ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

03 листопада 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:01:15

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Прошу всіх заходити до зали. Ми розпочинаємо наше пленарне засідання.

Порядок денний достатньо насичений: питання соціального захисту, питання сімей воїнів АТО. Просив би всіх сконцентруватись на конструктивній роботі, оскільки ми маємо достатньо напружений графік роботи на цей тиждень. Сьогодні, як я сказав, соціальні питання заплановані, відповідно розглянуті на Погоджувальній раді. На четвер ми маємо пакет безвізового законодавства. Також питання розгляду питання ренти на газ, що є надзвичайно важливим. І сьогодні ми будемо розглядати, окрім соціальних питань, ще питання, які стосуються інформаційного, інформаційної політики. І це теж є надзвичайно важливим. Це ті закони, які роблять прозорість діяльності засобів масової інформації.

Тому я би просив всіх налаштуватись на конструктивну роботу. Підготуватись до реєстрації і будемо розпочинати нашу роботу. Хочу нагадати, шановні колеги народні депутати, сьогодні вівторок. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України ми маємо 30 хвилин для виступів і заяв від фракцій та груп українського парламенту.

Будь ласка, шановні колеги, прошу реєструватись, прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі. Дякую.

 

10:03:03

300 народних депутатів знаходяться у залі. Відповідно до інформації щодо реєстрації по системі "Рада" оголошую ранкове пленарне засідання Верховної Ради відкритим.

Відповідно прошу підготуватись до реєстрації на виступи від фракцій і груп парламенту. Будь ласка, прошу реєструватись на виступ з трибуни.

Шановні… Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

10:04:16

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Третій тиждень у Києві в урядовому кварталі стоїть "тарифний майдан", де тисячі людей з усієї України щодня і щоночі виборюють зниження вартості житлово-комунальних послуг. Три тижні тому ми разом із колегами з інших фракцій звертались до Голови Верховної Ради з вимогою провести позачергове засідання парламенту для того, щоб прийняти ряд рішень, які б дали можливість знизити вартість всіх послуг. На жаль, нас не почули. Три тижні український парламент не працював.

Сьогодні люди масово отримують платіжки, від яких хочеться втішаться. Але я раджу громадянам цього не робити. Нехай повісяться ті, хто їм нарахував ці платежі. І вони будуть, безумовно, за це відповідати.

Саме тому ми наполягаємо, фракція Радикальної партії наполягає на тому, щоб сьогодні, я наголошую, сьогодні, а не в четвер, не наступного тижня, український парламент прийняв рішення, які дадуть можливість радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг. Зокрема, скасування рентної плати на газ, рішення, щоб лише газ українського видобутку ішов на потреби житлово-комунального господарства. Ліквідація "Нафтогазу", цієї корупційної контори, через яку вимиваються десятки мільярдів гривень, які потім оплачують споживачі із власних кишень. Створення незалежної від Президента і від уряду Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг, яка встановлюватиме не драконівські тарифи, як зараз, а об'єктивні. Ми також вимагаємо  прийняття Закону про розкриття структури тарифів, бо сьогодні ніхто не знає з якої стелі пишуться ті тарифи і як їх рахують. 

У мене просте питання до Президента, до уряду, до парламентської більшості. Коли людина отримує  пенсію  1300 гривень, а їй приходить платіжка за газ в 2,5 тисячі гривень, де взяти  людині гроші, щоб оплатити цей газ, де взяти пенсіонерам, бюджетникам, безробітній молоді – де їм узяти гроші, щоб оплатити  елементарні комунальні послуги, не рахуючи, що ще їжу купити треба, ліки, тощо?

Тому ми вимагаємо від парламенту прийняття  рішень, а інакше я закликаю колег з демократичних  фракцій, заблокувати  роботу парламенту і не дати приймати  жодних  рішень, крім тих, які дадуть можливість знизити вартість  житлово-комунальних  послуг.

І друге. Політичні репресії в  Україні, розгорнуті сьогодні Президентом Порошенком, який ув'язнює своїх політичних опонентів  для того, щоб побудувати диктатуру в  Україні. Ув'язнення Геннадія Корбана, Ігоря Мосійчука, свободівців,   представників "Правого сектору", добровольців – все це режим Порошенка намагається  таким чином позбутись патріотів. Сьогодні регіонали  для Порошенка ближчі союзники, ніж патріоти.

Ми вимагаємо відставки Генерального прокурора і Голови Служби безпеки, які виконують політичні замовлення  Порошенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Бондар Віктор Васильович, група "Партія "Відродження".

 

10:07:33

БОНДАР В.В.

Вельмишановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Дійсно, вже майже два роки нової влади через кілька  місяців буде, але ми бачимо, що по суті нічого не змінюється.

Перше. Пройшли вибори,  8 днів іде підрахунок голосів. Люди виграли    на виборах, багато партій виграли на виборах, але влада, провладна партія,          виграла при підрахунку голосів. За 7 днів перерахували по десятку разів всі протоколи, повернули на перерахунок, днями і ночами переписували цифри. І в підсумку ми маємо результати, які вже всій країні оголосили, яка партія стала переможцем, тільки  вся країна не знає, з якими результатами, і чекає офіційних результатів.

Друге. Шановні колеги по залу! Шановна провладна коаліція! Вибори закінчилися. Давайте припиняти чвари. Подивіться, що ви наробили за ці півтора роки. Подивіться, які стосунки ви влаштували між собою з урядом, з Президентом. Це шлях в нікуди, це дорога в прірву. Треба зупинятися. Зрозумійте, що це все, що зараз відбулося за цих півтора роки - це не те, що очікували люди. Подивіться на тарифи, подивіться на роботу правоохоронної системи, кожен день "маски-шоу" по підприємствах, по промисловцях і так далі. Подивіться на політичні репресії, подивіться на стан економіки, на падіння промисловості, на падіння експорту.

Ми вимагаємо негайно зупиніться. Сядьте зберіться, проробіть стратегію, що ви будете робити найближчих півроку хоча б. Дайте відповідь, який буде бюджет на наступний рік. Дайте відповідь, яка буде інвестиційна політика. Що ви зробите, щоб поміняти клімат в країні. Що ви зробите, щоб підтримати промисловість, щоб підтримати експорт на орієнтовані галузі. Як будуть створені нові робочі місця. Почуйте нарешті людей про тарифи, які ви натворили. Майте  сміливість закінчити розглядати сотні питань на тиждень, які нічого спільного не мають з реальним життям на вулиці. Дайте чіткий план дій хоча б до кінця року: що ви зробите; який буде бюджет; які будуть ключові законопроекти, які дійсно будуть проводити реформу хоча б дві-три на рік; як це буде підкріплено грошами на наступний рік; яка буде валютна політика в країні; як буде змінюватися соціальна політика; які соціальні та інші гарантії отримають люди, які сьогодні ледь виживають. На жаль, нема відповіді. Це шлях в прірву, це шлях, коли ви країну заганяєте просто в дефолт, в банкрутство. І, на жаль, ми вимушені будемо всі разом через три місяці рятувати вас, уряд і разом з вами всю країну. Бо ви приведе країну до просто втрати її незалежності саме через вашу таку безвідповідальну позицію і ваш…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Бурбак Максим Юрійович. "Народний фронт".

 

10:10:51

БУРБАК М.Ю.

Вітаю, шановні колеги, шановний головуючий, шановні українці! Сьогодні порядок денний нашої сесії має більш соціальне спрямування, це дуже важливо. Закінчились перегони до місцевих рад і дуже хочеться, щоб народні депутати повернулися в зал і почали працювати, і голосували за важливі рішення для простих людей, і підтвердили все, що вони наобіцяли на цих місцевих виборах. Тому що, нагадую, обіцянки треба виконувати.

Хочу підкреслити, що фракція "Народного фронту"  підтримує рішення уряду, за яким субсидії, які були нараховані в неопалювальний період, автоматично перераховуються на опалювальний період, без подання додаткових заяв, декларацій і будь-яких документів.

Уряд також змінив систему надання соціальної норми на спожитий газ. Тепер виділяється не 200 кубічних метрі на місяць, а тисячу 200 кубічних метрів на весь опалювальний період, і людина сама вирішує, коли треба сплачувати. Це дозволить громадянам, нарешті, зекономити на газі в тепліші місяці і використовувати його за найдешевшою ціною в місяці, коли буде холодно. Ми повинні навчитися економити газ, і це нас позбавить енергетичної залежності від країни-агресора.

Хочу зразу нагадати скептикам,  дешеві тарифи – це енергетична залежність від Росії, від країни-агресора. І нагадаю, що після всіх рішень, які приймав уряд ми нарешті 70 відсотків газу отримаємо по реверсним поставкам від наших західних країн-партнерів.

Всі ті, хто хоче опалювати по найдешевшому тарифу свої басейни і трьохповерхові будинки, повинні забути про це і платити справедливу ціну –  7 тисяч 188 гривень, а найнезахищені верстви населення, соціально вразливі будуть отримувати субсидію від уряду. І, до речі,   нагадаю, вже 3,8 мільйонів сімей в Україні вже оформили субсидії і отримують їх.

Далі хочу сказати, що у нас попереду два пленарні тижні, і ми повинні прийняти ряд дуже важливих законопроектів. Найперше – це завершити ухвалення законів щодо запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Наші громадяни повинні вільно переміщатися країнами Євросоюзу, тому що ми повинні стати членами Євросоюзу, нарешті.

Ще одна важлива реформа, яку треба запускати, – це реформа судової гілки влади, в Україні необхідно повністю оновити суддівський склад. Далі – це питання щодо Генпрокуратури. Треба, нарешті, прийняти рішення і позбавити цей орган функції слідства, створити незалежне Державне бюро розслідувань. Давайте приймаємо Закон про створення Державного бюро розслідувань, обираємо голову, передаємо слідчі функції, і це покладе крапку щодо дискусій, щодо репресій, які нібито створюються в державі.

Давайте викликаємо представників правоохоронних органів, які нам розкажуть всі факти про нещодавні порушені справи в Україні і також про розслідування фактів стосовно найближчого оточення Януковича. Коли вони будуть передані до суду... 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Бойко, "Опозиційний блок". Будь ласка.

 

10:14:16

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Пройшли вибори, низька явка – це показник того, як люди оцінюють владу. Ці вибори проходили з порушеннями чинного законодавства: масова скупка голосів, фальсифікації, використання адмінресурсу, блокування та тиск на кандидата від опозиції. Але навіть цих маніпуляцій виявилося мало. Підсумки виборів досі не підведені, фальсифікації тривають. Результати голосування не відображають реальних настроїв громадян. У ряді регіонів опозиція взагалі не була допущена до виборів. У цих населених пунктах "Опозиційний блок" не визнає результати. Зокрема, в Харківській області, де наших депутатів не допустили на вибори ні в одну районну, міську та селищну раду. Ми вимагаємо забезпечити вибори там, де вони взагалі не відбулися – Маріуполі, Красноармійську, Сватовому. Для цього наше депутати подали відповідний законопроект, вимагаємо розглянути як першочерговий.

Важливим залишається питання економіки, а точні існування і виживання реального сектору. Коаліція нічого не робить, щоб не допустити розвалу промисловості. Ми щодня втрачаємо робочі місця, стикаємося з драконівськими тарифами, зростаючою інфляцією та цінами. Правда, в порядку денному немає нічого, включаючи і наші 15 законів, які ми подавали для стабілізації ситуації в економіці. А парламент тим часом займається лобіюванням провладних груп і популізмом. Треба зупинити піар на тарифах. Щоб привести їх в норму, потрібна лише політична воля коаліції, яка ці драконівські тарифи підтримувала свого часу.

Парламент повинен повернутися до питання Донбасу. Поки що коаліція нічого не робить для виконання Мінських угод. Складається враження, що у влади немає бажання повернути наші території громадянам. Ця ситуація нагадує гасло Троцького, коли підписували Брестський мир: ні війни, ні миру. І сьогодні на Донбасі ні миру, ні війни. Це заморожений конфлікт і практично відмова від територій. Але є Мінські угоди, які підтримала вся міжнародна спільнота, у тому числі ООН.

Тому ми пропонуємо невідкладно приступити до законодавчого забезпечення цього процесу і уникнути заморожування конфлікту на Донбасі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Березюк, фракція "Самопоміч".

 

10:17:08

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, шановні депутати! Парламент – це орган державного управління, який має бути здатним аналізувати те, що відбувається внаслідок в тому числі і його діяльності. Пройшли вибори до місцевих органів влади. Очевидно, що вони були такими самими, якщо не більше, брудними, як і раніше, з такими самими фальсифікаціями і адмінресурсом, якщо не більшим. Чому так сталося? Тому що цими новими виборами керувала стара система ЦВК на чолі з паном Охендовським, який також служив системі в попередні часи. Тому сьогодні ми мусимо вирішити це питання – і змінити ЦВК, для того щоб взяти на себе іншу, нову відповідальність.

Наступна річ є – це відсутність державного управління. Те, що зараз відбувається в державі як бій тиранозаврів, говорить про те, що держава слаба, а клани дуріють. Це означає, що слаба Генеральна прокуратура і суди, які не контролюють ситуацію. І все це димові шашки, які закривають димом найважніше – розвиток економіки, яка буде давати людям можливість виживати в тій ситуації.

До сьогоднішнього дня в парламенті немає ані податкової реформи, ані бюджету.

Більше цього, у нас є інформація, що уряд знову збирається вирішувати свої дири за рахунок освіти, особливо середньої освіти, це недопустимо, це єдина галузь, яка сьогодні дає інтелект людям для того, щоб виживати. А друга галузь, на якій збираються наживатися, відміняючи спецрежим, це сільське господарство, забрати в селян ще те, що їх коли-небудь якісно дала держава, це злочин перед селянами, тому що вони платять за найдорожчий газ, тому що їм не допомагає держава нічим і забирає те, що вони самі собі заробляють. Це є злочин проти держави, це не є бюджетоутворююча процедура.

Тому димові шашки треба забрати, в парламент треба принести бюджет і парламент повинен взяти на себе відповідальність за розвиток цієї держави.

Дуже дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Геращенко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:19:31

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, очевидно, що в центрі нашої уваги, всіх політичних сил залишаються вибори до місцевих рад, які нещодавно відбулися в Україні. І очевидно, що так само і наша політична сила відзначає недосконалість нинішнього Закону "Про вибори", до якого потрібно вносити зміни і робити це не перед наступними виборами, а зараз, спокійно проаналізувавши всі плюси і недоліки нинішнього виборчого законодавства.

Одним із плюсів цього законодавства, до речі, була так звана гендерна квота, яка, на жаль, не була дотримана, що також потрібно обов'язково врахувати при так само вдосконаленні і наступного Закону "Про вибори до Верховної Ради України".

Але сьогодні вибори закінчилися і прийшов час нам всім разом об'єднатися навколо нашої національної об'єднуючої країни ідеї, це нашого євроінтеграційного вибору. І дійсно цього тижня перед парламентом стоїть ключовий виклик – голосування за закони, що дозволять нам отримати безвізовий режим і це вже буде повна відповідальність парламенту.

Шановні колеги, і давайте будемо самокритичними. Коли ми з вами справедливо нарікаємо уряду про недосконалість поданих ними законопроектів, то давайте чесно скажемо, як ми з вами працювали ці три тижні в комітетах, адже в половині комітетів не було кворумів, і вони не збиралися. І тому відповідальність за будь-який зрив цього голосування буде лежати на всіх гілках влади, тому маємо підтримати, розглянути і проголосувати.

Що є дуже важливим, шановні колеги, - це враховувати те, наскільки сьогодні нам потрібна єдність і для захисту України назовні. Дійсно, два місяці ми маємо відносний режим дотримання вогню на Сході України. Я щаслива сказати вам, що минулого тижня ми разом зі Службою безпеки України звільнили 10 українських заручників. І я дуже сподіваюся, що і цього тижня матимемо хороші новини, ми працюємо над цим. Але наскільки важливо нам об'єднатися і в більш масштабних речах, це в тому, щоби показати всьому світові, що дійсно сьогодні Мінські угоди не дотримуються другою стороною, що вони порушуються, і щоб були збережені санкції і проти Російської Федерації. І тут нам потрібна єдність.

І я думаю, що також в нашій риториці, знаєте, коли ми говоримо про політичні репресії, то ми маємо не забувати про справжні репресії, які сьогодні ми бачимо в Криму, де наших братів кримських татар сьогодні знищують, і Крим має бути в кожному нашому виступі.

Я хочу сказати від нашої фракції: биз берабер - ми разом,  кримським татарам. І ми маємо про це пам'ятати.

І закінчити наш виступ словами нашого генія, митрополита Шептицького "Не поток шумних і галасливих фраз, а тихою і невпинною працею любіть Україну". Давайте любити Україну. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Ярослав Москаленко, група "Воля народу".

 

10:22:48

МОСКАЛЕНКО Я.М.

Шановний Володимир Борисович! Шановні колеги! Український народе! 46,6 відсотків – такою була явка виборців на місцевих виборах. Це один з найнижчих показників за часів сучасної України. Люди розчаровані і не бачать політичних альтернатив. Парламент як ніхто інший несе відповідальність за такий стан речей, тому що Україна має парламентсько-президентську форму правління. Настав час для прийняття принципових рішень з питань, що, дійсно, турбують виборців. Перше і головне для людей, як вижити в нинішніх умовах на мізерну пенсію та зарплату. За підсумками 2015 року інфляція складе 55 відсотків. А в цілому за 14-15-й рік –  це 90 відсотків.

Елементарні економічні підрахунки демонструють, що індексацію, яку запропонував уряд, держава залізла в кишеню кожного українця, бо вже не доплатила мінімум 630 гривень на кожну тисячу гривень доходів. Більше того, в багатьох регіонах країни пенсіонери так і не отримали індексовану пенсію за жовтень. У нас є звернення виборців Києва, Київської, Миколаївської, Херсонської, Запорізьких областей.

Така сама ситуація з виплатами заробітних плат вчителям і лікарям. Не вистачає бюджетних коштів, що надходять у вигляді субвенцій у регіони на ці підвищення, і тому багато працівників бюджетної сфери не відчули ніякого зростання. Лікарні зараз стоять порожні, бо пацієнти воліють хворіти дома, адже в медичних закладах відсутні гроші на будь-які ліки. Парламент на це не реагує.

Наведу приклад. Депутатська група "Воля народу" пропонувала спрямувати кошти місцевих бюджетів для покриття нагальних витрат по медицині, але законопроект 2495, який зареєстровано нами, ще весною хоч і ставлять до порядків денних, до нього не доходять голосування. В порядку денному цього тижня знову бачимо, що питання соцзахисту займає лише 10 відсотків всіх законопроектів порядку денного.

Не менш важливе питання для людей – це тарифи. Вартість комунальних послуг за півтора року зросла на 220 відсотків, а доходи середньої сім'ї лише на 3, при цьому інфляція їх повністю з'їла. Це не тарифна реформа, а тарифний геноцид. Тому що реформа має супроводжуватись зниженням собівартості поставки енергоресурсів для кінцевого споживача, прозором формуванням тарифів, запровадження обліку споживчих ресурсів. Тому зараз першочерговим рішенням Ради мають стати закони щодо ренти на видобуток газу, радикальна реформа "Нафтогазу", підвищення норм споживання соціального газу для населення.

Шановні колеги, час закінчити із пустими законами та популістськими обіцянками, вибори пройшли, припиняємо ігнорувати, дійсно, важливі соціальні питання і рівень…, інакше політичний ландшафт країни зміниться вже через рік до невпізнанності. І рівень підтримки всіх без виключення партій це демонструє. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Час на, час на, будь ласка, Юлія Тимошенко. Останній виступ.

 

10:26:09

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Другий тиждень почався після виборів до місцевих органів влади. Другий тиждень не підведені підсумки виборів. Другий тиждень по всій країні іде масштабне переписування протоколів, фальсифікації, гроші, змови. Я хочу запитати, хто несе за це відповідальність? Конкретно прізвища.

Чому досі справа Охендовського, який очолює Центральну виборчу комісію і який є сьогодні ключем до всіх цих фальсифікацій, чому не розглянута в парламенті?! Навіть ініціативи такої немає. Чому ці керівники територіальних виборчих комісій і члени територіальних виборчих комісій, які фальшують зараз вибори України, компрометують українську державу, принижують українську владу і український народ, чому сьогодні ні прокуратура, ні Міністерство внутрішніх справ нічого не роблять?!

В Польщі через дві години після виборів до парламенту привітали переможців. У нас другий тиждень ідуть фальсифікації. Бруд, нечесність, політична корупція і як наслідок приниження нації. Припиніть це!

По-друге, ви знаєте, що сьогодні почався опалювальний період. І сьогодні люди в хатах в селі просто не включають опалення або включають на половину потужності, або взагалі викидають обладнання і палять дровами. Хто несе за це відповідальність?

Вчора у нас була зустріч коаліції, лідерів фракцій разом з Президентом, Прем'єром і Головою Верховної Ради.

Ми спробували пояснити, що іде реальний розвал про всім напрямкам суспільного і державного життя. Ми спробували пояснити, що по опитуванням дуже авторитетних інституцій від 68 до 72 відсотків людей вважає, що влада рухає націю не у вірному напрямку. Підтримуючи Європейський Союз і НАТО вони вважають, що помилково обраний економічний соціальний курс. Це означає, що ми хотіли вчора проговорити і виробити шлях, але ми почули від Прем'єр-міністра, що все добре, і що після субсидій тарифи для людей будуть нижчі, ніж вони платили до підвищення. Що все  в порядку в країні, все іде путьом.

Я звертаюся зараз до парламент. Тільки тут у нас може серед всіх фракцій  бути створена відповідальна команда, яка візьме відповідальність за наведення ладу в державі. Уряд з цим не впорався. На жаль, не впоралась державна…

 

  ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тільки наше єднання, тільки наша спільна робота, тільки взяття відповідальності парламентом, може змінити ситуацію. Наша фракція заявляє, що до того моменту, поки не будуть прийняті тарифні закони, продовжений мораторій на продаж землі, скасовані 10 відсотків мита, яке додатково платять на митниці, а також скасовані податки на пенсію, ми не голосуємо за жодні закони, крім соціальних. І прошу всіх підтримати таку позицію.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час на виступи вичерпано.

На ваш розгляд внесено проект щодо відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу (реєстраційний номер 2035а), підготовлений народним депутатом України Олександром Дроздиком. Запрошую до доповіді відповідно народного депутата Олександра Валерійовича Дроздика. Будь ласка, шановний народний депутат, доповідайте.

Автор законопроекту вносить пропозицію розглянути цей проект закону за скороченою процедурою.  Прошу визначатись, колеги: розгляд даного проекту закону за скороченою процедурою.  Будь ласка, скорочена процедура закону.

 

10:31:10

За-117

Пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

Будь ласка, доповідайте.

 

10:31:18

ДРОЗДИК О.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується  законопроект 2035а щодо посилення гарантій, соціальних гарантій прав військовослужбовців, які зараз    підпадають під мобілізацію. Даний закон  фактично пропонує посилити, додатково посилити також  відповідальність роботодавців за порушення встановлених законом гарантій, які ми на минулій сесії прийняли вже дані законопроекти, які встановлюють дані гарантії   соціальних прав і в тому числі, щодо збереження  робочого місця, збереження  заробітної плати. Цим законом пропонується встановити, посилити відповідальність  роботодавців за порушення даних гарантій.  І фактично, цей закон дозволить  зараз такі негативні наслідки, які  зараз вже є, і ми бачимо, і до нас зверталися військовослужбовці,  що їхні права вже порушуються, щоб  більше    такого не відбувалось.

Даним законом пропонується внести зміни до  статті 265 Кодексу законів про працю та  статей 41, 221 та 255 Кодексу про адміністративні правопорушення. Цими змінами пропонується встановити фінансову відповідальність роботодавців, в розмірі   10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника щодо якого скоєне це порушення. А також Адміністративним  кодексом про адмінвідповідальність також накладається відповідальність на посадових осіб в розмірі від 50 до  100 неоподаткованих  мінімумів доходів громадян.

Даний законопроект підтримується і міністерством профільним, а також підтримується науково-експертним управлінням. І тому прошу всіх депутатів підтримати його, проголосувати за основу та в цілому, оскільки зауважень до нього немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, є запитання доповідачу? Немає? Голосуємо?

Шановні колеги, є запитання до…  Немає. Є запитання. Будь ласка, три хвилини на запитання, запишіться. Будь ласка, запитання доповідачу. Народний депутат Помазанов.

 

10:34:08

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, "Народний фронт". В цілому, я як представник "Народного фронту", народний депутат, підтримуємо цю законодавчу ініціативу нашого колеги Дроздика Олександра Валерійовича. Хочу запитати тільки єдине, що яка позиція по даному проекту профільного міністерства, чи підтримує вона його і яка, власне, його позиція, яку вони висловлювали на засіданні комітету. Дякую.

 

10:34:40

ДРОЗДИК О.В.

На засіданні комітету і профільне міністерство, і наш комітет в цілому підтримав даний законопроект, щоб його проголосували. Жоден зауважень фактично не було, ті зауваження, які на самому початку були до законопроекту, вони всі були прибрані і фактично доопрацьовані, цей законопроект вже не має жодних зауважень ні від науково-експертного, ні від профільного міністерства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Оксана Продан, будь ласка, "Блок Петра Порошенка".

 

10:35:08

ПРОДАН О.П.

Шановний Олександре Валерійовичу, ініціатива, викладена в законопроекті, є логічною, тому що завжди треба вводити відповідальність за порушення тієї чи іншої норми закону. Разом з тим виводити сьогодні, пропонуєте ввести сьогодні відповідальність роботодавців за те, що сьогодні уряд не компенсує їм ті виплати, ті заробітні плати, які роботодавці сплачують своїм мобілізованим працівникам.

За 2014 рік уряд так і не виплатив компенсації всім роботодавцям, які платили протягом 2014 року. Сьогодні уряд не виплачує  компенсації протягом третьої частини тих півтора року на які парламент продовжив можливість мобілізації. Тому я у вас хочу запитатися, як пов'язується відповідальність  роботодавців з відповідальністю уряду, який не виконує  норми закону стосовно компенсації виплачених зарплат? Дякую.

 

10:36:03

ДРОЗДИК О.В.

Хотів би зазначити, що цим законопроектом… цей законопроект не залежить від того, компенсують чи не компенсують, про це тут не передбачено. Звичайно, цей законопроект направлений лише на встановлення додаткових гарантій для військовослужбовців. Про те, про ті факти, про які ви говорите це зовсім інша вже проблематика, її потрібно виконувати вже іншим чином, а не даним законопроектом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Микола Томенко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:36:31

ТОМЕНКО М.В.

Шановний Олександр Валерійович, я теж в контексті моєї колеги Оксани Продан, вже ми думаємо і про наступний бюджетний рік. Складається враження, що соціальний захист тих людей, які захищають нашу державу, - це завдання роботодавців. Я думаю, що треба, щоб вони несли відповідальність і адміністративну, за те, що вони не виконують закони, і я в принципі за те, щоб її посилювати. Але ми мусимо думати, як держава мусить гарантувати соціальний захист, які у нас плани з точки зору підтримки армії на наступний бюджетний рік.

Сьогодні уже листопад місяць, треба думати, чи ми готові, а я вважаю, що мусимо ми контрактникам піднімати заробітну плату бодай до 8-10 тисяч. Тобто, мені здається, що в нам треба з урядом активніше працювати, щоб не локальну проблему взяли лише в частині соціальних гарантій з боку роботодавців, а взяти проблему системну. Держава повинна забезпечити соціальні гарантії для армійців і військовослужбовців.

 

10:37:44

ДРОЗДИК О.В.

Я повністю підтримую вашу пропозицію, думку, і ми в цьому напрямку працюємо постійно з профільним комітетом. Але ці питання ми піднімаємо під Міністерством соціальної політики, але зараз, на жаль, міністра  немає, до якого ми могли б їх переадресувати, оскільки це їхня відповідальність, і вони повинні нам доповісти і сказати, наскільки вони виконують вимоги Закону щодо дотримання гарантій соціальних військовослужбовців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, запитання доповідачу вичерпані. Будь ласка, якщо є необхідність, по 2 хвилини від фракцій і груп. Запишіться, будь ласка – по 2 хвилини від фракцій і груп.

Будь ласка, Оксана  Корчинська, 2 хвилини, будь ласка. Олег Ляшко.

 

10:39:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Борисовичу, я, безумовно, переконаний, що у вас нормально все із слухом і ви чуєте колег народних депутатів. Але якщо у вас все нормально із слухом, але ви водночас не чуєте, то, очевидно, ви не хочете чути, це я так дуже дипломатично кажу.

І я, і Тимошенко, і Березюк – ми виступали з парламентської трибуни і ставили чіткі вимоги: чим має займатися український парламент, які приймати рішення. Ви послухали – а Васька слушает да ест. Ви послухали і ставите питання абсолютно другорядні, які сьогодні, вони – безумовно, важливі, але сьогодні є важливіші питання – питання тарифів, питання політичних переслідувань, питання цін на продукти харчування і на ліки. От які питання має розглядати український парламент. Ви цього не робите.

Чому ви цього не робите? Або ви безнадійно далекі від народу і не знаєте потреби, якими живе народ, тоді я пропоную вам зійти з цієї високої парламентської трибуни, піти хоча б отуди, до стін парламенту і послухати, що вам люди говорять. Підіть у тарифне містечко до Кабінету Міністрів і послухайте, що вам люди скажуть. Можливо, після цього ви повернетеся і зовсім по-іншому будете дивитися на життя і зовсім по-іншому будете ставити питання. Бо таке враження, що ви десь отут на окремо взятій території, де побудували собі вже комунізм і вас абсолютно не цікавить як живуть мільйони українських громадян.

То я вам, шановні коаліціанти і Голово Верховної Ради, скажу, що ви людей довели до жебрацтва! Люди сьогодні побираються, як бомжі! Сьогодні селяни йдуть у ліс жолуді збирають, бо в них немає, чим палити ту хату, і в них немає, чого їсти. Жолуді збирають! Востаннє таке було під час голодовки. От, до чого ви народ довели! І ви ставите другорядні питання, замість того щоб знижувати тарифи і приймати рішення, які підвищать рівень життя громадян.

Я вимагаю від вас негайно змінити порядок денний і поставити ті питання, які чекають мільйони людей, які дадуть можливість їм виживати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже був емоційний, самокритичний виступ. Я, на щастя, не так довго в центральній політиці, в раз п'ять менше, ніж ви, і хто кого до чого довів, я думаю, що треба тут дивитися частіше в дзеркало.

Шановні колеги народні депутати, відповідно до Регламенту Верховної Ради України порядок денний формується за пропозицією комітетів українського парламенту. Членами комітетів є представники всіх фракцій і груп, зокрема і в керівництві комітетів є представники політичної сили виступаючого. Тому, будь ласка, подавайте свої пропозиції, вони будуть внесені на Погоджувальну раду і будуть розглянуті.

Що стосується тарифів, то наголошую на тому, що на четвер в порядку денному стоїть закон, пов'язаний зі зменшенням ренти на газ. Це буде означати автоматично вирішення і багатьох інших питань. Тому, будь ласка, вносьте конкретні пропозиції, і тоді, я думаю, що народні депутати, а не я одноосібно, можуть приймати відповідні рішення. Але хочу вас запевнити, що в цьому місяці у нас заплановані розгляди в тому числі і важливих економічних питань, соціальних питань, питань освіти, охорони здоров'я, питання безвізового режиму, питання і інші, які дозволять стабілізувати фінансово-економічний стан в нашій країні. Підтримував і буду підтримувати такі рішення.

Будь ласка, Ігор Алексєєв, "Народний фронт".

 

10:42:56

АЛЕКСЄЄВ І.С.

Шановні колеги! Ігор Алексєєв, "Народний фронт". Ну ви знаєте, тут лунають тези, що парламентська коаліція повинна в першу чергу опікуватись питаннями соціального захисту населення. Хочу сказати, що цей законопроект якраз і покликаний забезпечувати соціальні гарантії, зокрема трудові гарантії такої категорії осіб, як військовослужбовці, які призиваються до військової служби і проходять, зокрема, на території АТО.

В чому ініціатива і в чому нагальна потреба в прийнятті цього законопроекту. В цій сесійній залі ми свого часу прийняли законопроект, який посилив трудові гарантії осіб, які учасники АТО. Але з іншого боку ми не встановили відповідальності для роботодавців, у разі порушення таких гарантій. І що ми маємо? На даний час ми бачимо багато звернень від учасників АТО, що коли вони повертаються до своїх домівок, на жаль, така  ситуація, що роботодавці не забезпечують їх роботою, не закріплюють їх робочі місця. Тому необхідно встановити жорстку відповідальність для роботодавців і цей законопроект якраз покликаний для того,  щоб забезпечити трудові гарантії учасників АТО.

Закликаю всіх колег підтримати цей законопроект. "Народний фронт" буде голосувати "за". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Нечаєв, "Опозиційний блок".

 

10:44:35

НЕЧАЄВ О.І.

Михайло Папієв.

 

10:44:48

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, ви знаєте, цей законопроект, і я зараз аналізую, наскільки ми сьогодні можемо відчути взагалі проблеми країни.

От дивіться, здавалося би, абсолютно позитивний законопроект, але давайте вдумаємося в його глибинний зміст, тобто фактично ми знову ж таки йдемо шляхом репресивного механізму. Ми знову встановлюємо для роботодавців адміністративну відповідальність в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян в разі, якщо вони не виконують норму закону. Але сьогодні звучала абсолютно правильно запитання від пані Оксани Продан про те, що уряд сьогодні не виконує свої обов'язки. Є стаття 119 Кодексу законів про працю, це гарантії працівникам в разі, якщо вони виконують державний або громадянський обов'язок, в тому числі відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Урядом України на чолі з Прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком абсолютно не виконується норма Закону стосовно компенсації роботодавцям розміру середньомісячної заробітної плати відносно тих працівників, які призвані на військову службу. Ви уявіть собі, за 2014 рік жодної копійки не компенсовано. В 2015 році абсолютно така ж сама ситуація.

На сьогодні держава навантажила роботодавців, ввела нових 12 податків та зборів. Крім цього, уряд, не виконуючи норму закону компенсації з бюджету втрат роботодавців на середньомісячну заробітну плату, вводить і планує ввести ще одне – це відповідальність роботодавця по адміністративному правопорушенню.

Давайте все ж таки будемо логічними в цьому питанні. Не можна, не виконуючи з боку уряду закон, вимагати виконання закону з боку роботодавців. Я просив би всіх утриматись при голосуванні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олександра Кужель.

 

10:47:14

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую дуже. Ви  знаєте, для нас для всіх, хто проїздив цей місяць по регіонам і хто якось дивиться новини, вже немає сил терпіти історії, які розповідають люди, які пішли добровольцями в АТО. На жаль, якщо Надя Савченко і її мама два місяці збирала справки, що вона є учасник АТО, то ми розуміємо, яка тяжка ситуація сьогодні відносин цих людей з державою. Але цей законопроект ніяким чином не полегшує ці відносини, тому що, на жаль, у нас нема з вами на жаль, у нас нема з вами культури, спільної роботи і об'єднання тем законопроектів, які необхідно вносити, як комплексний.

У нас є два законопроекти, у Верховній Раді – 2317, який передбачає, що якщо у малого підприємця або середнього забрали в мобілізацію співробітника, йому держава, також компенсує заробітну плату, як компенсує великим підприємствам. Нажаль, це є порушення діючої сьогодні Конституції.

І другий законопроект, автором якого є я, - 2144, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу. Якщо у мене сьогодні 10 чоловік, не більше, підприємців і я… мої люди ідуть в АТО, то треба внести зміни, я можу на цей час брати іншу людину. Але це сьогодні заборонено законом.

І тому вважаю, що ці законопроекти треба об'єднати і думати, в першу чергу ні про штрафи, а про людину.

А фракція "Батьківщина" підтверджує, що ми жодного законопроекту не голосуємо поки не буде поставлено питання на голосування щодо зниження тарифів – 3 законопроекти авторських, щодо мораторію на землю, щодо зняття імпортного збору і зняття податків з пенсій.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Микола Томенко.

 

10:49:21

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Я хочу підтримати тих виступаючих, які говорять про те, щоби не було ганьби на пленарному засіданні, ми всі мусимо планувати і  працювати до пленарного засідання.

От ну не можна Погоджувальній раді, інші зібрання перетворювати на шоу. В мене таке враження, що зараз уряд і міністерство проводять набір не управлінців, а політтехнологів, хто краще шоу придумає.

Ну якщо вчора було шоу на Погоджувальній раді з врученням повісток і всього іншого, то як ми сьогодні можемо працювати. Тобто ми мусили би домовитися, як цей тиждень ми вибудовуємо ті питання, які чекає від нас суспільство.

Якщо ми сьогодні ставимо день соціальної політики, то перед тим, як його ставити треба зустрітися з урядом і пройтись по тих ключових соціальних питаннях, які цікавить суспільство.

Ну от я з Чорнобиля повернувся. Я вас інформую, що в листопаді французи можуть поїхати з Наварки, тому що грошей немає і нема чим опалювати житло, де працюють іноземці, які будуть укриття. І таких соціальних проблем недофінансування за листопад і грудень по дуже великій сфері багато. Тому треба було, щоб уряд з нами попрацював, весь сюди прийшов, Мінфін. Тоді питання соціальної політики, логічно, ми розглядаємо. А що ж ми винесли питання, як принищить роботодавців за те, що армія не фінансується?! Ну, про що ми говоримо?

Тому моя пропозиція наступна. Я підтримую галузевий розгляд питань. Але до галузевого розгляду питання мусить бути системна професійна підготовка уряду і парламенту. І тоді будуть не третьорядні законопроекти соціальні, а важливі.

І друга позиція. Ну, очевидно, що якщо ми так системно працюємо і дружно, і єдино в коаліції, що за коротку процедуру набираємо 113, то є біда в коаліції. Хіба це не очевидно? Тому пропозиція. Збирайте раду коаліції, радьтеся у вільний від роботи час. І робіть все, щоб на сесії не було шоу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Гіршфельд. Потім Розенблат і завершуємо.

 

10:51:37

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемые коллеги! Анатолий Гиршфельд, 179 округ. Абсолютно правильно говорили предыдущие выступающие о том, что надо, во-первых, комплексно рассматривать этот вопрос.

Во-вторых, одними административными методами по отношению к работодателю невозможно решить. Но еще есть один важный момент. Сегодня экономика переживает не лучшие времена. И все мы это увидели на местных выборах, которые проходили. Сегодня экономика вынуждена переориентироваться на новые рынки. Парня призвали на год. Предприятие осваивает новую продукцию. На его место кого-то взяли.

Необходимо выделять целевые фонды на профессиональное обучение людей, которые были задействованы в военных операциях. Для того, чтобы они полноценно могли работать и найти себе место работы не только на этом предприятии, а вообще в будущем. Вот в этом заключается настоящие социальные гарантии.

Поэтому я считаю, что этот закон нужно дополнить. И кроме ответственности на работодателей ввести обязательную норму, целевых фондов на обучение и профессиональную подготовку новых профессий для этих людей, а также компенсировать работодателям те средства, которые положены по закону. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Борислав Розенблат.

 

10:53:02

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, я стосовно закону 2035а. Ви знаєте, маючи можливість їздити по  різним країнам світу і спілкуючись з нашими колегами з різних урядів і парламентів, розумієш одне, що обороноздатність країни – це не тільки її армія, це перш за все армія резервістів, які повинні проходити постійно навчання. І, коли сьогодні, маючи декілька, ну, уже таких прикладів, як себе захищають країни Ізраїль, Швейцарія інші країни, ми бачимо, що вони можуть за два, три, максимум двоє-троє суток зібрати мільйони армії. Цього в Україні, на жаль, не відбулося.

І тому сьогодні відповідальність людей, які направляють своїх людей до проходження військової служби, до проходження зборів навчальних – це дуже велика відповідальність. І перш за все, те, що тут пропонується, це, дійсно, є можливістю людей заставити виконувати свої громадянські обов'язки. Ми знаємо декілька прикладів, коли люди, до яких приходиш на питання, прохання там допомоги, вони відповідають, це не наша війна. Такого не може бути в нашій країні. Війна для всіх однакова. І для тих, хто сидять в окопах, і для тих людей, які виробляють на виробництві ті чи інші товари. Всі повинні бути відповідальні  в той чи інший мірі.

А, що стосується колег по "тарифному майдану", до якого тут багато питань, я хочу сказати. У вас  було дуже багато можливостей зробити енергомодифікацію нашої країни, зробити революцію енергоефективності. І за рахунок того, що ми будемо використовувати менше газу, зробити менше тарифи. На жаль, цього не  відбулося.  Сьогодні всі вимагають зменшення тарифів. Але скажіть мені, будь ласка, чому ми не вимагаємо зробити сьогодні, дійсно, всі заходи і зробити субсидії на то, щоб вони йшли сьогодні на нашу будівельну галузь, щоб ми утеплювали нашу оселю. І тільки завдяки цьому, повторюю, ми зменшили наші тарифи.

Питання ціни газу завжди було політичне питання в нашій країни. Давайте не розхитувати цю лодку. Тому що газ, це просто якась складова, яка визначає мінімальну ціну газу в усіх країнах світу. На жаль, в Україні таке не відбувається.

І я ще раз закликаю всіх колег, давайте зробимо  все для того, щоб  працювати над тим, щоби в нашій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, переходимо  до голосування. Я прошу, займіть свої місця,  будь ласка, шановні колеги.

Реєстраційний номер 2053а:  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо посилення  відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу. Відповідно до рішення  комітету, є пропозиція голосувати за цей проект закону за основу і в цілому. Прошу  народних депутатів зайняти свої місця. Голосуємо? 

Будь ласка, 2035а за основу і в цілому, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо посилення відповідальності  за порушення встановлених  законом гарантій працівникам, призваним  на військову службу.

Прошу голосувати, колеги, за основу та в цілому. Голосуємо.

 

10:56:44

За-234

Закон ухвалено. Дякую,  шановні колеги.

Шановні колеги, відповідно до порядку денного зараз ми мали би розглянути  проект Закону  України про внесення змін  до Закону  України "Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту" щодо виплати  одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям,  які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність   України, та членам сімей загиблих". Але, виходячи з того,  що я отримав лист про оголошення перерви від двох фракції: фракції  Радикальної партії за підписом Олега Ляшка і  "Батьківщини" за підписом Юлії Тимошенко –  я оголошую 30-хвилинну перерву для консультацій щодо порядку денного. Дякую,  шановні колеги.

Керівників фракцій і груп прошу зібратися на нараду на третьому поверсі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

СИРОЇД О.І.  Шановні народні депутати, відповідно до рішення Голови Верховної Ради оголошую перерву до 12.30.

Засідання розпочнеться о 12 годині 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вельмишановні колеги, прошу займати свої місця. Закінчилась нарада з керівниками фракцій і груп, ми можемо продовжувати нашу роботу.

Хочу вас проінформувати про те, що щойно обговорили питання порядку денного, ще раз актуалізували питання щодо зменшення ренти на газ і голосування відповідного закону. Друга позиція – це підтвердження мораторію на продаж землі. І позиція по безвізовому режиму, яка запланована у нас на четвер.

Дійшли згоди про те, що я зараз дам доручення комітетам прискорити цю роботу і буквально провести засідання з другої по четвертої години по всім цим трьом блокам питань. Це мова йде, ще раз наголошую, ренти на газ, і там суміжний є закон один по тарифам. Друга позиція – це безвізовий режим і продовження мораторію на землю.

Хочу також підкреслити, що стосується ренти на газ. Я пропоную, щоб під час підготовки до другого читання в комітеті врахувати пропозицію, коли цей закон вступає в дію з 1 листопада. Таким чином ми, приймаючи його, умовно кажучи, там сьогодні, завтра або після завтра, він буде введений в дію з 1 листопада. І тоді дата не буде мати великого значення, в яку дату прийнятий саме цей закон. Але він вже фактично має по процедурі має бути готовий до другого читання.

Тому, будь ласка,  доручення цим трьом комітетам, які я оголосив, з другої  до четвертої години проведіть, будь ласка,  комітети, розгляньте ці питання. Це питання аграрний комітет, податкової політики і правоохоронної діяльності по безвізовому режиму, щоб ми сформували якісно ці закони, могли роздати народним депутатам України для ознайомлення і для консолідованого голосування відповідно.

Будь ласка,  три хвилини, Олег Ляшко, за результатами наради.

 

12:40:14

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Ми просили оголосити перерву в пленарному засіданні Верховної Ради разом із фракцією "Батьківщини" для того, щоб спробувати змінити порядок денний засідання парламенту, який запропонований на сьогодні. Адже переважна більшість законів, які сьогодні стоять в порядку денному,  вони важливі, безумовно, закони, як і кожен, який реєструється в парламенті, але є найнагальніша потреба – це розгляд парламентом законопроектів, які дадуть можливість реально, суттєво знизити вартість житлово-комунальних послуг.

На превеликий жаль, за результатами наради я не такий оптимістичний, як про це заявив Голова парламенту Володимир Гройсман. Бо, незважаючи на позицію трьох фракцій, Радикальної партії, "Самопомочі", "Батьківщини", на жаль, парламентська більшість не підтримала наші пропозиції для того, щоб сьогодні невідкладно розглянути в українському парламенті закони про скасування рентної плати на газ, закон про те, щоб газ українського видобутку йшов на потреби житлово-комунального господарства, що дасть можливість реально знизити вартість послуг житлово-комунального господарства. Ми також наполягали на тому, щоб сьогодні проголосувати в парламенті мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, а не відтягувати бог його знає куди, поки не буде депутатів, які роз'їдуться і потім їх не знайдеш.

Також фракції Радикальної партії ставила вимогу перед парламентською коаліцією, сьогодні викликати до українського парламенту для звіту Генерального прокурора України, голову Служби безпеки України, які, на наше переконання, сьогодні виконують не законні команди Президента Порошенка і переслідують політичних опонентів нинішньої влади. Зокрема ув'язнення Геннадія Корбана, Ігоря Мосійчука, "свободівців", представників "Правого сектору", добровольців, патріотів, усе це дорога, яку мостить Президент Порошенко для побудови диктатури у нашій країні. Ми вимагаємо відставки Генерального прокурора Шокіна і голови Служби безпеки України, і ми вимагаємо, щоб вони прийшли сьогодні до українського парламенту для того, щоб відповісти на запитання народних депутатів України. Зокрема у нас є інформація про те, що Служба безпеки України здійснює незаконне стеження, прослуховування за цілим рядом народних депутатів, зокрема від Радикальної партії, від інших фракцій, у тому числі і за мною. Це є абсолютно не законні дії, які вчиняє влада для пошуку і збирання компромату проти своїх політичних опонентів.

Тому ми вимагаємо, наполягаємо на тому, щоб сьогодні парламент розглянув закони, які дадуть можливість реально знизити вартість житлово-комунальних послуг, викликати сьогодні до парламенту Генерального прокурора і голову Служби безпеки для звіту про політичні репресії, які вчиняє сьогоднішня влада проти опозиційно налаштованих депутатів і політичних лідерів. Також сьогодні прийняти Закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. До тих пір, поки парламент не виконає наші вимоги, ми ні за що голосувати не будемо. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, я ще раз підкреслюю, що надав доручення трьом комітетам розглянути ці питання.

Вношу на ваш розгляд проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих. Запрошую до слова Олександра Юрійовича Третьякова.

Шановні колеги, є пропозиція автора  розглянути цей проект Закону за скороченою процедурою. Будь ласка, визначайтесь.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

12:44:22

За-129

Рішення не прийнято.

Тому починається розгляд законопроекту по повній процедурі. Я прошу доповідача розпочати доповідь. Будь ласка.

 

12:44:35

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые коллеги, может, попросим  все-таки еще раз проголосовать за скорочену процедуру? Закон-то, на самом деле, очень простой, я бы хотел, чтобы его приняли и за основу, и в цілому, чтобы все воины, которые, наши воины, участвовали в АТО и до принятия закона, я говорю о прошлом годе, получили соответствующий статус, и мы устранили этот пробел в законодательстве. У меня большая просьба: давайте все-таки проголосуем его по скороченій процедуре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз прошу, ставлю пропозицію доповідача підтримати його пропозицію щодо скороченої процедури.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.  В этом законе нет никакой политики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще раз, хто підтримує розгляд за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:45:28

За-141

Дана пропозиція не знайшла підтримки. Будь ласка, доповідайте.

 

12:45:36

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты, вашему вниманию предлагается важный законопроект, 2556, основная цель которого – установление социальной справедливости по отношению ко всем участникам АТО. Сегодня только военнослужащие-волонтеры, которые вследствие участия в АТО стали инвалидами и, в случае их смерти, члены их семей имеют право на одноразовую денежную помощь, ее размер составляет: для третьей группы инвалидов – 182 тысячи, для второй группы – 243 тысячи, для инвалидов первой группы – 304 тысячи и для семей погибших – 609 тысяч гривен. Но такого права не имеют добровольцы, которые наравне с военнослужащими защищали и защищают территориальную целостность Украины.

Для восстановления справедливости законопроектом предлагается внести изменения в Закон "О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты" и предоставить право на получение одноразовой денежной помощи: первое – добровольцам и другим участникам АТО, которые признаны инвалидами вследствие участия в АТО; второе – в случае гибели членов их семей. При этом положения законопроекта будут распространяться  и на тех лиц, подчеркиваю, которые стали инвалидами, а также члены семей погибших, до вступления в действие данного закона. Значит, мы говорим о том, что это будет закон иметь вторую силу.

Сегодня мы не можем назвать количество, точное количество лиц, которые будут иметь право на одноразовую денежную помощь, но очень хотелось бы, чтобы таких ребят, которые погибают или становятся инвалидами в АТО, было меньше.

Решение Главного научно-экспертного управления: принять закон за основу. Решение комитета: принять закон за основу. Но у меня как у председателя комитета и соавтора данного закона есть предложение принять данный закон за основу в целом. Все расхождение, которое есть сегодня у авторов законопроекта с Главным юридическим управлением, оно дословно звучит следующим образом (для стенограммы говорю), если мы принимаем закон за основу и в целом: "Дати доручення Головному юридичному управлінню спільно з профільним комітетом внести техніко-юридичні правки, а саме: в тексті законопроекту слова "відповідно до законів України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та "…боротьбу з тероризмом" (другий закон) замінити одним словом "відповідно до законів України". Вся разница между законами, которые сейчас мы принимаем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу записатися на запитання доповідачу. Прошу провести запис. Будь ласка, записуємося.

Розенблат, "Блок Петра Порошенка", будь ласка. Включіть мікрофон.

 

12:48:35

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Я хотів би колег закликати підтримати цей законопроект, тому що він дуже сьогодні впливає на життя тих людей, які поклали своє життя і здоров'я за нашу батьківщину, і тому сьогодні от те, що сказав Олександр Юрійович, в першому читанні прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це, я розумію, виступ, а не питання.

Зараз Кривенко Віктор Миколайович.

 

12:48:59

КРИВЕНКО В.М.

Доброго дня. Шановні колеги, давайте швидше працювати. Ну, запросіть своїх представників фракцій, колег по фракціях, щоб вони з'явилися в залі, і ми начали працювати, і щоб ми не ставили політичних вимог. Дві години перерви,  ми проголосували б 10 законів і прийшли б і до тарифів, і прийшли до всіх питань.

Цей закон треба підтримувати однозначно якнайшвидше, і політичних позицій не займати з питань особливо учасників АТО. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Томенко Микола Володимирович.

 

12:49:29

ТОМЕНКО М.В.

Олександр Юрійович, я підтримую вашу позицію, що з такими застереженнями закони такого значення треба ухвалювати в першому і в цілому, і буду закликати всіх голосувати в першому і в цілому.

А запитання в мене стосується того, що не думали ви, що, можливо, вже настав час на рівні, або комітетівських слухань, залучивши відповідних фахівців і так далі, і проаналізувати все, що в нас відбувається з використання коштів волонтерів, громадських організацій, власне, держави в такій великій справі, як допомога захисту України і Збройних Сил України. Тому що час минає, але …. суспільства не проходить, що, можливо, все-таке не дуже ефективно використовуються кошти і державного бюджету, і кошти людей, які здають. Можливо, варто було б от так проаналізувати і подивитися ситуацію.

І друге питання. Ви знаєте Прем'єра позицію, що треба спеціального міністра чи там віце-прем'єра, чи когось за то, як ви ставитесь до цього. Бо я вважаю, що всі міністри повинні працювати на цю проблему, а не один спеціальний міністр.

 

12:50:43

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Ну, перове, я абсолютно поддерживаю, что нужно провести слушания по поводу всей ситуации використання коштів по АТО, по всем статусам, то, что происходит сегодня и конфликт, и многие бойцы АТО не могут получить соответствующие статусы то ли участников боевых действий, то ли участников военных действий. И комитет буде обязательно инициировать, чтобы мы в этом году обязательно провели слушания.

Что касается министра профильного по АТО. Мне кажется, это должен координировать вице-премьер с соответствующими полномочиями. Расширять штатную единицу Кабинета Министров, расширять штаты чиновников – сегодня не то время. Просто нужно, чтобы у профильного вице-премьера были соответствующие полномочия для проведения консультаций со всеми министрами, которые есть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Чижмарь Юрій Васильович.

 

12:51:33

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Однозначно закон даний треба підтримувати, можливо, навіть і в цілому. Але в мене, я хотів би звернути увагу на такі два аспекти, які так само займався комітет. Це питання добровольців іноземців, які сьогодні воюють на захист української незалежності і не мають жодних гарантій. А ті закони, які ми приймали, вони говорять про те, що вони мають служити в Збройних Силах України, але даний закон ще не прийнятий, і тому ми їх залишили взагалі за будь-якими межами соціальних гарантій.

І друге питання. Це ті особи, які були добровольцями, в перші дні пішли служити. Так само комітет був проти того, аби вони отримали статус учасників бойових дій. І сьогодні така дволика позиція комітету, наприклад, мене дезорганізовує. Я би хотів, щоб комітет цьому приділяв більше уваги.  Дякую.

 

12:52:22

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Как раз этим законом мы и регулируем, до конца регулируем ситуацию по тем добровольцам, которые пошли в первый день воевать. Но это касается только действительно в рамках тех, кто получили инвалидность и погибли. Давайте сделаем первый шаг и закроем этот вопрос, и перейдем тогда к тем, кто действующий, живой и здоровый, слава Богу, сейчас воюет на фронте. Но сейчас давайте закроем первый шаг.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Час на запитання-відповіді вичерпаний. Шановний пан доповідач, можна сідати на місце. А я прошу записатись на виступи від фракцій. Будь ласка, прошу провести запис і записатись на виступи. Мельничук Сергій Петрович, "Воля народу". Будь ласка, з місця. Включіть мікрофон.

 

12:53:21

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Шановні колеги, даний закон, звичайно, підтримую, але він повинен доопрацюватися. І було б непогано об'єднати ще з одним законопроектом, який саме я подавав,  2569.

Суть в тому, що поняття "доброволець", такого поняття в законодавстві немає. Тому весь тормоз, який стоїть по виплаті цих компенсацій, в тому, що чиновники кажуть, що нема такого поняття, як доброволець. Тому треба в законодавство ввести поняття "доброволець",  і тоді згідно цього статусу далі будуть іти виплати. Тому в першому читанні і на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Кіраль Сергій Іванович, "Самопоміч". Будь ласка.

 

12:54:18

КІРАЛЬ С.І.

Я прошу передати слово Семену Семенченку. Семену Семенченку, прошу передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Семен Семенченко, будь ласка.

Прошу карточку, зареєструватись, після того зможете виступати.

 

12:54:44

СЕМЕНЧЕНКО С.І.

Фракция "Объеднання "Самопомич" будет поддерживать принятие этого закона.

Я тоже предлагаю коллегам начать протестовать уже после его принятия, потому что ветераны, особенно добровольцы, особенно те, которые пошли без всяких социальных гарантий защищать Украину, давайте их за рамки политических противостояний вынесем.

Закон хороший. Фракция "Самопомич" будет его поддерживать, голосовать за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Вінник Іван Юрійович, від трибуни. Так? "Блок Петра Порошенка".

 

12:55:29

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, мене особисто обурює ефективність роботи українського парламенту. Ми сьогодні втратили 2 години часу на вимогу найменших фракцій парламенту, які вимагають оголосити перерву задля того, щоб змінити порядок денний. А що ви робили на Погоджувальній раді вчора? Хіба ви не знали, який буде порядок денний?

А чому ви не заблокували трибуну, наприклад, чи не вийшли на черговий мітинг? Чи не пора нам працювати? Ви говорите, що ми голосуємо неважливі закони? Ану, скажіть, будь ласка, цей закон неважливий, який зараз ми голосуємо? А наступні закони, які знаходяться в сфері нацбезпеки і оборони, вони теж неважливі?

Знаєте, колеги, досить маніпулювати. Коли ви говорите про мораторій на землю, ви чітко знаєте, що мораторій буде автоматично подовжений, аж поки не буде прийнятий Закон про ринок землі. Не треба про це говорити і голосувати.

 Я ще досі не можу зрозуміти, яким чином, яким чином зменшення податкового навантаження на газовидобувні компанії зменшать тарифи в нашій державі? Поясніть, будь ласка. Це ті компанії, які мають найбільші прибутки в державі, будуть менше платити податки, ви думаєте, що це зменшить тарифи? А за рахунок чого ми будемо компенсувати ті пільги, які ми сьогодні обговорюємо і надаємо?

Сьогодні в парламенті лунає, а також від уряду, що треба збільшити податкову кількість газу від 200 до 400 кубів на місяць! За рахунок чого це буде скомпенсовуватися? Поясніть мені. Давайте зменшувати податки і потім незрозуміло, що робити.

Що стосується диктатури, що стосується політичних репресій. Шановні, коли ми говоримо про Корбана, ми говоримо про ліквідацію організованого злочинного угрупування. Жодних персоналій! Жодних політичних репресій! Які можуть бути політичні репресії, коли рейтинг партії "УКРОП" менший в десятки разів від антирейтингу, який ця політична сила має. Хто є диктатор? Поясніть мені. Чи хіба ви не згодні зі мною, що треба боротися з організованою злочинністю в державі? Підніміть руки, хто говорить, що цього робити не треба.

Що стосується закону, який зараз ми розглядаємо. Без сумніву, треба надати допомогу родинам загиблих учасників АТО і не тільки них. Ще волонтерів багато загинуло, ще є медики, які постраждали. Без сумніву, треба це голосувати і рухатися далі по порядку денному.

Чи нам не потрібно голосувати за закони в секторі безпеки та оборони? Обов'язково це треба робити. Адже, якщо ми втратимо державу, ні про які ані політичні репресії, ані інсинуації чи маніпуляції з цієї трибуни парламенту не може ітися і мови.

Тому давайте сконсолідуємося, проголосуємо те, що сьогодні стоїть в порядку денному, і перейдемо врешті-решт до тарифів, які так само будуть передбачені в порядку денному і цього тижня, і наступного, і через той, який буде після роботи в комітетах. У нас три пленарних тижня протягом наступних 30 днів. Це дуже інтенсивний графік. Давайте працювати, і досить демагогій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ляшко Олег Валерійович, Радикальна партія.

 

12:58:41

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії одностайно підтримає цей законопроект, який надає допомогу добровольцям і волонтерам, які захищали нашу країну тоді, коли  її зрадили міліціонери, прокурори, СБУшники, судді в переважній більшості із них, перейшовши на бік ворога. Ми підтримуємо цей законопроект. Але зараз я хотів би відповісти на запитання колеги, які тут звучали, і звинувачення.

Три тижні не працював український парламент. Коли зараз ви розказуєте про те, що от нагально треба приймати закони, то я хочу вам нагадати, три тижні тому фракція Радикальної партії, "Батьківщини", "Самопомочі" звернулася з ініціативою до Голови Верховної Ради зібрати позачергове засідання парламенту. На жаль, парламентська коаліція не підтримала нашої ініціативи. А ми вважаємо, що  три тижні байдикування і не роботи парламенту, це, в тому числі і не прийняті ті закони по волонтерах, по обороноздатності, соціальні питання тощо. Тобто, коли ви три тижні відпочивали, а потім виходите на цю парламентську трибуну і починаєте розказувати, як ви хочете працювати.  То не було потреби три тижні відпочивати, треба було всі ці три тижні працювати.

Тепер відповіді на питання, яким чином знизити тарифи. Я думаю, що відповідь на це питання  очевидна. Найголовніше – це припинити корупцію. Бо високі тарифи – це похідне від корупції. Це похідне від корупції на енергоринку, коли російські олігархи бізнес-партнери нашого Президента вимивають мільярдні кошти на якісь трансформатори, ще на  щось. А розраховуються, потім за це, споживачі, яким  з 1 вересня  підняли ціну на електрику,  тепер їм підняли ціну на газ, підняли їм ціну на воду. Тобто похідне "тарифи" –  це похідне від  "корупції". Тому запорука зниження  тарифів – це  боротьба з корупцією, запорука зниження тарифів – це ліквідація податкового навантаження, яке сьогодні наднормове, і виробники потім вкладаються в  собівартість видобутого газу.

Для того, щоби знизити тарифи чи хоча б дати  можливість людям менше платити,  ми  вимагаємо від уряду підвищення  з 200 до 400 кубів норми газу, який споживається по пільговій ціні. Адже ціна навіть 3 тисячі 600 – це дуже дорого. Бо собівартість  українського газу в видобутку –  1 тисяча 580 гривень. А люди отримують по 3 тисячі 600,  по пільговій ціні, а не по пільговій – по 7200. Я питаю: хто  в п'ять разів заробляє, із кишень  українських  громадян, витягуючи гроші?! Олігархи, які там сидять, через корупційні  схеми в "Нафтогазі"!

Тому ми,  Радикальна партія, пропонуємо ліквідувати "Нафтогаз", знизити рентну плату, підняти обсяг споживання  пільгового газу до 400   кубів на місяць, розкрити структуру тарифів. І оце ті кроки, які дадуть  реальну можливість знизити  вартість житлово-комунальних послуг.  Не вмієте ви це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Бондар Михайло,  "Народний фронт".

 

13:01:58

БОНДАР М.Л.

Дякую. Вернувшись до законопроекту, в першу чергу, хочу привітати з Днем ракетних військ і артилерії наших побратимів там, на  Сході. І сказати, що  "Народний фронт" буде однозначно підтримувати   цей законопроект і закликає всіх колег проголосувати також  "за".  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Ми маємо до 15 хвилин на виступи народних депутатів, по 3 хвилини кожному. І я прошу провести запис, і записатись на виступи.

Поки проводиться запис. Шановні колеги, у нас є процедура розгляду за скороченою процедурою. Кожного разу, ми ставимо на голосування цю пропозицію. І от, коли вона голосується, прошу її підтримувати, тоді буде розгляд  за скороченою процедурою, а так я змушений дотримуватися діючого Регламенту.

Будь ласка, слова запрошується Купрієнко Олег Васильович, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:03:02

КУПРІЄНКО О.В.

Прошу передати слово Парасюку.

 

13:03:18

ПАРАСЮК В.З.

Я тут хотів до попереднього виступаючого, той, хто від "Блоку Петра Порошенка", пояснити, що найнебезпечніше злочинне угрупування, яке є в країні, одне знаходиться на Банковій, друге – в Кабінеті Міністрів. От де є злочинці.

Ті самі прокурори, які нас в тюрму, зараз далі займають посади. Регіонали знову обираються на посади мерів, вони сидять у Верховній Раді України. Все більше АТОшників, майданівців і патріотів сидять по тюрмах в Маріуполі та в інших СІЗО. От результат вашої роботи.

Вийдіть на вулицю і просто подивіться, що про вас думають люди. Те, що ви зараз кидаєте якусь кістку військовим, що ви піклуєтесь про них, повірте, цей політичний піар вже нікому не потрібен. І пам'ятайте одне, що сюди люди все ж таки зайдуть. І, повірте, я вам не завидую.

А вам, пане Юрій Луценко, я хотів задати одне запитання. Можливо, не по темі, ви ж борець з корупцією. Правильно? Поясніть мені, будь ласка, знову ж наголошую, чому у Службі безпеки України працює Василь Пісний, про якого знають всі в цьому залі, хто він такий? Хто тут борець з корупцією? Думаю, точно не ви. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Тимошенко, "Народний фронт", будь ласка, до трибуни, включіть мікрофон.

 

13:04:45

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друзі, чітко по суті того закону, який ми обговорюємо. Отже, якось, знаєте, згадую, як ми колись, рік тому, добровольцями йшли на фронт і дивлюся я на це все, і якось трішки мені дивно, знаєте, сидить цілий зал людей, яким так гарно, затишно тут працюється вже цілий рік, розумієте.

В той час, коли хлопці на передовій, в окопах мокнуть, мерзнуть, гниють і помирають, і в цей час, розумієте, тут ще хтось сидить і думає, підтримати цих хлопців чи не підтримати, дати їм чи не дати. Тилові кризи, розумієте, багато з яких гульбанили по нічних клубам в той час, коли хлопці вмирали на передовій, ще вважають, що вони мають право думати дати чи не дати! Хлопці хай вам буде соромно! Сто відсотків, все, що тільки можна, ви зобов'язані цим людям дати, бо ви їм зобов'язані по гріб вашого життя.

Слава Україні! І вітаю всіх бойових побратимів з днем артилерії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Ленський Олексій, Радикальна партія, передає слово Корчинській. 

 

13:06:16

ЛЕНСЬКИЙ О.О.

Корчинській.

 

13:06:28

КОРЧИНСЬКА О.А.

Слава Україні!  Цей закон, без сумніву, треба підтримувати, але ми запізнюємося. Кожної години нашої праці, так званої з вами парламентської,  цей законопроект ми повинні бути прийняти ще 10 місяців тому, коли наші добровольці і волонтери роблять щоденно на фронті ту роботу, котру потрібно вже вести і робити Кабінет Міністрів.

Ми згадуємо про наших померлих волонтерів і про наших покалічених. Пів року тому, даже більше, ми прийняли закон 1688. Ніхто по цьому закону зараз не легалізований, не отримав компенсацію, наші хлопці добровольці. Кабінет Міністрів їм кожен раз пояснює, чому неможливо виконати цей законопроект, ми приймаємо законопроекти, котрі потім не працюють і Кабінет Міністрів їх не виконує. Я зараз звертаюсь до уряду і Адміністрації Президента, досить сидіти на головах у волонтерів, держава повинна працювати, а не волонтери. Волонтери повинні допомагати, ми їх згадуємо тут в парламенті, що ми робимо, коли ми на фронті? Що ми робимо сьогодні з волонтерами? Ми їх саджаємо в тюрми, ми їх переслідуємо, ми заводимо на них справи. Ви про них згадуєте тільки тоді, коли в парламенті треба  попіаритися на черговому законопроекті. Ми повинні з вами заставити працювати державу, а волонтери – це тільки ті люди, котрі повинні допомагати. Слава Україні і Слава волонтерам! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ігор Лапін, "Народний фронт", будь ласка, від трибуни. Включить мікрофон.

 

13:08:16

ЛАПІН І.О.

Слава Україні! Шановні колеги, ми або займаємося політикою, або займаємося політиканством. В нас є чудовий законопроект, який сьогодні внесений в стіни парламенту. Я вам скажу як боєць батальйону "Айдар", що наш батальйон фактично на 99 відсотків і 9 десятих існував за рахунок волонтерів. І сьогодні займатися заговорюванням, проговорюванням: по повній процедурі і так далі даного законопроекту, я вважаю, що це є лише затягування часу, яке ні до чого хорошого не призведе.

Дуже велика частина наших колег з того крила піде обідати, дехто вже, може, піде і вечеряти і ми лише з вами потратимо цей час, за який, можливо,  оцей закон би уже би врятував би не одну душу і не одну людину, яка існує на фронті за рахунок волонтерів. Тому я закликаю всіх, передзвоніть своїм колегам, нехай вже вийдуть з тієї столової, нехай сядуть за свої робочі місця і проголосують за даний законопроект. І як було сказано комітетом, не лише в першому читанні, а й в цілому. І я тому прошу чим швидше даний законопроект підтримати і приступити до виконання своїй інших обов'язків щодо голосування в даній сесійній залі. Тому закликайте колег і поки будуть інші люди виступати, нехай всі ідуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Барна Олег, "Блок Петра Порошенка".

 

13:09:53

БАРНА О.С.

Слава Ісусу Хресту!  Я хочу привітати моїх побратимів по зброї з Днем ракетних військ і артилерії, побратими моєї мінометної бригади і Збройних Сил України, і добровільних батальйонів.

А до інших, шановні депутати, шановні колеги, нас народ обрав для того, щоб ми наводили в державі порядок, для того, щоб ми отримали нашу незалежність, для того щоб ми помогли нашим військам захищати країну і підтримали наших волонтерів. І поряд з тим, коли ми зараз хочемо робити реформування, то я  вас прошу не дуже кричати, а просто долучитися до цього питання. І якщо в нас дуже багато нарікають на прокуратуру, шановні, зараз проходить реформування місцевих прокуратур, впливайте і долучайтеся на призначення керівників місцевих прокуратур. Тому що представники, громадські організації мають право впливати на ці комісії.

Другий момент. Є давні протиріччя, які є в нашому суспільстві. Ми хочемо демократичного суспільства, але, поряд з тим, поводимося так, ніби доводимо до анархії. Ми хочемо правопорядку, але, поряд з тим, ми хочемо, щоб цей порядок починався не з нас, а з іншого, сусіда. Ми хочемо забрати в Президента повноваження, але, поряд з тим, в нього хочемо і вимагаємо відповідальності за все. Ми хочемо жити по-європейськи, але, поряд з тим, ми поводимося, знаєте, як за радянських часів, і їхніми колгоспними методами керуємося. Ми вимагаємо від Європи санкцій проти Росії, але, поряд з тим, знаходяться крикуни, які не хочуть йти на ті перемовини, домовленості з європейськими колегами чи зі світовими відносно тих же санкцій відносно Росії.

Тому, шановні, ми багато заполітизували наше суспільство і Верховну Раду. І якщо ми говоримо про політичних в'язнів, таких як Савченко, то я прошу не прирівнювати до них, політичних в'язнів, тих, хто, використовуючи патріотичні гасла і посади у своїх корисливих, амбітних цілях. І я дуже хочу, щоб ми разом творили нову країну. І я дуже хочу, щоб наша найкраща земля і найкраща держава – високо…… Україна не перетворилася у країну постійних революцій і переворотів африканського типу. Давайте, друзі, працюємо. Слава Україні! І слава героям-захисникам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Євтушок Сергій передає слово Юрію Левченку. Від трибуни, будь ласка.

 

13:12:55

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Шановні наші телеглядачі і радіослухачі, шановний український народе! Знаєте, от 3 тижні не працювала ця Верховна Рада, чи краще її, можливо, називати "верховна зрада", і от повернулися до цієї зали, і знову ми бачимо те ж саме, те ж саме лицемір'я, те ж саме лукавство, ту ж саму відверту брехню, ту ж саму оману. Знаєте, 3 тижні бігали депутати, в більшості обдурювали народ, тепер обдурюють народ в цій сесійній залі.

От розповідали тільки що про те, як закликають повернутися з їдальні колег, щоб приймати закони, а ви розкажіть з яких фракцій більше всього сидять в їдальні, ви розкажіть з яких фракцій не голосують за законі, а деякі відпочивають, ви розкажіть. Ви, може, не закликайте з їдальні повертатися, а ви, може, виключайте своїх колег з "Народного фронту", з "БПП", виключайте з своїх фракцій. Розпускайте свої фракції, бо вони не працюють, бо вони бігають свої питання вирішують. І це тільки один приклад.

 А якщо ми подивимося на цей закон, цей закон як квінтесенція того, що відбувається. Бо справді позитивний закон, дають подачку військовослужбовцям, а насправді що це за подачка -  одною рукою забирають гаманець у людей, іншою рукою віддають з цього гаманця 1 гривню і розказують: "А ви нам, будь ласка, за це подякуйте, ви нам подякуйте, ми ж вам цю 1 гривню з вашого гаманця віддали", тому що закон стосується те, як треба допомагати інвалідам, допомагати родинам загиблих. То, може, ми попрацювали над тим би, щоб армія була би забезпечена належним чином, щоб належним чином зарплату платили живим солдатам, щоб соціальна допомога нормальна була родинам цих живих солдатів, так, а не спочатку посилали людей абсолютно непідготовлених на смерть за копійки, а потім давали би їм 1 гривню з того гаманця, який у них украли. Ви не такі закони розглядайте, ви давайте розглядайте розбиття монополій приватних, які знущаються над українською економікою, через що ви жируєте, а людям немає за що жити. Ви, може, розглядайте розірвання угоди з Республікою Кіпр, через яку ви виводите сотні мільйонів доларів щомісяця, а потім даєте людям на похоронку пару копійок. Ми може такі закони розглядаєте, може це буде чесно, може це буде правильно?  Бо, коли я чую, як Президент розповідає про те, що у нас мобілізація не виконана, тільки на 60 відсотків, і бачте, через те ми не можемо перемогти. То може у нас не виконана мобілізація на 60 відсотків, тому що солдатам копійки платять? А ви може запропонуйте 15 тисяч зарплату солдату і подивіться, як буде мобілізація виконана. То може ви за такі закони голосуйте, а не займаєтесь просто-на-прасто бутафорією. Це все бутафорія, це все лукавство, це все брехня. І цю Верховну Раду треба розпускати, бо ви тільки на свою кишеню працюєте, а на людей ви не здатні працювати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І останній виступ, Береза Борислав, з трибуни.

 

13:16:06

БЕРЕЗА Б.Ю.

Борислав Береза, 213 округ місто Київ, партія "Рішучих громадян".

Шановна громада, це дуже цікаво, що де у кого з вас є час поспілкуватись друг з другом, подивитись, що вам пишуть в телефоні, запитати, в який ресторан дуже гарно сходити. Я бачу, що деякі з вас взагалі не зацікавлені в тому, щоб зараз голосувати, деякі не прийшли в зал. Але зрозумійте, суспільство чекає від вас рішучих дій, рішучих та послідовних. Взагалі, не треба спілкуватися, зараз треба голосувати за цей законопроект. Це, по-перше.

По-друге. Скажіть, будь ласка, а чи колись в цій залі будуть проголосовані закони, де буде розтлумачений такий термін, як "доброволець". Взагалі, колись, хлопці-добровольці, які не загинули, а повернулись з війни, вони отримують УБД чи якісь гарантії та соціальні виплати? Скажіть мені, будь ласка, чому, коли волонтери та добровольці пішли на війну, ми всі їм рукоплескали, ми всі казали: "Браво хлопці, ви –  захисники, ви – кіборги". А де зараз, де зараз ваші голоси? Де зараз ці самі добровольці в цьому законопроекті?

Тут присутні мої побратими. Тут присутній Дмитро Ярош, який є доброволець, але у якого немає УБД. В мене є дуже близька до мене людина, мій друг Сергій Притула, який волонтер, але в нього теж немає УПД, ніяких… будь-яких соціальних гарантій. Шановна громадо, я звертаюся до вас, народні депутати, ті, хто, взагалі, залишились зараз в залі! Віддайте свої голоси за цей законопроект і зробіть новий законопроект. Коаліція! Проголосуйте за гарантії та соціальні статки добровольців. Взагалі потрібно розтлумачити цей термін. Бо в нас хлопці, які повернулися з війни, не можуть розраховувати ні на що.

Вони зараз залишились сам на сам з собою. Держава не гарантує їм нічого. Треба повернутись до цього питання.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, час для виступів від депутатів завершений. В нас ще є процедура заключного слова доповідачу. Пан Олександр, є необхідність в заключному слові? Третьяков!? Я питаюся, чи є потреба в заключному слові?

Будь ласка, Вінник.

 

13:19:00

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, хочу роз'яснити питання добровольців та волонтерів.

Перше. По волонтерах. Чітке визначення терміну "волонтер" в нас вже законодавчо врегульовано. Це був законопроект Тетяни Чорновол та інших депутатів, які ми проголосували.

По добровольцях. Я хочу згадати вам законопроект 1688, який був… авторство Комітету з питань інвалідів та ветеранів, який очолює пан Третьяков. Саме там було чітко визначено, хто є доброволець. Добровольцями є всі ті громадяни України, які пішли захищати Україну та були легалізовані пізніше у складі офіційних військових формувань чи то Нацгвардії, чи то Міністерства оборони.

Додатково. Спільно з Дмитром Ярошем ми внесли поправку, яка поширює відповідній статус, статус родин ветеранів війни до людей, які загинули чи отримали поранення, І-ІІ ступеня інвалідність та не були легалізовані, відповідно у офіційних військових формуваннях.

Ці люди вже сьогодні можуть отримати відповідний статус.

Так. Погоджуюсь. Служба з питань ветеранів війни Кабінету Міністрів України зараз ще не почала ефективно виконувати цей закон. Але український парламент врегулював питання забезпечення всіх добровольців сьогодні, поширено їх соціальний захист, військовослужбовців та членів їх сімей.

Окрім того, додатковий і окремий, і це є безпрецедентно для України. Було питання легалізовано і чітко засвідчено в законі по відношенню до родин загиблих добровольців, які не були легалізовані в офіційних військових формуваннях. І це вже є чинний закон. Він проголосований, підписаний Президентом. Зараз тільки, що парламент може вимагати, вимагати від уряду, який він призначав, виконувати цей закон. Давайте на цьому зосередимось. І треба, досить займатися відповідними спекуляціями, маніпуляціями тощо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Процедуру обговорення ми завершили. Є пропозиції від комітету в цілому. Але я спочатку поставлю за основу, а потім, якщо підтримають, і цю норму. Домовились, так?

Отже, шановні колеги, я прошу приготуватись до голосування і зайти в зал, зайняти свої робочі місця. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця. Чи буде підтримка, якщо ми проголосуємо відразу за основу і в цілому? Буде підтримка, так? Давайте, сигнальне голосування і відчуємо рівень нашої мобілізованості. Шановні колеги, приготувались до сигнального голосування.

Отже, я оголошую сигнальне голосування по законопроекту 2556. І прошу взяти участь в сигнальному голосуванні. Будь ласка, колеги, голосуємо. Будь ласка.

 

13:22:02

За-264

Дякую.

Є голоси. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих номер 2556а за основу і в цілому. З поправками, які оголосив під стенограму голова комітету Третьяков. Голосуємо, будь ласка.

 

13:22:51

За-269

Рішення прийнято.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

13:23:06

ГОЛОВУЮЧИЙ. Закон ухвалено.

Шановні колеги, надважливе питання – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування (реєстраційний номер 2775). Доповідає Людмила Денісова, керівник  профільного комітету. Наголошую, що це друге читання. Таблиця порівняльна вам роздана. І давайте підемо по поправках, шановні колеги народні депутати.

Будь ласка, шановні колеги, це друге читання.

1 поправка, Королевська. Не наполягає.

2-а, теж не наполягає.

3 поправка, не наполягає.

4-а, Папієв. Не наполягає.

5-а, народний депутат Ленський. Не наполягає.

6 поправка, Королевська. Не наполягає.

 Немировський, 7 поправка. Не наполягає.

Народний депутат Козаченко, 8 поправка. Не наполягає.

9-а, Демчак. Наполягає. Будь ласка, Демчак, хвилина.

 

13:24:12

ДЕМЧАК Р.Є.

Суть поправки в тому, що в правління Фонду соціального страхування входять три органи, це:  профсоюзи, роботодавці і представники держави. Моя поправка заключається в тому, що я виключаю можливість, якщо ці три органи не складуть, не проголосують за правління, через два місяці призначати Кабінету Міністрів  виконавчу дирекцію. Тоді будуть усунуті від можливості прийняття рішень профсоюзи і роботодавці. Тому прошу поставити на підтвердження поправку і підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Людмила Леонтіївна.

 

13:25:03

ДЕНІСОВА Л.Л.

Ви знаєте,  з мого  досвіду, може таке бути, що і місяць, і два, і три, а зараз вже практично 8 місяців не може  бути прийнято рішення, щоб працював Фонд соціального страхування. Не призначений директор Фонду соціального страхування і тимчасової  втрата непрацездатності.  А зараз в цьому    фонді взагалі  є два директори: один –  встановлений за рішенням  суду, а інший – сам себе назвав директором.

Тому повинна бути все ж таки гарантія у держави, що якщо сторони  не домовилися, вирішити таке питання. Тому що тільки в цьому фонді тимчасовому – 12 мільйонів застрахованих осіб, і їх треба комусь  захищати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви не   підтримуєте цю поправку?

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Ми не підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Шановні колеги, поправка номер 9, автор народний депутат Демчак. Комітет не підтримав цю поправку, вона не увійшла, не врахована. Прошу визначатись, колеги.  9 поправка. Це 9 поправка.

 

13:26:18

За-70

Не набрала необхідної кількості голосів.

10 поправка, Папієв.  Не наполягає. 

11-а. Демчак. Не наполягає. 

12-а.

Будь ласка,  народний депутат Папієв, 12 поправка.

 

13:26:35

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, шановна Людмило Леонтіївно! Ви знаєте, що ця проблема виникла взагалі в Фонді соціального страхування   в зв'язку із  прийняттям закону 28 грудня  2014 року, коли я заперечував те,  що не можна ліквідовувати, взагалі-то   правління фондів, тому що законами,  Цивільним кодексом і Законом про реєстрацію, державну реєстрацію юридичних  та фізичних осіб (підприємців), не передбачено правонаступництво в зв'язку з ліквідацією.

Зараз покладають  на  виконавчі дирекції функції, які протирічать  статті 106 Цивільного кодексу, статті  33 Закону про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб (підприємців). А ми знаємо, що якщо протиріччя  є між нормами загальних законів  і нормами спеціальних законів, та верховенство мають норми спеціальних законів, тобто Цивільного кодексу. Шановні колеги, навіть якщо ви приймете цей закон, він буде знову ж таки не діючий закон, тому що він суперечить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:27:51

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, шановні народні депутати, шановний мій колега пан Папієв, ви знаєте, я б теж підтримала вас, якщо б це, наприклад, було рішення ще в травні місяці. А якщо на сьогоднішній день вже сім місяців призначений директор Фонду соціального страхування, який не має ні столу, ні стільця, нічого, ні заробітної плати, правління вже не працюють майже з 1 січня 2015 року. Зараз їх зібрати, знову створити це ще затягне процедуру. Тому я пропоную все ж таки залишити таку редакцію, яку підтримав комітет. Комітет не підтримує поправку 12.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні? Будь ласка, 12 поправка, не врахована комітетом, автор Михайло Папієв. Визначайтеся, 12 поправка.

 

13:28:51

За-54

54 голоси, не набрало необхідної кількості голосів дана поправка.

14 поправка, народний депутат Демчак. Не наполягає.

15-а, Михайло Папієв. Наполягає. 15-а, Папієв.

 

13:29:08

ПАПІЄВ М.М.

Шановні колеги, знаєте, не треба бути якимось таким провидцем, але я вам гарантую, що цей закон в тому вигляді, в якому ми сьогодні голосуємо, і я от в перерві мав розмову з міністром юстиції, де ми чітко і ясно розклали по всіх полочках. Я йому задав одне питання, от коли подадуть документи на реєстрацію цього фонду, на реорганізацію інших фондів, якими ви будете користуватися, в якості головних, нормами законів, цього закону чи нормою Цивільного кодексу України і нормою Закону України про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців?  Міністр юстиції сказав, що ми обов'язково будемо використовувати тільки норму Цивільного кодексу і норму спеціального Закону про державну реєстрацію. Тому ці норми, які ви зараз проголосуєте, вони абсолютно створять тільки дуалізм законів, і вони будуть не діючими. Дякую.

 

13:30:17

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні народні депутати, в матеріалах, які роздані були вам до розгляду цього законопроекту, було заключення Міністерства юстиції, в якому було сказано, що їх враховує такий варіант закону, який буде прийнятий. І враховуючи те, що ми все ж таки до ліквідкомісій включили і сторони соціального діалогу. Вони будуть і профспілки, роботодавці, сторона уряду присутніми в ліквідкомісіях. Я прошу не підтримувати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наполягаєте на голосуванні?

Будь ласка,  поправка номер 15 Михайла Папієва, не підтримана комітетом. Визначайтесь.

 

13:31:09

За-38

Не набрала необхідної кількості голосів –  38, дана поправка.

19 поправка, Леонід Козаченко, народний депутат. Не наполягає.

20 поправка, Наталія Королевська. Не наполягає.

І 21, теж автор Королевська, народний депутат. Не наполягає.

Шановні колеги, фактично ми пройшли по поправкам цей проект закону і зараз його можемо голосувати в другому читанні та в цілому. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця і підготуватись до голосування. Будь ласка,  готуємося до голосування, шановні колеги.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування в період реорганізації. Важливий, необхідний закон, просив би сконцентруватись, шановні колеги, я зараз його поставлю на голосування сигнально, щодо голосування в другому читанні та в цілому.

Позицію міністерства, позицію міністерства ви знаєте. Міністерство підтримує цей проект закону, як і підтримує комітет. Тому просив би підтримати даний проект закону в другому читанні.

Колеги, сигнальне голосування. Підготувалися? Будь ласка, в другому читанні та в цілому 2775. Сигнальне голосування, прошу підтримати 2775, прошу підтримати. Сигнальне голосування.

 

13:33:02

За-216

Шановні колеги. (Шум у залі) Я бачу, бачу. Я бачу, шановні колеги. Я бачу. Це було сигнальне голосування. Будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги. Фонд соціального страхування. Прошу, колеги. Це було сигнальне голосування. Прошу ще раз підготуватися до голосування, колеги, 27... Будь ласка, займайте свої місця.

2775: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування в період реорганізації – важливе питання, колеги, фонди ж працюють для людей з соціального захисту. Прошу 2775, сигнальне голосування в другому читанні та в цілому. Прошу підтримати, колеги. Сигнальне прошу підтримати в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги, прошу підтримати.

 

13:34:34

За-237

А тепер в другому читанні і в цілому, прошу голосувати. В другому читанні і в цілому, прошу голосувати. Це було сигнальне. Важливий закон прошу підтримати

 

13:34:54

За-237

Закон ухвалений. Дякую, шановні колеги.

Проект Закону, шановні колеги, реєстраційний номер 1865: про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів). Колеги, закон стосується більше 40 тисяч людей.

Знову ж таки, це в другому читанні та в цілому. Прошу по таблиці… Ну, тут є ряд… давайте пройдемося по поправках відповідно до процедури.

1поправка, Королевської. Не наполягає?

2 поправка, Королевська. Не наполягає.

4 поправка, Королевська. Не наполягає.

8 поправка, Королевська. Не наполягає.

Вікторія Пташник, 9 поправка. Не наполягає.

10-а, Людмила Денісова. Врахована.

11-а, народний депутат Наталія Королевська. Не наполягає.

15-а – теж не наполягає.

17-а, Пташник. Не наполягає.

20 поправка, народний депутат Пташник. Будь ласка, народний депутат Пташник, 20 поправка.

 

13:36:09

ПТАШНИК В.Ю.

Дякую. Шановні колеги, я хочу звернути увагу, що цим законопроектом у нас передбачається часткове фінансування, яке пропонується надавати лише санаторіям-профілакторіям вищих навчальних закладів, а не всім санаторіям-профілакторіям. Такий підхід є вибірковим, він не в повній мірі відповідає Конституції України. Тому ми скористалися якраз порадою ГНЕО – і в своїй 20 поправці я запропонувала додати нову статтю: 29 з позначкою 1, - якою зазначити три принципово важливі моменти.

По-перше, те, що доступ до оздоровлення у відповідних санаторіях-профілакторіях є відкритим для інших суб'єктів соціального страхування. Це логічно, адже фонд – він наповнюється не тільки працівниками вищих навчальних закладів, а, мабуть, всіма працюючими громадянами України.

По-друге, те, що таке часткове фінансування буде здійснюватися на засадах відкритого конкурсу.

І, по-третє, те, що розмір часткового фінансування санаторіїв вищих навчальних закладів все ж таки залежатиме від кількості місць, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте і Людмила Денісова.

 

13:37:27

ПТАШНИК В.Ю.

І про те, що розмір часткового фінансування санаторіїв вузів, він залежатиме від кількості місць, які виділяється цими санаторіями на потреби фонду.

Саме про це мова іде в цій поправці, тому я прошу депутатів…

 

13:37:45

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, ви знаєте, що коли ми внесли на ваш розгляд цей законопроект, такий санаторіїв і профілакторіїв при вищих учбових закладах було 57. Тобто там багато було учнів, які навчалися і отримували ці додаткові страхові виплати. Зараз їх вже, поки ми з вами розмовляємо, поки ви… підтримали в першому читанні і другому читанні, їх залишилось 9. Тобто ми зараз говоримо про те, що ми створюємо умови тільки для 9 учбових закладів.

Я дуже вас прошу, давайте зараз підтримаємо це в такій редакції, в якій вже погодив комітет, а потім будемо доопрацьовувати закон про Фонд соціального страхування, який буде, завдяки тому, що ми прийняли 2775, працювати. зараз такого фонду, о ком ми говоримо, ще поки немає. Комітет не підтримав цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наполягаєте на тому, щоб ставити її на голосування? Наполягаєте?

Будь ласка, поправка Вікторії Пташник не підтримана комітетом, прошу визначатися.

 

13:39:10

За-113

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, 21 поправка, народний депутат Мельничук. Не наполягає?

22 поправка, Наталія Королевська. Не наполягає.

23-я. Теж не наполягає.

Все, шановні колеги, ми пройшли всі поправки. Є пропозиція голосувати в другому читанні та в цілому цей проект закону.

Прошу зайняти свої місця, шановні колеги, та підготуватися до голосування в другому читанні та в цілому за проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів. Нагадую, що питання стосується не менше ніж 40 тисяч людей.

Друзі, прошу підготуватись. Займайте свої місця. Будь ласка, буде сигнальне голосування в другому читанні та в цілому, 1865. Прошу колеги, голосуємо, сигнальне голосування, друге читання та в цілому. 1865, голосуємо. Сигнальне, прошу підтримати.

 

13:40:31

За-202

Колеги, 202 голоси.

Шановні колеги, маємо складну ситуацію з цим законом.

Будь ласка, хвилину, коментар Співаковський, народний депутат, від профільного комітету, освіта.

 

13:41:08

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні колеги, я прошу підтримати цей закон, тому що це ми захищаємо 40 тисяч наших студентів, це профілактика їх захворювань. Ці кошти просто необхідні для збереження санаторії-профілакторіїв, які будуть мати можливість фінансувати штатний розпис за рахунок фонду, все інше беруть на себе вищі навчальні заклади.

Шановні колеги, підтримайте студентів, дуже просимо вас. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, давайте ще раз. Від комітету ми послухали освітянського, з питань освіти і науки.

Колеги, давайте ще раз сигнальне голосування Закону 1865 щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів. Будь ласка, займіть свої місця. Будь ласка, займіться свої місця, колеги. Голосуємо, сигнальне голосування в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. Сигнальне!

Прошу голосувати.

 

13:42:26

За-209

Шановні колеги,  209. Сигнальне голосування дало нам 209 голосів за це питання.

Є інший варіант, направити його… (Шум в залі)

Ну давайте від фракцій тоді по хвилині. Будь ласка, Лілія Гриневич, хвилину. Порадимося. Прошу.

 

13:42:48

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, дуже просимо вас уважно поставитись до цього законопроекту. Тому що санаторії-профілакторії вищих навчальних закладів є надзвичайно важливими для збереження… їх вже не так багато залишилося.

Зараз цей законопроект, він збалансовує ситуацію. Університети і вищі навчальні заклади намагаються своїми засобами втримувати ці профілакторії. Якщо ми повністю заберемо можливість співфінансування їх, ці санаторії-профілакторії, які є фактично єдиним місцем для оздоровлення студентів, повністю зникнуть.

Тому дуже просимо поверніться до голосування і проголосуйте цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Батьківщина", Іван Григорович Кириленко.

 

13:43:45

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги! "Батьківщина", Кириленко. Прислухайтесь до того, що сказали попередні виступаючі, коли наголосили на надзвичайно резонансній соціальній складовій.

Шановні друзі, подивіться на контингент сьогодні студентства. Скільки там дітей наших, які ледве-ледве зводять кінці з кінцями. Звичайно, стипендії на всіх не вистачає, звичайно, треба заплатити за місце в гуртожитку. Харчування на скільки подорожчало.

Друзі! По суті, це для керівництва вузів підтримати найбільш знедолених, їх,  правильно сказав Голова Верховної Ради, їх близько 40 тисяч. Це один раз на рік, на місяць допомогти.

Це, вибачте, це невеличка допомога, але це соціальна допомога. Давайте підтримаємо, друзі. Це… Скажімо так, це серйозна гуманітарна місія. Проголосуймо всім залом, незважаючи, як кажуть, на наші політичні кольори, і підтримаємо дітей наших. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Папієв, "Опозиційний блок".

 

13:44:50

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Ну, реальний розклад голосів Верховної Ради України говорить про те, що на сьогодні є два варіанта у нас виходу з цієї ситуації. Перший варіант. Це направити цей законопроект на повторне друге читання.

Другий варіант. Для того, щоб він набрав голоси в цілому як закон, треба повернутися до поправки народного депутата Пташник, проголосувати її. І тоді я бачу, що в залі ми абсолютно отримаємо 260 голосів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги! Будь ласка, народний депутат Гіршфельд, "Воля народу".

 

13:45:30

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемые коллеги! Наверное, важно помочь студентам, безусловно, важно. Только не таким образом, которым мы хотим это сделать. Санатории и профилактории при вузах являются непрофильным активом. Их сегодня финансируют и они, как правило, убыточные. Поэтому, если мы хотим помочь студентам, давайте выделим целевые деньги, на которые вузы будут покупать путевки. И не будет никакой коррупции в содержании этих санаториев, а мы сможем оздоровить студентов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Сисоєнко, "Самопоміч".

 

13:46:10

СИСОЄНКО І.В.

Фракція "Об'єднання "Самопоміч" не буде підтримувати даний законопроект. Оскільки він передбачає фінансування за вибірковим принципом. Дійсно, важливо, щоб кошти, які передбачені цим законопроектом, в першу чергу пішли на фінансування кафедр фізкультури у тих вузах, які активно зараз починають закривати такі кафедри.

І що стосується санаторіїв, все ж таки, за принципом конкурсу ми повинні використовувати кошти з державного бюджету, а не ті, які зараз запропоновані даним законопроектом. Тому пропонуємо повернути цей законопроект на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Народний депутат Іван Рибак, "Блок Петра Порошенка".

 

13:47:01

РИБАК І.П.

Шановні колеги! Причому тут кафедра фізкультури взагалі? Ми говоримо дійсно про обездолених студентів, які приїжджають із сіл і яким це буде мінімальна підтримка. На сьогоднішній день це відбувається цілком прозоро, може, прозоріше у вузах за будь все інше. Сьогодні розподіляють ці путівки між цими студентами профкоми. І, дійсно, у зв'язку з тим, що це мінімальна така допомога, яку, дійсно, ми повинні сьогодні  надати цим студентам. Тут немає корупції ніякої. Давайте допоможемо цим 40 тисячам студентів і крапка. Давайте проголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Друзі, дуже багато бажаючих виступати. Вже кожен отримав від фракцій по хвилині. Тепер від комітету Лілія Гриневич, будь ласка.

 

13:47:55

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, я хочу пояснити, що це за гроші і на що вони йдуть. Вони йдуть на фонд оплати парці медичного персоналу, тільки на це. Це не на путівки, а фонд оплати праці медичного персоналу. До чого тут кафедри фізкультури. Тому зверніть увагу, не треба змішувати ці поняття. Ми фактично таким чином можемо оплатити працю медичних співробітників, які є дуже важливими для університетів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи влаштовує фракцію така позиція. Це оплата праці медичних працівників, а не фінансування кафедр.

Колеги, давайте ще раз підготуємося до голосування. Будь ласка, 30 секунд, народний депутат Гордєєв, і потім Григорій Заболотний.

 

13:48:57

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги, ми всі так під час виборчого процесу розказуємо про те, що ми за молодь, що ми забезпечуємо їм умови для здорового життя і так далі. А сьогодні елементарне питання відновлення програми оздоровлення молоді, студентів наших, ми їм не дозволяємо це робити. Хто ми після цього, друзі?

Я вас прошу, давайте всі консолідуємося. Є поправка Пташник, давайте її продивимося, але консолідовано зробимо крок до нашої молоді. Дякую вам всім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую щиро.

Григорій Заболотний, будь ласка, хвилину, і переходимо до голосування. Прошу займайте свої місця, друзі.

 

13:49:30

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Шановні колеги, Володимир Борисович, ви знаєте цю проблему, у нас у Вінниці з 9 вищих учбових закладів, які мали профілакторії і санаторії, залишився один педагогічний університет. Єдиний, який зберіг цей   заклад.

Хто в цих закладах  лікується? Як правило, діти з багатодітних сімей, діти-інваліди, діти-сироти. І абсолютно  сьогодні незрозуміла позиція колег із  "Самопомочі", які кажуть, що ми не будемо підтримувати. Це там якраз профспілкові комітети допомагають визначати, хто має бути в цих  закладах. А дійсно, Гриневич правильно сказала, ці кошти йдуть на медичний  персонал, який цих дітей обслуговує.

Шановні колеги,  дуже прошу, колеги  з  "Самопомочі", підтримайте. Це  як правило, найбідніші студенти попадають туди, які вчаться  сьогодні у вищому учбовому закладі.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги,  будь ласка, займаємо свої    місця. Я ще раз хочу закликати всіх взяти участь у голосуванні   і підтримати цей проект закону. Ви почули аргументи від профільного комітету, від народних депутатів.

І так, в другому читані, сигнальне голосування в другому читанні та в цілому  проект Закону 1865.  Займіть,  будь ласка, свої  місця, прошу! 1865, сигнальне голосування, в другому читанні та в цілому. Ви почули, що це соціальний захист молоді, яка справді потребує цього. Тому, я думаю, що цілком доцільно  нам це питання  підтримати.  Будь ласка, займайте свої місця. Сигнальне голосування 1865 в другому читанні та в цілому. Прошу підтримати  даний  проект закону. Сигнальне. Голосуємо.

 

13:51:41

За-226

Друзі, у нас є 226 голосів.

Тепер, увага! Треба, щоби всі, дуже ретельно, прийняли участь у голосуванні за цей проект закону. Треба буде щось покращити, ми покращимо.  Будь ласка, друге читання, в другому читанні.

Колеги, ще  була пропозиція проголосувати поправку Вікторії Пташник, 20. 20 поправка, яка була відхилена комітетом. Була така пропозиція, ми зараз її розглянемо, ви визначаєтесь. 20 поправка Вікторії Пташник. Хвилину, Вікторія Пташник. Увага, заспокойтеся.

 

13:52:26

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги, я озвучу свою поправку, зачитаю. Стаття 21 з позначкою один, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів. Фонд укладає угоду щодо часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів за умови, що доступ до оздоровлення у відповідних санаторіях-профілакторіях є відкритим для інших суб'єктів соціального страхування. Часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів здійснюється на засадах відкритого конкурсу, порядок проведення якого затверджується фондом. Розмір часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів залежить від кількості місць, які виділяються цими санаторіями-профілакторіями на потреби фонду. Таке фінансування здійснюється фондом в межах асигнувань, які щорічно визначаються при затвердженні бюджету фонду на наступний фінансовий рік. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Ця поправка не була підтримана комітетом. Але я зараз її поставлю на голосування на підтвердження. Підготуйтеся, будь ласка, колеги.

20 поправка. Будь ласка, визначайтеся щодо 20 поправки, Вікторія Пташник. Зайняли свої місця, колеги? Денісова хвилину, будь ласка, від комітету. Зупиніть голосування. Денісова хвилину.

 

13:53:59

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні колеги, я вас дуже прошу, щоб ви почули, ця поправка може вона була б доцільною, якщо б дійсно санаторії-профілакторії якісь путівки надавали фонду, ніяких путівок фонду не надають. Це санаторії-профілакторії, медичні кабінети, які є у вищих учбових закладах. Вони дійсно всіма договорами, які заключаються між фондом і вузом, там виписується, яка частина йде фінансування за рахунок фонду і за рахунок ВОЗу. ВОЗ – не менше ніж 50 відсотків. В цьому договорі виписується чітко на що це фінансування йде. І це не путівки, це, наприклад, стоматологічний кабінет, де  ту пломбочку ставлять нашому студенту за 20 гривень, а не за 200 гривень, як в іншому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Зрозуміло? Питання йде про оплату праці медичних працівників, а не путівки на оздоровлення. Тому, колеги, тому 20 поправка, і була пропозиція, я поставлю зараз її на голосування, не залежно від того, буде вона підтримана чи ні, я поставлю цей закон в другому читанні та в цілому. І прошу його підтримати.

Будь ласка,  колеги, 20 поправка Вікторія Пташник, не підтримана комітетом. Визначайтесь, друзі, займіть місця і визначайтесь. 20 поправка, будь ласка,  Вікторії Пташник.

 

13:55:58

За-174

Не знайшла необхідної кількості голосів дана поправка.

Тепер в другому читанні та в цілому проект Закону 1865, я прошу голосувати. Але зараз ми проголосуємо сигнальне голосування проведемо, було 226 голосів, і дуже важливо, щоб ми не провалили цей закон.

Будь ласка,  колеги, 1865 в другому читанні та в цілому, сигнальне голосування. Голосуємо.

 

13:56:41

За-224

У нас є 224 голоси. Голосуємо? Колеги, увага 224 голоси у нас є. голосуємо 1865, голосуємо. Голосуємо, шановні колеги,  в другому читанні і в цілому.

Голосуємо 1865. Голосуємо. Голосуємо.

 

13:57:20

За-234

Закон ухвалено. 

Колеги, ренту на газ ми будемо голосувати з такою ж наполегливістю, я думаю.

Шановні колеги, відповідно до... Закон ухвалено. Відповідно до Регламенту оголошую ранкове засідання Верховної Ради закритим. Вечірнє засідання відбудеться в 16 годині. Дякую, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку