ЗАСІДАННЯ СОРОК ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

26 січня 2016 року, 16 годин 2 хвилини

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

16:02:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу заходити в зал і займати робочі місця. Час, відведений для перерви, завершений. Прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів про початок роботи і секретаріати фракцій запросити депутатів в зал. Будь ласка.

Іванчук Володимирович, прошу підійти до столу президії. Прошу колег депутатів заходити в зал.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, за хвилину розпочинаємо роботу.

Шановні колеги, згідно Регламенту я маю зробити оголошення ті, які надійшли в Президію від секретаріату  Верховної Ради України. Але, перш за все, прошу шановних колег зайняти робочі місця і підготуватись до реєстрації.

Шановні колеги, прошу зареєструватись. Будь ласка, прошу включити систему реєстрації і прошу провести реєстрацію депутатів. Будь ласка, реєструємося.

 

16:09:29

Зареєстровано 336 народних депутатів. І я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Як я і говорив, перш за все, зачитаю оголошення. Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Юзькової Тетяни Леонідівни до складу депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка, привітаємо. (Оплески)

Заява Голові Верховної Ради України Гройсману Володимиру Борисовичу від народного депутата Деркача. "Повідомляю, що відповідно до частини третьої статті 60 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" повідомляю про вихід зі складу депутатської групи "Воля народу". Андрій Деркач."

Наступне. Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про входження народного депутата України Підберезняка Вадима Івановича до складу депутатської фракції "Народний фронт". Привітаємо Вадима Івановича. (Оплески)

Прошу уваги, зачитаю оголошення.

Відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю, що депутатська фракція партії "Блок Петра Порошенка" на своєму засіданні 11 грудня 2015 року прийняла рішення виключити зі складу фракції народного депутата України Барну Олега Степановича.

Наступне. Згідно з поданим зверненням повідомляю про зміну назви міжфракційного депутатського об'єднання "Голос громади". Відтепер це об'єднання має "Всеукраїнський діалог". Заява від народного депутата України, співголови міжфракційного депутатського об'єднання "Всеукраїнський діалог" Сергія Тарути.

Отже, всі оголошення, які надійшли в президію Верховної Ради України є оголошеними і ми переходимо до розгляду питань порядку денного.

Наступне питання порядку денного – це є законопроект 2168… Хлопці, дівчата, давайте з вами порадимось. Я пропоную розглянути наступний законопроект, а потім голосувати і один, і другий. І там, і там доповідач – Іванчук, а нам тих 5-10 хвилин це той час, коли депутати зможуть підійти в зал. Чи є підтримка, чи є згода? Я виходжу з розумної логіки для того, щоб законопроект міг був прийнятий, а не провалений із-за браку дисципліни. Підтримується, колеги? Підтримується.

Отже, наступний законопроект 2168а – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями) це друге читання і я запрошую до доповіді голову Комітету з питань економічної політики Іванчука Андрія Володимировича.

Андрій Володимирович, будь ласка.

 

16:14:32

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради з питань економічної політики розглянув на своєму засіданні 9 грудня законопроект 2168-а, внесений народним депутатом Пташник до другого читання.

Хотів би сказати, що до законопроекту надійшла 21 поправка суб'єктів законодавчої ініціативи, практично всі враховані частково або по суті.

На ваш розгляд пропонується даний законопроект, табличка вам роздана у правій частині редакція запропонована комітетом. Хотілося б сказати, що в даному законопроекті  збільшуються порогові показники, за якими  необхідно одержувати дозвіл Антимонопольного комітету. І також вноситься нова така новела, що стосується… запроваджуються більш гнучкі, швидкі  і спрощені процедури отримання попереднього дозволу.

Законопроектом також передбачається підвищення в середньому в 5 разів розміру оплати за подання заяв за надання дозволу на  концентрацію та узгоджені дії. Це має на меті компенсувати  витрати, пов'язані з розглядом  поданих заяв, які не  змінювалися з 2002 року.

Головне науково… Головне юридичне управління завізувало даний законопроект з одною такою, я вважаю, суттєвою поправкою. Юридичне управління наполягає на тому, щоб в законопроекті був термін "бенефіціарний власник". Врахувати треба його буде в остаточній редакції даного законопроекту в розумінні Закону з запобігання протидії корупції, абсолютно правильно. Дякую, пані Вікторія.

І тому  комітет прийняв рішення  рекомендувати  парламенту прийняти даний законопроект  у другому читанні та в цілому.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Із зауваженнями юридичного управління.

 

ІВАНЧУК А.В.  Я ж сказав. Я ж сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, поправок не багато. Ми маємо по них пройтись.

Отже, 1-а поправка, Кужель, чи наполягає?  Не наполягає.

2-а, Ленський.  Не наполягає.

3-я, Яніцький.  Не наполягає.

7-а, Продан.  Не наполягає.

9-а, Голубов.  Не наполягає.

10-а, Ленський.  Не наполягає.

12-а, Продан.  Не наполягає.

20-а, Пташник.  Не наполягає.

21-а, Мартиняк,  не наполягає.

Таким чином, колеги, майже  всі правки, які були включені комітетом, враховані. І я розумію, що ми можемо перейти до голосування.

Шановні колеги, нема застережень. Є спільна позиція. І я прошу усіх депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця. Секретаріат Верховної Ради  України я прошу повідомити, що зараз відбудеться голосування, і прошу колег і зайти в зал, і зайняти робочі місця.

Я поставлю спочатку сигнальне. Сигнальне голосування, щоб ми побачили, наскільки високий потенціал в залі, наскільки сильна працездатність наших депутатів у вирішальний для країни час.

Я прошу заходити і займати робочі місця. І я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (№2168а). Сигнальне голосування. Шановні колеги, прошу голосувати. Прошу взяти участь у голосуванні. Будь ласка.

 

16:19:07

За-197

Бачу, що не встигли  деякі депутати.

Колеги, прошу зайти в зал, прошу зайняти робочі місця. (Шум у залі)

Я повідомляю: ми розглядаємо законопроект 2168а – проект  Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями). Я прошу шановних колег зайти в зал,  зайняти робочі місця і виконати свій конституційний обов'язок шляхом голосування. Колеги, прошу заходити в зал, заходимо, по одному і групами заходимо в зал. Шановних колег по фракції прошу запросити колег в зал, тут наші робочі місця. Я ще раз ставлю на сигнальне голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (номер 2168а). Сигнальне голосування, прошу проголосувати, прошу взяти участь в голосуванні, будь ласка, голосуємо сигнальне голосування, голосуємо.

 

16:20:51

За-214

Колеги, є повна підтримка залу цього законопроекту, всіх фракцій, просто бракує дисципліни, бракує дисципліни. Я прошу запросити в зал колег і тих, що мене чують, зайти, будь ласка, в зал. Ми вже розпочали роботу. Запросіть своїх колег в зал. Я поставлю ще раз, якщо не буде голосів – ми підемо далі. Колеги, прошу зайти в зал з кулуарів і зайняти робочі місця, будь ласка.

Поки заходять депутати в зал, депутат Пташник. Включить мікрофон. одна хвилина, будь ласка.

 

16:21:35

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, ми з вами стільки в цьому залі говоримо про дерегуляцію і для мене дивно, чому ми зараз не відслідковуємо голосування. Це законопроект, який як раз стосується дерегуляції, оскільки він позбавляє необхідності невеличкі компанії ходити в Антимонопольний комітет за дозволами на концентрацію, коли їхня діяльність ніяким чином не впливає на конкуренцію на ринку. Цей законопроект передбачений нашою Угодою про асоціацію, Коаліційною угодою, є основою і вимогою для чергового траншу МВФ. Ми і так з вами його розгляд надзвичайно затягнули. Будь ласка, зосередьтеся і проголосуйте, підтримайте, тому що це позбавляє якраз компанії невеличкі займатися непотрібною справою і завалювати комітет справами. Нехай Антимонопольний комітет займається монополіями і розслідуваннями, а не маленькими справами про концентрацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

На жаль, в нас стовідсоткова присутність знаходиться на ефірах, і там всі встигають брати участь і всі встигають свою позицію висловити, коли йдеться про реформи, про боротьбу з монополіями. Коли в залі треба виконати свій обов'язок, на жаль, маємо проблеми великі з дисципліною. І чомусь найбільше з тими людьми, які найчастіше бувають на ефірах і обговорюють роботу Верховної Ради України і говорять, яка вона неефективна.

Колеги, я прошу зайти в зал. Зараз я ще раз поставлю на сигнальне голосування. Я ще раз ставлю сигнальне голосування: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (№ 2168а). Сигнальне голосування, прошу взяти участь, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:23:51

За-238

Зал готовий до продуктивної роботи. Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (№ 2168а) в другому читанні та в цілому. Будь ласка, голосуємо, голосуємо.

 

16:24:29

За-248

Рішення прийняте.

І, шановні колеги, я, з вашого дозволу, як ми і домовлялися, ми до перерви, депутатів не було достатньо в залі… Колеги, не виходіть, колеги, прошу не виходити, а заходити в зал.

2431 – не було в залі голосів, зараз я поставлю ще раз на голосування. Колеги, прошу зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. Ми його обговорили, ми проголосуємо, якщо не буде голосів, будемо розглядати інші пропозиції.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону (2431) про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції з поправками, які для стенограми оголосив голова комітету Іванчук Андрій Володимирович. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка, колеги, в другому читані та в цілому, голосуємо.

 

16:26:03

За-174

Дякую.

Немає голосів під даний законопроект. Андрій Володимирович…

Шановні колеги…

1 хвилину, будь ласка, Олександра Кужель, 1 хвилина.

 

16:26:20

КУЖЕЛЬ О.В.

Ні в коєму разі цей законопроект не можна так бросати, він є дуже важливим.

Найголовніше, що я пропоную, то, що прозвучало тут, проголосувати зараз на повторне друге читання і дати доручення, щоб комітет разом з Антимонопольним комітетом в тело закона включили методику розрахунку порядку надання розгляду відмови питання накладання штрафів і тоді це буде норма прямої дії, не буде мати корупційної складової. Прошу проголосувати з таким дорученням на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голова комітету Іванчук Андрій Володимирович,  будь ласка,  озвучте позицію комітету.

 

16:27:00

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане головуючий, я би попросив, ми можемо ухвалити як говорить пані Кужель на повторне друге читання, але можемо і просто  відкласти розгляд даного питання, щоб провести консультації з фракціями стосовно того терміну. Якщо не має голосів нам для прийняття даного законопроекту з тими поправками, які були узгоджені, на мій погляд, з фракціями, голосів не набирають, тоді давайте йти як говорить пані Олександра, на повторне друге читання і в комітеті будемо міняти законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Шановні колеги, прошу приготуватись до голосування. Зараз я поставлю пропозицію на повторне друге читання, я прошу зайняти робочі місця, щоб ми не втратили законопроект, прошу підготуватись до голосування. Сигнальне голосування, я буду проводити сигнальне голосування. І я ставлю на голосування проект Закону 2431 на повторне  друге читання – спільна позиція і комітету, і депутатів.  Будь ласка, прошу підтримати    повторне друге читання 2431.  Будь ласка, голосуємо колеги, сигнальне голосування, голосуємо.  

 

16:28:34

За-228

Дякую. Ця пропозиція має підтримку в залі, і тому я ставлю на голосування повторне друге читання законопроект (2431) про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Повторне друге читання. Прошу підтримати.  Прошу проголосувати,  будь ласка.

 

16:29:15

За-241

Рішення прийнято.

Пропоную, чим швидше підготувати, чим швидше подати знову на розгляд Верховної Ради цей важливий і актуальний законопроект.

Наступний проект закону (номер 2254) про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми. Це теж друге читання. І я запрошую до доповіді першого заступника голови комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Величковича Миколу Романовича, будь ласка.

 

16:29:59

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Шановний Андрію Володимировичу, шановні колеги! За рішенням комітету було створено робочу групу з підготовки законопроекту до другого читання, до якої увійшли автори альтернативних законопроектів, представники низки державних органів. У результаті кропіткої праці було відпрацьовано всі спірні питання, насамперед знайдено консенсус з Міністерством фінансів України. Прийняття законопроекту посилить соціальний захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі знаходяться у зоні бойових дій та збройних конфліктів або є внутрішньо переміщеними особами.

Редакцією законопроекту, яку пропонується прийняти у другому читанні та в цілому,  визначені обов'язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо захисту прав переміщених дітей. Запроваджена нова форма влаштування дітей, які перебувають у важких життєвих обставинах, в сім'ю патронатного вихователя, яка відповідає кращому європейському досвіду.

Всього до законопроекту від суб'єктів законодавчої ініціативи надійшло 77 поправок та пропозицій. Комітет пропонує врахувати 40 поправок, 19 поправок – відхилити і частково врахувати – 18 поправок.

Водночас 13 січня цього року вступив у дію Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, які вносять зміни до тих же статей Закону України про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, що і наш законопроект. З метою узгодження законопроекту з чинною редакцією зазначеного закону комітетом подана додаткова порівняльна таблиця, на сьогодні роздана вам у залі, що вносить редакційні уточнення до редакції законопроекту, підготовлений до другого читання і відповідає сторінкам 20 і 34 основної таблиці. Зміна до Закону України "Про забезпечення прав і свобод" внутрішньо-переміщених осіб. Перша поправка додаткової таблиці відповідає 28 поправці основної таблиці і остання 17 поправка додаткової таблиці відповідає 41 поправці основної таблиці. Просимо підтримати законопроект спрямований на захист наших дітей та прийняти його у другому читанні та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Отже, шановні колеги, надійшла велика кількість поправок і ми маємо по всім тим поправкам пройти і почути думку депутатів. Тому представника комітету Микола Романович прошу залишатися на трибуні, щоб коментувати поправки по яких будуть наголошувати на голосуванні.

Більшість поправок є враховані, практично всі поправки враховані, я бачу по законопроекту. 14-а, Шипко, відхилена. Чи наполягає Шипко на голосуванні? Не наполягає.

15-а, Павленко. Павленко чи наполягає? Ні, не наполягає.

Видно, що комітет добре попрацював, бо фактично всі поправки є врахованими. Колеги, всі поправки, які були подані народними депутатами в комітет, були враховані. Це свідчить про якісну і хорошу роботу комітету.

Тільки по одній поправці наполягає на виступі Іван Крулько. Позиція, яку він озвучить, узгоджена з комітетом. І я прошу включити мікрофон Іванові Крулькові.

 

16:34:32

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Безумовно, фракція "Батьківщина" буде  голосувати за цей законопроект. Але я хотів би, щоб зараз за погодженням з комітетом ми внесли одну дуже важливу поправку, яка фактично вирішить проблему з заробітною платою і з  роботою для патронатних вихователів.

Пункт 7 статті 252 Сімейного кодексу доповнити абзацом  такого змісту: "Патронатний вихователь зараховується на роботу по трудовому договору у бюджетну установу соціального захисту населення за  визначенням відповідно місцевої державної адміністрації або місцевою радою". З цією поправочкою законопроект пропонується проголосувати в цілому і це є дуже добрий законопроект, який дійсно захищає тих дійте, які знаходяться в кризових ситуаціях. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Микола Романович, позиція комітету.

 

16:35:29

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р. Комітет погоджується з цією поправкою у депутата Крулька і ми погоджуємося. І просимо її врахувати при голосуванні під стенограму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ще, будь ласка,  одна  хвилина, Палатний. Прошу. Так, я сказав, включіть мікрофон.

 

16:35:48

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги! Я дуже прошу всю сесійну залу підтримати цей  законопроект він уже четвертий раз  виноситься в сесійний зал, але ж на жаль, тільки перший раз доходить у другому читанні голосування. Це дуже потрібний законопроект  до захисту соціальних прав наших дітей.  Я прошу   всі фракції підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, обговорення завершене. Я прошу зайти в зал і приготуватись до голосування. Зараз відбудеться голосування  за важливий законопроект, я прошу зайти в зал і зайняти робочі  місця, він не  конфліктний, він підтримується усіма фракціями, нам потрібна лише дисципліна в залі і відповідальність народних депутатів України. Спочатку я поставлю суто сигнальне голосування і прошу підготуватись до  голосування.

Отже, сигнальне голосування  за проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (№ 2254).

Прошу взяти участь у голосуванні, прошу проголосувати. Будь ласка, сигнальне голосування.

 

16:37:19

За-249

Потенціал високий. І я прошу всіх приготуватися до  вже вирішального  голосування. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (№ 2254) у другому читанні та в цілому.

Голосуємо, колеги, будь ласка.

 

16:38:00

За-254

Рішення прийнято. Вітаю комітет, доповідача Величковича Миколу Романовича і всіх авторів поправок. Вітаємо. Дякую.

Шановні колеги, таким чином, ми пройшли усі законопроекти, які в нас були передбачені у другому читанні. Більшість з них ми прийняли, і це успіх. Зараз переходимо до наступного розділу.

Отже, з другого читання повертаємося до першого читання.

Наступний розділ нашого порядку денного – я прошу депутатів приготуватися до роботи – наступний наш проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту".

Чи є Лілія Михайлівна Гриневич? Є, так, в залі? Законопроект 3312 і є прохання, щоб ми даний законопроект розглянули за скороченою процедурою – 3312. Я прошу підтримати  розгляд  освітнього законопроекту за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Прошу підтримати, будь ласка.

 

16:40:51

За-181

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Співаковського Олександра Володимировича, доповідача по даному питанню. Будь ласка.

 

16:41:12

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України, хочу вам представити законопроект 3312, який повинен поставити останню крапку в рудиментарній  радянській системі, коли випускники вишів повинні були відпрацьовувати  як раби після закінчення вишу.

Шановні колеги, я хочу сказати, що багато питань вирішено через Закон "Про вищу освіту", але ця норма щодо студентів медицинських університетів, вона залишилася. Тому прошу підтримати цей законопроект, який вирішить повністю проблему зміни поведінки головних суб'єктів – це студенти, це університети і це міста, в яких будуть відпрацьовувати ці студенти. Бо ми повинні розуміти, що через рабство вирішити питання розподілу наших студентів просто неможливо.

Тому, шановні колеги, прошу підтримати цей законопроект, проголосувати за нього – і поставити останню крапку в історії радянської системи, яка підтримувала систему освіти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Лілія Михайлівна. Будь ласка, Лілія Михайлівна.

 

16:42:44

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, Комітет з питань освіти і науки розглянув проект Закону щодо внесення змін до Закону "Про вищу освіту" (про працевлаштування випускників) за номером 3312 і просить прийняти його за основу. Отже, ми підтримуємо фундаментальну норму на право вільно обирати роботу, яке є таким самим невід'ємним природнім правом людини, як право на життя, або право на свободу, чи право на недоторканість. Проте в цьому законопроекті – і це вказано у висновку Головного науково-експертного управління, - є цілий ряд юридичних норм, які нам необхідно ще доопрацювати, а також поставити певні механізми і запобіжники, яким чином ми будемо вирішувати кадрову проблему в тих місцях, наприклад, в фельдшерських акушерських пунктах у селах, в дрібних населених пунктах, де нам потрібні медичні працівники. Чи це мають бути якісь заохочувальні заходи і доплати для цих молодих працівників, які будуть там працювати, чи це мають бути якісь контрактні умови роботи, ці запобіжники також мають бути поставлені в законопроекті.

Тому просимо вас проголосувати за цей законопроект за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, є потреба обговорювати? Чи підтримаємо комітет? Голосуємо, так?

Тоді прошу всіх приготуватися до голосування. (Шум у залі) Є потреба проговорити. Одна людина, тоді одній людині дамо слово.

Будь ласка, Ігор Шурма, 1 хвилина.

Ну я ж питаю, підніміть руку, я вам скажу.

Перепрошую. Прошу зупинити, є потреба в залі обговорити. І я прошу записатися два – "за", два – "проти". Колеги, будь ласка, записуємося на запис.

Дякую.

Онищенко, будь ласка, включіть мікрофон.

Онищенко не реалізовує своє законом передбачене право на виступ, і тому я передаю слово Лунченку Валерію Валерійовичу, "Народний фронт".

 

16:45:31

ЛУНЧЕНКО В.В.

Прошу передати слово Тарасу Креміню.

 

16:45:37

КРЕМІНЬ Т.Д.

Тарас Кремінь, "Народний фронт". Шановні колеги, я просив би дуже уважно подивитися до цього законопроекту, бо сьогодні по-справжньому ми повинні створити рівні умови для випускників вищих медичних навчальних закладів і тим самим стимулювати їх з одного боку до пошуку кращого місця роботи, а з іншого боку стимулювати органи місцевого самоврядування до створення необхідних умов для виконання їхньої роботи.

Ми прекрасно знаємо, що для багатьох випускників медичних закладів перше робоче місце, це як своєрідна кабала, де немає місця проживання, де немає достойної зарплати, де немає належних умов для проведення медичної діяльності.

Тому позиція нашої фракції підтримати цей законопроект і протягнути руку підтримки нашим майбутнім лікарям, надійним медичним спеціалістам України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Батьківщина", Івченко Вадим Євгенович.

 

16:46:34

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово колезі Євтушку.

Дякую.

 

16:46:52

ЄВТУШОК С.М.

Шановний головуючий, шановні колеги! Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина". Даним законопроектом пропонується внести зміни до Закону "Про вищу освіту". Зовсім недавно, ще у 2014 році ми або наші попередники, народні депутати, ухвалили дуже прекрасний закон, котрий регулює стосунки у сфері вищої освіти. Проте, ми так і не відмовилися від феодального принципу, відповідно до якого встановлюється обов'язкове відпрацювання саме тими випускниками, котрі закінчили вищі навчальні заклади за рахунок або державного бюджету, або місцевих бюджетів.

Я хочу сказати, навіть після прийняття закону чомусь було залишено виключне право випускникам вишів охорони здоров'я відпрацьовувати їхати по направленнях з міністерства. На превеликий жаль, в результаті забезпечені молоді лікарі залишились працювати у столиці, ті, котрі мали статки. Але в той же час ми говоримо і про те, що якщо змінити цю норму, бо є випускники, котрі мають житло, можуть поїхати до районних лікарень, можуть приїхати до себе в село, але чомусь їх направляють саме по направленню в інші міста.

Також мова іде про те, що ми маємо привести норми до норм Конституції України. Саме в статті 43 Конституції України чітко передбачається, що виключне право має на працю, можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Якщо ми хочемо жити у цивілізованій європейській країні, нам необхідно дотримуватись норм законів, насамперед Основного Закону – Конституції України.

Ми маємо дуже багато звернень і сьогодні від випускників, котрі закінчують вищі навчальні заклади в системі охорони здоров'я і не можуть поїхати працювати туди, де…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ЄВТУШОК С.М. …де вони мають можливість не наймати там якесь житло чи ще щось, а є у них власні і можливість, і житло.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від  "Опозиційного блоку"  депутат Гусак  Володимир Георгійович, я так розумію, передає Шурмі Ігорю.  Будь ласка,  включіть мікрофон Шурмі.

 

16:49:22

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Шановні колеги, завжди дуже  важливим є той факт аби  певний законопроект появився у потрібний час у суспільстві.  Прийняття сьогоднішнього законопроекту розбалансує і так до того кадрову проблему і кадрову політику, яка є сьогодні  в системі  надання медичних послуг.  Про що йде мова?

Сьогодні держава витрачає кошти на навчання студентів. Держава володіє інформацією, куди потрібно скеровувати фахівців. Якщо люди на сьогоднішній день хочуть самі собі обирати професію і хочуть їхати на роботу туди, куди вони хочуть, вони повинні платити самі  за це гроші. Якщо держава вкладає ресурс у молодого спеціаліста, то, як мінімум, він би повинен поїхати відпрацювати туди, де потрібно. Сьогодні цю норму, яку нам пропонують, говорять люди, які не мають відношення до практичної охорони здоров'я.  А чи знаєте ви, що сьогодні 30 відсотків посад у районах, у селах, вони  є вакантними? Ви сьогодні  поїдьте до людей і скажіть, ви знаєте, ми даємо право  молодим спеціалістам  до вас не  їхати.  Вони із завтрашнього дня  захочуть всі бути хірургами, нейрохірургами, акушер-гінекологами, вони   всі захочуть  працювати у містах.  І ще буде  вестися розмова про те, щоб створити їм умови.  Цей законопроект  неможна  приймати у відриві від системи  реформування цілої системи охорони здоров'я. Він  є сьогодні  просто не на часі, тому що ті вакантні посади  по районних центрах, по селах, не тільки ті, які стосуються лікарів, але й стосуються середнього і молодшого медперсоналу, зроблять взагалі неможливими  наданням тим людям допомоги. Не буде нікого і ніколи  ніде там на роботах, тому що там  умови відрізняються від міських і від обласних.  Тому цей законопроект  сьогодні неможна приймати до тих пір, поки не буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  10 секунд, завершуйте.

 

16:51:31

ШУРМА І.М. Тому цей законопроект неможна приймати навіть за основу до тих пір, допоки міністерство не запропонує концепцію реформування системи охорони здоров'я, в тому числі і освіти.

Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення і можемо переходити до голосування. Прошу зайти в зал і зайняти  робочі місця. Я спочатку поставлю сигнальне  для перевірки мобілізації в  залі.

Отже, сигнальне голосування по проекту Закону про внесення змін до Закону  України "Про вищу освіту" (номер 3312) за основу. Сигнальне голосування. Прошу голосувати 3313,  будь ласка.

 

16:52:30

За-203

Шановні колеги, я прошу зайти в зал  і я бачу, що не всі встигли проголосувати. Прошу зайти в зал  і зайняти свої робочі місця. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити, що зараз відбудеться голосування.  Будь ласка, зайдіть в зал. Я ще раз ставлю на сигнальне голосування пропозицію комітету про прийняття за основу проекту  Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту". Будь ласка, сигнальне голосування, прошу проголосувати 3312. Голосуємо колеги,  будь ласка.

 

16:53:38

За-212

Вже краще, шановні колеги.

Я не можу зрозуміти, чи є застереження, чи просто брак дисципліни. Я прошу колег депутатів заходити в зал. Поки депутати заходять, прошу на хвилину включити депутату Яринічу мікрофон для пояснення позиції міністерства. І прошу депутатів заходити в зал, приготуватись до голосування.

Мікрофон – депутат Яриніч, будь ласка. Будь ласка, включіть мікрофон. 

 

16:54:04

ЯРИНІЧ К.В.

Шановні колеги, я безумовно прошу підтримати законопроект 3312 з приводу скасування примусового відпрацювання. Хочу вам нагадати, що така форма співпраці, в лапках, випускників та держава залишилася тільки в медичній сфері. Для того, щоб зберегти кадровий потенціал, нам потрібно робити не примусом, а створенням необхідних для цього умов. Також інформую, що мною було зібрано 45 підписів народних депутатів під поданням в Конституційний Суд щодо відповідності Конституції 902 постанові КМУ, якою фактично затверджене примусове відпрацювання випускниками медичних спеціальностей.

І наостанок хочу сказати, що знаю, що МОЗ України займає з нами спільну позицію і наше спільне завдання зараз після того, як ми приймемо за основу цей законопроект, напрацювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, за основу приймається законопроект, обговорення завершене. Я ще раз поставлю на сигнальне голосування. Я наголошую ще раз, обговорення завершене. Прошу зайти в зал, зайняти робочі місця.

І я ще раз ставлю сигнальне голосування по проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" 3312 за основу. Сигнальне голосування. Прошу взяти участь в голосуванні, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:56:04

За-215

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

16:56:15

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціям.

Шановні колеги, давайте порадимося, я думаю, що все ж таки важливо в першому читанні ухвалити цей закон і над ним далі продовжувати працювати. Будь ласка, хвилину Співаковський. Послухайте автора, одну хвилину, Співаковський, будь ласка. Колеги, будь ласка, займайте свої місця!

 

16:56:45

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Дорогие друзья! Вот тот, кто хочет оставить рабство, тот, кто хочет оставить рабство, тот сейчас голосует против. Подумайте, может врач под этим распределением, когда его заставляют насильно ехать туда, либо за откат в 300 долларов, он подписывает и уезжает оттуда? Что вы делаете? Вы боретесь против коррупции? Так боритесь против коррупции, будьте любезны, дайте возможность людям трудоустраиваться так, как они хотят. Они вам отрабатывают через налоги, они едут и работают. Нельзя! Украина, европейское государство, вы оставляете ту норму, которая позволяет закрепить рабство, которое пришло с советской власти. Мы посмотрим, кто хочет оставить рабство для студентов Украины. Пусть каждый студент посмотрит на этих депутатов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Будь ласка, давайте ми припинили… Це було від автора заключне слово. Шановні колеги, будь ласка,  займіть свої місця, визначимося шляхом голосування. Будь ласка,  займіть свої місця. 3312. Питання йде про ухвалення цього закону за основу. Готові голосувати? Давайте ще раз, за основу, сигнальне голосування, колеги. Прошу голосувати.

 

16:58:32

За-216

Шановні колеги! Є пропозиція наступна: давайте ми тоді направимо його на повторне перше читання. Олександр Володимирович, на повторне перше читання, ви його ще раз підготовите, подискутуєте і приймете відповідне рішення, добре, приймається?

Давайте, колеги, за … повертаємося… на повторне перше? На повторне перше! Колеги, будь ласка,  прошу, повторне перше, проведете ще раз підготовку в комітет.

Будь ласка, голосуємо. Сигнальне, повторне перше, прошу підтримати, голосуємо. Відправити в комітет на  повторне перше читання, підготовку, давайте підтримаємо. Будь ласка, колеги, прошу підтримати. Прошу підтримати: повторне перше.

 

16:59:34

За-241

Дякую, рішення ухвалено.

Я прошу: попрацюйте, будь ласка, детально з колегами, я бачу, у багатьох є питання. Колеги, будь ласка,  щоб ми могли узгоджено вийти в залу Верховної Ради, щоб ми  зараз не повторювали по колу ті ж самі аргументи з  приводу "за" чи "проти". Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги,  у нас був один  проект закону, я просив би  всіх залишатися на своїх місцях, (2461) про службу спецзв'язку, якщо пам'ятаєте, це, які прийшли з  пропозиціями Президента. Є пропозиція прийняти в цілому цей закон з урахуванням пропозицій Президента, що повністю… Президента, що повністю відповідає рішенню профільного комітету. Мова йде про службу спецзв'язку, не збільшувати їхню чисельність, а залишити чисельність на рівні минулого року. Тобто абсолютно об'єктивна реальність, яку, я думаю, можемо підтримати. Немає заперечень?

Колеги! 2461 – з урахуванням пропозицій  Президента. По спецзв'язку у нас там не вистачило на ранковому  засіданні, там кілька голосів. Готові? Будь ласка, 2461 з пропозиціями Президента  відповідно до рішення комітету щодо чисельності… Ця поправка стосується  чисельності держспецзв'язку. Я прошу підтримати, голосуємо 2461 ми його розглядали. Прошу голосувати, колеги.  Сигнальне голосування, прошу  голосувати.

Хвилину, подивимося зараз по… Сигнальне голосування, прошу голосувати.  

 

17:01:44

За-233

Давайте ще раз. Голосуємо за цей закон відповідно до моєї пропозиції, яку я оголосив під стенограму.

Голосуємо, прошу підтримати. З пропозиціями Президента. 2461. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

17:02:05

За-244

Закон ухвалено.

Попередній закон, то було не сигнальне голосування, яке ми направили на повторне перше читання. Правильно я розумію? На повторне перше. Це ж було не сигнальне.

Колеги, 3312, про освіту. Давайте ще раз, про вищу освіту. На повторне перше читання в комітет, ми щойно його проголосували. На повторне перше читання в комітет. Але уточнюю, що це не сигнальне голосування. Ще раз підтримаємо. (Шум у залі) Поправка. Пропозиція була, повторне перше… (Шум у залі) Так! Але то  було сигнальне голосування. Повторити треба.

Прошу. Повернути у комітет на повторне перше читання, 3312. Голосуємо. Повторне перше, у комітет. Голосуємо. Бо то було голосування сигнальне. Прошу підтримати. Все… повторне…

 

17:03:22

За-241

Майже такий же результат. Дякую, шановні колеги.

Закон з пропозиціями Президента ми ухвалили.

Тепер, шановні колеги, у нас є закон 3700. Ми в першій половині дня за нього голосували. Він за підписом п'яти лідерів фракцій. Є пропозиція лідерів фракції, авторів законопроекту, включити зараз його у порядок денний для прийняття рішення, 3700. (Шум у залі) Підписанти по цьому закону. Автори – Юрій Луценко, Березюк Олег, Тимошенко Юлія Володимирівна, Бурбак Максим, Купрієнко і Ляшко, 3700. Готові? Готові, колеги? 3700, включення до порядку денного сесії і прийняття рішення. Голосуємо? Прошу, 3700 голосуємо.

 

17:04:58

За-201

Немає. Дякую.

Шановні колеги, у нас є проект Закону (реєстраційний номер 3388) це той закон, який ми голосували (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду). Ми теж його розглядали, обговорювали, в сигнальному голосуванні фізично не вистачило невеликої кількості голосів.

Я би хотів зараз запросити до слова, до доповіді Гордєєва Андрія Анатолійовича. Є у нас Гордєєв, Андрій Гордєєв? 3388 - проект Закону про внесення зміни (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду). Він був обговорений, цей проект закону. Послухайте уважно. Будь ласка, Гордєєв.

 

17:06:07

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги, цей законопроект уже доповідався в цьому залі і мова іде про те, що уряд просить нас підтримати його ініціативу про створення енергетичного стабілізаційного фонду. Мова іде про 700 мільйонів доларів США, які Світовий банк надасть уряду України для закупівлі природного газу, але закупівлі його не в Росії, а в Європі – так званий реверсний газ. Для того, щоби ця угода склалася необхідно нам видати державні гарантії. Так от мова іде про те, щоб цим законопроект ми зараз ухвалили погодження нашому уряду у закупівлі газу через державні гарантії в Європі, а не в країни-агресора, в Росії. Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 3388 прийняти за основу та доручити Комітету з питань бюджету доопрацювати даний законопроект до другого читання за скороченою процедурою.

Однак, якщо не буде заперечень у народних депутатів, законопроект можна підтримати в цілому як закон за умови обмеження дії запропонованого нового положення кодексу до 1 січня 2017 року, саме з такою трактовкою, щоб цей стабілізаційний фонд і саме ці державні гарантії діяли до кінця цього року. Я думаю, це буде справедливо і вчасним, бо сьогодні треба вирішити це питання. Якщо ми будемо приймати в два читання, то вже і весна прийде.

Дякую всім за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви чули про те, що створення стабілізаційного фонду, гарантії Світового банку, щоб ми могли закупити, авансувати закупівлю газу для України. Тобто це абсолютно прозорі процедури. Є пропозиція прийняти зараз цей закон за основу як раніше обговорений і далі доопрацювати його до другого читання. Я прошу всіх… За основу. За основу і в цілому? (Шум у залі)

 З прив'язкою до 1 січня 2017 року, зрозуміло.

Віктор Михайлови Пинзеник, будь ласка.

 

17:08:14

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Ну, перш за все, я хочу сказати, що добре уточнення, яке доповів Андрій Гордєєв, з приводу обмеження часовими рамками на один рік. По-друге, цей закон немає що доопрацьовувати на друге читання: або ми його приймаємо, або ми не приймаємо. Мова йде про гарантії, які уже зафіксовані в бюджеті на 2016 рік. Тому треба визначитися: або ми приймаємо, або не приймаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, ще додався один аргумент щодо того, що ми можемо розглянути це питання, оскільки в тому числі ці гарантії передбачені Законом про Державний бюджет на 2016 рік.

Тому, колеги, прошу підтримати даний проект закону за основу та в цілому з поправкою, яку оголосив Андрій Гордєєв, тобто тимчасове обмеження. Це гарантії Світового банку, які закладені в бюджет на закупівлю газу за кордоном, але у Заходу. Прошу підтримати, шановні колеги, 3388  за основу та в цілому з поправкою Андрія Гордєєва.

Давайте сигнальне голосування, щоб ми не втратили закон. Прошу підтримати, колеги, прошу… 700. Прошу голосувати. (Шум у залі) Закупити газ, треба профінансувати першочергово. Прошу підтримати. Це закупівля газу з Європи.

 

17:09:43

За-200

Шановні колеги, 200 голосів. Я просто думаю, що у нас може вистачити можливостей. (Шум у залі)

 Будь ласка, хвилину Олег Ляшко. (Шум у залі)  Я зараз дам.

 

17:09:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, надзвичайно важливий законопроект, ідеться про енергетичну безпеку країни, про те, щоб ми не залежали від Росії в газопостачанні, щоб ми мали можливість купувати значно дешевший газ в європейських країнах. І тому цей закон дає можливість отримати, ще ближчими стати до мети, бути енергетично незалежними від Росії, особливо в нинішніх умовах.

Тому я звертаюся до всіх депутатів парламенту патріотів, які дбають про енергетичну незалежність України, про її незалежність від агресора російського. Маємо обов'язково проголосувати цей закон. Прошу Голову Верховної Ради повторно поставити його на голосування. Ключовий закон в системі енергетичної безпеки країни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз хочу наголосити суть.

Ми на заході закуповуємо газ для України, для того, щоб закупити, треба проплатити гроші. Світовий банк дає нам гарантії, які передбачені проектом бюджету на 16-й рік, що ми за цей газ розрахуємося, все. Тому це надзвичайно важливе питання.

Я прошу всіх підготуватися до голосування, колеги.

Сигнальне, 3388, прошу голосувати і прошу підтримати, колеги, прошу голосувати з поправкою Гордєєва. Голосуємо, прошу, за основу і в цілому, прошу підтримати, голосуємо.

Прошу підтримати, колеги.

 

17:11:42

За-229

Дякую.

А тепер за основу і в цілому з пропозицією Гордєєва. Прошу голосувати, колеги. Не відходимо, голосуємо. Прошу підтримати 3388. Голосуємо за основу і в цілому з пропозицією Гордєєва. Прошу підтримати.

 

17:12:03

За-221

Колеги, ще раз давайте повернемося до розгляду. Я так розумію, що є непорозуміння? Давайте повернемося до розгляду цього питання – 3388. Голосуємо, шановні колеги, за повернення 3388. Прошу підтримати. Прошу підтримати повернення.

 

17:12:37

За-233

Мова йде (233 – ми повернулись), мова йде про те, щоб за основу і в цілому прийняти цей закон, де Світовий банк може дати нам гарантії на 700 мільйонів закупівлі газу на Заході. Наголошую на тому, що це є врегульоване бюджетом на 2016 рік технічне рішення, але важливе. Прошу підтримати.

Голосуємо? 3388 за основу та в цілому з поправкою Гордєєва. Давайте підтримаємо, колеги, прошу. Голосуємо.

 

17:13:22

За-228

Закон ухвалено. Дякую, шановні колеги.

Далі йдемо. 2319а, 2319а-д – питання про приватизацію. Ми теж розглядали, вже начебто всі були готові за нього голосувати. 2319а. Прошу, перший заступник голови Фонду держмайна, будь ласка. Інформуйте і потім Іванчук Андрій Володимирович.

 

17:14:00

ПАРФЕНЕНКО Д.М. 

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Вже десятий раз на ваш розгляд виноситься законопроект, яким пропонується внести зміни до підходів приватизації в 2016 році. Під час бурних обговорень було дуже багато пропозицій і зауважень від депутатських фракцій. Руку помочі  простягнув Комітет з питань економічної політики  і його керівництво. Є доопрацьований законопроект  2319а-державний бюджет, він складається із  чотирьох новел.

Перша новела. Це заборонити участь в приватизації компаніям, які мають відношення до країни-агресора.

Друге. Вимога щодо повного розкриття  щодо учасників в процесах приватизації.

Третє. Недопущення розпорошення пакетів акцій в процесі приватизації шляхом придбання норми щодо обов'язкового продажу 50  відсотків на фондових біржах.

І нарешті. Для стратегічно важливих підприємств  допускається можливість приватизації із залученням радників. Радники  залучаються на конкурентних засадах за процедурою, яка визначається урядом. Крапка.

Прохання підтримати.  Цим законопроектом ми піднімаємося до міжнародних стандартів приватизації.

І нарешті останнє. Сьогодні у голови Фонду державного майна день народження. Прохання:  давайте  зробимо йому і собі подарунок. У мене все. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Володимирович Іванчук. Будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович.

 

17:15:55

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, хвилинку вашої уваги.  Я хотів би  вам повідомити, що комітет прийняв рішення врахувати всі пропозиції народних депутатів, які були висловлені під час  обговорення   даного законопроекту. Ми доопрацювали даний законопроект  шляхом внесення до нього змін  та уточнень і зареєстрували 2319а-д, доопрацьований депутатський законопроект у комітеті. В ньому уточнено положення  стосовно недопущення  до приватизації  покупців з країни-агресора. З якої саме країни-агресора, юридичних, фізичних осіб, пов'язаних осіб до яких застосовані санкції.

Вдосконалено в доопрацьованому законопроекті положення щодо розкриття інформації про покупців, які можуть контролюватися кінцевим бенефіціаром, власником-контролером, який має відношення до країни агресора, чи підпадає під певні санкції.

Також доопрацювали питання щодо залучення до процесу приватизації на конкурсних засадах радників під час підготовки  до продажу  пакету акцій будь-яких об'єктів приватизації. Як запропонували народні депутати, залишили норму закону, який зараз діє – Закону про приватизацію державного майна і про залучення на конкурсних засадах радників для  підготовки до приватизації та продажу тільки об'єктів групи "Г" як  хотіли   народні депутати.

З метою економії бюджетних коштів передбачена можливість оплати послуг здійснювати за рішенням Кабінету Міністрів як за рахунок коштів державного бюджету так і за кошти міжнародних організацій, або інших джерел не заборонених законодавством. З метою недопущення  заниження ціни на об'єкти приватизації виключили норми стосовно обов'язкового пропонування для продажу на фондових біржах  пакету акцій акціонерних товариств розміром 5-10 відсотків статутного капіталу до проведення конкурсів.

Комітет з економічної політики просить вас підтримати доопрацьований, саме з буквою "д", законопроект в комітеті, в першому читанні та в цілому.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Володимирович.

Колеги, хочу нагадати, що коли ми розглядали попередньо цей проект закону і оголошували його, точніше, обговорювали його, всі фракції коаліції в тому числі, голосували за цей проект закону практично всі. Тому, є зараз пропозиція знову ж таки підійти до голосування за цей проект закону. Врегулювали там всі питання, наскільки я розумію, в законі?

Будь ласка, прошу, займайте всі свої місця,  шановні колеги.    

 

17:19:19

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги народні депутати! Зараз уряд нам пропонує прийняти певні зміни до законодавства, які відкривають двері до приватизації. Але абсолютно здорова позиція парламенту полягає в тому, шановні урядовці, ну, зробіть ви нам тут презентацію на 10 хвилин і покажіть чого ви прагнете в кінцевому випадку досягнути за допомогою цих інструментів? Якою є комплексний підхід уряду щодо управління державним майном, оскільки приватизація це є тільки одним із інструментів? Які галузі, які типи підприємств ви плануєте за допомогою цих інструментів виставляти на продаж? Чому це є обґрунтованим? Порівняйте це з досвідом інших країн, Німеччини і інших, де частка державної власності є вищою, ніж в Україні. Сьогодні не час розбазарювати державне майно, сьогодні час знайти ефективні інструменти контролю державного майна, наповнення бюджету, покращення управління. А те, що необхідно приватизувати, так давайте приватизуємо, тільки покажіть спочатку цілісний план і фаховий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Віктор Михайлови Пинзеник, будь ласка, хвилину. Все і завершуємо, ми вже проводили обговорення по цьому питанню. Будь ласка, включіть мікрофон Віктору Михайловичу.

 

17:20:41

ПИНЗЕНИК В.М.

… попереднього колеги, є резон, тільки він ніякого відношення до даного закону не має. Ніщо не перешкоджає уряду проводити зараз приватизацію. Якщо ви думаєте, що неприйняття закону зупиняє приватизацію це не так. Але чинний закон вимагає продавати 5 чи 10 відсотків на фондовому ринку, на ринку, якого в Україні немає, неможливо там продати на фондовому ринку. Це означає, що там спотворюється ціна, там занижується ціна це привід для того, щоб продавати кінцевий об'єкт за заниженою ціною. Тому вилучення цієї норми є абсолютно правильним, бо це дозволяє продавати цілісний об'єкт. Пакет в Україні 5-10 відсотків нічого не значить, хоча б з цієї норми, за цю норму треба голосувати, але там друга норма є дуже принципова. Норма, яка стосується участі в українській приватизації резидента країни-агресора. Заради цих двох норм всі порядні депутати повинні проголосувати за цей закон. Прошу проголосувати за закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги, об'єктивно, що цей закон потрібен і він забезпечить відповідний рівень і публічності, і прозорості всіх процесів, в тому числі і те, що було сказано сьогодні з трибуни Віктором Михайловичем.

Тому, я просив би зараз всіх зайняти свої місця і відповідально підійти до цього питання. Я наголошую, що ми голосували його 216-220 голосів, всі фракції коаліції за нього голосували, не вистачило голосів. Але треба дати можливість сьогодні, побудувати абсолютно прозорі механізми. Тому я просив би всіх підтримати цей проект закону, який обговорений вже був не  один раз в стінах українського парламенту. Тому: 2319а-д, той, який був широко обговорений з народними депутатами і в комітетів, прошу сингальне голосування. Прошу голосувати, колеги, сигнальне. Прошу голосувати, 2319а,  прошу підтримати. Сигнальне, 2319а-д, прошу підтримати, колеги.

 

17:23:02

За-206

206 голосів, колеги, будь ласка.

У кого там є потенціал? Я десь почув справа кажуть, що є потенціал. Використовуйте свій потенціал, будь ласка.  Ви голосували 20, 2319а-д за основу, сигнальне голосування, правильно. За основу, сигнальне голосування, я ж про це сказав. 2319а-д за основу, сигнальне. Прошу, голосуємо.

 

17:23:55

За-213

Колеги, ще раз давайте по фракціям подивимося.

Ще раз, колеги, 2319а-д… Мова йде про сигнальне голосування за основу. Будь ласка, займіть свої місця всі фракції голосували, прошу підтримати 2319а-д за основу. Голосуємо. Будь ласка, прошу підтримати сигнальне.

Прошу підтримати, давайте підтримаємо, колеги. Прошу підтримати.

 

17:24:58

За-218

Ну, вже краще. Будь ласка, будь ласка, займаєте свої місця, я бачу.

Хвилина, зараз депутати… Колеги, ще раз вношу пропозицію на голосування 2319а-д законопроект за основу і внесено  пропозицію, за основу сигнальне голосування.

Є готовність голосувати, колеги? Ну, хвилину. Заходять депутати… Будь ласка, колеги, 2319а за основу, сигнальне. 2319а-д, за основу сигнальне голосування, прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:26:24

За-217

Всі голосують, а голосів  не вистачає. Ну, майже всі. 217 – добре.

Пішли далі.

Проект Закону… проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини). Народні депутати: Найєм, Заліщук, Лещенко, Сюмар, Ляшко, Геращенко. Це питання 3465.

Будь ласка, хто проінформує? Мустафа Найєм, 3465, невідворотність покарань.

Далі... 30…

3465 – невідворотність покарань.

3048 – проект Закону про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації). Валерій Пацкан.

Ми вже обговорили це питання, 3048. Будь ласка, Валерій. Валерій Пацкан, будь ласка, 3048.

 

17:28:42

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, шановні колеги! Ми ж його вже обговорили, 3048, він як раніше…

Шановні колеги, ми цей законопроект обговорили, ми прийняли рішення, у нас просто не хватило голосів. Я прошу вас підтримати цей законопроект для того, щоби зараз він був, набрав законної сили. Прошу вас підтримати. Закон проговорений, всі деталі, всі, хто мав бажання висловитися, вже виступили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3048, колеги.  Будь ласка, Вікторія Сюмар, прошу.

Прошу займати всі свої місця.

 

17:29:32

СЮМАР В.П.

Колеги, ми, справді, обговорювали цей законопроект. Він випрацьовувався Кабінетом Міністрів разом із представниками засобів масової інформації. Справа в тому, що зараз вони повинні щороку поновлювати тут можливість перебувати на території України, а люди приїжджають сюди на рік, на два, на три. Це складає для них певні незручності, вони змушені постійно повертатися через кожні півроку до дому і, справді, для них це суттєво полегшить.

Якщо ми хочемо посилити інформаційну присутність України в світі, то, очевидно, що нам варто підтримати цей законопроект для того, щоб тут простіше було засновувати кореспондентські пункти аби тут були, власне, представники західних засобів масової інформації. Для нас це, справді, зараз важливо в цей період часу. Прохання: підтримати цей обговорений законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, ви чули. Колеги, 3048, будь ласка, те, що стосується тимчасового проживання, посвідки на тимчасове проживання представниками іноземних засобів масової інформації. Є пропозиція комітету, що він може бути прийнятий за основу і в цілому.

Колеги, сигнальне голосування: 3048 за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:30:59

За-218

Я думаю, що можемо  голосувати. Єдине, що займіть, будь ласка, свої місця, колеги.

3048 – проект Закону (щодо підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання представникам іноземних засобів масової інформації), 3048, напрацьований відповідно в комітеті. Комітет прийняв рішення: рекомендувати за основу і в цілому прийняти даний проект закону. 3048, прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

17:31:46

За-216

Шановні колеги, я просив би бути уважними. Давайте повернемося до цього закону. Будь ласка, займіть свої місця. Давайте повернемося до розгляду. Якщо є питання, будемо обговорювати.

3048. Готові за повернення до розгляду? Прошу підтримати. Я так розумію, що всі представники журналістів підтримують цей проект закону. Правду я кажу? Прошу, колеги, давайте підтримаємо за повернення 3048, щоб не губити закон. Будь ласка, повертаємося, 3048. Повернення прошу підтримати, колеги. Давайте підтримаємо. Давайте підтримаємо. Це за повернення.

 

17:32:50

За-216

Давайте тоді підтримаємо на повторне перше читання.

Вікторія Сюмар, хвилину, будь ласка.

 

17:33:22

СЮМАР В.П.

Там немає чого доопрацьовувати в першому читанні. Його треба перенести на четвер – і проголосувати, коли будуть люди в залі, Володимир Борисович. Тому що в нас народні депутати з великою охотою йдуть давайте інтерв'ю "Reuters", "BBC", "Голосу Америки", "Deutsche Welle", тому що це на весь світ тоді лунає. А от проголосувати – в нас немає в залі. На інтерв'ю ми приходимо значно вчасніше, ніж роботу, даруйте.

Тому на четвер пропозиція його поставити і проголосувати в залі. Заперечень, здається, немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ану давайте подивимося, хто у нас любить давати інтерв'ю іноземним засобам масової інформації.

Колеги, давайте повернемося, я прошу всі депутатські фракції, групи, позафракційних депутатів підтримати цю ініціативу важливу і повернутися до розгляду цього закону.

Колеги, це ж питання підтримки роботи журналістів іноземних ЗМІ, наші журналісти всі підтримують це. Чому бути проти? Немає жодного раціонального пояснення.

Колеги, давайте повернемося 3048 до розгляду. Готові? Готові? Давайте, повертаємось. У журналістів немає політичного забарвлення, тому, колеги, незалежно від партій і кольорів, прошу підтримати. Голосуємо, повернення до розгляду 3048. Давайте підтримаємо.

 

17:35:22

За-228

Є сенс в тому, щоб голосувати його в цілому зараз? Підтримуєте?

Давайте сигнальне за основу і в цілому. 3048 сигнальне, всі, хто повернувся, ну, я думаю, можуть підтримати журналістів. Голосуємо, давайте підтримаємо. 3048 за основу, сигнальне голосування, голосуємо, прошу підтримати.

 

17:36:00

За-231

Ну це зовсім інша справа, 231.

Голосуємо за основу і в цілому, голосуємо, прошу голосувати. Це було сигнальне. Прошу підтримати, голосуємо, прошу голосувати.

 

17:36:21

За-234

234, всім колегам дякую за підтримку даного проекту закону. По фракціям: "Блок Петра Порошенка" – 97, "Народний фронт" – 63, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 20, Радикальна партія – 14, "Батьківщина" – 9, "Партія "Відродження" – 0, "Воля народу" – 8, позафракційні депутати – 23. Дякую.

Ідемо далі. 1403, будь ласка, Максим Курячий. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо безоплатної передачі у володіння і користування конфіскованих та безхазяйних транспортних засобів). Є пропозиція розглянути його за основу.

 

17:37:12

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати! Дуже короткий і дуже потрібний проект закону. Цей проект стосується звільнення від сплати податку на додану вартість та акцизного податку операцій при безоплатній передачі військовим формуванням транспортних засобів, автомобілів, які перейшли у власність держави.

Про які транспортні засоби зараз йдеться. Це конфісковані, знайдені, визнані безхазяйними, за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, а також ті, що за правом успадкування чи на інших законних підставах перейшли до державної власності.

За даними Державної фіскальної служби, тільки на початку минулого 2015 року кількість конфіскованих та безхазяйних транспортних засобів, що перейшли у власність держави, склала понад 3 тисячі одиниць. І ці одиниці, ця техніка не може бути реалізована через високий рівень податкового навантаження. Оскільки у разі сплати акцизного податку та податку доданої вартості ціна таких транспортних засобів становиться неконкурентоспроможною по відношенню до ціни аналогічних транспортних засобів на вторинному ринку України.

Прийняття цього закону не дозволить цим транспортним засобам заржавіти на майданчиках і одночасно покращить матеріально-технічну базу нашим військовим формуванням. Урядом цей проект підтримується. Підтримується він також і комітетом.

Враховуючи актуальність цієї проблеми, враховуючи позицію авторів, фракції та Кабінету Міністрів України, ми пропонуємо цей законопроект прийняти в цілому як закон України, а задля цього просимо  врахувати (для стенограми) таку редакційну правку.  Отже, із абзацу  другого пункту 1  розділу І законопроекту слова та цифри "які обліковуються станом на  1 січня 2015 року" виключити. Таким чином ми знімаємо обмеження часу  прийнятих рішень  про визнання транспортних засобів безхазяйними, конфіскованими або іншим чином переданими  державі. Крім того,  ми просимо доручити комітету спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України  провести техніко-юридичне опрацювання прийнятого нами закону. 

Дякую  і прошу підтримати  коротенький, але вкрай важливий господарський закон. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги,  ми почули інформацію   щодо цього закону 1403. Ми  його вже раніше обговорювали, зараз  є  пропозиція відповідно до рішення висновку  комітету –   за основу  і  в цілому 1403 з правками  комітету. Будь ласка,  я  цю пропозицію зараз буду ставити на голосування  сигнальне.  Будь ласка, підготуйтесь до голосування.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

17:40:28

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  прошу зайти  в зал, зайняти робочі місця, приготуватись до голосування. Не виходити, а  заходити в зал.

Отже, ставлю сигнальне голосування проекту  Закону  про  внесення  змін до Податкового кодексу України (№ 1403). Сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

17:40:56

За-193

Шановні колеги,  по цьому законопроекту немає  в залі єдності, немає  в залі порозуміння.

Попробуємо по наступному.  2060а. Це проект закону… (Шум у залі)

Є пропозиція,  щоб 1403 за основу спробувати і автори вважають, що "за основу" може об'єднати зал. 

Давайте ми сигнальним  голосуванням попробуємо, пане Тарас. І якщо сигнальне покаже – голосуємо. А ні,  йдемо далі. Домовились?

Отже, є пропозиція, щоб доопрацювати даний законопроект і прийняти його лишень за основу. Прошу підтримати  дану пропозицію і все-одно, сигнальне голосування. Отже, сигнальне голосування, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (1403) за основу.  Будь ласка, голосуємо.

 

17:42:11

За-205

Нема голосів і за основу, пане Тарас.

Переходимо до наступного законопроекту 2060а – це проект Закону про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства  "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією  території  України.  Відповідальний – Домбровський Олександр Георгійович. І я прошу доповісти і нагадати про суть закону.  Насалик буде доповідати,  будь ласка.

 

17:42:47

НАСАЛИК І.С.

Кілька слів, шановні друзі. Хочу нагадати, що ДАТ "Чорноморнафтогаз" - стовідсоткова компанія, яка належить державі.  І даний законопроект не стільки   стосується самого "Чорноморнафтогазу" як збереження активів "Чорноморнафтогазу". Тому, "Чорноморнафтогаз" не може вести на сьогоднішній день  ні поточну  роботу з повернення активів за кордоном, оскільки  не може самостійно оплачувати жодних послуг, які відбулися. З однієї сторони, в анексованому Кримі  залишилися всі активи "Чорноморнафтогазу". А з другої сторони, з 1 січня 2014 року підприємство перереєстровано в Києві і залишилося від "Чорноморнафтогазу" одне керівництво.

Тому невжиття заходів щодо фінансової стабілізації приведе до обов'язкової ліквідації товариства згідно частини  третьої статті 155 Цивільного кодексу  України з причин  невідповідності вимогам  щодо розміру власного капіталу. Наслідком цього може бути неможливість захистити майнових інтересів  України за кордоном, в тому числі.  Чи робили якісь кроки, скажемо, керівництво і Міністерство закордонних справ України робило активи "Чорноморнафтогаз" включені в програму претензії України до Росії, включені в програму, яка зв'язана з поверненням майна. Пам'ятаю, що на попередній доповіді, яку я вів по цьому закону, хтось із "Свободи" сказав про два судна, які належать "Чорноморнафтогазу". Доповідаю вам, одне із суден арештовано прокуратурою Мексики і знаходиться в Мексиці, друге заарештовано прокуратурою в Бразилії і знаходиться в Бразилії. Тому якщо ми не розчистимо, не розшиємо цю проблематику, то ми позбудемося майна, вартість якого більше 12 мільярдів гривень. Комітет підтримує, я прошу вашої підтримки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я хочу вас в цілому зорієнтувати по порядку денному. У нас зараз ще є два законопроекти, які вже були обговорені, і потім є ще дуже важливий освітній законопроект. Я тому просив би зараз сконцентруватися, зайти в зал, 15 хвилин роботи. Я просив би, щоб всі максимально сконцентрувалися і 15 хвилин інвестували законодавчу діяльність, що є безпосередньо нашим обов'язком. І я вже не буду ставити по кілька раз на голосування ті закони, які об'єднують зал, будемо ставити, які не об'єднують, нема голосів, будемо відкладати, але я прошу в залі дисципліну. Прошу депутатів зайти в зал, голів фракцій запросити депутатів в зал і секретаріат Верховної Ради оголосити про те, що ми 15 хвилин працюємо і голосуємо. Отже, зараз Насалик нагадав нам про законопроект 2060а і якщо він не має заперечень, його зал підтримує.

І я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України 2060а. Сигнальне голосування, шановні колеги, прошу проголосувати, прошу взяти участь в голосуванні. 2060а сигнальне голосування, будь ласка.

 

17:46:25

За-197

Рішення не прийняте. Немає голосів під даний законопроект в залі.

Переходимо до наступного 2169а: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики. Я прошу голову комітету Сюмар Вікторію Петрівну нагадати про суть і зміст даного законопроекту. Будь ласка,  Вікторія Сюмар. Вікторія Сюмар буде виступати від трибуни, тому включіть мікрофон на трибуні, будь ласка. 

 

17:47:13

СЮМАР В.П.

Колеги, в даному випадку йдеться про абсолютно технічний законопроект розроблений Кабінетом Міністрів України. Оскільки ми з вами ухвалили Закон про закупівлі і там, зокрема, не передбачено можливість це робити відносно державних програм. І це приведення, фактично, інших Законів України до норм Закону про закупівлі за новим стандартом, який Україна взяла на себе, до речі, як зобов'язання перед міжнародними організаціями. Таким чином технічний законопроект, який у відповідності до цього закону вносить зміни до низки інших інформаційних законопроектів. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики його розглянув і підтримав. Але є зауваження в контексті Закону про видавничу справу з пропозицією вилучити норми цього закону… Так, до, власне кажучи, вступу в дію, яким чином нам не загубити програму "Українська книга" та інші програми, які сьогодні реалізуються Державним комітетом з питань телебачення та радіомовлення. Є пропозиція прийняти з вилученням  норм Закону про видавничу справу і книговидання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Я прошу зайти в зал підготуватись до голосування. Десять хвилин ще раз прошу вас попрацювати вас с залі, прошу зайти в зал, зайняти робочі місця і я ставлю на голосування 2169а, сигнальне голосування. Він безконфліктний з цією поправкою, яку Вікторія Сюмар оголосила для  стенограми я прошу взяти участь  у голосуванні і проголосувати. Сигнальне голосування – 2169а. Будь ласка, голосуємо.

 

17:49:15

За-200

Пані Вікторія, прошу хвилинку для коментаря. Вікторія Сюмар, будь ласка.

Включіть мікрофон Вікторії Сюмар.

 

17:49:31

СЮМАР В.П.

Я так розумію, колеги, що немає просто людей в залі, тому що знову   таки, принципових зауважень до цього законопроекту не може бути. Ми мусимо внести  зміни, які є логічними, бо не можуть зараз ті норми, які ми маємо змінити працювати, зважаючи на те, що набув чинності Закон про державні закупівлі. Таким чином, це  абсурд, тому що зараз відсутність оцих 26 голосів ми проводимо законодавство в стан абсурду. Тому що один закон забороняє, а  інший дозволяє і в даному разі технічні речі ми мусимо просто  ухвалювати, давайте  перенесемо може  на четвер.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Вікторія, я відразу дам відповідь і Насалику. Дані законопроекти ми не відхиляємо це лишень сигнальне голосування, якщо воно не набирає більшості я його ще раз поставлю на сигнальне голосування, ми в четвер як раніше обговорені їх поставимо тоді, коли будуть голоси, але це теж ризик, як воно буде в четвер.  І тому було б правильнішим  зараз змобілізуватися і проголосувати.

Тому я прошу ще раз депутатів зайти в зал, зараз не обговорення пан Насалик, не обговорення, зараз голосування. Прошу зайти в зал і я ще раз ставлю сигнальне голосування по 2169а – важливий закон, по якому  немає жодних заперечень. Сигнальне голосування, прошу проголосувати, будь ласка, взяти участь у голосуванні  2169а – сигнальне,  голосуємо.

 

17:51:18

За-212

У мене таке відчуття, що якби ми зараз сконцентрувалися, ми проголосуємо. Я дуже прошу депутатів зайти в зал, і тих, що щойно повиходили, повернутися в зал. І поки депутати повертаються, Насалику одна хвилина.

Я прошу закликати депутатів в зал, нам бракує буквально кілька голосів.  Будь ласка, запрошую в зал. Насалик, прошу виступити.

 

17:51:39

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі і шановні колеги! В боротьбі за українську демократію, за утвердження законів фракції депутатів Верховної Ради  до кінця засідання втратили від  30-и до 50-и відсотків своєї кількості.

Я би дуже просив, щоб дальше не зробити загальну комедію, щоб пан Андрій поставив на голосування питання сигнальне, а хто сьогодні присутній в залі. І накінець опублікували в засобах масової інформації, хто ходить, а хто, вибачаюсь, у носі ковиряється! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тому я і ставлю тільки на сигнальні голосування. І я просив би усіх на фракціях провести серйозну розмову з приводу дисципліни під час відвідування в залі.

Я ще раз поставлю сигнальне голосування. Я прошу зайти в зал і приготуватися до голосування. Нема жодних заперечень по даному законопроекту. Я прошу лишень зайти в зал, зайняти місця. Я прошу проголосувати і продовжити дискусію.

Я ще раз ставлю сигнальне голосування по законопроекту 2169а. Прошу проголосувати, сигнальне голосування 2169а. Будь ласка, голосуємо, беремо участь у голосуванні. Будь ласка.

 

17:53:20

За-218

Голосів недостатньо.

Шановні колеги, я ще зроблю одну спробу з вашого дозволу. Підійшла голова комітету Гриневич, сказала що є надзвичайно важливий освітній законопроект. Його розгляд займе буквально п'ять хвилин, він зовсім безконфліктний. Але, можливо, хоча б по ньому ми зможемо об'єднати зал і гарно, позитивно завершити сьогоднішній день. Чи є згода? Він за основу наступний в порядку денному. Я дуже прошу почекати ще 5 хвилин.

Я прошу підтримати пропозицію: розглянути цей проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників. Він не передбачає відкладення, його необхідно прийняти сьогодні. Я прошу бути в залі, прошу сконцентруватися і підтримати пропозицію: розглянути його за скороченою процедурою, 1857, підтримайте скорочену процедуру 1857, будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру, освітній законопроект важливий.

 

17:54:43

За-190

Рішення прийнято.

Пані Лілія, я прошу вийти і дуже швидко і лаконічно доповісти суть закону, щоб ми могли проголосувати за нього. І прошу депутатів залишатися в залі. Доповідь, Гриневич Лілія Михайлівна.

 

17:55:00

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, я думаю, що всі депутати добре знають про проблеми із підручниками, які є сьогодні в наших школах. Ми маємо зараз  надрукованих тільки 50 відсотків 4 і 7 класів. І є кошти перенесені з минулого року в бюджети місцевих органів... на місцях. Але їм треба оголосити закупівлі, а для цього в законі ми маємо зробити зміни, що підручники є безкоштовними для всіх наших дітей, тобто повернутися до попередньої версії Закону про освіту і про загальну середню освіту, саме про це цей закон. Але я хочу зараз під стенограми внести кілька уточнень, які є дуже важливими для цього закону. А саме, у нас є написано в законі, що Міністерство освіти відпо... забезпечує випуск підручників, ми маємо це змінити на слова: "підготовку та видання підручників", тому що Міністерство освіти не може забезпечувати сам видрук, це роблять видавництва. Тому у підпункті 1.1. необхідно замінити слово "випуск" на "підготовку  і видання". А також так само у підпункті 2.1 замінити слово "випуск" на "підготовку та видання".

І ще одне. У цьому законопроекті написано про забезпечення не тільки підручників, але і методичної літератури. Ми не можемо брати методичну літературу. Сьогодні підручники і лише деякі посібники можуть видаватися за державні кошти. Тому з підпункту 1.2 і з підпункту 2.2 виключити слова "методичної літератури".

Тепер: питання бюджету. Я хочу сказати, що для видруку підручників для всіх дітей, а я хочу нагадати. що є рішення Конституційного Суду про те, що ми зобов'язані забезпечити безкоштовними підручниками всіх учнів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершіть, але лаконічно, пані Лілія.

 

ГРИНЕВИЧ Л.С. …безкоштовної загальної середньої освіти. Значить, для видруку нам потрібно додатково 235 мільйонів гривень. І ці 235 мільйонів гривень є в резерві освітньої субвенції. Ми про це спілкувалися з Міністерством фінансів. Нам необхідно вирішити це питання зараз, на початку року, щоб вчасно були оголошені тендери і наші діти були забезпечені підручниками.

Дякую за увагу. Дуже прошу всіх підтримати цей закон, надзвичайно важливий, за основу і в цілому з моїми поправками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу зайти в зал. Я прошу всіх зайти в зал, хто щойно вийшов. Сьомий… Женя Дейдей, поверніться в зал. Шановні колеги, прошу повернутися в зал.

Ми можемо його приймати без обговорення, без дискусії? Колеги, я прошу зайти в зал. Я ставлю сигнальне голосування по законопроекту 1857. Він важливий, щоб ми його прийняли вчасно, щоб для дітей могли видрукувати підручники. Я прошу підтримати сигнальне голосування, 1857. Колеги, голосуємо! 1857, сигнальне голосування.

 

17:58:48

За-232

Дуже добре.

Колеги, пане Ігор, я даю слово весь час, коли маємо змогу. Ми, як зараз затягнемо обговорення, ми не проголосуємо важливе обговорення. В мене просто є прохання  до вас, в мене є прохання до вас просто підтримати. Ми в інший раз будемо обговорювати безконечно законопроекти, зараз треба працювати і приймати рішення. Правильно?

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безоплатного забезпечення підручниками учнів загальноосвітніх навчальних закладів та педагогічних працівників (номер 1857) з тими поправками, які голова комітету Лілія Гриневич озвучила з трибуни Верховної Ради під стенограму.

Шановні колеги, не виходіть з залу, а повертайтеся в зал, будь ласка.

Я ставлю на голосування за основу і в цілому, прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо, колеги, будь ласка, "за".

 

18:00:00

За-235

Рішення прийняте.

Вітаю голову комітету і дякую за наполегливість, вітаю всіх авторів закону.

Дякую за роботу не просту, але успішну сьогоднішню роботу.

Час, передбачений Регламентом для нашої роботи, вичерпаний. Завтра ми збираємося о 10 ранку тут, прошу всіх прийти дисципліновано без запізнень.

І на цьому вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку