ЗАСІДАННЯ СОРОК ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

23 грудня 2015 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

 

10:01:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Шановні друзі! Нам сьогодні традиційно члени скаутської організації "Пласт", пластуни, принесли в зал Віфлеємський вогонь. Я сподіваюся, його світло і тепло дасть нам в залі більше сил для прийняття важливих і державницьких рішень. Давайте привітаємо пластунів. (Оплески)

Включіть, будь ласка, мікрофон на трибуні.

 

ЛУЗАН А. 

Доброго дня, шановні народні депутати!  Мене звати Андрій Лузан. Я сьогодні із моїми друзями-пластунами прийшов сюди з Вифлеємським вогнем миру. Це вже не в перший раз ми передаємо Вифлеємський вогонь миру народним депутатам.

Історія вогню така, що кожного року напередодні Різдва  цей вогник символічний на місці народження Ісуса Христа у Вифлеємі і потім такою світовою скаутською ініціативою передається з рук в руки, ширячись по всьому світу. Ми уже як українські скаути-пластуни більше 20 років  підтримуємо цю традицію і сьогодні хочемо цей вогонь передати вам для того, щоби символ миру, символ добра і світла з Вифлеєму допомагав вам у вашій важливій діяльності, надихав лише на хороші і правильні рішення для нашої країни, допомагав нам всім  у цей непростий час.

Дякуємо. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, хлопці і дівчата пластуни. Я свого часу мав честь бути одним із засновником "Пласту". І бажаю вам і успіху, і більше добра, більше виховати великих і сильних патріотів України. І за пластівським звичаєм: "СКОБ!"  Дякуємо хлопці.

Шановні колеги! Кожен з депутатів зможе взяти Вифлеємський вогонь і принести до себе в домівку. У нас така традиція, що ми передаємо Вифлеємський вогонь від родини до родини. І кожен з вас зможе запалити свою свічку і взяти до себе до домівки, до своїх дітей, до своєї родини Вифлеємський вогонь, він цілей день буде тут з нами. І в перерві чи по завершенню ви зможете запалити свою свічку, і занести свій вогник до себе в домівку.

Шановні колеги, прошу займати свої робочі місця.

Прошу підготуватись до реєстрації. Прошу заходити займати робочі місця. Прошу приготуватись до реєстрації.

І, шановні колеги депутати, прошу провести реєстрацію і зареєструватись.   

Будь ласка, включіть систему реєстрації.

 

10:06:22

Зареєструвалося  333 депутати, і ранкове пленарне засідання Верховної Ради України я оголошую відкритим.

Згідно Регламенту в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, повідомлень. І я прошу усіх приготуватись до запису, щоб потім не було скарг, що не встиг. Приготувались? Так?

 

Отже, прошу провести запис на виступи. Будь ласка, включіть систему запису.

Севрюков Владислав Володимирович, "Блок Петра Порошенка". Запрошую до виступу.

 

10:07:43

СЕВРЮКОВ В.В.

Прошу передати слово Олексію Мушаку.

 

10:08:01

МУШАК О.П.

Шановні колеги! Олексій Мушак, "Блок Петра Порошенка", міжфракційне об'єднання "Єврооптимісти". На цьому тижні нам з вами буде необхідно голосувати за бюджет. Виходячи з цього я хочу прояснити позицію міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" з приводу бюджету та діяльності уряду.

Перша позиція – те, що голосування за бюджет, це є один з найважливіших документів, який ми приймаємо за рік. В усіх країнах Європи, не кажучи вже про приватні компанії, голосування і процес голосування бюджету, він займає 3-4 місяці мінімум. Вимоги до бюджету країни, однією з найбільшої в Європі, яка є Україна, особливо під час війни, повинні бути ще більш жорсткіші. Саме тому ми вважаємо, що є неприпустимим повторення минулорічного сценарію, коли бюджет нашої держави  голосувався буквально за одну ніч.

Позиція номер  2.  Бюджет – це гроші не МВФ, не уряду, не парламенту і не Президента. Це гроші  українських  платників податків. Після  Революції Гідності наші громадяни  заслужили на те, щоб  їх коштами… ефективно використовували їх кошти, щоб кожна стаття розходів, вона  була чітко  обґрунтована і буквально до коми  визначена.  Я хочу нагадати вам, що згідно цього бюджету  це  674 мільярда гривень, це, насправді,   дуже серйозна  цифра.

Позиція  номер 3. Також ми повинні враховувати заяви і позиції наших закордонних партнерів, у тому числі Фонду МВФ, ну  Міжнародного  валютного фонду. Вони в першу чергу кажуть про дефіцит бюджету і ніяким чином  не регламентують, коли ми  це повинні прийняти, дати мається на увазі, і насправді як постатейно цей бюджет повинен  був  бути розписаний. У зв'язку з цим наша позиція наступна: давайте до кінця цього року проголосуємо бюджет  в першому читанні, де  зафіксуємо дефіцит бюджету, тим самим виконаємо вимоги МВФ. І після нового року, насправді, вже постатейно пройдемося і дуже фахового і обґрунтовано пройдемося  по бюджету  задля того, щоб наша держава отримала якісний документ, який  буде задавати темп та ритм життя для   45 мільйонів мешканців нашої держави. Тому  тільки якісний продукт, тільки обґрунтована  і якісна дискусія, і тільки нова  якість українського парламенту. Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Корчик Віталій Андрійович, "Народний фронт", передає слово Ігорю  Гузю.  Будь ласка.

 

10:10:44

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня, шановні друзі. Пане Андрію, зараз перед приміщенням Верховної Ради  великий мітинг і пікет  шахтарів. Я би дуже просив включити озвучку для того, щоб вони чули, тому що люди приїхали  з цілої країни, людям болить, є там волинські  шахтарі. Я дуже просив би, щоб  вони чули, що відбувається у нашому  залі.

Власне, хочеться сказати про шахтарів, можливо, хтось сприймає, що я занадто часто про це виступаю. Такого не може бути аргументу, тому що в моєму виборчому окрузі знаходиться місто Нововолинськ, шахтарське місто, яке, на жаль, мені прикро про це говорити, але в 2016 році може залишитися без жодної діючої шахти.

В бюджет 2016 року пан Демчишин не включив фінансування єдиної шахти, яка будується в країні – десятої шахти. В чому нонсенс? Шахта будується уже більше 25 років. В минулому році ми з вами виділили 200 мільйонів гривень на її забудову. І в 2016 році шахта попадає не під закриття, а під так звану консервацію. Тобто, в принципі, шахта стоїть під загрозою закриття. Єдина шахта в країні, яка будувалася до останнього часу. Це неправильно. Це несправедливо. Я вважаю, що з точки зору стратегічної і енергетичної незалежності нашої країни це є пріоритет. Тому я прошу, вимагаю, в уряду, безпосередньо в профільного міністра Демчишина знайти можливість профінансувати десяту шахту.

Другий момент. У нас в Нововолинську є ще дві діючі шахти – це перша і дев'ята. Ці шахти також стоять під закриттям в 2016 році. Якщо їх закрити і запустити десяту, шахтарі-професіонали підуть на вулицю. Відповідно завтра, коли все-таки, я сподіваюся, десята шахта буде відкрита і почне працювати, де брати кваліфіковані кадри незрозуміло, люди підуть на вулицю, людей далі не знайти. Тому я дуже прошу, аби міністерство, аби уряд знайшов можливість, подивився на ситуацію не тільки з точки зору, що в країні немає коштів, а глибше і дальше, і знайшов можливість фінансувати десяту шахту і все-таки її запустити, якщо не в наступному році, то в кінці або на початку 2017 і дати можливість до цього часу допрацювати в першій і дев'ятій шахті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Кривенко Віктор Миколайович.

 

10:13:49

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, шановний головуючий, шановні телеглядачі, на сьогодні іде бюджетний процес. Я хочу, щоб всі чітко усвідомили, що у нас немає проблеми, власне, з самим бюджетом. У нас є проблеми з бюджетоутворюючими законами. І в першу чергу, це так звана податкова реформа, яка на сьогодні не є узгодженою, і яка має в собі декілька ключових проблем, але основною проблемою є підходи до зниження навантаження на фонд оплати праці.

Я хочу всім дуже чітко пояснити, що той формат, який пропонується, він не призведе до виходу з тіні тих, хто зараз там знаходиться. Ні ІТішники, ні сфера послуг, ні торгівля під 40 відсотків з тіні не вийдуть. Великий бізнес отримає зниження навантаження на фонд заробітної плати. "Чиста дірка" в бюджеті – 40 мільярдів гривень завдяки цьому заходу. І уряд змушений нападати на всі сфери активні в нашому суспільстві. На аграріїв – напали, на підприємців – напали, на місцеве самоврядування – напали, ледве вдалося відбити. І тут дякую, пану Гройсману, що він зайняв позицію принципову по цьому питанню. На науковців – напали. При чому нападають не лише по фінансовим позиціям, нападають по нефінансовим позиціям. Галузеві академії наук намагаються підпорядковувати. По інвалідам кучу новацій, які не несуть жодної копійки, а несуть лише збурення в українське суспільство.

На сьогодні ряд великих компаній, ми прорахували, отримують від півтора до двох з половиною мільярдів додаткового прибутку в цьому році. Отримують вони його в той момент, коли нам не вистачає на армію 10,1 мільярда гривень. Коли на закупівлю ліків не вистачає 4,5 мільярда гривень в цьому бюджеті. Коли на наші спеціальні служби більше одного мільярда не вистачає. Коли в нас наш МЗС недофінансований і один з найбідніших…,  міністерство, яке найбідніше в світі, коли заправляють за свої гроші машини, коли послів не призначають, бо немає коштів. А це величезна частина нашого фронту.

Тому пропозиція наступна, готувати проект бюджету уряду і терміново його подавати на старій податкові базі зробити мінімальні зміни, а не так як нам внесли 240 сторінок знову тексту податкового закону, податкових змін. Продовжити дію експерименту "коефіцієнт 0,4" на єдиний соціальний внесок, що тим, хто хоче легалізуватися,  будь ласка,  збільшуйте  в понад  два рази зарплату (і там є ще ряд критеріїв),  виходьте з тіні.  І зробити  це не експериментом, а зробити це як постійну норму і в 2016 році не робити коефіцієнт 0,6 для всієї   країни. Тому що великі компанії виграють, з тіні  ніхто не вийде, і за це розрахується все суспільство, всі його активні прошарки.

Прошу вас підтримати таку позицію і консолідовано на неї виходити, і говорити людям, що ми  за детінізацію, але в такому форматі вона не пройде. Ми робили експеримент в 2015 році, детінізувалися менше 10 відсотків під ставку в 16 відсотків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, 30, звершуйте,  будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Не вийшли під ставку  16 відсотків. Тепер, ми вважаємо, що вийдуть під ставку в 22 відсотки? Не вийдуть! І ми будемо мати з вами недонадходження від тієї детінізації, яка закладена в бюджеті. І у підсумку, влітку повернемо всі податки назад – надуримо знову бізнес. Тому, цього робити неможна – це не прораховано. Прошу підтримати. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.     

Депутат  Матвієнко передає  слово Ірині Геращенко.  Будь ласка, пані Ірино.

 

10:17:37

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні виборці, шановні українці, шановні колеги! Я тільки-но повернулася із Мінська, де закінчилася двадцята зустріч тристоронньої контактної групи і робочих підгруп востаннє цього року. І я би хотіла поінформувати вас, шановні колеги, про результати нашої роботи надзвичайно важливої для  України.

Я хочу подякувати, по-перше, всім  в сесійній залі, хто підтримував і своїми важливими голосуваннями по імплементації пунктів Мінських угод, і  підтримкою публічною. Тому, що це було надзвичайно важливо для  України.

Ми бачимо, що країна-агресор порушує щодня Мінські угоди і контрольовані нею бойовики. Мінські угоди не виконуються бойовиками,  але вони працюють. Дуже символічно, що саме вчора було проголошено про пролонгацію санкцій проти країни-агресора з боку Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки. Як буде далі продовжуватися  робота мінських груп – це залежить від рішення "нормандського формату", тому що ми є похідним органом робочим від рішення "нормандського формату". І ми сподіваємось, найближчими днями почуємо про це рішення лідерів нормандського формату. Але дуже важливо, що робота груп сприяла деескалації конфлікту на Донбасі. Так само, ми можемо сьогодні говорити про відносний режим припинення вогню. І ключовим вчорашнім рішенням було домовленість про режим тиші, починаючи з сьогоднішньої ночі на час свят, а кожне порушення має фіксуватися і порушник має нести повну відповідальність. Так само дуже важливо для мене як представника в гуманітарній підгрупі, що протягом цих місяців нам вдалося звільнити близько 50 наших заручників, а це 50 щасливих родин.

На сьогодні, дорогі колеги, залишаються в заручниках ще 140 українців і робота по їх звільненню є дуже складною. На жаль, бойовики штучно намагаються занизити кількість громадян України, які знаходяться в заручниках, висувають інші умови неприпустимі. Але ми працюємо над тим, щоб до початку ще Нового року отримати позитивні новини про звільнення.

І я хочу, шановні колеги, щоб ви знали, що на всіх зустрічах ми піднімаємо питання про звільнення тих 9 українців, які сьогодні знаходяться в тюрмах Російської Федерації, мова йде в тому числі і про нашу колежанку Надію Савченко. Так само, ми піднімаємо питання про допуск Міжнародного Червоного Хреста і до тюрем Російської Федерації, де утримуються ці політв'язні і до окупованих територій. І от вчора вперше відбулося засідання нашої групи, спільно з представниками Міжнародного Червоного Хреста, і ми отримали начебто таку обіцянку представників деяких там районів …… допустити представників Міжнародного Червоного Хреста до тюрем, де сьогодні утримують наших заручників. Це дуже важливо, щоб унеможливити катування і не законні до них методи.

Так само, ми розпочали роботу по пошуку зниклих безвісті. У списку зниклих безвісті на сьогодні нараховується 762 українці і після того, як ми передали ці списки Міжнародному Червоному Хресту, робота зрушилася. Вчора…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вчора ми начебто отримали першу інформацію про те, що встановлено, але ми перевіримо по кожному прізвищу. Тому що це дуже серйозні питання, встановлена доля близько 60 цих громадян, 700 людей ми ще розшукуємо.

Ще дуже важливо – це розмінування. Нам вдалося домовитись про 12 перших таких об'єктів важливих по розмінуванню. На чотирьох ця робота розпочалася.

Я дуже дякую кожному з вас, хто підтримував Мінський процес з усвідомленням того, що це несе мир Україні. Дай Боже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Сергій Мельничук, "Воля народу", будь ласка.

 

10:21:40

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Сергій Мельничук, "Воля народу". Я просто… шановні громадяни, колеги, хочу сказати простому українцю, що нам запропонував уряд, що таке цей бюджет. Це бюджет фіскала, наглого фіскала, який обдирає нас. Український народ, українська нація доручила уряду наш господарський комплекс, щоб він ним ефективно управляв. Натомість, ми бачимо, що він просто гробить те, що йому дали в управління. І коли йому не хватає коштів, який йому фіскал обдирає, він виставляє потім на продаж остатки того, що залишилось. Оце, скажемо, просто, що подає нам зараз бюджет. Тому в такому вигляді, який подав нам уряд даний бюджет, група "Воля народу" не буде голосувати. Це перше.

Друге. В ложі уряду сидить генерал, я скажу так, цей генерал бувший начальник ВСП. Він кришував порізку військової техніки, я особисто надавав йому дані хто ріже, як ріже, відео надавав. До цих пір немає відповіді.

Тому я хочу з цієї трибуни звернутися до військового прокурора – це хай рахують моїм депутатським запитом, хай перевірять роботу цього генерала – тому що замість того, щоб цей генерал був покараний, його повисили в посаді, він змінив Мехеда, який крав гуманітарну допомогу з передової, і підвищили його в званні. І так само вся генеральська братія з Міністерства оборони і Генерального штабу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фірсов Єгор Павлович, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

10:24:14

ФІРСОВ Є.П.

Уважаемые коллеги, уважаемый вице-спикер, вчера Валентин Наливайченко пробыл больше 7 часов в Генеральной прокуратуре Украины, давая показания по делу Геннадия Корбана. Действительно, прокуратура очень скрупулёзно расследует это дело, в но в то же время вызовов в Генеральную прокуратуру Бондаренко, Бойко, Вилкула, донецких сепаратистов мы не видим. Я не понимаю, почему с такой же напористостью не расследуются дела в отношении "БРСМ-Нафти", "бриллиантовых прокуроров", донецких сепаратистов, международных офшорных компаний.

Я убежден, что перед нами факт избирательного правосудия. И пока мы с этим не разберемся, парламент далеко не уедет. Я требую расследовать не только действия, связанные с политиками, которые не разделяют действия этой власти, но и требую расследовать действия политиков, которые представляют именно эту власть. Коллеги, пора положить, наконец, конец беспределу действиям Генеральной прокуроры Украины, уволить прокурора Шокина, который позорит страну и "крышует" действия коррупционеров и сепаратистов.

И наконец, я хотел бы объявить о том, что сегодня в 17.00 проводится антикоррупционный форум. Всех депутатов, которые изъявляют желание бороться против коррупции, мы все приглашаем на это мероприятие.

Я уверен, что на этом мероприятии прозвучат реальные факты, проблемы,   реальные фамилии коррупционеров, и только таким образом мы сможем привлечь общественное внимание и власти, которая должна расследовать реальные уголовные дела, и общественности.

Я убежден, и я очень надеюсь, что после этого форума правоохранительные органы заведут десятки, а возможно  и сотни уголовных дел, которые будут доведены до конца. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олег Медуниця, "Народний фронт".

 

10:26:45

ГОЛУБОВ Д.І

Уважаемые народные депутаты! Уважаемые телезрители! В Одессе борьба с коррупцией дошла своего апогея, и сегодня грузинские реформаторы начинают новую практику грязных надбавок государственным чиновникам.

Грузинская хакерская группировка "Хинкали" выяснила, что ежемесячно "черные" надбавки получают порядка 70 государственных чиновников. В список… всех чиновников зарплаты от 442 долларов до 2 тысяч 377 долларов ежемесячно получают лояльные к грузинской команде чиновники.  И сегодня стало известно больше: что общая сумма выплат порядка уже 80 тысяч долларов… 400 долларов США. И это получает десятый эшелон чиновников. А что получает первый эшелон? Что получает Сакварелидзе, Нишнианидзе, Лордкипанидзе, Рубашвили, Адеишвили, Чинталадзе? Что получают они?! Откуда у реформатора 80 тысяч долларов? Откуда? Это пример губернатора для предпринимателей или может быть это наполнение бюджета? Или может быть это уплата налогов? Налицо банальный уход от уплаты налогов и коррупция. И я передам сегодня список всех фамилий чиновников, которые взяли эти "грязные" деньги.

Более того, эти деньги раздаются в административном центре, который… месяц аренды которого обходится для бюджета области в 200 тысяч долларов, когда у нас есть готовое отремонтированное здание, которое обходится в одну гривну в год! 200 тысяч долларов или одна гривна в год!

Более того, стало известно, откуда берутся эти деньги. У меня в руках письмо благотворительного фонда с подписью советника губернатора с печать этого  фонда, где написано:  "Просим вас рассмотреть возможность оказать помощь в размере 1 миллиона гривен",  -  генеральному директору фирмы "Дельта Вилмар". Он оказал помощь миллион гривен.

Следующее письмо: "Просьба оказать помощь в размере 2 с половиной  миллиона гривен". Потом – 5 миллионов гривен. Я спрашиваю. Саакашвили говорит, что это чушь. Может быть это моя печать? Может это печать моего фонда? Может быть, это подпись моего советника? Это в Грузии это чушь, а в Украине это называется коррупция, вымогательство и рэкет. Какой антикоррупционный форум вы будете проводить? О чем вы там будете рассказывать? О том, как сдать здание за 200 тысяч долларов и получить откат 90 процентов. Или как украсть деньги благотворительного фонда? Или  как привезти певицу за деньги украинской армии? Можно констатировать факт: Мишка-грузинчик продолжает дело Мишки Япончика. Только он поставил это все на новые государственные рельсы. И дело государства – ликвидировать эту банду с принудительной депортацией на Родину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гончаренко передає свій виступ Чубарову. Будь ласка.

 

10:29:50

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановний Голове! Шановні колеги! Шановні виборці! Маємо подякувати всім нашим міжнародним партнерам за їхню постійну допомогу Україні протистояти російській агресії. Отже, дякуємо лідерам країн членів Європейського Союзу за прийняття ними рішення щодо продовження ще на півроку економічних санкцій, спрямованих проти російських високопосадовців, підприємств, банківських установ.

Вчора також оголошений новий санкційний список Сполучених Штатів Америки. Російська політична еліта без перебільшення у паніці. Санкції відіграють свою роль, можливо, не так швидко, як нам хотілося би, але процес руйнації економіки Росії задля змушення повернутися їй до норм міжнародного права продовжується.

А тепер, шановні колеги, що робимо ми Україна, українці? В мене в руках контракт  номер 28 від 29 грудня 14-го року, це той контракт, за яким постачалася електроенергія до окупованого Росією Криму.

У мене два екземпляри і вони однаково оригінальні. Один підділений, він підроблений, а інший той, який був підписаний перший. Тут йде в пункті 1.1, що ми постачаємо електроенергію до Кримського півострова, я читаю мовою оригіналу: "конечных потребителей Крымского Федерального округа.".

Посадовці українські, які підписали цей документ, вони є злочинці, але я не про те. Цей договір, він існує, діє до 1 січня 2016 року. Я зараз хочу попередити нову зраду, я хочу попередити посадовців про те, що будь-який договір, який буде підписаний з Москвою щодо електропостачання до окупованого Росією Криму, де не буде вказано, що це є територія українська, що ми постачаємо електроенергію до тимчасово окупованого Кримського півострова, до Автономної Республіки Крим, до міста Севастополь, будь-який договір, якщо, не дай Боже, він буде підписаний, це буде просто зрада позицій України, це буде державна зрада.

Я закликаю Раду з національної безпеки і оборони України розглянути питання щодо цих договорів щодо ситуації, яка буде з 1 січня 2016 року у сфері постачання електроенергії терміново на засіданні. Я прошу, щоб запросили і мене до участі на цій нараді, для того, щоб випередити нову зраду.

Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" – Ігор Гузь. "Народний фронт"! Ігор Гузь передає слово комусь?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Та вже ж виступав Гузь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрію Тимошенко передає слово. Будь ласка. Від трибуни чи з місця, пане Юрій? Від трибуни.

Будь ласка, Юрій Тимошенко до трибуни.

 

10:33:40

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні пані і панове, шановний український народе! Слава Ісусу Хресту! Ото пане-депутати, слухав я минулого четверга всіх отих виступаючих, які  немов ота платівка, що її заїло, один за одним, неначе на замовлення тільки те і робили, що травили Арсенія Яценюка, пані Яресько та  запропоновані ними  зміни в  Податковий кодекс і бюджет. І захотілося  мені,  простому  старому солдату, отак само по-простому всіх їх і спитати.  Панове депутати, ну як  же вам не соромно, для чого ви прийшли в цей парламент, чи прийшли ви стояти за правду, якою  гіркою вона б не була,  чи прийшли за солодку брехню, щоб розігрувати в цьому залі  перед своїми виборцями дешеві спектаклі, аби тільки    їм сподобатися? Послухати декого  із вас, як-то ви вже любите і той народ, і ту Україну, то не знав би вас особисто, напевно б заплакав. І що найцікавіше, найбільше розпочинаються оті кутові на крайній лівій полосі від мене, святкові гості парламенту, що з'являються на своїх робочих місцях лише тоді, коли  їм за сценарієм, їхньою  командою прописаним, доручено виступити з трибуни або на телеефірі. Та якби то  ви дійсно любили Україну, панове критикани,  то, зайшовши вже навіть до цієї зали,  не стояли би неначе на базарі, розбившись на купки, як оце зараз, і не травили  між собою анекдотів, повернувшись, м'яко кажучи, спинами до уряду, президії трибуни, у той час, коли  за вашими, знову ж  м'яко  кажучи, спинами всього лише  в пару метрів позаду на цій трибуні виступає міністр оборони України  з доповіддю про ситуацію на фронті, про проблеми і потреби вояків, поранених і родини  загиблих.  Та ви  того навіть і не чули. За всі  10 хвилин його доповіді  жоден із вас навіть не обернувся в його сторону, бо саме у вас так болить і Україна, і війна, і поранені та загиблі. Сподіваюся, не заважаю тим, що так щиро між собою зараз розмовляють. Бо дехто з вас, панове, гульбанячи мало не щоночі по ресторанам та елітним клубам, згадує про війну хіба, що лиш тоді, коли випадково нарветься на неї, перемикаючи пультом екрани телевізора. І, мабуть, саме тому ніхто з вас, виступаючих у четвер, і хай вам стане соромно, жодним словом не згадав про те, що в Україні вже майже 2 роки йде війна. Ніхто з вас не спитав  ані Яресько, ані Яценюка, а як же це вам так вдалося втримати в руках економіку воюючої України в той час, коли 20 її відсотків залишилося на окупованій території…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд дайте завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. З вашим найгіршим бюджетом за цілих 2 роки війни розбудувати українську армію в рази більше, ніж за всі 20 з мирних попередніх років. І тому спитати хочу я, але не Яценюка, а вас, панове-критикани, оті регіональні недобитки, які тут сидять уже не перше скликання. А чому це ви раптом стали такими люблячими простих людей саме зараз? Чому не захищали простих людей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Ще 10 секунд. Завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Два дні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Два дні всі 100 відсотків травлять уряд година за годиною. Дайте мені 2 хвилини їм відповісти, будь ласка, одному проти всіх.

Чому, перебуваючи при владі тоді, розікрали все, що тільки можна для себе і не дали ані копійки із того, що вкрали отим бідним людям, яких ви так сильно полюбили чомусь зараз? Чому не розбудовували Україну тоді, а тільки, витанцьовуючи під дудку Януковича, пробачте за слово, профукали Путіну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, 30 секунд і завершуйте, будь ласка. Будь ласка, завершіть виступ.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Отже, панове-критикани, 30 секунд.

Не є ви наймудрішими в цьому залі. Я і весь "Народний фронт", і багато інших "тверезих" політиків у цьому залі не гірше вас бачили, на скільки ще сирим і недосконалим були ці зміни до Податкового кодексу і цей бюджет ще минулого четверга. Але без зайвої і показної істерії багато кращих людей в цьому залі просто мовчки закотили рукава і стали до роботи. І менш ніж за тиждень запропонованого проекту уже просто не впізнати, бо поки одні… (Мікрофон вимкнено)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава! Дякую.

Колєсніков передає своє слово Матвієнкову. Будь ласка, Матвієнков.

 

10:39:24

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, члены нашей фракции неоднократно с этой трибуны говорили о некачественной подготовке законопроектов и законов, которые мы принимаем в этом зале. Стало уже традицией, когда законы принимаются с колен, когда правки уносятся с голоса, голосуется по политической доцільності, по принципам, а необходимости экономического права.  Примеров уйма. Но,  к сожалению, после всего этого страдают люди, наши избиратели. Мы вот совсем недавно вспоминаем ситуацию, когда ближайшие к Мариуполю поселки Сартана, Старый Крым оказались без заработной платы, без пенсий, потому что где-то, кто-то, чего-то недосмотрел.

Теперь еще одна новость. В Донецкой и Луганской области после местных выборов новые советы попали в крайне тяжелейшую ситуацию. И в этих регионах очень тяжело сегодня проводить и вести работу. Причина простая, норма Закона про тимчасові заходи на період проведення АТО,  этим законом, кроме всего, мы запрещаем смену руководителей субъектов хозяйственной деятельности, и запрещаем изъятия налога на аренду земли и коммунальные собственности в бюджеты. По истечению года после того, когда приняли этот закон, подготовили список объектов, которые входят, или городов, которые входят в действие этого закона. Туда вошли такие города как Мариуполь, Краматорск, Артемовск, Дзержинск. Представьте себе, ни военно-гражданская администрация, которая должна была, я так думаю,  за этим делом следить. И Кабинет Министров не задал себе вопрос: а как же  в этих регионах, на основании действия этого закона,  люди будут вести деятельность. Как будет работать малый бизнес в то время, когда сегодня нужно ему подать руку, наоборот такая ситуация критическая, он находится действительно в критической ситуации, мы заблокировали работу  просто в этой ситуации.

Местные советы. Сегодня на них ложиться такая серьезная ответственность как платежи, коммунальные платежи, плата за электроэнергию, за воду, а они должны разобраться, искать каждую копейку. Сегодня они не могут сменить руководителя горводоканала, они не могут  сменить руководителя теплосети потому, что  нормами этого закона мы заблокировали эти действия.

Кроме того, бюджеты этих городов недополучат колоссальное количество средств за  аренду земли. Например, только один город Мариуполь – 370 миллионов, вдумайтесь на минутку, 370 миллионов недополучит средств. А за счет каких средств мы будем компенсировать этим советам вот здесь и сейчас из мест, из общего бюджета эти средства? Поэтому, мы обратились в Кабинет Министров. Ситуация действительно чрезвычайная, и надо срочно провести  заседание и принять решение. Что нужно решить?

Первое. Разграничить понятие территорий, где проходило АТО: на зону соприкосновения, на зону где осуществляется руководство центральной власти и где оно не осуществляется.  И защитные меры  должны быть  приняты в соответствии с этой нормой – это первое.

Второе. Нужно срочно принять закон  2235а. Он не решит      всех проблем, но, тем не менее, это законопроект, который подал Кабинет Министров и сегодня сам же блокирует - речь идет о регистрации юридических и физических лиц. Нам нужен механизм использования   компенсации по бюджетам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. 10 секунд.  

 

МАТВІЄНКОВ С.А. . И самое главное, в чем  причина всех этих бед:  давайте эффективно работать над законами, прекращать практику работы "с  колен", прекращать практику особых рассмотрений законов. Только это…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, останній виступ. Вадатурський Андрій Олексійович  "Блок Петра Порошенка".

Ми вже вичерпали і так час, але ще один виступ я дам.

Вадатурський Андрій Олексійович Мусію передає слово,  будь ласка.        

 

10:43:24

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати! Я хочу звернутися від імені багатотисячного мітингу, який тут зараз стоїть під стінами Верховної Ради і вимагає, і просить, і звертається вже неодноразово про те, щоб ми включили засідання, трансляцію, для того, щоб люди могли почути чи розглядаються, чи не розглядаються їхні актуальні питання в сесійному залі.

Хочу звернутися до бюджетного комітету, тому що до уряду звертатися вже немає ніякого жодного сенсу. Бо в тому проекті державного бюджету, який ми проаналізували, насправді безпрецедентне знищення всієї енергетики України, безпрецедентне зниження на 40 відсотків фінансування вугільної галузі попри те, що в коаліційній угоді, згідно якої працює цей наш уряд, де стоїть підпис Арсенія Петровича Яценюка, чітко абсолютно записано, зменшення щороку, протягом п'яти років, фінансування вугільної галузі на 20 відсотків. Натомість, ми бачимо не тільки зменшення, порівняно з позаминулим роком, а ми бачимо те, що не закладено жодної копійки на підтримку вугільної галузі, не закладено жодної копійки на підтримку нашої торф’яної промисловості, яка перебуває ще в більшому злиденному стані. То виникає в мене запитання, а хто дбає про енергетичну безпеку України?

Шановні народні депутати, звертаюся до вас, звертаюся до всіх членів міжфракційного депутатського об'єднання "Захистимо вугільну галузь", якщо в проекті державного бюджету не буде закладена підтримка вугільної галузі, це може призвести нас до того, що ми мали у 1990 році. Ви всі пам'ятаєте, як впав Советский Союз, через протести шахтарів, які почалися. Ми що, хочемо, щоб знову почалися протести шахтарів і така сама доля постигла нашу Україну чи що? Невже уряд настільки не далеко оглядний, що свідомо намагається знищити нашу державу?

За пропозиціями від нашого депутатського міжфракційного об'єднання в бюджетний комітет пішла цифра 5,5 мільярда гривень. Насправді наша вугільна галузь може бути самоокупною, їй потрібно дати тільки невеличкий поштовх для того, щоб ми вийшли із того енергетичного ярма, в якому знаходиться зараз Україна. Тому ще раз прошу і закликаю від імені тих багатьох тисяч шахтарів, які тут стоять під Верховною Радою, обов'язково в бюджеті наступного року врахувати підтримку вугільної галузі. А також шахтарі просили ще, і це звернення до Голови Верховної Ради, сьогодні відповідно провести зустріч з Головою Верховної Ради України. І я думаю, Володимиру Борисовичу передадуть це прохання шахтарів, і ця зустріч сьогодні обов'язково відбудеться.

Слава Україні! Слава українській вугільній галузі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, колеги, час, відведений для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв і повідомлень, є вичерпаний. Хочу вам повідомити, що зараз відбувається нарада всіх голів, фракцій і груп Верховної Ради України з приводу сьогоднішнього порядку денного, з приводу узгодження питань і по Кривому Рогу, і по бюджету, і по податковій реформі. І вони доповіли спільне загальне рішення всіх керівників груп і фракцій, загальне рішення: оголосити перерву до 11.30. Але в 11.30 всім бути в залі, щоб ми відразу могли перейти до голосувань і до прийняття рішень.

Таким чином, шановні колеги,  я оголошую перерву в роботі Верховної Ради України до 11.30 і прошу всіх депутатів в 11.30 бути у Верховній Раді України.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, перерва завершена. Я прошу займати робочі місця, заходити в зал. Наша робота відразу почнеться з голосувань, включення в порядок денний, Кривий Ріг. І тому я прошу заходити в зал, займати робочі місця, щоб ми відразу були готові до продуктивної і результативної роботи. Будь ласка, секретаріат Верховної Ради, прошу запросити депутатів в зал.

Будь ласка, голови фракцій, запрошуйте депутатів зал. Секретаріат фракцій прошу повідомити  депутатів про початок роботи.  Прошу заходити в зал, колеги.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

11:48:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги народні депутати! Прошу займати свої місця у залі Верховної Ради України. Ми можемо продовжувати нашу роботу. Ще  один з надзвичайно відповідальних днів. Ще раз хочу принести вибачення за затримки, технічні перерви, це все відбувається у зв'язку з необхідністю проведення консультацій. Хочу вас проінформувати, що ми буквально до пізнього вечора і від дуже світлого ранку починаємо… починаємо консультації, роботу і очевидно є те, що  все менше і менше у нас виникає розбіжностей, і ми близькі до ухвалення того пакету законів, які необхідні для і ухвалення бюджету, і продовження нашої взаємодії з міжнародними фінансовими організаціями.

Хочу подякувати всім колегам народним депутатам за прискіпливу  і професійну роботу над знаходженням відповідального компромісу. Ну і думаю, що всім очевидно, що з закритими очима ніхто не збирається підтримувати ті чи інші рішення, а навпаки, має кожне рішення бути опрацьовано таким чином, щоби був відповідний результат. Тому закликаю всіх нас до подальшої роботи. У нас фактично сьогодні пленарний день, завтра  пленарний день, і я надіюся на те. що ми забезпечимо результативне голосування за необхідні для країни рішення.

Шановні колеги, ми продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги, як ми домовлялися, відповідно до вчорашнього рішення ми сьогодні будемо розглядати питання Кривого Рогу. Перед цим ми проголосуємо п'ять питань для включення до порядку денного, щоб змогли продовжувати роботу, відповідно, і комітети готувати засідання, і формувати порядок денний. І далі ми переходимо до Кривого Рогу. Разом з Кривим Рогом у нас буде розглянуто ще два закони. Або один закон, ініційований Радикальною партією.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця.  Одну хвилину, Олег Березюк.

Будь ласка, Олег Березюк, хвилину.

 

11:52:12

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги! Пане Голово! Так як досягнута ключова домовленість щодо розгляду Закону про Кривий Ріг та двох законів по депутатській діяльності, фракція прийняла рішення зараз відновити голосування щодо внесення до порядку денного, тому ми це зараз будемо робити.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги! Ми тоді дамо можливість працювати комітетам.

Будь ласка, займаємо свої місця, колеги, і продовжуємо роботу з голосування.

Питання щодо включення до порядку денного законопроектів: 3564 (вони є зараз роздані), 3657, 3465, 3689 і 3704 – це питання про Закон "Про зовнішньоекономічну діяльність" (щодо надання уряду повноважень застосувати адекватні заходи економічного характеру до держави-агресора),    розумієте про що мова йде. І 3693 – це закон, який підготувала Радикальна партія, він буде в зв'язку з… по Кривому Рогу.

 

ЛЯШКО О.В. (Із залу) 3652.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 93.

 

ЛЯШКО О.В. (Із залу) І 3700.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 3693. Правильно? Да.

Колеги! Будь ласка, прошу… (Шум у залі)

 Колеги! Будь ласка! Включення в порядок денний цих законів і переходимо до Кривого Рогу. 3564, 3657, 3465, 3689, 3704 і 3693. (Шум у залі)

Добре, тоді 3700 – в порядок денний сесії, але без комітету ми його  розглядати не будемо, це ж зрозуміло всім. Правильно? І плюс 3700. Це в порядок денний сесії, але  без комітету ми  його розглядати не будемо.

Прошу підтримати таку пропозицію. Займайте свої місця і переходимо… голосувати. Готові? Голосуємо за включення до порядку денного  законів, які я щойно оголосив. Включення  в порядок денний, будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати всіх. Голосуємо. Прошу підтримати всіх.

 

11:55:34

За-222

Колеги, ще раз, ну не всі ж дійшли. 

Будь ласка, пропозиція: всі в порядок  денний  сесії, як було домовлено. Я прошу всіх підтримати. Голосуємо, колеги.  Прошу підтримати. Прошу голосувати. Всіх колег прошу підтримати. Це включення в порядок денний сесії. Все.  Голосуємо. Голосуємо.  Включення в порядок денний сесії.

 

11:56:11

За-216

Добре. Ітак, ітак, колеги, 3564, 3657, 3465, 3689 і урядовий 3704. Оці, що  я з голосу сказав, я зараз добавлю їх окремо. Голосуємо. Це, які були в порядку денному. (Шум у залі)  Без 37-го. Голосуємо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За що?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За те, що передбачено у порядку денному, плюс Закон 3693 і 3704. Голосуємо. Голосуємо  мою пропозицію зараз. Голосуємо.

 

11:57:00

За-239

Рішення прийнято. 239.

Тепер, 3700. Пояснюю. Це включення в порядок денний сесії і  це закон, підготовлений 5 фракціями, за  підписом лідерів 5 фракцій. Ми його включаємо, ми ж його зараз не розглядаємо.

Далі він піде в комітет. В комітеті кожен зможе висловити свою позицію з цього приводу. Це тільки включення в порядок денний сесії і крапка. Далі ви уже будете визначатись щодо голосування. Будь ласка, 3700 – включення в порядок денний тільки сесії. 3700. 3700. Він підписаний всіма керівниками фракцій, п'яти фракцій. Голосуємо? І переходимо до Кривого Рогу. Голосуємо.

 

11:58:03

За-186

Це з ним і була проблема. Значить, я прошу тоді 3700, щоб ми окремо, керівники фракцій, які підписали цей закон, законопроект, проведіть консультації для знаходження спільного рішення, будь ласка.

Колеги, ітак, ми прийняли з вами рішення про включення до порядку денного законопроектів: 3564, 3657, 3465, 3689, 3693. 3693 ми маємо розглядати спільно з Законом про Кривий Ріг, так? Тоді пропозиція 3693 розглянути спільно під час, для прийняття рішення, під час розгляду питання по Кривому Рогу. Голосуємо? Це питання про місцевих депутатів, там. 3693. Є пропозиція фракцій коаліції розглянути це питання спільно з Законом про Кривій Ріг. 3693. Голосуємо. Прошу підтримати, щоб 3693 був розглянутий в блоці питань і по ньому прийнято рішення, в блоці питань по Кривому Рогу. Це стосується місцевих депутатів. Приймається? Голосуємо. Ми його тільки що включили в порядок денний. По ньому комітет вже є. Власенко, Сергій Власенко буде доповідати. Голосуємо. Голосуємо.

 

11:59:52

За-211

Ще раз. Хвилину – Сергій Власенко. Хвилину, поясніть, що за закон 3693. Увага, послухайте. Ми його щойно включили в порядок денний.

 

12:00:00

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги, 3693 – це законопроект, який стосується лише місцевих депутатів і можливості відкликання цих депутатів, обраних за партійними списками за рішенням політичної партії, якщо цей депутат порушив статут партії і так далі. Тому тут немає жодних проблем і питань. У нас був аналогічний… Безпартійних це не стосується. Безпартійних це не стосується. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тоді 3693, ви почули, да, про що питання іде? Будь ласка, готові голосувати? Щоби розглянути його спільно з питанням про Кривий Ріг. Так, як ми вчора домовлялись, правда.

Голосуємо? Голосуємо? Будь ласка, голосуємо. Це тільки про порядок розгляду його. Голосуємо.

 

12:01:24

За-225

Колеги, ще раз, це питання про те, щоби його розглянути в цьому блоці питань і все, прошу підтримати, голосуємо. Я бачу. Голосуємо.

 

12:01:45

За-220

3693 спільно з Кривим Рогом, голосуємо? Тільки заспокойтесь, трохи тихіше. Готові? Голосуємо 3693, щоб розглянути його спільно з блоком. Голосуємо.

 

12:02:29

За-228

Ухвалено. 228. Дякую.

Колеги, а тепер прошу всіх заспокоїтись. Це такі були тренувальні голосування. І ми зараз починаємо розгляд питань по Кривому Рогу.

Питання 3613, колеги. Будь ласка, я думаю, що ще раз нагадати потрібно всім.

Оксана Сироїд і потім – Сергій Власенко.

 

12:03:30

СИРОЇД О.І.

Шановні колеги, законопроект номер 3613 був розглянутий і обговорений на засіданні парламенту. І, як ви  пам'ятаєте, він був озвучений,  редакція його нова була озвучена  під стенограму. Тому йдеться про те, аби підтримати законопроект 3613 у редакції, яка була виголошена з трибуни. Тобто із одним… фактично відмінність редакції нинішньої полягає в тому, що є в законопроекті лише один пункт в тілі закону, який стосується призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу і "Перехідні положення". Звертаю вашу увагу саме на це.

Редакція закону є під стенограму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! (Шум у залі)  Шановні колеги! (Шум у залі)    

Арсеній Петрович! Арсеній Петрович! Арсеній Петрович, ми раді вас бачити, повертайтеся до ложі уряду. (Шум у залі)

 Чого ви кричите? Все нормально, все нормально.

Ітак, шановні колеги, будь ласка, займаємо свої місця. Ми зараз з вами розглядаємо питання по виборам Кривого Рогу – проект закону реєстраційний номер 3613. Увага! Увага! Колеги, зараз буду називати по прізвищам, слава Богу, я прізвища майже всіх знаю. Будь ласка, займаємо свої місця. І давайте трішки…

Колеги, Кривий Ріг. Ви чули доповідь Оксани Іванівни. Зараз Сергій Власенко нагадає механіку. Не треба? Голова комітету, будь ласка, Сергій Власенко. Будь ласка, Сергій Власенко. Доповідач чи співдоповідач, зараз нададуть інформацію.

 

12:06:34

ВЛАСЕНКО С.В.

Я хочу нагадати, що позиція комітету, оскільки ми цей закон розглядали, вже була один раз висловлена, я можу її повторити: комітет не дійшов згоди з цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. (Шум у залі)

Все, колеги, будь ласка. 3613 – закон України у редакції від 10 грудня 2015 року, який був зачитаний під стенограму Оксаною Іванівною Сироїд. Будь ласка,  буде зараз сигнальне голосування, колеги.  

Сигнальне голосування. Я дуже попрошу всіх дуже спокійно, заспокойтесь. Ну, що не наговорились, колеги? Півтори години було перерви, ви говорили зі всіма всі, виступали 30 хвилин. 30 хвилин виступали з трибуни.

Будь ласка,  колеги, зайняли свої місця. 3613, голосуємо. Сигнальне голосування, приготуйтесь, колеги, до голосування.

Шановні колеги, народні депутати! 3613 – за основу і в цілому  голосуємо. Сигнальне голосування, голосуємо! За основу і в цілому голосуємо.

12:09:41

За-229

За основу і в цілому голосуємо 3613. Голосуємо. Голосуємо. 3613 за основу і в цілому голосуємо.

 

12:10:02

За-218

Стоп! Стоп! Стоп! Будь ласка, що?

Руслан Князевич, будь ласка, хвилину. Залишіться на своїх місцях. У мене пропозиція: давайте повернемося…

 

12:10:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, справа в тім… Я не хочу говорити по суті законопроекту, але там є дуже цікаві речі в "Перехідних положеннях". Чомусь вирішили, ну, логіка така: цей закон буде діяти тільки до того часу, поки буде обраний новий міський голова. Але чомусь вносять на цей період час зміни до Закону про місцеві вибори, де встановлюють специфічний порядок розгляду скарг виборчими комісіями. Я прошу не чіпати Закон "Про місцеві вибори". Якщо така ситуація була, то я думаю, що вона була один раз. Зараз створити такий прецедент на перспективу є дуже небезпечно. І я би застерігав від такого роду практики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Петрович, будь ласка, це нормальна, слушна пропозиція. Будь ласка, сформулюйте цю пропозицію, Руслан Петрович Князевич, чітко, під стенограму.

 

12:10:58

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я прошу вилучити другу частину "Прикінцевих" та "Перехідних положень" як таку, що алогічна і суперечить Конституції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

3613 – за повернення. Всі займіть свої місця, повертаємося. 3613, є пропозиція повернутись до розгляду цього питання, для того щоб розглянути її з поправкою Князевича. 3613 – за повернення. Голосуємо. 3613, готові? За повернення прошу голосувати. За повернення.

 

12:11:41

За-241

І в другому читанні, і в цілому… в першому читанні і в цілому з поправкою Руслана Князевича, за пропозицією Оксани Іванівни Сироїд, яка була оголошена під стенограму 10 грудня 2015 року. Правильно? Голосуємо.

 

12:12:16

За-239

239, закон ухвалено.

Колеги, 3693 – проект закону… (Шум у залі)  Колеги! Не треба було вчора кричати "Ганьба!" і не треба сьогодні кричати "Дякую!". Депутати зробили те, що вони вважали за необхідне. І прошу вас бути просто толерантними  на майбутнє.  Дякую.

Будь ласка,  Юрій Віталійович Луценко.

 

12:12:44

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово!  Шановні народні депутати! Я взяв слово саме після позитивного голосування по Кривому Рогу і просив би пана Єгора Соболєва уже тепер після позитивного голосування вибачитися під працівниками Верховної Ради за безпідставні і неприйнятні слова щодо охорони. Це прості люди, які получають набагато менше зарплату і роблять свою роботу.

Я думаю, що треба находити силу вибачатися перед простими людьми, яких ви образили у боротьбі за Кривий Ріг.

 

12:13:30

СОБОЛЄВ Є.В.

Дякую парламенту за рішення по Кривому Рогу, яке відновлює цивілізований, справедливий вихід для цих людей.

Вчорашні мої емоції і обурення були якраз пов'язані з тим, що жодна частина держави  не могла дати їм цивілізований… спокійний вихід для цих людей. Я був обурений ситуацією, коли через… (шум у залі)  …коли через… (Шум у залі)

Я був обурений ситуацію, коли через погане управління люди, які пройшли  війну за незалежність, з однієї сторони поставлені проти людей, які пройшли війну за незалежність з іншої сторони. Це є страшно. (Шум у залі)  Я нікому не погрожував гранатою!  (Шум у залі)  Я ставлюся з величезною… (Шум у залі)

Я думаю, що ганьба була в тому, що відбулася… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор, ти можеш вибачитись просто. Будь ласка, 30 хвилин Єгор Соболєв.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Я думаю, що ганьба була в тому, що відбулася фальсифікація. Я думаю, що ганьба була в тому, (Шум у залі) що ми два місяці не давали людям вихід. (Шум у залі) І саме рішення парламенту, яке ми сьогодні проголосували, повертає нас на цивілізований шлях і каже людям, що насильство не потрібно.

Я не говорив про погрози. Я говорив про те, що нехтування правами людей штовхає все суспільство для…(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вимкніть мікрофон. Дякую. Все.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

12:15:40

СОБОЛЄВ Є.В. А що стосується працівників державної охорони. Я одразу після цієї історії прийшов до них, вибачився за свої емоції. І разом з ними обговорив те, що ми всі на одному боці – на боці нормальної європейської держави, до якої парламент сьогодні зробив великий крок. І дякуємо вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу, шановні колеги, тільки сказати одну річ. Я теж хочу вибачитись перед всіма за те, що ми іноді використовуючи свій статус, не тримаємо себе в руках і ганьбимо весь український парламент, який в таких важких умовах приймає настільки необхідні рішення для нашої країни. Тому я би дуже хотів, щоби кожного ранку, коли ми починаєм свій день, ми ще раз усвідомлювали, хто ми і навіщо нас обрали в український парламент. І тоді у нас все буде нормально. Це не місце, де потрібно погрожувати один одному, руки розпростягати для фізичних вправ і всього іншого.

Тому я хочу сказати наступне, колеги. Я не приємлю будь-якого тиску і вважаю його неприйнятним. І я би хотів, щоби ми з вами використовували всі можливості нормального конструктивного діалогу. А оці блокування трибун, намагання прорватись у Верховну Раду, погрожувати там чи… справами і так далі. Виходьте сюди, знімайте недоторканість, яка є необмежена, і тоді погрожуйте, і несіть повну кримінальну відповідальність за це. По-іншому бути не може. І я переконаний у тому, що ми з вами знайдемо розуміння і будемо демонструвати високий рівень політичної культури, якої так не вистачає українському політикуму.

Дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям Слава!

3693. Будь ласка, Олег Ляшко. 3693 – проект Закону. Є пропозиція розглядати його за скороченою процедурою. 3693 – за скороченою процедурою. Голосуємо. Це скорочена процедура розгляду.

 

12:18:20

За-188

Будь ласка. Рішення ухвалено. Олег Ляшко.

 

12:18:39

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги! Я прошу вас підтримати вкрай важливий законопроект, який пов'язаний із ситуацією в місцевих радах.

Відбулися вибори, ви знаєте, і багато тих депутатів, які по списку тієї чи іншої політичної сили стали депутатами, сьогодні фактично зрадили виборців, як це відбулося в Кривому Розі, коли 5 депутатів від Радикальної партії продалися, зрадили виборців і фактично освятили ті фальсифікації, які були в Кривому Розі.

Аналогічна ситуація є в кожній партії. Тому ми внесли за підписами лідерів фракцій: Тимошенко, Березюк, Луценко, Ляшко, ми внесли законопроект, який передбачає уточнення законодавчих положень щодо відкликання депутатів місцевих рад.

Як ви знаєте сьогодні імперативний мандат для депутатів місцевих рад діє, набуває чинності через рік після проведення виборів. Ми вважаємо, що немає потреби чекати  року, поки вони дискредитують партію і зраджують виборців, розтягуючи землю, розтягуючи майно. А прибрати цю норму про те, що імперативний мандат набуває чинності  через рік для депутатів місцевих рад, а щоб він набував чинності одразу. Це перше.

І друге.  Надати  право партії відкликати депутатів. Не врегульоване питання щодо першого номеру списку, коли  ти не можеш   його відкликати. Він був першим номером, потім перейшов, зрадив   виборців, а ти не можеш  його відкликати, партія не може     притягнути його до відповідальності. Саме тому ми просимо підтримати цей законопроект  для того, щоб врегулювати питання відкликання депутатів місцевих рад для того, щоб вищий керівник органі партії мав можливість відкликати депутатів місцевих рад за умови, наголошую, якщо вони зрадили виборців, зрадили  партію  і зрадили  людей, які за них голосували.

Дякую. Прошу підтримати. Прошу підтримати всі фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  співдоповідач –  голова комітету Сергій  Власенко.

 

12:20:54

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги,  комітет розглянув на сьогоднішньому засіданні цей законопроект. Лунали  різні думки під час  обговорення. Але, в принципі,  основною думкою була наступна, що:  на сьогоднішній день суспільство вимагає політичної структуризації, політичної  відповідальності партій, які делегували своїх представників у місцеві органи влади. Звичайно ж, мова іде  про ті  міські, районні ради, обласні ради, де вибори відбувалися за партійною пропорційною системою. Звичайно ж, це не стосується сільських, селищних рад,  вибори  в яких відбувалися  на мажоритарній основі.  Тому  я особисто  вважаю, що цей законопроект також  необхідно підтримати, оскільки  він врегульовує всі ті питання, про які зазначив Олег  Валерійович  Ляшко. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти". Будь ласка, записуйтесь два – "за", два – "проти".

Оксана Корчинська. Будь ласка, Оксана.

 

12:22:17

КОРЧИНСЬКА О.А.

Шановні колеги, шановні народні депутати, це вкрай важливо зараз, після голосування за Кривій Ріг, підтримати цей законопроект, тому що це дасть можливість впливати на прозорість і чесність поза сумнівом всіх виборів для того, щоб не було фальсифікації, для того, щоб не були обмануті виборці, коли вони голосують за одних людей, за одні партії, а вони зраджують. Це, даний законопроект – це підтримка справедливості і порядності перед Господом Богом і перед своїми виборцями. Дякую. Закликаємо всіх підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Рябчин… Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

12:23:15

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, наша фракція була ініціатором цього законопроекту і ми просимо його підтримати, оскільки цей законопроект дає можливість не лише сьогодні врегулювати питання з тими, хто порушив статут партії, ключові передвиборні тези партії, а це стосується постійно діючої норми, яка буде стосуватися відкликання як місцевими виборцями, що є в нормах закону і діє сьогодні, так і безпосередньо центральним вищим органом партії для того, щоб не було волюнтаризму і зведення рахунків одних груп з іншими.

Крім того, цей закон дозволяє прискорити цей процес і не чекати рік, бо так може статися, за цей рік відбудуться події, які докорінно змінять і програмові, і інші тези, з якими партії йшли на вибори. Це дає можливість очистити ряди партійних списків, тих, хто йшов від партії мажоритарниками безпосередньо згідно з новим Законом про вибори, і таким чином врегулювати норму, за якою будуть заходити наступні, хто є і отримав найкращий результат на виборах.

Ця норма ще дозволяє уникнути страшної ситуації, коли в окремих областях тиснули на рядових членів партії і змушували їх не заходити в місцеві ради. Ми маємо факти, коли по 11 кандидатів, які могли стати депутатами, через тиск фактично не стали депутатами місцевих рад. Цей закон це унеможливлює і робить цю процедуру абсолютно прозорою, відкритою. І дає можливість оновлювати ряди партій в разі, якщо є окремі депутати діючі, які порушують партійний статут. Тому просимо це підтримати в тій редакції, яку ухвалив комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Юрій Мороко, "Опозиційний блок".

 

12:25:19

МОРОКО Ю.М.

Прошу передать слово Матвиенкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков.

 

12:25:24

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, то, что мы наблюдаем сейчас, я бы это назвал политическими торгами или политическим сговором. Нарушение норм  Конституции, нарушение норм законов, противоречие всех судов, которые были приняты в Украине, сейчас произошли торги, по которым мы назначили выборы в городе Кривой Рог. И если политические силы, которые проголосовали за этот антиконституционный закон, думают, что они выиграют выборы в Кривом Рогу, я глубоко лично сомневаюсь. Я думаю, что скоро криворожане вам об этом скажут и скажут в лицо своими избирательными бюллетенями. Это первый момент.

Теперь то, что касается самого закона. Не что иное, как принцип подхода к крепостному праву. Когда мы говорим в отношении того, что мы собираем голоса и выдвигаем конкретных людей, представителей партии по открытым спискам, голосуют за конкретного человека, и голосуют за этого человека. Вы голосуете за партию. Если партия берет на себя ответственность, что она выдвигает этого человека, пусть несет за него полную ответственность, и пусть отвечает. И мера ответственности должна быть на следующих выборах, кого вы проводили и как вы формировали эти списки. Но каждый конкретный человек может иметь свое мнение, может иметь свои взгляды. А делать его крепостным, зависящим, конечно, кому-то хотелось бы очень, сидя в партийном кабинете рулить процессами. Но я думаю, что это в корне противоречит нормам Конституции, которые заложены в императивном мандате, и противоречит доле здравого смысла. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, Курило Віталій Семенович, "Блок Петра Порошенка".

 

12:27:05

КУРИЛО В.С.

Я прошу передати слово Ігорю Насалику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Насалик, "Блок Петра Порошенка".

 

12:27:12

НАСАЛИК І.С.

Доброго дня, шановні друзі! Перш за все, я не почув з трибуни Верховної Ради від Єгора Соболєва вибачень за ті дії, які він вчора здійснив. Тому, в першу чергу,  я би просив, щоб моє звернення все-таки сьогодні  розцінювали як звернення до регламентного комітету, щоб розглянули його поведінку. І не тільки зв'язану… вчора,  а й з тими запитами, які він дає, які носять корупційну складову.

Друге. Вислухав шановного пана Ляшка і якщо всі 5 депутатів від  Радикальної партії продались, то може питання не в депутатах, а питання в партії?

Третє. Я хочу нагадати, що виборча система абсолютно інша і люди обирали депутатів. І якщо на сьогоднішній день політичні лідери з тої чи іншої точки зору можуть їх забрати з виборчого процесу, то вони забирають право вибору людей.

Тому я категорично проти цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Чумак Віктор Васильович.

 

12:28:26

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Цей закон і такий же, як і він, наступний – 3700 – це спроба перекласти проблеми поганого партійного будівництва на депутатів. Це спроби свої помилки, свої власні помилки підбору кадрів, формування партійних осередків, формування списків вирішити за рахунок виборців  і вирішити за рахунок депутатів.

Я вважаю,  що не всі  механізми потрібно застосовувати для того, щоб не було зрадників у списках. Або ми з вами міняємо виборчу систему, вводимо систему з партійними відкритими списками і з регіональними преференціями, де буде чітко відомо, хто із людей є публічним, відомим, який може користуватися підтримкою суспільства, і так будуть формуватися партійні списки, а не за волюнтаристськими  рішеннями партійних босів. 

Тому я просто закликаю вас проти цього і наступного законів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

12:29:42

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, це спроба просто узурпації і рабства на всіх рівнях. Уявіть собі, закон 3700. Перші 20 людей будуть відомі, які вам будуть подобатися, потім до реєстрації в ЦВК їх всіх познімають із партій і пройде 47-й, 49-й, кого ви ніколи не бачили. Тобто це буде підміна довіри людей. Те саме на місцевих виборах: як тільки хтось зробив не так, як йому сказали, його будуть одразу виключати. Цих людей обирали люди, окрім першого номера, у нас всі списки відкриті.

І останнє. Я півтора місяці тому до пана Березюка звертався з пропозицією або факти надати по голосуванню, коли ви говорили, що знаєте факти, що підкупили 5 депутатів у Верховній Раді, які проголосували за Конституцію, або принести вибачення. На мою думку, необхідно залишати все погане в минулому році, тому півтора місяці пройшло, так фактів і не надали. Тому прошу принести публічні вибачення перед цими депутатами за ту брехню, яку ви сказали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Було озвучено прізвище, репліка. Олег Березюк, будь ласка, було озвучено прізвище.

 

12:30:59

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Вікторе Кривенко! Я ніколи протягом періоду часу, який ви зазначаєте, не висловлювався з приводу, публічно, з приводу будь-яких підкупних чи непідкупних справ у парламенті, що стосуються нашої фракції. Якщо ви про такі знаєте, пане Вікторе, будь ласка, публічно про це заявіть, а гіпотетичні припущення у нас в парламенті про це ходять протягом року, стосуються всіх фракцій. Тому що, будь ласка, якщо ви знаєте, йдіть у Генеральну прокуратуру і додавайте факти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Немає репліки на репліку. Будь ласка, Максим Бурбак.

 

12:31:49

БУРБАК М.Ю.

Шановний головуючий, у фракції "Народного фронту" є дуже потрібна правка, в "Прикінцевих положеннях" прописати, що дія цього закону поширюється виключно на членів партії депутатів місцевих рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року станом на момент реєстрації. І тому у нас є пропозиція, що наша фракція буде підтримувати цей законопроект за основу, сьогодні дати ваше доручення комітету доопрацювати з нашими правками і завтра голосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,   Юрій Віталійович Луценко.

 

12:32:37

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! У нас відбулися місцеві вибори по новому закону. Хочу нагадати всім, що згідно цього закону через рік партійні конференції, які висували цих депутатів, підкреслюю, партійні, від імені кого вони стали депутатами мають уже по діючому закону право позбавити мандата зрадників. Я вас питаю: чому ми вважаємо, що це треба робити через рік? Чому ми вважаємо, що через рік його позбавити мандату нормально, а через місяць ні? Це про формальну логіку, а тепер про конкретику.

 Я також за те, щоби партії несли відповідальність за кандидатів, я також за те, щоб люди свідомо обрали депутатів і несли відповідальність за обраного, але у бідній країні, де, на жаль, депутати продаються, інколи, у країні, де населення толерує, підтримує зрадників і я знаю поіменно це. На жаль, іншого способу як покарати негідників нема. Якщо депутат, якого з сільради від БПП прийшов і захотів вкрасти гектар землі, його треба покарати негайно, негайно, а не через рік, два чи п'ять. І я сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка,  Юрій Віталійович.

 

12:32:46

ЛУЦЕНКО Ю.В. І той, хто працює у фракції БПП знає, у нас немає жодних обов'язкових голосувань, у нас демократія. Але зрадництво має бути караним, в цій країні депутат є слугою народу і партія, яка його висунула. Він має відповідати за свої вчинки перед людьми і перед партійними організаціями, які його висували. Не подобається? Не балотуйтеся від такої партії!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  фракції, які не брали в обговоренні, групи, Володимир Михайлович Литвин.

 

12:34:28

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Очевидно треба на цей закон подивитися і під іншим кутом зору, точніше, проектом закону. Очевидно, є потреба захистити депутата від тиску, який він відчуває, особливо якщо він не належить до провладної коаліції.

Ви прекрасно розумієте, що на місцевому рівні депутати переважно - це бюджетники. І коли їх викликає районний або міський начальник і говорить: "Якщо ти не будеш підтримувати те, що я говорю, ти обов'язково будеш звільнений з роботи".

Тому пропозиція така в цьому плані. Очевидно, треба більш глибше підійти до цього законопроекту, вивчити всі аспекти цієї проблеми, можливо, його розглянути і прийняти за основу, для того щоб ми мали можливість, щоб люди на місцях працювали вільно, не відчуваючи під собою тиск. Я кажу, знаючи це безпосередньо зі звернень депутатів, які про це говорять. Тому я думаю, що це хід в правильному напрямку, але треба пропрацювати всі деталі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Леонід Ємець.

 

12:35:44

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Леонід Ємець, фракція "Народний фронт", мажоритарний депутат, місто Київ.

Юрій Віталійович, насправді для українців не секрет, що іноді продаються не лише депутати, а й цілі партії. І іноді буває так, що депутат на місці залишається єдиним чесним з усього того представництва, яке туди надіслало.

В цьому законі пропонується що? Дивіться, що пропонується, замінити  як: що "виключити депутата, якщо його діяльність протирічить його передвиборній програмі" поміняти на те, що "його діяльність протирічить положенням, закріпленим в статуті партії". Тобто депутат йшов з одним – і поміняв свою думку. Це правильно, його виключати. А пропонується, що: помінялась позиція партії, а те, з чим йшов депутат, залишилося, але його все рівно виключати. Я вам скажу так, в ХХІ сторіччі в європейській державі повертати рабство недопустимо.

Тому партійну дисципліну потрібно впроваджувати. Це правда, є проблеми з цим. І я вважаю, що варто над цим працювати, але в цілому приймати цей закон в такому вигляді, який пропонується, сьогодні неможливо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, в чому тут є проблема. Ні, тут є питання в  чому? Юрій Віталійович у нас один.

Юрій Віталійович, репліка.

 

12:37:07

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Враховуючи, що до мене звертався шановний народний депутат, розповідаючи жахливу історію про продажу цілої партії, відповім. Якщо ви знаєте, яка партія продається, не балотуйтесь від такої партії в депутати. Якщо вам відомі такі…  Якщо у вас це сталося, шановний, покладіть мандат і геть ідіть із партії, яка продалася. Але не заважайте партії чистити зрадників.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так… у нас… У нас Мустафа Найєм.

 

12:37:43

НАЙЄМ М.

Шановні колеги, я хочу звернутися, в першу чергу, до наших колег депутатів. Давайте тоді встановимо також відповідальність  за те, що в нас продаються не тільки  депутати, а місця в списках. Чи готові партійні лідери, керівники партій, ісполкомів нести кримінальну відповідальність за те, що продаються місця? Якщо людина зрадила, якщо людина взяла гроші, давайте посадимо його в тюрму. Але робити партійну диктатуру  тих людей, які самі продають місця, це неправильно. Якщо людина відстоює свої інтереси в партіях…

Ми 10 років поза парламентом вимагали, щоб була демократія. Ми зараз вимагаємо відкриті списки, але тут же встановлюємо диктатуру партійних лідерів. Це неправильно, не голосуйте, будь ласка,  за цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дунаєв. І завершуємо.  Будь ласка,  нехай народні депутати…

 

12:38:34

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемые коллеги! Конституцией гарантируется местное самоуправление. Данным законопроектом мы  просто уничтожаем  местное самоуправление.

Представьте себе ситуацию, когда в местном самоуправлении есть даже большинство правящей коалиции и, к примеру, руководителю политической силы принято решение отозвать депутатов. Что тогда получается? Дисбаланс. И тогда практически  мы останавливаем работу местного самоуправления. И идут опять очередные выборы, опять идет трата денег из бюджета – государственного и местного.

Прежде всего, наводите порядок на местах, когда работаете и принимаете решения, выдвигая депутатов от своих политических сил.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ПАРУБІЙ А.В. Юлія Володимирівна, подивіться чи карточка є. А! Все! Будь ласка, говоріть. Будь ласка.

 

12:39:43

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Чесно кажучи іноді дивує невігластво. По-перше, на місцевих виборах не було списків і не було чого і кому продавати. Як мінімум народні депутати точно мусять це знати.

По-друге, сьогоднішній Закон "Про вибори" чітко передбачає відклик депутатів за ініціативою народу лише через рік. А де логіка? Чому через рік можна, а зараз не можна?

По-третє, політична відповідальність відрізняється докорінно від кримінальної відповідальності. Кримінальна відповідальність, якщо є підстави, будь ласка. Але політична відповідальність, коли, наприклад, в фракції частина людей почне голосувати за підтримку сепаратиського руху, то це чисто політична відповідальність. І партія не може не звільняти тих людей, які ідуть проти здорового глузду, проти програми партії. Міністра можна звільнити, Президента можна прибрати через імпічмент…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершуйте.

 

12:40:53

ТИМОШЕНКО Ю.В. Можна зробити все, що потрібно для того, щоби прибрати не ефективного менеджера або представника. А партія – заручник на 5 років людини, яка може піти проти здорового глузду. Існує суб'єктивний фактор треба це враховувати. Політичну відповідальність перед народом несе партія, а не окремий депутат.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хвилина заключна. Автор – Олег Ляшко. І переходимо до голосування.

Шановні колеги, прошу всіх зайняти свої місця для голосування.

 

12:41:25

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати!  Логіка запропонованого вам закону дуже проста. Кандидат балотувався від партії. Після того, як кандидат став депутатом, починає діяти всупереч інтересам виборців, всупереч інтересам партії. Ми його виключили з партії, але ми не можемо позбавити його мандату. І виходить так, що його, кажуть, у Кривому Розі, Шаповалова (депутат від Радикальної партії Олега Ляшка), а ця проститутка служе Вілкулу. Розумієте чи ні? То як вона може бути від Радикальної партії     Олега Ляшка?

Тому дайте нам можливість вигнати цих зрадників, щоб прийшли нормальні депутати, які будуть відстоювати інтереси громади, а не інтереси тих, кому вони продались.

Тому я прошу вас підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! В мене є пропозиція. Давайте ми зараз сконцентруємося на голосуванні. Я поставлю на голосування його за основу з пропозицією Максима Бурбака – за основу – і це буде сигнальне голосування. Якщо ми не наберемо необхідної кількості голосів, продовжимо консультації. Добре? Будь ласка, готуємося до голосування.

Я до речі, пропоную сьогодні працювати до кінця дня. Ну, до комітетів, до 3-х годин.

Так голосуємо, колеги, за основу проект Закону, реєстраційний номер 3693 з поправкою Максима Бурбака. Сигнальне голосування. Прошу. Голосуємо.

 

12:43:45

За-184

Не набрали необхідної кількості голосів. Я пропоную продовжити консультації на цю тему. Закон є обговорений, і ми тоді зможемо його розглянути навіть і завтра, як вже обговорений законопроект. Він не проголосований, а проговорений. Дякую.

Шановні колеги! Йдемо далі. Дякую. Колеги! Йдемо далі.

1848 – проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" з пропозиціями Президента України – для повторного розгляду  з пропозиціями Президента України.  Доповідає Степан  Іванович Кубів, представник Президента у Верховній Раді. Будь ласка,  Степан Іванович.

 

12:45:10

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, шановні колеги, прийнятий Верховною Радою  України  3 лютого 15-го року Закон  "Про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" (за номером 1848) не може бути підписаний Президентом України з наступних  причин.

Зазначеним законом передбачається запровадження у структурі  Національної гвардії України танкових військових частин підрозділів. Танкові  війська – це рід сухопутних військ, які відповідно до статті  3 Закону "Про Збройні Сили України" є видом Збройних Сил України. Танкові підрозділи володіють великою вогнепальною потужністю та ударною силою. Вони призначені для подолання оборони  противника, зриву його наступу та ведення протитанкової боротьби. На думку  глави держави, запровадження таких військових частин у структурі Національної гвардії не відповідає визначеним у Законі України  "Про Національну гвардію України" призначенню та завдання Національної гвардії. Це пов'язано з тим, що відповідний закон  визначає Національну гвардію як військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи  Міністерства внутрішніх справ України  і проводить бойові дії проти збройної  агресії  та наступальних операцій виключно разом із  Збройними Силами України.  Зважаючи на викладене, Президент України пропонує утриматися від формування в складі Національної гвардії танкових військових частин та в абзаці  другому підпункту два пункту 1  закону, що надійшов на підпис слово "танкових" виключити.

Також зазначеним законом встановлено, що призначення на посаду, звільнення з посади Командувача Національної гвардії України здійснюється Президентом України за поданням міністра внутрішніх справ України. Вказані положення Глава держави вважає такими, що не відповідають Конституції України.

Так відповідно до статті 106 основного закону Президент України призначає на посади та звільняє з посади вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань. Здійснює керівництво у сферах національної безпеки та оборони держави. При цьому Конституція України не обумовлює реалізацію визначених повноважень наявністю того чи іншого подання як це передбачено законом, що надійшло на підпис.

З огляду на зазначене, Президент України пропонує положення частини другої статті 7 Закону України "Про Національну гвардію України" викласти в такій редакції: "Командувач Національної гвардії України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України". Прошу підтримати пропозиції Президента. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Дякую.

Будь ласка, від комітету Паламарчук Микола.

 

12:49:12

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий. шановні народні депутати України! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 18 березня розглянуто пропозицію Президента щодо Закону України про внесення змін в Національну гвардію, який був прийнятий Верховною Радою 3 лютого 2015 року. Закон не був підписаний Президентом України та повернутий до Верховної Ради з наступними пропозиціями.

Перша пропозиція. Президент України пропонує утриматись від створення у складі Національної гвардії України танкових військ, частин, підрозділів, в тому числі абзаці другому підпункту другому один закону, що надійшов на підпис, вважає за необхідне слово "танкових" виключити.

Розглянувши зазначену пропозицію, народні депутати України, члени комітету їх підтримали. Водночас було зазначено, що в Національній гвардії вже фактично створені танкові частини, що укомплектовані значною кількістю танків і вже успішно виконують бойові завдання в зоні АТО. І тому було б доцільно заборонити створення нових танкових військових підрозділів.

Друге. Президент України пропонує частину другу статті 7  виключити в такій редакції: "Командувач в Національній гвардії України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України". Така пропозиція дозволить привести у відповідність до Конституції України порядок призначення на посаду та звільнення з посади командувача Національної гвардії України, що має здійснюватись Президентом України.

На думку членів колегії, аргументи Президента є слушними, тому  комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України врахувати пропозиції Президента до Закону про внесення змін до Закону України "Про Національну гвардію України" та прийняття повторно зазначений закон в цілому згідно з остаточною його редакцією у порівняльній таблиці з урахуванням пропозицій Президента.

Комітет підтримує, прошу підтримати дану пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, запитання є до співдоповідача? Є запитання, да? Будь ласка, 3 хвилини на запитання до співдоповідача. Тільки запитання, 3 хвилини. Процедура особлива. Немає виступів.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз наголошую: в даній процедурі немає виступів, є тільки запитання. Тому, якщо є запитання в залі, я дуже прошу, 3 хвилини на запитання, щоб ви формулювали власне запитання.

Від  "Блоку Петра Порошенка" – Рибак Іван Петрович.

 

12:52:21

РИБАК І.П.

202-й виборчий  округ,  Чернівецька область, Рибак  Іван Петрович. Шановний Степане Івановичу! Скажіть,  будь ласка, чи правильно ми вас зрозуміли, що Президент пропонує врегулювати норму, відповідну норму, відповідно до чинного Закону про Національну гвардію.

 

12:52:44

КУБІВ С.І.

Пропозиція Президента обумовлена чинним законодавством і Конституцією  України.

І друге. Згідно  завдань Національної гвардії, участь  танкових, або іншої важкої зброї - непотрібна для функціоналу.

І третє. Президент вніс відповідні дві пропозиції, які були озвучені мною для врегулювання, відповідно з Конституцією України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Кишкар.  Включіть мікрофон.

 

12:53:11

КИШКАР П.М.

Шановні колеги! Я поясню і Степану Івановичу, і самому собі, чому така плутаниця виникає, і чому, власне, перший раз ми не проголосували цей закон. Суто з формальної точки зору із-за одної розбіжності – порядку призначення і звільнення  керівника Національної гвардії  України. А тому,  що нема керівних документів. Тому, що не має Закону України про національну безпеку України. Тому, що немає стратегічних  документів планування використання Національної гвардії. І тому не знаємо, де ми будемо використовувати: чи то потрібні ці танкові підрозділи, чи непотрібні.  От тому, виникають такі  незрозумілі питання.

У нас немає до цих пір ні керівних документів щодо державної програми розвитку воєнної організації держави, а тому ми не знаємо де місце  Національної гвардії. І тому ми змушені приймати наперед цей закон. Дякую.

 

12:54:14

КУБІВ С.І.

Дійсно, ваше зауваження, чи пропозиція має право на існування.

Але Президент України, який є гарантом Конституції, абсолютно врахував позицію чинної Конституції, статтю номер 106.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Бондар Михайло Леонтійович, боєць Національної гвардії, будь ласка.

 

12:54:38

БОНДАР М.Л.

Дякую. Ви знаєте, я хочу як боєць Національної гвардії сказати чи нагадати, що якраз батальйон Кульчицького, Національна гвардія першими, хто пішли і стали на передовій. І коли нам не хватало бронетехніки, якраз танків, машин, тому і гинули наші хлопці, що не було броні поряд. І ми пропонували на час проведення бойових дій якраз забезпечити підрозділи Національної гвардії тяжкою артилерією. Пізніше, якщо ви будете вважати за потрібно вилучити її, ми можемо внести це в зал і проголосувати. А зараз я вимагаю підтримки нашим хлопцям і щоб вони мали якраз цю техніку.

Дякую.

 

12:55:28

КУБІВ С.І.

Я, перш за все, хочу сказати, що генерал Кульчицький дійсно герой України, який віддав найцінніше – це життя. Представники Національної гвардії на початок проведення захисту нашої держави і кордонів жертовністю передавали це найцінніше. Але є Закон "Про Національну гвардію України" і є відповідно регламентуючі закони про Збройні Сили, де чітко розмежовано функціонал по даному питанню. Президент України разом з вами, шановні колеги, в залі, які приймали участь, зробили багато на протязі року щодо розбудови, а реально – побудови Збройних Сил України, в тому числі і Національної гвардії України. Ніхто героїзму не забирає, але ми говоримо сьогодні про Конституцію і про два закони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Мельничук, "Воля народу".

 

12:56:34

МЕЛЬНИЧУК С.П.

"Воля народу" буде підтримувати дану пропозицію. Але є ще запитання, що в цьому законі включені ще артилерійські частини. Тому наряду з танковими частинами, треба прибрати, на нашу думку, ще і артилерійські частини. Тому що відповідно до цього потрібно буде створювати ще і учбові заклади, які будуть навчати і забезпечення. Наскільки відомо, самі Збройні Сили не забезпечені артилерією, мінометами і тяжкою артилерією. Це давати ще Національній гвардії, яка є внутрішніми військами, яка надалі, не дай Бог, може використати це проти власного народу. Я думаю, що це не правильно.

 

12:57:30

КУБІВ С.І.

Глава держави, дякую за запитання, глава держави керувався чітко  Законом "Про Збройні Сили України" і Законом "Про Національну гвардію України". І використовували питання наступальної техніки, яка забрана згідно функціоналу, який описано в двох законах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Юрій Тимошенко, "Народний фронт".

 

12:57:51

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Пане Кубів! У мене питання особисто до вас, при всій повазі до вас, скажіть мені, будь ласка, а вам коли не будь доводилось сидіти в окопі з ржавим автоматом і слухати, як на вас здалеку наїжджають танки. І рахувати хвилини скільки вам залишилось жити? А, якщо не доводилось, то не вам судити про те, потрібні на фронті танки чи не потрібні. В такому разі, пробачте, ваша думка для фронтовиків важить не більше, ніж думка балерини щодо домогосподарки. Майте совість, завтра ситуація може змінитися, будь-якої хвилини і що буде робити та Національна гвардія без танків, без підтримки? Були б танки з самого початку, то половина полеглих, а може більше, давно були б живими, а не загиблими.

І я прошу всіх в цьому залі, не підтримувати ці поправки, а голосувати за той закон, який був заветований Президентом, ото було краще для всіх!

 

12:59:00

КУБІВ С.І.

Ви знаєте, ви маєте право теж на дане твердження, я відповім на це питання дуже просто: а сильно, від душі, ще до того, що відбувалося на сході, я разом із побратимами, в тому числі, які потім були в Нацгвардії генерала Кульчицького, "Чорної сотні", з хлопцями Небесної Сотні я був і бачив смерть, і я не буду коментувати далі ваше тлумачення. Ви маєте право, ви – герой. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олег Медуниця передає слово Андрію Антонищаку. Будь ласка, включіть мікрофон Андрія Антонищака.

 

12:59:42

АНТОНИЩАК А.Ф.

Шановне товариство, прошу хвилинку уваги! Звертаюся до вас як ваш колега, як підполковник Національної гвардії України. Рік часу під час війни Національна гвардія не має командуючого. Рік часу ми просимо: призначте, будь ласка, командуючого. Проголосуйте, будь ласка, за законопроект.

Національна гвардія утворювалася 13 березня 2014 року. Під час утворення ми не ділили на "Народний фронт", на інші, утворювали Національну гвардію Парубій, Аваков, Пашинський, я, ще декілька сотників Самооборони Майдану.

Я прошу, я звертаюся до "Опозиційного блоку", до позафракційних, до побратимів з коаліції: будь ласка, згуртуйтесь, в нас зараз немає політичних амбіцій, в нас зараз є Національна гвардія України. Згадайте за тих чотирьох чоловік, тих чотирьох юних пацанів, які загинули, захищаючи нас, наш парламент. Вони не питалися, хто тут сидить: опозиційники, позафракційники чи коаліція. І ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

13:00:54

АНТОНИЩАК А.Ф. Вам не соромно буде дивитися в очі вашим виборцям? Тому що завдяки Національній гвардії, яка спасла від голодної смерті мешканців Вуглегірська, мешканців Дебальцевого… Величезне прохання: прошу підтримати поправки Президента. Дякую.

 

13:01:28

КУБІВ С.І.

Я хочу подякувати пану Андрію.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, ви знаєте, що розгляд питань з пропозиціями Президента має особливу процедуру, і виступи не передбачені. Запитання були задані в рамках визначеного регламентом часу.

Я прошу зайняти свої місця всіх колег народних депутатів. І переходимо до голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, поки збираються депутати, займають робочі місця, хочу вам сказати. Справді, свого часу ми підтримали цей законопроект всі гуртом в залі, виникли певні протиріччя в управлінні. Але хочу сказати, зараз є в парламенті, ми щойно говорили з міністром, законопроект, який вже врегульовує всі ті непорозуміння, які згідно реформ загальних МВС врегульовує всі протиріччя, які були з тим законопроектом обумовлені, і тому повинні розуміти, що  конфліктні моменти зняті, і законопроект, який врегульовує всі ці нюанси, він вже є у нас в Верховній Раді,  ми зможемо будь-якого дня його голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, займайте  свої місця. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, будь ласка, хвилину, і будемо голосувати.

 

13:02:31

АВАКОВ А.Б.

Шановні друзі! Ми узгодили з Президентом новий проект цього закону, який вже узгоджений і поданий зараз в Верховну Раду для розгляду в комітетах і в залі, який узгоджує всі ті конфлікти, які зараз обговорювалися в залі. Тому я вважаю, було б правильним, якщо б цей… ці пропозиції і цей закон, який зараз розглядається, ми оставили в історії, а согласований законопроект буде внесений в зал сьогодні чи завтра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, по процедурі я маю поставити на голосування (так процедура виписана) щодо прийняти його в цілому з урахуванням всіх пропозицій Президента. І далі я маю поставити на голосування  пропозицію щодо подолання вето  в 300 голосів. Так передбачає процедура. Готові голосувати?

Будь ласка,  пропозиція: прийняти в цілому даний законопроект з урахуванням всіх пропозицій Президента. Прошу голосувати. 

 

13:03:50

За-169

169, не набрала необхідної кількості голосів.

І наступна пропозиція – подолати вето Президента, яка має набрати 300  голосів. Теж  прошу ставити на голосування.

 

13:04:16

За-52

Теж не набрала необхідної кількості голосів. Закон вважається відхиленим. І відкривається шлях до розгляду нового законопроекту, який відповідно врегульовує всі ті питання, які були.

Дякую.

Олег Валерійович, у мене є пропозиція. Я зараз з вами, керівниками фракцій, вийду на консультації, хай люди працюють далі. Що ж ми будемо зупиняти на півгодини всю Раду?

Будь ласка, щоб я не оголошував перерву. Просто є заява Олега Валерійовича на перерву. Я готовий провести усі консультації. Андрій… Да, дві фракції. А Андрій Володимирович буде проводити голосування.

Колеги, послухайте. Дуже важливе питання. Дивіться. Це питання… Я прошу всіх підтримати і дати відповідні доручення. 3303, це пенсіонери внутрішніх справ. Виходить так, що ми, коли приймали Закон "Про Національну поліцію", ті, хто сумлінно працював ми просто викинули поза межами, взагалі, цього закону. Тому є пропозиція прийняти в цілому цей проект закону, 3303. Ви чуєте? (Шум у залі) Як "не голосую"? Я виходжу зараз з вами. 

Ну, це ж пенсіонери. Ну, нащо ж… Це ж дискримінація, якщо…(Шум у залі)

Колеги! 3303, це Закон України, проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей".

Колеги! 3303, голосуємо? Підтримуємо? Ну, я тоді прошу, щоб ми його зараз просто не завалили цей закон. Будь ласка, всі займайте свої місця. 3303. Сигнальне голосування за основу та в цілому.

І я зразу виходжу після цього закону на консультації, а Андрій Володимирович веде.

Прошу всіх підтримати. 3303. Сигнальне голосування за основу  і в цілому. Прошу підтримати. Це встановлення соціальної справедливості, яку ми з вами і упустили. Голосуємо! Сигнальне! 3303 – за основу і в цілому. Всіх прошу підтримати.

Голосуємо! Сигнальне голосування.

 

13:07:09

За-268

Є голоси. Дякую.

За основу і в цілому 3303, прошу голосувати, прошу підтримати. 3303 за основу і в цілому. Голосуємо. Прошу всіх підтримати.

 

13:07:28

За-279

Закон ухвалено.

Як я й обіцяв, передаю ведення першому віце-спікеру і запрошую, Юрій Віталійович, керівників фракцій і груп, прошу на 3 поверх, на нараду, по одній людині.

Колеги! Ще один закон, 3225 – це Національна поліція, там, де ми виключили з вами…

А! Це з пропозиціями Президента? Може зразу голосувати з пропозиціями Президента?

Будь ласка, колеги! 3225. Степан Кубів.

 

13:08:20

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію" за номером 3225.

Пунктом 3 розділу ІІ "Прикінцеві" та "Перехідні положення" даного закону передбачено, що у вищих навчальних закладах, які належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України дозволяється вводити посади, що заміщуються військовослужбовцями, поліцейськими чи особами навчальницького складу служби цивільного захисту. При цьому перелік зазначених посад і порядок їх заміщення затверджується Міністерством внутрішніх справ України.

Однак, віднесення до компетенції Міністерства внутрішніх справ України затвердження переліку посад, що підлягають заміщенню військовослужбовцями, обмежує повноваження Глави держави як Верховного головнокомандувача  Збройних Сил України, який здійснює керівництво у сферах національної безпеки і оборони держави та на якого покладено затвердження переліку посад, що заміщується військовослужбовцями Збройних Сил України  та інших військових формувань.

Також    вище вказане положення закону  не узгоджується із Законом України   "Про Національну поліцію", яким встановлено, що перелік посад, які можуть бути заміщені поліцейськими  в державних органах, установах та організаціях, затверджується Президентом  України. Крім того, законом не врегульовано питання подальшої підготовки  фахівців  для потреба  Національної поліції вищими навчальними закладами і специфічними умовами навчання, що  належать до сфери управління Міністерства внутрішніх справ України та на які здійснювали  підготовку фахівців за державними замовленнями для потреб міліції.

Пунктом 2… Пунктом  10 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону, що надійшов на підпис,  встановлюється, що  оперативно-розшукові справи, заведені органами  внутрішніх справ  до  6 листопада 2015 року,  підлягають закриттю. При в цьому у вказаному законі  не передбачено ні порядку, ні суб'єктів, які будуть уповноважені  приймати відповідні рішення. Таким підхід  щодо закриття оперативно-розшукових справ  не відповідає Закону України  "Про оперативно-розшукову діяльність", яким встановлюється вичерпний перелік умов та випадків, коли оперативно-розшукові справи підлягають закриттю.  За таких обставин дії посадових осіб Національної поліції України, які  закриватимуть відповідні справи, можуть бути кваліфіковані як правопорушення, передбачене статтею 365 "Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів" Кримінального кодексу України.

Враховуючи вищенаведене, Президент України повернув до Верховної Ради вищий закон із своїми мотивованими, сформульованими пропозиціями. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується від Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Паламарчук Микола Петрович. А потім відповіді-питання. Увага! Виступів немає в процедурі, є тільки запитання. Будь ласка, Паламарчук.

 

13:12:16

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий, шановні колеги, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 10 грудня 2015 року розглянув пропозиції Президента до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію".

Президент України вніс дві пропозиції, а саме до пунктів 3 та пункту 10 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію" прийнятого Верховною Радою України 10 липня 2015 року.

Президент України вважає, що окремі положення закону, зокрема, що відносяться до компетенції міністра внутрішніх справ України затверджений в переліку посад, що підлягають заміщенню, військовослужбовці обмежують конституційні повноваження Глави держави та не узгоджують з Законом про Національну поліцію.

Крім того, Президент України звернув увагу на те, що відповідно до пункту 10 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" всі оперативно-розшукові справи заведені органами внутрішніх справ до 6 листопада 2015 року підлягають закриттю.

Такий підхід не відповідає Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність", яким встановлено вичерпний перелік умов та випадків, коли оперативно-розшукові справи закриваються, статтею 9.2. З таких обставин посадові особи Національної поліції України, які закриють відповідні справи,  перевищують свої службові повноваження, що може бути кваліфіковано як правопорушення, передбачено статтею 365 "Перевищення влади або своїх повноважень працівником правоохоронного органу" Кримінального кодексу України.

Проаналізувавши пропозиції Президента України, члени комітету зазначили, що вони є слушними, та ухвалили рішення: рекомендувати Верховній Раді України підтримати пропозицію Президента України до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національну поліцію" та прийняти закон в цілому. Прошу підтримати.

 

13:14:16

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, тепер я прошу підготуватись до запису на запитання, якщо є запитання. Прошу… Немає запитань? Можемо голосувати? 

Шановні колеги, тоді я прошу всіх зайти в зал, зайняти свої робочі місця, підготуватись до голосування. А поки депутати заходять, я прошу включити мікрофон для міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб він висловив свою позицію.

Будь  ласка, Арсен Аваков. Будь ласка, хвилину, позиція МВС.

 

13:14:44

АВАКОВ А.Б.

Шановні друзі, цей законодавчий акт дуже великий. Але ми там найшли дві помилки, які виправили разом з комітетом, міністерством. І тому підтримуємо пропозицію Президента, прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, отже, ми маємо спільну влагоджену позицію і комітету і МВС, і Президента, які пропонують, щоб ми прийняли в цілому цей закон з урахуванням пропозицій Президента України. Це є спільна злагоджена позиція. І я прошу просто, щоб ми були уважними, ще раз прошу депутатів зайняти робочі місця, підготуватись до голосування. Я спочатку поставлю сигнальне голосування. І я ставлю… Сигнальне голосування цьому не зашкодить. Сигнальне голосування по пропозиції прийняти в цілому з урахуванням пропозицій Президента України Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у зв'язку з прийняттям  Закону України "Про Національну поліцію".  Сигнальне голосування, прошу взяти участь в голосуванні, прошу підтримати. Шановні колеги, голосуємо, будь ласка.

 

13:16:07

За-223

Шановні колеги, прошу уважніше. Я бачу, що не всі встигли. Прошу ще раз зайняти робочі місця, зараз ми вже будемо голосувати не сигнальне, а базове голосування. Готові, колеги, всі зайшли в зал?

Отже, я ставлю на голосування пропозицію прийняти в цілому з урахуванням пропозицій Президента України  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" у зв'язку з прийняттям  Закону України "Про Національну поліцію" з пропозиціями Президента України, номер 3225. Прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати, будь ласка, голосуємо.

 

13:17:02

За-237

Рішення прийнято. 

Вітаю з прийняттям рішення і міністра МВС, і  комітет за підготовку даного рішення. Дякую вам.

Шановні колеги, тепер   ми маємо  блок питань "для  прийняття рішень з обговорених питань". Чи ми готові до голосування? Так, давайте нехай вернеться Голова, а потім ми будемо всі питання розглядати, коли завершаться остаточно консультації "для прийняття рішень з обговорюваних  питань".

А зараз, ми тоді перейдемо до…          

Шановні колеги, є пропозиція, поки Погоджувальна рада підійде, у нас є питання, яке стоїть наступним у порядку денному, не стосується бюджетного процесу, але питання, яке об'єднає весь зал. Це є друге читання, проект Закону про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод. На цей проект японці дають кошти і давайте ми зараз його швиденько розглянемо, і приймемо, а потім перейдемо вже до питань бюджетних, які фактично по них всіх вже є загальне, спільне узгодження, ми зможемо перейти до голосування.

Чи є згода, шановні колеги? Чи є в залі Ніна Петрівна? Є, так. Ніна Петрівна, готові доповісти по цьому законопроекту? Так. Це питання об'єднує весь зал, давайте ми його швидко, коротко розглянемо і приймемо по ньому рішення, воно важливе буде, є.

Я запрошую до доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну, будь ласка.

 

13:21:40

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, справді, хочу сказати, що ми в комітеті надто багато працювали над цими законопроектами і до другого читання прибрали і встановили саме ті норми, які допоможуть зреалізувати програму проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод. Всього при підготовці законопроекту до розгляду у другому читанні надійшло 9 пропозицій,  з яких 6 – враховано, 2 – враховано частково, 1 – відхилена.

За результатами розгляду законопроекту на своєму засіданні комітет прийняв рішення, рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований законопроект в комітеті, проекту Закону України про внесення  змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та  перехідні положення" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у другому читанні та в цілому, прийняти закон як Закон України. Прошу підтримати. А зараз можемо перейти до поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. З тих поправок, які були подані, фактично відхилена є одна поправка – це поправка номер 6 народного депутата Левченка. Чи наполягає пан Юрій на виступі? Ні, не наполягає.

Таким чином, колеги, всі інші поправки є враховані і можемо сказати, що законопроект є повністю узгоджений, підтриманий комітетом…

 

ЮЖАНІНА Н.П. Абсолютно вірно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  …підтриманий всіма політичними фракціями і є пропозиція перейти до голосування за даний законопроект. Ніна Петрівна підтримується? Ви карточку взяли з собою? Тоді, будь ласка,  займаємо свої робочі місця. Шановні колеги, прошу зайти в зал, приготуватись до голосування. Колеги, ті, що вийшли в кулуари, я прошу повернутися на робочі місця. Прошу приготуватись до голосування. Будь ласка,  колеги заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Отже, шановні колеги,  перше поставлю сигнальне голосування, щоб ми побачили, який в залі є потенціал, ще раз прошу займати робочі місця і я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод, номер 2392а, в другому читанні та в цілому. Сигнальне голосування, шановні колеги. Прошу голосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

13:24:44

За-225

Є підтримка в залі. Те, що не встигли, прошу сконцентруватись, максимально змобілізуватись. Це непроста річ: попасти на зелену кнопку, - і тому потребує максимального зосередження.

І я зараз вже ставлю на сигнальне, а базове голосування проект Закону про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод, номер 2392а, в другому читанні та в цілому. Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати. Голосуємо, шановні колеги.

 

13:25:42

За-266

Вітаю комітет, вітаю авторів з прийнятим законопроектом. Рішення прийнято.

Наступний – на ту ж саму тематику законопроект.  2393а, це на ту ж саму тематику. Прошу залишатися на своїх місцях. Я думаю, ми його так само швидко і ефективно розглянемо. І запрошую до доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну. Будь ласка.

 

13:26:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, до другого читання надійшло 19 поправок народних депутатів України. І робочою групою, яка займалася паралельно питаннями  про внесення змін  до Митного кодексу та до Податкового. Запропоновано 15 поправок врахувати повністю або частково і  тільки 4 – відхилити.

Нагадаю, що  з урахуванням  врахованих поправок народних депутатів  України  у другому читанні і в цілому як закон пропонується прийняти  текст законопроекту, згідно з яким тимчасово на період реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод надаватимуться пільги в оподаткуванні податком на  прибуток та податком на додану вартість японському суб'єкту з реалізації проекту, який безпосередньо здійснюватиме реконструкцію споруд очистки стічних каналізаційних  вод і будівництво  технологічної лінії по обробці та утилізації осадів та пільги з податку на  доходи фізичних осіб та військового збору громадян Японії, які будуть залучені до виконання робіт у процесі реконструкції.

Враховуючи всі зауваження і всі пропозиції, пропозиція комітету – прийняти рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо проекту  модернізації Бортницької станції очистки стічних вод прийняти в другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати. Або переходимо до поправок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас з тих поправок, які є, є лишень дві поправки, які були відхилені. Це поправки народного депутата  Левченка. Чи наполягає він?

Пан Юрій наполягає. На якій? П'ята поправка?  Так, будь ласка,  включіть мікрофон Левченкові.

 

13:28:25

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Справа в тому, що  до законопроекту пропонується включити в пункті 9 підрозділу… розділу ХХ "Перехідні положення": "Суб'єкти, які є учасником договору про спільну діяльність…" І це не вимагається згаданим… це не вимагається, власне кажучи, з  договором з японцями, щоб цих суб'єктів включати до  цих законопроектів.

Якщо їх включити, то  це дасть можливість гіпотетичну створювати додаткові пільги абсолютно непотрібні для резидентів України про… через договір спільної діяльності.

Тому моя поправка якраз пропонувала привести у відповідність законопроект виключно до договору   з японцями, щоб не виходити за рамки договору, не придумувати нічого додаткового, та не створювати можливих не потрібних податкових пільг. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:29:24

ЮЖАНІНА Н.П.

Досить детально розібралися з вашою поправкою. І саме необхідністю створення договорів про спільну діяльність однією зі сторін,  якою є або безпосередньо японський учасник, або компанія, заснована японським учасником, і в такому договорі частка такої сторони має бути більша чим 50 відсотків. І це саме зроблено для того, щоби наших суб'єктів господарської діяльності, українських суб'єктів, залучити до цієї роботи. Але відповідальним за ведення обліку і застосування пільги, пільги саме до робіт, до проекту, буде представник, тобто японська сторона. Тому або поширення пільги або застосування і створення якихось схем, взагалі, неможливе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, ви наполягаєте на голосуванні? Наполягає.

Ставиться на голосування поправка №5 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати.

 

13:30:32

За-121

Рішення не прийняте.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

13:30:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину, Андрій.

Шановні колеги народні депутати! Шановні керівники фракцій! Зараз після завершення цього закону ми перейдемо до голосування законів, які пов'язані з прийняттям бюджету. Тому я прошу зараз всіх народних депутатів України прийти до зали, щоб ми продовжили нашу роботу. У нас ще залишилось не багато часу, але перед тим ми ще розглянемо ще один закон 3693.

Будь ласка, колеги, я прошу всіх прийти до зали і взяти участь у голосуванні.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

13:31:05

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 8 поправка, народний депутат Левченко. Наполягає? Левченко наполягає на 8? Може ви зразу 8 і 9 озвучите? Може ви відразу і 8 і 9 озвучите? Це одна, так?

Будь ласка, Левченко включіть мікрофон.

 

13:31:17

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Так 8 і 9 поправка насправді теж саме. Ну, я  все ж таки хотів би ще раз звернути увагу доповідача. Справа в тому, що таким чином як зараз прописана редакція до другого читання законопроекту, ну і в першому читанні, власне кажучи, було запропоновано. Вона створює певну можливість, назвемо це "дірку" в законодавстві, через яке український суб'єкт, який є частиною договору про спільну діяльність будуть отримувати окремі пільги, власне кажучи, навіть непов'язаними з реалізацією цього законопроекту, реалізацією цього проекту і договору з японцями. І договір з японцями не вимагає давати їм такі, власне кажучи, пільги і не потребують такого самого формулювання.

Тому я все ж таки хотів би попросити, щоб мої поправки врахували. Тому що не опрацювавши належним чином законопроект ви створюєте по суті певну таку, хоча й не велику, але податкову яму.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна, будь ласка, максимально лаконічно.

 

13:32:23

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний колега! Те що ви сказали, абсолютно виключено. Ми напрацьовували норму спільно із Міністерством фінансів, із Державною фіскальною службою і якраз дбали про те,  щоб уникнути любих можливостей. Але без залучення наших українських суб'єктів підприємницької діяльності, тоді ж в чому ж зміст? Ми ж хочемо і своїх залучити до роботи, але звільняються від оподаткування лише роботи пов'язані з даним проектом і за це відповідальною є сторона, відповідальна по спільній діяльності. Зловживань, взагалі не може бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні, пане Юрію? Пане Юрію, наполягаєте?

Будь ласка, хто підтримує поправку номер 8 народного депутата Левченка, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:33:20

За-85

Рішення не прийняте.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення тих поправок, які були подані в комітет і я прошу всіх зайняти робочі місця, і приготуватись до голосування законопроекту в цілому.

Спочатку – сигнальне. Отже, я ставлю сигнальне голосування проекту Закону "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України" (щодо проекту модернізації Бортницької станції очисних стічних вод) (номер 2393а) в другому читанні та в цілому.

Сигнальне голосування. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. Будь ласка.

 

13:34:12

За-266

Дякую. Потенціал високий. Будь ласка.

Отже,  шановні колеги,  голосуємо уже базове голосування. Ставиться на голосування проект  Закону  про внесення змін  до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо  проекту модернізації  Бортницької станції очисних  стічних вод  (№ 2393а) – в другому читанні та в цілому. Будь ласка,  голосуємо, колеги. Прошу взяти участь в голосуванні. Голосуємо.

 

13:34:54

За-272

Рішення  прийняте.  

Вітаю авторів. Вітаю комітет.  Вітаю з прийняттям рішення.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

13:35:03

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Є пропозиція тоді продовжити нашу роботу до вичерпання питань, пов'язаних з прийняттям бюджету, там зараз це буде буквально десяток питань.

Я просив би, колеги, проголосувати продовження нашої роботи до вичерпання цих питань.  Голосуємо.  Це година буде максимум, плюс півгодини, плюс  40 хвилин.  Да, до комітетів, до комітетів, до  3-ої години ми працюємо. Будь ласка, прошу проголосувати і підтримати. Якраз до комітетів, прошу підтримати.

 

13:35:39

За-233

Дякую, колеги.  Працюємо далі. Ну, маємо процедури дотримуватися.

Будь ласка, колеги,  ми щойно провели  ще раз нараду з керівниками  фракцій по 3693. Я запрошую на трибуну Сергія Власенка.  Це було тільки сигнальне голосування  3693. І далі переходимо вже до всіх бюджетних  питань.

 

13:36:08

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги, дійсно, було проведено додаткові консультації з керівниками фракцій і груп  українського парламенту. І було запропоновано запропонувати  Верховній Раді проголосувати цей законопроект  за основу і в цілому, доповнивши його "Перехідними положеннями" наступного змісту. Цю  правку запропонував Максим  Бурбак із "Народного фронту": дія  цього закону поширюється виключно на членів партій, депутатів місцевих рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року станом на момент реєстрації.

Я прошу підтримати цей законопроект за основу і в цілому, і надати комітету право здійснювати техніко-юридичні правки під час підготовки його до підписання Головою Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І це була дуже слушна пропозиція, з якою треба погодитись, я думаю.

Шановні колеги, давайте… Будь ласка, займаємо свої місця. Сигнальне? Сигнальне з цією пропозицією. Будь ласка, займаємо свої місця. Голосуємо. Будь ласка, колеги, сигнальне голосування в другому читанні та в цілому з пропозиціями Сергія Власенка. Готові? Будь ласка, займаємо свої місця, сигнальне голосування. Готові? Голосуємо, сигнальне голосування. Прошу голосувати.

 

13:37:46

За-202

Ну, майже.

Шановні колеги, ще раз. Це закон 3693. Шановні колеги, давайте от ще раз, давайте ще раз… Давайте ще раз, шановні колеги. Будь ласка, колеги, займаємо свої місця. Ігор Насалик, хвилину.

 

13:38:40

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, представляючи цей закон, голова комітету не сказав чи підтримує комітет, чи не підтримує даний законопроект.

І я би хотів, щоб пан Власенко сформулював позицію комітету з приводу цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте проголосуємо. 3693 з пропозицією Сергія Власенка. Дуже слушна пропозиція.

Колеги, будь ласка, займаємо місця. Давайте проголосуємо. Голосуємо. 3693 в другому читанні та в цілому з пропозицією Сергія Власенка, сигнальне голосування, сигнальне. Голосуємо, прошу підтримати. Голосуємо. Голосуємо, прошу підтримати, колеги. Я не менше люблю місцеве самоврядування, ніж всі присутні, але прошу підтримати.

 

13:39:56

За-211

Ну, вже ми майже близькі до цілі. Будь ласка, готуємося до голосування. Ще раз проголосуємо сигнальне і будемо далі визначатися.

Колеги, давайте ще раз проголосуємо. Я думаю, що може бути прийнято це питання. Ще раз, 3693, з поправкою Сергія Власенка. Займаємо свої місця, готуємося до голосування. вже більше стало голосів. Готові? Сигнальне голосування за основу та в цілому з поправкою Сергія Власенка. Давайте, займайте місця. Он депутати ще підходять. 

 

 ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, заходимо в зал. Займаємо місця робочі. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити, що зараз відбувається голосування, щоб усі депутати зайшли в зал, зайняли робочі місця. Будь ласка, колеги, займаємо робочі місця. Не виходимо, а заходимо в зал.

Будь ласка, ще кілька  голосів. Заходимо, заходимо в зал. Так,  будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, колеги, визначаємося: 3693 – за основу і в цілому. Рейтингове сигнальне голосування з поправкою Сергія Власенка. Сигнальне голосування, в другому, за основу і в цілому. Голосуємо.

 

13:42:42

За-202

Добре, колеги, ми ще будемо проводити консультації, ми повернемося, можливо, ще й сьогодні до цього питання.

Ідемо далі. Для прийняття рішень з обговорених питань. Хвилину, це вже все пов'язано з бюджетом, колеги. І я пропоную, так достатньо вже системно працювати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, заходимо в зал, займаємо робочі місця, щоб у нас було результативне голосування. Будь ласка, колеги.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я пропоную продовжити консультації, але тим часом перейти до питань бюджету.

3627, шановні колеги, закон, який був обговорений вчора, за основу і в цілому. Готові голосувати? Сигнальне, зараз подивимось.

Давайте проголосуємо за основу 3693 з поправкою з тим, щоб завтра його остаточно розглянути.

Колеги, є пропозиція в тому, щоб зараз його проголосувати  за основу з метою його остаточного розгляду завтра і прийняття в цілому. Я прошу всіх підтримати таку логіку. Колеги, я прошу всіх підтримати таку логіку. 3693 – за основу з метою її прийняття завтра в цілому. 3693, те, що ми зараз говорили. Нормально.

Колеги, давайте послухайте уважно, займайте свої місця. У нас не так багато часу для роботу залишилось, відповідно до нашого  рішення. Але я прошу всіх консолідуватись, пропозиція наступна, увага, прийняти його зараз з основу з поправкою Сергія Власенка, з метою його остаточного ухвалення завтра і завтра я його поставлю першим.

Колеги, у нас є час провести консультації для того, щоб прийняти узагальнене рішення, у нас є чим займатись. Колеги, така логіка може бути прийнятна? Може така логіка бути прийнятна? (Шум у залі)

Така логіка може бути прийнятна?

Колеги, я пропоную за основу його зараз прийняти з поправкою Сергія Власенка, за основу. А до завтра ми проведемо всі необхідні консультації – і розблокуємо роботу парламенту. Прошу підтримати таку логіку. Займаємо свої місця. Займаємо свої місця!

Але, колеги, якщо ви зараз… Будь ласка, є пропозиція наступна. Зараз підтримати Закон 3693 за основу з пропозицією Сергія Власенка з метою його остаточного прийняття завтра на засіданні. Але до того часу ми проведемо ще додаткові консультації і знайдемо ті формулювання, які всіх задовольнять. Домовились?

З пропозиціями… Розберемося, от повірте, що розберемося, просто треба більше часу. Треба більше часу, щоб провести консультації. Займаємо свої місця!

Сигнальне, я прошу всіх підтримати, за основу. Це сигнальне зараз буде голосування, я прошу всіх підтримати. За основу. За основу. Голосуємо? Будь ласка, це сигнальне, прошу всіх підтримати. Ми будемо мати час для проведення консультацій до завтра. Ми знайдемо якесь рішення, продискутуємо і знайдемо рішення, щоб всі були задоволені. І завтра ми також розглянемо ще 3700, але комітет має бути сьогодні.

Голосуємо, колеги, за основу. Прошу всіх підтримати, і продовжимо роботу над бюджетом. Будь ласка,  за основу. Прошу підтримати за основу. За основу. Голосуєм. Сигнальне голосування. Прошу підтримати. Тільки за основу. Прошу всіх колег підтримати.

 

13:51:51

За-202

202, це сигнальне…

Колеги, за основу і йдем далі. Будь ласка,  давайте ще раз сигнальне – за основу. Сигнальне за основу і продовжимо консультації. Прошу всіх підтримати. За основу сигнальне голосування. Голосуєм. Голосуєм. Всі голосуєм. Прошу підтримати.

 

13:52:51

За-213

Вже краще.  Колеги, я наголошую ще раз, увага, ми голосуємо зараз це питання за основу і проводимо консультації. Якщо ми не знайдемо завтра розуміння, ви ж не будете за нього так же голосувати, це ж не в цілому закон. Я розумію, що є дискусії. До завтра у нас є час на проведення дискусій. Є розуміння? Є. Будь ласка,  давайте ще раз.

 

ПАРУБІЙ А.В. Прошу заходити в зал,  шановні колеги, займати  робочі  місця.

Будь ласка, заходимо в зал. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити, що відбувається голосування. Будь ласка,  заходимо в зал.

Прошу приготуватись до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз будемо голосувати ще раз за основу з метою розгляду завтра. Будь ласка. Давайте сигнальне голосування за основу. Готові? Прошу всіх підтримати цю пропозицію. Прошу всіх підтримати за основу. За основу, прошу голосувати. Голосуємо. За основу, сигнальне голосування. Прошу підтримати.

 

13:54:41

За-219

Ну, майже.

Колеги, а тепер я прошу всіх сконцентруватись ще раз. Ми зараз голосуємо його за основу і проводимо далі консультації.

Конструктивна пропозиція від Олега Ляшка. Хвилина. Тільки конструктивна, бо я виключу мікрофон.  Вже 219 на табло.

 

13:55:00

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги з фракції "Блоку Петра Порошенка" і з інших фракцій: "Народного фронту", "Батьківщини" "Самопомочі",  Радикальної партії і дружні депутати, які підтримують прогресивні закони! В мене є конструктивна пропозиція. Юрій Віталійович Луценко, давайте ми в пакеті проголосуємо разом 3693 і 3700, у пакеті разом за обоє закони. І таким чином, я думаю, що ми консолідуємо і об'єднаємо зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Понятно. Давайте, это была деструктивная пропозиція.

Колеги!   

Ще раз! Сигнальне голосування за основу, 3693. І працюємо далі по бюджетним питанням, і у нас є час до ранку на проведення консультацій.

Я прошу всіх підтримати таку логіку, 3693 за основу. Голосуємо! Все! Голосуємо за основу. За основу! Сигнальне голосування.

Готові? Голосуємо. Голосуємо.

 

13:57:16

За-236

Є. А тепер за основу. Голосуємо. Голосуємо за основу і пішли далі, колеги. Країна чекає.

Голосуємо за основу. За да і разом будемо. Голосуємо за основу. З ранку!  Голосуємо, колеги! За основу.

 

13:57:38

За-227

Все. 227. Прийнято.

Я прошу всіх продовжити консультації, колеги. Дякую.

Пішли далі.

Шановні колеги! Закон 3627 – проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про управління об'єктами державної власності" (щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу).

Колеги! Сигнальне голосування 3627 за основу і в цілому. Готові голосувати? 3627, сигнальне. На місцях, будь ласка, залишайтесь. Давайте швидко голосувати.

Будь ласка, 3627, сигнальне голосування. Керівники фракцій, мобілізуйте фракції. Голосуємо? Голосуємо, колеги! Давайте сигнальне, 3627. Голосуємо за основу і в цілому. Голосуємо. За основу і в цілому.

 

13:58:43

За-187

Добре. Далі йдемо.

3628, сигнальне, за основу. Сигнальне, за основу, 3628.

3628 – за основу, сигнальне  голосування. Да, будемо… я просто зараз сигнально. Це сигнальне  3628.

 

13:59:23

За-159

Шановні колеги,  дивіться, ще раз, ми домовились про те… Увага всім. Заспокоїлись. Ми домовились про те, що ми розглядаємо пакет законів, пов'язаних з прийняттям бюджету. І наскільки  я розумію,  всі усвідомлювали те, що ми  зараз будемо  це голосувати. Тепер  треба  конвертувати   свої слова  у відповідні дії. Тому   я звертаюсь до всіх фракцій і  груп українського парламенту… (Шум у залі)

 Дивіться, логіка буде  наступна: зараз я ставлю цей закон  3628, наприклад в сигнальному  варіанті, він набирає необхідну  кількість голосів; далі виходить  голова комітету і зачитує всі ті положення, які в ньому  ухвалюються; далі буде  ще раз  сигнальне голосування і потім після результату вже буде остаточне голосування. Зрозуміла логіка дій? Щоб я просто визначився з тим, за що готові сьогодні…

3628. Буде доповідати  Людмила Денісова.  Зараз я ставлю на голосування, сигнальне голосування. Це буде означати, що ми переходимо  до його розгляду. 3628. Готові?  Прошу підтримати сигнальним, і тоді ми переходимо до його розгляду.

Будь ласка,  3628 голосуємо, сигнальне.

 

14:01:14

За-147

Будь ласка, колеги, Прем'єр-міністр. Увага! Послухайте, Прем'єр-міністра.

 

14:02:02

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний Володимир Борисович, дорогі мої народні депутати, дозвольте, будь ласка, всього-на-всього дві хвилинки вашої безцінної уваги.

Шановні колеги, ми з вами протягом декількох тижнів спільно працювали над тим, щоб законопроекти, які зараз не набирають голосів були прийняті.

Нагадаю вам про те, що закони, які були внесені урядом спільно з депутатами парламент, спільно з парламентськими комітетами доопрацьовані і тричі на наших зустрічах з керівниками фракцій і керівниками груп узгоджувались.

Хочу ще раз коротко зупинитись на нашій меті з вами. Наша мета, щоб Україна 1 січня отримала новий державний бюджет, в якому на 12 відсотків підвищуються соціальні стандарти, в якому 113 мільярдів гривень фінансування національної безпеки і оборони, в якому є субсидії для громадян країни, в якому є виплата пенсій і заробітних плат. Бюджет, який необхідний для економічної стабільності в державі для утримання валютообмінного курсу і для отримання допомоги від наших міжнародних партнерів.

Додатком до цього закону, в першу чергу є законопроекти, які формують дохідну і витратну частину державного бюджету, про що ми з вами вже ведемо дискусію також протягом двох тижнів. На всі  компроміси, які ви виставляли, уряд пішов, в тому числі і по підтримці сільського господарства, в тому числі і по ставкам акцизного збору, в тому числі і по рентним платежам, в тому числі і по платежам за використання радіочастотного ресурсу. Я можу дуже багато далі перераховувати. Але, дорогі друзі, наша з вами відповідальність – прийняти бюджет. Ми домовились, ми домовились для країни і найшли збалансований підхід. Будь ласка, або ми приймаємо рішення про те, що парламент голосує за те, за що ми домовились, або, якщо цього рішення немає, то це означає, що країна без бюджету, люди без зарплат, пенсіонери без пенсій, фінансово-банківська система під питанням. Грошей нам ніхто не дасть. І ми  поставимо на коліна ту економічну стабільність, яка досягнута за останніх декілька місяців.

Я поважаю вас як кожного члена парламенту. І дуже ціную ту роботу і ту критику, яка справедливо лунала на адресу уряду. Ми приймаємо будь-яку конструктивну критику. Тим більше, зараз уряд дуже популярно критикувати. Але зараз я вас прошу  проявити політичну відповідальність, проголосувати за необхідні закони і не кидати країну до економічного колапсу.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз. Я думаю, що зараз ми маємо в достатньо складних умовах все ж таки забезпечити прийняття необхідних рішень. І тому я пропоную ще раз піти по логіці. У нас є зараз година часу до комітетів, що ми можемо попрацювати в сесійній залі. Тому 3627 Андрій Іванчук доповідає… (Шум у залі)  Розглядали. Розглядали 3627. Ставимо за основу і в цілому ще раз сигнальне голосування 3627. Чекайте, займіть свої місця.

Логіка була наступна: голосуємо сигнальне голосування. Сигнальне голосування голосуємо, і там буде поправка, наприклад, у комітету Денісової. Там по всім речам, що ми домовлялись, вона їх озвучить  з трибуни. А 3627 ми вчора обговорили у варіанті і уряду. Готові? 3627 ми вчора його обговорили. Це проект Закону про внесення змін до Закону України "Про управління об'єктами державної власності" щодо права отримання частини чистого прибутку (доходу) підприємств.

Вчора ми його обговорювали, це питання. Готові голосувати за нього?  Мова йде про те, щоб  не менше 30 відсотків з державних підприємств  прибутку зараховувалось до бюджету  і це повноваження уряду. 

Колеги, дивіться: діти прийшли – наше сьогодення  і наше майбутнє.  Давайте покажемо дітям, як ми голосуємо в 250 голосів. Давайте продемонструємо, як треба голосувати за закони.

Ітак, колеги,  3627.  Шановні колеги, 3627 – сигнальне голосування  в цілому. Голосуємо. Голосуємо. 3627 - сигнальне голосування в цілому.

 

14:08:10

За-200

Немає голосів.

3628.  Людмила Денісова. Є необхідність, щоб зачитала зараз  про всі пільги? Будемо голосувати?

3628. Людмила  Денісова - на трибуну.

 

14:08:36

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні народні депутати, якщо ви пам'ятаєте, то вчора я вам доповідала нову редакцію законопроекту 3628. І ви могли побачити, якщо самі прочитали цей законопроект, що він  відрізняється від того, що    спочатку був внесений.

Я думаю, якщо треба, я ще раз вам розповім про те, які зміни до нього були внесені. Якщо не треба, то на сьогоднішній день є ще домовленість про те, що вносяться ще зміни в цей законопроект 3628, який в редакції комітетом ми вчора розглядали. Що всі пільги, які були перекладені, в тому числі пільговий проїзд та інші, на місцеві бюджети, вони прибираються.

Тобто я прошу під стенограму записати таке, що дати доручення Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, внести до законопроекту техніко-юридичні правки стосовно вилучення із тексту норм щодо надання пільгового проїзду та інших пільг за рішенням органів місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету. Та ще одна техніко-юридична правка, яку теж прошу внести в "Прикінцеві положення" пункт 7, підпункт 5, абзац другий вилучити слова "до 31 грудня 2016 року".

Я вас дуже прошу підтримати це рішення. Там залишаються майже всі видатки, що стосуються культури, майже всі зміни, які пропонував Комітет по освіті. Залишається на весь період навчання, харчування і дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського піклування і з особливими потребами і ще багато деяких речей. Тому я вас дуже прошу, для збалансування бюджету 2016 року прийняти за основу та в цілому даний законопроект в редакції комітету. Там ще один є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Король, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. У вас цей папірець вчора був розданий на ранок.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Значить ви не той читали.

 

14:11:08

КОРОЛЬ В.М.

Дякую.

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, я хочу внести технічну правку наступної редакції: в четвертому абзаці пункту 23 цього законопроекту виключити слова "в період виконання депутатських повноважень", а також слова "цим законом".

Дякую. І прошу підтримати.

 

14:11:46

ДЕНІСОВА Л.Л. В цей закон, який був розданий вчора, дійсно не були внесені правки стосовно пільгового проїзду, тому що тільки що домовились про те, що вони прибираються. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, дивіться, вийшла голова комітету, комітет проводив дуже серйозну системну роботу, майже все було… всі пропозиції депутатів різних фракцій, різних, були враховані і збалансовані. Плюс поправка Віктора Короля, яка теж всіх турбувала і вона  теж є врахована.

Тому я пропоную зараз проголосувати в цілому цей проект закону.  Ітак, шановні колеги! Я тоді поставлю на голосування, сигнальне голосування з техніко-юридичними правками. Співаковський, будь ласка, по ПТУ.

Колеги, на голосування, сигнальне голосування. І прошу підтримати цю позицію.

 

14:12:50

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги! Я хочу сказати, народні депутати не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Готові сигнальне?

 

14:13:05

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Будь ласка, нам роздали цей текст, по тому тексту голосувати не можна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте спробуємо сигнальне голосування в цілому з пропозиціями комітету і Віктора Короля, які були озвучені під стенограму. Готові? Давайте, голосуємо сигнальне голосування.  Голосуємо.

 

14:13:39

За-154

Дякую, шановні колеги, 154 набрало голоси.

Оголошую засідання Верховної Ради України закритим. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку