ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3 лютого 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

 

10:00:16

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати.  Я прошу всіх заходити до зали Верховної Ради України, підготуватись до реєстрації. У нас сьогодні  є важливі  питання, які нам потрібно затвердити, зокрема проект Постанови про порядок денний  сесії і є питання ратифікації, у тому числі проект Закону про ратифікацію   "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України".

От хочу звернути вашу уваги, поки ви будете займати свої місця,  на те, що  я думаю, що від  загальних фраз  про те, що треба оновлювати  країну  і забезпечувати розвиток економіки, треба  переходити до абсолютно конкретних справ. І один із важливих секторів, на мій погляд,  є сектор муніципальної інфраструктури. От дивіться села, селища, міста, в яких  сьогодні  в  жахливому стані  знаходиться інфраструктура і фактично  яку потрібно приводити до ладу, забезпечувати якісні послуги і  якісні умови життя. Тобто нам потрібно  з вами провести масштабний ремонт, капітальний ремонт усієї  країни. Це означає, що ми створимо  сотні  і тисячі робочих місць на місцях. Ми  провели фінансову  децентралізацію, у нас сьогодні є ресурс для того, щоб додатково направити ресурси на те, щоб ремонтувати все, що необхідно, що потребує ремонту і відновлення, всю інфраструктуру місцеву. Зараз ми з вами  ратифікуємо міжнародні угоди, де  наші міжнародні партнери, а це мільярди доларів, які можуть бути направлені в цей сектор. Це означає, що ми  додамо серйозний поштовх  до  відповідного економічного розвитку. Тому я  би хотів  сьогодні закликати  всіх нас, щоб ми такі ініціативи дуже швидко підтримували, рухали вперед. Я вважаю, що якщо ми   зможемо з вами, а  я переконаний, що  зможемо забезпечити умови для такого капітального ремонту країни, ми   забезпечимо серйозне зростання національної економіки,  забезпечуємо зменшення споживання будь-яких енергоресурсів, будь-яких, і, в тому числі, і зменшимо тарифи, про які дуже багато говорять з трибуни, але  це  абсолютно  така  дуже конкретна справа. Тому, я розраховую  на те, що ми зможемо з вами  підтримувати ці ініціативи і рухатись вперед.

Шановні колеги,  будь ласка,  займайте свої місця. Зокрема, до речі, вчора ми з вами прийняли закон  за основу, в першому читанні розглядали його – це питання Закону про житлово-комунальні послуги. Тобто, це  такі базові системні речі,  які сьогодні, я думаю, що дуже потрібні і необхідні.

Колеги, займаємо свої місця. Шановні колеги, сьогодні… Сергій Лещенко вносить пропозицію зараз голосувати 3700.

Пане Сергій, зараз, відповідно до Регламенту Верховної Ради  України  у нас середа і ми маємо 30 хвилин виступів від  народних депутатів України. Тому, після, ваша пропозиція обов'язково буде оголошена і розглянута.

Шановні колеги, реєструємося. Прошу реєструватися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:04:06

328 народних депутатів, які готові приступити до "капітального ремонту" України. Готові? Це дуже важливо.

Шановні колеги, зараз підготуйтесь до…

Оголошую  ранкове засідання сесії Верховної  Ради  України, пленарне  засідання  відкритим. Прошу підготуватись до реєстрації на  виступи,  шановні колеги. І після того як ми з вами 30 хвилин використаємо для виступів, я прошу всіх керівників фракцій і груп  консолідувати депутатів для того, щоб  ми могли затвердити порядок денний сесії Верховної Ради України, пленарної. Тому, будь ласка, о 10.30-10.35 ми перейдемо до голосування за затвердження порядку денного. Домовилися? Будь ласка, прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів і, шановні колеги, реєструємось, записуємось на виступ.

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка, шановний Віктор Михайлович.

Юрій Соловей, "Блок Петра Порошенка".

 

10:05:53

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ. Шановний Володимире Борисовичу, ви тільки що говорили абсолютно правильні речі про необхідний капітальний ремонт країни і про необхідність прийняття рішень, які сприяють розвитку економіки, розвитку житлово-комунального сектору, створенню робочих місць. Але давайте проаналізуємо, а що ми розглядали в стінах нашого парламенту за останні два тижні. Чи стояли в порядку денному питання, які стосуються економіки, які стосуються капітального ремонту країни, які стосуються відновлення банківського сектору? Ні, практично жодних таких рішень в порядку денному не стояло. Ми сьогодні говоримо про коаліцію, ми сьогодні говоримо про референдуми, ми сьогодні говоримо про звіти, ми сьогодні говоримо про кадрові питання, але людей на вулиці хвилює абсолютно інше. І зокрема до мене сьогодні звертаються масово представники бізнесу, представники громадських організацій з одним питанням, а що сьогодні і завтра буде з курсом української валюти? Що буде з курсом української валюти? Чому сьогодні не слухається звіт в українському парламенті голови Національного банку по тому, як буде розвиватися банківський сектор, яким буде курс у 2016 році, як будуть повертатись депозити українським громадянам, як буде відновлюватись кредитування? І тому я вважаю, що роль українського парламенту, крім прийняття законів повинно однозначно полягати і у функції контролю за здійсненнями органами виконавчої влади своїх посадових інструкцій.

І тому я вимагаю, щоб   у пятницю, коли у нас буде "година запитань до Уряду" однозначно заслухати звіт Голови Національного банку України щодо ситуації з курсом національної валюти і за результатами цього звіту, прийняти відповідні звернення. Я вважаю це те питання, яке хвилює сьогодні сотні,  тисячі мільйонів українських громадян.

Поряд з тим ми сьогодні багато говоримо про кандидатури до уряду, але чому у нас відсутня дискусія про те, а який у нас буде ріст ВВП у 2016 році? А на скільки у нас скоротиться кількість безробітних, а яке у нас буде кредитування? І тому я вважаю, що наша дискусія в парламенті повинна носити не тільки персональний характер, але вона повинна носити і кількісний, і якісний характер. І тому я вимагаю, щоб поряд з тим, коли ми говоримо про кадровий склад уряду, щоб український парламент на відміну від 2015 року серйозно підійшов до затвердження програми діяльності уряду на 2016 рік. Щоб це не був документ просто з загальними поняттями, а щоб це був документ, по якому ми могли оцінити діяльність уряду: на скільки виросло ВВП, на скільки у нас прийшли інвестиції у розвиток економіки, на скільки у нас скоротилась кількість безробітних, і багато інших економічних питань.

І тому я звертаюсь до вас …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд завершуйте.

 

СОЛОВЕЙ Ю.І. Шановний Володимир Борисович! Проаналізувавши те скільки часу український парламент приділяє питанням економіки, можна сказати, що абсолютно – не скільки. Я вважаю, що кожен тиждень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Паламарчук Микола Петрович. Микола Петрович.

Барна, Олег Барна. Барна? 

Олег Барна, будь ласка.

 

10:09:39

БАРНА О.С.

Доброго дня, шановний український народе! Шановні колеги! Український народ і ми нарешті всі зрозуміли, що даний уряд  на чолі із Арсенієм Петровичем не виправдав наших сподівань і не виконав наших вимог, зокрема, Майдану. Тому вимагається негайної заміни. Народ вимагав реформ, але їх, на жаль, немає. Майдан вимагав подолання корупції, на превеликий жаль, вона навіть ще збільшилась. Ми хотіли правдиву владу, а  отримали, на превеликий жаль, не дуже правдивого Прем'єра. Народ обрав народного прем'єра, ми його формально проголосували і на посаді, на превеликий жаль, цей Прем'єр, насміхаючись над нами, депутатами, опустив сам парламентаризм до  плінтусу.  Ну, тепер виходить те, що народ, який хотів краще жити на чолі з цим Прем'єром і урядом, тепер був доведений до  зубожіння.

І якщо ми хочемо тут змін  кардинальних, і якщо ми повинні… Повинні для цього змінити кардинально уряд, а висунення фракціями знову кандидатів на  посаду прем'єр-міністрів породить той же самий неефективний уряд, який мали ми до цього.

Ми повинні кардинально підійти до створення нового  уряду і це повинні бути  прем'єр-міністри, які будуть разом в команді з новим прем'єром будувати нову Україну. Для цього ми повинні  спочатку висунути, запропонувати на посаду Прем'єр-міністра особу, яка буде незаангажована до  жодної політичної сили, і для якої буде  Україна і народ пріоритетом. Особа, яка  буде суспільним моральним  авторитетом для всього народу, а потім за його пропозиціями ми повинні затверджувати на  посади Прем'єр-міністрів до цього прем'єра тих осіб, які разом з ним будуть створювати команду, яка буде розбудовувати нову Україну.  А переформатування уряду те, яке пропонується зараз із частковою заміною окремих міністрів, це спосіб залишити на посаді того ж самого Яценюка, який зараз готовий, вибачте, "і з чортом дружити", лиш би зберегти своє прем'єрство.

Коли ми будемо говорити про стратегію розвитку економіки, її зараз немає, ні алгоритму розвитку. Тому все робиться ситуативно, випадково, аварійно. Життя народу на даний  час катастрофічне, і давати правдиву оцінку уряду, повірте, можемо і не ми, а це зробить наше життя, і дає правдиву оцінку саме народ. І народ дає цю об'єктивну оцінку, повірте, не на нашу користь. Або ми починаємо кардинально міняти систему виконавчої влади, або ми починаємо започатковувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

БАРНА О.С. … починаємо започатковувати здійснення дійсних реформ, а не популістичних; або давайте, друзі, ступаємося з посад.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Голубов.

 

10:13:22

ГОЛУБОВ Д.І.

Приветствую вас, дорогие киевляне, и вас, многочисленные гости столицы! Дмитрий Голубов, Одесса, 136 избирательный округ.

Грузинский кровосос продолжает пить кровь одесситов и жителей области. И как многие уже успели заметить, его уже раздуло, как комара, опьяненный гемоглобином, он полностью потерял чувство меры и реальности.

И пока он гастролирует со своим антикоррупционным передвижным цирком, ключевой район Одесской области – Овидиопольский – сказал "нет" банде грузинских рекетиров. Засыпанный снегом, забытый губернатором, Овидиопольский район, как ледокол "Челюскин", остался один на один со своей проблемой. И, конечно же, местные депутаты были обязаны высказать свое недоверие главе районной администрации – наместнику Саакашвили. И такое недоверие высказали впервые в районе, такого еще не было никогда, потому что глава администрации не появлялся наработе, не  принимал бюджет, занимался взятками и поборами и ничем  иным как пропуском и прогулом работы. И за Овидиопольским районом последуют и другие районы Одесской области, им показали хороший пример, и они все уже устали от рэкета и поборов грузинской братии.

 А на что надеялся грузинский диктатор, когда его подчиненные рассылают по всем крупным налогоплательщикам региона письма, где требуют 1, 2, 5 миллионов гривен для их "общака"? А на что он уповал, когда его подчиненные требовали у застройщика 3 элитных квартиры для его банды? О чем он думал, когда просил, за счет средств для воинов АТО, 8 благотворительных джипов для своей бригады? А думал он об одном – о ближайших выборах в парламент Грузии, куда ему надо провести свою шайку за счет денег Одесской области. И вы знаете, мы его не видели уже 2 месяца. Его видели в Турции, в Польше, в Вашингтоне, в Буковеле, в Николаеве, в Яремче – где угодно, но только не на рабочем месте. И такого хамства Одесская область не видела еще никогда. Мы не видели его 2 месяца и все больше одесситов его не желают видеть уже никогда.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков.

 

10:15:54

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57-й округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, я тоже вот хочу поговорить в отношении капитальных ремонтов, о которых сегодня здесь говорил председательствующий. Последнее время вообще у нас очень много говорят о реформах – о реформах в медицине, о реформах в образовании, о реформах в экономике и говорят много уже о позитивных сдвигах в этих направлениях. По децентрализации вообще говорят, что практически на местах народ уже почувствовал, вот оно уже практически действует децентрализация, сегодня стало легче жить каждому.

Я хочу сказать тем, кто это говорит: вот сядьте сегодня в кресло мэра любого города, сегодня, особенно после принятия бюджета 2016 года и попробуйте организовать работу, попробуйте свести концы с концами. Питание детей 1-4 класса положили на местные советы, льготный проезд положили на местные советы, питание в детских садах на местные советы положили и на родителей, культура, музыка, спорт, ПТУ – все это положили на местные советы.

Причем по ПТУ, смотрите, как иезуитски положили: здания, методология, кадры – все оставили за министерством, министерство осуществляет управление, а деньги дайте местные советы.

Город Мариуполь, беру к примеру, промышленный город, нужно готовить кадры. Семь профессионально-технических училищ - 75 миллионов денег. На минутку вдумайтесь, где брать такие деньги. Причем никто не проанализировал, не посмотрел, что нужно, как промодернизировать, где нужно объединить, где нужно убрать, как это сделать. Не хватает 7 миллиардов в бюджете – молча эти деньги убрали по методу Дарвина. Мы задаем вопрос министру финансов, нам отвечают в пятницу и говорят: "Два месяца, три месяца подождем, посмотрим, потом, может быть, кому-то поможем". То есть принцип: всплыли – будем помогать, не всплыли – помогать не будем. Если подбить эти "бабки", как говорится, по Мариуполю 300 миллионов на сегодняшний день не хватает денег. Где эти деньги брать? Причем, кроме того, действует Закон о временных мерах на период проведения АТО. О чем это говорит? Налог на землю - ноль в этом городе, бизнес практически остановлен: ни продажи, ни переоформление – ничего никуда не идет. Как выходить из этой ситуации?

Еще один момент, не менее важный, - это экология. Много здесь говорили в отношении того, что нам необходимо, и мы уже сделали в этом направлении какие-то шаги. Принцип на сегодняшний день: чем город больше дымит, тем он больше платит за загрязнение окружающей среды. 25 процентов остается на местах, 75 процентов уходит туда. Ответьте с двух раз: дадут ли там вот уменьшить выбросы вот здесь? Почему не поменять? Мы неоднократно давали свои предложения, как изменить эту ситуацию.

Мы подготовили ряд законопроектов, мы подготовили изменения в бюджет, мы подготовили изменения к этим законам, мы подготовили Закон 3821. Если мы хотим делать что-то, давайте, действительно, в конце концов садиться и это делать.

И еще один момент хочу сказать. У нас правительство демократическое: они летают на самолетах в экономклассе. Но я бы очень хотел, чтобы они еще в поездах ездили. Например, поезд "Мариуполь – Киев". Вы меня извините, я понимаю, нет денег…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. …нет денег на модернизацию техперевооружения, но такого бардака, который там творится: грязь, непостиранные шторы и так далее… Один небезызвестный автор говорил: "Разруха – в головах". Вот давайте разруху в головах уберем…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я подивився бюджет Маріуполя – 1 мільярд 700 мільйонів.

Будь ласка, народний депутат Шипко.

 

10:19:32

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровщина, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район. Шановні народні депутати, дорогі виборці, у мене в руках звіт уряду по медицині і Коаліційна угода, це два різні документи. Медична частина Коаліційної угоди в рази більша, ніж те, що так старанно Міністерство охорони здоров'я напрацьовувало у 2015 році.

Пройдемося по пунктах. Звіт уряду: розпочато процес реформування на ринку лікарських засобів. Позитивно? Потрібно? Так.

Але давайте проаналізуємо що МОЗ підсовує нам, як реформу ринку ліків. На жаль усе зводиться так званих тендерних процедур щодо закупівель ліків та медвиробів через міжнародні організації. А де наведення ладу у фармацевтичному секторі? Де програми по відшкодуванню вартості ліків для населення? Де вирішення питання реклами ліків? І коли в останнє урядовці купували ліки в аптеці? Вони взагалі бачили ціни?

Реформа – це комплексний підхід, це створення прозорих правил у фармації, це ті кроки, які будуть направлені на доступ населення до доступних та якісних ліків. Народними депутатами, не членами коаліції, зареєстровані законопроекти правлені на вирішення всіх цих питань. Це законопроект 2162, 2162-1, у процесі підготовки комітетський проект Закону про лікарські засоби.

Ідемо далі. Звіт уряду: забезпечено зміну підходів до реалізації державної політики в сфері охорони здоров'я.

Колеги, зверніть увагу на цю частину. МОЗ називає реформою охорони здоров'я, заява дуже гучна. Але що насправді? Нічого, крім затвердження на законодавчому рівні можливості приватизації лікарень. А для того, щоб дати медичним закладам більше прав, дати можливість вільно розпоряджатися власними коштами і при цьому уникнути ризиків, необхідно приймати комплексний закон, а не деякі зміни в деякі статті. Такий документ теж зареєстрований в парламенті, законопроект 2463а про статус та діяльність закладів охорони здоров'я, теж депутатський, не міністерський. І так можна пройтися по всіх пунктах.

І головне, МОЗ навіть на крок не наблизилось до запровадження загальнообов'язкового соціально-медичного страхування, хоча знову, що цю роботу зробили ми, народні депутати. Законопроект 2462а, про поетапне, як написано в Коаліційній угоді, запровадження страхової медицини, теж зареєстровано.

Шановні народні депутати! Дорогі виборці! Партія "Відродження" вимагає заслуховувати окремо тут у сесійній залі звіт кожного міністра. І хай кожний очільник міністерства відповість людям, що він робив увесь рік.

І на останнє. Мабуть зараз саме час почути усі думки і суспільства і представників усіх політичних сил і галузей і тільки після цього призначати міністрів. Нехай буде декілька кандидатів, а суспільство дасть свою оцінку кожному. Доки ми будемо тихо звільняти і призначати міністрів, в нашій країні ладу не буде.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко, "Радикальна партія".

 

10:22:49

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Мене журналісти запитують, чи читав я звіт уряду. Скажу вам чесно: я цю макулатуру не читаю. Бо насправді звіт уряду – це не оті талмуди кілограмові на які траться державні кошти, а чи є у людей гроші в кишенях. Якщо хтось хоче побачити реальний звіт уряду, підіть постойте під будь-яким супермаркетом чи базаром. І ви побачите, що людей там немає, а поодинокі громадяни, які туди приходять, вони просто ідуть, щоб подивитися на цю вітрину, поклацати зубами біля квашеної капусти і потім розвертаються і ідуть назад. Ото і весь звіт уряду. Є у людей гроші – значить звіт уряду позитивний, немає у людей грошей – значить вся та макулатура яку подають вона не варта паперу, на якому написано. Тому що реальна робота уряду має бути спрямована на одне, це підвищення рівня життя людей, це збільшення заробітніх плат і пенсій і не лише уряду, а і Президенту, і парламентській більшості. Чи робите ви щось для людей? Ні не робите. Подивіться порядок денний, який ви сьогодні запропонували країні. Дармоїди більше роблять ніж ви. Тому що, де ті закони, які вимагає фракція "Радикальної партії"? Їх немає. Чому немає? Тому що вам байдуже проблеми людей.

Тому я в котре звертаюся, Володимире Борисовичу, якщо у вас проблеми зі слухом,  давайте я вам  порекомендую хорошого лікаря. А якщо у вас немає проблем із слухом, то я вас прошу виконати наші вимоги і поставити на розгляд парламенту: Закон про скасування оподаткування пенсій (3809), про проведення перерахунку ціни на газ для населення (3747), про скасування вето Президента і  дати можливість жінкам в 55 років виходити на пенсію (1086), законопроект (2353)  про реструктуризацію боргів  фізичних осіб.

Почніть нарешті  працювати на народ! Вас люди вибрали  для чого, хто забув? Для  того, щоб    ви хоч трохи їм помогли, хоч трохи!  Народ у селі, колгоспники, доярки, свинарки, вони у вас же нічого не просять! Вони вас просять: тільки не заважайте, дайте  хоч трохи повітря дихнути, дайте хоч трохи копійку заробити, підтримайте! Ви цього не даєте і робите вигляд, що ви проводите реформи. Ваші реформи  закінчаться тим,  що половину людей на кладовище вперед ногами винесуть.

Тому, ми вимагаємо від вас приймати закони,  які дадуть можливість радикально  підвищити рівень життя людей, купівельну спроможність, щоб у них були кошти, щоб їм було чим свої  сім'ї годувати. Оце єдина можливість  і єдина правильна  програма з якою має діяти влада. А інакше, для чого ви  нам треба, дармоїди!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я маю право на репліку? Так, Олег Валерійович, щоб вас не образити, я от думаю підібрати слово. Знайшов крайнього, знайшов крайнього.   Цю країну може згубити  безвідповідальний популізм. Цю країну, я наголошую на цьому, може згубити безвідповідальний популізм. Я за те, щоби жінки виходили в 50 років на пенсію, але я дуже попрошу… А я, за 50. Я - за 50. Це популізм? 50 – це  популізм. А 55 – це не популізм? Зрозуміло. Ви чули різницю між популізмом і не популізмом в 5 років.

Олег Валерійович, я хочу сказати наступну одну річ: давайте приймати  відповідальні рішення – це буде для нас, для країни набагато краще, ніж просто ми будемо говорити гарні слова. Я на все готовий.

На все. Прошу, Нестор Шуфрич.

 

10:26:53

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий, що врешті-решт можу виступити, дякую, шановні колеги. Щодо популізму, я повністю вас підтримую тут, бажано було б подивитися закон номер 71 від грудня 2014 року, який скасував і ввів податки на пенсії, хто за це голосував. Якраз ті, хто зараз про це кричать, за це і голосували. Але я скажу відверто, я в захваті сьогодні від виступу представників "Блоку Петра Порошенка". Спочатку Гонтарева, геть. Погоджуєтесь? Весь зал погоджується. Потім Яценюк довів людей до зубожіння, це ваша цитата. Погоджуєтесь? Погоджуємось, от аплодують колеги. Третій щодо цього нашого грузинського чуда, хай простять мені грузини порядні. Відставку? Відставку. Але, шановні, ви ж відступаєте від кого? Від глави держави, ви ж правляча фракція, так от і звільняйте їх всіх. Що ж ви тут нарікаєте до людей? Беріть і звільняйте, "рыба гниет с головы".

Ви знаєте, я багато речей змушений сприймати в цьому парламенті, але мені важко сприймати брехню и когда людей в наглую обманывают. Что вы пообещали людям, принимая бюджет? Это крайняя необходимость ради кредитов и мы в январе внесем изменения. Уже в самом бюджете вы обманули людей. Где гривна по 24, спросите сегодня у людей? Прогноз на этот год 30. Сегодня 26,5 в обменниках и 25,5 официальный курс. Где сегодня инфляция 12 процентов, про которую вы говорили? Цены растут как грибы после дождя. Вы сегодня спросите у наших любимых женщин, что сколько стоит, они вам ответят таким хорошим, благим словом.

И конечно же на фоне этого мы уже подсчитали, растут доходы государственного бюджета, к сожалению, за сет инфляции и девальвации. Прогнозное увеличение доходов 84 миллиарда гривен. Мы подали законопроект, сделали эту работу вместо вас, номер его 3793, где предлагаем 62 миллиарда гривен направить на поднятие минимальной зарплаты и пенсии.

Сегодня, сегодня, минимальная пенсия около 50 долларов, а зарплата 70. Два года назад, при тій злочинній владі, она была соответственно в эквиваленте сегодня 3 тысячи 700 гривен, была бы зарплата минимальная и 2 тысячи 700 гривен была бы минимальная пенсия. А сегодня 1 тысяча 150 и 1 тысяча 500 – это будет в конце этого года, это не нормально…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ШУФРИЧ Н.І. Знаете, что люди сегодня говорят? Мы не знаем, какая была… что там крал, никто доказать не может, но средняя зарплата была 500 долларов, а сегодня 150… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Все, все…

Будь ласка,  Андрій Іллєнко. Колеги, я всіх закликаю до толерантності.

 

10:30:36

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні колеги! Шановні громадяни України, які нас слухають! Сьогодні хотів би звернутися до Верховної Ради з такою важливою позицією, а саме тієї ситуації, яка склалася в столиці України, в місті Києві. Тому що, відповідно, до прийнятої тою ж самою Київською міськрадою рішень, відповідно до українського законодавства, в кінці березня цього року, в Києві мали відбутися вибори до районних рад.

Але, шляхом маніпуляцій, шляхом абсолютно надуманих і штучних судових рішень, сьогодні, по суті, з подачі влади, вибори до районних рад в місті Києві призупинені. І це відбувається, власне, на фоні того, що йде абсолютне ліцемір'я, тому що та ж сама міська влада вона боїться відверто сказати, і відверто взяти на себе відповідальність за таке рішення, натомість дії чужими руками. І в цій ситуації хочу нагадати, що в 2010 році саме режим Януковича ліквідував в Києві районні ради. І після цього це був один із  перших кроків для того, щоб узурпувати владу, власне, в місті Києві, а потім  і в усій Україні. І зараз нинішня влада, на жаль, іде тим самим шляхом. Тому що, коли ми говоримо про децентралізацію, то якась дуже дивна  виходить децентралізація. У столиці України в місті Києві, в місті, де  був, по суті, епіцентр  Революції Гідності, де   величезна кількість людей живе, чомусь кияни не мають права на децентралізацію, чомусь вони не мають права обрати собі владу в районах, дати можливість контролювати районні адміністрації, які сьогодні абсолютно безвідповідальні, які просто призначаються чиновники згори громаді непідзвітні, непідконтрольні жодного впливу на них немає. Чомусь кияни такого права позбавляється,  причому в лицемірний  от такий от хитрий  спосіб. А натомість розповідається про те, що треба давати особливості самоврядування окремим районам Донецької і Луганської області, які зараз окуповані Росією, давати їм можливість  там  проводити  вибори, амністію їм туди, гроші їм платити, суди у них мають бути свої, прокуратура своя, народна міліція, яку вони там сам собі – бойовики призначать. А чомусь для киян прав жодних немає, це абсолютно якась маразматична ситуація.

Я просто хотів би сказати, що, взагалі,  ігри відміни  виборів дуже погано закінчуються.  Згадаймо як це  було в минулому, коли  і не проводились вибори до Київської міської ради кілька років і так далі. Зараз у Києві величезна  кількість скандалів з незаконними  забудовами, величезна кількість  проблем, і зараз саме можливість, через вибори через  громади в районах впливати  на цю ситуацію,  це реальний вихід з цього.    

Тому це має відбутися, вибори до районних рад мають відбутися, а маніпуляції мають припинитися. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Одну хвилину вашої уваги хотів би звернути на наступну річ, тут було два виступаючих… Ні я ж не засвідчив… Тут було два  виступаючих з  приводу децентралізації, в тому числі  звучало місто Маріуполь, було багато сказано, що  децентралізація – це погано. А можна я три строчки зачитаю вам з офіційного сайту Маріупольської міської ради і дуже чітко поясню, що  таке децентралізація, можна?  Дякую.

Читаю: "Во исполнение (офіційний сайт) статьи 28 Бюджетного кодекса Украины  относительно обнародования информации о выполнении местных бюджетов Департамент финансов  Мариупольского городского совета информирует, что объем доходной части городского бюджета за январь-сентябрь 2015 года с учетом официальных трансфертов составляет 1 миллиард 793 миллиона  гривен, что на  50 процентов больше по сравнению с аналогичным периодом 2014 года или на 597 миллионов 829 тысяч гривен, а в сопоставимых условиях рост составил – на минуточку! – 41,5 процент или  526 миллионов 145 тысяч  гривен. В общий фонд городского бюджета без учета объема межбюджетных трансфертов поступило – хвилиночку! – 795 миллионов 603 тысячи гривен. І от це… (Шум у залі) І от це є, насправді, фінансова децентралізація. (Шум у залі)

 Дякую.  Віктор  Галасюк. (Шум у залі)

 

 10:35:47

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, для того, щоб в Україні були стабільні ціни, для того, щоб гривня не падала, нам потрібно, щоб у нас був потужний експорт, щоб ми продавали продукцію за кордон за рахунок цього, а не  за рахунок кредитів МВФ наповнювали наш торгівельний  баланс. Тому ми маємо  стимулювати наш експорт. Завдання уряду стояло  до  19-го року подвоїти український експорт. Що відбулося? В 14-му році падіння на  15 відсотків, за 9 місяців попереднього року падіння понад  30 відсотків. Ми втратили десятки мільярдів доларів експорту, втратили не тільки через Донбас, втратили не тільки через російський ринок, навіть в умовах  дії торгівельних преференцій  з боку Європи ми не змогли наростити  наш експорт. І що відбувається  в цих умовах? Ви подивіться заяву голови Національного банку Гонтаревої, яка каже, що Національний банк виступає категорично проти створення експортно-кредитного агентства. Це вона виступає проти того експертно-кредитного агентства, яке передбачено Коаліційною угодою, який ми всі з вами прийняли в прані законодавчого  забезпечення реформ, проти того експертно-кредитного агентства, яке працює в успішних країнах світу.

Гонтарева каже, що така інституція є тільки в Чехії. Так от, я для її відома хочу повідомити, що такі інститути, які просувають експорт своїх виробників, є в Австрії, Чехії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Італії, Польщі, Словенії, Іспанії, Швеції, Туреччині, інших країнах. Тому позиція Гонтаревої є вкрай непрофесійною, політично деструктивною та є антидержавницькою по своїй суті.

Мало того, що зробили всіх українців втричі біднішими через курс гривні, мало того, що дали сотні мільярдів гривень на рефінансування, які невідомо, куди пішли. Що вони пішли? Малому бізнесу? Може, хтось отримав дешеві кредити? Займають під 2 відсотки за кордоном, а потім бізнес має кредити під 15 у доларі і під 40 – у гривні. Це є політика Національний банку. Та це є ганьба і сором!

Тому ми з вами прийняли у першому читанні законопроект 2142а – про масштабне стимулювання експорту у країні, який повністю відповідає директивам Європейського Союзу, який повністю відповідає нашій угоді СОТ, який відповідає консенсусу  OECD 78-го року.

Тому не треба робити з України "бананову республіку", ми цього не дозволимо! Тому якщо Гонтарева має хоча би крихту сорому, то вона має зробити так, як зробив Абрамавічус – подати у відставку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останній виступ – Сергій Лещенко.

 

10:38:44

ЛЕЩЕНКО С.А.

Дякую, Володимир Борисович. Тому що зараз буду вас критикувати за те, що ви робите у Верховній Раді  останні тижні. Ви перетворюєте це на цирк. Закон 3700 вже 18 разів ви намагаєтесь включити в порядок денний, закон, який вводить диктатуру партійних лідерів, закон, який дає право лідерам прибирати зі списку виборчих партій  неугодних кандидатів.

Все почалося з того, що партії повключали на виборах за договорняками з олігархами, за гроші різних кандидатів. Після того, як відбулися вибори, почали чистити партійні списки. Серед тих, хто хоче почистити списки: "Блок Петра Порошенка", партія Ляшка, партія "Батьківщина" і так далі. Замість того, щоб приймати людей в списки, які є негідними, не треба зараз приймати закон під фамілії, під прізвища. Розумієте? В партії в "Блок Петра Порошенка" стоїть першим на входження  адвокат Корбана. Сьогодні  між Корбаном і владою є конфлікт, так не треба  було приймати його 2 роки тому у виборчій список для того, щоб зараз нагинати весь парламент і голосувати 220 разів поспіль за закон, який не проходить. Більше того, закони  приймаються кнопкодавами, про це вже треба казати в голос, сидять на гальорці і тиснуть кнопки  за 3-4 кандидатів... за 3-4 депутатів. Ми ж збиралися в цей парламент для того, щоб бути чесними. Володимир Борисович, це до вас звернення, тому, будь ласка, це  прокоментуйте. Зрештою не може корупцію бороти лише у виконавчій владі, якщо воно є в законодавчій.

Тепер  що стосується ситуації в державі, всім очевидно, що ситуація накаляється і зараз є спроби Арсенію Яценюку зберегти свою посаду Прем'єр-міністра. Прем'єр, який не має підтримки ні в сесійній залі, ні в суспільстві, ні серед інвесторів, як і інвестують в економіку України, намагається сформувати уряд шляхом призначення кількох додаткових міністрів. Цей договорняк відбувається на очах у всієї держави. Замість цього ми повинні піти на повне перезавантаження. Ми повинні змінити Прем'єр-міністра, ми повинні змінити Генерального прокурора, ми повинні змінити  міністра внутрішніх справ, ми повинні очистити парламент від людей, які звинувачують ся в корупції. Сьогодні міністр економіки Абромавічус прямим  текстом на прес-конференції заявив, що він іде у відставку через тиск, який на нього здійснюється смотрящим у Верховній Раді. Він назвав прізвище колеги по фракції БПП Кононенко. Я хочу, щоб Кононенко вийшов на цю трибуну і прокоментував звинувачення, які лунають на його адресу. Якщо він причетний до корупції, він так само має скласти мандат, як зробили інші депутати, наприклад, Мартиненко. Якщо він не  причетний до корупції, він має відповісти на ці звинувачення. Досить в цьому парламенті бути договорнякам на очах всієї держави, час робити повне перезавантаження влади, інакше це закінчиться достроковими виборами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я сприймаю критику достатньо конструктивно, особливо конструктивно. Але коли законопроект підписали 5 керівників фракцій і щодня вони піднімають це питання, то, вибачте, це їхня пропозиція. Ваше право – голосувати або ні. Але наголошую на тому, що це тільки питання включення в порядок денний і розгляду цього питання. Як голосувати? Кожен голосує так, як йому совість підкаже, вважає він правильно чи неправильно.

Я, наприклад, виступив проти категорично Закону 3693, по місцевих радах, бо то реальна узурпація влади в місцевих радах: обраних депутатів відкликати партійними органами. Це що? Це просто недопустимо. Але це одна справа. А мова йде про інший закон, який потребує іншого обговорення. Будь ласка, переконаєте не голосувати – хай депутати не голосують. Але, ну, по-іншому і бути не може.

Колеги, у нас є зараз необхідність ухвалити порядок денний сесії. Я просив би всіх зайняти зараз свої місця, оскільки важливо, щоб ми ухвалили даний проект постанови. Мова йде про те, щоб затвердити порядок денний сесії зі всіма законами, які зареєстровані на момент прийняття цієї постанови, рішення Верховної Ради. Тобто це стосується всіх законопроектів.

Учора ми з вами узгодили, що додаток перший залишається в порядку денному сесії, все, що в додатку першому. А в додатку третьому є перелік тих законів, які за поданням комітетів можуть бути неактуальними. Але, увага, якщо автор закону вважає, що його треба залишити, просто письмово дає на це підтвердження – і він буде залишений в порядку денному сесії. Тобто фактично все об'єктивно.

Тому я би просив зараз всіх підтримати даний проект порядку денного. Давайте сигнальне голосування про затвердження порядку денного. Ви ж розумієте, нам треба його затвердити, для того щоб ми могли розглядати закони. Це суто технічне рішення, без жодного політичного підтексту.

Колеги, готові голосувати?

Давайте тоді сигнальне голосування про затвердження, займайте свої місця, запрошуйте депутатів. Будь ласка. Давайте – магічний звук голосування.

Колеги, на сигнальне голосування я ставлю дану пропозицію, давайте подивимося. Зараз, депутати заходять, хвилину, хвилину, да, хвилину. Займайте свої місця, шановні колеги народні депутати, будь ласка.

Сигнальне затвердження порядку денного. Готові? Давайте, голосуємо. Прошу підтримати, прошу голосувати.

 

10:45:56

За-181

Сигнальне. Поки що немає народних депутатів у залі Верховної Ради України достатньої кількості.

Шановні колеги, ще раз наголошую на затвердженні порядку денного сесії. Прошу всіх народних депутатів, позафракційних, фракційних, зайти до зали Верховної Ради України і взяти участь у голосуванні, всі фракції і групи. Будь ласка. Затвердження порядку денного сесії.

Колеги, це план нашої з вами роботи. Що тут незрозумілого? 

Давайте ще раз сигнальне голосування. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати затвердження порядку денного. Сигнальне голосування.

 

10:47:44

За-197

Підходять ще депутати.

Я думаю, що можемо перейти до проекту постанов про ратифікацію законів України.

Перед тим хочу оголосити, що у нас сьогодні є наш колега, святкує день народження, Юрій Мірошниченко. Давайте його привітаємо. Вітаємо, шановний колега, з днем народження!  (Оплески)

Ну, що питання ратифікації розглянемо першим і потім будемо повертатися до затвердження порядку денного сесії.

Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України") між Україною та Європейським інвестиційним банком. Доповідає віце-прем'єр-міністр Зубко. Є пропозиція за скороченою процедурою розглянути. Прошу голосувати.

 

10:48:52

За-187

Прошу, Геннадій Зубко, доповідайте.

 

10:49:29

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати, до вашої уваги пропонується розгляд ратифікації Фінансової угоди по "Програмі розвитку муніципальної інфраструктури між Україною та Європейським інвестиційним банком. 

Я би хотів подякувати в першу  чергу  парламент  за те, що вчора проголосували в першому читанні Закон про житлово-комунальні послуги, який  закриває конкретні  питання: відповідальність надавача послуг, права споживача, а також комерційний облік, який дає можливість порахувати якісну послугу, за яку потрібно заплатити справедливу ціну. Також закрите питання про спільну власність. І сьогодні демонополізація ЖЕКів дає можливість об'єднуватися громадянам,  залучати послуги і  залучати кошти на те, щоб модернізувати свої будинки.

Саме Угода з Європейським  інвестиційним банком  в перший раз  дає можливість безпрецедентних термінів кредитів. Це означає, що практично сьогодні є можливість залучати кошти до 15 років на освітлення і поводження з побутовими відходами. І ми зараз чекаємо також прийняття в парламенті  законопроекту про поводження з побутовими відходами. До 22 років – на теплопостачання, до 30 років – на водопостачання і водовідведення і канікулами, які є сьогодні по виплаті тіла  кредиту, відповідно 3,  5 і 8 років по воду. Це означає, що сьогодні є можливість практично під ставку  1,31 відсотків залучити кошти. Також в цій програмі передбачена можливість залучення  коштів під енергоефективність.

І в рамках   цього проекту є пропозиція від Європейського інвестиційного банку відпрацювати декілька проектів по квартальній реконструкції. Це означає, що буде можливість комунальним підприємствам взяти кошти для того, щоб поміняти  мережі, зменшити витрати, модернізувати комунальне підприємство, муніципалітету залучити в цей квартал…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

ЗУБКО Г.Г. Муніципалітету залучити кошти і дати можливість об'єднаним співвласникам провести заходи по термомодернізації. Таким чином, зробити квартальну реконструкцію в частині енергоефективності мереж і таким чином підняти не тільки вартість житла в цьому кварталі, а і надати якісні послуги. Тому ця програма пропонується, і  я б хотів би, щоб саме сьогодні і керівники комунальних підприємств, і міські голови, і голови об'єднаних територіальних громад чітко і уважно передивилися умови залучення цих коштів, а також…  

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Дати завершити скільки часу? 

Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.  

 

ЗУБКО Г.Г. Тому, я п прошу підтримати ратифікацію даної фінансової угоди і долучитися до її виконання спільно, разом з Верховною Радою і з місцевим самоврядуванням.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.  

Колеги, є потреба  обговорювати, є бажаючі виступати?

До слова запрошується співдоповідач – перший заступник голови комітету Климпуш-Цинцадзе  Іванна Орестівна.  Будь ласка.

 

10:53:10

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановний пане головуючий, шановний  пане Голово, шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Президентом України  проект Закону  України про ратифікацію Фінансової угоди  (проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України") між Україною та Європейським інвестиційним банком і  рекомендує  Верховній Раді  України підтримати цей законопроект в цілому. В результаті ратифікації цієї Фінансової угоди банк, Європейський інвестиційний банк, надасть Україні кредит у розмірі 400 мільйонів євро і кошти підуть на фінансування державних  інфраструктурних проектів в середніх і великих містах  України. Основна спрямованість таких  проектів – захист відновлення та запобігання погіршення стану об'єктів комунального господарства з поліпшенням їх енергоефективності, теплозабезпечення, водопостачання, вуличного освітлення.

Відповідно до Пояснювальної записки  за підписом першого заступника міністра регіонального розвитку будівництва і житлово-комунального господарства України В'ячеслава Негоди, яке було отримано комітетом, реалізація положень зазначеної фінансової угоди передбачає додаткове фінансування з державного бюджету України на погашення основної суми позики та у випадку погашення суми боргу фіксованими платежами процентів.

Головне науково-експертне управління вважає можливою ратифікацію цієї угоди. Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції визначив відповідність законопроекту вимогам антикорупційного законодавства. Ця фінансова угода, на нашу думку, має особливе значення для України, бо йдеться насамперед про централізоване опалення, про енергоефективність і у адміністративних будівлях, і про міське освітлення на рівні муніципалітетів. У такий спосіб ці кошти зроблять внесок, ми сподіваємось, в енергетичну безпеку України на зменшення витрат води, поліпшення послуг з утилізації твердих відходів, а також у безпечність та якість надаваних комунальних послуг.

Я прошу колег підтримати рішення комітету у закордонних справах. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є необхідність обговорювати це важливе питання? Голосуємо? Голосуємо.

Будь ласка, колеги, я прошу, займайте свої місця. Є необхідність? Ні, ну ви так показали, що… Ну, давайте два – "за", два – проти, ну що зробиш, якщо є бажання, є регламент, будь ласка.

Андрій Шипко, "Відродження".

 

10:55:50

ШИПКО А.Ф.

Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги, я думаю, данную ратификацию надо поддержать, потому что вопрос очень важный, вопросы направлены на развитие местного самоуправления. Тем более, что освещение улиц надо? Надо. Развитие энергосбережения надо? Надо. Это ремонт подъездов, ремонт крыш, дальше водообеспечения. Я представитель Никопольского района и я вам скажу, находится район на берегу Каховского водохранилища, люди видят воду и - 60 процентов Никопольского района нет водопостачання. Поэтому мы будем поддерживать данную ратификацию и хотим, чтобы все поддержали. Спасибо большое. Коллеги, это хорошее дело, давайте поддержим. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Соловей.

 

10:56:33

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ.

Шановні колеги! Якраз Володимир Борисович, ви говорили, під час свого виступу, про те, що сьогодні житлово-комунальна галузь отримує серйозні інвестиції. Давайте скажемо відверто, що, дійсно, ми прийняли ряд законодавчого забезпечення, починаючи з особливостей самоврядування в багатоквартирних будинках. Вчора ми прийняли Закон України "Про житлово-комунальні послуги" і сьогодні ця угода дозволяє, крім бюджетного фінансування, залучити в галузь житлово-комунального господарства серйозне не бюджетне фінансування. Це крім того, що ми модернізуємо будинки і серйозно зможемо провести заходи з енергозбереження – це серйозні інвестиції в галузь економіки і в галузь створення нового ринку житлово-комунальних послуг в нашій державі, якого сьогодні де-факто не існує.

Тому звертаюсь до всіх колег по парламенту підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Медуниця, "Народний фронт".

 

10:57:35

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, "Народний фронт", місто Суми. Шановні колеги! Шановні урядовці! Справді, фракція "Народний фронт" як і більшість, я думаю, моїх колег в цьому залі буде підтримувати даний законопроект. Хочу наголосити на тому, що у нас уже є успішний досвід співпраці з цією фінансовою європейською інституцією, зокрема, в Миколаївській області, Миколаївський водоканал вже заключив таку угоду. І за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку буде реконструювати свої водогони.

Я би просив урядовців, щоб вони розширили перелік видів діяльності, які будуть, можливо, фінансуватися за рахунок подібних угод. Я думаю, що сюди треба включати, в тому числі, і фінансування робіт по капітальному, і поточного ремонту дорожнього покриття. І тому закликаю мерів міст, керівників місцевих громад взяти активну участь у розробці проектів і, відповідно, підписанні угод в рамках цього проекту. А також закликаю своїх колег депутатів підтримати дане рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Матвієнков, будь ласка.

 

10:59:04

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, 57 округ. Спасибо большое.

Естественно, наша фракция будет поддерживать эту резолюцию, поскольку мы  прекрасно понимаем, что  коммунальное хозяйство это одно из самых запущенных на сегодняшний день, хозяйств. И от работы его эффективности во многом зависит от того какова будет стоимость  коммунальных платежей и как люди будут это чувствовать на себе. Поэтому мы – "за". Но я хотел бы немножко вернуться  опять к той теме, о которой  мы  говорили в отношении финансирования местных органов власти.

Владимир Борисович, чтобы вы нас правильно поняли, мы за децентрализацию двумя руками. Мы – ярые сторонники, мы категорически против того,   как это было сделано. Вы опытный мер, возьмите, пожалуйста,  и посмотрите, вы понимаете, что считать доходную часть сегодня это, по меньшей мере, не корректно. Нужно считать расходную  часть, нужно смотреть на цены, нужно смотреть, что  положили сегодня на местные  советы.

Поэтому убедительная просьба все-таки, действительно, к вам, как мы и говорили, пригласите одного из мэров сядьте, возьмите, посчитайте, не нужно так  болезненно  реагировать, нужно ошибки исправлять вот в чем наша задача, если мы найдем правильный выход. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за ваш коментар. Я все правильно розумію… Я просто зачитав  інформацію з сайту Маріуполя вона просто є красномовною. А що стосується мерів, я з ними спілкуюсь і з задоволенням поспілкуюсь з новим  мером Маріуполя для того, щоб не критикувати його, а допомогти, якщо є питання, там, правильного розподілу, чи правильного його управління.

Я можу вам сказати, що  у мене є декілька прикладних міст, де я бачу всю динаміку і розумію: і видатки і доходи. І сьогодні можу сказати, що і доходи і видатки  збалансовані як інструменти, єдине є проблема по ПТУ тут ви праві. Але завтра  ми має з вами  в четвер одним із  перших питань врегулювати проблеми ПТУ, фінансування, і все і знімемо питання. У нас ще залишиться  з вами питання по  пільговому проїзду, перевезень тут треба теж підійти дуже професійно до цього питання і ситуація буде  врегульована.

Будь ласка, народний  депутат Розенблат, хвилина. А потім – Ігор Насалик, хвилина і Альона Бабак. Три виступаючих і будемо голосувати. Запрошуйте, будь ласка, народних депутатів до  зали Верховної Ради.

 

11:01:14

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Добрий день, шановні колеги, ми, дійсно, всі повинні підтримати цю постанову. Але я  хочу зазначити, в минулому році ми також підтримували постанови на виділення нам  коштів: на енергоефективність, модернізацію і всього іншого, в сумі десь приблизно 1 мільярд 300, якщо  пам'ятаєте – 800 мільйонів і 500 мільйонів. По моїй інформації 45 процентів цих коштів залишилась невикористаними. Чому? Тому що є багато питань, які сьогодні   там пов'язані з регуляторною  політикою, всім іншим.

Чому сьогодні таке питання стало? Недавно шановний віце-прем'єр-міністр заявив про те. що мільярд гривень ми використовуємо, практично, впусту на субсидіях на послуги ЖКХ. І я хочу просто спитати: коли, дійсно, у нас почнеться масштабна енергоефективна революція, коли ми почнемо, дійсно, займатися створенням робочих місць і дамо можливість Україні все-таки не тільки від російського газу зупинить свою залежність, а від всього газу, який є у всьому світі.

Вже багато країн, які взагалі зупинили використання газу. Тому я хочу ці кошти, щоб вони були прозоро  використані, щоб були проведені тендери, і ми, мабуть, все-таки побачили, як в Україні починає енерго… енергоефективна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ігор Насалик, хвилина.

 

11:02:28

НАСАЛИК І.С.

Слава Ісусу Христу, шановні друзі! Ну, перш за все, хотів би сказати і подякувати бюджетному комітету, який вчора 600 мільйонів гривень виділив для ПТУ, і в дійсності, підтримати Володимир Борисовича, якщо питання ПТУ буде знято з міст.

Друге питання. 8 років працюючи міським головою, повинен сказати, що міська інфраструктура наскільки потребує інвестицій у всіх містах, ну, може, за виключенням Вінниці, тому що Володимир Борисович задіяв туди серйозні кошти.

З другої сторони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але до того, як став Головою Верховної Ради, будь ласка,  і міністром.

 

НАСАЛИК І.С. Так, звичайно!

Я повинен вам сказати і озвучити сьогодні цифри, що втрати в системі води і водовідведення в деяких місцях сягає 60-70 відсотків, які лягають, безпосередньо, ні на кого іншого, а на населення. Аналогічно, в тепловій сфері. Під 24 відсотки чи 26 неможливо робити інфраструктурні проекти. Тому дуже  всіх прошу, підтримайте дешеві кредити майже на  30 років.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Прошу, займайте свої місця. Надзвичайно важливий закон про ратифікацію. Альона Бабак.

 

11:03:44

БАБАК А.В.

Шановні колеги, фракція об'єднання "Самопоміч", безумовно, підтримує будь-які інвестиції в інфраструктуру міст і населених пунктів України.

Але ми стурбовані тим, що ми сьогодні не бачимо від уряду пропозицій для розвитку запозичень на внутрішньому ринку України через інструменти випуску корпоративних облігацій комунальних підприємств. Ми з вами  працюємо на кредити довгострокові по міжнародних запозиченнях. Ми потрібні... ми маємо почати думати про внутрішні запозичення і про розвиток цього ринку.

Тому очікуємо від уряду найближчим часом пропозицій по підвищенню гарантій інвесторам українським, які би могли придбавати корпоративні облігації комунальних підприємств, які би випускали свої облігації на фінансування розвитку міської інфраструктури. Нам треба думати про внутрішні інвестиції в контексті пенсійної реформи і накопичувальних пенсійних фондів, інакше не буде куди владати коштів в наших пенсійних фондах, якщо все буде по запозиченнях міжнародних фінансових установ. І всі кошти на перспекти....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Дякую.

Будь ласка, хвилину, Геннадій Зубко. Займайте свої місця, шановні колеги.

 

11:05:01

ЗУБКО Г.Г.

Шановні колеги, ще раз нагадую про можливості цієї фінансової угоди: енергоефективність, модернізація комунальних підприємств теплопостачання, водопостачання, освітлення і поводження з побутовими відходами, це найбільший широкий перелік, який закриває практично всі питання. Муніципалітет залучає для комунальних підприємств для модернізації і заміни мереж, об'єднання  співвласників будинків бере кошти на модернізацію будинків, а сьогодні муніципалітет місцевий долучається до освітлення і благоустрою прибудинкових територій. Одне із важливих питань енергоефективності, на сьогоднішній день пріоритети в державному фонді регіонального розвитку – 3 мільярди, 1 мільярд направлений на те, щоби в об'єднаних територіальних громадах змінити ситуацію по інфраструктурі, також стоїть пріоритет енергоефективності, 700 мільйонів, які виділені урядом на те, щоби залучити внутрішнього інвестора залучатися і інвестувати в енерго...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Геннадій Григорович.

Шановні колеги, я прошу займайте свої місця, 0075, і я дякую за розуміння і підтримку. Я вважаю, що масштабна програма капітального ремонту України, де ми можемо замінити всі труби, котельні, утеплити будинки, відремонтувати дороги, реконструювати будинки культури і бібліотеки, все, це шалений потенціал для економічного розвитку малого і середнього бізнесу. Це ж будуть займатись не олігархи цим питанням, а це в кожному місті, в кожному селищі люди будуть мати роботу, і ця робота буде підвищувати якість життя.

Колеги, 0075, є пропозиція прийняти в цілому: проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України") між Україною та Європейським інвестиційним банком. Готові голосувати?

Прошу голосувати і прошу підтримати в цілому, колеги. Всі колеги – народні депутати, будь ласка, прошу підтримати. Прошу голосувати. Голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

11:07:25

За-261

Закон ухвалено.

Шановні колеги, одну хвилину. Будь ласка, залишайтесь на своїх місцях. 3855 – це проект Постанови про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Сюди ввійшли всі на даний момент зареєстровані закони і постанови всіх груп і фракцій: БПП, "Народний фронт", Радикальна партія, "Воля народу", "Відродження", "Опозиційний блок", "Самопоміч", позафракційні.

Є пропозиція наступна: затвердити цей порядок в цілому відповідно до моєї попередньої пропозиції. Я просив би сигнальне голосування, прошу проголосувати.

Все, що зареєстровано на даний… І відповідно до моєї пропозиції. Голосуємо? Прошу підтримати. Прошу голосувати. Колеги, прошу голосувати. Голосуємо 3855 в цілому. Голосуємо. Голосуємо, це справжнє голосування, голосуємо. Голосуємо! Та це технічне питання нашої з вами роботи, колеги, ну, про що може бути мова?!

 

11:08:46

За-216

Ще раз, колеги, будь ласка. Нам треба затвердити порядок денний четвертої сесії. Це всі закони, які зареєстровані на дану хвилину, всі. Прошу голосувати відповідно до моєї пропозиції, яку я говорив під стенограму. Готові?

Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги, голосуємо, голосуємо, прошу підтримати всіх. Колеги, це технічне рішення абсолютно.

 

11:09:25

За-225

Вже краще.

Ще раз, колеги, пропозиція, прошу затвердити, голосуємо. Прошу затвердити, колеги, голосуємо. Та "за" голосуємо, ну що ж, я же працювати без цього? Прошу затвердити, колеги. Голосуємо.

 

11:09:46

За-217

Ще раз, колеги.

Нам треба для того, щоб ми почали працювати, для того, щоб ми продовжили нашу роботу, нам треба затвердити порядок денний сесії четвертого скликання, четвертої сесії. Для цього нам потрібно прийняти постанову, ця постанова в себе включає всі законопроекти, які зареєстровані на момент прийняття рішення.

Голосуємо, прошу підтримати цю пропозицію.

Стоп. Ви будете визначатись коли закони будуть готові на комітетах, в парламенті ви будете з цим визначатися, за які голосувати, за які ні.

Будь ласка, прошу підтримати, колеги, заходьте до зали Верховної Ради України. 3855, затвердження Постанови про порядок денний четвертої сесії з включенням всіх законів, які на даний момент включені, зареєстровані.

Голосуємо, прошу всіх підтримати, всіх. Голосуємо, колеги, прошу всіх підтримати, голосуємо.

 

11:11:19

За-241

Ухвалено.

Тепер, колеги, тепер наступне. Сформований порядок денний відповідно моєї пропозиції, яку я оголошував під стенограму.

Далі – визначайтесь по законам, за які голосувати, за які ні. Але ви дали можливість планувати пленарні тижні і планувати роботу комітетів, не вже це не зрозуміло.

Дякую, шановні колеги. Пішли далі.  Дякую всі за розуміння і підтримку.

0071 – проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 року), проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні". Доповідає заступник міністра екології та природних ресурсів Вронська Ганна Олександрівна.

Прошу, пропозиція є за скороченою процедурою розглядати. Прошу підтримати пропозицію.

 

11:12:23

За-188

Будь ласка, доповідайте.

 

11:12:37

ВРОНСЬКА Г.О.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати! Проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво та проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні" підготовлений Міністерством екології та природних ресурсів спільно з Міністерством закордонних справ та схвалено на засіданні уряду.

У квітні 15-го року у місті Києві було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні". Відповідно до міжурядової угоди Німеччина надає Україні безповоротний фінансовий грант для підтримки природоохоронної, екоосвітньої, науково-дослідної та управлінської діяльності. Проектом передбачено фінансування насамперед Карпатського біосферного заповідника, природного заповідника "Ґорґани", Національних природних заповідників "Синевір", "Вижниці", "Гуцульщина", Карпатського та Яворівського.

Проект закону розроблено відповідно до вимог Закону України "Про міжнародні договори України" з метою ратифікації зазначеної угоди. Ратифікація міжурядової угоди дозволить залучити німецькі кошти на розвиток системи природоохоронних територій, охорони, відтворення та сталого використання природних комплексів та об'єктів природоохоронних територій. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Остап Михайлович Семерак, будь ласка,  співдоповідь від комітету, перший заступник голови комітету.

 

11:14:12

СЕМЕРАК О.М.

Шановна президія, уряд і Верховна Рада,  вам на розгляд пропонується ратифікувати Угоду між  Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина, який передбачає фінансовий грант у розмірі до 14 мільйонів євро. Проект, який передбачає ця угода, спрямований на будівництво інфраструктурних об'єктів на природоохоронних територіях, розвиток управлінської системи,  збереження біорізноманіття та  дієвих  інструментів розвитку систему управління природоохоронними  територіями та застосування  досвіду  європейських країн, зокрема Німеччини.

Комітет з питань європейської інтеграції на своєму засіданні розглянув проект закону та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді  ратифікувати цю угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, зараз ми  розберемося з цим питанням. (Шум у залі) Шановні колеги, зараз ми розберемося з цим питанням. Ми зараз розглядаємо питання, проголосуємо це питання, розберемося з іншим. (Шум у залі) 241. 241. (Шум у залі)

 Колеги,  будь ласка,  два –  "за", два – "проти" запишіться. (Шум у залі)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Фролов,  "Блок Петра Порошенка",  будь ласка.

 

11:16:35

ФРОЛОВ М.О.

Передаю слово депутату  Рибаку.

 

11:16:40

РИБАК І.П.

Шановні колеги, чому, коли розглядається в парламенті питання екології, завжди хтось блокує трибуну, ще щось. Давайте просто не заговорювати питання  екологічні, важливі для держави,  будь ласка.

Хотів би закликати всіх проголосувати за  даний законопроект як і за низку законопроектів, які сьогодні вже зареєстровані в парламенті і потребують нагального розгляду тут, під куполом. Сьогодні  у нас на порядку денному  дуже багато питань, які пов'язані з природоохоронною галуззю, з поводженням з відходами (2950), який вже четвертий  тиждень пленарний ставиться поспіль  на порядок денний, але ніяк не доходить до  розгляду у цій залі.

Володимире Борисовичу, хотів би звернутися до вас особисто, ви обіцяли  про те нам, що у нас буде день екології у парламенті. Я  прошу вас дотриматись цього слова і все ж таки цей день  провести. А всіх закликаю проголосувати за прийняття даного законопроекту.  

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Юрій Чижмарь,  Радикальна партія.  будь ласка.

 

11:17:57

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Юрій Чижмарь, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні колеги, однозначно позитивний законопроект, згідно якого ми ратифікуємо Угоду  з Урядом Німеччини, яка  проявила бажання виділити для  України 14 мільйонів євро для природоохоронних  заходів в природно заповідних зонах наших.  Хотілося б зауважити, що німці краще розуміють проблему екосистему екосистеми  України, ніж ми самі і вони розуміють, що  Україна є часткою Європи, і єдиної екосистеми.

Адже дивіться, що ми зробили в бюджеті 2016 року: ми взагалі для підтримки національних заповідників виділили всього 142 мільйона гривень з яких тільки 300 тисяч гривень – вдумайтеся! – на капітальні  вкладення по відновленню природніх заповідників і покращенню  їхньої  матеріальної  бази. Натомість, Уряд Німеччини готовий виділити майже 380 мільйонів на ці заходи.

Я розумію, що така підтримка екології в Україні і  наших заповідників, яких сьогодні,  до речі, у нас є 20 заповідників, 43 національних парки, чотири біосферних заповідника і майже 200 заказників природніх, така слаба підтримка держави тому, що в нас немає міністра екології. Тому що перший заступник замішаний в корупції по розкраданню кіотських грошей і ніхто не думає про природу, а тільки про розкрадання екологічних коштів. Тому я закликаю парламент чим найшвидше визначитися з урядом, з урядовою коаліцією і призначити міністрів, тому що так ми не збережемо своєї екології. Ми не можемо навести лад у збиранні твердих побутових відходів і країна перетворюється в смітник.

Сьогодні у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, які планують впровадити нову систему збирання твердих побутових відходів і, саме головне, утилізацію сміттєзвалищ. Прошу всіх приєднатися до обговорення і підтримки цих законопроектів. Збережемо природу для своїх майбутніх поколінь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Є ще бажаючі виступати по даному питанню? Немає.

Тоді я прошу приготуватися до голосування. Прошу депутатів зайти в зал з кулуарів. Прошу приготуватися до голосування.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, он народний депутат Суслов, все. Давайте так, колеги, займіть, будь ласка, свої місця, зараз ми розберемося з цим питанням, заспокойтеся. Зараз ми розберемося з цим питанням. Заспокойтеся, он Суслова в залі. Що ви починаєте? Та он Суслова в залі. Про що ви говорите? Ладно, давайте, ми потім розберемося в регламентному комітеті.

Колеги, займіть свої місця. от дивіться, що ми зараз розглядаємо? Ми зараз розглядаємо проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво, асигнування в 2011, 2012, 2013 році проект підтримки природо-заповідних територій в Україні.

Будь ласка, займіть свої місця в залі Верховної Ради, важливий проект. Все, колеги, будь ласка, займайте свої місця.

Займайте свої місця! (Шум у залі)

Все, колеги, будь ласка, займіть свої місця! 0071 – проект Закону про ратифікацію, сигнальне голосування. Прошу підтримати в цілому, між Україною та Німеччиною.

Займіть свої місця, тільки що народний депутат Суслова засвідчила, що вона підтримала 3855, все. Займіть свої місця, будь ласка. Займіть, будь ласка,  свої місця! Голосувала. Все, займіть свої місця! (Шум у залі)

Я встановив присутність її.

Колеги, 0037 за… в цілому, точніше, сигнальне голосування. Прошу підтримати, колеги. Займіть свої  місця, важливе питання!

Слухайте, тут треба поставити так по колу бігову дорожку, що кому треба розім'ятися, щоб вони бігали по кругу.

Голосуємо, сигнальне, в цілому.

 

11:24:39

За-246

Дякую за підтримку.

В цілому голосуємо, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

11:24:57

За-253

Рішення ухвалено.

Ідемо далі. 0076 – проект Закону про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги. Заступник міністра фінансів Шевальов Артем Валентинович.

Є пропозиція розглядати за скороченою процедурою. Прошу підтримати дану пропозицію. Скорочена процедура розгляду, ратифікація.

 

11:25:30

За-184

Рішення прийнято.

Будь ласка, Артем Валентинович Шевальов.

 

11:25:46

ШЕВАЛЬОВ А.В.

Дякую, Володимир Борисович.

Шановні депутати, вашій увазі пропонується до ратифікації проект Закону України   щодо Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги.

Йдеться про виділення  урядом Польщі кредиту  в сумі до 100 мільйонів євро, яке буде  отримано урядом України в особі Міністерства фінансів на облаштування прикордонної інфраструктури на українсько-польському кордоні. Йдеться про реалізацію проекту, який зараз має робочу назву "Кордон єднання", який забезпечить переоблаштування пунктів перетину кордонів на українсько-польському кордоні, а також на ремонт та облаштування під'їзних доріг до відповідних пунктів перетину з метою створення повноцінного європейського модерного кордону між Україною та Польщею. Як я казав, розмір кредиту – до 100 мільйонів євро, термін  кредитування – до 30 років з відстрочкою  платежів протягом перших 5 років. Передбачається, що до 60 відсотків кредиту будуть становити компоненти польського походження.

Дуже прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,

Остап Михайлович Семерак – співдоповідь комітету, будь ласка.

 

11:27:14

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги, кредит, який передбачається ратифікувати цим проектом закону є в сумі до 100 мільйонів, це надається урядом Республіки Польща для фінансування проектів з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури, облаштування пунктів пропуску українсько-польського кордону та інших проектів погодженими сторонами відповідно до договору, який підписаний у вересні 2015 року. Комітет  з питань європейської інтеграції на своєму засіданні розглянув проект закону та рекомендує Верховній Раді ратифікувати договір. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, є необхідність обговорювати? Немає. Будь ласка, займайте свої місця.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо – я чую пропозицію. Колеги, проект Закону про ратифікацію Договору між урядом України та урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги, (0076). Є пропозиція: прийняти його в цілому. Готові? Будь ласка, прошу підтримайте 0076 в цілому. Голосуємо, голосуємо, голосуємо.

 

11:28:49

За-242

Закон ухвалено.

Дякую, шановні.

0077 – проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейською Комісією. Будь ласка, є пропозиція доповідача: за скороченою процедурою розглянути даний проект закону. Прошу визначатись: розгляд за скороченою процедурою. Голосуємо. Скорочена процедура.

 

11:29:21

За-180

Будь ласка, В'ячеслав Анатолійович, доповідайте.

 

ПАРУБІЙ А.В. Я прошу Апарат поставити слайди для доповіді. Прошу поставити слайди.

 

11:29:31

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановні колеги, шановні виборці, ми для більшої наочності підготували декілька слайдів. Тому, кому ця тема цікава, може за ними спостерігати.

Отже, пропонується Закон про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів і Єврокомісією "Креативна Європа". Це програма Євросоюзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. Теперішній етап програми розрахований в своїй дії до 2020 року. Учасники – країни ЄС і кандидати до вступу в ЄС, а також країни, з якими укладено рамкові угоди. Бюджет цієї програми сягає близько півтора мільярда євро. І з моменту ратифікації і оформлення усіх необхідних процедур Україна також буде брати участь у розподілі в тому числі цього бюджету.

Основна мета – розвиток українського сектору культури, просування конкурентоздатності українського культурного продукту, промоція і захист культурного та мовного розмаїття в Україні, і, як наслідок, повноцінна інтеграція України до європейського простору.

Сума внеску на цей, 2016-й, рік – а це домовлено під час обговорення і консультацій ще до підписання угоди, яка була 19 листопада підписана тут, в Україні, і вперше для цього прибув Єврокомісар з питань освіти, культури та науки Тібор Наврачіч. Сума внеску на 2016 рік складає лише 1 євро. У подальшому будуть визначатися окремі суми для кожного року.

Україна може брати участь у програмах культурного співробітництва за чотирма напрямками. Це у взаємодії проекти від 3-х до 10-ти країн, і сума кожного проекту від 100 тисяч євро до 2 мільйонів євро. Тепер ці всі програми після ратифікації стануть доступними для України, 21 січня представник України офіційно брав участь уже у засіданні комітету з управління програмою "Креативна Європа".

Прошу підтримати вас цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, співдоповідь Оксани Юринець, голова підкомітету з питанню європейської інтеграції. Будь ласка, прошу.

 

11:31:51

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Доброго дня, шановний Голова, шановні народні депутати. Законопроект розроблено з метою ратифікації Угоди між урядом України та Європейської комісії про участь України у програмі "Креативна Європа", програма Європейського Союзу для сектору культури та креативності та про співробітництво між Україною та Європейським Союзом у програмі "Медіа".

Програма "Креативна Європа" укладена 19 листопада 2015 року у місті Києві. Метою угоди є визнання умов участі України у програмі ЄС "Креативна Європа".

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація Закону України не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету, оскільки здійснюватиметься у межах асигнувань передбачених для Міністерства культури України на відповідний рік.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримує ратифікацію зазначеної угоди. Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції  на своєму засіданні 28 січня 2016 року розглянув зазначений проект закону. Народні депутати члени комітету прийняли рішення внести законопроект на розгляд Верховної Ради України і рекомендувати прийняти його за основу і в цілому.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, чи є необхідність… Є? Ну давайте два – "за", два – "проти", будь ласка, якщо є, будь ласка.

Іван Рибак.

 

11:33:47

РИБАК І.П.

Для серйозного обґрунтування необхідності прийняття даного законопроекту прошу передати слово пану Кишкарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павло Кишкар, будь ласка.

 

11:33:57

КИШКАР П.М.

Варто б голосувати і підтримувати цей проект. Єдине, що зазначу, що це не досягнення пана міністра, ніякого відношення до цього проекту, який був ще наданий і запропонований креативною Європою минулому Кабміну, немає. А тому ви винні в тому, що цілий рік затягнули процес і підписання цього документу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі Михайло Бондар?

Микола Княжицький, будь ласка.

 

11:34:40

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Фракція "Народного фронту" голосуватиме за цей законопроект. І закликає всіх присутніх в залі за нього проголосувати, оскільки це є ледь не перший серйозний крок інтеграції України в європейські програми, в тому числі і ті, які підтримують фінансово наші починання з європейською інтеграцією. Тому закликаємо всіх проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Ірина Геращенко, "Блок Петра Порошенка".

 

11:35:12

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую.

Шановні колеги, я просто хочу ще звернутися до уряду зараз. Під час обговорення цього законопроекту і ратифікації цієї угоди на нашому комітеті, ми також звернулися до уряду з проханням надати і комітетові і Верховній Раді України той план пріоритетних напрямків по яким буде реалізовуватися ця програма. Тому що колись, я пам'ятаю, коли на комітеті ми обговорювали реалізацію програми інформування населення про Європейський Союз, серед тих планів, які затверджували попередні уряди, були там виступи духових оркестрів як начебто теж це інформування про Європейський Союз і його цінності. То дуже важливо, щоб ми не тільки ратифікували цю угоду, а щоби дійсно плани і напрямки цієї програми вони відповідали змістам і до назви.

Тому ми чекаємо від вас зараз, ми ратифікуємо, але, щоб ви нам надали ваші плани. І за рік ми могли звітувати, ви могли звітувати перед нами, що зроблено в цій програмі.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця і підготуйтесь до голосування.

Хвилина віце-прем'єр-міністр Кириленко. Займайте свої місця, колеги.     

 

11:36:25

КИРИЛЕНКО В.А.

Шановний пане Голово, шановні колеги, ми вдячні всім депутатам  і всі комітетам, які підтримали ратифікацію цього законопроекту. Я зобов'язаний повідомити, що ми найближчим  часом оголошуємо конкурс відкритий на  посаду керівника  Національного бюро програми. І тому всі проекти, які будуть реалізовуватися в рамках "Креативної Європи", будуть визначатися  Національним бюро, яке повністю буде складатися із громадськості. Безумовно, що парламент також як законодавчий орган буде впливати на ці процеси.

Крім того, хочу сказати, бо тут згадувалась участь теперішньої команди міністерства, що це заслуга саме цього міністра і саме цієї  команди Міністерства   культури. На  жаль, мені дісталася  у спадок  справа програми "Креативна Європа" в абсолютно розваленому стані, і на  40 відсотків весь текст угоди довелось переробляти у тісній взаємодії із колегами  з Міністерства   закордонних справ. І саме за цього міністра  19 листопада  цього року вперше  в історії наших стосунків  з Євросоюзом на підписання  цієї угоди  особисто прибув Єврокомісар…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, займайте свої місця. 0077 – надзвичайно важлива постанова, проект закону, точніше, про ратифікацію.  Проект Закону  про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі "Креативна Європа": програма Європейського Союзу для сектору культури та креативності, та про співробітництво між Україною та Європейським Союзом у підпрограмі "Медіа" програми "Креативна Європа".

Шановні колеги,  будь ласка, прошу займайте свої місця. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! 0077 – проект Закону про  ратифікацію Угоди між Урядом України… (Шум у залі)

Шановні колеги, 0077 – проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейською Комісією. Готові голосувати? Будь ласка, сигнальне в цілому.  Прошу голосувати. 0077. Це сигнальне.

 

11:40:19

За-224

Колеги, а тепер просив би дуже уважно, це було сигнальне голосування, це було сигнальне голосування. Я прошу підтримати в цілому і прошу голосувати. Це було рейтингове голосування.  Будь ласка, прошу голосувати. Голосуємо.

      

11:40:47

За-244

Дякую.

Шановні колеги. Одна хвилина інформації. Після того як ми ухвалили проект Постанови про затвердження порядку денного цієї сесії в 241 голос, ми перейшли  до розгляду наступного питання порядку денного.

Під час розгляду наступного питання порядку денного до мене підійшов народний депутат Лещенко і сказав про те, що був випадок неперсонального голосування народного депутата Суслової. Через деякий час, не знаю, там через    3 хвилини, 5 хвилин, підійшла народний депутат Суслова і засвідчила, що вона підтримує рішення  про 3855, затвердження. Оскільки ситуація є неоднозначною, є заява депутатів, я прошу, доручаю регламентному комітету розглянути терміново це питання і внести пропозиції щодо подальших наших дій відповідно до Регламенту Верховної Ради України.

Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі. 0073. Мустафа Найєм, хвилину. Хвилину Мустафа Найєм, з трибуни, будь ласка.

 

11:41:55

НАЙЄМ М.

Владимир Борисович, давайте не дурить друг друга. Правда, я с большим уважением отношусь к вам и к нашим всем коллегам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. И это взаимно.

 

НАЙЄМ М. Мы 30 раз проводили это голосование. Мы точно видели, что в зале фальсификуют голоса. Мы точно знаем, что есть дубликаты карточек, мы сами видели, как в разных секторах голосуют. Мы можем дурить друг друга, рассказывать, что будет регламентный комитет принимать какое-то решение, но по факту сейчас уже повестка дня рассматривается. Давайте уважительно относится друг к другу. У нас есть заявление, согласно 47 статье, давайте четко сделаем простую вещь, переголосуем и пойдем дальше.

Более того, вы знаете причину этого, причина не в том, что мы не хотим голосовать. Вы реально проталкиваете законопроект, который противоречит логике, демократии, то, за что мы боролись до этого. Давайте вынесем законопроект, проголосуем повестку дня, пойдем дальше работать. Зачем мы устраиваем этот цирк?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні колеги народні депутати, мова йде про затвердження порядку денного. І я теж з величезною повагою ставлюся до вас, шановні колеги народні депутати. Очевидно, це був 241 голос, з яких "Блок Петра Порошенка" – 90, "Народний фронт" – 55, "Опозиційний блок" – 22, "Самопоміч" – 20, партія "Відродження" – 7, Радикальна партія Олега Ляшка – 17, "Воля народу" – 11, "Батьківщина" – 9 і позафракційних – 10.

Тому мова йде про те, що ви зафіксували, тому на виконання норми закону, я одразу направляю це питання до регламентного комітету, нехай розгляне і внесе пропозицію. Зараз, зараз, зараз. (Шум у залі)

Колеги, давайте, йдемо далі. 0078 – проект Закону про ратифікацію Протоколу… (Шум у залі)

0078 – проект Закону про ратифікацію Протоколу про реєстр викидів і перенесення забруднювачів. 0078. Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. 0078. Вибачте, 0073 – проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених. Є пропозиція за скороченою процедурою, розглянути даний проект постанови. (Шум у залі)

 Шановні колеги! Ще раз наголошую, я направлю зараз це звернення на… Я направлю зараз це звернення в регламентний комітет, але ми дійшли щойно до згоди з Мустафою Найємом, я зараз поставлю пропозицію щодо повернення до результатів… до голосування щодо повернення  до розгляду цього питання, 3855. (Шум у залі)

Наголошую на тому, хто підтримує пропозицію, я поставлю на  голосування, хто підтримує пропозицію переголосувати даний проект постанови. (Шум у залі)

0073, будь ласка, проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених.

Є пропозиція: за скороченою процедурою. Займайте свої місця.

Ірина Геращенко, хвилину.

 

11:47:16

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, від імені комітету євроінтеграції, я хочу звернутися до єврооптимістів.

Шановні єврооптимісти, ми підтримуємо повністю необхідність особистого голосування. Але я вас дуже прошу, якщо ви хочете   бути святіше Папи Римського, будь ласка, так само приходьте на  роботу, в тому числі і на комітети, щоб у нас на комітетах був Регламент, в тому числі за  участі єврооптимістів.

І я звертаюся від комітету євроінтеграції до Голови Верховної Ради  щодня оголошувати перелік тих депутатів, які  відсутні на роботі, щоб всі бачили:  хто є, кого – немає. А не ті, хто до трибуни підбігли на 5 хвилин побушувати, а потім – зникли. Сидимо працюємо так,  сидимо з 10 до 18 і на комітетах також.

І від нашого  комітету я прошу опублікувати прізвища всіх, хто не  ходить на комітети і зриває їх кворум, бо там дуже багато єврооптимістів. А наша  робота не лише в залі, а й на комітетах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, з великою шаною і повагою до кожного народного депутата, я вимагаю такої ж зворотної поваги.

Прошу, 0073, за скороченою процедурою розгляд, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:48:42

За-151

Будь ласка, доповідайте.

Серватюк. Перший заступник голови Державної прикордонної служби Серватюк Василь Миколайович. (Шум у залі)

Шановні колеги! Будь ласка,  доповідайте з ложі уряду.

Є у нас заступник прикордонної служби? (Шум у залі)  Є у нас заступник керівника прикордонної служби? Перший заступник керівника прикордонної служби? 0073. (Шум у залі)

Добре, шановні колеги, Ігор Гузь. Ігор Володимирович, будь ласка, співдоповідайте. (Шум у залі) Після розгляду цього питання я дам слово.

Будь ласка, Ігор Гузь.

Будь ласка, доповідайте.

 

11:51:18

ГУЗЬ І.В.

Володимир Борисович, давайте якось розблокуємо роботу трибуни і парламенту, тоді будемо доповідати, бо це ненормальна ситуація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину – Олег Ляшко. (Шум у залі)

 

11:51:46

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, перше, давайте подивимося перелік законопроектів. Надзвичайно важливі закони про ратифікацію...  (Шум у залі) Про ратифікацію угод – раз.

Друге. У мене... (Шум у залі)  Бачите, демократія яка...

 

НАЄМ М. (Із залу) Олег, ты сам боролся против Януковича, а делаешь тоже самое.

 

ЛЯШКО О.В. Бачите, яка  демократія у Наєма: коли йому виступати – він виступає, він виступає, йому ніхто не заважає. Коли ми намагаємося сказати – не дають слова, оце така демократія.

Тепер в мене питання: чому ви не блокували трибуну, коли тут протягували антиконституційні зміни до Регламенту? Чому ви не блокували трибуну, коли тут протягували антиконституційні зміни до Конституції? Чому ви за них голосували?

Ви голосуєте за антиконституційні  закони, тоді це нормально. Коли ми просимо працювати – ви блокуєте трибуну. В мене прохання до парламенту: давайте не смішити народ, давайте працювати. Хто порушує закон – склади мандат, іди гуляй. Я хочу працювати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обмінялися думками, так, дуже емоційно. Все.

 

ЛЯШКО О.В. Дайте закінчити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд – закінчуйте. (Шум у залі)

Все. Шановні колеги народні депутати, відповідно до Регламенту Верховної Ради України, я оголошую тридцятихвилинну перерву.

Дякую за увагу.

 

(Після перерви)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вітаю, колеги, прошу займати свої місця. Продовжуємо нашу роботу.

Колеги, займаємо свої місця. Я думаю, що емоції – не самий кращий  порадник в тих чи інших питаннях. Зараз ми зібрались, предметно поговорили, і я думаю, що питання врегулюємо наступним чином: я даю доручення зараз регламентному комітету розглянути заяву народних депутатів щодо факту неособистого голосування. Прошу негайно комітет розглянути це питання, з'ясувати всі обставини і внести пропозиції Верховній Раді України з метою того, щоби завтра з 10 до 11 години ми це питання ще раз проголосували.

По всіх питаннях ми порозумілись. І я думаю, що тут не буде жодних застережень з цього приводу.

Будь ласка, Павло Пинзеник, хвилину, керівник комітету.

 

12:46:49

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, Комітет з питань Регламенту неодноразово звертав увагу Верховної Ради і Президії Верховної Ради на те, що повноваження, пов'язані зі з'ясуванням обставин неособистого голосування Регламент покладає на Лічильну комісію Верховної Ради України. Прошу надати відповідне доручення Лічильній комісії Верховної Ради України. Є такий у нас постійний орган, це його пряма компетенція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Лічильна комісія і регламентний комітет, спільно розглянути і внести пропозиції. Доручення оприлюднено, я прошу його виконати негайно, як тільки буде можливість.

А з точки зору голосування, ми завтра повернемося до цього питання і ще раз проголосуємо.

Йдемо далі. 0073. Будь ласка, ще раз, ми проголосували за скорочену процедуру. Є вже доповідач? Будь ласка, Серватюк Василь Миколайович. Доповідайте.

 

12:48:16

СЕРВАТЮК В.М.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати! У травні минулого року було підписано Угоду між урядами України та Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених. Угодою передбачається створення інституту прикордонних уповноважених на українсько-білоруській ділянці державного кордону. Також угодою визначено порядок співробітництва прикордонних уповноважених України  та Республіки Білорусь, в тому числі порядок проведення зустрічей, проведення спільних розбірів, розслідувань, порядок обміну інформацією тощо.

За висновком Міністерства юстиції України, угода потребує ратифікації. З метою ратифікації угоди, Адміністрація Державної прикордонної служби України було розроблено відповідний законопроект. Законопроектом було погоджено без зауважень з усіма зацікавленими центральними органами виконавчої влади. Розпорядженням уряду від 9 грудня минулого року було прийнято рішення подати угоди до ратифікації. 27 січня цього року законопроект було розглянуто на засіданні Комітету у закордонних справах. Від білоруської сторони на сьогоднішній день отримана інформацію про завершення внутрішньодержавної процедури.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, займайте свої місця

Прошу співдоповідь, Ігор Гузь.

 

12:50:03

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня. Шановні друзі, важлива насправді постанова. Комітет закордонних справ на своєму засіданні 27 січня цього року розглянув внесений кабміном проект Закону про ратифікацію угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект та ратифікувати угоду. Відповідно науково-експертне управління Апарату Верховної Ради підтримує. Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції також підтримує. Тому просимо підтримати це рішення одноголосно.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати в цілому даний проект Закону про ратифікацію.

Зараз буде сигнальне голосування, я прошу всіх підтримати даний проект закону. Будь ласка, сигнальне за ратифікацію, прошу підтримати, 0073

 

12:51:33

За-186

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця, шановні колеги, народні депутати.

Будь ласка, колеги, займаємо місця для голосування за проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених. Давайте, сигнальне голосування, прошу всіх підтримати, колеги, ратифікацію. 0073, сигнальне. Голосуємо. 

 

12:52:40

За-212

Підходять депутати, я бачу. Я бачу, що підходять депутати. Будь ласка.

Ще раз сигнальне голосування, ратифікація, 0073. Прошу голосувати колеги. Голосуємо. Давайте, всі голосуємо.

 

12:53:18

За-222

Я бачу. Ну що голосуємо? Готові?

Будь ласка, 0073 – в цілому. Прошу голосувати. Голосуємо. 0073. Голосуємо. Прошу підтримати. В цілому.

 

12:53:51

За-233

Закон ратифіковано.

Дякую. Закон ухвалено… ратифікацію. Про ратифікацію. 

0078 – проект Закону про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Замміністра екології – Вронська.

Будь ласка, є пропозиція за скороченою процедурою голосувати.  Прошу підтримати. 150 голосів нам потрібно, це процедурне рішення. Прошу голосувати. Голосуємо.

 

12:54:29

За-177

Ухвалено рішення.

Будь ласка,  доповідайте.

 

12:54:39

ВРОНСЬКА Г.О.

Шановний Володимире Борисовичу,  шановні народні депутати, до вашої уваги пропонується  ще один законопроект про ратифікацію, підготовлений Міністерством екології та природних ресурсів. Мова іде  про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Це дуже важливий протокол для сфери охорони довкілля. Він був підписаний, насправді, у Києві ще  у 2003 році під час проведення конференції  міністрів "Довкілля для Європи". На початок цього року його ратифікували майже 38 країн. Україна одна з небагатьох країн, яка ще не ратифікувала цей протокол. І слід відзначити, що у міжнародних документах це протокол називають "київським", тому наразі дуже доцільно його ратифікувати саме  зараз. Проект Закону про ратифікацію протоколу розроблено Міністерством екології та природних ресурсів.

Метою законопроекту є ратифікація  Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Реєстр включатиме дані про потенційно небезпечні   хімічні речовини та забруднювачі, які викидаються в атмосферу, скидають в ґрунт, воду чи  транспортують з території  підприємств для  їх обробки  або утилізації.

Ми погодили законопроект  з усіма міністерствами. Офіційний переклад було легалізовано Міністерством закордонних справ. Принагідно хочу зазначити, що у минулому році була зустріч, четверта зустріч сторін  міжнародної Орхуської конвенції, де всі інші сторони  конвенції закликали Україну ратифікувати цей протокол і втілювати його в життя.

Прошу підтримати законопроект.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

12:56:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До співдоповіді запрошується  голова Комітету у  закордонних справах Гопко  Ганна Миколаївна. Будь ласка.

 

12:56:32

ГОПКО Г.М.

Доброго дня,  шановні колеги! Просимо підтримати цей дуже важливий проект Закону про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів. Комітет у закордонних справах  розглянув і рекомендує одноголосно Верховній  Раді ухвалити, підтримати цей законопроект в цілому.

Зазначений протокол є інструментом конвенції Європейської  економічної комісії ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля. Так звана Орхуська  конвенція,  вона була ратифікована Верховною Радою ще 6 липня 1999 року. В результаті ратифікації поданого протоколу та подальшої його реалізації громадськість  матиме ширший доступ до електронних, загальнонаціональних реєстрів викидів і перенесення забруднювачів, а це сприятиме участі громадськості в процесі ухвалення рішень з питань, що стосуються довкілля.  Також в протоколі визначаються   основні елементи системи реєстру викидів і перенесення забруднювачів, порядок збору і зберігання документації про дані за допомогою яких була  отримана звітна документація. 

Тому, прошу підтримати цей  важливий документ і проголосувати за основу, і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, є потреба обговорювати?  Є бажаючі обговорювати?  Є. Так,  будь ласка, запишіться: два – "за",  два – "проти".   Будь ласка,  два – "за",  два – "проти". 

Бондар Михайло,  "Народний фронт".

 

12:58:16

БОНДАР М.Л.

Бондар Михайло,  "Народний фронт". "Народний фронт" буде однозначно підтримувати ратифікацію цієї угоди. Але  так як колега нагадував, ще раз звертаюся до всіх структур, щоб провели розслідування і покарали всіх винних, хто фальсифікував тендер по кіотських грошах, щоб всі ці люди були покарані.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.   

Олена Сотник, "Самопоміч",  будь ласка. 

 

12:58:52

СОТНИК О.С.

Шановні колеги,  насправді дуже важлива угода, яка дає можливість через прозорість контролювати, в тому числі громадськості, процеси, які пов'язані із захистом навколишнього середовища. Тому дуже просимо підтримати і фракція "Самопоміч"  також буде підтримувати ратифікацію цього протоколу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Литвин, "Воля народу", будь ласка.

 

12:59:17

ЛИТВИН В.М.

Шановний головуючий, шановні колеги, очевидно немає питань з приводу того підтримувати чи не підтримувати цю законодавчу пропозицію, яку ми зараз розглядаємо. Разом з тим, було б правильно, я підтримую одного з попередніх виступаючих, який говорив про Кіотський протокол. Якби Міністерство профільне, яке обезглавлене і немає міністра, проінформувало про результати розслідувань щодо розкрадання грошей за Кіотським протоколом. Бо ми приймаємо рішення, гроші надходять, а продовжується їх активне розкрадання. Я розумію, що настрій тимчасовості, я розумію, що сьогодні виконавча влада у нас в повному розвалі, але я просив би підтримати пропозицію, щоб у п'ятницю на "годині запитань до Уряду" було надано вичерпну інформацію від міністерства, а також від Міністерства внутрішніх справ чи Генпрокуратури, які розслідують цю справу. В якому стані розслідування, хто винний, щоб назвали конкретні прізвища? І що зроблено для того, щоб ці кошти були повернені для держави? Оскільки йдеться не лише про внутрішню проблему, а про те, що відбувається приниження України і втрата авторитету України на міжнародній арені. Нам же ніхто не буде довіряти, коли кошти, які надходять в Україну, вони просто тупо розкрадаються. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Томенко і переходимо до голосування. Пане Миколо, секундочку, я прошу депутатів зайти в зал, через хвилину відбудеться голосування. Будь ласка, Микола Томенко.

 

13:00:57

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, дуже відповідальна угода, ми її підтримуємо і комітет підтримує, хоча звичайно бажано було б на комітеті розглянути, оскільки у нас деякі, от угода не вносилася з 2004 року. Але як внеслася, через 10 днів її винесли на ратифікацію. Мені здається, що такі серйозні відповідальні документи мусять профільні комітети розглядати. А чому вони відповідальні? Тому що, якщо, тут , я думаю, всі прочитали цю угоду, особливо додатки до неї. І ви побачите скільки класифікаторів, по якій кількості класифікаторів треба в реєстр буде вносити інформації. Для прикладу, у селі бойня буде, чи кузня, де працюватиме 10 людей і як вони забруднюють повітря, треба буде вносити в цю угоду.

Тому, на мою думку, треба подумати над механізмом виконання, подумати як відновити права у нас екологічної інспекції, яка не може це перевіряти, хто ж тоді буде писати скільки там забруднення? І найважливіше, подумати над тим, щоб ми повернули управління системою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершуйте.

 

13:02:08

ТОМЕНКО М.В. …щоб ми все-таки повернули в систему державного управління роботу, – пане Андрію і колег, звертаюсь –  по утилізації. От зараз ведеться розмова про кращих міністрів, європейських, американських і багато американських, європейських міністрів на догоду американським чи європейським  бізнесменам позабирали і вони не платять ніяких податків. У нас рік не платить податок на утилізацію, ні "Пепсі-кола", ні "Кока-кола" – не бідні організації. Таким чином, місцеві громади не мають грошей для того, щоб нормально займатися утилізацію, ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Прошу заходити в зал, приготуватись до голосування. Я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про ратифікацію Протоколу про реєстр викидів і перенесення забруднювачів, 0078. Сигнальне голосування, колеги, прошу проголосувати. Прошу голосувати.

 

13:03:24

За-204

Колеги, я прошу зайти в зал, я прошу депутатів, які знаходяться зараз в кулуарах, зайти в зал і зайняти робочі місця. Немає політичних дискусій по ратифікації, просто необхідно, щоб депутати працювали. Колеги, будь ласка,  заходимо в зал, покличте своїх колег по фракціях. І секретаріат Верховної Ради прошу повідомити, що відбувається голосування.

Колеги, ще раз ставлю сигнальне голосування, 0078. Сигнальне голосування, ратифікація важливої угоди. Будь ласка, голосуємо.

 

13:04:26

За-212

Колеги… Я почекаю хвилинку і прошу запросити колег депутатів у зал.

Прошу повідомити ще раз секретаріат Верховної Ради про те, що відбувається голосування.

Колеги, прошу зайти в зал.

Колеги, я  говорив на нараді у  Голови, що  величезною проблемою є, коли відбувається кнопкодавство. Але найбільшою проблемою цього парламенту є відсутність депутатів на робочих місцях. Це ставить під загрозу величезну кількість концептуальних питань. І нам необхідно так само законодавчо дати ініціативу, яка би мала механізми впливу на депутата, щоб вони ходили на роботу і виконували свій обов'язок. Це сором для  парламентаризму, коли депутати не присутні на робочих місцях. І має бути механізм впливу на депутатів,  і запропоную законодавчо цей механізм.

Колеги, прошу зайти в зал і зайняти  робочі місця.

Я ще раз ставлю сигнальне голосування  0078.

Будь ласка, 0078 сигнальне голосування.

 

13:06:20

За-222

Ще троє чоловік  заходять, заходьте, будь ласка.

Друже Максим. Заходіть в зал, займайте робочі місця.

Готові? Зайняли всі робочі місця? Володя! Володя, займіть робоче місце, щоб ми  могли проголосувати.

Отже, ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Протоколу про реєстр викидів і перенесення забруднювачів, номер 0078. Прошу проголосувати за цей Закон в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати, шановні колеги, 0078, в цілому.

Голосуємо.

 

13:07:27

За-233

Рішення прийнято.

Колеги, прошу залишатися на робочих місцях, працювати далі.

 

Наступний законопроект –  проект Закону 0079, проект Закону про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС – угода про  торговельні аспекти прав інтелектуальної власності.

Я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою. 0079 – скорочена процедура. Прошу проголосувати, прошу підтримати.

 

13:08:08

За-181

Рішення прийнято.

В залі дисципліна відновлена, порядок відновлений в залі. І я запрошую до доповіді заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Микольську Наталію Ярославівну. Будь ласка.

 

13:08:32

МИКОЛЬСЬКА Н.Я.

Шановні народні депутати, представляємо на ваш розгляд внесений Президентом України законопроект, який передбачає прийняття Україною протоколу про внесення змін до Угоди Світової організації торгівлі ТРІПС (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights). Угоди, яка стосується торгівельних аспектів в питанні інтелектуальної власності та надання згоди на його обов'язковість для України.

Якщо коротко, суть протоколу полягає у наступному. Лікарські засоби, які є об'єктом авторського права, як і кожний такий об'єкт дані ліки мають власних авторських прав, який може регламентовувати їх використання. Але досить часто і зараз ми маємо таку ситуацію можливі випадки, коли вирують епідемії в країні певних небезпечних хворою і власник права на ці ліки не дає право їх використовувати. В такому разі, з огляду на високе соціальне значення деяких ліків, є процедура в цілому світі відома як примусове ліцензування, коли дозволяється виробництво ліків без дозволу власника авторських прав лише для подолання незвичайної ситуації у країні. Також в країні, де вирує епідемія, може бути просто... не бути необхідних потужностей, власне, для виробництва таких лік або технології для забезпечення потреб держави в таких ліках. В такій ситуації єдиним виходом є звернення до інших країн  по допомогу з цим ліками.

Саме для вирішення цих проблем був розроблений протокол, який вносить необхідні зміни у відповідні угоди СОТ. Прийнявши законопроект, ми, світова та вітчизняна системи охорони здоров'я отримують додаткові інструменти для боротьби з небезпечними хворобами і виникнуть додаткові можливості для наших виробників, і ми зможемо формувати наш імідж як надійний і прогнозований торгівельний партнер Світовій організації торгівлі.

Ми просимо підтримати цей законопроект, незважаючи на те, що є він технічним питанням, але його впровадження...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили? Будь ласка, 10 секунд.

 

МИКОЛЬСЬКА Н.Я. Його впровадження може стати дуже важливим кроком для забезпечення безпеки здоров'я наших громадян і нерозповсюдження епідемії в цілому світі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова комітету Гопко Ганна Миколаївна, будь ласка.

 

13:11:06

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, колеги! В продовження того, щойно сказала Наталія Микольська, дійсно це дуже важливий протокол, який потрібно ратифікувати для того, щоб забезпечити громадян України ліками, особливо в період епідемій.

Я хочу сказати, що в минулому році також наш парламент ухвалив в непростій боротьбі, але дуже важливі закони, зокрема закупівлю ліків через міжнародні організації. І це був вимушений крок, для того щоб боротися з корупцією і в Міністерстві охорони здоров'я, і в уряді.

І тому в цьому році для нас також, попри цей законопроект, який ми зараз будемо ратифікувати, дуже важливо, щоб: а) закупівля ліків по всім державним програмам через міжнародні організації відбулася вчасно; щоб тендери були проведені також вчасно, щоб всі пацієнти України різних захворювань (онкологічних, гемофілія, гепатит, туберкульоз) були забезпечені, щоб не було зриву програм.

Комітет у закордонних справах на своєму засіданні 27 січня розглянув проект, внесений Президентом України про прийняття Протоколу про внесення до Угоди ТРІПС, і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти Протокол про внесення до Угоди ТРІПС. Дуже дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, є потреба обговорювати чи голосуємо? Голосуємо. Будь ласка, колеги… Є потреба, так? Добре. Будь ласка, два – "за", два – "проти". Будь ласка, прошу записатися: два – "за", два – "проти".

Наталія Веселова, "Самопоміч".

 

13:12:50

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу передати слово Ірині Сисоєнко.

 

13:12:56

СИСОЄНКО І.В.

Шановні колеги, Україна вже давно є учасником міжнародної Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності. В нормах діючого законодавства України існує визначення примусової ліцензії. Що це означає? Це значить, що національний товаровиробник фармацевтичної сфери має право за рішенням Кабінету Міністрів України в разі оголошення надзвичайної ситуації, наприклад епідемії, для забезпечення потреб охорони здоров'я, в тому числі, наголошую, з некомерційною метою, може виробити без рішення і дозволу власника патенту необхідні лікарські засоби. І це все вже існує в діючому законодавстві України.

Даним протоколом ми підтверджуємо те, що Україна стає учасником цього протоколу, і те саме, окрім забезпечення потреб внутрішнього ринки, може те саме робити і по відношенню до інших країн, які є учасниками даної міжнародної угоди, це може бути тоді, коли в країні немає необхідної кількості виробничих засад для власного виробництва або вони є в недостатній кількості.

Тому це є надзвичайно важливим і прошу підтримати це і проголосувати за ратифікацію цього протоколу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Силантьєв передає Галасюку слово. Будь ласка.

 

13:14:34

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний пане головуючий, шановні колеги народні депутати, фракція Радикальної партії підтримує ратифікацію цього договору. Але разом з тим я хочу наголосити, що ми маємо дбати про вітчизняну фармацевтичну галузь так само, як про будь-яку галузь, в якій створюється висока додана вартість.

Тому я хочу звернутися до уряду і хочу запитати. Чому не виконується складова Коаліційної угоди, яка називається "прискорений економічний розвиток", яка в собі включає абсолютно конкретні рецепти щодо встановлення умов для українського виробника, які є не гіршими, а кращими, ніж у наших конкурентів в Польщі, в Туреччині, в Словаччині. І коли я кажу про такі умови, то я кажу в тому числі про умови оподаткування, я кажу в тому числі про умови захисту інтелектуальної власності, в тому числі про умови підтримки української науки, яка є основою для таких індустрій, якою є фармацевтична індустрія. В тому числі я кажу про створення експертно-кредитного агентства, проти якого виступила ганебна абсолютно і непрофесійно Голова Національного банку Гонтарева.

Тому ми маємо дбати про власного вітчизняного виробника, який створює високу додану вартість, який не просто закордон експортує там, чи зерно, чи металобрухт, чи якісь необроблені матеріали, а який експортує продукцію з високою доданою вартістю, машинобудування, фармацевтика, інші види промисловості, які все ще є в Україні.

Тому я хочу наголосити, що фракція Радикальної партії не дасть знищити українську промисловість і ми будемо приймати всі закони, які спрямовані на підтримку вітчизняного виробника, тоді будуть ціни стабільними, тоді зможе прийти людина і в аптеці купувати по нормальних цінах ліки, бо, коли вони будуть вироблені в Україні і не будуть прив'язані до курсу долара, який не контролюється Національним банком, тоді будуть нормальні ціни і нормальний добробут громадян. Тому, дбаючи про промисловість, ми дбаємо про кожного громадянина України, про кишеню кожного громадянина і це є справжній добробут і європейська…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Дмитро Голубов, "Блок Петра Порошенка".

 

13:16:50

ГОЛУБОВ Д.І.

Передаю слово депутату Гончаренко.

 

13:16:54

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Уважаемые коллеги! На самом деле поддерживаю этот закон, и он действительно очень важен, в том числе и медицины и фармацевтики. Однако хотел бы сказать, что нам действительно нужно не забывать, что мы имеем мощную отечественную фармацевтическую промышленность. Когда нам докладывает Минздрав, как огромное достижение, что мы получили от Литвы 5 тысяч 400 доз "Тамифлю", а в это время, согласно тех данных, которые я получил, у нас на складах в Украине 240 тысяч доз, из которых 105 тысяч доз, у которых закончился срок годности. То есть государство закупило препараты, этот препарат не был использован, государственные средства были фактически выброшены, а сегодня замминистра здравоохранения предлагает утилизировать этот просроченный "Тамифлю" путем добровольного распространения в регионы для использования. То есть вместо того, чтобы утилизировать лекарственные средства согласно закону, его уничтожить, и предлагается его утилизировать в организмах украинцев. Вот такое мы допускать не можем.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, всі бажаючі виступили. Я прошу колег депутатів заходити в зал, займати робочі місця. Колеги! Прошу зайти в зал зараз відбудеться голосування. Будь ласка.

Я ставлю сигнальне голосування по проекту закону 0079. Прошу проголосувати, підтримати. Сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

13:18:45

За-211

Колеги, я ще раз запрошую депутатів зайти в зал, зайняти робочі місця. Колеги, хто в кулуарах, прошу зайти в зал. Секретаріат Верховної Ради  прошу повідомити депутатів, що відбувається голосування. Прошу  депутатів повідомити своїх колег, що відбувається голосування. Прошу зайти в зал. Покличте депутатів з кулуарів.

Я ставлю ще раз, колеги,  сигнальне голосування  проекту Закону  0079. Сигнальне голосування, прошу проголосувати, прошу  взяти участь в голосуванні. Будь ласка, 0079.

 

13:19:51

За-221

Я прошу зайти в зал, зараз відбудеться вже голосування. Прошу покликати депутатів, які знаходяться в кулуарах. Колеги,   4 голоси важливі для ратифікації. Коли мені  інколи говорять, а  що ми важливого приймаємо, кожна ратифікація – це зміцнення  нашого  міжнародного  законодавчого поля. Колеги, зайшли  в зал. Давайте ще одне сигнальне, перевірити, контрольне  і голосуємо. Отже, сигнальне 0079. Прошу проголосувати. 0079, прошу проголосувати. 

 

13:20:44

За-225

Прошу не виходити, повернутись. Прошу повернутись. Ні, зараз буде голосування, це було   контрольне. Колеги,  це було контрольне.  Зараз буде голосування. Будь ласка, воно вже буде,за секунду.

Колеги, я ставлю на голосування проект Закону про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС (0079) – в цілому.

Прошу бути уважними, прошу проголосувати в цілому 0079.   Будь ласка, голосуємо. Голосуємо.

 

13:21:37

За-231

Рішення прийнято. 

Наступна ратифікація, яка в нас на порядку денному – це проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Японії (0080). І я прошу підтримати його розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

13:22:10

За-160

Рішення прийнято. 

Я запрошую до доповіді заступника  міністра фінансів Шевальова Артема Валентиновича,  будь ласка.

                     

13:22:24

ШЕВАЛЬОВ А.В.

Дякую, Андрію Володимировичу.

Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону  України про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо Кредитної угоди про Другу позику на політику розвитку на здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва.  Йдеться про позику в 300 мільйонів доларів, яка прив'язана до реалізації проекту політики розвитку Світового банку, яка вже була ухвалена і реалізована минулого року, і яка б вже була отримана в вересні 2015 року.

На сьогоднішній день Урядом Японії здійснено відповідні внутрішньополітичні заходи для того, щоб погодити японську частину додаткової угоди - ці 300 мільйонів. Сьогоднішня ратифікація дозволить нам вже протягом найближчих  3-х тижнів  отримати зазначені кошти до Загального фонду державного  бюджету. Як я зазначав, йдеться про кредит в 300 мільйонів доларів, кредит буде надано на 20 років з 6-річним пільговим періодом і з відсотковою ставкою менше 1 відсотка.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Гопко Ганна Миколаївна.

 

13:23:43

ГОПКО Г.М.

Доброго дня,  шановні колеги! Я хочу сказати, що дуже важливо    сьогодні проголосувати і підтримати проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо кредитної програми про Другу позику на політику розвитку та здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва.

Комітет у закордонних справах розглянув і рекомендує ухвалити цю угоду, тому що це дозволить нам отримати 300 мільйонів доларів США до державного бюджету, всього-на-всього, менша процентна ставка один відсоток річних.

Хочу сказати, що Японія головує в цьому році, в великій сімці Японія є стратегічним партнером для України і яка дуже багато доклала зусиль для того, щоб допомогти Україні здійснювати реформи. Але під час уряду Януковича дуже багато було дискредитовано і була підірвана довіра до України, як країни в цілому. І тому нам дуже важливо відновлювати довіру до нас, і зокрема ця допомога, яка йдеться, і зокрема від уряду Японії, і переселенцям, і для того, щоб відновлювати дороги, і впроваджувати інновації, вона має бути під жорстким контролем.

І хочу сказати, що цього тижня був знаковий візит в парламент, це візит спікерів країн Північної Європи та Балтії. І якщо ми поспитаємося, який зміст цих візитів, вони питають вже, як запрацювали антикорупційні інституції, як ми вирішуємо внутрішні проблеми, не лише ситуація на сході і мирне врегулювання? І тому ми маємо докласти надзусиль для того, щоб показати, що парламент, разом з урядом, з Адміністрацією Президента вирішують внутрішні проблеми, борються реально з корупцією для того, щоб наші міжнародні партнери, серед яких і Японія, надалі підтримували і ми могли відновити довіру, і в такий спосіб будувати стосунки з нашими стратегічними партнерами. А ви знаєте, що Японія свого часу теж постраждала від Російської Федерації і боротьба за їхню територіальну цілісність триває більше 70 років. Дякую за увагу і пропоную підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги! Є бажаючі взяти участь в обговоренні, колеги? Немає, я не помиляюсь?

Тоді, шановні колеги, переходимо до голосування. Прошу депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування. Прошу секретаріат повідомити, щоб депутати зайшли в зал, приготувались до голосування. Запросили депутатів, колеги? Колег по фракції запросіть.

Я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії (номер 0080), сигнальне голосування. Прошу проголосувати, прошу взяти участь в голосуванні. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:27:06

За-190

Колеги, запросіть в зал депутатів. Колеги з кулуарів, прошу заходити в зал, прошу займати робочі місця.

Колеги, готові? Прийшли в зал, я ставлю на голосування сигнальне, 0080, ратифікацію Угоди. 0080, прошу проголосувати сигнальне голосування, будь ласка.

 

13:28:31

За-201

Не встигли 6 чоловік. Добре, давайте 1 хвилину Віктор Пинзеник, я прошу колег заходити в зал, прошу колег закликати зайти в зал.

Поки депутати заходять, одна хвилина, Віктор Пинзеник. Будь ласка.

 

13:28:47

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я просив би вас  підтримати цей проект. Мова йде про  позику для бюджету на дуже вигідних країні умовах. Мова йде про кредит  термін якого 20 років, з 6-річним пільговим періодом. Тобто за цей час немає погашення  тіла кредиту. Відсоткова ставка за цим  кредитом в рамках одного відсотка. Кредит надається в єнах. Таких дешевих грошей Україна отримує дуже рідко. Тому нам важливо, щоб кошти на обслуговування… боргів українських були мінімальним.

Тому я прошу  вас підтримати цю Угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, це просто буде дуже поганий сигнал міжнародний, коли ми будемо в залі  провалювати голосування, подібні угоди. Я прошу колег покликати тих, кого немає в залі. Прошу зайти в зал тих, хто мене зараз чує. Прошу зайняти робочі місця депутатів, які знаходяться в залі. Можемо голосувати?

Колеги, я ставлю ще раз сигнальне голосування. Прошу: заходіть, займайте робочі місця. Кривенко двох знайшов. Вишуковувати депутатів і – на робочі місця! 

Отже, ще раз сигнальне голосування проект Закону про ратифікацію Угоди (0080), сигнальне голосування. Колеги, прошу проголосувати всіх гуртом, всім залом. Це державний законопроект. Голосуємо.

 

13:30:58

За-208

Колеги, я з вами пораджусь, давайте, ми тоді перенесемо на завтра в розділ "Прийняття рішень з раніше обговорених питань".

Приймається така форма? Нема заперечень? (Шум у залі) На завтра? Так. Але кажу, по раніше обговореним питанням. І давайте, ще одна ратифікація є. Давайте хоча б обговоримо ще одну ратифікацію, а потім я оголошу перерву.

Отже, я прошу підтримати пропозицію, розглянути за скороченою процедурою проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні (0082)

Прошу проголосувати за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

13:32:03

За-181

Запрошую до доповіді міністра закордонних справ Клімкіна Павла Анатолійовича. Павло Анатолійович, будь ласка.

 

13:32:29

КЛІМКІН П.А.

Шановний пане заступнику Голови Верховної Ради, шановні пані та панове народні депутати! Вперше, дійсно, вперше НАТО як міжнародна організація відкриватиме своє консолідоване представництво в Україні. І це є додатковим свідченням особливого партнерства між Україною  та НАТО. Це представництво буде, фактично, повноцінним посольством і засновується на базі офісу зв’язку і центру інформації та документації НАТО. Персонал буде користуватися всіма привілеями, відповідно до Віденської конвенції.

Через це представництво буде проходити координація всіх проектів, які зараз відбуваються у сфері нашої взаємодії з НАТО, включаючи ефективний розвиток трастових фондів, включаючи імплементацію меморандумів, які ми підписали. На сьогодні у нас, як ви знаєте, є сім проектів трастових фондів.

Прошу підтримати, оскільки це є визначальний крок у розвитку нашої співпраці з НАТО. Підкреслюю, це не є технічний момент, це є дуже важливий момент, який дозволить нам набрати нової динаміки у взаємодії з альянсом.

Дуже дякую і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Міністр прийшов доповісти дане питання. Це важливе питання, тому я прошу, закликаю депутатів в зал, щоб ми могли хоч по ньому прийняти рішення.

А зараз запрошую до співдоповіді голову Комітету в закордонних справах... Першого заступника голови Комітету в закордонних справах Климпуш-Цинцадзе Іванну Орестівну. Будь ласка.

 

13:34:33

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ І.О.

Шановний пане головуючий, шановні панове колеги депутати, я хотіла би підтримати від імені Комітету в закордонних справах слова міністра і заклик до того, щоб ми підтримали ратифікацію цієї угоди, оскільки вона дійсно є безпрецедентною.

Комітет у закордонних справах на своєму засіданні 2 лютого розглянув внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні і ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати угоду. Ратифікація зазначеної угоди, як ви, сподіваюсь, розумієте, створить договірно-правові основи для діяльності представництва НАТО, яке об'єднає в собі офіс зв'язку НАТО в Києві та Центр інформації та документації НАТО в Україні, надавши їм повністю привілеї, імунітети та сприяння, які надаються дипломатичним агентам акредитованим в Україні, відповідно до положень Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

Знову ж таки, підкреслюю, це є безпрецедентним кроком, як у відносинах Україна – НАТО, так і взагалі за всю історію існування Організацією Північноатлантичного договору як міжнародної організації як такої. НАТО відкриває консолідоване представництво в країні і це відбувається саме в Україні, що підкреслює особливість нашого з ними партнерства. Ще одним ключовим моментом угоди є координація всіх проектів, що фінансуються НАТО в Україні в рамках трастових фондів, як казав пан міністр, в рамках програми "Наука заради миру і безпеки" і безпосередньо через представництво НАТО в Україні як єдиного органу будуть реалізовуватися цілі, і завдання, і координація всіх цих проектів.

Ми просимо підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є бажаючі обговорювати, взяти участь в обговоренні? Є, так?

Будь ласка, я прошу включити: два – "за", два – "проти". І представників фракцій під час виступу, я хотів би, щоб ви у своїх виступах полум'яно наголошували заходити, повертатись депутатів на робочі місця і голосувати за НАТО. Бо агітувати по ефірах дуже легко, а це, виявляється, дуже важко: бути в залі і голосувати за ключові питання нашої співпраці. І я прошу всіх депутатів закликати до цього з трибуни Верховної Ради.

Запрошую до слова від Радикальної партії. Ленський передає слово Олегу Ляшку. Будь ласка.

 

13:37:27

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша фракція буде підтримувати ратифікацію Угоди щодо представництва НАТО в Україні. Але, шановні колеги, я хотів би до вас звернутися і сказати інше.

Ніщо і ніхто не може більше дискредитувати наш парламент, ніж ми самі. Перед цим розглядається питання ратифікації кредитної угоди з Японією, як сказав колега, 300 мільйонів доларів під 1 процент на 20 років. І ми не можемо ратифікувати цю угоду. Давайте спитаємо в будь-якого, малого, середнього, чи великого, підприємця: якби йому була можливість взяти кредит на 20 років під 1 процент, перші 6 років взагалі не виплачувати кредит, обсяг кредиту – 300 мільйонів, чи знайшов би він можливості поїхати до того, хто дає цей кредит, пригостити його, домовитися, виставитися, аби тільки взяти кредит? Я думаю, що тут би черга стояла людей під такі умови взяти кредит.  

Я вважаю, що неголосування за ратифікацію японського кредиту – це дискредитація України, це дискредитація українського парламенту, це неповага до наших партнерів з Японії. Якщо ми нездатні приймати рішення, які треба країні, якщо ми нездатні прийти в робочий день у середу 226 депутатів, щоб проголосувати, для чого нам така чисельність депутатів? Давайте внесемо зміни до конституції, є 150 депутатів в парламенті, давайте чисельність парламенту встановимо на рівні 150 депутатів, які усвідомлюють свою відповідальність, які приходять і голосують. Не принижуйте український парламент, не принижуйте український народ таким безвідповідальним ставленням до своєї роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за підтримку.

Борис Іванович Тарасюк, будь ласка.

 

13:39:46

ТАРАСЮК Б.І.

Шановні колеги, зразу хочу сказати, що фракція "Батьківщина" підтримає ратифікацію цієї угоди з НАТО, оскільки саме фракція "Батьківщина" першою була після перемоги революції гідності, яка внесла пропозицію про скасування так званого ганебного позаблокового статусу і повернення курсу на членство в НАТО.

Як людина, яка була причетна до створення першої установи НАТО в Україні, а саме офісу Центру інформації і документації в Україні, я хочу привернути вашу увагу до наступного.

Міністр закордонних справ в своєму виступі сказав, що створюється вперше в Україні повноцінна дипломатична установа, НАТО в даному разі. Всі дипломатичні установи іноземних держав і міжнародних організацій, які діють в Україні, забезпечують функціонування своїх установ шляхом, або оренди, або придбання у власність приміщень.

У мене питання виникає до міністра закордонних справ. А чому погодились на те, що наша держава буде фінансувати і придбавати для функціонування представництва НАТО в Україні за свій кошт приміщення. Це не вкладається в поняття повноцінна дипломатична установа, про яку говорив міністр закордонних справ.

Я вважаю, що Україна не є супер багатою країною, а НАТО не є супер бідною організацією, яка не в змозі забезпечити купівлю приміщення для функціонування своєї установи.

Прошу міністра закордонних справ дати роз'яснення на цю тему. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Нема бажаючих більше виступити, так?  Зараз я міністрові дам, звичайно, слово. І я прошу колег закликати депутатів зайти в зал, зараз відбудеться голосування. Прошу секретаріат повідомити депутатів.

І прошу включити мікрофон для міністра. Будь ласка.

 

13:42:04

КЛІМКІН П.А.

Дуже дякую за це запитання.

На сьогодні і наша місія знаходячись в офісі НАТО відповідно не сплачує орендної плати, сплачує тільки комунальні послуги. Такий же механізм зараз погоджений для НАТО в Києві. Звичайно, маємо чесно сказати, що після переїзду до нової будівлі НАТО, яка зараз будується, ми маємо знову таки провести переговори і зрозуміти як буде працювати ця модель. Але зараз вона працює, так ми домовились, на принципі взаємності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Гопко, одну хвилину. І голосуємо.

 

13:43:00

ГОПКО Г.М.

Шановні колеги! Я хочу сказати, що насправді комітет разом з міністерством багато доклали для того, щоб між Україною і НАТО була тісна співпраця і ми ратифікували вже не одну угоду. І цей приклад щодо статус представництва НАТО в Україні це ще один із доказів.

Але у нас величезне прохання від імені комітету, щоб нарешті Міністерство закордонних справ, 18 країн, де немає представників наших послів, це особливо стосується, немає посла України в НАТО і це кричуща проблема. І ми вимагаємо від МЗС і від Адміністрації Президента нарешті ті посли в країнах, де немає: Вірменія, Грузія, Казахстан, Швеція, Норвегія  і  багато інших – 18 країн. Це величезна ганьба. Ми вибили додаткові кошти для  функціонування Міністерства закордонних справ. На наше засідання представник  адміністрації комітету не з'явився.

І тому, одне з важливих, ми вимагаємо  реформи  дипслужби після Закону про державну службу і вимагаємо якомога  швидшого призначення послів, тому що це питання воювання держави і відстоювання національних інтересів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні (0082). Сигнальне голосування. Прошу проголосувати, сигнальне голосування 0082. Голосуємо, колеги.

 

13:44:48

За-199

Хтось не встиг?  Давайте ще раз поставлю. Отже,  сигнальне голосування 0082. Сигнальне  голосування 0082.

 

13:45:26

За-201

Немає достатньої кількості голосів.

Я прошу  по фракціях показати, як голосували.  "Блок  Порошенка" – 85, "Народний фронт" – 50,  "Самопоміч" – 21, Радикальна партія Ляшка – 14, "Батьківщина" – 6, Партія "Відродження" – 2, "Воля народу" – 2.

Товариство, це те, що погубить нас, цей парламент, який прийняв надзвичайно велику кількість важливих законів, не політичне  протистояння, а відсутність можливості приймати рішення.

Банальна відсутність відповідальності у людей, які йшли у Верховну Раду. У мене до них одне питання: для чого йшли, люди?! На ефірах весь час всі присутні, там немає відсутності людей.  Де ви, ті, що на ефірах  про НАТО говорите?! Де ви, ті, що кричите про реформи, необхідність реформ, коли приймаються важливі рішення в залі?! 

Колеги, я хочу і я звертаюсь  до всіх тих, кого не має зараз на робочих місцях, кого переважно немає на робочих місцях. Колеги, це наша спільна відповідальність, всіх нас. І я дуже попрошу, щоб усі фракції провели засідання і обговорили питання на своїх фракціях. Якщо ми не підвищимо дисципліну в залі, ми будемо не здатні приймати  важливі для країни рішення.

Шановні колеги, на тому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-й годині ранку ми зберемося для продовження нашої нелегкої, але такої потрібної для країни роботи. І два питання по ратифікації я попорошу, щоб поставили завтра, щоб ми їх могли  проголосувати. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку