ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

06 листопада  2015 року, 10 годин 10 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, прошу заходити в зал, підготуватися до початку роботи. Секретаріат Верховної Ради прошу запросити депутатів в зал. Голови фракцій, прошу запросити депутатів в зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги, прошу будь ласка, підготуйтесь до реєстрації. Вчора був надзвичайно напружений день, шановні депутати, шановні колеги, в українському парламенті.

Я прошу вашої уваги! В кулуарах відбувся інцидент. Я ще раз хочу підкреслити, що абсолютно є неприпустимим, коли будь-які непорозуміння вирішуються шляхом фізичного впливу між депутатами Верховної Ради, а тим більше, коли мова йде про чоловіка і жінку.

Категорично засуджую будь-який прояв насильства, будь-який по відношенню до людини, а особливо, коли мова йде про жінку. Я думаю, що абсолютно всі присутні у цій залі сповідують такий підхід.

Тому я закликаю, щоби всебічно було розслідувано те, що вчора відбулось, і український парламент абсолютно адекватно від того висновку, який буде зроблений, зробив відповідні висновки. Ще раз хочу підкреслити: не припустимо будь-якого впливу фізичного між депутатами Верховної Ради України, як і суспільством в цілому.

І ще одна позиція, зараз я надам слово представникам жіноцтва виступити з цієї трибуни. Але хотів би повернутися до вчорашнього питання порядку денного, шановні колеги, щодо безвізового режиму. Ми вчора перенесли, щоби не губити важливі рішення на вівторок – це питання п'яти законів по безвізовому режиму, питання ренти на газ і питання мораторію на продаж землі. Я прийняв це рішення, тому що бачив безрезультативність голосування, але дуже прошу не втрачати п'ятницю, суботу, неділю і понеділок для спільної позиції депутатських груп і фракцій і для консолідованого голосування  цих питань у вівторок для того, щоб ми могли надати всі можливості для України і для українців вільно пересуватися територією Європейського Союзу без віз і це відповідальність кожного народного депутата України, кожного хто голосує "за" або "проти". Є чіткі директиви Європейського Союзу. Є проекти законів, будь ласка, працюйте над ними. Я хочу наголосити на тому, що вже майже четвертий тиждень ці закони находяться в стінах українського парламенту. Те ж саме, я прошу консолідовано перейти до голосування  щодо ренти на газ, для зниження цієї ренти і питання продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі, це наш з вами обов'язок.

Тому звертаюсь до керівників фракцій, до всіх народних депутатів: забезпечте присутність депутатів у вівторок, а до вівторка забезпечте участь народних депутатів в засіданні комітетів, якщо це буде потрібно або тематичних робочих груп для відпрацювання спільної позиції.

Дякую. Шановні колеги, прошу підготуватися до реєстрації. Реєструємося, прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації.

 

10:15:10

294 зареєстрованих на даний момент народних депутатів. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради відкритим.

Перед тим як ми розпочнемо "годину запитань до Уряду", я хочу надати можливість виступити жінкам українського парламенту, а саме: Ольга Червакова. Будь ласка, прошу вашої уваги, шановні колеги, 3 хвилини.

 

10:15:49

ЧЕРВАКОВА О.В.

Доброго ранку, шановні колеги! Я, на жаль, змушена констатувати, що сьогоднішній ранок не добрий. Учора стався прикрий, ганебний інцидент, коли депутат Тетерук вдарив пляшкою по голові нашу колегу Олександру Кужель, жінку, якій 62 роки.

Ми, жінки парламенту, і всі, хто обурений цим інцидентом, прошу зараз вийти сюди і стати на підтримку тієї позиції, що ми вважаємо це неприпустимим. Учора після цього інциденту Олександра Кужель була доставлена в лікарню, в неї було діагностовано струс мозку, в неї отака шишка на лобі, вона дуже погано почувалася, в неї тиск був 220.

Ми зараз зібралися для того, щоб опитати свідків цього інциденту. Степан Кубів – людина, яка не належить до жодної з фракцій, до яких належать депутати, які приймали участь в цьому конфлікті, - підтвердив нам про те, що вчора, дійсно, ніхто не напоровся на пляшку, ніхто сам не настрибнув на горлишко, а дійсно був удар в голову цією пляшкою.

Тому особливим цинізмом є всі спекуляції на тему, що хтось там, якось само воно відбулося, що хтось напоровся на пляшку, що начебто… і так 40 разів, і так до струсу мозку.

Шановні колеги, я закликаю вас утриматися від  таких розмов взагалі. Ми – політична еліта, ми подаємо приклад всьому суспільству. Суспільство дивиться на нас і поводиться так само, як поводимося ми. Якщо ми будемо демонструвати приклади насильства і якщо ми будемо взагалі допускати, що таке можливо в нашому суспільстві, то нічого в цій  країні не буде.

Півтора роки тому відбулася Революція гідності…

Це стосується, да, це стосується і жінок, і чоловіків, неважливо від статі і віку.

Півтора роки тому відбулася Революція гідності. Люди стояли проти насильства. Те, що відбувається зараз в парламенті, не має жодного стосунку до  гідності.

Ми, народні депутати, які обурені цим, зареєстрували дві постанови  Верховної Ради. Першою ми закликаємо депутата Тетерука, який вдався до таких дій, добровільно скласти депутатські повноваження за дії, які не сумісні зі статусом народного депутата, за грубі порушення депутатської етики.

Другою постановою ми говоримо про те, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Продовжуйте. Будь ласка,  Ольга, продовжуйте.

 

ЧЕРВАКОВА О.В. Друга постанова – це про зняття депутатської  недоторканності з депутата Тетерука. Для того, щоби могло відбутися всебічне розслідування абсолютно беземоційно, і щоб правоохоронні органи дали свою оцінку, що  відбулося.

Я  хочу вибачитися перед українськими виборцями, які, на жаль, стали свідками такої ганебної і такої жалюгідної поведінки українських парламентарів. (Шум у залі)

Шановні колеги! Наші, наші колеги вимагають, щоб прозвучало, що всі учасники цього конфлікту велися негідно, і це дійсно так. Жоден депутат –  жоден! – не має права на агресивну поведінку. Будь-хто, хто називає себе народним депутатом, має тримати себе в руках, незалежно від того, він чоловік чи жінка.

Але, але ще раз повторюю, моя особиста позиція: говорити про те, що хтось когось спровокував, жінка спровокувала чоловіка вдарити її пляшкою по голові, це все одно, що виправдовувати насильника, який говорить про те, що його спровокувала дівчина, яка була у короткій спідниці.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Є ще один виступ. Будь ласка, Юрій, хто, я не бачу. Є Андрій Тетерук в залі, просить слово. Будь ласка, з місця. Будь ласка. Будь ласка, Тетерук Андрій, з місця.

 

10:21:35

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Голово українського парламенту, шановні народні депутати України! Шановний український народе! Цей інцидент, який вчора стався, я обов'язково зроблю висновки. Але саме головне, що ми повинні сьогодні знати, особисто політичній еліті, яка присутня в цьому парламенті, що у всіх своїх діяннях, у всіх своїх словах треба зберігати внутрішню гідність і казати правду. Понад усе, понад емоції, понад події, які відбуваються.

Мені надзвичайно прикро, що сам інцидент став можливим в незалежності від того, яка сторона приймала в цьому участь.

Вчора згідно заяви партії "Батьківщина" розпочалися слідчі дії Генеральної прокуратури. Я абсолютно відкрито і чесно пояснив все, що відбувалося до і після початку подій.  Я абсолютно відкрито і чесно готовий співпрацювати зі слідчими органами для того, щоб українське суспільство зрозуміло, за яких обставин відбувся цей інцидент. Я дуже прошу всіх народних депутатів, по-перше, зберігати спокій, по-друге, не переходити на персональні образи, по-третє… (Шум у залі)  По-третє, по-третє…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Друзі! Друзі! Колеги! Шановні колеги, заспокойтесь.  Сила  полягає у тому, щоб не кричати, а вміти слухати. Заспокойтесь!

 

ТЕТЕРУК А.А. Дякую.

По-третє, нам всім потрібно розуміти, що щоб не відбувалося, чиї б цілі не руйнувалися, у нас є одна ціль –  будувати нашу Україну таким чином, щоб ми мали європейське майбутнє. Слідство, слідство покаже, хто є винним. І я готовий понести покарання у разі своєї вини. На сьогоднішній день нам потрібно забезпечити прийняття всього пакету законопроектів, які були  зірвані вчора.

Я ще  раз приношу свої офіційні вибачення суспільству за те, що стали свідками цього інциденту. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у нас є "година  запитань до Уряду".

Будь ласка, Юлія Тимошенко.

 

10:26:07

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі колеги, я думаю, що було би правильно зараз дати слово Олександрі Володимирівні Кужель у відповідь на те, що зараз сказано. Але її просто немає в залі, її вчора забрала "Швидка допомога", у неї діагностований струс мозку. І ця людина, яка вдвічі старша за людину, яка її вдарила пляшкою, це все одно, що маму свою вдарити.

І тому, якщо у нас є моральні сумніви як у парламенту, хто винний, то я буду звертатися до Олександри Володимирівни Кужель, щоб вона відкликала всі свої заяви в міліцію, тому що, якщо це можна ще, ну, морально розслідувати, з'ясовувати як бив, який напрямок куту. Я думаю, що треба попросити, щоб вона відмовилися від будь-яких своїх заяв.

І я хочу сказати, що якщо, якщо, да, така ситуація, то може вона перед паном Тетеруком вибачиться, що вона його спровокувала на щось. І я можу сказати, що якщо таке допускається, то це означає, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …що ми допускаємо це по відношенню до своїх матерів, по відношенню до своїх дружин. Поставте себе на місце її, Олександри Володимирівни чоловіка або двох синів. От як би ви відреагували, якщо б вашу дружину, сестру або маму вдарили пляшкою по голові? І я дякую… Скляною пляшкою. І я дякую Степану Кубіву, яка гідність його внутрішня, чоловіка і людська просто дозволила йому дати правдиві покази і він сказав, що бив він не горлышком випадково, а бив дном пляшки.

І тому, якщо у парламенту є моральні сумніви, Олександра Володимирівна за проханням нашої фракції відкличе всі заяви, тут не треба, щоб міліція розслідувала, тут треба просто бути людьми в цій ситуації.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Завершили ми обговорення цього питання, колеги. Я прошу, у нас зараз йде "година запитань до Уряду". Я запрошую до слова, коротку інформацію, Геннадія Зубка віце-прем'єр-міністра. Ви знаєте, що Прем'єр-міністр, що Прем'єр-міністр знаходиться у відрядженні. Геннадій Зубко, будь ласка, інформація про події на сході України. Буд ласка, 10 хвилин. І потім, і потім по 10 хвилин буде два виступи міністрів, Жданов Ігор і Юрій Стець. Будь ласка, Геннадій Зубко.

 

10:27:44

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати, шановний головуючий, Голова парламенту, шановна президія, шановні колеги, я хотів би трішки всіх заспокоїти, в першу чергу. По-друге, нагадати, що ми разом живемо не тільки у Верховній Раді, а живемо разом в країні, в якої сьогодні є військова агресія, в якої сьогодні є ті питання, які повинні бути розглянуті як у Верховній Раді, як на уряді так і всіма нашими обласними районними радами. Хотів би нагадати, що сьогодні є не проста ситуація після диверсії в місті Сватові Луганської області і на сьогоднішній день саме люди на сході України очікують підтримки в законопроектах, у ваших рішеннях того, щоб стабілізувати ситуацію.

По місту Сватово. Після диверсії, яка відбулася на військових складах, зразу почала працювати комісія, експертиза, яка допомогла встановити кількість пошкоджених будинків, соціальних об'єктів, індивідуальних об'єктів, багатоповерхівок. Саме експертна комісія зробила ті дефектні акти і ті обслідування, які допомогли зараз встановити розмір і обсяг тих пошкоджень, а також тих відшкодувань, які потрібно направити з резервного фонду і направити саме від уряду допомогу місцевому бюджету.

На сьогоднішній день ситуація стабільна і я дякую всім практично службам, які долучилися, в першу чергу, до аварійно-рятувальних робіт з приводу відновлення систем житло-постачання і буквально на наступний день було відновлено водопостачання, водовідведення, газопостачання, електропостачання, а також подача тепла. Також я хотів би подякувати всім мешканцям міста Сватово, які проявили, я скажу, що громадянську позицію з приводу того, що вони, розуміючи, що є диверсії, є біда, але вони не допустили ні фактів мародерства, не допустили будь-якого підсилення протестних настроїв і разом, як одна команда, з правоохоронними органами, з Державною службою надзвичайних ситуацій, відпрацювали в тому, щоб подолати перші наслідки катастрофи. На сьогоднішній день ситуація є під контролем, в місті Сватові працюють вже будівельні компанії, які долучилися до відновлення 20 соціальних об'єктів, 59 багатоповерхівок, а також понад 540 житлових будинків індивідуальних, які постраждали під час цієї диверсії.

Та робота, яка проводиться сьогодні будівельними бригадами вона розбита практично на графіки, кожен об'єкт взятий під увагу, є залучення Укрзалізниці до тих працівників, по своїх працівниках, щоб допомогти їм відбудувати. Запущений рух вже по Укрзалізниці і відновлення постачання практично всіх продуктів і всіх тих питань, які стосуються паливно-мастильних матеріалів. Кожен день сьогодні потяг йде до міста Куп'янськ, з міста Сватова і тому, в принципі, відновлена нормальна життєдіяльність міста.

Є проблеми сьогодні з дітьми, які ходять в школу, які вимушені ходити у дві зміни в зв'язку з тим, що є пошкодження в школах 8-й і 1-й, але там роботи вже ведуться. І, я вважаю, що за буквально два тижні ми зможемо відновити життєдіяльність повну по шкільним навчальним закладам.

Що б я хотів звернутися і взагалі попросити, на сьогоднішній день є народні депутати, які безпосередньо обрані мажоритарними від саме східної України, від Донецька і Луганська. Є сьогодні харківські народні депутати, дніпропетровські, запорізькі, я дякую, до речі, Харкову за те, що вони активно долучилися в аварійно-рятувальні роботи і крім того, що надали своїх експертів, набрали практично бригади по ремонту газопостачання в місто Сватово. Я попросив би просто об'єднатися і попрацювати разом з нашими міжнародними партнерами, які надають гуманітарну допомогу, щоб саме від них та допомога була сконцентрована і цілеспрямована саме в Сватівський район і місто Сватово.

Сьогодні нагальних таких проблем, які би заважали функціонувати місту або критичними були по місту, немає. Але питання, як буде відновлена життєдіяльність міста, як буде відновлена інфраструктура, це залежить від спільної роботи і від уряду,  від народних депутатів, і інших урядових агенцій.

Тому я хотів би ще раз подякувати мешканцям міста Сватова, подякувати всім рятувальникам за таку спільну активну роботу, і сказати, що сьогодні уряд разом з Верховною Радою і разом з мешканцями, громадянами, українцями, які проживають в Луганській області.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я запрошую до слова Ігоря Жданова. Будь ласка,

 

10:33:35

ЖДАНОВ І.О.

Шановні народні депутати, шановні українські громадяни! Дозвольте вам доповісти про те, що відбувається у Міністерстві молоді і спорту, які там реформи здійснюються.

По-перше, незважаючи на досить складну фінансово-економічну ситуацію, держава зберегла великий спорт. Це підтверджує успішний виступ України на перших Європейських іграх у Баку. Українці завоювали 46 винагород: 8 золотих, 14 срібних і 24 бронзових медалі. Це п'яте місце за кількістю здобутих медалей серед 50-и країн Європи.

Протягом року наші спортсмени здобули понад 1900 медалей та більше 650-и золотих нагород на міжнародних змаганнях, отримано 101 ліцензію на участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро в 2016 році.

Уряд та Президент роблять все можливе для підтримки провідних наших спортсменів. За поданням і за дорученням Прем'єр-міністра та Президента України Мінмолодьспорту вдвічі збільшив розмір преміальних на Європейських іграх. Зараз наші спортсмени отримують 50 тисяч гривень за "золото", 40 тисяч гривень за "срібло" і 25 тисяч гривень за "бронзу".

Урядом встановлено 75 стипендій для видатних тренерів з олімпійських та паралімпійських видів спорту. Президент видав укази про підтримку 250 видатних олімпійців і паралімпійців.

Друге. Велика увага приділяється оновленню спортивного інвентарю та форми, яке не проводилося  останні чотири роки. Акцентовані пропозиції по спортивному інвентарю для... на 14 мільйонів гривень, в тому числі для спортивної гімнастики, стрибків у воду, боротьби, польової стрільби та інших видів спорту. Оголошено тендер на закупівлю спортивної форми майже на... вартістю 5 мільйонів гривень.

Третє. Ми працюємо над збереженням масового та дитячо-юнацького спорту в Україні. Ви знаєте, в ДЮСШ займаються 500 тисяч юних українців, це базові осередки дозвілля, формування фізичної культури та здорового  способу життя, тепер ще крок на шляху до спорту вищих досягнень. У 2015 році 534 ДЮСШ передавалося із Фонду соціального страхування на місцеві бюджети. Це був дуже складний процес, але нам вдалося уникнути системних помилок при його проведенні, зберегти школи та забезпечити їх фінансування, в тому числі за вашою допомогою, коли через державний бюджет України було виділено субвенція у 100 мільйонів гривень на підтримку цих дитячих, юношеских спортивних шкіл.

Хотів би доповісти, що завдяки зусиллям міністерства, вперше за останні роки у Київській палац спорту повернувся лід, почався чемпіонат України повноцінний по хокею, почався юнацький чемпіонат України. А це вперше взагалі на великому льоді він проводиться за роки незалежності? Тренуються дитячі юнацько-спортивні школи на "Сокіл", "Україночка" та інші. Почався і розпочався, і проводиться чемпіонат України по баскетболу. Плануємо провести Чемпіонат України по фігурному катанню не на якихось задворках, а у центральному палаці спорту в Києві.

Четверте. Міністерство розробило та активно впроваджує в життя дорожню карту реформ у сфері фізичної культури та спорту. Ключова мета спортивної реформи – побудова європейського моделі відносин держави і спорту. Зокрема, міністерство відмовляється від надлишкових функцій, які не притаманні міністерству в інших країнах. Відповідні законопроекти розроблені і подані на розгляд Верховної Ради. Прохання до народних депутатів розглянути та ухвалити їх.

П'яте. Мінмолодьспорт запрацювало в максимально прозорому режимі. Ми перейшли виключно на електронні закупівлі, якщо ці об'єми закупівель складають до 200 тисяч гривень. Публікуємо на сайті інформацію про всі бюджетні витрати міністерства, бюджетні програми, накази про проведення змагань та зборів, які мають за собою фінансове навантаження, публікуємо також всю звітність, фінансово-господарську звітність державних підприємств. Впроваджено автоматичну і прозору формулу фінансування олімпійських видів спорту. Тобто не як міністр розподіляю кошти між різними видами спорту. Це робиться автоматично з урахуванням досягнень спортсменів та кількості учасників і прихильників того чи іншого виду спорту. Розроблено та затверджено Національні антидопінгові правила, які вже схвалені Всесвітнім антидопінговим агентством.

Шосте. Ми йдемо на підвищення автономії національних спортивних федерацій. Зараз ми проводимо пілотний проект з наступними федераціями: баскетболу, важкої атлетики, легкої атлетики, стрибків у воду. Ці громадські організації отримали більше повноважень, але й більшу відповідальність за витрачання державних коштів та за результати, яких вони досягають.

Сьоме. Міністерством розроблено дорожню карту реформування молодіжної сфери. це результат спільної роботи з "Реанімаційним пакетом реформ", Центром реформ при Кабінеті Міністрів України і молодіжними громадськими організаціями. Урядом також схвалено Концепцію державної цільової соціальної програми "Молодь України" на 2015-2020-й роки.

Вперше за останні 6 років за підтримки ООН було проведено ґрунтовне соціологічне дослідження "Молодь України: 2015", що дало нам більш детально ознайомитися з проблемами молоді.

Восьме. Міністерством за підтримки Програми розвитку ООН запущено інноваційні проекти в молодіжній сфері. "Спортіфай" – це інформація про спортивну інфраструктуру навколо тебе. Програма "Молодіжний працівник", спільні тренінги для державних службовців та рівнів… та молодіжних лідерів. Портал "Моя кар'єра", що дозволяє проходити профорієнтаційні тести і молоді люди зможуть отримати інформацію щодо своєї схильності і кар'єри. Портал "Моя кар'єра" там запущений цей профорієнтаційний тест.

Дев'яте. В перше за останні роки ми провели некорупційний абсолютно прозорий конкурс на підтримку молодіжних проектів. Але ми будемо змінювати систему підтримки молодіжних організацій, і нами уже подані відповідні пропозиції щодо зміни стипендії Кабінету Міністрів і премій Кабінету Міністрів  для молоді, а також системи грантів Президента на підтримку обдарованої молоді.

Також ми звернулися до Прем'єр-міністра з проханням розглянути таку пропозицію як фінансування молодіжних організацій через ендаументи. Тобто виділяються  певні кошти  молодіжній організації, вона їх кладе на  депозит у державний банк і отримує відсотки,  за які фінансує свої проекти.

Також  міністерство працює над підвищенням мобільності української молоді. Підписані останнім часом Угоди про молодіжні обміни між Україною та Польщею і Литвою, що дозволить нашій молоді більш вільно подорожувати Європою, здійснювати спільні проекти з молодіжними  організаціями Литви і Польщі. Ми також працюємо над іншими угодами із європейським країнами.

І останнє. Міністерство відіграє активну роль у національно-патріотичному  вихованні молоді разом з Міністерством освіти.

На сьогодні питання національної безпеки… нами створено спеціалізірований відділ національно-патріотичного виховання. Спільно з Міноборони була відроджена спартакіада серед допризовної молоді. Разом з  Міністерством освіти проводиться військово-патріотична дитячо-юнацька гра "Сокіл".

І останнє. Наступний рік повинен стати роком  відновлення  спортивної інфраструктури України. Якби утопічно не звучали ці речі, але постійно перебуваючи в регіонах України, я стикаюсь з одним: з розвалом стадіонів, з   розвалом басейнів і постійним проханнями допомогти у відбудові цих спортивних споруд. Нам вдалося у цьому році за допомогою Фонду регіонального розвитку і діяльності  і Міністерства регіонбуду, і пана віце-прем'єра Геннадія Зубка, і діяльності Хмельницької обласної державної адміністрації виділити п'ять мільйонів гривень на відбудову, реконструкцію стадіону обласного "Поділля".

 Також міністерство виділило 2,5 мільйони гривень на відбудову стадіону "Авангард"  у Чернігові. І там були покладені легкоатлетичні доріжки.

Моя мрія, я думаю… яку ми будемо спільно з вами реалізовувати, щоб в кожному обласному центрі існував повноцінний стадіон, в якому  б було…  і можна було грати і в футбол, і було легкоатлетичне  ядро. Це перший крок на шляху  до відновлення спортивної інфраструктури.

Дякую за увагу, і сподіваюся на плідну співпрацю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Питання будуть потім до вас, але ви, будь ласка, приготуйтесь до них.

А зараз я надаю слово міністру Юрію Стецю. Ви будете з місця виступати, пан Юрій?

 

10:43:31

СТЕЦЬ Ю.Я.

Ні. Я хочу звернутися до  головуючого і до народних депутатів. Сьогодні питання стосуються суспільного телебачення, у нас це питання курує заступник міністра Артем Біденко, я би просив, щоб він зробив доповідь, а потім я готовий відповісти на ці питання і інші питання, які стосуються роботи міністерства, якщо можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Парламент не заперечує проти вашої пропозиції. 

 

СТЕЦЬ Ю.Я. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  заступник міністра, прошу до виступу.  Будь ласка.

 

10:43:56

БІДЕНКО А.І.

Шановні народні депутати! Доброго дня! Щодо запитань, які надіслали і Міністерство інформаційної політики та які стосуються початку роботи суспільного мовника.

"Чи були зроблені прорахунки, яке фінансування необхідно для запуску та роботи суспільного мовника?"

Для визначення реальної потреби в бюджетному фінансуванні видатків  суспільного мовника наступного року Національна телекомпанія України  склала розрахунки та звела зі всіма телеорганізаціями, які мають увійти до суспільного мовника, і під час підготовки  бюджетного запиту до  проекту Державного бюджету на 2016 рік надала цю інформацію головному розпоряднику коштів – Держкомтелерадіо. Власне, ці цифри від Держкомтелерадіо отримало Міністерство інформаційної політики.

Обсяг реальної потреби фінансування за загальним фондом державного бюджету України для успішного запуску та початку роботи суспільного  мовника на належному рівні повинен складати не менше двох з половиною мільярдів гривень. Водночас пунктом третім статті 14 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" встановлено, що забезпечення діяльності національного Суспільного телебачення України здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України протягом чотирьох років з дня набрання чинності цього закону.

Держава забезпечує належне існування НСТУ, яке становить не менше 0,2 відсотки видатків загального фонду державного бюджету України за попередній рік. Відповідно на 2016 рік ця сума має складати 1 мільярд 75 мільйонів гривень, тобто трохи менше, на 50 відсотків менше, ніж розраховано в Національній суспільній телекомпанії.

Щодо другого запитання, яке фінансування реально передбачено для суспільного мовника на наступний рік. Також цифри були надані Національною телекомпанією України та Держкомтелерадіо і опрацьовані разом з нашим міністерством. Під час підготовки бюджетного запиту до проекту Державного бюджету на 2016 рік Мінфіном доведено Держкомтелерадіо граничний обсяг бюджетного фінансування за програмою, яка називається "Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб". За цією програмою планується фінансування суспільного мовника для створення та діяльності Національної суспільної телекомпанії України 661 мільйон гривень.

Це значно менше тієї суми, яка була перерахована і яка прописана у відповідному законі. А якщо точніше, то в 3,7 разів. Та в півтора рази менше за визначений обсяг фінансування, що передбачений власне статтею 3, пунктом третім статті 14 Закону "Про Суспільне телебачення і радіомовлення".

Таким чином, граничним обсягом не враховані видатки відповідно до цього закону у сумі 381 мільйон гривень. Такий стан забезпечення фінансування початку роботу суспільного мовника у 2016 році розглядався на погоджувальні раді у Міністерстві фінансів України за участю представників Мінфіну, Держкомтелерадіо, НТКУ, інших телерадіоорганізацій, які мають увійти до суспільного мовника.

Наше міністерство також надавало свої пропозиції, свої коментарі щодо запланованих видатків. Було прийнято рішення вжити заходів для досягнення обсягу фінансування в 2016 році до рівня установленого, тобто 0,2 від видатків зведеного фонду бюджету на попередній рік.

Крім того, було проведено додаткові зустрічі в Кабінеті Міністрів України та Міністерства фінансів, де до питання  поставилися із розумінням та підтримкою. Наразі Національна телекомпанія України очікує, що під час розгляду Державного бюджету на  2016 рік сума бюджетного фінансування для успішного запуску та початку роботу НСТУ затвердять саме в тому обсязі, який передбачений нормою закону, а саме, 0,2 від видатків загального фонду державного бюджету  України за попередній рік.  Наше міністерство повністю підтримує ці очікування і робить все можливе, щоб суспільний мовник стартував і був запущений саме з цими бюджетними видатками, що передбачені законом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, шановні колеги. Прошу сідати.

Зараз ми маємо 30 хвилин запитань народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України. Прошу приготуватись до запису. І хочу нагадати, колеги,  це  запитання не від фракцій,  запитання від  депутатів. Я буду діяти згідно Регламенту і згідно запису, що потім, якщо будуть  питання, що від нашої  нікого нема, вони будуть неактуальними.

Приготувались до запису? Приготувались до запису. Я прошу провести запис  на запитання до уряду. Будь ласка, записуємось.  Дякую  вам.

Фірсов Єгор Павлович,  "Блок Петра Порошенка". Будь ласка.

 

10:48:59

ФІРСОВ Є.П.

Уважаемые коллеги, уважаемое правительство, у меня несколько  вопросов  относительно Донецкой области. Больше года назад заработало Агентство по восстановлению Донбасса, точнее не  заработало, оно создалось. Больше  4 месяцев назад назначен руководитель этого агентства, но не штатного расписания, не работников, не помещения по факту  это агентство не  получило.  Ну, о чем говорить, на самом деле  у руководителя агентства даже нет  собственной мотивации, у человека нет зарплаты.

У меня вопрос к правительству: когда приблизительно планирует заработать Агентство по восстановлению  Донбасса, и мы уже полноценно  сможем посмотреть результаты? 

И второй вопрос. Какая социально-экономическая ситуация в Сватове? И особенно интересует вопрос в отношении перебоев информационной, скажем так, ну, информационной политики? Какие смотрят люди? И показывают ли украинские каналы на этой территории?

 

10:50:16

ЗУБКО Г.Г.

Дякую, шановні депутати, за запитання. По-перше, можу сказати. Да, дійсно агентство є створеним. Призначений керівник цього агентства. Зараз є пропозиції від нього по його двом заступникам. Приміщення, в якому він працює, він зараз працює в приміщенні Мінрегіонального розвитку та будівництва. Ви знаєте, що це є проблема процедурна створення будь-якого центрального органу виконавчої влади, це стосується не тільки Агентства по відновленню Донбасу, а це стосується і інших наших новостворених центральних органів влади як Держспоживстандарту. Так, це приблизно 3 місяці для того, щоб створити агентство і затвердити бюджетний розпис, передати кошти від Міністерства фінансів і на виплату заробітних плат, і на виконання повноважень.

Але я скажу, що на сьогоднішній день агентство вже працює, бюджетний розпис в них є. І саме головне, Вадим Олегович Черниш приймає дуже активну участь в роботі по взагалі підготовці документів і по співпраці з тими агентствами, які працюють сьогодні по відновленню Донбасу. Він приймає активну участь сьогодні в переговорах по Мінську і в тих практично групах, які створені по різним напрямкам – по соціальним, по економічним. Він приймає дуже активно участь сьогодні в переговорах з нашими міжнародними партнерами, які допомагають не тільки гуманітарною, а й технічною допомогою. Ви знаєте, що саме завдяки його роботі сьогодні швейцарський уряд надає реагенти на комунальне підприємство "Вода Донбасу". І практично біля 300 тонн вже поставлено туди реагентів.

Крім того, практично він курує всі проекти, які стосуються і КфВ, і Європейського інвестиційного банку по направленню саме по надзвичайній програмі по Донбасу. І тому така активна участь цього агентства почалась.

Що стосується міста Сватове. Ситуація соціально стабільна завдяки спільній праці мешканців міста Сватове, українців, які там займають активну патріотичну позицію та всіх органів державної влади і органів виконавчої влади. Я вчора спілкувався безпосередньо із Євгеном Вікторовичем Рибалко, міським головою міста Сватово і головою  районної ради, а також з нашим головою райдержадміністрації паном Азерновим, який працює в сватівській райдержадміністрації. Ситуація абсолютно стабільна сьогодні, практично вистачає і продуктів харчування, і паливно-мастильних матеріалів, сьогодні працюють підприємства, діти ходять в школу, в дошкільні навчальні заклади. Тому все абсолютно, з точки зору соціальної ситуації, нормально.

Єдине, що я хотів би попросити, те, що практично сьогодні наші міжнародні партнери, які також готові долучитися до гуманітарної допомоги, щоб вони трішки свою допомогу перенаправляли з окупованої території та ту територію, яка є сьогодні в Луганській області під контролем української влади.

Те, що стосується інформаційної політики, я думаю, що можна надати слово. Є Артем Біденко? Є Юрій Ярославович Стець, міністр інформаційної політики, я думаю, що він додасть. Дякую.

 

10:53:30

СТЕЦЬ Ю.Я.

Дякую, пане Геннадію. У нас під час створення міністерства було моїм наказом створено Комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи Національного телебачення і радіомовлення. Я скажу декілька слів, з чим ми прийшли і що ми побачили? Ми побачили саботаж концерну РРТ, який стосувався відновлення телерадіомовлення українських телеканалів та радіостанцій на периметрі зіткнення та на тимчасово окупованих територіях. Перше, що ми зробили, ми його вигнали. Створивши цю комісію, яку очолила мій заступник Тетяна Попова, ми провели ряд робіт по відновленню мовлення та, в тому числі про припиненню мовлення телеканалів, так званих "ЛНР", "ДНР".

Є велика кількість інформації, яка йде під грифом "ДСК", під грифом "для службового користування", яку я зараз не можу публічно озвучити, але я готовий прийти на засідання фракції і зробити повну доповідь, в тому числі по всім питанням, які стосуються і відновлення мовлення, і проблем, які з цим існують. Але, тим не менш, є інформація, яку ми могли б зараз доповісти. Я просив би надати слово заступнику міністра, яка займається саме і опікується відновленням мовлення телерадіомовників українських на Донбасі, Тетяні Поповій. Вона з того, що можна, інформацію, озвучити, зараз озвучить.

Якщо можна, пане головуючий, вона тут, дайте їй слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  хоч в принципі треба менш, більш щільніше давати відповіді. Але давайте ще дамо заступнику міністра і яким чином включити мікрофон?

 

10:54:59

ПОПОВА Т.В.

Він має  бути включений.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

ПОПОВА Т.В. Шановний Голова, шановні пані депутати! Відносно Донецької області, я так розумію, було питання від депутата, тому я відповім по Донецькій області. В Маріуполі, Красноармійську та Краматорську Донецької філії РРТ було введено в експлуатацію телепередавачі для трансляції Донецької ОДТРК. Краматорськ 61 канал, Маріуполь 54 канал, Красноармійськ 27 канал.

У Краматорську Донецької філії змонтована тимчасова опора 34 метри відновлена трансляції 12 телевізійних та 5 радіопрограма. У Волновасі Донецької філії змонтовано та введено в дію і мовить на Донецьк "5 канал", студія "1+1", "Україна", "Еспресо", Донецька ОДТРК, УТ-1 і радіопередавачі: "Радіо 24" і "Таврмедіа". В Артемівську Донецької філії РРТ збільшено потужність передавачів УТ-1, "1+1" і "5 канал". У Світлодарську замість ТЕТ тепер мовить "ДонРТК" і в Костянтинівці мовить ФМ передавач радіо компанії "Люкс" – це те, що стосується Донецької області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, Логвинський Георгій Володимирович, "Народний фронт"…

 

10:56:11

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Прошу передати слово депутату Гузю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор Гузь, будь ласка.

 

10:56:17

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня! У мене запитання до пана Зубка, пане Геннадій, пане Геннадій, послухайте, будь ласка,  дякую. Згідно субвенцій уряду в мій виборний округ для селища міського типу Головне (Любомльський район), отримало 1 мільйон 200 на ремонт будинку культури. На жаль, на сьогоднішній день роботи не почалися, три тижні тому, три тижні тому, я попередив керівництво обласної адміністрації, відділу культури, щоб вони щось робили, аби ці гроші не повернулися назад до Кабміну. То я вас дуже прошу візьміть це на олівець, попередьте голову обласної адміністрації, заступника, що якщо вони не використають ці 1 мільйон 200 в моєму виборчому округу, за моєю пропозицією оцю субвенцію Кабміну, хай голови летять, хай люди йдуть з роботи. Прошу вас взяти на контроль. Дякую.  

 

10:57:16

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати, я би хотів би взагалі звернутися до вас всіх і сказати  про те, що спільна наша праця, вона саме зосереджена на тому, що спочатку знайшли ми кошти в бюджеті 2015 року, щоб виділити ці кошти, потім ви  разом з обласними конкурсними комісіями працювали для того, щоб відібрати ці інвестиційні проекти, потім уряд разом з вами, з бюджетним комітетом, ці кошти виділив саме на ті округа, на ті території, по яким вони повинні здійснені. Зараз Міністерство регіонального розвитку тримає на контролі кожен такий об'єкт. Але скажу так: 785 проектів, практично, по фонду державного регіонального розвитку, ще біля 400 об'єктів – це стосується капітальних видатків, які пішли безпосередньо від  Міністерства фінансів. Тому я прошу спільної праці по контролю за виконанням цих проектів.

Те, що голова обласної адміністрації, який підписував, направляв ці проекти і просив ці кошти, буде відповідальний за цей процес – це однозначно. Але нам потрібно чи покарати когось чи виконати проект.

Тому я прошу за ці два місяці, які залишилися до кінця року, коли може бути проведена "активна фаза" будівельних, відновлювальних, а також монтажних робіт, долучитися всім разом і допомогти, можливо, на місці головам адміністрацій, райдержадміністрації для  того, щоб саме, дійсно, використати ці кошти. Але потім вже будемо з того, чим ми допомагали, як ми разом працювали, вирішувати те чи інше кадрове питання.

Тому дякую за співпрацю, і розраховую, що ми саме і в областях таку співпрацю доведемо до кінця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

10:59:02

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановні колеги. На жаль, немає Прем'єр-міністра України. Тому до пана Зубка.

Насправді, я хочу підтримати пана Фірсова, що новостворене Агентство з питань Донбасу дуже потрібне і очолюване фаховою людиною, не має можливості нормально працювати. Так само, як не працює Агентство з питань відродження  Криму. І  не соромно уряду не мати публічної позиції з питання Криму, де сьогодні ґвалтують і знущаються над кримськими татарами? Так само не працює Агентство з питань євроінтеграції, тому що воно не робить експертизи єврозаконів. І той безлад, який насправді ми бачили в сесійній залі весь цей тиждень, і тому, що в уряді немає  нормального органу, який би робив експертизу нашого законодавства до європейських. Скажіть, будь ласка, от ви усвідомлюєте, що вам потрібно не змінити саму філософію роботи уряду? Коли це буде зроблено?

І тепер ще два конкретних питання, пане  віце-прем'єр:  світлодарська лікарня, страйк лікарів, бо 10 місяців  не отримують зарплату, 4 мільйони заборгованості, бо вони належать до Дебальцевської  міської ради. Коли буде виплачено? Перше питання.

І друге, до міністра...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу ждати можливість завершити.

 

11:00:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Це питання від колежанки пані Пташник до міністра освіти: що відбувається з Інститутом Бойчука, його студенти запитують. Його приєднали до Інституту Грінченка. Чи будуть там враховані права студентів? Дякую.

 

11:00:29

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати, я б хотів би ще раз нагадати, що в вас є пропозиція, в принципі, підготувати кандидатуру по віце-прем'єр-міністру з євроінтеграції, який займеться саме тими питаннями, щоб скоординувати всі центральні органи виконавчої влади, а також міністерства, які будуть співпрацювати над відпрацюванням тих внесень змін до законів, які стосуються євроінтеграції, які стосуються виконання директив Європейського Союзу, а також ті, які в принципі дозволять підсилити  взаємодію як уряду, так і Верховної Ради.

Те, що стосується взагалі роботи центральних органів виконавчої влади, які повинні займатися питаннями напрямку: Агентства відновлення Донбасу, агентство, яке повинно працювати по співпраці з Кримом. Ви знаєте, що був призначений практично людина, яка є з кримськотатарського меньшинства, так, і на сьогоднішній день він працює і займається цими питаннями. Тому те, що стосується роботи і співпраці я би хотів би, щоб ми не шукали спільних якихось взагалі разногласий, так, а найшли ту спільну точку, де ми можемо долучитися і допомогти один одному.

Те, що стосується світлодарської лікарні, на жаль, немає віце-прем'єр-міністра Кириленка, так? Я думаю, що, можливо... Сандро, є інформація, надаш? Світлодарська лікарня. Зараз я дам міністру охорони здоров'я ще слово, щоб він надав інформацію.

Але я б хотів би, щоб ми чітко розуміли, да, що на сьогоднішній день є практично та співпраця з Агентством відновлення Донбасу, яка  разом з вами, пані Ірина, працює і в робочих групах по Мінську, який працює по двох проектах, дуже важливих, соціальних – це комунальне підприємство "Вода Донбасу", - для того щоб відновити постачання на нашу територію. Також є питання по карбоніту – це питання поставки води в Луганській області.

Тому я думаю, що якщо ми побудуємо нормальну співпрацю, ми знайдемо ті точки, які ми визначимо пріоритетними, які нам дозволять рухатись швидше. І дякую за пропозиції співпраці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Підлісецький Лев. Ага, перепрошую. Будь ласка, завершіть відповідь.

 

11:02:56

КВІТАШВІЛІ О. Мы каждый месяц делаем ревизию бюджета, получаем информацию с зоны АТО, приграничной. Я не знаю, почему эта лікарня не получила деньги, я это узнаю. Каждый месяц мы делаем, добавляем деньги, для того чтобы… Я это узнаю, обязательно исправим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірина ще давала питання до міністра освіти? Дякую.

Отже, Підлісецький Лев Теофілович.

 

11:03:37

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Прошу передати слово Андрію  Журжію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Журжій. Включіть мікрофон.

 

11:03:44

ЖУРЖІЙ А.В.

Добрий день, колеги. У мене запитання до міністра фінансів, до пані Яресько. Пані Наталя, два питання.

Перше. Ми вже два місяці тому чули про те, що Мінфіном напрацьована податкова реформа і бюджет України. Коли парламент побачить пропозицію Мінфіну стосовно податкової реформи? Коли парламент побачить бюджет? У нас надто мало часу для того, щоб дійти спільної позиції і опрацювати. Тому ми просимо вас якомога швидше внести.

Друге питання. Ми підпорядкували Державну фіскальну службу Міністерству фінансів. Скажіть, будь ласка, скільки має відбутися ще скандалів для того, щоб ми побачили подання на звільнення голови фіскальної служби? Це ваша відповідальність на сьогоднішній день. Роботи – нуль. "Укрнафта" – 10 мільярдів не стягується. Податкова міліція робить вигляд, що вона працює, щодня нам показує, скільки вона кримінальних справ порушує, але не може показати жодної доведеної кримінальної справи по конвертаційних центрам, де особи притягнуті до  відповідальності, тобто відбувається профанація як і до того…

 

11:04:51

ЯРЕСЬКО Н.. Щиро дякую.

По першому питанню. Ми якраз бюджет готуємо кінцевий варіант, який має показати зменшення витрат на ту податкову реформу, яку ми  підготували. Поки що в уряді немає кінцевого варіанту, який ми поки що можемо подати. Плюс – я в процесі – це узгодження з Міжнародним валютним фондом, тобто я можу це подати тільки, як я його узгоджу. Я надіюся, що цей процес закінчиться якнайскоріше, і ми над цим працюємо  кожний день. Конкретну дату я вам не назву, на жаль, але якнайскоріше. Я з вами згідна, що якнайскоріше.

Друге. Про  Державну фіскальну службу. Я думаю, що там… тому що там  ситуація дуже скрутна, взагалі ви будете бачити багато скандалів з кожним днем. Починаючи з того, що по люстрації мали б всі 42  відсотки від  найвищих  посадових осіб зняти, і це скандал, що це не було зроблено  рік-півтора тому. Починається з того, дальше по реорганізації все іде вперед. Деякі законопроекти, які потрібні, у вас, і ми чекаємо. Але без законопроектів додатково працюємо кожного дня.

Зменшення кількості осіб в Держфіскальній службі – 30 відсотків, це приблизно 18 тисяч буде до кінця цього року. Скорочення осіб, чисельності вимагає зміни бізнес-процесів і вимагає… зміни в бізнес-процесі в рамках тої реорганізації, яку ми вибрали, і які ми… над якими ми працюємо разом з нашими міжнародними  партнерами. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Макар'ян Давид Борисович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:06:30

МАКАР’ЯН Д.Б.

Прошу передати слово  Солов'ю Юрію Ігоревичу.

 

11:06:36

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Соловей, 89  виборчий округ. Питання до міністра  соціальної політики.

Шановний пане Павло, під час зустрічі з людьми в межах свого виборчого округу до мене масово зверталися люди щодо проблем з оформленням субсидій і, зокрема, щодо двох питань.

Перше. Це те, що люди звернулися ще в  травні, червні, липні, і по сьогоднішній день вони не отримали відповіді щодо того, чи їм можливо   отримати субсидію чи ні?

І друга серйозна проблема, Люди приходять в управління  соціального захисту в той чи інший райдержадміністрації, чи органу місцевого  самоврядування, а їх починають ганяти по різних водоканалах, обленерго, облгазах, що практично унеможливлює процес видачі цих субсидій. Прокоментуйте, будь ласка, це питання. Дякую.

 

11:07:34

РОЗЕНКО П.В. Дякую з увагу.

Я, напевно, почну з початку того –  з загальної інформації щодо системи субсидій України, в якому ми зараз знаходимося стані. На сьогоднішній день, станом на сьогодні уже понад 4 мільйона українських родин отримали субсидії за новою системою. Тобто ми сьогодні говоримо те, що порівняно з попереднім роком ефективність системи субсидій зросла приблизно в 10 разів. Адже в минулому році в цьому періоді субсидії отримували лише 450 тисяч українських родин. На сьогоднішній день вже  одна третина українських родин сьогодні отримує вже  субсидії.

Хочу звернути увагу, що старт реформи системи субсидій почався п'ять  місяців тому. За ці п'ять місяців  Кабінет Міністрів України чотири рази вже змінював або удосконалював систему субсидій, тому що ми відстежуємо проблеми. Ми бачимо, від міністра до головного спеціаліста, ми їздимо по регіонах, вивчаємо ті питання, які  турбують і людей, і соціальні служби і намагаємось удосконалити цей механізм, скажімо так, призначення  субсидій. Але я хочу ще і ще раз говорити, ми можемо дуже багато писати нормативних актів, ми можемо дуже  прекрасні проголошувати реформи. Але вони ефективно будуть здійснюватися лише тоді, коли місцеві органи  влади, місцеве самоврядування буде ставитися до тих реформ, як ми ставимось з вами, тобто відповідально і ефективно. Адже саме відповідальність за  призначення субсидій – це  відповідальність місцевих органів влади. І тому, ви  самі знаєте, напевно,   по своєму окрузі є район, де налагоджена робота, де претензій немає, а є райони, там, де просто ідуть масові скарги.

Тому я ще і ще раз попереджаю і не одноразово говорив, що індульгенції не буде ні для кого. Я попереджав не одноразово, що за результатами призначення субсидій в 2015 році, це буде або грудень, або січень місяць, я внесу на засідання Кабінету Міністрів України питання про персональну відповідальність глав обласних і районних державних адміністрацій за зрив призначення субсидій.

Для мене авторитетів немає. Тому я наголошую на персональній відповідальності чиновників за цей процес. Тому очевидно, що процес не ідеальний, ми за ним стежимо. Але на нормативному рівні ми робимо все, щоб субсидія, справді, це було просто. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Оксана Корчинська, включіть мікрофон.

 

11:10:44

КОРЧИНСЬКА О.А.

Оксана Корчинська, фракція Радикальної партії Олега Ляшка. Питання до міністра охорони здоров'я.

Шановний пане міністр, скажіть, будь ласка, зараз в країні критична ситуація з ліками для хворих на гемофілію, імунодефіцитів, відсутні в лікарнях ліки для дорослого населення, хворих на онкозахворювання. І 50 відсотків вже відсутні ліки по протоколу для онкохворих дітей.

Що МОЗ на даний момент робить для того, щоб цю кризу подолати? Чому в даному разі ще не оголошені тендери? І чи вибрані вже міжнародні організації і заключений з ними договір для закупівлі ліків для онкохворих людей країни? Дуже вдячна за відповідь.

 

11:11:40

КВІТАШВІЛІ  О.

Спасибо за вопрос, хотя ответ вы очень хорошо знаете, я еще раз повторю. Две недели назад МОЗ подписал договор с Программой развития ООН. Сегодня мы подписываем договор с Crown Agents, а три недели назад подписали договор с ЮНИСЕФ. Деньги, 620 миллионов гривен уже перечислены на счета ПРООН. После подписания договора с Crown Agents  750 миллионов гривен будут перечислены на счёт Crown Agents и 850  миллионов  гривен на  счёт ЮНИСЕФ. Это в целом 2 миллиарда 197 миллионов гривен, которые перейдут на счета международных организаций, которые будут закупать. 

Насчет гемофилии, которая почему-то стала очень интересной темой последнюю неделю, две недели, потому что каждый день приходят  в МОЗ  разные группы, которые рекламируют свой товар, прямо сказать. Тендер был проведен. Насколько  я знаю,  19 октября  завершили все процедуры, сейчас идет процедура акцепта. Так что  по нашей информации, которая, я  надеюсь, намного точнее, мы каждый день, каждую неделю проверяем, какая ситуация по  лекарствам по стране, такого кризиса пока нет и не  будет. Потому что  то, что мы провели   тендера уже все абсолютно по местным  закупкам –  это факт, идет процесс договора с ними,  акцепт договора и закупки.

А с международными организациями  я уже сказал. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка,  Тіміш Григорій Іванович.

 

11:13:18

ТІМІШ Г.І.

Доброго дня всі. 203 округ, Григорій Тіміш, Чернівецька область. У мене комплексне запитання до Мінфіну,  Міністерства освіти і Міністерства охорони здоров'я.

Шановний пане міністре, скажіть, будь ласка. В проекті бюджету на  2016 рік подавалися цифри відповідно у Мінфін Міністерством освіти і Міністерством охорони здоров'я. Наскільки я знаю, і є точна інформація, що  ви відхилили ці пропозицій і запропонували скоротити на 15 мільярдів відповідно  по Міністерству освіти, видатки по освіті, і по охороні здоров'я  на ….. мільярдів. Скажіть, будь ласка, якої галузі  це торкнеться? Чи ми по охороні здоров'я будемо скорочувати ліжко-місця чи  недофінансуємо програми, про які говорила пані Корчинська, моя колега, тільки що, на закупівлю ліків?  А по освіті, чи не будемо  ми скорочувати сільські школи, і масово  люди просто залишаться без роботи.  Дякую.

 

11:14:27

ЯРЕСЬКО Н..

Дякую за запитання. Поки що ми на Кабміні нічого не прийняли. Тобто поки що ми не говоримо про ніякі конкретні результати, які я вам можу доказати. Дійсно ми пробуємо зменшити наші видатки і не в 15 мільярдів, але в 60 мільярдів.

Як ви знаєте, наш бюджет створений із декількох сфер. Перша сфера - це національна оборона і правозахисні організації. Звідти я поки що не маю право і навіть не маємо намір зменшити видатків.

Друге. Йдеться про соціальні витрати, які, очевидно, ніхто не готується зменшити, соцнорми в цій країні, а навпаки проект бюджету, який був поданий вам 15 вересня і відкликаний, показує, що там є подвійне підвищення соцнорми: і 1 травня, і 1 грудня. До 12 відсотків в цілому, який дорівнює інфляції в наступному році.

Дальше. Щодо наступних джерел фінансування. Є, наприклад, навіть в соціальній сфері можливості щодо ефективності нашої роботи, не дублікації програм, зменшення і верифікація всіх платежів. Там можна якісь гроші ощадити. Поки що ми не знайшли в Кабінеті Міністрів відповідь в цій сфері.

Щодо освіти, щодо охорони здоров'я і щодо інших, які є найголовніші в бюджеті. Очевидно, ми очікуємо якісь зміни, але це є зміни підструктурних реформ, не просто закриття якоїсь, там, школи або звільнення від будь-яких людей, але покращення, взагалі там не обговорюється про зменшення кількості ліків, які закуповуються. Дякую.

Але я просто додам коротко. Якщо ми хочемо бачити будь-які знищення податків, нам треба зменшити видатки. Іншого виходу немає – це математика. Де ми їх знайдемо, якраз це є та боротьба, яка йдеться у всіх нас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, у нас лишилось 3 хвилини. І передає свій час Купрієнко Олегові Ляшку. І Кириченко здає, а в нас лишається 3 хвилин. Постараєтеся вписатися в той час. Пан Олег. Будь ласка.

 

11:16:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене кілька запитань до представників уряду.

Перше, що стосується вартості житлово-комунальних послуг. Пане Зубко, до вас звертається лідер фракції по житлово-комунальних послугах. Я прошу уваги, по телефону потім поговорите. Що стосується вартості житлово-комунальних послуг. Фракція Радикальної партії наполягає на тому, щоб уряд збільшив норму споживання газу по пільговій ціні з 200 кубів, як є зараз, до 400 кубів. Тому ми вимагаємо від уряду прийняття відповідних рішень.

Очевидно, ви бачите, що біля Кабінету Міністрів третій тиждень поспіль стоїть "Тарифний майдан", який вимагає прийняття парламентом, урядом і Президентом рішень, які дадуть можливість знизити вартість житлово-комунальних послуг. Зокрема, це рішення уряду про збільшення обсягу газу по пільговій ціні з 200 до 400 кубів.

У мене до вас друге питання. Скажіть, будь ласка, який у нас період опалювального сезону? Адже в одному із інтерв'ю Прем'єр-міністр каже, що опалювальний сезон шість місяців, а відповідно до постанови Кабінету Міністрів номер 74 від 2 березня 2015 року опалювальний сезон сім місяців. То ви поясніть, будь ласка, громадянам України, шість місяців чи сім місяців опалювальний сезон? Перше питання.

Друге питання до міністра енергетики. Упродовж багатьох місяців я тут, виступаючи в парламенті, попереджав про катастрофічну залежність від російських енергоносіїв, коли ви укладаєте корупційні договори, і Росія напередодні зими нам буде піднімати ціну. Зараз Україна відновила постачання електроенергії з Росії за ціною вищою, ніж вона була до цього. Ми стоїмо на порозі масових відключень електроенергії. Я питаю, що робить Міністерство енергетики для того, щоб люди були із світлом під час зимового періоду?

І до міністра фінансів питання. Коли ви припините порушувати закон і внесете до парламенту бюджет, який мав бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідь і на тому завершимо "годину запитань до Уряду". Будь ласка.

 

11:18:54

ЗУБКО Г.Г.

Шановний Олег Валерійович! Ви знаєте, я вам скажу, що не тільки Кабмін бачить палатки, які стоять на Грушевського, їх бачать і в місті Сватово. Вчора мене люди запитували: чи не можуть взагалі переїхати ці палатки разом з дровами, разом з продуктами і разом з водою, і допомогти людям обігрітися тим, які сьогодні потребують такої допомоги?

Те, що стосується співпраці Верховної Ради і уряду з приводу тих питань, які стосуються взагалі, зробити справедливою і прозорою тарифну політику в державі Україна, то ви знаєте, що сьогодні запропоновано урядом прийняття постанови, зміни до 630-ї, для того, щоб люди конкретно платили не теплопостачаючим компаніям, за ту теплову енергію, яку вони віддають, а з розрахунку температурного режиму, який відбувся за минулий місяць, повинні бути внесені зміни в розрахунки і зменшена оплата, якщо це був теплий місяць і погода дозволяла давати менше теплової енергії.

Друге питання, і я очікую тут підтримки від Верховної Ради з питання в тому, що буде прийнятий Закон України внесений Президентом України про прозорість нарахування всіх тарифів, які стосуються центрального опалення, водопостачання, а також центрального гарячого водопостачання.

Тепер те, що стосується по питанню, яке ви задавали, збільшення норми споживання по льотній ціні від 200 до більшої кількості. Знаєте, це питання, дійсно, його можна обговорювати, але в бюджеті 2015 року конкретно закладені суми, які можуть бути виділені на пільгову ціну і яку кількість може дозволити собі держава з приводу дефіциту бюджету компанії "Нафтогаз України" для того, щоб дати таку можливість.

Можемо дискутувати і в комітетах, можемо обговорювати це питання, але на сьогоднішній день ті люди, які повинні платити за комунальні послуги і які не можуть бути оплачені за рахунок їх доходів, захищені з точки зору програми субсидій. Вам міністр соціальної політики може показати платіжки, які вже надходять до людей, де чітко видно, яку суму закриває держава за свій рахунок, для того, щоб забезпечити виплату по субсидіям.

Ті норми, які сьогодні установлені "Нафтогазом" по 200 кубам, які були задекларовані і підписані в меморандумі разом з AMF, вони на сьогоднішній день залишається саме такими. Те, що стосується електроенергії, я зараз дам міністру палива і енергетики слово, але я хотів би, щоб ми сьогодні всі зрозуміли, що є Коаліційна угода, яка проголошувалась, яку підписали, яку формувала практично Верховна Рада. І згідно цієї коаліційної угоди діє уряд і також в напрямку в тарифній політиці  також в напрямку програми субсидій.  Тому я хотів би, щоб ми саме шукали вихід з непростого становища формування тарифної політики, зробили його прозорим, зробили його справедливим, зробили таким чином, щоб ті люди, які сьогодні потребують допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг, таку допомогу отримали. І тут потрібно просто переходити в конструктивну розмову, не робити взагалі ті речі, які сьогодні не дозволяють і створюють штучний бар'єр для прийняття  рішень.

Тепер те, що стосується взагалі кількості по опалювальному сезону. Є сьогодні дуже простий механізм – це 630-а Постанова уряду, яка чітко регламентує, коли починається опалювальний сезон. І воно залежить, в першу чергу, від температурного режиму, який є на вулиці. Ми не можемо сказати, що цей опалювальний сезон починається з 15 жовтня, тому що якщо буде 1 жовтня вже температура три дні нижча, ніж 8 градусів, комунальні підприємства повинні включити опалення.

Коли закінчиться опалювальний сезон? Він може бути закінчений і 1 квітня, якщо буде дуже тепла температура на вулиці, але я вам скажу із свого досвіду, тільки Херсон і Одеса закінчували опалювальний сезон 5 квітня, а, практично, до 15-20 квітня опалювальний сезон йшов згідно температурного режиму. Тому 6 місяців або сім місяців – це, в першу чергу, визначається температурним режимом на вулиці. І саме зміни до  630-ї постанови, які сьогодні нам дозволять проводити перерахунок оплати комунальних послуг за рахунок температури на вулиці, я думаю, що нам дозволить не тільки зменшити споживання природного газу, а ще й дасть можливість в холодну пору компанії "Нафтогаз", дефіцит якої сьогодні поставив, практично, бюджет України до ситуації критичної і у зв'язку з чим ми, практично, сьогодні шукаємо постійно кошти на оплату газу і подолання цього дефіциту, дасть можливість "Нафтогазу" зібрати більшу кількість грошей.

Ще можу повідомити, на 1 вересня 2015 року від населення було зібрано 100 відсотків оплати за житлово-комунальні послуги. Дисципліна людей сьогодні простих українців набагато краща, ніж за всі інші моменти, які відбуваються, і разом з тим, і в уряді, і Верховній Раді. Тому я б хотів би, щоб ми зараз знайшли конструктивну розмову, да, саме оці моменти, які відбуваються на сході, були першочерговими, пріоритетними для нас як українців і також – для парламенту і для уряду.

Пане Демчишин, я прошу дати інформацію по електроенергії.

 

11:24:56

ДЕМЧИШИН В.В.

Пане Ляшко, хочу відповісти на два ваші запитання. Перше питання, це підготовка до опалювального сезону і ваша риторика, що буквально вже почнуться відключення електричної енергії. Хочу вас заспокоїти, на даний момент на складах електростанцій забезпечено вугілля, щонайменше, на 900 тисяч тонн більше, чим в минулому році, по відношенню минулого року це було 1,6 мільйони, на даний момент це  2,5 мільйони тонн. Цього для початку опалювального сезону достатньо для того, щоб входити в нього із спокійною душею і впевненістю в тому, що ніяких відключень не буде.

Друге питання: чи достатньо коштів на цьому ринку для того, щоб підтримувати ці запаси і відповідно пройти опалювальний сезон? Хочу нагадати вам, що було залучено 2 мільярди гривень від "Ощадбанку", які потрачені на закупівлю вугілля, із цих коштів ще 500 мільйонів як раз знаходяться в процесі залучення і витрачання. Тобто кошти ще направляються на додаткову закупівлю вугілля на енергоринок.

Більше того, рівень оплати рахунків, які отримують споживачі, і промисловість, і  населення на даний момент знаходиться на рівні сто відсотків. Тобто всі кошти, які необхідні для закупівлі вугілля, ядерного палива, газу вони наявні. Тобто в повній мірі використовує... кошти використовуються на підтримання достатнього рівня запасів для того, щоб з впевненістю проходити цей сезон.

Звичайно, є два фактори ризику – це можливість форс-мажорних випадків у постачанні газу із Російської Федерації, до чого ми також готуємося і підготувалися в повній мірі, для цього ми на даний момент  закупили більше, ніж один мільярд кубічних метрів газу, ніж в попередньому опалювальному сезоні. З таким об'ємом, я впевнений, що ми цей опальний сезон пройдемо без будь-яких несподіваних ситуацій. У випадку із вугіллям я вже вам сказав. Ядерне паливо закуплене на весь опальний сезон в повній мірі. Тому ризику ні на газовому, ні на тепловому, ні на електричному ринку немає.

Звичайно, є проблема із проведенням антитерористичної операції. Як ця ситуація буде розвиватись, сказати на даний момент складно. Але при сьогоднішніх умовах, при тому перемир'ї чи, можливо, мирі, який було досягнуто в Мінську, ніякої загрози з тієї території немає. По крайній мірі при даних умовах. Тому я впевнений, що з точки зору опалювального сезону ми добре підготовлені.

Тепер стосовно вашого коментарю по постачанню електричної енергії із Російської Федерації. Хочу вас проінформувати про те, що на даний момент проводяться роботи по підключенню лінії, високовольтної лінії "Рівненська станція – Київ" для того, щоб збільшити видачу електричної енергії з Рівненської атомної станції, що не було зроблено протягом останніх 20 років. Ця лінія дасть можливість додатково 1 тисячу мегават потужності, яка була закрита, не використовувалась на лінії Рівне–Хмельницький, двох атомних станцій, які працюють в західному регіоні, видати в центральний регіон, який є дефіцитним. Дефіцитний в зв'язку з тим, що Чорнобильську станцію ми закрили.

Тому ця робота буде закінчена 12 листопада. До цього моменту ми для того, щоб вирівняти графік споживання, отримуємо імпорт. Але тільки для того, щоб замістити цей один рівненський блок. На даний момент потужностей, які можуть використовуватись, предостатньо. У нас є зайві потужності, які не використовуються.

Більше того, хочу згадати, що насправді споживання електричної енергії на сьогодні зменшується в порівнянні до попереднього року десь в середньому на 12 відсотків. Тому імпорт є технологічним процесом. Це процес перетоку потужності між синхронізованими системами, і в цьому немає нічого поганого.

Вартість… Ще короткий коментар стосовно вартості, протягом цього року вартість не змінилася по відношенню з  січнем до сьогодні на цю електричну енергію, яку ми отримуємо з Росії. Притому, що інфляції внутрі країни більше 20 відсотків. Тому говорити про те, що ми наносимо збитки, що ми руйнуємо електроенергетичний сегмент української економіки чи  якісь інші зловживання відбуваються, немає  ніяких підстав. Хочу вас запевнити, що достатньо силовиків, які цей процес відслідковують в щоденному режимі: це  і ДФС, це і СБУ і прокуратура. Всі в курсі того, що відбувається на енергетичному рівні. Немає..  Якщо є факти зловживань вони всі відслідковуються. Дякую.

 

11:30:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, "година запитань до Уряду" завершена. Подякуємо уряду за участь в роботі Верховної Ради України. Дякуємо за ґрунтовні відповіді і, так, дякуємо, пане Геннадій, всі члени Кабінету Міністрів, успіхів вам і всього найкращого.

Шановні колеги, згідно порядку денного зараз оголошення депутатських запитів. І  я хотів би також спочатку зробити кілька оголошень, які депутати наполягали ще вчора зробити.

Першим оголошення: згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Шевченка Олександра Леонідовича зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини три, 63, статті… статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Ланьо Михайла Івановича зі складу депутатської групи "Воля народу".

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Рибчинського Євгена Юрійовича зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Батенка Тараса Івановича зі складу депутатської фракції  "Блок Петра Порошенка".

І переходжу до зачитування депутатських запитів. Шановні колеги, я спочатку почну з загальних запитів, бо голосів на голосування на звернення до Президента в залі, очевидно, що немає.

Отже, Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо відновлення освітлення вулиць у селі Липне Любарського району Житомирської області.

Віктора Развадовського до міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської ОДА щодо безкоштовної заміни лівобічного суглобу Мельничуку Василю Миколайовичу, мешканцю села Ясногород Романівського району Житомирської області.

Богдана Онуфрика до міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо неправомірних дій співробітників СБУ України в Одеській області та прокуратури Одеської області.

Станіслава Березкіна до Прем'єр-міністра України щодо недопущення безпідставного стягнення коштів з дитячих будинків сімейного типу Вільшанського району Кіровоградської області.

Андрія Білецького до голови Державної фіскальної служби України, голови Державної прикордонної служби України щодо недопущення в'їзду на територію України автомобілів з реєстраційними номерами самопроголошених державних утворень та переміщення товарів з самопроголошених державних утворень через митний кордон України.

Дмитра Лінька до Прем'єр-міністра України, Секретаря РНБО, голови Національного банку України, голови Служби безпеки України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на допомогу від незаконного позбавлення права власності ЗАО "Слов`янськолія".

Віктора Пинзеника до виконуючого обов'язки голови Державної служби статистики України стосовно надання інформації щодо звітності про зовнішню торгівлю України.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо невиконання посадовими особами Державного управління справами вимог Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Ігоря Шурми до Генпрокурора України щодо надання неправдивої інформації посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України.

Федора Негоя до Генеральної прокуратури України про бездіяльність Генеральної прокуратури України, прокуратури Херсонської області при проведені перевірки щодо фактів незаконної діяльності голови Херсонської ОДА Путілова.

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України щодо належного фінансування вугільної галузі при формуванні Державного бюджету України на 2016 рік з урахуванням пропозицій Міненерговугілля.

Андрія Помазанова до голови Дніпропетровської ОДА щодо необхідності проведення службової перевірки керівництва Апостолівської районної державної адміністрації.

Андрія Помазанова до начальника Головного Управління МВС в Дніпропетровській області щодо необхідності проведення службової перевірки посадових осіб Апостолівського районного відділу МВС України в Дніпропетровській області, організації ефективного кримінального розслідування в рамках кримінального провадження.

Олени Сотник до Генерального прокурора України щодо проведення слідчими військової прокуратури в зоні АТО досудового розслідування по кримінальному провадженню, яке відкрите за заявою колишнього заступника прокурора Київської області Корнійця.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо надання субсидії на придбання твердого палива населенню Кіровоградської області.

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" про збільшення видатків Міненерговугілля за бюджетною програмою "Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції".

Андрія Вадатурського до міністра оборони України щодо присвоєння статусу учасника бойових дій колишньому військовослужбовцю.

Сергія Кіраля до Прем'єр-міністра України, голови Державної  фіскальної служби України щодо реформування митної системи.

Бориса Тарасюка до міністра закордонних справ України щодо загадкової загибелі громадянина України Михайла Штокала на території Республіки Куба.

Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення компенсації витрат роботодавців на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам.

Ірини Луценко до заступника Генерального прокурора України - прокурора Одеської області стосовно незаконної фінансово-господарської діяльності підприємства, яке займається реалізацією безхазяйного майна та майна, що перейшло у власність держави, а також щодо протиправної діяльності працівників фіскальної служби.

Ірини Луценко до Генерального прокурора України щодо невиконань посадовими особами рішення суду.

Ірини Фріз до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо проведення незаконних обшуків помешкань працівників каналу ATR у Криму.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо утворення у місті Суми вищого військового навчального закладу.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо встановлення справедливих тарифів на житлово-комунальні послуги, електроенергію та водопостачання для мешканців Сумської області.

Леоніда Ємця до голови Вищої ради юстиції, міністра внутрішніх справ України щодо… голови кваліфікаційної комісії суддів України щодо судового свавілля.

Андрія Немировського до Прем'єр-міністра України щодо соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей у зв'язку із настанням осінньо-зимового періоду.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо напрацювання та запровадження системи адресної фінансової допомоги для соціально незахищених категорій людей.

Олександра Супруненка до міністра юстиції України щодо надання роз'яснення про порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки.

Миколи Люшняка до міністра фінансів України щодо обов'язкового включення у захищені видатки з Державного бюджету коштів на функціонування та утримання відділення гемодіалізу.

Василя Петьовки до міністра освіти і науки України щодо виділення коштів Закарпатському машинобудівному технікуму для проведення ремонту.

Групи народних депутатів (Продан, Рибака) до начальника  Чернівецької митниці, Державної фіскальної служби України щодо стану реалізації експерименту в Чернівецькій області з фінансового забезпечення поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Стрий–Івано-Франківськ–Чернівці–Мамалига (на Кишинів) (Н-10).

Олексія Порошенка до Прем'єр-міністра України щодо медичної та психологічної реабілітації осіб, що демобілізуються з військової служби.

Михайла Головка до Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України щодо перевірки фактів вчинення корупції.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра соціальної політики України щодо виплати індексації заробітної плати працівникам медичної галузі України.

Івана Спориша до Прем'єр-міністра України, голови Вінницької обласної державної адміністрації стосовно вирішення питання про виділення коштів для завершення робіт по будівництву газопроводу високого тиску в селі Сапіжанка та прилеглих до нього сіл Шаргородського району Вінницької області.

Павла Дзюблика до міністра внутрішніх справ України, Голови Державної фіскальної служби України, Голови Державного агентства рибного господарства України, Генпрокурора України щодо неправомірних дій фізичної особи-підприємця Петра Пшеничного.

Олександра Дехтярчука до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, міністра фінансів України щодо передбачення у Державному бюджеті України на 2016 рік коштів на придбання шкільних автобусів для забезпечення підвезення до навчальних закладів учнів, які проживають у населених пунктах Рівненської області.

Андрія Кота до голови Львівської обласної державної адміністрації з приводу ненадання відповіді на депутатське звернення щодо діяльності ТзОВ "Стрийське АТП".

Андрія Кота до начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області щодо перевірки діяльності ТзОВ "Стрийське АТП".

Анатолія Кузьменка до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України щодо ігнорування урядовцями наростаючих проблем, що виникають на Державному підприємстві Криворізький гірничо - збагачувальний комбінат окислених руд у зв'язку із недофінансуванням та відсутністю кваліфікованого кризового менеджменту з боку держави.

Івана Мельничука до начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області щодо запровадження контролю над процесом розподілу земель та офіційного оприлюднення списків осіб, які отримали у власність земельні ділянки, як учасники бойових дій.

Івана Мельничука до Прем'єр-міністра України, Міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо вирішення питання проведення аукціону з реалізації скрапленого газу для потреб населення Вінницької області.

Олександра Сугоняко до Кабінету Міністрів України щодо недопущення об'єднання управлінь Пенсійного фонду України в місті Суми та Сумському районі.

Віталія Курила до Генерального прокурора України щодо незаконного відчуження нерухомого та рухомого майна Дочірнього підприємства Державної акціонерної кампанії "Хліб України" "Новоайдарський елеватор" та притягнення до відповідальності посадових осіб ДАК "Хліб України", причасних до даних дій.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо отримання статусу учасника бойових дій.

Олександра Марченка до Голови Служби безпеки України щодо заходів по обмеженню пропагандистської діяльності Росії в Україні.

Олександра Марченка до Прем'єр-міністра України щодо оформлення залізничних квитків державною мовою. До Прем'єр-міністра України щодо оформлення залізничних квитків державною мовою від Олександра Марченка.

Руслана Демчака до начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області щодо порушення органами місцевого самоврядування екологічної безпеки та санітарного благополуччя населення.

Руслана Демчака до Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України щодо ретрансляції українського телеканалу на медіа-просторі Республіки Казахстан.

Олександра Вілкула до Генерального прокурора України щодо забезпечення захисту прав об'єднання громадян - ошуканих інвесторів будівництва житлового комплексу "Новая Победа" міста Дніпропетровська, визнаних потерпілими по кримінальному провадженню №1202040650000508.

Олександра Вілкула до Генерального прокурора України щодо відновлення порушених житлових прав мешканців будинку №1 по вулиці Товстого, міста Дніпропетровська та забезпечення захисту їх прав у суді.

Віктора Кривенка до Міністерства внутрішніх справ України, Генерального прокурора України щодо затягування досудового слідства по розслідуванню ДТП, внаслідок якої загинула людина.

Віктора Кривенка до голови Київської міської державної адміністрації щодо недотримання законодавства про захист тварин від жорстокого поводження в притулку для тварин у смт. Бородянці.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного забезпечення доступності до інформації про стан реалізації проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України".

Юрія Павленка до Міністра оборони України щодо тривалого невиконання посадовими особами Міністерства оборони України вимог законодавства України в питанні передачі у комунальну власність територіальних громад Житомирської області земельної ділянки в селищі міського типу Озерне.

Івана Рибака до тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Голови правління Приватного акціонерного товариства «Київстар», голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо перенесення вишки стільникового зв'язку "Київстар".

Віталія Гудзенка до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо незадовільної роботи Державної екологічної інспекції у Київській області по перевірці екологічного стану та навколишнього середовища в місті Узин Київської області.

Олександра Кодоли до голови Чернігівської ОДА щодо недопущення закриття гуртків Носівської районної гімназії Чернігівської області.

Олександра Кодоли до Голови Державної фіскальної служби України, Міністра внутрішніх справ України щодо порушення чинного законодавства під час проведення обшуків у ІТ-компаніях у місті Києві та місті Харкові.

Дмитра Голубова до міністра внутрішніх справ України щодо надання достовірної інформації, вжиття невідкладних заходів до здійснення перевірки фактів погіршення криміногенної ситуації та спричиненої цим соціальної напруженості напередодні місцевих виборів у місті Одеса.

Дмитра Голубова до голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, голови Комітету з питань науки і освіти, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів до унеможливлення погіршення стану сфери освіти й науки, доведення до знищення вищих навчальних закладів в Україні, проведення перевірки з приводу скасування результатів виборів ректора Харківського національного університету радіоелектроніки, ймовірного потурання посадових осіб Міністерства освіти і науки України, відновлення порушених прав трудового колективу, унеможливлення соціального конфлікту, виходу з адміністративно-управлінської кризи та у випадку підтвердження, притягнення винних до відповідальності.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про перерахунок пенсій громадянам України у зв'язку зі збільшенням соціальних стандартів.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення зміни кратності проведення медичних оглядів машиністів та помічників машиністів з щорічного на 1 раз в 3 роки.

Андрія Шипка до міністра оборони України щодо вирішення питання виплати грошового забезпечення воїнам АТО.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра освіти і науки України, голови Рівненської обласної державної адміністрації щодо будівництва нового корпусу школи в с. Рокитне Рокитнівського району Рівненської області.

Василя Яніцького до міністра енергетики та вугільної промисловості України, голови Рівненської ОДА щодо вирішення питання про відновлення роботи газової дільниці в смт. Зарічне Рівненської області.

Богдана Матківського до Прем'єр-міністра України, секретаря РНБО щодо ліквідації наслідків багаторічного видобутку вуглеводню на території міста Борислава.

Ярослава Дубневича до міністра оборони України, начальника Генерального штабу, Головнокомандувача Збройних Сил України щодо реформування військової частини у бригаду армійської авіації та вручення бойового прапора.

Тараса Батенка до Прем'єр-міністра України щодо блокування Міністерством фінансів України погодження на створення державного історико-культурного заповідника в селі Стільське Миколаївського району Львівської області.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової) до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання питання утримання бюджетної сфери, що розташована на територіях міста Світлодарськ та станції міського типу Миронівський Артемівського району Донецької області.

Дмитра Добродомова до міністра соціальної політики України щодо осучаснення пенсійних виплат.

Дмитра Добродомова до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Генерального прокурора України щодо затягування розслідування кримінального провадження за підозрою Постола та Тогобецького.

Івана Крулька до Прем'єр-міністра України щодо залучення громадськості до розробки проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру".

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України, Міністра фінансів України, Міністра інфраструктури України, Голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Чернівецької ОДА щодо вжиття вичерпних заходів із негайного забезпечення стабільної роботи державного підприємства "Чернівецький Облавтодор".

Олега Кулініча до Міністра охорони здоров'я України щодо відсутності у лікарнях вакцин для планової вакцинації новонароджених та немовлят до року.

Олега Кулініча до Прем'єр-міністра України щодо приведення Типового договору оренди землі у відповідність із законодавчими актами.

Руслана Сольвара до Головного управління державної санітарної епідеміологічної служби в Київській області, Шпитьківської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Києво-Святошинської  РДА Київської області стосовно необхідності вжиття заходів щодо забезпечення екологічно безпечних умов для життєдіяльності мешканців села Шпитьки Києво-Святошинського району Київської області у зв'язку з порушеннями санітарно-будівельних норм товариством з обмеженою відповідальністю "Агроленд".

Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України, Київської ОДА стосовно необхідності ретельного вивчення пропозицій Фастівської районної ради Київської області щодо перспективного плану формування територій громад Київської області.

Олександра Ревеги до Прем'єр-міністра України про надання права комунальним підприємствам водоканалізаційного господарства направляти частину незатребуваних населенням житлових субсидій на поповнення електронного рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ.

Валерія Пацкана до начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві щодо можливого факту підкупу виборців у місті Києві.

Геннадія Кривошеї до міністра МВС України, Генерального прокурора України щодо порушення норм чинного законодавства головою Богуславської міської ради Дяченком.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України щодо протиправної бездіяльності працівників Печерського районного управління ГУ МВС України в місті Києві при проведені розслідувань у кримінальних провадженнях за фактом вчинення злочинів громадянином Бородіним Вадимом Васильовичем, з метою заволодіння майном Національного об'єднання по племінній справі у тваринництві "Укрплемоб'єднання".

групи народних депутатів (Ярослав Дубневич, Пацкан...) до Прем'єр-міністра України щодо збільшення соціальної норми споживання газу для населення під час опалювального сезону у період з 1 жовтня 2015 року по 30 квітня 2016 року.

Андрія Іллєнка до тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, голови Київської міської державної адміністрації щодо включення до Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2016 рік проведення капітального ремонту житлового будинку по вулиці Мілютенка, 23.

Андрія Іллєнка до першого заступника прокурора міста Києва, тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, голови Київської міської державної адміністрації щодо надання інформації стосовно проведення реконструкції парку "Кіото" у Деснянському районі міста Києва.

Григорія Тіміша до міністра освіти і науки України, міністра охорони здоров'я України, міністра соціальної політики України щодо можливого скорочення видатків з державного бюджету на потреби освіти, охорони здоров'я та соціальної політики при підготовці державного бюджету на 2016 рік.

Григорія Тіміша до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів з метою затвердження Урядом Державної програми "Підготовка індивідуальних сільських забудовників на 2016-2020 роки".

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про забезпечення безкоштовними ліками громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Володимира Арешонкова до віце-прем'єр-міністра України - міністра культури України про прискорення процедури надання медичної субвенції Коростенскому району Житомирської області за програмою "Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам".

Олега Осуховського до Генпрокурора України щодо надання правової оцінки діям правоохоронних органів під час мирного протесту громадян під Верховною Радою 31 серпня 2015 року.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України, Генпрокурора України щодо виконання вимог Закону "Про очищення влади".

Андрія Шиньковича до голови Хмельницької ОДА про кризу на ринку праці Хмельницької області та вимогу до голови Хмельницької ОДА проінформувати про дії місцевої влади.

Андрія Шиньковича до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, голови СБУ, Генпрокурора про захист прав мешканців будинку по вулиці Зарічанській, 9 в місті Хмельницький.

Ярослава Маркевича до заступника Генпрокурора України - головного військового прокурора щодо здійснення прокурорського нагляду за можливими неправомірними діями співробітників СБУ в інтересах Чернишенка.

Сергія Капліна до прокурора Полтавської області щодо проведення перевірок фактів вимагання хабарів Полтавською міською радою від підприємців на ринках міста Полтава.

Сергія Капліна до Голови Верховної Ради України стосовно недопущення порушення Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" при попередньому розгляді законопроекту №1517 про внесення змін до деяких законів України щодо державної фінансової підтримки кредитних спілок з метою повернення депозитних вкладів.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України щодо необхідності затвердження нових стандартів якісних та фізико-хімічних показників природного газу, який постачається споживачам з метою забезпечення їх відповідності вимогам Європейського Союзу.

Юрія Дерев'янка до Генпрокурора України щодо протиправної бездіяльності Кабміну, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в частині зволікання у передачі стандартів якості природного газу, який постачається споживачам.

Ірини Суслової до міністра фінансів України, голови Державного агентства автомобільних доріг України, міністра інфраструктури України щодо необхідності забезпечення достатнього фінансування поточного та капітального ремонтів, а також експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування у Львівській області.

Михайла Добкіна до Генпрокурора України щодо проведення досудового розслідування за фактами скоєння кримінальних правопорушень Харківською обласної виборчою комісією.

Михайла Добкіна до Генпрокурора України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами перешкоджання законній діяльності Регіональної організації Політичної партії "Опозиційний блок" в Харківській області.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України, Вінницької обласної ради, голови Вінницької ОДА щодо забезпечення фінансування для урочистого відзначення 100-річного ювілею з дня відкриття Вінницької обласної клінічної лікарні імені Пирогова.

Олександра Домбровського до голови правління Пенсійного фонду України, міністра соціальної політики України, начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, начальника управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці, голови Вінницької обласної державної адміністрації щодо встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною Грушовому В.О., яким виховано вісім дітей.

Олексія Рябчина до міністра МВС щодо порушення чинного законодавства України з боку голови Димитровської міської виборчої комісії Донецької області Л. Ганжи.

Олексія Рябчина до міністра юстиції України щодо порушень чинного законодавства під час здійснення виконавчого провадження.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Міністерства фінансів України, МВС, Генеральної прокуратури щодо можливих неправомірних дій фінансової установи.

Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Одеської міської ради, Одеської державної адміністрації стосовно необхідності об'єктивного розгляду звернення Одеського професійного ліцею технологій та дизайну Державного закладу Південноукраїнський національний педагогічний університет імені Ушинського" щодо необхідності невідкладного комплексного ремонту теплових мереж та забезпечення теплопостачання ліцею.

Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Одеської міської ради, Одеської ОДА стосовно необхідності об'єктивного розгляду колективного звернення мешканців будинків 19, 21, 23, 31, 41, 43 кварталу "А" та кварталу "Б" Київського району міста Одеса щодо комплексного облаштування міжквартального проїзду впродовж лінії 13-го трамваю між вулицею Академіка Корольова та проспектом Маршала Жукова.

Ярослава Маркевича до тимчасово виконуючого обов'язки Голови Державної служби геології та надр України, виконуючого обов’язки Міністра екології та природних ресурсів України  щодо захисту прав власників земельних ділянок, розташованих на території Торської сільської ради Костянтинівського району Донецької області.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення належних житлових умов для учасників антитерористичної операції та сімей загиблих військовослужбовців.

  Сергія Рудика, Сергія Рудика до Голови Центральної виборчої комісії щодо невідкладного оприлюднення результатів виборів міського голови міста Сміла.

  Володимира Парасюка до Міністра оборони України  щодо присвоєння звання "Герой України" (посмертно) бійцю добровольчого батальйону "Кривбас" Георгію Тороповському - за здійснення визначних геройських вчинків в боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність України.

Володимира Парасюка до Міністра оборони України  щодо зневажливого ставлення до українських військовослужбовців керівництвом Міністерства оборони України, а саме невиплати заслужених премій солдатам військової частини - польова пошта В4680.

Тетяни Донець до Міністра фінансів України щодо надання інформації стосовно податкових надходжень.

Романа Семенухи до Прем'єр-міністра України щодо визначення правового статусу курорту Березівські мінеральні води у Харківській області.

Юрія Берези до виконуючого обов’язки командувача Національної гвардії України щодо неефективного використання бюджетних коштів на закупівлю автомобільних кранів для Національної гвардії України за завищеними цінами у Республіки Білорусь.

Юрія Берези до начальника Головного управління МВС в Дніпропетровській області щодо численних скарг на дії начальника Васильківського районного відділу МВС України у Дніпропетровській області, полковника міліції Лушпая Ігоря Михайловича.

Максима Бурбака до міністра внутрішніх справ України щодо об'єктивного та неупередженого розслідування факту пожежі, що призвело до пошкодження автомобіля депутата Чернівецької міської ради.

Юрія Бублика до МВС України, Генерального прокурора України про ігнорування правоохоронцями Полтави фактів підкупу виборців кандидатами на посаду Полтавського міського голови Олександром Мамаєм та Андрієм Матковським, та інших порушень під час проведення місцевих виборів.

Миколи Скорика до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо необхідності перегляду тарифів на газ, опалення та гарячу воду для населення.

Сергія Власенка до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо надання інформації про умови реверсного постачання газу до України та відмови надати запитувану інформацію керівництвом Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Романа Семенухи та Вікторії Войціцької до міністра оборони України щодо звіту про використання бюджетних коштів та коштів, наданих на благодійній основі Міністерством оборони України.

Дмитра Лубінця до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Фонду державного майна України щодо критичної ситуації, що склалася на шахті "Білицька" Державного підприємства "Добропіллявугілля" Донецької області, яке з 2010 року знаходиться в оренді у ТОВ "ДТЕК".

Ірини Єфремової до Генерального прокурора України щодо неправомірного закриття кримінальної справи відносно Вельбівця, голови Лисянської РДА, Черкаської області.

Ірини Єфремової до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо порушення норм чинного законодавства суддею Печерського районного суду міста Києва Тарасюк та притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

Юрія Левченка до Генпрокурора України щодо неправомірних дій, бездіяльності працівників органів внутрішніх справ та невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення, що полягає в підкупі виборців на території 116-118 округів з виборів депутатів Київської міської ради кандидатами від партії "Єдність".

Андрія Антонищака до Генерального прокурора України щодо притягнення до карної відповідальності осіб, винних у екологічному забрудненні міста Узин та прилеглих територій, яке має загрозу для життя та здоров'я місцевих жителів.

Ольги Червакової до Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо невиконання вимог, викладених у депутатському зверненні до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Вовка.

Юрія Левченка до міністра внутрішніх України щодо надання офіційних пояснень про вжиті заходи за заявами та повідомленнями про підкуп виборців на території 116-118 округів з виборів депутатів Київської міської ради кандидатами від партії «Єдність», а також невідкладного вжиття заходів для реєстрації та розслідування даного злочину.

І ще одне повідомлення. Голові Верховної Ради України Гройсману від народного депутата України Ланьо Михайла Івановича. Відповідно частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про свій вихід зі складу депутатської фракції "Воля народу" і відповідно до статті 13 Закону  України "Про статус народного депутата" та статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про своє входження до депутатської групи "Партія "Відродження".  На тому всі оголошення і запити, які були подані, я оголосив.

Зараз я згідно Регламенту оголошую перерву на 30 хвилин. О 12.35 розпочнуться виступи від депутатів, тому всі ті, хто мають намір виступити, о 12.35 збираємся в сесійному залі і записуємося на виступи. Перерва до 12.35. Дякую.  

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час перерви завершився. Прошу депутатів з кулуарів зайти в зал, зайняти робочі місця. І продовжуємо нашу непросту, але таку важливу діяльність.

Зараз у нас час для виступу народних депутатів з різних питань. Я прошу колег приготуватись до запису, сконцентруватись, зосередитись. Прошу провести запис на виступи. Будь ласка.

Оксана Корчинська, Радикальна партія. Передає слово Олегу Ляшку. Будь ласка. Олег Ляшко використає час двох Корчинської і Лінька. Тобто 6 хвилин на виступ. І прошу зняти четвертого Лінька з переліку. Будь ласка.

 

12:38:18

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати, на превеликий жаль, вчорашній день в українському парламенті не відбувся як такий, який міг би стати історичним.

Вчора вранці Верховна Рада проголосувала за те, щоб розглянути законопроекти про скасування рентної плати на видобуток газу українського виробництва, про те, щоб вчора розглянути закони, щоб український газ йшов на потреби житлово-комунального господарства, Закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Але, на жаль, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман свавільно всупереч рішенню парламенту закрив вчорашнє засідання і переніс розгляд цих вкрай важливих законів на наступний тиждень.

Чому фракція Радикальної партії звертає на це увагу. Майже 3 тижні в урядовому кварталі стоїть тарифний Майдан, де тисячі громадян з усієї України з'їжджаються для того, щоб відстояти свої права, своє право жити в теплій оселі, своє право мати можливість платити за комуналку, годувати сім'ю, утримувати дітей. На превеликий жаль, нинішня грабіжницька політика, яку проводить нинішня влада, Президент, уряд, парламент довела до того, що мільйони українців не мають можливості заплатити за комуналку, мільйони українців не можуть прогодувати свою сім'ю, мільйони українців перетворилися на жебраків. І саме тому Радикальна партія і інші демократичні сили, громадяни України з усієї країни з'їхалися сюди, до урядового кварталу, щоб вимагати від влади, від парламенту, від уряду, від Президента прийняття рішень, які дадуть можливість суттєво, радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг.

Український парламент міг би прийняти це рішення, але, на жаль, не прийняв. Тому що, очевидно, ті люди, які не хочуть приймати рішення, вони не усвідомлюють свою відповідальність перед мільйонами виборців, які нас сюди делегували. Яка сьогодні найголовніше проблема перед людьми? Платіжки. Вони із страхом чекають цього папірця і з цією цифрою, яка там буде намальована.

Сьогодні 4 мільйони українських пенсіонерів отримують тисячу…  мінімум, 1 тисяча 200 гривень. Мільйон пенсіонерів отримує пенсію менше тисячу гривень, а за комуналку, за газ треба заплатити у середньому за двокімнатну квартиру 2,5-3 тисячі гривень. У мене просте питання: де людям взяти гроші? І як вони можуть платити останнє за комуналку, коли в усьому світі доходи, максимум, 15 відсотків сім'ї ідуть на сплату комунальних платежів, а все інше – треба дітей годувати, треба в школу їх випроводить, врешті, пенсіонерам таблетки купити треба, які вони сьогодні позбавлені можливості купувати. Тобто цю політику ми вимагаємо негайно припиняти.

І саме тому у "Тарифного майдану", у Радикальної партії є чіткий план дій, що треба робити, щоб радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг. Безумовно, парламент має невідкладно прийняти рішення про скасування рентної плати на видобуток газу вітчизняного виробництва. Сьогодні рентна плата, яка становить до 70 відсотків, вона лягає в собівартість видобутого газу, як наслідок, іде зростання тарифів. Тому ми вимагаємо від парламентської більшості прийняти закон про скасування рентної плати на видобуток газу. Обов'язково вимагаємо прийняти закон про те, щоб газ українського видобутку йшов на потреби житлово-комунального господарства без імпортного газу, бо імпортний газ значно дорожчий, ніж український і, як наслідок, це впливає на зростання тарифів.

Ми вимагаємо прийняття в парламенті наших законопроектів, які ми зареєстрували про ліквідацію "Нафтогазу" – цієї  корупційної контори, через яку щороку вимиваються сотні мільярдів гривень. І, як наслідок, споживачі мають із власних кишень оплачувати корупцію, яка є сьогодні в "Нафтогазі".

Ми вимагаємо від Президента Порошенка скасувати свій Указ про призначення, так званої, Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг, яку сьогодні очолює колишній менеджер фірми "Рошен" на прізвище Вовк. І сьогодні ці "порошенківські вовки" встановлюють драконівські тарифи, разом із урядом, грабують мільйони українських громадян. Адже кожному зрозуміло, що надвисокі тарифи – це похідне від корупції, від зловживань на енергоринку, коли там сидять наближені до влади олігархи, зокрема, російський олігарх Григоришин, вимивають, через оборудки, корупційні мільярди коштів, а сплачувати за цю корупцію влади мають українські громадяни, у яких із кишень забирають останнє.

Ми вимагаємо від парламентської більшості прийняти закон про розкриття структури тарифів, адже сьогодні ми не знаємо за що ми платимо, людям "зі стелі" пишуть ті платежі і вони вимушені віддавати останні гроші. Ми вимагаємо від уряду невідкладно за рахунок коштів державного бюджету встановити в кожному багатоквартирному будинку лічильники обліку газу і енергоносіїв. Бо там, де стоять лічильники, це мінімум у двічі зниження вартості житлово-комунальних послуг.

Так само уряд зобов'язаний, і за це стоїть "Тарифний майдан" і цього чекають всі українці, щоб уряд підняв з 200 до 400 кубів норму газу, яка постачається по пільговій ціні, за 200 кубів собачу будку не обігрієш. Тому мінімум 400 кубів на місяць має газ бути по пільговій ціні. Оце ключові наші вимоги, які у випадку їх прийняття і реалізації дадуть можливість радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг.

Я хочу попередити Президента, уряд і злочинну парламентську більшість, якщо ви не виконаєте наші вимоги, якщо ви не виконаєте вимоги тарифного майдану, ми будемо ставити питання про дострокові президентські, парламентські вибори і відставку нинішнього уряду. Ми зупинимо цю грабіжницьку політику, яку проводить нинішня влада, ми не дамо вам  обкрадати українських громадян. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, зараз ще… Пані… (Шум у залі) Добре замість депутат Кіт виступає Юринець, а потім Кривошея. Пані Оксана вже вийшла.

Будь ласка.

 

12:44:46

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Доброго дня, шановна президія! Шановні депутати! Добігає кінця рік, присвячений великому українцеві, наставникові багатьох поколінь – митрополиту Андрею Шептицькому. Впродовж останніх десяти місяців по  всій України відбувається чимало подій, приурочених 150-річчю від дня народження митрополита. Ми з нетерпінням чекаємо проголошення його святим.

Завершальним заходом цьогорічних подій став міжнародний симпозіум, який відбувся наприкінці минулого  тижня в Національному університеті "Львівська  політехніка". На ньому зібралися представники багатьох церков, релігійних громад, національностей звучало чимало цитат митрополита. Я б хотіла нагадати одну з них: "Будьте взірцем, приймайте щодня Святе Причастя, працюйте чесно у своєму покликанні і більше нічого". Чому саме ці слова митрополита, бо є подія, яка минулого тижня стала саме взірцем доброї роботи – це повернення з полону додому львів'янина Ореста Петришина. Він 9 місяців пробув у полоні, над його визволенням працювало багато людей, і нам вдалося це зробити тільки завдяки тому, що кожний з нас на своєму місці працював чесно у своєму покликанні і більше нічого.

Від себе особисто, від родини Ореста Петришина, дякую, всім тим, хто долучився, зокрема Ірині Геращенко. Дуже  важкої і тривалої праці. У заручниках залишається ще 139 наших хлопців, кожного з них чекають удома. Наше завдання – повернути їх всіх додому, нічого важливішого для  нас сьогодні бути не може.

А ще хочу додати одне, що, що стосується тарифів сьогодні запит… депутатським  запитом наші депутати звернулися щодо 400 кубів, які також  ми вимагаємо  від Прем'єр-міністра України.

Цитуючи на останок Шептицького: "В єдності сила, добробут і перемога, в єдності держави, в єдності Церкви і єдності нації".

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка Кривошея, "Народний фронт". Від трибуни, включіть мікрофон.

 

12:47:16

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Дякую. Доброго дня, шановна Україна, доброго дня, шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Кривошея Геннадій, фракція "Народний фронт".

Шановні друзі, ми дуже багато в цьому залі говоримо про діяльність Президента, Кабінету Міністрів, окремих депутатів, державних установ. Але ми дуже мало з вами звертаємо увагу на те, що твориться у нас на місцях, в районних, місцевих виконавчих органах влади, виконкомах міських.

Чому я на цьому акцентую увагу? Я беру на прикладі своє рідне місто, місто Богуслав у Київській області. В цьому місті протягом останніх п'яти років мером міста, так званим "міським головою" є пан Дяченко, який за 5 років зробив із міста таку, в лапках, "конфетку", відповідно до якої  більшість місцян у  даному місті плюються. Чому?

Навожу приклад. На вулиці Миколаївській міста Богуслава, 25 пан Дяченко, керуючись незаконними рішеннями, встановив цілий ряд тимчасових споруд, перегородивши прохід мешканцям до цього будинку.

Друге. На центральній площі міста пан Дяченко, міський голова, прийняв своєрідне   одноосібне рішення і дозволив на центральній площі зробити парковку у місті.

Шановні друзі, місто Богуслав – це не місто Київ, у місті Богуславі цілий ряд вільних міст, де можна облаштовувати парковки і де можна розміщувати відповідні автомобілі.

Третє. Міський голова досить категорично не виконує указі Президента України.  На сьогоднішній день десятки – десятки! – учасників АТО, які повернулися з бойових дій, не можуть отримати не лише квартири, навіть земельні ділянки в цьому місті Богуславі. На сьогоднішній день прокуратурою Богуславського району разом з обласною прокуратурою уже навіть накладено штраф на міського голову міста Богуслава на те, що він не сплачує і не виконує відповідні рішення і постанови відповідних правоохоронних органів.

Міський голова пане Дяченко, я прошу вас схаменутися, взяти до уваги мої зауваження і пропозиції і почати працювати на користь  міста Богуслава.

Шановні друзі, шановна Україна, шановні жителі міста Богуслава, я сьогодні... Сьогодні в залі було зачитано два депутатських моїх запита стосовно можливих порушень і бездіяльності... і можливої бездіяльності міського голови Богуслава з метою перевірки Генеральною прокуратурою та Міністерством внутрішніх справ сказаних мною відповідних зауважень, які були проанонсовані відповідно до звернень богуславчан, які надійшли...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, будь ласка.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. ...які надійшли на мою адресу. І ще раз хотів би звернути увагу, я як не мажоритарний депутат продовжую і буду працювати в Богуславському районі, підтримувати ініціативу і допомагати всім мешканцям, яким не байдужа наша Україна і які готові боротися  з усією місцевою злочинною  владою.

Ми повинні розуміти, що якщо в нас будуть в перспективі, а вони будуть територіальні об'єднання громад, то ми повинні розуміти, що чиновники на місцях...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто перебивав? Я не перебивав нікого.

Давайте не три секунди, а дамо 15 секунд і це буде перемога. Будь ласка.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Дякую. Я хотів би звернути увагу, що тільки  ті  не лише перед собою, а перед кожним громадянином, тільки ті  зможуть нести гідно честь чиновника на місті і представника територіальної громади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, Дехтярчук Олександр Володимирович, будь ласка.

 

12:51:41

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Олександр Дехтярчук, 154 виборчій округ.

Шановне товариство, звертаюся до вас з ситуацією, що склалася у Рівненській області з перевезенням до навчальних закладів учнів, які проживають у місцевості, віддаленій від навчальних закладів.

На виконання Указу Президента від 14 січня 2015 року "Про часткову мобілізацію" під час проведення мобілізаційно-технічних заходів в Рівненській області в зону проведення антитерористичної операції для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії, інших формувань, задіяних в АТО, було мобілізовано автобуси. З трьох районів 154-го Дубенського виборчого округу було поставлено 7 шкільних автобусів. Зокрема, з Дубенського району – 2, Млинівського району – 2, Радивилівського району – 3. Як наслідок, значно ускладнилася ситуація з підвезенням до навчальних закладів учнів населених пунктів області, що негативно впливає на навчально-виховний процес, викликає певне соціальне напруження серед батьків та педагогічних працівників.

Водночас пропозиція Міністерства освіти України щодо закупівлі необхідних шкільних автобусів на умовах співфінансування 50 на 50 не може бути реалізовано у зв'язку з відсутністю коштів у місцеві бюджети. Вартість одного нового шкільного автобуса сягає понад 1 мільйон гривень. Вважаю таку позицію неприпустимою, адже держава, вилучивши автобуси для потреб оборони країни, мала б повернути школам автобуси.

Враховуючи вищевикладене, на виконання частини третьої статті 53 Конституції України з метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти шляхом створення належних умов для безперебійного і регулярного безоплатного перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників до навчальних закладів прошу при формуванні Державного бюджету України на 2016 рік передбачити кошти на придбання шкільних автобусів для забезпечення підвезення до навчальних закладів учнів, які проживають, зокрема, в населених пунктах Рівненської області. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Юрій Левченко. З місця чи від трибуни? Від трибуни. Будь ласка.

 

12:53:47

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Я хотів би зараз взяти цю можливість, щоб провести певні підсумки виборів, місцевих виборів, які відбулися по всій країні.

По-перше, я хотів би зробити маленьке вибачення публічне перед мешканцями селища Новоархангельськ Кіровоградської області. Тому що у мене був агітаційний тур по Україні, зокрема в Кіровоградській області. Я зазвичай намагаюся не запізнюватися на свої зустрічі, але тоді сталася технічна накладка, я запізнився на одну годину на зустріч, і тому я зараз вибачаюся  перед мешканцями Новоархангельська і перед мешканцями Новгородківського району, тому що вони мене чекали і, на жаль, я запізнився.  Ну таке буває. Перепрошую.

А щодо підсумків виборів, товариство, коли я зараз їздив по всій Україні, я намагався людям пояснювати,  що насправді це не вибори до місцевих органів рад… місцевих органів влади, насправді це не вибори місцевих депутатів, не вибори мерів,  не вибори обласних депутатів, а це є все  український референдум  на довіру чи недовіру до діючого режиму, тому що це вже… я змушений вже називати цю  владу режимом, це не влада, а режим, тому що коли влада починає закривати своїх політичних опонентів безпідставно у в'язницю, це є вже режим. Як був режим Януковича-Азарова, сьогодні це є режим Порошенка-Яценюка, які, до речі, з точки зору  соціально-економічної політики і з точки зору голосувань або не голосувань в Верховній Раді нічим не відрізняються.

Так от, на превеликий жаль, хоча люди і висловили певну недовіру до цього режиму, недовіру в форматі  неявки на вибори, бо ми всі чудово знаємо, що явка  була катастрофічно низька – приблизно 40 відсотків по  всій країні – але, на жаль, якраз за рахунок оцієї низької  явки  цьому режиму якраз і вдалося протягнути проплачених, на жаль, тих людей, які продають свій голос.  Протягнути певний результат за рахунок  лавочок, майданчиків,  фарбованих під'їздів, задурити вкотре  певну частину нашого українського народу, і таким чином отримати все ж таки який-не який, але певний результат на цих місцевих виборах. Хоча  слава Богу,  значно менший, ніж на парламентських виборах.

До чого я це все веду? До того я веду, що, люди добрі, український народе, зрозумійте нарешті, будь ласка,  що поки ми з вами не оберемо нормальну владу, нічого  в країні не  зміниться. Поки  в Верховній Раді України не буде 226 нормальних народних депутатів порядних, які будуть готові голосувати за  скасування Угоди з Республікою Кіпр, через який сотні мільйонів доларів виводяться щомісяця з України, які будуть головувати за ліквідацію приватних монополій, які проголосують за націоналізації енергогенеруючих компаній і так далі, поки не  буде таких 226 народних депутатів у Верховній Раді, нічого в Україні не зміниться. Я прошу, будь ласка, додати 30 секунд, як ви додавали.

Поки не буде таких депутатів, нічого в Україні не зміниться. А для того, щоб були такі депутати, у нас є тільки два варіанта. Це або революційний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Це або революційний шлях, або еволюційний шлях. Якщо ми не хочемо революційного шляху, як мені люди говорили зараз по всій країні, що це досить революцій, ми втомились, - нема питань. Не хочете революційного шляху, тоді – я вас закликаю, люди добрі! – ходіть на вибори, обирайте нормальну владу. Бо ніхто нам не спустить з неба, ні чорт, ні янголи, нормального Прем'єр-міністра, нормальних депутатів, поки ми їх самі не оберемо.

Тому, дай Бог, ця Верховна Рада незабаром піде в небуття, дай Бог, будуть перевибори Верховної Ради і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. І закликаю, щоб була явка не 40 відсотків, а щоб була явка 90 відсотків. І люди обрали собі нормальну владу! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сотник Олена, фракція "Самопоміч".

 

12:57:53

СОТНИК О.С.

Шановний народ України, я сьогодні на цю трибуну з однією простою місією. За три хвилини пояснити, що насправді відбулося вчора з таким важливим для народу і очікуваним пакетом законопроектів по безвізовій лібералізації. Ми зараз дуже бачимо багато різних формулювань і трактувань того, що вчора відбувалося. На кшталт форматів "парламент провалив", "все пропало". Я хочу пояснити.

На сьогоднішній день в парламенті знаходиться 17 законопроектів, які стосуються виконання технічних умов безвізового режиму. Крім того, ці технічні умови складають цілий ряд вимог до Президента, до Генеральної прокуратури, до уряду, які вони мають виконати до фактично листопада місяця. Це і зміна комісії на вибори антикорупційного прокурора. Це відповідна ефективна робота Управління по боротьбі з відмивання коштів. Це безпосередній вибір антикорупційного прокурора. І заміна, відставка нинішнього Генерального прокурора. І заміна його на людину, які буде довіряти суспільство.

Тому, у мене, от, зараз в руках знаходиться отриманий на мій запит план роботи уряду по законопроектам.  В цьому плані не згадано жодного законопроекту, який потрапив три тижні тому в   парламент відносно безвізової лібералізації. Це означає, що уряд непрофесійно в останній момент готував  фактично ці документи, надав  їх депутатам у вкрай низькій якості, і ми змушені були три тижні над ними працювати.  Ми їх відпрацювали, підготували відповідні поправки. Я прошу  не маніпулювати. Є депутати, які читають закони і які над ними працюють. Але  замість того, щоб вчора ці закони були прийняті, уряд  фактично поставив під  загрозу їх і почав  через депутатів  "Народного фронту"  ставити поправки на підтвердження, чим повністю знівелював роботу комітетів і роботу депутатів.  Саме це стало  наслідком тієї ситуації, яка   відбулася вчора в  парламенті. 

Я закликаю уряд до професійної роботи, до консенсусу і ставити перш за все головною  метою добробут людей  і досягнення безвізової лібералізації, а не свої амбіції відносно законопроектів і відносно протягнення під   гаслами "безвізова лібералізація" тих приватних інтересів, які вони намагалися вчора  протягнути. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кириченко  передає  слово  Юрію Шухевичу. Юрій Шухевич.  Можливо ще немає його в залі зараз. Юрій Шухевич є в залі?   А, я перепрошую. Будь ласка.

 

13:00:59

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний український народе, 14 січня 1915 року Верховною Радою  України був прийнятий Закон 1086. Про що  там йшлося? Йшлося про те, що жінки, які досягли  55-річного віку, але мають  30-річний стаж, втратили роботу, мають право  іти достроково на пенсію. Та норма   після "тігіпівської реформи" зберігалася до минулого року. Але,  оскільки закінчилося право виходу на пенсію, був поданий цей закон, Верховна Рада прийняла. Президент наклав вето на цей закон. За півмісяця після накладення вето він мав бути внесений в зал парламенту для подолання вето. Досі він не внесений. І, ви розумієте, жінки, які сьогодні роботи знайти не можуть в такому віці, які мають 30-річний стаж і які тратять кожен рік по 10 процентів своєї пенсії. Так, що вони з такою шкодою виходять на пенсію, бо ніхто їм потім не перерахує, не відшкодує. Вони не можуть ні, оскільки не подолано вето, вони не можуть не йти на пенсію і мусять чекати до 60 років.

Друге. В цьому законі є ще одна норма. До 31 грудня 1915 року люди, які працювали можуть подавати свій стаж, свій заробіток за 5 років до 2000 року. Вони будуть позбавлені того права після 31 грудня 15-го року. І знову, уявіть собі, це вже мільйони людей, які будуть виходити на пенсію, будуть тратити дехто після того як подасть після 31 грудня буде мати пенсію на цілих 3, 2,5-3, а то і більше разів меншу.

Отже, у зв'язку з тим, що досі всупереч закону не вноситься цей закон для подолання вето і то у відповідний день, щоб були депутати. Я закликаю всіх людей, всіх пенсіонерів, в першу чергу, всіх кого це стосується, звертатися з листами до керівництва Верховної Ради, звертатися до своїх депутатів, особливо депутатів-мажоритарників, щоб вони відповідно тиснули, щоб керівництво Верховної Ради врешті-решт внесло…

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. …внесло цей законопроект в зал для подолання вето. Вдумаємось і, депутати, коли це буде внесено, підтримайте цих нещасних жінок, підтримайте цих пенсіонерів, які запрацювали і які достойні. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Депутат Осуховський передає слово Головку, будь ласка.

 

13:04:44

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні депутати, шановні колеги, в першу чергу, хотів би звернути увагу те, що, на жаль, в нашому парламенті депутати просто не бачать і мов би ігнорують проблему людей, які вже місяцями стоять біля стін Верховної Ради, підтримуючи законопроект 1558/1. Так би мовити, фінансового майдану, який ми проголосували в першому, в другому і в третьому читанні. Але чомусь Голова Верховної Ради його так і не підписує, порушуючи банально як регламент, Конституцію і всі норми законодавства. Тому ще раз хотілося б почути позицію Голови Верховної Ради, чому він не підписує цей закон і не реагує на звертання тисячі людей, які страждають, яких зараз викидають на вулиці з власних квартир.

Я б хотів, так само, наголосити на проблемі, яка турбує багатьох українців. І як ви, депутати, повинні знати, які приїжджають в село, які знають проблеми села, і люди першочергово питають, а що ж із законопроектом 2089, який ми проголосували в першому читанні про підняття закупівельної ціни, мінімальної закупівельної ціни на молоко? Адже для села це є дуже кричуще і болюче питання, і люди постійно звертаються, врешті-решт, коли депутати звернуть увагу на проблеми села? Чому молоко дешевше від води? Чому вони мають за копійки працювати і важко трудитися, коли ціни на все ростуть і на все зростає зараз тарифи і так далі? Але я бачу що? Як і уряду, як і депутатам байдуже, і так само прем'єру байдуже, адже він не знає що таке проблеми села і коли взагалі останній раз прем'єр наш був в селі? Можливо, хіба з вікна власного літака він бачив, як пролітаючи над Україною, ті ж самі села, аби поїхати до людей і поспілкуватися, як їм сьогодні живеться, які в них проблеми? Це не притаманно сьогоднішній владі.

Тому звісно ми закликаємо все ж таки привернути увагу до українського села. А також ця болюча проблема тема газу. Адже пам'ятаєте, перед виборами, як Яценюк обіцяв, що газ власного видобутку він поверне українському народові. На жаль, пройшло два роки його прем'єрства так і ніхто цього не бачив, побачили, що це чергова брехня, черговий був обман перед виборами простих українців. Адже є наш законопроект, який 2804а, який передбачає, що газ власного видобутку першочергово має йти на потреби українського народу, простого українського народу: на ЖКХ і так далі.

Тому ми вимагаємо до комплекту тих законопроектів про зменшення  ренти на видобуток природного газу і розглянути так само наш свободівський законопроект про те, щоб газ власного видобутку першочергово направити народу.

Адже сьогодні такі тарифи, де в сім разів підняли ціну на газ, де на 285 відсотків зросли тарифи, де кожен українець збіднів у 6-8 разів, де знецінилася в чотири рази національна гривня, де росте астрономічними цифрами сукупний державний борг і зараз він рівняється до 95 відсотків ВВП – це практично доводить нашу країну до зубожіння. І тому досить терпіти знущання Прем'єра над українським народом, в решті-решт, коли він напише заяву і складе з себе повноваження і перестане мучити простих українців. Слава Україні! Відставку цей уряд! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Антонищак, передає слово Мусію, будь ласка.

 

13:07:59

МУСІЙ О.С.

Доброго дня, шановні народні депутати! Шановні виборці! Хочу звернутися до вас із наступним питання про ситуацію, яка склалася навколо так званої реформи системи охорони здоров'я, яка прописана в коаліційній угоді і яку вперто не виконує уряд.

Ми вчора стали свідками звернення нашого колеги Кожем'якіна до міністра Петренка, який жорстко розкритикував ту позицію, яку займає уряд і той не професіоналізм з яким готуються законопроекти про безвізовий статус, про те, щоб ми могли їздити за кордон без будь-яких перешкод.

Я хочу підтримати свого колегу і сказати, що аналогічна ситуація склалася і в охороні здоров'я. Міністр охорони здоров'я рік обіцяє нам реформу системи охорони здоров'я, той законопроект, який він подав: зміну до шести статей  одного закону, взагалі не витримує жодної критики. Він підготовлений настільки не професійно, що під час засідання на Комітеті з питань охорони здоров'я сам міністр визнав, що подана ним реформа і автономізація не відповідає очікуванням українського народу, він сказав, що він знімає всім там зауваження критичні.

Мало того, виявляться, що протягом півроку ведеться системна дискредитація Комітету з питань охорони здоров'я України міністром, Прем'єр-міністром і іншими членами Кабінету Міністрів, долученими до них так званими "грантоїдами", які під виглядом "Реанімаційного пакету реформ", взявши кошти іноземні, і замість того, щоб  запропонувати реальні реформи охорони здоров'я і написати хоча б один законопроект за рік, не здатні написати, взагалі нічого. Це ганьба такому складу Кабінету Міністрів і такому міністру охорони здоров'я, якого брали як реформатора, а він виявився медичним і політичним імпотентом, нездатним ні на елементарну реформу охорони здоров'я для українського народу.

Саме тому Комітет з питань охорони здоров'я бере і взяв на себе  відповідальність по довгоочікуваній реформі. Я вас прошу підтримати внесений головою комітету до  Верховної Ради Постанову про проведення в листопаді… в грудні місяці, 16-го, парламентських слухань на тему: "Реформи системи  охорони здоров'я".

Сьогодні запрошую залишки народних депутатів, на превеликий жаль, вас дуже мало, відбудеться концептуальний захід – круглий стіл у Комітеті з питань охорони здоров'я, де буде слухатися питання про засади державної політики. Це п'ятий і концептуальний законопроект із всіх засад взагалі діяльності в державі.

Хочу окремо ще, враховуючи, що часу обмаль, звернутися до  бюджетного комітету на іншу тему. Зареєстрований за участю нашої  депутатської групи, міжфракційної, законопроект, "Захистимо вугільну галузь", законопроект 3301 – про виділення в цьому році 1 мільярду 800 мільйонів на підтримку  вугільної галузі, щоб вона не була знищена.

Комітет ПЕКу підтримав одноголосно практично і 11 числа в середу бюджетний комітет буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд.

 

МУСІЙ О.С. … я закликаю усіх, шановні депутати, для того, щоб не була зруйнована вугільна галузь підтримайте цей законопроект, його конче потребують українські шахтарі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тіміш, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

13:11:37

ТІМІШ Г.І.

Шановний головуючий! 203 округ, Григорій Тіміш. Доброго дня усім, шановні колеги, шановні виборці! Ситуація, яка склалась навколо багатьох галузей… Ми сьогодні чули взагалі виступ міністра фінансів, тобто відповіді на мої запитання щодо скорочення видатків по деяким галузям. Ну, скажемо так, масштаби реформ, масштаби реорганізації і оптимізації вражають, повірте.

Недаремно я задавав сьогодні питання міністру фінансів, тому що знаю, що ці скорочення саме стосуються малокомплектних шкіл у сільській  місцевості, це стосується лікарень, скорочення ліжко-місць і тому подібне.

На моєму окрузі, зокрема, в Чернівецькій області, склалася також само загрозлива ситуація щодо об'єднання територіальних громад. Утворилися громади на добровільній основі, але зараз з-за, напевно, некомпетентності фахівців в обласній адміністрації, які подали поза планом якийсь, не знаю, план перспективний, який не відповідає дійсності. Об'єдналися новостворені  громади, вони обрали уже собі голів, але вони не можуть, фактично, зареєструватися як юридичні особи зараз. І законопроект 3106, фактично, якщо буде він прийнятий в тій редакції, в якій він пропонується комітетом або Кабінетом Міністрів (не знаю, хто його подав), він, фактично… він, фактично, закреслює всі надії цих новоутворених громад. І вони не стають юридичними особами.

Тому хотілось би від депутатів, які представляють Буковину, Чернівецьку область, закликати уряд спільно з обласною державною адміністрацією Чернівецькою зібратися терміново цими днями на нараду і вирішити питання щодо реєстрації цих новоутворених громад. Тому що є неприпустимим факт, який допустила обласна адміністрація.

Також само, є програма "власний дім", про яку ми всі знаємо, щодо  підтримки індивідуального будівництва на селі, якраз підтримка сільської місцевості. Склалася загрозлива ситуація, що ця програма буде недофінансована на наступному році. Тому я звертаюся до Прем'єр-міністра, щоби повернувся лицем до сільського мешканця, який має можливість і розраховує на ті кредити під 3 відсотки, а багатодітні сім'ї можуть отримати навіть безвідсотковий кредит на будівництва. В Чернівецькій області було освоєно, побудовано майже і здано в експлуатацію більше 25 тисяч квадратних метрів житла, 42 будинки зараз будуються. Тому ця програма – вона дієва і буде діяти, якщо буде фінансування.

Звертаюся ще раз до уряду підтримати цю програму, знаючи, що Мінрегіонбуд подав цю програму на фінансування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Герасимов передає своє слово депутату Лубінець, будь ласка.

 

13:14:53

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Добрый день, уважаемые коллеги! Добрый день, граждане Украины! Лубинец Дмитрий Валериевич, мажоритарный избирательный округ номер 60, Донецкая область. Три недели удалось поработать у себя на округе, пообщаться с людьми и заниматься их проблемами. К сожалению, не было особого времени заехать в Мариуполь, который находится рядом с моим округом, и разобраться, что там все-таки получилось.

Вы знаете, у нас сессионная неделя началась с того, что представитель "Оппозиционного блока" обвинил все демократические силы и власть в Украине в срыве выборов в Мариуполе и заявили, что выборы необходимо как можно быстрее провести 15 ноября, и соответствующую постанову зарегистрировали.

Что же произошло на самом деле? Неужели власть и все мы как депутаты от демократических фракций заставляли  городскую ТВК заседать в здании, которое принадлежит "Метинвесту"? Или, может, мы их заставляли, 7 членов этой же ТВК, в нарушении закона проголосовать о печатании бюллетеней в типографии "Приазовский рабочий", которая тоже принадлежит СКМ, он же "Метинвест"? Или, может, это мы же опять заставили их печатать эти  бюллетени без сформированных трех членов ТВК, без присмотра, фактически печатали сколько хотели, как хотели и довели  ситуацию до маразма. За два дня до выборов большинство в ТВК проголосовало, напечатайте бюллетени в государственной типографии и выборы приведите. В итоге ЦВК у нас отменило эту постанову, сделало все, чтобы выборы или состоялись недемократически, или не состоялись вообще. Это отвечая на вопрос, кто виноват в срыве выборов.

Вышла Постанова ЦВК от 5 ноября № 525. И что мы видим? Главой городской ТВК назначена Татьяна Недавня. Она же работала юристом по договору, которую нанял предыдущий глава этой ТВК Ирина Юрина. Все демократические силы заявили, что лично Ирина Юрина сделала все, чтобы выборы не состоялись в Мариуполе. Фактически ЦВК сделала все: одних поменяли на других, шило на мыло. Почему они так торопятся? Да все очень просто: заготовки есть, как провести, как нарисовать себе 80 процентов, поэтому им необходимо провести выборы только 15 ноября. Если мы все заинтересованы, чтобы в Мариуполе прошли демократические, честные выборы, наша с вами задача – проголосовать за новую дату выборов, сформировать новые комиссии и проследить, чтобы выборы прошли честно, демократично и прозрачно. Мариуполь не удалось захватить военным путем – они хотят захватить его политическим путем. Наша задача – это не допустить. Упадет Мариуполь, упадет Донецкая область – упадет вся Украина. Форпост Украины фактически сейчас – город Мариуполь. Слава Украине!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Розенблат передає слово депутату. Депутат Ревега, будь ласка, до трибуни.

 

13:18:14

РЕВЕГА О.В.

Доброго дня, шановні колеги. Доброго дня, шановні виборці. На сьогоднішній день група депутатів на чолі з Дубневичем Ярославом звернулася до Прем'єр-міністра, щоб зменшити пільгову норму споживання газу, збільшити, вірніше, я вибачаюсь, з 200 до 400 кубів, зі зменшенням кожен рік на 50 кубів. До чого це призведе? Щоб наші громади могли за цей час утеплювати свої будинки, замінювати вікна і економити тепло. Прошу мій виступ зарахувати як звернення.

Наступне. Я хочу, шановні депутати, звернутися до міністра соцполітики зі зверненням. До мене звернувся "Водоканал". На сьогоднішній день кошти, які надходять в рамках субсидій на підприємство, мають цільове призначення – тільки на погашення заборгованості енергоносіїв, і підприємство кошти більше нікуди не може використовувати.  Але на сьогоднішній день воно може платити податки, покращувати свою матеріальну базу. Тому я прошу, щоб тоже прийняли міри, можливо, зробили зміну до 20-ї постанови від 11 січня 2005 Кабінету Міністрів  України.

Також я хочу звернутися, до мене звернулися 150 чоловік (місто Бердичів) машинобудівного заводу "Прогрес", де працює тисячу чоловік, на якому на сьогоднішній день  більше  трьох місяців не виплачується заробітна плата. І це тенденція уже на протязі трьох років. Відкривалися кримінальні справи, якимось чином закривалися.

Я би просив, щоб сьогодні втрутилась Генеральна прокуратура і зробила все можливе, щоб людям дали заробітну плату. Завод "Прогрес"сьогодні  виконує замовлення на десятки мільйонів доларів і зареєстрований в місті Києві, і всі кошти ідуть в місто Київ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Слово надається Кодолі Олександру Михайловичу, фракція "Народний фронт". Будь ласка.

 

13:20:36

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, 209 виборчий округ, Чернігівщина. ановні колеги, сьогодні ми в Верховній Раді заслуховували  інформацію Міністерства інформаційної політики. Я як народний депутат, який представляє Чернігівщину – область, яка межує одразу з двома   країнами, – хотів би звернути увагу на питання  інформаційної безпеки у прикордонних районах  Чернігівщини. Адже  п'ять прикордонних районів нашої області  фактично покриваються виключно російськими телесигналами. Українські канали фактично відсутні на територіях населених пунктів,  що розташовані на відстані близько 20 кілометрів від російсько-українського кордону, а це спричиняє засилля російської пропаганди держави-агресора з непередбачуваними наслідками. Важливо, що існують можливості для забезпечення жителів нашої області належними інформаційними послугами.

Як мені стало відомо з загальнодоступних джерел, спеціалізоване державне підприємство Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення неодноразово звертався до органів влади із вказаного питання. Державне підприємство висловлювало готовність за рахунок плати за надані послуги побудувати необхідну інфраструктуру, але відповідного дозволу так і не отримало.

Внаслідок неналежної трансляції українських каналів порушується інформаційна безпека мешканців Чернігівщини. Ситуація потребує невідкладних заходів реагування, спрямованих на забезпечення інтересів держави та громадян у цій сфері. Саме тому я звертаюся до Кабінету Міністрів України, до Міністерства інформаційної політики вжити належних заходів, щоб поліпшити цю ситуацію.

Також хочу декілька слів сказати щодо вчорашнього дня. Ми, колеги, можемо багато нарікати на недосконалість законів, які готує Кабінет Міністрів. Але у нас з вами було так само три тижні, щоб їх детально опрацювати в комітетах Верховної Ради. Саме тому я закликаю всіх колег проявити мудрість і в першу чергу відповідальність перед українським народом в тому, щоб парламент наступного тижня все-таки проголосував доленосні законопроекти щодо безвізового режиму для українських громадян. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Кишкар Павло Миколайович, будь ласка.

 

13:23:05

КИШКАР П.М.

Шановні друзі, дорогі вороги! Декілька питань, які і на далі залишаються в нашій державі. І перше з них, це війна. Вона нікуди не поділася, вона переформувалася, вона змінила в тактичному плані свій перебіг. На сьогоднішній день зусиллями і моїми в тому числі було прийнято Воєнну доктрину нашої держави. Підписано стратегію розвитку сектору безпеки і оборони.

Залишається один маленький момент, один. Реалізувати те, що ми самі собі написали. Всього-на-всього. Тому я звертаюся до Кабінету Міністрів про негайне виконання тих вимог, які прописані в цих двох стратегічних документах, з метою підвищення обороноздатності нашої держави.

Ми часто чуємо від нашого  Кабінету Міністрів, що у нас немає грошей на ті чи інші програми, на ті чи інші соціальні  заходи. Це, м'яко кажучи, неправда. Ми багато в чому не лише  вирішуємо питання, не лише закриваємо  зокрема питання корупції, ми багато в чому породжуємо нові і нові схеми корупційні.

Є пречудовий приклад з Державною агенцією  контролю за зоною Чорнобильської АЕС. Дякувати Богу, змінили  керівника. До цього  моменту все можна, що  знаходилося в зоні ЧАЕС,  перетворювалося в гроші, ягоди, гриби, металобрухт, будівельні матеріали, ліс. Ставало просто золотим таким потоком для людей, які керували цим Держагентством. На сьогоднішній  момент  зокрема зараз  заборонено, повністю заборонено вивіз лісоматеріалів і металобрухту з зони. Проводяться слідчі дії щодо певних осіб, які офіційно уклали договір, занизивши ціну  на ліс втричі на  100 тисяч кубометрів з ДП "Чорнобильліс".

Я вважаю, що  багато  схем, які я побачив, перебуваючи в зоні,  це такий, знаєте краш-тест для мізків, пострадянський формат, де ворують всі від керівника Держагентства  до  кухаря останнього,  всі, у кожного ДП є  свій гараж і своя їдальня. Ми топимо Чорнобиль, не зрозуміло  чому, заради     двох  тисяч людей, які могли б спокійно розташуватися  на території самої станції. Питання завантаження тих заводів з переробки  радіаційних відходів, які побудовані  сучасні  на території ЧАЕС, не вирішено. Наша НАК "Енергоатом" вирішила креативніше, вони  розумніші, вони  вирішили побудувати такі заводи на території…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд.

 

КИШКАР П.М. Побудувати  такі заводи, аналогічні заводи на території кожної  атомної станції в Україні. Відповідь… Якщо ви запитаєте: навіщо, відповідь дуже  проста: неможливо вкрасти, якщо будуть ці відходи перероблятися на одному заводі. Краще вкрасти тоді, коли ти будуєш, там, 5 чи 6 заводів кожний окремо. Це набагато простіше для людей, які керують цими НАКами.

Буду дякувати. Є багато ідей, які ми передаємо в письмовому вигляді…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

КИШКАР П.М. … передаємо на розгляд Кабміну. Це, там, і реформування грального бізнесу, і митниця, реформа вугільної галузі. Ми пишемо це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка Лубінець, "Блок Петра Порошенка". Наступні в нас є виступи від Шухевича і через один Ленського, Радикальна партія обоє. І вони передають обидва слово Галасюку і відповідно виступ буде не 3 хвилини, а 6 хвилин. Будь ласка.

 

13:27:31

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний пане головуючий, шановні колеги, шановний народе України!

Цього тижня ми в парламенті розглядали надзвичайно важливі закони про візову лібералізацію. Але я хочу наголосити, що значно важливішими сьогодні для України є закони, які дозволять створити в Україні європейські умови життя, які дозволять створити нові робочі місця. Залучити інвестиції до України, побудувати сильну економіку на основі податкових надходжень від зростання підприємця, а не від економічного падіння як це відбувається сьогодні. Для того, щоб це відбулося потрібно зробити 2 головних речі, без цього нічого не буде.

Перше. Це радикальні і інституційні реформи. Це повне перезавантаження судової системи України, це повне перезавантаження прокуратури і державної служби. Ті, хто це не розуміють, вони або не живуть в Україні, або живуть в якомусь паралельному світі.

Коли мені кажуть, що Венеціанська комісія не до кінця погоджує такий радикальний підхід, то Венеціанській комісії не жити в Україні. Кожна людина сьогодні в Україні знає, що таке є судова система, яка як не на 90, то на 80 відсотків як мінімум є абсолютно недолугою, корумпованою, неефективною, яка не захищає законність в країні.

Тому сьогодні влада має почути вимогу громадянського суспільства,  усіх громадян і підприємців. На кожній конференції, спілкуючись з бізнесом, ця вимога, вона звучить однією з перших: забезпечити законність в державі. Не просто 10 відсотків суддів поміняти, поміняти обличчя чи зробити якісь формальні косметичні речі, а повністю перезавантажити цю систему.

Я хочу наголосити, що окрім перезавантаження системи судової і прокурорської, нам потрібно зробити те саме з державною службою. Саме тому фракція Радикальної партії внесла постанову 2552, яка передбачає суттєве реформування державної служби, щоб не так, як зараз, скорочення на 5-10 відсотків і так далі, система та сама. Нам потрібні нові правила гри, жорстка відповідальність, нова структура органів влади, які здатні забезпечити реалізацію державної політики, в тому числі економічної, в інтересах України, в інтересах кожного громадянина. Система управління в державі має працювати на громадянина, на підприємця, на платника податків, а не проти нього, як це відбувається сьогодні.

Тому фракція Радикальної партії внесла до парламенту пакет законопроектів 3309 і 3310 щодо персональної майнової відповідальності кожного перевіряючого в країні. Це стосується не тільки податківців, це стосується будь-якого контролера, який може накласти штраф на підприємця, щоб він знав, що коли він накладає штраф незаконно, не обґрунтовано, то він буде відповідати усім своїм майном, а не так, як сьогодні, він захищений недолугим законодавством. Це перше радикальне перезавантаження і законність в країні.

А друге – це створення якісно нових економічних умов. Немає далі шансу країні дрейфувати так, як це відбувається сьогодні, ми дрейфуємо вже до прірви. Для того, щоб змінити ситуацію, потрібно невідкладно розглянути радикальну лібералізацію податкової системи, це законопроект 3357, який внесений до парламенту 115-ю народними депутатами, тому ми його тут маємо, як найшвидше, наступного тижня розглянути, спільно з Міністерством фінансів доопрацювати до другого читання. Це низка законопроектів вагомих, які в тому числі внесені Радикальною партією. Про експертно-кредитне агентство. Для того, щоб надавати здешевлені кредити українським виробникам експортерам, для того, щоб допомогти українському виробничому підприємцю вийти на закордонні ринки. Не політичними деклараціями, не просто якимись галочками в рейтингах, а реальними грошима як це роблять всі інші країни в Європі, як це роблять Сполучені Штати Америки.

Надзвичайно важливо сьогодні не відкладено зняти додатковий імпортний збір на сировину, яку використовують українські виробники. Уряд каже нам, ми зробимо це через декілька місяців, та декілька місяців це ціла вічність для українських виробничих підприємств. Ми маємо це зробити вже цього тижня, розумієте, не можна це відкладати!

Мене взагалі дивує така ситуація, коли у Верховній Раді пустий зал, коли керівництво Верховної Ради не повним складом? У мене питання: у нас що немає важливих економічних законів? Чому ми не працюємо в п'ятницю повний день, треба змінити Регламент? Давайте його змінимо. Треба працювати на вихідних? Давайте будемо працювати на вихідних. Скільки ж можна вже робити вигляд, що нічого в країні не відбувається?

 Потрібно прийняти цілу низку галузевих законопроектів, про підтримку сільськогосподарського виробника: 2585. Про підтримку вітчизняної металургії: 2031а, про підтримку деревообробної галузі, меблевої промисловості: 2617 і  2618. Скільки можна перекладати ці закони, кожного разу на наступний тиждень? Цих надважливих економічних законів в країні вже накопичилося майже 30! Їх прийняття дозволить змінити траєкторію розвитку країни – з занепаду на розвиток. Скільки ж можна жити тим, що експортувати за кордон сировину, талановитих людей, а потім там купувати готову продукцію за закордонні кредити. То є ганьба для керівництва держави, консервувати цю ситуацію – нам потрібні радикальні зміни, трансформації заради європейського добробуту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Войціцька Вікторія Михайлівна, прошу передати Ігорю Соболєву. Будь ласка,  Ігор Соболєв.

 

13:33:46

СОБОЛЄВ Є.В.

Вчора фракція "Самопоміч" почала обговорювати перехід в позицію. Насправді в цьому рішенні, як і в нашому рішенні досі працювати в коаліції, є дуже багато плюсів і дуже багато мінусів. Основна проблема  цього парламенту, цієї правлячої коаліції, цього уряду, що під тими самими гаслами про європейську Україну, про протидію корупції, про інтеграцію з Європейським Союзом і скасування віз діються, робляться і маються на увазі абсолютно протилежні речі.

В коаліції є люди, завдяки яким досі на посаді Михайло Охендовський, символ фальсифікації виборів, який знову провалив завдання провести чесні вибори,і те, що сталося в Маріуполі і Красноармійську, нічим не відрізняється від того, що було в часи Януковича, окрім, можливо, одного: люди піднялися і не допустили великих фальсифікацій. Але роль ЦВК була в тому, щоб ці фальсифікації відбулися. Завдяки ним на посаді голова Конституційного Суду Баулін – людина, яка давала особисто диктаторські повноваження Януковичу, а тепер вирішує за всю країну який Закон є конституційним, який є неконституційним.

Завдяки тим самим людям, які теж називаються "європейська Україна", які теж говорять про необхідність європейської інтеграції, досі на посаді Віктор Шокін, який справді перетворився на трагікомічну фігуру. І Охендовський, Баулін, величезна кількість опозиціонерів з попереднього режиму, і з представників нинішньої влади так само завдяки цьому саботажу на посадах. Якби запрацювала Генеральна прокуратура, якби запрацювали суди, країна могла би в лічені місяці отримати впевненість, отримати розуміння, що все почало змінюватися, отримати цей самий європейський шлях.

Пропозиція "Самопомочі", яка наступного тижня вирішить, чи ми залишаємося в коаліції, чи ми переходимо в опозицію, є наступне: зараз час страшенно відповідальних рішень, коли не слова, а дії мають значення. Можна скільки завгодно вносити поправку про захист від дискримінації сексуальних та інших меншин, але якщо при цьому відбувається таке шахрайство, таке свавілля, таке прикриття злочинців, це ніколи не призведе нас в Європу.

Уряд справді вважає, що ухвалення законів Верховною Радою в умовах, коли тотальна корупція змушує Європейський Союз припиняти вже  відкрите фінансування, наприклад, тієї самої антикорупційної прокуратури, це є добрі дії.

Уряд справді вважає разом з Президентом, що неприхована торгівля ЛНР і  ДНР…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки? 30 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. … збереження відкритого кордону з державою, яка  напала на нас і не тільки на нас, призведе до безвізового режиму. "Самопоміч" закликає зараз всі сили, неважливо, вони перебувають формально в опозиції чи знаходять в коаліції, об'єднатися навколо важливих рішень. Перше з них – це призначення незалежного Генерального прокурора. Друге – початок заміни суддів, починаючи з  вищих судів. І третє – запуск економіки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 10 секунд, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Зниження податків, запуск економіки – це є ключовим завданням цієї осені для  нашого парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останній виступ по нашому регламенту. Пташник передає слово депутату Єднаку. Будь ласка до трибуни.

 

13:37:57

ЄДНАК О.В.

Шановний народе України! Шановні народні депутати! Ми тільки що почули дуже хороший  виступ від Єгора Соболєва і ми почули звернення   фракції "Самопоміч". Тепер я би дуже хотів, щоб фракція "Самопоміч" почула моє звернення як народного депутата і як людину, яка дуже  переживає за долю лісової галузі. Коли ми говоримо про звільнення прокурора, Генерального прокурора Шокіна і збираємо підписи так натхненно, я хочу сказати,  що в лісовій галузі є свій Шокін. І з понеділка я почну збирати підписи народних депутатів за звільнення Олександра  Петровича Ковальчука з посади голови Держлісагентства. За півроку не призначений жоден заступник ні перший, ні другий, ніякий, жодної професійної люди в управлінні галузі. За півроку не проведений  прозорий процес погодження реалізації деревини. Впродовж півроку знову відновилися корупційні схеми часів Януковича при експерті необробленої деревини і пиломатеріалів від держлісгоспів. За півроку є величезне розчарування у працівників галузі в  процесі реформ, і більше того, на колегії МінАПК 19 жовтня затвердили  в абсолютно непрозорий спосіб концепцію реформування, інституційну реформу, де планують ліквідувати лісгоспи і створити мегакорупційний  орган – державну  корпорацію. Замість лісгоспів хочуть зробити філії. Це буде звільнення працівників, і це буде  централізація всіх фінансових потоків – те,  що ми маємо в корумпованому "Укрспирті" те, що ми маємо в ДПЗКУ і там ми не бачимо ніякого просвіту в боротьбі з корупцією. І ми хочемо зараз це створити в Держлісагенстві.

Тому я закликаю колег колишніх по фракції, будьте рішучі, не слухайте те, що вам говорить міністр Павленко на зустрічах, слухайте здоровий глузд. Я вам надіслав офіційне звернення і міністру Павленку звільнити цю людину з посади і почати справжню боротьбу з корупцією в цій галузі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, час… Репліку даю Єгору Соболєву на 30 секунд.

Будь ласка, від місця включіть мікрофон. Включили мікрофон, будь ласка.

 

13:40:22

СОБОЛЄВ Є.В.

Я дякую, народному депутату Єднаку до звернення до фракції "Самопоміч" . Я обіцяю, що ми не будемо покривати нікого з корупціонерів. В найближчі дні ми зберемо спеціальну зустріч за участю Ковальчука і міністра Павленка, куди запросимо вас, і обговоримо цю ситуацію.

 Я дякую, що ви звернули увагу на зловживання.

 

13:40:58

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я з вашого дозволу теж відреагую на ці виступи, час завершився виступів депутатів. Я вам скажу, шановні колеги, що у нас вчора… (Шум у залі) Добре.

Отже, шановні колеги, ми вчора мали дуже тривожний день у Верховній Раді України, ми вчора фактично вперше за час нашої діяльності від першого дня провалили антикорупційні закони. До цих пір при дуже важких протистояннях нова Україна перемагала старі форми і старі схеми в цьому парламенті. І вчора вперше сталось так, що ми не набрали необхідної кількості голосів під час прийняття не просто законів по плану лібералізації безвізового режиму, а перш за все антикорупційні закони.

І цей сигнал, у нас ще є шанс виправити і провести ці зміни. Звичайно, Верховна Рада відповідальна за стан країни в цілому. Але ми усвідомлюємо, не завжди ми можемо відслідкувати і проконтролювати виконання наших законопроектів виконавчими структурами. Не завжди ми можемо до кінця вплинути на ці процеси. Але створюючи певне законодавче поле ми робимо процеси незворотними.

Наші антикорупційні закони в різних сферах – і відкритості інформації, доступу до публічної інформації, Антикорупційне бюро, - вони створюють момент незворотності. Я собі не уявляю Верховну Раду, яка зможе колись їх відмінити. Це є інвестиція в майбутнє. Це є вагомий і серйозний вклад Верховної Ради України. Кожне наше рішення має велику вагу, це наша відповідальність, Верховної Ради України. Це наше домашнє завдання, яке ми маємо виконати.

У вівторок будуть стояти знову ці законопроекти. Наголошую, для мене вони є перш за все антикорупційними законопроектами. І я знаю, які сили об'єднались, щоб їх не могли прийняти у Верховній Раді України. Я просив би всіх максимально сконцентруватись. Щоб ми змогли у вихідні дні, працюючи у вихідні дні, в понеділок змогли доопрацювати всі ті питання, які виникають.

І я знаю, що буде Комітет протидії корупції Єгора Соболєва збиратись. Я переговорю, щоб і зібрався Комітет з правоохоронної діяльності. Я закликаю до активної роботи, щоб ми кожний день, кожну годину використали для того, щоб у вівторок ми могли зібратись в цьому залі і завершити розгляд пакету по лібералізації візового режиму для українців, по прийнятті надважливих антикорупційних законів.

І я переконаний, що ми зможемо дійти до перемоги. Як кожного разу у всіх антикорупційних схемах ми змогли досягати позитивного рішення українського парламенту.

Шановні колеги,  на цьому чергове  пленарне засідання  Верховної Ради України відбудеться… Вечірнє засідання  Верховної Ради оголошую закритим.  (Шум у залі)  

Ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим. І чергове засідання Верховної Ради України відбудеться  у вівторок  10 листопада о 10-й годині ранку. І я закликаю усіх депутатів максимально дисципліновано, змобілізовано прийти о 10-й годині ранку 10 листопада у Верховну Раду України.

Дякую  вам. Всього найкращого. До зустрічі. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку