ЗАСІДАННЯ СІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 березня 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

10:01:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати. Будь ласка, прошу займайте свої місця у залі Верховної Ради України. Будь ласка, шановні колеги, займаємо свої місця.

Традиційно п'ятниця – "година запитань до Уряду". У нас є відповідний порядок денний, які ми можемо сьогодні розглянути, закони. І я просив би всіх сконцентруватись на роботі.

А зараз прошу підготуватись до реєстрації, вельмишановні народні депутати. Будь ласка. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів України. Будь ласка, реєструємося. 

 

10:03:20

301 народний депутат зареєстрований  у залі Верховної Ради  України і ми розпочинаємо нашу роботу. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради  України відкритим.

Наведіть порядок в ложі  уряду, Геннадій Григорович.

Шановні депутати, займайте свої місця. Розпочинаємо "годину запитань до Уряду".

Будь ласка, Геннадій Григорович Зубко – віце-прем'єр-міністр України. 15 хвилин, виступайте.   

 

10:04:45

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати! Я би хотів попросити  вашої уваги, тому що  зараз на "годині запитань до Уряду" є багато питань, якими дійсно цікавляться народні депутати і, в принципі, по багатьом питанням допомагають працювати виконавчій владі.

Тому я піду по переліку питань, які були задані  напередодні,  і щоб ми могли  висвітлити всі ті питання, проблеми і  шляхи їх вирішення стосовно і міжнародної діяльності, стосовно реформи децентралізації, стосовно реформи енергоефективності, стосовно взагалі нашої співпраці з парламентом для того, щоби дійсно, доводити до кінця ті прийняті рішення, які були дуже важливими в 2015 році. Тому я б хотів би, в першу чергу, почати з питання міжнародного співробітництва, а, безпосередньо, співпраці з Ісламською Республікою Іран.

Народні депутати ставили запитання, як була наша делегація   і провела  міжурядову комісію. І можу повідомити про те, що дійсно, відновлення після 12 років перерви в стосунках між Ісламською Республікою Іран, а також  Україною було відновлено. І був підписаний Меморандум між Урядом України та Ірану, який переслідує дві головних мети: це продовольча  безпека  для Ісламської Республіки Іран і енергетична безпека для  України. Тому було обговорено і включено в меморандум декілька конкретних проектів. Означає, що ті проекти і ті контракти, які були припинені після того, як були введені санкції, вони зараз поновлюються. І конкретні проекти, які стосуються спільного авіабудування, які стосуються спільних інфраструктурних проектів, які стосуються залучення наших машинобудівників і енергетиків до виконання спільних проектів на території Ірану. Це можливість залучення практично інвестицій вже з Іранської Республіки до України з точки зору приватизації українських підприємств. Тому вся процедура, яка була відновлена на міжурядовій комісії, вона зараз починає свій шлях, в першу чергу, з відновлення тих контрактів, які були, і, в другу чергу, з нових проектів, які можуть бути виконані спільно.

Україна, до речі, має дуже великий потенціал в цьому напрямку, тому що дуже багато того, що було з інфраструктурних проектів побудовано на території Ісламської Республіки Іран, було виконано українськими фахівцями, було виконано українськими підприємствами і, саме головне, було виконано дуже якісно і гарантовано до сих пір працюють всі об'єкти, які були побудовані ще на протязі 10-20 років тому назад.

Другий блок питань, який стосувався, до речі, Володимир Васильович Демчишин, я його зараз тут не бачу, він очолював цю комісію і, в принципі, яка пройшла успішно. Другий блок питань те, що стосується найключової реформи в Україні, і я вважаю її такою. Чому? Тому що саме Україна, маючи 25 років незалежності, не змінила до сих пір систему управління державою.

І тому питання децентралізації, передачі повноважень на місця і підтримка з боку парламенту цього процесу і у 2015 році з точки зору бюджетних децентралізацій і з точки зору прийняття законів, які дозволили вже практично об'єднатися 159 громадам, і всі закони, які були вже прийняті, і саме головне, які чекають на прийняття з моменту прийняття змін до Конституції в частині децентралізації.

Ще раз наголошую, реформа іде, реформа виконується, люди, які вже об'єдналися, мають прямі бюджетні стосунки з 1 січня; люди, які вже об'єдналися, мають підтримку від держави, але нам потрібно для того, щоб виконати всі можливості на всіх рівнях влади, на рівні області, району, нам потрібно прийняти зміни до Конституції. І парламент, я думаю, що прийме таке рішення для того, щоб пройти точку безповоротності в питаннях децентралізації управління державою.

Хотів би зазначити, що саме за підтримкою парламенту, саме за підтримкою спікера парламенту було прийнято рішення про підтримку тих проектів, які є зараз в громадах і які пропонуються до розгляду. Три мільярди на Фонд регіонального розвитку, один мільярд як субвенція на підтримку об'єднаних територіальних громад вже запускається.

В минулу середу був прийнятий проект постанови, який дозволяє сьогодні об'єднаним територіальним громадам виконати ті інвестиційні проекти, які стосуються коштів одного мільярда підтримки на об'єднання територіальної громади.

Система розподілу дуже проста. І я хотів би, щоб зараз і народні депутати, і українці, які вже є в об'єднаних громадах, і які плануються до об'єднання, чітко зрозуміли: чим більша територія, яка приєднана в громаді, чим більше сільське населення, яке приєднано в громаду, чим більше тих інфраструктурних питань, які виникають в громаді, тим більше буде надаватися підтримка від держави.

Тому саме в цьому проекті можна побачити, що найбільша Лиманська громада, яка є в Донецькій області, найбільша громада по території, яка є серед об'єднаних територіальних громад, Народицька громада, яка є в Житомирській області. Вони отримали найбільшу підтримку від держави, у зв'язку з тим, що вони мають велику територію, велику кількість населення, вони мають можливість залучати більше інвестицій і тому держава в інфраструктурних проектах їх більше підтримує.

В той же час, я хотів би сказати, що вчора буквально пройшло перше засідання комісії по розгляду інвестиційних проектів, які стосуються саме напрямку фонду регіонального розвитку. Відверто кажучи, ми бачимо зараз дуже слабку ініціативу від регіонів з точки зору подачі інвестиційних проектів. Якщо в минулому році було подано до розгляду  852,  844 проекти було виконано, то в цьому році вже на цей час ми бачимо тільки 335 проектів, з яких, на жаль, було відібрано тільки 201. Чому? Тому що багато проектів не підготовлені, не відповідають тим вимогам, які є. І саме головне – не передбачено співфінансування від тих громад, які пропонували ці проекти.

Тому, будь ласка, я звертаюся до всіх. у тому числі, народних депутатів, які є мажоритарними, які працюють в округах, які бачать, яка ситуація є на місцях, долучитися до цього процесу і допомогти нашим громадам підготувати якісні проекти. Чому? Тому що 3 мільярди коштів, вони є, вони чекають на проекти і вони будуть відібрані для того, щоб їх було підтримано саме державою.

Також я  хотів би сказати про другий рік поспіль роботу он-лайн-платформи, відкритої системи, де кожен громадянин України може побачити відкритий… відібраний проект, де саме він виконується, на якому стані він знаходиться, хто є відповідальним, скільки коштів використано. І саме головне, коли він буде зданий в експлуатацію.

На сьогоднішній день ми маємо вже конкретну реформу, яка пішла імплементуватися на місця, і ми бачимо, що саме 159 громад, які приступили до своїх бюджетних обов'язків з 1 січня 2016 року, мають можливість прямих бюджетних взаємостосунків, мають можливість  підтримки від держави в розмірі 1 мільярда  гривень, мають можливість включати свої проекти до фонду регіонального розвитку, який також підтримує ці проекти.

Тому наступні вибори в об'єднані територіальні громади у нас пройдуть 27  березня і 24 квітня. Ми очікуємо, що будуть додатково обрані 13 рад, які приступлять до формування взагалі своїх органів. І ми зараз розглядаємо питання, щоби ті громади, які будуть обрані, які повинні вступити в свою дію з 1 січня 2016 року, могли вже розглядати питання міжбюджетних відносин у другій половині 2016 року.

Тому я ще раз хотів би зазначити, що саме та підтримка, яка йде зараз від держави, вона є дуже важливою. Чому? Тому що ті напрямки, які визначені і по одному мільярду гривень, і по трьом мільярдам гривень через фонд регіонального розвитку, стосуються в першу чергу наближення влади до людей – це центри надання адміністративних послуг, це місцева інфраструктура, це енергомодернізація комунальних і соціальних об'єктів і саме головне – це підготовка тих інвестиційних проектів, які можуть бути виконані.

До речі, шановні народні депутати,  1,9 мільярда гривень, які закладені в цьому бюджеті на соціально-економічний розвиток, в минулу середу урядом було прийнято рішення про критерії, по яким будуть спрямовані саме ці кошти. Ці критерії стосуються, в першу чергу, тих інвестиційних проектів, які вже мають процент готовності в розмірі 90 відсотків, тих проектів, які стосуються місцевої інфраструктури – це питання і освітлення, і доріг – і місцевих, і державних, а також тих питань, які є в багатьох... тих проблем, які є в багатьох громадах.

Ну, і також саме ми б хотіли би, щоби саме цей  напрямок підтримки держави був ефективно використаний в повному обсязі в цьому році. Хотів би висвітлити те питання, яке задається дуже багато з точки зору народних депутатів: що саме відбувається з бюджетами місцевих громад після прийняття бюджетної децентралізації? По аналізу 2015 року ми чітко побачили, що саме місцеві бюджети були збільшені на 29,6 мільярда гривень. Ми можемо говорити про збільшення в конкретних цифрах, але я би хотів би показати дві речі, які конкретно відповідають на можливості громад і на те, як вони використовуються.

Наступний слайд. Я б хотів би, щоб ви побачили, що на перше січня 2015 року на рахунках місцевих громад залишок був в розмірі 27,4 мільярда гривень, це порівняно з 1 січня 2014 року – 10,4. Це означає, що є додатковий дохід, є  додаткові можливості і я би хотів би, щоби громади прискорилися в тих рішеннях, які дозволяють ефективно і максимально використовувати ті  кошти, які є зараз на залишках.

І другий, дуже серйозний показник, який я би хотів би, щоб ви звернули увагу на екран, що саме звернення за позичками до державного бюджету для того, щоб покрити касовий розрив, було зменшення в 10 разів. Якщо в 2014 році такі звернення за позичками до держави було на рівні 20 тисяч, то в минулому році всього 2 тисячі звернень було для того, щоб взагалі отримати позичку короткочасну від держави і пройти ті касові розриви, які виникають.

Тому ці два слайди є дуже показовими для того, щоб побачити, як змінилася взагалі ситуація в місцевих громадах, і, саме головне, кожна громада, яка зверталася до Державного казначейства в 2015 році, отримувала свої кошти на протязі одної доби. Такого взагалі ніколи не було в Україні, коли місцеві громади мали можливість доступу до своїх коштів на протязі одної доби.

Для того щоб мати повне розуміння, як працює зараз реформа децентралізації, як складаються перспективні плани, як в громадах складаються ті бюджети, які ми можемо взагалі побачити, скільки соціальних об'єктів, скільки є тих практично інфраструктури і можливості в громаді, ми створили інформаційний геопортал адміністративно-територіального устрою, який може проінформувати будь-яку людину, що саме відбувається на їх території, в їх районі з їх громадою.

Тому я хотів би взагалі запропонувати, щоб кожен народний депутат міг зайти до цього геопорталу. Він може знайти існуючу громаду, він може побачити, який бюджет цієї громади, скільки людей проживає, скільки є школярів, скільки є дошкільних навчальних закладів, скільки є лікарень, скільки є ФАПів, яка можливість перспективного об'єднання, що саме дає об'єднання, і, саме головне, долучитися до процесу того перспективного об'єднання, яке зараз йде в громадах. У нас практично більше ніж дві третини сьогодні громад ініціювали процес об'єднання.

Чому це дуже важливо? Я би хотів зазначити, що саме ті мотиваційні інструменти, які зараз запроваджені урядом з точки зору фінансової підтримки, з точки зору передачі повноважень, і, до речі, нас чекає дуже серйозна робота по передачі землі в розпорядження об'єднаними територіальними громадами і прийняття тих законів, які дозволять вільно розпоряджатися громадам, які об'єдналися.

І саме головне, ми зараз внесли на розгляд уряду можливість використання коштів, які спрямовуються від фонду регіонального розвитку і субвенцій на підтримку об'єднаних територіальних громад на протязі наступного бюджетного року. Це означає можливість використання ефективно цих коштів, це означає зменшення  навантаження на державний бюджет в кінці року і це означає ефективне використання коштів.

Ну і декілька слів хотів би сказати про співпрацю з нашими міжнародними партнерами, тому що підтримка від Євросоюзу, вона обраховується в коштах. Зараз підготовлений Меморандум і Угода між  Європейським Союзом і урядом України про підтримку у розмірі 97 мільйонів євро на те, щоб в першу чергу провести навчання наших голів об'єднаних територіальних громад і …

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки часу? Завершить скільки треба? Пане Геннадій, говоріть слова правди.

 

ЗУБКО Г.Г. … на те, щоб навчити голів об'єднаних територіальних громад і працівників, які будуть працювати в виконавчих комітетах; на те, щоби відновити, побудувати, облаштувати і запустити біля 600 центрів надання адміністративних послуг; на те, щоби підготувати людей, які будуть готувати інвестиційні проекти і визначати згідно стратегії регіонального розвитку ті проекти, які будуть підтримані, і за рахунок коштів також Євросоюзу, який готовий їх надавати, якщо ці проекти будуть прозорими, якщо рішення по таким проектам буде прийнято в громади і такі рішення будуть обов'язково підтримані.

Тому, ще раз наголошую, саме активність народних депутатів, саме активність місцевих громад, саме активність місцевої влади дозволить пройти цей етап. Для цього ми запропонували і запустили в цьому році моніторинг по рейтинговим показникам соціально-економічного розвитку кожної території. Ці рейтингові показники визначають показники на кожний квартал і на рік, де кожна людина може побачити, в якому показнику, в якій галузі, в якому напрямку область та чи інша є лідером, і де дійсно можна працювати інвестором для того, щоб вкладати, інвестувати свої кошти. Тому я хотів би, щоби кожен народний депутат міг зайти на сайт Мінрегіону, побачити рейтинги, і саме головне – визначити, за якими пріоритетами потрібно розвивати ту чи іншу область.

Ну, і я не можу не сказати про взагалі одну із основних проблем України – це питання енергозалежності, і що нас в 2016 році чекає те, що ми повинні спільно прийняти багато рішень, які дозволять подолати ту залежність, яка існує багато років. І за рахунок того дешевого газу, який завжди був поставлений з Росії, Україна платила дуже велику політичну ціну. Тому зараз в парламенті є Закон про житлово-комунальні послуги. І в другому читанні ми очікуємо, що цей закон буде прийнятий.

Уряд підготував і вносить в парламент Закон про енергоефективність будівель. Ми зараз підготували модель фонду енергоефективності, яка повинна, відпрацювавши ті питання, які стосуються мотивації людей вкладати кошти в енергоефективність, компенсації частки тих кредитів, які людьми залучаються до енергоефективних впроваджень, розрахунку тих субсидій, які можуть бути на залишках в разі економії людьми бути монетизовані і спрямовані на покриття витрат на енергоефективні заходи. І саме головне – на відновлення тої прозорої системи, яка повинна бути серед учасників ринку газу, які розраховуються між собою. Що це означає?

На сьогоднішній день ви знаєте, яка склалася ситуація з тими боргами ТКЕ, які на сьогоднішній день є великим тягарем за газ перед "Нафтогазом", перед боргами держави перед ТКЕ за субвенцію, за борги бюджетних підприємств, які також є тягарем на ТКЕ. І те питання, яке стосується взагалі збільшення субсидій, які на сьогоднішній день проходять кліринговими розрахунками, і, не отримуючи кошти, які є живими, наші підприємства не мають можливості повністю провести розрахунки.

Тому ми зараз готуємо законопроект, і я очікую на підтримку народних депутатів, з точки зору для того, щоб у першу чергу реструктуризувати борги комунальних підприємств перед "Нафтогазом" для того, щоб держава могла провести ті розрахунки, які є в боргах держави перед комунальними підприємствами, і саме  головне –  змінити ту систему, яка напрацьовувалася  десятиріччями і яка не дозволяє сьогодні встановити нормальне правило поведінки на ринку даже при прийнятті Закону "Про ринок  природного  газу". Тому  саме  потенційний ефект від впровадження цієї моделі фонду енергоефективності ми вважаємо це практично може бути скорочення в  2 рази  споживання газу на індивідуальне опалення і опалення  багатоповерхівок. Це додаткові інвестиції,  це додаткове створення 100 тисяч робочих місць і саме головне – це  зменшення валютного навантаження на платіжний баланс України.

Ну і останнє питання, яке я хотів би підняти, яке задавали народні депутати, з точки зору Бортницької станція аерації. Цей проект за вашої  підтримкою, який  був ратифікований, зараз почав свою роботу. У цьому році  держава, виконуючи свої обов'язки, вже спрямувала  63 мільйона гривень на підготовчі роботи, зараз ми чекаємо  ще від Міністерства екології підтвердження від  фонду екологічного  47 мільйонів.  Японська сторона вже профінансувала технічну проектну розробку і підготовку у розмірі 380 мільйонів гривень. І саме головне  ми маємо чітку  маршрутну карту, за якою  ми  бачимо, яким чином,  в які роки буде впроваджено цей проект. Я вважаю, що це, мабуть, один із найбільших зараз інфраструктурних проектів, який  має  не тільки  столиця України  Київ, а  має Україна, яка може показати, що саме приносять спільні міжнародні фінансові угоди для того, щоб  підтримати наших громадян.

Тому, шановні народні депутати, я  хотів би ще раз  звернутися до вас з точки зору підтримки  всіх  тих ініціатив, які були запроваджені вами  і які спільно з урядом були відпрацьовані в 2015 році, і закликати до тієї співпраці, яка була, я вважаю, ефективною, і яку ми повинні продовжувати.

І останнє. Я би хотів би зараз звернутися до народних депутатів,  хвилинку уваги хотів би від вас. До мене в кінці року звернулися народні депутати з точки зору проблеми, яка існує в Центрі охорони матері і дитини в місті Києві. Якщо ви пам'ятаєте, була ціла велика кількість народних депутатів, які виходили до цієї трибуни і закликали для того, щоб розібратися в цій ситуації і припинити ті зловживання, які існують навколо цього будівництва.

В кінці року відбулося те, що практично те керівництво, яке спрямовувало цей проект, вивело 78 мільйонів гривень з рахунків цього підприємства і спрямувало їх на погашення боргів 2012-2013 років. За цією справою було відкрито кримінальне провадження. Після цього був звільнений цей керівник. Після цього вже пройшов конкурсний відбір на посаду нового керівника, їм обрали молоду амбітну людину Дмитра Шутовського. Але на сьогоднішній день ще до сих пір не вирішене питання з оплатою праці цієї людини, тому що, ну, вибачте, на 12 тисяч гривень керувати проектами, які коштують мільярди, я думаю, що жодна людина не може брати на себе таку відповідальність. І тут я очікую взагалі зміни підходу разом з парламентом до оплати тих керівників державних підприємств, які можуть взагалі брати на себе відповідальність за багатомільярдні проекти.

І я би хотів би звернутися до народних депутатів, що саме ті люди, які зверталися до мене, які підтримують цей проект не зупинялися і продовжували свою роботу. Чому? Тому, що я бачу, що є в парламенті дві  групи: група, яка хоче закінчити цей проект, і група, яка хоче контролювати кошти.

Я попереджаю ще раз, я обіцяв назвати прізвище кожного народного депутата, який заважає і втручається в цей процес. І, якщо це втручання не припиниться, я буду називати прізвища з цієї трибуни, що саме відбувається з народними депутатами, які втручаються в цей процес.

І тому починаючи з тиску, який відбувається на кожного міністра, на кожного заступника міністра з роботи кожного державного підприємства або з впровадження таких інфраструктурних проектів, я попереджую, давайте  будемо взаємо люб'язними. Якщо це не буде відбуватися, ми будемо називати кожного разу прізвище тієї людини, яка не дозволяє працювати прозоро.

 Дякую за увагу!

 

10:29:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую заступника міністра закордонних справ Вадима Володимировича Пристайка. Запитання  будуть потім.

Пане Геннадію,  добре, ще 30 секунд, завершуйте.

 

10:29:30

ЗУБКО Г.Г.  Якщо на вимогу народних депутатів  ви хочете почути прізвище, я  можу  його назвати: Максим Поляков ("Народний фронт"), який конкретно лобіює Ірину Коваль – бувшого керівника цього підприємства, який конкретно захищає ту людину, яка погасила борги минулих періодів замість того, щоби кошти, які повинні були спрямовані на податкове… будівництво, були спрямовані і цей проект зрушив з місця. 

За 2015 рік нічого не було зроблено. Держава  виділила 500 мільйонів гривень і жодна копійка не була покладена в цей об'єкт. І кожна людина, яка є в цьому залі захищає цих дітей, то, будь ласка, включіться в цю роботу, щоби це довести до кінця.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Володимирович  Пристайко.        Прошу скоротити регламент, оскільки пан Геннадій взяв більше часу. Будь ласка.

 

10:30:26

ПРИСТАЙКО В.В.

Доброго ранку, шановні народні депутати! У вас є декілька запитань до Міністерства закордонних справ.

Я дуже коротко. Було запитання від  фракції "Народний фронт" щодо питання розподілу надання безвізового режиму між Україною і Грузію, і чому окремо йдуть пакетно розгляд  України і Грузії. Я хочу вам сказати, що це питання в принципі втрачає актуальність в зв'язку з тим, що вами були прийняті необхідні закони для того, щоби розгляд питання про Україну і про безвізовий режим значно просунувся. Я думаю, що є великий шанс, що в червні обидва кандидати, обидві країни були розглянуті: і Україна, і Грузія.  Щонайменше, про це заявили Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер під час зустрічі  з Президентом України, що, можливо, це питання буде розглянуте вже в червні. Ми сподіваємось, що всі необхідні, нами необхідні документи, необхідні процедури були прийняті і ніяких нових вимог не буде винайдено для України, і рішення буде прийняте вже літом цього року.

Що стосується іншого питання. На сьогоднішній день про мінський формат і про те наскільки приносить результат мінські формати чи існують інші формати, які слід було б залучати для вирішення питань на сході України.

Я хотів би сказати, що да, дійсно, є зараз на сьогоднішній день два формати, які найбільше використовуються Україною – це мінський формат, так звана трьохстороння робоча група, в яку входить Україна, Росія і ОБСЄ, а також нормандський формат, які зустрічі на декількох рівнях, починаючи з лідерів країн, міністрів закордонних справ і спеціального механізму, яку очолює заступник міністра закордонних справ, так званий механізм за контролю про виконання.

Крім цих механізмів нами використовуються всі можливі заходи міжнародного впливу, включаючи консультації в рамках Будапештського меморандуму, НАТО, Європейського Союзу, у двосторонніх і багатосторонніх форматах. Наскільки результативно виходить ця робота, судити вам і судити громадянам країни. Ми впевнені, що до цього часу вдається зберегти мир і просуватися на багатьох напрямках. Є недоліки, над якими ми працюємо, зокрема нас дуже турбує відсутність припинення вогню стовідсотково, нас турбує відсутність реального прогресу в обміні наших захоплених громадян, але це працює і робота потрошку відбувається.

Два дні назад я був в Маріуполі і Широкіно, якраз в цей день обміняли трьох наших громадян на трьох захоплених, військово-розвідувальну групу. Ця робота ведеться. Безумовно, залучення більш широкого кола учасників,  включаючи Європейський Союз як організацію, Сполучені штати, Канаду і наших інших партнерів, додало б до цього процесу актуальності. Дякую.

Що стосується наступного питання, що зроблено Міністерством закордонних справ для звільнення народного депутата Савченко?

Я хочу вам сказати, що в мене є довгий перелік того, що зроблено. Щонайменше Міністерством закордонних справ було надіслано 160 нот протесту, 69 – тільки по Надії Савченко. Нами вживаються вичерпні заходи для звільнення громадян, не тільки Савченко, а всіх наших громадян, які знаходяться, політичних в'язнів, ми нараховуємо до 29 людей. По чотирьох наших громадянах ми вживаємо інший шлях юридичного захисту. Чотири родини наших політичних в'язнів написали заяви про те, що Україна і Росія починають переговори про передачу цих людей для відбування покарання на території України.

Ми підключаємо до цієї роботи широке коло наших партнерів, іноземних партнерів, ми ведемо розмови як безпосередньо Президент України з Президентом Путіним, ми говоримо з омбудсменом російською, з слідчим комітетом, наші дипломатичні представники постійно перебувають на всіх засіданнях. Ми допомагаємо фінансово, організаційно, логістично – все, що необхідно для роботи нашої групи, заключили договори з адвокатами і так далі, так далі. 

Що стосується питання, яке було про візит до Ірану, ви чули, віце-прем'єр-міністра.

Що стосується візиту Президента до Туреччини. Ви знаєте про те, що було підписано низку важливих угод, було досягнуто домовленість про участь Турецької  Республіки в інвестиційних проектах, в проектах по побудові нафто- і газопроводів. Ми також отримали запевнення в повній підтримці Туреччиною нашої боротьби з Російською Федерацією, зокрема, що стосується Криму, залучення Турецької Республіки до визначених питань в Криму.

В принципі останнє питання, яке задавалось Міністерству закордонних справ – це щодо безвізового режиму з Російською  Федерацією. Це питання складне і довге. Ми доповідали вже в комітетах, ми готові це зробити в більш вузькому колі, тому що це питання дуже чутливі.

Разом з тим, хочу для вашої уваги сказати, що на зараз на території Російської Федерації, за нашою оцінкою, перебувають до 4 мільйонів українських громадян. На рік перетинає кордон України 4 мільйони українських громадян, трошки більше одного мільйона російських громадян. Для того, щоб навіть логістично забезпечити цих людей паспортами для перетину кордону – це грандіозна робота. За нашими оцінками всього 15-20 відсотків українських громадян мають паспорти закордонні для перетину кордону.

Крім того, не виключено, що схожі дії будуть вжиті тоді і Білоруською республікою – це ще один мільйон громадян наших.

Що стосується технічного забезпечення цього рішення про відміну візового режиму. Це залежить від нас, є угода підписана в 1997 році  у зв'язку з письмовим повідомлення однієї з сторін ця угода втратить чинність протягом 6 місяців, якщо буде прийнято політичне відповідне рішення. Кабінет Міністрів приймає рішення, протягом півроку воно передається Російській Федерації, через півроку воно вступає в силу. Така формальна  сторона… сторона цього питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, ми маємо 30 хвилин на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України. В мене прохання сконцентруватися. Це не від фракції, а від депутатів. І тому я не буду давати окремо слово для представників фракцій.

Прошу підготуватися до запису і прошу провести запис. Будь ласка, колеги, проводимо запис.

Запитання…(Шум у залі) Півгодини до уряду, запитання до уряду. 30 хвилин. Вони виступали півгодини, і 30 хвилин ми даємо змістовні, ґрунтовні питання.

Долженков Олександр, включіть мікрофон.

 

10:37:27

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Прошу передали слово Дмитру Шпенову.

 

10:37:33

ШПЕНОВ Д.Ю.

Вопрос к руководству Министерства экономического развития и торговли. В украинской металлургии критическая ситуация с обеспечением лома в 2016 году. Дефицит усиливается, заготовка сильно упала. Основная причина этого – рекордные объемы экспорта. За 2015 год было вывезено полтора миллиона тонн. МЭРТ не выполнил поручение Кабмина, связанное с регулированием рынка. МЭРТ, не смотря на обещания, не привлек к формированию баланса …… 2016 год.

Ответьте мне, пожалуйста, на вопрос: каким образом при наличии определения суда, остановившего действие баланса, провела свое заседание комиссия по регистрации контрактов на вывоз лома, и не хотите ли вы остановить процесс регистрации, пока еще не выданы карточки и есть возможность прекратить нарушение законодательства и интересов промышленных предприятий, а главное самое – промышленных  коллективов?

Спасибо за вопрос.

 

10:38:29

МИКОЛЬСЬКА Н.Я. Дякую за питання.

Хотіла би зазначити, по-перше, що Міністерству економічного розвитку  і торгівля не відомо про жодну ухвалу суду, яка би стосувалася затвердження балансу. Вона нам офіційно не направлялася, не повідомлялася, також ми н були повідомлені про засідання суду, де би розглядалося це питання. У зв'язку із цим комісія проводила своє засідання у режимі відповідно до закону, і  не було підстав її не проводити.

Тому питання наступне, відповідно до наших зобов'язань в рамках Світової організації торгівлі і закону, ми повинні здійснювати реєстрацію зовнішньоекономічних контрактів на експорт металобрухту. Коли проводилося минулого року і цього року, Міністерством економічного розвитку і торгівлі знаходиться в постійному діалозі з представниками металургійної галузі. Я думаю, що це питання буде і далі в діалозі вирішуватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Народний фронт", Река Андрій. Включіть мікрофон.

 

10:39:38

РЕКА А.О.

Прошу передати слово Ігорю Гузю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:39:46

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Гузь, 19-й округ, Волинь. В мене запитання до представника Міністерства освіти і науки і до пана Зубка.

Пане Зубко, будь ласка, переконайте Президента визначитися  стосовно Закону по ПТУ – 4 лютого, сьогодні 18 березня. Що це таке? Що робити тисячам, десяткам тисяч працівників цієї сфери – не підписує, не ветує? А Міністерство освіти я  дуже прошу пояснювати людям. В моєму виборчому окрузі: перекриття доріг, освітяни не знають, що робити, обласна рада закрила зарплату за січень-лютий. Що далі робити? Це  є колапс і  сьогодні все впирається в непідписання і неветування Президентом закону.

Будь ласка, дайте відповідь, коли це питання буде вирішено? Дякую.

        

10:40:47

ЗУБКО Г.Г. Знаєте, я перший раз бачу, щоби народні депутати зверталися до уряду, щоб уряд звернувся до Президента. Я думаю, що ви – така ж законодавча влада, яка може, так сказати, виконувати свої повноваження і напряму звертатися до будь-кого.

Ну, а по друге питання, я думаю, що тут потрібно владнати не тільки з точки зору Міністерства освіти, а й з точки зору взагалі наших взаємовідносин і розумінні, як рухається реформа децентралізації. Тому я зараз надам слово заступнику міністра, але я думаю, що тут потрібно просто не звинувачувати один одного, а працювати в комітеті, для того щоб зрозуміти, яким чином будуть працювати опорні школи, початкові школи і, саме головне, яким чином можуть бути профінансовані професійно-технічні училища. (Шум у залі)

 Можна не кричать? Не кричіть, будь ласка, ви вже все сказали. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон, будь ласка, заступнику міністра.

 

10:41:39

ГЕВКО А.Є.

Доброго дня, шановні народні депутати. Хочу повідомити, що рішення про фінансування 500 мільйонів на профтехосвіту було прийнято урядом ще 4 лютого. Після цього для здійснення безпосередньо перерахування коштів необхідно погодження бюджетного комітету. Учора таке погодження було отримано від бюджетного комітету о 10.30 вечора нами, Міністерством фінансів. Вже з сьогоднішнього дня фінансування буде здійснюватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Світлана Заліщук, "Блок Петра Порошенка".

 

10:42:15

ЗАЛІЩУК С.П.

Вітаю колег з уряду. Я маю питання до заступника міністра закордонних справ пана Вадима.

Парламент, безумовно, підтримує зусилля Міністерства закордонних справ щодо звільнення Надії Савченко, нашої колеги, і, зокрема, санкційного списку. Водночас я маю питання, чи вживаються дії щодо, можливо, альтернативного санкційного списку щодо всіх наших полонених політичних? Я говорю зараз і про Кольченка, і про Сенцова, і про інших 120 людей. Адже ми неодноразово чуємо нарікання наших представників з громадянського суспільства, що ми як політики, ми як урядовці недостатньо привертаємо увагу до інших багатьох сотень прізвищ, які не лунають так активно в публічному просторі і тут, в Україні, і на міжнародному рівні. Чи є в нас можливість говорити про такий санкційний список, який би стосувався усього списку наших політичних полонених? Дякую.

 

10:43:20

ПРИСТАЙКО В.В.

Дякую за запитання. Ви знаєте, дійсно, цей перелік, він називається умовно "перелік Савченко", але йде в тому, щоб розширити його, для того щоб можна було використовувати його по відношенню до всіх політичних в'язнів. Цей список робиться за умовною аналогією зі списком Сергія Магнітського, російського правозахисника, який був вбитий у в'язниці російській. Я сподіваюся, що так само він буде використаний для того, щоб продовжити тиснути на Російську Федерацію для звільнення не тільки Савченко, яка є дійсно іконою цього протистояння, але є також інші люди, про яких ми не забуваємо, як міністерство і як уряд.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олексій Савченко, "Блок Петра Порошенка". Передає Насалику, перепрошую. Насалик, будь ласка.

 

10:44:05

НАСАЛИК І.С.

Слава Ісусу Христу! Шановні друзі, у мене кілька запитань. Перше до пані Вронської, я її обрадую, бо особисто подаю в НАБУ документи нанесення безпосередньо нею шкоди на 20 мільйонів доларів нашій держави.

І друге запитання до неї, хотів би взнати куди поділися кіотські кошти і чи використовуються вони на освітлення, які передбачені. Це запитання …..

Крім того, Геннадій Григорович… Геннадій Григорович! Запитання до вас. Два.

Перше запитання. Скільки із створених громад є самодостатні і спроможні?

І друге запитання. Те, що зараз відбувається в НАК "Нафтогазі", це називається мародерство, коли по неоплаченим державою субсидіях нараховують штрафи і пені комунальним підприємствам. Я би хотів на це отримати відповідь.

Дякую.

 

10:45:10

ЗУБКО Г.Г.

Дякую, шановний народний депутат, за запитання. Дійсно, 159 територіальних об'єднаних громад вже почали роботу, але ви знаєте, що по тим перспективним планам, по яким були попередньо погоджено, вони об'єднувались по-іншому. Ми їх дозволили об'єднатися, вони є зараз не повністю економічно спроможними і це біля 30 громад, але ми розраховуємо на те, що власні повноваження кожної громади зараз збільшені практично в 3 рази по можливостям надходження податків, ми будимо дивитися як і будемо моніторити, як буде відбуватися ситуація в цих громадах на протязі півроку і потім будимо приймати рішення, яким чином їм допомогти.

Але, з іншого боку, з цього досвіду я можу чітко переконати, що більше жодної громади, яка не об'єднується згідно того паспорта і згідно того перспективного плану, який був затверджений, це не мається на увазі з точки зору територій, бо можуть поповнюватися ці громади, можуть якісь випадати, але питання, що економічна спроможність виконувати ті делеговані повноваження повинна бути. І тому я ще раз закликаю всіх громадян, які чітко відчують, що що саме дає децентралізація, – додаткове надходження, додаткові можливості, додаткові податки, додаткову підтримку від держави, додаткову підтримку від Євросоюзу, – саме вже починали цей процес. І ще раз наголошую, шановні народні депутати повинні, давайте разом підтримати земельні закони, які дозволять ще додаткову мотивацію мати при об'єднанні територіальних громад.

З точки зору роботи "Нафтогазу". Я в своїй промові не просто так говорив про те, що один із ключових проблем, які зараз є на ринку, – це взагалі непрозорість взаємовідносин серед учасників ринку. Це протоколи, це договора, це велика кількість підписантів під кожним документом, які кожного місяця повинні бути узгоджені в компанії "Нафтогаз", облавтогаз, ТКЕ, транспортом цих речей. І цю систему потрібно не просто змінювати, її просто потрібно поламати. Чому? Тому що це радянська система, яка практично не випускає коштів із системи і не дозволяє взагалі сьогодні існувати комунальним підприємствам.

Другий дуже важливий напрямок. Держава прийняла рішення про захист людей через субсидії. Ми розуміємо про те, що субсидії – це є клірингові розрахунки, зростающая кількість в процентному відношенні клірингових розрахунків не дає сьогодні можливості в повному обсязі збирати живі кошти на ринку для того, щоб заплатити не тільки за газ, а заплатити заробітну плату, заплатити соціальні видатки, заплатити розрахунки за електроенергію, за воду для того, щоб існували ці підприємства. Тому я думаю, що та робоча група, яка в два тижні була створена, і в неї були залучені і народні депутати, і IFC, і EBRD, і інші учасники ринку. Я просив би вас також долучатися для того, щоб побудувати нормальну систему взаєморозрахунків на ці ринки. І для того, щоби в майбутньому ми могли монотизувати той залишок субсидій, які люди будуть економити і які можуть спрямовувати або на енергоефективні  заходи, або  на ті  цілі, по яким вони визначать.

Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  від  "Народного фронту" Геннадій…

Ще відповідь. Так,  будь ласка, будь ласка,  закінчіть.

 

10:48:50

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня. Геннадій Кривошея…

 

10:49:03

ВРОНСЬКА Г.О.

Відповідь від  Мінприроди. Дякую  народному депутату  Насалику за  запитання  та повідомлення.

Що стосується грошей Кіотського протоколу, то наразі  міністерство   проводить перемовини з японськими компаніями щодо  продовження терміну використання цих грошей. Проекти, які були відібрані та узгоджені, вони залишаються на черзі. Як тільки буде домовленість стосовно того, що японські компанії надають нам відтермінування терміну використання грошей, будуть проводитись тендери, закупівлі за проектами, які були відібрані раніше і погоджені японськими компаніями.

Стосовно повідомлення про звернення до НАБУ стосовно мене  особисто, то як народний депутат ви маєте таке право, я  готова  надати всі свідчення, надати смс-повідомлення, які ви мені надсилали і відповісти на всі питання правоохоронних органів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Геннадій Кривошея, "Народний фронт".  Будь ласка.

 

10:49:58

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую. Генндій Кривошея, фракція "Народний фронт". Враховуючи те, що сьогодні немає міністра освіти, у мене було питання до нього два дні назад стосовно  ліквідації  Інституту Бойчука, я хотів би  передати  слово Сташуку Віталію Филимоновичу. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Сташук. Включіть мікрофон.

 

10:50:16

СТАШУК В.Ф.

Доброго дня. Віталій Сташук…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Геннадій, є міністр освіти, він присутній в урядовій ложі, ви можете сконцентруватись і задати своє питання.

Будь ласка,  Сташук, завершить, потім – Кривошея.

 

СТАШУК В.Ф. Місто Київ, Дарниця. 

У мене запитання до віце-прем'єр-міністра пана Зубка. Пан Зубко у своєму виступі сказав, що, дійсно, в Україні є один з найбільших наших  інфраструктурних проектів реалізується, цей проект стосується реконструкції Бортницької станції аерації. І нашими зобов'язаннями  передбачено профінансувати підготовчі роботи, які мають бути  завершені у листопаді цього року. Наскільки мені відомо, графік фінансування достатньо специфічний.

І, на жаль, більша частина цих коштів на сьогодні запланована на кінець року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кривошея. Будь ласка, 20 секунд, питання. Знімаємо. Знімаємо питання.

Будь ласка, відповідайте. 30 секунд, завершуйте питання Сташуку.

 

ЗУБКО Г.Г.  Так що за вопрос?

 

10:51:28

СТАШУК В.Ф. Питання наступне. Мені здається, що потрібно змінити графік фінансування з тим, щоб не зірвати зобов'язання української сторони. Дякую.

 

10:51:43

ЗУБКО Г.Г. Дякую, шановні народні депутати, що ви слідкуєте за цим процесом. Там. крім того, що бюджетний розпис цих коштів більше є на кінець року, є ще інша проблема – це 47 мільйонів з фонду… екологічного фонду для того, щоб підтримати цей проект, який був передбачений в бюджеті. Міністерство фінансів, я думаю, спільно з нами відпрацює наближення цих коштів. Але я б хотів би сказати, що це стосується практично всіх проектів. Практично всі проекти, які фінансуються сьогодні за рахунок держави, вони є навантаженням на друге півріччя. Але ми розуміємо, що початок будівельного сезону, він починається з березня місяця і він вже повинен йти.

Тому ми зараз відпрацьовуємо пріоритети по тим, які можна буде профінансувати 30 відсотків авансу, по таких роботам для того, щоб вони рухались і саме головне, наблизити той бюджетний розпис, який може бути взагалі для виконання вчасно цих робіт до листопада місяця. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Лозовий передає Олегу Ляшку. Включіть мікрофон.

 

10:52:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене запитання до міністра енергетики, а також до представників уряду.

З 1 квітня знову на 53 відсотки збільшується плата за газ для громадян України. Зважаючи на те. що сьогодні 7 з гаком платять, підвищення на 53 відсотки це понад 10 тисяч гривень люди будуть за тисячу кубів газу платити.

Ми знаємо, що собівартість видобутку, власне, українського газу тисячу 580 гривень, імпортний газ ми купуємо в діапазоні 200-230 доларів. В мене просте питання для першого класу. Чому українські громадяни за тисячу кубів газу мають платити майже  500 доларів. Це плата за корупцію,  це плата за відсутність реформ  чи це плата за щось інше?

І питання до уряду загалом. Ви ініціювали продаж земель сільськогосподарського  призначення майже 4 мільйонів гектарів. Я питаю, на якій підставі ви збираєтесь розпродувати українську землю, коли є мораторій на продаж  земель сільгосппризначення.

 

10:54:01

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановний пане Ляшко, дуже дякую вам за запитання по газу. На жаль, ви приєднались до групи популістів, які розповсюджують повністю неправдиву  інформацію. На сьогодні відсутнє рішення будь-яке уряду про зміни цін на газ з 1 квітня. Ви праві, що у меморандумі з МВФом була така домовленість досягнута минулого року про те, що  потрібно піднімати  ціну газу до 75 відсотків від світової чи імпортованої ціни і на сьогодні такий  рівень складає  5 тисяч 500 гривень. Не 10 тисяч, не  7 тисяч, як ви говорите, а 5 тисяч 500 приблизно. Але ще раз повторюю: такого рішення на даний момент немає і говорити про те, що з 1 квітня, як це роблять маса журналістів, і, в тому числі ви, сьогодні немає підстав.

Тепер вернемося до собівартості  видобування газу. В зв'язку з тим,  що ми ввели рентну плату в розмірі 55 відсотків чи 70 відсотків для "Укргазвидобування", в зв'язку  з тим, що є інші податки, наша добича не зростала протягом 20 років. Замість того, ми  закуповуємо щонайменше 15 мільярдів кубічних метрів в Європі або в Росії – це 3 з половиною мільярди доларів, які ми віддаємо європейцям або росіянам. Замість того, щоби ці кошти давати нашим виробникам, бурити скважини у нас, а в нас запаси  складають 1 трильйон кубічних метрів, а добуваємо ми 20 мільярдів. В нас газу щонайменше на 50 років вперед, ми можемо суттєво збільшувати добичу і це основне завдання мого міністерства.  

Тому ми пропонуємо зменшувати рентну плату, спрощувати процедуру видачі дозволів, тому що на сьогодні приблизно 5 років потрібно для того, щоб отримати дозвіл на добичу газу, і це те, чи займається моє міністерство.

А популісти, в стилі вашому, говорять про 10 тисяч гривень, які хтось  повинен буде платити за газ. Таких цифр немає, ми говоримо про зовсім інші суми, 75 відсотків у випадку, якщо уряд виконає зобов'язання з МВФ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шинькович Андрій, "Блок Петра Порошенка" і прошу міністрів з повагою висловлюватися в сторону депутатів під час відповіді, прошу давати професійні відповіді, а не переходити на особисті образи. Будь ласка, Шинькович Андрій.

 

10:56:54

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Прошу передати слово Співаковському Олександру Володимировичу.

 

10:56:59

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

У мене запитання до Прем'єр-міністра, Геннадія Григоровича, а також до заступника міністра освіти та науки.

З 1 вересня, згідно прямої норми Закону "Про вищу освіту", повинно було розпочато роботу Національного агентства з якості освіти. До цих пір Міністерство освіти, а також Кабінет Міністрів, не виконують цю пряму норму закону. Тому в мене питання таке, сьогодні буде розглядатися законопроект 2080а, в якому вирішується питання щодо кваліфікаційних вимог до членів Національного агентства з якості освіти. Скажіть, будь ласка, чи розблокуєте ви роботу Національного агентства з якості освіти у випадку прийняття Верховною Радою України цього закону, будь ласка, так чи ні?

 

10:57:58

КВІТ С.М.

Дякую вам за запитання. Мене чути? Дякую вам за запитання.

Так, Національна агенція із забезпечення якості вищої освіти не працює, це була моя публічна позиція, оскільки вибори відбулися корумповані в цю Національну агенцію. Ви мою позицію принципову знаєте. І також я підтримую ваш законопроект, який ви подаєте, тому що ви подаєте його з моєї ініціативи і ви це також прекрасно знаєте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка, Каплін, "Блок Петра Порошенка".

 

10:58:24

КАПЛІН С.М.

Я б хотів, дорогі колеги і український народе, звернутися до міністра внутрішніх справ, але я бачу, що він відсутній і міністерство в цілому не представлене сьогодні на зустрічі із народними депутатами. Мабуть перемогли вже корупцію в Україні, побудували потужний механізм боротьби проти злочинності, займаються, мабуть, поверненням грошей, які вкрав Янукович? А як вони займаються, ви можете побачити на сайті Партії простих людей і на моїй сторінці у Фейсбуці, де є 10 відео, 10 відео знятих прихованою камерою, коли перший заступник керівника нової поліції на яку витрачено десятки мільйонів гривень, десятки мільйонів доларів, разом з Чеботарем  обговорюють корупційні схеми. Обговорюють незаконну купівлю-продаж зброї, обговорюють кришування казино в місті Києві і інших містах. здирництво, де Чоботар вчить першого заступника керівника поліції як обкрадати український…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Марченко, передає слово Андрію Іллєнкові.

І,  шановні колеги, щоб не було у нас дискусії, я відразу хочу озвучити, зараз ще виступ Іллєнка. Андрій Іллєнко є? На місті, так. Потім ще зможе задати питання Курило і, фактично, на тому наш час буде вичерпаний і щоб… ми собі передбачили і уявили регламент.

Будь ласка,  Андрій Іллєнко.

 

11:00:05

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Я хотів би звернутися до Прем'єр-міністра, на жаль, немає його і хотів би тоді звернутися до економічного блоку уряду.

Поступила інформація, яку озвучив, зокрема, Роман Безсмертний, який є представником в так званій переговорній групі в Мінську, який сказав, що 34 мільярди українських державних гривень було в 2015 році витрачено на фактичне фінансування тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській області, тобто на так звані соцвиплати, пенсії і інші якісь витрати. Можна взагалі отримати пояснення, що це таке, 34 мільярди, втоплені на окупованих територіях? Це гроші, за які можна ще одну армію фінансувати, по факту ми і фінансуємо російсько-сепаратистську армію, яка має міцний фінансовий тил завдяки виплатам з українського бюджету і Пенсійного фонду. Поясніть, будь ласка, що це таке і як ця ситуація буде виправлятися?

 

11:01:16

РОЗЕНКО П.В.

Шановний пане Андрію, я мушу, певно, внести уточнення в те, що сказав Роман Петрович, тому що я так розумію, він посилався на мої слова, в тому числі, і ця сума лунала в одному з моїх інтерв'ю.

34 мільярди – це загальна сума коштів з Пенсійного фонду  і з Державного бюджету України, яка виділяється переселенцям, вимушеним переселенцями у вигляді пенсій вимушеним переселенцям і у вигляді соціальних допомог вимушеним переселенцям. Це зовсім не означає, що вся ця сума прямиком іде на територію, тимчасово окуповану так званими "терористичними угрупуваннями".

Але проблема, справді, є. Значна  частина коштів цих, за розрахунками СБУ це може бути на рівні 15-20 відсотків, справді, через злочинні схеми, не легально, не офіційно, а через злочинні схеми перетікає на територію, яка не контролюється українською владою, і слугує, фактично, у вигляді заробітних плат або іншого фінансуванню тероризму. Саме тому Міністерство соціальної політики, Службою безпеки України розпочали жорстку боротьбу  з цим явищем протягом трьох останніх тижнів. Якщо ви слідкуєте за… Трьох останніх місяців.

Якщо ви слідкуєте за засобами масової інформації, щоденно повідомлення в засобах масової інформації про викриття злочинних схем, які побудовані на коштах переселенця. Лише буквально позавчора арештовані високопосадовці у Бердянську Запорізької області, де фіктивно були призначені соціальні допомоги.

Більше того, за повідомленням СБУ, приблизно 20 чоловік фінансувалося людей, які брали участь у злочинних терористичних  угрупуваннях. Тому ми розпочали цю роботу, ми не боремося проти переселенців офіційних. Жодний реальний переселенець нічого не втратить, але ми перекриємо фінансування, яке іде нелегально з державного бюджету і поступає через злочинні схеми, які побудували, в тому числі,  українські  чиновники на місцях, які перетікають на територію так званих "Л/ДНР". Тому ми цим займаємося і повірте, ви повинні відчувати, та напруга, яка сьогодні відчувається, нас відразу почали критикувати за цю діяльність, але наша позиція жорстка: фінансування тероризму коштами українського бюджету неприпустимо, це наша  жорстка позиція і ми це робимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Віталій Курило.

 

11:04:17

КУРИЛО В.С.

В мене запитання до пана Зубка. Геннадій Григорович, Геннадію Григоровичу. Пане головуючий, пане головуючий, будь ласка. Геннадію Григоровичу, в мене до вас запитання.

Шановний Геннадію Григоровичу, сьогодні ви прекрасно виступили з доповіддю про реформу децентралізації, про реформу, яка розпочалася в Україні по добровільному об'єднанню громад. Але у мене є одне зауваження. Якщо рік назад місцеві громади з острахом дивилися на громади, на створення нових громад, то сьогодні вони вже хочуть це робити. Але в той же час місцева влада на рівні районних адміністрацій і районних рад, наприклад, можу сказати це по Луганській області, стали на смерть проти цієї...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

11:05:29

КУРИЛО В.С. У мене є пропозиція: ви, будь ласка, розберіться з цими главами адміністрацій, які входять у вертикаль державної влади і гонить їх подалі від цього корита, яке... за яке вони тримаються. Виїжджайте на місця, ваше міністерство, ви і наведіть лад в цьому плані.

 

11:05:56

ЗУБКО Г.Г.

Дякую за запитання. Я би хотів, шановні народні депутати. взагалі переходити до поіменних речей, коли стосується якихось проблем. Тому що виїжджати в Луганську область і шукати тих, хто не виконує, це дуже важко.

Тому я прошу звернутися з конкретними прізвищами конкретних голів цивільно-військових адміністрацій, тому що в Луганській області саме цивільно-військові адміністрації, які заважають цьому процесу.

З іншого боку, ми повинні розуміти, що ніхто не хоче на будь-якому рівні втрачати владу: ні на рівні району, ні на рівні області. І тому я запрошую народних депутатів долучатися активно до цього процесу. Тому що зараз – ви бачили, да, ті діаграми, які я показав, - залишки на рахунках місцевих органів самоврядування. Це означає, що це не тільки кошти – це можливості, це інвестиційна привабливість, це те, що взагалі ми домагалися зробити багато років, підписавши ще в 1992 році Хартію про приєднання до європейського місцевого самоврядування.

Тому ще раз, будь ласка, на мене конкретне звернення. з конкретними прізвищами, і що саме, в якому процесі заважає працювати ця людина. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У нас одна хвилина. І останнє запитання Олени Бабак, будь ласка. І на тому ми завершуємо питання до уряду. Будь ласка, дуже коротко, Олена Бабак.

 

11:07:20

БАБАК А.В.

Шановні члени уряду, ви зараз готуєте, узгоджуєте з Міжнародним валютним фондом фінансову та економічну політику України, в якій значну частку займає питання підвищення цін на газ до рівня паритету з імпортом. "Об'єднання "Самопоміч" не підтримує і не буде підтримувати жодного рішення уряду щодо підвищення механістично ціни на імпорт газу без вирішення комплексно питань.

Перше питання – це стосовно реструктуризації і списання старих боргів за газ підприємств тепло-, водопостачання і електропостачальних компаній, а також відшкодування різниці в тарифах, якої сьогодні немає, але з якої є значна заборгованість. Тобто ми не можемо рухатися далі без вирішення питання реструктуризації старих боргів. Це просто категорично не можна допустити.

Друге питання. Без вирішення, без зупинення свавілля "Нафтогазу", який сьогодні узурпує монопольне становище…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

11:08:34

БАБАК А.В. … ринку теплопостачання, а також без надання урядом детального обґрунтування парламенту плану збільшення видобутку українського газу в результаті зміни і реформи цін на газ, а також структури тарифу, в який ми хотіли би бачити інвестиційну складову і дохід на інвестований…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте відповідь і завершуємо.

 

11:09:00

ЯРЕСЬКО Н.

Питання не було, я зрозуміла вашу позицію. Дякую.

 

11:09:09

ДЕМЧИШИН В.В.

Можна декілька коментарів від Міненерго?

Дійсно ведемо переговори з МВФом, тому що ми прекрасно розуміємо, що все-таки соціальне навантаження, при правильних кроках, вкрай велике, тому потрібно шукати механізми, або за рахунок компенсацій чи субсидій зменшити навантаження, або за рахунок додаткових можливостей інвестування і зменшення об'єму споживання, і відповідно зменшення навантаження через складний перелік заходів. Тобто з ЄБРР проводяться переговори про інвестування в теплокомуненерго, які після інвестування зменшать свої втрати, зменшать собівартість, Мінрегіон проводить заходи по видачі пільгових кредитів, які також стимулюють додатково вкладання коштів в цей сегмент, який вкрай цікавий для інвестування, але у зв'язку з тим, що немає коштів у споживачів, в тому числі у населення, у домогосподарств, вони не інвестують, відповідно перевитрачають газ.

В минулому році нам, історично, ми бачили зменшення споживання газу десь на 13-14 відсотків, на 5 мільярдів кубічних метрів, якщо порівнювати контрольну територію 15-го року і 14-го року. В цьому році, протягом двох місяців, ми знову ж таки бачимо зменшення споживання газу десь приблизно на 9 відсотків. На жаль, це відбувається, в першу чергу, за рахунок промисловості.

В дальнійшому однозначно будуть проводитись заходити по стимулюванню енергоефективності, яка є основним ключовим напрямком для зменшення навантаження на населення. Але цей, ці кроки вимагають суттєвих інвестицій. Це десятки, це, можливо, 40-50 мільярдів, які протягом наступних 10-15 років потрібно вкласти в теплогенерацію, водопостачання, в енергопостачання і постачання газу. Це величезні інвестиції. Без допомоги МВФу проводити такі заходи неможливо. Тому ми і ведемо переговори і докладаємо зусиль для того, щоби ці заходи згладжувати. Не піднімати ціну, як на цьому настоює МВФ, до ринкової вже в минулому році, а ми розтягнули цей процес на 3-4 роки. Тобто це процес, складний переговорний, але… Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. У нас час обмежений. Останнє запитання, Розенблат Борислав Соломонович. І на тому ми завершимо нашу "годину запитань до Уряду". Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:11:45

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Прошу передати слово Олегу Мусію.

 

11:11:50

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати. У мене запитання до віце-прем'єра пана Зубка. І не тільки запитання, а велике прохання. Насправді є така Львівська гірничо-збагачувальна фабрика, яка знаходиться на території сільця, і яка створила протягом трьох місяців екологічну катастрофу. В рідному селі наших, нашого віце-спікера, в рідному місті нашого іншого віце-спікера Червонограді, в Городищі, в сільці Соснівці. 100 тисяч населення сьогодні потерпає від екологічної катастрофи на цій збагачувальній фабриці. МНС відфутболює до гірничорятувальної служби, гірничорятувальна служба каже, що це немає грошей на гасіння цієї пожежі. Півтора кілометра завалів породи горить три місяці. Немає взагалі жодної реакції Мінекології. Люди добрі, ви що, хочете знищити все населення Західної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте, пане Геннадій.

 

11:12:58

ЗУБКО Г.Г.

Я думаю, що… Дякую за запитання. Я зараз передам слово міністру енергетики, так. Але я думаю, що тут потрібно знаходити той баланс, коли потрібно чітко визначати робочі місця плюс екологічна безпека. Це не відрізнимі речі, які повинні йти поряд. Дайте, будь ласка, конкретну  інформацію, да, що саме, з якого періоду. Я   поспілкуюсь з Олегом Михайловичем Синюткой з цього приводу. І ми, в принципі, направимо комісію з Міністерства екології на цей гірничий комбінат для того, щоб зробити  експертизу і висновки.

Прошу, пану Демчишину дайте слово.

 

11:13:40

ДЕМЧИШИН В.В.

Пане Мусій, дуже актуальне питання, дійсно є проблема. Ми її знаємо  в  міністерстві, тому що це підприємство  є одним із ключових  у сегменті  Львівсько-Волинського вугільного басейну. На жаль, крім цього підприємства ніхто   не переробляє, не збагачує  вугілля в цьому регіоні.  З відвалів таких, про які ви говорите, які зараз горять,  було  накопичено більше  10 мільйонів тон протягом останніх більше  20 років.   Це реальна проблема.  Підприємство, більше того, є приватним, 63 відсотки  цього  підприємства  належить приватному  власнику, який не вживав, по крайній мірі останнього періоду, півтора року, протягом  якого я у міністерстві,  не вживав ні одного заходу для того, щоб виплачувати заборгованість по зарплаті, щоб підтримувати обладнання у адекватному стані і щоб також  боротися  із технологічними проблемами, у тому  числі і характеру, про який   ви говорите, екологічного забруднення територій. Власники нічого не робили, підприємство знаходиться в банкрутстві. Міністерство прикладає максимально зусиль для того, щоб цю проблему врегулювати, але… як і багато інших у вугільній промисловості. Але хочу вас запевнити, що питання під контролем. Переконаний, що протягом наступних двох тижнів ми цю проблему вирішимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги,  подякуємо  уряду  за  ґрунтовну, змістовну дискусію. На тому запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів  України завершено. Дякуємо представникам Кабінету Міністрів. Успіху вам і звершень на вашій  непростій роботі. 

Згідно  Регламенту ми переходимо до зачитання  депутатських  запитів. Я запрошую пані Оксану Сироїд до зачитання запитів. Дякую.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

СИРОЇД О.І.

 

11:15:32

ГОЛОВУЮЧИЙ. 

Доброго дня, шановні народні депутати. Перед тим, як ми будемо зачитувати запити, ми повинні розглянути вимоги народних депутатів  стосовно коментарів на відповіді на ті запити, які надійшли до них.

Відповідно до Регламенту народний депутат має право виступити з реплікою і дати оцінку відповіді на запит, який він отримав. Ми маємо таких дві вимоги.

Перша вимога від народного депутата Володимира Литвина. Прошу.

 

11:16:35

ЛИТВИН В.М.

Шановні народні депутати, 29 січня я звернувся з запитом до Кабінету Міністрів України і НАК "Нафтогазу" щодо завершення робіт з будівництва газопроводу до сіл Очеретянка-Ясна Поляна Червоноармійського району Житомирської області Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".

Минув час і я отримав дві відповіді, одну від "Нафтогазу України", а другу від Кабінету Міністрів України. Я взагалі повинен сказати, що ми отримуємо, як правило, відписки і, які не відповідають взагалі на зміст поставленого питання, на зміст порушеної проблеми.

Що ж відповів "Нафтогаз України". Вони розказали, яка складна ситуація в "Нафтогазі України". Внаслідок цього не затверджено фінансовий план "Нафтогазу України" на 2016 рік. Уже березень місяць, плану фінансового немає. Як же працює ця найбільша компанія? А відповідно вони стверджують, коли плану немає, фінансування заборонено.

Друге. Вони стверджують, що кошти раніше виділялися безсистемно. Я думаю, це не проблема людей. які там проживають і це не проблема Верховної Ради України.

І третє. Вони говорять про те, що потрібно формувати регіональними органами влади переліки об'єктів газопостачання населених пунктів, в  спорудженні яких було передбачена фінансова участь компанії, що не… для забезпечення відповідного фінансування.

Звертаєшся до місцевих органів влади і місцеві органи влади посилають тебе, в кращому випадку, до компанії "Нафтогаз Україна". І потім констатують, яка величезна сума грошей "закопано", а це 1,6 мільярда гривень, але результату віддачі – жодної. І при цьому, на ці об'єкти щодо яких я звертався, витрачено  майже 1 мільйон  600 тисяч гривень.

Крім того, люди вклали  свої кошти і їм їх ніхто не повертає. Відповідно від Кабінету Міністрів я отримав відповідь, що цю проблему можна  використати, виконати за рахунок регіональних програм  розвитку. А в регіональні  програми розвитку ці об'єкти включати не хочуть і виходить, що ми маємо замкнуте коло.

Тому, виражаючи своє невдоволення і не сприймаючи цю відповідь на депутатський запит, я прошу президію Верховної Ради України, Голову Верховної Ради України направити повторно запит для того, щоб дали    відповідь конкретно, коли буде вирішена не тільки ця проблема, яка стосується сіл Червоноармійського району Житомирської області, а взагалі в країні.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Також слово для репліки стосовно відповіді  на свій запит попросив народний депутат Купрій. Прошу вас.

 

11:19:47

КУПРІЙ В.М.

Шановні колеги! 5 лютого з Президії Верховної Ради було озвучено запит, який стосувався і направлявся в Генеральну прокуратуру. І стосувався заяв міністра, я вже не знаю, колишнього чи діючого, міністра Мінекономіки Абромавичуса до протиправного впливу народного депутата Кононенка на певні посади, певні призначення, які намагалися робити в незаконний спосіб.

Сьогодні я отримав відповідь, відповідь отримав від заступника Генерального прокурора України керівника Спеціалізованої антикорупційної  прокуратури Холодницького. За даною відповіддю вбачається, що дійсно відкрито кримінальне провадження, надається його номер. Також вказано, що стан досудового розслідування тримається на контролі в Генеральній прокуратурі і про це просили  повідомити народних депутатів.

Проте, я хочу зазначити, що рівень корупції, рівень зловживань в  Верховній Раді, він не тільки стосується окремих депутатів, скажімо без посад.

Я разом з Комітетом по Регламенту Верховної Ради України провів службове розслідування і встановив, або ми разом встановили, що депутати Верховної Ради України, їм помічники протиправно отримують заробітну плату і компенсацію на їхні повноваження. Згідно Закону України "Про статус народного депутата України", тільки Верховна Рада своїм актом маж затверджувати посадовий оклад народного депутата і всі похідні від нього виплати. Згідно Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", під час прийняття бюджету повинна пройти процедура затвердження кошторису Верховної Ради України. Так ось, ні на 2015-й, ні на 2016 рік не було затверджено кошторису Верховної Ради України і всі заробітні плати, все фінансування відбувалося відповідно протиправними розпорядженнями Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана. 178 мільйонів гривень було незаконно отримано нами з вами, я не хочу сказати, що нам не треба кошти, але це треба робити правильно, обґрунтовано і треба доводити, що ми дійсно правова держава.

Тому прошу вважати зараз цей мій виступ депутатських запитом з вимогою до Голови Верховної Ради України, привести у відповідність до чинного законодавства негайно всі питання, які стосуються фінансування Верховної Ради України, в тому числі, що стосується кошторису. А також надати нам, депутатам, пояснення, чому цього зроблено не було і нехай Володимир Гройсман скаже причини своєї протиправної поведінки. Дякую.

 

11:22:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Отже, надійшли запити таких депутатів.

 Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для заміни старих водогінних мереж та встановлення станції знезалізнення води в місті Чуднові Житомирської області.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на завершення будівництва школи в селі Кодня Житомирського району, Житомирської області та одночасного фінансування витрат по охороні цього об'єкту.

Богдана Онуфрика до міністра освіти і науки України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо питання реорганізації Буковинського державного фінансово-економічного університету в Чернівецькій області.

Богдана Онуфрика до міністра інфраструктури України, міністра освіти і науки України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для завершення реконструкції 2-го поверху адмінбудинку Звенячинської сільської ради під розташування дитячої установи.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо злочинної бездіяльності Уряду в питаннях забезпечення ліками онкохворих дітей в Житомирській області.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо невиконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року №1013 про упорядкування заробітної плати працівників бюджетної сфери.

Андрія Артеменка до Секретаря Ради нацбезпеки і оборони України, Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України стосовно бездіяльності правоохоронних органів та керівництва Уряду щодо чиновників, проти яких є обґрунтовані підозри у здійсненні корупційних злочинів та ведеться слідство.

Мустафи-Масі Найєма до Прем'єр-міністра України, Глави Адміністрації Президента України щодо зустрічей з Ігорем Коломойським 20.02.2016 - 21.02.2016.

Анни Романової до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо негайного врегулювання ситуації зі зниженням заробітних плат працівників бюджетної сфери.

Тетяни Донець до міністра охорони здоров'я України про виконання програми "Лікування громадян України за кордоном".

Андрія Кісельова до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на фінансування розвитку та модернізації матеріально-технічної бази Димитровської центральної міської лікарні.

Андрія Кісельова до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на фінансування проведення робіт з капітального ремонту доріг та облаштування відводу поверхневих вод центральних вулиць міста Димитров.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра освіти і науки України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо будівництва школи в селі Степангород Володимирецького району Рівненської області.

Групи народних депутатів (Мельника, Гереги та інших, всього 5 депутатів) до начальника регіональної філії "Південно-Західна залізниця" щодо відновлення розкладу руху дизель-поїзда ДН-3 по маршруту Хмельницький-Шепетівка.

Андрія Деркача до Прем'єр-міністра України щодо повернення спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість сільгосптоваровиробників.

Андрія Деркача до Прем'єр-міністра України щодо недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування.

Олександра Абдулліна до міністра охорони здоров'я України, голови Рівненської обласної державної адміністрації про надання невідкладної медичної допомоги жителю села Лісове Дубровицького району Рівненської  області Валерію Мусійовичу Грицюку.

Максима Бурбака до Генерального прокурора України щодо швидкого та об'єктивного розслідування кримінального провадження стосовно підкупу виборців депутатом Чернівецької міської ради Ростиславом Біликом.

Максима Бурбака до голови Державної екологічної інспекції щодо швидкої, об'єктивної та неупередженої перевірки інформації стосовно руйнування ландшафтного заказника місцевого значення "Буковинські водоспади" у Путильському районі Чернівецької області.

Михайла Бондаря до віце-прем'єр-міністра України – міністра культури України щодо виведення із аварійного стану пам'ятки архітектури національного значення – дерев'яної церкви Різдва Богородиці в селі Стиборівка Бродівського району Львівської області.

Михайла Бондаря до міністра внутрішніх справ України щодо пришвидшення розгляду питання про передачу майнових комплексів військових містечок №№ та 11 та 12, що знаходяться в місті Буськ Львівської області у власність територіальної громади міста Буськ.

Сергія Лабазюка до міністра охорони здоров'я України щодо державної підтримки осіб, хворих на гемодіаліз.

Сергія Лабазюка до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України стосовно роз'яснення ситуації щодо перерахунку пенсій військовослужбовцям Збройних Сил України.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо невиконання начальником Львівської митниці Державної фіскальної служби рішень судів стосовно дотримання вимог трудового законодавства.

Ігоря Шурми до міністра інфраструктури України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо незадовільного забезпечення електроенергією та необхідності проведення ремонту автодоріг в селі Перегноїв Золочівського району Львівської області.

Анни Романової до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо надання вичерпної інформації про перелік заходів та їх графік, на які передбачено 39 тисяч 606 … 39 мільйонів 606 тисяч гривень бюджетною програмою 1201030.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо усунення перепон у реалізації Проектів міжнародної технічної допомоги по Програмі прикордонного співробітництва "Європейській інструмент сусідства та партнерства: "Україна-Словаччина-Угорщина-Румунія".

Владислава Бухарєва  до Прем'єр-міністра України щодо подальшого функціонування закладів освіти з підготовки практико-орієнтованих фахівців середньої ланки в Сумській області та інших регіонах України.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо покращення матеріально-технічного забезпечення комунального закладу Сумської обласної ради "Обласна спеціалізована психіатрична лікарня № 2".

Степана Івахіва до Прем'єр-міністра України щодо відновлення руху автомобільного транспорту через пункт прикордонного пропуску в селі Тур Ратнівського району Волинської області.

Владислава Севрюкова до міністра молоді та спорту України щодо порушення спортивних принципів та непрозорості формування юніорської збірної команди зі стрільби з лука.

Сергія Куніцина до голови правління Пенсійного фонду України щодо масового порушення законних прав військових пенсіонерів при перерахунку пенсій.

Групи народних депутатів (Вілкула, Рабіновича та інших. Всього 25 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо недопущення руйнування ракетно-космічної галузі України та врегулювання ситуації, яка склалася навколо Державного підприємства "КБ "Південне" імені Янгеля": змін до Статуту цього державного підприємства та примусового та безпідставного звільнення Дегтярьова з посади Генерального конструктора - Генерального директора.

Остапа Єднака до Богуславської житлово-експлуатаційної контори, Богуславського міського голови щодо забезпечення права громадян на доступ до публічної інформації.

Групи народних депутатів (Єднака, Гопко, Кацер-Бучковської) до Тернопільського міського голови, голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо ситуації з утилізацією сміття та забезпеченням реалізації державної політики у сфері поводження з відходами.

Олександра Кодоли до міністра охорони здоров'я України, міністра оборони України, Голови Служби безпеки України щодо відновлення порушених прав лікарів, які надавали медичну допомогу в рамках діяльності Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова в зоні проведення АТО.

Андрія Лопушанського до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо необхідності виділення коштів (субвенції) з Державного бюджету на погашення заборгованості за виконані у 2008 році роботи по проведенню аварійно-відновлювальних робіт (капітальний ремонт) комунального моста у селі Стрілки Старосамбірського району Львівської області.

Андрія Лопушанського до виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України щодо необхідності попередження надзвичайної ситуації стосовно засмічення твердими та рідкими побутовими відходами гірських територій українського прикордоння та захисту навколишнього середовища у Львівській області.

Анатолія Кузьменка до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо врегулювання проблемних питань відносно відновлення втрачених соціальних гарантій колишнім працівникам структурних підрозділів Державної холдингової компанії "Олександріявугілля" Кіровоградська область.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2012 року №938.

Сергія Ларіна до Прем'єр-міністра України про розгляд звернення Кіровоградської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Сергія Ларіна до Віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо надання систематичного роз'яснення, інформування та допомоги мешканцям Голованівського району Кіровоградської області відносно проведення прозорої адміністративно-територіальної реформи, згідно Закону України "Про добровільне об'єднання громад".

Юрія-Богдана Шухевича до Прем'єр-міністра України стосовно встановлення мінімального розміру пенсії не нижче прожиткового мінімуму для жінок, які працюють понад... мають понад 20 років стажу та чоловіків, які мають понад 25 років стажу.

Групи народних депутатів (Курила, Ляшка та інших. Всього 15 депутатів) до міністра інфраструктури України щодо відновлення пасажирського залізничного сполучення у мережах Троїцького, Білокуракинського, Старобільського, Новоайдарського та Станично-Луганського районів Луганської області.

Анатолія Євлахова до голови Антимонопольного комітету України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо зловживання монопольним становищем та порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу природного газу компанією ПАТ "Чернігівгаз".

Анатолія Кузьменка до голови правління Пенсійного фонду України щодо надання інформації відносно заборгованості перед Пенсійним фондом України по сплаті страхових внесків колишніх працівників структурних підрозділів Державної холдингової компанії "Олександріявугілля" Кіровоградська область.

Ольги Богомолець до віце-прем'єр-міністра України - міністра культури України щодо необхідності підтримки на державному рівні проведення ХІ Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення житлом тимчасово переміщених осіб у місті Нікополі Дніпропетровської області.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів для проведення робіт із укріплення берегової лінії Каховського водосховища по місту Нікополь Дніпропетровської області.

Олексія Ленського до виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України стосовно вжиття невідкладних заходів реагування у зв'язку із грубим порушенням законодавства, фактами погроз та неприпустимої поведінки, протиправними звільненнями працівників трудового колективу Ужанського національного парку з боку новопризначеного керівника парку Бирковича Віктора Івановича та прийняття мір щодо забезпечення збереження кваліфікованих кадрів, які працюють в Ужанському національному парку протягом тривалого періоду.

Олексія Ленського до голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо невідкладного вирішення питання про фінансування капітального ремонту дороги державного значення, що проходить через місто Глиняни Львівської області та знаходиться в аварійному стані й паралізує пасажирські та вантажні перевезення, що порушує права українців та призводить до чисельних незручностей та вжиття негайних заходів реагування для ліквідації сміттєзвалища у Золочівському районі, Львівськой області, яке знаходиться обабіч дороги до мальовничого куточку України - міста Яремче.

Юлії Льовочкіної до Міністерства соціальної політики України щодо приведення у відповідність розміру щомісячної допомоги при народженні дитини із розміром прожиткового мінімуму.

Вадима Кривохатька до голови Служби безпеки України щодо можливої причетності до корупційних дій головного лікаря Запорізької обласної клінічної лікарні Шишки та голови Запорізької обласної ради Самардака та інших

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо негайного відновлення підвезення дітей до школи.

Артема Ільюка до Директора Національного антикорупційного бюро України, заступника Генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо дій, які містять ознаки корупційних діянь та вжиття заходів стосовно запобігання корупції в Державному концерні "Укроборонпром" та підприємствах концерну.

Олександра Супруненка до Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо проведення аудиту тарифів ПАТ "Київенерго" та ТОВ "Євро-Реконструкція".

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра України щодо вирішення проблемних питань, які виникають у діяльності ОСББ та ЖБК зі сплатою земельного податку.

Григорія Тіміша до голови Чернівецької обласної ради, голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо ремонту дороги державного значення Чернівці-Глибока та дороги Чернівці-Крива-Снячів-Сторожинець за рахунок коштів спецфонду обласного бюджету Чернівецької області.

Віталія Курила до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання накопичення боргу та штрафних санкцій у зв'язку з блокуванням рахунків органів місцевого самоврядування та державної влади по оплаті за електроенергію ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" та масових і постійних відключень електроенергії в Луганській області.

Ірини Геращенка та Марії Іонової до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо надання інформації про стан кримінального провадження стосовно Золоторенка.

Антона Геращенка до голови Рахункової палати щодо проведення позапланових заходів.

Антона Геращенка до Державного підприємства "Укртранснафтопродкут" щодо надання інформації та документації.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо відновлення державної освітньої субвенції на харчування для учнів 1-4 класів.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності визначення правових, організаційних, фінансових засад функціонування коледжів та технікумів в системі вищої освіти.

Юрія Бублика до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо протиправних дій Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пов'язаних із прийняттям постанови про встановлення загальнобудинкових вузлів обліку газу, порушення прав споживачів газу та проведення ними масових протестних акцій в Полтавській області.

Сергія Мельнака до голови Національної поліції України, голови Державної екологічної інспекції України, виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України, Генерального прокурора України щодо перевірки додержання вимог законодавства на території державного курорту "Сатанів" Хмельницької області.

Групи народних депутатів (Дубневича, Кота та інших. Всього 17 депутатів) до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, голови Донецької обласної державної  адміністрації щодо відселення дітей із зони воєнних дій до безпечних районів.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо передачі земельної ділянки військового містечка №160 у власність територіальної громади Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів Закарпатській області для проведення ремонту автошляхів.

Сергія Кудлаєнка до міністра оборони України щодо вжиття невідкладних заходів, направлених на зупинення протиправних дій командування військової частини 3008 стосовно ненадання необхідного пакету документів для оформлення та виплати одноразової грошової допомоги у разі інвалідності демобілізованому учаснику бойових дій Віктору Тіхону.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної фіскальної служби України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо необхідності забезпечення належної господарської діяльності металургійних підприємств.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державного агентства автомобільних доріг України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Київської міської державної адміністрації, Миколаївської міської ради стосовно необхідності всебічного розгляду звернень громадян щодо належного надання житлово-комунальних послуг.

Валерія Давиденка до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України стосовно необхідності надання роз'яснень щодо підрахунку, обліку пасажирів пільгових категорій, яких перевозить громадський транспорт на маршрутах.

Валерія Давиденка до Прем'єр-міністра України, Голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо нагальної потреби у здійсненні ремонту автомобільної дороги Ольшана-Качанівка Чернігівської області.

Іванни Климпуш-Цинцадз до першого заступника Голови Державної інспекції сільського господарства України, голови Закарпатської обласної державної адміністрації щодо необхідності перевірки виділення земельних ділянок та забудови полонини "Драгобрат".

Ірини Фріз та Ірини Геращенко до голови Київської державної адміністрації щодо забезпечення житлом інваліда, учасника бойових дій у зв'язку з участю в Антитерористичній операції Олександра Соболя.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо проведення перерахунку пенсій колишніх військовослужбовців згідно Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Анатолія Денисенка до виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України, Генерального прокурора України щодо припинення самоправного зливу стічних вод ВАТ "Союз-Дельта" в водоймище на території міста Харкова.

Тараса Батенка до Голови Державної пенітенціарної служби України щодо відновлення функціонування державної виправної колонії №110 Миколаївського району Львівської області.

Тараса Батенка до першого заступника Генерального прокурора України щодо припинення незаконного та варварського винищення лісів, що завдає значної шкоди екології регіону Розділля та Білого Камня у Львівській області.

Івана Мельничука до голови Національної поліції України, Генерального прокурора України щодо виявлення ймовірних корупційних проявів у незаконних діях працівників правоохоронних органів.

Івана Мельничука до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України щодо поновлення порушеного права та вжиття заходів для виплати матеріальної допомоги матерям-одиначкам, яка незаконно не виплачувалася протягом січня-лютого 2016 року.

Григорія Тіміша до міністра охорони здоров'я України щодо термінового забезпечення Чернівецької обласної дитячої лікарні ліками для лікування важкохворих дітей.

Групи народних депутатів (Добродомова, Мусія та інших. Всього четверо депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо конкретних напрямків використання виділених урядом коштів у розмірі 500 мільйонів гривень на фінансування закладів професійно-технічної освіти.

Групи народних депутатів (Добродомова, Мусія та інших. Всього четверо депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо конкретних напрямків використання виділених урядом коштів у розмірі 500 мільйонів гривень на фінансування закладів професійно-технічної освіти.

Дмитра Добродомова до міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України щодо необхідності виділення коштів у першій половині 2016 року для завершення реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Групи народних депутатів (Сольвара, Безбаха, Матвійчука)  до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства екології та природних ресурсів України стосовно надання інформації про повторне ініціювання проекту щодо створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника на території зони відчуження.

Романа Мацоли до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" стосовно вжиття заходів щодо забезпечення укладення договору про постачання природного газу між ПАТ "НАК "Нафтогаз України" та Шепетівським комунальним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства.

Максима Курячого до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо запобігання сепаратиським технологіям по створенню економічної автономії регіонів.

Андрія Тетерука до Голови Національного банку України, Голови правління Публічного…

Андрія Тетерука до Голови Національного банку України, голови правління Публічного акціонерного товариства "Акціонерний комерційний банк "НОВИЙ", Генерального прокурора України щодо надання інформації про Державне підприємство конструкторське бюро "Південне" імені М.К.Янгеля, відомостей про остаточних ключових учасників у структурі власності в Публічному акціонерному товаристві "Акціонерний комерційний банк "Новий" та надання кримінально-правової оцінки (кваліфікації) діям бувшого Генерального директора Державного підприємства конструкторське бюро "Південне" імені Янгеля Дегтярева Олександра Вікторовича стосовно наявності в них ознак злочинів передбачених Кримінальним Кодексом України.

Віталія Гудзенка до Голови Київської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для завершення будівництва та введення в експлуатацію полігону з утилізації твердих побутових відходів біля села Розкішна Ставищенського району Київської області.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра закордонних справ України, Голови Державної прикордонної служби України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо створення спрощеного пункту пропуску за напрямом Бутове Зарічненського району Рівненської області - Городна Столинського району Брестської області Республіки Білорусь.

Дмитра Тимчука до міністра соціальної політики України, Голови Державної міграційної служби України, Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо недопущення зловживань з виплатами внутрішньо переміщеним особам та маніпуляцій кількістю внутрішньо переміщених осіб.

Ярослава Маркевича до Прем'єр-міністра України щодо надання документації.

Ярослава Маркевича до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, голови Антимонопольного комітету, Тимчасово виконуючого обов'язки начальника Головного управління Національній поліції в Дніпропетровській області щодо вжиття заходів по усуненню порушень вимог законодавства у роботі Нікопольського управління газового господарства ПАТ "Дніпропетровськгаз збут".

Олега Осуховського до міністра внутрішніх справ України, Голови Національної поліції України, Генерального прокурора України щодо вжиття заходів по організації охорони правопорядку у Володимирецькому районі Рівненської області.

Олега Осуховського до міністра внутрішніх справ України, Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Генерального прокурора України щодо припинення незаконного будівництва поряд з пам'яткою архітектури національного значення Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Андрія Іллєнка  до виконуючого обов'язки голови правління Публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця", міністра інфраструктури України щодо проведення ремонту рухомого складу приміських поїздів на вузькоколійці Виноградів-Хмільник-Іршава.

Андрія Іллєнка до Начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України,  міністра оборони України щодо вжиття заходів реагування з метою збереження Меморіального комплексу "Пам`яті героїв Крут".

Юрія Левченка до Фонду соціального страхування України, Міністерства соціальної політики України щодо нездійснення виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності й пологах застрахованим особам,  які зареєстровані на неокупованій території України та перебувають у трудових відносинах з підприємствами, що зареєстровані на тимчасово окупованій території України.

Юрія Левченка до Голови Антимонопольного комітету України, Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Генерального прокурора України щодо системних порушень ПАТ "Київенерго" прав споживачів послуг по забезпеченню теплопостачання шляхом ігнорування показників введених в експлуатацію будинкових засобів обліку спожитої теплової енергії та нарахування оплати за використані послуги згідно загального тарифу.

Олексія Кириченка до міністра освіти і науки України щодо вжиття заходів реагування, направлених на вдосконалення основних засад функціонування системи професійно-технічної освіти України та подолання кризових явищ, врахування пропозицій директорів професійно-технічних навчальних закладів за результатами наради при голові Сумської обласної ради у процесі проведення реформування у даній галузі.

Вадима Кривенка та Павла Дзюблика до міністра внутрішніх справ України щодо погіршення криміногенної ситуації у Житомирській області у зв'язку з незаконним видобутком бурштину.

Івана Балоги до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України щодо фінансування будівництва об'їзної дороги навколо міста Берегове до міжнародного пункту пропуску "Лужанка- Берегшурань".

Івана Балоги до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України щодо передачі комплексу будівель Берегівського ліцею сфери послуг у комунальну власність територіальної громади міста Берегова.

Групи народних депутатів (Кацер-Бучковської, Єленського  та інших. Всього 18 депутатів) до голови Київської міської державної адміністрації щодо створення музею подружжя Слави Стецько та Ярослава Стецька в приміщенні за адресою місто Київ, вулиця Антоновича, 3-Б.

Сергія Капліна до Голови Державної екологічної інспекції України щодо вжиття заходів по ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища біля села Макухівка Полтавської області.

Наталії Кацер-Бучковської до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо будівництва газовимірювальних станцій на кордонах з ЄС та Російською Федерацією.

Олега Кулініча до Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо усунення перешкод в отриманні земельних ділянок учасниками АТО.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо врегулювання питання нарахування пенсії для осіб, які достроково вийшли на пенсію.

Групи народних депутатів (Дехтярчука, Мусія, Третьякова) до Міністра охорони здоров'я України щодо невідкладного забезпечення життєво необхідними лікарськими засобами мешканця міста Дубно, який переніс операцію з трансплантації донорської нирки.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України щодо недопущення ліквідації державних лісогосподарських підприємств.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України щодо державного фінансування будівництва онкодиспансеру на Житомирщині.

Павла Різаненка до Прем'єр-міністра України щодо усунення порушення законності в частині призначення та погодження перших заступників та заступників голів районних державних адміністрацій.

Андрія Шиньковича до голови Хмельницької обласної ради, Голови Білогірської районної ради Хмельницької області, Голови Нетишінської міської ради, Голови Ізяславської районної ради Хмельницької області, Голови Красилівської районної ради Хмельницької області, Голови Теофіпольської районної ради Хмельницької області щодо необхідності забезпечення харчуванням дітей у школах Хмельницької області.

Андрія Шиньковича до голови Хмельницької обласної ради, Голови Красилівської районної ради Хмельницької області, Голови Ізяславської районної ради Хмельницької області, Голови Теофіпольської районної ради Хмельницької області про збільшення норми забезпечення медикаментами для надання невідкладної медичної допомоги у розмірі 10 гривень на рік на одного сільського жителя.

Олександра Ревеги до Прем'єр-міністра України, Міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської обласної ради про необхідність збереження Обласного медичного центру вертебрології і реабілітації Житомирської обласної ради.

Дмитра Лінька до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для реалізації інвестиційних проектів у Петрівському районі Кіровоградської області.

Дмитра Лінька до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для ремонту доріг, мостів у Петрівському районі Кіровоградської області, зменшення тарифів на електроенергію для населення, збільшення обсягів лімітування по першому блоку тарифів для населення.

Валентина Ничипоренка до Генерального прокурора України щодо захисту інтересів Конельсько-Попівської громади Жашківського району, Черкаської області.

Валентина Ничипоренка до Генерального прокурора України щодо питань розслідування кримінальних справ.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо збільшення фінансування ремонту автомобільних доріг Черкащини у 2016 році.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо розпаювання земельних ділянок колишніх державних підприємств у структурі Національної академії аграрних наук серед мешканців сіл Мала Смілянка, Холоднянське та Миколаївка Смілянського району Черкаської області.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра юстиції України, міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України, першого заступника начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, Начальника Головного територіального управління юстиції у місті Києві, прокурора Вінницької області щодо незаконного звернення стягнення на єдине житло та примусове виселення громадянки Оксани Присяжної, яке перебуває в іпотеці для забезпечення кредиту в іноземній валюті.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра освіти і науки України, голови Вінницької обласної державної адміністрації, голови Вінницької обласної ради щодо проведення IV етапу учнівських олімпіад із предметів науково-природничого циклу не лише серед учнів випускних класів.

Павла Дзюблика до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій власника ТДВ "ЖЛ" у місті Житомир по факту незаконного утримання трудових книжок працівників, які мають намір звільнитися, не виплати заборгованості по заробітній платі за відпрацьований на підприємстві період.

Павла Дзюблика та Вадима Кривенка до Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо незаконного відведення земельних ділянок виконуючим обов'язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на будівництво очисних споруд в місті Скалат Підволочиського району Тернопільської області з Державного фонду регіонального розвитку.

Михайла Головка та Олександра Марченка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, заступника Генерального прокурора України - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо антидержавної діяльності посадових осіб НАК "Нафтогаз Україна" та ПАТ "Укргазвидобування".

Володимира Парасюка до Кабінету Міністрів України, Голови Фонду державного майна України, начальника Державної фінансової інспекції у Львівській області щодо надання відомостей відносно діяльності Державної бази відпочинку "Чарівні озера" та перевірки обставин можливої неправомірної приватизації бази за заниженою ціною.

Володимира Парасюка до Голови Державної аудиторської служби України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки цільового використання коштів директором Державного історико-архітектурного заповідника міста Жовква Володимиром Геричем під час проведення ремонтно-реставраційних робіт Жовківського замку.

Юрія Бублика до міністра внутрішніх справ України, Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України про незаконні дії голови Полтавської обласної ради Біленького О.Ю. щодо примусової зміни керівника Полтавського обласного комунального підприємства "Полтавафарм" та призначення на посаду особи, яка має судимість за вимагання хабара.

Руслана Демчака до Голови Державної фіскальної служби України щодо передачі на баланс територіальної громади селища міського типу Турбів нежилої будівлі для Центру надання адміністративних послуг.

Групи народних депутатів (Демчака, Спориша та інших, всього 7 депутатів) до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо переліку об'єктів ремонту автомобільних доріг Вінницької області у 2016 році.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення землі та фінансування об'їзної дороги Р-17, соціальних об'єктів у місті Біла Церква Київської області.

Олександра Марченка до Генерального прокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів Київської області.

Романа Семенухи до міністра соціальної політики України щодо узгодження порядку видачі довідок про склад сім'ї.

Романа Семенухи до міністра юстиції України щодо неузгодженості пункту 43 Постанови КМУ №1037 та п.3 листа №7/10-1070 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Максима Курячого до секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо ситуації у космічній галузі України.

Юрія Берези до міністра інфраструктури України щодо необхідності проведення ремонту автомобільної дороги між Апостолівським та Нікопольським районами Дніпропетровської області.

Юрія Берези до виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України щодо необхідності проведення ремонту гідротехнічної захисної споруди №8 Каховського водосховища.

Віталія Сташука до голови Служби безпеки України щодо розгляду звернення громадянки Декрет Анни Юріївни про можливе перевищення службових повноважень її колишнім чоловіком – співробітником УСБУ в Чернігівській області.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов’язки міністра екології та природних ресурсів України, голови Державної екологічної інспекції України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державного агентства водних ресурсів України, голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо необхідності термінового проведення перевірок фактів порушення природоохоронного законодавства та притягнення винних до відповідальності.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра оборони України про необхідність вирішення питання з розширення потенційних можливостей державної установи "Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії" Міністерства охорони здоров'я України.

Групи народних депутатів (Сидоровича, Опанасенка та інших, всього 7 депутатів) до міністра внутрішніх справ України, директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України щодо надання правової оцінки діянням власників та посадових осіб ПАТ "Дельта банк", посадових осіб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України, які пов'язані з банкрутством та ліквідацією банку.

Сергія Кудлаєнка до міністра оборони України щодо вжиття невідкладних заходів, направлених на встановлення дійсних обставин факту поранення солдата за призовом Легуші Віталія Сергійовича під час проходження ним військової служби.

Едуарда Матвійчука до Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради стосовно необхідності надання соціальної та іншої всебічної допомоги у забезпеченні належного лікування  за онкологічними захворюваннями інвалідів другої групи, мешканців Київського району міста Одеси Друзяки Надії Петрівни та, за повторним зверненням, Наталії Петрівни Оксаненко.

Едуарда Матвійчука до Міністерства соціальної політики України, Одеської міської ради, Одеської обласної державної адміністрації стосовно необхідності об'єктивного розгляду повторного звернення внутрішньо переміщеної особи Гринішак Лідії Йосипівні, яка тимчасово мешкає у Київському районі міста Одеси.

Групи народних депутатів (Мусія, Добродомова та інших, всього 7 депутатів) до міністра внутрішніх справ України щодо надання роз'яснень.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо необхідності якнайшвидшого відновлення робіт із розробки Батків-Бабчинського нафтогазоконденсатного родовища та недопущення скорочення працівників НГВУ "Надвірнанафтогаз" ПАТ "Укрнафта".

Юрія Дерев'янка до міністра фінансів України стосовно виділення місцевим бюджетам Івано-Франківської області субвенції з Державного бюджету України на 2016 рік на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій з метою будівництва об'єктів соціальної інфраструктури.

Групи народних депутатів (Рябчина, Шкрум та інших, всього 11 депутатів) до Київського міського голови щодо неприпустимості забудови "Скверу Небесної Сотні" у місті Києві та порушень вимог чинного законодавства України при наданні дозволів на забудову відповідної земельної ділянки.

Юрія Чижмаря до Генерального прокурора України щодо взяття кримінальної справи під особистий контроль з метою додержання законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність.

Ольги Червакової до Генерального прокурора України стосовно незаконного вилучення земельних ділянок Державного лісового фонду, щодо перевищення повноважень посадовими особами органів місцевого самоврядування та щодо бездіяльності правоохоронних органів.

Ми завершили розгляд депутатських запитів. Відповідно до Регламенту, оголошую перерву до 12 години 30 хвилин.

Шановні народні депутати, ми продовжимо нашу роботу о 12 годині 30 хвилин.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо нашу роботу, шановні народні депутати.

Я пропоную, щоб ми зараз розглянули відповідно до нашого розкладу звіт Тимчасової слідчої комісії з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через річку Дніпро у місті Запоріжжя.

Це питання не потребує голосування, ми з вами можемо заслухати звіт голови тимчасової слідчої комісії.

Пропоную такий регламент, щоб ми зараз 10 хвилин заслухали звіт голови комісії, після того будемо мати 10 хвилин для відповідей на запитання.

Прошу, запрошую до слова пана народного депутата Сабашука, голову тимчасової слідчої комісії для доповіді.

 

12:33:28

САБАШУК П.П.

Шановний пане голово, шановні народні депутати! Сьогодні це попередній звіт роботи комісії, яка працювала 6 місяців, він є проміжний звіт.

Що хочу сказати. Звіт у вас всіх є на руках, я його можу зачитувати, можу не зачитувати. Якщо можна, я предлагаю… бо можу, готовий відповісти на запитання, але декілька нюансів.

Нюанс перший. Грошей вкрали достатньо багато. Те, що ми знайшли, мінімально 300 мільйонів гривень в 12-му році, які були перераховані як аванс, перераховані на проміжну фірму і зникли без слідів. Раз.

Друге питання, яке достатньо серйозне є, це кран, який був за... який побудували у Севастополі, який був все-таки Російською Федерацією конфіскований. Сьогодні є питання повернення його або компенсація цих грошей, тому що, як відомо, на жаль, наш запорізький кран сьогодні будує Керченську переправу, і даже його не перекрасили. Єдине, що радує, що він будує її і покрашений в жовто-блакитний колір.

Технічний стан цієї будови також просить, визиває найкращого. І необхідний серйозний технічний аудит. Тому у нас був… було виїзне засідання робочої групи разом з адміністрацією Запорізької області, разом з адміністрацією міста Запоріжжя, де було прийнято рішення: перше –  провести нараду в Кабінеті Міністрів з запрошенням членів народних депутатів, членів комісії і тимчасової слідчої комісії, раз; адміністрації Запорізького гор… міста Запоріжжя, Запорізької області – два. І заслухати ініціативу міськради, Запорізької міськради про передачу цього об'єкта, щоб його повернути від агентства шляхів в місто для закінчення цих робіт.

Ну, і остається питання на сьогоднішній день фінансування, тому що міст профінансовано всього-на-всього на 48 процентів за 6 років, але на самом... справі… невідомо, наскільки він профінансований і невідомо скільки грошей для цього необхідно. Тому ми звернулися до уряду з проблемою, щоб провести цю нараду, зробити повністю технічний аудит, зробити економічний аудит і відпрацювати схему фінансування даних мостів. Ну, от коротко так. Готовий відповісти на запитання.

Депутатські? Депутатські звернення, запрошення на Генеральну прокуратуру, на СБУ відправлено, на агентство шляхів, на Кабінет Міністрів. Вони також уже є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, ви завершили?

 

12:36:11

САБАШУК П.П. Так, готовий відповісти на питання більш конкретні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, тоді запишіться для запитань.

Прошу, народний депутат  Сергій Рудик.

 

12:36:45

РУДИК С.Я.

Шановний  доповідач,  хотілося ю з'ясувати все-таки, яку  суму вкрали. Чи точно мій колега, який поруч, Яків Якович Безбах теж так само цікавиться цим питанням. Чи добудована ця споруда? Скільки коштів з державного  бюджету ще треба виділити?  Якщо ні, я як член бюджетного комітету  дуже цікавлюсь цим питанням. Ну і  звичайно,   нас всіх  хвилюють, які правові наслідки щодо порушення,  крім зведення запитів. Дякую за увагу.

 

12:37:23

САБАШУК П.П.

Відповідаю. Планова тривалість будівництва зросла з  6 років до  9 років. Кошторисна  вартість зросла  в 2,9 рази  і складала, на сьогоднішній день потрачено 2 мільярда  727 мільйонів  300 тисяч гривень, виділених  на  будівництво.  Останні дані, які ми найшли, ми поки що найшли 300 мільйонів гривень тих грошей, які у  2012 році були перераховані по тендеру. До речі, я  хочу звернути увагу, що тендер, коли був проведений, умови були  розроблені   Кабінетом Міністрів. Компанії "Уманьавтодор" як   забудовника, яку… забудовнику  було проплачено 100 процентів предоплати, що само по собі цікаво. Після цього ця компанія "Уманьавтодор" перерахувала ці гроші своєму підряднику "БМП Планета-Міст", яка просто-на-просто зникла, не заплативши, не вернувши  ні однієї копійки аванс. Все?  (Шум у залі)

 300 мільйонів гривень у  2012 році. Ми не змогли копатися... набагато більше, то єсть те, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити.

 

12:38:39

САБАШУК П.П. Більше того,на сьогоднішній день запорізька прокуратура відкрила уголовне провадження, але, на жаль, не знайшли ні керівника цього підприємства, ні  даже  місце  знаходження цієї компанії.  Це була  така  потуга, красива, яка просто нагла до неможливості. На сьогоднішній день ми звернулися, спецкомісія до  Служби безпеки України, до Генерального прокурора з питанням доповісти нам на слідуючому засідання  про стан провадження по  цьому питанню. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Ігор Шурма.

 

12:39:11

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Пане Сабашук, я знаю, що ви дуже часто відвідували і відвідуєте Запоріжжя і переживаєте за вирішення проблем. Дивує інша ситуація, коли стосується гучних заяв стосовно того, що місто потерпає від сполучення, один міст абсолютно не розвантажує дві частини міста, постійні корки, постійні аварії.

Створюється комісія. Скажіть, будь ласка, це, ви вважаєте, нормально, що Кабмін не може провести засідання і вирішити подальшу долю? Півроку працює комісія. Ну, сказати сьогодні, 300 мільйонів вкрали, ну, за фірмами є ж конкретні прізвища, ну, ніхто ж нікуди не розчинився, напевне ж, можна притягувати до відповідальності. Але, мені видається, треба шукати якийсь компроміс в чому, Кабмін повинен сказати, він буде це продовжувати чи ні, чи ті мости будуть так і стояти недобудовані.

І запитання. Коли все-таки ви бачите буде кінець будови тих мостів? 

 

12:40:19

САБАШУК П.П. Ну, я, я як запорізький депутат і тільки як голова комісії можу сказати, по-перше, да, в роботі комісії було декілька проблем.

Проблема перша. На жаль, в місті Запоріжжі нам не було з ким працювати, тому що та команда, яка була до виборів, на жаль, вона зовсім не працювала в місті як такова. Це раз.

По-друге, ми зверталися до Кабінету Міністрів, до нашого любимого ПРем'єр-міністра з просьбою все-таки призначити нам відповідального для роботи і співпраці з комісією. Ну, був призначений пан Вашевський, якщо пам'ять мені дозволяє, і після цього через 3 або 4 тижні пішов, ви знаєте, сказав, що я там працювати не буду. От.

Ми написали листа… Ну, от. до речі, написали листа. Чому? Тому, що у нас з'явилося розуміння з місцевою радою, то есть, з міськрадою як методологічно зробити те, що нам сьогодні необхідно. То есть, ми говоримо про те, що міськрада готова взяти на себе і забрати цей об'єкт незавершеного будівництва на місто Запоріжжя. Це раз.

Але Кабінет Міністрів повинен узгодити і провести повністю весь технічний аудит при передачі, економічний аудит і порахувати в кінці кінців, тому що ніхто не знає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити. Але завершуйте, будь ласка, 30 секунд.

 

САБАШУК П.П. … просто-напросто скільки грошей треба на вибудову. Цієї інформації просто не существує.

Більше того, на жаль, на сьогоднішній день з  2012 року по 2016 рік ішло будівництво  без  узгодженої  проектної документації, її просто нема. Тому що спочатку повинен був будуватися вантовий міст, після  цього, коли не получилося забрати кран, говорили, що будемо будувати проміжний міст. Почали заливати бики без проектної технічної документації, на жаль. І сьогодні ми пробуємо якраз з цим питанням розібратися. Це дуже тяжке питання. Тому що  ви самі розумієте, в якому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Скільки вам треба завершити? Включіть,  будь ласка, мікрофон.

 

САБАШУК П.П. Сьогодні є розуміння трьох сторін: це народних депутатів, це міської ради і обласної ради, і адміністрації, Запорізької    обласної адміністрації, куди ми йдемо і як.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Микола Фролов.

 

12:42:35

ФРОЛОВ М.О.

Шановний Петре Павловичу! Шановні колеги! Народний депутат  України Фролов Микола Олександрович, "Блок Петра Порошенка". Два питання.

Перше питання. Шановний Петре  Павловичу, ми місяць тому разом з вами  були на великій нараді в Запорізькій обласній раді, на якій діючий міський голова пан Буряк і проголосив саме цю тезу про те, що  міська влада готова добудувати міст. Хоча  яким чином це буде робитись, враховуючи те, що 4 мільярди залишилось на добудову необхідну, я не дуже розумію. Скажіть, з того часу до Кабінету Міністрів, до Міністерства інфраструктури міська влада направила офіційні звернення щодо  передачі відповідальності за цей об'єкт на рівень міської влади.

І друге питання. Чи вважаєте ви це правильним, враховуючи  стратегічне значення сьогодні Запоріжжя і Запорізької області як прифронтової області. І на жаль, ми думаємо, що це буде   питання…

 

12:43:50

САБАШУК П.П. Я можу відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так-так, прошу дати відповідь.

 

САБАШУК П.П. По-перше, я хочу сказати, що по  результатам тієї наради до мене як до голови комісії прийшов лист від пана Буряка про те, що він просить провести нараду разом з Кабінетом Міністрів з питання якраз по передачі мостів на баланс як об'єкт незавершеного будівництва в місто Запоріжжя. Мною як головою комісії було направлено депутатське звернення на Кабінет Міністрів, на пана Прем'єр-міністра з просьбою провести цю нараду.

На сьогоднішній день відповіді, на жаль, поки що не отримано.  (Шум у залі)  Ні, міська влада звернулася до нас, як до комісії, що вона дає згоду, для того і просить провести нараду для узгодження своєї позиції. Такий лист на комісію прийшов, пробачте, я просто його покажу і узгоджений з паном Буряком. Перше питання.

І по-друге, все-таки коли ми робили, ми розуміємо, що сьогодні єдиний спосіб, щоб зробити, добудувати цей міст, це треба поговорити тільки про міжнародний кредит і треба буде звернення робити до бюджетного комітету про компенсацію тіла кредиту і процентної ставки в…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дозвольте завершити.

 

САБАШУК П.П. … тому що в бюджеті, ми розуміємо, 4 мільярда ми поки що не знайдемо. Але це треба, щоб було розуміння, це повинна постанова Кабміну і той шлях, по якому повинна піти міська рада.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє запитання – Віктор Кривенко, будь ласка.

 

12:45:16

КРИВЕНКО В.М.

Шановний пане Петре, скажіть, будь ласка, ви, як голова комісії, я до цієї комісії включився, тому що Запоріжжя близько і це справді проблема. Але я все-таки прошу вас провести хоча б перше засідання нашої комісії, щоб ми на засідання запросили людей, щоб ми запросили людей і місцевих, прокуратуру, фінінспекцію, хто прийде, хто не прийде, бо ми так будемо чекати від уряду дуже довго. Це не запитання, це побажання. Дякую.

 

12:45:57

САБАШУК П.П.

Пане Кривенко, я хочу сказати, що були запрошені всі члени комісії, було виїзне засідання цієї комісії, воно пройшло 17 лютого 2016 року. Я прошу вибачення, значить я розберуся із своїми помічниками, чому не дійшло. Тому що крім запорізьких депутатів, які члени комісії, був пан Гальченко з Кривого Рогу, який також є членом комісії, ми провели  його, вона була повноважна і була, ця комісія, пройшла. І якраз були запрошені і прокурор областей, і мер міста, і губернатор проводив це засідання спільне, і всі народні депутати. І після цього результат цього виїзного засідання якраз і були направлені депутатські звернення мною на ті доручення, які були розглянуті на цій комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ще є час, прошу ще одне запитання. Народний депутат Артур Мартовицький.

 

12:46:42

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Дякую. Прошу передати слово депутату Шурмі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Ігор Шурма.

 

12:46:48

ШУРМА І.М.

Шановний пане Петре! Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Я все-таки повернуся до іншого питання. Сьогодні у жителів Запоріжжя, які потерпають від відсутності мосту, не цікавить, хто буде будувати. Людей цікавить, коли буде збудований міст? Всі, хто приїжджають в Запоріжжя і переїжджають через Дніпро, бачать про те, що частини автотраси, частини моста з двох боків є збудованими, потребується їх добудова.

Я пропоную сьогодні не кидати стріли в бік міського голови, чи він дав якісь листи, чи не дав, треба кидати стріли в бік Кабінету Міністрів. Сьогодні в залі сидять люди, які обрали цей Кабінет Міністрів і Прем'єр-міністра, давайте ви, хто несе політичну відповідальність за діяльність уряду зверніться до нього нехай проведе нараду, нехай вияснить, коли будуть виділені кошти і коли будуть добудовані ці мости? Сьогодні відповідальність несуть всі: і Кабмін, і той хто його призначив, а людям потрібен міст.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Відповідайте, будь ласка. 

 

12:47:54

САБАШУК П.П.

Дякую, пане Шурма. Я вам відповім, по-перше,  треба обговорити про відповідальність того Кабінету Міністрів, який був, коли працювала Партія регіонів. Треба говорити про постанову того Кабінету Міністрів, який своєю постановою сказав, що треба виділити по тендеру 300 мільйонів і більше того, ці 300 мільйонів треба зробити як предоплату 100-процентну по договору підряду. Хоча по нашому Бюджетному кодексу максимум 30 процентів це можливе. Тому пан Азаров з своєю командою дуже штатно і хорошо працювали при будівництві цих мостів. І на сьогоднішній день це треба виправляти – це так. І лист направлений сьогодні на пана Прем'єр-міністра і я думаю, що наша тут нерозбериха поки що в цьому залі і є основою того, що поки це не робиться. Але я надіюсь, що ми через неділю-дві розберемося з цим питання і все-таки заставимо провести Кабінет Міністрів цю нараду. Я також на це надіюсь, але хаяти просто всіх, пробачте, будь ласка, за п'ять років, коли підрядчиком стала компанія "Уманьавтодор", яка ніколи не будувала мостів, і вдруг вона різко почала будувати і потім втекла, і потім перекинула гроші – це відповідає пан… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане Сабашук. Ми завершили цього питання, воно не потребує  прийняття рішення. Тому зараз ми переходимо  до роботи у нашому розділі "Різне".

Приготуйтеся, будь ласка, приготуйтеся всі до запису для обговорення в "Різному". Прошу провести запис. (Шум у залі)

Прошу, народний депутат Ар'єв з процедури. Прошу.

 

12:50:16

АР’ЄВ В.І.

Дуже дякую, шановна пані головуюча! Я хотів би спитати, чому ми не можемо зараз провести обговорення законопроекту  з порядку денного 2280? Я розумію, що зараз у нас немає можливості для того, щоб ухвалювати рішення, але провести обговорення законопроекту, а потім проголосувати, відповідно, уже з обговореного законопроекту в інший сесійний день, це можливо. Тому я прошу, давайте ми перед тим, як робити "Різне", зробимо все ж таки розгляд цього законопроекту.

А цей законопроект, він надважливий, який блокує вступ України до Європейської асоціації вищої освіти. І це законопроект, він наводить порядок у питанні дипломів, у питанні наукових ступенів, і в інших сферах, які пов'язані з досягненням наукових звань. Тому я дуже прошу, давайте ми спочатку обговоримо цей законопроект відповідно до порядку денного, а потім будемо переходити до "Різного".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.  (Шум у залі)

Шановні народні депутати, справа в тому, що був… тут сталося таке невеличке непорозуміння. Було дійсно в порядку денному законопроект дуже важливий, який, я вважаю, нам треба обговорити. І ми зберігаємо цей запис для виступів у "Різному". Але я пропоную зараз розглянути також законопроект і це є проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, це важливо і він потребує... Ми... доповідач і голова комітету сказали, що вони будуть ефективно доповідати для того, щоб ми  справилися якнайшвидше.

Тому запрошую до слова доповідача народного депутата України Олександра Співаковського. Прошу, прошу доповідайте, так. Дякую. Законопроект 2280а і 2280а-1, прошу.

 

12:52:46

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, цей закон фактично чекає всіх нас з липня 2015 року. Шановні колеги, про що йде мова. Я тут буду і питання... торкатися питання альтернативного проекту 2281. Послухайте дуже уважно. Зараз 1 вересня повинно було розпочатися, з 1 вересня 2015 року повинно  було розпочати роботу Національне агентство з якості освіти. Фактично міністр освіти, я сьогодні йому задавав питання, заблокував роботу Національного агентства і фактично Міністерство освіти і науки перебрало на себе ті функції Національного агентства, які мають експертизу, мають питання акредитації, ліцензування, відкриття спеціалізованих вчених рад по захисту кандидатських, докторських дисертацій, видачі дипломів і таке, і таке інше. Шановні колеги, це, на наш погляд, є узаконена корупція, коли не виконуються  прямі норми закону.

Міністр освіти каже, що якщо ви приймете закон, в якому ми розпишемо питання встановлення кваліфікації для членів Національного агентства з якості освіти, то в цьому випадку буде розблоковано норму Закону "Про вищу освіту", що стосується роботи Національної агенції з якості освіти.

Шановні колеги, про що йде мова? Мова йде про дві принципових речі. Перше: встановлюються кваліфікаційні вимоги, також встановлюється те, що Кабінет Міністрів України буде мати право через затвердження цієї національної… Національного агентства і впливати на звільнення, коли, наприклад, один з членів Національного агентства не виконує ті чи інші норми кваліфікацій.

І друге питання, дуже спірне, яке якраз ми з альтернативним законопроектом, - це питання того, чи буде застосовано ці норми відносно тих членів Національного агентства, які вже обрані в правовий спосіб.

Тому наш компроміс – ми вели зараз перемовини і дискусії з головою комітету Лілією Михайлівною, з автором альтернативного проекту народним депутатом Сергієм Соболєвим, - і прийшли до компромісу, для того щоб ми могли винести, наприклад, це у вівторок вже для голосування: зняти питання щодо застосування цієї норми до нинішніх членів Національного агентства, але всі речі, пов'язані з впливом Кабінету Міністрів, бо Національне агентство – воно існує і працює за державні кошти, воно повинно впливати на ці речі.

Таким чином, я думаю, що це розумний компроміс, який повинен розблокувати роботу Національного агентства, і після цього ми запрацюємо. Це от дуже коротко.

Я думаю, що під стенограму ми можемо про це сказати, що ми залишаємо норми 10, 11 пункту 1-го, а знімаємо в "Прикінцевих положеннях" пункт 2-ій. І це – я звертаюся у даному випадку до Сергія Соболєва, - це якраз буде вирішувати проблему компромісу з вашим альтернативним проектом.

Шановні колеги, дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова доповідача альтернативного законопроекту за номером 2280а-1 народного депутата Сергія Соболєва.

 

12:56:30

СОБОЛЄВ С.В.

Я дуже вдячний автору попереднього законопроекту, і ми про це проговорили з головою профільного комітету. Я думаю, що саме цей  компроміс дозволить розблокувати роботу органу, який є найважливіший.

Питання є в одному. Дійсно фактично вже шостий місяць в країні повинен бути орган, який, згідно з Законом "Про освіту", повинен чітко встановлювати ті критерії і регулювати всі відносини пов'язані саме з цими правовідносинами в системі освіти. На жаль, він так і не запрацював.

Наші два законопроекти нічим не відрізняються в плані підбору критеріїв і всього іншого, єдина різниця, яка існувала, затверджує Кабінет Міністрів склад цього незалежного органу, і друга різниця, яка існувала, з якого періоду це починає працювати. Ми знайшли компроміс, ми розуміємо, що будь-який незалежний орган, який фінансується з Державного бюджету, повинен бути хоч якийсь критерій впливу Кабінету Міністрів на це, принаймні перевірити, є відповідність чи немає. В цій частині ми погодились з тим, що Кабінет Міністрів затверджує це, і в другій частині, щоб негайно запустити його роботу, всі ці критерії починають діяти, як це визначено законом.

От в цьому є компроміс і ми просили б підтримати єдиний погоджений варіант, який є між двома авторами законопроектів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова співдоповідача, голову Комітету з питань науки і освіти, Гриневич, пані Лілію Гриневич. Прошу.

 

12:57:57

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги народні депутати, це Національне агентство забезпечення якості вищої освіти для нас є дуже важливим органом в цілісній системі сучасної європейської вищої освіти, бо оцінка якості освіти має бути незалежною. І в нашій концепції в Законі "Про вищу освіту" це така, розумієте, совість вищої освіти, тому нам дуже важливо, щоб туди приходили люди з бездоганною репутацією. Саме на це спрямований законопроект 2280а, який ми пропонуємо взяти за основу.

Але у нас відбулися консультації, ми почули авторів альтернативного законопроекту і дійшли такого компромісу. По-перше, ми хотіли б застосувати до законопроекту 2280а одну з норм законопроекту  2281а, яку, я вважаю, є дуже корисна. А саме: додати до повноважень, до причин припинення повноважень членів Нацагентства відкликання суб'єктом, який його обирав. Якщо така людина не виправдовує довіри тих, хто його обрав, його можна відкликати. Таким чином ми приймаємо з альтернативного законопроекту ще цю додаткову позицію.

А також відповідно до проведених консультацій пропонуємо вилучити з прикінцевих положень законопроекту 2280а пункт 3-ій, так, про застосування… Так, пункт 3-ій, який,.. у пункті… Ще раз повторюю для стенограми: вилучаємо з 2280а з "Прикінцевих положень" з пункту 2-го частину третю. Я прошу зал підтримати цей законопроект для того, щоб нарешті Закон "Про вищу освіту" розпочав працювати. І для того, щоби заходили до складу Національного агентства дійсно чесні принципові люди, які будуть гарантувати незалежну оцінку якості вищої освіти... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я перепрошую. Ми не мали запитань.

Є запитання до доповідачів або співдоповідача?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

13:00:49

ГРИНЕВИЧ Л.М. Можна, в межах регламенту одне слово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, так. Прошу, пані Лілія.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Оскільки в мене є регламент, я просто одне речення хочу сказати. Шановні колеги народні депутати, зараз в Жовтневому палаці приїхали з усієї України працівники професійно-технічної освіти. Туди серед депутатів прийшла я, більше не прийшли народні депутати. І зараз цей настрій там експлуатується однією людиною. Є така людина, яка є простим українським олігархом. Ви розумієте, про кого йде мова. Паном Капліном, який замість говорити конструктивно про те, як вирішити проблему професійно-технічної освіти, він накручує там людей. Це буде продовжуватися до 13.30. І люди вважають, що їх Верховна Рада проігнорувала, оскільки  ніхто більше не прийшов. Тому  я прошу вас, зверніть на це увагу. А його треба ставити на місце за його  неадекватну поведінку. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, пані Ліля.

Скажіть, будь ласка, є потреба в обговоренні? Добре.  Тоді запишіться, будь ласка,  від фракцій, для обговорення від фракцій.

Прошу, народний депутат Владислав Севрюков, "Блок Петра Порошенка".

 

13:02:30

СЕВРЮКОВ В.В.

Прошу, я прошу передати слово народному  депутату Гончаренко Олексію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат  Олексій Гончаренко.

 

13:02:42

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую.

Шановні колеги, розуміючи всю необхідність закону і, безумовно,   підтримуючи його, я хочу звернути увагу глядачів, які дивляться  трансляцію, на те, що  в залі Верховної Ради  знаходиться не більше 50 народних депутатів. І я прошу вас ще рад президію, я вважаю, що  в таких випадках треба провести будь-яке голосування, щоб всі побачили в країні, хто з народних депутатів ходить на роботу. І результаті голосування будуть на сайті Верховної Ради. І кожний громадянин України зможе зайти і подивитись,  хто знаходиться на робочому місці, а  хто знаходиться  бозна де. І ми маємо це робити, інакше ми ніколи по п'ятницях не будемо працювати.

І друге. Ми прийняли Постанову Верховної Ради  про внесення змін реформування нашої роботи. Треба  її так  відреформувати, щоб  не було такої ганьби, як ми дивимося кожної сесійної п'ятниці в цій залі. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, народний депутат Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

 

13:03:49

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма,  "Опозиційний блок". Шановні колеги,  ті, що є  в залі,  і звертаюся до людей, які спостерігають за тим, що відбуваються під куполом. Ви знаєте, треба сьогодні подякувати, напевне, Лілії Гриневич, я її називаю прізвище з надією на те, що вона, можливо, візьме ще репліку, за те, що вона на протязі всієї роботи каденції цієї Верховної Ради професійно намагається запропонувати законодавчі ініціативи і внести хоть якийсь позитив у цю галузь, в її реформування.

Але, що ми спостерігаємо, ви подивіться. По-перше, є коаліція – 302 особи, ви можете формувати будь-який порядок денний. Якщо для коаліції проблема освіти є важливою в Україні, то освітянські проблеми не повинні ставитися по п'ятницях або не ставитися в кінця дня, коли вже нікого немає. Ви дискредитуєте не тільки коаліцію, ви дискредитуєте весь парламент. І я говорю про весь парламент, в тому числі і "Опозиційний блок", тому що вчора при голосуванні за важливий освітянський закон якби не голоси "Опозиційного блоку", цей закон би не був прийнятий. І по це всі мовчать. І я вам мушу сказати одну річ, освіта повинна об'єднувати всіх. І сьогодні можна було би дослухатися до попереднього виступаючого, поставити на голосування сьогоднішній освітянський закон, щоб подивитися, хто є в залі. Але, вибачте, колеги з коаліції, це є повний нігілізм і повна безвідповідальність перед освітою. Ви для того, щоб показати, що ви в одну з п'ятниць сьогодні находитесь в залі ставите на ситуацію, коли завалите закон, бо за нього голосів немає не через те, що він поганий, не через те, що ви не підтримуєте, а через те, що немає людей. І тому це є повна безвідповідальність і знову ж таки той самий саме піар.

А тепер, що стосується самого законопроекту. Його, напевно, потрібно обговорити в тому форматі, в якому є. Сьогодні регламент - це є та штука, яку топтав кожен кому не лінь в тій Верховній Раді, а після цього його винести на голосування. Сьогодні голосувати не можна.

Тому звертаюся до головуючою. Прошу провести обговорення цього закону в межах тих можливостей, які ми маємо на сьогоднішній день, а голосувати ні в якому разі на сьогоднішній день неможна.

А питання присутності – це питання дисципліни всіх, і в тому числі і коаліції, і в втому числі тих людей,  які сьогодні є в опозиції тому що це є  обличчя цілого парламенту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане Ігоре.

І продовжуємо зараз обговорення від народних депутатів, ми обговорюємо зараз  законопроект за повною процедурою. А голосування  і плюс звершення обговорення відбудеться  наступного пленарного тижня.

Прошу, запишіться,  будь ласка, народні   депутати, для обговорення.

Прошу, народний депутат Володимир Ар'єв, "Блок Петра Порошенка". 

 

13:07:27

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги! Тут нам моралі читали з "Опоблоку" про те, що тут мало нас ходить, ну а з усієї фракції їх двоє сидить. Так що давайте знаєте що, не будемо, як казав Козьма Прутков: "Видяй сломицу в оке ближнего, не зрит в своем ниже бруса". Так що, давайте говорити тепер по суті.

Шановні колеги! "Прикінцевими" та "Перехідними положенням" и Закону України "Про вищу освіту" передбачено  формування першого складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти протягом 10 місяців з дня набрання чинності цим законом. Тобто, це  було треба зробити ще до 6 червня 2015 року, але це зроблено  не було.

Утворення та початок функціонування  такого Нацагенства в Україні мав би стати одним із реальних  і вагомих прикладів реалізації реформ в державі. Зокрема, запровадження  справжньої дерегуляції  і децентралізації  у сфері вищої освіти, надання реальної автономії вищим навчальним  закладам. Відповідно до закону, національне агентство має бути незалежним та колегіальним органом, члени якого обираються самими вищими навчальними закладами державними і недержавними, Національною та галузевими академіями наук, роботодавцями, органами студентського  самоврядування. 

Водночас, агентству передається низка повноважень, які в Європі, в США та взагалі в усьому цивілізованому світі належать до повноважень не міністерських чиновників, як є зараз у нас, а аналогічних незалежних агентств, зокрема, проведення ліцензійної експертизи, акредитація питання присудження наукових ступенів, складання рейтингу вищих навчальних закладів, формування переліку спеціальностей, погодження освітніх стандартів тощо.

Більш того, у 2000 році країнами-членами Ради Європи, котрі є учасниками Болонської угоди, засновано європейську асоціацію забезпечення якості вищої освіти, яка об'єднує аналогічні національні агентства. Україна приєдналася до цієї угоди у 2005 році і взяла на себе зобов'язання вступити, утворити свою власну національну агенцію і увійти до Європейської асоціації з питань якості вищої освіти. І на сьогоднішній день у цій Європейській асоціації бракує лише трьох країн, це Молдова, Білорусь і Україна.

Шановні друзі! Давайте займатися євроінтеграцією не на словах, а на ділі. І ухвалимо нарешті цей законопроект, який вступить, який дозволить Україні стати повноправним членом європейської асоціації з питань якості вищої освіти. Я вас закликаю до цього, як голова Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури, освіти, науки і медіа, і щоб ми вже на барилися, і до кінця цього року Україна нарешті позбулася анахронізмів з радянських часів, коли чиновники вирішують долю дипломів, долю якості вищої освіти.

І давайте, ми ж зібралися для того, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершіть.

 

АР’ЄВ В.І. Ми сюди зібралися  для того, щоб євроінтегрувати Україну, правда? Я дуже сподіваюся на це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до виступу народного депутата Володимира Арешонкова, "Блок Петра Порошенка".

 

13:10:52

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Шановні колеги, шановні освітяни, представники вищої школи, тому що начебто цей закон стосується переважно їх, але я хочу сказати, що цей законопроект – це державний документ, який є невід'ємною складовою забезпечення більш високого якісного рівня в цілому системи освіти і науки України. Я теж підтверджу, що це неподобство, що саме в п'ятницю, коли у нас така невелика, на жаль, присутність колег народних депутатів, ми обговорюємо таку важливу тему.

Я теж хотів би сьогодні підкреслити високий професійний рівень нашого комітету і, на жаль, хочу сказати, що питання до Міністерства освіти і науки  у нас не зменшується. Ми дуже багато часу витрачаємо на обговорення дуже не значних і дрібних, я б сказав так, окремих моментів, які стосуються організації діяльності цієї агенції. Але ми уходимо від прийняття, знову, стратегічних документів, ви знаємо, що перше читання пройшов Закон України "Про освіту". Ми зараз говоримо про те, що його потрібно в усіх регіонах обговорити, знову за участю громадськості. Давайте зараз використаємо цей час, який у нас буде, тому що від того, наскільки ми приймемо якісний документ, в цілому як стратегічний, як той, який визначає принципи організації процесу, залежить далі діяльність окремих складових нашої системи.

Тому я просто закликаю, по-перше, збільшити, покращити увагу до питань освіти і науки. Обговорювати його якомога ширше, за участю і представників громад, і громадських організацій з цих питань. І врешті-решт виносити їх на обговорення в залі тоді, коли є достатня кількість депутатів, цим самим ми підкреслимо відповідний рівень цих питань.

Я дякую за увагу.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до виступу. Народний депутат Олег Мусій, прошу.

 

13:13:12

МУСІЙ О.С.

Слава Україні! Доброго дня, шановні народні депутати, ще раз. Я хочу привернути вашу увагу до того, що освіта і наука мають стати нарізним каменем в розвитку України. І це залежить в першу чергу від нашої з вами підтримки цього процесу, в тому числі і поданого законопроекту 2281а-1.

Однозначно депутатська група "Народний контроль" буде його підтримувати, однозначно наука і освіта є в пріоритеті нашої  діяльності, але це ганьба, яка твориться зараз із підписанням чи непідписанням,  із кулуарними іграми по Закону "Про професійно-технічну освіту" є абсолютно неприпустимою.

Ми йдемо в Європу, ми будуємо правову державу, і найвища посадова особа держави – Президент України – замість того, щоб висловити свою точку зору або накласти вето, на превеликий жаль, за рекомендацією теперішнього  міністра фінансів, яка ще, бачите, претендує навіть у Прем'єр-міністри, і сказала, що грошей на професійно-технічну освіту немає. Це що? Уряд тих, хто знищує загалом Україну? Така антидержавна позиція міністра фінансів і незрозуміла позиція Президента України щодо непідписання чи можливого ветування викликає в суспільстві тільки обурення.

Тому я вимагаю від Президента України негайно висловити свою позицію чи по підписанню, чи накладанню вето по цьому Закону "Про професійно-технічну освіту".

Ще я хотів звернутися до керівництва, присутнього тут, і до відсутнього керівництва Верховної Ради  України: скільки ми будемо раз порушувати Регламент, переносячи на наступні сесійні засідання голосування по тому чи іншому законопроекту? От зараз ми розглядаємо конкретний законопроект, його обговорюємо з трибуни Верховної Ради, а на голосування, за традицією, започаткованою Головою Верховної Ради,  чомусь ми не виносимо.

Я прошу і вимагаю від керівництва Верховної Ради, від вас, пані Оксано, щоб ми показали всьому українському народу, скільки насправді народних депутатів працює у залі. Для того, щоб… Ви поставте, будь ласка, на сигнальне голосування, і на сигнальному голосуванні буде видно чітко, скільки людей працює у залі.

Насправді, подивіться на табло реєстрації: 331 народний депутат. Ми чого дуримо український народі скільки ми можемо дурити людей? Вони що, сліпі чи не бачать?

Будь ласка, я вас дуже прошу поставити на сигнальне голосування вказаний законопроект, а ми народним контролем будемо його підтримувати.

Дякую за увагу! Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Миколу Томенка, позафракційні.

 

13:16:14

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я теж підтримую моїх колег, попередніх виступаючих, що ми можемо абсолютно впевнено працювати, в нас  триста одна людина присутня в залі, згідно електронної реєстрації. (Оплески) І я вчора так оці пафосні виступи про цю доктрину оптимізації парламенту від Кокса чув. І я думаю, що це страшно допомогли, особливо вчора всі заразилися необхідністю працювати в реформаторському режимі і сьогодні ще менше, чим традиційно в п'ятницю приходить.

Тому, я  думаю, що насправді реформа парламенту полягає від того, хто працює в парламенті і хто керує тими людьми, хто працює в парламенті. (Оплески) Це найкраща реформа – іншої ніхто не придумав. Тому, очевидно, треба думати як, з одного боку, будувати виборчу систему для того, щоб в парламенті були люди, які приходять сюди за покликанням і професійно підготовлені, а не ті, хто за родинними зв'язками, фінансовими чи в апараті вождів партії папери приносили, щоб вони не зраджували генеральну лінію партії. І треба подумати про відповідно статусні речі, як парламент працює. Тому що ми ж прекрасно розуміємо, що це ми студентам, я на лекціях розповідаю, що ми – парламентсько-президентська республіка і тішимося ми з цієї історії. Я думаю, що ми – вже і навіть не президентсько-парламентська республіка. Ми зрушилися в бік такої класичної охлократії і ще б "нічної охлократії", бо вночі радимося. Ну, не ми радимося, а вожді партії радяться, що робити в конкретний день.

Ну, яка реформа? От як ви дізнаєтеся порядок денний? В мене питання, ну, порядок денний на сайті Верховної Ради появляється між 21-ю, там 23-ю годиною. Ну, друзі, ну, про що ми говоримо, яка може бути системна підготовка? І потім в залі, в Голови Верховної Ради в кабінеті визначається який закон поставити, який не поставити. Тому що один олігарх не хоче ставити закон, наприклад, про упорядкування бурштину, він не хоче, тому що він хоче, щоб його фірма мала монопольне право вивозити за кордон і продавати нелегально. Другий каже: "Я не хочу  цей законопроект ставити". То й не хоче ставити наш законопроект, щоби зупинити цей безпредел і ввести мораторій на промисловий вилов риби там в наших природних водоймах, той ще якийсь не хоче ставити. Ну, хіба це парламент?

Стосовно освіти я скажу, я не підтримав би нашу колегу Лілія Гриневич, її вже немає, в тому плані, що ми маємо якусь дурну... Є? А, є. І це не тільки пані Лілія, яка тут в залі веде дискусію і активно переконує голосувати за законопроект. У нас є звичка брати на себе зобов'язання, які ми не повинні робити. Ну, чому ми повинні виправдовуватися перед учителями про ПТУ? Ну, уряд нав'язав нам цей антинародний бюджет, щоправда є люди, які голосували, я не голосував. Ми прийняли новий закон, уряд не підписує. То чому ми повинні проситися за уряд, що він не підписує Закон про профтехучилище?

Така сама історія з цим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 30 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

ТОМЕНКО М.В. Така сама історія з цим законопроектом. Приходить міністр і каже: "А ми не виконуємо закон". От уявіть собі ситуацію у нормальному парламенті: прийшов би міністр і сказав, що "ми не принципово виконуємо закон". Його б вивели вже в наручниках з цього залу! А ми зараз кажемо: "Ну, вибачте, ми не встигли законопроектом…" То ми ж не чистильщики тут.

Тому я вважаю, що ми риторику повинні змінити. Ми мусимо заставляти уряд і міністрів працювати і нести відповідальність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу, останнє запитання, останній виступ, вірніше, народний депутат Тарас Кремінь, "Народний фронт".  

 

13:20:13

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". Я представляю не тільки народних депутатів від Миколаївщини, а, напевно, всіх, хто опікується і переживає за освіту і науку. Я представляю так само і цей профільний комітет. І я не розумію, коли у політичну площину виходять суто професійні питання, що стосується освітянства, учительства і безпосередньо діяльності відповідних структурних підрозділів.

Я цілком підтримую законопроект 2280а, і не тільки тому, що я є одним із його співавторів, а тому що ми повинні сьогодні дієвими механізмами все-таки примусити структурні підрозділи працювати на належному рівні. Тому Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти – це один із тих механізмів, які дозволять нам перезавантажити систему вищої освіти і, відповідно, поширити цей досвід на інші ланки української освіти в цілому.

Тому я абсолютно підтримую виступ і Лілії Михайлівни Гриневич. Я цілком поділяю ті побоювання, які були висловлені професійним середовищем. Але за результатами цього я просив би, щоб цей законопроект був прийнятий не тільки за основу, а були враховані всі висловлені зауваження і він був прийнятий в цілому.

І на завершення хотів би додати. Сьогодні дуже багато окремих політиків чи від політичних сил, або поза їх межами, намагаються спекулювати на питаннях освіти, і та риторика, яка інколи лунає із центральних, в тому числі на місцях, повірте, вона не має жодного відношення до тих перетворень, які сьогодні пропонуються урядом.

Тому я хотів би, щоб ми плутали одне з другим, а все-таки дієвим способом пішли на зустріч освітянам, на зустріч вирішенню їх основних проблем і по-справжньому, а не популістські, вдалися до справжніх українських реформ.

Слава Україні.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Заключні слова доповідачів і співдоповідачів.

Пані Ліля, прошу.

 

13:22:24

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, я щиро дякую за це плідне обговорення всім тим, хто працює і зараз знаходиться у залі. Але я прошу головуючу, щоб ми перенесли голосування тоді, коли буде у залі відповідний кворум і голоси. Але ми повністю сьогодні провели повне обговорення даного законопроекту.

Прошу ще раз, ми озвучимо рішення, яке ми обговорили, а саме за основу і в цілому з тими поправками, які були озвучені тут з трибуни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ліля.

Тоді ми завершили обговорення. Дякую всім також народним депутатам, які взяли участь в обговоренні. Ми проведемо, відповідно до Регламенту, звичайне нормальне голосування наступного пленарного тижня.

Спасибі всім.

Переходимо до виступів у "Різному". Запис у мене є, ми його відтворили зараз на табло також.

Прошу до слова народного депутата Віктора Сташука, "Народний фронт".

 

13:23:42

СТАШУК В.Ф.

Доброго дня, шановні колеги. Віталій Сташук, Дарниця, місто Київ. Я хотів би сказати про речі для нас достатньо унікальні. От у нас була ситуація, коли весь зал був об'єднаний, незалежно від фракцій і поглядів, і суперечок. Це були ситуації, коли ми голосували за підтримку справді найбільшого інфраструктурного проекту в Україні – проекту реконструкції Бортницької станції аерації. Сьогодні ми почули від представників уряду, як там все йде добре. Насправді ми знаємо, що є певні проблеми. Я хотів би саме про це два слова сказати.

Насправді ми маємо свої зобов'язання до листопада завершити всі підготовчі роботи. Для цього бюджетом країни було передбачено 61 мільйон гривень. На сьогодні ситуація виглядає таким чином, що кошти до листопади можуть не бути використані. І це поставить під загрозу виконання українських зобов'язань по реалізації цього проекту. Я хотів би сьогодні от з цієї трибуни запевнити не тільки дарничан, а всіх тих людей, які слідкують за цим проектом і знають, що він надзвичайно важливий, що ми не дозволимо нікому зірвати роботу над виконанням цього проекту. І хочу звернутись до колег з тим, щоб парламентський контроль за реалізацією цього проекту так само був єдиний, як це було тоді, коли ми приймали необхідні законодавчі рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Запрошую до слова народного депутата Сергія Лещенка, "Блок Петра Порошенка".

 

13:25:23

ЛЕЩЕНКО С.А.

Добрий день, шановні колеги в залі і українські громадяни. Те, що відбувалося цього тижня в парламенті, це просто черговий приклад ганьби та змови, яка відбувається на очах у всієї держави. Місяць тому, навіть більше Генпрокурор Шокін написав заяву про відставку. Ця заява не ставиться на голосування, ця заява приховується, ця заява кудись зникла з нашого порядку денного. Що відбувається? Відбувається найгірше, що може бути, – вакансію Генпрокурора вирішили вставити в пакет політичних "договорняків", які зараз розігруються навколо посади Прем’єр-міністра та членів уряду. Але це є просто неприпустимо в нормальній європейській державі, коли посада Генерального прокурора стає розмінною монетою в політичних торгах.

Звичайно, є велика політична криза в Україні.

Пам'ятаєте,  як нам казали, не чіпайте Яценюка, буде дестабілізація.  От вже місяць,  як не чіпали  Яценюка, місяць, як провалили його вотум  недовіри, ви бачите, яка "стабільна" у нас політична ситуація, що парламент  не працює, уряд перетворився на якесь "кладовище збитих льотчиків", Генпрокурора не голосуємо відставку і шукаємо  формулу, яка може запустити цей процес  заново. А я вам скажу, яка формула.  

Відбувається зараз закулісний сценарій, всі обговорюють про те, що  Яресько буде Прем'єром, технічний уряд, треба зібрати голоси. Це все ширма. А за ширмою відбувається сценарій, за яким на Прем'єр-міністра  хочуть провести спікера парламенту Володимира  Гройсмана, а на посаду першого віце-прем'єра –  главу Адміністрації Президента Бориса Ложкіна. І  Гройсман буде представником БПП в уряді, а Ложкін – представником олігархів, у якого чудові стосунки в минулому, бізнес-партнерство  як з  Ахметовим, там і з Коломойським, який продавав Курченку свій медіа-холдинг за ціною, яка перевищує "Вашингтон пост". Це взагалі була, напевно, найцинічніша афера за часів президенства Януковича. І в цей пакет вирішили ще включити  посаду  Генерального прокурора.

Ну тим часом, правда, куди поспішати? У нас Шокін працює. От нещодавно  закрила Генеральна прокуратура справу проти  братів Кацуб. Є такий  депутат Кацуба, його  два сини очолювали   "Нафтогаз" в часи, коли   були афери з "вишками Бойка", афери з Курченком, і була  кримінальна справа проти Курченка і проти братів  Кацуб.  Вони вилетіли з України  до Ніцци у той самий день,  коли  їм пред'явили підозру. Півтора роки прокуратура розслідувала, винесла  їм підозру, за   3 місяця після підозри справу закрили, Кацуби вже в Києві. А закривало  справу управління, куратором якого є Севрук, перший  заступник Генерального прокурора.  Тому я думаю поспішати з відставкою Шокіна, справді, не треба, ще багато є кримінальних  справ, які треба негайно  закрити, проти  оточення  як Януковича, так і   нинішніх корупціонерів. Тим часом відбувається  процес, знаєте, пошуку найбільш лояльного   Генерального прокурора. Шукають, хто  зможе бути і  в залі прийнятий, і  виконувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, прошу.

 

ЛЕЩЕНКО С.А. Тривають пошуки, який Генеральний прокурор зможе бути найбільш лояльним і при цьому пройти через  сесійну залу.

Тим часом  група депутатів,  у тому числі  об'єднання "Єврооптимісти"  і позафракційні, і інші фракції збирають підписи за людину, яка, я переконаний, зможе гідно очолювати Генеральну прокуратури. Це Сергій Горбатюк, людина, яка очолює Управління спеціальних розслідувань. Але, я переконаний, що я не буду політичної волі в Президента внести його на посаду, тому що він буде незалежний, буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Василя Брензовича, партія "Блоку Петра Порошенка".

 

13:29:22

БРЕНЗОВИЧ В.І.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України, 13 березня в місті Ужгороді відбулася масова акція "Марш слави героїв Карпатської України", в якому прийняли участь представники ГО "Карпатська Січ" та військового підрозділу Цивільний корпус "Азов", Спілка учасників бойових дій в АТО,  "Побратими України", "Правий сектор", ультрас "Ужгород", ультрас ФК "Металіст"" та інші.

Під час марширування цієї групи осіб по площі Шандора Петефі вони скандували та вигукували гасло: "Мадярів на ножі!".

Ці вигуки лунали багато разів протягом тривалого часу і були почуті всіма оточуючими в цьому людному місці. Ці дії були зафіксовані також засобами аудіо та відеофіксації, там були поширені на сторінках низки засобів масової інформації.

Вважаю, що вищенаведені дії є суспільно небезпечними та місця, склад злочину передбаченою 161 статтею Кримінального кодексу України, вони спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті на приниження національної честі та гідності, залякування почуттів осіб угорської національності адже у відвертій формі були заклики до фізичної розправи над ними чим і було порушено низку конституційних прав громадян, угорців як етнокультурного колективу в цілому.

Звертаю увагу на те, що дії ці були здійснені організованою групою осіб, спричинивши тяжкі наслідки у формі погіршення міжнаціональних, міждержавних стосунків, що є неприпустимо в умовах демократичного суспільства.

Вважаю, що ці дії могли… мали провокаційний характер і були направлені на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації на Закарпатті, погіршенню іміджу України на міжнародній арені.

Уникнення покарання причетних до цього діяння фізичними і юридичними особами свідчитиме про неспроможність правозахисних інститутів України захистити законні права і інтереси своїх  громадян.

Прошу Генеральну прокуратуру, Службу безпеки і  Міністерство  внутрішніх справ вжити всіх необхідних  заходів  до притягнення до відповідальності осіб винних у вищенаведених  злочинах.

Угорці Закарпаття є лояльними громадянами України і вони підтримують курс нашої країни на євроінтеграцію, на побудову   європейської демократичної і правової держави. Багато угорців загинули  в боях, в бойових діях в зоні АТО. Вони віддали життя  не за таку державу де можна закликати до винищення цілого народу, у тому числі, їхніх  батьків і  дітей. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Ігоря Шурму, "Опозиційний блок".

 

13:32:20

ШУРМА І.М. Ігор Шурма,  "Опозиційний блок". Ви знаєте, тема яку я хочу підняти напевно ні для кого не є секретом. Тема номер один, проблема номер один в  Україні – це її територіальна цілісність і існування  України як держави такої.

Які сьогодні ризики є для того, щоб цю проблему зробити незворотною. Це не тільки  колапс у парламенті, це не тільки відставка уряду, а це напевно  ситуація, коли за кризою     урядовою буде криза політична. А до тієї політичної кризи можуть привести емоційні голосування і ситуація  Верховній Раді.

Я можу говорити тільки за себе і за свою позицію.  Я ніколи в житті не буду сприяти тому, аби був  паралізований парламент.  Тому що парламент паралізований – це означає перевибори.  Ви собі уявляєте сьогодні перевибори: при тій кількості зброї, при тій ксенофобії, при тій взаємній ненависті, яку розпалюють "яструби" як з однієї, так і з другої сторони.

Сьогодні в цьому парламенті кожен, хто несе відповідальність за подальшу долю України, повинен забирати максимально негатив. Ми сьогодні повинні стати лояльними і терпимими до своїх політичних опонентів. Сьогодні треба зробити все, аби стримати себе, показувати пальцями хто не так робить, критика мусить бути. Але на сьогоднішній день формування ворога одними або іншими це створює ризики величезної небезпеки. Ви собі уявляєте, що сьогодні величезна кількість екзальтованих, збіднених людей слухає телебачення, дивиться на це все і йому говорять, що це є ворог. Ми даємо собі відчит про те, що у Верховній Раді, говорячи, допустимо, те, як представники коаліції говорять, що там сидить "Опозиційний блок". Да це не "Опозиційний блок", да це сидять представники майже 2 мільйонів людей, які "Опозиційний блок" делегували у парламент, так само як коаліцію у 302 голоси делегував теж народ. І якщо ми один одного не будемо поважати, поважати права, до нічого доброго ми в Україні не доведемо.

Я хотів би сказати про те, як хто голосує. Вчора голосували постанову щодо  рекомендацій по реалізації, рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради. Ми всі йдемо в Європу. Коаліція який шлях взяла? Європейський. А ви вчора, заберіть від 240 голосів голоси "Опозиційного блоку" і щоб ви мали вчора в результаті? Комбінацію з трьох пальців. Тому давайте поважати один одного.

І ще одне скажу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу 30 секунд, завершіть, будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Проблема українського політикуму в чому полягає? В деідеологізації, сьогодні нема ідеології. Але і це на цьому етапі розвитку України можна було б стерпіти. Сьогодні не визначені права коаліції і опозиції. В яку Європу ви йдете, якщо сьогодні опозиція не забезпечена статусом закону? Сьогодні ви пересваритесь в коаліції, завтра підете в опозицію і захочете теж мати якісь права.

Тому те, що сказала Єврокомісія: питання номер один – Закон про опозицію. Давайте, коли буде це все узаконено, ми будемо ставити питання хто як голосує і хто за що несе політичну відповідальність? Закликаю всіх в тому залі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, у вас регламент вичерпаний давно. Прошу.

 

ШУРМА І.М. Завершую. Я завершую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка, я вас дуже прошу.

 

ШУРМА І.М. Я закликаю всіх толерантно ставитись один до одного і не збурювати населення. А, якщо хтось вміє рахувати до 10-и, то це свідчить те, що він закінчив не більше, напевно, десяти класів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Олег Ляшко, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:36:52

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу привернути увагу суспільства до чергового кричущо-цинічного рішення Конституційного Суду, яке було сьогодні постановлено. Хочу нагадати, в лютому місяці в залі цього парламенту були внесені незаконні зміни до Закону про Регламент, яким фактично було змінено процедуру внесення змін до Конституції України. Ці незаконні зміни до Регламенту за яке голосували, фракція "Блоку Петра Порошенка", "Народний фронт", "Батьківщина", злодійський блок і олігархічні групи. Ці незаконні зміни переслідували одну мету, щоб отримати можливість на наступній сесії, тобто на тій, яка триває зараз внести  зміни  до Конституції і дати можливість прийняти особливий статус для Донбасу. Фракція Радикальної партії голосувала проти цих змін, адже порядок внесення змін до Конституції передбачено самою Конституцією і жоден інший закон не може міняти Конституцію.

На жаль, сьогодні Конституційний Суд України у відповідь на звернення понад 50-ти народних депутатів вирішив, що ці зміни до Регламенту відповідають Конституції. чи очікували ми рішення Конституційного Суду? Чесно скажу, ні. Тому що ці продажні хвойди, служать ще з часів призначення Януковича і виконують найцинічніші, найбрудніші доручення влади. Зокрема, судді, які по сьогоднішній день сидять у 2010 році на догоду Януковичу скасували Конституцію і дали можливість Януковичу узурпувати владу. В підсумку це привело до Майдану, до кровопролиття, до тих потрясінь, які сьогодні переживає Україна. Отже, ці судді Конституційного Суду фактично є змовниками, спільниками, співучасниками, співучасниками, організаторами злочинного угрупування під керівництвом Януковича, оскільки допомагали йому захоплювати владу.

На превеликий жаль, нова влада, яка прийшла через два роки після Майдану, палець о палець не вдарила, щоб притягнути їх до відповідальності. Гірше того, вони сьогодні послугами цих хвойд користуються так само, як і цими послугами користувався Янукович.

Так само користуються послугами Центральної виборчої комісії, яка вже  майже 9 років всупереч вимогам закону, який передбачає семилітній термін діяльності комісії, ЦВК продовжує і до сьогодні працювати, обслуговуючи інтереси влади.

Так само обслуговує інтереси Президента і влади Генеральний  прокурор Шокін, проти якого  призначеннями ми голосували, тому що було очевидно, що при Шокіну ніякої реформи Генеральної прокуратури бути не може.

Імітація реформ втомила всіх: втомила українське суспільство, втомила наших міжнародних партнерів, втомила Україну. Радикальна партія вимагає від влади припинити імітувати реформи, а діяти, рішуче і радикально в інтересах країни, в інтересах співгромадян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Анну Романову, "Об'єднання "Самопоміч".

 

13:40:08

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги, шановний народе України! Я хочу також привернути увагу до функціонування нашої правоохоронної системи, на чию користь вона працює.

Сьогодні вночі затримали на кордоні з Білорусією зі спробою збіжати у Москву, у Російську Федерацію начальника поліції Вінницької області такого собі сепаратиста Антона Шевцова. Про цього Антона Шевцова відомо багато, і багато громадськість піднімала питання, як може проросійський кадр працювати на керівних посадах. А саме вже за діючої влади після Революції гідності його було призначено спочатку у липні цього року у прикордонну області міста Чернігів головним міліціянтом, а саме для того, щоб він контролював славнозвісні вибори по 205 округу на користь провладного кандидата Сергія Березенка.

Потім він блискуче проводить таку звану скандальну кампанію.  Провладний кандидат перемагає, потім він відповідає за місцеві  вибори, все також добре проходить. І його вже ведуть на підвищення до Вінницької області, яка теж є прикордонною. Скільки не зверталися депутати, громадськість, журналісти, Автомайдан до СБУ, до ГПУ, до Міністерства внутрішніх справ з вимогою зняти з посади проросійського елемента Шевцова, який покриває злочини, який явно причетний до російської влади – ноль реакції.

Я вам більше скажу, вже  в березні цього року відповідь є на запит громадських активістів із Вінниччини начальника... заступника голови СБУ з тим, що Шевцова начебто перевіряли на предмет його сепаратизму і нічого не виявили, і навіть там зазначено, у відповіді, що Шевцова начебто перевіряли навіть детектором брехні, але він кристально чистий.

І що ми бачимо? Що цей Шевцов, за неофіційною інформацією, тоді, коли біжав, мав з собою карти Молдови секретних об'єктів. І цікаво, він на керівних посадах в прикордонних областях, на кордоні з Російською Федерацією, на  Чернігівщині пропрацював півроку, скільки цінної секретної інформації він за ці півроку зміг путінським агентам, ФСБешникам передати?

Тому  "Об'єднання "Самопоміч" вимагає звіту в залі Верховної Ради Голови СБУ, а також Шокіна, звісно, ми взагалі вимагаємо його відставки і Арсена Авакова для того, щоб він  пояснив, як всі органи могли затуляти і  закривати очі на такого антиукраїнського, проросійського елемента. І як можна зараз вже на керівні кадри призначати.... (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу... Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Єгора Соболєва, "Об'єднання "Самопоміч".

 

13:43:35

СОБОЛЄВ Є.В.

Вже багато людей знають про останнє рішення Конституційного Суду,  який постановив, що слова "Конституції на наступній черговій сесії" означають: коли завгодно. Насправді в нас вже був Президент і був Конституційний Суд, який завжди реагував на всі його прохання словами "чего изволите?" Продовження цієї історії зараз загрожує непоправними наслідками як для Президента, так і для Конституційного Суду, і для всієї держави.

Я хочу поінформувати парламент і всіх громадян, що 22 березня, у наступний вівторок, цей самий Конституційний Суд втретє збирається для того, щоб скасувати Закон про очищення влади. Пройшли всі розумні терміни, в тому числі визначені Законом "Про Конституційний Суд", термін, коли він має винести рішення.

Двічі суспільство разом з народними депутатами, з небайдужими представниками уряду збиралися і відбивали атаки на цей закон. Але, очевидно, зараз, коли Президент України торгується про новий уряд, в торги включені ті члени команди Януковича, яким закон забороняє ставати міністрами, ставати посадовцями, бути призначеними на будь-яку посаду, навіть патрульного поліцейського. Йдеться про Льовочкіна, про Бойка, про багатьох високопосадовців команди Януковича, які є в Україні, але які не можуть стати українськими посадовцями, бо на заваді стоїть Закон про люстрацію.

Цей закон, зрозуміло, хочуть скасувати самі судді Конституційного Суду, бо спадковість політики Конституційного Суду часів Порошенка з політикою Конституційного Суду часів Януковича дуже проста: там третина тих самих людей. Більше того, ці люди вже більше року підозрюються Генеральною прокуратурою і Службою безпеки у сприянні в узурпації влади. Нинішній голова Конституційного Суду Баулін проходить по цих кримінальних справах, де Генеральна прокуратура сама визначає, що було винесено завідомо неправосудне рішення, яке спричинило тяжкі наслідки: узурпацію влади Віктором Януковичем.

Ясно, що ці судді не мають жодного права розглядати Закон про люстрацію. Ясно, що вони не мають жодного права бути суддями Конституційного Суду, але вони ними залишаються, в тому числі і за сприянням Президента України, і за сприянням діючого Генпрокурора.

В мене прохання до всіх парламентарів і до всіх громадян. Давайте в наступний вівторок зранку знову зберемося під Конституційним Судом і захистимо інструмент легального очищення влади від тих, хто її забруднює.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова народного депутата Геннадія Кривошея, політична партія "Народний фронт".

 

13:46:54

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня, шановні депутати, шановні колеги, шановна головуюча. Доброго дня, шановна Україна. Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт". Сьогодні я буду виступати, в першу чергу, як голова підкомітету з питань підприємництва та технічного регулювання.

Я хотів би звернути увагу на те, що саме питання стосуватися буде саме технічного регулювання, стандартизації, підведення всіх стандартів саме до норм Європейського Союзу у нас в Україні. Досить важливе питання, я хотів би, щоб ті, хто в дійсності до цього мають якесь відношення, до цього відношення, до цього мають відношення дуже багато наших підприємств в Україні, які працюють, виробляють продукцію, звернули на це увагу. Чому?

На сьогоднішній день, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів "від 26.11.2014 року), відповідні функції покладені на так званий Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості. Однак, за останні 2 роки, я хотів би звернути увагу на те і кожного повідомити, що відповідний центр або відповідна установа, Національний орган сертифікації, разом з Департаментом технічного регулювання, що знаходиться при Міністерстві економіки, досить активно гальмують процеси технічного регулювання і стандартизації у нас в Україні. У нас відсутнє майже 2 тисячі відповідних стандартів, які повинні гармонізувати в розрізі з іншими стандартами, зокрема, Євросоюзу. У нас немає навіть можливості у звичайних компаній отримати офіційні переклади стандартів Європейського Союзу, у нас немає відповідних   програм, які будуть відповідати відповідним стандартам, і в розрізі яких будуть працювати відповідні підприємства. На сьогоднішній день деструктивна робота саме Департаменту технічного регулювання при Міністерстві економіки призводить до того, що навіть відповідне керівництво в органах сертифікації протягом останніх трьох років не може бути призначене через те, що не можуть підібрати кваліфікованих спеціалістів. Я хотів би звернути уваги на це саме Прем’єр-міністра, тому що тільки, я вважаю, тільки за його безпосереднього втручання відповідне міністерство, відповідні департаменти в Міністерстві економіки зможуть якимось чином почати працювати.

Разом з тим, як наслідок я хотів би звернути увагу на те, що через бездіяльність державного підприємства "УкрНДНЦ" у нас відмінено стандарт ДСТУ ISO 9001:2009. Вдумайтесь! Навіть, на сьогодні всі підприємства, це тисячі підприємств, які працюють по цьому стандарту, не можуть уже працювати, тому що він відмінений. Разом з тим, вступив нібито в дію інший стандарт ІSО 2001:2015, 2015 року. Однак, як він виглядає, як він існує, де його можна побачити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Дякую. …що це таке, як воно має працювати, наразі нікому не відомо. Я ще раз повідомляю, я прошу міністра економіки, який, я розумію, що не ходить на роботу, заступника міністра профільного пана Нефьодова, я прошу департамент негайно схаменутися і привести до відповідності, довести до відома всього бізнесу ті стандарти, які будуть відповідати нормам Європейського Союзу. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Олег Березюк, "Об'єднання "Самопоміч".

 

13:50:49

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, справді країна протягом багатьох років є на межі. На межі боротьби двох систем: деспотичної і демократичної. І ми сьогодні є просто живими свідками цього, що відбувається. Уряд  і його  поплічники сіли на всі  розроблені схеми  корупції  Януковича і успішно їх використовують для збагачення власного комерційного за рахунок публічних грошей, людських грошей. Сьогодні ми бачимо те, що влада навіть не збирається  цього змінювати. Вона хоче  залишити Януковича Закон про  вибори, де злочинна мажоритарка приведе їхніх поплічників  до цієї ситуації. Більше цього,  сьогодні  ми бачимо замах на конституційний лад країни, коли  Конституція  країни переписується одним розчерком і знецінюється як документ, який гарантує основні права і свободи у цій державі. І це катастрофічна ситуація.

Але  я хочу сказати ще більше, сьогодні   у небезпеці ті люди, які стоять на  захисті цих абсолютно демократичних цінностей європейської держави. Сьогодні проти народних депутатів  України, членів фракції "Самопоміч"  чиниться  потужний адміністративний і кримінальний тиск, відкрито біля 10 кримінальних справ проти народних депутатів   за видуманими, абсолютно висмоктаними з пальця причинами.  І апогеєм цього  стався  замах на  життя народного депутата  Войціцької цього  тижня. Це, шановні колеги, вогонь, вогонь дороги  в пекло, які хочуть ці олігархічні прихвосні кинути  Україну. Але ми хочемо вам сказати: це вогонь пекла вашого, шановні колеги. Бо люди цієї країни двічі за 10 років, двічі за   10 років, без урядів, прокуратур вийшли  на  захист  своїх прав, проти деспотії.  Вони не вийшли боротися проти особистостей, які представляли ці деспотії, тому що  ця лінія, деспотична лінія, яка розділяє нас  від  демократії, буде подолана цими людьми. Прошу вас пам'ятати про цей пекельний вогонь.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Запрошую до слова народного депутата  Юрія-Богдана Шухевича, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:53:55

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Український народе, більш як рік тому назад в цій залі Верховної Ради був прийнятий закон, який давав право жінкам, що досягли пенсійного віку 55 років до реформи Тигіпка і мають 30-літній стаж, не маючи роботи, виходити на пенсію.

І цей законопроект був заветований Президентом. Досі він не внесений в залу Верховної Ради на подолання вето. Але там же ж в цьому законі був 2 пункт, до якого Президент не мав ніяких застережень, згідно з яким люди мали ті, які працювали, мали право подавати за той період до 2000 року п'ятирічну заробітну плату і на підставі того їм давали пенсії.

З 2000 року згідно з реформою Тигіпка вони це… але втрачали не відразу з 2011 року, а з 2016… з 1 січня 2016 року втрачали це право. І могли подавати тільки той заробіток, який з 2000 року всіх років, від 2000-го по сьогоднішній день.

Ви розумієте, що людина, яка пропрацювала і мала право подати той заробіток до 2000 року, вона… і, яка сьогодні дальше працює і не має вже права подати до 2000 року, різниця в пенсії в 2 рази. І ця різниця, чим вона більше працює, все збільшується і збільшується, і буде збільшуватись.

Мало того,  людина,  яка до 2000 року працювала, але  після 2000-го не працювала взагалі, різниця в пенсії може в три і більше разів. Уявляєте, яка то несправедливість?

І наш законопроект, оскільки той законопроект від 14 січня 2015 року так і не вернувся  в зал, ми подали новий законопроект 3203.  Він мав бути проголосований, він був внесений в порядок денний на цьому сесійну тижні, але ви знаєте, що творилося в парламенті і ми до нього просто не дійшли. І ця несправедливість продовжується, і з 1 січня все більше і більше людей іде на пенсію, і вони позбавлені  права. І вони сьогодні, доходить до абсурду: вони відмовляються від стажу, від внесків, які вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд,  будь ласка, дозвольте звершити.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. … з 2000 року для того тільки, щоби їм дали право подати  ті заробітки, той заробіток, який був до 2000 року – це ж абсурд.

Тепер я закликаю всіх, то вже 100 тисяч людей було, по 30 тисяч в місяць виходить на пенсію, приблизно. Я закликаю всіх громадян, пенсіонерів звертатися тепер  до депутатів з вимогою, щоб вони настоювали, щоб на наступному тижні цей закон був внесений…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дозвольте завершити.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. … дав, вніс, зробив все від нього залежне, щоби і депутати вимагали внесення цього порядку, бо інакше, слухайте, це катастрофа. Так само як катастрофа для жінок, які пішли на пенсію і які мають, як колись вимагав закон, 20, а мужчини – 25 років, вони сьогодні мають пенсію менше прожиткового мінімуму. Зрозумійте це! І ті, які пішли менш… з 55 років, ще до того часу, коли вже вимагалося більше, так ви розумієте, вони також позбавлені  цього. Пропрацювавши, деякі мають по 30 і більше років, і вони позбавлені права на пенсію, яка хоч забезпечувала їм би той прожитковий мінімум. Хіба це не геноцид українського народу, не геноцид пенсіонерів? Так, шановні депутати, хто тут ще є, я до вас звертаюся, бо ви будете на наступному сесійному тижні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрію, ще 10 секунд, давайте завершуйте.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. Тільки боротьба, активна боротьба проти тієї несправедливості може поправити ситуацію, сподівайтеся тільки на себе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Юрій Дерев'янко, позафракційні.

Я продовжую, я перепрошую, я продовжую, відповідно до Регламенту, на 15 хвилин засідання, щоб ще кілька людей могло виступити в "Різному". Прошу.

 

13:59:52

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановні українці, шановні народні депутати, сьогодні я  хочу звернути вашу увагу на дві важливі теми, перше, щодо Генерального прокурора і, друге, що української землі, де продовжують процвітати і дерибан, і корупція.

Отже, щодо Генерального прокурора. Шановні колеги, хто з вас знає хоча б одну демократичну країну, коли за одного Президента за два роки змінюється третій раз Генеральний прокурор? Що це означає? Це означає, що або Президент не вміє чи не може обрати правильних людей, або це означає, що ті люди, яких Президент обрав, зовсім недослухаються і не виконують тих зобов'язань Президента, які він дав, коли він йшов на вибори і коли українці підтримали Президента на президентських виборах.

Тому політична партія "Воля" звертається до Президента з питанням чим йому допомогти, чим вам, шановний пане Президенте, допомогти?

На наше глибоке переконання, що якщо у Президента не виходить обрати хорошого Генерального прокурора, то це повинна зробити незалежна комісія, а Президент, відповідно до Конституції, повинен подати цю кандидатуру до Верховної Ради на погодження і після цього її затвердити.

Саме на Президенту лежить відповідальність за діяльність, а швидше, за повну бездіяльність, Генеральної прокуратури, яку ми сьогодні маємо і повний саботаж. Але насправді це не є дивно, тому що це загалом свідчить про стан у нашій сьогоднішній владі, про стан того, що вона не здатна приймати дієвих рішень, які би йшли на користь українського народу. Не здатна боротися ефективно з корупцією, не здатна здійснювати реформи і в тому числі реформу Генеральної прокуратури. Не здатна захистити середній і малий бізнес, а займається тільки деребаном посад і бажанням сісти на ті чи інші грошові потоки.

Тому, якщо ми говоримо про земельні відносини, якщо ми говоримо про землю, то та схема, триває, яку запровадив Янукович ще до цього часу. За хабарі в 300 доларів за гектар продовжують деребанити землі поза межами населених пунктів і всупереч рішенню уряду, всупереч зобов'язань уряду щодо децентралізації і передачі земель поза межами населених пунктів, об'єднаним територіальним громадам, ніхто цього не збирається робити.

Тому політична партія "Воля" вимагає: перше – прийняти відповідне законодавство, відповідно до якого Генерального прокурора можна обирати незалежною комісією і Генеральний прокурор стане незалежним і автономним.

Нарешті подати і закінчити з розробкою спільного закону 3510 і  3510-1, припинити саботаж і ухвалити закон, щоб землі поза межами населених пунктів можна було передати об'єднаним територіальним громадам і припинити цей деребан. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Максима Курячого, "Блок Петра Порошенка".

 

14:03:06

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги! За проханням мешканців Дніпропетровська, я знову сьогодні вимушений звернути вашу увагу, Кабінету Міністрів України, наших урядовців до ситуації, яка склалася в ракето-космічній галузі України.

Підприємство зі світовим ім'ям "Південмаш" знаходиться на межі соціального вибуху. Люди вже відкрито говорять, що саме нинішній склад Кабміну штучно доводить перспективну галузь до банкрутства.

Минулого року нам вдалося погасити заборгованість по заробітній платі. Я вніс законопроекти, які дозволити знизити податкове навантаження на підприємства ракето-космічної галузі та збільшити державне замовлення.

Ми багато говорили про реформування галузі. Є перспективні напрацювання. У нас були великі очікування від впровадження цих перетворень. І де ж та реформа? Минув рік, і ми знову бачимо те саме. На "Південмаші" знову хронічна заборгованість по зарплатні та комунальним платежам. Стабільні державні замовлення відсутні, провідне оборонне підприємство де-факто зупинено. Це прямі збитки бюджету від втрачених можливостей, відставання у міжнародній співпраці космічних держав. Ми маємо великий ризик перетворитися на "бананову республіку" з невизначеним майбутнім.

Але адекватної відповіді у керівництва Державного космічного агентства України, схоже, немає. Замість реформування галузі що ми бачимо сьогодні? Незрозумілі кадрові рішення, невмотивоване звільнення з посади генерального конструктора Дехтярьова, визнаного у всьому світі фахівця. Саме під керівництвом Дехтярьова КБ "Південне" перетворилося на локомотив усієї галузі, і сьогодні такого керівника звільняють з посади! Це ваша реформа або це саботаж?

Я звернувся сьогодні до Ради  національної безпеки та оборони України стосовно ситуації, яка склалася. Я вважаю, якщо профільне керівництво галузі надалі не буде реагувати, то слово своє мусить сказати Генеральна прокуратура  України. Я вношу пропозицію провести виїзне засідання Кабінету Міністрів. Нехай не цього складу, майбутнього складу уряду у Дніпропетровську за участю фахівців, співробітників Ради національної безпеки та оборони України, народних депутатів України. Галузь треба рятувати, вона повинна стати однією з найбільш ефективних в економіці України!

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Запрошу до слова народного депутата Андрія Антонищака, "Блок Петра Порошенка".

 

14:05:52

АНТОНИЩАК А.Ф.

Доброго дня, шановний український народ, доброго дня, шановні парламентарі! Хочу привернути вашу увагу до критичної ситуації, яка склалася в ДП "Укрспирт" і в Міністерстві аграрної політики, де окопалися злодії, прибічники і прихильники, і послідовники Януковича.

Позавчора більше як 500 чоловік з Львівщини, з підприємств "Укрспирту" приїхали сюди в Київ просити допомогу в міжфракційного об'єднання "Львівщина". Декілька депутатів Верховної Ради від "Львівщини" шукали за паном Павленком, за цим негідником-міністром ми шукали три дні і тільки через Прем'єр-міністра він вийшов на нас, попередньо погодившись, через  3 дні, в 18.15 вчора зустрітися. Зустріч відбулася за участю 6 народних депутатів і 10 представників агропромислового міністерства. І на наші запитання, вони тільки знизували і розводили руками: тут ми не вирішуємо, тут ми не знаємо, тут ми нічого не зможемо зробити.

В цей час відбувався, вчора в ночі відбулося рейдерське захоплення, бандитське зі зброєю, більше 150 чоловік захопили  державне підприємство в Стрийському районі. Завдяки професійним діям міліцейського спецпідрозділу і Національної Гвардії їх вдалося звідти вибити, але уявіть собі, хто їх привів. Їх привів так званий новий директор, якого призначив такий собі негідник Чернов, який працював в схемах Януковича і який на сьогоднішній день виконує обов'язки керівника ліквідаційної комісії, про що пан Павленко навіть не знає, 3,8 мільярди на сьогоднішній день не доплачує галузь, заводи фактично всі доведені до банкрутства і закриті. На сьогоднішній день тільки офіційно працює у спиртовій галузі два заводи, спирт тече рікою, а працює два заводи. Нам вчора пан Павленко розказував, як він буде продавати  заводи "Укрспирту". Шановні народні депутати, якого біса ми його вибирали, розпродувати державне майно чи ефективно керувати державним майном?

Я і політична сила "Народний контроль" вимагаємо: перше - негайно написати йому заяву про відставку і не відкликати на другий день; дальше – зупинити спроби розпочатого процесу приватизації, розкрадання, точніше, "Укрспирту", прозоре проведення конкурсу на керівника ДП "Укрспирт"; припинення роботи ліквідаційної комісії концерну "Укрспирту"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

АНТОНИЩАК А.Ф. На сьогоднішній день… ми сьогодні бачимо 1409. До 12-ї години пан Павленко зобов'язаний був попередити всіх народних депутатів, що Чернов звільнений з займаної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Запрошую до слова народного депутата Леоніда Ємця, "Народний фронт".

 

14:09:33

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Леонід Ємець, 221 виборчий округ, Печерський, Солом'янський і частина Шевченківського району міста Києва.

Шановні колеги, звичайно, тільки ті, хто є сьогодні в залі, і ганьба тим, хто відсутній в цей робочий день. Вже неодноразово сьогодні піднімалося питання того, що у вівторок відбудеться засідання Конституційного Суду, який має прийняти рішення щодо Закону "Про очищення влади", так званий Закон про люстрацію.

Хотів би нагадати, що шестеро з цих суддів – це ті судді, рішення яких призвели до того, що Януковичу було повернуто повноваження, на які його ніхто не обирав. Ці люди разом з Януковичем вступили в злочинну змову, результатом якої є загибелі людей на Майдані, результатом якої є сьогодні війна в Донецьку.

Шановні колеги, хочу чітко зазначити, що мною як представником парламенту в цьому засіданні було заявлено клопотання про те, що ці судді мають конфлікт інтересів, тому що вони самі підпадають під дію Закону "Про очищення влади". І зрозуміло, що люди, інтереси яких прямо пов'язані з законом, який вони розглядають, не мають права приймати рішення. Відповідне клопотання було подано, вже декілька місяців Конституційний Суд його розглядає.

Я дуже сподіваюся на те, що рішення Конституційного Суду в цій частині буде відповідати вимогам закону і ці судді усунуться від прийняття рішення, оскільки конфлікт інтересів, про що відображено в нашому клопотанні, є однозначно репрезентативний.

Хотів би нагадати, що по цих суддях дійсно сьогодні є справа в прокуратурі про те, що їх дії, це є частина злочинної змови з режимом Януковича. Все це свідчить про те, що суспільна увага має бути надзвичайно серйозна до цього засідання, тому що є ознаки того, що рішення Конституційного Суду буде направлене саме на скасування Закону про люстрацію для того, щоб особи, які підпадають під дію цього закону, …….. вимог Закону "Про очищення влади".

Хотів би на останок зазначити, що в рамках роботи з Венеціанською комісією та на виконання їх вимог нами підготовлено правки до Закону про люстрацію, а саме в частині того, щоб поширити дію закону і на суддів Конституційного Суду. Венеціанська комісія справедливо зазначила, що судді мають бути усі підпадати під дію Закону "Про очищення влади", в тому числі судді Конституційного Суду.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Арешонков, "Блок Петра Порошенка".

 

14:12:43

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Володимир Арешонков, 64-й виборчий округ, Житомирщина. Шановна пані головуюча, шановні глядачі, слухачі і шановні депутати, ті, які зараз в залі.

Я хотів би розпочати з висловлення на вашу адресу слів подяки, це зараз дуже рідко буває, як правило, нас згадують десь тільки з негативної сторони, а сьогодні я вам, дорогі мої колеги, хочу висловити подяку від багатьох тисяч чорнобильців, а я представляю сьогодні місто, яке найбільше постраждало від аварії на ЧАЕС, це місто Коростень, де 70 тисяч жителів і всі мають статус постраждалих.

Так от той законопроект, який ми з вами вчора проголосували, це дійсно велика справа як шана і повага до тих людей, які віддали своє життя, які робили все для того, щоб мінімізувати наслідки цієї страшної екологічної світової катастрофи. Але під час парламентських слухань в середу звучали у виступах великі слова стурбованості. Закон не вирішує остаточно весь той комплекс проблем, який в нас накопичився. Ми не почули від уряду питання, якою буде подальша державна політика і стратегія по вирішенню отих всіх серйозних питань. Це ж багатомільйонні борги, які мають перед людьми, яка буде подальша доля станції і всього комплексу робіт, території, які вражені, що з ними буде. Сьогодні немає єдиного координаційного центру, який би вирішував це питання. Між іншим, і по переселенцям так само ми сьогодні чекаємо створення такого центру. Тому я закликаю ще раз уряд старий чи новий, уже який буде, сконцентруватися на цьому питанні. І ми маємо вирішити це питання до кінця.

І ще, шановні колеги. Ми з вами бачили, і кожного дня практично по телебаченню показують, що робиться на територіях, де видобувається бурштин. Слухайте, сьогодні на сайті Житомирської обласної ради з'явилося повідомлення, що вже створюється комунальне підприємство. Не дочекавшись прийняття нашого законопроекту, починається створення напівзаконних, і так далєє, формувань, структур. Там, де держава не в змозі навести порядок, підключається самоврядні і громадські інституції.

Я вас закликаю: давайте ми поставимо питання на наступній, на наступному пленарному тижні проголосувати законопроект, який ми вже обговорили на всіх рівнях, врахували всі пропозиції і від екологів, і від кого завгодно. Давайте ми проголосуємо і спробуємо навести лад в дуже серйозному державному питанні. Я вам дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є останніх два виступи. По півтори хвилини, будь ласка. Народний депутат Дмитренко, прошу.

 

14:15:54

ДМИТРЕНКО О.М.

Вельмишановний український народе, шановні депутати! Я хочу підняти тему, яка стосується,  як мінімум,  200 тисяч людей  в Україні, які загнані в гетто, які обділені землею, які не мають роботи, які не мають прав для існування, це так звані села, які  входять в Академію аграрних наук. Сьогодні у підпорядкуванні Академії  аграрних  наук 271 установа, обробляють вони десь півмільйона  гектара землі. Зазначу, що на початок   90-х років  це був один мільйон,  півмільйона  до цього часу не можуть найти. Що відбувається у цих селах?  Люди  безправні, не мають  роботи, не мають навіть трудових  книжок, якщо  хто там оформлений, не можуть звільнитися на пенсію – практично  тотальне безправ'я. Сьогодні  я хочу зазначити слідуюче, що Академія наук перетворилася вже  в організацію,  яка просто  заробляє  банально кошти. Це ті 500 тисяч  гектарів землі, вони використовують  їх безкоштовно, а фактично продають, бо ми всі знаємо, що використання одного  гектара землі в країні коштує  2 тисячі гривень. Уявіть собі,   500 тисяч на 2 тисячі – це,  як мінімум,  1 мільярді, і в які кишені вони потрапляють.

Сьогодні  я хочу підняти питання  і звернутись до Голови Верховної Ради, щоб ми створили тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді і  припинили ці факти зухвалого знущання над нашим українським…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка. 

 

ДМИТРЕНКО О.М. … надали їм право конституційне,  надали  по  2 гектари, щоб громади використовували свою землю, щоб вони не ходили і не просили  навіть землю  для подовження свого  цвинтарю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую  вам.

Запрошую до слова народного депутата  Жолобецького.

 

14:17:53

ЖОЛОБЕЦЬКИЙ О.О.

Уважаемые коллеги, депутат Жолобецкий, округ №129.

Сегодня  в Николаевской области особенно остро стоит проблема ремонта автомобильных дорог, которые находятся сегодня, поверьте мне, в самом критическом состоянии. Практически все  4800 километров   дорог находятся  сегодня  непроездными.  Уже  четвертую неделю люди блокируют трассу Н-11, а именно,  Днепропетровск-Николаев. Поверьте, что люди доведены до отчаянья. Я вместе с народными депутатами неоднократно выезжал и общался  с этими людьми и люди сегодня ждут начала ремонтных работ. Я обращаюсь сегодня к "Укравтодору", выйдите, пожалуйста, на место, пообщайтесь с людьми согласно наших с вами договоренностей.

В сентябре прошлого года Верховная Рада приняла закон, по которому с 2015 года финансируется 4 области, а именно: Одесская, Львовская, Волынская, Черновицкая за счет эксперимента 50-процентного перевыполнения общего объема ежемесячных таможенных платежей изымаемых при оформлении товара на указанной территории.

Благодаря этому упомянутые регионы успешно реализуют программы реконструкции местной дорожной инфраструктуры.

Учитывая крайне ограниченное финансирование дорожной отрасли в Николаевской области, мы вместе с народными депутатами, а именно от группы "Николаевщина", 16 марта зарегистрировали законопроект номер 4214/1 о присоединении Николаевской области к этому эксперименту. Это позволит хоть как-то сгладить ситуацию. Это возможно позволит сегодня снять социальную напряженность в нашем регионе.

Уважаемые коллеги, я сьогодні звертаюсь до вас, вот, від імені всіх мешканців Миколаєва і Миколаївської…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Завершуйте.

 

ЖОЛОБЕЦЬКИЙ О.О. … буде рассматриваться в цій залі. Підтримайте, підтримайте народних депутатів Миколаївщини і всіх мешканців Миколаєва і Миколаївської області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Це був останній виступ сьогодні у "Різному".

Ранкове засідання оголошую закритим. Наступне засідання, пленарне, Верховної Ради відбудеться 29 березня о 10-й ранку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку