ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

10 листопада 2015 року, 16 година 02 хвилини

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:02:28

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, час обідньої перерви вичерпаний. Я прошу усіх народних депутатів заходити в зал, займати робочі місця. У нас ще велика кількість важливих законів. Прошу Секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів про початок роботи і голів фракцій запросити депутатів в зал. Будь ласка, заходимо в зал.

Колеги, ще раз запрошую в зал, нас недостатньо для продовження роботи. Я прошу народних депутатів з кулуарів заходити в зал. Будь ласка, заходимо в зал займаємо робочі місця.

Об'єднання "Самопоміч", запросіть колег в зал для роботи.

Будь ласка, шановні колеги, голови фракцій, будь ласка, запросіть депутатів в зал. Будь ласка, заходимо в зал.

 

16:08:17

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, займайте свої місця, будемо продовжувати наше засідання. У нас залишилось ще багато важливих питань. Зокрема рента на газ, яку ми зараз будемо розглядати, мораторій, продовження мораторію на землю, вибори місцеві. А також є одне питання щодо... останнє питання безвізового режиму – щодо відповідності нашого законодавства вимогам Європейського Союзу. Теж прошу всіх займати свої місця і підготуватися до реєстрації, шановні колеги. Будь ласка, займаємо свої місця, шановні колеги.

Будь ласка, шановні колеги народні депутати, займаємо свої місця у залі Верховної Ради, готуємося до реєстрації. Будь ласка.

Шановні колеги, готуємося до реєстрації, займаємо свої місця. Прошу, прошу, прошу займати свої місця і підготуватись до реєстрації.

Шановні колеги, будь ласка, готуємося до реєстрації. Прошу включити систему "Рада" для голосування. Прошу. Для реєстрації. Реєструємося.

16:16:19

Зареєструвалося -369

 

ПАРУБІЙ А.В. 369 – "за". Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Спочатку прочитаю оголошення, яке надійшло в президію. Отже, оголошення. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Європейська екологічна ініціатива". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Європейська екологічна ініціатива" обрано народного депутата України Єднака Остапа Володимировича. Привітаємо голову ініціативи. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, займіть свої місця. У нас ще є одне питання, яке ми маємо розглянути в рамках впровадження безвізового режиму. Підготовлено відповідне рішення Верховної Ради України, тобто внесення змін до закону. Я зараз хочу попросити вашої увагу хвилинку.

Питання іде про те, щоби включити в порядок денний для прийняття рішення, але будемо його розглядати трошки пізніше, проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо гармонізації законодавства України у сфері запобігання та протидії дискримінації і справам Європейського Союзу. Зараз мова іде про те, щоби включити його в порядок денний для прийняття рішення. Але одразу ми його не будемо розглядати, ми його розглянемо трошки пізніше. Після того як ми його включимо в порядок денний це питання для прийняття рішення, ми одразу перейдемо до розгляду питань щодо ренти на газ. Тому прошу дуже відповідально поставитись до цього питання. Зараз зайняти свої місця, шановні колеги.

 Будь ласка, включення до порядку денного та прийняття рішення 3442. Це буде відповідно до процедури ad hoc, відхилення від Регламенту, відповідно до процедури розгляду цього питання.

Будь ласка, шановні колеги, у нас є магічний звук щодо голосування. Я цю пропозицію ставлю на голосування в сигнальному режимі.

 Колеги, будь ласка,  займайте свої місця. Сигнальне голосування аd hoc  щодо включення  до порядку  денного та прийняття рішення відповідно проекту Закону (реєстраційний номер 3442)  щодо гармонізації законодавства  України з європейським законодавством, з   законодавством Європейського Союзу. Прошу підтримати це рішення до включення  до порядку денного та  прийняття рішення.

Давайте голосуємо сигнальне голосування.  Сигнальне голосування. Не всі ще депутати на місцях, але  я думаю, що зараз мобільний звук мобілізує, цей звук він мобілізує всіх депутатів Верховної Ради  України.  Давайте сигнальне голосування. Прошу підтримати  дану ініціативу.  Прошу голосувати. Прошу підтримати. Включення в порядок денний. Прошу підтримати. Це сигнальне голосування. Чекаємо, поки всі депутати займуть свої місця у залі. 

 

16:21:12

За-183

Вже краще.

Шановні депутати, ми так і не зможемо ренту на газ розглядати.  Будь ласка, займайте свої місця, шановні колеги.

Ще раз,  шановні колеги. По процедурі adhoc  внесено проект закону - останній  з пакету візової лібералізації.    І я прошу,  шановні колеги. І я прошу,  шановні колеги. Я прошу,  шановні колеги, підтримати пропозицію включення в порядок денний   цього важливого питання,  будь ласка. Займаєте свої місця. Керівники  фракцій,  будь ласка, організуйте фракції для голосування.

Друзі,  будь ласка, 3442. Включення в порядок денний для прийняття рішення ad hoc. Ми зараз його не будемо розглядати, пізніше. Але зараз включаємо порядок денний сесії. Прошу підтримати питання візового режиму. Під час доповіді ви почуєте всі аргументи і "за", і "проти", і кожен буде визначатися з цим питанням. Прошу підтримати, шановні колеги, включення до порядку денного. Прошу підтримати.

Включення порядку денного сесії та прийняття рішення по процедурі ad hoc, ми його пізніше будемо обговорювати, я прошу підтримати це важливе питання. Це питання, яке передбачено планом дій щодо впровадження безвізового режиму. Прошу це підтримати, шановні колеги.

Голосуємо. Сигнальне голосування, будь ласка. Прошу підтримати, прошу підтримати.

 

16:23:39

За-204

Вже краще. 204, колеги. Вже краще, отлічно.

Колеги, я прошу підтримати цю пропозицію, я ще раз її в сигнальному варіанті ставлю на голосування. Колеги, будь ласка, я прошу всіх сконцентруватися, заспокоїтись. Будь ласка, колеги, ще раз сигнальне голосування, я прошу підтримати включення до порядку денного 3442. Прошу підтримати, колеги, голосуємо включення до порядку денного і прийняття рішення. Це сигнальне голосування, друзі, прошу підтримати.

 

16:24:56

За-206

Добре, шановні колеги, ми повернемося ще сьогодні до розгляду цього питання. Прошу, колеги, сконцентруватися. Ще раз пропозиція є?

Колеги, займіть свої місця. Будь ласка, колеги, давайте ще раз розглянемо питання включення до порядку денного. Давайте по хвилині, бажаючі, Юрій Луценко, прошу. Колеги, уважно послухайте. Це ж не жарти. Будь ласка.  

 

16:26:02

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Сьогодні ми проголосували практично весь важливий пакет законів, які не тільки дають більше можливостей для боротьби з корупцією і злочинністю України, але і відкривають для України вікно до євроінтеграції. При цьому народні депутати повинні знати, згідно офіційного листа пана Юнкера як одного з керівників Європейського Союзу 8 країн Європейського Союзу вимагає  від України уточнення питання заборони дискримінації за будь-якими ознаками. Це умова для того, щоб вважати себе частиною європейської культури.

Хочу окремо звернутися до людей, котрі зараз не голосують за запропонований розгляд закону. Шановні друзі, цей законопроект жодним чином не легалізує нетрадиційної сексуальної орієнтації. Ви можете її не підтримувати, не сповідувати і навіть її засуджувати, але відмовляти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Продовжуйте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Але відмовляти цим людям у праві на працю є не правильно навіть з точки зору божих заповідей – здобувати хліб у поті чола свого. Хочу звернути увагу, що йдеться про неможливість дискримінації за всіма ознаками: релігійними, національними, гендерними, будь-якими іншими.

Шановні друзі! У цьому парламенті ніхто не легалізує однополих браків, це очевидно. Але дати можливість усім громадянам України працювати, неможливість відмовляти у праві на працю , це є абсолютно правильний підхід, запропонований  цим законом.

Тому я прошу усіх, хто бачить нас частиною європейської культури, європейських цінностей, які не дозволяють дискримінацію будь-якої, навіть нелюбої тут багатьом особи, навіть нелюбої особи, яку ми можемо навіть не поважати, але ми маємо їй дати право на працю, проголосувати за даний закон. А Радикальній партії – в першу чергу, пане Вовк.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола...

Ірина Геращенко, будь ласка.

 

16:28:37

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я просто хочу подякувати, по-перше, сьогодні сесійній залі за те, що ми з вами...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, увага, жінка говорить, наша колега народний депутат Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую. Шановні колеги, я хочу подякувати сьогодні всім фракціям українського парламенту за той конструктивізм, який сьогодні панує в сесійній залі. І дійсно нам вдалося дуже попрацювати в першій половині дня, за що особлива велика подяка найбільшій фракції "Блок Петра Порошенка", "Народному фронту", "Батьківщині", яка в повному складі підтримує всі європейські законопроекти, Радикальній партії Ляшка, яка голосує за всі законопроекти, "Самопомочі", яка так  само долучилася сьогодні до того, аби конструктивно підтримати виконання Україною плану дій щодо візової лібералізації, і дійсно нам і тим позафракційним депутатам, які до того долучилися. І я прошу, щоб и так само ми зараз підтримали включення до порядку денного голосування, розгляд цього питання, яке ще залишається серед плану дій щодо візової лібералізації. Мова йде про включення до порядку денного і давайте не збавляти цей європейський конструктивний темп і  яким, я думаю, дуже пишаються...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко. Будь ласка.

 

16:29:55

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати, я звертаюся зараз до вас. Вся Україна чекає від нас рішень, які дадуть можливість знизити вартість тарифів, які дадуть можливість людям мати достойні доходи, які дадуть можливість людям в нашій рідній країні виживати. Бо коли ми говоримо з вами про безвізовий режим, то людина, яка має 40-50 доларів пенсії і зарплати, вона не поїде нікуди, бо їй немає, за що їхати.

Тому я вимагаю зараз негайно парламенту перейти до розгляду питань про зниження рентної плати на газ, про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, про законопроекти, які хвилюють усе українське суспільство. Не вносьте, будь ласка, зараз до парламенту закони, які фактично дестабілізують роботу парламенту і зривають розгляд тих законів, яких чекає все суспільство. Людям нада не те, що Луценко хоче, а роботу і зарплату!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слухайте, колеги, зараз буде проголосована і рента за газ, буде проголосовано і мораторій на землю, і всі це прекрасно знають. і не треба товкти повітря в залі, а треба робити все для того, щоб прийняти і безвізовий режим, і зменшити ренту на газ, і провести мораторій на землі далі і так далі. Тобто одне іншого не виключає, тому не треба спекулювати на цій темі.

Будь ласка, Микола Княжицький. І приготуйтесь до голосування, колеги. Приготуйтесь до голосування.

 

16:31:37

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні друзі, давайте не дурити один одного. Я хочу звернутися зараз до фракції "Самопомочі", я хочу звернутися до фракції БЮТ, до всіх інших, хто голосує і хто ні. Немає жодної європейської країни, в тому числі віруючих і католицьких, в яких би не було пункту про відсутність демократизації. Я вам зараз прочитаю статтю 183 Кодексу про працю Польської Республіки, яка є католицькою країною. Послухайте: "Відношення до співробітників у сфері встановлення та припинення трудових відносин, умов працевлаштування, заохочення та доступу до навчання з метою підвищення професійної кваліфікації має бути рівним, зокрема незалежно від статі, віку, інвалідності, раси, релігії, національності, політичних переконань, профспілкової діяльності, етнічного походження, віросповідання, сексуальної орієнтації, а також незалежно від зайнятості протягом визначеного або невизначеного періоду, або на повний чи неповний робочий день".

Друзі, ми не легалізуємо одностатеві шлюби! Ми проти цього, більшість в цьому залі.

Ми вибираємо: чи ми ідемо до Москви, чи ми ідемо в Європу. Якщо ви хочете в Москву, не голосуйте, будь ласка. Будьте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, мова не іде, і цей закон має точно такі ж норми, як і польське трудове законодавство.

Тому я зараз ще раз ставлю на голосування по процедурі ad hoc включення до порядку денного законопроект 3442, і я прошу його підтримати. Включення до порядку денного з метою його розгляду, будь ласка, прошу підтримати, прошу голосувати. Сигнальне голосування за включення.

Колеги, підтримайте, підтримайте включення. Будь ласка, голосуємо, голосуємо. "За", прошу підтримати.

 

16:33:25

За-220

Колеги, а тепер я ставлю на голосування включення в порядок денний і прошу голосувати, 220. Прошу проголосувати, друзі, голосуємо за включення до порядку денного, голосуємо, є голоси, голосуємо. Прошу підтримати, голосуємо. Прошу підтримати включення до порядку денного сесії по процедурі ad hoc.

 

16:33:49

За-224

Колеги, два голоси. Друзі, два голоси не вистачило.

Будь ласка, колеги, ще раз. Голосуємо включення до порядку денного і прийняття рішення ad hoc, голосуємо, прошу підтримати. І переходимо зразу до розгляду ренти на газ. Прошу голосувати, голосуємо. Включення до порядку денного сесії, прошу підтримати.

 

16:34:18

За-228

Рішення прийнято. Законопроект включений.

Все, дякую. Далі будемо обмінюватися думками під час розгляду. Дякую. Включено, спасибі, що підтримали.

Ідемо далі. Заспокоїлись.

2835, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення. Доповідає голова комітету Ніна Петрівна Южаніна.

Хвилину. Є пропозиція Юрія Луценка, голосувати одразу закон щодо дискримінації 3442. Я цю пропозицію ставлю на голосування, 3442. Сигнальне голосування, законопроект, який ми включили ad hoc, який ми включили до порядку денного. Прошу всіх підтримати. Зайдіть всі до зали, будь ласка. Ad hoc, будь ласка. Двадцять… Да, будь ласка, 3442, голосуємо. Хто - "за", за основу і в цілому? Сигналка… В цілому 3242, будь ласка. В цілому голосуємо. 3442, голосуємо. Голосуємо, голосуємо. 3442,  в цілому голосуємо. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо. Пропозиція Юрія Луценка, ad hoc.

 

16:35:57

За-206

Так, не встигли. Друзі, 3442, проект Закону щодо дискримінації в цілому прошу голосувати. В цілому. Готові? Голосуємо. За безвізовий режим можемо голосувати. Голосуємо. 3442, голосуємо. Прошу підтримати в цілому. Голосуємо, колеги. Голосуємо. Голосуємо в цілому. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

16:36:47

За-207

Не набрав необхідної кількості голосів. Ми до цього повернемося.

2835, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення (друге читання), будь ласка.

 

16:37:05

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! 3 листопада Комітет з питань податкової та митної політики провів позачергове засідання комітету, на якому було розглянуто прийнятий Верховною Радою України 6 жовтня за основу проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення (реєстраційний номер 2835, від 14.09).

До законопроекту надійшло 21 пропозиція. З них враховано у повному обсязі частково або по суті 6 пропозицій та запропоновано на відхилення 15 пропозицій.

Що пропонується до другого читання за наслідками обговорення в комітеті. До другого читання комітетом підготовлена редакція закону, таблиця, яка зараз є перед вами, який передбачає зменшення ставки рентної плати за видобування газу природного для населення з 70-и до 29 відсотків від вартості товарної продукції.

Запропоновано залишити ставку рентної плати за природний газ, видобутий під час виконання договорів про спільну діяльність за ставкою 70 відсотків. І ця ставка буде застосовуватись лише для тих договорів про спільну діяльність, де однією із сторін є державне підприємство або інше підприємство, в якого є опосередковано державна частка. Це виписано в тій редакції, яка би повністю відповідала тій короткій умові, яку я тільки що наголосила.

Також пропонується зменшення ставки рентної плати за видобування газу природного для потреб промисловості з 55 до 29 відсотків та з 28 до 14 в залежності від глибини залягання. І одночасно зменшити розмір збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності з 4 до 0 відсотків.

Можна переходити до розгляду таблиці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, колеги, друге читання. Ідемо по поправкам. П'ята поправка. Народний депутат Лопушанський.

Четверта врахована, у мене записано, частково. Народний депутат Юрій Левченко, четверта поправка. Будь ласка.

 

16:39:37

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Насправді, товариство, моя поправка, що врахована частково, а насправді вона по суті не врахована зовсім. Чого вона стосується. Вона стосується наступного. Значить, законопроект говорить про те, що він призваний, покликаний для того, щоб знизити тарифи для споживачів, для побутових споживачів, для населення на газ. Правильна мета.

Проте, в законопроекті пропонується знижувати рентну ставку не тільки для того газу, який видобувається для побутового споживання, а також для того газу, який використовується з іншою, з комерційною метою, не пов'язану з побутовим споживанням українського народу.

Моя поправка якраз стосується того, щоб рентну ставку зменшувати виключно для того газу, який направляється на побутове споживання українського народу, а не того газу, який використовується з будь-якою іншою комерційною метою, тому що не можна під благими гаслами зменшувати рентну ставку для надприбуткових підприємств.

Тому закликаю все ж таки підтримати мою поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментуйте.

 

16:40:48

ЮЖАНІНА Н.П.

Ваша поправка не була врахована, тому що якраз зниження ставки за видобування газу природного для потреб промисловості з 55 до 29 та з 28 до 14 зроблено для того, щоб підтримати галузь, яка за підсумками 2015 року взагалі зменшила видобування. І видобування для промислових цілей це також є на благо економіки України. Тому членами комітету не підтримана дана поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви наполягаєте на голосуванні? Значить, шановні колеги, 4 поправка, яка врахована частково комітетом, народний депутат, автор, народний депутат Левченко. Пропозиція її врахувати повністю. Ця пропозиція не була підтримана комітетом. Будь ласка, прошу визначатись.

 

16:41:59

За-85

Не набрала необхідної кількості голосів поправка.

5 поправка, народний депутат Лопушанський. Не наполягає?

6-а. Врахована.

7-а. Юрій Чижмарь. Не наполягає? Не наполягає.

8-а. Не наполягає.

9-а. Не наполягає.

10-а, народний депутат Кришин. Відхилена.

Не наполягає.

11-а, Максим Юрійович Бурбак. Поправка, наполягаєте? Не наполягає.

12 поправка, народний депутат Бєлькова. Наполягає.

Будь ласка.

 

16:42:45

БЄЛЬКОВА О.В.

Дякую. Насправді я не буду наполягати на голосуванні за цю поправку. Але хотіла би скористатися нагодою і звернутися до Прем'єр-міністра.

Пане Яценюк, я хотіла би до вас звернутися з приводу того, що моя поправка була подана про касовий метод для нарахування ренти по державним компаніям. Я розумію, що сьогодні ми її не проведемо. Але ігнорувати проблему того, що сьогодні розраховуються за газ державною компанією вже десь в кінці року ми не можемо. Сьогодні "Укргазвидобування" платить від 20 до 30 з чимось там відсотків за реструктуризацію перед фіскальними органами. Будь ласка, зверніть увагу на цю проблему. Розраховуйтеся за газ і зробіть так, щоб українські громадяни отримали дешевий газ. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, коментар, Ніна Петрівна.

 

16:43:48

ЮЖАНІНА Н.П.

Не підтримана поправка, справді, тому що вона досить комплексна, і в даному проекті закону не була врахована, поскільки вона, ну, більше питань охоплює, чим передбачено даним законопроектом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це 12 поправка. Не наполягають на голосуванні. Далі ідемо.

13 поправка, народний депутат Яценко. Не наполягає.

15-а, Бєлькова. Не наполягаєте, 15 поправка? Наполягає.

Будь ласка, народний депутат Бєлькова.

 

16:44:33

БЄЛЬКОВА О.В.

Арсеній Петрович, наступна моя поправка теж стосується дуже важливого питання –  питання спільної діяльності. Також не буду наполягати на тому, щоб її голосували. Але нагадую вам, що це питання як великий … у цій кімнаті. Ми не можемо про нього мовчати. Якщо ви вважаєте, що ця  діяльність неправильна  для українського сектору видобутку газу, будь ласка, запропонуйте, яким чином врегулювати це питання, щоб договори спільної діяльності могли існувати в Україні, але за прозорими,  некорумпованими схемами. Дякую.

 

16:45:20

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги. Дана поправка також відхилена тому, що вона не стосується даного   законопроекту, тобто порушує статтю 116 Регламенту Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Не наполягаєте на голосуванні?

Будь ласка, 16-а.  Народний депутат  Яценко.   Не наполягає. 

17 поправка.  Народний депутат  Бурбак.   Не наполягає.

Далі 18-а.  Народний депутат  Кришин.   Не наполягає.

20-а.  Народний депутат  Мельничук.   Наполягає.   Мельничук  народний депутат. 20 поправка.

 

16:45:55

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги.  Необхідно визнати, що у нашої колеги з фракції "Блоку Петра Порошенка"   Оксани Продан більш вдалий варіант поправки.  Тому я знімаю свою поправку  на її користь.   Не наполягаю.   Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Не наполягаєте. Добре.

І 21 поправка.  Народний депутат  Бєлькова.   Не наполягає. 

Все,  шановні колеги, ми фактично вичерпали всю таблицю. Будь ласка, Ніна Петрівна.  Будь ласка, мікрофон голові  комітету.

Міністр  хоче щось прокоментувати, ні?

Будь ласка, Ніна  Петрівна Южаніна.

 

16:46:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, шановний Володимири Борисович.  Є ще одна  правка, на якій наполягали депутати та яка не була врахована  на позачерговому засіданні комітету. Але для забезпечення результативного голосування прошу її врахувати  в тілі закону.

Хочу її зачитати під стенограму.  Доповнити текст   закону "Перехідні положення" розділу ХХ цього кодексу новим підрозділом наступного змісту. Тимчасово, до 1 квітня 2017 року, встановлюються такі  особливості застосування деяких норм розділу ІХ  "Рентна плата" цього кодексу. Ставки  рентної плати  за користування  надрами для видобування газу природного з покладів до 5 тисяч метрів, що відповідає умові,   визначеній пунктом 252.24  статті 252 цього кодексу, встановлюються на період, визначений цим підрозділом у відсотках від вартості товарної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …виробничого підприємства видобутої корисної копалини мінеральної сировини у таких розмірах. З  дати набуття чинності цього закону до 30 червня 2016 року включно – 70 відсотків, у період з 1 липня 2016 року до 31 березня 2017 року включно – 55 відсотків, з 1 квітня 2017 року застосовується ставка, визначена пунктом 252.20, тобто 29 відсотків, статті 252 цього закону.

З метою правильного відображення зазначеної пропозиції у тексті закону прошу доручити Головному юридичному управлінню Апарату Верховної Ради України разом з комітетом провести техніко-юридичне опрацювання перед подачею закону на підпис, якщо він буде проголосований.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, ще є одна поправка, яку ви щойно озвучили, а також поправка в "Перехідні положення" щодо зобов'язання Кабінету Міністрів скорегувати тарифи на житлово-комунальні послуги і газ відповідно до цього закону.

І, враховуючи цю позицію, в другому читанні і в цілому з цією пропозицією, я ставлю на голосування із озвученою пропозицією Ніни Петрівни Южаніної. Правильно я розумію? Голосуємо. СД – 70 відсотків, голосуємо. Голосуємо. Голосуємо в другому читанні і в цілому. Голосуємо. (Шум у залі)

 

16:49:31

За-165

Не набрав кількості цей закон.

Далі, тепер, хвилину. (Шум у залі)

Давайте, внесіть пропозицію. Юлія Тимошенко, будь ласка.

 

16:50:59

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я звертаюсь зараз до всіх депутатів. Справа в тому, що поправка, яку дав "Народний фронт", практично залишає 70 відсотків ренти для державного підприємства "Укргазвидобування". Це означає, що вони свідомо продовжують банкрутувати компанію "Укргазвидобування", якій сьогодні НАК "Нафтогаз" не платить нічого і, крім того, їй нараховують пені,штрафи і ставки по податковому кредиту. "Укргазвидобування" уряд свідомо вбиває. Тому поправка "Народного фронту" не прийнятна.

Але в той же час у мене в руках знаходиться поправка, яку просять проголосувати всі лідери фракцій, крім "Народного фронту". Підписи оригінальні лідерів фракцій. Це якраз про те, щоб… Це якраз про те, щоб в  "Перехідних положеннях" указати, що у зв'язку із зниженням ренти на видобуток газу пропорційно знизити ці на газ для населення і тарифи на тепло і гарячу воду …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка, це те, що я сказав.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Але я прошу окремо проголосувати поправку "Народного фронту"  і окремо проголосувати поправку всіх фракцій, які підписали цю поправку. І прошу поставити окремо на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

Будь ласка,  Олег Березюк. Давайте обміняємося думками.

 

16:51:22

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове! Шановний пане Прем'єр-міністре! Ось саме це, що ви зараз робите, є дискримінація людей в Україні, хто може вижити, а хто не може вижити цю зиму. І саме це, що ви робите, є дискримінацією українського суспільства порівняно з Європою.

Тому сьогодні має бути проголосований закон, який буде корисний людям, а не олігархічним колам. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Повністю підтримую, що має бути проголосований закон, який дасть користь людям, а не олігархічним кланам.

Будь ласка,  Олег Ляшко, хвилина. Вже дам всім фракціям.

 

16:52:02

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Залишати 70 відсотків ренти для державного підприємства – це антидержавна політика. Кого ми тоді підтримуємо? Замість того, щоб підтримувати наших людей, наших виробників, замість того, щоб отримати меншу залежність і взагалі уникнути залежності від імпортних енергоносіїв, ми знищуємо власне виробництво.

Те, що зараз відбувається в парламенті – це фактично обман людей. Хочуть проголосувати закон, який, по суті, не вирішує проблеми зниження вартості рентних платежів за видобуток газу державними компаніями. Люди четвертий тиждень стоять отам, біля  Кабміну, вимагаючи зниження тарифів. І тому ми вимагаємо зараз у парламенті проголосувати цей закон, проголосувати Закон про розкриття структури тарифів, проголосувати Закони про ліквідацію "Нафтогазу" і створення НКРЕ КП, не залежно від уряду і від Президента. І оце в підсумку дасть можливість знизити тарифи, усе інше – це обман людей. Ми не допустимо цього обману.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Максим Бурбак, будь ласка, Хвилина.

 

16:53:12

БУРБАК М.Ю.

Шановні, ну, що? Час істини настав, тепер ми розуміємо, хто за що боровся останні  півтора місяці, хто хоче повернути ставки для спільної діяльності для підприємств олігархів, а хто турбується про народ.

Скажіть, будь ласка, 70 відсотків ренти для "Укргазвидобування" – це наповнення субсидій для 10 мільйонів людей, 4 мільйони домівок вже оформили. Як вони зараз будуть зимувати – вас це не турбує. Чим наповнювати бюджет – вас це не турбує.

До речі, передбачається в бюджеті 25 мільярдів гривень на виплату субсидій соціально незахищеним верствам населення, наступного року – 40 мільярдів. З чого це робити? А для того, щоб "Укргазвидобування"  розвивалося, тому розробили графік зниження ренти для того, щоб могли інвестувати в розвиток інфраструктури. Поправка "Народного фронту" - це захист соціально незахищених верств населення через надання їм субсидій. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Віктор Бондар. Зараз по хвилині  обміняємося і будемо  думати, що далі робити.

 

16:54:18

БОНДАР В.В.

Шановні колеги, безумовно, ми же сьогодні говорили з трибуни Верховної Ради, що перед виборами і під час виборів всі багато наобіцяли людям, що будуть вирішені питання щодо тарифів, щодо зниження тарифів, щодо того, щоб дати можливість кожній родині сьогодні нормально пройти зиму і мати можливість реально сплачувати ті тарифні платіжки, які приходять сьогодні до кожної родини.

Ми вимагаємо, ставимо на голосування цей законопроекти ті покажемо реально своїм голосуванням кожна фракція, як вона підтримує людей. Партія "Відродження" одноголосно проголосує і покаже, що ми добивалися цього питання і ми його підтримуємо, щоб для людей було вирішено питання по зниженню, по зниженню собівартості проживання і щоб був соціальний захист реально людей, а не балачки, які ми слухаємо в залі під прикриттям великих якихось там соціальних гарантій і так далі. Ставимо на голосування і голосуємо одноголосно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Володимир Михайлович Литвин.

 

16:55:20

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Судячи з того, що відбувається в сесійній залі, - це взято курс на те, щоб завалити цей закон. Я думаю, що наші колеги і вся влада краще знає закони Європи, чим живе Європа, не знають, чим живуть люди. Я вам мушу сказати, що сьогодні самотні люди збираються в одній хаті для того, щоб дешевше було вижити, у тому числі для того, щоб врятуватися від бандитизму, коли за 200 гривень можуть людину знищити абсолютно.

Тому пропозиція: звичайно, прийняти рішення, яке б мало практичний вихід для підтримки людей. Давайте ці дві правки проголосуємо – і стане зрозуміло, як тут говорили, хто захищає людей, а хто захищає олігархів. Але обіцяли прийняти цей закон, а тепер робиться все для того, щоб цей закон завалити. Ну, так не можна поступати з людьми!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександр Домбровський. І підводимо підсумки. А, і Вікторія Войціцька. Да, домовилися, вибачте.

 

16:56:23

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановні друзі, на мій погляд, наша проблема заключається в тому при обговоренні цього законопроекту, що ми продовжуємо говорити політичними лозунгами, ми продовжуємо політично прикриватися боротьбою з олігархами, прийняття тих законопроектів, які потрібні сьогодні людям і країні.

На жаль, ми так і не отримали ніяких, жодних цифр, які нам можуть показати взаємостосунки фінансові "Укргазвидобування", "Нафтогазу", їхні взаємостосунки з бюджетом, яка ціна тієї чи іншої правки для Державного бюджету 2015 року, що ми можемо заложити в 2016 році. Ми закони голосуємо з закритими очима. Це неправильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція? Немає.

Вікторія Войціцька, будь ласка.

 

16:57:22

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Шановні колеги, хочу звернути увагу, перш за все, колеги з "Народного фронту", які стверджують, що ми не розглядаємо правки, які стосуються спільної діяльності і йдемо на поводу у олігархів. Перш за все, є перша правка за моїм авторством, пані Южаніної, Острікової і Бабак, яка чітко регламентує, що ми залишаємо 70 відсотків для спільної діяльності. Це перше.

Друге. Коли ви стверджуєте, що ми насправді маємо "Укргазвидобування" як джерело наповнення бюджету для того, щоб платити субсидію. Переді мною є лист від "Укргазвидобування", який чітко каже про те, що в них складне фінансове становище, наприкінці 2015 року у них буде зобов'язання перед бюджетом 13,8 мільярдів гривень. При цьому "Нафтогаз" в своє відповіді так само каже, що вони розрахуються з "Укргазвидобування" тільки тоді, коли вони з Державного бюджету отримають гроші від енергосубвенції.

Так, вибачте, хто кому, коли і що заплатить для того, щоб потім ми людям субвенції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, завершуйте.

 

16:58:35

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Відповідно наша пропозиція полягає в наступному. Поставити на підтвердження голосування дві правки, які були запропоновані "Народним фронтом", озвучені пані Южаніною і пані Юлією Володимирівною Тимошенко окремо, і після цього перейти вже до голосування всього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Це гарна пропозиція.

Будь ласка, Юлія Тимошенко, потім – Павлов.

 

16:58:59

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі, зараз наступає момент істини. Момент істини в тому, що ми маємо можливість повернути нашій газовій галузі розумну рентну ставку. Найбільша рентна ставка в світі є у Данії – 39 відсотків. Україна, яка хоче розвивати власну галузі і замістити російський газ газом власного видобутку, поставила для своєї державної компанії 70.  Що це за політика? Банкротують галузь і як наслідок беруть з людей зайві гроші по ціні на газ і по тарифах на тепло.

Зараз це голосування дає право і можливість, по-перше, поставити нормальну рентну плату для державного підприємства "Укргазвидобування", а, по-друге, на 20,4 відсотка знизити ціну на газ для населення внаслідок зниження ренти, а також на тепло і на гарячу воду. Я прошу зал консолідуватися навколо інтересів людей, а не навколо дурної політики, яку нам про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Павлов, "Опозиційний блок".

 

17:00:12

ПАВЛОВ К.Ю.

Уважаемые коллеги, спекулирующие на теме отсутствия средств для выплаты льгот и субсидий. Уважаемые, перестаньте дурить народ. Поскольку самая дорогая статья расходов в структуре жилищно-коммунальных услуг – это вообще-то тепловая энергия и газ для населения. И не нужна будет такая сумма льгот и субсидий, если эта рента будет снижена. "Оппозиционный блок" изначально голосовал против поднятия тарифов на ренту для газодобычи. И в полном составе проголосует единогласно за снятие этих губительных рентных платежей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

 

17:00:57

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України! Дуже приємно взяти участь у політичній дискусії. Але я пропоную перейти до арифметики, цифр і фактів. Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради України законопроект, який передбачав зменшення ренти при видобутку природного газу для тих компаній, які не вкрали ліцензії, які не підписували договори про спільну діяльність, які не отримували незаконно ті чи інші родовища. А ті, які вкладають, інвестують і збільшують обсяги видобутку природного газу.

Законопроект, який вносився урядом, опрацьовувався всіма світовими експертами, які безпосередньо задіяні, залучені інвестиції в українську газову галузь. Під час внесення закону вже до парламенту альтернативного за дивним збігом обставин з'явилася норма, яка повертає пільгове оподаткування для 12 газових олігархів, які мають спільну діяльність.

Після того, коли уряд України зробив публічну заяву з цього питання, деякі почали задкувати. Ті, які так крепко ратують за народ України. І до тих, які ратують за народ України і зараз розповідають про те, що НАК "Нафтогаз України" і "Укргазвидобування" – банкрути, я вам скажу, вони не банкрути. Але ви їх довели до банкрутства ціною на газ в 500 доларів, яку підписали ви! Десяти мільярдами доларів, які заплатили ми Росії, з-за вашої безвідповідальності і з-за вашої брехні!

Тепер, тепер далі, шановні колеги. Ті, хто зараз пропонують начебто зменшити ціну, а точніше ренту для "Укргазвидобування", вслухайтесь, що вони зараз пропонують. Саме з-за того, що "Укргазвидобування" має газ власного видобутку, і саме з-за того, що ціна "Укргазвидобування" не є ринковою сьогодні, ми знайшли можливість дати тисячу двісті кубічних метрів газу на опалювальний сезон для кожного домогосподарства за ціною, яка вдвічі нижча, ніж ринкова. Не 7 тисяч 200, а 3 тисячі 600.

Що зараз ці дєятєлі, які пропонують зменшити ренту для "Укргазвидобування", вам роблять. Це означає, що ми повинні ліквідувати соціальну норму і підняти ціну газу з 3,600 до 7,200. Голосуйте за це! Я проти цього виступаю!

Тепер ідемо далі. Щодо інструменту субсидій. Так само. Ті, які плачуть і розповідають, як складно жити, жаль, що ви не плакали і не думали тоді, коли ви були в українській владі і довели українську державу до банкрутства. Так от, сьогодні кожен четвертий громадянин країни, кожен четвертий, отримує субсидії від уряду України. Уже прийшли перші платіжні поручення. І тут в п'ятницю, на цій трибуні, я прийду і покажу те, що середня сума субсидії для тих, кому це потрібно, а не для тих горлопанів, які газом свої басейни опалюють, складає від 600 до 1,5 тисячі гривень на кожне домогосподарство.

З огляду на це, шановні народні депутати, є пропозиція зменшити ставки ренти для тих, хто будуть реально видобувати газ, а ті, хто вкрали родовища, ті, хто хочуть далі формувати газових олігархів і ті, хто хочуть позбавити народ України соціальної норми і підвищити фактично тарифи, вони не повинні отримати підтримки в цьому залі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати… Уже всі сказали. Хвилину, будь ласка, Олег Березюк. Та всі вже сказали від фракцій. Зараз далі йдемо по… Все. Все.

 

17:05:26

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати слово Остріковій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Острікова хвилину і все.

 

17:05:38

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановний пане Прем'єр-міністр, фракція "Самопоміч" завжди займала послідовну позицію, що спільна діяльність там, де є державна частка власності або квазі-державні підприємства, які туди, де прийшов приватний інвестор і не вклав нічого в розвиток цього родовища повинна оподатковуватися за ставкою 70 відсотків.

Але, з іншого боку, хочу вам нагадати, що "Укргазвидобування" це є державна компанія. І тоді, коли ми погоджувалися на ставку 70 відсотків, ми просто повірили вам у тому, що ви не можете контролювати менеджмент цієї компанії.

Я хочу вам сказати, що ті прибутки, які в цієї компанії залишаться ви можете як ефективний менеджмент забирати на рівні дивідендів. І залишити рівно стільки скільки потрібно для її розвитку, а решту пустити на те, щоб понизити тариф. Дійсно тут немає прямого зв'язку. Але, якщо працювала комісія, яка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть, будь ласка, 20 секунд.

 

17:06:38

ОСТРІКОВА Т.Г.

Парламентська комісія, яка встановила, що в структурі тарифу на газ є в тому числі і податки, і рентна плата, то відповідно це дозволяє зниження рентної плати, дозволяє знизити тариф для населення.

Тому не треба маніпулювати, за спільну діяльність у всіх є згода, що там, де є держава і приватний інвестор повинна бути ставка 70 відсотків, а там, де є "Укргазвидобування" і є можливість знизити тариф, ми повинні цю ставку знизити. Тому що основний принцип оподаткування – недискримінаційність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, значить, ми пройшли з вами таблицю другого читання. І є пропозиція зараз, сконцентруйтесь, будь ласка, є пропозиція щодо голосування в другому читанні та в цілому відповідно до рішення комітету. Прошу голосувати. Відповідно до рішення комітету з правкою, оголошеною… (Шум у залі)

  Чекайте… (Шум у залі) Окремо правку, яка була оголошена. Слухайте, всі правки є в таблиці, я так розумію. Всі правки є в таблиці.

Будь ласка, тоді правка Южаніної Ніни Петрівни… не Южаніної, а яку вона озвучила з трибуни. Правка, яка була озвучена Ніною Петрівною Южаніною. (Шум у залі) Не треба ще раз озвучувати, я розумію, що всі її чули.

Будь ласка, ще раз давайте озвучте. Озвучте ще раз правку.

 

17:08:16

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, ми, коли на комітеті розглядали дане питання, і у нас був присутній представник уряду Діденко, ми намагалися почути цифру все-таки, який вплив зниження рентної плати на ціну на газ для населення одного метру кубічного. Ми відповіді не дочекалися.

Тому я зачитала вам зараз правку, на якій наполягали саме народні депутати, в тому числі з "Народного фронту", яка стосується поступового зниження ставки ренти для "Укргазвидобування", тобто закінчити цей опалювальний сезон і наступний на ставці 70, потім перейти до 55 і вийти на 29.Тобто два сезони, так вбачає уряд, що цей сезон ми маємо закінчити на 70, слідуючий – на 55, і потім – 29.

Тому я буду, я вам зміст пояснила цієї правки, ще раз зачитую.  Тимчасово до 1 квітня 2017 року встановлюються такі особливості застосування деяких норм розділу ІХ "Рентна плата" цього кодексу. Ставки рентної плати за користування надрами для видобування газу  природного з покладів до 5 тисяч метрів, що відповідає умові, визначеній пунктом 252.24 статті 252 цього кодексу, встановлюється на період,  визначений цим  підрозділом, у відсотках від вартості  товарної продукції  гірничого підприємства  видобутої корисної  копалини  у таких розмірах. З дати набуття чинності цього закону, а він  у нас набуває відразу після його підписання, до 30 червня 2016 року включно –   70 відсотків, з  1 липня 2016 року до 31 березня  2017 року включно – 55 відсотків і з  1 квітня  2017 року застосовується ставка, визначена пунктом 252.20 статті 252  (це з урахуванням правки Юлії Володимирівни) – 29 відсотків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тепер ми ставимо на голосування за цю правку першу.  Будь ласка.

Я ставлю  на голосування правку, яку оголосила Ніна Петрівна Южаніна. Оголосила. Яку оголосила.  Прошу голосувати. 

 

17:11:13

За-182

Не набрала необхідної кількості голосів – 182.

Друга поправка. Правка Юлії Тимошенко. Нехай зачитає Ніна Петрівна, передайте їй. Комітет зачитає, передайте правку, будь ласка. І прочитайте хто  її підписав.

 

17:11:39

ЮЖАНІНА Н.П.

Від народних депутатів надійшла правка до вказаного законопроекту. Пункт 2 у "Прикінцевих" та "Перехідних положеннях" викласти у такій редакції. "Державні органи, які відповідно до  законів  України здійснюють  функцію державного  регулювання ціни на газ українського видобутку та тарифів на житлово-комунальні послуги,  зобов'язані невідкладно зменшити ціну на газ українського видобутку та відповідні тарифи на житлово-комунальні послуги пропорційно зменшенню розміру рентної плати за цим законом."

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тепер ще одна пропозиція є на голосування.

 

17:12:29

ЮЖАНІНА Н.П.

З повагою підписали керівники: Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, Олег Березюк, Олег Ляшко, Ярослав Москаленко, Віталій Хомутиннік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, на голосування цю поправку.

 

17:12:59

За-208

Теж не набрала.

Пропозиції. Ще раз цю пропозицію, цю поправку я ставлю на голосування, ще раз на поправку. Ще раз, будь ласка, цю ж поправку.

 

17:13:36

За-208

Колеги, та ж сама кількість голосів.

Шановні друзі, давайте, щоб зараз… Ставлю на голосування в другому читанні та в цілому даний проект закону. Прошу голосувати, що стосується в другому читанні та в цілому, без поправок.

 

17:14:00

За-215

Колеги, та ж сама кількість голосів.

Є пропозиція голосувати його, відправити на повторне друге читання з метою винесення його… На повторне друге читання. Почекайте, колеги, він буде зараз, ви зараз будете звинувачувати один одного, і він буде провалений взагалі, ми вже це проходили, ми вже це проходили.

Пропозиція на повторне друге читання, прошу голосувати.

Прошу голосувати. Зараз буде інша пропозиція, почекайте. Це повторне друге читання. Колеги!

 

ЛЯШКО О.В. Ми вимагаємо розгляду…

 

17:14:44

За-108

108, теж не набрало необхідної кількості голосів.

Хвилину. Хвилинку, робимо зараз 15 хвилин перерви. Керівників груп і фракцій прошу зайти в кабінет. Не устроюйте тут те, що не потрібно робити, зараз узгодимо наші дії. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

17:58:06

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, займати  робочі місця. Так, продовжуємо засідання. Прошу заходити в зал.

 

17:59:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, маю повноваження продовжити на 15 хвилин, а далі будемо визначатися, як рухатися далі.

Провели нараду з керівниками фракцій і груп. На превеликий жаль, думки розділилися знову. Я все ж таки думав, що ми можемо вийти на узгоджене рішення спільне щодо голосування, але, на превеликий жаль, от поки що такого рішення немає. Але у зв'язку із тим, що нам потрібно визначитися щодо цього закону, щодо зменшення ренти на газ, ми зараз продовжимо наше засідання. І я запрошуЮ керівників фракцій висловити свою позицію щодо цього, і далі ми перейдемо до голосування, ще зробимо можливість проголосувати за ці рішення. Приймається така пропозиція? Будь ласка, заходьте в зал.

Колеги, продовжуємо наше засідання. Будь ласка, від фракцій. Юлія Тимошенко, хвилину. По хвилині від фракцій.

 

18:01:29

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, шановна країна! Я зараз звертаюся до всіх громадян, які нас бачать і чують. Зараз в залі розглядається ключовий законопроект, який дає змогу знизити абсолютно драконівську, необґрунтовану ренту на газ. Нагадую: найбільша рента в Данії – 39 відсотків, наприклад, в Турції, яка розвиває видобуток, 12 відсотків ренти. Цей уряд шмякнув на нашу галузь 70 відсотків ренти! І якщо ми зараз це не приймемо, ми не знизимо, по-перше, тарифи на газ для людей, а, по-друге, буде збанкрочена наша газовидобувна державна галузь.

І якщо зараз "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" далі будуть це блокувати, ви будете нести відповідальність перед країною і перед кожною людиною. Схаменіться і живіть для країни, а не для себе!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Романович Березюк. Хвилина.

 

18:02:40

БЕРЕЗЮК О.Р.

Незалежні фахівці порахували і сказали нам… Прошу? І сказали нам про те, що економічно обґрунтований тариф у цій державі є нижчий, який зараз є. І це означає, що ми витягаємо з кишень наших мешканців зайві кошти. Я не розумію, і ми не розуміємо, чому ми як влада не можемо визнати помилки, яка була зроблена,  перерахувати тариф, зробити його економічно обґрунтованим і довести людям, що владі можна і треба довіряти.

Сьогодні ми всі тут, ви всі тут, об'єдналися за права людей, сьогодні, зараз, не голосуючи цей закон, ми дуримо людей і порушуємо їхні права на виживання. Тому є пропозиція об'єднатися навколо цього закону, він є якісно підготовлений, він є добре економічно обрахований. Треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Треба визнавати свої помилки і іти на зустріч тим, хто є нашим власником. Нашим власником є звичайні люди, а не олігархічний вульгарний капіталізм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ярослав Москаленко, потім  Олег Ляшко, потім  Віктор Бондар і Юрій Бойко.

Володимир Михайлович Литвин, будь ласка.

 

18:04:23

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Наша депутатська група –  це депутати-мажоритарники. Я просив би, щоб ви зрозуміли, коли Верховна Рада прийняла у першому читанні цей законопроект, у людей була надія, що рішення буде остаточним. Навіщо тоді погралися з цими людьми?

Ми розуміємо всі складності, які мають місце в уряді. Але ми домовились, шановні колеги, що після голосування євроінтеграційних законів буде прийнято це ключове рішення, я не кажу вже про всіх інших. У нас так виходить, що європейські стандарти вимагають нам мати притулки для собак, а людям діватися нікуди, вони замерзають просто.

Тому прохання, давайте ми приймемо це рішення, інакше ми не зможемо рухатися далі, інакше у нас не буде довіри. Бо як потрібно, закони по 20 разів переголосовують, а коли треба прийняти цей закон, кажуть, що рішення немає.

Тому давайте підтримаємо Голову, підтримаємо один одного і приймемо це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ми вже це сім раз голосували. Зараз, я думаю, будемо бити рекорди.

Олег Ляшко.

 

18:05:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Ніде в світі немає 70 відсотків рентної плати для державних видобувників газу. Ніде в світі, крім України! Сьогодні громадяни за газ за тисячу кубів платять середню ціну 331 долар, за тисячу кубів. При тому, що ми отримуємо імпортний газ по ціні 230 доларів. Я питаю: чому люди, чому мільйони українців мають оплачувати корупційні схеми, які сьогодні паразитує влада? Чому ми, мільйони громадян, маємо сплачувати за корупцію на енергоринку із власних кишень? Чому пенсіонери, афганці, чорнобильці, інваліди, молодь, безробітні повинні платити за те, щоб хтось набивав мільярдами доларів свої власні кишені?

Тому ми вимагаємо прийняти цей закон, не розходитися з цього залу парламенту, поки не буде прийнято закон. І я хочу, щоб весь народ бачив, як і за кого голосує парламент!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Бондар.

 

18:06:49

БОНДАР В.В.

Шановні колеги, "Партія "Відродження", наша фракція ще в грудні місяці минулого року, коли голосувався цей законопроект, попереджали вас, діючу коаліцію, всі 5 фракцій, що цей закон буде ганебний; цей закон приведе до того, що люди не зможуть платити сьогоднішні тарифи; що буде загублена газодобувна національна українська галузь; що до 2020 року ви просто втратите наші газодобувні компанії. І сьогодні треба вміти визнати свої помилки.

Ми закликаємо вас заради тих людей, які сьогодні не можуть сплачувати ці тарифи, заради тих людей, які сьогодні не знають, як сьогодні виживати на ці копійки, які вони отримують, давайте голосувати цей законопроект. Хватить багато говорити! Ставте на голосування! І не розходимось до тих пір, поки не буде проголосовано сьогоднішні законопроекти. Це дасть можливість знизити тарифи і дати перспективу для наших газодобувних компаній. Подумайте про майбутнє своєї країни! Не дайте втратити цю галузь і дайте можливість людям вижити в сьогоднішніх умовах. Звертаємось до вас, голосуйте! Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок". Потім Максим Бурбак, "Народний фронт".

 

18:08:06

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Результатом прийняття цього закону буде зниження, по-перше, сплати населення і споживачів за газ, а друге, збільшення видобутку газу власного видобутку. І це є благо для нашої країни. Тому політична опозиція – партія "Опозиційний блок", не треба чекати ніяких перехідних періодів, а треба сьогодні прийняти рішення і зменшити рентну плату, особливо для державної компанії "Газовидобування". Це має вирішальне значення.

Ми будемо голосувати за зменшення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Максим Бурбак.

 

18:08:51

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги! Давайте трохи знизимо градус дискусії. І перепрошую, давайте приймати конструктивне рішення. "Народний фронт" стояв на тому, що він не буде підтримувати в редакції Юлії Тимошенко даний законопроект, тому що вбачаємо, що не буде наповнення фонду для субсидій.

Ми запропонували свою поправку, яку озвучила Южаніна, яку не прийняв зал. І тут почався шантаж: "Голосуйте!" Ми наполягаємо на тому, що пропонуємо вдруге, зараз проголосувати за повторне друге читання, направити його на доопрацювання. Вислухати пропозицію Президента, Прем'єра. До речі, у нас коаліційний уряд. Давайте не забувати, що всі делегували туди своїх представників. І брати політичну відповідальність за всі прийняті рішення на себе. Оце позиція "Народного фронту". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", будь ласка. Хвилина.

 

18:10:05

КОНОНЕНКО І.В.

Шановні колеги! Була озвучена поправка голови комітету Южаніної про відстрокування щодо "Укргазвидобування". Ми на фракції підтримали цю поправку і будемо голосувати з цією поправкою. Якщо закон не пройде, то пропозиція відправити на повторне друге читання. Провести консультації з урядом і на наступному сесійному тижні прийняти цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Арсеній Яценюк. Будь ласка. І переходимо до голосування.

 

18:10:32

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний Володимир Борисович, шановні народні депутати України! Зараз мова йде не про ренту. Мова йде про рівень тарифів. Ну, повірте мені, як Прем'єр-міністр чи будь-який народний депутат в чому ми би були зацікавлені всі –  щоб газ взагалі безкоштовний був. Правда? Ну, немає його безкоштовного. От коштує він в Європі 250 американських доларів. Не 500, як по російському газовому контракту, а 250, як ми сьогодні його купуємо.

Дорогі народні депутати, хотілось би, щоб і бензин вдвічі дешевше був від ринкових цін в світі. Хотілось би, щоб і ковбаса була безкоштовна, і щоб горілку задурно роздавали. Ну, такого немає.

Саме тому, народні депутати, послухайте, будь ласка! Коаліція, яка формувалась рік тому, взяла на себе політичну відповідальність і підписала коаліційну угоду з тим, щоб рівень тарифів в Україні відповідав ринковому рівню. Ринковий рівень – це імпортна ціна плюс ПДВ, плюс транспорт. Не дивлячись на це, ми знайшли можливість, щоб продавати газ соціальній нормі не по 7 тисяч 200, а по 3 тисячі 600 на опалювальний сезон.

Я пропоную зараз зробити велику зустріч у Президента України разом з парламентськими фракціями коаліції, які ставили підписи під коаліційною угодою і брали на себе відповідальність знайти рішення. Я –  перший, хто зацікавлений в тому, щоб це рішення було знайдемо. Але це рішення повинно відповідати не просто бажанню мати низькі тарифи, а реальним економічним підвалинам. Воно повинно мати розрахунок, а не емоцію і бажання заробити півпроцента політичного рейтингу.

З-за того, що хотіли заробляти рейтинг, чуть не втратили країну.

Тому я прошу народних депутатів України, в першу чергу від коаліції, знизити градус агресії. Провести відповідні як політичні, так і економічні консультації. Після цього в четвер, будь ласка, буде остаточне рішення на предметі компромісу знайти таке рішення для народу України і для української держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Переходимо до голосування.

Для того, щоби  ми могли голосувати, нам треба повернутись до розгляду цього питання, оскільки далі я маю зараз інші ставити пропозиції. Ви ж хочете, щоб я поставив пропозиції по поправках.

Тому, будь ласка, хто підтримує пропозицію щодо повернення до розгляду цього закону, прошу голосувати. Щодо повернення.

 

18:13:59

За-249

Дивіться ми зараз, 249, ми зараз повернулись. Була пропозиція народного депутат, точніше, яку озвучила Ніна Петрівна Южаніна. Ми зараз починаємо, в принципі, те, що ми проходили ще раз. Южаніна озвучила поправку до цього проекту закону  в другому читанні.

Будь ласка, хто за те, щоби підтримати ту поправку, прошу голосувати щодо підтримки. Готові голосувати щодо підтримки цієї поправки, яку озвучила Ніна Петрівна Южаніна?

Хвилину, зупиніть голосування. Ніна Петрівна Южаніна.

 

18:14:53

ЮЖАНІНА Н.П.

Мається на увазі перша поправка, яка була озвучена мною про поступовий перехід "Укргазвидобування" на пониження ставки рентної плати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, саме ця перша поправка, яка була першою озвучена. Прошу голосувати. Хто за дану поправку до цього проекту закону, прошу голосувати, шановні колеги.

 

18:15:25

За-175

Ця  поправка  не набрала  необхідної кількості голосів.

Друга пропозиція,  була  друга поправка, яку оголосила Ніна Петрівна. 

Будь ласка, репліка.

 

18:15:36

ЮЖАНІНА Н.П.

Наступна правка стосувалася того, щоби державні органи, які здійснюють функцію державного регулювання ціни, негайно провели   перерахування, тобто невідкладно зменшили ціну на газ українського  видобутку та    відповідні тарифи на житлово-комунальні послуги, пропорційно  зменшенню  рентної плати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги  народні депутати, друга поправка, яка була  озвучена. Друга поправка, яка була озвучена,  будь ласка, прошу голосувати.

 

18:16:24

За-213

Друга поправка  теж не набрала необхідної кількості голосів.

Друга пропозиція,   шановні колеги, голосувати даний проект закону в цілому без  врахування цих двох поправок, в другому читанні та в цілому.  Прошу визначатись.

 

18:16:52

За-205

Не набрала.

Друга пропозиція… Колеги, ми ж бачимо голоси.

Друга пропозиція поступила направити його на повторне друге читання з метою винесення його в зал  для обговорення  після консультацій на четвер. Прошу голосувати.

Так було сказано. Я добросовісно… Повторне друге читання  з метою розгляду його на четвер.

 

18:17:21

За-310

Рішення прийнято і ухвалено.

Друзі, стоп, стоп! У нас ще є мораторій на землю. Але я хочу зараз… І вибори. Я хочу зараз сказати  про те, що зараз було мудре рішення: ми маємо ще одну добу для проведення консультацій, і ми в четвер  будемо розглядати це питання.

Зараз ми переходимо до розгляду мораторію, питання щодо мораторію на землю.

Колеги, є пропозиція продовжити нашу роботу до розгляду мораторію на продаж землі. Підтримується? Я ставлю цю пропозицію. Колеги, у нас ще мораторій і у нас ще вибори місцеві, які не відбулися. Колеги, нам треба розглянути ці два важливі питання. Будь ласка, два питання, я просив би мораторій, продовжити роботу сесії і ad hoc. Пропоную пропозицію щодо розгляду трьох питань: мораторій на землю, вибори місцеві і звільнення суддів. Треба звільнити суддів, які мають бути звільнені, три пропозиції.

Будь ласка, шановні колеги, прошу цю пропозицію підтримати щодо розгляду ще цих трьох питань. Будь ласка, щодо процедури розгляду ad hoc, прошу підтримати. Прошу голосувати.

 

18:19:14

За-260

Дана пропозиція набрала 260 голосів. Ми можемо відповідно працювати з цими законами.

Шановні колеги, проект закону (реєстраційний номер 3404). Ми маємо… Будь ласка, 3404 прошу, Тарас Кутовий.

Є пропозиція за скороченою процедурою його розглянути. Прошу голосувати щодо розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо. Прошу голосувати.

Щодо  розгляду за скороченою процедурою, колеги.

 

18:20:18

За-193

Будь ласка, Тарас Кутовий по скороченій процедурі.

 

18:20:33

КУТОВИЙ Т.В.

Дві хвилини для такого складного питання мало що висвітлить, тому буду намагатися бути лаконічним.

Шановні колеги, комітет розглянув питання щодо продовження мораторію, яке неодноразово обговорювалося в цьому залі, яке дуже викликає багато емоцій сьогодні у громадян України, перш за все у селян. Комітет на своєму рішенні прийняв, результативну дискусію провів і прийняв рішення підтримати законопроект 3404 мого авторства, а також авторства додатково 20 народних депутатів аграрного комітету щодо продовження мораторію на 1 рік.

Також з цієї пропозиції ми маємо прохання до Кабінету Міністрів, яке стане зобов'язанням до Кабінету Міністрів, до 1 березня наступного року підготувати та подати до Верховної Ради закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Маючи не так багато часу, хотів зосередити увагу на тому, чому один рік. Чесно скажу, ми розглянули всі шість законопроектів, які виносили. Різниця між ними полягала лише в тому, на скільки років потрібно продовжити мораторій. Ми голосували за пропозицію додатково на 3 роки і ще на 10 років і так далі, так далі.

З приводу цього хочу зауважити. Мораторій в Україні на продаж земель сільськогосподарського призначення вже існує 13 років. За ці 13 років ми постійно тримаємо селян України в напрузі. Колись цю землю розпаювали і дали селянам за внесок і за ту роботу, яку вони мали на тій землі. Це були члени тих колгоспів, які працювали люди на фермах і так далі, і так далі. Фактично, так як відбувається сьогодні, ми прив'язуємо кожен раз рішення цього питання до якихось політичних подій – чи то до президентських виборів, чи то до виборів Верховної Ради, якихось інших подій і так далі. Занадто політизоване це питання.

Треба нарешті сказати селянам Україні, чи ми їм дали право власності на змелю....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте, так.

 

КУТОВИЙ Т.В. Оскільки я як  автор і від комітету доповідаю, прошу додати мені час.

Так само чи ми дало право власності, а фактично власність передбачає, в тому числі, і право розпоряджатися, яке сьогодні у нас обмежено, чи ми просто дали селянам можливість користуватися цією землею, здавати її в оренду і надалі це право ніяким чином не реалізовувати.

Комітет провів ще літом комітетські слухання. Результатом цих слухань було також бажання провести парламентські слухання з цього питання. Я думаю, що це дуже важливо, оскільки питання широке.

Так само хочу зауважити, що рішення повинно бути прийнято з огляду на наступне. Я не знаю, яким чином, і треба про це завжди пам'ятати, яким чином селяни відреагують на це питання, але... (Шум у залі) Майте увагу і повагу, будь ласка, до доповідача. Але треба зважити на наступне, що 400 тисяч власників паїв в Україні вже ніколи не скористаються цим правом і не використають те право, яке їм надано державою, 400 тисяч – це 15 малих районних центрів, оскільки вони всі вже померли. І треба пам'ятати, що ці люди мати  повинні право скористатися цим правом, якщо вони того хочуть. І задача Кабінету Міністрів, задача Верховної Ради - забезпечити справедливий, чесний, ефективний механізм аби вони цим правом могли скористатися. Абсолютно очевидно, що зараз таких передумов немає. Передумови, які зараз існують, дійсно дають можливість зманіпулювати ціною, зманіпулювати якимись юридичними тонкощами.

Тому комітет переважною більшістю прийняв рішення: продовжити на один рік мораторій, але  до 1 березня побачити від Кабінету Міністрів Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, щоб нарешті припинити маніпуляцію. Якщо це відсутність права продажу, то тоді треба чесно людям сказати: не продаємо, є такі умови і ми в рамках цих умов живемо. А не морочити людям голову 13 років і  кожен раз на гачку тримати українського селянина і використовувати це для політичних дискусій.

Дякую. Тому прошу підтримати законопроект 3404 за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, скорочена процедура обговорення. Запишіться: два – "за", два – "проти".

Народний депутат Севрюков, "Блок Петра Порошенка".

 

18:25:38

СЕВРЮКОВ В.В.

Прошу передати слово депутату Мушаку.

 

18:25:47

МУШАК О.П.

Шановні колеги, шановний пане головуючий, шановна українська громада! Питання землі – це надзвичайно тендітне, скажімо, чутливе питання для українців, бо ми нація хліборобів. І питання землі – воно проходить червоною лінією через всю історію нашої нації. Я хочу нагадати, що у творі Ольги Кобилянської "Земля" слово "земля" згадується 70 разів і в різному сенсі.

Разом з тим, я маю 5 ключових тез з приводу тої ситуації, яка на даний момент є. Перше: ринок землі по факту існує, хто б там що не казав. Друге: всі аргументи проти, а саме: як би неготовність інфраструктури, або недостатня… або бідність українців, які собі не можуть дозволити купити цю землю, - вони 10 років звучать і не міняються.

Третє. У нас, шановні колеги, з вами під землею знаходиться 30-40 мільярдів доларів, які можна отримати, запустивши ринок землі. Ми його можемо запускати: або земля є товаром, або можемо запускати, що передаємо право оренди, їх можна закладати, і тим самим як би створювати, ну, збільшувати обігові кошти.

Четверта позиція. Ціна землі – вона залежить не тільки від тої родючості, або, в нашому випадку, найкращої родючості в світі, вона також залежить від того, яка інфраструктура є поруч. Умовно кажучи, елеватори, порти, дороги і все інше. А це можна зробити, тільки залучивши інвестиції, а це можна зробити через те, якщо ми зробимо землю або товаром, да, на пряму можна буде залучати кошти банківські, або можна буде закладати землю права оренди.

І п'яте. Шановні колеги, питання землі або невирішені питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тимошенко Юрій, "Народний фронт".

 

18:27:59

ТИМОШЕНКО Ю.В.

М'яко стелете, панове брехуни. Не для того наші предки своєю кров'ю поливали тисячі років кожну п'ядь цієї землі, щоб якісь, пробачте за слово, засранці на якомусь історичному етапі цю землю просто продали. Майте совість! Земля належить не тільки нам. А де будуть жити наші діти, онуки, правнуки?!

Земля – національне надбання, вона належить всій нашій нації і назавжди! Землю куплять ті, хто мають гроші, через підставних людей землю скуплять вороги. Росія захоче забрати землю за борги. Європа забрати землю за борги. Уже колись Столипінська реформа 908-го року зруйнувала і вбила Столипіна і зруйнувала царську Росію. Це тисячі продажних суддів, адвокатів, які будуть оформляти, - це продажні банкіри, це тисячі людей, які продадуть землю і вийдуть в місто. Це перенаселеність міст, це побільшення знову ж безробіття в державі, це збільшення злочинності в державі. Схаменіться! Що ви робите? Ніколи не маємо права, ні через рік, ні через три. Хто працює на землі, дайте всім задурно, всім в оренду на 50, на 100 років. Але в оренду. Не маємо права продати землю!

Ніколи мого підпису і мого голосування за це не буде! І закликаю всіх патріотів України стояти за землю! Так, як наші побратими зараз на передовій, на Донеччині, на Луганщині кров'ю поливають цю землю, щоб її ворогу не віддати, а ви хочете продати – зрадники!

Слова Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван… Вадим Івченко, "Батьківщина".

Колеги, прошу, давайте трошки заспокоїмося, важко людям виступати.

 

18:30:16

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, "Батьківщина" за те, щоб продовжити мораторій. Але сьогодні ми бачимо псевдопродовження. Ви говорите про селян? Так от 4 мільйони селян мають тільки 4 з половиною мільйонів гектарів без відумерлої спадщини. Ви говорите про фермерів? 39 тисяч фермерів мають 6,2 мільйони, – це 10. У нас 32 мільйони вже в приватній власності. Як ви думаєте, скільки вже мають аграрні компанії, агрохолдинги? Вірно, більше 20 мільйонів.

Сьогодні ви говорите про те, щоб уряд напрацював Закон про обіг земель? Колеги, він вже висить на сайті Кабінету Міністрів. Там чітко прописано провести економічний експеримент і віддати всі державні землі, а це 11 мільйонів гектарів, з аукціону. Як ви думаєте, хто купить? Вірно, аграрні компанії, агрохолдинги збагатяться. І ми творимо нові з вами клани. Ми мало маємо сьогодні електрику, Облгази. Ще будуть у нас монополії землі.

Колеги, ми маємо розвивати трудомісткі галузі. Подивіться на Європу, подивіться на Польщу. Вона сьогодні експортує кожен третій кілограм м'яса, вона завалила Європу фруктами, овочами, полуницею, смородиною. А ми? Ми звикли з вами жити на межі. Забрали землю у трьох сіл, посіяли кукурудзу. І так ми з вами живемо.

Ми проти такого аграрного устрою і проти того, щоб земля комусь належала. Вона має належати народу України. Фракція "Батьківщина", якщо ми голосуємо за в цілому, фракція "Батьківщина" вносить пропозицію, щоб замінити 1 січня 2017 року на 1 січня 2020 року. На 4 роки ми маємо продовжити мораторій і далі робити законодавче забезпечення щодо інвентаризації, щодо консолідації земель земельних пайщиків, щодо безпосередньо торгів-аукціонів, за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Долженков.

 

18:32:29

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Долженков, фракція "Опозиційний блок". Безперечно, дуже болюче та дуже важливе питання для простого українського народу, для простих селян, які є рушієм розвитку села. Фракція "Опозиційний блок" зазначає про те, що в грудні минулого року нами була зареєстрована зазначена ініціатива. Та ми запропонували також запровадити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Ми також зазначаємо про те, що проведення реформування на ринку продажу сільськогосподарських земель повинно здійснюватись поступово. Безперечно, наданню права на розпорядження відповідними землями простими українськими селянами повинно передувати утворення прозорих ринкових механізмів.

Врешті-решт необхідно зауважити на тому, що селяни через зазначений мораторій позбавлені права на розпорядження земельною ділянкою. Через те дуже багато орендаторів зловживають вказаним становищем. Але внаслідок того, що ринок є непрозорий, внаслідок того, що виходячи з якості земельної ділянки, з її родючості, нам необхідно встановити справедливу вартість земельної ділянки. І відповідно вже нехай власники зазначених земельних ділянок вирішують, або надавати їх в оренду, а не продавати.

Оскільки ми не можемо обмежувати український народ, селян, приймати рішення щодо належної їм землі. Це їх власність, вони мають певні сертифікати, земельні паї на земельні ділянки. Відповідно вони самі повинні приймати рішення щодо передачі в оренду, щодо продажу земельної ділянки. При цьому ми повинні забезпечити належні законодавчі умови для того, щоб створити справедливу ринкову вартість на вказану землю.

Тому пропоную колегам підтримати вказану законодавчу ініціативу. Ми зареєстрували в минулому році, ми зараз будемо підтримувати та голосувати за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, фракції, хто не брав участі в обговоренні. Олег Ляшко, хвилина. Потім Іван Мірошніченко, "Самопоміч".

 

18:34:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українські громадяни, шановні селяни! Питання української землі, це питання майбутнього української держави. Це питання майбутнього української нації. Це майбутнє наших онуків, прапраправнуків. Якщо ми сьогодні, недолугі, продамо цю землю, де наші діти будуть ходити? Яким повітрям дихатимуть? Хто господарюватиме на цій землі? Тому той, хто пропонує продавати українську землю, той пропонує продати рідну матір, той пропонує продати українську душу, той пропонує знищити українську націю.

Тому фракція Радикальної партії вимагає прийняття мораторію про продовження мінімум на 5 років мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, і, безумовно, господарем на українській землі мають бути тільки українці, тільки український народ і ніхто інший.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван, Іван Мірошніченко, "Самопоміч".

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз будемо голосувати. Почекайте.

 

18:35:52

МІРОШНІЧЕНКО І.В.

Уважаемые коллеги, фракция "Самопомощь" будет голосовать за продление моратория, и понятно, существуют уже всем известные причины, связанные с отсутствием кадастра, различения границ участков, скажем так, законодательные проблемы, о которых мы уже все говорили. И они, конечно, важны.

Удивительно, что за 13 лет, когда существовал мораторий, мы их до сих пор не решили с вами. Но мы будем голосовать за продление моратория по другой причине для нас более важной. Рынок земли имеет право быть, в случае если мы обеспечим нашим гражданам, собственникам земли, украинцам равные права равные возможности и альтернативность принятия решений. И на этом мы должны сосредоточиться как законодатели и также как правительство. Мы должны украинцам, кто владеет землей предоставить возможность на своей земле создать свой бизнес: семейную ферму, мелкое, малое фермерское хозяйство, предоставить им долгосрочные и дешевые кредиты, чтобы они могли стать финансово независимыми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кулініч, "Відродження".

 

18:37:09

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, "Відродження", Полтавщина.

Шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на те, що цей законопроект не був би потрібний, якби не популізм і політиканство на місцевих виборах. Усі ми прекрасно розуміємо, що і без цього законопроекту з 1 січня 2016 року мораторій на продаж сільськогосподарських земель знятий не буде, тому що немає Закону про обіг земель. А саме це прописує Земельний кодекс. Навіть законопроекту такого в парламенті не існує. Простіше людям було говорити на виборах, що з 1 січня  всю землю скуплять олігархи і іноземці. Я думаю, що краще треба зайнятися земельним законодавством. Треба все зробити для того, щоб підвести земельне законодавство до того рівня, щоб, коли, дійсно, питання буде стояти про  зняття мораторію, воно пройшло без ніяких проблем.

Тому фракція "Відродження" буде голосувати за даний законопроект. Але давайте попрацюємо над 2279, який у нас не проголосований. 1159, відумерла спадщина, про який ми вже говоримо рік, а рік не голосуємо в сесійній залі. Оцим треба займатися, а не популізмом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Співавтори, Григорій Заболотний, будь ласка. З трибуни, будь ласка.

 

18:38:20

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Шановні колеги, ми сьогодні не говоримо про те, що треба продавати землю. Ми говоримо про те, що сьогодні потрібно дати право людям, і як сьогодні розпоряджатися своєю землею. І я як прагматик проти продажу. Як викладач розумію, що земля це є товар. Але з цим повинен прийти час. Ми повинні прийняти Закон про обіг земель. Бо навіть якби ми сьогодні прийняли Закон про продаж, щоб він такий був, уявіть собі, ми завтра не мали б права продати, тому що немає цілого пакету законів, які б дали право нам розглядати перший закон, про який ми сьогодні ведемо мову.

Я от сьогодні хочу вам сказати, вислухав такий глибокоінтелектуальний виступ від "Народного фронту", а потім почув як кричать нам в мікрофони депутати. Коли закінчуються аргументи, починає працювати тембр голосу. Тому я вас закликаю до розуму, до зваженості. Даймо право людям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

18:38:29

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, по 30 секунд. 30 секунд і голосуємо. Будь ласка, прошу займати свої місця. Михайло Головко, потім Павло Кишкар і голосуємо.

Будь ласка, займайте свої місця.

 

18:39:57

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні депутати, це питання є надто важливе для нашого суспільства, особливо для  українського села. Сьогодні село категорично проти, адже згадайте, як  в 90-х роках вже в свій час продали стратегічні підприємства і так звану провели приватизацію, людям роздали ваучери,  а в кінцевому  результаті, ми отримали жебраків, збіднілий народ і, як  гриби після дощу, олігархи зросли.

Так само і сьогодні, земля це не товар –  це остання цінність нашої нації. Не дай Боже, ми її продамо, ми дійсно перетворимо наш народ на кріпаків, на наймитів, на жебраків на своїй землі. Ми повинні думати, як  продукцію і товари вирощувати на землі, а не землю продавати.  І тому, щоби розбагатів наш народ, щоби процвітало українське село, зараз ми пропонуємо  не тільки збільшити мораторій більше ніж на 1 рік, а  і  ухвалити Закон про заборону  продажу земель сільськогосподарського призначення. Бо  земля  це не товар –  це остання цінність нашої нації. 

Закликаємо вас  підтримати це і не голосувати. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Павло  Кишкар.

І готуйтесь до голосування.

 

18:41:03

КИШКАР П.М.

Я – син Кишкаря Миколи Павловича, який один із перших фермерів  в Україні насправді,  і я мав честь з ним разом працювати, щоправда недовгий час.    

Хочу наголосити, що як і тоді, так і зараз приватизація, чи видача цих паїв - великий  обман. Адже люди в дійсності позбавлені права продажу цієї землі.  Фактично, продовження такого мораторію, перше, це обман, ніякого продовження не потрібно. Почитайте закон, там написано: мораторій діє до прийняття Закону про ринок землі.

Продовження оренди так само вигідне великим товаровиробникам. І я тут цілком і повністю згоден з Іваном Мірошніченком, що дайте інструменти, щоби малий сільгоспвиробник   працював. Дайте ефективні, дешеві кошти для того, щоб  вони змогли збудувати цей ринок.

Історично Європа пройшла ті самі етапи  побудови…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Юрій Луценко від   фракції  "БПП". Не було виступу, був  виступ від колективу авторів, соавтор – Заболотний. Не треба.

 

18:42:25

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На жаль, ми живемо в суспільстві, де велику вагу приділяють  міфами. Є міф про те, що нібито цього року закінчується мораторій. Це неправда, бо, дійсно, як вже сказали багато попередніх виступаючих, мораторій діє до прийняття повноцінного закону про обіг. Але, є політики, які тільки голосом і міфами спробують заробити собі популярність, а є політики, які пишуть документи.

Відтак, наша фракція внесла проект постанови про продовження мораторію на рік аби вибити почву з цих крикунів, бо відомо, що ялова корова кричить найголосніше на селі. І, тим не менше, ми пропонуємо цю постанову проголосувати і чекаємо від уряду цивілізованого європейського порядку обігу землі, в тому числі питання наповнення кадастру, інструментів передачі землі, багато іншого. Давайте зараз об'єднаємо зал на прагматичному інтересі запуску ринкових механізмів задля забезпечення нормального життя усіх, хто на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, будь ласка, якщо є додати від комітету, голосуємо. 30 секунд від комітету. Є необхідність чогось? 5 секунд, будь ласка, голосуємо.

 

18:43:54

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, щоб заспокоїтись, давайте, все-таки багато було емоційних виступів. Про що ми говоримо і за що ми голосуємо? Ми голосуємо за продовження мораторію. Всі заспокоїлись, нема ніякого продажу, не треба з'їдати мікрофони, треба просто чітко зрозуміти, що нам треба технічно відпрацювати всю складову по цим питанням. Якщо вийти на рішення про довічний не продаж української землі, давайте на нього вийдемо, але давайте вийдемо на закон, давайте 6 мільйонам людям, які володіють паями сьогодні, скажемо, що ми не продаємо землю і на цьому закінчимо історію. Давайте при припинимо маніпулювати питанням. Дайте технічне пояснення чому три роки або не п'ять років, або не десять? Пояснення одне – маніпуляція. Голосуємо за продовження мораторію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, приготувалися до голосування 3404 проект закону про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель за основу і в цілому з урахуванням того, що ми приймаємо рішення включення до порядку денного і прийняття рішення. Голосуємо з ad hoc, як ми проголосували, голосуємо 3404 в цілому. В цілому голосуємо.

 

18:45:08

За-309

Конституційна більшість – 309.

Дякую, шановні колеги,  йдемо далі. Питання виборів. Проект закону (реєстраційний номер 3371, 3371-1). Потім буде звільнення суддів колеги.

Є пропозиція розглянути цей проекти законів за скороченою процедурою, прошу підтримати 3371, прошу підтримати. Скорочена процедура.

 

18:45:37

За-196

Доповідайте, будь ласка,  196.

 

18:45:49

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Вашему вниманию предоставляется закон 3371 об обеспечении проведения голосования на очередных выборах в городах Мариуполе и Красноармейске.

Необходимость проведения этого закона обусловлена тем, что в двух крупных городах Донецкой области были сорваны выборы, и как следствие, 410 тысяч избирателей были лишены права голоса, то есть избирать местную власть.

Я не хочу сегодня анализировать причины того, что произошло, пусть этим занимаются правоохранительные органы. Но хочу сказать, что это прямое нарушение конституционных прав граждан, и чем быстрее мы исправим это, тем лучше будет для всех. Так как в этой ситуации нет ни победителей, ни побежденных, поскольку в первую очередь пострадал имидж нашего государства, а значит, потеряли мы все.

Не принципиально, какой из двух законов будет принят. Они абсолютно идентичны. Поэтому мы снимаем свой законопроект и призываем всех проголосовать за альтернативный законопроект. Так как, приняв такое решение, Верховная Рада на деле покажет, что она, действительно, способна обеспечить правовые основы для демократии в Украине и что всем без исключения гражданам, в независимости от политических взглядов и места их проживания, будет гарантировано соблюдение конституционных прав.

Спасибо и прошу поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Сергій Тарута. 3371-1.

 

18:47:09

ТАРУТА С.О.

Уважаемые коллеги! Я прошу не расходиться, очень важно. Мариуполь город, который заслуживает уважения. Журнал "Шпигель" назвал его  главным символом борьбы за европейскую демократию. Просьба не уходить.

А теперь о сути вопроса, мы знаем, что 25 числа выборы не состоялись. И, к сожалению, на сегодняшний день Мариуполь и Красноармейск лишен права 25-го выбирать и быть избираемыми.

Мы после долгих дискуссий на согласительном комитете приняли единственно взвешенное правовое решение о том, что выборы в Мариуполе и Красноармейске мэров городов и депутатов местных советов должны провестись в рамках предлагаемого  мною, проекта закона 3371-1 в соответствии с существующим Законом о местном… о выборах от 25 октября как незаконченная процедура. Дело в том, что, к сожалению, закон не предусматривал ситуацию, когда территориальная комиссия отказывается от принятия бюллетеней и на этой основе не были проведены выборы. Поэтому сейчас у нас незаконный процесс  голосования. И вместе с Центральной избирательной комиссией, вместе со всеми фракциями было согласованное решение о том, чтобы выборы в Мариуполе произвести 15 ноября в рамках действующего закона. Почему 15-е? Есть полемика: 15-е, 22-е. Поверьте, для Мариуполя и для Красноармейска очень важно, чтобы в существующую дату они смогли выполнить конституционные права в рамках 38 статьи Конституции. И поэтому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Олексійович.

Будь ласка, прошу комітет, Руслан Князевич.

Краще, напевно, голосувати, ну, якщо буде бажання обговорювати.

 

18:49:29

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я буквально кілька речень. Комітет детально розібрався з приводу цих двох законопроектів і рекомендує сесійній залі підтримати законопроект (за номером 3371-1) за авторством народного депутата Тарути, який є більш повним. Оскільки він, по-перше, правильно вказує назву цих виборів, друге – передбачає, що бюлетені на них будуть друкуватися Центральною виборчою комісією і безпосередньо передаватися на дільничні виборчі комісії, і передбачає порядок фінансування цих виборів. Перший законопроект, на превеликий жаль, містить серйозні прогалини в цій частині, які унеможливлюють його підтримки комітетом.

Просимо підтримати з штрихом 1 альтернативний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два – "за", два – "проти", запишіться, будь ласка. Тоді не записуйтесь! Є процедура: два – "за", два – "проти". Є необхідність – записуйтесь. (Шум у залі) Будь ласка.

Лінько, народний депутат. Лозовий Андрій.

 

18:50:31

ЛОЗОВОЙ А.С.

Шановні колеги! Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Якщо ми проголосуємо за вибори в Маріуполі, то, цілком очевидно, виграють проросійські сили. То ми плюнемо на подвиг тих, хто визволяв Маріуполь від сепарсько-проросійської наволочі? Просто дозволимо витерти ноги об героїзм цих людей! Тому що, на жаль, українська влада нічого не зробила для того, щоб налаштувати населення Маріуполя на проукраїнську позицію. Там роками, десятками років велася надактивна російська пропаганда, і, на жаль, вона має наслідки. І сьогодні нам треба військово-цивільна адміністрація, активна пропаганда в Маріуполі всього проукраїнського. Тільки тоді проводити там вибори. А зараз проводячи там вибори, ми можемо знову втратити Маріуполь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Артур Герасимов. Потім Сергій Мельничук.

 

18:51:36

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, що стосується виборів в Маріуполі, які, на жаль, не відбулися в ту дату, в яку мали відбутися: 25 жовтня, - то ті, хто мав відношення до цих виборів, прекрасно знають причини, по яких вони не відбулися. І це питання, між іншим, не до провладної коаліції, чому ці вибори не відбулися. Всі пам'ятають цю ситуацію з друком бюлетенів, яка була в Маріуполі і в Червоноармійську. Тому, хто винен, задавайте питання самим собі.

Що стосується питання призначення виборів на 15-е, то у нашій фракції всі, хто має відношення до цих виборів, категорично проти цього. По-перше, тому що наразі повністю змінено територіальну і районні виборчі комісії, ми маємо навчити людей.

По-друге. Треба обладнати приміщення. Я вам можу сказати, що наразі навіть не створені серверні кімнати, вибачте, у територіальній виборчій комісії. Це станом на сьогоднішній момент, на цю хвилину. Так. Крім цього, у нас є звернення від усіх демократичних сил Маріуполя про перенесення цих виборів не раніше 29 листопада.

Тому моя пропозиція. Чи підтримати призначення виборів на 29 листопада, чи взагалі, вибачте, їх переносити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Мельничук, будь ласка.

 

18:52:47

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Слово Литвину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович Литвин.

 

18:52:55

ЛИТВИН В.М.

Шановні колеги, ми маємо сьогодні констатувати, який закон ми прийняли, такі і вибори.

Один показовий приклад. Прийняли рішення про те, що повинно бути у виборчих списках не менше 30 відсотків жінок, потім великий порахували, що цей відсоток не виконується і прийняли рішення, що можна цю норму закону нехтувати, і після того ми маємо такі дикі випадки у Верховної Ради, я маю на увазі зіткнення, які нещодавно обговорювали. Все ж дозволено.

І ще один момент. Шановні колеги, ми з вами приймаємо рішення про те, що треба не допускати дискримінації, що треба діяти відповідно до норм Європейського Союзу.

Ми толерантність демонструємо по відношенню до всіх, тільки не до своїх власних громадян, не до виборців. Рішення треба прийняти, це однозначно. А коли ви налаштуєте людей на український лад, я думаю, такими діями ми будемо відштовхувати людей, дайте їм право зробити усвідомлений, чесний, демократичний вибір.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Лев Підлісецький.

 

18:54:03

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Прошу передати слово Олені Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Сотник.

 

18:54:08

СОТНИК О.С.

Колеги, фракція "Самопоміч" однозначно підтримує вибори на Маріуполі і в Красноармійську. Але ми хочемо підкреслити дві основних ситуації.

Перша ситуація, вона пов'язана з тим, що даний законопроект, він фактично є неконституційним. Голосування, яке відбулося 25 жовтня, його як такого не було, це означає, що вибори в Маріуполі і в Красноармійську не відбулися, а тому ЦВК має взяти на себе відповідальність і виконати функції, які передбачені законом, і чітко прийняти рішення про те, що вибори не відбулися. І прийняти рішення про повторний запуск фактично виборчого процесу на цих територіях. І через 60 днів там мають відбутися повноцінні вибори. Це перше.

І друге. Яким чином ви собі уявляєте зараз переголосування по цим виборам, якщо фактично ТВК, які заблокували вибори, на сьогоднішній день залишаються тими самими і наново не сформовані? Це означає, що так само знову ж таки це ТВК може заблокувати вибори, і жодних гарантій у нас немає.

І третє. Які особливі умови можуть бути для даних територій, якщо у нас є закон, який діє на всій території України, Закон "Про місцеві вибори"? Колеги, я дуже прошу послідовної позиції. ЦВК має нарешті виконати свої функції, передбачені законодавством, або йти нарешті вже у відставку. Давайте призначимо нове нормальне ЦВК з нормальних людей, порядних. І проведемо на цих територіях повноцінні вибори. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Левченко. Потім народний депутат Рябчин, потім Євген Гєллєр.

 

18:56:00

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я хотів би звернутися до двох потенційних мерів міста Києва. До діючого пана Віталія Володимировича, який чомусь знаходиться зараз у залі Верховної Ради, замість того, щоб працювати в себе Київській міській раді так, як він має. І до можливого майбутнього пана Берези, який, будучи народним депутатом замість того, щоб говорити про Маріуполь, про вибори в Маріуполі, зараз говорить з паном Кличком. Ви думайте про свої обов'язки безпосередні що один, що інший, а не займайтеся цим шоу зараз на телебаченні. Це щодо оцих,.. цирку, те, що зараз відбувається.

А щодо виборів в Маріуполі. Вибори в Маріуполі мають відбутися безперечно, обов'язково. Але не 15 листопада, тому що 15 листопада це буде просто фарс. Якщо навіть сьогодні це буде проголосовано, якщо навіть завтра Президент підпише цей законопроект, то реально вибори не можна буде організувати. Має бути повноцінний новий процес виборчий з нуля. Тому безперечно вибори треба проводити, але пізніше, – або в кінці листопада, або в кінці грудня. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Рябчин.

Потім Євген Борисович Гєллєр.

 

18:57:12

РЯБЧИН О.М.

Рябчин Олексій, фракція "Батьківщина", Донеччина. По-перше, фракція "Батьківщина" всіляко підтримує свободне, чесне та справедливе волевиявлення людей у Красноармійську та Маріуполі. По-друге, я хочу вибачитися перед мешканцями цих міст за те, що цей склад ЦВК не зміг стати арбітром і провести, і зробити так, щоб вибори в цих містах пройшли. І зараз ми бачимо цю клоунаду у Верховній Раді. Що то на 15-е, то на 29-е.

Моя особиста думка, що треба призначати нові вибори і запускати цей процес. А не перевибори. Але просто я хочу, щоб було прийнято рішення чи то 15-о, чи ми будемо так спішити і проводити ці вибори неякісно, на мій погляд, чи то 29-о нове переголосування але проводити. Або нові перевибори.

Головне, щоб люди проголосували і це було достойне, чисте, чесне голосування під, я вважаю, що під складом нового ЦВК і під наглядом міжнародних спостерігачів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Леонід, будь ласка, Єгор Фірсов. Стоп! Євгеній Гєллєр. Потім Єгор Фірсов.

З місця Євген Гєллєр, будь ласка.

 

18:58:27

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Уважаемые коллеги, большое спасибо! 50 округ, куда входит в том числе и Красноармейск, фракция "Відродження". Владимир Борисович, я хочу призвать и вас, и фракции, так называемые демократические, чтобы проголосовать за этот закон и провести выборы. Каждый человек, вне зависимости от его пристрастий, любит он "Оппозиционный блок", "Відродження" или "Блок Петра Порошенка" имеет право высказать свою мысль и быть услышанным государством.

Поэтому все рассказы о том, что сегодня там люди не готовы, потому они поддерживают определенные силы, я считаю, что это конец демократии в нашей стране. Поэтому прошу всех коллег со всех фракций поддержать этот законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єгор Фірсов.

 

18:59:16

ФІРСОВ Є.П.

Уважаемые коллеги, я прошу не поддерживать этот законопроект, поскольку он не соответствует ни закону, ни здравому смыслу.

На самом деле, что получается. 26 октября были сорваны выборы. Президент объявил, скажем так, виноватым председателя территориальной комиссии, общественные организации Мариуполя обвинили директора типографии. Но по факту никто не понес ответственности. По факту нет виновного лица, и разбора полетов мы не провели. Причины мы не устранили. О каких выборах мы сейчас говорим? Представьте себе эту ситуацию, что если мы назначим выборы на 15 ноября, и они в очередной раз сорвутся, какой позор на самом деле будет.

И я предлагаю принять специальный законопроект и по аналогу 2012 года, а вы помните, что тогда сорвались выборы в пяти округах, назначить выборы, назначить новый избирательный процесс, заново формировать участковые избирательные комиссии, заново формировать территориальные избирательные комиссии…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Віктор Кривенко. Віктор Кривенко. Потім Леонід Ємець і голосуємо.

Прошу зайняти свої місця, шановні колеги народні депутати.

 

19:00:40

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, ми або будуємо з вами демократію, або повинні чесно собі зізнатися, що це буде авторитаризм. Це нонсенс – взагалі піднімати питання, що вибори можуть не відбутися, тому що когось не того підтримують. Як так можна… Вибори Президента ми провели, бо треба було вибори Президента. Вибори себе ми провели чомусь на всій території. Потім була дискусія проводити чи не проводити вибори взагалі на Донбасі. Слава Богу, переконали, що треба проводити, окрім тих місць, де є небезпека. І тому вибори потрібні.

Але вибори потрібні зі зміненою комісією. І пан Єгор Фірсов повністю правий, це буде фантастична ганьба.  Я не вірю, що 29-го ми проведемо вибори по-чесному. Тому треба запустити новий процес повністю і не поспішати. Нехай це буде середина грудня, нехай це буде середина січня. Але, перше, в Маріуполі вибори будуть.  І такої дискусії бути не може, що не тих підтримають. Підтримають тих, кого підтримають. Для цього ми  там і воюємо, щоб була демократія, а не диктатура, як в Росії.

Тому прошу вас визначитися з новою датою виборів і перенести це максимально в той процес, щоб був прозорим, щоб була чесна комісія, і щоб всі виборці були почуті і не було їх спотворення. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Леонід Ємець і готуємося до голосування.

 

19:02:02

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт". Шановні колеги, у зриві виборів у Маріуполі є конкретні прізвища. І ці злочинці мають понести відповідальність. Наскільки я знаю, кримінальні провадження вже порушено, а прикладом має слугувати те, що сьогодні декілька фальсифікаторів на вибори вже отримали строки по 3 роки ув'язнення волі.

Тому Конституція передбачає базове право вище за будь-який закон у громадянина України обирати і бути обраними. І держава в особі влади, в особі парламенту, Президента, Кабінету  Міністрів і центральних органів виконавчої влади зобов'язана забезпечити громадянам України це право. Тому вибори в Маріуполі  мають відбутися. Той закон, який пропонується,   передбачає можливість уникнути того варіанту з друком бюлетенів на підконтрольній Ахметові друкарні, тому що це буде державне підприємство під контролем Центральної виборчої комісії. Тому фракція "Народний фронт" стоїть на засадах Конституції. Вибори в Маріуполі мають відбутися. Відбутися якнайшвидше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка,  займайте свої місця.

На завершення.  Україна – це велика європейська держава.  Маріуполь і Красноармійськ – це Україна. В Маріуполі живуть українці. І  фундаментальне право громадян Європи – голосувати, вільно обирати і вільно бути   обраними. Завдання влади полягає у тому, щоби   організувати цей процес за високими стандартами  і демократично. Тому говорити сьогодні про те,   що не треба обирати, бо не тих оберуть, я вважаю,  що це абсолютно не європейський і не демократичний підхід. І я думаю, що нам всім потрібно цього уникати, таких оцінок, а дати можливість людям  і на Сході, і на Заході, і на Півдні, і на Півночі проголосувати і обрати свою місцеву владу, але обрати  її чесно.

Тому я переконаний у тому,  що ми маємо прийняти це рішення і це наш з вами обов'язок. Коли вони за нас голосували, мешканці Маріуполя,  то ніхто не казав про те, що вони голосують якось не правильно, вони виконали свій святий обов'язок. Тому я закликаю, щоби ми були чесними перед собою  і перед громадянами  України, незалежно від того де вони живуть.

  Шановні колеги, на ваш розгляд сигнальне голосування 3371-1,  проект закону, підготовлений народним депутатом Тарутою Сергієм Олексійовичем. 29 число там визначено, правильно   я розумію? 15-е?   15 ноября, ми не зможемо це зробити фактично.

Добре, колеги. 15 ноября, сигнальне голосування, дата визначена     проекту закону. Прошу голосувати, сигнальне голосування –  15-е. Зараз подивимось, що ми зможемо проголосувати. 15 листопада, голосуємо.

 

19:05:18

За-113

Не набрало необхідної кількості голосів.

І друга пропозиція – 29 листопада. Голосуємо 29 листопада – вибори. Прошу голосувати, сигнальне голосування. У другому читанні і в цілому сигнальне, 29 листопада, голосуємо, голосуємо. Це сигнальне голосування, зараз подивимось по кількості голосів.

 

19:05:49

За-203

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, будь ласка, давайте ще раз сконцентруємось і ще раз проголосуємо це питання. 3371-1 щодо виборів на 29 листопада, 29 листопада. 29 листопада сигнальне голосування.

Колеги, святе право людей –  мати можливість обрати свою владу, все. Прошу, 29 листопада. Прошу. Сигнальне голосування, будь ласка.

 

19:06:43

За-207

Будь ласка, Долженков народний депутат, коментар.

Матвієнков, я перепрошую, будь ласка.

 

19:06:58

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги! Вы знаете, я бы все-таки попросил, действительно, сбросил градус накала, хотя в душе кипит очень многое и хотелось бы сказать много. Мариуполь – город-труженик, город людей, которые производят 10 процентов металла нашего  государства. Город людей, которые тянут колоссальную часть бюджета. Вот подобное отношение, которое мы сегодня имеем к этой категории людей, наверное, не красит нас как депутатов, всех вместе взятых.

Я повторю то, что я говорил еще раз. Неважно кто выиграл, кто проиграл, сегодня вот эта политическая игра, которое идет, проиграло наше государство, мы теряем рейтинги государства. Если мы не проголосуем за выборы в Мариуполе в ближайшее время, слово "демократия", "демократический" можете вычеркнуть из своей жизни и забыть, потому что мы не демократическое общество. Потому что мы не голосуем за людей, потому что они думают, видите ли, кому-то кажется не так.

Я убедительно прошу, давайте мы успокоимся еще раз и проголосуем на 29 число, это компромиссная дата, устраивающая всех. И оппозиция обратилась с этой просьбой, и коалиция обратилась с этой просьбой. Давайте возьмем дадим возможность людям проголосовать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Руслан Князевич. Внесіть пропозицію, можливо, щоб вона об'єднала зал.

 

19:08:13

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги,  я хочу,  щоб ви просто розуміли, вибори в Маріуполі відбулися в основному в переважній більшості стадії виборчого процесу. Одна з основних стадій, завершальна стадія, стадія голосування, на превеликий жаль, з певних причин не відбулася. Ми зараз не даємо оцінку цим причинам. Але зараз говорити про повторні вибори – це повний нігілізм і абсурд, оскільки ще не закінчились старі вибори. В будь-якому випадку нам треба буде, навіть якщо ми теоретично припускаємо такі речі, все рівно внормовувати це в законодавчий спосіб. А як це зробити, ніхто не знає. Це те, що зараз пропонується, - єдиний спосіб повернути конституційне право вибору для жителів Маріуполя і Красноармійська.

Якщо ми цього не зробимо, то це означає, що залишаються чинні мери, чинні міські ради, які були причетні до референдумів, все решта, це правда.

Тому єдиний спосіб –  проголосувати за 29, це дає нам можливість повторне голосування в разі якщо воно буде на вибори мера провести ще  цього року в грудні і цього року завершити місцеві вибори в Україні. Все решта від лукавого і мені, звичайно...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за позицію голови комітету.

Колеги, ми почули реальну ситуацію зі слів Руслана Князевича. Ну, як ми можемо забирати право  у людей, святе право – обрати свою владу? От  поясніть мені, будь ласка. Я вважаю, якщо ми входимо абсолютно нормально в рамки вибору, що стосується виборчого процесу, як прокоментував голова комітету, то ми просто зобов'язані це зробити. Це абсолютно технічне рішення, яке має приймати український парламент.

Тому, колеги, давайте ще раз сконцентруємося, 29 число листопада  - вибори місцеві, 3371-1. Готові? Сигнальне голосування зараз буде. Я прошу підтримати всіх цю ініціативу, 3371-1, сигнальне голосування. Голосуємо, колеги, 29 листопада. Прошу підтримати.

 

19:10:32

За-220

Колеги, є можливість, я думаю, я думаю, що є можливість проголосувати.

Колеги, будь ласка, ще раз. Прошу всіх зайти до зали, зайняти свої місця, підготуватися до голосування, зараз будемо голосувати за звільнення суддів. Будь ласка, 29 листопада. За основу і в цілому ця пропозиція з…  Зараз будемо робити сигнальне голосування. Будь ласка, 3371-1, голосуємо. Голосуємо. Сигнальне голосування, голосуємо. 29 листопада, давайте підтримаємо.

 

19:11:28

За-228

29 листопада в цілому, в другому читанні та в цілому прошу голосувати. 29 листопада, 3371-1. В цілому голосуємо. Відповідально, кожен на рахунку голос. Голосуємо, голосуємо.

 

19:11:50

За-233

Закон ухвалено. Дякую, колеги.

Я думаю, що всі мають політичні сили сьогодні можливість брати у виборах, боротися за довіру людей і перемагати. Всім бажаю успіхів на місцевих виборах.

Судді, колеги. Ні, ні, ні! Поверніться! Судді! Останнє питання – це звільнення суддів. Дуже швидко, прошу залишитися. Я прошу залишитися, колеги. (Шум у залі)

 Будь ласка, Руслан Князевич. Послухайте інформацію – і зразу будемо голосувати, - голови комітету. Зараз, хвилинку! Поверніться до зали!

 

19:12:32

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги! У вас попередньо був розданий проект Постанови про звільнення суддів, в якому передбачалося звільнення за різними підставами 247 суддів. Дозвольте мені поінформувати вас, що сьогодні надійшло відповідне звернення з Вищої ради юстиції. Вони просять 23 судді з цього списку вилучити, оскільки в них буквально вчора з'явилася інформація, що ці судді зараз здійснюють правосуддя в ЛНР. І тому підстава - власна заяви, як раніше було, не може бути застосована в цьому випадку, їх треба звільняти за порушення присяги.

Я, з вашого дозволу, коротенько ці прізвища вилучу, а далі будемо голосувати.

Це Галан Ніна Миколаївна, апеляційний суд Луганської області,

Карасьова Надія Петрівна, Алчевський міський суд Луганської області,

Булавіна Наталія Іванівна, Краснодонський міськрайонний суд Луганської області,

 Колтун Віктор Анатолійович, Свердловський районний суд Луганської області,

Алейников Володимир Іванович, Свердловський районний суд Луганської області,

Батяшова Любов Олексіївна, апеляційний суд Луганської області,

Загородня Тетяна Василівна, апеляційний суд Луганської області,

Кравченко Тетяна Дмитрівна, апеляційний суд Луганської області,

Бас Ольга Євгенівна, апеляційний суд Луганської області,

Кузьмич Валентина Григорівна, Краснодонський міськрайонний суд Луганської області,

Медведєв Андрій Михайлович, апеляційний суд Луганської області.

Реус Євген Валерійович, апеляційний суд Луганської області,

Ступіна Яна Юріївна, апеляційний суд Луганської області,

Кузнєцова Марина Леонідівна, Стахановський міський суд Луганської області,

Пащенко Лариса Вікторівна, апеляційний суд Луганської області,

Шаргаровська Валентина Іванівна, Стахановський міський суд Луганської області,

Зінченко Тетяна Олексіївна, апеляційний суд Луганської області,

Труфанова Марина Олександрівна, Артемівський районний суд міста Луганська,

Рубльова Ольга Григорівна, апеляційний суд Луганської області,

Дюбін Валерій Васильович, Краснодонський міськрайонний суд Луганської області,

Очеретний Олександр Володимирович, Стахановський міський суд Луганської області,

Вискребенцев Леонід Борисович, Алчевський міський суд Луганської області,

 І Вишнякова Анна Володимирівна, Перевальський районний суд Луганської області.

Таким чином у проекті постанови залишається 224 судді.

Шановний пан Голово, оскільки у нас є по третьому пункту 4 судді, які пропонується звільнити у зв'язку з набранням законної сили обвинувальником… обвинувальним вироком суду, я просив би, відповідно до Закону про статус суддів і Закону про Регламент Верховної Ради провести голосування по цих чотирьох суддях окремо. А по решті суддів проголосувати одним рішенням, яким оформлено різними постановами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідно…

 

19:15:56

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Я прізвища, чотири прізвища я зараз назву, з вашого дозволу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зачитуйте. Будь ласка, зачитуйте, Руслан Петрович.

 

19:16:51

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Надійшла інформація, я не знаю, вона не перевірена, про те, що просять ще зняти суддів. Малієнко Наталію Володимирівну, яка працює в апеляційному суді Луганської області. Ступіну Яну Юріївну, теж працює в цьому ж суді. Карасьову Надію Петрівну, Алчевський міський суд Луганської області. І апеляційного суду Луганської області Батяшову Любов Олексіївну, Загородню Тетяну Василівну, Кравченко Тетяну Дмитрівну. І все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. А також Луганський окружний адміністративний: Островська Людмила Петрівна і Солодніченко Оксана Вікторівна. Давайте ми їх поки вилучимо, пане Голово, а потім...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ті прізвища, які були озвучені, ми вилучаємо і голосуємо єдиним списком пропозицію комітету. І ще враховуємо…

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Прошу чотири окремо голосування. Я говорив, просто вас відволікли, щодо суддів, до яких відповідно набрав чинності, законної сили, точніше, обвинувальний вирок суду. Це:

Кодимський районний суд Одеської області Следя Василь Миколайович;

Теплодарський міський суд Одеської області Марченко Сергій Миколайович;

Вовчанський районний суд Харківської області Божка Володимир Миколайович;

і Каховський міськрайонний суд Херсонської області Таранцов Сергій Петрович.

Я прошу їх звільнити окремими рішеннями, постановами. А всі решта можна однією постанову, яку ми оформи… Їх треба обов'язково окремо, оскільки це чітко передбачено процедурою звільнення. Для того, щоб вони потім не оскаржували процедуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зачитуйте прізвище. Перше.

Готуємось голосувати.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Кодимський районний суд Одеської області Следя Василь Максимович. Прошу звільнити його з займаної посади у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати, колеги. Голосуємо. "За", прошу підтримати пропозицію, голосуємо звільнення. Прошу підтримати звільнення судді.

 

19:17:54

За-199

Колеги, сконцентруйтесь, будь ласка. Займіть свої місця. Давайте ще раз сигнальне голосування щодо звільнення. Будь ласка, сигнальне.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Прошу підтримати. Це одноголосне рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, це звільнення.

 

19:18:25

За-197

Колеги, ми не маємо зараз вже результативного голосування. Ми переносимо це питання на наступний пленарний день в зв'язку з цим, на четвер.

Шановні колеги, дякую вам за роботу. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим. Завтра о 10 годині відбудеться ранкове засідання. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку