ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 травня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:00:59

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал займати робочі місця, приготуватись до голосування. До початку нашої роботи, перепрошую. Прошу заходити в зал. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити про початок нашої роботи.

Будь ласка, заходимо, займаємо робочі місця.

Шановні колеги, прошу приготуватись до реєстрації. Готові до реєстрації, колеги? Шановні колеги, прошу зареєструватись.

 

10:05:44

Зареєстровано 329 народних депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

У пленарному засіданні Верховної Ради України беруть участь члени уряду на чолі з Прем'єр-міністром України Володимиром Борисовичем Гройсманом. Привітаємо Прем'єр-міністра і уряд наш.

Шановні колеги, сьогодні день народження міністра освіти і науки України, нашого колеги Лілії Михайлівни Гриневич. Пані Лілія, вітаю вас з днем народженням. Успіху вам, твердості і такої ж енергії на вашій непростій роботі. (Оплески)

 А також сьогодні день народження народного депутата України Владислава Володимировича Севрюкова. Привітаємо нашого колегу народного депутата. (Оплески)

Друзі, цієї ночі у Стокгольмі наша співвітчизниця співачка Джамала вийшла у фінал пісенного конкурсу Євробачення. Щиро вітаємо Джамалу. Бажаємо їй перемогти у фіналі. Біль від страждань кримськотатарського народу, про який співає Джамала, близький усім українцям, які так само як і кримські татари у 44-му році постраждали від виселення і політичних репресій. І я сподіваюсь, що Євробачення 2017 відбудеться у Києві. Нагадаю, що фінал буде 14 травня. Закликаю усіх вболівати за нашу співачку, а все наше закордонне українство, все світове українство голосувати за Джамалу.

Колеги, сьогодні згідно Регламенту ми почнемо роботу з годин запитань до уряду. Але традиційно, традиційно в президіум Верховної Ради України надійшла заява від двох депутатських фракцій: "Радикальної партії" і "Самопомочі" – з вимогою оголосити перерву. Але вони прийняли відповідальне рішення замінити перерву на виступ від трибуни.

Тому я надаю слово для виступу голові "Радикальної партії" Олегові Ляшку. Будь ласка.

 

10:08:10

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу повідомити українських громадян, як наша влада проводить  боротьбу з корупцією.

Сьогодні вранці до нашого колеги народного депутата  Андрія Артеменка прийшла повістка на допит по якійсь  із черговій вигаданих на швидкоруч   кримінальних справ. Викликають його сьогодні на допит на  11 годину, хоча як народний депутат у цей день він має працювати у парламенті. Учора  повістку  на допит отримала мама нашого  народного депутата  України  Сергія Рибалки. За моєю інформацією готується ще кілька кримінальних справ проти народних депутатів від Радикальної партії, про які наш новообраний Генеральний прокурор буде  тут гучно звітувати, які корупціонери від  Радикальної партії.

У мене питання до вас, шановні колеги депутати, особливо тим, кому весело,  ми  справді віримо, що вся корупція в Радикальній партії,  що  боротьба з корупцією в Україні починається і закінчується    Радикальною партією і нашими депутатами? Я хочу вам відповісти. Звертаюсь до Голови  парламенту, звертаюся до тих, хто фальшує кримінальні справи. Якщо ви думаєте,  що ви таким чином зможете нас злякати, зможете нас деморалізувати чи розколоти команду, даремні надії, насипите солі собі на одне місце. Ми будемо бороться за кожного українця.

Ми розуміємо, чому сьогодні наших депутатів викликають  на допити.  Тому що Президенту не подобається, що ми четвертий день блокуємо трибуну, вимагаючи створення слідчої комісії в парламенті по офшорах.  Тому що Гройсману не подобається, що ми вимагаємо від нього припинити грабувати людей і повернути пільгову ціну на  газ. Ми розуміємо, що ми не подобаємося всім, але нас це не лякає. Тому що  ми знаємо, що  влада, яка грабує мільйони українців, їй має хтось протистояти. Протистоїть цій грабіжницькій корумпованій владі Радикальна партія.

Мені прикро, що  ні Антикорупційне бюро, ні Генеральна прокуратура не бачать корупції ні  в діях Президента, ні в діях його оточення, ні в діях міністра  фінансів, директора трьох офшорних компаній, ні  в діях голови Національного банку, яка мільярди краде на обвалі гривні і ховає  ці мільярди  в офшорах разом  з російськими банкірами. Зате вони бачать  корупцію в наших депутатах. Не там шукаєте, хлопці! Корупція – це влада. Зловживання – це влада, а не опозиція.

Тому  ми нічого не боїмось. Ми продовжуємо блокувати трибуну. Я вимагаю від Голови парламенту дати нам як опозиції можливість  реалізувати своє право: поставте на голосування питання про створення слідчої комісії, для цього треба 150 голосів. Майте повагу до депутатів, які четвертий день блокують парламентську трибуну. Майте повагу до українців, яких грабує влада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я лишень нагадаю, що на Погоджувальній раді ми домовились, що  голови фракцій нададуть узгоджений  текст ТСК, і я поставлю його на голосування. На жаль, до сьогодні я його не отримав, я змушений буду вжити дій, щоб цей текс появився і був  підписаний головами фракцій.

А зараз  відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради  України у п'ятницю проводиться  "година запитань до Уряду".  Порядок проведення "години запитань до Уряду" визначений частиною четвертою статті 229 Регламенту. І я нагадую, спочатку  30 хвилин – для виступів, а потім 30 хвилин – для запитань від депутатів.

І я запрошую на виступ віце-прем'єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ  України  Геннадія Григоровича  Зубка. До 15 хвилин, ви  можете доповідати  з місця, пане Геннадій.

Пане Олег!

Пане Геннадій, якщо не важко виступати з місця, бо у нас трибуна жорстко заблокована. 

 

10:12:48

ЗУБКО Г.Г.

Я прошу вибачення у народних депутатів, ми зараз виступаємо, тому прошу трошки  розійтися для того, щоб ми могли поспілкуватися.

Шановні народні депутати, я б хотів би зараз зробити коротеньку презентацію, тому що дуже багато лунає  питань, яким чином проводяться реформи і яким чином захистити наших громадян, але не від ринкової ціни на газ, а від понадмірного споживання газу, для того щоб зменшити ці рахунки і для того, щоб отримати зовсім іншу якість життя і послуг. Тому я пропоную запустити дуже коротенький ролик і потім перейти до обговорення те, що ми повинні робити разом. Тому що в цьому плані є питання і відповідальності уряду, і допомоги парламенту, і долучення парламенту також до проведення реформ, будь ласка.

(Трансляція  відеозапису)

Ще раз, шановні народні депутати, зараз я просто хотів би звернути вашу увагу на презентацію, яку ми підготували, щоб ми чітко зрозуміли де ми саме знаходимось, що нам потрібно разом робити і яким чином ми бачимо вихід з тієї ситуації, яка на сьогоднішній день є в державі з понад мірним споживанням теплової енергії з великими рахунками громадян і яким чином повинен кожен виконати свою роботу.

Ви знаєте, вчора проходив форум енергоефективності, на якому виступало дуже багато міжнародних експертів, і один з наших експертів, який дуже довгий час працював в Україні, Гжегож Гайда сказав, що, ви знаєте, в Україні завжди постійно пропонували вирішити наше питання щастя, але без нашої участі. І от тут я б хотів зрозуміти, що ніхто за нас нічого не зробить, нам потрібно самостійно рухатися і вирішувати ті питання, які накопичилися за 25 років незалежної держави. І вартість дешевого газу, яка була з Російської Федерації, дуже і дуже важко зараз з нами, так сказати, від… захищається на сході України нашими хлопцями. Для того щоб відстояти Україну, провести реформи і бути енергонезалежною не тільки за рахунок доброї волі того чи іншого сусіда, а за рахунок саме нашої самостійної позиції.

Зараз, перший слайд, включіть, будь ласка. На сьогоднішній день є абсолютно нормальна концепція з приводу того, що українські газобудівні підприємства повинні збільшувати видобуток, і саме ринкова ціна на газ дасть можливість таку розвивати ці підприємства і добитися в найближчому періоді до 2020 року збільшення видобутку до 20 мільярдів кубів. Також саме ми можемо говорити про додатковий видобуток, додаткові можливості України про те, щоб перейти в державу, яка імпортує газ, в державу, яка може його експортувати. Але за рахунок чого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Геннадій, я з вашого дозволу, буквально на хвилинку вас зупиню, якщо ви нас вибачите. Шановні колеги, я хочу повідомити, що сьогодні в Україні перебуває з офіційним візитом Президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Педро Аграмунт. (Оплески) Шановний пан Президент знаходиться зараз у сесійній залі Верховної Ради України. Привітаємо його, друзі. (Оплески)

Пан Президент є великим другом України. Ми сьогодні провели з ним зустрічі, обговорили питання продовження реформ проти російського агресора. І я переконаний, що наша співпраця і наш союз, і розуміння безпеки всього європейського простору буде і надалі перебувати під пильною увагою, і надалі наша співпраця буде настільки ж чесною і плідної в протистоянні російському агресору. Дякую, пане Президент. Вітаємо вас у Верховній Раді України.

Пане Геннадій, прошу продовжувати.

 

ЗУБКО Г.Г.  Дякую пане голово! Хотів би взагалі всіх депутатів, присутніх в залі, ще раз поопладувати Європейському Союзу, який активно долучився до розробки концепції Фонду енергоефективності, який сьогодні конкретно пропонує реальні кроки по матеріальній підтримці України в справі енергонезалежності і який разом з нами відпрацьовує питання, які стосуються  енергоефективності.

Я хочу ще раз показати, 18 мільярдів сьогодні споживає кубів газу українське населення в багатоповерхівках, в  індивідуальних будинках. На сьогодні  втрати, які є в системах, які  є в будівлях, складають понад 11,5 мільярдів кубів метрів, це та плата, яку ми  платимо щорічно за бездіяльність, яка була 25 років. Практично ми бачимо, що сьогодні не тільки збільшуючи видобуток газу, а і проводячи заходи енергоефективності, ми можемо зменшити споживання практично вдвічі.

Наступний слайд дайте, будь ласка. Це те, що нам коштує щорічно бездіяльність. Практично додаткове навантаження на валютно-платіжний баланс – біля 2 мільярдів євро, це практично більше, ніж  30 мільярдів гривень щорічних виплат безпосередньо українцям на допомогу для того, щоб подолати їх питання бідності і допомогти їм проплатити комунальні послуги. і це витрати з державного бюджету, які кожного року ми втрачаючи, не інвестуючи в енергоефективність, будемо змушені ще багато років втрачати, але ми  повинні переламати разом з вами цю ситуацію.

Дайте наступний слайд. Я хотів би показати, чому саме ці питання не хвилювали раніше, як важко було добитися взагалі того, щоби впроваджувати і закони по енергоефективності, і по Фонду енергоефективності. Тому  що  практично ті виплати, які складали, вони були недосить великі. А ті кошти, які реально платила Україна, а в минулому, 2015 році Україна заплатила на енергетичні субсидії 153 мільярда гривень, вони були постійно в тіні. Це ті кошти, які не йшли безпосередньо громадянам, це ті кошти, які йшли практично в газовий сектор і зникали там невідомо де.

Тому на сьогоднішній день що енергоефективність – це саме той шлях, який допоможе конкретному українцю сплатити  менше за ту послугу, яка йому надається.

Наступний слайд дайте, будь ласка. Наступний.

Що нам потрібно зробити для того, щоб перейти конкретно до реалізації цих кроків. Ви знаєте, що в минулому році уряд запровадив систему "теплих" кредитів, і більше ніж 100 тисяч сімей змогли скористатися тим, щоб залучитися до цієї програми, і отримали 20, 30 і 40 відсотків компенсації тіла кредиту від держави. Це дуже важливий фактор, але ми повинні розуміти, що на сьогоднішній день ті обсяги інвестицій, які потребує саме ця галузь, не дають можливості швидко рухатися. Тому нам потрібно в першу чергу створити основу у вигляді законодавчої бази, нам потрібно створити фонд енергоефективності, який буде стимулювати не тільки тих громадян, які є спроможними, які можуть сьогодні отримувати кредити і сплачувати за них, а і заохотити тих людей, які сьогодні отримують субсидії і які сьогодні також повинні долучатися до цих процесів.

Я ще раз наголосити: питання монетизації субсидій є актуальним. Єдине, що ми віддаємо собі і взагалі відповідь на те, що ми повинні в першу чергу рухатись по напрямку монетизації тих залишків субсидій, які будуть зекономлені нашими громадянами, а в майбутньому взагалі перейти до повної монетизації, але для цього потрібно готуватися не тільки з точки зору системи, не тільки з точки зору законодавства, а і з точки зору фінансової стабільності і фінансової дисципліни наших громадян. Потрібно виховувати, вчити і готуватися разом до цього процесу.

Що б я хотів проговорити з вами, шановні колеги. Зараз нам потрібно прийняти декілька дуже важливих речей, які саме спрямовані на захист наших громадян з точки зору заходів енергоефективності. Це в першу чергу я закликаю всіх підтримати в другому читанні Закон про житлово-комунальні послуги, в якому є частина, крім того що визначаються взаємостосунки між споживачем і відповідальністю надавача послуг, визначається питання комерційного обліку. Неможливо управляти тим, чого не обліковується. Нам потрібно в першу чергу в цьому і в наступному році закінчити питання обліку тепловими будинковими лічильниками на тих людей, які сьогодні споживають по нормативах, і ми хочемо, щоб люди могли чітко знати, скільки вони споживають і яким чином вони можуть зекономити.

Друге питання дуже важливе, це  питання Закону  про енергоефективність будівель. Чому? Тому що саме цей закон визначає, яким чином провести аудит, яким чином сертифікувати те чи інше житло, яким чином визначити клас енергоефективності будівель і сказати про те, що саме  ця будівля може бути один раз про інвестована, але в майбутньому вона буде економити споживання теплової енергії. Це ті речі, якими користується  вже багато десятиріч Європа, це ті речі,  які дають можливість зменшити споживання. І тому я думаю, що ми вийдемо на консенсусну позицію і приймемо цей закон.

І саме головне.   Ця технічна рамка з визначенням класу стандарту будівель  дасть можливість за рахунок того, наскільки ефективно  проведено захід енергоефективності,  наскільки  зменшено споживання (чи на 10, чи на 30, чи на 40 відсотків) конкретної будівлі можна отримати буде компенсацію саме цих заходів від держави. На це і спрямований фонд енергоефективності.

Дуже важливе питання – Закон  417-й, який вступив в дію… буде вступати в дію 1 липня 2017 року. Я ще раз наголошую, що жодного відтермінування, жодного відкладання проведення такої реформи не буде, і нам дуже важливо те, щоби сьогодні  парламент підтримав і вніс  зміни в 417-й закон для того, щоби привести у відповідність його до  Закону про житлово-комунальні послуги в зв'язку з тим, що на сьогоднішній день нам потрібно запускати і типовий договір на управителя, і  проведення конкурсу, і зробити таким чином, щоб наші громадяни не переживали, яким чином будуть надаватися послуги, яким чином ми демонополізуємо сьогодні  тільки ті послуги, які надаються житлово-експлуатаційними конторами.  Це також те завдання, яке стоїть перед нами.

Що нам потрібно чітко ще додатково зробити? Нам потрібно буде прийняти Закон про комерційний облік. Зараз я знаю, що ми відпрацьовуємо  з робочою групою народних депутатів для того, щоб прискорити внесення його у Верховну Раду і прийняти в Верховній Раді, і  закінчити питання встановлення обліку.

Ми зробили дуже багато в 2015 році. Перейшли практично з 32 відсотків до 51 відсотку в минулому році по встановленню лічильників. В цьому році в нас стоїть завдання  81-82 відсотки. В 17-му році в першому кварталі ми повинні поставити крапку над цим питанням і конкретно дати можливість обліковувати теплову енергію.

Дайте наступний слайд, будь ласка.

Для цього нам потрібно рухатись не тільки в напрямку енергоефективності, а і навести лад в тому ринку газовому, в якому зараз існують співвідносини між багатьма учасниками і облгазами, "Нефтегазом", "Укртрансгазом", Теплокомуненерго. І тому ми будемо пропонувати вносити в парламент Закон про реструктуризацію боргів Теплокомуненерго, про можливість виведення практично до рівня прозорості роботу цих підприємств і для того, щоб створити нормальну систему інвестування в ці підприємства. Для цього нам потрібно ще внести зміни в декілька постанов уряду для того, щоб зробити абсолютно прозорою систему нарахування, проведення платежів, проведення субсидій і не затримки цих фінансових взагалі можливостей держави, яка спрямовує сьогодні величезну кількість коштів щомісячно в напрямок субсидій.

Тому ця робота, вона буде спрямована і в напрямку енергоефективності, і в напрямку модернізації "Теплокомуненерго" і в напрямку наведення порядку взаємостосунку всіх учасників ринку для того, щоб він був прозорий, ринковий і дав можливість конкуренції на цьому ринку, і дав можливість зменшення видатків наших громадян.

Наступний слайд, будь ласка. Наступний слайд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка…

 

ЗУБКО Г.Г Я хотів би ще декілька хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити пану Геннадію.

 

ЗУБКО Г.Г. Що саме ми бачимо під впровадженням Фонду енергоефективності? Це саме той фонд, який повинен бути створений міжнародними нашими партнерами, урядом України, з прозорою наглядовою радою, який буде визначати політику і технічні рамки впровадження енергоефективних заходів і чітко визначати які заходи є енергоефективними, яку вони дають користь для громадянина і яку вони дають користь і зменшення споживання газу для держави. І саме ці рамки при запровадженні дадуть можливість, визначаючи конкретний проект, визначаючи конкретну кількість коштів, яка може бути спрямована державою на компенсацію саме вкладених коштів від наших громадян, буде як допомога працювати в Україні. Цей фонд практично є аналогом тих фондів, які сьогодні працюють в Литві, в Чехії, в Польщі, в інших країнах. І я скажу відверто: кожна країна, яка себе поважає, кожна країна, яка вважає себе незалежною, щорічно вкладає кошти саме в свою енергоефективність, і таким чином збільшуючи свою енергонезалежність.

Наведу один приклад. Така енергонезалежна держава як Сполучені Штати в минулому році спрямувала практично на заходи енергоефективності більше, ніж 12 мільярдів доларів. І кожна країна практично збільшує щорічно такі видатки на 10 відсотків кожного року. Тому ми повинні взагалі переглянути своє відношення і як держави, і як кожного українця, і як кожного місцевого самоврядування до цього напрямку.

Що саме дає створення фонду, що саме дає можливість енергоефективних заходів? Дайте, будь ласка, наступний слайд. Це величезний ринок, це величезний ринок інвестицій, який може бути залучений країною. І саме головне – це ринок, який, залучаючи інвестиції, створюючи нові робочі місця, розвиваючи будівельний напрямок, дає можливість в майбутньому щорічно економити кошти для державного бюджету, дає можливість перейти на зовсім іншу якість надання послуг. І саме головне, ми чітко розуміємо, що енергонезалежність держави є тільки через енергоефективні заходи.

На сьогоднішній день я хотів би показати стан, яка є з точки зору інвестицій, вже залучених сьогодні. Наступний слайд дайте, будь ласка. І що саме ми очікуємо в майбутньому. Є сьогодні програми Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку, є сьогодні програма IFP, KfW, NEFCO. Це практично ті програми, які вже працюють в Україні, модернізуючи  конкретні підприємства. Але підприємства, які надають послуги, потрібно модернізувати для того, щоб зменшувати їх втрати і зменшувати їх тарифи. Нам потрібно сьогодні спрямувати і створити фонд, який буде конкретно інвестувати в житловий сектор: конкретно в індивідуальні будинки, в конкретні ОСББ, в конкретну спільну власність, яка сьогодні створюється нашими громадянами.

Тому ще раз закликаю наших народних депутатів долучитися до процесу реформ, ще раз наголосити на тому, що наше щастя за нас і без нашої участі ніхто не зробить.

І ще раз закликаю перейти від популізму до простих і рішучих кроків, які виведуть нашу країну до енергонезалежності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

До слова запрошується міністр соціальної політики Україні Андрій Олексійович Рева. До 15 хвилин. Будь ласка.

 

10:31:32

РЕВА А.О.

Шановні народні депутати Україні! В першу чергу я хочу подякувати тим із вас, хто уважно слухав Геннадія Георгійовича. І сподіваюсь, що ви також уважно будете мене слухати, оскільки інформацію, яку я сьогодні вам представлю, вона дуже цікава як вам, так і вашим виборцям.

В продовження виступу віце-прем'єр-міністра України хочу зазначити, що те непросте рішення щодо встановлення єдиної ціни на природний газ, яке було прийняте і про яке доповідав Геннадій Григорович, носить комплексний характер. Урядом встановлено єдину ціну для всіх категорій споживачів, але водночас вжито заходів соціального характеру, які дозволяють забезпечити адресну підтримку домогосподарств, в яких мешкають громадяни з невисокими доходами.

 Перше. Протягом 2016 року передбачене поетапне дворазове підвищення соціальних стандартів, перший етап якого відбувався з 1 травня 2016 року в середньому на 6 відсотків. Завдяки підвищенню прожиткового мінімуму збільшені і розміри мінімальних державних соціальних гарантій, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія, розмір допомоги інвалідам, сім'ям з дітьми та малозабезпеченим сім'ям, страхові виплати  тощо. Наступне зростання прожиткового  мінімуму передбачається здійснити в кінці поточного року в грудні. Урядом  27 квітня 2016 року прийнято рішення  щодо необхідності збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати з грудня 2016 року на  10 відсотків проти попереднього рішення, яким  таке підвищення передбачалося лише на  6 відсотків. Загальне підвищення соціальних стандартів у разі прийняття зазначеного законопроекту, який вже внесено до Верховної Ради  і навіть включено до порядку денного, до кінця року складе  16,1 відсотка, що більше ніж прогнозований рівень інфляції на  2016 рік.

Друге.  Згаданим законопроектом також передбачено збільшення  на  5 мільярдів 269 мільйонів гривень обсяг фінансування програми житлових субсидій населенню, оскільки  підвищення ціни на  газ  за нашими розрахунками зумовить зростання отримувачів субсидій орієнтовно на  50 відсотків.

Третє. З метою зростання реальних доходів майже  291 тисячі пенсіонерів України  урядом  ініційовано скасування запровадженого з 2014 року оподаткування пенсій. Відповідний  законопроект  щодо внесення змін до Податкового кодексу  також подано на розгляд  Верховної Ради  за реєстраційним номером  4542. І ми  сподіваємося, що він  також… на вашу підтримку в його прийнятті.

Четверте. Урядом  удосконалено програму житлових субсидій. В опалювальний період 2015-2016 років реалізація програми дозволила забезпечити надійну  соціальну підтримку близько 6 мільйонів домогосподарств наших громадян. Однак  отримані фактичні  дані  засвідчили необхідність корегування механізмів призначення субсидій  у важливих аспектах. Насамперед  перед нами стояло завдання запровадити  механізм  економного споживання населенням енергоресурсів.

Моніторинг  реального споживання  енергоносіїв отримувачами субсидій і пільг показав, що встановлена норма природного газу на опалення  в 7 кубічних метрів на 1 квадратний метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період мала завищений характер, бо середній показник його фактичного споживання у цьому опалювальному періоді склав 5,3 кубічних метра на квадратний метр опалюваної площі. В зв'язку з цим  Кабінетом Міністрів України внесено зміни до  Постанови номер 409, де норму природного газу   для опалення встановлено  на рівні 5,5 кубічних метрів за квадратний метр опалюваної площі, тобто приведено до фактичних розмірів споживання.

Крім цього, тепер, за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидій внаслідок завищених соціальних нормативів буде повернено до  державного бюджету. Одночасно, з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 кубічних метрів природного газу або в еквіваленті 150 кіловат-годин  електричної енергії в разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення громадяни зможуть зараховувати як оплату послуг, в тому числі обов'язкової частки платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди. 

Також важливим рішенням, яке прийнято урядом, є врегулювання питання щодо перерахунку вартості спожитого природного газу побутовим  споживачам у разі відсутності газових лічильників. На жаль, ця тема не знайшла належного висвітлення в засобах масової інформації, і тому я хотів би акцентувати вашу увагу на цьому дуже важливому аспекті. Постановою  Кабінету Міністрів України від 23 березня 2016 року номер 203 було введено нові норми споживання природного газу, які становлять: 4,4 кубічних метрів газу на людину в місяць, якщо використовується тільки газова плита і в помешканні є гаряче водопостачання;  7,1 кубічних метри газу  на людину в місяць, якщо є газова плита, але відсутнє гаряче водопостачання; і, нарешті, 14 кубічних метрів на людину в місяць, якщо є газова плита з водонагрівачем.

Своїм рішенням від 27 квітня уряд визначив, що ці нові норми споживання природного газу діятимуть з 1 лютого цього року, постанова Кабінету Міністрів України номер 316. Це дасть змогу врегулювати проблемні питання, що виникали внаслідок прийняття Вищим адміністративним судом України рішення від 28 січня 2016 року щодо скасування Постанови Кабінету Міністрів України номер 237 від 29 квітня 2015 року про зниження нормативів споживання газу для домогосподарств без лічильників. Внаслідок цього рішення, газовими службами, газорозподільчими, були з травня місяця проведені до нарахування, вдумайтеся, майже 4 мільйонам домогосподарств на суму від 500 гривень до 1 тисячі 500 без жодних правових підстав. Ця постанова врегулювала цю проблему, донарахування  є незаконними і вони не повинні проводитися. Якщо діями уряду хтось вважає, що йому завдано шкоду, він повинен пред'являти претензії уряду, а не громадянам. Громадяни не мають сплачувати за ті рішення, які приймають урядовці.

Також урядом внесено зміни до порядку обчислення сукупних доходів громадян для призначення житлових субсидій, постанова номер 319. Зокрема, громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, відповідні пільги на період отримання субсидій не нараховуються. Зазначене не призведе до зменшення рівня соціального захисту населення, оскільки субсидії розраховуються з урахуванням пільг і обсяг обов'язкового платежу за послуги залежить лише від доходів сім'ї. І ті  домогосподарства, які не мають права на субсидію, але мають право на пільгу, вони будуть отримувати пільгу. Ті, які мають право на субсидію, вони будуть отримувати субсидію, тим, кому це більш вигідно.

З метою стимулювання громадян до працевлаштування уточнено види і розміри доходів, які застосовуються при наданні субсидій окремим категоріям не працюючих громадян. Передбачено посилення соціальної підтримки окремим категоріям населення, зокрема дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та внутрішньо переміщених осіб. Оскільки при призначенні субсидій до їхнього сукупного доходу не будуть враховуватись соціальні виплати, які вони отримують, відповідно державну соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання. При цьому спрощено раніше діючий порядок надання субсидій для всіх створених будинків сімейного типу і прийомних сімей. В  цілому при прийнятті вищезазначених рішень було враховано очікуване збільшене домогосподарств, які будуть мати право на отримання субсидій до 8-9 мільйонів домогосподарств із майже 15 мільйонів домогосподарств, які є в нашій країні на сьогоднішній день. В цьому зв'язку важливим питання є запровадження чітких спрощених процедур призначення субсидій, які б унеможливлювали наявність черг та затримки у прийнятті рішень. Для цього також схвалено низку змін, що стосується запровадження нових процедур призначення субсидій, зокрема, визначена можливість подання заяви і декларації для призначення субсидій в електронному вигляді. Передбачено здійснювати перерахунок призначеної житлової субсидії автоматично без повторного звернення її отримувача.

Міністерством фактично вже розпочато реалізацію прийнятих рішень урядом для ефективного впровадження прийнятих змін. Спільно зі Світовим банком проводиться навчання працівників всіх місцевих органів соціального захисту населення в кожній області. Розробляється і буде запроваджено з 1 жовтня поточного року єдине уніфіковане програмне забезпечення для розрахунку субсидій, яке буде запроваджене в роботі всіх органів соціального захисту населення до початку наступного опалювального сезону, що значно підвищить оперативність прийняття рішень та ефективність реалізації програми в цілому.

Також спільно з Світовим банком планується реалізація пілотних проектів зі створення прозорих офісів з надання громадянам послуг у сфері соціального захисту населення за прикладом тих, які функціонують в місті Вінниці, і демонструють свою ефективність в якісному обслуговуванні громадян. Розвиток такої мережі сучасних центрів дасть змогу забезпечити прийом заяв і документів для надання соціальної підтримки в належно організованих умовах, а прийняття рішень щодо їх призначення буде здійснюватися у законодавчо встановлений термін, зокрема для житлових субсидій, протягом 10 днів. На жаль, ця норма сьогодні в Україні не дотримується і ми зробимо все, щоби люди у визначений законом термін отримали житлові субсидії і адресні державні допомоги. Також урядом заплановано проведення широкої інформаційної компанії для роз'яснення населенню прийнятого комплексу рішень, пов'язаного з підтримкою сімей з низь ким рівнем доходів.

Шановні народні депутати, завершуючи свій виступ, я сподіваюся на вашу підтримку тих законодавчих ініціатив, які внесено  урядом у  Верховну Раду, які мною були сьогодні згадані і розраховуємо на вашу підтримку зазначених ініціатив. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

10:44:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний пане міністр, шановний пане віце-прем'єр-міністр.

Шановні колеги, зараз у нас буде час запитань до уряду, до Прем'єр-міністра України, до всіх присутніх урядовців. Прошу підготуватися до запису і записуємося на запитання до уряду. Записуємося, будь ласка.

Дякуємо. Пані Оксана, ми дамо можливість вам задати запитання в будь-якому випадку.

І перше запитання, будь ласка, депутат Кацуба від групи "Відродження".

 

10:44:52

КАЦУБА В.М.

…Кіссе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає слово Кіссе.

 

10:45:02

КІССЕ А.І.

Уважаемые члены Кабинета Министров, уважаемые коллеги, в этих баталиях мы иногда забываем много тех важных вопросов, которые сегодня требуют рассмотрения или требуют получения ответа.

Через две недели буквально заканчивается учебный год. Я бы хотел поинтересоваться у Кабинета Министров по вопросу оздоровления детей. Вы знаете, что программа государственная сегодня отложена, финансирование с Фонда социального страхования с 2014 года тоже не финансируется. Я понимаю, что кое-какая работа проводится. Прежде всего, наших избирателей, местные советы и меня как народного депутата – сопредседателя партии "Наш край" интересует: не получится, что все финансирование будет за счет местных бюджетом, у которых с финансированием очень большие проблемы? Прошу получить…

 

10:46:18

РЕВА А.О.

Шановний народний депутат Кіссе! Питання, яке ви підняли, є дуже важливим, і надзвичайно важливим саме для наших дітей. У нас є серйозна проблема з фінансуванням оздоровлення дітей з фондів соціального страхування. Уже майже тривалий час йде процедура об'єднання двох фондів, внаслідок якого створено третій, який також не працює.

І вчора ми зустрічалися з головою Федерації профспілок України Осовим Григорієм Васильовичем і обговорювали в тому числі і цю проблематику. Міністерство має намір протягом найближчих днів зібрати все керівництво наших фондів, для того щоб розблокувати процеси, пов'язані з фінансуванням оздоровлення взагалі, і дітей зокрема.

Що стосується фінансування, співфінансування з місцевого бюджету. Я вам як колишній працівник органів місцевого самоврядування хочу сказати свою думку, що не все так погано в місцевих бюджетах, як нам іноді здається. Кошти там є, і для співфінансування, в принципі, вони можуть бути використані. Але я з вами абсолютно згоден в тому, що не можна повністю перекладати цю проблему тільки на органи місцевого самоврядування.

Ми зі свого боку зробимо все залежне від нас, щоб це була програма спів фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка,   запитання народного депутата Іллєнка, позафракційній.

 

10:47:50

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

У мене запитання до Прем’єр-міністра України, оскільки я вважаю, що це дуже принципове політичне питання,  яке… має бути дана однозначно відповідь українському суспільству.

Буквально  кілька днів тому міністр з тимчасово окупованих територій заявив публічно про те, що так, Україна закуповує  вугілля з тимчасово окупованих Росією територій і що, мовляв,  це в принципі абсолютно він вважає нормальним. Що, мовляв, це забезпечує нас електроенергією і тому подібне. І навіть платиться військовий збір тими підприємствами, які нібито продають в Україну це вугілля.

Мені здається, і я думаю, не тільки мені, це наша позиція, про те, що це абсолютна профанація і неможливо  пояснити, як одні люди знаходяться на фронті і їх там обстрілюють, вони, на жаль,  постійно там зазнають втрат, а в той же час хтось торгує з окупованими територіями. Хтось на цьому заробляє. Неможливо одночасно ці речі поєднати ні з моральної, ні з політичної, і навіть з економічної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Прем’єр-міністра мікрофон включіть.

 

10:49:05

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Я думаю, що ви знаєте реальний стан справ. Переконаний в тому, що ми маємо напрацювати спільну  стратегію дій щодо  частини окупованих територій, зокрема і з Донбасом. Зараз Мінпаливенерго і спільно з Міністерством по тимчасово окупованим територіям і переміщеним особам цією проблематикою займаються. Ми знайдемо правильний вихід  з цієї ситуації для того,  щоби у нас не було жодних там протиріч. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Пані Оксана  Корчинська, Радикальна партія.

 

10:49:44

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня! Оксана  Корчинська, Радикальна партія Олега Ляшка.

Володимире Борисовичу, звертаюся зараз до вас. Місяць тому ви нам обіцяли, що проблема з поставками ліків для онкохворих дітей буде вирішена.

Ви вже знаєте, що зараз всього 6 препаратів з 167 позицій поставлено в лікарні України, і з низ тільки єдиний – базовий.

Сьогодні я закликаю вас, всіх членів Кабінету Міністрів, всіх народних депутатів, Адміністрацію Президента, стати благодійниками, перерахувати гроші на фонд "Таблеточки", для того щоб врятувати всіх онкохворих дітей "ОХМАТДИТу". На даний момент у нас дефіцит ліків на 2 мільйони 800 гривень, для того щоб їх життя врятувати протягом місяця. Якщо ви не можете організувати міжнародні закупівлі і поставку ліків, станьте самі благодійниками і врятуйте онкохворих дітей України. Дякую.

 

10:50:54

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, дякую за ваше запитання.

По-перше, ми можемо організувати. Насправді ситуація була достатньо складною і залишається складною. Для того, щоб її вирівняти і ви це знаєте, нам потрібно декілька місяців і я про це сказав. Постачання міжнародних організацій, які закупівлі робили, розблоковано, яке було заблоковано абсолютно напрочь. Окрім того, ми через наші області державні адміністрації, обласні ради, міські ради достатньо оперативно сформували резерви і запаси на територію, і ми розуміємо актуальність цієї проблеми, і я розумію на скільки важко сьогодні дітям, особливо онкохворим, підкреслюю, і вважаю, що ця ситуація має бути виправлена один раз і назавжди, але для цього потрібно трошки часу і я розумію всю важливість цього питання.

Тому сьогодні все, що стосується територій, така наявність ліків і мінімальних запасів є, це інформація обласних державних адміністрацій, обласних рад. Якщо у нас є проблеми по "ОХМАТДИТу", зараз даю доручення виконуючому обов'язки Міністерства охорони здоров'я визначитись і до кінця дня вирішити нестачу ліків, можливо, за рахунок перерозподілу. І, як ви знаєте, урядом було звільнено першого заступника охорони здоров'я міністра якраз за неналежну роботу, яка проводилась в цій всій сфері. Будь ласка, Віктор Вікторович Шафранський.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Наступне запитання, будь ласка, депутат…

Перепрошую, ще виконуючому обов'язки міністру пану Шафранському мікрофон включіть, будь ласка. 

 

10:52:34

ШАФРАНСЬКИЙ В.В.

Вельмишановна Оксана Анатоліївна, питання, яке ви підняли, воно дійсно є складним і стан забезпечення ліками онкохворих дітей потребує нашої постійної уваги. І ви знаєте про велику кількість робочих нарад, зустрічей, які ми проводимо із постачальниками ліків, із дистриб'юторами українськими. До речі, завтра на 11 годину я проводжу робочу нараду і з українськими виробниками, і українськими дистриб'юторами, де це буде одним із питань. І якщо ви будете мати можливість, я буду радий вас бачити в Міністерстві охорони здоров'я, для того щоби підняти питання пришвидшення поставок. В той же час, вишукати можливості надання благодійної допомоги для того, щоби забезпечити той критичний залишок ліків, поки ми кінцево розблокуємо процес, і ліки підуть в регіони.

Сьогодні зранку я провів робочу нараду із компанією Crown Agents, яка займається поставками ліків. Станом на сьогодні, ви абсолютно праві, тільки 6 ліків поставлено. До кінця місяця вони обіцяють поставити ще 20 ліків. Знову-таки мова йде про те, що до кінця липня переважна більшість ліків для хворих онкодітей буде поставлена. Знову-таки ми опрацювали круг проблемних питань. І я завтра запрошую вас в Міністерство охорони здоров'я на робочу нараду з цього приводу.

 

10:53:54

ГРОЙСМАН В.Б.

Я тільки добавлю одне слово щодо благодійності. Я повністю підтримую цю ініціативу і всіх закликаю її підтримати, і перераховувати на постійній основі кошти для забезпечення ліків і всім необхідним хворих дітей. Це просто наш людський обов'язок. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:54:10

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віктор Остапчук, Партія "Відродження", будь ласка.

 

10:54:14

ОСТАПЧУК В.М.

Прошу передати слово моєму колезі Яценку Антону Володимировичу.

 

10:54:22

ЯЦЕНКО А.В.

Добрый день. У меня вопрос к Премьер-министру господину Гройсману. Я не раза выступал на сессии по поводу кохлеарной имплантации детей. То есть это когда у малышей до 3 лет надо ставить имплант. Он стоит сегодня 800 тысяч гривен одному ребенку. К сожалению, был у господина Розенко, – никакой реакции. И если до 3 лет не поставить такой имплант, то ситуация будет такая, что ребенок на всю жизнь будет глухонемым инвалидом. До прихода правительства господина Яценюка эти деньги всегда выделялись при всех урядах. Ну, цена вопросам где-то 100 миллионов гривен плюс-минус, то есть, на сегодняшние цены, наверное. И, к сожалению, родителям, как вы сами понимаете, негде взять эти деньги, 800 тысяч – это очень много. Вот лично у меня на округе в Уманском районе трое таких детей. Поэтому хотелось бы очень, чтобы взяли под свой это лично контроль.

И второй вопрос. Вот общался я с министром здравоохранения…

 

10:55:33

ГРОЙСМАН В.Б.

Мені дуже добре знайома ця проблема. У своєму житті я мав відношення до однієї такої дитини і допомагав робити таку імплантацію. І, слава Богу, дитина сьогодні навчається у школі і все нормально.

Насправді це є серйозна проблема. Я зараз доручу Міністерству охорони здоров'я спільно с Міністерством соціальної політики вивчити це питання. Я думаю, що… Тоді, коли я вирішував це питання, будучи міським головою, мені не потрібна була державна підтримка. Я визначусь і подивлюсь, чим ми можемо допомогти в цьому питанні. Я думаю, що такі питання, можливо, будемо вирішувати і за допомогою місцевої влади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Пастух, будь ласка, "Самопоміч". Передає Остріковій.

 

10:56:26

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановний пане Прем'єр-міністр, другий день підприємці обговорюють епізоди незаконної діяльності податкових міліціонерів Запоріжжя, так званих "податкових білок", які займаються пошуком та вилученням горіхів волоських, чомусь не на території Запоріжжя, а на території інших областей, імовірно з метою їх підміни, вилучення і отримання неправомірної вигоди.

Я прошу вас дати доручення і провести службове розслідування по діяльності цих податкових міліціонерів Запоріжжя. Ви цього тижня заявили, що наведете лад в горіховій сфері. Ми всі чекаємо, коли уряд негайно, невідкладно внесе законопроект, який впорядкує придбання горіхів, ягід, грибів у населення. Зараз підприємства їх придбаває за заниженою ціною, люди не сплачують по ПДФО. Потім горіхи експортуються за заниженою ціною на пов'язаних нерезидентів, держава не отримує валютну виручку.

Прошу вас терміново внести до Верховної Ради законопроект, яким впорядкувати всі ці питання. Інакше ми будемо вважати, що уряд теж хоче отримувати неправомірну вигоду з підприємців, тому що зараз вони платять хабарі всім, митникам, податківцям, контролюючим органам. Дякую.

 

10:57:35

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую  за ваше запитання. Я думаю, що проблема тарифної мафії, ви їх назвали "белочкой". Белочки, да? Податкові білки. Супер. Шановні колеги,  я зараз публічно закликаю всіх "белочек податкових" перестати займатися тим,  чим вони займаються сьогодні. Персонально кожному,  і зараз даю доручення Білану, керівнику  податкової  міліції, відкликати всіх своїх "податкових белочек"  на базу дислокації і поставити в цьому питанні крапку. Це схема, це схема,   на якій паразитують і заробляють сотні мільйонів доларів. Я думаю, що ви бачили напевно засідання уряду в середу, ви зараз  мене повторюєте просто. Я дав доручення на наступний  уряд винести: перше – постанову, якою ми можемо врегулювати це питання.  Але ви праві в тому, що це треба врегулювати законом. Тому законопроект  на наступному уряді буде розглянутий і внесений  до Верховної Ради України. Прошу дуже швидко вас його провести, ухвалити. Президент його підпише і "белочки"  отримають по белочкам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  дуже вам.

Мельник Сергій Іванович, "Блок Петра Порошенка". 

 

10:59:03

МЕЛЬНИК С.І.

Доброго дня. У мене запитання до Прем'єр-міністра.  Шановний   Володимире Борисовичу,   в результаті підвищення ціни на  газ українського видобутку ми перерозподіляємо через державний бюджет 6.3 мільярди  додаткового ресурсу, зокрема це рентна плата, податок на прибуток, податок  на додану вартість, який  направляємо на програму житлових субсидій і частину на підвищення соціальних  стандартів.  Хотілось би почути решту додаткового ресурсу, а це приблизно більше  10 мільярдів  гривень, який залишається "Укргазвидобуванню", куди буде  направлений і через  який механізм, і коли ми зможемо побачити фінансові плани цих підприємств? Чи це  через механізм інвестиційної складової, чому ми не залучаємо податок на прибуток державного підприємства  до державного бюджету. Дякую.

 

11:00:07

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, шановні колеги. Я, напевно, дозволю собі  достатньо комплексно відповісти  на питання ціни газу, якщо ви дозволите, бо і  ті, хто блокують трибуну, мені задавали це питання.

Знаю. По прізвищах назвати?  Я можу всіх назвати: Олег Купрієнко, Юрій Чижмарь,  Олег Ляшко, Андрій Артеменко. Колеги, ну ми ж…

Дивіться, що відбувається з ціною на газ. Ну, перше, я думаю, що  всі розуміють, що питання ціни на газ і взагалі газової сфери завжди було  достатньо корупційним. В тому числі запровадження так званих різних цін, коли одній категорії людей продавали по одній ціні,  іншій - по іншій, робили завжди так званий пересорт: мільярди кубів газу списували на населення і потім продавали як комерційний газ. Крім того, завищені норми, якими списували на домогосподарства, давали можливості робити це мільярдними потоками. Що робили далі? Далі знищували за багато років систему, національну систему добування газу. Постійне зменшення  власного видобутку призводило  до залежності  від імпорту газу, а це означало залежність від Російської Федерації, як ми всі з вами знаємо.

Окрім того,  жодних заходів з енергозбереження  не проводилось,  а навпаки інтенсивна  була  газифікація для того, щоби ця "голка" була настільки серйозною, щоб з неї  не можна було зійти. Що зробив минулий уряд?  Минулий уряд скоротив споживання і перейшов від газової труби росіян на газову трубу європейських партнерів. Наше з вами завдання – стати енергонезалежною країною. Для цього нам потрібно дві речі. Перше. Максимально збільшити видобуток власний, зменшити  споживання за рахунок енергоефективності  і запровадження  альтернативних  джерел енергії.

Окрім того, хотів би підкреслити, що занижена ціна газу, яка завжди пропонувалася "Укргазвидобуванню", знищувала б взагалі це підприємство, жодної технічної модернізації, жодних можливостей. Сьогодні, коли встановлена єдина ринкова ціна на газ, це дає можливість нам проводити збільшення власного видобутку, ліквідувати корупційні схеми у цій сфері на пересорті, ми зобов'язали всіх зробити об'єктивний облік, тому що неможливо порахувати те, що не обліковується, і на цьому завжди виникали величезні оборудки. Натомість хочу підкреслити, ми підтримаємо і хочу всіх заспокоїти громадян України, нічого в рахунках для вас до сплати не зміниться, оскільки є ефективна система субсидій. І той, хто має невеликі доходи, і той, хто має потребу компенсації, це все буде адресно закомпенсовано для українських громадян, тому жодної паніки. Я розумію, що популісти будуть нам говорити про те, що все пропало, але хочу сказати, що, і дехто, напевно, має відношення до газу традиційно-історичні, але зараз ми дали по рукам абсолютно всім. Єдина ринкова ціна дасть можливість чесно компенсувати тим, в кого немає доходів, і всі по повній будуть сплачувати ті, хто має платити повну ціну.

Шановні колеги, от хотів би сказати про… Хотів привести декілька прикладів з декларації народних депутатів України, але, я думаю, що якось наступним разом я про це скажу.

Зараз стоїть завдання про збільшення видобутку і подолання всіх корупційних схем, і це все буде зроблено. Дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. 

Слово для запитання має Гуляєв Василь Олександрович. А чому Гуляєв вам слово не передає мікрофоном? Його нема в залі просто, так? Кіссе, будь ласка.

 

11:04:39

КІССЕ А.І.

Уважаемый Владимир Борисович, я хочу задать старый вопрос, уже избитый, вопрос касается дороги "Одесса-Рени". Мы получили информацию из средств массовой информации о том, была встреча губернатора Одесской области, Президента Украины с вашим участием, где рассматривался вопрос о финансировании дороги Одесса-Рени. Очень бы хотелось получить конкретный ответ на вопрос: какое финансирование предполагается, источники финансирования. А еще больше хотелось бы, Владимир Борисович, возвращаясь к моему выступлению, когда вас мы избирали, о том, что надо посетить Одесскую область и побывать на границе между Украиной…

 

11:05:33

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Так, така дійсно зустріч відбувалась, є доручення Президента щодо пришвидшення цієї роботи. Хочу підкреслити, що ми на минулому засіданні уряду в середу виділили 134, затвердили 134 мільйони гривень на будівництво цієї дороги. Зараз ми дивимося як скорегувати плани надходження Одеської митниці тому що вони там зменшені, знижені, надходження знижені, на превеликий жаль, для того, щоб компенсувати, відповідно, і забезпечити будівництво цієї дороги. Вона є однією із стратегічних доріг, тому буде продовжено її будівництво, і ми її продовжимо і завершимо. Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги. Я надалі вам скажу важливе повідомлення. Коли людини немає в залі, вона не має повноважень передавати слово будь-кому. І надалі ми будемо уникати таких речей, бо якщо в залі знаходиться тільки карточка, а не людина, очевидно ця карточка не може сама по собі жити і передавати слово.

Я надаю слово від "Волі народу" Сергію Мельничуку. Будь ласка.

 

11:06:40

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Хочу звернутися до Прем'єр-міністра. Володимир Борисович, дайте розпорядження провести комплексну перевірку у військовій частині В2950, яка унаслідувала всі регалії батальйону "Айдар". Тому що стався прикрий випадок, що полонений сепаратист зараз знаходиться в штабі батальйону і отримав учасника бойових дій. А мене, наприклад, моя донька питає, коли я здам довідку, що ти учасник бойових дій. І таких  нас більше сотні. Повикидали людей зі штату, поранених  також повикидали зі штату. Акту прийому-передачі посади, прийому  техніки – нема нічого, ні зброї, все замилюється. Так що прошу включити  мене як командира цієї частини, тому що це моє основне місце роботи, включити в комісію і провести комплексну перевірку. Дякую. І прошу рахувати....

 

11:07:50

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую. Я щойно дав доручення першому заступнику міністра оброни розібратися з вашим зверненням. Будь ласка, Іван Степанович Руснак, розберіться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко передає слово Гусаку. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:08:03

ГУСАК В.Г.

Володимир Гусак, "Опозиційний блок".

В мене запитання до міністра енергетики і вугільної промисловості. Шановний Ігор Степанович, яка зараз заборгованість по  заробітній платі перед працівниками державних вуглевидобувних підприємств? І чи можете ви пообіцяти, що ця ганебна проблема – постійна заборгованість по зарплаті перед шахтарями державних шахт, ця проблема буде вирішена і більше не буде заборгованості, якої, до речі, не було в Україні понад 10 років і яка знову з'явилася за попереднього уряду, я маю на увазі, постійна заборгованість перед  шахтарями державних шахт.

 

11:08:58

НАСАЛИК І.С.

Дякую за запитання. Перш за все, хочу сказати, що  через 12  годин від мого назначення зразу безпосередньо зустрівся  із головами профспілки шахт і мав з ними довгу зустріч. На сьогоднішній день не хочу навіть озвучувати заборгованості, оскільки деякі шахтарі ще за грудень, січень не отримували заробітної плату. Ми зробили, змогли, сконцентрували фінансовий ресурс і більшості за цей  період закрили майже двомісячну заборгованість.

Але я чекаю і допомоги від Верховної Ради, зокрема змін до бюджету, де будуть закладені кошти: а) на реструктуризацію наших шахт, ми накінець повинні прийняти для того, щоб закривати нерентабельні шахти і давати їм систему адаптації людям для іншої роботи. Я хочу, щоб все-таки дали підтримку державним шахтам і я переконаний, що спільною підтримкою як міністерства і уряду, і вашою підтримкою, ми знімемо проблему заробітної плати шахтарів і забезпечимо державу необхідним вугіллям, яке на сьогоднішній день є стратегічною сировиною, в тому числі для національної безпеки нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Буду трактувати це як виступ, а не запитання.

Шановні колеги, щоб не було в нас залі непорозумінь, ми перетягнули "годину запитань до Уряду", лишається ще там два запитання. Я дам. Два запитання, і на тому ми завершимо годину. Прошу максимально лаконічно питання-відповідь.

І я надаю слово для запитання Шурмі Ігорю Михайловичу. Будь ласка.

 

11:10:33

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". У мене запитання до пана Гройсмана. Володимир Борисович, теза: досить популізму і давайте говорити практичні речі.

Перше. У 2015 році спеціалізованим міжнародним організаціям на закупівлю лікарських засобів передали 2 мільярди 200 мільйонів грошей. У мене питання до вас, не до виконуючого обов'язки міністра. Чи знаєте ви, що станом на сьогоднішній день поступило в Україну і завезено в регіони лише 10 відсотків, неповних 200 мільйонів. Люди хворіли в 2015 році, медикаментів не було. Лікарі мали лікувати, вони не мали, чим лікувати. Це є конфлікт. Рано чи пізно за чим всім піде відповідальність. І якщо ви не організуєте перевірку стану справ на сьогодні – і я звертаюся одночасно до голови Служби безпеки України і Міністерства внутрішніх справ, - про факт зловживання і непоставлення медикаментів, відповідальність впаде на вас. Прошу організувати цю перевірку…

 

11:11:45

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую за ваше запитання. Проблема ліків – вона, дійсно, існує, я про це сказав в попередньому своєму виступі. Ми розблокували постачання – і ви правду кажете, - за кошти 2015 року. Там є величезні проблеми, і нам сьогодні треба буде наздоганяти запаси і формувати, для того щоб в 2017 році в нас вже не було проблем. Ми не відійдемо від закупівлі від міжнародних організацій, і ми усвідомлюємо, що там є дуже правильні речі. Там економія від 10-ти до 90 відсотків, друзі. Це коли тут ці кошти від хворих дітей, від хворих людей осідали мільярдами в кишенях. На газі – мільярди, на ліках – мільярди, на митницях – мільярди. Це в той час, коли  людям не вистачає грошей дати для того, щоб вони нормально жили. Тому ми це поборемо разом з вами.

І окремо хочу сказати, що ми внесли в Верховну Раду України проект Закону щодо реєстрації ліків, і я дуже прошу Верховну Раду України чесно… не подобається цей закон, змініть його, зробіть його кращим. Але я прошу єдине, щоби на наступному пленарному тижні ви прийняли цей закон, який би регламентував декілька речей,

Перше. Всі ліки, які зареєстровані і використовуються в країнах США, Канади, Європейського Союзу, Швейцарії, Японії, Австралії були допущені без зайвих перевірок на ринок України. Дати можливість створити реальну конкуренцію, тому що це – фармакологічне лоббі. Злочинне, я це підкреслюю. Тому що забирати якісні ліки від тих, хто хворіє, це злочин. Має один раз понести поразку, хай займаються ринково постачанням ліків в Україну і не створюють штучних на кордоні монополій. Я дуже просив би вас це зробити, від цього уряду.

А що стосується розборів польотів, то є над ким розбиратися, зокрема і в Міністерстві охорони здоров'я. Ми обов'язково це будемо робити. Дякую за ваше запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє, крайнє запитання. Дзюблик Павло Володимирович, "Народний фронт". І будемо завершувати "годину запитань до Уряду". Будь ласка,  Дзюблик.

 

11:13:52

ДЗЮБЛИК П.В.

Павло Дзюблик, 66 виборчий округ, Житомирщина. Питання до віце-прем'єр-міністра.

Шановний  Геннадію Григоровичу, в бюджеті України передбачено один мільярд гривень на розвиток інфраструктури об'єднаних громад. Згідно Постанови Кабінету Міністрів номер 200 процедура виділення коштів передбачає собою погодження кожного проекту: спочатку з комісією при облдержадміністрації, потім з комісією  після проходження облдержадміністрації з комісією при Мінрегіонбуді.

Якщо ми говоримо про децентралізацію, то можливо все-таки і упростити цю процедуру, оскільки на сьогоднішній день ці кошти ще ніхто не може використати, і вони знаходяться на казначейських рахунках? В принципі от так. Дякую.

 

11:14:50

ЗУБКО Г.Г.

Дякую, шановні народні депутати, за запитання.

От тут розміщений адрес сайту, на якому сьогодні викладені всі проекти по Фонду регіонально розвитку по 15-му, 16-му року і які можуть бути використані в 17-му році.

Чому це дуже важливо? Тому що це та прозора система, яка дозволяє не тільки обласній конкурсній комісій, не тільки народному депутату, а і кожному громадянину України, який проживає в тому чи іншому населеному пункту, подивитися що саме в його області, районі чи населеному пункті впроваджується за рахунок Фонду регіонального розвитку.

Чому процедура та, яка сьогодні визначена згідно Бюджетного кодексу і ми практично прийняття рішення спустили на обласній конкурсній комісії. Але це рішення проходить і через міжвідомчу комісію, яка є при Міністерстві регіонального розвитку, і через бюджетний комітет Верховної Ради. Тому це той самий інструмент, через який держава формує політику регіонального розвитку. Саме ті проекти, які входять в стратегію, саме ті проекти, які проходять через розвиток кожної громади, повинні бути підтримані державою через кошти Фонду регіонального розвитку.

Тому від того, на скільки активно працюють місцеве самоврядування з підготовкою таких проектів, з погодженням і проходженням через обласну конкурсну комісію, тому що туди входять і обласні депутати і представники обласних адміністрацій, і громадянські суспільства, залежить термін їх використання. На минулому тижні вже пішов перший транш, зараз на наступному тижні відпрацюється практично друга половина і ці кошти будуть доступними для виконання тих інвестиційних проектів, які стосуються регіонального розвитку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І Володимир Борисович Гройсман. Володимир Борисович, якщо можна, завершальне слово. Я попрошу Ганну Гопко звільнити Прем'єр-міністра України і дати можливість йому сказати українському народу заключне слово.

 

11:16:50

ГРОЙСМАН В.Б.

Дякую, шановні колеги, шановні колеги народні депутати України, я хочу вам подякувати за "годину запитань до Уряду", хочу подякувати за вчора голосування включення в порядок денний питань, які пов'язані з урядовою ініціативою. Я вважаю, що нам треба зараз поглиблювати взаємодію щодо напрацювання нових законів і робити це абсолютно спільно. Окремо хочу ще раз наголосити, що в законі про ліки ми маємо… Тут мені кажуть, що вже і Японія десь випала з законопроекту. Ці лобісти, вони просто не розуміють навіть, з чим зараз вони мають справу. Хто готував такі подання до Верховної Ради України, до кінця дня має бути звільнений з посади. І тут жодного не може бути іншого застереження. Це я говорю для Міністерства охорони здоров'я.

Тому закликаємо всіх до співпраці, взаємодії. Дякую ще раз за ваше запитання. І до наступної п'ятниці до "години запитань до Уряду". Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже, Прем’єр-міністр.

Я дякую уряду за участь у роботі Верховної Ради України. "Година запитано до Уряду" завершена. Подякуємо Прем’єр-міністру і членам уряду за участь в роботі Верховної Ради України. Дякуємо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Прем’єр-міністр отримав звернення. Він розбереться з цією ситуацією, і дякую...

(Шум у залі)

 Шановні колеги, згідно статті 25 Регламенту Верховної Ради України у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів. Зараз я передам слово для оголошення запитів до Ірини Геращенко.

Але, шановні колеги, хочу вам наголосити: нам буде важко в п'ятницю приймати рішення при такому регламенті, при такій системі організації роботи, коли ми маємо зачитання запитів, коли маємо "годину запитань до Уряду". Тому я нагадую всім народним депутатам: ще сьогодні можна дати свої пропозиції до змін до Закону про Регламент по тій спільній роботі, яку ми провели з місією Кокса. В понеділок закон буде зареєстрований, і ми почнемо його розгляд. Шановні колеги, я закликаю вас до активної роботи, долучення до цього законопроекту.

А слово для оголошення депутатських запитів я передаю Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

І ще нагадую фракціям, сьогодні дати по одному представнику для роботи в робочій групі по виборчому законодавству.

Прошу, пані Ірина, для зачитання запитів.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:20:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Голово.

Перед тим як перейти до оголошення депутатських запитів, відповідно до статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про створення в Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Справедливість, закон, честь та гідність". Головою цього об'єднання обрано народного депутата України Карпунцова Валерія Віталійовича. Плідної вам роботи, пане Валерію, і вашому об'єднанню.

І переходимо до депутатських запитів.

Шановні колеги, маємо два депутатських запити, які спрямовані до Президента України. Вони потребують голосування. Будь ласка, підготуйтесь до голосування.

Запит Володимира Парасюка до Президента України щодо припинення дипломатичних зносин з Російською Федерацією. Ставимо на підтвердження будь ласка. На голосування ставимо.

 

11:21:39

За-61

Не набрав необхідної кількості голосів.

Запит Юрія-Богдана Шухевича до Президента України стосовно зняття грифу "Опублікуванню не підлягає" та скасування усіх засекречених нормативно-правових актів Президента України, якими встановлені незаконні пенсійні привілеї для колишніх народних депутатів УРСР та СРСР, колишніх перших секретарів обкомів Компартії України тощо та членів їх сімей, котрим обчислюють пенсії, виходячи з посадового окладу міністерства, Міністра Кабінету Міністрів України та припинення виплати пенсій цим особам.

Будь ласка, на підтвердження запиту, щоб його можна було спрямувати, ставимо на голосування.

Радикальна партія, можливо, підтримаєте запит вашого колеги?

 

11:22:35

За-72

Будь ласка, по фракціях.

"Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Опозиційний блок", Радикальна партія Ляшка, "Батьківщина",  "Відродження", "Воля народу" – всі дали достатньо мало голосів.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  зараз, щоб… зачитаю запити. (Шум у залі)

 Я переходжу до, згідно Регламент  Верховної Ради України, до оголошення  депутатських  запитів.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами".

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо фінансування добудови підводного газопроводу, підвідного, вибачте, газопроводу до села Велика Козара Романівського району, Житомирської області.

Ігоря Луценка до голови Національної поліції України щодо проходження атестації працівниками Головного управління Національної поліції України в місті Києві та Київської області, а також до апарату центрального органу управління Національної поліції України.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення необхідними медичними препаратами.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра України щодо пільгового проїзду громадян.

Андрія Лозового до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо проведення перевірки даних про наявність підстав для притягнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Володимира Бугіля до відповідальності.

Сергія Євтушка до міністра екології та природних ресурсів України щодо недопущення несанкціонованого виробництва деревного вугілля на території Мирненської сільської ради Костопільського району та забруднення атмосферного повітря викидами шкідливих речовин, які негативно впливають на здоров'я жителів села Мирне.

Сергія Євтушка до Голови Верховної Ради України щодо виконання норм статті 28 Закону України "Про статус народного депутата України".

Володимира Гусака до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, виконуючому обов'язки голови Волноваської районної державної адміністрації Донецької області щодо надання детальної інформації стосовно переліку проектів Фонду регіонального розвитку у Волноваському районі Донецької області.

Олексія Савченка до Генерального прокурора України щодо перевірки роботи Конкурсного комітету з проведення обласних конкурсів на перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо приватизації в 2016 році стратегічних державних підприємств.

Андрія Вадатурського до міністра соціальної політики України, міністра оборони України щодо виплати учасникам АТО одноразової грошевої допомоги при звільненні із служби після прийняття рішення про демобілізацію.

групи народних депутатів (Воропаєва,  Долженкова та інших. Всього 13 депутатів) до Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо перешкоджання групою радикально налаштованих осіб виконанню депутатами   "Опозиційного блоку"  повноважень, неправомірного обмеження їх прав, як громадян України, блокування депутатів в будівлі міжнародного аеропорту міста Одеси 2 травня 2016 року та неналежного виконання своїх обов'язків правоохоронними органами.

Євгена Дейдея до міністра юстиції України щодо вжиття заходів реагування за фактом неправомірної діяльності Громадської організації "Союз журналістів-догхантерів".

Миколи Люшняка до міністра фінансів України,  Голови Національного банку України, Директора — розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо розгляду звернення громадянина Білоуса Романа Орестовича.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо недопущення тотальних рубок у лісах Карпатського регіону.

групи народних депутатів (Вілкула, Колєснікова та інших. Всього 5 депутатів) до Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України щодо вчинення хуліганських дій депутатами міськради міста Марганець.

Тетяни Чорновол до міністра внутрішніх справ України, Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ-Ресурси" щодо надання інформації та документації.

Сергія Ларіна до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про розгляд звернення в інтересах громади села Петроострів Новомиргородського району Кіровоградської області.

Групи народних депутатів (Чекіти, Мельниченка, Гудзенка) до міністра фінансів України щодо необхідності термінового перегляду мінімальних цін на алкогольні напої.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2016 рік для проведення ремонту автомобільної дороги Суми - Харків.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо звернення депутатів Сумської обласної ради щодо необхідності вдосконалення окремих питань нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Групи народних депутатів (Голубова, Дейдея та інших. Всього 25 депутатів) до міністра внутрішніх справ України щодо звільнення з посади відповідно до норм статті 19 Закону України "Про державну службу" начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе, як особи, яка має громадянство іншої країни.

Андрія Немировського до Прем'єр-міністра України щодо стану закупівлі вакцини від сказу.

Олексія Кириченка до Прем'єр-міністра України, голови Одеської обласної державної адміністрації про необхідність проведення капітального ремонту в Комінтернівському дошкільному навчальному закладі "Теремок" Одеської області - селищі міського типу, в якому народжуваність перевищує смертність населення.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, Голові Державної служби України з безпеки на транспорті, міністра інфраструктури України щодо створення міжобласного автобусного маршруту загального користування "Дубровиця -Тернопіль".

Юлії Льовочкіної до Прем'єр-міністра України щодо звільнення Володимира В'ятровича з посади директора Українського інституту національної пам'яті.

Юлії Льовочкіної до Генерального прокурора України щодо неприпустимості фальсифікації історичних документів.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України щодо необхідності виділення коштів на завершення будівництва приймального відділення Іваничівської центральної районної лікарні (Волинська область).

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України, Голови Служби безпеки України щодо затримання Службою безпеки України та тримання 12 годин транспорту з гуманітарною допомогою з Німеччини на пункті перетину кордону Ягодин Ягодинської митниці.

Михайла Бондаря до міністра оборони України, міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України, голови Львівської обласної ради, начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівської області, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо стану колишніх ракетних баз, спадку СРСР, на території Бродівського, Радехівського та Стрийського районів Львівської області.

Сергія Сажка до Прем'єр-міністра України про необхідність розбити,  розробити, вибачте, механізм відшкодування майнової шкоди, понесеної сільгосподарськими підприємствами, землі яких знаходиться в зоні проведення антитерористичної операції та їх неможливо використовувати для здійснення господарської діяльності, та шкоди, понесеної у зв'язку із втратою вражаю, який неможливо було зібрати.

Сергія Сажка до Прем'єр-міністра України про необхідність терміново вжити заходи для забезпечення лікарень вакциною БЦЖ.

Групи народних депутатів (Юринець, Іонової, Тіміша) до Прем'єр-міністра України про стан виконання договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги.

Володимира Арешонкова до міністра фінансів України щодо відшкодування витрат за житлові субсидій підприємствам – надавачам житлово-комунальних послуг міста Коростеня Житомирської області.

Володимира Арешонкова до голови правління Пенсійного фонду України щодо виплати пенсій ветераном військової служби у період роботи в органах місцевого самоврядування.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо визначення статусу осіб, які народились після 26 квітня 1986 року і мають статус дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, після досягнення ними повноліття.

Анатолія Денисенка до міністра соціальної політики України щодо врегулювання питання забезпечення посвідченнями батьків та дітей багатодітних сімей.

Миколи Скорика до Генерального прокурора України щодо потурання співробітниками Міністерства внутрішніх справ протиправним діям осіб, що обмежували права і свободи народних депутатів України у міжнародному аеропорті міста Одеси 2 травня 2016 року.

Ігоря Шурми до міністра оборони України щодо протиправних дій посадових осіб Департаменту фінансів Міністерства оборони України що суттєво знижують авторитет органів державної влади.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо збитків, завданих Державному бюджету України у зв'язку з перенесенням початку експлуатації центрального сухого сховища відпрацьованого ядерного палива та притягнення до відповідальності посадових осіб.

Тараса Пастуха до голови Державної екологічної інспекції України щодо проведення перевірки законності масової вирубки цінних порід дерев Монастириським комунальним лісогосподарським підприємством.

Сергія Капліна до міністра культури України щодо розгляду питання про звільнення голови Українського інституту національної пам'яті В'ятровича Володимира Михайловича.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів по забезпеченню закладів охорони здоров'я бланками листків непрацездатності.

Ірини Суслової до Тернопільського міського голови, виконуючого обов`язки начальника головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, тимчасово виконуючого обов'язки начальника головного управління Національної поліції в Тернопільській області щодо недопущення забудови земельної ділянки по вулиці Текстильна у місті Тернополі.

Ірини Суслової до голови Державного агентства автомобільних доріг України, першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області, голови Львівської обласної ради, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення фінансування та проведення ремонту автомобільних доріг у Турківському районі Львівської області.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо фінансування освітньої галузі Чернігівської області.

Олександра Кодоли до міністра оборони України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо забезпечення стабільної роботи Державного підприємства "Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння".

Андрія Вадатурського до міністра фінансів України щодо компенсації виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Валентина Ничипоренка до міністра внутрішніх справ України щодо захоронення залишків хімічних речовин у селі Охматів Жашківського району Черкаської області.

Андрія Шипка до виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо вжиття заходів для забезпечення медичних закладів сироватками та вакцинами для проведення щеплень у дітей.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів усунення перепон при поданні звітності про обсяги виробництва деяких суб'єктів господарювання.

Групи народних депутатів (Гальченка, Вілкула та інших. Всього 37 депутатів) до директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України щодо корупційних дій посадових осіб правоохоронних органів міста Запоріжжя.

Василя Яніцького до голови Рівненської обласної державної адміністрації, голови Володимирецької районної державної адміністрації Рівненської області, голови правління Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" про вжиття заходів щодо завершення робіт з реконструкції електричних мереж в селі Дубівка Каноницької сільської ради Володимирецького району Рівненської області.

Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України, голови Державної фіскальної служби України, голови Служби безпеки України, голови Національної поліції України щодо проведення перевірки протизаконної діяльності керуючого санацією Публічного акціонерного товариства "Сумихімпром" Лазаковича Ігоря Васильовича, який порушує конституційні гарантії, трудові та соціальні права працівників, ухиляється від сплати податків, обкрадаючи державний бюджет України, співпрацює з Російською Федерацією з метою підривання промислової потужності України та робить сепаратистські заяви, вжиття відповідних заходів реагування та притягнення за результатами перевірки до встановленої законодавством України відповідальності, а також зміни керівника з метою припинення незаконних оборудок на державному підприємстві.

Миколи Скорика до міністра юстиції України щодо зволікання з проведенням люстраційної перевірки стосовно заступника міністра внутрішніх справ Ярового Сергія Олександровича.

Андрія Шиньковича до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо необхідності проведення капітального ремонту доріг в Ізяславському районі Хмельницької області.

Андрія Шиньковича до Голови Верховної Ради України про законодавче врегулювання поліпшення житлових умов працівників атомних електростанцій.

Групи народних депутатів (Вілкула, Павленка та інших. Всього 19 депутатів) до Прем'єр-міністра України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, глави Адміністрації Президента України, голови СБУ, Генерального прокурора України щодо протиправного намагання  знищення Державного підприємства авіаційної галузі промисловості України "ЗАВОД 410 ЦА" керівництвом Державного концерну "Укроборонпром" та постійного перешкоджання його діяльності.

Дмитра Тимчука до голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації щодо запобігання екологічній катастрофі у районі міста Торецька Донецької області.

Сергія Матвієнкова до Прем'єр-міністра України щодо фінансового забезпечення видатків на пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України щодо порушення Міністерством охорони здоров'я України чотирьохстороннього Меморандуму про співпрацю та блокування відрядження цивільних лікарів-добровольців в зону проведення АТО.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів реагування стосовно розподілу законної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, зокрема місту Славутич Хмельницької області.

Вибачте, міста  Славута Хмельницької області.

Романа Мацоли до Прем'єр-міністра України щодо обґрунтування вартості тарифів за постачання газу для потреб населення та наведення калькуляції складових ціни.

Антона Геращенка до першого заступника прокурора міста Києва щодо дотримання вимог Регламенту прокуратури міста Києва та вимог частини другої статті 28 Кримінально-процесуального кодексу України у кримінальному провадженні № 42014100080000152.

Антона Геращенка до Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ-Ресурси", міністра внутрішніх справ України щодо надання документації.

Віталія Гудзенка до голови Київської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на реконструкцію теплової мережі в селі Іванівка Ставищенського району Київської області.

Віталія Гудзенка до голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо видання правовстановлюючих документів на земельні ділянки працівникам соціальної сфери села Денихівка Тетіївського району Київської області.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України щодо перерозподілу невикористаних коштів за підсумком року з Фонду регіонального розвитку на фінансування Новороздільського індустріального парку Львівської області, створення якого дасть новий поштовх для розвитку міста та нові робочі місця.

Тараса Батенка до голови Львівської обласної ради виділення з Львівського обласного бюджету коштів у розмірі 1 мільйон 104 тисячі гривень для завершення будівництва водогону у місті Бібрка Перемишлянського району Львівської області, що в свою чергу також дозволить забезпечити водою мешканців села Шпильчина, в якому взагалі відсутній водогін та на сьогодні вся питна вода є привозною.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України щодо напрацювання механізму використання населенням зекономлених сум субсидії на фінансування заходів з енергозбереження.

Ярослава Дубневича до міністра соціальної політики України щодо розроблення форми повідомлення про призначення житлової субвенції.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, голови Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області, Генерального директора Публічного акціонерного товариства "Вінницяобленерго", голови Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, голови Вінницької обласної державної адміністрації, голови Вінницької обласної ради щодо передачі від садово-городнього товариства "Лісове" на баланс ПАТ "Вінницяобленерго" трансформаторної підстанції, а також встановлення індивідуальних лічильників електричної енергії членам садово-городнього товариства "Лісове" селища Славне Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України, президента Національної академії аграрних наук України, міністра аграрної політики та продовольства України, Голови Державної фіскальної служби України, Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, голови Вінницької обласної державної адміністрації, голови Вінницької обласної ради, начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Вінницькій області щодо сплати земельного податку науково-дослідними установами, що входять до складу Національної академії аграрних наук України в межах Вінницької області.

Павла Різаненка до міністра юстиції України, міністра внутрішніх справ України про вжиття заходів щодо забезпечення прав громадян, потерпілих від кримінальних правопорушень та приведення у відповідність із вимогами Кримінального процесуального кодексу України нормативних актів Міністерства внутрішніх справ України, що стосуються обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та внесення їх до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Павла Різаненка до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро України, голови Національної поліції України, Генерального прокурора України про надання правової оцінки оприлюдненим у засобах масової інформації фактам щодо можливого вчинення корупційних злочинів колишнім начальником Головного управління Національної поліції у Київській області (який на даний час перебуває на посаді першого заступника Голови Національної поліції України – начальника кримінальної поліції) Вадимом Трояном, заступником начальника Головного управління Національної поліції України в Київській області Дмитром Ценовим та колишнім заступником міністра внутрішніх справ України Сергієм Чеботарем.

Олега Кулініча до Прем'єр-міністра України щодо приведення типового договору оренд землі у відповідність із законодавчими актами.

Олега Кулініча до Міністерства охорони здоров'я України щодо відсутності імунологічних препаратів в медичних закладах Полтавської області.

Сергія Власенка до Прем'єр-міністра України щодо системних порушень свободи слова в Україні, утисків професійної журналістської діяльності та спроби анулювання дозволу на застосування праці відомому журналісту, що працює в Україні, Савіку Шустеру.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України щодо відновлення законності.

Олега Осуховського до голови Національної поліції України щодо можливого втручання в автоматизовану базу повідомлень про вчинення злочинів.

Олександра Гереги до заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора щодо протиправної експлуатації державного майна в особі концерну "Військторгсервіс" у місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Олександра Гереги та Андрія Шиньковича до прокурора Хмельницької області щодо незаконного виселення мешканців гуртожитку по вулиці Зарічанська, будинок 14а у місті Хмельницький.

Івана Мельничука до голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, міністра внутрішніх справ України, голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, міністра інформаційної політики України щодо відеозвернення Петра Симоненка, у якому виправдовувався комуністичний режим в Україні 1920-1991 років і здійснювалася пропаганда діяльності Комуністичної партії України.

Івана Мельничука до міністра інфраструктури України щодо законності внесення пропозицій Міністерством інфраструктури України відносно повторного оголошення конкурсного відбору на посаду Генерального директора ДМА "Бориспіль".

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації, голові Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації щодо проведення робіт з благоустрою та очищення озера "Радунка" у Дніпровському районі міста Києва.

Андрія Іллєнка до Голови Верховної Ради України щодо введення в дію системи для електронного голосування народних депутатів України "РАДА-ІV".

Ярослава Маркевича до Голови Служби безпеки України, міністра інформаційної політики України, Харківського міського голови щодо припинення пропаганди сепаратизму в Харківській області.

Дмитра Добродомова до виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України, голови Вінницької обласної державної адміністрації, голови Вінницької обласної ради щодо обґрунтованості причин ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру № 2.

групи народних депутатів (Павленка, Скорика та інших. Всього 4 депутатів) до міністра внутрішніх справ України щодо надання належної правової оцінки діям осіб, винних у безпорядках та провокаціях під час проведення культурно-масових заходів 9 травня 2016 року у місті Слов'янську Донецької області.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вдосконалення порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Тетяни Донець до начальника Синельниківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо неналежної роботи поліцейських Васильківського відділення під час поминальних днів.

Тетяни Донець до виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України щодо інфекційних хвороб в Україні.

Андрія Лозового до Голови Верховної Ради України щодо недостовірної інформації про проект закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (№ 2766) на сайті Верховної Ради України.

Григорія Тіміша до голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо необхідності проведення службового розслідування стосовно можливої фальсифікації документів при підготовці Рішення Колегії Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації від 15 квітня 2016 р. № 1/3.

Юрія Бублика до Національного антикорупційного бюро України, міністра внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України про наявність корупційних проявів в діяльності правоохоронних органів Полтавської області, незаконне втручання ними в господарську діяльність приватного підприємства "ЕКОБІЗ", порушення норм кримінального процесуального законодавства при проведенні обшуків у його виробничих приміщеннях з вилученням фінансово-бухгалтерських документів та товарно-матеріальних цінностей.

Валерія Давиденка до голови наглядової ради ПАТ "Чернігівобленерго" компанія HARTLEPOOL FINANCE CORP в особі представника за довіреністю щодо здійснення заходів по нормалізації та забезпечення належної роботи ПАТ "Чернігівобленерго".

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра України щодо створення належних умов для залучення представників громадських об'єднань до складу конкурсних комісій відповідно до вимог Закону України "Про державну службу".

Олександра Супруненка до голови Київської міської державної адміністрації щодо ситуації із будівництвом закладів освіти у Дарницькому районі міста Києва.

Олега Петренка до секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, міністра оборони України щодо забезпечення гарантіями соціального захисту бійців 53-ї окремої механізованої бригади, а також учасників добровольчих батальйонів, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в зоні АТО.

Олега Петренка до міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів неналежного виконання своїх професійних обов'язків та покривання незаконних дій працівниками Городищенського відділення поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області.

Павла Дзюблика до міністра інфраструктури України щодо проведення ремонтних робіт автомобільної дороги Коростишів-Осикове Коростишівського району Житомирської області.

Павла Дзюблика  до міністра внутрішніх справ України щодо порушень під час будівництва поліклініки у міста Радомишль.

Сергія Рудика до виконуючого обов'язки Смілівського міського голови Черкаської області щодо неналежного контролю за ефективністю використання у 2015 році додатково залучених 10 мільйонів 300 тисяч  гривень з Державного бюджету України на потреби мешканців міста Сміла Черкаської області.

Сергія Рудика до голови Державної фіскальної служби України щодо припинення адміністративного тиску на волонтерів, діяльність яких спрямована на підвищення обороноздатності країни.

Шановні колеги! Багато дуже накопичилося за ці три  тижні запитів і я продовжу зараз читати ще їх, щоби всі  оголосити.

Любомира Зубача до міністра внутрішніх справ України щодо перевірки діяльності Львівської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" України.

Юрія Берези до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо відсутності неналежного транспортного сполучення на території П'ятихатського району Дніпропетровської області та з приводу численних скарг мешканців П'ятихатського району на порушення перевізником Публічного акціонерного товариства "ПівнічТранс" правил пасажирських перевезень.

Віктора Вовка до Кабінету Міністрів України щодо невиконання Кабінетом Міністрів України деяких положень Закону України "Про закордонних українців" та Постанови Верховної Ради України "Про Заяву Верховної Ради України  про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців".

Руслана Сидоровича до голови Київської міської державної адміністрації щодо вжиття заходів з повернення незаконно переданих у власність комерційній структурі АТВТ "Компанії Д.І.Б" будинків №№ 35-А, 35-Б, 37-А, 37-Б, 37-В по вулиці Пушкінській до комунальної власності  міста Києва.

Руслана Сидоровича до голови Київської міської державної адміністрації щодо вжиття заходів з повернення незаконно переданого у власність АТВТ "Компанії Д.І.Б" комунального дошкільного навчального закладу № 183 по вул. Пушкінській, 33-А до комунальної власності м. Києва.

Романа Семенухи до голови Антимонопольного комітету України, Генерального прокурора України щодо діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Паркінг-плюс" та Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради.

Михайла Головка до голови Державної казначейської служби України, міністра фінансів України щодо надання інформації

Михайла Головка до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо перевірки діяльності міського голови міста Мелітополь, Запорізької області.

Руслана Демчака до директора Департаменту охорони здоров'я Вінницької обласної державної адміністрації щодо безкоштовного забезпечення ліками дітей-інвалідів з дитинства.

Руслана Демчака до голови Окружного адміністративного суду міста Києва щодо дотримання законного строків розгляду судових справ.

Сергія Ларіна та Олеся Довгого до Прем'єр-міністра України про врахування думки членів територіальних громад у процесі реформування органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ України.

Едуарда Матвійчука до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінету Міністрів України стосовно об'єктивного розгляду питання щодо необхідності невідкладного виділення Одеській області додатково за рахунок стабілізаційної дотації з державного бюджету 175,8 мільйонів гривень на фінансування професійно-технічної освіти та недопущення ускладнення функціонування системи професійної освіти в Одеській області.

Едуарда Матвійчука до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Кабінету Міністрів України, Одеської обласної державної адміністрації, Ізмаїльської міської ради стосовно необхідності комплексного розгляду звернення трудового та учнівського колективів державного навчального закладу "Ізмаїльський центр професійно-технічної освіти" у зв'язку із складною ситуацією, що склалася протягом поточного року у його функціонуванні, необхідності перевірки відповідних рішень міської влади щодо виконання Закону України "Про Державний бюджет на 2016 рік" та недопущення порушення гарантованих Конституцією України прав.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра України, міністра екології та природних ресурсів України щодо необхідності проведення службових розслідувань відносно посадових та службових осіб Міністерства екології та природних ресурсів України, які покривали факти незаконної вирубки лісів на території України, у тому числі, на території Національного природного парку "Гуцульщина".

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо недопущення зволікання Кабінетом Міністрів України з розглядом питання про погодження кандидатури на посаду директора Державного підприємства "Міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Юрія Левченка до секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, Голови Національної поліції України, Київського міського голови щодо вжиття невідкладних заходів стосовно подолання критичної криміногенної ситуації, що склалася в місті Києві.

Юрія Левченка до голови Київської міської державної адміністрації щодо вирішення першочергових проблем, які турбують мешканців мікрорайону "Сирець" у Шевченківському районі міста Києва.

Юрія Берези до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо надання складової тарифу постачання та транспортування природного газу затвердженого для побутових споживачів, зокрема у період з 1 липня 2010 року по 30 квітня 2014 року, з 1 травня 2014 року по 31 березня 2015 року, з 1 квітня 2015 року по 30 вересня 2015 року, з 1 травня 2015 року по 30 квітня 2016 року, з 1 травня 2016 року та на сьогодні.

Юрія Павленка до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо незаконних дій агресивно налаштованих осіб по відношенню до ветеранів Другої світової війни та учасників АТО, під час заходів з відзначення Дня Перемоги в місті Житомирі.

Ірини Геращенко до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з державного бюджету для реконструкції Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Григоровича Шевченка.

Михайла Кобцева до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2016 рік на ремонт автомобільних доріг, розташованих на території Харківської області.

На цьому я завершую зачитувати запити, які надійшли від народних депутатів України, і оголошую перерву на 30 хвилин.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми продовжуємо наше засідання. Просимо всіх повертатися до сесійної зали після перерви.

Наступний пункт, шановні колеги, нашого засідання – це звіт про діяльність, про результати діяльності Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього. І пропонується наступний регламент  розгляду цього звіту. Перше - це доповідь голови Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього Олексія Скрипника. До 5 хвилин ми пропонуємо для доповіді, потім запитання до доповідача – до 10 хвилин і обговорення звіту - до 10 хвилин. Не буде заперечень проти такого регламенту? Не буде.

Запрошується до слова голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього Олексій Скрипник, будь ласка.

Ви з трибуни будете чи з місця? Трибуна заблокована. Пане Олексію, будь ласка, включіть мікрофон.

Я прошу вже, я вже прошу включити мікрофон.

 

12:31:03

СКРИПНИК О.О.

Добрий день, шановні колеги! Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань майбутнього була створена рік тому. Вона була створена як нащадок  комісії депутата академіка Юрія... Ігоря Юхновського 2003 року, і та комісія розробила економічний прогноз на 2010 рік, який був дуже складний для України, ніхто не хотів вірити в ті складні прогнози, тому її закрили.

Коли ми створили комісію, ми хотіли, щоби комісія стала майданчиком для комунікацій між парламентом та експертними співтовариствами для обговорення проблем консолідації позицій та легалізації бачення розвитку країни через парламент. Місія комісії була створення та актуалізація проекту майбутнього для України у глобальній рамці для заняття… набуття Україною статусу суб'єкту глобальної політики та економіки.

Основні формати роботи. Серія спеціалізованих конференцій, парламентських слухань та прийняття рамкового законопроекту. Комісію майбутнього ми створювали за прикладом схожих органів, які існують в інших країнах світу, як то Фінська комісія майбутнього, парламентська рада розвитку в Німеччині, комісія розвитку в Канаді і комісія по науці і технології в Сполучених… в Великобританії.

Найкращим прикладом для нас було створення комісії в Естонії. В неї час переходу від комісії до постійного комітету фінського парламенту зайняв більше 7 років. Тобто навіть естонцям було потрібно 7 років для того, щоб зрозуміти необхідність того, що прогноз майбутнього – це є дуже важливо і це є те, що потрібно для того, щоб країна розвивалася.

Форсайт "Фінляндія – 2030" це є візія, яка вибудувана з урахуванням секторальних прогнозів. Мені фінські експерти з питань майбутнього задають питання, які, на мій погляд, повинні хвилювати в першу чергу як суспільство, так і Президента, Прем'єр-міністра, урядовців, парламентаріїв будь-якої держави, яка хоче мати майбутнє. Крім того, фінський парламент випустив книгу, яка називається "Чорні лебеді", в якій пробують аналізувати, які ризики є для країни. Тобто фактично ми спробували взяти досвід наших фінських колег як за базис для того, щоб зробити подібну комісію в майбутньому. Головне, отакі форсайти ні в кого не викликають здивування. Думати про майбутнє держави – нормальна практика в будь-якій розвиненій країні світу. Це, зрештою, те саме, що думати про власне майбутнє, майбутнє твоєї сім'ї, компанії в перспективі найближчих років.

Тому ми побачили дві задачі, які ми пробували реалізувати, абсолютно не маючи жодної додаткової копійки з бюджету. Це, перше, аналіз законодавства щодо відповідності довгостроковим цілям та сталому розвитку.

І що вдалося зробити нашій комісії по схожих напрямках. По першому напрямку. Спільно з експертами товариства "Нова Україна" 21 листопада була проведена серія науково-практичних конференцій "Україна майбутнього", направлених на визначення ролі України у вирішенні світових проблем в чотирьох напрямках, а саме: цінності та модернізація, економіка Україна, людський капітал, Україна в системі світової безпеки. До дискусії ми залучили провідних вітчизняних, закордонних експертів та інтелектуальні осередки з різних організацій. Мета – окреслити стратегію перетворення України на інвестиційно привабливу та технологічно розвинену державу, а також сформулювати пул проблем, які необхідно здійснити для досягнення цієї мети.

За рік роботи комісії майбутнього ми також підтримали та були учасниками проведення низки заходів, спрямованих на роботу з майбутнім, а саме: освітній форум-2016 Київ-Харків-Львів спільно з Міжнародним фестивалем неформальної освіти "Інсайт", семінари: "Четверта промислова революція: унікальний шанс чи загроза", "Освіта в аероіндустрії 4.0".  Спільно ці заходи були проведені спільно з Міжнародним інститутом менеджменту.

У рамках комісії ми провели зустріч з ректором НКТУ КПІ академіком Михайлом Згуровським, який, до речі, є автором і розробником  форсайту економіки України  на середньо терміновому та довготерміновому 20, 15 років часових горизонтах.

На його прогнози я хотів би звернути увагу. Я думаю, що тих пару цифр є дуже важливими для розуміння того, що нас чекає у майбутньому. П'ять критичних чинників, які гальмують економіку України: частка тіньової економіки, яка складає 50 процентів; масштаб корупції, контрабанда, які є біля 14 процентів розміру від ВВП; пенсійне навантаження на бюджет, який є 4 проценти від ВВП; обслуговування державного боргу, це біля 8 процентів від ВВП; енергомісткість  ВВП України 0,36, це є….  І, на жаль, прогноз академіка Згуровського з точки зору на довготривалий період говорить, що в Україні всього біля 2 процентів на збалансований розвиток. 30 процентів – це чужа суб'єктність, сіра зона – 15 процентів, дезінтеграція – 1 процент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка,  завершити. Скільки ще вам потрібно?

 

СКРИПНИК О.О.  Одну хвилину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дві хвилини ще, будь ласка.

 

СКРИПНИК О.О. Дякую.

Тобто фактично в Україні є досить маленькі шанси для того, щоби мати успішний  розвиток. Але, якщо це при умові, якщо ми нічого не будемо робити  для того, щоби поміняти ситуацію, яка  у нас є в країні. І… зараз ми активно комунікуємо з  ……….. Комісією майбутнього. І в тих заходах, я хотів би додати, взяло більше 100 спікерів і тисяча учасників. Кількість переглядів в режимі он-лайн становить більше 8 тисяч.

По другому напрямку аналіз законодавства. Ми 13 квітня вперше в Україні провели слухання комісії на тему: "Прогнозування розвитку України" за участі народних депутатів України, заступників міністрів, голів заступників обласних  держадміністрацій, обласних рад України та представників громадського суспільства. Як виявилося, довгострокове прогнозування як основа діяльності будь-якого органу  державної влади в  розвинених країнах в Україні взагалі відсутнє. А середньострокове – в різних інститутах опирається на різні документи і ніяк не корелюється між собою. Так, є прогноз економічного соціального розвитку на 2016-2019, державна стратегія регіонального розвитку затверджений Кабінетом України. Паралельно існує "Стратегія сталого розвитку України – 2020", "Стратегія національної безпеки". Але ці документи мало узгоджені між собою та між ними не визначена ієрархія. Це унеможливлює будь-який варіант якісно і цілісно встановити довгострокові цілі на всіх рівнях державної влади та відповідно досягати їх.

Саме тому за результатами слухань створилася ініціативна група по написанню закону, який би узгодив державну систему прогнозованих документів, а також визначив умови співпраці законодавчої та виконавчої влади у цій сфері.

Що далі? Дуже би хотілось, щоб комісія з питань майбутнього з тимчасової перетворилася на повноцінний комітет Верховної Ради України. Зараз у нас в українських політиків з'явилась унікальна можливість написати новий код країни, перепрограмувати суспільство і державу, але це тема окремої і дуже ґрунтовної розмови.

Дякую всім членам комісії за рік спільної роботи, нашим партнерам і однодумцям за допомогу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, шановний колего.

Ще 30 секунд, будь ласка.

 

12:38:33

СКРИПНИК О.О.

Я хотів би закінчити висловлюванням Рея Шараторі, відомого японського політика, він казав, що справжня політика – це думання про майбутнє. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, шановний колего.

Переходимо до обговорення вашої доповіді.

Зараз запишіться, будь ласка, на запитання до доповідача, якщо є запитання. Проводиться запис.

Це обговорення доповіді, це ще не виступи.

Шановні колеги, дякуємо.

Будь ласка, Тетерук Андрій, Тетерук Андрій. Тетерук Андрій передає слово Березі. Просимо. Ні?

Наступне запитання… "Народний фронт" поки що скасовує своє запитання до доповідача.

Володимир Михайлович Литвин, будь ласка. Будь ласка, мікрофон Володимиру Михайловичу.

 

12:39:49

ЛИТВИН В.М.

У мене запитання до шановного колеги. Скажу одразу, що я вважаю, що така комісія потрібна. Але скажіть, будь ласка, чи з цією доповіддю, яка була опрацьована за участю більше ніж ста вчених під керівництвом Михайла Згуровського, хто-небудь з державних чинників був ознайомлений? Оскільки там об'єктивний критичний аналіз і доволі песимістичне майбутнє, яке складається, якщо я не помиляюсь, із 5 сценаріїв, і всі погані для України.

 

12:40:27

СКРИПНИК О.О.

Дякую, Володимир... Можна відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, звичайно.

 

СКРИПНИК О.О. Дякую, Володимир Михайлович, за запитання, запитання слушне. Безперечно, що ці результати, опрацьовані паном Згуровським, були розіслані і в уряд, і в усі органи виконавчої влади. Але чи вони прочитали, чи не прочитали, – це вже є питання до того, чи вони це готові читати. Тому що насправді ви праві, сценарій є досить песимістичний. У нас всього 2 проценти на протязі 30 року отримати сталий розвиток. А я би все ж таки хотів би пояснити, що прогнозування майбутнього, коли ви розумієте, що потрібно зробити, ми можемо суттєво збільшити ці проценти і зробити дійсно Україну заможною і нормальною країною. Для цього потрібно зрозуміти, які чинники нам мішають, і знайти ті чинники, які би дозволили нам бути цікавими світу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Остап Єднак, ваше запитання.

 

12:41:24

ЄДНАК О.В.

Шановний доповідач, дуже вам дякую за роботу і за цей доробок, за звіт. Я хотів би вас запитати, яким ваша комісія бачить довкілля України в майбутньому? Адже робота Верховної Ради восьмого скликання, коли не прийнято жодного законопроекту, жодного закону, який стосується охорони довкілля, – а вони є зареєстровані і потужні, дуже важливі і системні законопроекти, – воно ставить під ризик те, що майбутнє України – це будуть вирубані ліси, брудні і сплюндровані річки, і забруднені землі українські. Скажіть, будь ласка, яке ваше ставлення і ваша думка? Дякую.

 

12:42:06

СКРИПНИК О.О.

Дякую за гарне запитання. Насправді я хотів би його трошки узагальнити. Насправді в Україні ми завжди займаємося виключно тактичними питаннями. Ми навіть не доходимо до оперативного циклу, не кажу про стратегічні. Тобто, перефразовуючи, набагато легше зарізати курку, тому що вона зараз дасть нам м'ясо, ніж все-таки сподіватися на яйця.

І з довкіллям та сама ситуація. Нам легше його зараз забруднити, залишивши проблеми і все, що є, на майбутнє. Тобто ми взагалі не дивимся на вирішення цих проблем, мотивуючи тим, що Україна зараз бідна, і ми не готові до вирішення цих проблем.  Тому ситуація є надзвичайно критичною. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, запитання Андрія Іллєнко.

 

12:42:49

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний колего, я уважно послухав вашу доповідь. Я згоден з тим, що ця ініціатива створити таку комісію, була абсолютно правильною, тому що дуже багато оперативних питань, тактичних питань, але політика це, правильно ви сказали, моделювання майбутнього, і нам необхідно ставити питання стратегічного плану, як розвиватися нам на протязі не тільки там кварталів і років, а і десятиліть. 

І з огляду на це хотів би задати конкретне питання щодо економічної моделі розвитку нашої держави. Якщо вивчити досвід країн, які мали різні стартові умови, але в результаті в 20 столітті змогли провести економічну модернізацію, стати потужними економічними державами, таким як Південна Корея, наприклад. То ми бачимо, що там не було чисто ліберальної економічної моделі, там була комбінована економічна модель, яка давала можливість максимально концентрувати сили на тих галузях економіки, які давали розвиток. І чи не здається вам, що сьогоднішня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

12:44:02

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Дякую вам. Не здається, що та модель економічної, економічна філософія, яка нав'язується сьогодні нам, вона не призведе до розвитку нашої економіки і перетворить нас на сировинну, закріпить статус України як сировинної держави, яка не зможе створити інноваційну і модернізовану економіку? Дякую.

 

12:44:21

СКРИПНИК О.О.

Дякую за гарне запитання.

Насправді відповідь на нього, як мінімум, потрібно півгодини, але я попробую сказати декілька самих важливих тезисів.

Перше. Той розвиток, який є в Україні, це абсолютно немає ніякого відношення до ліберальної економіки. Це перше.

Друге. Фактична підтримка галузі розвитку – це та річ, яка потрібна і яка робиться у всій  державі. Я нагадав би прислів'я, яке є дуже сильне в Америці, і вони кажуть: "Не слухайте те, що вам англічани кажуть  зараз, а робіть те, що  вони робили перед тим, як казати вам". Тому є сенс думати про те, що нам треба підтримувати, з ліберальних речей нам треба суттєво зменшити частку   держави в розподілі  ВВП, а все інше треба просто думати і думати про своє, як розвивати економіку України, безперечно, на ринкових нормальних  засадах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Шверк Григорій. 

 

12:45:20

ШВЕРК Г.А.

Дякую дуже. Шановний  пане Олексію, у мене питання, чи зареєстрована вже постанова про продовження роботи вашої  комісії у Верховній Раді, і що треба  зробити, щоб це сталося? Це перше питання.

А друге. Як стати членом вашої комісії?

 

12:45:40

СКРИПНИК О.О.

Дякую за запитання. Я насправді хочу зробити невеличку зустріч або з керівниками фракцій і  з керівництвом  Верховної Ради  для розуміння того, наскільки ця комісія потрібна  не тільки депутату Скрипнику, а і іншим депутатам, тому що  тягнути роботу   комісії, не маючи нормальних ресурсів, це є надзвичайно і надзвичайно важко. І тому я хочу… Мені здається, що така комісія потрібна. Чи  робити її комітетом? Напевно ще зарано, Чи продовжити? Я вважаю, що потрібно. Тому я  хочу зареєструвати, але перше ніж  це зробити, я би хотів би мати дискусію, власне, з керівництвом про те, які ресурси готовий поки що український парламент  виділити для того, щоб ця комісія працювала. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка,  пані Романова від "Самопомочі".

 

12:46:29

РОМАНОВА А.А.

Я хотіла насамперед підтримати колегу  по фракції "Самопоміч"  щодо створення такої комісії. Я пам'ятаю, коли вони лише створювалась, то навіть в Інтернеті там появились критичні  зауваження, тобто не були ще, не  звикли люди до таких назв. Але  я хочу нагадати, що навіть в найбагатшій країні світу Об'єднаних Арабських Еміратах  цього року з'явилося Міністерство  майбутнього. І насамперед це міністерство опікується проблемами виховання молоді, а також освіти для того, щоб якраз молодь потім стала рушієм реформ, і це найкраща запорука щасливого майбутнього. Тому дуже хочеться, щоб більшість  приєдналася до роботи комісії і якраз напрямок освіти та розвитку дітей і молоді став, чи не найосновнішим в цій комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будете відповідати,  реагувати, шановний доповідач.

 

12:47:31

СКРИПНИК О.О.

Я хотів  би єдине, що сказати і доповнити, що сказав виступаючий,  що питання освіти і питання  майбутнього  дуже сильно пов'язано. Ті діти, які зараз вчаться в школі, це фактично наше майбутнє через 10 років. Тому недарма у нас ця комісія створена при Комітеті освіти і науки  і, думаючи про те як покращити і зробити нашу, в першу чергу, освіту   конкурентноюґ. В друге, одна з   самих катастрофічних речей – це у нас ситуація з нашою наукою, яку ми пробуємо нашими бюджетами просто знищити і перетворити  Україну на "бананову республіку". Все ж таки, ми зробимо все для того і зробити все, щоб українська наука залишилася. А потім, я сподіваюся, з'являться  люди і в уряді, і в парламенті, які зрозуміють, що без науки, без інноваційного розвитку  нам неможливо далі розвивати країну і я сподіваюся, що це  серйозно поміняє ситуацію як і в країні, так і бачення    України в світі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останнє запитання,  будь ласка. Ганна Гопко позафракційна.           

 

12:48:36

ГОПКО Г.М.

Хотіла би подякувати ініціатору такої важливої Комісії з питань майбутнього пану Олексію і всім депутатам, які працюють.

На останньому саміті Всесвітнього економічного форуму обговорювалась  "Четверта індустріальна революція". Ми бачимо  проте важливість технологій, про те, що  роботи скоро будуть звичними як домашні тварини, про 3D-принтери органів. І мені хотілося б вас запитати, оскільки український парламент ратифікував Угоду з Європейським Союзом   "Горизонт-2020", який фактично будує економіку на інноваціях,  на знаннях. Ми ратифікували Угоду про креативну  Європу. Як саме зараз, ви працюєте з урядом для того, щоб і  ці угоди із регіонами, і з містами, щоб мери міст також робили модерними, і намагалися бути сучасними, використовуючи технології. І як саме ви бачите свою співпрацю,   яка допомога від парламенту потрібна, щоб налагодити комунікацію між урядом, який має застосовувати Угоду "2020", інституціями, університетами. Дякую.

 

12:49:36

СКРИПНИК О.О.

Дякую за ґрунтовне і комплексне запитання Ганні.

Тут я бачу декілька шарів. Перший, нам треба цього року обов'язково розробити і прийняти Закон по інноваціям. Тому що українська наука, вона це річ в собі, тільки страх перед повним знищенням заставив її хоч трішки зайнятися піаром і показом того, що які класні речі робляться в українській науці. Нам тепер треба навчити їх заробляти великі гроші. І якщо ми це зможемо, горизонт 2020 тільки допомога в цьому і, безперечно, нам треба зробити все, щоб наука існувала не тільки в Києві, але вона існувала в інших обласних місцях. Тому що освіта без науки це вихолощення освіти, тому нам треба зробити баланс, при якому наука і освіта будуть розвиватися гармонійно. Як? Це є величезне питання і тут є багато що робити, на жаль, комісія не мала достатньо ресурсів для того, щоб забезпечити в повній мірі взаємодію з виконавчими органами і, тим більше, забезпечити їх взаємодію з обласними радами і областями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам, шановний доповідачу.

Ми переходимо до обговорення звіту, як ми з вами домовилися, це у нас займе 10 хвилин. Від народних депутатів запишіться, будь ласка, на обговорення. Пропоную по дві хвилини тим, хто візьме участь в цих дебатах встановити регламент.

І оголошення для тих депутатів, які планують… Оголошення для тих депутатів, які планують взяти участь потім в дискусії в рубриці "Різне", за 10 хвилин проводимо запис, будь ласка, на обговорення, тому підходьте до сесійної зали. Дякую.

Отже, народний депутат Кривенко, будь ласка, мікрофон.

 

12:51:36

КРИВЕНКО В.М.

Хочу подякувати пану Олексію Скрипнику за роботу, за яку він взявся, вона справді потрібна, бо, на жаль, та псевдо ліберальна риторика, яка 25 років панує в Україні, вона повністю знищила Інститут планування, Інститут стратегування і в нас дуже багато з'явилося консультантів, фахівців, навіть в моїй рідній Академії державного управління, яку я закінчував, один професор мені на лекції говорив, що головний документ стратегічної української держави – це є Закон про державний бюджет. Тобто виконавчий документ, який є, всього-на-всього, наслідком тих стратегій, які закладені в академії для вищих керівних кадрів, викладачі називали головним документом стратегічним.

І хочу доповнити і підтримати Андрія Іллєнка зі "Свободи", що Народний Рух так само притримується моделі необхідності гібриду ліберальних і стимулюючих інструментів. Жодна країна в світі не стала успішною завдяки виключно ліберальним підходам і ліберальним інструментам. Немає жодного приклад. Всі поєднували: і Південна Корея, яку називали, і Польща, і Сполучені Штати Америки. І правильно пан Олексій цитував девіз американців, що не слідкуйте порадам англійців, а слідкуйте їхньому прикладу. Коли англійська імперія заморилася війнами вскривати ринки, була народжена модель так званої вільної торгівлі, повністю ліберальної. Але після цього, як почали її експортувати, після роботи пана Рікардо, ще 100 років Англія збирала більше всіх митних податків у світі. І використовувала це в своїх митних війнах і для себе робила правильно.

Тому Україні треба ставати суб'єктною, треба чіткі стратегії і розуміння, як вона буде перемагати в трьох війнах світових, в яких на сьогодні вона, на жаль, є об'єктом. І більшість, і депутатів, і урядовців навіть не усвідомлюють, що ці війни йдуть. Це війни за ринки, це війни за інвестиції, і це війни за ресурси –  агромінеральні та людські. Тому ця комісія правильна,треба продовжити її роботу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка,  далі буде виступати депутат Береза від "Народного фронту". Депутат Береза, вам слово в обговоренні.

Народний депутат Рудик. Будь ласка, народний депутат Рудик, народному депутату Рудику включіть мікрофон.

 

12:54:15

РУДИК С.Я.

Сергій Рудик, 198 виборчий округ, Черкащина. Шановні колеги! Безперечно, я підтримую ініціативу створення такої комісії і сподіваюсь, що напрацювання її будуть настільки вагомими, що дадуть можливість нам серйозно дивитись в майбутнє. Разом з тим, будувати майбутнє можливо тільки тоді, коли ми закриємо проблемні питання сьогодення.

Питання номер один для нашої держави – це  обороноздатність і люди, які борються за цю обороноздатність. Сьогодні я робив зранку брифінг, перепрошую, що трошки відволікусь, який стосується волонтерів, які в 2014 році ввозили і в 2015 році на територію нашої держави техніку, машини, продукцію, яка  дозволяла зупинити ворога. На превеликий жаль, після того, як пройшло два роки, дві машини, про які сьогодні говорив, були завезені в Україні через буквально тиждень, два були знищені в зоні АТО. І  можна було поставити на цьому питанні жирну крапку якби не одне "але". Шістнадцятого березня ДФС Черкаської області засудило волонтерів двох, які ввезли ці автомобілі до штрафу 500 неоподатковуваних мінімумів, мотивуючи тим, що вони зробили це, завоз тих автомобілів із порушенням митних правил. Звичайно, вони  подали скаргу і виграли в Смілянському суді цю справу, але би, знову ж таки, якби не одне "але", ДФС Черкаської області наполягає на апеляції і 16 числа травня в Києві в апеляційному суді буде слухатися ця справа. Якби я особисто не був присутній при передачі цих двох броньовиків в зоні в АТО в Песках, то я, можливо, так  би впевнено про це не говорив.

Тому я, користуючись нагодою, можливо, нас почують дефеесники України, просив би: перегляньте позицію, збирайте кошти фіскальні якісь надходження не з патріотів, які в 2014 і 2015 році боронили наш край, тоді наше  майбутнє буде в надійних руках. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

І все ж таки просимо зараз в своїх виступах обговорювати доповідь голови Тимчасової слідчої комісії з питань майбутнього.

Я перепрошую. Бориславу Березі позафракційному надаємо слово.

 

12:56:30

БЕРЕЗА Б.Ю.

Борислав Береза, позафракційний, 213-й округ місто Київ, не "Народний фронт". Дякую.

Я хочу підтримати свого колегу пана Скрипника, тому що те, чим він  займається – це дуже важливо для України. Без минулого не... без майбутнього не буде сьогоднішніх питань. Більше того, дуже погано, що українці не всі розуміють, як це важливо. І більше того, я хочу сказати, я знаю, що є міністерство майбутнього в дуже великій кількості стран. І ці страни планують своє майбутнє не на 5 років, не на 7 –  на 30, на 50 років.

Тому я хочу сказати, що зараз ми повинні підтримати нашого колегу, ми повинні підтримати ці ініціативи, тому що в майбутньому дійсно наші головні перемоги, зараз ми воюємо за минули і це програш, ми не маємо того права. Ми повинні працювати раді майбутнього, раді наших дітей, раді українців, які будуть жити ще в наступних роках.

Тому дуже велика подяка пану Скрипнику і я вважаю, що українці повинні знати про те, що роблять депутати, які дійсно працюють на Україну, на майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо вам, позафракційний Борислав Береза, народний депутат.

Будь ласка, пані Оля Богомолець, "Блок Петра Порошенка".

 

12:57:55

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги, по-перше, пану Олексію дякую за проведену роботу надзвичайно важливу.

Можна трошки вас посуну? Дякую.

По-друге, хочу сказати, що без того, щоб ми не робили майбутнє України людиноцентричним, ці наші закони щодо економіки, щодо розвитку нашої держави, якщо ми не спираємося на захист здоров'я і життя громадян України, вони будуть приводити в майбутньому України до абсолютно нищівних процесів. Найвищий рівень дитячого алкоголізму в країні, при тому є пропозиції щодо легалізації ігорного бізнесу, який абсолютно зрозуміло, що буде підвищувати ці рівні ще більше. Найвищий рівень росту інфекційних захворювань, найнижчий рівень тривалості життя з усіх європейських країн. Тому всі закони і всі процеси, які, власне, формує парламент і уряд, ці процеси мають бути ставити запитання: чи цей закон покращить життя людей, раз, і чи цей закон, чи ці зміни зможуть погіршити екологічну ситуацію, чи зможуть вони зменшити тривалість життя людей.

Тому я звертаюся до пана Олексія, хочу сказати, що Комітет охорони здоров'я розробляє стратегію майбутнього захисту і програма "України 80 плюс" громадська платформа, в якій задіяні екологічні, освітні, культурні напрямки, ми готові доєднатися цією громадською платформою "Україна – 80 плюс", мета якої зробити і підвищити тривалість життя українських громадян до 80 років, і щоб це життя не було мізерним і не гідним, а щоб воно було гідним і щасливим.

Тому ми готові з нашими усіма напрацюванням доєднатись до продовження вашої роботи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Будь ласка, Андрій Іллєнко, позафракційний. 

 

13:00:00

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я думаю, що це дуже важливо, що нам сьогодні в парламенті є можливість поговорити на стратегічні теми, економічні стратегічні теми перш за все. І раз так, то я хотів би теж доповнити і висловити свою думку, власне, яку я почав висловлювати в своєму запитанні. Я вважаю, що після отримання Україною незалежності в нашій економічній думці, яка домінує в політиці і в мас-медіа, є речі, які не відповідають сьогоднішнім реаліям світовим. Тому що, коли нам кажуть, що все дуже просто, для того, щоб Україна стала багатою, нам просто треба провести повну приватизацію, нам взагалі треба прибрати повністю державу з економіки і все. Цього достатньо буде для того, щоб Україна сама почала багатіти і розвиватися, це, на жаль, не так.

І, якщо ми побачимо і проаналізуємо досвід 90-х років, то ми бачимо, що бездумні дії, які призвели лише до того, що в Україні утворилася найбільш несправедлива і найбільш неефективна економіка в Європі, яку ми сьогодні звикли називати олігархічною моделлю. Звичайно, ринковий механізм він немає альтернативи сьогодні в світі. Але, якщо ми подивимося на країни, які, ще раз кажу, змогли в 20-му столітті вирватися з третього світу в перший світ, як, наприклад, та ж сама Південна Корея, про яку я вже говорив, то там була комбінована економіка, там були і ринкові механізми, і там була, і державна стратегія, яка в результаті давала можливість розвивати інноваційні сфери економіки, а не тільки сировинні. І перетворила ці країни з сировинних колоній на інноваційні модернізовані економіки, які диктують моду сьогодні в світі в науці і дають можливість рухатися прогресу вперед.

Тому Україні треба враховувати цей досвід. І не слухати тих, хто зацікавлений ззовні, щоб Україна продовжувала бути сировинною, відсталою, а по суті економічною колонією під ліберальними гаслами. 

Тому це треба враховувати, і це треба розуміти і вивчати досвід успішних країн. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо всім депутатам, що взяли участь в обговоренні доповіді. Звіт за… про результати діяльності Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань майбутнього береться до відома, шановні колеги.

Я нагадую вам, що тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради була утворена 22 квітня 2015 року. І, враховуючи, що відповідно до частини восьмої статті 85 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" строк повноважень тимчасової спеціальної комісії не може перевищувати 1 року з дня її утворення, оголошую, що повноваження тимчасової спеціальної комісії припиняються.

І зараз у нас о 13 годині традиційний для п'ятниці сесійної час для виступів народних депутатів з різних питань у рубриці "Різне". Прошу шановних колег записатися для виступів.

Будь ласка, Вікторія Пташник розпочинає наші дебати.

Передає слово Артуру Герасимову. Просимо на трибуну розблоковану нарешті.

 

13:03:43

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, шановний головуючий! До мене звернулась громадська організація "Родини Героїв Небесної Сотні" з проханням посприяти у вирішенні питання щодо житлових умов шести родинам Героїв Небесної Сотні, які наразі не мають власного житла або потребують покращення житлових умов. Рішення про виділення фінансування, передання соціального типу житла родинам загиблих та активістам Революції Гідності Київською міською радою було прийнято. Але, як виявилося, у процесі його виконання – виділення кварти у запланованому будинку, який будується в екологічно забрудненому районі поряд із сміттєпереробним заводом і колектором Бортницької станції. Крім того, метраж квартир розраховано за найнижчим можливим показником. З боку родин це не є перебирання варіантами, а необхідність, бо  більшість з них – це дружини, матері з дітьми. До прикладу, Олена Рибак проживає  з донькою в орендованій квартирі, і її донька щоденно витрачає  більше години на  транспорт до школи де вона вчиться. 

Хочу від себе особисто, а також від імені 60 народних  депутатів звернутися до міського голови міста Київ та голови міської Київської державної адміністрації Віталія Володимировича Кличка з депутатським  запитом щодо надання шести родинам  Героїв Небесної Сотні житла у районах міста з більш розвиненою інфраструктурою  і кращою екологією. Також  прошу,  щоб представники родин були залучені до вибору району проживання і щоб робота КМДА з цього напрямку будувалася у тісній співпраці і взаємодії з громадською організацією, і родини були залучені  до вибору квартир на стадії прийняття рішення, а не після нього.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом від мене, а також від 60-и народних депутатів. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Прошу оформити  Секретаріат  у вигляді депутатського звернення  ту інформації, яка  прозвучала від нашого колеги.

І  будь ласка,   народний депутат Кривошея від  "Народного фронту".

 

13:05:45

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня,  шановні колеги! Доброго дня, шановна Україно! Геннадій Кривошея  фракція  "Народний фронт".

Сьогодні я хотів би продовжити, мабуть, свою ініціативу, яка стосується   зареєстрованого мною законопроекту  22 квітня номер 4507, який стосується саме заборони,  про внесення змін до деяких  законодавчих актів щодо державного регулювання, виробництва  та обігу  тютюнових виробів та електронних сигарет з метою зменшення їх привабливості.

В чому суть полягає  даного законопроекту?  На сьогодні ми всі прекрасно розуміємо і знаємо, наскільки досить є великою і проблематичною у нас проблема саме куріння серед неповнолітніх. За статистикою фактично кожна  четверта дитина серед неповнолітніх, починаючи з 14 років, або пробувала, або курить. Однією з основних привабливих причин для  неповнолітніх  на сьогоднішній день є, це саме та  річ, що до звичайних цигарок добавляють так звані домішки, смакові добавки. Це  різного смаку, починаючи від м'яти, кави і тому подібне. Тому мною було зініційовано законопроект, яким я пропоную заборонити взагалі виробництво та обіг у нас тютюнових виробів зі смаковими добавками, починаючи із м'яти, ментолу та інших видів добавок.

Разом з тим, цим законопроектом я пропоную звернути увагу на те, що у нас в Україні досить активно і розповсюджено продаються, так звані, електронні цигарки, до речі, зразки цих цигарок ми можемо бачити у мене в руках. Якщо ми звернемо увагу на електронні цигарки, які продаються вільно і наші діти, наші підлітки також можуть ними користуватися і користуються, тому що вони не такі помітні, вони не є явно вираженими цигарками, які ви бачите в мене руках. І тому це дуже легко спричиняє, і спонукає неповнолітніх до вживання знову ж таки тютюну. Ви скажете, який може бути  тютюн в цих електронних цигарках?

Так от, шановні колеги і шановні українці, шановні батьки, я хотів би звернути увагу на те, що досить дрібним шрифтом на цій пачці написано, що в електронних цигарках також є тютюн. Тому моя ініціатива і моя пропозиція прирівняти електронні цигарки у нас в Україні до звичайних цигарок, встановити на них ліцензію, відповідні сплати і ввести відповідні заборони стосовно реклами, продажу і тому подібне.

Разом з тим, я хотів би закцентувати увагу, що в Сполучених штатах Америки у 2009 році була запроваджена відповідна ініціатива, що в свою чергу стало причиною того, що куріння серед неповнолітніх за три-чотири роки зменшилося майже вдвічі. Тому я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Багато дуже виступаючих, дуже багато виступаючих. Будь ласка, пан Шухевич від Радикальної партії Ляшка.

 

13:09:13

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Український народе! Уряд широко розрекламував недавно зміни до Закону про оподаткування пенсій. Говорилося про це, що оподаткування буде скасоване. Чи це дійсно так? Те, що запропонував уряд, це є обман народу. Запропоновано зменшити, тобто анулювати оподаткування лише тих пенсій, які вище 4 тисяч. Вдумайтеся, чи багато мають такі пенсії?  А це значить, що не будуть оподатковувати ті пенсії, по 20 тисяч і більше, і які отримувачі цих пенсій не сплатили відповідних внесків в Пенсійний фонд. Вдумайтеся в це.

А в цей час сотні тисяч людей, працюючих пенсіонерів, які отримують пенсії в тисячу 200, тисячу 700 гривень оподатковуються на 15 процентів. Зрозумійте, що я зареєстрував законопроект 4542-4, який скасовує це оподаткування пенсіонерів. Але профільний комітет підтримав мій законопроект, схвалив його, але він піддається величезному тиску. Профільний комітет і уряд вимагає, щоб профільний комітет переголосував і анулював своє рішення, а натомість підтримав урядовий законопроект.

Люди, пенсіонери, ви повинні зрозуміти, тільки ваша активність, ваші виступи, ваші вимоги до уряду анулювати оце оподаткування можуть дати результат. Інакше ми знову будемо мати звільнення від оподаткування багатих і останню сорочку будуть зривати з  бідних, нещасних, упосліджених пенсіонерів.

Вдумайтесь в це. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Медуниця від "Народного фронту".

 

13:12:14

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, фракція "Народний фронт", місто Суми. Нещодавно новопризначений Прем'єр-міністр дав різку оцінку, негативну керівництву Державної фіскальної служби стосовно боротьби з контрабандою, в тому числі контрабандою цигарок, через територію України. В моєму окрузі в місті Суми я почав безкомпромісну боротьбу з так званими нелегальними заправочними станціями, де місцеві контрабандисти продавали бензин, або контрафактно вироблений з української нафти, або нелегально завезений з Російської Федерації, до якої всього 40 кілометрів, тим самим наносячи велику шкоду як державному, так і місцевому бюджету.

На жаль, ця система "кришувалася" з боку правоохоронних органів і працівниками тоді ще міліції, і працівниками Державної фіскальної служби. За допомогою громадськості, журналістів нам вдалося закрити всі нелегальні заправки в лютому місяці цього року. Так от, ми побачили: в березні місяці майже на 50 відсотків зросли доходи місцевого бюджету міста Суми від сплати податку з продажу акцизних товарів в місті Суми за рахунок того, що більше стали продавати пального через офіційні заправочні станції. Але це тільки частина, і невелика частина, великого контрабандного світу, який, до речі, з боку Російської Федерації жорстко контролюється ФСБ. І ті контрабандисти-українці, які завозять ці товари, так само є агентами ФСБ, тільки невелика частина, бо найбільший – це трафік сигарет.

Нещодавно принципова позиція сумського СБУ і керівника Гончарова Юрія дозволила затримати цілу фуру з цигарками на "Бачівську" на виїзді з Росії. Ця фура пройшла митний контроль, пройшла прикордонний контроль, і лише працівники СБУ затримали більше, ніж на мільйон євро цигарок, які їхали з Білорусії через територію Російської Федерації і України в Румунію або, напевне, в Угорщину.

Ці дані свідчать про те, що в Україні дії контрабандна мафія.  Ця контрабандна мафія скоріше всього  включає в себе і найвищих посадовців Державної фіскальної служби, які організували і зараз організовують  великий трафік через територію України до країн Європейського Союзу  контрабандних російських і білоруських цигарок.

Я закликаю Прем’єр-міністра, я проводжу своє депутатське розслідування, до за моїми даними близько  20 машин, які по документам в Україну заїжджали як пусті, завозили… провозили цигарки через територію України в Румунію і Угорщину. Тому я закликаю уряд, Прем’єр-міністра до безкомпромісного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте… я вашому колезі не давала так само. (Шум у залі) 10 секунд.

 

МЕДУНИЦЯ О.В.  Я закликаю Прем’єр-міністра  до безкомпромісної боротьби з контрабандою цигарок, тому що це напряму загрожує безпеці  нашої країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Будь ласка,  народний депутат Гальченко передає слово депутату Вілкулу.

 

13:15:56

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины! Уважаемый председательствующий! Эту неделю парламент занимался очень  разными вопросами. (Шум у залі) И блокировал, и несколько раз выбирал Генерального прокурора, давил максимально возможным образом для того, чтобы провести  определенное кадровое изменение. Но опять никто не занимался людьми. А на этой неделе парламент должен был рассмотреть важнейшие законы, связанные с отменой налогообложения пенсий.

Два года назад впервые (почему-то в мировой истории, не только в украинской) украинской властью и фракциями, входящими в коалицию, было применено такое ноу-хай, это как налогообложение пенсий. Люди всю жизнь работали, работали на комбайнах… на комбайнах, работали у мартеновских  печей,  работали в шахтах и не могли… и теперь должны.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, шановні колеги… Шановні колеги, шановні колеги, припиніть, будь ласка. (Шум у залі) Шановні колеги, шановні колеги, шановні колеги! Шановний колега від "Народного фронту", я дуже прошу вас зараз дотримуватися європейських правил… (Шум у залі)

 Шановні колеги, шановні колеги… (Шум у залі)

 Шановний колега, зараз іде час, який мають в парламенті ваші колеги з різних фракцій продовжувати виступи. Я дуже прошу повернутися всім на свої робочі місця, не блокувати трибуну, не блокувати трибуну і…

Шановні колеги, я зараз… Шановні колеги, я зараз закрию засідання ранкове.

Будь ласка, ранкове засідання Верховної Ради України…

Шановні колеги, я дуже прошу сісти всім на свої місця. Я зараз закрию ранкове засідання Верховної Ради. Шановні колеги, я дуже прошу. Дякую.

Одну хвилину додайте виступаючому, будь ласка.

 

13:18:38

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги, еще раз, уважаемые коллеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всіх прошу бути коректними і виступаючого, і всіх, хто поряд.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Я с удовольствием могу выступить на украинском языке, если меня не будут это заставлять делать. Ми вільні люди у вільній країні і будемо виступати на тій мові, на якій нам зручно. Так чи ні? Хочете, виступайте польською, виступайте венгерською, якою вам зручно. Мне удобно выступать на русском языке, я выступаю на русском языке.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Ти зобов'язаний, ти зобов'язаний виступати…

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Так вот. Давайте я закончу.

Мы настаиваем на том, чтобы на следующей неделе первостепенно…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ти можеш, але ти в наглу відмовляєшся.

 

ВІЛКУЛ О.Ю. Ще раз. Ми вільні люди у вільній країні.

Хочу – виступаю українською, хочу – виступаю російською. Так чи ні?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Це ти так нашу державу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ранкове засідання Верховної Ради оголошується закритим. Дякую. Треба навчитися себе поводити всім: і владі, і опозиції.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку