ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ 

Сесійний зал Верховної Ради України

18 вересня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:03:40

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати, розпочинаємо наше ранкове засідання. Прошу народних депутатів заходити до зали, займати свої місця, підготуватись до реєстрації. І у нас сьогодні відповідно до Регламенту "година запитань до Уряду".

Вперше  хотів би поінформувати про вчорашній день. Я думаю, що ми вчора прийняли достатньо важливі державницькі рішення і продемонстрували всій країні, що коли мова йде про відповідальні рішення українського парламенту, ми можемо бути об'єднані, приймати державницькі рішення, а не просто займатись проголошенням красивих лозунгів.

Вчора ми прийняли рішення про реструктуризацію боргів України, ми прийняли рішення підвищення соціальних стандартів. Це все впливає на економічну стабільність в нашій державі, і я маю надію, що буде початком економічного росту. І хто би що не казав, але вчорашні рішення були дуже важливими.

Хотів би також сказати, що прийняті довгоочікувані рішення про підвищення соціальних стандартів, я думаю, що баланс між економічними реформами, економічною стабільністю і соціальними стандартами завжди має бути збережений, і люди не мають страждати від цього, і це є принципово важливим. Тому, я думаю, що це має бути одним із наших пріоритетів.

Також хотів би підкреслити, що вчора ми прийняли надзвичайно важливе рішення: ми сформували за квотою Верховної Ради України 7 членів конкурсної комісії для створення повноцінної антикорупційної прокуратури. І вчорашнє голосування депутатів, рейтингове, депутатів парламенту дало можливість обрати достойних людей, які фактично сформують кандидатів, запропонують, відберуть кандидатів до антикорупційної прокуратури, антикорупційного прокурора, і це дасть можливість по-справжньому боротися ефективно з корупцією. І, я думаю, що ні для кого немає секрету, для всієї країни, те рішення, яке ми вчора прийняли, ми засвідчили з вами, що ми абсолютно  є нетерпимими до проявів будь-якої корупції, хабарництва в стінах українського парламенту.

Я вважаю, що це теж було відповідальне рішення, яке ми мали прийняти, і вчора ми його прийняли, і дали можливість правоохоронній системі довести, що вона є ефективною. Але перед тим, я думаю, що будь-яка вина має бути доведена в судовому порядку. І дуже важливо, що ми не дали нікому ховатись за депутатською недоторканністю, яка є просто необмеженою, просто необмеженою. І це ще одне питання про те, що ми маємо дуже чітко відрізняти політичну діяльність від злочинної діяльності корупції і хабарництва.

Іще одна річ, напевно, на завершення, шановні колеги. Я думаю, що для нас з вами має бути абсолютно байдуже і прізвища, партійна приналежність людей, які можуть бути в майбутньому причетні до корупційних проявів. І я хочу сьогодні сказати абсолютно відверто, кого би це не стосувалось у майбутньому, якщо не буде розуміння того, що ми маємо побудувати парламентаризм XXI сторіччя, в якому немає місця нахабству, порушення закону, процвітання корупції, хабарництва і платних послуг в кавичках. Я підтримую будь-яке подання з наявними такими даними проти будь-якого депутата, який знаходиться у цьому сесійному залі.  І я переконаний у тому, що це буде позиція абсолютної більшості людей. Я думаю, що вчора цей день був абсолютно чітким для кожного з нас. І це сигнал для всіх органів державної влади, що ми маємо переоцінити цінності, якщо в когось абсолютно немає розуміння того, що ми маємо побудувати якісну європейську державу. Але на корупції, хабарництві і злочинах державу, цивілізовану державу, європейську не побудуєш. Звісно, ми все будемо робити для того, щоби побудувати якісну роботу всередині парламенту. І я закликаю  всіх  до цієї конструктивної  спільної і якісної роботи.

Шановні колеги, будь ласка, прошу підготуватись до реєстрації і прошу реєструватись.

10:08:53

263 народних депутата знаходяться у залі. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради України  відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження у нашого колеги Павла Володимировича Дзюблика, народного депутата України. Давайте привітаємо і побажаємо всіх земних благ, добра і здоров'я. Шановний колего, з днем народження. (Оплески)

Відповідно до… Перед тим, як ми розпочнемо "годину запитань до Уряду" є клопотання народного депутата Вітка, він просить хвилину.

Будь ласка, прошу виступайте.

 

10:09:52

ВІТКО А.Л.

Шановний головуючий! Шановні колеги! После вчерашнего увиденного, о тех закидонах, которые мне делали, по  поводу политической проституции и политической коррупции. Вот я категорически осуждаю любую политическую проституцию и любую политическую  коррупцию  в  этом святом здании.

Поэтому я больше не хочу находиться в этой политической  силе, и я сожалею,  что я потратил целый год своей жизни на то, ни о чем, грубо говоря, говорить красиво не умею. Считаю, развал коалиции – это сепаратизм. Честь имею. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це заява народного депутата Вітко щодо виключення його з фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Голові Верховної Ради України  Гройсману В.Б. Шановний Володимире Борисовичу, прошу виключити мене з  членів фракції Радикальної партії Олега Ляшка. 

 

ЛЯШКО О.В. Я можу відповісти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Буде можливість, ви відповісте. Відповісте.

Шановні колеги, розпочинаємо "годину з запитань до Уряду".

Шановні колеги… (Шум у залі)  Олег Ляшко, будь ласка. Олег Ляшко, слово, будь ласка. (Шум у залі)

 

10:11:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні громадяни України! Те, що вчора відбулося в залі українського парламенту, той беспредел, який відбувався, це може… ви смійтесь, да, це завтра стосуватиметься вас.

Політична корупція, яку привів до зали українського парламенту Порошенко, який підкуповує депутатів. Оцей наш колишній депутат, перед тим як вийти на трибуну, його там в секторі БПП  інструктував Третьяков і Луценко, що потрібно говорити. (Шум у залі)

Я хочу сказати, щоб ви мене почули. Щодо Мосійчука. Якщо Мосійчук винуватий, нехай відповідає, ми його не покриваємо. Але ніхто не дав права позбавляти Мосійчука захисту, ніхто не дав права  не давати Мосійчуку слова! Клюєву дали слово, коли знімали з нього недоторканість! Мосійчуку не дали, нам не дали. Це – політична розправа, яка сьогодні відбувається…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги народні депутати, насправді, було подання матеріалів на два депутата – на Клюєва і на Мельничука. Вони були в залі, он Мельничук до цих пір сидить. Але таких фактів, те, що ми бачили отут, не було. Що, треба було не проголосувати? (Шум у залі) Закон парламент прийняв вчора.

Будь ласка, прошу, Юрій Луценко. Це було рішення українського парламенту.

 

10:13:22

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, шановний народе України! Ми нещодавно святкували ювілей великого українського письменника Гоголя, який написав безсмертний "Ревізор". І сьогодні, нарешті, прийшов час розповісти про сучасного героя "Ревізора".

В далекому 1992 році в кабінет начальника МРЕО Мерефи Харківської області зайшла людина у формі полковника міліції, показала посвідчення помічника міністра внутрішніх справ Василишина Ляшка Олега Валерійовича. Після чого викликали нещасного капітана Дмитрієва, заступника директора станції Колотуху, директора станції Асищенка. Пояснили, що в нього в кабінеті стоять в черзі генерали, а вони сміють запізнюватися на розмову з такою особою. В результаті полковничого нагоняя цей новий ревізор отримав безкоштовно "Волгу" ГАЗ 31029 номер двигуна 0056722. (Оплески) Безоплатно капітан Дмитрієв перегнав її в Київ у виділену двокімнатну службову...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. ...двокімнатну квартиру новоявленого полковника... 25-літнього полковника міліції. Але жадність підвела цього ревізора, бо в серпні він знову приїхав в Мерефу і знову вимагав тепер уже "Волгу" слонової кості кольору, і тут його і взяли з поличным. Дома при обшуку в нього знайшли, це 1992 рік, холодильник "Філіпс", відеомагнітофон "Самсунг", багато коштів. За що 9 грудня 1994 року суд визнав цього  афериста Ляшка винним у розкраданні державного колективного майна в особливо великих розмірах 2,5 мільйони, ще тих твердих карбованців, 86 стаття прим.1, самовільне присвоєння влади (191 значок 1), підробка документів (194 значок 3). Йому світило 10 років. Але молодий пацан, всі сміялися, бо всі думали, ну такий класний авантюрист. І дали йому всього 6. Потім суд переробив статтю на фінансове шахрайство, махінації, і по  амністії Олег Валерійович вийшов з Ізяславської колонії, і зайнявся політикою. Став писати опозиційні речі, працювати  в "Батьківщині". Потім навіть на нього подавали за це в суд. Він, дійсно, виграв Європейський суд, і зараз  всім розказує, що він переміг. Тільки не по тих статтях. Він був і є аферистом, був і є артистом. Але сьогодні цей артистизм валить країну, він приводить політичну корупцію. Ляшко бере в рота багато гучних слів, але не відповідає за свої дії. Треба припинити це! Треба відповідати за свої вчинки, Олег Валерійович! Є заява про корупцію – вперед в прокуратуру! Вас там давно чекають. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, розпочинаємо "годину запитань до Уряду". 

Репліка, будь ласка, хвилина репліка. І потім розпочинаємо "годину запитань до Уряду". 

 

10:16:28

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Юрію Віталійовичу, я думаю, що ваш цей, такий патетичний, такий цікавий, такий поінформований виступ має засвідчити всім українцям, чим ви переймаєтеся, перебуваючи в залі парламенту. Я думаю, що вас і вашу дружину обирали депутатами до зали парламенту для того, щоб ви захищали країну, а не виконували політичні замовлення.

Я не звертаюся до пана Луценка, в моїх очах він впав після цих виступів, і, я думаю, в очах більшості тих, хто присутній в цьому залі, нижче плінтуса. Я звертаюся до громадян України: подивіться, на що вони здатні, на що вони готові піти: на будь-яку дискредитацію, на будь-яке зниження, тільки через те що я маю позицію. Робіть їм оцінку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, переходимо до "години запитань…"

Ще хвилину, будь ласка, Єгор Соболєв. І переходимо до "години запитань до Уряду". Я прошу, колеги, щоб ми… маємо сьогодні ще ТСК по тарифах, робочу групу по тарифах і по Мукачевому. Маємо багато роботи.

 

10:17:53

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, "Самопоміч" просить звернути увагу на два висновки вчорашнього дня.

Перше. Всі ті люди, які хочуть правосуддя в цьому залі, мають, безумовно, починати з себе. Не може бути так, що парламентар продає свої голосування, продає свої документи, продає право, яке дали йому виборці. Але другий, ще більш важливий висновок: закон має бути один для всіх.

Ми вчора побачили блискучу роботу Генерального прокурора. Я думаю, що театр Франка  має зацікавитися цим прекрасним артистом. (Оплески) Де робота Генерального прокурора по  відношенню  до  людей Януковича? Де робота Генерального прокурора по відношенню до  корупціонерів в владі? Де робота Генерального прокурора по справах Майдану?

Найголовніше завдання, яке після вчорашнього дня всім стало…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  завершуйте.  Хвилина.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Закон, правосуддя, Генеральна прокуратура справжні потрібні кожному громадянину України, кожному народному депутату.  Давайте цього доможемося.  Підходимо і підписуємося за відставку Віктора Шокіна.  

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Ви знаєте, процедура розгляду питання про зняття недоторканності, ну у всіх є розуміння того, що ця недоторканність є необмеженою, тобто роби, що хочеш, і ніхто не може нічого зробити  по відношенню до  народного депутата, і це, я вважаю, що є  підставою для скоєння злочинів. Норми  Регламенту, які передбачені, вони передбачені в принципі затягування процедури зняття  недоторканності оцієї необмеженої. Тому я пропоную… (Шум у залі)  Вчора… вчора  ми з вами прийняли ad hoc, відхилення на вимогу народних депутатів України. Я пропоную внести зміни до закону: спростити цю процедуру таким чином, щоби невинний не страждав. А ми ж нікого в тюрму не садимо, шо, ви не розумієте? Ми даємо право розслідувати злочин, який ми бачили на власні очі. Якщо людина винна, вона має бути покарана. Якщо людина не винна, чого боятися? Чого боятися?!

Я, вибачте,  вибачте на слові, да, я чихать хотів на цю недоторканність. Я 10 років працював, майже 10 років, міським головою. Я працював в уряді. У мене не було ніякої недоторканності. І я вважаю, що ні в кого в країні не має бути недоторканності, всі перед кримінальними злочинами мають бути рівними.  Звісно, політичний імунітет треба дотримуватися, тут не має бути жодного застереження, маємо будувати саме європейський підхід до цієї норми в тому числі.

 Будь ласка, шановні колеги, "година запитань до Уряду", Айварас Абромавичус.

Перед тим хочу зачитати декілька заяв.

Заява Голові Верховної Ради, Немировський Андрій Валентинович, народний депутат України. Відповідно до статті 13 Закону України "Про статус народного депутата України", статей 57, 58, 59, 60 Регламенту Верховної Ради України заявляю про вступ до складу депутатської групи "Воля народу" у Верховній Раді України восьмого скликання.

Далі, шановні колеги.

Заява, згідно Регламенту, народного депутата України Олега Мусія щодо виходу зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Народного депутата Вітка я зачитав заяву.

І заява Олеся Довгого. Відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України" і Регламенту Верховної Ради повідомляю вас про входження до депутатської групи "Воля народу".

Шановні колеги, будь ласка, "година запитань до Уряду".

Айварас Абромавичус.

 

10:22:23

АБРОМАВИЧУС А.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні депутати, шановні громадяни України! Начну с того, что хотелось бы поблагодарить за то, что, несмотря на политическую турбулентность, пару дней назад проголосовали очень важный законопроект, реформаторский законопроект о государственных закупках, который как раз и обращает внимание на борьбу с коррупцией в том числе и эта тема моего доклада сегодня.

Тоже хотелось бы отметить, что в сентябре подали большое количество законопроектов, которые как раз и нацелены на восстановление нашей экономики. пожалуйста, рассмотрите как можно быстрее, рассчитываю на вашу поддержку, время идет, откладывать некуда.

Сегодняшняя тема: "Реформа государственных предприятий". За год наша страна теряет 115 миллиардов гривен убытков в государственных компаниях. К сожалению, с каждым годом эти убытки все растут. Если топ-100 компаний в 2012 году потеряли 9 миллиардов гривен, в 2013 году – 16 миллиардов гривен, то в прошлом году они потеряли 101 миллиард гривен. В І квартале этого года убытки уже составляют 9,7 миллиардов гривен. Это в 2 раза больше, чем в таком же самом периоде в прошлом году.

Даже если не учитывать убыток "Нафтогаза", но учитывая упущенную прибыль государственных компаний за прошлый год, убытки в год в данный момент составляют 100 миллиардов гривен. Вчера 340-а голосами вы повысили социальные стандарты для наших граждан, повысили пенсии, повысили заработные платы. В год это составляет 40 миллиардов гривен. Сравните: 100 миллиардов гривен убытков и повысили соцстандарты на 40 миллиардов гривен. Сравнение налицо, комментарии излишни.

Что это значит? Вместе того, чтобы идти на пользу государства и налогоплательщикам, большая часть этих денег оседает в карманах конкретных лиц через разного рода коррупционные схемы. Схемы несложные, но разнообразные. В основном деньги разворовываются через классические схемы продаж, через фирмы-прокладки с закупки через аффилированные компании, или раздеребанивать денег через капитальные вложения. Вместе того, чтобы поднимать соцстандарты и инвестировать в развитие экономики, мы кормим присосавшихся к кормушке коррупционеров. Мы вынуждены просить дополнительные кредиты, дополнительную финансовую помощь в то время, когда огромные суммы денег буквально как песок утекают сквозь пальцы у всех на глазах. Слишком долго государство позволяло разворовывать свое имущества. Пора прекращать.

Сейчас мы инициировали проверки в топ-20 самых больших государственных компаниях. По результатам этих проверок мы примем соответствующее кадровое решение. Но на этом нельзя ни в коем случае останавливаться. Я рассчитываю на активное содействие обязательно правоохранительных органов, потому что наша цель, наша задача – поднять в публичную плоскость все злоупотребления, а правоохранительные органы должны обязательно это довести до логического конца. Раньше все проверки ни к чему не доводили. В этот раз мы только будем проверять продажи и закупки.

Так что же это такоегосударственные предприятия? Это что-то среднее между счастливым лотерейным билетом и ключом от квартиры, где находятся деньги. А на самом деле это удобнейший механизм для разворовывания государственных денег в особо крупных масштабах. Исходя из этой проблематики, которая существует в нашей стране на протяжении многих лет, есть только две возможности борьбы с этой гидройэто приватизация и улучшение стандартов корпоративного управления на государственных предприятиях.

Что касается приватизации. Нужно сокращать количество государственных предприятий. У нас их 3 тысячи. Из них 2 тысячи практически не работающих. Нет ни одной страны, где можна было бы сказать: а у нас 2 тысячи не работающих предприятий. Это тоже нужно закрыть и двигаться дальше.

Большинство госкомпаний мелкие. Топ-100 – это 80 процентов выручки, 90 процентов активов. Мы должны продать те компании, которые можна продать, чтобы ими занялись эффективные собственники. Эффективные не те, которые эффективно воруют государственные средства, эффективные – те, которые строят заводы, загружают их, создают рабочие места, привлекают инвестиции. Честно говоря, я за то, чтобы отстранить так называемых олигархов от большой приватизации крупных объектов в нашей стране. Давайте поищем опытных собственников, для кого эти компании будут профильными активами, для развития, которые принесут стране реальные иностранные инвестиции, новые технологии, знание новых рынков.

Нам нужна ваша поддержка. Мы ждем от парламента рассмотрения законопроекта 2319а. Он создает условия для прозрачной приватизации, эффективной через отмену так называемой предварительной продажи 5 или 10 процентов на практически не существующие биржи, через институт независимых советников, через отстранение недружественных Украине интересов от приватизации.

Кроме того, мы рассчитываем на поддержку в парламенте законопроектов 2519а приватизация объектов агропромышленного комплекса и "Укрспирта" и 2488а приватизация государственных стивидорных компаний и предприятий транспортной отрасли. Это практически раздробленный законопроект 1567.

Что касается плана самого по приватизации. В бюджете предусмотрено в этом году 17 миллиардов гривен выручка от приватизации, исходя из того, что задерживаются законопроекты, принятия которых нужны для старта приватизации, практически большая приватизация откладывается на следующий год. Реалистически ожидать начала большой приватизации в этом году крайне оптимистично.

Министерство экономики помогает Фонду держмайна, но Фонд держмайна – это тот институт, который осуществляет приватизацию. По их ним подсчетам до конца этой недели объявят советника по приватизации Одесского припортового завода и с этой приватизации начнется приватизация других объектов, сначала Одесский припортовый, исходя из успеха, исходя из прозрачности этого процесса, будем двигаться дальше по прозрачной процедуре.

Второй важный момент. Управление госпредприятиями, которые находятся у нас в собственности, в первую очередь, стратегическими предприятиями, которые мы не будем приватизировать. Нельзя допускать, чтобы они превращались в канал вывода государственных денег кем они являются в данный момент.

Мы вынесли в парламент законопроект 3062 – это законопроект о корпоративном управлении, он позволит вести наблюдательные советы, независимые директора в унитарных госкомпаниях, управлять будут профессиональные менеджеры, а не чиновники. Он также усилит требования к аудиту и раскрытию информации о работе госпредприятий. Законопроект 23… Да. Этот законопроект получил поддержку в Комитете по экономической политике и мы рассчитываем на ваши голоса, чтобы он заработал.

Коллеги, государственные предприятия – это реальная борьба с коррупцией. Это обязательно последний форпост. Нужно как можно быстрее начинать приватизацию, как можно быстрее улучшать стандарты управления в госкомпаниях. Давайте, прекратим коррупцию. Давайте поставим новые уровни корпоративного управления. Все зависит от вас. Пожалуйста, рассмотрите законопроекты, нуждающиеся для госкомпании в срочном порядке. Большое спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Займайте, будь ласка, своє місце. Ми потім як за процедуру, 30 хвилин у нас буде запитання, ви запишетесь.

Будь ласка, міністр соціальної політики Павло Розенко, будь ласка.

 

10:31:29

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати,  Шановний Володимир Борисович, я хочу перш за все подякувати всім за те рішення, яке ви вчора прийняли, і за перший крок в підвищенні соціальних стандартів і якості життя в країні, які зробили ми спільно сьогодні уряд разом з коаліцією Верховної Ради України. Щоб ви розуміли наскільки це важкий був і важливий крок, варто просто нагадати нам всім, що востаннє соціальні стандарти, прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата і пенсія піднімалися майже два роки тому. Два роки фактично не було здійснено жодних підвищень соціальних стандартів. Була війна, є війна. Падіння економіки. Ті катаклізми, в яких ми всі живемо, давали, на жаль, негативну реакцію, в тому числі і на рівень життя в країні. І тому це важливий крок. Він перший, але він і не є останній. Такий крок, який вчора підтримала Верховна Рада України, дозволить підвищити рівень заробітних плат, пенсій, всіх видів соціальних допомог приблизно для 13 мільйонів українців. Сім з половиною мільйонів пенсіонерів отримають підвищення пенсій. Три мільйона працівників бюджетної сфери, вчителі, лікарі, працівники культури, соціальної сфери, спорту отримають підвищення до заробітних плат. Біля 2 мільйонів осіб отримають підвищення всіх видів соціальної допомоги.

У цілому після вчорашнього рішення Верховної Ради України  буде збільшено понад 80 видів соціальної допомоги: виплат, компенсацій, стипендій тощо.

Що саме важливо, що ці 10 мільярдів, які додатково вчора були введені в Державний бюджет України, мають  не емісійний і не  інфляційний характер. Тобто ці кошти будуть мати абсолютно позитивне значення і для економіки  України, адже ці 10 мільярдів не будуть виведені в офшори, ці 10 мільярдів гривень не будуть розподілені по різноманітним тіньовим схемам. Ці 10 мільярдів прийдуть  через закупівлю товарів і послуг в українську економіку. Це додатковий ресурс, який буде, який отримає економіка буквально в найближчі часи.

Я, буквально, коротко ще зупинюся на основних підвищеннях соціальних стандартів, які вчора ми  отримали.

Отже, прожитковий мінімум в середньому на одну особу буде  складати 1 тисяча 330 гривень. Прожитковий мінімум для дітей до 6 років буде складати 1 тисяча 167 гривень. Прожитковий  мінімум для дітей віком від 6 до 18 років буде складати 1  тисячу 1455 гривень. Прожитковий мінімум для працездатних осіб, а  це рівень і мінімальної заробітної плати, складатиме 1 тисяча 378 гривень. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, а це і розмір мінімальної пенсії, тобто розмір пенсії в Україні не буде  нижчий 1 тисяча 74 гривень.

Дуже важливо те, що я говорив учора, що разом з підвищенням  соціальних стандартів це в середньому на 13 відсотків ми робимо в тому числі і невелику реформу  в системі   оплати праці працівників бюджетної сфери. Адже поруч з підвищенням мінімальної заробітної плати на 13 відсотків ми підвищуємо і ставку першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. Це підвищення буде складати майже 19 відсотків. Таким чином, перший тарифний розряд з 1 вересня 2015 року буде встановлений на рівні 1012 гривень.

Що це означає? Що, на жаль, протягом останніх п'яти років тарифна сітка в системі оплати праці працівників бюджетної сфери – вчителів, лікарів, всіх наших працівників культури, соціальної сфери тощо, вона останніми роками дуже сильно сжималась. І у нас… Ми вже доходили до стадії "зрівнялівки", коли висококваліфікована сила і низькокваліфікована сила приблизно вже отримували однакові, майже однакові посадові оклади. Тому це підвищення першого тарифного розряду, єдиної тарифної сітки на 18 відсотків, 18,8 відсотків, майже 19 відсотків дає можливість розтягнути цю тарифну сітку, де працівники перших розрядів, це низькокваліфікована  робоча сила, працівники бюджетної сфери отримують підвищення на 13 відсотків до заробітної плати, то працівники вище сьомого тарифного розряду, а це вже більш висококваліфіковані працівники, з вищою освітою –  хірурги, вчителя вищої категорії, працівники соціальної сфери – отримують збільшення заробітних плат приблизно на 19 відсотків. Це дуже важливо для того, щоби показати суспільству, що так, ми підтримуємо всіх, ми цінуємо внесок і роботу кожної людини, але більшу заробітну плату має отримувати все ж таки більш висококваліфікована робоча сила, і тому треба самостійно прагнути і для підвищення кваліфікації, і до перенавчання, і для здобуття нових знань, для того щоб в подальшому отримувати більшу заробітну плату. Це дуже важливо.

Таким чином, зростання заробітної платив середньому для системи охорони здоров'я буде складати приблизно від 200 до 450 гривень. Підвищення розмірів посадових окладів як наслідок для працівників соціальної сфери буде складати в районі 300 гривень. Підвищення заробітної плати для працівників освіти буде складати в середньому від 250 до 600 гривень, для працівників культури – від 300 до 450 гривень.

Внаслідок підвищення соціальних стандартів, я вже як сказав, зросте приблизно підвищення всіх видів соціальної допомоги. Зокрема, будуть підвищені мінімальні пенсійні виплати в разі втрати працездатності, в разі втрати годувальника – це для 300 тисяч осіб, які втратили годувальників зросте пенсійна виплата мінімально в середньому на 13 відсотків. Мінімальний розмір пенсії втрати годувальника з числа військовослужбовців, вона зросте до 2 тисяч 150 гривень щомісячних виплат, це приблизно до для 90 тисяч осіб, які втратили годувальника з числа військовослужбовців. Пенсії переглядатимуться для 120 приблизно тисяч інвалідів війни та 8 тисяч інвалідів – учасників ліквідації аварії на... Чорнобильської катастрофи. Як ви знаєте, роками, на жаль, це проблема, яка  переслідує ліквідаторів – учасників аварії на Чорнобильській АЕС, в повному обсязі не виконується Закон про ліквідацію. Ми робимо перший крок для встановлення отакої соціальної справедливості для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і їхні виплати для інвалідів зростатимуть з 1 вересня також на 13 відсотків. І я сподіваюся, що і в наступному році така ж сама політика щодо ліквідаторів, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС також буде нами продовжена.

Приблизно 390 тисяч одержувачів допомоги  інвалідів з дитинства та діти-інваліди отримують надбавку в середньому на 200-260 гривень. Підвищення буде суттєва допомога на дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, по догляду на дітей одиноким матерям. Підвищення відбудеться в цілому, ще раз повторюю, для понад 12 з половиною мільйонів наших співгромадян.

Ще раз повторюю, так, це мало, так, це недостатньо, але це лише перший крок. І Державний бюджет на 2016 рік буде так само передбачати збільшення соціальних стандартів. Видатки в 2016 році на соціальну сферу, на соціальну політику будуть також зростати. В наступному році передбачається вже підвищення соціальних стандартів…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

10:42:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки вам ще? 30 секунд, будь ласка.

 

РОЗЕНКО П.В. В 2016 році збільшення соціальних стандартів буде проводитися вже двічі за рік, але це, безумовно, можливо лише так само при спільній і тісній роботі коаліції і уряду. Адже без тих законів, які приймала коаліція і вся Верховна Рада України протягом року, про це підвищення соціальних стандартів годі було і думати. Тому дякую вам за спільну роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До слова запрошується міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Васильович Демчишин. Будь ласка.

 

10:42:28

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, громадяни України! За один місяць до початку опалювального сезону прекрасно розумію, що всіх в першу чергу цікавить питання, наскільки країна готова до цього опалювального сезону. І в своїй доповіді хочу відповісти як на питання депутатів, які сьогодні надійшли, так і взагалі на загальні питання громадян: чи будуть віялові відключення, чи достатньо нам газу в сховищах, чи зможемо ми спокійно пройти цей опалювальний сезон.

Підготовив декілька слайдів. Хочу зразу сказати, що  насправді весь  ажіотаж, який коло цього питання формується, він  в певній мірі штучно сформований. Ви прекрасно розумієте, що учасники ринку зацікавлені в тому, щоби отримати більше коштів від споживачів  через тариф, тобто вони вимагають підвищення тарифу, за який вони готові  проводити ремонти станцій і закуповувати вугілля. Крім того, вони також стараються отримати і  від міністерства, і від уряду додаткові кошти для того, щоб профінансувати запаси як вугілля, так і газу на  складах. Тому для того, щоби чітко розуміти ситуацію, хочу, щоб ви звернули увагу на перший слайд. Це графік споживання електричної енергії. Він за цей рік зменшився, тобто споживання зменшилось досить суттєво – на 10 відсотків. І ви… по групах, по категоріях ви бачите, що найбільше зменшилось споживання в промисловості, населення – менше. Це на 5 відсотків.

Прошу слідуючий слайд. При цьому виробіток…  Ви розумієте, що при зменшенні споживання виробіток також зменшується. Але завдяки тому, що в України є такий унікальний актив, який залишився від Радянського Союзу, яким є атомна енергетика – "Енергоатом" – і ми на даний момент приклали всіх зусиль для того, щоби збільшити виробіток електричної енергії "Енергоатому". Ця енергія є дешева відносно. Ця енергія є чиста. Більше того,  на даний момент в повній мірі забезпечений запас ядерного палива на весь опалювальний сезон. Тому збільшуючи виробіток атомної енергії, ми гарантуємо споживачам наявність електричної енергії протягом опалювального сезону.

З другої сторони… Це ви  бачите, з 46 відсотків в минулому році виробіток збільшиться  до 55, на 10  відсотків споживання додатково забезпечиться за рахунок ядерно… атомної енергетики.

З другої сторони, от нижня частинка – це  пропорція теплової генерації. Теплова генерація відповідно зменшує свою долю на ринку. Це значить, на 30 відсотків в цьому році ми очікуємо зменшення виробітки енергетичної енергії теплової генерації. Це значить, що нам на 30 відсотків потрібно менше вугілля, його менше закупити, менше протранспортувати.

Більше цього, в цьому графіку є ще одна специфіка. Історично у нас були потужності, які споживали газову марку вугілля і антрацит, 50 на 50. Оскільки на даний момент на території україни не залишилось вугілля марки "А", ми не добуваємо його взагалі. Ми імпортуємо його або з Росії, або з Південної Африки, або із Сполучених Штатів, або завозимо із непідконтрольної території. Ми цю частину стараємося максимально зменшити, тому що це проблемна генерація. Бути впевненим в тому, що ми зможемо вивести під час ведення воєнних дій чи нам Росія дасть можливість завести це вугілля, якого в Україні немає просто, чи нам вдасться завести його із ПАР, ми не впевнені в цьому, тому ми максимально стараємося зменшити долю виробітки на антрацитному вугіллі.

Для прикладу скажу. В минулому році протягом опалювального сезону було спалено 13 мільйонів тон антрацитного вугілля, в цьому році ми очікуємо, що його буде спалено не більше 5 мільйонів. Відчуваєте різницю? За рахунок атомної, за рахунок зменшення споживання  і за рахунок збільшення використання газових блоків.

Слідуйчий слайд. Тепер коротко запаси. Це графік синій – минулого року, червоний – цього року. Хочу вам показати, що ми зараз знаходимося на дуже позитивному тренді, нарощуємо запаси. На сьогодні ми вийшли на рівень минулого року, але минулого року ви пам'ятаєте, в цей час відбулися дуже погані події в Донецькій області, Іловайськ, ви пам'ятаєте. Постачання вугілля різко зменшувалось, ми не розуміли як його поставляти, не була відпрацьована логістика, не було фінансування, не було коштів в кінці кінців.

На даний момент ситуація в нашій вугільній, в питанні з вугіллям значно помінялась. Відбувається ріст. Ми наладили контакти по всіх напрямках. Більше того, наприклад, у декількох учасників ринку, наприклад, ДТЕКу, є додаткові запаси вугілля вже добутого на складах їхніх шахт. Тобто 400 тисяч тонн у них ще додатково знаходиться на шахтах. І саме основне, що в цьому графіку треба пам'ятати, що уряд виділив 2 мільярди гривень на закупівлю вугілля, мільярд з яких вже використаний, мільярд буде використаний найближчим часом. Тобто це значить, що коштів достатньо для того, щоб закуповувати це вугілля. За 2 мільярди можна купити щонайменше півтора мільйона тонн вугілля. Для того, щоб увійти в зиму з комфортним рівнем запасів, нам додатково потрібно накопити десь приблизно 900 тисяч тонн. Це об'єм, з яким ми можемо комфортно входити в зиму.

Я ще раз нагадую, за рахунок того, що зменшується споживання, збільшується виробіток атомної енергії. Тому я переконаний, і більше того, у нас ще залишається щонайменше місяць часу для того, щоби ці запаси поповнити. Прошу слідуючий графік.

Наступний важливим моментом є збір коштів із ринку. Тобто теплоелектростанції можуть забезпечувати споживачів електричною енергією, якщо в них поремонтовані, відремонтовані, підготовлені блоки, тобто обладнання підготовлене до проходження опального сезону, і є запас. Все це можна зробити, маючи кошти. Кошти теплова генерація отримає із тарифу, який вони можуть зібрати з ринку. І друга частина – це залучити кредити.

На цьому графіку хочу показати, що протягом із січня до вересня рівень збору коштів із ринку зріс із 75 відсотків до 93 відсотків. Це дуже важливо, тому що, якщо немає збору коштів із ринку, неважливо який тариф. Він просто не наповнюється, станції не отримують коштів. Вони не мають, за що купити ні вугілля, ні поремонтувати свої станції. Тому основна робота, якраз і міністерства, і  регулятору НКРЕ була направлена на збільшення рівня сплати коштів промисловими споживачами в першу чергу. Ну і ви бачите от я спеціально показав основних божників – це водоканали. Дуже велика проблема збирати кошти з водоканалів. Законодавчо їх не можна відключити, на них немає впливу, місцеві ради їх підтримують втому, що вони не платять.

Ми підготували законодавчі акти. І це, до речі, просьба до вас, будь ласка, підтримайте нас у намаганні збільшити збір коштів із водоканалів. Ми пропонуємо змінити в законі… ввести можливість вводити так звані розподільчі рахунки для водоканалів. Що дасть можливість коштам, які поступають від кінцевих споживачів, не залишатися у водоканалу і бути витраченим на щось інше, а автоматично бути заплаченими за електричну енергію, піти на зарплати і так далі. Це дуже важливо. На даний момент такий механізм є єдиним, який може дати можливість збільшити збір коштів із ринку.

Тому ще раз хочу нагадати, будь ласка, не вірьте тим, хто говорить, що ми не готові. Ми в повній мірі… у нас достатньо… Тобто в тепловій генерації в повній мірі профінансований тариф, тариф покриває собівартість. Збір достатній для того, щоби провести ремонти, підготовитись до опалювального сезону і закупити паливо, яке їм потрібно.

Буквально ще кілька по газу. Ще буквально слів… Слідуючи слайд, можна? По газу ситуація дуже подібна. Споживання в цьому році зменшилося на… суттєво, на 20 відсотків. Відповідно… Можна слідуючий слайд зразу? Споживання зменшується за рахунок промисловості, як ви бачили, і за рахунок… це енергоефективність і це зменшення все-таки економіки. Але хочу вас запевнити в тому, що перший ефект від покращення умов, тобто покращення енергоефективності вже є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки ще2 хвилини? Будь ласка, 2 хвилини включіть.

 

ДЕМЧИШИН В.В. Так. Запас на сьогодні… Запас на сьогодні газу в сховищах більше 15… Це трошки застаріла вже інформація, 15,1 на сьогодні мільярда кубічних метрів. Тобто від минулорічного рівня запасів ми відстаємо дуже незначно.

Основна проблема – це, дійсно, фінансування. На даний момент не було коштів. Ми провели дуже великий, велику роботу із західними фінансовими інститутами, і на сьогодні є впевненість в тому, що найближчим часом поступлять кошти в достатньому об'ємі для того, щоб закупити додатково 2 мільярди кубічних метрів газу. І це дасть можливість стабілізувати, забезпечити достатній запас для гарантування транзиту і гарантування того, що протягом опального сезону не буде браку газу в наших сховищах.

Прошу слідуючий слайд. Це знову ж таки розрахунки. На жаль, в газовому сегменті рівень розрахунків трошки гірший ніж в електричній, в ринку електричної енергії. Ми, шукаючи, наприклад, зараз є суттєва проблема – закачування газу. Немає коштів. Ми ходимо, просимо іноземних фінансистів надати кошти, при цьому ми збираємо всього-на-всього 82 відсотки. Тобто 18 відсотків споживачів не платять за газ. Це знову ж таки суттєва проблема. Тому є такі учасники облгази, які на сьогодні заборгували більше 3 мільярдів гривень за газ, не розрахувались з "Нафтогазом". Є "Київенерго", який знову ж таки не заплатив 2 мільярди. За ці кошти можна було би купити 2 мільярди кубічних метрів, які нам недостатньо. Але, на жаль, на сьогодні ці кошти забрати у цих боржників неможливо. Це приватні компанії, так. Тому знову ж таки наголошую, що будь-які спроби покращити збір коштів з ринку суттєво збалансує ринок і дасть можливість підготуватись до опального сезону. Але в любому випадку на сьогодні, не очікуючи якихось, теплої зими…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 30 секунд чи більше?

 

ДЕМЧИШИН В.В.  Буквально остання фраза. Остання фраза.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд.

 

ДЕМЧИШИН В.В. Просто я хочу вас запевнити в тому, що ми готові до опального сезону, і ми не розраховуємо на теплу зиму. Ми розуміємо попит, ми розуміємо пропозицію в деталях. І ми розуміємо, що наявні ресурси, кошти, запаси на даний момент є для того, щоби пройти цей опалювальний сезон без проблем. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні колеги,  зараз 30 хвилин запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів  України. Я прошу підготуватись до запису.

Приготувались, так? Я прошу провести запис на запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів  України. Прошу записуватись. І нагадую, одна хвилина на кожне усне запитання, та по дві хвилини для відповіді на запитання. Будь ласка.

Мушак Олексій Петрович, включіть мікрофон.

 

10:56:20

МУШАК О.П.

Шановні колеги, у мене питання до представника міністра фінансів. Пане Уманський!  Дивіться, перше, 15 вересня повинна була подана бути до Верховної Ради бюджетна резолюція. Да, бо мені здається, що цей парламент має все ж таки врешті-решт перший сам за всю незалежність України прийняти бюджет згідно процедури, щоб там було все чітко прописано, розраховано, а не так як це було минулого разу, коли 28 грудня, вночі, ми голосували за якийсь віртуальні обіцянки, це раз. І друге, насправді для того, щоб нам запустити економіку, необхідно суттєво зменшити податкове навантаження, да. Вчора ми підняли соціальні виплати, це прекрасно. Але мені дуже хотілося б і прокоментуйте, будь ласка, як ми будемо приймати новий Податковий кодекс, щоб знову не виникло так, що ми не можемо суттєво зменшити податкове навантаження, бо тоді ми будемо мати касовий розрив. Дякую.

 

10:57:28

УМАНСЬКИЙ І.І.

Дякую за запитання.  хотів би нагадати, що бюджетну резолюцію уряд вніс у Верховну Раду. Верховна Рада її розглядала і прийняла до відома. В цій частині ми не порушили норму Бюджетного кодексу і вчасно цей проект документу подали,  також як  і  прогноз по  2017 і 2018  роках. На жаль, голосів  тоді у Верховній Раді на підтримку або якісь інші  рішення у Верховної Ради не було.

Щодо податкової бази, на якій має бути розрахований  державний бюджет. 14 вересня на засіданні уряду було  розглянуто і  прийнято рішення внести до Верховної Ради проект бюджету на наступний рік, виходячи з діючої податкової бази. Безумовно, ми зараз,  готуючи пакет  змін, і зараз створена робоча  група спільна з парламентським комітетом, з іншими експертами по  підготовці Податкового кодексу, на базі якого має бути розрахований  новий проект бюджету на наступний рік. Як тільки ця робоча  група завершить свою роботу і  вийде на збалансований компромісний варіант Податкового кодексу, безумовно,  ми будемо переглядати той проект, який зараз підготували, і перераховувати дохідну частину в залежності від того, на який компромісний Податковий кодекс ця робоча група вийде. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Заставний передає слово народному депутату Кодолі. Прошу включити мікрофон Кодолі.

 

10:59:12

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, фракція "Народний фронт". У мене запитання до  міністра енергетики.

Шановний пане міністре, за  часів злочинної влади, зокрема, в Чернігівській області  були кричущі випадки, коли  діти по сільським школам були  вимушені навчатися в рукавичках, а батьки  збирали кошти для закупівлі дров та  вугілля. За прогнозами Гідрометцентру ця зима буде  достатньо холодною, тому  які  заходи вживаються міністерством, щоб такі випадки не повторювались?

 І друге питання. Станом на  18 вересня спостерігається значне відставання, біля 400 тисяч тонн, накопичення вугілля на електростанціях відносно затвердженого ваше  міністерство графіка. Тому яким чином  буде  досягнуто планове завдання, адже на 1 жовтня обсяг вугілля на складах  ТЕС та ТЕЦ повинен складати 3,2 мільйона тонн. Дякую.

 

11:00:13

ДЕМЧИШИН В.В.

Я, насправді, у своєму виступі, мені здається, на ці  запитання відповів.

Переконаний в тому, що все-таки підготовка йде досить активно на даний момент, і вона протягом наступного місяця ще буде продовжуватися.

Більше того, навіть початок опалювального сезону не перешкоджає тому, щоб і в подальшому накоплювати додатково вугілля. Тому протягом листопада це також буде продовжуватися.

Я вже говорив, що кошти, достатні для закупівлі, виділено, логістика на даний момент відпрацьована, зрозуміло, хто поставляє, коли поставляє, які об'єми. Договори підписані, цінові параметри відомі, тому цей процес запущений.

Стосовно першого питання вашого. В любому випадку, чи люди будуть мерзнути, залежить від того, наскільки місцева рада підготовила обладнання і підготовила ці школи до опалювального сезону. Але зі своєї сторони можу сказати, що газу, який споживають їхні котельні, або вугілля, яке можуть споживати їхні котельні, достатньо в країні.

Тому якщо в вас є інформація, що в когось, в якихось підприємствах немає вугілля, немає чи відсутні ліміти газу, будь ласка, звертайтесь до нас. Ще є місяць для того, щоб ці питання вирішити. І я переконаний, що ми забезпечимо в повному об'ємі необхідні запаси, незалежно, чи це вугілля, чи це газ. Дякую за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Барна Олег Степанович, включіть мікрофон.

 

11:01:56

БАРНА О.С.

Доброго дня!  У 1991 році ряд вчительських професій, вчителя англійської мови і психолога було введено у перелік дошкільних навчальних закладів, але поряд з тим, вони не були введені у Постанову Кабінету Міністрів у перелік тих професій педагогічних, які дають право виходу на дострокову пільгову пенсію.

Тому я прошу негайно відрегулювати дане питання соціальної справедливості і відсутності дискримінації серед вчителів і педагогів сільської місцевості.

Другий момент, за інформацією голови Національної комісії з питань цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва через фонд у півтора останніх роки пройшло поверх 400 мільярдів тіньових коштів, частина з яких пройшла за кордон. Я питаю, що здійснює Міністерство  фінансів, які дії, для повернення хоч частини цих коштів в економіку України? Дякую.

 

11:03:08

УМАНСЬКИЙ І.І.

Дякую за запитання. Ми, безумовно, підтримуємо комісії з цінних паперів та фондового ринку в тих діях, які вони зараз проводять, в тому числі по очищенню ринку від, скажімо так, неякісних інструментів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенблат Борислав Соломонович, "Блок Петра Порошенка". Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:03:24

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Прошу слово передати  Сергію  Хланю. Сергій Хлань.

 

11:03:31

ХЛАНЬ С.В.

В мене питання до міністра енергетики та вугільної промисловості України Демчишина Володимира Васильовича. Четвертого вересня 2015 року під час засідання Верховної Ради я звернувся до вас стосовно термінового вирішення проблеми забезпечення вугіллям та надання відповідних субвенцій  споживачам Херсонської області. Вами було надано відповідь, що міністерство забезпечить вугіллям Херсонську область по ціні тисячу 600, тисячу вісімсот гривень за тонну, у разі надання обласною адміністрацією  переліку відповідних контрагентів та складських приміщень. Така інформація була надана. Я прошу вас дати відповідь: чи забезпечите ви в найближчий час Херсонську область вугіллям на зимовий період?

А також, 4 вересня на пленарному засіданні було озвучено депутатський запит щодо можливої техногенної...

 

11:04:39

ДЕМЧИШИН В.В.

Можна? Стосовно забезпечення вугіллям регіонів, я минулого разу вже говорив, що ми готові поставляти, в Міністерстві є можливість забезпечувати регіональні представництва чи це обладміністрації, чи це підприємства, які знаходяться під порядкуванням місцевих рад, вугіллям. Я попередив що, будь ласка, зверніться до нас із адресами, реквізитами, все ж таки це, ну,  от не  може бути "на деревню дедушке", я повинен знати, куди відправляти.

Тому протягом цього тижня останнього було декілька запитів. І в мене є документальне підтвердження, що деякі райради і міськради звернулись, і з ними ми відпрацьовуємо це питання. Всі, хто відчуває, що вони не можуть забезпечити себе самостійно, будь ласка, звертайтесь в або "Вугілля України", або в міністерство, і ми однозначно поможемо.

Тепер стосовно питання ціни. Дійсно, я сьогодні говорив про те, що базова ціна енергетичного вугілля знаходиться в діапазоні 1 тисяча 100 гривень плюс ПДВ. Але це вугілля має специфічні характеристики: стосовно зольності, стосовно калорійності, стосовно сірки, фракція сама дуже специфічна. Коли ми почали отримувати запити від підприємств місцевих, я бачу, що запити йдуть на дуже специфічні сорти, так зване сортове вугілля. Це велика фракція, це дуже низька зольність, це велика калорійність. І таке вугілля відповідно в перерахунку до технічних характеристик коштує дорожче. Це не тому що ринок такий, а тому що якісні характеристики значно кращі. Ну, і плюс доставка. Якщо ви замовляєте машину, для того щоб протранспортувати, вартість на тонну буде в перерахунку транспортних витрат значно вищою. Тому при великих об'ємах закупки базових характеристик ви отримаєте ціну не вищу ніж 1 тисяча 300, включаючи ПДВ. Але якщо ви замовляєте унікальні характеристики, то це буде інша ціна, вона, можливо, буде вищою. Але це проста математика: кожен відсоток зольності, чи калорійності, має свою вартість. І це, ну, загальноприйняті умови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кужель Олександра Володимирівна, будь ласка.

 

11:07:24

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. У мене питання до присутнього віце-прем'єра Зубка і міністра енергетики пана Демчишина.

Ви чули, що ми показували тут декілька разів інформацію про те, що "Укргазвидобувач" поставляє "Нафтогазу" газ по ціні 1900 гривень з ПДВ, а населенню ви продаєте по 7188. Скажіть, будь ласка,  що це за економія і обґрунтованість? За що ми тримаємо "Нафтогаз", який вийде наприкінці року знову збитковим? Чи вважаєте ви, що цю прокладку треба анулювати?

По-друге, скажіть, будь ласка,  ви нічого не сказали про експорт електроенергії, який виконує тільки монополіст по ціні менш… дешевше, ніж ви даєте  електроенергію населенню.

І третє. Дайте слово при всіх  ваших показниках, що в осінній період  опалювальний сезон ви не будете робити веєрні відключення, і що температура будівель буде не та, яку зараз розкручують – 14-15 градусів…

 

ЗУБКО Г.Г.  Почну із останнього питання, стосовно норм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секундочку.  Депутат не завершила питання, ще 10 секунд, будь ласка.

 

11:08:42

КУЖЕЛЬ О.В.

Щоб температура була 18, не менше. А то, що зараз ви распространяєте, що це 16-14 градусів, люди просто з жахіттям чекають холодної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка.

 

11:09:03

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати! Я б хотів би ще раз сказати, що чутки распространяють, в першу чергу, народні депутати з іншими людьми. Немає сьогодні жодної постанови Кабінету Міністрів, яким знижується температура з 18 до 16. Будь ласка. Тому хотів би всіх заспокоїти і припинити з цього приводу будь-які подальші розголоси.

Будь ласка,  Володимир Васильович.

 

11:09:28

ДЕМЧИШИН В.В.

Я спочатку відповім на запитання по електричній енергії, по експорту. Експорт, дійсно, є. На сьогодні  із Бурштинського острову, який діє у відокремленому режимі від енергетичної системи України, з цього острова експортується в Європейський Союз 500 мегават потужності щоденно, ну  постійно.  Це десь приблизно 13-15 мільйонів кіловат щоденно.

У випадку, коли… на даний момент в цьому регіоні, оскільки від діє  відокремлено, достатньо вугілля. Достатньо для того, щоб підтримати  споживання. Якщо ми будемо бачити, що відбувається спрацювання вугілля  і не відбувається поповнення його, то однозначно експорт буде обмежуватись. На сьогодні експорт цієї електричної енергії відбувається без будь-яких субсидій, по ринковій ціні, яка є вищою, чим в Україні. Це економічні відносини і договір точно економічно доцільний для цього виробника.

Тепер стосовно газу. Газ "Укргазвидобування" добуває, добича цього газу суттєво зменшується. І для того, щоб збільшувати добичу в Україні і не платити гроші ні росіянам, ні європейцям, нам потрібно вкладати кошти в видобування.

Про це ми ще сьогодні поговоримо. Але кошти, які потрібні, досить великі. Собівартість українського газу – далеко не 500 гривень, як ви всі рахуєте, і про це можна говорити в деталях, в цифрах. А чи достатньо українського газу для споживання українськими споживачами, хочу вам зараз сказати, що ні. Ви забуваєте про те, що по пільговій ціні постачається газ "Теплокомуненерго", це приблизно 6,8 мільярдів кубічних метрів на сьогодні для споживання населення, це висотні будинки, 6,8 мільярда, плюс 14 з половиною мільярдів, які споживаються населенням на території України, а добуваємо ми порядку 13 мільярдів, тому цього газу далеко недостатньо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підлісецький Лев Теофілович, "Об'єднання "Самопоміч".

 

11:11:53

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Лев Підлісецький, фракція "Самопоміч". В мене є питання до пана міністра енергетики, звичайно.

Дякую вам за гарний виступ, підготовлений, але в мене є одне зауваження.  Перше. Успіх атомної енергетики, на жаль, зовсім не впливає на вільні відключення, оскільки це є стабільна електроенергія, забезпечення відсутності відключень може тільки гідро і теплова енергетика.

На жаль, стимулююче ціноутворення, яке би мало бути правильно застосоване національною комісією, застосовується абсолютно неправильно. Ми бачимо занадто повільне підняття для теплової електроенергії. Але бачимо абсолютно незрозумілі підняття тарифів для обленерго, "Укренерго", коли фактично людям піднімаються тарифи, і ці всі кошти ідуть в кишеню олігархів. Поясніть…

 

11:13:06

ДЕМЧИШИН В.В.

Я би хотів відповісти загальним чином. Міністерство разом із суб'єктами ринку підготовило два закони. Закон "Про ринок газу", який проголосовано, і ми підготовили все супутнє законодавство, яке потрібно прийняти найближчим часом для того, щоб цей закон почав діяти з 1 жовтня. Тому прошу вас підтримати такий закон.

Крім того, ми розробили Закон "Про ринок електроенергетики" Ці два закони повинні поміняти фундаментальні відносини між суб'єктами електроенергетики і газового ринку. Це дасть можливість боротися з монополіями, які є на цьому ринку, і зменшити вплив олігархів, які на ці ринки впливають.

Тому я вас дуже прошу, для того, щоб ви потім не коментували і не говорили, що десь когось там ущемляють, потрібно переходити до ринкових відносин в енергетиці. А це можна зробити тільки законодавчим чином. Тому, будь ласка, допрацьовуйте закони, читайте їх. Ми їх презентували публічно і в комітеті. Підтримайте ці закони, і ми будемо міняти ситуацію на ринку як електричної енергії, так і газу. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Костенко Павло Петрович. Костенко передає слово Корчинській. Будь ласка, включіть на трибуні мікрофон.

 

11:14:41

КОРЧИНСЬКА О.А.

Шановний Кабінет Міністрів! Ви зараз бачите каски. Ці каски розмалювали діти, котрі побороли рак. У цих дітей була лейкемія, лімфома. Але зараз в "Охматдиті" є десятки і сотні дітей, котрі вимагають допомогу. Ми вчора думали, чи показувати вам справжнє горе, коли вам покажуть шоу. Ця дитина, його звати Діма, йому 10 років. У нього пухлина. А в "Охматдиті",  в підвалі, зараз знаходиться обладнання, прискорювач, котрий йому би врятував життя. А зараз нам прийдеться шукати більше 100 тисяч євро, щоб дати йому шанс.

Шановний Кабінет Міністрів, ми благаємо, ми вимагаємо розблокуйте тендери, виберіть, будь ласка, компанія до… до "Охматдиту". Добудуйте. Дайте цим дітям шанс на життя. Не призвикайте, не будьте равнодушні до цих дітей! Ця біда, стосується всіх нас. На цьому місце може бути наші з вами діти.

Я вас дуже благаю, дайте шанс цим дітям на життя! Дайте шанс цим дітям України на життя! Добудуйте "Охматдит". Ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд. Завершуйте.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут присутня група за добудову "Охматдиту". Я думаю, що зараз всі депутати готові встати і підтримати всіх дітей країни. Розблокуйте, будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хтось буде давати відповідь?

Павло, 10 секунд. Реально. 10 секунд, Павло Кишкар, включіть мікрофон.

 

11:16:41

КИШКАР П.М.

Шановні друзі! Дорогі вороги! Ми знаємо про негативні впливи деяких народних депутатів на процес вибору компанії, яка буде завершувати будівництво "Охматдиту".

Я звертаюсь, бо я впевнений, що ці люди знають, про кого я говорю. Зупиніться! Зупиніться, це не те питання, де ви можете заробляти гроші. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:17:15

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати! Я би хотів би, щоб трошки зараз ми приоткрили занавіс цієї історії.

І хотів би в першу чергу звернутися до всіх тих, хто захищає дітей і дійсно хоче їм допомоги. Я хотів би, щоби противобороство двух чи трьох груп, які боряться за добудову, за те, щоб виграла та чи інша компанія, яка через Антимонопольний комітет блокує добудівництво цього "Охматдиту". Щоб між собою просто вирішили і подумали про здоров'я дітей. І питання не в тому, як добудувати, а як припинити торги біля дитячого здоров'я. І це те питання, на яке повинен звертати, в першу чергу, народні депутати. (Шум у залі)

 Будь ласка, на наступному тижні. На наступному тижні. Включіть мікрофон. На наступному тижні Прем'єр-міністр запропонував зібрати круглий стіл, де запросити всіх і Опікунську раду, і тих, хто будував, і тих, хто витратив, там, мільярди коштів, і тих, хто пропонують сьогодні за рахунок інвестицій, за рахунок технологій добудувати цю структуру. Запросити, всіх вислухати і назвати тих, хто сьогодні через Антимонопольний комітет блокує ці питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Спориш Іван Дмитрович, "Блок Петра Порошенка". Включіть мікрофон. Спориш.

 

11:18:32

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка". Я прошу передати слово Сергію Березенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Березенко, будь ласка, мікрофон.

 

11:18:47

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Березенко, "Блок Петра Порошенка", 205-й округ. Шановні члени Кабінету Міністрів, наступна зима для мешканців Чернігова може стати найхолоднішою за всю історію. Це пов'язано з тим, що є серйозні проблеми у підготовці до опалювального сезону з боку ПАТ "Облтеплокомуненерго", який більше половини міста забезпечує теплом. Дуже приємно, що тут є пан Демчишин і пан Вовк, я хотів би, щоб вони звернули увагу на цю проблему, оскільки на сьогодні накопичилися борги і за рахунок тих боргів попередніх періодів "Облтеплокомуненерго" постійно поставлять в ту ситуацію, коли їх відключать від постачання газу. Ця ситуація може загостритись найближчими днями. Отже, я просив би розібратися вас в тих проблемах, які були спричинені, в тому числі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

11:19:47

БЕРЕЗЕНКО С.І.

І розглянути можливість прийняття постанови, за якої передбачити можливість отримання газу підприємствами, що не мають поточної заборгованості. Це могло б вирішити питання, або змінити 217 постанову на міжопалювальний період.

 

11:20:07

ДЕМЧИШИН В.В.

Дуже тяжко говорити, коли іде мова про "Теплокомуненерго", Чому? Тому що ми розуміємо, що це постачальник тепла в опалювальний сезон, яке не можна, об'єм постачання якого не можна змінювати. Але є суттєва проблема. Вони, ці "Теплокомуненерго" протягом років накопили величезні суми боргів перед "Нафтогазом". Гроші, газ отримувався, за нього не розраховувались. Борги 33 мільярди, я сьогодні показував. Тобто, ну, на "Теплокомуненерго" там більше восьми мільярдів. Це величезні суми. Тому сьогодні, коли ми шукаємо кошти для того, щоб закачати додатково два чи три мільярди кубічних метрів газу по всьому світу, якраз оці підприємства і є основними проблемними учасниками, які якраз не дають нам коштів для того, щоби нормально входити в опалювальний сезон. Але, ми розуміємо, що ці проблеми треба вирішувати. І тому ті, хто будуть, по крайній мірі, розраховуватись за поточне споживання і за 2015 рік покриють свої борги, будемо приймати рішення, звичайно, на політичному рівні для того, щоби їм поновлювати постачання газу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Долженков Олександр Валерійович.

 

11:21:32

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Передаю слово Сергію Анатолійовичу Матвієнкову.

 

11:21:38

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвеенков, 57 округ, Мариуполь. У меня вопрос к Абромавичусу. Уважаемый господин министр, мы вчера парламентом наблюдали ситуацию, когда парламент дружно поддержал реструктуризацию задолженностей, которые имеет сегодня правительство Украины. Но мы прекрасно знаем и ситуацию. Дыра в бюджете около 50 миллиардов долларов. Мы прекрасно понимаем, что, для того что… Ну, даст сегодня Международный валютный фонд дополнительно каких-то денег. Разменяли мы где-то три с половиною миллиарда, где-то миллиардов на 17 на 18, не знаю сколько. Но вопрос, когда мы увидим конкретную комплексную программу пополнения доходной части бюджета? Как мы видим, планируем поднимать экономику. Потому что в конечном счете то, что мы сделали, это тактический ход для того, чтобы уйди от дефолта, для того, чтобы отойти от края пропасти. Как мы будем конкретно решать вопросы пополнения доходной части бюджета, какими конкретными отраслями?

И второй более конкретный вопрос. Я задавал этот вопрос вам, Премьеру  по "Азовмаш". Мы наведем  в конце концов  порядок там с руководством этого…

 

11:22:57

ЗУБКО Г.Г.

Будь ласка, зараз я дам міністру  економіки слово  з приводу інструментів, з приводу  "Азовобщемаш" .  Так, ви знаєте, що на сьогоднішній день підприємство практично покинуто тими власниками, які брали на себе зобов'язання, і залишився тільки трудовий  колектив, який намагається щось зробити.

Те, що уряд сьогодні робить саме для  "Азовобщемаша", це пошук нових ринків. І якщо ви знаєте, то саме Туркменістан вже направив пропозицію про  закупівлю сто цистерн з "Азовобщемаш". Будь ласка, є ще переговори з Казахстаном, є переговори ще з Іраном. Тому група, яка працює з  "Азовобщемаш" по переговорному процесу по пошуку нових ринків є, і якщо  ви знаєте, можете  з ними поспілкуватися.

Будь ласка.

 

11:23:43

АБРОМАВИЧУС А..

Большое спасибо за вопрос. Дыра в бюджете, конечно, не 50 миллиардов долларов, как вы сказали. Там на много меньше.

Что касается экономической  ситуации. Первым делом, что правительство и Национальный банк Украины занялся это макроэкономической стабилизацией. На протяжении последних 6 месяцев наблюдается  стабильный курс национальной валюты. Первый раз за больше чем три года наблюдается уже маленький с низкой базой рост промышленного производства. У нас в стране уже  началась дефляция, ушли от высоких темпов инфляции.

Следующее, что от правительства нужно ожидать. Во-первых, чтобы дать  толчок экономике, нужно снижать обязательно процентные ставки на  кредиты.  То, что депутаты голосовали за законы по реструктуризации валютных кредитов, это, конечно, не предает стабильность, это дестабилизация макроэкономической  ситуации. 95 миллиардов гривен вы хотели наложить на банки, как банки после этого  кредитовать. Слава Богу,  этого не  случилось.

Ожидаем налоговые реформы, в том числе от  парламента, от Министерства финансов. Тоже хотелось бы сказать, что вроде бы достигли пленарных договоренностей с Головой Верховной Рады, что 13 октября будет день  экономический, день дерегуляции, где вместе с законопроектами Кабмина будут тоже голосоваться депутатские законопроекты, что касается антимонопольного законодательства, частного, государственного партнерства, индустриальные парки и целый список законопроектов, что касается дерегуляции. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

І останнє запитання від Юрик Тараса Зіновійовича, "Блок  Петра Порошенка". Будь ласка.

 

11:25:38

ЮРИК Т.З.

Прошу передати слово  народному депутату Олегу Барна.

 

11:25:48

БАРНА О.С.

Дякую. Я прошу дати відповідь відносно категорії педагогічних професій, які не ввели у список тих, які мають право виходу на пільгову пенсію, хоча вони були внесені у розряд педагогічних професій дошкільної освіти – вчителі англійської мови і  педагогіки.

Зараз також прошу вас розробити більш ефективну програму кредитування населення щодо енергозберігаючих заходів. Зараз урядові програми надають кредити із частковою компенсацією вартості на утеплення і на заміну котлів, але вони є не дуже ефективні.

Тому прошу вас негайно вжити заходи щодо розробки програми місцевих вугільних, торфових родовищ, зокрема, Шумського у Тернопільській області, що дасть змогу не тільки зменшити мільярдні витрати бюджетних коштів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

БАРНА О.С.  Що дасть змогу і збільшити робочі місця, а також створити нові програми, довгострокові кредити безвідсоткові, що дасть змогу простому населенню замінити системи опалень. Дякую.

 

11:27:27

РОЗЕНКО П.В.

Щодо питання по списку професій. Ми працюємо зараз спільно з Міносвіти над цим питанням. Але треба чітко зрозуміти, що виключний перелік спеціальностей, які дають право на пільгову пенсію, встановлюється чинним законодавством, а не постановою уряду. Але, безумовно, якщо буде якась законна можливість це зробити на рівні Кабінету Міністрів, ми будемо намагатися це зробити, робота над цим є. Хоча, знову таки, кажу, що взагалі питання пільгового виходу на пенсію або, ну, скажімо так, можливість  виходу на сьогоднішній день вже, можливо, не таке актуальне у зв'язку із тим, що все-таки такий пільговий вихід на пенсію дає людям значно вищу пенсію, ніж та, яка могла бути після виходу на повну пенсію після того, як має людина повний свій саме страховий стаж і досягає повністю свого пенсійного віку – це 60 років для чоловіків і уже наближаємося 60 років для жінок. Тому питання непросте, питання неоднозначне, працюємо над цим і думаю, що найближчим часом ми досягнемо якогось рішення щодо цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Давайте подякуємо уряду, "година запитань до Уряду" завершена. І ми дякуємо за участь у роботі Верховної Ради. Успішної, плідної роботи на благо України. Дякуємо вам.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:28:53

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. У нас завершилася "година запитань до Уряду".

І у нас є два важливих питання сьогодні – розгляд питань порядку денного, а саме, звіт робочої групи з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін, тарифів на енергоносії та комунальні послуги. Відповідно зараз ми зможемо з вами отримати цей звіт. Є представники уряду, зараз візьме участь у роботі уряду Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк. І таким чином, щоби ми провели добру дискусію, що стосується тарифної політики. Будь ласка, давайте привітаємо Арсеній Петрович Яценюк Прем'єр-міністр. (Оплески)

Давайте побудуємо таким чином нашу роботу: 15 хвилин буде доповідь голови робочої групи Альони Валеріївни Бабак. Потім у нас є, ми дамо по 3 хвилини на виступ, міністр палива і енергетики Демчишин, потім голова комісії НКРЄ КП Вовк, "Укргазвидобування" керівник пан Прохоренко, і керівник "Нафтогазу" пан Коболєв. По 3 хвилини заслухаємо, і таким чином так, щоб ми 25 хвилин ще виділимо на запитання – і завершимо обговорення цього питання, якщо немає заперечень. На запитання запишемося і будемо задавати запитання, і виступи, да, без проблем.

Будь ласка, шановні колеги, прошу, Альона Бабак, 15 хвилин. Будь ласка. А потім будуть записи на запитання.

 

11:30:52

БАБАК А.В.

Шановні громадяни України, шановний український парламент, шановний Кабінет Міністрів! Дозвольте відзвітувати вам про роботу  Робочої групи з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

Ця робоча група була створена на вимогу парламентських фракцій та була фактично потім створена відповідно до доручення Голови Верховної Ради, і працювала в квітні-травні цього року. До складу робочої групи надійшли члени головного Комітету будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та комітетів з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, соціальної політики і зайнятості та пенсійного забезпечення, представники парламентських фракцій.

Робочою групою опрацьований значний обсяг інформаційно-аналітичних матеріалів та статистичних даних. Всі ці дані знаходяться сьогодні в комітеті у секретаріаті комітету, і це декілька величезних коробок з даними, звітами, паперами, з якими, я думаю, будь-хто, якщо буде мати бажання, може ознайомитися.

Сьогодні зупинюся не на всіх питаннях, які розглядала робоча група, а виключно на питанні формування ціни газу, тому що це є найболючіше питання, і саме до нього хотілося би звернути вашу увагу. Використання природного газу для потреб населення законодавством України передбачено з ресурсу товарного газу власного державного видобутку ПАТ "Укргазвидобування", а імпортний газ повинен використовуватися  для потреб населення в разі недостатності власного державного  видобутку.

Що хочеться сказати на підставі тих  матеріалів, які ми проаналізували. Те, що інформація уряду щодо необхідності використання обсягів імпортного газу для потреб населення не знайшла підтвердження. У зв'язку із змінами даних по закачуванню  та відбору газу власного державного видобутку в актах ПАТ "Укртрансгаз" та НАК "Нафтогаз України" і причин прийняття таких рішень. Є невідповідності даних по залишкам підземних сховищ НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укртрансгаз". Також  відсутні сьогодні  фактичні дані надходження та розподілу обсягів природного газу в Україні за 2013-2014 роки, і тому не можна вважати достовірними ті дані, які ми маємо лише фактичні в оперативних даних НАК "Нафтогазу", тому вони потребують більшого аналізу і перевірки.

Окремо хочу звернути увагу, шановні пані і панове, на показниках фінансової звітності НАК "Нафтогаз України" за минулий рік, які підтверджені висновком аудитора та  знаходяться у вільному доступі на сайті компанії.

Я зараз цитую. Аудитори вважають, що "частина газу в підземних сховищах в обсязі  4,9  мільярдів метрів кубічних має бути відображена в складі необоротних активів, а не у складі запасів, оскільки  обсяг газу компанії, який знаходився на зберіганні (звертаю увагу, на зберіганні!) в підземних  сховищах газу протягом останніх років не зменшувався нижче цього рівня. Вартість зазначеного активу становить майже 17,6 мільярдів гривень на 31 грудня 2014 року".

Для чого я це кажу? Для того, що за даними бухгалтерського обліку та фінансової звітності у  НАК "Нафтогаз України" обліковувався в наявності газ. І він  був товарним.  І також, як випливає з аудиторських звітів, він використовувався як об'єкт застави, за кредитами компанії. Водночас в ході робочої групи представники НАК "Нафтогаз України" в усних поясненнях свідчать про те, що практично зазначений обсяг газу є недоступним для використання з технічної точки зору. Зі слів представників НАК "Нафтогаз України", загальний об'єм газу становить, в підземних газових сховищах становить близько 62 мільярдів метрів кубічних, відповідно співвідношення активного та так званого буферного газу дорівнює майже 50 на50, 24 мільярди метрів кубічних буферного газу "Укртрансгазу" та 4,9, які називають буферним НАК "Нафтогаз України".

В ході робочої групи ми не аналізували технічні можливості підземних сховищ газу на предмет обґрунтованості співвідношення обсягів буферного та активного газу. Але слід зазначити, що за існуючою нормативною базою НАК "Нафтогаз України" не має до буферного газу ніякого відношення, відповідно до постанови НКРЕ буферний газ є обсягом природного газу в сховищах, необхідного для підтримання тиску, який забезпечує технологічну цілісність і ефективну та безпечну експлуатацію цього сховища. Водночас зберігачем газу в сховищах, відповідно до українського законодавства, є ПАТ "Укртрансгаз". Більше того, обсяг буферного газу - величина постійна, оскільки для зберігача в тарифі на закачування, зберігання та відбору природного газу підземних сховищ, витрати на придбання буферного газу не передбачені.

Отже, ми сьогодні маємо 4,9 мільярдів кубів газу, які обліковуються у "Нафтогазу", як активний газ, але постійно ми чуємо багато вже років, що це є буферним, хоча він абсолютно не відповідає жодному критерію, який би давав підстави це вважати.

Також є невідповідність даних по залишкам НАК "Нафтогаз України" в підземному сховищі ПАТ "Укртрансгаз". За оперативною інформацією НАК "Нафтогаз України" на 1 січня 2014 року, ці залишки становлять7,7 мільярдів метрів кубічних, а заданими ПАТ "Укртрансгаз" залишки фактично, які є зберігачем, становлять 6,3 метри кубічних. На початок цього року за даними НАК "Нафтогаз України" залишки НАК "Нафтогаз України" складають 8,5 мільярдів метрів кубічних. А за даними ПАТ "Укртрансгазу" залишки складають 7,1 метрів кубічних. Різниця становить постійно 1,4 мільярди метрів кубічних. Є і інші дані, які наведені в таблицях поточного балансу на 2014-15 роки, які містяться в звіті.

Хочу також звернути вашу увагу на те, що формат прогнозного балансу газу України на 2015 рік, який затверджується розпорядженнями Кабінету Міністрів України, також є недостатньо прозорим і чітким щодо інформації відбору газу власного видобутку із підземних газосховищ. Зокрема немає інформації в цьому документі щодо відбору газу в розмірі 1,8 мільярдів метрів кубічних, який випливає з розрахунків, а в балансі ми його не бачимо.

Також зазначаємо, що в прогнозному балансі на 2015 рік населення поділене на дві підкатегорії: безпосередньо населення та виробники тепла для населення. Хоча в балансах попередніх років ці дві окремі категорії споживачів завжди, виходячи з того, що вони отримують газ з різних джерел, визначались окремо.

Також звертаю вашу увагу на наступний факт, що для цілей ціноутворення на газ для населення потребують обґрунтування показники виробничо-технологічних витрат газу та його втрат в трубопроводах. Чому? Тому що Національна комісія регулювання електроенергетики, коли розраховувала тариф, і цей розрахунок сьогодні міститься у вас у звітах, які роздані, додаток 20, показує, що для потреб населення буде використано 12,8 мільярдів газу власного видобутку, а 8,5 – газ буде імпортовано.

Водночас Постановою Кабінету Міністрів затверджено прогнозних баланс газу, де зазначено, що лише 10,6 мільярдів газу буде використано з ресурсу "Укргазвидобування" для потреб населення, а решта фактично стала виробничо-технологічними витратами та втратами. Тобто ми мусимо зараз з'ясувати, то чи це газ, який дійсно є в наявності для потреб населення, чи він є втратами.

Також хочу зазначити, що в цілому в системі України ці виробничо-технологічні витрати та втрати становлять від обсягу газу видобутого та імпортованого близько 8,8 відсотків,  це було в 2013 році, та він зменшився до 7,3 в 2015 році.

Також до складу виробничо-технологічних витрат входять витрати ПАТ "Укрнафта" в обсязі 338 мільйонів метрів кубічних для виробництва аміаку, які би мали спрямовуватися для потреб населення, але за умови належного законодавства, яке можна було би удосконалювати.

Зараз хочу звернути увагу на структуру ціни газу для населення.

Будь ласка, прошу показати перший слайд. Зараз тут витяг з методики національної комісії, яка говорить про те, що ж враховується при визначенні ціни газу. Ви фактично бачите, що там є, безпосередньо, середньозважена ціна природного газу як товару, витрати "Нафтогазу", цільова надбавка, тариф на транспортування, тариф на транспортування, тариф на постачання, податок на додану вартість і все це… Також при розрахунку враховується плановий річний обсяг споживання природного газу населенням. Звертаю увагу! Встановлений прогнозним річним балансом надходження та розподілу природного газу в Україні. Встановлюється він Кабінетом Міністрів України.

Я зараз скажу, чому це важливо. Будь ласка, наступний слайд.

Це табличка, яка була надана робочій групі Національної комісії регулювання електроенергетики, яка показує нам фактично структуру ціни для населення і підприємств теплопостачання. Ціни роздрібного газу. Ви бачите, що сам газ становить в структурі цієї ціни 5 тисяч 41 гривня в міжопалювальний сезон і в опалювальний сезон за соціальною нормою 2 тисячі 166 і 8 гривень. Для підприємств теплопостачання ціна газу становить 1 тисяча 803 гривні.

У нас фактично в Україні населення проживає, ну майже 50 на 50, в багатоквартирних будинках і в приватній забудові. То ті, хто проживають в приватній забудові, платять в опалювальний сезон по ціні 2,166, в неопалювальний – 5,41. А ті, хто проживають в багатоквартирних будинках фактично в ціні централізованого теплопостачання оплачують лише 1,803. Це створює негативні передумови для розвитку альтернативної енергетики на базі підприємств централізованого теплопостачання, водовідведення. Чому національна комісія вибрала цей підхід, жодного пояснення немає.

Давайте подивимось тепер на цю ціну, про яку ми сказали, – 2 тисячі, 5 тисяч, 1 тисяча 800, з чого вона складається. Подивіться, будь ласка, що в цій ціні рента з ціни продажу "Укргазвидобування" становить 22 відсотка, витрати "Нафтогазу" – 69 відсотків і ціна, власне, самого газу для "Укргазвидобування" – 10 відсотків.

Далі, наступний слайд. Ще така більш вражаюча інформація. Якщо ми розкладаємо всю структуру ціни, роздрібної ціни газу для населення у відсотках. 40 відсотків цієї ціни становлять витрати "Нафтогазу", якими вони повинні фінансувати свою діяльність, а також закупівлю імпортного газу;     39 відсотків в цій ціні – це податки, це ПДВ, це цільова надбавка, це рента; 5 відсотків лише – це "Укртрансгаз" отримує за транспортування газу, а 8 відсотків – облгази сьогодні за розподіл та постачання; і 8 відсотків – це ціна газу нашого власного видобутку ПАТ "Укргазвидобування".

Хочу звернути увагу на суттєві… Хочу звернути вашу увагу на те, що фактично… Назад ще можна? Сьогодні для нас стоїть питання певної непрозорості  формувань і ціни на газ, тому що ми з вами бачимо, що ті 40 відсотків в структурі ціни газу, які отримує "Нафтогаз України", вони повинні профінансувати, як сказала, імпорт, а це залежить від того, скільки ми маємо купувати і чи достатньо буде коштів, чи буде дефіцит, також свої витрати "Нафтогазу". А також… І при цьому ми знаємо з вами, що у нас є в бюджеті цього року за рахунок обміну власних акцій з додаткової місії на облігації державної внутрішньої позики, "Нафтогаз України" має згідно статті 19 Закону про держбюджет отримати 31 мільярд гривень, а також частину різниці в тарифах для теплопостачальних підприємств. Тому би ми хотіли, щоби питання достовірності чи дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України" для покриття різниці в цінах на імпортований газ для виробництва тепла для населення за рахунок доходу оцієї маржі, яку я показала, був перевірений Кабінетом Міністрів  України.

Я також на наступному слайді вам хочу показати, що було для нас надзвичайно великою проблемою для визначення достовірності даних, які ми отримали. Ми отримали фактично три джерела інформації про обсяги газу. Це дані "Нафтогазу", Кабінету Міністрів  України розпорядження і дані НКРЕ Компартія. Ви бачите, що дані "Нафтогазу" і Кабінету Міністрів  України відрізняються, тому що немає практики затвердження фактичного балансу газу в Україні по закінченню фінансового року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, скільки ще потрібно часу? П'ять хвилин достатньо? Да, будь ласка, п'ять хвилин, завершуйте.

 

БАБАК А.В.  Шановні колеги, я розумію, що зараз не всі сприймають  ту ж велику кількість, яка є, але я спробую сказати в чому проблема. Подивіться на останній рядочок, який на цьому слайді. Національна комісія розраховувала ціну газу виходячи, що населення України буде споживати 14,5 мільярдів газу в 2015 році. Буквально після прийняття рішення Національною комісією виходить розпорядження Кабміну, яким затверджується, ви бачите там, що населення буде споживати 14 мільярдів газу, тобто на півмільярда вже менше ніж заклала в розрахунок Національна комісія.

Далі, ми в ході робочої групи отримали від "Нафтогазу" дві цифри потреб населення в газі на цей рік: 13,3 мільярдів кубів і 14 мільярдів. Коли вони надали нам дані 13,3 я сказала, звідки 13,3, Кабмін показує 14. Вони сказали, ой-ой, ми зараз вам дамо  іншу цифру –  14. Але ці всі дані  були надані. І вибачите, що абсолютно різні показники показані по кількості газу, який треба купувати за кордоном. В одному випадку  у нас 2,6 мільярдів, у другому – 3,3.

Більше того, загальні обсяги по балансу газу, який показав нам, що  потребуватиме населення і теплоенерго, показала Нацкомісія становитимуть 21,3 мільярдів метрів кубічних,  Кабінет Міністрів України  показує іншу цифру – 20,8 мільярдів кубів газу. Де правда? На що орієнтуватися? Які обсяги газу, в кінці-кінців буде  потребувати  населення України? Скільки ми повинні  закупляти імпортного газу? Ми в ході робочої групи так і не отримали узгодженої інформації по цьому питанню.

Більше того, по факту першого кварталу 2015 році населення спожило на 10 відсотків менше газу, ніж навіть Кабінет Міністрів показав. Норми споживання газу  зменшились ще з 6 кубів до 3, ми не побачили жодного корегування обсягів газу для  потреб населення. Щойно міністр Демчишин прозвітував, що фактично було  на 20 відсотків споживання газу зменшено. Чому не відбувається перегляд тарифів відповідно до фактичних обсягів споживання газу і потреби в закупівлі імпортного газу?

Шановні колеги, ми сьогодні як представники робочої групи,  наполягаємо на тому, щоб Національна комісія регулювання електроенергетики та комунальних послуг як арбітр між усіма учасниками цього ринку газопостачання: між  населенням, між виробниками, газовиками між державою – виступив сьогодні і чітко нам дав інформацію, чи необхідно переглядати тариф сьогодні на газ, чи ні, скільки населенню потрібно газу, яке джерело  інформації є надійними, і чому ми можемо довіряти. Тому що, на жаль, вся та  інформація, яку ми проаналізували, не дає нам можливості впевнено сьогодні звітувати перед народом України, що дані є підтвердженими і такими, що їм можна довіряти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція наступна. Давайте тоді виступи від фракцій, звісно, правильно було сказано. Запишіться від фракцій і груп по три хвилини на виступ. Три, як зазвичай. Фракцій і груп по три хвилини. Запишіться, будь ласка.

(Шум у залі) Ні, маємо обговорити це питання з усіх сторін.

Так, Радикальна партія… (Шум у залі)

Юлія Володимирівна Тимошенко буде виступати третьою, а четвертим  буде Юрій Володимирович Тимошенко виступати.

Будь ласка, Віктор Галасюк, Радикальна партія.

 

11:50:41

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги народні депутати! Я хотів би звернути виступ сьогодні… увагу на виступ міністра економіки: якби стільки уваги приділялось, скільки приділяється приватизації, створенню робочих місць, залученню інвестицій до країни, створенню привабливих умов.

От ми кажемо, приватизацію  треба провести якнайшвидше, і це вирішить наше питання, 17 мільярдів гривень  нам дасть. По-перше, в якій успішній країні світу розглядається приватизація як спосіб наповнення бюджету? Та приватизація – це спосіб знайти власника більш ефективного, той, який дасть більше податків, більше робочих місць, який інвестує ті кошти, яких немає у держави. А якщо підприємство працює неефективно, тому що там менеджмент неефективний, так треба просто той менеджмент поміняти, відібрати його на справжньому відкритому конкурсі, показати керівникам вимоги до них, показати  публічно, провести ці  конкурси публічно, під камери, зафіксувати протоколами.

Давайте подивимось, яка частина державної власності в Україні? Ви знаєте, який внесок державних підприємств до ВВП України? Я вам скажу: 10 відсотків. А знаєте, який в Європі, в країнах OECD? Я вам теж скажу: 15 відсотків. Так що, може, головне завдання в нас все-таки не розпродати все, що ми маємо, а, перше, організувати чіткий контроль і аналіз того, що маємо?

Я звернувся із запитом до Міністерства економіки щодо показників діяльності тих підприємств, які пропонується виключити з приватизації, тисячу 238 чи скільки їх тих підприємств. Ви знаєте, по скількох підприємствах немає показників взагалі фінансової звітності, я вже не кажу про стратегію розвитку? Знаєте по 804.

Так от вам відповідь на питання, що перед тим, як щось пропонувати парламенту продавати, треба розібратися з тим, що це є таке.  Друге, треба подивитися, де держава може поміняти менеджмент і забезпечити ефективного власника. А де не може, де потрібен стратегічний інвестор, де потрібен вихід на закордонні ринки і так діла, і так далі, то там треба, безумовно, робити  приватизацію. І фракція Радикальної партії виступає за приватизацію, але приватизацію економічно обґрунтовану, приватизацію прозору, приватизацію в інтересах країни, бо це наші з вами інтереси, щоб більше було податків до державного бюджету, щоб забезпечити вищу зайнятість. А де аналіз ефективності існуючих підприємств, окрім найбільших 50? А де аналіз ефективності впливу на зайнятість? А де аналіз виконання інвестиційних  зобов'язань?

Так що, шановні колеги, краще б з таким рвением, як до приватизації, займалися би створенням привабливих інвестиційних умов, щоб українські інвестори не тікали за кордон і щоб ще закордонні приходили в Україну, щоб Україна перетворилася на справжній виробничій майданчик Європи, щоб ми робочі місця у себе створювали, щоб те безробіття, яке є, мільйон 700 тисяч людей – рекордне, щоб ми цю проблему вирішували сьогодні  спільно. І це є надзвичайно важливе питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Питання економічної стратегії, наявності програми соціально-економічного розвитку країни, а не просто концепції якоїсь на 5 сторінок написаної на коліні. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Борислав Соломонович Розенблат.

 

11:54:15

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні друзі, шановні колеги, український народ! Сьогодні багато питань ставиться  в суспільстві про тарифи. І я погоджуюся із тим, що треба їх знижувати, обов'язково треба знижувати. Але за рахунок чого ми повинні це робити? Ми в Комітеті промислової політики і підприємництва, а також Комітет ЖКГ, багато про це маємо розмов. І найголовніше, що я хочу просто звернутися, щоб всі почули: нам найважливіше зробити сьогодні в країні – це масштабну енергоефективну революцію, яка дозволить сьогодні робити все для того, щоб ми зменшували кількість витрат газу. (Оплески)

Я хочу знову нагадати цифри. За 25 років незалежності Польщі – країни, на яку ми так орієнтуємося, - вони знизили практично в два рази потребление газу. Вони на сьогоднішній день витрачають всього 18 з половиною мільярдів кубів на всю свою економіку, а також житлово-комунальні послуги.

Україна, на жаль, за ці роки зменшила лише на 10 мільярдів кубів газу: з 56-ти до 47-ми. І сьогодні ми так не можемо далі жити і казати про те, що ми повинні сьогодні працювати в збиток, наші комунальні підприємства повинні працювати. Ми повинні все зробити для того, щоб наповнювати наші робочі місця, для того щоб наповнювати наші місцеві бюджети, створити можливості для того, щоб працювали наші підприємства. І за рахунок, повторюю, тільки того, що ми будемо ремонтувати наш комунальний фонд, за рахунок того, що ми будемо робити все для того, щоб споживати менше газу і енергетики, ми можемо знизити тарифи. Оце єдиний шлях нашої країни. Без цього все, що ми будемо казати, - це нічого не варте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко "Батьківщина".

 

11:56:25

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Ви знаєте, шановні колеги, що в парламенті і, в принципі, в суспільстві вже давно дискутується питання, чи обґрунтовані ціни на газ для людей виставив уряд і Національна комісія регулювання електроенергетики.

Сьогодні ми заслухали з вами звіт Робочої групи Верховної Ради щодо обґрунтованості ціни на газ і, як наслідок, тарифів на тепло, тарифів на гарячу воду. Я хочу подякувати керівнику робочої групи від "Самопомочі", це Олена Бабак, і всім, хто працював (оплески) в цій робочій групі. Тому що професійно і чітко проаналізована  кожна цифра.

Головний висновок, який керівник робочої групи зробила на початку своєї доповіді, що не підтверджується необхідність використання імпортованого природнього газу для потреб населення. Іншими словами,  вистачає українського газу. І це ключове  питання в встановленні цін на газ для населення і як наслідок, тарифів на тепло. Тому що від того чи  достатньо українського газу залежить буде  ціна на газ для людей 7188, чи буде вона так, як сьогодні продає цей газ "Украгазвидобування" державне підприємство продає НАК "Нафтогазу" з податком на додану вартість 1900 гривень. Різницю відчуваєте.

І тому я хотіла би також із звіту робочої групи процитувати вам статтю 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природнього газу", де чітко написано, що  продаж усього товарного природнього газу, видобутого на підставі спеціальних дозволів на користування надрами в межах території України, тобто українського газу. Вона застосовується для формування ресурсу природнього газу для  потреб населення.

Це не факультатив. Це норма закону,   який зобов'язаний виконувати уряд і  Національна комісія регулювання  електроенергетики. Іншими словами, по розрахунку потрібно, щоби на населення було спрямовано 16,2 мільярди кубічних метрів газу, а реально уряд своєю постановою віддає тільки 10,6. От де корупція! 5,6 мільярди кубічних метрів газу не віддана населенню українського, а віддана імпортованого. І від цього люди платять замість  1900 7188. Заява про злочин до Генеральної прокуратури  за корупцію подана,  винні мусять бути притягнуті до відповідальності,  газ населенню мусить бути встановлений на рівні 1900 без посередництва НАК "Нафтогазу", напряму у "Укргазвидобування" і "Укрнафти". Якщо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд. Завершуйте, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо цього зроблено не буде, треба всіх посадових осіб, які причетні до використання українського газу на корупційній основі, притягувати до кримінальної відповідальності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Володимирович Тимошенко, "Народний фронт".

 

11:59:58

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друзі, я хочу сказати більш глобально. Я хочу запропонувати всім просто геніальне рішення, як нам вийти з цієї ситуації всієї, що склалася в державі, і зажити щасливим і багатим життям, образно кажучи, буквально з завтрашнього дня.

Дивіться, в чому проблема. Уявіть собі, що ви хочете збудувати будинок, найняли найкращого бригадира, але сказали йому: "Я не хочу давати заробити чужим, я хочу дати заробити своїм. Тому візьми в свою бригаду моїх родичів і друзів. Маляром – Васю, плиточником – Петю, столяром – Грицька", розумієте, попри те, що у них, крім того, що вони хороші ребята, руки отакі і вони ніколи на цих посадах не працювали. Зрозуміло, що добра з такої будови не буде, буде повний хаос, буде дуже повільна і не якісна робота.

Те саме, друзі, український парламент зробив з Арсенієм Петровичем Яценюком, коли не дав йому змогу підібрати самому собі команду кращих з кращих фахівців цілої України, а нав'язав йому, за своїми політичними квотами, якихось політиків, які навіть зовсім не фахівці, і зобов'язав його з цими, часом дуже недолугими політиками, розбудовувати і рятувати державу. Достатньо тільки відмовитися від цієї ганебної практики, достатньо тільки нам дати волю Арсенію Петровичу розпустити оцей Кабмін, залишивши тих, серед них, які є, на його погляд, найдостойніші, і набрати нових дійсно фахівців, за кого він буде відповідати головою, в кому він переконаний на всі сто відсотків. І я вам гарантую, друзі, відразу все і оживе, і зацвіте, зазелениться. Не слухайте тих лжепророків, які травлять його зранку до вечора не заради добра українського народу, а виключно тільки заради того, щоб самим посісти його місце. Але добра від того не буде. На моє особисте переконання, наша економіка в державі в цій війні вистояла не завдякуючи парламенту. І навіть не завдякуючи Кабміну, а виключно завдякуючи генію Арсенія Петровича.

Це він склав, це він придумав і склав отой механізм, годинниковий механізм нашої економіки, який дав нам вистояти. Це його ідея. А ті лжепророки здатні тільки казати, популістські заяви робити. "А то коліщатка в цьому механізмі завеликі, а то замаленькі, а давайте його поміняємо", – навіть не уявляючи, чи то коліщатко підійде до цього механізму, чи ні. Ще раз кажу, давайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  А з газом, будь його воля, і він сам вирішить без КПП, без нікого. Можна закликати міжнародного аудитора і навести порядок в цій галузі теж. Дякую.

І ще, що саме головне, постскриптум, Арсеній Петрович – особистий ворог Путіна номер 1. І мені це в ньому подобається найбільше. Слава Україні! (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракції груп завершили виступи, шановні колеги. Будь ласка, міністр енергетики… Давайте побудуємо таким чином, колеги: 3 хвилини виступ – 5 хвилин на запитання. Домовились? (Шум у залі).

Я продовжую засідання. Будь ласка, давайте 3 хвилини виступ, 5 хвилин на запитання. Записуєтесь, задаєте запитання. І так всім.

Будь ласка, міністр.

 

12:04:30

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановні колеги, 3 хвилини, дійсно, дуже мало для того, щоб це питання проаналізовувати. Але хочу вам зразу сказати, що із пані Бабак ми провели досить багато часу, розглядаючи її питання, надаючи матеріали, аудиторські звіти.

Більше того, більшість з вас бачила звіт Великої четвірки по тарифах, методології розрахування і проведених розрахунків. І вони все-таки говорять про те, що розрахунки проведені правильно. Тому перш ніж ввійду в деталі, зразу хочу сказати, що насправді, відповідь одна. На даний момент основ для перегляду немає. Звичайно, я зараз звернуся при яких умовах цей перегляд можливий, але на даний момент розрахунки проведені правильно.

Я згодний, до речі, з Юлією Володимирівною, коли вона говорить, що наша енергетика, наш газовий сектор замонополізований, і нам треба переходити до прямих контрактів  споживач – виробник.  Ми підготували новий закон, і він проголосований. Сьогодні ми готові внести зміни до інших законів, які можуть дати можливість вступити цьому закону в дію. Тому, колеги, у вас є можливість з 1 жовтня почати в газовому секторі жити по-новому. Поміняти правила, відносини між суб'єктами. Тому голосуйте за цей закон. Я надіюсь, що він все-таки сьогодні буде розглядатися.

Тепер стосовно цифр. Ми бачили, що є питання до цифр, вони там не б'ються, вони не співпадають. Звичайно, коли є факт і коли є план, цифри не можуть співпадати. Коли ви говорите, що деякі питання не досліджені, ну жаль, вибачте, ми надавали всю інформацію, яку ми могли. Тому… І яка є наявна. Тому можна було прояснити всі питання.

А насправді, питань дуже не багато. Всього-на-всього цікавлять три цифри. Це об'єм видобування "Укргазвидобування",  імпорт і споживання, яке іде… Це дві цифри. І споживання, яке іде на населення у вигляді газу, і газ, який споживається теплокомуненерго. Тобто 4 величини. І ми з цих чотирьох виличин розуміємо, що, на жаль, як вже сьогодні говорили, за рахунок неефективності нашого споживання немає достатньо газу, який би ми могли в себе в Україні добувати і споживати його, використовувати для населення. Тобто 8 мільярдів, 8 мільярдів кубічних газу для того, щоб забезпечити населення ми купляємо у росіян, платимо їм на сьогодні по двісті шістдесят, там, вісімдесят доларів по ціні контракту, по 240 ми, на жаль, поки що не купляємо. Якщо ціна буде дальше падати і нам все-таки вдасться провести переговори, які ми вже давно почали і все-таки переконати "Газпром" в тому, що ринкова ціна не 270 чи 280, а все-таки нижче 230 доларів це буде дійсно можливість про щось говорити, тому що це буде базова…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр.

5 хвилин на запитання. Будь ласка, підготуйтесь, будемо задавати запитання, і в контексті відповідей…

Пане міністр, ви на трибуні? Будь ласка, 5 хвилин, якщо це не ваша тема, ви скажете. що це не ваша тема.

5 хвилин – на запис, будь ласка. Записуйтесь, колеги, на запитання.

Володимир Парасюк. Володимир Парасюк, запитання.

 

12:08:11

ПАРАСЮК В.З.

Я, в мене є таке маленьке запитання, яке стосується мого округу. Я сам обирався по Жовківщині і зараз у нас на території однієї із сільських рад одні з інвесторів знайшли коксоване вугілля. Я вам хочу сказати, пане міністр, що вони запросили компанії, які перевіряли це вугілля і давно подавали в ваше міністерство, щоб ви підтвердили і дали дозвіл на видобування його. При тому всьому, що особисто мене люди, які вкладають в це підприємство гроші сказали, що ви не вірите, що на Західній Україні є коксоване вугілля. Я не хочу вам задавати питання, я вам хочу сказати, що найгірше для вугільної галузі це є ви і вже пора піти геть звідси. Дякую.

 

12:09:11

ДЕМЧИШИН В.В.

Стосовно вугілля на Західній Україні. Хочу сказати, що, дійсно, "Любель Коул" є така компанія, яка має запаси відведені, і вона може добувати. Але для того, щоб добувати це вугілля, потрібно вкласти мільярд доларів США. У власників цієї ліцензії таких коштів немає. У міністерства також немає таких коштів. Більше того, на даний момент ми займаємося тільки газовим вугіллям, а металургійне вугілля, коксове вугілля, це приватний сектор. Тому, якщо у приватного власника цієї ліцензії є кошти і бажання видобувати, ми йому тільки сприяємо в любому випадку. Але, якщо він хоче, щоби ми йому дали якусь державну підтримку, дали гроші з бюджету, дали якісь пільги податкові, інші, ну…

А стосовно вугільної промисловості я вже не раз говорив, що основна проблема у відсутності коштів для видобування. Видобування протягом цього року зменшилось на більш ніж 30 відсотків. Зменшення об'єму негативно впливає на собівартість. Тому без коштів, які можна вкладати в шахти, на модернізацію обладнання, в переоснащення, в підготовку лав до видобичі, немає перспективи. Тому без виділення коштів на вугільну промисловість, вона не життєздатна. Тому, колеги, це також питання до вас. Будь ласка,   зрозумійте, це 52 тисячі працівників і їхні сім'ї в різних регіонах України в східних і західних, яких потрібно підтримувати. Ми протягом…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ДЕМЧИШИН В.В. Правильно. Тому що в цьому році на підтримку виділено нуль коштів. Без субсидій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую за вашу відповідь.

Далі у нас на виступ хто записаний був? Григорій Немиря і Рябчин, буде Іван Крулько. Будь ласка, дві хвилини, Іван Крулько. Бо два підряд по хвилині запитання.

Будь ласка, Іван Крулько, дві хвилини.

 

12:11:18

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановний пане міністре, ми слухали уважно виступ колеги з іншої фракції, який казав, що всі міністри заважають працювати Прем'єр-міністру  Арсенію Петровичу, я би хотів, щоб ви прокоментували і дали відповідь на запитання Арсенія Петровича. Я зараз попробую включити його.

 

ЯЦЕНЮК А.П. По "Нафтогазу". Він вам, напевно, не розказав всю правду. Він каже про підвищення тарифів. А він нехай розкаже правду, що кожний з вас повинен отримувати  газ українського видобутку. Тому що населення України  споживає 18 мільярдів кубічних метрів газу, а добуваємо ми  20 мільярдів кубічних метрів газу. Ми є дуже багата країна. Уряд, правда, дурний,  а країна багата і народ розумний. (Оплески) 

Газ повинен, кожний громадянин України  повинен отримувати оцей так званий  газ власного видобутку. Його вартість сьогодні сягає, максимум, від 70 до 100 доларів,  в залежності від того, де  він видобувається. Це не 100, це не 200, це не 300 і не 500 доларів. Це 70 доларів власного українського газу. Але цей газ вам не віддають. Цей газ продають на свої промислові підприємства по 300-400 доларів, а маржу кладуть у кишеню. А потім цю маржу відправляють, до речі, це дані Національного банку, це не наші дані. Беремо статистику і читаємо…

 

КРУЛЬКО І.І. І так далі там по тексту.

Але питання таке. Скажіть, будь ласка, якщо український газ, як каже Прем'єр-міністр, його вистачає, власного  видобутку, а зараз ми знаємо, що його використовують взагалі 14 мільярдів кубометрів потрібно. Скажіть, будь ласка, чому,  по-перше, українці не отримують газ  напряму, а потрібен оцей посередник-прокладка у вигляді "Нафтогазу", абсолютно неефективне державне підприємство.

І друге. Коли врешті-решт українці будуть отримувати чесну  і справедливу ціну на газ, яка має складати 1 тисячу 900 гривень?  

 

12:13:22

ДЕМЧИШИН В.В.

По-перше, 1 тисяча 900 гривень це без  вартості транспортування, без інших податків, про які ви забули.  Без націнок. Ні, перевірте. Без націнки. Тому про це немає смислу говорити.

Друге питання. Об'єм споживання. Ви забули про теплокомуненерго, який  також споживає газ по пільговій ціні. Це ціна менша 3 тисяч гривень. Тому сумарно об'єм споживання населенням складає більше  21 мільярда кубічних метрів, а добуває "Газвидобування" менше 13 мільярдів кубічних метрів. Тому і різницю оцих 8 мільярдів потрібно замістити дорогим імпортним газом.

Звичайно, є два  простих рішення. Це  збільшення  добичі, але для цього потрібні кошти, для цього потрібно виділяти більше  грошей для  газовидобування, для  того щоб вона могла бурити і забезпечувати нас своїм  газом, сплачувати податки, давати роботу нашим місцевим людям замість того, щоб ми платили гроші росіянам чи європейцям. Це очевидне питання, згідний, але на даний момент баланс такий.

Тому зменшення споживання, з однієї сторони, і збільшення добичі місцевого  газу змінить ситуацію на цьому ринку, і, відповідно, збалансує питання вартості газу для населення.

Надіємося, звичайно, на те, що нам все-таки вдасться понижувати газ імпортний, вартість газу імпортного і в об'ємі, і в ціні. Але для цього треба пройти опалювальний сезон, і по результатам опалювального сезону, я переконаний, що можна робити перерахунки.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, в нас ще багато виступаючих. По кожному з виступаючих буде  по 5 хвилин можливість задавати запитання.

Сідайте на місце, будь ласка, пане міністре.

У нас наступний виступає керівник комісії НКРЕКП  Вовк. Будь ласка, на трибуну. Три хвилини виступаєье, а потім 5 хвилин – на запитання і відповіді.

 

12:15:27

ВОВК Д.В.

Шановні народні депутати, шановні присутні, шановний керівник Верховної Ради! Хочу коротко розповісти вам про встановлені тарифи, чому вони такі були раніше, чому вони такі зараз.

Всім відомо, що довгий час тарифи не підвищувалися, це було політичне табу. Тому що попереднє керівництво країни загравало з народом, тримало тарифи на низькому рівні. Все це призводило до того, що всі наші мережі є зношеними, великі втрати, і ми використовуємо досі спадок, що залишився від Радянського Союзу тої інфраструктури.

В кінцевому… В кінці-кінців все одно споживачі сплачують реальну вартість цих послуг, тому що  компенсація йде до НАК "Нафтогаз", сплачуються завищені витрати. Тому єдиним ефективним рішенням, що  було закріплено в коаліційній угоді, було вирівнювання цін на енергоносії, поступове, поетапне, із запровадженням адресних дотацій незахищеним верствам населення. Національна комісія саме і рухається в цьому контексті. Нами були прийняті рішення про поетапне, в п'ять етапів, підвищення цін на електричну енергію. Ефект на споживачів досить незначний: 60 відсотків населення споживає 150 кіловат, і ефект на їх рахунок щомісячно лише 17 гривень.

По-другому, по газовому питанню. Ціни, що встановлює комісія, встановлюються, виходячи вхідних даних, що були отримані від Кабінету Міністрів України, від НАК "Нафтогазу України". З того моменту, як були встановлені ці ціни, ми чули багато критики, частково вона була заполітизована. Для того, що зняти всі ці питання, нами був проведений перевірений розрахунок цін на природний газ для потреб населення і цей розрахунок підтверджений чотирма провідними аудиторськими компаніями. (Шум у залі) Ці компанії повністю підтвердили... Ці компанії повністю підтвердили розрахунок, здійснений НКРЕКП. Якщо ми отримаємо інші дані необхідні нам для розрахунку...

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ВОВК Д.В.  Послухайте, будь ласка, мене уважно. Якщо ми отримаємо інші дані по балансу газу або по вартості газу, яку необхідно було б рекомендувати міністру, ми, звичайно, ці ціни перерахуємо.

Варто відзначити, що в першому кварталі ціна імпортного газу була більше 370 доларів, а зараз досягнути умови про 250 або навіть менше, якщо буде досягнута домовленість. Тому Національна комісія має бути безпристрасна, розраховувати ціни виключно на економічних чинниках. І ці чинники визначаються сьогодні в існуючій парадигмі ціноутворення двома факторами: перше – це баланс газу, друге – це ціни на газ, вони  в свою чергу складаються з ціни "Укргазвидобування" та ціни по імпорту. Ціна "Укргазвидобування", якщо ви бажаєте збільшити видобуток українського газу, має бути навіть підвищена, по російській ціні – ціна зменшена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, завершуйте. Потім переходимо до запитань. Запишіться і будете задавати запитання.

 

ВОВК Д.В.  Більше того, варто зазначити, що МВФ, Світовий банк всі наші дії підтримує та підтверджує напрямок, в якому ми рухаємося і схвально відноситься про поетапне підвищення цін на енергоносії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Залишайтесь на трибуні.

П'ять хвилин на запитання, шановні колеги. Будь ласка, підготуйтеся, записуємося. Войцеховська Світлана Михайлівна, потім – Олександра Кужель.

 

12:19:04

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Гузю, прошу Гузю передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гузь.

 

12:19:12

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня! Гузь, 19 округ. Я до пана Демчишина і до пана Вовка.

Перше. Я вже сказав, Володимир Васильович, збирайте речі, їдьте в Нововолинськ до шахтарів. Бунт зріє, ясності немає, гроші не надходять на десяту шахту, перша-дев'ята закривається чи ні – не зрозуміло. Я прошу вас терміново з понеділка їхати до Нововолинська і давайте роз'яснення шахтарям, з ними вести розмову.

І друге. Я живу в місті Луцьк. Півроку немає гарячої води. Якісь, вибачте на слові, мутняки: "Волиньгаз" Фірташа блокує, "Нафтогаз" Коломойського блокує, - півроку місто Луцьк без гарячої води.

Я прошу, пане Вовк, ви, Демчишин і інші, втрутитися в ситуацію. Луцьк має мати гарячу воду. Прошу терміново це зробити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зупиніть час, це було не виступаючому запитання. Потім, я думаю, будемо мати можливість… Пан Вовк, відповідайте на запитання.

 

12:20:33

ВОВК Д.В. Готовий відповісти на ваше запитання. Національна комісія як регулятор, звичайно, втрутиться, чекаємо на ваш запит, він оголошений тільки що. Ми втрутимося і з'ясуємо причини: яка заборгованість "Луцьктепломережі", яка дія від "Облгазу" була, яка дія була від "Нафтогазу". Якщо було порушення, ми його усунемо терміново. І місто Луцьк має бути забезпечено гарячою водою та опаленням вчасно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На четвер – я звертаюся зараз до міністра і до керівника НКРЄ КП, - на четвер поінформувати в повному обсязі народного депутата про реальний стан справ, до четверга. А прошу народного депутата проінформувати, чи це відбудеться. Шановні колеги, я просив би це зафіксувати зараз і зробити. Спасибі.

Будь ласка, Олександра Володимирівна Кужель, запитання.

 

12:21:20

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Скажіть, будь ласка, як ви збираєтеся далі реагувати? Ви знаєте, вже рішення є суду, що ваше рішення по затвердженню тарифів на електроенергію є незаконними, в підтвердження того, що я говорю кажу півроку. Бо існування вашої комісії є незаконним, і таким же незаконним є затвердження і тарифу на газ. І хочу вам сказати, як ви рахували собівартість, як ви називаєте обґрунтованістю і прикриваєтесь аудиторами… я особисто  мала розмову, вони не підтверджували вірність ціни на газ, вони перевіряли тільки  вашу методологію і згідно вашої методології чи  виконані ці цифри… цифри даже не перевіряли, методологічні розрахунки.

Хочу вам сказати, як же ви заклали в порушення Закону про ринок газу, що весь український газ повинен іти на населення (10 стаття), і як ви рахували, коли ви брали від українського виробника газ по ціни 1900, а порахували його на 7 тисяч? Ви  прикривали прокладку "Нафтогазу". Ви прикривали відверто…

 

12:22:37

ВОВК Д.В.

По першому питанню ми категорично не погоджуємося, ми  подаємо апеляцію. Наше рішення є вірним, і ми будемо його відстоювати.

По другому питанню. Аудитори підтвердили повністю дію Національної комісії і розрахунок.

Щодо балансу газу. Він подається не НКРЄ складається і як тільки ми його  отримаєм змінений, ми обов'язково  перерахуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Валерій Лунченко, "Народний фронт".

 

12:23:05

ЛУНЧЕНКО В.В.

Прошу  передати слово Максиму Бурбаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Максим Юрійович Бурбак.

 

12:23:10

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня! Ну як всі знають, що ви є керівником незалежної органу, який не підзвітний уряду і  призначається самим Президентом. Хотів би задати вам таке  питання.

Чи вам відомо, скільки  держава Україна переплатила за газ  після заключення всім  відомих угод у 2009 році країні-агресору? Дякую.

 

12:23:40

ВОВК Д.В.

Згідно розрахунків, що ми отримали від учасників ринку, ми самі його не робили, цифра складає приблизно  27 мільярдів доларів США. (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за відповідь.

Будь ласка,  наступне запитання останнє, Олег Ляшко.

 

12:23:53

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Користуючись нагодою, що в залі парламенту перебуває  Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, я звертаюсь до нього.

Шановний пане Прем'єр-міністр, щойно на трибуні парламенту доповідав ситуацію щодо житлово-комунального господарства міністр енергетики Демчишин. Я неодноразово звертався до вас і публічно, і в особистих зустрічах щодо корупційної діяльності, яка сьогодні процвітає в Міністерстві енергетики, щодо політики на знищення власної вугільної енергетичної галузі, яку проводить міністр енергетики, Демчишин.

Я звертаюся до вас, шановний пане Прем'єр-міністр, оскільки ми входимо в зиму, із абсолютно неврегульованої ситуації на енергоринку, із небезпекою масового відключення житла українських громадян, внаслідок дефіциту вугілля, внаслідок дефіциту електроенергії ми закуповуємо російську електроенергію і вугілля.

Я вимагаю від вас внесення подання до парламенту про відставку міністра енергетики Демчишина за корупцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це було не запитання до пана Вовка.

Добре, дякую. Час на запитання завершено. Прошу, сідайте, будь ласка, на місце.

Керівник "Укргазвидобування" Прохоренко. Будь ласка, 3 хвилини – виступ і 5 хвилин – на запитання і відповіді.

Будь ласка, на трибуну.

Колеги, 3 хвилини виступу, потім 5 хвилин, будь ласка, записуйтесь, задавайте питання.

 

12:25:50

ПРОХОРЕНКО О.В.

Шановні депутати, добрий день! Олег Прохоренко, компанія "Укргазвидобування".

Дуже приємно звернутися до парламенту та пояснити декілька цифр. Тому що якраз моя робота  це було прийти до "Укргазвидобування" в якості нового керівника та забезпечити прозорість та чесність, і відкритість компанії. Я хочу пояснити трохи по базових цифрах, щоб не було ніяких зловживань на цій темі.

Цього року "Укргазвидобування" йде по плану видобування 14 з половиною мільярдів кубів газу, але, будь ласка, врахуйте, що з цього газу 1, 2 мільярди –  це газ, який видобувається за договорами спільної діяльності, які були укладені на протязі останніх 15 років. Зараз це цифра 1,2, планувалося на цей рік 1,5. Тобто вони вже знизили видобування. У минулому ця цифра складала 2 мільярди. Тобто з "Укргазвидобування" виводилися свердловини для видобування договорами спільної діяльності. Ми всі знаємо, які схеми використовувалися при цьому. Тобто, якщо парламент вважає, що населення повинно отримувати газ українського виробництва, будь ласка, прийміть рішення по договорах спільної діяльності.

Далі, з того газу, який ми видобуваємо, ми використовуємо близько 500 мільйонів кубів на технічні потреби. Що це таке? Це насамперед робота дотискуючих компресорних станцій. Без дотискуючих компресорних станцій ми не будемо мати видобутку газу.

Я нагадаю, тут багато людей, які мають відношення до видобутку газу зараз або в минулому. Наше Шебелинське родовище, легендарне родовище, 86 відсотків газу цього родовища проходить через дотискуючі компресорні станції. Якщо ми не будемо продовжувати будувати ці станції в майбутньому, ми будемо втрачати газ, це факт.

Зараз по цінах. Сьогодні ми отримуємо за свій газ 1590 гривень без ПДВ. Але цього не достатньо, тому що за цієї ціни видобуток буде падати. Ця ціна навіть не покриває повністю операційних витрат, які необхідні для обслуговування існуючого фонду свердловин. Для того, щоб забезпечити підтримання виробництва на рівні цього року, 14 з половиною мільярдів кубів, ціна необхідна хоча б 3100 гривень за тисячу кубів. Ця ціна буде враховувати інвестиції, які необхідно робити наступного року і в наступних роках для буріння нових свердловин, для пошукових робіт, для сейсмічних робіт, для будування нових дотискуючих компрес…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте. І, будь ласка, підготуйтесь до запитань.

 

ПРОХОРЕНКО О.В. Такі нові методі, які приватні компанії вже використовують, але, на жаль, ми не можемо з-за браку коштів, як гідророзрив пластів, інші методи інтенсифікації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться на запитання.

Будь ласка, Павло Кишкар. Павло Кишкар, будь ласка. А, карточка.

Будь ласка, Павло Кишкар. Прошу.

 

12:29:38

КИШКАР П.М.

Дякую. Насправді, був би втішений, якби ви наступного разу прийшли зі своєю презентацією. Те про, що ви тільки що сказали, має місце і може бути підтверджено  нормально і презентовано.

Питання щодо використання новітніх технологій на оцих станціях компресорних, я знаю, що українська технологія з використання тепла, яке утворюється в процесі стискання. Чи використовує зараз "Укргазвидобування" цю систему? І чи плануєте? Дякую.

 

12:30:37

ПРОХОРЕНКО О.В.

Дякую. Я хочу сказати, технологія дожимних, дотискуючих компресорних станцій, це не нова технологія. Вона використовується вже більше 20-30 років. Але те, що…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Відбору тепла!

 

ПРОХОРЕНКО О.В. Відбору тепла. Так, це ресайтинг тепла. Так. Це один з напрямків, який ми розглядаємо для покращення операційних витрат. Але це потребує знову ж таки інвестиційних втрат… інвестиційних вкладень. А так ви абсолютно праві.

Так, я можу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Олексій Білий.

 

12:31:16

БІЛИЙ О.П.

У меня больше вопрос к руководителю НКРЭ. Вот сейчас когда-то мы не успели записаться, но у меня вопрос такой. Вот вы, когда говорили по установлению, там, тарифов и на газ, и на электроэнергию. А вы мне расскажите, а как вы рассматриваете в цене вопросы потерь, которые вы списываете опять же потом, ложа на тарифы это все, и таким образом на население? А как вы работаете с теми же поставщиками и электроэнергии, и воды, и газа, и тому подобное? Будьте добры, я вообще-то считаю, чтобы мое выступление считалось как депутатський запит.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді я пропоную, щоб не втрачати час, якщо є депутатський запит, ви отримаєте на нього відповідь. Нормально? Дякую. Будь ласка, підготуйте це як офіційний запит і відповідь на нього.

Будь ласка, наступний Вадим Івченко, "Батьківщина".

 

12:32:13

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово Юлії Володимирівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

12:32:20

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Ну, я хочу, я хочу, перш за все, запитати у вас, з яким прибутком, офіційним балансовим прибутком при таких цінах на газ, які ви отримуєте, "Укргазвидобування" завершило, по-перше, 2014 рік, а, по-друге, перше півріччя як мінімум 2015 року, балансовий прибуток при тих цінах, які сьогодні є?

А друге. Я думаю, що вам варто знати, що стаття 10 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" чітко говорить про те, що в тому числі і газ спільної діяльності йде для населення, тому що тут все це виписано. Тому для населення потрібно відправляти всі 14 мільярдів, які ви видобуваєте і плюс ще "Укрнафта", тому що також по Закону про ринок газу треба віддавати цей газ. Тому я хотіла би просто, щоб чітко назвали прибуток і не говорили, що ця ціна занижена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте.

 

12:33:23

ПРОХОРЕНКО О.В.

Дякую. По 2014 року проводиться аудіювання фінансових результатів. Зараз цей звіт, він підготовлений, він проходить остаточні узгодження. Поки що цифра неопублікована. Ні. Дивіться. Цифр є декілька, тому що спочатку було за українськими стандартами, потім був підготовлений звіт за міжнародними стандартами. За міжнародними стандартами 300 мільйонів гривень по 2014 році. Але це без, це не дозволило інвестувати в новий видобуток. Якщо ми не будемо інвестувати, ми втратимо два мільярди кубів наступного року. Цифра може бути будь-яка. Але, якщо немає інвестицій, ми втратимо газ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, Іван Григорович Кириленко.

Можливо, уточнююче запитання? Будь ласка, Юлія Володимирівна, уточнююче запитання.

 

12:34:32

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Ви як керівник державного підприємства "Укргазвидобування" зобов'язані знати дві ключові цифри. Якщо ви їх не знаєте, ви просто не керівник цієї структури. Перша цифра – бухгалтерська. Не міжнародний звіт, не будь-який інший звіт, а бухгалтерська цифра прибутку, балансового прибутку вашого підприємства за 2014 рік і за півроку 2015. Якщо ви не знаєте, я потім назву. І його достатньо, щоби проінвестувати. І не забудьте ще сказати, які відкати відаються і по яким цінам ви закуповуєте матеріально-технічні  ресурси. Що корупція досягає того, що відкати сягають 50 відсотків. І все це ви кладете в собівартість газу. Припиніть красти. Припиніть завищувати вартість матеріально-технічних ресурсів. Припиніть сьогодні віддавати газ українського видобутку на ліво замість того, щоб видавати народу. І тоді у вас буде не просто прибуток, а прибуток такий, який достатній для того, щоб фінансувати розвиток.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте.

 

12:35:42

ПРОХОРЕНКО О.В.

Я хочу нагадати присутнім, що, по-перше, робота ведеться по економії витрат на матеріально-технічні ресурси. Це дуже така кропотлива*** фундаментальна робота. Ми вже зекономили дуже багато ресурсів для компанії, які ми використовуємо для виробничих потреб. Але я нагадаю декілька цифр, які  присутні, можливо, не розуміють. Світові ціни на нафту знизилися, це спричинило зниження наших цін вже на 25-30 відсотків на наші нафтопродукти та скраплений газ. Це гроші, за які фактично компанія використовувала для виробничих потреб. Цифри, які ви називаєте, вони не зовсім вірні, це 50 відсотків нема. Ми зараз аналізуємо, і ми робимо дуже кропотливий аналіз цього питання.

Я називаю. По 2014 року. Значить, українська звітність показала 1,4 мільярда гривень. Але  міжнародний звіт за міжнародними  стандартами це було на багато менше тому, що ми примушені використовувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за ваше залу за відповідь. Будь ласка, займіть свої місце.

До виступу запрошується  голова НАК "Нафогаз" пан Коболєв.

Андрій Коболєв, будь ласка, три хвилини на виступ і п'ять хвилин – на відповіді на запитання.

 

12:37:18

КОБОЛЄВ А.В.

Доброго дня! Дякую за можливість виступити. Я б хотів почати з питання про  збитки, які тільки що задавали питання шановні депутати.

"Нафтогаз", окрім аудиту як окремої юридичної особи, провів аудит всієї групи, яка включає "Укргазвидобування" , яка включає "Трансгаз" та всі компанії. Цей аудит у мене є зараз з собою він буде представлений депутатам, він консолідований  і підтверджений Великою четвіркою.

Збиток компаній за минулий рік склав 88 мільярдів гривень. Основна причина цього збитку є завищена вартість  імпортованого газу, який "Нафтогаз" вимушений імпортувати  з Росії.

Тепер, що стосується, куди йде різниця, навіщо потрібен "Нафтогаз", і чому така ситуація.  Ми передавали і можемо ще раз передати, так само це буде  відображено в цьому звіті. Який збиток буде в  компанії "Нафтогаз" від забезпечення  газом населення в поточному році. У мінімальному обсязі, якщо  ми враховуємо, що на потреби населення йде 12,8 мільярдів кубічних метрів газу власного видобутку, все інше покривається імпортованим газом. З  розрахунку середньої ціни імпортованого газу, яка є на нашу думку є найоптимістичнішою, тому що НКРЕ вимагає від нас постійного  зменшення цієї ціни, 250 доларів за 1 тисячу кубічних метрів, сукупний збиток  "Нафтогазу" в 2015 році становитиме  6 мільярдів гривень. Тобто 6 мільярдів гривень "Нафтогаз" буде компенсувати з інших джерел для утримання тієї ціни газу для населення, яка передбачена новою постановою НКРЕ. А на секундочку, без ПДВ середньозважена ціна, по якій "Нафтогаз" продає газ населенню, якщо врахувати, і населення, і теплокомуненерго, а це все одне те саме, становить трохи більше трьох тисяч гривень.

Я знаю, що в парламенті відбувається певна маніпуляція фактами. Показуються, наприклад, акти між "Нафтогазом" і "Укргаздобуванням".  Дійсно, це найнижча ціна газу, яка є в нашому балансі. Але треба також показати і інший акти, це акт за січень цього року, між "Нафтогазом"  та компанією "Газпром", в якому чітко зазначено, що контрактна ціна, поставляемого по этому контракту газа, составляет 435 целых 68 центов за тысячу кубических метров. Это в долларах. 435 долларов!

Поэтому, коли ми говоримо про собівартість газу, який постачається населенню, треба дивитися на газ власного  видобутку і на газ імпортований. А ось його реальна контрактна ціна, яка була знижена з допомогою перемовин, дякуючи зусиллям і уряду, і міністерства, на 100 доларів. Тим не менше, така ціна  також є. Тому треба говорити про всі акти відразу.

Що стосується імпортованого газу, я не погоджуюсь з висловом про те, що весь газ або газом власного видобутку, що весь газ власного видобутку за Законом  України діючим має право чи зобов'язаний віддавати "Нафтогаз" на населення. І ми пропонували Верховній Раді, і ми пропонували депутатам неодноразово, що якщо  є така…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Додамо ще три хвилини на виступ? Будь ласка, ще три хвилини. Будь ласка, доповідайте.

 

12:40:38

КОБОЛЄВ А.В.

Дякую.  Що якщо є таке бажання, треба внести зміни до цього закону, і тоді буде можливість віддавати і газ СД, що буде певною реприватизацією, але якщо таке рішення буде, із задоволенням "Нафтогаз" це зробить.

Тепер що стосується  також питань, які були підняті в звіті, презентованому пані Бабак. Ми розуміємо, що газовий баланс є непростою річ, ми розуміємо велику кількість цифр, ми розуміємо, що є прогнозні цифри і є фактичні цифри. Ми вважаємо, що найбільш коректними в даній ситуації, оскільки методика і сам механізм розрахунку ціни був підтверджений аудиторами, які проводили ревізію рішення НКРЕ, там само ми зробили повний аудит всієї групи "Нафтогазу" із залученням міжнародного аудитору. Він дає відповіді на всі питання: буферний газ, витрати газу, залишки газу, собівартість. Ми запропонували для об'єктивності, для фаховості і незалежності скористатися цифрами наведеними в цьому звіті. Цей звіт також буде переданий в парламент, він був закінчений нещодавно, він є фаховим і він значно допоможе пролити світло на ті питання, які залишилися непроясненими.

Окремо хочу сказати свою персональну думку щодо адекватності тарифів на газ. Важливо зрозуміти, що саме цей уряд запропонував справжній європейський, коректний механізм, який передбачає захист найбільш бідних верств населення через механізм субсидій, пільг і дотацій. І наразі ці високі тарифи, вони є проблемою тільки для тих людей, які використовують багато газу і які є багатими. Тому це  рішення є єдиним, європейським і справедливим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, 5 хвилин, шановні колеги. Одну хвилину, будь ласка, репліка Альона Бабак і потім – 3 хвилини на запитання. Прошу записатися. Прошу підготуватися. П'ять хвилин, п'ять. Прошу підготуватися до запису.

 

12:42:33

БАБАК А.В.

Шановні колеги, в якості репліки, ви сказали, що надасте аудиторський висновок Верховній Раді України. Це буде дуже добре, ми проаналізуємо. Але в  державі є орган, в якому є 600 працівників, які повинні працювати на всіх споживачів, виробників і на державу – це є Національна комісія регулювання ринку енергетики, комунальних послуг. Саме вона повинна зробити оцінку і сказати, чи є потреба змінювати тарифи, чи ні. Це не повинні робити депутати і не потрібно нам розказувати, що ви можете ознайомитися і ми вам щось надавали.

Велике прохання: Нацкомісії почати працювати на ринок, на всіх учасників.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, 5 хвилин на виступи. Будь ласка, записуємося, записуємося, колеги, на запитання, вибачте, на запитання. Будь ласка, Олександр Марченко.

 

12:43:40

МАРЧЕНКО О.О.

Я перепрошую, шановний пане голово "Нафтогазу". Скажіть, а як обігріти сьогодні сільську хату, де стоїть ще сьогодні фастівський котел, ста кубами газу на місяць при холодній зимі? І ви говорите, що сьогодні ціни, нові ціни, тільки будуть впливати на багатих. А решту населення як ви збираєтесь обігрівати? Дякую за запитання.

 

12:44:15

КОБОЛЄВ А.В.

Дякую за запитання. Відразу трохи підкоригую запитання. 200 кубічних метрів буде передаватися кожного місяця за пільговою ціною, що приблизно відповідає середньому рівню споживання саме цієї хати, про яку ви говорите. Це по-перше.

По-друге, як опалювати для тих, в кого немає грошей навіть на цих 200 кубів, і ми також розуміємо, що таких людей є немало. Це державна субсидія, грошима кожній родині буде конкретно даватися компенсація, яка дозволить опалювати, якщо доходи не дозволяють цього робити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак.

 

12:44:45

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня. Сьогодні в звіті ми почули нарікання, що уряд надавав начебто інші цифри, вони відрізняються від цифр, які мали парламентарі. Скажіть, будь ласка, чи проводився якийсь міжнародний аудит цих тарифів і ваших компаній? І назвіть фірми, які їх проводили. Дякую.

 

12:45:09

КОБОЛЄВ А.В.

Аудит розрахунку тарифів проводився всіма компаніями Великої четвірки, наскільки нам відомо. Аудит "Нафтогазу", який дозволяє впевнитися в правильності всіх вихідних даних і так само всіх компаній, які входять в групу "Нафтогаз" – це "Укргазвидобування", це "Укртрансгаз, - проводився міжнародною компанією "Делойт".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Остап Михайлович Семерак, "Народний фронт".

 

12:45:31

СЕМЕРАК О.М.

Шановний пане Коболєв, з засобів масової інформації є відомо про те, що ви недавно повернулися з переговорів з "Газпромом". Я так розумію, що вони були доволі успішними. Я хотів би, щоб ви, напевно, нас трішки поінформували і сказали, наскільки позиція Російської Федерації змінилася після правильної політики, яку проводить і "Нафтогаз України", і уряд, щодо диверсифікації постачання газу на ринок України. Дякую.

 

12:46:09

КОБОЛЄВ А.В.

Оскільки ці перемовини ще не завершилися підписанням контракту, яке ми сподіваємося зробити найближчим часом, я не можу говорити про цифри остаточні, які були запропоновані. Можу сказати, що диверсифікація джерел постачання  дуже позитивно плинула на позицію наших російських партнерів, які стали пропонувати і інші підходи, і більш ринкові ціни, і вони набагато гнучкіше ставляться зараз у відносинах до України як до споживача. На нас знову почали дивитися як на комерційний ринок. Ми сподіваємося, так буде і надалі. І за нашим очікуванням ми спробуємо до кінця вересня підписати нову угоду, яка дозволить нам привести неринкову ціну старого контракту з "Газпромом" максимально до ринкового рівня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Іван Рибак.

 

12:46:54

РИБАК І.П.

Прошу передати слово Кривенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко, будь ласка. Прошу, говоріть.

 

12:47:04

КРИВЕНКО В.М.

Насправді у вас є досягнення… диверсифікації, але я хотів підтримати Альону Бабак в її звіті і сказати, що вона повністю права стосовно аудиторів.

Ми пам'ятаємо, як  ваші аудитори порахували вам собівартість українського газу в 319 доларів. Пам'ятаєте, як рік тому захищали цю цифру і потім соромно було людям показувати, які складові туди були записані.

Друге. Дуже важливо, що нарешті дискусія дійшла до тарифів і, безумовно, тут не повинно бути жодного популістичного, що там тарифі високі чи низькі, вони повинні бути прозорими.

Я ще 21 лютого, навіть збереглося в Фейсбуці на моїй стіні, писав про ті всі пропозиції, до яких ми на сьогодні  дійшли. На жаль, тоді не почули, і ми пішли в той шалений популізм, який ми на сьогодні маємо. При тій собівартості газодобування, і ми маємо посередника "Нафтогазу". Я розумію, що зараз це як мухи… там бджоли проти меду.. скажіть, навіщо "Нафтогаз" (от ваша версія), який забирає більше  половину в ціні між населенням і  нашим видобувачем?

 

12:48:07

КОБОЛЄВ А.В.

Дякую за запитання. По-перше, я не пам'ятаю, щоб комусь було соромно за розрахунки аудиторів. І якщо чесно, зроблю загальний коментар, що мені дивно, що навіть в  цих стінах ви не визнаєте банальні економічні правила. Такі, як вартість капіталу, такі, як амортизація, які визнаються в усьому світі.

Якщо ми хочемо бути європейською країною, то нам потрібно й визнавати всі ці стандарти західного світу, які використовуються в нафтогазовій галузі.

Тепер що стосується навіщо "Нафтогаз". "Нафтогаз" потрібен для того, щоб  субсидіювати той газ імпортований, який ми купляємо по ціні приблизно  250, ми сподіваємося вийти на це середньо в  цьому році, 250 доларів, і продаємо, наприклад, на підприємства в теплокомуненерго по ціні нижче 100 доларів. Для цього потрібен "Нафтогаз". "Нафтогаз" є тією компанією, яка бере на себе збиток в цьому році, як мінімум, 6 мільярдів гривень, яким буде фінансуватися з інших джерел доходів, який приносить, на жаль, торгівля газу для населення. І ліки для того, щоб "Нафтогаз" перестав бути монополістом, дуже прості. По-перше, прийняття нових законів, які були подані до …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

КОБОЛЄВ А.В. Дякую. Які пройшли комітет ПЕК щодо повного впровадження Закону "Про ринок газу". Друге. Коли всі ціни на газ будуть ринковими, тоді, дійсно, монополісти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Займайте своє місце, будь ласка, там, де уряд, в ложі уряду.

У нас присутній Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк. Я вас запрошую, Арсеній Петрович, до слова. І після того ми теж, давайте домовимося, задамо 3 – 5 питань Прем'єр-міністру і завершимо обговорення цього питання.

Будь ласка, шановний Арсеній Петрович.

 

12:49:58

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане Голово, шановні народні депутати України, шановні представники депутатів, які брали участь в засіданні робочої групи! Я, а першу чергу, дякую вам за те, що ми сьогодні проводимо відкрите і публічне обговорення цього питання. І що в рамках цього обговорення все менше лунає дешевої політики, а все більше цифр і фактів. 

Ми повинні дати суспільству чіткі відповіді на запитання" чому такі тарифи, що відбувається в системі "Нафтогазу", які реформи проведені і які наші цілі і завдання стоять на майбутнє.

Саме тому я хотів би розпочати з того, що як Прем'єр-міністр, я міг би сховатися за Національну комісію регулювання енергетики і комунальних послуг, сказати, що це не уряд, не Прем'єр підписував постанову, вони незалежний орган, призначаються Президентом, задавайте їм запитання. Це буде цинічно, мілко і просто слабо. Влада і в тому числі я, як Прем'єр-міністр країни, приймав політичну відповідальність і політичне рішення щодо реформи в газовому секторі країни, і я буду нести цю відповідальність, і готовий перед вами усіма звітувати за це.

І так, перше. Я почну з того, що було зроблено. І завершу тим, які цілі і завдання стоять перед країною. За останніх два роки ми накінець-то злізли з "газової ігли" Російської Федерації. Близько 70 відсотків газу постачається з країн-членів Європейського Союзу за ринковою ціною, а не за тією ціною, яка була підписана і погоджена у 2009 році.

Друге, ми забезпечили подання позовів проти Російської Федерації до Стокгольмського арбітражного суду. Україна вимагає від російського "Газпрому" повернення 16 мільярдів доларів США збитків, які Україна як переплатила по ціні на газ, так і недоотримала доходів від транзиту.

Окремо зазначу, що Російська Федерація звернулась з позовом проти України на підставі тих самих газових контрактів щодо стягнення з української держави 27-и мільярдів доларів США. За так званий пункт в контракті, який називався "Take or pay", – або бери, або плати. Ми вважаємо вимоги Російської Федерації безпідставні. І ми будемо боротися за те, щоб відстояти українські національні інтереси.

Третє, ціна закупівлі. Накінець-то в Україні немає посередників і газових олігархів, які наплодилися за останніх 20 років. Саме завдяки тому, що ціна була низька начебто для населення, тільки з коштів платників податків із державного бюджету вимивалися не десятки, а сотні мільйонів доларів США, на чому були сформовані газові олігархи, які, на жаль, і до сьогоднішнього дня мають ще й політичну присутність в українському парламенті. І окремі політичні сили на цьому далі грають. (Оплески)

Далі. Я як прем'єр не хотів би зараз повертатися до цього газового контракту в силу дуже багатьох причин. Але прийде час, коли нам треба буде дослідити, чи були відкати при оплаті за російський природній газ по цьому контракту. І хто отримував ці відкати. Зараз відкатів немає, тому що немає посередника, є прямий контракт як з Газпромом, так і з нашими європейськими партнерами.

Далі щодо балансу газу. Я категорично підтримую вашу позицію про те, що треба все дослідити, і я ціную вашу позицію. Єдине, в мене прохання, що баланс є прогнозований. Нам дуже складно спрогнозувати обсяги споживання. Я пригадую, в цій парламентській залі, рівно 3 місяці тому, дехто заявляв про те, що ціна на російський газ буде 150 доларів. Цей прогноз не справдився, тому що ціна по контракту близько 300 доларів.  І якщо хтось зараз в країні візьме на себе відповідальність спрогнозувати, що у нас зима буде мінус 5, підніміть руку. Ми прогнозуємо, що зима буде мінус 20. Це відповідальність уряду забезпечити людей теплом. Якщо зима мінус 20, то наш цільовий показник знаходження газу в сховищах повинен бути на рівні 19 мільярдів кубічних метрів газу. Ми не маємо права залишити країну без тепла. Ми не маємо права залишити людей без опалення. І саме тому я змушений брати не найкращий сценарій, а змушений брати найгірший сценарій.

В тому числі, шановні народні депутати, в рамках цього сценарію є відсутність вугілля.  Ви  чудово знаєте про те, що ми втратили 65 відсотків всіх наших шахт. Ви чудово знаєте про те, що саме на неконтрольованих територіях знаходяться шахти, які видобувають вугілля марки "А" і" Т". І саме тому, неймовірний дефіцит вугілля і умисні дії Російської Федерації щодо  до зупинки постачання вугілля також впливають на наш енергетичний баланс.

Поясню. Якщо в нас немає вугілля і якщо цього вугілля не вистачить для опалення, ми повинні включати газомазутні блоки. Якщо ми включаємо газомазутні блоки, це додаткове споживання природнього газу. Тому ще раз хочу до вас звернутись. Я би дуже хотів, щоб тут була людина, яка спрогнозує кількість вугілля, дії Російської Федерації і погоду. Якщо є така, покажіть, і хай візьме на себе гарантії. На жаль, це не можливо спрогнозувати. Тому ще раз підкреслюю, базовий сценарій уряду – це сама холодна зима і це складнощі з постачанням вугілля  і відповідні складнощі з запуском блоків.

По тарифах. Я не буду зараз посилатися, наприклад, на те, що середня ціна для споживача, я підкреслюю, для кінцевого споживача, не те, що роздрібна ціна на ринку природного газу, а для кінцевого споживача в країнах-членах Європейського Союзу від 800 до тисячі доларів. Запитайте, будь ласка, аудиторів, запитайте керівника Національної комісії з регулювання енергетики, вони представлять вам цифри, тому що переді мною є всі цифри. Нагадаю, що у нас цифра зараза, пільгова цифра – це 3 тисячі 600 гривень. Звідки взялась цифра 7 тисяч 188 гривень, це так звана повна цифра? Беремо ціну імпортного газу, множимо на ПДВ, добавляємо 4 відсотки спеціального збору, добавляємо 900 гривень за транзитування і в нас виходить ця цифра – 7 тисяч 188. Там дехто проводив арифметичні дії і сказав, що уряд помилився на 1 гривну, 1 гривну я готовий взяти на себе.

Щодо цифри 3 тисячі 600 гривень. Я ще раз хочу з цієї трибуни підтвердити про те, що дійсно собівартість газу власного видобутку, підкреслюю, собівартість, про що я заявляв і не тільки я неодноразово, складає в залежності від свердловини, від підприємства від 70 до 100 доларів. І вам щойно керівник "Укргазвидобування" про це відверто зазначив. Але в цю собівартість не входить саме основне – інвестиції, інвестиції, які нам необхідні для того, щоб бурити нові свердловини і, щоб позбутися взагалі залежності від російського газу як такого. Тому, якщо ви візьмете реальну собівартість "Укргазвидобування" до неї додасте ПДВ, ренту. Тарифи і транспортування, ви вийдете на ціну 3 тисячі 600 гривень це саме та ціна 200 кубічних метрів газу, які ми даємо як пільгова ціна для населення. 200 метрів кубічних газу по 3 тисячі 600 гривень кожен громадин країни отримає.

Тепер далі, щодо того, як нам скомпенсувати, дійсно, складну ситуацію і великі витрати для українських громадян. І це також є правда. Правда в тому, що нові рахунки, м'яко кажучи, будуть сприйматися і вже сприймаються без аплодисментів. І мені як голові уряду навпаки хотілось би вийти і сказати, у нас все подешевіло, ми зняли всі подати, газ у нас самий дешевий в світі і ми рухаємося до комунізму. Я думаю, це є кому говорити, а я вам брехати не буду. У нас є єдиний механізм… (Оплески)

Я прошу всіх дуже  усвідомити, чому ми пішли на реформу цього газового сектору. Не тільки для того, щоб прибрати олігархів, не тільки для того, щоб прибрати корупцію, а для того, щоб на кінець-то змінити систему, яка існувала 20 років.

 Система тарифоутворення 20 років була наступною: бідний ставав бідніший, багатий ставав багатшим. Тому що той, хто має хату тисячу квадратних метрів. Той, хто заробляє не тисячу гривень, а 10, 15, 20, платить так само, як людина, яка має 70 квадратних метрів і має мінімальну пенсію чи мінімальну заробітну платню. Треба припинити датувати багатих, а допомогти бідним. (Оплески)

 Тепер я знаю про те, що було дуже багато критики нашої програми субсидій, і це правда. На першому етапі я відверто вам скажу, що ми самі переживали про те, що програма буде дуже важко рухатись. І там було маса бюрократичних питань. В першу чергу, стара програма субсидій передбачала заповнення неймовірної кількості якихось дурних декларацій, якихось відповідей, якихось довідок. Тобто людина, яка хотіла би отримати субсидію, вона би ніколи не отримала цю субсидію в силу бюрократії, в силу просто неможливості навіть заповнити ці папери. З 90 питань і 15 листів, які треба було заповнити, ми скоротили це на першому етапі до 15 питань. І ми зробили також помилку навіть на першому етапі реформи. Скажу в чому  була ця помилка. Тому що ми зобов'язали людей вносити суму свого доходу. Ми провели експеримент в уряді. Роздали ці декларації. Кажемо, от спрощену декларацію заповніть, будь ласка. Знаєте, скільки урядовців правильно заповнили декларацію? 10 відсотків  членів уряду.

Після цього ми пішли далі. І  ми зараз спростили повністю всю систему отримання субсидій. Тепер людині не треба довідку, тепер людині не треба  обраховувати свій дохід. Вона заповнює просту  заяву і відправляє цю заяву в соціальну службу, соціальна служба фактично в  автоматі призначає.

Є ще одна така, я би її  назвав ментальною проблемою. Людям навіть інколи не треба йти в соціальну  службу, але звичка, що  треба прийти віддати  папір, і того там великі накопичення людей по окремим спеціальним службам.  Я високо шаную роботу наших соціальних служб. Ми добавили 56 мільйонів їм на те, щоб ті люди, які оформлюють субсидію в соціальних службах, щоб отримали додаткові кошти.

"Укрпошта" створила взагалі окремий призовий фонд, я би його так назвав –  преміальний, для працівників "Укрпошти", які ходять по всім селам роздають ці відповідні заяви, звертаються  до громадян, щоб вони отримали субсидію.

Що зараз є конкретно по цифрах, дорогі друзі. Минулий рік у нас було   450 тисяч домогосподарств  у  минулому році, які отримали субсидії. От через цю всю чортову бюрократію, через ці черги –   450 тисяч. Коли ми на першому етапі  побачили, що воно не рухається і змінили систему, процес пішов. Я зараз вам повинен відзначити. Уже сьогодні 2,7 мільйона домогосподарств, це близько 9 мільйонів громадян країни, отримали субсидії. Ми очікуємо на те, що додатково ще близько  2 мільйонів громадян звернуться, ми знову  розіслали заяви  всі по субсидіях, і я розумію, що  найбільший наплив людей почнеться саме перед опалювальним сезоном. І там будуть черги.

Я прошу всіх зараз з цієї високої трибуни, всіх громадян країни, будь ласка, оформлюйте субсидії. У нас в бюджеті 24,5 мільярда гривень тільки на цей рік на субсидії. На наступний рік  ми розрахували, що нам треба  43 мільярда гривень.

Система субсидій спрощено працює наступним чином. Там складна формула, але я її спробую спростити. Якщо домогосподарство, середньостатистичне українське домогосподарство, на місяць витрачає більше,  ніж в середньому 10 відсотків на оплату житлово-комунальних послуг, то все, що вище цих 10 відсотків, покриває держава. Тобто бідна сім'я чи  сім'я, яка витрачає більше 10 відсотків на газ, на електроенергію, на житлово-комунальні послуги, вона напряму отримує субсидію від держави і вона не буде платити це з кишені. Це платить держава, це – наша відповідальність. Це є принцип соціальної справедливості. Не дотувати багатих, а допомагати тим, хто цього потребує. (Оплески)

Тепер, дорогі друзі, в чому є проблема? Оце все, що я зараз тут  розповідаю вам, треба було робити тільки знаєте, коли? 20 років тому. Тоді, коли це зробили поляки, тоді, коли це зробили балтійські країни, тоді, коли це зробила Східна Європа. Вони мали таку саму  систему. Ця система називається  наступним: опалювання атмосфери. Будинки незаізольовані, теплотраси незаізольовані, котли радянських зразків. Тобто ми беремо газ, який коштує мільярди доларів і просто опалюємо атмосферу.

Саме тому, починаючи з минулого року, ми розпочали широку програму енергоефективності. Вчора я отримав цифру про те, що вперше за вчорашній день Ощадбанк видав 600 кредитів на енергоефективність. Це не просто кредити. Людина, яка отримує кредит або в Ощадному банку, або в "УкрГазбанку", отримує від держави компенсацію по тілу кредиту. Якщо людина хочу купити котел, якщо людина хоче поміняти вікна, якщо ОСББ прийняло рішення утеплити будинок, то навіть 70 відсотків з бюджету йде компенсація на утеплення.

В тому числі, повинна бути програма по лічильниках. Усвідомлюю про те, що платити треба тільки за послугу, за ту послугу, яка надана. Саме тому окремі газові компанії, не дивлячись на їхнє пряме зобов'язання, не ставлять лічильників, саме тому "Теплокомуненерго" не ставить лічильників. Можна списувати на будь-кого що хочеш і таким чином далі не модернізовувати підприємства і зловживати в цьому питанні.

 Тому ми запровадили програму енергоефективності, окрім того, що в нас є кредити, НКРЕ прийняло декілька рішень, стимулюючих рішень. Якщо ви міняєте котел, і в першу чергу це почали робити бюджетні організації, то всю економію, яку ви отримали на тарифі, ви можете витратити на свою модернізацію, це рішення було прийнято в минулому і в поточному році.

Наостанок,  шановні народні депутати України, я чудово усвідомлюю, що ця тема носить, в першу чергу, політичний характер, це завжди було. Ні один уряд, жоден уряд не брав на себе відповідальність підвищення тарифів. Ну, всі ж політики беруть опитування і на перше питання: як прореагує народ України на підвищення тарифів, ну найдіть  мені одну людину в світі, яка скаже: "Це добре – платити більше".  Але це єдино правильне рішення, тому що ми платили не просто більше, ми виплачували сотні мільярдів з державного бюджету, ми опалювали атмосферу, ми привели країну, підкреслюю, країну до банкрутства, я вже не кажу про НАК "Нафтогаз України".

Наша ціль сьогодні і вона є абсолютно реальною: ми реформуємо газовий ринок, ми почали і реально зреалізували  реформу НАК "Нафтогаз", ми змінили наші стосунки з російським "Газпромом" і почали купувати газ в Європейському Союзі, ми запровадили програму енергоефективності, ми повинні інвестувати у внутрішній добуток і зменшити споживання ресурсу. Якщо ми це все зробимо без політиканства і без оцих гасел, через 10 років Україна буде повністю себе забезпечувати газом – це наша ціль і ми її досягнемо. Я готовий відповісти на питання. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, давайте 5 запитань Прем'єр-міністру запишіться, перші 5 запитань, і ми завершимо обговорення, вже більше години працюємо. Будь ласка, запишіться, будь ласка.

Артюшенко Ігор Андрійович, "Блок Петра Порошенка".

 

13:08:44

АРТЮШЕНКО І.А.

Прошу передати слово Ар'єву Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Ар'єв, будь ласка.

 

13:08:53

АР’ЄВ В.І.

Шановний Арсеній Петрович, ви дуже правильно сказали про те, що потрібно сьогодні встановлювати енергозберігаючі технології, запроваджувати їх, тому що переходити від популістських низьких тарифів і компенсацій до економії споживання. Але ми так само знаємо, от в окрузі до мене підходять люди, про те, що дуже важко зараз отримати відповідні послуги в "Ощадбанку" компенсаційні на енергозберігаючі технології, через те що великі черги.

Скажіть, будь ласка, чи ви плануєте залучати інші державні фінансові структури, для того щоб було легше і швидше утеплювати або встановлювати енергозберігаючі технології для будинків як в містах, так і в сільській місцевості? Дякую.

 

13:09:51

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Володимир, дуже дякую вам за запитання.

Ми хотіли підключити більшу кількість банків, але було прийнято рішення, щоб видавати кредити на енергоефективність виключно через систему державних банків. Найбільша мережа, звичайно, в "Ощадного банку". Ще раз хочу повторити, що вчора, якщо чітка цифра, це 571 кредит, вчора за один день був виданий "Ощадним банком". Думаю, що, можливо, по окремим відділенням вони просто не справляються. Тому ми підключили другий банк – це "Укргазбанк". І знову хочу звернутися з цієї трибуни, що "Укргазбанк" є частиною програми по енергоефективності уряду. Від 20-ти до 70-ти відсотків від цього кредиту, в залежності від того, на що йде цей кредит, компенсовується з державного бюджету.

Що зробили окремі органи місцевої влади? Я також хочу звернутися до вас як до народних депутатів: ви їздите на округи зараз, перед муніципальними виборами, думаю, що це буде правильно, коли відповідні органи місцевого самоврядування приймуть рішення, як, наприклад, прийняли рішення у Львові. Вони запровадили програму не тільки по компенсації тіла кредиту, а запроваджена програма по компенсації відсотків. І ці програма іде з місцевих бюджетів, вони компенсують 50 відсотків, тобто половину від процентної ставки. Ресурс на це в місцевих бюджетах є, завдяки тому, що ми з вами провели децентралізацію в бюджетну, ресурси місцевих бюджетів зросли на 40 відсотків. Я подивився вчора, наприклад, газету Вінницьку, як у Вінниці промотують і субсидії, і енергокредити, хочеться піти і взяти кредит. Тому всі органи місцевого самоврядування, які дійсно хочуть, щоб люди менше платили, щоб бюджет менше платив і щоб ми заощаджували, будь ласка, користуйтеся "Ощадбанком", користуйтеся "Газбанком", користуйтеся дотацією з державного бюджету і, будь ласка, запроваджуйте програми до енергоефективності, по компенсації процентних ставок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Рибак.

 

13:12:05

РИБАК І.П.

Прошу передати слово народному депутату Сергію Лещенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Лещенко, будь ласка.

 

13:12:12

ЛЕЩЕНКО С.А.

Арсеній Петрович, я вас часто критикую, але готовність уряду до непопулярних реформ і до ринкових тарифів заслуговує на компліменти. (Оплески) Водночас все-таки, окрім компліментів, є питання де ви, мені здається, недопрацьовуєте."Укрнафта", 2 місяці змінено менеджмент, контракт досі не підписано, 2,5 мільярди Коломойський винен бюджету. Будь ласка, поясніть, от "Охматдит", каски, плакати, за ці гроші можна 2 "Охматдити" побудувати –  2,5 мільярди.

В контракті, перше, чи є умова зміни всього правління? Тому що ми уже маємо досвід, коли був у нас іноземець керівником "Укрнафти", який через пару місяців написав довіреність на двох своїх заступників, менеджерів Коломойського, які всю операційну діяльність ведуть і досі ведуть, вже через 2 місяці після звільнення попередника Ванхеки. Чи буде змінено правління? І друге, чи будуть ці дивіденди нарешті виплачені в бюджет України? Коли вони будуть виплачені і коли будуть…

 

13:13:20

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане Сергій, коли ви висловлюєте компліменти, це не може не насторожувати. Я, до речі, щиро вважаю, що ви робите правильну роботу як народний депутат України і як колишній журналіст. Не дивлячись на те, що мені це не завжди подобається. Ну, така справа. Не треба було тоді йти в політику.

Щодо вашого питання по "Укрнафті". Я хочу говорити тільки конкретними цифрами і фактами. Перше, ви прийняли законопроект, який був внесений Урядом України, підкреслюю, Урядом України, про повернення контролю над "Укрнафтою". І зараз були проведені загальні збори акціонерів. У результаті проведення загальних зборів акціонерів була обрана незалежна фігура – пан Роллінз, який повинен очолити компанію "Укрнафта".

Як я інформував вас на фракції, минулого тижня разом з головою правління НАК "Нафтогаз України" я зустрівся з паном Роллінзом. Основна затримка в підписанні контракту була пов'язана з ключовим пунктом. Це відповідальність голови правління "Укрнафти" за виплату дивідендів. І не тільки за виплату дивідендів, але й взагалі за фінансово-господарську діяльність компанії. Я можу вам назвати всі цифри щодо заборгованості сьогодні державної, вибачте, не державної, а акціонерної компанії "Укрнафта", де 51 відсоток належить державі, а 49 відсотків належать приватному акціонеру. Загальний обсяг невиплачених дивідендів складає за 2013 рік 1 мільярд 780 мільйонів гривень. А за 2014 рік до розподілу на частину прибутку уряду, держави, – близько 600 мільйонів гривень. Правильно, пане міністр, якщо мені не зраджує пам'ять?

Після проведених переговорів з головою правління, вірогідним майбутнім головою правління "Укрнафти", він погодився на те, щоби включити цей пункт до контракту. Кабінет Міністрів України розглянув питання і підтримав позицію міністерства і НАК "Нафтогаз України"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Щодо схвалення цього контракту. І на 28-е число призначена спостережна рада, яка саме затвердить контракт. Я, прочитавши, до речі, один з ваших блогів, офіційно звернувся до міністра і до голови правління НАК "Нафтогаз" з тим, що вважаю, що пан Роллінз, якщо він підпише контракт, він повинен зробити публічну заяву, що окрім тих коштів, які він буде отримувати по контракту у вигляді заробітньої платні і бонусу, він не буде отримувати жодних інших фінансових ресурсів від жодних сторін цієї угоди. Щоб не була так, що за спиною є якась прихована угода, і хтось буде мати вплив на керівника "Укрнафти". Його публічна заява  це предмет розгляду, в тому числі якщо вона порушена, в міжнародних судах.

Тому, завершуючи, інформую вас про те, що 28-го повинна відбутись наглядова рада, 28-го повинен бути контракт. Після вступу в силу контракту і після вступу його на посаду він має 30 днів на заміну повністю правління. Він несе повну відповідальність за діяльність компанії. Я підтримую все, що підтримує новопризначений керівник, якщо це працює на компанію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це було друге запитання.

Третє запитання. Будь ласка, народний депутат Володимир Соляр. Будь ласка.

 

13:16:57

СОЛЯР В.М.

Я прошу передати слово Наталії Кацер-Бучковській. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наталя Кацер-Бучковська, будь ласка, запитання.

 

13:17:06

КАЦЕР-БУЧКОВСЬКА Н.В.

Арсенію Петровичу, дякуємо за те, що внесли таку досить ясність в заполітизовану дискусію стосовно вартості природного газу. Але тим не менше, ми можемо констатувати те, що фактично завжди імпортований газ буде дорожчим за той газ, який видобутий в Україні.

Тому в мене наступне питання. Які плани уряду стосовно  того, яким чином стимулювати інвестиції у власний видобуток газу і які ставки ренти для приватних газовидобувних компаній ви вважаєте оптимальними з тим, щоб стимулювати власне виробництво і залучення інвестицій в галузь? Дякую.

 

13:17:50

ЯЦЕНЮК А.П.

Дуже дякую вам за це важливе запитання. І хотів би вам доповісти про те, яка робота з цього приводу була проведена.

Протягом півроку з нашими американськими партнерами і компанією "IHS" ми проводили дослідження різних формул і модель оподаткування. І результатом цієї роботи стало те, що до парламенту внесений законопроект про зміну системи оподаткування в газовидобувній галузі.

В чому зараз проблема в цілому енергетичної галузі? Одна історія, коли нафта коштувала 120 доларів. І тоді як видобуток природнього газу, так і інвестиції чи то в природний газ, чи то в нафту мали зовсім інший характер. Але коли нафта обвалилася на 45 доларів і інвестувати в цей сектор ще і при високих рентних ставках, і при складній системі оподаткування і в сучасних обставинах в Україні мало хто знайдеться. Саме тому ми напрацювали пакет. Цей пакет внесений до парламенту. Я прошу парламент підтримати суттєве зниження ставок для реальних інвесторів, я підкреслюю, для реальних інвесторів, які свердлять свердловини, які видобувають газ, які не крадуть ліцензії, які не підписували спільну діяльність, тому що спільна діяльність це чиста корупційна схема, а які готові вносити кошти в те, щоб Україна збільшувала видобуток газу в те, що би ми стали енергонезалежною державою. Цей проект знаходиться у вас на розгляді. Я в котре хочу зазначити, підтримайте цей проект і, будь ласка, не підтримуйте ідею про начебто покращення видобутку газу через зменшення ренти для спільної діяльності. Ми знаємо всі прізвища, хто стоїть за цими спільними діяльностями, ми знаємо все хто кому що пообіцяв для того, щоб зменшити ренту по спільній діяльності – тільки інвестору, а не корупціонеру зменшити ставку. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне питання. Народний депутат Валерій Лунченко, три, четвертий і ще буде народний депутат Корчик. Будь ласка, Валерій Лунченко.

 

13:19:56

ЛУНЧЕНКО В.В.

Хочу передати слово Остапу Семераку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остап Семерак.

 

13:20:04

СЕМЕРАК О.М.

Шановний Прем'єр-міністр України, насправді, дуже важливо для українського суспільства дискусія, яку ви ведете, відкрита дискусія по тарифах. Але, даруйте, вона мені більше нагадує таку компанію тисячу порізів українській державі і українському уряду. Це очевидна реакція українських олігархів на чиї інтереси наступив уряд і очевидна реакція в суспільстві на їхню критику.

Тим не менше, останнього часу в останньому інтерв'ю колишній міністр закордонних справ Польщі Сікорський порівняв вашу діяльність і діяльність уряду, який ви очолюєте як перший уряд, який є в історії України, замість того, щоб скаржитися, робить реальні кроки. Уряд, який наважився на реальні реформи. (Оплески)

 Хотів би в продовження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте зробимо таким чином. Я бачу, що з вашої фракції наступне питання. Ми додамо хвилину. Завершуйте запитання і завершимо запитання до Прем'єр-міністра, будь ласка.

 

13:21:17

СЕМЕРАК О.М.

З огляду на це,  я хотів би попросити вас, щоб ви, крім інформації про видобуток і про оподаткування, також поінформували нас про наступні плани і кроки уряду щодо підвищення енергоефективності та, можливо, зменшення енергомісткості нашого ВВП. Дякую.

 

13:21:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Остап, я вже говорив про те, який наш план. То, звичайно, в першу чергу це стимулювання видобутку власного природнього газу.

Друге – це зменшення його споживання.

Третє –  це вихід на енергетичні ринки Європейського Союзу, що нам вже вдалося зробити.

Четверте – це збільшення обсягу реверсу.

П'яте – це підписання трьохстороннього протоколу саме  на цей опалювальний сезон між Україною і Європейським Союзом, і східним сусідом, та додатку до газової угоди для того, щоб забезпечити постачання природнього газу в Україну на цю зиму.

Шосте – це програма енергоефективності для громадян країни.

Сьоме – нам треба повністю модернізувати все "Теплокомуненерго" України. Нагадаю про те, що КФВ і персонально канцлер Меркель, вони видали нам близько 500 мільйонів євро на те, щоб провести енергомодернізацію. В тому числі є кошти Європейського інвестиційного банку, Європейського банку розвитку і реконструкції.

Але я би зараз зупинився не тільки на наших планах, а на основних загрозах, які є, і з якими нам треба зіткнутися. Якщо пригадуєте, саме в цих стінах парламенту ви в минулому році підтримали ідею про те, щоби дати можливість створювати з європейськими  або американськими компаніями спільний концерн по оперуванню і модернізації української газотранспортної системи і українських сховищ. На даному етапі, на жаль, поки що немає реальної пропозиції від наших західних партнерів про те, щоби вступити в українську газотранспортну  систему і про те, щоб спільно модернізувати її, і про те, щоб  спільно оперувати і  спільно заробляти гроші. За те, що є.  Є  "Південний потік – 2". Це класичний антиєвропейський  і антиукраїнський проект. Мета якого наступна. Якщо Росія з окремимизЗахідними компаніями побудує "Південний потік –2", то це означає, що Росія доб'ється своєї цілі і позбавить Україну повністю послуг по транзитуванню природного газу до країн-членів Європейського Союзу.   

Я назву вам цифри. Загальний обсяг наших доходів по чинному транзитному  контракту, який  повинен був бути набагато більший, 2 мільярда доларів США на рік. Я думаю, що це не по-партнерськи, коли Росія з Західними компаніями хоче відключити  самий  прямий газовий потік на  Європейський Союз, безпечний газовий  потік на Європейський Союз,  дешевий  газовий потік  на Європейський Союз, і позбавити Україну і не тільки Україну 2 мільярдів доларів.  

На моїй зустрічі з  Прем'єр-міністром Словаччини Робертом  Фіцо Словаччина зробила таку саму жорстку заяву. Тому що будівництво другого вітки "Південного потоку" позбавляє Словаччину доходів у 800 мільйонів доларів. Якщо  десь втрачається майже 3 мільярди доларів США, то у мене питання, хто їх заробляє?

Саме тому я сподіваюсь на дуже чітку позицію наших західних партнерів, у першу чергу Європейської комісії і країн-членів Європейського Союзу, щодо недопущення реалізації Російською Федерацією плану по позбавленню України транзитного потенціалу і по позбавленню України  мільярдів доларів.

Шановні народні депутати України, я дуже дякую вам за увагу. І якщо  ми будемо приймати може непопулярні, але правильні рішення, як ми їх приймаємо і прийняли вчора, повірте мені, країна буде успішна, енергонезалежна і взірцева серед країн-членів Європейського Союзу.  Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Арсенію Петровичу.

 

ЯЦЕНЮК А.П. А можна попросити по "Охматдиту"? Давайте  зустрінемося зараз зразу всі, хто зацікавлені в "Охматдиті". Міністри є, щоб ми зразу тут, в кулуарах. Добре? 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

13:26:36

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, ми зараз маємо ще півгодини часу, і в нас є дуже наболіле і затягнуте питання про звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області. Ми маємо необхідний час  для того, щоб це питання розглянути. І, шановні колеги, я хотів би, щоб ми перейшли до розгляду цього питання.
Воно не потребує змінної процедури. І я запрошую до доповіді голову Тимчасової слідчої комісії…

Але ж мені… Секундочку, зараз. Мені не дали заяви, Оксано***. Я  перепрошую, надійшла заява про перерву від двох фракцій. І я змушений, щоб ми не оголошували перерву, надати слово… Соболєву, так? Ні, перепрошую, в мене є … Це від "Самопомочі" чи від "Батьківщини" заява? (Шум у залі)

Ні, шановні колеги, дивіться, заява на оголошення перерви дається від двох фракцій. Від яких фракцій це є заява? Від "Батьківщини"  і Ляшка є заява на перерву. Тоді, вибачте, пане Єгор, я надаю слово тому, хто заявлений у даному питанні.

Шановні колеги, оскільки ця заява надійшла до розгляду питання, я надаю виступ… (Шум у залі) Секундочку! (Шум у залі)

Будь ласка, 3 хвилини замість перерви і відразу потім доповідь. Я прошу вас підготуватися до доповіді. Ми відразу переходимо до комісії.

 

13:28:23

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, на жаль, так сталося, що коли виступав Прем'єр-міністр, фракції "Батьківщина" не дали задати запитання. А я думаю, що це було би дуже правильно, тому що ми маємо різні бачення на формування тарифної політики в державі.

Не принижуючи нікого і нікому не закидаючи ніяких незручних питань, я хотіла би просто констатувати декілька речей.

Річ номер один. Існує Закон України про засади функціонування ринку природнього газу, де чітко в статті 10 прописано, що українського газу населенню мусить поступити 16,2 мільярда кубічних метрів. Де-факто постановою уряду віддано всього 10,6. П'ять і шість десятих мільярда кубічних метрів газу на корупційній основі віддається наближеним комерційним структурам, і вони отримують дешевий газ, заробляють надприбутки. Сьогодні українській газ, який віддається на корупційній основі комерційним структурам, продається промисловості по 5 тисяч гривень, а народу – по 7,188. Я хотіла це питання задати Прем'єр-міністру, на жаль, мені не надали такого права.

Наступне, що важливо, ціна на український природній газ складає 1 тисячу 900 гривень і вона є абсолютно незбитковою. Ви чули, що керівник державного видобувного підприємства "Укргазвидобування" дуже чітко сказав, що у нього по 2014 року є прибуток 1 мільярд 400 гривень, якого  достатньо, щоб розвивати галузь. Тому ціна тисячу 900 гривень не є збитковою, але вона не потрапляє людям, не потрапляє людям, тому що панує масштабна корупція, на жаль.

Наступне, ми тільки що чули від Прем'єр-міністра закиди стосовно контракту, який підписаний в 2009 році. Я щось не пам'ятаю, щоб він критикував ці контракти, коли йшов із партією "Батьківщина" на вибори, коли його люди, які з партією "Батьківщина" були у фракції єдиній, він не закидав по газовим контрактам жодного зауваження, коли його "Батьківщина" висувала на Прем'єр-міністра, а зараз він перетворився на Януковича і намагається діяти шляхом політичних репресій.

І, крім того, хочу чітко сказати, що сьогоднішній уряд здобуває ціну 240 і менше доларів за тисячу кубічних метрів саме по цьому контракту. Я здобула ціну 232 долари в 2009 році саме по цьому контракту. І, до речі, в самий розпал кризи 2008 року ні на копійку не підвищила тарифи для людей.

Сьогодні, на жаль, олігархи процвітають навколо уряду, а у народу забирають останнє. І тому ми сподіваємося, що Генеральна прокуратура проведе розслідування і кожного корупціонера…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …і кожного корупціонера, який віддав український газ комерційним структурам, притягне до відповідальності. І ще раз повторюю: російський газ віддається промисловості, а не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 10 секунд, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І хочу сказати, що якщо це буде порушуватися, це буде кримінальним злочином. Дайте українцям нормальні ціни на газ і нормальні тарифи на тепло. І ми будемо за це боротися далі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Починається розгляд звіту Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області. І до доповіді запрошується доповідач – голова Тимчасової слідчої комісії Паламарчук Микола Петрович. Будь ласка.

 

13:32:20

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту у Закарпатській області.

11 липня 2015 року у місті Мукачеве Закарпатської області стався збройний конфлікт між групою озброєних осіб у військовій формі з символікою "Правого сектору" та охоронцями спортивного комплексу "Антарес". Після прибуття на місце події працівників міліції представники добровольчого українського корпусу військово-патріотичного руху "Правий сектор" застосували відносно них вогнепальну зброю.

Враховуючи надзвичайний суспільний резонанс, який викликала зазначена подія, Верховна Рада України Постановою від 14 липня 2015 року номер  598 утворила Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області.

Основним завданням Тимчасової слідчої комісії визначено здійснення парламентського контролю за станом забезпечення неупередженого та прозорого розслідування обставин  вказаного конфлікту. Робота ТСК проходила публічно, на її засідання запрошувались та були присутні представники ЗМІ за погодженням членів ТСК та запрошених на їх засідання постійно проводили запис на диктофон та велися стенограми засідань.

В результаті своєї діяльності ТСК встановила.

За фактом збройного конфлікту 11 липня 2015 року в місті Мукачеве Генеральною прокуратурою відкрито кримінальне провадження  зазначених кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 255 "Створення злочинних організацій" та частиною другою статті 258 "Терористичний акт" Кримінального кодексу України.

З інформації офіційно отриманої від Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки  України  вбачається, що правоохоронні відомства України по-різному оцінюють події, які відбулися 11 липня 2015 року в місті Мукачеве. По суті кожне з правоохоронних відомств має свою версію стосовно цього збройного конфлікту.

Так, за інформацією Міністерства внутрішніх справ України в період з березня 2013 року по липень 2015 року на території Закарпатської області діяла злочинна  організація під керівництвом Стойки. Вона організувалась у  стійке озброєне злочинне угрупування, визначившись біля  єдиної мети та намірів, а також дотримувалась вироблених її представниками правил поведінки, використовуючи форменний одяг та  символіку добровольчих українських батальйонів, вчиняла тяжкі, особливо тяжкі злочини, пов'язані із заподіянням громадянам тілесних ушкоджень, їх викраденням та  незаконним позбавленням волі, вимагання та заволодінням  чужим майном, а також незаконним придбанням, носінням та зберіганням вогнепальної зброї і бойових припасів.

За інформацією Служби безпеки України однією з причин надзвичайної події в Мукачевому 11 липня 2015 року стали  протиріччя в організації можливих злочинних схем,  а також наявність неодноразових  конфліктних ситуацій, що на сьогодні відповідно статей  36 і 40 Кримінально-процесуального кодексу України відпрацьовується процесуальними  керівниками  і слідчими.

Зустріч у спортивному клубі "Антарес" народного депутата України  Ланьо та представника закарпатського ДУК "Правий сектор" була результатом домовленостей між представниками місцевого "Правого сектору", Карімова та помічника народного депутат України Ланьо Артура Пашкуляка. За версією Служби безпеки України, надзвичайність подій в Мукачевому 11 липня 2015 передумовлено загострення стосунків між обласним осередком ДУК "Правий сектор" і керівництвом УМВС України Закарпатської області в особі Шаранича.

В інформації Генеральної прокуратури України наголошувалося,  що досудове розслідування у кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених у частині першій статті 205, частині другій статті 258 Кримінального кодексу України, а також перевищення службових повноважень працівниками УМВС України в Закарпатській області в ході затримання представників ДУК"Правий сектор" за ознаками кримінального порушення, передбачено в частині третій статті 365 Кримінального кодексу України. Проводиться міжвідомчою слідчою оперативною групою загалом 59 слідчих та перебуває на особистому контролі Генерального прокурора України.

В результаті стрілянини, 11 липня 2015 року в місті Мукачеві, тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали як працівники правоохоронних органів, так і цивільні особи. Аналіз наявних матеріалів та надання пояснень дозволяє ТСК визначити певні причини та умови, які призвели до подій 11 липня 2015 року в місті Мукачеві.

Загальною причиною стала відсутність …... після завершення "Революції гідності" змін. Більшість безпосередніх учасників тих подій виїхало в зону АТО для захисту нашої держави, а державні органи Закарпатської області продовжили роботу у звичайному для себе режимі, характерні ознаки якої: клановість, корумпованість, …. порука, ……, недосконала кадрова політика, нездатність проаналізувати розвиток подій та ефективно реагувати на надзвичайні події, низький рівень розслідування кримінальних правопорушень, приховують злочинні діяльності, відсутність належної взаємодії між правоохоронними органами, їх конкуренція у контролі за контрабандними потоками, забезпечення даху влади …… та посадовим особам правоохоронних органів, організованих злочинних групувань які займаються контрабандою.

На фоні незадовільного соціально-економічного становища в регіоні, а саме, масове безробіття, пов'язано з тим надзвичайно низьким рівнем життя, переважною більшістю жителів області, складної кримінальної обстановки мало місце загострення стосунків між патріотично або радикально налаштованими жителями області, Зокрема, які повернулися із зони АТО та правоохоронними органами. На такому фоні під егідою громадських та політичних організацій створювалась група добровольців із числа громадян, зокрема і учасників Революції Гідності, і учасників АТО, які були незадоволені ситуацію в Закарпатті, зокрема роботою правоохоронної  системи, та намагались переробити на себе виконання правоохоронних функцій та функцій правосуддя.

До складу таких груп, прикриваючись патріотичними гаслами, входили і особи, які переслідували зовсім інші цілі, що було офіційно задокументовано  відповідними суспільно-політичними рухами, в тому числі "Правим сектором". Діяльність цих осіб має чітку корисну орієнтованість, в тому числі прагне робити під свій контроль контрабанду в області і отримує від неї великі прибутки.

Не зважаючи на складну криміногенну ситуацію в державі, проведення антитерористичної операції на сході України, керівництво прокуратури,….. МВС, СБУ Закарпатської області впродовж 2014-15 років не приділяли належної уваги організації та проведенню діяльних заходів щодо викриття та ліквідації озброєних злочинних угрупувань, які мали корумповані зв'язку в органах влади, а також займалися незаконним переміщенням під акцизні товари через митний контроль України контрабанди, наркотиків, іншою протиправною діяльністю.

З боку органів прокуратури не було належного прокурорського нагляду або ………. керівництвом до суду, розслідування у кримінальних провадженнях, що привело до передчасного закриття та …….. закриття справ. Рішення про закриття кримінальних проваджень приймалися слідчими без проведення усіх необхідних слідчих, розшукових дій та неза……ими мотивами. У більшості кримінальних проваджень за фактами незаконного переміщення підакцизних товарів через митний кордон невиправдано затягувати строки досудового розслідування. Масштаби контрабанди свідчать про чітку вибрану та функціонально розгалужену мережу забезпечення контрабандою з обох сторін державного контролю.

Встановлено, що результати протидій контрабанді в Закарпатті не відображають справжніх її масштабів. Офіційні статистичні дані протидії контрабанді не відповідають реальним даним про контрабанду, яка поставлена на промислову основу і пориває існування спеціально збудованих на територіях інших держав фабрик, заводів з виробництва відповідних товарів, зокрема тютюнових виробів. Легального переміщення …….. партій цих товарів на територію України, маркування їх як таких, що ви…. в Україну з подальшою легалізацією пере….. за кордон.

Є підстави вважати, що подібні схеми розроблені для багатьох видів товарів і їх обсяг обчислюється мільярдами гривень. Так, за  даними експертів в 2013 році ринок нелегальних цигарок у Україні оцінювався в 44,47 мільярдів гривень. У 2014 році збитки держави тільки від недоотримання акцизного збору з нелегального тютюнового складу понад 2 мільярди гривень.

За інформацією прокурора Закарпатської області Янка, призначений на посаду 5 січня 2015 року, за кілька місяців до подій, які мали місце 11 липня 2015 року в місті Мукачевому, в обласній прокуратурі була проблема у стосунках із запасним батальйоном ДУК "Правий сектор" Закарпатської області очолюваний Стойкою. Це проявлялось у спробах представників цих організацій здійснювати психологічний тиск на прокуратуру з метою впливу на процесуальні рішення у кримінальних провадженнях, що стосувалися окремих учасників батальйону. Зокрема, вони погрожували представникам правоохоронних органів, а також, безпосередньо, сім'ї прокурора області та його заступникам, які брали процесуальну участь у кримінальних провадженнях стосовно представників ДУК "Правий сектор". Відповідно до характеристики наданої прокурором Закарпатської області Янком наразі колектив обласної прокуратури є значною мірою заляканим та деморалізованим, що перешкоджає виконанню ним своїх функцій.

В результаті діяльності ТСК дійшло до таких висновків. На сьогодні досудове розслідування подій, які мали місце 11 липня 2015 року в Мукачевому здійснюються в рамках великої кількості кримінальних проваджень, що породжує ризик не……..досудового їх розслідування, а також того, що розслідування обмежується встановленням обставин окремих епізодів збройного конфлікту. Тобто не буде дано належної правової оцінки попередньо злочинній діяльності учасникам конфлікту, організаторів злочинів, а також встановлення та усунення причини, та умови…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки вам ще часу завершити? Скільки? Ще 5 хвилин. Добре. 5 хвилин, будь ласка, додайте.

 

13:42:48

ПАЛАМАРЧУК М.П.

У рамках розслідування особової уваги та окремої правової оцінки потребує діяння осіб, які хоча і не брали безпосередньої участі у вказаному збройному конфлікті, але можуть бути дотичними до його виконання.

Йдеться передусім про керівників конкуруючих між собою політико-бізнесових угрупувань Закарпатської області. Протиріччя між якими могли зумовити цей конфлікт. Є підстави вважати, що збройний конфлікт 11 липня 2015 року в місті Мукачевому значною мірою був спровокований діями керівництва МВС та УСБУ Закарпатської області, оскільки керівники та працівники цих органів не лише були проінформовані ………….. представників ДУК "Правий сектор" з народним депутатом України Ланьо 11 липня 2015 року в місті Мукачевому, але і брали участь в організації цієї зустрічі та її оперативному супроводі. Виникла необхідність ретельного з'ясування слідчим шляхом ролі народних депутатів України Балоги, Ланьо, Яроша, тодішніх керівників УСБУ, МВД Закарпатської області Шаранича, Галетея, а також інших посадових осіб правоохоронних органів у виконанні розвитку та  припинення цього конфлікту.

………… слід визнати і оперативно-розшукові заходи щодо встановлення та доведення вини організаторів цих подій, а також розшуку в ……………… учасників вказаного збройного конфлікту. Однією з причин цього може бути особиста зацікавленість керівників УМВС та УСБУ Закарпатської області, деякі з яких після подій 11 липня в Мукачево залишаються на своїх посадах, зокрема в ……….. начальників СБУ Закарпатської області Галатей та заступник начальника УМВС Закарпатської області Русин. ТСК не становила системного стороннього тиску на органи розслідування у кримінальних проваджень вказаних подій.

Водночас, враховуючи інтереси певних політико-бізнесових угрупувань, яких стосується розслідування в подальшому не можна виключити різного роду впливу на судове слідство. Відтак, існує необхідність забезпечити …………….. парламентського і громадського контролю за розслідуванням вказаних кримінальних проваджень.

За наявними ТСК матеріалами можна констатувати, що головною причиною збройного конфлікту, який мав місце 11 липня 2015 року в місті Мукачеве стало з'ясування стосунків між представниками основних політико-бізнесових угрупувань Закарпатської області щодо контролю за контрабандою і потоками, які приходять через Державний кордон України на територію цієї області.

Контрабанда була і залишається одним з ключових факторів, який визначає не лише стан корупції та організованої злочинності, але і економічну, політичну, соціальну ситуацію в Закарпатській області, а також впливає на здійснення діяльності органів МВС, СБУ, перетворюючи їх в багатьох випадках з правоохоронної на противоправну.

Правоохоронні структури області замість взаємодії з виконання передбаченим законом функцій щодо протидії контрабанді боролися за встановлення контролю над контрабандними потоками. Контрабанда на Закарпатті набула очевидного транснаціонального характеру, стала загальнодержавною проблемою мінімізації і обсягів, а також її зменшення впливу на політичну, економічну, соціальну сферу, потребує від керівництва держави системних і дійових заходів. Такими невідкладними заходами є встановлення політичних кураторів контрабанди в такій області, та надання їх діяльності належної правової оцінки, зокрема це можна зробити і в рамках розслідування кримінального провадження відкритого за фактом збройного конфлікту 11 липня 2015 року.

Вказаний збройний конфлікт став можливий через існування в Закарпатській області сприятливих передумов для безкарної діяльності озброєних і злочинних угрупувань, в тому числі з використанням символіки ……. організацій. Діяльність таких угрупувань не отримала належного реагування з боку передусім МВС та СБУ Закарпатської області, кожна з яких по своєму забезпечувала співіснування з такими угрупуваннями. Правоохоронні структури Закарпатської області виявили практично повну кадрову технічну та організаційну спроможність щодо  належної локалізації та нейтралізації збройного конфлікту 11 липня 2015 року в Мукачевому. А також затримання його збройних учасників мало місце істинні недоліки в результаті цього конфлікту, що привели до трагічних наслідків та втечі групи озброєних осіб з місця вчинення злочину. Це зумовлює необхідність серйозних змін у підходах організацій діяльності Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України у подібного роду ситуаціях.  …………. нових оперативних планів реагувань на збройні конфлікти, розшуку, затримання збройних злочинців, а також кардинальних кадрових рішень. Кадрові та інші рішення застосовані відразу після вказаного збройного конфлікту є недостатніми  реагування на цей конфлікт, а головне на його причини та умови. Вони ……………  зміни ситуації на Закарпатт у сфері протидії корупції, організованої злочинності та контрабанді.  Всі виходять з того, що упродовж багатьох років правоохоронні органи, прокуратури і фіскальні служби не здійснювали  системної ефективної протидії корупції, організованої злочинності та контрабанди на території Закарпатської області. Більш того, вони в значній мірі забезпечили співіснування контрабандних схем, які без їх участі масштабна контрабанда є неможливою. Припинення  контрабандної схеми потребує фактично повної, а не вибіркової зімни керівного складу правоохоронних органів Закарпатської області. Неприпустима ситуація, за якої Галатей, який тривалий час очолював СБУ Закарпатської області, після вказаного збройного конфлікту за наявної ситуації з контрабандою в Закарпатті продовжує залишатися на посаді першого заступника начальника цього ж управління.

Недостатнім є заходи дисциплінарного реагування у вигляді доган, суворих доган до керівників та інших посадових осіб МВС України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, хвилину і завершувати, добре.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. ТСК вказує на відсутність належної законодавчої бази для  реалізації конституційних повноважень  Верховною Радою України проводити парламентські розслідування  з питань, що  становить суспільний інтерес, а також недосконалість чинного законодавства в частині  здійснення  демократичного контролю за  охоронною системою. 

Повний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з  питань розслідування обставин конфлікту  з висновками  і пропозиціями розданий народними депутатами України.

Прошу підтримати та прийняти проект Постанови Верховної Ради України  від 17 вересня 2015 року (реєстраційний номер 3135) за основу та в   цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми маємо ще 10 хвилин на питання й  відповіді. Я прошу приготуватися всіх присутніх народних депутатів і прошу  записатись на питання до доповідача, всіх 10. І прошу записатись на запитання.

Будь ласка, записуємося. Дякую вам.

Отже, Тетерук Андрій Анатолійович, будь ласка.

 

 

13:49:16

ТЕТЕРУК А.А.

Пане голово! Я також член комісії по розслідуванню, надзвичайно був здивований, що деякі  наші народні депутати так і не надали необхідних нам свідчень для того, щоб встановити повну картину того, що  відбувалося під час цього конфлікту.

Я хочу окремо оголосити і  визначити, чи народний депутат Балога надавав окремо якісь свідчення не персонально, а якось пояснював все те, що відбувалося за його  присутності, за його вказівок, і за його, скажімо так,  персональної участі в перемовинах і таке інше. Дякую.

 

13:50:05

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Народний депутат Балога не надавав свідчень і більше не  співпрацював з  комісією для того, щоб визначити  всі обставини ті, які  відбулися  11 числа  поточного року в місті Мукачеве.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Розенблат Борислав Соломонович, "Блок Петра Порошенка". 

 

13:50:26

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановний доповідач, у мене таке ж саме було запитання. Яка роль наших колег по парламенту пана Балоги і пана Ланьо? Я хотів би просто, щоб, дійсно, вони були відображені в звіті. І в принципі ми це хотіли почути. Все-таки. Тому що для нас це перш за все  важливо – чути прізвища людей, які створюють умови контрабанди в нашій країні. Дякую.

 

13:51:03

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Дякую за запитання.

Хотів би сказати, що якщо ви почитаєте уважно звіт, який ми надали, то в звіті там є написано, що ми, слідча комісія, вимагаємо слідчим шляхом по тих кримінальних справах, які порушені, встановити роль і місце цих людей в тій контрабанді. Тому що слідча комісія не має таких повноважень, встановити, яка є відповідальність. Тому і слідча комісія пропонує прийняти Закон про Тимчасові слідчі комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Мельничук, "Блок Петра Порошенка", передає Рибаку. Будь ласка. Включіть мікрофон.

 

13:51:39

РИБАК І.П.

Шановні колеги! Іван Рибак, 202 виборчий округ.

Я тут більше не питання хотів би задати, а просто звернути увагу, що подивіться, яка нас кількість тут є зараз у залі. І, дійсно, важливе резонансне питання для українського суспільства, для нашої держави, а як мало народних  депутатів залишилось послухати даний звіт! Я думаю, що такі речі є неприпустимими! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Будь ласка, Спориш Іван Дмитрович, включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:52:09

СПОРИШ І.Д.

Іван Спориш, "Блок Петра Порошенка". Ви знаєте, ми уважно вислухали звіт. І, дійсно, там… Ну, от по звіту все ясно, питань нема абсолютно.

Ану скажіть одним словом, отак от, хотілось би відкрито, от зараз нас дивляться глядачі, нас дивиться вся Україна, от скажіть, перше, винен той-то конкретно… от винний там "Правий сектор"… Конкретно, не конкретно –  от у такому плані. По-простому, без ніяких бумажок, без нічого, от, будь ласка, скажіть, дійсно, хто винен у цій справі? Одним словом. От скажіть.

 

13:52:55

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Я хотів би відповісти на це питання одним словом або одним реченням. Але не можу відповісти, тому що слідча комісія – ТСК не має таких повноважень і не може. Це можна зробити тільки в рамках розслідування кримінальної справи. Тому там ми написали, що... в звіті, що потрібно визначитись із відповідальністю в рамках кримінальної справи.

Більш того, я  хотів би наголосити на тому, що ТСК не має можливості бути в самій справі, бо вона не є суб'єктом розслідування. Тому і я наголошую на тому, що треба прийняти закон, щоб наступні ТСК, які будуть працювати, працювали згідно закону і мали можливість, так як ви сказали, одним реченням назвати винних. Суд...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Замість Барни буде виступати Пацкан Валерій Васильович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:53:47

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, головуючий! Доброго дня, шановні колеги – колеги, яких немає практично в залі. Знаєте, коли піаритися на темі Мукачева, на темі Закарпаття, обзивати всіх в Закарпатті контрабандистами, то всі народні депутати 445 піарилися на цій темі. Дуже багато було різних коментарів, різних висновків, всі знали ситуацію, всі все обговорювали, але, на жаль, на сьогодні нікого немає.

Об'єктивно для того, щоб закінчилася робота ТСК, я  як один із членів ТСК хочу зараз попросити вас, пане головуючий, і голову Тимчасової слідчої комісії продовжити діяльність ТСК на термін розслідування Генеральною прокуратурою, завершення кримінальної справи по подіям, які мали місце в місті Мукачеві 11 липня.

Наступне, прошу для того, щоб об'єктивно розібратися, відповісти на те запитання, яке тільки що підняв наш колега, треба прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії, де ТСК буде мати повноваження безпосередньо впливати на слідство і допомагати слідству. Хто винен? Винна система, яка породила корупцію...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

13:55:01

ПАЦКАН В.В. ...корупційну складову і олігархічні групи в Закарпатській області. Коли хтось один із царьків хоче керувати всією областю, потім тримати всю владу в себе в руках, до того не буде відродження і не буде поборена корупція. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Я думаю, це не питання швидше, а виступ. Не потребує воно виступу, так же ж?

Я прошу ще до слова, Новак Наталія Василівна, будь ласка.

 

13:55:32

НОВАК Н.В.

Шановний Микола Петрович, я би хотіла узнати, чи стали народні депутати фігурантами певних кримінальних справ офіційно. І друге – це, власне, моя думка, - вас просили зараз назвати чітко, хто винний. "Правий сектор". Однак я підтримую свого колегу Пацкана, що ми можемо назвати "Правий сектор", "лівий сектор"… Завжди є люди, які хочуть займатися контрабандою і незаконно здобувати надприбутки. Але для того є органи влади: СБУ, МВС, прокуратура, - які повинні не допустити цього, так? Таким чином, чи можна зробити висновок, що у нас склалася зверху донизу корупційна система, яка повністю "кришувала" оцю контрабанду? Якщо ми називаємо нижчі ланки МВС, прокуратури, хто на сьогодні конкретно звільнений? Адже не обов'язково проводити кримінальне розслідування для цього. Коли відбувся збій, повинні постраждати керівники органів, які відповідальні за боротьбу з контрабандою і корупцією в цьому регіоні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, відповідайте.

 

13:56:48

ПАЛАМАРЧУК М.П. По-перше, хотів би сказати, що, чи є фігуранти по справах люди, які працюють в правоохоронній системі. Генеральною прокуратурою України порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину "перевищення влади", або "зловживання владою", і справа розслідується, і в рамках розслідування цієї справи дадуть оцінку тим неправомірним діям, якщо такі дії будуть визнані працівникам правоохоронних органів.

Що стосується по звільненню тих людей в правоохоронній системі. І в СБУ, і в МВС звільнені і замінені керівники. Керівники, я вже тут відповідав, і в звіті написано: керівник СБУ переведений на посаду першого заступника, а керівник МВС знаходиться в розпорядженні МВС. До проведення слідчих дій і  завершення  слідства по цій справі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Кишкар Павло Миколайович, будь ласка.

 

13:57:57

КИШКАР П.М.

Я, перше, подякую членам слідчої комісії за проведену роботу. Дякую за висновки. Достатньо ґрунтовні, зрозумілі. В принципі до виконання потрібно  взяти, перш за все, нам як членам парламенту і прийняти Закон України "Про тимчасові слідчі комісії" з відповідними повноваженнями таких слідчих комісій.

Єдине, що в цьому висновку не побачив, як же  боротися з  самою контрабандою і чи взагалі…  обговорювали на засіданнях  комісії це питання. можливо,  варто було б включити пропозиції членів  комісії щодо подолання першопричини того,  що сталося. Дякую.

 

13:58:44

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Такі пропозиції у нас є. Більше я скажу. Я рахую, комісія подивилася… взагалі треба міняти, що стосується переміщення товарів  через кордон в зону відповідальності. Наприклад, зона відповідальності СБУ. Це зона відповідальності, яку видно буде відносно всіх тих товарів, які із'яті з обороту. Тобто це наркотики, це зброя, це вредні предмети для довкілля для громадян. А інші предмети, тому що контрабанда… ми все відносимо до контрабанди. Скажіть, будь ласка,  невже це є контрабандою, якщо, наприклад,  товар переміщується з-за кордону? Ну приведу конкретний приклад.

В Словакиї ставиться фабрика по виробництву сигарет. Ця фабрика там працює, незаконно використовують сигарети і  йде до нас з тієї фабрики, йдуть до нас сигарети. Вони проходять їхню таможню як сигарети. У нас заходять вже як ………, потім маркуються, що це   вже вони у нас є сигарети львівської фабрики  і заходять назад на кордон. Переходять через кордон вже як сигарети…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  10 секунд.  Говорять, будь ласка. А, ви закінчили?

 

ПАЛАМАРЧУК М.П.  Просто виключили мікрофон.

Тому я рахую, взагалі треба змінити систему, і ми там написали, рекомендували і комітету, і рекомендуємо Кабінет Міністрів. Взагалі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останнє запитання, вже час майже вичерпався, Чижмарь Юрій Васильович. Будь ласка, дуже лаконічно, дуже коротко, Час вичерпався для запитань, я дуже перепрошую.

 

14:00:26

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Юрій Чижмарь. У вашому звіті я почув фразу про те, що правоохоронці знали про організовану зустріч, мало того, вони брали участь і в організації, і фактично, я так розумію, що те відео, яке по кусочкам кожного дня для інформаційної такої події видавалося в ефірі, це все було оперативне відео. Тобто правоохоронці бачили і не зупинили вбивство, правоохоронці бачили і не зупинили розборки, правоохоронці бачили і сприяли подальшим вбивствам молодих хлопців. І я згадую 31-і події, коли так само міліція знемкувала всі події, не зупинила гранату і так далі. Чи не здалося вам, що це все відбувається з метою, аби дискредитувати 11 липня "Правий сектор", а 31 вересня відповідно "Свободу", опонентів, які сьогодні опонують Банковій.

Чи не виконує сьогодні правоохоронна система, виходячи з цієї ситуації, саме якісь політичні замовлення, адже ні один правоохоронець не притягнутий до відповідальності, ні один не звільнений з посади, ні одного, розумієте, не притягнули до реальної відповідальності, перемістили в запас, Бог його знає куди, але тим не менше ніхто не поніс відповідальності.

 

14:01:38

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Я хочу сказати, що я не бачу, не тільки я, а і комісія не бачить ніякої тут політичної складової.

Більш того, що стосується "Правого сектору". Я хочу сказати, що вони просто називалися "Правим сектором", а до "Правого сектору" вони мають відношення дуже-дуже віддалене. Тобто в "Правому секторі" є політичне крило і є, було це крило, яке скоїло злочини, а фактично там не важно ким ти назвешся, якщо ти скоїв злочин і повинен нести відповідальність.

Що стосується відповідальності працівників міліції. я вже сказав в своєму виступі, що порушена кримінальна справа відносно дії працівників, правомірності, не правомірності. Наприклад, на заправці, де обстріляли заправку і де було влучено багато куль,  4 заправки на цьому перехресті було, могли ….. Мукачеве, якби там рвонуло, то могло б …. Треба …….. чому іменно там затримували, чому стріляли, хто стріляв, чи була необхідність в цьому, але це не можемо зробити комісія, це може розслідувати тільки в рамках кримінальної справи. І ще раз наголошую на тому, що якби були повноваження ТСК у визначенні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд на завершення.

 

ПАЛАМАРЧУК М.П. Тоді б ми могли, як кажуть, визначитися, і до кінця розібратися в цій ситуації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Тимчасова слідча комісія продовжує свою роботу. Ми заслухали проміжний звіт. І тому не потребує зараз голосувань даний звіт. Потенціал є в залі, звичайно. І ми б прийняли будь-яку постанову, законопроект. Але, на жаль, немає такої необхідності і потреби.

І тому ми дякуємо за проміжний звіт комісії. Бажаємо подальшої активної і плідної роботи.

Шановні колеги, хочу вибачитись. Дякую дуже вам, дякую доповідачу. Сьогодні в нас, на жаль, не було ні виступів від трибуни, хоч до мене багато депутатів підходили з вимогою, ні запитів. Але ми змогли провести дуже важливі актуальні розмови і по тарифах з урядом, і з урядом. І, очевидно, ця розмова, яка була дуже важлива для українського суспільства, і ми змогли сьогодні її провести, як і по звіту комісії. Це дуже важливо.

Але зараз вже друга година. І ми закінчуємо не тільки день, а й пленарний тиждень, який був не простий. Тим не менше, ми прийняли надзвичайно багато важливих законів і про реструктуризацію боргу, і про індексацію заробітних плат і пенсій. Ми прийняли надважливі антикорупційні закони. І я прошу, щоб наступний тиждень депутати провели активно, дієво, щоб на наступному пленарному тижні ми змогли продовжити нашу роботу. І на тому я ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую, до побачення.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку