ЗАСІДАННЯ ПЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

2 лютого 2016 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

10:00:54

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон на хвилину.

Доброго ранку, шановні колеги. Прошу заходьте до зали Верховної Ради України.

 

10:01:14

ЧУМАК В.В.

Доброго ранку, шановні колеги.  Я запрошую вийти всіх до трибуни тих, хто підтримує… Я хочу сказати, що 3 роки назад саме з цього почалася боротьба за український  парламентаризм, саме 3 роки назад "голосуй особисто",  питання "голосуй особисто" стало тим, яке об'єднали опозиційних депутатів тут, які почали боротися за те, щоб в цьому парламенті не було  кнопкодавства. Величезна проблема сьогодні, коли ми голосуємо за Конституцію, що парламент  знову починає порушувати Конституцію, що парламент знову починає порушувати Регламент, що відбуваються знову неперсональні голосування.

Я закликаю всіх парламентарів, давайте припинимо цю ганебну практику, давайте припинимо показувати українському народу, що ми можемо голосувати як погані піаністи за себе і  за іншого хлопця. Я хочу запросити… Я хочу нагадати  Володимиру Борисовичу Гройсману, перед тим, як він став на посаду, він особисто дав гарантії того, що неперсонального голосування в парламенті не буде. Я хочу вас попросити гарантувати цю вашу обіцянку обов'язково, щоб не було неперсонального голосування.

Шановні друзі, я хочу звернутися до журналістів і до громадськості. Я хочу вас, щоб ви  не залишали  без…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. будь ласка, Вікторе Васильовичу.

 

ЧУМАК В.В. … жодного випадку  неперсонального голосування. Давайте  будемо парламентарями, а не поганими піаністами, які нажимають не ті кнопки.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я можу сказати  тільки  єдине, що  ми найближчим часом запропонуємо систему, яка дозволить ефективно приймати рішення так як це практикується в європейських парламентах. Далі буде рішення за політичними партіями щодо підтримки або непідтримки таких пропозицій. Цю систему… це питання треба врегулювати.

Шановні колеги народні депутати, будь ласка, займайте свої місця у залі Верховної Ради України, ми можемо розпочинати свою роботу. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі Верховної Ради України. Прошу реєструватись.

 

10:04:13

336 народних депутатів зареєстровано у залі Верховної Ради України. Оголошую засідання Верховної Ради ранкове відкритим. Сьогодні день народження, шановні колеги, відзначають наші колеги народні депутати Валерій Бабенко і Віталій Курило. Давайте привітаємо їх з днем народження, добра, успіхів і благополуччя, благополуччя, шановні колеги.

Сьогодні фактично ранковим засіданням ми завершимо ІІІ сесію Верховної Ради України. На вечірньому засіданні ми розпочнемо IV сесію Верховної Ради. Я думаю, що ІІІ сесія Верховної Ради України була достатньо конструктивна, хоча багато у нас було палких дискусій, але ми завжди демонстрували готовність прийняття рішень.

Маю надію на те, що на IV сесії ми з вами, проаналізувавши всі наші недоліки, які були в попередній роботі, будемо працювати з новою якістю.

Тому закликаю всіх до якісної роботи, до особистого голосування і, беззаперечно, присутності, персональної присутності як на пленарних засіданнях Верховної Ради України, так і у роботі комітетів  Верховної Ради.

Порядок денний у нас є надзвичайно насичений. Вчора на Погоджувальній раді я дав доручення, щоби ми проаналізували План законодавчого забезпечення реформ, план нашої фактично діяльності. А далі, провести відповідні консультації з комітетами, з фракціями, з групами, позафракційними депутатами для того, щоби його оновити, доповнити і далі рухатись шляхом прийняття якісних, важливих законопроектів, які потрібні людям, які потрібні країні  в такий важкий період.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту роботи Верховної Ради  України ми маємо сьогодні 30 хвилин на виступи від фракцій і груп українського парламенту.

Будь ласка, прошу записатись на виступи,  будь ласка, прошу записатись.

Олег Ляшко,  Радикальна партія.

 

10:06:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Шановні  громадяни  України! Шановні колеги депутати! Я розраховую на вашу увагу. Сьогодні надзвичайно важливий день – закриття третьої сесії. І у нас перед українськими громадянами, перед нашими  виборцями маса боргів,  які ми маємо розв'язати. Сьогодні ключові завдання, ключові питання, які стоять перед країною – це вирішення економічних проблем. Адже так погано як люди живуть сьогодні, вони ніколи так не жили.

 Фракція Радикальної партії пропонує чіткий перелік законопроектів, на яких ми наполягаємо, щоб парламент їх невідкладно розглянув, який дасть можливість хоча б трохи той зашморг, який влада накинула на шию  українських громадян, хоч  трохи його розпустити, хоч трохи людям легше здихнути. 

Тому я вимагаю від імені фракції Радикальної партії, щоб парламент невідкладно розглянув ряд законопроектів, зокрема, 3809 – про скасування оподаткування пенсій.

Люди заробили пенсію, тепер вони мають платити податки, тому що вони копійчану пенсію заробили і вимушені працювати. Я вважаю, що стягування податків із пенсій – це є геноцид проти українських пенсіонерів. І тому фракція Радикальної партії вимагає від парламенту прийняття рішення про скасування оподаткування пенсій.

Так само хочу нагадати, що рік тому, в січні минулого року, парламент підтримав законопроект депутатів від Радикальної партії 1086 про те, щоб українські жінки мали право у 55 років виходити на пенсію за умови наявності 30 років стажу. Президент наклав вето на цей закон і до сьогодні ви не виносити до залу цей закон для того, щоб подолати вето.

Я вимагаю від керівництва парламенту внести на розгляд парламенту законопроект і подолати вето Президента, і дати можливість українським жінкам у 55 років виходити на пенсію. Тому що людям просто немає пенсії, у такому віці вже ніхто на роботу не бере і до 60 років чекають, щоб отримати пенсію.

Наступний закон, який ми наполягаємо, невідкладно прийняти парламентом, це законопроект 3747, який передбачає проведення перерахунку ціни на газ для населення. Парадокс, у всьому світі ціна на нафту, на газ падає, а в Україні росте вартість тарифів на житло і комунальні послуги. Ми закуповуємо імпортний газ по ціні 200 доларів, а люди платять за газ по комуналці 270 доларів, це чистої води корупція, яку сплачують українські громадяни. Тому ми вимагаємо прийняття закону, який дасть можливість перерахувати ціну на газ і реально знизити вартість житлово-комунальних послуг.

І нарешті ми вимагаємо прийняття закону (2353а) про реструктуризацію боргів фізичних осіб. Минулого тижня парламент, на жаль, не подолав вето Президента на закон, який вирішував проблеми валютних позичальників. Ми пропонуємо прийняти цей закон і вирішити проблему для того, щоб валютні позичальники мали можливість розрахуватися з боргами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступний виступ, Луценко Юрій Віталійович.

Перед ти як Юрій Віталійович буде йти виступати, ви знаєте, телеглядачі завжди запитують, що це у нас за навушник з вами? І не всі розуміють навіщо ми його використовуємо? Я хочу для всіх телеглядачів сказати, про те, що це підсилення голосу того, хто виступає. Тому що, коли шумно в залі дуже важко чути голос виступаючого, тому це підсилення.

Будь ласка,  Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

10:11:08

БУРБАК М.Ю.

Вітаю вас шановні депутати! Вчора фракція "Народний фронт"   звернулася до колег по коаліції з питанням обговорення кадрових призначень в уряді і запропонувати Прем'єру по три кандидатури на кожну посаду.

Я прошу колег зважено і ретельно відбирати кандидатури, щоб потім не звинувачувати уряд у поганій роботі. Ми вимагаємо прозорого, публічного обговорення кандидатур на заміну міністрів і тих хто подав заяви, і тих, хто не справляється з обов'язками. Запропонувати хоча би по три кандидатури на посаду і давайте публічно разом з громадськістю їх обговоримо.

Ще раз наголошую: в коаліційному уряду за крісла ніхто не тримається, але припиняйте пусті балачки про відставки. Будь ласка,  передбачена чинним Регламентом процедура: збираєте 150 підписів, знаходьте 226 голосів і голосуйте. Якщо ж ні, давайте тоді концентруємося на роботі і працюємо в коаліції, ніхто за крісла не тримається.

 До слова, нагадую фракціям коаліції, що сьогодні планується друге засідання робочої групи з підготовки додатку до коаліційної угоди. Ще раз звертаюсь до фракцій коаліції, надсилайте своїх представників, приходьте і  давайте працювати. Працювати над документом, який буде стимулювати і  депутатів, і комітети, і уряд до чіткої, конструктивної роботи, а також передбачати відповідальність за недотримання угоди.

До речі, за останній рік ми вже чотири рази розпочинали процес внесення змін до Конституції. Перше – це стосувалося зняття недоторканості депутатів і це треба проголосувати. Фракція "Народний фронт" всі голоси віддасть за зняття недоторканості.

Друге – це  питання Рахункової палати. Потім ми розглядаємо дуже важливе питання  щодо децентралізації, а сьогодні будемо розглядати  питання щодо реформи суддівської гілки влади, факт є фактом. Нова Конституція повинна стати новим суспільним договором, який  схвалений… буде схвалений народом на всеукраїнському референдумі. Ми всі повинні усвідомити спільну відповідальність за країну. Не можна, щоб політичні інтереси, торги за портфелі і шантаж про вихід з коаліції були головними темами парламенту і впливали на його роботу. Це насамперед шкодить України.

Через 20 днів вшановуватимемо другу річницю Майдану, а Верховна Рада  досі не ухвалила законопроекти про повернення арештованих активів Януковича та про заочне судочинство. А в мене питання: тут теж уряд винуватий?

Ще півтора роки тому уряд заарештував 40 мільярдів гривень колишнього  Президента, а вони досі перебувають на заарештованих рахунках. І неодноразові звернення уряду до  Верховної Ради та  правоохоронних структур не дають результату. Ці гроші конче потрібні державі. Вони  вже зарезервовані у спецфонді і повинні піти    на військові закупівлі.

Фракція "Народного фронту" наполягає на включенні відповідних законопроектів і голосування за них. Голосування за них буде  тестом для цього парламенту. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

 

10:14:00

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Об'єднання "Самопоміч". Кіраль Сергій передає Єгору Соболєву.  Будь ласка, Єгор.

 

10:14:09

СОБОЛЄВ Є.В.

"Самопоміч" уважно вивчила пропозиції від "Блоку Петра  Порошенка" щодо призначення нових міністрів. Так само зрозуміла позиція Прем'єр-міністра, яка  полягає в тому, що або виганяйте мене, або працюйте зі мною.

"Самопоміч" вважає, що цей підхід не є ефективним. Ми маємо разом спільно проаналізувати, чому створений конституційною більшістю уряд в дуже добрий період, коли в парламенті була конституційна більшість для підтримки всіх його ідей не став успішним? 

Наша перша відповідь: в уряді немає лідера, справжнього голови, якого би всі слухалися, який би мав волю і мужність посилати подалі корупціонерів, подалі від державних підприємств, подалі від грошей платників податків.

Друга відповідь: на чолі уряду немає людини, яка є величезним прихильником економічних свобод, яка не вірить в державне регулювання, яка вірить в економіку, вільний ринок, то є зараз, що найбільше потребує український бізнес і українське суспільство в цілому. Поки ми не поставимо такого Прем'єр-міністра, від перестановки окремих міністрів нічого не зміниться.

Тепер про перестановку окремих міністрів. Шановні колеги з "Блоку Петра Порошенка", безумовно, це ваше право – висувати кандидатів в уряд. Але давайте знову проаналізуємо, чому цей уряд неуспішний. Ми говорили про його формування: Прем'єр-міністр і міністри мають бути командою. Коли Прем'єр-міністр не розмовляє з віце-Прем'єром або з міністром, коли вони просто ненавидять фізично один одного, коли вони проводять протилежну політику, в уряду так само нічого не вийде.

Тому наша пропозиція – не ділити уряд за партійними квотами. Партії мають і повинні делегувати гідних кандидатів. Після обговорення з Прем'єр-міністром і після розуміння, що це справді доброчесні люди, які будуть давати ті самі економічні свободи гнати корупціонерів подалі від державних підприємств.

Фракція "Самопоміч" просить серйозно підійти до цих ідей. Фактично, зараз ми маємо останній шанс для цього парламенту створити ефективний уряд, який виправдає величезні надії людей, надії, насамперед, на нас. Давайте це зробимо.

І останнє  прохання до спікера Верховної Ради: сам парламент заборгував суспільству рішення про відкриття всіх декларацій вже всіх посадовців вже цього року. Давайте ставити на голосування це рішення доти, доки…

 

10:17:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте.

 

СОБОЛЄВ Є.В. … і кожного ранку друкувати в парламентській газеті прізвища усіх депутатів, які за це не голосують, це обов'язково спрацює.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції "Батьківщина" – Соболєв Сергій, будь ласка.

 

10:17:43

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, найважче рішення, яке ухвалював парламент минулого року – це було рішення щодо бюджету. І сьогодні наша фракція "Батьківщина" чітко розуміє, що наша жорстка позиція – не ухвалювати цей бюджет – зайвий раз підтверджує, що треба залишатися принциповим в  найважчі моменти для життя держави.

Що ми сьогодні чуємо? Пенсії оподатковуються, газ чомусь для населення іде по ціні, яка не відповідає ніяким економічним обґрунтуванням, ми бачимо, що, виявляється, електронні декларації загубилися по дорозі до парламенту і цього не помітив жоден, хто голосував за цей бюджет, включаючи всіх міністрів і  урядовців. Я думаю, відповідь набагато простіше, в даному випадку парламент повинен відповідально підходити до прийняття і ухвалення таких документів.

Але є і друге не менш важливе завдання – це створити ту урядову команду, яка буде реалізовувати найключовіші речі. Не може бути ситуації, коли Прем'єр не знає, кого йому пропонують в урядову команду, але не може бути і ситуації, коли Прем'єр не визначає стратегію розвитку країни, а покладається на кого завгодно, шукає провини де завгодно – в поганій коаліційній угоді, в поганому голосуванні в парламенті, не беручи відповідальність на себе, перш за все, на себе за все, що відбувається в країні.

Саме тому і виникла ситуація зміни уряду, саме тому і виникла  ситуація зміни не просто уряду, а ситуація зміни того хибного економічного курсу, який привів країну до сьогоднішньої ситуації.

Саме тому фракція "Батьківщина" наполягає на тому, щоб на цих двох ключових моментах: зміна бюджетної стратегії і зміна урядової стратегії, - парламент і зосередив свою роботу на новій парламентській сесії. І це не питання антипатії чи любові до тих чи інших міністрів, чи до Прем'єра, це питання вже відповідальності за країну. Бо коли на сьогоднішній момент ми бачимо, що вирішення ключового питання: зміни стратегії розвитку держави, і перш за все економічної стратегії, - залежить від цих депутатів, залежить від цієї сесійної зали, саме так і треба до цього ставитись.

Саме тому наша фракція вважає, що завершення роботи цієї сесії і старт нової сесії – це є ключове питання, це питання зміни урядової стратегії і зміни уряду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від групи "Воля народу" Олесь Довгий. З місця включіть мікрофон Олесю Довгому.

 

10:21:20

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, сьогодні ми закриваємо чергову сесію і розпочинаємо новий політичний етап в українському парламенті. З чим ми заходимо, куди йдемо і хто може пояснити в двох словах отому українцю, який по ту сторону екранів спостерігає за нашою мишачою вознею? Куди завели країну?

Наша рідна Україна завжди була багата на талановитих, освічених людей. Українці завжди були на передовій прогресу. Славетні наші земляки розробляли небачені технології і будували цілі галузі, наприклад, такі як Патон, Сікорський, Глушко, Корольов, Кондратюк та інші.

Ми знані в світі, тому що перший зварювальний міст, перший супутник Землі, космічні кораблі, ракето-космічний комплекс "Буран" – все це вигадали наші уроженці нашої країни. Українці вигадували та конструювали для Сполучених Штатів літаки-бомбардувальники, літаки-велетні, літаки-амфібії. Росія перший куб газу для Кремля отримала з нашого Івано-Франківська, а українська економіка була найпотужніша економіка за часів Радянського Союзу.

До чого я? Все, що там треба, щоб відродити Україну, є тут в межах нашої країни. Міські ресурси – руки, наших студентів навипередки переманюють на роботу закордон, Європа готова нашим робітникам, людям з золотими руками, надавати постійне місце проживання. То чого ж наша влада так не цінує наших людей?

Звертаюсь до колег з коаліції. Давайте відверто визнаємо, що експеримент з іноземцями-варягами, м'яко кажучи, не вдався, бо працюючи у виконавчій владі вони так і не змогли зупинити відтік ресурсів людських і фінансових, вони не зрозуміли, що у нас також тут фронт, фронт з внутрішнім ворогом. Поки хлопці в Донецьку воюють за територіальну цілісність, ми з вами повинні тут відстоювати суверенітет і економічну незалежність нашої країни.

Тому просто махати іноземними дипломами і малювати собі мільйонні зарплати не вийде, потрібно працювати на результат, результат, який від нас чекають люди.

Я звертаюся до коаліції, згортуйтеся, ви повинні робити реформи, не ми маємо вам повірити, ви повинні переконати кожного українця, який щойно отримав візу на виїзд на роботу закордон, у ваші реформи повинен повірити кожен вчитель, лікар, пенсіонер.

Сьогодні депутатська група "Воля народу" не критикує, повірте, цього можна не робити, бо ви це самі успішно робите. Сьогодні ми закликаємо, у вас є 2 тижні для переформатування уряду, зробіть це, Україні потрібен уряд, який зможе склеїти економіку. Тому після звіту Кабміну ми маємо зробити певні висновки, щоб рухатися далі. Політика є мистецтвом компромісу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  30 секунд – завершуйте.

 

МОСКАЛЕНКО Я.М. Політика є мистецтвом компромісу і саме в цьому компромісі є ключ до майбутнього, щасливого майбутнього нашої країни, і ще за цим мир. Зверніть увагу, ніколи в дитячих листах з України до Діда Мороза не було стільки звернень про мирне небо над землею і щоб закінчилась війна. Цього хочуть і просять наші діти.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від "Опозиційного блоку" – Бойко.

 

10:25:16

БОЙКО Ю.А.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Минулого тижня ми всі були свідками продовження політичних торгів, що відобразилась на ефективності роботи парламенту. З майже 90 законопроектів прийняли тільки 15, а тих, що відповідають потребам людей, всього 3. Парламент і надалі ігнорує необхідність участі в реалізації Мінських угод, коаліція не виявляє ніякої ініціативи, блокує всі пропозиції "Опозиційного блоку" та ігнорує міжнародний заклик до виконання положень Мінського протоколу та врегулювання ситуації. Коаліція розуміє, що стала політичним банкрутом і намагається втримати на плаву економічно неспроможний уряд. Всі політичні процеси проходять між коаліцією, яка не користується довірою народу та урядом, який повністю збанкрутував.

Найбільш трагічним є те, що всі без винятку фракції коаліції роблять вигляд, що це не вони створили цей уряд, що не мають жодного відношення до економічних провалів. Нібито не вони проголосували за бюджет знищення реального сектору економіки, підняття тарифів та зменшення соціальних допомог. При цьому ігноруються всі ініціативи опозиції, є намагання замкнути на собі політичні процеси і уникнути будь-якого контролю. Це призвело до того, що і уряд, і коаліція давно втратили зв'язок з реальним життям.  Тому ми вважаємо, що рядом з урядом повинна звітувати і правляча коаліція, яка несе повну відповідальність за Кабінет Міністрів. Необхідно терміново прийняти нову економічну програми, яку буде  втілювати вже новий уряд та  в якій будуть враховані інтереси  шахтарів, фермерів, медиків, учителів.  А для цього треба відновити власне виробництво, забезпечити зростання доходів населення, збільшити внутрішній попит і повернути нашу продукцію на зовнішні ринки  збуту, які за останні два роки  завдяки зусиллям Кабміну Україна практично втратила, від великого машинобудування та легкої промисловості  до аграрного сектору.

Наші вимоги залишаються такими, що і минулого тижня. В першу чергу прийняти зміни до бюджету, Податкового кодексу, прийняти Закон про опозицію. Відправити цей уряду у відставку та зайнятися розробкою  економічної стратегії та законів, які реально можуть покращити  життя людей.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Від групи "Відродження"  Віктор Бондар, будь ласка.

 

10:28:18

БОНДАР В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, фактично через кілька тижнів  ми будемо свідками звіту уряду про всю діяльність парламентської коаліції правлячої, про діяльність  уряду за цей рік, який минув. І по суті це, на жаль, сумні підсумки того, що зробили  з країною за цей рік. Ми бачимо  абсолютно бездолугу економічну політику, ми бачимо  відсутність соціальної політики, немає ніякої інвестиційної політики. І, на жаль, ми бачимо, що сьогодні в залі проходять ті самі процеси, які відбувалися рік, тобто практично нічого не  відбувається, ніяких змін, і немає ніякої  логіки дій.

Партія "Відродження" вже рік говорить кожен  місяць  про те, що давайте заслухаємо міністра, що з них хто робить, який план дій конкретно хоча б на півроку вперед, ми не говоримо на рік, на два стратегічно, ми говоримо хоча б на півроку. Ми говоримо про те, що нам треба від правлячої коаліції почути, яка економічна політика буде на цей рік. Що буде з валютними курсами? Що буде з соціальним забезпеченням? Як будуть підніматися зарплати, пенсії? Яким чином буде підтримано виробництво на сьогоднішній день, яке дає, по суті, зростання… можливість зростання економіки? Які галузі економіки будуть підтримані? Як буде підтримуватися експертно-орієнтовані галузі? На жаль, ми бачимо, що в цьому залі, в уряду немає ніякої думки про те, що буде відбуватися. Ми дивимося на формування бюджету минулого року на цей рік. На жаль, бюджет провальний. Економічна політика уряду довела до того, що в бюджеті позабували фінансування профтехосвіти, позабували і передали на місцеві бюджети фінансування культури, освітянські програми, пільговий проїзд. Залишилося передати ще фінансування пенсій, заробітних плат і фактично уряд може витирати руки і сказати, що ми свою роботу зробили. Економіку розвалили, жодна галузь не підтримується, а соціальний захист і соціальні проблеми, і гуманітарну галузь передали на фінансування місцевим бюджетам. Про що це говорить? Це говорить про те, що, по суті, абсолютна імпотенція сьогодні у влади, абсолютна неспроможність зробити ефективну економічну політику і немає ніякого плану дій на цей рік.

Тому ми вимагаємо до звіту уряду заслухати з парламентської трибуни кожного міністра, що він зробив за рік, який план на найближчі півроку. І приймати рішення по кожному міністру персонально, а не гамузом по всьому уряду.   

Далі. Заслухати економічний блок уряду. Яка економічна політика буде на цей рік? Яка система стимулювання інфраструктурних проектів? Як ми підтримуємо національного виробника і наших… наші потужні виробничі підприємства? І як ми підтримуємо експертно-орієнтовані галузі, які приносять валюту в країну?

І саме головне. Ми вимагаємо звіт по витрачених кредитних коштах за минулий рік – 500 мільярдів гривень. І яка буде кредитна політика на цей рік? Бо це борги наступних поколінь. Дякуємо.


                               Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.


10:31:29

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, виступи завершено.

Хочу вас поінформувати про те, що вчора ввечері поступив звіт уряду до парламенту, він був зареєстрований і направлений електронною поштою до всіх народних депутатів України, а також сьогодні буде розміщений на сайті  Верховної Ради  України для використання.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься доопрацьований проект Закону (реєстраційний номер 3524).  Шановні колеги, прошу вашої уваги! 3524 – внесення змін до Конституції України щодо правосуддя.

Згідно зі статтею 159 Основного Закону України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності  законопроекту вимогам 157-ї і 158-ї статей Конституції  України.  Відповідно до висновку Конституційного Суду України від 30 січня  2016 року, який вам роздано, положення доопрацьованого законопроекту (реєстраційний номер 3524) визнано таким, що відповідає вимогам статей 157-ї і 158-ї Конституції  України.  

Згідно зі статтею 149 Регламенту питання розглядається за процедурою повного обговорення: доповідь голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та  правосуддя Руслана Князевича – до 10 хвилин, запитання доповідачу і відповіді на них – до 3-х хвилин, слово для виступу  Представника Президента Степана Кубіва – до 5 хвилин, потім виступи від фракцій і груп – по 3 хвилини,  і три виступи від трьох народних депутатів  України.

Шановні колеги  народний депутат,  будь ласка, займайте свої місця,  будь ласка, сконцентруйтесь, надзвичайно важливе питання. Займаємо свої місця,  шановні колеги.          

Шановні колеги, для доповіді запрошую голову Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслана Петровича Князевича.

Будь ласка, Руслан Петрович.

 

10:35:11

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую.

Шановний пане Голово, шановні колеги, дозвольте вас насамперед проінформувати про те, яка зараз ситуація і в який спосіб, відповідно до Конституції, Закону про Регламент повинна діяти Верховна Рада, зважаючи на вимоги конституційної процедури, передбаченої цими нормативно-правовими актами.

Насамперед нагадаю вам, що мова йде про законопроект, який фактично по суті двічі був предметом розгляду Конституційного Суду. Перший раз він був предметом розгляду за процедурою, передбаченою в Конституційному Суді, яка тривала буквально кілька тижнів, і Конституційний Суд досить прискіпливо перевіряв законопроект на відповідність 157, 158 статтям  Конституції, а також щодо його відповідності іншим статтям Конституції. В тому висновку, який попередньо був направлений до парламенту, Конституційний Суд висловив відповідність статтям 157, 158 Конституції даного цього законопроекту і не висловив до нього жодних застережень. Надалі, після політичних консультацій, Президент України на заміну вніс доопрацьований проект Закону за номером 3524 26 січня 2016 року, який відповідно до того законопроекту, який  був попередньо предметом  розгляду  в Конституційному Суді, відрізнявся лише тим, що в цьому, доопрацьованому варіанті законопроекту, парламенту повернуто право відкликати, точніше висловлювати недовіру Генеральному прокурору, що мало  наслідком його відставку.

Зважаючи на те, що в оперативному  порядку Президент вніс на заміну цей законопроект і визначив його як невідкладний. 27 січня 2016 року парламент розглянув цей законопроект і нагадаю,  прийняв рішення, включити його до порядку денного та звернутися до Конституційного Суду щодо  надання висновку на відповідні 157, 158 статті  Конституції, визначивши його не відкладним. А також одночасно  було  нами прийнято рішення   вважати таким, що відхилений попередній законопроект, який був внесений законопроектом і  щодо якого  був  внесений на  заміну доопрацьований  проект Закону про внесення змін до Конституції. Оскільки цей законопроект визначений був  для розгляду  Конституційним Судом як не відкладний. Я хотів би одразу  зняти ці інсинуації з приводу того, що Конституційний  Суд в такі досить швидкі терміни зміг надати оперативно висновок. Йде мова про  п'ятиденний строк, як на мене, цього строку  було абсолютно  недостатньо для того, щоб звертаю вашу увагу, Конституційний Суд просто відтворив той  висновок, який він попередньо надавав. За винятком тільки однієї норми, яка відповідно була Президентом прибрана, зважаючи на домовленість  між лідерами фракцій і Президентом України.

Таким чином, додатково якихось, скажімо, аналізу додаткових положень, щоб призвело до якогось, скажімо, експертного висновку і потребувала певного лагу часу не довелося. Тому що Конституційний Суд у попередньому своєму висновку досить ґрунтовно проаналізував всі положення цього  законопроекту і  зараз фактично в той самий спосіб надав висновок, як і надав висновок на попередні законопроекти.

Отже, вчора о 12 годині Конституційний Суд у публічній частині оголосив свій висновок, який був прийнятий ще 30 січня.

І якщо дуже коротко, то в своєму висновку, який вам заздалегідь розданий, я думаю, що кожен народний депутат зміг ознайомитися, Конституційний Суд не вбачає суперечності даного законопроекту до  157-ої, 158-ої статей Конституції. Більше того, Конституційний Суд не висловив жодних застережень щодо інших статей Конституції, в яких міг би бути суперечливий цей законопроект.

А отже, відповідно до Закону "Про Регламент Верховної Ради", ми маємо дві можливості, дві опцій в тому випадку, якщо до нас надійшов висновок Конституційного Суду: якщо би цей… у висновку Конституційного Суду Конституційний Суд виявив невідповідність статтям 157 і 158-ї Конституції України законопроекту або висловив будь-яке застереження то в такому випадку, відповідно до Закону про Регламент, парламент зобов'язаний був продовжити роботу над  законопроектом, встановити строки для подання поправок щодо такого законопроекту і далі, відповідно, рухатися по визначеній конституційний процедурі; в цьому випадку, оскільки немає жодних застережень щодо тексту законопроекту і висловлена відповідність статтям 157 і 158-й, парламент зобов'язаний розглянути в режимі попереднього схвалення даний законопроект.

Я одразу  скажу, щоб не було запитань, бо вже народні депутати підходили, про те, що … оскільки немає жодних застережень Конституційного Суду, вже на етапі попереднього схвалення і після нього парламент не може вносити жодних змін до тексту законопроекту.

Відповідно, сьогодні зранку Комітет з правової політики та правосуддя, як це належить йому робити за Регламентом, зібрався на своє засідання і, зважаючи на позитивний цілком висновок Конституційного Суду, одноголосно, за винятком двох, які утрималися, і один проголосував… двох, які проголосували проти і один утримався, рекомендували парламенту попередньо схвалити законопроект  про внесення змін до Конституції за номером 3524 від 26 січня 2016 року (щодо судочинства), який визначений Президентом України як  невідкладний.

В тому випадку, якщо сьогодні відбудеться процедура попереднього схвалення, це означає, що одразу після початку нової сесії парламенту, яка за планом роботи розпочнеться сьогодні о 16-й годині, парламент, відповідно, може приступати до розгляду цього питання і прийняття законопроекту в цілому. Якщо сьогодні попередньо схвалення відбудеться, зі свого боку Комітет з питань правової політики готовий на себе взяти ініціативу щодо підготовки цього питання для розгляду в цілому на наступній сесії парламенту. Дякую за увагу. Я доповідь закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович.

Будь ласка, запишіться на запитання доповідачу, до 3-х хвилин. Прошу.

Будь ласка, народний депутат Мартиняк Сергій Васильович.

 

10:41:57

МАРТИНЯК С.В.

Литвину, прошу слово передати Литвину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Григорій Шверк.

 

10:42:17

ШВЕРК Г.А.

Шановні колеги, мабуть, ні в кого нема сумніву, що судова реформа – це один з нагальних кроків, який повинна зробити України. І мені здається, наш парламент повинен підтримати цей закон найбільшою кількістю голосів. А ті проблеми, які, здається, є у деяких фракцій нашого парламенту, можна вирішити шляхом того, що до другого голосування, до голосування в другому читанні приготувати проекти законопроектів, які будуть детально описувати ситуацію і вирішити всі неузгодженості, які наразі можуть бути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги народні депутати, прошу вашої уваги. Сьогодні з  візитом в Україні перебувають наші друзі – голови парламентів, яких я з задоволенням хочу вам представити, вони знаходяться у гостьовій ложі, а саме… Увага, шановні колеги!

Віце-спікер парламенту Латвійської Республіки пані Інесе Либиня-Егнер. Давайте привітаємо. (Оплески)

Спікер парламенту Королівства Данія пані Піа К?єрсгор. (Оплески)

Голова парламенту Естонської Республіки пан Ейкі Нестор. (Оплески)

Спікер парламенту Республіки Ісландія пан Ейнар Крістінн Гудфіннссон. (Оплески)

Спікер парламенту Литовської Республіки пані Лорета Граужинєнє. (Оплески)

Президент парламенту Королівства Норвегія пан Олемік Томмессен. (Оплески)

Спікер парламенту Королівства Швеція пан Урбан Алін. (Оплески)

Вітаємо вас, шановні друзі, і дякуємо за солідарність і підтримку України. Дякуємо. (Оплески)

Будь ласка, відповідайте.

 

10:45:07

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні друзі, я хочу прояснити дещо ситуацію, тому що, можливо, не всі народні депутати розібралися. І зараз було запитання задане про те, що треба цілу низку законів прийняти, для того щоб почати процес переатестації суддів.

Я хочу нагадати вам, що процес переатестації суддів розпочинається у нас за два тижні. І він у нас розпочинається не відповідно до цих змін до Конституції, а відповідно до того закону, який ми прийняли: "Про забезпечення права на справедливий суд". Зміна до Конституції просто є посилання на той закон.

Чому до сих пір цей процес не відбувся, я вам нагадаю.

Тому що тільки в кінці жовтня відбувся з'їзд суддів, який затвердив нову Раду суддів, яка тільки після того, як її було затверджено, прийняла відповідно зміни до порядку проведення Вищою кваліфікаційною комісією переатестацію суддів. Зараз, відповідно після цього рішення, Вища кваліфікаційна комісія на виконання цього рішення прийняла всі відповідні документи, які вимагав закон.

І я хочу наголосити, що вже з 15 числа, ну десь по факту з 17-го, процес переатестації суддів розпочинається офіційно. Цей процес…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Цей процес розпочнеться з перевірки на відповідній займаній посаді близько 100 суддів щодо яких закінчується строк, 5-річний строк перебування на посаді. Після того планово будуть проведена переатестація у всіх інших судах. Нам тільки треба внести зараз невідкладно зміни, яким перенести терміни проведення переатестації Верховного Суду і вищих судів, бо, відповідно до закону, ці терміни вже закінчились, і як ми тільки внесемо цю зміну, ми можемо говорити, що цього року, вже починаючи з лютого місяця до кінця року, я сподіваюся, що процес переатестації принаймні вищих судів буде завершено, а далі поступово ми будемо рухатися по апеляційних і місцевих судах.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Останнє запитання. Андрій Іллєнко. (Шум у залі)

Останнє запитання – Андрій Іллєнко.

 

10:47:00

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Руслан Петрович, Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Руслан Петрович, скажіть, будь ласка, чи вважаєте ви, що основна проблема, яка існує сьогодні в судовій системі, це не так проблема інституційна, хоча, безумовно, вона теж, але основна проблема, яка існує, це проблема суддівського корпусу, це безпосередньо особистісний фактор, хочемо ми цього чи ні. І, напевно, ті зміни до Конституції, які пропонуються, перш за все мали би стосуватися саме системи реального очищення суддівського корпусу від тотальної корупції, від тотальної залежності від телефонного права, яке, на жаль, сьогодні є. ви розумієте, просто переатестація, це не вірить українське суспільство, бо ми бачили переатестацію в прокуратурі, яка завершилася нічим.

Тому тут, напевно, треба було більш рішучі заходи і тоді було би більше сприйняття, що це не косметична, а реальна реформа.

Дякую за відповідь.

 

10:48:10

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я не хочу коментувати  ваш виступ. Я тільки  можу сказати, що ви знаєте, що є висновок Венеційської комісії, яка чітко висловилась щодо недоцільності запровадження такого роду процедури в Україні. З іншого боку,  я  одразу… Шановні колеги,   основна  мета таких змін відповідно до висновку Венеціанської комісії і відповідно до   позиції Президента – це  позбавити парламент  впливу на суддівський корпус. Чому?    Тому що, вибачте, от є наші колеги європейці, вони вважають, і це їхнє право, те, що ми місяцями, а вже роками  не  обираємо  суддів, не можемо  звільнити суддів, це є політичним тиском. Тому що це спричинило до того, друзі, щоб ви розуміли, що  у нас є десятки районів  в Україні, де суд відсутній як явище, оскільки там жоден суддя  не обраний парламентом на посаду. У явіть собі, люди подають скарги в суд, а судочинства  як явище не існує. Щоб ця проблема не була тотальною, якраз європейці рекомендують позбавити парламент  такого роду повноважень. Ми самі себе завели в таку ситуацію, треба  дивитися  правді в очі. Якщо б ми по-іншому хотіли вирішити це питання, ми напевно б  їх вирішили, а так ми самоусунулися і тепер шкодуємо з того приводу, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович. 

Будь ласка, Степан Кубів,  представник Президента України у  Верховній Раді.  Будь ласка, до  5 хвилин.

 

10:49:31

КУБІВ С.І.

Шановний український народе, шановний пане Голово, шановні колеги! Справедливий, безсторонній та неупереджений суд є важливою гарантією забезпечення прав і свобод кожного громадянина та побудови держави,  керованої верховенством права. Сьогодні одним з найпріоритетніших   вимог українського суспільства  є утвердження незалежності судової влади, посилення  її відповідальності та запровадження кадрового  оновлення суддівського корпусу. 

25 листопада  2015 року  Президентом України  було   внесено на розгляд Верховної Ради  України  та визнано як  невідкладний проект  Закону про внесення змін  до  Конституції  (щодо правосуддя)  за номером 3524.

Під час обговорення зазначеного законопроекту було висловлено ряд застережень стосовно недоцільності вилучення із Конституції України  повноважень Верховної Ради України щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору.

З огляду на зазначене, 26 січня 2016 року Президент України вніс на розгляд Верховної Ради, як невідкладний, для позачергового розгляду доопрацьований проект Закону України "Про внесення змін до Конституції" (щодо правосуддя) на заміну раніше внесеного однойменного законопроекту (реєстраційний номер 3524).

Доопрацювання згаданого законопроекту, з огляду на вищевикладені обставини, було зумовлено необхідністю забезпечення досягнення політичного консенсусу у вирішенні питання щодо можливого висловлення парламентом недовіри Генеральному прокурору.

Так у доопрацьованому проекті закону пропонується встановити, що до повноважень Верховної Ради України належить не тільки надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України Генерального прокурора як це було передбачено у попередній редакції законопроекту, а й висловлення недовіри Генеральному прокуророві, що має наслідком його відставку з посади.

Таким чином, згідно внесеного на заміну законопроекту, дострокове звільнення з посади Генерального прокурора здійснюватиметься на підставах визначених не тільки законом, як це було передбачено в попередній редакції проекту, а й Конституцією. Щодо решти його положень, слід зазначити, що вони не зазнали змін.

30 січня 2016 року Конституційний Суд України визнав даний законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України щодо відповідно до норм Конституції України та Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" надає право парламенту розглянути питання про попереднє схвалення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" (щодо правосуддя).

Зазначені зміни суспільство очікувало ще вчора. Тому 1 лютого 206 року на засіданні Погоджувальної ради було наголошено на необхідності  невідкладного розгляду згаданого законопроекту.

Щодо основних його положень, ще раз слід підкреслити, що їх зміст вже був предметом обговорення в залі парламенту та полягає  в забезпеченні  незалежності судової влади, її деполітизації, підвищенні професійних стандартів суддівського корпусу, удосконаленні  засад здійснення  судочинства, забезпеченні інституційності і спроможності прокуратури, адвокатури, системи виконань судових рішень, тощо. Таким чином, хочу вкотре  звернути увагу на   важливості реалізації зазначених змін для українського суспільства. Адже вони не тільки сприятимуть досягненню оголошеної мети, але й створять незалежні умови для забезпечення кожному  права на справедливий суд.

З огляду на вказане, прошу підтримати законодавчу ініціативу   Президента  України та прийняти рішення  про попереднє схвалення проекту Закону  України про внесення змін до Конституції   України щодо правосуддя (реєстраційний номер 3524) цим самим виправдавши  очікування суспільств на позитивні зміни в системі правосуддя.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Степан Іванович.

Будь ласка,  шановні колеги, прошу, переходимо до виступів  фракцій і груп.  Будь ласка,    прошу, запишіться на виступ з  трибуни Верховної Ради  України.

Олена Сотник,  "Самопоміч",  будь ласка.    

 

10:54:58

СОТНИК О.С.

Шановні колеги, доброго дня! Мені випала честь відкривати цю дискусію. Насправді, перед тим як  іти до вас на цю трибуну,  я просто… у мене промайнуло на секунду останній раз, коли я була в суді і пригадувала ці відчуття, що ти відчуваєш в нинішньому українському національному суді. Ти відчуваєш, по-перше, безсилля і, по-друге, страх. Тому що правди в цих судах сьогодні немає. І це найбільший суспільний запит на зміну судоустрою, який існує сьогодні в Україні. І тому ми не маємо права зрадити цей запит суспільства.

Колеги, чи гарантують ті зміни, які пропонуються, захист прав свобод людини, як це передбачено і має бути передбачено Конституцією держави? На превеликий жаль, є великі сумніви. Ви знаєте, що в суботу Конституційний Суд виніс своє рішення, це рішення є позитивним. Але я тримаю у руках десять висновків, десять окремих думок суддів Конституційного Суду. Кожна ця окрема думка носить негативний характер щодо змін до цієї Конституції.

Ми дуже поважаємо ту роботу, яка була і здійснювалася, в тому числі, Оксаною Сироїд, точніше членом партії "Самопоміч" і віце-спікером цього парламенту по підготовці Конституції. Але, на превеликий жаль, за даних обставин ми не можемо прийняти це рішення в першому читанні. У зв'язку з цим фракція "Самопоміч" пропонує не губити ту хорошу справу, яку зробив вже сьогодні цей парламент. Ця редакція містить дуже багато хороших змін, але в той же час містить дуже серйозну загрозу тотального контролю Президентом над суддівською гілкою влади наступні два роки. Ми пропонуємо цю редакцію направити до комітету і дати можливість парламенту протягом визначеного строку вносити зміни до цієї редакції, і привести її до такого стану, щоб ми чітко могли сказати суспільству, що ці зміни до судоустрою гарантують право на справедливий суд. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Шпенов, "Опозиційний блок".

 

10:57:39

ШПЕНОВ Д.Ю.

Добрый день, уважаемые коллеги! Наша фракция на прошлой неделе уже заявляла о своей позиции в отношении изменений в Конституции в части судоустройства. Наша фракция одобряет идею, заложенную в эту реформу, создать независимую, свободную от политического влияния, судебную власть. Поэтому, мы поддерживаем такие прогрессивные изменения, как лишение парламента влияния на назначения судей и Президента на формирование судов и увольнение судей, то есть, выполнение основных рекомендаций Венецианской комиссии.

Однако, мы не получим… Что мы получаем на практике? Два года реорганизации, ликвидации судов, перевод судей из одного суда в другой, будет осуществлять Президент. Будет проведена переаттестация всех судей, по непонятной процедуре, ее четкие критерии не определены, есть только оценочные суждения. Например, такое квалификационное требование судей как доброчестность. Кто будет определять критерии доброчестности? Полномочия судей назначать на пять лет прекращается с окончанием срока, на который они были назначены. Хочу напомнить, что все эти судьи проходили, большинство из них, после рекомендаций международных экспертов также с постоянным надзором были проведены экзамены. И  теперь такие судьи могут быть назначены на должность в порядке определенном законом. Могут быть – это не назначаются, и не могут - будут назначены, опять нет критерий, все это в совокупности ничто иное как политическое давление на судебную власть и люстрация.

Мы категорически не поддерживаем управление судебной системой в ручном режиме. Обращу внимание, что Венецианская комиссия не однократно выступала против тотального оценивания судей, а также указала, что опыт приобретённый судьями после пятилетнего срока пребывания на должности необходимо должным образом учесть в конституционной реформе. Если проводить реформу, то давайте ее проводить, а не говорить о прогрессивных нормах поддержанных Венецианской комиссией, которые когда то вступят в силу. Сформируем судебную систему по старым правилам, а потом внедрим новые европейские положения, какой толк тогда будет от реформы? Нельзя ни в коем случае узурпировать судебную власть, потому что та является отдельным институтом,  который главным является демократическим институтом.

Приведу  еще один факт, который закладывает давление на судей, в предыдущих вариантах изменений в Конституцию  законопроект  1776  норма по  задержанию, аресту судьи была сформулирована так, что судья может быть задержан,  если его задержали при совершении или непосредственно после совершения тяжкого или особо тяжкого преступления. И "Веницианка" именно этот  тезис поддержала. Сейчас опять же все это меняется.

Так же вызывает беспочвенное беспокойство, что в сути – небеспочвенное – изменение непонятно какое будет судоустройство: трехуровневое или четырех. Закреплено право  только на  апелляционное обжалование. Исключаются полномочия Конституционного Суда по толкованию законов, сужается юрисдикция  судов до  юридического спора и уголовного обвинения. 

На сегодня в суддейном порядке так уже подтверждается или опровергаются юридические факты или  неоспоримые права.

Наша фракция выступает…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте.

 

 

ШПЕНОВ Д.Ю. … выступает  за судебную реформу. Однако все  вышеуказанные замечания мы не считаем очень принципиальными. Мы понимаем, что правоохранительная система не оправдала доверия, мы понимаем, что…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте.

 

ШПЕНОВ Д.Ю. … все возможные  законы о люстрации, вы не смогли не очистить, не улучшить систему судебную. Может поэтому и происходит… Может, поэтому  и происходит… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте… Привітаємо ще раз наших колег… (Оплески) 

Будь ласка, "Народний фронт", Леонід Ємець.

 

11:01:47

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт", місто  Київ.  Шановні колеги! Український народ має право на справедливий  суд. Ми це йому обіцяли. Обіцяли, що замість корупціонерів у  мантіях прийдуть професійні юристи.  І саме це має  стержнем бути будь-якої справедливої, справжньої конституційної реформи. І саме це ми запропонували в нашому тексті змін до  Конституції, який ми напрацювали разом із спеціалістами від Радикальної партії, спеціалістами від громадянського суспільства. В цьому законопроекті передбачене тотальне звільнення прокурорів, тотальне звільнення суддів і обрання нових за відкритими, прозорими списками.

Сьогодні цей законопроект знаходиться в залі парламенту, і як тільки ми назбираємо 150 підписів, він набуде статусу конституційного, і ми  зможемо його внести до парламенту. І впевнений, тоді він стане основним тим законопроектом, який має вирішити питання чесного справедливого суду через судову реформу.

Але, знаєте, ми свідомі того, що поки ми тут входимо в змагання між двома концепціями конституційної реформи, в цьому парламенті та  за його межами є люди, які мріють, щоб все залишилось так, як є. Судді, призначені Портновим і Ківаловим, і далі творять корупцію в Україні іменем правосуддя, і корупціонери на них дуже сподіваються, тому що вони мріють, що їх гаманець буде основним гарантом їх недоторканості і незалежності. Саме розуміючи це, виходячи з відповідальності цього питання, фракція "Народний фронт" вчора на своєму  засіданні прийняли рішення голосувати за основу законопроект 3524.

Але фракція "Народний фронт" не буде голосувати цей законопроект в цілому, якщо не буде виконано три наших принципових вимоги. Перша принципова вимога: у парламенту має залишатися право відкликати Генерального прокурора. Президент же вніс цю опцію, і вона має залишатися остаточно.

Друга принципова наша позиція – це триланкова судова система. Має бути ліквідований надкорупційний Господарський та Вищий спеціалізований суди.

Третя наша принципова позиція: всі судді в нашій країні мають пройти перезавантаження. Назвіть це як завгодно, процедура переатестації тощо. Але ми вимагаємо, щоб законом була прописана така процедура, такий механізм, щоб кожен суддя в наші країні пройшов цю процедуру. І це буде процедура, яка насправді буде називатися прозорими і відкритими конкурсами.

Тому ми вимагаємо, щоб всі ці питання були прописані в законах, перш за все, в Законі про статус суддів та прийняті парламентом ще до того моменту, коли ми будемо голосувати в цілому законопроект змін до Конституції. Не буде 300...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте, Леонід.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Не буде 300 голосів, якщо не буде вирішено це питання.

І також ми наполягаємо на тому, що система... питання змін до Конституції – це питання  системне, воно...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. Це комплексне рішення, тому це має бути єдиний комплексний законопроект прийнятий і затверджений всеукраїнським референдумом і українським народом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

11:05:35

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати, зараз ми розглядаємо одне з найважливіших питань постмайданної України. Все суспільство підтримало Майдан, зокрема, і тому, що немає в Україні справедливості, в судах не можна знайти захист законом своїх прав. Сьогодні ми чуємо виступи різних політичних партій, які зводяться до неможливості голосування. Одні кажуть про нібито диктатуру Президента, не зважаючи на те, що сьогодні по діючий Конституції Президент самостійно, без жодної допомоги може знімати і призначати суддів, об'єднувати і розпускати суди, а тепер він такого права не буде  мати. Але вони цього не читають, вони цього не бачать, вони кажуть, це диктатура Президента. Яка ж це диктатура, якщо сьогодні він це робить самостійно, а вносить закон, по якому це буде робити Вища рада юстиції сформована на прозорих процедурах?

Інші кажуть про політичні чистки судів. Панове, які чистки, якщо будуть запропоновані зрозумілі професійні критерії переатестації суддів?

Навіть в Радянському Союзі більше двох скасованих вищою інстанцією рішень суддів призводили до зняття судді. У нас суддя може десятки разів штампувати корумповані рішення, які потім будуть скасовані, але і далі заробляти у чорній мантії іменем України. "Благими намірами вимощена дорога в пекло", - сказано в Святому Письмі.

Тому зараз я звертаюся до громадян України. Кожен раз, якщо сьогодні не буде проголосовані ці зміни Конституції, кожен раз, коли у суді у вас беззаконно заберуть квартиру, бізнес або свободу, знайте: корумпований суддя з команди Портнова-Ківалова робить це не іменем України, а іменем тих депутатів Верховної Ради, які сьогодні знайдуть будь-який привід, аби не зняти цих суддів. Саме їхня позиція дозволить далі залишатися корупціонером і знущатися над народом України.

Від імені фракції БПП рішуче наполягаю голосувати за зміни до Конституції і зараз, і ще весною в остаточному варіанті, щоб з 1 вересня нарешті очистити корупцію з українських судів і дати цій країні справедливість. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина". Будь ласка.

 

11:08:36

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, шановний головуючий! Судова реформа, дійсно, як виявляється, найважча реформа, яку нам треба проводити. І саме з цього і треба виходити, аналізуючи той законопроект, який внесений.

Я думаю, не секрет, що корпоративність, замкненість, корумпованість системи залежить не тільки від того, що буде визначено в конституційних основах судочинства. Це буде залежати і від того, чи буде мати силу волі, совість суддя, якому передзвонили з парламенту, з Адміністрації Президента чи з місцевої адміністрації, вийти на прес-конференцію і заявити про це, так, як це роблять судді в країнах, чиї лідери парламентів щойно знаходились в нашій сесійній залі. Оце буде переломний момент, але чи може це робити суддя, яким сьогодні керують і якого сьогодні можуть позбавити суддівського статусу фактично з політичних, економічних, але не юридичних підстав. І от, я думаю, саме так і треба розглядати цей законопроект.

Я думаю, що будь-які виключення і відсилки на закони щодо підбору, переведення, об'єднання є неможливим. Будь-який суддя і будь-яка посада судді повинна бути відкритою. Це не означає, якщо ти попав в корпорацію суддів, ти можеш бути переведений без конкурсу на будь-яку посаду в будь-який інший суд. Я думаю, що такі виключення є неможливими і я думаю, що це є ключовим і принциповим.

Друга річ, яка для нас і для нашої фракції найважливіша, це спрощення звернення громадян до судів. Ну як може розглядати суддя справи при навантаженні 100, 200, 300, 1000 справ в місяць, ну яка якість таких справ може бути? І саме на це повинна бути направлена судова реформа.

Третє. Чим більше подвійних касацій, апеляцій, тим більше грошей буде ходити в судовій системі. Саме тому єдина чітка визначена вертикаль судових рішень повинна давати можливість опиратися, якщо не на пряме прецедентне право, то на право, при якому є рішення вищої судової інстанції, вона підтверджена міжнародними судами, будь-який суддя, який ухвалює інше рішення, завідомо іде на корупційне діяння.

Саме виходячи з цього ми вважаємо, що в першому читанні цей законопроект може бути ухвалений і наша фракція буде його підтримувати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

11:11:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, фракція  Радикальної партії. Реформа судової системи, як ми всі розуміємо, ключова реформа для  країни. Бо якщо не буде  незалежного правосуддя, тут не буде інвестора, тут не буде робочих місць, тут не буде грошей і найголовніше – не буде справедливості. Кожна людина, коли йде до суду, вона прагне справедливості. Вона не йде до суду для того, щоб там погуляти чи тому що  їй немає чого робить. А вона йде до суду в останньому випадку, коли  їй немає більше куди звертатися.  І ключове, що вона  хоче знайти  в суді,  правду незалежно від того, є у неї гроші  чи немає, незалежно  від  її майнового стану, незалежно від того, чи є у неї волохата рука, чи є у неї  зв'язки, чи  це простий колгоспник, чи  робітник, чи депутат, чи  президент,  чи пенсіонер. Кожен  хоче знайти в суді правду.

Чи можемо ми сьогодні знайти  правду  в наших судах?  Думаю, немає жодної людини в країні, яка скаже, що можемо  знайти  цю правду. Мета реформи судочинства – це відновлення справедливості, щоб кожна  людина, яка прийде до суду, отримала правду. 

Чи вирішує   ці проблеми  президентський  проект змін до Конституції? На наше  тверде переконання –  не вирішує. Президентський проект змін до Конституції, насправді, консервує у нинішньому вигляді судову систему. Через так звану переатестацію, переатестацію пройдуть ті, кому  треба буде владі,  і не пройдуть ті, хто не служитиме владі. Тобто  фактично нинішня  судова система залишається у тому ж вигляді, в якому вона  була за Януковича. І ми маємо масу прикладів, коли  вже судді виконують замовлення нинішньої влади так само старанно, як вони виконували ці замовлення за часів Януковича. 

Саме тому  фракція  Радикальної партії не підтримує проект змін до Конституції в частині судочинства, внесений Президентом. Але Радикальна партія – це  конструктивна  політична сила, ми в опозиції до влади, але  ми не в опозиції до  країни і до громадян.  Ми розуміємо  нагальну потребу реформування судової  системи. Саме тому  депутати від Радикальної партії разом із колегами від  "Народного фронту", від інших ми напрацювали свій  проект змін до Конституції, альтернативний до президентського.  Відрізняється він кількома ключовими пунктами.

Перше. Ми пропонуємо звільнити всіх суддів і прокурорів. Це вимога суспільства. Це єдина можливість подолати корупцію в судовій системі – це звільнення всіх суддів і прокурорів. Ми пропонуємо обирати Генерального прокурора на прозорому конкурсі, а не призначати політичного призначенця, який здійснює Президент і Генеральний прокурор, виконує вказівки Президента.

Тому ми звертаємося до всіх колег по парламенту, ми вже почали збір підписів за альтернативний проект змін до Конституції. Зібрали 37 підписів. Давайте зберемо 150 підписів, зареєструємо альтернативний проект змін до Конституції і продовжимо дискусію, і знайдемо компроміс разом і з Президентом, разом і з парламентською більшістю, і приймемо такий закон, який дасть можливість встановити в Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Володимир Михайлович Литвин, група "Воля народу".

 

11:15:23

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги, є відома істина: "Розум – страж серця". От ми більшою мірою, обговорюючи цю тему, висловлюємо емоції, говоримо, що суд не має довіри в суспільства. Да, рівною ж мірою довіри в суспільства не має Верховна Рада, не має уряд, а ми беремося судити і давати оцінки. Але нам потрібно, очевидно, дати відповіді на декілька принципових питань: А за якою Конституцією живе Україна? Яка Конституція є легітимною 1996 року чи 2004 року? Відповідь буде неоднозначна і ви це всі добре розумієте.

Друге питання. А чи працює чинна Конституція навіть, якщо вона неповністю легітимна? Не працює. Відповідно до Конституції потрібно було прийняти 106 законів, щоб реалізовувались всі відповідні норми.

Менше половини прийнято. Нема таких законів як про мирні збори, про місцевий референдум, про територіально-адміністративний устрій, а ми здійснюємо тотальні реформи. Це, за великим рахунком, називається профанацією.

Друге. А чи   працюють у нас норми, які мають пряму дію щодо питань освіти, охорони  здоров'я. Чому ми до них  не звертаємось? Чому в нас не має фундаментальної доповіді про те як діє Конституція  України. А потім уже стане  очевидним, які зміни потрібно робити.

Наша група пропонує діяти таким чином.

Перше. Для того,  щоб не зупиняти процес, зараз прийняти не менше, ніж 226.

Далі. Далі, я наголошую, потрібно подивитися всі законопроекти щодо внесення змін  і вийти на єдиний документ, який би забезпечив прийняття  фактично нової редакції Конституції. Далі рухатись – це буде безглуздо.

І ще один момент. Ми повинні заслухати доповідь, можливо нашого комітету, можливо Міністерства  юстиції: чому не  працює Конституція і чому законами фактично підміняється Конституція. Я можу це стверджувати на прикладі законі в про освіту, я не говорю вже про медицину – там повний  завал.

І останнє. Ми пропонуємо, щоб Верховна Рада "розчистила поле", а ми щоб не скиглили, що Верховна Рада не призначає і не звільняє суддів. "Розчистити поле": всіх  на кого є подання розглянути питання щодо звільнення  і призначити суддів. Це безвідповідальна дія Верховної Ради  України:  на місцях не відправляється судочинство, не здійснюється суд, а ми тут торохтимо і базікаємо про те, що люди не можуть знайти захисту! Де воно його знайдуть, коли ми не виконуємо свої функції! Я думаю, далі  треба рухатися в такій послідовності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. 

Шановні колеги, у нас три виступаючих від  народних депутатів  України.  Будь ласка, підготуйтесь до виступів, до запису: три виступи по 3 хвилини. Прошу,  записуйтесь на виступи.  

Будь ласка, Андрій Журжій. Олег Березюк.

 

11:19:11

БЕРЕЗЮК О.Р.

Сьогодні в країні є півтори тисячі вакантних посад суддів, сьогодні в країні є Вища рада юстиції і так зване ВККС, які абсолютно легітимні і можуть працювати. Через їхню якісну діяльність ще 10-15 відсотків суддів можуть втратити свою роботу абсолютно легітимно, абсолютно справедливо. Чи використані ці можливості українською владою? Ні, тому що нема внутрішнього політичного і соціально-психологічного бажання змінювати судову систему. Чи допоможуть ці зміни? Можуть допомогти, а можуть не допомогти і цим самим ми знецінимо основний закон країни – Конституцію. Бо ми з вами, вірніше ми цього не голосували, голосували за закон, за справедливий суд. Де цей закон? Чому він не працює? Ми кажемо не спрацював закон. Ми гарантуємо, що через три місяці ми скажемо не спрацювала Конституція, але ми не можемо собі цього дозволити.

Серйозні проблеми з узурпацією судової влади, з Президентом протягом наступних двох років. Сьогодні маємо доброго Президента, не знаємо хто буде завтра, це життя.

Друге питання прокуратурі, ми знову повертаємо прокуратурі її нагляд, в лапках?

Третє питання. Чому ми туди вклали адвокатську узурпацію, для чого? Для того, щоб люди переживали за це?

І останнє. Ми з вами зруйнували, як парламент, конституційний процес, проголосувавши правки до Регламенту минулого разу. Це не викликає довіри до Конституції. Тому сьогодні ми пропонуємо, не приймаємо цього рішення, повертаємо в комітет, працюємо разом, не переконуємо один одного, що це потрібно. Воно потрібно, але робимо це прозоро, зрозуміло, чесно, в ім'я України, а не в ім'я прізвищ і галочки для звіту.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  народний депутат Матківський.

Микола Томенко, будь ласка.

 

11:21:29

ТОМЕНКО М.В.

Дякую колегам народним депутатам з народного контролю, які займають таку позицію як і я в тій частині, що ми і внесенням змін до конституційного процесу, на жаль, не робимо жодних уроків.

Сьогодні ми вирішили півдня прожити у перший вівторок, який не перший вівторок лютого. Тому що в перший вівторок лютого ми мусили б зранку Гімн заспівати України і відкрити нову сесію. Тому зараз унікальна ситуація – це день сурка в українському парламенті.

Тепер стосовно документа, який ми розглядаємо. Друзі, тут виступили мої колеги і сказали про те, що… проект ганебний, чесно кажучи. Він поганий, але ми будемо попередньо схвалювати, а потім не схвалювати. У мене питання, ви що знущаєтесь над всіма? Якщо ви попередньо схвалите, то ви кому не можете внести в цей законопроект, як же ви його далі будете змінювати? Ви що не читаєте розділ ХШ внесення змін до Конституції?

Тепер у мене питання до Конституційного Суду. Я розумію, що там дуже багато роботи, невже ми дійшли до ручки, щоб у суботу вихідний день збирати, зганяти членів Конституційного Суду, приймати рішення, щоб вони переписали два речення? Вони ж як пошта працюють конституційна, вони переписують два речення, написали, у нас немає застережень до пункту "Права і свободи людини" і немає застережень до питання територіальної цілісності. У мене питання, давайте 99 мільйонів коштує Конституційний Суд, я пропоную зліквідувати його, забрати гроші в загальний бюджет, буде один Представник Президента в Конституційному Суді. Ну смисл, який тримати Конституційний Суд у сто мільйонів гривень, якщо він по виклику збирається і переписує два рядки в незалежності від тексту, який подається їм?

І остання позиція: друзі, ну це погано закінчиться, говорити про пафосні, загальні речі не читаючи текст, ну текст же зрозумілий? Друзі, у мене питання:  навіщо базові повноваження Вищої ради правосуддя і всіх інших органів почнуться в квітні 2015 року? Та зрозуміло, тому що у квітні 15-го року (ну, якщо не буде дострокових президентських виборів), відбудеться другий тур президентської виборчої кампанії. Ми що  пишемо  Конституцію для наступного  Президента? Під цього ж Президента не діє Вища рада правосуддя.

Тому я хотів би, друзі, вас закликати до того, що  ми так само несемо  спільну відповідальність за країну, коли український народ буде підводити підсумки і оцінювати діяльність української влади цієї доби, парламент теж  не забудуть не злим тихим словом. Тому давайте думати перед тим, як ухвалювати рішення.

Я ще раз кажу, колеги з народного  контролю попросили і це моя позиція,  ми не маємо права  в такий день, в такий  спосіб голосувати такі зміни, треба  писати разом з громадою і експертами абсолютно інший закон, щоб була незалежна судова система. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ар'єв,  "Блок Петра Порошенка".

 

11:24:45

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, знаєте чим відрізняється досвідчений політик від недосвідченого? Досвідчений політик пояснить ниці справи красивими словами і от це вся різниця, яку ми  сьогодні бачимо. Я бачу лише те, що,  якщо  ми будемо далі зволікати із судовою реформою, це буде фактично припинення будь-якого  розвитку країни.

Скажіть, будь ласка, тут купа бізнесменів сидить в Раді, ви би самі вклали в Україну, в країну  з такою судовою системою я маю дуже  великий сумнів, що будучи людиною збоку, ви би подивилися на цю систему і вирішили інвестувати в Україну. Але що ми сьогодні бачимо? Ми бачимо сьогодні багато дискусій, так вони потрібні. Але пропозиція щодо звільнення суддів вона  дуже хороша, всіх треба вигнати. Є одна проблема, Венеціанська комісія Ради  Європи була  категорично  проти такого підходу, а ми сьогодні в нашій ситуації мусимо зважати на такі речі.

Крім того, нинішній законопроект він є абсолютно чітко і однозначно схвалений тією ж самою Венеціанською  комісією і європейськими структурами. Все решта, що пропонується сьогодні, є конструктивні пропозиції, вони можуть бути оформлені в законопроекти як підзаконні, підконституційні акти. Нам не треба пхати все в Конституцію, Конституція – це основне правило, все решта виходить із неї.

Тому давайте не гратися словами, а проголосуємо і нарешті зробимо той крок, якого від нас чекає суспільство вже роки: зробити судову реформу, а не заговорювати її, і в результаті викинути сподівання людей у смітник в черговий раз.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги народні депутати, будь ласка, займайте свої місця у залі Верховної Ради  України. Ми будемо переходити до голосування. Три виступи завершено, і завершальне слово, будь ласка, голова комітету Руслан Петрович Князевич. Будь ласка. Будь ласка.

Займайте свої місця, шановні колеги!

 

11:27:08

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую.

Шановні колеги, я з приводу хочу тих висловлювань щодо доцільності і можливості внесення окремими народними депутатами альтернативних законопроектів.

Шановні колеги, я вам нагадаю, що проект Закону про внесення змін до Конституції (щодо судочинства) Президент вніс – увага! – на  початку грудня. З того часу вже минуло два місяці, і було достатньо часу для того, щоби і щодо першого законопроекту внести альтернативний, і зараз щодо іншого. Ніхто жодним чином  не обмежує вас в цих правах.

Просто я не розумію, чому ми так довго тягнемо.  Ми дочекалися, що вже прийшов висновок, а зараз вносимо альтернативний. Але за жодних умов це не є перешкодою для того, щоби рух по тому законопроекту відбувався в разі, якщо 150 підписів депутатів буде. І я вам обіцяю, що наш комітет оперативно його розгляне і запропонує відповідний висновок для Верховної Ради .

І останнє, що стосується Конституційного Суду. Звичайно, можна їм дорікати і висміювати їхні дії,  в тому числі, їхні висновки. Але вони вчинили те, що їм належить робити за Законом "Про Конституційний Суд ", який ми тут приймали. Або давайте той закон міняти, або тоді питання не до них, а до нас.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця. Ви знаєте, я хотів би нагадати логіку дій. Конституційна комісія, в яку входить достатня кількість якісних фахівців, в тому числі і представників Верховної Ради України різного рівня, напрацювали текст змін до Конституції, схвалили Конституційною комісією, виходячи з цього, ці зміни були направлені до Венеційської комісії. Венеційська комісія дала свій позитивний висновок. Після того, Президент України, використовуючи своє конституційне право, вніс цю зміну до Верховної Ради України. І сьогодні ми маємо зробити певний перший крок на шляху справжньої судової реформи. Тому я сьогодні закликаю всіх: підтримати ці зміни, розпочати цей процес. Переконаний у тому, що треба в розвиток Конституції приймати якісні закони, які  дозволять всі механізми врегулювати, бо Україні, суспільству людям, потрібна чесна, прозора і справедлива судова система України, а право на альтернативу є у кожного і він може його сповна використати. Але нічого не робити в цьому – це ще гірше, оскільки це стверджує стару систему, а ми цього допустити не можемо. Тому я всіх зараз закликаю проголосувати і прийняти за основу даний проект рішення.

Переходимо, шановні колеги, до прийняття рішення. Відповідно до статті 155 Конституції України, частини 8 статті 149 Закону України про Регламент Верховної Ради України ставлю на голосування пропозицію про попереднє схвалення доопрацьованого проекту Закону (реєстраційний номер 3524) про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Прошу підготуватися народних депутатів і прошу голосувати. Прошу підтримати дану пропозицію і даний проект закону. Голосуємо, прошу підтримати, шановні колеги.

 

11:30:48

За-244

Закон ухвалено.

Дякую, шановні колеги. Це абсолютно відповідальне рішення. І вітаю з першим кроком справжньої судової реформи.

Йде далі, шановні колеги. Відповідно до порядку денного і пропозицій, які були озвучені на Погоджувальній раді керівниками фракцій українського парламенту, в порядку денному є пропозиція для включення до порядку денного та прийняття рішення проекту Закону реєстраційний номер 3700: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Прошу голосувати: включення в порядок денний та прийняття рішення. Будь ласка.

 

11:31:58

За-220

220 голосів, шановні колеги.

Як виключення, друзі, як виключення, останній раз я вношу цю пропозицію на голосування. Визначайтесь. За пропозицією керівників фракцій – авторів проекту закону. Включення в порядок денний та прийняття рішення. 3700. Включення в порядок денний та прийняття рішення.

Будь ласка, голосуємо.

 

11:32:40

За-225

225… (Шум у залі)

Пропозиція… Добре, добре. Ще раз? Добре, добре. Олег Ляшко вносить пропозицію від фракції ще раз ставити на голосування.

Це включення в порядок денний, не треба повернення. Колеги, включення в порядок денний… Ви при розгляді закону зрозумієте, що не все так страшно, як ви…

         3700 – включення в порядок денний та прийняття рішення. Будемо зараз обговорювати, чого ви? 3700, включення в порядок денний та прийняття рішення, голосуємо. Будь ласка, голосуємо.

 

11:33:32

За-225

(Шум у залі)

Ляшко – хвилину.

 

11:33:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимир Борисович, я прошу поставити ще раз цей закон і прийняти.

Шановні колеги, має бути відповідальність перед виборцями, давайте не боятися відповідальності. Обіцяли перед виборами, давайте після виборів виконувати, і кожен, хто дурить виборців, має відповідати. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ще раз.

Є пропозиція, зараз ми включаємо в порядок денний для прийняття рішення, далі будемо обговорювати це питання, висловити всі свої позиції, бажано, спираючись на читання тексту. Ітак, готові?

Будь ласка, 3700 для включення в порядок денний та прийняття рішення. Будь ласка, прошу голосувати.

 

11:35:00

За-225

(Шум у залі)

Так, по фракціям майже всі голосують.

Які пропозиції? (Шум у залі)   Добре. Все. Останній раз.

Будь ласка, давайте ще раз  проголосуємо. Чижмарь голосував "за". (Шум у залі) Значить послухайте: підійшов Юрій Чижмарь, він нажав "утримався", але сам проголосував. Тому його голос не врахований. Давайте ще раз, якщо… Ну, це його пропозиція. Якщо він голосував  за це, це був  226-й голос. 

І так, будь ласка, останній раз. Включення в порядок денний для прийняття рішення 3700. Прошу визначатись голосуванням.  Голосуємо 3700. Голосуємо.

 

11:36:41

За-220

Немає голосів. Дякую, шановні колеги. Ідемо далі.

Шановні колеги,  3465, проект закону… Увага! Це важливий закон, і теж на  Погоджувальній раді ми його обговорювали. 3465: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини).

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін. Зараз буде пропозиція. Увага!  Послухайте дуже уважно.  Це питання потребує вирішення.

 

11:37:11

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні колеги, нам з вами необхідно прийняти рішення, колеги, вже з обговореного раніше Верховною Радою  проекту Закону №3465: про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини).

Нагадаю вам, що комітет, розглянувши  цей  законопроект, прийняв рішення повернути  проект суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. На думку більшості членів комітету запропоновані   нововведення не вирішують існуючу проблему застосування процедури   заочного провадження, а лише створять підґрунтя для корупції і зловживань органів досудового розслідування.

Встановлена можливість здійснювати спеціальне досудове розслідування чи судове провадження з моменту оголошення особи у розшук в поєднанні із положеннями про здійснення таких проваджень щодо інших злочинів, а не лише щодо злочинів проти держави, корупційних і військових злочинів, створить підстави для ігнорування слідчим і судом необхідності проведення такого розшуку і за прискорення засудження будь-яких осіб. Тобто ви можете прийти додому колись, не отримавши повістки для того, щоб прийти до слідчого, з яких… будь-яких причин поміняли адресу, ще щось і вже не встигнути побачити квартиру або отримати позбавлення волі заочно.

Законопроект в цій частині суперечить завданням кримінального провадження щодо швидкого і повного розслідування, а також притягнення до відповідальності винуватих осіб. Та робить непрацюючою статтю 281 Кримінально-процесуального кодексу щодо… про розшук підозрюваної особи.

Крім цього, пропозиції проекту закону негативно впливатимуть на стан дотримання прав і свобод осіб, в тому числі в контексті вимог статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо забезпечення справедливого правосуддя та засад кримінального провадження, глава друга Кримінально-процесуального кодексу України.

Внаслідок цього проти України може бути розпочато велику кількість справ в Європейському суді з прав людини.

З огляду на визначене, колеги, прошу підтримати рішення комітету і повернути проект суб'єктам права законодавчої ініціативи і на доопрацювання для того, щоб вони внесли сьогодні же новий законопроект, який буде розглянутий завтра на засіданні комітету і прийняте… і комітетом буде прийняте рішення щодо цього нового доопрацьованого законопроекту.

Дякую за увагу. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція Андрія Анатолійовича, щоби ми повернули його на доопрацювання на підготовку до повторного першого читання в комітет. Це питання, воно потребує врегулювання, але має бути якісно врегульовано.

Є  пропозиція, колеги, відправити його фахового зараз в комітет – це важливий закон. В комітеті його якісно  відпрацюють і внесуть на наш розгляд, щоб його поправити, щоб він був не такий, як він є сьогодні і ми могли до відповідальності привести  тих,  хто, вибачте, переховується  за важкі злочини. Тому, я просив би  всіх підтримати, колеги, 3465 повернення на повторне перше підготовку  в Комітет Верховної Ради. Кожем'якін.

Добре, суб'єкту, домовились. Суб'єкту, повертаємо суб'єкту на доопрацювання  для повторного першого. Приймається  така пропозиція, колеги? Я просив би всіх депутатів зайняти свої місця і проголосувати за цю пропозицію. Давайте, я сигнал поставлю, сигнальне голосування, щоб ми не втратили. Колеги, я прошу всіх підтримати цей закон - невідворотність покарання. Повернути суб'єкту на повторне перше читанні і спільно з комітетом підготують якісний закон. Голосуємо сигнальне, повернення в комітет. Готові? Прошу підтримати.  Будь ласка, займайте свої місця. Займайте свої місця,  шановні колеги. Суб'єкту на підготовку, на повторне перше – невідворотність покарання.  Прошу всіх підтримати. Голосуємо? Сигнальне голосування. Прошу підтримати.    

 

11:42:41

За-222

Колеги, 222 голоси. Я вас дуже прошу, займайте свої місця, маємо повернути його до комітету, до суб'єкта. Запросіть депутатів.

Ну що, голосуємо чи ще раз сигнальне? Готові, колеги? Будь ласка, на повторне перше суб'єкту законодавчої ініціативи, голосуємо. Прошу підтримати. Суб'єкту, да. Прошу підтримати, голосуємо. Давайте підтримаємо.

 

11:43:46

За-227

Будь ласка. Рішення ухвалено, повернуто. Будь ласка, підготуйте і ми його внесемо на наступне засідання.

3025, шановні, проект Закону про особливий режим спеціальної конфіскації майна. Є пропозиції розглянути його за скороченою процедурою, це перше читання. Прошу голосувати за розгляд, за скороченою процедурою, прошу підтримати спецконфіскацію. Голосуємо.

 

11:44:37

За-141

Шановні колеги, наголошую пропозицію, увага. За скороченою процедурою розглянути проект закону 3025. Прошу підтримати цю пропозицію.

Будь ласка,  за скорочену.

 

11:45:15

За-129

Немає.

Шановні колеги! Є пропозиція автора законопроекту перенести його розгляд… Ще будуть проведені додаткові консультації і ми, можливо, знайдемо розуміння в цьому питанні.

Дивіться, колеги, ще одне питання: 131 стаття, про усунення неузгодженостей в тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій)".

Увага, послухайте уважно, нам треба виправити це питання. 24 листопада 2015 року Верховною Радою України в цілому прийнятий Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій), 1058.

Відповідно до 1 статті Регламенту пропозиція щодо усунення неузгодженостей вам роздано. Якщо не буде заперечень я поставлю цей документ на голосування для прийняття всіх пропозицій. А саме: … Ви бачите в пункті 1 треба додати "за рішенням Верховної Ради України" і частину 3 викласти в такій редакції і додати там, де є, …"що знаходиться у власності концесіонера та придбані ним відповідно до умов концесійного договору". Фактично – це технічні правки до 131 статті.

Колеги, 131 стаття, прошу, давайте сигнальне голосування щодо виправлення неточностей закону. Колеги, займіть, будь ласка, свої місця. 

Технічні неточності маємо виправити в законі, який ми прийняли з  вами, що до розвитку державно-приватного партнерства та стимулювання інвестицій. Відповідно до  Регламенту  ці неузгодженості вам роздані і пропозиції щодо їх виправлення. Готові голосувати, сигнальне. Готові, давайте сигнальне  голосування 13-й, прошу підтримати. Це технічні неточності.

 

11:47:57

За-169

Добре. Ми ще проведемо консультації і ми це питання узгодимо. І теж саме  по Закону про  державні закупівлі 3559, теж треба убрати неточності. Вони вам роздані відповідно до Регламенту. Ви пам'ятаєте, ми маємо розблокувати і дати мені можливість підписати  Закон про державні закупівлі. Я говорив про це на Погоджувальній Раді.

Шановні колеги, прошу зайняти свої місця. Правильно… Колеги, ми з  вами прийняли Закон про публічні закупівлі,   антикорупційний  закон у   сфері державних закупівель. Є технічні  неточності, які треба в ньому виправити – неоднозначне  трактування статей. Відповідно до  131 статті комітет подав ці пропозиції, я їх вношу.

Таким чином, після прийняття цих змін ви дасте мені право підписати  Закон про публічні закупівлі. Колеги, він має діяти і заощаджувати кошти бюджету і не унеможливлювати будь-яке розкрадання  їх. Готові, колеги. Готові, давайте  сигнальне… Сигнальне голосування по 131-й. 3559 – публічні закупівлі.

Вони роздані всі комітетом і подані.

Андрій Іванчук, зачитайте, будь ласка пропозиції, які ви напрацювали на комітеті. Будь ласка.

 

11:50:13

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд  вноситься по 131-ій статті Регламенту, внесення змін, уточнень неуточненостей і узгодження неузгодженостей до законопроекту 3559. Ви пам'ятаєте, ми його прийняли в останній  пленарний день минулого року – це прозорість закупівлі.

Даний проект запрацьовуються електронні закупівлі, які вже запрацьовані… напрацьовані у Міністерстві оборони, в інших центральних органах виконавчої влади. Минулого року ми проводили круглий стіл, економія при державних закупівлях уже на той момент була майже півмільярда гривень.

Це дуже прогресивний законопроект, який, практично, нівелює і знищує корупцію в державних закупівлях. Але коли ми його приймали, була внесена правка народного депутата. Потім, коли ми його вже готували на підпис юридичним управлінням, ми побачили, що в урядовому варіанті є певні проблеми, юридичні проблеми. І ми на комітеті проголосували за дану табличку, яка вам роздана, де ми прибираємо всі ці неузгодженості і неточності.

Тому дуже велике прохання, щоб законопроект був підписаний головою парламенту і Президентом, він вступає з 1 квітня, всім фракціям і групам парламенту підтримати даний законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Андрій Володимирович.

Я прошу ще раз всіх народних депутатів зайняти свої місця.

Ми з вами ухвалили проект Закону 3559 "Про публічні закупівлі". У зв'язку з тим, що там є неузгодженості між статтями, юридичні, я не можу його підписати.

Я прошу вас зараз підтримати ці поправки по 131-ій статті і дати мені можливість як Голові Верховної Ради підписати цей закон, направити його на підпис Президенту для того, щоб він вчасно вступив силу і регулював публічні закупівлі.

Тому, будь ласка, колеги, займайте свої місця. Сто тридцять перша, готові голосувати? Готові? Готові? Сигнальне голосування, 131 стаття Закон про публічні закупівлі. Сигнальне голосування, будь ласка. Голосуємо.

 

11:52:55

За-202

Добре. Давайте так, я прошу всіх ще раз вивчити ці правки і давайте проголосуємо після перерви о 12:30, але я прошу підтримати і дати можливість мені підписати цей закон. Приймається?

І ще у нас є неузгодженості по приватно-публічному партнерству. Віктор Галасюк, будь ласка, це те, що ми щойно голосували, поінформуйте ще раз.

 

11:53:42

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги народні депутати, пропонуємо згідно 131 статті Регламенту внести в законопроект 1058 два уточнення, які прибирають юридичні колізії, дозволяють, щоб цей закон, який ми з вами прийняли, був підписаний, почав працювати і почав залучати інвестиції у великі інфраструктурні проекти, в проекти державного приватного партнерства на території України, це є надзвичайно важливим.

Дві лише правки, шановні колеги: слова "створене, побудоване" замінити словами "придбане", оскілки створене і побудоване і так належить концесіонеру, це є вже, згідно закону, ми просто прибираємо колізію. І друге, це прибрати в положенні, яке стосується виключної підсудності судам України, термін "за рішенням Верховної Ради", оскільки немає таких договорів, які можуть укладатися Кабінетом Міністрів за рішенням Верховної Ради. Ця правка попала, коли вносили правки з голосу при розгляді. Тому ми її прибираємо, адже це невідповідність Конституції.

Разом з тим, я хочу наголосити, що та правка, яку вносив Віктор Михайлович Пинзеник: щодо того, що держава може відмовитися від імунітету судового виключно за рішенням Верховної Ради, - вона зберігається.

Тому прошу вас підтримати ту редакцію, яка винесена на уточнення згідно 131 статті Регламенту, підтримати, для того щоб цей закону був прийнятий і запрацював. Державне приватне партнерство – це один з ключових, пріоритетних інструментів залучення інвестицій в державу, якого чекають закордонні інвестори і який дозволить міняти економічну ситуацію в країні. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я теж звертаюся з проханням підтримати дані поправки, і дасть можливість підписати цей закон. Будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги. Поправку, яку я оголосив по 131-ій Віктор Галасюк. Будь ласка… Готові голосувати? Давайте підтримаємо. Прошу всіх підтримати поправку.

Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати всіх: державне приватне партнерство, інвестиції. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:56:21

За-222

Колеги, пропозиція по 131 статті, прошу підтримати. Голосуємо. По 131-ій прошу підтримати. Голосуй, Вітя. Відповідно до подання, да. Голосуємо, колеги.

 

11:56:50

За-223

Колеги, давайте проголосуємо.

Шановні колеги, ще раз наголошую на тому, що мова іде про неточності, які ми маємо узгодити відповідно до рішення, комітету, які підписані і роздані. Суть вам пояснили, я прошу всіх підтримати, 131 стаття.

Готові голосувати?

Будь ласка, прошу підтримати, прошу голосувати.

 

11:57:51

За-215

Дякую, ми повернемося до цього питання.

Все, дякую, шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України, перед тим, як оголосити перерву, я хочу зачитати заяву.

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Томенка Миколи Володимировича зі складу депутатської фракції "Блоку Петра Порошенка" відповідно до поданої його заяви.

Дякую, шановні колеги, оголошую перерву.

 

(Після перерви)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

12:36:01

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати робочі місця.  Секретаріат  Верховної Ради прошу повідомити депутатів про початок нашої роботи.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, щоб ми могли розпочати нашу роботу. Нам буде необхідність принаймні 150 голосів для розгляду за скороченою процедурою. Прошу заходити в зал, займати робочі місця, будь ласка.

Шановні колеги, я прошу і голів фракцій закликати депутатів в зал, за 2 хвилини розпочинаємо роботу. Будь ласка, заходимо в зал, колеги, займаємо місця.

Колеги, будь ласка, заходимо в зал і готуємось до голосування, час відведений для перерви завершений.

Колеги, можемо починати нашу роботу? Будь ласка, займайте місця. Хто ще не зайшов з кулуарів, будь ласка, заходьте в зал, зараз розпочинаємо роботу.

Шановні колеги, у нас по порядку денному наступний законопроект, це є перше читання, це є проект Закону про Державний Прапор України і є прохання, пропозиція від авторів і розробників, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Тому я прошу підготуватися до голосування, прошу зайняти робочі місця і підтримати дану пропозицію. Будь ласка, колеги, заходимо, займаємо місця, готуємось до голосування.

Шановні колеги! Отже, прошу всіх підтримати пропозицію розгляду за скороченою процедурою законопроекту про Державний Прапор України номер 3334. Прошу проголосувати, колеги, і прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

12:44:20

За-95

Ще, я розумію, не всі зайшли в зал. Прошу, колеги, заходите в зал, займати робочі місця, підготуватися до голосування. Будь ласка, заходимо в зал.

Колеги, будь ласка, заходіть я ще раз поставлю пропозицію за скороченою процедурою, якщо не буде голосів, підемо за повною процедурою розгляду законопроекту.

Отже, я ставлю ще раз на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про Державний Прапор України номер 3334. Прошу проголосувати, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою про Державний Прапор України. Державний Прапор України, підтримайте!

 

12:46:00

За-118

Все дуже просто, я поставлю ще раз, якщо воно не пройде, ми підемо по повній процедурі і багато з тих законопроектів, які стоять сьогодні на розгляді ми просто не дійдемо до них. Якщо немає політичної волі, підемо по повній процедурі.

Ще раз поставлю зараз, хто зайшов в зал, прошу взяти участь в  голосуванні, не буде голосів, підемо за повною процедурою. Отже, ще раз ставлю пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту Закону про Державний Прапор України (номер 3334). Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка. Прошу, голосуйте.

 

12:46:57

За-138

Дякую.

Ще раз? Хтось не встиг? Давайте тоді  заходьте, кличте колег, я поставлю ще раз. Будь ласка, заходьте в зал. Будь ласка, заходіть в зал, займайте робочі місця. Колеги, з кулуарів… На прохання депутатів, які не встигли я ще раз поставлю, востаннє поставлю. Будь ласка, заходьте, кличте колег.

Будь ласка, колеги, покидаємо брифінги, журналістів повертаємося до роботи. 

Повернулись, так? Зараз, колеги, зосередьтесь! Ставлю ще раз на голосування скорочену процедуру. Будь ласка, підтримайте скорочену процедуру. Готові, так? Я ще раз ставлю на голосування розгляд проекту Закону про Державний Прапор України (номер 3334) розгляд за скороченою  процедурою. Будь ласка, приготувались, голосуємо. Прошу підтримати, будь ласка.

 

12:48:46

За-149

Колеги, ну, це ж елементарні речі дисципліни на робочому місці. Ну, десь би, хтось би собі таке дозволив на викладацькій  або будь-якій іншій діяльності – не бути на роботі. 

Колеги, давайте, щоб зекономити час, ще раз ставлю, скорочена процедура, проект Закону про Державний Прапор України" (3334).

Будь ласка, хто підтримує, голосуйте. Прошу підтримати, 3334, скорочена процедура. Будь ласка.

 

12:49:43

За-159

Рішення прийнято. Але ми втратили 15 хвилин на те, щоб зібратися просто в залі.

Я запрошую до доповіді першого заступника міністра юстиції Севастьянову Наталію Іларіонівну. Будь ласка.

Прошу всіх уваги!

 

12:50:05

СЕВОСТЬЯНОВА Н.І.

Доброго дня, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону України про Державний Прапор України, який був розроблений Міністерством юстиції відповідно до частини 6 статті 20 та пункту 4 частини другої статті  92 Конституції України, якими визначено, що опис державних символів, порядок їх використання та захисту встановлюється виключно Законами України.

Так у проекті міститься положення щодо опису Державного Прапора, визначаються випадки встановлення Державного Прапора, особливості його встановлення одночасно з прапорами іноземних держав, а також особливості використання Державного Прапора миротворчим контингентом, миротворчим персоналом, закордонними дипломатичними установами.

Крім того, проектом Закону встановлюється загальний порядок  використання Державного Прапора України та його зображення, зокрема, передбачається, що Державний Прапор України може використовуватися з дотриманням цього Закону громадянами України, іноземцями та громадянами… та особами без громадянства, які перебувають на території України, а також підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форми власності, політичними партіями, профспілками та громадськими об'єднаннями.

Крім того, проектом Закону пропонується встановити, що зображення Державного Прапора може використовуватися як основа та елемент державних нагород України, нагрудних знаків, на бланках паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичних та службових документів.

Законопроектом пропонується встановити День Державного Прапора України – 23 серпня, а також присягу на вірність Україні та Державному Прапору України. Також встановлюються гарантії правового захисту Державного Прапору. Прийняття проекту Закону України про Державний Прапор сприятиме встановленню, відповідно до  вимог Конституції України, опису Державного Прапору і визначення порядку його використання і захисту.

Просимо підтримати в першому читанні і, за необхідності, доопрацювати в комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Дехтярчук, так, так. Дехтярчук Олександр Володимирович, будь ласка.

 

12:52:26

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановне товариство, до вашої уваги пропонується проект Закону про Державний Прапор України поданий Кабінетом Міністрів України. Комітет розглянув вище згаданий законопроект на своєму засіданні 9 грудня 2015 року. Законопроектом пропонується врегулювати питання опису порядку використання та правового захисту Державного Прапору України. Олена Волкова, експертне управління в своєму висновку висловлює сумніви щодо доцільності прийняття спеціального закону, який би встановлював опис та порядок використання лише одного з державних символів України – Державного Прапора України, замість прийняття єдиного закону про всі  державні символи України. В зв'язку із цим Головне експертне управління пропонує за результатами розгляду в першому читанні повернути  законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Комітет з питань правової політики та правосуддя у своєму висновку зазначає, що законопроект не суперечить положенням Конституції. Комітет з питань європейської інтеграції в своєму висновку зауважує: законопроект не належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства ЄС або регулюється... або ж регулюється національним законодавством країн – членів ЄС.

Слід врахувати, що до комітету постійно надходять звернення громадян України з опису Державного Прапору України та необхідності прийняття Закону про Державний Прапор. Необхідність  прийняття такого закону випливає із тексту Конституції України частина 6 стаття 20, якою визначає, що опис державних символів країни, порядок їх використання встановлюється законом, що приймається не менше, як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради. За останні 15 років на розгляд Верховної Ради не раз виносилися законопроекти про Державний Прапор України.

Однак з різних підстав ці законопроекти не стали законами. Ми з колегами дійшли висновку, що слід нарешті закрити цю прогалину в правовому регулюванні.

Виходячи з вищезгаданого, зважаючи на необхідність правового регулювання питань опису, порядку використання, правового захисту Державного Прапору України, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді законопроект 3334 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу. Законопроект, зокрема…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ДЕХТЯРЧУК О.В. Законопроект пропонує встановити адміністративну відповідальність за наругу над державним символом України – Державним Прапором України. Тому є прогалини, але їх можна доопрацювати в період між першим і другим читанням. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Прошу записатись на виступи.

Євтушок Сергій Миколайович, "Батьківщина".

 

12:55:19

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина". Прошу передати слово Івану Крульку.

 

12:55:28

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я абсолютно підтримую ідею про те, що нам потрібно встановити чіткий порядок використання Державного Прапора. Але ж я хотів би нагадати, що відповідно до Конституції України у нас затверджені державні символи. Державними символами, окрім Державного Прапора, є також Державний Гімн, а також Державний Герб.

Тому в мене є пропозиція: давайте ми розробимо разом з урядом, депутатським корпусом один комплексний законопроект, який буде стосуватися порядку використання всіх державних символів України, як це передбачено Конституцією України, а не будемо вибирати один із державних символів і приймати про нього спеціальний закон.

Безперечно, я ще раз кажу, ініціатива правильна, але цю проблему потрібно вирішувати в комплексі, вирішуючи питання стосовно усіх державних символів України. І саме так я пропонував би рухатися і уряду, і депутатському корпусу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Папієв Михайло Миколайович, "Опозиційний блок".

 

12:56:37

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.

Шановні народні депутати України, шановна українська громадо, це дуже важливий законопроект, який зараз внесений на розгляд. Тому що Конституцією України чітко і ясно передбачено саме врегулювання питання встановлення державних символів і, відповідно до норм Конституції України, ці питання регулюються законами України, які мають прийматися двома третинами голосів парламенту. Тому виокремити зараз питання і врегулювати питання Державного Прапору, на мій погляд, воно не є коректним. Коректно було би зараз напрацювати серйозний Закон України про державні символи, тому що коли читаєш цей законопроект, от у мене виникають питання. В чому різниця, що Державний Прапор може встановлюватись або підніматися на посадах будівель?

Друге питання, це складення присяги, коли студенти, учні складають присягу України на вірність Україні і Державному Прапору, і державним символам України.

Ці питання треба обов'язково врегулювати, бо, якщо ви, наприклад, подивитесь конституцію України, то в текстах присяг там є слово "вітчизна". Чому там слово "вітчизна" і тлумачення цього терміну немає ні в Конституції України, ні в інших законах. Давайте ми, може, подумаємо і врегулюємо ці питання.

Шановні колеги, і саме головне. От дивіться, на сьогодні є чинною Постанова Верховної Ради України від 28 січня 1992 року. Подивіться, будь ласка, на залу пленарних засідань Верховної Ради України і символ, який би, здавалося, мав бути Прапором України, який знаходиться над президією. Так я от читаю, Постанова Верховної Ради України, що Національний прапор являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтальних розташованих смуг, верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору. Так давайте нехай Верховна Рада України покаже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершіть.

 

12:58:51

ПАПІЄВ М.М.

Нехай Верховна Рада України  покаже приклад і на президію приведе  у відповідність до законодавства  України  Державний Прапор України.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Новак Наталія Василівна, "Блок Петра Порошенка". 

 

12:59:06

НОВАК Н.В.

Шановний головуючий, шановні депутати, я підтримую попередні виступи своїх колег. Чому? Тому що  Україна має незалежність, але, на жаль досі ми не прийняли закони про державні символи України. Натомість ми  сьогодні розриваємо поняття "державні символи України", вириваючи  окремо Закон  про Державний Прапор України. Хоча Конституція  чітко каже, що використання державних символів регулюється відповідним  законом.  У  нас і так   дуже є багато законів. які врегульовують  різні напрямки. І нам треба  навпаки скорочувати закони, щоб одна проблема врегульовувалась  в одному законі. Тому я вважаю, що ми сьогодні  повинні повернути цей закон і подати закон, де будуть чітко врегульовані всі державні символи  прапор, гімн  і герб. Тому така моя пропозиція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, всі  бажаючі виступили по даному законопроекту.  На жаль,  я бачу немає в залі спільної позиції щодо голосування  в першому читанні. Тому у нас є дві фактично пропозиції: одна – сигнальним голосуванням побачити, скільки є прихильників цього законопроекту. Якщо прихильників є недостатньо, залишити його в розділі "раніше обговорені".  І друга можлива  пропозиція – проголосувати повернути комітету або суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. 

Я би хотів, щоб комітет з цього приводу сказав позицію, як він пропонує поступити у даній ситуації Верховній Раді. Тому включіть Дехтярчук Олександр, включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:00:50

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановне товариство, щодо всіх зауважень, які звучали сьогодні, так, дійсно, є питання комплексності прийняття такого законопроекту. Зараз  в комітеті реєструється комплексний законопроект по усіх символах, у тому числі використання Державного Гімну, його порядку і інших символах України, по використанню малого герба. Але в даному випадку можна поєднувати і в першому читанні між другим ці доопрацювання або, якщо буде відхилено зараз, то – на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, комітет розглядає варіант і першого читання, і доопрацювання. Давайте ми поставимо на голосування сигнальне і одну, і другу пропозицію, а потім та, яка збере необхідну кількість голосів, ми проголосуємо. Домовились, колеги? Є підтримка? Це вразлива тема, коли по Державному Прапору не зможемо прийняти консолідованої позиції, це буде негарно і неправильно.

Колеги, я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. Будь ласка, колеги, заходимо в зал, зараз відбудеться голосування, займаємо робочі місця. Готові до голосування, так?

Отже, я ставлю на сигнальне голосування спочатку пропозицію проголосувати в першому читанні проект Закону "Про Державний Прапор України" (номер 3334). Хто підтримує дану пропозицію і проголосувати в першому читанні, прошу голосувати. Сигнальне голосування. 3334 перше читання, будь ласка, голосуємо.

 

13:02:43

За-213

Дякую.

Друга… Можемо за основу, бачу, є… Прошу… Можемо за основу? Тоді, будь ласка, заходимо в зал, колеги. Пропозиція комітету за основу і вони мають можливість його доопрацювати і зробити його комплексним, щоб він стосувався всіх символів, щоб в одному законі була врегульована загальна регламентація використання державних символів, вони можуть це зробити між першим і другим читанням.

Тому, колеги, давайте змобілізуємося, заходимо в зал, колеги, займаємо робочі місця. Будь ласка. 

Готуємося до голосування. Друзі! Заходимо в зал, хто в кулуарах і я ставлю ще раз на сигнальне голосування проект Закону  про Державний Прапор  України (номер 3334). Сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо, сигнальне голосування. Підтримайте. Голосуємо, колеги.

 

13:04:12

За-224

Будь ласка, сконцентруйтесь, є голоси. Заходимо в зал, займаємо робочі місця.  І я ставлю проект Закону про Державний Прапор України (номер 3334)  за основу, за пропозицією і за рекомендацією комітету, за основу. Колеги,  зайняли робочі місця і голосуємо за основу – пропозиція комітету. Голосуємо. Голосуємо, колеги.     

 

13:04:58

За-228

Рішення прийнято.  

І ми тільки маємо рекомендацію до комітету: почути всі зауваження, які звучали тут в залі і до другого читання підготувати комплексний, і якісний законопроект, щоб ми по такій темі як символи України,  не входили в дискусії. Велике прохання і велика рекомендація.

Наступний. Так, це перше читання. Наступний  проект закону – це номер 3206, це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників АТО. Є теж пропозиція  його розглянути за скороченою процедурою.

Колеги, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою 3206.  Будь ласка, голосуємо.

 

13:05:56

За-176

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Неваду Олега Анатолійовича, будь ласка. Недава, перепрошую, вибачте. Недава. Олег Анатолійович, вибачте.

 

13:06:17

НЕДАВА О.А.

Шановні громадяни України, шановний пане Голово (немає), колеги народні депутати, на сьогодні поряд із військовослужбовцями та співробітниками правоохоронних органів безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції в захисті незалежності суверенітету та територіальної єдності України здійснює підрозділ оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції "Фантом" Державної фіскальної служби України. До речі, цьому підрозділу в суботу було рік, як він створений. Співробітники цього підрозділу не лише несуть службу на офіційних переходах та пунктах пропуску, а також патрулюють у складі мобільних груп, лінію зіткнення, в тому числі в районах, де бойові дії носять найзапекліший характер. І, на жаль, на сьогодні у складу цього підрозділу є загиблі.

Тому з метою соціального захисту співробітників підрозділу оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції "Фантом" та членів їхніх сімей, вноситься на розгляд проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб з числа учасників антитерористичної операції (реєстраційний номер 3206). Законопроектом пропонується надати статус учасника бойових дій співробітникам цього підрозділу, які захищають незалежність, суверенітет  та територіальну цілісність України, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Крім того, пропонується поширити дію Закону України про статус ветеранів війни, гарантій їх соціального захисту та членів їх сімей, співробітникам цього підрозділу, які захищають суверенітет України, та брали безпосередньо – я наголошую – участь в антитерористичній операції,  забезпечення її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, та загинули або пропали безвісті внаслідок або поранення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  завершити, скільки секунд? 30 секунд, будь ласка.

 

НЕДАВА О.А. В першу чергу, на потреби  тих людей, які захищають нашу країну від російської агресії та членів їх сімей. Тому прошу підтримати цей законопроект. Таких людей  всього 500 осіб, було 521, 522, один загинув є поранені. Тому дуже прошу підтримати цей законопроект. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Співдоповідь голови Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Третьяков Олександр Юрійович.

 

13:09:30

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты! Рассмотрение нам законопроект представленный законопроект 3206 направлен на законодательное урегулирование двух вопросов. Первое – уточнить полномочие государственной фискальной службы во время проведения АТО. На сегодня Государственная фискальная служба отнесена к тем органам, которые привлекаются к участию в АТО только в случае необходимости. Но, фактически, сегодня они являются непосредственными участниками АТО, что и предлагается законодательно закрепить законопроектов.

Второе. Год назад в фискальной службе было создано подразделения оперативного обеспечения зон проведения АТО под названием "Фантом" там порядка 120 человек в этом подразделении. Состав этого подразделения принимает непосредственное участие в АТО, но права на получение статуса участника боевых действий или инвалидов войны не имеет. Законопроектом предлагается исправить эту упущение и предоставить лицам рядового и начальственного состава подразделения "Фантом" право на получение статуса участников боевых действий и инвалидов войны.

Комитет по делам ветеранов и участников боевых действий, участников АТО рассмотрел законопроект 3206 4 ноября. Но учитывая замечания, высказанные к законопроекту вовремя включения его в повестку дня сессии,   комитет 7 декабря  повторно рассмотрел данный законопроект и рекомендует  Верховной Раде принять его в целом как закон. Но с такой правкой, в абзацах втором и третьем  пунктах I раздела первого законопроекта  слова: "Налоговая милиция", мы заменяем  словами: "Подразделения оперативного  обеспечения зон проведения  антитеррористической  операции".

Таким образом, мы уходим от того, что все налоговики будут получать удостоверения АТО, а только те, которые находятся непосредственно в зоне конфликта.

Заключение Главного научно-экспертного управления – принять за основу. Прошу поддержать законопроект и принять его в целом как закон… В целом как закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ви почули по даному законопроекту роз'яснення, і авторів і комітету. Є питання… Є проблеми… Необхідність обговорювань, скажіть, будь ласка.

Є необхідність обговорювати. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти". Прошу провести запис два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Бакулін Євген, "Опозиційний блок".

 

13:12:24

БАКУЛІН Є.М.

Передаю слово Королевской Наталье.

 

13:12:39

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Авторы законопроекта предлагают действительно очень важные принять сегодня решения. И присваивать статус участникам боевых действий: сотрудникам налоговой милиции, фискальной службы,  которые служат непосредственно в зоне АТО. Но по нашему мнению, самое главное для человека – это не когда ему присвоили статус, самое главное для человека – когда этот статус обеспечен, действительно, социальной гарантией, как финансовой, так и, при необходимости, пактом нормативной защиты и поддержки.

Что сегодня происходит? Наше правительство систематически нарушает те Законы, которые принимает парламент. Когда парламент принимает решение о необходимости поддержки ветеранов, инвалидов, участников антитеррористической операции, то правительство потом принимает решение, и парламент, к сожалению, проголосовал за такое решение в бюджете на 2016 год, что все выплаты они будут регулировать в ручном режиме в результате того, сколько денег будет в Государственном бюджете.

И мы с вами прекрасно понимаем, какие бы сегодня мы здесь ни принимали решения, и какие бы мы обещания ни раздавали  участникам сегодня антитеррористической операции, после этого правительство в ручном режиме лишит их этих выплат, и люди останутся ни с чем.

Второе решение, которое также было принято в бюджете  2016 года, что ряд социальных программ по санаторно-курортному обеспечению, по бюджетному финансированию через местные советы, при  том, что сегодня увеличивается численность участников АТО, уменьшено их финансирование через бюджет.

Поэтому "Оппозиционный блок" настаивает на том, чтобы в первую очередь мы пересмотрели бюджет на 2016 год и чтобы мы обеспечили в полном объеме…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. … мы обеспечили в полном объеме все те необходимые социальные гарантии, которые мы уже обещали и которые уже были приняты нашим парламентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Шкрум, "Батьківщина", будь ласка.

 

13:15:11

ШКРУМ А.І.

Шкрум Альона, фракція "Батьківщина". Колеги, це, дійсно, важливий законопроект, який регулює… виправляє ту ситуацію, коли у нас люди знаходяться в Антитерористичній операції, задіяні в Антитерористичній операції, в їх підрозділах гинуть люди і це не одна, не дві, не три людини, але вони не мають статусу учасника АТО. Тому цей законопроект дійсно передбачає надання можливості таких відповідних статусів підрозділу спеціального призначення Державної фіскальної служби, які вели активну діяльність в районі проведення АТО. Тому я прошу цей законопроект підтримати, це надзвичайно невеликі, незначні видатки з державного бюджету, але дуже багато вони означають саме для нашого захисту тих людей, які захищають нашу державу.

Але я б хотіла також звернутися до Комітету пана Третьякова з питань  ветеранів та учасників АТО і сказати про те, що комітет має виконувати контролюючу функцію і дуже серйозно дивитися і слідкувати за тим, щоб дійсно всі учасники АТО отримували виплати в повному порядку не... без затримок і в повних обсягах. А також це голосування за законопроект, воно виправляє наші з вами помилки. І треба йти далі і обережно виправляти  інші помилки. Ну, наприклад, треба говорити про розширення кола осіб, які претендують на статус, на учасника АТО. І я тут маю на увазі, насамперед,  волонтерів пошуково-ексгумаційних організацій, наприклад, громадська організація "Чорний тюльпан", яка на сьогодні взагалі не має жодного офіційного статусу, хоча так само втрачала людей в АТО, приймала там участь і вивозила звідти наших героїв, які там загинули. Тому прошу комітет це розглянути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Лапін Ігор, "Народний фронт". До трибуни, будь ласка. Учасник АТО, який скаже правду про цей закон.

 

13:17:07

ЛАПІН І.О.

Шановні колеги, я вас прошу звернути увагу на цей закон. І, в принципі, він сам по собі є досить непоганий, якщо він буде стосуватися лише тих людей, які безпосередньо беруть участь в антитерористичній операції і можуть стати, отримати статус учасників бойових дій.

Але я вас застерігаю: в нас в державі вже учасника бойових дій отримало більше негодяев, ніж на те заслужили. І який запобіжник в цьому законі ми бачимо? Я вважаю, що цей законопроект, якщо ми вже говоримо, щоби його приймати, ну, хоча би в першому читанні, чому? Тому що запобіжника я в ньому не побачив. Людину можна віддати наказом, прикомандирувати, і в нас завтра, в тому числі і від люстрації, пів ДФС туди зайде, для того щоб звільнитися від люстрації і отримати статус учасника бойових дій.

Я звертаю вашу увагу, що цей законопроект – він хороший для підрозділу "Фантом", за якого ми тут говоримо, які дійсно борються з контрабандою. Але я нагадую всім, як гинули наші побратими, борючись з контрабандою, і я не бачив жодного результату і звіту даного підрозділу. Якщо ми боремося з контрабандою, хочу бачити, що саме зроблено. А зайти, прикомандируватися, отримати статус, втекти від люстрації - в нас тут вже таких скважин для комісії відкрили дуже багато. І, на жаль, 90 відсотків негодяєв, які втекли від люстрації, саме через статус учасника бойових дій.

Тому я звертаю увагу: законопроект є хороший, але, дійсно, для реальних бійців. Проте запобіжника я в ньому не знайшов. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Курячий Максим, "Блок Порошенка".

 

13:18:50

КУРЯЧИЙ М.П.

Я прошу передати слово з трибуни народному депутату Антонищаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Антонищак.

 

13:19:03

АНТОНИЩАК А.Ф.

Шановне товариство, прошу хвилинку уваги. Я думаю, не знайдеться людини в тому залі, який би мені закинув любов до податківців. Але я прошу зараз підтримати цей законопроект.

Є спецпідрозділ "Фантом", який займається боротьбою з контрабандою фактично на лінії розмежування. Я з тими хлопцями не раз зіштовхувався. Ми пройшли від Станиці Луганської до Щастя по "нульовці", виявляли дуже багато речей. Є тут запобіжники. Тут, зокрема, вказано - як мій товариш Ігор Лапін казав, що немає запобіжників, є, - тут вказано: замінити слова "налогова міліція" словами "підрозділи оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції". Ми не можемо зараз вказувати одну структуру, допустим "Фантом", тому що на завтра буде створений ще один підрозділ – і нам потрібно буде знову вносити зміни до законопроекту.

І останнє. Зараз в ці хвилини відкривається стела на честь нашого побратима Ендрю, який загинув разом з бійцем спецпризначення "Фантом".

Тому ще вас щиро прошу, хто дбає, хто має державницький підхід і державницьке мислення, підтримати даний законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Веселова, "Самопоміч".

 

13:20:30

ВЕСЕЛОВА Н.В.

"Самопоміч" підтримує прийняття цього законопроекту, тому що на даний момент ДФС не є суб'єктом боротьби з тероризмом, не дивлячись на те, що підрозділ "Фантом" виконує свої службові обов'язки безпосередньо у зоні проведення бойових дій і на КПВВ, КРП та у складі мобільних груп. В даний момент ДФС не має свого представника у міжвідомчій комісії з надання статусу учасника бойових дій, тому вони не мають можливості отримати статус і користуватися пільгами для учасників АТО. Цей закон встановить справедливість, адже військовослужбовці, які несуть свою службу на блокпостах, наприклад, у Краматорську, можуть отримувати статус учасника бойових дій, а люди, які знаходяться безпосередньо на лінії зіткнення, такого права не мають.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І Максим Бурбак, "Народний фронт" і переходимо до голосування.

 

13:21:36

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, я ще раз закликаю всіх підтримати даний законопроект, а всіх критиків його хотів би запросити. Минулої суботи була річниця створення цього загону "Фантом", ми там поспілкувалися з бійцями. І все ж таки давайте виправляти ті прикрі помилки, які накопичились, треба спокутувати свої гріхи, і все ж таки давайте приймемо і надамо їм можливість набувати статусу учасників бойових дій в зоні АТО.

Дякую. Підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми завершили обговорення.

Ще голова комітету, давай 30 секунд голова комітету Третьяков.

 

13:22:15

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Еще раз говорю, прошу поддержать законопроект за основу і в цілому с правками комитета. Для стенограммы зачитываю правку комитета.

В абзацах втором и третьем   пункта 1-го раздела І законопроекта слова "налоговая милиция" заменить словами "подразделение оперативного обеспечения зон проведения антитеррористической  операции". И с данной правкой голосовать за основу и в цілому. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що власне цю правку, яку Олександр Третьяков зачитав для стенограми, вона знімає ті застереження, про які говорив Ігор Лапін …… і воно  регламентує, що власне ті люди, які беруть безпосередньо участь на  лінії зіткнення, можуть отримати статус учасників АТО.

Друзі, боротьба з контрабандою – одне з найважливіших завдань сьогодні на лінії розмежування, де нечистоплотні і бізнесмени, і діячі пробують  використовувати війну для власного збагачення. Нам необхідно посилити наших хлопців, посилити тих людей, які  як Ендрю, світла пам'ять, боєць оборони Майдану, які загинули  у боротьбі з контрабандою. Тому я дуже прошу   депутатів зайти в зал, зайняти робочі місця. Це одне з тих голосувань, по якому неможна бути осторонь, неможна бути  байдужим, бо від того залежить, наскільки ми зможемо подолати контрабанду і корупцію там,  де наші найкращі  хлопці віддають своє життя за Україну.

Готові?  Зайшли всі зал? Будь ласка,  заходіть,  сідайте. Зайняли робочі місця. Я все одно поставлю  сигнальне голосування спочатку. Заходіть, товариство, заходіть, сідайте.

І ставлю сигнальне голосування  по проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників АТО (№ 3206) –  на сигнальне   голосування. Прошу підтримати, прошу проголосувати. 3206, сигнальне голосування. Будь ласка.

 

13:24:36

За-227

Колеги, заходимо, займаємо робочі місця. І я ставлю за пропозицією комітету на голосування  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників АТО (номер 3206) за основу і в цілому з врахуванням пропозицій комітету і тієї поправки, яку для стенограми в залі озвучив голова комітету Олександр Третьяков. Прошу підтримати. Прошу голосувати за основу і в цілому. Будь ласка, голосуємо.

 

13:25:25

За-236

Рішення прийнято. Дякую розробникам, комітету, за якісну проведену роботу.

Наступний наш законопроект це проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців" (номер 3137). І теж є пропозиція від комітету його розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Це теж закон, який підтримує наших військовослужбовців. Прошу проголосувати і прошу підтримати 3137, скорочена процедура. Голосуємо.

 

13:26:14

За-172

Рішення прийняте.

І я знову ж таки запрошую до доповіді народного депутата України Недаву Олега Анатолійовича. Будь ласка.

 

13:26:31

НЕДАВА О.А.

Шановні друзі, цей закон теж торкається того, що ми проголосували тільки що, це підрозділ "Фантом".

Я дуже коротко скажу, що за час проведення бойових дій та служби 8 співробітників цього підрозділу отримали поранення. І вони також як і всі ті бійці, які несуть службу, боронять нашу країну, повинні мати право на забезпечення належним чином обслуговування медичне.

І ми пропонуємо в цьому законі… звучить так, що Постанова Верховної Ради від 29… Закон (№1286) "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час проведення антитерористичної операції на   сході  України".

В законопроекті пропонується включити перелік осіб, які мають право  на безоплатне медичне обслуговування, лікування, медичну реабілітацію та інше в клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами  осіб, які несли свій, виконували свій  обов'язок в зоні зіткнення і в зоні антитерористичної операції.

Тому, дуже прошу підтримати цей законопроект, бо всі ті особи мають право на належне медичне забезпечення, вони поранені також і такі ж мають поранення як і бійці ВСУ  України, і підрозділів, і батальйонів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

До співдоповіді голова комітету Третьяков Олександр Юрійович запрошується,  будь ласка.

 

13:28:21

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты! Первое, хочу поправить своего коллегу – это не законопроект, а  постановление Верховной Рады. Суть постановления  и законопроекта говорит о том, чтобы мы разрешили участникам боевых действий, уже которые будут, "Фантом" который мы проголосовали   предыдущий законопроекта, лечиться в "Феофании". А согласно действующему постановлению, номер 1286, от 20… 14-го года, это постановление уже описывает все подразделения, которые могут лечиться в "Феофании".

Поскольку мы только что приняли закон  по подразделению "Фантом", мы делаем дополнение в  это постановление именно   в части  подразделения "Фантом". Данное постановление Верховной Рады поддержано и Кабинетом Министров, и Минздравом, и Минюстом, и Государственной  фискальной службой, и Государственным управлением делами Администрации Президента.  Прошу его проголосовать в целом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, цей законопроект фактично є продовженням і доповненням попереднього, який вводить працівників… 

І тому є пропозиція, прирівнює їх до інших категорій учасників АТО. Тому чи приймається пропозиція без обговорення голосувати? Приймається.

Прошу, колеги, зайти в зал, хто в кулуарах, прошу зайняти робочі місця. Є потреба в обговоренні, так? Голова комітету, наголошую, що має бути обговорення. Я думаю, ми безболісно 8 хвилин віддамо і відтягнемо ще інші законопроекти в їхньому прийнятті. Прошу записатися, два – "за", два – проти, будь ласка.

Це, колеги, дорогоцінний час, який ми витрачаємо на те, що поставили під сумнів прийняття таких законопроектів. Розумієте, це просто для розуміння один одного.

Чижмарь, будь ласка. Радикальна партія. Передає Олегу Ляшку, будь ласка.

 

13:30:34

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша фракція підтримає цей законопроект. Все, що стосується зміцнення обороноздатності країни, підвищення боєздатності армії, соціальний захист військовослужбовців, добровольців, представників інших створених, відповідно до закону, військових формувань, які беруть участь у визвольній війні проти російської окупації на нашому Донбасі, ми підтримуємо обома руками.

Але я хотів би звернути увагу на два факти, які привертають увагу всіх патріотів України і не байдужих громадян. Сьогодні заступник Генерального прокурора України Анатолій Матіос виступив із заявою, де заявив про те, що "Правий сектор" незаконне військове формування. Я просив би і заступника Генерального прокурора, і будь-яку посадову особу перед тим, як робити якісь гучні заяви, спочатку думати про те, які заяви роблять.

Коли два роки тому російська зараза прийшла на Донбас, коли менти, прокурори і суддів, в переважній більшості, зрадили присязі, зрадили країну, перейшли на бік ворога, будучи в тилу, здавали наших патріотів, тоді і "Правий сектор", і добровольці, і "Азов", і "Донбас", і усі інші, тоді вони були потрібні для захисту країни: і батальйон "Свята Діва Марія", і батальйон "Торнадо", і усі інші підрозділи. Сьогодні, коли ці добровольці ціною свого життя, ціною кровопролиття свого власного захистили країну, сьогодні ми їх називаємо не законними військовими формуваннями. Семенченка позбавляють звання капітана, бо бачте він не правильно отримав. Да, за те, що ті хлопці там були і воювали їм не капітанів, а генералів треба дати. А у тих генералів, які на паркеті виросли, забрати до рядових розжалувати до рядових і на фронт окопи копати відправити.

Тому я вимагаю з повагою ставиться до добровольців, до тих людей, які за покликом серця вийшли захищати країну, а не ховалися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

До слова запрошується Юрик Тарас Зіновійович, "Блок Петра Порошенка".

 

13:32:52

ЮРИК Т.З.

Прошу передати слово народного депутату Барні Олегу.

 

13:33:05

БАРНА О.С.

Шановні колеги! По решті, кожен з нас, хто був в АТО і тепер, коли слідкую за тим, що відбувається в країні, особливо щодо ветеранів Антитерористичної операції переконався, що дуже багато посадовців, які не мали ніякого відношення до бойових дій, до Антитерористичної операції з числа так званих гастролерів, чи прокуратури, чи міністерств, інших органів виконавчої влади. Які не мали зброї і не були закріплені за бойовим підрозділом по виконанню бойових дій отримали статус учасника бойових дій. І це зараз серйозне питання, яке  треба нам вирішувати та поряд з тим, ми є свідками того, що багато людей, які в перші дні пішли добровільно захищати країну, які не відносилися до Збройних Сил України, чи до МВС, чи СБУ, бойових підрозділів не могли отримати цього статусу із-за невідповідності законодавства. А тому, оці підрозділи фіскальної служби, які знаходяться в першій лінії оборони, безпосередньо зіткнення, які фактично, оцей підрозділ "Фантом" він воює на два фронти: вони безпосередньо боронять наш край від сепаратистської зарази,  московських найманців і поряд з тим, їм в спину стріляють… контра, яка заробляє кошти на війні шляхом контрабанди.

Тому ці хлопці, як ніхто заслуговують бути, не тільки отримати статус учасника бойових дій, а вони повинні і теж  отримувати належне лікування для того, щоб  належним чином далі продовжувати виконувати  бойове завдання. І з  цього приводу я хочу сказати, що  незалежно від приналежності до бойового підрозділу – Збройні  Сили України, СБУ, чи Національної гвардії чи  фіскальної служби, всі ті, хто виконував бойове завдання зі зброєю в першій лінії оборони безпосереднього  зіткнення повинні  отримувати статус учасника бойових дій, чи добровільного батальйону.  І це буде законопроект, який ви повинні всі  підтримувати, а хто неналежним чином отримав, хто ховався і  в туристичних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

БАРНА О.С. … а хто заїжджав в зону АТО для своїх туристичних гастролерів, для гастролей, повинні цього статусу бути  позбавлені. Дякую.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Кириленко,  об'єднання "Батьківщина".

Шановні колеги, по Регламенту, ви маєте взяти і передати слово.

 

13:35:38

КИРИЛЕНКО І.Г.

Передаю слово Рябчину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рябчину включіть мікрофон.

 

13:35:47

РЯБЧИН О.М.

Олексій Рябчин, фракція "Батьківщина", Донеччина. "Батьківщина" буде одностайно підтримувати і цей  законопроект так, як ми й підтримали минулий. У "Батьківщини" є особисті люди, які знають  цих військовослужбовців у "Фантомі", ми знаємо про їх подвиги. Тому особиста подяка за те, що вони захищають кордони рідної моєї Донеччини.

Але є одне зауваження такого технічного, загального  порядку, що  і в цьому законопроектів, і в минулому відсутня інформація щодо фінансово-економічного обґрунтування з розрахунками, на підтвердження потреби додаткових витрат з  державного бюджету. І саме для того, щоб підвищити інституційну спроможність парламенту вчора  завдяки уряду Німеччини, уряду Великобританії відповідних фондів GIZ та …… та Westminster Foundation for Democracy був відкрит офіс фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді. Там є фахівці, які розpобили офіс з аналізу, як є при парламенті Німеччини, при  парламенті Великобританії, для того, щоб допомогти парламентарям робити розрахунки, робити аналітичні звіти, для того, щоб підвищити якість парламентаризму. Саме тому пропоную звертатися до цього офісу, щоб наші законопроекти були набагато якіснішими. І підтримую цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Королевська, "Опозиційний блок". Потім – Олег Довгий. Королевська.

 

13:37:11

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! И я лично, и "Оппозиционный блок", мы всегда поддерживаем усиление социальной защиты граждан Украины.

Но я хочу еще раз обратить ваше внимание, что нам нельзя ни в коем случае поддерживать социальные гарантии исключительно на бумаге. Нам нужно сегодня создать рабочую группу в парламенте и подготовить  изменения в Государственный бюджет, чтобы все те обещания парламента, все те принятые законы по социальной защите были включены как расходы бюджета. И люди не на словах услышали нашу любовь и заботу о них, а чтобы  ребята, которые сегодня возвращаются с боевых действий, знали, что обратившись в социальную службу, им будет гарантированно предоставлен пакет социальной защиты. Пока что это все – разговоры.

Поэтому мы настаиваем на том, чтобы был проведен аудит всех тех социальных гарантий, которые были выданы и чтобы все законы были выполнены в полном объеме.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олесь Довгий, включіть мікрофон.

 

13:38:23

ДОВГИЙ О.С.

Народний депутат Довгий, "Воля народу". Шановні колеги, ми, безумовно, підтримуємо цей і попередні законопроекти, але звертаємо вашу увагу: для того, щоб ці законопроекти, важливі соціальні, не залишились  просто на  папері, а були імплементовані в життя, ми повинні знайти не тільки видаткову, але й дохідну частину бюджету. І для того, щоб вона була знайдена, нам потрібно подивитися на те, як ми тільки що провалили Закон 1058 про державне приватне партнерство, озвучений нашим колегою Галасюком, і 3559 – про технічні зміни про державні закупівлі. І один, і другий закон в разі його прийняття принесуть мільярдні додаткові заощадження для нашого бюджету, які можна буде направити саме по тим законам, які ми щойно проголосували.

Тому дуже прошу вас, шановні колеги, давайте голосувати не тільки ті закони, які, знаєте, об'єднують залу навколо того, що ми щось додатково людям обіцяємо, але й ті, які дадуть можливість знайти на це гроші. Тому, шановні друзі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд – завершуйте.

 

13:39:35

ДОВГИЙ О.С.

Тому, шановний головуючий, прошу вас знайти можливість поставити знову два закони 3559 і 1058 впродовж нашого сьогоднішнього засідання для того, щоб вони були прийняті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, обговорили дискусійний закон. Можемо голосувати вже, так? Будь ласка, колеги, я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця. Ще раз наголошую, цей законопроект є фактично продовженням попереднього і він  тільки вносить нову категорію до тих, хто має право пільгово лікуватися в Феофанії.

Я прошу зайняти робочі місця, підготуватися до голосування. Я ставлю на сигнальне голосування проект постанови номер 3137, сигнальне голосування за основу і в цілому. Будь ласка, прошу проголосувати, голосуємо.

 

13:40:42

За-238

Дякую.

І я вже ставлю на повноцінне голосування проект Постанови про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України № 1286-VІІ "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров'я під час проведення АТО на сході України" (номер 3137) за основу і в цілому. Колеги, голосуємо, будь ласка, підтримуємо за основу і в цілому 3137.

 

13:41:28

За-237

Рішення прийняте.

І переходимо до наступного законопроекту. У нас не так багато часу, а ще є два важливих законопроекти по підтримці вояків наших. І у мене теж є прохання по наступному законопроекту: проголосувати за скорочену процедуру. Це є проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", 3150. Прохання розглянути за скороченою процедурою.

Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

13:42:18

За-166

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Третьякова Олександра Юрійовича. Будь ласка.

 

13:42:42

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты, главная цель рассмотрения законопроекта 3150 – усиление социальной защиты членов семей погибших участников АТО и Героев Небесной Сотни. Для этого предлагается внести изменения в Закон "О статусе ветеранов войны и гарантии их социальной защиты" - и предоставить членам семей погибших участников АТО и Героев Небесной Сотни право на льготы по оплате жилья и коммунальных услуг без учета дохода семьи.

По действующей норме в 2015 году эта сумма не превышала 1 тысячи 710 гривен, минимальный доход. С 2016 года введена норма – 4 тысячи 130 гривен. Но у большинства семей погибших вопрос по оплате жилья и коммунальных услуг решается через систему субсидии. Но многочисленные обращения, которые приходят в комитет, дают основания сделать вывод, что для этих людей важно понимание того, что государство ценит подвиг их погибших мужей и сыновей при защите Украины, в том числе путем предоставления данной льготы. Реализация данного законопроекта не несет значительной финансовой нагрузки на бюджет, но имеет большое моральное значение. На сегодняшний момент мы знаем, что порядка 3 тысяч наших бойцов погибло в зоне АТО. Поэтому для бюджета, еще раз подчеркиваю, это не несет большой нагрузки.

Поэтому комитет просить принять законопроект за основу и в целом.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Народний депутат України Королевська Наталія Юріївна, альтернативний законопроект доповідає.

 

13:44:26

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, вы знаете, я абсолютно уверена, что человек, который защищает свою родину, он должен быть уверен в том, что несмотря на имя и фамилию Премьер-министра, не смотря на то, кто сегодня депутат Верховной Рады, он должен быть уверен, что его страна, его государство, его родина не бросит, не придаст и не изменит.

Что мы с вами видим за последние несколько лет? С одной стороны принимаются пакетами льготы, с другой стороны людей, которые защищали нашу родину во время Великой Отечественной, во время Чернобыла, воинов-интернационалистов сегодня лишают всего. И, наверное, самое унизительная норма, которая была принята, это когда ветеранам, участникам АТО, семьям погибших заставили идти брать справку о доходах и ходить позорно по кабинетам, доказывая о том, что твой родной, твой близкий, что ты сам защищал и защищаешь свою родину.

Поэтому "Оппозиционный блок" считает, что мы просто обязаны исправить те ошибки, которые были допущены, и мы сегодня просто обязаны, не только для участников АТО, а для всех ветеранов, для всех защитников нашей родины отменить эту позорную норму ограничения социальных гарантий в зависимости от доходов семьи.

Так же мы настаиваем на том, что и те люди, которые в тылу защищали свою Родину, участники войны, люди, имеющие особые заслуги перед Родиной, тоже должны иметь право полномасштабной и полноценной социальной гарантии.

Коллеги,  еще ни одна страна не стала богатой и процветающей в   результате того, что забирала и не доплачивала своим героям. Поэтому просим вас поддержать наш  законопроект и вернуть все гарантии…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  уже був виступ… А від комітету тепер, так?  Може ми два – "за", два – "проти", чи…? 

Добре, від комітету,  Третьяков. Будь ласка,  включіть мікрофон, одну хвилину.  

 

13:46:59

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Вы знаете, я послушал пламенное выступление бывшей Партии регионов и "Оппозиционного блока", которая хочет значительно расширить  льготы. Но хочу сказать, что то, что происходит сегодня на Востоке Украины, это благодаря вам.  И поэтому заботиться нужно было о ветеранах  и инвалидах, заботиться нужно было о ветеранах  и инвалидах перед тем, как  начинать вот эти диктаторские действия  Януковича. И то, что вы  разожгли,  благодаря вам было разожжено на  Востоке.

Поэтому решение комитета предлагаю поддержать следующее.  Принять  законопроект  3150 за основу и в целом, тот законопроект, который  докладывал я как соавтор,  и отклонить законопроект, предложенный  (3151) Королевской.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги,  обговорюємо?  Є потреба обговорювати, я бачу. Прошу записатися два – "за", два – "проти". Будь ласка,  проведіть запис два – "за", два – "проти".

Михайло Бондар, "Народний фронт".

 

13:48:15

БОНДАР М.Л.

Бондар Михайло, "Народний фронт", 119 виборчий округ. Весь "Народний фронт" буде підтримувати цей законопроект № 3150.

І закликаю всіх проголосувати, підтримати, неодноразово стикався з цією проблемою, тому що якраз, як говорили, ця норма, що 1700 гривень обмеження сукупного доходу і всі ті хлопці загинули на передовій, що зараз батьки, дружини не можуть користуватися тими пільгами, як учасника бойових, загиблого.

Тому прошу ще раз підтримати всіх і проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Це говорив учасник АТО, який знає проблему зсередини, Михайло Бондар, Національна гвардія. І прошу дослухатись до його позиції.

Паламарчук Микола Петрович, "Блок Петра Порошенка".

 

13:49:18

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово депутату Солов'ю.  

 

13:49:27

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89-й виборчий округ. Ну, шановні колеги, однозначно, що всі законопроекти спрямовані на соціальний захист учасників АТО, ветеранів війни. Однозначно потрібно підтримувати. Але поряд з тим я хочу загострити увагу на одному питанні, яке уже системно не вирішується в межах цілої держави. Ми прийняли законодавство, яке зобов'язує органи місцевого самоврядування виділяти земельні ділянки учасникам АТО. І, зокрема, по моєму округу, практично по жодному… жодній людині такі земельні ділянки не виділяються. Це є серйозна проблема, а якщо і виділяються, то виділяються в таких місцях, які не придатні для проживання.

І, я вважаю, що поряд з цим законом нам потрібно врегулювати і інше питання, бо звертаються непоодинокі, а масово звертаються учасники АТО з даною проблемою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Долженков Олександр, "Опозиційний блок", передає Королевській.

 

13:50:35

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я призываю мужчин в нашем зале, а их у нас в зале большинство, оставаться мужиками, оставаться защитниками и не впадать порой в такую низкую и дешевую полемику.

Мы рассматриваем сейчас  очень важный  закон – закон, за  которым стоят десятки тысяч ветеранов, героев, действительно победителей.  И для того, чтобы сегодня  найти компромиссное решение, мы не по партиям должны делиться и  ветеранов не по годам войны делить сегодня. А мы должны объединиться для   того, чтобы  исправить те ошибки, которые были допущены вами, коалицией, в этом зале. 

И поэтому, "Оппозиционный блок", в отличие от многих   дилетантов   в этом зале, проголосует и за первый, и за второй законопроект для того, чтобы добиться решения. И  не эмоции тут важны, а  важны здесь результаты. И важно сегодня для всех нас: защитить не только ветеранов, не только участников, но и защитить и семьи погибших  людей, защитить тех людей, которые работали в тылу, которым сегодня  за 90!  И мы гоняем    их получать справки и бумажки. Ведь этот   законопроект не стоит ни миллиардов,  ни даже сотен миллионов.  Этот законопроект стоит нашей совести – совести, как внуков,  детей и правнуков тех людей, которые защитили нашу родину.

Поэтому, я призываю вас: давайте  проголосуем  в первом чтении и за первый, и за второй закон, и ко второму  чтению  разработаем один  комплексный законопроект, который исправит те ошибки, которые были допущены. И чтобы   наши деды, чтобы наши отцы, чтобы наши ветераны чувствовали себя спокойно и уверенно  в нашей  с вами стране.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершене. Я  прошу всіх зайти в зал і зайняти  робочі місця. Колеги, я тільки вам, знаєте, от в нас є ще  8 хвилин і ми можемо ще хвилин 20 обговорювати законопроекти,  і це просто ставить під ризик і сумнів наступні законопроекти. Добре? Важливо, щоб ми…  Голосуємо. Колеги, прошу зайти в зал, зайняти  робочі місця.

І я ставлю пропозицію  комітету, згідно Регламенту першою – комітету. Нагадую вам, 3150 комітет пропонує прийняти за основу і в цілому, це є позиція комітету консолідована, і я поставлю її першою на голосування.

Отже, ставлю на сигнальне голосування проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" 3150. Сигнальне голосування, прошу голосувати, голосуємо, колеги.

 

13:53:53

За-222

Є підтримка позиції комітету. Я прошу бути більш уважними, зайти в зал, зайняти робочі місця, підготуватися до голосування. Колеги, зайшли, зайняли робочі місця, голосуємо.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих 3150 за пропозицією комітету за основу і в цілому. Прошу підтримати, прошу голосувати, колеги, голосуємо. Уважніше, друзі, уважно.

 

13:54:46

За-231

Рішення прийнято.

Вітаю авторів, вітаю комітет за якісну пророблену роботу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

13:55:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, у зв'язку з усуненням неузгодженостей по законопроекту 1058, відповідно до статті 131 Регламенту, я запрошую до слова Віктора Галасюк, по суті, послухайте, будь ласка.

 

13:55:45

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати!  Прошу підтримати вас згідно 131 статті Регламенту дві правки, які усувають колізію у законопроекті 1058, який ми з вами вже прийняли в цілому. А саме, перша: у змінах до частини 3 статті 12 Закону України "Про концесії", слова  "створене, побудоване в рамках" замінити словами  "придбана ним відповідно до умов".

І друге, у змінах до пункту 1 частини 1 статті 77 Закону про міжнародне приватне право слова "за рішенням Верховної Ради України" виключити. Ці правки дозволять забезпечити можливість Голові Верховної Ради підписати цей законопроект і щоб Президент не був вимушений накладати на нього вето через таку просто недолугу колізію.

Тому, шановні колеги,  ці правки вони узгоджені з Міністерством економіки, з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради. Вони також, ми провели консультації з авторами поправок, по суті,  Віктором Михайловичем Пинзеником повністю підтримується редакція. Дайте Комітету промислової політики і підприємництва випустити цей законопроект, щоб він запрацював. 1058 державне приватне партнерство, підтримайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народні депутати! Була озвучена Віктором Галасюком пропозиція по поправці, проголосуємо? Давайте проголосуємо. Займіть свої місця, це дасть можливість підписати закон.

Готові колеги? Я прошу підтримати цю правку по 131 статті, голосуємо. Прошу підтримати. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

13:57:48

За-219

Колеги, 219 голосів. Будь ласка,  прошу сконцентруйтесь, будь ласка,  я бачу. Будь ласка, сконцентруйтесь, ми внесемо цю поправку технічну. Це щодо приватного… державно-приватного партнерства і залучення інвестицій. Я прошу всіх підтримати, і це дасть можливість мені підписати  цей Закон і направити на підпис Президенту. Готові?

Будь ласка, прошу підтримати. Прошу підтримати, шановні колеги, давайте проголосуємо. Прошу голосувати, шановні, прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

13:58:41

За-225

Колеги! Логвинський! Я бачу, бачу. Ці пропозиції не обговорюються. 131 стаття, ми внесли пропозицію, неузгодженості за рішенням комітету, і підписали закон. Будь ласка, голосуємо, прошу всіх підтримати, це ж важливе питання. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

13:59:18

За-227

І на… шановні колеги, і на цій… на цій… на цьому результативному голосуванні про залучення інвестицій, стимулюванні інвестицій я хочу оголосити третю сесію Верховної Ради  України… оголошую закритою.

 

(Лунає Державний Гімн України)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава!

Шановні колеги народні депутати, четверта сесія буде відкрита о 16 годині. Тому всіх запрошую до зали Верховної Ради України, будемо продовжувати нашу роботу.

Дякую, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку