ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 квітня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

10:03:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги народні депутати! (Оплески) Я теж дуже радий вас всіх бачити, дякую. Дякую.

Насправді вчора було багато  різних консультацій з лідерами фракцій коаліції, Президентом країни, але я думаю, що ми вийшли на той формат, який може бути прийнятним, відповідальним і дозволить вивести країну з кризи, в якій ми сьогодні знаходимося. 

Я думаю, що сьогодні це вже буде рішення обговорення депутатів Верховної Ради. Я думаю, що у нас буде нагода сьогодні зустрітись, провести збори коаліції з тим, щоб на завтра вийти на голосування на створення нового уряду, затвердження програми дій, зміни керівництва Верховної Ради України і руху вперед.

Ситуація надзвичайно є складною… Ситуація надзвичайно є складною, і тому приходить той момент, коли треба брати на себе відповідальність. Я глибоко вірю в те, що наша спільна відповідальність буде мати успіх. Ми будемо вірою і правдою робити свою справу, і я переконую в тому, що всі виклики будуть подолані, а ситуація в країні буде стабілізована.

Шановні колеги народні депутати, я прошу всіх заходити до залу Верховної Ради України, підготуватись до реєстрації. Я теж з вашого дозволу відкрию засідання і передам ведення Першому заступнику Голови Верховної Ради України для продовження роботи, підготовки. Якщо ви мене відпускаєте… Відпускаєте? Колеги, я теж за вами скучаю, але…

Будь ласка,  готуємося до реєстрації. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації депутатів у залі Верховної Ради України, будь ласка. 

 

10:06:05

329 народних депутатів у залі Верховної Ради України. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради України відкритим.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України ми маємо в середу 30 хвилин на виступи народних депутатів України. Прошу всіх народних депутатів України зайняти свої місця і підготуватись до запису на виступ, шановні колеги. Будь ласка. Будь ласка, записуємося.

Юрій Володимирович Тимошенко, "Народний фронт", будь ласка.

Микола Княжицький.

 

10:07:52

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Шановні колеги, ми тут багато говорили про різні консультації, аж деколи соромно за ними дивитися. І можна лише співчуття Володимиру Борисовичу висловити і іншим, хто бере в них участь, тому що це непроста робота. Але, крім консультацій, є життя. А життя полягає в тому, що те, що відбувається зараз, фактично є реставрацією старої системи в інформаційній сфері.

Не так давно спілкувався я з Левком Григоровичем Лук'яненком, який з висоти свого досвіду життєвого сказав, що основна проблема України полягає в тому, наш інформаційний простір і досі залишається окупованим. І він справді окупований, тому що почав діяти Закон "Про прозорість медіавласності", одним з авторів якого я є, і ціла низка телеканалів і радіокомпаній або взагалі не вказали, хто є їхній кінцевий власник, або подали так званих фіктивних власників – …… та інших кіпріотів. Ми зараз багато говоримо про офшоризацію країни, але точно такі самі сірі зони, де фактично не видно кінцевих власників, є не лише в офшорних зонах, а і на Кіпрі, в Великобританії і в інших країнах. І поки ми не зробимо все для того, щоб інформація про правдивих власників українських медіа була відома, доти російський окупант пануватиме в нашому ефірі. І саме тому Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має зробити все для того, щоб наказати ті теле- і радіокомпанії, які не показали своїх правдивих власників у визначений термін.

Ще одна проблема, це проблема так званого контенту країни окупанта, який ми заборонили. Соромно дивитися на те, як переписуються різні українські відомства між собою про те, хто має відповідати за заборони. І коли СБУ звертається до міністра культури з певними зауваженнями, мовляв, мало він забороняє російського контенту, то виглядає це, як мінімум, смішно, тому що в законі, де одним з співавторів також є я, чітко сказано, що СБУ, Рада національної безпеки і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення складають список осіб, які складають небезпеку для української держави і трансляція творів за участі таких осіб є строго заборонена. Міністерство культури тут взагалі до чого, це не їхня функція, це пряма функція СБУ, РНБО і Національної ради, яку, власне, вони нормально виконують, але під тиском російських лобістів, під тиском наших медіа, які продовжують залежить від російського окупанта, бояться собі в цьому признатися і намагаються зробити крайнім Міністерство культури, Міністерство культури, яке послідовно обстоювало збільшення українських квот, послідовно обстоювало, як і депутати від "Народного фронту", ту позицію, що хоча би 30 відсотків української пісні має звучати в українському ефірі і саме через те отримує зараз таку велику кількість критики.

Шановні колеги, який би не був наступний уряд, якщо ми не захистимо наш інформаційний простір, якщо не скористаємося складною ситуацією, яка склалася, і не побудуємо свідому, нормальну державу Україну, яка в стані боронити себе і є рівною серед європейських народів, всі наші розмови про уряд без розуміння важливості культурного аспекту розвитку нашої країни все одно не приведуть нас до перемоги. В кінці…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

10:11:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Гуляєв Василь Олександрович.

 

10:11:19

ГУЛЯЄВ В.О.

Василий Гуляев, группа Партии "Відродження".

Всем добрый день. Уже больше года с этой трибуны все говорят о децентрализации власти на местах. Но, к сожалению, происходят совсем другие вещи. На сегодняшний день земля не отдана громадам, земля об'єднаним громадам тоже не отдана. И пока эти законы: 1159, 3510, 3510 дробь 1 не будут вынесены в зал и не проголосованы, а они будут здесь проголосованы, – до тех пор заторможено объединение громад всех. Потому что, общаясь с председателями сельских, поселковых советов, никто нам уже не верит. Мы, когда пришли сюда больше года назад, мы говорили всем, что мы будем передавать власть на места. Что сегодня происходит? Мы передали профессионально-технические училища на обеспечение местным громадам, которые мы рушим, это все профессионально-техническое образование. Мы на сегодняшний день передали на места проезд льготной категории людей. Ни у каждой громады есть деньги, чтобы это обеспечивать. Мы говорим, что мы идем в Европу, но в Европе землей распоряжаются местные громады. И до тех пор чиновник с Киева не знает, как находится на местах это все, и как это делать. То есть мы должны понять, что на местах меры городов, председатели сельских и поселковых советов, они лучше знают и понимают, чем чиновник с Киева, как этим заниматься. И группа партии "Відродження" будет поддерживать все законы, которые будут содействовать децентрализации власти.

Я хотел бы, чтобы мы обратили на это внимание и наших коллег, чтобы поддержали о законах о земле, 1159, 3510, и чтобы эти законы были вынесены на место. Потому что децентрализация на местах – это сегодня самый главный вопрос, который может быть на Украине. Если мы начнем с мест, тогда у нас будет все по-другому. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Юрій Береза, "Народний фронт".

Передає слово Гузю, теж "Народний фронт".

 

10:13:27

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Шановні друзі, я хотів би звернутися з цієї трибуни до Президента України, до керівництва правоохоронних органів нашої держави, СБУ, міліції і прокуратури. Що зараз відбувається в такій темі, як переслідування добровольців іноземців, які воювали на фронті за незалежність України. Ви знаєте, що коли розпочалися події на Донбасі, декілька сотень іноземців, в першу чергу білорусів, росіян, інших національностей і держав, представників держав, воювали там за нашу незалежність в різних добровольчих батальйонах, в різних структурах. Наразі велика кількість цих людей була поранена, є, на жаль, люди, які загинули. Але що відбувається зараз? Буквально в квітні на території Білорусі представниками Комітету державної безпеки були проведені масштабні обшуки в батьків молодих хлопців білоруських добровольців, які зараз перебувають на території України. Відповідно шукають підстави притягнути їх до відповідальності. Є інформація про те, що білоруська сторона вимагає екстрадицію цих хлопців до Білорусі. Вони можуть отримати тюремні строки більше 10 років.

Моє прохання полягає в одному і звернення. І я знаю про те, що в цьому залі є багато людей, які готові підписатися. Прошу органи державної влади і МЗС, і правоохоронні органи, накласти мораторій на видачу іноземних громадян, які брали участь у війні з Росією з нашого боку. Треба гарантувати, аби ці хлопці були, ну, в безпеці. Тому що я вчора тут спілкувався в парламенті з деякими з них, вони не боялися на фронті, але вони сьогодні ідуть по Києву і оглядаються, чи завтра їх ніхто не візьме не кине в автомобіль і не передасть, наприклад, білоруській стороні.  Це буде злочин по відношенню до цих людей, тому що це не громадяни України, але побачивши, що Російська Федерація іде наступом на Україну, вони зірвались зі своїх місць, зі своїх держав і приїхали  до  нашої держави. Тому ще раз прошу накласти мораторій на  видачу іноземних громадян тим країнам, які вимагають екстрадиції, які воювали  за українські інтереси на Донбасі. І не дай Боже, хоч один  буде виданий, буде   скандал, який змете ту структуру, яка буде  цим займатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Матківський передає слово Мусію. 

 

10:16:34

МУСІЙ О.С.

Слава Україні! Доброго дня, шановні народні депутати України, шановний український народе. Я хотів би  звернутися від і озвучити позицію   молодої нової політичної  сили "Народний контроль" щодо  поточного політичного моменту, який відбувається в Україні, і закликати до об'єднання в демократичну   опозицію усі демократичні сили, які є в  парламенті, чи то фракція  "Батьківщина", чи то фракція  "Самопоміч", чи то фракція  Радикальної партії, чи це  "Свобода"  і "УКРОП". Ви бачите, що так звана теперішня нова коаліція, яка  представляє новітній олігархат, а точніше     ще і старий олігархат, який є продовженням режиму Януковича, у співпраці  з  "Опозиційним блоком", разом з  "Народним фронтом"   і "Блоком  Петра Порошенка"  намагається нам  в антидемократичний спосіб  нав'язати так зване пакетне голосування. І оці кулуарні домовленості, які є абсолютно непрозорими, які є у вигляді так званих  "п'ятірок" чи "семірок" на Банковій, намагаються нав'язати нам не тільки повернення до того, щоб ми відмінили незадовільну роботу уряду, а ще  й визнали в одному пакеті одним  голосуванням і програму навіть уряду нового і  всіх міністрів, і відставку старого Прем'єр-міністра, я надіюсь, що старого, і призначення нового Прем'єр-міністра.  Вважаю, що  такий  недемократичний спосіб є ганьбою  і кінцем парламентаризму в Україні.

Тому закликаю усіх тверезо мислячих людей, усіх тих, для яких слова "Майдан" і "Революція Гідності" не є чимось таким ширмою для продовження старорежимних звичок, а є насправді святими цінностями, ніяким боком не піддаватися і не приймати участь у тому дерибані і балагані, який… в який намагається перетворити наш український парламент так звана нова більшість.

Саме тому, виходячи із цих принципів, я вважаю, що демократична опозиція повинна об'єднатися не тільки в стінах парламенту, а ми повинні виробити тактику, як протистояти оцьому олігархічному реваншу старих сил, які по суті злигалися і разом співають з так званими новими силами. Скільки ми ще будемо терпіти оце знущання над українським народом? Якщо ви не можете домовитися щодо посади одного чи іншого міністра, якщо ви настільки не довіряєте один одному, то може треба прислухатися до думки українського народу і зробити це чесно, піти на вибори і запитати у них, що вони думають про ваші так звані нові ширки, нові коаліції і нові пакетні голосування.

Я переконаний, що демократичні сили в українському парламенті не дадуть себе зганьбити. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бондар передає слово Кулінічу. Будь ласка.

 

10:19:49

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, 147-й виборчий округ, Полтавщина.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Шановні виборці! В чергове хочу підняти проблему охорона здоров'я, а саме функціонування лікарень на Полтавщині, яку я представляю в парламенті.

Мова йде про колишню лінійну лікарню станції Рамадан Південної залізниці, яку зараз реорганізовано на амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Я вже неодноразово піднімав цю проблему з трибуни Верховної Ради, на брифінгах. Але поки що це питання не вирішується через опір чиновників, які працюють на місцях.

В чому суть проблеми? В селищі з населенням понад 3 тисячі 100 людей людям фактично немає можливості отримати медичну допомогу. В амбулаторії працює тільки один лікар-терапевт та медичних сестри, одна з яких займається дітьми, а дві інших чергують по графіку. Цілодобового фельдшерського  кабінету немає, людям навіть нікому зробити укол. Кілька разів приїздили вузькопрофільні спеціалісти, але  одного разу люди до них не попали, тому що не було належним чином оголошено, а іншого разу зібралося стільки людей, що не можна було достоятися в черзі до цих лікарів.

Нагадаю, що Ромодан – це велика станція, залізнична станція. Значна кількість населення – це колишні залізничники, це пенсіонери  і люди похилого віку. І така критична ситуація з  медичним забезпеченням якраз і виникла після організації цієї лікарні.

І що ж відбувається? Місцевий селищний  голова переконує, що не має запиту з  району для виділення коштів на утримання фельдшерського кабінету, а голова районної державної адміністрації на скарги місцевих жителів відповідає, що якщо селищна рада виділить кошти, вони  не проти відновлення такого кабінету. Отак  і показують один на одного пальцем, а питання абсолютно  не вирішується.

Неодноразово обговорювалося питання з губернатором Полтавської області Валерієм Головком. При мені він давав доручення начальнику Департаменту охорони здоров'я. Туди виїжджала профільна комісія обласної ради. Але питання знову ж не вирішується. Люди постійно до мене звертаються зі скаргами на бездіяльність чиновників і на те,  що неналежним чином  надається  медична допомога. Переконаний, що представники влади і чиновники призначаються для того,  щоб працювати на людей і для людей, а не для того, щоб отримувати заробітну плату.

Тому хочу офіційно звернутися з трибуни парламенту до керівника Полтавської області Валерія Головка. Наведіть, будь ласка, порядок  з медичним обслуговуванням в Полтавській області, а конкретно в Миргородському районі і конкретно, в селищі Ромодан. Проведіть відповідні наради, дайте доручення голові районної державної адміністрації негайно вирішити це питання. І нагадайте,  будь ласка, йому, що  він призначений на посаду і чиновники, які за це відповідають, для того, щоб працювати на людей і для  людей, а не для того, щоб отримувати заробітну плату.  Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шуфрич Нестор Іванович,  будь ласка

 

10:22:45

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий.  Шановні колеги! Много чего видел этот зал, разные были процессы формирования власти.  Я помню  1998 год и 2-месячную  спикериаду. Я помню  2007 год, когда в очень дивный способ, с вставанием, формировали  коалицию, но которая была сформирована,   взяла на себя ответственность и с горем пополам, но проработала два года.

То, что происходит сегодня, это национальный позор, это позор власти. И как вы хотите, чтобы после этой клоунады, которую мы уже наблюдаем второй месяц, у людей было хоть капельку уважения к любому институту власти? Вы сегодня разрушаете государство таким формированием правительства и такими отставками. 16 февраля не отставляем Премьера, а 17-го уже требуем, чтобы он ушел самостоятельно. Это какой-то маразм. А фракция, лидер которой уходит в отставку, еще остается в коалиции, это какой-то мазохизм.

Вы знаете, сегодняшняя ситуация в украинском политикуме напоминает известную поговорку про бордель, который захотели обновить. Но надо отдать должное сегодняшним коалициянтам, вы в этом борделе хотите обновить и поменять явно не кровати. Так делайте, клиенты уже ждут! Уже за вчера только два раза позвонили, что они ждут и очень хотят вас. Я абсолютно уверен, что с этого быка вы молока много надоить не сможете. Сегодня абсолютная у меня уверенность в том, что то, что вы сегодня пытаетесь создать, недееспособно и только ухудшит ситуацию в стране и сделает людей еще более бедными.

На цьому фоні чомусь всі забули про те, що відбулося рівно тиждень тому в Нідерландах. Всі говорять, що це нібито в Європі сказали "ні" на європейський вибір України. Ні, це саме дали оцінку корупції, тотальній злочинності у владі України. І це прямі наслідки діяльності двохрічної сьогоднішньої влади, і присутності цієї коаліції. Скажіть, будь ласка, хто проти християнських цінностей, які сьогодні втілені у Європі? Ми сьогодні за те, щоб християнські цінності були реалізовані в нашій країні, але ні в цьому парламенті і не цією владою. Ви маєте набратися відповідальності і хоробрості і піти до народу України на нові вибори. Всі разом, разом  із Президентом і його офшорами і разом з вашою владою, і вашою коаліцією. Іншого вироку для України немає! Не треба боятись власного народу! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Німченко передає слово Дунаєву, будь ласка.

 

10:26:04

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый народ Украины! Уважаемые народные депутаты! 13 апреля 2014 года в Украину пришла война, война, которая перевернула жизнь народа Украины от Львова до Луганска, от Сум до Севастополя. Война, которая оставила без крова 700 тысяч наших соотечественников, война, которая по данным ООН унесла жизни более 9 тысяч граждан Украины, среди которых – дети Украины.

Эта война затронула всех граждан Украины, а не только тех граждан, которые проживают в Луганской и Донецкой областях. А самый главный вопрос, который еще не решен до сих пор, это восстановление целостности Украины. Все жители Украины задают один вопрос: а что сделала Верховная Рада Украины. Доверили страну, которая должна отстаивать и защищать права наших граждан для достижения мира и восстановления целостности Украины. Ответ очевиден: за два года не сделано ничего.

Несмотря на все достигнутые договоренности, до сих пор продолжают гибнуть наши граждане, нам необходимо продолжать вести переговорный процесс в рамках Минских соглашений и начинать всеукраинский диалог ради будущих поколений. Жители Луганской и Донецкой областей, живущие в зоне боевых действий, потерявшие свою имущество, вынужденные переселенцы, спустя два года так и не получили поддержки от государства, а самое главное – в Украину не пришел мир.

В Луганской области ежедневно отключают электроэнергию, школы, больницы, детские сады, и не работают промышленные предприятия, жители области выживают без газа, воды и электроэнергии, и ходят по неосвещенным улицам. А Верховная Рада и Кабмин занимаются в это время политическими играми с собственным самоутверждением, дележом портфелей и не обращают внимания на проблемы жителей Донбасса и Украины в целом. Наши старики, которые всю жизнь отдали честному труду, неужели они заслужили такую нищенскую старость, честно трудясь всю свою жизнь? Наши старики вынуждены сегодня унизительно пересекать контрольно-пропускные  пункты в Луганской и Донецкой области, чтобы подтвердить свое право на получение мизерной пенсии. А что сделала Верховная Рада и Кабмин для возрождения экономики? Когда мы и сегодня продолжаем закупать уголь в других странах, тем самым ставя под угрозу энергетическую безопасность нашей страны, а шахтеры Львова, Волыни, Донецка и Луганска сегодня не  понимают, за что к ним такое отношение. Трудовые коллективы  промышленников задают вопросы, почему мы не заботимся о благополучии экономики своей страны, а в то же время, заботимся о благополучии экономики других стран в угоду МВФ.

У нас с вами должна быть единая цель – мир в Украине, восстановление целостности государства, отстаивание национальных интересов, как во  внутренней, так и во внешней политике.

Что сделал каждый из нас, депутатов Верховной Рады, чтобы  в Украине наступил мир? Нам необходимо прекратить навешивать ярлыки "свой-чужой" и громогласно заявлять о необходимости мирного урегулирования военного конфликта, и в то же время, ничего для этого не делать согласно формата Минских соглашений. Нужно отвечать своими действиями, а не громкими словами. Пусть каждый из нас не забывает то, ради чего нас избрали – представлять интересы и права человека, всего народа Украины.

Спасибо за внимание. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маркевич Ярослав Володимирович. Хай він повідомить про це.

 

10:29:21

МАРКЕВИЧ Я.В.

Прошу передати слово колежанці Сисоєнко.

 

10:29:35

СИСОЄНКО І.В.

Шановні колеги, існуюча система охорони здоров'я, яка існує зараз, на жаль, не задовольняє потреби населення України в медичному забезпеченні. За півтора роки роботи нашої з вами у парламенті ми не прийняли жодного законопроекту, який би змінив систему фінансування охорони здоров'я. В той же час ми приймаємо дуже важливі законопроекти про безвізовий режим, про боротьбу з корупцією, так само зменшуємо податки на автомобілі. А чи все це має значення, якщо кожного року в нашій державі зменшується кількість населення тільки тому, що в нас у невідповідному стані знаходиться система охорони здоров'я.

Кожен день в Україні вмирає 9 осіб. Це ті люди, які не дочекались трансплантології. 5 тисяч осіб кожен рік вимушені шукати кошти та їхати за кордон для того, щоб одержувати послуги з трансплантації.

І це виключно з-за того, що, маючи в середині нашої держави висококваліфікованих фахівців, які можуть на належному рівні проводити операції з трансплантації, ми не створимо належний закон України і не побудуємо систему трансплантації в Україні, яка б задовольняла потреби саме у цій сфері.

Так само ми розуміємо, що ми є єдиною державою пострадянського простору, яка не змінила систему фінансування саме системи охорони здоров'я. Зараз всі бюджетні установи комунальної та державної форми власності є бюджетними установами, і вони одержують виключно кошти державного бюджету, які витрачаються на збереження інфраструктури. І, на жаль, бюджет охорони здоров'я жодним чином не фінансує саму медичну послугу, не відбувається фінансування на закупівлі лікарських засобів і немає самого основного в медичному забезпеченні: немає пацієнта.

Тому всі ці законодавчі ініціативи вже на протязі року лежать в парламенті Верховної Ради, і вони готові до голосування. Але лише вчора вони перший раз за півтора року попали в порядок денний на останок дня роботи парламенту – і ми знову не встигли за них проголосувати.

Тому фракція об'єднання "Самопоміч" наполягає, щоб найближчим часом, завтра або на наступному парламентському тижні, саме законопроекти про медицину, про автономізацію медичних установ, про трансплантацію, про збільшення заробітних плат медичних працівників потрапили в порядок денний, таки чином, щоб народні депутати проголосували за ці важливі законопроекти. Немає нічого ціннішого, ніж здоров'я громадян України. І саме відношення держави до громадян України визначається рівнем медичної допомоги в цій державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гальченко передає слово для виступу Вілкулу.

 

10:32:52

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, уважаемые народные депутаты! То, что мы наблюдаем последнее время в парламенте, в правительстве, во всей нашей власти, коалиция называет политической дискуссией. На самом деле это является приговором действующей власти. И, дай Бог, от наших действий зависит, чтобы это не было приговором в стране.

К неумению руководить провластные партии добавили еще полное отсутствие доверия к своим действиям как внутри партнеров по коалиции, так и со стороны всех украинцев и мирового сообщества.

Все красивые заявления пяти провластных партий, я не ошибся, действительно пяти провластных партий, которые сейчас быстро пытаются рассказать, что они уже оппозиция, некоторые из них говорят про открытость власти, о фиктивных менеджеров, технократы, "візьми і зроби" и так далее, на самом деле все они являются во власти. И чем все закончилось? Кулуарными договорняками с дележом портфелей и денежных потоков.

Вчера мы внесли в зал законопроект, который защищает украинцев от беспредела банков, законопроект 4001-1, за него проголосовало больше депутатов, чем за законопроект правительства. Тем не менее, законопроекты возвращены в зал и мы считаем это тоже большой победой, потому что согласно законопроекта правительства, ложен был быть отменен мораторий на выселение людей из единственного жилья, то есть они хотели выгонять детей, стариков просто на улицу. И сейчас мы настаиваем, чтобы был принят наш законопроект номер 2275-1 про запрет деятельности коллекторов по отношению к физическим лицам. Использовая неурегулированно законодательство, сегодня власть, банки, коллектора, которые просто превращаются в бандитские фирмы, вымагают, выгоняют людей и забирают у них последнее. Это пример того, какие законы нужны стране и их предлагает именно "Оппозиционный блок".

В Днепропетровской области уже 35 семей фактически выгнали на улицу, это не то, что ждут люди от нас с вами. И в этом вопросе нас поддерживают десятки общественных организаций и Финансовый майдан и другие, и миллионы украинцев. Ну чтобы применять эти законы, необходимо чтобы работал власть и работал парламент. Наша позиция, что в отставку должен уйти не только правительство, должен уйти и парламент, нельзя позволить власти, которая стала политическим банкротом, довести до банкротства каждое украинское предприятие, каждую украинскую семью. Нам нужно создавать не проевропейскую, не проамериканскую, не прокитайскую, не проарабскую, не пророссийскую коалицию. Нам наконец-то необходима проукраинская коалиция, нам необходимо думать своими прагматичными национальными интересами. И перевыборы сейчас, я призываю всех тоже не боятся, а смело пойти, к людям пойти, сделать им свои предложения и получать, и…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підлісецький Лев Теофілович, будь ласка.

 

10:36:11

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Прошу передати слово Олегу Березюку.

 

10:36:22

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, вельмишановні парламентарі! Навіть сьогоднішні виступи, які ми чуємо в парламенті деякі, говорять про те, що, на превеликий жаль, після двох повстань в Україні, після 25 років розвитку країну можуть чекати знову темні часи. Темні часи тих, хто купує правоохоронні органи, Генеральну прокуратуру і перетворює їх на НКВС і ЧК для того, щоб переслідувати тих, хто думає інакше, для того, щоб переслідувати тих, хто протестує проти свавілля олігархії, яка з початку 2000-х років заполонила Україну і використовує публічних бюджет людей для власних цілей. І сьогодні це відбувається в кожному районі і області міста. Суди переповнені справами проти тих, хто бореться проти олігархії і свавілля цього режиму.

Сьогоднішні виступи говорять про вирок Україні. Справді Україні хочуть дати вирок – вирок не бути вільною державою для вільних людей, а вирок служити ворогам і вирок служити олігархії. Сьогодні закликають до виборів. Виборів таких, як в Чернігові, виборів таких, як на Волині, виборів таких, як в Кривому Розі, коли працюють з тими, хто не ходить на вибори, а купують тих 50 відсотків, хто на них… окупують тих 50 відсотків, які продаються, тому що вони ніколи на тих виборах не були.

Шановні парламентарі, вам стояти на виборах  перед людьми і чути, що вони про нас думають, а не тим декільком людям, які фінансують цю вакханалію. Ми повинні в парламенті прийняти закон, який змінить соціальну інфраструктуру і політику цієї держави. Це закон про пропорційну систему і відкриті списки, де кожне обличчя депутата не буде ховатися за олігархічними брендами і олігархічними грошима, а буде стояти відповідально і вільно перед вільними людьми вільної української держави, яка сьогодні на межі боротьби між правдою і неправдою олігархії і ворога.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ще є час. І останній виступ, Розенблат Борислав Соломонович. Будь ласка.

 

10:38:53

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Доброго дня шановні колеги! 23 квітня 2015 року в цьому залі, дякуючи вам, ми прийняли законопроект про легалізацію видобутку бурштину. Рік ми спостерігаємо за тим явищем, як країна, держава бореться з незаконною добиччю бурштина. Хто виграє на цьому фронті, це дуже сумнівне якби значення, тому що ми не знаємо, хто отримає перемогу. Поки Національна гвардія, ГПУ, СБУ, всі інші, борються з незаконним видобутком бурштину, він тонами уходить за кордон. Ми маємо сьогодні бачити, як кришувальники, як ті люди, які сьогодні кримінальним шляхом набивають собі кармани, вони по всім каналам, по всім кордонам роблять свою справу і країна втрачає дуже багато грошей.

Я хочу звернутися до керівництва Верховної Ради України, я хочу звернутися до всіх нас. Поставити в другому читанні законопроект і, нарешті, закінчити цю боротьбу. Треба дати можливість людям працювати, треба дати можливість людям мати можливий і легальний заробіток, для того, щоб вони мали справжню свою роботу, мали захист від держави, мали можливість працювати на своїй землі, і ніхто не ходив і не казав, що це нелегально і треба давати хабарі.

Друге питання з яким я хотів звернутися. 26 квітня ми  будемо визначати 30-річчя Чорнобильської катастрофи. У цьому залі і також завдяки нам ми прийняли законопроект 2093, який був спрямований на підтримку ліквідаторів, які вже  спочивають в іншому світі, для людей, які сьогодні мають останню надію, що держава  буде   піклуватися за них. На жаль, завдяки старанням Міністерства фінансів цей  законопроект  був заветований, тому що ми маємо   якесь  незрозуміле завдання перед МВФ, ми маємо якусь незрозумілу нестачу грошей в бюджеті, хоча всі докладають, що у  нас  є перевиконання. Але, на жаль, ми сьогодні  не можемо віддати шану  і дань тим людям, які захистили нас і спасли від нас  від тої катастрофи. Я хочу, ну принаймні, попросити нове  керівництво уряду, новий уряд  негайно внести новий законопроект  і зробити все для того, щоб ми все-таки знайшли можливість і віддячити тим людям чорнобильцям, які  поклали своє здоров'я  і своє життя.

І наостанок.  Ми хотіли  звернути  увагу на законопроект  3782, це стосується прикордонників. Ви знаєте,  ми неодноразово казали  в цьому залі, що  ми не забули всіх і військовослужбовців, і працівників прокуратури, СБУ, поліції, вони всі получають новітні  зарплати. Але прикордонники, на жаль, сьогодні отримують  зарплату  2,5 тисячі гривень. Тому я хочу ще раз звернутися до керівництва Верховної Ради і негайно поставити законопроект  3782…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую  вам.

Шановні колеги,  я прошу народних депутатів  заходити в  зал і  прошу Секретаріат Верховної Ради  повідомити депутатів про початок роботи.  Нюанс  полягає  у тому, що ми повинні  згідно  Регламенту починати відразу  із голосування. Бо перший проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції по боротьбі проти тютюну, він передбачає спочатку включення в порядок денний. А для того необхідно  226.

І тому, колеги, я дуже прошу і голів фракцій, і секретаріат попросити депутатів зайти в зал, приготуватись до голосування. Колеги, будь ласка, загітуйте усіх своїх колег, щоб зайшли в зал. Я розумію, дана постанова 4119, вона є неконфліктною, вона об'єднує весь зал, і важливо тільки, щоб ми були достатньо дисциплінованими для прийняття рішення. Будь ласка, заходимо в зал займаємо робочі місця, так, колонами, колонами йдемо в зал. Ще є вільні місця в залі. Добре.

Колеги, я прошу зайняти робочі місця. Ще раз наголошую, в нас перший розділ – це включення до порядку денного та прийняття рішення. І першим стоїть проект Постанови про заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції із боротьби проти тютюну. Постанова, автори постанови –  представники майже усіх фракцій парламенту. І не викликає дискусії, але важливо, щоб ми її розглянули чим швидше.

Отже, шановне товариство, ставлю на голосування пропозицію включення до порядку денного та прийняття рішення по проекту постанови 4119. Хто підтримує цю пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

10:45:33

За-176

Не знайшла підтримку в залі боротьба проти тютюну.

Наступний, який пропонується включити до порядку денного для прийняття рішення, це проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році". Законопроект 4342. Я прошу приготуватись до голосування, змобілізуватись.

Отже, хто підтримує пропозицію включення проекту Постанови 4342 до порядку денного та прийняття рішення, прошу…

А чому ви не голосуєте, Княжицький? Пані Миколо, мудро було би проголосувати, щоб включити в порядок денний, то,  будь ласка, сядьте і голосуйте. 

Хто підтримує включення Постанови 4342 до порядку денного  для прийняття рішення, прошу  проголосувати.  Голосуємо, колеги. Голосуємо.

 

10:47:08

За-205

Я готовий повернутися за умови, що зараз усі  фракції викличуть своїх парламентаріїв з буфетів,  з кулуарів, з дискусій в зал для роботи. 30 секунд,  будь ласка, покличте своїх колег. Я за 30 секунд, один раз, поставлю  на повернення до розгляду. Колеги, прошу заходити в зал і займати робочі місця. 

Секретаріат Верховної Ради, ще раз прошу запросити депутатів в зал. Прошу зайняти робочі місця.

Колеги, готові до голосування? Депутати продовжують заходити в зал, скоро вже не буде вільних місць.

Отже, я ще раз ставлю пропозицію включення до порядку денного та прийняття рішення проекту постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році (4342). Хто підтримує пропозицію включення до порядку денного та прийняття рішення постанови 4342, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

10:49:28

За-220

Немає необхідної кількості голосів.

Наступний проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи", це є постанова 4369.

Шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію. Отже, в нас стоїть наступний по порядку денному 4369.

І є рекомендації від комітету, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Хто підтримує розгляд проекту Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи" за скороченою процедурою, прошу проголосувати, будь ласка.

 

10:50:46

За-212

 212 – "за", рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань екологічної політики та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Москаленка Ярослава Миколайовича. Я перепрошую, запрошую Недаву Олега.

Недава Олег, прошу, будь ласка,  до доповіді.

 

10:51:16

НЕДАВА О.А.

Панове, шановні депутати, шановний Голово! Тридцять років тому ми всі здригнулися від того, що вибухнув Чорнобиль. Тридцять років тому ми побачили, що у атомної енергії є ще одне обличчя, і цей атом не дуже такий мирний. Тридцять років ми вже пробуємо опанувати ті наслідки, які є у нас після цього випадку.

Шановні колеги, 16 березня 2016 року за ініціативою Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків катастрофи у Верховній Раді України відбулись парламентські слухання на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи".

Метою їх проведення було підведення підсумків, що було зроблено, перш за все органами виконавчої влади разом  із законодавчою гілкою влади, окреслення того, що потрібно в найпершу чергу вирішити в майбутньому.  В парламентських слуханнях взяли участь і народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових та громадських міжнародних організацій, всього участь взяли більше 500 осіб.

За результатами цих слухань комітетом було підготовлена відповідна постанова та рекомендації. У запропонованих рекомендаціях парламентських слухань систематизовані та враховані пропозиції народних депутатів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, а також науковців.

Комітет пропонує Верховній Раді  України проект Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему "30 років після Чорнобиля. Уроки та перспектива" прийняти в цілому.

І я хочу звернути увагу всіх народних обранців особисто на те, що нам потрібно все це робити негайно. Чому? 26-го…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, будь ласка.

 

НЕДАВА О.А. Одне питання. У 2026 році закінчиться термін використання хранилища отходов №1. Его необходимо… все отходы необходимо перевезти в хранилище №2. На это потребуется 10 лет. Если мы сейчас это не начнем делать, если сейчас не начнем выполнять рекомендации, то мы потом это делать будем все, как обычно, в авральном режиме.

Я очень прошу всех народных депутатов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Олександр Опанасенко.

 

10:54:30

ОПАНАСЕНКО О.В.

Передайте слово, будь ласка, Маркевичу Ярославу. Дякую.

 

10:54:38

МАРКЕВИЧ Я.В.

Фракция "Самопомощь" будет поддерживать постанову, безусловно.

Мы бы хотели обратить внимание на несколько важных фактов. Первое, что территория отчуждения, возможно, недостаточно используется в рамках того, что нам сейчас предоставляется. Научные исследования, прошло уже много лет после  трагических событий на атомной станции, и огромный интерес, как меняется природа, как меняется жизнь растительного мира, требуют исследований. И в проведении этих исследований заинтересованы, в том числе и международные организации. Это первое.

Второе. Зона достаточно хорошо исследована с точки зрения радиационной опасности, и, возможно, сейчас имеет смысл подумать о ее экономическом становлении. Например, использование территорий, которые не являются серьезно опасными для человеческой жизни, для производства ветроэнергии, благодаря ветрякам, там, где "роза ветров" позволяет; солнечной энергии. То есть те территории, где можно без задействования большого количества человеко-часов  производить, ну, например, ту же альтернативную энергию. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Будь ласка.

 

10:55:58

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Звичайно, наша фракція підтримає проект цієї постанови. Але я нещодавно був на батьківщині, в місті Лубни на Полтавщині, і там є Алея героїв-чорнобильців. І щороку там в пам'ять про померлих чорнобильців висаджуються деревця, висаджуються берези. Так от, цього року їх висаджено 80, і ніхто про це не думає. Уряд забрав пільги у чорнобильців. Учора чорнобильці в районі села Войники на Полтавщині перекривали на дві години трасу. Президент ветує законопроект щодо цього питання.  

У нас дуже просте запитання. Що буде робити новий уряд, що буде робити так звана коаліція: гризтись за портфелі чи нарешті до 30-річчя Чорнобильської трагедії буде повернуто пільги чорнобильцям, перестануть методично знищувати чорнобильців?

Шановні колеги, на Полтавщині, на Лубенщині проживає зараз близько 3 тисяч ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Вони просять і благають повернутись до них обличчям. В суботу в місті Лубни об 11 годині буде відбуватись мітинг чорнобильців, які готові іти на Київ, готові іти блокувати урядові установи, якщо до них не повернуться обличчям, якщо їх не почують.

Схаменіться, це люди, які рятували країну в час найбільшої техногенної трагедії людства в минулому столітті. Схаменіться і поверніться до них обличчям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кулініч, "Партія "Відродження".

 

10:58:07

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, "Відродження", 147 виборчий округ, Полтавщина.

Шановні колеги, "Відродження", безумовно, буде підтримувати проект даної постанови. Але перед тим як ми будемо голосувати, я хотів би нагадати, що ще в лютому місяці цього року "Партія "Відродження" зареєструвала законопроект 4156 з цього ж самого питання. Проектом 4156 передбачається зміни до Державного бюджету щодо фінансування, щодо фінансового забезпечення громадян, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи. Але вже протягом трьох місяців даний законопроект просто ігнорується і не виноситься до сесійної зали, і це при тому, що на відміну від декларативної проекту Постанови 4369 про парламентські слухання наш проект пропонує конкретні заходи, а саме фінансування програм і забезпеченням чорнобильців житлом, це саме необхідне, що потрібно зараз зробити для всіх людей. Кошти на такі програми можна було б, наприклад, виділити за рахунок скорочення видатків на те ж Державне управління справами чи зменшення видатків деяких програм Міністерства фінансів. Тобто ми пропонуємо конкретні заходи, які можна було б зробити, щоб реально допомогти чорнобильцям.

Тому, шановні колеги, 26 квітня у нас уже буде 30 років, це річниця Чорнобильської трагедії, Чорнобильської катастрофи. Тому давайте будемо щось робити конкретне для цих людей. І хотілося б, щоб парламент прийняв не декларативний проект постанови, який не матиме жодних юридичних наслідків, а дійсно документ, який реально буде покращувати життя цих людей, життя чорнобильців, які дійсно цього заслуговують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Каплін, 1 хвилина.

 

10:59:46

КАПЛІН С.М.

Дякую за надану можливість висловитися. Шановний пане головуючий, шановні колеги, ви знаєте, нам потрібно перейти від практики тиражування декларативних рішень тих чи інших наших зборів і слухань до практики все-таки покарання тих, хто несе відповідальність за виконання таких рекомендацій. І було би дуже гарно, аби нинішній виконуючий обов'язки міністра екології і майбутній міністр висловилися з цієї позиції. І щоб хтось із тих людей, які плюють у душу цим простим звичайним громадянам, які рятували людство від цієї трагедії, хтось би відповів їм на ті запитання, які сьогодні гостро стоять перед чорнобильцями. І ви знаєте, сьогодні чорнобильці, завтра це будуть бійці АТО, післязавтра це будуть пенсіонери. Нам потрібно всім об'єднуватися, аби держава дбала про кожну людину, про інтереси кожної людини. Тому що на місці чорнобильців завтра будуть тисячі, зокрема бійців АТО. І нам потрібно добитися конкретних результатів. І покарані мають бути ті, хто не справляється…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сисоєнко, 1 хвилина.

 

11:01:01

СИСОЄНКО І.В.

Шановні колеги, за ініціативи уряду в кінці 2014 року були повністю відмінені пільги і компенсації інвалідам Чорнобиля – дорослим і дітям, які проживають в зоні забруднення. І понижено статус зон забруднення, де проживають люди. Законопроектом, який був проголосований Верховною Радою, номер 2093, ці пільги були поновлені. Однак Президент України 6.04 цього року ветував цей закон. Фракція "Об'єднання "Самопоміч" буде підтримувати подолання вето, особливо в частині соціального забезпечення інвалідів Чорнобиля та дітей. І саме як результат парламентських слухань повинно стати те, щоб вимагати від Кабінету Міністрів України повернення всіх пільг для чорнобильців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Обговорення завершено, всі бажаючі виступили.

Я прошу запросити депутатів в зал, через хвилину відбудеться голосування. Я прошу колег депутатів заходити в зал, займати робочі місця, і секретаріат Верховної Ради повідомити, що зараз відбудеться голосування. Будь ласка, заходимо в зал.

Шановні колеги, я справді прошу зайти в зал. Я прошу приготуватись до голосування.

І я ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи" (4369) за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги.

 

11:03:38

За-224

Шановні колеги, я тільки раз поставлю на повернення до розгляду.

Я прошу звертатись не до мене, а до своїх колеги по фракціях, щоб зайняли робочі місця і приготувались до голосування.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду проекту постанови 4369. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:04:30

За-235

Рішення прийняте.

Я повторно ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи" (номер 4369) за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:05:04

За-234

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер увагу, увага, не виходіть. Зараз три подібних постанови, які ми вже проговорили, про парламентські слухання. Ми провели по них    всебічне обговорення, нам треба  тільки прийняти рішення.

Перше з них – це проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу" (4044). Чи є необхідність нагадувати? Галасюк є в залі? Прошу, одна хвилина  нагадати.   Просто парламентські слухання, давайте навіть без нагадувань.  Голосуємо.

Шановні колеги,  прошу,  ставлю на голосування проект   Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу" (4044) – за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:06:22

За-235

Рішення прийнято.

Наступний проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху" (4129). Колеги,  цей проект постанови був  обговорений, думками ми поділилися, тепер я  ставлю на голосування.  Хто підтримує проект Постанови  4129 за основу і в цілому, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:07:07

За-238

Рішення прийнято.

І останній проект Постанови про проведення 18 травня 16-го року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні" (4250).  Шановні колеги,  ставлю на голосування проект Постанови 4250  за основу  і в цілому.

Хто підтримує даний проект постанови, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:07:47

За-243

Рішення прийнято. Вітаю, колеги.

І ми переходимо до розділу "Першого читання", і першим стоїть проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами…

Я… колеги, давайте порадимось. Увага! Хвилинку. До мене підійшов комітет і ряд депутатів з проханням, щоб я ще раз поставив проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році". Згідно Регламенту, ми не повинні голосувати за повернення. Я можу ставити це питання, це не обмежено право ще раз поставити його включення до порядку денного та прийняття рішення. Якщо немає заперечень в залі, я це зроблю. Немає заперечень в залі?

Отже, я зараз знову поставлю питання і 4119, і 4342. Спочатку ставлю проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції із боротьби проти тютюну (4119) для включення до порядку денного та прийняття рішення. Хто підтримує цю пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:09:21

За-227

Рішення прийнято.

І наступне. Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році". Хто підтримує включення до порядку денного та прийняття рішення по проекту постанови 4342, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

11:09:56

За-240

Рішення прийнято.

Таким чином, я оголошую на розгляд проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції із боротьби проти тютюну (4119).

Хто підтримує пропозицію розгляду даного питання за процедурою, прошу    проголосувати.  Будь ласка, голосуємо.

 

11:10:29

За-184

Рішення прийнято. 

І я запрошую до доповіді  народного депутата  України Мусія Олега Степановича. Пане Олег,  будь ласка.

 

11:10:45

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати! Метою цієї постанови є оцінка виконання  Україною положення Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну Україною, визначення цілей і  завдань з контролю над тютюном з метою зменшення поширеності куріння та  смертності від хвороб, пов'язаних із тютюном в Україні. Важливість цього нормативного акту зумовлена історичним моментом: 10 років тому, а саме 15 березня 2006 року, парламент, Верховна Рада, ратифікувала рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Значення цього  глобального договору складно переоцінити як у світовому масштабі, так і для України зокрема.  Конвенція стала дієвим  інструментом захисту громадського здоров'я і загалом, здоров'я української нації. Рамкова Конвенція є першим міжнародним договором і який залишається поки що єдиним, підписантами якого є вже понад 180 країн світу, де проживає 90 відсотків населення всієї Земної кулі.

Після ратифікації Конвенції  ВООЗ в  Україні були прийняті системні зміни до законодавства, які врятували сотні тисяч життів українців. З четвертого місця у світі за поширеністю куріння в 2006 році ми перемістилися у третій десяток згідно з останнім звітом Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо глобальної тютюнової епідемії.

У рік ратифікації Конвенції 37 процентів українців  були курцями, а за останніми дослідженнями їх залишилося тільки 24 відсотки. В результаті цих заходів знизився рівень захворюваності на астму, ішемічну хворобу серця, хворобу верхніх дихальних шляхів тощо. Окремо хочу подякувати тим народним депутатам, які вже протягом 10 років працюють у Верховній Раді, це пані Бахтеєва, це пан Унгурян, це пан Ляшко і багато-багато інших. Насправді 32 народних депутати стали підписантами цієї заяви. І всі члени комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. І Комітет з питань охорони здоров'я у повному складі, всі 13 народних депутатів, приєдналися до підписання цієї заяви Верховної Ради. Вона носить символічний характер приверженості України щодо збереження здоров'я української нації і щодо боротьби з тютюном і послідовної нашого парламенту, прошу її підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету у закордонних справах Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

11:13:26

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув цю постанову і рекомендує її ухвалити за основу та в цілому. Можу сказати, що справді 10 років тому, коли Верховна Рада України ратифікувала цю міжнародну конвенцію, було здійснено чимало заходів ефективних. І справді Україна з четвертого місця у світі за поширеністю куріння у 2006-му перемістилася у третій десяток. Це згідно останнього звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо глобальної тютюнової епідемії.

Ще один яскравий приклад ефективності цієї конвенції, що у 2007 році в бюджет від тютюнових акцизів поступало 2,7 мільярда гривень, в минулому році у 2015 в бюджет вже надходження сягли 22 мільярдів гривень. Тому антитютюнові заходи, вони є ефективними і з точки зору надходження в бюджет, і з точки зору захисту громадського здоров'я, також Україна, в рамках імплементації цієї конвенції, звільнила приміщення кафе, барів, ресторанів від тютюнового диму, розмістила на пачках сигарет попереджувальні знаки. І тому можна вважати, що це одна з важливих конвенцій у сфері захисту охорони здоров'я і захисту тих людей, працівників закладів ресторанного харчування, дітей і тому хочу закликати проголосувати за основу, і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, колеги. Прошу провести запис: два – "за", два – проти.

Підлісецький Лев.

 

11:15:13

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Ірина Сисоєнко, будь ласка, слово. Дякую.

 

11:15:18

СИСОЄНКО І.В.

Шановні колеги, прийняття проекту даної постанови сприятиме виконання Україною взятих на себе зобов'язань щодо боротьби з тютюнопалінням та визначення цілей і завдань з реалізації заходів із контролю над тютюном, відповідно до Рамкової Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну та її керівних принципів з метою зменшення поширеності куріння та смертності від хвороб, пов'язаних з вжиттям тютюнових виробів в Україні.

Разом з тим, з ратифікацією цієї Конвенції "Самопоміч" буде голосувати за цю постанову. Але також важливим є розроблення та реалізація державної цільової, соціальної програми із зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення та допомоги у припинення куріння. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Михайло Бондар, "Народний фронт".

 

11:16:26

БОНДАР М.Л.

Дякую. Бондар Михайло, 119 виборчий округ. Я також закликаю підтримати цю постанову за здорову націю, за зменшення впливу шкідливості якраз тютюнопаління, так що закликаю всіх депутатів підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, за хвилину відбудеться голосування, я прошу заходити в зал, за хвилину відбудеться голосування, прошу всіх заходити в зал.

Зараз наступний по виступу Каплін Сергій, "Блок Петра Порошенка".

 

11:17:04

КАПЛІН С.М.

Пане Андрію, я хочу звернутися до вас дещо не по темі. Тут вже другий день телефонують прості люди і запитують, як йде процес переговорів щодо нового складу Кабміну і обрання Прем'єр-міністра.

Я думаю, ви як майбутній спікер  маєте починати вживатися вже в цю роль і доповідати простим українцям, як же проходить ця коаліціада і прем’єріада. Тому що є підозра, що очільники нашої держави щось там не те  "палять" і не можуть визначитися із майбутнім нашої країни, складом уряду і Прем'єром. Насправді, питання дуже гостре і дуже важливе.

От, наприклад, кілька днів тому я перебував з візитом у місті  Кривий Ріг, де зустрічався  з профспілками і трудовим колективом криворізького меткомбінату "АрсалорМіттал Стіл". Так от, незважаючи на майже двократну девальвацію гривні, зниження в кілька разів ЄСВ і фактичного збільшення продажу продукції цією компанію, зарплату простим українцям, які там працюють, а їх більше 20-и тисяч, підвищили всього на 12 відсотків.

Я вважаю, що першими кроками майбутнього Прем'єра мають бути наступні: він повинен поставити цих індуських капіталістів на місце і змусити їх в рази підвищити зарплату для тих людей, які важко працюють. І принаймні, забезпечити виконання колективної угоди, за якою не передбачено, що вони будуть здирати останню шкуру навіть з дітей, які змушені платити за те, щоб їхні діти навчалися в гуртках цього підприємства.

Ми закликаємо від імені  профспілок вас всіх нарешті набратися розуму і відповідальності і прийняти очікувані українським народом, простими людьми рішення щодо Прем'єра і коаліції. Бо протягом місяця, вже двох місяців держава не урядується і не керується. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Каплін, я ще раз попереджаю про те, що надалі, коли виступ буде не по темі законопроекту, я буду позбавляти слова. У вас був унікальний шанс розповісти про боротьбу з курінням, а ви його так бездумно втратили.

Шановні колеги, я зараз… за 30 секунд буде голосування. Прошу колег заходити в зал, займати робочі місця.

Покличте, покличте колег-депутатів з кулуарів.

Отже, ставлю на голосування проект Постанови про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (номер 4119) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:20:57

За-232

Рішення прийняте.

І я оголошую до розгляду проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році" (4342).

Є пропозиція від голови комітету розглянути за скороченою процедурою. Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:21:38

За-185

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань культури і духовності. Княжицький Микола Леонідович, будь ласка.

 

11:21:49

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую, шановні колеги. Як ви знаєте, коли ми готуємо один раз на рік постанову про відзначення пам'ятних дат, то часом буває так, що ви, колеги-депутати, підходять і просять, нагадують про ту чи іншу дату, яка стосується їхнього регіону і відповідає критеріям, визначеним Президентом. Цього разу серед таких дат є 125 років з часу заснування Полтавського краєзнавчого музею Кричевського, і про це просила фракція "Батьківщина"; 100 років з дня початку підготовки будівельних кадрів в Придніпровській державній академії будівництва і архітектури, про це просила фракція "Блок Петра Порошенка", депутат від цієї фракції. 100 років з дня заснування державного закладу Дніпропетровська Медична академія Міністерства охорони здоров'я України, за пропозицією депутата від "Відродження". 75 років з часу формування Поліської Січі Тараса Бульби-Боровця з пропозицією Інституту національної пам'яті. І представник від "Народного фронту" зараз звернувся, є постанова, пропоную додати її, це кругла дата теж, 450 років надання Магдебурзького права місту Хмельницькому.

 Комітет все це розглянув за виключенням останнього пункту, який я пропоную внести з голосу і прошу колег підтримати відзначення цих пам'ятних дат важливих для нашої держави.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Шипко Андрій Федорович, будь ласка.

 

11:23:35

ШИПКО А.Ф.

Добрый день, уважаемые коллеги. Я хотел бы, чтобы мы сейчас сосредоточились и поддержали действительно голосование по таким знаковым датам, которые должна отметить вся наша страна.

Я представляю Днепропетровский регион, сам был студентом Днепропетровской медицинской академии, которая образовалась в 1916 году, в этом году в сентябре отмечает свое 100-летие. За это время было выпущено более 50 тысяч врачей, и в разные периоды истории нашего государства именно врачи на передовой и в своих больницах всегда выполняли клятву Гиппократа.

Сегодня вы все знаете с информационных сообщений, сколько… что в Днепропетровске создана база по реабилитации и лечению раненых, которые поступают с передовой. Давайте поддержим хирургов, давайте поддержим наших профессоров, которые каждый день в операционной ежедневно спасают сотни и тысячи жителей и наших бойцов, которые на передовой.

И еще прошу сказать, что возглавляет академию академик медицинских наук, профессор Дзяк Георгий Викторович. Давайте дадим честь и славу славному коллективу Днепропетровской медицинской академии и отметим на государственном уровне 100-летие в нашей стране.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, у нас ще тільки один виступаючий. Тому прошу колег депутатів заходити в зал. Через дві хвилини відбудеться голосування.

А зараз я надаю слово для виступу – Павелко Андрій Васильович. Будь ласка.

 

11:25:01

ПАВЕЛКО А.В.

Передаю слово Куличенко Ивану Ивановичу.

 

11:25:07

КУЛІЧЕНКО І.І.

Шановні колеги, два вищих навчальних заклади, які розташовані в місті Дніпропетровську, традиція цих вузів дуже глибока. І більш того, ми просимо підтримати постанову, зважаючи на те, що не потребує ніяких державних коштів. Всі заходи по святкуванню бере на себе громадськість міста Дніпропетровська. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, і прошу заходити в зал. Прошу повідомити депутатів, що зараз відбудеться голосування, займати робочі місця.

І я ставлю на голосування проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році", номер 4342, за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:26:43

За-219

Шановні колеги, от давайте ми так порадимося просто. От щойно з залу вийшло чоловік 5-7. Я дуже прошу хвилинку мене послухати. Щойно вийшло з залу чоловік 5-7. Біля них сиділи їхні колеги, які активно агітували, що ця постанова має бути прийнята. Вони їм навіть не натякнули про те, що зараз буде голосування, залишіться в залі. Я не буду з залу десятки разів ставити і збирати фракції на голосування.

Або всі ми станемо співучасниками і співвідповідальними за прийняття рішень, і кожен буде чуть себе відповідальним, або ми не зможемо ефективно працювати.

Колеги, я один раз поставлю на повернення. Але я дуже прошу не тільки до дисципліни, а до розуміння тих процесів, які відбуваються.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернутись до проекту Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про відзначення пам'ятних дат, ювілеїв (4342). Хто підтримує пропозицію повернутись до розгляду, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:28:11

За-232

Рішення прийняте. Ми повернулися.

А тепер я ставлю на голосування проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році (номер 4342) за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:28:46

За-234

Рішення прийняте. Вітаю комітет. Вітаю авторів постанови.

І ми переходимо до розділу "Перше читання". Першим у нас стоїть проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами (номер 2286а). Комітет дав пропозицію його розглянути за скороченою процедурою.

Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою 2286а, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Хто підтримує скорочену процедуру.

 

11:29:32

За-157

Рішення прийняте.

Я запрошую до доповіді заступника голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Демчака Руслана Євгеновича.

Він є і доповідач, і співдоповідач, тому прошу дати по Регламенту  4 хвилини для виступу.  Будь ласка.

 

11:29:50

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановний Голово, шановні народні депутати, вашій увазі представляється проект Закону  України про внесення змін  до деяких законодавчих актів  України щодо відновлення довіри  між позичальниками  та кредиторами (номер 2286а від 03.07.15 року).

Даний законопроект ми розробляли  разом  із  банківською спільнотою. Ми зібрали банкірів і запитали у них: що потрібно  для того, щоб відновити кредитування? І вони висловили свої зауваження, крім тих макроекономічних змін,  вони сказали, що  є   проблеми:  із обмеженістю прав кредиторів  у процедурі  банкрутства; неефективний інститут поруки; наявність у законодавстві норм, які  дозволяють  припинити іпотеку у судовому порядку, незважаючи на   наявність непогашеної  заборгованості боржника  перед  кредитором; недостатньо врегульовані процедури стягнення боргу, у тому числі  при  спадкуванні; ризики втрати банком предметної іпотеки  в наслідок самочинного будівництва; прогалини в  законодавстві, які дозволяють відчужувати майно боржників без  згоди  застави держателя.   Ми це все опрацювали. І я вважаю, що ми повинні запустити економіку  і  дати  можливість банкам почати кредитувати господарські  підприємства нашої країни.

Прийняття законопроекту 2286а забезпечить вирішення проблемних питань,  які створюють  перешкоди для відновлення кредитування національної економіки, а також питання, які продукують додаткові ризики в діяльності банківських установ.

Що  ми змінили в цьому законопроекті? Це усунули  схеми  незаконного  виведення майна  з-під обтяження банку, забезпечили договірне врегулювання порядку розміщення та зняття коштів з депозитних рахунків банківських установ, чітко визначили  умови припинення поруки, виключили можливість використання соціальних гарантій держави для ухилення від  повернення кредиту і багато іншого.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  у своєму висновку висловлює деякі  зауваження  і пропозиції до даного законопроекту, але  вони можуть бути враховані до другого читання.

Національний банк вважає законопроект актуальним та підтримує його.

Кабінет Міністрів України в своєму висновку дійшов… надав свої зауваження.

З огляду на це, комітетом були додатково розглянуті зауваження та пропозиції Кабінету Міністрів на своєму засіданні 08.12.2015 року були враховані такі зауваження щодо погашення іпотеки на самочинно збудовані реконструйовані об'єкти нерухомого майна, що не були визначені договорами іпотеки. Також були враховані зауваження щодо механізму узгодження між кредитором та територіальною громадою строків задоволення вимог кредиторів, були враховані зміни до статті 16 Закону України "Про іпотеку". Підтримуємо тут Кабінет Міністрів та пропонуємо також відмовитись від змін.

У зв'язку із прийняттям Верховною Радою законопроектів 26… ой, 2506а та 2507а, які запроваджують нові підходи у сфері виконавчого впровадження, а також підтримуємо позицію Кабінету Міністрів і пропонуємо на даному етапі не вносити зміни до Закону України "Про виконавче провадження".

Хочу наголосити, що без прийняття даного законопроекту неможливе швидке відновлення кредитування та підвищення інвестиційної привабливості України за рахунок ліквідації прогалин законодавства і вдосконалення механізму захисту прав кредиторів.

Також даний законопроект передбаченим пунктом 173 плану законодавчого забезпечення реформ, що дасть змогу врегулювати проблему ……. із негативно класифікованими активами та неплатіжездатністю підприємств зобов'язання, щодо вирішення яких взяла на себе Україна відповідно до пункту Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Комітет на своєму засіданні підтримав і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу хвилину дати можливість завершити.

 

ДЕМЧАК Р.Є. Враховуючи викладене, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами прийняти за основу з урахуванням викладених пропозицій, подані на заміну. Прошу вас підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу провести запис: два – "за", два – "проти".

Сугоняко Олександр передає слово Капліну.

 

11:34:59

КАПЛІН С.М.

Ми підтримуємо даний законопроект,  очевидно, він є актуальним і необхідним для впорядкування банківської системи, і відносин між позичальниками і кредиторами.

Але я висловлю свою точку зору. Вважаю, що ми не змінимо критично ситуацію у цій галузі без формування нового курсу. На моє глибоке переконання, шлях  до порядку в банківській системі залежить  від нашої політичної волі націоналізувати окремі банки і припинити цей спекулятивний шабаш олігархів і корупції  в Національному банку  України.

І останнє, я звертаюся до депутатів, вельмишановних депутатів  "Народного фронту". Прошу  вас припинити  ці аплодисменти хіхонькам і жартам головуючого щодо моїх виступів. І прошу пам'ятати, що ми разом з Олександром Сугоняком можемо написати  ще по одній заяві  і завтра підемо на вибори. "Золота акція" сьогодні, політична "золота акція",  в руках простих людей. І заради цих простих людей ми сьогодні зберігаємо стабільність у парламенті і даємо шанс парламенту подолати політичну кризу, народити нового прем'єра, новий курс, новий уряд і дати урядування цій країні, і припинити    це безвладдя і беззаконня, і відсутність будь-якого управління цією країною. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єфремова Ірина Олексіївна.

 

11:36:24

ЄФРЕМОВА І.О.

Фракція  "Народний фронт"  підтримає цей законопроект і запрошую всіх долучитися до  цієї підтримки. І я вважаю, що він дуже  потрібний сьогодні  для банківської системи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, обговорення завершено.

Шановні колеги, я прошу заходити в зал і  приготуватись до голосування. Секретаріат Верховної Ради, я прошу повідомити депутатів про те, що зараз відбудеться голосування. Прошу заходити в зал.   

Шановні колеги, можемо голосувати? Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами номер 2286а за основу з урахуванням пропозицій комітету.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

11:38:28

За-202

Рішення не прийнято.

У нас, згідно регламенту, є ще можливість повернути в комітет на доопрацювання. І я ставлю на наступну пропозицію, повернути до комітету для підготовки на повторне перше читання. Колеги, я прошу заходити в зал і взяти участь в голосуванні.

Хто підтримує пропозицію повернення проекту закону 2286а, направити в комітет на повторне перше читання, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:39:24

За-211

Ця пропозиція теж не підійшла. Я ще можу поставити останню, повернути суб'єкту право законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Ще є такий маневр. Отже я ставлю, інакше законопроект буде відхилений.

Колеги,  отже ще раз ставлю, повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (2286).

Вже була така пропозиція, не була підтримана залом. Не була підтримана залом. Зараз суб'єкту…

Отже, я ще раз ставлю пропозицію повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону 2286а. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка,  голосуємо.

 

11:40:30

За-215

215 – "за". На жаль, політична воля залу незламна щодо цього законопроекту, даний законопроект оголошую відхиленим.

Переходимо до наступного проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про відходи" (2950).

Є пропозиція розгляду його за скороченою процедурою. Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:41:10

За-157

157 – "за". Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді народного депутата України Тригубенка Сергія Миколайовича, будь ласка.

 

11:41:27

ТРИГУБЕНКО С.М.

Дякую, шановний головуючий. Шановні народні депутати, ми бачимо, що зал не працює. Не працює по багатьом причинам. Я хочу вас зорієнтувати, що цей законопроект, який ми зараз розглядаємо, він показує, який геноцид на український народ є на даний момент в Україні. У нас йде війна, у нас економічна криза, але ж саме страшне – у нас і екологічна криза, шановні! Цей закон вносить правки в Закон  "Про відходи" (щодо поводження з небезпечними відходами).

Я хочу зупинитися, що таке "небезпечні відходи". Небезпечні відходи, шановні, це ртуть, свинець, окись свинцю, телур та інші небезпечні речовини, які в землі по 300 років наносить шкоду нашим поколінням. Я хочу, щоб ми всі зараз зорієнтувалися на те, що від цього законопроекту залежить майбутнє наших дітей.

Я хочу сказати вам інше:  290 ліцензій видано в Міністерстві екології на поводження з небезпечними відходами, на утилізацію цих відходів. І утилізуються вони у посадки, в річки, на околиці нашого міста. Тому, шановні, цей  законопроект кожного з вас у повній мірі, у повному відношенні повинен зачіпати.

Я хочу вам доповісти слідуюче, що ми вносимо цим законопроектом декілька правок, що видача ліцензій на утилізацію небезпечних відходів видається тільки тим підприємствам, які мають матеріально-технічну базу. Це заводи, які мають можливість утилізувати ртуть та інші відходи, інші небезпечні відходи.

По-друге, ми приводимо цим законодавством до європейських законодавчих ініціатив Закон "Про відходи", а саме контроль над цими…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, одну хвилину  завершити.

 

ТРИГУБЕНКО С.М. …та утилізації.

Шановні народні депутати, я прохаю вас підтримати цей законопроект у першому читанні і побажати те, що  наше майбутнє повинно бути не тільки політичне, а і здорове наших дітей, наше майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики прикордонного… природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Рибак Іван Петрович. Будь ласка.

 

11:44:21

РИБАК І.П.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні вирішив підтримати законопроект 2950, адже цей законопроект стосується у певній мірі кожного з нас.

Ви знаєте, в Кримінальному кодексі України існує стаття 444-а, яка дає чітке визначення екоциду. Екоцид – це знищення всього живого навколо. От на сьогоднішній день та система поводження з небезпечними відходами, яка сьогодні існує в Україні, якраз і приводить до екоциду українського народу.

Шановні колеги, сьогодні в залі відбувалося обговорення тих питань, що даний законопроект стосується тари та пакувальних матеріалів. Так, дійсно, він стосується тари та пакувальних матеріалів, але прошу не плутати тару та пакувальні матеріали, які відходять до четвертого класу небезпеки і стають звичайним побутовим сміттям, а тара та пакувальні матеріали, які використовуються для транспортування, зберігання та перевезення небезпечних речовин, як то хімічні засоби захисту рослин, пестициди та агрохімікати.

Тому, шановні колеги, прошу підтримати рішення нашого комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, давайте запишемося: два – "за", два – "проти".

Ігор Лапін, "Народний фронт".

 

11:46:02

ЛАПІН І.О.

Шановні колеги, я закликаю всіх повернутися в зал – і все-таки підтримати цей законопроект. Ну, перш за все, наголошую на тому моменті, що в нас видача ліцензій відбувається зараз, скажімо так, неприроднім способом, тобто беруть їх майже всі підряд, не маючи технічних можливостей для переробки цих відходів. А потім ми знаходимо ці відходи закопані в лісі, в ярах і так далі. Тому я закликаю підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Самопомочі"… Зараз – Кужель, "Батьківщина".

 

11:46:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Я прошу передати слово колезі Івченку.

 

11:46:52

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, перш за все хотілось подякувати голові комітету Томенку за дуже фахову проділену роботу. Дійсно ми з вами розглядаємо законопроект, який сьогодні потребує вирішення.

Я хочу нагадати деякі технічні деталі. Доповідач не сказав сьогодні, що ті імпортери, які завозять ртуть, свинець, шкідливі лікарські засоби, масла, вони сьогодні мають оплачувати за утилізацію на певні компанії, які мають це проводити. Натомість це перетворилося в те, що ці компанії просто створюються для того, щоб відмивати кошти, обналічувати ці кошти, вони не мають певної матеріально-технічної бази, вони не мають певних приміщень для того, щоб утилізувати ці відходи. І саме цим законом, колеги, і пропонується заборонити передавати чи продавати небезпечні відходи юридичним і фізичним особам, які не мають наявної матеріально-технічної бази, а також визнати засади ліцензування саме наявність необхідних приміщень, а головне, подання реєстраційної карти об'єкта оброблення і утилізації, це для того, щоб не виливали в посадки, в річки і не забруднювали нашу екологію.

"Батьківщина" буде підтримувати даний законопроект, який розроблений, ще раз кажу, комітетом Томенка і дякую йому особисто за підтримку даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мусійчук передає слово Чижмарю.

 

11:48:27

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Шановні колеги, даний закон насправді дуже позитивно виглядає і дуже позитивні норми закладаються, що стосується відходів небезпечних, але при тім всім в цьому законі вписується норма, яка явно не вкладається поки що в розуміння. Наприклад, при ввезені в Україну будь-яких товарів, які мають упаковку і тару, яка потребує утилізації, зобов'язують одразу визначитись з їх утилізацією. Таким чином, всі імпортери, які завозять в Україну продукцію, укладають договір з однією компанією, яка отримує всі кошти за утилізацію, але при тім всім ці товари роз'їжджаються по всій країні і прибирають їх зовсім інші підприємства, в тому числі і комунальні, а гроші за утилізацію отримає одна єдина компанія, яка має, умовно кажучи, цю ліцензію на небезпечні відходи, хоча тара і упаковка не відноситься 100 відсотків до небезпечних товарів.

Тому, як на мене, тут є корупційний механізм, і я вважаю, що цей законопроект треба відправити на доопрацювання, аби вилучити з нього всі корупційні моменти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Соловей, "Блок Петра Порошенка".

 

11:49:35

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Прошу передати слово Олегу Недаві.

 

11:49:42

НЕДАВА О.А.

Дорогі колеги, я хочу відповісти, що в цьому законі те, що торкається тари і упаковки, торкається тільки тари і упаковки, в якій завозяться небезпечні речовини. Це тільки цього касається. І я пропоную в першому читанні прийняти. Щоб у наших колег не було заперечень ніяких, то ми це доопрацюємо ще в комітеті і поставимо певні акценти. Бо введення цього, введення цього закону дасть можливість дітям нашим не бавитися з тими отруйними лампами, які ми знаходимо, бо їх туди виносять фірми-фантоми, які у себе на балансі не мають матеріально-технічної бази. Я дуже прошу підтримати цей закон, тому що він положить цьому крапку, поставить крапку на цьому питанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Маркевич, фракція "Самопоміч".

 

11:50:41

МАРКЕВИЧ Я.В.

Фракция "Самопоміч" будет поддерживать законопроект 2950 в первом чтении. И мы хотим обратиться к профильному министерству с просьбой. Как обычно, дьявол кроется в мелочах. То, о чем говорили коллеги предыдущие, это вопрос лицензирования условий, на каких будут выдаваться лицензии. Крайне важно прописать, это уже будет ваша зона ответственности, прописать эти лицензионные условия правильно. Заниматься утилизацией могут только те, кто имеет соответствующее оборудование и возможности. Чтоб не получилось, как в прошлые, как действующие сейчас правила, при которых люди получали, например, лицензию на перевозку, и пользуясь этим, уже осуществляли всю эту деятельность. Это первое.

И второе. Просьба, вероятно, тут может не быть голосов для голосования. Давайте попробуем сигнальное. И если что, тогда закончим обсуждением, если не будет голосов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Рибак. Включіть мікрофон.

 

11:51:45

РИБАК І.П.

Іван Рибак, 202 виборчий округ, Чернівецька область. Шановні колеги, я ще раз хочу звернути всіх увагу на те, що даний законопроект стосується виключно,  виключно небезпечних відходів і тари та пакувальних матеріалів, які контактували з небезпечними речовинами і як наслідок стали відходами. Постанова 915 Кабінету Міністрів України, яка регламентувала якраз обіг тари та пакувальних матеріалів в режимі імпорту на території України, дякуючи якій одна з державних колись компаній збирала величезні кошти, на сьогоднішній день не працює і скасована. І на сьогоднішній день ніхто ці кошти не збирає.

Тому ще раз запрошую всіх проголосувати. Це дуже важливий закон. І ми рік чекали на те, щоб його розглянути в парламентській залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі бажаючі по даному законопроекту виступили. Ми вислухали всі точки зору.

Я хотів би з вами порадитись. Колеги, дивіться. Попередній законопроект був надзвичайно важливий, і фактично він став жертвою відсутності дисципліни. І, напевно, є логіка в тому, що пропонує фракція "Самопоміч", щоб ми сигнальним голосуванням не по закону, це буде неправильно, а лише визначили, чи є в залі потенціал для голосування. Якщо в залі не буде потенціалу для голосування, тоді ми голосування перенесемо в той час, коли ми зможемо приймати рішення.

Тому, шановні колеги, я прошу зараз зайти в зал, зайняти робочі місця, приготуватись до голосування.

Будь ласка, Віктор Пинзеник, одна хвилина, поки депутати заходять в зал.

 

11:53:30

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний головуючий! Шановні колеги! В мене величезне прохання. Давайте припинемо практику сигнального голосування, інакше у нас ніколи не буде дисципліни в залі. Якщо кожного разу головуючий буде закликати кожні 5 хвилин депутатів: прийдіть на своє робоче місце, виконайте свій конституційний обов'язок – у нас будуть постійно сотні разів сигнальні голосування. Нехай буде відповідальність народних депутатів України. Є регламент, є процедура – ставте на голосування. Не прийнято рішення, депутати мають сидіти в залі. Інакше ніколи у нас до дисципліни, до порядку ми депутатів не приведемо.

Я наполягаю на тому, щоб закон ставився на голосування відповідно до Регламенту, а не сигнальне голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую пане Віктор. Я дуже поважаю вашу думку. 

Як ви звернули  увагу, наприклад, вчора не було  жодного сигнального голосування.

Шановні колеги,  я пропоную сигнальне голосування не по даному законопроекту, а сигнальне голосування, яке передбачене Регламентом, для виявлення потенціалу   в залі. Не по законопроекту, а лишень по тому, чи здатен зараз зал приймати рішення. І давайте ми визначимось з цього приводу, і потім   будемо   приймати рішення. 

Отже,  шановні колеги,  прошу зайняти свої робочі місця і приготуватись  до сигнального голосування. Шановні колеги,  я прошу взяти участь у сигнальному голосуванні.  Будь ласка.

 

11:55:16

За-182

Депутати  готові  до  прийняття важливих для країни і відповідальних  рішень, але цього замало, щоб рішення були прийняті.

І я згідно Регламенту, я згідно Регламенту оголошую перерву до  12.30. О 12.30 я прошу зібратися в залі для продовження нашої роботи.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Але, разом з тим, в президію надійшло повідомлення, що відповідно до частини сьомої статті 51 Регламенту Верховної Ради України на вимогу двох депутатських фракцій просимо оголосити перерву у пленарному засіданні Верховної Ради України. Це депутатська фракція "Народний фронт" і депутатська фракція "Блок Петра Порошенка". Проходять… дві фракції дали заявку на перерву. Вони вже засідають, вже починається перерва. Ні, не для заяви, а для перерви.

І, шановні колеги, таким чином, я думаю, буде правильним, якщо ми закриємо ранкове засідання. Проходять важливі державотворчі процеси. І я думаю, це буде мудрим, і я думаю, мене зал в тому питанні підтримає.

Отже, оголошена перерва. І на цьому я ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині ранку. Я бажаю всім здорового глузду, державного мислення і сподіваюся, що ми зможемо вийти на важливі і відповідальні для країни рішення. Дякую. Плідної роботи в комітетах, обговорення законопроектів, і до завтра. Дякую вам.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку