ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 квітня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації.

Доброго ранку, шановні колеги! Колеги, увага! Прошу приготуватися до роботи.

Вчора Міністерство юстиції Росії оголосило Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією. Цілий народ, наші кримськотатарські брати, оголошені екстремістською організацією. Це вперше після закінчення епохи диктаторів  Сталіна і Гітлера  цілий народ оголошують екстремістами, і це прояв російського фашизму.

18 травня 1944 року Сталін підписав злочинний указ, який призвів до страшної трагедії кримських татар. 18 квітня 2016 року російська тоталітарна влада забороняє Меджліс. Дії Росії ще раз підтверджують визначення цієї  країни  з цим керівництвом як  тюрми народів.  Кримськотатарський народ не має  іншої батьківщини аніж Україна, аніж Крим. І наше завдання усіх разом зробити все можливе, щоб чим швидше звільнити від окупації наші землі і наших кримськотатарських братів.

Я від імені українського парламенту звертаю до міжнародних організацій дати  реакцію на цей злочин. Звертаюся до українського МЗС  з проханням  розглянути можливість термінового скликання Ради безпеки  ООН з цього питання. Я впевнений, всім  цивілізованим світом ми доб'ємося  звільнення наших побратимів  з-під окупації. Привітаємо наших побратимів, кримськотатарських братів, щоб вони відчули нашу підтримку.  (Оплески) Дякую.

Шановні колеги,  вчора після Погоджувальної ради максимально пропозиції, які були подані і комітетами, і фракціями, ми включити у порядок денний.  Сьогодні  у нас до обіду соціальний день. Пропозиції  Олександра Третьякова, які він озвучив, пане Олександре, пропозиції ми внесли в порядок денний. І  я сподіваюсь, що у нас  буде плідна  сьогодні  і продуктивна робота.

Я прошу підготуватись депутатів до реєстрації.  Шановні колеги,  прошу зареєструватись. Будь ласка.

 

10:05:54

Зареєстровано 324 депутати. Ранкове  пленарне  засідання  Верховної Ради України  оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту, у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп з внесенням пропозицій, оголошенням заяв, повідомлень. Прошу представників фракцій та груп записатися на виступ. Будь ласка, проводиться запис.

Бондар Віктор, партія "Відродження".

 

10:07:13

БОНДАР В.В.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, безумовно, ми починаємо новий пленарний тиждень, ми починаємо сьогоднішнє засідання з надією, що ми переглянемо підходи до роботи парламенту, підходи до співпраці з урядом. Ми розуміємо, що цей тиждень уряд не зможе нам запропонувати якусь ефективну програму роботи з документами, з законопроектами. Але, ми очікуємо, що за принаймні в найближчий тиждень, два ми від уряду побачимо конкретні пропозиції, три, п'ять питань, які мають бути стратегічними на цей рік, які мають вирішити питання, пов'язані з економічними проблемами, які дадуть можливість притягнути в Україну потужні інвестиції, які дадуть можливість реально здійснити програму децентралізації і, в першу чергу, фінансову децентралізацію в Україні, які дадуть можливість розв'язати проблеми бізнесу, визначити питання, які стосуються діяльності правоохоронних органів. Тобто ми маємо нарізати матрицю, які правоохоронні органи чим займаються, яка компетенція у яких правоохоронних органів, ми маємо відрізати правоохоронні органи від бізнесу і зупинити тиск на бізнес через правоохоронну систему, і ми маємо, безумовно, поставити крапку в ганебних справах розвалу економічної ситуації в Україні.

Тому ми в першу чергу вимагаємо сьогодні, давайте повернемося до питання нашої постанови про звільнення Гонтаревої з глави Нацбанку, бо ми вже бачимо, як вся країна сьогодні задихається в банківській кризі, ми бачимо, як ліквідовуються банки, і в той же час фізичні і юридичні особи України не можуть позабирати свої депозити. Мова йде про те, що вже сьогодні люди і бізнес втратили більше семи мільярдів доларів внаслідок ліквідації українських банків, ми бачимо, що нема жодної валютної політики в Україні по стриманню валютних курсів і так далі, ми бачимо що Національний банк сьогодні завалює експортну політику України, і, по суті, сьогоднішній підприємства, промисловість не має фінансової підпитки, валютної підпитки для того, щоб нарощувати експорт. І тому ми розуміємо, що  без звільнення керівництва Національного банку одночасно із зміною уряду нічого в цій країні в економічному плані не поміняється. Тому ми вимагаємо поставити наш проект постанови і проголосувати його в залі про  звільнення пані Гонтаревої.

Окремо ми вимагаємо поставити на голосування  наш проект постанови про мораторій на підвищення тарифів до 2018 року. Мова йде про те, що одночасно з цим мораторієм маємо провести повний аудит енергоефективності українських комунальних підприємств і навести порядок в цій сфері. Треба зупинити цю тарифну війну із громадянами України і треба знизити тарифи через програми енергозбереження. Це єдиний вихід, який  ми бачимо на сьогодні.

Тому ми вимагаємо поставити дві ці постанови на голосування, і питання Гонтаревої має бути вирішено негайно. Це вже очікують всі громадяни України і бізнес.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від "Блоку Петра Порошенка" до слова запрошується голова Меджлісу кримськотатарського народу пан Чубаров. Будь ласка, привітаємо.

 

10:10:36

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Голово, шановні колеги! 18 квітня 2016 року рішенням Міністерства юстиції Російської Федерації, країни-агресора, Меджліс кримськотатарського народу внесений до перечня екстремістських організацій, діяльність яких заборонена на території Росії. Режим Путіна, окупувавший Крим, зробив ще один крок, який скоротив ментальну дистанцію між ним і режимом Гітлера, який також приговорював цілі народи окупованих їм країн Європи до знищення. Власне, у нас немає питань до Путіна, він поводить себе в окупованому ним Криму настільки брутально, наскільки йому дозволяє міжнародна спільнота.

Інша справа, чи усвідомлюють лідери країн Заходу наслідки для власних народів своєї "страусиної" політики по відношенню до Росії, яка відкрито  примірює на себе роль власника судеб всього миру. Сьогодні під ударом кримські татари, українці, Україна, але ніхто не може уникнути відповіді на питання: а хто буде завтра приречений Росією?

Отже, лідери країн Заходу, міжнародної спільноти мають зрозуміти: якщо не зупинимо Путіна, то завтра буде їхня  країна, їхні народи. Зупинимо разом Росію – агресора, звільнимо Крим, відновимо територіальну цілісність України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Бойко, "Опозиційний  блок".

 

10:12:54

БОЙКО Ю.А.

Шановний Голово, шановні народні депутати, не минуло і півроку як  уряд Прем'єра Яценюка відправили у відставку. Жоден уряд не приніс стільки шкоди Україні, але відповідальність за ситуацію несе і коаліція, яка 2 роки підтримувала цей уряд, який втратив довіру громадян.

Тому не варто сподіватися, що криза подолана. У нового уряду на старті немає підтримки парламенту і голосування відповідної постанови – яскраве тому підтвердження. Знову все відбувалося всупереч Регламенту і Конституції з порушенням всіх норм і правил. Більш того, новий склад Кабміну почав з того, що поставив воза попереду кобили – і представив програму діяльності, яку не бачили ні депутати, ні самі міністри. Скажу більше, на момент її презентації члени уряду не провели жодного спільного засідання.

Програма не відповідає на ключові питання: щодо скасування оподаткування пенсій та індексації соціальних виплат, допомоги чорнобильцям та інвалідам. Немає жодної згадки про підтримку фермерів та перегляд Податкового кодексу, який знищує аграріїв, малий та середній бізнес. В програмі немає пропозицій щодо перегляду в бік зниження комунальних тарифів. Ми не отримали відповідь на питання, як буде відновлюватися реальний сектор економіки та вирішуватися проблеми безробіття. Уряд не сказав головного: як ми будемо встановлювати мир на своїй території.

Ми готові підтримати будь-які закони, які будуть спрямовані на інтереси людей. Ми не стоїмо на позиції: чим гірше – тим краще. Давайте виправляти те, що накоїв минулий уряд.

Окремо хочу сказати про якісний склад уряду. Знову використали старий, тупиковий принцип партійних квот. Ми бачимо повну відсутність профільних фахівців. Не дотримано регіональний принцип, країна в нас велика, і потрібно знати менталітет, структуру промисловості та економіки кожної частини. В нашій складній ситуації враховувати регіональні особливості вкрай важливо,

І останнє – те, про що неодноразово говорили європейські парламентарі. В Україні зовсім відсутній контроль влади. За останні два роки це призвело до економічної катастрофи, тому що влада не підзвітна і не підконтрольна. Уряд пішов не з ганьбою, а з вдячністю від частини депутатів за роботу. Якщо опозиція не отримає важелів контролю, то з новим урядом ситуація буде ще більш катастрофічною. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від групи "Воля народу" Ярослав Москаленко, будь ласка.

 

10:16:02

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановний Андрій Володимирович, шановні колеги, вельмишановний український народе.

Я хочу привітати Україну з обранням Кабінету Міністрів і перезагрузкою їх роботи після 4-місячної політичної стагнації. Депутатська група "Воля народу" в умовах непрацюючої коаліції підтримала уряд Гройсмана і його самого на посаду Прем'єр-міністра. Ми вважаємо це єдиним шансом, шансом порятунку нашої країни, і реакція західних ЗМІ показує нам про те, що ми врятували фактичний розвал нашої країни.

Представники Кабінету Міністрів і команда не є зірковою, ми бачимо, що вони не мають власних політичних амбіцій. В іншій ситуації ми розуміємо те, що саме це може стати рушійною силою виходу з глибокої політичної кризи.

Що цей вибір дасть Україні? Шановні колеги, ми зможемо це вже бачити по першим крокам роботи цього уряду. І одним з таких кроків є боротьба з корупцією, що буде на митниці, що буде в фіскальних органах, що буде в правоохоронних органах і головне: як будуть боротися з корупцією в центральних органах влади.

Інше важливе питання. Яким пріоритетом в їх роботі вони оберуть – підтримку західних кредиторів чи боротьбу за робочі місця, підтримку підприємств, які працюють на економіку України. Важливим буде те, якою буде тарифна політика, чи вони будуть продовжувати ганебну практику уряду Яценюка, чи проведуть глибинні реформи, які дадуть можливість прозоро формувати тарифи, а значить ми виконаємо рекомендації МВФ і не будемо піднімати тарифи людям. І головне, якою буде співпраця цього уряду з парламентом, як імплементуються наші законопроекти, і таких тест у цього уряду вже буде найближчим часом, коли ми будемо голосувати законопроект 2093 щодо захисту громадян постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Дембельським акордом попереднього уряду була рекомендація Президенту України, чим вони його і підставили перед власним народом, наложити вето на цей законопроект.

Шановні колеги, депутатська група "Воля народу" наполягає на цьому тижні одним з пріоритетних питань розглянути законопроект 2093, подолати вето Президента, і не на словах, а на ділі доказати, що люди, які сидять в цьому парламенті, дбають про свій народ. А уряд Гройсмана, імплементуючи цей законопроект, який ми з вами приймемо, в 300 голосів, покаже – уряд Гройсмана з народом чи ні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Радикальна партія, Олег Ляшко.

 

10:19:21

ЛЯШКО О.В. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Щойно переді мною колега шановний Москаленко риторичне задає питання. Мовляв, побачимо уряд Гройсмана з народом чи ні. Протріть очі і зразу побачите: не з народом, а з вами, олігархами, з регіоналами і з Президентом Порошенком, домовилися минулого тижня, у парламенті створили широку "ширку" за участю шановних колег з "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і депутатів-регіоналів, які сьогодні входять до двох олігархічних груп. Усе суспільство дурите, що в парламенті є демократична коаліція на дві шановні фракція. А реально результати голосування за уряд Гройсмана, за самого Гройсмана, за його програму показали, що демократичної коаліції в парламенті немає Є "ширка" за участю колишніх демократичних депутатів і за участю регіоналів, яких колишніх не буває. Ця "ширка" освячена і створена в результаті таємних закулісних корупційних домовленостей Президента України із олігархами, із регіоналами. Спочатку Президент Порошенко докупляв тушок до своєї фракції за прикладом Януковича. Коли не вистачило тушок, кинулись во всі тяжкії, домовились з регіоналами. І ті з вас, хто голосував за закони 16 січня, за диктаторські криваві закони, минулого тижня ви проголосувати за обрання Гройсмана, за обрання уряду. І тепер розказуєте, чи з народом цей уряд. Ні, на жаль, не з народом. Не може бути демократичний уряд, обраний регіоналами.

Тому фракція Радикальної партії як опозиційна політична сила попереджає українське суспільство, українську громаду про те, що сьогодні Президент Порошенко докладає всіх зусиль до того, щоби узурпувати владу в країні. Неконституційне призначення уряду, адже автори постанов, які проголосував парламент про обрання Прем'єра і уряду, не мали на це право. Кандидатуру Прем'єра міг вносити відповідно до Конституції виключно Президент України.

Саме тому минулого тижня ми звернулися до Вищого адміністративного суду з вимогою визнати незаконним рішення парламенту про обрання Гройсмана і про призначення уряду.

Я звертаюся до всіх демократичних сил у парламенті і поза парламентом об'єднати свої сили широкою демократичною об'єднаною опозицією для протистояння владі, узурпації влади Президентом Порошенком.

Фракція Радикальної партії вимагає прийняття Закону про тимчасові слідчі комісії, Закону про імпічмент Президента України, Закону нового виборчого, який подолає корупцію на виборчих округах. І ключове – ми змусимо парламент приймати закони, спрямовані на захист українських громадян, на радикальне підвищення заробітних плат і пенсій. От для чого нас сюди обрали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Самопоміч" – Кіраль Сергій Іванович.

 

10:22:41

КІРАЛЬ С.І.

Я попрошу поставити мій виступ в кінці, щоб я передав Єгору Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не передбачено такого формату. Єгор Соболєв, тим більше, вже підходить.

Будь ласка,  Єгор Соболєв.

 

10:23:06

СОБОЛЄВ Є.В.

Від фракції "Самопоміч" величезне прохання про два рішення на цьому тижні. Колеги, ми вже в цьому парламенті звільняли  двох друзів Президента з посади Генерального прокурора. Немає жодної доброї причини призначати третього друга Президента на посаду Генерального прокурора. Генпрокурор немає бути ні чиїм другом, ні Президента, ні парламенту, жодного політика. Він має бути другом законів України, він має бути Генеральним прокурором України. Ми ще рік тому розробили законопроект про те щоби нового Генерального прокурора і всіх наступних вибирали за відкритим конкурсом. Незалежна комісія з експертів, з громадських активістів, яка би пропонувала трьох сильних кандидатів Президенту, який би отримав згоду парламенту на найкращого з них. Тоді, а ні Президент, а ні ми, не помилимося. Сильний, незалежний Генпрокурор - це шлях цивілізованого виправлення нинішньої біди з управлінням державою. Тоді буде інакше працювати Президент, тоді буде інакше працювати новий уряд, і парламент тоді буде інакше працювати. Давайте приймемо це рішення.

Ми сьогодні попросили людей під Верховною Радою зібратися на підтримку цього законопроекту. Я побачив ветеранів АТО з жовтими пов'язками на руках. Я запитав, що це означає? Вони кажуть:  антитерористичну операцію зараз в Києві треба проводити. Давайте допоможемо людям знайти цивілізовані, ефективні, європейські виходи з ситуації.

Генеральний прокурор, конкурс, голосування парламент за пропозицію Президента.

Друге прохання "Самопомочі". Прохання до нас всіх і до нового уряду. Зниження податків - це те, чого потребує економіка, підприємці і люди, які мають низькі зарплати через занепад бізнесу. Найпростіше рішення, яке вже ми можемо проголосувати цього тижня, зниження акцизів на вживані авто. Те, що дасть конкуренцію, те, що дасть покращення рівня життя, те, що дасть більше справедливості і те, що оживить певний бізнес.

Друге. Нищення корупціонерів, корупційних схем в середині фіскальної служби. Ми звертаємося до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Те, що нам не вдалося донести до Арсенія Яценюка. Керівництвом ДФС не управляють люди, які здатні зробити її сильною, незалежною і принциповою. Далі - податкові ями, далі - схеми. Нове керівництво Державної фіскальної служби. Зменшення втручання податківців в економіку, зменшення самих податківців, ліквідація податкової міліції. Це рішення, яке "Самопоміч" пропонує вже цього тижня ухвалити в парламенті і в уряді. І тоді ми покажемо людям результат, і тоді ми дамо людям надію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Народного фронту" до слова запрошується Максим Бурбак.

 

10:26:24

БУРБАК М.Ю.

Вітаю, шановні колеги, шановний Голово! Вчора стало відомо про те, що російська окупаційна влада прийняла рішення припинити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Російська Федерація здійснила черговий злочин на українській землі проти наших співвітчизників і побратимів. Цей обурливий факт вимагає негайної реакції нашої дипломатії, для того щоб закликати світ до осуду та тиску на Кремль, який з кожним днем демонструє клінічні прояви безглуздості та своїх тоталітарних страхів.

Згідно зі статутом метою Меджлісу є подолання наслідків геноциду проти кримських татар, відновлення прав і національно-культурне самовизначення. Рішенням заблокувати роботу Меджлісу сьогоднішній Кремль демонструє спадкоємність сталінського курсу.

Ми, фракція "Народного фронту", висловлюємо  підтримку кримськотатарському народу, його лідерові Рефату Чубарову, символу боротьби за права кримських татар Мустафі Джемілєву. І також закликаємо Верховну Раду України прийняти спільне звернення до світових лідерів з тим, щоб світова спільнота не давала себе приспати брехливими промовами Путіна і Лаврова. Росія залишається таким самим кровожадним монстром, що і два роки тому, під час незаконної анексії Криму і під час агресії на сході України.

Заборона діяльності Меджлісу має стати чітким сигналом і пересторогою, аби ані США, ані європейські країни  не відновлювали співробітництво з Росією у військовій чи будь-якій іншій сфері, що дозволить Москві економічно посилюватися і надалі розгортати свої агресивні плани.

Боротьба за права кримських татар, боротьба за повернення Надії Савченко, а сьогодні мова йде про те, що звільнення з полону Надії стане фактично збереженням її життя. Боротьба за повернення інших наших полонених патріотів має бути пріоритетом діяльності української влади.

Вчора Міністерство юстиції України отримало звернення від Надії, в якому вона просить розпочати процедуру її повернення в Україну. Міністр юстиції Павло Петренко вже розпочав необхідну роботу. І ми з великим оптимізмом сподіваємося на те, що зовсім скоро зможемо зустріти нашу героїчну Надію вільною.

Тепер від  імені "Народного фронту"  хочу заявити наступне: ми маємо нову політичну реальність – відновлену роботу коаліції, новий уряд.  "Народний фронт"  як основа коаліції буде уважно стежити за тим, щоб і коаліція, і новий Кабмін правильно скористалися здобутками  уряду Арсенія  Яценюка і продовжили   йти  його шляхом. А критикам і популістам раджу втихомиритися. Країна чекає на реальні дії, а не на чергові огульні звинувачення.

"Народний фронт"  пропонує колегам по парламенту максимально продуктивно попрацювати цього пленарного тижня. У  нас є  багато невиконаних  завдань, одне з яких   реформування   парламенту  згідно Рекомендацій, які  розроблені  Місією Пета Кокса. Ми вже обговорили  це на  Погоджувальній раді вчора. Шановний Голово,  ми підтримуватимемо  вас  в імплементації цих рекомендацій. І закликаю  колег пригадати, з яким натхненням до змін і обіцянками  ми всі поверталися з "Українського тижня" в Брюсселі. Настав  час Верховній Раді активно працювати, а не  змагатися з Голівудом  зірковістю  облич.  

Минулої  Погоджувальної ради "Народний фронт"  звернувся до Президента невідкладно  подати  кандидатуру на посаду Генпрокурора.  Ми очікуємо,  що Глава держави  запропонує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. … запропонує такого очільника відомства, який  покладе край радянській прокуратурі в Україні.  Суспільство відверто  зачекалося змін, усі ми очікуємо   результативних антикорупційних  дій в розслідуванні  злочинів проти Майдану, покарання колишніх регіоналів, які   розграбували Україну до останньої нитки.  Така Генеральна прокуратура давно втратила довіру громадян. Переконаний, що результатом реформи відомства має бути створення принципово нової інституції, яка ефективно захищатиме інтереси громадян.

І наостанок. До фракцій, які ми всі всіма засобами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд.

 

БУРБАК М.Ю. … фракцій,  які всіма засобами закликали повернутися до роботи  і розпочати все ж таки   впровадження необхідних  реформ, хочу звернутися і затвердити  вас, що позачергових виборів не буде.  І свою енергію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

10:30:36

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги,  я хотіла б розпочати зараз розмову виключно з питання Надії Савченко. Ви знаєте всі, в якому важкому вона стані, і ви знаєте, що сьогодні  її вирок вступив в законну силу, і так само, винесений вирок тим бандитам, які працювали від Російської Федерації на території нашої України і приймали участь у війні, і у агресії проти України. Але на сьогоднішній день не підготовлені документи, які мусили бути би передані Україною до Російської Федерації щодо повернення Надії Савченко додому. Наша команда вже не один тиждень намагається Міністерство юстиції спрямувати на цю роботу, але нічого не робиться. І Надя написала листа вже тому, що вона просто бачить, що ця робота просто саботується.

І тому, перше прохання у мене до Голови Верховної Ради. Я прошу на другу половину дня, на 16.00 запросіть, будь ласка, міністра юстиції для того, щоб він прозвітував, які документи оформлені по поверненню Надії Савченко додому. І в якому стані взагалі знаходиться ця робота? Я ще раз говорю, вона просто блокується і саботується.

Що стосується ситуації, яка сьогодні в Україні відбувається? Немає жодного сумніву, що відбувся реванш, практично контрреволюція. І те, що сьогодні вони роблять за спинами народу, має просто всі ознаки відвертого злочину. Коли продавалися і купувалися голоси за новий уряд, і нового Прем'єр-міністра, були обіцяні нові потужні корупційні схеми, в тому числі і по поверненню ПДВ. Але сьогодні, коли ми розуміємо, з ким країна у владі має справу, нам потрібно, як ніколи, сильна демократична опозиція. І тому сьогодні координація дій опозиції, сила демократичної опозиції – це якраз той запобіжник, який не дасть реваншистським контрреволюційним силам просто остаточно знищити Україну. І тому ми наполягаємо сьогодні на тому, щоб були надані принципово нові можливості і повноваження демократичній опозиції. Перше. Це закон про тимчасові слідчі комісії, який дасть можливість організувати контроль проти корупції вже у Верховній Раді.

Наступне. Ми вважаємо, що прийшов час створити потужну Тимчасову слідчу комісію для того, щоб перевірити всі корупційні оборудки попереднього уряду за два роки його  роботи у всіх державних  корпораціях, а крім того, в усіх  міністерствах.

Ми направили всім листи і очікуємо від демократичної опозиції …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд… Одна хвилина, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дякую.

Крім того, я хочу наголосити, що одним з контролюючих органів Верховної Ради є Рахункова палата. Я думаю, що позиція об'єднана всіх демократичних опозиційних сил мусить бути на тому, що головою Рахункової  палати, яка може перевіряти кожну копійку, мусить стати представник від демократичної опозиції. І тоді ми відкриємо все, що вони роблять за спиною народу.

І останнє, деофшоризація. Два законопроекти, подані "Батьківщиною", в яких повністю закривають всі офшорні оборудки. Плюс 68 мільярдів доходів до бюджету.

Зараз, практично, накладений блок на прийняття цих законопроектів. Комітету сказали не приймати, управлінню науково-експертному не аналізувати, і сьогодні Президент  хоче створювати робочу групу. Це не функція Президента, а крім того, там є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Крім того, конфлікт інтересів у Президента щодо офшорів.

Тому я закликаю Верховну Раду негайно включитися  до прийняття законопроектів про зупинення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, за хвилину ми переходимо  до розгляду порядку денного, тому я прошу всіх колег зайти в зал і приготуватися до голосування. Прошу повідомити депутатів, що ми розпочинаємо роботу.

А зараз надається слово для виступу першому заступнику Голови Верховної Ради  України Ірині Геращенко. Будь ласка, одна хвилина.

 

10:35:41

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, питання звільнення Надії Савченко знаходиться на особистому контролі Президента України. І як поінформувала  прес-служба Президента України, Президент мав телефонну розмову з главою Російської  Федерації, в руках якого і знаходиться доля нашої колеги – Володимира Путіна із вимогою, щоби до Надії Савченко, по-перше, були  допущені лікарі або українські, або незалежні. І  так само під час цієї розмови обговорювалася подальша доля Надії Савченко.

Так само сьогодні, за дорученням Президента України, я мала зустріч з мамами заручників, які утримуються на окупованих територіях, тому що питання звільнення кожного громадянина України – це є питання пріоритетне для української влади. І, насправді, якщо сесійна зала хоче апелювати до когось задля звільнення Надії Савченко, то сьогодні цей адресат – Кремль і цей адресат – Володимир Путін. І, насправді, сьогодні так само немає такої міжнародної зустрічі, немає такого друга України в світі чи це мова іде про лідерів держав інших, чи міжнародні організації, які б не піднімали це питання. І у четвер 21 квітня  питання звільнення Надії та інших українських заручників буде підніматися на спеціальних дебатах в Парламентській асамблеї Ради Європи, де також буде жорстко виступати з цього приводу українська делегація. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, переходимо до розгляду порядку денного. В нас блок соціальної політики. І першим ми переходимо до розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення правових норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню) (2274а).

Шановні колеги, є пропозиція від комітету розгляду за скороченою процедурою. Прошу усіх зайняти робочі місця, приготуватися до голосування. Готові? Я ставлю пропозицію розгляду проекту закону 2274а за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

10:38:15

За-119

Рішення не прийнято.

Переходимо до розгляду за повною процедурою.

До доповіді запрошується народний депутат України Андрієвський Дмитро Йосипович. Будь ласка.

 

10:38:41

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Шановні колеги, законопроект 2274а вирішує питання призначення пенсій громадянам, які здійснюють догляд за пристарілими та отримують соціальну допомогу. Коли ми разом з моїм колегою Сергієм Куніциним готували цей законопроект, ми виходили з того, що є багато людей, які здійснюють такий догляд, отримують соціальну допомогу, мають право на пенсійне забезпечення, але цим правом не можуть скористатися.

На наші неодноразові звернення до відповідних управлінь Пенсійного фонду, до Міністерства соціальної політики ми отримали відповідь про те, що саме визначення "людина похилого віку" – його немає в нашому законодавстві. Тому саме ми з колегою запропонували внести технічну зміну, визначити відповідно до Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" це визначення, для того щоб люди, які здійснюють такий догляд, мали право отримати відповідне пенсійне забезпечення і цим правом реально скористатися.

Дякую. І прошу підтримати цей, дуже важливий, технічний, але дуже важливий, соціального напрямку законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є питання до доповідача? Є. Прошу записатись на питання до доповідача. Будь ласка.

Долженков.

 

10:40:25

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Спасибо за… Уважаемый председательствующий, уважаемый докладчик этого законопроекта, безусловно, фракция "Оппозиционный блок", как истинная оппозиционная сила, которая контролирует защиту прав социально незащищенных слоев населения, которая пытается исправить те ошибки, которые принимала прошлая коалиция, действующая коалиция, хотя я не понимаю, почему она называется коалицией, поскольку две фракции "Народного фронта" и БПП – 220 народных депутатов.

У нас вопрос. А когда будут ставиться действительно социальные законопроекты, которые повысят социальное благосостояние граждан? Я понимаю, что это технический законопроект, он необходим, это я понимаю как юрист, но мне не понятно, почему в день социальных законопроектов не ставят те законопроекты, которые бы действительно повысили социальные стандарты жизни и имущественное положение обездоленных наших граждан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пан доповідач, було би мудру, якби ви відповіли. Дмитро Йосипович, Дмитро Йосипович, я прошу під час доповіді залишатися на трибуні і відповідати на запитання, які дають депутати.

Прошу, було запитання. Добре.

 

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.  Це ж не до мене запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо вважати, що це запитання стосується не доповідача.

І ми переходимо до наступного питання. Ігор Побер, "Блок Петра Порошенка".

 

10:41:59

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Сергію Капліну.

 

10:42:10

КАПЛІН С.М.

Шановний доповідачу, наступне запитання.

Визначення змісту терміну "особа похилого віку" вноситься тільки до… Шановний пане доповідачу, пане Андрієвський.  Прошу уваги.

Цим законопроектом ми вирішуємо лише частину питання, разом з тим, ми не вносимо відповідні зміни про Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", що може так само стати перешкодою в трактуванні відповідних питань, які вами оголошені.

Прошу сказати як ми будемо розв'язувати цю частину проблеми.

Дякую.

 

10:43:01

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Я дякую за запитання.

Саме законопроектом, який підготовлений і пропонується внести уточнення до норм Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", там вносяться ці зміни і це дійсно технічне питання, але воно зможе повністю врегулювати ситуацію. Вноситься, так, вноситься.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І останнє запитання, Юрій Левченко, будь ласка.

 

10:43:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Шановний пане доповідач, вас тільки що питав депутат, народний депутат Каплін, тільки він, видно, трошки не так сформулював питання, власне кажучи. Справа в тому, що у вас в Законі України "Про збір та облік єдиного внеску та загальнообов'язкове державне соціальне страхування" змінюється термін, але не вноситься в цей закон визначення цього нового терміну, тобто особи похилого віку, так, який ви вставляєте в цей закон. От у чому проблема. Тобто в одному законі є визначення терміну, а в іншому законі не буде визначення терміну. І це дає можливість для наших, в лапках, "дуже чесних судів" по-різному трактувати законодавство. Тому я дуже прошу вас зараз, також, може, головуючого, що ми можемо це з голосу в першому читанні внести визначення терміну також в інший закон. Там тому що треба просто нову скопіювати, з того іншого закону в цей закон скопіювати, внести відповідно визначення терміну. І зокрема я із "Свободи", мабуть, тоді будемо голосувати одразу в цілому за цей закон, готові голосувати. Дякую.

 

10:44:37

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Дякую. Ще раз дякую за запитання. Шановні колеги, ну, буде ще доповідь голови комітету. Але ще раз я наполягаю, що в Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" вноситься якраз і категорія осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Тобто така норма є. І ми можемо це, переконатися в тому числі з доповіді голови комітету. Друзі, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Дмитро Йосипович, в нас ще один депутат, який записався. Він наполягає на запитанні. Я з вашого дозволу ще 1 хвилину додам. І Семенуха Роман Сергійович? будь ласка.

 

10:45:14

СЕМЕНУХА Р.С.

Дякую. Шановний доповідач, питання також стосовно термінології, бо зверніть увагу, в Законі України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" відсутнє таке поняття як особа похилого віку. Тому, на мою думку, більш доцільно вжити фразу або термін "громадянин похилого віку". Навіть, якщо ви подивитесь на назву законопроекту, там по тексту йде "…та інших громадян похилого віку". Якщо ми приймемо варіант в тій редакції, в якій пропонують автори, це може викликати плутанину, тому давайте це усунемо. І фракція "Самопоміч" готова голосувати в цілому з урахуванням виправлення цих термінів. Дякую.

 

10:45:52

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Шановні колеги, ми достатньо… хоча, знову ж таки, звертаю увагу, що законопроект він технічний, але ми дуже ретельно підходили до визначення цих термінів, працювали разом з профільним комітетом, працювали з відповідним профільним міністерством. І якраз от термін "пристарілий" ми змінюємо на термін "особа похилого віку". За висновком, в тому числі юристів, це дасть можливість врегулювати цю проблему.

Ще раз хочу сказати, що проблема вона є і є конкретні приклади, в тому числі на наших виборчих округах, коли люди по 5, по 7, по 10 років такий догляд здійснюють, отримують соціальну допомогу, але не мають можливості скористатися своїм правом на пенсійне забезпечення.

Колеги, на мій погляд, закон достатньо відпрацьований. Думаю, що після доповіді голови профільного комітету ми його можемо проголосувати за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Дмитро Йосипович.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісова Людмила Леонтіївна. Будь ласка.

 

10:46:51

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги! Шановний пане Голово! Дійсно, це питання суто технічне. Що змінюється? Змінюється назва особи, яка отримує цю допомогу   або зараз  не отримує, тому що у нас немає вже особи, яка фактично здійснює догляд за пристарілим. Є особа, яка фактично здійснює догляд за особою похилого віку. Це перше.

Друге. Цей проект закону шановними авторами був внесений ще 15 липня 15-го року. Вже застаріла норма, в яку вносили ці зміни. І зараз, щоби не відправляти цей законопроект на доопрацювання, щоб все ж таки ту мету досягнути, щоб людина дійсно отримувала цю допомогу, я хочу під стенограму зачитати, як потрібно виписати останній пункт, який стосується якраз Закону про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Щоб на заміну… Таким чином у частині  другій розділу І законопроекту слова "у пункті 14" замінити на слова "у абзаці 13 пункту 1".

І відповідаючи на запитання тих, хто піклується, що якихось термінів немає. Я хочу вас повідомити про те, що з 1 січня 16-го року ці особи не є платниками єдиного внеску. Ми всі не є платниками. І за цих осіб платить держава.

І тому, я дуже вас прошу, з огляду на зазначене і під стенограму озвучену правку, проголосувати і підтримати даний законопроект за основу та в цілому. Щоб все ж таки наші громадяни, які піклуються про осіб похилого віку, мали таку можливість отримати таку допомогу від держави.

І Комітет з питань соціальної політики, занятості та пенсійного забезпечення повністю підтримує цю норму.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, залишайтесь.

Чи є запитання до співдоповідача? Є запитання. Прошу провести запис на запитання.

Сергій Каплін.

 

10:49:38

КАПЛІН С.М.

У мене не стільки запитання скільки звернення до Голови Верховної Ради України.

Шановний Андрію Володимировичу! Сьогодні у вівторок розглядатиметься близько 8 чи 10 питань спрямованих на вирішення соціальних проблем наших співгромадян. Ми зараз технічне, по суті технічне питання, будемо обговорювати пів години. У мене до вас прохання, голосувати частину розгляду питання, що стосується скороченої процедури, з таким самим ентузіазмом як ми голосували програму кандидата в Прем'єр-міністри України. Ставте 5-6 раз, але давайте заощадимо час для того, щоб розглянути всі без винятку соціальні питання. Бо там є питання пов'язані з підтримкою воїнів АТО і зменшення пенсійного віку, там є питання підтримки наших пенсіонерів, нашої молоді, організацій лікувальних заходів для молоді і таке інше.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам. Я відповім з вашого дозволу.

По-перше, нагадаю, що я ставив на переголосування із-за того, що було не персональне голосування. Чи може ви є прихильником неперсонального голосування? Думаю, що ні, так само, як і весь зал, і тому я поставив на переголосування. Я переконаний, що весь зал не підтримує.

По-друге, я хочу вас підтримати. Шановні колеги, питання організації роботи залу залежить від нас усіх. Коли ми по технічному законопроекту  не можемо набрати голосів тільки з-за того, що депутатів немає в залі, ми замість п'яти важливих соціальних законопроектів в той самий час розглянемо тільки один законопроект. Але неможливо йти інакше тим шляхом, якщо депутатів не буде в залі, і якщо депутати не будуть працювати.

Тому я звертаюся до всіх фракцій і звертаюся до усіх депутатів, щоб більш відповідально підходити у тих позиціях, особливо коли йдеться про законопроекти соціальні. Я не думаю, що треба демонструвати політичні позиції, коли йдеться про важливі соціальні законопроекти. І закликаю, зараз, коли буде розгляд, максимально мінімізувати обговорення, чим швидше приходити до прийняття рішення. Я буду діяти згідно Регламенту, а закликаю усіх депутатів з розумінням віднестися до цієї пропозиції. Дякую вам.

І ще одне питання. Рибак, є необхідність? Немає необхідності.

Левченко, будь ласка.

 

10:52:07

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Я все ж таки хотів би з цим питанням, так би мовити, закінчити. Тому що, на жаль, попередній доповідач все ж таки мене не послухав.

Дивіться, ситуація насправді дуже проста. Цей законопроект вносить зміни до двох законів: про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

В першому законі, до якого вносять зміни, він не тільки змінює сам термін на "особу похилого віку", але також вставляє визначення цього терміну. В другому законі, до якого вносять зміни, він змінює термін, але визначення терміну не вставляє.

Враховуючи практику наших (в лапках) "дуже чесних хороших" судів, це дає абсолютно нормальні для них підстави для того, щоб вони трактували ці терміни як їм заманеться, посилаючись на один з законів, в якому терміну немає.

Тому я вас дуже прошу, шановний доповідач і інші доповідачі, внесіть так само визначення терміну в другий закон зразу даже в першому читанні і в цілому. Для вас це не проблема. Дякую.

 

10:53:16

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую за запитання. Будь ласка, почитайте ще, уважно, раз проект закону. В ньому є І розділ  і ІІ розділ. ІІ розділ, назва його "Прикінцеві положення". Терміни визначаються в "Прикінцевих положеннях", які стосуються до пунктів 1.1 і 1.2.  Тому цей проект закону набирає чинності після підписання в наступний  день з його офіційного опублікування і перший 1.1 і другий  1.2. Тому тут визначено все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Рибак. Таки є  необхідність  задати питання. Будь ласка.

 

10:54:02

РИБАК І.П.

Іван Рибак, 202 виборчий округ, Чернівецька область.

Андрій Володимирович, у мене більше пропозиція, прошу її поставити на голосування. Припинити обговорення, так як  всі, хто мали бажання, вже висловились і  прийняти рішення по цьому законопроекту і  підтримати рішення за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Дякую вам.

Шановні колеги,   я хочу спитатись, чи є необхідність виступів від фракцій?  Чи є  необхідність виступу від депутатів? Є. Давайте… Від фракцій, так. У кого є необхідність виступити від  фракцій, я прошу записатись на виступ. Будь ласка, прошу провести  запис.

Ленський передає Олегу Ляшку.

 

10:55:14

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Українські пенсіонери – це найбільш нужденна категорія українських  громадян. Все життя люди пропрацювали тяжко, важко в колгоспі, на полі, в мартені, в шахті, в школі, в лікарні, а сьогодні  живуть на копійчану  пенсію і побираються  як  бомжі.   Не мають можливості собі ні ліку купить,  ні за комуналку заплатить, я вже не кажу про подарунки дітям чи онукам. Тому фракція  Радикальної партії   ініціювала цілий ряд законів, спрямованих на захист наших найкращих українських пенсіонерів. Зокрема, ми вимагаємо внесення змін до Закону про бюджет і радикально підвищення пенсій для пенсіонерів. За нашими підрахунками, сьогодні мінімальна пенсія має становити 3 тисячі гривень, щоб український пенсіонер покрив хоча б свої елементарні потреби на комуналку, на їжу, на ліки.

Наступне. Ми зареєстрували в парламенті закон, який передбачає щорічне медичне безплатне обстеження для пенсіонерів. Адже, сьогодні люди не мають можливості заплатити ні за томографію, ні флюорографію, ні рентген, унаслідок цього ідуть у лікарню тільки тоді, коли вже хвороба на останній стадії, ідуть у лікарню тоді, коли вже навіть лікар із "золотими руками" нічого не може допомогти. А особливо, якщо взяти людей пенсіонерів, які живуть у селах, там де закривають ФАПи, там де немає дороги до села, там де немає автомобіля "Швидкої допомоги". Ці люди, сотні тисяч українських пенсіонерів, щороку помирає, хоча б могли жити багато-багато років і радувати своїх онуків, якби отримували вчасно якісну, належну медичну допомогу і, ключове, вчасно. Тому що в усьому світі люди живуть з тиском, із серцево-судинними захворюваннями, а у нас сотні тисяч пенсіонерів щороку помирає, перше місце в світі по смертності від серцево-судинних захворювань з однієї причини, тому що людина вчасно не отримала таблетку, вчасно не отримала уколу, внаслідок цього інсульт, інфаркт і винесли  ногами вперед на кладовище. Тому Радикальна партія пропонує прийняти цілий ряд законів, спрямованих на захист українських пенсіонерів, ще один з них це безплатне надання щомісяця п'яти, шести найменувань ліків для невідкладної допомоги, від тиску, від головної болі, від серця, від простуди. Коли мене питають, де взяти гроші? Гроші взяти, не красти, не брехати і будуть гроші. Коли Президент Порошенко і всі інші олігархи платитимуть податки до українського бюджету, а не в офшорах ховатимуть свої статки, коли встановлена буде націнка на ліки, бо сьогодні ліки в українських аптеках вдвічі, втричі більші ніж в сусідніх країнах, тоді буде можливість реалізовувати державну програму, спрямовану на підвищення рівня життя і якості життя наших найкращих українських пенсіонерів.

Слава українському пенсіонеру!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наталія Королевська.

 

10:58:32

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Добрый день, уважаемые коллеги! Сегодня мы рассматриваем  социальный пакет  законов, но говорим о следствиях, а нужно в первую очередь смотреть причины. Причины тех "негараздов", которые сегодня проходят в стране. Когда в этом зале ночью принимался бюджет, а в этом бюджете, я хочу вам всем напомнить, что предусмотрено? Что даже тот размер компенсации, который мы сегодня, проголосовав за этот закон, вернем людям, он будет составлять – я прошу вас вдуматься! – от 96 до 206 гривен в месяц тому человеку, который не работает и ухаживает за человеком с ограниченными возможностями. Это тот бюджет, который проголосовали теперь вновь рожденные оппозиционеры, которые выступали передо мной с этой трибуны, они решили, на 96 гривен человеку будет достаточно прожить в месяц.

Поэтому "Оппозиционный блок" настаивает категорически на том, что сегодня нужно принимать изменения в бюджет и нужно принимать изменения с реальной индексацией пенсий и заработных плат. А те, кто решили, что на 1074 гривны, а именно столько получает сегодня инвалид ІІ и ІІІ группы в месяц, человек может прожить, те просто издеваются сегодня над людьми, рассказывая о любви к людям, а реально потом перераспределяют бюджет и грабят людей. Потому что, конечно, бедными людьми, людьми, зависимыми от государства, гораздо легче и  манипулировать, и управлять.

И поэтому сегодня может быть одна и главная задача, одна и главная повестка дня в украинском парламенте – это принять изменения в бюджет, это сегодня проголосовать за повышение социальных стандартов, за повышение пенсий и заработных плат. "Оппозиционный блок" зарегистрировал еще в январе месяце проект изменений в бюджет, где мы показали, за счет каких расходов сегодня можно, уменьшив расходы, увеличить социальную составляющую. Шестьдесят два миллиарда гривен в нашем законопроекте предусмотрены на повышение социальных стандартов. Эти 62 миллиарда гривен сегодня есть в украинском бюджете и наша задача - эти деньги отдать на индексацию пенсий и заработных плат. Поэтому мы настаиваем, чтобы законопроект 3793 был рассмотрен и срочно принят в нашем парламенте.

И сейчас законопроект, который мы рассматриваем, да, мы поддержим, но он глобально проблему не решит, потому что люди на 200 гривен в месяц выжить сегодня не смогут. И мы призываем тех, кто голосовал за бюджет, покаяться и принять решение о повышении социальных стандартов и изменении в новый бюджет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олесь Довгий

 

11:01:44

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу".

Шановні колеги, шановний головуючий, наша фракція розуміє важливість цього і подальших законопроектів цього блоку. Ми будемо їх підтримувати. Водночас ми вважаємо, що після того, як  було проголосовано в цій залі і обрано нового Прем'єр-міністра, і новий склад уряду, такі важливі законопроекти повинні прийматися разом з комплексною програмою, щодо... яку повинен тут представити  і міністр соціальної політики, і міністр охорони  здоров'я, якого до сих пір нема.

Скажіть, будь ласка, у нас що, найменш актуальне питання – охорона здоров'я в країні? Хто сьогодні за це відповідає? Тому ми наполягаємо на тому, щоб ті питання, які стосуються таких чутливих категорій громадян України, як люди похилого віку, які торкаються таких чутливих тем, як охорона здоров'я і обов'язкове страхування, повинні розглядатися в залі за участю цих двох міністрів з розумінням того, яка комплексна програма реалізації цих законопроектів і їхніх програм в цілому втілюється в життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Виступи від фракцій завершені.

Іван Крулько, "Батьківщина". Давайте поговоримо ще пару годин.

 

11:03:14

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановні українці! Фракція "Батьківщина" прийняла рішення підтримати цей законопроект, який стосується українських пенсіонерів. Але, у той же час, оскільки в парламенті минулого тижня обрано новий уряд, я хотів би звернутися до уряду, щоб були внесені в цей зал і проголосовані – а уряд щоб підтримав це, - законопроекти, які стосуються наведення ладу з пенсійним забезпеченням. Ми є єдиною країною в Європі, у якій пенсії пенсіонерам оподатковуються. Це є нонсенс, цього не може бути. Адже пенсія – це те, що людина заробила від своїх відрахувань із заробітної плати впродовж всього свого трудового життя. Яким чином пенсії можна оподатковувати, для працюючих пенсіонерів зокрема?

Тому фракція "Батьківщина" в черговий вимагає негайно на цьому тижні розглянути два законопроекти, які стосуються скасування абсолютно неконституційної норми, яка передбачає оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Ми вважаємо, що наводити справедливість потрібно вже. І це є якраз ті законопроекти, які фракція "Батьківщина" більше ніж півтора року послідовно підтримує і вимагає включення до порядку денного та голосування в сесійній залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис від народних депутатів на виступ.

Сергій Каплін.

 

11:05:07

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, ще раз наголошую і закликаю заощадити час для розгляду наступних законопроектів. Я закликаю вас відмовитися від подальшого обговорення, прийняти законопроект і прийняти потім ще 8 необхідних, важливих, актуальних законопроектів для наших пенсіонерів, бійців АТО і інших громадян. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Долженков Олександр.

 

11:05:33

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Добрый день, уважаемые коллеги. В этом выступлении я адресую не членам парламента, которые пытаются ввести вас, которые пытаются попросту вас обмануть, ратуя о защите социально обездоленных граждан, социально незащищенных слоев населения.

Как я говорил, фракция "Оппозиционный блок" будет поддерживать этот исключительно технический законопроект.

Я бы хотел все-таки внести ясность выступления некоторых, так называемых, фракций оппозиционных, которые себя такими мнят. О том, что фактически… А чем вы занимались полтора-два года тому назад, когда входили в коалицию?

Вот представитель "Батькивщины" сказал о налогообложений пенсий. Очень хорошо настаивать на законопроекте, который вы зарегистрировали, сразу после голосования тех законопроектов в Налоговый кодекс, в Бюджетный кодекс Украины, которым вы фактически в частности ввели налогообложения пенсий. Не вы одни, но в коалицию, в которую вы входили и голосовали вместе с той коалицией.

Посмотрите сайт Верховной Рады Украины, что касается лидеров Радикальной партии. Они говорят о том, что они защищают пенсионеров. А как же защищать пенсионеров, если они так же голосовали за Закон Украины о Госбюджете? А ведь это именно этим Законом Украины о Госбюджете были лишены социальные льготы, были временным переселенцем  приостановлено действие статьи 1 Закона Украины о госгарантиях. Фактически вы, забрав эти льготы социальные, сейчас говорите о том, чтобы включали законопроекты, которые поддержали эти льготы. Это не красиво, это непоследовательно. Нужно говорить в открытую, что: "Да, мы входили в коалицию, да, мы совершили много ошибок, но давайте их будем исправлять".

Фракция "Оппозиционный блок" естественно будет помогать в исправлении этой социальной несправедливости.

Мы, кроме слов, в частности мы отличаемся конкретными действиями. Фракция "Оппозиционный блок" подготовили конституционное представление в Конституционный Суд о том, что налогообложение пенсий является неконституционным. Почему представители действующей оппозиции, так называемой, не поддержали те конституционные представления? Конечно же, говорить одно, а делать второе.

Фракция "Оппозиционный блок" обратилась в Конституционный Суд о признании неконституционных некоторых положений Закона Украины "О Государственном бюджете на 2015 год", это те конкретные реальные действия, которые направлены действительно на защиту интересов граждан и эти занимается фракция "Оппозиционный блок". Не надо вешать нам ярлыки. Потому что фактически вы говорите одно, а делаете второе. Как бы вы сейчас не отрицали о том, что вы не поддерживали, есть сайт Верховной Рады Украины, есть стенограммы Верховной Рады Украины. Каждый заинтересованный человек может ознакомиться с результатами голосования. Нужно отвечать за свои действия, а не прикрывать их красивыми словами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков.

 

11:08:36

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок".

Уважаемые коллеги, ну, наверно, я думаю, что для каждого, для любого жителя Украины это одна из самых больных тем. Конечно, предложенный законопроект можно поддержать, проголосовать за него, и за основу можно проголосовать его, в цілому. Почему? Потому что принципиально этот законопроект не решает проблему наших пенсионеров. Я бы хотел сегодня, чтобы мы вот немножко абстрагировались и подошли к конкретным цифрам, о чем мы сегодня говорим. 12 миллионов пенсионеров, которые проживают у нас на сегодняшний день на Украине. Из этих 12 миллионов 10 миллионов получают пенсию до полутора тысяч гривен. Вдумайтесь, полторы тысячи гривен при условии, что коммунальная плата на сегодняшний день тысяча гривен, социальный пакет для лекарств, для того, чтобы сегодня человек в возрасте мог пойти в аптеку, отоварится, купить лекарств на месяц, – это 350-400 гривен. Плюс для того, чтобы нужно было покушать. И сбейте баланс, что получается в реалии. На сегодняшний день практически у государства самая больная, большая проблема в чем? В том, что разговоры остались разговорами. И комплексный подход к решению вопроса пенсионеров данное и прошлое правительство, и это правительство абсолютно ни на шах не сдвинулись. Сегодня речь идет о каких-то, будем говорить так, точечных мерах, но нет комплексной программы увеличения численности рабочих мест, отчислений. Как можно сегодня содержать Пенсионный фонд при условии, что у нас на 12 миллионов пенсионеров 12 миллионов работающих? Село практически ноль отчисляет, крупная промышленность находится в критическом положении, рабочие места не создаются, малый бизнес: половина в тени находится. Каким образом мы будем выводить пенсионную отрасль сегодня? Каким образом мы будем дотировать и поддерживать эту категорию населения? Нет сегодня комплексной целевой программы, на которой мы могли бы все сосредоточиться и сказать, что да, действительно это выход, это путь, по которому нужно идти.

Сегодня очень много умников, которые приезжают и говорят, как должно быть с учетом персонификации и так далее, и так далее. Но я понимаю одну вещь, я думаю, что большинство понимает, вот тот метод, который сегодня… по которому сегодня идут, сокращение льготной категории, допустим, выхода на пенсию в возрасте до 50 лет, когда взяли второй список и льготную категорию людей-ремонтников, которые вместе с металлургами находятся при ремонте агломашин, доменных печей, их просто убирают из этого списка. Можете себе представить: на работающем агрегате человек, который работает на работающем агрегате, выходит на пенсию в 60 лет?!  Вы пойдите там поприсутствуйте, не говоря уже о той работе, которая есть.

Но мы должны понимать одну вещь: до тех пор, пока мы не создадим, еще раз подчеркиваю, нормальную систему развития экономики, мы эту проблему не решим. И при том подходе, когда у нас ВВП буквально с 13-го года со 183 миллиардов упала до 80 миллиардов, и мы пытаемся что-то объяснить какими-то реформами, вы меня извините, я думаю, что здесь никаких объяснений нет. Но самое печальное – то, что эти законопроекты, которыми сегодня пытаются замылить глаза, для пенсионеров они абсолютно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступ – Сугоняко.

 

11:11:49

СУГОНЯКО О.Л.

Шановні колеги, "Партія простих людей" пропонує підтримати даний законопроект і перейти нарешті до більш важливих для українського народу і для простих питань… простих людей питань. Тому що у нас вже, окрім міністра соцполітики є і віце-прем'єр з соцполітики, тільки соцполітики немає.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили розгляд законопроекту. Я прошу депутатів заходити в зал, приготуватися до голосування.

І ще раз кажу важливе повідомлення. Шановні колеги, питання розглядається за скороченою процедурою, якщо за це проголосувало 150 депутатів, інакшого механізму немає. І коли депутатів немає в залі під час голосування, я вас дуже прошу, потім не підходьте і не говоріть, які важливі йдуть законопроекти далі. Я хочу сказати про звичайні причинно-наслідкові зв'язки: чим довше ми розглядаємо законопроекти, тим менше ми їх приймемо, тим інші, які стоять далі, надзвичайно важливі, мають менше шансів бути прийнятими. І тому закликаю до простою речі: бути на робочих місцях, брати участь в голосуванні – без цього роботи не буде.

Або будемо розглядати по 20 законопроектів в день.

Шановні колеги, прошу заходити займати робочі місця.

Ми в ході обговорення детально обговорили законопроект. І є пропозиція комітету прийняти його за основу і в цілому. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення правових норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, №2274а, за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:14:14

За-270

Рішення прийняте. Закон ухвалений.

Переходимо до наступного питання порядку денного, це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", 2511а.  І теж є пропозиція від комітету, розгляду за скороченою процедурою. Колеги, увага! Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:14:59

За-182

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді народного депутата України Шухевича Юрія-Богдана Романовича. Він буде виступати і як автор, і від комітету. І тому прошу дати можливість подвійного регламенту. Будь ласка, пане Юрій.

 

11:15:24

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане Голово! Шановні панове депутати!

Даний законопроект стосується інвалідів, які…,  колись І, ІІ і ІІІ групи, які мали право виходу на пенсію, маючи стаж всього, скажемо, 32 роки – 5 років. У зв'язку з так званою "тігіпівською", "азарівською" реформою пенсійною було проведено певне розмежування: інваліди І групи, інваліди ІІ і ІІІ групи. Причому, якщо раніше ці всі категорії мали, їм був потрібен однаковий стаж, то в даному випадку була проведена різниця. Скажемо, в 40 років інваліду було потрібно І групи 6 років, ІІ групи – 9 років. В 50 років – 9 років інваліду І групи, інваліду ІІ групи – 12 років. Ви розумієте, це неоправдана така градація була зроблена. Тому що інваліди, інвалідність наступає відразу, людина не може напрацювати собі якийсь додатковий стаж роботи.

Даний законопроект був зареєстрований ще в минулому році в серпні місяці, ми мали на увазі, що до кінця року буде це питання вирішено. Тому до 31 грудня цього року дати продовження по-старому, як було до "тігіпківської реформи".

Але закон не був прийнятий, бачите, тільки тепер ставиться на голосування. Тому ми продовжуємо дію цього законопроекту до 31 грудня  16 року з тим, що до того часу відповідна ця норма буде вирішена і буде знову повернута стара норма, яка існувала до "тігіпківської реформи".

Отже ж, пропонується, що інваліди І і ІІ групи будуть мати право йти на пенсію однаково, з однаковим стажем. Не буде тої різниці. Тим більше, що треба звернути увагу на те, що тепер в зв'язку з подіями на сході, з війною в Україні, є дуже багато переселенців, вимушених переселенців. Дуже багато підприємств, власне, на сході України не працюють, і тому ці люди не мають можливості якось заробити собі стаж навіть  ІІІ групи і допрацювати до того, що вимагає закон теперішній, нині існуючий закон. Тому я прошу підтримати цей законопроект і тим більше, що ми хочемо до кінця року, внісши поправки певні, і дивіться, зробити цей закон  пропорційним. Тому що, уявіть собі,  людині потрібно  5 років стажу інвалідові, а він має  4 роки 11 місяців  і він  не отримує тої пенсії, а повинно бути пропорційно. Якщо не вистачає стільки-то, ну то він  повинен мати можливість пропорційно зараховувати.

Я прошу  зал  підтримати, тим більше, що і наш Комітет у справах інвалідів рекомендує підтримати за основу і в цілому, а також  Комітет  пенсійного забезпечення так само  за основу і в цілому. Прошу зал підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане Юрій. Відчуваєте  регламент і час неймовірно.  Пане Юрію, можете займати своє місце.

Від Комітету з питань соціальної політики  і зайнятості та  пенсійного забезпечення  Денісова Людмила  Леонтіївна. Будь ласка.

 

11:19:53

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги,  шановний пане Голово,  дійсно, даний законопроект  вже був внесений багато місяців тому, ми його розглядали вже на комітеті, з усіма обговорювали і зараз обговорювали. От знаєте, от зараз ми обговорювали  питання, яке стосується зміни назви  категорії людей для того, щоб вони могли отримувати якусь допомогу. І ви знаєте,  представники одного блоку говорили про те, що багато рішень було ними  цікавих прийнято для того, щоб покращити життя людей, а зараз нічого не приймається, щоб не покращити і попередній  уряд це ж робив. 

Розумієте, так ми зараз виправляємо помилки цього уряду, який був ще від Партії регіонів. Ви пам'ятаєте всю ту революцію пенсійну, яка називалася пенсійна реформа "а-ля Тігіпка", так вона ж позбавила цих людей отримували пенсію по інвалідності, тому що у них немає такого стажу. І зараз ми розглядаємо цей законопроект, який надає можливість ще до 1 січня 2017 року використати цю норму, яка була передбачена на перехідний період.

Тому я вас дуже прошу підтримати цей законопроект за основу і в цілому. Ми порахували скільки цих людей може бути, до яких буде застосований цей законопроект, це майже 1 тисячу 600 осіб і на рік це 27 мільйонів гривень. Я дуже вас прошу, давайте за основу і в цілому, і дамо можливість уряду напрацювати інший законопроект, який буде, дійсно, пенсійної реформи для того, щоб покращити життя наших пенсіонерів, а цей закон треба підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Людмило.

Шановні колеги, прошу провести запис два – "за", два – проти, будь ласка.

Ігор Мусійчук. Передає слово Олегу Ляшку, будь ласка.

 

11:22:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України, коли я дивлюся крокодилячі сльози, які відрами тут ллють представники злодійського блоку. А чи забули ви, як ви підняли українцям пенсійний вік? А чи забули ви, як ви забрали у пенсіонерів-інвалідів право виходити на пенсію? А тепер ви, борці за справедливість, показуєте як ви боретесь. Ви були при владі, замість того, щоб людям підняти не пенсійний вік, а підняти пенсії, замість того, щоб модернізувати країну, замість того, щоб відновити економіку, ви узурпували владу, довели країну до Майдану, до кровопролиття, сьогодні завдяки змові з  Президентом Порошенком ви сидите в цьому залі,  ви голосуєте з олігархічний уряд Порошенка-Гройсмана, ви користуєтесь депутатською  недоторканістю замість того, щоб відповідати за свої злочини, і продовжуєте "лити крокодилячі сльози".

Я хочу нагадати українським громадянам, що саме за ініціативою фракції Радикальної партії, наших депутатів парламент у січні минулого року прийняв закон, який дає можливість право жінкам у 55 років виходити на пенсію за умови наявності 30-и років стажу. На жаль, Президент Порошенко наклав вето на цей закон, до сьогодні більш, ніж рік його не виносять до зали парламенту для того, щоб подолати вето. Тому я, користуючись нагодою, звертаюсь  до Голови парламенту винести на розгляд депутатів закон, подолати вето Президента і дати можливість нашим чарівним українським жінкам у 55 років виходити на пенсію для того, щоб мати можливості заробляти хоча б ту копійчану пенсію, бо у 50 років ніхто вже на роботу не бере і до 60-и років пенсії немає. Аморально і безвідповідально перед українськими жінками, перед українськими пенсіонерами.

Давайте нарешті захищати людей, а не лише себе!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжуємо  обговорення. Від Опозиційного  блоку пані Королевська. Просимо.

 

11:24:41

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Тут некоторые "товарищи" сейчас рассказывали о том, как жить в стране стало хорошо за последние два года, пока они были во власти. Но, знаете, люди стали намного мудрее, намного умнее, и они хорошо помнят, что два года назад пенсия у них была в два раза выше, чем сегодня, два года назад долги по заработной плате – это было исключение, а не правило, два года назад как минимум два-три раза в год была индексация пенсий и заработных плат. И те цели, которые мы ставили перед собой, это европейские зарплаты и европейские пенсии в нашей стране, а не то, что натворила предыдущая коалиция, в составе которой были одни из самых ярких участников, предыдущий выступающий. Поэтому мы сегодня предлагаем подойти к вопросу конструктивно. Первое, это отменить пенсионную реформу. Это то решение, к которому пришел "Оппозиционный блок", и мы  зарегистрировали законопроект об отмене пенсионной реформы еще полтора года назад. И мы призываем всех здесь депутатов, давайте не о политических лозунгах кричать, а давайте реально принимать решения. Давайте объединим свои усилия и, если вы действительно все так сегодня защищаете пенсионеров, вы так сегодня беспокоитесь о судьбе женщин, то давайте проголосуем отмену пенсионной реформы. И это будет самое грамотное и самое правильное решение. Потому что наши люди уже красивых речей с этой трибуны наслушались, они хотят от нас сегодня реальных действий. Реальные действия – отмена пенсионной реформы и индексация пенсий и заработных плат, это два вопроса, которые мы в состоянии решить и которые мы обязаны решить, дабы доказать не только словами, но и действиями сегодня заботу о людях. Спасибо.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ГЕРАЩЕНКО І.В.

 

11:26:51

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Від "Народного фронту" колега пан Федорук, будь ласка. "Народний фронт", пан Федорук, до слова.

 

11:26:56

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово фахівцю в галузі пенсійного забезпеченню Олександру Дроздику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:27:09

ДРОЗДИК О.В.

Шановні колеги, я вас прошу всіх підтримати даний законопроект, соціально значущий законопроект, який дозволить дійсно інвалідам другої групи отримати право на пенсію за умови наявності страхового стажу на час настання цієї інвалідності або на день звернення за пенсією. Таким чином ми фактично вернемо ті норми закону, які діяли до цього часу і які представники так званого зараз "Опозиційного блоку" в свій час позбавили наших громадян такої можливості. Прошу підтримати даний законопроект і "Народний фронт" одноголосно буде підтримувати.

 Так само прошу підтримати і інші законопроекти, які після цього  будуть, які також направлені на підтримку наших громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановні колеги.

Від "Блоку Петра Порошенка" Юрій Соловей, прошу.

 

11:28:08

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ. Шановні колеги, що стосується пенсійного забезпечення і даного законопроекту, то слава Богу, що він стосується невеликої кількості людей, і даний законопроект не несе серйозного навантаження на державний бюджет. Хоча, поряд з тим, я б хотів привернути увагу взагалі до питання пенсійного забезпечення і до відсутності в державі стратегії, як і що нам потрібно робити в цьому напрямку для того, щоб вирішувати цю проблему. Бо ми, з одного боку, на початку року приймаємо рішення про зниження єдиного соціального внеску з 42-ох до 22 відсотків, а, з іншого боку, ми ставимо питання про збільшення видатків Пенсійного фонду України. І сьогодні мова йде про те, що сьогодні права рука не знає, що робить ліва рука. І сьогодні ситуація з пенсійним забезпеченням, по суті, стає критичною, оскільки як такий Пенсійний фонд сьогодні в державі втрачає своє право на існування, а видатки по пенсійному забезпеченню стають видатками державного бюджету.

І тому сьогодні, як на мене, на часі проведення серйозних, широких парламентських слухань щодо системи пенсійного забезпечення в Україні. Ми повинні раз і назавжди дати відповідь, як ми рухаємося, який соціальний внесок, яка в нас система пенсійного забезпечення буде не тільки в короткостроковій, а в довгостроковій перспективі.

В цілому світі пенсійні фонди – це є один з основних інструментів економічного розвитку держави. Натомість у нас 25 років говорять про це, натомість ми жодним кроком не наблизились до цього. І тому, на моє глибоке переконання, нам потрібні широкі парламентські слухання і нам потрібен як мінімум один день в стінах парламенту, присвячений пенсійному забезпеченню України. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:30:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І заключний виступ – Олесь Довгий. І переходимо до голосування. Колеги, через 3 хвилини відбудеться голосування. Прошу заходити депутатів в зал. Будь ласка, Олесь Довгий.

 

11:30:22

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу". 

Шановні колеги, ми, безумовно, розуміючи важливість зазначеного законопроекту і виходячи з поваги до авторів цього законопроект, підтримуємо цей закон і наступний, який іде за ним.

Але водночас я хочу звернути увагу, що зараз замість обговорення цього законопроекту по суті, ми слухали як 12 хвилин підряд дві різні команди один одного звинувачували і обговорювали те, при якому уряді було жити краще. Заспокойтесь, дорогі, поїдьте на округа, запитайте людей, там вам скажуть, що при одному було гірше, при другому ще гірше. А зараз вони чекають не обговорення того, який уряд був кращий, а як зробити сьогодні, щоб стало жити краще людям. А для цього треба запросити сюди міністра охорони здоров'я, якого треба призначити. міністра соціальної політики, зрозуміти що ми робимо, і якщо хочемо зробити одну важливу річ, внести законопроект 2903 за авторством Москаленка про чорнобильців, який стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

11:31:37

ДОВГИЙ О.С.

А якщо хочемо зробити конкретну справу сьогодні, то можемо вже сьогодні внести законопроект 2903 за авторства Москаленка, який стосується 3 мільйонів людей щодо чорнобильців, його проголосувати 300…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення завершене.

Шановні колеги, прошу зайняти робочі місця, приготуватись до голосування. Я попробую сказати ще більш переконливіше. Прошу зайняти робочі місця і приготуватись до голосування. Юрій Віталійович. Я прошу організувати фракції для прийняття рішення.

Добре, якщо рішення не пройде – закон буде відхилений.

Отже, шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо необхідного страхового стажу для призначення пенсій інвалідам ІІ групи, з поправками, які озвучила для стенограми з трибуни Верховної Ради голова комітету Денісова Людмила Леонтіївна, за основу і в цілому, так, комітет? За основу і в цілому. Луценко! Юрій Віталійович, я прошу депутатів  організувати для голосування. (Шум у залі)

Дякую. Прошу зайняти робочі місця, приготуватись для голосування. Хто підтримує законопроект 2511а, я прошу проголосувати за основу і в цілому. Будь ласка, голосуємо.

 

11:34:07

За-289

Закон прийнятий. Вітаю авторів законопроекту, вітаю комітет з якісно проведеною роботою. Переходимо до наступного проекту закону, який у нас по Регламенту на розгляді. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників проведення АТО, 3252. Теж є пропозиція від автора розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, скорочена процедура, голосуємо.

 

11:34:55

За-182

Рішення прийняте. Запрошую до доповіді народного депутата України Шухевича Юрія-Богдана Романовича. Але 2 хвилини цього разу для виступу. Будь ласка, пане Юрію.

 

11:35:08

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане голово, шановні колеги! Даний законопроект стосується дуже актуальної проблеми. Ви розумієте, на сході України йде війна. І ці, які воюють, захисники України тепер поділені. Точніше, поділені  всі ті, які мають право на пенсію, що мають учасники бойових дій. На чорних і білих. Уявіть собі, сьогодні учасники бойових дій на сході не мають права на вихід на пенсію на 5 років раніше, як всі військовослужбовці – учасники бойових дій. А чому? Бо на сході України немає війни, виявляється, і тому вони  не мають права. А в той же самий час, згідно з постановою урядовою 94-го року, мають право учасники, які були в Анголі, в Мозамбіку, Бог знає де, навіть на Кубі, в Чехословаччині, де бойових дій не було, вони – учасники бойових дій, мають право виходу на пенсію раніше на 5 років. Це величезна несправедливість, і наш законопроект старається усунути цю несправедливість і прирівняти всіх учасників бойових дій, які сьогодні воюють в зоні АТО, до учасників бойових дій, які там згідно урядовою постановою 94-го року.

Я прошу ще секундочку добавити. Шановні пані і панове, ви подумайте, що тут говорять про великі витрати. Ні! Сьогодні на цю пенсію в цьому році мають піти біля 500 чоловік, але й то не підуть всі, бо багато з них це є кадрові військові. Дійсно, почнеться хвиля велика, коли підуть люди 70-го року народження, але це буде у 25-му році, тоді…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу додати хвилину для виступу.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. Але я сподіваюся, що до того часу справа буде вже унормована.

Тому я вас прошу, профільний комітет, наш комітет, учасників АТО і інвалідів, також підтримує. І я вас прошу підтримати за основу і в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Юрій.

Я прошу колег-депутатів провести запис для виступів: два – "за", два – "проти".  Ой, я перепрошую. Я перепрошую, колеги.

Співдоповідь голови комітету з питань соціальної політики Денісова Людмила Леонтіївна. Будь ласка.

 

11:37:54

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги! Шановний пане Голово!

Дійсно цей законопроект, який внесений авторами, він підтримує єдиний підхід застосування пільг для всіх учасників бойових дій. Сьогодні  тільки учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію, а учасники антитерористичної операції не мають такого права. Я дуже прошу вас підтримати такий підхід, який запропонований авторами. Згідно з цією статистикою, яка є у нас сьогодні про наших бійців, які воюють, це буде приблизно 500 осіб, які вийдуть в цьому році, мають право вийти, може вони не вийдуть, скористаються цим правом. Це приблизно 12 мільйонів гривень на рік. Я не думаю, що це такі величезні кошти для того, щоб все ж таки надати їм нашу повагу та пошану.

Я дуже вас прошу підтримайте за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу провести запис на виступи, два – "за", два – "проти". Будь ласка. 

Бурбак Максим.

 

11:39:35

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! Я закликаю всіх депутатів підтримати даний законопроект за основу і в цілому. І все ж таки вшанувати те, що наші хлопці, які зараз воюють в АТО, треба їм повертати їхні соціальні права і відновити справедливість.

Тому фракція "Народного фронту" буде голосувати "за". І закликає всіх колеги підтримати за основу та в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євтушок, "Батьківщина".

 

11:40:04

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина".

Шановний пане Головуючий! Шановні народні депутати!

Ми розглядаючи попередній закон чули такі риторичні висновки якоби псевдоопозиціонерів в нашій країні, про те, що не зовсім правильно здійснюється там політика по відношенню до пенсіонерів. То давайте їх запитаємо: а чому ж вони тоді голосували за збільшення пенсійного віку.

І взагалі я скажу, шановні так звані опозиціонери, ви не маєте права називати себе опозиціонерами. Тому що ви – п'ята колона Кремля. А тут є в українському парламенті нормальна демократична опозиція.

А тепер по суті законопроекту. Фракція "Батьківщина" буде підтримувати даний законопроект і за основу, і в цілому. Я також хочу сказати, що до нас звертаються представники профспілок, професійних спілок України, з вимогою проголосувати закони:  3203 (доопрацьований) про обов'язкове державне пенсійне страхування, 2698 щодо скасування оподаткування та обмеження плати пенсій працюючим та іншим пенсіонерам (цей ганебний податок, який ввів попередній уряд), 2883 про індексацію заробітних плат і пенсій, 2238 про підвищення прожиткового мінімуму, 2245, 2835, 3851-1, 3231.

Ми вимагаємо, фракція "Батьківщина", поставити і розглянути ці законопроекти спільно, разом з громадянським суспільством, з громадянами України і спільно, разом з професійними спілками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Каплін.

 

11:42:04

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, 144 виборчий округ, Полтава. Кожна, себе поважаюча, країна, уряд і парламент, який знаходився в стані війни або АТО, з великою шаною і повагою ставиться до своїх ветеранів.

Окремі країни мають в структурі уряду міністерства. Зокрема, Сполучені Штати Америки, наприклад, Міністерство ветеранів, на витрати якого щороку виділяються мільярди, підкреслюю, мільярди доларів. Ставлення до таких людей, повага до таких людей – це разом із усім ще й фактор безпеки, єдності. Наші громадяни, які воюють, в прямому розумінні цього слова, за суверенітет і незалежність нашої країни повинні знати, що держава буде дбати  за родини цих громадян і за наших  бійців. Ті, хто сьогодні говорить про гроші, коли  наші земляки віддають життя на Сході, мають згадувати, що  в той  момент, коли ми тут клацали на кнопки, приймаючи або не приймаючи ті чи інші законопроекти, доруйновуючи країну, там хлопці клацали автоматом, зупиняючи  агресора Путіна.

Тому ми закликаємо проголосувати цей законопроект  і знайти такі кошти для забезпечення наших  бійців. Де їх знайти? Дуже просто. Заберіть окремі статті  у бюджеті, який був прийнятий  півроку тому, які стосуються лобістських речей для окремих лідерів корів і кіз в нашій країні, які очолюють окремі партії,   і віддайте це нашим бійцям. Зупиніть контрабанду, на Сході зокрема. Зупиніть корупцію, офшоризацію.   І матимете  5, 7, 50, 70 бюджетів, аби   захистити  інтереси наших громадян, які життя віддають за нашу країну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наталія Королевська.

 

11:44:19

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я хочу в двух  словах рассказать, что сегодня  происходит  там, на социальном фронте Востока. Сегодня  более 100 тысячам людей остановили выплату пенсий. Это люди переселенцы, которые приехали  к нам в страну, и  их вынуждают стоять сутками  в очереди, чтобы доказать, что они имеют предусмотренное Конституцией право на выплату заработанной им пенсии. И мы считаем, что этот вопрос мы обязаны решить в украинском парламенте.

Второй  вопрос. Сегодня  сотни тысяч минных  жителей тех, которые… к которым, к ним в дом пришла война. Это Попасное, это Горское, это  Золотое, это Славянск и Краматорск, это те люди, которые  пострадали в результате боевых действий.  Но более чем за полтора года  они не получили ни копейки компенсации  и самое важное –  они  даже не получили статуса   "мирного жителя, пострадавшего в результате АТО". И мы считаем, что сегодня к вопросу социальной защиты нужно подходить абсолютно комплексно. Сегодня работают там предприятия, но их численность значительно сократилась. Скажите, какие сейчас рабочие места могут быть в Марьинке, или Золотое, или Нижнее, какие рабочие места, когда их два раза в день обстреливают? Люди большую часть своего времени проводят в подвалах, но при этом, они не имеют права досрочно уйти на пенсию, людей просто заставляют сегодня  бомживать и пользоваться только нищенскими подачками гуманитарной помощи. Поэтому мы считаем, что этот вопрос надо рассматривать комплексно, комплексно принимать решения по статусу мирных жителей, пострадавших в результате АТО, срочно восстановить выплату пенсий тех людей, которых мы лишили противозаконно сегодня пенсий, организовать вопрос выплаты пенсий людям на не контролируемой…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу заходити в зал і займати робочі місця, підготуватися до голосування. Шановні колеги, прошу приготуватися до голосування, зайняти робочі місця. Колеги, готові до прийняття рішень?

Шановні колеги, в мене є питання, чи можу я ставити за основу і в цілому, чи є в залі заперечення? Є заперечення Пинзеник, є заперечення Мельничук, є заперечення. Все, приймається, я ставлю за основу.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо пенсійного забезпечення окремих  осіб із числа учасників проведення антитерористичної  операції), номер  3252 за основу. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:48:33

За-224

Я прошу хвилинку уваги! Шановне товариство, перед тим, як має відбутися голосування, я попереджаю: через три хвилини відбудеться голосування. Це є достатньо часу, щоб дійти до залу, навіть якщо ви знаходитесь в кулуарах. Я поставлю ще раз на повернення, але я дуже хотів би, щоб ми від цієї практики відійшли.

Я прошу всіх зайти в зал і зайняти робочі місця. Ви готові до прийняття рішення? Я на прохання депутатів ставлю пропозицію повернутися до розгляду проекту закону 3252.

Хто підтримує таку пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:49:38

За-234

Ми повернулися, рішення прийнято.

Тепер я  знову ставлю проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників проведення АТО 3252 за основу. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо!

 

11:50:13

За-236

Рішення прийнято. (Шум у залі)

І ми переходимо... В мене є, є застереження в залі. Колеги, в мене є звернення до фракцій, які дали заяву. Вам дати зараз, так?

Тоді, шановні колеги, я хочу вам повідомити, що в президію Верховної Ради України надійшла заявка від двох фракцій українського парламенту – Радикальної партії і "Батьківщини" з проханням оголосити перерву, згідно Регламенту, але вони готові замінити перерву на виступ. І я запрошую до виступу Івана Кириленка, будь ласка.

 

11:50:55

КИРИЛЕНКО І.Г.

Дорогі друзі, шановні колеги! Іван Кириленко, фракція "Батьківщина".

Ми вважаємо, що сьогодні відбулася і відбувається безпрецедентна для України подія. Друзі, вийдіть в перерву до людей і подивіться: повний парк і вся площа перед Верховною Радою заповнена науковцями. Вийшла наука на протест вперше за 22 роки, це щойно сказали з трибуни. Перший раз виходили в 1994 році і зараз – через 22 роки наука знову на площі.

Друзі, наскільки боляче чути слова, що починали Незалежність в двадцятці найрозвиненіших країн світу і зараз у двадцятці, тільки в другій сотні. І причина – ігнорування науки, ігнорування науково-технічних досліджень. Ще більше прикрості додає те, що в кінці  року  весь  зал стоя проголосував конституційною більшістю проривний Закон "Про науку і науково-технічну діяльність". І на другий день принесли бюджет, в якому від цього закону – ріжки та ніжки. Не те, що збільшення фінансування на науку, не те, що підтримка науково-технічної діяльності, наукових розробок і досліджень, а різке скорочення видатків на науку. Як наче спеціально хтось пошептав за ніч для того, щоб Україну викинути не просто на узбіччя світового розвитку, а кинути в кювет, щоб вона ніколи звідти і не піднялася як самостійна, мильна і потужна держава.

Друзі, вимоги науковців прості і зрозумілі: внесення  змін до Закону України "Про державний бюджет на 2016 рік" з урахуванням рішення профільного комітету Верховної Ради України щодо збільшення видатків Академії наук, хоча би до рівня 2015 року, а саме, Національній академії наук на 725 мільйонів гривень, Національна академія педагогічних наук – на 27 мільйонів гривень, Національна академія медичних наук – на 81 мільйон, Національна академія аграрних наук – на 89 мільйонів.

Друге. Під час підготовки проекту Державний бюджету на 2017 рік взяти до виконання статтю 36 і 48 Закону України "Про науку і науково-технічну діяльність" щодо оплати і стимулювання праці наукового працівника і фінансового забезпечення наукової і науково-технічної діяльності з урахуванням етапів, визначених статтею 1 "Прикінцевих та Перехідних положень".

І третє. Відтермінувати виконання статті 28 Закону "Про Державний бюджет на 2016 рік", в якому оптимізувати, скоротити, знищити і так далі, і так далі.

Друзі, ми щойно домовилися разом з Радикальною партією, яка підтримує вимоги науки, домовилися з Головою Верховної Ради, що він прийме делегацію науковців. Ми звертаємося до Прем'єр-міністра теж прийняти делегацію науковців. Друзі, без науки країни не буде. Підтримаємо науку – підтримаємо наше майбутнє. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хочу повідомити, що я вже запланував на перерву зустріч з науковцями, яка відбудеться тут, на третьому поверсі. Я прошу керівника бюджетного комітету, представника Комітету науки і освіти взяти участь в цій зустрічі, яка відбудеться в перерві.

Зараз я продовжую роботу Верховної Ради, передбачену законом, на 15 хвилин. І оголошую до розгляду проект Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність (№ 3726).

Є пропозиція від комітету, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Шановні колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування. Шановні колеги, готові до голосування?

Хто підтримує пропозицію розгляду проекту Закону 3726 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:55:20

За-158

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді народного депутата України Тетерука Андрія Анатолійовича. Будь ласка.

 

11:55:37

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати України, шановний український народе.

На ваш розгляд виноситься законопроект 3726 про приватну детективну (розшукову) діяльність. Звертаю вашу увагу, що цей законопроект є пунктом виконання нашої Коаліційної угоди.

Також виконання і прийняття цього законопроекту дозволить Україні зробити крок на зустріч тим успішним країнам світу, їх біля 100, які вже успішно запровадили діяльність приватних детективів.

Цим законопроектом ми створюємо нові робочі місця, ми даємо можливість людям працювати за новою обраною спеціальністю. Запровадження цього законопроекту не потребує видатків з бюджету, а навпаки створює можливість залучення нових податків. Цим законопроектом ми значно зменшимо криміногенну ситуацію в країні, прийняття цього законопроекту є нашим обов'язком перед нашими виборцями, які очікують на наш позитивний розгляд і прийняття цього законопроекту.

Прошу голосувати за основу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошую голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якіна Андрія Анатолійовича.

 

11:57:21

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую, шановний головуючий.

Шановні колеги, Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув на своєму засіданні законопроект номер 3726 і дійшов до наступного. Цей законопроект визначає загальні правові засади і організації приватної детективної діяльності в Україні, і регламентує – перше, види та правовий статус суб'єктів приватної детективної діяльності, процедура видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною діяльністю, види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктом приватної діяльності, питання підготовки кадрів і таке інше. Процедура отримання дозволу на придбання і зберігання спеціальних засобів. Я особисто як був автором разом з паном Тетеруком, паном Паламарчуком, пані Продан, і я вважаю, що це дійсно прорив вперед, це дійсно той закон, який сьогодні дасть можливість тим професійним правоохоронцям, які або по віку, або ще по будь-яким причинам не негативним не пройшли переатестацію, пішли на пенсію. Але вони не вміють торгувати, вони не вміють інші речі якісь там, продавати, (бути,) працювати в магазинах. Вони вміють тільки займатися пошуком тих людей, які скоїли злочин.

І у зв'язку з тим, що сьогодні Україна і ситуація, яка у нас склалася в Україні щодо питань, пов'язаних з скоєнням злочинів в Україні останнім часом, і криміногенною ситуацією, то я вважаю, що введення цього закону і дача можливості професіоналам працювати в детективній діяльності, це буде дуже добре. Тому я просив би підтримати рішення комітету і проголосувати, взяти цей законопроект за основу, доопрацювати і прийняти в цілому наступного разу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис на виступи: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Руслан Сидорович.

 

11:59:50

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги, "Самопоміч" буде підтримувати даний законопроект, але лише у першому читанні і лише в тому випадку, якщо нам дадуть можливість якісно доопрацювати цей законопроект до другого читання. Які є принциповими наші вимоги? Питання перше, приватні детективи категорично не мають права замінювати державні правоохоронні органи, ні поліцію, ні Службу безпеки, ані інші правоохоронні органи, які повинні забезпечувати притягнення до відповідальності злочинців.

Питання друге. Приватні детективи – це не є державні структури і вони  категорично не мають права працювати за рахунок коштів платників податків, тобто державного бюджету.

Питання третє. Це є питання тих визначень, які вживаються в цьому законі, питання повноважень приватних детективів, де буде розмежування між оперативно-розшуковою діяльністю і розшуковою діяльністю, в які речі приватні детективи категорично не будуть мати право втручатися. І лише в тому випадку, коли ми будемо розуміти, що повноваження приватних детективів чітко визначені у законі, а не так, як зараз пропонується у першій статті віднести це до компетенції Національної поліції, ми зможемо підтримати цей законопроект у другому читанні і в такій спосіб забезпечити дотримання  прав і свобод кожного громадянина.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Мельничук Іван Іванович.

 

12:01:22

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги, приватні детективи – це не тільки ті люди, які борються із злочинністю, приватні детективи – це і ті люди, які надійними являються помічниками адвокатів у здобуванні тих доказів, щоби або підтвердити винуватість людини, або їй допомогти в тому, щоб вони вийшла з-під дії закону від своїх реальних звинувачень, в чому її звинувачують.

Я скажу, що приватна детективна діяльність це була перша моя діяльність в Україні як приватного підприємця. Але це було здійснено на межі законного способу, тому що де-факто приватна детективна діяльність уже давно є в Україні, тепер нам потрібно – я закликаю вас – зробити її де-юре нормальною відповідальною структуроюв чому будуть дійсно займатися і бувші правоохоронці, і нормальні люди, які хочуть допомагати нашій державі діяти в законних межах. І тому я вас дуже прошу і закликаю проголосувати за цей закон, він давно назрів і він необхідний.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Федорук Микола від "Народного фронту". І прошу народних депутатів заходити в зал, займати робочі місця.

Антон Геращенко. Федорук передає Антону Геращенку слово на виступ. Будь ласка.

 

12:02:47

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты, законом о детективной деятельности мы всего лишь делаем ситуацию в Украине подобной европейским странам. Во всех цивилизованных странах существует понятие "частная детективная деятельность". Задача детективов помочь гражданам, юридическим лицам, найти необходимую информацию, собрать доказательства, которые позволят добиться результатов в гражданских, уголовных или административных делах. Вы все знаете примеры частных детективов Соединенных Штатов Америки, это эффективный инструмент в воссоздании справедливости в обществе. Этот закон не будет влиять на нарушения прав граждан. Частные детективы будут иметь лишь возможность собирать информацию путем официальных обращений в органы власти, путем использования аудио и видеозаписей в открытых местах, которые сейчас уже предоставлено право Законом о национальной полиции снимать каждый, кто кого хочет. И я могу сказать, что этот закон важен, поскольку фактически услуги частных детективов уже сейчас осуществляются в Украине без должного законодательного урегулирования. Поэтому давайте мы введем эти вопросы в рамках закона. Это совершенно правильный, разумный, взвешенный закон.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ще від фракції…

А! Ще від "Радикальної партії" не було виступу. Будь ласка, Мосійчук.

І це я розумію вже буде заключний виступ. Я дуже прошу народних депутатів зайти в зал зайняти робочі місця.

Будь ласка, Ігор Мосійчук.

 

12:04:04

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, "Радикальна партія Олега Ляшка".

Ми підтримаємо звичайно цей законопроект.

Але хотів би звернути увагу Голови Верховної Ради пана Андрія Парубія на наступний факт. Комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності ухвалив рішення щодо рекомендацій парламенту створити тимчасову слідчу комісію по незаконному видобутку бурштину. Вчора я, як перший заступник голови комітету, подавав відповідний проект постанови. І за вказівкою керівника Апарату пана Слишинського відмовлено в реєстрації. Ми звичайно вітаємо створення робочої групи щодо напрацювання закону по бурштину, але ТСК по розслідуванню зловживань так само необхідна. І я прошу вашого особисто втручання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Обговорення завершено. Прошу всіх депутатів приготуватись до прийняття  рішення. І зайняти робочі місця.

Готові? Я ставлю на голосування проект Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність (номер 3726) згідно пропозиції комітету за основу. Хто підтримує дане рішення, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:06:13

За-204

Я раз поставлю на повернення, але прошу депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця.

Шановні колеги! Всі зайшли в зал, так? Я ставлю пропозицію повернутися до розгляду законопроекту 3726. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:07:28

За-214

Шановні колеги, немає голосів. Згідно Регламенту я мав би відхилити законопроект.

 (Шум у залі)

Але  оскільки  ми  є в перехідному етапі, я буду пропонувати, щоб ми зробили по старій традиції і прийняли рішення по раніше обговорених питаннях.  Ми перебудовуємо поетапно і поступово, і я буду просити депутатів сприйняти таку позицію і віднести цей  законопроект  до розділу "раніше  обговорених", щоб по ньому  приймали рішення, коли у залі будуть депутати. Ми перетягнули  роботу на  8 хвилин. І, очевидно,  це дало негативний наслідок для голосувань.

Шановні колеги,  згідно Регламенту зараз я оголошую перерву. Але я вас дуже прошу, наступний законопроект – це є 4288. 4288. Я  дуже прошу використати перерву для опрацювання цього законопроекту, який вкрай  важливий є для оборонної нашої  системи.  І перед перервою тих людей, які займаються тим законопроектом, прошу підійти до мене, щоб ми змогли прийняти  рішення. 

І о 15.30 відбудеться засідання  робочої групи під головуванням Ірини Геращенко по  питанню видобутку  бурштину. В 15.00… В 15.30, наперед оголошую.

Дякую. Перерва на  30 хвилин, до 12.40. 

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час відведений для перерви вичерпаний. Я дуже прошу запросити депутатів в зал для продовження нашої роботи. Будь ласка заходимо в зал.

Шановні колеги, переходимо до розгляду наступного законопроекту порядку денного. Надзвичайно важливий законопроект, з дивних причин, двічі ми вже не змогли його проголосувати, це законопроект 4288 і 4288-1. Це є проект Закону про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони. Величезна кількість громадських діячів і волонтерів, які допомагають Міністерству оборони у забезпеченні армії, звертаються до українського парламенту з вимогою, щоб ми взяли на розгляд цей законопроект і він зараз буде стояти на розгляді. Я дуже прошу голів фракцій запросити депутатів в зал, щоб ми змогли його розглянути повноцінно і щоб ми змогли по ньому прийняти рішення сьогодні, це питання національної безпеки і оборони. Колеги, ці питання для мене завжди були, є і будуть ключовими, пріоритетними і тому я дуже активно закликаю народних депутатів бути в залі, і взяти участь в роботі над цим законопроектом.

Отже, я оголошую до розгляду проект Закону про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони 4288 і 4288-1. Є пропозиція від комітету, щоб ми його розглядали за скороченою процедурою.

Я хочу відразу повідомити всіх депутатів, які зацікавлені в прийнятті наступних законопроектів, що якщо зараз буде повна процедура, ми по ній підемо, але кількість законопроектів, які ми розглянули за сьогодні, скоротиться в кілька раз. Я вже кілька раз закликав депутатів, більше робити цього не буду. Тому прошу приготуватися до голосування. Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

12:50:10

За-111

Рішення не прийнято. Йдемо за повною процедурою у розгляді даного питання.

До доповіді запрошується голова Комітету з питань  економічної політики Іванчук Андрій Володимирович.

 

12:50:34

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати!  На ваш розгляд вноситься законопроект 4288. Я хотів би коротко повідомити колег стосовно необхідності подання мною законопроекту 4288. Він викликаний тим, що закупівля товарів, робіт і послуг для потреб оборони з 1 квітня має здійснюватися за окремим Законом "Про публічні закупівлі". У статті 2 Закону ми були прийняли рішення у грудні місяці 2015 року, що вводиться закон з 1 квітня в дію. При цьому до цих  органів з 1 квітня поточного року втрачає чинність Закон України про здійснення державних закупівель, за яким згідно статті 39 для потреб оборони застосовувалася переговорна процедура.

Згідно діючого закону відкриті торги повинні проводитися у термін до 60-и днів, і це надто великий термін в умовах воєнних дій, на  яких зараз перебуває Україна і силові відомства. У Міністерстві оборони було створено робочу групу, законопроект пройшов експертизу у всіх міністерствах, які приймають участь в антитерористичній операції. Ми передбачили в законопроекті відбір учасників закупівель, він буде здійснюватися через електронний аукціон.

Запланований механізм  відбору учасників на конкурсних умовах апробовано уже Міністерством оборони згідно системи закупівель прозоро. Даний закон буде розповсюджуватися на всі суб'єкти, які займаються боротьбою з тероризмом, які приймають участь в антитерористичній операції.

Також даний законопроект, він має обмеження в дії. Даний закон буде діяти тільки виключно, коли в нашій країні є антитерористична операція, надзвичайний стан чи воєнний стан. І коли дані обставини в нашій країні не будуть мати місця, то ми будемо користуватися, всі будуть користуватися Законом про прозорі закупівлі. І якщо, не дай Боже, в нашій країні в подальшому будуть знову відбуватися певні тяжкі історичні обставини - надзвичайний стан, воєнний стан, терористична якась операція, цей закон, він буде вічно діяти в такі скрутні для країни моменти.

Закон буде застосовуватися Міністерством оброни України, його розвідувальними органами, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національною Гвардією, Національною поліцією, Державною прикордонною службою України, Службою зовнішньої розвідки, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації, Державною спеціальною службою транспорту, Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Управлінням державної охорони України. Положення законопроекту спрямовані на створення конкурентної переговорної процедури закупівлі в максимально стислі строки і це вкрай необхідно для наших силових відомств.

Хотів окремо зупинитися, що в даному законопроекті з метою усунення фіктивної участі в аукціонів недобросовісних учасників законопроектом передбачається запровадження відповідальності за неодноразове порушення ними процедури закупівлі або умов договору. Я наведу вам один приклад, який свідчить про необхідність запровадження даної норми. От був випадок закупівлі послуг з харчування військовослужбовців. Здійснювалося це на аукціоні, було учасників 19, з яких потім 18 учасників відмовилися, або не з'явилися, від переговорів. Внаслідок чого переможцем став учасник з найвищою ціною.

Даний законопроект в подальшому унеможливить такі дії і буде покарання для недобросовісних учасників з метою, щоб не було цих маніпуляцій, затягувань і зриву конкурсів.

На адресу Комітету економічної політики надійшли офіційні підтвердження про його погодження, даного законопроекту, без зауважень від Міністерства оборони, Міністерства економічного розвитку, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Державної прикордонної служби та інших міністерств і відомств. Всі одноголосно в повному обсязі підтримали даний законопроект.

Що стосується моєї позиції і заяви як голови комітету. Комітет економічної політики на своєму засіданні 30.03 розглянув даний законопроект і прийняв рішення: рекомендувати парламенту підтриманий даний законопроект в першому читанні за основу.

Було декілька думок, щоб ми могли вийти на результативне голосування і сьогодні прийняти його в цілому. Якщо буде на це, пане Голово, зала воля, я не бачу в цьому ніяких проблем. Але є дуже багато слушних зауважень до даного законопроекту від Антимонопольного комітету, від робочої групи при Міністерстві оборони, від Міністерства економічного розвитку і торгівлі. І тому я прошу зал підтримати даний законопроект за основу.

Так само в парламенті зареєстрований альтернативний законопроект 4288-1. На комітеті прийнято рішення взяти за основу законопроект 4288. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, пане Андрій. Прошу лишатися на трибуні для питань. Але перед тим, як оголосити запис на питання, мене просять зробити повідомлення.

Шановні колеги, під час перерви я провів зустріч з представниками профспілок працівників Академії наук України. У розмові взяли участь і міністр освіти Гриневич, і голова бюджетного комітету Андрій Павелко, і профільних комітетів по даному питанню. І ми змогли узгодити по всіх трьох позиціях, по яких звернулися профспілки до нас, що їх зможемо вирішити в той термін, який ми спільно узгодили під час змін до бюджету. Тому по даному питанню напруга знята, ми дійшли до повного порозуміння. Я хочу ще раз подякувати і Андрію Павелку і Лілії Гриневич за розуміння і за активну участь в нашій роботі.

Дякую.

А тепер прошу провести запис на запитання до доповідача, будь ласка.

Нестор Шуфрич.

 

12:58:22

ШУФРИЧ Н.І.

Висловлюючи максимальну повагу до автора закону, хочу звернути його увагу на наступне. А чи не буде сприяти саме така редакція закону посиленню можливостей зловживання в сфері, діяльність якої буде врегульовано цим законопроектом. Мова іде ця про найганебніше і на сьогоднішній  день найтяжче обвинувачення щодо можливості використання службового стану під час відповідних операцій, що може потягнути за собою корупцію. Сьогодні ми потерпаємо від звинувачень саме в корупційності під час закупівель.

Чи заперечує такі можливості цей законопроект?

Дякую за увагу?

 

12:59:25

ІВАНЧУК А.В.

Дякую, Нестор Іванович.

Я хотів би ще раз засвідчити, що даним законопроектом, про що підтверджують всі міністерства і відомства, відбір учасників закупівель буде здійснюватися через електронний аукціон на конкурсних засадах того, чого зараз немає, в діючій редакції це ніяк не відображається.

Друга норма. В законопроекті вводиться норма про боротьбу, і закон буде давати можливість боротися з недобросовісними учасниками, які на сьогоднішній день зривають. Кращого, чим відкритий електронний аукціон, світ нічого не придумав, і ми запроваджуємо в даному законопроекті цю прогресивну норму.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Єгор Соболєв, будь ласка. Пане Єгор.

 

13:00:07

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу передати слово Тарасу Пастуху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тарас Пастух.

 

13:00:13

ПАСТУХ Т.Т.

Пане Андрію, Тарас Пастух, фракція "Об'єднання "Самопоміч". У мене до вас є два запитання. Перше, держава формує оборонне замовлення. Відповідно до Закону України, воно повинно бути сформоване не пізніше, ніж через місяць після прийняття Державного бюджету. Тобто, якщо враховуючи, що бюджет ми прийняти в грудні місяці, в кінці січня мало би бути вже затверджено оборонне замовлення. І це дає можливість розпочинати процедури всіх торгів, розпочинати процедуру закупівель. Чи не вважаєте ви, що, починаючи напевне вже з лютого місяця армія мала вже, Міністерство оборони, інші відомства проводити цю процедуру і не нарікати там, можливо, на 30 днів, на 40 днів, на 50 днів? Чи нам дійсно треба зараз ризикувати і скорочувати цей термін до 5 днів, і передбачати взагалі корупційний ризик, коли залишається ще два дні, коли замовник може поміняти умови проведення там закупівель товарів чи послуг? І це перше питання. А друге запитання. Ви говорите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

13:01:19

ПАСТУХ Т.Т.

Я прошу відповісти на це запитання. Та в нас потім, є ще мій запис, я тоді задам своє запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:01:33

ІВАНЧУК А.В. Дякую за запитання.

Я хотів би повідомити, що під час обговорення на комітеті депутати наголосили на те, що треба збільшити строк, який був в першій редакції, 2 дні на оскарження до 4 днів. Ми прийняли на комітеті це рішення. І у зв'язку з цим, я під стенограму скажу, що необхідно у пункті першому статті 7-ої законопроекту слова "2 робочі дні" замінити словами "4 робочі дні". І на думку всіх членів комітету і експертів, це дасть можливість всім учасникам оскаржити рішення замовника про визнання переможця, якщо на думку одного з учасників, було порушено закон.

Що стосується вашої тези, правильності базувати свою діяльність на прийнятому оборонному замовленні, я вас абсолютно підтримую, що завжди краще, коли є план, коли є затверджене оборонне замовлення, рухатися в рамках прийнятого концептуального документу, але якщо, навіть, його немає, ви розумієте, що їм треба приймати рішення кожен день…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Володимирович.

Час для запитань вичерпано.

Я запрошую до співдоповіді народного депутата України Левченка Юрія Володимировича. А вам, Андрій Володимирович, я дякую від усіх народних депутатів. Будь ласка,  Юрій Левченко.

 

13:03:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Ми зараз справді з вами розглядаємо дуже важливий законопроект, враховуючи те, що у нас країна сьогодні воює. На превеликий жаль, звісно на початку своєї доповіді я змушений констатувати, змушений, що зараз в сесійній залі знаходиться приблизно третина народних депутатів. І це черговий доказ того, наскільки неякісний на сьогодні депутатський склад і наскільки треба все ж таки щось змінювати у Верховній Раді. А, насправді, єдине, що можна змінити – це обрати інших народних депутатів; іншого, власно кажучи, варіанту немає, тому що якщо народні депутати не цікавляться питаннями оборони, тоді мені складно уявити, чим же ж вони будуть цікавитись.

Так от, якщо говорити по суті цього законопроекту, безперечно, це питання, яке має бути врегульовано, дуже важливе. Воно важливе, насамперед, через те, що коли приймався Закон про публічні закупівлі (новий), у ньому була закладена, на мою думку, певна бомба уповільненої дії, де поставили дату відсікання. Було написано конкретно, що якщо до 1 квітня не буде прийнятий відповідний оцей галузевий закон, тоді закупівлі будуть відбуватися за більш довгою процедурою, і, очевидно, це є неприйнятно для фронту.

Тому, по-перше, звісно була зроблена в цьому помилка: не можна було робити таку дату відсікання, 1 квітня. Треба було зробити так, що коли прийнятий новий закон, тоді ці нові правила запрацюють, а не так, що з 1 квітня одразу треба переробити. Так вийшло, що цього закону у нас зараз немає з 1 квітня і, очевидно, ми зараз в авральному порядку змушені це розглядати. Хоча теж тут слід зауважити заради справедливості, що цей законопроект чомусь був поданий до  Верховної Ради 23 березня, тобто за тиждень до дати відсікання, до дедлайну, коли він мав запрацювати, що теж, на жаль,  вчергове показує на той факт, що, м'яко кажучи, сьогодні як виконавча влада так і законодавчий орган належним чином не виконують свої обов'язки.

Так само я хотів тут зауважити і підтримати колегу з "Самопомочі", який тільки що звертався до доповідача і говорив про те, що ….. державне оборонне замовлення, яке мало би бути сформоване, яке би мало теж цю проблему вирішити. Ну, але, на жаль, так само тут виконавча влада і парламент не працюють і так само цей момент не був виконаний.

І тому ми зараз змушені розглядати цей закон. Змушені розглядати, тому що оці всі попередні моменти не були зроблені. А чому я кажу змушені розглядати. А тому що, на превеликий жаль, можливо, через те, що він готувався поспіхом, можливо через якісь інші обставини, первинний закон, який був поданий за авторством Андрія Іванчука має низку абсолютно корупційних ризиків. Абсолютно корупційних ризиків, через які, власне кажучи, коли намагалися цей закон, кілька тижнів тому, його проштовхнути швиденько одразу в першому читанні і в цілому в той самий день, очевидно ми тоді не могли за його голосувати. Ви хочете, щоб все ж таки Верховна Рада пішла на повну процедуру, була можливість підготувати альтернативний законопроект, і в цьому альтернативному законопроекті я чітко показав, які, власне кажучи, корупційні ризики містяться в первинному законопроекті. І ми пропонуємо ці корупційні ризики виправити.

Тому зараз я дуже прошу, будь ласка, колег, які все-таки присутні, уважно послухати, відкласти трошки телефони, перестати ходити по залу і все ж таки дослухатись до тої корупції, яка була закладена в першому варіанті, який ми пропонуємо змінити.

По-перше, дуже важливий момент полягає в статті 1 у визначені термінів, стаття 1 пункт другий. Справа в тому, що в оригінальному законопроекті визначення термінів таким чином прописане, тобто таким чином прописана, власне кажучи, сфера дії цього законопроекту, що попри запевнення його авторів, там багато з яких є нормальними людьми, але які трошки іноді не відчувають той рівень корупції в країні, який є, я маю на увазі автори не в Верховній Раді, автора які, волонтери з Міністерства оборони, які передавали цей законопроект Іванчуку. Так от попри їхні запевнення, на превеликий жаль, ті визначення, які вони прописали, будуть дозволяти використовувати цю спрощену процедуру для закупівлі будь-якого майна, будь-якого відомства яке тут прописане. Ну, наприклад,  закупівля меблів десь там в райвідділку поліції в Львівській області або в якусь там канцелярію десь на Волині чи в Києві, які жодним чином не стосуються, власне кажучи, антитерористичної операції. На жаль, таким чином були прописані ці визначення термінів дуже широко, дуже так огульно.

Тому, перша моя правка стосується якраз конкретизації, визначення термінів, де ми конкретно прописуємо, що це товари, роботи і послуги  для гарантовано забезпечення потреб оборони. Під цим мається на увазі: виконання завдань щодо відсічі збройної агресії – раз, виконання завдань, пов'язаних із проведенням антитерористичної операції – два, надзвичайного стану і три – виконання завдань із забезпечення охорони Державного кордону України. Без отої такої загальної фрази, яка була в першому варіанті, що цей закон стосується всього, що має готувати Україну до захисту кордонів. Ну, там не таке, приблизна фраза. Абсолютно така загальна фраза, під яку можна трактувати будь-що.

Друга правка. В першому варіанті закону було прописано, що замовник встановлює низку критеріїв, як і в будь-якій державні закупівлі, становить низку критеріїв до цього, власне кажучи, предмету закупівлі. І там був дуже цікавий такий перелік. Там був перелік конкретних критеріїв, а в кінці цього переліку було написано: інші критерії. Отак, це я процитував: інші критерії. Ну, люди добрі, під іншими критеріями можна прописати будь-що. Так? І підготувати це замовлення під будь-яку потрібну, власне кажучи, фірму, яка буде купувати, яка буде пропонувати, власне кажучи, відповідні послуги для відповідних відомств.

Не можна ставити в законах такі поняття, як "щось інше". Треба конкретно прописувати. Тому, власне кажучи, ми також пропонуємо прибрати оцей момент "інші критерії" і залишити виключний перелік критеріїв, який має діяти для цього закону.

І третє, основна проблема полягала в тому, що в первинному законопроекті дозволялося змінювати ці критерії, які виставляються під час процесу публічної закупівлі вже після того, як оголошується конкурс. Тобто виставляються критерії, люди вже подають свої заявки, подають вже, власне кажучи, свої цінові пропозиції  і тут  раптом за пару днів до закінчення, власне кажучи, конкурсу критерії змінюються, отак, вибачте, зі стелі змінюються.  Очевидно,  це корупційний момент, який дозволяв би  підлаштовувати конкурси під конкретних  виконавців, під конкретні фірми, наближені до можновладців, власне кажучи, і це абсолютно так само  неприйнятно.

Тому оці три моменти ми змінили у першому законопроекті, запропонувавши наш  альтернативний законопроект. Я вважаю, що це абсолютно є обґрунтовані,   абсолютно конкретні речі, недвозначні, не якісь там спекуляції. Бо, на превеликий жаль, люди, які, очевидно,  замовляли оці корупційні  шляхи, вони там почали компанію в соцмережах проти нас, коли ми заявили про корупційні елементи у цьому законопроекті, так. Так от ми конкретно запропонували на папері, що ми хочемо, як  ми  хочемо, щоб це виглядало. Це дозволяє оперативно проводити закупівлі, при цьому  абсолютно відрізаються будь-які корупційні елементи.

Я, товариство,  чудово розумію ставлення більшості цієї зали до моїх законопроектів і моїх поправок. Я чудово розумію, що попри будь-які пояснення, наскільки  б вони логічні і правильні не були, я сумніваюся, що  найдуться голоси  для прийняття саме мого законопроекту. Але я вас  закликаю і закликаю доповідача і інших людей з нової і з старої коаліції, якщо ви  хочете, щоб закон працював на оборону України, захищав Україну, працював на армію,  а не створювалася під приводом захисту країни чергова корупційна дірка, через яку будуть вимиватися мільярди, ви хоча б ці пункти деякі з них  включіть одразу у першому читанні у вашому законопроекті, це моя, звертаюся, і до головуючого, і до  доповідача для того,  щоб цей закон мав можливість пройти Верховну Раду в більш якісному, в більш  виваженому вигляді і працював би справді на країну, а не працював би на кишені окремих можновладців.

Особливо це стосується пункту про інші критерії. Тобто навіть якщо ви маєте  сумніви  щодо якихось моїх інших пропозицій, я  вас закликаю, як мінімум заберіть оцю корупційну, відверто корупційну  складову, де є пункт про інші критерії, коли замовник має можливість без будь-якого посилання на будь-які нормативно-правові акти просто зі стелі, вибачте, будь ласка, від фонаря малювати якісь вимоги до відповідних підприємств і підлаштовувати конкурс виключно під себе. Дякую за увагу. Сподіваюсь все ж таки, що Верховна Рада буде в цьому законопроекті думати про потреби країни і суспільства, а не про потреби окремих людей, наближених до конкретних державних потоків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, що ввійшли в регламент. Тепер я прошу народних депутатів, хто має бажання і потребу дати питання доповідачу, записатися на виступ для запитань. Будь ласка, прошу провести запис.

Кишкар, будь ласка.

 

13:13:35

КИШКАР П.М.

Запитання. Власне, хотілося, Юра, можете коротко сформулювати три, чотири кардинальних відмінностей між одним законопроектом і вашим? Дякую.

 

13:13:53

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Я, в принципі, сформулював, але я ще раз спробую уточнити для Верховної Ради. По-перше, ми уточнюємо терміни, ми уточнюємо визначення щодо того, до чого застосовується цей закон, до яких предметів закупівель? Тобто не так, як це є зараз огульно, дуже широко написано в першому варіанті, а конкретизуємо, що це виключно щодо відсічі збройної агресії.

По-друге, ми прибираємо оцей корупційний ризик, що замовник може встановлювати інші будь-які, які йому заманеться, критерії, які не визначені, безпосередньо, в законі.

І третє, ми прибираємо можливість змінювати критерії, по яким проводиться конкурс після оголошення, власне кажучи, конкурсу. Оце три основні речі, які, на мою думку, є найбільш корупційними, які ми забираємо в нашому альтернативному законопроекті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олександр Кодола, будь ласка.

 

13:14:51

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола. Прошу передати слово Андрію Іванчуку.

 

13:14:58

ІВАНЧУК А.В.

Шановні народні депутати, я хотів би декілька фраз, що стосується виступу пана Юрія.

Пан Юрій, ви абсолютно правильно сказали, що була до 1 квітня необхідність терміново внести даний законопроект. Чому? Тому що в Законі "Про прозорі закупівлі" ми взяли на себе зобов'язання, ми прописали цілу статтю, що ми повинні до 1 квітня внести відповідний законопроект. На жаль, силові відомства не внесли  даний законопроект до парламенту, хоча вони могли бути суб'єктами, і тоді було прийнято рішення на комітеті, що комітет візьме на себе цю функцію. Це по-перше.

Що стосується обговорення вашого законопроекту, і коли ви говорите, що у попередньому законопроекті, автором якого я є,  є корупційна складова, я вважаю, що це некоректно. Дійсно, я з вами погоджуюсь, що є ризики. Ризики є завжди, коли хтось неправильно виконує закон чи зловживає нормами закону.

Що стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

13:17:16

ІВАНЧУК А.В.

А там наступний виступаючий, Кацер-Бучковська, я теж скористаюсь її правом на запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В. Пане Юрію, я вас підтримую, що ви сказали стосовно інших критеріїв оцінки в залежності від предмету закупівлі, і я погоджусь з паном Левченком, цього не буде в тілі закону. Ми це прибираємо. Якщо ви хочете вважати мій виступ, як пропозиція до стенограми даного законопроекту.

Що стосується вашої норми про визначення, на які саме товари, роботи і послуги розповсюджується цей законопроект, я вас підтримую тільки частково, і тому запрошую до другого читання щоб ми з вами прописали якусь правильну норму, щоб, дійсно, не можна було купляти меблі, користуючись спрощеною процедурою.

Що стосується третьої вашої пропозиції, яку ви вносите стосовно змін технічних, якісних та кількісних характеристик предмету закупівлі та кваліфікаційних критеріїв до учасників відбору лише до початку подання цінових пропозицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд завершити, будь ласка. (Шум у залі)

 

ІВАНЧУК А.В. Кацер-Бучковська передає слово мені дальше.

Шановний пане Левченко, я з вами не повністю погоджуюсь, хоча логіка в ваших словах, вона абсолютно є.

Я вважаю, що ми повинні піти на консенсус, запропоновано процедуру в першому законопроекті і в вашому. Коли вносяться зміни до критеріїв, повинен знову наступати цей період часу. Тобто коли відбувається відбір переможця в електронному аукціоні, ми повинні знову поновити цей термін. Розумієте, про що я говорю. Якщо змінюється критерій, ми знову даємо певний період часу для учасників цих торгів, щоб вони могли зреагувати на змінені критерії.

А в цілому я вважаю, що ми разом допрацюємо правильний законопроект, який буде альтерн... ну, такий комбінований, але буде дуже якісний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте, пане Юрій, це останнє запитання.

 

13:18:12

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Ну дивіться, по-перше, щодо того, чому це відбувалося і так далі, я ще раз повторюю. Безперечно, зрозуміло, чому воно відбувалося, це ситуація, тому що прописали в тому законі і базовому: по 1 квітня. То я ж і звернув увагу на те, що Верховна Рада, на превеликий жаль, зробила помилку і замість того, щоб зробити в тому законі, таким чином не прописати, що ці правила вступають в силу після набрання чинності новим законом, прописали, що конкретно 1 квітня, тобто  після 1 квітня – відрізали. Це було неправильно зроблено і, на превеликий жаль, треба в авральному порядку це вирішувати.

Тепер по оцінці: чи корупційній, чи не корупційні моменти, ну дивіться, можна по-різному це називати, чи вони навмисно вписані, чи не навмисно вписані, я говорю по факту, що ці речі, яким чином вони прописані, вони дають абсолютно конкретні механізми для конкретної корупції. Чи це було зроблено навмисно, чи ненавмисно – ну, знаєте, можна, це  не мені вирішувати, хай виборці, власне кажучи, вирішують. Щодо оцінки цих трьох моментів, про які я, власне кажучи, говорив, на яких я наполягав.

Можна, будь ласка, Андрію, продовжити на одну хвилину, щоб... багато було питань, щоб я відповів?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але я продовжу на одну хвилину, я просто хочу повідомити всіх депутатів. В нас ще буде багато часу виступів від фракцій, від депутатів. Будь ласка, одну хвилину.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

 Я відповідаю просто на ті питання, які мені були надані. Я радий, що ви погоджуєтесь щодо питання про інші критерії, але я звертаю вашу увагу все ж таки  також на визначення термінів, що є дуже важливим.

Я от відкрив ваш перший закон, варіант. І я зачитую, і там написано, що гарантоване забезпечення потреб оборони, тобто це до чого стосується цей закон, так. "Це дії, пов'язані із виконанням завдань щодо відсічі збройної агресії...". Оце нормально. А потім: "....та відвернення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності і недоторканності". Що це за визначення таке? "По відверненню загрози небезпеки" – можна будь-що прописати, будь-що абсолютно. Тому це теж, безперечно, дуже важливий момент.

І останнє питання. Там, де ви кажете, що якщо змінюються критерії, дається новий час, насправді в вашому проекті дається виключно 2 дні. Якщо змінюються критерії, ви даєте тільки два дні для виправлення. Два дні для будь-якої чесної фірми, яка не має інсайдерської внутрішньої інформації з відповідного агентства, яка не має там друга, який все їй "зливає", два дні – це недостатньо, щоб відреагувати на зміну критеріїв.

Тому я прошу також звернути увагу все ж таки на ці правки. Дякую всім за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, зараз у нас виступи від фракцій. Хто має бажання виступити по даному законопроекту від фракцій, прошу записатись на виступ. Будь ласка, проводиться запис.

Тарас Пастух, будь ласка.

 

13:21:07

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, об'єднання "Самопоміч". Однозначно, що "Самопоміч" розуміє необхідність прийняття і врегулювання даних питань сьогодні в залі, і те, що, дійсно, сьогодні потрібно усіма силами підтримувати Збройні Сили. Проте ми застерігаємо парламент від прийняття таких законів, які будуть давати можливість маніпулювати, прямо кажучи, зловживати оцими виключеннями і оцими особливостями, які пропонує цей закон.

Очевидно, що можна було до Закону про публічні закупівлі внести зміни – і прописати оці особливості, якими дати можливість Збройним Силам, Національній гвардії і іншим проводити, дійсно, скорочену і спрощену процедуру в особливий період. На жаль, ми для таких випадків пишемо і плодимо нові закони, і потім, вносячи зміни в один закон, не відрегульовуємо інший, і у нас з'являється дуже багато різних трактувань. Якраз, власне, і пан Левченко – він підкреслив цілий ряд проблем, які в цьому законі описані. Чи буде можливість між першим і другим читанням  їх прибрати, мені складно сказати. Очевидно, що фракція об'єднає всі свої зусилля, щоб внести такі зміни. Проте я чому задавав, пане Андрію, запитання, яке стосувалося оборонного замовлення?

Ми вже давно прийняли і ухвалили цей закон, проте абсолютно доречно і правильно Президент заветував його, внісши свої три зауваження. І в нас якраз, власне, пропозиції Президента поставлені в четвер 26-м запитанням.

Поки ми не приймемо зміни до цього оборонного замовлення і не підтримаємо Президента якраз, власне, з цим ветуванням, голосувати за цей закон фактично неможливо, тому що ми їх вже там нам на цій стадії введемо в конфлікт.

Тому в мене є прохання в четвер цей Закон про оборонне планування підняти вище, підтримати позицію Президента, лише після того якраз вже тоді дасть можливість розглядати правки до цього закону, який ми зараз розглядаємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оскільки було звернення до мене, пане Тарас, я слушним вважаю вашу заувагу, і я попрошу, щоб цей законопроект був підняти вище.

Я тільки зверну увагу на одну річ. Якщо ми ідемо в системі розгляду за повною процедурою, інколи це надзвичайно важливо, а інколи можна і без того обійтись. У нас надто мала кількість законів, які ми можемо в день розглянути. І у мене теж є звернення і до вас також, аналізувати кожен законопроект, десь, можливо, підтримати скорочену процедуру, а десь, коли закон важливий, не підтримувати.

Я підніму, це я вже говорю по іншій темі, по цьому я сказав, що це буде вирішено, я вважаю слушною вашу пропозицію.

Розенблат Борислав, будь ласка, від "Блоку Петра Порошенка".

 

13:23:55

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, я розумію, що сьогодні на розгляді є два законопроекти, вони на часі, я розумію ті застереження, про які казав Юрій Левченко, вони суттєво впливають на сьогоднішні події, які є в нашій державі, і ризики корупційних схем, ризики якихось незрозумілих дій можновладців, керівників тих чи інших підрозділів Міністерства оборони, Національної гвардії, всіх інших, вони викликають дуже багато незрозумілих подій, які впливають потім на гучні політичні і корумповані справи.

Але я хотів перш за все думати про наступне. Ми сьогодні розуміємо ризики, але є інші ризики. Ви знаєте, коли ми зволікаємо з питаннями закупівель, а ви розумієте, що під час бойових дій неможливо чекати довго, поки пройдуть якісь торги, поки закупить Міністерство оборони ті чи інші боєприпаси, ті чи інші знаряддя, ми столкнулись з цією проблемою в 14 році, коли практично наші склади були полупусті, ми мали на балансі дуже багато зброї, мали багато дуже озброєння і техніки. Але, на жаль, нічого цього не було. І тоді треба було закупляти все, що ми тільки могли, захистити і нашу Вітчизну, і захистити наших людей. Ви пам'ятаєте, хто прийшов на допомогу, – прийшли волонтери. Вони не чекали, поки будуть державні закупівлі, вони не чекали, як хтось, якихось торгів. Вони чекали тільки одного – якомога більше і бистріше закупити те чи інше обладнання.

Я хочу просто закликати сьогодні прийняти ці 2 законопроекти, як би об'єднати їх, в першому читанні, дати можливість доопрацювання, убрати всі ці корумповані там, і всі ризики, які сьогодні існують. І прийняти повноцінний закон, який здатен сьогодні зробити все до максимально прозорих бистрих закупівель, щоб ми мали можливість мати озброєну сучасну нашу армію.

І ще одне маленьке питання. Ви знаєте коливання курсу долара, курсу валют. Іноді нам приходиться закупляти не тільки вітчизняне обладнання вітчизняного виробництва, а іноді приходиться куплять і в міжнародних компаній. А воно торгується за долари. І от під час цих зволікань, поки йде 60 днів, коливання курсу доларів впливають теж дуже суттєво на вартість тих чи інших закупівель. Тому я хочу ще раз підтвердить: те, що він назрів, і він сьогодні дуже потрібен, цей закон. Я буду вважати, що це буде єдиний, один закон. Ми хочемо запропонувати і попросити долучати всіх прийняти сьогодні цих 2 законопроекти як один, подати його до комітету, опрацювати і зробити єдиний закон, який дуже всім нам потрібен. Фракція "Блок Петра Порошенка" буде підтримувати цей законопроект і також просить усіх підтримати цей закон, дуже необхідний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Михайло Бондар від "Народного фронту" передає слово для виступу Тетяні Чорновол.

 

13:26:59

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Шановні депутати, я як член Комітету національної безпеки, оборони буду до вас говорити з точки зору практики. Тому що я брала безпосередню участь в кухні тендерних закупівель Міноборони. І є для вас три надзвичайно важливі меседжі.

Перший. Цей закон треба терміново голосувати, тому що у нас 1 квітня взагалі заблоковані процедури закупівель в Міністерстві оборони. З 1 квітня ми нічого не купуємо, а в нас через кілька днів вже закінчується дизельне паливо. Тобто це надзвичайно нагальне питання.

Другий меседж. Цей законопроект, виписана в ньому процедура, дає можливість економії величезного об'єму державних коштів. Розповідаю на практиці, щоб ви розуміли. За минулий рік завдяки переговорній процедурі, а в Міністерстві оборони весь минулий рік працювала саме переговорна процедура, а зараз ми її вдосконалюємо, тобто не лише терміни, а сам механізм був правильний. І завдяки цій тендерній процедурі, ми зекономили більше мільярда державних коштів, більше мільярда.

А тепер розповім на практиці один маленький сюжет. Нещодавно були закупівлі послуг харчування для армії. І у нас непроста ситуація в цьому питанні, тому що нам залишився складний спадок з часів ще прем'єрства Януковича, коли була введена система аутсорсингу. Фактично цей ринок у нас монополізований і систему ProZorro він використовував тільки на раз. Що вони робили? Фірми, які харчують солдат, подали свої фейкові клони з надзвичайно заниженою ціною: на 40 відсотків, навіть на 50 відсотків була занижена ціна. Для чого це було зроблено? Щоб система ProZorro відібрала найдешевшого учасника, який насправді не може харчувати, а після того цей учасник не підписує договір, і залишається стара ціна.

Далі за цими фейковими  учасниками йшли реальні уже фірми, але вже з надвисокою ціною. Це вже був другий елемент. Тому що коли, застосувавши всі механізми правоохоронних органів, ми примусили їх зняти клони, на переговорну процедуру вже зайшла фірма з максимальною ціною. Повірте, якби не було переговорної процедури, у нас би зараз армію харчували за максимальною ціною. Але завдяки переговорній процедурі вдалося цю ціну понизити. По деяким лотам на 15 відсотків, а по деяким лотам навіть на 25 відсотків. У результаті тільки на цій закупівлі було зекономлено 400 мільйонів гривень, а завдяки взагалі переговорній процедурі – більше мільярда за минулий рік.

І нарешті третій, надзвичайно важливий меседж. Цей законопроект  можемо приймати лише за основу зараз. І дуже швидко його доопрацьовувати, щоби на цьому тижні прийняти в цілому. Чому? Тому що справді є дірки, справді є дірки. Зокрема, дуже обов'язково прописати процедуру оскарження, особливо тех.умов, а також перевірки на відповідність технічним умовам. Бо ми стикалися з такими випадками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка… Скільки треба, пані Тетяна? Хвилину. Будь ласка, хвилину.

 

ЧОРНОВОЛ Т.М. Що, наприклад, чиїсь бронежилети не відповідали технічним умовам, а потім перший лот, другий лот, третій лот, а потім фірма подала вже на техумови бронежилет куплений тої фірми, яка виграла, споровши нашивки і виявилось, що він теж не відповідає технічним умовам. Тому що були зловживання на етапі перевірки технічних умов.

Тому треба дати можливість фірмам оскаржувати технічні умови, щоб вони не виписувались під конкретного виробника і перевірку технічних умов, щоб на етапі перевірки в ручному режимі не відшивалися реальні конкуренти.

Тому, дуже прошу терміново приймати за основу. На цьому тижні максимально швидко зібрати комітет, опрацювати всі зауваження і прийняти в цілому. Це надзвичайно потрібно.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Нестор Шуфрич.

 

13:31:08

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую шановний головуючий!

Я ще раз скористаюся нагодою висловити максимальну повагу автору законопроекту.

Але саме те, що ми обговорюємо цей законопроект свідчить про наступне. Що сьогодні система забезпечення Збройних Сил України є недосконалою, м'яко кажучи. А ми можемо вже зробити припущення, що і є кримінальною. Ми сьогодні пробуємо врегулювати питання, які мають бути врегульовані само собою. Як ми забезпечуємо, принаймні за останні 2 роки, Збройні Сили, якщо зараз є така критика самої системи забезпечення. І скажіть мені, будь ласка, чому ми маємо передбачати спеціальний режим забезпечення для Міністерства оборони, яке само по собі вже є органом спеціальним і спеціалізованим.

Тому я вважаю, що ми, безумовно, розуміючи необхідність врегулювання цього питання, маємо дуже обережно поставитися до пропозицій. Є слушна пропозиція об'єднати два законопроекти і, можливо, розглянути їх наступний раз. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Корчинська, Радикальна партія.

 

13:32:46

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня! Оксана Корчинська, фракція Радикальної партії. Наша фракція буде одноголосно голосувати в першому читанні законопроект 4288.

Я зараз звертаюся до всіх колег народних депутатів. Звертаюся до вас як військовий волонтер і звертаюся від імені більшості військових волонтерів країни. Нам потрібно зараз підтримати законопроект 4288 в першому читанні, доопрацювати до другого читанні і прийняти ці законопроекти, за котрим ми повинні працювати і забезпечувати наше військо. Це надзвичайно важливо. Тому що ми не маємо права покладати всю відповідальність на наших волонтерів. Цей час пройшов. Держава готова нести відповідальність і забезпечувати Збройні Сили України.

Я прошу зараз всіх народних депутатів підтримати в першому читанні цей законопроект. Його підтримують волонтери, його підтримує  Офіс реформ Міністерства оборони, і ми, військові волонтери, довіряємо нашим колегам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Самопомочі" ще не було виступу. Войціцька, будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:34:05

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Вікторія Войціцька, "Об'єднання "Самопоміч".  "Об'єднання "Самопоміч" беззастережно підтримує наших військових і нашу армію в їх боротьбі із нашим ворогом. І беззастережно ми розуміємо, наскільки важливо забезпечувати наших хлопців і дівчат на фронті і всім необхідним, для того щоб вони мали можливість боронити нашу землю, наших дітей, наших батьків від ворога.

Але в той самий час нас дивує взагалі загальна концепція і підхід, який сьогодні озвучується в цьому залі, а саме, фактично, пропонується перейти від того підходу, який був визнаний як прогресивний, як той, який працює в боротьбі з корупцією, а саме, система ProZorro до системи, яка передбачає обговорення за переговорним підходом, процедурою. І  знаєте, чому це  дивує? Це дивує тому що  не  в  останню чергу, ми  хочемо навести приклад  власний. Минулого року  я і мій колега відповідно депутат Семенуха, ми подали в Міністерство оборони депутатський запит, щоб нам надали інформацію про використання бюджету Міністерства оборони, куди ідуть гроші, на  що ідуть  гроші, на які програми.  Ми не отримали ніякої інформації, тільки посилання на загальні концепції, що вся  інформація буде надана на сайті Міністерства оборони.  Спеціально відкрила сайт Міністерства оборони  і там наведено  15 цифр  і все щодо  використання державного бюджету. Немає розшифрування, куди пішли гроші, на які  потреби. І після цього ми кажемо  про те, що ми маємо  ще більше послабити фактично процедури щодо закупівель і використання бюджетних коштів Міністерства оборони. Ми з вами говоримо про найбільший бюджет – 100 мільярдів гривень.

Мене дивує і хотіла б звернутися  до колеги із "Народного фронту", стільки було названо цікавих цифр, порівнянь, може  ви нам розкажете, яким чином нам тоді отримати цю інформацію від міністерства, якщо вона   у вас є, а нам на наші  запити нічого не відповідають? 

І останнє. Знаєте, дуже дивно, якщо цей законопроект так важливий для нашої  армії, чому немає міністра оборони, де він, чому немає від нього позиції і чому  немає презентації  з його боку?

Тому, так, у першому читанні ми будемо підтримувати даний законопроект. Але ми вважаємо, що він потребує досконалої роботи і його треба доопрацювати для того, щоб,  дійсно, забезпечити прозорість роботи Міністерства оборони. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  виступили вже всі від фракцій. Всі народні депутати, які мали бажання висловитись від фракцій, висловились. 

Шановні колеги, тепер  я пояснюю одну важливу річ. Надзвичайно важливий законопроект для забезпечення армії. Він може бути під ризиком, якщо в залі буде недостатньо депутатів. Я прошу секретаріат Верховної Ради повідомити, що зараз відбудеться голосування, і я прошу голів фракцій, і секретаріати фракцій закликати депутатів в зал, і підготуватися для голосування. Поки депутати збираються в зал, а я прошу, в цьому мені допоміг весь зал і фракції, я надаю від комітету для виступу слово Віннику одна хвилина і прошу збирати депутатів для голосування, будь ласка.

 

13:38:07

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, чому я вирішив взяти слово? Я уважно слухав виступ нашої колеги Вікторії Войціцької щодо змісту тих закупівель, які здійснюються в Міністерстві оборони. І хотів би прокоментувати, як від профільного комітету, що відбувається з тими грошима, які Україна, український бюджет, Верховна Рада виділяє на здійснення закупівель в Міністерстві оборони. Є дві процедури, публічна, є таємна, по таємній процедурі здійснюються закупівлі по державному оборонному замовленню. Все що купується по державному оборонному замовленню, будь-який депутат, який має відповідний доступ до державної таємниці, яку він може оформити в першому відділі, може побачити або в комітеті, відповідний документ є в комітеті, або в першому відділі, або звернутися, надати доступ і отримати його в Міністерстві оборони. Щодо публічних закупівель, зміст всіх публічних закупівель можна побачити з відкритих джерел у віснику державних закупівель та в електронних носіях, які відображають всі ці процедури.

Про що цей закон 4288? Там так само застосовується система прозоро, як в Законі про публічні закупівлі. Єдина велика відмінність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ВІННИК І.Ю. В Законі про публічні закупівлі термін оголошення тендеру складає 60 днів, де-факто, він проводиться через 80-90 днів, а ще процедура оскарження тощо. Тобто закупівля…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення, і я хочу сформулювати пропозицію комітету. Ми маємо два законопроекти 4288 і 4288-1.

Я поставлю  на голосування наступну пропозицію: прийняти за основу 4288 з правками, які оголосив для стенограми голова Комітету з питань економічної політики Іванчук Андрій Володимирович. Таку пропозицію поставлю, приймається за основу.

Колеги, прошу на робочі місця сідати. Пані Олена Ледовських, я прошу зайняти робоче місце і приготуватися до голосування.

Шановні колеги, я прошу зайняти місця. Питання безпеки і оборони, яке має бути питанням честі  і гідності кожного, і в такий момент пропускати голосування – це є злочин проти української армії  і проти українського народу.

Можемо голосувати? Я ставлю на голосування проект Закону про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони, номер 4288, з поправками, які оголосив для стенограми голова Комітету з питань економічної політики Іванчук Андрій Володимирович, за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

13:41:28

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я перед обідом допустив можливість повернутись до проекту закону про  приватну детективну діяльність. Якщо зал мене підтримає у цьому питанні, я повернусь. (Шум у залі) Є підтримка залу?

Шановні колеги, я прошу авторів законопроекту, зацікавлених, я прошу депутатів закликати до прийняття рішень, до роботи.

Шановні колеги, всі готові до голосування? (Шум у залі) Отже прошу підтримати пропозицію повернутися до проекту Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність, номер 3726.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:42:39

За-233

Рішення прийнято.

Дякую вам за розуміння. Дякую вам за підтримку.

А тепер я ставлю пропозицію:  проект Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність (номер 3726) – за основу. Хто підтримує дану  пропозицію, прошу проголосувати, 3726 – за основу. Будь ласка, визначаємося, народні депутати, голосуємо.

 

13:43:19

За-231

Закон прийнято.

І ми переходимо до наступного законопроекту порядку денного. Це є законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення АТО (4350). І є теж пропозиція, дуже важливий законопроект, його розгляду за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати: скорочена процедура 4350. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

13:44:05

За-185

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Курила Віталія Семеновича. Будь ласка.

 

13:44:30

КУРИЛО В.С.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується законопроект, внесений рядом народних депутатів від п'яти фракцій, про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення антитерористичної операції.

Суть закону зводиться до того, щоб дітям, які знаходяться зараз на території Луганської і Донецької областей, облегшити можливість здобуття загальної середньої освіти і здобуття вищої освіти.

Ми вже з вами приймали закон, який облегшує здобуття загальної середньої освіти, одержання атестата для дітей, які проживають на тимчасово окупованій території Криму. Цей закон певною мірою подібний до того закону, але він, крім всього іншого, допомагає дітям також облегшити можливості вступу до вищих навчальних закладів.

Закон в собі не несе якихось фінансових навантажень, закон не дає ніяких пільг при вступі. Він, єдине що, дає можливість дітям за один раз переміщатися з тієї території і складати вступні іспити.

Чому це необхідно? Останнім часом Російська Федерація проводить на цих територіях безпрецедентну кампанію по залученню цих дітей до вищих навчальних закладів Російської Федерації. Ми не повинні втрачати можливість витягнути звідти молодь, витягнути звідти дітей, для того щоб… Це наше майбутнє, вони були саме українськими дітьми, і вони закінчували школи і вищі навчальні заклади в Україні.

Тому я вважаю, що це питання стратегічної ваги, питання державної ваги. Дякую за увагу. І я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

КУРИЛО В.С. Я прошу - комітет розглянув цей законопроект і ухвалив прийняти закон за основу і в цілому, - я прошу підтримати закон за основу і в цілому, тому що дорога ложка до обіду. В травні місяці закінчують школи діти. Якщо ми перенесемо все це на пізніше, то воно втратить просто свою актуальність. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський Олександр Володимирович.

 

13:47:16

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний Голово, шановні колеги.

Законопроект 4350 дуже простий, це закон фактично про дітей, як повернути дітей з зони АТО в українські виші і не просто в українські виші, а виші, які були евакуйовані з цих територій. Таким чином, ми даємо преференції, незвичайні преференції, але даємо їх для дітей, які хочуть повернутися до України. Це боротьба фактично за людей.

Ми повинні зрозуміти, що це Закон не просто про освіту, це Закон про національну безпеку.

Тому, я прошу це підтримати і зрозуміти, що наступним кроком в розвитку цього законопроекту буде закон, який буде розширювати права не тільки для дітей, які зараз находяться в зоні АТО, а і дітей з тимчасово окупованого Криму, це наступний крок.

Також ми вивчаємо питання щодо того, щоб розширити ці преференції на абсолютно  всі українські виші в межах тих квот, які будуть даватись.

Шановні колеги, це законопроект дуже важливий, ми даємо сигнал нашим людям на тимчасово окупованих територіях, що їх чекають в Україні, їх чекають і створюють їм відповідні преференції.

Тому прошу проголосувати за цей закон і за основу, і в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу провести запис два – "за", два – "проти".

Ленський передає слово для виступу Олегу Ляшку, будь ласка.

 

13:49:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Фракція Радикальної партії підтримає законопроект шановного колеги Курила, який ставить перед собою завдання дати можливість українським дітям отримувати освіту в вищих навчальних закладах на території України.

Не вина, а біда в українських громадян, що українська влада не захистила їх на Донеччині, на Луганщині 2 роки тому, коли зобов'язана була це зробити. І сьогодні, на жаль, там править "русский мир", там правлять терористи, сепаратисти і страждають від цього мільйони українців. Але, шановні колеги депутати, я хотів би привернути вашу увагу до не менш нагальної проблеми, ніж освіта дітей із окупованих територій. Це питання переселенців, так званих переселенців, а насправді громадян України, які втратили свої домівки, втратили свою роботу, втратили можливості заробляти. Майже 2 мільйони з них переїхали на звільнену територію. Чи звертає на них увагу українська держава? Ні, на жаль, ні і ще раз ні. Люди за свої кошти, Бог знає як, знімають житло, невідомо де працюють, невідомо як лікуються, невідомо як годують своїх дітей. Хто не знає, поїдьте в Сєверодонецьк, поїдьте в Краматорськ, поїдьте в Слов'янськ. І подивитеся, коли один у одного на голові по семеро, по восьмеро людей, із них як мінімум четверо-п'ятеро дітей живуть у маленькій кімнатці гуртожитку. Держава не має програм ні фінансування житла для переселенців, ні працевлаштування, ні медичних, ні освітніх програм. І тому Радикальна партія звертається з вимогою до уряду внести зміни до бюджету, передбачити державне фінансування на ремонт житла для тимчасових переселенців громадян України, на їхнє працевлаштування, на влаштування їхніх діточок у дитячих садках, у школах і у вузах. Ключове завдання – підтримати українців. І найголовніше, зробити все, щоб вони повернулись додому, Крим, Донбас, Укр…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу повідомити, що я, згідно норми, передбаченої законом, продовжую роботу до 14.15 і маю звернення до вас, колеги народні депутати. Даний законопроект є поза межами політики, він надзвичайно важливий для країни. І в нас є обмежений час для його розгляду. І дуже важливо також за проханням уряду розглянути наступний законопроект 4355. І тому я звертаюсь до народних депутатів, у нас не було сьогодні обмежень по виступах. Виступали всі по різних питаннях. В мене питання, прохання максимально обмежити свої виступи, щоб ми змогли перейти до прийняття рішень ефективних. І прохання залишатися в залі. Ці 2 законопроекти ми повинні розглянути до оголошення перерви.

Будь ласка, "Народний фронт", Бондар Михайло.

 

13:52:14

БОНДАР М.Л.

Дякую. Бондар Михайло, 119-й виборчий округ.

Прошу передати слово Тарасу Креміню.

 

13:52:25

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". Наша фракція буде повністю підтримувати цей законопроект. Наполягаю на тому, щоб він був проголосований за основу і в цілому. Це не тільки реінтеграція української молоді, це колосальна підтримка наших старшокласників, наших випускників, які в надзвичайних умовах сьогодні готуються до складання ЗНО, які сьогодні знаходяться і в районі Авдіївки, і в районі Мар'їнки, в районі тих прифронтових смуг, де сьогодні під великою загрозою знаходиться їхнє життя. Тому спрощення системи вступу до вищих навчальних закладах, а в окремих випадках – співбесіди для вступників до вузів, які знаходяться евакуйованими з території окупаційного режиму, це є тимчасовий захід, але, я думаю, він піде якраз назустріч нашим дітям, назустріч їхнім батькам, всьому Донбасу і Криму.

Прошу проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не почули мене.

Шуфрич Нестор, будь ласка.

 

13:53:25

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий. Шановні колеги, безумовно втілює надію те, що ми сьогодні говоримо не тільки з приводу питання, піднятого в цьому законопроекті, а піднімаємо питання проблеми в цілому всіх переселенців. І безумовно слушно, що ми сьогодні говоримо про те, що треба відновити їх соціальні гарантії і всі соціальні виплати і забезпечити їх соціальний захист в місцях, куди вони змушені були переїхати. Але ж давайте будемо чесними, принаймні до самих себе. Чому сьогодні ці виплати призупинено? Тому що ті, хто голосували за Закон про Державний бюджет на 2016 рік і призупинили ці виплати, я зараз без прізвищ, щоби не затягувати цю дискусію. Ми маємо негайно внести зміни до Закону про Державний бюджет.

Ну а что касается закона, который мы сейчас рассматриваем, я и наша фракция, безусловно, против того, чтобы рассмотрение этого закона затягивалось. Мы против того, чтобы этот закон был принят в первом чтении. Ели что-то и должно объединить этот зал, так это судьба наших детей, судьба украинских детей не зависимо от того на каком языке они говорят, и где они проживают. Поэтому сегодня, мы заявляем, что мы будем голосовать за этот закон в целом как закон. И надеемся, що це питання об'єднає нас сьогодні, незалежно від того, які політичні погляди ми розподіляємо. Діти мають нас сьогодні об'єднати.

Дяку за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Кириленко.

 

13:55:18

КИРИЛЕНКО І.Г.

Передаю слово колезі Рябчину. Будь ласка.

 

13:55:30

РЯБЧИН О.М.

Рябчин Олексій, фракція "Батьківщина", Донеччина, доцент Донецького національного університету в Вінниці.

Я дякую Івану Григоровичу члену профільного комітету за те, що передав слово. Ми знаємо, з якою палкою промовою він виступив на комітеті, щоб підтримати цей закон в цілому в двох читаннях.

Так от, фракція "Батьківщина" завжди послідовно та беззастережно підтримує переміщені вищі навчальні заклади та всіх переселенців. Ми з паном Григорієм Немирею головою профільного комітету, були недавно на Донеччині, зустрічалися в тому числі і з ректорами переміщених вищих навчальних закладів, які повністю підтримують цей законопроект. При минулому міністрі Квіту ми створили раду ректорів переміщених вищих навчальних закладів. І я пишаюся, що з діючим міністром, за декілька хвилин до її призначення, ми обговорювали великі рамковий Закон про діяльність внутрішньо вимушених переміщених навчальних закладів.

Даний законопроект, я дякую колезі Курилу, який є ректором також Луганського ВУЗу, він вирішує дві проблеми. 

Перше. Він дає можливість вижити та розвиватися вищим навчальним закладам, які переміщені з територій АТО.

По-друге, цей законопроект дозволяє забрати наших дітей з тієї території, тому що нам буде набагато дорожче займатися деокупацією мізків цих дітей, якщо ми будемо про них дбати потім.

Дуже важлива річ, якою ми спілкувалися з шановною Лілію Михайлівною Гриневич. Дуже важливо, щоб у тих екзаменах, за якими будуть вступати діти, був екзамен з української мови - це дуже великий політичний сигнал на тій території. Якщо ви бажаєте розвитку, і якщо ви бажаєте жити в Україні, ви повинні і в тих умовах вивчати мову для того, щоб поступити у вищі навчальні закладі на нашій території.

Цей законопроект, зазначу, спрямовується на переміщені вищі навчальні заклади та ті, які є на Донеччині та Луганщині, які не переїхали, але також в скрутних умовах за браком абітурієнтів.

І завершити я дуже хочу, з огляду на те, що сьогодні протестували науковці. Колеги і уряд, якого немає, коли науковці виходять вже на протести – це діагноз для цієї країни. Треба вирішувати проблеми науковців, щоб їх там не було, ні Академії наук, ні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу народних депутатів зайти в зал, питання, яке стосується дітей на території АТО. Питання, яке за закликами багатьох виступаючих має об'єднати зал. Але, щоб зал об'єднати, дуже важливо, щоб зал був наповнений депутатами. Інакше об'єднання може виявитися безрезультатними.

І тому я прошу народних депутатів, переконливо прошу народних депутатів, Оля Богомолець, і вас також, зайняти робочі місця, приготуватися до голосування.

Я за пропозицією комітету поставлю за основу і в цілому, якщо немає заперечень в залі. Всі підтримують, всі відчувають важливість цього питання. Тоді я прошу зайняти робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місце проживання яких є територія проведення АТО (номер 4350) за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, колеги. Будь ласка, голосуємо.

 

13:59:26

За-264

Закон прийнятий. Вітаю авторів-розробників, комітет і усі фракції.

Колеги, є представник уряду, який тут присутній і має прохання, як ми домовилися, 4355. Колеги, 10-15 хвилин я дуже прошу залишатись на місцях. Ми встигаємо цілковито за скороченою процедурою його пройти, якщо буде ваша воля. Я дуже прошу,  ми домовлялись про співпрацю з урядом, ми повинні давати один одному  руку в прийнятті рішень.

І тому  я оголошую до розгляду  4355. І прохання авторів його розглянути  за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  скорочена процедура.

 

14:00:23

За-178

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата  України  Кулініча  Олега Івановича. І дуже прошу  всіх колег продовжувати роботу. Будь ласка.

 

14:00:36

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, 147 виборчий округ, Полтавщина.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці!  Законопроект, який  представлений вашій увазі, – результат важкої кропіткої роботи, проведеної у Комітеті з питань  аграрної політики та земельних відносин.

Законопроект  має достатньо довгу історію. Перший варіант його був зареєстрований в парламенті ще два роки  тому. Далі були  законопроекти 1159, 3510. І весь цей час не припинялися дискусії навколо  цих  законопроектів. І от нарешті  ми маємо  єдиний збалансований законопроект.

Що пропонується? Ми виправляємо  помилку, допущену ще  у 2001 році при прийнятті Земельного кодексу України, коли повноваження  з  управління  землями були  передані чиновникам, які призначаються у Києві. За Конституціє земля є об'єктом права власності  українського народу.  Тому головною метою даного законопроекту є передача  права  розпорядження  державними землями  людям через обрані ними ради. Хочу підкреслити, що кінцевою метою  цього  процесу має  бути передача усієї землі  в  комунальну власність. Я сподіваюся, що цей законопроект пришвидшить процес об'єднання і буде мати стимул для того, щоб в Україні дійсно створювалися потужні,  самодостатні і ефективні  громади.

Також законопроектом пропонується навести лад у питанні державного контролю за використанням землі. Тому що те, що відбувається зараз  на місцях, це повна вакханалія. Абсолютно не контролюються ці процеси, є масові захоплення земель, забудова природоохоронних територій і місцеві бюджети втрачають величезні кошти. Тому ми якраз запропонувати збалансований контроль, основний контроль ми віддаємо місцевому самоврядуванню, а питання нагляду буде здійснювати виконавча влада. Тому я хочу наприкінці подякувати всім колегам з усіх фракцій і груп, які долучилися до розробки цього законопроекту. І хочу, шановні колеги, вас просити підтримати її в першому читанні. І саме основне, щоб до другого читання залишилися основні складові даного законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд.

 

КУЛІНІЧ О.І.  Щоб залишилися основні меседжі даного законопроекту і основні складові, це передача земельних повноважень на місцях, це стимул до об'єднання громад і це ефективна система державного контролю. Дякую за увагу і прошу підтримати законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Хочу повідомити прихильників даного законопроекту, чим довше буде йти обговорення з приводу цього законопроекту тим менше шансів буде його прийняти. Чи буде згода, щоб не було, щоб я зразу оголосив співдоповідь від комітету? Голова Комітету з питань аграрної політики, земельних відносин Заболотний Григорій Михайлович. Будь ласка, прохання, максимально лаконічно, якщо ви є прихильником цього законопроекту.

 

14:03:38

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Шановні колеги, ми вас дуже просимо підтримати рішення комітету. Є два альтернативних законопроекти 4355 і 4355/1, вони абсолютно тотожні, різниця єдина, що дріб один, риска один, пропонується ще частину повноважень залишити за інспекцією екологічною міністерства, Мінприроди для того, щоб контролювати використання земель. Ми просимо вас підтримати законопроект, він дасть можливість сьогодні місцевим органам самоврядування розпоряджатися землями, які до цього часу були у підпорядкуванні абсолютно виконавчої служби, геокадастр теж погодився на те, щоб передати частину повноважень по контролю за використанням землі органам місцевого самоврядування. Комітет просить підтримати у першому читанні базовий законопроект 4355.

Дякую.


ГОЛОВУЮЧИЙ.

Дуже дякую. Коротко доповідає  Дирів Анатолій Борисович. Дирів?

Колеги, два - "за", два - "проти" запишіться. Бурбак.

 

14:05:23

БУРБАК М.Ю.

Прошу передати слово гідному спеціалісту у сфері місцевого самоврядування Федоруку Миколі Трохимовичу.

 

14:05:33

ФЕДОРУК М.Т.

Дякую, Максим Юрійович.

Шановні колеги, це надзвичайно важливий законопроект, і тому прошу його підтримати із врахуванням того, що сьогодні комітет також розглянув і альтернативний законопроект 4355-1 і врахує до другого читання саме ті положення, які є і в альтернативному законопроекті.

Прошу всіх голосувати за цей багатоочікуваний законопроект  4355.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Недава Олег Анатолійович.

 

14:06:15

НЕДАВА О.А.

Шановні колеги, ми, дійсно, цей закон дуже важливий, ми його  підтримуємо, і базовий закон 4355 підтримуємо. Але я прошу підтримати у першому читанні за основу, щоб ми змоги доробити деякі негаразди, які є в законі. Бо законопроектом 4355 Державна екологічна інспекція та її територіальні органи усунені від здійснення державного контролю за використанням та охороною земель. Вважаю, що це категорично неприйнятним, бо в органах сільських немає структур, які зможуть цим  опікуватися.

Тому прошу підтримати за основу, але відпрацювати його у комітеті і  прошу, щоб він був відпрацьований в екологічному комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

14:07:17

СОБОЛЄВ Є.В.

"Самопоміч" підтримує передачу місцевим громадам права розпоряджатися землею, право управляти нею. Втім дуже важливо ці громади спочатку отримати. Як і раніше, ми бачимо великий ризик в тому, що місцеві ради, де, насправді, селяни не мають впливу і доброго контролю за своїми депутатами, які мають місцевих князьків, місцевих клептократів, вони швидко подерибанять цю землю. І це є великий ризик, і ми маємо знайти запобіжники для цього ризику.

Місцеві вибори вже пройшли, в частині рад утворилися добрі громади і  підконтрольні громадам ради. Але в частині, багатьох селах Київщини далі сидять дерибанщики і нам не можна передавати їм землю, бо вони її швидко розкрадуть і тоді у громади не буде її основної власності, її основного багатства.

Тому ми проголосуємо за цей  закон в першому читанні. Але до другого нам потрібно обов'язково прописати запобіжники, як уникнути безконтрольної передачі землі в оренду, як уникнути безконтрольної зміни цільового призначення землі. Це дуже важливо, без цього цей закон не має ухвалюватися парламентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заключний виступ буде. Кулініч передає Івченкові.

І  я закликаю усіх народних депутатів зайти в зал, через 3 хвилини відбудеться прийняття рішення по даному законопроекту. Будь ласка, включить мікрофон.

 

14:09:03

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, нарешті, нарешті, той законопроект, який передає землі у  розпорядження територіальних громад. І в залі майже нема жодного депутата, який не підписав законопроект, їх було більше двох десятків. Ви пам'ятаєте, як ми об'єдналися навколо 1159, коли ми передавали землі? Півтора роки, півтора роки страждань тут, в залі доти, доки ми не винесли  спільний законопроект. Але хто читає законопроекти, той знає, знаєте, під обгорткою повернення землі територіальним громадам криється дуже багато новшеств. Наприклад, сьогодні громади чекають, дійсно, розпорядження. А що ми їм передаємо? Ми їм передаємо землі, які вже в оренді по 15-49 років. Закон не передбачає при зміні власника зміну підписання договору оренди. І я прошу, щоб кожний депутат поспілкувався з органом місцевого самоврядування і визначився. Фракція "Батьківщина" буде пропонувати такі правки.

Наступне. Колеги, ну, як ми з вами можемо передавати нагляд? Так, частину нагляду ми передаємо органам місцевого самоврядування. Але ми об'єднуємо нагляд в центральному органі виконавчої влади, який реалізовує політику, і тут же ми даємо йому нагляд за родючістю ґрунтів, тут же ми передаємо нагляд з екоінспекції, з земельної інспекції. Колеги, не може людина, яка займається веденням кадастру, або широта і долгота, займатися веденням сільськогосподарської аграрної політики. Ми будемо наполягати, щоб Держгеокадастр… Він, до речі, не має тих функцій, які ми йому передаємо в законі. Ми будемо наполягати, щоб він змінив положення. Якщо 90 відсотків цих функцій передбачає аграрна політика і земельна в цьому контексті, ми будемо наполягати передачу цього органу Міністерству аграрної політики і продовольства. Ви тільки вдумайтесь: проведення моніторингу родючості та агрохімічної паспортизації земель. Це що, має робити Державний земельний кадастр? Ні. Це була інспекція. Але сьогодні ми маємо змінюватись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ІВЧЕНКО В.Є. І я, колеги, пропоную. Все ж таки цей закон на 80 відсотків відповідає вимогам територіальних громад. Ми маємо нарешті передати землі у розпорядження, але тих хто може зробити схеми планування територій, у власність. І поставити на цьому питанні крапку. І попрацювати, я прошу кожного депутата, хто займався з екологічною інспекцією, хто мав альтернативні законопроекти, хто подавав і підписував всі інші законопроекти, подивіться, будь ласка, давайте зробимо консолідований законопроект і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено. Є повідомлення від народного депутата Рибака про те, що відкликається законопроект 4355-1. Я це повідомляю.

30 секунд, будь ласка, репліку.

 

14:12:16

РИБАК І.П.

Шановні колеги, сьогодні на засіданні Комітету з питань аграрної політики було нами також, які ми приймали участь як співавтори 4355-1, і ми прийняли наступне рішення. Відкликати наш законопроект 4355-1 при умові, що всі наші зауваження, які стосувались саме охорони земель в частині екологічної інспекції, будуть закладені, доопрацьовані в другому читанні в законопроекті 4355.

Тому всіх зараз прошу в першому читанні прийняти за основу 4355.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в мене ще є ряд депутатів, які бажають виступити. Це не можливо, ми його завалимо законопроект.

Я прошу колег народних депутатів, ми пройшли по регламенту чітко, всі, хто записався, виступити. Зараз давайте змобілізуємо зал. Чи всі готові до прийняття рішень? Будь ласка, запрошуємо колег в зал.

Хочу наголосити, уряд підтримує цей законопроект. Більш того, Прем'єр-міністр Володимир Борисович Гройсман ще в якості Голови Верховної Ради долучився до його підготовки і щойно просив передати своє прохання про підтримку цього законопроекту.

Таким чином, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використання і охорону земель, 4355 за основу.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги, зібрано і відповідально.

 

14:14:08

За-251

Рішення прийняте.

Вітаю авторів законопроекту, вітаю представників уряду, пане Геннадій, вітаю вас.

Шановні колеги, згідно Регламенту, оголошую перерву в роботі Верховної Ради України до 14:00, в 14:00 буде питання розгляду суддів… До 16:00, в 16:00 будуть важливі питання по судоустрою. Прошу всіх дисципліновано прибути на робочі місця в 16.00. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку