ЗАСІДАННЯ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

2 лютого 2016 року, 16 година 6 хвилин

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

16:06:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця. Напередодні свята відкриття чергової сесії прошу урочисто входити в зал і продемонструвати дисципліну під час відкриття сесії. Будь ласка, заходимо в зал. Секретаріат Верховної Ради, я прошу повідомити депутати, що за 2 хвилини розпочнеться наша робота. Хто мене чує в кулуарах, прошу заходити в зал.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

16:08:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Прошу займати свої місця, підготуватись до реєстрації. 

Будь ласка, шановні колеги, замаємо свої місця.

Будь ласка, шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі Верховної Ради України.

 

16:11:06

Шановні колеги, народні депутати, зареєстровано 354 народних депутата України.

Хочу вас проінформувати, що в сесійній залі присутній наш колега, керівник, голова комітету Бундестагу у справах Євросоюзу Гунтер Кріхбаум, давайте його привітаємо з колегами депутатами Бундестагу. (Оплески)

 Шановні колеги народні депутати, шановні гості Верховної Ради України, у засіданні Верховної Ради України беруть участь: Прем'єр-міністр України Арсен Петрович Яценюк та члени уряду. (Оплески)

 Керівники центральних органів виконавчої влади, керівники судової гілки влади, присутні посадові особи, яких Верховна Рада України обирає і призначає, і надає згоду на призначення на посаду, представники громадських організацій і засобів масової інформації, інші офіційні особи.

Шановні народні депутати України та гості Верховної Ради України!

Відповідно до статті 83 Конституції України четверту  сесії  Верховної Ради України восьмого скликання  оголошую  відкритою.

 

(Лунає Державний Гімн України)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати України, відповідно ми маємо з вами сформувати порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. І є пропозиція проголосувати узгоджений проект порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (реєстраційний номер 3855) з включенням… Увага! До нього всіх зареєстрованих проектів на момент прийняття рішення та підтримку і пропозиції комітетів викладених у додатках: додаток 1, додаток 2 і додаток 3.

Відповідним чином ті законопроекти, які комітети подали на виключення, якщо їхні автори вважають те, що цей закон має залишитись в порядку денному, ви просто сьогодні або на протязі завтрашнього дня проінформуйте і він буде… і він залишиться в порядку денному сесії. Будь ласка, Олег Ляшко, хвилина по порядку денному.

 

16:16:21

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Борисовичу, ви зараз роздали депутатам на затвердження порядок денний сесії. Колеги, зверніть увагу до проекту додаток номер 1: "Перелік законопроектів, які втратили актуальність та пропонуються на відхилення". Давайте ж подивимося, які, на думку, тих, хто складав цей проект, перелік, який втратив актуальність.

3306 – проект Постанови про ліквідацію "Нафтогазу". Проект Ляшка.

3307 – проект Постанови про заборону суб'єктам господарювання виставляти непідтверджені борги за електро і водовідведення.

3386 – про скасування повноважень непритаманних Президенту.

2278 – проект Закону про Тимчасову слідчу комісію про усунення Президента в порядку імпічменту.

3308 – про парламентський контроль за діяльністю членів Кабінету Міністрів.

Я розумію, що для вас ці законопроекти неактуальними ніколи не були і не є актуальними. Але для мільйонів людей, які платять завищені тарифи, за корупцію платять, вони є актуальними. Тому ми вимагаємо включити їх до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, якби… Ні, стоп. Стоп. Це є подання комітетів.

Але якби ви були уважні, я перед тим сказав про те, що автор не погоджується з цією думкою. Він  письмово просто підтверджує, що це має залишитись у порядку денному, воно залишиться – от це була  моя пропозиція. Тому будь-який закон, який  автор  вважає, щоб він залишився у порядку денному, офіційно це напишете і все. Чому ні?

Будь ласка,  Оксана Продан.

 

16:18:01

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Я не знаю про інші  комітети,  я є членом  Комітету з питань  податкової та  митної політики. Наші   законопроекти начебто  подані комітетом є в усіх списках, і на  виключення, і такі, які втратили актуальність. Разом з тим,  наш комітет жодного разу не розглядав питання  стосовно законопроектів, які треба відхилити без розгляду, які втратили актуальність у нас  таких рішень комітет не приймав.

Тому я прошу, будь ласка,  загальна система у нас  завжди була  яка, ті законопроекти, які на  момент відкриття сесії були  зареєстровані мають бути включені до  порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Саме це я і сказав, але в додатку третьому є перелік тих законів, які за поданням  комітетів можуть бути не актуальними. Але якщо  автор закону вважає, що його треба  залишити, просто письмово дасте підтвердження. У нас декілька тисяч законів, які просто відволікають апарат, депутатів, комітети і все інше. Якщо…

Наголошую на тому, що якщо ви  вважаєте, що той чи інший  закон, може, має залишитись, давайте його залишимо. У мене немає заперечень  просто письмово напишіть, як автор закону, і він залишаться . Тобто фактично, всі закони, які… Зареєстровані на даний  момент… Увага! Всі закони, які зареєстровані на даний  момент включаються у порядок денний, можемо окремо розглянути додатки щодо втрати актуальності законів пізніше. Домовились. Тоді давайте  так, всі закони, які зараз зареєстровані ми включаємо у порядок денний  сесії, а по іншим додаткам ще проведемо дискусії.

Учора на порядку денному, вірніше, на Погоджувальній раді така пропозиція була з трьох додатків. Двайте без додатків тоді включаємо у порядок денний всі закони, які зареєстровані, і нічого  не виключаємо.

Всі, які зареєстровані. Так не може бути: один – туди, а один – на зворотному.

Руслан Князевич.

 

16:20:08

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Пане Голово, це йде  мова про перший додаток, я так розумію, де є якісь  застереження щодо тих, які визначені такими, які втратили актуальність. Але інший додаток, де наприклад передбачені законопроекти, які відповідно до Закону   про Регламент пропонується відхилити треба залишити тому, що це вимога закону, це не наша примха. Те, що стосується закону треба залишати, а те, що потребує дискусії, давайте тоді відкладемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, у нас по Додатку 2 і по Додатку 3 заперечень немає, а тільки по Додатку 1. Тому, я запропонував би  Додаток 1 зняти зараз з розгляду взагалі, затвердити  порядок денний  з всіма законами,    які зареєстровані на даний момент, включно з Додатком номер   2 і Додатком номер 3, і таким чином ухвалити порядок денний сесії. Нормальна пропозиція? (Шум у залі)  Вони залишаться, вони ж зареєстровані. (Шум у залі)

 Включаємо, так, так. Додаток номер 1 говорить про те, що їх виключити, ці комітети, на відхилення. Оскільки ми не будемо голосувати Додаток номер 1, закони які в ньому визначились, вони  будуть включені в порядок денний    сесії. Приймається? З тими законами, які зареєстровані по сьогоднішній день. Саме цю пропозицію, Додаток 2  Додаток  3, я ставлю на голосування. Прошу підтримати всіх колег включення в порядок денний.

Ще раз: приймається?  Голосуємо, прошу сформувати,  всі-всі, абсолютно всі, які зареєстровані. Вони і так автоматично будуть включені. Прошу голосувати. 

 

16:21:55

За-196

Майже.

Шановні колеги, прошу, займайте свої місця, шановні колеги  народний депутат. Це ж закони всіх фракцій. Будь ласка, займаємо свої місця. Готові,  колеги, проголосувати?    

Колеги, я прошу голосувати за затвердження порядку денного відповідно до пропозиції, яку я вніс під стенограму. Готові? Всі, які зареєстровані. Ми ж не можемо нікого обмежувати. Голосуємо, колеги, я прошу всіх підтримати мою пропозицію. Прошу голосувати, давайте ще раз.

 

16:23:10

За-197

Колеги, ми повернемося до цієї пропозиції.

Ми розпочинаємо розгляд питань порядку денного. Перше читання. Будь ласка, проект Закону (реєстраційний номер 2095) про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" (щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій). Доповідає Ігор Васильович Васюник. Будь ласка, 2095.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

16:23:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція від автора законопроекту, розглядати за скороченою процедурою. І я прошу колег зайняти робочі місця і підтримати позицію автора законопроекту. Можемо голосувати?

Ставлю на голосування пропозицію, розгляду за скороченою процедурою законопроекту 2095а. Прошу проголосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:24:31

За-137

Нема підтримки в залі за скороченою процедурою. Вимагають, зал, повного розгляду, повної дискусії.

І ще раз, так? Давайте ще раз, тоді я дуже прошу зайти зайняти робочі місця, приготуватись до голосування. Готові? Можу ставити так:? Я ще раз ставлю пропозицію  розгляду за скороченою процедурою законопроекту 2095а: про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій. Хто підтримає пропозицію скороченої процедури, прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

16:25:34

За-151

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Васюника Ігоря Васильовича, будь ласка.

 

16:25:45

ВАСЮНИК І.В.

Дякую Андрій Володимирович! Шановний пане Голово, шановні колеги депутати! Вже понад рік у Львові працює центр правової допомоги учасників АТО. І за цей час до центру, юристів центру звернулося біля 2 тисяч військових та членів їхніх сімей. Звертаються з дуже багатьма, різними питаннями, питаннями отримання статусу учасника бойових дій. І одна з найголовніших проблем, яка звучить на зустрічі з військовими це питання працевлаштування демобілізованих, які повертаються з зони учасники АТО.

Тому, з метою надання додаткових гарантій працевлаштування учасників бойових дій, які брали участь в проведенні АТО, отримали статус учасника бойових дій та були звільнені з військової служби, пропонується доповнити діючий Закон України "Про зайнятість населення" нормою згідно якої додаткові гарантії у сприянні працевлаштування поширюються на учасників бойових дій.

Варто також зазначити, що під час обговорення законопроекту в комітеті і висновку Головного управління було зауважено, що необхідно уточнити, що запропоновані норми повинні поширюватись лише на громадян, які брали участь в проведенні Антитерористичної операції і які отримали статус учасника АТО. Тобто, до другого читання будуть напрацьовані відповідні поправки, тому прошу підтримати даний законопроект  в першому читанні і надати додаткові гарантії у працевлаштуванні учасникам АТО, які брали участь у проведенні антитерористичної операції.

Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісова Людмила Леонтіївна. Будь ласка.

 

16:27:29

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, на своєму засіданні 9 грудня 2015 року Комітет Верховної Ради  України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув даний законопроект. Комітетом підтримано пропозицію даного автора щодо включення до переліку категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштування, учасники бойових дій, на яких поширюється Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Зазначена норма стимулюватиме роботодавців приймати на роботу учасників бойових дій, оскільки у разі працевлаштування такої особи за направленням центрів зайнятості, роботодавцям щомісяця протягом року компенсуватимуться фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на соціальне страхування за таку особу.

Водночас, і вже про це сказав автор закону, проекту закону, комітет вважає за необхідне висловити наступне зауваження. Редакція автора потребує доопрацювання в частині уточнення категорії осіб, які отримують гарантії. На сьогодні, відповідно до законодавства, учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових дій, завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань, всіх видів і родів військ Збройних Сил, діючої армії, флоту, партизанських загонах та підпіллі та інших формувань у воєнний та мирний час. Це період Великої Вітчизняної війни, Червона армія, Афганістан, бойових дій на території інших країн, а також захист незалежності, суверенітету, нотаріальної цілісності України у період АТО. Головне науково-експертне управління  Апарату Верховної Ради  висловила такі ж самі зауваження.

З огляду на зазначене комітет підтримує даний  проект і пропонує вам підтримати за основу, щоб доопрацювати його до другого читання. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу  записатися: два – "за", два – "проти". Будь ласка, прошу провести запис.

"Народний фронт", ні, спочатку Радикальна партія, Ленський. Добре.

Лозовой, Андрій Лозовой. Включить мікрофон на трибуні.

 

16:30:14

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія Ляшка. Ви знаєте, те, як в нашій країні сьогодні не забезпечені усім необхідним і найважливіше – усім, на що вони заслужили, ветерани АТО під час війни, яка триває, бо це ніяке не АТО, це повномасштабна війна і треба бути чесними принаймні із самими собою, то це порівняти можна хіба що, як в Німеччині от Веймарська республіка, коли ветерани Першої світової війни були нікому не потрібні,  верталися з фронту і не могли себе в житті знайти. І чим це закінчилося в Німеччині і що це коштувало усьому світу – ми всі пам'ятаємо.

Так треба в жодному випадку такого не допустити в Україні. Ті, хто пройшов фронт і хто вертається з нього, дякувати Богу, що вертається принаймні живим, навіть якщо поранений, то ці люди мають  мати найбільшу шану суспільства і найбільші пільги. І коли, правильно колега Васюник говорить про те, що стимулювати потрібно тих, хто готовий працевлаштовувати ветеранів  АТО всіма можливими способами. І коли у нас, тим паче коли у нас найбільше безробіття за 25 років і коли навіть герої  фронту, які часто вертаються без руки, без ноги, без ока, часто із скаліченою психікою, переживши таке пекло, бачачи, як розриває тіла їхніх побратимів, то що, вони не заслужили на те, щоби спряла держава їх працевлаштуванню?  Соромно має бути кожному депутату в цій залі, який не підтримає цей закон. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції "Самопоміч" Веселова Наталія, будь ласка.

 

16:32:00

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Шановні колеги, фракція "Самопоміч", безумовно, буде підтримувати даний законопроект, як і будь-яку іншу ініціативу, яка спрямована на соціальний захист воїнів АТО. Але будемо відвертими, що ця законодавча ініціатива не зможе  кардинально вплинути на ситуацію, яка не змінить філософію роботодавця. Уряду і парламенту потрібно багато спільно працювати, щоб створити дійсно комплексну систему підтримки наших захисників: центри реабілітації, програми працевлаштування та багато інших речей, що зможуть повернути наших воїнів АТО до мирного життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Івченко, фракція "Батьківщина".

 

16:32:45

ІВЧЕНКО В.Є.

Івченко, "Батьківщина". Прошу передати слово Альоні Шкрум. Дякую.

 

16:32:52

ШКРУМ А.І.

Шкрум Альона, фракція "Батьківщина". Колеги, ну давайте будемо читати законопроекти дуже уважно, а не просто гарно виступати з трибуни. Тут насправді йдеться не тільки про те, щоб стимулювати підприємців для того, щоб вони приймали на роботу учасників АТО або учасників бойових дій, як неправильно, на мою думку, зазначено в цьому законопроекті, а йдеться про окремий обов'язок підприємств, установ, організацій з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлювати квоту у окремому розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Тобто, на мою думку, ми не можемо йти шляхом якихось примусів, для того щоб підприємства і установи приймали на роботу учасників бойових дій, тут треба комплексна проблема, комплексні системи реабілітації, державні програми з реабілітації, адаптації учасників АТО та учасників бойових дій, і стимулювання бізнесу, для того щоб вони їх залучали. Але обов'язок, ну, вибачте, це радянський період. Ну, окрім, звісно, до другого читання, "Батьківщина" не зможе проголосувати, якщо не буде виправлений термін. "Учасники бойових дій" – це дуже широкий термін, і треба виправити його до "учасників АТО", як уже зазначила голова комітету.

Ну, окрім того, зараз всі проблеми соціальної реабілітації, адаптації, бізнес-навчання та будь-якої спеціалізації на себе беруть громадські об'єднання і організації.

У нас в державі немає жодної такої програми і ми вкотре звертаємося до уряду, щоб така програма була озвучена і напрацьована. Як приклад можна взяти, наприклад, відомий бізнес-інкубатор для інвалідів та ветеранів АТО, в рамках якого учасники проходять психологічну адаптацію, знання з бізнес-теорії, розробляють бізнес-плани та таке інше, все це роблять зараз волонтери.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Блок Петра Порошенка", Оксана Продан.

 

16:34:35

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я в першу чергу хочу подякувати автору законопроекту, комітету і Комітету з питань ветеранів та учасників АТО за те, що ми сьогодні розглядаємо ці питання і ті, які розглядалися зранку і зараз.

Разом з тим я хочу сказати, що той законопроект, який ми розглядаємо, абсолютно не відповідає тому, про що говорили з трибуни.

Я хочу підтримати Альону Шкрум. Тому що насправді, що ми створюємо, ми створюємо ще один фонд, сьогодні це існує фонд інвалідів, коли нас заставляють створювати начебто робочі місця, насправді просто забирають додаткові штрафи, додаткові виплати від роботодавців в незрозумілій якійсь інституції. Але ні інваліди сьогодні при діючій нормі не захищені від втрати і відсутності робочого місця, ні так само не допоможе цей законопроект реально ветеранам і учасникам антитерористичної операції. Ми повинні з вами зробити і забезпечити систему, коли ті, хто прийшли з фронту, матимуть можливість, по-перше, адаптуватися, по-друге, отримати перекваліфікацію, якщо це необхідно. Цей законопроект робить тільки одне, робить дорожчим український товар, дорожчим українську послугу і збільшує ціни на товари українського виробництва.

Тому я пропоную цей законопроект все-таки відправити на повторне друге читання і тільки в комітеті його, повторне перше читання,  і тільки в комітеті його доопрацювати. Чому пропоную відправити на повторне перше? Тому що в цьому проекті насправді вносяться зміни тільки до одного пункту однієї статті Закону "Про зайнятість". Його доопрацювати реально з допомогою для учасників АТО до другого читання неможливо.

Тому я пропоную на повторне перше читання в комітет і весь зал це рішення підтримати.

Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Папієв, "Опозиційний блок".

 

16:36:28

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України, ви знаєте, завжди, коли читаєш законопроект, то треба вдаватися взагалі-то в сутність цього законопроекту і дивитися, наскільки він, перше,  буде дієвий і,  по-друге, наскільки він є моральний   з точки зору обов'язків держави.

І от дивіться  що виходить  з цим законом. У нас держава є роботодавцем в бюджетних установах,на підприємствах державної форми власності, казенних і інших.  Ви знаєте, що квоти по  бюджетних установах, по державних підприємствах  і казенних, вони виключені взагалі з цього закону. Тобто фактично держава  відмовилася від працевлаштування цієї  категорії людей і скинула ці функції на приватні підприємства. Немає ніяких стимулюючих  виплат.  Шановні колеги,  неможна так робити. Військовий податок  скинули на людей. Зараз  працевлаштування за цим законом  скинули  знову ж таки   на громадський сектор, а держава при цьому не несе  ніяких зобов'язань. Неможна так робити, неможна голосувати цей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Щоб ми вийшли на якусь конструктивну позицію, я надам слово голові комітету  Олександру Третьякову  і автору теж дам потім слово. Будь ласка,  Олександр Третьяков.

 

16:37:49

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Я хочу сказать,  что данный  законопроект  вообще не рассматривался нашим комитетом по участникам АТО. Поэтому  я бы действительно поддержал Оксану Продан, чтобы проголосовать его на повторное первое  чтение, обратился бы  к секретариату парламента, чтобы расписали данный законопроект  на комитет, и чтоб мы в комитете могли его доработать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я до автора законопроекту Васюника, є  пропозиція повернути на повторне перше читання. І тому я хотів би, щоб ви у своєму виступі сказали, яке ваше бачення стосовно того,  які пропозиції маємо зараз  ставити, звичайно згідно Регламенту, але чи ви згодні на пропозицію, яка прозвучала від  представників "Блоку Петра Порошенка".

Включіть, будь ласка, мікрофон. Ігор Васюник, будь ласка. 

 

16:38:34

ВАСЮНИК І.В.

Дякую, шановні колеги. Чесно кажучи, не розумію колегу Оксану  Продан. Я  розумію, що  опозиція  не підтримує учасників АТО, це мені  зрозуміло, але чому мої колеги з коаліції не підтримують цей законопроект, мені це дуже дивно.

Я часто спілкуюся з  військовими, тому що, повторюю, створив центр учасників… допомоги учасників АТО і цією допомогою скористалося біля 2 тисяч як учасників АТО, так і їхніх сімей. Проблема працевлаштування є однією з найбільшою проблем, якщо ми надамо їм можливість працевлаштуватися, вони залишаються біля розбитого корита, люди не мають де працювати і отримувати заробітну плату, їх запрошують злочинні угрупування. В такій спосіб може зрости криміногенна ситуація в країні. Ми повинні захистити хлопців і дати їм можливість працевлаштування. Я не бачу ніяких проблем з прийняттям цього закону, окрім поправки, яку сказала голова комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Репліка, згадали прізвище Оксани Продан, вона має право згідно Регламенту на репліку і прошу включити мікрофон.

 

16:39:44

ПРОДАН О.П.

Дякую дуже, пане Андрію. Я хочу ще раз пояснити позицію. Цей законопроект здорожчує вартість українського виробництва, але жодним чином не захищає ветеранів і учасників АТО. Пояснюю чому.

Щойно тут з трибуни з мікрофонів говорилося про тих, хто сьогодні бере на роботу колишніх військових і ветеранів АТО. Їх уже сьогодні працевлаштовують без додаткового з боку держави обов'язку. І це правильно. І так повинно бути. Держава повинна простимулювати, знизити ЄСВ, знизити ПДФО. Забезпечити якісь додаткові умови для тих роботодавців, які допомагають учасникам АТО. Але заставляти роботодавця не учаснику АТО, а державі платити штрафи за непрацевлаштування, ми цього не маємо права допустити, бо це не про них, не про учасників АТО, яким слава і хвала, і дай їм Бог здоров'я. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, я поставлю обидві пропозиції на голосування сигнальне. І прийняти за основу як це пропонував комітет, і повернути на повторне на перше читання чи суб'єкту законодавчої ініціативи. Як краще? Комітет на перше читання. Колеги, але я прошу зайти в зал, зайняти місця, підготуватись до голосування. Давайте Масоріна чи Денісова. Денісова. Одна хвилина поки заходять депутати в зал. Включіть мікрофон Денісовій. Колег-депутатів прошу зайти в зал і підготуватись до голосування. Будь ласка.

 

16:41:15

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу  на два питання.

По-перше, це  повноваження Комітету соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Тому, що проект закону цей вносить зміни про Закон про зайнятість населення і це перше.

Друге. Безумовно, це складне питання на сьогоднішній день  працевлаштування будь-якої людини тому, що на ринку тільки є 28 тисяч вакансій. І тому, ми дуже просимо вас підтримати учасників бойових дій, які  сьогодні і вчора були в АТО. І  "Народний фронт" буде голосувати "за". А потім, ми доопрацюємо його до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну справді для того і існує перше і друге читання, щоб ми могли законопроекти доопрацьовувати і, знаходити компроміс. І тому, я поставлю в послідовності надходження пропозиції, які надійшли згідно  того законопроекту, і не хотілося б, щоб ми його втратили, і це навіть символічно буде неправильним. І тому, я поставлю на сигнальне голосування одну і другу пропозицію, і та, яка набере     більшість, я поставлю  потім на голосування. Зайшли в зал всі? Готові до голосування, колеги?

Отже, я ставлю першою пропозицію. Пропозиція комітету  проект Закону про внесення змін до Закону  України "Про зайнятість населення" (щодо додаткових  гарантій у сприянні працевлаштування учасників бойових дій), (номер 2095а) за основу. Сигнальне голосування. Прошу голосувати, колеги.    2095 – сигнальне голосування.

 

16:43:12

За-192

Друга пропозиція: на повторне перше читання в комітет законопроект (номер  2095а). Сигнальне голосування на повторне перше читання 2095а.  Будь ласка, голосуємо.

 

16:43:44

За-215

Шановні колеги, друга пропозиція назбирала більшу підтримку.

Пане Ігор, ви не заперечуєте, якщо я поставлю на повторне перше читання в комітет. Автор законопроекту допускає такий хід розвитку, щоб ми законопроект не втратили, я дуже прошу колег зайняти робочі місця. І я ту пропозицію, яка взяла більшість в залі, поставлю на голосування. Але я вас дуже прошу бути уважними і взяти участь у голосуванні, не виходити з залу, а заходити в зал.

Отже, ще раз ставлю сигнальне голосування, пропозицію повернути на повторне перше читання в комітет проект закону номер 2095а. Сигнальне голосування, прошу проголосувати, прошу підтримати повторне перше читання 2095а. Будь ласка, голосуємо.

 

16:44:49

За-221

Я прошу просто уваги, прошу дисципліни. Олег Ляшко одна хвилина, будь ласка. Прошу заходити в зал, товариство, покликати колег і зайти в зал. Одна хвилина, поки збираються депутати. Олег Ляшко, будь ласка.

 

16:45:09

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко.

Шановні колеги, я прошу хвилинку уваги, надзвичайно важлива інформація. Почитайте назву закону, хто з вас не вміє читати, про працевлаштування учасників бойових дій. Хлопці на фронті воюють, вертаються в тил і не мають роботи, і ви не можете проголосувати закон для того, щоб дати їм роботу. Ви хочете, щоб вони сюди до вас за роботою прийшли?

І друге. Починати сесію із закону, який не голосується по п'ять разів, це погана прикмета, це всю сесію будете так мучиться. Тому я пропоную негайно проголосувати цей закон, дати можливість учасникам бойових дій, які за вас, в тому числі, кров проливають, щоб вони хоча б на копійчану роботу, мали можливість працювати. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, зайшли в зал, я вже ставлю не сигнальне, я ставлю повноцінне голосування. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо додаткових гарантій у сприянні та працевлаштуванні учасників бойових дій, номер 2095а. Повернути на перше читання в комітет, на повторне перше читання.

Олег, я ставив на сигнальне голосування, ця пропозиція має шанс взяти більшість, автор законопроекту згоден з тим. Тому я прошу повторне перше читання в комітет, прошу підтримати, прошу проголосувати. Колеги, голосуємо, щоб ми не втратили законопроект взагалі.

 

16:46:59

За-242

Рішення прийняте.

Я дуже розраховую і наголошую секретаріату, щоб був правильний розпис по комітетах. Просив би вас швидко підготувати даний законопроект на повторний розгляд, щоб ми могли його розглянути і підтримати наших бійців.

По порядку денному у нас далі йдуть постанови, ряд проектів постанов, не конфліктних, не дискусійних. І ми переходимо до розгляду проекту Постанови про проведення у 2016 році парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади", номер 2014. Є пропозиція розглянути її за скороченою процедурою, товариство, почитайте це технічна просто річ призначення парламентських слухань. Тому я прошу підтримати пропозицію по розгляду за скороченою процедурою.

Будь ласка,  2014, скорочена процедура, голосуємо.

 

16:48:28

За-193

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Палатного Артура Леонідовича.

Будь ласка.

 

16:48:41

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановний  головуючий! Шановні народні депутати! Хочу представити  зазначену постанову, як співавтор, а також висловити позицію нашого комітету.

На жаль, в державі склалась критична ситуація щодо фінансування у сфері фізичної культури і спорту. Зокрема, стратегічна  негативна динаміка  скорочення  дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

За результатами проведення  Комітетом статистики щодо оптимізації спортивних шкіл з 1 січня до  1 листопада 2015 року втрачено 47 спортивних шкіл і більше 18 тисячі учнів,  і це незважаючи, на субвенцію місцевим  бюджетам більше 100 мільйонів гривень. На цей рік  така субвенція, на жаль поки не передбачена. У наслідок недофінансування  сфери фізичної культури та спорту не створення належних умов майже 20 олімпійців на сьогоднішній день залишили Україну. А які досягнення  ми отримаємо на  Олімпійських іграх цього року? На чемпіонатах Європи та світу. 

Для подолання цих  негативних тенденцій та ситуацій, що  склалися у  сфері  фізичної культури та спорту необхідно терміново вжити  ефективних заходів щодо підтримки дитячо-юнацьких спортивних шкіл та масового спорту.

З огляду на зазначене та  з метою аналізу стану реалізації державної політики у сфері фізичної культури і спорту, розробки і прийняття рекомендацій  органам державної влади та  органам місцевого  самоврядування щодо вдосконалення  законодавчого забезпечення  сфери фізичної культури та  спорту комітет пропонує провести  в парламенті слухання на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в умовах децентралізації влади" 2 березня 2016 року.

Прошу всю сесійну  залу підтримати проведення цих слухань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас немає накладу, ця дата цілковито  підходить для слухань. Чи можу я розраховувати на те, що ми не проводимо обговорення по даному питанню, а переходимо до  голосування. Мудро.

Тому я прошу приготуватися до голосування, зайняти робочі місця і  приготуватися до голосування, колеги. Я ставлю… Товариство, тут записано "2016 рік". (Шум у залі) Як я запущу зараз обговорення, то 12 хвилин. Це 12 хвилин, товариство!

Тому я прошу колег проголосувати. Першим ставлю сигнальне голосування за  проект постанови про проведення в 2016 році  парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади" (номер 2014). За основу і в цілому сигнальне голосування. Прошу голосувати.

 

16:51:52

За-240

Є потенціал в залі.

Шановні колеги, в тексті написано "2015 рік". Це є техніко-юридичні правки, які ми технічно виправимо. Але зараз для стенограми я говорю, що в тексті ми прив'язуємо до назви дату і прошу проголосувати за проект Постанови про проведення в 16-му році парламентських слухань на тему: "Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади" (№  2014). За основу і  в цілому.

Прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:52:54

За-239

Рішення прийнято.

Наступна постанова подібна, про проведення парламентських слухань  на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України" (номер 2861). І є прохання: теж проголосувати за скорочену процедуру розгляду. Будь ласка, скорочену процедуру прошу підтримати. Скорочена процедура.

 

16:53:33

За-195

Рішення прийнято.

Запрошую до доповіді народного депутата Романову Анну Анатоліївну, прошу максимально лаконічно, будь ласка.

 

16:53:45

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги, до вашого розгляду виноситься постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України". Не секрет, що зараз багато розвинених країн світу як раз орієнтуються на туризм як значний фактор економічної привабливості країни і як на ту сферу, яка може привнести до економіки країни мільярди доларів.

На жаль, у нас в Україні досі не існує злагодженої державної стратегії розвитку туристичної сфери. І не зважаю чи на те, що гривня девальвувала і іноземцям, як ніколи, вигідно відпочивати і подорожувати Україною, з 2014 року ми маємо спад туристів, які приїжджають в нашу країну. Це пов'язано з тим, що вони елементарно бояться і думають, що війна відбувається по всій території держави.

На сьогоднішній день ми втрачаємо, втрачаємо мільярди доларів в економіку України через те, що не промотуємо Україну як туристичну державу. Хтось може сказати, що нащо розвивати туризм, коли в країні йде військовий конфлікт? На що можна відповісти, що такі країни як Ізраїль постійно... з постійним військовим конфліктом витрачають багато бюджетних грошей, це рахується мільйонами доларів, для того, щоб  розвивати туризм.

Тож я дуже прошу підтримати проведення парламентських слухань на таку важливу для України тему  6 квітня, якраз на початку туристичного сезону, для того щоб ми злагоджено підготувалися, приступили до розробки стратегії туристичного розвитку України, а також до розробки нової редакції Закону України про туризм. І прошу підтримати також цю постанову з такими технічними правками. Це пов'язано з тим, що ми це не проголосували на минулій сесії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

РОМАНОВА А.А. Ми хотіли такі парламентські слухання важливі провести ще минулого року, але це питання не виносилося минулої сесії. Тому технічна правка: у другому пункті проекту постанови замінити слова "з 1 вересня 2015 року" на слова "1 березня 2016 року". Тож дуже прошу вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Скажіть, будь ласка, чи є потреба співдоповіді, Артур Леонідович? Немає потреби, так, співдоповіді? Можемо голосувати? А, просить співдоповідач. Будь ласка, Палатний Артур Леонідович, 1 хвилину.

 

16:56:37

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні народні депутати, комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості України", поданий народними депутатами України Романовою, Силантьєвим, Петренком, Томенком та іншими.

Комітет підтримує проведення 6 квітня 2016 року у Верховній Раді України парламентських слухань з цього важливого питання. Туризм є однією з найбільш динамічних сфер економіки більшості країн світу. В Україні туризм потребує значно більшої уваги з боку влади.

Члени комітету провели багато заходів, зустрічі на підтримку розвитку вітчизняного туризму. І питання проведення зазначених парламентських слухань виникло на прохання громадськості. Нас не може задовольнити нинішній рівень цього напряму в Україні.

З огляду на зазначене комітет пропонує Верховній Раді України прийняти проект постанови за основу і в цілому. Шановні колеги, прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дослухаємося до Артура Леонідовича, до його поради мудрої: прийняти за основу і в цілому. Я прошу колег зайняти робочі місця, зайти в зал, приготуватись до голосування.

І я ставлю сигнальне голосування по проекту Постанови про проведення парламентських слухань (номер 2861). Сигнальне голосування, прошу проголосувати, будь ласка, 2861. Голосуємо.

 

16:58:16

За-229

Зал мобілізований і організований, і можемо перейти до повноцінного голосування.

Прошу, хто не встиг зайти в зал, там буквально кілька голосів перевага.

 І я ставлю проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Розвиток туристичної індустрії як інструмент економічного розвитку та інвестиційної привабливості україни", номер 2861 з поправкою, яку озвучила з трибуни Романова Анна Анатоліївна, проголосувати за основу і в цілому. Будь ласка, голосуємо за основу і в цілому, голосуємо, колеги.

 

16:59:08

За-237

Рішення прийняте.

І переходимо вже до останньої постанови в цьому розділі.

Це проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв в 16-му році.

І я прошу підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Колеги, прошу проголосувати, підтримати скорочену процедуру, я прошу не покидати зал. За скорочену процедуру прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:59:48

За-172

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань культури і духовності Княжицького Миколу Леонідовича.

 

16:59:58

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Шановні колеги, комітет розглянув і підготував постанову спільно з Українським інститутом національної пам'яті, куди входить 72 пам'ятні дати і ювілеї, з яких 13 відомих подій в Україні, 56 ювілеїв видатних особистостей і 3 дня скорботи і пам'яті. 

Хочу наголосити критерії, якими ми керувалися відповідно до указу Президента. Всі ці дати починають відзначатися від  50-річчя, історичні події і організації установ відзначаються  з 25-річним ювілеєм, тобто це 50-75 років, 100-125. Ювілеї видатних людей відзначаються з 10-річним  ювілеєм, це 50, 60, 70 і 80. Встановлення урочистих днів, пов'язаних   із щорічним календарним відзначенням і урочистих років, не належить до повноважень Верховної Ради,  а належить до повноважень Президента.

Загалом список, затверджений комітетом,  у  вас є.  Тут є  декілька доповнень, які я хочу внести   з голосу.

Перше. Це день народження Юрія Іллєнка. В постанові вказана одна дата, яка вказана була в його паспорті, але фактично  він народився 9 травня. Тому цю зміну треба було б додати.

Просив би як виключення додати відзначення двохріччя мітингу  кримських татар у Сімферополі та  відзначення територіальної цілісності України з   голосу.  А потім буле підготовлено  постанову про відповідне встановлення спеціального  дня для того, щоб ми зараз  дали змогу кримським татарам провести  в Києві відповідні заходи.

Відповідно до листа  Комітету з питань освіти і  науки, який очолює пані Лілія Гриневич,  хотів би додати: 100-річний ювілей Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування   Національної академії аграрних наук; 100-річчя створення  Панфильської дослідної станції Національного наукового центру "Інституту землеробства НАН" і  150-річчя від дня  народження професора  Франкфурта,  а також   440-річчя з часу заснування  першого  вищого навчального закладу в Східній Європі Острозької академії, 100-річчя від дня заснування вищих жіночих курсів  в Катеринославі, зараз це Дніпропетровська медична академія; 100 років з часу відкриття Чернігівського вчительського…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,   дайте можливість хвилину завершити.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. 100-річчя з часу відкриття Чернігівського педуніверситету і 70 років з часу заснування Конструкторського бюро під керівництвом Антонова.

Була ціла низка інших постанов, але там, де 75 років, навіть там, де це шановні люди такі як Богдан Ступка, Іван Миколайчук або 175 років Михайла Драгоманова ми не включили, бо це не відповідає чинним критеріям. Ще частина пам'ятних дат, такі як 400 років з часу першої згадки про Умань або ювілей Франка чи Дедюліна, які подавали депутати вписані до загального списку. Дякую. Прошу підтримати за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, це питання більш ширшим, воно комплексне, я бачу є потреба в обговоренні. І тому прошу, колег депутатів, записатись два  - "за", два – "проти". Будь ласка, проводимо запис.

Добре. Будь ласка, Мацола Роман Миколайович, "Блок Петра Порошенка".

 

17:03:32

МАЦОЛА Р.М.

Прошу передати слово Співаковському Олександру Володимировичу.

 

17:03:38

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги, є пропозиція від фракції "Блок Петра Порошенка" внести також Постанову Верховної Ради про відзначення 95-річчя від часу заснування Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Шановні колеги, хочу звернути увагу, що дійсно 95 років це не 100 років. Але ситуація, в якій зараз знаходиться Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, там кожний рік йде за 5 років.

Тому є пропозиція відступити від традицій і включити це також в… через цю постанову. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Андрій Лозовий, Радикальна партія. Будь ласка.

 

17:04:24

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Я думаю, що зараз при голосуванні будуть депутати в залі натискати червоні кнопочки ті, які ватники, ті, які не розуміють того, що ми надто сильно страждаємо і зараз в тому числі через те, що не знаємо своєї історії, не хочемо знати і не пам'ятаємо. Колись великий філософ Карло Сантаяна говорив про те, що ті, хто не пам'ятає своє коріння, то ті не проростуть у своє майбутнє.

Тому, прошу підтримати разом, обов'язково з правками, які голова комітету Княжицький вніс з голосу. Перш за все щодо відзначення мітингу кримських татар, який назавжди ввійде в новітню українську історію як символ того, що кримські татари – це частина великої української нації. І що це патріоти єдиної соборної  України  на відміну від проросійського населення Криму, яке зрадило державу в якій  і пенсію отримало. і жило, і продалося окупантам.

І включно з правкою колеги Співаковського, яка в силу  тої ситуації, яка виникла в країні, є абсолютно  актуальною.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, комітетом  була проведена величезна робота… Ще є в обговоренні потреба. Будь ласка, Олесь Довгий. Чи Литвин? Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:05:44

ЛИТВИН В.М.

Шановний головуючий, шановний доповідачу! Були внесені проекти постанови про 70-річчя Київського торгово-економічного  університету. Це дуже гарний вуз з гарною  базою, багато зроблено і висока якість підготовки спеціалістів. Я думаю,  що ця дата не була врахована за  браком часу і я просив би, якщо можна, врахувати.  І плюс ще один момент: у 2016 році  виповниться 80 років  Інституту історії України, який багато зробив в  плані наукових досліджень і зараз працює над  такою синтетичною історією українського народу. І було б добре, якби ми нашою постановою  підтримали ці дати. Дуже дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, зараз відбудеться  голосування і я прошу заходити в зал. Поки депутати заходять, включіть,  будь ласка, мікрофон для голови комітету Миколи Княжицького.  Будь ласка.

 

17:06:45

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Хочу, шановний пане Володимире, сказати, що ми  включили ті дати, які нам рекомендував Комітет з науки  і освіти. Але підтримую вас, хоча це, правда, в даному випадку, це не зовсім відповідає нашим критеріям. Розумієте? Так як ми говорили, ми включаємо:  25 років установ і організацій  і 10 років людини. Тобто кратність тут не… 

Єдине, що я хотів підказати, що я хотів би підтримати колегу Співаковського, бо дійсно, ми  для кримських організацій, а також для тих людей, організацій, хто походить з окупованих територій, робимо виключення для того, щоб їх підтримати. Але, я думаю, що ми на належному рівні це відзначимо, просто ми не можемо вийти від тих критеріїв, які в нас були, бо тоді інші ваші колеги і мої колеги почнуть піднімати питання, як шановний пан Микола Томенко, чому ми ювілей Драгоманова не святкуємо? Його треба святкувати, але він не підпадає під ці критерії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Микола, щоб не було в залі плутанини, ви, будь ласка, проголосіть для стенограми, оскільки ми голосуємо за основу і в цілому, ті поправки, які є, вводяться в тіло закону, щоб ми з ними проголосували. Включіть ще раз мікрофон, я вас попрошу ці поправки просто або озвучити, або назвати для стенограми. Будь ласка, Княжицький.

 

17:07:57

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Отже, почекайте. Пропонується внести наступні поправки: день народження Юрія Іллєнка – 9 травня; 26 лютого – два роки від проведення мітингу кримських татар в Криму на підтримку територіальної цілісності України; поправки озвучені, подані Комітетом з питань науки, зокрема 400-річчя з часу заснування Острозької академії; 100 років з часу заснування вищих жіночих курсів; 100 років з часу відкриття Чернігівського учительного інституту; 70 років з часу заснування Конструкторського бюро Антонова. Хоча, дійсно, ми це не включили за тими самими критеріями, за які говорив пан Володимир, це, думаю...

З цього ми залишаємо 100 років з часу заснування Вищих жіночих курсів і 100 років з часу відкриття Чернігівського учительного інституту, а також поправки, озвучені мною, від Комітету з питань освіти. Зараз, хвилинку. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Олег, було вже обговорення щойно.

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Це 100-річчя ювілею дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування, 100-річчя створення Панфільської дослідної станції Національного наукового інституту землеробства, 150-річчя від дня народження професора Франкфурта. І, як виключення, оскільки ми говорили про Луганську, Донецьку області і Крим, 95-річчя Луганського вищого навчального закладу, про який говорив колега Співаковський.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Отже, голова комітету Микола Княжицький  озвучив всі поправки до законопроекту, але в ході обговорення не брала слово Радикальна… а ні, брала Радикальна партія слово?

Будь ласка, одну хвилину і переходимо до голосування. Одну хвилину Ляшко і тоді голосуємо.

 

17:09:54

ЛЯШКО О.В.

Шановний Андрію Володимировичу! Шановний доповідачу! У мене є конструктивна пропозиція для того, щоб цей законопроект був підтриманий всім залом, кожна група чи фракція дала по пропозиції, нада їх врахувати, об'єднати, консолідувати зал і проголосувати.

Пропозиція від фракції  Радикальної партії наступна: 13 червня 2014 року червоним днем увійшло в календар української історії як день визволення міста Маріуполя. Я пропоную 13 червня відзначити на державному рівні, звільнення Маріуполя від російських окупантів, збереження цієї частини України. І, як приклад, доблесті наших добровольців, наших військовослужбовців, які звільняли і захищали рідну українську землю, показавши приклад всій країні, що ми можемо перемагати, можемо звільняти окуповані території і так буде з усім Донбасом, який ми обов'язково звільнимо. І Донеччину, і Луганщину, і майорітиме там український прапор.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще прокоментуйте, голова комітету і переходимо до голосування. Колеги, депутати прошу заходити в зал приготуватися до голосування і 30 секунд Микола Княжицький.

 

17:11:12

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую, шановні колеги,  я маю надію, навіть, якщо будемо проводити вибори, то не завтра. Тому подавайте ваші пропозиції до комітету, ми їх розглянемо в порядку відповідно до Указу Президента і всі включимо, я не є проти цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, колеги, ставлю на сигнальне голосування, проект Постанови про відзначення…

 

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л. Давайте тоді те, що казав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Про відзначення пам'ятної дати ювілею у 2016 році з поправками, які озвучив з трибуни Микола Княжицький і з поправкою, яку озвучив під стенограму Олег Ляшко.

Сигнальне голосування 3807. Прошу голосувати, сигнальне голосування, 3807, будь ласка,  голосуємо.

 

17:12:10

За-220

Де подівались депутати? Поверніть депутатів у зал, шановні колеги. Закличте депутатів у зал.

І секретаріат Верховної Ради і  секретаріати  фракцій я прошу закликати депутатів у зал. Була проведена велика системна робота, можливо, вперше ми маємо відзначення, яке цілковито відповідає українському національному духу, яке відповідає нашій історичній спадщині  і традиції. І давайте будемо відповідальними під час голосування. Готові, ще раз  сигнальне голосування 3807 проект Постанови про відзначення пам'ятних дат  і ювілеїв у 2016 році. Будь ласка, голосуємо 3807 сигнальне  голосування. Голосуємо, будь ласка.

 

17:13:13

За-221

Колеги, ми ж підтримуємо Литвина пропозиції, я просто це озвучу, коли  буде не сигнальне голосування.  Підтримуємо, а для чого… Добре.

Пропозиції Литвина і Томенка я озвучу під стенограму вони будуть  прийняті. Томенко Микола, підтримуємо. Володимир Литвин підтримуємо. Готові? Змобілізовані?

Отже, сигнальне  голосування 3807, я потім уточню для стенограми як воно  звучить, зараз просто сигнальне. 3807 сигнальне голосування, прошу підтримати. 3807.

 

17:14:12

За-238

Добре, 238 – це перемога.

Отже, переходимо до голосування, я  ставлю на голосування  проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році з поправками, які озвучив для стенограми Микола Княжицький, а також з поправками, які прозвучали від народних депутатів України: Олега Ляшка, лідера Радикальної партії Олега Ляшка, Володимира Литвина і Миколи Томенка. З усіма цими пропозиціями… (Шум у залі) Миколи Томенка про 175 років святкування Драгоманова. З усіма цими поправками… (Шум у залі) І Співаковського поправка, обов'язково, просто її озвучував Княжицький. З усіма цими поправками я прошу підтримати проект Постанови 3807 за основу та в цілому.

Колеги, голосуємо, 3807 за основу і в цілому. Будь ласка.

 

17:15:20

За-244

Рішення прийнято. Вітаю авторів законопроекту, комітет і авторів поправок.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

17:15:31

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція, якщо не буде заперечень, залишайтесь на своїх місцях. Давайте ми затвердимо порядок денний сесії з тією пропозицією… (Шум у залі) Всі, які зареєстровані закони, це в сесію до середини липня. Відповідно до тієї пропозиції, яку я сказав під стенограму.

 Шановні колеги, це дасть можливість кожному з вас займатися законодавчою роботою, законотворчою, і в тому числі, працювати з комітетом. Є готовність голосувати за затвердження порядку денного?

Шановні колеги, ставлю пропозицію на голосування, всі, які зареєстровані на сьогодні, за виключенням першого додатку, перший додаток… всі закони залишаються у порядку денному сесії, з голосуванням за другий, третій додаток. Відповідно і в тому числі вилучити ті закони, які за поданням авторів цих законів, авторів законів, ідуть на відкликання, все справедливо без жодних питань. І от цю пропозицію – в цілому, я зараз поставлю сигнальне голосування. Я прошу всіх проголосувати, це закони всіх фракцій, груп і позафракційних депутатів.

Готові, колеги? Будь ласка, підготуйтеся до голосування. Будь ласка, колеги, оцю пропозицію я ставлю на голосування сигнальне, я прошу всіх підтримати, це включення в порядок денний законів на цілу сесію. Голосуємо? Будь ласка, прошу підтримати. Прошу всіх підтримати.

 

17:17:43

За-210

Ну, майже, майже.

Я не розумію просто логіку в тому, щоб не голосувати за ці рішення. (Шум у залі) Будь ласка, підходьте депутати. Будь ласка. Давайте ще раз тоді цю пропозицію, прошу всіх підтримати, не залежно від фракцій і груп.

Увага! Всім зрозуміло пропозицію?  Це включити в порядок денний всі закони, які зареєстровані, щоб ми могли з ними працювати, це вже ваші всі закони. Який сенс не голосувати за це рішення? Будь ласка, ще раз сигнальне голосування. Прошу всіх підтримати, прошу голосувати.

 

17:18:58

За-217

Колеги, займайте свої місця. Давайте ще раз спробуємо. За виключенням першого додатку, за виключенням першого… Ви ж слухайте, будь ласка! Ця пропозиція є абсолютно об'єктивною. Увага, колеги, ще раз: виключаємо перший додаток. Ті, які були в першому додатку, вони залишаються в порядку денному сесії. Другий і третій додаток затверджуємо, і в тому числі за виключенням тих законів, яких автори їх просто відізвали, щоб вони не займали ваш час. Приймається така пропозиція?

Будь ласка, прошу всіх: сигнальне голосування, прийняти в цілому. Давайте, голосуємо! Голосуємо, голосуємо! Прошу підтримати.

 

17:20:18

За-214

214… Ну, фактично 12 голосів у нас не вистачає. Я не бачу можливості тоді проголосувати.

Давайте ще раз спробуємо, колеги. Можливо… (Шум у залі)

Ну давайте, колеги, ще раз давайте проголосуємо і далі визначимося що робити з порядком денним, на цей тиждень у нас ще вистачить.

Да, я ж про це сказав. Ні, ні, тільки ті, які відкликані авторами, я ж про це сказав…..

Я прошу всіх ще раз, займайте свої місця.

Давайте ще раз голосуємо сигнальне голосування, колеги, прошу всіх підтримати формування порядку денного сесії відповідно до пропозиції, яку я сказав, оголосив під стенограму, голосуємо.

 

17:22:49

За-218

Ідемо далі. Будь ласка.

Колеги, у нас важливі закони 1581-д – проект Закону про житлово-комунальні послуги.

Будь ласка, Альона Бабак.

1581-д

 

17:23:29

БАБАК А.В.

Шановні колеги, вся Україна чекає сьогодні врегулювання відносин між споживачами і надавачами житлово-комунальних послуг, з водоканалами, з теплоенерго, з енергетиками, газовиками, тими, хто вивозить сміття. Цей Закон "Про житлово-комунальні послуги" повинен врегулювати ці питання, немає серед вас в залі тих, хто не знає проблем відшкодування вартості обслуговування внутрішньобудинкових електромереж. Одесити всі знають проблеми ОСББ з "Інфоксводоканалом". Кияни знають проблеми укладання договорів на постачання гарячої води з "Київенерго". Вигадані створюються договори. Ми мусимо покласти край безладу в ЖКХ. Цей закон має це врегулювати. Було 3 блоки питань, які під час обговорення піднімались.

Перше. Соціальний захист людей, що отримують житлово-комунальні послуги. В законі вперше в історії України в розділі "Соціальні гарантії" вводиться пропозиція з 1 січня 2017 року надати грошові пільги і субсидії адресні одержувачам пільг і субсидій вперше.

Другий блок. Говорили про якість послуг. В цьому законопроекті вперше пропонується, щоб незалежно від того чи прибув на місце складання акту про невідповідність послуги ОСББ чи управителя, чи ще когось, щоб споживач, якщо оці структури не прибули, разом з сусідом міг скласти акт-претензію не очікуючи оці всі структури. Такого ще в нас не було, ми пропонуємо це для споживача. Ми пропонуємо, була проблема поводження з відходами. Ми дали право об'єднанням співвласників, приватним… власникам приватної забудови вибирати собі перевізника з обслуговування сміття, але з переліку, який обере на конкурсних засадах органу місцевого самоврядування. Ніякої лісопосадки тут не повинно бути. Але ми відкриваємо можливості для людей.

Було третє питання. Як ми захищаємо по якості послуг людей. Ми тут вперше даємо можливість зробити проби якості води, газу, чого ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

БАБАК А.В.  Я останнє. Завершую.

Шановні колеги, цей законопроект ми просимо по повній процедурі готувати до другого читання. На базі комітету ми створимо робочу групу, всі ви дасте свої зауваження предметні до положень, якщо ви вважаєте, вони потребують узгодження і ми будемо їх розглядати. Я прошу вас не блокувати процес, всі люди чекають, до 1 липня ми їм повинні дати договори на управління. Прошу сьогодні підтримати у першому читані і до другого спільно підготувати разом з комітетом. Комітет вже рік його розглядає у себе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте  по 2 хвилини  фракції і групи, якщо мають бажання. Обговорювали? А ви готові голосувати? Тоді, будь ласка, я бачу тільки… Голосуємо? Хвилину Олесь Довгий. Потім – Максим Курячий хвилину.  

 

17:26:53

ДОВГИЙ О.С.

Довгий.  фракція "Воля народу". Шановні колеги, ми підтримуватимемо цей законопроект тому, що ми розуміємо, що сьогодні необхідно вводити вільний ринок житлово-комунальних послуг.  Водночас, ми стурбовані  тим, щоб прийняття цього закону не призвело до різкого подорожчання цін на житлово-комунальні послуги. Тому, ми просимо, щоб автори закону передбачили це в цьому законопроекті.

І друге, що нас турбує. Ми хотіли б, щоб в цьому законопроекті ми побачили, що цим законом ми не відмінили ті, які нещодавно  проголосували. А зокрема – це те, що стосується  про нарахування субсидій учасникам АТО за спеціальними  правилами, яка була введена в жовтні. Будь ласка, зверніть на це увагу. За інших мов, ми готові, з врахуванням цих умов, ми готові  голосувати за цей законопроект.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Максим Курячий,  "Блок Петра Порошенка".

 

17:27:49

КУРЯЧИЙ М.П.

Уважаемые коллеги, уважаемые народные депутаты Украины! Тот, кто хочет   побороть и все-таки прекратить беспредел жилищно-коммунальных организаций, тот, кто хочет наведения порядка в сфере  национальной безопасности, я не побоюсь этого слова, просто обязан проголосовать  за этот проект закона.

1 июля в полную силу вступает Закон України "Про особливості здійснення права власності на житлові приміщення в багатоквартирних приміщеннях, в многоквартирных домах. Этим законом разрушается монополия ЖЭКов на оказание, а вернее, на неоказание жилищно-коммунальных услуг. Данный  проект закона наведет порядок в  этой сфере.  Данный проект  закона будет способствовать, что наши жители Украины. которые живут в многоквартирных домах,  будут платить за реально оказанные жилищно-коммунальные услуги. Сегодня такого нет.  Я призываю прекратить спекуляции на эту тему, проголосовать в  первом чтении и в дальнейшем в рабочем порядке привести этот закон на самый высокий уровень. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Андрій Шинькович і голосуємо, потім народний депутат  Кодола.

 

17:29:04

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Шановні народні депутати,  також прошу підтримати цей законопроект, адже він дійсно стосується мільйонів українців. Щоденно через масу правових колізій аферисти в галузі житлово-комунальних послуг  оббирають  людей: через неточність формулювання термінів, через  невизначеність особливостей надання житлово-комунальних послуг в одноквартирних  будинках, в гуртожитках, у житловому фонді  соціального  призначення через відсутність повного переліку вимог до кандидатів в управителі. Як наслідок прийняття  цього закону – демонополізація житлово-комунального господарства, створення  конкурентного середовища і як наслідок, звичайно, зниження цін, як наслідок це технічне переоснащення житлово-комунального господарства, скорочення  питомих показників використанням енергетичних і матеріальних ресурсів, створення дієвого механізму стимулювання використання  альтернативних джерел енергії та видів палива.

Прошу проголосувати, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Кодола і голосуємо, колеги.

 

17:30:07

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209 виборчий округ. Я як співавтор даних  законодавчих ініціатив також хочу висловитися на підтримку  цього законопроекту. Наша фракція як і минулого тижня буде одноголосно підтримувати даний законопроект  за основу і закликає всіх інших колег також підтримати і ухвалити цей законопроект  за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 1581-д, законопроект, який пропонується прийняти за основу. Я прошу всіх зайняти свої місця і підтримати даний проект закону, і ми продовжимо над  ним роботу.  Давайте, сигнальне голосування  проект Закону  про  житлово-комунальні послуги (1581-д).

Я закликаю всіх підтримати даний проект закону. Готові? Голосуємо, колеги, прошу підтримати, голосуємо.

 

17:31:24

За-229

Колеги, я прошу голосувати, за основу прошу голосувати. Але, уважно, ви бачите, 229 голосів, але дуже важливий закон. Прошу підтримати.

Голосуємо? Будь ласка, 1581-д за основу, прошу підтримати даний проект закону. Голосуємо.

 

17:31:55

За-242

Щоб ми зараз за порядок денний ще так проголосували сесії. Готові? А ну, давайте спробуємо. Відповідно до моєї пропозиції голосуємо за затвердження порядку денного, відповідно до моєї пропозиції. Чого ні? Голосуємо, голосуємо. Прошу голосувати, голосуємо.

 

17:32:30

За-201

Я вітаю з прийняттям за основу Закону про житлово-комунальні послуги.

Далі, колеги, 3390 проект Закону про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо забезпечення державної підтримки добровільного об'єднання територіальних громад.

Теж ми обговорили, Федорук Микола Трохимович доповідав. Теж є пропозиція за основу його ухвалити, це абсолютно нормальний закон. Тоді фізично не вистачило людей у залі.

Прошу підтримати його теж за основу, рейтингове голосування, 3390. Це важливий закон, громади його чекають, прошу підтримати, прошу підтримати. Сигнальне голосування, прошу підтримати, колеги.

 

17:33:24

За-215

Я думаю, що є можливості.

Давайте ще раз колеги це важливий закон в рамках децентралізації, підтримки територіальних громад, які утворюються. Прошу підтримати за основу цей законопроект. Ставлю на голосування 3390, сигнальне голосування, прошу всіх підтримати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо. Прошу підтримати всіх.

 

17:34:04

За-224

Давайте ще раз, будь ласка, ще раз рейтингове. За Закон про добровільне об'єднання територіальних громад, внесення змін до нього, прошу голосувати, за основу, сигнальне. За основу сигнальне, прошу підтримати, колеги.

 

17:34:34

За-226

Є, але треба так, щоб всі проголосували зараз, щоб ми не…

Давайте ще раз рейтингове голосування, 3390, прошу підтримати колеги, давайте підтримаємо. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Це важливий закон.

 

17:35:17

За-227

Прошу підтримати, колеги, всі голосуємо, будь ласка,  дуже відповідальне голосування. За основу 3390, прошу всіх підтримати, колеги, голосуємо. Прошу підтримати, колеги, голосуємо.

 

17:35:41

За-225

Віктор Галасюк, я бачу.

Шановні колеги, буквально один голос. Я прошу за  повернення, колеги, проголосувати. Голосуємо. Голосуємо за повернення, прошу голосувати. Віктор, голосуємо за повернення, прошу голосувати.

Будь ласка, прошу підтримати.

 

17:36:13

За-227

Повернулись.

Прошу голосувати за основу, прошу підтримати, колеги. Юро! Прошу голосувати, прошу підтримати за основу. Прошу підтримати.

 

17:36:36

За-229

Закон ухвалено за основу.

Колеги, це не примусово, не підмінюйте поняття це добровільне об'єднання. Ви покажіть мені хоч одну громаду, яку промислову змусили, що  ви говорите… Та ну, я вас прошу… Не вводьте в оману.

2490а – проект Закону… І дайте можливість їм отримати мільярд гривень, які сьогодні  передбачені  бюджетом для об'єднаних  територіальних громад.

2490а – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених.

Андрій Анатолійович. Хто від комітету 2490а?

2504а-д – проект Закону про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних.  Тарас Пастух доповідає.

Є пропозиція за  скороченою процедурою його розглянути.

Будь ласка, за  скороченою процедурою, прошу голосувати.

 

17:38:04

За-167

Закон… рішення прийнято. Будь ласка.

 

17:38:12

ПАСТУХ Т.Т

Шановні колеги, для того, щоб не займати ваш час, оскільки даний законопроект вже представлявся в даних стінах, він внесений Кабінетом Міністрів, відповідно, розроблений  Міністерством оборони. Але в першому варіанті, який був поданий нам, він був переобтяжений тими нормами, які можна було регулювати піднормативними, підзаконними актами. Ми спробували в цьому законопроекті прибрати ці речі.

Крім того, ми побачили, що в даному законопроекті є можливість зловживання правом на доступ до публічної інформації, особливо в частині доступу до медичних даних. Тобто, фактично, в базу даних військового реєстру потрібно би було вносити поточні дані про стан здоров'я кожного військовозобов'язаного. Ми вважаємо, що це є зайве, і військомати можуть користуватися лише тими даними, які вони самостійно збирають під час проходження медичного огляду військовозобов'язаними при військових комісіях.

Також даним  законопроектом, якого ми ще цього положеннями не прибрали, але ми його приберемо між першим і другим читанням, залишається, фактично, подвійне ведення даних про перетин військовозобов'язаних кордону України. Ми вважаємо, що ця норма також є зайвою, і між першим і другим читанням це приберемо.

Але на сьогоднішній день прийняття цього законопроекту є вкрай важливим для нас, оскільки цей… ця база, вона, фактично, вже створена, і технічне устаткування закуплене, встановлене в  нашому Генеральному штабі. І ця система готова вже до тестового запуску, тільки без голосування цього законопроекту ми не зможемо починати працювати. А для того, щоби запустити цю базу, її потрібно одноразово з Центральної виборчої комісії отримати дані про реєстр наших виборців, щоб ці  дані перенести в базу військовослужбовців.

Крім того, я хочу наголосити, що існування такого електронного реєстру військовозобов'язаних, це є вимога до України, яка сьогодні ставиться одна з 12-ти вимог на шляху до членства для виконання умов для країн НАТО.

Тому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ПАСТУХ Т.Т. Тому сьогодні є крайня необхідність цей законопроект прийняти в першому читанні. До другого читання ми його зобов'язуємося дочистити і допрацювати з тими поправками і відповідно просити вас підтримати в читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будь ласка: два – "за", два – "проти", запишіться.

Андрій Лозовий.

 

17:41:05

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Я думаю, що очевидно для всіх як двері, що якби Україна була членам НАТО, то в нас не був би анексований Крим, не була б розпочата війна на Донбасі, внаслідок якої загинули тисячі героїв, тисячі мирного населення, була знищена інфраструктура. Тут в цьому залі багато людей, які бачили, що таке  стадіон "Донбас-арена", що таке Донецький аеропорт. І за цю помилку, що Україна не була  інтегрована в Північно-Атлантичний альянс, ми платимо дуже дорогою ціною, в нас інакше б не було війни.

Абсолютно правильно підтримувати буде тільки в першому читанні цей проект закону, оскільки, справді, створення єдиного реєстру військовозобов'язаних є вимогою до вступу України в НАТО, який нам треба просувати як тільки можна. Це дві найбільші наші  помилки стратегічні, якщо говорити про міжнародну безпеку – ганебна відмова від ядерної зброї, згідно Будапештського меморандуму, коли ми нічого за це не отримали і те, що ми мали таку владу, яка не займалася реальною інтеграцією України в НАТО.

Водночас... і тому, безумовно, треба підтримати тільки в першому читанні, тому що норма досі не вилучена про доступ до медичних даних єдиний по країні – це неправильно, НАТО такого маразму вимагати не може, хай військові секретаріати збирають цю інформацію самі, так само як норма про інформацію про перетин кордонів. Тому треба підтримати, але в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Іван Вінник, "Блок Петра Порошенка".

 

17:42:51

ВІННИК І.Ю.

Доброго дня, шановні колеги. Я утримаюсь від політичних заяв, а хотів би відмітити, власне, передбачену Регламентом процедуру доопрацювання до повторного першого читання, яка була здійснена дуже вдало, і разом з секретаріатом Комітету з питань національної безпеки та оборони.

Дійсно, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти цей закон за основу, але, власне, якщо б у нас була регламентна можливість врахувати ті правки, які колега пан Пастух перелічив ще в першому читанні, то його можна приймати було б і в цілому. Але процедурою передбачене відповідно внесення правок до другого читання, саме тому ми пропонуємо приймати його за основу, і в ніякому випадку не тому, що він якимось чином не відповідає вимогам сьогоднішнього часу.

Дійсно, в ході доопрацювання були враховані зауваження, які висловлювало Головне науково-експертне управління. Також були враховані зауваження Центральної виборчої комісії, Уповноваженого з прав людини, а також зауваження фахівців, які працюють в комітеті, також народних депутатів, які входять до складу нашого комітету.

Тому ми пропонуємо сьогодні його невідкладно приймати за основу, і по скороченій процедурі підготовки до другого читання щоб він в нас вже був готовий, на наступне засідання його приймати. Тому що, дійсно, сьогодні існує надзвичайно велика проблема з реєстром військовозобов'язаних, і, дійсно, були навіть випадки, коли людина добровільно хотіла вступити до лав Збройних Сил України, і навіть мала відповідний фах, який був потрібен на фронті, але її особова справа губилася – і людина фактично не могла згідно Закону "Про військову службу та військовий обов'язок" потрапити у війська. Тому треба робити цей електронний реєстр, треба вже бути сучасними, тому що це питання нашої обороноздатності. Давайте підтримаємо за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Власенко, будь ласка, "Батьківщина".

 

17:45:00

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги, беззаперечно підтримуючи рух України в НАТО, але,  послухавши колегу, знаєте, у мене склалося таке враження, що ми вже підняли стандарти військові до рівня НАТО, що ми підняли забезпечення військових до рівня НАТО, що ми провели референдум по вступу до НАТО і у нас залишилося одне питання – реєстр. Але ми зараз перебуваємо у стані військового конфлікту з Російською Федерацією.

Нагадати всім панам депутатам як продаються у нас реєстри податкові на Петрівці, як у нас продаються митні реєстри на Петрівці. Ми що хочемо, щоб всі дані наших військовозобов'язаних продавалися на дисках на Петрівці і щоб ворогу було достатньо просто взяти диск, поставити собі в комп'ютер і отримати всю інформацію про обороноздатність нашої країни? Ми добиваємося сьогодні цього? Ми вже подолали всі і вирішили всі питання пов'язані з інтеграцією в НАТО і у нас стоїть одне питання, це реєстр і все? Якби було б так, то, звичайно, за це треба було б беззастережно голосувати, вичистивши весь той непотріб, який є в цьому законі і щодо перетину кордонів, і щодо медичних даних, але на сьогодні ми ще дуже, дуже, дуже далеко в нашому прагненні вступити в НАТО.

Я погоджуюсь з колегою, який говорив, що якби ми були в НАТО, то не було б цієї агресії, це абсолютно очевидно. Але нам до НАТО ще треба іти семимильними кроками. Тому сьогодні розкривати ворогу всю інформацію, робити її прозорою і публічною щодо стану наших військовозобов'язаних, щодо переліку, щодо персональних даних, щодо військово-облікових спеціальностей, щодо їх медичних даних, щодо того де вони і чим займаються, мені здається, є абсолютно неприпустимим.

Тому фракція "Батьківщина" на зможе підтримати цей законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, по хвилині, Юрій Соловей і Олесь Довгий, і Сергій Пашинський.

 

17:47:09

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 79 виборчий округ. Шановні колеги, а що сьогодні забороняє Кабінету Міністрів України і Міністерству оборони створити такий реєстр і працювати, і при цьому не розглядати такі технічні питання в залі Верховної Ради України? Нічого не забороняє, Володимире Борисовичу, це питання створити самостійно Кабінету Міністрів  України.

Я хочу зауважити увагу, ми  сьогодні розмовляли і дати затверджували, і реєстри, а у нас стоять два закони в порядку денному: перший, який регулює банківську діяльність, і другий, який регулює сферу дорожнього будівництва.   І я чомусь  прогнозую, 17:47  сьогодні час, що   ми  не вспіємо розглянути ці надзвичайно важливі закони. Тому давайте перейдемо  до тих законів, які хвилюють людей, а ці питання навіть  не ставити в порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, цей проект закону  зареєстрований народними депутатами  Пастухом, Пашинським і Вінником.  І вони  мають право на законодавчу ініціативу. І це ваше право  підтримувати    або не підтримувати цей закон. Але оскільки він  стоїть у порядку денному  і узгоджений Погоджувальною радою, ми маємо  його розглянути.

Будь ласка, Олег Довгий.

 

17:48:34

ДОВГИЙ О.С.

Довгий, фракція "Воля народу". Шановні колеги,  ми   прийняли на фракції рішення підтримувати даний законопроект, водночас ми повністю підтримуємо нашого колегу Власенка з тим, що на сьогоднішній день немає жодного захисту персональних даних. І у даному законопроекті не вказано, який саме механізм  захисту  цих  персональних даних буде  врахований. Зокрема ми хотіла б сказати про те, що  є і інші   зауваження. У нас викликає  сумнів такий  додаток в  "Прикінцевих положеннях", формулювання. Вказується, що до реєстру необхідно надавати відомості  про інших представників військовозобов'язаного, і не уточнюється,  хто це такі. Тому ми просили б, щоб дане формулювання було  уточнене. Ми просили би, щоб були враховані наші  зауваження щодо необхідності  врахування  захисту персональних даних, зокрема  коли  це стосується наших військовослужбовців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Пашинський, будь ласка. Я звертаю  вашу увагу, що цей закон ми розглядаємо  у першому читанні за основу і до другого читання можна буде  доопрацювати у комітеті.

 

17:49:52

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Знову ж таки без політики. Пункт перший. Дане питання регулюється не постановою Кабміну, а законом України згідно чинних законодавчих актів.

Пункт другий. Ми за минулий рік, не дивлячись на спротив "друзів Путіна", прийняли біля 70 законів, ми поміняли все законодавче поле, що стосується оборони і безпеки базове, фундаментальне. А є ще дуже і дуже багато елементів. І ми будемо далі рухатися, і ми будемо далі реформувати, і ми будемо той досвід, який ми отримаємо за ці півтора року імплементувати або в накази Генерального штабу, або в постанови Кабміну, або, якщо це необхідно, а в даному випадку це необхідно, в законодавчі акти. Всі зауваження до другого читання будуть враховані. І я дуже прошу, це наша відповідальність перед нашою державою, давайте проголосуємо в першому читанні, доопрацюємо і приймемо цей закон. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

17:50:56

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, всі бажаючі взяли слово і виступили? Ще, будь ласка, від авторів Тарас Пастух, 1 хвилина від трибуни і переходимо до голосування.

Шановні колеги, прошу заходити в зал займати робочі місця, зараз відбудеться голосування. Будь ласка, Пастух.

 

17:51:11

ПАСТУХ Т.Т.

Шановні колеги, в мене була особиста можливість побачити, де фізично знаходяться сервера цієї бази.

Перше. Вони для обміну даних не використовують мережі Інтернет. Кожен працівник, який в районному військовому комісаріаті має доступ тільки до тих даних, які він персонально вносить. Жодного… жодної можливості копіювати ці дані, переносити на якісь інші інформаційні… на носії інформації не передбачено і не має можливості.

Зараз сидить перший заступник міністра оборони Руснак. Я думаю, що за його згодою елементарно по кожному представнику від фракції можна зайти в приміщення Генерального штабу і тих людей, які мають допуск до секретки побачити і ознайомитися з цією базою. Але, що це дасть.

Перше. Це… при існуванні цієї системи це надасть можливість воєнкомам сьогодні маніпулювати призовниками і когось за гроші з справи витягувати, губити, а когось залишати.

Друге. Я думаю, ви буквально днями були свідками, коли особові картки, особові справи наших військовослужбовців були викладені    сепарських сайтах повністю всі зі списками, з фотографіями, зі всім  персональними…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   30 секунд. Завершуйте,  будь ласка.

 

ПАСТУХ Т.Т. … існування такої бази, особові справи в зону АТО возитися не будуть. Одна людина, яка є в військовій частині, буде мати доступ до персональних даних. Кожна  її дія протоколюється  і прописується. І тому, таким чином, якщо навіть, коли зараз говорити про виконання  тих зобов'язань, які сьогодні перед нами ставлять до зобов'язань по країнах НАТО – це є одна з 12-ти. І це не означає, що як ми її виконаємо, то ми зразу там опинимося, але ми повинні паралельно рухатись у всіх цих процесах.  А я думаю,  що Міністерство оборони абсолютно надасть згоду і можливість ознайомитись  з  діяльністю цієї бази.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я пропоную переходити до голосування. Я думаю, всі визначились під   час обговорення.

Шановні колеги… Кишкар ще вимагає слово для виступу. Павло Кишкар, одна хвилина,  будь ласка

 

17:53:32

КИШКАР П.М. Дякую. Дякую, пане Андрію.

Насправді, закон   дуже необхідний і потребує прийняття  його не тільки в першому  читанні, але і в цілому.

Але я звертаю увагу Військової прокуратури і Головного  військового прокурора на те, що в Україні насправді існувало 4 системи обліку військовозобов'язаних. Ці системи чомусь,  на початок війни, виявилися непрацездатними і не працювали, але повністю були передані на збереження.

Тому,  прошу вас відкрити відповідне кримінальне провадження і притягнути відповідальних осіб Міністерства оборони, які фактично розікрали ці 4 системи, чи гроші на ці   системи, до відповідальності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, відбулося дуже складне обговорення, яке показує, що   нема одностайної думки в залі. Тому, я поставлю на сигнальне голосування можливо спочатку першу пропозицію за основу як пропонує комітет. Якщо вона не пройде, колеги, нам треба буде порадитись: чи на комітет на повторне перше, чи суб'єкту законодавчої ініціативи, але щоб ми вийшли на якесь результативне рішення. Як ви порадите? Але давайте спочатку попробуємо за основу. Ми справді маємо змогу між першим чи другим читанням доопрацювати і всі застереження, які є, включити в тіло законопроекту.

І тому давайте ми спочатку сигнальне голосування проголосуємо, проект Закону про єдиний державний реєстр військовозобов'язаних 2504а-д, згідно з пропозицією комітету за основу. Сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

17:55:30

За-174

Колеги, комітет, автори на доопрацювання в комітет чи суб'єкту законодавчої ініціативи, як порадите? Суб'єкту. Тоді давайте знову сигнальне голосування. Повернути суб'єкту законодавчої ініціативи, але прошу тоді всіх гуртом підтримати законопроект 2504а-д, сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо повернення суб'єкту законодавчої ініціативи. Сигнальне голосування, голосуємо.

 

17:56:10

За-189

Нема голосів і на цю пропозицію.

Товариство, згідно Регламенту є ще одна пропозиція комітету на повторне перше читання. Але давайте вже цю пропозицію сконцентруємось, усі гуртом підтримаємо, можливо вона об'єднає зал. Дамо змогу доопрацювати з повторного першого та повторне перше, регламент не обмежує. Товариство, це ініціатива Міністерства оборони. Давайте не втрачати законопроект, давайте об'єднаємося навколо цієї пропозиції.

Колеги, я ставлю на сигнальне голосування пропозицію повернути на повторне перше читання в комітет проект Закону про єдиний державний реєстр військовозобов'язаних (2504а-д). Сигнальне голосування, повторне перше читання хто підтримує дану пропозицію прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

17:57:33

За-194

Немає підтримки, немає об'єднання залу, жодна з пропозицій не об'єднує зал, у нас варіант, або провалити його, або перенести до раніше обговорених.

Комітет, пане Тарас, яким шляхом йдемо? Сергій Пашинський, одну хвилину, 30 секунд, який шлях подальший, яка ваша порада, 30 секунд Пашинський?

 

17:57:55

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я пропоную враховуючи, що дуже багато депутатів чимось зайняті, перенести розгляд цього питання на четвер, інакше ми завалимо дуже важливий закон. Я бачу, що в принципі всі фракції підтримують закон, просто немає людей в залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги, з вашого дозволу ми використаємо формулу, яку часто використовуємо і перенесемо його в розділ раніше обговорених питань. По ньому не було базового голосування, були тільки сигнальні голосування і спробуємо тоді, коли в залі буде більше депутатів, повторно проголосувати і підтримати цей законопроект.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

17:58:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Хотів би ще раз сфокусувати вашу увагу, на тому, що нам необхідно ухвалити рішення про порядок денний четвертої  сесії. Я просив би всіх керівників фракцій завтра підготуватись до цього голосування для того, щоб ми могли організувати роботу.

Тому, будь ласка,  підготуйтесь завтра до голосування за порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України.

А зараз оголошую вечірнє засідання Верховної Ради України закритим. Наступне засідання відбудеться завтра о 10 годині ранку.

Дякую, шановні колеги. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку