ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

09 грудня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:00:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги  народні депутати! Прошу всіх підготуватись до реєстрації, ми розпочинаємо наше ранкове засідання.

Декілька слів, поки народні депутати будуть займати свої місця. Беззаперечно, що основним нашим завданням має бути забезпечення повноцінної європейської інтеграції. І як результат,  Україна має відбутись сучасною  демократичною європейською державою. І про це вчора ви чули під час виступу Віце-президента Сполучених Штатів. Весь світ, всі наші партнери очікують від нас якісних рішень, якісних перетворень.  Хотів би… І не тільки очікують, але й готові нам допомагати  на цьому достатньо нелегкому шляху.

Хотів би вас поінформувати про те, що ми вчора від МВФ отримали достатньо позитивний сигнал. Ви знаєте, що щодо взаємовідносин: 3 мільярди кредитних ресурсів, які могли стати нам на заваді, які ще за часів Януковича були  взяті ним у Російської Федерації, МВФ вчора прийняв рішення, що, незважаючи на цю обставину, вони  продовжують з нами взаємодію. Це абсолютно позитивний сигнал, напевно, безпрецедентний для Міжнародного валютного фонду.

Хотів би вас поінформувати, що вчора, так як ми з вами і домовлялись, ми провели з вами "аграрний день", і нам вдалось з вами  ухвалити 11 законів в аграрному секторі, 11 системних законів, які спрощують процедуру, ліквідовують різні дозволи. Тільки від вчорашніх рішень в аграрному секторі скасовано понад 22 дозволи, які були  основою певних корупційних проявів. І, я думаю, що це дуже гарний темп, і ми маємо йти далі.

Вчора, хочу вас поінформувати про те, що відбулося засідання Національної ради реформ щодо податкової реформи. 

Була така дуже гарна дискусія приблизно біля трьох годин. І я думаю, що всі є підстави сьогодні говорити про те, що буде знайдене збалансоване рішення, яке дозволить нам і створити сучасну податкову систему, а також забезпечити вчасне прийняття в тому числі і бюджету.

Хочу підкреслити, що наше з вами завдання, колеги, це забезпечити законодавчий супровід потужного економічного зростання у 2016 році. Тому податкова система, прозора, стимулююча, для нас є надзвичайно важливою. І я закликаю нас всіх об'єднатися навколо напрацювання рішення, яке знайде підтримку більшості колег.

Завтра, шановні колеги, у нас розгляд питання про державну службу. Я б дуже всіх просив максимально відповідально віднестися до розгляду цього питання. Ми маємо завтра ухвалити новий революційний Закон про державну службу в Україні. І я би хотів, щоб завтра це відбулося. Тому, будь ласка, якщо є якісь ще питання додаткові, є профільний комітет, можете ще задати питання, але завтра ми маємо результативно голосувати цей проект закону.

Колеги, будь ласка, підготуйтеся до реєстрації. Прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі Верховної Ради України.

 

10:05:06

322 народних депутата у залі Верховної Ради України.

Шановні колеги народні депутати, шановні керівники фракцій, сьогодні не менш важливий день у нашій роботі. У нас є ряд питань, які ми маємо сьогодні розглянути. Це ряд законів, які забезпечать нам імплементацію окремих стандартів Ради Європи щодо попереднього ув'язнення, так було узгоджено на Погоджувальній раді. І тому я просив би всіх максимально сконцентруватись сьогодні на роботі. Є питання щодо удосконалення захисту прав споживачів у сфері фінансових послуг. А також є дуже важливим – це удосконалення прозорості роботи комітетів Верховної Ради України. Це теж дуже важливі зміни в Закон про комітети Верховної Ради, який забезпечить абсолютну публічність роботи комітетів. Тому просив би, шановні колеги, сконцентруватись сьогодні на роботі.

І так, 324 народних депутати, оголошую засідання Верховної Ради ранкове відкритим.

Хотів би за традицією привітати наших колег з днем народження, Олена Колганова сьогодні святкує день народження, давайте її привітаємо. Вітаємо! І Тарас Юрик, народний депутат України, вітаємо колеги і бажаємо вам всього найкращого.

Шановні колеги! Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України середа –  30 хвилин виступи народних депутатів України. Будь ласка,  прошу всіх сконцентруватись для запису.

Колеги, будь ласка,  підготуйтесь до запису на виступи, 30 хвилин, народні депутати України. Готові? Записуйтесь, будь ласка. 

Будь ласка, народний депутат Шенцев, "Опозиційний блок".

Народний депутат Дунаєв, "Опозиційний блок".

 

10:08:38

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый народ Украины, уважаемые коллеги! Сегодня каждый из нас, каждый депутат Верховной Рады знает реальное положение дел в стране. Мы обязаны говорить людям правду, давайте оставим в стороне свои амбиции подумаем о судьбе страны, в которой живем все мы. Если у нас есть различия во мнениях, то это не должно препятствовать развитию государства и межгосударственных отношений.

В Украине идет внутренняя война, существует энергетическая блокада, простаивает промышленность, сокращаются рабочие места. Зарплаты  и пенсии остаются на низком уровне, а коммунальные тарифы растут не в соответствии с доходами  граждан нашей страны. Причиной такого положения дел являются неквалифицированные кадры  как в госаппарате, так и в менеджменте управления важными промышленными отраслями нашей страны. Их опыт оказался недостаточным, из-за этого мы терпим  поражения в экономике, которые приводят страну к убыткам, а народ – к обнищанию.

Сейчас необходимо восстанавливать нашу экономику. Уже давно существует необходимость создания независимого национально-экономического совета, который действовать в каждой области в условиях новой экономической политики, которая позволит развиваться большему количеству предпринимателей и создать условия для модернизации промышленности, а также инвестиционных площадок в  сфере экономики.

Коррупция, о которой стало модно только говорить, никогда не исчезнет в бедном государстве. Она съедает страну изнутри, нам нужно становиться сильными и строить государство с гражданским обществом на основе закона. К примеру, как это сделал президент Рузвельт в своей программе развития в период великой депрессии, тем самым объединив страну.

Мы остаемся экспортером дешевой рабочей силы, импортером кредитов от международных организаций, за которые придется расплачиваться экономикой нашей страны и ее ресурсами. Наш научный потенциал уезжает в другие страны и работает на экономику других государств, где имеют поддержку для научной и творческой деятельности. Это талантливые, профессиональные люди.

Президент, правительство и парламент не должны бросать свой народ, а в первую очередь думать должны о благополучии других, а потом о своем собственном. Мы должны искать точки соприкосновения и понимания. Не стоит забывать и о людях, которые наиболее страдают от неквалифицированных решений действующей государственной системы. Это переселенцы и пострадавшие граждане в зоне проведения АТО, которые не могут реализовать более полутора лет свои законные права. Они являются гражданами, и это наше общество, которое и есть Украина. Мы должны начать диалог, понять, каким он должен быть на Донбассе и в целом в стране, чтобы примирить стороны конфликта и начать строительство государства с гражданским обществом, где должны участвовать все институты власти.

"Оппозиционный блок" придерживается и далее того, что Минские соглашения должны выполняться. Благодаря им из плена к своим семьям вернулись 3 тысячи наших соотечественников. Мы должны искать примирение и искать диалог для мира и развития нашей страны. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Іллєнко.

 

10:11:55

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Сьогодні хотів би звернутися до парламенту як до органу, який безпосередньо представляє український народ. На цьому тижні Верховна Рада повинна заслухати звіт уряду, який рік тому був призначений, який отримав на рік імунітет, якому була затверджена Програма дій уряду. І зараз настав час підвести підсумки.

І що ми бачимо на сьогоднішній день? Колосальне, рекордне падіння ВВП, корупція, яка супроводжує всю діяльність цього уряду, який не вилазить з корупційних скандалів. Ми бачимо абсолютно проолігархічну політику, коли всі проблеми намагаються вирішувати виключно за рахунок людей малозабезпечених, за рахунок уже фактично знищеного малого бізнесу, в той час як олігархи зберігають всі свої впливи і преференції. Ми бачимо, що фактично цей уряд на сьогоднішній день є нелегітимний, оскільки рівень підтримки в суспільстві його є в межах одного відсотка.

Ми можемо говорити про те, що в такий складний для України час – в час кризи економічної, в час війни –  уряд, який взагалі не спирається на підтримку будь-якої вагомої частини суспільства, – це нонсенс. І Верховна Рада України, якщо це орган, який хоча би трошечки представляє інтереси українського народу, хоча би частково  до нього дослухається, має прийняти очевидне рішення – відправити цей уряд у відставку і сформувати новий уряд, той який нам обіцяли: без партійних квот,  уряд професіоналів, без кулуарних домовленостей, уряд, який би не залежав від олігархів, який би виконував програму дій уряду, яка  не виконана, який би спирався на… (Шум у залі)

Та ви там не кричіть, будь ласка. Вийдіть на вулицю, там з людьми поспілкуйтесь, що вони кажуть про це все.

І от тому, товариство, ви можете кричати що завгодно в цьому залі, а от вийдіть на вулицю і там поспілкуйтесь з людьми, що вони думають про ту політику, яку ви ведете, і про ваш уряд, і про цей провал двохлітній; який ви отримали кредит довіри, а зараз він – нуль. Тому цей крик нічого не допоможе, треба відповідальність політичну нести за свої дії. І Верховна Рада повинна припинити покривати це все, якщо Верховна Рада цього скликання хоче мати хоч якесь політичне майбутнє.

Тому ми закликаємо народних депутатів до відповідальності для того, щоби були  прийняті правильні політичні кроки в цій ситуації, і ми нарешті почали іти тим курсом, який ми декларували на  Майдані, а не курсом політичних домовленостей підкилимних і договорняків.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

 

10:15:10

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Комітет Верховної Ради України  з питань охорони здоров'я на звернення до Кабінету Міністрів України  щодо перерозподілу субвенцій з Державного бюджету на охорону здоров'я  для  Донецької та Луганської областей, яка передбачена для лікувальних закладів, що розташовані на непідконтрольній території, на користь лікувальних закладів, які знаходяться   на підконтрольній українській владі території, отримав відповідь від Міністерства охорони здоров'я.

Відповідно до отриманої інформації по Донецькій і Луганській областях прийнято відповідно рішення. Постанови, які мали би фінансуватися і знаходитися на підконтрольній території, грошей сьогодні не отримують, а ті гроші натомість будуть передаватися іншим медичним закладам в Луганській і Донецькій областей.

Не викликає сумніву доцільність додаткового фінансування, особливо з погляду катастрофічної ситуації, щодо забезпечення лікувальних закладів цих регіонів лікарськими засобами та витратними матеріалами. Але необхідно врахувати гостру проблему для населення, яке проживає на непідконтрольних територіях України, адже на цій території проживають громадяни України. Тим більше, що ми стаємо свідками невідворотної гуманітарної катастрофи в цих регіонах і не можемо бути пасивними спостерігачами, щоб не стати співучасниками.

Я впевнений і переконаний, зрештою, як і всі в цьому залі, що війна на сході України закінчиться, Донбас був і буде невід'ємною територією України. Але після завершення конфлікту ми повинні відповісти: що з нами зроблено з метою недопущення або хоч пом'якшення можливих наслідків гуманітарної катастрофи.

Тому пропоную розглянути можливість у межах розміру медичної субвенції для лікувальних закладів Донецької та Луганської областей, що знаходяться на території, не підконтрольній українській владі, провести закупівлю медикаментів та витратних матеріалів, і передати їх до цих закладів для надання адекватної медичної допомоги.

Розуміючи складність можливостей реалізації даної пропозиції та політично-складову, впевнений, що, надавши доручення військово-цивільним адміністраціям зазначених регіонів, міністерствам і відомствам відповідним, провести закупівлі, узгодивши на урядовому рівні залучення представництва міжнародного Червоного Хреста, Національного комітету Червоного Хреста і передати медикаменти та витратні матеріали лікувальним закладам непідконтрольних територій з забезпеченням моніторингу.

В чому тих вина людей громадян України, які сьогодні проживають на непідконтрольній території? Вони теж хворіють і вони хочуть жити. Як ми будемо їм дивитися в очі, забираючи фінансування на медикаменти? Парадоксальна ситуація: через Новотроїцьке проїхало 11 вантажівок міжнародного Червоного Хреста, які привезли гуманітарний груз. Виходить так: чужі дають, а свої не дають. Якщо ми говоримо про цілісність України, то уряд повинен приймати рішення по даному питанню Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола… Рефат Чубаров, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

10:18:32

ЧУБАРОВ Р.А.

Шановні колеги, шановні виборці! Сьогодні 82-й день, як триває акція "Громадська блокада Криму". Суть цієї акції: максимально здорощити окупантам утримання Криму, змусити їх дотримуватися елементарних прав людини, повернути кримську тематику до порядку денного внутріполітичного життя України та міжнародної політики.

Отже, з 20 вересня де-факто було припинення переміщення товарів з материкової частини України до окупованого Криму. Очікується, що на сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів України прийметься постанова, якою закріпиться стан припинення переміщення товару з материку до окупованого Криму. Як ви знаєте, з 22 листопада по вчорашній день також було, тобто 2 тижні, було припинено електропостачання до Криму. Виходячи з багатьох факторів, в тому числі з того, що не працювання гілки "Каховка–Титан" заважає забезпечувати електропостачанням декілька районів Херсонської області; виходячи з інших питань, в тому числі гуманітарних, учасники блокади Криму вирішити надати можливість забезпечити постачання лише з однієї гілки. І якою зараз до Криму подається 220 мегават замість 850, які надавалися до 22 листопада. Але, шановні друзі, це лише на 2 тижні для того, щоб і уряд, і місцеві органи влади могли би провести роботи по укріпленню енергозабезпечення Херсонської області.

Хочу сказати, що нашою колегою народним депутатом пані Оксаною Сироїд та групою інших колег вчора зареєстрований Закон України про тимчасово окуповану територію України, в разі прийняття якого постачання енергоресурсів, включаючи електропостачання, до окупованих територій забороняється. І, якщо ми не встигнемо прийняти цей закон, а я дуже прошу, щоб комітети попрацювали, і ми його встигли прийняти до кінця цього місяця, є другий запобіжник, я хочу про це оголосити. Я думаю саме цей зал, мої колеги, не дозволять тепер нікому жодному міністрові, жодному урядові заключати угоду про постачання електроенергії, якщо це і доведеться, поки там не буде написано "Автономна Республіка Крим, Україна".

Отже, працюємо всі для того щоби до 1 січня вирішити всі ці питання і максимально удорожчити Росії, окупантам, утримання Криму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Павло Кишкар, позафракційний.

Остап Єднак, будь ласка.

 

10:21:54

ЄДНАК О.В.

Шановний народе України! Шановні народні депутати! Вчора з цієї трибуни виступав Віце-президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден. Він апелював до гідності народу України, до його єдності за допомогою яких ми здолали тирана і за допомогою яких ми боремося з російською агресією. Але Віце-президент також апелював і до корупції, яка все ще присутня у владних структурах, в парламенті, в уряді. І, власне, щоб боротися з цією корупцією, після виступу Джо Байдена я одразу пішов під Міністерство аграрної політики на пікет. Активісти з усієї України приїхали, щоб висловити своє обурення стосовно корупції, яка зараз існує в стінах Державного лісового агентства України.

Два роки після того, як на Майдані горіло багаття і палили шини, пікетувальникам міліція в старій формі вчора забороняла палити ляльку голови лісагентства Ковальчука. Два роки пройшло –  і корупція не подолана, і процвітає в цій структурі. Два роки пройшло, а міліція все ще забороняє волевиявлення народу. Два роки пройшло – і жодної кримінальної справи, і підозри не висловлено Віктору Сівцю, колишньому голові лісагентства, Черняхову, колишньому голові лісагентства. І прокуратура саботує розслідування по моїх зверненнях і фактах корупції теперішньому голові лісагентства.

Це абсолютно неприпустима практика. І я закликаю до гідності працівників лісового господарства. І закликаю не миритися з тою корупцією, яка зараз панує. Я закликаю керівників держлісгоспів не виконувати злочинні накази, тому що, прикриваючись прозорими конкурсами, на керівництво облуправлінь і держлісгоспів все ще призначаються корупціонери. Це абсолютний цинізм.

Це була попереджувальна акція. І через 10 днів повинна бути акція всеукраїнської непокори. Ще раз закликаю працівників лісової галузі, ви майте гідність, не миріться з корупцією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Степанович Мусій.

 

10:24:44

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати! Шановний народе України! Олег Мусій, громадський рух "Народний контроль".

Хочу звернутися до гаранта нашої Конституції Президента України Петра Олексійовича Порошенка, нарешті, виконати свій конституційний обов'язок щодо гарантування дотримання Конституції.

Що я маю на увазі? Всі ми є свідками чергового затягування бюджетного процесу в Україні. До сьогоднішнього дня уряд, маніпулюючи Конституцією, маніпулюючи законами України, вніс на 10 секунд проект Державного бюджету.

І ми  зараз, народні  депутати, є свідками того, яким чином уряд маніпулює нашою свідомістю і намагається маніпулювати залом, звинувачуючи кожного народного депутата, що він є агентом Москви, звинувачуючи кожного народного депутата, що він є запроданцем, що він є тим, хто розвалює так звану коаліцію, якої давним-давно не існує. І до сьогодні, до цього  дня, жоден народний депутат не бачив проекту бюджету – основного документу, за яким має жити  Україна на наступний рік.

Якщо взятись до аналітики, то Арсеній Петрович є гідним продовжувальником свого вчителя пана Азірова.  Саме він започаткував оцю маніпуляцію з державним бюджетом і порушенням конституційних прав народних депутатів і  відкликав до останнього моменту всі бюджети, які він вносив.

Щодо суті самого бюджету і його наповнення. Міністерство фінансів продовжує маніпулювати  нами, не вносячи змін до  Податкового кодексу, і говорить, що бюджет буде побудований на новій податковій базі. А нова податкова база, тільки можна побачити її на сайті Міністерства фінансів, вона передбачає не тільки погіршення подальше за 2 роки життя простих  українців, а збільшення  податкового тиску.

Подивіться, що сьогодні твориться  під Верховною Радою. Вийшли малі підприємці, вони вимагають залишити в державному бюджеті і залишити в Податковому кодексі  хоча би цю маленьку легальну  роботу для  тисяч і тисяч людей, які  працюють в Україні. Натомість ми бачимо в пропозиціях Міністерства фінансів – повна ліквідація, по суті, спрощеної системи оподаткування.

І я думаю, що ця Погоджувальна рада, яка пройшла, і нам говорять, ми вже знову щось домовилися. ПДВ на ліки ми підвищувати не будемо, податкову базу ми підвищувати не будемо. А насправді це чергова маніпуляція.

Тому я закликаю гаранта Конституції Президента України нарешті виконати свій конституційний обов'язок і внести до Верховної Ради не від імені народних депутатів, а від себе особисто, і взяти політичну відповідальність – відставку уряду 11 числа.

І закликаю народ  України  прийти під Верховну Раду і підтримати цю ініціативу Президента, і всіх депутатів –  проголосувати за відставку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Долженков, народний депутат, "Опозиційний блок".

 

10:28:03

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Здравствуйте, уважаемые коллеги! Здравствуйте, я вас приветствую, средства массовой информации, народ Украины! Хотелось бы также продолжить ту тему, которую начал уважаемый, глубокоуважаемый представитель коалиции, относительно бюджетного процесса налоговой реформы. Но я бы не был настолько критичным в высказываниях, даже несмотря на тот факт, что являюсь представителем оппозиционных сил, а относительно решения вопроса об отставке правительства.

А что сейчас правительство вообще предлагает? Какой бюджет, какие макроэкономические показатели они сформировали на следующий год? Какую налоговую систему они предлагают для формирования макроэкономических показателей? Вы сейчас в пленарном зале говорите обо всем угодно, обо всем, что душа ваша пожелает, но не о том, что нужно народу, что нужно экономике на следующий год. Мы можем работать лишь с теми документами, которые неофициально обнародованы на официальном сайте. Почему неофициально? Потому что не зарегистрировали законопроект о госбюджете, который может вносить Кабинет Министров Украины по Конституции  Закона Украины "О Регламенте", не внесена налоговая реформа. Вчера была платформа национальная Совета реформ, но никаких конкретно внятных посылов не было дано.

Здесь представитель коалиции говорил о том, что господин Яценюк является продолжателем Азарова. Я вам хочу сказать, он пошел намного дальше, он изобрел такие изощренные методы, по которым налоговая реформа принимается не глядя народными депутатами. Вы за одну новогоднюю ночь принимаете те вещи, а потом в течении года начинаете их исправлять, бравируя перед народом о том, как вы его любите, наперегонки причем. Каждая фракция перегоняет другую фракцию в любви к народу. Также принимается соответствующий Закон о госбюджете.

Я бы хотел доложить украинскому народу о некоторых моментах, которые предлагает сейчас Министерство финансов, возможно, они будут изменены, но я сейчас характеризую то, что на сайте было обнародовано. Что же нам предлагает правительство в следующем году? Нам предлагают доходы на уровне около 600 миллиардов гривен, расходы на уровне 680 миллиардов гривен, дефицит госбюджета более 80 миллиардов гривен, при том, что в прошлом году дефицит был на уровне 60-70 миллиардов гривен.

Какой объём государственного долга и гарантированного государственного долга предлагается в следующем году, предельный размер? А предельный размер предлагается на уровне 2 триллионов гривен, это  государственный и гарантированный государственный долг. Это, на минуточку, 95 процентов ВВП, когда в прошлом году уровень этого долга не превышал 1, 3 триллиона гривен. Также и скрытая задолженность, которая формируется Кабинетом Министров, в виде эмиссии ОВДП, в виде формирования энергетического фонда, это около 30 миллиардов гривен. Минимальная заработная плата при этом не повышается до мая месяца, при том, что уровень инфляции достигает 30 процентов. При этом реструктуризация фактической задолженности государства в размере 7,5 миллиардов предлагается…

Я прошу, на 10 секунд пожалуйста…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Предлагают не платить задолженности по решениям суда. Но более циничные действия правительства направлены на то, чтобы приостановить действие нормы, по которым закрыть задолженность перед гражданами, находящимися …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  ще 10 секунд.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Находятся на Донецкой, Луганской области, которая была должна быть погашена, социальные выплаты, до конца этого года. Правительство отказывается от этого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народиий депутат Гузь, "Народний фронт". Будь ласка,  Ігор Володимирович.

 

10:31:47

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня, шановні друзі! Я хотів би звернутися до пана Генерального прокурора Шокіна та голови Державної фіскальної служби пана Насірова.

Значить, яка ситуація? У нас в Шацькому районі на Волині є одна з найбільших плантацій лохини в Європі, наразі це 176  гектарів. ПП "Флора",  підприємство, яке  займається цим бізнесом, на превеликий жаль, вже декілька років не сплачує до бюджету кошти за землю, раз. Не обліковує працівників, два. І навколо цього підприємства ведуться різного роду "розборки" (в лапках). І зокрема в цьому році і "тітушня" є,  підпалені автомобілі і стрільби і так далі.

Я прошу Генерального прокурора України, я прошу керівника фіскальної служби зайнятися цією ситуацією. Справа в тому, що Шацький район Волинської області – один з найбільш дотаційних. Так, звичайно, з туристичної діяльності навколо Світязя, якісь є надходження, але великих підприємств немає. Тому, на жаль, ці горе-бізнесмени не сплачують в бюджет майже нічого.

Наприклад, це підприємство є досить прибутковим, оскільки з одного гектара землі, на якому посаджено приблизно 3 тисячі 600 кущів ягід лохини, щорічно збирають 6, 5 кілограм цієї лохини і відправляють за кордон. Ціна продажу ягід лохини за один кілограм в 2015 році становила від 50 до 100 гривень. Тому за приблизними тільки підрахунками, прибуток, який має це підприємство складає декілька мільйонів доларів, а сплата в бюджет державний Шацького району абсолютно мінімальна. На жаль, правоохоронні органи на Волині бездіють, немає тих дій, які потрібні. Тому до мене звернулися представники місцевого самоврядування Шацького району, плюс керівництво Шацької райдержадміністрації аби з цієї трибуни привернути увагу до цієї проблеми. Ще раз скажу, я особисто не втручаюся в якісь економічні спори навколо цього підприємства, але те, що податки треба платити – це однозначно.

 Тому прошу на підставі викладеного, керуючись Законом України про статус народного депутата України, і пана прокурора, і пана керівника ДФС  перевірити факти несплати податків ПП "Флора" та в разі виявлення порушень законодавства забезпечити сплату цим підприємством податку на доходи фізичних осіб та інших податків до місцевого бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко, "Блок Петра Порошенка". Іван Дмитрович Спориш. Голуб.

 

10:35:01

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, на вчорашньому засіданні Національної ради реформ під головування Президента відбулася  розмова про досягнення  компромісу навколо Податкового кодексу. Ми всі розуміємо, що цей найважливіший документ мав бути розроблений ще у вересні, поданий у Верховну Раду ще у вересні місяці. Тому Президент в ситуації, коли уряд не справився з цим своїм ключовим завданням змушений був проводити заходи, аби не дестабілізувати прийняття бюджету на наступний рік.

Хочу сказати, що вчора в цілому було досягнуто розумні компроміси, і запропоноване рішення визначає стратегічний результат: ввести 3 податки (20, 20 і два по 10) на зарплату уже в 2018 році.

Звичайно, всі ми хотіли би бачити цей варіант уже наступного року, але статус воюючої країни, статус країни, в якій 20 відсотків промисловості знаходиться під окупацією, на жаль, не дозволяють цього зробити. І, тим не менше, ми очікуємо, що за результатами вчорашнього круглого столу уряд та Президент зможе уже поточного тижня внести Податковий кодекс до Верховної Ради України із новими, зменшеними ставками податків, а в ході першого кварталу наступного року і внести законопроект про радикальне спрощення адміністрування усіх податків.

Я закликаю усю Верховну Раду роз'єднати два політичних процеси: процеси дебатів навколо майбутнього уряду і процеси дебатів навколо податкового та бюджетного документу. Жоден прем'єр-міністр: ні діючий, ні теоретично новий, - не зможе справитися з управлінням країною без оновлення Податкового кодексу і прийняття бюджету вже до кінця поточного місяця, грудня. Тому нам належить професійно, максимально відсторонившись від партійних інтересів, затвердити Податковий кодекс в інтересах середнього класу та вітчизняного виробництва, затвердити бюджет, мінімізувавши неприємні речі для усього українського населення, а після цього, і лише після цього приступити до обговорення майбутнього українського уряду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Голуб.

 

10:37:35

ГОЛУБОВ Д.І.

Уважаемые народные депутаты, как вам известно, с 30 мая в Одессе работает шайка грузинских реформаторов во  главе с главным реформатором Тбилиси и всея Грузии Михо-чудотворцем.

И… И 12 ноября грузинская хакерская группировка "Хинкали" опубликовала ряд очень интересных документов. Из которых следует, что команда Саакашвили грабит и ежедневно транжирит деньги благотворительного фонда, созданного для реабилитации воинов АТО, на личные нужны. За эти деньги они устраивают себе банкеты, покупают дорогостоящие автомобили, вызывают певиц из Рима, вызывают певиц из Тбилиси для увеселительных мероприятий и многое-многое другое. Тратят деньги на личный пиар.

И так именно 111 тысяч гривен из этого фонда было потрачено на фуршет в Бристоле. 3 миллиона гривен из этого фонда было  за три дня потрачено  на личный пиар Саакашвили на телеканале "Интер". 4 миллиона гривен из фонда для бойцов АТО было потрачено  на  покупку 6 автомобилей для кортежа реформатора.  300 тысяч гривен было  потрачено на бензин. Потом стало известно, что  деньгами фонда также пользуются для осуществления перелетов. Деньги из фонда улетают на  перелеты охранников Саакашвили: Георгия Рубашвили, Георгия Цинцадзе. Екс-генпрокурор Грузии также летает за деньги этого фонда.

Более того,  31  октября за деньги этого  фонда из Рима через Стамбул в Одессу прилетела певица София Нижарадзе. 3 ноября она еще раз прилетела за деньги этого фонда. И так происходит каждый день.

Но самое главное. За деньги этого фонда  прилетел начальник УВД Одесской области генерал милиции Лорткипанидзе, а  это является самым настоящим коррупционным правонарушением.

И я требую от нового   антикоррупционного прокурора немедленно разобраться с данным фактом и отстранить этого чиновника  с должности, потому что это прямой факт коррупционного правонарушения. Этот человек будет заниматься  чистками в милиции? Какие чистки? Какие реформы? Рэкетиры чертовы! Взяточники! Воры в законе!

Мы должны положить край,  и всем пора понять, что эта грузинская банда, приехавшая сегодня на гастроли, как цирковая труппа, гастролирует по нашей стране, собирает деньги на осенние выборы в Грузии,   и она отсюда уедет, и оставит от себя коррупционные скандалы, траты и позор. Позор, который они делают в нашей команде, в первую очередь. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кулініч, "Партія "Відродження". Останній виступ, будь ласка.

 

10:40:34

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, "Відродження", 147 виборчий округ Полтавщина.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Минулого тижня ми всі з вами працювали на округах, де зараз дуже багато проблем, і людей турбують проблеми субсидій, проблеми тарифів на житлово-комунальні послуги, проблеми якості газу і особливо дуже багато проблем в медичній галузі.

В чергове на окрузі я зіткнувся з такою проблемою, як наслідки так званої медичної реформи. Йдеться про передачу відомчих лікарень на баланс місцевої влади. Конкретний приклад в окрузі. Це "Лінійна поліклініка станції Ромодан" Миргородського району "Південної залізниці", яку хочуть перетворити на амбулаторію сімейної медицини. До 2015 року цей заклад обслуговував майже 5 тисяч осіб, крім залізничників чотирьох сусідніх районів,  ще майже 3 тисячі – це мешканці селища. На сьогодні всі працівники цього закладу отримали попередження про можливість скорочення. Тим більше, перспективу людям ніхто не пояснив, і перспектив влаштуватися на 2016 рік у людей немає. Найгірше те, що селище залишається без власної служби екстреної допомоги. Тепер "швидка" їхатиме з Миргорода до Ромодана з відстанню 30 кілометрів, я не знаю, який час потрібен, щоб ця "швидка" туди доїхала. І враховую якість доріг, враховуючи зиму, то взагалі у мене немає уявлення, через скільки ця "швидка" добереться до Ромодана. А там працюють люди і вони потребують постійно допомогу, і коли мова іде навіть про людське життя.

У мене виникає питання: кому потрібна така реформа, для кого вона робиться – для людей чи для чиновників. Чим виправдане перетворення лікарні, де працювало 50 осіб на амбулаторію, де буде працювати 8 людей? Тим більше, що іншого медичного закладу у селища Ромодан на Миргородщині немає. У цій ситуації незрозуміла позиція районної державної адміністрації, позиція селищного голови, який практично самоусунулась від цієї проблеми. А людей довели до відчаю, і люди виходять на протести. Тому я хочу сказати, що ситуація в Ромодані, – це не тільки ситуація в цьому селищі. Подібна ситуація склалася і в Гребінці, в Полтавській області. Це також велика залізнична станція, яка обслуговує багато людей. І проблема закриття великої лікарні – це також величезна проблема для населення цього населеного пункту.

Мені здається, що реформа таких галузей як медицина не повинні робитися під копірку. Треба спілкуватися з людьми, треба вивчати ситуацію досконально. І обов'язково треба людей повідомляти про наслідки. Тому я прошу вважати мій сьогоднішній виступ депутатським запитом до міністра охорони пана Квіташвілі. Хай, будь ласка, надасть відповідь, для кого робляться ці реформи, конкретно в Полтавській області?

Я думаю, що реформи в медичній галузі повинні робитися для людей. І люди повинні, перш за все, відчути якість послуг. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, останній виступ. Олег Березюк.

 

10:43:48

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні депутати, вельмишановні пані і панове! Три ключових повідомлення. Вчорашнє звернення Віце-президента Сполучених Штатів Америки було зразком звернення друга до друзів. Ті моральні повідомлення, які вчора були, – це повідомлення, як нас бачать збоку. Але дуже шкода, що ці моральні звернення можуть бути не почуті через конституційні особистісні характеристики багатьох ключових осіб в нашій державі. Бо так виходить, що у нас завжди правий, а звичайна людина неправа. І дуже б хотілося, щоб не так було, як в тій байці Глібова: "…він вовк, він пан, йому не слід, що, може, плаче рідна мати, і побивається, як рибонька об лід". Хотілося б, щоб наші чиновники, чільні посадовці держави почули, що в їхньому серці вони мають знайти відповідь на запитання антикорупції в нашій державі.

Друга річ. Ми підтримуємо Юрія Луценка про те, що димова завіса зміни уряду сьогодні не має зруйнувати роботу над Податковим кодексом та бюджетом України. Спочатку – бюджет України, Податковий кодекс, а потім – зміна уряду. Це державний іспит для цієї інституції, і від цього залежить його майбутнє в тому числі.

І третє, і останнє сьогодні. Шановні колеги, мешканці Кривого Рогу вірять в справедливість держави, у якій вони живуть. Цю справедливість сьогодні несе парламент, Президент і ми всі, разом взяті. Покажемо людям Кривого Рогу і всій Україні, що держава дбає про справедливість волевиявлення на її території. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є заява двох фракцій "Радикальної партії" і "Самопомочі" про оголошення перерви. Але є прохання замінити відповідно до Регламенту на виступ.

Будь ласка, Олег Ляшко, три хвилини.

І переходимо до розгляду питань порядку денного. Прошу всіх займати свої місця.

 

10:46:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Шановні громадяни! Шановні колеги! Вчора всі ми отримали незабутнє враження від виступу Віце-президента Сполучених Штатів Джо Байдена в українському парламенті. Це було справжнє видовище та майстер-клас ораторського мистецтва для всіх нас. А потужний пафос виступу з наголосом на особистій відповідальності кожного з нинішніх народних депутатів за успіх у встановленні вільної демократичної європейської української нації цілком відповідав значенню історичного моменту. Так, доля нації і її майбутнє в наших руках. Дякую пану Байдену за це нагадування. Думаю для багатьох у цій залі воно було не зайвим.

Водночас змістовна частина виступу справила далеко не однозначне враження. Справжнім шоком стали запропоновані ідеї щодо федералізації України та автономії для Донбасу, зокрема, в контексті дивних паралелей між історією та устроєм Сполучених Штатів і України. Для нас очевидно, що запропоновані Байденом автономні штати для Донбасу – це шлях до знищення України. Так само заклики до зміни Конституції, амністії бойовикам та вибір на окупованому Донбасі, що разом призведе до легалізації ракової пухлини – сепаратизму всередині України.

Нам чітко нагадали про виконання наших зобов'язань за вкрай сумнівними Мінськими домовленостями. Однак, ми не почули жодного слова від Віце-президента США про виконання безсумнівного Будапештського меморандуму, який ми підписали в 94 році, в обмін на здачу ядерного потенціалу. Унікальна, єдина країна в світі, яка відмовилася від ядерного потенціалу, це була Україна.

Тож частина виступу пана Байдена болісно нагадала виступ майже 25 років тому іншого шановного американського гостя, Президента Сполучених Штатів Джорджа Буша – старшого. Виступ, який увійшов в історію під промовистою назвою "курча по-київськи". Тоді, 1 серпня 1991 року,  пан Буш, який приїхав до Києва на допомогу Москві, застерігав українських депутатів від самовбивчого націоналізму та закликав до збереження СРСР. І вже через три тижні Верховна Рада України проголосила Акт незалежності української держави.

Я задаюсь питанням, а чи не з'явиться в книжках історії виступ "курча по-київськи-2", коли воля і дух українців знову спростують песимістичні прогнози наших закордонних партнерів? Не маю сумніву, що так буде і цього разу.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, виступи завершено, прошу усіх займати свої місця.

Проект Закону (реєстраційний номер 0060). Міністерство економіки.

 

10:50:04

МИКОЛЬСЬКА Н.Я.

Доброго дня, шановний пане Голово! Шановні народні депутати! У зв'язку з виникненням декількох питань в комітетах і у фракціях, просимо перенести розгляд даного законопроекту на наступне   засідання для погодження його.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Добре, ми його перенесемо.

Будь ласка, друге читання,  шановні колеги. Міністерство економіки попросило його перенести на наступний день розгляду в зв'язку з тим, що треба доопрацювати з  фракціями, роз’яснити і доопрацювати. Доопрацюєте і ми проголосуємо.  Дякую.

1228,  шановні колеги.  Друге читання, Павло Пинзеник. Важливий закон, послухайте уважно.

 

10:50:58

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України.  13 травня Верховною Радою прийнято за основу проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів). І було доручено нашому Комітету з питань регламенту доопрацювати законопроект, і з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи внести на розгляд Верховної Ради в  другому читанні. 

До комітету надійшли і були розглянуті пропозиції народних   депутатів Гуляєва, Вознюка, Кишкаря, Купрієнка, Ленського, Пинзеника, Сюмар, Томенка, Шиньковича. Всього внесено  16 пропозиції: відхилено 2, враховано 4, враховано частково 5, враховано редакційно 4, 1 пропозицію враховано по суті. 

З врахуванням підтриманих комітетом пропозицій суб'єктів права  законодавчої ініціативи частину   першу статті 9 і частину другу статі  статті 44 Закону  України "Про комітети" запропоновано  в  новій  редакції. Зокрема: "Засідання комітетів мають право відвідувати:  журналісти, працівники засобів масової інформації, представники громадських організацій. Які також мають право здійснювати: звукозапис, кіно, фото, відео зйомку, трансляцію  засідань по радіо і телебаченню, он-лайн  трансляцію в мережі Інтернет, та (або) інших  мережах передачі даних у спосіб,  що не заважає   проведенню засідань комітетів. Крім цього, комітети інформують  громадськість про свою діяльність. Зокрема, шляхом оприлюднення  плану роботи, розкладу засідань,  прийнятих комітетами актів, протоколів, стенограм засідань комітетів та слухань у комітетах.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту, за результатами розгляду у другому читанні, прийняти законопроект в цілому.

Просимо визначитися і просимо головуючого поставити питання на сигнальне голосування, а потім і для прийняття.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, ми пройшли, ми презентували зараз, голова комітету, даний Закон 1228. Закон робить більш публічною роботу комітетів Верховної Ради України, надзвичайно важливе це питання.

У нас є з вами постатейно, 3 поправка, народний депутат Вознюк. Чи наполягає народний депутат? Не наполягає.

Далі у нас народний депутат, 13-а, Вознюк. Теж не наполягає.

Все, і все інше враховано, шановні колеги.

По 7 поправці, будь ласка, Микола Томенко.

 

10:53:58

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я підтримую як перший крок ідею, яку зробив комітет по онлайн-трансляціях. Але, я вважаю, що ми повинні, мій принцип, який я заклав в законопроекті, над ним працювати і думати, як його реалізувати. Тому що, дивіться, що зараз виходить? Приходить блогер якийсь Томенко, да. Він розклав апаратуру, веде онлайн-трансляцію засідання комітету. Забрав цей матеріал, і він є власник онлайн-трансляції  будь-якого комітету. Невже ми не можемо використати на сайтах комітетів, зробити, вкласти пару копійок, і щоб кожен комітет вів онлайн-трансляцію? Це було б власністю комітетів, і в будь-яку хвилину ми б подивилися, і не гралися в друковані стенограми.

Тому як перший крок я підтримую комітет і буду голосувати. Але нам треба продумати технічну модернізацію, щоб у перспективі кожен комітет мав право вести власну онлайн-трансляцію із збереженням на сайті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Хочу вас проінформувати: така робота вже ведеться. В тому числі із збереженням всіх даних і стрім-трансляцій комітетів. По кожному комітету буде створений електронний протокол, так, як по засіданням Верховної Ради. Я думаю, що ми, ще декілька місяців, і повністю технічно будемо переозброєні, все це буде зроблено. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати цей проект Закону 1228. Ми зараз спробуємо сигнальне голосування для початку. Але прошу всіх депутатів зайняти свої місця.

Колеги, важливе питання, важливий Закон про публічність роботи комітетів. Прошу всіх підтримати цей закон. Будь ласка,  1228, сигнальне голосування, прошу всіх підтримати даний проект закону. Сигнальне в другому читанні та в цілому, давайте голосуємо. Голосуємо.

 

10:56:41

За-216

Колеги, є… Будь ласка, прошу займайте свої місця і голосуємо: 1228, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань Комітетів Верховної Ради України), в другому читанні та в цілому.

Готові? Прошу підтримати, прошу голосувати, колеги, це ще один крок для публічності роботи Верховної Ради України. Прошу голосувати, прошу підтримати, голосуємо, в другому читанні і в цілому. Прошу підтримати.

 

10:57:25

За-232

Закон ухвалено.

Шановні колеги народні депутати, переходимо до розгляду наступного питання порядку денного. Проект Закон (реєстраційний номер 1165) для повторного розгляду з пропозиціями Президента, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами" з пропозиціями Президента України від 19.06.2015 року. Доповідає Степан Іванович Кубів. Будь ласка.

 

10:58:02

КУБІВ С.І.

Шановний пане Голово, шановні колеги, 22 травня 2015 року парламентом було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами" (за номером 1165). Президент України розуміє громадську, людську, суспільну реакцію щодо даного закону. Але  поряд із цим розумінням є ще й правова позиція. Безперечно, на сучасному етапі удосконалення системи запобігання   протидії корупції, її комплексне реформування відповідно до міжнародних стандартів та успішних практик іноземних держав залишається одним з найпріоритетнійших завдань формування та реалізації правової політики держави Україна.

Зазначений закон не може бути підписаний Президентом України з наступних причин. По-перше, запропонований законом підхід наділяє громадського обвинувача широким колом повноважень щодо збирання та оцінки доказів використання будь-яких технічних засобів. При цьому встановлюється незастосування правил щодо недопустимості доказів передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, а зібранні  громадським обвинувачем докази визначатимуться допустимими, навіть якщо будуть отримуватися з істотним порушенням прав і свобод людини гарантованих Конституцією України, законами України та міжнародними договорами.

По-друге, на громадського обвинувача фактично покладається повноваження прокурора щодо підтримання обвинувачення в суді поряд з прокурором, що суперечить Конституції України та чинному законодавству про прокуратуру відповідно до положень, в яких функції щодо підтримання обвинувачення в суді покладено на прокурора, а делегування функцій прокуратури чи привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Надання громадянам повноважень щодо підтримання обвинувачення в суді здебільшого призводитиме до низької якості здійснення кримінального провадження. Але відсутність юридичної підготовки та практичних навичок, наявність яких не вимагається, суттєво впливатиме на результат у відповідній сфері, як наслідок, будуть вноситися виправдовувальні висновки.

По-третє, запровадження пропонованої форми громадянського обвинувачення йде в розріз із задекларованими в Кримінальному процесуальному кодексі України завданнями кримінального судочинства щодо захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, яке здійснюється спеціально уповноваженими на це органами державної влади за передбаченою в чинному законодавстві процедурою.

З огляду на те, що положення закону спричинять ризики порушень прав і свобод людини, не відповідають Конституції України, базовим законодавчим актам, міжнародним зобов'язанням України у сфері боротьби з корупцією, інтересам забезпечення національної безпеки, Президент України пропонує відхилити закон. Натомість глава держави вважає за необхідне зосередити зусилля державних органів та інститутів громадянського суспільства на забезпеченні ефективної та дієвої реалізації існуючих законодавчих норм щодо протидії і боротьби з корупцією та участі громадськості в тому процесі.

Шановні колеги, прошу підтримати пропозиції Президента України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відповідно до процедури 3 хвилини на запитання, якщо… Прошу, запишіться.  Три хвилини на запитання доповідачу. Потім співдоповідь  голови комітету.

Віктор Кривенко.

 

11:02:52

КРИВЕНКО В.М.

Олегу Ляшку передати. Олегові Ляшку слово!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко.

 

11:02:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні колеги народні депутати, надзвичайно важливий закон! Надзвичайно важливий закон, який дає можливість громадянам України долати корупцію, бо сьогодні, коли з людини вимагають хабарі, коли вона задокументувала злочини чиновників, вона не може ніде використати ці  зібрані факти для того, щоб притягнути чиновника до відповідальності, тому що сидить корумпований прокурор, корумпований суддя.

Тому я закликаю  український парламент подолати вето Президента України, прийняти цей закон і дати можливість  громадянському суспільству, активістам-волонтерам реально боротися з корупцією.

Пам'ятаєте вчорашній виступ Байдена. Об'їхав, каже, весь світ, а ніде не бачив більш корумпованої країни, ніж Україна. Отже справа боротьби з корупцією – це справа всього українського народу має бути, а не лише створених спеціалізованих правоохоронних органів, які невідомо чим займаються. Політичними переслідуваннями.

Тому пропоную долати   вето, приймати цей закон і дати людям….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:04:14

КУБІВ С.І.

Я думаю, що Президент  України,  і що я говорив в своєму виступі, розуміє сьогодні  громадську людську і  суспільну позицію і не заперечує в тому. Але коли ми говоримо про процесуальні дії і  вгоримо про Кримінальний кодекс, і коли ми говоримо про функції і забезпечення свобод людини-громадянина згідно Конституції  Президент України не може порушувати Конституцію України і Основний закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Олександра Володимирівна Кужель.

 

11:04:53

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Дійсно, Президент не може порушувати Конституцію, де найголовнішими є рівні права і рівний захист. Я хочу сказати, якщо ви посилаєте бізнес процесуально захиститися від той найбільшої корупції в світі, яка є у нас на сьогоднішній день, це є неможливим.

Наприклад, вчора телефонували підприємці, що є новий бізнес, де Служба безпеки з міліцією крадуть товар з митниці і за 10 тисяч доларів починають розмову за повернення товару. Я вже віддала ці матеріали і цих людей в Антикорупційне бюро. Але представляєте, скільки їм треба пройти, щоб доказати, показати докази щодо питання вимагання хабара. Якщо би цей закон був підтриманий, вони би записали це на телефон і мали б можливість захиститися.

Скажіть, будь ласка, чи має бізнес України право на захист від тої корупції, яка є в країні? А якщо має, то треба цей закон підтримати і подолати вето.

 

11:06:02

КУБІВ С.І.

Ви знаєте, шановна Олександра Володимирівна, коли ми говоримо про ти чи інші дії і про ті чи інші корупції дії, особливо вимагання взяток з бізнесу і інше, залишається право за тим бізнесменом, за цією людиною, яка зверталася до вас, написати офіційну заяву в Службу безпеки чи в Міністерство внутрішніх справ, і відповідно до дії цього процесуального кодексу виконати ті чи інші чинні дії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, час на запитання вичерпано.

Будь ласка, далі співдоповідь голови комітету. Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

11:06:45

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, так сталося, що сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день по боротьбі з корупцією, з чим я вас і вітаю. Сьогодні ми якраз і розглядаємо цей законопроект. Якщо хтось не зрозумів, то я хочу нагадати ще раз вам, що це той законопроект, який номер 1165, який дає можливість українському громадянину, українському суспільству самостійно, на власноруч боротися або починати боротися з корупцією, і всі матеріали, які він зміг би зібрати проти тих корупціонерів, які сьогодні ще продовжують знущатися над простими українцями, він просто би їх використав згідно з законом. На жаль, на жаль, радники Президента, мені так більше здається все ж таки, які опікуються юридичними питаннями, вони змусили Президента або підсказали йому цей закон заветувати. Хоча 32 автори від депутатського корпусу цього законопроекту, і серед них є досить поважні юридичні фахівці, вони дійсно не зрозуміли, вони не розуміють, чому це відбулося. А те, що зараз я вам зараз зачитаю, ті факти або та аргументація буде трошки така суперечлива.

Тому комітет Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні повернутий Президентом законопроект 1165 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення ролі громадського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами. Що цей закон дозволяв? Він дозволяв: перше, ініціювати особливий порядок кримінального провадження за вчинення злочинів, передбачених двома статтями, всього двома статтями. 368-а – це прийняття пропозиції обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. І друге, це стаття 370-а – це провокація підкупу. Тобто те, що вчора казав високоповажний гість із Сполучених Штатів пан Байден про корупцію, якраз цей законопроект і займався би цими питаннями і боровся б з корупцією напряму.

Друге, користуватись технічними засобами для фіксування злочину. Третє, подавати клопотання про застосування заходів забезпечення у кримінальному провадженні. І четверте, оскаржувати бездіяльність кожного прокурора і слідчого, і співробітника правоохоронного органу, якщо він не хоче розслідувати ці,.. розбиратися з цими матеріалами.

Основні зауваження Президента стосуються форми та змісту наданих громадському обвинувачеві прав.

Перше. Президентом не підтримується форма, передбачена прийнятим законом, залучення громадськості до боротьби з корупцією. Дивно.

Друге. На думку Президента, права, надані законом, можуть спричинити ризики порушення Конституції і законів України, погіршення ситуації із дотриманням прав і свобод людини в державі. Шановні, а коли ми говоримо про спеціальну конфіскацію, про будь-яку конфіскацію, взагалі, де є безпредєл, вибачте, частковий, ми не говоримо, що це порушення прав Конституції? А в 1165 про боротьбу з корупцією це порушення.

Третє. Там теж вважають, що під час збирання громадським обвинувачем доказів корумпованості чиновників можуть бути порушені права та свободи людини, які гарантовані Конституцією. Знову таки це третє.

Четверте. Там не згодні з наданням законом громадському обвинувачеві права використовувати технічні засоби. Бояться, на жаль.

Шосте. Там вважають, що закон фактично суперечить Конституції. Хоча саме цей закон передбачає законні способи збору даних про незаконну діяльність корумпованих осіб.

Сьоме. Там вважають, що можливості, надані громадському обвинувачу в боротьбі з корумпованими чиновниками, можуть бути використані (увага!) іноземними спецслужбами.

І останнє. Там вважають необґрунтованою можливість, взагалі необґрунтованою можливість, здійснення контролю громадським обвинувачем за слідчим та прокурором при розслідуванні корупційних справ. Дивно.

Підсумовуючи викладене, Президент дійшов висновку, що закон треба відхилити.

Колеги, проаналізувавши пропозиції, комітет вважає і, дивлячись на зал, знаючи, хто як буде голосувати, звичайно ж, розуміючи перспективи подолання вето, комітет прийняв рішення підтримати пропозицію Президента. Хоча разом з цим, враховуючи принципову позицію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, хвилину.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Колеги, враховуючи принципову позицію українського парламенту і суспільства, я думаю, що це не просто слова, у питаннях, які стосуються боротьби з корупцією, все ж таки я пропоную відповідно до частини восьмої статті 135 Регламенту Верховної Ради України, колеги, повернути, направити проект Закону на доопрацювання в Комітет з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності.

І я думаю, таким чином, це було би логічно і правильно. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запитання-відповіді, будь ласка. Три хвилини, запишіться.

Євтушок Сергій.

 

11:12:50

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина". Шановні колеги, ви знаєте, я не буду говорити про Байдена, який тут розказував і зафіксував, що вони орієнтуються на рівень корупції в Україні. Але я хочу пригадати Революцію Гідності. Чому все ж таки люди вийшли з протестом на Майдан?  Тому що вони вийшли проти несправедливості, тому що відсутня справедливість в судах, тому що відсутня справедливість будь-де, у владі в тому числі.

Тому вето Президента на даний законопроект говорить лише про одне, що тут ніхто не збирається в цій країні боротися з несправедливістю і з корупцією в тому числі.

Тому я закликаю сьогодні весь парламент проголосувати вето і дати можливість громадським активістам, які у нас зараз постворювали варти, які не можуть зафіксувати злочин, тому що в міліції, вибачте, відмовляються його реєструвати, бо там якісь ведуться показники.

Є пропозиція парламентом підтримати рішення про подолання вето.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:13:58

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Колеги! Я хочу вам єдине нагадати перед тим як ми будемо голосувати і приймати рішення, що є три можливості по процедурі.

Перша можливість – це голосування проводиться щодо відхилення законопроекту в цілому, частина перша статті 135. Треба, щоб не набрали 226, раз.

Друге. Долання вето. Ставиться на голосування пропозиція про прийняття закону в цілому, долання вето. Ну, судячи по залу, не набере.

І третя пропозиція, яку я пропоную, все ж таки підтримати. Це 226, частина восьма статті 135, направити законопроект на доопрацювання в комітет. І дати можливість, і показати суспільству, що, ну ми не байдужі до надання громадському суспільству можливості боротися з корупцією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Долженков. 

 

11:14:49

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Спасибо. Этот законопроект, к сожалению, является результатом того уровня низкой правовой культуры, которая сейчас господствует в пленарном зале. Этим законопроектом, фактически посягают на основы конституционного строя,  а именно на существование института государственного обвинителя. 

И  представитель комитета говорит о том, что советники Президента принудили его наложить вето, потому что они руководствуются  Конституцией и нормами права. К сожалению, этот  зал давно  не руководствуется здравой логикой, Конституцией и правовой нормой.

Вопрос состоит в следующем. А вы считаете нормальным голосовать  и принимать законы, которые  нарушают Конституцию, нарушают законодательство.     К сожалению, у нас очень много   есть прецедентов, когда   мы не руководствуемся    нормой права в силу незнания  таковой, а руководствуемся политической целесообразностью, говорим о какой-то агрессии и Революции Достоинства. Неужели эти понятия мы будем подменять законодательством и правовыми основами, которыми в частности США  руководствуются  на протяжении  300 лет, а мы сейчас  цитируем Джо Байдена. Так они Конституцию не меняют 300-400 лет…

 

11:16:02

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Колеги, я, знаєте, іноді буває так хочеться змовчати, а іноді сказати  деяким нашим  колегам: чия би…  Вибачте, і далі  ви знаєте.

Перегляньте, шановний пан, який задає питання і оцінює будь-якого депутата, а особливо, можливо, його юридичні здібності і, не знаючи посад деяких депутатів в   комітетах, перегляньте плівку від 16 січня 2014 року і побачите там себе. А потім мені  розказуйте про Конституцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Займайте своє місце, Андрій Анатолійович. Час для  запитань вичерпано.

І так  переходимо, по процедурі, до голосування. Увага!  Відповідно  до…  Шановні колеги, переходимо до… (Шум у залі)  Заспокойтесь.

Шановні колеги,  є процедура, яка передбачена 134-ю… Яка  стаття? Дайте мені, дайте. Де?     

Андрій Анатолійович, проконсультуйте по процедурі.

Хвилина, Юля Тимошенко, будь ласка.

 

11:17:20

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, коли українське суспільство чує заяви чергові і чергову балаканину про боротьбу з корупцією, про створення чергових антикорупційних бюро, це вже викликає огиду на фоні тієї масштабної корупції, яка захлиснула країну. Виступ Джо Байдена згадують тільки тому, що це ганьба і приниження, коли друга особа в найбільшій країні світу говорить, що Україна найбільш корумпована.

Закон, на який накладено вето, це єдиний закон, який реально давав право суспільству долучитися до боротьби з корупцією. Реально давав право людям піти в суд в системі приватного обвинувачення і добитися результату, якщо є докази корупції митників, податківців, прокурорів, слідчих, кого завгодно. Майже всі члени Антикорупційного комітету підписали цей закон і проголосували в залі майже всі, хто був в залі.

Сьогодні Президент наклав на це вето, тому що він не хоче, щоб окремі громадяни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

11:17:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Громадські організації підключилися до боротьби з корупцією якраз у формі приватного обвинувачення і походу до суду, збору даних і доказів. Тому що все корумповано, що піднімаються гроші з митниць, податківців, санітарів, ветеринарів на самий високий рівень і що самі високі посадові особи держави очолюють корупцію. Я закликаю долати вето. І якщо ви допустили, що люди пішли на Майдан проливати кров за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, завершуйте, будь ласка, ще 30 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. За зміну влади і за свободу, то дайте їм право сьогодні бути рівними в боротьбі з корупцією і наведенню ладу в державі. Закликаю долати вето.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу колегам народним депутатам нагадати процедуру, що є особлива просто процедура розгляду даного питання.

Пропозиції Президента України, це 134 стаття Регламенту Верховної Ради України. Розгляд пропозицій Президента України починається з доповіді цих пропозицій посадовою особою, в даному випадку це був Уповноважений Президента Степан Іванович Кубів. Далі. Після доповіді заслуховується співдоповідь головного комітету, Андрій Анатолійович Кожем'якін.  Далі запитання до доповідача і співдоповідача. І третя частина цієї статті передбачає, що після закінчення доповіді і співдоповіді головуючий на плановому засіданні ставить на голосування пропозиції, запропоновані Президентом України, і визначити порядок, що я маю зробити. Тобто буква в букву до Регламенту Верховної Ради України.

Шановні колеги, переходимо до голосування. Але я дам можливість висловитись автору закону. Будь ласка.

Шановні колеги! Прошу, відповідно до 134 статті частини четвертої у нас є послідовність голосування. Перше, це пропозиція відхилити закон. Тобто вона має набрати 226 голосів, коли вона буде подолана. Не подолана, а точніше, ухвалена. 226 голосів, закон буде ухвалений.

Друга позиція. Якщо ми не набираємо 226, ми маємо отримати 300 для того, якщо є прагнення, на подолання вето. І  якщо 300, не подолане вето, він вважається закон скасований, і у нас залишається єдиний варіант: це 135 стаття частина восьма, направити на комітет. Це теж треба 226.

Тому, будь ласка,  визначайтесь, от в такому порядку, як передбачено Регламентом, я ставлю на голосування. 226 – за відхилення. Прошу визначатись.

 

11:21:49

За-128

Закон не відхилено. Тобто ми не набрали необхідної кількості голосів.

Друга позиція – це подолання вето Президента, 300 голосів, будь ласка. 

 

11:22:21

За-157

Немає голосів.

І 135 стаття частина восьма,  це 226 за направлення його на комітет цей закон. Тобто в комітет, комітет 30 днів допрацьовує і обов'язково має його внести на поновлений розгляд. Прошу визначатися.

 

11:22:55

За-238

Прийнято рішення – направити в комітет на опрацювання.

Я думаю, що це саме мудре рішення, яке ми могли сьогодні ухвалити. Дякую, шановні колеги, ідемо далі.

Будь ласка, колеги, перше читання, перше читання, 2379а – проект Закону про внесення зміни до пункту 11 Розділу VI "Прикінцеві положення" Бюджетного кодексу України. Доповідач – Віктор Кривенко.

 

11:23:50

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, цей закон підтриманий профільними комітетами, подано Кривенком, Богомолець, Сисоєнко, Савченко і ще. Коротко його суть в тому, щоби залишити єдиний лікувально-дослідницький  об'єкт, який є в Академії наук у місті Києві, залишити його в підпорядкуванні Академії наук і МОЗу не передавати. Не веде до збільшення фінансування і до тих рішень, поки буде прийнято по Академії наук, не руйнувати її структуру і поважати прохання всіх науковців, які є.

Враховуючи, що маємо невеличку дискусію з частиною однієї фракції, є велике прохання – перенести його на завтра, щоб ми набрали 300 голосів за цей законопроект. Бо він не є дискусійним, не є проблемним, просто є недорозуміння. Прохання: на ранок перенести його на завтра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, є пропозиція автора – перенести. Але що я хотів би вас попросити?

Сідайте на місце, будь ласка.

Колеги, у мене є одне прохання до вас. Увага всім! Ми з вами розглядали пропозицію щодо включення до порядку денного двох питань. Увага! 3389 – це про внесення змін до Закону про Державний бюджет щодо гарантій на газ 1 мільярд доларів. І друга пропозиція – це "Прикінцеві і перехідні положення" до цього закону. Це дасть можливість уряду отримати гарантії для забезпечення газом нашої країни.

Я хочу попросити всіх - колеги, уважно! - дати можливість, щоб ми зараз його проголосували, включили в порядок денний, тому що вже делегація знаходиться в Світовому банку, вчора, станом на вчора. Щоб ми його включили в порядок денний, нам не вистачало буквально 10 голосів. Таким чином, щоб ми розблокували цей процес.

Я дам зараз декілька слів Віктору Михайловичу Пинзенику. Будь ласка, Віктор Михайлович, поінформуйте. І колег прошу підтримати цю пропозицію: 3388 і 3389. Це державницьке питання. Будь ласка, Віктор Михайлович.

 

11:25:56

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, цей закон має проблеми. Тобто в тій редакції, в якій він підготовлений, його треба правити. Але там є вкрай важлива норма, яку я хочу щоб ми підтримали. Про що йде мова?

Ви добре розумієте, що Україна на зовнішніх ринках дуже обмежена в запозиченнях, і ставках по запозиченнях України на зовнішніх ринках надзвичайно високі. Мова йде про домовленість, за якою Світовий банк готовий надати гарантії за кредитами револьверного характеру, які "Нафтогаз України" використовує для створення сезонних запасів газу.

Ви добре знаєте, що кредити, які надаються або Світовим банком, або під гарантії Світового банку, є надзвичайно дешевими. Я для порівняння наведу вам інформацію. Кредити, які надавалися під гарантії уряду США, відсоткова ставка в доларах – менше 2 відсотків, тобто це заощаджує країні велику суму коштів.

Я закликаю всіх колег підтримати включення цього проекту в порядок денний, і ту частину, про яку я говорив, щоб ми схвалили. Нам важливо, щоб позика була навіть в мінімально низьких відсотках. Тому прошу підтримати включення в порядок денний цих законів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ви почули сутність цього закону. Це  державницьке рішення. Тому я би вас всіх попросив зараз підтримати включення  в порядок денний, а завтра ми тоді розглянемо. Сьогодні комітет його розгляне до першого читання, і ми його розглянемо з вами і ухвалимо відповідно до тих рекомендацій, про які сказав Віктор  Михайлович Пинзеник.

Колеги, будь ласка,  займіть свої місця. Готові голосувати за включення  до  порядку денного? Включення в порядок денний. Крапка. І далі ми сьогодні… щоб ви його…  просто попрацювали над ним. Будь ласка,  підготувалися, колеги. 3389 і 3388 закони включення тільки до порядку денного, а далі опрацьовуйте, щоб ми могли забезпечити голосування, це важливо. Готові? 3388 і  3389 – включення до порядку денного.

Я прошу всі фракції підтримати. І групи парламенту. Це державницьке питання  щодо  гарантій на закупівлю газу. Будь ласка,  голосуєм, колеги. 3388 і 3389 –  включення до порядку денного сесії. Прошу всіх підтримати. Голосуєм, колеги. Прошу підтримати, це тільки включення  до порядку денного.

 

11:28:34

За-234

Дякую. 234, прийнято рішення.

Тепер доручення профільному комітету. Будь ласка,  запросіть керівників фракцій, допрацюйте, щоб ми завтра змогли його за процедурою ad hoc розглянути і ухвалити. Дуже просив би це вас зробити, колеги. Дякую.

Ідемо далі. 2455. Проект Закону про споживче кредитування. Доповідає Руслан Демчак.

Є пропозиція за скороченою процедурою його розглядати. Прошу підтримати. Будь ласка. Скорочена процедура розгляду. Споживче кредитування.

 

11:29:16

За-162

Будь ласка,  Руслан Демчак, прошу. 4 хвилини – регламент. Комітет і автор. 

 

11:29:27

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги, вашій  увазі  пропонується законопроект про споживче кредитування, який захищає права споживачів не тільки банківських установ, а і позабанківських фінансових установ. Ми знаємо, що в Україні дуже широко була розповсюджена ситуація, коли були ошукані споживачі фінансових послуг, були створені фінансові піраміди, працювали недобросовісні поза фінансові установи і ми, шляхом імплементування директиви ЄС, використовуючи підходи ЄС, створили цей законопроект разом із закордонними фахівцями для того, щоб в майбутньому убезпечити наших споживачів від таких можливих ризиків.

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні 11.06.15 року розглянув законопроект про споживче кредитування внесений народними депутатами Дзензерським, Поляковим, Демчаком, Фурсіним, Довбенком, Романюком, Жолобецьким, Різаненком, Рибалкою Основною метою цього проекту є створення механізму споживчого кредитування, який забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредиторів у цій сфері, створить належне конкурентне середовище на фінансовому ринку, підвищить рівень довіри населення до нього, забезпечить сприятливі умови для розвитку економіки України.

Законопроект спрямований на досягнення збалансованості правового регулювання та передбачає на рівні закону встановити обов'язок банку або іншої фінансової установи проводити оцінку кредитоспроможності позичальника; друге, встановити вимоги до реклами відповідно до директив ЄС 2008/48 про договори споживчого кредитування, зокрема в частині інформації щодо ефективної процентної ставки; врегулювати діяльність кредитних посередників; четверте, змінити черговість погашення вимог за договором про споживчий кредит, тепер у першу чергу буде сплачуватися саме сума  боргу, в другу поточні платежі тіла кредиту та проценти, в третю суми штрафних санкцій, за чинною редакцією Цивільного кодексу України основна сума боргу, тобто тіла кредиту, сплачується в третю чергу, а штрафні санкції в другу; і п'яте, врегулювати питання надання додаткових та супутніх послуг за договорами споживчого кредитування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що законопроект може бути прийнятий за основу. Кабінет Міністрів України підтримує законопроект за умови врахування висловлених зауважень. Комітетом було проведено широке обговорення норм законопроекту з представниками ринків фінансових послуг та регуляторів, на яких обговорили зауваження, надані Кабінетом Міністрів та дійшли згоди щодо того, що всі висловлені зауваження можливо врахувати при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

Враховуючи викладене, комітет вирішив рекомендувати Верховній Рада України проект Закону України про споживче кредитування, реєстраційний номер 2455, взяти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти".

Андрій Шинькович, будь ласка.

Народний депутат Дейдей, "Народний фронт".

 

11:33:31

ДЕЙДЕЙ Є.С.

Шановні колеги, прохання підтримати даний законопроект. Насправді ми над ним довго працювали. І європейські інституції також підтримують цей законопроект. Але дуже важливо, що це, в першу чергу дасть можливість підвищити фінансову грамотність, фінансову відповідальність. І дуже важливо, що це інвестиційний клімат в цілому для фінансових установ, і відповідальність фінансових установ перед людьми. В цей важкий час дуже важливо, щоб все ж таки вона була. Тому прохання, колеги, підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Соловей, "Блок Петра Порошенка". Хвилина, і переходимо до голосування.

 

11:34:17

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, 89 виборчий округ. Шановні колеги, звичайно, що даний законопроект потрібен. Він в першу чергу потрібен в частині того, що до сьогоднішнього дня і банки, і різні інші кредитні установи мали б можливість безпроблемно підвищувати відсоткову ставку, не прописуючи механізм підвищення відсоткової ставки у даних договорах.

Але поряд з тим…  І, звичайно, треба цей законопроект підтримувати. Але поряд з тим я хочу звернутись до колег народних депутатів з тим, що і цей, і наступний законопроекти, вони не вирішують по суті тієї проблеми, яка сьогодні склалася в банківському секторі. Тому що, якщо ми говоримо про розвиток економіки, то абсолютно ми не можемо мовчати про те, що банківська система сьогодні лежить. Сьогодні відсутнє кредитування, сьогодні масово вводяться тимчасові адміністрації в банки, сьогодні не вирішена проблема валютних кредитів.

І тому я звертаюся до Голови Верховної Ради вже неодноразово про те, щоби в день, коли звітується у нас уряд, в обов'язковому порядку також запросити голову Національного банку України із звітом по вищеперелічених питаннях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, готові голосувати?  Будь ласка, 2455: проект Закону про споживче кредитування.

Відповідно до висновку комітету є пропозиція розглянути його за основу. Готові? За основу, 2455, проект Закону України "Про споживче кредитування". Пропозиція прийняти його за основу.

Готові? Голосуємо за основу. Прошу голосувати. 2455.

 

11:36:37

За-209

Колеги, я запитую…  Я запрошую до залу. Я запитую, чи готові голосувати. Будьте, будь ласка, уважні. Пропозиція народного депутата Розенблата повернутись  до розгляду цього питання.

Готові? 2455, за повернення до голосування проект Закону про споживче кредитування. Прошу всіх бути більш уважними, шановних колег народних депутатів. Будь ласка, 2455. Пропозиція повернення до розгляду. Повернення до розгляду. Голосуємо.

 

11:37:51

За-222

Колеги, я ще раз наголошую, пропозиція повернення 2455, проект Закону про споживче кредитування.

Будь ласка, голосуємо. Повернення до розгляду даного питання. 4 голоси не вистачило. Будь ласка. За повернення.

 

11:38:47

За-233

233, ми повернулись.

Тепер за основу 2455, прошу голосувати. За основу проект Закону про споживче кредитування. Будь ласка.

 

11:39:10

За-236

Закон ухвалено за основу.

Колеги, будьте уважними, будь ласка. 2456: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг.

Руслан Демчак.

Є пропозиція автора розглянути за скороченою процедурою.  Будь ласка, скорочена процедура.

 

11:39:45

За-169

Рішення ухвалено.

Регламент – 4 хвилини. Автор  і також від комітету.

 

11:39:55

ДЕМЧАК Р.Є.

Колеги, поки ще є всі в залі, я не буду дуже довго презентувати, тому що ці два законопроекти, вони є пов'язаними. І якщо попередній законопроект, він стосується самої процедури споживчого кредитування, то цей Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, він вносить                                                  в різні закони зміни для того, щоб імплементувати директиви ЄС у наше законодавство. Тому я дуже прошу підтримати і не розходитись, і зараз проголосувати і наступний Закон 2456.

Хочу сказати, що Головне експертне управління   підтримало, Кабінет Міністрів підтримав, і одноголосно, і автори, і члени нашого комітету, які являються авторами (практично всі члени нашого комітету) цього законопроекту також  підтримали, і просять проголосувати за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є  необхідність два - "за",  два - "проти"?  Будь ласка, два - "за",  два - "проти", запишіться.             

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Михайло Бондар.

 

11:41:26

БОНДАР М.Л.

Передайте, будь ласка, Максиму Полякову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Максим Поляков,  будь ласка.

 

11:41:33

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги, прохання підтримати. Ми відпрацьовували, фракція  "Народний фронт" підтримує даний законопроект, він, дійсно, підвищує можливості і фінансову відповідальність. Прохання для того, щоб ми  прийняли вже перший законопроект, і ми доопрацювали цей. Прохання підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Остапа Семерак, "Народний фронт" і переходимо до голосування, колеги.

 

11:42:12

СЕМЕРАК О.М.

Шановні колеги, насправді цей законопроект належить до сфери, що охоплює Угода про асоціацію. Але це є типовий приклад, коли український парламент розглядає зміни і вносить зміни до українського законодавства, посилаючись на директиви Європейського Союзу і підміняючи норми, які існують в директивах. Я б дуже просив всіх авторів і керівництво парламенту, коли ми посилаємось на авторитет європейського права, бути чесними і справедливими, і, зрештою, так само, коли ми посилаємося на рішення Кабінету Міністрів. В ложі Кабінету Міністрів сидять заступники міністрів, міністри, які б напевно мали давати для парламенту позицію уряду. Наскільки мені відомо, український уряд пропонує цей законопроект, максимум, приймати в першому читанні і серйозно доопрацьовувати.

За результатами висновку на відповідність європейським нормам і директивам, цей законопроект регламентується аж трьома директивами і він, на жаль, суперечить цим директивам. Тому, колеги, автори, я хотів би просити парламент відправити на доопрацювання цей законопроект і винести на голосування редакцію, яка не буде суперечити нашим зобов'язанням, які ми взяли перед Європейським Союзом.

І в черговий раз звертаюся до керівництва парламенту, розглянути законопроект 2046а, який підготовлений Комітетом з питань європейської інтеграції, який би унеможливлював віддалення нашого законодавства від стандартів Європейського Союзу, тим більше під прикриттям цих норм. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

11:44:05

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Семерак. Семерак, виступати будете? Дати слово? Будь ласка, народний депутат Семерак, включіть мікрофон.

 

11:44:20

СЕМЕРАК О.М.

Пане Андрію, я щойно дві хвилини виступав, я закликаю президію уважніше ставитися до виступів народних депутатів. Але, користуючись нагодою, сподіваюсь, що ви підтримаєте мою позицію відправити законопроект авторам на доопрацювання для того, щоб вони врахували норми директив Європейського Союзу. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Перепрошую. Ми проводили взаємозаміну, і тому я не звернув увагу, хто виступав.

Колеги, ми готові виступати… голосувати? Тоді прошу приготуватись до голосування, зайти в зал, зайняти робочі місця. Будь ласка, колеги депутати.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг. За пропозицію комітету законопроект ставиться на голосування, за основу. Будь ласка,  займайте робочі місця, заходьте в зал. Можемо голосувати? Будь ласка,  за основу 2456, будь ласка,  голосуємо.

 

11:45:52

За-183

Рішення не прийнято.

Давайте на доопрацювання в комітет, так підходить? Тоді, шановні колеги,  я ставлю пропозицію згідно Регламенту наступну: законопроект повернути в комітет на доопрацювання. Підтримується така пропозиція?

Голосуємо за повернення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, 2456, в комітет, на доопрацювання. Хто підтримує  дану пропозицію, прошу голосувати.

 

11:46:52

За-224

Я розумію, що не встигли. Будь ласка, будьте уважніші і, будь ласка, займіть робочі місця. Я ще раз ставлю пропозицію: повернути в комітет на доопрацювання проект закону 2456. Будь ласка, займіть робочі місця і голосуємо: на доопрацювання в комітет 2456.

Будь ласка, голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

11:47:32

За-220

Не встигли. Колеги, я вас дуже попрошу уважніше до своєї роботи віднестися. Я зараз ще раз поставлю на голосування. Я прошу зайняти робочі місця і взяти участь в голосуванні.

Шановні колеги, Степан Кубів, будь ласка, давайте проголосуємо. Сергій Пашинський, давайте, будь ласка, візьмемо участь в голосуванні. Готові до голосування? Я ще раз ставлю: повернути в комітет на  доопрацювання проект закону 2456. Я прошу взяти участь в голосуванні. Повернення в комітет на доопрацювання, 2456. Голосуємо, будь ласка.

 

11:48:47

За-224

Ну, колеги, ну не перетворюйте в цирк Верховну Раду. Будь ласка, якщо ви є в залі, я прошу зайняти робочі місця, підійти до своїх робочих місць. Давайте я в останнє ставлю, якщо ні – законопроект буде просто відхилений. В останнє ставлю, якщо не буде пройдено це голосування, законопроект буде просто відхилений.

Отже, ще раз ставлю на голосування пропозицію: повернути в комітет на доопрацювання проект Закону 2456. Будь ласка, голосуємо: повернення в комітет на доопрацювання. Голосуємо.

 

11:49:41

За-231

Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Це є  проект Закону 2251а: про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України. Є пропозиція від комітету його розглянути за скороченою процедурою.

Прошу проголосувати за розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

11:50:19

За-171

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді народного депутата України Мірошниченка Юрія Романовича. Будь ласка.

 

11:50:31

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, пане головуючий. Шановні колеги, понад 10 років в Україну приїжджає європейський комітет, який моніторить ситуацію з станом справ і захистом прав людини в пенітенціарній системі. На жаль, Комітет з запобігання тортурам свідчить про те, що рівень захист прав людини в нашій пенітенціарній системі надзвичайно низький. І, враховуючи цю проблему. профільний комітет зібрав команду, до якої долучилися не лише члени комітету, а наступні 6 законів є в співавторстві членів комітету, які представлені всіма фракціями. І експерти українські, міжнародні підготували пакет законів, які приводять у відповідність до європейських стандартів і до наших можливостей в цьому контексті ситуацію в пенітенціарній системі. Це перший закон з того пакету, який ми зараз розглядаємо, і він стосується  удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення. На жаль, сьогодні дуже багато суб'єктивних негативних факторів, які впливають на застосування системи стягнень і заохочень, і от саме цей закон удосконалює цю систему.

Комітет підтримав цей законопроект, і він підтримується не лише комітетом, але і тими інституціями, які покликані захищати права людей, в тому числі підтримали і державні інституції, які опікуються цією проблемою. Тому, на моє переконання, цей і наступні закони мали би бути індикатором того, що Україна іде до європейської сім'ї цивілізованих правових держав, і депутати відчувають свою відповідальність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд, завершуйте.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. І депутати відчувають свою відповідальність за цей надзвичайно важливий і чутливий індикатор нашої цивілізованості і європейськості, коли ми говоримо про захист прав людини.

Дякую за увагу і прошу підтримати за основу цей  законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Юрій.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

11:53:10

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Запропонований проект Закону України про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу (номер 2251а) передбачає внесення змін до статей Кримінально-виконавчого кодексу України, які спрямовані на розширення переліку заходів заохочення, що можуть застосовуватися до засуджених, запровадження  прозорості у застосуванні до засуджених заохочень та впорядкування цієї процедури, чітке визначення підстав для накладення стягнень і процедури перевірки випадків порушення засуджених встановленого порядку.

Крім того, проектом пропонується доповнити кодекс двома новими статтями, якими дається нормативне визначення дисциплінарного проступку та встановлюються підстави  звільнення засуджених від дисциплінарної відповідальності.

Хочу підтвердити, що положення проекту аналізувалися експертами   Ради Європи і підтримані в повному обсязі.

Загалом положення проекту обмежують свавільність адміністрацій установ виконання покарань, у визначенні поняття "порушення дисципліни" та скорочують перелік підстав для накладання дисциплінарних стягнень на засуджених до позбавлення волі. Тому що, ви знаєте, що коли людина вже готується до виходу на волю, потім її починають, вона комусь не сподобалась в умовах відбування покарання, і вони їй дисциплінарне наклали стягнення, і потім ще продовжується строк відсидки. Тому це все прибирається, наводиться порядок.

І тому комітет ухвалив рішення щодо рекомендацій Верховній Раді україни за результатами розгляду проекту в першому читанні прийняти його за основу з наступними доопрацюваннями при підготовці до розгляду в другому читанні. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, є бажаючі виступати? Чи можемо голосувати? Є, так.

Будь ласка, два – "за", два – "проти". Прошу записатися, будь ласка.

Арешонков передає слово Юрію Віталійовичу Луценкові, будь ласка.

 

11:55:48

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! Я хотів би звернутися до усього залу без поділу на коаліцію та опозицію, привернути увагу до наступних 7 законопроектів, які виконують застаріле завдання гуманізації і порядку відбування покарань.

Попередня Верховна Рада і ця Верховна Рада зробила декілька важливих кроків в цьому напрямку. Цей комплекс законопроектів, внесений депутатами і опозиції, і коаліції, робить подальші кроки у гуманізації відбування покарань. При всьому тому, що ми виступаємо за жорстку боротьбу із злочинністю і корупцією, ми маємо пам'ятати, що людина, яка знаходиться в місцях позбавлення волі, не є ціллю її там утримувати, є ціллю її повернути до нормального життя, соціалізувати її.

Можу сказати на прикладах багатьох знайомих і в цьому залі, і поза цим залом, що сьогоднішні тюрми цієї функції не виконують. Вони залишаються середньовічними тюрмами застрашення. Саме тому ми маємо перейти до європейської моделі системи відбування покарань, де відбувається і покарання, і перевиховання, – соціалізація людей. Тому, будь ласка, велике прохання до всього залу: просунути і нашу систему відбування покарань до шляху європейських стандартів, підтримавши всі 7 наступних законопроектів, внесених депутатами і опозиції, і коаліції, підтримані профільним комітетом по експертним управлінням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Геннадій Кривошея, "Народний фронт". Включіть мікрофон.

 

11:57:29

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня. Прошу передати слово Остапу Семераку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Остап Семерак. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Остапу Семераку, будь ласка, слово передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Семераку включіть мікрофон, будь ласка.

 

11:57:45

СЕМЕРАК О.М.

Дякую, дякую за слово. Шановні колеги, насправді цей проект закону за предметом правового регулювання належить до сфери дії права ЄС і зобов'язань України в рамках Ради Європи, інших міжнародно-правових зобов'язань. Це прекрасно, що український парламент хоче наближати наше законодавство до стандартів європейського права, і прекрасно, що в розробці законопроектів беруть участь експерти. Але було б дуже корисно парламенту чути імена і бачити висновки цих експертів, оскільки в нас є сумніви на предмет якісного підготовленого тексту цього законопроекту.

Так, модель, яка закладена в цьому законопроекті, порушує, як мінімум, базові принципи покарання ув'язаних осіб, які містяться в рекомендації комітету міністрів Ради Європи, номер 2006.2 про європейські тюремні правила. Так, принцип 57.2а правил вимагає, аби зміст дії, які становлять собою дисциплінарний проступок, були чітко визначені на рівні національного законодавства. Власне, в даному випадку застосовується той самий базовий принцип визначеності змісту порушення та покарання, який діє в матеріальному, кримінальному праві.

Очевидно, що сформульована в проекті на рівні статті 131-1 модель не відповідає згаданому вище підходу. І рекомендація очевидно відправити на доопрацювання цей законопроект для того, щоби ми не прикривалися якимись незрозумілими експертами в прийнятті рішення шановним парламентом України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олег Ляшко, одна хвилина.

 

11:59:51

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Наша фракція підтримує пакет законопроектів, спрямованих на гуманізацію відбування громадянами України покарання.

Попередній виступаючий, на щастя, ніколи не був у тюрмі і тому не знає, як там люди роками утримуються в нелюдських умовах. Але в багатьох із тих, хто присутній в цьому залі, ще буде можливість там побувати, зважаючи на активізацію боротьби з корупцією, яка, я сподіваюсь, від слів перейде до діла. І тому, гуманізуючи відбування покарання, подумайте в тому числі і про себе, дехто із тих, хто є в цьому залі.

Шановні колеги, голосуємо за ці закони, ці закони потрібні людям. Громадяни України, які перебувають в ув'язненні, вони мають право на людське ставлення, на повагу до їхньої людської гідності. Треба розрушити ту совдепію і сталінщину, єжовщину, яка по сьогоднішній день царює у пенітенціарній службі. 

Тому наша фракція за ці закони буде голосувати. І прошу зал їх підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги депутати, прошу заходити в зал, зараз відбудеться голосування. Поки депутати заходять в зал, ще для автора законопроекту 30 секунд для репліки. Будь ласка.

 

12:01:11

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, тут прозвучала інформація, я дуже поважаю колегу Остапа Семерака, але я думаю, що у нього не повна інформація. Якщо ми говоримо про незрозумілих експертів, то, якщо ми експертну раду Ради Європи називаємо незрозумілими експертами, то я не знаю, хто для нас більші експерти. Якщо ви хочете прізвища цих експертів, то я їх назву: Джон Макгакін та Ерік Сванідзе.

Це провідні експерти Ради Європи в цих питаннях.

Що стосується кримінального проступку, який вимагає відповідна рекомендація європейська, чітко визначена національним законодавством. Так цей закон якраз і дає визначення кримінального проступку, це і є наше національне законодавство. Ми виконуємо ці стандарти і норми, а не заперечуємо, тому цей закон якраз треба і голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми провели обговорення, почули різні думки. Я думаю, що ми можемо голосувати.

Ще репліку для Юрія Луценка, і голосуємо.  Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

Репліка Юрію Віталійовичу Луценку, і голосуємо.

 

12:02:18

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я виступав офіційно. Якщо хочете, я вам розкажу побутово, що означає цей закон.

Коли начальник колонії чекає мзду за умовно дострокове звільнення, і для того, щоб воно не відбулося може, наприклад, оголосити догану за те, що у засудженого не фірменні штани імені СІЗО, а джинси або 200 баксів на бочку.

То якщо ми виступаємо проти цього закону, ми просто продовжуємо фабрику хабарів начальників колонії і СІЗО, які сьогодні всі законодавчі нормативи встановили таксу.

Ми маємо зняти цю позицію. Цей закон направлено на припинення поборів із рідних за все, продукти принесені треба заплатити, ковдра передана – заплатити, годинник використаний – заплатити, законне право на умовно-дострокове звільнення – заплатити, перебування на посьолку – заплатити. Каже, не можу звільнити, бо ти не працюєш. А роботи немає – заплати.  Вкінці-кінців, ми на це будемо закривати очі? Ні. Ми маємо зрозуміти 150 тисяч людей, які знаходяться…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. 150 тисяч людей, які знаходяться за гратами, да, помилися. Більшість із них зробили свій проступок. Але це не означає, що вони мають бути на каторзі, а їхні рідні мають за це ще й платити.

Треба припинити це і перейти на європейську модель, яка запропонована авторами наступних семи законів.

Прошу голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте голосувати? Спочатку сигнальне голосування. Пропозиція комітету – за основу.

Отже, сигнальне голосування, проект Закону про внесення змін до  Кримінально-виконавчого кодексу України (2251а) за основу. Сигнальне  голосування. Колеги,  будь ласка, голосуємо, працюємо.

Прошу включити систему голосування.

 

12:04:26

За-240

І тепер, я вже ставлю не як сигнальне, а як базове голосування. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу  України (щодо удосконалення порядку застосування  до засуджених заходів заохочення і стягнення) (номер 2251а) за основу.

В цілому – нема  такої пропозиції від комітету. Є тільки за основу.

За основу,  будь ласка, голосуємо.

 

12:05:06

За-251

Рішення прийнято.  

Шановні колеги, хочу  з вами порадитись. Перерва, так? Тоді,  шановні колеги, я  оголошую перерву згідно Регламенту  на 30 хвилин. О 12.40 ми збираємося тут для продовження роботи.

Я тільки дуже прошу всіх бути  в залі, щоб ми могли  результативно  голосувати. Дякую вам.  О 12.40 продовжимо нашу роботу.

  

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час перерви завершено.  Я прошу заходити в зал і займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради України я прошу повідомити депутатів про продовження нашої роботи, будь ласка.

Шановні колеги, в мене є пропозиція такого плану. Я прошу послухати, Юрій Мірошниченко. Зараз у нас …три законопроекти, і я би пропонував, щоб ми їх проговорили, а потім вже голосували за ті законопроекти, коли під час обговорення підійдуть люди.

Чекаємо. Шановні колеги, я прошу заходити в зал.

Я  прошу з кулуарів заходити в зал, займати робочі місця. Голів фракцій прошу змобілізувати фракції для участі в роботі Верховної Ради. Будь ласка,  нас недостатньо для голосування, прошу заходити в зал.

Шановні колеги! Я ще раз прошу заходити депутатів в зал, займати робочі місця. Шановні колеги! З кулуарів прошу заходити в зал.

У мене буде наступна пропозиція, зараз ми маємо три законопроекти, які є фактично пакетними законопроектами, які стосуються тієї ж самої тематики. І у мене буде пропозиція, щоб ми їх розглянули, доповіді по всім трьом законопроектам, а потім по них поставили на голосування, по кожному з них. Чи немає заперечень?

Андрій Кожем'якін. Андрій Кожем'якін, не є присутній в залі. Але нам необхідно назбирати голоси для скороченої процедури.

Прошу, Андрій Кожем'якін, підійдіть, будь ласка,  до мене.

Отже, шановні колеги, є пропозиція від авторів, оскільки це є пакет законів, щоб ми їх проговорили одночасно, але голосували, звичайно, за кожен окремо. Але є прохання, щоб ми ці законопроекти змогли розглянути за скороченою процедурою, законопроект 2252а, 2253а, 2254а, 2255а і 2291а.

Шановні колеги, я дуже прошу усі фракції – коаліції, не коаліції, зараз підтримати пропозицію розгляду тих законопроектів за скороченою процедурою. Є розуміння в залі? Тоді я прошу, колеги, зайняти робочі місця. Пан Юрій Мірошниченко, пане Юрій, змобілізуйте фракцію на скорочену процедуру. Будь ласка, колеги, я ставлю на голосування пропозицію від авторів і від комітету розгляду тих п'яти законопроектів за скороченою процедурою. Прошу усіх проголосувати і прошу усіх підтримати. Отже, займіть, будь ласка, робочі місця. Займіть, будь ласка, робочі місця, до карточок, до робочих місць, за двох не голосувати – заборонено.

Отже, пропоную розгляд п'яти законопроектів – розгляд за скороченою процедурою і пакетом з однією доповіддю автора і доповіддю від комітету. Хто підтримує дану пропозицію по скорочену процедуру, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо скорочену процедуру. Прошу підтримати, колеги, всі фракції прошу підтримати.

 

12:48:23

За-131

Не всі встигли проголосувати. Я ще раз прошу уважніше віднестися до виконання своїх безпосередніх службових обов'язків, зайти в зал. Зараз я поставлю ще раз на голосування. Я дуже прошу, колеги, заходимо в зал, готуємось до голосування. Будь ласка, заходимо. Так, готові голосувати?

Я ще раз ставлю пропозицію, прошу усіх підтримати розгляд п'яти законопроектів: 2252а, 2253а, 2254а, 2255а і 2291а – за скороченою процедурою. Шановні колеги, прошу підтримати, прошу проголосувати. Голосуємо за скорочену процедуру.

 

12:49:35

За-144

Не всі зрозуміли важливість постановки даного питання. Я прошу переосмислити свій підхід до голосування, зайняти робочі місця тих, хто заходить в зал. Колеги-депутати, візьміть участь в голосуванні, потім подебатуєте!

Отже, готові до голосування? Колеги, я ще раз прошу зайняти робочі місця і взяти участь в голосуванні. Зараз, якщо не буде достатньої кількості голосів, почнемо розгляд за повною процедурою. І я прошу зараз, шановні колеги, підтримати пропозицію розгляду п'яти законопроектів за скороченою процедурою.

Шановні колеги, прошу взяти участь в голосуванні. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо. За скорочену. Підтримайте, будь ласка, всі.

 

12:50:48

За-159

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді народного депутата України, автора законопроектів Юрія Романовича Мірошниченка. Я вам дам стільки часу, скільки вам  буде необхідно,  щоб ви зробили доповідь відразу по п'яти законопроектах, а потім так само, скільки  буде необхідно для Андрія Кожем'якіна, я дам час для доповіді від комітету. Голосувати будемо окремо кожен.

Будь ласка,  Юрій Романович, доповідайте.

 

12:51:20

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Пане Андрію, я не буду зловживати часом наших колег народних депутатів, тим більше, що я попередньо вже дав вам загальне спрямування цих законопроектів. Вони, дійсно, йдуть на виконання стандартів Ради Європи. Вони, дійсно, опрацьовані експертами  Ради Європи, і в перерві ми  з колегою Остапом Семераком поспілкувалися. У мене є навіть  відповідний експертний висновок, я можу його представити для того, щоби ми були впевнені, що тут не йдеться про підміну якихось понять, а йдеться про  суворе виконання зобов'язань України  щодо  забезпечення гуманізації в сфері пенітенціарної системи України.

Один законопроект ми вже розглянули. І в цьому законопроекті ми чітко визначили і що є кримінальний проступок. І що це накладання дисциплінарних стягнень не може здійснюватися одноосібно, що має бути колегіально це рішення  ухвалено. І ми  продовжуємо в системній єдності  розгляд цих законопроектів, і, зокрема, законопроект 2252а має назву "щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань".

В цьому законопроекті передбачено надзвичайно важлива інституція, яка раніше навіть не обговорювалася в українських реаліях, а саме громадський контроль за пенітенціарною системою. Раніше навіть потрапити на територію пенітенціарного закладу навіть для адвоката, не говорячи вже про звичайну людину, і навіть я був свідком, коли народного депутата на територію пенітенціарного закладу не пускали. Так от цей законопроект передбачає запровадження громадського контролю, передбачає посилення і чітке визначення  тих прав, які мають бути захищені по відношенню до засуджених. Чітко визначає процедури, як реалізуються ці права.

Тому, шановні колеги, якщо говорити коротко, то цей законопроект іде в розвиток тієї теми і цієї реформи в пенітенціарній сфері.

Що стосується наступного законопроекту, я коротко дуже доповідаю, щоб не забирати час. Законопроект 2253а. Він фактично декларує свій зміст в самій назві. А саме: про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місце постійного проживання родичів.

Шановні колеги, сьогодні, в умовах економічної скрути, дуже багато випадків, коли родичі не можуть відвідати засудженого, і фактично обмежується не лише право засуджених, але і права інших громадян, а, зокрема, родичів. А, враховуючи, що дуже багато сьогодні іде і передач, і допомоги для засуджених з боку родичів в умовах економічної скрути в країні, така європейська норма і такий європейський стандарт, він критично потрібен для запровадження в Україні.

Наступний законопроект 2254а про внесення змін до Кримінального кодексу щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок. Ми в наших дискусіях навіть в комітеті цей законопроект окремо дуже серйозно обговорювали, комітет його підтримав. Але я буду з вами відвертий щодо цього законопроекту, коли ви будете ухвалювати це рішення. Тому що намагаюся чесно вам доповідати те, про що ідеться в змісті цих законів.

Якщо до інших, ні в кого навіть не було застережень щодо цього закону, який передбачає скасування довічного ув'язнення жінок в Україні. Сьогодні це 24 жінки. Протягом тривалого часу кількість довічно ув'язнених жінок не збільшується. І європейські експерти, українські правозахисники рекомендували профільному комітету вийти з ініціативою скасування довічного ув'язнення для жінок. Це пов'язано з особливостями статі, це пов'язано з особливостями психології жінки. І це фактично пов'язано з тим станом кримінальної ситуації щодо жінок і тих злочинів, які передбачають довічне ув'язнення, що жінки – це не та категорія, яка має бути довічно ув'язнена.

Нагадую, номер законопроекту 2254. Якщо хтось з колег з цього приводу буде мати окрему думку і буде окрему позицію мати, ми можемо це обговорювати. Я особисто підтримую цей законопроект і прошу вас теж його підтримати.

Що стосується законопроекту 2255а, про внесення змін до деяких законів щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань. Це окремий законопроект, який стосується людей, провина яких ще не доведена, яких ще не можна вважати злочинцями, але права людини вже щодо цих осіб порушені. Так от тут чітко, в цьому законопроекті виокремлено і прописано, в який спосіб має діяти і людина, і процесуальні особи, які проводять слідство щодо все ж таки гарантій прав людини в місцях попереднього ув'язнення. І, в принципі, стосується це і виконання покарань, коли йдеться про права.

Записано цілий ряд процедур, записано ряд новацій. Хоча цей законопроект передбачає зміни до 537 статті і 539 статті кодексу Кримінально-процесуального. Стосується оскарження рішень дій чи бездіяльності адміністрацій і так далі.

Далі, законопроект 2291а. Цей законопроект системний, цей законопроект охоплює дуже багато сфер. Він був у нас окремо розроблений і стосувався фактично як стандартів щодо утримання за ґратами людей. А саме, починаючи від кількості площі, яка має бути на кожну особу в камері, закінчуючи тими процесуальними правами, які стосуються і уже безпосередньо життя і перебування в пенітенціарній системі особи. Воно стосується, наприклад, таких очевидних, як для Європи прав, як право на телефонний дзвінок, право на листування, воно у нас було, але було обмежено суттєво. Тут ідеться про право користування Інтернетом, тут багато ідеться про права, зустрічі з родичами і так далі. Фактично те, що є нормою в країнах Європи, воно пропонується тут для запровадження в Україні.

Ще раз нагадую, всі ці законопроекти були підготовлені з урахуванням і на виконання міжнародних зобов'язань України. На виконання тих застережень і зауважень, які робив нам Європейський комітет з запобігання тортур. І фактично сьогодні той день, який може додати кожному з нас як народних депутатів відчуття гордості за те, що ми є народними депутатами.

В контексті виступу вчорашнього Віце-президента Сполучених Штатів, який говорив, що від кожного з нас багато залежить. В цей складний історичний момент люди очікують від нас не благих намірів, а конкретних, абсолютно чітких змін в житті кожного з громадян України. Ці законопроекти, я ще раз наголошую, це ті, за які жодному з вас не буде соромно, що ви за них голосували. Ви можете записати їх в скарбничку своїх успіхів.

Я прошу всіх народних депутатів всіх фракцій, по-перше, зайти до залу, бо, на жаль, дуже мало людей присутні. А, по-друге, проголосувати "за", засвідчивши європейський вибір України.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрій Романович.

Добре, що ви попередили, що не будете зловживати часом.

І тепер запрошується до доповіді, до співдоповіді, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності Кожем'якін Андрій Анатолійович.

Нагадую, теж доповідь по п'яти законопроектах. Будь ласка.

 

13:01:08

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Я продовжу знайомити вас з переліком законопроектів, які сьогодні будуть після того, як будуть прийняті і стануть як закони, вони будуть реформувати повністю пенітенціарну службу, кримінально-виконавчу систему.

Я хочу нагадати, що авторами цього законопроекту є всі члени Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

І зараз вашій увазі законопроект номер 2252, який передбачає внесення змін до статей Кримінально-виконавчого кодексу, я не буду їх перелічувати. Скажу, що цими статтями запроваджується визначення єдиного термінологічного стилю щодо підстав переведення засуджених до дільниць посиленого контролю. Також тут цим законопроектом врегульовується питання відбування засудженим всього строку покарання в одній виправній чи виховній колонії. І третє – це закріплення додаткових гарантій процедури застосування примусового лікування засуджених до позбавлення волі.  Додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок та жінок, які мають при собі дітей, а також неповнолітніх. Спрощення процедури пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі.

Цей законопроект, як сказав Юрій Романович, дійсно, він аналізувався експертами Ради Європи і підтриманий ними в повному обсязі як проект, який відповідає всім міжнародним стандартам. Комітет рекомендує прийняти цей законопроект за основу.

Наступний законопроект номер 2253а. Цей законопроект уточнює положення, що містяться у частині першій статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України, і набрало чинності з травня 2014 року для того, щоб засуджений міг вибирати, де відбувати покарання,  в установі відповідного  рівня безпеки, яка є найближчою до місця його проживання, до засудження, чи до місця постійного проживання його родичів. Тобто це так гуманізація, і, дійсно, це європейський стандарт. Сьогодні засуджений такої можливості обирати  право  там, де він буде перебувати, не має.

На сьогоднішній день зазначеним вище положенням  не визначено, чи   відноситься така  альтернатива до вибору засудженого чи органів державної пенітенціарної служби. Незрозуміло. Як правило, це призначається представниками державної… визначається керівниками Державної пенітенціарної служби.

Цей  законопроект теж  повністю підтриманий в повному обсязі  експертами Ради Європи. І хочу сказати, що ним чітко визначено, що засуджені  до позбавлення волі  повинні утримуватись, ще раз   скажу, у найближчій установі виконання покарань відповідного рівня безпеки до місця його проживання або, за бажанням засудженого, до місця постійного проживання його родичів. Комітет пропонує Верховній  Раді  України прийняти його за основу під час розгляду в першому читанні.

Наступний законопроект –  номер 2254а. Законопроект  про внесення змін до деяких законодавчих актів  України (щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок). Цим законопроектом передбачено внесення зміни до частини другої статті 64 Кримінального кодексу України, якою пропонується встановити,  що поряд    з особами,  що вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років, не застосовується такий вид покарання, як довічне позбавлення волі, і відносно жінок, які вчинили кримінальне правопорушення.

Крім цього, проектом передбачено зміни  до статей Кримінально-виконавчого кодексу, а також Кримінально-процесуального кодексу. Більше того, на даний час, чинна  редакція статті 64 Кримінального кодексу  України  встановлює заборону застосування цього виду покарання, кримінального покарання, лише до жінок, що були у стані вагітності під час вчинення злочину або на момент постановлення вироку.

Отже, державою допускається елемент гендерної нерівності у визначених законом випадках, зважаючи на природні анатомо-фізіологічні відмінності між чоловіком і жінкою та психофізіологічні властивості жінки і їх вразливості у взаємодії з оточуючим світом. Цей законопроект, він теж має європейські стандарти і повністю підтриманий експертами Ради Європи. Прошу його під час розгляду Верховною Радою в першому читанні прийняти за основу.

Наступний законопроект – номер 2255а. Це законопроект, який про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань). Він передбачає внесення змін до статей Кримінально-процесуального кодексу 537-ї і 539-ї та до статті 5 Закону України "Про судовий збір".

Так, з метою спрощення до особо засуджених та взятих під варту осіб до суду змінами до зазначених вище законодавчих актів України передбачається, що справи про оскарження рішень дій чи бездіяльності адміністрації установ виконання покарань та попереднього ув'язнення розглядається районними судами в порядку адміністративного судочинства в межах територіальної юрисдикції, в яких засуджений відбуває покарання чи особа, яка трималася під вартою.

Також змінами до статті 539 Кримінально-процесуального кодексу України передбачається, щоб питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку, які не перераховані у вказаній статті, вирішуються судом за місцем відбування покарання, а не судом, який ухвалив вирок, як це є на сьогоднішній день.

Положення проекту теж підтримані експертною Радою Європи і комітет пропонує Верховній Раді під час розгляду в першому читанні прийняти законопроект 2255а за основу.

Передостанній законопроект – номер 2291а. Це законопроект про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" (щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи). Він передбачає доповнення Закону України "Про попереднє ув'язнення" новою статтею 13 зі значком 1 "Доступ до глобальної мереж Інтернет особами, взятими під варту". А також внесені зміни до статей 7, 9, 11, 12 та 13 закону з метою наближення законодавства України, що регулює порядок та умови утримання осіб, взятих під варту, до стандартів обмежень прав людини, визначених у актах Європи.

Цей законопроект відповідає принципу верховенства права і не суперечить міжнародним стандартам. Я теж, комітет теж, в повному складі пропонує Верховній Раді прийняти його за основу під час розгляду в першому читанні.

І останній законопроект, який продовжує реформування кримінально-виконавчої системи, – це проект Закону України про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (номер 2685). Він передбачає внесення змін до 17 статей КВК України.

Метою проекту є наближення законодавства України до європейських стандартів. Тобто цим законопроектом сьогодні ми ще не завершуємо реформування пенітенціарної системи, але комітет ухвалив рішення і цей законопроект прийняти за основу під час розгляду в першому читанні.

І, як сказав Юрій Романович, дійсно, це той якраз законопроект, який уточнює положення щодо медико-санітарного забезпечення засуджених, порядку листування і телефонних розмов. Дуже важливий законопроект нашого колеги пана Усова.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дякую доповідачам. Вони використали весь час для доповіді. Тепер, я розумію, є потреба в обговоренні. Так же ж? І тому я прошу записатися: два – "за", два – "проти". Будь ласка, шановні колеги, записуємося: два – "за", два – "проти".

Юрій Володимирович Тимошенко, "Народний фронт". Будь ласка. Включіть мікрофон на трибуні. Прошу.

 

13:11:43

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друзі, ну, по-перше, який приклад ви показуєте всій Україні? Я би хотів закликати тих, хто зараз не в залі, хоча мав би тут сидіти і працювати, а не вештатися де, Бог знає де, а потім казати, що винен у всьому Яценюк.

Кожен з нас, якщо не кожен, то переважна більшість, переважна більшість з нас мали би не раз в цьому житті сидіти в тюрмі – хто за корупцію, хто за політичні переконання. Я так само, якби не перемога Майдана, напевно, сидів би довічно. Згадайте, будь ласка, про те, що це ваше сидіння тут зараз, ви сидите тут тому, що вам пощастило. Ви не сидите в тюрмі, бо вам просто пощастило. А в цей час в тюрмах сидять тисячі людей, яким не пощастило так, як пощастило вам. Вони страждають – невинні, абсолютно невинні, багато простих людей сидять за злочини високопосадовців, підставленими іншими людьми замість себе. Схаменіться, люди!

Ситі, теплі, одягнуті, згадайте про тих голодних і стражденних невинних – і просто проголосуйте за те, щоб полегшити страждання цим невинним людям! А хто з вас не проголосує, той Бога не має. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, прошу займати робочі місця. Юрій Тимошенко зазначив, що це інвестиція в майбутнє кожного, ці законопроекти. І тому я дуже прошу заходити в зал і приготуватись до голосування, будь ласка.

Прошу всіх заходити в зал, шановні колеги, не виходити, а заходити. Юрій Тимошенко зазначив, що це пряма інвестиція в майбутнє кожного. Готові?

Колеги, спочатку я поставлю сигнальне голосування, щоб подивитися, який потенціал є в залі. Таким чином, прошу заходити в зал, займати місця. Секретаріат Верховної Ради я прошу повідомити про те, що зараз відбудеться голосування.

Отже, сигнальне голосування по проекту Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (2252а) за основу. Сигнальне голосування. Колеги, голосуємо.

 

13:15:32

За-218

Колеги, я прошу зайти в зал.

Ці закони об'єднали зал, це позитивно. Голосують всі фракції,  голосують дисципліновано. Прошу тільки більше дисципліни, зайняти робочі місця, і я буду ставити один за одним законопроекти на голосування.

Колеги, кожен голос має означення. Ваш голос має вагу. (Шум у залі) Павло Унгурян!

Отже я буду ставити по одному законопроекту. Спочатку я ставлю на  голосування проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань) (номер 2252а) за  основу. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Будь ласка.

 

13:16:50

За-244

Рішення прийняте.

Тепер я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного  проживання родичів) (номер 2253а) за основу. Прошу голосувати. Прошу підтримати. 2253а за основу. Голосуємо колеги.

 

13:17:35

За-238

Рішення прийняте.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок) (номер 2254а) за основу. Ми зможемо внести поправки, пане Остап. До другого читання ми зможемо внести поправки.  Давайте підтримаємо 2254а за основу. Голосуємо, шановні колеги, за основу.

 

13:18:17

За-225

Не встигли.

Я прошу бути уважнішими. Я звернув увагу, що ви не голосували, а розмовляли. Працюємо в залі, колеги, працюємо в залі.

Отже, я ставлю на повернення до законопроекту 2254а, на повернення, прошу підтримати, прошу голосувати. Голосуємо, колеги.

 

13:18:55

За-227

Отже, ми повернулися, і я знову ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок) (номер 2254а) за основу. Прошу голосувати, за основу, обговорення завершене, голосуємо за основу.

 

13:19:25

За-228

Рішення прийняте. Дякую.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань) (номер 2255а) за основу. Прошу голосувати, прошу підтримати, 2255а за основу, будь ласка.

 

13:20:08

За-251

Рішення прийняте, потенціал зростає.

І тепер останній з пакету законопроектів – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" (щодо імплементації окремих стандартів Ради Європи) (номер 2291а) за основу. Прошу голосувати, це системний важливий закон.

Прошу підтримати, 2291а за основу. Голосуємо.

 

13:20:50

За-248

Рішення прийняте.

Дякую і вітаю автора законопроектів, також комітет з прийняттям важливих законів, які справді змогли об'єднати зал і всіх нас. Вітаю вас.

І ми переходимо до наступного питання порядку денного. Це законопроект 2685. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо поліпшення умов тримання засуджених).

І є пропозиція розглянути його за скороченою процедурою. Прошу підтримати скорочену процедуру. Будь ласка, колеги, скорочена процедура. Голосуємо.

 

13:21:41

За-191

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань законодавчого забезпечення Кожем'якіна Андрія Анатолійовича. Він і від авторів, і від комітету, так?  Будь ласка, доповідайте.

(Шум у залі)

 Перший мав бути би автор – Усов Костянтин Глібович, а тоді вже Кожем'якін. Будь ласка, до доповіді Усов Костянтин, а потім – Кожем'якін. Доповідайте, будь ласка.

Прошу  не розходитись з залу депутатів.

 

13:22:22

УСОВ К.Г.

Шановні колеги, на ваш розгляд виноситься проект Закону України номер 2685, який логічно завершує ту роботу, яку ми вже сьогодні проробили, вдосконалюючи нашу кримінальну виконавчу систему. Дуже коротко про основні тези.

Ми запроваджуємо можливість переведення засудженого до установи, яка є найближчою до місця проживання даного засудженого, або до місця проживання його родичів. Ми забороняємо відтепер тюремникам забирати в засуджених, які поміщені до карцеру, постільну білизну та верхній одяг. Ми запроваджуємо новий процесуальний порядок накладання стягнень та застосування санкцій до засуджених, а, найголовніше, запроваджує можливість оскаржувати такі постанови.

Але дуже важливо інше. При цьому даний законопроект враховує активізацію злочинців, чиї правопорушення спрямовані проти основ нашої національної безпеки та оборони, проти нашого конституційного ладу. І для такої категорії засуджених побачення, телефонні розмови, кореспонденція, Інтернет-трафік, а також будь-які інші зносини з зовнішнім світом, будуть відбуватись тепер виключно під контролем представників тюремної адміністрації.

Тобто, з одного боку, ми з вами робимо величезний крок, приймаємо дієве рішення для підвищення стандартів прав людини в Україні, з іншого боку, ми запроваджуємо додаткові безпрецедентні, але абсолютно справедливі заходи контролю, обмеження і нагляду для тих, хто вироком українського суду визнаний винним в злочинах проти основ нацбезпеки і оборони, конституційного ладу, нашої державності і нашого суверенітету.

Це гармонійний законопроект, прийнявши який, ми зробимо прорив і з точки зору дотримання прав людини, і з точки зору викликів, з якими скликається держава на Сході.

Дякую. Прошу підтримки всіх фракцій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, комітет вже доповідав по цьому законопроекту. Ми вже його обговорили, але була потреба, щоб автор висловив свою думку, свою позицію.

Я дуже прошу колег зайти в зал, зайняти робочі місця. Я переконливо звертаюсь до депутатів максимально наблизитись до карточок для голосування.

І я все-таки поставлю спочатку сигнальне. Отже, ставлю на сигнальне голосування проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (номер 2685) за основу. Сигнальне голосування, будь ласка, голосуємо колеги.

 

13:25:29

За-222

Колеги, я прошу уважно підійти до своїх місць. Прошу приготуватись, і я ставлю проект Закону Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо поліпшення умов утримання засуджених (номер 2685) за основу. Будь ласка, голосуємо, колеги. Голосуємо.

 

13:26:14

За-241

Рішення прийняте.

Наступний проект Закону 2118, це проект Закону про амністію. Надзвичайно важливий, відповідальний закон. Але є прохання від комітету розглянути його за скороченою процедурою.

І прошу колег депутатів підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, підтримайте.  Голосуємо.

 

13:26:51

За-170

Рішення прийняте.

І я запрошую до доповіді голову комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича. Будь ласка.

 

13:27:00

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підготував до розгляду в першому читанні проект Закону про амністію в 2015 році.

Довгоочікуваний законопроект. Я хочу пригадати ті роки злочинної влади, так, щоб ви розуміли, що Янукович не підписав ні одного закону про амністію ні в 11-у, 12-у, 13-у році. Тобто під час злочинної влади ніякої амністії не відбувалося.

Чому? Тому що, ви ж знаєте, коли всі вони приходили, їх було багато, і вони хотіли займати якісь посади державні, то постійно садили, садили, садили, щоб люди звільняли посади. І от ця навала, вона постійно заповнювала і створювала цю державну корупційну модель. Тому їм амністія була не потрібна. Під час демократичної влади і уряду, мені здається, це гуманний крок влади, крок Президента, в першу чергу, і  парламенту, який відпрацював цей законопроект.

Тому основними  критеріями  для застосування амністії, в цьому законопроекті є, це незначна суспільна небезпека діянь, об'єктивні фактори, тобто тяжка хвороба, похилий вік. Далі: значний строк відбування покарання. 

Проектом передбачається поширити амністію на засуджених, які скоїли злочин невеликої тяжкості або є найбільш незахищеними у соціальному плані. А саме: неповнолітніх,  осіб, які мають неповнолітніх дітей-інвалідів, вагітних жінок, ветеранів війни і інвалідів першої, другої і третьої групи  (є така теж людина одна сьогодні), осіб, хворих на туберкульоз чи онкологічні захворювання.

На засіданні комітету Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура повністю підтримали таку законодавчу ініціативу і теж пропонують Верховній Раді  цей законопроект  прийняти. А комітет, розглянувши  списки, розглянувши всіх засуджених, а це більше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 секунд,  звершуйте.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Це більше понад 4 тисячі осіб, які отримали  свої строки, були засуджені ще при тій  владі. І, дійсно,  ті, які або ті, хто скоїв незначні злочини і перебували в  зоні антитерористичної операції, і свою вину  скупили кров'ю.

Тому, я вважаю, що комітет, розглянувши цей законопроект на своєму засіданні,  пропонує Верховній Раді прийняти його за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершуйте. 

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.  І якщо не буде заперечень у народних депутатів, прийняти його в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є потреба в обговоренні, тому я прошу записатись: два - "за",  два  - "проти".  Прошу уважно: два - "за",  два - "проти".  

Немировський Андрій Валентинович, "Об'єднання "Самопоміч". Включіть мікрофон, будь ласка. Ой, Немировський, "Воля народу", перепрошую. "Воля народу", Немировський, перепрошую. Включіть мікрофон.

 

13:30:32

НЕМИРОВСЬКИЙ А.В.

Доброго дня! "Воля народу" підтримує прийняття даного законопроекту.

Однак, хочемо зауважити, що він повинен стосуватися осіб, які не становлять значної суспільної небезпеки. Амністія не може бути застосована до осіб, яких засуджено за злочини проти основ національної безпеки України, терористичних актів, бандитизму, умисного вбивства при обтяжуючих обставинах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Блоку Петра Порошенка" слово надається Луценку Юрію Віталійовичу, будь ласка.

 

13:31:15

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги, перш за все, немає формулювання, яке ви там озвучили, вони не підпадають під амністію.

Але я вийшов з іншим проханням. Я прошу зал також підтримати поправку, за якої амністії підлягають підозрювані, звинувачені та засуджені учасники антитерористичної операції щодо, крім статей по дезертирству та особливо тяжких злочинів проти особи. Я думаю, що всі решта треба також підпасти під амністію,  і це консолідує і суспільство, і їхні сім'ї. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Але ми голосуємо за основу, очевидно поправки ми зможемо внести між першим і другим читанням. Давайте я поставлю спочатку за основу, потім, якщо буде підтримка залу, тоді в цілому.

Я прошу зайти в зал і зайняти робочі місця, колеги. Прошу приготуватися до голосування. Я ставлю спочатку сигнальне голосування, щоб побачити потенціал.

Проект Закону про амністію у 2015 році 2118. Сигнальне голосування, прошу взяти участь у голосуванні, колеги. Голосуємо 2118.

 

13:32:36

За-219

Я прошу уважніше, зайти в зал і зайняти робочі місця. Колеги, я прошу зайняти робочі місця і тих, хто в кулуарах, зайти в зал. Не виходити, а заходити в зал.

Готові до голосування? Я ставлю на голосування проект Закону про амністію у 2015 році, законопроект 2118, за основу. Прошу голосувати, прошу підтримати, будь ласка, 2118, за основу. Голосуємо.

 

13:33:31

За-240

Є прохання від комітету прийняти в цілому з поправкою Луценка. Але в залі є заперечення. Якщо зал мене підтримає, процедуру ad hoc, тоді ми зможемо поставити. Тоді я ставлю, є заперечення в залі, тоді я ставлю пропозицію в розгляді другого читання за скороченою процедурою. Підтримується така позиція? Прошу приготуватись.

Я ставлю на голосування пропозицію з поправкою Юрія Луценка, яку він озвучив з трибуни під стенограму: скорочена процедура до другого читання. Прошу голосувати, прошу підтримати. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:34:33

За-218

Спробуємо ще раз, Андрій  Анатолійович? Так, давайте ще раз.

Я ще раз поставлю пропозицію, розгляд законопроекту 2118,  Закону про амністію в 2015 році, розгляд за скороченою процедурою до другого читання.

Шановні колеги, давайте підтримаємо пропозицію комітету, займемо робочі місця, і ця пропозиція ставиться на голосування. Юрій Віталійович, встигаєте голосувати? Я бачу, але ж він карточку встиг запхать…

Отже, ставимо, скорочена процедура до другого читання, голосуємо.

 

13:35:25

За-234

Рішення прийнято.

Наступний наш по порядку денному, до речі, вже сьогодні крайній законопроект, це проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області.

І теж є пропозиція від автора, щоб ми за скороченою процедурою розглянули. Прошу підтримати скорочену процедуру. Прошу проголосувати за скорочену процедуру, будь ласка.

 

13:36:05

За-188

Рішення прийнято.

Я запрошую до доповіді автора – голову підкомітету з питань державного будівництва  регіональної політики та місцевого самоврядування  Федорука Миколу Трохимовича. І пропоную максимально лаконічно доповідати. А депутатів прошу лишатися на місцях, це останнє буде наше голосування на сьогодні. Будь ласка, доповідайте, Микола Трохимович.

 

13:36:27

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, Луганська обласна рада звернулася до Верховної Ради з поданням про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області. Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримує подання Луганської обласної ради щодо зміни і встановлення  меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області. Просимо народних депутатів підтримати відповідний проект Постанови за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, чи є потреба обговорювати? Немає, правда же ж? Прошу усіх зайняти робочі місця, підготуватися до голосування. Знову ж таки, попробую сигнальне. Заходимо, займаємо робочі місця. Пані Оксана, не виходимо, а заходимо. Безнадійно.

Отже, колеги. я ставлю на сигнальне голосування проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області. Сигнальне голосування прошу проголосувати 3492, голосуємо.

 

13:37:50

За-231

Є потенціал.

І я ставлю на голосування проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області (№ 3492) за основу і в цілому. Будь ласка, голосуємо.

 

13:38:23

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, на цьому ми вичерпали наш порядок денний. Ми провели дуже продуктивний день, і ми змогли продемонструвати, що Верховна Рада здатна плідно і ефективно працювати і в середу, що досі не завжди бувало.

Я хочу ще раз подякувати голові комітету Кожем'якіну, авторам законопроектів Юрію Мірошниченку і іншим за якісно підготовлені закони, за плідну роботу депутатів.

Хочу нагадати, шановні колеги, що сьогодні о 15 годині у сесійній залі Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на тему: "Правове забезпечення реформи освіти в Україні". Прошу усіх зацікавлених взяти участь в парламентських слуханнях. О 16 годині починається робота в комітетах. Теж бажаю плідної роботи в комітетах.

І на цьому я ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині ранку. Прошу всіх дисципліновано завтра о 10 годині бути на робочих місцях. Дякую. І успішної роботи в комітетах. До побачення.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку