ЗАСІДАННЯ СОРОК ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 грудня 2015 року, 16 година

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

16:02:36

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги депутати, прошу заходити в зал займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради України прошу повідомити про початок роботи вечірнього засідання. Голів фракцій прошу запрошувати депутатів, прошу заходити в зал і займати місця, будь ласка.

Шановні колеги, я ще раз прошу усіх заходити в зал, займати робочі місця. У нас недостатньо людей для початку нашої роботи. Я прошу заходити в зал. Прошу повідомляти про початок роботи.

Шановні колеги, нас недостатньо в залі для голосування. Я прошу голів фракцій через секретаріати фракцій запросити  депутатів в зал. Секретаріат Верховної Ради ще раз прошу повідомляти про початок  вечірнього засідання Верховної Ради України. Будь ласка.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

16:20:44

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Шановні колеги народні депутати, будь ласка,  займайте свої місця. Ми можемо продовжувати нашу роботу, відповідно до тих рішень, які приймали.

Вітаю вас!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це діти з Донецької області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це діти з Донецької області! Вітаємо вас, шановні діти! (Оплески) От так от зараз, як ви посміхаєтесь, щоб ви так завжди посміхалися. Добра вам і всього самого найкращого! І ми раді, що ви сьогодні в стінах Верховної Ради України.

Шановні колеги, будь ласка, прошу займати свої місця. Ми можемо продовжувати нашу роботу, відповідно до тих рішень, які ми приймали. У роботі Верховної  Ради України бере участь Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк, а також члени Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги, я прошу підготуватися до реєстрації, до реєстрації прошу приготуватися. Будь ласка, прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів України.

 

16:22:11

353 народних депутати зареєстровано в залі Верховної Ради України. Оголошую вечірнє засідання відкритим.

Сьогодні, колеги, 22 грудня, Україна відзначає День дипломата, дипломатичної служби. Я хочу сьогодні, користуючись нагодою, привітати всіх наших дипломатів, всіх тих людей, які… Давайте привітаємо. (Оплески) …які кожного дня сумлінно виконують свої обов'язки в боротьбі за Україну, за демократію, за нашу європейську інтеграцію. Також хочу привітати парламентарів, які віддані цій службі дипломатичній. Хочу всім побажати успіхів на цій, дуже нелегкій, ниві. Вважаю, що в бюджеті 2016 року ми маємо виправити несправедливість по відношенню до української дипломатії, там є питання, які ми маємо ухвалити і вирішити - я думаю, що ми це вирішимо, - щодо збільшення фінансування дипломатичної служби.

І також хочу побажати нам, всім депутатам Верховної Ради України, що б не було, як би не було, але бути дипломатами. І через дипломатичні здібності вирішувати будь-які протиріччя, які можуть виникати серед колективу Верховної Ради України.

Шановні колеги, будь ласка, займаємо свої місця. Олег Валерійович ще дуже правильно підмітив: сьогодні День енергетика. Давайте привітаємо енергетиків з професійним святом. І хочу побажати, колеги, я знову ж таки, як кожне професійна свято, буду відзначати роль парламенту. Я бажаю кожному з нас, з присутніх, тільки позитивної енергетики, особливо у залі Верховної Ради України, чистої, світлої енергії і доброї енергетики. Колеги, займаємо свої місця.

Отже, у нас є два проекти постанов – це постанови про особливий порядок розгляду питань, які пов'язані з бюджетом на 2016 рік. І, наскільки я розумію, у нас є величезне бажання їх підтримати. Правильно я розумію?

Давайте перевіримо готовність нашого голосування.

Приходьте ще. Успіхів.

Колеги, сигнальне голосування. Займаємо свої місця. Це сигнальне голосування за постанову щодо порядку розгляду, сигнальне.

Колеги, давайте ми зараз всі сконцентруємося, проголосуємо для того, щоб ми могли розпочинати розгляд питань порядку денного, пов'язаних з бюджетом.

Будь ласка, давайте сигнальне голосування, 3000-на постанова.

Давайте проголосуємо сигнально. Голосуємо. Перевіримо, скільки у нас є голосів.

 

16:27:30

За-170

Не достатньо поки що народних депутатів у залі Верховної Ради України.

Шановні колеги народні депутати, я все ж таки хочу вас ще раз закликати проголосувати ці 2 постанови, розпочати процес обговорення законів, які пов'язані з прийняттям бюджету на 2016 рік. І далі вже під час обговорення визначати щодо голосування того чи іншого закону.

Ну, будь ласка, колеги, давайте ще раз спробуємо сигнальне голосування. Комітет. Ще у нас іде засідання податкового комітету, там багато народних депутатів. Ну, от, я бачу зараз вже.

Давайте, ще раз сигнальне голосування за процедурну постанову тритисячну. Я прошу всі фракції і групи парламенту, позафракційних взяти участь у голосуванні. Готові? Давайте ще раз, голосуємо, голосуємо сигнальне. Це процедурне, чисто процедурне питання.

 

16:30:49

За-167

Немає необхідно кількості голосів. Шановні колеги народні депутати, ще ідуть комітети, засідання комітетів. І нам потрібно зараз буде ще оголосити перерву, поки не завершиться засідання комітетів і народні депутати не повернуться у зал.

Шановні колеги, тоді ми з вами домовляємося, що буде оголошена перерва на 30 хвилин. О 17-ій годині ми продовжимо нашу роботу. Я просив би нікого не розходитись, о 17-ій годині ми продовжимо нашу роботу. 17 година.  17 година.

Дякую всім. Прошу, будь ласка, запросіть всіх колег до зали на 17-у годину.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, займаємо свої місця і будемо продовжувати нашу роботу.  

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця. Хочу ще раз вас всіх проінформувати, шановні колеги, що нам потрібно ухвалити постанову про особливий порядок розгляду питань і далі перейти до конкретики по кожному законопроекту. І я б хотів, щоб кожен народний депутат усвідомив свою відповідальність за це, бо колективна безвідповідальність не вітається. Тому я просив би всіх зараз зайняти свої місця, підготуватися до голосування, підтримати пропозицію щодо особливого порядку розгляду, це дві постанови і далі ми зможемо рухатися по конкретним питанням.

Що, ми не хочемо зберегти з вами спрощену систему? Хочемо для бізнесу малого. Ми не хочемо з вами вирішити питання, пов'язані із збереженням фінансової децентралізації? Хочемо. Чи ми може проти з вами того, щоб понизити єдиний соціальний внесок на заробітну плату? Не проти, ми теж підтримуємо. Але просто стояти і підтримувати це добре, треба підтримувати логіку дій розгляду і обговорення професійного.

Будь ласка, колеги, займайте свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займайте місця і голосуємо сигнальним голосуванням постанову 3000. Сигнальне голосування, давайте подивимося, що ми… Будь ласка, колеги, давайте: сигнальне голосування, постанова 3000 –  процедурна. Голосуємо.

 

17:15:15

За-198

Ітак, колеги, по фракціям. "Блок Петра Порошенка" – 84,  "Народний фронт" – 67, "Опозиційний блок" – 2,  "Самопоміч" – 0, Радикальна партія Олега Ляшка – 14, "Батьківщина" – 10, Партія "Відродження" – 13, "Воля народу" – 0, позафракційні – 8.

Колеги, я звертаюсь до всіх депутатів всіх фракцій і груп українського парламенту, можете пояснити свою позицію, чому ви не голосуєте за… Колеги!

Будь ласка,  давайте ще раз сигнальне голосування, можливо ситуація зміниться. Голосуємо. Сигнальне голосування, будь ласка, голосуємо.

 

17:16:40

За-212

Набагато краще.

Віктор Михайлович Пинзеник, хвилину, будь ласка.

 

17:16:49

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Шановний Володимире Борисовичу! До обіду ми проголосували рішення  про те, що працюємо до завершення розгляду всіх проектів законів, зв'язаних з бюджетом України. У мене є наступна пропозиція: перелік цих законів  визначений постановою 3000. Ми узгодили, які розглядати не будемо, які доповнимо. Моя пропозиція: один за одним давайте визначатись з процедурою і будемо розглядати законопроекти.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, з огляду на те, що наш пленарний тиждень має 22-25 число, якраз в цих двох постановах і прописано те, яким чином ми маємо з вами діяти для того, щоб підготувати їх до остаточного ухвалення, в  тому числі... А!? В тому числі і по  питаннях самого бюджету. Тому і дуже важливо прийняти це процедурне рішення, воно  відкриває нам  шлях до обговорення. Тому, будь ласка, колеги, давайте…

Слово я надаю Прем'єр-міністру. Я прошу  всіх  займати  свої місця і зараз будемо  голосувати ще раз.  Будь ласка. 

 

17:18:09

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати України! Протягом декількох днів ми активно працюємо з членами  парламенту для того, щоб ухвалити зміни до податкового законодавства, і уряд пішов  на всі домовленості і компроміси, щоб мати результативне голосування. І для того, щоб був прийнятий  Закон України про державний бюджет до кінця поточного року.   

Я звертаюсь до членів парламенту з великим проханням: приступити до  розгляду питань порядку денного. Саме для цього нам необхідно проголосувати проект Постанови щодо особливості розгляду всіх питань порядку денного для прийняття як податкового законодавства, так і бюджету. Тобто нам треба прийняти постанову, щоб почати розгляд цих законопроектів.

Тому, шановні члени парламенту, я прошу підтримати постанову. І давайте пішли постатейно, по законах, щоб  голосувати і приймати необхідні для країни закони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, нам потрібно йти далі  по законах для того, щоби висловити позицію українського парламенту. Просто не розглядати – я не розумію, хто кому робить на зло. Я розумію, що ми в достатньо екстремальних умовах з вами знаходимося, але ці документи очікує країна. І я вважаю, що в кожного з нас має бути відповідний рівень відповідальності за ті рішення, які ми приймаємо. А просто не голосувати – ну, це позиція, мені здається, дуже-дуже слабка і  безвідповідальна.

Шановні колеги, давайте ми ще раз: сигнальне голосування по постанові 3000, це Постанова по процедурі розгляду (3000-П), прошу  підтримати цю постанову і ми переходимо до голосування. Готові? Будь ласка, сигнальне голосування 3000-П, голосуємо.

 

17:20:12

За-227

Колеги. По фракціям. Шановні колеги, давайте попробуємо 3000п відповідно до тієї пропозиції, яку я оголосив. Голосуємо? 3000п, відповідно до пропозиції, яку я оголошував раніше, голосуємо. Прошу підтримати, колеги, всіх, в незалежності від груп і фракцій, 3000-П давайте проголосуємо. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги, 3000-П прошу всіх підтримати.

 

17:20:55

За-206

Зупиніть голосування.

Колеги, ще раз я прошу всіх зайняти свої місця для того, щоб ми могли розпочати нашу роботу. Будь ласка, шановні народні депутати. (Шум у залі) 3000-П – проект Постанови про особливості процедури розгляду законопроектів, що пов'язані із прийняттям проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", заміну саме 3631, заміну саме законопроекту про гральний бізнес і включно 3688 – це точкові зміни до Податкового кодексу. (Шум у залі)

 Я сказав про це. Будь ласка, я ще раз вношу пропозицію в цілому голосувати за даний проект постанови. Готові? Шановні колеги, я прошу, підтримайте процедурне рішення, в незалежності, хто в опозиції, в коаліції. Підтримайте, будь ласка. Я вас прошу, будь ласка, підтримайте. Процедурне рішення. І ми продовжимо роботу. Будь ласка, я прошу підтримати. Голосуємо 3000-П з пропозиціями, які я оголосив. Прошу всіх підтримати, колеги. Там у вас хтось не голосує. Прошу підтримати. Прошу всіх підтримати, колеги, голосуємо. 3000-П. Голосуємо? Будь ласка, прошу підтримати.

 

17:22:47

За-210

(Шум у залі)

Шановні колеги, будь ласка, давайте ще раз, пропозиція: 3000-П… Станьте на свої місця, будь ласка! Будь ласка, прошу, займайте свої місця. Голосуємо 3000-П з пропозиціями. Готові? Готові? Голосуємо, голосуємо. 3000-П з пропозиціями. Голосуємо, голосуємо. Прошу підтримати. Прошу всіх підтримати.

 

17:24:10

За-218

Ну, вже я бачу, що ситуація змінюється…

Абсолютно.

Будь ласка, колеги, 3000-П з пропозиціями, які я озвучив. На місця, будь ласка, свої. Готові? 3000-П, готові?

Прошу всіх підтримати, шановні колеги. Голосуємо 3000-П з пропозиціями, які я озвучив. Голосуємо? Голосуємо. 3000-П з пропозиціями, голосуємо, голосуємо, 3000-П з пропозиціями, голосуємо, колеги. Прошу всіх підтримати, прошу підтримати, колеги.

 

17:25:07

За-230

230, дякую.

І 3000-П1 в цілому голосуємо, 3000-П1. Це те ж саме, це похідне, голосуємо, 3000-П1, голосуємо. Це те ж саме, це комітетом підготовлено. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Це те ж саме.

 

17:25:32

За-208

Колеги, 3000-П1 – це те ж саме, особливості розгляду самого бюджету. Я прошу це підтримати, це процедурне рішення, будь ласка. 3000-П1 і починаємо розгляд питань порядку денного. Голосуємо, 3000-П1.

Готові? Голосуємо, голосуємо, 3000-П1, голосуємо, голосуємо, прошу підтримати.

 

17:26:07

За-214

Є пропозиція, колеги, у нас залишилося 10 голосів. Я прошу, підтримайте, будь ласка, це процедурне рішення.

Голосуємо, все! Голосуємо, колеги, 3000-П1, голосуємо, голосуємо, голосуємо, 3000-П1, голосуємо і переходимо до розгляду питань порядку денного, обговорення, голосуємо в цілому 3000-П1.

 

17:26:51

За-229

Рішення прийнято.

Дякую, колеги. По фракціям: "Блок Петра Порошенка"– 107, "Народний фронт" – 74, "Опоблок" – 0, "Самопоміч" – 0, Радикальна партія – 14. Дякую за те, що підтримали. "Батьківщина" – 11, "Партія "Відродження" – 17, дякую, що підтримали. І 6 позафракційних.

Колеги, а тепер переходимо до розгляду питань порядку денного. Питання з прийняттям державного бюджету. Шановні колеги, 3627. 3627 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про управління об'єктами державної власності" (щодо права отримання частини чистого доходу (прибутку) (реєстраційний номер 3627). Є пропозиція розглядати його за скороченою процедурою, прошу визначатися. Скорочена процедура, прошу підтримати. Це скорочена процедура.

 

17:28:08

За-180

Ітак, шановні колеги. Будь ласка, доповідає заступник міністра фінансів перший Ігор…

 

17:28:46

УМАНСЬКИЙ І.І.

Доброго дня, шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати, шановні члени уряду. До вашого розгляду представляється проект Закону щодо внесення змін до Закону "Про управління об'єктами державної власності". Яка суть цього законопроекту?

У нас держава на сьогоднішній день – єдиний власник, якому обмежили можливість впливу на дивідендну політику підприємств, що належать відповідно до державної власності. В цьому законі є два обмеження: щодо підприємств унітарних – 15 відсотків, щодо монополістів, там, де 50 і більше мільйонів, тобто великих підприємств,  – максимум дивіденди можуть бути нараховані 30 відсотків.

Ми пропонуємо дати можливість уряду в залежності від фінансового стану підприємств визначати на відповідний плановий період розмір дивідендів і відповідної дивідендної політики по кожному підприємству та прибрати те обмеження, яке є на сьогоднішній день в Законі про управління об'єктами державної власності.

Прошу підтримати і дати можливість уряду визначати дивідендну політику на підприємствах державного сектору. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, співдоповідь. Голова комітету Андрій Іванчук.

 

17:30:14

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Комітет з економічної політики розглянув на своєму засіданні законопроект 3627, внесений Кабінетом Міністрів України, та прийняв рішення рекомендувати прийняти даний законопроект у Верховній Раді за основу та в цілому. Законопроект направлений на управління об'єктами державної власності.

Пропонується ввести розмір відрахування державними унітарними підприємствами в розмірі не менше 30 відсотків від чистого прибутку. В 2016 році це дасть можливість залучити додатково до державного бюджету 5,2 мільярда гривень. Дуже прошу підтримати за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. До речі, під час засідання робочої групи не було жодних заперечень щодо того, щоб його, цей закон, приймати за основу та в цілому. Зараз, будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти".

Народний депутат Віктор Галасюк.

 

17:31:46

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати, безумовно, Україні потрібне ефективне управління державною власністю. Немає жодних питань. Потрібне ефективне управління державними  підприємствами. Але що це значить? Це значить абсолютно чітка, прозора, зрозуміла звітність і це значить диференційований підхід до діяльності кожного підприємства.

Що пропонує   робити уряд цим підприємствам?  Сьогодні забирають 15 відсотків державних підприємств, уряд пропонує забирати мінімум  30 відсотків, тобто менше  30 відсотків це вже не може бути згідно закону. Це є абсолютно необґрунтовано. Адже є такі підприємства, у яких потрібно  забирати можна  і всі  100 відсотків прибутку, адже там немає вже в них  потужностей для того, щоб далі розвиватися,  можна брати повністю з них ці  кошти.  А є такі підприємства, яким потрібно залишати всі 100 відсотків  прибутку для того, щоб вони розвивалися, адже подивіться, яка інвестиційна складова  в бюджеті. Ви подивіться, яке валове нагромадження сьогодні  в Україні, по суті інвестиції в майбутнє.  Сьогодні в Україні уряд  пропонує наступного року, щоб це було менше  10 відсотків, сьогодні  це  12 відсотків. В країнах  європейських, які розвиваються, це понад 20-25 відсотків. В Китаї це  45-46 відсотків. Якщо ми  сьогодні не сіємо, то не буде завтра  з чого збирати врожай. Тому неможна витискати всі останні соки, в тому числі  без розбору, в тому числі з державних  підприємств, треба диференційований підхід, за  яким  з одних підприємств  треба збирати 90 відсотків прибутку у них забирати, а з інших – може 10 відсотків чи взагалі повністю залишати  їм цей прибуток. Це дасть нормальний розвиток економіки, нормальне управління державною власністю, тільки воно має бути обґрунтоване і прозоре, а  не так – всіх під одну гребінку.  Тому фракція  Радикальної партії не буде  підтримувати  цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Іван Крулько. Альона Шкрум.

 

17:33:50

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько просить передати слово…

 

17:33:55

ШКРУМ А.І.

Шкрум Альона, фракція  "Батьківщина".  Колеги, ну, безумовно, який сенс тут  є. І я погоджуюсь  з попереднім виступаючим. Треба  вирівнювати ситуацію, коли державні унітарні підприємства сплачують або  30, або 15 відсотків з доходів у державний бюджет,  а інші підприємства  з часткою  держави – 50 відсотків. Ми погоджуємося з тим, що цю ситуацію треба вирівнювати.

Але дійсно, уряд  не надав жодних критеріїв, жодних пояснень як саме  буде визначатися, чи буде там дискримінація, чи це буде, яке рішення, від чого воно буде залежати. Мають бути критерії, має бути дійсно   диференційований  підхід до кожного державного підприємства в залежності від його фінансового стану, від його спроможності, від підготовки чи непідготовки підприємства до приватизації.

Тому для нас важливо, щоб не просто уряд подавав нам от за скороченою процедурою законопроекти для бюджету і для підготовки до "бюджетної ночі", як ми це вже бачимо зараз. А щоб уряд комплексно вирішував управління державною власністю, управління державними підприємствами – це цілий розділ коаліційної  нашої угоди, колеги. Проводив конкурси на посади незалежних директорів цих підприємств і  диференційовано підходив до кожного з них, щоб ми нарешті почали усвідомлювати нормальне управління державною власністю, а не єдину корупцію, яку ми там зараз  бачимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наталія Королевська.

 

17:35:21

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Что предлагает правительство? Правительство предлагает 5,2 миллиарда гривен изъять оборотных денег у государственных предприятий. Для чего?

Недавно нам Премьер-министр сказал, что 95 миллиардов есть на казначейском счету, что деньги в бюджете есть, что все у нас в стране, Слава Богу, хорошо и нас это, безусловно, всех хотя бы  на словах радует.    А что мы получим по факту? По факту, мы получим обанкротившиеся государственные предприятия, которые следующим законопроектом будут предлагать продать – продать за копейки, продать во время кризиса. То есть, по большому счету, это законопроект о фиктивном банкротстве государственных предприятий. Поэтому, я считаю, что категорически  сейчас такой законопроект поддерживать нельзя.

И также я хочу напомнить правительству, что оборотные деньги предприятий – это, в первую очередь, рабочие места и заработные платы. Сегодня долги по заработной плате в нашей стране превысили максимум за последние 10 лет и составляют более 2-х миллиардов гривен. Поэтому в первую очередь, мы считаем, что сегодня государственные предприятия должны рассчитаться по долгам по заработным платам.

Второе. Оборотные деньги сегодня реинвестировать в создание новых промышленных производств и создать сегодня новые рабочие места, и сохранить существующие рабочие места. После этого необходимо провести оценку финансовых рисков каждого предприятия, по каждому предприятию утвердить план его развития и только после этого, в индивидуальном порядке, рассматривать соучастие государственным бюджетом и бюджетом предприятия. Поэтому "Оппозиционный блок" категорически против данного законопроекта. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Кривенко, хвилину.

 

17:37:25

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, перш за все, я хочу підтримати ініціативу, що треба визначати частку прибутку, яка вилучається з державного бюджету, але однозначно прибрати формулювання "не менше". І голосувати цей законопроект з техніко-юридичними правками саме з цим зауваженням. Пан Галасюк правий і це думка багатьох депутатів.

І хочу зазначити, що ситуація така стала причиною не виконання коаліційної угоди. Ми з вами рік тому записали, що ми знищуємо організаційно-правову форму державного підприємства як клас, що ми проводимо акціонування підприємств, робимо з них акціонерні товариства і навіть залишаємо 100 відсотків у державній власності тих підприємств, які для нас є стратегічно важливими. Але створюємо наглядові ради, де чиновник відповідальний за ті рішення, які він приймає, а не під столом командує, як це зараз, створюємо ревізійні комісії, звітність вже буде зрозуміла світові і треба йти на цей шлях, нічого за рік не зроблено в цьому. Тому ми готові це підтримати, але з прибиранням формулювання "не менше 30 відсотків". Нехай уряд визначається, як делегований народом, Верховною Радою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тобто мова йшла про те, що Віктор Галасюк і Віктор Кривенко про те, що слово "не менше" забрати? Юлія Тимошенко, хвилину.

 

17:39:06

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Безумовно, було б абсолютно правильно як державі, як власнику вилучати частину прибутку. Але в той же час ми мусимо врахувати, що сьогодні країна знаходиться в кризі і вартість кредитних ресурсів, які можуть бути залучені унітарними і державними підприємствами сьогодні коштують 30, 35, 40 відсотків і більше і їх немає. Це означає, що якщо ми їх позбавляємо обігових коштів, причому не менше 30 відсотків, це означає, що в бюджеті заклали 70 відсотків, ми просто знищуємо, банкрутуємо унітарні і державні підприємства.

Наша пропозиція написати "не більше 30 відсотків" і тоді це буде логічно на період кризи. Хай поділяться з державою і це тільки для державних і унітарних, але не більше 30 відсотків чистого прибутку, тоді це буде справедливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Хвилина Сергій Міщенко.

 

17:40:09

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина. Я пам'ятаю, коли приймалась ця норма, що прибуток, якщо більше 50 мільйонів, то 30 відсотків, якщо менше, то 15 відсотків до державного бюджету. Коли тоді виступав Кабінет Міністрів, то була пропозиція голосувати за це, тому що розвиток цих підприємств, унітарних підприємства державних була таким чином, що це курка, яка несе золоті яйця, і вони не будуть підлягати приватизації. Я що бачу зараз, якщо залишити слово "не менше", то це і 50, і 60, і 70, фактично це знищення державних підприємств для того, щоб їх потім за копійки приватизувати. Нащо було тоді уряду, який пропонував розвити ці державні підприємства і наповнювати бюджет, зараз їх знищити? Питання одне: скупити за безцінок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка,  Прем'єр-міністр, слово. Арсеній Петрович, будь ласка. 

 

17:41:22

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України! Як завжди дуже дякую за гарячу і теплу дискусію в стінах українського парламенту. Хотів би нагадати, що чинна норма законодавства передбачає 30 відсотків для унітарних і 15 для   інших державних унітарних підприємств.

Кабінет Міністрів звертається до вас з наступним проханням. Внаслідок того, що  кожний суб'єкт підприємницької діяльності державної форми власності затверджує фінансові плани на відповідний і поточний рік, уряд України  відповідно до  Закону України "Про Кабінет Міністрів" та Конституції визначатиме розмір дивідендів, які будуть сплачуватися відповідними державними компаніями. Такий розмір дивідендів затверджується безпосередньо урядом на підставі фінансового плану  компанії.

Таким чином, є пропозиція, і я підтримую пропозицію колеги народного депутата, де сказано про те, що до державного бюджету у розмірі,  визначеному Кабінетом Міністрів України, без зазначення 30 відсотків. Якась компанія буде 10 відсотків, якась компанія буде 80 відсотків в залежності від фінансового стану такої компанії.

Шановні народні депутати України, це самий простий закон, який зараз знаходиться у порядку денному Верховної Ради України. І хотілося, щоб після тривалих дискусій принаймні цей закон був розглянутий і підтриманий членами парламенту, так як  це прямі конституційні повноваження Кабінету Міністрів України – управляти об'єктами державної власності на підставі затверджених  фінансових планів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, обговорення завершено. Я прошу всіх зайняти свої місця, шановних колег народних депутатів України. Будь ласка… Прошу зайняти свої місця.

Шановні колеги, сигнальне… Зараз буде сигнальне  голосування – проект Закону  3627, який доповідав перший  заступник міністра фінансів.

Будь ласка, 3627 – проект закону…   

Будь ласка, колеги, сигнальне голосування проект закону 3627 з поправкою, озвученою Прем'єр-міністром України. Готові? Займіть свої місця.

 

ЛЯШКО О.В. А можна озвучити правку?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правку під стенограму, Арсеній Петрович, ще раз правку під стенограму. Народні депутати, заходьте, займайте свої місця.

 

17:44:52

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний Олег Валерійович і шановні народні депутати! Це правка, яка була запропонована народним депутатом Віктором Кривенко. Прочитайте, будь ласка, зміст відповідного акту, слова "у розмірі не менше 30 відсотків у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України" замінити "у розмірі, визначеному... у розмірі та порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України", full stop, крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка. Будь ласка, колеги, сигнальне голосування з поправкою, яку оголосив Прем'єр-міністр України, в другому читанні і в цілому – сигнальне голосування. Готові? Будь ласка, голосуємо: в другому читанні та в цілому. Голосуємо, сигнальне голосування.

 

17:46:05

За-183

Не набрав необхідної кількості голосів.

Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник, хвилину.

 

17:46:14

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, те, що висловлювали в ході обговорення депутати, звичайно, має логіку. В кожному конкретному випадку мав власник би визначати, яку частину прибутку вилучати, яку залишати, але якби ми не жили в Україні.

Тому у мене пропозиція. Ну, по-перше, у нас дуже уряд переобтяжений роботою, він не встигає Податковий кодекс вчасно дати і бюджет. Давайте звільнимо його від цієї роботи.

А, по-друге, як тільки ми даємо право диференціювати комусь податки, не забувайте, що це Україна, і згадайте слово "корупція".

Тому, хоча цей варіант значно гірший, правильний був би інший, я прошу колег: давайте зафіксуємо чітко однакову суму всім – і позбавимо уряд роботи в цьому напрямі. Давайте в такій редакції підтримаємо закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В редакції, яка запропонована зараз? (Шум у залі)

Так, в тій редакції, в якій подав Кабінет Міністрів: однакова для всіх ставка. Так, як подали в тій редакції, так я зрозумів?

Шановні колеги, в варіанті Кабінету Міністрів України, як було подано до українського парламенту, будь ласка, ще раз сигнальне голосування. В редакції, яку пройшов комітет. (Шум у залі)

 Будь ласка, Віктор Михайлович.

 

17:48:31

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я прошу вибачення, що ще раз взяв слово. До чого я хочу звести проблему? Що кожен раз, коли буде індивідуальний підхід до складання плану, зовсім немає гарантії в тому, що кошти лишать тому, що треба було б лишити. Для того, щоб усунути такий підхід і щоб не мати жодних проблем, давайте один принцип: встановимо всім однакову ставку: 30 відсотків. Всі в однакових умовах, однакові умови. А потім повернемося до питання планів пізніше. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, уряд і позиція уряду на цю пропозицію.

 

17:49:12

ЯЦЕНЮК А.П. Я вкотре хотів би звернутися до вельмишановних народних депутатів і до вельмишановного депутата, який щойно виступав.

Чинна норма визначає про те, що 30 відсотків – державні унітарні підприємства, що є суб'єктами природних монополій, 15 відсотків – інші державні унітарні підприємства. Кожне підприємство має окремий фінансовий план і окремі фінансові результати, є підприємство, у якого можна буде вилучити 75 відсотків дивідендів, а є підприємство, якому треба відправити всі дивіденди на розвиток. Ця штука, Віктор Михайлович, називається "економіка".

Саме тому ми просимо шановних членів парламенту дати можливість уряду визначати при затвердженні відповідного фінансового плану розмір дивідендів, це колегіальне і публічне рішення уряду, в якому присутні фракції коаліції, який несе політичну і економічну, і кримінальну відповідальність за прийняття відповідних рішень.

Тому, будь ласка, підтримайте урядовий законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз я …

Шановні колеги, ще раз пропозиція Прем'єр-міністра, якщо не набирає, сигнальне, якщо не набирає голосів, підемо обговорювати далі весь пакет законів, а далі будемо визначатися щодо голосування і обговорення деталей.

Будь ласка, шановні, формування спільних пропозицій.

Голосуємо пропозицію Прем'єр-міністра, рейтингове голосування, сигнальне голосування, сигнальне голосування. Голосуємо.

 

17:51:21

За-172

Не набрало необхідної кількості голосів.

Ідемо далі по порядку денному, обговорюємо питання, після того будемо вже визначатися щодо голосування.

3628 – проект Закону (реєстраційний номер) про внесення змін в деякі законодавчі акти України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики). Заступник міністра Качур.

Є пропозиція за скороченою процедурою розглянути даний проект Закону. Прошу підтримати. Голосуємо, скорочена процедура.

 

17:51:56

За-172

Будь ласка, необхідна кількість голосів досягнута. Віктор Качур, доповідайте.

 

17:52:18

КАЧУР Р.П.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати, громадяни! Хочу повідомити, що ми детально обговорили зазначений законопроект на засіданні комітету соціальної політики. Не зважаючи на те, що дискусія була досить жорсткою, я вдячний членам комітету за конструктивну позицію і за те, що ми досягли певного компромісу.

Перш за все, по суті. Хочу повідомити, що в 2016 році, порівняно з 2015-м, видатки на охорону здоров'я, освіту та соціальну сферу не зменшуються. Якщо арифметично ми бачимо деякі зменшення обсягу субвенцій, то це пов'язано зі зменшенням податкового тягаря внаслідок запровадження меншого розміру єдиного соціального внеску. Ми повинні розумно використовувати державні кошти. Тому даний законопроект спрямований на більш ефективне адресне та оптимальне використання державних коштів, є частиною пакету законів, внесених урядом. Як приклад, прийняття зазначеного законопроекту дозволить провести верифікацію отримувачів державної підтримки, всіх соціальних виплат і пенсій, які отримують громадяни, а не "мертві душі".

Ми плануємо з реалізації цього заходу зекономити щонайменше 5 мільярдів гривень. Крім того, ми плануємо прийняттям даного законопроекту підвищити адресність надання соціальних допомог та керуватись принципом, що допомогу повинні отримувати тільки ті, хто це реально потребує. Заможні родини не повинні розраховувати на отримання допомоги.

Також хочу звернути увагу, що законопроект передбачає продовження реформ в освіті та охороні здоров'я і дозволить оптимізувати мережу шкіл та лікарень. Це допоможе забезпечити в повному обсязі профінансувати медикаменти хворим на цукровий діабет, лікування методом гемодіалізу в 2016 році. Також підвищення якості освіти та дотримання прав дитини отримати знання належного рівня, які дозволять в подальшому отримати, вступити до вузу і отримати якісну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КАЧУР Р.П. Оптимізація шкіл. Також паралельно ми передбачили фінансування придбання шкільних автобусів в пакеті законопроектів щонайменше тисячі, тисячі автобусів. Та фінансування створення опорних шкіл. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Людмила Денісова.

 

17:55:12

ДЕНІСОВА Л.Л.

Доброго дня, шановні колеги! Шановний пане Прем'єр-міністр, шановний спікер парламенту! На своєму засіданні сьогодні ми розглянули доопрацьований законопроект робочою групою, спільний з Кабінетом Міністрів та Міністерством фінансів.

Завдяки пошуку компромісів та джерел забезпечення гарантій було здійснено такі напрацювання, які відображені в положенні цього доопрацьованого законопроекту, який вам був розданий ще зранку. В соціальній сфері забезпечуємо адресність надання допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Застосування такого принципу, тобто декларування доходів підвищить розмір допомоги цим особам. При цьому ми розуміємо, що треба змінювати підходи щодо порядку виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати. І цей порядок буде розроблятись Кабінетом Міністрів.

Зберігаємо норму щодо надання за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевих бюджетів пільг щодо безоплатного проїзду громадян та інших... Передбачаємо проведення верифікації  соціальних виплат, про що зараз розповідав заступник  міністра фінансів.

Серед пенсійного забезпечення зберігаємо діючі гарантії пенсійного забезпечення наукових  працівників, що були визначені Законом України  про внесення змін до  деяких законодавчих актів  України  щодо  пенсійного забезпечення  (№ 213), які діють і сьогодні. 

Завдяки  рішенню комітету вилучено запропоновану урядом норму  щодо встановлення замороження показника середньої  заробітної плати при призначенні пенсії на рівні показника 2012-ий,  13-ий, 14-ий рік.  Передбачаємо виплату повної пенсії працюючим ветеранам військової служби, які продовжують реалізовувати державну політику на засадах державної служби.

У сфері  трудових відносин закріплюємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Завершуйте. …рівень для збереження середнього  заробітку мобілізованого.

У сфері культури встановлюємо положення щодо фінансування закладів культури, бібліотек, музеїв, театрів та визначення вартості надання платних послуг цими закладами.

Зберігаємо  фінансування за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів програм розвитку бібліотечної справи та виділення окремим рядком з державного бюджету сум витрат на поповнення бібліотечних  фондів.

У сфері освіти забезпечуємо безоплатне харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних  і інклюзивних  класах протягом всього часу навчання. Зберігаємо фінансування за рахунок освітньої субвенції  закладів початкової школи, кількість учнів  яких  складає менше 25 осіб. Надаємо право особам, у яких захворювання, що можуть бути  перешкодою  для проходження  зовнішнього  незалежного оцінювання, дітям-сиротам та особам, які законом визнані учасниками   бойових дій  та які брали  участь  в  антитерористичній операції,  приймати   участь в конкурсі за  результатами вступних іспитів…  Зберігаємо гарантію  щодо фінансування за рахунок коштів з державного бюджету на здобуття  освіти в державних  вищих навчальних  закладах  І і ІІ акредитації.

Тому була  проведена величезна робота на підтримку  цього законопроекту, щоб все ж таки  бюджет України в 2016 році був збалансований, був прийнятий в цій залі  ще в цьому році. Я дуже вас прошу, народні депутати, проголосувати за даний законопроект в редакції  комітету за основу та в  цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, колеги, запишіться: два - "за",  два - "проти".

Володимир Михайлович Литвин,  будь ласка, "Воля народу".

 

17:59:56

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Насамперед, від імені групи,  дозвольте подякувати комітету,  що він зробив максимум для того, щоб "причесати" цей закон.

Разом з тим, ми маємо бути свідомі, що йдеться про 38 соціальних законів, які тією чи іншою мірою відміняються або їхні статті, або зупиняється їхня дія. І очевидно, треба було б перерахувати  всі ці закони, щоб люди  знали, що їх очікує. І щоб знали місцеві  органи влади, який подарунок спускається їм із Києва, і за рахунок яких коштів вони будуть виконувати  соціальні пільги і стандарти.

Я думаю, що це просто прихована від людей інформація. І очевидно в режимі такого  скороченого обговорення не потрібно було допускати розгляд цього питання. І цілком зрозуміло, що це геноцидний закон, без перебільшення можна дати таке визначення.

І користуючись нагодою, що присутній уряд, і зв'язку з тим, що протягом місяця не виголошуються депутатські запити, я скажу про стан, в який потрапили сьогодні дитячі будинки сімейного типу. До осені 2015 року вони мали пільгу по сплаті на комунальні послуги 50 відсотків, а з осені ця пільга зліквідована і їх  тепер примушують, щоб вони оформляли субсидії. А оскільки вони проживають у будинках, які є державними, тобто у службових приміщеннях, вони цих субсидій оформити не можуть і сьогодні вони потрапили у вкрай скрутне становище. Тому обов'язково треба відрегулювати це питання, якщо не можливо зараз, то при прийнятті бюджету. Я просив би, щоб ця інформація була розглянута як офіційний депутатський запит і щоб були вжиті реальна відповідь, а не відписки, які ми отримаємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

18:02:11

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги депутати, давайте уважно прочитаємо назву закону. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики).

Я хочу нашим співгромадянам, які нас слухають в цій країні, розшифрувати що це за закон. Це пропозиція стабілізувати фінансовий стан держави за рахунок того, щоб обібрати пенсіонерів, обібрати працівників, обібрати дітей-сиріт, обібрати вчителів і лікарів, скасувавши вислугу років і встановивши їм вихід на пенсію у 55 років.

У мене питання до уряду. Ви за рахунок чого вважаєте, що ви здатні стабілізувати фінансовий стан держави? За рахунок того, що всіх громадян України перетворити у жебраків, перетворити в людей, які не мають ні роботи, ні зарплати, ні майбутнього, за рахунок обідів у школах, за рахунок переїздів інвалідів, сиріт-дітей, от за чий рахунок ви стабілізуєте державу.  Ви не за той рахунок стабілізуєте. Якщо ви хочете стабілізувати фінанси і державу, ви олігархів потрусіть, ви корупцією припиніть займатися, ви наведіть лад у державних монополіях, ви припиніть красти з державного бюджету і тоді буде стабілізований фінансовий стан держави. А за рахунок самих нужденних і бідних не вдасться стабілізувати державу, навпаки, такі документи дестабілізують країну, бо єдина можливість відродити Україну і підняти економіку – це до відому міністра фінансів – це не набиратись боргів, як сучка блох, як казав один відомий класик, а відновлювати власну економіку, піднімати промисловість, піднімати сільське господарство, дати можливість малому і середньому бізнесу працювати. От як можна відродити країну, а не в борг, як ви це пропонуєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Батьківщини", Іван Крулько, передає слово Олександрі Кужель,  будь ласка. 

 

18:04:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Ви знаєте я давно поставила діагноз цьому уряду: він нас не любить. І я хочу їм просто нагадати, що найвелитша, найголовніша стабільність – це на кладовищі. Оцей законопроект – це пряма дорога на кладовище. Я розумію на дивіденди залишити 5 відсотків в Податковому кодексі, а пенсії, які 80 відсотків сьогодні Пенсійний фонд сплачує в розмірі тисячу 300 – це найбільша, максимальна, двічі обкладати податками. Ну, за що ви так не любите пенсіонерів, які працюють? Я можу сказати, що завдяки вашій фракції я була в лікарні і там працювали няні, вони всі пенсіонери, вони приїжджають на роботу і отримують при окладі тисячу гривень 850 гривень на руки. Їх питає головний лікар, за що ви працюєте, ви їдете з-під Києва, вони кажуть, нам треба хоч якісь живі гроші, бо все інше ми їмо, те, що виростили на городі. Це 850 гривень, вона працює сутками з хворими людьми, за що ви на сьогодні обкладаєте їх податком на пенсію? Так як в податковому обкладаєте, чомусь ви вважаєте 3 тисячі гривень – це завелика пенсія, щоб її обкладати податком.

По-друге, таке відношення до людей в частині, хто є виховує дитину одиначку, мама або усиновлювач, і ви хочете перевірити, не дай Боже, мама отримує 2 з половиною тисячі гривень і тоді ви скажете, що не треба їй сплачувати 30 відсотків прожиткового мінімуму, це немає совісті. Це треба подякувати, що вона народжує дитину і збільшує кількість населення України, яке завдяки вашій  політиці дуже серйозно скоротилося, чим ви хвалитесь  про те,  що ви зекономили  газ.

По кожному пункту цього законопроекту хочу сказати: він є  антинародний. По чорнобильцям…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

ПАРУБІЙ А.В.

 

18:07:22

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд завершуйте.

 

КУЖЕЛЬ О.В. …нема, з Прип'яті дівчата приїжджали у всіх рак  першого  ступеню, пенсія 1 тисяча 15, а одна капельниця коштує 1 тисяча 500. І випишете тепер: перекласти всі їх пільги на місцевий бюджет.

Я думаю, що цей закон треба подати в Антикорупційне бюро, хто написав от таку ганебну політику геноциду власного народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Блоку Петра Порошенка" Князевич передає слово Миколі Томенку, будь ласка.

 

18:07:35

ТОМЕНКО М.В.

Микола Томенко. Шановні колеги, я підтримую попередніх виступаючих і хочу додати одну річ, можливо, ви не мали часу це прочитати: якщо попередній  уряд Азарова-Януковича перетворював бюджетну сферу в агітаторів і пропагандистів партії, бо треба було в партію вступити, щоб залишитись на посаді і агітувати, то уряд Яценюка перетворює всіх бюджетників у бізнесменів. Ви  подивіться, що передбачається зробити всім обласним адміністраціям і місцевим владам. От я вам зачитую, що у нас перелік платних послуг: у бібліотеках, музеях, у закладах культури, розширюються до такої сфери, що директор  бібліотеки буде  збирати людей і думати, як з селян брати кошти, щоб їм виживати.    

Друзі, давайте ліквідуємо всю тоді цю  мережу, якщо фактично ви  опосередковано переводите їх на самофінансування і господарську діяльність.  Це  господарські підприємства, ви робите приватні підприємства для того, щоб вони думали як  виживати. Дивіться позиція: встановити керівникам державних і комунальних перелік платних послуг, що надаються:  розширити джерела фінансування за рахунок фандрейзингу, ну будуть  фандрейзингом займатися, в  США  їздити гроші збирати.

Переведення окремих типів закладів на сукупність, скорочення працівників загальноосвітніх навчальних закладів, крім педагогічних, на 10 відсотків, об'єднання регіональні плани створення освітніх культурних округів. Та ми нищили попередній злочинний  уряд за ці округи, ви що не розумієте, що це таке?

Я вже не кажу, Олександра Кужель сказала, що, друзі, в рік 30-річчя пошанування Чорнобиля практично всі програми по інвалідах і по дітях-інвалідах передати на місцеві бюджети – це значить, зліквідувати ці соціальні програми.

 Я вважаю даний законопроект зневагою до українського народу і вважаю, що він не може бути підтриманий українським парламентом. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Опозиційного блоку" Наталя Королевська, будь ласка, одну хвилину.

 

18:09:46

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Вы знаете, я честно скажу, не поверила своим глазам, когда прочитала данный законопроект. Я специально уточнила у Министерства финансов, правильно ли я понимала нормы этого законопроекта. Потому что кроме как унижение и презрение к гражданам своей страны со стороны правительства, больше никак охарактеризовать этот проект нельзя. Он полностью, конечно, нарушает нормы нашей Конституции, и он  является антиконституционным. И мы ни в коем случае, не при каких условиях не можем за него проголосовать.

Но в то же самое время я хочу прочитать самую страшную норму данного законопроекта, ее процитировать. И я вас прошу минуту внимания, потому что я уверена, что не у всех было время  ее вникнуть. Данной нормой предлагают, что бесплатные похороны с воинскими почестями умерших Героев Советского Союза, полных кавалеров Ордена Славы, награжденных четырьмя и больше медалями "За  отвагу", граждан, награжденных Орденом Небесной Сотни, отменить за счет государственного бюджета отменить людям бесплат….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд завершити.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. …отемнить для этих людей бесплатные похороны с воинскими почестями.

Уважаемые друзья, ну, жить людям тяжело, не можем им сегодня дать достойной жизни, но мы не имеем права, этих людей единицы в нашей стране, запретить, чтобы их еще и достойно хоронили.

За этот законопроект правительство должно уйти в отставку и голосовать за него категорически нельзя. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, обговорення  даного законопроекту завершено. Оскільки це суміжні законопроекти, переходимо до обговорення наступного. Голосувати будемо по завершенню обговорення.

Отже, 3632 – проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань. Я прошу підтримати пропозицію розгляду його за скороченою процедурою.

Шановні колеги, будь ласка, займіть місця. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

18:12:06

За-123

Шановні колеги, зараз поставлю ще раз на голосування. Я прошу зайняти робочі місця. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Ми просто не встигнемо пройти…

Отже, я ще раз прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо. Прошу голосувати, прошу підтримати. Включіть систему голосування. Будь ласка.

 

18:13:05

За-144

Шановні колеги, кілька голосів. Будь ласка, займіть робочі місця. Шановні колеги, прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. В нас ще багато законопроектів. Ми можемо ввійти в довгу процедуру.

3632 прохання розглянути за скороченою процедурою. (Шум у залі)

Шановні колеги, ми порадились з Апаратом, цей законопроект ми виключили з постанови. Коли голосували, і тому ми його не ставимо на обговорення, і так само ми проголосували в спеціальному розгляді за скорочену процедуру.

Я не буду ставити питання включення до порядку денного сесії, ми відразу переходимо до 3389, це проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" щодо надання державних гарантій.

І я запрошую до доповіді заступника міністра фінансів Шевальова Артема Валентиновича. Будь ласка, прошу до доповіді.

Колеги, нагадаю, і для урядовців, що ми вже прийняли загальне рішення по розгляду усіх тих законопроектів за скороченою процедурою.

Даний законопроект включений в більш масштабний законопроект, так, члени уряду.

 І тому переходимо до 3533 – проект Закону про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності. По ньому готові доповідати?

Доповідає заступник міністра фінансів Макеєва Олена Леонідівна. Ви готові йти доповідати? 3533. Будь ласка, доповідає заступник міністра фінансів Макеєва Олена Леонідівна.

 

18:16:51

МАКЕЄВА О.Л.

Шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується проект Закону України про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності, підготовлений урядом для завершення дій додаткового імпортного збору до кінця 2015 року, що дасть можливість врахувати результати консультацій в рамках Комітету СОТ з обмежень у зв'язку з платіжним балансом. Та виконати зобов'язання, визначені меморандумом про економічну та фінансову політики країни між Україною та МВФ та меморандумом про взаєморозуміння між Україною як постачальником та Європейським Союзом як кредитором.

Законопроект передбачає з 1 січня 2016 року визнати такими, що втратили чинність, Закон України "Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України", відповідно до статті 12 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 94 року, яким в Україні з 25 лютого 2015 року на 12 місяців було запроваджено справляння додаткового імпортного збору. Прийняття законопроекту забезпечить зменшення податкового навантаження на імпорт продуктів харчування та сільськогосподарських товарів на 10 відсотків, товарів промислової групи – на 5 відсотків. Реалізація норм закону не вплине на показники доходів бюджету, оскільки в бюджеті на 2016 рік надходження додатково імпортного збору не передбачені.

Прошу підтримати проект Закону України про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, до співдоповіді запрошую голову Комітету з питань податкової та митної політики Южаніну Ніну Петрівну.

 

18:18:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, ми вже неодноразово повертались до цього питання про необхідність скасування додаткового імпортного збору на переважну більшість імпортованих товарів за ставками 10 та 5 відсотків, залежно від класифікації товарів згідно УКТЗЕД. Тому комітет однозначно підтримує позицію уряду щодо необхідності виконання міжнародних домовленостей держави. Разом з тим ми вже неодноразово аналізували про той негативний ефект, який додав, наніс в принципі додатковий імпортний збір.

Тому 9 грудня поточного року, коли ми розглядали даний законопроект на засіданні комітету, ми одностайно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу і в цілому як закон.

Шановні колеги! Прошу підтримати і скасувати додатковий збір з 1 січня 2016 року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги! Прошу записатись два – "за", два – "проти". Будь ласка, прошу записатись. Блок "Петра Порошенка", Сергій Мельник, будь ласка.

 

18:20:01

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні колеги! Прошу підтримати даний законопроект. В проекті державного бюджету на наступний рік кошти не передбачені. У нас була домовленість, що з 1 січня він має втратити чинність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Власенко, фракція "Батьківщина". Власенко, будь ласка.

 

18:20:28

ВЛАСЕНКО С.В.

Сергій Власенко, фракція "Батьківщина". Ну, по-перше, я хочу нагадати, як приймався цей імпортний збір. Коли фракція "Батьківщина" криком кричала, що це неможливо робити, що це буде руйнувати економіку. Ми тоді запитали міністра фінансів, як ви обрахували мільярд сімсот надходжень? Вона говорила, мільярд сімсот буде надходжень від імпортного збору. Ми запитали, як ви обрахували? Так дуже просто, каже, взяли весь імпорт, помножили на 10 відсотків і отримали, значить, суму, яка зайде.

Тобто людина навіть не розуміє базових речей! Що при таких податках половина піде в тінь, що половина галузей взагалі впаде і ляже! При цьому інфляція, це призведе до зросту інфляції, це призведе до зросту цін на імпортні продукти, зловживання митниці і все інше. Рік назад ми про це говорили, що це злочинне рішення. Міністр фінансів кричала: ні, це все добре, все законно, все буде гарно, все буде працювати, у нас так в Америці працює і так далі. При цьому рік назад фракція  "Батьківщина"  внесла Закон  скасування цього додаткового імпортного збору. Міністерство  фінансів вперлося, бо це ж "Батьківщина"  внесла, не можна це голосувати, не можна це робити. "Народний фронт"  тоді не підтримав це голосування, бо це внесла   "Батьківщина", це ж повинна бути заслуга уряду, щоб  скасувати  і виправити  ту помилку, яку зробив цей уряд. Сьогодні  вони вносять нормально, коректно скасування  цього  недолугого імпортного збору з  1-го числа. Але скільки ми терпіли це, скільки помилок зробили, скільки   підприємства настраждалися з тим, скільки пішло в тінь у нас імпортерів, скільки  ми переплатили за імпортні  продукти, за  імпортні ліки, за предмети першої необхідності. Скільки можна робити такі  помилки недолугі!?

Фракція   "Батьківщина", беззаперечно, підтримає   цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від  Радикальної партії – Віктор Галасюк, будь ласка.

 

18:22:39

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.  Шановний пане Андрію, шановні колеги народні депутати,  насправді, це є не стимулювання зовнішньоекономічної діяльності, це є просто робота над помилками, це є виправлення помилок. Потрібно однозначно прийняти зараз цей закон в цілому. Більше того, мене дивує, чому ні уряд, ні більшість не підтримували прийняття  законопроекту 2553а, який був внесений членами нашого комітету, який передбачав відміну такого додаткового імпортного збору на сировину, і вже б  3 чи  4 місяці  нормально працювала українська  промисловість.

А якщо казати про те, що таке  стимулювання зовнішньоекономічної діяльності, то це створення експортно-кредитного агентства, яким  ми зараз займаємося  для того, щоб просувати український експорт за кордоном. На жаль, проект державного бюджету не містить жодної копійки на стимулювання українського експорту. Це здешевлення кредитів для українського малого бізнесу і для українських експортерів, у тому числі як це робить Агенція по підтримці малого бізнесу у Сполучених  Штатах Америки, кредитний портфель якої перевищує 120 мільярдів доларів Сполучених Штатів Америки. Це підписання  двосторонніх угод про вільну  торгівлю з іншими країнами. Але мало одних таких угод, бо угоди  дають нам вільний  ринок, дають доступ на ринок. Але для того, щоб туди вийти і щось продати, спочатку це "щось" потрібно виробити. А щоб його виробити, потрібно знизити податки, а не зробити те, що ви  пропонуємо в своєму Податковому кодексі.

Потрібно запустити Експортно-кредитне агентство для того, щоб  здешевити і гарантувати український експорт, здешевити кредити українським експортерам  малого бізнесу. 

Тому, давайте нарешті зробимо висновки не тільки з цих, а і з інших помилок уряду, і почнемо стимулювати українську промисловість, український експорт,  українського виробника і малого підприємця.  Не  політичними деклараціями і не такими фейковими законопроектами, а справжніми законодавчими ініціативами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Від  "Опозиційного блоку"  Королевська.

 

18:24:51

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Очень правильно сказал предыдущий  выступающий, что сейчас мы проводим работу над ошибками, только над ошибками  нынешнего правительства.   Но за любую ошибку, всегда  должна быть ответственность.

Ну, так нельзя. Ошиблись и целый год  бизнес, люди переплачивали деньги, были сокращены рабочие места, были понесены колоссальные  убытки. И теперь, через год, мы говорим: да, это была ошибка. Я считаю, что это недопустимо.

"Оппозиционный блок"  поддержит данный законопроект. Но я хочу ко всем обратиться: те законопроекты, которые мы сегодня опять  рассматриваем в парламенте – это опять пакет огромных и колоссальных  ошибок.  Ошибок, за которые  будут потом  нести ответственность люди, а не правительство. И поэтому, в самую первую очередь, нам сегодня нужно  решить вопрос – это отставки правительства, это формирования профессиональной команды и наказание за  предыдущие ошибки. Ошибаться больше нет ни сил,  ни возможности.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми завершили обговорення 3533.

І тепер у нас на обговоренні ще один законопроект, який включений в порядок денний, і який є в постанові, яку ми голосували. Це є  проект Закону про внесення змін до  Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році (3688). Це з тих законопроектів, наголошую, які є в порядку денному, і які є в постанові, яку ми проголосували.

І я запрошую до доповіді міністра фінансів України Наталію Яресько. По 3688, 3688.

Шановні колеги, давайте ми обговоримо, а потім будемо голосувати. Це фактично останній законопроект з тих… (Шум у залі) Шановні колеги, давайте сигнальним голосуванням подивимось чи є в нас потенціал. Добре? Тоді я прошу усіх зайти в зал.

Будь ласка, шановні колеги, прошу зайняти місця, зайти в зал. Я ставлю сигнальне голосування проект Закону про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності 3533. Так? 3533, ставлю сигнальне голосування. Будь ласка, прошу проголосувати, прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Будь ласка, голосуємо.

 

18:28:29

За-206

206 – "за". І я запрошую до доповіді по законопроекту 3688 міністра фінансів України Наталію Яресько, будь ласка.

 

18:28:52

ЯРЕСЬКО Н.

Шановні депутати!

Вашій увазі пропонується законопроект щодо змін у податковому законодавстві, який напрацьовано в робочою групою при Верховній Раді, та метою якого є збалансування державного бюджету на 2016 рік.

Я нагадаю, що на минулому тижні міністерство подало на розгляд сім проектів законів, що дозволяло значно знизити податкове навантаження на економіку з одночасним збільшенням ефективності державних витрат, що разом давало можливість забезпечити ухвалення проекту бюджету з дефіцитом 3,7 відсотків.

Водночас Верховною Радою було прийнято відмовитись від ухвалення податкової реформи на сьогодні, що поставило край… перед необхідністю швидкої підготовки тих змін до податкового законодавства, що будуть відповідати зобов'язанням влади перед суспільством. Я дуже щиро дякую за співпрацю.

Таким чином, наразі я представлю законопроект, що дозволяє виконати такий мінімальний пакет зобов'язань в податковій сфері. Цим законопроектом пропонується: перше – встановити єдину ставку ЄСВ на рівні 22 відсотки. Нагадаю сьогодні з врахуванням частини, яку сплачує співробітник розмір ЄСВ складає в середньому 41 відсотків, а сам збір має близько 90 різних ставок. Підвищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат і скасування ЄСВ, що утримується із заробітної плати доходу робітників або фізичних осіб. 

Друге. Перехідний період для оподаткування ПДВ у сільському господарстві тривалістю в один рік. Хочу наголосити, що Президент України особисто за результатами складних переговорів домовився з Міжнародним валютним фондом про перехідний період тривалістю в рік при приведенні сільгоспвиробників на загальний режим оподаткування. касування спецрежиму вже понад рік є жорсткою вимогою. І тому погодження  МВФ на такий перехідний рік є значним дуже важливим досягненням української влади.

Законопроект пропонує до 1 січня 2017 року застосувати спеціальний режим оподаткування ПДВ сільськогосподарським підприємством за пропорцією 75 відсотків нарахованого ПДВ, яке сплачується  до бюджету, а решта 25 відсотків на спецрахунок для власного використання цими підприємствами.

А з 1 січня 2017 року спецрежим має бути скасований…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте, будь ласка,  можливість завершити.

 

ЯРЕСЬКО Н. Таким чином… також пропонується з 1 січня 2016 року скасувати особливості оподаткування ПДВ при постачанні зернових та технічних культур, внаслідок чого всі платники, які експортують зерно матимуть право на бюджетне відшкодування ПДВ.

Таким чином ми лишаємо  в руках сільгоспвиробників  у цьому році 6,6 мільярдів гривень.

Третє. В цьому законопроекті передбачено бюджетне відшкодування  ПДВ і пропонується удосконалення порядку відшкодування  ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для  всіх платників  податку  з урахуванням черговості і подання платникам податку заявок на відшкодування ПДВ.

Також пропонується запровадити офіційну публікацію інформацій про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображення у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з  бюджету  сум податку та стану  їх відшкодування.

Четверте – податок  на прибуток підприємств. Ми пропонуємо скасувати сплату авансових внесків з податку на прибуток та запровадити квартальний звітний  період з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності, перевищує 20 мільйон гривень.    

Водночас… П'яте – акцизний  податок. Головні зміни, які пропонуються законопроектом, мають не скільки фіскальне, скільки соціальне значення для країни. Так, ми пропонуємо збільшити ставку акцизного податку на 2016 рік на спирт,  алкогольні напої  і пиво на 100 відсотків, на тютюнові вироби – на 40 відсотків, специфічна ставка та на 3 відсоткові пункти – адвалорна. Ми цілком усвідомлюємо, що таке підвищення може призвести до зменшення виробництва та зменшення  споживання цих підакцизних товарів.

Більше того, ми у Міністерстві фінансів твердо впевнені, що саме такими і має бути результат підвищення акцизів. Адже саме зменшення  споживання шкідливої продукції нашими громадянами є соціально відповідальна політика.

У 2011 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я та Світовий економічний  форум визначали, що найбільш ефективною стратегією зменшення шкоди, яку завдає суспільству споживання алкоголю, є підвищення податку і цін на нього. Попередній досвід України говорить, що в результаті підвищення акцизів на алкоголь в 9-10-му році рівень смертності від хвороб, спричинений споживанням алкоголю, зменшився понад двічі.

 Також для більш ефективної боротьби з контрабандою продукції  законопроект пропонує запровадити систему електронного  адміністрування реалізації пального, ввести акцизну накладну як обов'язковий електронний документ, який складатиметься при здійснення всіх операцій з реалізації пального на  внутрішньому ринку.

Нарешті він пропонує збільшити ставку акцизного податку на пальне на 13 відсотків, і це забезпечить бюджет додатковим ресурсом в обсязі ще 3,2 мільярди гривень, що будуть зараховуватися до спецфонду з подальшим  спрямуванням на ремонт доріг.

Шосте – останнє, рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин. Пропонується оподаткувати видобуток бурштину рентною платою за ставкою 30 відсотків, це додатковий ресурс бюджету в обсязі 1,5 мільярда гривень.

Реалізація норм законопроекту сприятиме збільшення дохідною частини бюджету 2016 року та дозволить забезпечити його збалансованість, а також покращить адміністрування податків. Дякую за увагу і прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Южаніна Ніна Петрівна. Будь ласка.

 

18:34:47

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я, мабуть, не буду зараз проходити по всім розділам запропонованого законопроекту. Ми щойно з колегами на комітеті досить ретельно розглядали. Я все-таки зупинюся на тому, що члени комітету, загалом підтримуючи необхідність прийняття запропонованих урядом законодавчих новел задля вирішення неузгоджених питань, вважає за необхідне рекомендувати Верховній Раді України при прийнятті цього законопроекту врахувати наступні моменти, які тільки що обговорювалися на комітеті.

Щодо податку на додану вартість, вони більш такого технічного характеру, але я маю обов'язково зараз озвучити їх. Перше, в абзаці першому пункту 82.2. слова "крім перевірок, що проводяться за наявності обставин визначених у підпункті  78.1.8, тривалість яких встановлена у статті 200 цього кодексу" виключити.

Друге: підпункт 3 пункту 41 абзац 2 та 3, пункту 39 абзаци 13 та 14, підпункт 1 пункту 82 – виключити у зв'язку із тим, що зазначені норми спрямовані на реалізацію норм законопроекту (реєстраційний номер 3355) про фінансову реструктуризацію, який не розглядався Верховною Радою України. 

Третє. Підпункт 3 пункту 46 після абзацу третього доповнити новими абзацами такого змісту. В абзаці 15-му слова та цифри "та/або порушення порядку заповнення обов'язкових реквізитів податкової накладної, передбачених пунктом 200.1 статті 200 цього кодексу" виключити.

"Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 200.1 цієї статті, окрім коду товару згідно УКТЗЕД, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, товар, послугу, що постачаються, період, сторони та суму податкових зобов'язань, є підставою для…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, можливість завершити. Скільки? Дайте можливість завершити. Скільки треба, стільки будете доповідати. Це важливе питання. Дякуємо.

 

ЮЖАНІНА Н.П. "…є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту".

Четвертий пункт. Пункт 19 доповнити новим підпунктом 121.4: щодо застосування штрафних санкцій у разі допущення та невиправлення продавцем помилок при визначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної, зміст якого викладений у порівняльній таблиці до законопроекту на сторінці 21.

П'яте. Доповнити законопроект нормами щодо забезпечення розщеплення сум спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників у пропорції 75 на 25 за результатами декларування звітного періоду.

Другий підрозділ. Щодо акцизного податку. Перше: збільшити ставки акцизного податку на пиво, спирт етиловий, алкогольні напої на 50 відсотків замість 100 відсотків, запропонованих проектом. Це зміни до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 Податкового кодексу України. При цьому ставки акцизного податку на спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, передбачені пунктом 1 підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, збільшити з 1 квітня 2016 року на 50 відсотків від ставки, яка застосовується у 2015 році.

Друге. Встановити розмір ставки акцизного податку на паливо моторне альтернативне в розмірі 141 євро на 1 тисячу кілограмів, яка враховує складову частку біокомпоненту (30 відсотків) замість 112 євро за 1000 кілограмів, передбачену проектом пункту 14 підрозділу 5 ХХ розділу "Перехідні положення" Податкового кодексу України на період 1 січня 2016 року по 30 червня 2016 року з відповідним корегуванням цієї ставки,  передбаченої підпунктом 215.3.4 Податкового кодексу України шляхом заміни ставки у розмірі 84 євро за 1 тисячу літрів на ставку 120 євро на 1 тисячу літрів.

Комітетом не була підтримана пропозиція законопроекту щодо збільшення специфічних ставок акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також мінімального акцизного податкового зобов'язання із сплати акцизного податку з тютюнових виробів на 40 відсотків та адвалорних ставок на 3. Розглядалися різні варіанти, кінцевого рішення не прийнято, тому в залі ми маємо визначитися щодо цього питання.

Четверте. У пункті 9 щодо внесення змін до підрозділу 5 розділу "Прикінцеві положення" у тексті за технічними обставинами відсутні два  абзаци, які містяться у порівняльній таблиці. Таким чином,ці абзаци необхідно перенести до тексту законопроекту. Ці абзаци стосуються затвердження форми акту інвентаризації пального та можливості корегування даних зазначений у акцизній накладній у разі невідповідності акту інвентаризації із фактичними даними.

Наступний розділ 3 щодо рентний платежів. У пункті 68 законопроекту зміни до пункту 256.3 ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів збільшити на 40 відсотків замість передбаченого законопроектом збільшення на 26,5 відсотків.

Друге. У пункті 64 законопроекту зміни до пункту 252.20 статті 252 Податкового кодексу, позиції у таблиці щодо ставки рентної плати за видобуток природного газу у розмірі 70 відсотків на природний газ видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність доповнити словами "однією із сторін яких є господарські товариства, у статутному капіталі яких є державна частка акцій, часток, паїв, їхні дочірні підприємства та/або підприємства господарські товариства, у статутному капіталі яких є частка державних, у тому числі казенних підприємств, та/або частка акцій, часток, паїв господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка акцій часток паїв, або об'єднання таких юридичних осіб".

Третє. Встановити ставку рентної плати за виконання бурштину у розмірі 25 відсотків від вартості реалізованої продукції замість 30, передбаченої проектом. Це зміни до пункту 255.20.

Четвертий розділ щодо податку на доходи фізичних осіб. З метою усунення дискримінації в оподаткуванні дивідендів, отриманих з іноземних джерел, пропонується внести зміни до підпункту 167.5.2 пункту 167 та підпункту 170.11.1 пункту 170, 11. Та встановити, що такі іноземні дивіденди оподатковуються за ставкою 5 відсотків, як і дивіденди, що отримують в Україні від резидентів України, які є платниками податку на прибуток підприємств.

П'яте. Щодо податку на прибуток підприємств. Перше: внести редакційні техніко-юридичні правки щодо питань оподаткування прибутку підприємств. А саме: в абзаці 2-му пункту 23 законопроекту слова "цього підпункту" замінити словами "цього абзацу". В абзаці 13-му, пункту 24 законопроекту за текстом слова "визначений за правилами бухгалтерського обліку" замінити словами "визначений за показниками звіту про фінансові результати, звіту про сукупний дохід" у відповідних відмінках. Друге, у підпункті 2 пункту 82 законопроекту, абзаці 8–26 щодо "Перехідних положень" застосування податку на прибуток підприємств виключити як такі, що потребують додаткового детального обговорення та будуть враховані у комплексному законопроекті. Доповнити новим абзацом такого змісту: пункт 39, розрахунок об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за 2015, податковий звітний рік, здійснюється з урахуванням вимог підпункту 141.4, пункту 140.4 статті 140 в редакції, що набирає чинності з 1 січня 2016 року.

Враховуючи викладене вище та приймаючи до уваги необхідність ресурсного забезпечення виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" (реєстраційний номер 3688), поданий Кабінетом Міністрів України прийняти за основу та у цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги, доповіді і співдоповідь завершені. І я прошу записатись на обговорення два – "за", два – "проти". Прошу провести запис.

Бабак Альона Валеріївна, фракція "Самопоміч", будь ласка.

 

18:44:58

БАБАК А.В.

Прошу передати слово Остріковій.

 

18:45:04

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, ми вимушені були працювати, взяти цю відповідальність на себе. І фактично надавати технічну допомогу Міністерству фінансів і уряду України в тому, щоб підготувати хоча би якийсь приблизний текст змін до Податкового кодексу з тим, щоб звести бюджет України і показати, що все ж таки ситуація в Україні не розбалансована. І я вважаю, що нам вдалося це зробити.

Єдине, що, звичайно, вчора була погоджена одна редакція, сьогодні Мінфін вніс зовсім іншу редакцію. Тому ми всі з вами бачили, скільки правок вимушена була зачитати голова комітету з тим, щоб вичистити цей текст низької якості, який сьогодні був поданий урядом.

Я вважаю, що нам багато що вдалося зробити. Однак, все ж таки залишилося невирішеним питання, це питання аграріїв, яким залишають все ж таки 25 відсотків спецрежиму і жодної підтримки не дають на тваринництво. Тому, шановні колеги-аграрії, нам все, що для вас вдалося зробити, це вдалося добитися того, щоб це розщеплення відбувалося за результатами декларації, а не щоденно.  Але при голосування за цей законопроект зважте на те, що ви будете позбавлені будь-якої підтримки від держави. І враховуючи ті зобов'язання, які  Україна взяла  на себе перед СОТ, у вас держава забирає підтримку у вигляді спецрежиму, а  будь-яких дотацій вам за це не буде, тому що сума  їхня обмежена  3 мільярдами гривень, саме в гривнях.  Тому  подумайте дуже добре,  чи варто вам підтримувати, чи, можливо, все  ж таки ще  додатково знайти компроміс підтримати тваринництво, садівництво і овочівництво. І фракція  "Самопоміч"  на  цьому наполягатиме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "Батьківщина" Немиря передає слово Олександрі Кужель.    Будь ласка.

 

18:46:55

КУЖЕЛЬ О.В.

Як говорять, приплыли.  Якщо взяти  той текст, що прочитала зараз  Ніна Петрівна, і сказати  в будь-якій країні, що  парламент  з голосу проголосує правки   про адміністрування, нас би  считали, що ми просто   з'їхали з глузду. П'ять днів ми  працювали у робочій групі,  п'ять днів ми йшли на зустріч Міністерству фінансів, яке півроку нас  ігнорували, де ми пропонували готувати спільну редакцію. Не сталося по вам, як ви хотіли, ми запропонували внести тільки ставки оподаткування.  На жаль, у цій редакції "блох" стільки,  що я думаю, що  даже  при всій моїй повазі до Ніни Петрівни,  дуже тяжко ще виловити.  Я скажу, Ніна  Петрівна, ті зауваження, які вдалося нам побачити.

Ну по-перше,  хочу почути подяку від Прем'єра і Міністерства фінансів за те, що ми  завдяки наполегливості настояли і включили  норму, зверніть увагу, що всі договори на землю, даже без  реєстрації, повинні сплачувати податок  на землю. Це 12 мільйонів гектарів землі, це додатково, як найменше, пані Наталя, 4 мільярди гривень, і подякуйте за це "Батьківщині".

По недолікам.  Скажіть, будь ласка, у вас весь закон по пенсіям, який ви чули тут, наші коментарі, коштує 1 мільярд. Скільки можна обкладати пенсії податком? І ми ніколи не проголосуємо  за Податковий кодекс, який передбачає оподаткування  пенсій більше трьох мінімальних зарплат.

Підніміть руку, в уряді, хто живе на 3 тисячі гривень? Тоді я вам  повірю, що це можна обкладати податком.

На сьогоднішній день, люди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Ми ніколи не підтримаємо норму, яка прийнята в першому читанні, але не включена в Податковий кодекс,  що рента  на газ для державного підприємства, яка дає можливість знизити тарифи для населення, тільки впроваджується з 1 квітня.

Я прошу звернути, Ніна Петрівна вас, на статтю на сторінці 30 та, що торкається оподаткування виграшів і призів. Я не знаю, хто  там быстро из казино подбежал, але замість двох ПДФО стоїть ставка – 0.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від  Радикальної партії…

10 секунд ще,  будь ласка,  пані Олександрі.

 

КУЖЕЛЬ О.В.  … статтю 170 там для лотерей.

І останнє. Ніна Петрівна, зверніть увагу,  будь ласка. На сторінках 52 і 54 дуже гарна наша норма "в хронологічному порядку  відшкодування ПДВ". Далі написано: "Згідно порядком, визначеним Кабінетом Міністрів"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від  Радикальної партії – Галасюк,  будь ласка. 

 

18:50:24

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги народні депутати! Ну що відбувається цього року?  Те  ж саме, що і минулого року: уряд  вносить в самий останній момент неякісний бюджет, який є бюджетом проїдання, через який  намагаються забрати  останнє у найбідніших, який не містить  компоненти розвитку.

І сьогодні  намагаються провести ті зміни до Податкового кодексу, які мають   стати основою того бюджету.  Тобто, є бюджет, який вони узгодили, я не знаю,    чи то з МВФ, чи то з ким, але точно не з українськими підприємцями, промисловцями, чи  з українським суспільством. А зараз нам кажуть: підтримайте під нього оцю податкову  базу.  Так от, я хочу звернути вашу увагу тільки  на два моменти, що бюджет це є бюджет, коли він виконує принаймні дві функції. Це, перша функція – це соціальний захист населення, цей бюджет її не виконує, бо на 12 відсотків підняти мінімальні стандарти, коли ціни зросли на 70, це нічого. І друга функція – це функція розвитку власного виробництва. Так от, інвестиційна складова навіть в гривнях, в абсолютному вимірі, менша ніж була минулого року. Валове нагромадження менше 12 відсотків, у європейський усіх країнах 20-25, в Китаї 45. Менше 20 відсотків це означає повільна економічна смерть, а уряд нам пропонує швидку економічну смерть. Тому це те, що стосується бюджету, який є антипідприємницьким, антисоціальним.

Що стосується податкових змін? Щоб податкові зміни стали податковою реформою, там мають бути дві умови, це виведення економіки з тіні і це забезпечення умов економічного зростання, це інвестиційні стимули. Так от ви скажіть мені, хоч хтось може сказати, чим оці зміни покращують життя підприємцям? Кажете, зменшуємо тиск на єдиний соціальний внесок? Та ми домоглися з Андрієм Журжієм, з Олегом Ляшком в минулу бюджетну  ніч коефіцієнт 0,6, який і так вступає в дію з 1 січня. Тому покажіть де тут є податкова реформа і де тут є бюджет, який здатен виправити траєкторію економічного розвитку країни? Ми просто вже втомилися кожного року чути, що наступного року буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. Кожного року нам кажуть, буде економічне зростання. Якщо сьогодні не посіємо, звідки брати завтра врожай? Три роки і до ряду негативний, від'ємний результат ВВП, економіка України падає. Скільки років потрібно, щоб ви визнали, що економічний курс уряду є помилковим?

Шановний пане Прем'єр-міністр, це економіка, це не іграшки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  "Опозиційний блок" Долженков.

 

18:53:07

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, шановні громадяни, законопроект 3688, як ви всі бачите, був зареєстрований сьогодні. Це ганебне явище, коли реєструється зміни до Податкового кодексу України, які необхідно приймати для того, щоб в четвер проголосувати Закон України про державний бюджет на наступний рік? До яких пір Верховна Рада України в цілому і народних депутатів з комітету будуть ставити в таке становище?

Коли вони фактично "з колін" вимушені читати ці зміни як голова комітету, так і всі інші члени комітету, і, відповідно, наспіх аналізувати вказаний законопроект. Цього допускати не можна, це не є реформуванням, це звичайно є профанацією. Жодного комплексного підходу для реформування податкових правовідносин вони не пропонують, але так, є, звичайно, позитивні для бізнесу речі.

Представник Радикальної партії говорив: покажіть мені хоча б одну річ, яка полегшила б бізнесу життя. Так от в якості цих положень можна назвати, наприклад, зниження єдиного соцвнеску до 22 відсотків, в якості відповідного прикладу можна привести збереження системи спрощеної системи оподаткування.

Так, звичайно, певним чином постраждав аграрний сектор, але враховуючи той системний, комплексний підхід щодо зміни адміністрування ПДВ, який намагалися ми в комітеті сформулювати його під час обговорення говорить про те, що все ж таки, мабуть, цей законопроект є необхідним для прийняття. Чому? Тому, що те реформування, яке було запропоновано коаліцією, як говорив представник "Батьківщини", ми вносимо з голосу. Ви ж голосу реформували в минулому році, податкову систему, цей законопроект частково виправляє ті недоліки, які були зроблені в минулому році. Тому ми пропонуємо його підтримати і як такий, що дещо покращить ситуацію в бізнесі, і без того вже жахливу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Левченко, одна хвилина.

 

18:55:16

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я звертаюсь до народних депутатів, що ми зараз розглядаємо законопроект, який насправді не включений в порядок денний і ми не маємо права його взагалі розглядати, товариство, шановне, складно сказати – це щодо нашої процедури.

А тепер, коли говорять про  те, що у нас закінчується рік і нам треба бігом приймати речі, як із голосу зачитуються, бо, якщо цього не зробити, то країна розвалиться. То у мене питання до міністра фінансів, до Прем'єр-міністра: а чому ви з голосу  не вносите скасування угоди з Республікою Кіпр про уникнення подвійного оподаткування, чому ви це зараз не голосуєте?

В чому ви з голосу не вносите законопроект щодо ліквідації приватних монополій, які знущаються і знищують економіку повністю, українську, і контролюють? А чому ви з голосу не вносите в новий Податковий кодекс прогресивне оподаткування, податки на розкіш, що чим більше ти заробляєш, тим більше ти маєш сплачувати як бізнес, так і фізична особа?

Український народе, нормальні речі з голосу таким чином в останній момент не ухвалюються. Це все просто продовження знущання олігархії над вами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, до слова Давиденко, одна хвилина, запрошується. Будь ласка, включить мікрофон, депутат Давиденко.

 

18:56:33

ДАВИДЕНКО В.М.

Шановні колеги, відміна спецрежиму оподаткування в сільському господарстві скасує пільгу або, скажімо так, підніме ціну на сільськогосподарську продукцію на 20 відсотків. І таким чином аграрії втратять більше 18 мільйонів гривень... мільярдів оборотних коштів, на заміщення яких у нас на сьогоднішній день немає банківського ресурсу або же він дуже дорогий. Також буде знищена повністю галузь тваринництва і продукти з більшою доданою вартістю, які виробляються на сьогоднішній день в Україні.

Тому я закликаю всіх людей, які підтримують аграрний сектор України, який, я вам нагадаю, дає 25 відсотків ВВП на сьогоднішній день, не приймати, не  голосувати за ці зміни до законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми завершили обговорення проекту Закону 3688. Хочу наголосити, він був в порядку денному, просто в той момент, коли його ставили в порядок денний, він ще не мав свого номеру, який потім йому в Апараті, власне, присвоїли. Але усі інші законопроекти, які є в нашій постанові, вони не є в порядку денному. Фактично обговоренням цього законопроекту ми завершили блок питань переліку тих законопроектів, які ми дали в постанові, інші потребують спеціального включення в порядок денний. Той блок ключовий, основний блок, який ми мали розглянути на  сьогодні, ми вже розглянули, шановні колеги.

Шановні представники уряду, шановні депутати, голосування по тих  законопроектах, очевидно, ми проведемо тоді, коли будемо мати результативне голосування. Надалі у нас стоять закони порядку денного другого читання. Але я думаю, що було би правильним, якби ми обговоренням цього блоку завершили сьогоднішнє засідання. Є розуміння і підтримка в залі?

Тоді, шановні колеги… Прошу, пані Наталя… Я наголошую: ті законопроекти, які ми мали в порядку денному. Там ще є ті, які не є в порядку денному. Ми їх окремо маємо включати.

На цьому я вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10 годині ранку продовжується наша робота. Я вас прошу усіх дисципліновано завтра бути в залі, щоб ми без розгойдування могли почати нашу роботу. Дякую вам. Всього найкращого. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку