ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

30 березня 2016 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

10:01:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Я прошу заходити в зал і приготуватися до реєстрації. Будь ласка, запросіть депутатів в зал, і секретаріат Верховної Ради, і секретаріат фракцій.

Шановні колеги, прошу приготуватись до реєстрації. Прошу реєструватись. Будь ласка, прошу включити реєстрацію народних депутатів.

10:04:52

Зареєструвалося в залі 334 депутати. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

В середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень. І я прошу народних депутатів записатись на виступ. Будь ласка, проводиться запис на виступи.

Олег Іванович Осуховський передає слово Андрієві Іллєнкові. Будь ласка.

 

10:05:58

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні українці! Сьогодні, як і вчора, ми продовжуємо бути свідками щурячої метушні, яка відбувається у Верховній Раді і поза Верховною Радою.

Насправді, проблема полягає в тому, що в нас не просто криза парламенту чи криза уряду, уже очевидно всім, що у нас криза довіри суспільства до влади. У нас глибока економічна криза. Україна зайняла, на жаль, перше місце в світі за рівнем росту інфляції в минулому році. В Україні –  49 відсотків, а, наприклад, в Сирії, де вже шостий рік йде громадянська війна всіх проти всіх і де немає ні одного міста, яке би не було зруйноване війною, там 33 відсотки. Як це можна пояснити?

Ми бачимо, що сьогодні нам розказують казку про те, що можна створити якусь нову коаліцію в парламенті. Поясніть, будь ласка, яка це нова коаліція? З тих самих партій, в тих самих пропорціях, тільки просто помінявши декілька прізвищ і змінивши декілька табличок, це буде називатися нова коаліція? Нам навіть не розказують про те, що будуть якісь зміни в коаліційній угоді, будуть якісь зміни в програмі. Про це взагалі мова не йде. Вони попередню Коаліційну угоду не виконали і зараз цього не збираються робити, а нам розказують, що це може змінити ситуацію.

На превеликий жаль, це не так. Ми бачимо, що сьогодні проблема не тільки в тому, що є криза в парламенті. Проблема в тому, що ці півтора роки керівництво держави вело її в абсолютно неправильному напрямку. І зараз вони хочуть тримати цей парламент лише для трьох речей.

Перше. Це для того, щоб контролювати приватизацію і своїм олігархам за безцінь роздати те, що в Україні ще лишилось цінного.

По-друге. Це продаж землі сільськогосподарського призначення, про що вже оголосив Яценюк. І вони хочуть це контролювати і на цьому заробляти, і грабувати український народ.

І третє. Це Мінські угоди. Вони хочуть в цьому парламенті проводити Закон про амністію терористам, вони хочуть в цьому парламенті проводити Закон про вибори на окупованих територіях. І тому вони сьогодні намагаються далі тримати цей парламент.

Виходу з ситуації є тільки два: або конституційний, або неконституційний.

Конституційний – це те, що є, це йти на дострокові вибори і відповідно формувати новий парламент, нову коаліцію і новий уряд вже в новому парламенті. Якщо цього не буде, то ми отримаємо соціальний вибух. Я думаю,  це нікому  не потрібно. Але саме нинішня влада до цього, фактично, веде своєю політикою. І кожен день перебування  на посаді Яценюка і цього уряду, і цієї коаліції, і цього парламенту – це плюс відсотку  "Опозиційного блоку". І цього допустити не можна. Чим швидше відбудуться  дострокові  вибори, тим буде краще  для країни. Дякую.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яценко Антон Володимирович.

 

10:09:10

ЯЦЕНКО А.В.

Дорогі друзі! Мене змусило звернутися ситуація, що сьогодні склалася в питаннях закупівлі для дітей слухових апаратів Міністерством охорони   здоров'я. На жаль є діти, таких десь 200 дітей  в Україні, які потребують кохлеарної  імплантації,  тобто операції з протезування слуху з імплантацією спеціального пристрою.

Так от, наприклад: в 2011 році 70 мільйонів було, в 2012 – 70 мільйонів, в 2013 – також 70. А в 2014 році, після приходу до влади вашої команди, –  9 мільйонів, а в 2015 році –  2 мільйони. Невже цей уряд не може знайти для дітей 80 мільйонів гривень і вирішити цю проблему?  Це перше питання.

Питання друге. Всі знають, що в  Україні  40 тисяч людей страждають і потребують  ендопротезування  суглобів.  На жаль, починаючи  з 2014 року,  всього було 400 суглобів закуплено при потребі 40 тисяч. Невже уряд не може за рахунок скорочення видатків на той же самий уряд,  на ті ж самі кортежі, які їздять сьогодні по Європейській площі тут з прем'єрами, закупити ендопротези суглобів?

І на останнє, вже інше питання. Було прийнято Закон про пільгове перевезення повернути  з боку фінансування  держави. Ні вето, ні підпису. 

Звертаюсь до Голови Верховної Ради пана Гройсмана. Або  вивісьте вето,  будь ласка, на цей закон, або оприлюдніть його. Бо, наприклад, в Умані 24 тисячі уманчан  не можуть  сьогодні їздити безкоштовно і платять  по 3.50 за проїзд. Прошу це питання врахувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступний – Артеменко, а потім (шостий) Вовк передають два свої виступи керівнику Радикальної партії Олегу Ляшку – 6 хвилин. Прошу включити систему.

 

10:11:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, зверніть, будь ласка, увагу на зал парламенту. Ви бачите, що, на жаль, більшості депутатів немає, і схоже, що сьогодні в парламенті ми знову не зможемо прийняти більшості рішень, тому що не буде голосів.

Мене прикро вражає ця ситуація, тому що важко уявити, якби лікар, вчитель чи колгоспник, чи сталевар, чи шахтар не приходили на роботу, їм би за це платили заробітну плату і ще й давали грамоти. Відповідальність і боротьба з корупцією починається з цього залу. Відповідальність – це коли ти приходиш на роботу, відповідальність – це коли ти приймаєш ті закони, які реально покращують життя людей, а не погіршують.

Я прикро вражений, що вчора, на жаль, три фракції: "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" і "Батьківщина" – не змогли створити коаліцію. Адже продовження політичної кризи вкрай шкідливо як для самої країни, так і для наших стосунків з міжнародними партнерами. Сьогодні Президент Порошенко летить у Вашингтон, і було б, безумовно, добре, якби була вирішена політична криза, якби був створений новий уряд, якби була прийнята нова програма дій. І Президент, наголошую, як би ми до нього не ставилися, але це Президент України, і він представляє на міжнародній арені саме Україну. І, безумовно, кожен з нас має бути зацікавлений у тому, щоб Президент мав сильні переговорні позиції.

На думку фракції Радикальної партії, що дасть можливість значно змінити радикально, я б сказав, змінити економічний курс країни? Це врахування пропозицій і програми Радикальної партії. У нас є чіткий план дій, який ми оприлюднили кілька місяців тому публічно. І ми наполягаємо на тому, щоб цей план дій був врахований у новій програмі дій уряду і в новій програмі коаліції. Адже не просто поміняти прізвище міністра чи Прем'єр-міністра, ми вважаємо, що курс, який проводить нинішня влада, це категорично  неправильний, безвідповідальний курс, який веде до зубожіння мільйони українських громадян, який веде до втрати української незалежності, який фактично веде до того, що ми можемо залишитися в ізоляції. Тому не треба на когось сподіватися, що хтось за нас зробить нашу роботу. Якщо ми не зробимо, якщо українське суспільство не зробить, то ніхто не зробить. 

Радикальна партія пропонує чіткий антикризовий план виходу із кризи. У першу чергу ставка на власне виробництво, на власну економіку, що дасть можливість створювати мільйони нових робочих місць, радикальне підвищення заробітних плат і пенсій, соціалізація економіки, захист національного виробника, зокрема сільськогосподарського виробника, захист нашого фермера, якого всі обдирають, як липку: і влада, і уряд, і парламентська більшість, і Національний банк.

Зараз йде посівна кампанія. У наших селян немає обігових коштів, вони не мають можливості ні закупити паливно-мастильні матеріали, ні посівний матеріал, ні хімічні добрива. Тому що минулого року була змінена система оподаткування, і в селян фактично вимивають обігові кошти. Давайте візьмемо, якщо можливо хтось скаже, що в інших хорошо і тому селян обібрали, давайте подивимося кому хорошо. Уряду, бачимо хорошо, Президенту, думаю, не гірше, Національному банку – ще краще, бо та Гонтарева за день заробляє стільки, що за все життя нормальна людина не заробить, ні її онуки, ні правнуки не зароблять.

Натомість дивимося, кому погано від цієї влади? Всім погано: пенсіонерам погано. Підіть в аптеки подивіться. Я от учора був в аптеці. Заходжу, стоїть черга. Питаю, покажіть рецепти. В рецептах ліки на дві тисячі, на три тисячі гривень. А скільки ж у вас, бабушка, грошей в кишені? А грошей в кишені 200 гривень. Рецепта виписали на три тисячі гривень, а грошей прийшла 200 гривень. Тобто люди помирають через те, що елементарно не можуть купити собі ліки, через те, що елементарно не можуть прожити.

Саме тому команда Радикальної партії зареєструвала законопроекти, і ми наполягаємо на тому, щоб вони були розглянуті якнайшвидше. Це про те, щоб пенсіонери мали можливість отримувати ліки безплатно. Перелік ліків, 5-6 позицій: від тиску, від голови, від серця. У нас найвищих рівень смертності саме від серцево-судинних захворювань і саме людей пенсійного віку, і тому, щоб вони мали можливість безплатно отримувати ці ліки.

Ми пропонуємо раз на рік безплатно кожному пенсіонеру проходити медичне обстеження, для того щоб пройти обстеження, щоб переконатися, що немає ніяких хвороб. А якщо є, то щоб завчасно їх, ці хвороби, виявити і ліквідувати, а не тоді, коли вже хвороба на останній стадії, приходить в лікарню, і ніхто йому нічого допомогти не може. А чому не проходять діагностику обстеження  люди? Тому що закривають лікарні, закривають ФАПи, і в людей немає елементарних коштів, щоб пройти УЗІ, пройти рентген, пройти  діагностику, піти до тих лікарів. От чим має займатися влада і парламент – соціалізація економіки, соціалізація нашого життя, соціалізація влади взагалі. Бо, коли у нас во главу угла ставлять вимоги Міжнародного валютного фонду, надання кредитів, ніхто  не бачить за тими кредитами просту людину: пенсіонера, вчителя, лікаря, шахтаря, металурга, безробітного, бомжа, селянина. Адже бомжі – такі самі люди, як і  ми. І багато із тих, хто  сьогодні бомжує, подивіться, вони ходять в нормальних платтях. Йдеш і  сльози на очі  навертаються: в нормальному платті, в нормальному одязі, а побирається. Чому побирається? Бо колишній вчитель чи лікар, тому що все життя пропрацювала, а сьогодні на  пенсію в 900 гривень  бомжує.

Тому я закликаю створювати уряд і нову коаліцію лише під радикальну зміну економічної політики, яка в підсумку дасть можливість людям      нормально жити у своїй рідній країні. Радикальна партія  має чіткий план, ми готові  його  реалізовувати, розраховуємо на вашу  підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Купрій Віталій  Миколайович, будь ласка.

 

10:17:29

КУПРІЙ В.М.

Шановні колеги, сьогодні  ми бачимо, як керівництво держави продовжує маніпулювати свідомістю людей. Як намагається постійно тасувати цю краплену колоду карт у  нашому парламенті, створювати як нові коаліції, які не можуть бути по визначенню такими, і взагалі це є повна омана українського народу.

Я вам хочу сказати, що  в мене є інформація, що певна кількість депутатів, в тому числі які виходили з "Блоку Петра Порошенка", і це можливо сказати до "Укропу", вони будуть вважатися зараз чинними… в чинній коаліції, яка  або в новій коаліції, оскільки вони свого часу, минулого року, не написали заяви про  вихід з коаліції, а написати тільки заяви про вихід із фракції.

Я вважаю, це  абсолютним абсурдом, нісенітниця, такого бути не може. В жодній статті Конституції, Закону України "Про  Регламент Верховної Ради  України" не передбачено процедури написання таких заяв про  вихід з коаліції. Але абсолютно  логічно і закономірно, якщо ми вийшли з ганебної фракції "БПП",   то ми не входимо вже до будь-якої коаліції на базі її формату.

Основним з головних маніпуляторів українського... в українському суспільстві, в українському парламенті, людина, яка нищить український парламентаризм, є Володимир Гройсман. Ми це все абсолютно знаємо і розуміємо. Є рішення суду, який встановлює його порушником закону і Конституції. Людина, яка не ставить на голосування законопроекти, наприклад, опозиційних депутаті; людина, яка знімає з розгляду поправки до певних законопроектів, якщо вони йому не подобаються або не подобаються його політичній силі; людина, яка незаконно знімає з реєстрації законопроекти, якщо навіть депутат, який його вніс, не подав на це згоди і маса повного абсурду, і маса повного порушення законності Володимиром Гройсманом. Але цю людину висувають на кандидатуру Прем'єр-міністра.

Я вам скажу, в мене є велика спокуса – проголосувати за цю людину  в якості Прем'єра, але не для того, щоб він пішов в уряд. Я знаю, що там нічого гарного не буде, що він тільки доведе уряд до фінального кінця і ми вкинемо,  Україна порине в прірву. Мені дуже хочеться позбавити пана Гройсмана повноважень депутата. Мені хочеться, щоб він міг бути притягнений до кримінальної відповідальності. І, в тому числі, ви знаєте, 2 роки весь депутатський корпус, всі помічники, ми незаконно отримуємо заробітну плату з бюджету. Збитки нанесені державі Володимиром Гройсманом сягають 200 мільйонів гривень. Він видавав заробітні плати на підставі своїх розпоряджень, але на нормативних актах, правових актах затверджених Верховною Радою. Ганьба таким призначенням! Давайте всі разом приймемо відповідне рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Мірошниченко Іван Володимирович.

 

10:20:23

МІРОШНІЧЕНКО І.В.

Передайте слово Підлісецькому, будь ласка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко, включіть, будь ласка, мікрофон. Передав Підлісецькому, будь ласка.

 

10:20:35

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Шановні депутати,  шановні українці! Я би хотів звернути увагу на важливий законопроект про незалежного регулятора, який вже другий раз стоїть... стояв в порядку денному, але, не знаю, чи це випадково, але ми не доходили до вирішення цього питання, до прийняття його за основу в першому читанні.

Про важливість даного органу можна говорити з кількох моментів. Перш за все, це орган, який має об'єктивно, професійно встановлювати як ціни, так і тарифи на послуги з електропостачання, газопостачання, і теплопостачання, інших комунальних послуг.

Я би хотів звернути увагу на кілька останніх рішень, які приймали, власне, діючий склад даного органу, який показує абсолютну заангажованість і непрофесійні підходи до їхньої діяльності. Зокрема, це є ручне управління і встановлення тарифів для компаній, які є наближені до відповідних осіб чи до певних точок впливу. Зокрема, звернути увагу вартує на відомі факти по підвищенню в чотири рази тарифів для "Укренерго" з метою виведення коштів на купівлю трансформаторів, які сумнівної потреби. Загальна сума там передбачалася 3 мільярди гривень. Завдяки активності громадськості і багатьох наших колег вдалося зменшити цю цифру, і принаймні придбання уже відбулося на тендері за ціною в три рази менше, тобто до мільярда.

Іншим таким важливим прикладом – це є рішення, яке хотіла комісія ввести то з 1 січня, потім перенесли на 1 квітня, щодо запровадження нових тарифів для всіх систем "Обленерго". Дане рішення могло би призвести до підняття коштів, які "Обленерго" би збирало з населення, на 12 мільярдів гривень в рік. Зокрема, на цей рік вже передбачалося 2 з половиною мільярди. На щастя, дане рішення було принаймні відтерміноване.

І останнє – це вже фактично вершина цинізму, - це коли було прийнято рішення, і воно запроваджене з 1 березня: підняття тарифів для вуличного освітлення всіх міст і сіл в Україні. У нас є звернення від Асоціації міст, які вимагають скасувати це рішення, оскільки бюджети вже всі були затверджені, а з 1 березня це були запроваджені в 2 з половиною вище тарифи. Я розумію певні якісь можливі компроміси, але це рішення має бути, однозначно, переглянуте.  І важливо, що ціна питання вуличного освітлення – це всього півмільярда – абсолютно не співставна з тими цифрами, які виводяться з даного ринку.

Тому вимагаємо  відміни даного рішення, а також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.  Вимагаємо відміни рішення про запровадження підвищених тарифів на нічне освітлення… вуличне освітлення, а також якнайшвидшого прийняття Закону про незалежного регулятора. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. 

Будь ласка,  Сергій Висоцький, "Народний фронт".

 

10:24:09

ВИСОЦЬКИЙ С.В.

Добрый день, коллеги! К сожалению, последние недели и месяцы посвящены у нас больше выяснению наших отношений с коллегами, с нашими коллегами-демократами, которые вышли из коалиции или в ней остаются. Мы выясняем отношения, сладко "кроем" друг друга на эфирах и в это время забываем о том процессе, настоящем процессе и настоящей угрозе, которая преследует наше государство каждый день.

Когда мы говорим вот об этих людях, которые там сидят, "оккупационный блок", когда мы говорим о плане Путина, который не покинул своих планов по захвату Украины, все воспринимают это, многие в этом зале,  некоторые части общества,  которых  наши ссоры убедили в том, что главная тема – это  коалициада, многие забывают о том, что у нас есть настоящий враг, и что план  Кремля по  захвату нашей государственности, по захвату Украины, по отмене нашей страны как таковой он продолжает существовать, он активен. Я хочу проиллюстрировать это вам одним моментом.

Обратите внимание на законопроект, который внесен  вот этими людьми  за авторством господина Нимченко, правой руки Путина… правой руки Медведчука, ну и Путина в том числе. Этот законопроект называется достаточно просто: "Про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей". Но что он предполагает?  Он предполагает создание так  называемой… так называемого межобластного территориального  объединения "Донбасс" – вдумайтесь!    со  своим главой,   – вдумайтесь!  – со своей  территориальной милицией, со своим  парламентом и  прочими, и прочими так называемыми квази-государственными признаками. Это и есть та самая  босниизация Украины, которую предполагает нам Кремль и которая проводится через Медведчука, его подручных в "оккупационном блоке" и депутатов этой антинародной политической силы.

Именно для того, чтобы не допустить эти сценарии, мы с коллегами создали межфракционное антиоккупационной объединение "Наступ" и сейчас ведем сбор подписей под заявлением о привлечении к ответственности за антиукраинскую деятельность, за планирование кампании по Новороссии, за "русскую весну" так называемую, и он является ее соавтором господина Медведчука. Господин Нимченко – правая рука Медведчука, еще раз повторю.

Я прошу всех, кто считает себя патриотом, я прошу всех, кто считает что "русскую весну" надо остановить, что у нас есть настоящий враг и помнит об этом, подпишитесь под этим заявлением. Давайте объединятся. Давайте вспомним о том, что у нас есть так называемый наш северный сосед, наш исконный враг, страна-агрессор, и кремлевский план, который воплощается в жизнь через некоторых людей в этом зале. Давайте объединятся,  и давайте помнить о том, кто наш реальный враг и бороться с ним. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Бондар Михайло передає слово Медуниці. Будь ласка, пане Олег.

(Шум у залі)

 

10:27:07

МЕДУНИЦЯ О.В.

Я думаю, що навряд чи Медведчуку дадуть можливість тут сказати репліку, так що почекайте, коли буде ваша черга, може хтось і скаже з вашого боку.

 Олег Медуниця, "Народний фронт" місто Суми. Шановні колеги, шановний український народ! Сьогодні на профільному Комітеті з питань свободи слова буде розглядатися Закон за номером 3822, який дає можливість нам законодавчо збільшити квоти на український музикальний продукт в ефірі українських радіостанцій. Цей закон за авторством мого, Івана Крулька, Ігоря Артюшенка і Олега Ляшка.

Нас 25 років кормили в Україні російською попсою. 25 років українська держава, українська влада не наважувались сказати тверде "ні" засиллю російської музики у нас в Україні. Цим законом ми зможемо лише 37,5 відсотків ефіру заповнити українськими піснями. І що ми бачимо? Значна частина, в тому числі українських авторів, українських директорів радіостанцій виступає проти прийняття цього закону. Саме вони зараз є головним гальмом у поширенні українського слова в ефірі українських радіостанцій. Це продовження російської окупації нашого інформаційного і культурного середовища.

Я закликаю всіх депутатів з профільного комітету, а потім всіх депутатів в цьому залі підтримати цей закон і припинити російську окупацію інформаційного українського простору. Бо російська диверсія, вона проявляється не тільки… в кожному сегменті нашого життя. Зокрема в минулу суботу на території Сумської області працівниками служби безпеки України була затримана фура з прицепом, в якій було мільйон 200 пачок цигарок, яка зайшла з російського боку, яка пройшла митний прикордонний контроль, яка по документам була порожня, але насправді була наповнена цигарками.

Скажіть, будь ласка, а якби в цій машині була російська терористична група? А якби ця машина була наповнена російською зброєю? Я і група народних депутатів будемо вимагати найсерйознішого розгляду цього інциденту, щоби винні, які припустилися у цьому інциденті, коли ця машина по документам порожня, а насправді з цигарками пройшла на українську територію, були покарані. І корупції в галузі таможенної справи і прикордонної був покладений край. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пан Олег.

Марченко передає слово Рудику, будь ласка.

 

10:30:27

РУДИК С.Я.

Сергій Рудик, 198 виборчий округ, Черкащина. По-перше, хотів подякувати колезі Олександру Марченку за можливість виступити, по-суті, від імені депутатів-мажоритарників, які представляють абсолютно різні регіони, які їздять і продовжують спілкуватися з людьми. І на цих зустрічах дізнаються про те, що багато з наших колег, на жаль, знають тільки по книжках і про діафільми. Пам'ятаєте, колись в радянські часи були такі діафільми, картинки. Так от людей цікавить насправді не коаліція, людей цікавить не поділ портфелів, ні хто стане спікером, хто стане Прем'єром. Звичайно, вони намучилися вже з існуючим урядом і з нетерпінням чекають його відставки. Але чесно вам скажу, що ПТУшники чекають. Коли нарешті Президент підпише закон, який має повернути ПТУ 1 мільярд 700 мільйонів гривень. А після чого? Тільки після того, як схвалили інший законопроект, вірніше зміни до постанови Мінфіну, який дав 500 мільйонів замість 1 мільярда 700.

Ми наближаємося зараз до відомої сумної дати по Чорнобилю30 років. Ми, парламент, схвалили зовсім нещодавно нормальний законопроект, який дозволяє помогти чорнобильцям І і ІІ групи інвалідності, надати їм хоча б якусь сатисфакцію на медичне обстеження і матеріальну допомогу. Я звертаючись з цієї трибуни до Адміністрації Президента, яка готує Президенту відповідні законопроекти на підпис, щоб цей закон не повторив долю попереднього, щоб він був найближчим часом підписаний, і ми змогли їздити в округ і дивитися людям, які втратили життя і здоров'я, з відкритими очима.

Хотів би звернути увагу до, на жаль, пустих місць деяких наших урядовців. На превеликий жаль, останнім часом особливо на закаті цього уряду їх рідко можна побачити в ложі, урядовій ложі.

Хотів би звернутися до міністра енергетики. Я звернувся уже більше місяця тому до нього з проблемою, яка хвилює величезну кількість бюджетних установ Черкащини, Смілянського, Черкаського району, Каменського району, міста Сміла, з приводу оплати за газ, яким згідно з Законом про природній газ з 1 жовтня наділили правом всі бюджетні установи вільно обирати постачальника послуг. А ви знаєте, що в деяких селах ці послуги стали під загрозу, тому що тендерна процедура триває біля 3 місяців?  

І що відповів мені міністр через місяць після того, як мав відповісти? У разі необхідності готові ініціювати прийняття якогось нормативно-правового акту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд завершити.

 

РУДИК С.Я. Тому, товариство, давайте покладемо край діяльності, агонії цього уряду і закінчимо їх форматуванням людей, які будуть відповідати за свої слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пресман передає Шипку слово для виступу. Будь ласка.

 

10:34:02

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровщина, місто Нікополь, Орджонікідзе-Нікопольський район. Шановні народні депутати, дорогі виборці! Я хочу почати свій виступ словами першого Президента Михайла Грушевського: "Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна".

Що ж ми бачимо? Вже місяць ідуть політичні дебати. І розмови тільки про новий Кабмін, який нібито всі питання вирішує, про безвізовий режим як панацею для українців і про нову коаліцію. Я запитую, що це нам дасть? Хіба ціни на ліки впадуть? Тарифи зменшаться? Життя покращиться? В той же час у парламенті є закони, які необхідно зараз приймати, незалежно від того, буде нова коаліція, буде новий уряд чи будуть вибори, чи ні.

У Комітеті з питань охорони здоров'я є напрацьований ключовий пакет законопроектів, на який медична галузь чекає. При цьому за більше ніж рік роботи парламенту прийняв лише два, тільки два, вдумайтесь, законопроекти по медичній галузі. У цю сесію ми маємо прийняти проект Закону про діяльність закладів охорони здоров'я, надати більше економічної самостійності нашим медичним закладам, щоб вони могли працювати, а не заробляти на людях.

Треба прийняти Закон про доплати медичним працівникам, особливо у сільській місцевості. Перше читання він уже пройшов. Ми мусимо на законодавчому рівні затвердити гарантований державою обсяг медичної допомоги. Це те, що безкоштовно повинно надаватися кожному українцю. Ми мусимо навести лад в тарифах, негайно надати допомогу аграріям, підтримати нашу освіту.

І ці законодавчі ініціативи є, "Партія "Відродження" давно зареєструвала їх, і їх потрібно виносити в сесійну залу та негайно приймати.

І я закликаю всіх вас, шановні народні депутати, до об'єднання заради країни. Хіба зміни в системі охорони здоров'я – це політичне питання? Хіба тут потрібна коаліція, уряд чи парламентська більшість? Ні. Тут просто потрібне розуміння необхідності змін. А ми тільки чуємо про перестановки в уряді. Не міняйтесь місцями, щоб не вийшло як байці: "А вы, друзья, как не садитесь, все в музыканты не годитесь".

І на завершення. Цими днями Нікопольський завод феросплавів відмічає своє 50-річчя. Я хочу привітати цей колектив особисто з цієї трибуни, побажати всьому підприємству, лідеру нашої промисловості, щоб наступні 50 років він також лідирував на міжнародних ринках, розвивав економіку нашої держави, тому що в цей складний час завод є острівцем стабільності і фінансової надійності для нашого козачого краю, для Дніпропетровщини, для всієї України.

Сьогодні безперебійно виплачується заробітна… достойна заробітна платня, збережена та розвивається соціальна, медична, спортивна сфера. Завод надійно представляє державу на міжнародних ринках. Низький вам уклін, шановні феросплавщики. Зі святом вас! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Час для обговорення завершений. Під час виступів було згадано прізвище депутата Німченка. І він просить хвилину для репліки і згідно Регламенту має на це право. Будь ласка, 1 хвилина, репліка, депутат Німченко.

 

10:37:31

НІМЧЕНКО В.І.

Алло! Слышно, да? Уважаемые коллеги, я не хочу вступать в никакие споры, тем более, в таком тоне и с такой риторикой, как здесь некоторые начали вести, пытались навязать дискуссию о законопроекте о межобластном территориальном объединении.

Цель этого законопроекта сделать все на реализацию Минских соглашений и прекратить войну. Если сторонники партии войны смотрят по-другому, то, пожалуйста, ведите дальше. Вам нужна кровь? Я хочу сказать, что кровь можно отмыть, но нельзя ее перекрасить. Там, которые представляют  "Оппозиционный  блок", это полтора миллиона избирателей.

И второе. Этот законопроект касается тех люде, в основном, которые по ту сторону линии  фронта. Только пенсионеров полтора миллиона. Вы слышите? Только переселенцев, это…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Час для виступів вичерпаний, і ми переходимо до порядку денного. Шановні колеги, у нас стоїть першим питанням питання ратифікації. Я прошу зайти в зал депутатів, починається розгляд питань.

Отже, проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про безоплатну передачу гелікоптера (0083).

І є пропозиція  від комітету, щоб дану ратифікацію ми розглянули за  скороченою процедурою.  Шановні колеги, я прошу взяти участь в голосуванні.  Це  Україна передає гелікоптер.

Колеги, готові? Якщо ми не наберемо достатньої підтримки для розгляду за скороченою процедурою, ми будемо розглядати законопроект за повною процедурою. Всі готові до роботи?  Будь ласка, пропозиція розгляду за скороченою процедурою проекту  закону 0083.  Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати,  будь ласка.

  

10:40:11

За-141

Колеги,  я ще раз поставлю на голосування. Наголошую ще раз. Якщо… Не суперечить це Регламенту, процедурне питання,  можна ставити на голосування. Я ще раз поставлю, і якщо не буде достатньої кількості голосів, я ще раз наголошую, ми підемо на розгляд по повній процедурі. Тому я прошу фракції змобілізуватись, прошу зайняти робочі місця.

Отже, колеги, я ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту закону 0083. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:41:41

За-160

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Чечоткіна Миколу Олександровича до доповіді на трибуну, будь ласка.

 

10:42:07

ЧЕЧОТКІН М.О.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні народні депутати, проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про безоплатну передачу гелікоптера Мі-8ПС-9 розроблено Державною службою України з надзвичайних ситуацій відповідно до Закону України про міжнародні договори України.

Передачу гелікоптера ініційовано Адміністрацією Президента України за зверненням першого віце-прем'єр-міністра Словацької Республіки з проханням посприяти в отримання гелікоптера для подальшого його експонування в музей авіації в місті Кошиця. Зазначений гелікоптер списаний, не придатний до подальшої експлуатації, перебуває у сфері управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій і базується в аеропорту міста Ужгород. Прийняття акту сприятиме поглибленню добросусідських відносин із Словацькою Республікою, підвищення авторитету в Україні на міжнародній арені і не потребує залучення державних коштів. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Семерак Остап Михайлович, будь ласка.

 

10:43:18

СЕМЕРАК О.М.

Доброго ранку, шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув проект Закону України ро ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про безоплатну передачу гелікоптера Мі-8ПС-9" (реєстраційний номер 0083) і рекомендував Верховній Раді прийняти  його в цілому.

До того, що доповів голова служби, хотів би додати лише, що ратифікація Угоди не тягне за собою корегування існуючих або прийнятих нових законодавчих актів України, та рішення комітету узгоджується з висновками Головного науково-експертного управління, в якому наголошується, що Угода про безоплатну передачу згаданого гелікоптера може бути ратифікована. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за, два – "проти".

Олександр Сугоняко, передає слово Капліну.

 

10:44:48

КАПЛІН С.М.

Вельмишановні українці! 2016 рік, 50-відсоткова інфляція, мінімальна пенсія – тисяча гривень, мінімальна зарплата реальна – тисяча гривень. Найнижча зарплата і пенсія в світі. І ми в цей час, у середу, коли Україна і український парламент має прийняти стратегічні, важливі, актуальні законопроекти, наприклад, про збільшення прожиткового мінімуму, а відтак збільшення зарплати і пенсії, приймаємо Закони про передачу, до речі, безкоштовно, українських гелікоптерів в якусь європейську країну. Це мінімальний борщовий набір. Він за нинішнього уряду Яценюка коштує 250 гривень, за Януковича він коштував в два рази менше.

Я запитую: хіба ми маємо право зволікати із прийняттям рішення щодо  Прем'єра, який  зганьбив країну, знищив  країну. Прийняття рішення щодо нової коаліції, яка сьогодні зобов'язана вивести країну з  кризи, хіба ми маємо право зволікати хоча б один день до прийняття цих рішень?

Партія простих людей вимагає від "Народного фронту", від "Блоку Петра Порошенка", хоч з чортом лисим об'єднуйтесь, дайте завтра країні Прем'єра! Дайте завтра країні нову коаліцію! Люди більше не можуть терпіти зволікання з прийняттям цих важливих кадрових рішень!

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я не почув ні слова про  гелікоптер… (Шум у залі)

 Шановні колеги, я прошу уваги і тиші. Я хочу вам повідомити, що наступного  разу, коли виступ буде не стосуватися  теми законопроекту, який обговорюється, я просто на правах ведучого буду зупиняти цей виступ. Я попереджаю наперед, щоб потім не було непорозумінь і образ з того приводу.

Зараз слово надається Балицькому Євгену Віталійовичу, "Опозиційний блок", будь ласка.

 

10:46:52

БАЛИЦЬКИЙ Є.В.

Да, Евгений Балицкий, 80 округ  Мелитополь, Мелитопольский район. Прошу передать слово Игорю Шурме.

 

10:47:02

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги, у нас по Регламенту  завжди середа – це день голосування і ми   голосуємо за ратифікацію Угод між Україною і іншими державами. "Опозиційний блок" завжди на протязі всіх днів, у які проводилося голосування підтримує державні угоди, оскільки ми  вважаємо, що від  цього  отримує користь  тільки Україна.

Сьогодні ми прийняли рішення зранку голосувати за прийняття Закону України "Про ратифікацію Угоди  між Урядом… між Кабінетом Міністрів  України і  Урядом Словацької Республіки". По якій причині? Прийняття цього закону сприятиме поглибленню добросусідських відносин із Словацькою Республікою, підвищення  міжнародного  авторитету  України. І коли цей гелікоптер попаде в Музей  авіації в Кошице, туди  будуть приходити люди і будуть говорити про Україну. Вони не будуть говорити про "Опозиційний блок", вони не будуть говорити  про партію війни, вони будуть говорити про Україну.

Я сьогодні звертаюся до тих людей, які намагаються розпалити ситуацію. Не розпалюйте ситуацію в Україні протистоянням, не робіть один  одного ворогів, не ведіть Україну до громадянської війни. Якщо у вас такий, як виступаючий – рейтинг нуль і ви входите в передвиборчу компанію, то робіть це тільки не за рахунок ризиків для України. І хотів би до виступаючих звернутися, це дуже добре, що ви обрізали хвостик ззаду, але за такі виступи можна відрізати і хвостик з переду. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тимошенко Юрій Володимирович, "Народний фронт".

 

10:48:48

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Панове, ну, по-перше, і час ви знайшли, щоб гелікоптерами займатися, а, по-друге, от солодко ви так говорите, ну, я вам не вірю. Ну, я так розумію, що просто хтось  хоче продати гелікоптер і заробити добру копієчку, собі в кишеню покласти. Буде ще свято і на нашій вулиці, будуть у нас ще добрі часи, будемо ми будувати свої музеї і нам будуть ці гелікоптери теж потрібні. Він там стоїть, він їсти не просить, він може ще пару років постояти, а потім кинетесь – а вже не буде. Не будьте такими добрими, пам'ятайте про своє! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення по даному законопроекту є завершеним. Зараз відбудеться голосування. Я прошу депутатів заходити в зал і займати робочі місця, будь ласка. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити депутатів, що зараз ми переходимо до частини голосування.

Готові фракції визначити позицію? Отже, я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про безоплатну передачу гелікоптера (0083). Пропонує комітет прийняти даний законопроект за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

10:50:58

За-196

196 – "за", голосів не вистачило.

Я поставлю на голосуванню наступну пропозицію: щоб прийняли за основу. Я бачу, виникла жвава і бурхлива дискусія з приводу гелікоптера. можливо, буде політична воля "за основу". Тому я ставлю іншу пропозицію за Регламентом: проголосувати за основу.

Отже, проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки (0083) за основу. Хто підтримує дану пропозицію: підтримати даний законопроект за основу, - прошу проголосувати. Прошу визначитись. Будь ласка, голосуємо.

 

10:51:59

За-210

210 – "за". (Шум у залі)

Колеги, я один раз поставлю на повернення, один раз поставлю на повернення. Якщо ми назбираємо голоси – повернемось, не назбираємо – законопроект буде відхилений. (Шум у залі)

 Готові, колеги? (Шум у залі) Колеги, готові до голосування?

Отже, хто підтримує пропозицію, яка надійшла від народних депутатів: повернутись до розгляду законопроекту 0083… Обговорення завершене, колеги, обговорення завершене по даному законопроекту. Хто підтримує пропозицію повернутись до законопроекту, прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка,  колеги, голосуємо.

 

10:53:21

За-224

Шановні колеги, я прошу хвилинку уваги. Якщо можна, одну хвилинку уваги. Депутати знаходяться не на робочих місцях в робочий період, і в тому є ключове питання неприйняття наших законопроектів. Ніхто з президії не буде бігати по буфетам і скликати депутатів в зал. Або депутати будуть працювати, або ми будемо відхиляти просто наші міжнародні  акти. Це дуже проста і елементарна істина, яка стосується будь-якого громадянина України, який знаходиться на робочому місці і на роботі. І попереджаю наперед, коли буде голосування. Наголошую ще раз, згідно Регламенту обговорення  по даному законопроекту було завершене, зараз ми  є в частині повернення до голосування. Не обговорення, а повернення до  голосування.

Колеги, ставлю повернення до голосування законопроект 0083. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

10:54:51

За-229

Я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки (0083) згідно  рекомендацій комітету  за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

10:55:27

За-229

229 – "за", рішення прийняте. Гелікоптер передали як дарунок Музею авіації в Кошице.

Хочу нагадати, що Словаччина є нашим партнером, завдяки якому ми цієї зими не взяли жодного кубометру газу з Росії. Йдеться просто про акт партнерства між нами і нашими європейськими партнерами.

Наступний законопроект згідно порядку денного це є проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Професійна освіта як складова забезпечення кадрового потенціалу країни: проблеми та шляхи вирішення" (4111).

Є пропозиція від комітету, щоб ми розглянули дану постанову за скороченою процедурою.

Колеги, хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, хто підтримує пропозицію про розгляд постанови за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

10:56:51

За-193

Рішення прийняте.

І я запрошую до слова голову Комітету з питань науки і освіти, Гриневич Лілію Михайлівну. Будь ласка.

 

10:57:01

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Доброго дня, шановні колеги. Наша пропозиція полягає в тому, щоб 1 червня цього року в цьому залі пленарних засідань ми обговорили надзвичайно актуальну і складну тему: "Професійна освіта, як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу країни".

Сьогодні ситуація з професійно-технічною освітою демонструє нам необхідність антикризових дій з приводу підготовки професійних кадрів в країні. Ця проблема забезпечення сучасного ринку праці в Україні є ще більш багатогранною і комплексною, ніж тільки професійно-технічна освіта. Ми повинні подивитися на стан ринку праці, ми повинні подивитися, як сьогодні працює система підготовки кадрів і перепідготовки кадрів на ринок праці. Ми маємо розглянути питання відповідності, то, що відбувається в системі освіти і потребам ринку праці. У нас є вразливим питання статусу вищих навчальних закладів І, ІІ рівня акредитації, частина з яких стануть забезпечувати вищу професійну освіту.

Отже, комплексна (потреба) проблема, яка потребує залучення різних міністерств і різних комітетів Верховної Ради, тому має вирішуватися на майданчику парламентських слухань. Закликаю підтримати проведення цих парламентських слухань і взяти в них активну участь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги, прошу записатись: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Сугоняко Олександр передає слово Капліну. І я попереджаю: виступ не по темі – і я зупиняю виступ. Будь ласка. Будь ласка, Каплін. Включіть мікрофон.

 

10:59:41

КАПЛІН С.М.

У тих дітей, у батьків тих дітей, які навчаються в профтехучилищах, так само є проблеми з здатністю і можливістю купити борщовий набір. Це до слова хочу сказати. Але я,… якщо переходити в серйозну площину, то ми разом з Лілею Гриневич були на зборах представників профтехучилищ з усієї країни, і питання стоїть надзвичайно гостро.

Я не знаю, чи будь-яка балаканина і чергові слухання на цю тему вирішать цю проблему. Ми сьогодні повинні вдаватися до надзвичайно кардинальних кроків. І єдиний вихід з цієї ситуації – це, по-перше, перегляд чинного бюджету.

З того бюджету потрібно прибрати низку статей, якими окремі політичні фракції розрахувалися з іншими політичними фракціями за те, що вони дали свої голоси за цей бюджет, і віддати тим нещасним дітям і тим нещасним викладачам, які з останніх сил за копійки сьогодні зберігають цю галузь і навчають наших громадян.

Друга важлива складова. Потрібно повернути ті борги, які сьогодні є в бюджеті перед викладачами.

Третя важлива складова. Потрібно не дати розграбувати цінний майновий фонд цієї галузі, який сьогодні передається на місця, а там на місцях це деребаниться. При чому окремі політичні сили, які представлені і в парламенті, сьогодні об'єднуються з недобитками Януковича, Партія регіонів на місцях, і деребанять, і збираються деребанити так само, як вони деребанять весь цей матеріальний фонд нашої країни.

І четверта важлива складова. Так, ми навчимо мільйони цих простих українських дітей, вони матимуть можливість працювати. Але де вони будуть працювати? І від того, чи буде у нас відповідь на це запитання, залежить те, наскільки ми швидко, знову ж таки наголошую, сьогодні чи завтра створимо коаліцію, оберем нового Прем'єра і нових міністрів і в кінці-кінців поставимо країни на рейки реальних соціал-демократичних реформ, доб'ємося нової якості української політики...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Кіссе Антон Іванович.

 

11:01:54

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги, я хочу слово передать от нашей группы, чтобы наши предложения высказал депутат Гуляев.

 

11:02:07

ГУЛЯЄВ В.О.

Василий Гуляев, группа "Партии "Відродження". Наша группа всегда борется с этим законом, что приняли закон для питания и для заработной платы на ПТУ, за профессионально-технические училища. На сегодняшний день многие не понимают, что происходит на местах. На местах уже доходит до того, что преподаватели хотят перекрывать дороги. Три месяца уже нет заработной платы. Так что группа партии "Відродження" будет принимать и голосовать за любой закон и за любую постанову, которая будет касаться профессионально-технических училищ. Потому что сегодня у нас уже нету сварщиков, нету токарей. И что будет дальше? Если мы буквально в ближайший месяц ничего не сделаем в Верховной Раде, значит профессионально-техническое училище просто  на следующий год умрет. И людей просто не будет, как ходить, только поступать в институт и поступать, получать юристов. А мы хотим, чтобы, группа Партії "Відродження" хочет, чтобы этот закон прошел. И хотя бы парламентские слухання прошли. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Матвієнков Сергій Анатолійович.

 

11:03:16

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, "Оппозиционный блок", Мариуполь. Уважаемые коллеги! Я понимаю так, что вместо того, чтобы нам проводить парламентские слушания по этой теме, нам необходимо проводить чрезвычайное заседание Кабинета Министров для того, чтобы разбираться и спасать это направление.

То, что сегодня происходит в стране, можно констатировать, как факт уничтожения профессионально-технического образования. Закона по профессионально-техническому образованию или который бы давал перспективу развития этому направлению, практически нет.

В Законе об образовании нет ни строчки в этом направлении развития. С принятием бюджета практически отрасль посадили на самовыживание. Люди, которые работают в этой отрасли, они, в общем-то,  находятся на грани бедствия на сегодняшний день. Кто мог бы изменить ситуацию? Областные администрации, которые имеют сегодня практически на счетах деньги, и могли бы вместо того, чтобы заниматься деребаном и вместо того, чтобы заниматься предвыборными кампаниями, могли бы сконцентрироваться и профинансировать это направление развития. Тоже этим вопросом не занимаются!

Мы приняли закон, в конце концов, в этом зале. С колоссальным трудом вырвали средства. Не понятно, по какой причине и как было наложено вето на этот законопроект. Тут вообще надо было бы разобраться и посмотреть, когда этот закон попал в Администрацию Президента, когда Президент на него накладывал вето и когда с вето он вернулся сюда обратно. Потому что это целое детективное расследование!

А фактически получается картина, обратите внимание, кто учится в ПТУ на сегодняшний день? Это одни из самых незащищенных слоев населения. Кто преподает в профессионально-техническом училище? Это люди, патриоты, которые действительно остались для того, чтобы сохранить костяк этой отрасли. Нам нужны трудовые кадры, нам нужны люди для того, чтобы проводить модернизацию, техническое перевооружение. Нам нужны новые творчески развитые специалисты, которые могли бы прийти сегодня в производство и делать конкурентоспособную продукцию!

А мы сегодня сами, я имею в виду Кабинет Министров, хороним это направление, эту отрасль! Поэтому послушать можно. Но нужно принимать конкретные шаги, а не заниматься разглагольствованием. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перед тим як оголосити останнього виступаючого, я хочу повідомити, що через 3 хвилини відбудеться голосування по даному законопроекту, і прошу тих депутатів, хто знаходиться в кулуарах, зайти в зал, підготуватись до голосування. Три хвилини до голосування.

Іван Григорович Криленко. Будь ласка.

 

11:05:40

КИРИЛЕНКО І.Г.

Іван Кириленко, фракція "Батьківщина". Колеги, коли голосувався бюджет на 2016 рік, ми в трьох виступах попереджали, що з таким голосуванням в цій частині буде величезна біда для країни. Нас не почули. Біда постукала в двері.

Відношення до професіонально-технічної освіти, як у краплі води, сфокусований дикий непрофесіоналізм сьогоднішнього державного управління. 80 відсотків ВВП, що би хто не говорив, формують кадри робітничих професій, ті, хто на полях, ті, хто у мартена, ті, хто в шахті. Сьогодні підготовка робітничих кадрів – поза системою координат державної влади, державних інституцій. Фінансування перекинули, як реформа, перекинули на місцевий рівень.

Друзі, в окремих містах обласного значення, окремих райцентрах, де і зосереджені профтехучилища це їхній річний бюджет. Звичайно, фінансування зупинилось. Десятки, сотні тисяч молодих соціально-активних людей на вулиці, без харчування, викладачі без заробітної плати. Ну, дикість! Як можна було до цього дійти? Приймаємо закон в цьому залі, уряд вносить пропозицію заветувати Президенту. Заветований… законопроект заветований. В зал він буде внесений наступного тижня, а може завтра, подолати треба вето, рятувати країну треба, друзі. До зовнішніх факторів внутрішні фактор додався.

Я прошу, колеги, проголосуємо за це рішення, за проведення парламентських слухань. Бо, на превеликий жаль, ми ж породили ще одну проблему. Хто сьогодні віддасть свою дитину в профтехучилище наступного року, яке прикаже довго жити? Сусідня Польща з великим задоволенням, в прикордонних областях і все глибше, і глибше йде в  Україну, агітує молодь навчатися в Польщі. Бо робітничі кадри польські поїхали вглиб Європи, у неї не вистачає робочих рук, і вона візьме робочі руки в Україні. На що прирікаємо Україну, друзі?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Радикальна партія, під час запису її представник не попав в перелік, згідно Регламенту я маю надати слово представнику Радикальної  партії.

Олег Ляшко,  будь ласка.

 

11:07:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Наша позиція така: парламентськими слуханнями професійній освіті не зарадиш. Треба чіткий і конкретний план дій. Перше.  Негайно погасити всі заборгованості по заробітній платі працівникам  профтехосвіти. Друге. Питання виплати стипендій, і в першу чергу  дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування. Третє. Повернути державне фінансування системи  профтехосвіти, а не перекладати його на місцевий бюджет, який для цього не має необхідних фінансових ресурсів. Четверте. Це ключова зміна економічної політики, це ставка на робітничі кадри.

Яку економіку ми будуємо? Якщо економіку сировинну, якщо економіку споживання в залежності від Міжнародного валютного фонду,  тоді, зрозуміло, що не треба  ні столяр, ні муляр, ні майстер – ніхто нетреба. Якщо хочемо економіку успішну мати, економіку майбутнього мати, тоді  повинні робити ставку на робітничі  професії для того, щоб мати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу зайти в зал і приготуватись для голосування.

Зараз для репліки Соловей, одну хвилину, будь ласка.

Прошу зайти в зал і приготуватись до голосування, зараз  будемо голосувати.

 

11:09:25

СОЛОВЕЙ Ю.І. 

Юрій Соловей,  79-й виборчий округ. Шановні колеги, реформа профтехосвіти – це один з яскравих прикладів того, що наші реформи зводяться  до хаотичних кроків і не мають системності, і не мають кінцевого результату. Що ми маємо сьогодні реально на місцях: обласні центри, які мають реальне фінансування ще в змозі забезпечити фінансування профтехосвіти. Натомість заклади профтехосвіти, які знаходяться в районних центрах, які знаходяться в селах, абсолютно позбавлені  фінансування. І на сьогоднішній момент тільки питання часу, коли вони закінчать своє існування.

Сьогодні, якщо ми побачимо, і говорив  попередній виступаючий,  що Польща сьогодні інвестує і зменшує  фінансування  для українських студентів, які хочуть там вчитись. Що робить  Україна?   Україна скорочує фінансування   галузі освіти замість того, щоб інвестувати цю галузь. І тому парламентські слухання сьогодні абсолютно на часі. Ми повинні розробити системну комплексну програму і бачення стратегічне, як і що ми будемо робити для того, щоб відновити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз від "Волі народу" я дам ще слово.

Тільки в мене є прохання до всіх фракцій, груп, коли ви не попали в перелік в обговоренні, якщо вам не важко, підійти наперед повідомити, що від вас буде виступаючий, щоб я міг знати, яка кількість буде виступаючих, а ми, по ходу не дізнавався про це. Якщо не важко, є прохання до фракцій і груп.

Будь ласка, пане Володимир Литвин.

 

11:11:02

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати, я гадаю, що в цьому питанні треба припинити торохтіти про реформи, а розібратися в ситуації і перше поставити питання, хто відповідальний за те, що сьогодні погром здійснюється у сфері профтехосвіти? Верховна Рада України і Кабінет Міністрів України. Парламентські слухання треба проводити, але, я думаю, що може бути пізно, вже не буде з приводу чого говорити. Відтак треба завтра винести на розгляд Верховної Ради України розгляд питання про фінансування системи профтехосвіти, що вона протрималися до 1 червня, до дати Парламентських слухань, подолати вето на Президента на цей закон. І друге, прийняти Закон України про призупинення передачі профтехосвіти на баланс місцевих органів влади. Якщо ми цього не зробимо, не треба проводити Парламентські слухання і не потрібно тут розказувати про реформи, бо загнали країну в глухий кут і за це потрібно буде відповідати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"Самопоміч", Олег Березюк, будь ласка.

 

11:12:16

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, вельмишановний головуючий, система професійно-технічної освіти не була розвалена вчора чи сьогодні, вона успішно занепадала протягом останніх десятиріч. Чому? Тому що не звертали увагу на професійність і не технічність у нашій державі, вона була нікому не потрібна, всі хотіли ставати юристами і економістами, ні економіки, ні юриспруденції в цій країні. Те, що ми зараз робимо, ми гасимо пожежу, перше, пожежу минулого, а друге, пожежу непрофесійного управління урядом.

Ми вважаємо, що профтехосвіта має фінансуватися з двох бюджетів. Не зменшувати фінансування державного і мати стимули в місцевих бюджетах виховувати в ПТУ тих фахівців, які потрібні містові, а не які потрібні якомусь ефемерному державному плануванню. Місто повинно брати активну участь у вихованні тих і підтримці тих дітей, які йому потрібні на роботу. Це дуже важливо. Тоді є подвійне фінансування: і держави, яка базово підтримує цю галузь, і міста, якому життєво  необхідні ті діти, які повинні вчитися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  10 секунд, завершуйте.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Повинні вчитися, а не ходити по підворотнях, курити і вживати різні інші засоби, які роблять їхнє життя "прекрасним" (в лапках). Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, здається вже всі групи і фракції виступили, від "Народного фронту"  вже був виступ, якщо не помиляюсь. І тому я прошу приготуватись до голосування, і я ставлю на голосування проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення" на 1 червня 2016 року (номер 4111) за пропозицією комітету за основу і в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка,  голосуємо, колеги.

 

11:14:31

За-243

243 – "за", рішення прийнято. Вітаю комітет, вітаю автора постанови.

Наступна постанова – це проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України" (номер 4198).

І теж є прохання, щоб розглянули за скороченою процедурою. І я прошу підтримати, проголосувати за пропозицію про розгляд даного проекту Постанови за скороченою процедурою. Хто підтримує таку пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:15:25

За-192

Рішення  прийнято.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань  інформатизації та зв'язку Данченка Олександра Івановича, будь ласка.

 

11:15:42

ДАНЧЕНКО О.І.

Доброго дня, колеги! Доброго дня, пане головуючий! Комітет  Верховної Ради зв'язку та  інформатизації  на своєму засіданні від  19 лютого 2016 року затвердив Рекомендації парламентських слухань  на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та  розвиток інформаційного  простору України".

Я хочу сказати, що над цими рекомендаціями   працювала  вся галузь, вся та галузь, яка повинна стати локомотивом нашої економіки. На минулому тижні ми провели зустріч з галуззю і показали road map розвитку інноваційності нашої держави. Вже 2020 року галузь IT готова  збільшити обсяг свого виробництва надходжень з 5 мільярдів до  20 мільярдів гривень. Це те, що наша держава повинна використовувати.

У цих рекомендаціях відображена дорожня карта, яку потрібно просто  взяти і виконувати  Кабінету Міністрів  України, всім іншим органам  виконавчої влади, які в цьому повинні  бути зацікавлені.

Надважливим є те, що в цих рекомендаціях  приймали участь  також і представники Єврокомісії з питань інфраструктури та цифрового суспільства. Дуже багато положень в цих рекомендаціях враховують імплементацію європейського законодавства, яку  повинна зробити  наша держава. Тому я дуже прошу підтримати ці рекомендації, підтримати інноваційний розвиток  нашої держави. І, нарешті, почати переходити від економіки  сировинної, до економіки знань. Давайте від балачок перейдемо до діла. Я дуже прошу  підтримати інноваційний розвиток нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести  запис: два –"за", два – "проти". Будь ласка.  Олександр Сугоняко передбачувано передає слово Капліну. А я передбачувано попереджаю про норми Регламенту.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:18:04

КАПЛІН С.М.

Перше, я хотів подякувати керівнику комітету і всьому складу комітету, і тим, хто брав участь у цих слуханнях за надзвичайно фаховий висновок. Для того, аби українці звернули увагу на актуальність цього питання, хочу зазначити, що у цій галузі сьогодні задіяно близько 140 тисяч підприємств, де працює приблизно 400 тисяч українців, 400 тисяч родин, це десь 3,5-4 відсотки валового внутрішнього продукту і найбільш динамічніша галузь, яка дає сьогодні ріст експорту і відповідно валютної виручки, і є фактором стабілізації платіжного балансу, а відтак курсу нашої національної валюти.

Ми зобов'язані прислухатися до рекомендацій відповідного комітету, відповідних слухань в частині актуалізації питань нормалі.... організації питань електронного урядування. Комітетом пропонується близько 60 нових законодавчих актів, які мають врегулювати питання національної інфраструктури цієї галузі, питань пов'язаних з підвищенням динаміки вирішення питань електронного урядування, питань пов'язаних з дерегуляцією галузі.

Коли сьогоднішній кандидат у Прем'єр-міністри України Володимир Гройсман зустрічався з групою ІТ-шників, вони обговорювали питання і ті  запевнили, що в разі виконання хоча б 20 відсотків цих рекомендацій, ми отримуємо найближчі 3-4 роки ріст ринку до 5 мільярдів гривень, в наступні роки – подвоєння обсягів ринку. Отже, нам не прийдеться передавати гелікоптери і давати хабар Словакії аби отримати дешевий газ. Нам достатньо розвивати внутрішні, зокрема, інтелектуальні ресурси.

Я закликаю, аби українці мали можливості, зокрема, ті, який працюють на цих підприємствах, дозволити собі продуктовий набір, який зараз  стоїть біля Арсенія Петровича, розвивати цю галузь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Долженков Олександр Валерійович.

 

11:20:16

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые коллеги, фракция "Оппозиционный блок", безусловно, поддерживает информационное развитие государства в целом, развитие информационных технологий. Но мы как политическая сила сегодня вообще не принимаем участия в голосовании за какой-либо из законопроектов, которые рассматриваются сегодня в повестке дня в знак протеста того, что некоторые представители партии войны критикуют за регистрацию тех законопроектов, которые действительно бы мирным путем решили ситуацию на Донбассе. Мы не можем стоять с вами вместе и голосовать за те законопроекты, создавая вид, что в государстве ничего не происходит. К сожалению, это противостояние достигло своего пика, и необходимо находить пути решения, не путем взаимных обвинений, а именно путем принятия решений, именно решений, а не парламентских слухань.

Тут представитель "Самопомочи" говорил о том, что "давайте перейдемо від балачок до діла". Так одним из дел, которое было осуществлено в отношении и в частности информационных технологий и образования в целом, - это принятие соответствующего Закона о Госбюджете, который проголосован большинством, когда фактически было лишено финансирование профтехобразования, когда урезалось финансирование высшего образования, когда ликвидировались отраслевые академии наук. Вот это именно те действия, которые проводят Верховная Рада Украины, представители так называемой демократической коалиции в дело развития нашего образования. А потом, конечно, будут проводить парламентские слушания. А что вы сделали для поддержки информационных технологий? Ничего. Вы не предложили никаких экономических преференций, вы не предложили никаких налоговых льгот. Информационная технология, отрасль держится за счет тех льгот, которые были даны в 2012-2013-ом году. Это льготный режим налогообложения, который касается в частности и налога на… налог на доходы физических лиц. То есть необходимо, действительно, не проводить слушания, а именно принимать конкретные законы, которые бы реализовывались в нашем государстве.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу народних депутатів зайти в зал, приготуватись до голосування. Колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування, зайняти робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України"  (номер 4198) за пропозицією комітету пропонується прийняти постанову  в цілому. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  колеги, голосуємо.

 

11:23:35

За-199

Пропозиція не набрала необхідної кількості голосів, постанова відхилена. Переходимо до наступної постанови.

Наступна Постанова (4250). Це проект Постанови про проведення 18 травня 2016 року парламентських слухань на тему: "Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні".

Пане Єгор! Пане Єгор,  розглядаємо за скороченою  процедурою? Єгор, скорочена процедура?

Хто підтримує пропозицію розгляду за скороченою процедурою,  прошу проголосувати.

 

11:24:33

За-152

152 – "за", рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань запобігання і протидії корупції Соболєва Єгора Вікторовича. Будь ласка.

 

11:24:46

СОБОЛЄВ Є.В.

Дуже проста пропозиція нашого  Комітету  парламенту з протидії корупції.  Ми ухвалили багато антикорупційних законів. Ми  всі бачимо,  що більшість з них залишається на папері. Пропозиція: 18 травня запросити в цю залу журналістів- розслідувальників, громадських активістів, відповідальних керівників нових антикорупційних органів Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Агентства з запобігання корупції і серйозно поговорити, що зробити, щоб закони про протидію корупції не залишалися на папері.

Прохання підтримати цю пропозицію зробити такі слухання 18 травня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Єгор.

Не можемо вже голосувати, треба обговорити.

Будь ласка, прошу провести запис: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Довгий Олесь Станіславович, будь ласка.

 

11:26:03

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу". Коротко, позиція нашої фракції – підтримувати дані слухання, і вважаємо, що вони дуже доцільні на часі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Сугоняко передає Капліну.

 

11:26:35

КАПЛІН С.М.

Ми однозначно підтримаємо відповідні парламентські слухання.

Але ще раз наголошуємо, від слухання і говорильні потрібно перейти до реальної боротьби з корупцією. І нові інститути, які ми тут продукували протягом року, двох, Національне антикорупційне бюро, антикорупційні секретаріати, все це до лампочки. Доки ви в Конституції не зміните порядок обрання Генерального прокурора і його не обиратиме український народ, а не він буде призначатися в якомусь підвалі або в ресторані спонсорами фракції, не буде жодної боротьби з корупцією, ми ніколи не відкриємо антикорупційний фронт, прокурор буде виконувати, дахувати той чи інший бізнес тих чи інших фракцій і виконувати політичні функції.

Тому майбутнє – за народним обранням Генерального прокурора, за конкурсами, за якими будуть призначатися прокурори в областях.

Подивіться, що відбувається, наприклад, у Полтавській області. Вся країна була свідками того, як міський голова Мамай відмовлявся, мабуть, сто чи сто п'ятдесят разів брати участь у судовому засіданні, де він звинувачувався у корупції. Потім, коли відбулися вибори, і він створив коаліцію, по суті, "ширку" з, вибачте, фракцією "Батьківщина" у Полтавській міській раді з частиною фракції "Блоку Петра Порошенка", з недобитками Януковича екс-регіоналами, які перефарбувалися у інші політичні сили. І сьогодні деребанить місто і ділиться з прокурором області. Прокурор області зробив все, щоб зняти з нього усі звинувачення. Тому вимагаємо чистку у рядах прокуратури, люстрацію реальну у рядах прокуратури. Але ключовим вирішенням, корінним знищенням корупції в прокуратурі буде зміна Конституції і обрання Генерального прокурора через всенародне голосування. Відкриємо потужний фронт боротьби проти корупції, яку очолить прокурор, який переможе корупцію і стане Президентом країни. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, чи є ще бажаючі виступити по даному законопроекту? "Опозиційний блок", Ігор Шурма. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:28:53

ШУРМА І.М.

"Опозиційний блок", Ігор Шурма. Шановні колеги, сьогодні як ніколи потрібно вести розмову і обговорити проблему корупції в нашій владі, тому що вона досягла піку. І мені здається, тут нікого агітувати не потрібно. Наша позиція, звичайно, була за обговорення, проведення цих парламентських слухань. Але сьогодні через провокативні виступи "Опозиційний блок", який представляє два мільйони людей виборців, і це вони тут сидять, ми відмовляємося приймати участь, від голосування. Ми черговий раз закликаємо наших політичних опонентів припинити розпалювання в залі політичного протистояння і розпалювати ризики громадянського протистояння в суспільства. Сьогодні треба поступитися своїми політичними амбіціями заради спокою у державі. І якщо хтось не спроможний взагалі вирішувати якісь справи і проявити, що він може (звести) провести зміни в державі, то не треба сьогодні шукати ворога. Я закликаю: припиняймо шукати ворогів, буде біда в країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я хочу з вами порадитись. Ми проходимо надзвичайно важливі питання, які стосуються і інформаційно-комунікаційних технологій, які стосуються антикорупційної політики, і ці законопроекти провалюються виключно із-за того, що низька дисципліна депутатів в залі. І фактично ми ставимо під загрозу проведення парламентських слухань, відсутністю дисципліни. Я хотів би з вами і порадитись з цього приводу, можливо, щоб ми обмінялись думками.

Моя пропозиція буде наступна. Зараз провести сигнальне голосування. Якщо в залі немає 226 голосів, щоб ми проходили тільки етап обговорення і не відставляли важливі законопроекти. Так? У нас фактично одна постанова, проект постанови не набрала необхідної кількості голосів, ми до неї навіть не зможемо повернутися, якщо немає 226 голосів.

Колеги, чи приймається така пропозиція моя? Зараз провести сигнальне голосування. Якщо є 226, проводимо голосування далі. Якщо немає 226, проводимо тільки обговорення. Нема заперечень? Є підтримка?

Тоді, будь ласка, колеги, я прошу взяти участь в сигнальному голосуванні. Сигнальне голосування проводиться не по певному законопроекту, а лишень на здатність парламенту приймати рішення. Прошу взяти участь в сигнальному голосуванні. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

11:32:00

За-209

З вашого дозволу, колеги, я не буду ставити на голосування постанову, яку ми щойно обговорили.  Я перейду до наступної постанови. Ми не можемо повернутися до попередньої, бо в залі немає голосів для того, щоб це зробити. Це дуже проста елементарна логіка. Не можемо!

Тому я переходжу до наступної постанови 4273, це проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на тимчасово неконтрольованій території в зоні проведення антитерористичної операції".

Хто підтримує розгляд даної постанови за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:33:08

За-162

Рішення прийнято. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Немирю Григорія Михайловича. Будь ласка.

 

11:33:19

НЕМИРЯ Г.М.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! 17 лютого вперше в Україні, вперше в цьому парламенті відбулися парламентські слухання з питань вимушених переселенців. Або як їх ще канцелярською мовою називають, внутрішньо переміщені особи. Це йдеться не про тисячі, не про десятки, не про навіть сотні тисяч людей. Ідеться про майже два мільйони громадян України, які були вимушені покинути свої домівки, тому що створилась загроза їхньому життю.

Хочу підкреслити, що йдеться про наших з вами громадян, які не виїхали на території третіх країн, вони залишилися в Україні. Це не просто громадяни, це цілі сім'ї. Ми маємо феномен розділених сімей, частина з яких, тому що не було іншого виходу, залишилася на тимчасово окупованій території, а частина виїхала. Йдеться не лише про Донбас, а йдеться і про Крим.

Зараз Комітет з прав людини підготував 74 конкретні рекомендації, які адресовані Президенту, Кабінету Міністрів, Верховній Раді, міжнародним організаціям. Йдеться саме про конкретні речі, які стосуються соціальних виплат, пенсій, які… йдеться про механізм відшкодування пошкодженого майна і компенсації за це, йдеться про те, що стосується багатьох людей.

Тому я закликаю всі фракції… Андрій, я прошу поставити зараз на голосування. Звертаємось до "Опозиційного блоку" також, до всіх фракцій, підтримати рекомендації парламентських слухань. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу записатись: два – "за", два – "проти", будь ласка. Ленський передає слово Олегу Ляшку. Будь ласка.

 

11:35:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Коли тут у парламенті був повний зал українців з Донеччини, з Луганщини, які втратили сьогодні рідну домівку, рідну землю через те, що влада не змогла їх захистити, на жаль, в цьому залі тоді під час парламентських слухань було дуже мало депутатів. Так само відсутня будь-яка державна політика відносно переміщених осіб, а, насправді, переселенці, біженці, не дай Бог нікому, на своїй рідній землі бути біженцями, переселенцями. Ці люди втратили дім, люди втратили роботу, разом із цим, не зрадивши Україну, виїхали на звільнену територію і як їх сьогодні зустрічає рідна мати, як їх зустрічаємо ми. Немає ні державної політики в питанні забезпечення житлом, роботою, медичним забезпеченням, соціальні питання, врешті навіть у дитячий садок чи в школу влаштуватися вихідці із Донецька і із Луганська не можуть, бо це їхня особиста справа і жодної державної підтримки.

Я вважаю, що це категорично неприйнятна політика адже, якщо ми хочемо реально повернути Донбас і Крим, звільнити окуповані території, ми, в першу чергу, повинні боротися за душі, за уми, за серце цих людей і з Донецька, і з Донбасу. І показувати це на прикладі ставлення української влади, української держави до тих людей, яких сьогодні ми називаємо переселенцями.

Тому я в чергове вимагаю від уряду внести  проект змін до бюджету на поточний рік, де передбачити видатки на житло, на працевлаштування, на медичне, на соціальне і на всі інші види забезпечення для майже  двох мільйонів українців, які сьогодні втратили домівку, там, на нашому Донбасі, на нашій Луганщині,  на нашій Донеччині. А ключове і головне – це державна політика, яка має у підсумку мати результат   повернення  цих мільйонів українців у свої рідні домівки. На жаль, сьогодні цієї політики немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ар'єв Володимир,  будь ласка.

 

11:38:13

АР’ЄВ В.І.

Дорогі друзі, я записався ще й тому, щоб перервати бенефіс нашого  колеги, який сьогодні окупував мікрофон, як Ленін броньовик. І я можу сказати, що це не є позиція нашої фракції, все, що було ним сьогодні сказано, але то таке.

По суті справи. Я хочу підкреслити, що ми можемо вимагати від  уряду дуже багато, щоб він виділив гроші. Питання в іншому: де взяти ці гроші.   Німеччина  скаржиться на те, що до неї прийшов 1 мільйон біженців із Сирії  і каже, що для них це є досить важкий вантаж на німецький бюджет. У нас півтора мільйона внутрішньо переселених  осіб. Чотири відсотки від  необхідності, від їхніх потреб  фінансується сьогодні за рахунок держави. В даному разі я можу сказати, що міжнародні фонди, міжнародні організації практично не надають допомогу, вони більше закцентовані  на тій проблемі, яка більш висвітлюється в засобах масової інформації. А оскільки  Україна фактично сама на себе взяла і мовчки тягне  всі ці проблеми, як віл воза, то в результаті виходить,  що міжнародні організації не так активно дивляться в бік проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні, а тільки часто   роздають, от як в Парламентській асамблеї Ради Європи ухвалили там цілий перелік резолюцій, що ми маємо зробити. Так, маємо зробити, все абсолютно справедливо. Але давайте так, якщо вже ми опинилися в певній ситуації, якщо нам все ж таки  світ говорить, що він нам співчуває, то очевидно треба, щоб і це співчуття вилилося в конкретну  фінансову допомогу для відповідних категорій населення, для внутрішньо переміщених осіб. Пропоную підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Долженков Олександр.

 

11:40:05

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Спасибо. Председательствующий, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины! Чем мы сейчас занимаемся? Мы сейчас занимаемся обсуждением парламентских слушаний.

Несколько аспектов этого проекта документа. Это рекомендовать Кабинету Министров Украины, Президенту Украины внести на рассмотрение Верховной Рады соответствующие законопроекты, проекты актов. А мы не можем этого сделать? Вы – субъект право законодательной инициативы, вы голосовали Закон Украины о госбюджете на 2016 год, вы приостановили статью 1 Закона Украины о дополнительных государственных гарантиях внутренним переселенцам. Как вы, как "Блок Петра Порошенка", как "Народный фронт", "Самопомич" –  все наши демократы, как тут сказали на утреннем заседании, вы эти льготы забрали, а теперь с такой миной демократы говорите о том, а давайте, пусть Кабинет Министров Украины внесет этот законопроект и восстановит эти гарантии. Это цинично, а еще более циничнее говорить о Германии и сирийских беженцах. Сирийские беженцы не являются гражданами Германии, а жители востока являются гражданами Украины и говорить о том, что они внутренние переселенцы, это полноценные граждане, которым государство, в силу Конституции, обязано обеспечить социальную защиту. Мы больше строит общежития сирийским беженцам в Полтавской области, нежели заботимся о строительстве соответствующего жилья для внутренних переселенцев. У нас, вдумайтесь, полтора миллиона внутренних переселенцев, которые не имеют социальной защиты. Вы ни хрена не делаете в этом зале, а только проводите Парламентские слушания.

Тут говорят о том, что возрастает опасность "Оппозиционный блок". "Оппозиционный блок" поддерживается этими гражданами, и результаты поддержки в частности увидели в Кривом Роге. Такой результат будет на следующих внеочередных парламентских выборах, куда вам всем дружными рядами необходимо идти, вы утратили доверие власти. Не нужно делать Парламентские слушания, а принимайте соответствующие законы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Данченко.

 

11:42:17

ДАНЧЕНКО О.І.

Ще раз, доброго дня, колеги, тут тільки що виступали ті, які все розвалили, нічого не робили, і тепер пропонують, щоб і інші нічого не робили.

Я хочу сказати, що парламентські слухання – це спілкування парламенту з секторами, з галузями, які нас сюди вибирали. І десять хвилин тому назад парламентарі, які просто не захотіли, не проголосували, там десь шастали по кулуарах, просто плюнули в лице 150-тисячному галузевому колективу. 150 тисяч людей очікували результатів цих парламентських слухань. Ви просто плюнули цій галузі цілій.

За інновації тут хтось хоче боротися?  Які інновації, якщо просто люди не ходять і не голосують. Панове, давайте працювати і давайте підтримувати економіку, а не займатися… Ми 12 разів поверталися до гелікоптера цього сьогодні на голосування і прийняли рішення по гелікоптеру. А 150 тисяч людей ми не можемо проголосувати! Стид, позор такому парламенту!

І я сьогодні буду розмовляти з усіма ІТ-ішниками, щоб вони на всіх сайтах ІТ-компаній виклали тих людей,  які не голосували сьогодні за майбутнє держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

З вашого дозволу дам репліку і нагадаю, ми… Пан Олександр, я до вас звертаюсь для того, щоб з трибуни не звучала неправдива інформація. Пан Олександр, ми по питанню гелікоптера два рази лишень голосували, згідно Регламенту. Спочатку за основу і в цілому, потім за основу згідно переліку пропозицій. Тому прошу не говорити неправди з трибуни Верховної Ради.

Зараз від "Батьківщини" Рябчин, будь ласка,  одну хвилину.

 

11:44:08

РЯБЧИН О.М.

Доброго дня, шановні громадяни! Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донеччина.

Цей уряд провалив політику з переселенцями,  тому від "Батьківщини" є три вимоги для того, щоб новий уряд, я сподіваюсь, який буде створений, розібрався з цими питаннями.

Перше. Розібратися з ганебною невиплатою пенсій  та переселенчеських грошей, тому що ми принижуємо гідність наших людей, які виїхали з Донбасу. До речі,  для "Опозиційного блоку", "Батьківщина" не голосувала за цей бюджет, тому що в ньому на півмільярда було закладено менше переселенських виплат. В той час, коли Туреччина отримала 3 мільярди євро на біженців та на переселенців, які  є. Тому цей уряд повинен більш фахово проводити переговори з іноземними партнерами.

Друге. Допомогти переміщеним вищим навчальним закладам та людям, які знаходяться в окупації для того, щоб вони  вступили в ці заклади. Ми готуємо законопроекти з Лілею Михайлівною Гриневич, і з Квитом це  узгоджено, тому це повинна бути консолідована позиція. 

І третє. Я бачу тут  шахматка  гуляє посад в новому уряді. Немає ні віце-прем'єр-міністра по деокупації, немає ні Міністерства реінтеграції. Та хоч розширте повноваження  агентства з відновлення Донбасу та  виведіть його з під порядкування  Мінрегіону, який провалив питання  відновлювання і житла, і мостів. І той самий  міст…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми завершили обговорення даного  питання.  Ми поставимо його  в перелік по раніше обговорених і прийняття рішення, хоч це теж  є  неправильний шлях. До розгляду правильний шлях –  це коли в залі є достатня кількість  голосів.

Наступний розділ для  прийняття рішень з обговорених питань, очевидно, ми домовились, що  рішення зараз ми не приймаємо в цій хвилі.

Наступне питання (це по першому читанню) – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю. Теж  даний законопроект ми зможемо і встигнемо обговорити.

І я ставлю на голосування пропозицію про розгляд даного законопроекту за скороченою процедурою. Хто підтримає дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:46:28

За-167

Рішення прийнято.

Я запрошу до  доповіді голову  Комітету  у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей  з інвалідністю Третьякова Олександра Юрійовича.

 

11:47:10

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные  депутаты, к рассмотрению, к вашему вниманию законопроект 2299. Прежде всего, хочу сказать, что законопроект разработан совместно с Фондом социальной защиты инвалидов и полностью поддерживается общественными организациями людей с инвалидностью. Его цель – урегулировать проблемные вопросы, которые имеют место при реализации Закона об основных социальных… об основах социальной защиты инвалидов в Украине в части выполнения предприятиями квот по трудоустройству.  О необходимости решения этих вопросов подчеркнул Президент Украины в своем Указе от 3 декабря 2015 года "Об активизации работы по обеспечению прав людей с  инвалидностью".

Система квотирования рабочих мест для людей с инвалидностью является одним из направлений  социальной политики, берет свое начало еще с 20-х годов. На сегодня эта система характерна для большинства стран ЕС, где нормативы рабочих мест для трудоустройства людей с инвалидностью установлены в размере  от 2 до 10 процентов, в нашей стране – это 4 процента работающих. Но эта квота не выполнена, предприятиями должна уплачиваться в специальный фонд госбюджета соответствующие суммы админсанкций. Но на сегодня эти деньги не оплачиваются в связи с тем, что предприятия просто выигрывают суды в связи с несовершенством данного законопроекта, в котором мы делаем… должны сделать сейчас свои соответствующие изменения. Поэтому в связи с этим, за этим законопроектом предлагается в части, первое, установить, что админсанкции  за выполнение квот по трудоустройству людей с инвалидностью не должны рассматриваться как штраф в понимании хозяйственного суда, что дает возможность этим хозяйствующим субъектам выигрывать суды. Мы эту норму должны убрать.

Второе, определить право Фонда соцзащиты инвалидов самостоятельно рассчитывать сумму админсанкций в случае, если это не сделали работодатели.

Третье, представить  фонду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, будь ласка, завершити.

 

ТРЕТЯКОВ О.Ю. Третье. Представить фонду соцзащиты инвалидов право самостоятельно направлять работодателю требования об уплате админсанкций в статусе исполнительного документа.

Четвертое, установить админответственность должностных лиц за несвоевременное предоставление Фонду соцзащиты инвалидов отчета о трудоустройстве людей с инвалидностью.

И пятое, последнее. Определить полномочия госслужбы по вопросам труда на осуществление проверок работодателей.

Комитет на своем заседании рассмотрел этот вопрос и предлагает залу проголосовать его в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Висновки ГНЕУ тоже соответствующие есть. Поэтому просьба Верховную Раду поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Кіссе Антон Іванович.

 

11:50:45

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги, уважаемые наши телезрители! Наша депутатская группа поддержит в первом чтении предложенный законопроект. И я думаю, что в целом в зале, вот если так наблюдая, навряд ли найдется голосов, чтобы его поддержать. Но еще раз подчеркиваю, что мы его поддерживаем.

Вместе с тем, я хочу вернутся к прежнему вопросу. К сожалению, председательствующий не дал возможность выступить, но как раз эти вопросы соприкасаются. Отношение к инвалидам, прежде всего. Мы сейчас говорим о работодателях, а я скажу о переселенцах-инвалидах. На территории Одесской области сегодня находится более 500 инвалидов, которые, к сожалению, в связи с событиями, которые происходят у нас в Украине, были переселены с востока в санатории Одесской области. Сначала они находились в Одесской области в курорте Сергеевке, находились там более года. Государство до сегодняшнего дня не рассчиталось с теми обязательствами, которые на себя брало. Таким образом, сегодня эти предприятия санаторно-курортные банкроты.

Сейчас данная категория людей, бедных людей, инвалидов, переселились на Куяльник в Одессу. К сожалению, спор между областной администрацией и областным советом не дает возможности сегодня рассчитаться уже с этим курортом, и сегодня люди просто выброшены на улицу, они ходят от учреждения к учреждению,  просят помощи. Я думаю, что меня слышать не только коллеги народные депутаты, но в том числе областной совет одесский,  областная администрация государственная Одесской… и, безусловно, Кабинет Министров, потому что доля финансирования предусмотрена была Кабинетом Министров через Министерство социального обеспечения Украины. Прошу, чтобы я был услышан, а прежде всего, были услышаны наши избиратели и те люди, которым необходима помощь и поддержка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Корчинська Оксана Анатоліївна. 

 

11:52:59

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго дня. Корчинська Оксана, Радикальна партія. Цивілізованість будь-якої країни починається з відношення до інвалідів. Ці санкції, котрі  пропонуються цим законопроектом, надзвичайно лояльні до тих підприємств, котрі порушують все ж таки  зобов'язання перед інвалідами.  Ми просимо підтримати їх в першому читанні для того, щоб до другого  читання ми все ж таки підсилили всі ці санкції для того, щоб підприємству було вигідно взяти інваліда на роботу. У нас з вами проблема, коли вже у нас кілька  тисяч  хлопців-інвалідів, повернувшихся з війни. Нам потрібно зараз та не тільки підтримати, нам зробити окрему програму.

Я звертаюся зараз до заступника  міністра соціальної політики. Василь Васильович, зараз в країні вже на даний момент  повинна працювати "гаряча лінія" по допомозі в працевлаштуванні всіх інвалідів країни, особливо тих хлопців,  котрі повернулися з війни.  В даному разі ця  програма повинна бути спланована урядом, вона  повинна виконуватися; всім підприємствам як приватного бізнесу, так  комунальним потрібно доведено інформативно, і цим підприємствам повинно бути і вигідно брати інвалідів на роботу, це повинна бути соціальне зобов'язання і  в тому числі всі штрафні санкції повинні бути надзвичайно строгі для того, щоб будь-яке підприємство знало, що якщо вони порушать  і не візьмуть інваліда на роботу, санкції будуть надзвичайно строгі. В даному разі всі парламентарі повинні бути однозначно тільки на боці всіх інвалідів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Михайло Папієв, будь ласка.

 

11:54:51

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні колеги, взагалі це питання працевлаштування інвалідів, воно є дуже важливим. І коли свого часу вводилася така інституція, як Фонд соціального захисту інвалідів, то взяли європейську модель, тобто співвідношення кількості інвалідів в тій чи іншій країні до кількості працездатного населення. В деяких країнах світу, на відміну від України, навіть не 4 відсотки, а 5 відсотків, а деякі мають і 6 відсотків.

Але в чому мінус підходу у нас в Україні, і чому ми постійно боролися?

Перше, це дублювання функцій. Уявіть собі, цей закон пропонує передати Фонду соціального захисту інвалідів питання зайнятості інвалідів. Шановні, в мене тоді виникає питання, а навіщо тоді фонд зайнятості? У фонду зайнятості, відповідно до закону, є в тому числі і працевлаштування інвалідів.

Друге питання. Цей закон посилює штрафні санкції. Але чому дії цього закону не розповсюджуються на бюджетну сферу, на підприємство державної форми власності? Тобто фактично цей закон, уявіть собі, шахта, де працює тисяча шахтарів і десь 200 інженерно-технічних працівників, але на тисячу шахтарів цей закон вводить норму, що 4 відсотки має бути працевлаштовано інвалідів. Можете собі уявити, де треба знайти інваліда, який міг би шахтарем спуститися в шахту.

Тобто нам перш ніж підвищувати санкції для роботодавців і навішувати ще, крім податків, ще і штрафні санкції, нам треба взагалі концептуально підійти до цього закону і треба розповсюдити його, і обов'язково провести працевлаштування інвалідів в бюджетній сфері, тобто там, де відповідальна держава, там, де роботодавцем є держава, і тільки тоді ми зможемо підвищити соціальний захист інвалідів. Я пропоную підходити до цього питання зважено і відповідно до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, чи є ще бажаючі виступити в обговоренні даного питання?

Володимир Ар'єв, "Блок Петра Порошенка". Прошу включити мікрофон.

 

11:57:14

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, дуже довго інваліди і люди з особливими потребами в нашому суспільстві були фактично людьми, на яких держава не звертала уваги. І вона сказала: "Не дай Боже колись опинитися в інвалідному візку". Наша міська інфраструктура ще з радянських часів абсолютно не була пристосована до людей з особливими потребами. Абсолютно не було уваги з боку місцевих органів влади. І цей законопроект, який передбачає певні преференції для працевлаштування, але, що найголовніше, і відповідальність за невиконання цього законопроекту, є дуже важливим кроком. Тому що на сьогоднішній день у нас фактично людьми з особливими потребами займається тільки наш колишній колега народний депутат попередніх скликань Сушкевич, який просто організував фантастичну параолімпійську збірну, яка є окрасою параолімпійських збірних на всій планеті, і вона дуже успішна.

Давайте ми будемо сьогодні допомагати людям з особливими потребами, розвиватися і бути повноцінними членами суспільства…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, всі фракції, групи використали своє право на виступ. Таким чином ми завершили обговорення проекту Закону 2299а. І згідно нашої домовленості ми переносимо його на наступний день для прийняття рішення з раніше обговорених питань. Таким чином, ми обговорили ці законопроекти, які встигали обговорити до перерви. Зараз згідно Регламенту має бути перерва. Але перед тим я зачитаю ще одне оголошення, яке надійшло в секретаріат Верховної Ради України.

Отже, згідно з повною заявою та відповідно до частини третьої статті 60-ої Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата Суслової Ірини Миколаївни до складу депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка". Вітаю, пані Ірино.

І згідно Регламенту я оголошую перерву на 30 хвилин.

О 12.30 збираємося в залі, щоб продовжити нашу роботу. Дякую.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я прошу депутатів заходити в зал для продовження нашої роботи. Будь ласка, шановні колеги, заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Шановні колеги, наступний законопроект по порядку денному, це є проект Закону про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу)  (2305а і 2305а-1).

Шановні колеги, є пропозиція його розглянути за скороченою процедурою. Шановні колеги, хто підтримує пропозицію розгляду законопроекту за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:36:47

За-57

Рішення не прийняте.

Є політична воля залу, щоб ми даний законопроект розглянули за повною процедурою. Я змушений підкоритись цій політичній волі залу. І запрошую до доповіді народного депутата України Королевську Наталію Юріївну. Будь ласка.

 

12:37:16

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

А сколько минут у меня?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. 10 минут, да?

Уважаемые коллеги, на ваше рассмотрение вынесен проект закона номер 2305а направленный на усиление социальной защиты и поддержки одной из самых наиболее социально незащищенной сегодня категории людей - это многодетные и приемные семьи, а также детские дома семейного типа.

 Мы все хорошо знаем, что уже длительный период наша страна переживает глубокий демографический кризис и население в нашей стране сокращается, а удельный вес молодежи и детей в структуре украинского общества, к сожалению, падает.

За последние 2 года из-за провальной политики в социальной сфере все больше семей в нашей стране просто не в состоянии материально обеспечить, вырастить и поставить на ноги даже одного ребенка, не говоря уже, о многодетных семьях.

Поэтому в сложнейших условиях сегодня особой благодарности и поддержки заслуживают все многодетные семьи в нашей стране, в том числе, конечно, приемные семьи, детские дома семейного типа, в которые берут сегодня на воспитание деток-сирот и детей лишенных родительской опеки. Это семьи, в которых детки получают родительское тепло, воспитание и заботу. И мы с вами обязаны сделать все от нас сегодня зависящее, чтобы поддержать такие семейные формы воспитания.

В 2014 году мы поставили для себя цель, достижимую цель: подготовили  национальный план по тому, чтобы к  2020  году в Украине не было детей-сирот  и чтобы  каждый  ребенок, который потерял своих родных родителей,  получил приемную маму, приемного  папу. И мы с вами прекрасно понимаем, что если мы объединим с вами усилия по достижению этой цели, мы обязательно ее можем достигнуть. Но для этого сегодня те люди, которые проявляют человечность, которые отзываются и готовы воспитывать в своих семьях, готовы создавать детские дома  семейного  типа, готовы  сегодня поддерживать  деток, им нужно также создать все условия и оказать государственную помощь и поддержку. Но, к сожалению,  сегодня уровень материального и финансового обеспечения таких семей со стороны государства ниже уровня  выживания.

Я вот здесь коллег слева попрошу, я понимаю, что там анекдоты веселые. Наталия, ну, пожалуйста! Фракция "Самопомощь", ну вы обратите внимание! Вот мы видим сейчас пример, как у нас рассматриваются законопроекты в зале: весело, смешно –  о детях-сиротах разговариваем. Понятно.

Вернусь к теме той проблемы, которая сегодня есть. Сегодня социология четко показывает, что основной социальный риск, который есть  для многодетных семей и для детей-сирот, которые воспитываются в семейных формах воспитания, это риск бедности. Поэтому в первую очередь, социальная политика должна быть направлена на устранение такого риска и на обеспечение необходимого и достойного уровня и качества жизни многодетных семей.

Что, мы видим, происходит вместо этого? У нас все больше правительство ухудшает  ситуацию для таких семей и детей, которые   в них воспитываются, лишая их  даже той мизерной социальной защиты, которую они получали раньше, и отбирая сегодня у таких семей все социальные льготы.

С 1 июля 2015 года социальные льготы на коммунальные  и телефонные услуги, а также бесплатные лекарства по рецепту врача для детей предоставляются многодетным семьям только в том случае, если доход на каждого члена семьи не превышает определенного уровня. В 2015 году этот уровень был 1тысяча 710 гривен, в 2016-м – это 1 тысяча 930 гривен. Но мы с вами прекрасно понимаем, что ребенка на 1 тысячу 710 гривен в месяц сегодня выучить, накормить, одеть и, если, не дай Бог, он заболел, еще и вылечить физически не реально. По закону на каждого ребенка-сироту, который воспитывается в приемной семье или в детском доме семейного типа, государство выплачивает приемным родителям материальную помощь в размере двух минимальных прожиточных минимума для ребенка соответствующего возраста.

С 1 января 2016 года для детей до шести лет это 2 тысячи 334 гривны, для детей от шести до восемнадцати 2 тысячи 600 гривен. И несмотря на то, что по расчётам Министерства социальной политики эти выплаты, реальные выплаты должны сегодня в два раза ниже чем того, что необходимо, все равно размер не превышает планку 1 тысяча 930 гривен. А значит, чисто по формальному признаку, многодетные семьи лишаются права получения сегодня льготы на коммунальные и другие услуги. И такая вот абсурдная абсолютно ситуация длится уже почти год. И при нынешнем шокирующем росте цен, тарифов, услуг ЖКХ, приемные семьи и детские дома семейного типа просто поставлены сегодня на грань выживания. И мы знаем уже те случаи, примеры, когда вынуждены возвращать деток в дома-интернаты и когда сегодня с каждым месяцем все меньше, и меньше появляется людей, которые готовы брать себе приемных детей. Потому что просто не в состоянии гарантировать минимальный уровень социальной защиты этих деток. И такая вот дикая социальная несправедливость по отношению к детям-сиротам, которые воспитываются в многодетных семьях, необходимо сегодня срочно исправить.

Что мы предлагаем? В проекте закона предусмотрено внесение изменений в действующее законодательство и отмены нормы, по которой предоставление социальных льгот для приемных семей и детских домов семейного типа ставиться в зависимость от уровня дохода. Нельзя сегодня детей, а особенно деток-сирот ставить в зависимость от того, что семья смогла чуть больше заработать, и из-за этого семья лишиться права льготы на приобретение лекарства по рецепту и права льготы на пользование телефоном либо льготы по жилищно-коммунальным услугам.

И я считаю, что принятие сегодня адекватного решения и возможность исправить той страшной ошибки, которая была допущена вначале 2015 года, по крайней мере будет первым шагом по восстановлению социальной защиты и социальной справедливости многодетным, приемным семьям и для детских домов семейного типа, в которых сегодня воспитываются детки-сироты и дети, лишенные родительской опеки.

Я очень прошу поддержать данный законопроект, потому что мы знаем, в связи с войной, в связи с теми событиями, которые происходят сегодня на Донбассе, количество детей-сирот у нас каждый день увеличивается. И чем мы будем адекватнее, чем мы сегодня предоставим этим детям защиту и поддержку и поддержим сегодня тех людей, которые берут на себя колоссальную ответственность, берут в свои семьи детей, воспитывают таких детей, создают детские дома семейного типа, тем мы с вами сделаем правильный и добрый шаг на поддержание материнства, на поддержание защиты детей, ради нашего будущего, ради будущего всей нашей страны.

Поэтому я очень прошу, уважаемые коллеги, поддержать данный законопроект и тем самым защитить и будущее этих деток, и будущее нашей страны. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат України Іонова Марія Миколаївна.

Питання, так, вибачте, ще три хвилини дається на питання. Будь ласка,  прошу провести запис на запитання до доповідача.

Будь ласка, Михайло Папієв. Включіть мікрофон.

 

12:46:57

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановна Наталія Юріївно, це закон дуже важливий  в плані соціального захисту, особливо дітей,  про яких сьогоднішня влада забула. І я хочу нагадати вам, що вже три місяці поспіль, одинокі матері не  отримують взагалі  соціальної допомоги від держави. Такого не було  за всі роки незалежності України. Крім того, зараз ввели такі параметри, що 100 тисяч одиноких матерів взагалі втратили  допомогу цю.

Скажіть, будь ласка, які  видатки державного бюджету передбачаються, хоча б так, оціночно, під виконання  цього  закону?

 "Опозиційний блок" буде  підтримувати  цей закон. І ми послідовно будемо працювати  над тим, щоб діти в нашій країні мали майбутнє. Дякую.

 

12:47:53

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Спасибо большое за вопрос. И я с вами абсолютно солидарна, что когда сегодня пытаются  залатать дыры  в том  рваном бюджете за счёт одиноких мам и детей-сирот, это, наверное, просто самый большой вред, который можно сделать для своей страны.

На сегодняшний день у нас в стране 918 детских домов семейного типа. И многие детские дома семейного типа смогли добиться получения субсидий. Но большинство  этих  детских домов так же по уровню доходов, к сожалению, выпали из права  получения субсидий.

Я не единожды задавала вопрос Министерству социальной политики, какую они  экономию для  государственного бюджета  получили за счет лишения льготы детей-сирот и детей многодетных семей. К сожалению,  они вразумительного ответа  ни разу так  и не предоставили. Значит, затраты  данного законопроекта мизерные, но несут очень большую…  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Бажаючих задати питання більше немає. Тому дякую вам за доповідь.

І до доповіді запрошується народний депутат України Іонова Марія Миколаївна.

Іонова Марія Миколаївна відсутня. Тому я запрошую співдоповідача голову підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Спориша Івана Дмитровича.

Вибачте, є Іонова. Будь ласка, прошу вас до трибуни з доповіддю.

 

12:49:43

ІОНОВА М.М.

Шановні колеги, до вашого відома до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" стосується посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Конституцією України на державу покладається обов'язок – утримання та виховання дітей. І однією найвищою соціальною цінністю держави є соціальних захист дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Статтею 6 Закону України про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей під опіку, піклування у прийомні сім'ї і дитячі будинки сімейного типу. До 1 липня 2015 року багатодітні і прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, які  не менше ніж рік виховують троє чи більше дітей, вони передані або ці діти, які передані їм під опіку і піклування, отримали п'ятдесятивідсоткову знижку плати за електропостачання та інші послуги: вартості палива, абонентної плати за користування квартирним телефоном, а також безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів.

Але з 1 липня 2015 року набула чинності інша норма Закону України і   тому на сьогоднішній день у сімейних формах виховання ми можемо зазначити, що виховується більше, ніж 73 тисячі 255 дітей, це становить 87,5 відсотки від загальної кількості дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. І лише 10 відсотків дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в інтернатних закладах.

Можемо сказати, що цілі, завдання такого… прийняття даного законопроекту нам необхідно з метою посилення соціальних гарантій багатодітних і прийомних дітей та дитячих будинків сімейного типу.

Прийняття даного законопроекту посилить соціальні гарантії багатодітних і прийомних дітей та дитячих будинків сімейного типу, а також забезпечить практичну реалізацію положень Конституції України в частині виконання державою обов'язку на утримання та виховання таких дітей, тобто належного рівня їх добробуту. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Я перепрошую, ще 3 хвилини є на питання.

Я прошу провести запис на питання до доповідача. Будь ласка.

Дякую. Будь ласка, Кривошея Геннадій Григорович.

 

12:52:53

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт". Є питання до автора законопроекту наступне. Ви можете сказати на сьогоднішній день, скільки в середньому десь буде загалом по Україні необхідно коштів для органів місцевого самоврядування? Чому я задаю це питання, тому що на сьогоднішній день органи місцевого самоврядування, не дивлячись на те, що в розрізі децентралізації влади і додаткових надходжень податків їм сильно виступають проти цього. Хоча ми розуміємо, що це не досить великі кошти, а їм цікавіше на сьогоднішній день, вибачте на слові, дерибанити ці кошти на дороги нібито, там, займатися якоюсь незрозумілою роботою в напрямку ремонтів і тому подібне, не думаючи про дітей. Ви можете якось сказати, чи проводили ви? Якщо ні, то я думаю, що ваш законопроект буде проголосований в першому читанні, між першим і другим читанням навести ці цифри взагалі для України, щоб люди розуміли, який це рівень цифр. Дякую.

 

12:53:59

ІОНОВА М.М.

Дякую за запитання. Ну, по-перше, ми не просимо навіть в першому читанні поки як би за основу,  тому що, дійсно,  висновки і ГНЕУ надали деякі рекомендації. Але ви праві з тим, що не потребує коштів з державного бюджету, і тут, дійсно, пропонується здійснити за рахунок розподілу збільшення надходжень до Державного бюджету України у першому кварталі 2015 року. Мається на увазі, що, дійсно, покладається  на місцеві органи.

Проблема в основному в тому, що тут  на транспортні видатки, тобто  довезення дітей саме до дошкільних закладів. І, дійсно, ми просимо, що… Ми просимо прийняти в першому читанні за основу і з наступним врахуванням тих зауважень, які ми вже отримали, які ви зазначили, ми це врахуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Потенціал виступаючих вичерпаний.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно. Дуже вам дякую, Марія Миколаївна.

Я запрошую до співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Спориша Івана Дмитровича. Будь ласка.

 

12:55:12

СПОРИШ І.Д.

Шановні колеги! Шановний головуючий! Щойно ми заслухали доповідь двох законопроектів, це 2305а і 2305а-1, де, дійсно, в даних законопроектах внесені зміни до  статті 13 Закону України "Про охорону дитинства" (щодо посилення щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу).

В обох законопроектах пропонується виключити із статті 13 Закону України  "Про охорону дитинства" частину 8, згідно з якою  право на користування пільгами на оплату комунальних послуг надається багатодітним сім'ям, прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу лише за умови, якщо розмір  середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначену Кабінетом Міністрів.

Крім цього, у другому законопроекті (це 2305а-1) пропонується внести зміни до статті 5 Закону України  "Про охорону дитинства", якими місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язуються забезпечувати пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних і багатодітних сімей до місця навчання і додому. Тому Головне науково-експертне управляння Апарату Верховної Ради України пропонує взяти за основу другий законопроект за реєстраційним номером 2305а-1.

Під час обговорення у комітеті члени комітету нашого підтримали законодавчі ініціативи народних депутатів України щодо відновлення пільг на оплату комунальних послуг багатодітним сім'ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім'ям, які виховують трьох і більше дітей.

Водночас, оскільки другий законопроект врегулює також питання пільгового проїзду дітей, члени комітету висловились за прийняття його за основу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за підсумками першого читання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону дитинства" (реєстраційний номер 2305а-1) прийняти за основу, а законопроект 2305а відхилити. Але я надіюся, що до другого читання, коли ми будимо готовити дані законопроекти, все позитивне із даного законопроекту 2305а ми об'єднаємо в єдиний законопроект, в який буде також враховані всі позитиви з законопроекту 2305а. Ми просимо підтримати законопроект 2305а-1. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ми маємо 3 хвилини на запитання. Прошу провести запис, прошу провести запис шляхом натискання кнопки, будь ласка.

Ігор Насалик, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

12:58:40

НАСАЛИК І.С.

Доброго дня, шановні друзі. Звичайно, тяжко не погодитися з аргументами і Марії Іонової, і Наталі Королевської. Але я хочу просто нагадати як міський голова, який працював в місті Калуш, і що дуже багато було державних програм, які зв'язані з харчуванням, які зараз перенесли на тіло міської ради, спортом для всіх, який вводила Верховна Рада і перенесли на міське фінансування, і цей закон. Звичайно, його треба підтримати, але ви знову переносите на видатки органів місцевого самоврядування. Велика просьба: не завантажуйте їх, в них і так проблем більше, чим достатньо. А якщо вводите ці закони, то обов'язково передбачте і фінансування по цих програмах. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте.

 

12:59:33

СПОРИШ І.Д.

Дійсно, це справедливе запитання, тому що децентралізація влади сьогодні дуже важко прийдеться у якості фінансів. Але, разом з тим, я думаю, що і Міністерство соціальної політики, Міністерство фінансів повинні все зробити, щоб все-таки ці кошти були виділені. І ми повинні думати дійсно про наших дітей. Інакше, я думаю, якщо ми не будемо думати про дітей, то ми не будемо мати, як кажуть, перспективи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Гальченко. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:00:06

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Прошу передати слово депутату Королевській.

 

13:00:10

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я хочу сказать большое спасибо комитету за рассмотрение данных законопроектов и за очень конструктивную работу. И хочу обратиться также к представителям еще так коалиции, чтобы как можно больше законопроектов, которые подготовил к рассмотрению данный комитет, входило в повестку дня. Потому что это, наверное, то самое необходимое и то, что находится сегодня в наших с вами возможностях, что мы можем решить и сделать. Поддержать сегодня деток-сирот, поддержать сегодня многодетные семьи, поддержать сегодня одиноких матерей – это уже не политика, а это просто наш человеческий долг и наша человеческая обязанность. Поэтому я очень прошу представителя комитета сделать все, что в ваших силах. И мы всегда вас поддержим в том, чтобы как можно быстрее рассматривались эти законопроекты, и рассматривались по сокращенной процедуре.

 

13:01:15

СПОРИШ І.Д.

Дякую. Дякую, Наталія Юріївна. Щось Дякую я вам.

І я думаю, що, дійсно, так ми вже договорилися на комітеті, що все-таки дані обидва законопроекти ми повинні, дійсно, об'єднати, так я вже говорив, візьмемо позитив і з першого, і з іншого і об'єднаємо, і все-таки зробимо для того, щоб, дійсно, це питання дітей воно повинно, як кажуть, бути, дійсно, перспективою розвитку нашого суспільства і майбутнє це нашої України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кривошея Геннадій. Останнє запитання.

 

13:01:51

КРИВОШЕЯ Г.Г.

У мене запитання наступне.  Я хотів би сказати, що фракція "Народний фронт" буде підтримувати законопроект 2305а-1. І все-таки я хотів би звернути увагу  відносно фінансування, які будуть, які мають іти, тому що це досить принципове питання. Я почув, що є на нього відповідь. Але разом з тим я хотів би акцентувати увагу і на тому, щоб урахували загальне додаткове надходження на сьогоднішній день до місцевих бюджетів за рахунок тих податків, які зараз сплачуються саме до місцевого бюджету, тому що це досить принципова річ.

І друге. Я хотів би сказати, що на сьогоднішній день, щоб ви звернули увагу на те, у нас є на сьогоднішній день в округах, ну, в округах, де працюють депутати-мажоритарники, в селах, у районах є ці автобуси, які працюють. І сьогодні працюють програми, зокрема в Київській області, там було виділено 20 автобусів чи 21. Потрібно трошки прискорити це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, дайте відповідь.

 

13:03:07

СПОРИШ І.Д.

Дійсно, ви сказали правду, і ви самі дали відповідь на своє запитання. І це, дійсно, справедливо і так повинно бути. Якщо буде звернено на це увагу, що ви сказали, я рахую, що і даний законопроект, дійсно, має дорогу  гарну в життя для захисту наших дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, для всіх бажаючих виступити я хочу зробити повідомлення. Зараз у нас будуть виступи від фракцій по 3 хвилини, потім –в  виступи від народних депутатів. Тому усі бажаючи будуть мати більше часу виступити, аніж зараз одну хвилину.

А зараз наш час, відведений Регламентом для запитань і відповідей, є вичерпаний. І ми переходимо до наступного розділу – це виступи від фракцій, по три хвилини від кожної фракції. І я прошу провести запис на виступи від фракцій. Будь ласка.

Курило Віталій передає слово Ірині Луценко. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:04:44

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги! Прошу вас звернути увагу на одну просту річ. Уявіть собі просту математику. В будинках сімейного типу, де є родина, яка складається з батька, матері і двох дітей, і вісім діток-сиріт, сукупний дохід такої родини, враховуючи ті кошти, які виділяє на кожну дитину-сироту держава, буде складати приблизно 26 тисяч гривень.

Коли ми при обрахунку пільг чи субсидій, чи різних інших дотацій розрахуємо сукупний дохід на одну людину такої родини, ми матимемо тисячу 750 гривень. Тобто, враховуючи, що пільга нараховується чи субсидія з розрахунку, з розрахунку тисяча 710,  а сукупний дохід на одного члена сім'ї буде 2 тисячі гривень, така родина не зможе скористатися такими пільгами чи субсидіями.

Відтак в зимовий період на оплату комунальних послуг за тепло, за газ, за електроенергію, за телефон і так далі, і так далі більше 9 тисяч гривень родина з десяти членів, з яких вісім – діти-сироти, не буде мати можливості дати їм розвиватися нормально. Всі кошти будуть іти лише на виживання, лише на оплату комунальних послуг. Про які рівні можливості для таких дітей ми матимемо в Україні?!

Ми говоримо про повноцінне дитинство, ми говоримо про повноцінний розвиток дітей, незалежно від того двоє їх в родині чи восьмеро, з яких, підкреслюю, шестеро, семеро теж сироти.

Шановні народні депутати, давайте зважено підходити до такого рішення. Я думаю, що місцеві ради зацікавлені в тому, щоб люди не виїжджали з цієї місцевості, не шукали кращої долі, діти – наше майбутнє. Давайте вкладати в них уже тоді, коли вони розвиваються ще до 18-літнього віку. Якщо вони будуть повноцінно розвинуті навіть в таких великих сім'ях, ми будемо мати достойне майбутнє, вони залишаться в Україні. Думаємо про наше майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пані Ірино.

Будь ласка, Олександр Данченко передає слово Олегу Березюку. Будь ласка.

 

13:07:12

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прийомні сім'ї і будинки сімейного типу дитячі є працюючою і якісною формою виховання дітей-сиріт в Україні. Можливо, це одна з небагатьох програм в Україні, яка була створена і запрацювала, і сьогодні працює. І ми маємо з вами йти до мети, до того, що вже було в Україні і на Галичині, і на Центральній Україні, до революції нашого звільнення фантастичного не було дитячих будинків. Ми маємо йти до мети, що у нас не буде дитячих будинків, тому що держава буде підтримувати сім'ї, які беруть до себе тих, хто втратив своїх батьків.

Ми бачимо це як це працює. Справді, є проблеми з державним фінансуванням, зокрема, про що зауважили попередні виступаючі про пільги і субсидії, які несправедливо б'ють по достатку цих будинків і цих батьків.

Ці два законопроекти мають і плюси, і мінуси. Ми готові підтримати законопроект Кабінету Міністрів України 2305а-1. Але, якщо Кабінет Міністрів і інші автори згодні повернути це на… в комітет для того, щоб спільно розробити, справді, якісний законопроект, ми можемо і це підтримати.

Тому, підтримуючи саме ці альтернативні форми виховання сиріт, ми, справді, зробимо тих людей, які беруть на себе відповідальність взяти тягар виховання і честь виховання  тих, хто втратив батьків, зробимо сильнішим, а це означає і дітей зробимо здоровішими. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Вознюк Юрій Володимирович,  фракція  "Народний фронт". Передає Кривошеї.  Включіть мікрофон,  будь ласка.

 

13:09:10

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Геннадій Кривошея,  фракція  "Народний фронт". Шановні колеги, я хотів би звернути увагу на таку річ. Ми, коли говоримо  про пільговий проїзд учнів, вихованців, студентів ПТУ, то тут ми повинні акцентувати увагу і ділити фактично територію  України, де буде надаватись цей проїзд на   дві території. Перше – це фактично сільська і районні центри,  і це такі міста великі, як Київ там і тому подібне, обласні центри. Тому великі міста, які мають на сьогоднішній день в принципі  достатньо бюджетних коштів і рахунок знову ж таки додаткових податків, які надходять з продажу підакцизних товарів і тому подібне, вони можуть спокійно це забезпечити. Якщо ми говоримо про районні ради, то вони також мають цей додатковий податок. Але разом з тим, я хотів би  закцентувати  увагу, що сьогодні в них є уже  відповідні автобуси шкільні, які працюють, там відстані  набагато менше і там не така велика кількість професійно-технічних училищ чи   інститутів, на які необхідно  забезпечувати ті кошти.

Тепер звертаю увагу на те, що це є лише пільговий проїзд, а не безкоштовний там проїзд, і додатково ті учні, ми говоримо сьогодні  про багатодітних, які також не мають  коштів, то районна рада, чи міська рада на місці може також прийняти відповідне рішення сьогодні взагалі про безкоштовний проїзд будь-яких дітей. І деякі районні ради, чи  міські ради сьогодні це роблять. Їдуть звичайні автобуси з одного села і везуть неважливо яких дітей,  всіх дітей, з цього села в інше село.   

Наше головне завдання, щоб цим законопроектом ми  якимось чином між першим і другим читанням не заборонили  їм возити, не обмежили в чомусь, а надали більше прав і розуміння, яким чином, і більше прийняття вільних рішень по даному пільговому проїзду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

 "Опозиційний блок", Папієв Михайло Миколайович.

Передає слово Королевській Наталії, будь ласка.

 

13:11:25

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, сегодня мы рассматриваем вопрос защиты детей-сирот и многодетных семей. И я считаю, что в данном случае не важно, кто автор законопроекта, а самое важное здесь какого результата мы достигнем. Поэтому я прошу не ставить мой законопроект 2305а на голосование, а продемонстрировать сегодня всей стране, что Верховная Рада может объединяться, объединяться для решения острых и важных вопросов. И чтобы мы все вместе, присутствующие в этом зале, поддержали законопроект 2305а-1 и приняли решение рассматривать его по сокращенной процедуре, чтобы через две недели в зале мы уже приняли ответственное решение и чтобы, действительно, исправили ту несправедливость и ту ошибку, которая была допущена.

Я также хочу поддержать своих коллег, которые говорили о необходимости комплексного подхода и необходимости принятия сегодня целостной государственной программы. У нас есть с вами возможность до 2020 года провести колоссальную трансформацию и сделать все, чтобы у каждого ребенка в нашей стране была семья, у нас есть этот потенциал. И я также просила бы, чтобы при комитете, отвечающего за деток, за молодежную политику, была создана рабочая группа и чтобы представители всех фракций приняли в ней самое активное участие. Потому что сегодня, к сожалению, сирот становится с каждым днем больше, а многодетные семьи, жизнь в них становится все сложнее и сложнее. И мы должны взять на себя ответственность, и мы обязаны принять весь необходимый комплекс решений для того, чтобы защитить наших детей, для того, чтобы сегодня поддержать одиноких матерей и ни в коем случае не бросать их сегодня с теми колоссальными проблемами и поддержать многодетные семьи, и это сегодня в наших с вами руках. Поэтому "Оппозиционный блок" поддержит законопроект 2305а-1, и просим всех депутатов парламента его также поддержать, поддержать сегодня наших детей и наше будущее. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз у нас виступи від народних депутатів. Я прошу підготуватись до виступу. І я прошу провести запис на виступ народних депутатів по 3 хвилин. Будь ласка.

Андрій Гальченко, будь ласка. 

 

13:14:27

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Прошу передати слово депутату Папієву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Михайло Папієв.

 

13:14:39

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Шановні телеглядачі, які нас дивляться, дивіться, вперше за останні три місяці до Верховної Ради України внесено законопроекти, які мають відношення до соціального захисту наших громадян. І найприємніше – це те, що це стосується дітей, українських дітей. Ці два законопроекти, вони за направленістю своєю дуже позитивні, але за суттю я хотів би вам нагадати деякі нюанси, щоб ми свідомо могли голосувати і розуміти, в чому зараз проблема.

В цих законопроектах йде мова про пільги, я хочу нагадати всім, що у нас пільги відповідно до концепції, які свого часу закладалися, вони ніякого відношення до доходів громадян не мають. Це тільки ця сьогоднішня влада вона взяла прив'язала пільги до доходів громадян і звела це, і сплутала такі поняття, як допомога,  такі, як субсидії. І давайте тепер повернемося до загальних цифр, щоб ми розуміли взагалі, про що йде мова.

Тобто в цих законопроектах встановлено, що право на ці пільги будуть мати тільки ті сім'ї, в яких середньомісячний сукупний дохід на одну особу, на одного члена сім'ї буде менший, ніж податкова соціальна пільга. Дивимось, податкову соціальну пільгу. Податкова  соціальна пільга  на 2016 рік встановлено в розмірі 50 відсотків від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Прожитковий мінімум для працездатних  осіб, хочу нагадати вам, складає 1 тисячу  378 гривень. Тобто податкова  соціальна пільга – це  689 гривень. Шановні, да вам має бути соромно над тим, що ви  знущаєтесь зараз над людьми, фактично ви встановлюєте норму закону,  і Ірина Степанівна тут права на 150 відсотків, яка  в житті діяти не буде. Ви не зможете знайти  сім'ю, бо це мають  бути якісь жебраки, в яких буде менше ніж  689 гривень. Майте ж совість.

Я звертаюся до  Кабінету Міністрів  України, бо розмір прожиткового мінімуму вносить  Кабінет Міністрів України. Я хочу нагадати всім,  що відповідно до закону  Міністерство праці та соціальної політики, а  зараз Міністерство  соціальної політики, має оприлюднювати  фактичний розмір прожиткового мінімуму. Ви подивіться фактично, які оприлюднює цей Кабінет Міністрів. Він складає суму втричі більшу, ніж  те, що закладено в Законі про державний бюджет. Тобто це вже питання до  Генеральної прокуратури України.

Я думаю, що новий  Генеральний прокурор України в першу чергу порушує кримінальну справу і  кримінальне провадження по  Кабінету Міністрів України  за те, що вони на несли збитки народу України в особливо великих  розмірах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Безбах Яків Якович від трибуни, будь ласка.

 

13:17:56

БЕЗБАХ Я.Я.

Уважаемый ведущий! Уважаемые народные депутаты Украины! Безусловно, данный  законопроект  мною будет  поддержан.

У меня  всегда вызывает немножечко опасение по поводу того,  что  мы принимаем здесь очень много хороших социальных законов. Но они работать не будут, как и не работают  все остальные. По той  простой причине, что тут уже коллеги говорили о том, что данный законопроект он просто ляжет на  местный бюджет. В местном бюджете денег нет, соответственно, опять же таки от вроде, как  и красиво проговорили,  но ничего в принципе и не сделали. Я – сторонник того, чтобы на социальную защиту все-таки выделялись  конкретные деньги, вот тогда не будет  унижений, не будет хождений, а будут четко поступать социальные  выплаты.

Мы буквально вот там месяц назад говорили о проездах наших пенсионеров. Поговорили, вроде так все хорошо сложилось. Что мы сейчас имеем? То же самое – оскорбления, человека не пускают, количество людей ограничено. Кто этих людей считать будет? Одним словом,  закон не работает. Хотелось бы все-таки на эти вещи, чтобы выделялись конкретные деньги, и вся социальная защита выражалась только в денежном эквиваленте. Но поскольку этого нет, данный закон я все-таки поддержу однозначно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Гуляєв Василь Олександрович, будь ласка.

 

13:19:29

ГУЛЯЄВ В.О.

Василий Гуляев, группа "Партии "Відродження". Мы, конечно же, будем поддерживать этот закон, но хочу сказать, что все какие бы законы не принимались, в конце концов, они передаются на  местные власти по всей по оплате. На сегодняшний день мы принимаем и отдаем на город, на село на район. А что будет происходить дальше – никто не знает. Предыдущий коллега, действительно сказал, что этот  закон может работать, может нет. На сегодня в районных радах уже многих приняты законы, которые приняты, ну, ихние местные, что они перевозят детей бесплатно. Но на сегодняшний день мы забыли уже про местные власти, про законы, которые мы сегодня  объединили в зале, что мы хотим отдать им распоряжаться землей за межами населенного пункта, про об'єднані громады мы уже забыли, которые мы сегодня говори, давайте пільги детям с местных бюджетов. А те законы, которые мы принимали, 159 громад об'єдналось, но землю им никто не дал. Отчего они тогда будут давать эти пільги? Сто пятьдесят девять громад об'єдналось и забыли, и никто больше об этом ничего не говорит. Следующих об'єднаних громад скоро не будет, потому что которые мы им обещаем законы, они не выходят и не делаются. Так что давайте, если мы уже об'єднуємося, давайте об'єднаємося и отдадим землю сельским и поселковым советам, и в том числе, об'єднаним громадам.

А за этот закон, конечно, партия "Відродження" будет голосовать и будет поддерживать, все-таки надо помогать детям-сиротам. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Домбровський Олександр Георгійович, будь ласка.

 

13:21:04

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні колеги, шановний пане головуючий, я вважаю, що серед великої палітри законодавчих актів, які приймаються у цій залі, Верховній Раді, законопроект, який ми з вами сьогодні обговорюємо, є дуже морально важливий, стратегічно важливий для держави і для цілих поколінь українців. Тому що він стосується не тільки вирішення демографічної проблеми, до речі, занадто глибокої з точки зору перспективи держави, а він стосується цілої категорії дітей, родин, сімей, яким потрібно створити нормальні умови для життя і для розвитку в нашій країні.

Я, без сумніву, переконаний в тому, що нам потрібно приймати цей закон, нам потрібно за нього проголосувати. Я переконаний в тому, що цей закон повинен мати особливий статус на рівні державного фінансування. Тому що як людина, яка більше 5 років очолювала Вінницьку область, я можу сказати, що цей інструмент державний працював. У нас були створені інтернати сімейного типу, була створена система підтримки багатодітних родин, і саме в цьому заключається моральність соціальної політики, яку повинен проводити уряд і яку повинна підтримувати Верховна Рада України.

Тому я закликаю всі фракції, всі групи народних депутатів України підтримати цей законопроект, тому що він як ніякий направлений на стратегічний розвиток нашої держави, розвиток цілих поколінь. І, між іншим, навіть якщо не брати моральний і ідеологічний аспект цієї проблеми, а взяти чисто економічний, то затрати, які ми з вами несемо на утримання достатньо часто неефективних державних інституцій, де у нас перебувають діти-сироти, і економічний ефект від родини, багатодітної родини, від прийомної родини, не йде ні в яке порівняння. Тому цей закон дає можливість мати дуже серйозну моральну, стратегічну політику відносно майбутніх поколінь в нашій державі. Я агітую його активно підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Папієв Михайло Миколайович.

Відсутній.

Королевська Наталія Юріївна. Не бере участь в обговоренні.

Мірошниченко Юрій Романович. Юрій Романович! А Юрій Романович скаже вагоме слово  в підтримку законопроекту. Будь ласка.

 

13:24:06

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги! Шановні виборці! Юрій Мірошниченко, "Опозиційний блок". Ви знаєте, багато було сказано правильних і дуже важливих слів щодо долі тих багатодітних сімей, які сьогодні опинилися заручниками складної  економічної ситуації в країні.

Я, як і багато з моїх колег, знаємо долю сиріт, знаємо  долю тих сімей, де  багато дітей. Це і багатодітні сім'ї, це і будинку… дитячі будинки сімейного  типу, це і усиновлені діти. Ми знаємо наскільки важко їм сьогодні. Не треба і напевне  зараз не мені треба звертати увагу, хто в чому винен, але наш обов'язок і моральний, і законний: кожен з нас приймав присягу на вірність Україні, на вірність українському народові, і сьогодні ті, хто найбільше потерпає, потребують на нашу підтримку.

Зазначені законопроекти вони є гуманітарні, вони не ділять залу, вони не протиставляють нас один одному, вони дають нам можливість  об'єднатися,  показати, що ми є парламент України, що  ми дбаємо  про  українських громадян, особливо тих, які не можуть собі дати раду. Це ті діти, про яких, напевно, кожен з нас  має говорити, що це наші діти. Це ті діти, за яких відповідає кожен з нас як парламентар. І на моє глибоке переконання  ми повинні голосувати за ці закони, ми повинні, крім того, передбачити і кошти в нашому бюджеті задля  того, щоби були відповідні компенсації місцевим бюджетам. І я переконаний, що таким чином ми дамо  надію людям, які дуже часто  вже зневірилися. Зневірилися в тому,   що ми здатні ухвалювати правильні потрібні, необхідні рішення, спрямовані в майбутнє.

Дякую за увагу і прошу всіх підтримати ці закони. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Всі виступи, хто бажав виступити, вже завершились.

Шановні колеги, зараз у нас заключне слово. Доповідач, є потреба в заключному слові? Є потреба.

Будь ласка, заключне слово, доповідач – Королевська Наталія, 3 хвилини.

 

13:26:44

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, спасибо большое за понимание и поддержку идеи решения сегодня очень острого и очень важного законопроекта. Я еще раз хочу обратиться к головуючому сегодня, чтобы мы обязательно приняли решение о сокращенной процедуре подготовки его ко второму чтению, и чтобы мы вместе с комитетом все могли в законопроекте 2305а-1 учесть все те замечания и предложения, которые были озвучены сегодня. Я уверена, что сегодня мы дадим очень важный и очень сильный сигнал всем многодетным семьям, всем мамам, которые, несмотря на кризис, несмотря на войну, несмотря на все проблемы, которые есть сейчас в нашей стране, рожают детей, берут на себя ответственность и думают о будущем нашей страны, для нас это самое важное.

Поэтому ради будущего детей я призываю всех поддержать законопроект 2305а-1 и принять важное и ответственное решение. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Співдоповідач  Іван Дмитрович, є потреба в заключному слові? Немає потреби.

Таким чином, ми завершили обговорення даного законопроекту.

Ми будемо голосувати, як ми і домовились, законопроект наступного дня в розділі раніше обговорені питання, ми провели повне обговорення і поставимо на голосування тоді, коли буде в залі потенціал.

Наступний законопроект, який у нас стоїть на порядку денному, це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань. Шановні колеги, маю до вас звернення і прошу зайти в зал для голосування, колеги.

Даний законопроект є нескладний. З нього фактично вилучається тільки одна стаття Кримінального кодексу України. І автор законопроекту просить, щоби його розглянули за скороченою процедурою. Я знаю, що ряд фракцій мають принципову позицію з приводу цього розгляду. Для мене не становить труднощів поставити його на розгляд за повною процедурою. Але, якщо буде розуміння залу, я прошу підтримати пропозицію. Якщо можна, дівчата, дві хвилинки ще. Пані Ірина… Прошу підтримати пропозицію за скороченою процедурою, щоб ми змогли його обговорити швидко і якісно.

Колеги, якщо підтримуєте мене, прошу приготуватись до голосування. І я ставлю на голосування пропозицію Пацкана Валерія Васильовича, автора законопроекту, розглянути його за скороченою процедурою. Колеги, хто підтримує пропозицію автора законопроекту, прошу проголосувати. Будь ласка, колеги, голосуємо.

 

13:30:11

За-154

Рішення прийняте.

Дякую і за розуміння, і за підтримку. І запрошую до доповіді народного депутата України Пацкана Валерія Васильовича, будь ласка.

 

13:30:25

ПАЦКАН В.В.

Дякую, колеги, за підтримку. Доброго дня всім. Я та авторський колектив внесли законодавчий акт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань (реєстраційний номер 2708).

Йдеться мова про вилучення 391 статті Кримінального кодексу і врегулювання нашого законодавства до європейської практики. Європейський комітет з питань запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує людську гідність поводженню чи покаранню, наголошує на те, щоб ми врегулювали законодавство саме в цій частині. Ми переконані в тому, що виключення 391 статті не дасть можливість в подальшому зловживати адміністраціям виправних колоній, припинить зловживання адміністраціями і нормалізує і систематизує непорушення прав людини в виправних колоніях.

Адже не секрет, що згідно 391 статті Кримінального кодексу адміністративні, вибачте, колоніями або їхнім керівництвом, адміністрацією є можливість позбавлення волі від 1 до 3 років за будь-які побутові або речі, що стосуються там, наприклад, неприбирання, незастилання ліжка, неприбирання території. Це є свавілля, і це не може бути в нашій правовій державі. Ми пропонуємо виключити цю статтю. І за подібні порушення правового режиму пропонуємо наказувати такими іншими стягненнями, як догана, позачергове прибирання приміщень або територій установи. Зараз хочемо засвідчити, що в такий спосіб ми порушуємо 21 та 24 статті Конституції України про непорушність прав людини та рівність усіх перед законом. Хочу показати вам лише реєстри вироків, це лише частина реєстрів вироків, які зараз дозволяються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 5 секунд.

 

ПАЦКАН В.В.  …адміністраціям застосовувати такі статті. Наприклад, Синельниковський міський районний суд Дніпропетровської області: Михайлов, відмовився від прибирання приміщення, 3 роки позбавлення волі. Ну, це абсурд. Хмельницький міський суд: Лисяк, антисанітарний стан приліжкової тумбочки, 2 роки позбавлення волі. Бердичівський міський районний суд Житомирської області: спав не на своєму місці, 1 рік позбавлення волі. І таких прикладів є енна кількість. Треба цьому поставити крапку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще 10 секунд, будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В.  Прошу всіх підтримати вищезазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності запрошується Паламарчук. Будь ласка.

 

13:33:36

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий, шановні колеги! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України (реєстраційний номер 2708) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злісну непокору вимогам адміністрації установи виконання покарань. Проект передбачає декриміналізацію злочину, передбаченого статтею 391 Кримінального кодексу України "Злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарання". А також посилання на неї у статті 140 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Пропозиція проекту щодо недоцільності існування статті 391 Кримінального кодексу України підтверджена тим, що положення діючого Кримінально-виконавчого кодексу України адміністрації установ виконання покарань та Державна пенітенціарна служба України мають достатній правовий інструмент для здійснення впливу на злісних порушників режиму відбування покарання.

Зокрема це переведення порушника режиму відбування покарань до дисциплінарного ізолятора, чим також зловживають працівники виправних колоній. З тією лише різницею, що засуджений, не зобов'язуючи… будучи насправді винним, у формальній причині поміщений в дисциплінарний ізолятор, хоча б не набуває додаткової судимості.

Крім того, існування статті 391 Кримінального кодексу України зберігає для персоналу виправних колоній можливість застосування необґрунтованого притягнення окремих засуджених до кримінальної відповідальності виключно на підставі конфліктних відносин останніх з адміністраціями таких установ.

Оскільки умовою щодо їх застосування до особи відбування призначених судом покарань у виді обмеження волі або у виді позбавлення волі на певний строк за скоєння іншого злочину є отримання нею двох стягнень, які накладаються на особу за адмінпорушення та містить у собі ознаки порушень дисциплінарного або адміністративного характеру.

З огляду на вищевикладене, з метою припинення практики необґрунтованої кримінальної репресії, комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту номер 2708 в першому читанні прийняти його за основу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за дотримання регламенту. І зараз я прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Юрій Тимошенко буде виступати від трибуни.

 

13:36:32

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друзі, недавно мої помічники їздили, відвідували харківські колонії з такою невеличкою інспекцією, це була перша поїздка, в наступні поїздки я вже поїду разом з ними. І те, що вони розказують, просто волосся дибки стає. Ви не уявляєте, які кати і, які нелюди працюють, зокрема, в цих колоніях і по цілій Україні також.

І я порівнював часом те, що деякі хлопці розказували, що вони пережили в полоні сепаратистів з тим, що деякі ув'язнені пережили в наших елітних колоніях, то, напевно, в колоніях набагато страшніше.

І ще одне. Адміністрація дуже маніпулює цією статтею, шантажуючи ув'язненого, що ось зараз ми тобі присудимо статтю і ти отримаєш ще декілька років. А якщо не хочеш, то треба заплатити до 15 тисяч доларів, щоб ти цієї статті не отримав. Ця стаття… існування цієї статті це є розсадник неймовірної корупції, на якій бандити в погонах, які там працюють, наживають неймовірні маєтки.

Прошу всіх підтримати скасувати цю ганебну статтю, щоб цього більше ніколи не було. І пам'ятайте, кожен з вас, можливо, голосує за своє майбутнє. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Гуляєв Василь Олександрович.

 

13:38:14

ГУЛЯЄВ В.О.

Группа "Партии "Відродження", конечно же, будет поддерживать этот законопроект, потому что, как говорил докладчик, за уборку тумбочки –  2 года, за то, что не спал на своем месте – год. Ну, это, конечно же, действительно неправильно.   Человек когда-то один раз мог оступиться и не дай Бог попасть в эту тюрьму, и для него не будет шансов уже оттуда выйти.

Так что надо поддержать, и мы, группа "Партии "Відродження", просит поддержать и просит всех поддержать этот законопроект. Спасибо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від  фракції  "Батьківщина", прошу, Іван Крулько до слова.

 

13:38:59

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько,  фракція  "Батьківщина".  В контексті цього важливого законопроекту, який  передбачає відповідальність за  злісну непокору, вимога  адміністрації  виконання покарань, установи виконання покарань, я хотів би зазначити,  що  фракція  "Батьківщина" за нього проголосує. Але, знаєте,   такий цей законопроект дуже тематичний про те, про що я хочу зараз сказати.

Я би хотів поінформувати в першу чергу суспільство, що  зараз відбувається в сесійній залі. До нас  знову можуть повернутися ті часи, коли ми говорили про "тушки" і про "тушкизацію". Так от зараз намагаються перекупляти народних депутатів, які входили до інших фракцій і були обрані за  списками інших фракцій, щоб вони  входили до тих фракцій, які планують створити коаліцію.

Я хотів би в цьому контексті нагадати рішення  Конституційного Суду від 2008 року, який прямо каже: "За списком якої партії обраний, у тій фракції і мусиш бути. Якщо входиш до іншої  фракції, порушуєш  Конституцію і стаєш "тушкою".  Будьте уважні і пильні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Чи всі фракції і групи? Ні. Ще від  "Народного фронту"  Підберезняк.  Будь ласка, включіть мікрофон. Підберезняк,  "Народний фронт".

 

13:40:11

ПІДБЕРЕЗНЯК В.І.

У мене прохання до попереднього виступаючого. Якщо  в нього  є факти, які засвідчують те, що перекупають депутатів, я прошу його звернутися до НАБУ і оприлюднити  ці факти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, обговорення  по даному законопроекту є завершене. Як ми і домовлялись, голосування відбудеться наступного дня в розділі   "По попередньо обговорених питаннях".

Наступний по порядку денному – законопроект 1297. Але автори законопроекту…

1297.  Автор законопроекту  хоче запропонувати зняти його з розгляду, і тому я надаю слово для заяви автору законопроекту і представнику комітету Паламарчуку. Будь ласка.

 

13:41:24

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий, шановні колеги, Комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглядав на своєму засіданні 4 березня 2015 року проект Закону (реєстраційний номер 1297) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення громадянства України осіб, котрі вчинили злочини проти основ Національної безпеки. Розробка вказаного проекту була обумовлена збільшенням на той час кількості громадян, які з різних причин вчиняли дії, спрямовані проти основ Національної безпеки, і, як наслідок, необхідності посилення державного впливу на такі дії.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, Кримінально-виконавчого кодексу та Закону України про громадянство України, якими запроваджується можливість припинення в судовому порядку громадянства України осіб, засуджених за вчинення злочинів проти основ Національної безпеки України. Таким чином, в результаті застосування запропонованих проектом норм, особи, притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів проти основ Національної безпеки, стануть особи без громадянства. Це не відповідає одному з принципів законодавства України про громадянство, запобігання виникнення випадків без громадянства, який узгоджений з положенням Європейської конвенції про громадянство. Іншими словами, даний законопроект протирічить Конституції і не може набрати чинності. Тому у разі реального запровадження такої норми потрібно починати зі змін у Конституції, де потрібно змінити норми про пряму заборону на позбавлення громадянства.

Варто зазначити, що недавно Венеціанська комісія вже підтримала майже аналогічні зміни до Конституції Франції і вже 9 лютого цього року національні збори Франції конституційно узаконили позбавлення громадянства осіб, засуджених за тероризм. Отже, найбільш важливим рішенням вбачається розробка нового законопроекту, положення якого узгоджується з Конституцією України, законами України та міжнародно-правовими актами у цій сфері. З огляду на вище наведене, відповідно до частини другої, статті 104 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" пропонується рішення Верховної Ради відкликати законопроект та зняти його з розгляду. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, автори комітету і комітет просить зняти з розгляду даний законопроект, а для того, щоб прийняти це рішення, має відбутись позитивне голосування. І ми проведемо це позитивне голосування про зняття з розгляду, тоді, коли для цього буде необхідний потенціал в залі.

Шановні колеги, у нас залишилось ще 15 хвилин, і ми можемо наступний законопроект 3129 розглянути, але лише за умови, що ми ввійдемо за скороченою процедурою.

Колеги, я прошу не виходити з залу, колеги, я прошу навпаки зайти в зал приготуватись до голосування. Якщо не буде достатньої кількості голосів, доведеться йти за повною процедурою. Наступне у нас по Регламенту є проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо- та нафтопродуктопроводів (3129). Автор – Бєлькова Ольга Валентинівна.

На жаль, немає доповідача по цьому законопроекту. Бєлькової Ольги Валентинівни немає в залі, і без доповідача ми не зможемо розглядати даний законопроект.

Наступний, 2544а: проект Закону про електронні довірчі послуги. Чи є доповідач по даному питанню? Є доповідач.

Колеги, я розумію, є пропозиція від доповідача розглянути за скороченою процедурою. Колеги, я прошу зайти в зал депутатів, прошу приготуватись до голосування.

І я ставлю на голосування пропозицію, розгляду проекту Закону номер 2544а за скороченою процедурою. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:45:51

За-140

Я скористаюсь своїм правом, передбаченим  Регламентом, щоб ще раз поставити  цю пропозицію. Якщо вона не пройде, ми будемо розглядати за повною процедурою.

Колеги, я прошу зайти в зал, я прошу зайняти робочі місця, колеги…  Готові до голосування, колеги?

Отже, я ще  раз ставлю пропозицію розгляду проекту Закону про  електронні довірчі послуги (номер 2544а) розглянути за  скороченою процедурою. Хто підтримує дану  пропозицію, прошу  проголосувати, колеги.

Будь ласка, голосуємо.

 

13:46:52

За-152

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді  заступника міністра  юстиції Янчука Антона Володимировича. Будь ласка.

 

13:47:12

ЯНЧУК А.В.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується  проект Закону України про  електронні довірчі послуги (реєстраційний номер  2544а).

Проект закону розроблено з  метою реформування законодавства у сфері  використання інфраструктури й відкритих ключів та  надання електронних довірчих послуг з урахуванням досвіду Європейського Союзу. Для приведення  положень Закону України  "Про електронний цифровий підпис" у відповідність до Регламенту ЄС номер 910/ 2014 Європейського парламенту та Ради від  23 липня 2014 "Про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних трансакцій  в межах внутрішнього  ринку". Іншими словами цей проект  закону є типовим прикладом  апроксимації  законодавства  України, наближення до  законодавства Європейського Союзу. А основна перевага, основний  правовий наслідок прийняття цього  закону полягає в тому, що стандарти видачі електронних цифрових підписів, їх функціонування в межах країни стануть такими самими, як у Європейському Союзі. Відповідно електронні цифрові підписи, видані в Україні, будуть визначатися належними в Європейському Союзі, а електронні цифрові підписи, видані в Європейському союзі, будуть визнаватися належними в Україні.

Реалізація закону, у разі його прийняття, не потребуватиме додаткових коштів з державного бюджету України. Проект погоджений всіма фаховими комітетами Верховної Ради, а також має позитивний висновок Головного науково-експертного управління. Прошу його підтримати і наголошую, що цей проект було внесено до Верховної Ради ще в серпні 2015 року. Його прийняття є одним із зобов'язань України за Угодою про асоціацію. Дуже дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань  інформатизації та зв'язку Данченко Олександр Іванович. Будь ласка.

 

13:49:33

ДАНЧЕНКО О.І.

Доброго дня, колеги! Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та зв'язку розглянув на своєму засіданні 17 листопада... 17 листопада 2015 року проект Закону про електронні довірчі послуги (реєстраційний номер 2544а) від 31.08.2015 року поданий Кабінетом   Міністрів України.

Я хочу сказати, що це є надважливий законопроект і один з небагатьох, на жаль, які Кабінет Міністрів з іншими фахівцями підготував дуже ґрунтовно і дуже добре. Головне науково-експертне управління надало деякі зауваження до законопроекту, але в узагальнюючому висновку зазначило, що за результатом розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Цей законопроект робить перший крок на шляху до дійсно цифрового суспільства в нашій державі – електронні довірчі послуги.

Вирівнює, надає можливість нашій державі співпрацювати по електронному цифровому підпису, по інших електронних послугах з усією Європою.

Одне із головних питань – це вирішення проблеми транскордонного обміну електронними довірчими послугами з Європейським Союзом.

Комітет проголосував одностайно і підтримав цей законопроект. Прошу і зал також зробити цей крок до дійсно європейського законодавства, до розбудови надважливих електронних сервісів в Україні.

Комітет ухвалив: рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України про електронні довірчі послуги (реєстр номер 2544а), поданий 31-го…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ДАНЧЕНКО О.І. …поданий 31.08.2015 року Кабінетом Міністрів України за основу. Я дуже прошу підтримати, коли всі будуть в залі, і проголосувати його. Це законопроект, який повністю відповідає сучасному руху нашої держави…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти", - в обговоренні даного законопроекту. Будь ласка, проводиться запис.

Соловей Юрій Ігорович, будь ласка.

 

13:52:37

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, я вважаю, що даний законопроект – він, звичайно, абсолютно потрібний і сьогодні на часі. Більшість країн розвинутих давним-давно вже в своїй діяльності використовують ті чи інші електронні сервіси. А якщо ми сьогодні подивимося, як працює сільська, люба, міська, районна, чи обласна державні адміністрації, чи органи місцевого самоврядування, то ми переконаємося в тому, що в основному 90 відсотків усіх документів у паперовому вигляді. І, звичайно, що ці речі треба уніфікувати як з метою спрощення цих процедур, так и з метою відкриття доступу до отримання цих процедур.

Але поряд з тим я хочу констатувати факт, що у нас багато потрібних законопроектів обговорюються, але не приймаються з причини відсутності народних депутатів у залі. І тому Андрій Володимирович,  я  пропоную розглянути таку пропозицію як встановити штраф для народного депутата за не голосування по тому чи іншому законопроекту шляхом внесення змін до Регламенту Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я перед тим, як дати наступному доповідачу слово, я прокоментую, бо до мене було звернення.

Шановні колеги, неможливо встановити депутатові штраф. Я готую законопроект, який може бути зобов'язуючим з нормами покарання  подібними як запропонували наші автори і Сергій Лещенко, Мустафа Найєм за не персональне голосування.  Вона найшли добрий механізм, коли можна вплинути на народних депутатів шляхом внутрішньо регламентних форм їхньої роботи як народного депутата. І фактично це є насправді чи не єдина форма впливу народного депутата за невідвідування засідань Верховної Ради України. Я думаю, ми до того повинні дійти, бо інакше Верховна Рада буде паралізована.

Давайте, долучайтесь до обговорення, і  ми спільно підготуємо законопроект, який би зобов'язував народних депутатів ходити на роботу і брати участь у голосуванні. Я впевнений, ми зробимо велику послугу українському парламентаризму. Дякую вам.

Сидорович Руслан, фракція "Самопоміч", будь ласка.

 

13:54:50

СИДОРОВИЧ Р.М.

Прошу передати слово Скрипнику Олексію.

 

13:54:57

СКРИПНИК О.О.

Шановні колеги, цей законопроект є одним з необхідних для того, щоб ми змогли зробити електронне урядування в країні. Є чотири речі …….. і електронний підпис, загальні дані, реєстри для того, щоби ми  могли запустити  нормальні сервіси. Ще важливіше, щоби ці сервіси все, що ми робимо було сумісно з Євросоюзом з точки зору стандартів. Проблема України полягає у тому, що ми маємо на сьогодні 17 електронних підписів, які відповідають  нашому українському стандарту, але не сумісні між собою. Тому люба гармонізація того, що ми узгоджуємо і робимо, переходимо на єдиний стандарт і підтверджуємо те, що європейські електронні підписи будуть признаватися в Україні, це є крок попереду для того, щоб в кінцевому випадку запустити повне нормальне електронне врядування в країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Папієв Михайло Миколайович, будь ласка включіть мікрофон.

 

13:56:04

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановні колеги, ви знаєте, коли знайомишся з цим законопроектом, в мене складається таке враження, що цей законопроект є наслідком, або якоїсь наукової праці, або якогось гранту, тому що категорійно-понятійний взагалі апарат цього законопроекту, він переобтяжений і його треба полегшити. Інше питання, що коли от слухаєш доповідача, так, і розробника цього законопроекту саме міністерства, в мене складається таке враження, що вони пропонують ввести дію цього закону в усі сфери життя, а далі пишуть, що ці послуги будуть надаватися на договірних засадах.

Шановні колеги, щоб у нас не вийшло, як з судовим збором, що зараз фактично доступ до правосуддя ми закрили всім громадянам України, щоб так само не вийшло з цим законопроектом, що ми введемо його в усі сфери життя і ці послуги стануть недоступні для наших громадян.

Тому пропонується підтримати цей законопроект в першому читанні, але до другого читання полегшити його саме в термінології, в легкості і простоті застосування цього законопроекту, і з тим, щоб застосування електронних довірчих послуг були доступні для громадян України і фізичних осіб, і юридичних осіб. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я під час виступу згадав…

А від "Самопомочі" ще не виступали, так? Хто?

Скрипник, будь ласка, включіть мікрофон, 1 хвилина.

 

13:57:54

СКРИПНИК О.О.

Не можу не прореагувати на виступ шанованого колеги Папієва, тому що в принципі електронний підпис і електронні послуги, це є абсолютно різні речі, які одна від одної не залежать.

Електронні послуги неможливі без електронного підпису, а чи будуть вони безплатні, чи будуть вони платні – це вже залежить від нас. Але якщо не буде нормального згармонізованого електронного підпису, то не буде нічого. Тому все-таки спочатку розберіться, а потім висловлюйте про платність або неплатність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

А було згадане прізвище? Я не звернув увагу. Було згадане прізвище. Товариство, так може бути безконечно, я вам скажу. Давайте ми репліки по черзі. Спочатку було згадане прізвище Лещенка, а потім ваше прізвище було згадано. Отже, 1 хвилина репліка Сергія Лещенка, потім Папієв. Будь ласка, 1 хвилина, Сергій Лещенко. 2 хвилини, включіть. Сергій Лещенко, 2 хвилини.

 

13:58:53

ЛЕЩЕНКО С.А.

Дякую, пане Андрію, дякую, що нас згадали разом з Мустафою, ми отримали право на репліку. Я просто хотів звернути увагу, що законопроект, звичайно, правильний, але ця Верховна Рада не проголосує за нього, бо в залі шаром покоти – немає депутатів. Це чергова ознака політичної кризи. Є буквально декілька фракцій, решта – знову середа, знову гуляємо. В п'ятницю буде так само. Політична криза в повний зріст в нас в державі. Немає уряду, одна фракція шантажує дві великих фракції. Почали вже збирати індивідуально до фракцій депутатів для того, щоб довести чисельність "БПП"  і  "Народного фронту" до 226. Все це, звичайно, якісь тухлі варіанти. Проблема в тому, що немає політичної волі до реформ.

Вчора відбулася ще одна знакова подія. Нарешті звільнили Шокіна, але нового Президент не вніс. Сьогодні Президент летить до Америки, з Америки – до Японії, повернеться до України лише десь після 7 квітня. Виходить, у нас не буде Генерального прокурора.

Вчора звільнили Сакварелідзе, – остання лебедина пісня була Шокіна. Людина, яка повністю дискредитувала Генеральну прокуратуру, звільнила того заступника, який боровся з корупцією, який викрив так званих "діамантових прокурорів", про яких вже знає вся країна. Замість того, щоб запропонувати реального кандидата на цю посаду, Президент взяв паузу. Знову будемо чекати, коли будуть формувати уряд разом з Генпрокуратурою в одному пакеті розподілу посад. Це неприпустимо, бо прокурор має бути незалежною людиною.

З рештою ми дедалі поглиблюємо політичну кризу, яка у нас в державі відбувається.

І тому ще раз прохання до громадян. Будь ласка, тисніть на цей політичний клас, тисніть на цей парламент, для того, щоб він поміняв Закон про вибори. Дострокові вибори, вже всі  бачать, неминучи. Але, якщо ми підемо на ці вибори за парламентським законом, який чинний, який був прийнятий злодійською змовою Януковича, знову корупціонери потраплять до Верховної Ради. Скрізь, де ви бачите депутатів, запитайте, чому вони не приймають нормальний європейський Закон про вибори. Він має бути готовий в нас до вжитку в будь-який момент, оскільки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане Сергій.

І одна хвилина, Папієв. І завершуємо обговорення даного законопроекту.

Будь ласка, одна хвилина, Папієв.

 

14:01:19

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні колеги, у мене дуже велике прохання до колег із "Самопомочі", щоби вони ну хоча би слухали про що говорять і виступають їхні колеги. Якщо я кажу про електронні довірчі послуги, і ні в якому випадку тут не кажу про електронний підпис, я питаю дуже просто і наведу вам аналогію. Є страхування, є добровільне страхування, є обов'язкове страхування. Так само і в цьому законі. Коли читаєш текст цього закону, то складається враження, що вводиться обов'язковість електронних довірчих послуг. І в цьому ж законі сказано, що вони надаються на договірних засадах. І в мене питання було одне: щоб вони були доступними, щоби не встановили за ці послуги таку плату, що вона стане недоступною для людей, не полегшить їм життя, тільки як судовим збором, тільки погіршить і взагалі зробить не доступними.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, таким чином, ми завершити обговорення проекту Закону про електронні довірчі послуги (номер 2544а). Ми поставимо його в інший день. Хоч в принципі згідно регламенту ми мали би приймати рішення голосувати незалежно від того, скільки є депутатів в залі. І я буду говорити з Головою Верховної Ради України, щоб надалі ми, власне, так і діяли, як має бути передбачено Регламентом.

А станом на сьогодні час, відведений для роботи в пленарному режимі, завершений. Після обіду –  робота в комітетах. І я всіх прошу активно попрацювати в комітетах. Завтра ми збираємося о 10 годині ранку для продовження наших пленарних засідань.

І на цьому ранкове засідання Верховної Ради України я оголошую закритим. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку