ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

25 листопада 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:00:54

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги народні депутати! Ми розпочинаємо нашу роботу. Прошу займати свої місця у залі Верховної Ради України.

Хочу підкреслити, що вчора ми з вами провели достатньо непоганий робочий день, де нам вдалось прийняти ряд важливих рішень, в тому числі і щодо економічного розвитку. Вважаю, що питання економіки сьогодні є питанням номер один для нашої країни, точніше, зростання економіки це і має бути пріоритетом в роботі, в тому числі Верховної Ради України, для того, щоби створити належні умови для розвитку бізнесу.

Сьогодні хочу підкреслити, що ми зробимо таку технічну нараду з урядом, комітетами, керівниками фракцій щодо підготовки до розгляду Бюджетного кодексу і бюджету, що є надзвичайно важливим. Я розглядаю Бюджетний кодекс як можливість створення гідних, якісних прав і правил, які необхідні для розвитку економіки і підприємництва.

Також хотів би зазначити, що завтра у нас буде надзвичайно важливий день, шановні колеги. У нас на завтра в плані дерегуляція, децентралізація, в плані підтримка територіальних громад, які щойно об'єднались, нових територіальних громад, які потребують прийняття відповідних технічних рішень для максимально ефективної реалізації своїх прав. Важливий Закон про державну службу. Врешті-решт ми маємо поставити в цьому питанні крапку, і я дуже хотів би, щоби ця крапка була саме ухваленням нового Закону про державну службу. Багато інших завдань. Тому дуже важливо, щоб ми були змобілізовані. Це є важливим пріоритетом, бо скільки би ми з вами не планували нашої роботи, вона має завершуватись чітким позитивним голосуванням за ті чи інші закони.

Шановні колеги, окрім того, сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, різними його проявами. І в зв'язку з цим планом законодавчого забезпечення реформ передбачено, в зв'язку з тим, що ми виступаємо, і я думаю, що і парламент не може стояти осторонь, виступаємо за те, щоби цей рух був достатньо ефективним, нам треба реалізувати, так звану, Стамбульську конвенцію, ратифікувати в стінах українського парламенту. І ми очікуємо, що найближчим часом уряд внесе відповідні пропозиції для розгляду Верховної Ради України.

Ну, і нарешті, хотів би зазначити, що сьогодні відбудеться певний захід в стінах Верховної Ради України, про який я вам скажу трошки пізніше. Це буде перед перервою, між 12 і 12.30. Але, вважаю, що справа кожного   парламентаря – ефективно боротись, створювати механізми, які дозволили би ліквідувати будь-який прояв насильства проти українських жінок. Це завдання одне із самих важливих в нашому житті. Я думаю, що повага до жінки, повага до матері і робить людину самодостатньою і повноцінною. Тому всіх закликаю бути активними у цій боротьбі.

Шановні колеги,  прошу підготуватись до реєстрації. Будь ласка, підготуйтесь, шановні колеги.

Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів України. Будь ласка.

10:05:27

296 депутатів на дану хвилину зареєстровані. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради України відкритим.

Перед тим, за нашою традицією, хотів би привітати наших колег з днем народження. Олега Івановича Кулініча, який сьогодні відзначає день народження, народний депутат України, давайте привітаємо. (Оплески)

А також наш колега Ігор Степанович Насалик, народний депутат України. Вітаємо наших колег, з найкращими побажаннями! (Оплески)

Шановні колеги народні депутати! Відповідно до Регламенту Верховної Ради України в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з трибуни Верховної Ради України. Тому прошу народних депутатів України підготуватись до запису на виступ. Готові? Будь ласка, записуйтесь на виступ, будь ласка, записуйтесь.

Запис здійснено. Будь ласка, "Опозиційний блок", Вадим Зіновійович Рабінович.

Будь ласка, народний депутат Матвієнков.

 

10:07:29

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги! 10 ноября Верховная Рада голосованием за законопроект о назначении даты голосования на местных выборах в Мариуполе и Краматорске приняла решение. В этом зале мы действительно с вами приняли важное решение, призванное исправить вопиющее беззаконие и несправедливость в отношении трехсот тысяч наших соотечественников, граждан Украины, которые были лишены своего конституционного права избирать местную власть.

29 ноября – дата, на которую назначено голосование. И чем меньше остается времени до дня выборов, тем явственнее проявляются попытки дестабилизировать подготовку и организацию избирательного процесса. Достаточно вспомнить скандальное постановление Центризбиркома, запретившее предвыборную агитацию.

Сегодня оно отменено судом. Но за прошедшие несколько  дней так называемой тишины одни кандидаты и партии проявляли законопослушность  и придерживались  запрета, а другие даже не  думали сбавлять обороты и вовсю  занимались агитацией. Очевидно, что такая  ситуация  поставила участников гонки в неравные условия и теоретически может  оказать свое воздействие на  результаты голосования.

И сегодня в Мариуполе фиксируются случаи противозаконных действий, связанных  с проведением  местных выборов.  Осуществляется незаконное вмешательство в работу избирательной комиссии, на  членов комиссии оказывается давление, звучат запугивания и угрозы – все это является недопустимым. В отношении подобных фактов должна быть незамедлительная  и жесткая реакция правоохранительных органов. Иначе  безнаказанность  порождает вседозволенность. 

Срыв голосования 25 октября стал серьезным ударом по демократии в  Украине и имел самые негативные имиджевые  последствия для нашего государства. О чем практически единогласно заявили представители   ряда ведущих зарубежных  стран  и международных организаций.  И наша общая задача – приложить максимум усилий, чтобы не допустить  повторения октябрьского сценария, как бы, возможно, этого кому-то не хотелось.

И я обращаюсь с этой  трибуны к Президенту как гаранту Конституции Украины, к Генеральному прокурору, министру внутренних дел, руководителю службы СБУ с призывом принять все необходимые меры для того,  чтобы местные выборы  в Мариуполе и Краматорске состоялись. Чтобы они прошли в соответствие со всеми требованиями национального законодательства и международных демократических норм.

Мы подготовили соответствующее обращение от депутатов нашей фракции и призываем всех депутатов остальных фракций подписать его и сделать все, чтобы мы доказали, что мы действительно демократическое государство и живем в демократическом обществе. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Сергій Соболєв,  "Батьківщина".

 

10:10:16

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, 15 вересня,  це був той термін, коли парламент почав би обговорювати бюджет країни, принаймні хоча б в першому наближенні. Я хочу нагадати, що 1 липня  це початок був би обговорення нової податкової системи. Бо хочу нагадати, згідно з Бюджетним кодексом, будь-які зміни в податки на наступний рік вносяться не раніше, ніж за півроку до початку бюджетного року. Таким чином ні 1 липня, ні 15 вересня не стали тими датами, коли парламент повинен був би розглядати найключовіші документи життя країни на наступний 2016 рік.

Що ми замість цього отримали? Фактично якби не робота профільного комітету, який провів парламентські слухання, комітетські слухання, вніс свої законопроекти стосовно бюджетної системи, ми фактично станом на сьогодні маємо лише заяви і тільки заяви про те, хоч в якому наближеному форматі буде існувати бюджет країни і податкова система. В рамках цього наша фракція наполягає на тому, щоб вже, принаймні, цього тижня уряд вніс на розгляд парламенту, тільки без відкликання, як це вже стало традицією декількох урядів, починаючи з уряду Януковича, Азарова, але все-таки внесли бюджет, проект бюджету України і проект змін до податкового законодавства.

Чому це так важливо? Фактично наше податкове законодавство буде містити норми, які далі або будуть пригнічувати існування малого і середнього бізнесу, а дозволяти далі схеми не сплати податків через офшори великому бізнесу або наш парламент почне розглядати дійсно податкову систему, яка дозволить перекрити лазейки для тих, кому сьогодні 100 відсотків повертають ПДВ. Але ви розумієте, що це не малий і середній бізнес, а це ті самі олігархічні групи, які правили країною всі ці роки. Крім того, для нас це дуже важливо, тому що парламент на кінець-то повинен проаналізувати, як далі буде жити країна по ключових параметрах свого розвитку, а саме ключові параметри тарифної політики?

І ми далі наполягаємо на тому, що проект закону, який був підготовлений від імені всіх практично депутатських фракцій, про зниження рентної плати для державної компанії  "Укргазвидобування" і для приватних компаній, коли б вони працювали в однакових умовах, а не робились преференції виключно для приватних компаній, було прямо пов'язано із зниженням тарифів для населення на газ і тепло. Саме ці питання є нагальні, і я думаю, цей тиждень ми принаймні повинні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять секунд. Дякую.

Будь ласка,  Анатолій Борисович… 

Ігор Гузь, "Народний фронт".

 

10:13:40

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Шановні друзі, я хочу з цієї трибуни звернутися до Президента України Петра Порошенка. Пане Петре! Я від дуже багатьох людей, які були на майдані на Волині, прошу і вимагаю від вас звільнити голову Волинської обласної адміністрації пана Гунчика.

Чому? Перше. За більше ніж рік керівництва цієї людини на Волині у нас виникла страшна проблема з бурштином. У нас сьогодні будуть "бурштинові республіки" створені у Волинській області. Ця людина випустила з-під контролю цю ситуацію, і під час правління цієї людини ця проблема на Волині виникла. Тому, напевно, треба задатися питанням, чи ця людина не в темі бурштину, чи не в долі?

Друге. Область в стагнації, розвитку немає, прогресу немає.

Третє. На жаль, ті люди, які на Волині робили майдан, які стояли в перших рядах, сьогодні не можуть зайти в приміщення обласної адміністрації, вони не при справах. Жодна людина з майдану сьогодні не є в керівництві і в будь-яких органах Волинської обласної адміністрації.

Боротьба з медіа і свободою слова. Декілька тижнів тому вийшла газета наша волинська "Волинська газета", де їй закриває рота губернатор. Це не перший випадок, коли голова обласної адміністрації пан Гунчик бореться з незалежною пресою у нас на Волині.

Співпраця з депутатами. Нас було обрано шість депутатів від Волинської області: троє – від групи "Воля народу" (на жаль, покійний Ігор Єремеєв), троє – від "Народного фронту". За рік губернатор не зміг зібрати за одним столом ні разу шістьох депутатів і просто сказати: "Хлопці, як будемо працювати? Як будемо піднімати Волинь?" Кулуарні  ігри, підкилимні  ігри, підстави і так далі.

І ще одна річ. Я розумію, що  ця людина  20 років працювала у вашому  бізнесі, в автомобільному бізнесі. Але ви подивіться на результати  виборів. Рік тому ваша  політична сила отримала третій результат знизу після Луганської і Харківської. Те саме зараз на місцевих  виборах.

Пане Президенте, зверніть цю увагу. Я особисто прихильник не розхитувати човна, проти будь-яких майданів. Але якщо за тиждень часу ви не приймете радикальних, кардинальних змін кадрових, повірте, на Волині   буде гаряче. І це не тільки моя позиція, це  позиція десятків і сотень людей, які були на Майдані, які вірять в ідеали Майдану. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Борислава Береза, позафракційний.

 

10:16:44

БЕРЕЗА Б.Ю.

Доброго дня! Я хочу обратиться ко всем народным депутатам, которые находятся здесь в не зависимости –  стоят, сидят,  они разговаривают друг с другом или говорят по телефону. Ко мне как замглавы Комитета по противодействию коррупции обратились студенты медуниверситета имени  Богомольца.

Третью неделю студенты проводят акцию, голодают, а их требования игнорируют. Что же требуют студенты? Они попросили, чтобы на них обратили внимание. 24 октября была создана комиссия, которая проверила деятельность медуниверситета. Был создан акт на 88 страницах. Акт сообщил о том, что существуют реальные проблемы с коррупцией. После этого акта Служба безпеки України открыла уголовное дело по факту коррупции относительно Екатерины Амосовой, ректора медуниверситета. Также в этом акте было указано, что  главным требованием,  это  разорвание контракта с Амосовой и …..…. . Но на сегодняшний день нет ни подписания акта, ни реакции  со стороны Квиташвили. Я хочу обратиться к профильному комитету, я хочу обратиться ко всем народным депутатам, которые отражают интересы украинского народа. Студенты тоже украинский народ, студенты – это наше будущее. И если мы будем игнорировать их требования, то никакие создания внутрифракционных групп по противодействию коррупции, пусть даже в самых больших фракциях, не помогут решению проблемы.

Господа, я хотел бы, чтобы все привлеклись к этой проблеме – поняли, что через некоторое время в Украине просто не будет врачей, потому что наши медуниверситеты выдают такие дипломы, на основании которых просто лечить будет некому.

Я хочу, чтобы господин Мустафа Найем, который достаточно активно занимается антикоррупционной деятельностью, господин Соболев, который тоже занимается этим, и остальные господа, которые связаны с антикоррупционной деятельностью, занялись вопросом ректора медуниверситета Амосовой. Господин Квиташвили абсолютно игнорирует решение этой проблемы. Более того, некоторое время назад у него была кулуарная встреча с госпожой Амосовой, где они договорились не разрывать договор. У меня вопрос: мнение студентов и мнение общественности игнорируется, так неужели народные депутаты проигнорируют волю народа, или все-таки примут на себя ответственность – и изменят ситуацию, и действительно будут бороться с коррупцией в медуниверситете? Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мельниченко. Томенко, Микола Томенко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:20:00

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я оце стурбований тим, що ми перенесли найбільші державні національні свята на 11 грудня. Вся країна чомусь чекає 11 грудня. Всі кажуть: "Прийде Яценюк 11 грудня – і розкаже, що нам, темним, юродивим, робити". У мене питання: а ми не знаємо, що 90 відсотків громадян України сьогодні, не 11 грудня, кажуть, що країна рухається хибним шляхом. А ми не знаємо, що 99 відсотків сьогодні не сприймає уряд? Нам що, треба 11 грудня чекати?

Тут мені розповідають, що Путін хоче  відставку уряду. Друзі, більш пропутінського уряду України ніколи не було. Це пропутінський уряд за формою, тому що він свою бездарність, корупцію прикриває Путіним. І це пропутінський уряд за змістом, тому що так вбити соціально-економічну ситуацію  це означає підготувати для зовнішніх загроз країну і передати на блюдечці потім її. 

Тому, я думаю, 11 грудня чекати не треба. Треба сьогодні думати  про те, як виходить з ситуації. Ну не міністрів треба об'єднувати, друзі, ну це ж не те місце. Не стільці мінять або замість трьох стільців робить стіл нічого не допоможе. Ну  це ж треба було додуматься, Міністерство екології законопроект Міністерством АПК об'єднати, чи всі гуманітарні міністерства в одне.

Уряд не просто треба змінювати,  треба змінювати стратегію. Уряд не може вбивати далі країну. Ми сьогодні уряд зовнішнього управління. Ви що, не  розумієте? Сьогодні міністри приходять і говорять, що "Пепсі-кола" вимагає, щоб ми  діяли так, а інша американська компанія  вимагає, щоб діяли так. А національна українська економіка? Хто її буде захищати? Хто буде захищати аграрний бізнес?  Хто буде деревообробку? Ну це уряд, який проти української економіки, друзі. Тому, щоб не чекати 11 грудня і не чекати, що  там  станеться… А я вам скажу, що станеться. 11 – п'ятниця, а наступний день сесії 22 грудня. Тільки у мене враження, що поки ми будемо чекати, то люди тут будуть стояти. Стоятимуть і вимагатимуть  з нас або  забраться  звідси, тому що ми нездатні змінити ситуацію. І тоді, як казав класик, уже третього Майдану, де по п'ять раз гімн ми співать не будем. Тоді вже, я перепрошую, друга Коліївщина буде.

Тому я вимагаю взяться за розум, зрозуміть ситуацію. Ну давайте… давайте гроші збирати і працевлаштуємо Яценюка. Ну по 100 гривень всі депутати дадуть. Ну якщо вся країна не знає, що робити з Яценюком, давайте знайдемо йому якусь роботу.

Змінимо стратегію, зрозуміємо, що робити в країні, оберемо новий уряд і будемо працювати. Не проти Путіна, а за Україну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, Радикальна партія, будь ласка.

 

10:23:20

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Сьогодні, 25 листопада, 59 річниця смерті великого українця, видатного митця, генія Олександра Петровича Довженка. Передати своїми словами монументальну постать Довженка справа марна. Тому я наведу кілька цитат. Ось як характеризував митця Чарлі Чаплін: "Слов'янство поки що дало світу кінематограф і одного великого митця, мислителя і поета Олександра Довженка".

А ось ставлення до Довженка висловив Володимир Малишко: "Він лишився як дерево, що вічно цвіте, вічно плодоносить, як вічний мислитель, який має стати поруч із Сократом та Гомером".

Олесь Гончар намагався словами передати талант Довженка. "Майстер величного образу, він писав по-гоголівські, сміливим і розмашистим пензлем. Художні образи його яскравіють нам як добірні плоди, як червонобокі яблука, світять з екрана незвично і вражаючи". Олександр Петрович Довженко народився в Сосниці Чернігівської області, помер у Москві, похований на Ново-Дівичому кладовищі. Його заповіт був: перепоховати в Україні. На жаль, не судилося. Сталін вивіз його з України. Фактично взяли в ув'язнення, в таке добровільне ув'язнення. В "золотій клітці" сидів він в Москві, але його душа завжди линула до України.

Я звертаюся до уряду, я звертаюся до Президента, я звертаюся до парламентської більшості. Давайте виконаємо заповіт Олександра Петровича Довженка і зробимо все для того, щоб перепоховати його в Україні. Днями на Аскольдовій могилі ми вшановували пам'ять героїв Небесної сотні, героїв, які загинули на східному фронті. Є пропозиція: давайте на Аскольдовій могилі створимо пантеон героїв. Зараз у Роттердамі похований Євген Коновалець – один із лідерів національно-визвольного руху. Термін оренди земельної ділянки сплинув. І тому Євгена Коновальця так само треба перепоховати  в Україні на Аскольдовій могилі.

У Мюнхені поховані Симон Петлюра… ой, в Парижі похований Симон Петлюра, у Мюнхені похований Степан Бандера, тобто по всіх світах розкидані наші герої. Наше з вами завдання – привести їх сюди в Україну, перепоховати їхній прах, створити пантеон героїв, щоб українські громадяни, українська молодь могла прийти, могла вклонитися, могла вшанувати пам'ять великих українців. Адже величезна кількість наших проблем від того, що з дитинства не виховували в дусі любові до країни, в дусі патріотизму, в дусі поваги до рідної мови і до рідного прапора.

І нехай нам прикладом будуть наші брати турки, коли накинулись на їхню землю вороги, вони що зробили: вони не попереджували сто разів, а лише десять разів, а потім довбонули – і на цьому зупинилася агресія. От якби ми так діяли, не було б і в нас агресії, не було б війни ні на Донбасі, ні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять… Да, дякую.

 

ЛЯШКО О.В. Якби ми діяли так само рішуче, як наші сусіди Туреччина, у нас би не було війни ні на Донбасі, ні окупації Криму, ні тисяч загиблих наших співгромадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Корчик, "Народний Фронт".

 

10:27:08

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, 209 виборчий округ, Чернігівщина.

Шановні колеги! Вчора в місті Чернігові розпочала безстрокова акція протесту чернігівських підприємців та громадських активістів проти свавілля "Чернігівобленерго". Більше тисячі людей вийшли протестувати проти тиску енергетичного монополіста "Чернігівобленерго" і створення ним неможливих умов для ведення бізнесу в області.

Ситуація, що склалася є наслідком монополії обленерго і породжує такі негативні явища, як штучно створені складнощі по приєднанню до електромереж, перебої з електроживленням, проблема авансових платежів тощо. Ну, наприклад, дуже висока вартість підключення приватного будинку навіть в далекому селі сьогодні складає до 20 тисяч гривень.

Ви знаєте, ми багато говоримо про монополізм, олігархів, відомо, що всі електромережі країни належать 5 олігархам і також одній російській компанії. Зокрема, наше чернігівське обленерго є… належить  до "недоолігарха" російського Григоришина.

Акція набуває загальнодержавного масштабу, оскільки вимоги підприємців Чернігівщини стосуються електропостачання та дій обленерго на всеукраїнському рівні. Зокрема, у резолюції мітингу учасники акції вимагають прийняти Закон України про примусову зміну власників підприємств-монополістів на вимогу територіальної громади. Позбавити енергопостачальника монополізму стосовно виконання проектної документації та виконання робіт з приєднання до електромереж. Скасувати плату за приєднання до електромереж. Скасувати авансові платежі. Впорядкувати взаємовідносини між енергопостачальником та споживачем, зробити їх рівноправними та прозорими.

На місцевому рівні вимоги протестувальників є такими. Це звільнення керівництва ПАТ "Чернігівобленерго" пана Ткача, скасувати попередню оплату за електроенергію, забезпечити безперебійне живлення дачних товариств до вирішення питання оформлення земельних ділянок. Забезпечення прийнятних умов електропостачання для створення нових робочих місць на Чернігівщині, оскільки близько 170 підприємств області сьогодні саме через дії "Чернігівобленерго" не можуть отримати доступ до електроенергії.

Складна ситуація в енергетичній галузі через монополізм обленерго, я певен, існує не лише в нашій області. Це загальнодержавна проблема, вирішення якої вимагає системного підходу. Саме тому я сьогодні звертаюся до міністра енергетики пана Демчишина негайно втрутитися в цю ситуацію, щоби уникнути соціальної напруги в області і максимально швидко вирішити це питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Федорук Микола… Бурбак Максим Юрійович, "Народний фронт".

 

10:29:51

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня, шановний головуючий, шановні депутати! Вчора у нас була заява фракції "Народного фронту" стосовно того, що зараз відбувається масована атака і на Прем'єр-міністра України, і на Президента та на їх команди. І прикро, що в цій атаці приймають участь депутати від коаліції. Один з виступів сьогодні доказав, що це є правдою.

Дуже легко критикувати діючий уряд, який був обраний фракціями коаліції, перебуваючи в самій коаліції, перебуваючи у фракції, яка делегувала найбільше міністрів у цей уряд, дуже легко це робити. Розуміємо, що, але саме цікаве, що прозвучала теза, що уряд є проросійським. Це до якого цинізму треба опуститися для того, щоб робити ці заяви?

 Це коли ми вперше зіскочили з газової голки Росії, коли закачено 17 мільярдів кубів газу і ми не потребуємо більше закуповувати енергоносії в Росії, в країні-агресора, коли ми відмовляємося від закупівлі електроенергії там. Коли наші західні партнери за допомогою реверсу заповнюють наші газові сховища і ми тепер не закуповуємо газ у країни-агресора. Це така проросійська позиція?

Ми розуміємо, що пропутінський режим бачить, що втрачає Україну з-під свого впливу. Євроінтеграційний пакет був проголосований в залі, не зважаючи на шалений спротив деяких депутатів. І ми все ж таки наступного року отримаємо безвізовий режим. Це така погана робота уряду, чи ні?

І ще раз закликаю всіх депутатів коаліції об'єднатися над реформуванням України і впровадження реформ. За оцінками міжнародних експертів, фракція "Народного фронту" є одна з найкращих у голосуванні і підтримці реформ уряду.

І ще раз звертаюсь до депутатів коаліції. Можна робити і розказувати все про будь-які реформи. Але, коли коаліція підтримує лише 30 відсотків законопроектів, які надає уряд, то це вже не позиція коаліції! Ще раз закликаю всіх зібратися у Президента і за участю Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, голів фракцій коаліції, членів коаліції і поговорити про переформатування уряду. Делегуйте своїх туди представників і поділяйте відповідальність за реформування країни і впровадження таких, може, непопулярних, але вкрай необхідних реформ, які 24 роки не робились!

Лише в єднанні наша сила! Лише у співпраці з нашими західними партнерами, з Міжнародним валютним фондом ми зможемо врятувати країну! Лише разом ми переможемо і агресію Росії також. І Україна буде вільною європейською державою. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Степанівна Луценко, будь ласка.

 

10:32:46

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги!

Сьогодні  Україна  так само як і весь світ відмічає 25 листопада Міжнародний день боротьби  за ліквідацію насильства над жінками.  Не треба ходити далеко, щоб зрозуміти і бачити, що ця проблема є нагальною  також і в  Україні.

2012 рік, Оксана Макар. Троє ґвалтівників її зґвалтували, потім вирішили задушити, а після того спалити тіло. Вона померла, не виживши.

2013 рік, "врадіївські ґвалтівники". Ірина Крашкова, яку двоє  міліціонерів і  один таксист так само зґвалтували, і 5 інших жінок, яких вони ґвалтували, а потім чоловіків з того села  заставляли взяти на себе цю вину. Троє чоловіків  з Врадіївщини  закінчили  життя самогубством.

Але з самою серйозною  проблемою насильства ми стикаємося  в сім'ї. Це проблема, яка замовчується в Україні. Кожного року Міністерство внутрішніх справ фіксує більше 100 тисяч заяв, які ідуть від жінок, які потерпають від насильства в сім'ї. І з кожним роком ця ситуація погіршується, динаміка збільшується.   

Я приведу тільки деяку статистику. 35 відсотків жінок, які потрапляють до лікарні швидкої допомоги, перебувають там через тілесні ушкодження, пов'язані зі знущанням в сім'ї. 40 відсотків було побито під час їхньої вагітності. Діти скривджених матерів у 6 разів частіше намагаються накласти на себе руки. 50 відсотків схильні до зловживання наркотиками і алкоголем. 50 відсотків усіх бездомних жінок і дітей пішли жити на вулицю, рятуючись від насильства в сім'ї. Майже 40 відсотків усіх зареєстрованих убивств відбувається  саме серед родичів. Щороку в  Україні майже 15 тисяч жінок гине не від насильників, не від хуліганів, не від чужих п'яниць, а від рук  власних чоловіків, які перед Богом в шлюбі клялися берегти і поважати дружину. Ця проблема не може замовчуватися, вона повинна  бути піднята на поверхню.

Але мало слів для того, щоб цю проблему вирішити. Мало залучити  громадськості до цієї проблеми. Ми, міжфракційне  об'єднання "Рівні можливості", поставили  для себе план в 2016 році ратифікувати   Стамбульську конвенцію. Ця конвенція забороняє насильницькі дії над жінками, ця конвенція дає можливість за допомогою притулків і безкоштовної юридичної допомоги помогти цим жінкам і дітям. Ця конвенція буде карати кримінальними злочинами, вплоть до посадки від 5 до 10 років тих чоловіків, які знущаються, вбивають наших жінок і наших дітей. Ще раз звертаю вашу увагу на цю проблему.

Крім того, ми стикнулися з дуже важким явищем – це насильство на фронті. Багато жінок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, продовжуйте. Хвилину продовження.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Багато наших жінок, які знаходяться в полоні, ті, які залишилися в окупаційній частині. Я хочу зачитати вам маленьку цитату, яка може приверне до цієї проблеми вашу увагу. Пише журналістка, яка час від часу перебуває в зоні окупації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, я хочу до вас звернутися з проханням. Шановні колеги народні депутати, я хочу вас попросити бути уважними. Шановні колеги, прошу бути уважними, наша колега Ірина Луценко виступає з надзвичайно важливою темою.

 

ЛУЦЕНКО І.С. В полоні сепаратистів і терористів знаходиться понад 40-50 наших жінок. Це дівчатка від 14 років, малолітні, яких насилують щодень десятки сепаратистів і бойовиків, це дівчата з поламаними долями. Ми не можемо зафіксувати ці злочини, тому що цих жінок вже немає в живих.

Тому, вирішуючи питання голосування за Конституцію, для того, щоб Мінські угоди мали своє логічне завершення і позитивне продовження, думайте, що війна має жіноче обличчя. Пам'ятайте про тих жінок і дітей, яких ставили перед танками. Не забувайте, що насилля це є найстрашнішим порушенням прав людини в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за виступ.

Шановні колеги, час на виступи завершено. Прошу всіх заходити до зали, ми розпочинаємо розгляд питань у другому читанні, що є важливим.

Поки всі будуть заходити, я хотів би хвилину надати Олегу Березюк, лідер фракції "Самопомочі". І переходимо до розгляду питань порядку денного.

 

10:38:02

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове! Вельмишановні колеги депутати! Сьогодні в Україні відбувається три потужних конфлікти розвитку, які показують силу людей і народу, і є свідченням слабості інституційної держави. Конфлікт в Кривому Розі, де сила і енергія людей стала на захист волевиявлення. Ми з вами сьогодні повинні об'єднатися, всі демократичні сили, щоб довести людям, що влада на боці людей, а не на боці політичної конкуренції і комерційного менеджменту.

Другий конфлікт – це конфлікт на кордоні з Кримом, де люди постали проти бездіяльності влади, щоб захистити народ від окупації.

І третій конфлікт – це конфлікт неробства уряду щодо презентації бюджету та податкової реформи. Вчора наші колеги фінансово-економічного блоку фракції були в міністра фінансів. З чим зайшли, з тим і вийшли. Немає ніякої співпраці уряду з парламентом для того, щоб презентувати бюджет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершуйте.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Презентувати бюджет, який би показав країні, підприємцям, працівникам, службовцям, шлях до їхнього успіху. Нехай повільний, нехай через терни, але шлях до успіху країни. Ми з вами всі повинні об'єднатися для того, щоб ці проблемні питання і ці конфлікти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Сьогодні, насправді, відбудеться перша така зустріч. Я думаю, що ми зможемо знайти правильний підхід, я теж вважаю, що нам треба посилити взаємодії і напрацювати ці два важливі документи якомога швидше.

Шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу перед тим, як будемо переходити до розгляду питання порядку денного, там, бачите, величезна купа паперу.  От завтра у нас буде Закон 3207, який дозволить вже в другому читанні зробити електронні розсилки народним депутатам, а ті, хто будуть бажати, можуть робити це і в паперовому вигляді. Але подивіться,  от ці от купи паперу,  кожний день ми просто  з вами знищуємо мільйони гривень, тому що у нас  є застаріла система.

Так от я хочу сказати, що ми за декілька місяців проведемо з вами технічну модернізацію  роботи українського  парламенту і всіх процесів, і це все відійде в історію  залежності в минулому, буде достатньо прогресивно і сучасно працювати. Тому дуже просив би вас 3207 сьогодні подивитися ще раз на цей закон і  завтра його підтримати.

Колеги, на ваш розгляд внесено Закон 1599, проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. Важливий закон щодо розвитку фермерських господарств.

Доповідає голова Комітету з питань аграрної політики та  земельних відносин Тарас Кутовий. 1599, друге читання, колеги.

 

10:41:13

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги! Вашій увазі  пропонується законопроект, який розглянутий комітетом у другому читанні. Це законопроект про внесення змін до деяких законів України  щодо стимулювання створення та діяльності сімейних  фермерських господарств (реєстраційний номер 1599).

Які основні новели і про що йдеться мова там. Тобто вводиться фактично в правове поле поняття "сімейні фермерські господарства", що  дозволить їм фактично отримувати  підтримку від міністерства у випадку, якщо  така підтримка буде фактично закладена  в бюджеті.

Було подано 65 поправок до даного законопроекту. З них враховано 34 та відхилено 31 пропозиція народних депутатів. В цілому в тій  редакції, яку запропонував комітет, ми пропонуємо  вам підтримати даний законопроект у другому читанні та  в цілому як закон України.

Хочу звернути увагу на ключове  питання, яке фактично було  базовим при обговоренні даного законопроекту. Воно фактично стосувалося можливості функціонування сімейних ферм без створення юридичної особи. Така правка на комітеті не була підтримана. Є позиція члена нашого комітету Вадима Євгеновича Івченка, який  разом з фракцією цю позицію відстоює. Я думаю, що під  час обговорення поправок він зможе виступити, і я, пане Голово, прошу так само надати йому слово, для того щоб він свою позицію в контексті підтвердження цієї правки міг обґрунтувати.

Тому на цьому прошу вважати мій виступ закінченим, і прошу підтримати законопроект в другому читанні та в цілому як закон, як такий, що важливий і що створює перші кроки фактично на площині створення сімейних фермерських господарств. У нас є дуже багато питань, які вслід за цим повинні бути урегульовані, в тому числі у Податковому кодексі, щоб зробити це функціонування ефективним.

Дякую. Володимире Борисовичу, прошу, якщо можливо, надати Вадиму Євгеновичу Івченку слово для підтвердження своєї поправки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, йдемо по поправках.

2 поправка, Шаповалова. Шаповалов, народний депутат. Не наполягає.

3-я, Пономарьов.

7-а, Лінько.

10-а, Левченко.

8-а… 8-а врахована частково. Івченка. 8 поправка, Івченка. Будь ласка, з трибуни.

 

10:44:19

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, пропонується 8 поправку (Івченко, Бакуменко, Кулініч) викласти в наступній редакції. Я зачитую: "Доповнити статтю 5 такого змісту: "Фермерські господарства набувають статусу сімейного фермерського господарства за умови, якщо в його господарській діяльності використовується праця виключно членів такого господарства, які є членами однієї сім'ї, відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України. Для виконання сезонних і окремих робіт, які потребують спеціальних знань та навичок, та такі, які безпосередньо пов'язані з основною діяльністю, сімейне фермерське господарство має право відповідно до законодавства залучати необхідних фахівців та сезонних працівників на договірних засадах. Особливості ведення господарства членами однієї сім'ї без набуття статусу юридичної особи регулюється положеннями  статті 8-1 цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Я думаю, що ви… Чекай.

Шановні колеги, 8  поправка, яка була врахована частково комітетом, народний депутат Івченко пропонує її повністю врахувати. Будь ласка. 

 

10:46:27

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, ми попрацювали з нашими безпосередніми партнерами, з депутатами, які сьогодні розробляти даний законопроект. Саме в такій редакції потрібно, щоб ми   проголосували дану поправку. Ми вже після комітету це питання відпрацювали і безпосередньо з депутатами, які працювали до другого читання. Саме в такій редакції, важливо.

У нас чотири поправки, і я прошу саме ці чотири так і підтримати, як вирішили безпосередньо вже на засіданні робочої групи  після комітету. Прошу проголосувати в тій редакції, якій я зачитав. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Процедура передбачає наступне. Ми дійшли до 8-ї поправки. Ви хочете  її  ухвалити в цілому, ваша пропозиція – повно, не частково, а повністю…

 

ІВЧЕНКО В.Є.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В редакції, яку ви зачитали. І зараз я поставлю цю пропозицію, вашу, на голосування.

Готові голосувати, колеги? Для того, щоб вони пройшла ця пропозиція, їй треба 226 голосів.

Ще раз пропозицію по 8 поправці. Будь ласка,  Вадим Івченко.

 

10:47:37

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, ще раз, сконцентруйтеся, будь ласка. Ми сьогодні визначаємо три речі в одноосібних селянських господарствах. Їх у нас 4 з половиною мільйони. Це зачіпає, це закон, який зачіпає від 9 до 18 мільйонів сімей. Ми сьогодні залишаємо, перше, одноосібників – ті, які хочуть залишитися так, як є. Друге, ми залишаємо сімейні ферми, але ті, які будуть без реєстрації юридичної особи на договірній основі працювати. Але ми їм даємо статус сімейної ферми, даємо статус сільгосптоваровиробника, але вони не реєструються. І третє, ті, які будуть реєструватися, ті, які будуть безпосередньо сплачувати податки, і які будуть відповідно отримувати соціальні речі. Ці три речі.

Все це буде відбуватися на добровільних засадах. І ми це погодили з міністерством, з комітетом, це нормальна річ. Все виключно на добровільній основі. Тому саме в тій редакції, в якій я тільки що зачитав, я прошу, щоб цю поправку було враховано в такій редакції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 8 поправка в редакції, яка була оголошена з трибуни Верховної Ради. Для того, щоб її підтримати… Я так розумію, все фахове середовище її підтримує. Не всі? Ну, добре. 8 поправка, будь ласка, так, як зачитав Вадим Івченко з трибуни. Визначайтеся, будь ласка, голосуванням. 8-а, на підтримку її. Для того, щоб її підтримати, треба зараз нам 226 голосів. Будь ласка.

 

10:49:30

За-203

Не набрала необхідної кількості голосів. Пішли далі. 9 поправка, 9 поправка.

Шановні колеги, ще раз, будь ласка, сконцентруємося. Я,.. заспокойтесь, сконцентруйтесь. 8 поправка, яку оголосив Вадим Івченко, для того, щоб вона була ухвалена, нам треба отримати 226 голосів. Тому я ще раз зараз поставлю її на голосування в редакції, яку оголосив Вадим Івченко. Нам треба 226 голосів.

Будь ласка, поправка номер 8 на підтвердження. Голосуємо. Готові? Будь ласка. Давайте, будь ласка, 8 поправка, голосуємо.

 

10:50:39

За-202

Вона набрала ту кількість, як і попередній раз.

9 поправка. Будь ласка. Немає заперечень? Врахована.

10-а, Юрій Левченко. Будь ласка, Юрій Левченко, хвилину.

 

10:50:59

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ місто Київ.  У мене 10 поправка стосується в принципі схожих речей, про які тільки що говорив Івченко.

Мова іде про те, що сімейне фермерське господарство засновується виключно родичами та/або членами сім'ї, що це треба конкретно прописати в законі, що індивідуальне фермерське господарство засновується одним громадянином, а не однією фізичною особою, тому що це таке розпливчате формулювання. І, що ці норми прописуються безпосередньо в законі, порядок формування фермерського господарства, а не передаються на затвердження Кабінету Міністрів. Якщо ми передамо ці норми на затвердження Кабінету Міністрів, шановне товариство, то наш не шановний Кабінет Міністрів стільки всього позатверджує, що ці фермерські господарства буде неможливо взагалі адмініструвати і засновувати. Ви очевидно розумієте про що ідеться мова, – про різноманітні регуляторні бар'єри, які будуть ставиться на шляху у селян.

Тому я дуже прошу підтримати мою 10 поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Вадим Івченко.

 

10:52:07

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановний пане Юрію! Знаєте, ми фахово відпрацювали вашу поправку. В чому у нас суть. Ми маємо після, коли закон вступить в силу, ми маємо визначити критерії, критерії для того, щоб ними не користалися багатії. Тобто кількість землі в обробітку сімейного фермерського господарства, щоб це не було 30 тисяч гектарів, ми ж вами розуміємо, кількість  обороту, який буде відбуватися за рік, кількість проданої продукції і так далі. Ці критерії будуть визначатися, повірте, фахово разом з комітетом, і далі вони просто будуть затверджуватися постановою. І постанова може кожного року мінятися в залежності від того, як буде розвиватися сімейне фермерське господарство.

Тому я прошу вас, щоб ми, дійсно, доручили міністерству саме ці критерії, це буде більш, скажімо так, швидше відбуватися зміна цих критеріїв, безпосередньо, ніж це буде відбуватися в законі. Тому прошу підтримати те, що врахував комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 10 відхилена була комітетом. Народний депутат автор Левченко наполягає на голосуванні цієї поправки.

Будь ласка, визначайтеся, колеги.

 

10:53:33

За-155

155 голосів набрала дана поправка.

Шановні колеги, 11-а поправка, народний депутат Лінько. Не наполягає.

12-а, Гордєєв. Не наполягає.

13-а, Гуляєв. Не наполягає.

Ленський, 14-а поправка. Не наполягає.

15-а, Лінько народний депутат. Не наполягає.

16-а, Гордєєв. Не наполягає.

18-а, Гуляєв народний депутат. Не наполягає.

20-а, Лінько. Не наполягає.

21-а. Не наполягає.

24-а, Лінько. Не наполягає.

27-а…

25-а поправка, вона врахована.

Будь ласка, по 25 поправці Вадим Івченко.

 

10:54:30

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги! Оскільки ми чуть-чуть переформатували після комітету текст, попередня поправка Аркадія Корнацька була прийнята. Але оскільки ми трішечки переформатували, ми пропонуємо сьогодні цю поправку відхилити.

На підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 25 поправка, внесена ініціатива Вадима Івченка. Вона була врахована комітетом, внесена ініціатива поставити її зараз на підтвердження. Але вона була врахована комітетом.

Будь ласка, визначайтесь, шановні колеги. 25 поправка, автор – Корнацький, народний депутат України.

 

10:55:32

За-127

Не підтверджена дана поправка. Вона є неврахованою.

27-а, Оксана Продан. Не наполягає.

29-а, народний депутат Ленський. Не наполягає.

31-а, Оксана Продан. Не наполягає.

32-а, Юрій Левченко. Юрій Левченко, 32-а. Будь ласка.

 

10:55:56

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. В 32 поправці я пропоную детально прописати в законі деякі аспекти формування сімейного фермерського господарства, зокрема договір. Детальніше розписати специфіку договору створення сімейного фермерського господарства, права учасників, як вони мають право діяти від імені сімейного фермерського господарства. І інші уточнення техніко-юридичні, які якраз потрібні для того, щоб сімейні фермерські господарства належним чином функціонували.

Справа в тому, що я ще раз наголошую на тому, що якщо передавати надмірно повноваження на формування нормативної бази подальшої виключно Кабінету Міністрів, то це буде створювати бар'єри для функціонування фермерських господарств, а навпаки не полегшувати їхню діяльність.

Товариство, тут коли говорять про те, що Кабінет Міністрів пришвидшує роботу, ну, чекайте, ну, давайте будемо об'єктивні. У нас ще досить роботи і Кабінет Міністрів тільки ускладнює процес, нічого не пришвидшує і погіршує ситуацію для сільгоспвиробників. Тому прошу підтримати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим, будь ласка, Івченко, коментуйте.

 

10:57:19

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановний пане Юрію, ми підтримали поправку 31 в редакції, яку запропонували разом з Оксаною Продан, просто ми перейшли її. Тому пропоную, щоб ми все ж таки  в редакції, яку  сьогодні  пропонує Оксана Продан, щоб ми підтримали дану поправку. Тому вашу ми відхиляємо, комітет запропонував відхилити.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 32 поправка, будь ласка, народний депутат  Левченко,    відхилена комітетом. Прошу визначатись голосуванням.

 

10:58:05

За-116

Не набрала необхідної кількості голосів.

30 поправка, будь ласка.

 

10:58:17

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, 30 поправка, це  моя. Пропонуємо її відхилити і прошу проголосувати за відхилення,  будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 30 поправка врахована була  комітетом. Вадим  Івченко  вносить пропозицію на  підтвердження  цієї поправки. Будь ласка, колеги, 30 поправка врахована комітетом. Вадим Івченко вносить пропозицію поставити її на  підтвердження.

 

10:59:40

За-133

Не набрала необхідної кількості голосів. Це означає, що ця поправка скасована. Не врахована.

Ідемо далі. 31-а. Не наполягає.  32-у ми… 31-а відхилена поправка.

Будь ласка, Вадим Івченко.

 

10:59:59

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, поправка 31 пропонується врахувати в наступній редакції. Розділ закону доповнити статтею 8/1 такого змісту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину, будь ласка.

Голова комітету Тарас Кутовий.

 

11:00:31

КУТОВИЙ Т.В.

Володимире Борисовичу і шановні колеги, процедура не передбачає голосування поправок в редакціях, які не були розглянуті на комітетах. Ми вже другий раз зробили це, другий раз не підтвердили ці поправки. Зважаючи на те, яким чином зараз логіка закону, враховуючи не підтримку цих поправок, я пропоную розглянути питання перенесення на повторне друге читання цього законопроекту і повернутися до його розгляду пізніше. Я не бачу сенсу далі розглядати поправки, оскільки взагалі структура закону в даний момент розірвана.

Я прошу поставити на голосування питання про повторне друге читання даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я думаю, що це абсолютно слушна пропозиція, надзвичайно важливе питання. Зараз, коли ми починаємо вносити пропозиції, які можуть не кореспондуватися, це вже порушення процедури зрозуміло, але ми втратимо зараз сам стержень закону. Тому, колеги, я думаю, що слушна пропозиція є голови комітету, відправити зараз цей закон на повторне друге читання, в комітеті доопрацювати і внести узгоджену пропозицію, щоб його просто по процедурі пройти і проголосувати.

Колеги, приймається така логіка? То я вас дуже попрошу, зараз дуже уважно підтримати цю процедуру, але відправити його в комітет на друге читання, я бачу, і Вадим Івченко це підтримує, і колеги з фракцій. Бо, буде недосконалий закон, краще цього не робити зараз.

Колеги, внесено пропозицію, увага, і прошу її підтримати, відправити даний закон на повторне друге читання до комітету на підготовку до повторного другого читання за пропозицією голови комітету і співдоповідача Івченка. Приймається така логіка? Будь ласка, всі сконцентруйтеся, давайте підтримаємо: 1599 в комітет на повторне друге читання. От цю пропозицію я і ставлю на голосування. Прошу її підтримати. 1599,  повторне друге читання, в комітет, підготовка, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:02:53

За-239

Рішення прийнято.  Ми зробили дуже правильно крок.

Шановні колеги, проект Закону (реєстраційний номер 1674), проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі. Це те, на чому ми вчора зупинились.

Будь ласка,  друге читання, Ніна Петрівна Южаніна, будь ласка,  голова комітету.  Тут буквально декілька тільки поправок.

 

11:03:31

ЮЖАНІНА Н.П.

Доброго дня, шановні колеги,  шановний Володимир Борисович!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, шановні колеги, увага!

 

ЮЖАНІНА Н.П. Пропонуємо розглянути законопроект 1674 про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі. При підготовці законопроекту до другого читання було надано, отримано 14 пропозицій, 12 з яких враховано, відхилено дві.

Нагадаю вам, що даним законопроектом передбачалося зменшення розміру ставок ввізного мита для транспортних засобів різного призначення. До другого читання ми відпрацювали поправки так, що залишили тільки транспортні засоби оснащені виключно електричними двигунами, або електричним двигуном. Для цього  в кодах УКТЗЕД добавили спеціальний код для того, щоб виключити можливість зловживання щодо інших транспортних засобів.  Також прибрали норму щодо звільнення транспортних засобів, які  використовуються для  надання послуг по транспортному  перевезенню, тобто для таксі.

Таким чином два законопроекти 1674  і 1912 сконцентрувалися навколо  того, що звільняються від оподаткування ввізним митом виключно електромобілі, тобто автомобілі з електричними двигунами, і звільняються від сплати ПДВ ці ж самі автомобілі. Все решту з двох законопроектів прибрали. Також ми прибрали норму щодо  звільнення від  сплати акцизного податку, оскільки цей код  не є підакцизною  продукцією.

Можемо перейти до таблиці. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, по правкам.

11 поправка, Віктор Галасюк. Наполягає? Не наполягає.

14-а, Михайло Кобцев. Теж не наполягає.

 Шановні колеги, я прошу всіх зайняти свої місця. Я зараз дам одну хвилину автору законопроекту і перейдемо до голосування  даного проекту закону в другому читанні і  в цілому, відповідно до висновку комітету.

Будь ласка,   Юрій Левченко, хвилина.

Увага! Колеги, прошу займати свої місця.

 

11:06:17

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко Юрій, 223 округ "Свобода", місто Київ.

Товариство! Я дуже радий, що ми нарешті підійшли до другого  читання цього вкрай важливого законопроекту. Важливий просто з одної причини. Україна має дуже мало власної нафти, так, Україна має дуже багато власної електрики. Відповідно… І не має зараз потужностей виробництва власних електромобілів. Відповідно нам треба зробити все  можливе для того, щоб у нас можна було  завозити електромобілі для того, щоб ми могли використовувати свої потужності електричні і не займатися надмірним імпортом нафтопродуктів, зокрема від  країни-агресора.

Тому дуже прошу всіх зараз дружно проголосувати і не  гуляти по кулуарам. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, займайте свої місця проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита  на електромобілі.

Шановні колеги народні депутати, прошу зайняти свої місця у залі. Готові голосувати? Розвиток екологічного транспорту.

Отже, 1674, шановні колеги, друге читання: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі. Це можливість дешевше купувати електроавтомобілі, які поки що не виробляються в Україні, а виробляються за кордоном. Будь ласка, шановні колеги, голосуємо. В другому читанні і в цілому у варіанті комітету. 1674, будь ласка, голосуємо.

 

11:08:40

За-233

Закон ухвалено.

1912, шановні колеги: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

11:09:10

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я тільки що вам доповіла, що цей законопроект, 1912, пов'язаний зі звільненням від сплати податку на додану вартість при ввезенні автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами. Термін дії цієї пільги – до 1 січня 2020 року. Тобто знову говоримо про виключно електричні двигуни. І ввізне мито, ми дану норму із проекту закону відміняємо, оскільки дана продукція не є підакцизною, даний товар не є підакцизним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, по поправках. Віктор Галасюк, 4-а. Не наполягає.

4-а. наполягаєте? Ні.

5-а. 5-а, Кобцев, народний депутат. Будь ласка.

 

11:09:57

КОБЦЕВ М.В.

Уважаемые коллеги депутаты! Этим и предыдущим законом мы освобождаем  электрические  автомобили от акциза и от мыта. И хотим освободить от ПДВ. Я хочу вам напомнить, что ПДВ является налогом на потребление.

Я приведу вам небольшой пример. Если мы освободим от ПДВ так, как мы хотим это сделать, то "Tesla", которые стоят по 100 тысяч долларов, мы освободим на 20 тысяч долларов, "Nissan Leaf", которые стоят  20  тысяч долларов,  мы освободим всего на 4. Для подобных вещей служат целевые государственные дотации.

Поэтому я прошу вас поставить на підтвердження мою поправку, поскольку ПДВ является, еще раз повторю, налогом на потребление, и просто неправильно освобождать от ПДВ. Про мыто и акциз я сказал. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Коментуйте.

 

11:10:59

ЮЖАНІНА Н.П.

Ну в принципі дана правка  відміняє взагалі всю суть  даного законопроекту. Ми саме говоримо про  звільнення від податку на додану вартість, тому дана правка тоді не має змісту взагалі приймати було й попередній закон, якщо йти по суті цієї поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, навіть  по-іншому. Якщо  ми зараз доб'ємося того, що електроавтомобілі будуть дешевші на 20 відсотків, то… електро, то вони можуть і спонукати в тому числі і автовиробників трішечки пригальмувати свої амбіції і знизити ціни на інші автомобілі, що може бути дуже добре для споживачів.

Колеги, йдемо… Наполягаєте, щоб ставити на голосування? Наполягаєте.

5 поправка, будь ласка,  на підтвердження… Не на підтвердження, на ухвалення. Депутат Кобцев – автор. Будь ласка,  визначайтесь.  5 поправка. Вона відхилена, на голосування я її поставив.

 

11:12:00

За-86

Не набрала.

6 поправка, Денісова Людмила. Не наполягає?  Не наполягає.

Далі. 8-а. Михайло Кобцев. Не наполягає.

Все. Колеги, ми по поправках пройшли.

Ми по поправкам пройшли. Будь ласка, займайте свої місця, запросіть депутатів.

Будь ласка, колеги, прошу займати свої місця. Переходимо до голосування. Готові? Будь ласка, колеги, проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідних положень", "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, електроавтомобілі. Готові голосувати? В другому читанні та в цілому, відповідно до висновку комітету, 1912. Цю пропозицію я і ставлю на голосування. В другому читанні та в цілому. Голосуємо. В другому читанні та в цілому.

 

11:13:37

За-222

Не набрала необхідної кількості голосів. Є пропозиція народного депутата Юрія Левченка повернутися до розгляду цього питання. Не всі народні депутати встигли проголосувати. Спокійно, спокійно-спокійно, колеги! Спокійно. Займаємо свої місця.

Колеги, будь ласка. 1912, повернення до розгляду цього питання. Готові? Готові? Сергій Соболєв, хвилина. Займайте свої місця, колеги.

Сергій Соболєв, хвилина, будь ласка.

 

11:14:40

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".

Шановні колеги! Давайте заспокоїмо емоції і давайте розберемося, за що ми зараз голосуємо. Ми хочемо зняти ПДВ на імпорт, залишивши до 20-го року ПДВ для нашого виробництва.

Я розумію, що зараз немає виробництва електромобілів. Але, вибачте, це буде дискримінаційна норма щодо наших виробників, які будуть зараз започатковувати це виробництво. Тому або норма діє для всіх, включаючи внутрішнє виробництво, коли б воно не було запущене, або, вибачте, ми не маємо право дискредитувати тих, хто хоче запускати це виробництво в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги!

Хвилина Олег Ляшко, будь ласка. І потім Ніна Южаніна.

 

11:15:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Шановні колеги! Немає виробництва електромобілей в Україні і не буде, якщо буде така несприятливий інвестиційний клімат, який ми сьогодні маємо в Україні.

Тому для того, щоб створити сприятливий інвестиційний клімат і фактично запровадити виробництво електромобілей в Україні, я вже не кажу про зниження енергозалежності від Росії внаслідок меншого споживання енергоносіїв, якщо у нас по Україні буде хоча б тисяча чи дві електромобілей їздити, то слава Богу, хай їздять. Менше забруднення, обслуговування, робочі місця і найголовніше –  інвестиційний клімат. Коли ми хочемо з вами побудувати країну, то сюди має іти інвестор. Бо, коли не буде інвестора, коли не буде податкової бази стабільної, коли не буде чесних судів, то програє кожен українець. Бо не прийде інвестор –  немає робочих місць, немає зарплат, немає податків до бюджету. Тому цей закон – це сприятливий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник. Потім –  Ніна Петрівна Южаніна.

Я сформулюю пропозицію, я думаю, що вона всіх зараз…

 

11:16:53

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Я голосував за скасування мита на автомобілі з електричними двигунами, бо тут нічого загрозливого немає. Але, коли ми вводимо скасування ПДВ, ми тим самим говоримо, що в нас нема і ніколи не буде виробництва власних автомобілів з електродвигунами.

Чому? Бо ПДВ – це непрямий податок. Не можна, щоб національний продукт оподатковувався ПДВ, імпорт – ні. І тут режим звільнення не допоможе, бо при режимі звільнення все одно український виробник буде мати проблему з вхідним ПДВ.

Тому, якщо ми хочемо, щоб в Україні колись були автомобілі з електроприводом, не голосуйте за цей закон. Ми звільнили від мита, і цього достатньо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я думаю, що нам треба зараз просто урівняти і наших виробників, і тих, хто ввозять, і все буде нормально. І ми стимулювати будемо, і ввезення, і …виробництва.

Будь ласка, голова комітету Андрій Іванчук. Будь ласка. І потім Ніна Южаніна, і все. Переходимо до голосування, колеги.

Будь ласка, Іванчук.

 

11:18:07

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати!

Скажи, нехай сяде Розенблат. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іванчук запропонував посадити Розенблата.

(Шум у залі)

 

ІВАНЧУК А.В.  Я хотів би звернутися, шановні депутати, до всіх вас. Я не хотів виступати з даного питання, але не знаю, розчарую вас чи порадую, але в Україні є виробництво електромобілів. І я всіх депутатів, які бажають, запрошую в Дніпропетровськ на завод "ВЕСТА", де вже другий рік виробляються електромобілі.

Да, це не серійне виробництво. Скільки купують, стільки й виробляється, Олег Валерійович.

Тому, я вважаю, що ми повинні прийняти цей законопроект і припинити спекуляції з цього питання.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна Южаніна.

Все. Все. Все. Всі хочуть висловитись. Будемо зараз висловлюватись голосуванням. Все, заспокоїлись. Колеги! Я вас прошу.

Будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна. Сформулюйте, щоб це стосувалося і наших виробників.

 

11:19:08

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! У зв'язку з тим, що нами дуже багато враховувалося поправок, я все-таки пропоную таке, щоб було озвучено під стенограму рішення: зазначений законопроект прийняти в другому читанні та в цілому, спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України і провести техніко-юридичне опрацювання. Тому що там і дата вступлення закону в дію, дуже важливо, з 1 числа наступного місяця за місяцем прийняття цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ми його розповсюджуємо на українських виробників?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Я думаю, що, от, дивіться, в комітеті ми стосовно українських виробників розглядали це питання. Але у нас навіть не було ніякої пропозиції внесено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ЮЖАНІНА Н.П.  Я думаю, що при необхідності цю норму можна буде внести додатково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дивіться, я думаю, та перестаньте руки піднімати. Я пропоную зробити наступним чином. Ми зараз сьогодні не маємо поки що виробництва. Я пропоную, щоб ми зараз ухвалили рішення так, як визначив комітет. Доручити комітету напрацювати зміни до цього закону в частині стимулювання виробництва в Україні електроавтомобілів. І врегулювати це питання протягом місяця. І все буде нормально.

Хто буде проти цього? Всі це підтримають, бо це, бо це стимулювання, стимулювання внутрішнього виробництва. І таким чином ми зараз ухвалимо це рішення, яке пройшло комітет. І врегулюємо питання. І будемо обговорювати врегулювання питання для виробників. У нас же немає сьогодні виробників. Колеги, ну, я маю на увазі, давайте так, масових виробників. Вони електромобілі виготовляють? Щось, добре, колеги, але ми для виробництва українського окремо розглянемо. І це буде важливо. Домовились?

Южаніної пропозицію зараз поставлю на голосування. Заспокойтесь. Закон 1912, 1912 в редакції комітету з техніко-юридичними правками.

Далі. Щоб ми протягом місяця з вами врегулювали, щоб не було жодних дискримінаційних умов по відношенню до українського виробника. Бо там є вхідне ПДВ, потім на комплектуючі і так далі. Давайте зараз сигнальне зробимо, 1912.

1912, будь ласка, колеги, займаємо свої місця. Давайте, сигнальне, 1912 в цілому у варіанті комітету з пропозицією техніко-юридичних правок.

Все, заспокоїлись! Голосуємо?  Будь ласка, голосуємо. Сигнальне  1912  в цілому з техніко-юридичними правками в варіанті комітету. В варіанті комітету.

 

11:22:49

За-195

Зрозуміло, не вистачає голосів.

У мене є пропозиція повернути в комітет на повторне друге читання.

Шановні колеги, давайте тоді таким чином ще зробимо. Я зараз   поставлю на сигнальне голосування пропозицію, це сигнальне, і я хочу визначити як позиція залу, щодо того, щоб ця норма і була розповсюджена на українських виробників. Це сигнальне. З  нульовою ставкою, так як при ввезенні "звільнення" і тут "звільнення". Добре? Зараз цю пропозицію я поставлю на голосування як сигнальну, просто я хочу розуміти позицію залу.

Будь ласка, голосуємо сигнальне. Щоб розповсюдити цю пільгу і на виробників українських електроавтомобілів. Голосуємо з нульовою   ставкою. Це сигнальне, хочу визначитись. Хочу визначитись. Ще раз хочу повторити наступне.

Увага! Увага. Я вношу пропозицію, щоби норма цього закону розповсюджувалась не  тільки на імпортовані автомобілі, а і на ті автомобілі, які будуть вироблятися в Україні з нульовою ставкою ПДВ. От цю пропозицію я зараз поставлю на голосування… Так, ідентично все щоб було. І зараз я поставлю на голосування. Якщо вона  знайде підтримку, ми її  проголосуємо і так зараз закон сформулюємо. Добре?  

Будь ласка, прошу  голосувати і визначатись.  Голосуємо. 

 

11:24:46

За-219

Ну, фактично, я думаю, що можуть бути голоси.

Колеги, у нас є зараз 219 голосів. Колеги, я думаю, що окрема тема трамваїв, тролейбусів і автобусів –  це окрема тема.

Колеги, давайте, ще раз сигнальне голосування, щоб ця норма розповсюдилася на вітчизняного виробника. Будь ласка, давайте, визначаємось, щоб ця норма розповсюдилася на виробника українського. Голосуємо. Це сигнальне, хочу ще раз, просто було 219. Чи це позиція, чи це просто не встигли проголосувати, треба зрозуміти?

 

11:25:44

За-215

Да, колеги, це позиція залу. Тому я пропоную на повторне друге читання до комітету і підготувати його вже узгоджено. Добре? Можу ставити цю пропозицію на повторне друге читання до комітету?

Голосуємо, колеги, повторне друге читання до комітету. Голосуємо повторне друге читання до комітету. Прошу підтримати.

 

11:26:14

За-229

Мудре рішення. Прошу комітет підготувати його на розгляд до наступного пленарного тижня.

Колеги, йдемо далі. Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні". Григорій Михайлович Немиря. Є пропозиція за скороченою процедурою цю постанову розглянути. Взагалі є пропозиція Григорія Михайловича голосувати в цілому одразу. Немає заперечень? Колеги, давайте підтримаємо. Хвилину, колеги, хвилину голосування.

Проект Постанови Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Роль, значення та вплив громадянського  суспільства на формування етнонаціональної політики єдності  в Україні.

Готові голосувати? Голосуємо. В цілому, 2869, прошу всіх підтримати. Це постанова в цілому, прошу підтримати всі, голосуємо, колеги!

 

11:27:30

За-208

Шановні колеги, прошу зайняти свої місця.

Григорій Михайлович, будь ласка,  доповідайте, дві хвилини.

 

11:27:49

НЕМИРЯ Г.М.

Шановні колеги! Я прошу уваги, тому що зараз це не є окрема річ якась виняткова, ми маємо структурну серйозну проблему. І вона ця проблема називається, що наш інструмент спільний з вами, парламенту, як парламентські слухання, він є тупий, недієвий і неефективний.

От вам приклад. Ці парламентські слухання, постанову щодо яких ми зараз голосуємо, відбулися, знаєте, коли? Вісім місяців тому. Вісім місяців тому відбулися ці слухання! Ще є 3-4 подібних слухань, які відбулися від 6 і більше місяців тому. І рекомендації їх не є проголосованими. То тоді це є імітація, це є структурна проблема. І я, думаю, її варто врегулювати в рамках роботи групи Пета Кокса, спільно з Головою Верховної Ради і всім парламентом. Якщо ми далі продовжуватимемо робити вигляд, що парламентські слухання – це щось серйозне, а їх рекомендації мають значення, ми будемо обманювати самі себе.

Тому зараз я пропоную, шановні колеги,  я пропоную підтримати, нарешті, ці рекомендації парламентських слухань, так само сьогодні є рекомендації щодо військово-медичної доктрини. Але надалі готувати це таким чином, щоб відразу після парламентських слухань, не менш ніж за місяць, через місяць ми голосували і їх рекомендації. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, тепер для того, щоб нам проголосувати рекомендації, нам треба  226 голосів. Для цього нам потрібно, щоб народні депутати повернулись до зали  Верховної Ради України.

Будь ласка. Питання повернення, 2869: Постанова про Рекомендації  парламентських слухань на тему: "Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування  етнонаціональної політики єдності України".  

Будь ласка, займіть свої місця. Готові, за повернення. Будь ласка, до розгляду постанови. Голосуємо, колеги, прошу  всіх проголосувати, повернення голосуємо. Прошу підтримати всіх.

 

11:30:39

За-212

Керівництво фракцій я прошу повернути своїх депутатів до зали Верховної Ради України, зараз йде пленарне засідання.   

Будь ласка, 2869 за повернення голосуємо.

 

11:31:29

За-220

Прошу, ще запрошуйте.

Шановні засоби масової інформації, я вас попрошу, якщо  можливо, вийдіть, будь ласка, в кулуари, підійдіть до  кожного народного депутата, якого ви зустрінете зараз там в кулуарах   і скажіть їм, будь ласка, що треба мати совість, зайти в зал і голосувати, виконувати безпосередньо свою функцію. Ні, ну а що? Всі люди добросовісно сидять у залі, голосують важливі питання. Хтось вважає своїм обов'язком гуляти там по кулуарах? Чи, можливо, тут є декілька сортів депутатів: ті, які працюють, і ті, які гуляють?

Будь ласка, колеги, 2869. Я прошу вашої уваги, і прошу підтримки того, щоб ми повернулися до розгляду Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні". Прошу підтримати. Готові? 2869. Голосуємо за повернення. Прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

11:33:11

За-230

Дякую, колеги.

А тепер я прошу ухвалити це рішення, 2869, в цілому. Ми повернулися, прошу ухвалити в цілому проект постанови. Прошу голосувати.

 

11:33:34

За-231

Дякую. 231, постанова ухвалена.

Далі, шановні колеги. Проект Постанови про перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області. Доповідає Михайло Головко.

Є пропозиція за скороченою процедурою розглянути дану постанову. Прошу голосувати. Голосуємо? Зупиніть голосування.

2733 в цілому постанова. "Перейменувати - я зачитаю, - перейменувати село Радянське Кременецького району Тернопільської області на село Великі Млинівці. За основу та в цілому. Автор – народний депутат України Михайло Йосипович Головко. Голосуємо, в цілому.

Готові? Це право громади – визначатись. Будь ласка,  прошу підтримати, це правильно, рішення.  Прошу підтримати.

 

11:34:49

За-250

Дякую. 250. Постанова ухвалена.

Про надання згоди ми будемо розглядати після 12.30.

3260: проект Постанови про присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.

Артур Палатний. Ви просили, щоб вона була включена ця постанова. За скороченою процедурою прошу розглянути. Голосуєм. Скорочена процедура. Голосуємо!

 

11:35:30

За-194

Рішення ухвалено.

Голова комітету Артур Леонідович Палатний пропонує прийняти його  в  основному за основу і в цілому, цей проект постанови. Немає заперечень?

Голосуємо. Прошу підтримати. За основу і в цілому. 3260: Постанова про присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму і місцевого самоврядування. Голосуєм в цілому 3260.

 

11:36:08

За-220

Колеги! Мова йде про Премію Верховної Ради України молодим активним людям. 3260.

Артур Палатний, хвилина. Послухайте автора. Будь ласка,  займайте свої місця. Хвилина.

 

11:36:34

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги! До Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики,  спорту…. надійшло  20 пропозицій від обласних рад та всеукраїнських молодіжних громадських організацій щодо присудження у 2015 році Премії Верховної Ради України за внесок у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Премія заснована в 2003 році та присуджується щороку відповідно до Постанови Верховної Ради України про Премію Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Премія присуждається особам, громадянам України до 35 років, грошова частина якої становить 500 неоподаткованих мінімумів.

Шановні колеги, це дуже достойні претенденти. У нашому комітеті є всі фракції, всі фракції проголосували, були всі претенденти від фракцій. Прошу підтримати за основу та в цілому. Давайте підтримаємо молодь! Да, давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Іван Крулько, хвилина, від молоді. Будь ласка.

 

11:37:34

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, давайте підтримаємо цю постанову. Більшість із цих людей, яких ми будемо присуджувати на премію, я особисто знаю по багаторічній молодіжній діяльності, по роботі спільній на Майдані, по тих всіх справах, які стосуються розбудови громадянського суспільства. Сума, яка присуджується, є не дуже невеликою, але вона стимулює молодь до того, щоби вона приходила до молодіжних організацій, займалася розвитком молодіжної політики і розбудовувала українську державу. Прошу всіх депутатів підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Готові, колеги? 3260, за повернення, прошу підтримати. Займайте свої місця. 3260, за повернення, голосуємо. Голосуємо. Повертаємося, прошу підтримати.

 

11:38:35

За-224

Колеги, ще раз. Повернення 3260, підтримка молоді. Я бачу, бачу-бачу. Місця займіть свої, народні депутати. Я… ви знаєте, я попрошу, щоби на ці двері був поставлений електрозамок. В 10 зайшли – до 12-ї не виходимо. З 12 виходимо до 12.30. В 12.30 зайшли і не виходимо. Проголосуємо цю пропозицію? Колеги, я готовий з будь-яким сьогодні зрівнятись робочим часом, якщо хтось вважає, що в президії теж треба поставити електрозамок. Ми і так тут на електротериторії, на електростільцях, електричних.

Дякую. Колеги, 3260, на повернення. Прошу підтримати.

 

11:39:51

За-233

Повернули.

3260 в цілому, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:40:09

За-231

Рішення ухвалено.

Шановні колеги, проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про військово-медичну доктрину". Теж є пропозиція прийняти за основу і в цілому. Голосуємо? Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про військово-медичну доктрину України", 2513а. Теж стоїть вже в черзі дуже давно. За основу і в цілому, прошу голосувати проект постанови. Голосуємо.

 

11:40:44

За-235

Дякую, колеги, за ухвалення. 235, постанову ухвалено.

Так, інформація про слухання далі.

Далі. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху", за основу і в цілому, 3385. Немає заперечень? Голосуємо. Тема: "Стан і перспективи забезпечення в Україні безпеки дорожнього руху". Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

11:41:40

За-242

Ухвалена постанова.

Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України". Голова комітету Данченко. 

Висновок комітету: за основу і в цілому, 3488. Голосуємо? Будь ласка, 3488.

Голосуємо за основу і в цілому.

 

11:42:15

За-231

231. Рішення прийнято.

Проект Постанови про державну підтримку публікації наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об'єктивної та достойної інформації щодо агресії Російської Федерації  проти України (Сергій Висоцький). Є пропозиція ухвалити дану постанову за основу і в цілому за рішенням комітету, це 2333а. Автор пропонує її ухвалити.

Голосуємо. 2333а постанова. Голосуємо. Прошу голосувати, колеги. Сергій Висоцький, наш колега, підготував постанову, прошу підтримати.

 

11:42:58

За-234

Постанова ухвалена.

Так, далі, колеги. У нас ще є декілька питань включення до порядку денного.

3300: проект Постанови про відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Олексійовича Коновальця (16 червня 2016 року), підготовлена Ігорем Насаликом, нашим колегою народним депутатом. Є пропозиція прийняти зараз її основу та в цілому. Хвилину. Включити в порядок денний. Для включення в порядок денний та прийняття рішення. Включаємо в порядок денний. Ювілей.

Будь ласка, 125 років від дня народження Євгена Коновальця. Включаємо в порядок денний для прийняття рішення.  Голосуємо. Прошу підтримати.

 

11:43:57

За-236

Рішення прийнято, 236.

І проект Постанови відповідно, який ми проголосували щодо прийняття за основу і в цілому даної… з урахуванням пропозицій комітету, прошу голосувати, 3300. За основу і в цілому, з урахуванням пропозицій комітету. Євген Коновалець.

Я читаю як постанову.

 

11:44:25

За-235

Постанова ухвалена, шановні колеги.

У нас ще залишилось декілька питань, пов'язаних з другим читанням. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог). Але він є достатньо великим. Є пропозиція, я думаю, що ми перенесемо його розгляд.

А зараз ми розпочнемо захід, який планувався. Шановні колеги, якщо ви не заперечуєте.

Після 12.30 ми з вами пройдемо питання, пов'язане з кримінальною відповідальністю. Я прошу нікого не уходити, колеги! Зараз відбудеться дуже-дуже гарна подія у стінах Верховної Ради України. Колеги, прошу залишитись. 30 хвилин вашого часу і вашої уваги буде засвідчення того, що український парламент засуджує будь-яке насильство проти жінок. Сьогодні цей день, міжнародний день, який відзначає весь цивілізований світ. І я думаю, що ми не маємо як Верховна Рада бути байдужими до цієї теми.

І зараз, колеги, відбудеться захід, який ми підтримали з вами за підтримки Уряду Швеції та Ради Європи. 30 хвилин вашого часу потребує уваги. Це буде символ нашої підтримки боротьби проти насильства проти жінок.

Все, розпочинаємо тоді, колеги. Шановні колеги, в нашій ложі гостей є Повноважний посол Швеції в Україні, будь ласка, давайте привітаємо, пан Бекерат. І керівник Офісу Ради Європи в Україні пан Рістовскі. Вітаємо. Вони ці 30 хвилин будуть разом з нами.

Через 5 хвилин розпочнеться це дійство, яке ми з вами будемо мати можливість бачити. Прошу всіх залишатись на своїх місцях.

Розпочинаємо, шановні колеги. (Оплески)

 

 

(Читання народними депутатами та акторами документальної п'єси "Сім", що складається з інтерв'ю семи активісток, які борються за права жінок по всьому світу)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що багатьох ця культурна подія в стінах Верховної Ради України примусить замислитись. І те, що ми почули, стільки дуже важких історій життя, і ті цифри, які були наведені на самому початку, це тисячі і тисячі жінок, які страждають, – це величезна трагедія сьогодення. Я думаю, що український парламент має демонструвати через прийняття рішень повагу до жінок, готовність боротися з явищем насильства.

Я глибоко вірю в те, що ми з вами ратифікуємо і Стамбульську конвенцію і будемо робити багато інших кроків для того, щоби захищати наших жінок. Я думаю, що це те, що ми маємо з вами робити щоденно.

А я хочу подякувати нашим колегам, нашим партнерам, посольству Швеції, Раді Європи. Колеги, дякуємо вам, вельмишановним панам послам. Дякуємо, що ми разом.

Шановні колеги, ще раз хочу подякувати всім за таку культурну подію. Я думаю, що культурних подій в житті українського парламенту має бути більше, це очевидно. Я думаю, що ми будемо робити такі пропозиції.

А зараз, напевно, ми продовжуємо роботу, якщо ви не заперечуєте. Дякую, колеги.

Шановні колеги народні депутати! На ваш розгляд внесено проект Постанови про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича. Відповідно до процедури, вона передбачена 221 статтею Регламенту Верховної Ради України, яка передбачає доповіді, співдоповіді, виступи, запитання і відповіді з цього питання. Хочу вас проінформувати, що ми отримали з вами подання за підписом Голови Верховного Суду України   щодо надання згоди на затримання та арешт, тримання під вартою судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича. Тому я вніс… Тому це подання внесено Головою Верховного Суду України і відповідно вноситься комітетом до розгляду цього питання.

Будь ласка, шановні колеги, відповідно до частини третьої статті 221 Регламенту Верховної Ради України запрошую до слова Голову Верховного Суду України Ярослава Михайловича Романюка для відповідей на запитання представників депутатських фракцій і груп народних депутатів України.

Пропоную, щоб це було до 5 хвилин.

Будь ласка, давайте, 5 хвилин – для інформації, 5 хвилин – для запитань.

Прошу, 5 хвилин, виступайте.

 

12:32:30

РОМАНЮК Я.М.

Шановні народні депутати України! У серпні цього 2015 року виконуючий обов'язки Генерального прокурора України Юрій Севрук направив до Верховного Суду України подання про затримання та арешт судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича.

В матеріалах подання зазначено, що Скутельник Павло Федорович працює суддею Господарського суду Київської області в межах 5-річного строку. У його провадженні знаходилася справа про банкрутство одного з підприємств Міністерства оборони.

В процесі провадження цієї справи в листопаді та грудні минулого 2014 року головою комітету кредиторів боржника Міністерства оборони України було заявлено клопотання про усунення арбітражного керуючого та призначення іншого арбітражного керуючого у цій справі.

Оскільки клопотання тривалий час не вирішувалось, в квітні цього, 2015 року, директор підприємства надала довіреність одній із осіб, яка тривалий час знайома з суддею Скутельником, і попросила його посприяти у позитивному вирішенні клопотання. З цією метою поза межами суду ця особа зустрілася із суддею Скутельником. І в процесі розмови суддя Скутельник сказав, що для задоволення клопотання про відсторонення арбітражного керуючого і заміну його іншим необхідно сплатити 15 тисяч доларів США неправомірної вигоди. В противному разі клопотання не буде задоволено.

Приблизно через три тижні зазначені кошти, відповідно до матеріалів подання, були передані судді Скутельнику. І на наступний день в судовому засіданні суддею Скутельником клопотання директора підприємства Міністерства оборони було задоволено.

В той же день органами досудового слідства було проведено обшуки в робочому кабінеті, по місцю проживання та по місцю державної реєстрації судді Скутельника, в процесі яких були вилучені купюри, які на той час вже були помічені відповідними оперативними службами.

Після таких подій суддя Скутельник зник. Було оголошено його в розшук. І він тривалий час знаходився в розшуку. За таких обставин я як Голова Верховного Суду України підтримав це подання і вніс його на ваш розсуд.

За органами попереднього розслідування дії судді Скутельника кваліфікуються по частині четвертій статті 368 Кримінального кодексу України як одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

12:35:42

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, згідно регламенту надається зараз час на запитання для представників депутатських фракцій і груп, і народних депутатів. І тому я прошу провести запис на запитання. Будь ласка, прошу записатись на запитання.

Соловей Юрій Ігоревич, "Блок Петра Порошенка",  будь ласка.

 

12:36:30

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей 89-й виборчий округ. Шановний  Голово Верховного Суду, скажіть, будь ласка, бо часто в парламент, коли приходить Генеральний    прокурор чи ви як Голова Верховного Суду з поданням на   притягнення до відповідальності і зняття імунітету, часто ці люди вже  встигають покинути нашу державу. Тому  в мене питання. Це не фарс, це є реальна справа і цей суддя реально  знаходиться  у країні і реально буде притягнений до відповідальності, чи це формально є формальне подання?  Дякую.

 

12:37:10

РОМАНЮК Я.М.

Кримінальне провадження розслідується, суддя Скутельник на  сьогоднішній день фізично знаходиться в ложі Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ляшко. Олег Ляшко,  будь ласка. 

 

12:37:20

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Ми будемо підтримувати  це подання внесене  Головою Верховного Суду. Водночас, я хотів би повідомити колег депутатів, що минулого тижня за моїм позовом Вищий адміністративний суд      України визнав незаконними дії  Верховної Ради і скасував рішення Постанови Верховної Ради  про надання  згоди на притягнення  до кримінальної відповідальності  народного депутата  України Ігоря Мосійчука. Рішення парламенту було скасовано  з причин   порушення процедури розгляду питання про притягнення Мосійчука  до кримінальної відповідальності.

І я просив би всіх  колег депутатів на майбутнє дотримуватись  Закону про  Регламент Верховної Ради  України, особливо в частині, що стосується розгляду питань про позбавлення наших колег свободи. Безумовно, якщо хто вчинив злочин, він має відповідати, це однозначна наша позиція. Але ніхто  не має права діяти по беспредєлу, позбавляючи обвинуваченого слова і права на захист.  Дякую.

                                    

12:38:32

РОМАНЮК Я.М.

По цій справі відбувся попередній розгляд профільним комітетом. В роботі комітету взяв участь суддя Скутельник та його захисник, адвокат. І зараз суддя присутній тут, у залі засідань Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Сидорович, "Об'єднання "Самопоміч", будь ласка.

 

12:38:49

СИДОРОВИЧ Р.М.

Доброго дня, шановні колеги! Питання в мене зараз насправді наступного змісту. А де знаходяться наші колеги народні депутати, які зараз повинні брати участь у розгляді  цього питання?

Андрій Володимирович, якщо можна, дати оголошення і запросити депутатів з кулуарів, де вони ще знаходяться, тому що зараз ми будемо ставити запитання ще до судді, і в кінцевому результаті парламент просто не зможе забезпечити належного волевиявлення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Ну, це не запитання, це швидше репліка.

Шановні колеги, розгляд даного питання буде тривати згідно процедури там хвилин 20. І я дуже прошу, і тут звернення моє є до представників голів фракцій, забезпечити присутність депутатів під час розгляду даного питання.

А питання щодо вас, Ярослав Михайлович, є вже вичерпані. Дякую дуже вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Князевич Руслан Петрович, будь ласка.

 

12:40:23

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, Андрій Володимирович.

Шановні колеги, я тільки собі дозволю почати з процедурних моментів. Справа в тім, що відповідно до Закону "Про Регламент Верховної Ради", відповідне подання про те, щоб парламент надав згоду на затримання і арешт судді, спочатку надсилається до голови Верховного Суду, який повинен його підтримати і надалі, відповідно, подати до Верховної Ради. В цьому випадку витримано повністю процедура, голова Верховного Суду, отримавши таке подання від виконуючого обов'язки Генерального прокурора, перевірив відповідні факти і щойно доповім вам обставини справи, підтримав його своїм поданням до парламенту.

Комітет відповідно на своєму засіданні розглянув, і хочу вам сказати, що сьогодні всі суб'єкти подання і заступник Генерального прокурора Заліско присутній на засіданні Верховної Ради і Голова Верховного Суду. Тому відповідно до Регламенту, якщо у вас є запитання, наприклад, не тільки до Голови Верховного Суду, а вас цікавлять якісь конкретні обставини, ви можете скориставшись нагодою звернутися до заступника Генерального прокурора, і він був присутній на засіданні комітету, і повністю готовий, наскільки я розумію, надати відповідь по всіх обставинах, питаннях, які сьогодні розглядаються.

Крім того, нагадаю, що відповідно до Регламенту сьогодні запрошений сам Павло Федорович Скутельник,  він сидить в першому ряду. Він присутній, він нікуди не тікає, він зараз знаходиться в Україні і бере участь в роботі парламенту. Тому, оскільки передбачено Регламентом і можливість надання йому слова для виступу, і після того кожен депутат, хто вважатиме за можливе і доцільне, може до нього звернутися із запитаннями, на які він, очевидно, надасть певні відповіді.

Зі свого боку я хочу вам сказати, що комітет відповідно до 220 статті Регламенту перевірив  належність поданих документів і суб'єкти подання,  і, відповідно, обставини подання і всі матеріали. І на своєму засіданні ще 24 вересня прийняв рішення рекомендувати парламенту розглянути відповідне подання, оскільки воно відповідає вимогам 220 статті Закону про Регламент Верховної Ради. І  вважаємо, що це подання може бути підтримане. Звичайно, це питання до Верховної Ради, але жодних процедурних порушень в поданні і, скажімо, тих матеріалах, які вам попередньо заздалегідь роздані на руки, комітет не знайшов. А натомість підтримав рішення про те, що вони відповідають передбаченим процедурам і можуть бути підставою для розгляду парламенту.

Дякую. На цьому я коротеньку доповідь від комітету закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Для пояснень слово надається Скутельнику Павлу Федоровичу, судді стосовно якого йде розгляд питання. Будь ласка,  включіть мікрофон.

Або ні, ви очевидно маєте вийти до трибуни і говорити. Будь ласка.

 

12:43:40

СКУТЕЛЬНИК П.Ф.

Шановні народні депутати! Прошу звернути увагу, що вказане засідання  пленарне являється частиною кримінального процесу. Тому я прошу, щоб  мені забезпечили також і можливість реалізації права на захист, оскільки після мого виступу, щоб також надали і слово моєму адвокату, який  знаходиться от тут, зразу за дверми, його просто не впустили до ложі. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний  доповідач, немає такої процедури надання слова адвокатові. Будь ласка, ви маєте час, передбачений законом для пояснень, і прошу дати  пояснення.

 

СКУТЕЛЬНИК П.Ф. Шановні народні депутати, звертаю  вашу увагу, що я відповідно до норм  закону не являюсь підозрюваним. Підозра мені ніколи вжитті Генеральним прокурором   або заступником Генерального прокурора  не оголошувалась, не вручалась. Мені за весь цей  час ніколи Генеральним прокурором або заступником Генерального прокурора за допомогою поштового зв'язку не направлялась підозра. Закон не передбачає  можливості надання згоди на взяття під варту особи, якій не оголошувалася або  не вручалася підозра.

Крім того, хочу звернути вашу увагу, що мотиви подання на час його направлення до Верховного Суду України були безпідставними і не обґрунтовані. Подання  обґрунтовується тим, що  я можу, перебуваючи на посаді судді, вплинути на хід слідства, посилаючись  те, що  я знаходжуся в  нарадчій кімнаті. Проте строк моїх повноважень як судді  вже давно скінчився. Я безпосередньо… розглядаю справи.

Крім того, я ніколи не ухилявся від органів досудового  слідства. Також звертаю вашу увагу, що  доповідь безпосередньо голови Комітету з питань правосуддя не відповідає  дійсності. Оскільки під час засідання комітету, і це може бути підтверджено звукозаписом самого засідання комітету, комітет піддався фактично на тиск Генеральної прокуратури і відмовився  перевіряти законність доданих доказів до вказаного подання.

Ну, і безпосередньо взяті докази того, що до подання додані підроблені документи. Це наданий факт, я розумію, можливо, як Голова Верховного Суду внаслідок своєї завантаженості не зміг звернути увагу або не перевірив, але це явно і видно, оскільки безпосередньо працівниками Генеральної прокуратури в протоколах обшуків затерті зауваження моєї дружини, адвоката моєї дружини. Оскільки спочатку під час слідчих дій вони вилучили ключі від квартири, а лише через 4 години в тій квартирі провели обшук і знайшли там кошти.

Також звертаю вашу увагу, що в матеріалах подання знаходиться безпосередньо висновок судової експертизи, згідно якої безпосередньо ті кошти, які нібито органи досудового слідства мітили, слідів від цих мічених коштів ні на мені, ні на одязі, ні на робочому місці, ні дома не знайдено.

Також звертаю вашу увагу, що згідно з документами цими кошти мітились так, а ті кошти, які попали на експертизу, були мічені уже з торців. Будь-які ризики, на які посилається Генеральна прокуратура у своєму поданні, вони не відповідають дійсності.

Також звертаю вашу увагу, що закон не передбачає можливості… в ньому чітко визначені підстави для затримання особи. І ті підстави, на які вони зараз посилаються, вони відсутні просто-на-просто. І ще раз звертаю увагу: в силу закону я не являюсь підозрюваним, підозра мені не вручалась і не оголошувалась. Частині депутатів ми навіть направили особисто за підписом Генерального прокурора його постанову в аналогічній справі, де він скасовує рішення Гузиря. Проте на всі мої звернення або моїх адвокатів вони не реагують, і не скасовується таке незаконне рішення. Це просто йде з їхньої сторони як тиск з метою того, щоб примусити безпосередньо визнати свою вину. Чому я повинен визнавати свою вину, якщо я не вважаю себе винним і вказаного злочину я не скоював?

Нам постійно перешкоджають в праві на захист, нам не допускають постійно адвокатів, нам перешкоджають в зборі доказів. Тому вважаю, що вказане подання безпідставним і необґрунтованим. І прошу ще раз звернути увагу, що до подання Генеральної прокуратури додані підроблені документи. У мене при собі є докази, я можу кожному з вас зараз підійти і показати різницю в цих документах. У них протокол обшуку, кожен протокол обшуку в одному і тому ж приміщенні в трьох варіантах. Вказане питання на комітеті не перевірялися, це зафіксовано звукозаписом. Ми наполягали на перевірці. Регламент… Закон України "Про Регламент Верховної Ради"  передбачає  обов'язок при розгляді на комітеті перевіряти законність здобуття доказів. Жодної законної слідчої дії у Генеральної прокуратури немає, я це сміливо  заявляю, по одній простій причині, оскільки Гузар, колишній перший заступник Генерального прокурора  він ніколи не являвся процесуальним  керівником в указаному кримінальному провадженні,  він не мав права звертатися  з відповідними клопотаннями до Печерського  районного суду міста Києва. Крім того, при надходженні вказаних клопотань до Печерського районного  суду  було порушено принцип авторозподілу справ: вони  дуже випадково всі попали лише до одного слідчого судді. Всі ухвали слідчого судді наперед є завідомо неправосудними судовими рішеннями. 

Крім того, звертаю вашу увагу, що згідно матеріалів подання відповідно до ухвал  слідчого судді станом на… на 16 число кошти уже ми не знаходили. Відповідно  до протоколу використання завідомо мічених засобів лише  17 числа вони передавались іншій особі.

Також звертаю вашу увагу,  що та особа, яка нібито  безпосередньо  з позиції слідства передавала мені кошти, вона ніколи на являлася представником вказаного підприємства сторони у справі. Крім того, вказана особа навіть не знає, де знаходиться приміщення суду. Вказана особа ніколи не приймала участі  в розгляді цієї справи. Більшість… значна частина  основних свідків по справі або притягувалась до кримінальної відповідальності, або  фактично знаходяться під…  ну, можна сказати  так, під тиском правоохоронних органів. Тому я прошу вас вказане подання не  підтримувати. Я жодного разу не ухиляюся.

За весь час після проведення комітету лише один-єдиний раз мене викликали до  Генеральної прокуратури. Я сходив у Генеральну прокуратуру на допит. Після цього ми з адвокатом лише ходили за власною ініціативою в органи прокуратури. Все.  То єсть будь-яких підстав взагалі немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви завершили?

 

СКУТЕЛЬНИК П.Ф.  Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Можете зайняти своє місце.

Шановні колеги, згідно Регламенту має право кожна фракція на виступ. І я прошу записатись шановних депутатів на виступи від фракцій. А ви можете зайняти своє місце.

І, шановні колеги, я прошу депутатів заходити в зал. Надаю слово Руслану Сидоровичу, "Об'єднання "Самопоміч". І прошу депутатів заходити в зал.

 

12:52:02

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги, перш за все, я от зараз стою на трибуні, дивлюся на цей напівпустий зал. І в мене викликає здивування: чи ми хочемо дійсно якісно розглядати, приймати відповідні рішення, чи, я не знаю, чим насправді займається парламент. Тому що це і є насправді найбільша дискредитація.

Стосовно питання, яке зараз у нас є на розгляді. Звертаю увагу на наступну річ: парламент не приймає рішення про арешт або затримання судді, парламент лише надає дозвіл. Тому в даному випадку ті речі, про які зараз виступав суддя, щодо якого розглядається вказане питання, зможе в повній мірі скористатися відповідними процесуальними можливостями в суді при тому, коли прокуратура подасть таке подання.

Більше того, у випадку співпраці зі слідством є питання, чи прокуратура взагалі буде користуватися такими процесуальними можливостями, як внесення подання на затримання і арешт. Разом з тим, викликає так само здивування по інших суддях, по яких в нас є розуміння, які повинні були би тут знаходитися, в сесійній залі. І велике прохання до Генеральної прокуратури активізуватися в плані того, щоби ми отримали подання по тих суддях, які не мають права носити мантії.

Однак, ще раз наголошую на тому, що парламент є політичним органом., ми не приймаємо рішення про обрання міри запобіжного заходу. Комітет Верховної Ради розглянув подання, встановив, що усі документи сформовані належним чином. Тому, я вважаю, що ми повинні дати можливість слідству закінчити справу, яка розпочата, і дати можливість суду винести об'єктивне рішення. Без такого рішення Верховної Ради справа залишиться підвішеною в повітрі, і логічного завершення вона мати не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Від "Батьківщини" Іван Крулько. Будь ласка.

 

12:54:28

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я хотів би звернути увагу всіх нас, суспільство, і в тому числі звернути увагу цього судді, який виступав на цій трибуні, стосовно того, що зараз парламент буде робити.

В жодному випадку парламент не приймає рішення про арешт. Це приймає рішення суд. Але парламент зараз мусить ухвалити рішення, відповідно до якого цей суддя, який користується недоторканністю, буде урівняний з правами з усіма громадянами України. Якщо вчинив правопорушення, вчинив злочин, то йому має бути забезпечено право на захист, але треба нести відповідальність.

Тому, я вважаю, і фракція "Батьківщина" буде голосувати за те, щоби надати згоду на притягнення до відповідальності і арешт судді, стосовно якого є підозри у вчиненні кримінального злочину, а саме одержання неправомірної вигоди, хабаря.

У той же час я хочу сказати ще одну річ, шановні колеги. У нас в країні 8,5 тисяч суддів. Якщо по кожному з них, а всі ми знаємо, що означає сьогодні слово бути суддею, будемо по такій процедурі розглядати питання, то ми більш нічим не будемо займатися в цій залі, а будемо тільки слухати питання про надання згоди на притягнення до відповідальності.

Тому рішення мусить бути однозначним, наше. Всі громадяни є рівні перед законом. Вчинив злочин – неси відповідальність. І ніякий розгляд таких питань по такій процедурі в парламенті відбуватись не повинно. Нам треба вносити зміни до Конституції, до Регламенту Верховної Ради України, і нехай Генеральна прокуратура робить свою справу, судді нехай виносять вироки, а ті, хто вчинили злочини, несуть кримінальну відповідальність. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Радикальної партії Олег Ляшко. Будь ласка.

 

12:56:18

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України! Шановні колеги! І депутатська недоторканність, і суддівська недоторканність, і недоторканність Президента України – це все пережитки феодального минулого. Перед законом ми повинні бути всі рівними. За це стояли наші хлопці на Майдані й дівчата, і весь український народ. За це сьогодні наші герої захищають країну. Не за те, щоб віднімали привілеї, а інші шукали, де заробити кусок хліба, щоб прогодувати свою сім'ю. Не за те сьогодні виборюємо незалежність, щоб одні могли прикриватись недоторканністю, для того, щоб уникати відповідальності, для того, щоб обиратися народними депутатами, ховатися за відповідальністю, а інші там, бабу, діда в селі за мішок дерті загребуть і посадять, і ніхто його не захистить.

Ми бачимо суддю, який приходить і з собою приводить трьох адвокатів. Чи можуть дозволити собі люди, мільйони українських громадян на отримання належної юридичної допомоги, захисту, на отримання адвокатської допомоги? Переважна більшість людей і одного адвоката найняти не може, а, бачите, а суддя аж трьох із собою приводе.

Я не знаю, винен цей суддя чи не винен –  одному Богу відомо. І хотілося б, щоб наші суди розібралися. На жаль, важко знайти такі об'єктивні суди, які б не виконували політичні замовлення. Хоча є і такі.

Як я вже повідомляв, Вищий адміністративний суд України прийняв два рішення за моїм позовом, де, зокрема, визнав протиправною бездіяльність Президента України в частині невнесення подання про зміну членів Центральної виборчої комісії. І за другим позовом про визнання незаконною рішень Верховної Ради щодо притягнення до кримінальної відповідальності Ігоря Мосійчука.

Але, на жаль, не всім так щастить. Бо по великому рахунку, очевидно, нам пощастило з однієї причини: порушення закону настільки кричущі, що суддям нікуди просто було діватися, як приймати законні рішення і підтримувати наші позови.

Усім іншим людям чи більшості людей не щастить. Коли в них нема 15 тисяч доларів, коли у них немає волохатої руки, коли у них немає блату, вони не можуть себе захистити. Вони не можуть правди в суді найти. Вони не можуть добитися справедливості. Тому ключове для того, щоб в країні були робочі місця, для того, щоб в країні був інвестор, для того, щоб в Україні був сприятливий інвестиційний клімат, ключове, це не лише зниження податків чи дерегуляція. А ключове, це незалежне справедливе правосуддя.

Щоб кожний інвестор, який приносить гроші сюди, в нашу країну, створює робочі місця, дає людям роботу, зарплату, щоб він знав, що у нього не заберуть його інвестиції, не заберуть його майно, не позбавлять свавільно його власності.

І тому нам треба для успішної і для того, щоб наша країна була успішна, для того, щоб ми були справді демократичною країною, три базові принципи: верховенство права, свобода слова і повага до прав людини. На жаль, жоден із цих базових принципів сьогодні в Україні не дотримується. Тому фракція Радикальної партії виступає за скасування депутатської і суддівської, і президентської недоторканності. Перед законом повинні бути усі рівні. Перед Господом Богом і перед законом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Зараз надам слово представнику від "Блоку Петра Порошенка". Але я прошу Секретаріат Верховної Ради повідомити, що відбудеться за кілька хвилин голосування. І я прошу фракції максимально змобілізувати депутатів і всіх, хто є в кулуарах, зайти в зал, зайняти робочі місця.

А я надаю слово представнику "Блоку Петра Порошенка" Руслану Князевичу, будь ласка. Князевича, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:59:57

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, Андрій Володимирович. Ну, насамперед я хочу спростувати ту інформацію, яка була озвучена суддею про те, що начебто на комітеті, і можна буде за стенограмою підтвердити, що на членів комітету на засіданні комітету тиснув представник Генеральної прокуратури. Ну, відверто кажучи, якщо ви вважаєте тиском виступ заступника Генерального прокурора в межах двох хвилин, оскільки він перебрав регламент, і то, я його обірвав на половині виступу, вибачте, будь ласка, то ну, можна назвати і так.

А з іншого боку, якщо комітет приймає рішення, оскільки відповідно до процедури він не бачить жодних порушень, то, вибачте, це об'єктивне рішення комітету. І якщо ви будете собі допускати такі в Раді висловлювання, то, мені здається, було би правильно перевірити ці факти або їх спростувати. Принаймні ви змусите комітет реагувати на ці речі.

Що стосується того, що відбувається. Друзі, ще раз нагадаю, мова йде про те, що ми зараз, тут правильно сказав Руслан Сидорович, нікого не арештовуємо, нікого  не затримуємо, а ми тільки даємо можливість правоохоронним органам в  разі, якщо  вони вважатимуть за доцільне, звернутися до суду про застосування певного запобіжного заходу.   Очевидно, це їхнє право як вони вважатимуть в разі, якщо ми проголосуємо, так вони і вчинятимуть.

 Більше того,  я вам  скажу,  що ще невідомо, в який спосіб суди приймуть рішення, бо  ми маємо практику, коли суди не погодились з Генеральною прокуратурою і застосували інші  міри запобіжного заходу, ніж ті, що пропонувались Генеральною прокуратурою у вигляді арешту.

Тому, друзі, навпаки в цьому випадку  це стимулює можливість судді активніше співпрацювати зі слідством і доказати  свою невинність,  це якраз упереджує  будь-якого роду ті дії, про які ми говорили.  У нас же ж страхи навколо того, щоб він не покинув  Україну, щоб не втік, щоб жодним чином не зміг  тиснути на слідство. Оце якраз  дає можливість наше голосування. І тому нам треба визначатися, а не виляти хвостом. Шо ми взагалі хочемо: обирати суддів ми не хочемо, звільняти суддів ми не хочемо,  притягувати до відповідальності  не хочемо, міняти Конституцію ми не хочемо. Так не може бути. Парламент зобов'язаний виконувати ті конституційні повноваження, які на нього покладені, а в іншому  випадку такий парламент не потрібен.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, колеги, ми пройшли всю  процедуру  обговорення,  зараз ми перейдемо до  голосування. Я запрошую  депутатів в зал, прошу займати свої місця і хочу наголосити: ми приймаємо рішення, передбачене  законом  тільки про те, щоб  дати можливість  прокуратурі здійснювати свої дії. 

Але перед тим я поставлю на сигнальне голосування. І я дуже прошу усіх зайняти свої робочі місця.  У нас має відбутися  два голосування: окремо – затримання, окремо – арешт.  Готові до голосування?

Отже, я ставлю, проводжу сигнальне голосування, сигнальне голосування на надання згоди, на затримання судді Господарського  суду Київської області. Отже, прошу голосувати.  Шановні колеги, голосуємо.

 

13:03:20

За-189

Шановні колеги, це сумний результат. Давайте ще раз, запрошую депутатів в зал, хто є, я бачу, заходять депутати. Зараз проведемо ще одне сигнальне голосування. Будь ласка, заходьте в зал, хто є. Запрошую депутатів в зал, зараз буде ще одне сигнальне голосування.

Шановні колеги, я порадився з нашими юристами, ми не можемо переносити голосування, ми не можемо переносити голосування. Я тому просто попрошу ще раз закликати депутатів в зал. Я прошу ще раз депутатів, які чують, зайти в зал, це буде дуже не добрий сигнал, коли Верховна Рада не виконує законом передбачених функцій. Товариство, немає обговорення в даному питанні. Я прошу покликати депутатів, зараз… Отже, є ще хтось, кого можна покликати в зал?

Колеги, ставлю ще раз сигнальне голосування, сигнальне голосування. Прошу проголосувати. Колеги, сигнальне голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

13:05:51

За-203

Колеги, не встигли, бачу всі. От дивіться, товариство… Так, будь ласка,  покажіть по фракціям. Я дуже прошу зараз колег депутатів покликати всіх на засідання Верховної Ради України.

Отже, я звертаюсь до керівництва фракцій, до депутатів запрошувати депутатів в зал для голосування. Ми почекаємо кілька хвилин, щоб дати змогу всіх, хто знаходиться в комітетах або в кулуарах, зайти в зал.

Шановні колеги, це сором для Верховної Ради України, коли по таких важливих питаннях ми не можемо прийняти рішення виключно із-за браку дисципліни. Я прошу колег, депутатів заходити в зал!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз закликаю через фракції повідомляти депутатів, щоб заходили в робочий зал, не виходити з залу. Товариство, я кажу: я буду звертатися, щоб в "Голосі України" було опубліковано поіменне голосування, хто голосував по даному питанню. Хай суспільство знає, хто з депутатів прийшов сюди працювати, а хто прийшов тільки для того, щоб отримати мандат, невідомо для яких цілей. Це питання відповідальності парламенту і кожного з нас.

Тому я дуже прошу депутатів зайти в зал. Прошу голів фракцій, секретаріати фракцій закликати депутатів в зал. (Шум у залі)

 Ми ще почекаємо кілька хвилин, і я прошу не виходити з залу, а запрошувати колег-депутатів в зал. (Шум у залі)

 Ми можемо ще одне сигнальне поставити, товариство? Підійшли в зал депутати? Я прошу зайняти робочі місця, я прошу зайняти робочі місця і зайти в зал.

Отже, я ще раз проводжу сигнальне голосування, сигнальне голосування на надання згоди на затримання судді Господарського суду Київської області.

Шановні колеги, готові голосувати? Прошу взяти участь в сигнальному голосуванні. Голосуємо.  Голосуєм, колеги.

 

13:11:18

За-210

Я вам пояснюю, товариство. Згідно процедури ми не можемо перенести  голосування на інший день, це треба буде нове подання, і по-новому весь той шлях треба буде йти. (Шум у залі)

Прошу колег заходити в зал. Запрошуйте депутатів.

Шановні колеги, запрошуємо депутатів у зал. Зараз за кілька  хвилин ми ще раз проведемо  голосування, якщо не буде в сигнальному, я поставлю на  голосування не сигнальне і яким буде рішення залу таким воно  і буде, товариство. В мене, як головуючого, немає іншого варіанту дій в цій    ситуації. Тому я даю ще кілька хвилин на те, щоб запросити депутатів, які є в Верховній Раді, щоб  вони зайшли в зал, будь ласка.

Шановні колеги, прошу заходити в зал зараз буде ще одне сигнальне голосування.

Шановні колеги, депутати, прошу заходити в зал і займати робочі місця.    

Колеги, прошу заходити в зал, зараз буде сигнальне голосування ще одне. Будь ласка, заходимо в зал.

 (Шум у залі)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, готові до ще одного сигнального голосування? Колеги, прошу приготуватися, зайняти робочі місця. Прошу зайняти робочі місця. І я ще раз ставлю сигнальне голосування на надання згоди на затримання судді господарського суду Київської області. Готові голосувати? Андрій?

Готові голосувати, зайняли робочі місця? Прошу, сигнальне голосування. Прошу взяти участь у голосуванні і прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

13:19:20

За-211

Всі встигли проголосувати, всі були на місці? (Шум у залі)

Будь ласка, запрошуйте депутатів. Запрошуйте депутатів в залі, будь ласка. Заходьте, займайте робочі місця.

Шановні колеги, заходимо в зал, займаємо робочі місця. Прошу депутатів заходити в зал, зараз буде ще одне сигнальне голосування. Будь ласка, заходимо в зал.  

Так, колеги, прошу сконцентруватись. Зайняти робочі місця. Зараз відбудеться ще одне сигнальне голосування.

Прошу заходити в зал, займати робочі місця.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

13:23:52

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги народні депутати! Дивіться, у нас же вибір невеликий. Наше голосування дає можливість правоохоронній системі просто розібратись, але в будь-якому разі Верховна Рада не може бути тим органом, який може покривати злочини, хабарництво в різних сферах і тим більше, якщо мова йде про тих, хто має недоторканість. Тому я все ж таки пропоную, щоб ми зараз сконсолідувались перед голосуванням, ще раз і дали можливість правоохоронній системі довести або винуватість, або обвинуваченому, відповідно, свою правоту.

Якщо ми це не зробимо, це питання не буде вирішено. І фактично, я думаю, що кожен, хто присутній в цій залі, не може брати на себе відповідальність покриття злочинів, зокрема і хабарництво, якщо навіть є таке припущення. Тому я прошу ще раз всіх зайняти свої місця, підготуватись до голосування. Підготуватись до голосування і дати можливість правоохоронній системі провести всі необхідні дії так, як це передбачено законом.

Готові? Колеги! Ми ж нікого не кидаємо за грати, ми даємо можливість і право розібратися правоохоронній системі.

Давайте, ще раз сигнальне голосування. Готові, колеги? Займіть свої місця. Зараз буде сигнальне голосування. Я думаю, що тут немає партійних ознак і не може бути в цьому питанні. Я прошу всіх проголосувати. Готові?

Давайте, ще раз сигнальне. Колеги, займіть місця.

 

13:26:43

За-223

Отлично. А тепер я прошу, шановні колеги народні депутати, всім залишатись на своїх місцях. Давайте, займаємо свої місця. Ітак, колеги, всі зайняли свої місця? Всі зайняли свої місця? Будь ласка, давайте ще раз сигнальне голосування. Всі на своїх місцях. Я думаю, що воно зараз має бути у нас результативним. Конституційне право кожного народного депутата України – проголосувати. І ми не можемо нехтувати цим правом, тому і приходиться ще раз...

Будь ласка, колеги, сигнальне  голосування. Голосуємо, сигнальне, прошу голосувати всіх, колеги. Голосуємо. Голосуємо.

 

13:28:18

За-221

Колеги, по фракціям. Давайте ще раз по фракціям.  "Блок Петра Порошенка" – 104,  "Народний фронт" – 49,  "Опозиційний блок" – 0,  "Самопоміч" – 18,  Радикальна партія – 16, Олега Ляшка,  "Батьківщина" – 11,  "Відродження" – 0, "Воля народу" – 2, позафракційні – 21.   

Давайте, колеги, я прошу не покидати залу Верховної Ради, а виконати свій конституційний обов'язок.  Давайте ми ще раз спробуємо,  будь ласка. Колеги, давайте ще раз спробуємо сигнальним голосуванням.  Будь ласка, колеги. 

 

13:29:50

За-223

Колеги, 3 народних депутати.

Ще раз,  будь ласка, сигнальне голосування. Ще раз,  будь ласка,  голосуємо. Голосуємо.

 

13:30:13

За-230

А тепер, шановні колеги, в цілому. А тепер в цілому  голосуємо.

Пропозицію, Андрій Володимирович.

Колеги, пропозицію. Перше, пропозиція, відповідно до подання затримання судді  суду загальної юрисдикції, дати згоду на затримання судді суду загальної юрисдикції Скутельника Павла Федоровича, судді Господарського суду Київської області. Прошу голосувати, прошу голосувати. Голосуємо, колеги, голосуємо.

 

13:30:58

За-225

Колеги, пропозиція наступна: надати згоду на затримання судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича. Прошу голосувати цю пропозицію. Колеги, це зовсім не смішно, це печально.

Все, заспокоїлись. Готові голосувати? Будь ласка, цю пропозицію, надання згоди. Затримання судді суду загальної юрисдикції. Будь ласка, голосуємо. Голосуємо, колеги, я прошу підтримати.

 

13:31:45

За-228

Є, 228. Рішення ухвалено.

Наступне. Дати згоду на арешт судді загального суду… загальної юрисдикції Скутельника Павла Федоровича. Прошу голосувати. Колеги, голосуємо. Будь ласка, голосуємо пропозицію.

 

13:32:09

За-222

Ця пропозиція у нас не набрала необхідної кількості голосів.

Ще раз, вношу пропозицію повернутися до… Назад, колеги, назад я прошу зайдіть.

Ще раз, є пропозиція повернутися до розгляду пропозиції надання згоди на арешт судді суду загальної юрисдикції судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича. Готові за повернення до цієї пропозиції? Голосуємо. Прошу підтримати цю пропозицію. Це за повернення. Голосуємо.

 

13:32:56

За-225

Колеги, по фракціям: "Блок Петра Порошенка" – 103, "Народний фронт" – 53.

Колеги, ще раз, ще раз. Пропозиція  повернутись до розгляду пропозиції щодо надання згоди на арешт судді суду загальної юрисдикції судді Господарського суду Київської області Скутельника Петра Федоровича. Зайняли свої місця?

Будь ласка,  за повернення, голосуємо.

 

13:33:53

За-228

Повернулись – 228.

Тепер ставлю цю пропозицію на голосування. Надання згоди на арешт судді Господарського суду Київської області Скутельника Павла Федоровича.

Але я що прошу, колеги, Сергій Олексійович, давайте. Я прошу дуже сконцентровано, давайте проголосуємо мою пропозицію, яку я щойно вніс. Будь ласка,  голосуємо, прошу підтримати, колеги.

 

13:34:26

За-230

230, Рішення ухвалено.

Колеги, рішення прийнято. Дякую вам за розуміння, ми дали можливість системі правоохоронній…

Шановні колеги, дякую вам за роботу. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради України закритим. Бажаю успіхів нам в роботі в комітетах. Завтра надзвичайно важливий день, прошу всіх бути в сесійній залі Верховної Ради України. Дякую, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку