ЗАСІДАННЯ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 лютого 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

 

10:01:21

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! Будь ласка, заходьте до залу Верховної Ради, готуйтеся до реєстрації.

Будь ласка, прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі Верховної Ради  України.

 

10:01:56

Оголошую засідання Верховної Ради  відкритим. Присутні 259 депутатів Верховної Ради  України.

Шановні колеги, перед тим як ми перейдемо до виступів народних депутатів, декілька слів, якщо дозволите.

Я думаю, що вчора те, що, з одного боку, парламент визнав роботу уряду незадовільною, а, з іншого боку, навіть не спромігся дати необхідну кількість голосів для того, щоб його відправити у відставку, не вирішило жодної кризи, а навпаки її поглибило. І я вважаю, що все абсолютно просто. Або протягом тижнів буде знайдено рішення саме тут, в парламенті, політичними силами і запропоновано модель виходу із цієї ситуації, або той уряд має бути повністю перезавантажений, а, якщо потрібно, і цей парламент. По-іншому бути просто не може. І я думаю, що це відповідальність кожного із нас. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги депутати, гості Верховної Ради! Ранкове пленарне засідання Верховної Ради  України відкрите. І я хочу привітати сьогодні  наших  іменинників: Юлію Володимирівну Льовочкіну, Роберта Івановича Горвата і Олександра  Михайловича  Кодолу. Вітаю з днем народження наших колег.   (Оплески)  Успіху і плідної  роботи. 

У середу згідно Регламенту ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів  з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень. Тому, колеги, я прошу  приготуватись до запису на виступи і прошу провести запис. Колеги, прошу записуватися на виступи.

У Горвата, теж вітаю, день  народження, я сказав і ще раз наголошую, ще раз вітаю.

Будь ласка,  включіть систему "Рада", проведіть запис. Голуб Владислав Володимирович. Будь ласка. Він Геращенко  передає.

 

10:04:58

ГОЛУБ В.В.

Прошу передати слово  Ірині Геращенко.

 

10:05:08

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги,  мабуть, не тільки я одна, а десятки депутатів, які присутні сьогодні у сесійній залі,  відчувають,  м'яко кажучи,  розчарування тим  спектаклем, який вчора було розіграно у цій сесійній залі. І насправді дуже шкода, що   до  цього були причетні  дуже багато людей, які змусили депутатів виглядати, знаєте, масовкою в цій опереті. Але, насправді,  що відбулося.  Хіба додалася   довіра до уряду   після вчорашнього обговорення? хіба додалася довіра до коаліції після вчорашнього обговорення? І дуже дивно  чути і слова від спікера Верховної Ради  відносно  тієї кризи, в яку зайшла  вчора коаліція, а ми  бачимо, що тут відсутні дві фракції, після того, як він сам також не прийняв рішення  як голосувати вчора після цього обговорення.

Найбільше, знаєте, що  шкода, що мова іде про уряд, який втратив довіру, і через це він  не може просто бути локомотивом реформ, тому що на реформи потрібно отримати мандат. Дуже шкода, що  в цю  гру грали і наші колеги з фракції БПП, які отримали мандат, стали депутатами,  але не стали політиками. І якщо сьогодні говориться про те, що таким чином начебто ми намагаємося вберегти країну, то це не так, тому що країну гуртує єдність, а не голосування за одну людину чи один уряд, за який ми і так само несемо з вами повну відповідальність. І якщо ми говоримо про відповідальність уряду, якому вчора ми більшістю голосів нашої фракції висловили все-таки недовіру, то мова йде не тільки про Прем'єра, а й про міністрів, делегованих нашою фракцією. Не може бути так, що є міністр економіки - реформатор, але немає економіки. Не може бути так, що в нас розрушена медицина, і всі знають, що там поставлені заступники до міністра медицини цього з питань медицини, які делеговані як фармацевтичною мафією від всіх фракцій. І тому, ви знаєте, що сказати, що те, що відбувається, не може бути так, що фракція радикалів, знаєте, теж домовилась з олігархами і половина голосує, а половина ні.

Вчора насправді парламент дуже чітко побачив, хто тут є політики, а, хто сюди делегований олігархами і кланами. І на місці уряду було би соромно бути представленим кланами. Знаєте, я думаю, що уряд має взяти на себе сміливість і піти у відставку, колись Де Голль йшов у відставку, Маргарет Тетчер йшла у відставку і вони залишилися в історії. А не в анекдотах. Дуже соромно, коли 40-річні молоді люди чіпляються посинівшими лапками за владу і бояться, насправді, зробити якийсь вчинок, а, мені здається, що ми у фракції маємо зробити вчинок. Вся ця ганьба відбувається напередодні 18 лютого.

Два роки тому ми з дівчатами з цієї зали сесійної виносили 18 лютого з Маріїнського палацу хлопців врятованих. І, знаєте, їх дзвінок раз на рік для мене набагато важливіший ніж цинічні посмішки багатьох присутніх в цій залі. Мені не хочеться, щоб нам було соромно за те, що тут відбувається, а ми зараз до цього йдемо.

І тому насправді, якщо ми залишаємося відданими цим ідеалам, за які ми стояли 2 роки тому на Майдані, ми маємо прийняти чесні рішення. Дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Ірина, безсовісна! Безсовісна!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Матвієнков передає слово Гусаку. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:08:47

ГУСАК В.Г.

Добрий день, шановні колеги, шановний український народ! Хотів би нагадати кілька цифр. Минулого року валовий внутрішній продукт України впав на 10 з половиною відсотків. Промислове виробництво знизилося на 13 відсотків. Експорт, який приносить в Україну долари, знизився на 32 відсотки. І, ви знаєте, це ще не дно. Як у тому жарті: коли всі думають, що це дно, знизу стукають. І у цій ситуації "Укрзалізниця" збирається знову підвищити тарифи на вантажні перевезення на 15 відсотків. Зважаючи на дуже скрутну ситуацію в українській економіці, зараз таке підвищення може призвести до чергового витка інфляції і до чергового циклу зниження виробництва. Допустити цього не можна. "Укрзалізниця" весь час каже, що підвищення тарифів потрібно для того, щоб зібрати кошти на інвестиції для придбання нових локомотивів і вагонів. Минулого року "Укрзалізниця" отримала підвищення тарифів на 30 відсотків. Знаєте, скільки нових тепловозів та електровозів "Укрзалізниця" купила минулого року? Нуль, жодного. І найголовніше, що зараз немає, з кого спитати, бо минулого року про необхідність підвищення тарифів доповідали люди, які зараз не працюють в Міністерстві транспорту та "Укрзалізниці".

Шановні колеги, ми розуміємо, що "Укрзалізниця" має багато проблем і потребує великих інвестицій. Але так само потребують інвестицій і мають великі проблеми і інші галузі української промисловості. Вирішення проблем "Укрзалізниці" за рахунок підвищення тарифів - це простий шлях, але цей шлях має два суттєвих недоліки.  Перше – це вирішення проблем "Укрзалізниці" за рахунок інших галузей української економіки. І друге - це не стимулює "Укрзалізницю" до  підвищення  власної ефективності.

Тому ми пропонуємо визначитися з керівництвом галузі, бо транспортний комітет виразив недовіру і міністру транспорту.

Друге: зрештою, призначити повноцінне керівництво "Укрзалізниці", яка майже два роки  не має генерального директора.

Далі. Підготувати якісний фінансовий план з нормальними цінами на  такі ресурси, як дизельне паливо та електроенергію. Підготувати  комплексну програму розвитку, винести  цю програму на широке громадське обговорення, узгодити її…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ГУСАК В.Г.

…узгодити цю програму комплексного розвитку і потім разом  її виконувати, щоб зростала і українська промисловість, і перевезення "Укрзалізниці".  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Галасюк  передає слово Андрію Лозовому. Будь ласка.

 

10:12:22

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой. Велика честь зачитати заяву Радикальної партії Ляшка. Слава Ісусу Христу! Як писав апостол Павло у "Посланні коринтянам": "Бо не можете пити чаші Господньої та чаші демонської, не можете бути спільниками Господнього столу і столу демонського".

З жалем ми констатуємо, що  підписана Папою Римським Франциском і Російським  Патріархом Кирилом спільна декларація стала  продовженням  реалізації ганебної методології Мінських домовленостей, коли Захід вирішує свої проблеми з Москвою на базі принципових поступок за рахунок України.

Безсумнівно, що  декларація  узгоджувалася заздалегідь, її  положення були  предметом  тривалих церковно-дипломатичних переговорів, а радше  банальних торгів. Адже Москва  має традицію використання церкви  у зовнішній політиці  та впливі на міжнародні між церковні процеси. Тож кремлівські політики та посол Росії при Ватикані навіть  не приховують  політичних мотивів цієї зустрічі.

Що зрештою отримали Московська церква  та  кремлівська дипломатія,  провівши цю  зустріч? Три пункти декларації: 25,26,27 - безпосередньо, стосуються  українських питань. Усі вони сформульовані так, що інтерпретують проблеми у суто московському світлі і повторюють кліше московської пропаганди.

Адже не бачити, що один з підписантів декларації – Патріарх Кирил – і  є  справжньою стороною конфлікту як ідеолог  "русского мира" та духовний натхненник неоголошеної війни з Україною, може лише сліпець.

Проблема подолання розколу православ'я в Україні трактується в декларації московській парадигмі, адже як трактує канонічність московська імперська церква, ми добре знаємо. Декларація несподівано відкидає історичний досвід світових уніатських церков і принижує мільйони українських греко-католиків, і спрямоване  на гальмування розвитку Української Греко-Католицької церкви. Це капітуляція Риму перед Москвою, вона безпрецедентна. Ми глибоко поважаємо право на свободу совісті громадян, водночас всіляко підтримуємо створення єдиної помісної церкви в Україні на базі єдності усіх церков київської традиції Володимирова Хрещення.

Закордонні релігійні центри наразі яскраво продемонстрували, що для них українські віруючі є чужими і слугують лише об'єктом у їхніх іграх і інтересах. Ні Москва, ні Рим не повинні керувати церквою в Україні, не повинні домовлятися про поділ України на сфери конфесійних впливів за спинами українських віруючих.

Ми звертаємося до української влади із закликом припинити ховати голову в пісок і віддавати церковну політику на відкуп закордонним релігійним центрам. Влада має всебічно сприяти примиренню і порозумінню українських християн, подоланню розколів і розбрату в їхньому подальшому добровільному об'єднанні в єдиній помісній українській церкві з власним  незалежним духовним центром у Києві.

З нами Бог і Україна! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Дерев'янко.

 

10:15:28

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля". Шановні колеги, шановні українці, шановні виборці! Вчора відбулося у стінах Верховної Ради  величезна ганьба під час голосування спочатку за оцінку діяльності уряду, а потім за висловлену недовіру уряду.

Політична партія "Воля" вчора голосувала за те, щоб цей уряд відправити у відставку, так само голосувала за визначення незадовільною діяльності цього уряду. Але вчора стало абсолютно зрозуміло, на кого працює цей уряд. Цей уряд не працює на український народ, цей уряд не працює на наші громади - цей уряд працює на олігархів. І вчора всі олігархічні групи в Верховній Раді, а також депутати, які прямо пов'язані з олігархами, не голосували за відставку уряду. Навіть злодійський блок, частина злодійського блоку вчора не голосувала, незалежно від того, що постійно критикує уряд в їх діяльності. Мало того, мова іде про те, що це  стало розміном за законопроект 3700, де дружно, де дружно, підкреслюю, всі олігархічні групи об'єдналися і проголосували за те, щоби викреслювати зі списку тих кандидатів, місця яких продали до того.

Шановні колеги, абсолютно не дивно, чому такі важливі реформи, як реформа децентралізації, так гальмує і буксує. Абсолютно не дивно, що уряд, який пообіцяв нашим громадам віддати землю в розпорядження, здійснювати ті кроки, які так дуже палко вони з цієї трибуни, і не тільки минулого року, всі оголошували, але насправді нічого не робиться.

Я хочу сказати про те, що та корупція, жахлива корупція, яка сьогодні триває в Держкомземі, в Держгеокадастрі, продовжується і далі. І уряд це  сьогодні  дахує. Я хочу сказати, що сьогодні немає політичної волі ні в уряді, ні серед тих депутатів, які сьогодні є частиною агарного лобі в тому числі, ухвалити важливі для країни законопроекти 3510, 3510-1, які були  обіцяні урядом, які були  затверджені урядом в її  концепції по децентралізації, які  були взірцем для того, щоб  об'єднані територіальні громади мали стимул об'єднуватися, мали стимул  іти по шляху децентралізації і показувати всій країні приклад того, що  децентралізація і об'єднання територіальних громад – це правильний шлях.

Шановні народні депутати, зараз у ваших руках доля реформи децентралізації, зараз у ваших руках можливість  підтримати наші об'єднані територіальні громади, підтримати  законопроект  3510 і 3510-1, які, я  сподіваюсь, сьогодні на відповідному комітеті буде розглянутий і буде позитивне рішення. Завтра він буде виноситися до порядку в сесійну залу, він включений в порядок денний, я прошу вас підтримати ці законопроекти, незалежно  від того, хто до яких політичних сил належить. Тому що  громади, об'єднані територіальні громади є по всій нашій Україні сьогодні.

І це наш шанс…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  10 секунд. Завершуйте.

 

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

І це наш шанс, всупереч сьогодні позиції,  уряду це наш шанс дати сьогодні старт і не тільки  старт, а  продовження важливої реформи децентралізації, підтримавши об'єднання територіальних….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олег Барна, будь ласка.

 

10:19:05

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Христу! Шановні колеги,  вчора розкрилися позакулісні, кулуарні ігри, які творяться в парламенті, і домовленості між Яценюком, регіоналами "Опоблоку", "Відродженням"   і деякими позафракційними. Тепер ми побачили, що "Опоблок", регіонали, фракція "Відродження" і  деякі позафракційні не голосували за відставку Яценюка і стало зрозуміло, що Яценюк, насправді,  співпрацює із олігархами, Ахметовим та іншими, про що  ми раніше просто здогадувалися,  але тепер вже знали напевне.

Більше того,  Прем’єр Яценюк виявився більше проросійським, ніж антипутінським.   Тепер разом із урядом повинен йти у відставку скоріше всього і весь склад Верховної Ради. Гадаю, що подальша робота уряду у Верховній Раді є  і буде далі неконструктивною. Більше того, співпраця парламенту Президента із чинним Прем’єром була до цього досить-таки  напружена. Але після того, коли Яценюк втратив елементарну  гідність, совість, розсудливість і почав займатися відвертим шантажем парламенту, Президента, депутатів,  шантажуючи Президента, шантажуючи нас, ставлячи під ризики і небезпеку нашу державність, то подальша співпраця із чинним Прем’єром буде нікудишньою, і вона не має ніякої перспективи.

Суть в тому, що корупційні схеми, які були за Януковича, збереглися і при чинному уряді, тільки вони поміняли  свої обличчя. Тому не дивно, що Яценюк був підтриманий тим же самим "Опоблоком", тими ж самими нащадками  від режиму Януковича. І коли хто має можливість або право критикувати уряд Яценюка, то, повірте, не "Опоблок", тому що ви і він – одне і те ж саме, тільки з різними масками, тому що… Я звертаюся до "Опоблоку", що ви і ваш режим повинен був поважати народ, а не ганити, що народ потрібно було турбуватися, а не грабувати, що народ потрібно було прислухатися, а не посилати. І, в кінці кінців, народ треба було любити і захищати, а не вбивати на Майдані. Цей уряд далеко від вас не втік.

Тому запам'ятайте, що Яценюк є нащадок режиму Януковича. І я кажу вам: дуже ви між собою не тіштеся, ті, хто вчора не голосував за відставку Яценюка, тому що він не буде прем'єром. Народ цього не дозволить. Бо де-юре Яценюк ще є Прем’єр-міністр, но де-факто він вже ним не є. І народ його ніяк при цьому вже сприймати не буде. Відучора Яценюк став "солом'яним прем'єром". І при цьому запам'ятайте, що жадібність, наглість…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

БАРНА О.С.

…зробили йому дуже, так би мовити, вовчу послугу, тому що його дорога разом з його поплічником Аваковим у відставку має йти через тюрму і Лук'янівку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Біловол Олександр Миколайович.

 

10:22:41

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, 147 виборчий округ, Полтавщина. Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці! Зараз в Україні дуже гостро стоїть проблема забезпечення земельними ділянками учасників АТО. На минулому тижні кількасот учасників АТО пікетували обласне управління Держгеокадастру в Кіровограді. Величезна проблема на Закарпатті. Я постійно чую про таку жахливу ситуацію на Полтавщині, яку я представляю як депутат-мажоритарник. Чомусь саме немає землі для учасників АТО, немає для працівників соціальної сфери, немає для простих селян. За оці три роки, коли це ми землями, державними землями розпоряджається Держгеокадастр, темпи дерибану цієї землі просто жахливі. Схема дуже просто: чиновники обласних управлінь як під гаслами допомоги фермерству, розвитку фермерства заключають договори на величезні терміни договору оренди на 50, на 30 років, на 50 років і з мінімальними ставками орендної плати. І чим більше отримує чиновник хабаря, тим більше термін дії договору оренди. І в цій ситуації дуже жахливо є те, що ці договори ніяким чином не сприяють розвитку територіальної громади. Місцеві бюджети недоотримують величезні кошти. А ті кошти, які б мали іти на підтримку місцевих бюджетів, вони йдуть в кишені чиновників-хабарників. І люди, які мають цими землями розпоряджатися, саме  місцеві громади, якраз в цьому участі і не приймають.

От ми всі дуже багато говоримо в сесійній залі за боротьбу з корупцією. Ми говоримо за боротьбу з земельною корупцією, а що ми робимо для того, щоби побороти цю земельну корупцію? Уже більше, ніж півроку ми не можемо проголосувати законопроект, який цю проблему вирішує. Мова йде за законопроект 2279, який наприкінці минулого року ми всі успішно тут завалили, відправивши, слава Богу, на повторне друге читання. І завалили якраз правками під гаслами надання землі для фермерів, надання землі для простих селян. А саме ж ці прості селяни і фермери цю землю не отримують, тому що її отримують псевдофермери і за цими договорами, які абсолютно нічого не дають територіальним громадам.

Сьогодні цей законопроект буде розглядатися повторно на профільному комітеті, я сподіваюся, що він буде підтриманий. На Погоджувальній раді спікер українського парламенту пообіцяв, що ми його розглянемо у четвер. Тому я звертаюся особисто до керівництва Верховної Ради, до спікера Володимира Гройсмана виконати свою обіцянку і дійсно, щоби ми змогли проголосувати цей законопроект у четвер.

І ми нарешті повинні зрозуміти, що ця ситуація, яка виникла із учасниками АТО, із простими фермерами, із селянами, із соціальною сферою, це наслідки, це наслідки жахливої земельної корупції. І боротися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте. 10 секунд.

 

КУЛІНІЧ О.І.

Це наслідки системної жахливої земельної корупції, і боротися з нею ми повинні якраз саме тут, в сесійній залі, голосуючи ті законопроекти, які цю корупцію долають. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Корчик Віталій Андрійович.

Треба повідомляти про зміну слова через мікрофон. Гузь Ігор, будь ласка.

 

10:26:17

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Ігор Гузь, 19 виборчий округ. Шановні друзі, я хочу звернутися з цієї трибуни до військового прокурора пана Матіоса.

Справа в тому, що в моєму виборчому окрузі знаходиться, як я вважаю, і не тільки я –  майже всі волиняни, чи всі волиняни, героїчна 51-ша бригада військова, вона ж сьогодні носить назву 14-ї бригади. Справа в тому, що над нашою бригадою уже два роки знущаються. Сотні бійці, які, на превеликий жаль, були кинуті своїми військовими провідниками на фронті, судяться в судах міста Володимир-Волинського. Десятки з них, на превеликий жаль, засуджені. І ці люди ні в чому не винні. І цей тиск, це знущання над бійцями продовжується на сьогоднішній день. Буквально, 10-12 лютого на митному переході "Устилуг" декількох хлопців прикордонники-митники схопили і почали їх там, вибачте, пресувати. Без адвокатів, без рідних і так далі. Це були демобілізовані бійці бригади, які ні від кого не переховувалися, які не мали повісток на виклик до суду. І їх там на цьому кордоні пресували.

На жаль, на сьогоднішній день, бачачи, що у місті Володимир-Волинську є протест, є дії громади на захист бійців, починають наших бійців викликати в Чернівецьку прокуратуру – де Волинь, де Чернівці. До Івано-Франківського суду – де Івано-Франківськ, де Волинь. Яким чином, чому  наших бійців бригади судять у Івано-Франківську?

Пане Матіос, я вас дуже прошу, припинити знущання, припинити зневагу з 51-ї бригади. Бригада понесла величезніші втрати на фронті. Була під Іловайськом, тримала кордон і так далі. Звичайно, не все було, можливо, гаразд, ми пам'ятаємо той час, але сьогодні знущатися з простих бійців – це неправильно, це несправедливо, це дії проти українського народу.

І останнє. Я закликаю тут присутніх парламентарів, тут є багато військових. От мій колега боєць "Айдару" Ігор Лапін, ми разом з ним хочемо ініціювати створення тимчасової слідчої комісії, яка подасть і проллє світло за роботу, боротьбу і діяльність 51-ї бригади,  за те, що її сьогодні зневажають, аби  її захистити, аби пролити  світло тут у парламенті  надіями нашої героїчної  бригади. Тому, я подіваюся, що  з різних фракцій, незважаючи на питання, які сьогодні   стоять з урядом, давайте будемо працювати вкінці-кінців, а  то ми ще   зараз півроку будемо  розгойдувати ситуацію тут, добре  проголосували чи ні. Шанс був, треба було  голосувати. Давайте  будемо займатися  тими питаннями, які актуальні.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сугоняко передає  слово Капліну.

 

10:29:27

КАПЛІН С.М.

Дорогі українці, шановні  представники  засобів масової інформації, дорогі колеги! Ви знаєте, кілька років тому російський парламент було розстріляно. Вчора було розстріляно український  парламент, але було розстріляно лайном. Вчора нас  дивились десятки  мільйонів українців,  десятки мільйонів селян, які живуть  на одну тисячу гривень, які живуть на   дві тисячі гривень  зарплатні, які працюють у дві зміни, одну –  на роботі, а іншу – дома, щоб себе прогодувати. Робітники, які  знають, що добувають на своїх робочих місцях останні місяці, бо кожна фабрика, завод під  загрозою закриття. Дрібні підприємці, які відпрацювали всю зиму,  мерзли, щоб прогодувати, на  базарах мерзли, щоб прогодувати свою родину.  Вчителі, лікарі, які взагалі не мають жодної перспективи щодо завтрашнього дня. Семеро із десяти цих українців чекали від нас рішучого кроку. Семеро із  десяти цих українців чекали від нас мінімуму, який ми  можемо  зробити. Ми не можемо  їм дати завтра  нормальну  зарплатню, ми не можемо дати нормальну пенсію, доріг, нових  робочих місць. Але ми  могли вчора дати їм  надію, ми могли почути їх вчора.

Ми вчора мали дати 300, як мінімум, голосів за відставку уряду. Що потрібно в цих умовах сьогодні? Очевидно, що альтернативі перевиборів парламенту не існує. Цей парламент і уряд не можуть далі так працювати. Ми не можемо далі йти шляхом подальшої олігархізації. Парламенту потрібна реальна опозиція. Вчорашній день показав: опозиції в парламенті немає. Є лише ті, хто підіграють олігархічним колам, хто утримують, по суті, Прем'єра Яценюка, у кого він на зарплаті.

Саме тому я, народний депутат України двох останніх скликань Сергій Каплін, мій колега і заступник по партії "Простих людей" Олександр Сугоняка пишемо заяву про вихід з коаліції. Ми готові взяти на себе відповідальність за формування справжньої, реальної, народної опозиції для України, яка за допомогою профспілок, вулиці, громадських кіл, рухів, бійців АТО кінець-кінців, зможе добитися перевиборів парламенту, зможе добитися відставки Прем'єра, зможе добитися позачергових виборів, зможе добитися якогось завтрашнього дня для простих українців. Це наша відповідальність перед Господом Богом…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Трибуну не поламайте, державні кошти, бюджетні. Не стукайте по трибуні, будь ласка. Мужнє рішення, привітаємо.

І запрошуємо до слова Курила Віталія Семеновича. Гончаренко, будь ласка.

 

10:33:26

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Олексій Гончаренко, фракція "Блок Петра Порошенка". Дійсно, вчора парламент зганьбився.

Спочатку висловив недовіру уряду, проголосувавши за незадовільну роботу уряду в минулому році. Потім - не давши голоси за відставку цього уряду. Звичайно, це є якась шизофренія, яку не розуміє ніхто, і головне, це не розуміють громадяни України.

Який є сьогодні вихід з цієї ситуації? Перший і найкращий:  Арсеній Яценюк як Прем'єр-міністр може сьогодні, він має цілий день для цього, вийти з заявою про відставку. Сказати про те, що, "ви бачите, парламент не зміг мене відправити у відставку, але я не можу реалізовувати свою програму з парламентом, які вважає мої дії незадовільними, і тому я іду". Це буде мужньо. Це буде достойно. Тоді всі ті  позитиви, які були в роботі цього уряду, а вони є, ці позитиви, вони будуть оцінені. А головне, буде оцінений мужній крок мужнього не політика, а державного діяча. Арсеній Яценюк може сьогодні довести, що він є не політик, а державний діяч. Я особисто буду чекати сьогодні на таку заяву від Прем'єр-міністра. І вважаю, що це є найкращий вихід.

Друге. Я хочу обратиться к избирателям Одесской, Днепропетровской, Запорожской, Харьковской и других областей, многие из которых отдали свои голоса за "Оппозиционный блок". Это какое-то безумие - то, что мы увидели вчера. 1 февраля Юрий Бойко говорит, мы отправим правительство в отставку.  15 ноября Вадим Рабинович говорит: "Это правительство разворовало страну до нуля, и "Оппозиционный блок", фракция "Оппозиционного блока" будет голосовать за отставку правительства". Вчера на голосовании 8 голосов из 43-х. Уважаемые избиратели, 8 голосов из 43 депутатов "Опоблока" проголосовали за отставку правительства Яценюка. Когда вы завтра пойдете в магазины, и вы будете видеть там цены, которые вам не нравятся, – это "Опоблок". Когда вы будете платить за тарифы, это "Опоблок". Они несут полную ответственность за правительство Яценюка. С этого момента и вперед.

И последнее. Я обращаюсь к уважаемым коллегам с фракции "Самопоміч".  Наши коллеги с фракции "Самопомощь" сегодня не пришли на заседание парламента. Я считаю, это неправильно. Народные депутаты здесь ходят не для Яценюка, не для Коломойского, не для какого-то руководителя. Народные депутаты сюда ходят для  избирателей Украины, которые за них голосовали. Здесь они работают. Что значит: "Мы  не придем голосовать"? Что значит: "Мы не придем  работать в парламенте"? Назло бабушке отморожу уши. Кому от этого станет хуже? Сегодня  учитель идет в школу не потому,  что ему нравится директор, врач идет на работу не потому, что  он любит зав.отделением, а потому что  учитель - ради детей,  врач - ради пациентов, а народный депутат - ради граждан, которые его избирали. И поэтому я считаю  позицию "Самопомощи",  которая сегодня не пришла…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О.

И надеюсь на то, что  они уже завтра вернуться в парламент и будут работать. Потому что Украине нужен парламент, даже, не смотря на то,  что произошло вчера. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступ, колеги.

Федорук передає Бурбаку слово на виступ. І переходимо до розгляду законів.

 

10:36:58

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, вчора в стінах парламенту вперше  відбувся звіт уряду, який протягом  чотирьох годин проводив дискусію і звітував перед нами, перед депутатами. Вперше ми змогли задати питання, вперше були  критичні  зауваження, часом критичні і конструктивні. Але в основному це була  демагогія і істерія політиканів.

Я все ж таки підтримую, що  вчора відповідальність  перемогла у парламенті: відповідальність за  майбутнє України, відповідальність за завтрашній  день, відповідальність за економіку і за наших громадян. Вчора ми пройшли іспит відповідальності, і вчора був звіт. Так, депутати проголосували за те, що він негативний, робота уряду. Але це і звіт підтримки  коаліції свого коаліційного уряду також, це оцінка тому, як парламент  підтримує також рішення уряду.

Давайте звернемося до фактів. Лише  39 відсотків запропонованих урядом ініціатив були підтримані в цьому залі, нам треба  теж  дивитися деколи в дзеркало.

А тепер звертаюся до наших колег по  коаліції: годі плести інтриги. Будь ласка,  давайте об'єднаємося навколо  того, що ми повинні  зробити в цьому році.

Минулого тижня  уряд затвердив програму дій на 2016 рік. Там 379 рішень, які треба підтримати в цій сесійній залі, і нам треба зараз об'єднатися і працювати для того, щоб долар не був великий, для того, щоб продовжити співпрацю з МВФ, для того, щоб все ж таки виконати головне завдання – це ввести безвізовий режим для наших громадян. Тобто гуртуймося разом і будуємо нашу європейську державу Україну. Досить демагогії!

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Шановні колеги, в нас по порядку денному стоять ратифікації… (Шум у залі) Колеги, ви коли говорите з залу, я просто не чую часто вас, тому якщо не важко, можна просто підійти і сказати.

Дивіться, ми маємо  зараз питання ратифікацій, які не є конфліктними, і водночас в нас немає на роботі багатьох з наших колег. Колеги, я пропоную, щоб ми переходили до обговорення. І якщо ми будемо бачити, що немає голосів, ми скористаємося формулою, якою ми працювали, щоб перенесли в розділ "раніше розглянутих питань". Але ми принаймні могли би обговорити. (Шум у залі) Ми могли би хоча би обговорити.

Але, колеги, для того, щоб ми могли повноцінно обговорювати постанови і закони, нам необхідно –  щоб це було ефективно, я маю на увазі –  розгляд за скороченою процедурою. І тому якщо я поставлю розгляд за скороченою процедурою, я попросив би  в залі всіх підтримати, щоб ми могли більшу кількість законів сьогодні обговорити. Домовилися?

Тому, шановні колеги, прошу зайти в зал, хто в кулуарах, і підготуватися до голосування. Ми переходимо до розгляду питань порядку денного. Секретаріат Верховної Ради прошу запросити депутатів в зал.

Шановні колеги, по порядку денному в нас стоїть проект Закону про ратифікацію Протоколу про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Є пропозиція, щоб ми розглянули цей законопроект за скороченою процедурою. Колеги, прошу підтримати пропозицію розгляду за  скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу взяти участь в голосуванні за скорочену процедуру.

 

10:41:42

За-94

Не всі встигли, я тоді  ще раз поставлю на голосування. Якщо голосів не буде – ми будемо розглядати за повною процедурою, колеги.

Я кажу, коли ми говоримо про кризу, то перший крок, який ми можемо зробити, щоб її вирішити, знаєте який? На роботу ходити. На роботу ходити, знаєте. А потім розповідати як в країні все погано. В головах криза, знаєте, а не в країні і в тому, що на роботу просто банально не ходять депутати і розповідають на ефірах про те, як воно в країні неможливо жити.

Колеги, я прошу зайти в зал, я ще раз поставлю на голосування. Я ставлю на голосування пропозицію про ратифікацію Протоколу про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:42:55

За-120

Немає політичної волі на розгляд за скороченою процедурою, колеги. (Шум у залі) Я запрошую до доповіді міністра інфраструктури Пивоварського Андрія Миколайовича.

Зранку, пані Ірина, відбулася реєстрація.

Реєстрація  відбулася. Згідно реєстрації кількість депутатів є достатньою для роботи.

Хто доповідає закон?  Міністри…  Будь ласка,  доповідайте закон.

 

10:44:00

ОМЕЛЯН В.В.

Вельмишановний пане головуючий, шановні народні депутати, доброго дня! На ваш розгляд пропонується проект Закону України про ратифікацію Протоколу про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, яких розроблено з метою завершення внутрішньої державної процедури, необхідної для набрання чинності Протоколу учиненого 26 вересня 2014 року в місті Мікулов.

Мета Протоколу про сталий транспорт  полягає у посиленні та сприянні співробітництва країн Карпатського регіону у розвитку сталого вантажного і пасажирського транспорту та відповідної транспортної інфраструктури та сприяння сталому розвитку регіону.

Відповідно до Протоколу країни будуть співпрацювати у таких напрямках: планування та розвиток сталого транспорту і транспортної інфраструктури, які враховують особливості гірського середовища; проведення політики сталого розвитку мультимодальних перевезень, які забезпечують соціально-економічні переваги мобільності та  доступу до міських, сільських, віддалених  і …….. районів Карпат;  розробки і просуванню  екологічно безпечних моделей та систем транспорту, зокрема на екологічно вразливих територіях; об'єднання планування сталого транспорту і управління транспортним рухом в Карпатах, уникаючи перевищення пропускної спроможності через Карпати; забезпечення структурної функціональності транспортної мережі:; покращання або підтримка транспортної інфраструктури стосовно ефективності, безпеки, забезпечення безпеки пасажирської та вантажної мобільності.

Тут немає жодних політичних моментів, тому величезне прохання підтримати. Цей Протокол спрямований виключно на розвиток регіону, а також України. Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова комітету Гопко Ганна Миколаївна. Будь ласка.

 

10:45:23

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги.  Надзвичайно важливим є сьогодні підтримати ратифікацію Протоколу про сталий транспорт до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Комітет у закордонних справах рекомендував парламенту підтримати зазначений Протокол, ратифікувавши його.

Ратифікація Протоколу створить належні умови для активізації співробітництва країн карпатського регіону, спрямованого на забезпечення розвитку сталого вантажного і пасажирського транспорту та відповідної транспортної інфраструктури в Карпатах на користь теперішнього та майбутніх поколінь.

Хочу наголосити, що транспортна інфраструктура Карпат наразі є у стані далекому від задовільного. Цим питанням ніхто серйозно не займався десятки років. І саме завдяки застосуванню протоколу ми разом з іншими країнами Карпатського регіону нарешті зможемо зайнятися розвитком тут сталого транспорту.

Окремо слід відзначити екологічну спрямованість документу. Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту за підписом міністра інфраструктури, реалізація положень зазначеного протоколу не передбачає додаткове фінансування з Державного бюджету України. Також, колеги, кожен, хто відвідував українські Карпати, хто подорожував в Польщу чи в Угорщину, він бачив, наскільки нам важливо в транскордонному співробітництві покращувати інфраструктуру і забезпечувати і розвиток туризму. І тому нам дуже хотілося б, щоб сьогодні ми ратифікували цей протокол, оскільки він якраз і випливає з Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Так звана Карпатська конвенція, яку ще в 2003 році в Києві, коли тут збиралася міністерська конференція міністрів з питань навколишнього середовища, якраз і була підписана. І нам важливо, щоб на виконання зобов'язань за статтею 8-ю Карпатської конвенції для того, щоб усвідомити, наскільки екосистема і ландшафти Карпат є вразливими, зрозуміти, наскільки транспортна система є вирішальною для якості життя населення та сприяє економічному зростанню і створенню робочих місць.

Тому перед нами дуже багато завдань. І хочеться подякувати тим народним депутатам, які, працюючи в групах дружби з Польщею, Словаччиною, з Угорщиною, налагоджують контакти для того, щоб в нашому Карпатському регіоні ми відчували добробут, ми дбали про те, щоб захищати біорізноманіття, і щоб впроваджувати принципи сталого розвитку відповідно до міжнародної конвенції про сталий розвиток, яка ще була в 1992 в Ріо-де-Жанейро. Тому прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, чи є питання до співдоповідача? Є питання? Немає питань. Є виступи, так? Проходимо пункт "запитання". І зараз виступи від фракцій по 3 хвилини. Я прошу провести запис, щоб голови фракцій могли по даному питанню виступити в обговоренні, представники фракцій. Будь ласка.

Радикальна партія. Артеменко передає Олегові Ляшку. Будь ласка.

 

10:48:53

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати, фракція Радикальної партії підтримуватиме всі законопроекти про ратифікацію, у тому числі надзвичайно важливий проект звернення Верховної Ради до річниці анексії, військової анексії нашого Криму Російською Федерацією.

Мене так само, як і головуючого на пленарному засіданні Андрія Парубія, обурює, коли депутати не ходять на роботу. Це абсолютно безвідповідальне відношення, це обурює мільйони українських громадян, коли люди задають дуже просте питання: за що ми платимо вам гроші, що по 20 разів треба ставити на голосування одне й те саме питання; що депутати ті, як шкідливі діти у пісочниці, розбігаються, і потім той головуючий нещасний має їх затягувати на налигачі. Люди вже навіть пропонують варіанти вирішення цієї проблеми: чи закрити на замки зал Верховної Ради, коли сюди загнали депутатів, чи не випускати їх, чи встановити тут біотуалети прямо в залі, щоб вони не виходили, чи ще що-небудь. Ну народ уже що тільки не вигадує, щоб нарешті змусити парламент працювати. А я думаю, що є більш радикальніший спосіб вирішення цієї проблеми – це скорочення чисельності депутатів. Ото взяти порахувати статистику, скільки ходить до парламенту: ходить 200 чоловік – ото 200 і має бути чисельність депутатів Верховної Ради. А коли обирають 450, а ходить 200, то де 250 дармоїдів? А я вам скажу де, про це вже міністр Абромавичус сказав: ходять або лобіюють призначення своїх людей на якісь "хлібні" посади, або по прокуратурах ходять, вирішують свої питання, щоб уникнути відповідальності, або вирішують які завгодно питання, тільки не ті, які треба вирішувати в залі.

Народний депутат – пленарний тиждень – отут колом має сидіти в залі і не виходити, від дзвінка до дзвінка. Так, як це робить вчитель, так, як це робить лікар, так, як це робить  доярка, свинарка, якщо залишилися ще ферми десь у наших нещасних селах.

Тому я закликаю до відповідальності народних депутатів, приходьте і не смішіть народ. І приходьте, і голосуйте. Бо це дискредитує український парламент. Це дискредитує наших виборців. Тому що люди голосували, а потім бачать, що ті, за кого вони голосували, вони забули про людей. Вони не виконують ті обіцянки, з якими йшли на вибори.

Фракція Радикальної партії майже  в повному складі, за виключенням колег, які, на жаль, хворі, бажаю їм одужання, працює в залі парламенту і сьогодні, і вчора, і дасть Бог, будемо працювати, скільки український народ нас на це уповноважить.

І нарешті останнє. Мене найбільше обурює фарисейство. Я дивився вранці виступи колег від фракцій, які причитали, що вчора провалилося питання відставки уряду. Цинізм у тому, що фракція за те не голосувала, тепер вони виходять розказують, що, бачите, яка трагедія, що провалилася відставка уряду. Так голосувати треба було. І не було б трагедії. Цинізм зашкалює. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Блоку Петра Порошенка"  Оксана Юринець. Будь ласка.

 

10:52:10

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановна президія, шановні народні депутати! Дуже важливо сьогодні ратифікувати цю угоду. І хочу наголосити з цієї точки зору як голова підкомітету регіонального розвитку, транскордонної співпраці і голова міжфракційного об'єднання "Карпати" 27 лютого у Перемишлі відбудеться зустріч з паном Кухцінським, це спікер парламенту Польщі, який до цього дуже опікувався і робив все для того, аби  Європа Карпат, аби всі ці країни, які входять, яких об'єднують саме Карпати, могли сьогодні співіснувати.

Ми сьогодні ратифіковуємо одну частину – це питання екологічні, які стосуються, власне, цієї конвенції. Але є набагато більший і ширший спектр того, що можна ще зробити в цьому напрямку. Бо насправді люди, країни, можуть об'єднуватися лише те, що природно сьогодні їм дано. Бо коли це об'єднання є штучним, воно не буде мати жодного ефекту. Але наша країна має можливість сьогодні розвиватися і, дійсно, зробити економічний прорив, це завдяки регіонального розвитку і транскордонній співпраці. Це правильне… економіка природокористування, за якою, дійсно, буде ефект на багато років.

Ще дуже важливо, що саме 27 лютого буде обговорення питання молодіжної співпраці, співпраці тих людей, які мають багато ідей, які можна реалізовувати. Це також розробка і планування того, яким  чином  підприємства, які працюють у Карпатському  Єврорегіоні, будуть мати  можливість розвиватися, будуть мати свої стандарти якості. Хочу вам нагадати, що лише в Європі Карпат одна  країна, яка станом на сьогодні не є членом  Європейського  Союзу, –  це  Україна. Усі інші країни – це  члени  Європейського Союзу, які мають свої  правила, за якими вони хочуть сьогодні співіснувати.  На жаль, вчора те, що відбулося  у парламенті, це  те, що говорить, що кожного разу, коли ти  намагаєшся щось зробити в цій країні, воно  може розбитися об цинізм, об певні ігри, які не дають  результату для цієї держави.  Але попри все треба просто працювати кожного дня,  добре робити свою роботу. Бо в інший спосіб нас не будуть  розуміти ні наші сусіди, ні ті,  хто в живе Карпатах і хто живе поза ними.  Здорового глузду кожному з нас, щоб ми могли приймати адекватні рішення.  Перестаньте служити  тим, хто нібито  визначає сьогодні політику чи геополітику, просто будьте людьми.

Ця угода  є вкрай важливою, тому що вона буде говорити про нормальне співіснування різних країн. Дякую  всім за увагу. І прошу підтримати сьогодні  цю угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Німченко передає виступ Ігорю Шурмі. Будь ласка. 

 

10:54:56

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".  Середа – це день ратифікацій, які приносять користь Україні. Якщо ви подивитеся всі стенограми з початку  каденції цієї Верховної Ради, ви побачите, що  "Опозиційний блок"  завжди займає продержавницьку позицію і голосує "за".   Дуже часто, а це 60 відсотків, а може і  70 усіх голосувань за ратифікацію без "Опозиційного блоку" у цій  сесійній  залі було би не прийнято.

Вчора відбулася подія, яка  напевно має  знакові акценти. Ми постійно говоримо  про те, що цей уряд був не професійний. Нас ніхто не слухав, коли скопом тут голосували.  Голосувала частина  залу, тоді та частина залу взяла на себе відповідальність  за цей уряд. Що ви хочете від цього уряду і від тих персоналій? Вони були такими самими рік тому, вони є сьогодні  такими і вони завтра будуть такими. Питання інше: ми сьогодні повинні послати сигнал відповідальності за свою роботу. Ми хочемо, щоб лікар відповідав за якість своєї операції, щоб люди відповідали за свій вибір. А хто відповідає за діяльність уряду? Коаліція відповідає сьогодні. Верховна Рада України – це є роботодавець, і він наймає на роботу уряд. Ви найняли на роботу цей уряд - ви несете відповідальність. І, на превеликий жаль, крім "Народного фронту", ні одна фракція не сказала, що вона несе відповідальність.

Я сьогодні отим всім, хто сьогодні показує пальцем в бік "Опоблоку", повинен сказати таку річ: "Нашими руками ви свої килимові штучки не вирішите. У вас є 300 голосів - знімайте їх з роботи. Ви що, нас будете питати, як будете назначати нових людей? Ви хочете тільки по квотах ділити свої.

 Нам доказували, що ніякого квотного уряду немає. Сьогодні говорять: ті належать до БПП, а ті належать, там, до "Народного фронту". Ви несете відповідальність за діяльність цього уряду. Якщо ви є відповідальні політики, ви повинні сказати, цей уряд працював неякісно, ми його призначили, ми несемо відповідальність перед людьми, тому що те, що стосується державницьких законів, "Опозиційний блок" голосував "за". Ви подивіться, майже сотня законопроектів, де ви не набирали голоси по соціальних законопроектах, по економічних "Опозиційний блок" вам додавав, то ви туди пальцями в той бік не кивали. І сьогодні треба мати елементарну совість і відповідальність перед виборцями, вся корупція… Скажіть, будь ласка, в уряді хоть є один представник "Опоблоку"? Ви говорите, корупція. Так хто корупціонер на сьогоднішній день? Хто обіцяв людям це все побороти? Ви обіцяли. І майте силу духу і совісті прийти і сказати: "Ми несемо консолідовану відповідальність". А якщо ви хочете говорити про опозицію, то не треба було валити закон. Ви завтра в ній опинитесь і закону не буде, і знов будете винні ви. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, фракції обговорили законопроект. А, ще "Фронт" не сказав свою позицію по даному законопроекту.

Будь ласка, Максим Бурбак. Максим Бурбак. Ой, хто буде говорити? Так, повна процедура, зараз виступи від фракцій. Тобто ті фракції, які не мали слова, вони можуть отримати те слово. Потім будуть виступи від депутатів. Зараз просто, які фракції не виступали. "Народний фронт" виступу не мав.

Будь ласка, Максим Бурбак. Включіть мікрофон.

 

10:58:40

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня. Шановні колеги, фракція "Народного   фронту" буде підтримувати даний законопроект, тому що все ж таки ми розуміємо, що вантажний і пасажирський транспорт і  відповідна транспортна інфраструктура вона потребує підтримки і наших західних партнерів, і нашої держави також. Тому що розвиток транспортної інфраструктури – це залучення інвестицій, це створення нових робочих місць, і все ж таки відповідальність за розвиток нашої країни. Як депутат мажоритарник я теж буду підтримувати даний законопроект, і закликаю всіх наших колег об'єднатися і проголосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, тепер у нас виступи від народних депутаті, по три хвилини. Я прошу провести запис. Записуємося шляхом натискання кнопки, а не підняттям руки. Прошу провести запис.

Від "Народного фронту" Река Андрій Олександрович.

 

10:59:59

РЕКА А.О.

Прошу передати слово Федоруку Миколі Трохимовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тетерук, так? А, Федорук, перепрошую.

 

11:00:06

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, я також як депутат-мажоритарник з Чернівецької області з міста Чернівців підтримую даний законопроект про ратифікацію. Адже, як було тут відзначено, це дає можливість розвивати цей регіон, який  дуже важливий в нашій державі. І дає можливість розвивати його рекреаційні і інші можливості змінювати і зміцнювати інфраструктуру. Тому закликаю усіх народних депутатів проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Єднак Остап.

 

11:00:50

ЄДНАК О.В.

Будь ласка, Кривенку передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Кривенко

 

11:01:04

КРИВЕНКО В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги!  Безумовно, будемо  підтримувати цей законопроект. За минулий рік  багато зроблено для розвитку  інфраструктури транспорту в Карпатському регіоні, і в цьому році нам треба  не зупинятися.

Але  хотів час використати ще й для обговорення вчорашнього  ганебного голосування за 3700.  Тому що  фактично ми відкрили вторинний ринок  продажу місць. Тому що  тепер ті, хто будуть  у "хвостах", тепер знову,  мабуть, у політичних лідерів закінчилися гроші, і тепер вони будуть казати: "Хто хоче 47-ий, 159-ий, хто хоче зайти в парламент, будь ласка, дайте  гроші - і ми виключимо тих, хто перед вами  стоять, і доведемо їх до парламенту".

Я думаю, що наступна ітерація - це буде закон, що тепер можна дописувати  до списків, і будуть такі ініціативи  подаватися. Це ганебна  практика, яка засуджена  всіма громадськими  організаціями, яка покликана… Я думаю, що  Янукович нам просто тихо заздрить, тому що проголосувати таку річ, яка  спотворює підсумки голосування і волевиявлення громадян, це фракції, які за це проголосували, які це вносили, не мають жодного  права більш називати  себе демократичними. Тим паче, дві фракції: "Самопоміч" і "Батьківщина" - навіть  на роботу не прийшли сьогодні.

Тому я закликаю спікера не підписувати. Закликаю  Президента, якщо буде підписано, ветувати  цей законопроект, бо це ганьба, яка  буде на їхніх родах все життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Андрій Іллєнко, від трибуни.

 

11:02:46

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні українці, звичайно, важливий  законопроект, зрозуміло,  треба голосувати, але, напевно, сьогоднішній день цікавить і турбує  всіх громадян України  трішки з іншого приводу, а саме:  з приводу того фарсу і того договірного матчу, який був тут вчора  у парламенті. У спорті за договірні  матчі йде  пожиттєва дискваліфікація.

І та сама абсолютно історія була тут: ключові гравці вчорашнього "договорняка" з самого початку знали, що буде саме так. Все це регулювалося,  все це контролювалося. І вчора, по  суті, парламент міг якщо не зупинити повністю, то принаймні частково зняти напругу в суспільстві, відправивши цей абсолютно збанкрутілий уряд мародерів у відставку. Але натомість більшість депутатів парламенту вчора кинула країну в глибоку політичну кризу. І тепер це вже питання не парламентської чи урядової кризи, це питання довіри, кризи довіри, яка сьогодні виникла в українському  суспільстві до нинішньої влади і до всіх владних інституцій. Тому що не треба "розказувати сказки", тому що сьогоднішній уряд, який лишився після вчорашнього ганебного голосування, він тримається на голосах частини так званої колишньої коаліції і так само на голосах "Опозиційного блоку", "Відродження", "Волі народу" і так далі – голосів екс-регіоналів. Фактично, вони сьогодні є головними вигодоздобувачами цього уряду.

І цей уряд розказував щось про боротьбу з олігархами, коли саме олігархічні групи його втримали! Саме голоси олігархів вчора не голосували за відставку. Реформи  ви розказуєте? Про боротьбу з олігархами ви будете розказувати? Ось реальна відповідь на питання, чому так сталося.

І тепер, товариство, я хочу сказати наступне. Якщо цей парламент вчинив вчора таку річ… І помітьте, це сталось знову 16-го числа, це пороблено щось: 16 січня, потім 16 вересня закон про так звані особливості місцевого самоврядування Донецької і Луганської області у 2014 році був тут з вимкненим таблом прийнятий, тепер це! Вже, напевно, треба забороняти 16-го числа взагалі голосувати в парламенті. Але це таке! Насправді,  проблема не в цьому. Проблема в тому, що, в принципі, парламент, який робить настільки безвідповідальні кроки, він сам уже ставить питання про своє існування. Чи потрібен Україні такий парламент? Моя думка – не потрібен, тому що він  сьогодні покриває політичну корупцію і "договорняк".

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Федорук передає слово Довбенкові. Будь ласка, від трибуни.

 

11:05:56

ДОВБЕНКО М.В.

Довбенко, 84-й виборчій округ, Івано-Франківська область.

Колеги, ратифікація Протоколу про сталий транспорт – це не тільки вирішення серйозної інфраструктурної проблеми, яка пов'язана з вантажним та пасажирським транспортом, це іще важлива інфраструктурна проблема, яка дає нам можливість розвивати транскордонне і прикордонне співробітництво між тими восьмима країнами, які входять в євро-карпатський  регіон.

Я хочу вам  сказати, що питання транскордонного співробітництва буде  обговорюватися на черговій зустрічі парламентарів в тому числі у Пшемишлі Польща 27 лютого. І я хочу запросити всіх вас проголосувати сьогодні за ратифікацію цього протоколу з тим, щоб ми мали підстави ще раз продемонструвати, що парламент України і наша європейська коаліція послідовно і  наполегливо рухається відповідності до нашої коаліційної угоди, до тих... вирішення питань, які ми собі записали в цю угоду.

Друге. Хочу сказати, що вирішення ратифікації Протоколу про сталий транспорт – це і вирішення багатьох проблем, які зв'язані із інвестиційним забезпечення країн євро-карпатського регіону, з гуманітарним розвитком цих країн і так далі. Я хочу сказати, що минулого місяця – в січні ми мали серйозні переговори з нашими парламентаріями євро-карпатського... країн євро-карпатського регіону у Лодзі, де було досягнуто попередніх домовленостей, що нам треба виходити на ширше розуміння проблеми і вийти на формування міжпарламентської асамблеї Євро-Карпати. Міжпарламентська асамблея "ЄвроКарпати" дасть можливість узгоджено розвивати наші плани і програми  8-ми країн євро-карпатського регіону.

Я  хочу сказати, що досягнута попередня домовленість про те, що ми можемо провести таку першу погоджувальну нараду з питань формування  Міжпарламентської асамблеї "ЄвроКарпати" у місті Яремчі, і є підтримка з боку наших польських  парламентарів, інших  країн. І я думаю, що це буде ще одним черговим кроком до того, щоби нашу європейську перспективу ми могли розвивати досить інтенсивно і відповідно до тих наших план і завдань, які ми собі поставили в Коаліційній угоді. Тому закликаю підтримати ратифікацію Протоколу про сталий транспорт. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заліщук Світлана Петрівна передає слово Сергієві Лещенкові в обговоренні закону. Будь ласка.

 

11:08:51

ЛЕЩЕНКО С.А.

Доброго дня, колеги. Звичайно, ми зараз обговорюємо дуже нагальний законопроект, але оскільки в залі немає більшості депутатів,  цей закон приречений на провал, хоча ми його будемо підтримувати. Але це гарна нагода поговорити про те, що  відбувалося вчора на очах всієї країни.

На очах всієї країни відбувається олігархічна контрреволюція, відбувається змова. При цьому цинічними учасниками цієї змови є як представники влади, так і представники опозиції. На жаль, "Блок Петра Порошенка" так само став учасником цієї змови. Замість того, щоб відправити уряд у відставку, ми зберегли цей уряд при владі. Замість того, щоб робити перезавантаження та очищення, ми створюємо якусь ілюзію, яка лише відтерміновує колапс.

Що відбувається насправді? Коломойський залишив цей уряд при владі. І це зрозуміло, тому що Коломойський є партнером Яценюка, а права рука Яценюка, Іванчук, є бізнес-партнером Коломойського. Ахметов залишив цей уряд при владі. Чому? Тому що Ахметов підтримує уряд Яценюка, а правою рукою Яценюка в уряді є колишній співробітник Ахметова. Льовочкін підтримує цей уряд, тому що група "УДАР" не додала голоси, а ми знаємо про зв'язки групи "УДАР" з Льовочкіним. Так само середовище бізнесменів з боку Порошенка не дали голоси за відставку цього уряду. Цинічно всіх використали, сказали, що будемо робити перезавантаження. Зібрали фракцію, дали указівки голосувати за відставку. Після цього виходить Прем’єр, звітує з цієї трибуни. Після цього ставиться на голосування питання про визнання роботи уряду незадовільною. Більшість голосів 247 – за. Через 15 хвилин відбувається голосування за  відставку уряду. І зникає більшість. Ця вистава відбувається на очах всієї країни.  Ходили по рядах, обдзвонювали, передавали трубки і казали: "Тікайте з Верховної Ради. Тікайте, щоб не було голосів за відставку   уряду". Причому казали як цим депутатам, так і тим депутатам. Казали... взагалі був цирк на очах всієї, всієї України, коли група "Воля народу", вона сидить, в них виймаються карти в момент голосування за відставку уряду Яценюка, провалюється це питання. Після того, коли уряд не відправлено у відставку, вони йдуть, пишуть заяви, що: "Вибачте, ми помилилися. Ми хотіла натиснути кнопку "за". Замість того, щоб тиснути, вони просто виймали картки. Так само і в "Блоці Порошенка" було. Приходили та передавали телефонні трубки, слухавки, казали, щоб не було голосів за відставку уряду Яценюка. При тому, що всьому суспільству було сказано: "Ми йдемо на перезавантаження".

Але, крім цього, відбувається ще страшне явище. Відбувається реванш в частині антикорупційного законодавства. Вчора цей парламент скасував кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях. На цілий рік всі політики можуть брехати в деклараціях і казати, що в них те майно є, того немає. За цю брехню не буде жодної відповідальності. Цей парламент прийняв Закон 3700 про те, що партійні лідери можуть запроваджувати партійну диктатуру і прибирати зі списків неугодних депутатів. Цей парламент хоче наділити Генерального прокурора, який є залежний від…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ЛЕЩЕНКО С.А.

Цей парламент хоче наділити Генерального прокурора правом відхиляти кандидатів на незалежного антикорупційного прокурора. І цей парламент готує проект Закону про нульову декларацію, про амністію корупції з тим, щоб всі корупціонери, які мають статки, могли задекларувати свої корупційні статки і з цього моменту не нести кримінальної відповідальності. Ось що відбувається зараз в цій Верховній Раді.

Тому я закликаю всіх громадян тиснути на політиків для того, щоб ця контрреволюція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ірина Геращенко.

 

11:12:43

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, ми обговорюємо дійсно сьогодні ратифікацію важливого законопроекту. Але я хочу нагадати, що подумки очевидно, що ми всі думаємо про вчорашню ганьбу, яка відбулася в цій сесійній залі. І в уряді, який сьогодні дійсно намагається зробити вигляд, що нічого не відбулося, майже рік немає міністра екології. Тобто ми обговорюємо екологічні проблеми, але в уряді немає міністра екології. А коаліція, якої сьогодні теж по факту не існує, після того що відбулося вчора в парламенті, так само не спромоглася делегувати міністра екології. І, очевидно, що сьогодні у нас на порядку денному ще стоять два важливих законопроекти потім, це і постанова про засудження анексії Криму, це і постанова, в тому числі і за мого авторства, щодо Звернення до парламентів і країн світу відносно їх реакції, і відсутності реакції на заяви проросійських бойовиків про можливість застосування смертної кари до заручників на окупованих територіях, але в залі немає на сьогодні депутатів, які зможуть це підтримати. І тому я звертаюсь до головуючого з проханням зняти постанову 4071 сьогодні з порядку денного. Ми не можемо не проголосувати за неї, тому що це буде ганьба, якщо і наш парламент не надасть свої голоси, тому що їх просто немає за таку важливу постанову. Але те, що сьогодні немає депутатів в залі, це не тільки питання,  дійсно, безвідповідального ставлення до своєї роботи, але це, насправді, і так само закономірна реакція на те, що відбулося вчора в парламенті.

 Очевидно, що ми не можемо сьогодні робити вигляд, що відбулося якесь таке банальне голосування: ну, не знайшлися голоси, притому, що за постанову за недовіру уряду дали менше 200 голосів, а при цьому попередня постанова за незадовільний звіт уряду десь набралося 247 голосів. Де ділися цих 40 депутатів? Що трапилося за цей час?

І для мене абсолютно очевидно, що  сьогодні ми заходимо в серйозну політичну кризу, в найгіршу політичну кризу, яка є кризою довіри не тільки між урядом і коаліцією, не тільки кризою довіри у фракції ББП, яка, на жаль, так само взяла… дуже некрасиво зіграла вчора роль у цьому сценарії, але це і криза… парламентська серйозна криза. І наші західні партнери, які найбільше боялися довчасних виборів, і таким чином також захищали уряд Яценюка, насправді можуть сьогодні побачити, що після такого рішення, після того, що відбулося в парламенті, ми семимильними кроками йдемо до довчасних  виборів. Але при цьому всі фігуранти цього спектаклю втрачають обличчя.  Який вихід з цієї ситуації? Це чесність, в першу чергу. Чесність уряду, який втратив довіру, чесність коаліції, яка вчора розіграла просто ганебний спектакль, не довіряючи  уряду, не додавши за це голоси, начебто на відставці уряду життя закінчується. Та життя в Україні закінчиться, якщо ми не повернемося до реформ. А вони сьогодні не проводяться, в тому числі і в питаннях екології, і це є неприпустимим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Бурбак Максим. І це вже буде останній виступ. Будь ласка.

 

11:15:58

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, хотілось би обговорювати дуже важливі законопроекти, які все ж таки будуть сприяти розвитку економіки України. Але бачимо, що в цих виступах зараз всі обговорюють вчорашні події в парламенті.

Дуже почув від одного виступаючого цікаві розповіді хто за ким, що стоїть. Цікаво деколи дивитися і в дзеркало. Що роблять деякі депутати вночі з головами ОДА в ресторанах в Києві, обговорюючи можливі парламентські вибори. Давайте будемо чесними. Що деякі фракції, деякі депутати роблять все для того, щоб заскочити в нові політичні проекти і якшвидше провести позачергові парламентські вибори. А кому це вигідно? Хто від цього потішається? А я впевнений, що це робить російський агресор зараз, думає, як розхитати ситуацію в Україні для того, щоб все ж таки нам відмовили у співпраці з МВФ, для того, щоб все ж таки дестабілізація була в Україні  і легше було вирішити свої питання. Тому давайте давати чесну відповідь: кому це вигідно і хто зараз підпрацьовує на підтанцьовках у російських агресорів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено.

Заключне слово, є необхідність у заключному слові? Немає. Ми, таким чином, колеги, можемо переходити до голосування.

Будь ласка, я прошу запросити депутатів в зал. Я прошу колег депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця.

Колеги, я, звичайно ж, поставлю на сигнальне голосування спочатку. Я прошу секретаріат Верховної Ради  повідомити депутатів, що зараз відбудеться голосування.

Шановні колеги,  ставлю на сигнальне голосування проект Закону  про ратифікацію Протоколу  про сталий транспорт до Рамкової конвенції  про охорони  та сталий розвиток Карпат. Прошу проголосувати, сигнальне голосування, 0081.

 

11:18:44

За-175

Немає необхідної кількості голосів. Колеги, я вам повідомлю, щоб зняти емоції,  ми проговорюємо законопроекти, ми зможемо  їх проголосувати тоді, коли в залі буде достатня кількість людей. Коли мені говорять із залу – закривайте, так  для того  щоб змінити  регламент нашої роботи, треба, щоб  226 голосів проголосували про те, що ми завершуємо роботу не  о  другій, а, скажімо, о  дванадцятій. Чи є для того потенціал в залі?   Немає. І тому прошу залишатися на робочих  місцях  і  продовжувати роботу.

Колеги, зараз наступний законопроект, цей  ми  переносимо  у розділ "раніше обговорених". Наступний 0085: проект Закону про приєднання України до Угоди про державні закупівлі. Є пропозиція розгляду за  скороченою процедурою.  Колеги, прошу підтримати  скорочену процедур. Будь ласка,  0085 – скорочена   процедура. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:20:08

За-147

Не всі встигли, колеги. Я прошу ще раз, зайти в зал, зайняти робочі місця. Колеги, я ще раз ставлю   на сигнальне голосування розгляд за скороченою процедурою. Колеги, прошу  підтримати, прошу голосувати, скорочена процедура 0085. Будь ласка, голосуємо. 

 

11:20:39

За-147

Йдемо за повною процедурою, так? Не встигли, так? Товариство, мені не є складно піти по повній процедурі. Давайте я третій раз поставлю. Якщо не буде голосів, йдемо розгляд по повній процедурі.

Будь ласка, я ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Якщо є підтримка в залі… Добре. Немає. Будемо розглядати і цей законопроект, попередній, за повною процедурою.

Отже, прошу проголосувати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

11:21:29

За-146

Є політична воля розглядати за повною процедурою.

І я запрошую до доповіді заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Нефьодова Максима Євгеновича до доповіді. Будь ласка.

 

11:21:55

НЕФЬОДОВ М.Є.

Шановні народні депутати, даним законопроектом Україна приєднується до Угоди про державні закупівлі і Світової організації торгівлі. Це дуже простий, але, з іншого боку, дуже важливий документ… дуже важлива угода, до якої ми йшли 4 роки, оскільки колишня влада була абсолютно в цьому не зацікавлена.

Вже 12 років ринок України абсолютно відкритий для будь-яких іноземних постачальників, в той же час, як ринок країн-членів угоди, це 44 країни, включаючи 28 країн ЄС, США, Канада, Японія, Гонконг, Південна Корея тощо. Ці ринки державних закупівель для українських експортерів закриті.

Ми провели успішні переговори в Женеві, ми домовилися до приєднання до угоди на абсолютно тих же самих умовах, як українські закупівельники проводять ці процедури в Україні. І, таким чином, ратифікація цієї угоди, вона дозволить українським експортерам успішно приймати участь в закупівлях.

Ми провели опитування і визначили, що більш ніж для 30 відсотків українських експортерів ця подія, справді, цікава. У нас є прямо зараз компанії, які готові з наступного місяця після ратифікації цієї угоди брати участь в тендерах. Так, наприклад, в тендері в Ірландії ірландської поліції на розпізнавання облич потенційних злочинців.

Тому я дуже прошу всіх депутатів підтримати цю ратифікацію. Вона не є жодним чином політичною. Це є саме економічний законопроект, який допомагає нашим експортерам. Крім цього, це дозволить посилити позиції нашого МЗС в переговорах в Женеві. Ви знаєте, що ми довгі роки не були надійним партнером. Зараз ми показуємо всім країнам світу, що на Україну можна розраховувати як на стабільну цивілізовану країну.  І, врешті-решт, це покращує наш імідж, це призводить потенційно до зростання інвестицій в країну, це дає нам можливості використовувати цей статус для переговорів з іншими країнами, які приєднуються до угоди. Так прямо зараз ідуть переговори Китаю і Австралії. Я впевнений, що українським дипломатам було б дуже цікаво висунути якісь вимоги чи  пропозиції до цих наших партнерів.

Тому дуже прошу вас підтримати цей законопроект. Дуже прошу поставити його на сигнальне голосування. Сподіваюся, що всі зберуться і все-таки знайдуться голоси.  Банально кожен тиждень, коли  ми чекаємо з ним, це означає, що українські компанії банально не можуть експортувати в ці тендери, вони для них юридично зачинені.

Це точно перемога. Фактично ми за рік завершили ті переговори, які йшли безрезультатно три роки, обмінювалися листами. Ми одна з країн, які найшвидше пройшли цей процес. Я можу вам сказати, що Молдова приєдналася  до цієї угоди скоріше України. Ну, вибачте, але з усією повагою до молдавських колег, відставати від них якось буде доволі непристойно. Тому дуже прошу підтримати законопроект. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, залишайтесь. У нас є розділ запитань до доповідача, а потім співдоповідач. Це по повній процедурі. Бо я бачу, можуть бути питання у залі. Є запитання до доповідача? Немає, так?

Тоді, будь ласка, дякую вам за доповідь. До співдоповіді запрошується голова Комітету закордонних справ Гопко Ганна Миколаївна.

Є запитання, так? Немає. До Ганни… Дякую вам.

Будь ласка, Ганна Миколаївна. Задасте питання Ганні Миколаївні вже. Будь ласка.

 

11:25:37

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги! Комітет у закордонних справах  розглянув  внесений  Президентом України  проект Закону про  приєднання України до Угоди про  державні закупівлі і одноголосно рекомендує Верховній Раді підтримати цей  законопроект в цілому.

Чому нам дуже  важливий цей  законопроект? Тому що в результаті приєднання до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі та  подальшу  її реалізацію відбудеться відкриття доступу українським компаніям до  нових міжнародних ринків  збуту з  річним обсягом закупівель 1,7 трильйона доларів  США. Це також позитивно буде для  створення іміджу України, яка реалізує у сфері державних закупівель  кращі міжнародні  стандарти, сприяє проактивній антикорупційній політиці. Приєднання України до зазначеної Угоди сприятиме залученню  на ринок України міжнародних інвесторів.

І дуже важливо,  що це стане своєрідним сигналом міжнародній спільноті про те, що  Україна проводить правильну  політику реформування системи державних закупівель, створює ефективне та прозоре торговельне середовище зі зменшенням корупційної практики. При цьому сприяє реалізації положень щодо  активної  інтеграції України з ЄС.

Я хочу  сказати, що ще під час  засідання Комітету СОТ з питань державних закупівель, яке відбулося 11 листопада  2015 року, сторонами Угоди з СОТ   були ухвалені рішення  про приєднання України до  Угоди з СОТ, що підтверджується  рішенням комітету про  приєднання України до Угоди про  державні закупівлі від  16 листопада 2015 року.

Угода з СОТ є однією з  найбільш вагомих міжнародних Угод у сфері державних закупівель, яка визнає Рамкові вимоги до здійснення державних закупівель країнами, що є  сторонами Угоди з СОТ, а саме 44 країни-члени, включаючи 28 країни ЄС, також США, Японію, Канаду, Гонконг, Китай, Сінгапур, Корею.

Надзвичайно важливо, що тепер наші українські компанії матимуть у доступ з річним  обсягом закупівель 1,7 трильйонів доларів США. Тому дуже важливо, щоб ми могли сьогодні ратифікувати цю угоду.

Прикро, що в цьому залі немає сьогодні тих політичних сил, яким платники  податків платять за те, щоб вони  обслуговували інтереси України. Але дуже сподіваюся, що якщо не сьогодні, то  завтра ми зможемо ратифікувати цю, надзвичайно важливу угоду. І не будемо говорити з вами у цьому залі ні про політичну кризу, а будемо думати про те, як державу виводити з тієї ситуації, яка є, ратифіковуючи міжнародні документи, налагоджуючи співпрацю з потенційними інцестами в країну. І для цього потрібно, щоб парламент з урядом і з громадськими організаціями активно працювали, а не  саботували рішення, не приходячи на роботу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ганно Миколаївна, залишайтесь на трибуні. Будуть питання. Ганна Миколаївна, будь ласка, поверніться, я вас попрошу.

І прошу записатися на запитання до доповідача. Прошу провести запис, прошу записатися, хто має бажання  задати питання. Будь ласка.

Будь ласка, Чижмарь. Передає Лозовому.

 

11:29:18

ЛОЗОВОЙ А.С.

Ганна Миколаївна, а це зрада чи перемога?

 

11:29:29

ГОПКО Г.М.

Дякую. Колеги, я думаю, що на запитання, чи це зрада, чи перемога, я взагалі хочу сказати, що всі ті, які дуже говорять про "все пропало", "зрада" і так далі, вони повинні думати про майбутні покоління.

І якщо оцінити результати, а це 1,7 трильйонів доларів США, коли українські компанії матимуть доступ до  ринку міжнародних закупівель, я думаю, що це очевидно, що це перемога і можливість нашим компаніям заробляти кошти, створювати нові робочі місця. І хочу сказати, що з 2011 року, коли Україна подала заявку до приєднання до угоди СОТ, ми досі не могли це ратифікувати. Тому, фактично, зараз, тільки в 16-му ми виконуємо свої зобов'язання і допомагаємо українським компаніям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Папієв.

 

11:30:16

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановна доповідачу, я хочу звернути увагу, що це президентський законопроект. Ну, ясно, що в цій залі після вчорашнього голосування і обговорення урядові законопроекти не будуть набирати необхідної кількості – 226 голосів. Як ви думаєте, а президентський законопроект в цій залі сьогодні набере 226 голосів чи ні, і чому? Дякую.

 

11:30:47

ГОПКО Г.М.

Шановні колеги, вчора, коли ви голосували за 3700, це фактично встановлення партійної диктатури, для вас не було значення – президентський, прем'єрський. Ви об'єдналися в коаліцію, одну коаліцію. І тому я хотіла б сказати, що, що стосується інтересів держави, немає значення, хто подає законопроект. Давайте змагатися хто кращій законопроект внесе в парламент, захищаючі інтереси України, а зараз блюзнірством займатися: який законопроект хто подав – мали б совість.

І тому я пропоную сьогодні голосувати за цей закон. Не буде голосів сьогодні, завтра, я дуже сподіваюсь на адекватність, що прийдуть люди і за ті закони, які ми сьогодні обговоримо, завтра знайдеться не 226, а більше. Тому що я все-таки сподіваюсь, що патріотів в цьому залі значно більше, ніж ті, які грають на руку Кремля і сценаріями позачергових виборів, і сценаріями  політичної кризи. Тому закликаю до політичної свідомості той політичний  клас, який, можливо, ще до кінця не сформувався, але який думає про Україну. І "Опозиційний блок", в тому числі, мали б голосувати за ті рішення, які вашим виборцям, кожному свідомому громадянину України корисні і немає значення: Президент подав чи Прем'єр.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

11:32:01

КРИВЕНКО В.М.

Шановний головуючий, шановний доповідач, в мене запитання до пана Нефьодова. Я, справді, вважаю, що реформа державних закупівель і деякі досягнення в дерегуляції – це те, що у Міністерства економіки вдалося. На моє переконання, це відсотків 10 від того, що мало Міністерство економіки зробити.

Скажіть, будь ласка, от на вашу особисту думку, бо вас і міністра я вважаю людьми не корумпованими, але, на жаль, це не зовсім професія. От, на вашу думку, які реальні  досягнення є в Міністерства економіки, крім цих двох сфер? От просто ваша як порядної експертної людини позиція, де  робочі місця створені? Бо вчора нам Прем'єр-міністр хвалився тим, що урожай, ви бачите, 36 мільйонів. Добре, що хоч не звалилися кількістю сонячних днів. Добре, що не хвалилися кількістю дощів, от. Те, до чого  доклалося саме ваше міністерство і який далі ваш план? Ви будете працювати, ви звільняєтеся? Дякую. (Оплески)

 

11:32:56

НЕФЬОДОВ М.Є.

Дякую за запитання. Дивіться, три головні реформи, над якими  працює міністерство, це не означає, що вони єдині, але це означає, що вони є три найбільш  важливі. Перша з них - це дерегуляція, друге – це управління державними компаніями, третє – це  реформа державних закупівель. Це реформи, які визначені і Коаліційною угодою, і планом Президента 2020, і, відповідно, планом роботи уряду України.  Всі ці три реформи вони працюють  в унісон, вони працюють  для того, аби розчистити регуляторне поле і дати можливість українському бізнесу вільно  працювати, а також ефективно використовувати ті  публічні кошти, які бізнес сплачує у вигляді податків або ті, які… активи, які належать народу України. Знову-таки щоб ці активи працювали на народ України, а не на корупціонерів.

В усіх цих трьох реформах у нас є досягнення, в усіх цих трьох реформах у нас відповідно є і проблеми, тому що точиться справжня боротьба за активне використання цих коштів.

Я готовий поспілкуватися з вами особисто або з будь-якою групою депутатів колективно і  показати нам звіт про успіхи в кожному з цих  напрямків. І я впевнений, що нам не соромно за цю роботу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останнє запитання. Володимир Гусак, будь ласка.

 

11:34:16

ГУСАК В.Г.

Добрий день! В мене питання до  пана Нефьодова, заступника міністра.

Дуже добре, що багато говорили про те, що цей законопроект буде  сприяти  роботі  українських експортерів і буде сприяти збільшенню експорту. Бо це, дійсно, нагальна проблема.

Шановні колеги, у нас за останні два роки експорт з України впав вдвічі. Це на рівні  національно-економічної катастрофи.

Але я хотів би спитати, якщо можна, не гаслами, а конкретно, чи  вплине  якось прийняття цього законопроекту на державні закупівлі в Україні? І, зокрема, чи допоможе це якось подолати корупцію у державних закупівлях, яка останнім часом набула, відверто кажучи,  просто  нечуваних масштабів? І також в  закупівлях державних підприємств. Дякую.

 

11:35:20

НЕФЬОДОВ М.Є.

Дуже дякую за ваше питання. Дивіться, перше питання.  Як це впливає на закупівлі в Україні? Ніяк. Я, повторюючись… те, що я казав у своєму виступі, вже принаймні 12 років українські закупівлі відкриті для будь-яких іноземних учасників, при цьому кількість цих іноземних учасників в 2014 році - за 2015-ий у нас ще немає статистики, - була менша, ніж 0,3 відсотки. Причому всі, майже всі ці 0,3 відсотки були виключно в військовій сфері. Чому це? Тому що, ви чудово розумієте, що більшість іноземних компаній, вони є суттєво більші за українські. Вони беруть участь у наших закупівлях не як іноземні юридичні особи, вони створюють тут підрозділи, вони будуть тут заводи, приводять сюди інвестиції, або принаймні відкривають тут свої представництва. Тому для українських закупівель це не несе будь-якого ризику. Це саме тому ось така диспропорційна ситуація, яка склалася 12 років, і яку ми виправляємо зараз, відкриваючи дзеркально ринок іноземних державних закупівель для українських компаній.

Стосовно того, чи дозволяє це боротися з корупцією. Певним чином, звичайно, так. Опосередковано це є певний знак якості української системи державних закупівель, тому що ми пройшли аудит, у тому числі той, який проводив ЄБРР по замовленню Світової організації торгівлі, аби показати, що наше законодавство по закупівлях, воно є не дискримінаційним.

Я дуже вдячний всім депутатам за те, що ви підтримали восени наш закон 2057, яким вносилися правки в українське законодавство по закупівлі саме для гармонізації його із найкращими світовими стандартами. І я вважаю, що це якраз і є приклад того, як співпраця з міжнародними організаціями дає нам мотивацію і дає нам знання для того, аби покращувати національне законодавство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час для запитань відведений. Дякую доповідачам.

І зараз у нас виступи від фракцій по 3 хвилини. Шановні колеги, прошу провести запис на виступи від фракцій. Будь ласка.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Папієв. А надалі просто в мікрофон повідомте цю інформацію. Папієв, будь ласка.

 

11:38:09

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України, шановні громадяни України, які спостерігають за цими подіями у Верховній Раді України! Ви знаєте, цей законопроект, почну з нього, це дуже важливий законопроект і якраз я доповідачу задавав питання, чомусь вона не змогла відповісти  по суті. Але за нього треба голосувати і треба, щоби сьогодні відповідальність проявила Верховна Рада України Перш за все, тому що це законопроект, який імплементує положення Світової організації торгівлі в Україні, і це законопроект, який внесено Президентом України. І я хотів би, щоби при голосуванні цього законопроекту, це не є урядовий, щоби ці розборки, які сьогодні тривають в коаліції, щоб вони не позначилися на голосуванні, щоби цей законопроект було прийнято. Саме цього стосувалося моє питання.

"Опозиційний блок" буде голосувати за цей законопроект, бо ми ті люди, які підтримують рух України до цивілізаційних умов торгівлі, і для того, щоби це було на користь громадянам України.

Тепер по суті. Те, що відбулося вчора. Я поясню вам і поясню телеглядачам, що відбулося вчора. Вчора відбулася передача естафетної палички, тому що фактично вчора коаліція хотіла в черговий раз обманути український народ і відійти від відповідальності коаліційної. Бо вчора чомусь ніхто не згадував, що у вас є Коаліційна угода, і ви хотіли тихенько списати все на цей недолугий уряд, а тут лишитися і сказати: "Мы сильны, как никогда. Давайте продовжимо Коаліційну угоду, давайте привеземо якогось чергового туриста з Кайманових островів, дамо йому за два дні громадянство і він буде керувати економікою країни". Шановні, цього не вийде. Коаліція сьогодні має понести політичну відповідальність перед громадянами України і людьми. І за логікою речей ті політичні фракції, які вчора голосували за недовіру уряду, вони сьогодні, якщо у них є моральність, політична відповідальність і совість, вони мають сьогодні вийти з цієї коаліції. Бо як перебувати далі в коаліції під проводом Арсенія Петровича Яценюка і голосувати за недовіру Арсенію Петровичу Яценюку? Логіки немає.

Тому я хотів би, щоби члени коаліції не обманювали громадян України, не обманювали виборців, знайшли в собі сміливість і вийшли з цієї коаліції. А вже яка буде створена нова чи не буде створена, краще всього, це піти на вибори, і щоби громадяни України провели перезавантаження всієї влади в Україні, і щоб це була проукраїнська влада, не проамериканська, не проросійська, а проукраїнська влада. І я закликаю до цього всіх народних депутатів України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Федорук, "Народний фронт". Передає Олегу Медуниці. Будь ласка.

 

11:41:22

МЕДУНИЦЯ О.В.

Найперше я хочу подякувати урядовцям, які працюють в Міністерстві економіки за їхню роботу, можливо, бездоганну… можливо, не бездоганну, вірніше, але точно за ту роботу, за яку вони переживали. За ті закони по дерегуляції, які ми підтримали, які вони розробили разом з нами, за ті зміни в Закон про державні закупівлі, за електронні закупівлі, які уряд вніс сюди, в зал Верховної Ради, і ми підтримали і які зараз працюють і економлять для державного і місцевих бюджетів величезні ресурси.

От, говорячи про цей закон, який ми зараз обговорюємо, я хочу повернутися у вчорашній день. От вчора, стоячи на цій трибуні, представник найбільшої… керівник найбільшої фракції в нашому парламенті дорікав Прем'єр-міністру і уряду в тому, що уряд не створює робочі місця, що уряд не дбає про експортерів. І от зараз ми бачимо законопроект президентський, який розроблений урядовцями фактично, який дозволяє в Україні  створити робочі місця, створити додаткові надходження в державний і місцевий бюджети. А цього керівника фракції немає в залі. І частини людей немає, на жаль, в залі. І немає тих фракцій, які вчора тут поливали брудом уряд і дорікали теж уряду те саме. Вони не зможуть проголосувати за цей закон, бо їх немає в залі. Той закон, який дасть реальні можливості нашим експортерам.

Ми щойно вже провалили, фактично провалили Закон про ратифікацію Протоколу про сталий транспорт і не змогли допомогти нашій економіці.

Я закликаю зараз всіх депутатів, які є у Верховній Раді, які, можливо, не в залі,  повернутися  в зал  і разом з нашою фракцією "Народний фронт", яка одноголосно  підтримує цей необхідний для України і для наших виробників закон, спробувати проголосувати  цей  закон, найти  226 голосів для того, щоб наші підприємства змогли працювати, щоб  робітники мали заробітну плату, щоб бюджети мали додаткові надходження. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракцій  вже виступили всі бажаючі. Наступний розділ – виступи від  народних депутатів.  Шановні колеги,  прошу провести запис на виступи від народних депутатів. Будь ласка.

Папієв, "Опозиційний блок".

 

11:44:29

ПАПІЄВ М.М.

Прошу передати слово народному депутату Шурмі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Ігор Шурма.

 

11:44:36

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".  Сьогодні на порядку денному  є вкрай важливий для  України  проект Закону  про приєднання України  до  Угоди про державні  закупівлі. Ця угода  передбачає приєднання України  до  Угоди Світової Організації Торгівлі  та запровадження положень угоди на території України. Для нас є  вкрай важливо сьогодні, аби Україна інтегрувалася у   світове  співтовариство як послідовна і відповідальна держава. І  сьогодні під куполом повинні, не дивлячись на політичні погляді і ідеологічні переконання, у цьому питанні об'єднуватися  всі. Я ще  раз наголошую на тому питанні, що  "Опозиційний блок"    за весь період цієї   каденції Верховної Ради  займає продержавницьку позицію.   І всі питання, які стосуються розвитку економіки, інтересів людей, соціальних питань ми завжди підтримуємо, незалежно, хто є автором цього законопроекту: чи наші політичні опоненти, чи наші колеги, які розподіляють наші погляди.

Сьогодні потрібно зрозуміти одну річ: якщо в цьому залі ми не припинимо показувати один на одного пальцем, звертатися до минулого, ми нічого доброго не найдемо. Ну, ви собі уявіть, який вогонь розпалюємо ми в суспільстві. Сьогодні одна територія залу звертається до "Опозиційного блоку" як до людей, які є спадкоємцями Партії регіонів. Зараз знайдуться "гарячі голови", які почнуть говорити, що в тій коаліції на сьогоднішній день тих самих регіоналів, тих самих соціал-демократів є більше двох десятків. Сьогодні ці люди це є спадкоємці нашої України, які втратили історичний шанс змінити історію розвитку України в період президентства Ющенка. І ми на сьогоднішній день повинні переступити через свої амбіції для того, щоб згуртувати свої сили і йти разом вперед.

Що стосується коаліційного уряду і коаліційної відповідальності. Колеги, я хочу повернути вас у ті дні, коли проходила коаліціада. Ви ж не слухали тих людей, які були в "Опозиційному блоці", ви казали: "Коаліція вирішила". Ми беремо на себе відповідальність, ви подивіться, які наші реформатори, піднімали тут зі сцени, а точніше, біля трибуни руки один одного до гори, обнімалися, цілувалися, слова не давали людям сказати з іншою позицією. Я вас тоді попереджав, виключення мікрофонів, інша точка зору, порушення регламенту це є той батіг, який обернеться проти вас і ви є заручники своєї позиції, своєї політики. Міняйте свою позицію і погляди, тоді…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пташник Вікторія. Включіть мікрофон.

 

11:47:46

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, ми знаємо, що найбільш корумпованими сферами в нашій державі є сфера державних закупівель і діяльність державних підприємств, коли через державні закупівлі вимиваються гроші з бюджету, коли на державних закупівлях відсутня будь-яка конкуренція, коли  на державних підприємствах створюються прокладки, через які знову-таки вимиваються кошти з державного бюджету, коли продаються товари державних підприємств за заниженими цінами і державні підприємства втрачають надзвичайні кошти. Це все компетенція Міністерства економіки, і контроль, який фактично здійснює Міністерство економіки і інші міністерства над даними сферами.

Наразі ми з вами маємо можливість якраз надати доступ нашим українським компаніям до міжнародних закупівель, які здійснюються у світі. Ви знаєте, що з 1 січня запрацювала зона вільної торгівлі якраз , яка говорить про те, що міжнародні наші, вірніше, українські компанії будуть допущені до участі у міжнародних закупівлях. Очевидно, що це створить додаткову цінність для наших компаній. Очевидно, що наші компанії отримають від цього додаткову перевагу. Але, що наразі ми маємо у сесійній залі? Ви бачите, що окремі політики намагаються шантажувати і коаліцію, і взагалі весь парламент щодо того, чи потрібно приймати ці державницькі рішення, які створюють користь для українських компаній. Мені здається, що щоби не сталося в цьому парламенті, але парламент є відповідальний в повному обсязі за ті рішення, які ми з вами приймаємо. Не можна не ходити на роботу. Не можна  саботувати діяльність парламенту, бо це наша з вами спільна відповідальність. І це не питання тільки коаліції. Мене засмучує, що наразі "Опозиційний блок" сидить тихенько і потирає руки, і тішиться від ситуації, коли фактично парламентська коаліція між собою сперечається і шантажує один одного. Давайте не давати таку перевагу "Опозиційному блоку" і тим регіоналам, які себе вже показали.

А, що стосується команди Міністерства економіки, я так само хочу звернутися до вас окремо і попросити продовжувати ту діяльність, якою ви займаєтеся. І продовжувати займатися державними закупівлями і впроваджувати сферу прозорих державних закупівель якраз в Україні. Тому що, коли не запрацювала зона вільної торгівлі, я сподіваюся, що  якраз Міністерство  економіки і та молода прогресивна  команда, яка наразі в міністерстві є, але хоче з того міністерства піти, вона може допомогти нашим  українським  підприємствам розвиватися. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Томенко.

 

11:50:56

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, законопроект надзвичайно важливий, але я хочу сказати, що у нас зараз  відбулося зміщення проблем. У нас всі хвалять міжнародних експертів і молодих людей, які працюють у міністерствах і розробляють геніальні проекти, приєднуються до  міжнародних угод, і все виглядає симпатично. У мене питання: а ви знаєте, як у нас тендерні закупівлі в Україні відбуваються? А ви знаєте, які зловживання сьогодні відбуваються з бюджетними коштами?  Завдання уряду і міністерства, в тому числі контролювати, аналізувати і вчити, як відбуваються ці закупівлі.

І якщо сьогодні…зайдіть на сайт "Наші гроші" і подивіться, що  ситуація в кілька разів погіршилась. Якщо раніше ховалися, там, брат  мера, сват  голови обласної адміністрації, помічник міністра, то зараз ніхто не ховається. У мене питання6 скільки  ще нам треба угод підписати, щоб зупинити корупцію з тендерними закупівлями і бюджетними речами? Скільки ще  треба вкрасти бюджетних грошей - і сказати, у нас все  геніально? Міністерство розробило  супер-міжнародну програму електронну, а як  ця електронна програма, чому вона не працює? Чому крадуть на місцях?

Очевидно, треба  сказати, що система будь-яких міжнародних зобов'язань не діє в силу певних обставин, тому що право правоохоронні органи не працюють, тому що немає конфлікту інтересів, точніше, конфлікт інтересів присутній у кожній позиції. Я би все-таки  більш акцентував увагу на практиці здійснення  тендерних закупівель.

От я  б  пропонував би розслідувати "кіотські" гроші. Ви знаєте, що Прем'єр-міністр зробив? Ми зараз повернемо. Ми взяли  1 мільярд гривень - це було  100 мільйонів євро, - а зараз повернемо   три  мільярди гривень, тому що, як мені кажуть, одна  компанія правильна не виграла тендер, а неправильна, дурна, виграла, і тепер з державного бюджету повернемо Японії 2 мільярди гривень. Це що, не злочин?

А стосовно сьогоднішньої ситуації, друзі, ну, давайте, скажемо так, як є. Вчора нас, ну, нас… я то не голосував і знав цей сценарій, але більшість депутатів перетворили в публічний будинок.

Якщо ви думаєте, що ми закликами… Та працювати треба! У нас коаліції немає. Ви що, не чули, що коаліції немає, що фракції виходять з коаліції? Ви що, не знаєте, що вчора легалізувалась нова коаліція, я називаю це "коаліцією зелених". Це ті люди, які за долар продадуть не те, що ідеологію, а й маму рідну продадуть. Так оця "коаліція зелених" вчора все домовилась, все розписала, все в неї хорошо по житті. А ми говоримо, треба приходити на роботу і працювати. Куди працювати? У публічний будинок працювати?

Тому або ця "коаліція зелених" бере владу офіційно, і тут буде Ахметов сидить, хай приходить, чого він в тіньовому режимі? Коломойський  хай приходить, хай керує. Не… Льовочкін хай приходить, хай керує. І Президент з Прем'єром тут сядуть і будуть з ними говорити.

Або створюється нова коаліція, або ми йдемо на дострокові вибори. Інших варіантів немає. Но закривати очі на цей "цирк" і закликати один одного жити чесно, при тому, що вчора всіх зґвалтували. Та не депутатів, країну зґвалтували. Але країна… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Силантьєв Денис передає Галасюку. Нагадую, треба передавати через мікрофон. Будь ласка.

 

11:54:17

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги народні депутати! Вчора голосами більшості врятували уряд. Але маємо рятувати не уряд, а маємо рятувати країну. Насправді нас з вами люди обирали не для того, щоб триматися за посади чи для того, щоб сприяти комусь розподіляти сфери впливу, розставляти  своїх кумів, братів, сватів, родичів на посади. Нас з вами обирали для того, щоб ми сформували фаховий професійний уряд, дали йому чітке завдання на економічне зростання країни і підтримували законопроекти цього уряду, які би сприяли підвищенню рівня життя громадян, які би сприяли покращенню умов бізнесу в країні і залученню інвестицій, які би сприяли вирішенню тих величезних системних дисбалансів, які накопичилися в країні за десятиріччя: фінансова залежність, енергетична залежність, сировинна хвороба держави, що ми за кордон експортуємо сировину і талановитих людей, а не готову продукцію.

Тому те, що відбулося, воно тільки ускладнює ситуацію, але жодним чином не говорить про те, що сьогодні нам не потрібно робити чіткий план модернізації і сьогодні  потрібно єднатися не для збереження чиїхось посад, а сьогодні треба єднатися заради системного, глибокого, структурного реформування економіки, для того, щоб в кінцевому підсумку кожний громадянин міг сказати: "Так, я сьогодні живу краще, ніж я жив рік назад. Так, я вірю, що через три роки я буду жити ще краще. Я хочу, щоб в моїй країні жили мої діти і щоб я не думав, як мені тільки отримати вид життя в іншій країні,  іммігрувати".

Шановні колеги, треба не говорити про європейські принципи і приймати якісь фіктивні закони, які дозволяють комусь десь поставити галочку, що ми нібито рухаємося в Європу. Рух в Європу – це проведення такої соціальної економічної політики, яку проводять європейські країни. Ви подивіться на Норвегію, Данію, Швецію. Може, ми з вами проводимо європейські реформи, та це є анти-реформи, це анти-європейські реформи – це те, що нам пропонує уряд і те, що робить постійно.

Шановні колеги, багато з вас – дуже фахові, освідченні люди. Ну подивіться, яку економічну, промислову, інвестиційну політику проводять в  Європі – підтримують малий, середній бізнес, створюють спеціальні інститути, які стимулюють інвестиційний попит. В Україні це державне приватне партнерство, експертно-кредитне агентство, індустріальні парки, агентство підтримки малого бізнесу – те, що ми маємо з вами створити, щоб було чим працювати і розвивати економіку. І плюс, увага до кожної галузі економіки, металургії, харчової промисловості, машинобудування, ІТ-сектору. Кожна галузь економіки заслуговує плану розвитку, а не того, що робить сьогодні уряд і що робить сьогодні Міністерство економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилину – завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В.

 Дякую. А сьогодні відбувається ситуація така, що формально уряд існує, формально коаліція існує, але, вибачте, почуваєшся як в тому літаку, що заходиш в кабіну пілота, а пілота там немає. Бо він каже... він гуляє десь по салону і каже: "Я склав з себе повноваження, все. Я ні за що не відповідаю". Ну розумієте? Ну, як це може бути в сучасній європейській країні? Тому я вас закликаю: відкиньте свої політичні, корпоративні, якісь інші амбіції. Давайте сьогодні включимо інстинкт самозбереження. Давайте сьогодні створимо  нормальну коаліцію, яка буде працювати, в основі якої буде новий економічний курс, чітка програма  соціально-економічного розвитку, реально європейська, а не декларативна. І давайте перезавантажимо під ці потреби уряд. Як не змогли повністю відправити у відставку, я ж сподіваюся, ви ж не збираєтесь, більшість парламентська, залишати ситуацію, як вона існує сьогодні: коли міністри не працюють, коли вони не ходять в раду, коли вони не звітують, коли вони не приходять на профільні комітети…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останній виступ. Світлана Заліщук, будь ласка.

 

11:58:48

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановний головуючий! шановні колеги! Законопроект 0085, який ми розглядаємо, є дуже важливим. Чому?  Тому що він дає можливість  українському бізнесу виходити на європейський ринок тендерів державних закупівель і відкриває величезний ринок в 500 мільйонів споживачів. Колосальний ринок, багатомільярдний ринок державних європейських коштів. Це не декларативна можливість наблизити  Україну до ЄС, це конкретні  кроки. Але дуже символічно, що ми розглядаємо цей  законопроект на  фоні порожнечі в залі. І ця порожнеча символює  неспроможність на сьогоднішній день нас як влади ухвалювати дуже важливі для держави  рішення. Що це означає?  Це означає, що парламент учора збанкрутував своєю спроможністю ухвалювати рішення. Це означає, що уряд збанкрутував своєю довірою тут в парламенті і перед суспільством. Це означає, що Президент збанкрутував можливістю контролювати ситуацію в країні.

Ми не можемо допустити аби ця ситуація поглибила кризу в державі. Що можна зробити? Я вважаю, що у нас є шанс, який може перезапустити ситуацію. По-перше, я  закликаю, аби уряд у зв'язку з тим, що парламент протягом цієї сесії не може ще раз розглянути питання про недовіру, сам склав повноваження, сам подав у відставку!

Друге. Якщо цього не відбудеться, я закликаю, аби коаліція використала конструктивний шанс - і переформатувала Кабінет Міністрів, добровільно, за участю "Народного фронту", БПП, Радикальної партії, "Батьківщини" і "Самопомочі". Я закликаю, аби Президент використав свій вплив на фракцію "Блок Петра Порошенка", для того щоби використати можливість конструктивного далі вирішення ситуації. Якщо цього не відбудеться, я вважаю, що ми наближаємо країну до виборів, які всі так закликають, аби ми їх уникнули.

Шановні колеги, вся ця ситуація відбувається напередодні другої річниці розстрілів на Майдані. Якщо ми з вами не ухвалимо радикальних і конструктивних кроків, то алея Небесної Сотні від вулиці Інститутської переросте у вулицю похованих ідей і сподівань тут, на Грушевського. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заключне слово. Доповідач, співдоповідач, є потреба в заключному слові?

Будь ласка, Ганна Миколаївна. Заключне слово, останній вже виступ. І переходимо до прийняття рішень. Включіть мікрофон. Гопко Ганна Миколаївна.

 

12:01:52

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги. Я переконана, що ми ратифікуємо цю угоду, оскільки вона відкриває нас до ринків електронних, взагалі закупівель. Хочу також нагадати, що Японія зараз головує в країні, у "Великій сімці". І це також для нас хороша можливість підтвердити нашу співпрацю із цією країною, із "Великою сімкою". Тому тільки ефективний дієздатний парламент, який буде показувати, що він здатен працювати на країну, здатен забезпечити і підтримку на міжнародній арені і на сході, і тим реформам, які є. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми завершили обговорення даного питання. Я прошу колег депутатів зайти в зал. Секретаріат фракцій і Верховної Ради повідомити, що зараз відбудеться голосування. Я поставлю на сигнальне голосування. Якщо не буде достатньої кількості голосів, я його переведу в розділ по "раніше обговорених питаннях". Це надто важливий законопроект, і він не може стати заручником політичних інтриг. Зайшли, готові, так?

Отже, колеги, я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про приєднання України до Угоди про державні закупівлі. Сигнальне голосування, прошу проголосувати, колеги.

 

12:03:29

За-159

Недостатньо потенціалу в залі. Отже, шановні колеги, переносимо його на завтрашній день, коли буде достатньою кількість голосів для прийняття рішень.

А зараз згідно Регламенту я оголошую перерву на півгодини, на 30 хвилин до 12:35.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершений. Я прошу народних депутатів заходити в зал і займати робочі місця.

Я прошу Секретаріат Верховної Ради  запросити депутатів в зал.

Шановні колеги, готові до продовження роботи? Тільки я попрошу Ганну Миколаївну Гопко зайти в зал, зараз буде її постанова.

Будь ласка, заходимо в зал, колеги, готуємося до роботи.

Шановні колеги,  наступний  в порядку денному  у нас  проект Постанови  про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії Російської Федерації проти України. Є теж пропозиція  розглядати за  скороченою процедурою. Якщо буде така воля залу, підемо за скороченою. Якщо ні, будемо розглядати по повній процедурі.

Отже,  хто підтримує розгляд процедури 4042 за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Прошу підтримати, будь ласка.

 

12:42:52

За-50

Зал вимагає, щоб процедура  була повна. Я поважаю вибір  депутатів і запрошую до доповіді голову Комітету у закордонних справ Гопко Ганну  Миколаївну. Будь ласка.

 

12:43:18

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги. Наближається дата других роковин насильницького захоплення частини української території, здійсненого  підрозділами  збройних сил Російської Федерації по відношенню  до нашої держави Україна. Саме з окупації Кримського півострова почалася масована  збройна атака на Україну, яка свідомо обрала шлях європейського розвитку. Це був наш з вами вибір, багатьох колег, які присутні тут. Агресія Російської Федерації продовжується і  сьогодні. І це вже не просто військова агресія, це також і економічна агресія. Ми бачимо  ембарго, ми  бачимо, наскільки Росія намагається всіляко знищити Україну.

Комітет у закордонних справах України підготував звернення до міжнародної спільноти, в якому пропонується засудити масштабні порушення російською окупаційною владою основоположних прав і свобод людини та прав корінних народів в Автономній Республіці Крим, в місті Севастополі та окремих районах Донецької та Луганської областей.

Саме цим зверненням ми хочемо нагадати світу про те, що злочинна анексія Криму якраз і була планом Путіна для того, щоб Україна не просто не була членом Європейського Союзу, НАТО, а для того, щоб Україна взагалі як держава не відбулася.

Саме цим звернення народні депутати, члени Комітету у закордонних справах демонструємо світу, що ніколи і ні за яких обставин не погодимося з окупацією території нашої держави.

Тому ми закликаємо світове співтовариство продовжити здійснення системного тиску на Російську Федерацію для негайного припинення окупації української території, звільнення усіх без виключення політичних в'язнів, відмова від фінансування незаконних збройних формувань на своїй території та на території України, припинення пересилання військової техніки, озброєння, організацію тилового забезпечення, підготовку та фінансування терористів.

Чіткі та скоординовані дії України на міжнародній… та міжнародної спільноти, спрямовані на зупинку російської агресії, приносять позитивні для нашої країни та усього європейського континенту результати. Нам вдається тримати єдиним і міцним міжнародний дипломатичний фронт, захищаючи українську територію від розповзання російської агресії, та інші частини нашої держави та європейського континенту.

Хотіла б лише також нагадати нашим депутатам про ухвалення Європейським парламентом 4 лютого цього року резолюції, в якій рішуче засуджується незаконна анексія Криму, а також вказується на критичну ситуацію із дотриманням прав людини на півострові, атаки російської окупаційної влади на основоположні права і свободи усіх не згодних з її політикою, в першу чергу, кримських татар та етнічних українців. Наголошується на придушенні будь-яких демократичних проявів і свобод у Криму.

Важливим є також готовність Європарламенту започаткувати міжнародний переговорний механізм з відновлення українського суверенітету шляхом деокупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь і з безпосереднім залученням до цього процесу інституцій Європейського Союзу. І вже на початку березня в парламенті європейському відбудуться дні України, куди їде українська делегація. І це також хороша можливість працювати на те, щоб Європейський Союз був єдиним, консолідованим, і для того, щоб його підтримка в протидії російській агресії, в протидії російській інформаційній пропаганді була тверда і непорушна.

І сьогодні як ніколи важливо не допустити виникнення ситуації, за якої світ би зменшив увагу до теми російської агресії проти України. Власне, для цього  Комітет у закордонних справах разом із Міністерством закордонних справ, також громадськими організаціями ми докладаємо зусиль для того, щоб втримати трансатлантичну єдність. Результатом нашої спільної роботи, шановні колеги, має стати виконання Росією в повному обсязі Резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року територіальна цілісність України. Також положення Мінських домовленостей, комплексу заходів з їхнього виконання від 12 лютого, а також відповідних резолюцій Ради Європи.

Тому сьогодні дуже хотілося б, щоб напередодні другої річниці військової, злочинної, кримінальної анексії Криму український парламент пам'ятав про те, що Російська Федерація не зупиниться лише на Криму, на сході. І тому від успіху реформ всередині буде залежати, чи зможемо ми втримати дипломатичний фронт, втримати єдність, і також наростити підтримку, для того щоб в цьому році, в 2016-му, відбувалися зрушення нарешті, щоб було припинено обстріли, щоб почали відводити техніку, для того щоб ОБСЄ мало  можливість моніторити ситуацію. Ми знаємо, що бюджет ОБСЄ було збільшено, і також кількість спостерігачів, до 800 осіб.

Також для нас надзвичайно важливим є це, щоби політичні в'язні, які зараз перебувають у Російській Федерації, серед яких і наша колега Надія Савченко, завдяки міжнародним зусиллям були нарешті звільнені і були тут разом з нами в цьому залі.

Також хотілося б, щоб в 2016 році разом із Сполученими Штатами, разом із Європейським Союзом, Радою Європи, також із представниками із країни "Великої сімки" ми змогли дотиснути і забезпечити повернення контролю над кордоном, україно-російським кордоном. Це одне з тих завдань, яке ми ставимо на цей рік.

Також для нас надзвичайно важливим є втримати санкції, щоб вони були продовжені влітку проти Російської Федерації.

Для нас надзвичайно важливим  є отримати безвізовий режим в  2016 році - це як одне з надзвичайно важливих завдань. А для цього потрібно, щоб український парламент і ті політичні сили, які, на жаль, сьогодні тут не присутні, не думали про свої вузькопартійні інтереси, а думали про Україну, думали про ті виклики, які  зараз стоять перед державою. Ми не можемо в 2016 році розміняти шанс і врегулювання  ситуації на Сході України, і отримання безвізового режиму на чергову боротьбу за  владу. Дякую за увагу. І прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Ганно Миколаївно, будь ласка, залишайтесь. По  Регламенту - питання-відповіді.

Колеги, є  потреба питання-відповіді? Є запитання до доповідача? Є. Будь ласка,  прошу провести запис на запитання.

Сергій Лещенко, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:50:36

ЛЕЩЕНКО С.А.

Колеги,  у мене немає запитань до доповідача, вона все докладно розповіла,  і ми повністю підтримуємо. Але я хотів, щоб оператори трансляції показали сесійну залу. Це ганьба взагалі не просто на всю Україну - це знущання над пам'яттю загиблих на Майдані, які цей парламент привели до влади.

 У сесійні залі  перебуває 30 чи 40 депутатів, сьогодні  середа – робочий день. Де  всі депутати, де лідери фракцій? Де уряд, який вчора затвердили, де вони  всі? Чому ця Верховна Рада зловживає довірою людей? Ви мені поясність.

І, користуючись  цією нагодою, ще вкотре і вкотре наголошу: вчора відбулася  політична змова, змова, підкріплена олігархами, скріплена їхніми фінансовими ресурсами. І цей уряд, він приречений на небуття. Замість того, щоб відправити його на звалище історії, ми намагаємося поставити йому ще одну "крапельницю", тоді як це не допоможе. Замість того, щоб робити перезавантаження, ми граємо  в політичні "договорняки". Досить!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я думаю, це не запитання, це виступ,  Сергій. Тільки я от пропонував би вам, як і всім пропоную такі ж полум'яні виступи з приводу дисципліни проводити на засіданнях фракцій. Сьогодні робочий день. Якби шахтар … (Оплески) … сказав, що він не йде працювати в шахту,  він проти бомбардування в Сирії, напевно, керівництво його би не зрозуміло, керівництво шахти.

Колеги, ми розглядаємо  питання надважливої ваги. Ми маємо…  Я дам вам слово, пані Ганно, обов'язково дам. Ви … Щоб ми правильно розуміли ситуацію. В нас є надзвичайно критична ситуація в міжнародній політиці. Ми маємо сконцентрувати зусилля, щоб були продовжені санкції проти Путіна, проти Росії. Це майбутнє і нашої перемоги у війні, і це майбутнє нашої держави. Але це не важить. Для багатьох важать політичні інтриги і просто відсутність банального розуміння своєї відповідальності ходити на роботу.

Виклики, які стоять перед нами, є викликами столітньої війни, яку ми ведемо за незалежність. І багато інтриганів, вони цілковито не хочуть навіть думати про це, думають лишень про свої політичні амбіції. Я скажу, Сергій, вам: і на Майдані були ті, які появлялися на півгодини, виступали зі сцени - і зникали з  Майдану.  А були ті, що працювали на Майдані. І я вам скажу: ті, що працювали на Майдані, вони є зараз в залі, ті, які стали депутатами. Степан Кубів і багато інших - вони і є в залі. Нічого не міняється, товариство. Є люди, які є відповідальними, які розуміють вагу і долю держави, а є популісти, яким тільки прес-конференції, ефіри. Не  до роботи вони.

І тому я закликаю всіх не тільки на сесії говорити про це, на своїх фракціях закликати. Не хочеш працювати – положи мандат і йди з Верховної Ради, не можеш приходити – положи мандат і йди. Я говорив, я готую  законопроект, щоб знайти відповідальність депутата за його невідвідування сесії. Бо я казав... (Оплески) Коли мені говорять про політичну кризу, я вже говорив, і ще раз скажу: зробіть рішучий крок до її подолання. Ходіть на роботу, як  ходить весь український народ працюючий. І це буде дуже важливий крок в подоланні кризи. Дякую вам.

Будь ласка, Ганна Миколаївна.

 

12:54:16

ГОПКО Г.М.

Колеги, мені здається, що ті, хто не присутні сьогодні в залі, вони просто повинні йти на фронт і захищати державу там. Тому що сьогодні, коли ми говоримо і приймаємо це звернення до парламентів іноземних держав і просимо їх підтримати в протидії російській агресії і тут напівпустий зал, то ті, які фактично безвідповідально не приходять, вони мають іти воювати там, захищати, якщо вони не можуть тут працювати. Тому що ми в боргах перед тими, які сьогодні віддають своє життя і стоять з автоматами, захищають нашу територіальну цілісність. І в нас немає просто морального якогось права – не приходити в парламент і не працювати, коли весь світ чекає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Барна. Олег Барна.

 

12:54:59

БАРНА О.С.

Шановні депутати, який смисл приймати закони, якщо уряд не забезпечує їх виконання? І який смисл взагалі боротися з корупцією, якщо міністр МВС і Яценюк очолюють цю корупцію? Тому вчорашня невідставка уряду говорить не про те, що депутати підтримали уряд, а воно стверджує на вплив олігархічних кланів, які борються проти народу, проти України, проти Президента, уплив оцих кланів на самих депутатів. Тому очевидно те, що ніякого конструктивізму в діяльності з цим урядом і парламентом бути не може. А тим політиканам, які критикували весь рік уряд, а відмовилися голосувати за його відставку, я просто би хотів сказати, що ви поводитеся як ті політичні повії, які когось вчать цноти, а самі і далі  продовжують продавати своє тіло, совість і гідність. Гадаю, що кінець цьому дерибану настане. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, час для запитань вичерпаний. Дякую, Ганна Миколаївна.

Зараз будуть.... Час для запитань чітко визначений Регламентом. Зараз будуть виступи від фракцій. І я прошу підготуватися і провести запис на виступи від фракцій. Прошу провести запис, будь ласка.

"Народний фронт", Река Андрій Олександрович.  

 

12:57:00

РЕКА А.О.

Прошу передати слово голові фракції Максиму Бурбаку.

 

12:57:09

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, звертаюся до тих, хто зараз в сесій залі з тим, щоби всі підтримали цю постанову, тому що от зараз, коли є загострення дій на Сході, коли наші європейські партнери все ж таки підтримують і введенням  санкцій, і їх продовженням боротьбу, героїчну боротьбу України проти країни-агресора Росії нам дуже необхідно всім разом консолідуватися  в сесійній залі і проголосувати за цю постанову.

До речі, звертаюся до тих, хто відсутній і зараз обговорює питання по ходу на майбутні дострокові парламентські  вибори. Отут треба працювати, а не ходити по кулуарам, давати інтерв'ю різним каналам і знову ж таки демагогією займатися.

Ще раз звертаюся до всіх підтримати дану  постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Каплін, "Блок Петра Порошенка". А ви ще "Блок Петра Порошенка"? (Шум у залі)

 

 12:57:59

КАПЛІН С.М.

Шановний пане головуючий!  Я не вважаю, що сьогоднішня заява, яку  підтримують… моя заява про вихід із "Блоку  Петра Порошенка" і з коаліції, яку підтримують обов'язково 100 відсотків простих українських громадян і  яка стане точкою відліку в формуванні нової реальної опозиції, опозиції, яка змучить піти цей парламент і уряд, народити новий парламент, новий уряд є підставою і предметом для жартів. І не думаю, що ви маєте моральне право жартувати, коли обговорюється таке важливе питання.

Друге. Я хотів би все ж захистити "Самопоміч" і "Батьківщину", які відсутні тут. У них є на це серйозні підстави, політичні підстави.

По суті, вчора було зґвалтовано парламент, коаліцію. Вчора відбулася змова антидемократичних олігархічних сил, які вибудували для себе чіткий маршрут – маршрут до знищення країни, дерибану, перерозподілу країни. Я не маю сумніву, що жодні виходи із коаліції демократичних партій і сил призведуть у такий спосіб до її знищення. Ви знайдете депутатів, яким пальчиком окремі олігархи вкажуть, що вони мають наповнити нову коаліцію. По суті, вона вже сьогодні створена. І завдання українського народу зараз далі, щоб здобувати перемоги на фронті, зокрема на внутрішньому фронті – антикорупційному, заключається у тому, щоб об'єднатися. Українці сьогодні мають чітко зрозуміти: немає альтернативи народній опозиції, новому народному русі у боротьбі проти, (новому народному русі у боротьбі проти) нового олігархічного режиму.

І я хочу сьогодні звернутися до українського народу. Єдина надія виключно на вас. Ви бачите, як збуджені сьогодні сили "Опозиційного блоку", інших політичних сил, які вчора утворили нову коаліцію разом з прем'єром Яценюком. І це означає тільки одне, що сьогодні тільки на вулиці можна створити коаліцію, яка сформує новий парламент. І я запрошую усіх українців долучатися до "Партії простих людей", долучатися до тих сил, які відстоювали позицію відставки українського парламенту, які почули вас, які почули український народ, його бажання відставити уряд і боротися за зміщення цього олігархічного режиму. Вся надія сьогодні тільки на народ України і на нові молоді політичні партії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ляшко Олег Валерійович, Радикальна партія.

(Шум у залі)

 Олег Ляшко.

 (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Валерійович. Я закликаю до спокою! Будь ласка, Олег Валерійович.

 

13:01:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шкода, що сьогодні в парламенті, коли обговорюється питання звернення до міжнародної спільності до другої річниці російської агресії проти України, анексії Криму, немає достатньо депутатів для прийняття рішення.

Безумовно, фракція Радикальної партії підтримає цей проект постанови. Ми в черговий раз звернемся до міжнародної спільноти, закличемо їх до підтримки. Але давайте усвідомлювати одну дуже просту річ: жодні звернення, які тільки б ми їх не приймали, не вирішать питання звільнення Криму, звільнення Донбасу, якщо ми не будемо боротися, тому що боротися треба не на словах, а на ділі. А боротьба, зрозуміло, що штикова, військова атака не пройде. Ми втратили той час, ми могли у серпні 14-го року у військовий спосіб звільнити Донбас. Сьогодні, на жаль, час втрачено. Була віддана команда солдатам відійти.  Понесли великі втрати.

Сьогодні ми маємо величезні війська, величезну армію, величезне озброєння на Донбасі, в Криму, і тому сьогодні військового вирішення конфлікту немає. Лише комбінований спосіб: військовий, політичний, економічний тиск, міжнародні санкції, широкий міжнародний фронт – дасть можливість вирішити цю проблему. 

Я хотів би коротко сказати, за браком часу, позицію і бачення Радикальної партії, як нам вирішувати проблему звільнення Донбасу і Криму. У першу чергу – це зміна формату переговорів. Сьогодні нас штучно, причому з волі керівництва України, загнали у формат Мінських домовленостей. З усією повагою до наших братів-білорусів, до нашого братнього Мінська, але формат переговорів має бути не мінський, а, як мінімум, будапештський. Тобто сторони-підписанти Будапештського меморандуму ті, хто 20 років тому гарантували нам недоторканність і суверенітет, і незалежність в обмін на здачу нами ядерної зброї, а, нагадаю, це: Сполучені Штати, Велика Британія, Китай. Росія, яка порушила своє слово, і Франція – вони сьогодні мають бути за столом переговорів.  В цьому форматі мають бути переговори. Ті, хто гарантував, сьогодні мають виконувати гарантії, платити по векселях. Для цього українська влада має відстоювати національні інтереси України. Для цього українська влада має не боятися змушувати наших міжнародних партнерів виконувати свої зобов'язання.

Я питаю, чому через два роки після анексії Криму ми не наполягаємо досі на прийнятті на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй резолюції про засудження військової агресії Росії. Чому цього документа досі немає? Чому кіпріоти 40 років після загарбання Кіпру наполягають на відповідних рішеннях ООН? А ми, Україна, мовчимо, один раз поставили в квітні, два роки тому, не пройшли, не прийняли, і більше не наполягаємо. Вода камінь точить. Тому для того, щоб перемагати, за Донбас, за Крим треба боротися. Боротися і боротися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракцій, хто буде від "Опозиційного блоку" – Долженков? Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:04:59

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановний головуючий! Дякую вам за надану можливість висловити позицію фракції "Опозиційний блок".

Безумовно, ми вказаний проект документа, вказане звернення підтримувати не будемо. Оскільки наша політична сила, думка з приводу сказаного питання ґрунтується на тому, що все ж таки це є елементи громадянської саме війни. І хочу сказати, що це не тільки наша думка. Представник Сполучених Штатів України Джозеф Байден також в своєму виступі порівняв цей конфлікт з конфліктом у ХІХ столітті, другої половини, Сполучених Штатів Америки.

Кожна політична партія, кожний народний депутат зокрема, дотримуються своєї точки зору. Але ми дотримуємося тієї точки зору, яку мають дуже багато мільйонів громадян, які проживають на сході, на півдні країни.

Що стосується саме звинувачень або призивів щодо боротьби за Донбас та за Крим, хотілося б нагадати, що вказана боротьба не тільки повинна бути на словах, а й на справі, а саме на якості тих документів, які виходять з залу пленарного засідання. При цьому хочу зауважити на тому, що ті люди, які говорять про боротьбу за Донбас, зокрема голосували за Закон України  "Про Державний бюджет на  2016 рік". І в цьому законі хотілось би зазначити про те, що  є положення, що держава в односторонньому порядку зупиняє  дії статті  1 Закону  України  про державні гарантії внутрішньо переміщених осіб та осіб,   які проживають в зоні АТО. Що це мається на увазі?  Що в 2016 році держава в односторонньому порядку відмовляється погашати заборгованість заробітної плати, стипендій, пенсій та інші види соціальних виплат, які призначаються для внутрішньо переміщених осіб, тобто осіб, які проживали  на території Донбасу та проживають  на контрольованій  українською владою території, та тих осіб, які проживають в зоні АТО. То це ви  називаєте   такою боротьбою? Якщо  ми будемо так боротися, то взагалі  Україна розколеться на дуже багато частин, тому що ми дискримінуємо одні  території  і надаємо пріоритети в інших  територіях. Прошу  згадати  про цю  законодавчу ініціативу, яку реєстрували  зокрема представнику "Блоку Петра Порошенка"  відносно направлення  частини екологічного податку, саме щодо стосується Івано-Франківської. Львівської та Вінницької областей. От вказана  нерівність породжує певні конфронтації, певну  недовіру однієї частини  населення до іншої частини населення.

Я не хочу нікого звинувачувати особисто, але  хотілося б, щоб колеги дослухались до того, що приймаючи  вказані закони, щоб їх слова не розходились з ділом, що вказаний  характер нормативних документів, які  зараз виходять, адже   це орган, єдиний орган законодавчої  влади, мав   збалансований  характер, він  захищав інтереси всіх верст українського населення, тому що ми всі рівні в  незалежності від того, на якій мові розмовляємо на російській чи на українській. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, виступи  від фракцій завершились, тепер виступи від   народних депутатів. Я прошу підготуватись, хто хоче взяти участь в обговоренні, і прошу провести запис від народних депутатів. Будь ласка.

Сергій Лещенко, будь ласка.

 

13:08:52

ЛЕЩЕНКО С.А.

Передаю слово Юрію Дерев'янку.

 

13:09:01

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Дякую. Юрій Дерев'янко, політична партія "Воля".

Шановні колеги, шановні українці, політична партія "Воля", безумовно, підтримує Постанову про звернення Верховної Ради до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії Російської Федерації проти України.

Дуже шкода, що такий важливий документ сьогодні розглядається в той час, коли в залі присутні максимум 60-70 народних депутатів. І дуже шкода, що таке питання сьогодні не може бути проголосовано адже це якраз дає відповідь на питання, яке ставлення кожного народного депутата до того, що відбувається сьогодні з окупацією Криму, з окупацією Донбасу, яке ставлення сьогодні тих фракцій коаліції, які ще раз знаходяться в коаліції і, які сьогодні відповідальні… до вчора були відповідальні за уряд, який не вдалося відправити у відставку, яке ставлення кожного народного депутата, який є позафракційний, і дуже шкода, що сьогодні ми не зможемо проголосувати це звернення.

Шановні колеги, я хочу сказати про те, що до вчорашнього дня відповідальність за формування уряду була на кожному народному депутату від коаліції, який цей уряд сформував і, який його підтримував.

Починаючи з вчорашнього дня, ця відповідальність перейшла до тих, хто не проголосував за відставку такого уряду. Чому? Тому що це певна шизофренія, коли 247 народних депутатів голосують спочатку за незадовільну оцінку діяльності уряду і потім частина тих самих депутатів, які проголосували за незадовільну оцінку діяльності уряду, не голосують за його відставку.

Тобто складається абсолютно стійке враження, що хтось хоче робити так, щоб в Україні було чим гірше тим краще, даючи оцінку незадовільну діяльності уряду і в той самий час, не відправляючи цей уряд, який працює на тверду двійку у відставку.

Я хочу сказати, що тут виступав "Опозиційний блок" і говорив про те, що він не несе відповідальності за цей уряд. Так, він до вчорашнього дня не несе відповідальності за цей уряд. Але з вчорашнього дня саме "Опозиційний блок" разом з іншими політичними партіями і фракціями, які не проголосували за відставку уряду, починають за нього нести пряму відповідальність. Тому що до вересня місяця цей уряд і далі буде продовжувати працювати, і далі буде робити ті речі, які ми вчора оцінили на оцінку два.

Тому, шановні колеги, найкращий вихід із цієї ситуації, яка склалася, -це, безумовно, добровільна відставка уряду, заява Арсенія Петровича про те, що він піде у  відставку добровільно. І це дав би шанс всім українцям і українському парламенту обрати новий  уряд, створити його на засадах не квотних, на засадах професійних для того, щоби ми не мали тої глибокої політичної кризи, в якій ми зараз опинилися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я надзвичайно ставлюсь помірковано до виступів, але ми розглядаємо важливий законопроект на важливу тематику. Я просто, щоб ми правильно зрозуміли, що проти нашої країни іде агресія і війна, проти нашої країни. Ми розглядаємо питання звернення з приводу агресії проти України. Ми виходимо на трибуну, ми говоримо про все навколо, тільки не про це. Я дуже прошу, згідно Регламенту я маю право просто обривати, коли говорять це не по темі. Я цього не роблю. Я тому просто закликаю депутатів, які проявили політичну волю розглядати по повній процедурі, говорити по темі, яка передбачена даним законопроектом. Дякую.

Долженков передає слово Ігорю Шурмі. Будь ласка.

 

13:13:10

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Питання, яке ми зараз обговорюємо, воно, напевно, є важливе. Але давайте будемо говорити про причину. Одна справа лікувати хворобу, інша справа займатися профілактикою хвороб. Я не знаю, чи в цій залі незалежно від фракційності є хоча б одна людина, яка би підтримувала бойові дії в зоні  бойового конфлікту. Нема таких. Нема тут ні представників "Самопомочі", нема ні "Опозиційного блоку" - всі хочуть миру.

Тепер давайте говорити про послідовність.

Для того, щоб  припинити війну, для того, щоб  припинити оці постанови, які у нас  весь час  виникають політичні у залі, потрібно виконати зобов'язання. Які ж є зобов'язання? Зобов'язання прописані  у Мінських угодах.

У мене є запитання, скажіть, от до цієї половини залу, от до цієї половини залу, яка є коаліція, яка носить іменний  блок Президента: хто з "Опозиційного блоку" підписав Мінські угоди? Це ми підписували угоди? Чи це підписував  Президент? Це є зовнішні зобов'язання.

Скажіть, будь ласка, хто сьогодні дослуховується до наших колег з Євросоюзу і з Америки, що вони говорять? Хочете припинити війну - обидві сторони повинні виконати Мінські угоди.

Чому на сьогоднішній день  борці за припинення війни  не витягнуть  документ, який був  підписаний і  де є зобов'язання України по виконанню? Перед тим як  когось вчити моралі, треба бути самому морально чистим. У цьому залі просто вкорінилася зрада. Коли говорять про простих людей, коли говорять, то я дивлюся зовсім не на просту людину, яка  прошмигнула у Верховну  Раду по квоті БПП, а тепер говорить  про якісь інші речі. Зрада є  тоді, коли люди по квоті  "Самопомочі" прошмигнули у Верховну Раду - це я до попереднього виступаючого, - а сьогодні смикнули в  іншу сторону, не хочучи нести відповідальність.

За кадри відповідає той, хто їх призначає, роботодавцем Кабінету Міністрів є  Верховна Рада. Верховна Рада в особі коаліції дала роботу цьому  Кабінету Міністрів, коаліція несе відповідальність за  кадрові призначення. Чи може головний лікар звільняти свого завідуючого  відділенням,  користуючись підтримкою  завідуючого поліклініки, який до того відношення немає?

Ви питали опозиційний уряд при обговоренні? Ви слова не дали! Ви несете пряму відповідальність, і майте совість про те, щоб сьогодні визнати свої помилки. Я закликаю всіх припинити  розпалювати ситуацію і ділити країну навпіл!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Кривенко Віктор, будь ласка.

 

13:16:31

КРИВЕНКО В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! Безумовно, я, як і мої колеги, позафракційні депутати, буду підтримувати цю заяву. Але оскільки у нас зараз такий формат обговорення і по розширеній процедурі, то я все ж таки повернуся до головної проблеми, яка є в українському парламенті. Головна проблема – це популізм і політиканство.

До мене вчора чоловік 15 підходило, зателефонувало з тих, хто проголосували за відставку уряду, і говорили, ми розуміємо, що це не по-державницькі, що поки немає нового Прем'єра, поки немає нової кандидатури, що цього робити не можна, але ж ти розумієш, це ж людям подобається.

Знайти  людину, яка більше критикувала б Яценюка, особливо міністра економічної політики нашої, який, на жаль, ним не є, притому, що він, на мою думку, некорумпована особистість, але це максимум, …..  Департаменту дерегуляції, який взагалі своєю  діяльністю підміняє роботу пані Ксенії Ляпіної. Є в нас  такий Комітет по підприємництву, який би мав ці питання, якими зараз пишається Міністерство економіки, займатися. Я підписувався і по Шокіну, і по Гонтаревій, по їхній відставці, і постійно виступав, але все одно не можна бути політиканами. Коли всі розуміють крах держави, коли всі розуміють, що буде коридор на Крим пробитий, як тільки ми оголосимо дострокові вибори… але ж нам хочеться плюс 2 депутати, нам же ж хочеться… В нас тут був Генеральний прокурор, який попродавав всі справи по Майдану, а тепер ми розказуємо… пан Махніцький, а тепер ми розказуємо, що які ми патріоти. І кожна фракція піднімає ці питання… (Шум у залі) Ти за мене не переживай, друже! Ти помовч і не переживай! Хорошо?

Тому, шановні колеги, на жаль, ми бачимо сьогодні ліву половину залу. Які б не були там виходи з коаліції, які б не були демарші політичні, як там: міністра відкликаємо, міністра не відкликаємо, - але треба на роботу ходити. От половина залу просто пуста. І це ганьба, яку нічим не можна змити.

Дякую вам. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Осуховський Олег Іванович. Передає Андрію Іллєнкові. Будь ласка.

 

13:18:43

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій  Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні українці, ми дійсно обговорюємо зараз в майже порожньому залі парламенту надзвичайно важливе рішення, яке має бути сьогодні прийнято для  того, щоби звернутися відповідною заявою Верховної Ради про російську агресію. Це все правильно, але давайте ми почнемо з тих фундаментальних речей, які сьогодні турбують всіх. Тому що заяви – це добре, але реальні кроки – набагато важливіші.

А що ж ми маємо через 2 роки після початку російської агресії в Україні? Ми маємо російський бізнес, який далі працює в Україні без жодних обмежень. Ми маємо російські банки, які буквально нещодавно отримують далі ліцензію на діяльність в Україні – банки країни-агресора, банки, які сьогодні знищують фінансову систему України, які сьогодні висмоктують валюту з нашої економіки для того, щоб підірвати її. Ми бачимо, що якби  громадськість, якби сам народ не почав перекривати абсолютно злочинну торгівлю з окупованим Кримом, то це б і далі тривало. Якби сьогодні люди не почали боротися з транзитом вантажівок російських територією України, це би далі тривало і уряд би далі би це все покривав. Ми бачимо, що українські обленерго навіть  деякі досі контролюються напряму російськими олігархами наближеними до Кремля, ніхто не ставить питання про те, щоби їх націоналізовувати, конфісковувати, це все далі триває. І відповідно виникає враження, що, ну, а чому, власне, дивуватися?  У нас же АТО, у нас же ж дипломатичні стосунки з Росією навіть не розірвані – з країною агресором, у нас є Мінські угоди – не зрозуміло які, які парламент не ратифікував, але в яких, власне, написане те, що вигідно Путіну, написано те, що ми маємо свою Конституцію міняти. Чому ми маємо міняти свою Конституцію, скажіть, будь ласка? Тобто це  що у нас, внутрішній конфлікт, що ми маємо в результаті міняти свою Конституцію? Ні, це військова агресія сусідньої держави – Російської Федерації. Але українська влада сьогодні приймає логіку окупанта, який нав'язує всьому світу, розказує, що у нас тут не російська агресія, а гражданская война. І багато хто тут – представники п'ятої колони це далі тиражують, цю маячню. Але, на жаль, Мінські угоди і весь цей абсолютно  норманський формат,  він  це далі продовжує.

Нам треба вертатися до будапештського формату, нам треба вертатися до тих країн, які є нашими гарантами. Ми маємо говорити тільки про це, а не про формат "Путін  і його друзі та торгові партнери в Європі разом вирішують долю України". Ні! Це має бути зовсім інша зміна цього формату і мають бути, дійсно, речі названі своїми іменами. Тому що коли люди йдуть на фронт воювати, коли з воєнкомату приходить українцю повістка і йому кажуть "іди в окопи", а з іншого боку у нас йде торгівля з агресором, то це шизофренія, і це треба припиняти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

13:22:08

ГОПКО Г.М.

Колеги, ви знаєте, дуже багато різних думок зараз крутиться в голові. І мені хочеться подивитися в завтра, яким буде завтра. Чи буде в цьому залі 330 голосів, 400 ті, які будуть голосувати за ті рішення, які дозволять державі Україна відбутися і не втратити історичний шанс.

З іншої сторони, мені хочеться подивитися,  що відбувається зараз в Кремлі. Що робить Путін, дивлячись картинку напівпустого українського парламенту і розуміючи, що насправді  ситуація в Україні може скоро нагадувати той сценарій, який йому дуже потрібен. Йому дуже потрібно зняти санкції. І під час Мюнхенської безпекової конференції буквально на минулому тижні Медведєв, виступаючи на одній панелі з  прем'єром Франції дуже чітко сказав: "Від санкцій страждає не лише Росія, але й ті країни Європейського Союзу, які їх впроваджують". І тому чітка мета  Росії: це для того, щоб в 2016 році санкції з Росії було  знято. Чому? Тому що в них в бюджеті  записано 30 доларів за барель, а насправді у них 50. Тобто у них буде бюджетна криза. Їм потрібно якось оплачувати цю армію, яка воює в Україні, армію, яка воює  Сирії,  ті всі проросійські сили, які є в Молдові і в інших країнах сусідів. І тому від нашої з вами здатності збиратися тут в парламенті і працювати залежать успіхи нашої  зовнішньої політики, залежить те, чи завтра наші партнери з "Великої семірки", зі всього світу будуть підтримувати Україну, чи ні. Якщо ви запитаєте, яке основне питання було на Мюнхенській конференції: чи зможе Україна сама дати собі раду, чи станемо ми суб'єктами тут. І тому сьогодні мені б дуже хотілося, щоб завтра в цьому залі зібралися всі люди, зібралися ті депутати, яких обирав український народ, щоб після революції гідності, після крові, після злочинної анексії Криму, військової окупації на сході ми виконали наші зобов'язання. І насправді дуже боляче дивитися, що сьогодні хтось, мріючи про крісла в Кабміні, тому що не вдалося переформатувати уряд, як йому хотілося; хтось, мріючи про позачергові вибори, навіть не розуміє, наскільки ми набридли нашим партнерам з усіма цими сварками. Наскільки їм вже не цікаво, коли ми їм пояснюємо, чому хтось поганий, – Президент, прем'єр, парламент і так далі. Наші сварки – це наше внутрішнє. Вони хочуть бачити результати, прості результати. І коли сьогодні ми півдня проговорюємо вчора, а давайте говорити завтра, що буде завтра, і як ми закінчимо 2016 рік. Чи це буде рік перемоги: ми повернемо контроль над кордоном і не дозволимо Путіну заморозити конфлікт на сході, як це було з Придністров'ям?

 І тому я дуже сподіваюся, що завтра в цьому залі з'являться ті відповідальні сили, ті, які прийшли в парламент і які не популістичними гаслами, а реальними справами працюють, і проголосують за це рішення завтра, як і за решту,  які ми сьогодні обговорювали. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ні, вже закінчився час для виступів. Зараз буде новий законопроект, ви виступите.

І тільки, власне, оскільки обговорення завершено, наголошу на одній важливій речі. Завтра в нас надзвичайно важливі закони по візовій лібералізації. І термін до п'ятниці. Сьогодні комітети, на яких буде визначатись питання. І коли ви мене спитаєте, яка для мене головна погана новина вчорашнього дня, то для мене головна погана новина, що ми не змогли вчора вийти на рішення по ключових антикорупційних законах, які нам потрібно прийняти для кожного громадянина України, щоб мати безвізовий режим. Для мене в тому я бачу трагедію і головне завдання: щоб завтра ми змогли їх прийняти, щоб ми змогли сьогодні на комітетах… І я закликаю всі фракції, щоб на комітетах були всі депутати. Як сьогодні буде бойкот на комітетах, як завтра ми не будемо мати в залі достатньої кількості голосів для прийняття тих рішень, це і буде найбільший і найважчий удар по Україні.

Шановні колеги, ми завершили обговорення по даному законопроекту. Я поставлю сигнальне голосування, якщо немає достатньо голосів, ми його теж перенесемо  розділ "по раніше обговорених".

Я прошу зайти в зал і приготуватися до голосування.

Отже, ставлю на сигнальне голосування проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії Російської Федерації проти України. Сигнальне голосування. Будь ласка.

 

13:27:25

За-117

Переносимо питання на завтра в розділ "по раніше обговорених".

Шановні колеги, ми маємо ще один законопроект, який можемо обговорити сьогодні. Отже, це є проект Постанови про Звернення Верховної Ради України, знову ж таки, до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій у зв'язку із загрозами життю заручників, що утримуються російськими бойовиками на території окремих районів Донецької та Луганської областей. Доповідач – Ірина Геращенко. Я запрошую її до доповіді. Пані Ірино.

Чомусь нічого не чути. Включіть мікрофон.

 

13:28:18

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, разом з нашими колегами по Комітету з питань євроінтеграції, прав людини і закордонних справ ми підготували звернення Верховної Ради  України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій у зв'язку із загрозами життю заручників, що їх утримують проросійські бойовики на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Під час роботи в гуманітарній підгрупі мінської тристоронньої  контактної групи ми користуємося офіційною інформацією Служби безпеки України, яка щотижня оновлюється. І от сьогодні згідно цієї інформації в списку заручників знаходиться 137 українців. Це і цивільні, і військові, і 10 цих людей знаходяться в тюрмах Російської Федерації, в тому числі серед них і наша колега Надія Савченко.

І очевидно, що шостий пункт Мінських угод вимагає звільнення всіх незаконно утримуваних осіб, і вже давно громадяни України, які незаконно утримуються бойовиками, мали б бути на свободі, мали б бути зі своїми родинами.

І насправді, шановні колеги, мені здається несправедливим той факт, що наші міжнародні партнери, які стільки уваги приділяють Мінським угодам, і в першу чергу це, очевидно, безпековому блоку Мінських угод, які на сьогодні так само не виконуються. Дуже багато дискутують політичний блок Мінських угод, що стосується змін до Конституції чи можливості проведення виборів на цих територіях, модальності цих виборів. Але на третьому чи на п'ятому десь плані залишається гуманітарна ситуація на окупованих територіях і невиконання гуманітарного блоку Мінських угод. Зокрема шостого пункту, що стосується звільнення заручників, і сьомого пункту, це безперешкодної роботи міжнародних гуманітарних місій на території, що постраждала від конфлікту.

Днями з'явилися шокуючі за своїм цинізмом заяви  представників так званої ОРДО, які заявили, що на цій території начебто діє кодекс кримінальний, що базується на кодексі неіснуючої країни – СРСР, і що там може використовуватися, застосовуватися до військовополонених, як вони їх назвали, смертна кара. За своїм цинізмом ця заява, вона абсолютно коригується із відповідними заявами ІДІЛ, які так само погрожують всьому світові застосовувати смертну кару до заручників. Але коли ІДІЛ, їх ватажки, терористи роблять такі заяви,  світ жорстко на це реагує. А тут, уявіть собі,  ми не почули жодної реакції ані від Російської Федерації, яка так само є підписантом Мінських угод,  ані від  ОБСЄ, яка  так само є координатором діалогу у мінському форматі, ані від Ради Європи, а членом Ради Європи в тому числі  є і Російська Федерація, і значить всі країни,   що входять до Ради Європи, мають   жорстко засуджувати будь-які натяки на можливості застосування  смертної кари, ані інші країни Європейського Союзу.

І тому, шановні колеги,  ми пропонуємо, щоб український парламент звернувся до наших партнерів з  пропозицією, що безпековий і гуманітарний блоки Мінських угод, вони  є першочерговими. Без виконання   гуманітарних пунктів Мінських угод ми не можемо рухатись далі. А будь-які натяки, будь-які  заяви  на можливість жорстокого поводження або тортур, або застосування  негідних методів до заручників, вони мають  отримувати  жорстку реакцію всього світу.  Сьогодні про це кричить тільки Україна. І тому, звичайно, це ганебно, що сьогодні ми обговорюємо таку важливу заяву  у напівпорожньому залі. І немає тут пояснення нашим партнерам по коаліції, які сьогодні не присутні в цій залі, що таким є їх відповідь на вчорашній фарс у  парламенті. Тому що, мені  здається, кожен депутат  сам несе свою відповідальність за  те, як він працює, за те, які рішення він приймає, за те, які ми політичні   питання обговорюємо і дискутуємо у залі сесійній. Але я вважаю, що ми маємо, насправді, не тільки сьогодні обговорити  це питання, не  тільки в четвер під  час голосування у парламенті дати голоси за це звернення, але і звертатися до наших партнерів, у тому числі  під час  всіх наших спілкувань з міжнародними організаціями, з посольствами з дуже важливим меседжем: неприпустимо світові не  звертати увагу  на гуманітарну кризу на окупованих територіях і в Криму, неприпустимо  світові робити вигляд, що ці заяви, вони носять тільки такий  характер шантажу по відношенню до України, до  заручників, до родин заручників. Ми їх розглядаємо, як дуже  серйозний  сигнал про загрозу, дуже реальну  загрозу життю  наших громадян. І ми вимагаємо сьогодні від всіх міжнародних гуманітарних організацій, від країн демократичних так само дати цьому оцінку, не робити вигляд, що це не прозвучало. Більше того, ці заяви роблять люди, які ж називають себе уповноваженими, там, з прав людини, які мають захищати гуманітарний підхід до питань вирішення проблеми звільнення заручників.

І остання тема, на якій я хочу так само привернути вашу увагу, - це недопуск місій Міжнародного Червоного Хреста до окупованих територій для вирішення двох ключових питань: це звільнення заручників, це пошук зниклих безвісти, це ідентифікація загиблих.

На сьогодні в списку так само зниклих безвісти у нас рахується згідно інформації Служби безпеки України 700 громадян, це і цивільні, і військові. І очевидно, що завдання держави це знайти кожного, це вшанувати пам'ять кожного. Якщо сьогодні ми не маємо доступу на окуповані території, ми вимагаємо, щоб місія Міжнародного Червоного Хреста, гуманітарна організація, яка має сторічний досвід такої роботи були допущені до окупованих територій, щоб долучитися до цієї важливої роботи пошуку зниклих безвісти та звільнення заручників. Прошу підтримати нашу ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується… Без співдоповіді, так? Чи… Ганна Миколаївна, чи виступите? До співдоповіді запрошується Гопко Ганна Миколаївна. Від комітету, будь ласка, коротко.

 

13:35:05

ГОПКО Г.М.

Доброго дня. Сьогодні в день ратифікацій міжнародних документів ми приймаємо 2 цих важливих звернення.

Перше. Напередодні другої злочинної анексії Криму Російською Федерацією ми також хочемо звернутися до парламентів іноземних держав, Парламентської асамблеї та міжнародних організацій у зв'язку з загрозами життю заручників, що утримуються російськими бойовиками на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

І я хотіла використати можливість з цієї трибуни сказати, що нам дуже важливо ратифікувати Римський статут. Це одне з важливих наших міжнародних зобов'язань для того, щоб через Гаагу засудити всі ці злочини, які були проти українського населення.

І сьогодні ми хочемо також закликати парламенти іноземних держав і сказати, що тиск на Росію має бути продовжено. І потрібна єдність для того, щоб допомогти тим полоненим, які зараз є, тим заручникам, щоб ДНР і ЛНР -  ці терористи, ці злочинці, - не знущалися, не катували тих людей. І тому нам дуже важливо, щоб український парламент працював. Чому це важливо? Тому, що стільки людей чекають звільнення, і чекають для того, щоб українська держава була успішною. Бо, коли ми стаємо суб'єктами, з нами рахуються. Тоді ми сідаємо за стіл перемовин, і тоді дослуховуються. І всі наші вимоги, вони знаходять якусь реакцію і якусь  відповідь. Також ми хочемо і вимагаємо від Російської Федерації та підтримуваних нею незаконних збройних формувань припинити збройну агресію проти України і виконати всі свої зобов'язання.

І, шановні колеги, дуже хочеться, щоб ті люди, які зараз знаходяться в полоні, могли відчувати, що тут, в Києві, є достатня кількість тверезо мислячих людей, які розуміють на скільки важливо і для збереження їхнього власного життя, і для того, щоб держава Україна стала могутньо уціліла, ми працювали разом. І хочеться закликати всі політичні сили до взаєморозуміння, і щоб завтрашній день був днем парламентської ефективної роботи, і ми  могли ухвалити всі ті звернення, ратифікації, на які сьогодні не вистачило часу і не вистачило голосів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є запитання до доповідачів? Давайте перейдемо до виступів відразу. Є згода загальна залу. Зараз у нас будуть виступи від фракцій. Я прошу провести запис. Хто мав би бажання виступити, прошу записатись на виступи від фракцій, будь ласка.

Андрій Лозовой, Радикальна партія, будь ласка.

 

13:38:11

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія Ляшка. Ви знаєте, який все-таки сором: нема ніякого АТО - триває війна. Ми маємо тисячі загиблих. І сьогодні в окопах, там, на сході, кращі сини цієї країни, які кожен день ризикують життям, здоров'ям і свободою. Багато хто лишився живим і здоровим, але потрапив в полон. Над ними там відверто знущаються, всі ви бачили це  відео. І що виходить: одні діти цієї країни можуть поїхати на фронт і захищати її, а інші,, яких делегували у парламент, не можуть  прийти на роботу.

Подивіться, ми приймаємо історичне, важливе рішення про звернення до  парламентів інших держави щодо наших героїв, які зараз в полоні  московських окупантів, а зал парламенту  пустий. Одні можуть воювати, а інші навіть не можуть на роботу прийти.

Я свято вірю, що  всі в цьому залі, хоч нас і не багато, підтримають це рішення, ну, крім, от є трошки "ватників", вони там сидять, у лівому кутку, ви знаєте.

Водночас хотів би підтримати Ганну Миколаївну щодо ратифікації Римського статуту. Але давайте будемо  чесними, маю моральне  право це говорити: оскільки  наша фракція Радикальної партії, всі депутати є співавторами Постанови про ратифікацію, якщо буде вольове  рішення двох великих фракцій, які  люблять говорити, при всій повазі, які вони патріоти, які  вони демократи, то ми це рішення  приймемо за один день. Вольового рішення ні  Президента, ні двох мегафракцій поки немає. І саме тому оцей позор відбувається, що  ми досі не ратифікували Римський статут.

Щодо шановної першої доповідачки. Я знаю, скільки зусиль ви докладаєте, щоб врятувати ваших полонених. Я знаю, яка це важка робота, бо сам зараз займаюсь порятунком мого земляка Петра Ярошевича із Здолбунова, 128 бригади, який  9 лютого ще 2014 року потрапив у  полон московських окупантів біля Логвиново.

Водночас якось дивно чути, що наші хлопці в полоні, бо Москва не  виконує Мінські угоди. Москва не виконує нічого, що вона обіцяє. Це країна ментальних брехунів, де  влада завжди бреше. Брехали  всьому світу царі, брехали всьому генеральні секретарі, брешуть усьому світу так звані Президенти, в яких замашки іванів грозних.

Геніально Бісмарк казав, і нічого не помінялося: що угода, підписана з Московією, не варта навіть папірця, на  якому вона підписана. Мінські угоди показали свою неефективність.

Тому ми закликаємо повертатися до будапештського формату переговорів. Усі держави, які коли ми, з вини мого земляка і за якого мені  соромно, Леоніда   Кравчука, коли ми відмовились від  ядерної зброї, то держави під час Будапештського меморандуму давали нам певні гарантії безпеки. Вони сьогодні зобов'язані їх виконувати. А ми дивуємося, що вони їх не виконують, коли ми самі не піднімаємо ці питання, коли замість будапештського  формату ми маємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд, завершуйте. Завершуйте.

 

ЛОЗОВОЙ А.С.

Чим швидше, поки Україна не відмовиться від мінського формату переговорів, поки триватиме ця ганьба, то полонених, на жаль, буде все більше і більше. Давайте будемо чесними перед самими собою.

Я знаю, що багато людей в цьому залі підтримували Мінські угоди не кон'юктурно, а щиро. Але це помилка. Будьте сильними людьми, визнайте її, і разом з нами вимагайте повертатись до формату будапештського меморандуму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Гуляєв, партія "Відродження". Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:41:56

ГУЛЯЄВ В.О.

Василий Гуляев, группа партии "Відродження".  Группа наша, конечно же, будет поддерживать эту постанову. Но, конечно, как уже все здесь говорят, когда такие важные законы принимаются, постановы принимаются, в зале, практически, нет людей.

И мне, конечно, со стороны интересно наблюдать, когда депутаты с коалиции, которые пробыли больше года в коалиции, как там было удобно, когда сами ставили это правительство, а сегодня переносят это все в политическую плоскость и говорят…

Я хочу сказать, что политическая партия "Відродження" единственная партия, когда… которая имела смелость сказать в самом начале, что мы не будем принимать участие в этом "цирке". И мы не голосовали вчера не за "недовіру" правительства, и не за отставку правительства не голосовали, а другие, которым было удобно быть в коалиции, сегодня говорят, что мы будем выходить, и виноваты в этом и партия "Відродження", и все остальные партии. Надо собираться в зал и работать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Бакуменко зараз, "Блок Петра Порошенка", Олександр Борисович Бакуменко.

 

13:43:05

БАКУМЕНКО О.Б.

Прошу передали слово Гончаренку.

 

13:43:19

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні колеги! Олексій Гончаренко, фракція "Блок Петра Порошенка". Зрозуміло, що наша фракція підтримує ці звернення і цю постанову. Я особисто, провівши півдоби в московському полоні, ну, це незабутні відчуття, повірте. А ті  хлопці, які місяці, і вже роки деякі, знаходяться в заручниках у путінського режиму… маємо зробити все, що можемо, і хоча б зробити це звернення. Це той мінімум, який ми зобов'язані зробити.

Але я хочу сказати про інше. Що відбувається зараз в залі парламенту? Ще раз: народних депутатів в залі парламенту нема. Тут нас, ну, максимум, максимум, нас 70 чоловік, максимум... (Шум у залі) О, і правильно, треба, щоб люди знали імена.

І тому я звертаюсь до головуючого. Я прошу тим чи іншим чином, перший варіант – це провести позачергову реєстрацію присутніх. Другий варіант – провести голосування, бо ми проголосували за... До того був пункт порядку денного, ми проголосували лише сигнально, не побачили голосів і пішли далі – це неправильно. Давайте зробимо голосування, щоб кожний, хто знаходиться в залі, його прізвище було видно і саме головне – ті всі, хто невідомо де знаходиться і що вони зараз роблять, щоб їхні прізвища були видні, щоб кожна людина, кожен виборець міг спитати: чи то мажоритарник, чи списочник, де ти був, чому ти на роботу не ходиш, чому я маю йти на роботу, а тобі там щось не подобається? Чому лікар йде на роботу чи подобається йому завідуючий відділенням, чи не подобається? А тут комусь не сподобалося, що відбулося вчора і не будемо ходити на роботу. Мені тоже не сподобалося, що відбулося вчора, так що, я сюди ходжу ради Яценюка і  чи ради кого?

Тому я прошу головуючого поставити питання це саме на голосування з будь-яким результатом, хай прізвища убудуть видні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До мене було звернення, я мушу відповісти. Я потім дам вам слово, мушу відповісти. Отже, як я вже говорив, ще раз повторюю, дуже прошу такі ж полум'яні промови на засіданні фракції.

Тепер з приводу організації роботи парламенту, я хочу спитати вас: чи було би правильно, якби ми подібне звернення провалили в парламенті? Розумієте, ми ж повинні мати теж відповідальність. Коли ми звертаємося до Європейського Союзу, треба собі тільки уявити, якби нас дивилися з Росії, сказали би: парламент не набрав голосів на звернення – визнати Росію агресором. Тобто ми повинні мати теж високий рівень відповідальності. І коли я переношу це питання на завтра, це дає нам змогу завтра це рішення прийняти, а не виставляти себе на сором, хай навіть будуть винні ті, які не прийшли на роботу.

І найголовніше: коли ми проводимо сигнальне голосування, воно відображається на вашій електронній системі. Ви маєте доступ до того, щоб побачити всіх тих депутатів, які тут присутні, озвучити, показати і продемонструвати. Зараз у нас йде розгляд останнього питання, 15 хвилин до закінчення нашої роботи, ми маємо змогу зараз це питання обговорити, щоб завтра його в одну хвилину прийняти. І тому я як людина, яка організовує роботу Верховної Ради, думаю, що ми йдем самим правильним шляхом. а до депутатів звертаюся, щоб проводили таку ж само роз'яснювальну роботу по фракціях. І це буде правильним. Дякую.

Будь ласка,  Папієв, "Опозиційний блок".

 

13:46:43

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України!  Шановні громадяни України, які нас дивляться! Ну ви вже самі бачите,  скільки  народних депутатів є присутніми в залі, і я хочу пояснити громадянам України, що йде мова про те, що підійшли до  чергових торгів і зараз відсутні народні депутати України  просто з коаліції, виторговують собі нові, хороші, доходні ресурсні місця  в новому уряді, який буде колись створюватися. Але хотілося би, щоби сьогодні народні депутати України виконували свій конституційний обов'язок і працювали на своєму робочому місці.

А тим, хто має досвід попередніх скликань Верховної Ради України  хочу нагадати, що взагалі-то середа – це був такий день… колись пропонувалося,  щоб це був день опозиції, щоби ставилися  закони, які вносить опозиція, тому що досвід показує, що в середу практично вірогідність  "проходження" закону, щоб за нього було проголосовано 226 депутатів, дуже маленька, тому що в середу взагалі-то народні депутати, як і сьогодні, не дуже полюбляють ходити до  сесійної зали. І саме тому у мене виникає здивування від того, хто є ініціатором  внесення саме на середу таких важливих, життєво важливих питань  для України, для  українського народу, який стосується долі наших громадян,  долі наших хлопців, які стали в силу об'єктивних чи суб'єктивних обставин військовополоненими або особами, які незаконно утримуються.

Тому  я дуже закликав би народних депутатів України, хоча би з поваги до цих людей, до їхньої долі, бути у Верховній Раді України, обговорювати це  питання і голосувати.

І наступне. Сьогодні я чую дуже дивну  річ, коли голова комітету Верховної Ради України каже: "Шановні, так нам же треба все ж таки внести на ратифікацію Римський статут". Дорогі друзі, а чому ж ви вчора, коли ви тут звіт уряду слухали, так, хтось з вас не відкрив вашу Коаліційну угоду і не побачив, що одним з перших пунктів вашої Коаліційної угоди, якій вже рік, є ратифікація Римського статуту?

І в мене питання до вашої совісті і сумління вашого. Де ж виконання вашої Коаліційної угоди? Де внесений на ратифікацію Римський статут? Шановні друзі, так будьте хоча би чесними перед тими людьми, які сьогодні дивлять нас, не обманюйте їх. Бо ви говорите одне, думаєте інше, а робите абсолютно третє.

І наступне. Шановні колеги, сьогодні я чую, що не треба виконувати Мінські угоди. Дорозі друзі, да будьте ж трошки відповідальними, бо весь світ визнав Мінські угоди. Сьогодні і Сполучені Штати Америки, згадайте, тут Віце-президент Сполучених Штатів Америки сказав дослівно, що альтернативи Мінським угодам немає. І країни Європейського Союзу... Чому сьогодні 10 законопроектів, які імплементують Мінські угоди, не в розгляді і немає навіть в порядку денному Верховної Ради України? Чому? І якщо завтра, от сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

ПАПІЄВ М.М.

Сьогодні вийшла "Батьківщина" з коаліції, так. Завтра... ну, сьогодні за об'єктивних обставин немає "Самопомочі". Я так відчуваю, що завтра "Самопоміч" вийде з коаліції. Тобто, можливо, завтра почнеться відлік 30-ти днів каденції цієї Верховної Ради України. Так давайте вже хоча би виконаємо свій обов'язок - і ратифікуємо Мінський статут, і внесемо на розгляд 10 законів, які імплементують Мінські угоди, для того щоб Україна рухалася вперед і щоби оця коаліція війни все ж таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. В нас 10 хвилин до завершення нашої роботи. Тих 10 хвилин ми пройдемо останній етап обговорення. Це виступи від народних депутатів. Хто має бажання виступити, прошу підготуватися до запису. 10 хвилин на виступи до народних депутатів. І завершуємо обговорення. Приготувались, так? Прошу провести запис, будь ласка. Андрій Іллєнко, будь ласка, з місця. 

 

13:51:13

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Михайло Головко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому? Головко, Головко.

 

13:51:24

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати, шановні глядачі і радіослухачі! Дійсно, дуже прикро виступати в напівпорожньому залі, де навіть немає 100 народних депутатів, і проблема кричущої безвідповідальності всіх фракцій і дисципліни говорить про те, що цей парламент практично збанкрутував, і в суспільства народної довіри він вже не має. І особливо після вчорашніх подій.

Я хочу сказати декілька слів за цей закон, який ми розглядаємо. Це дуже важливий законопроект і, дійсно, ми сьогодні би мали звернутися до міжнародних представників. Але хочеться все ж таки підняти тему Мінських домовленостей і цей формат переговорів діючої влади, яка сіла за стіл перемовин з Путіним, які нав'язує нам зміни до Конституції і витримувати якісь вимоги. Але перед тим, як би починати звертатись про якісь санкції до агресора і закликати, що мав би нас підтримати світ, ми маємо, в першу чергу починати з себе. Адже за 2 роки війни – не АТО! Бо АТО у Франції тривало одну добу. За одну добу вони перекрили кордони, зачистили територію, знищили всіх терористів. У нас 2 роки відбувається війна, де гинуть тисячі кращих синів і доньок України. Так от, враховуючи цю війну, яка є на сході, наша держава так не спромоглася застосувати санкції до агресора. Сьогодні Польща перекриває рух російських фур, а Україна цього не може зробити.

Ми вже більше року часу зареєстрували закони, які проголосувати вимагаємо: скасувати діяльність, взагалі заборонити діяльність російським банкам, російським фірмам, їхньому капіталу, який працює в Україні, який фінансує тероризм, який фінансує війну на сході української держави. Але ні уряд, ні парламент не спромоглися поставити ці закони на голосування і проголосувати. Ми хочемо, щоби Європа і Америка застосовували санкції до Росії як агресора, а самі жодним чином нічого не зробили для цього. Навпаки йде контрабанда, йде суцільний договорняк, йде кришування торгівлі зброєю і всім іншим. І тим звісно займається і Міністерство внутрішніх справ на чолі з Аваковим, і інші високопосадовці. І тому говорити, що сьогодні відбувається явний фарс, у нас немає цілісної позиції держави щодо агресора. І ми повинні спершу починає з себе. Бо сьогодні нам впихують оцей Донбас, як би цю гангрену, яка має розкласти українську державу. Сьогодні вони заставляють нас вводити амністію до терористів, в той же час, як вони знущаються з наших, проти наших солдатів, яких вони практично вбивають там показово, публічно. А нас заставляють голосувати амністію, зміни вносити в Конституцію. Тому такі дії ми можемо вважати виключно зрадою.

І наша політична сила закликає підтримувати таку ратифікацію, і, звісно ж, вимагаємо все ж таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ГОЛОВКО М.Й.  …що своєю бездіяльністю, своєю… те, що ви не ходите на роботу, ви пришвидшуєте процес розпуску цієї Ради, цього парламенту, і негайного, яке потрібне, сьогодні суспільство вимагає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мартовицький передає слово Ігорю Шурмі. Будь ласка.

 

13:54:59

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні депутати, я ще раз з цієї трибуни від імені "Опозиційного блоку" звертаюся до вас усіх. Ми стоїмо на порозі великої політичної і адміністративної кризи в Україні. Сьогодні на кону не питання політичних амбіцій чи існування сьогодні політичних блоків. У нас сьогодні давним-давно вже суспільство не ідеологічне. Ідеологічних партій немає. Є технологічні проекти.  Сьогодні у кого більший рейтинг, у кого менший  не повинно стояти на порядку денному. На порядку денному – криза урядова, криза парламентська. Це є на руку зовнішній агресії. І хто хоче розпалювати ситуацію, і просити виводити на вулицю простих чи непростих людей, це, власне, і діє на руку зовнішній агресії.

Я закликаю усіх в цьому залі припинити один одного принижувати. 

Я не знаю, кого мають на увазі "ватниками", но я мушу  сказати, що тут  стільки  "валянків" сидить, що  "вата" порівняно з тим - це просто якесь досягнення.

А тепер, що стосується по суті обговорюваного питання. Шановні колеги,  сьогодні потрібно зрозуміти, голосуючи  за ті постанови, ми не вирішуємо основного питання –  припинення війни. Війна відкидає Україну дуже далеко. Тут знаєте комусь, можливо, шкода, соромно за Кравчука, а я вам скажу: за першого президента треба всім дякувати. Утримувати  Україну в таких кордонах без єдиної краплі крові, і наступний  президент, який вмів тримати баланс,  треба вміти. У мене таке враження, що  президенти України   закінчились на Кучмі і на Кравчуку. І невідомо чи Петро перший стане  Петром великим. Сьогодні    від  його позицій дуже багато залежить у цьому парламенті.

Повторюю нашу позицію "Опозиційного блоку".  Ми визнали роботу негативною,  незадовільною і настоюємо на цьому. Але ми  не будемо дозволяти нашими руками вирішувати кадрові  проблеми, ви призначили, ви, будь ласка, їх і ліквідовуйте. До чого привела війна? Люди добрі, коли таке було. Рейтинг Bloomberg. Всі знають, що так Bloomberg.  Українська економіка входить  в п'ятірку   нещасних економік світу. Заключення  Міжнародного альянсу інтелектуальної власності, що об'єднує  7 найбільш  асоціацій  американських  виробників контенту, Україну визнано найбільш піратською країною у світі. Люди добрі,  це все відбувається, коли коаліція взяла на себе відповідальність у цій залі.

Ви знаєте, чому  сьогодні  єдності нема? Тому що ви не можете сказати, що опозиція  продержавницька   чи ні, бо ви завалили Закон "Про опозицію". Поверніться  до   європейської норми, проголосуйте за Закон про опозицію, будете мати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка.

 

ШУРМА І.М.

Тоді коаліція буде мати право говорити, що  її програма є  проєвропейська,  і вона йде до  європейської спільноти. Ви завтра  там  опинитесь або захочете там бути, а законодавчої підстави   там нема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій  Лозовой  передає  Володимиру Парасюку слово. Будь ласка.

 

13:58:31

ПАРАСЮК В.З.

Я не знаю, кому той пан, до кого він звертався, ну, в "Опозиційному блоці" там сидить двоє чоловік. І хочу також звернутися до людей, хто віддає голоси "Опозиційному блоку": оце ваші захисники, які, там, голосують за Шокіна, які вчора дали 8 голосів за звільнення уряду.

А тепер про те, що наболіло. Ви знаєте, всі вміють дуже добре поїхати додому і, коли відкривають пам'ятники Небесній Сотні чи героям АТО всі дуже вміють добре говорити про російську агресію, всі дуже вміють добре розказувати про героїв, про патріотизм. Тільки ми щось забули, що наші герої вже скоро їсти не будуть мати. Ми щось забули як ми маємо відповідати на ті питання, коли нам ставлять родини загиблих. Чому російські фури мають зупиняти активісти? Чому Крим мають блокувати тоже активісти? Чому російські банки працюють? Чому російський бізнес не те що існує, а розвивається? Чому в Україні тільки бізнес Президента розвивається, а інший бізнес, він не має можливості розвиватися? Вот, про це ми забуваємо говорити. Про це ми забули. Ми тільки вміємо приватизовувати певні явища в цьому суспільстві і ними маніпулювати. От, дійсно, просто поверніть камеру і подивіться, хто тут сидить. Оце слуги народу, а всі решта, де вони є? Де вони пропали зараз?

Тепер хочу сказати, коли ми приймали цей уряд всі говорили про те, що ми несемо відповідальність. Де ваша відповідальність? Шановні, ви його призначили? Вони, ви кажете, розкрадають кошти, не роблять реформи. А. хто повинен нести відповідальність? Та, ви повинні нести відповідальність, ті, хто нажав кнопку "за" рік тому, і ті, хто вчора не нажав кнопку "за" і за їхню відставку, не нажав кнопку, повинні нести відповідальність. Ось, де є правда, а не виходити тут і високопарними гаслами відбиватися. Ось, де реальність.

І до нашого заступника спікера. Пане Андрій, будь ласка, не маніпулюйте ситуацією. Коли вам потрібно, ви по 10 раз ставите на переголосування, а, коли потрібно прийняти якесь рішення, яке дійсно потрібно Україні, ви дуже швидко закриваєте це питання. Ви чомусь не розказуєте, що в країні політична криза.

Так, в країні політична криза. І суспільство повинне це знати, тому що суспільство потребує основного – правди.

Дякую за увагу. І дякую Андрію Лозовому, що передав слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До мене було звернення, я відреагую. Знаєте, я просто можу сказати свою оцінку кризи - це коли розбігаються бачення стратегічних напрямів держави, коли у нас є по стратегічних напрямках різне бачення. Я говорю своє, загальне політологічне бачення.

Сьогодні у нас в зовнішній політиці вся українська влада: і Президент, і уряд, і парламент, парламент в першу чергу, - в більшості займає проєвропейський напрямок. Ми єдині в напрямку зовнішньому: і оцінки агресії Росії, і нашого європейського вибору. Я вважаю, що коли у внутрішній політиці ми по стратегічних напрямках: вступ в НАТО, підтримка української армії, - ми є єдиними.

І просто коли я говорю про аналіз кризи, то я вважаю, що криза є тоді, коли є ідейні розбіжності, а, вибачте, не кадрові розбіжності. Бо коли є кадрові розбіжності, я це оцінюю не як кризу, а як оцінка і боротьба за ті чи інші крісла. Це моя особиста оцінка. Я просто дав відповідь пану Володимиру, який питався.

Іще одне. Я не ставлю сьогодні питання на голосування по кілька раз. Ну, пане Володимир, я ж пояснював: нам провалити ці закони є неправильно, є недобре. Я про це відверто говорю: що в залі зараз немає голосів для прийняття рішення, немає. Але ми проводимо важливу річ: ми проводимо обговорення, щоб завтра ми не витрачали час на обговорення тих важливих законів, щоб ми змогли швидко проголосувати їх в розділі "пПо раніше проговорених питаннях". Власне, це є суть зараз нашої роботи, нашої дискусії.

Я казав свою оцінку про те, що не присутні депутати є. Я не буду вже її повторювати. Я сьогодні двічі говорив про цю оцінку. Але ми зараз проводимо важливу частину парламентської роботи. Обговоривши ці законопроекти, завтра ми будемо мати змогу швидко і ефективно їх приймати в залі Верховної Ради України.

По даному законопроекту, будь ласка, 30 секунд, пані Ірина.  Як тільки скаже свою думку пані Ірина, може, ми навіть сигнальне не будемо ставити - і відразу перенесемо. Будь ласка, 

 

14:03:17

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Я дякую за це, тому що це не та постанова, яку можна ставити на сигнальне голосування. Я, по-перше, хочу відреагувати на виступ пана Лозового. Наш герой України  Ярошевич є в тих списках, які Україна вимагає і подає, для того щоб було звільнено його і його  колег з полону. І, власне, це,  дійсно, такий є заручник, і наше завдання – звільнити його і його героїв.

І я хочу ще раз акцентувати увагу, шановні колеги, тому що  під час обговорення вже забули про що йшлося, я апелю до вас просто, що ми маємо  звернутися до всіх парламентів  світу, до всіх наших міжнародних партнерів з вимогою  підтримати Україну  в вимозі виконувати  гуманітарні аспекти Мінських угод. Кожен заручник має бути  звільненим - це завдання України. Але тут має нам допомогти весь світ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино.

З вашого дозволу, я  не буду навіть ставити  сигнальне голосування, ні один раз, ні десять. Ми просто  переносимо це питання на завтра в розділ "раніше обговорених".

І шановні колеги, хочу наголосити важливу річ: завтра у нас  знову ж таки, на мою думку, ключові питання по євроінтеграції, по  отриманню безвізового режиму.

Сьогодні комітети о 15 годині. Я закликаю всі фракції максимально мобілізуватися, щоб  був і на комітетах   кворум, і щоб завтра  ми могли прийняти рішення. На моє глибоке  переконання, це і є визначальне  питання, щоб побачити, чи є в парламенті європейська  коаліція, чи немає в парламенті європейської коаліції. Завтра це буде виклик для  всіх нас, і тому дуже прошу  всіх бути максимально мобілізованими, завтра прийти-  і взяти участь у роботі парламенту.

Хочу оголосити, що сьогодні о 15  годині в сесійній  залі Верховної Ради відбудуться парламентські слухання на тему: "Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення АТО".

А сьогоднішнє ранкове засідання Верховної Ради України оголошую ві закритим. Завтра ми  продовжимо о 10 годині, але  після обіду важливі комітети. Дуже прошу  і закликаю депутатів взяти участь  у комітетах, особливо в  тих, де будуть розглядатись закони по візовій  лібералізації. Дякую. До побачення.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку