

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Евгений Балицкий, Мелитополь, Мелитопольский район, 80-й округ.

Прошу передать слово Нимченко Василию Ивановичу.

 

16:56:16

НІМЧЕНКО В.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины, уважаемые люди Востока! Я хочу начать с того, обсуждая законопроект, вернуть в экскурс ноября 2014 года, когда после Указа Президента и постановления Кабинета Министров Яценюка были лишены социальной защиты 450 тысяч пенсионеров, когда вследствие того, что не было средств существования, сожженные города и села, поневоле люди покинули свои насиженные места и перебрались, кто в центр Украины, кто в контролируемую часть Донецкой и Луганской области.

И на сегодняшний день я хочу информировать народ про то, что всем известный факт введения военно-цивильных администраций, за этим стоит не просто факт или акт, а за этим стоит прекращение деятельности органов самоуправления на контролируемых территориях. И больше я вам скажу, этим законом, неконституционным законом, все ассигнования и бюджетные выделения для органов местного самоуправления передали под распоряжение органов военно-цивильной администрации. Вот в чем вопрос! Вот кто занимается. Вместо того, чтобы государственные дать субвенции, субсидии, забрали деньги органов самоуправления.

И последний вопрос, на что я хотел бы обратить внимание, уважаемые коллеги. Мы можем голосовать, как видит свои проблемы каждый. Но обратите внимание, что предлагается этим законом: этим законом предлагается людям, которые проживают на тех территориях и дают в наш бюджет  налоговые платежи, им закрыться. И сказать: "Поскольку мы даем налоги, платят предприятия, рискуют, платят, а их у нас забирают, то, скажите, кто после этого будет работать?" Мы сами наводим на то, что, по сути, мы ставим на принцип огосударствленного сепаратизма, который в теории права он находит… как финансовый раскол общества, финансовый сепаратизм, поскольку делят людей одной области: у одних берут и напрочь через этот закон имущество, финансы перекидывают, перекидывают іншій группе людей на контролируемой ситуации. А в той…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

16:59:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. У нас ще є можливість для останнього виступу Кременю Тарасу. І я прошу народних депутатів заходити в зал. Після того ми перейдемо до прийняття рішення. І прошу Секретаріат Верховної Ради закликати депутатів в зал для голосування.

Слово надається Кременю Тарасу Дмитровичу, "Народний фронт". Будь ласка.

 

16:59:42

КРЕМІНЬ Т.Д.

Шановні колеги, я пропоную підтримати цей законопроект, бо він справді відповідає тим принципам, які закладені в логіку підтримки територій, які знаходяться під контролем органів державної влади України. Водночас я хотів би запевнити і повторити ту річ, з якої ми сьогодні починали ранкове засідання. Крім важливих інвестицій у розвиток інфраструктури на розгляд органів місцевого самоврядування і фінансування соціально важливих об'єктів, не треба забувати все-таки і про питання освітян. Освітня субвенція у нас повинна бути збільшена закладам Донецької і Луганської областей. Я повторюю ще раз, що сьогодні є величезна потреба у відновленні шкіл, у відновленні дитячих садочків, у придбання шкільних автобусів, у матеріально-технічному забезпеченні закладів дошкільної, позашкільної освіти. Освітяни сьогодні є  першими, хто зустрічає ворога. Вони сьогодні працюють на інтелектуальному фронті. Вони готують наших дітей до  зовнішнього незалежного оцінювання. Вони допомагають нашим дітям повернутися на Україну, в тому  числі у ці дні, коли вони готуються до ДПА. Тому прошу колег зважено подивитися до цього  законопроекту, але не забувати про те, що освітня субвенція – це теж один із тих ключових  обсягів і тих напрямків, на які треба звернути нашу парламентську увагу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас наступним мав би виступати Юрій Соловей, але регламент вичерпаний. Але разом з тим є важлива пропозиція, що є поправка Юрія Левченка, яка… можна додати необхідну кількість голосів для прийняття рішення.

І тому з вашого дозволу я одну хвилину – Соловей Юрій, три хвилини.

Добре. Юрій Соловей передає слово  Юрію Левченку, і це буде, справді, вже з виступаючих останній виступ. Будь ласка,  пане Юрій.

 

 

17:01:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Ну справді, законопроект важливий, треба до нього  підійти дуже уважно, дуже зважено і дуже фахово.

По-перше, просто маленька, коротка преамбула  до моєї поправки, чому я на ній наполягаю і сподіваюся, що автори все ж таки  погодять цю поправку. Справа в тому, що попри заяви  в сесійній залі, насправді цих грошей де-факто (де-факто!) на казначейських рахунках немає.  Тобто ці гроші були вже використані  в кінці минулого року, і тому дуже важливо треба поставитися до того, а яким чином будуть понад три мільярди грошей зараз, які  будуть заново шукатися по-суті, як кажуть, де-факто (не де-юре, а де-факто) в бюджеті використовуватися.

На превеликий жаль, так як цей проект поки що виглядає в першому читанні він створює  великий корупційний ризик, що ці величезні вливання грошові будуть вкладатися в по суті населені пункти, які знаходяться безпосередньо  на фронті, безпосередньо  на передовій. Будуть вкладатися в це десятки мільйонів формально, а потім чиновники будуть рапортувати: ну бачите, ми ж відбудували школу, наприклад, 10 мільйонів вклали, але сєпари зараз побомбили і вже немає, що нам показати, немає як прозвітувати. Тобто  якщо  це залишити в цьому проекті це створюється велика вірогідність  такого величезного корупційного пилососу, де по суті гроші будуть висмоктуватися через фіктивне руйнування і фіктивне будування. Тому для того, щоб це питання було вирішено, для того, щоб не було ні у кого питань: куди витрачаються такі величезні, колосальні кошти, які зараз будуть направлені на Донбас в умовах соціально-економічної кризи, в умовах тотального зубожіння населення.

Я пропоную внести  в цей законопроект поправку, яка буде говорити про те, що, по-перше, ці кошти не можуть направлятися на будь-які об'єкти, які знаходяться на лінії зіткнення. Лінія зіткнення чітко регулюється відповідною постановою Кабінету Міністрів, тобто це, по-перше, щоб гроші не направлялися на об'єкти в населених пунктах, які знаходяться на лінії зіткнення, це раз. І два, щоб відповідні проекти перед тим, як безпосередньо вже будуть вони реалізовуватись, погоджувалися бюджетним комітетом Верховної Ради України.

Ці два механізми, на моє переконання, зведуть майже до нуля можливі корупційні схеми щодо використання оцих колосальних коштів, які зараз будуть направлятися на Донбас. Донбас треба відновлювати безперечно, треба показувати приклад, але треба зробити все можливе, щоб під час цього відновлення наші - не наші "любі" (в лапках) чиновники знову не понапихали собі кишені державними коштами.

Тому прошу цю поправку підтримати, на скільки я розумію, автори законопроекту підтримують цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу шановних колег депутатів заходити в зал і готуватись до прийняття рішення.

Я хочу вам повідомити, що згідно Регламенту, має бути заключне слово і доповідача і співдоповідача. Чи вам треба обом, чи достатньо одному? Одному достатньо.

Шановні колеги, під час обговорення прозвучало ряд пропозицій. Я розумію, є потреба, щоб ми приймали за основу і в цілому, але лише за умови, коли ви зараз дуже чітко і виразно озвучите, чи ви підтримуєте ці пропозиції, які були озвучені депутатом Гєллєром, депутатом Левченко. І, власне, те формулювання, яке ви зараз озвучите під стенограму Верховної Ради, я і поставлю на голосування.

Для заключного слова я надаю слово доповідачу, автору законопроекту, народному депутату України Єфімову Максиму Вікторовичу. Коротка нарада, нічого страшного. Можете порадитись, якщо є необхідність. І прошу під стенограму озвучити вашу позицію в заключному слові. Будь ласка.

 

17:05:39

ЄФІМОВ М.В.

Уважаемый Андрей Владимирович, мы будем голосовать, я правильно понимаю, что мы будем голосовать сейчас за основу, а потом, а потом вторым голосованием будем голосовать и в цілому? У нас есть сейчас, надійшли пропозиції від пана Левченка, з якими ми можемо погодитись. Ці пропозиції я прошу пана Левченка в качестве поправки повторить еще раз под стенограмму. Или мне это нужно говорить?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нема необхідності, нема необхідності.

 

17:06:46

ЄФІМОВ М.В.

А есть уже, да. То есть мы погоджуємось, я погоджуюсь з цими поправками: …….. зіткнення, а також про согласование с бюджетним комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ваша пропозиція: спочатку за основу, а потім…

 

ЄФІМОВ М.В. В цілому, да, в цілому. За основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу приготуватись до голосування. (Шум у залі) Гєллєра поправка.

 

ЄФІМОВ М.В. Правка Геллера. Можно ли еще раз повторить поправку Геллера?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гєллєр, одну хвилину для того, щоб під стенограму повторити свою поправку. Будь ласка, Гєллєру включіть мікрофон.

І займаємо місця робочі, будь ласка.

 

17:07:04

ГЄЛЛЄР Є.Б.

В "Прикінцевих положеннях" написати наступне, що дані гроші даються як позика до того моменту, доки ці території не будуть підконтрольні Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єфімов Максим Вікторович, пропозиція комітету.

(Шум у залі)

 

17:07:28

ЄФІМОВ М.В.

Можно еще раз, я извиняюсь, пожалуйста. Евгений, еще раз повтори, пожалуйста. Я просто, ну…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ваші колеги чули, порадьтесь між собою і прийміть рішення.

Прошу включіть мікрофон, Єфімов Максим Вікторович.

 

17:08:03

ЄФІМОВ М.В.

В законопроекті вже прописано, що ці гроші тимчасово передаються до окінчення АТО. Це вже прописано. Как теперь пан Геллер хочет прописать возврат, я просто не понимаю, насколько сегодня реализуемо. То есть они и так прописаны в законопроекте, как временно… Механизма возврата, который предлагает, формулировку, которую предлагает Геллер, она неосуществима с точки зрения реализации. Именно из-за этого вопрос.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте…

Ні, обговорення завершене, Мустафа. 

Давайте ми зараз поставимо за основу. За основу підтримаєм, а потім ще раз по даній поправці можем провести дискусію, якщо є необхідність.

Шановні колеги, прошу зайняти місця.

За основу… Ну, за основу не треба ніяких поправок враховувати, товариство.

Я прошу приготуватись.

Пане Юрій, якщо буде в цілому ми її врахуємо обов'язково, її підтримають. Але за основу в тому нема необхідності. Добре. Поставлю з поправкою Левченко. Домовились.

Шановні колеги! Готуємося до голосування. Важливий законопроект для підтримки наших побратимів в Донецький і Луганській областей. У нас біженців в Україні, внутрішньо переміщених більше ніж біженців у всьому ЄС. І нам, українській державі, необхідно тому давати раду і забезпечувати ту велику проблему і трагедію яку нам приніс московський окупант. Для того необхідно нам приймати рішення. Я прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до підпункту чотири пункту 24 розділу 6 прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень (номер 4623) за основу, з поправкою, яку озвучив під стенограму Юрій Левченко. Хто підтримує дану  пропозицію, прошу голосувати. Колеги, голосуємо.

 

17:10:46

За-236

І є пропозиція залу, щоб ми проект Закону 4623 з поправкою, яку озвучив Рябчин… Левченко для стенограми, з цією поправкою, щоб ми проголосували даний законопроект, в другому читанні і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію,  прошу голосувати.  4623  в другому читанні і в цілому, голосуємо, колеги. 

 

17:11:30

За-212

"Самопоміч",  це позиція важлива і принципова, так? Це важлива і  принципова позиція  "Самопомочі", ми не  назбираємо голосів. Ви не мене переконуйте, а голову комітету.

Шановні колеги, я ще раз зазначаю, що остаточну  редакцію озвучує автор законопроекту або  голова комітету.  І якщо ви зараз  готові знайти компроміс, я поставлю ще раз на голосування.

Шановні колеги, є принципова позиція, але я прошу підтримати пропозицію за скорочену процедуру розгляду  до другого читання і є загальна позиція така. Тоді,  шановні колеги, я прошу проголосувати  за скорочену процедур розгляду до другого читання. Хто підтримує      дану пропозицію, прошу проголосувати за скорочену процедуру розгляду  до другого читання. Прошу проголосувати, колеги. 4623. Голосуємо.

 

17:13:01

За-222

Ще раз поставлю, ще раз поставлю, колеги, ще раз сконцентруйтеся, зайдіть в зал.

Ще раз ставлю пропозицію, скорочена процедура розгляду до другого читання 4623. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

17:13:37

За-232

Рішення прийняте.

Вітаю авторів законопроекту. Я переконаний, в найближчий пленарний тиждень ми законопроект приймемо в другому читанні. Дякую вам за активну і плідну роботу, дякую вам.

Шановні колеги, у нас зараз по порядку денному друге читання. Я вам хочу загалом сказати позицію, стоять соціальні законопроекти, які в цілому не викликають дискусій, дуже мало поправок, поправок по дві, три. І якби була наша воля лишатися в залі і не виходити, щоб ми змогли по тих законопроектах провести продуктивну, ефективну роботу, колеги.

Отже, в нас у порядку денному стоїть блок законів друге читання, і я йду по кожному з них.

Отже, перше з них – це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій (номер 2975). Доповідач – голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісова Людмила Леонтівна. І я прошу включити мікрофон для доповіді, і хочу повідомити, мінімальна кількість поправок, голосування буде буквально за кілька хвилин.

Будь ласка, Людмила Денісова.

 

17:14:48

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, це дуже правильний законопроект, який підготував ще минулий Кабінет Міністрів України, 15 вересня ми погодили його і прийняли за основу. Комітет доопрацював, була тільки одна поправка, яка стосується технічних питань і вона була врахована комітетом. Я нагадаю про що йдеться мова.

Пропонується надати одному з батьків-вихователів, які перебувають у трудових відносинах  з роботодавцями, права  скористатися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею  трирічного віку. І також уточнення, що вказаним видом відпустки має скористатися лише один з прийомних батьків.

Я дуже вас прошу підтримати у другому читанні і в цілому.  Дякую.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, у нас поправок, які відхилені, немає. Була єдина поправка, яка була подана Дроздиком, і ця поправка врахована.

Тому ми переходимо  до прийняття рішення. Я прошу колег зайти в зал, зайняти робочі місця, приготуватися до прийняття рішення. Будь ласка, колеги!

Готові приймати рішення? (Шум у залі)  Запросіть. Запросіть, хто є в кулуарах. Товариство, покличте з кулуарів, запросіть в зал!

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій) (номер 2975) у другому читанні та в цілому.

Колеги, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

17:17:03

За-254

Закон прийнятий. Вітаю комітет, вітаю авторів.

Наступний, теж поправок дуже мало, 1639, це проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо випробування при прийнятті на роботу). Теж друге читання, і я запрошую до доповіді Денісову Людмилу Леонтіївну. Будь ласка, пані Людмила.

 

17:17:28

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, це теж законопроект, який ще ми прийняли за основу, практично, рік тому ще 21 квітня. І дуже прошу вас зараз, щоб він був підтриманий у другому читанні та в цілому.

Комітет розглянув 34 поправки, які були внесені до нашого комітету, 15 з них враховано. Одна врахована частково і 18 відхилені, тому що вони були подані з порушенням вимог статті 116 Регламенту Верховної Ради України, які виходять за рамки прийнятого в першому читанні тексту законопроекту.

Зокрема, були підтримані пропозиції щодо доповнення умови, при яких не встановлюється випробувальний термін при прийнятті на роботу. У разі прийняття на тимчасову або сезонну роботу, такий термін не враховується одиноким матерям при наявності дитини віком до 14 або дитиною-інвалідом... інваліда, для працівників, з якими укладено строковий трудовий договір 12 місяців, у разі прийняття на роботу внутрішньо переміщеної особи. Виключення норми щодо незастосування випробувального терміну для працівників із сімейними обов'язками, які мають дітей віком до трьох років, оскільки під цю категорію працівників може увійти велика кількість населення, які мають дітей. Уточнено назву проекту, додати набрання ним чинності.

Тому дуже вас прошу підтримати даний законопроект за... в другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, пані Людмила. Але в нас є відхилені поправки, і ми по Регламенту повинні по них пройти.

Відхилена 3 поправка, Ленський. Чи наполягає Ленський? Ні, не наполягає.

6-а – Матузко. Не наполягає.

8-а – Гуляєв. Не наполягає.

12-а – Давиденко. Не наполягає.

13-а – Воропаєв. Не наполягає.

14-а – Семенуха. Не наполягає.

15-а – Левченко. Наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка, Левченкові.

 

17:19:39

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Я хочу зараз виступити щодо двох поправок – і 15-у, і 16-у, тому що, насправді, це поправки, які стосуються одного змісту, я їх подавав як одну цілу. Це комітет їх чомусь розбив на дві.

Мова іде про те, що, на превеликий жаль, якщо ці поправки не будуть враховані, то працівник залишиться незахищеним у випадках прийняття особи на роботу в іншу місцевість і при переведенні цієї особи. Тобто  законопроект без врахування цих поправок дозволяє встановлювати випробувальний термін у разі переведення працівника на роботу в іншу місцевість або в інший підрозділ певного підприємства. Це абсолютно неправильно, це забирає гарантії праці від працівників, і це створює абсолютно нерівні умови роботодавців і найманих працівників.

Також я пропоную ставити в поправці, що випробування не встановлюється і для інших осіб, з якими роботодавець зобов'язаний укласти трудовий договір. Не про 12 місяців, а взагалі трудовий договір. Прошу підтримати ці поправки, які будуть захищати найманих працівників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пані Людмила, будь ласка, прокоментуйте і одну, і другу поправку – і 15-у, і 16-у. Людмила Денісова, включіть мікрофон.

 

17:20:49

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дійсно, ця поправка була відхилена, оскільки звільнення працівників по пункту 5 статті 40 "Звільнення у зв'язку з переведенням на інше підприємство" передбачає обов'язковість його прийняття на нову посаду. Отже, це питання вже врегульовано цим законом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Але, тим не менше, пан Юрій наполягає на голосуванні. І я ставлю на голосування спочатку поправку 15 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:21:36

За-133

Рішення не прийнято.

І тепер, хто підтримує 16 поправку народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:21:56

За-112

Рішення не прийняте.

17-а. Ванат чи наполягає? Ні, не наполягає.

18-а. Єфімов. Не наполягає.

19-а Матузко. Не наполягає.

20-а, Єфімов, не наполягає.

22-а, Помазанов, не наполягає,

22-а, Помазанов, не наполягає.

Колеги, заходимо в зал, лишилося кілька поправок. Заходимо в зал, готуємося до голосування.

23-я, Матузко, не наполягає.

26-а, Семенуха, не наполягає.

27-а, теж Семенуха, теж не наполягає.

28-а. Єфімов, не наполягає.

30-а, Матузко, не наполягає.

32-а, остання поправка, Давиденко. Не наполягає.

Шановні колеги, ми завершили обговорення даного законопроекту. Прошу заходити в зал, приготуватись до голосування. Колеги! Пане Павло, пане міністр, попросіть депутатів зайняти бойовий пост для виконання службових обов'язків. Хай депутати займуть свої місця, колеги.

Отже, переходимо до прийняття рішення. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо випробування при прийнятті на роботу) (номер 1639) в другому читанні та в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. голосуємо.

 

17:23:50

За-213

213. Шановні колеги, я поставлю один раз на повернення, але прошу депутатів виконувати свій депутатський обов'язок і голосувати. Я прошу запросити депутатів в зал, сконцентруватись. Один раз я поставлю на повернення. Я прошу усіх зайняти місця.

Я прошу включити по фракціях голосування. "Блок Петра Порошенка" – 103, "Народний фронт" – 58. "Опозиційний блок" – 3, "Самопоміч" – 17, Радикальна партія Ляшка – 0 (ну хоч би один, Олег Валерійович), "Батьківщина" – 13, партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 5.

Колеги, важливий соціальний законопроект. Є неправильним, якщо ми будемо їх відхиляти. Колеги, я дуже прошу усіх зайти в зал і сконцентруватись. Колеги! "Народний фронт"! Прошу сконцентруватись максимально, це законопроект нашого колеги. Проведена величезна робота авторським колективом, доведено до другого читання. І зараз його завалити, це буде неправильним.

Запросіть, хто ще є в кулуарах, в зал.

Шановні колеги, прошу підтримати і прошу  голосувати.  Я ставлю на повернення до проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо випробування при прийнятті на роботу). Соціальний законопроект. Прошу проголосувати за повернення. 1639.

Колеги, прошу голосувати. Будь ласка,  голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

17:26:03

За-217

Колеги, ви мені поясніть, є застереження до цього  законопроекту чи просто немає людей в залі. Від кого є застереження, скажіть, будь ласка,  мені.

Колеги! Чи є в когось застереження? Хто зараз підніме руку і скаже, що є застереження? Будь ласка. Прошу, пане Юрій. Чи це застереження такого рівня, щоб законопроект не був прийнятий?

Колеги, заходимо в зал. Колеги, прошу зайти в зал, зайняти робочі місця.

Я прошу колег зайти в зал,  приготуватися до голосування, я ще раз поставлю на повернення. Колеги, прошу закликати в зал всіх, хто знаходиться в кулуарах українського парламенту.

Колеги, голови фракцій, можемо? Пане Ігор, можемо? Будь ласка, заходимо, займаємо місця.

Я би попросив наших колег, які утримались, підтримати. Проведений великий шлях, рік чекали той законопроект на розгляд на порядок денний.

Колеги, все, прошу зайняти робочі місця. Я ставлю востаннє пропозицію повернутись до голосування за проект закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо випробування при прийняті на роботу, 1639. Хто підтримує повернення до розгляду, прошу голосувати. колеги, прошу голосувати, будь ласка, голосуємо.

 

17:28:46

За-226

Вирішальний голос взяли.

Колеги, прошу приготуватись, і я ставлю, ми повернулись тепер, прошу на місцях і закликати людей зайти в зал. Я ставлю на голосування проект закону про внесення змін до Кодексу законів України про працю щодо випробування при прийняті на роботу, 1639 в другому читанні та в цілому.

Колеги, голосуємо, прошу голосувати, прошу взяти участь в голосуванні. 1639 в другому читанні та в цілому, будь ласка, голосуємо, колеги. Кожен голос має вагу, голосуємо.

 

17:29:40

За-229

Закон прийнятий.

Дякую і авторам, і комітету за активну дієву роботу. Два голови вирішальних виявились в даному голосуванні.

Шановні колеги, наступний по порядку денному, це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів (2426).

Я теж хочу вам наголосити. Поправок є мінімальна кількість. До прийняття рішення ми підійдемо дуже швидко, тому прошу не розходитись. І запрошую до доповіді голову Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісову Людмилу Леонтіївну.

Будь ласка, пані Людмила. Включіть мікрофон.

 

17:30:25

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую. Шановні колеги, це дуже важливий законопроект. Це стосується індексації аліментів, які отримає мама, мати чи батько, якщо дитина залишилась одна з матір'ю чи з батьком.

Наш комітет розглянув це питання, коли ми прийняли в першому читанні його ще 8 квітня 15-го року. Було внесено 18 пропозицій від 5 народних депутатів. 12 – враховано, 6 – не враховано, тобто практично все залишилось, як і було.

В результаті доопрацювання тільки змінено назву законопроекту, віднесено об'єктів індексації розміру аліментів, визначеного судом в твердій грошовій сумі. Встановлено, що індексація розміру аліментів, визначеного судом в твердій грошовій сумі, проводиться за рахунок коштів платника аліментів. Визначено, що державний виконавець обчислює суму індексації розміру аліментів, визначеного судом, а не проводить індексацію, як передбачалося в проекті. Тобто обчислює, ще раз я вам нагадую про це, доповнено нормою, що у якому разі стягнуті аліменти у визначеному  розмірі та/або суми їх індексації неможливо. Адміністрація підприємства, установи, організації, фізична особа, фізична особа-підприємець, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість сплати аліментів та/або індексацію таких аліментів.

Дуже вас прошу підтримати в другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пані Людмила. Шановні колеги, зачитую правки. Прошу уваги, приготуватись до обговорень.

Відхилена 5-та Ленського. Чи наполягає Ленський? Ні, не наполягає.

7-а, Гуляєв. Не наполягає.

8-а, Шинькович. Не наполягає.

13-а, Гуляєв. Не наполягає.

16-а, Шинькович. Не наполягає.

 І остання, відхилена, Ленський, 17-а. Не наполягає.

Шановні колеги, ми завершили обговорення. Я прошу закликати депутатів в зал. Ми переходимо до прийняття рішення. Прошу закликати народних депутатів в зал, підготуватись до голосування. Будь ласка, голови фракцій, закличте депутатів в зал. Прошу, колеги, зайняти робочі місця. Соціальний законопроект, який не викликає ніяких політичних дискусій, а потребує просто нашого відповідального рішення.

Пане Сергій! Пане Сергій! Пане Руслан! Шановні колеги, прошу займати робочі місця. Приготуватись до прийняття рішення. 

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів (номер 2426) у другому читанні та в цілому. Шановні колеги, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги. 2426, в другому читанні та в цілому.

 

17:34:44

За-243

Рішення прийнято. Вітаю авторів і вітаю комітет з прийнятим рішенням.

Наступним по порядку денному у нас стоїть проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами І групи (0933). Теж важливий соціальний законопроект, теж поправок дуже мало є і я прошу не розходитись.

І запрошую  до доповіді голову Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Третьякова Олександра Юрійовича.  Будь ласка, пане Олександре.

 

17:35:27

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. 

Прошу передать слово Максиму Юрьевичу Бурбаку.

 

17:35:33

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, шановні народні депутати! Для розгляду  законопроекту  про внесення змін до деяких  законів  України   щодо посилення  соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами І групи,  у другому читанні від суб'єктів права  законодавчої ініціативи надійшло 6 правок з яких  технічно відхилена тільки одна правка під номером 4 Гуляєва  Василя Олександровича.  Цією правкою пропонується внести доповнення до  статті 7 Закону про соціальні послуги і поширити  його дію на іноземців і осіб без громадянства, в тому числі, і біженців. Правка відхилена, оскільки така  норма вже передбачена статтею 6 Закону про соціальні послуги.

Законопроектом, з урахуванням правок до другого читання, пропонується. Перше. Надбавку на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи "А" призначати одному з батьків, або іншому законному представнику незалежно від факту їх роботи, навчання, або служби. Нагадаю, що  в підгрупу "А" входять найтяжчі хвороби. На даний час така надбавка на догляд призначається тільки непрацюючій одинокій матері чи одинокому батьку, її розмір складає 847 гривень 50 копійок. На ці цілі необхідно близько 30 мільйонів гривень на рік.

Друге. Законодавчо закріпити норму щодо зарахування до страхового стажу осіб, які здійснюють догляд за дітьми-інвалідами періоду отримання ними надбавки на догляд. Це технічна правка, додаткових грошей не потрібно. Рішення комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю прийняти законопроект в цілому як закон. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми пройдемося по всім поправкам, їх є буквально дві. Тому прошу депутатів заходити в зал, займати робочі місця, приготуватися до прийняття рішення. Тим не менш, я назву ті поправки, які були відхилені.

Отже, 4-а, народний депутат Гуляєв. Чи наполягає? Ні, не наполягає. І це була єдина поправка, яка була відхилена. Отже, комітет на своєму засіданні зумів вийти на компромісне рішення і ми закінчили обговорення даного законопроекту.

Я прошу запросити депутатів в зал, прошу приготуватися до прийняття рішення. Соціальний законопроект і, я думаю, тут теж не буде жодних політичних дискусій, важливо тільки, щоб ми всі були на робочих місцях.

Мене часто закликають дотримання Регламенту, але Закон України про працю, який передбачає перебування усіх людей, які на роботі, на своїх робочих місцях, не всі дотримуються. Має бути спільна взаємна відповідальність. Готові?

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами І групи (номер 0933) у другому читанні та в цілому. Шановні колеги, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

17:38:58

За-233

Рішення прийнято.

Теж вітаю авторів і вітаю комітет за плідну активну роботу.

В нашому розділі "Друге читання", шановні колеги, є ще один законопроект, це є проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав) (номер 0950).

Теж поправок є мінімальна кількість. І я запрошую до доповіді  голову підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Спориша Івана Дмитровича.

Будь ласка, Іван Дмитрович, включіть мікрофон.

 

17:39:42

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, 15 округ, Вінниччина. Я думаю, в даному законопроекті 0950 ми повинні, дійсно, утримувати дитину особам, які позбавлені батьківських прав.

Редакцію даного законопроекту, прийняту за основу, пропонувалося зобов'язати суд приймати рішення про стягнення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. В разі відмови матері, батька або інших законних представників дитини, отримувати призначені аліменти, суд мав би приймати рішення про перерахування аліментів до  Державного бюджету. Але законопроект був суттєво доопрацьований у ході  підготовки до другого читання.

Зокрема, редакцією законопроекту, яку пропонується нам схвалити сьогодні, пропонується визначити, що у разі відмови законних представників дитини від отримання аліментів, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділені Державного ощадного банку України та зобов'язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.

До даного законопроекту надійшло п'ять поправок і всі п'ять були прийняті нами. Тому пропонується врахувати три поправки і частково дві, як ніколи, всі п'ять поправок враховані.

 Я пропоную підтримати рішення нашого комітету і прийняти в цілому законопроект в другому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Справді, колеги, всі поправки, які були подані, комітетом враховані. І тому у нас навіть немає предмету для дискусії. Повністю компромісний закон, підтриманий усіма членами комітету усіх фракцій. Зараз важливо тільки, щоб були голоси.

Я прошу колег повернутися в зал. Я прошу приготуватися до голосування і зайняти свої робочі місця. Колеги, закличте наших товаришів депутатів в зал і прошу приготуватися до голосування. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити, що ми переходимо до розділу: прийняття рішення.

Колеги, можемо голосувати? Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України  (щодо невідворотності обов'язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав) (номер 0950) в другому читанні та в цілому. Шановні колеги, прошу голосувати 0950 в другому читанні та в цілому. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

17:43:03

За-234

Закон прийнятий. Вітаю авторів, вітаю комітет за якісно проведеною роботу, яка об'єднала увесь наш зал.

Шановні колеги, переходимо до наступного розділу. У нас наступний розділ, це є законопроекти першого читання. І, власне, цей законопроект, який я анонсував перед перервою, автор Альона Шкрум, ми маємо змогу зараз розглянути. Я прошу шановних колег зараз перейти до розгляду 2696, проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правового забезпечення відкритості баз даних та прозорості реєстраційних процедур. Але в нас до кінця робочого дня 15 хвилин, і я сприймаю пропозицію автора – розглянути за скороченою процедурою. І прошу усіх колег підтримати.

І ставлю на голосування цю пропозицію – розгляду 2696 за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, колеги, прошу проголосувати. Колеги! Увага! Будь ласка, голосуємо. Скорочена процедура. Будь ласка, голосуємо, колеги!  

 

17:44:28

За-170

Рішення прийняте.

І я надаю слово для доповіді народному депутату України Шкрум Альоні Іванівні. Будь ласка.

 

17:44:36

ШКРУМ А.І.

Дякую. Дякую, колеги.

Колеги, це дуже важливий закон, я вас прошу не розходитися, моя доповідь займе буквально дві хвилини.

Ми дуже рідко в цьому залі взагалі розглядаємо і голосуємо законопроекти щодо посилення наших прав захисту інтелектуальної власності. Оце один із них. І він розроблений депутатом Вікторією Пташник, позафракційною, та депутатами з різних абсолютно фракцій на вимогу виконання положень щодо захисту прав інтелектуальної власності Угоди про асоціацію України. І якраз тут він приводить у відповідність наше, знаєте, застаріле таке, радянське законодавство щодо процедур реєстрації торговельних марок, захисту торговельних марок та інших питань. І тому він є надзвичайно важливий як в розрізі залучення, по-перше, інвестицій, для того щоб ці процедури зробити європейськими для нас, так і в покращанні бізнес-клімату і впровадження саме нормативів Угоди про асоціації України та ЄС.

Що він передбачає? Ну, наприклад, наше з вами чинне законодавство не передбачає публікації чи оприлюднення поданих заявок на торговельні марки взагалі, тому особа, право якої порушено, вона про це дізнається дуже часто вже після реєстрації такої марки і може це оскаржити тільки в суді. Тут пані Пташник та депутати, які долучилися до законопроекту, це приводять у відповідність з європейськими нормами і говорять про те, що вся процедура реєстрації має бути прозорою, публікація має бути в єдиній, відкритій електронній базі. І можливість оскарження таких заявок може бути з того моменту, коли особа про це дізналася, в тому числі передбачається можливість оскарження рішень органу експертизи через звернення до Апеляційної палати державної служби інтелектуальної власності.

Також у нас до сих пір не можна зареєструвати торгову марку в електронній формі. Колеги, це взагалі архаїзм, і тут цим законопроектом надається така можливість. Також надається можливість компенсації за порушення і таке  інше.

Законопроект  підтримується  Європейською бізнес-асоціацією (у мене є відповідні листи, які я можу показати), Американською торговельною палатою, Асоціацією  правників  України. Тому я дуже прошу його підтримати і наблизити нашу інтелектуальну власність до європейських стандартів, як ми це з вами і  передбачали в нашій коаліційній угоді. Будь ласка,  прошу проголосувати…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

17:46:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба завершити? Пані Шкрум, ви завершили, так?

Слово для  співдоповіді, будь ласка,  голові Комітету  з питань правової політики та правосуддя Руслану Князевичу.

 

17:46:58

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановна пані головуюча. Шановні колеги, в принципі авторка висловила позицію авторського колективу, тому що  він там досить великий, близько  трьох десятків народних депутатів. І мені здається, тут все зрозуміло і чітко.

Справа в тім, що і Угодою  про асоціацію, і цілою низкою інших міжнародних двосторонніх документів Україна взяла на себе зобов'язання врегулювати взагалі сфери інтелектуальної власності і питання торговельних марок. Це питання, яке  весь час постає на будь-яких рівнях перемовин України з нашими європейськими контрагентами.

Зважаючи на ці обставини, комітет розглянув зазначений законопроект, пані Пташник була присутня на розгляді цього законопроекту. У нас була непроста тривала дискусія, але ми одноголосно прийняли рішення підтримати даний законопроект і рекомендувати Верховній Раді проголосувати його за основу для того, щоб ми могли до процедури другого читання доопрацювати його з урахуванням  висловлених пропозицій членами комітету, а також усунути цілу низку технічних неузгодженостей. Які існують в самому законопроекті. Йде мова, в першу чергу, про використання термінології. Це питання радше технічного характеру. Десь написано раз, що використовується електронний підпис, десь написано, що накладається електронний підпис, і таких нюансів досить  багато. Як на мене, вони є такими, що не перешкоджають сьогодні прийняти позитивне рішення і підтримати законопроект за основу. А зі свого боку комітет, в разі підтримки сесійної зали, зобов'язується в установленому законом порядку належним чином усунути всі ці недоліки і підготувати якісну пропозицію до другого читання. Дякую.

Прошу підтримати за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановні колеги.

Переходимо до обговорення законопроекту. І я прошу записатися: два – "за", два – "проти" для обговорення законопроекту.

Є альтернативна пропозиція. Голова комітету пропонує ставити на голосування. Є мобілізація залу готовність до голосування? Є?

Давайте сигнальне голосування. Якщо є бажання залу зараз підтримати це без обговорення, ставимо на сигнальне голосування, будь ласка, законопроект 2696,  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правового забезпечення відкритості баз даних та прозорості реєстраційних процедур. Прошу підтримати голосуванням цей законопроект.

 

17:49:41

За-169

Шановні колеги, я бачу, що є потреба обговорити. Запишіться два – "за", два – "проти". І я прошу заблокувати двері зали, ніхто не виходить до голосування за цей важливий законопроект.

Радикальна партія, заблокуйте краще двері зали, ніж трибуну, щоб проголосували за законопроект.

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", пан Паламарчук.

 

17:50:22

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово депутату Соловею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соловей, будь ласка. Мікрофон включіть.

 

17:50:27

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ. Шановні колеги, якщо за цей законопроект і голосувати, то за нього можна голосувати тільки в першому читанні. Навіть, якщо ми відкриємо перший, статтю 494-у, то ми побачимо певні суперечності. І ця норма про те, що це вимагає Європейський Союз, абсолютно не корегується з українськими реаліями по реєстрації торгових марок. І тому можна, значить, голосувати, але тільки в першому читанні.

І шановна пані головуюча, я все ж таки би хотів звернутися до вас також з питанням систематизування роботи українського парламенту. Давайте подивимося, що ми сьогодні не розглядали, починаючи з соціального захисту, з виділення коштів на Донбас, питання Бюджетного кодексу. Зараз ми розглядаємо питання торгових марок. А сьогодні на порядку денному є серйозні законопроекти в галузі економіки, в галузі інфраструктури, в галузі децентралізації, банківської сфери і так дальше. Тому я в котрий раз наголошую про те, щоби робити розгляд законопроектів тематично. Присвячувати, якщо в нас є питання в галузі доріг і інфраструктури, давайте присвятимо половину дня вирішенню цього питання. Якщо у нас є питання децентралізації, давайте присвятимо половину дня питанням децентралізації. Систематизування роботи українського парламенту – це також є важливе питання для того, щоб нормально організувати роботу і прийняття рішень. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:52:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

17:52:05

СОБОЛЄВ Є.В.

Ми не даємо чиновникам права реєструвати торгівельні знаки, захищати бренди або не захищати, виходячи з того, як чиновники сприймаю, я цитую: "уявлення про добро, честь, гідність, громадський обов'язок, совість та справедливість". Я думаю, це величезний ризик, я думаю, що такі норми не можна вписувати в закон, особливо, коли ми говоримо про бізнес і його бажання захищати авторські права.

Ми готові голосувати в першому читанні, але для того, щоби в цілому цей закон був прийнятий, потрібна дуже серйозна робота і дуже серйозні консультації з людьми, які будуть жертвами цього закону, якщо він буде ухвалений.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Єгор, ви проти, так?

Прошу.   В першому читанні, так. 

Будь ласка, Юрій Левченко. Будь ласка.

 

17:53:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Закон, справді, здебільшого правильний і справді містить певні норми Європейського Союзу, але є одна норма, яку я згадав, яка ……….., яка точно не підпадає під норми Європейського Союзу. І це положення, я зараз цитую, положення, відповідно до якого позначення вважається таким, що суперечить публічному порядку, загальновизнаним принципам моралі, зокрема, якщо воно спрямовано на порушення етичних норм та правил поведінки, що склалися у суспільстві на основі традиційних,  духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадський обов'язок, совість, справедливість. Оце я тільки що процитував з закону. В законі такі речі не можна прописувати таким чином, тому що, власне, кажучи, та людина, яка буде приймати будь-яке рішення з цього приводу скаже: "Та ви знаєте, мені ваша торгова марка не подобається вона не підпадає під моє уявлення честі і справедливості. Я вам її не зареєструю".

Тому "Свобода" буде голосувати за цей закон в першому читанні виключно, якщо оця частина буде виключена його вже в першому читанні.

Будь ласка, прошу  врахувати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Князевич Руслан.  Будь ласка, включіть мікрофон Руслану Князевичу.

 

17:54:24

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановний пане Голово.   Справа в  тім, що якщо є такі серйозні застереження,  я би просив не губити цей законопроект, бо він справді потрібен, можливо, є достатня необхідність ще проговорити у фракціях. То тоді, якщо ваша ласка, від імені комітету, я би сьогодні питання це не виносив на голосування, а переніс на інший  день, коли буде результативне  голосування тому що сигнальне голосування   показало  тільки 169 голосів "за" і наскільки я розумію, ситуація не міняється.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є пропозиція голови комітету перенести даний розгляд.

Давайте послухаємо все-таки автора законопроекту. Альона Шкрум,  будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:55:04

ШКРУМ А.І.

Дякую. Колеги, дійсно, це важливий законопроект і в тому числі, по нашим зобов'язанням Угоди про асоціацію і тому я б просила, за можливості, перенести, дійсно, голосування.

А щодо того, що говорили виступаючі. Ну, по-перше, ми приймаємо і підтримуємо голосування  тільки в першому читанні. А по друге, деякі норми , які ви зачитали, в тому  числі, пане  Єгор Соболєв,   вони зараз є в діючому законі і тому ми їх якраз не  змінюємо і як воно було, так   воно і залишається. 

Дякую. Але прошу, дійсно, не губити закон і  залишити, перенести розгляд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, до мене надійшла пропозиція і від голови комітету, і від автора законопроекту з  проханням   перенести розгляд даного законопроекту. Прошу, є прохання перенести його розгляд. Пане Руслан, тільки так воно може  бути – перенесення розгляду. І я з повагою ставлюсь і до автора, і до голови комітету, і тому на їхнє прохання, хоча я би спробував проголосувати, між нами говорячи.  Я знаю, пане Віктор. Отже, є прохання перенести.   

Давайте ми, я скористаюсь своїм правом, провести рейтингове голосування на тему просто відчути мобілізаційний рівень в залі.

Отже, я проводжу рейтингове голосування і прошу всіх народних депутатів взяти в ньому участь. Отже, рейтингове голосування, прошу взяти участь в ньому.

 

17:56:49

За-182

І я приймаю позицію голови комітету і автора про перенесення даного законопроекту.

Шановні колеги, усі законопроекти, які мали шанс розглянути, ми пройшли. Прийняли багато важливих соціальних законопроектів. Ті, до яких ми не дійшли, ми поставили на наступні дні.

Зараз я надаю слово для оголошення Ірині Геращенко. Прошу зробити оголошення.

 

17:57:23

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми хочемо ще раз подякувати ініціаторам виставки "Мама на фронті і в тилу", до якої причетні МФО "Рівні можливості" як ініціатора, а також фото-проект "Якби не війна" і Юля Волкова, і також проект "ООН Жінки" та Міжнародний жіночий фонд. І ми дуже дякуємо всім причетним, тому що це надзвичайно важлива ініціатива. Просимо ще раз усіх, особливо чоловіків-політиків, стати, просто подивитися цю прекрасну експозицію, яка до Дня матері ініціаторами організована в кулуарах Верховної Ради. Дякуємо.

 

17:58:07

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам, пані Ірино.

Шановні колеги, вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10 годині прошу максимальної мобілізації, щоб ми провели продуктивний робочий день. Дякую за плідну роботу і за активність народних депутатів.

Колеги, до побачення, до завтра.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку